Etik ve Uyum Kuralları

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Etik ve Uyum Kuralları"

Transkript

1 Etik ve Uyum Kuralları

2 1 Giriş Şirket Profili Amaç Kod a Bağlılık 4 2 Temel Kural 4 3 Haberleşme standartları Genel Kayıtlar 5 4 Ayrımcılık Yapmama 5 5 Cinsel Taciz ve Diğer Kötü Eylemler 5 6 Veri Koruma ve Gizlilik 6 7 Zorla Çalıştırma ve Çocuk İşçiliği 6 8 Örgütlenme 6 9 Güvenlik, Sağlık ve Çevre 6 10 Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele 7 11 Hediyeler ve Ağırlamalar 8 12 Bağışlar 9 13 Çıkar Çatışmaları Üçüncü Partilerden Alınan Hediyeler, Ağırlamalar ve Diğer Yardımlar Kara Para Aklama Rekabet Uygulamaları İhlal, kaygı ve şikayetlerin bildirilmesi Hatalı Davranışlar Korumalı İfşa Bildiren Rapor Sunma 12

3 Sayfa3 1 - GİRİŞ 1 Introduction 1.1 Şirket Profili Marport Terminal İşletmeleri A.Ş. (Marport veya Şirket olarak anılacaktır) K ticaret sicil numarası ile İzmir, Türkiye de kayıtlı bir şirket olup, konteyner terminallerine yatırım yapmakta ve bunların geliştirilmesi, yönetilmesi ve işletilmesini sağlamaktadır. Marport; Terminal Investment Limited, Lüxemburg ve Limar Liman ve Gemi İşletmeleri A.Ş., Türkiye arasında oluşturulan ortak bir girişimdir. 1.2 Amaç Marport, faaliyetlerinde tüm ilgili yasalarla emredici kurallara en yüksek etik standartlara uymayı taahhüt eder. Marport un İş Etiği Kuralları (Kod), çalışanlarının, müdürlerinin, vekil ve temsilcilerinin; tedarikçilerle, düzenleyicilerle, müşterilerle, hissedarlarla, terminallerle ve diğer çalışanlar ile ilişkileri dahil olmak üzere, işini her zaman yasal ve etik biçimde yürütmesini sağlar. Dolandırıcılık, sahtecilik, yanlış beyan veya diğer haksız uygulamalar kesin olarak yasaklanmıştır. Kod; çalışan iş sözleşmesi, Marport Çalışan El Kitabı ve diğer Marport politika ve prosedürleri gibi Davranış Kuralları nda yer alan ilkelerin uygulanmasına yardımcı olmak üzere uyarlanabilecek belgelerin tamamlayıcısıdır ve onlarla birlikte okunmalıdır. Şirket, ilgili yasalar ve yönetmeliklerdeki değişiklikleri yansıtmak amacıyla zaman zaman Kod üzerinde değişiklikler yapabilir. Tüm çalışanlar, müdürler, vekil ve temsilciler Kod üzerinde yapılan güncellemeleri öğrenmek ve bunların bilincine varmaktan sorumludur. Şirket, Etik ve Uyum Kurulu Koordinatörü (EUKK) tayin edecektir. EUKK, Şirket hakkında yeterli deneyim ve bilgiye sahip kıdemli bir sorumlu olacaktır. EUKK, faaliyetlerine ilişkin periyodik raporları hazırlayarak şirketin Grup Başkanı ve Grup Başkan Yardımcısı na iletecektir. EUKK, Kod un uygulanmasından, izlenmesinden ve diğer politikalar ile kendisinin makul gördüğü veya yasalar ya da en iyi şirket uygulamalarındaki değişiklikleri yansıtmak üzere gerekli gördüğü Kod üzerindeki modifikasyonları Grup Başkanı ve Grup Başkan Yardımcısı na sunmaktan sorumlu olacaktır. EUKK; herhangi bir çalışan, müdür, vekil veya temsilci tarafından ilgili yasa ya da Kod ihlallerinin çözümü ve kabul edilmesi için düzeltici eylemleri Grup Başkanı ve Grup Başkan Yardımcısı na bildirecektir. EUKK, Grup Başkanı ve Grup Başkan Yardımcısı nın önceden iznini almadan düzeltici eylemler tesis edemez.

4 Sayfa4 Sayfa Kod a Bağlılık Tüm Marport çalışanları, memurları, müdürleri, vekil ve temsilcileri tüm yönleriyle Kod a ve Marport politikasına bağlı kalmalıdır. Kod un ilkelerine uyulmaması iş akdinin veya ortaklığın feshine kadar varan disiplin cezaları ve hukuk ve/veya ceza davaları ile sonuçlanabilir. Kanun, Marport politikası veya bu Kod un herhangi bir ihlali derhal EUKK ya bildirilmelidir. Tüm çalışanlar, memurlar, müdürler, vekil ve temsilcilerin herhangi bir Kod ihlali durumu, sözleşmelerinden doğan yükümlülüklerinin ihlal edilmesi ile kalmayıp yasa ihlali anlamına da gelebilir. 2 - Temel Kural 2 Rule of thumb Kod un amacı, her tür koşulu kapsama almak ya da ortaya çıkabilecek tüm durumları tahmin etmek değildir. Esasen Marport un işini etik şekilde yapması için gerekli temel ilke ve politikaları ortaya koyar. Bu Kod da özel olarak değinilmeyen durumlar karşısında, sektörde geçerli olan en yüksek etik standartlar gözetilmelidir. Kapsamın dışında kalan durumlar ise EUKK ya yönlendirilmelidir. Bildirilebilir nitelikte bir etik mesele olup olmadığının belirlenmesinde aşağıdaki sorular başlangıç noktası olarak alınabilir: Bu davranış yasal ve Marport un Kod, prosedür, politika ve şirket kültürü ile uyumlu mudur? Bu davranış aleni hale gelirse Marport veya benim için zararsız mıdır? Davranışlarınızın bir gazetenin ilk sayfasında yayımlanmasını ister miydiniz? Başka birinin size karşı aynı şekilde davranmasını ister miydiniz? Bu sorulardan birine cevabınız hayır ise eyleminiz İş Etiği Kuralları na uygun değildir EUKK ya veya EUKK yı dahil eden konularda Grup Başkanı ve Grup Başkan Yardımcısı na bildirilmelidir. 3 - Haberleşme Standartları 3.1 Genel Tüm çalışan, memur, müdür, vekil ve temsilciler her durumda Marport un uygun ahlaki davranışa bağlılığını yansıtmak zorundadır. Her tür iletişim uygun ve doğru yapılacak ve Şirket in adını ve çıkarlarını koruyacak şekilde olacaktır. Bilgilerin korunmasında zafiyet gösterilmesi, Marport ve işletmesine zarar verebilir.

5 Sayfa5 Tüm çalışanlar, memurlar, müdürler, vekil ve temsilciler Marport a ait gizli bilgileri ve iş ortakları ve müşterilerine ait bilgileri korumaya almalıdır. Hiçbir Marport çalışanı, memuru, müdürü, vekil ya da temsilcisi herhangi bir gizli veya ticari olarak hassas bilgiyi, kanun namına gereken haller veya Marport yönetimi tarafından yetkilendirildiği haller dışında ifşa etmeyecektir. Gizli veya ticari olarak hassas bilgiler sözleşmeler, iş planları, projeler, fiyatlandırma veya mali bilgiler ile sınırlı olmayıp çalışanlar, müşteriler ve temsilciler hakkındaki bilgileri de içerir. 3.2 Kayıtlar Marport un iş ve mali kayıtlarının doğruluğu ve devamlılığı son derece önemlidir. Yalnız mali hesapları açısından değil kalite raporları, zaman kayıtları, harcama raporları, yardım talebi ve özgeçmiş gibi sunumlar için de temin edilmelidir. Marport belge koruma ile ilgili tüm yasa ve yönetmeliklere uymakla yükümlüdür. Bu bakımdan, tüm çalışanlar; Daima işlemleri uygun muhasebe dönemi içerisinde uygun hesaba ve bölüme kaydederek sınıflandırmalıdır, Hiçbir işlemin gerçek niteliğini asla çarptırmamalıdır, Hiçbir belge üzerinde oynama yapmamalıdır, Başkasının özellikle vergi kaçırma veya kara para aklama durumlarında herhangi bir yasayı ihlal etmesini sağlamamalıdır, Tahmin ve tahakkukları daima uygun belgelendirme ile desteklemelidir. 4 - Ayrımcılık Yapmama Marport çalışanlar için eşit bir fırsat sağlar. Çalışma ortamının resmi dili Türkçe dir. Marport un çalışan ve ortaklarının çeşitliliği şirketin en büyük kaynaklarından biridir ve Marport, ayrım ve tacizden bağımsız bir iş ortamı sağlamayı taahhüt eder. Marport, tüm yönlerden eşit fırsatlar sunmaya sıkı sıkı bağlı kalır ve renk, din, cinsiyet, köken, yaş, engellilik, siyasi görüş, medeni hal, cinsel tercih veya aile sorumluluklarına dayalı sebeplerle sınırlı olmayıp bunları dahil eden herhangi bir ayrım, taciz ya da yıldırmayı kabul etmez. Bu bölümün olası ihlali hakkında bilgisi olan her çalışan ya da iş ortağı durumu derhal Marport un EUKK ve/veya İnsan Kaynakları Direktörü ne bildirmelidir.

6 5 Sexual Harassment and Other Abusive Conduct 5 - Cinsel Taciz ve Diğer Kötü Eylemler Marport, tüm iş ortaklarının, çalışanlarının, müdürlerinin, vekil ve temsilcilerinin itibarını destekler ve (jestler, sözlü veya fiziksel temas dahil) herhangi bir cinsel, zorlayıcı, tehdit edici ya da sömürücü davranışı kabul etmez. 6 - Veri Koruma ve Gizlilik Marport çalışanları, memurları, müdürleri, vekil ve temsilcileri, iş arkadaşlarının, iş ortakları ve müşterilerinin gizliliğine saygı gösterecek ve onların yasal ve sözleşmesel yükümlülüklerine uygun hareket edecektir. 7 - Zorla Çalıştırma ve Çocuk İşçiliği Marport, zorla çalıştırma, sömürü ya da köleliğin herhangi bir türüne karşı getirilmiş yasaklamalara riayet eder. Marport, çocuk işçi kullanımına karşı çıkar, bunlarla ilgili ilgili kanun ve yönetmeliklere uyar ve Asgari Yaş Sözleşmesi (ILO Sözleşmesi 138) ile tutarlı şekilde hareket eder. 8- Örgütlenme Marport, mevzuat ve yönetmeliklere uygun olarak örgütlenme özgürlüğünü tanır ve buna saygı gösterir. 9 - Güvenlik, Sağlık ve Çevre Marport, ilgili yasalarca belirlenen standarttan aşağı olmamak kaydıyla her çalışanına güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı sağlamak için çaba gösterir. Marport, çalışanları ve tesislerini ziyarete gelenler için güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı sağlamayı, çevrenin zarar görmesinin önlenmesini ve faaliyetlerinin çevre üzerindeki etkisinin asgariye indirilmesi ilkesine bağlıdır. Bu bağlılık ancak güvenli işletme prosedürlerine uymak, hem kendi sağlığını hem diğer çalışanların sağlığını korumak, geçerli kirlilik kontrol sistemlerini sürdürmek ve endüstriyel atıklar ile zararlı atık malzemelerin bertarafı için geçerli güvenli ve sıhhi prosedürleri takip etmekle sorumlu tüm Marport çalışanlarının bilinci ve işbirliği yoluyla yerine getirir.

7 Sayfa7 Marport un politikası; tüm ilgili güvenlik ve çevre kanunları ve yönetmeliklerinin her harfine ve bunların felsefesine uygun hareket etmek ve ilgili kurumların denetim ve yürütme personeli ile birlikte işbirlikçi bir tutum geliştirmek üzerinedir. Çalışanlar emniyetsiz, sağlıksız ya da çevreye zararlı gördükleri tüm koşulları yöneticilerine bildirmelidir. İş ortamında ya da Marport tesislerinde sarhoş edici, bağımlılık yaratıcı ya da uyuşturucu maddelerin kullanımı yasaktır. Maddelerin iş dışında ya da Marport tesisleri dışında kullanımı da bir çalışanın iş performansını, Marport un itibarını olumsuz etkiler ya da başkalarının sağlık veya güvenliğini tehdit ederse düzeltici eylem konusu olabilir Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Marport, işini dürüst ve etik bir şekilde yapmayı ve dünya çapındaki faaliyetlerinde ilgili olan tüm rüşvet ve yolsuzlukla mücadele yasalarına ve yönetmeliklerine uymaya bağlı kalır. Marport, kamu ya da özel herhangi üçüncü şahısların çıkarına yapılmış ya da ondan elde edilmiş tüm rüşvet ve yolsuzlukları yasaklar. Hiçbir Marport memuru, müdürü, çalışanı ya da temsilcisi uygun olmayan yöntemlerle iş yapmak veya başka şekilde haksız çıkar sağlamak amacıyla bir Devlet Yetkilisi ne veya başka bir şahısa doğrudan veya dolaylı olarak değerli eşya vaat edemez, emrine veremez, teklif edemez ve ödeme yapamaz (hediyeler, seyahat, ağırlama, bağışlar ve istihdam dahil). Doğrudan yapıldığında uygunsuz olan ödemeler dolaylı olarak da yapılamaz. Çalışanlar, memurlar, müdürler ve temsilciler rüşvete gireceğini düşündükleri bir ödeme yapmamalı, buna izin vermemeli ve bunu kolaylaştırmamalıdır. Devlet Yetkilileri aşağıdakileri dahil edecek şekilde düşünülecektir: Herhangi bir ülkenin ulusal, eyalet veya vilayet yönetimleri ya da bunların temsilci veya temsilciliklerine hizmet eden ya da bunlar tarafından çalıştırılan kişiler, Bir siyasi partinin ya da siyasi kampanya kuruluşu ya da bunların bir ajansına hizmet eden ya da bunlar tarafından çalıştırılan kişiler, Siyasi adaylar, Herhangi bir uluslararası kuruluşa (Dünya Bankası veya Birleşmiş Milletler gibi) ya da bunların bir temsilciliklerine hizmet eden ya da bunlar tarafından çalıştırılan kişiler, Devletin sahip olduğu ya da kontrol ettiği herhangi bir ticari işletmenin çalışanları ve yukarıda belirtilen kişilerden herhangi birinin aile fertleri. Değerli eşya, geniş çaplı düşünülmelidir ve örneğin nakit para, hediye, aile fertlerine hediyeler, hediye çekleri, seyahat, yemek, konaklama, eğlence, kredi, borcun ve/veya kredilerin silinmesi, kişisel iyilikler, siyasi ve hayırsever katkılar, iş fırsatları, istihdam ve tıbbi bakım bu kapsama dahil edilebilmelidir. Marport, düzenli idari görevlerin tamamlanmasını temin etmek üzere Devlet Yetkilileri ne

8 Sayfa8 küçük kolaylaştırma ödemeleri yapılmasını dahi yasaklar. Kolaylaştırma ödemelerinin yapıldığı ülkede genellikle yasadışı olduğunu göz önüne alan Marport politikası, bir çalışanın sağlık ve güvenliğinin tehlikede olduğu ve ödemenin ilgili kanunlara göre yasadışı olduğu durumlar haricinde kolaylaştırma ödemelerinden kaçınılması yönündedir. Kolaylaştırma ödemesinin ödeme yapıldıktan sonra mümkün olan en kısa zamanda EUKK ya bildirilmesi gereken durumlarda bir çalışanın sağlık veya güvenliğinin söz konusu olduğu haller hariç her tür kolaylaştırma ödemesi EUKK tarafından önceden onaylanmalıdır. Marport un yolsuzluk karşıtı yasalara uyma bağlılığı vekillerinin, temsilci ve iş ortaklarının faaliyetlerini içine alacak şekilde genişletilir. Çalışanlar, memurlar, müdürler ve üçüncü kişileri dahil eden ve herhangi bir ilgili yolsuzluk karşıtı yasanın ihlaline yol açabilecek durumlardan kaçınmalıdır. Marport, yolsuzlukla mücadele konusunda gerekli titizliği gösterecek ve olası temsilci veya temsilcileride ilgili yolsuzluk karşıtı yasalara uyacaklarını taahhüt edecektir. Marport, şirket defterleri, kayıtları ve hesaplarındaki ödemeleri ve diğer karşılamaları zamanında ve makul ayrıntı ile kaydetmelidir. Herhangi bir amaçla gizli veya kayıtsız hesaplar tutulamaz. Defter ve kayıtlara yanlış, yanıltıcı, eksik, hatalı ya da yapay girişler yapmak yasaktır. Marport politikası tarafından başka şekilde yasaklanan şeyleri yapmak için kişisel fonlar kullanılamaz Hediyeler ve Ağırlamalar Örf ve ananeler doğrultusunda iş ilişkisi içerisinde bulunulan kurum ve kuruluşlarda çalışan kişilere mahdut miktarda hediye verilebilir. Çalışanlar, memurlar ve müdürler küçük hediye verebilir ancak hediye: (1) nakit para ya da nakit muadili olmamalıdır; (2) herhangi bir eylem ya da eylemsizlik karşılığında teklif edilemez ya da ödül olarak verilemez; (3) hediye alanın bulunduğu ülkenin kanunları ve ilgili işvereninin yönetmeliklerince izin verilebilir olmalıdır; (4) yerel geleneklerle örtüşmelidir; ve (5) tam şeffaflık ile sunularak doğru şekilde kaydedilmelidir. Çalışanlar, memurlar ve müdürler birine değeri 250 Dolar ın üzerinde bir hediye takdim etmek isterse önceden EUKK nın yazılı iznini almak zorundadır. Marport ancak ara sıra olmak kaydıyla mütevazı değerde hediyeler verebilir. Marport, bir iş ortağının eğlence ve seyahat harcamalarını şayet bu harcamalar Marport un ürün ya da hizmetlerinin tanıtılması ya da bir sözleşmenin yürütülmesi ile ilgili ise karşılayabilir. Eğlence ve seyahat masrafları makul değerde olmalı, ilgili yasalar ve alıcının işvereninin kurallarına göre kabul edilebilir olmalıdır. Marport personeli her türlü iş ortamında ağırlama etkinliğinde bulunmalıdır. Seyahat, iş dışı varış noktalarına yan gezileri dahil etmez. Marport, aile fertlerine ya da arkadaşlara ait seyahat harcamalarını karşılamaz. Marport ve bağlı kuruluşları tarafından iş ortaklarına sağlanan hediyeler ve iş amaçlı ağırlama ikramları, hediye veya ağırlamanın tanımı, alıcının tanımı ve uygun yetkilendirme dahil olmak üzere doğru belgelenmelidir.

9 Sayfa Bağışlar Memurlar, müdürler ve çalışanlar gerek kendi adına gerek Marport adına iş almak veya alıkoymak ya da haksız iş çıkarı elde etmek amacıyla (sponsorluklar dahil) siyasi veya hayır amaçlı bağışlar yapamaz. Marport un yaptığı siyasi veya hayır amaçlı katkılar veya sponsorluklar yerel yasalar kapsamında yasal olmalı, siyasi veya hayır kuruluşlarına ya da onlar için iyi niyet amacıyla yapılmalı ve Kod ilkeleri tarafından izin verilebilir olmalıdır. Memurlar, müdürler ve çalışanlar Marport adına siyasi veya hayır amaçlı bir bağışta bulunmadan önce mutlaka EUKK nın yazılı olurunu garanti etmelidir. Tüm hayır kuruluşlarına yapılan bağışlar için Marport şu adımların takip edilmesini ister: Öncelikle bu tür bir bağışı alan kişi, Marport un EUKK sına bağış isteğini ve kast edilen kullanımını açıklayan bir talep mektubu yazmalıdır. Mektup, yararlanıcının meşru temsilcisi tarafından temsil yetkisini gösterir belge eklenerek imzalanmalıdır. Talep mektubu para bağışları için yararlanıcının banka hesabını belirtmelidir. Marport un EUKK sı, ilgili yasalar ve Marport politikası ile uyumlu olup olmadığını tespit etmek için talebi değerlendirecektir. Marport un EUKK sı tüm uygun talepleri söz konusu bağışın neden şirketin hayırsever amaçları ile temas içinde olacağını gösteren ve bağışın ilgili yasalar ve Marport politikası ile uyumlu olduğunu teyit eden bir bildiri ile birlikte Grup Başkanı veya Grup Başkan Yardımcısı na ibraz edecektir. Anılan belgeleri inceledikten sonra Grup Başkanı veya Grup Başkan Yardımcısı bağış talebinin onaylanıp onaylanmadığını gösteren bir önerge çıkartır. Bağış onaylandığı takdirde lehdarın yetkili temsilcisi fonların alındığını gösterir imzalı bir beyan sunar.

10 Sayfa Çıkar Çatışmaları Bir çalışan, memur, müdür, vekil, temsilci ya da Marport için veya onun adına iş yapan üçüncü taraf kararlarının özel çıkarından haksız yere etkilenme riski ya da başka şekilde onun Marport adına görevlerinin ifasını değiştirme ya da Marport un şöhretine zarar verme riski doğuracak şekilde Marport un çıkarlarına müdahale edebilecek özel çıkarlara sahip ise bir çıkar çatışması meydana gelir. Örneğin bir çalışan bir üçüncü taraf ile kendisinin veya yakın bir aile üyesinin mali veya kişisel hissesinin bulunduğu (oluşumun sahibi, hissedarı, kurul üyesi, memuru, çalışanı veya danışmanı gibi) bir ticari işleme girerse çıkar çatışması doğar. Koşullar ne zaman bu şekilde bir çatışmaya hatta böyle bir durumun doğmasına yol açarsa çalışan, Marport un çıkarlarını korumak adına belli Marport faaliyetlerine katılımdan muaf kalmasına gerek olup olmadığının belirlenmesi için durumu yöneticisine iletmelidir Üçüncü Kişilerden Alınan Hediyeler, Ağırlamalar ve Diğer Yardımlar Çalışanlar üçüncü kişilerden gelebilecek ve tarafsızlıklarını ve profesyonel kararlarını etkileyebilecek hediyeler, seyahatler, yemekler ya da diğer yardımları kabul etmemelidir. Alıcının rüşvet olarak gördüğü hediye, ağırlama ve diğer faydalar geri çevrilerek EUKK ya bildirilmelidir. Hesapsız veya pahalı hediye veya ağırlamaların kabul edilmesi yasaklanmıştır. Marport, çalışanlarının EUKK nın bilgisi dahilinde olmak üzere yalnızca ara sıra mütevazı hediyeler kabul etmesine müsaade eder. EUKK edinilen faydanın çalışanın tarafsızlığını ve profesyonel kararını etkileme riski gibi önemli bir durum yarattığı kanaatine varırsa kıymetli eşya iade edilmeli ya da ortak kullanım veya dağıtım için İnsan Kaynakları Bölümüne verilmelidir Kara Para Aklama Kara para aklama, bir suç gelirinin kaynağını gizlemeye çalışma hareketidir. Kara para aklama resmi makamlar nezdinde çok ciddi bir suçtur. Çünkü başka ciddi suçların işlenmesine neden olur ve terörün finansmanı ile yakından ilgilidir. Çalışanların fonların kaynağını gizleme gayesi taşıyan bir işleme iştirak etmesi ya da bunu kolaylaştırması kesinlikle yasaktır. Çalışanlar yalnızca meşru iş faaliyetlerinde bulunacaktır ve bir suç geliri olduğundan şüphelenmek için gerekçe yaratan nakit para veya diğer varlıkları kabul etmeyecek ve bunlara dokunmayacaktır.

11 Sayfa Rekabet Uygulamaları Marport, şirketin çoğunluğunun rekabet yasalarına tabi olduğu muhtelif pazarlarda rekabet etmek durumundadır (bazen antitröst yasaları olarak da geçer). Bu yasalar kuruluşların rakipler, müşteriler ve tedarikçilerle ilişkilerinde girdiği rekabetin adilliğini düzenler. Marport un rekabet politikası her zaman için adil ve ilgili rekabet yönetmeliklerine uyulmasını gerektirir. Rekabet yasası sistemleri değişiklik gösterse de Marport, çalışanları, müdürleri, vekil ve temsilcileri hiçbir koşulda aşağıdaki davranışlarda bulunmamalıdır: Anlaşmalı fiyat ve kira sabitleme, Tarafsız gerekçe olmaksızın tedarikçilere veya müşterilere karşı ayrımcılık, Rakiplerle rekabet ettikleri piyasayı bölgeler ya da pazarlar tahsis ederek veya ürünün üretimini ya da bulunma durumunu sınırlayarak pazarı bölecek anlaşma veya mutabakatlara girme, Bir ürün/hizmet satışını istenmeyen bir diğer ürün/hizmet satışına bağlama, Ürün/hizmetlerin satışını veya satın alımını satıcı ya da alıcının rakipleriyle iş yapmaması şartına bağlamak. Her çalışan, müdür, vekil ve temsilci; müşteriler, ortaklar, bayiler, rakipler ve diğer Marport çalışanlarının haklarına saygılı olmalı, bunlarla adil anlaşma yapmalıdır. Hiçbir çalışan, müdür, vekil ya da temsilci manipülasyon, gizleme, ayrıcalıklı veya zimmetine geçirilmiş gizli bilgilerin kötüye kullanılması, maddi gerçeklerin yanlış beyanı veya diğer kasıtlı haksız anlaşmalar yoluyla kişi veya kuruluşlardan haksız çıkar elde etmeyecektir. Her çalışanın rekabet yasalarını ihlal edebilecek bir eylem şüphesi olduğunda EUKK ya danışması önemlidir İhlal, Kaygı ve Şikayetlerin Bildirilmesi 17.1 Hatalı Davranışlar Hatalı davranış; bir çalışanın, müdürün, vekil veya temsilcinin imtiyazı kapsamında olsun ya da olmasın ve Marport u ve/veya onun ilgili yasa ya da yönetmelikleri ihlalini olumsuz etkileme ihtimali olsun ya da olmasın Marport için resmi görevlerinin yerine getirilmesinde gerçekleştirilen bir eylemdir. Hatalı davranışlar yolsuzluk, kötüye kullanma, rüşvet, Marport un malının çalınması, hileli talepler, sahtekarlık, zorlama, iftira, Marport un malının kötüye kullanılması, bir görevin yerine getirilmesinin kasıtlı olarak ihmal edilmesi ya da başka

12 Sayfa12 şekilde ağır ihmal içeren eylemler, yetersizlik veya Kod ya da herhangi bir Marport politikası ve prosedürünün ihlali ile sınırlı olmayıp bunları dahil eder. Başkalarının hatalı davranışlarını bildirme konusunda kaygı duyan ya da bildirmeyen çalışanlara karşı misilleme de hatalı davranıştır Korumalı İfşa Korumalı ifşa, (1) bir hatalı davranışı ya da (2) bu durumu düzeltmek amacıyla ifşa yada ifşa niyeti belirtildiğinde çalışanların veya halkın sağlık ve güvenliğini önemli derecede tehdit eden kanıt içeren bilgileri ifşa eden ya da ifşa amacı güden iyi niyetli haberleşmedir Bildiren Korumalı bildirimde bulunan kişi ya da kuruma genel olarak bildiren denir. Bildirimde bulunan Marport çalışanı, iş başvurusu yapan, bayi, yüklenici veya halk olabilir. Bildirenin rolü, ihbar eden taraf gibidir. Bu kişiler bir mahkeme heyeti olmadığı gibi garanti edilebilecek uygun düzeltici ya da iyileştirici işlemleri tespit etmez Rapor Sunma Tüm çalışanlar, memurlar, müdürler, vekil ve temsilciler Kod un ya da ilgili yasaların olası ihlali hakkındaki kaygılarını derhal EUKK ya bildirmek zorundadır. Marport ortaya çıkan kaygıların açıkça anlaşılmasını sağlamak için şüpheli hatalı davranış iddialarının yazılı olarak bildirilmesini teşvik eder. Şifahi olarak bildirimde bulunulduğu takdirde EUKK tarafından bir görüşme tutanağı hazırlanarak uygun şekilde kayıt altına alınacaktır. Üçüncü taraflar Marport un dahil olabileceği her tür hatalı davranışla ilgili olarak EUKK, Grup Başkanı veya Grup Başkan Yardımcısı ile irtibata geçebilir. Tüm bildirimler spekülatif ya da çıkarımsal değil gerçeklere dayalı olmalıdır; kaygı ve soruşturma prosedürlerinin özelliği, boyutu ve aciliyeti konusunda doğru değerlendirme yapılmasına müsaade edecek şekilde mümkün olduğunca spesifik bilgi içermelidir. Tüm ihbarların EUKK ya yapılması tavsiye edilir. Şüphelenilen hatalı davranış ihbarları ilgili yasalarca öyle tanımlanırsa korumalı ifşa teşkil eder. Korumalı ifşa ve ihbarda bulunan taraf ilgili yasalarca tanınan tüm koruma haklarını kullanır. EUKK, bildirenin izni olmadan, emniyet teşkilatı veya kanun gereği durumları dışında kimliğini ifşa etmeyecektir.

13 Sayfa13 Marport olası ihlalleri oldukça ciddiye alır ve her iddiayı adil şekilde soruşturacaktır. İlgili yasa veya Marport politikasının gerçek ihlalleri disiplin cezalarına, adli işlemlere veya Marport ile sözleşme ilişkisinin feshine neden olabilir. Doğrulanmış ihlaller EUKK tarafından kayda alınarak Grup Başkanı ve Grup Başkan Yardımcısı na bildirilecektir. EUKK, ihlalin nedeninin tespit edilmesinden ve çalışan, ortak yada şirket düzeyinde böylesi bir ihlalin tekrar etmemesini tavsiye etmekle sorumludur.

SAF GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI

SAF GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI SAF GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI 1. Amaç: Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikasının (Politika) amacı SAF GYO A.Ş nin ( Şirket ) faaliyet gösterdiği sektörde

Detaylı

Indorama Ventures Public Company Limited

Indorama Ventures Public Company Limited Indorama Ventures Public Company Limited Yolsuzlukla Mücadele Politikası (12 Ocak 2014 tarih ve 1/2014 No'lu Yönetim Kurulu Toplantısında onaylandığı şekilde) Revizyon 1 (20 Şubat 2015 tarih ve 2/2015

Detaylı

Saygının Hakim Olduğu Bir Çalışma Ortamı İlkesi

Saygının Hakim Olduğu Bir Çalışma Ortamı İlkesi Saygının Hakim Olduğu Bir Çalışma Ortamı İlkesi İlke Beyanı: 3M çalışma ortamındaki herkes, kendisine saygıyla davranılmasını hak eder. Saygı göstermek, her bir kişiye eşsiz yetenekleri, geçmişi ve bakış

Detaylı

RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI YÜNSA YÜNLÜ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI YÜNSA YÜNLÜ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI YÜNSA YÜNLÜ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 1 1. Amaç Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikasının ( Politika ) amacı Yünsa Yünlü Sanayi ve Ticaret A.Ş. nin Yünsa da da

Detaylı

CODE OF CONDUCT. Tedarikçiler ve İş Ortakları İçin

CODE OF CONDUCT. Tedarikçiler ve İş Ortakları İçin CODE OF CONDUCT Tedarikçiler ve İş Ortakları İçin Versiyon: 2.0 Geçerlilik başlangıç tarihi: 01 Ocak 2015 İletişim: MAN SE, Compliance Awareness & Prevention, Oskar-Schlemmer-Straße 19-21, 80807 München

Detaylı

İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ YOLSUZLUKLA MÜCADELE İLKELERİ

İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ YOLSUZLUKLA MÜCADELE İLKELERİ İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ YOLSUZLUKLA MÜCADELE İLKELERİ Ekim 2014 İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ YOLSUZLUKLA MÜCADELE İLKELERİ 1.0 Amaç ve Arka Plan Bilgileri Bu İlkeler, BİLGİ nin faaliyetlerinde rüşvet

Detaylı

İŞ ORTAĞI DAVRANIŞ KURALLARI

İŞ ORTAĞI DAVRANIŞ KURALLARI İŞ ORTAĞI DAVRANIŞ KURALLARI LORD Corporation ( LORD ) kendini dürüstlük ve yüksek etik standartları ile iş yapmaya adamıştır. Ayrıca, işimiz için geçerli tüm kanun ve yönetmeliklere uyma konusunda kararlıyız.

Detaylı

SCA Davranış Kuralları

SCA Davranış Kuralları SCA Davranış Kuralları SCA Davranış Kuralları SCA paydaşları ile değer yaratmaya, çalışanları, müşterileri, tüketicileri, hissedarları ve diğer iş ortaklarıyla saygı, sorumluluk ve mükemmelliğe dayanan

Detaylı

Bilgi Uçurma Politikası

Bilgi Uçurma Politikası Bilgi Uçurma Politikası Naspers, işletme faaliyetlerinin doğruluğuna büyük önem vermektedir. Bu nedenle Naspers, Naspers'in veya onun herhangi bir Çalışanının Uygunsuz Davranışta bulunduğuna inanmak için

Detaylı

RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI AKBANK T.A.Ş.

RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI AKBANK T.A.Ş. RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI AKBANK T.A.Ş. 1 1. Amaç Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikasının (Politika) amacı AKBANK T.A.Ş nin ( Banka ) faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde geçerli rüşvet

Detaylı

PepsiCo, Inc. GLOBAL RÜŞVETLE MÜCADELE UYUM POLİTİKASI

PepsiCo, Inc. GLOBAL RÜŞVETLE MÜCADELE UYUM POLİTİKASI Sayfa 1 / 5 POLİTİKAYA GENEL BAKIŞ Bu politika PepsiCo nun Global Davranış Yasası ile birlikte, aşağıda belirtilen durumlar hakkında net bir çerçeve sunarak PepsiCo'nun tüm iş ilişkilerinde etik ve sorumlu

Detaylı

Sorular/Cevaplar. Şirket kaynaklarının kötüye kullanımı ve suiistimal edilmesi. Kişisel bilgilerin gizliliğine ve korunmasına riayet edilmemesi

Sorular/Cevaplar. Şirket kaynaklarının kötüye kullanımı ve suiistimal edilmesi. Kişisel bilgilerin gizliliğine ve korunmasına riayet edilmemesi Sorular/Cevaplar 1) L ORÉAL Etik Açık Kapı sitesinin kapsamı nedir? Aşağıdaki 2. soruda belirtilen koşullara tabi olarak L ORÉAL Etik Açık Kapı sitesi, aşağıdaki alanlarla ilgili ciddi bir ihlal hakkında

Detaylı

- Davranış Kodu'nun Yönelik Olduğu Kişiler Şirket'in faaliyet gösterdiği ülkelerde geçerli olan kanun ve yönetmeliklere uymayı taahhüt eder.

- Davranış Kodu'nun Yönelik Olduğu Kişiler Şirket'in faaliyet gösterdiği ülkelerde geçerli olan kanun ve yönetmeliklere uymayı taahhüt eder. Davranış Kodu Davranış Kodu Bu belge genel anlamda yasa dışı eylemleri destekleyen durumları ve özellikle 231/2001 1 sayılı Yasal Karar altında yer alan suçları önlemek için Pirelli Grubu'nun Yöneticileri,

Detaylı

Görevi kötüye kullanma örnekleri aşağıdakileri içermekle birlikte, bunlarla sınırlı değildir:

Görevi kötüye kullanma örnekleri aşağıdakileri içermekle birlikte, bunlarla sınırlı değildir: İhbar Politikası İHBAR POLİTİKASI 1. Genel bakış Amcor, etik uygulamalarda en yüksek standartlarla, dürüst ilişkileri ve görevi kötüye kullanma olay veya iddialarını iyi niyetle ihbar eden kişileri korumayı

Detaylı

Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikası

Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikası : 1/ 5 1. Amaç Bu politikanın amacı rüşvetçilik ve yolsuzluk karşıtı politikaları ve davranışları tanımlanmak, rüşvetçilik ve yolsuzluk durumlarında Kuralkan ın bulunduğu konumu belirlemek ve bu mücadelede

Detaylı

YAPI KREDİ İHBAR VE BİLDİRİM KANALLARI BEYANI

YAPI KREDİ İHBAR VE BİLDİRİM KANALLARI BEYANI YAPI KREDİ İHBAR VE BİLDİRİM KANALLARI BEYANI İÇİNDEKİLER 1. Amaç ve Uygulama Kapsamı 1 2. Kabul Edilemez Davranışlar 1 2.1 Kabul Edilemez Davranışların Bildirimi 1 2.2 Kabul Edilemez Davranışların Sonuçlandırılması

Detaylı

ICF Etik Kuralları. Müşteri: Müşteri / Koçluk Alan koçluk hizmeti verilen kişidir.

ICF Etik Kuralları. Müşteri: Müşteri / Koçluk Alan koçluk hizmeti verilen kişidir. ICF Etik Kuralları Önsöz ICF, koçlukta mükemmelliğin korunması ve teşvik edilmesinde kararlıdır. Bu nedenle, ICF tüm üyeleri ve unvanlı koçlarından (koçlar, mentor koçlar, koç süpervizörleri, koçluk eğitmenleri

Detaylı

Şirket tarafından yukarıda sayılan kişilere etik kurallar konusunda bilgi verilir ve bu kurallara uyulması sağlanır.

Şirket tarafından yukarıda sayılan kişilere etik kurallar konusunda bilgi verilir ve bu kurallara uyulması sağlanır. İŞ ETİĞİ KURALLARI 1. AMAÇ VE KAPSAM Etik Kurallar birey ve kurumların görev ve sorumluluklarını yerine getirmede doğruluk ve dürüstlük ölçüleri olup, ahlaki açıdan bakıldığında, bireysel ve sosyal ilişkilerin

Detaylı

Üçüncü Taraf Aracılar için Uluslararası Sağlık Hizmetlerinde Uyum ve İş Bütünlüğü

Üçüncü Taraf Aracılar için Uluslararası Sağlık Hizmetlerinde Uyum ve İş Bütünlüğü Üçüncü Taraf Aracılar için Uluslararası Sağlık Hizmetlerinde Uyum ve İş Bütünlüğü Tüm Yasalara ve Johnson & Johnson Politikalarına Uyma Yükümlülüğünüz Johnson & Johnson Şirketleri ve bu şirketler adına

Detaylı

Indorama Ventures Public Company Limited

Indorama Ventures Public Company Limited Indorama Ventures Public Company Limited İnsan Hakları Politikası (22 Şubat 2013 tarih ve 2/2013 No'lu Yönetim Kurulu Toplantısında onaylandığı şekilde) Revizyon 1 (20 Şubat 2015 tarih ve 2/2015 No'lu

Detaylı

TEDARİKÇİ DAVRANIŞ KURALLARI. Haziran 2013'te revize edilmiştir.

TEDARİKÇİ DAVRANIŞ KURALLARI. Haziran 2013'te revize edilmiştir. Elektronik sürüm, şu adreste bulunmaktadır: www.danaher.com/suppliers Supplier Code of Conduct (Tedarikçi Davranış Kuralları) bağlantısına tıklayın. TEDARİKÇİ DAVRANIŞ KURALLARI Haziran 2013'te revize

Detaylı

Politika ve Prosedürler. İhbar Politikası

Politika ve Prosedürler. İhbar Politikası Politika ve Prosedürler Onaylayan: Grup CEO su Bölüm: Grup Şirket Sekreterliği İçindekiler 1. Giriş... 3 2. Amaç... 3 3. Kapsam... 3 4. Politika... 3 5. Sorumluluk... 5 6. İhbar Hattı İletişim Bilgileri...

Detaylı

İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ HEDİYELER, YEMEKLER, EĞLENCELER, SPONSORLU SEYAHATLER ve DİĞER İŞ İKRAMLARINA İLİŞKİN İLKELER

İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ HEDİYELER, YEMEKLER, EĞLENCELER, SPONSORLU SEYAHATLER ve DİĞER İŞ İKRAMLARINA İLİŞKİN İLKELER İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ HEDİYELER, YEMEKLER, EĞLENCELER, SPONSORLU SEYAHATLER ve DİĞER İŞ İKRAMLARINA İLİŞKİN İLKELER Ekim 2014 GİRİŞ Bu İlkeler BİLGİ nin tüm görevlileri, yöneticileri, tam zamanlı

Detaylı

Distribütör İş Etiği Kuralları

Distribütör İş Etiği Kuralları Distribütör İş Etiği Kuralları Giriş Parker Hannifin Distribütör İş Etiği Kuralları (Kurallar), Parker distribütörleri için yasalarla ve kabul edilebilir mesleki ahlak kurallarıyla uyumluluğa ilişkin minimum

Detaylı

İHBAR VE BİLDİRİM KANALLARI BEYANI

İHBAR VE BİLDİRİM KANALLARI BEYANI İHBAR VE BİLDİRİM KANALLARI BEYANI İÇİNDEKİLER 1. Amaç ve Uygulama Kapsamı... 1 2. Kabul Edilemez Davranışlar... 1 2.1 Kabul Edilemez Davranışların Bildirimi... 1 2.2 Kabul Edilemez Davranışların Sonuçlandırılması...

Detaylı

TEDARİKÇİ DAVRANIŞ KURALLARI. Aralık, 2018 Rev. 03

TEDARİKÇİ DAVRANIŞ KURALLARI. Aralık, 2018 Rev. 03 TEDARİKÇİ DAVRANIŞ KURALLARI Aralık, 2018 Rev. 03 BÜTÜNLÜK Müşterilerimize, hissedarlarımıza, çalışanlarımıza, tedarikçilerimize, idari ve denetim yetkililerine, rakiplerimize ve topluma karşı davranışımız

Detaylı

RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI

RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI 1 RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI 1. Amaç Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikasının ( Politika ) amacı Nadir Metal Rafineri San. Ve Tic. A.Ş. nin

Detaylı

UYGUN OLMAYAN MENFAATLERE ĐLĐŞKĐN SAYILI POLĐTĐKA

UYGUN OLMAYAN MENFAATLERE ĐLĐŞKĐN SAYILI POLĐTĐKA EUROMEDIC ŞĐRKETLER GRUBU UYGUN OLMAYAN MENFAATLERE ĐLĐŞKĐN SAYILI POLĐTĐKA (Hediyeler, Đkram ve Eğlence ile Siyasi ve Bağış Niteliğindeki Katkılar dâhildir) Đçindekiler Başlıklar Sayfa 1 Politika Açıklaması...

Detaylı

Etik ve Bütünlük. Uyumluluk Üçüncü şahıslar için kılavuz

Etik ve Bütünlük. Uyumluluk Üçüncü şahıslar için kılavuz Etik ve Bütünlük Uyumluluk Üçüncü şahıslar için kılavuz i Üçüncü şahıslar ifadesiyle Syngenta veya bizim adımıza ürün veya hizmet tedarik eden kişileri ya da şirketleri kastetmekteyiz. ii Kamu görevlisi

Detaylı

EMEK BORU MAKİNA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. İŞ ETİĞİ KURALLARI

EMEK BORU MAKİNA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. İŞ ETİĞİ KURALLARI EMEK BORU MAKİNA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. İŞ ETİĞİ KURALLARI 1 ÖNSÖZ Emek Boru Makine Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Bundan böyle kısaca Emek Boru olarak anılacaktır.) bu kılavuzda, günümüz profesyonel iş dünyasında

Detaylı

TEDARİKÇİ DAVRANIŞ KURALLARI

TEDARİKÇİ DAVRANIŞ KURALLARI TEDARİKÇİ DAVRANIŞ KURALLARI BÜTÜNLÜK Müşterilerimize, hissedarlarımıza, çalışanlarımıza, tedarikçilerimize, idari ve denetim yetkililerine, rakiplerimize ve topluma karşı davranışımız hatasız bir bütündür.

Detaylı

FAKTORİNG SEKTÖRÜ ETİK İLKELERİ

FAKTORİNG SEKTÖRÜ ETİK İLKELERİ FAKTORİNG SEKTÖRÜ ETİK İLKELERİ I. Giriş Faktoring Derneği (Dernek), faktoring şirketlerinin mesleki ve örgütsel alanda etik ilkelerine bağlı olarak çalışmaları zorunluluğu konusunda bir çerçeve oluşturmuştur.

Detaylı

Yeni Borçlar Yasasında Hizmet Sözleşmesi

Yeni Borçlar Yasasında Hizmet Sözleşmesi Yeni Borçlar Yasasında Hizmet Sözleşmesi 04.01.2011 tarih ve 27836 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6098 sayılı Borçlar Yasasına bakacak olursak yeni yasada hizmet

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ VE ETİK KOMİSYON YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ VE ETİK KOMİSYON YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ VE ETİK KOMİSYON YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı; Dokuz Eylül Üniversitesinde etik kültürünü

Detaylı

FORD OTOMOTİV SANAYİ A.Ş. YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI

FORD OTOMOTİV SANAYİ A.Ş. YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI FORD OTOMOTİV SANAYİ A.Ş. YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI İÇİNDEKİLER 1. AMAÇ...2 2. YASAKLANMIŞ UYGULAMALAR...2 a) Rüşvet...2 b) İrtikap veya Suça Teşvik...2 c) Nüfuz Ticareti...2 d) Yolsuzluk uygulamalarından

Detaylı

EFES HAVLU TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.

EFES HAVLU TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş. RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI DOK.NO YAYIN TARİHİ : EEK.02 :02.11.2015 EFES HAVLU TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş. ANKARA ASF.ÜZERİ 26. KM. CUMHURİYET MAH.NO.31 HONAZ-DENİZLİ TELEFON: 0.258.814 50

Detaylı

(3) Ray Sigorta A.Ş. bünyesinde, her seviyede sürdürülen, iç ve dış seçme ve yerleştirme uygulamaları bu yönetmelik kapsamındadır.

(3) Ray Sigorta A.Ş. bünyesinde, her seviyede sürdürülen, iç ve dış seçme ve yerleştirme uygulamaları bu yönetmelik kapsamındadır. Amaç ve Kapsam MADDE 1 - (1) Ray Sigorta A.Ş. temel değerlerini; Biz Aileyiz, Dürüstüz, Etik değerlere saygılıyız, Adiliz, Şeffaf ve Paylaşımcıyız, Birlikte güçlüyüz, Yaratıcı ve Üretkeniz, İnsana değer

Detaylı

Uluslararası Yolsuzlukla Mücadele Politikaları. Satıştaki Aracılar- için Kısa Tanıtım

Uluslararası Yolsuzlukla Mücadele Politikaları. Satıştaki Aracılar- için Kısa Tanıtım Uluslararası Yolsuzlukla Mücadele Politikaları Satıştaki Aracılar- için Kısa Tanıtım 1 ULUSLARARASI YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLITIKALARI Uluslararası Yolsuzlukla Mücadele Politikaları Bu belge, ABD nin Yabancı

Detaylı

DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER HEDİYE VE EĞLENCE ETKİNLİKLERİ İLE İLGİLİ İLKELERİ

DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER HEDİYE VE EĞLENCE ETKİNLİKLERİ İLE İLGİLİ İLKELERİ DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER HEDİYE VE EĞLENCE ETKİNLİKLERİ İLE İLGİLİ İLKELERİ MAGNA INTERNATIONAL INC. HEDİYE VE EĞLENCE ETKİNLİKLERİ İLE İLGİLİ İLKELER İş çevrelerinde hediye verilmesi veya alınması

Detaylı

PRYSMIAN RÜŞVETLE MÜCADELE POLİTİKASI

PRYSMIAN RÜŞVETLE MÜCADELE POLİTİKASI PRYSMIAN RÜŞVETLE MÜCADELE POLİTİKASI Tüm Prysmian Group çalışanları, hangisi daha kısıtlayıcı ise onu dikkate alarak, Rüşvetle Mücadele Politikası veya görev aldıkları veya faaliyet gösterdikleri ülkelerde

Detaylı

Bilmek Bizler uzmanız. Müşterilerimizi, şirketlerini, adaylarımızı ve işimizi biliriz. Bizim işimizde detaylar çoğu zaman çok önemlidir.

Bilmek Bizler uzmanız. Müşterilerimizi, şirketlerini, adaylarımızı ve işimizi biliriz. Bizim işimizde detaylar çoğu zaman çok önemlidir. Randstad Group İlkesi Başlık Business Principles (Randstad iş ilkeleri) Yürürlük Tarihi 27-11 -2009 Birim Grup Hukuk Belge No BP_version1_27112009 Randstad, çalışma dünyasını şekillendirmek isteyen bir

Detaylı

Etik Davranış Politikası

Etik Davranış Politikası Etik Davranış Politikası Müşterilerimiz ile İlişkilerimiz Amacımız, mükemmel müşteri hizmeti sunmaktır. Doğruluk, güven ve dürüstlük yaptığımız her işte temel ilkemizdir. Müşterilerimizin döviz ve uluslararası

Detaylı

ETİK DEĞERLER VE DÜRÜSTLÜK

ETİK DEĞERLER VE DÜRÜSTLÜK Etik Kavramı ETİK DEĞERLER VE DÜRÜSTLÜK Etik kelimesi köken olarak Eski Yunan'a kadar gider. Etik evrensel olarak kabul gören kurallardır. Etik; doğruyla yanlışı, haklı ile haksızı, iyiyle kötüyü, adil

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı HATA BİLDİRİM FORMU (Usulsüzlük, Yolsuzluk, Etik Kural İhlali)

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı HATA BİLDİRİM FORMU (Usulsüzlük, Yolsuzluk, Etik Kural İhlali) Hata adı: Hata türü: (yönetim/operasyonel/stratejik/bilgi Teknolojileri/izleme ve raporlama) Hatanın gerçekleşme tarihi: Hatanın sebepleri/olası sebepleri: Hatanın etkilediği faaliyet/süreç adı: Sorumlu

Detaylı

DOĞAN GRUBU RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI

DOĞAN GRUBU RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI DOĞAN GRUBU RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI Sayfa : 1/7 1. AMAÇ Bu politika, Doğan Grubu nun rüşvet ve yolsuzluk konusundaki yaklaşımının açık bir şekilde belirtilmesini amaçlamaktır. Doğan Grubu

Detaylı

CONDOR PETROL A.Ş. İHLALLERİ BİLDİRME POLİTİKASI

CONDOR PETROL A.Ş. İHLALLERİ BİLDİRME POLİTİKASI CONDOR PETROL A.Ş. İHLALLERİ BİLDİRME POLİTİKASI 10 KASIM 2016 TARİHİNDE YÖNETİM KURULU TARAFINDAN KABUL EDİLMİŞTİR 1. GİRİŞ Şirket, mevcut her türlü mevzuata, kanun ve yönetmeliklere, şirket bildirim

Detaylı

TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikası A.Ş. Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikası

TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikası A.Ş. Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikası TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikası A.Ş. Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikası 1 1. Amaç ve Uygulama Kapsamı 1.1 Amaç Bu politikanın amacı, Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş. nin (TOFAŞ) rüşvet ve yolsuzlukla

Detaylı

PERSONEL BELGELENDİRME HİZMET TEKLİFİ

PERSONEL BELGELENDİRME HİZMET TEKLİFİ Sayın [İlgili Kişi] [Müşteri] [Şehir] Tel: [Müşteri Telefon] Faks: [Müşteri Faks] E-mail: [Kişi Mail] PERSONEL BELGELENDİRME HİZMET TEKLİFİ Teklif No: End-Tk.[Teklif No] Rev. No: 0 Teklif Tarihi: [Teklif

Detaylı

İş Yeri Hakları Politikası

İş Yeri Hakları Politikası İş Yeri Hakları Politikası İş Yeri Hakları Politikası Çalışanlarımızla olan ilişkilerimize değer veririz. İşimizin başarısı, küresel işletmemizdeki her bir çalışana bağlıdır. İş yerinde insan haklarının

Detaylı

ETİK KURALLAR EL KİTABI

ETİK KURALLAR EL KİTABI ETİK KURALLAR EL KİTABI Onaylayan : Formplast Yönetim Kurulu Onay Tarihi : 04.05.2017 Sayfa 1 / 5 - İş Etiği El Kitabı, Çalışanların şirket etik kurallarına uygun hareket etmelerinde yön göstermek, şirketin

Detaylı

DOĞAN GRUBU ETİK İLKE VE DAVRANIŞ KURALLARI

DOĞAN GRUBU ETİK İLKE VE DAVRANIŞ KURALLARI DOĞAN GRUBU ETİK İLKE VE DAVRANIŞ KURALLARI Sayfa : 1/11 1. KONU VE KAPSAM Etik kuralları, şirketimiz çalışanlarının, görevlerini yerine getirirken uymaları gereken ilkeleri ve çalışma düzenine ilişkin

Detaylı

Indorama Ventures Public Company Limited

Indorama Ventures Public Company Limited Indorama Ventures Public Company Limited Kurumsal Yönetim Politikası (29 Eylül 2009 tarih ve 1/2009 No'lu Yönetim Kurulu Toplantısı tarafından onaylandığı şekilde) Başkandan mesaj Indorama Ventures Public

Detaylı

AKTÜERLER DERNEĞİ PROFESYONEL DAVRANIŞ VE ETİK STANDARTLARI

AKTÜERLER DERNEĞİ PROFESYONEL DAVRANIŞ VE ETİK STANDARTLARI AKTÜERLER DERNEĞİ PROFESYONEL DAVRANIŞ VE ETİK STANDARTLARI AKTÜERLER DERNEĞİ PROFESYONEL DAVRANIŞ VE ETİK STANDARTLARI 1. BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar 2. BÖLÜM Genel İlkeler 3. BÖLÜM Üyeler Arası Dayanışma

Detaylı

PAY2PHONE YÜKLEME NOKTASI SÖZLEŞMESİ

PAY2PHONE YÜKLEME NOKTASI SÖZLEŞMESİ PAY2PHONE YÜKLEME NOKTASI SÖZLEŞMESİ 1-Sözleşmenin Tarafları İşbu PAY2PHONE Ödeme Hizmetleri Sözleşmesi,../../. ( Yürürlük Tarihi ) tarihinde, 19 Mayıs mahallesi 19 Mayıs caddesi UBM Plaza No:37/2 Şişli-

Detaylı

Davranış Kuralları. Kısa sürüm. The global leader in door opening solutions

Davranış Kuralları. Kısa sürüm. The global leader in door opening solutions Davranış Kuralları Kısa sürüm The global leader in door opening solutions Davranış Kuralları DAVRANIŞ KURALLARI nın bu sürümü, Davranış Kuralları nın bir özetini içerir. Davranış Kuralları nın kısa versiyonu,

Detaylı

Davranış Kuralları. 6 Aralık 2012

Davranış Kuralları. 6 Aralık 2012 Code of Conduct Davranış Kuralları 8 6 Aralık 2012 Davranış Kuralları I. Giriş Çalışanlarımızın, memurlarımızın ve yöneticilerimizin doğruluğu, dürüstlüğü ve sağlam muhakeme gücü, Flint Group un itibarı

Detaylı

Yolsuzlukla mücadele politikası

Yolsuzlukla mücadele politikası Yolsuzlukla mücadele politikası 1 AMAÇ ve KAPSAM 1.1 Yolsuzlukla Mücadele İhlallerinin Bildirimi 1.2 Yolsuzlukla Mücadele Kurallarının İhlali ve Sonuçları 2 ÖNE ÇIKAN İLKELER 2.1 Sıfır Tolerans Taahhüdü

Detaylı

YENMAK PİSTON VE SEGMAN SAN. VE TİC. A.Ş. ETİK VE DAVRANIŞ KURALLARI

YENMAK PİSTON VE SEGMAN SAN. VE TİC. A.Ş. ETİK VE DAVRANIŞ KURALLARI 2017 YENMAK PİSTON VE SEGMAN SAN. VE TİC. A.Ş. ETİK VE DAVRANIŞ KURALLARI 1. AMAÇ VE KAPSAM... 1 2. ETİK KURALLARI VE ÇALIŞMA İLKELERİ... 1 2.1 DÜRÜSTLÜK... 1 2.2 ÇIKAR ÇATIŞMALARI... 1 2.2.1 KENDİ VE

Detaylı

İş Etiği Kodu. İş Etiği Kodunun Temel İlkeleri 1. Doğru ve Dürüst Davranmak:

İş Etiği Kodu. İş Etiği Kodunun Temel İlkeleri 1. Doğru ve Dürüst Davranmak: İş Etiği Kodu Doğruluk ve dürüstlük, Coca-Cola İçecek A.Ş.'nin ( CCI veya Şirket ) sürdürülebilir ticari başarısının ve güçlü itibarının temelini oluşturmaktadır. Her ikisi de temel önem taşıyan doğruluk

Detaylı

İŞ ETİĞİ KURALLARI EL KİTABI. Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. - ESBAŞ

İŞ ETİĞİ KURALLARI EL KİTABI. Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. - ESBAŞ İŞ ETİĞİ KURALLARI EL KİTABI Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. - ESBAŞ Bu el kitabı çalışanların şirket etik kurallarına uygun hareket etmelerinde yön göstermek, şirketin etik standartlarının

Detaylı

ETİK KURALLARI REHBERİ

ETİK KURALLARI REHBERİ ETİK KURALLARI REHBERİ Anıl Etiği Kuralları MÜKEMMELLİK Söz verdiğimiz şekilde müşterilerimize olan görevlerimizi yerine getirmek ve beklenenin ötesinde değer katmak. Yeni fikirler üretme, sürekli öğrenme

Detaylı

RÖNESANS İŞ ETİĞİ ve DAVRANIŞ KURALLARI KILAVUZU

RÖNESANS İŞ ETİĞİ ve DAVRANIŞ KURALLARI KILAVUZU RÖNESANS İŞ ETİĞİ ve DAVRANIŞ KURALLARI KILAVUZU Rönesans, kurulduğu günden bu yana tarafsızlık, adillik, şeffaflık, dürüstlük, güven ve iş ahlakı başta olmak üzere en üst düzeyde etik ilkeleri benimsemiş

Detaylı

TEDARİKÇİ DAVRANIŞ KURALLARI

TEDARİKÇİ DAVRANIŞ KURALLARI TEDARİKÇİ DAVRANIŞ KURALLARI 1 DIEBOLD NIXDORF INCORPORATED VE DÜNYA GENELİNDEKİ BAĞLI ŞİRKETLERİ ( DIEBOLD NIXDORF ) DIEBOLD NIXDORF UN İŞ ETİĞİ DAVRANIŞ KURALLARI VE TEDARİKÇİ DAVRANIŞ KURALLARINA (

Detaylı

DAVRANIŞ YÖNETMELİĞİMİZ

DAVRANIŞ YÖNETMELİĞİMİZ DAVRANIŞ YÖNETMELİĞİMİZ LEASEPLAN ÇALIŞANI OLARAK SORUMLULUKLARIMIZ 05.06.2015 DAVRANIŞ YÖNETMELİĞİMİZ 1. İş yönetimi 2. Değerlerimiz 3. Yönetmelik Genel İlkeleri 4. Müşterilerimiz, Tedarikçilerimiz ve

Detaylı

Quintiles tedarikçiler için davranış kuralları

Quintiles tedarikçiler için davranış kuralları Quintiles tedarikçiler için davranış kuralları 2 Quintiles, sürdürülebilir iş uygulamalarına bağlıdır. Uluslararası olarak kabul gören standartlara dayanan bu Tedarikçiler için Davranış Kuralları ( Kurallar

Detaylı

T.C ÇAYIROVA BELEDİYESİ HUKUK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ

T.C ÇAYIROVA BELEDİYESİ HUKUK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ T.C ÇAYIROVA BELEDİYESİ HUKUK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ HUKUK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ ORGANİZASYON ŞEMASI BELEDİYE BAŞKANI BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISI HUKUK İŞLERİ MÜDÜRÜ AVUKAT BÜRO ELEMANI

Detaylı

DACHSER DAVRANIŞ KURALLARI. Dachser Corporate Compliance Integrity in Logistics

DACHSER DAVRANIŞ KURALLARI. Dachser Corporate Compliance Integrity in Logistics DACHSER DAVRANIŞ KURALLARI Dachser Corporate Compliance Integrity in Logistics DACHSER Davranış Kuralları 1. Giriş Dachser de tüm davranışların temeli ulusal ve uluslararası düzeyde yasal olarak bağlayıcı

Detaylı

DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER RÜŞVET VE UYGUNSUZ ÖDEMELER İLE İLGİLİ İLKELER

DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER RÜŞVET VE UYGUNSUZ ÖDEMELER İLE İLGİLİ İLKELER DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER RÜŞVET VE UYGUNSUZ ÖDEMELER İLE İLGİLİ İLKELER MAGNA INTERNATIONAL INC. RÜŞVET VE UYGUNSUZ ÖDEMELER İLE İLGİLİ İLKELER Magna, her türlü iş girişiminde ve her ülkede

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ Karar Tarihi : 12/05/2014 Toplantı Sayısı : 388 Karar Sayısı : 3280 ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ 3280- Yönetmelik Komisyonu tarafından incelenen, Ankara Üniversitesi Öğrenci Rehabilitasyon,

Detaylı

4734 sayılı Kamu İhale Kanununda düzenlenen cezai ve idari yaptırımlar ile sorumluluk hükümleri; İhale dışı bırakılacak olanlar, İhaleye katılamayacak

4734 sayılı Kamu İhale Kanununda düzenlenen cezai ve idari yaptırımlar ile sorumluluk hükümleri; İhale dışı bırakılacak olanlar, İhaleye katılamayacak BİLGİ VE BELGELERİ AÇIKLAMA YASAKLARI Uzm.Dr.Rukiye BERKEM S.B Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi KLİNİK MİKROBİYOLOJİ LABORATUARINDA SATIN ALMA İŞLEMLERİ (İhale) KURSU I. Ulusal Klinik Mikrobiyoloji

Detaylı

10. HALKLA İLİŞKİLERDE ETİK. Page 1

10. HALKLA İLİŞKİLERDE ETİK. Page 1 10. HALKLA İLİŞKİLERDE ETİK Page 1 HALKLA İLİŞKİLERDE AHLAK Halkla ilişkiler faaliyetlerinin gelişmesinde gerek ulusal ve gerekse de uluslararası meslek ahlak kuralları yardımcı olmuştur. Page 2 ETİK KAVRAMI

Detaylı

BELGE MARKA VE LOGONUN KULLANIMI PROSEDÜRÜ

BELGE MARKA VE LOGONUN KULLANIMI PROSEDÜRÜ REVİZYON Takip Tablosu No Tarih Açıklama 01 17.04.2017 Kuruluşun değişen logosu dokümanda revize edildi. 02 03 04 05 06 Yönetim Temsilcisi Yönetim Kurulu Başkanı 1 / 6 1-AMAÇ Bu prosedürün amacı; belge,

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ VE ÇALIŞMA ORTAMINA İLİŞKİN 155 SAYILI SÖZLEŞME

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ VE ÇALIŞMA ORTAMINA İLİŞKİN 155 SAYILI SÖZLEŞME İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ VE ÇALIŞMA ORTAMINA İLİŞKİN 155 SAYILI SÖZLEŞME ILO Kabul Tarihi: 3 Haziran 1981 Kanun Tarih ve Sayısı: 07.01.2004 / 5038 Resmi Gazete Yayım Tarihi ve Sayısı: 13.01.2004 / 25345

Detaylı

Bu doküman, yazılı izin alınmaksızın, hangi amaç için olursa olsun elektronik ortamda ya da başka biçimlerde kısmen veya tamamen ve herhangi bir

Bu doküman, yazılı izin alınmaksızın, hangi amaç için olursa olsun elektronik ortamda ya da başka biçimlerde kısmen veya tamamen ve herhangi bir Bu doküman, yazılı izin alınmaksızın, hangi amaç için olursa olsun elektronik ortamda ya da başka biçimlerde kısmen veya tamamen ve herhangi bir dilde çoğaltılamaz, dağıtılamaz ve şirket dışı yayınlarda

Detaylı

Garanti Bankası Tedarikçi Davranış İlkeleri

Garanti Bankası Tedarikçi Davranış İlkeleri Garanti Bankası Tedarikçi Davranış İlkeleri Şubat 2018 İçindekiler İçindekiler... 2 1. Giriş... 3 2. Amaç... 3 3. Kapsam... 3 4. Temel İlkeler... 4 4.1. Yasalara ve mevzuata uyum... 4 4.2. İnsan haklarına

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti ve Yemen Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma

Türkiye Cumhuriyeti ve Yemen Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma Türkiye Cumhuriyeti ve Yemen Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma Bundan sonra "Taraflar" olarak anılacak olan Türkiye Cumhuriyeti ve Yemen Cumhuriyeti; Özellikle

Detaylı

RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI

RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI İÇİNDEKİLER 1. Amaç ve Uygulama Kapsamı 1 1.1 Amaç 1 1.2 Kapsam 1 1.3 Tanımlar 1 2. Rüşvet ve Yolsuzluk İhlallerinin Bildirimi 2 3. Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele

Detaylı

VESUVIUS plc. Yolsuzluk ve Rüşvetle Mücadele Politikası RÜŞVETİ VE YOLSUZLUĞU ÖNLEMEK VE İÇİN İŞ KURALLARINA İLİŞKİN ESASLAR

VESUVIUS plc. Yolsuzluk ve Rüşvetle Mücadele Politikası RÜŞVETİ VE YOLSUZLUĞU ÖNLEMEK VE İÇİN İŞ KURALLARINA İLİŞKİN ESASLAR 1. Giriş VESUVIUS plc RÜŞVETİ VE YOLSUZLUĞU ÖNLEMEK VE İÇİN İŞ KURALLARINA İLİŞKİN ESASLAR Bu Politika iş etiği konusunda rehberlik sağlamak için hazırlanmıştır. Bu politika tüm Vesuvius şirketlerinin

Detaylı

İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER A.Ş. ETİK KURALLAR YÖNETMELİĞİ

İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER A.Ş. ETİK KURALLAR YÖNETMELİĞİ ETİK KURALLAR 1. AMAÇ Bu yönetmeliği amacı, İntegral Menkul Değerler A.Ş. nin tüm çalışanlarının ; yatırımcılar, rakip kurumlar, düzenleyici kuruluşlar ve birbirleri ile ola iş ve ilişkilerinde dürüst,

Detaylı

869TR ETİK KURALLARI. Uygulama Kapsamı

869TR ETİK KURALLARI. Uygulama Kapsamı 869TR ETİK KURALLARI Uygulama Kapsamı Bu İş Ahlakı ve Etik Davranış Kuralları, tüm segmentleri ve platformları ile birlikte 869TR Kodlama ve Etiketleme Sistemleri Limited Şirketi çalışanları için geçerlidir

Detaylı

T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI İSTANBUL BAŞAKŞEHİR BELEDİYESİ 2012 YILI DENETİM RAPORU

T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI İSTANBUL BAŞAKŞEHİR BELEDİYESİ 2012 YILI DENETİM RAPORU T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI İSTANBUL BAŞAKŞEHİR BELEDİYESİ 2012 YILI DENETİM RAPORU ARALIK 2013 T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI 06100 Balgat / ANKARA Tel: 0 312 295 30 00; Faks: 0 312 295 40 94 e-posta: sayistay@sayistay.gov.tr

Detaylı

TASLAK TÜZÜK ÇEVRE DENETİMİ

TASLAK TÜZÜK ÇEVRE DENETİMİ Versiyon 4 16 Ekim 2012 TASLAK TÜZÜK ÇEVRE DENETİMİ Bölüm 1: Genel 1. Kısa Başlık 2. Yetkili Kurum 3. Kapsam 4. Tanımlar 5. Denetim Türleri 6. Çevre Hususlarının Kapsamı 7. İşletmecinin Sorumlulukları

Detaylı

Mesleki Ahlak Kuralları Putzmeister Grubu. Page 1 of 9

Mesleki Ahlak Kuralları Putzmeister Grubu. Page 1 of 9 Putzmeister Grubu Page 1 of 9 Yönetimin Önsözü Putzmeister dünya çapında faaliyet gösteren bir firma olup, meşru ve temel etik ilkeler ile bağlayıcı davranış standartlarına uygun eylem ve hareketlere büyük

Detaylı

(28/01/ 2003 tarihli ve 25007 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.) Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan :

(28/01/ 2003 tarihli ve 25007 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.) Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan : (28/01/ 2003 tarihli ve 25007 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.) Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan : Elektrik Piyasasında Yapılacak Denetimler ile Ön Araştırma ve Soruşturmalarda Takip Edilecek

Detaylı

Erasmus+ Yükseköğretim personel ders verme ve eğitim alma hareketliliği için hibe sözleşmesi modeli

Erasmus+ Yükseköğretim personel ders verme ve eğitim alma hareketliliği için hibe sözleşmesi modeli GfNA-II-B-Erasmus+ Hibe Sözleşmesi - Personel ders verme ve eğitim alma hareketliliği 23 Haziran 2014 versiyonu Erasmus+ Yükseköğretim personel ders verme ve eğitim alma hareketliliği için hibe sözleşmesi

Detaylı

Şişecam Topluluğu Rüşvet ve Yolsuzluk ile Mücadele Politikası

Şişecam Topluluğu Rüşvet ve Yolsuzluk ile Mücadele Politikası 1. Amaç Şişecam Topluluğu Rüşvet ve Yolsuzluk ile Mücadele Politikası Bu politika metni ile Şişecam Topluluğu nun rüşvet ve yolsuzluk konusundaki taahhütlerinin ve bu konudaki yaklaşımının açık ve net

Detaylı

İş Etiği Kuralları. 3. Uygulama

İş Etiği Kuralları. 3. Uygulama İş Etiği Kuralları 1. Amaç Egeli & Co. Tarım Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. ( EGCYO veya Şirket ) İş Etiği Kuralları, Şirket faaliyetlerini yerine getirirken başvurulacak bir davranış rehberi

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1. AMAÇ VE KAPSAM YOLSUZLUKLA MÜCADELE İHLALLERİNİN BİLDİRİMİ YOLSUZLUKLA MÜCADELE KURALLARININ İHLALİ VE SONUÇLARI...

İÇİNDEKİLER 1. AMAÇ VE KAPSAM YOLSUZLUKLA MÜCADELE İHLALLERİNİN BİLDİRİMİ YOLSUZLUKLA MÜCADELE KURALLARININ İHLALİ VE SONUÇLARI... İÇİNDEKİLER 1. AMAÇ VE KAPSAM...2 1.1 YOLSUZLUKLA MÜCADELE İHLALLERİNİN BİLDİRİMİ...3 1.2 YOLSUZLUKLA MÜCADELE KURALLARININ İHLALİ VE SONUÇLARI...3 2 ÖNE ÇIKAN İLKELER...3 2.1 SIFIR TOLERANS TAAHHÜDÜ...3

Detaylı

Başarıya Bağlılık Taahhüdü

Başarıya Bağlılık Taahhüdü Başarıya Bağlılık Taahhüdü İyi İş uygulamaları Lider olan BENİMLE başlar. QuestNet TM Bağımsız Temsilcisi olarak QNet ile olan görüşmelerimde dürüst ve adil olacak; tüm profesyonel etkinliklerimi, kendi

Detaylı

GENERALİ SİGORTA A.Ş. KURUMSAL YÖNETİM İLKELERİNE UYUM RAPORU 2011

GENERALİ SİGORTA A.Ş. KURUMSAL YÖNETİM İLKELERİNE UYUM RAPORU 2011 GENERALİ SİGORTA A.Ş. KURUMSAL YÖNETİM İLKELERİNE UYUM RAPORU 2011 Hazine Müsteşarlığı'nın yayınladığı 27.04.2011 tarih ve 2011/8 sayılı "Sigorta Şirketi ve Reasürans Şirketi ile Emeklilik Şirketlerinde

Detaylı

TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş. ETİK İLKELERİ

TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş. ETİK İLKELERİ TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş. ETİK İLKELERİ GİRİŞ Etik İlkeler; Türkiye Halk Bankası A.Ş. çalışanlarının, görevlerini yerine getirirken uymaları gereken ilkeleri ve çalışma düzenine ilişkin düzenlemeleri içermektedir.

Detaylı

METE GROUP ETİK İLKELER

METE GROUP ETİK İLKELER METE GROUP ETİK İLKELER 1. Genel Hükümler Etik ilkeler METE GROUP ve tüm çalışanlarının görevlerini yerine getirirken uymaları gereken ilkeleri ve çalışma düzenine ilişkin düzenlemeleri içermektedir. Etik

Detaylı

Davranıs ve Çalısma İlkeleri

Davranıs ve Çalısma İlkeleri Davranıs ve Çalısma İlkeleri Saint-Gobain Grubu, hem yönetim hem de calışanlar tarafından uygulanan ve yıllar boyunca Grubun faaliyetlerine yön veren bir takım ilkeler geliştirmiştir. Günümüzde grup, bu

Detaylı

T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI MERSİN AKDENİZ BELEDİYESİ 2012 YILI DENETİM RAPORU

T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI MERSİN AKDENİZ BELEDİYESİ 2012 YILI DENETİM RAPORU T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI MERSİN AKDENİZ BELEDİYESİ 2012 YILI DENETİM RAPORU ARALIK 2013 T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI 06100 Balgat / ANKARA Tel: 0 312 295 30 00; Faks: 0 312 295 40 94 e-posta: sayistay@sayistay.gov.tr

Detaylı

Sigortacılık Etik İlkeleri

Sigortacılık Etik İlkeleri Sigortacılık Etik İlkeleri ETİK İLKELERİN AMACI Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Sigortacılık Etik İlkelerinin amacı; sigorta ve reasürans şirketlerinin, müşterileri, çalışanları, aracıları,

Detaylı

Savcıların Mesleki Sorumluluk Standartları ile Temel Görev ve Hakları Beyannamesi*

Savcıların Mesleki Sorumluluk Standartları ile Temel Görev ve Hakları Beyannamesi* Savcıların Mesleki Sorumluluk Standartları ile Temel Görev ve Hakları Beyannamesi* 23 Nisan 1999 tarihinde Uluslararası Savcılar Birliği tarafından onaylanmıştır. *Bu metin, HSYK Dış İlişkiler ve Proje

Detaylı

VII. ULUSLARARASI BALKAN BÖLGESİ DÜZENLEYİCİ YARGI OTORİTELERİ KONFERANSI 28-30 MAYIS 2012, İSTANBUL

VII. ULUSLARARASI BALKAN BÖLGESİ DÜZENLEYİCİ YARGI OTORİTELERİ KONFERANSI 28-30 MAYIS 2012, İSTANBUL VII. ULUSLARARASI BALKAN BÖLGESİ DÜZENLEYİCİ YARGI OTORİTELERİ KONFERANSI 28-30 MAYIS 2012, İSTANBUL Yargının Bağımsızlığı ve Yasama ve Yürütme Güçleriyle İşbirliği Türkiye Cumhuriyeti Hâkimler ve Savcılar

Detaylı

Çıkar çatışmalarının ve bu tür çatışmaların ortaya çıkmasının önlenmesi;

Çıkar çatışmalarının ve bu tür çatışmaların ortaya çıkmasının önlenmesi; BGC Partners, Inc. İş Ahlakı ve Etiği Kuralları BGC Partners, Inc.'nin ("Şirket") itibar ve dürüstlüğü, Şirket'in başarısında hayati rol oynayan değerlerdir. Şirket yetkilileri ve yöneticileri de dahil

Detaylı

İÇİNDEKİLER II. ÇALIŞAN ETİK KURALLARI İHLALİNİN ÇÖZÜM YOLLARI

İÇİNDEKİLER II. ÇALIŞAN ETİK KURALLARI İHLALİNİN ÇÖZÜM YOLLARI İÇİNDEKİLER I. PETKİM ÇALIŞAN ETİK KURALLARI A. Doğruluk, Dürüstlük B. Gizlilik C. Kişisel Fayda Sağlamama D. Sorumluluklarım 1. Yasal Sorumluluklarım 2. Müşterilerimize Karşı Sorumluluklarım 3. Çalışma

Detaylı

ÖNSÖZ Etik Davranış Kuralları ve Uygulama Prensipleri

ÖNSÖZ Etik Davranış Kuralları ve Uygulama Prensipleri ÖNSÖZ Etik değerlerimizin tüm çalışanlarımıza aynı etkinlikle yaygınlaştırılması ve gelecek nesillere aktarılmasının teminat altına alınması amacıyla Etik Davranış Kuralları ve Uygulama Prensipleri yazılı

Detaylı