Hızlı Prototipleme. Yeni Malzemeler ve Üretim Yöntemleri. Prof. Dr. Sakin ZEYTİN

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Hızlı Prototipleme. Yeni Malzemeler ve Üretim Yöntemleri. Prof. Dr. Sakin ZEYTİN"

Transkript

1 Hızlı Prototipleme Yeni Malzemeler ve Üretim Yöntemleri Prof. Dr. Sakin ZEYTİN

2 HIZLI PROTOTİPLEME (RAPID PROTOTYPING) 1. Hızlı Prototip yapımının esasları 2. Hızlı Prototip yapım teknolojileri 3. Hızlı Prototiplemenin uygulama ve faydaları news.thomasnet.com/fullstory/451186

3 Hızlı Prototipleme (RP) Cismin CAD modelini baz alan minimum zaman kullanarak mühendislik prototipleri yapmak için geliştirilmiş bir üretim prosesleri ailesi Geleneksel metot talaşlı işleme (machining) Uzun ön hazırlık (tasarım-prototip yapımı-üretime geçinceye kadarki zaman) birkaç hafta-birkaç ay olabilir. Parçanın kompleksliği ve sipariş malzemesinin zorluğuna bağlı. RP parçanın yapılması, bir CAD sistemi üzerinden üretilen parçanın bilgisayar modelinin yapılmasını kapsayan saatler veya günler boyutunda bir zamana ihtiyaç vardır.

4 Why is Rapid Prototyping Important? Ürün tasarımcıları yeni bir parça veya ürün tasarımının bir bilgisayar modeli veya çiziminden ziyade fiziksel modeline sahip olmak isterler. Bir prototip yaratma tasarımda bir integral (bütüne giden) adımdır Bir sanal prototip (parçanın CAD modeli) parçanın uygun şekilde görünürleşmesine (hayal edilmesine) tasarımcı için yeterli olmayabilir Prototip yapmak için RP kullanarak, tasarımcı parçayı görebilir ve hissedebilir, onun iyi ve kusurlu yanlarını değerlendirebilir

5 RP İki temel kategori: Hızlı prototiplemenin iki temel kategorisi vardır: 1. Malzeme kaldırılan RP talaşlı işleme, tasarım departmanında mevcut bu iş için ayrılmış CNC makine kullanılarak, Başlangıç malzemesi çoğunlukla mum İşlenmesi kolay Ergitilebilir ve tekrar katılaştırılabilir CNC makinaları çoğunlukla küçük-masaüstü işleme 2. Malzeme katılan RP katı parçayı aşağıdan yukarı inşa etmek için malzeme tabakalarının ilave edilmesi

6 Malzeme Katılan RP de Başlangıç Malzemeleri 1. Sıvı monomerler- Katı polimer üzerine tabaka tabaka kürlenerek katılır 2. Tozlar- Toplanır/yığılır ve tabaka tabaka bağlanır 3. Katı levhalar katı parçayı oluşturmak için kat kat dizilirler İlave Metotlar Başlangıç malzemelerine ilave olarak, değişik malzeme katma teknolojileri katı parçayı oluşturmak üzere farklı tabaka katma ve inşa metotları kullanırlar. Başlangıç malzemeleri ve parça inşa teknikleri arasında bir korelasyon vardır.

7 Kontrol talimatlarını hazırlama adımları 1. Geometrik modelleme onun çevrili hacmini tanımlamak için bir CAD sistem üzerine parçanın modelinin oluşturulması 2. Geometrik modelin desenlenmesi (Tessellation) CAD model bilgisayar formatına çevrilir, onun yüzeyleri fasetler ile eşleştirilir (yaklaştırılır) (üçgen veya çokgen olarak) 3. Model tabakalara dilinir bilgisayar modeli sıkı-boşluksuz- paralel yatay tabakalar şeklinde dilimlenir (bölünür)

8 Final ürün Kırmızı:parça Yeşil: destek

9 Proses sonrası işlemler Platformdan parçanın alınması Parçadan desteğin alınması Parçanın temizlenmesi (silme, temizleme, kurulama, r... ) Son işlemlerfinishing part (kürleme, kumlama, parlatma vb. )

10 Katı model tabakaları Bir cismin katı modelinin tabakalara dönüştürülmesi (sadece bir tabaka gösterilmiş)

11 Hızlı prototipleme hakkında RP nin alternatif isimleri: Tabakalı üretim (Layer manufacturing) Direk CSD üretim (Direct CAD manufacturing) Katı freeform üretim (Solid freeform fabrication) Hızlı prototipleme ve üretim (Rapid prototyping and manufacturing -RPM) RP teknolojileri sadece prototip üretiminde değil, artan bir şekilde parça üretimi yapmada ve takım üretimi yapmada kullanılmaya başlanmıştır.

12 RP teknolojilerinin sınıflandırılması Bugüne kadar gelişmiş RP tekniklerini sınıflandırmak için çeşitli yollar vardır: Burada başlangıç malzemesini esas alan bir sınıflandırma kullanılmaktadır: 1. Sıvı bazlı 2. Katı bazlı 3. Toz bazlı

13 Sıvı bazlı RP sistemleri Başlangıç malzemesi bir sıvıdır Bu kategoride bir düzine RP tekniği vardır. Birkaç tanesi: Stereolitografi (Stereolithography) Katı zemin kürlemesi (Solid ground curing) Damla biriktirme üretimi (Droplet deposition manufacturing)

14 Stereolitografi (STL) Polimeri katılaştırmak için direkt bir lazer ışını kullanarak fotosensitif (ışığa duyarlı) bir sıvı polimerden katı plastik parça üreten RP prosesi Parça üretimi bir seri tabaka ile başarılmaktadır-her tabaka yavaş yavaş 3D geometriyi inşa etmek için bir önceki tabaka üzerine katılmaktadır. İlk malzeme katılan RP teknolojisidir de 3D System Inc.tarafından (Charles Hull) geliştirilmiştir. Diğer RP metotlarından daha fazla kuruludur.

15 Stereolitografi Stereolitografi: (1) prosesin başlangıcı, ilk tabaka platforma katılmıştır, ve (2) çeşitli tabakalar ilave edilmiş parça geometrisi yavaş yavaş şeklini almıştır.

16 Stereolitografi ile üretilmiş bir parça (photo courtesy of 3D Systems, Inc.).

17 STL hakkında gerçekler Her bir tabaka mm ile 0.50 mm kalınlıktadır Daha ince tabakalar daha iyi çözünürlük sağlar ve daha karmaşık şekillerin üretilmesine izin verir, fakat işlem süresi uzar. Başlangıç malzemeleri sıvı monomerlerdir. Polymerizasyon lazer tarayıcı ışın ile üretilen UV ışığına maruz kalmakla meydana gelir. Tarama hızları~ 500 to 2500 mm/san.

18 STL de parça inşa süresi Bir tek tabakanın tamamlanması için süre: Burada A vd i T i = + T T i = tabakanın tamamlanma süresi; A i = Tabaka alanı; v = yüzeyde lazer demetinin ortalama tarama hızı, D = lazer demet çapı spot size, dairesel kabul ediliyor; ve T d = tabakalar arasında iş tablasının tekrar pozisyon alması için geçen (gecikme) zamanı d

19 STL de parça inşa süresi Tüm tabakalar için Ti değerleri belirlenince, buradan inşa çevrim süresi, Tc: buradat c = STL inşa çevrim süresi; ve n l = parçayı tamamlamak için kullanılan tabaka sayısı n T c T i = i Bir parçayı inşa etmek için gerekli süre basit geometrili küçük parçalar için bir saatten başlayarak kompleks parçalar için birkaç on saate kadar olabilir i = 1

20 Katı zemin kürlemesi (Solid Ground Curing -SGC) Stereolitografi gibi, SGC de fotosensitif bir polimer kullanır. SGC CAD geometrik datası üzerine kurulmuş bir katı model oluşturmak için ışığa duyarlı polimer tabaka tabaka kürlenerek gerçekleştirilir. Verilen bir tabakayı kürlemek için bir taramalı lazer demeti kullanmak yerine, tüm tabaka sıvı polimer üzerindeki bir maske yardımıyla bir UV kaynağına maruz kalmaktadır. Sertleşme süresi her bir tabaka için 2-3 saniyedir.

21 Katı zemin kürlemesi (SGC) Her bir tabaka için SGC adımları: (1) maske hazırlama, (2) sıvı fotopolimer tabakasının uygulanması,(3) maskenin tabaka üzerine yerleştirilmesi ve maruz kalması, (4) kürlenmemiş polimerin yüzeyden kaldırılması, (5) mum doldurma, (6) düzleştirme ve kalınlık için milling.

22 SGC hakkında gerçekler Her bir tabaka yaklaşık 90 san alır SGC ile bir parçanın üretilmesi için gerekli sürenin diğer RP sistemlerinden yaklaşık 8 kat daha kısa olduğu iddia edilmektedir SGC de oluşturulan katı kübik bir form polimer ve mumdan ibarettir. Mum üretim sırasında parçanın kırılgan ve sarkık kısımlarını desteklemeyi sağlar, fakat desteksiz duran parçadan ayrılması için daha sonra eritilebilmelidir.

23 Damla Biriktirme Üretimi (Droplet Deposition Manufacturing -DDM) Başlangıç malzemesi ergitilmiştir ve küçük damlacıklar bir nozul yardımıyla daha önce oluşmuş tabaka üzerine düşürülürler. Damlacıklar yeni bir tabaka oluşturmak üzere yüzeye soğuk kaynaklanırlar Her bir tabakanın biriktirilmesi hareketli bir x-y nozul ile kontrol edilmektedir, nozulun yolu tabakalara bölünmüş bir CAD geometrik modelinin kesiti üzerine kurulmuştur. İş malzemeleri mum ve termoplastik polimerlerdir.

24 Katı bazlı RP sistemleri Başlangıç malzemesi bir katıdır Katı bazlı RP sistemleri şu prosesleri kapsar: Tabakalı cisim üretimi (Laminated object manufacturing) Eriyik biriktirme modeli (Fused deposition modeling)

25 Tabakalı cisim üretimi (LOM) Katı fiziksel model istiflenmiş bir levha (sheet) stokunun tabakaları ile yapılır, her bir levha stok tabakası tabakalara dilinmiş bir CAD modelinin kesitinin bir taslağıdır. Başlangıç levha stoğu kağıt, plastik, selüloz, metal veya fiber takviyeli malzeme olabilir Tabakalar (sheet) çoğu kere iki makara arasında sarılmış olan merdaneler yardımıyla platform üzerine beslenmektedir. Kesme sonrasında, tabakadaki fazla malzeme inşa sırasında parçayı destekleyecek durumda kalır.

26 Tabakalı Cisim Üretimi (LOM) Laminated object manufacturing.

27 Eriyik Biriktirme Modeli (Fused Deposition Modeling - FDM) Mum veya polimerin bir uzun filamanı her bir yeni tabakayı tamamlamak için bir iş kafasından mevcut parça yüzeyi üzerine ekstrüde edilmektedir. workhead İş kafası her bir tabakanın oluşturulması sırasında x-y düzleminde kontrol edilmekte ve sonra z yönünde bir tabakaya eşit bir mesafede (kalınlık) hareket etmektedir. Ekstrüde olmuş filaman (extrudate) yaklaşık 0,1 saniyede soğuk parça yüzeyinde katılaşır ve soğuk kaynaklanır. Parça tabandan yukarı tabaka tabaka bir prosedür kullanılarak üretilmektedir.

28 Fused Deposition Modeling

29 Toz bazlı RP sistemleri Başlangıç malzemesi tozdur. Toz bazlı RP sistemleri aşağıdakileri içerir: Seçimli lazer sinterlemesi (Selective laser sintering) Üç boyutlu baskı (Three dimensional printing)

30 Seçimli lazer sinterlemesi (SLS) Hareketli lazer demeti, katı parçayı inşa etmek üzere, belli bir zaman içinde bir tabaka olacak şekilde CAD geometri modeline uygun alanlarda ısı etkisi ile eriyebilen tozları sinterler Her bir tabaka tamamlandıktan sonra, yeni bir gevşek toz tabakası yüzey üzerine serilir Tabaka tabaka, 3-D geometrisini oluşturan katı bir kitle halinde lazer demeti ile tozlar tedricen bağlanır. Sinterlenmemiş alanlarda, toz gevşektir ve tamamlanmış parçadan dökülebilir.

31 Selective Laser Sintering

32 Üç boyutlu baskı (3DP) Parça başarılı toz tabakaları üzerinde adhezif bağlanma malzemesini dik tutmak için mürekkep püskürtmeli bir printer kullanarak tabaka tabaka inşa edilmektedir Bağlayıcı CAD geometrik modelini tabakalara bölmek suretiyle belirlenmiş olarak, parçanın kesitine uygun alanlarda biriktirilmektedir. Bağlayıcı katı parçayı oluşturmak için tozları bir arada tutar, bağlanmamış tozlar gevşek kalır ve daha sonra uzaklaştırılır. Parçayı daha fazla mukavemetlendirmek için, bir sinterleme adımı tek tek tozları bağlamak için uygulanabilmektedir.

33 Üç boyutlu baskı Three dimensional printing: (1) toz tabakası biriktirilir, (2) parça olacak alanların mürekkep-püskürtme baskısı, ve (3) piston sonraki tabaka için aşağıya hareket ediyor (v = hareket).

34

35 RP Uygulamaları Hızlı prototiplemenin uygulamaları üç kategoride toplanabilir: 1. Tasarım 2. Mühendislik analizi ve planlama 3. Takım yapımı ve üretim

36 Tasarım uygulamaları Tasarımcılar RP kullanarak minimum zamanda bir gerçek fiziksel modeli inşa etmek suretiyle tasarımlarını teyit edebilirler Hızlı prototiplemenin tasarım faydaları: Daha kısa sürede prototip oluşturma Parça geometrisini görünür kılmak için daha iyi bir teknik Tasarım hatalarının erken teşhisi Kütlesel özellikleri hesaplamak için daha fazla imkan

37 Mühendislik Analizi ve Planlama Parçanın varlığı fiziksel varlığın olmaması haline göre belirli mühendislik analiz ve planlama aktivitelerinin başarılmasına izin verir Estetik karar vermek için farklı şekil ve stillerin karşılaştırılması Aerodinamik şekillerin rüzgar tüneli testi Fiziksel modelin gerilme analizi Proses planlama ve takım tasarımı için üretim öncesi fabrikasyon

38 Takım Uygulamaları Hızlı prototipleme takım üretimi için kullanılırsa hızlı takım yapımı (rapid tool making (RTM)) adını alır Takım yapımı için iki yaklaşım var: 1. Indirekt RTM metodu 2. Direkt RTM metodu

39 Indirect RTM Method Pattern RP ile oluşturul ve takım yapımı için kullanılır Örnekler: Kum döküm ve hassas döküm için patternler (şablonlar) EDM için elektrotlar

40 Direct RTM Method RP doğrudan takımın kendini yapmak için kullanılır. Örnek: metal tozlarından bir kalıp oluşturmak için üç boyutlu baskı (3DP) ve takiben kalıbı tamamlamak için sinterleme ve infiltrasyon.

41 Üretim uygulamaları Yüksek kalıp maliyetleri nedeniyle enjeksiyon kalıplama yolu ile ekonomik olmayan küçük miktarda plastik parça üretimi Geleneksel tekniklerle ilave aksesuar olmadan yapılamayn karmaşık iç geometrili parçalar Her bir kullanıcı için tam-doğru boyutta yapılması gereken örneğin kemik replasman parçaları gibi özellikli parçalar

42 Hızlı prototiplemede problemler Parça hassasiyeti: Tabakalı yapı nedeniyle eğimli parça yüzeylerinde merdiven (basamaklı) görünüm Hızlı prototip parçaların büzülme ve distorsiyonu RP malzemelerinin sınırlı çeşitliliği Üretilmiş parçaların mekanik performansı RP prosesinde kullanılan malzemeler ile sınırlıdır

43 Example 0 What is the common approach used in all of the material addition technologies to prepare the control instructions for the RP system? Answer. The text describes the common approach as a three step process: (1) Geometric modeling, which consists of modeling the component on a CAD system to define its enclosed volume; (2) tessellation of the geometric model, in which the CAD model is converted into a format that approximates its surfaces by facets (triangles or polygons); and (3) slicing of the model into layers that approximate the solid geometry.

44 Example 1 A prototype of a tube with a square cross section is to be fabricated using stereolithography. The outside dimension of the square = 100 mm and the inside dimension = 90 mm (wall thickness = 5 mm except at corners). The height of the tube (zdirection) = 80 mm. Layer thickness = 0.10 mm. The diameter of the laser beam ( spot size ) = 0.25 mm, and the beam is moved across the surface of the photopolymer at a velocity of 500 mm/s. Compute an estimate for the time required to build the part, if 10 s are lost each layer to lower the height of the platform that holds the part. Neglect the time for post-curing. Solution: Layer area A i same for all layers. A i = = 1900 mm 2 Time to complete one layer T i same for all layers. T i = (1900 mm 2 )/(0.25 mm)(500 mm/s)+ 10 s = = 25.2 s Number of layers n l = (80 mm)/(0.10 mm/layer) = 800 layers T c = 800(25.2) = 20,160 s = min = 5.6 hr

45 Example 2 The part in Problem 33.1 is to be fabricated using fused deposition modeling instead of stereolithography. Layer thickness is to be 0.20 mm and the width of the extrudate deposited on the surface of the part = 1.25 mm. The extruder workhead moves in the x-y plane at a speed of 150 mm/s. A delay of 10 s is experienced between each layer to reposition the workhead. Compute an estimate for the time required to build the part. Solution: Use same basic approach as in stereolithography. Layer area A i same for all layers. A i = = 1900 mm 2 Time to complete one layer T i same for all layers. T i = (1900 mm 2 )/(1.25 mm)(150 mm/s)+ 10 s = = s Number of layers n l = (80 mm)/(0.20 mm/layer) = 400 layers T c = 400(20.133) = s = min = 2.24 hr

HIZLI PROTOTIP OLUŞTURMADA KARŞILAŞILAN PROBLEMLER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

HIZLI PROTOTIP OLUŞTURMADA KARŞILAŞILAN PROBLEMLER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ HIZLI PROTOTIP OLUŞTURMADA KARŞILAŞILAN PROBLEMLER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ H. Rıza BÖRKLÜ, A. Kıvanç YILDIRIM ve H. Kürşad SEZER Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Bölümü

Detaylı

04.01.2016. Haz.: Doç. Dr. Ahmet DEMİRER

04.01.2016. Haz.: Doç. Dr. Ahmet DEMİRER Haz.: Doç. Dr. Ahmet DEMİRER Hızlı prototipleme, bilgisayarda hazırlanan üç boyutlu CAD (Computer Aided Design) çizimlerinden direk olarak elle tutulur fiziksel modeller elde etmemizi sağlayan imalat teknolojisidir.

Detaylı

TAKIM TEZGAHLARI. BÖLÜM 1 İMALAT ve TALAŞLI İMALATA GİRİŞ. Öğr.Gör.Dr. Ömer ERKAN

TAKIM TEZGAHLARI. BÖLÜM 1 İMALAT ve TALAŞLI İMALATA GİRİŞ. Öğr.Gör.Dr. Ömer ERKAN TAKIM TEZGAHLARI BÖLÜM 1 İMALAT ve TALAŞLI İMALATA GİRİŞ Öğr.Gör.Dr. Ömer ERKAN 2 İmalatın Gereği MMW = Men Material Welfare İnsan Bedeni Refahı, 1. Doğal Kaynakların (NR) kullanılabilirliğine 2. İnsan

Detaylı

TİMAK-Tasarım İmalat Analiz Kongresi 26-28 Nisan 2006 - BALIKESİR HIZLI DİREKT İMALAT YÖNTEMLERİ VE UYGULAMALARI Mehmet Mahir SOFU 1,Kamil DELİKANLI 2 1 Süleyman Demirel Üniversitesi CAD/CAM Araştırma

Detaylı

Eriyik serme kafası. Y Ekseni. İskelet. X Ekseni. Eriyik serme tablası. Z Ekseni. Kaide

Eriyik serme kafası. Y Ekseni. İskelet. X Ekseni. Eriyik serme tablası. Z Ekseni. Kaide TİMAK-Tasarım İmalat Analiz Kongresi 26-28 Nisan 2006 - BALIKESİR BİR HIZLI PROTOTİPLEME MAKİNESİ TASARIMI Faruk ÇAVDAR 1, İ. Hüseyin FİLİZ 2, Cengiz DOĞAN 3 Gaziantep Üniversitesi, Makina Mühendisliği

Detaylı

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.org ISSN:1304-4141 Makine Teknolojileri Elektronik Dergisi 2005 (4) 33-39 TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR Teknik Not Kamil DELİKANLI 1, Mehmet Mahir SOFU 2,Ufuk BEKCİ 2 1 Süleyman Demirel

Detaylı

INTER-TECHNICS. teknolojileri. Hızlı PROTOTIP katmanlı üretim İSTEKLERİNİZİ 3D ÇAPLA GERÇEKLEŞTİRİN

INTER-TECHNICS. teknolojileri. Hızlı PROTOTIP katmanlı üretim İSTEKLERİNİZİ 3D ÇAPLA GERÇEKLEŞTİRİN INTER-TECHNICS ve Hızlı PROTOTIP katmanlı üretim teknolojileri İSTEKLERİNİZİ 3D ÇAPLA GERÇEKLEŞTİRİN 3D Printer Farklı çeşidler ve ölçülü Profesyonel sistemlər INTER-TECHNICS Şirketi- FDM ve PolyJET teknolojisi

Detaylı

Hızlı Prototip Yapımı

Hızlı Prototip Yapımı Not: Kalın ve 14 punto olarak işaretlediğim yerler önemli. Hızlı Prototip Yapımı Giriş Hızlı prototip yapımı (RP-rapid prototyping), üç boyutlu bilgisayar destekli dizayn (CAD) verilerini kullanarak bir

Detaylı

ÜRETİM YÖNTEMLERİ (Devam)

ÜRETİM YÖNTEMLERİ (Devam) ÜRETİM YÖNTEMLERİ (Devam) Film ekstrüzyonu, son yıllarda plastik film (0,7 mm den düşük kalınlıktaki tabakalar) yapımında en çok kullanılan metottur. Proseste; erimiş plastik halkasal bir kalıpta yukarıya,

Detaylı

Malzeme İşleme Yöntemleri

Malzeme İşleme Yöntemleri BÖLÜM-9 MALZEMELERİN İŞLENMESİ (Talaşlı ve Diğer İmalat Yöntemleri) Prof. Dr. Yusuf ÖZÇATALBAŞ Malzeme İşleme Yöntemleri 1 KALIP YAPIM TEKNİKLERİ VE MALZEMELERİN TALAŞLI İŞLENMESİ Geleneksel Talaşlı İşleme

Detaylı

Moldflow Plastics Advisers. Plastik enjeksiyon parça ve kalıp tasarımında yeni bir dönem

Moldflow Plastics Advisers. Plastik enjeksiyon parça ve kalıp tasarımında yeni bir dönem Moldflow Plastics Advisers Plastik enjeksiyon parça ve kalıp tasarımında yeni bir dönem Problem: Plastik parça tasarımı imalattan bağımsız yapılır Plastik parçalar üretime uygun biçimde tasarlanmazlar

Detaylı

Ürün Geliştirme. Oğuz ALTAY Satış Direktörü

Ürün Geliştirme. Oğuz ALTAY Satış Direktörü Ürün Geliştirme Oğuz ALTAY Satış Direktörü 3 Boyutlu Teknolojiler Mühendislik ve Simülasyon 20 Yılı aşkın tecrübe Yurtiçi ve yurtdışında 4 ofis Teknoloji uygulama merkezleri 50 nin üzerinde Personel ISO

Detaylı

ÜRETİM SEKTÖRÜNDE HIZLI DİREKT İMALAT SİSTEMLERİNİN YERİ VE DEMİR-ÇELİK MALZEMELERE UYGULAMALARI

ÜRETİM SEKTÖRÜNDE HIZLI DİREKT İMALAT SİSTEMLERİNİN YERİ VE DEMİR-ÇELİK MALZEMELERE UYGULAMALARI ÜRETİM SEKTÖRÜNDE HIZLI DİREKT İMALAT SİSTEMLERİNİN YERİ VE DEMİR-ÇELİK MALZEMELERE UYGULAMALARI Kamil DELİKANLI 1, Mehmet Mahir SOFU 2 1 Süleyman Demirel Üniversitesi, Makine Mühendisliği Bölümü 32260

Detaylı

«Döküm Süreçlerinde Üç Boyutlu Yazıcılarla Hızlı Prototipleme» «Rapid Prototyping In Metal Casting With 3D Printing»

«Döküm Süreçlerinde Üç Boyutlu Yazıcılarla Hızlı Prototipleme» «Rapid Prototyping In Metal Casting With 3D Printing» «Döküm Süreçlerinde Üç Boyutlu Yazıcılarla Hızlı Prototipleme» «Rapid Prototyping In Metal Casting With 3D Printing» Arda Çetin (Ekstra Metal) 1.Oturum / 1st Session Oturum Başkanı / Session Chairman:

Detaylı

TAGUCHI METODOLOJİSİ İLE ERIYIK YIĞMA MODELLEME SÜRECİ PARAMETRELERİNİN OPTİMİZASYONU

TAGUCHI METODOLOJİSİ İLE ERIYIK YIĞMA MODELLEME SÜRECİ PARAMETRELERİNİN OPTİMİZASYONU INTERNATIONAL JOURNAL OF 3D PRINTING TECHNOLOGIES AND DIGITAL INDUSTRY 1:1 (2017) 49-56 TAGUCHI METODOLOJİSİ İLE ERIYIK YIĞMA MODELLEME SÜRECİ PARAMETRELERİNİN OPTİMİZASYONU Fuat Kartal 1 fkartal@kastamonu.edu.tr

Detaylı

HIZLI PROTOTİP OLUŞTURMADA KARŞILAŞILAN PROBLEMLER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ PROBLEMS ENCOUNTERED DURING THE RAPID PROTOTYPING AND THEIR SOLUTION PROPOSALS

HIZLI PROTOTİP OLUŞTURMADA KARŞILAŞILAN PROBLEMLER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ PROBLEMS ENCOUNTERED DURING THE RAPID PROTOTYPING AND THEIR SOLUTION PROPOSALS 1. 3B BASKI TEKNOLOJİLERİ ULUSLARARASI SEMPOZYUMU (3B-BTS2016), 05-07 Mayıs 2016, İstanbul - 1 HIZLI PROTOTİP OLUŞTURMADA KARŞILAŞILAN PROBLEMLER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ H. Rıza BÖRKLÜ a, A. Kıvanç YILDIRIM

Detaylı

ERGONOMİK TASARIM VE ÜRETİMDE HIZLI PROTOTİPLEME TEKNOLOJİSİ ERGONOMIC DESIGN AND RAPID PROTOTYPING TECHNOLOGY IN MANUFACTURING

ERGONOMİK TASARIM VE ÜRETİMDE HIZLI PROTOTİPLEME TEKNOLOJİSİ ERGONOMIC DESIGN AND RAPID PROTOTYPING TECHNOLOGY IN MANUFACTURING Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi 3(3), ÖS:Ergonomi2015, 199-204, 2015 ISSN: 1308-6693 Araştırma Makalesi 21. Ulusal Ergonomi Kongresi Özel Sayısı Suleyman Demirel

Detaylı

2 www.koyuncumetal.com

2 www.koyuncumetal.com 2 www.koyuncumetal.com KURUMSAL Şirketimizin temelleri konya da 1990 yılında Abdurrahman KOYUNCU tarafından küçük bir atölyede sac alım-satım ve kesim-büküm hizmeti ile başlamıştır. Müşteri ihtiyaçlarına

Detaylı

BİLGİSAYARLI TASARIM VE İMALAT YÖNTEMLERİ KULLANILARAK KRANK MİLİ İMALATI ÖZET ABSTRACT

BİLGİSAYARLI TASARIM VE İMALAT YÖNTEMLERİ KULLANILARAK KRANK MİLİ İMALATI ÖZET ABSTRACT BİLGİSAYARLI TASARIM VE İMALAT YÖNTEMLERİ KULLANILARAK KRANK MİLİ İMALATI Ömer PEKDUR 1, Can CANDAN 2, Davut AKDAŞ 3, Yaşar AKMAN 4, Sabri BIÇAKÇI 5 1 opekdur@gmail.com 6 ncı Ana Bakım Merkezi Komutanlığı,

Detaylı

Sayı 31, Ağustos 2013 ISSN 1302 3055 HIZLI PROTOTİPLEME TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMA ALANLARI

Sayı 31, Ağustos 2013 ISSN 1302 3055 HIZLI PROTOTİPLEME TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMA ALANLARI Dumlupınar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi ISSN 1302 3055 HIZLI PROTOTİPLEME TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMA ALANLARI İsmet ÇELİK 1, Feridun KARAKOÇ 1, M. Cemal ÇAKIR 2, Alpaslan DUYSAK 3 1 Dumlupınar

Detaylı

TRS METAL MAKİNA PLASTİK KALIP İMALAT SAN. TİC. LTD. ŞTİ. Kurumsal; TRS İleri Tasarım ve İmalat Teknolojileri San. Tic. Ltd. Şti., Ankara İvedik Organize Sanayi Bölgesinde tamamı kapalı olan 800m² alana

Detaylı

TRS METAL MAKİNA PLASTİK KALIP İMALAT SAN. TİC. LTD. ŞTİ.

TRS METAL MAKİNA PLASTİK KALIP İMALAT SAN. TİC. LTD. ŞTİ. TRS METAL MAKİNA PLASTİK KALIP İMALAT SAN. TİC. LTD. ŞTİ. Kuruluş; TRS İleri Tasarım ve İmalat Teknolojileri, Ankara İvedik Organize Sanayi Bölgesi, Aydın Plastikçiler Sanayi Sitesi nde tamamı kapalı olan

Detaylı

BUMESH TECHNICS. Otomotiv.

BUMESH TECHNICS. Otomotiv. BUMESH TECHNICS Otomotiv BUMESH TECHNICS OTOMOTİV BUMESH TECHNICS Otomotiv endüstrisinde sac, alüminyum ve iç trim parçaları ile ilgili olarak hem kalıp hem de seri parça tedariği alanında hizmet vermek

Detaylı

WHO WE ARE BİZ KİMİZ B-TEK METAL

WHO WE ARE BİZ KİMİZ B-TEK METAL 2 B-TEK METAL BİZ KİMİZ WHO WE ARE 2004 yılında kurulan firmamız 6750 m 2 kapalı alanda, 55 kişi kalıp imalatında, 155 kişi parça üretiminde olmak üzere 210 kişilik kadrosuyla iki lokasyonda otomotiv sanayine

Detaylı

Yenilikleri; Edgecam 2011 R2. Programın Yardım kısmında (Help) What s New bölümü eklendi

Yenilikleri; Edgecam 2011 R2. Programın Yardım kısmında (Help) What s New bölümü eklendi Yenilikleri; Edgecam 2011 R2 Programın Yardım kısmında (Help) What s New bölümü eklendi Diğer Alt Programların programların Yardım kısmına da What s New eklendi. Planit Global Customer Support Portal Yenilendi

Detaylı

uzun vadeli çözüm ortağınız

uzun vadeli çözüm ortağınız Firma Sunumu uzun vadeli çözüm ortağınız 2016 Ozay Dokum www.ozaydokum.com 1 Tarihçe 1993 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2007 2012 2014 2015 Izmir de 400 m 2 lik bir atölyede, Öz-Ay kamlok ve çabuk bağlantı

Detaylı

İMALAT YÖNTEMİ SEÇİM DİYAGRAMLARI

İMALAT YÖNTEMİ SEÇİM DİYAGRAMLARI İMALAT YÖNTEMİ SEÇİM DİYAGRAMLARI İmalat Yöntemi Seçim Diyagramları Çizelge 1 de ; Malzemeler ve İmalat Yöntemleri arasındaki ilişkiyi topluca göstermektedir. Malzemeler; metaller, seramik ve camlar, polimerler

Detaylı

Chapter 24: Frezeleme. DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing

Chapter 24: Frezeleme. DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing Chapter 24: Frezeleme DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing 24.1 Giriş Frezeleme, düz bir yüzey elde etmek için yapılan temel bir talaş kaldırma işlemidir Freze bıçakları bir veya birden fazla

Detaylı

METİN BİLGİLİ. Metin Bilgili 1. Plastik parça düşme konumunda. İtici plakası önde İtici önde

METİN BİLGİLİ. Metin Bilgili 1. Plastik parça düşme konumunda. İtici plakası önde İtici önde METİN BİLGİLİ İtici plakası önde İtici önde Plastik parça düşme konumunda KAPAMA ÜNİTESİ ENJEKSİYON ÜNİTESİ Metin Bilgili 1 BEYAZ EŞYA SEKTÖRÜ Çevreye duyarlılık olmazsa olmaz hale geliyor. Geri dönüşüm

Detaylı

3 Boyutlu Yazıcılar ile Neler Yapılabilir?

3 Boyutlu Yazıcılar ile Neler Yapılabilir? BİZ KİMİZ? Üretim teknolojisine devrim yaratacak nitelikte değişiklikler ve yenilikler getiren 3 boyutlu yazıcıların kullanıcıya en rahat biçimde ulaşması ve bu teknoloji ile ilgili yenilikçi ve yaratıcı

Detaylı

İKLİM. KALIP ve İMALAT

İKLİM. KALIP ve İMALAT İKLİM KALIP ve İMALAT İKLİM Kalıp ve İmalat, uzman teknik kadro ve üstün kalite anlayışı ile otomotiv ve beyaz eşya sanayisi başta olmak üzere diğer sanayilere destek veren, sürekli ve kaliteli hizmet

Detaylı

1511 ÖNCELİKLİ ALANLAR ARAŞTIRMA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YENİLİK PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI İMALAT TEKNOLOJİLERİ ÇAĞRI DUYURUSU

1511 ÖNCELİKLİ ALANLAR ARAŞTIRMA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YENİLİK PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI İMALAT TEKNOLOJİLERİ ÇAĞRI DUYURUSU 1511 ÖNCELİKLİ ALANLAR ARAŞTIRMA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YENİLİK PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI İMALAT TEKNOLOJİLERİ ÇAĞRI DUYURUSU 1. Çağrı Kodu 1511-MAKİNE-2014-İMT-01 2. Çağrı Başlığı Çok Katmanlı İleri

Detaylı

Hızlı Prototipleme (MFGE 405) Ders Detayları

Hızlı Prototipleme (MFGE 405) Ders Detayları Hızlı Prototipleme (MFGE 405) Ders Detayları Ders Adı Hızlı Prototipleme Ders Kodu MFGE 405 Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Seçmeli 2 2 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili

Detaylı

KOMPLEKS YAPIDAKİ PARÇALARIN FARKLI HIZLI PROTOTİPLEME CİHAZLARINDA ÜRETİLEBİLİRLİĞİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

KOMPLEKS YAPIDAKİ PARÇALARIN FARKLI HIZLI PROTOTİPLEME CİHAZLARINDA ÜRETİLEBİLİRLİĞİNİN KARŞILAŞTIRILMASI 2. Ulusal Tasarım İmalat ve Analiz Kongresi 11-12 Kasım 2010- Balıkesir KOMPLEKS YAPIDAKİ PARÇALARIN FARKLI HIZLI PROTOTİPLEME CİHAZLARINDA ÜRETİLEBİLİRLİĞİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Burhan ÖZUĞUR*, Serhat

Detaylı

KAPLAMA TEKNİKLERİ DERS NOTLARI

KAPLAMA TEKNİKLERİ DERS NOTLARI KAPLAMA TEKNİKLERİ DERS NOTLARI Yüzey Mühendisliği Malzemelerin yüzey özelliklerini değiştirerek; yeni mühendislik özellikleri kazandırmak ya da dekoratif açıdan çekici kılmak, insanoğlunun eski çağlardan

Detaylı

Prof. Dr. Kerim ÇETİNKAYA. Karabük Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Bölümü

Prof. Dr. Kerim ÇETİNKAYA. Karabük Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Kerim ÇETİNKAYA Karabük Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Bölümü 05.05.1966 Isparta / Sütçüler doğumlu İlkokul Belence Ortaokul Ayvalıpınar Lise Isparta Teknik Lisesi/Makine programı

Detaylı

ISO 9001:

ISO 9001: ISO 9001:2015 Aygünsan Demir Çelik 1992 yılında sıcak haddelenmiş ve soğuk çekme olarak üretime başlayan firmamız kaliteyi, teknolojik gelişmeyi ve müşteri memnuniyetini ilke edinerek Karabük ili ve Safranbolu

Detaylı

El Freni Spiral Bağlantı Sacının Bükme Kalıbınında Üretilmesinin Teorik ve Uygulamalı İncelenmes (Hand Brake Spiral Mounting Plate)

El Freni Spiral Bağlantı Sacının Bükme Kalıbınında Üretilmesinin Teorik ve Uygulamalı İncelenmes (Hand Brake Spiral Mounting Plate) El Freni Spiral Bağlantı Sacının Bükme Kalıbınında Üretilmesinin Teorik ve Uygulamalı İncelenmes (Hand Brake Spiral Mounting Plate) Aslı UYAR- Kerim ÇETİNKAYA *Karabük Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi,

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ. PERDAHLAMA ve KÜRK DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ. PERDAHLAMA ve KÜRK DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ PERDAHLAMA ve KÜRK DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU BETON YÜZEYY ZEYİNİN N PERDAHLANMASI Beton yüzeyinin y perdahlanması

Detaylı

FARKLI HIZLI PROTOTİPLEME CİHAZLARINDA ÜRETİLEN PARÇALARIN ÜRETİM ZAMANI VE MALİYET AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI

FARKLI HIZLI PROTOTİPLEME CİHAZLARINDA ÜRETİLEN PARÇALARIN ÜRETİM ZAMANI VE MALİYET AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI 2. Ulusal Tasarım İmalat ve Analiz Kongresi 11-12 Kasım 2010- Balıkesir FARKLI HIZLI PROTOTİPLEME CİHAZLARINDA ÜRETİLEN PARÇALARIN ÜRETİM ZAMANI VE MALİYET AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI Serhat APAK*, Burhan

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) MAKİNA TEKNOLOJİSİ OTO İNŞA TEKNOLOJİLERİ ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

NETFORM Mühendislik Makina Metal. Firma Sunumu

NETFORM Mühendislik Makina Metal. Firma Sunumu Firma Sunumu 1 NETFORM Faliyet alanı: Metal şekillendirme ve optik ölçüm sistemleri Kuruluş yılı: 2010 Yer: İzmir 2 ÜRÜNLER YAZILIMLAR HİZMETLER EĞİTİMLER 3 Ürünler Soğuk Dövülmüş Alüminyum Parçalar Soğuk

Detaylı

MM103 E COMPUTER AIDED ENGINEERING DRAWING I

MM103 E COMPUTER AIDED ENGINEERING DRAWING I MM103 E COMPUTER AIDED ENGINEERING DRAWING I ORTHOGRAPHIC (MULTIVIEW) PROJECTION (EŞLENİK DİK İZDÜŞÜM) Weeks: 3-6 ORTHOGRAPHIC (MULTIVIEW) PROJECTION (EŞLENİK DİK İZDÜŞÜM) Projection: A view of an object

Detaylı

Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. İLERİ ÖLÇME TEKNİKLERİ (CMM) EĞİTİMİ DERS NOTU

Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. İLERİ ÖLÇME TEKNİKLERİ (CMM) EĞİTİMİ DERS NOTU Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. İLERİ ÖLÇME TEKNİKLERİ (CMM) EĞİTİMİ DERS NOTU İLERİ ÖLÇME TEKNİKLERİ Koordinat Ölçme Teknolojisi Koordinat ölçme teknolojisi,

Detaylı

PÜSKÜRTME ŞEKİLLENDİRME (SPRAY FORMING / SPRAY DEPOSITION)

PÜSKÜRTME ŞEKİLLENDİRME (SPRAY FORMING / SPRAY DEPOSITION) PÜSKÜRTME ŞEKİLLENDİRME (SPRAY FORMING / SPRAY DEPOSITION) Püskürtme şekillendirme (PŞ) yöntemi ilk olarak Osprey Ltd. şirketi tarafından 1960 lı yıllarda geliştirilmiştir. Günümüzde püskürtme şekillendirme

Detaylı

PLASTİK MALZEMELERİN İŞLENME TEKNİKLERİ

PLASTİK MALZEMELERİN İŞLENME TEKNİKLERİ PLASTİK MALZEMELERİN İŞLENME TEKNİKLERİ HADDELEME (Calendering) İLE İŞLEME TEKNİĞİ HADDELEMEYE(Calendering) GİRİŞ Bu yöntem genellikle termoplastiklere ve de özellikle ısıya karşı dayanıklılığı düşük olan

Detaylı

Programat CS2. Çabucak ve kolayca mükemmel. IPS e.max CAD-Restorasyonlar. Glazür ve kristalizasyon fırını

Programat CS2. Çabucak ve kolayca mükemmel. IPS e.max CAD-Restorasyonlar. Glazür ve kristalizasyon fırını Programat CS2 Glazür ve kristalizasyon fırını Çabucak ve kolayca mükemmel IPS e.max CAD-Restorasyonlar Klinikte yeni dünyalar açar. Yenilikçi yeni Programat CS2 özellikle IPS e.max CAD ürününün işlenmesi

Detaylı

3D YAZICI EĞİTİMİ. Temmuz 2016 Kurs Dönemi. Üretim3D. Başlangıç Tarihi: 16.07.2016 Bitiş Tarihi: 07.08.2016

3D YAZICI EĞİTİMİ. Temmuz 2016 Kurs Dönemi. Üretim3D. Başlangıç Tarihi: 16.07.2016 Bitiş Tarihi: 07.08.2016 Temmuz 2016 Kurs Dönemi Başlangıç Tarihi: 16.07.2016 Bitiş Tarihi: 07.08.2016 3D YAZICI EĞİTİMİ Üretim3D 3 Boyutlu Baskı ve İleri İmalat Teknolojileri San. ve Tic. Ltd. Şti. www.uretim3d.com Hakkımızda

Detaylı

CETP KOMPOZİTLERİN DELİNMELERİNDEKİ İTME KUVVETİNİN ANFIS İLE MODELLENMESİ MURAT KOYUNBAKAN ALİ ÜNÜVAR OKAN DEMİR

CETP KOMPOZİTLERİN DELİNMELERİNDEKİ İTME KUVVETİNİN ANFIS İLE MODELLENMESİ MURAT KOYUNBAKAN ALİ ÜNÜVAR OKAN DEMİR CETP KOMPOZİTLERİN DELİNMELERİNDEKİ İTME KUVVETİNİN ANFIS İLE MODELLENMESİ MURAT KOYUNBAKAN ALİ ÜNÜVAR OKAN DEMİR Çalışmanın amacı. SUNUM PLANI Çalışmanın önemi. Deney numunelerinin üretimi ve özellikleri.

Detaylı

3D Ölçüm Verilerinin Analizi

3D Ölçüm Verilerinin Analizi GOM Workshop Serisi Sac Metal Şekillendirme 3D Ölçüm Verilerinin Analizi Volkan TÜREMİŞ 12 Nisan, 2017 Tüm Yüzey Geometri Analizi Sac Metal Şekillendirme Uygulamaları Tasarım ve Simülasyon Sac metalin

Detaylı

«Demir Dökümlerde Uygulanan Noktasal Besleme Teknolojisindeki En Son Gelişmeler» «Latest Developments In Spot Feeding For Iron Castings»

«Demir Dökümlerde Uygulanan Noktasal Besleme Teknolojisindeki En Son Gelişmeler» «Latest Developments In Spot Feeding For Iron Castings» «Demir Dökümlerde Uygulanan Noktasal Besleme Teknolojisindeki En Son Gelişmeler» «Latest Developments In Spot Feeding For Iron Castings» Cemal Andıç (Foseco ) 1.Oturum / 1st Session Oturum Başkanı / Session

Detaylı

Malzemelerin Yüzey İşlemi MEM4043 / bahar

Malzemelerin Yüzey İşlemi MEM4043 / bahar Malzemelerin Yüzey İşlemi MEM4043 / 2016-2016 bahar yüzey mühendisliği Prof. Dr. Gökhan Orhan istanbul üniversitesi / metalurji ve malzeme mühendisliği bölümü Ders İçeriği ve Konular 1 Ders içeriğ-amaç/yöntem

Detaylı

AHS. Working Lenght Maks. Kalınlık Ön Bükme. Motor Power. Weight Ağırlık. Lenght. Height. Width

AHS. Working Lenght Maks. Kalınlık Ön Bükme. Motor Power. Weight Ağırlık. Lenght. Height. Width 08 Working Lenght Maks. Kalınlık Ön Bükme mm mm mm mm mm mm kw mm mm mm kg AHS 20/04 2100 6 4 160 140 120 2.2 4142 1037 1140 2320 AHS 20/06 2100 8 6 190 170 150 3 4042 1254 1380 3290 AHS 20/08 2100 10

Detaylı

Önder GÜNGÖR*,Kerim ÇETİNKAYA**

Önder GÜNGÖR*,Kerim ÇETİNKAYA** DELME-KESME KALIBI TASARIMI VE ÜRETİMİ Önder GÜNGÖR*,Kerim ÇETİNKAYA** *Karabük Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Makine Eğitimi Bölümü, Karabük /TÜRKİYE **Prof.Dr. Karabük Üniversitesi, Teknik Eğitim

Detaylı

RIGID3D Hobby. 3D Baskı. Tarihçe MEHMET SUTAŞ Hideo Kodama, stereolitography yö te i i e zeri i

RIGID3D Hobby. 3D Baskı. Tarihçe MEHMET SUTAŞ Hideo Kodama, stereolitography yö te i i e zeri i RIGID3D Hobby Kulla ı ı MEHMET SUTAŞ 3D Baskı Üç boyutlu baskı sa al orta da tasarla ış herhangi bir şekildeki nesnenin katı for da asıl ası işle idir. Malze e üst üste ekle erek es e oluşturulur. He e

Detaylı

MALZEME TASARIMI VE SEÇİMİ PROF. DR. MUHARREM YILMAZ

MALZEME TASARIMI VE SEÇİMİ PROF. DR. MUHARREM YILMAZ MALZEME TASARIMI VE SEÇİMİ PROF. DR. MUHARREM YILMAZ KAYNAKLAR TASARIM Ürün Tasarımdır. TASARIM Tasarım Bilgi topluluğu Makine ve parçaya yönelik Avantaj Tasarımda amaç Daha verimli Daha ucuz Üretim Kolaylığı

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: MAK 3029

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: MAK 3029 Dersi Veren Birim: Makina Mühendisliği Dersin Türkçe Adı: İMAL USULLERİ Dersin Orjinal Adı: İMAL USULLERİ Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Lisans Dersin Kodu: MAK 309 Dersin Öğretim

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI. (2014-2015 Bahar Dönemi) BÖHME AŞINMA DENEYİ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI. (2014-2015 Bahar Dönemi) BÖHME AŞINMA DENEYİ KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI (2014-2015 Bahar Dönemi) BÖHME AŞINMA DENEYİ Amaç ve Genel Bilgiler: Kayaç ve beton yüzeylerinin aşındırıcı maddelerle

Detaylı

EÜFBED - Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Cilt-Sayı: 7-1 Yıl: 2014 1-18

EÜFBED - Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Cilt-Sayı: 7-1 Yıl: 2014 1-18 LAZERLE KESMENİN DENEYSEL ANALİZİ VE YAPAY SİNİR AĞLARI YÖNTEMİ İLE MODELLENMESİ EXPERIMENTAL ANALYSIS OF THE LAZER CUTTING AND MODELING WITH ARTIFICIAL NEURAL NETWORK METHOD Bekir ÇIRAK 1 ve Zülfünaz

Detaylı

BÖLME DUVAR SİSTEMLERİ PARTITION SYSTEMS

BÖLME DUVAR SİSTEMLERİ PARTITION SYSTEMS BÖLME DUVAR SİSTEMLERİ PARTITION SYSTEMS AspenYapiZemin 00000000 BÖLME DUVAR SİSTEMLERİ TEKNİK KATALOG PARTITION SYSTEMS TECHNICAL CATALOG 10.2015 partition systems SEPERATÖR BÖLME DUVAR SİSTEMLERİ SEPERATOR

Detaylı

3D Baskı ile. Hızlı Prototip ve Son Ürün Üretimi

3D Baskı ile. Hızlı Prototip ve Son Ürün Üretimi 3D Baskı ile Hızlı Prototip ve Son Ürün Üretimi Fevzi Yılmaz, M. Esad Arar ve Ebubekir Koç Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi / İstanbul 1.Giriş 3D Baskı; bir yazıcı

Detaylı

3D BASKI İLE HIZLI PROTOTİP VE SON ÜRÜN ÜRETİMİ

3D BASKI İLE HIZLI PROTOTİP VE SON ÜRÜN ÜRETİMİ Fevzi Yılmaz M. Esad Arar Ebubekir Koç 1. GİRİŞ 3D BASKI İLE HIZLI PROTOTİP VE SON ÜRÜN ÜRETİMİ Metalurji Mühendisi Metalurji Mühendisi Metalurji Mühendisi 3D Baskı; bir yazıcı (Printer) kullanılarak bilgisayar

Detaylı

Tersine Mühendislik ve Hızlı Prototipleme nin Endüstriyel ve Mesleki Alandaki Uygulamaları

Tersine Mühendislik ve Hızlı Prototipleme nin Endüstriyel ve Mesleki Alandaki Uygulamaları Tersine Mühendislik ve Hızlı Prototipleme nin Endüstriyel ve Mesleki Alandaki Uygulamaları Ferit ARTKIN Öğr. Gör. Kocaeli Üniversitesi, Hereke Meslek Yüksekokulu, Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü,

Detaylı

uzun vadeli çözüm ortağınız

uzun vadeli çözüm ortağınız Firma Sunumu uzun vadeli çözüm ortağınız 2015 Ozay Dokum www.ozaydokum.com 1 Kısa Bilgi - 1.200 tonun üzerinde yıllık kapasite - 25 yıldan fazla üretim tecrübesi - 10.000 m 2 lik üretim tesisi - 100 çalışan

Detaylı

1-Üst Mahya 2-3 yol mahya 3- Yan mahya. 4- Mahya Bitiş Kapama 5- Dere 6- Saçak kapama

1-Üst Mahya 2-3 yol mahya 3- Yan mahya. 4- Mahya Bitiş Kapama 5- Dere 6- Saçak kapama PVC PANEL KİREMİT 2 3 4 1 6 5 1-Üst Mahya 2-3 yol mahya 3- Yan mahya 4- Mahya Bitiş Kapama 5- Dere 6- Saçak kapama ÜRÜN BİLGİSİ ASA ile kaplanan DURAMİT PVC Panel Kiremitleri ko-ekstrüzyon teknolojisiyle

Detaylı

ME220T Tasarım ve İmalat SAC ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ. 13. Sac Şekillendirme Yöntemleri. Sac Şekillendirmenin Tanımı

ME220T Tasarım ve İmalat SAC ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ. 13. Sac Şekillendirme Yöntemleri. Sac Şekillendirmenin Tanımı SAC ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ Groover, Fundamentals of Modern Manufacturing, Bölüm 20 13. Sac Şekillendirme Yöntemleri Mehmet Demirkol 1. Sac kesme 2. Sac Bükme 3. Derin Çekme 4. Diğer Sac Şekillendirme

Detaylı

SIEMENS NX 10.0. Üçgen Yazılım 2015

SIEMENS NX 10.0. Üçgen Yazılım 2015 NX SIEMENS NX 10.0 Üçgen Yazılım 2015 NX CAM YENİLİKLER Pattern Dircetion -> Automatic Kaba operasyonlarda talaşa giriş için belirlenen bölge seçiminde, inward ve outward (içeriden ve dışarıdan ) seçeneklerinin

Detaylı

FTR 331 Ergonomi. yrd. doç. dr. emin ulaş erdem

FTR 331 Ergonomi. yrd. doç. dr. emin ulaş erdem FTR 331 Ergonomi yrd. doç. dr. emin ulaş erdem ERGONOMİDE KULLANILAN MODELLER Modelleme, farklı öğeler arasındaki ilişkilerin tanımlanmasında kullanılan bir yöntemdir. Modeller, kullanıldıkları alanlara

Detaylı

içerisinde elde edilmesi mümkün hale gelmiştir. Özellikle bazı sistemlerle imal edilen parçalar mekanik, boyutsal, ve malzeme gibi özelliklerinde büyü

içerisinde elde edilmesi mümkün hale gelmiştir. Özellikle bazı sistemlerle imal edilen parçalar mekanik, boyutsal, ve malzeme gibi özelliklerinde büyü TİMAK-Tasarım İmalat Analiz Kongresi 26-28 Nisan 2006 - BALIKESİR LAZERLİ DİREKT METAL PARÇA İMALATI SİSTEMLERİ Mehmet ERMURAT 1, Fehmi Erzincanlı 2, İbrahim Uzman 3 1 Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü,

Detaylı

SEPA. Alüminyum ve. Metal İşleme. Aluminium & Metal Processing. www.sepa.com.tr

SEPA. Alüminyum ve. Metal İşleme. Aluminium & Metal Processing. www.sepa.com.tr SEPA Alüminyum ve www.sepa.com.tr Metal İşleme Aluminium & Metal Processing 1 www.sepa.com.tr ALÜMİNYUM VE METAL İŞLEME UYGULAMA ALANLARI ALUMINIUM AND METAL PROCESSING Alüm nyun Ürünler Alum n um Products

Detaylı

İMALAT YÖNTEMİ SEÇİM DİYAGRAMLARI Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER

İMALAT YÖNTEMİ SEÇİM DİYAGRAMLARI Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER İMALAT YÖNTEMİ SEÇİM DİYAGRAMLARI İmalat Yöntemi Seçim Diyagramları Çizelge 1 de ; Malzemeler ve İmalat Yöntemleri arasındaki ilişkiyi topluca göstermektedir. Malzemeler; metaller, seramik ve camlar, polimerler

Detaylı

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.com ISSN:1304-4141 Makine Teknolojileri Elektronik Dergisi 2005 (1) 49-54 TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR Teknik Not Akışkanlar Mekaniği Ve İklimlendirme Sistemlerinde Sonlu Elemanlar

Detaylı

KOMPOZİT ÜRÜN ÜRETİM ELEMANI (EL YATIRMASI, PÜSKÜRTME, RTM, İNFÜZYON) (SEVİYE-3) ÖĞRETİM PROGRAMI ÖĞRENME MODÜLLERİ VE İÇERİKLERİ

KOMPOZİT ÜRÜN ÜRETİM ELEMANI (EL YATIRMASI, PÜSKÜRTME, RTM, İNFÜZYON) (SEVİYE-3) ÖĞRETİM PROGRAMI ÖĞRENME MODÜLLERİ VE İÇERİKLERİ KOMPOZİT ÜRÜN ÜRETİM ELEMANI (EL YATIRMASI, PÜSKÜRTME, RTM, İNFÜZYON) (SEVİYE-3) ÖĞRETİM PROGRAMI ÖĞRENME MODÜLLERİ VE İÇERİKLERİ 1 2 ÖĞRENME MODÜLÜ İÇERİĞİ MODÜL ADI MESLEK BİRİM 3 : TEMEL TESVİYECİLİK

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU OYUN GRUBU ELEMANLARI: kule 5 ad kare platform 4 ad helezon kaydırak platformu 1 ad 3 gen platform 6 ad 5 basmaklı merdiven 1 ad 3 basamaklı ara merdiven 1 ad 7 basamaklı ara merdiven 1 ad çatı 3 ad 100

Detaylı

Merdivenlerin Katlarda Gösterimi

Merdivenlerin Katlarda Gösterimi Merdivenlerin Katlarda Gösterimi Merdiven aracına çift tıklanarak araç ayarlarında gerekli değişiklikler yapılır. Genel olarak daha az anlaşılan alanlar aşağıda anlatılmıştır: Yapı ve Sahanlık Ayarları

Detaylı

THE PRODUCTION OF AA5049 ALLOY SHEETS BY TWIN ROLL CASTING

THE PRODUCTION OF AA5049 ALLOY SHEETS BY TWIN ROLL CASTING AA5049 ALÜMİNYUM ALAŞIMI LEVHALARIN İKİZ MERDANELİ SÜREKLİ DÖKÜM TEKNİĞİ İLE ÜRETİMİ Koray TURBALIOĞLU Teknik Alüminyum San. A.Ş., İstanbul koray.turbalioglu@teknikaluminyum.com.tr ÖZET AA5049 alaşımı

Detaylı

Bir yazılım geliştirme metodolojisi aşağıdaki adımlardan meydana gelir; Yazılım geliştirme sürecine destek verecek araçlar, modeller ve yöntemler.

Bir yazılım geliştirme metodolojisi aşağıdaki adımlardan meydana gelir; Yazılım geliştirme sürecine destek verecek araçlar, modeller ve yöntemler. Yazılım Mühendisliği kapsamındaki Yazılım Geliştirme Metodolojileri, bir bilgi sistemini geliştirme sürecinin yapımını, planlamasını ve kontrolünü sağlayan bir framework tür. Her farklı framework güçlü

Detaylı

Derin Çekme İşlemi Üzerine Kalıp Geometrisinin Etkisinin Sonlu Elemanlar Analizi

Derin Çekme İşlemi Üzerine Kalıp Geometrisinin Etkisinin Sonlu Elemanlar Analizi KSU Mühendislik Bilimleri Dergisi, 16(1),2013 43 KSU. Journal of Engineering Sciences, 16(1),2013 Derin Çekme İşlemi Üzerine Kalıp Geometrisinin Etkisinin Sonlu Elemanlar Analizi Vedat TAŞDEMİR 1 * 1 Kahramanmaraş

Detaylı

KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği

KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Başlık KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Tanım İki veya daha fazla malzemenin, iyi özelliklerini bir araya toplamak ya da ortaya yeni bir özellik çıkarmak için, mikro veya makro seviyede

Detaylı

ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİM ARAÇLARI

ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİM ARAÇLARI ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİM ARAÇLARI Çelik yapılarda kullanılan birleşim araçları; 1. Bulon ( cıvata) 2. Kaynak 3. Perçin Öğr. Gör. Mustafa EFİLOĞLU 1 KAYNAKLAR Aynı yada benzer alaşımlı metallerin yüksek

Detaylı

Bosch Rexroth, AFM işlemi ile zamandan, manuel parlatma işlemlerine göre %75 e kadar tasarruf ve mükemmel yüzey sonuçlarına ulaşmayı sağlıyor.

Bosch Rexroth, AFM işlemi ile zamandan, manuel parlatma işlemlerine göre %75 e kadar tasarruf ve mükemmel yüzey sonuçlarına ulaşmayı sağlıyor. Aşındırıcı Akışkanla Yüzey İşleme (AFM) metoduyla mükemmel yüzey sonuçları Bosch Rexroth, AFM işlemi ile zamandan, manuel parlatma işlemlerine göre %75 e kadar tasarruf ve mükemmel yüzey sonuçlarına ulaşmayı

Detaylı

Tozların Şekillendirilmesi ve Sinterleme Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU

Tozların Şekillendirilmesi ve Sinterleme Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Tozların Şekillendirilmesi ve Sinterleme Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Tozların Şekillendirilmesi Toz metalurjisinin çoğu uygulamalarında nihai ürün açısından yüksek yoğunluk öncelikli bir kavramdır.

Detaylı

HIZLI PROTOTİPLEME. Dr. Akgün ALSARAN

HIZLI PROTOTİPLEME. Dr. Akgün ALSARAN HIZLI PROTOTİPLEME Dr. Akgün ALSARAN Hızlı prototipleme Modellere ve prototiplerin değişik formlarına ürün geliştirme aşamasında ihtiyaç duyulur. Çünkü farklı ürün geliştirme aşamalarının tanımlanabilmesi

Detaylı

Sıcak Kesim ve Friksiyon Daire Testereler. Hot and Friction Circular Saw Blade

Sıcak Kesim ve Friksiyon Daire Testereler. Hot and Friction Circular Saw Blade Sıcak Kesim ve Friksiyon Daire Testereler Hot and Friction Circular Saw Blade Diş Formunun Bilenmesi Grinding of the tooth form Sıcak Kesim ve Friksiyon Daire Testereler Hot and Friction Circular Saw Blades

Detaylı

04.01.2016 LASER İLE KESME TEKNİĞİ

04.01.2016 LASER İLE KESME TEKNİĞİ LASER İLE KESME TEKNİĞİ Laser: (Lightwave Amplification by Stimulated Emission of Radiation) Uyarılmış Işık yayarak ışığın güçlendirilmesi Haz.: Doç.Dr. Ahmet DEMİRER Kaynaklar: 1-M.Kısa, Özel Üretim Teknikleri,

Detaylı

BÖHLER W300. Sıcak iş Çeliklerinin Başlıca Özelliklerinin Karşılaştırılması

BÖHLER W300. Sıcak iş Çeliklerinin Başlıca Özelliklerinin Karşılaştırılması Sıcak iş Çeliklerinin Başlıca Özelliklerinin Karşılaştırılması Bu tablo çelik seçiminizde yardım olmak için hazırlanmıştır. Ancak yine de farklı uygulama türlerinin yarattığı gerilme koşulları dikkate

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM VE İMALAT YÖNTEMLERİ KULLANILARAK TURBO ŞARJ SALYANGOZU ÜRETİMİ

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM VE İMALAT YÖNTEMLERİ KULLANILARAK TURBO ŞARJ SALYANGOZU ÜRETİMİ 2. Ulusal Tasarım İmalat ve Analiz Kongresi 11-12 Kasım 2010- Balıkesir BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM VE İMALAT YÖNTEMLERİ KULLANILARAK TURBO ŞARJ SALYANGOZU ÜRETİMİ Ömer PEKDUR *, Can CANDAN** *opekdur@gmail.com

Detaylı

Kalıp Yapımı I / 2016

Kalıp Yapımı I / 2016 Ürün Yenilikleri Kalıp Yapımı I / 2016 Şimdi sanal marketimizden sipariş verin! www.meusburger.com 0,02 mm paralellik ile ısı yalıtım plakası Standart optimize edilmiş ısı yalıtım plakaları»» 0,02 mm paralellik

Detaylı

ÇOK KATLI BİNALARIN DEPREM ANALİZİ

ÇOK KATLI BİNALARIN DEPREM ANALİZİ ÇOK KATLI BİNALARIN DEPREM ANALİZİ M. Sami DÖNDÜREN a Adnan KARADUMAN a a Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Konya Özet Bu çalışmada elips, daire, L, T, üçgen,

Detaylı

3 boyutlu masa üstü yazıcı ile matematiksel bir modelden gerçek bir nesnenin dijital üretimi

3 boyutlu masa üstü yazıcı ile matematiksel bir modelden gerçek bir nesnenin dijital üretimi Araştırma Makalesi BAUN Fen Bil. Enst. Dergisi, 19(2), 237-245, (2017) DOI: 10.25092/baunfbed.342365 J. BAUN Inst. Sci. Technol., 19(2), 237-245, (2017) 3 boyutlu masa üstü yazıcı ile matematiksel bir

Detaylı

Küresel Toz Boya Pazarı. Bosad Genel Sekreterliği

Küresel Toz Boya Pazarı. Bosad Genel Sekreterliği Küresel Toz Boya Pazarı Bosad Genel Sekreterliği SEKTÖR ANALİZİ Küresel olarak toz boyaların 2011 yılı değeri 2.661 milyon litrede yaklaşık olarak 8.105 milyon $ dır. 2011 de toz boyalar hem hacimsel hem

Detaylı

Prototipleme Lab I Workshoplar

Prototipleme Lab I Workshoplar Prototipleme Lab I Workshoplar İçindekiler Dijital 3B Dijital Modelleme Eğitimi Arduino Kodlama Eğitimi Hacking Toys Sanal Gerçeklik (VR) Eğitimi Fiziksel 3B Yazıcı ve 3B Basım Eğitimi CNC İşleme Eğitimi

Detaylı

Düzlemine Dik Doğrultuda Yüklenmiş Tabakalı Kompozit Levhalarda Elasto-Plastik Gerilme Analizi

Düzlemine Dik Doğrultuda Yüklenmiş Tabakalı Kompozit Levhalarda Elasto-Plastik Gerilme Analizi Fırat Üniv. Mühendislik Bilimleri Dergisi Fırat Univ. Journal of Enginering 21 (1), 63-70, 2009 21(1), 63-70, 2009 Düzlemine Dik Doğrultuda Yüklenmiş Tabakalı Kompozit Levhalarda Elasto-Plastik Gerilme

Detaylı

Q4X Serisi. Fonksiyonel, Sağlam Lazer Mesafe Sensörü

Q4X Serisi. Fonksiyonel, Sağlam Lazer Mesafe Sensörü Fonksiyonel, Sağlam Lazer Mesafe Q4X Serisi Mükemmel Performans: 1 mm ye kadar olan yükseklik farklarını algılayabilir. Fonksiyonel Renkten, parlaklıktan ve cisimlerin yüzey özelliklerinden bağımsız olarak

Detaylı

SANAYİ TİPİ TEMİZLEME TEKNOLOJİSİ

SANAYİ TİPİ TEMİZLEME TEKNOLOJİSİ SANAYİ TİPİ TEMİZLEME TEKNOLOJİSİ TEMİZ İŞ www.durr.com MÜŞTERİYE YARAR MÜSTERİYE YARAR SAĞLAMAK SAĞLAMAK Kompakt standart sistem Talebe uygun sistem çözümü Dürr Ecoclean temizleme sistemleri serisi metal,

Detaylı

Sac Metal Şekillendirme Süreçlerinde 3D Metroloji

Sac Metal Şekillendirme Süreçlerinde 3D Metroloji GOM Workshop Sac Metal Şekillendirme Sac Metal Şekillendirme Süreçlerinde 3D Metroloji Burak ACUN 12 Nisan, 2017 Sac Metal Şekillendirme Süreçlerinde Kalite Kalıp İmalatı & Şekillendirme Sınır Seri kalite

Detaylı

INM 305 Zemin Mekaniği

INM 305 Zemin Mekaniği Hafta_8 INM 305 Zemin Mekaniği Zeminlerde Gerilme ve Dağılışı Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN inankeskin@karabuk.edu.tr, inankeskin@gmail.com Haftalık Konular Hafta 1: Zeminlerin Oluşumu Hafta 2: Hafta 3: Hafta

Detaylı

KOROZYON ONARIM ŞARTNAMESİ

KOROZYON ONARIM ŞARTNAMESİ KOROZYON ONARIM ŞARTNAMESİ Hasar Tespiti Yüzey Hazırlığı Malzemelerin Seçimi Uygulama Kürleme Ekipmanlar 1. YÜZEY HAZIRLIĞI Ekipmanlar 1- Mastar / Cetvel 2- Beton kalemi 3- Kırıcı 4- Tel fırça 5- Spiral

Detaylı

ANKARA PROFESYONEL MAKİNA KALIP PLASTİK YAPI EĞİTİM SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ

ANKARA PROFESYONEL MAKİNA KALIP PLASTİK YAPI EĞİTİM SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ ANKARA PROFESYONEL MAKİNA KALIP PLASTİK YAPI EĞİTİM SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ ANKARA PROFESYONEL MAKİNA KALIP PLASTİK YAPI EĞİTİM SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ HAKKIMIZDA ANKARA PROFESYONEL

Detaylı