Yrd. Doç. Dr. Latif Onur UĞUR

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yrd. Doç. Dr. Latif Onur UĞUR"

Transkript

1 Yrd. Doç. Dr. Latif Onur UĞUR

2 İnşaat sözleşmesi, müteahhidin, iş sahibinin ödemeyi borçlandığı bir bedel karşılığında taşınmaz bir yapı eseri meydana getirip, bunu teslim etmeyi borçlandığı sözleşmedir. İnşaat sözleşmesi, niteliği itibariyle bir istisna sözleşmesidir. Bu sözleşme ile müteahhit, bir inşa eseri (yapı eseri, inşaat, yapı) meydana getirmeyi borçlanırken, iş sahibi de bir bedel ödemeyi borçlanmaktadır.

3 Sözleşmenin amacı; hakları, görevleri, zorunlulukları ve sorumlulukları taraflar arasında oluşturmak ve risk dağılımını sağlamaktır. Bir zorunluluğu ya da görevi kabul etmek, bu görev ya da zorunluluğu birinin yetersizliği, kabiliyetsizliği, dikkatsizliği ya da hatası, ya da dışarıdaki bir kaynak ya da olaydan etkilenilerek yerine getirememe olasılığını da beraberinde getirir. Fakat her sözleşmeli anlaşmada olduğu gibi kontrat, temel kuralları belirler, kontratın uygulanması tarafların iyi niyetine ve birbirleriyle olan ilişkilerine bağlıdır. İnşaat kontratı, kontratı yapanın bu işi üstlenmek için uygun gördüğü fiyat ile; kontrol edilebilir ve kontrol edilemez riskleri kabul etmesi arasında bir dengelemedir. Yapılacak işin ücreti, kısmen de olsa bu işi yapacak kişinin bu işte gördüğü riski yansıtır ve kontrata dayalı anlaşmalar, kimin ne kadar riski taşıyacağı dikkate alınarak yapılmalıdır.

4 Gerek proje özellikleri; gerekse iş yerindeki mevcut jeolojik, topoğrafik, hidrolojik, hidrolik ve meteorolojik şartlar birer risk unsuru haline gelmektedir. Bunların da dışında, ülkenin genel şartları, yasal düzenlemeler, ithalat/ihracat ve gümrük uygulamaları, diğer ülkelerle ilişkileri, ekonomik durumu da risk hanesinde yer alacak konulardır. Tüm bu kriterlerin etkidiği sözleşme metni ve içeriği karşısında, işveren kuruluşun durumu ise başlı başına belirsizlik ve risk içeren bir konudur. İnşaat yapmak da yaptırmak da, başlı başına risklerin kol gezdiği ve makul şekilde dağıtılmasının önem arz ettiği bir macera mahiyetindedir. Maceranın sonunda zafer ve kahramanlık (zamanında, gereken kalite ve maliyette tamamlama, para kazanma, istihdam sağlama, nam kazanma, saygınlık sağlama vb.) olabileceği gibi hezimetler de (geç kalma, maliyetlerin öngörüleni aşması, kalite ve standart düşüklüğü, yetersizlik, zarar etme, mallarını ve ticari itibarını kaybetme hatta batma) gerçekleşebilir.

5

6 1. Anlaşma (Sözleşme Metni): Müteahhidin ve iş sahibinin isimlerini, yapının tamamlanması için verilen zamanı, kullanılacak olan ödeme şeklini ve yapılacak olan yapıyı tasvir eder. Diğer dokümanlar ana sözleşmeye atıfta bulunularak hazırlanabilir. Bu dokümanlar arasında yapının yapılacağı yere ait olan zemin raporu veya dizayncıya ait olan diğer teknik dokümanlar olabilir. 2. Genel Sözleşme Şartları: Bu doküman, inşaatlarda genel olarak kullanılan genel yönetim prosedürleri topluluğu nu kapsar. Bu şartlar, işveren ve müteahhit arasındaki ilişkiyi kontrol yada işverenin temsilcisinin sorumluluklarını ve sözleşme maddelerini kapsar.

7 Bazı işverenler de kamu ya da profesyonel organizasyonlar, örneğin; CMMA (Contract Management Assosiation) AGC (The Associated General Contractors of America) ICE (Institution of Civil Engineers) AIA (American Institute of Architects) JTC (Joint Contracts Tribunal of Architects) FIDIC (International Federation of Consulting Engineers) Türkiye de; Yapım İşlerine Ait Tip Sözleşmeler (Ek 6. Anahtar Teslimi Götürü Bedel İşler İçin ve Ek 7. Teklif Birim Fiyatlı İşler İçin) tarafından yayımlanmış olan anlaşma şartlarını uygularlar.

8 Bu genel şartlar: İşverenin hakları ve sorumlulukları Yapım yöneticisinin ve dizayncının otoriteleri Müteahhidin hakları ve sorumlulukları Teminatlar ve sigortalar Sözleşme üzerindeki iş kapsamı hakkındaki değişiklikler Anlaşma ücreti ve ödemesi konusundaki değişiklikler Sözleşme zamanındaki değişiklikler Denetim Yapım hataları ve düzeltilmesi Kişisel hakların korunması Taşeronlar ve bunların iş almalarına dair hükümler Yapılan işin garantisi Anlaşmazlıkların çözümü ve Sözleşmenin erken sonlandırılmasıdır.

9

10 Yapılacak sözleşme analizlerinde ve sözleşme yönetimi faaliyetlerinde ilgili konuların hangi alan içinde değerlendirilmesi gerektiğinin belirlenmesi ve ilgili tedbir ve uygulamaların bu esasa uygun olarak yapılması gerekmektedir.

11 İnşaat için her şey hazır... Proje, malzeme, ekipman... Ancak inşaata başladığı andan itibaren sizi bekleyen pek çok risk olduğunu da biliyorsunuz. Peki oluşacak risklere karşı yeterince güvenceniz var mı? Bu konudaki ihmalin doğuracağı ciddi sonuçları dikkate alıyor musunuz? Bu alanda inşaat faaliyetlerinin başlangıcından bitimine kadar ani ve beklenmedik tüm risklere çok yönlü bir güvenceler aranmalıdır. Müteahhit, projeyle ilgili bir takım riskleri karşılamak için sigorta yaptırır. Sigorta poliçesi, önceden yatırılan bir ücret veya pirim karşılığında, önceden belirtilen olabilecek kayıp veya ödenecek borçlara karşı anlaşılan bir sözleşmedir. Ana maddeler genellikle sözleşme dokümanlarında belirtilir ancak kesintiler, masraflar veya diğer risklerden bir kısmını müteahhit üstlenirse primlerde azaltma yoluna gidilebilir.

12 Müteahhit risk sigortası Müteahhidi yapım sırasındaki yıkılma veya tahribat olaylarından korur. Bu poliçe bazen tüm olasılıkları bazen de yangın, rüzgâr ya da patlama gibi olayları içerir. Tüm Riskler sigortası deprem hariç hepsini kapsar. Ayrıca şantiyede depolanan malzemeleri de içerir. Bu sigorta hatalı işçiliği veya arızalı malzemeden kaynaklanan tahribat veya zararları içine almaz. Genel sorumluluk sigortası Müteahhidi, bir üçüncü şahsın fiziksel yaralanmalarından dolayı hak iddia etmesinden korur. Mal zararı sigortası Müteahhidin malına gelecek zararlardan dolayı oluşacak maddi kayıptan müteahhidi korur. Ekipman sigortası Müteahhidi, çeşitli kazalar veya hırsızlık olaylarından dolayı oluşabilecek maddi kayıplara karşı korur. Sadece sahibi bulunulan, kiralanan veya vade ile alınan malı korur. Motorlu Taşıt sigortası Müteahhidi, sahip olduğu otomobillerin veya araçların otoyollarda veya caddelerde yaptığı kazalardan dolayı mağdur olan insanların hak talep etmelerinden korur. Şemsiye sorumluluk sigortası Bu sigortanın kapsamı çok geniştir. Örneğin genel sorumluluk sigortası iki milyon YTL kapsama sahipken bu tür bir sigortanın kapsamı elli milyon YTL yi bulabilir. İşçilerin tazminat sigortası Müteahhidi, şantiye sahasında işçilerin ölümüyle veya yaralanmasıyla sonuçlanabilecek bir kazaya karşı korur.

13

14 A Seçim Kriterleri (mavi) Matrisin mavi alanı, bir sözleşme formu seçerken hesaba katılacak altı anahtar kriteri kapsamaktadır. B Risk Alanları (yeşil) Matrisin yeşil alanı, bir sözleşme formu seçerken hesaba katılacak üç anahtar risk alanını kapsamaktadır. C Yüksek/Düşük Karakteristiklerin okunmasında, her anahtar kriter için çubuk ölçeği. Her kriterin yüksek yada düşük kapasite değerini uyumlu olarak gösterir. Çubuklar, özel bir sözleşmenin hangi sınırlar içinde seçilebileceğinin sınırını gösterir. D Yüklenici/İşveren Her anahtar risk alanında çubukların yerleşimini değerlendirmek için ölçek. Her riskin nerede yer aldığını gösterir. Çubuklar, özel bir sözleşme için risklerin hangi bölgelere ayrıldığını gösterir. E Maliyet kesinliği Bu, yüksek fiyat kesinliğinin sebeplendirilmesindeki uyumlaştırmayı sağlamada kullanılır. F Varyasyonlar için kapasite Bu, yönetim varyasyonları için bir ılımlı yüksek kapasite sağlar. G Müşteri gereklilikleri Bu, projenin yönetiminde, yüksek düzeydeki müşteri gereksinimlerinin yumuşatılabilirliğini göstermektedir. H Hız Dizayndan tamamlamaya kadar gerçekleştirmenin ılımlaştırma hızıdır. I Çözümlerin açıklığı Düşük açıklık = sözleşmesel çözümlerin göreceli zor olması J Karmaşıklık Karmaşıklığın geniş bir alanını kapsayarak, projelere uygulanabilecek kabiliyet/yapabilirlik alanını belirler. K Dizayn ile yönetim ayrımı Sözleşmenin proje tasarımcıları ve yöneticilerin aynı kimseler olması yada iletişime çok kapalı olmaları. Dizayn ve yönetim arasında düşük ayrım bulunması. L Varsayımlar Yüklenici sözleşme altındaki varsayımlar konusunda ana riski taşır. M Kalite bozuklukları/hataları Yüklenici sözleşme altındaki inşaat kalitesi hataları/başarısızlıkları konusunda ana riski taşır. N Gecikmeler Yüklenici sözleşme altındaki gecikmeler konusunda ana riski taşır.

15

16 Teklif bedelinde artışa sebep olan hususlar %92 durumu %77 %72 %67 %61 İş içeriklerinde muğlaklık/kesin olmama Tazmin etme Olayları geciktirme Sözleşme dökümanlarının yetersizliği Likitleştirilmiş zararlar Bu çalışmada aynı zamanda, belirtilen bölgede uygulanan sözleşmelerin %74 ünün işverenlerce hazırlandığı/hazırlatıldığı ve ancak kalan %25 inin teklifçilerle/yüklenicilerle görüşmelere ve tartışmalara açık olduğu belirlenmiştir.

17 R. Zaghloul ve F. Hartman ın Construction Contracts: The Cost Of Mistrust adlı araştırmalarında, yüklenici firmaların maliyetlerinin, bu değerlendirmelerin ardından, işin toplam bedelinin %8 i ile %20 si arasında değişikliğe uğradığı (arttığı) belirlenmiştir. Bu artıştaki kriterlerin en önemlileri; işveren ile firma arasındaki iş ve ticaret ilişkileri, işin özelliğine bağlı şartlar, sözleşme tipi ve sözleşmenin iyi hazırlanmış olması olarak şekillenmektedir.

18 Sözleşme Riskleri ASCE İşgücü, malzeme ve ekipman temini Yüklenici Yüklenici İşgücü uyuşmazlıkları Yüklenici Yüklenici İşgücü ve ekipman verimlilikleri Yüklenici Yüklenici Alt yükleniciler ile ilgili koordinasyon Kazalar/güvenlik önlemleri Yüklenici Yüklenici Kaliteli üretim/kalite güvence Yüklenici Yüklenici İş programlarının doğruluğu Malzeme kusurları Yüklenici Yüklenici Değişken saha koşulları İşveren İşveren Olumsuz hava koşulları Enflasyon İki taraf Yüklenici Ödemelerde yaşanan gecikmeler İşveren Yüklenici Grev Onay ve gerekli izinler İşveren İşveren İş miktarındaki değişiklikler İşveren Yüklenici Tasarım değişiklikleri/kusurlu tasarım İşveren İşveren Doğal afetler İşveren Belirsiz Savaş/ayaklanma halleri Metraj artışları Saha ulaşımı İşveren İşveren Üçüncü kişilerden kaynaklanan gecikmeler İki taraf Belirsiz Uyuşmazlıkların çözümündeki gecikmeler İşveren İki taraf Araştırmalar, testler Ekolojik zararlar İşveren Vergiler İşveren Yasal değişiklikler İşveren İşveren Bürokratik gecikmeler Tahmin edilemeyen maliyetler

19 Tablodan da görüleceği üzere 1979 da her iki tarafın da sorumlu bulunduğu enflasyon riskleri 1995 te yükleniciye transfer edilmiş; ödemelerde yaşanan gecikmelerin ve iş miktarındaki değişmelerin riskleri işverenden yükleniciye aktarılmıştır. Doğal afetler konusundaki işveren riski azalırken uyuşmazlıkların çözümündeki gecikmelerden kaynaklanan riskler eskiden işverenin üzerindeyken 1995 te her iki tarafa paylaştırılmıştır. Buradan, son trendlere göre sorumluluk ve risklerin yalnız ülkemizde değil yurt dışında da yükleniciye aktarıldığı görülmektedir.

20 F. İncir in, İnşaat Sektöründe Risk Yönetimi ve Kaliteye Etkisi adlı çalışmasında, inşaat firmalarımızın sistematik risk yönetimi anlayışına sahip olmadıkları, risk analizi tekniklerini bilmedikleri, risk kavramını sadece uygulamada karşılaşılabilecek bir problem olarak algıladıkları ve bu probleme karşı ek süre ve maliyet değerleri ekleyerek teklif dosyası hazırladıkları belirlenmiştir. Veriler, inşaat sektöründe karşılaşılan risklerin süre, maliyet, verimlilik ve kalite üzerinde önemli etkisi olduğunu göstermiştir.

21 L.O. Uğur, M. Erdal ve U.N. Baykan, Yapım İşleri Genel Şartnamesi nde İşveren İle Yüklenicinin Sorumluluk Paylaşımının Proje Maliyetlerine Etkisi adlı, 2006 tarihli çalışmalarında; YİGŞ üzerinde sorumlulukların işveren ve yüklenici arasında nasıl paylaştırıldığının şematik olarak görülebilmesi için bir sorumluluk paylaşım listesi oluşturmuşlar, 18 yüklenici firmaya uygulanan bir anket çalışması ve bu çalışma üzerinde yapılan analizler sonucunda yüklenicinin karşıladığı risklerin işverenden daha fazla olduğunu belirlemişlerdir.

22 Araştırmacılar bu çalışmalarında; kamu yapım projelerinde, ihale risk analizlerinden yapım işleri sözleşme yönetimine kadar tüm çalışmalara esas teşkil eden Bayındırlık Bakanlığı Yapım İşleri Genel Şartnamesi nin, çok iyi bilinmesi ve analiz edilmesi gerektiğini ve her türlü sorumluluk ve risklerin faaliyetlere göre teker teker tespit ve irdelenmesinin yapılmasının da, sağlıklı bir yapım projesi gerçekleştirilip tamamlanması için hayati önem arz etmekte olduğunu ifade etmişlerdir, Çalışmalarında, Bayındırlık Bakanlığı Yapım İşleri Genel Şartnamesi nde sorumluluk ve risklerin; işveren ile yüklenici arasında nasıl dağıldığını araştırmışlar; teklif ve ihale bedellerini, dolayısı ile yapının maliyetini direkt olarak etkileyen bu sorumluluk ve risklerin hangi konularda kimlerin üzerinde yoğunlaştığını incelemişlerdir.

23 Müteahhit firmalarca yapılan puanlandırma sonucunda 542,32 puanlık toplam sorumluluk değerlerinin dağılımı yüklenici ve işveren için sırası ile 361,45 ve 180,88 değerlerini almış bu değerler de bütünün sırası ile % 66,7 ve % 33,3 lük bölümlerine karşılık gelmiştir. Bu verilerin grafiksel ifadesi Şekil 1. de verilmiştir. Buradan yapılan tespit, YİGŞ nde yükleniciye aktarılan sorumluluk ve risklerin, mevcutların büyük kısmı olduğu, işverenin ise daha düşük düzeyde riske maruz kaldığıdır.

24 Madde no İçerik Ort. Puan 6a İşyerinin yükleniciye teslimi b Arazi ve zemin etütlerinin kesin projenin revize edilmesini gerektirdiği işler ile doğal afet sebebiyle ön veya kesin proje üzerinden ihale edilen işlerde uygulama projesinin hazırlanması veya hazırlatılması a 48a 9b 12i 13a İşin, sözleşmesinde belirlenen zamanda tamamlanıp geçici kabule hazır hale getirilmesi 7.61 Yüklenicinin taahhüdünü ihale dokümanı ve sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getirmemesi veya işi süresinde bitirmemesi halinde işin feshi 7.50 İşyerlerindeki her türlü araç, malzeme, ihzarat, iş ve hizmet makineleri, taşıtlar, tesisler ile yapılan işin biten kısımları ile doğal afetler ile hırsızlık, sabotaj gibi risklere karşı (all risk) sigorta yaptırmak 7.33 Nihai projelerin (as-built drawings) hazırlanıp orjinalleri idareye teslimi 7.22 Sözleşme konusu işlerin uygulama projelerine uygun olarak yapılması b Yüklenicinin, üstlenmiş olduğu işi bütünüyle projelerine, sözleşme ve şartnamelerine, fen ve sanat kurallarına uygun olarak yapması 7.11

25 FIDIC İnşaat İşleri Genel Şartnamesi nde Sorumluluk ve Risk Dağılımının Proje Maliyetine Etkisi adlı çalışmalarında L.O. Uğur, U.N. Baykan ve M. Erdal; risklerin değerlendirilme yönteminin nihai maliyeti doğrudan etkilemekte olduğunu belirtmişlerdir. Çalışmalarında FIDIC İnşaat İşleri Genel Şartnamesi ndeki sorumluluk ve risklerin işveren, mühendis ve yüklenici arasındaki dağılımı araştırılmıştır. Teklif ve ihale bedellerini, dolayısıyla yapının maliyetini doğrudan etkileyen bu sorumluluk ve risklerin, hangi konularda ve işveren, mühendis ile yüklenicinin hangisinin üzerinde yoğunlaştığı, bu yoğunlaşmanın hangi hususlar olduğu farklı yüklenici firmalara uygulanan bir anket yardımıyla incelenmiştir.

26

27 Madde no İçerik Ort. Puan 11.1.a Hidrolojik ve zemine ait bilgilerin temini ve yükleniciye verilmesi İşyeri zilyetliğinin yükleniciye verilmesi İş yerindeki tüm çalışma ve yapım yöntemlerinin uygunluğu, stabilitesi ve emniyet c İşyerini görme ve her türlü bilgiye sahip olma a Savaş, çarpışma, istila, dış düşman hareketleri b 20.4.c 20.4.h 6.4 İsyan, ihtilal, ayaklanma, askeri yada gaspçı iktidar, iç savaş 7.19 Nükleer yakıtların kaynak olduğu iyonlaştırıcı radyasyon ve radyoaktivite zehirlenmesi 7.00 Doğal güçlerin anormal bir şekilde harekete geçmesi 6.94 Çizim ve talimatların yükleniciye verilmesinde gecikme olması 6.75

28 Son iki çalışmanın birlikte değerlendirilmesi ile; Türkiye de kamu taahhüt işlerinde çalışan bir inşaat firmasının yüklendiği sorumluluk ve risklerin (bütünün %66,7 si), FIDIC esaslı yurtdışı yapım projelerine göre (bütünün %46,4 ü) önemli miktarda yüksek olduğu anlaşılmaktadır. Buna ek olarak Yapım İşleri Genel Şartnamesi ne göre işverenin (yani devletin) üzerine aldığı sorumluluk ve riskler (bütünün %33,3 ü), FIDIC esaslı projelerde işverenin üzerine düşenden (bütünün %39,5 i) daha az olmaktadır. Bu veriler esas alındığında taahhütçü firmalarımızın, faaliyetlerinde Türkiye dışındaki ülkelere yönelmeye başlamalarının, bu tespitle ilişkili bulunma olasılığının pek de düşük olmadığı akla gelmektedir.

29 Yapım İşleri Genel Şartnamesi Sorumluluk Dağılımı Madde Başlığı Sorumluluk Yüklenici İşveren Açıklama 6. İş yerinin yükleniciye teslimi 7. Yüklenicinin kendi ihtiyacı için kullanacağı yerler İşyerinin yükleniciye teslimi Kazık ve röperleri işin sonuna kadar korumak ve toprak işlerine ait eksen kazıklarını da, bu işler bittikten sonra boy kesite göre tekrar yerlerine çakmak El konacak taşınmaz malların kamulaştırılmasına veya geçici işgaline ait harita, plan, cetveller ve diğer bütün işlemler Yükleniciye teslim edilmiş olan işyerlerinde değişiklik İş başına getirilmiş olan malzeme, araç ve makinelerin yeni iş yerine taşınması giderleri ile eski iş yerinde (kurulmuş ise) şantiye bina ve tesislerin yeni iş yerine taşınma ve kurulma Yükleniciye ait tesisler için kullanacağı yerlerin seçimi

30 FIDIC İnşaat İşleri Genel Şartnamesi kapsamındaki sorumluluklar, paylaşım oranları, puanlandırma ve sorumluluk ağırlığı hesaplamalarının ve süresel etki bazında yüklenici, mühendis ve işveren için toplam sorumluluk değerleri Sorumluluk Paylaşım Oranları Puanlama Sorumluluk Ağırlığı Madde no Sorumluluk/Ye tki Açıklama Yüklenici Mühendis İşveren Proje tamamlanma süresine etki Yüklenici Mühendis İşveren İşlerin bir kısmının taşerona verilmesi Yüklenici tarafından sunulup onaylatılan çizimlerin ve teknik şartnamenin kontrolluğa verilmesi Gerekli çizim ve talimatların yükleniciye verilmesi Çizim ve talimatların yükleniciye verilmesinde gecikme olması Bu sebeple yüklenicinin gecikmeye uğraması halinde süre uzatımı verilmesi ve sözleşme bedeline ekleme yapılması kontrollükçe düzenlenir

31 Risk Grupları ve Önem Dereceleri Çok düşük Düşük Orta Fazla Çok fazla Tasarım riskleri Çevresel riskler Finansal ve ekonomik riskler Politik riskler Yasal riskler İnşaat riskleri Hava koşulları İşletme ile ilgili riskler Doğal afetler

32 Sözleşme Sorumluluklarında Risklerin Dağılımı İşgücü, malzeme ve ekipman temini İşgücü uyuşmazlıkları İşgücü ve ekipman verimlilikleri Alt yükleniciler ile ilgili koordinasyon Kazalar/güvenlik önlemleri Kaliteli üretim/kalite güvence İş programlarının doğruluğu Malzeme kusurları Değişken saha koşulları Olumsuz hava koşulları Enflasyon Ödemelerde yaşanan gecikmeler Grev Onay ve gerekli izinler İş miktarındaki değişiklikler Tasarım değişiklikleri/kusurlu tasarım (İşverenin yaptırdığı projeler) Tasarım değişiklikleri/kusurlu tasarım (Yüklenicinin yaptığı projeler) Doğal afetler Savaş/ayaklanma halleri Metraj artışları Saha ulaşımı Üçüncü kişilerden kaynaklanan gecikmeler Uyuşmazlıkların çözümündeki gecikmeler Araştırmalar, testler Ekolojik zararlar Vergiler Yasal değişiklikler Bürokratik gecikmeler Tahmin edilemeyen maliyetler Finansal hatalar Yüklenici İşveren Her iki taraf Belirsiz Taşeron

33

ANALYSIS OF THE CONSTRUCTION CONTRACT RISKS AND THE METHODS OF EVALUATING THESE RISKS EFFECTS

ANALYSIS OF THE CONSTRUCTION CONTRACT RISKS AND THE METHODS OF EVALUATING THESE RISKS EFFECTS ISSN:1306-3111 e-journal of New World Sciences Academy 2009, Volume: 4, Number: 4, Article Number: 1A0050 ENGINEERING SCIENCES Received: March 2009 Accepted: September 2009 Series : 1A ISSN : 1308-7231

Detaylı

Bina Yaşam Döngüsü. Doç. Dr. Hakan YAMAN. Bina Yaşam Döngüsü Giriş. Bina Yaşam Döngüsü Tanımlar. İçerik Neler öğreneceksiniz?

Bina Yaşam Döngüsü. Doç. Dr. Hakan YAMAN. Bina Yaşam Döngüsü Giriş. Bina Yaşam Döngüsü Tanımlar. İçerik Neler öğreneceksiniz? İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü * İPY ABD İnşaat Projeleri Yönetimi YL Programı İPY 501 İnşaat Projelerinin Yönetimine Giriş Dersi Bina Yaşam Döngüsü İçerik Neler öğreneceksiniz? Bina Yaşam Döngüsü Giriş Bina

Detaylı

İnşaat Bütün Riskler Sigortası Bilgi Formu

İnşaat Bütün Riskler Sigortası Bilgi Formu İnşaat Bütün Riskler Sigortası Bilgi Formu I. Genel Bilgiler 1. İşverenin (Sigortalı) Tam Ünvanı 2. İşverenin (Sigortalı) Adresi Telefon : İnternet adresi : e-mail: 3. Müteahhidin (Sigorta Ettiren) Adı,

Detaylı

MADDE 1- TARAFLAR ve AMAÇ

MADDE 1- TARAFLAR ve AMAÇ MADDE 1- TARAFLAR ve AMAÇ Bu sözleşme, bir taraftan (Bundan böyle İşveren olarak anılacaktır.) ile diğer taraftan (Bundan böyle Taşeron olarak anılacaktır.) arasında, sözleşme konusunu teşkil eden iş ile

Detaylı

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE SÖZLEŞMELER HUKUKU ve STANDART (FIDIC-NEC) /AD HOC SÖZLEŞME YÖNETİMİ UYGULAMALARI EĞİTİMİ

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE SÖZLEŞMELER HUKUKU ve STANDART (FIDIC-NEC) /AD HOC SÖZLEŞME YÖNETİMİ UYGULAMALARI EĞİTİMİ İNŞAAT SEKTÖRÜNDE SÖZLEŞMELER HUKUKU ve STANDART (FIDIC-NEC) /AD HOC SÖZLEŞME YÖNETİMİ UYGULAMALARI EĞİTİMİ Eğitmen: Bilge MÜFTÜOĞLU İNŞAAT SÖZLEŞMELERİ TİPLERİ Standart Ad Hoc Sözleşme ayrımı Standart

Detaylı

YAPIM İŞLERİ GENEL ŞARTNAMESİ NDE İŞVEREN İLE YÜKLENİCİNİN SORUMLULUK PAYLAŞIMININ PROJE MALİYETİNE ETKİSİ

YAPIM İŞLERİ GENEL ŞARTNAMESİ NDE İŞVEREN İLE YÜKLENİCİNİN SORUMLULUK PAYLAŞIMININ PROJE MALİYETİNE ETKİSİ YAPIM İŞLERİ GENEL ŞARTNAMESİ NDE İŞVEREN İLE YÜKLENİCİNİN SORUMLULUK PAYLAŞIMININ PROJE MALİYETİNE ETKİSİ Latif Onur UĞUR a, Mürsel ERDAL a*, Umut Naci BAYKAN b a Gazi Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi,

Detaylı

GENEL İŞ PROGRAMI. İş Miktarı Program Revizyonu GERÇEK İLERLEME PROGRAMI

GENEL İŞ PROGRAMI. İş Miktarı Program Revizyonu GERÇEK İLERLEME PROGRAMI İŞ PROGRAMI AKIŞ DİYAGRAMI GENEL İŞ PROGRAMI İş Miktarı Programı Proje Programı İş Miktarı Program Revizyonu Yönetim Personel Programı Detay İş Programı İnsan Gücü Programı Lojistik Programı Ekipman Programı

Detaylı

Teklif Fiyatının Belirlenmesi

Teklif Fiyatının Belirlenmesi PARAMETRİK YÖNTEMLE TEKLİF FİYATININ BELİRLENMESİ Doç. Dr. Mürsel ERDAL Sayfa 1 Teklif Fiyatının Belirlenmesi Doç. Dr. Mürsel ERDAL Sayfa 2 1 (h) h i a t m s k v Burada ; i : İhale teminatı masrafı a :

Detaylı

YAPIM İŞLERİ GENEL ŞARTNAMESİ

YAPIM İŞLERİ GENEL ŞARTNAMESİ YAPIM İŞLERİ GENEL ŞARTNAMESİ Amaç Madde 1-4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 53 üncü maddesinin (b) fıkrasının ikinci bendine dayanılarak hazırlanmış olan bu Genel Şartnamenin amacı, iş sahibi idareler

Detaylı

İşyeri sigortası ile alınabilecek ek branş teminatları

İşyeri sigortası ile alınabilecek ek branş teminatları İşyeri sigortası ile alınabilecek ek branş teminatları Yangına Bağlı Kar Kaybı Sigortası İşveren Mali Mesuliyet Sigortası 3.Şahıs Mali Mesuliyet Sigortası Taşınan Para Sigortası Emniyeti Suistimal Sigortası

Detaylı

FIDIC İNŞAAT İŞLERİ GENEL ŞARTNAMESİ NDE SORUMLULUK VE RİSK DAĞILIMININ PROJE MALİYETİNE ETKİSİ

FIDIC İNŞAAT İŞLERİ GENEL ŞARTNAMESİ NDE SORUMLULUK VE RİSK DAĞILIMININ PROJE MALİYETİNE ETKİSİ FIDIC İNŞAAT İŞLERİ GENEL ŞARTNAMESİ NDE SORUMLULUK VE RİSK DAĞILIMININ PROJE MALİYETİNE ETKİSİ Latif Onur UĞUR a, Umut Naci BAYKAN b, Mürsel ERDAL a* a Gazi Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Yapı

Detaylı

Proje Teslim Yöntemleri: Yapım Yönetimi. Doç. Dr. Hakan YAMAN. Yapım Yönetimi PTY Giriş. Yapım Yönetiminin Nitelikleri

Proje Teslim Yöntemleri: Yapım Yönetimi. Doç. Dr. Hakan YAMAN. Yapım Yönetimi PTY Giriş. Yapım Yönetiminin Nitelikleri İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü * İPY ABD İnşaat Projeleri Yönetimi YL Programı İPY 501 İnşaat Projeleri Yönetimine Giriş Dersi Proje Teslim Yöntemleri: Yapım Yönetimi Doç. Dr. Hakan YAMAN İçerik Neler öğreneceksiniz?

Detaylı

ANAHTAR TESLİMİ (GÖTÜRÜ BEDEL) İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİ

ANAHTAR TESLİMİ (GÖTÜRÜ BEDEL) İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİ ANAHTAR TESLİMİ (GÖTÜRÜ BEDEL) İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİ TANIMLAR VE KISALTMALAR: KIZILAY : TÜRK KIZILAYI VAN ŞUBE BAŞKANLIĞI İSTEKLİ(LER) : İhaleye katılan gerçek kişi veya tüzel kişi YÜKLENİCİ : Üzerine

Detaylı

İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZCE SUNULAN HİZMETLERDE İSTENİLEN BELGELER VE İŞ BİTİRME SÜRELERİ

İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZCE SUNULAN HİZMETLERDE İSTENİLEN BELGELER VE İŞ BİTİRME SÜRELERİ İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZCE SUNULAN HİZMETLERDE İSTENİLEN BELGELER VE İŞ BİTİRME SÜRELERİ YAPIM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ SIRA NO HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) 1 Ödenek Teminine

Detaylı

ANAHTAR TESLİMİ (GÖTÜRÜ BEDEL) İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİ

ANAHTAR TESLİMİ (GÖTÜRÜ BEDEL) İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİ ANAHTAR TESLİMİ (GÖTÜRÜ BEDEL) İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİ TANIMLAR VE KISALTMALAR: KIZILAY : TÜRK KIZILAYI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İSTEKLİ(LER) : İhaleye katılan gerçek kişi veya tüzel kişi YÜKLENİCİ : Üzerine ihale

Detaylı

1. Aşağıdaki sigorta dallarından hangisi zorunlu sigorta değildir?

1. Aşağıdaki sigorta dallarından hangisi zorunlu sigorta değildir? ÜNİTE 1 1. Aşağıdaki sigorta dallarından hangisi zorunlu sigorta değildir? a. Tehlikeli Maddeler Sorumluluk b. Tüp Gaz Sorumluluk c. İşveren Mali Sorumluluk d. Kıyı Tesisleri Deniz Kirliliği Sorumluluk

Detaylı

ULUSAL VE ULUSLARARASI İNŞAAT SÖZLEŞMELERİNDE İŞ GÜVENLİĞİ VE İŞÇİ SAĞLIĞI KONULARINDA SORUMLULUK VE RİSKLER

ULUSAL VE ULUSLARARASI İNŞAAT SÖZLEŞMELERİNDE İŞ GÜVENLİĞİ VE İŞÇİ SAĞLIĞI KONULARINDA SORUMLULUK VE RİSKLER ULUSAL VE ULUSLARARASI İNŞAAT SÖZLEŞMELERİNDE İŞ GÜVENLİĞİ VE İŞÇİ SAĞLIĞI KONULARINDA SORUMLULUK VE RİSKLER Latif Onur UĞUR * Ahi Evran Üniversitesi, Kaman Meslek Yüksekokulu, İnşaat Bölümü, Kaman, Kırşehir

Detaylı

FIDIC ĠNġAAT ĠġLERĠ GENEL ġartnamesġ NDE SORUMLULUK VE RĠSK DAĞILIMININ PROJE MALĠYETĠNE ETKĠSĠ

FIDIC ĠNġAAT ĠġLERĠ GENEL ġartnamesġ NDE SORUMLULUK VE RĠSK DAĞILIMININ PROJE MALĠYETĠNE ETKĠSĠ FIDIC ĠNġAAT ĠġLERĠ GENEL ġartnamesġ NDE SORUMLULUK VE RĠSK DAĞILIMININ PROJE MALĠYETĠNE ETKĠSĠ Latif Onur UĞUR a, Umut Naci BAYKAN b, Mürsel ERDAL a* a Gazi Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Yapı

Detaylı

Başa Dön TİCARİ PAKET SİGORTASI

Başa Dön TİCARİ PAKET SİGORTASI Başa Dön TİCARİ PAKET SİGORTASI İÇERIK Yangın Sigortalarında Bedel Esası & Sigorta Bedelinin Belirlenmesi Poliçe Türleri Yangın & Oto dışı Sigorta Poliçelerinde Brüt Prim Detayı Ana Teminatlar İsteğe Bağlı

Detaylı

ŞANTİYEDE YAPI DENETİMİ

ŞANTİYEDE YAPI DENETİMİ ŞANTİYEDE YAPI DENETİMİ Dr. Mürsel ERDAL Sayfa 1 Yapı Denetiminin Amacı Denetim, bir faaliyetin planlandığı gibi gerçekleştirilmesini sağlamak amacıyla yürütülen izleme ve yönlendirme çabasıdır. İzleme

Detaylı

ANAHTAR TESLİMİ (GÖTÜRÜ BEDEL) İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİ

ANAHTAR TESLİMİ (GÖTÜRÜ BEDEL) İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİ ANAHTAR TESLİMİ (GÖTÜRÜ BEDEL) İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİ TANIMLAR VE KISALTMALAR: KIZILAY : TÜRK KIZILAYI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İSTEKLİ(LER) : İhaleye katılan gerçek kişi veya tüzel kişi YÜKLENİCİ : Üzerine ihale

Detaylı

YAPIS ANA İŞ AKIŞ ŞEMASI

YAPIS ANA İŞ AKIŞ ŞEMASI YAPIS ANA İŞ İHTİYACIN ORTAYA ÇIKMASI İHALE ÖNCESİ İŞLER TALEP Birimlerden gelen ihtiyaç talep yazılarının Rektörlüğe gelmesi Yaklaşık maliyetin belirlenmesi Eşik Değer Tespiti İş programına / stratejiye

Detaylı

İSTİSNA (İNŞAAT) SÖZLEŞMESİ 1- TARAFLAR Bir tarafta. adresinde bulunan.. ile diğer tarafta adresinde bulunan.. arasında aşağıdaki maddede yazılı

İSTİSNA (İNŞAAT) SÖZLEŞMESİ 1- TARAFLAR Bir tarafta. adresinde bulunan.. ile diğer tarafta adresinde bulunan.. arasında aşağıdaki maddede yazılı İSTİSNA (İNŞAAT) SÖZLEŞMESİ 1- TARAFLAR Bir tarafta. adresinde bulunan.. ile diğer tarafta adresinde bulunan.. arasında aşağıdaki maddede yazılı şartlar dahilinde işbu inşaat sözleşmesi akdolunmuştur.

Detaylı

İHALE ŞARTNAMELERİNDE İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ

İHALE ŞARTNAMELERİNDE İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ İHALE ŞARTNAMELERİNDE İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ Hazırlayan Oktay MUTLU Çevre Yük. Mühendisi İş Güvenliği Uzmanı 0(530) 543 37 45 oktay.mutlu@ibb.gov.tr - Kamu İhale Kanunları - İhale nedir? ve Süreçleri

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Selim BARADAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin YİĞİTER

Yrd. Doç. Dr. Selim BARADAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin YİĞİTER Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ4001 YAPI İŞLETMESİ GİRİŞ Yrd. Doç. Dr. Selim BARADAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin YİĞİTER http://kisi.deu.edu.tr/huseyin.yigiter YAPI İŞLETMESİ NEDİR? Bir

Detaylı

SİGORTA BRANŞLARINA İLİŞKİN TEBLİĞ TEBLİĞ NO: (2007/1) 11 Temmuz 2007 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : Tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

SİGORTA BRANŞLARINA İLİŞKİN TEBLİĞ TEBLİĞ NO: (2007/1) 11 Temmuz 2007 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : Tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. SİGORTA BRANŞLARINA İLİŞKİN TEBLİĞ TEBLİĞ NO: (2007/1) 11 Temmuz 2007 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 26579 Tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. 11 Temmuz 2017 tarihinde yayınlanan "Sigorta Branşlarına

Detaylı

Bölüm 1 de ürün gereklilikleri ve müşteri talepleri doğrultusunda en az 3 (üç) adet alternatif tasarım ortaya konacaktır.

Bölüm 1 de ürün gereklilikleri ve müşteri talepleri doğrultusunda en az 3 (üç) adet alternatif tasarım ortaya konacaktır. TASARIM PROJESİ TEKLİF FORMU Tasarımcı: Bahaeddin Önal Musteri:... Projenin Adı ve Tanımı:... Projenin Aşamaları: Ücret (TL) Süre (İş Günü) Bölüm 1 : Konsept Tasarıma Karar verilmesi Bölüm 2 : Tasarım

Detaylı

SUNUM İÇERİĞİ. EPC Sözleşmesi çerçevesinde Yüklenici tarafından Verilen Garantiler. PV Performans Garantisi Nedir?

SUNUM İÇERİĞİ. EPC Sözleşmesi çerçevesinde Yüklenici tarafından Verilen Garantiler. PV Performans Garantisi Nedir? SUNUM İÇERİĞİ EPC Sözleşmesi çerçevesinde Yüklenici tarafından Verilen Garantiler PV Performans Garantisi Nedir? EPC Sözleşmeleri ve Performans Garantileri Performans Kayıplarının Türk Hukuku Çerçevesinde

Detaylı

İhale Sürecinde İnşaat Maliyeti ve Kar Marjını Etkileyen Risklerin Durum Değerlendirmesi

İhale Sürecinde İnşaat Maliyeti ve Kar Marjını Etkileyen Risklerin Durum Değerlendirmesi 3. Proje ve Yapım Yönetimi Kongresi 6 8 Kasım 2014 Akdeniz Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Antalya İhale Sürecinde İnşaat Maliyeti ve Kar Marjını Etkileyen Risklerin Durum

Detaylı

MIM 802 ŞANTİYE İ YÖNETİM İ İ M MALİYET YÖNETİMİ

MIM 802 ŞANTİYE İ YÖNETİM İ İ M MALİYET YÖNETİMİ MIM 802 ŞANTİYE YÖNETİMİ MALİYET YÖNETİMİ Maliyet Yönetimi Belirlenen bütçe sınırları içinde kalmak amacıyla, planlama, tasarım ve yapım süreçlerindeki tüm veya kısmi maliyetlerin yönetimi. Maliyet Yönetimi

Detaylı

1. Toprağa bağlılığına göre inşaat sınıflandırmasında, baraj inşaatı aşağıdaki inşaat türlerinden hangisi kapsamındadır?

1. Toprağa bağlılığına göre inşaat sınıflandırmasında, baraj inşaatı aşağıdaki inşaat türlerinden hangisi kapsamındadır? İnşaat ve Gayrimenkul Muhasebesi 20182. Dönem Deneme Sınavı -1-1. Toprağa bağlılığına göre inşaat sınıflandırmasında, baraj inşaatı aşağıdaki inşaat türlerinden hangisi kapsamındadır? A) Konutlar B) Sosyal

Detaylı

İŞİN SÜRESİ: Yapı Ruhsatı alma süresi 30 (otuz) takvim günü, inşaat yapım süresi 180 (yüzseksen) takvim günüdür.

İŞİN SÜRESİ: Yapı Ruhsatı alma süresi 30 (otuz) takvim günü, inşaat yapım süresi 180 (yüzseksen) takvim günüdür. ANAHTAR TESLİMİ (GÖTÜRÜ BEDEL) İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİ TANIMLAR VE KISALTMALAR: KIZILAY : TÜRK KIZILAYI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İSTEKLİ(LER) : İhaleye katılan gerçek kişi veya tüzel kişi YÜKLENİCİ : Üzerine ihale

Detaylı

Başa Dön OFİSİM SİGORTASI

Başa Dön OFİSİM SİGORTASI Başa Dön OFİSİM SİGORTASI Ofisim sigortası Elektronik cihaz hasarım oldu ama o cihaz poliçe de yazılmamış diye hasarımı alamadım. Evet eskiden böyle şeyler oluyordu. Ama şimdi Ofisler için ideal bir sigorta

Detaylı

Yapı işlerinde iş güvenliği açısından asıl işveren alt işveren ilişkisi, alt işveren yönetimi

Yapı işlerinde iş güvenliği açısından asıl işveren alt işveren ilişkisi, alt işveren yönetimi Yapı işlerinde iş güvenliği açısından asıl işveren alt işveren ilişkisi, alt işveren yönetimi Beste ARDIÇ ARSLAN İnşaat Mühendisi- İş Güvenliği Uzmanı 11-12 Kasım 2013 bardic@etkinisguvenligi.com 0 536

Detaylı

KABA İNŞAAT (GÖTÜRÜ BEDEL) İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİ

KABA İNŞAAT (GÖTÜRÜ BEDEL) İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİ KABA İNŞAAT (GÖTÜRÜ BEDEL) İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİ TANIMLAR VE KISALTMALAR: KIZILAY : TÜRK KIZILAYI KARACABEY ŞUBE BAŞKANLIĞI İSTEKLİ(LER) : İhaleye katılan gerçek kişi veya tüzel kişi YÜKLENİCİ : Üzerine

Detaylı

HİZMET ALIMLARI MUAYENE VE KABUL YÖNETMELİĞİ İÇİNDEKİLER

HİZMET ALIMLARI MUAYENE VE KABUL YÖNETMELİĞİ İÇİNDEKİLER HİZMET ALIMLARI MUAYENE VE KABUL YÖNETMELİĞİ İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm Genel Hükümler Madde 1- Amaç Madde 2- Kapsam Madde 3- Dayanak Madde 4- İlkeler İkinci Bölüm Muayene ve Kabul Komisyonlarının Kuruluşu

Detaylı

İşsizlik sigortası nedir, nasıl alınır?

İşsizlik sigortası nedir, nasıl alınır? On5yirmi5.com İşsizlik sigortası nedir, nasıl alınır? Kimler işsizlik sigortasından yararlanabilir, işsizlik sigortası hangi süre ile verilir, hangi durumlarda kesilir? Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2014 Çarşamba

Detaylı

GES Tesislerinde SİGORTA. Osman TÜKEN Kotra Sigorta Aracılık. Hizm. Ltd. Şti.

GES Tesislerinde SİGORTA. Osman TÜKEN Kotra Sigorta Aracılık. Hizm. Ltd. Şti. GES Tesislerinde SİGORTA Osman TÜKEN Kotra Sigorta Aracılık. Hizm. Ltd. Şti. GES SİGORTA DEVRELERİ ve SİGORTA ÜRÜNLERİ (ÇATI VE ARAZİ TİPİ GES TESİSLERİNİN SİGORTA SÜREÇLERİ AYNIDIR ) MONTAJ DÖNEMİ SİGORTA

Detaylı

OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ YAPI İŞLERİ VE TEKNİK DAİRE BAŞKANLIĞI KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) SIRA NO

OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ YAPI İŞLERİ VE TEKNİK DAİRE BAŞKANLIĞI KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) SIRA NO OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ YAPI İŞLERİ VE TEKNİK DAİRE BAŞKANLIĞI KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO HİZMETİN ADI İSTENİLEN BELGELER 1 Proje incelemesi 2 Röleve projeleri 3 Tadilat projeleri

Detaylı

RÜZGAR ENERJİ SANTRALLERİNDE RİSK ANALİZİ VE SİGORTA PROGRAMI. Rönesans Reasürans ve Sigorta Brokerlik A.Ş.

RÜZGAR ENERJİ SANTRALLERİNDE RİSK ANALİZİ VE SİGORTA PROGRAMI. Rönesans Reasürans ve Sigorta Brokerlik A.Ş. RÜZGAR ENERJİ SANTRALLERİNDE RİSK ANALİZİ VE SİGORTA PROGRAMI Rönesans Reasürans ve Sigorta Brokerlik A.Ş. Rüzgar Enerji Santrallerinde Risk Analizi ve Sigorta Programı Riskin Ortaya Çıkmasına Neden Olabilecek

Detaylı

3) I- Yapılan işle ilgili katlanılan sözleşme maliyetlerinin öngörülen toplam inşaat maliyetlerine

3) I- Yapılan işle ilgili katlanılan sözleşme maliyetlerinin öngörülen toplam inşaat maliyetlerine 1) Bir inşaat taahhüt işletmesi, taahhüt etmiş olduğu bina inşaatında çalıştırdığı iş makineleri için aldığı yakıtlara 500TL+KDV tutarında ödemede bulunmuştur. Ödemede yakıt bedeli 7/A sisteminde, hangi

Detaylı

Yaklaşık Maliyet Düzenleme Esasları ve Hakedişler

Yaklaşık Maliyet Düzenleme Esasları ve Hakedişler Yaklaşık Maliyet Düzenleme Esasları ve Hakedişler İÇERİK Bu ders kapsamında, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında ihale edilen Yapım işlerinde Metraj Çıkarılması, Yaklaşık Maliyetinin Hesaplanması,

Detaylı

B: SORUMLULUK SİGORTALARI

B: SORUMLULUK SİGORTALARI B: SORUMLULUK SİGORTALARI ba) İhtiyari Mali Sorumluluk bb) İşveren Mali Sorumluluk bc) 3. Şahıslara Karşı Mali Sorumluluk bd) Asansör Kazalarına Karşı Mali Sorumluluk be) Uçak ve Helikopter Mali Sorumluluk

Detaylı

YAPIM İŞLERİ MUAYENE VE KABUL YÖNETMELİĞİ İÇİNDEKİLER

YAPIM İŞLERİ MUAYENE VE KABUL YÖNETMELİĞİ İÇİNDEKİLER YAPIM İŞLERİ MUAYENE VE KABUL YÖNETMELİĞİ Birinci Bölüm Amaç, Kapsam ve Dayanak Madde 1- Amaç ve Kapsam Madde 2- Dayanak İkinci Bölüm Yapım İşlerinde Geçici ve Kesin Kabul İşlemleri İÇİNDEKİLER Madde 3-

Detaylı

İŞİN SÜRESİ: Madde 2- İşin süresi yer tesliminden itibaren 180 (yüzseksen) takvim günüdür.

İŞİN SÜRESİ: Madde 2- İşin süresi yer tesliminden itibaren 180 (yüzseksen) takvim günüdür. ANAHTAR TESLİMİ (GÖTÜRÜ BEDEL) İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİ TANIMLAR VE KISALTMALAR: KIZILAY : TÜRK KIZILAYI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İSTEKLİ(LER) : İhaleye katılan gerçek kişi veya tüzel kişi YÜKLENİCİ : Üzerine ihale

Detaylı

TALEP YÖNETİMİ ÖRNEKLERİ (DERS-09 EKİDİR)

TALEP YÖNETİMİ ÖRNEKLERİ (DERS-09 EKİDİR) İNŞAAT PROJELERİNDE SÖZLEŞME VE TALEP YÖNETİMİ INS5807 TALEP YÖNETİMİ ÖRNEKLERİ (DERS-09 EKİDİR) Y. Mimar Fayez ATTAR 11 Aralık 2015 1 İÇİNDEKİLER 1. TALEP ÖRNEĞİ-1 2. TALEP ÖRNEĞİ-2 3. TALEP ÖRNEĞİ-3

Detaylı

Ekipman Tedarik ve Gözetim Sözleşmeleri (EPS) veya Ekipman Tedarik, Gözetim ve İşletmeye Alma (EPSC) Sözleşmelerinde Dikkat Edilmesi Gereken 10 Husus

Ekipman Tedarik ve Gözetim Sözleşmeleri (EPS) veya Ekipman Tedarik, Gözetim ve İşletmeye Alma (EPSC) Sözleşmelerinde Dikkat Edilmesi Gereken 10 Husus Ekipman Tedarik ve Gözetim Sözleşmeleri (EPS) veya Ekipman Tedarik, Gözetim ve İşletmeye Alma (EPSC) Sözleşmelerinde Dikkat Edilmesi Gereken 10 Husus Değer Boden & Dr. Mehmet Erdem & Şeyma Olğun Meşrutiyet

Detaylı

MEKANİK TESİSAT PROJE HAZIRLAMA TİP SÖZLEŞME. Taraflar yasal adreslerini aşağıdaki şekilde bildirmişlerdir: İŞVEREN:... TASARIMCI:

MEKANİK TESİSAT PROJE HAZIRLAMA TİP SÖZLEŞME. Taraflar yasal adreslerini aşağıdaki şekilde bildirmişlerdir: İŞVEREN:... TASARIMCI: MEKANİK TESİSAT PROJE HAZIRLAMA TİP SÖZLEŞME 1-Taraflar Bir taraftan... ile diğer taraftan. aşağıdaki şartlarda anlaşmaya varmışlardır. Bu sözleşmede...(işveren ) ise (TASARIMCI) olarak anılmıştır. 2-

Detaylı

MAKİNE KIRILMASI İŞVEREN MALİ SORUMLULUK SİGORTASINDA NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR Cumartesi, 10 Ağustos 2013 10:01

MAKİNE KIRILMASI İŞVEREN MALİ SORUMLULUK SİGORTASINDA NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR Cumartesi, 10 Ağustos 2013 10:01 MAKİNE KIRILMASI SİGORTASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKLİ HUSUSLAR Genel şartlarda detaylı açıklama ve bilgilendirmeler yapılmasına karşılık,basit ve kısa olarak tanımı şöyledir. İşletmelerde bulunan makine

Detaylı

İŞİN SÜRESİ: Madde 2- Yapı Ruhsatı alma süresi 120 (yüzyirmi) takvim günü, inşaat yapım süresi 450 (dörtyüzelli) takvim günüdür.

İŞİN SÜRESİ: Madde 2- Yapı Ruhsatı alma süresi 120 (yüzyirmi) takvim günü, inşaat yapım süresi 450 (dörtyüzelli) takvim günüdür. ANAHTAR TESLİMİ (GÖTÜRÜ BEDEL) İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİ TANIMLAR VE KISALTMALAR: KIZILAY : TÜRK KIZILAYI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İSTEKLİ(LER) : İhaleye katılan gerçek kişi veya tüzel kişi YÜKLENİCİ : Üzerine ihale

Detaylı

DURSUN SAAT MAKİNA KIRILMASI SİGORTASINDA RİZİKO

DURSUN SAAT MAKİNA KIRILMASI SİGORTASINDA RİZİKO DURSUN SAAT MAKİNA KIRILMASI SİGORTASINDA RİZİKO İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER...VII KISALTMALAR...XIII GİRİŞ...1 I. GENEL OLARAK...1 II. MAKİNA KIRILMASI SİGORTASININ TARİHÇESİ VE ÖNEMİ...4 III. MAKİNA KIRILMASI

Detaylı

Madde 3 - Bu Yönetmelik, 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 53 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Madde 3 - Bu Yönetmelik, 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 53 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır. HİZMET ALIMLARI MUAYENE VE KABUL YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi: 19/12/2002 Resmi Gazete Sayısı: 24968 Kamu İhale Kurumundan : BİRİNCİ BÖLÜM : Genel Hükümler Amaç Madde 1 - Bu Yönetmeliğin amacı, teslim

Detaylı

A. YAVUZLAR MÜHENDİSLİK VE DANIŞMANLIK PROJE YÖNETİM HİZMETLERİ

A. YAVUZLAR MÜHENDİSLİK VE DANIŞMANLIK PROJE YÖNETİM HİZMETLERİ AKARYAKIT İSTASYONU PROJESi Akaryakıt istasyonu projesi,inşaatı,yenilenmesi,dönüştürülmesi ve bakımlarının yapılması projelerinde,proje yönetim ve danışmanlık hizmeti verdiğimiz konular aşağıda detaylandırılmaktadır.bu

Detaylı

ANAHTAR TESLİMİ (GÖTÜRÜ BEDEL) İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİ. İŞİN SÜRESİ: Madde 2- İşin süresi sözleşme tarihinden itibaren 70 (Yetmiş) takvim günüdür.

ANAHTAR TESLİMİ (GÖTÜRÜ BEDEL) İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİ. İŞİN SÜRESİ: Madde 2- İşin süresi sözleşme tarihinden itibaren 70 (Yetmiş) takvim günüdür. ANAHTAR TESLİMİ (GÖTÜRÜ BEDEL) İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİ TANIMLAR VE KISALTMALAR: KIZILAY : TÜRK KIZILAYI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İSTEKLİ(LER) : İhaleye katılan gerçek kişi veya tüzel kişi YÜKLENİCİ : Üzerine ihale

Detaylı

SERTİFİKA MALİ SORUMLULUK SİGORTASI

SERTİFİKA MALİ SORUMLULUK SİGORTASI SERTİFİKA MALİ SORUMLULUK SİGORTASI TELEKOMÜNİKASYON KURUMU E-İMZA ÇALIŞMA GRUBU ANKARA - 2005 Elektronik İmza Kanunu Sigorta Hükümleri ESHS, bu Kanundan doğan yükümlülüklerini yerine getirmemesi sonucu

Detaylı

TEMEL SİGORTACILIK. Gerçekleşen hasar oranı, sigorta tarifesinde öngörülen hasar oranından daha düşük olursa aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğrudur?

TEMEL SİGORTACILIK. Gerçekleşen hasar oranı, sigorta tarifesinde öngörülen hasar oranından daha düşük olursa aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğrudur? TEMEL SİGORTACILIK SORU 1: Gerçekleşen hasar oranı, sigorta tarifesinde öngörülen hasar oranından daha düşük olursa aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğrudur? A) Toplam Risk Primi, Toplam Ödenen Tazminat

Detaylı

İçerik. İnşaat Belgeleri Tanım. İnşaat Belgeleri Sınıflandırma. İnşaat (Yapım) Belgeleri. Doç. Dr. Hakan YAMAN. olarak tanımlanmaktadır.

İçerik. İnşaat Belgeleri Tanım. İnşaat Belgeleri Sınıflandırma. İnşaat (Yapım) Belgeleri. Doç. Dr. Hakan YAMAN. olarak tanımlanmaktadır. İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü * İPY ABD İnşaat Projeleri Yönetimi YL Programı İPY 501 İnşaat Projelerinin Yönetimine Giriş Dersi İnşaat (Yapım) Belgeleri İçerik Neler öğreneceksiniz? İnşaat Belgelerine Giriş

Detaylı

PARASAL TALEPLERİN HESAPLANMASI

PARASAL TALEPLERİN HESAPLANMASI PARASAL TALEPLERİN HESAPLANMASI Dr. Mehmet Sait Cülfik İstanbul Smart Academy Proje Yönetim Danışmanlık Hizmetleri 1 İNŞAAT PROJE MALİYETLERİ 2 Direk Giderler; Detay projeler ve spesifikasyonlara göre;

Detaylı

2 Tasarım Yapımın Nitelikleri Proje Teslim Yöntemleri: Tasarım Yapım. Doç. Dr. Hakan YAMAN. Tasarım Yapım PTY Giriş

2 Tasarım Yapımın Nitelikleri Proje Teslim Yöntemleri: Tasarım Yapım. Doç. Dr. Hakan YAMAN. Tasarım Yapım PTY Giriş İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü * İPY ABD İnşaat Projeleri Yönetimi YL Programı İPY 501 İnşaat Projeleri Yönetimine Giriş Dersi Proje Teslim Yöntemleri: Tasarım Yapım İçerik Neler öğreneceksiniz? Tasarım Yapım

Detaylı

2. İnşaat ve onarım iş yapanlara ödenen istihkak bedelleri üzerinden kurumlarca yapılması gereken gelir/kurumlar vergisi stopajı % kaçtır?

2. İnşaat ve onarım iş yapanlara ödenen istihkak bedelleri üzerinden kurumlarca yapılması gereken gelir/kurumlar vergisi stopajı % kaçtır? Sorular bize geldiği hali ile adeta samanlıkta iğne arar gibi derlenmek zorunda kalmıştır. Tabi ki sınavdan sonra herkes kaç doğru yaptığını merak edip aşağı yukarı sınavdan kaç puan alacağını merak etmektedir.

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ İSTANBUL İL ÖZEL İDARESİ İSTANBUL PROJE KOORDİNASYON BİRİMİ (İPKB)

TÜRKİYE CUMHURİYETİ İSTANBUL İL ÖZEL İDARESİ İSTANBUL PROJE KOORDİNASYON BİRİMİ (İPKB) EIB-WB4-YAPIM-34 ZEYİLNAME NO: 2 TÜRKİYE CUMHURİYETİ İSTANBUL İL ÖZEL İDARESİ İSTANBUL PROJE KOORDİNASYON BİRİMİ (İPKB) İSTANBUL SİSMİK RİSKİN AZALTILMASI VE ACİL DURUM HAZIRLIK PROJESİ (İSMEP) EĞİTİM

Detaylı

Anahtar Kelimeler: FIDIC, KİSK, süre uzatımı, gecikme, kamu ihaleleri. Key words: FIDIC, KİSK, extension of time, delay, public procurement

Anahtar Kelimeler: FIDIC, KİSK, süre uzatımı, gecikme, kamu ihaleleri. Key words: FIDIC, KİSK, extension of time, delay, public procurement FIDIC Uluslararası İnşaat Sözleşmeleri ile Kamu İhalelerinde Kullanılan Yapım İşlerine Ait Tip Sözleşmelerde Süre Uzatımı, Gecikme ve Bunlarla Bağlantılı Konuların Karşılaştırılması 1 Muhammed Torun ve

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİSİ PROJELERİ SİGORTA UYGULAMALARI

GÜNEŞ ENERJİSİ PROJELERİ SİGORTA UYGULAMALARI GÜNEŞ ENERJİSİ PROJELERİ SİGORTA UYGULAMALARI 23 Ekim 2015 ZEYNEP ALBAYRAK TÜSİAR / Ankara AJANDA 1- Kısaca TÜSİAR 2- GES Sigorta Uygulamaları/Giriş 3- GES Sigorta Uygulamaları/Yöntem 4- Sonuç 5 GES Sigortaları

Detaylı

Madde 3 - Bu Yönetmelik, 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 53 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Madde 3 - Bu Yönetmelik, 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 53 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır. YAPIM İŞLERİ MUAYENE VE KABUL YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi: 19/12/2002 Resmi Gazete Sayısı: 24968 Kamu İhale Kurumundan : BİRİNCİ KISIM : Genel Hükümler Amaç Madde 1 - Bu Yönetmeliğin amacı, teslim

Detaylı

YAPI İŞLETMESİ GİRİŞ

YAPI İŞLETMESİ GİRİŞ GİRİŞ YAPI İŞLETMESİ NEDİR? Bir inşaat programında inşaatın proje tasarımından gerçekleştirilmesine kadar olan evrelerinde süre, maliyet ve kalite denetimi amacıyla kullanılan profesyonel yönetim (işletmecilik)

Detaylı

DANIŞMANLIK HİZMET ALIMLARI MUAYENE VE KABUL YÖNETMELİĞİ İÇİNDEKİLER

DANIŞMANLIK HİZMET ALIMLARI MUAYENE VE KABUL YÖNETMELİĞİ İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm Genel Hükümler Madde 1- Amaç Madde 2- Kapsam Madde 3- Dayanak Madde 4- İlkeler DANIŞMANLIK HİZMET ALIMLARI MUAYENE VE KABUL YÖNETMELİĞİ İÇİNDEKİLER İkinci Bölüm Muayene ve Kabul Komisyonlarının

Detaylı

ANAHTAR TESLİMİ (GÖTÜRÜ BEDEL) İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİ

ANAHTAR TESLİMİ (GÖTÜRÜ BEDEL) İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİ ANAHTAR TESLİMİ (GÖTÜRÜ BEDEL) İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİ TANIMLAR VE KISALTMALAR: KIZILAY : TÜRK KIZILAYI SAMSUN ŞUBE BAŞKANLIĞI İSTEKLİ(LER) : İhaleye katılan gerçek kişi veya tüzel kişi YÜKLENİCİ : Üzerine

Detaylı

GES Sistemlerinde Sigorta Açısından Performans Kaybının Değerlendirilmesi

GES Sistemlerinde Sigorta Açısından Performans Kaybının Değerlendirilmesi GES Sistemlerinde Sigorta Açısından Performans Kaybının Değerlendirilmesi İçindekiler ; 1. GES Sigortaları 2. Sigorta Bedeli 3. Ana Teminatlar 4. Gelir Kaybı 5. Performans Kaybı GÜNEŞ ENERJİ SANTRALLERİNDE

Detaylı

FİYAT FARKI HESAPLAMALRI DURSUN AKTAĞ İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRE BAŞKANI

FİYAT FARKI HESAPLAMALRI DURSUN AKTAĞ İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRE BAŞKANI İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRE BAŞKANLIĞI FİYAT FARKI HESAPLAMALRI DURSUN AKTAĞ İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRE BAŞKANI 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Hizmet Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALLERİ HİZMETLERİMİZ

GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALLERİ HİZMETLERİMİZ GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALLERİ HİZMETLERİMİZ HANEDAN ENERJİ olarak, enerji sektöründe faaliyet gösteren yerli ve yabancı tüm yatırımcılara, idari ve teknik konularda müşavirlik, mühendislik, danışmanlık ve

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2013-2014 GÜZ YARIYILI

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2013-2014 GÜZ YARIYILI YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2013-2014 GÜZ YARIYILI PROJE YAPIM YÖNETİMİ RİSK YÖNETİMİ 09071023 TUBA NUR BAZ PROJE YÖNETİMİNİN BİLGİ ALANLARI - ENTEGRASYON YÖNETİMİ - KAPSAM

Detaylı

YAPI MEVZUATI. Dr. Mürsel ERDAL Sayfa 1 KAMU İHALE SÖZLEŞMELERİ KANUNU

YAPI MEVZUATI. Dr. Mürsel ERDAL Sayfa 1 KAMU İHALE SÖZLEŞMELERİ KANUNU YAPI MEVZUATI Dr. Mürsel ERDAL Sayfa 1 KAMU İHALE SÖZLEŞMELERİ KANUNU Kanun No : 4735 Kabul Tarihi : 05.01.2002 Resmi Gazete Sayısı : 24648 Resmi Gazete Tarihi: 22.01.2002 Yürürlük Tarihi : 01.01.2003

Detaylı

SAĞLIK HUKUKU VE MEVZUATI. Ders 3. Sağlık Hukukunda Sorumluluk ve Sözleşmeler. Öğr. Gör. Hüseyin ARI

SAĞLIK HUKUKU VE MEVZUATI. Ders 3. Sağlık Hukukunda Sorumluluk ve Sözleşmeler. Öğr. Gör. Hüseyin ARI SAĞLIK HUKUKU VE MEVZUATI Ders 3 Sağlık Hukukunda Sorumluluk ve Sözleşmeler Sağlık Hukukunda Sorumluluk Sağlık hukuku aslında sağlık alanında hukuki sorumluluğu ifade eder. Hukuken sorumluluk 2 ye ayrılır.

Detaylı

ANAHTAR TESLİMİ (GÖTÜRÜ BEDEL) İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİ

ANAHTAR TESLİMİ (GÖTÜRÜ BEDEL) İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİ ANAHTAR TESLİMİ (GÖTÜRÜ BEDEL) İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİ TANIMLAR VE KISALTMALAR: KIZILAY : TÜRK KIZILAYI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İSTEKLİ(LER) : İhaleye katılan gerçek kişi veya tüzel kişi YÜKLENİCİ : Üzerine ihale

Detaylı

MUHTELİF ASFALT KAPLAMA VE PARK SAHASI İŞLERİ SÖZLEŞMESİ (TASLAK)

MUHTELİF ASFALT KAPLAMA VE PARK SAHASI İŞLERİ SÖZLEŞMESİ (TASLAK) TUSAŞ - TÜRK HAVACILIK VE UZAY SANAYİİ A.Ş Kazan ANKARA MUHTELİF ASFALT KAPLAMA VE PARK SAHASI İŞLERİ SÖZLEŞMESİ (TASLAK) İDARE :TUSAŞ - Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. YÜKLENİCİ : TUSAŞ-Türk Havacılık

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİSİ PROJELERİ İÇİN SİGORTA ÇÖZÜMLERİ

GÜNEŞ ENERJİSİ PROJELERİ İÇİN SİGORTA ÇÖZÜMLERİ GÜNEŞ ENERJİSİ PROJELERİ İÇİN SİGORTA ÇÖZÜMLERİ 11 Nisan 2014 VOLKAN ŞİMŞEKALP Direktör İstanbul Ajanda 1. Kısaca Marsh 2. Enerji Projelerinin Dinamikleri 3. Sigorta ile Risk Transfer Çözümleri 4. Farklı

Detaylı

ANAHTAR TESLİMİ (GÖTÜRÜ BEDEL) İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİ

ANAHTAR TESLİMİ (GÖTÜRÜ BEDEL) İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİ ANAHTAR TESLİMİ (GÖTÜRÜ BEDEL) İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİ TANIMLAR VE KISALTMALAR: KIZILAY : TÜRK KIZILAYI KAN HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İSTEKLİ(LER) : İhaleye katılan gerçek kişi veya tüzel kişi YÜKLENİCİ

Detaylı

İNŞAAT SÖZLEŞMELERİNİN YÖNETİMİ

İNŞAAT SÖZLEŞMELERİNİN YÖNETİMİ KAMU İHALE SÖZLEŞMELERİ KANUNU İNŞAAT SÖZLEŞMELERİNİN YÖNETİMİ Kanun No : 4735 Kabul Tarihi : 05.01.2002 Resmi Gazete Sayısı: 24648 Resmi Gazete Tarihi: 22.01.2002 Yürürlük Tarihi : 01.01.2003 Dr. Mürsel

Detaylı

YAPIM İŞLERİNE AİT TİP SÖZLEŞME

YAPIM İŞLERİNE AİT TİP SÖZLEŞME YAPIM İŞLERİNE AİT TİP SÖZLEŞME Sözleşmenin Tarafları Madde 1- Bu Sözleşme, bir tarafta Eceabat Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği (bundan sonra idare olarak anılacaktır) ile diğer tarafta bundan

Detaylı

YILLARA YAYGIN İNŞAAT VE ONARMA İŞLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİ

YILLARA YAYGIN İNŞAAT VE ONARMA İŞLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİ YILLARA YAYGIN İNŞAAT VE ONARMA İŞLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİ İnşaat en genel anlamıyla, malzeme ve emek kullanılarak bir yapının ortaya çıkarılması faaliyetini ifade etmektedir. Türk hukuk sistemi içinde

Detaylı

Harita 12 - Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası

Harita 12 - Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası AFET YÖNETİMİ Kütahya ve çevresi illeri yoğun deprem kuşağında olan illerdir. Bu çevrede tarih boyunca büyük depremler görülmüştür. Kütahya ve çevre iller doğal afet riski taşıyan jeolojik ve topografik

Detaylı

ANAHTAR TESLİMİ (GÖTÜRÜ BEDEL) İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİ

ANAHTAR TESLİMİ (GÖTÜRÜ BEDEL) İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİ ANAHTAR TESLİMİ (GÖTÜRÜ BEDEL) İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİ TANIMLAR VE KISALTMALAR: KIZILAY : TÜRK KIZILAYI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İSTEKLİ(LER) : İhaleye katılan gerçek kişi veya tüzel kişi YÜKLENİCİ : Üzerine ihale

Detaylı

A1) Malların Kontrata Uygunluğu: Satıcı, satış sözleşmesinde belirtilen özellikteki malları ve faturayı alıcıya vermelidir.

A1) Malların Kontrata Uygunluğu: Satıcı, satış sözleşmesinde belirtilen özellikteki malları ve faturayı alıcıya vermelidir. 1- EXWORKS (İŞYERİNDE TESLİM) Bu teslim şeklinde satıcı, alıcının mallarını kendi mülkü veya belirlenen başka bir yerde (fabrika, depo v.s.) ihracat gümrüğünü yapmadan ve bir araca yüklemeden teslim eder.

Detaylı

ŞANTİYE ORGANİZASYONU

ŞANTİYE ORGANİZASYONU ŞANTİYE ORGANİZASYONU Şantiye Yönetimi Şantiye nedir, yapı nedir, yapım alanı nedir Ön karar evresi Tasarlama evresi Yapım Sürecinin Katılımcıları İhale yapım evresi Proje evreleri Kontrol evresi Yapı

Detaylı

02.01.2016 HAKEDİŞ NEDİR?

02.01.2016 HAKEDİŞ NEDİR? HAKEDİŞ NEDİR? TANIMI:Bir yüklenici yapacağı inşaatı belirli bir fiyat üzerinden gerçekleştirmektedir.inşaat işleri uzun süre ve fazla para gerektirir.inşaat bedeli olan paranın tamamının işin başında

Detaylı

Doç. Dr. Pir Ali KAYA

Doç. Dr. Pir Ali KAYA 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu nda İşverenin Yükümlülükleri Doç. Dr. Pir Ali KAYA Uludağ Üniversitesi İ.İ.B.F. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü 1 I. 6331 Sayılı Kanuna Göre İşverenin

Detaylı

LAPTA BELEDİYESİ ASFALT KAPLAMA İHALESİ İDARİ ŞARTNAMESİ

LAPTA BELEDİYESİ ASFALT KAPLAMA İHALESİ İDARİ ŞARTNAMESİ LAPTA BELEDİYESİ ASFALT KAPLAMA İHALESİ İDARİ ŞARTNAMESİ MADDE 1 : İHALE İLE İLGİLİ YASAL MEVZUATLAR Yüklenici, ihale kapsamındaki yapım işini, Projelere, Özel Teknik Şartnamelere, Genel Şartnameye ve

Detaylı

İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Hizmetleri

İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Hizmetleri İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Hizmetleri KPMG Türkiye kpmg.com.tr kpmgvergi.com Sosyal Güvenlik Reformu ve sonrasında çalışma mevzuatına gelen önemli değişiklikler, şirketlere ciddi yükümlülükler getirmektedir.

Detaylı

İnşaat yapım prosedürleri hakkında ayrıntılı genel bilgiler

İnşaat yapım prosedürleri hakkında ayrıntılı genel bilgiler İnşaat Prosedürleri İnşaat yapım prosedürleri hakkında ayrıntılı genel bilgiler Aşağıdaki inşaata başlarken,karar verme aşamasından iskan alınmasına kadar geçecek aşamalar ve yapı prosedürleri için, firmamız

Detaylı

SÜREÇ EL KİTABI Process Manual

SÜREÇ EL KİTABI Process Manual Genel Evrak Kayıt Memuru Yüklenicinin onay başvurusu Yüklenicinin sunmuş olduğu yazı ve ekinde yer alan iş programının kaydedilmesi Daire Başkanı Gelen evrakın sevk edilmesi Üniversitemize diğer kurum,

Detaylı

1.1 grevciler,lokavt edilmiş işçiler veya iş kargaşasına katılan kişiler ayaklanma veya halk hareketleri

1.1 grevciler,lokavt edilmiş işçiler veya iş kargaşasına katılan kişiler ayaklanma veya halk hareketleri Enstitü Grev Klozları - [Havayolu Yükü] SİGORTA EDİLEN RİZİKOLAR 1. Rizikolar Klozu Bu sigorta,aşağıdaki 2.kloz da istisna edilenler hariç,sigorta edilen şeyin 1.1 grevciler,lokavt edilmiş işçiler veya

Detaylı

YAPI İŞLERİNDE HAKEDİŞ DÜZENLENMESİ VE ŞANTİYELERDE KULLANILAN DEFTERLER

YAPI İŞLERİNDE HAKEDİŞ DÜZENLENMESİ VE ŞANTİYELERDE KULLANILAN DEFTERLER B.İ.G.Ş. nin 39.ncu maddesine göre, yüklenici tarafından yapılan yapım ve hizmet işlerinin bedelleri, sözleşmeye ek birim fiyat cetvelleri, keşif özeti yada sonradan düzenlenen onaylı yeni fiyatlar üzerinden

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ YAPI İŞLERİ VE TEKNİK DAİRE BAŞKANLIĞI GÖREV TANIM FORMU

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ YAPI İŞLERİ VE TEKNİK DAİRE BAŞKANLIĞI GÖREV TANIM FORMU Birimi Alt Birim Sınıfı Kadro Ünvanı Uzmanlık Alanı Adı Soyadı Bağlı Olduğu Ünvan Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı Yapım İşleri Denetleme Şube Müdürlüğü Teknik Hizmetler Mühendis İnşaat Mühendisi

Detaylı

SON DÜZENLEMELERLE UYGULAMALI İŞ HUKUKU VE SOSYAL SİGORTALAR MEVZUATI İLE ÜCRET HESAP PUSULASI (BORDRO) BİLGİLENDİRMESİ

SON DÜZENLEMELERLE UYGULAMALI İŞ HUKUKU VE SOSYAL SİGORTALAR MEVZUATI İLE ÜCRET HESAP PUSULASI (BORDRO) BİLGİLENDİRMESİ SON DÜZENLEMELERLE UYGULAMALI İŞ HUKUKU VE SOSYAL SİGORTALAR MEVZUATI İLE ÜCRET HESAP PUSULASI (BORDRO) BİLGİLENDİRMESİ (25.02.2011 tarih ve 27857 sayılı 1. Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan 13.02.2011

Detaylı

MALİYETİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER. Doç. Dr Elçin TAŞ

MALİYETİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER. Doç. Dr Elçin TAŞ MALİYETİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Bina Maliyetinin Oluşumu MALİYET YOK ETME MALİYETİ KULLANIM MALİYETİ BİNA MAL. İLK YATIRIM MALİYETİ GERÇEKLEŞTİRME KULLANIM YOK ETME Alınan Kararların Maliyeti Etkileme Düzeyi

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ İSTANBUL VALİĞİ İSTANBUL PROJE KOORDİNASYON BİRİMİ (İPKB)

TÜRKİYE CUMHURİYETİ İSTANBUL VALİĞİ İSTANBUL PROJE KOORDİNASYON BİRİMİ (İPKB) AF-CEB-WB04-YAPIM-0 ZEYİLNAME NO: 04 TÜRKİYE CUMHURİYETİ İSTANBUL VALİĞİ İSTANBUL PROJE KOORDİNASYON BİRİMİ (İPKB) İSTANBUL SİSMİK RİSKİN AZALTILMASI VE ACİL DURUM HAZIRLIK PROJESİ (İSMEP) EĞİTİM YAPILARI

Detaylı

4735 SAYILI KAMU İHALE SÖZLEŞMELERİ KANUNU NA GÖRE SATINALMA

4735 SAYILI KAMU İHALE SÖZLEŞMELERİ KANUNU NA GÖRE SATINALMA 1 4735 SAYILI KAMU İHALE SÖZLEŞMELERİ KANUNU NA GÖRE SATINALMA AMAÇ-KAPSAM 2 AMAÇ Bu Kanunun amacı, Kamu İhale Kanunu na göre yapılan ihalelere ilişkin sözleşmelerin düzenlenmesi ve uygulanması ile ilgili

Detaylı

YAPIM İŞLERİNDE KAMU İHALE VE SÖZLEŞMELERİ MEVZUATI VE UYGULAMALARI. İbrahim Yaykıran Yönetim Kurulu Üyesi Türkiye Asfalt Müteahhitleri Derneği

YAPIM İŞLERİNDE KAMU İHALE VE SÖZLEŞMELERİ MEVZUATI VE UYGULAMALARI. İbrahim Yaykıran Yönetim Kurulu Üyesi Türkiye Asfalt Müteahhitleri Derneği YAPIM İŞLERİNDE KAMU İHALE VE SÖZLEŞMELERİ MEVZUATI VE UYGULAMALARI İbrahim Yaykıran Yönetim Kurulu Üyesi Türkiye Asfalt Müteahhitleri Derneği İçerik İhale Usulleri Açık/Belli İstekliler Arası İhale Yaklaşık

Detaylı

KORUFLORYA AİLE REZİDANS VE YAŞAM MERKEZİ 08071067 CANSU BAYIR 08071050 BÜŞRA BİLGE SOFU

KORUFLORYA AİLE REZİDANS VE YAŞAM MERKEZİ 08071067 CANSU BAYIR 08071050 BÜŞRA BİLGE SOFU KORUFLORYA AİLE REZİDANS VE YAŞAM MERKEZİ 08071067 CANSU BAYIR 08071050 BÜŞRA BİLGE SOFU KORUFLORYA, Aydınlı, Metal Yapı, Arke ve Vizyonlife ortaklığının TOKİ işbirliğiyle hayata geçirdiği bir projedir.

Detaylı

Sigorta Sözleşmeleri. Sunum / Açıklama Gereklilikleri. Standarda Referans

Sigorta Sözleşmeleri. Sunum / Açıklama Gereklilikleri. Standarda Referans UFRS 4 Standarda (standardın ilgili paragraflarına referans verilmiştir) Sigorta Sözleşmeleri Kontrol listesinin bu kısmı sigorta sözleşmesini düzenleyen (sigortacı olarak tanımlanan) herhangi bir işletmenin

Detaylı