Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download ""

Transkript

1

2 ÝÞ GÜVENLÝÐÝ BÝR YAÞAM TARZIDIR

3 ÝÇÝNDEKÝLER 03 SAYFA BÖLÜM 4 YOL, KANAL, KORKULUK VE TRETUVAR YAPIMI, TAMÝRÝ VE BAKIMI ESNASINDA ÝÞÇÝNÝN DÝKKAT ETMESÝ GEREKEN TEMEL PRENSÝPLER 5 ÝÞÝN TANIMLANMASI VE SÜRECÝ TAKÝP NASIL YAPILIR? 6 PROBLEM TEÞHÝS VE TANISI NASIL YAPILIR? 7SAHA DÜZENLEMESÝ VE YAPIM SÜRECÝ NASIL YAPILIR? 8 YARALANMA VE KAZA RÝSKLERÝ NELERDÝR? 9 ÝÞ SAÐLIÐI VE GÜVENLÝÐÝ NEDEN SAÐLANMALIDIR? 10 ÝÞ GÜVENLÝÐÝ STANDARDÝZASYONU 11 KÝÞÝSEL KORUYUCU DÝREKTÝFÝ 12 BAÞ KORUYUCULAR 13 GÖZ VE YÜZ KORUYUCULAR 14 EL KORUYUCULAR 15 ÝÞ ELDÝVENLERÝ STANDARDÝZASYONU 16 KULAK KORUYUCULAR 17AYAK KORUYUCULAR 18 SOLUNUM KORUYUCULAR 19 VÜCUT KORUYUCULAR 20 EMNÝYET KEMERLERÝ 21 ÞANTÝYEDE BARET: RENKLER VE STANDARTLAR 22 TEHLÝKE TANIMLAMASI 23 YOL YAPIM, BAKIM VE ONARIM ÝÞLERÝNDE ÇALIÞMA YÖNERGELERÝ 26 YOL YAPIM, BAKIM VE ONARIM ÝÞLERÝNDE ÇALIÞMA ÇEÞÝTLERÝ 52 YOL YAPIM, BAKIM VE ONARIM SAHALARINDA KULLANILAN EKÝPMANLAR 56 BAYRAKÇILAR 57YOL YAPIM, BAKIM VE ONARIM SAHALARINDA YATAY VE DÜÞEY ÝÞARETLEME ESASLARI 59 ÞERÝT KAPATMADA VE RAKORDMAN OLUÞTURULAN KESÝMLERDE KULLANILACAK ONARIM YAKLAÞIM LEVHALARI 61 KIÞ AYLARINDA ÝÞ SAÐLIÐI VE GÜVENLÝÐÝ UYGULAMALARI 63 BÝR ÝÞ KAZASI OLDUÐUNDA

4 BÖLÜM YOL, KANAL, KORKULUK VE TRETUVAR YAPIMI, TAMÝRÝ VE BAKIMI ESNASINDA ÝÞÇÝNÝN DÝKKAT ETMESÝ GEREKEN TEMEL PRENSÝPLER Yol, kanal, korkuluk, köprü ve tretuvar yapýmý, tamiri, bakýmý ve onarýmlarýnda çalýþanlarýn güvenliði ile ilgili tedbirler ve planlamalar mutlaka yapýlmalýdýr. Özellikle inþaat alanýndaki çalýþanlarýn sýfýr hatayla ve 3. þahýslara zarar vermeden iþ yapabilmesini saðlamak amacýyla inþaat baþýndaki amir ve yöneticilerin tedbirler almasý gerekmektedir. Çalýþanlarýn güvenliði açýsýndan; Çalýþanlar ile trafiðin aktýðý yol arasýnda belli bir mesafenin bulunmasý gerekmektedir. Ýnþaat alanýnýn çalýþanlarýn ve 3. þahýslarýn hayatýný ve saðlýðýný tehdit edecek bütün unsurlardan temizlenmesi gerekmektedir Ýþ kazasýna sebebiyet verebilecek makine, alet ve edevatýn periyodik bakým ve onarýmýnýn yapýlmasý gerekmektedir Çalýþanlarýn kullandýðý malzemenin, kullanýlan teknolojinin bakýmý, güvenliði çalýþanlarýn ihtiyacý olan týbbi malzemelerin yeterliliði, hijyenik, belli bir standart çerçevesinde olmak zorundadýr. Trafikteki araçlarýn kontrolden çýkmasý ihtimali göz önünde bulundurularak çalýþma alanýna uygun bariyerlerin kurulmasý gerekmektedir. Çalýþma alaný ile trafiðin aktýðý yol arasý olabildiðince geniþ olmalýdýr. Çalýþma alaný, yaya geçit alaný (yaya yolu) ile araç trafiði akýþ yönlendirme levhalarý ile düzenlenmelidir. Bu tedbirlerin alýnmasý kazalarý önleyebileceði gibi yol yapýmý çalýþmasýnda aksaklýklarýn da önüne geçilmiþ olacaktýr.

5 BÖLÜM 02 ÝÞÝN TANIMLANMASI VE SÜRECÝ TAKÝP NASIL YAPILIR? Yol ve yol yapan personel tarafýndan yürütülen iþ kapsamýnda yer alan mühendislerin yaptýðý analizler sonrasýnda, iþin özelliklerini, çalýþma saatlerini, görev ve sorumluluklarýný sorumluluk alanýnda çalýþan tüm çalýþanlara ilan edilmesidir. Örneðin 'zayýf zeminli yol' çalýþmasý yapacak personelin; Daha önce 'zayýf zemin geçiþli' herhangi bir uygulamada bulunup bulunmadýðýna, Proje ve yapým aþamasýnda zayýf zeminli yerlerin iþe baþlamadan tespit edilmesine, 05 Zayýf zemin geçiþlerinde alýnacak tedbirler ve esas parametrelerin belirlenmesine, Yapým aþamasýnda dikkat edilecek hususlar ve güvenliðinin saðlanmasýna, Yol çalýþmasýnýn saðlýklý bir þekilde bitirilmesine, Ýþin önemine göre çalýþma zamanlarýnýn belirlenmesini, Ýþin en kýsa zamanda tamamlanmasý için gerektiðinde vardiyalý sistemde çalýþma yapýlmasýna dair, tanýmý ve sürecin takibini yapar. Bir iþin tanýmlamasý ve takip sürecinin bir planlanmasý iþ saðlýðý, çalýþan güvenliði, iþ veren açýsýndan ekonomikliði tesis eder.

6 BÖLÜM 03 PROBLEM TEÞHÝS VE TANISI NASIL YAPILIR? Yol yapýmýnda görevlendirilen personel, þunlarý mutlaka yapmalýdýr: Yapýlacak iþ analiz edilmelidir. Ýþle ilgili bilgi toplamalý ve inceleme yapýlmalýdýr. Problem çýkartacak her türlü araç, gereç ve durumun teþhis ve tanýsý mutlaka yapýlmalýdýr. 06 Kademeli dolgu ve oturmalarýn takibi gerekebilir. Proje aþamasýnda, yarma veya dolgu tabanýnda, sanat yapýsý temelleri altýnda yer alan sýð kalýnlýkta zayýf zeminler bulunabilmektedir.

7 BÖLÜM 04 SAHA DÜZENLEMESÝ VE YAPIM SÜRECÝ NASIL YAPILIR? Levhalar, ýþýklar, iþaretler, aðaç, direk, yangýn musluðu, çeþme, parmaklýk, çit, ihata duvarý ve benzeri elemanlarýn tesis edileceði yer; nicelik, nitelik, usul, esas ve þartlarýn saðlanmasý saha çalýþma ve yapým sürecinin amacýna yönelik yapýlmalýdýr. Saha düzenlemesi süreci aþaðýdaki gibi olmalýdýr: Temel üstü kotundan yukarý kýsýmlarýn, onanmýþ proje ve detaylarýna uygun olarak, metraj hesaplarý yapýlmalýdýr. 07 Temel üst kotu altýnda kalan kýsým ve diðer konular, ataþman defterinden alýnmalýdýr. Kazý iþleri projesine göre ve gerekirse enine kesitler üzerine, geniþlikler ve þevler zemin üzerinde olduðu gibi geçirilerek þartnamesine ve usulüne göre kübaj/miktarlarý ve taþýma eðrisi çizilerek de taþýmalarý hesaplanýr.

8 BÖLÜM 05 YARALANMA VE KAZA RÝSKLERÝ NELERDÝR? Yol yapým, tamir ve bakým iþinde bulunan her çalýþan mutlaka göreviyle ilgili risklerin farkýnda olmalýdýr. Bunun nedeni can kaybýný önlemektir. Kaza ve yaralanmalara maruz kalmamak için, Ýþin arýza çýkartacak tüm yönleri ele alýnmalý, analizleri yapýlmalýdýr. Analiz yapan mutlaka uzman bir kiþi olmalýdýr. 08 Olayla ilgili elde edilen bilgiler, görgü tanýðýnýn kiþisel görüþleri olmamalý, doðru veriler olmalýdýr. Yapýlan bu iþle ilgili daha önce gerçekleþmiþ bir kaza, yaralanma olup olmadýðý mutlaka sorulmalýdýr. Çevresel nedenlere, Ýnsan etkenine baðlý nedenlere Eðitim yetersizliði yüzünden meydana gelmiþ kaza ve yaralanmalara özel olarak dikkat edilmelidir.

9 BÖLÜM 06 ÝÞ SAÐLIÐI VE GÜVENLÝÐÝ NEDEN SAÐLANMALI? SGK verilerine göre, 2014 yýlýnda 1626 çalýþan, iþ kazasý nedeniyle hayatýný kaybetti, 494 çalýþan meslek hastalýðýna yakalandý. Resmi kayýtlara göre iþ kazasý meydana geldi. 09 Bunlarýn baþlýca nedenleri; Eðitim eksikliði, Disiplinsizlik, Plansýz çalýþma, Ýþi önemsememe, Aþýrý özgüven, Dikkatsizlik, Dalgýnlýk, Ýhmal, Tedbirsizlik, Zeka ve anlayýþ durumu, Sabýrsýzlýk ve acelecilik, Bilgisizlik ve deneyim noksanlýðý, Bedenen iþle uyumsuzluk, Fiziksel ve moral yorgunluk, Kullanýlan araç ve gereçlerin yanlýþ kullanýlmasý, Korunma araçlarýna gerekli önemin verilmemesi, Ýþ saðlýðý ve iþ güvenliði yalnýzca teknik ve týbbi bir çalýþma olarak ele alýnamaz. Çalýþanlarýn beslenme, barýnma, doðal çevrelerinin yaþanabilir olmasý ve iþ güvencesinin bulunmasý gibi pek çok konunun ciddiyetle ele alýnmasý gerekir.

10 BÖLÜM 07 ÝÞ GÜVENLÝÐÝ STANDARDI Çalýþma yaþamý ortamdan, yapýlan iþlemlerden, kullanýlan ve/veya üretilen maddelerden kaynaklanan pek çok olumsuz risk faktörleri ile doludur. Bu risk faktörlerinin kaynaðýnda yok edilmesi veya azaltýlarak önlenmeye çalýþýlmasý öncelik taþýmaktadýr. Ancak bu önemler yeterli olmayabilir, ilave olarak kiþisel koruyucu malzemelerin kullanýlmasý da gereklidir. Günümüzde teknoloji ve konfor açýsýndan üst düzeyde geliþtirilmiþ çok sayýda kiþisel koruyucu malzemeler üretilmektedir. 10 Üretimde kalite ve standart kavramýnýn yerleþmesi anlamýnda Almanya'nýn DIN, Ýngiltere'nin BSI, Amerika Birleþik Devletlerinin ANSI, Kanada'nýn CSA, Japonya'nýn JÝS, Türkiye'nin TS gibi standartlarý karþýmýza çýkmaktadýr. Ýþ güvenliði standardizasyonunun yakalanabilmesi için endüstriyel tüm ürünlerin üzerinde; Üretici firmanýn adýna, Ürünün kodu ve adýna, Beden ölçüsüne, CE iþareti olup olmadýðýna, Koruma kademesine, Ýletiþim için isim ve adres, bulunmasýna dikkat etmelidir.

11 BÖLÜM 08 KÝÞÝSEL KORUYUCU DÝREKTÝFÝ 11 Kiþisel koruyucu donanýmlar genel olarak; Emniyet kasklarý, Göz ve omuz koruyucular, Koruyucu eldivenler, Koruyucu gözlükler, Kulak koruyucular, Madde filtreleri, filtreli yüz maskeleri, Solunumla ilgili korunma cihazlarý, Kaynak eldivenleri, Ayak koruyucular, baþlýklarý altýnda toplanýr. Çalýþanýn saðlýk ve güvenlik tehlikesine karþý korunmasý için verilen malzemeleri giymesi, takmasý veya taþýmasý amacýyla yapýlmýþ bir cihaz veya aleti kullanmasý zorunluluðudur. Asgari güvenlik koþullarýnýn saðlanmasý adýna üreticinin ürettiði tüm teknik malzemelerde, Ürünün terminolojisini, Ürünün üzerindeki sembolleri, Ürünün üzerindeki iþaretlemeleri, Ürünün uygunluk deðerlendirmesini, bilmesi gerekmektedir.

12 BÖLÜM 09 BAÞ KORUYUCULAR 12 BUNLARA DÝKKAT Düþen veya hareket eden nesnelerin çarpmasý iþ yerinde sýkça rastlanan yaralanma nedenlerindendir. Baret baþa takýlýr ve tam olarak yerleþtirilir. Baret baþa tam olarak oturmalýdýr. Bunu anlamak için bareti baþýnýza giyin. Baþýnýzý öne eðin ve sallayýn. Baret kendi aðýrlýðýndan düþmeyecektir. Artýk baþýnýzý tehlikelere karþý koruyabilecek tedbiri almýþ durumdasýnýz. Çalýþýlacak ortam mutlaka kontrol edilmelidir. Yapýlacak iþin ne olduðunu, alýnmasý gereken emniyet tedbirleri ve kullanýlmasý gereken araç gereçleri tespit edin ve deðerlendirin. Acil durumda ne yapýlmasý gerektiði ile ilgili bilgilerinizi hatýrlayýn. Baret (Güvenlik Þapkasý) kullanýn! Baþýn korunmasý; yaralanmasý kolayca mümkün ve vücudun en hassas bölgesi olmasý nedeniyle hayati önem taþýr. Yol yapým, bakým ve onarýmýnda görev alan çalýþanlarýn çalýþtýðý alanýn özelliðine göre mutlaka baret kullanmasý gerekmektedir. Baret hayati önem taþýyan güvenlik önlemidir! Çalýþanlarýn kullanacaðý baretler; baþa bir cisim düþmesi, çarpmasý veya baþýn bir yere vurulmasý yahut baþýn gerilimli bir iletkene deðmesi olasýlýðýna karþý kullanýlýr. Baret; gövde baþ bandý ve çevre bandýndan oluþur. Gövde, kubbe biçiminde sert saðlam, neme, darbelere, delinmeye ve elektriðe karþý dayanýklý, cildi tahriþ etmeyen uygun malzemeden yapýlmýþtýr. Genellikle, inþaat, madencilik, metal ve metalürji iþ kollarýnda kullanýlmaktadýr.

13 BÖLÜM 10 GÖZ VE YÜZ KORUYUCULAR ATÖLYE GÖZLÜÐÜ, TOZ GÖZLÜÐÜ, GAZ VE DUMAN GÖZLÜÐÜ, TAM KORUMA GÖZLÜÐÜ, GAZ KAYNAÐI GÖZLÜÐÜ, LEHÝMCÝ GÖZLÜÐÜ, ÞEFFAF YÜZ SÝPERÝ, ISI SÝPERÝ, KAYNAKÇI YÜZ SÝPERÝ, DÖKÜMCÜ YÜZ SÝPERÝ, BASINÇLI (PNÖMATÝK) GÖZ DUÞU 13 Gözleri ve yüzü zararlý ve zehirli maddelerden korumaya yönelik kiþisel koruyucu gözlük ve yüz siperi türleri çalýþanýn çalýþtýðý ortamdaki zararlý ve zehirli maddelerin doðuracaðý tehlikelerden koruyacak þekilde dizayn edilerek imal edilmektedir. Diðer bir anlatýmla kullanýlacak yer önem taþýmaktadýr. Þöyle ki; gözlük veya yüz siperleri genellikle; Küçük parçalar ve tozlardan, Talaþ ve fýrlayan büyük parçalar veya kývýlcýmlardan, Ultraviyole (UV) ve kýzýlötesi (IR) (ýsý ýþýný) dahil saðlýða zararlý ýþýnlardan ve göz almadan, Yüksek ýsýlý püskürtme maddelerinden, Kimyasal sýçramalardan ve erimiþ metallerden, Zehirli gazlardan, gözleri ve yüzü korumak için kullanýlýr. Yol, köprü, tretuvar, korkuluk çalýþmalarýndaki kaynak, taþlama, kaplama ve toz vs. iþlerde kullanýlmasý zorunludur.

14 BÖLÜM 11 EL KORUYUCULAR KÝMYASALLARA DAYANIKLI ELDÝVEN, ALÇAK VE YÜKSEK GERÝLÝM ELDÝVENÝ, ISI ELDÝVENÝ, ÇELÝK ÖRGÜ ELDÝVENÝ, ATÖLYE ÝÞ ELDÝVENÝ, KAYNAKÇI ELDÝVENÝ, PARMAK KORUYUCULARI, BÝLEK KORUYUCULARI, KOLLUKLAR, 14 Ýþ kazalarýnda ve meslek hastalýklarýnda en çok etkilenen insan uzvu el ve ayaktýr. Bu nedenle, bu uzuvlarýn iyi korunmasý gerekmektedir. Nitekim Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Mevzuatý bu uzuvlarýn korunmasýna iliþkin hükümleri içermektedir. Karayolu çalýþanlarýnýn yol yapým, bakým ve onarýmýnda, inþaat ve elektrik iþlerinde eldiven takmasý zorunludur. El ve kollarýn korunmasý için kullanýlacak eldivenler, çalýþanlarýn ellerine ve yapacaklarý iþe uygun seçilmiþ olmalýdýr. Örneðin, sac kývýrma ve kaynak iþlerinde deri, kimyasal iþlerde plastik, elektrik iþlerinde kauçuktan yapýlmýþ eldiven kullanýlýr. Ayrýca astarlý olanlar, ellerin terlemesi sonucu oluþan koku dolayýsýyla üreyebilecek bakterileri barýndýrmayan yapýya sahip olmalýdýr.

15 BÖLÜM 12 ÝÞ ELDÝVENLERÝ STANDARDI Eldivenin koruyucu olduðu riskli iþler þunlardýr: KÝMYASAL RÝSKLER ÝÇÝN, MÝKROORGANÝZMALAR ÝÇÝN, SOÐUK ÝÇÝN, MEKANÝK RÝSKLER ÝÇÝN, KESÝLMELER ÝÇÝN, STATÝK ELEKTRÝKLENME ÝÇÝN, SICAKLIK VE ALEV RÝSKÝ ÝÇÝN, ÝYONÝZAN RADYASYON ÝÇÝN, 15 Bu riskler, EN388 ( mekanik risklere karþý koruyucu eldivenler), EN420 ( eldivenlerle ilgili genel hususlar) EN407( termal risklere karþý koruyucu eldivenler) standartlarýna uygun olarak deðerlendirilmelidir.

16 BÖLÜM 13 KULAK KORUYUCULAR KULAK TIKAÇLARI VE BENZERÝ CÝHAZLAR, TAM AKUSTÝK BARETLER, ENDÜSTRÝYEL BARETLERE UYAN KULAKLIKLAR, DÜÞÜK FREKANSLI KAPALI DEVRE HABERLEÞME ALICISI OLAN KULAK KORUYUCULARI, ÝÇ HABERLEÞME DONANIMLI KULAK KORUYUCULARI 16 Bir iþ yerinde, gürültünün þiddeti 80 db(a)' yý geçtiðinde çalýþanlarýn kulak koruyucularýný bulundurmalarý gerekmektedir. Gürültü kaynaklarý olarak; perçinleme iþlerini, çekiç ve testere gibi alet ve cihazlarýn çýkardýðý sesi, dokuma iþlerinde kullanýlan makinelerin ve kompresörlerin çýkardýðý sesleri gösterebiliriz. Ýyi bir kulak koruyucu hem gürültü þiddetini gerekli ve güvenli düzeye indirmeli, hem de rahat kullanýlabilmelidir. Kulak koruyucularla ilgili ürünlerin sahip olmalarý gereken standartlar þunlardýr: EN 352-1: KORUYUCU KULAKLIKLAR, EN 352-2: KULAK TIKAÇLARI, EN 352-3: BARETE TAKILABÝLEN KORUYUCU KULAKLIKLAR EN 458: GÜRÜLTÜDEN KORUYUCU CÝHAZLARIN SEÇÝMÝ, KULLANIMI VE BAKIMI Kulak koruyucu kullanýmýnda hijyenik kurallara uyulmasý; günde yarým saatle baþlayýp, giderek artan sürelerle alýþtýrma programý uygulanmasý gerekmektedir.

17 BÖLÜM 14 AYAK KORUYUCULAR LASTÝK ÇÝZMELER, TÝTREÞÝM GÝDERÝCÝ AYAKKABI, TOZLUKLAR, TIRMANMA MAHMUZU(AYAKCAK) Aðýr ve yuvarlanabilen malzemenin kaldýrýlýp taþýndýðý iþlerde, çivi batmalarýna ve erimiþ metal sýçramalarýna karþý emniyet ayakkabýsý kullanýlýr. 17 Ýnþaat iþlerinde çivi batmalarýna karþý ayakkabýnýn ayakla taban arasýna alüminyum veya çelik altlýk konulur. Dökümhane ve izabe fýrýnlarýnda çalýþanlarýn ayakkabýlarýnýn üzerine metal bir koruyucu takýlýr. Ayakkabýnýn burnuna konan bu metal bombeler, 1 m yükseklikten düþecek 20 kg. aðýrlýða dayanýklý olmalýdýr. Elektrik iþlerinde çalýþanlara yalýtkan ayakkabý verilmelidir. Bu ayakkabýlarýn altý yüksek gerilime dayanýklý lastikten olur. Elektrik iþi yapan çalýþanlara çivili veya kabaralý ayakkabý giydirilmez. Asit veya kostikle çalýþanlar; lastik veya benzeri malzemeden yapýlmýþ ve bu maddelere dayanýklý çizme veya ayakkabýlar kullanýr. Çelik veya demir çivi, kabara, burun demiri, nalça gibi metal kýsýmlar bu ayakkabýlarda bulunmaz.

18 BÖLÜM 15 SOLUNUM KORUYUCULAR YARIMYÜZ GAZ MASKESÝ, SÜNGER TOZ MASKESÝ, KAÐIT TOZ MASKESÝ, YANGINDAN KAÇIÞ MASKESÝ, KARBONMONOKSÝT FERDÝ KURTARICI MASKE, GAZ VE TOZ FÝLTRELERÝ, 18 Çeþitli zararlý ve zehirli gazlara karþý gözleri, yüzü ve solunum yollarýný korur. Konuþmaya ve duymaya engel deðildir. Gövdesi naturel kauçuktan ve görme camý, geniþ görüþ açýlý (panoramik) kýrýlmaya dayanýklý akrilik malzemeden yapýlmýþtýr. Üzerinde, bir nefes alma, bir veya iki nefes verme ventili bulunmaktadýr. Baþa beþ yerden çok kolay takýlýp çýkartýlabilen toka ile baðlantýlý ahtapot biçiminde baþ bantlarý ile baþa kolaylýkla yerleþtirilir ve çýkartýlýr. Genellikle, oksijenin %16'dan düþük olduðu ortamlarda temiz hava tüpleri veya basýnçlý hava sisteminden alýnan özel hortumlarla kullanýlýr. Yeterli oksijen olup da zararlý, zehirli gaz ve tozlarýn yoðun olduðu ve gözleri rahatsýz eden iþ yeri ortamýnda vidalý tip filtrelerle ( kartuþla) kullanýlýr. Filtreler, oksijen yokluðunda veya eksikliðinde kesinlikle kullanýlmaz. Bu nedenle, filtreler kullanýlýrken havadaki oksijen miktarýnýn%16'dan fazla olmasý gerekir. Filtrelerin kullaným yerleri, havadaki zararlý maddelerin gaz veya partikül olmasýna göre farklýdýr. Bu nedenle gazlar için olana ' Gaz Filtresi' partiküllere karþý kullanýlana ise 'Toz Filtresi' denir. Ayrýca, kullanýlacak maskenin tipine göre de farklý adlarla anýlýr.

19 BÖLÜM 16 VÜCUT KORUYUCULARI ÝÞ ELBÝSELERÝ, ISIYA VE ALEVE DAYANIKLI ELBÝSE, YAÐMURLUK, ÝTFAÝYECÝ YAÐMURLUÐU, ZEHÝRLÝ GAZLARA DAYANIKLI ELBÝSE, KÝMYASALLARA DAYANIKLI ELBÝSE, TERMÝK YELEK, REFLEKTÝK YELEK, YANMAZ BATTANÝYE, ÖNLÜKLER 19 Ýnsan vücudu; hijyenik koþullara, soðuða ve ýsýya (yangýna) karþý korunmalýdýr. Böylece, iþ elbiseleri yapýlýþ þekillerine göre altý grupta toplanabilir: Ceket ve pantolon, Tulumlar, Ýþ gömlekleri, Ýþ önlükleri, Yelekler, Kaban ve montlar, Ýþ elbiseleri kullanýþ þekillerine göre de sekiz grupta toplanabilir: Normal günlük iþ elbiseleri, Isýya ve aleve dayanýklý elbise, Zehirli ve zararlý gazlara karþý koruyucu elbise, Radyoaktivite'ye karþý koruyucu elbise, Kimyasal maddelere karþý koruyucu elbise, Iþýk yansýtýcý elbise, Soðuða karþý koruyucu elbise, Yaðmura veya suya karþý elbise.

20 BÖLÜM 17 EMNÝYET KEMERLERÝ GERÝ DÖNÜÞÜMLÜ OTOMATÝK DÜÞÜÞ TUTUCU EMNÝYET KEMERÝ TUTMA HALATI VE KANCASI KURTARMA TUTUCU MOBÝL DÜÞÜÞ TUTUCU GÜVENLÝK AÐLARI 20 Paraþüt tipi emniyet kemerini düþme veya kayma tehlikesi bulunan yerlerde (bina, fabrika, baraj inþaatlarýnda, yüksek gerilim hatlarý ile telefon direklerindeki bakým ve montaj iþlerinde) çalýþanlar, kiremit döþeyiciler, oluk ve her türlü dýþ cephe boya iþleri yapanlar kullanýr. Ayrýca, bu tür emniyet kemeri, kuyu, laðým, galeri ve kanalizasyonlarda, tehlikeli gaz ve buharlarýn bulunduðu tanklarda bakým ve tamir iþi yapan çalýþanlar için de kullanýlýr. Emniyet kemeri, tüm vücudu çevreleyen naylon dokuma kolonlar ile omuz ve sýrt kolonlarýndan oluþur. Göðüs kolonu ve omuz kolonlarý ile bacak kolonlarý ve bel takviye kolonu geniþliði 0,48 mm'dir. Sýrt ortasýndaki plastik korumalý 'D' halkasý plastik tutucu ile takviye edilmiþtir. Bacaklardaki ayar tokalarý paslanmaz çelik olup üzeri plastikle kaplýdýr. Tutma halatý emniyet kemeri kolonundan yapýlmýþ olup, uzunluðu 150 cm'dir. Ucunda kararmaz çelikten kancanýn takýlacaðý metal parça bulunmaktadýr.

21 BÖLÜM 18 ÞANTÝYEDE BARET: RENKLER VE STANDARTLAR BEYAZ BARET YÖNETÝCÝLER, ZÝYARETÇÝLER VE TEKNÝK PERSONEL( MÝMAR, MÜHENDÝS, TEKNÝKER) ÝÇÝNDÝR. SARI BARET ÝÞÇÝLER ÝÇÝNDÝR. MAVÝ BARET BAKIM GRUBU VE FORMENLER ÝÇÝNDÝR. KAVUNÝÇÝ BARET USTABAÞI VE TEKNÝSYEN ÝÇÝNDÝR. YEÞÝL BARET SAÐLIK PERSONELÝ ÝÇÝNDÝR. KIRMIZI BARET ÝÞ GÜVENLÝÐÝ, YANGIN, SAVUNMA PERSONELÝ VE KALÝTE KONTROL EKÝPLERÝ ÝÇÝNDÝR. 21 Tesislerde çalýþan kiþilerin herhangi bir kaza anýnda darbelere, cisim düþmesine ve temas anýnda (alçak gerilimde) elektrik çarpmalarýna karþý baþýný koruyan güvenlik (þapkasý) malzemesidir. Baretler elektrik çarpmalarýna karþý baþý korumalý. Fýrlayan veya yukarýdan baþ üzerine düþen aðýr malzemelerin baþ kýsmýný yaralamasýndan korumalýdýr. Çalýþýrken baþýn saða veya sola hareketi nedeniyle sert ve keskin kýsýmlara baþýn çarpmasý ile meydana gelebilecek kazalardan korumalýdýr. Çalýþýrken uzun saçlarýn statik elektrik tesiri ile daðýnýk þekildeki saçlarýn makinenin dönen kýsmýna sarýlmasý nedeniyle oluþan kazalarýn önlenmesini saðlamalýdýr. Baþ koruyucusu olarak en çok baret kullanýlýr. Baretin iþe uygunluðu ve kafaya oturduðu test edilmelidir.

22 BÖLÜM 19 TEHLÝKE TANIMLAMASI Soðuk ürünün deri, göz ve solunum sistemi üzerinde bilinen bir etkisi yoktur. Fakat sýcak ürünün kullanýmýna baðlý tehlikeli etkileri olabilir. 22 Solunum: Uygulama sýrasýnda duman oluþabilir. Oluþan dumaný solumaktan kaçýnýnýz. Deri: Þaloma ile eritildiðinde, erimiþ olan malzeme cilt ile temasýnda yanýklara neden olabilir. Göz: Oluþan duman gözde tahriþ meydana getirebilir. Potansiyel Saðlýk Riskleri: Bu ürünün bileþenlerinden biri olan asfalt, bir kýsmýnýn cilt kanserini tetiklediði deneysel çalýþmalar ile gösterilmiþ olan PAH (Polisiklik Aromatik Hidrokarbonlar)'dan bir miktar içerir. Temas halinde: Göz: Soðuk ürünle temasta; göz kapaklarýný açýk tutarak bol su ile yýkayýnýz. Kýzarýklýk veya aðrý varsa doktora kontrol ettirilmelidir. Sýcak ürünle temasta; sýcak ürün göze kaçmýþsa soðutmak için bol soðuk su dökünüz. Geciktirmeden hastaneye kaldýrýnýz. Cilt: Soðuk ürünle temasta; bol su ve sabun ile iyice yýkanmalýdýr. Sýcak ürünle temasta; sýcak ürün cilde temas etmiþse 10 dakika soðuk su ile aðrý devam ediyorsa daha uzun süre yýkayýnýz. CÝLT YÜZEYÝNE BULAÞMIÞ MALZEMEYÝ ÇIKARMAK ÝÇÝN BENZÝN, GAZYAÐI VEYA BAÞKA KÝMYASAL ÇÖZÜCÜLERÝ KESÝNLÝKLE KULLANMAYINIZ!

23 BÖLÜM 20 YOL YAPIM BAKIM VE ONARIM ÝÞLERÝNDE ÇALIÞMA YÖNERGELERÝ 20.1 Personel için iþ saðlýðý ve güvenliði önlemleri 01 Ýþe baþlamadan önce mutlaka çalýþýlacak alan üzerinden keþif yapýlýr. 02 Ýþ süreçleri ve aþamalarý tesbit edilir Ýþ akýþý ile ilgili bir yaklaþým oluþturulur. 04 Ýþin hangi süreçlerle yapýlacaðý, trafik akýþý, yaya geçiþi vs. bütün unsurlarýn planlanmasýna özen gösterilir. 05 Çalýþma 06 Çalýþmaya alanýnda fiziki uygun bir çalýþma ortamý þekilde planlanýrken, iþ koruyucu saðlýðý ve güvenliði açýsýndan da uygulanmasýna kýyafetlerinin tedbirlerin özen gösterilir. alýnmasý unutulmamalýdýr. elbisesi, Baret, eldiven, iþ vs.

24 20.2 Yol yapým bakým ve onarým çalýþmalarýnda saha da alýnacak önlemler 01 Trafiðin baþka bir yola yönlendirilmesi mümkün ise çalýþma yapýlan yolun trafiðe kapatýlmasý gerekir Trafik iþaretleri yerleþtirilmesi sýrasýnda, personelin, üzerinde ýþýk yansýtýcý materyal bulunan bakým yeleði giymesi gerekir. 02 Çalýþma yapýlan yerin çevresi, hem alanýn ve hem de çalýþan personelin korunmasý amacýyla geceleri aydýnlatýlmalýdýr. 05 Çalýþma sahasýna ilk uyarý iþaretinin konulacaðý yer, sürücünün gerekli tedbirleri almasý için gerekli zaman ve yeterli mesafeyi saðlayacak uzaklýkta olmalýdýr. 03 Çalýþma sahasý, koni veya Onarým Yaklaþým Levhalarý ile yaya bariyerleri kullanýlarak çevrilir. Sürücülerin platformu daha rahat görmesi saðlanmalýdýr. 06 Trafik iþaretlerinin yerleþtirilmesine T15 nolu Yolda Çalýþma iþaret levhasýnýn konulmasýyla baþlanýlmalýdýr. 07 Ýþaretleme, çalýþma bölgesinin en uzak noktasýndan baþlayýp, çalýþma yerine doðru yaklaþmak suretiyle yapýlmalýdýr. 08 Trafik iþaret levhalarýnýn herhangi bir nedenle devrilmesinin önlenmesi için sabitlenmelidir. 09 Çarpýlma, kirlenme, kaybolma vb. nedenlerden dolayý, trafik iþaretleri düzenli olarak kontrol edilmelidir.

25 10 Çalýþmalarýn geceye sarkmasý durumunda flaþörler kullanýlmalý ve lambalar yerlerine konulmadan önce yakýlýp kontrol edilmelidir Emniyet alanýnýn içerisinde ikaz ýþýklý bir araç bulundurulacak sa, bu araç ile çalýþma sahasý arasýnda en az 5 metre boþluk býrakýlmalýdýr Aktif çalýþma Çalýþma yapýlan alanlarý dýþýnda yerin çevresinde yayalarýn meyen kesim- trafiði engelle- güvenle geçiþini lerde çalýþma saðlayacak sahasý sýnýrlamalarý iþaretler þekilde ile sona erdirilerek aktif çalýþma iþaretleme yapýlmalý ve alanlarýnda yaya bariyerleri tekrar ile çevrilmelidir. baþlatýlmalýdýr. 16 Yapým 17 Yoldaki çalýþma çalýþmalarýnda bitirildikten düþük banket sonra trafik oluþmasý güvenliði önlenmeli, yönünden oluþan düþük gerekli tedbirler banketlerin kýþ alýnarak çalýþma mevsimine ile ilgili trafik girmeden önce iþaretlerinin ayný kota derhal getirilmesi kaldýrýlmasý saðlanmalýdýr. gerekmektedir. 12 Yaya geçiþleri için mutlaka bir alternatif yol gösterilmelidir. Geçici olan bu alternatif yaya yollarýnýn geniþliði en az 1 metre olmalýdýr. 15 Sathi kaplama yapýlan kesimlerde serbest malzeme oluþmamasý için serme sýkýþtýrmaya dikkat edilmeli ve sürücüleri uyarmak için etkili iþaretleme yapýlmalýdýr. 18 Trafik iþaretleri ve konilerin toplanmasýna, çalýþma sahasýna en yakýn noktadan baþlanýlmalýdýr.

26 BÖLÜM 21 YAPIM BAKIM VE ONARIM ÝÞLERÝNDE ÇALIÞMA ÇEÞÝTLERÝ 21.1 Çalýþma sahasý Çalýþmanýn yürütüldüðü alan ve bu alanýn yanýnda malzemelerin, aletlerin, kazý malzemelerinin depolandýðý ve çalýþma sýrasýnda araçlarýn manevrasý için kullanýlan bölüm, çalýþma sahasýdýr. Çalýþmalarýn engellenmemesi için çalýþma sahasýný yeterince geniþ tutmak gerekir. Bu saha araç ve yaya trafiðinden tamamen arýndýrýlmýþ ve emniyet alanýndan da ayrýlmýþ olmalýdýr. 26 Çalýþma sahasýnýn baþlangýç ve sonuna Karayollarý Güvenlik Önlemleri teknik þartnamelerinde belirtilen koniler veya Onarým Yaklaþým Levhalarý yerleþtirilir. Gece çalýþmalarýnda mutlaka ýþýklý yönlendirme levhalarý kullanýlýr. Çalýþmanýn boyutlarý, rakordman uzunluklarý, mesafeler, trafik yoðunluðu vs. konusunda standartlara uyulmasý gerekir Rakordman Çalýþma sahasý baþlangýcýndaki ön emniyet alanýnýn öncesinde ve çalýþma sahasýnýn sonundaki arka emniyet sahanlýðýnýn sonrasýnda, koniler veya Onarým Yaklaþým Levhalarý kullanýlarak rakordman oluþturulan kesimlerde, gece þartlarýnda flaþörler kullanýlmalýdýr. Çalýþma, gün içinde bitirilmeyecekse koniler yerine reflektif özellikleri nedeniyle Onarým Yaklaþým Levhalarýndan uygun olanýnýn kullanýmý tercih edilmelidir.

27 27 ÇALIÞMA SAHASI

28 GÝRÝÞ RAKORDMANI UZUNLUKLARI 28 EMNÝYET AÇIKLIKLARI

29 RAKORDMAN OLUÞTURULMASI GECE GÜNDÜZ 29 GECE GÜNDÜZ

30 30 Görüþün Yetersiz Olduðu Kesimlerde Ön Emniyet Açýklýðýnýn Uzatýlmasý Ýle Ýlgili Örnek

31 21.3 Kýsa Süreli Çalýþmalar Bu çalýþmalar, trafik akýþýnýn az olduðu zamanlarda sürdürülen ve üzerinden gece geçmeyecek olan çalýþmalardýr. Trafik akýþýnýn yoðunlaþtýðý zamanlarda çalýþmaya son verilmeli ve iþaretler kaldýrýlarak çalýþma bölgesi temizlenmelidir. Kýsa süreli çalýþmalarda, iki tür uygulama yapýlabilir. Bunlar; çalýþma yerinin koni ve levhalarla belirlenmesi yöntemiyle yapýlan sabit bakým çalýþmalarý veya araçlarýn iþaretlenmesi yöntemiyle yapýlan hareketl (mobil) bakým çalýþmalarýdýr. 31

32 21.4 Hareketli (mobil) Çalýþmalar 32 Çalýþmanýn cinsine göre bir veya daha fazla sayýda aracýn, fasýlalarla kýsa süreli durarak veya yavaþ hýzlarda hareket ederek yol boyunca yaptýðý çalýþmalardýr. Hareketli (mobil) çalýþmalar, yatay iþaretleme çalýþmalarýný, rutin yol bakým çalýþmalarýný, aydýnlatma bakým çalýþmalarýný, banket üzerinde yapýlacak boyama çalýþmalarý, asfalt yama çalýþmalarý ve drenaj bakým çalýþmalarý ile benzer çalýþmalarý kapsamaktadýr. Bu tip çalýþmalar esnasýnda, tek bir araç kullanýlacak ise görüþ mesafesi yeterli olmalýdýr. Çalýþma aracýnýn tepe ve dönemeçler nedeniyle görülememesi, trafik yoðunluðunun artmasý ve çalýþma aracýnýn çok yavaþ hareket etmesi gibi hallerde, (T-15) nolu Yolda Çalýþma, (T-4a, b, c) nolu Daralan Kaplama vb. gerekli trafik iþaretleri kullanýlmalý ve çalýþma ilerledikçe trafik iþaret levhalarý da kaydýrýlmalýdýr.

33 21.5 Hareketli (mobil) çalýþmalarda ikaz panolarý Yatay iþaretleme ve hareketli çalýþmalarda kullanýlan bakým kamyonlarýnýn arka kasa kapaðýnda tam reflektif malzemeden 'Dönüþ Adasý Ek Levhasý' biçiminde düzenlenen bir pano olmalýdýr. Bu panoda, iþaretleme kamyonunun bulunduðu þeride göre kullanýlabilecek 900 mm çaplý TT36a-b nolu 'Saðdan veya Soldan gidiniz' iþareti bulunabilir Ýþaretleme kamyonu arkasýnda kullanýlabilecek pano örneði Bakým kamyonu arkasýnda kullanýlabilecek pano örneði

34 34 Hareketli (mobil) Çalýþmalarda Banket ve Yol Dýþýnda Yapýlan Çalýþmalarda Ýþaretleme Ýle Ýlgili Örnekler

35 35 Hareketli (mobil) çalýþmalarda yol kapatýlmadan yapýlan yatay iþaretleme uygulamasý ile ilgili örnek

36 36 Hareketli (mobil) çalýþmalarda kaplama üstü yön levhasý bakým ve montajýnda iþaretleme ile ilgili örnek

37 37 Banket üzerindeki çalýþmalarda iþaretleme

38 38 Yol kenarýnda yapýlacak çalýþmalarda iþaretleme

39 39 Yol ortasýnda yapýlacak çalýþmalarda iþaretleme

40 40 Týrmanma þeritlerinde iþaretleme

41 41 3 þeritli bir yolda tek yönde seyreden trafiðin kapatýlmasý

42 42 Servis yollarýnýn iþaretlenmesi

43 43 Sathi kaplama yapýmý öncesi ve sonrasý iþaretleme

44 44 Astarlý kesimin iþaretlemesi

45 45 Sað þeridin kapatýlmasý (kýsa süreli çalýþmalarda)

46 46 Bölünmüþ yollarda yapým bakým ve onarým sahalarýnda iþaretleme

47 47 Bölünmüþ yollarda sol þeridin kapatýlmasý

48 48 Sol ve orta þeridin kapatýlmasý (Banketin þerit olarak kullanýlabildiði durumlar)

49 49 Yolun aktarýlmasý (Banketin þerit olarak kullanýlabildiði durumlarda)

50 50 Kavþak baþýndaki çalýþmalar için iþaretleme

51 51 Kavþakta ayrýlan kolda yapýlan çalýþmada iþaretleme

52 BÖLÜM 22 YAPIM BAKIM VE ONARIM SAHALARINDA KULLANILAN EKÝPMANLAR 22.1 Bakým Yeleði Yolda çalýþma yapan p e r s o n e l i n görünürlüklerinin saðlanmasý amacýyla kullandýklarý, sarý veya turuncu renklerde yansýtýcý özelliði olan yeleklerdir Koniler Çalýþma sahasýnýn sýnýrlandýrýlmasýnda kullanýlan koniler, gece görünürlüðü bakýmýndan yansýtýcý özelliðe sahip olmalý ve kýrýlgan olmayan malzemelerden üretilen koniler tercih edilmelidir. Uzun süreli çalýþmalarda ve tozlu ortamlarda kullanýlan koniler, belirli aralýklarla, gövde üzerinde oluþan toz tabakasý, egzoz dumaný vb. gibi yabancý maddelerden temizlenmelidir. BUNLARA DÝKKAT! Koniler, kýrmýzý ve beyaz renklerde olabileceði gibi tamamen turuncu renkte de olabilir. Koniler, düzgün, doðrusal bir hat oluþturacak þekilde yerleþtirilmelidir.

53 22.3 Uyarý ýþýklarý (flaþörler) 53 Yanýp sönen flaþörler, geceleyin ve görüþ mesafesinin yetersiz olduðu kötü hava koþullarýnda, emniyetli mesafede önceden sürücüleri uyarmak ve sürücülerin yaklaþým hýzlarýný düþürmek amacý ile kullanýlýr. Ayrýca, þerit aktarmalarýnda ve kaplamadaki mevcut daralmalarda, taþýt yolu kenarlarýnýn hiçbir tereddüde meydan vermeyecek þekilde belirlenebilmesi amacýyla, koniler ve Onarým Yaklaþým Levhalarý ile birlikte kullanýlmalýdýr. Çalýþma yapýlan kesimlerde, uyarý ýþýklarýndan baþka ayrýca sabit lambalar ile aydýnlatma yapýlabilir. Özellikle kavþaklarda yapýlan çalýþmalarda, sabit lambalar ile aydýnlatma yapýlmasýna özen gösterilmelidir. BUNLARA DÝKKAT! Gece ve görüþ mesafesinin yetersiz olduðu kötü hava koþullarýnda mutlaka flaþör kullanýn. Sürücüleri uyarmak ve hýzlarýný düþürmek amacýyla flaþör kullanýn. Belirli aralýklarla dizilmiþ uyarý ýþýklarýnýn senkronize bir þekilde çalýþmalarýný saðlayýn. Flaþör ýþýklarý sarý ve kýrmýzý renkli olmalý ve yol yüzeyinden azami yükseklikleri 1.20m 'yi aþmamalýdýr. Uyarý ýþýklarý, dakikada kez yanmalýdýr.

54 22.4 Iþýklý ok kullanýmý 54 Özellikle rakordman oluþturulan kesimlerde, trafiðin yönlendirilmesi için ýþýklý oklardan yararlanýlabilir. Iþýklý oklar, bir araç üzerine monte edilmiþ olarak kullanýlabileceði gibi bir römorka monteli olarak da kullanýlabilir. Bu oklar, istenildiðinde yanýp sönebilecek þekilde kullanýlabilmeli ve yerden en az 2 metre yükseklikte olmalýdýr.

55 22.5 Trafik el iþaretleri 55 Bir yüzünde kýrmýzý renkli 'DUR' diðer yüzünde yeþil renkli 'GEÇ' mesajlarý içeren Trafik El Ýþaretleri, tam reflektif malzemelerden imal edilmelidir. Reflektif malzemenin, yüksek performanslý veya süper yüksek performanslý olanlarý tercih edilmelidir. Trafik El Ýþaretleri, içten aydýnlatmalý olarak da imal edilebilirler Ýkazcý bayraklar Çalýþma sahasýna yaklaþan sürücüleri uyarmak amacýyla bayrakçýlar tarafýndan kullanýlýrlar. Uzun süreli çalýþmalarda, bir enerji kaynaðý ile çalýþan ve aþaðý yukarý hareket edebilen bir kola sahip bir alete monte edilebilirler. Bu tip aletler üzerinde uyarý ýþýðý (flaþör) bulunmalýdýr.

56 BÖLÜM 23 BAYRAKÇILAR 56 Çalýþma sahalarýnda kullanýlacak bayrakçýlar, trafiði yönlendirme konusunda eðitilmelidir. Bayrakçýlar, çalýþma sahasýnda oluþturulan rakordmanlardan önce araçlarýn seyir yönüne göre sað tarafta ve kaplama dýþýnda durmalý ve birbirlerini görebilecek pozisyonda bulunmalýdýr. Bayrakçýlardan birisine yönetme görevi verilmeli, diðer bayrakçý onun talimatlarý ile hareket etmelidir. Bayrakçýlarýn elinde bir yüzünde kýrmýzý renkli DUR, diðer yüzünde yeþil renkli GEÇ iþareti bulunan trafik el iþaretleri olmalýdýr. Çalýþma sahasý uzunluðunun 20 metreye kadar olduðu ve görüþün açýk bulunduðu kesimlerde, iki bayrakçý yerine tek bayrakçý kullanýlmasý yeterlidir. Tek bayrakçý kullanýlmasý halinde, bayrakçý, karþý þeridin dýþýnda ve çalýþma sahasýný ortalayacak þekilde durmalýdýr. Ýki bayrakçýnýn birbirini göremediði durumlarda, haberleþmelerini saðlamak üzere bayrakçýlara telsiz verilerek koordine içinde çalýþmalarý saðlanmalýdýr. Çalýþma sahalarýnda, herhangi bir trafik iþaret levhasý konulmaksýzýn yalnýz bayrakçý ile trafik kontrolü yapýlmaz.

57 BÖLÜM 24 YAPIM, BAKIM VE ONARIM SAHALARINDA YATAY VE DÜÞEY ÝÞARETLEME ESASLARI 24.1 Yatay iþaretleme: Yol kaplamasý yüzeyine çizilen çizgiler, geçme yasaklarýný bildirir. Þerit çizgileri ve yönlendirici oklar trafiðin seyir yönüne uygun þeridin kullanýlmasýný saðlar. Kenar çizgileri yolun kaplama sýnýrlarýný bildirir. Yaya geçidi gibi iþaretler, yolun yayalar tarafýndan da kullanýldýðýný gösterir. Ýstenen verimin alýnabilmesi için aþaðýdaki hususlara dikkat edilmelidir. Bakým ve onarým sahalarýnda, sarý renkli malzemeler kullanýlarak yatay iþaretleme yapýlabilir. 57 BUNLARA DÝKKAT! Yatay iþaretlerde, doðru geometrik boyutlandýrma olmalýdýr. Yani çizginin eni, boyu, sembol, yazý ve rakamlarý verilen toleranslarý aþmamalýdýr. Gündüz görünürlüðü için yeterince beyaz, ýþýðý geri yansýtma ve kirlenme direnci yüksek olmalýdýr. Her türlü ýþýk altýnda yeterince görünür olmalýdýr. Kaymaya karþý yeterince dirençli olmalýdýr. Tabana iyi yapýþan, her türlü hava þartýna ve tuza dayanýklý olmalýdýr. Aþýnmaya dayanýklý olmalýdýr ve yol yüzeyinde çok fazla kabarýklýk yapmamasý gereklidir. Uygulamadan sonra kuruma süresi kýsa olmalýdýr.

58 24.2 Düþey iþaretleme Standart trafik iþaret levhalarý genel olarak yolun saðýnda ve yerleþim birimleri içinde yaya kaldýrýmýndan, yoksa banketten 2.00 metre yükseklikte, yerleþim birimleri dýþýnda banketten 1,50 metre yükseklikte olacak þekilde monte edilmelidir. Ancak, T-28a, T-28b, T-29a, T-29b, T-30a, T-30b, T-33d, T-33e,T-33f, T - 34, T- 35 nolu iþaret levhalarýnýn konulduklarý kesimde yerden yükseklikleri 60 cm. ye kadar düþebilir. Yapým, bakým ve onarým sahalarýnda kullanýlacak standart trafik iþaret levhalarý, standart boyut, þekil ve renkleri deðiþtirilmeksizin kullanýlýr. Levhanýn çevresinde siyah bordür bulunacaktýr. Bu kesimlerde kullanýlmak üzere düzenlenecek Yapým, Bakým bilgi levhalarý ile ihaleli iþler Bilgi Levhasý ve Yaya Yönlendirme Bilgi levhalarý da sarý zemin rengi üzerinde siyah renkli yazý, rakam, þekil, sembol, resim ve bordür þeklinde düzenlenecektir. 58 BUNLARA DÝKKAT! Levha direkleri, yatay düzlem ile 90' lik açý yapmalý, sapmalarý 1' den büyük olmamalýdýr. Trafik iþaret levhalarýnýn, otoyol ve devlet yollarýnýn ana güzergahlarý üzerinde birbirlerine 100 m. den daha yakýna konulmamalarý gerekmektedir. Kavþak baðlantý kollarýnda ise iki levha arasýndaki mesafe en az 50 metre olmalýdýr. Bu mesafe zorunlu durumlarda, birbirlerinin görülmelerini engellememek koþuluyla 30 metreye düþürülebilir. Ayný trafik iþaret direði üzerinde en fazla iki trafik iþaret levhasý ve varsa bunlarla ilgili paneller kullanýlmalýdýr. Ýlave bir panelin doðrudan doðruya ait olduðu levhanýn hemen altýna monte edilmesi gerekir. Ayný direk üzerine konulan levhalarda, cývatadan tasarruf saðlamak bakýmýndan üstteki levhanýn altý ile alttaki levhanýn üstünün ayný cývata ile monte edilmesi levhalarýn inanýrlýðýný azaltacaðýndan bu þekilde montajdan kaçýnýlmalýdýr.

59 BÖLÜM 25 ONARIM YAKLAÞIM LEVHALARI 25.1 Onarým Yaklaþým Levhalarý Þerit kapatmada ve rakordman oluþturulan kesimlerde kullanýlacak Onarým Yaklaþým Levhalarý yerine gün içinde bitirilecek çalýþmalarda koniler kullanýlabilir. Ancak, uzun süreli çalýþmalarda Onarým Yaklaþým Levhalarý kullanýlmalýdýr. Yol yapým, bakým ve onarým sahalarýnda kullanýlan Yapým, Bakým Bilgi Levhalarý (YB -1a,b,c,d), sürücülere çalýþmanýn cinsi hakkýnda bilgi verilmek istenirse yolun saðýnda kullanýlan T-15 nolu Yolda Çalýþma iþaret levhasýnýn yerine kullanýlabilir. 59

60 Yol yapým, bakým ve onarým sahalarýnda iþaretlemeler Çalýþmalarda, trafiðe açýk olan yolun geniþliði göz önünde bulundurularak iþaretleme yapýlmalý ve trafik, iki yönlü veya tek yönde kontrollü olarak saðlanmalýdýr. Çalýþma yapýlan yol kesiminde, trafiðe açýk olan yolun geniþliði en az 5,50 metre veya daha geniþ ise trafik iki yönlü olarak saðlanýr.

61 BÖLÜM 26 KIÞ AYLARINDA ÝÞ SAÐLIÐI VE GÜVENLÝÐÝ UYGULAMALARI Belediyelerin kýþýn gerçekleþtirdiði yol çalýþmalarý esnasýnda trafik iþaretleri dýþýndaki levhalar, ýþýklar, iþaretler, aðaç, direk, yangýn musluðu, çeþme, parmaklýk, çit, ihata duvarý ve benzeri elemanlarýn tesis edileceði yerler, nicelik, nitelik, usul, esas ve þartlara göre yapýlmalýdýr. Çalýþma sahasýnda, 'emniyet alaný' na dikkat edilmesi gerekmektedir. 61 Çalýþmanýn yürütüldüðü saha trafikten arýndýrýlmýþ olmalýdýr. Kýþýn emniyet alaný oluþturmak çok önemlidir. Ulaþým sistemi kar veya buz ile kaplý yol yüzeyi ile trafikte seyreden þoförler ve yolu yapan çalýþanlarýn can güvenliðini en çok emniyet alaný tam oluþturulamamýþ bölgeler tehdit eder. Kýþýn yol çalýþmalarý esnasýnda uyarý levhalarý ve standart trafik iþaret levhalarý mutlaka gereken yerlere özenle konulmalýdýr. Deðiþik renk ve þekillerde ýþýk veya ýþýk yansýtýcý cisimlerle yapýlan düzenlemeler hava þartlarýnýn aðýrlýðý - hafifliði nispetinde kullanýlmalýdýr.

62 Çalýþma yapýlan yerin çevresi geceleri aydýnlatýlmalý çalýþma yerleri karlanmaya ve buzlanmaya karþý tuzlanmalýdýr. Çalýþmalarýn geceye sarkmasý durumunda flaþörler kullanýlmalý ve lambalar yerlerine konulmadan önce yakýlýp kontrol edilmelidir. Çalýþma yapýlan yerin çevresinde yayalarýn güvenle geçiþini saðlayacak þekilde iþaretleme yapýlmalý ve çalýþma sahasýnýn yaya kaldýrýmýna yakýn olan kesimi, yaya bariyerleri ile çevrilmelidir. 62 Çalýþanlar bu tedbirleri aldýktan sonra yol çalýþmasýnda, karlý yolun trafiðe açýlmasýnda, yol bakým ve onarýmýnda kullanýlan, kimyasallara çok dikkat etmelidir. Özellikle buzlu ve karlý yollarýn temizlenmesi için kullanýlan; tuz, kalsiyum klorür, kalsiyum asetat, magnezyum ya da kum gibi bakým iþlemlerinin etkinliðini saðlamak için kullanýlan tüm malzemelerin vücuda bir etki yapmamasý için çalýþanlarýn kimyasallara dayanýklý eldivenleri, gözlükleri, tulumlarý ve yine kimyasallara dayanýklý ayakkabýlarýný giymesi gerekmektedir.

63 BÖLÜM 27 BÝR ÝÞ KAZASI OLDUÐUNDA BUNLARA DÝKKAT! Ýþ kazasý olduðunda özellikle ilk defa bir iþ kazasý ile karþýlaþan kiþiler ne yapacaklarýný tam olarak kestiremez ve sýkýntý yaþarlar. Bir iþ kazasý olduðunda mutlaka þunlara dikkat ediniz: 63 Ýþ kazasýna uðrayan personele durumun gerektirdiði saðlýk yardýmlarý derhal yapýlmalýdýr. Ýþ kazasý jandarma veya polise derhal bildirilmelidir. Ýþyerinde iþ kazasýna iliþkin bir kaza raporu düzenlenmelidir. Ayrýca þahitlerin ifadesi alýnmalýdýr. Kaza, ilgili Sosyal Güvenlik Ýl Müdürlüðü\ Sosyal Güvenlik Merkezi'ne, iþ kazasý ve meslek hastalýðý bildirgesi ile doðrudan ya da taahhütlü posta ile yada elektronik ortamda en geç kazadan sonraki üç iþgünü içinde bildirilmelidir sayýlý Kanunun 14. Maddesi gereðince iþ kazasý ile ilgili rapor tanzim edilmelidir. Kazayla ilgili bir dosya hazýrlanarak evraklar burada muhafaza edilmelidir. Ýþveren, Kurumca olaya el konuncaya kadar iþ kazasý geçiren iþçinin saðlýk durumunun gerektirdiði saðlýk yardýmlarýný yapmakla yükümlüdür. Ýþ kazasýnýn SGK'ya bildirilmesi, o andan itibaren bu kazaya baðlanabilen sigorta yardýmlarýnýn alýnabileceði anlamýna gelmez. Bunun mümkün olabilmesi için, Kurum müfettiþlerince yapýlan incelemeler sonucunda belli unsurlarý taþýmasý ve yasal anlamda iþ kazasý sayýlmasý gereklidir. SGK, genel olarak þüpheli görülen olaylarla, iþveren ya da üçüncü kiþilerin sorumluluðunu gerektiren iþ kazasý olaylarý hakkýnda soruþturmaya gitmekte ve olayýn SGK Mevzuatý açýsýndan iþ kazasý olup olmadýðýný belirlemektedir.

64 ACÝL VE ÖNEMLÝ NUMARALAR Yangýn Ýmdat 110 Hýzýr Acil Servis 112 Alo Doktorum Yanýmda 113 Zehir Danýþma 114 Telefon Arýza 121 Ankesör Arýza 122 Teleks Arýza 123 Data Arýza 124 Kablo TV Arýza 126 TTNET 145 Alo Zabýta 153 Alo Trafik 154 Polis Ýmdat 155 Jandarma Ýmdat 156 Alo Sahil Güvenlik 158 Telekom Hizmet Danýþma 161 Alo Turizm Bilgi 170 Uyuþturucu Bilgi 171 Alo Gürültü 176 Orman Yangýný Ýhbar 177 Alo Valilik 179 Çevre Bilgi 181 Kadýn ve Sosyal Hizmetler 183 Saðlýk Danýþma 184 Su Arýza 185 Elektrik Arýza 186 Gaz Arýza 187 Cenaze Hizmetleri 188

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR (KKE) EĞİTİMİ

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR (KKE) EĞİTİMİ KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR (KKE) EĞİTİMİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN GENEL PRENSİPLERİ İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ? ÇALIŞANI KORUMAK ÜRETİM GÜVENLİĞİ SAĞLAMAK İŞLETME GÜVENLİĞİ SAĞLAMAK. KİŞİSEL KORUYUCU

Detaylı

Kaynak ve ilgili işlemlerde kullanılan koruyucu giyecekler için aranması gereken standart EN ISO 11611:2007 dir.

Kaynak ve ilgili işlemlerde kullanılan koruyucu giyecekler için aranması gereken standart EN ISO 11611:2007 dir. KAYNAK VE ERİMİŞ METAL SIÇRAMALARINA KARŞI KORUYUCU GİYSİLER Kaynak işlemi, birleştirilecek materyallerin dokunma yerlerinin ısı etkisiyle eritilerek birbirine kalıcı bir şekilde birleştirilmesi işlemidir.

Detaylı

Kaynak metalin lokal eritilmesi yoluyla metal parçaların birleştirilmesi işlemidir.

Kaynak metalin lokal eritilmesi yoluyla metal parçaların birleştirilmesi işlemidir. Kaynak metalin lokal eritilmesi yoluyla metal parçaların birleştirilmesi işlemidir. Kaynak işlemi sırasında oluşan metal parçalarının sıçraması, kaynak dumanı, radyan ışınları, gürültü, yüksek sıcaklığa

Detaylı

KARAYOLLARI İŞARETLEME TALİMATI

KARAYOLLARI İŞARETLEME TALİMATI 1. AMAÇ Yol çalışmalarında trafik işaretlemelerinin yapılması ve doğabilecek olan risklerin önlenmesidir. 2. UYGULAMA 2.1. Sahada çalışmalarda aşağıdaki kuralların uygulanması şarttır. 2.2. Ayrıca trafik

Detaylı

KARAYOLLARI İŞARETLEME TALİMATI

KARAYOLLARI İŞARETLEME TALİMATI 1. AMAÇ Yol çalışmalarında trafik işaretlemelerinin yapılması ve doğabilecek olan risklerin önlenmesidir. 2. UYGULAMA 2.1. Sahada çalışmalarda aşağıdaki kuralların uygulanması şarttır. 2.2. Ayrıca trafik

Detaylı

T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı. Sayı : 35677068-934.99-09/02/2015 Konu : Teklife Davet

T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı. Sayı : 35677068-934.99-09/02/2015 Konu : Teklife Davet Evrak Tarih ve Sayısı: 09/02/2015-6337 T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Sayı : 35677068-934.99-09/02/2015 Konu : Teklife Davet Sayın : Üniversitemiz Bakım Onarım ve

Detaylı

SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ

SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden - levha, - renk, - sesli ve/veya ışıklı sinyal, - sözlü iletişim ya da el kol işareti yoluyla

Detaylı

3. DONANIM. Yarý otomatik ve otomatik kaynaktaki temel elemanlar Þekil-2 ve Þekil-16'da gösterilmiþtir.. Þekil-16. Otomatik Kaynak Makinasý

3. DONANIM. Yarý otomatik ve otomatik kaynaktaki temel elemanlar Þekil-2 ve Þekil-16'da gösterilmiþtir.. Þekil-16. Otomatik Kaynak Makinasý 3. DONANIM Daha öncede belirtildiði gibi gazaltý kaynak yöntemi yarý otomatik veya otomatik olarak kullanýlabilir. Her iki halde de yöntemin temel elemanlarý aþaðýdaki gibidir : a) Kaynak torcu (hava veya

Detaylı

Kişisel Koruyucu Malzeme Seçimi ve Kullanımı

Kişisel Koruyucu Malzeme Seçimi ve Kullanımı Kişisel Koruyucu Malzeme Seçimi ve Kullanımı Sanayileşmeyle birlikte ortaya çıkan yeni makineler birçok riskleri de beraberinde getirmiştir. Bu riskleri azaltmak için de bazı koruyucu önlemler alınmıştır.

Detaylı

Çevre ve Atık Yönetiminde Öncü Kuruluş İSTAÇ A.Ş. Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi. İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİM SAN. VE TİC. A.Ş. www.istac.com.

Çevre ve Atık Yönetiminde Öncü Kuruluş İSTAÇ A.Ş. Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi. İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİM SAN. VE TİC. A.Ş. www.istac.com. Çevre ve Atık Yönetiminde Öncü Kuruluş İSTAÇ A.Ş. İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİM SAN. VE TİC. A.Ş. www.istac.com.tr Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi 1 Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi Tıbbi atıkların geçici

Detaylı

PÝLSA PE 100 BORULARI

PÝLSA PE 100 BORULARI PÝLSA PE BORULARI Plastik teknolojisinin hýzlý geliþimi hammadde üretiminde de önemli geliþmelerin yaþanmasýný saðlamýþtýr. PE 32, 40 ve 63 ten imal borular yüksek basýnç gerektirmeyen sistemlerde baþarý

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU MOIL BLUE

GÜVENLİK BİLGİ FORMU MOIL BLUE 1. MADDE / MÜSTAHZAR VE ŞİRKET / İŞ SAHİBİNİN TANITIMI 1.1 Madde/ Müstahzarın Tanıtılması Ürün adı 1.2 Madde / Müstahzarın Kullanımı Adblue 1.3 Firmanın Tanıtımı MİLAN PETROL SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 10013

Detaylı

KARAYOLU. Trafik ürünleri. elektrostart. Page 3 5 7 7 8 8 9 9 10 11 12 12

KARAYOLU. Trafik ürünleri. elektrostart. Page 3 5 7 7 8 8 9 9 10 11 12 12 KARAYOLU Trafik ürünleri LED IÞIKLI UYARI OK RÖMORKU TRAFÝK SÝNYAL LAMBALARI LEDLÝ MECBURÝ YÖN LEVHASI LEDLÝ DUR LEVHASI LEDLÝ ÇALIÞMA VAR LEVHASI LEDLÝ YAY GEÇÝDÝ LEVHASI LEDLÝ GEVÞEK MALZEMELÝ LEVHASI

Detaylı

6) YOL ÇİZGİLERİ VE DİGER İŞARETLEME ELEMANLARI

6) YOL ÇİZGİLERİ VE DİGER İŞARETLEME ELEMANLARI 6) YOL ÇİZGİLERİ VE DİGER İŞARETLEME ELEMANLARI Yol Çizgileri araçların düzen ve güvenli şekilde seyretmelerini sağlamak amacı ile üzerine Çizilen çizgilerdir Ayrıca park yeri olarak ayrılmış alanlarda

Detaylı

Kullanım kılavuzunuz AEG-ELECTROLUX EHG7835X http://tr.yourpdfguides.com/dref/629098

Kullanım kılavuzunuz AEG-ELECTROLUX EHG7835X http://tr.yourpdfguides.com/dref/629098 Bu kullanım kılavuzunda önerileri okuyabilir, teknik kılavuz veya için kurulum kılavuzu. Bu kılavuzdaki tüm sorularınızı (bilgi, özellikler, güvenlik danışma, boyut, aksesuarlar, vb) cevaplarını bulacaksınız.

Detaylı

İŞARET LEVHALARI TALİMATI

İŞARET LEVHALARI TALİMATI 1. AMAÇ İşyerinde kullanılan ve kullanılması gereken güvenlik ve sağlık işaretlerini belirlemek ve kullanımları doğrultusunda riskleri en aza indirmektir. 2. UYGULAMA İşaret levhaları özel bir tehlike

Detaylı

YOL YAPIM BAKIM VE ONARIMLARINDA TRAFİK İŞARETLEME STANDARTLARI

YOL YAPIM BAKIM VE ONARIMLARINDA TRAFİK İŞARETLEME STANDARTLARI YOL YAPIM BAKIM VE ONARIMLARINDA TRAFİK İŞARETLEME STANDARTLARI TRAFİK GÜVENLİĞİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI TRAFİK GÜVENLİĞİ İŞARETLEME ŞUBESİ MÜDÜRLÜĞÜ 212 :Her hakkı saklıdır. Bu Elkitabının bir kısmı veya tamamı

Detaylı

İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları:

İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları: İNSAN HATALARI İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları: Hataların Değerlendirilmesi Seçim: Eğitim: Tasarım: İŞ KAZALARI İnsan Hataları ve Kazalar Kazaların Oluşumu

Detaylı

TCDD. KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM ve EĞİTİM (KKD VE YÜKSEKTE ÇALIŞMA) TEKNİK ŞARTNAMESİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TCDD. KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM ve EĞİTİM (KKD VE YÜKSEKTE ÇALIŞMA) TEKNİK ŞARTNAMESİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TCDD TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEKNİK ŞARTNAME SİVAS BETON TRAVERS FABRİKASI MÜDÜRLÜĞÜ KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM ve EĞİTİM (KKD VE YÜKSEKTE ÇALIŞMA) TEKNİK ŞARTNAMESİ

Detaylı

Kişisel Koruyucu Ekipman

Kişisel Koruyucu Ekipman STANDARD LME-12:001908 Utr Dzl. A İçindekiler 1 Giriş... 3 2 Tanımlar... 3 3 Gereksinimler... 4 3.1 Genel Gereksinimler... 4 3.2 Zorunlu PPE kullanımına genel bakış... 4 3.3 Düşme Önleyici Ekipman... 6

Detaylı

BETON KATKILARI KILAVUZU

BETON KATKILARI KILAVUZU BETON KATKILARI KILAVUZU 04-2016 ÝÇÝNDEKÝLER Sertleþmeyi Hýzlandýrýcý Katký...2 BK02 Eski-Yeni Beton Aderans ve Su Geçirmezlik Katkýsý...8 BK03 Priz Hýzlandýrýcý Kimyasal Katlý...14 ÝÇÝNDEKÝLER BK05-C

Detaylı

PVC ATIK SU BORU VE EK PARÇALARI Pilsa PVC Atýk Su Boru ve Ek Parçalarý ATIK SU UYGULAMALARI ÝÇÝN PVC Atýk Su Boru ve Ek Parçalarý Atýk Su Projeleri için akýllý çözümler PVC ATIK SU BORU VE EK PARÇALARI

Detaylı

1 NİSAN 24. YILA MERHABA

1 NİSAN 24. YILA MERHABA NİSAN NİSAN. YILA MERHABA. YILA MERHABA PENYE 0 YAKA PENYE V YAKA LAKOS T-SHIRT.0.0 - Penye 0 Yaka (0 gr) - - - Penye 0 Yaka (0 gr) - Penye V Yaka (0 gr) YELEK SLOPET ÜRÜNLER 0 0 Lakos T-shırt&Penye &

Detaylı

Kullaným talimatlarý SETÜSTÜ OCAK. Ýçindekiler

Kullaným talimatlarý SETÜSTÜ OCAK. Ýçindekiler Kullaným talimatlarý SETÜSTÜ OCAK Türkçe, 1 Ýçindekiler Montaj, 13-16 Yerleþim Elektrik baðlantýsý Gaz baðlantýsý Veri tablosu Gaz beki ve hortum baþý özellikleri Cihazýn tanýtýmý, 17 Genel görünüm Çalýþtýrma

Detaylı

Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi

Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi olarak yetkilendirildik. Tek amacımız iş sağlığı ve güvenliğini yasal bir zorunluluk olmaktan

Detaylı

EĞĠTĠM NOTLARI DETAM YAYINLARI

EĞĠTĠM NOTLARI DETAM YAYINLARI GÜVENLĠK VE SAĞLIK ĠġARETLERĠ EĞĠTĠM NOTLARI YAYINLARI GÜVENLĠK VE SAĞLIK ĠġARETLERĠ Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden levha, renk, sesli ve/veya ışıklı sinyal, sözlü iletişim ya da el kol

Detaylı

KÝÞÝSEL KORUYUCU DONANIMLAR

KÝÞÝSEL KORUYUCU DONANIMLAR Bütün karýþýk sorunlarýn basit çözümleri vardýr ama bütün basit çözümler yanlýþtýr... (Karl Popper, Bilim Felsefecisi) Mustafa TAÞYÜREK Kimya Mühendisi M.Sc., Saðlýðý Bilim Uzmaný A Sýnýfý Güvenliði Uzmaný

Detaylı

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU Levha No Levha Temsili Resim Levha Boyutları (cm) Yükseklik x En UL-001 Makine, Alet ve Malzemelerinizi Özenli Kullanınız UL-002 Dikkat Tüpleri Bağlı Tut

Detaylı

MTD OHV Series FORM NO. 769-08890B. jqa=mêççìåíë=^âíáéåöéëéääëåü~ñí= =p~~êäêωåâéå= =déêã~åó

MTD OHV Series FORM NO. 769-08890B. jqa=mêççìåíë=^âíáéåöéëéääëåü~ñí= =p~~êäêωåâéå= =déêã~åó MTD OHV Series J15 FORM NO. 769-08890B jqa=mêççìåíë=^âíáéåöéëéääëåü~ñí= =p~~êäêωåâéå= =déêã~åó 4 11 19 27 35 43 51 58 65 72 79 87 96 104 112 119 126 134 141 148 155 162 171 179 188 197 206 213 221

Detaylı

İZMİR ADNAN MENDERES HAVALİMANI YENİ İÇ HATLAR TERMİNALİ VE ÇOKKATLI OTOPARK PROJESİ. İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ ve ÇEVRE ZİYARETÇİ SAHA GİRİŞ EĞİTİMİ

İZMİR ADNAN MENDERES HAVALİMANI YENİ İÇ HATLAR TERMİNALİ VE ÇOKKATLI OTOPARK PROJESİ. İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ ve ÇEVRE ZİYARETÇİ SAHA GİRİŞ EĞİTİMİ İZMİR ADNAN MENDERES HAVALİMANI YENİ İÇ HATLAR TERMİNALİ VE ÇOKKATLI OTOPARK PROJESİ İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ ve ÇEVRE ZİYARETÇİ SAHA GİRİŞ EĞİTİMİ HOŞGELDİNİZ İŞ KAZALARI Önlenebilir nedenlere bağlı olarak

Detaylı

OPERATION MANUAL. SYSTEM Inverter Air Conditioners FXAQ15PAV1 FXAQ20PAV1 FXAQ25PAV1 FXAQ32PAV1 FXAQ40PAV1 FXAQ50PAV1 FXAQ63PAV1

OPERATION MANUAL. SYSTEM Inverter Air Conditioners FXAQ15PAV1 FXAQ20PAV1 FXAQ25PAV1 FXAQ32PAV1 FXAQ40PAV1 FXAQ50PAV1 FXAQ63PAV1 OPERATION MANUAL SYSTEM Inverter Air Conditioners English Deutsch MODELS Wall-mounted type FXAQ15PAV1 FXAQ20PAV1 FXAQ25PAV1 FXAQ32PAV1 FXAQ40PAV1 FXAQ50PAV1 FXAQ63PAV1 Français Español Italiano ÅëëçíéêÜ

Detaylı

ÝÞ GÜVENLÝÐÝ BÝR YAÞAM TARZIDIR ÝÇÝNDEKÝLER; 1- BÝRÝNCÝ BÖLÜM 3 Amaç, Kapsam ve Tanýmlar a)amaç b)kapsam c)tanýmlar 2- ÝKÝNCÝ BÖLÜM 6 Ýþverenin/Ýþveren Vekilinin Yükümlülükleri, Çalýþanlarýn görüþlerinin

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN SEKTÖREL UYGULAMALARI

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN SEKTÖREL UYGULAMALARI T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN SEKTÖREL UYGULAMALARI Sakine OVACILLI Çalış a ve Sosyal Güve lik Baka lığı İş Sağlığı ve

Detaylı

Makine ve Ekipmanlarla Güvenli Çalışma Prensipleri KADİR BAYRAK 145148045

Makine ve Ekipmanlarla Güvenli Çalışma Prensipleri KADİR BAYRAK 145148045 Makine ve Ekipmanlarla Güvenli Çalışma Prensipleri KADİR BAYRAK 145148045 Amaç : Makine ve ekipmanlarla yapılan çalışmalarda güvenlik sistemlerinin tanıtılması ve uygulamada dikkat edilmesi gereken önemli

Detaylı

MHJ HÝDROFOR Kullaným Kýlavuzu

MHJ HÝDROFOR Kullaným Kýlavuzu MHJ HÝDROFOR Kullaným Kýlavuzu Kitap Revizyon Tarihi: 160905 Kitap Baský Tarihi: 160905 Revizyon No: 3 ÝÇÝNDEKÝLER 05 06 07 08 09 11 12 13 13 14 15 16 17 18 Giriþ Genel Uyarýlar Garanti ve Servis Genel

Detaylı

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN EĞİTİM SİSTEMİNE ENTEGRE EDİLMESİ PROJESİ

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN EĞİTİM SİSTEMİNE ENTEGRE EDİLMESİ PROJESİ T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN EĞİTİM SİSTEMİNE ENTEGRE EDİLMESİ PROJESİ Kişisel Koruyucu Donanım Tanıtım ve Eğitim Seti Ders

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kafa Koruma) İÇERİK Kafa Koruma

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kafa Koruma) İÇERİK Kafa Koruma KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kafa Koruma) İÇERİK Kafa Koruma 1 Amaç Her katılımcı, çimento fabrikalarında kafa koruma için kullanılan KKE hakkında bilgi sahibi olabilecek. Her katılımcı kendisine

Detaylı

İŞ ve TRAFİK GÜVENLİĞİ ÜRÜNLERİ FİYAT LİSTESİ

İŞ ve TRAFİK GÜVENLİĞİ ÜRÜNLERİ FİYAT LİSTESİ ADELA IS GUV.EKP.TRAFIK YOL MALZ.SAN.TIC.LTD.STI I.O.S.B. AYKOSAN SAN.SIT. 6'LI E BLOK NO:65 BASAKSEHIR-ISTANBUL Tel: +90 212 671 35 05 (Pbx) Fax: +90 212 629 99 74 www.seckinis.com & www.selective.com.tr

Detaylı

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MÜDÜRLÜĞÜ YOL BAKIM VE ONARIM ÇALIŞMALARINDA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MÜDÜRLÜĞÜ YOL BAKIM VE ONARIM ÇALIŞMALARINDA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ YOL BAKIM VE ONARIM ÇALIŞMALARINDA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ Numan ELMAS Makine Mühendisi İş Güvenliği Uzmanı (A Sınıfı) Yol çalışmaları için alınacak tedbirler yapılan çalışmanın türüne, konumuna, yol durumu

Detaylı

HAVACILIK ELEKTRİĞİ TEKNİK ELEMANLARI DERNEĞİ (HAVELTED) Atatürk Bulvarı Ulus İş hanı E Blok Kat 4 No: 421 Ulus ANKARA Tel / Fax: 0 312 310 26 36

HAVACILIK ELEKTRİĞİ TEKNİK ELEMANLARI DERNEĞİ (HAVELTED) Atatürk Bulvarı Ulus İş hanı E Blok Kat 4 No: 421 Ulus ANKARA Tel / Fax: 0 312 310 26 36 HAVACILIK ELEKTRİĞİ TEKNİK ELEMANLARI DERNEĞİ (HAVELTED) Atatürk Bulvarı Ulus İş hanı E Blok Kat 4 No: 421 Ulus ANKARA Tel / Fax: 0 312 310 26 36 HAVALİMANLARINDA ÇALIŞAN ELEKTRİK PERSONELİNİN KARŞI KARŞIYA

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU DEMİR-3-KLORÜR SOLÜSYON GBF NO : 200-011 TARİH : EYLÜL 98 CAS NO: 7705-08-0 1-) KİMYASAL MADDE VEYA ÜRÜNÜN VE FİRMANIN TANIMI

GÜVENLİK BİLGİ FORMU DEMİR-3-KLORÜR SOLÜSYON GBF NO : 200-011 TARİH : EYLÜL 98 CAS NO: 7705-08-0 1-) KİMYASAL MADDE VEYA ÜRÜNÜN VE FİRMANIN TANIMI 1-) KİMYASAL MADDE VEYA ÜRÜNÜN VE FİRMANIN TANIMI Ürün adı : Demir-3-Klorür Solüsyon Formulü : FeCl 3 2-) KİMYASAL BİLEŞİMİ Maddenin kimyasal adı : Demir-3-klorür (FeCl 3 ) Sinonimleri : Demir (III) Klorür

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN SEKTÖREL UYGULAMALARI

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN SEKTÖREL UYGULAMALARI T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN SEKTÖREL UYGULAMALARI Sakine OVACILLI Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve

Detaylı

Tersanelerde İş Güvenliği Uygulamaları

Tersanelerde İş Güvenliği Uygulamaları Tersanelerde İş Güvenliği Uygulamaları Hazırlayan Necdet DEMİR Tersane Kazaları ceza hukuk bilirkişisi Üsküdar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Necdet DEMİR Kimdir? 1990 Yılı Yıldız Üniversitesi Endüstri

Detaylı

o t o m a t i k s i g o r t a l a r 1 2 O t o m a t i k S i g o r t a l a r Vikotech 3 VT B - Kesme Kapasitesi 3 = 3kA 4 = 4,5kA 6 = 6kA 10 = 10kA Devre Kesici (Breaker) Kablo giriþi Her tip otomat barasý

Detaylı

TMMOB MAKÝNA MÜHENDÝSLERÝ ODASI UYARIYOR! SOBA - ÞOFBEN - BACA KAZALARINA KARÞI GEREKLÝ BÝLGÝ ve ÖNLEMLER Bilgisizlik ve ihmal yüzünden ülkemizde her yýl yüzlerce insanýmýz sobalar, þofbenler ve kombilerden

Detaylı

HP - 1 Gres için HP - 2 Sývý yað için EL KUMANDALI POMPALAR TANITMA VE KULLANMA KILAVUZU VERSÝYON 1.01

HP - 1 Gres için HP - 2 Sývý yað için EL KUMANDALI POMPALAR TANITMA VE KULLANMA KILAVUZU VERSÝYON 1.01 HP - 1 Gres için HP - 2 Sývý yað için EL KUMANDALI POMPALAR TANITMA VE KULLANMA KILAVUZU VERSÝYON 1.01 GÝRÝÞ Tüm makineler, ekipmanlar ve araçlar yýpratýcý çalýþma koþullarý altýnda uzun süre çalýþtýklarý

Detaylı

Tanımlar Küçük gerilim: Tehlikeli gerilim: Alçak gerilim: Yüksek gerilim:

Tanımlar Küçük gerilim: Tehlikeli gerilim: Alçak gerilim: Yüksek gerilim: Tanımlar Küçük gerilim: Anma gerilimi 50 Volt a kadar olan gerilim değeridir. Tehlikeli gerilim: Etkin değeri Alternatif akımda 50 Volt un, doğru akımda 120 Volt un üstünde olan, yüksek gerilimde ise,

Detaylı

CQUARTZ NEDİR? CQUARTZ yeni bir high-end teknoloji ile üretilmiş nano bir üründür.

CQUARTZ NEDİR? CQUARTZ yeni bir high-end teknoloji ile üretilmiş nano bir üründür. SERAMİK KAPLAMA CQUARTZ NEDİR? CQUARTZ SiO2 dünyanın en zor malzemelerinden biridir. Ürünün saflık derecesi % 99.9 olduğu için, elmas gibi sert olur. Bu da uygulama yapılan otomotiv yüzeyin de çok sert

Detaylı

TRAFİK İŞARETLERİNİN YERLEŞTİRİLMESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

TRAFİK İŞARETLERİNİN YERLEŞTİRİLMESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR TRAFİK İŞARETLERİNİN YERLEŞTİRİLMESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR Kemal Selçuk ÖĞÜT Doç. Dr. İstanbul Teknik Üniversitesi İstanbul, Türkiye ksogut@ins.itu.edu.tr GİRİŞ Trafik işaret levhaları, yolu

Detaylı

Nokia Telefon Hoparlörü HF-300 Kullaným Kýlavuzu

Nokia Telefon Hoparlörü HF-300 Kullaným Kýlavuzu Nokia Telefon Hoparlörü HF-300 Kullaným Kýlavuzu 9203868 1. Baský TR UYGUNLUK BÝLDÝRÝMÝ NOKIA CORPORATION þirketi, bu HF-34W ürününün Directive 1999/5/EC kararýnýn esas þartlarý ve diðer ilgili hükümleri

Detaylı

BALIKÇI BARINAKLARI YÖNETMELÝÐÝNDE DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA DAÝR YÖNET Perþembe, 30 Ekim 2008

BALIKÇI BARINAKLARI YÖNETMELÝÐÝNDE DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA DAÝR YÖNET Perþembe, 30 Ekim 2008 BALIKÇI BARINAKLARI YÖNETMELÝÐÝNDE DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA DAÝR YÖNET Perþembe, 30 Ekim 2008 28 Ekim 2008 SALI Resmî Gazete Sayý : 27038 YÖNETMELÝK Tarým ve Köyiþleri Bakanlýðýndan: Taþpýnar Muhasebe BALIKÇI

Detaylı

Kullanım kılavuzunuz SIEMENS ET13051 http://tr.yourpdfguides.com/dref/3564122

Kullanım kılavuzunuz SIEMENS ET13051 http://tr.yourpdfguides.com/dref/3564122 Bu kullanım kılavuzunda önerileri okuyabilir, teknik kılavuz veya için kurulum kılavuzu. Bu kılavuzdaki tüm sorularınızı (bilgi, özellikler, güvenlik danışma, boyut, aksesuarlar, vb) cevaplarını bulacaksınız.

Detaylı

1 MALZEME 2 CEPHE KAPLAMASI 5 KORUMA VE BAKIM ANKRAJ 3.1 / KESME 3.2 / DELME 4.4 / UYGUN YERDE DEPOLAMA

1 MALZEME 2 CEPHE KAPLAMASI 5 KORUMA VE BAKIM ANKRAJ 3.1 / KESME 3.2 / DELME 4.4 / UYGUN YERDE DEPOLAMA PANELLER 1 SI 1 / ANKRAJ / 3 / 31 / KESME 3 / DELME 41 / 4 / 44 / UYGUN YERDE DEPOLAMA 5 KORUMA VE BAKIM IVANKA paneller, zengin desen grafik ve ince beton ve sert kaba ve zengin dokulu kadar bir sahiptir

Detaylı

TANITMA VE KULLANMA KILAVUZU

TANITMA VE KULLANMA KILAVUZU LUBMATIC - DC Standart ELEKTRÝKLÝ SIVI YAÐ VE SIVI GRES POMPALARI TANITMA VE KULLANMA KILAVUZU VERSÝYON 1.00 SANAYÝ ve TÝCARET BAKANLIÐINCA TESPÝT EDÝLEN KULLANIM ÖMRÜ 10 YIL. GÝRÝÞ Bu tanýtma ve kullanma

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNŞAAT TEKNOLOJİSİ SAHA EMNİYET TEDBİRLERİ 582YIM273

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNŞAAT TEKNOLOJİSİ SAHA EMNİYET TEDBİRLERİ 582YIM273 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNŞAAT TEKNOLOJİSİ SAHA EMNİYET TEDBİRLERİ 582YIM273 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri

Detaylı

7.Hafta: Risk ve Risk Analizi. DYA 114 Çevre Koruma. BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ

7.Hafta: Risk ve Risk Analizi. DYA 114 Çevre Koruma. BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ 7.Hafta: Risk ve Risk Analizi DYA 114 Çevre Koruma BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ RİSK ve RİSK ANALİZİ Risk Belirli bir tehlikeli olayın meydana gelme olasılığı

Detaylı

1 - Vitroseramik yüzey 2- Sýcak yüzey ikaz lambasý 3 - Kontrol düðmeleri 4 - Alt muhafaza 5 - Vitroseramik tek bölgeli ýsýtýcý

1 - Vitroseramik yüzey 2- Sýcak yüzey ikaz lambasý 3 - Kontrol düðmeleri 4 - Alt muhafaza 5 - Vitroseramik tek bölgeli ýsýtýcý OCAK AOB-6005 Deðerli Müþterimiz, Beklentinizin üzerinde ürün sunmayý amaç edinen VESTEL, modern tesislerde özenle üretilen ve titiz bir kalite kontrolünden geçirilen ürünleri kullanýmýnýza sunmaktadýr.

Detaylı

İş Güvenliği, Çevre Ve Sağlık

İş Güvenliği, Çevre Ve Sağlık İş Güvenliği, Çevre Ve Sağlık KAZA Beklenmedik bir anda ortaya çıkan ve maddi manevi zarar veren olaydır. Bir kazanın iş kazası sayılabilmesi için gerekli olan koşullar yasayla belirlenmiştir. (506 sayılı

Detaylı

Plastra bir Asya Trafik A.Ş. markasıdır. Katalogda yer alan ürünler Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenmiştir. www.asyatrafik.com.

Plastra bir Asya Trafik A.Ş. markasıdır. Katalogda yer alan ürünler Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenmiştir. www.asyatrafik.com. Plastra bir Asya Trafik A.Ş. markasıdır. Katalogda yer alan ürünler Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenmiştir. 20 2015 www.asyatrafik.com.tr ÜRÜN KATALOĞU 2015 Hakkımızda Plastra markalı yol güvenliği

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU. 1) Ürün ve Şirket Tanımlaması. 2) Muhteviyat Bilgisi. 3) Muhtemel Tehlike Bilgisi. 4) İlk Yardım Önlemleri

GÜVENLİK BİLGİ FORMU. 1) Ürün ve Şirket Tanımlaması. 2) Muhteviyat Bilgisi. 3) Muhtemel Tehlike Bilgisi. 4) İlk Yardım Önlemleri 1) Ürün ve Şirket Tanımlaması Ürün bilgisi : İki komponentli, bitümle modifiye edilmiş, poliüretan esaslı dilatasyon dolgu ve izolasyon malzemesi Ürün ticari ismi : CERMIPROOF PB Şirket ünvanı : Koramic

Detaylı

VZO ve VZOA SERÝSÝ YAKIT SAYAÇLARI TANITIM VE KULLANIM KILAVUZU

VZO ve VZOA SERÝSÝ YAKIT SAYAÇLARI TANITIM VE KULLANIM KILAVUZU VZO ve VZOA SERÝSÝ YAKIT SAYAÇLARI TANITIM VE KULLANIM KILAVUZU LÜTFEN KILAVUZU OKUYUNUZ... Kahraman Ýthalat, Ýhraca t, Taahhüt ve Ticaret Lt d. Þ ti. Kazým Karabekir Caddes i No :95/36 Ýskitle r - ANKARA

Detaylı

ÇELİK-EL TARIM MAK. LTD.ŞTİ.

ÇELİK-EL TARIM MAK. LTD.ŞTİ. ÇELİK-EL TARIM MAK. LTD.ŞTİ. OT SİLAJ MAKİNESİ KULLANMA KLAVUZU 3. ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ İHSAN DEDE CAD. 13.SK. NO:11 SELÇUKLU/KONYA TEL: 444 49 42 FAKS: 0332.345 15 04 www.celikeltarim.com info@celikeltarim.com

Detaylı

BORU VE KAPLAR ÜZERİNDEKİ İŞARETLER İLE İLGİLİ ASGARİ GEREKLER

BORU VE KAPLAR ÜZERİNDEKİ İŞARETLER İLE İLGİLİ ASGARİ GEREKLER BORU VE KAPLAR ÜZERİNDEKİ İŞARETLER İLE İLGİLİ ASGARİ 1 1. İçinde tehlikeli madde veya preparatların bulunduğu veya depolandığı kaplar ile bunları ihtiva eden veya taşıyan, görünür borular; yürürlükte

Detaylı

AÇIK ALAN FITNESS TEKNİK ŞARTNAMESİ

AÇIK ALAN FITNESS TEKNİK ŞARTNAMESİ AÇIK ALAN FITNESS TEKNİK ŞARTNAMESİ GENEL ÖZELLİKLER 1. Set içeriğinde yer alan tüm aletlerin taşıyıcı ana gövdeleri Ø 168 mm. çapında ve 5-4 mm. et kalınlığında metal malzemeden imal edilmiştir. 2. Ana

Detaylı

Kullanım kılavuzunuz MTD PETROL LAWN MOWER http://tr.yourpdfguides.com/dref/3402436

Kullanım kılavuzunuz MTD PETROL LAWN MOWER http://tr.yourpdfguides.com/dref/3402436 Bu kullanım kılavuzunda önerileri okuyabilir, teknik kılavuz veya için kurulum kılavuzu. Bu kılavuzdaki tüm sorularınızı (bilgi, özellikler, güvenlik danışma, boyut, aksesuarlar, vb) cevaplarını bulacaksınız.

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi

Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi ÖĞRENİM HEDEFLERİ Araç bakımının önemini ve gerekliliği öğrenmek, Aracın günlük, haftalık ve aylık kontrollerinin yapılmasının önemini öğrenmek, Periyodik

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU BETEX ALÇI LEVHA SU

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU BETEX ALÇI LEVHA SU Sayfa : 1/5 1. Madde/Müstahzar ve Şirketin Tanımı Ürün Adı: Alçı Levha Su Kullanım Alanları: Nem ve suya karşı dayanım istenilen mutfak, banyo, tuvalet vb. mekânlarda kullanılan su emme oranı azaltılmış

Detaylı

Plastra bir Asya Trafik A.Ş. markasıdır. Katalogda yer alan ürünler Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenmiştir. www.asyatrafik.com.

Plastra bir Asya Trafik A.Ş. markasıdır. Katalogda yer alan ürünler Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenmiştir. www.asyatrafik.com. Plastra bir Asya Trafik A.Ş. markasıdır. Katalogda yer alan ürünler Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenmiştir. 20 2016 www.asyatrafik.com.tr ÜRÜN KATALOĞU 2016 Hakkımızda Plastra markalı yol güvenliği

Detaylı

Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma

Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma 1 Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma 13. Enerji dağıtım tesisleri, yangın veya patlama riski oluşturmayacak şekilde tasarlanarak kurulur ve işletilir. Kişilerin, doğrudan veya dolaylı teması

Detaylı

Kullanma Kýlavuzu ve Montaj Talimatý

Kullanma Kýlavuzu ve Montaj Talimatý Kullanma Kýlavuzu ve Montaj Talimatý Davlumbaz Modelleri DA 5960 W, DA 5990 W, DA 5990 W EXT tr-tr Davlumbazý kurmadan ve çalýþtýrmadan önce mutlaka Kullanma Kýlavuzunu okuyunuz. Böylece hem kendinizi

Detaylı

ÜSKÜDAR İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İSG EĞİTİM SEMİNERİ Sinan Akduman İSG UZMANI

ÜSKÜDAR İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İSG EĞİTİM SEMİNERİ Sinan Akduman İSG UZMANI ÜSKÜDAR İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İSG EĞİTİM SEMİNERİ İSG UZMANI 1 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İş Sağlığı ve Güvenliği Semineri Programı Programın İçeriği Tanışma ve Program Hakkında Bilgilendirme Okullarımızdaki

Detaylı

GİYİM MALZEMELERİ TEKNİK ŞARTNAMESİ

GİYİM MALZEMELERİ TEKNİK ŞARTNAMESİ İŞ GÜVENLİĞİ GİYİM MALZEMELERİ TEKNİK ŞARTNAMESİ A- Giyim Malzemeleri 1. İş Pantolonu 2. Yelek Çok Cepli İş Yeleği 3. Kaban 4. Mont 5. Yağmurluk Takımı Balıkçı PVC 6. Yağmurluk 7. Belediye Logolu Renkli

Detaylı

39-)KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR

39-)KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR 39-)KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR Çalışanı; yürütülen işten kaynaklanan, sağlık ve güvenliği etkileyen bir veya birden fazla riske karşı koruyan, çalışan tarafından giyilen, takılan veya tutulan, bu maksada

Detaylı

Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN

Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN ULAŞTIRMA MÜHENDİSLİĞİ Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN 2 2-TEMEL KAVRAMLAR 3 Karayolu: Her türlü kara taşıt ve yaya ulaşımı için oluşturulmuş kamunun yararına açık arazi şeridi Karayolu trafiği: Karayolunu

Detaylı

Evet. Hayır. Alınması Gereken Önlem Sorumlu Kişi. Tamamlanacağı Tarih

Evet. Hayır. Alınması Gereken Önlem Sorumlu Kişi. Tamamlanacağı Tarih Durak ofisi zemini, kayma veya düşmeyi önleyecek şekilde uygun malzeme ile kaplanmış ve İç ve dış zeminler (durak girişi, zemini vs.) düzenli olarak kontrol edilmekte mi? Durak ofisi zemininde çökme, engebe

Detaylı

PLASTİK, KAUÇUK, METAL YOL GÜVENLİĞİ ÜRÜNLERİ

PLASTİK, KAUÇUK, METAL YOL GÜVENLİĞİ ÜRÜNLERİ PLASTİK, KAUÇUK, METAL YOL GÜVENLİĞİ ÜRÜNLERİ Plastra markalı yol güvenliği ürünlerimiz, trafik ve yol standartlarına uygun olarak üretilmektedir. Türkiye de 81 şehirde ve Dünya da 50 den fazla ülkede

Detaylı

1-Üst Mahya 2-3 yol mahya 3- Yan mahya. 4- Mahya Bitiş Kapama 5- Dere 6- Saçak kapama

1-Üst Mahya 2-3 yol mahya 3- Yan mahya. 4- Mahya Bitiş Kapama 5- Dere 6- Saçak kapama PVC PANEL KİREMİT 2 3 4 1 6 5 1-Üst Mahya 2-3 yol mahya 3- Yan mahya 4- Mahya Bitiş Kapama 5- Dere 6- Saçak kapama ÜRÜN BİLGİSİ ASA ile kaplanan DURAMİT PVC Panel Kiremitleri ko-ekstrüzyon teknolojisiyle

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU OYUN GRUBU ELEMANLARI: kule helezon kaydırak platformu 3 gen platform 2 ad 5 basmaklı merdiven çatı 150 cm helezon kaydırak 150 cm düz kaydırak platform korkuluğu 3 ad yaprak figürü bacak giydirme figürü

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU KOMPRESÖR YAĞI 68

GÜVENLİK BİLGİ FORMU KOMPRESÖR YAĞI 68 1. MADDE / MÜSTAHZAR VE ŞİRKET / İŞ SAHİBİNİN TANITIMI 1.1 Madde/ Müstahzarın Tanıtılması Ürün adı 1.2 Madde / Müstahzarın Kullanımı Endüstriyel Yağ MİLAN PETROL SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 1.3 Firmanın Tanıtımı

Detaylı

prorange TM Oil MaxiCut Oil

prorange TM Oil MaxiCut Oil Sıvı geçirmez, kesiklere dirençli bir eldiven olarak tasarlanıp geliştirilen, yağlı ortamlarda kesiklere karşı korumayı; kavrama, konfor, esneklik ve hünerle birleştirir. 6 boy, 2 kaplama çizgisi ve 4

Detaylı

Sağlık Etkileri: Alçı levhanın kesilmesi ve zımparalanması sırasında açığa çıkan toz bazı sağlık sorunlarına yol açabilir:

Sağlık Etkileri: Alçı levhanın kesilmesi ve zımparalanması sırasında açığa çıkan toz bazı sağlık sorunlarına yol açabilir: Rev. No :00 Sayfa :1/5 1. Madde/Müstahzar ve Şirketin Tanımı Ürün Ticari Adı: Rigips Suya ve Yangına Dayanıklı Alçı Levha Kullanım Alanları: Belirli bir düzeydeki su ve yangın dayanımı, akustik performans

Detaylı

Baumit ArtlinePutz. Kaplama

Baumit ArtlinePutz. Kaplama Baumit ArtlinePutz Kaplama Ürün Cephelerin dekoratif tasarımında kullanılan, kullanıma hazır, kıvamlı, organik bağlayıcılı, ince kat örtücü bir kaplamadır. Dış ve iç cepheler için tane dokuya sahip bir

Detaylı

DOĞRU SEÇİMİ ETKİN KULLANIMI

DOĞRU SEÇİMİ ETKİN KULLANIMI İŞİS O C KİŞİSEL KORUYUCU DOĞRU SEÇİMİ ETKİN KULLANIMI Solunum Koruması Maske seçiminde mutlaka ortamda yeterli oksijen olup olmadığından emin olunmalıdır. Ortamdaki zararlı maddeye göre maske seçilmelidir.

Detaylı

TEKSTİL İŞL.SAN.TİC.A.Ş RİSK ANALİZİ DEĞERLENDİRME FORMU

TEKSTİL İŞL.SAN.TİC.A.Ş RİSK ANALİZİ DEĞERLENDİRME FORMU TEKSTİL İŞL.SAN.TİC.A.Ş RİSK ANALİZİ DEĞERLENDİRME FORMU RİSK ANALİZ NO: 0001 RİSK ANALİZ TARİHİ: BÖLÜM: KİMYASAL DEPO VE BOYA MUTFAKLARI BÖLÜMÜ TEH. TEHLİKE FAALİYET / KİMLER RİSK KORUMA İHTİMAL ŞİDDET

Detaylı

HAS METALLER

HAS METALLER www.hasmetaller.com.tr info@hasmetaller.com.tr 2000 m2 kapalı alanımızda sizlere hizmek vermekteyiz. KESİM BÜKÜM Sac, profil, köşebent, kesim, büküm şekil ve ebatları tamamen ihtiyaç duyulan özelliğe

Detaylı

İçindekiler. Sayfa. Uyarılar 1. Talimatlar 2. Açıklamalar 3. Ürün Bilgileri ve Tanıtımı 4. Dübel Özellikleri 5. Dübel ve Post Montajı 6

İçindekiler. Sayfa. Uyarılar 1. Talimatlar 2. Açıklamalar 3. Ürün Bilgileri ve Tanıtımı 4. Dübel Özellikleri 5. Dübel ve Post Montajı 6 KURULUM KILAVUZU İçindekiler Sayfa Uyarılar 1 Talimatlar 2 Açıklamalar 3 Ürün Bilgileri ve Tanıtımı 4 Dübel Özellikleri 5 Dübel ve Post Montajı 6 Bariyer Montajı 7-8 Montajın Resimli Anlatımı 9-10 Bariyer

Detaylı

EK-D GÜNEŞ ÖLÇÜM İSTASYONU KONTROL İŞLEMLERİ. Güneş Ölçüm İstasyonunda aşağıdaki meteorolojik değişkenler ve algılayıcının adı aşağıda verilmiştir.

EK-D GÜNEŞ ÖLÇÜM İSTASYONU KONTROL İŞLEMLERİ. Güneş Ölçüm İstasyonunda aşağıdaki meteorolojik değişkenler ve algılayıcının adı aşağıda verilmiştir. EK-D GÜNEŞ ÖLÇÜM İSTASYONU KONTROL İŞLEMLERİ Güneş Ölçüm İstasyonunda aşağıdaki meteorolojik değişkenler ve algılayıcının adı aşağıda verilmiştir. Değişken adı Güneş Radyasyonu Güneşlenme Süresi Rüzgar

Detaylı

Personel Servisi Değerlendirme Formu

Personel Servisi Değerlendirme Formu 1. AMAÇ Sayfa: 1 / 5 Bu çalışmanın amacı firmamızın güvenliği açısından uygunluğunu denetlemek ve eksikliklerin belirlenerek giderilmesi konusunda çalışmalar yapmaktır. 2. FİRMA BİLGİLERİ Ünvanı : Adresi

Detaylı

PROTEK PROSTAR İtfaiyeci Elbisesi

PROTEK PROSTAR İtfaiyeci Elbisesi PROTEK PROSTAR Üretim Model Numarası 832100 o Dış Katman: Nomex Outershell Tough o Nem Bariyeri: Örgü Kumaşa lamine edilmiş PU Membran o Isı Katmanı: %100 Aramid keçe o İç Astar: Aramid/Viscose FR 50/50,

Detaylı

Kişisel Koruyucu Donanım. OSHA Office of Training and Education 1

Kişisel Koruyucu Donanım. OSHA Office of Training and Education 1 Kişisel Koruyucu Donanım OSHA Office of Training and Education 1 İşçileri işyeri tehlikelerinden koruma İşverenler çalışanları, makineler, tehlikeli maddeler ve yaralanmalara neden olabilecek tehlikeli

Detaylı

ELEKTRİK ARKLARININ TERMAL ETKİLERİNE KARŞI KORUYUCU GİYSİLER

ELEKTRİK ARKLARININ TERMAL ETKİLERİNE KARŞI KORUYUCU GİYSİLER ELEKTRİK ARKLARININ TERMAL ETKİLERİNE KARŞI KORUYUCU GİYSİLER ELEKTRİK ARKININ OLUŞTURDUĞU TEHLİKELER KİMLER RİSK ALTINDA? ARABA TAMİR BAKIM SERVİSLERİ KİMYA TESİSLERİ GIDA İŞLEME FABRİKALARI HASTANELER

Detaylı

Kullanım kılavuzunuz BEKO LG-BKE 5600 D http://tr.yourpdfguides.com/dref/3578670

Kullanım kılavuzunuz BEKO LG-BKE 5600 D http://tr.yourpdfguides.com/dref/3578670 Bu kullanım kılavuzunda önerileri okuyabilir, teknik kılavuz veya BEKO LG-BKE 5600 D için kurulum kılavuzu. Bu kılavuzdaki BEKO LG-BKE 5600 D tüm sorularınızı (bilgi, özellikler, güvenlik danışma, boyut,

Detaylı

ÜRÜN AVANTAJLARI ÜRÜN BİLGİSİ RENK GARANTİSİ ANTİ-KOROZYON SES YALITIMI ELEKTRİK YALITIMI YÜKSEK VE DÜŞÜK SICAKLIKLARA DAYANIKLILIK YANGIN SINIFI

ÜRÜN AVANTAJLARI ÜRÜN BİLGİSİ RENK GARANTİSİ ANTİ-KOROZYON SES YALITIMI ELEKTRİK YALITIMI YÜKSEK VE DÜŞÜK SICAKLIKLARA DAYANIKLILIK YANGIN SINIFI PVC PANEL KİREMİT ÜRÜN BİLGİSİ ÜRÜN AVANTAJLARI ASA ile kaplanan DURAMİT PVC Panel Kiremitleri ko-ekstrüzyon teknolojisiyle üretilmiş, 2 katmanlı özel çatı kaplama levhalarıdır. Üst katman malzemesi olarak,

Detaylı

Flanş Profili 20 mm x 4 mt - 0,60 mm 2,500 /mt 25 mm x 4 mt - 0,60 mm 3,000 /mt 30 mm x 4 mt - 0,70 mm 3,700 /mt 20 mm x 4 mt - Paslanmaz 25 mm x 4 mt - Paslanmaz Köşe Elemanı 20 mm Köşe Elemanı 0,250

Detaylı

İŞ ve TRAFİK GÜVENLİĞİ ÜRÜNLERİ FİYAT LİSTESİ

İŞ ve TRAFİK GÜVENLİĞİ ÜRÜNLERİ FİYAT LİSTESİ ADELA IS GUV.EKP.TRAFIK YOL MALZ.SAN.TIC.LTD.STI I.O.S.B. AYKOSAN SAN.SIT. 6'LI C BLOK NO:23 BASAKSEHIR-ISTANBUL Tel: +90 212 671 35 05 (Pbx) Fax: +90 212 629 99 74 www.seckinis.com & www.selective.com.tr

Detaylı

6302 5475 02/2003 TR Kullanõcõ için. Kullanma Kõlavuzu. Logano GE434 Logano plus GB434. Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz

6302 5475 02/2003 TR Kullanõcõ için. Kullanma Kõlavuzu. Logano GE434 Logano plus GB434. Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz 6302 5475 02/2003 TR Kullanõcõ için Kullanma Kõlavuzu Gaz Yakõtlõ Kazan Logano GE434 Logano plus GB434 Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz Önsöz Bu kõlavuz hakkõnda Bu cihaz ilgili Norm ve Yönetmelikler

Detaylı

TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU

TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU PROFİL KESME MAKİNASI 5 MODEL -RTM695- TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU 8 CİHAZIN ÜNİTELERİ 1. AÇMA / KAPAMA ŞALTERİ 2. KORUYUCU KAPAK 3. TUTMA KOLU 4. KESME DİSKİ 5. MAKİNA TABANI 6. AKTİF KORUMA 7. TAŞ KİLİTLEME

Detaylı

8 MART EHLİYET SINAVI Trafik ve Çevre Soruları

8 MART EHLİYET SINAVI Trafik ve Çevre Soruları - 1-1. Aşağıdakilerden hangisi, yaya ve sürücülerin trafikteki davranışlarının altında yatan psikolojik süreçleri inceler? A) Adli tıp B) Kazazede C) Trafik psikolojisi D) İlk yardımcı 2. I- Araçların

Detaylı

Bosch aksesuarları 11/12 Çalışma güvenliği Genel bakış 789. Unutmayın bir profesyonel kendi güvenliğini de düşünmelidir!

Bosch aksesuarları 11/12 Çalışma güvenliği Genel bakış 789. Unutmayın bir profesyonel kendi güvenliğini de düşünmelidir! Bosch aksesuarları 11/12 Çalışma güvenliği Genel bakış 789 İş güvenliği Unutmayın bir profesyonel kendi güvenliğini de düşünmelidir! Bosch kalitesi çalışma güvenliği ile de ilgili komple bir aksesuar programı

Detaylı

Plastra bir Asya Trafik A.Ş. markasıdır. Katalogda yer alan ürünler Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenmiştir.

Plastra bir Asya Trafik A.Ş. markasıdır. Katalogda yer alan ürünler Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenmiştir. Plastra bir Asya Trafik A.Ş. markasıdır. Katalogda yer alan ürünler Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenmiştir. 202017 www.asyatrafik.com.tr ÜRÜN KATALOĞU 2017 Hakkımızda Plastra markalı yol güvenliği

Detaylı