Türkiye'nin dindarlık algısı Esed'le değişti

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Türkiye'nin dindarlık algısı Esed'le değişti"

Transkript

1 Araştırma, derleme Türkiye'nin dindarlık algısı Esed'le değişti AK Parti İstanbul Milletvekili ve İşaret Yayınları'nın sahibi Dr. İsmet Uçma, Muhammed Esed'in Kur'an Mesajı isimli tefsirinin Türkiye'deki İslami yayınlar ve dindarlık algısını tamamen ve kalıcı olarak değiştirdiğini söylüyor. Kur'an Mesajı ile Türk okuyucusu doğrudan Kur'an ile temasa geçme bilincini edinmiş. EMETİ SARUHAN 04 EYLÜL 2011 Muhammed Esed'i Türkiye ile tanıştırdı Dr. İsmet Uçma İşaret Yayınları'nın sahibi ve aynı zamanda Genel Yayın Yönetmeni. İşaret Yayınları izlediği yayın politikası ile İslam Medeniyeti alanındaki eser boşluğunu dolduran önemli bir yayınevi oldu. Muhammed Esed'in Kur'an Mesajı isimli meal ve tefsir çalışmasını tercüme edip yayınlamaları ile Türkiye Muhammed Esed'le tanıştı. Bundan sonra İsmet Uçma'nın da dediği gibi daha çok doğrudan Kur'an'la temasa geçme anlayışı gelişti. Mealler ve dini yayınlar da kendilerine bir çeki düzen verme ihtiyacı içine girdiler. Esed sayesinde gerçekleşen bu değişimin temelinde İsmet Uçma'nın Kur'an Mesajı'nı yayınlama kararı yatıyor. Aynı zamanda Ak Parti'nin kurucu üyelerinden olan Uçma geçtiğimiz seçimlerde İstanbul'dan milletvekili seçildi. Şimde hem milletvekilliği hem de yayıncılığı beraber götürüyor çünkü yayıncılıktan vazgeçmeye niyeti yok. Üsküdar'da buluştuğumuz Dr. İsmet Uçma oldukça enerjik ve coşkuluydu. Yayıncılıkta olduğu gibi siyasette de yapacağı çok şey var gibi gözüküyor. Dr. İsmet Uçma ile görüşmemizde edindiğim izlenim şu: Yakında ufuk açıcı ve şaşırtıcı açılımlar gerçekleştirecek. Öğrenciyken aynı zamanda memur olarak çalışıyordunuz. Neden ayrıldınız? 70'li yılların ayırt edici özelliklerinden biri, kitap ile silahın aynı düzeyde tehlike olarak kabul edildiği çarpık bir tehdit algısının benimsenmiş olmasıydı. Marksist olmayanlar ne aydın olabilirdi, ne ilerici, ne demokrat... O dönemde İş ve İşçi Bulma Kurumu bünyesinde basit bir memurluğa girmiş, hem çalışıyor hem de okuyordum. Marksizm'i İslam'ın ve Anadolu halkının değerlerine aykırı gören bir İslamcı olarak sol görüşlü bir hükûmetin sempatiyle bakmayacağı bir memurdum. Nitekim bulunduğum memuriyette daha fazla kalamayarak bugünün trend kavramı "mobbing"e boyun eğmek ve işimden ayrılmak zorunda kaldım.

2 Yayıncılık nereden aklınıza geldi? Devlet kurumlarında memur olarak çalışma imkânım kalmayınca iâşe ve ibatemi sağlamak üzere yeni girişimlerde bulunmam gerekiyordu. Gerek mizacımın elverişli olmamasından, gerekse o günkü ekonomik konjonktürden dolayı, ücretli bir iş bularak çalışmayı pek istemiyordum. Yayıncılık hem iç dünyamdaki eğilimlerime hem de özgürlük arayan mizacıma en uygun çalışma alanıydı. Ayrıca bu alanda kendimi de geliştirip, mutlu olabilirdim. AMACIM PARA KAZANMAK DEĞİLDİ Piyasaya nasıl girdiniz? 1982 yılında birkaç işadamıyla kurduğumuz Bir Yayıncılık'ı faaliyete geçirdim. İlk yayınlarımı mükemmel bulmuyorum. Ancak bu tecrübelerim birkaç yıl sonra tek başıma kurduğum İşaret Yayınları'nın temel harcı oldu. Bir Yayıncılık, bana bu sektörden kolay kolay ayrılamayacağımı gösterdi. Ondan sonra çalışma masamın etrafında daima taze mürekkep kokusu, aklımda da İslam Medeniyeti'nin sosyal, ekonomik, siyasi ve kültürel sorunlarına çözüm olabilecek her türlü öneriyi bulma, basma ve ülkenin en ücra köşelerine kadar yayma fikri oldu. İşaret Yayınları'nı kurarken nasıl bir yayın çizgisi hedeflemiştiniz? Amacım asla salt para kazanmak değildi. Dua kitapları ve hurafeler yayınlayan bazı yayınevleri varken bizim çok az satacağı, az satacağı için de yayınevinin sırtında bir yük gibi duracağı nitelikli kitapları yayınlamaya yönelmemiz bu tercihlerimizin bir sonucu. Kitaplarımızı İslam Medeniyeti'nin kodlarını yeniden gün yüzüne çıkaracak, zihni sorunlarımıza makul ve gerçekçi çözüm önerileri getirebilecek telif veya tercüme eserlerden seçmeye çalıştık. Bu alandaki katkılarımızın bir kelebeğin kanadıyla atmosfere yaptığı etkiden daha az olmadığı kanaatindeyim. Hedeflediğiniz yayın çizgisini gerçekleştirebildiniz mi? Evet, Allah'a çok şükür, büyük oranda muvaffak olduk diyebilirim. Özellikle merhum Muhammed Esed'in "Kur'an Mesajı" isimli meal ve tefsir çalışmasını yayınladıktan sonra yayınevimiz net bir çizgiye oturdu. O noktadan sonra daha çok Kur'an ağırlıklı eserlere yöneldik. Bu sürece paralel olarak bazı önemli akademik çalışmaları da yayınlamaya devam ettik. Ancak asıl ağırlığımızı, İslam Medeniyeti'nin yeniden keşfine verdik. Bu süreçte ilk dönem tefsir, dilbilim ve diğer alanlarla ilgili klasik İslam eserlerini tercüme ettirip yayınladık. ESED HER KESİME ULAŞTI Muhammed Esed'in tefsiri çok ilgi gördü değil mi?

3 Türkiye'deki İslamcı yayınların ve dindarlık algısının bu eserle tamamen ve kalıcı olarak değiştiğini söyleyebilirim. Kur'an Mesajı ile Türk okuyucusu doğrudan Kur'an ile temasa geçme bi-lincini edindi. Türkiye'deki tüm mealler de kendilerine çekidüzen verme gereği hissettiler. Bu tefsir ülkenin diğer kesimlerinde farklı din algısıyla yaşamakta olan insanlarımıza da ulaştı. Yayına hazırlama sürecinde neler yaşandı? Bu sorunuzun çağrıştırdığı hatıralar bana büyük bir manevi haz veriyor. Beş yıl süren çeviri döneminin ardından, iki yıl da tashih ve redaksiyon ile uğraştık. Çeviriyi Ahmet Ertürk ve Cahit Koytak gibi iki değerli aydınımız yaptı. Kudret Büyükcoşkun ve ben de çevirisi yapılan bölümleri gözden geçiriyorduk. Bazen bir kelime üzerine saatlerce müzakere ettiğimiz oluyordu. Mâlî kaynaklarımın tamamına yakınını bu projenin gerçekleştirilmesine tahsis ettim. Çeviri metinlerini Kur'an bilgisi ve kültürü olan birçok dostumuza okutarak görüşlerini aldık. Katkısı olan herkese teşekkür etmek boynumun borcu. YAYINCILIK MİHNET İŞİDİR "İstiklal Mahkemeleri"nin yayınlanması sürecinde başınızdan birtakım tatsız olaylar geçmiş... Türkiye'de yayıncılık yapmak isteyenlerin göze almak zorunda oldukları ilk şey, her türlü mihnet ve baskıya hazır olmaktır. Bir şiir yüzünden en büyük şehrinin belediye başkanını hapse atmayı becermiş bir ülkenin, ne kadar celadetle davranabileceğini kestirmek zor değil. Biz de bu tür sıkıntılar yaşadık. Hoşça göze aldık, mihnetine de sıkıntısına da razı olduk. Din dilinde öze dönmeliyiz İşaret Yayınları'ndan önümüzdeki dönemde hangi kitapları okuyacağız? İslam Rönesans'ını gerçekleştirmeyi düşünüyorsak eğer temel kaynağımız olan Kur'an'a yönelmemiz gerekir. Halihazırda Muhammed el-behiy'in 22 fasikül halinde yayınlanacak olan "Mekkî Surelerin Tefsiri" ve "Amme Cüzü Tefsiri", Muhammed Abduh'un "Amme Cüzü" ve "Fatiha Suresi Tefsiri" yayına hazırlananlar arasında. Kur'an'a yönelik çalışmaları devam ettirirken İslam düşüncesinin ve medeniyetinin inşasında dilin önemini de kavradığımız için "Sözlük Serisi"ni neşretmeye başladık. Bu bağlamda yayına hazırlananlar; Müstecabizade İsmet'in "Furûq-u Elfaz"ı, Essemin el-halebî'nin "Kur'an Lafızları Sözlüğü" (Umdetü'l-Huffaz fî Tefsîri Eşrefi'l-Elfaz) adlı eserler. Tıp ve kültür tarihimizle alakalı olarak Aykut Kazancıgil ve Hüsrev Hatemi'nin makalelerini "Tıp ve Kültür Tarihi Makaleleri" adıyla bir araya getirmekteyiz. Ayrıca Nevzat Yalçıntaş Hocamızın yakın tarihle alakalı hatıratını yayınlamak üzereyiz. İslam Rönesansı derken neyi kastediyorsunuz?

4 Bir Kur'an Araştırmaları Vakfı kuruyorum. Vakıf dünyadaki Kur'an çalışmaları ile ilgilenecek ve yeni yaklaşımlarda bulunacak. Rönesans'tan kastım şu: Kullandığımız din dili eskidi. Biz kavramların içini boşalttık. Mesela İslam ve Müslüm kelimeleri kayıtsız şartsız teslimiyet anlamına gelirken sonraları bu kelime bir coğrafyada yaşayan insanları işaret eder hale geldi. Bizim bu kavramları Kur'an'ın ilk inzal edildiği dönemde kullanıldıkları anlamlarına yani öze dönüşümüze rönesans diyorum. Asla reform demiyorum Allah'a sığınırım. Yeni bir din diline ihtiyacımız var. Bu yenilenmeyi de sadece Kur'an ile yapabiliriz. İmam Hatiplerin masrafları mevlit okuyarak karşılanırdı Ordu Korgan'da doğup, Tokat İmam-Hatip Lisesi'nde okumuşsunuz. 1970'li yıllar. Okul yıllarınız nasıl geçti? 1970'li yıllar Türkiye'nin hem geri kalmışlık zincirini kırmaya çalıştığı, hem de 1960 askeri darbesinin etkileri altında debelendiği yıllardı. İmam-Hatip Lisesi'ne başladığım yıllardaki ruh halimi hatırlamaya çalıştığımda, gözlerimin önüne hep kendim gibi Anadolu'nun yoksul, dünyadan habersiz, umutları ve hayalleri kendi kasabalarının etrafındaki tepeleri aşamayan saf ve temiz okul arkadaşlarım geliyor. Devlet bu toprakların dindar insanlarını kendi ilgi alanından çıkarmış, millet de devletten umudunu kesmiş gibiydi. Yatılı mı okudunuz? Evet, yatılıydım. Öğretmenlerimizin maaşını devlet veriyordu ama diğer tüm ihtiyaçlarımızı, idareci öğretmenlerimiz sağda solda bize vaaz verdirerek, mevlit okutturarak, milletin hamiyetini harekete geçirip, alacağımız yardımlarla karşılamaya çalışıyorlardı. SABAHATTİN ZAİM HOCA'NIN YERİ AYRI İlahiyat okudunuz ama doktora için Çalışma Ekonomisi bölümünü seçtiniz. Neden? En başından beri sosyal ve ekonomik olayların tabiatını anlayabilme konusunda büyük bir merak içinde oldum. Dinimizin yardımlaşmayı, paylaşmayı, zenginden yoksula kaynak transferini emir ve teşvik ettiğini unutmadan, iktisadî olayların doğasını, zenginlik ve yoksulluğun temel psikolojik parametrelerini, bu iki iktisadî statünün bir toplumun sosyolojisinde yol açtığı ikincil sorunları anlamak istiyordum. Beni bu tercihe yönelten faktörlerden biri de Max Weber'in "Kapitalizm ve Protestan Ahlakı" adlı eseri. Weber sosyolojisinin anlamacı (verstehen) yöntemi, sosyal sorunlara nasıl yaklaşmam gerektiği konusunda ufkumu açmıştı. Prof. Dr. Sabahattin Zaim'in öğrencisi oldunuz. Bir öğretmen olarak nasıldı? Bütün hocalarım çok değerli olmakla beraber, Prof. Dr. Sabahattin Zaim Hocamızın entelektüel hayatımdaki yeri kimseyle mukayese edilemez. Hocamızın "güzel insan" yetiştirme projesinin temeli

5 olan erdem ve bilgelik kavramlarının biz öğrencileri üzerinde köklü etkileri oldu. Mütedeyyin olmanın aynı zamanda sabırlı, fedakâr, feragat sahibi, yardımsever, alçakgönüllü, müdekkik, teenni ile hareket eden, hırs ve tehevvüre kapılarak hüküm vermekte acele etmeyen, beşeri ilişkilerde nezaket sahibi, sevdiğine dost ve yakın, düşmanına âdil ve hakşinas, çıkar ve menfaatini toplumun genel yararından önde tutmayan olma anlamına geldiğini hocamızın yaşamından öğrendik. Din söylemli siyasetle dindar siyasetçiyi ayırdık AK Parti'nin kurucu üyelerinden birisiniz. Kuruluş sürecinde neler yaşandı? Biz Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi vizyonunu benimseyip yola çıktığımızda tarih henüz 1990'lı yıllardı. 28 Şubat kasırgası sonrası, engin bir siyasi deneyimi olan Milli Görüş hareketinin acı bir çaresizlik içinde kalakalması anlaşılır bir şey değildi. Gazeteciler bu milletin umudu için "Artık Muhtar Bile Olamaz!" başlıkları atıyorlardı. Aylarca manevi liderimizin başkanlığında bir araya gelip ülkenin makûs talihini değiştirecek devrimsel dönüşümün teorik altyapısını hazırlamakla meşgul olduk. Hepimiz "Millî Görüş" siyaset anlayışıyla yetişmiştik. Bu siyasi hareketin mensupları dindar insanlardı. Ancak dindar olma ile dini ideoloji olarak görme arasındaki farkın henüz farkında değildik. DOĞRUSU DİNDAR SİYASETÇİ OLMAK Nasıl bir fark bu? Türkiye'nin belki de en temel ihtiyaçlarından birisi "dindar siyasetçi" olma ile "din söylemli siyaset yapma heveslisi" olmayı birbirine karıştırmayan siyasetçilerdi. Din ile siyaset arasına mesafe konulması, kesinlikle "Din ile siyaset yapacak kişinin arasına mesafe koymak" şeklinde anlaşılmamalı. Bütün bunlar partimiz kurulmadan önce çalışma gruplarımızda konuşuldu, tartışıldı ve uyulacak ilkeler olarak kabul edildi. Ancak birçok insan bu inceliği kavrayamadı ve Ak Parti'nin bu siyaset perspektifini yanlış değerlendirdi. Bazıları konulması gereken bu mesafeyi kendileri ile din arasına koyarak dindar insanlara hiç de yakışmayacak nahoş bir tavır sergiledi. Ak Parti'nin bugünkü başarısını yakalayabileceğini hayal etmiş miydiniz? Genel Başkanımıza güvenimiz tamdı. Ancak güvenimizin tam olması onun yapabileceklerinin ne olduğu konusunda bize sadece genel bir fikir veriyordu. Yoksa Ak Parti iktidarının bugünkü görkemli başarılarını ne biz tahmin edebilirdik, hatta ne de bizzat genel başkanımız... Partimizin vizyon ve ufkunun nerelere kadar uzanacağına ilişkin beklentilerimizi zaman içinde birçok kez revize etmek durumunda kaldık. Siyaset daha önce düşündüğünüz bir şey miydi?

6 Siyasetle ilgilenmeye başlayalı o kadar uzun yıllar oldu ki, bu konuda beni ilk motive eden şeyin ne olduğunu hatırlamıyorum. Elbette amacımız milletin değerleriyle uyumlu bir Türkiye'ydi. Bu amacımı bugün de koruyorum. Milletin değerleriyle uyumlu Türkiye, tam demokratik bir Türkiye'dir. Devleti, çoğunluk ya da azınlık bir grubun değil, herkesin ve her grubun kendi miktarınca etkileme hakkına sahip olduğu âdil ve hakkaniyetli bir yönetim sistemi kurma kararındayız. Bunun başlangıç adımları atıldı: Yeni ve tümüyle sivil bir anayasa... Yayıncı olmanızın milletvekilliğinize nasıl bir etkisi olacak? Yayıncılıktan kopmayı kesinlikle düşünmüyorum. Yayıncılık benim için meslek değil, zevkle yaptığım bir iş... İslam Medeniyeti'ne katkıda bulunmanın manevi hazzı, para kazanmanın keyfiyle kıyaslanabilecek bir şey değil. İsterim ki, beni uzaktan işaret edenler "Şu milletvekili var ya, o İşaret Yayınları'nın sahibidir!" desin de, "İşaret Yayınları'nın sahibi olan şu adam var ya, İstanbul milletvekilidir" demesin. NİTELİKLİ YAYINLAR DESTEKLENECEK Bir milletvekili olarak yayıncılık dünyası ile ilgili projeleriniz var mı? Yayıncılık hayatım boyunca özellikle nitelikli kitaplar yayınlamaya özen gösterdim. Okurların da iyi kitap çıkarıldığında ve bunda ısrarcı olunduğunda yayıncıyı yalnız bırakmadıklarını fark ettik. Bundan yola çıkarak nitelikli yayınlar yapan yayınevleri için, onları destekleyecek, onları yalnız bırakmayacak tedbirler alınması noktasında çabalarım olacak. Ben özellikle dilin önemini bildiğim için Arapça ve Osmanlıca olarak yayınlanmış bütün sözlüklerin dilimize aktarılmasını arzu etmekteyim. Geçmişle günümüz arasındaki köprüyü ancak bu sözlükler yardımı ile kurabileceğimizi düşünüyorum. yenisafak.com.tr ******* 2 8 O c a k Sal ı Bİ Rİ NCİ O TURUM Açılm a Saati : BAŞKAN: Başk a n Vek i li Ayşe Nur BAHÇEKAPILI KÂTİ P ÜYELER: Mu ha rr em I ŞI K ( Er zi n c an ), Mi ne L Ö K BEYAZ ( Di y ar b ak ır ) BAŞKAN Tür ki y e Büyük Mi ll et Mec li si ni n 53 üncü Bi rl eş im ini a çı y or um.

7 Y O K L A M A BAŞKAN El ek t ro n ik ci h a zl a y ok lam a y ap a c a ğız. Yokl am a içi n ü ç d ak ika v eri y or um v e sü r ey i b a şl a tı y or um. ( El ek tr o ni k c ihazl a y o kl am a y a p ıl dı ) BAŞKAN - Topl a nt ı y et er s ay ı sı v a rd ır, g ör ü şmel er e b a ş l ı y or u z. G ü n d em e g eçm ed en ö n c e ü ç s a yı n m il l et v eki li ne g ü n d em dı ş ı s ö z v er ec eğ im. G ündem dı şı il k s öz, Hazr e ti Ali ni n ş e hi t e dilm es i ni n yıl dönüm ü m ünasebeti yl e s öz i s t e ye n İ st a nbul M ill et v e ki li İ sm e t Uçm a ya a i tt ir. Buyurun Sayı n Uçm a. ( AK PARTİ sır a l arı n d a n al kı ş lar) İ SMET UÇMA ( İs t a nb u l) Say ı n Başk a n, d eğ er li m ill et v ek il l eri ; Hi c ri 4 0, m il a di 6 6 1; I r ak ı n Kû f e ş eh ri m er k ez c am i si n d e bi r s a b ah n am a zı m i hr a pt a, Hazr et i Ali, İ b ni Mü l c em t ar a fı n d an BAŞKAN Say ı n Uçm a, bir s an iye Sayın m il l et v eki ll er i, s es s i zli ğ im i zi m u ha f a za ed er s ek k o n u şm a cı yı d ah a i yi a n l a ya b ili ri z. Buyurun Sayı n Uçm a, s ür en i ze ek l ey ec eğ i m. İ SMET UÇMA ( Dev am l a ) Hi cri 40, m il a di ; b u g ü nk ü I ra k Kû f e ş eh ri m er k ez c am i si n d e Sey y i di Şühed a Hazr et i Ali, İ b ni Mülcem t ar af ı nd a n b a şı n d a n al d ığ ı kı lı ç d a r b es i yl e ş eh i t ed il ir. Hazr et i Al i d ar b ey i a lı r a lm a z Kâbe ni n Rabb ine y em i n ol s u n, k a za n d ım. d er. Çünk ü Ali ni n h a ya tı, i lkel er i, du r u ş u, t a vr ı, k ul landığ ı r ahm et d ili, k a za nm a y a m eb ni bir dil di r v e il a v e ed er : G a lipt ir b u y o lda m a ğl u p. Dol a yı sı yl a, Hazr et i Ali den, Şa h ı Mer d a n dan ve Sey f u ll a h ta n v e ra h l ey i t ed r i st en g eç en, Res u l ün y a n ı n da b üy ü y en o ki l om et r e t a şı b ü y ü k i n s a n da n b u g ün k ü m ed en i y et im i ze v e g ü n üm ü ze a k t a rı labil ec ek y ı ğı nl a rc a h u s u s v ar dı r. Anc a k, s ev gi li a rk a d a şl ar, b en s i zl er l e 5 t an es i n i p ay l aşm a k i sti y o rum. Hazr et i Pey g am b er t eb li ğl e m ük el l ef o l ur o lm a z, h en ü z d a h a dı ş a rı y a y ay ılm a d a n, h en ü z k im s ey e d u y ur ulm ad a n, ev d e Hazr et i Hati c e yl e Hazr et i Pey g am b er i n h a ttı h a r ek et i n i i zl ey en Hazr et i Ali n e y a pt ık l ar ın ı s or a r, nam a z k ıl dı kl a rı nı i fa d e ed er l er. Ken d i s i ni n d e b u i b a d et e k at ılm a k i s t eğ ini s ö yled i ğ i n d e, Pey g am b er im i z Hazr et i Ali ye b a b a s ın a - Pey g am b erim i zi n am c a sı Ali nin b aba s ı dı r, Pey g am b er im i zi n y eğ en i d i r Hazr et i Ali, dam a d ı dır Hazr et i Al i, h icret t en so nr a k a r d eş idir Hazr eti Al i - s o rm as ı nı i st er. O ç o cu k yaşt a Hazr eti Ali All a h b en i y a ra t ır k en kim s ey e s o rm a dı. Al em l er in Rabbi n e t es l im o lm ak i çi n b ir b a ş k as ı na s or u so rm am g er ekm ez. d er v e h i ç kim s en i n h en ü z d a h a t eb li ği n d en h a b eri olm a dı ğ ı a n Pey g am b erim i zi t a sd ik ed er v e il k Mü s l üm a nl a rd a n o l ur. Hazr et i Hat i c e den s o n ra i lk Mü sl üm a n dı r. Ali o lm ak d em ek, i n a nm ış i n sa n olm a k d em ek ti r, m üm in olm a k d em ekt ir, t a vı rl ı olm a k d em ek t ir.

8 İ ki n ci si : Sev g il i a rk a d a şl ar, m al um, Pey g am b erim i z 62 2 de Mek k e d en M ed i n e ye h i c r et et t i kl er i nd e, Mek k e m ü şr ikl eri n in k en di s ini n ş ehi r d en da h a g eç ç ık tı ğı n ı ö ğr enm el er i i çi n Hazr eti Al i ye ya t a ğı n a y atm a sı n ı em r ed er. Hazr et i Ali Pey g am b erim i zi n t er ed d ü t s ü z y at a ğı n a y a ta r. Her t ür l ü m u si b et ba ş ı n a g el eb i l ec ek d ur um d a v e o r t ad a y k en Pey g am b er im i zin ya t a ğı n a y at ar, s an k i o r ad a Pey g am b er im i z v a rm ış g ibi. Pey g a m b er im i zi n ç ev r ed ek i d üşm a n ları Pey g amb er im i zi n h icret ett iği ni bi r m ü d d et f a rk ed em ezl er. Bu a nl am d a, Hazr et i Al i olm a k, bi r d a v a y a t es lim iyet d em ek ti r; b ir m es el ey e, bi r d a v a u ğr u n a t es lim o lm a k d em ek ti r. Üçüncü o l ar a k: Hazr et i Al i Bed ir Sav a şı nda m ey d a n larda i lk ol a nl ar d a n dı r. Ö zel li kl e, Hayber Kal es i bir t ü rl ü d ü şm em ekt ed i r. Hayber Kal es i yl e il g ili, Pey g am b erim i z: Yar ın s a n c a ğı öy l e bi r i n s a na v er ec eğ im ki za f er m üyes s er o l a c ak. d em ek t ed ir. Bu y ö n üy l e, Al i olm a k, k ah r am a n olm a k d em ek t ir. Sev g i li ar k a da ş lar, Pey g am b er im i zi n v ef a tı n d a n s o nr a, ai l e p o zisyonu, ç ev r e ş a rtl a rı, Hazr et i Ali ni n h a lif e o lm a sı nı i kt i za ed er am a ta k d ir ed er s i ni z ki o g ün ü n t o pl um u n d a i l eri g el en l er, Hazr et i Al i yi d eğ i l Ebu Bek i r i h al if e s eç er l er. Ha z r et i Ali, a sl a b u nl a ra d a i ti b ar etm ek si zi n m ev c ut h a lif el er e d es t ek v er i r v e b u an l am d a d a ( Mi kr o fo n ot om at ik ci h a z t ar a fı n d a n k ap a tıl d ı) İ SMET UÇMA ( Dev am l a ) - i ns a n ın t o pl um s al ç ı k ar lar k ar ş ıs ı nd a k i şi s el çı k ar l ar ın ı i ki n ci pl a na i tm es i v e y o k s aym a s ı a nl am ı Ali o lm a k d em ek, k en di n i b üy ü k d a v a u ğ r u n d a f ed a etm ek d em ek ti r. Evet s ev g il i ar k a d aş l ar, Hazr et i Al i yi k o n u şm akl a b it irm ek el b et t e m üm k ü n d eğ i l am a s ü r em i z b it ti, G en el Kuru l u s ay g ı, s ev g i v e m uha b b et l e s el am lı y or um. Sağ ol u n, va r o lun. ( AK PARTİ sır a ları n d a n al k ış l ar ) BAŞKAN Teş ek k ü r ed er im Sayı n Uçm a. G ü n d em dı ş ı i ki n ci sö z, Adal et v e Dem ok r a si Ha f t as ı m ü n a s eb et i yl e s ö z i s t ey en Mer s i n Mi ll et v ek il i Ali Rı za Ö zt ür k e a it ti r. Buyurun Sayı n Ö zt ür k. ( CHP s ır al a rı n d a n al kı şlar) ALİ RI ZA Ö ZTÜRK ( Mer si n ) Sayı n Başkan, d eğ er l i m ill et v ek i ll er i; b u g ü n, 24 O c ak t e k at l ed il en Uğur Mum c u v e G a ff ar O k kan, 31 O c ak da k a tl ed il en Pr of es ö r Doktor Mu amm er Aks o y un k a tl ed il iş t ar i hl er i ara s ı n d a y er a l an Ada l et v e Dem ok r as i Haf t as ı n ed en i y l e g ü n d em dı şı sö z a l dım. Hep ini zi s a y gı yl a s el am lı y or um. Değ er l i m ill et v ek i ll er i, h ep im i z bi li y or u z ki b u g ün y a şa d ı ğım ı z ol a yl ar, a slı n d a, li y ıl l ar ın so n ları n d a, Uğur Mum c u t a ra fı n d a n, g er ç ek t en c es u r g a zet ec i, a r aş tı rm a cı y a za r Uğur Mum c u ta r af ın d a n s ö yl enm i ş, dil e g et i ri lm iş. Hem Uğur Mum c u h em G af f ar O k k an h em d e Mu am m er Aksoy, g er ç ek t en, h er t ü rl ü g er i cil iğe v e ş i d d et e k ar şı d em o kr a si y e i n a nm ış g er ç ek a n lam da ay d ı nl ar dı. O n ları n k a tl ed il işi ni n ü zer i n d en ep ey b i r s ür e g eç t i f a k at ar k al ar ı nd a ki l er, ka tl ed i lm eler i n e n ed en o l a n ol a yı n a rk a sı n d a ki g er ç ek k a tl iam c ıl a r y ak al a nm a d ı, s a d ec e t et ikçil er y ak a landı. On l ar d a y a r gıl a nı y o rm uş g i bi ya p ıl dı. Asl ın d a, Uğur Mum c u n ed en ö l d ür ül d ü, Ö zg e v e Ö zg ü r Mum c u n ed en y et im b ı r ak ıl dı, G ü ldal Mum c u n ed en d u l b ır a kı l d ı? Bu s or u ları n y a nı tl ar ı h en ü z v er i lm iş d eğ i l di r. Ar k a sı n d an, Diyarba k ır Em ni y et Mü d ü rü G a ff ar O k ka n n ed en k a t l ed il di? Yi n e, Mu am m er Aksoy, g er ç ek bi lim a d am ı, At at ü rk ç ü v e d em o kr a si y e i na n a n b ilim a dam ı Mu am m er Aksoy, n ed en k a tl ed il d i? O nl a rı, so r ul a rı n y a nı tl ar ı nı h en ü z v er em ed i k.

9 Aslı n d a h u k u k d ev l eti, g er ç ek t en, a r k as ı nd a f ail i m eç h ul b ır a kıl a n s iyasi c i n ay et l er i o lm a y a n d ev l et tir. Hukuk d ev l eti n d e, g eçm işi nde a y d ı nl a tılm am ı ş ol a yl a r olm am a lı dı r. Am a a r a da n, k atl ed i li şl er i n d en bu ya n a ep ey za m a n g eçm esi n e ra ğm en, b u g er ç ek, f ail i m eç h ul b ır a kıl a n s iyasi c i na y et l eri n ar a sı n d ak i g er ç ek l er a r a ştı rı lam am ışt ır. Şim d i, Uğu r Mum c u nun o t ar i ht e y a zd ı ğı y a zı l ar d a n b ir k aç ör n ek v erm ek isti y or um v e n ed en k a t l ed il d ikl eri n e b el k i i p u c u ol a bi lir. Sayın Uğur Mum c u di y o r ki: Dem o k r as il er d e, d em ok r as i y e i n a nm ış o l an a lar, bir t o pl um d a b ir k işi y e ya p ıl a n h a k s ı zlı ğı n b ü t ün t o pl um a y a p ıl dı ğı n a i n an ır lar. Yi n e, Uğur Mum cu, yı lı n d a y a zd ığ ı bi r y a zı d a : Hukuku, eg em en g ü çl er i n bi r b a sk ı a r a cı ya pm a k i st ey en i kti d a rl ar, h er ül k ed e h u ku k ç u ları n v icdanl a rı n a i p o t ek k o ym a k i st em i şl er di r; b öy l e d ön em l er d e h u k uk u n y er i ni y a s a d ı şı y a rg ıl ar v e ko r k ul ar alm ış tı r. Hukuk, ar tı k s iyasal k a n d a v al ar ı nı n bi r er ar a cı o lm ak t a n çı k ar ılm al ı dı r. di y or, d ah a li yıl larda. Yi n e, Bir hukuk d ev l eti i çi n t em el k u r al, y a s al k u r ul u şl a rı n t em el işl ev l eri ni yü r ütm esi v e y ü r üt eb i lm esi di r. Ma h k em el er ü zer i n d e si y a sa l b a s kı ö zel l i kl e o lağanüst ü d ö n em l er d e y o ğ u nl u k k a za nı r. di y or Uğur Mumc u. Yi n e, de y a zd ı ğ ı bi r y a zı d a: Huku k d ev l et i y a vardı r y a y ok t ur ; si y as a l en d i ş el er m a h k em e k ap ıl a rı ö n ü n d e s on bu l ur. d iyor. Adal et in 3 a y ağ ı n da n ba h s ed i y or Uğ u r Mum c u yıl ı n da ya zd ı ğ ı bi r y a zı d a. Bu 3 a y a ğ ı n bi ri n ci si: Yar gı ç. İ ki n ci si : Savcı. Üçün c üs ü : Avukatt ır. Ada l eti n b u 3 a ya ğ ı nd a n b i ri zed el en i r s e a d al et i a y a kt a t utm a y a im k â n yo k t ur. di yo r Uğur Mum c u. Yi n e Uğur Mum c u, y ıl ın d a y a zd ı ğı bi r y a zıd a : Kanı tl a na n bir ba ş k a g er ç ek d e h u k u k d ev l et i si st em i ni n v a zg eç i lm ez v arl ı ğı v e ö n em idir. Hukuk d evl et i ni n zed el en d i ğ i h er ü l k e ka r g aş a larl a, zo r b alı kl a rl a, di kt at ö rl ü kler l e k a r şı laşm a k y a zg ı sı yl a k a rş ı k a r şı y a dı r. Hukuk d ev l eti bi r eyl er i n o lduğu g ibi s en d i k a ları n, partilerin ve kurumların da ortak güvencesidir. Bir ülkede yargı bağımsız değilse o ülkede demokrasiden ve hukuk devletinden söz edilemez. diyor 1988 yılında Uğur Mumcu. Yine Hukuk devleti ve yargı güvencesi herkese gereklidir. Sıradan yurttaşa olduğu kadar bir gün cumhurbaşkanlarına, başbakanlara, bakanlara, Genelkurmay başkanlarına da ve generallere de gereklidir. demiş 1989 yılında yazdığı bir yazısında. Bugün biz faili meçhul bırakılan bu siyasi cinayetlerin aydınlatılmamış olmasının utancıyla yaşamaktayız. Bu Parlamentonun temel görevi, tarihimizdeki karanlıklara ışık tutmaktır. Bunun mutlaka bir gün yapılacağına inanıyorum. Bu inançla, Uğur Mumcu yu, Muammer Aksoy u, Gaffar Okkan ı, Gün Sazak ı ve sağdan soldan siyasi düşünceleriyle katledilmiş olan, faili meçhul bırakılan bütün siyasal cinayetlerde katledilenleri saygıyla anıyorum, rahmetle anıyorum ve onlara karşı tarihsel görevimizi -aydınlatma görevini- mutlaka yapacağımıza inanıyorum. Saygılar sunuyorum. BAŞKAN Teşekkür ederim Sayın Öztürk. Gündem dışı üçüncü söz, Denizli hakkında söz isteyen Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan a aittir. Buyurun Sayın Ayhan. (MHP sıralarından alkışlar) EMİN HALUK AYHAN (Denizli) Teşekkür ediyorum Sayın Başkan. Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; Denizli iline ilişkin bir gündem dışı söz daha aldım. Bu vesileyle yüce heyeti saygıyla selamlıyorum. Denizli ilinin ekonomik ve sosyal problemleri giderek artıyor. Sosyal alanda önemli problemlerle karşı karşıyayız. İstihdam artışına rağmen işsizlik ortada. Geçim sıkıntısı bunlardan biri, farklı şekillerde tezahür ediyor. Meslek

10 sahibi iş gücü bulamıyor sanayicimiz. İktidar yanlısı iş adamlarımız bile bunu, yoğun bir şekilde bu hususu dile getiriyorlar. Sosyal alandaki problemlerin en önemlilerinden bir diğeri de Denizli nin boşanmaların en fazla arttığı illerden biri olması. Bu olay Denizli ilini sarsıyor, gelecek açısından endişelere sürüklüyor. Ail e b ir li ği zed el en i y o r, s ı kı n tı y a gi ri y or. G er ç ek t en, ön em li b ir pr o bl em o larak ö n üm ü zd e d u ru y o r. Bi r di ğ er h us u s: Sosy al al a n da ya r dım a m u ht a ç o lanlar il e y ar d ım m ikt ar ı nd a ki t al ep d e g i d er ek a rt ıy o r. İl im i zd ek i ek o n om ik h ay a tt a d a i kt i d arı n uy g ul a dı ğ ı ek o n om i p ol iti k al a rı i l e Den i zli ye y ö n el ik p oli ti k al ar d a n d ol a yı pr o blem l er v ar v e g i d er ek ar t ar a k d ev am ed i y o r. Den i zli de i cr a da ir es i s a yı s ı - h er zam an s ö yl ed i ğim i z gi bi - ar tı y or, 2 den 9 a y ü k s elm i ş. Haci zl er a rtı y or, b o rç öd ey em em ek ten d o l a yı a rt ıy o r. Pert ol a n kr ed i k a rt l ar ın ı n i s e h es a b ı y o k, g er ç ek t en a rt a r ak gidi y or. Den i zl i ye, t eş vi k t e AKP k ur u ş k o kl atm a d ı. Hey et l er Ankar a ya g el b ab am gi t b a bam Net i c ed e Den i zl i de p r o b l em o rt a ya çı kt ı. Der ey e s u g el ince k u rb a ğ a nı n g ö zü ç at lar; t eş v i kl e il gi li Bakan d a at a n dı - t eb ri k ed i y o ru z- Den i zl i den, t eş vi ki n ba ş ın a ; i n ş all a h, b u n d a n s o nr a ol ur di yo r u z am a ol a c a ğı d a bir a z zo r g ö zü k ü yo r. Den i zl i ni n Sanayi Od a sı Baş k a nı di yo r ki : Yeni y a tı rım an l am ın d a Den i zl i ye d o ku z s en ed i r çi v i ç ak ılm a dı. Den i zli li Am eri k a ya y atı rım y apm a y a b a şl a dı. Bel k i p ar al el d ev l et, Am er i ka ya y a tı rım y a pm a sı n ı t eş v i k ed iyordur, bi l em em. Den i zlil i Bakanım ı z, v er g i l er v e zam ları n en fl a sy o n u a rtı rm a y ac a ğı nı sö y lüyor ; k ur sp ek ü l at if, s e ç im d en s o n r a h er ş ey y er li y er i n e o tu r ac a k, b eş pa r a etm ey en ci ğ er i s ağ l am ek o nom i g ri p d en i l iyor, b u nl a r g er ç ek ç ili k t en g er ç ek t en u za k. Den i zl i ni n k a r am sa rl ı ğı nı gi d erm iyor b u b ey a n l a r. Ek o n om i d ün y a sı n d a Den i zl i yl e il gi li, en h a fif d ey im iyl e a l ay ed ilm ey e b a ş l an d ı. Den i zlil il er gi bi b i zl er d e Den i zl i li o lar a k ü zü l ü y or u z. Hük ûm et Bi zim k u r h ed ef im i z yo k. d iyordu, pr o g r am ı 1, 9 8 i gö s t er iyor, y ıl s o n u 1, 9 2 o l ac a kt ı Mer k ez Bankası Baş k a nı n a g ö r e, m a ş al l ah ep ey il er l em ey e b a ş l a d ı. Seç im d en s o nr a k ur o t u ru r. d em ek, b i z i ki bu ç u k a y hi ç bi r ş ey y apm a d a n ot u r ac a ğı z a n lam ı n a g el ir. Dövi zd ek i h a r ek et lil i k 1 7 Ara lı kl a il gi li d eğ i l. d i y or bir Baş b a k a n Yar d ım cı sı, Hükûm et; d i ğ er l eri f a rk lı ş ey l er sö y lüyor. Sosyal al a n d a di n d ar va t a nd a şl a rım ı z bi r k or k u y aş ı yo r Den i zl i de, d iyorl ar k i: Acaba, di ğ er c em a atl er e o l d u ğ u gi b i bi zl er d e Hükûm et in h ı şm ı na uğ r a ya c a k m ı yı z? Yer el s i y as et t e AKP t r an s f erl er l e a y ak t a d ur u y or. İl k g ü n d en ba ş ladı i l g en el m ecli s i v e b el ed i y e m ecl isi Ya n i, y er el y ö n etim h il e v e d es i s ey l e el e g eç i ri lm iş d u r um d a. Bunl ar ın i d ar el er i ni ya s al ol ar a k k a b ul etm em ek l a zım. Çünk ü n ed en? Den i zl i ye s ı kı nt ı v erm ey e b a şl a dı l ar. Bu ar a, bel ed i y e m ec l isi nd en ep ey s a k a l k esm ey e b a ş l ay a n d a o lm u ş. Bi z b u Hük ûm et e f ai zc i Hükûm et di y or u z, ko r ka r a k f ai zi a rt ırm am a y a ç a lı ş ıy o rl ar d ı am a g ör ü y or u z ki f a i zi ar tı r ac a kl ar, b u s il a hı n k ull a n ıl a ca ğ ın ı Mer k ez Bankası b ey a n etm ey e b a ş ladı. Bi z g ec e t e Acaba, Mer k ez Bankası n e y a p a c a k? d iye m er a k ed i y or d u k, m eğ er Am eri ka dan i t h al k ur u l ü y es i a nc a k o s a a tt e g el eb i l iyorm u ş. Bi z n e y a pa c a ğı z Türk m ill et i olarak? G ec e o n u b ek l ey ec eğ i z, s o n u çt a n e ç ı k a ca ğ ı na h ep b er a b er b a k a ca ğ ı z. Enf lasyon h ed ef i ni z d eğ i ş ti, bü t ü n h ed ef l er i ni z d eğ i ş ti. Den i zl i sı kı n tı y a gi r di, g er ç ek t en Den i zl i sı kı n tı içi n d e. Bunl a rı n gi d er il eceğ i n i um u y o ru z, di li yo r u z. Teş ek k ü r ed i y o r, s a y gıl a r s u n uy o rum. ( MHP s ıra l a rı n da n al kı şl a r) BAŞKAN Teş ek k ü r ed er im Sayı n Ay h a n. G ü n d em e g eçm ed en ö n c e Sayı n Vu r al s ö z t al eb i n i z v a r. Buyurun. O KTAY VURAL ( İ zm i r) Ef en d im, g r u bum u z a d ı n a Ali T o rl a k Bey b i r m es aj i l et ec ek, m ü s aa d e ed er s en i z. Teş ek k ü r ed er im. BAŞKAN - Buyur u n Sayın Torl a k. D. ALİ TO RLAK (İ st a n bu l) Teş ek k ü r ed er im Sa y ı n Başka n. Sayın Başkan, d eğ er l i m il l et v ek ill er i; 2 6 O c ak g ü n ü Mi ll iyet ç i Harek et Parti si Esen y ur t s eç im m er k ezim i zi n a çıl ı şı es n a s ın d a ş er ef s i zc e, a lçakça bi r s al d ır ı

11 s o n u c u ş eh it ed i l en ü l kü d a şım ı z, a y nı zam a n da a k r a b am Yusu fi y eli Cen g i z Akyıldı z ı r a hm etl e, m innet l e a nı y or um. Tür k m il l eti ni n b aş ı s a ğ o lsun. Hükûme t, İç i ş le ri Ba ka nl ı ğı k ati l ya d a k a ti ll er i bu l mal ı ve ya r gı ya t e s l i m e t mel id ir. Bu saldırı Türk demokrasisine yapılmıştır ve unutulmamalıdır ki Milliyetçi Hareket Partisi ve Türk milliyetçileri olarak asla demokrasinin dışında hareket edilmeyecek ve yargıya olan güvenimiz hep devam edecektir. Bu vesileyle cenazemize katılan tüm dostlarımıza, İstanbullulara, teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum. BAŞKAN Teşekkür ederim. Sayın Baluken... İDRİS BALUKEN (Bingöl) Teşekkür ediyorum Sayın Başkan. Sayın Başkan, dün itibarıyla Van dan Ankara ya giden ve Sivas civarında meydana gelen trafik kazası sonucu yaşamını yitiren 9 yurttaşımıza Allah tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Aynı kazada yaralanan 30 yurttaşımıza acil şifalar diliyoruz. Trafik kazalarının kader olmaktan çıkarılması hususunda gerekli çalışmaların bir an önce yapılması gerektiğinin bu Parlamentonun önündeki en önemli görevlerden biri olduğunu vurgulamak istiyoruz. Yine, geçtiğimiz pazar günü İstanbul Esenyurt ta Milliyetçi Hareket Partisi seçim bürosuna yapılan ve 1 parti çalışanının yaşamını yitirmesine sebep olan saldırıyı parti grubu olarak kabul edilemez bulduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Bu saldırının demokratik siyasete dönük bir müdahale olduğunu açıkça ifade ediyoruz. Bu saldırıyla ilgili olarak teşkilatımızı ya da partimizi ilişkilendirmeye çalışanları kınadığımızı ifade ediyoruz. Demokratik siyasetin Türkiye deki en gür sesi olan partimiz, şiddet yerine söz, kargaşa yerine siyaseti esas alan bir partidir. Bundan sonraki süreçte tüm siyasi partiler ve teşkilatlarını bu tarz provokasyonlara karşı dikkatli olmaya davet ediyor, siyasetçileri bu konuda hedef göstermekten vazgeçmeye ve itidalli davranmaya çağırıyoruz. Hükûmeti ve İçişleri Bakanlığını da bir an önce bu cinayetin tüm detaylarını aydınlatmaya, failleri yargı önünde hesap vermeye çıkarmaya davet ediyoruz. Teşekkür ediyorum. BAŞKAN Teşekkür ederim. Sayın Hamzaçebi... MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (İstanbul) Teşekkür ederim. Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; ilk Müslümanlardan İslam ın kılıcı, dürüstlüğün, adaletin, cesaretin simgesi IV. Halife Hazreti Ali yi ölüm yıl dönümünde Cumhuriyet Halk Partisi Grubu olarak saygıyla, rahmetle anıyoruz. Hazr et i Ali ni n d ö n em in Mı s ır v al i si n e y a zm ı ş olduğu v e ay rım c ılı ğ a k a rş ı b u g ü n d ah i i n s a nlı ğ a ö r n ek ol a bil ec ek m ek t u b un d a n b ir c üm l eyi b u v es il ey l e G en el Kurul u n b i lgisi n e su nm a k i sti y or um. Hazr et i Ali o m ekt ub u n d a ş ö yl e d er : İn s a nl a ra i yi d a v ra n. O nl a r y a di n d e k ar d eş i n y a d a y a ra d ılı ş ta t ü r d eş i n di r. Yi n e, 2 6 O c ak t a ri hi n d e İs t an b ul Esen y ur t ta Mil li y et çi Harek et Parti si n in s eçim b ü r o s un a bir sa l dı rı g er ç ek l eş t i ri lm işt ir. Bu s aldı rı s o n u cu n d a Cen g i z Yücel Aky ıl dı z i sim li bir ka r d eş im i z, va t a nd a şım ı z h a ya tı n ı k ayb etm işti r. Bu sa l dır ı yı Cum h u ri y et Ha l k Parti si Gr u b u ol a r ak ş i d d etl e k ın ı yo r u z. Fai ll er ini n y a k al a nm a sı nı, s or u şt urm an ı n bi r a n ö n c e t am am lanm a s ın ı Sayı n İ çi şl er i Bakanı n dan t al ep ed i y or u z. Mil li y et çi Har ek et Parti si Gr u b u na, Sayı n Ali To rl a k a v e r a hm et e i n ti k al ed en Sayın Yıl dı rım ı n a il es i n e s a b ır v e ba ş s a ğlı ğ ı di li y or u z. Dün m ey d a na g el en t r afi k k a za s ı n d a Si v a s t a n h a r ek et ed en b i r a r aç t a h ay a tı nı k a y b ed en 9 v at a n d aş ım ı za d a y i n e Al lah t a n rahm et dil iyorum. Ail el er i n e, Si v as lıl a r a v e h a y a tı nı ka y b ed en v a t a nd a şl a rım ı zı n y a kı nl ar ı na s a bı r v e b aş s a ğl ı ğı d ili y or um.

12 Teş ek k ü r ed er im. BAŞKAN Teş ek k ü r ed er im. Sayın Satır Mİ HRİ MAH BELMA SATI R (İ st a n b ul ) Çok t eş ek k ü r ed er im Sayı n Ba ş k a n. Ben d e a y nı m a hi y et t e ü zü n t ül er im i b el ir tm ek i çi n s ö z a ldım. Paza r g ü n ü İs t an b ul Esen y ur t il ç em i zd e m ey d an a g el en ol a yı ka b u l ed il em ez b u l u y or u z v e k ı nı y o ru z, şi d d etl e k ı nı y or u z gr u b um ad ı na. Ol a y d a h a y atı n ı k ay b ed en Mi ll iyet ç i Harek et Part i si İs t a nb u l Bası n Mü ş a vi ri Cen g i z Akyıl d ı z a Al lah t a n ra hm et, y a r alı lara a c il ş if al a r di li y or um. Bu v es il ey l e Mil li y et çi Har ek et Parti si c am iasın a g eçm iş ol s un d i l ekl er im i zi v e ü zü n t ül er im i z il et iyoruz. Ayrıc a, Şi şl i Bel ed i y es i n e d e y a pı lan s a ldır ı yı da kı n ıy o r um. İ çi n d e b ul u n d uğ um u z b u g ü n l er d e, s eçim h a zır lı ğı ya p tı ğım ı z b u g ü nl er de d em o kr a si y e a y kır ı b u t ür fi ill er i n bi r d a h a olm am a sı n ı v e s eç im l eri n s a ğd u y ul u v e s ağ l ık lı, g üv en l i bi r ş ek il d e y a pı lm as ı nı t em en n i ed i yo r um. Ayrıc a, Si v a s ta n Va n a gi d en ot o b ü st e m ey d a na g el en k a za d a ha y at ı nı k a y b ed en v a t a n da şl a rım ı za b aş s a ğl ığ ı di li y or um. Ai l el er ine v e h em ş eh ri l eri n e b a ş s ağ lı ğ ı v e Al lah r a hm et ey l es i n di l ek l erim i il et iyorum. Teş ek k ü r ed er im. BAŞKAN Teş ek k ü r ed er im. Bi z d e Di v an ol ar a k s a yı n m il l et v ek ill er i, s eçim s ü r ec i ni n ş iddet e b a ş v urm a d a n, d em o kr at ik il k e v e es a s l ar a u y g u n v e fa r klı d üşü n c el er e s a y g ı ç er ç ev es i n d e y ü r üt ü lm es i ni di li y or u z. Bu b ağ l am d a, p a za r g ün ü İs t an b ul un Esen y ur t il ç es inde Mi ll iyet ç i Har ek et Parti si ni n s eç im bü r os u n a y ap ı lan s a ldır ı yı k ın ı yo r u z. Bu s a ldır ı da h a y a tı nı ka y b ed en v a t a nd a şım ı za Al l ah t a n r ahm et dil i yo r u z, ai l es i n e v e Mi lli y et çi Harek et Part i si G r u bu n a b a ş s ağ lı ğ ı dil ek l er im i zi s u n u y or u z. Ayrıc a, İs t an b ul Şi şl i, Hakkâri Çuku r ca v e Van d a a y nı b a ğl am d a y a pı l an şi d d etl i h a r ek et l er i d e k a b ul etm em i zin m üm k ü n olm a d ığ ı n ı b eli rt iyoru z. Sayın m il l et v eki ll er i, ş im di g ü n d em e g eç i y or u z. Başkanl ı ğı n G en el Kurul a s u n u şl ar ı v ar dı r. Mec l i s ar a ştı rm a sı a ç ılm a sı n a ili ş ki n ü ç ö n er g e v ar d ır, o k ut u yo r um :

13 Türki y e Büyük Mill et Mec li si Baş k a nl ığ ı G er ek ç es i n i ek t e s u n d u ğ um u z, i l kö ğ r etim o ku llarınd a öğ r en c il er e d a ğ ıtım ı g er ç ek l eş t i ril en s üt l er il e il gi li o larak Anay a s a 'n ı n 9 8 'i nc i v e İ ç Tü zü k ün v e 'i n ci m a d d el er i g er eğ i n c e Mec l is ar a şt ırm a sı aç ılm as ı nı ar z ed er i z. 1 ) Met in L ütf i Bayda r ( Ay d ı n) 2 ) Fatm a Nur Ser t er ( İs t an b ul ) 3 ) Tan j u Ö zc a n ( Bol u ) 4 ) Rec ep G ür k an ( Edi r n e) 5 ) Eng i n Ö zk o ç ( Sakar y a) 6 ) Ayk u t Er d o ğ d u ( İs t an b ul ) 7 ) Ali Ser indağ (G a zi a nt ep ) 8 ) Ali Sar ıb a ş ( Çanakk al e) 9 ) Hay d a r Akar ( Kocaeli ) 1 0 ) İ h sa n Ö zk es (İ st a n b ul) 1 1 ) Ka d ir G ökm en Ö ğ üt ( İs t an b ul ) 1 2 ) Hur şi t G ü n eş ( Kocaeli ) 1 3 ) Ali İ n s an Kök t ür k ( Zo n g ul d a k) 1 4 ) Mehm et Şek er (G a zi a nt ep ) 1 5 ) Hül ya G ü v en ( İ zm ir ) 1 6 ) Ram a za n Ker im Ö zk a n ( Bur d ur ) 1 7 ) Nam ık Havut ç a ( Balı k es ir ) 1 8 ) Ma hm ut Tanal ( İs t an b ul ) 1 9 ) Mus t af a Sezg i n Tanrı k ul u (İ st a n b ul ) 2 0 ) G ür k ut Ac a r ( Ant a lya) 2 1 ) Mehm et Ali Ed i bo ğ lu ( Hat a y) 2 2 ) Mus t af a Ser d a r Soydan ( Çana k k al e) 2 3 ) Mehm et S. Kes im o ğl u ( Kır kl ar el i) 2 4 ) Sel ah a tt in Kar a a hm et o ğl u (G ir es u n ) 2 5 ) Ram is Topal ( Am a s y a) 2 6 ) O sm an Kapt a n ( Ant a lya)

14 2 7 ) İl h a n Dem ir ö z ( Bur s a ) G er ek ç e: 2 Ma y ıs t ar ihi nd e Mi lli Eğit im Bakanlı ğ ı, G ıd a Ta rım v e Hayv a n cı lı k Bakanlı ğ ı v e Sağlı k Ba k a nl ı ğı nı n o rt a kl a ş a y ür üt t üğ ü O k ul Sü t ü Ak ıl Küpü Pr oj es i k a p sam ı n d a i lköğretim ö ğr en c il er i n e d ağ ıt ıl a n s üt l er d en Di ya r b a kı r, Si va s, Ant al y a, Kı rı k k al e v e Edi r n e'de zeh i r l enm el er y aş a nm ı ştı r. Zeh i r l enm e v ak al a rı n a n ed en o l a n s üt l eri n i h al e ş ar t n am el er i nd e TSE b el g es i zo r u n l ul u ğ u n un olm a dı ğ ı b eli rt ilm ekt ed i r. Ok u l Süt ü Ak ıl Küpü Pr oj es i nin ül k em i zi n t üm i lköğretim ok u ll ar ı nı k a p sam as ı v e d a ğıt ım ın ı n y a p ıl dı ğ ı i l k g ü nü n d en zeh i r l enm el er in g ö r ülm es i i h al e ş a rt n am esi ni n i nc el enm es i n i g er ek t irm ek t ed ir. Açıkl a n a n b u n ed en l er l e O k u l Süt ü Akı l Küpü Pr o j es i h a kk ı nd a Mec l i s a r a şt ırm a sı a çılm a s ı g er ekm ek t ed ir. Türki y e Büyük Mill et Mec li si Baş k a nl ığ ı n a G er ek ç es i n i ek t e s u n d u ğ um u z, ABD Büyükel çil iği n d e v er i l en Er g en ek o n Br ifi n gi i l e i l gil i ol a r ak ya y ın l an a n W ikilea k s b el g el er i ni n ar a şt ırı lm a sı i çi n Anayas a 'nı n 9 8 'i n ci v e İ ç Tüzü k ün üncü v e 'i n ci m a d d el er i g er eğ i n c e Mec l i s ar a şt ırm a s ı a çılm a s ın ı a r z ed er i z. 1 ) Met in L ütf i Bayda r ( Aydın ) 2 ) Ayk u t Er d o ğ d u (İ st an b u l) 3 ) Hay d a r Akar ( Koca el i ) 4 ) Ali Sar ıb a ş ( Çana k k a l e) 5 ) Ali Ser indağ (G a ziant ep ) 6 ) Kam er G en ç ( Tunc el i ) 7 ) Kad ir G ökm en Ö ğ üt ( İs t an b u l) 8 ) Ram a za n Kerim Ö zk a n ( Burdu r ) 9 ) İ h s an Ö zk es (İ st an b u l) 1 0 ) Rec ep Gü r ka n ( Edi rn e) 1 1 ) Mehm et Şek er (G a zi a nt ep ) 1 2 ) Nam ık Havut ç a ( Bal ık es i r ) 1 3 ) Ma hm ut Tanal (İ st an b u l) 1 4 ) Ali Rı za Ö zt ü r k ( Mers i n) 1 5 ) G ür k ut Ac a r ( An ta l y a)

15 1 6 ) Mehm et Ali Ed i bo ğ lu ( Hat ay ) 1 7 ) Ali İ h s an Kök t ür k ( Zong u l d ak ) 1 8 ) Hül ya G ü v en (İ zm ir ) 1 9 ) Mus t af a Ser d a r Soydan ( Çanak k a l e) 2 0 ) Mehm et S. Kes im o ğl u ( Kır klarel i) 2 1 ) Ta n ju Ö zc a n ( Bo l u) 2 2 ) Sel ah a tt in Kar a a hm et o ğl u (G ir es u n ) 2 3 ) Ram is Topal ( Am as y a ) 2 4 ) O sm an Kapt a n ( Ant al y a) 2 5 ) İl h a n Dem ir ö z ( Bu r sa ) G er ek ç e: 2 8 Kasım t a ri hi n d e y a y ın l anm ay a b a şlanan W iki L ea k s b el g el er i t üm d ü n y a d a ş o k et k isi y ar a tm ış tır. Yayı n lanan b u b el g el er d e ABD'ni n d ü ny a ül k el er i il e o l a n il işki l eri h a kk ı nd a d et a ylı bi lgil er v er ilm ekt ed i r. 2 8 Ar al ık 'dan 2 8 Şubat y ıl ı n a ka d a r g eç en s ü r ed ek i t o pl am a d et ABD Dı ş i şl er i Baka n lı ğı n a ai t y a zı şm a y ay ı nl a nm ış tır. Yayı n lanan b u b el gel er a r a s ı n d a b el g ey l e Ankara Büyükel çi li ği, W as hi n gt o n 'dan s o nr a 2 nci sı ra da d ı r. Bel g el er i n y a yı n lanm a sı n d a n s o n ra Bey a z Saraydan y a pı lan a çı kl am a d a b el g el er i n g er ç ek o l d u ğu k a b ul ed ilm iş, y a zı şm al a rı n ABD'ni n dı ş p oli ti k as ı a n lam ı n a g elm ed i ği b eli rt ilm iştir. Açık l am ad a ay rı c a ü l k e g ü v en li ği ni i l gil en d i r en b el g el er i y a y ı nl am a sı kı n a nm ış, m üt t efi kl er l e i li şk il er in b o zu lm am as ı dil eğ i if a d e ed i lm i şti r. Dı ş işl eri Bakanı Hi ll ar y Cl int o n i s e y a pm ış o l d uğ u a çı kl am a d a b el g el er in if ş a ed i lm es ini n ul u sl ar a r as ı t o pl um a y ö n el ik b ir sa l dı rı o l d uğ u n u if a d e etm işti r. Cli nt o n, ABD'l i d ipl om atl a rı d a ö v er ek o n l a r d a n b ek led i k l er i g ör ev l er i y er i n e g et i r di kl er i ni n a l tı nı çi zm i şt ir. İn g ilt er e Savunm a Bakan lı ğı da m ed y a k u ru l uş l arı n a b el g el er il e il g ili o l a ra k bir a çı kl am a g ön d er er ek b el g el er k o n u s u n d a ki h a s s as iyet i ni i f ad e etm işti r. İ n gi li z Savunm a Bakan lı ğı b a s ı nd a n, a çı kl a na n b el g el er i n y a y ı nl a nm a sı n d an ö n c e k en d i l er inden t av s iye a lı nm a sı n ı i st em i şl er di r. W iki L ea k s b el g el er i n d e g eç en 2 4 /1 1 / t ar i hli v e "Türki y e: Poli s, Er g en ek o n i n c el em es i n d ek i p er d ey i k al d ır ıy o r. " ko n u b a şl ık lı ABD Ankar a Bü y ü k el çil i ği n d en Dani el O 'G r a dy t a ra fı n d a n g ö nd er il en k ri pt o d a Türk p ol isi ni n Er g en ek o n s or u şt urm a s ı i l e i lgili o l a ra k ABD Büyü k el çi li ği n e 2 1 Ka s ım t ari h inde a y rı n tı lı b ir b ri fi n g v er di ği b eli rti lm işt ir. Aynı b el g ed e Türk po li sl er i ni n y a nı s ır a RA v e s i y as i d a nı şm a nl ar ı n d a b ul u n d u ğu b el i rt ilm ekt ed i r. Bel g ed e a y rı c a br ifi n g v er en p o l isl eri n Er g en ek o n s a nı kl a rı nı m a hk um et t ir ec ek g ü ç l ü d el ill er b ul u n du r d uk ları ko n u s u nd a s u num un gü ç lü ol d u ğu n u, y ar gı n ın t u t um un d a n ç ek i n di kl er i v e d e ABD h ük üm eti n den a ç ı k v ey a zım ni bi r d es t ek b ek l ed i k l er i b eli rt ilm iştir. 0 2 / 0 6/ t a ri hl i Dani el O 'G r ad y t ar a fı n d an g ön d er i l en di ğ er b ir k ri p to d a i s e Tür k p o li si t a ra fı n d a n k en d il er i n e 2 9 Ma yı s t ari h inde t ek r ar bir bri fi n g v er il di ği, b u b rif i ng d e Türk p ol i si ni n ü ç ü nc ü b ir Er g en ek o n i dd i a nam es i h a zı rl a dı kl a rı b il gi si ni v er di kl er i ni b el i rtm ek t ed ir. Br ifi n gi v er en i n d e k o nt rt er ö ri zm v e i sti h b ar a t bi ri m l eri n d en Ul u sl a r ar a sı İ li ş kil er v e Anali z Böl üm ü di r ek t ör ü Uf uk Er s o y Yavuz o l d uğ u if a d e ed i lm işt ir. Konuyla i lgili ol ar a k d a h a ö n c ed en v er ilm iş ol an s or u ö n er g es i n e İ çi şl er i Bakanlı ğ ı t a r afı n d a n v er il en 2 9 Ma rt t ar ihli c ev a p t a em ni y et gö r ev lil er i t ar a fı n d an bri fi n g v er i lm edi ği if a d e ed i lm işt ir. AKP G en el Başk a n Yardım cı sı Hüs ey i n Çel i k y a ptı ğ ı a ç ı kl am a d a i s e b ri fi n gi n olm a d ı ğı nı b ey a n ed er k en "Bi r em n iyet y et ki li si k en d il iği n d en g ö r ü şm ü ş ol a bi lir. " if a d es i ni k ul l anm ı şt ır.

16 Dünyada b ü y ü k t a rt ışm a l ar a y ol a ç a n W iki L ea ks b el g el er i n d e yu k a rı d a b a hs ed i l en k o n u ları n il gi li g er ç ek l er i n o rt a y a çı k ar ılm a sı ön em t aş ım a kt a dı r. Ül k e i ç er isi nd e g i zli o l a ra k y ü rü t ül en bi r s or u şt u rm a nı n y a b an c ı el çil ikl er e d a h a ö n c ed en a y rı nt ılı bir ş ek il d e a k t ar ıl ıp ak t ar ılm a dı ğı n ı n ar a şt ır ılm a sı Ül k e g üv en l i ği aç ıs ı n da n ön em t a şım a k ta d ır. Açıkl a n a n b u n ed en l er l e Mec l i s a r aş tı rm as ı a çı lm a sı g er ekm ek t ed ir Türki y e Büyük Mill et Mec li si Baş k a nl ığ ı n a Türki y e'de ev i ş çi l eri n in gü v en c es i z, iş gü c ü n ün n e k a d ar b ü y ü k bi r k es im ini o l u şt u rd u ğ u n un s om ut v er il er l e v e bi lim s el b il giye d a y a n a ra k t es p it ed ilm esi, b u a l a n d ak i i ş g ü c ü n ü ni c eli k v e n it el ik ol ar a k t a nım lanm a s ı v e i ş k a za l ar ı nı n i st a ti st ikl eri ni n çı k arı lm a sı, d ün y a ö r n ek l eri ni n i n c el en er ek b u al a n d a ki s or u nl a rı n y a s al o l a ra k n a sı l ç ö zü l dü ğ ü n ü n ra p o rl a nm as ı, bu kon u d a b u al a n d a ç alı ş a n s en d i ka l arı n v e k a d ı n ör g ü tl er ini n d e ö n er il er ini n di k ka t e al ı na ra k ç ö züm ö n eri l eri ni n ç ı ka rı lm as ı içi n bi r Mec l i s ar a ştı rm a k om isyonu a çılm a s ı am a cı yl a Anayasa nın 98 'i n ci İç Tüzü k ün v e 'i n ci m a d d el er i g er eğ i n c e Mec l i s a ra ş tırm ası aç ılm a sı i çi n g er eğ i n i a r z ed er i z. ( x) 1 ) Seb a h at Tun c el (İ st a n b ul ) 2 ) Per vi n Buldan ( I ğd ır ) 3 ) Has i p Kapl a n ( Şır n a k) 4 ) Sı rr ı Sakı k ( Mu ş) 5 ) Mur a t Bozl a k ( Adana) 6 ) Hali l Akso y ( Ağrı ) 7 ) Ayl a Akat At a ( Batm a n) 8 ) İ d ri s Bal u k en ( Bingöl) 9 ) Hüs am ett in Zen d er li o ğl u ( Bi tli s ) 1 0 ) Em ine Ayna ( Diyarbak ır ) 1 1 ) Nur s el Aydoğan ( Di y ar b a kı r) 1 2 ) Alt a n T a n ( Diyarbak ır )

17 1 3 ) Ad il Zoza n i ( Hakkâri ) 1 4 ) Es a t Canan ( Hak k âr i) 1 5 ) Sı rrı Sür ey y a Ö n d er (İ st a n b ul ) 1 6 ) Mül ki y e Bi rt a n e ( Kars ) 1 7 ) Er ol Dor a ( Ma r di n) 1 8 ) Er tu ğ r ul Kürk c ü ( Mer s i n) 1 9 ) Dem i r Çel ik ( Mu ş ) 2 0 ) İ br a him Bi n ici ( Şanl ı ur fa ) 2 1 ) Nazm i G ü r ( Van) 2 2 ) Ö zd a l Üçer ( Van) 2 3 ) L ey l a Za n a ( Diyarbak ır ) G er ek ç e Ö zet i : Dünyada d er i nl eş en ek o n om ik kri z k a pi t ali zm in h er k ri zi n d e ol d u ğ u gi b i en ç ok yo k s ul u, em ek ç i yi v e işsi zi vu rm a kt a dı r. Tü r ki y e'de Hükûm et i n ek o n om i d e i zl ed i ğ i l iber a l p o li ti k al ar l a bi rli kt e i ş çi sı n ıf ı gi d er ek d a h a d a g ü v en c es i z, s a ğl ık s ı z k o ş ul lara m a h k ûm ed i lm ek t ed ir. Bu k es im i ç eri si n d e em eğ i ço ğ u zam a n y o k s ay ıl a n v e eş i ts i zli ği d a h a d a d er i n ya ş a y an ev i ş çil er i v e ev ek s en l i ç al ı ş an lar olm a kt a dı r. Bu ki şil er i n n er ed ey s e t am am ı k a dı nl a r dı r. Türk iye'de n e y a zı k k i ev l er d e t em i zl i kç i, b a kı c ı ol ar a k y a d a ev d e a y a k k a bı, ça n t a ür et im inde ç eş i tli en d ü st ri k ol ları i ç in ça lı ş a n k ad ı nl ar ı n ç alı şm a h a k l ar ı n er ed ey s e y o k d ur um d a. Bu k o n ud a d evl et i n el i nd e, k aç ki şi ni n ç al ı ştı ğ ın a, h a n g i k oş u ll ar d a ç al ı ştı ğ ın a da ir hi çb ir ul us a l ver i t a b a nı bu l unm am ak t a dır. Ancak b u a l a n d a ç alı ş a n İm ec e Kadı n Sen d i k as ı na g ör e bu s a yı y ü z bi n l eri b u lm a kt a dı r. Neo l i b er a l p ol iti k al a r en ç ok d a ö zel p ol iti k al a r g er ek t i r en "deza v a n t a jl ı " ol a r ak n i t el en d ir eb i l ec eğ im i z ev ek s en l i ç alı ş a n k a dı nları v urm a kt a d ır. Topl um s al ci n si y et eş i t si zl i kl er inden d e b es l en er ek y o k s u ll u k v e ça l ışm a ya ş am ı nı n g ü v en c es i zli ğ i, k u r al sı zl ı ğı, ol um s u z a nl am d a es n ek l i ği k a dı n lar ı n em eğ i ni n uc u z em ek o larak, h a tt a b ed a v a em ek o l ar a k g ör ülm es ini g et irm ekt ed i r. Türki y e'de ev ek s en l i ç al ış a nl a r a d ai r h i ç bi r h uk u ki d ü zen l em e v e g ü v en c e b u l u nm ama k t a dı r. Ön c el ikl e ev ek s en li ç a lı şm a " v e "ev i ş çi li ği "ni n k a nu n larca t a nım l a nm a sı g er ek l i di r, i st eğ e b a ğ l ı si g or ta s eç en eğ i s u n u lan bu ka d ı nl ar ı n ç oğ u n u n al d ı ğı ü cr et i n dü ş ü k lüğü v e i şl er inde s ü r ek lil iği ni n o lm a d ığ ı g ö z ö n ün d e b u lunduğund a s o r u nu çö zm edi ği or ta d a dı r. Di ğ er ya n d a n b u k a d ı nl ar ı n hi ç bi r g ü v en c es i olm ad ı ğı i çi n öl üm ler l e s o n u çl a n a n k a za l ar y a ş am ak t a dır l ar. Çal ış tı kl a rı ev l er d e y a ş a dı kl a rı t a ci z, m ob b ing k a r şı sı n d a h u k uk en h a kl a rı nı ar am al a rı y a d a b u s or u n u ç ö zec ek b i r d ev l et ku r um u n a gi d eb i lm el er i m ev cu t d ur um d a ol a na k sı z. Di ğ er y an d a n, ev ek s en l i ç alı ş a nl ar d a m es l ek ha s t al ığ ı ol a r ak m eni s kü s, b el v e b o y u n f ıt ı ğı, as tım, k a s yı rtı lm al a rı, str es e b a ğ l ı h as t al ık l ar m ev c ut t ur. Ö nl en eb i l ir b u h a s t alı k lar iş sa ğ lı ğı v e g ü v en li ğ i ö nl em l eri a lı nm am a sı n d a n k ay n a kl a nm a kt a dı r. Tüm ş i rk et l er i çi n g eç er l i ol a n d en et im m ek a ni zm a sı ev ek s en l i ç al ı şm a k oş u ll ar ı nd a u y g u lanm am a k t ad ır. Çal ı şm a ş ek li n d en d ol ay ı hi ç bi r i ş s t a nd a r dı o lm am as ı ise d i ğ er ö n em li bi r s or u n du r. I LO 'nun n o.l u "Ev i ş çil er i n e i n s a nc a i ş " s ö zl eşm es i ni n Hü k ûm et t a r afı n d a n o n a y lanarak i ç h u ku k u n b u s ö zl eşm ey e g ö r e d üz en l en m es i s or u n u n ç ö züm ü i çi n ö n em l i b i r a dım d ır. Fr a n s a ör n eğ i n d e ol d u ğ u gi b i, g ü nd el i k çi ev i şç il er i n e üc r et ç ek i u y g u lam as ıy l a s os y al gü v en c e k a p s am ın a alı n ab i lir. Fra n s a 'da ev i ş çi si n e g a zet e b a y ii n d en y a d a m a rk et t en k ol a yc a ul aş ıl a bi l ecek ü c r et ç ekl er i il e ö d em e y a pı lm a kt a dı r. Bankalarda ç ek b o zd ur u l ur k en i ş çi k a yı ta d a al ınm ı ş olm a kt a dı r v e si g or t a pr im l eri k es i lm ekt ed i r. Ev i ş çil er i n d en s i g ort a prim i k es ilm em es ini n s ağ l anm as ı v e k es ilm esi en g el l en em i y or s a d a si g o rt a p rim l eri s em b o li k b i r m iktar d a olm alı d ır. Dev l et d a h a ö n c e d ef a l a rc a b elli gr u pl ar i çi n p rim t eş v i kl er i y asası çı k arm ış tı r. Yi n e b en zer b i r y a sa

18 ç ı k ar ıl ar a k, si st em o t ur u n ca y a k a d ar, en a z b eş y ıl b o y un c a ev i şç il er ini n si g or t a p r im l eri ni n d ev l et t a ra fı n d a n g en el b üt ç ed en k ar ş ıl a nm a sı s a ğl a n a bil ir. Ev ek s en l i ç al ışm a n e y a zı k ki kl a si k i ş v e i ş çi t a n ım ın a u ym a dı ğ ı i çi n y a s al o l ar a k h i ç bi r y eri olm a y a n v e u yg u lam ad a bir s t a nd a r dı olm a y a n al a n ol a r ak du rm a y a d ev am etm ek t ed i r. Ev i ş çi l eri ni n, g üv en c es i z i ş g ü c ü nü n n e k a d ar b ü y ük bi r k es im ini o l u şt u rd u ğ u n un s om ut v er il er l e v e bi lim s el b il giye d a y a n a ra k t es p it ed ilm esi, b u a l a n d ak i i ş g ü c ü n ün ni c eli k v e n it el ik ol ar a k t anım l a nm a sı v e iş ka za l a rı nı n i st a ti st ikl eri ni n çı k arı lm a sı, d ün y a ö r n ek l eri ni n i n c el en er ek b u al a n d a ki s or u nl a rı n y a s al o l a ra k n a sı l ç ö zü l dü ğ ü n ü n ra p o rl a nm as ı, bu al an d a ç alı ş a n k a dı nl a rı n s or u nl a rı nı n n a s ıl ç ö zü l eb i l ec eğ i, k a yı t al tı n a al ı nm al ar ı v e y aş a dı kl a rı s o r un l ar ın ı n n a sıl ç ö zü l eb i l ec eğ i n i n ar a şt ır ılm a sı v e b u al a nd a çal ış a n s en d i k a v e k a dı n ö r gü tl er i ni n ö n er i l eri n i d e di k k at e al a r ak çö züm ön er il er i ni n ç ık a rılm a s ı i çi n bir Mec li s a r aş tı rm a k om i s y on u a ç ılm a sı nı ö n eri y or u z. BAŞKAN Bil g il er ini ze s u n ulm uş t ur. Ö n er g el er g ü n d em d ek i y erl er i ni a l ac a k v e Mec l is ar a ş tırm a s ı a çıl ı p a çılm am as ı k o n u s u n da k i g ör ü şm el er sı ra s ı g el di ği n d e y a pı lacaktı r. BAŞKAN - Sayı n m ill et v ek il l eri, Kam u İ kti s a di Teş eb b ü s l er i, İ n sa n Hak l arı n ı İn c el em e i l e Kadı n Er k ek Fır s at Eşit li ği Kom i sy o n ları n d a s i y as i p ar ti g r u bu m en su b u o lm ay a n m ill et v ek il l eri n e d e b ir er ü y eli k d ü şm ekt ed i r. Bu k om isyonl ar a a d a y olm ak i st ey en s i y as i p a r ti g r ub u m ens u b u olm ay a n m il l et v ek ill er i ni n 3 Şubat p a za r t es i g ü nü sa a t e k a d ar Tü r ki y e Büyü k Mil l et Mec l i si Başk a n lı ğı n a y a zı lı o l ar a k m ü ra c a at etm el er i n i r i ca ed i yo r um. Türki y e Büyük Mill et Mec li si Baş k a nl ığ ı nı n i ki te zk er es i v ar dı r. Ay rı ay rı ok u tu p o y l ar ı nı za s un a c a ğım. Türki y e Büyük Mill et Mec li si G en el Kuru l u na 2 8/ 0 1/ Avrupa Birl i ği Konsey i Yunan i st a n Başk a nl ı ğı ta r a fı n d an Şubat t ari h l eri n d e Yunanista n 'ı n b a ş k en ti Ati n a ' d a d ü zen l en ec ek o l a n Parl am ent o Adal et v e İç işl eri Kom i s y o nl ar ı Başk a nl a rı To p lantı sı n a İ çi şl er i Kom i s y o nu Baş k a nı v e Si n o p Mill et v ek i li Meh m et Er s o y 'un k atı lım ı h u s us u, 2 8/ 3/ tar i hli v e s a yı lı Türk i y e Büy ü k Mil l et Mec l i s ini n Dış İl işkil er ini n Düzen l en m es i Hakk ın d a Kanun 'un 9 'un c u m a d d es i u y ar ı nc a G en el Kurul u n ta s vi pl er i n e s u nu l ur. Cem i l Çiçek Mec l i s i Türki y e Büyük Mill et Başkanı BAŞKAN Kabu l ed en l er Kabul etm ey en l er Kabul ed i lm işt ir.

19 2 4 /0 1 / Türki y e Büyük Mill et Mec li si G en el Kuru l u na Türki y e Büyük Mill et Mec li si Baş k a nı Say ı n Cem il Çiçek v e b er a b er i n d ek i h ey et i n Şubat ta ri hl er i a r as ı n da T ah r a n 'da d ü zen len ec ek o l a n İ sl am İ ş bir li ği Teş ki latı Parlam en t o Bi rl iği (İ Sİ PAB) 9 uncu G en el Kur uluna k atı lm a k ü zer e İ r a n 'a zi y ar et t e b u l u nm al ar ı h u s us u Tü r ki y e Büyü k Mil l et Mec l i si n in Dı ş İl işki l eri n in Düzen l enm es i Hakkın da s a yı lı Ka n u n 'un 9 uncu m a d d es i u y ar ı nc a G en el Kur u lun t a sv i pl er i n e s u n u lur. Cem i l Çiçek Mec l i s i Türki y e Büyük Mill et Başkanı BAŞKAN Kabu l ed en l er Kabul etm ey en l er Kabul ed i lm işt ir. Adal et v e Kal kı nm a Part isi G r ub u n u n İç Tüzü k 'ü n 1 9 'unc u m a dd es i n e g ö r e v eri lm iş b ir ö n er i si va r dı r. Ok u t up i şl em e a l ac a ğım v e o yl arı n ı za s u n a c ağ ım : Türki y e Büyük Mill et Mec li si Baş k a nl ığ ı n a 2 8 /1 / Danı şm a Kurul u Sal ı g ü n ü (b u g ü n) to p l a n am a dı ğı n d a n, İ ç Tüzü k ün 1 9 uncu m a d d es i g er eğ i n c e, g r u b um u zu n a ş a ğı d a ki ö n eri si n in G en el Kurul u n o n ay ı na s u n u lm as ı nı a r z ed er im. Ö n er i: Mihrim a h Belm a Satı r İs t a nb u l AK PARTİ G r u p Başk a n Vek i li G ü n d em i n "Kanun Tasar ı v e T ek li fl er i il e Kom isy o n l ar d a n G el en Di ğ er İ şl er " kı sm ı nd a b u l u n an 5 24 v e 5 32 sır a s a yı lı k a n u n ta s a rıl a rın ı n b u k ı sm ın 4 v e 8 i n ci s ır al a rı n a a l ınm as ı, d i ğ er işl eri n s ır a sı n ın b un a gö r e t es elsül et ti rilm esi, G en el Kurul u n;

20 2 8 O c a k i l e 04 Şuba t Sal ı g ü nk ü ( b ug ü n ) b irl eş im l er inde s ö zl ü s o ru l ar ın g ö r ü ş ülm em esi ; Haf t alı k ç al ı şm a g ü nl er i ni n dı ş ın d a 3 1 O ca k i l e 0 1, 0 2 v e 0 3 Şuba t Cum a, Cum ar t es i, Paza r v e Paza rt es i gü n l eri s a a t 't e t o pl a n ar a k, b u b ir l eş im l er i nd e G ü n d em i n "Kanun Tasar ı v e T ek li fl er i il e Kom isy o n l ar d a n G el en Di ğ er İ şl er " kı sm ı nd a y er a l an i şl er i n g ör ü ş ülm esi ; 2 8 O c a k Salı g ün k ü ( b ug ü n ) bi rl eş im inde sı ra sa y ılı Kanu n Ta s ar ı sı na k a d ar o l a n işl eri n g ö r üşm el eri n i n t am am l a nm as ı n a k ad a r ; 2 9 O c a k Çar ş am b a g ü n kü bir l eş im inde 6 3 s ı ra s ay ılı Kanu n Ta s a rı sı na k a d ar ol a n i şl er i n g ö rü şm el eri ni n t am am lanm a s ın a k a d ar ; 3 0 O c a k Per ş em b e g ü nk ü bir l eş im inde 1 62 sı r a s a yıl ı Kanun Tas a rı sı na ka d a r o l a n işl eri n g ö r üşm el eri n i n t am am l a nm as ı n a k ad a r ; 3 1 O c a k Cum a g ü n kü bi rl eş im inde sı ra s a yıl ı Kanun Tasa rı sı na ka d a r ol a n i şl er i n g ö rü şm el eri ni n t am am lanm a s ın a k a d ar ; 0 1 Şubat Cum a rt es i g ü n k ü bi rl eş im inde 23 0 sı r a s ay ıl ı Kanun Tas a rı sı na k a d ar o l a n işl eri n g ö r üşm el eri n i n t am am l a nm as ı n a k ad a r ; 0 2 Şubat Paza r gü n k ü bi rl eş im i nd e s ır a s a y ılı Kan u n Tasar ı sı na k a d ar o l an i şl er i n g ö rü şm el eri ni n t am am lanm a s ın a k a d ar ; 0 3 Şubat Paza r t es i g ü nk ü b ir l eş im inde 5 6 s ır a s a yıl ı Kanun Tasa rı sı na k ad a r ol a n i şl er i n g ö rü şm el eri ni n t am am lanm a s ın a k a d ar ; Yukarı d a b el ir til en b ir l eşim l er d e g ec e 't e g ü n l ük pr o gr am ı n tam am lanam am a sı h â li n d e g ü nl ü k p ro g r am ın t am am lanm a sı n a k a da r ; ç a lı şm a ları n ı s ür d ürm esi ; Sı r a Sayıl ı Kanun T a s arı s ı nı n İ ç Tüzü k ün 9 1 i n ci m a dd es i n e g ö r e t em el k a nu n o l a ra k g ö r üş ülm es i v e b öl üm l eri ni n ek t ek i c et v el d ek i ş ek l iyl e olm a sı, ö n eri lm iştir Sı r a Sayıl ı Ai l e v e Sosy al Poli ti k al ar Bak a nl ı ğı nı n Teş ki lat v e G ö r evl er i Ha k kı n d a Kanun Hükm ü nd e Karar n am e il e Bazı Kanun v e Kanu n Hükm ü n d e Kar a r n am el er d e Değ i ş ikli k Yapılm as ı na Dai r Kanun Tasarı sı ( 1 /7 9 6 ) Böl üm l er Böl üm Ma dd el er i Böl üm d ek i Ma d d e Sayıs ı 1. Böl üm 1 il a 3 0 uncu m a d d el er Böl üm 3 1 i l a 5 5 i n ci m a d d el er Böl üm 5 6 i l a 8 3 üncü m a d d el er Böl üm 8 4 i l a i n ci m a dd el er i la 1 25 i n ci m ad d el er 5. Böl üm 2 5 ( G eç ici 1 inci m a d d e d â hil ) Topl am Mad d e Sayıs ı BAŞKAN Adal et v e Kalkınm a Parti si Gr u b u ö ner i s i l eh i n d e il k k o n uşm a c ı Mehm et Doğan Kuba t, İ st a n b ul Mil l et v ek ili.

29 Ni san 2014 Salı Bİ Rİ NCİ OT URUM

29 Ni san 2014 Salı Bİ Rİ NCİ OT URUM 29 Ni san 2014 Salı Bİ Rİ NCİ OT URUM Açılm a Saati : 1 5. 0 0 BAŞKAN: Başk a n Vek i li Şükra n G ül d al MUMCU KÂTİ P ÜYELER: Fehm i KÜPÇÜ ( Bolu), Mi n e LÖK BEYAZ ( Diyarba k ır ) - -- -- 0 -- -- -

Detaylı

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ T U T A N A K D E R G İ S İ. 15 inci Birleşim 1 Kasım 2012 Perşembe

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ T U T A N A K D E R G İ S İ. 15 inci Birleşim 1 Kasım 2012 Perşembe TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ T U T A N A K D E R G İ S İ 15 inci Birleşim 1 Kasım 2012 Perşembe (TBMM Tutanak Hizmetleri Başkanlığı tarafından hazırlanan bu Tutanak Dergisi nde yer alan ve kâtip üyeler

Detaylı

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ T U T A N A K D E R G İ S İ. 92 nci Birleşim 22 Mayıs 2014 Perşembe

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ T U T A N A K D E R G İ S İ. 92 nci Birleşim 22 Mayıs 2014 Perşembe TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ T U T A N A K D E R G İ S İ 92 nci Birleşim 22 Mayıs 2014 Perşembe (TBMM Tutanak Hizmetleri Başkanlığı tarafından hazırlanan bu Tutanak Dergisi nde yer alan ve kâtip üyeler

Detaylı

Türkiye Büyük Millet Meclisi

Türkiye Büyük Millet Meclisi Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurul Tutanağı 24. Dönem 2. Yasama Yılı TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ T U T A N A K D E R G İ S İ 120 nci Birleşim 14 Haziran 2012 Perşembe (TBMM Tutanak Hizmetleri Başkanlığı

Detaylı

GELECEĞİ DÜŞÜNEN ÇEVREYE SAYGILI % 70. tasarruf. Sokak, Park ve Bahçelerinizi Daha Az Ödeyerek Daha İyi Aydınlatmak Mümkün

GELECEĞİ DÜŞÜNEN ÇEVREYE SAYGILI % 70. tasarruf. Sokak, Park ve Bahçelerinizi Daha Az Ödeyerek Daha İyi Aydınlatmak Mümkün www.urlsolar.com S L D-S K -6 0 W ile 1 5 0 W St an d art S o kak L a m ba sı F iya t K arşılaşt ırm a sı kw h Ü c reti Yıllık Tü ke tim Ü cre ti Y ıllık T ü ketim Fa rkı kw Sa at G ü n A y Stan d art

Detaylı

Gök ler. Uçak lar la gi di lir an cak ora la ra. İn san gök ler de do la şa bil se. Bir ak şa müs tü, ar ka daş la rıyla. Bel ki ora la ra uçak lar

Gök ler. Uçak lar la gi di lir an cak ora la ra. İn san gök ler de do la şa bil se. Bir ak şa müs tü, ar ka daş la rıyla. Bel ki ora la ra uçak lar Gök ler. Uçak lar la gi di lir an cak ora la ra. İn san gök ler de do la şa bil se. Bir ak şa müs tü, ar ka daş la rıyla. Bel ki ora la ra uçak lar la da gi di le mez. Çün kü uçak lar çok ya kın dan geçi

Detaylı

-gi de ra yak- se ve bi lir sin... Öl mek öz gür lü ğü de ya şa mak öz gür lü ğü de önem li dir. Be yoğ lu nda ge zer sin... Şöy le di yor du ken di

-gi de ra yak- se ve bi lir sin... Öl mek öz gür lü ğü de ya şa mak öz gür lü ğü de önem li dir. Be yoğ lu nda ge zer sin... Şöy le di yor du ken di -gi de ra yak- se ve bi lir sin... Öl mek öz gür lü ğü de ya şa mak öz gür lü ğü de önem li dir. Be yoğ lu nda ge zer sin... Şöy le di yor du ken di ne: Sen gü neş li so kak lar da do laşı yor sun, is

Detaylı

Sistem-atik Membran Kapak Sipariş Takip ve Üretim Takip Sistemi;

Sistem-atik Membran Kapak Sipariş Takip ve Üretim Takip Sistemi; S i s t e m - a t i k M e m b r a n K a p a k S i p a r i T a k i p v e Ü r e t i m T a k i p S i s t e m i ; T ü r k i y e l d e b i r i l k o l a r a k, t a m a m e n m e m b r a n k a p a k ü r e t

Detaylı

U MK E K A MP Ç IL IK E Ğ T İ M İ İ 2008

U MK E K A MP Ç IL IK E Ğ T İ M İ İ 2008 U MK E K A MP Ç I L I K E ĞİT İMİ 2008 K A MP Y E R İ S E Ç İMİ V E Ö ZE L L İK L E R İ (Y A Z OP E R A S Y ON L A R I ) U L A Ş I M İÇ İN A R A Ç V E Y A Y A Y A Y OL U N A Y A K I N OL MA L I D I R.

Detaylı

DENKLEM KURMA PROBLEMLERİ

DENKLEM KURMA PROBLEMLERİ DENKLEM KURM İ SYI KESİR İ Örnek... : H a n g i s a yın ın d ö r t t e b i r i n i n 4 e k s i ğ i n i n 2 k a t ı 5 6 d ır? i r p r o b l e m i ç ö ze r k e n, s o r u d a ye r a l a n v e r i l e r i,

Detaylı

D o sy a i n di rme iş l em i b i t t ik den s on ra zi p do sy an ı z ı c : \ ph p k l as ö rü i çi n e a ç ın. PHP b i rç ok d eğ iş ik yolda n

D o sy a i n di rme iş l em i b i t t ik den s on ra zi p do sy an ı z ı c : \ ph p k l as ö rü i çi n e a ç ın. PHP b i rç ok d eğ iş ik yolda n WINDOWS 2003 SUNUCULARI ÜZERĐNE PHP YÜKLENMESĐ ERDAL YAZICIOĞLU erdal.yazicioglu(at)gmail.com http://barbarossa41.wordpress.com WINDOWS 2003 SUNUCULARI ÜZERĐNE PHP YÜKLENMESĐ Erdal YAZICIOĞLU http://barbarossa41.wordpress.com

Detaylı

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN BANKALAR KANUNU NUN 46 NCI MADDESİNE GÖRE YAPACAKLARI TASDİKE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN BANKALAR KANUNU NUN 46 NCI MADDESİNE GÖRE YAPACAKLARI TASDİKE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN BANKALAR KANUNU NUN 46 NCI MADDESİNE GÖRE YAPACAKLARI TASDİKE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK 13 298 YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN BANKALAR KANUNU NUN 46 NCI MADDESİNE

Detaylı

Gü ven ce He sa b Mü dü rü

Gü ven ce He sa b Mü dü rü Güvence Hesabı nın dünü, bugünü, yarını A. Ka di r KÜ ÇÜK Gü ven ce He sa b Mü dü rü on za man lar da bi lin me ye, ta nın ma ya S baş la yan Gü ven ce He sa bı as lın da ye - ni bir ku ru luş de ğil.

Detaylı

mer can or ma nı için de do laş mak tay dı. Ka ya la rın ara sın da ki ya rık lar da on la rın yu va la rıy dı. Ha nos de lik ler den bi ri ne bil gi

mer can or ma nı için de do laş mak tay dı. Ka ya la rın ara sın da ki ya rık lar da on la rın yu va la rıy dı. Ha nos de lik ler den bi ri ne bil gi mer can or ma nı için de do laş mak tay dı. Ka ya la rın ara sın da ki ya rık lar da on la rın yu va la rıy dı. Ha nos de lik ler den bi ri ne bil gi al mak için ka fası nı sok tu. Ama içer de ki za rif

Detaylı

TÜRKÇE KONUŞMA VE KONUŞMACI TANIMAYA YÖNELİK VERİ TABANI ÖRNEKLEMİNİN OLUŞTURULMASI

TÜRKÇE KONUŞMA VE KONUŞMACI TANIMAYA YÖNELİK VERİ TABANI ÖRNEKLEMİNİN OLUŞTURULMASI ANKAR A ÜNİVERS İTE S İ S AĞLIK BİLİM LE Rİ E N S TİTÜSÜ TÜRKÇE KONUŞMA VE KONUŞMACI TANIMAYA YÖNELİK VERİ TABANI ÖRNEKLEMİNİN OLUŞTURULMASI Levent GÜNER Ekim 1999 ANKARA iii Ö N S Ö Z Bu tez çalışmasında

Detaylı

AĞUSTOS / 2017 AYI İTİBARİYLE K TÜRÜ YETKİ BELGESİ SÜRESİ BİTECEK FİRMALAR

AĞUSTOS / 2017 AYI İTİBARİYLE K TÜRÜ YETKİ BELGESİ SÜRESİ BİTECEK FİRMALAR AĞUSTOS / 2017 AYI İTİBARİYLE K TÜRÜ YETKİ BELGESİ SÜRESİ BİTECEK FİRMALAR SIR A NO U -N ET NO FİRM A Ü N VANI BELGE TÜ RÜ BELG E G E Ç ER LİLİK TA R İH İ 1 47894 E R H A LLA R D.Ç SA N. T İC.A.Ş K İ 2

Detaylı

T B M M Tutanak Hizmetleri BaĢkanlığı

T B M M Tutanak Hizmetleri BaĢkanlığı BirleĢim : 9 Tarih : 27/4/2012 Saat : 19.00 Grup : Tuba GiriĢ : 3 Sayfa :1 27 Nisan 2012 Cuma BĠRĠNCĠ OTURUM Açılma Saati: 09.36 BAġKAN : Cemil ÇĠÇEK KÂTĠP ÜYELER: Muham met Rıza YALÇINKAYA(Bartın), Mustafa

Detaylı

STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI

STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI 22 STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI 406 A GRUBU STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI 22 A GRU BU STAJ ARA DÖ NEM DE ER LEN D R ME S AY RIN TI LI SI NAV KO NU LA

Detaylı

3-P C ile h a b e r le şm e y e u y g u n b ir a r a b ir im. (IS A, P C I, U S B g ib i )

3-P C ile h a b e r le şm e y e u y g u n b ir a r a b ir im. (IS A, P C I, U S B g ib i ) M O D E M N E D İR : M o d u la to r -D e m o d u la to r k e lim e le r in in k ıs a ltm a s ı M O D E M. Y a n i v e r ile r i s e s s in y a lle r in e s e s s in y a lle r in i v e r ile r e d ö n

Detaylı

OKUL ÖNCESİ DİN VE AHLÂK EĞİTİMİ

OKUL ÖNCESİ DİN VE AHLÂK EĞİTİMİ OKUL ÖNCESİ DİN VE AHLÂK EĞİTİMİ Değerler Eğitimi Merkezi Eserin her türlü basım hakkı anlaşmalı olarak Değerler Eğitimi Merkezi Yayınları na aittir. Değerler Eğitimi Merkezi Yayınları bir Ensar Neşriyat

Detaylı

Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama Durum

Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama Durum 1 A3719 3*******1 İŞLETME (İNGİLİZCE), LİSANS BE*** İL*** 7.1 95,,55 Kazandı A37793 33******* EB*** ŞE*** İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ PR.. 9, 5,3 Kazandı 3 A33 17*******5 SE*** YÜ*** PSİKOLOJİ PR.. 5, 3,9

Detaylı

T.C. Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama

T.C. Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama T.C. Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama 1 A370094 58*******92 MU*** KA*** SAĞLIK YÖNETİMİ, LİSANS TAMAMLAMA 94.50 94,5 PROGRAMI, 2 A372539 71*******12 NU***

Detaylı

T.C. EBELİK, LİSANS PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) EBELİK, LİSANS PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM)

T.C. EBELİK, LİSANS PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) EBELİK, LİSANS PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) T.C. Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama BHP EBELİK, TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI, (İKİNCİ (* Bu programda mülakat sınavını kazanan öğrenci sayısı 7'nin

Detaylı

ÖĞ R ENME HEDEFLER İ

ÖĞ R ENME HEDEFLER İ ÖĞ R ENME HEDEFLER İ S u n u m s o n u n d a k a t ı l ı m c ı la r ı n ; n fe k s iy o n k o n tr o l h e m ş ir e le r in in s o r u m lu lu k a la n la r ı h a k k ı n d a b ilg ile n m e s i, E n fe

Detaylı

KÜRESEL AYNALAR BÖLÜM 26

KÜRESEL AYNALAR BÖLÜM 26 ÜRESE AYNAAR BÖÜ 6 ODE SORU DE SORUARN ÇÖZÜER d d noktası çukur aynanın merkezidir ve ışınlarının izlediği yoldan, yargı doğrudur d noktası çukur aynanın odak noktasıdır d olur yargı doğrudur d + d + dir

Detaylı

ya kın ol ma yı is ter dim. Gü neş le ısı nan top rak üze rinde ki çat lak la rı da ha net gö rür düm o za man. Bel ki de ka rın ca la rı hat ta yağ

ya kın ol ma yı is ter dim. Gü neş le ısı nan top rak üze rinde ki çat lak la rı da ha net gö rür düm o za man. Bel ki de ka rın ca la rı hat ta yağ SAKARKÖY Uzun boy lu bir can lı ol ma yı ben is te me dim. Ben, doğ du ğum da da böy ley dim. Za man la da ha da uzadım üs te lik. Bü yü düm. Ben bü yü dük çe di ğer can lılar kı sal dı lar, kü çül dü

Detaylı

ADLİ AMAÇLI KONUŞMA VE KONUŞMACI TANIMADAKİ ETMENLERDEN BİRİ OLARAK PROSODY (BÜRÜN) ÖĞELERİ

ADLİ AMAÇLI KONUŞMA VE KONUŞMACI TANIMADAKİ ETMENLERDEN BİRİ OLARAK PROSODY (BÜRÜN) ÖĞELERİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ADLİ AMAÇLI KONUŞMA VE KONUŞMACI TANIMADAKİ ETMENLERDEN BİRİ OLARAK PROSODY (BÜRÜN ÖĞELERİ Ekrem MALKOÇ DİSİPLİNLERARASI ADLİ TIP ANABİLİM DALI FİZİK İNCELEMELER

Detaylı

ADAK. " A d akt a b u lu n mayın ; çü n kü ad ak, kad erd en o lan h içb ir şeyi en g ellem ez. A n cak ad ak seb eb iyle cimr id en m al çıkarılır.

ADAK.  A d akt a b u lu n mayın ; çü n kü ad ak, kad erd en o lan h içb ir şeyi en g ellem ez. A n cak ad ak seb eb iyle cimr id en m al çıkarılır. ADAK 4042- Eb û H u r eyr e r ad iyallah u an h ' d an : ( A llah R esû lü sallallah u aleyh i ve sellem b u yu rd u : ) " A d akt a b u lu n mayın ; çü n kü ad ak, kad erd en o lan h içb ir şeyi en g

Detaylı

ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATI. Çetin Öner. Roman GÜLİBİK. Çeviren: Aslı Özer. 26. basım. Resimleyen: Orhan Peker

ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATI. Çetin Öner. Roman GÜLİBİK. Çeviren: Aslı Özer. 26. basım. Resimleyen: Orhan Peker Çetin Öner GÜLİBİK ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATI Roman Çeviren: Aslı Özer Resimleyen: Orhan Peker 26. basım Çetin Öner GÜLİBİK Resimleyen: Orhan Peker cancocuk.com cancocuk@cancocuk.com Yayın Koordinatörü: İpek

Detaylı

İslam da İhya ve Reform, çev: Fehrullah Terkan, Ankara Okulu Yayınları, Ankara 2006.

İslam da İhya ve Reform, çev: Fehrullah Terkan, Ankara Okulu Yayınları, Ankara 2006. Faz lur Rah man: 21 Ey lül 1919 da Pa kis tan n Ha za ra şeh rin de doğ du. İlk öğ re ni mi ni Pa kis tan da Ders-i Niza mî ola rak bi li nen ge le nek sel med re se eği ti mi şek lin de biz zat ken di

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 4. Konu MANYETİZMA ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 4. Konu MANYETİZMA ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ 10. IIF KOU ALATIMLI 2. ÜİTE: ELEKTRİK VE MAYETİZMA 4. Konu MAYETİZMA ETKİLİK ve TET ÇÖZÜMLERİ 2 Ünite 2 Elektrik ve Manyetizma 2. Ünite 4. Konu (Manyetizma) A nın Çözümleri 3. 1. Man ye tik kuv vet ler,

Detaylı

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI PR. (İNGİLİZCE) TARİH PR. (İNGİLİZCE) (TAM BURSLU) SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ PR.

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI PR. (İNGİLİZCE) TARİH PR. (İNGİLİZCE) (TAM BURSLU) SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ PR. Aday Kimlik Ad Soyad Sınav Lisans Lisans 1 A233139 2 A234223 3 A234363 4 A2712 5 A223251 6 A227829 7 A232737 8 A228288 9 A232288 A2596 11 A234425 12 A233457 13 A227794 ******* 36 19******* 90 ******* 46

Detaylı

2 9 N İ S A N 2 01 4 TBMM TU TANAKLARINI BİLGİLERİNİZE SUNUYO R U M

2 9 N İ S A N 2 01 4 TBMM TU TANAKLARINI BİLGİLERİNİZE SUNUYO R U M 2 9 N İ S A N 2 01 4 TBMM TU TANAKLARINI BİLGİLERİNİZE SUNUYO R U M B a ş k a n - H a lk P a r ti s i G r u b u n u n İç Tü z ü k ü n 1 9 u nc u m a d de s i n e gö re v e r i l m iş b i r ö ne r is i

Detaylı

T.C. VAN VALİLİĞİ Van Halk Sağlığı Müdürlüğü

T.C. VAN VALİLİĞİ Van Halk Sağlığı Müdürlüğü T.C. VAN VALİLİĞİ Van Halk Sağlığı Müdürlüğü Sayı : 37.81 1.563-934/ 08/02/2016 K onu : T eklife D avet K urum um uzun ihtiyacı olan (2) kalem A L Ç IPA N V E PV C İLE B Ö L M E, K A PI Y A PIL M A S I

Detaylı

BİLİM İSTASYONU. 8+ yaş için uygundur. Doç. Dr. Elif İnce Doç. Dr. Burçin Acar Şeşen Yrd. Doç. Dr. Işıl Koç Sarı

BİLİM İSTASYONU. 8+ yaş için uygundur. Doç. Dr. Elif İnce Doç. Dr. Burçin Acar Şeşen Yrd. Doç. Dr. Işıl Koç Sarı BİLİM İSTASYONU 8+ yaş için uygundur Doç. Dr. Elif İnce Doç. Dr. Burçin Acar Şeşen Yrd. Doç. Dr. Işıl Koç Sarı Doç. Dr. Elif İNCE Doç. Dr. Burçin ACAR ŞEŞEN Yrd. Doç. Dr. Işıl KOÇ SARI BİLİM İSTASYONU

Detaylı

œ œ œ. œ œ œ œ œ œ œ œ

œ œ œ. œ œ œ œ œ œ œ œ A RI DA I NDAN UÇTUM & b 4 2 & b Ağ rı Da ğı'n Kış la nın ö Dağda hay la danuç tum nü pı r kurdu Ça yır çi me Hep kuşlatım r le o A Yöre: Ağrı ne di düştüko r durdu Ça yır çi Hep küş lar A tım r me o le

Detaylı

36. AVRUPA BRİÇ ŞAMPİYONASI WIESBADEN / ALMANYA

36. AVRUPA BRİÇ ŞAMPİYONASI WIESBADEN / ALMANYA 36. AVRUPA BRİÇ ŞAMPİYONASI WIESBADEN / ALMANYA 1983 MİL Lİ TA IM SEÇ ME LE Rİ Al man ya, Wi es ba den 1983 Av ru pa Şam pi yo na sı için mil li ta kım seç me le ri, yi ne ba zı yö ne ti ci le rin is te

Detaylı

ÖĞRETİM) PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) (ÖRGÜN ÖĞRETİM) 9 A Na*** Va*** PAZARLAMA ,000 88,0350 Kazandı

ÖĞRETİM) PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) (ÖRGÜN ÖĞRETİM) 9 A Na*** Va*** PAZARLAMA ,000 88,0350 Kazandı İŞLETME YÖNETİCİLİĞİ, TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI, (İKİNCİ 1-19 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI YERLEŞTİRME RAPORU 1 A71 *******9 İKTİSAT, LİSANS PROGRAMI, (ÖRGÜN EC*** EK*** 9.9 1, 95,5 Kazandı A139

Detaylı

Açıldı göklerin bâbı

Açıldı göklerin bâbı Dük Açıdı gök bbı Rast-Ih Âm Atş 8 A çı dı gök b bı O ha t m hac o du 5 A ı cü d v t Mv Muham M ço du 9 A ı çü gök gç t O hu u a ço du 13 (So) A ı cü d v t Mv Muham M ço du Sof 4 B vşm Hc-Ih Âm Atş 8 6

Detaylı

KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ

KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ 12 NİSAN 2013-KKTC DR. VAHDETTIN ERTAŞ SERMAYE PIYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ Sayın

Detaylı

4. - 5. sınıflar için. Öğrenci El Kitabı

4. - 5. sınıflar için. Öğrenci El Kitabı 4. - 5. sınıflar için Öğrenci El Kitabı Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı nın 28.08.2006 tarih ve B.08.0.TTK.0.01.03.03.611/9036 sayılı yazısı ile Denizler Yaşamalı Programı nın*

Detaylı

amaçlı olarakta sürekli! olarak ğüncellenmektedir. Bu amaçla Facebook Kurumsal Sayfamıza ana sitemizden daha hızlı ulaşabilir.

amaçlı olarakta sürekli! olarak ğüncellenmektedir. Bu amaçla Facebook Kurumsal Sayfamıza ana sitemizden daha hızlı ulaşabilir. WEB SİTELERİ www.kabala.info.tr Bnei Baruch Kabala Eğitim Merkezinin 2004 yılından beri Türkçe olarak yayında olan ana sitesidir. Kabala hakkında temel makalelerin ve bir çok çalışma metinlerinin bulunduğu

Detaylı

B T A n a l o g T r a n s m i t t e r. T e k n i k K ı l a v u z u. R e v 1. 2

B T A n a l o g T r a n s m i t t e r. T e k n i k K ı l a v u z u. R e v 1. 2 B T - 111 A n a l o g T r a n s m i t t e r T e k n i k K ı l a v u z u R e v 1. 2 1. Ö N G Ö R Ü N Ü M, Ü S T Ü N L Ü K L E R İ VE Ö Z E L L İ K L E R İ M i k r o k o n t r o l ö r t a b a n l ı BT- 111

Detaylı

Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama Durum PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) ÖĞRETİM)

Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama Durum PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) ÖĞRETİM) 1 A3919 9******* İŞLETME (İNGİLİZCE), LİSANS BU*** ER*** PROGRAMI, (ÖRGÜN 9. 9, 9,5 Kazandı A19 15*******3 İKTİSAT, LİSANS PROGRAMI, (ÖRGÜN AS*** DE*** 7.7 95,,5 Kazandı 3 A71 SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI

Detaylı

GAZ BASINCI. 1. Cıva seviyesine göre ba- sınç eşitliği yazılırsa, + h.d cıva

GAZ BASINCI. 1. Cıva seviyesine göre ba- sınç eşitliği yazılırsa, + h.d cıva . BÖÜ GZ BSINCI IŞTIRR ÇÖZÜER GZ BSINCI 1. Cıva seviyesine göre ba- sınç eşitliği yazılırsa, P +.d cıva.g Düzenek yeterince yüksek bir yere göre götürülünce azalacağından, 4. Y P zalır zalır ve nok ta

Detaylı

VEKTÖRLER BÖLÜM 1 MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ MODEL SORU - 2 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

VEKTÖRLER BÖLÜM 1 MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ MODEL SORU - 2 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ BÖÜ 1 VETÖE ODE SOU - 1 DEİ SOUAI ÇÖZÜEİ ODE SOU - DEİ SOUAI ÇÖZÜEİ 1. Bir vektörün tersi doğrultu ve büyüklüğü aynı yalnızca yönü ters olan vektördür:. = olacağından, I. eşitlik yanlıştır. II. eşitlik

Detaylı

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ BELGELENDİRME MERKEZİ BAŞKANLIĞI YENİ DÜNYANIN YENİ YÖNETİM SİSTEMLERİ TSE İZMİR BELGELENDİRME MÜDÜRLÜĞÜ 1 TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ 13.03.2014 TSE İZMİR BELGELENDİRME MÜDÜRLÜĞÜ

Detaylı

30 H Zİᗧ勗 ᗧ勗0ᗧ勗ᗧ勗 ᗧ勗 Hᗧ勗 ᗧ勗 ᗧ勗ᗧ勗 ᗧ勗 İ ᗧ勗 İ ᇧ厧 Z ᗧ勗 ᗧ勗ᗧ勗 ᗧ勗 İ ᗧ勗 ᗧ勗Oᗧ勗U, O O İᗧ勗ᗧ勗 O Fİ O ᗧ勗 Vᗧ勗 Fİ O ᗧ勗 İ İᗧ勗 İ ᗧ勗İᗧ勗 O ᗧ勗 ᗧ勗 劇l劇m B nk 劇.Ş. 劇劇n劇 劇m 劇劇劇l劇 n ጇ卷 nb劇l ᗧ勗 ᗧ勗 OC - 30 H Zİᗧ勗 ᗧ勗0ᗧ勗ᗧ勗 ᗧ勗 Hᗧ勗

Detaylı

- ~ - p.:, o... :ı> .~ ~ 3. ~... c: (1) ::ı 3 ..., < ... "O ~ rı ;!. o tı) l"li. ... '< j ;ı;. r ~ v:ı ~ ...

- ~ - p.:, o... :ı> .~ ~ 3. ~... c: (1) ::ı 3 ..., < ... O ~ rı ;!. o tı) lli. ... '< j ;ı;. r ~ v:ı ~ ... Q. :,. [ ;::l (JQ l O'Q (h ::: ;:,;' (JQ tı) l"li!t "'I N p.:,,, : ") r ti 8 cr'5 r.! :,;.. Q. ı;ıı,. r r (/) tn.{/),, < ) rı, ff ı ı r ı "' ı :: ı,,,, ;:,;', ı (li p.:, p.:, ::! l"li ti" p.:,,(/),,{j)..

Detaylı

7. Sınıf MATEMATİK TAM SAYILARLA ÇARPMA VE BÖLME İŞLEMLERİ 1. I. ( 15) ( 1) 5. ( 125) : ( 25) 5 6. (+ 9) = (+ 14)

7. Sınıf MATEMATİK TAM SAYILARLA ÇARPMA VE BÖLME İŞLEMLERİ 1. I. ( 15) ( 1) 5. ( 125) : ( 25) 5 6. (+ 9) = (+ 14) 7. Sınıf MATEMATİK TAM SAYILARLA ÇARPMA VE BÖLME İŞLEMLERİ TEST 1 1. I. (15) (1) II. (1) (6) III. (+8) (1) IV. (10) (1) Yukarıda verilen işlemlerden kaç tanesinin sonucu pozitiftir? A) 4 B) 3 C) 2 D) 1

Detaylı

LAMBALAR BÖLÜM X 6. X MODEL SORU 1 DEK SORULARIN ÇÖZÜMLER. K anahtarı açık iken: Z ve T lambaları yanar. X ve Y lambaları = 2 dir.

LAMBALAR BÖLÜM X 6. X MODEL SORU 1 DEK SORULARIN ÇÖZÜMLER. K anahtarı açık iken: Z ve T lambaları yanar. X ve Y lambaları = 2 dir. ÖÜ 0 ODE SOU 1 DE SOUN ÇÖÜE anahtarı açık ken: ve lambaları yanar. ve lambaları yanmaz. N 1 = dr. 1. 3 1 4 5 6 al nız lam ba sı nın yan ma sı çn 4 ve 6 no lu anah tar lar ka pa tıl ma lı dır. CE VP. U

Detaylı

Afetler ve İlişkilerimiz

Afetler ve İlişkilerimiz Afetler ve İlişkilerimiz DEPREM KAYIPLARIMIZ VE YAS Sayfa 2 DEPREM, KAYIPLAR VE EŞLER ARASI İLİŞKİLER Sayfa 10 DEPREM, KAYIPLAR VE DOSTLUKLAR Sayfa 14 DEPREM KAYIPLARIMIZ VE YAS Aşa ğı da ki bil gi ve

Detaylı

H A S T A N E E N F E K S İY O N L A R IN I Ö NLEM E. E L İF C O Ş K U N E n fe k s iy o n K o n tr o l H e m ş ir e s i

H A S T A N E E N F E K S İY O N L A R IN I Ö NLEM E. E L İF C O Ş K U N E n fe k s iy o n K o n tr o l H e m ş ir e s i H A S T A N E E N F E K S İY O N L A R IN I Ö NLEM E E L İF C O Ş K U N E n fe k s iy o n K o n tr o l H e m ş ir e s i H ip o k r a t (M.Ö. 4 6 0-3 7 0 ) Ö n c e lik le z a r a r v e r m e 2 F lo r e

Detaylı

ELAZIĞ - TUNCELİ ZİYARETİ

ELAZIĞ - TUNCELİ ZİYARETİ SAYI : BİR 7-11 MAYIS 2009 ELAZIĞ - TUNCELİ ZİYARETİ Ben siyasi hayatım ve ülke sevdamla ilgili olarak tüm Türkiye yi memleketim bilirim ancak Çemişgezek benim doğup, büyüdüğüm yer. Elazığ Valisi Muammer

Detaylı

T.C. Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama

T.C. Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama T.C. Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama 1 A367828 43*******70 EM*** EK*** MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ PR. 86.40 100 93,2 2 A372569 24*******68 SE*** ŞA*** SİYASET

Detaylı

Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama Durum (ALMANCA) ÖĞRETİM)

Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama Durum (ALMANCA) ÖĞRETİM) 1 A337 3*******9 BU*** GÜ*** İNGİLİZ DİLİ VE EDEBİYATI 9.5 9,5 Kazandı A3939 15******* MÜTERCİM-TERCÜMANLIK PR. AY*** ÖZ*** (ALMANCA) 91. 91, Kazandı 3 A5 11******* HUKUK, LİSANS PROGRAMI, (İKİNCİ ME***

Detaylı

Àëìàçáåê Àòàìáàåâ: "Ãåíïðîêóðàòóðà áîðåòñÿ ñ êîððóïöèåé, ðàçðóøàþùåé ãîñóäàðñòâî"

Àëìàçáåê Àòàìáàåâ: Ãåíïðîêóðàòóðà áîðåòñÿ ñ êîððóïöèåé, ðàçðóøàþùåé ãîñóäàðñòâî Hцkцmette deьiшiklikler yapыldы Kazakistan Cumhurbaшkanы Nursultan Nazarbayev, hцkцmette yapыlan deьiшiklikleri onayladы. Expo 2017'ye hazыlыklarыn sцrdцьц bu dюnemde yeni bir bakanlыk kurulmasыnы kararlaшtыran

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 5 BÖÜ RENER 1 2 ODE SORU - 1 DEİ SORUARIN ÇÖÜERİ T aralığı yalnız, T aralığı ise yalnız kaynaktan ışık alabilir aralığı her iki kaynaktan ışık alabileceğinden, + ( + yeşil) = renkte görünür I II O IV III

Detaylı

KURUMSAL İŞ ÇÖZÜMLERİNDE 19 YILLIK DENEYİM. Tek Elden Teknoloji

KURUMSAL İŞ ÇÖZÜMLERİNDE 19 YILLIK DENEYİM. Tek Elden Teknoloji KURUMSAL İŞ ÇÖZÜMLERİNDE 19 YILLIK DENEYİM Tek Elden Teknoloji SİSBİM HAKKINDA Farklı sektör ve ölçekten firmalara tüm teknolojik alt yapıları ile ilgili kurumsal yazılım ve donanım çözümleri sunan IT

Detaylı

KÜRESEL AYNALAR. 1. Çukur aynanın odağı F, merkezi M (2F) dir. Aşağıdaki ışınlar çukur aynada yansıdıktan sonra şekillerdeki gibi yol izler.

KÜRESEL AYNALAR. 1. Çukur aynanın odağı F, merkezi M (2F) dir. Aşağıdaki ışınlar çukur aynada yansıdıktan sonra şekillerdeki gibi yol izler. . BÖLÜ ÜRESEL AYNALAR ALŞRALAR ÇÖZÜLER ÜRESEL AYNALAR. Çukur ynnın odğı, merkez () dr. Aşğıdk ışınlr çukur ynd ynsıdıktn sonr şekllerdek b yol zler. / / 7 / / / / / 8 / / / / / 9 / / / / N 0 OPİ . Çukur

Detaylı

Cumhuriyet Halk Partisi

Cumhuriyet Halk Partisi 1 Kılıçdaroğlu: İş adamı konuşuyor tehdit, gazeteci konuşuyor tehdit, belediye başkanı konuşuyor tehdit, ne olacak tehditlerin sonu? Tarih : 04.06.2011 -BATMAN MİTİNGİ- Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu,

Detaylı

Derleyenler FERYAL SAYGILIGİL - BEYHAN UYGUN AYTEMİZ Gülebilir miyiz Dersin?

Derleyenler FERYAL SAYGILIGİL - BEYHAN UYGUN AYTEMİZ Gülebilir miyiz Dersin? Derleyenler FERYAL SAYGILIGİL - BEYHAN UYGUN AYTEMİZ Gülebilir miyiz Dersin? İletişim Yayınları 2267 Edebiyat Eleştirisi 50 ISBN-13: 978-975-05-1887-4 2016 İletişim Yayıncılık A. Ş. 1. BASKI 2016, İstanbul

Detaylı

Ya ş a r K e m a l Asıl adı Ke mal Sa dık Gök çe li. Van Gö lü ne yakın Ernis (bugün Ünseli ) köyünden olan ailesinin Birinci Dün ya Sa va şı nda ki

Ya ş a r K e m a l Asıl adı Ke mal Sa dık Gök çe li. Van Gö lü ne yakın Ernis (bugün Ünseli ) köyünden olan ailesinin Birinci Dün ya Sa va şı nda ki Ya ş a r K e m a l Asıl adı Ke mal Sa dık Gök çe li. Van Gö lü ne yakın Ernis (bugün Ünseli ) köyünden olan ailesinin Birinci Dün ya Sa va şı nda ki Rus iş ga li yü zün den uzun bir göç s ür ec i s onu

Detaylı

KKTC deki Türk Vat andaşl arı İçi n Sağlı k Hi z metl eri nde Yeni Döne m

KKTC deki Türk Vat andaşl arı İçi n Sağlı k Hi z metl eri nde Yeni Döne m KKTC deki Türk Vat andaşl arı İçi n Sağlı k Hi z metl eri nde Yeni Döne m BAŞBAKAN YARDI MCI SI BEŞİ R ATALAY: -TÜRKİ YE SON YI LLARDA SAĞLI K ALANI NDA BÜYÜK REF ORMLAR YAPARAK Bİ RÇOK UYGULAMA BAŞLATTI

Detaylı

Kızlarsivrisi (3070 m) (27-28 Haziran 2015) Yazı ve fotoğraflar: Hüseyin Sarı

Kızlarsivrisi (3070 m) (27-28 Haziran 2015) Yazı ve fotoğraflar: Hüseyin Sarı Kızlarsivrisi (3070 m) (27-28 Haziran 2015) Yazı ve fotoğraflar: Hüseyin Sarı Antalya Toros Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (TODOSK) tarafından düzenlenen 22. Kızlarsivrisi Yaz Dağcılık Şenliği ne katılmak

Detaylı

BAĞIL HAREKET BÖLÜM 2. Alıştırmalar. Bağıl Hareket ÇÖZÜMLER. 4. kuzey

BAĞIL HAREKET BÖLÜM 2. Alıştırmalar. Bağıl Hareket ÇÖZÜMLER. 4. kuzey BAĞI HAREET BÖÜ Alıştırmalar ÇÖZÜER Bağıl Hareket 1 4 batı =v =0 doğu Şekilde görüldüğü gibi, aracındaki gözlemci yi doğuya, yi e, yi batıya doğru gidiyormuş gibi görür = = = 0 olur ( aracı duruyor) aracı

Detaylı

SIVI BASINCI. 3. K cis mi her iki K. sı vı da da yüzdü ğü ne gö re ci sim le re et ki eden kal dır ma kuv vet le ri eşittir. = F ky 2V.d X.

SIVI BASINCI. 3. K cis mi her iki K. sı vı da da yüzdü ğü ne gö re ci sim le re et ki eden kal dır ma kuv vet le ri eşittir. = F ky 2V.d X. BÖÜ SIVI BSINCI IŞTIRR ÇÖZÜER SIVI BSINCI 4a a a a a a a a a a 4a ka bı nın ta ba nın a ki sı vı ba sın cı, 4ag ka bı nın ta bı nın a ki sı vı ba sın cı, ag ve ba sınç la rı ta raf ta ra fa oran la nır

Detaylı

Türkçe Dil Bilgisi B R N C BÖ LÜM SES B L G S. a b c ç d e f g h i j k l m n o ö p r s t u ü v y z TÖMER. Gazi Üniversitesi 17

Türkçe Dil Bilgisi B R N C BÖ LÜM SES B L G S. a b c ç d e f g h i j k l m n o ö p r s t u ü v y z TÖMER. Gazi Üniversitesi 17 B R N C BÖ LÜM SES B L G S a b c ç d e f g h i j k l m n o ö p r s t u ü v y z TÖMER Gazi Üniversitesi 17 1-ALFABE Tür ki ye Türk çe sinin alfabesinde 29 harf var d r. A a (a) ayakkab B b (be) bebek C

Detaylı

SERBEST MUHASEBECİLER, SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN MESLEKİ FAALİYETLERİNDE UYACAKLARI ETİK İLKELER HAKKINDA

SERBEST MUHASEBECİLER, SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN MESLEKİ FAALİYETLERİNDE UYACAKLARI ETİK İLKELER HAKKINDA SERBEST MUHASEBECİLER, SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN MESLEKİ FAALİYETLERİNDE UYACAKLARI ETİK İLKELER HAKKINDA YÖNETMELİK 23 424 SERBEST MUHASEBECİLER, SERBEST MUHASEBECİ

Detaylı

BAĞIL HAREKET. 4. kuzey. Şekilde görüldüğü gibi, K aracındaki gözlemci L yi doğuya, M yi güneye, N yi güneybatıya doğru gidiyormuş gibi görür.

BAĞIL HAREKET. 4. kuzey. Şekilde görüldüğü gibi, K aracındaki gözlemci L yi doğuya, M yi güneye, N yi güneybatıya doğru gidiyormuş gibi görür. AIŞTIRAAR BÖÜ BAĞI HAREET ÇÖZÜER BAĞI HAREET 1 4 N N =v =0 Şekilde görüldüğü gibi, aracındaki gözlemci yi doğuya, yi e, N yi batıya doğru gidiyormuş gibi görür = = = 0 olur ( aracı duruyor) =v = aracı

Detaylı

Günlük GüneşlIk. Şarkılar. Ali Çolak

Günlük GüneşlIk. Şarkılar. Ali Çolak Günlük GüneşlIk Şarkılar Ali Çolak Alý Ço lak; 1965 yýlýnda Na zil li de doð du. Ga zi Üni ver si te si Teknik Eði tim Fakülte si nde baþ ladýðý yüksek öðre ni mi ni, Do kuz Eylül Üni ver si te si Bu ca

Detaylı

DE NÝZ leri Anmak, YA DEV RÝM YA Ö LÜM Þiarýný Haykýrmaktýr!

DE NÝZ leri Anmak, YA DEV RÝM YA Ö LÜM Þiarýný Haykýrmaktýr! DE NÝZ leri Anmak, YA DEV RÝM YA Ö LÜM Þiarýný Haykýrmaktýr! 6 Ma yýs 1972, üç ko mü nist ön de rin, dev ri me bað lý lý ðýn, halk la rýn kur tu luþ mü ca de le si ne i nan cýn, mark sizm-le ni nizm bay

Detaylı

28 ÞUBAT TA YENÝ GÖZALTILAR

28 ÞUBAT TA YENÝ GÖZALTILAR GER ÇEK TEN HA BER VE RiR BUGÜN GAZETENÝZLE BÝRLÝKTE ÜCRETSÝZ... YIL: 43 SA YI: 15.147 AS YA NIN BAH TI NIN MÝF TA HI, MEÞ VE RET VE ÞÛ RÂ DIR / 75 Kr www.ye ni as ya.com.tr 28 ÞUBAT TA YENÝ GÖZALTILAR

Detaylı

Elektrik-Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği - YL HAK***** YIL***** Elektrik-Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği - YL MEH***** AKI*****

Elektrik-Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği - YL HAK***** YIL***** Elektrik-Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği - YL MEH***** AKI***** 20 Nisan 2016 tarih ve 29690 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yükseköğretim Kurulu Lisansüstü Eğitim- Öğretim Yönetmeliğinin Madde 7-2 ve Düzce Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin Madde

Detaylı

YGER ÇEK TEN HA BER VE RiR

YGER ÇEK TEN HA BER VE RiR UZMAN PSÝKOLOG KÜBRA YILMAZTÜRK: Baðýmlýlýða götüren en önemli sebep ruhî tatminsizliktir ÖZELLÝKLE GÜNÜMÜZDE BUNU ÇOK GÖRÜYORUZ. GENÇLER DAHA FAZLA EÐÝLÝMLÝ. KANAATÝMCE DEÐER MEKANÝZMASI BOZULMUÞ DURUMDADIR.

Detaylı

MESLEK HUKUKU. Yahya ARIKAN Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

MESLEK HUKUKU. Yahya ARIKAN Serbest Muhasebeci Mali Müşavir MESLEK HUKUKU Yahya ARIKAN Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İSMMMO Mevzuat Yayınları 1 Grafik ve Uygulama: Evren Günay Bask ve Cilt TOR OFSET SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ Hadımköy Yolu Akçaburgaz Mah.

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ ÖLÜ ÜRESEL YNLR OEL SORU - Eİ SORULRN ÇÖZÜLERİ 4 a a a d Şe kil de ö rül dü ğü i bi, ve ışık ışın la rı yansı ma lar so nu u ken di üze rin den e ri dö ner CEVP Şekilde örüldüğü ibi, aynalar arasındaki

Detaylı

Öncelikle basın toplantımıza hoş geldiniz diyor, sizleri sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum.

Öncelikle basın toplantımıza hoş geldiniz diyor, sizleri sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum. Gümrük Ve Ticaret Bakanı Sn. Nurettin CANİKLİ nin Kredi Kefalet Kooperatifleri Ortaklarının Borçlarının Yapılandırılması Basın Toplantısı 24 Eylül 2014 Saat:11.00 - ANKARA Kredi Kefalet Kooperatiflerinin

Detaylı

alternatif cevabı olabilir fakat anlatmak veya vurgulamak istediğim konu insanların alışveriş merkezlerine ihtiyacı olsun olmasın gitme durumları.

alternatif cevabı olabilir fakat anlatmak veya vurgulamak istediğim konu insanların alışveriş merkezlerine ihtiyacı olsun olmasın gitme durumları. HASTA İŞİ İnsanların içlerinde barındırdıkları ve çoğunlukla kaçmaya çalıştıkları bir benlikleri vardır. O benliklerin içinde yaşadıkları olaylar ve onlardan arta kalan üzüntüler barınır, zaten bu yüzdendir

Detaylı

TEST 1. Hareketlilerin yere göre hızları; V L. = 4 m/s olarak veriliyor. K koşucusunun X aracına göre hızı; = 6 m/s V X.

TEST 1. Hareketlilerin yere göre hızları; V L. = 4 m/s olarak veriliyor. K koşucusunun X aracına göre hızı; = 6 m/s V X. TEST 1 ÇÖZÜER BAĞI HAREET 1 40m a =3m/s 4m/s 3 1m/s 6m/s 4m/s ere göre yüzücünün hızı: = 5 m/s olur I yargı doğrudur a =3m/s y =4m/s + Hareketlilerin yere göre hızları; = 1 m/s = 6 m/s = 4 m/s olarak veriliyor

Detaylı

YAS YA NIN BAH TI NIN MÝF TA HI, MEÞ VE RET VE ÞÛ RÂ DIR

YAS YA NIN BAH TI NIN MÝF TA HI, MEÞ VE RET VE ÞÛ RÂ DIR Mescid-i Aksa ya kuþatma daralýyor Ýsrail arazilere el koyup, evleri yýkýyor n7 de TALMUDÝ BAHÇELERÝYLE ÇEVRÝLECEK uak sa Kül tür ve Mi ras Mü es sese si, Ýs ra il yö ne ti mi ne bað lý ku rum ve ku ru

Detaylı

E. AHMET TONAK 1951, İstanbul doğumlu. 1972 de İTÜ den makine mühendisi olarak mezun oldu. 1972-1973 döneminde Yeni Ortam gazetesinde ve Asyalı

E. AHMET TONAK 1951, İstanbul doğumlu. 1972 de İTÜ den makine mühendisi olarak mezun oldu. 1972-1973 döneminde Yeni Ortam gazetesinde ve Asyalı 420 E. AHMET TONAK 1951, İstanbul doğumlu. 1972 de İTÜ den makine mühendisi olarak mezun oldu. 1972-1973 döneminde Yeni Ortam gazetesinde ve Asyalı dergisinde çalıştı. 1973 te İsveç e, ardından ABD ye

Detaylı

Cimcime yemek masasına kurulmuş, ödev yapıyordu.

Cimcime yemek masasına kurulmuş, ödev yapıyordu. Cimcime yemek masasına kurulmuş, ödev yapıyordu. Önündeki deftere, son yazdıklarına baktı ve sayfayı delmeye kararlıymış gibi, bastıra bastıra sildi. Az ötede duran kitabı önüne çekti ve elindeki kurşunkalemi

Detaylı

En iyi donanımlı yatlarla en iyi hizmet

En iyi donanımlı yatlarla en iyi hizmet Bi Cruisr 00 + TH Dufour r'lg 0 Kopri + TH KP Fi Döri 0 Oc is is M M Hz Hz ADB 0-0 Tm p B Pr Pr Y A Ti Y A Y / Hf Kim / Ism 0 Kirm Fi Lis 0 Ks Ar Ei 0 Ks E Ei Br 0 -.0.0.0.0.0 MI.0.0.0.0.0 Oc Smos 0 0

Detaylı

Minti Monti. Kızak Keyfi. Kızak Bir Kış Eğlencesi KIŞIN SOKAK Yeni Yıl Kartı Hazırlayalım Kar Hakkında Neler Biliyorsun?

Minti Monti. Kızak Keyfi. Kızak Bir Kış Eğlencesi KIŞIN SOKAK Yeni Yıl Kartı Hazırlayalım Kar Hakkında Neler Biliyorsun? Minti Monti Çocuklar için eğlenceli poster dergi Ücretsizdir Kış 2014 Sayı:12 ISSN: 2146-281X Kızak Keyfi Kızak Bir Kış Eğlencesi KIŞIN SOKAK Yeni Yıl Kartı Hazırlayalım Kar Hakkında Neler Biliyorsun?

Detaylı

Görsel İşitsel Politikasıyla Avrupa Birliği:

Görsel İşitsel Politikasıyla Avrupa Birliği: Görsel İşitsel Politikasıyla Avrupa Birliği: Televizyon Yayıncılığından Yöndeşen Medyaya Doç. Dr. Ayşen Akkor Gül ii Ya yın No : 2930 letişim Di zi si : 103 1. Bas k - Ağustos 2013 İstanbul ISBN 978-605

Detaylı

S TR E S Y Ö N E T M İ İ

S TR E S Y Ö N E T M İ İ STR E S Y ÖN E TİMİ K ON U B A ŞL IK L A R I Stres N edir? Stresin B elirtileri Stres Ka yn a kla rı Stresin O lum lu E tkileri O lum suz Stres Ö rgütsel Stres K a yn a kla rı K işisel Stres Yön etim i

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

www.ottobock.com.tr info@ottobock.com.tr

www.ottobock.com.tr info@ottobock.com.tr Bu broşürü size ulaştıran: www.ottobock.com.tr info@ottobock.com.tr Yaşamaya yeniden başlamak İndeks Önsöz...4 İlk Uygulama...5 Gögüs Protezinin Seçimi...6 Slikon Protezler...8 Bakım...9 Lenfödem...10

Detaylı

1. sınıflar için. Öğretmen El Kitabı

1. sınıflar için. Öğretmen El Kitabı 1. sınıflar için Öğretmen El Kitabı HAZIRLAYANLAR Prof. Dr. Selahiddin Ö ÜLMÜfi (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi) Yrd. Doç. Dr. Cem BABADO AN (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi)

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 1. BÖÜM A DAGAARI MDE SRU - 1 DEİ SRUARIN ÇÖZÜMERİ 5. T 1. uvvet vektörünün dengeden uzaklaşan ucu ile hız vektörünün ları çakışık olmalıdır. Buna göre şeklinde CEVA C 2. Dal ga la rın gen li ği den ge

Detaylı

MERHABA GENÇ YOLDAÞLAR;

MERHABA GENÇ YOLDAÞLAR; MERHABA GENÇ YOLDAÞLAR; Yeni bir sayýmýzla yine sizlerle beraberiz. Mayýs ayý, Ýsyan, Ayaklanma, Devrim þiarýna yakýþýr bir ay olduðunu bu yýl da bir kez daha kanýtladý. Ýþçilerin, emekçilerin birlik,

Detaylı

DENEME 8 SAYISAL BÖLÜM ÇÖZÜMLERİ

DENEME 8 SAYISAL BÖLÜM ÇÖZÜMLERİ DENEME 8 SAYISAL BÖLÜM ÇÖZÜMLERİ. 99 98 9 ( ).( ).( ) ( ).( ).( ) = = = 00 00 ( ).. + bulunur. 5. a b+ = 0 ise b a b + = 0 ve b 0 ol ma lı b dir. a. + 0 ol ma lı a 0 a. A). = ise ( ) = B). = ise ( ) =

Detaylı

İÇİNDEKİLER... SUNUŞ... İKİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ... BİRİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ... TABLOLAR VE ŞEKİLLER LİSTESİ... KISALTMALAR LİSTESİ...

İÇİNDEKİLER... SUNUŞ... İKİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ... BİRİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ... TABLOLAR VE ŞEKİLLER LİSTESİ... KISALTMALAR LİSTESİ... İÇİNDEKİLER SUNUŞ... İKİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ... BİRİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ... İÇİNDEKİLER... TABLOLAR VE ŞEKİLLER LİSTESİ... KISALTMALAR LİSTESİ... BİRİNCİ BÖLÜM PARLAMENTO HUKUKU: KAVRAM, KAYNAKLAR VE TARİHSEL

Detaylı

De ğer li Müş te ri miz, Al fa Ro meo yu seç ti ği niz için te şek kür ede riz.

De ğer li Müş te ri miz, Al fa Ro meo yu seç ti ği niz için te şek kür ede riz. 01-10 NÜHAL: 01-10 NÜHAL 03.09.2008 12:46 Sayfa 1 De ğer li Müş te ri miz, Al fa Ro meo yu seç ti ği niz için te şek kür ede riz. Alfa 166nız, Al fa Ro meo ya öz gü; gü ven lik, kon for ve sü rüş mem nu

Detaylı

ULUSLARARASI USKUDARSEMPOZYUMU

ULUSLARARASI USKUDARSEMPOZYUMU ULUSLARARASI.... USKUDARSEMPOZYUMU V 1-5 Kasım 2007 BİLDİRİLER CİLT I EDİTÖR DR. COŞKUN YILMAZ USKUDAR SEMPOZYUMU V KURULU Prof. Dr. Mehmet Prof. Eriinsal Prof. Dr. Mustafa Uzun Prof. Dr. Zekeriya Prof.

Detaylı

ÖĞRETİM) İŞLETME (İNGİLİZCE), LİSANS Bİ*** KA*** PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM)

ÖĞRETİM) İŞLETME (İNGİLİZCE), LİSANS Bİ*** KA*** PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) MUHASEBE VE DENETİM,TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI, (İKİNCİ 17-1 EĞİTİM-ÖĞTETİM YILI BAHAR YARIYILI YERLEŞTİRME RAPORU 1 A17 1******* ES*** FE*** İŞLETME PR. (AÇIK 7.9 1, 9,5 Kazandı A 1*******3 BÜ*** Şİ***

Detaylı

2016 ÖSYS Ek Yerleştirme Sonucunda Yerleşen Aday Öğrencilerin Yatırması Gereken Katkı Payı Ücreti ve Öğrenci Numarası Listesi

2016 ÖSYS Ek Yerleştirme Sonucunda Yerleşen Aday Öğrencilerin Yatırması Gereken Katkı Payı Ücreti ve Öğrenci Numarası Listesi 237116094 EL.. ÇATA.. İktisat Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri (İÖ) İkinci Öğretim Lisans ÖSYM: Ek Kontenjan Türkçe 577,5 237116095 FE.. ASLA.. İktisat Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve

Detaylı