TARIMDA ELEKTRONİK VE OTOMASYON UYGULAMALARI. Yrd.Doç.Dr. NURİ ÇAĞLAYAN

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TARIMDA ELEKTRONİK VE OTOMASYON UYGULAMALARI. Yrd.Doç.Dr. NURİ ÇAĞLAYAN"

Transkript

1 TARIMDA ELEKTRONİK VE OTOMASYON UYGULAMALARI Yrd.Doç.Dr. NURİ ÇAĞLAYAN

2 TEMEL ÖLÇÜ BİRİMLERİ Yrd.Doç.Dr. Nuri ÇAĞLAYAN

3 ÖLÇÜ BİRİMLERİ 1. Uzunluk Ölçü Birimleri Temel uzunluk ölçüsü metre (m) dir m=1 kilometre (km) 1"= 1 inch = 2,54 cm 100 m =1 hektometre (hm) 10 m =1 dekametre (dam) 1 m =1 metre (m) 0.1 m =1 desimetre (dm) 0.01 m =1 santimetre (cm) m =1 milimetre (mm) m = m=1 μm (mikrometre) m = m= 1 nm (nanometre) m =10-10 m= 1 Å (angström)

4 ÖLÇÜ BİRİMLERİ 2. ALAN ÖLÇÜ BİRİMLERİ Temel alan ölçüsü metrekaredir (m 2 ) m 2 = 1 km 2 (kilometrekare) m 2 = 1 hm 2 (hektometrekare), hektar da denir «ha» ile gösterilir. 100 m 2 = 1 dam 2 (dekametrekare), «ar» da denir. 1 m 2 = 1 m 2 (metrekare) 0.01 m 2 = 1 dm 2 (desimetrekare) m 2 = 1 cm 2 (santimetrekare) m 2 =1 mm 2 (milimetrekare ) m 2 = 1 da (dekar) = 0.1 ha

5 ÖLÇÜ BİRİMLERİ 3. HACİM ÖLÇÜ BİRİMLERİ Temel hacim ölçüsü metreküptür (m 3 ) m 3 = 1 km m 3 = 1 hm 3 (hektometreküp) 1000 m 3 = 1 dam 3 (dekametreküp) 1 m 3 =1 m 3 = L = 1 t m 3 =1 dm 3 = 1 L m 3 =1 cm 3 = 0,001 L=1 ml =1 cc (cubic centimetre) m 3 =1 mm 3 = 0, L

6 ÖLÇÜ BİRİMLERİ 4. AÇI ve YAY ÖLÇÜ BİRİMLERİ Derece, radyan ve grad olmak üzere 3 açı sistemi vardır. 360 o = 400 g = 2π rd 1 o = 60'=3600" Yay ölçü birimi radyandır (rd veya ρ ile gösterilir) )α ρ Örnek: 120 o kaç radyandır? 2π = 360 o 2π.120 o 2π = 2,093 rd.?ρ = 120 o ρ = = 360 o 3

7 ÖLÇÜ BİRİMLERİ 5. SICAKLIK ÖLÇÜ BİRİMLERİ Celcius ( C) Fahrenheit (F) F = 1,8 x C + 32 Fahrenheit (F) Celcius ( C) C = (F 32)/1,8 Kelvin (K) Celcius ( C) K= C + 273,15 Örnekler : a) 180 F kaç C? Çözüm : C = (180 32)/1.8 = 82,22 C b) 60 C kaç F? Çözüm : F = 1,8x = 140 F

8 6. BASINÇ ÖLÇÜ BİRİMLERİ Deniz seviyesindeki standart atmosfer basıncı 1 atm = Pa 1 atm = 1 bar 1 atm = 14,70 psi 1 atm = 760 mmhg (milimetre civa) 1 atm = 10 mss (metre su sütunu)= mmss

9 7. ENERJİ ÖLÇÜ BİRİMLERİ 1 kwh = 3.6 MJ 1 Btu = 1055 J 1 J = 2, kwh 1 Btu = 252 Cal 1 kwh = 860 kcal 1 cal = 4,184 J

10 8. GÜÇ ÖLÇÜ BİRİMLERİ Mekanik Güç Doğru Akım (DC) Güç P=I.V Alternatif Akım (Şebeke elektriği, AC) Güç P=I.V.Cosα (Cosα voltaj ile akım arasındaki faz açısıdır)

11 DOĞRU AKIM Doğru Akımın Tanımı Zamanla yönü ve şiddeti değişmeyen akıma doğru akım denir. İngilizce Direct Current kelimelerinin kısaltılması DC ile gösterilir. Doğru Akımın Elde Edilmesi DC üreten kaynaklar şu şekilde sıralanabilir: Pil; kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürür. Akümülatör; kimyasal yolla elektrik enerjisi üreten araçtır. Dinamo; hareket enerjisini DC elektrik enerjisine çeviren araçlardır. Doğrultmaç devresi; Alternatif akım elektrik enerjisini DC elektrik enerjisine çeviren araçlardır. Güneş pili; Güneş enerjisini DC elektrik enerjisine çeviren elemanlara güneş pili denir.

12 Doğru Akımın Kullanıldığı Yerler Doğru akımın yaygın olarak kullanıldığı alanları şöyle sıralayabiliriz: Haberleşme cihazlarında (telekomünikasyonda) Radyo, teyp, televizyon, gibi elektronik cihazlarda Redresörlü kaynak makinelerinde Maden arıtma (elektroliz) ve maden kaplamacılığında (galvonoteknik) Elektrikli taşıtlarda (tren, tramvay, metro) Elektro-mıknatıslarda DC Elektrik motorlarında

13 Elektrik Devresi ve Kanunu Elektrik devresi, elektrik akımının yoludur diye tanımlanabilir. Elektrik akımını oluşturan elektrik yükleri, elektrik devresinden geçerek, üretecin elektrik enerjisinin alıcısı da başka bir enerjiye dönüşümünü sağlar. Elektrik Devresi ve Elemanları Üreteç: Her hangi bir enerjiyi, elektrik enerjisine dönüştüren aygıtta elektrik enerji kaynağı veya üreteç denir. Pil, akümülatör, dinamo, alternatör v.b. Anahtar (Devre Kesici): İstenildiği zaman elektrik akımının geçmesini veya elektrik akımını keserek alıcının çalışmasını durduran devre elemanına denir. Alıcı: Elektrik enerjisini istenilen başka bir enerjiye dönüştüren aygıtlara almaç veya alıcı denir. Elektrik sobası, elektrik motoru, elektrik ocağı. Sigorta (Devre koruyucu): Elektrik devresinden geçen akım şiddeti bazen istenilmeyen değerlere yükselebilir. Bu gibi durumlarda devre elemanları zarar görür. Akım şiddetinin belli bir değerinin üstüne çıkmasını önlemek için elektrik devresini sigorta ile korunur. İletken: Elektrik devre elemanlarının birbirine bağlantıları metal tellerle (bakır, alüminyum) yapılır.

14 Elektrik Devre Çeşitleri Elektrik devreleri, devreden geçen akımın, almaçtan geçmesine göre; açık devre, kapalı devre ve kısa devre olarak da adlandırılırlar. Açık devre: Devre akımının, isteyerek veya istemeden devreden geçmesini önlediği, devrenin bir noktadan açıldığı almacın çalışmadığı devrelerdir. Diğer bir tarifle direncin sonsuz olduğu durumdur. Bu durum karşımıza sıkça rastladığımız devrelerde araştırma yaparken çok dikkat etmemiz gereken durumdur. Bu durumu net bir şekilde tarif etmek gerekirse akımın 0 gerilimin olduğu durumdur.

15 Kapalı Devre: Devre akımının normal olarak geçtiği, alıcının normal çalıştığı devredir. Kısa Devre: Devre akımının, almaca ulaşmadan kısa yollardan devresinin tamamlamasıdır. Genellikle istenmeyen bir devre çeşidi olup, yapacağı hasardan devre elemanlarının korunması için, mutlaka bir sigorta ile korunması gerekir. Diğer bir tarifle direncin sıfır olduğu duruma kısa devre denir.

16 Potansiyel, Gerilim, Elektromotor Kuvvet Şekildeki elektrik devresinde elektrik akımı A noktasından B noktasına akmasının nedeni, bu iki noktanın zıt cins ( + ve - ) elektrik yüklere sahip olmasıdır. Bu nedenle bu iki nokta arasında bir gerilim farkı vardır. A ve B noktasındaki potansiyeller U A ve U B ise, bu iki nokta arasındaki potansiyel fark (gerilim), U=U AB =U A -U B olur. U A, A noktası ile toprak arasındaki, U B ise, B noktası ile toprak arasında ölçülen gerilimdir. Toprağın potansiyeli "0" (sıfır) kabul edilir. Burada; U A =A noktasının potansiyeli (V) U B =B Noktasının potansiyeli (V) U =U AB =A ve B noktaları arasındaki gerilim (V)

17 Direnç ve OHM Kanunu Bir elektrik devresinde, elektrik enerjisi başka bir enerjiye dönüştüren alıcı uçlarına uygulanan gerilimle, alıcı üzerinden geçen akım arasında şu bağıntı U/I oranı daima sabittir. Bir devrenin gerilimi hangi oranda artarsa, akımda o oranda artacaktır. Bu sabit sayıya Elektrik Direnci veya kısaca DİRENÇ denir. Direnç R harfi ile ifade edilir. Diğer bir tanımla akımın akışına zorluk gösteren elemandır R= Alıcının direnci (OHM), Ω (omega) sembolü ile gösterilir. I= Alıcının üzerinden geçen akım şiddeti (AMPER), A sembolü ile gösterilir. U= Alıcı uçlarına uygulanan gerilim (VOLT), V sembolü ile gösterilir.

18 Ohm: Bir iletkenin uçlarına 1 V gerilim uygulanır ve bu iletkenin üzerinden 1 A akım akıyorsa bu iletkenin direnci 1 Ω denir. 1 Ω = MΩ (Mega Ohm) 1 Ω = kω (Kilo Ohm) Örnek: 100 Ω direnç kaç kω dur. Çözüm: 100 Ω = = 0.1 kω.

19 OHM KANUNU İLE GERİLİMİN BULUNMASI Örnek: U=I.R formülünden yararlanarak şekildeki devrede gerilim kaynağının değerini (V) bulalım. Çözüm: U =I.R =2.100 =200 V.

20 Örnek: Şekildeki devrede bilinmeyen kaynak gerilimini ohm kanunundan yararlanarak bulalım. Çözüm: U=I.R formülünde verilen değerler yerine konulursa; 1 kω= 1000 Ω U= 0, = 500 V.

21 Örnek: Aşağıdaki şekilde verilen değerler yardımı ile kaynaktan çekilen akımı bulalım.

22 SORU: Tablodaki eksik yerleri ohm kanunundan yararlanarak doldurunuz.

23 DİRENCİN (YÜKÜN) GÜCÜ Direncin gücü, üzerinde ısı olarak harcayabileceği güç demektir. Direnç denilince, elektrikle çalışan (elektrikli ısıtıcı, elektrik motoru, lamba vb.) makina veya cihaz yani "yükler" akla gelmelidir. Direnç (cihaz veya yük) üzerinde harcanan güç, yük üzerinden geçen akımla, yük üzerine düşen gerilimin çarpımına eşittir. P= U.I (W) Bu formülde U yerine I.R konursa; P = U.I = (I.R).I = I 2.R (W) bulunur. 1 W = 1000 mw 1000 W = 1 kw W = 1 MW

24 GÜÇ VE İŞ Bir cihaz veya makinanın büyüklüğü hakkındaki bilgi verebilmek ve bir işi ne kadar sürede yapabileceğini söyleyebilmek için makinanın birim zamanda yaptığı işin bilinmesi gerekir. Birim zamanda yapılan işe güç denir ve birimi W, kw veya HP (beygir gücü) ile ifade edilir. W = U.I.t (J) 1 W= 1 J/s P= Yükün gücü (Watt=W) W=iş (Joule=J) t= zaman (saniye= s)

25 Örnek: Şekildeki devrede direnç üzerinde harcanan gücü bulunuz. Çözüm: Gerilim değeri kullanılmadan çözüm yapılabilir; P = I 2. R = ( ) Ω = 0,288 W = 288 mw

26 İŞ VE ENERJİ Etrafımızda oluşan değişimleri iş, bu işi oluşturan yeteneklerde enerji olarak tanımlanabilir. (veya Enerji: İş yapabilme yeteneğidir). Örneğin bir elektrik motorunun dönmesi ile bir iş yapılır ve bu işi yaparken motor enerji harcar. Mekanik İş: bir cismin, F kuvveti etkisi altında L uzunluğunda gitmesi ile yapılan iş olup, W = F.L N=kg.m/s eşitliği ile hesaplanır. Bu eşitlikte; 2 F = Kuvvet (N) 1 kg=9,81 N L = Alınan yol (m) W = İş (J)

27 Makine/cihazın yaptığı iş: Besleme gerilimi «U» volt olan ve «t» saniye süresince «I» miktar akım ile çalışan bir makinenin/cihazın gördüğü iş; W makine = U. I makine. t W = Elektrik işi (enerji) (J) U = Alıcı gerilimi (Volt) I= Alıcı akımı (A) t = Alıcının çalışma süresi (sn) dir. Üretecin verdiği iş: W üreteç = E. I üreteç. t W = Üretecin verdiği iş (joule ), I = Üretecin verdiği akım (amper) E = Üretecin verdiği gerilim (Volt), t = üretecin çalışma süresi (sn)

28 Doğru akımda 1 VA= 1 Watt alındığında elektrikteki iş birimi de Watt. saniye (W.s ) veya joule olur W.s = 1 Watt-saat (1 Wh) W.s = 1000 Wh = 1 kilowatt.saat (1kWh ) uygulamada çok kullanılır. Örnek: 110 voltluk bir doğru akım şebekesinden 2A çeken bir cihazın bir günde sarf ettiği işi (enerji) bulalım W = U. I.t W = = 5280 = 5,28 kwh bulunur.

29 Alternatif akım (AA ve AC=Alternating Current): Genliği ve yönü periyodik olarak değişen elektriksel akımdır. En bilinen AC dalga biçimi sinüs dalgasıdır. Fakat farklı uygulamalarda üçgen ve kare dalga gibi değişik dalga biçimleri de kullanılmaktadır. AA güç genellikle sanayi ve konutlarda kullanılır. Buzdolabı, klima, AA motorlar ve kompresörler doğrudan AA enerjisi kullanır. Fakat radyo, TV, şarj cihazı, bilgisayar vb. cihazların içindeki elektronik aygıtlar DC elektrik ile çalıştıklarından bu cihazlar prizden aldıkları AA enerjisini içinde bulunan bir çevirici ile DC elektriğe dönüştürüp öyle kullanmaktadırlar. Kablosuz ve kablo ile taşınan elektromanyetik dalgaların (cep telefonu, radyo, TV, telsiz vs.) karışmama sebebi de alternatif akımın farklı sinüzoidal yapılarda olmasındandır.

30

31

32 Frekans: Bir saniyede oluşan saykıl sayısına frekans denir, f harfi ile gösterilir, birimi Hertz (Hz) veya saykıl/saniye (c/s) dir. AC nın frekansı, gerilimi üreten alternatörün devir sayısı ve kutup sayısına bağlıdır. Frekans, yönü ve şiddeti değişen alternatif akım için geçerli bir terimdir. Doğru akımda yön ve şiddette bir değişme olmadığı için frekansta sıfırdır. Saykıl: Alternatif akım veya gerilim sıfırdan başlar, maksimum değerini alır ve sıfıra döner. Akım veya gerilimin her iki yöndeki bütün değerleri almasına saykıl denir. Alternans: Her bir yarım saykıla alternans denir. Gerilim veya akımın aldığı değerler bulundukları bölgelere göre pozitif ve negatif olarak adlandırılır. Peryot: Bir saykılın tamamlanması için geçen zamana peryot denir. T harfi ile gösterilir.

33 Periyot (T) bir saykılın tamamlanması için geçen süredir. 1 saniyedeki periyot sayısına da frekans denir. Frekans birimi Hertz (Hz) dir. 50 Hz. lik frekans, 1 saniyede 50 saykılın oluşması anlamına gelir. Ülkelerin şebeke frekansları 50 veya 60 Hz olarak değişir. Türkiye'deki frekans değeri 50 Hz dir. Örnek: Peryodu 0,01 saniye olan alternatif akımın frekans değerini hesaplayınız. 50 Hz şebekede 1 saniyede oluşan saykılların görünümü

34 ALTERNATİF AKIMDA GÜÇ: Alternatif akım devrelerinde çalışan alıcılar omik, endüktif ve kapasitif özellikte olabilirler. Alternatif akımda, herhangi bir andaki akım ve gerilim arasında bulunan zaman farkına faz farkı denir, (φ) ile gösterilir ve kosinüsfimetre ile ölçülür. Omik yük: Akkor flamanlı ampul, ütü. Endüktif yük: İçerisinde bobin bulunan cihazlar (AC motor, balastlı Füoresan L.) Kapasitif yük: İçerisinde kondansatör bulunan cihazlar (Bilgisayar, fax, printer, TV)

35 1 Fazlı Alternatif Akım Devrelerinde Güç: Aktif güç: P = U. I. Cosφ (W) Görünür güç, S = U. I (VA) Güç üçgeni Reaktif güç, Q = U. I. Sinφ (VAR) Bir fazlı devrelerde ampermetre, voltmetre ve Cosφ metre yardımıyla aktif güç ölçümü.

36 ÖRNEK 1: Devrede ampermetreden okunan değer 4 A i, voltmetreden okunan değer 220 V u ve kosinüsfimetreden okunan değer 0,6 yı göstermektedir. Buna göre alıcının aktif gücünü bulunuz. U = 220 V I = 4 A Cosφ = 0,6 P = U.I.Cosφ = ,6 = 528 W ÖRNEK 2: Bir fazlı bir asenkron motor yüklü çalışmasında devreden 20 A akım çekmektedir. Şebeke gerilimi 220 V, Cosφ = 0,8 olduğuna göre motorun aktif gücünü bulunuz. U = 220 V I = 20 A Cosφ = 0,8 P = U. I. Cosφ = ,8 = 3520 W= 3,52 kw

37 3 Fazlı Alternatif Akım Devrelerinde Güç: Aktif güç: P = 33. U. I. Cosφ (W) ( 3 = 1,73) [Reaktif güç, Q = 3. U. I. Sinφ (VAR) ] ÖRNEK: 3 fazlı bir motorun besleme gerilimi U = 380 V, I = 20 A, Cosφ = 0,85 olduğuna göre, motorun aktif gücünü bulunuz. P = 33. U. I. Cosφ P = = W = 11,2 kw

38 SAYAÇLAR Aboneler tarafından tüketilen elektrik enerjisini ölçen aletlere elektrik sayacı denir. Elektrik Enerjisi = Güç x Zaman şeklinde ölçülür. W = P. t (kwh) Pratikte elektrik işi birimi olarak kilovat-saat (kwh) kullanılır ve elektrik sayaçları abonenin harcadıkları elektrik enerjisini kwh olarak ölçer.

39

40

41 TRANSFORMATÖRLER Transformatörler daha çok, enerji iletimi ve dağıtımında kullanılır. Bunun yanı sıra birçok cihazda gerilim dönüştürücü olarak kullanılır. Elektrik enerjisinin santrallerden, kullanım alanlarına iletimi sırasında hatlarda ısı şeklinde güç kaybı ve gerilim düşümü olur. Bu durumu asgariye indirmek için güç sabit tutulup gerilimin yükseltilmesi gerekir. Bu akımın düşürülmesi demektir. Böylece hatlarda kullanılan iletkenlerin kesitleri küçülür, kayıplar azalır ve iletken maliyeti dolayısıyla da iletim maliyetleri düşer. Transformatörün Yapısı Transformatör, A.C sistemlerde gerilimin seviyesini frekans değiştirilmeden manyetik indüksiyon yoluyla dönüştürmek için kullanılan ve hareketli parçası bulunmayan bir elektrik makinesidir. Transformatörler; ince, silisli (silis, oksijen ve silisyumdan oluşan çok dayanıklı bir malzemedir) saclardan oluşan kapalı bir manyetik gövde ile bunun üzerine sarılan yalıtılmış iletken sargılarından oluşur. Şekilde transformatörün yapısı görülmektedir. Temelde transformatörde iki sargı bulunur. Bu sargılardan biri primer (birincil) sargı diğeri ise sekonder (ikincil) sargıdır. Primer ve sekonder sargılarının elektriksel bir bağlantısı yoktur.

42 Dönüştürme Oranı Transformatörlerin primer ve sekonder sarım sayıları, gerilimleri ve akımları arasında sabit bir oran vardır. Bu orana dönüştürme oranı denir. Dönüştürme oranı:

43 Örnek 1: Şekildeki transformatör devresinde 120 V luk primer gerilimi sekonder uçlarında 6 V olarak görülmektedir. Primer sargısı 360 tur ise sekonder sargısının tur sayısı hesaplanacak olursa; Örnek 2: Şekildeki transformatör devresinde dönüştürme oranı K=1/4, sekonder sargısı 5000 tur ve sekonder gerilimi 60 V ise primer gerilimi ve primer sargısının tur sayısı ne olur?

44 Transformatörlerde Güç İdeal bir transformatörde kayıplar göz önünde bulundurulmadan primer sargısında bulunan enerjinin doğrudan sekonder sargısına aktarıldığı düşünülür. Yine kayıplar göz ardı edilip transformatör sekonder uçlarına bir yük bağlandığında aktarılan enerjinin tamamı yük üzerinde bir güç harcanmasını sağlar. Transformatörlerde güç, sekonder uçlarındaki yükün empedansına dolayısıyla yükün çektiği akıma ve sekonder uçlarındaki gerilim değerine bağlıdır. Enerjinin kayıpsız aktarılacağı düşünülürse; Burada P p primer gücünü, P s sekonder gücünü ifade eder. Eşitlikten yararlanılarak sekonder uçlarına bağlanan bir yükün çekebileceği en fazla akımın, dolayısıyla harcayacağı en fazla gücün ve transformatör gücünün primer akımı ve gerilimine de bağlı oluğu görülür. Primer gerilimin sabit şebeke gerilimi olduğu varsayılırsa primer akımı da transformatör gücü için önemli bir parametredir. Örneğin kayıpları önemsenmeyen bir transformatörün primer gerilimi V P = 220 V, primer akımı I P = 0,045 A ve sekonder gerilimi V S =12V ise sekonder akımı ve transformatörün gücü;

45 Transformatörlerde Verim Bir transformatörün verimi çıkış gücünün giriş gücüne oranıdır. Fuko, histerisiz ve bakır kayıpları her ne kadar küçük güçlü transformatörlerde önemsenmese de büyük güçler söz konusu olduğunda çıkışa aktarılan güç miktarını düşürmektedir. Yani kayıplar verimin yüzde yüz olmasını engellemektedir. Verim η (eta) ile gösterilir ve birimi yoktur. Yüzde olarak verimlilik aşağıdaki eşitlikle bulunabilir. Örneğin 100W lık bir transformatörde 2W kayıplara harcanıyorsa bu transformatörün yüzde verimliliği;

46 Elektrik motoru çeşitleri ALTERNATİF AKIM (AA) MOTORLAR A A motorlar asenkron ve senkron olmak üzere iki gruba ayrılabilir. Asenkron motorlar da temelde iki kısımdan oluşur: Stator ve rotor. Statora uygulanan alternatif gerilim bir manyetik alan oluşturur. Rotor ise bu manyetik alan içinde bulunur ve stator manyetik alanı rotor üzerinde bir indüksiyon akımı meydana gelir. Stator ve rotor birer elektromıknatıs olarak çalışır ve oluşturdukları manyetik alanların birbirini itip çekmesi ile hareket enerjisi oluşur. Asenkron motorun yapısı

47 Temel D.A. motor yapısı Temel A.A motor yapısı A A Motorların D A Motorlarla Karşılaştırılması D A. ve A A motorların kullanım alanlarına göre birbirlerine birtakım üstünlükleri vardır. Alternatif akım motorları, D.C. motorlara göre daha basit yapıda ve daha ucuz olmaları, ark oluşturmamaları, momentlerinin yüksek olması nedeniyle doğru akım motorlarına göre daha çok tercih edilir.

48 A A Motor Çeşitleri Alternatif akım motorları temelde senkron ve asenkron olmak üzere iki çeşittir. Senkron motorun rotorunda sargılar bulunur ve bu sargılardan bir kaynak vasıtasıyla akım geçirilir. Bu nedenle bu motorların rotor devir sayıları stator döner alan devir sayısına eşittir. Asenkron motorlarda ise enerji sadece stator sargılarına verilir. Stator sargılarındaki döner alan rotor sargıları ya da kısa devre çubuklarında endüksiyon yoluyla akım dolaştırarak rotorun dönmesini sağlar. Bu motorlarda rotor devri döner alanın devrine ulaştığında indükleme olmayacağından rotor devri döner alanın devrinden daima küçüktür. Faz sayısına göre ise asenkron motorlar genelde bir fazlı ve üç fazlı olarak yapılır. Bir Fazlı A A Motorlar (220 V ile çalışır) Bir fazlı motorlarda iki çeşit sargı bulunmasına karşın sargılar aynı gerilimle beslenir. Sargılar faz farkı oluşturacak şekilde farklı özelliktedir. Bir fazlı A.A motorların kullanım alanları oldukça fazladır. Bunun nedeni bakımının ve maliyetinin düşük olmasıdır. Evlerde kullanılan çamaşır ve bulaşık makinelerinde ve diğer bazı ev aletlerinde çoğunlukla bir fazlı asenkron motorlar kullanılır.

49 Tanımı ve çeşitleri Bir fazlı asenkron motorlar kendi aralarında; 1. Yardımcı sargılı 2. Gölge kutuplu motorlar olmak üzere iki gruba ayrılır. Yardımcı sargısı olan ve olmayan bir fazlı motor devreleri Çalıştırılması Bir fazlı asenkron motorlarda tek stator sargısı ve sincap kafesi rotorlar kullanılır. Stator sargısına uygulanan tek fazlı alternatif akım sargı üzerinde değişken manyetik alan oluşturur. Bu indüksiyon dolayısı ile rotor enerjilenir. Bu durum motorun hareket üretmesine yetmez sadece bir titreşim oluşturur. Dolayısıyla motora ilk hareketi dışardan tatbik etmek gerekir. İlk hareket verebilmek için bir fazlı motorlarda yardımcı sargı bulunur. Motora ilk hareket verildikten sonra yardımcı sargı devreden çıkar. Yardımcı sargının önündeki C kondansatörü ise ilk hareket anında 90 derecelik faz farkını oluşturabilmek için kullanılır. Motor ilk hareketten ve normal devrine ulaştıktan sonra yardımcı sargıyı ve C kondansatörünü devre dışı bırakmak için S anahtarı kullanılmıştır. Bu anahtar ilk anda kapalıdır. Motor yeterli devri aldıktan sonra dönmenin etkisiyle açılır ve yardımcı sargıyla kondansatörü devre dışı bırakır.

50 Üç Fazlı A.A. Motorları Üç fazlı motorlar, basit tasarıma, yapısı gereği yüksek ilk hareket torkuna ve verimliliğe sahip olduğu için endüstride en çok tercih edilen motorlardır. Kullanım alanları arasında endüstriyel fanlar, havalandırma sistemleri, kompresörler ve konveyör sistemleri sayılabilir. Üç fazlı motorlar yapısal olarak bir fazlı motorlarla benzer. Manyetik alanın oluşturulduğu bir stator ve mekanik enerjinin alındığı rotora sahiptir. Üç fazlı motorlarda üç adet stator sargısı vardır ve bu sargılar aralarında 120 farkla konumlandırılır. Üç fazlı motor yapısı Sera pencere motoru Sirkülasyon pompası Gübreleme makinası motoru Stator ve rotor arasında elektriksel bir bağlantı yoktur ve bu motor elemanları yüksek mıknatıslanma özelliğine sahip plakalardan üretilir. Statorda indüklenen manyetik akı rotora havadan iletilir. Rotorda indüklenen manyetik alan ile stator manyetik alanı arasındaki itme - çekme kuvveti hareketin oluşmasını sağlar. Dönme hareketi, rotor manyetik alanının stator döner manyetik alanının peşinden sürüklenmesi ile gerçekleşir.

51 3 Fazlı AA Motorun Çalıştırılması (380 V ile çalışır) Üç fazlı motora yol verme

52 Asenkron motorlar ilk çalışma anında nominal akımlarının 5 ile 7 kat fazladır. Büyük çaplı motorlarda 7 kat fazla olan direkt demaraj akım, besleme ve koruma hatlarında (kablo-klemens-sigorta-şalter-kontaktörtermik röle) ve motor sargılarında çabuk eskimelere hatta tamamen tahrip olmasına yol açarlar. Bu zararları önlemek için yıldız üçgen yol verme kullanılır. Yıldız Üçgen Yol Vermenin Şartları Nedir? Y / 1. Üçgen montajının gerilimi, şebeke gerilimi ile aynı olmalıdır 2. Motorun demarajı iki zamanlı olmalıdır Üç fazlı motorun yıldız devre bağlantısı i. Birinci zamanda yıldız bağlama devreye girer ve bir faz üzerindeki gerilim düşer yani U/ 3 olur. Üç fazlı motorun üçgen devre bağlantısı i. İkinci zamanda ise yıldız bağlama devreden çıkar ve hemen üçgen bağlama devreye girer i. Yıldız bağlamadan üçgen bağlamaya geçiş zamanı çok kısa olmalıdır.

53 Dönüş yönünün değiştirilmesi Üç fazlı A.A motorlarda dönüş yönü değiştirilmek istendiğinde herhangi iki fazın bağlantı yerleri değiştirilip diğer tek fazın sabit tutulması yeterlidir. Dönüş yönü değiştirme işlemi genellikle kontaktörlerle yapılır. Dönüş yönünü değiştirmek için bazı durumlarda özel paket şalterler de kullanılmaktadır. Üç fazlı motorda dönüş yönünün değiştirilmesi Üç faz motor bağlantısı ve dönüş yönünün değiştirilmesi için motor klemens tablosu bağlantısı

54 Asenkron motorlarla ilgili önemli eşitlikler: Tek fazlı asenkron motorlarda güç: N a = UU. II. CCCCCCφφ Üç fazlı asenkron motorlarda güç: N a = 3. UU. II. CCCCCCφφ Asenkron motorlarda verim: η= NN ç NN aa Asenkron motorlarda moment: M d = 955. NN ç nn rr Asenkron motorlarda kayma oranı: K y = nn ss nn rr nn ss Nç: Motor milindeki güç nr: Rotor devri (d/d) ns: Statorun oluşturduğu manyetik alanın devri (d/d)

55 Örnek 1: Üç fazlı bir asenkron motorun etiketinde aşağıdaki bilgiler verilmiştir. Motor milindeki güç (N ç )=16 kw Y/ = 380/220 V : 31/53,6 A Cosϕ = 0,89 n r =1455 min -1 Manyetik alan dönüş sayısı (n s )= 1500 min -1 ( d/d : min -1 ) a) Anma yükündeki motor verimini bulunuz. b) Anma yükündeki dönme momentini bulunuz. c) Anma yükündeki kaymayı bulunuz.

56 Çözüm 1: a) Anma yükündeki motor verimini bulunuz. N a = ,89 = 18,159 kw η= 16 18,159 η= %88 b) Anma yükündeki dönme momentini bulunuz. M d = = 10,5 kgm ( 1 kg= 9,81 N ) c) Anma yükündeki kaymayı bulunuz. K y = = %3 lük kayma var.

57 Örnek 2: Tek fazlı bir asenkron motorun etiketinde aşağıdaki bilgiler verilmiştir. Motor milindeki güç (N ç )= 1 BG V = 220 V I= 12 A Cosϕ = 0,78 n r =1455 min -1 Manyetik alan dönüş sayısı (n s )= 1500 min -1 a) Şebekeden çektiği elektrik gücünü bulunuz. b) Anma yükündeki motor verimini bulunuz.

58 Çözüm 2: a) Şebekeden çektiği elektrik gücünü bulunuz. N a = ,78 = 2,059 kw b) Anma yükündeki motor verimini bulunuz. (1 kw= 1,36 BG) η= 1,9/1,36 2,059 η= %68

59

60 TERİMLER ve SİSTEM DENETİM TÜRLERİ

61 Terimler Çalışma Sınırları (Range) Çalışma Aralığı (Span) Ölü Zaman (Dead time) Kesinlik / Hassasiyet (Precision) Doğruluk (Accuracy) Duyarlılık (Sensivity)

62 Çalışma Sınırları (RANGE) Bu terim ölçme enstrümanı ile beraber kontrol cihazı ve kontrol vanalarında kullanılmaktadır. Çalışma sınırları 2 rakamla ifade edilir: Cihazın ölçtüğü veya kontrol ettiği en düşük değer ve en yüksek değer. Örneğin: C arasında çalışan bir sıcaklık kontrol cihazı 15 C de en düşük, 25 C de en büyük elektriksel sinyali üretir. Çalışma sınırları (Range) ayarı cihazın imal edildiği fabrikada yapılıp, üzerindeki etikete yazılabildiği gibi kullanıcının atölyesinde veya kullanıldığı prosese takılı vaziyette de yapılabilir. Bu ayara cihazın kalibrasyonu denir. Çalışma sınırlarının alt değeri ile üst değeri arasındaki oran (rangeability)olarak isimlendirilir.

63 Çalışma Aralığı (SPAN) Çalışma aralığı cihazın ölçtüğü en yüksek değer ile en düşük değer arasındaki farktır. Örneğin çalışma sınırları C olan cihazın çalışma aralığı 10 C dir. Span tek rakamla ifade edilir. Range ayarı için söylenen aynı şeyler Span içinde söylenebilir.

64 Ölü Zaman (Dead Time) Ölü zaman iki hareket arasındaki gecikmedir. Örneğin, bir serada eşanjör çıkış borusundaki suyun sıcaklığını algılayan sıcaklık duyargası olması gereken noktadan 10 m uzağa yerleştirilmiş olsun. Boru içindeki suyun hızı 5 m/s ise ölü zaman 2 saniyedir. Yani eşanjörden çıkan su sıcaklığı değiştikten 2 saniye sonra algılanabilmektedir. Ölü zamanın tespiti bazı proseslerde son derece zordur.

65 Kesinlik / Hassasiyet (Precision) Aynı parça üzerinde ve aynı koşullar altında, tek kişi ya da cihaz tarafından yapılan ölçümlerdeki değişim olarak tanımlanmaktadır. Değişimin onaylanan sınırlardan daha küçük olması durumunda ölçümün hassasiyeti iyi olduğu söylenir. (Örneğin; 0,0001 hassasiyet, 0.1 hassasiyetten daha yüksektir.) Hassasiyetin yüksek olması için; Aynı ölçüm prosedürünün uygulanması, Aynı gözlemleyici, Aynı koşullar altında kullanılan, aynı ölçüm cihazı, Aynı konum, Kısa süre içindeki tekrarlamadır. Yüksek hassasiyet var fakat doğru ölçüm vermiyor Şekilde farklı zamanlarda aynı cihazla sıcaklık ölçümlerinin sonuçları verilmiştir. Noktalı çizgi sıcaklığın zamanla değişen gerçek değerini göstermektedir. Bunu küçük farklarla izleyen eğri bir termometreden okunan sıcaklıklardan elde edilmiştir. Burada termometre oldukça doğru çalışmaktadır ancak tekrarlanabilirliği zayıftır. Yukarıda görülen eğri ise çok iyi tekrarlanabilirliğe sahip fakat doğru ölçme yapmayan bir cihaza aittir. Mükemmel ölçüm yapan cihaz hem doğru ölçüm yapan hem de hassasiyeti iyi olandır.

66 Doğruluk (Accuracy) Yapılan ölçme ile hakiki değer arasındaki farktır. İki tip hatadan bahsedilebilir: 1. Statik hata: Kontrollü değişken zamanla aynı kalır. Ölçülen değer ile hakiki değer arasındaki fark her zaman aynıdır, değişmez. 2. Dinamik hata: Ölçülen proses (işlem, süreç) değeri zamanla değişiyorsa ölçülen değerle hakiki değer arasındaki fark sürekli değişir. Şekilde sıcaklık ölçmesinde dinamik ve statik hatalar görülmektedir. Noktalı çizgi gerçek sıcaklık, düz çizgi ise enstrüman (ölçüm yapan cihaz = termometre) da okunan değerlerden elde edilmiştir. Bir zaman birimi içindeki hata statik olarak görülmektedir. Çünkü proses sıcaklığı sabit kalmıştır. Daha sonraki bölüm ise proses sıcaklığı değişim hızı ile büyüyen dinamik hatayı belirlemektedir. Doğruluk genellikle ölçme aralığının ± % olarak verilir. Ancak ölçülmesi gereken hakiki değerin yüzdesi olarak da verilmektedir.

67 Duyarlılık (Sensivity) Duyarlılık veya hassasiyet ölçme cihazından çıkan sinyalin giriş sinyaline oranıdır. Bir giriş sinyali için çıkış sinyali ne kadar büyükse cihazın o kadar duyarlı olduğu söylenir. Aynı terim kontrol cihazları içinde kullanılmaktadır. Ancak kontrol cihazlarında çıkış sinyalinin giriş sinyaline oranı ayarlanabilen bir özellik olup kazanç (Gain) olarak da isimlendirilir. ÖLÇME CİHAZI Vg Vç Duyarlılık= Vç/Vg

68 SİSTEM DENETİM TÜRLERİ 1. Açık Çevrim (Geri Beslemesiz) 2. Kapalı Çevrim (Geri Beslemeli)

69 1. Açık Çevrim (Geri Beslemesiz) Denetim Sistemi Sistemi kontrol eden düzeneğin sistemin çıkışından etkilenmediği, sadece verilen referans değerine göre denetim işleminin yapıldığı sistemlerdir. Hassasiyet gerektirmeyen sistemlerde kullanılan bir denetim sistemi mekanizmasıdır. Sisteme etkiyen bozucu faktörlerin algılanması insan faktörüyle olabilmektedir. Verilen referans işareti kontrol elemanı tarafından alınır ve bir kontrol işareti üretir. Bu işaret, kontrol edilen sisteme verildiğinde sistem giriş değişkenini süreç içine alır ve istenilen çıkış işaretini verir. Açık çevrim denetim, genellikle kumanda edilen sistemin yapısının ve sisteme etkiyen diğer girişlerin önceden çok iyi bilindiği uygulamalarda kullanılır. Açık çevrim denetim sistemi günlük yaşantımızda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bir anahtarla bir elektrikli sobanın kumandası en temel açık çevrim denetim örneğidir.

70 Örnek 1: Bir otomobilin cam sileceği düzeneğini ele alalım. Otomobilin bu düzeneği sürücü tarafından kontrol edilir. Sürücü otomobilin konsoluna bağlı olan anahtar yardımıyla silecek motorunu harekete geçirebilir. Genellikle 2 3 hız kademeli olarak tasarlanan bu sistemlerde herhangi bir şekilde yağmurun yağmaya başlaması, şiddeti gibi parametreler bir kontrol mekanizması tarafından algılanmaz. Düzeneğin başlatılması ve hangi kademede çalıştırılacağı tamamen sürücünün karar vermesine bağlıdır. Yağmurun kesilmesi ya da şiddetini artırıp azaltması, camların kuru ya da ıslak olması düzenek tarafından dikkate alınmaz. Bu tipik bir açık çevrim kontrol mekanizmasıdır. Sistemin çıktısı çok iyi bilinen bir sonuçtur. Yani Cam yüzeyi silinirse ıslaklık temizlenir ve görüş netleşir. prensibine dayanır. Örnek 2: Trafik lambaları bir kavşaktaki ortalama trafik yoğunluğuna göre zamanlanan ışıkların sırasıyla yanması esasına dayanır. Böyle bir sistemde istenen çıkış araçların ve yayaların tamamının ışıkların yanma sürelerinde geçmesidir. Fakat bu tamamen mümkün olmayabilir. Trafiğin yoğunlaştığı saatlerde yığılmalar ya da sakin olduğu saatlerde gereksiz bekletmeler olabilir. Trafik yoğunluğuna göre ışıkların yanma sürelerinin değiştirilebildiği bir karşılaştırma düzeneği yoktur, yani bir geri besleme yoktur. Cam sileceği düzeneği Trafik lambalarının kontrolü

71 Örnek 3: Şekilde kapalı bir mekanın ısıtılmasını sağlayan düzenek görülmektedir. Bu sistemde bir denetleyici bulunmaktadır. Bu denetleyici dışarıdaki havanın sıcaklığını giriş olarak alır. Bu alınan giriş bir referans değer olarak kabul edilir. Referans değeri daha önceden belirlenen bir set değerine (ayar noktası) göre motor çalıştırılarak valfin açılması ve ısıtıcının ortamı ısıtması sağlanır. Kazan valf ısıtıcı üzerinden su, devir daim etmektedir. Dış ortamdan duyarga vasıtasıyla alınan referans değerde herhangi bir değişiklik olduğunda çevrim tekrar başlatılır ve valf kapatılır ya da daha fazla açılır. Böylelikle ısıtma düzeneği kurulmuş olur. Kapalı bir mekanın açık kontrol denetimiyle ısıtılması

72 Bu örnekte dikkat edilmesi gereken nokta duyargadan alınan bilgidir. Düzeneğe konulan duyarga sadece dış ortamın sıcaklığını ölçmektedir. Bu duyargadan alınan bilgi referans giriş bilgisidir. Tıpkı otomobil sileceği gibi. Burada, tıpkı sürücünün yağmur yağmasını fark ederek silecek düğmesini çalıştırması gibi dış ortamdaki bir duyarga da sıcaklık değişimlerini algılayarak denetleyiciyi tetikler. EĞER İÇ ORTAMIN SICAKLIĞI ÖLÇÜLEREK İŞLEM YAPILSAYDI BU KAPALI ÇEVRİM SİSTEMİNE BİR ÖRNEK OLURDU.

73 3. Denetlenen sistem Denetleyicinin müdahale ettiği, yönlendirdiği ve istenen sonuçların alınmasını sağladığı düzenektir. Motorlar, ısıtma - soğutma elemanları, Aydınlatma teçhizatları örnekten bazılarıdır. Açık Çevrim Denetim Sisteminin Elemanları 1. Giriş/Çıkış Kavramları Bir sisteme, dışarıdan uygulanan, diğer değişkenlerden bağımsız biçimde değişebilen ve sistemin davranışını etkileyen değişkenlere sistemin girişleri adı verilir (dış ortam sıcaklığı gibi). Çıkış ise denetim sisteminden sağlanan gerçek cevaptır (ısıtıcının açılması, kapatılması gibi). 2. Denetleyici Sistemin istenilen çıkışı verecek doğrultuda çalışmasını sağlamak için verilen referans değere bağlı olarak kontrol işareti üretir. Genellikle elektronik bir elemandır. Bir açık çevrim sistemde çalışan denetleyici üretilen çıkışın değerini ve durumunu kontrol etmez.

74 4. Ayar Noktası ve Ayar Dengesi Kavramları Denetim sistemlerinde sistemin giriş değişkenlerini bir sürece sokarak çıkış üretebilmesi için referans değerine ihtiyacı vardır. Bu referans değeri ayar noktası olarak belirlenir. Denetimin sağlanabilmesi, çıkıştan istenen ve ideal değerlerin alınabilmesi ancak ayar noktası ve dengesinin sağlanmasına bağlıdır.

75 Açık Çevrim Denetimin Uygulama Alanları Açık çevrim denetim sistemleri işlemlerin önceden çok iyi bilindiği sistemlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Çok fazla hassasiyet beklenmeyen sistemler için idealdir. Açık çevrim sistemlerin maliyetleri daha düşüktür. Bu nedenle ucuz çözümler istenen yerlerde tercih edilir. Açık çevrim denetim yöntemi sisteme etkiyen bozucuları zayıflatmaz. Açık çevrim denetim yöntemi kararsız bir sistemi kararlı hale getiremez. Yani açık çevrim denetim yönteminin uygulanacağı sistemin zaten kararlı ve düzgün çalışan bir sistem olması zorunludur.

76 2. Kapalı Çevrim (Geri beslemeli) Denetim Sistemleri 134 Karşılaştırma Elemanı Referans değer Hata Sinyali Kontrol Ünitesi Düzeltme Ünitesi Uygulayıcı Kontrollü değişken Ölçülen değer Ölçme cihazı Girişindeki referans işareti, kontrol edilen bir sistemden alınan çıkış işaretiyle karşılaştırıldıktan sonra referans ve çkış sinyali arasındaki farkın giderilmesinin otomatik olarak sağlandığı sistemlerdir. Bu sistemlere geri beslemeli kontrol sistemleri de denir. Geri beslemeli kontrol sistemlerinin çok değişik türleri vardır: Bilgisayarlı kontrol sistemi, Elektromekanik kontrol sistemi, Biyolojik kontrol sistemi, Isı kontrol sistemi, Hidrolik ve pnömatik kontrol sistemi

77 Karşılaştırma Elemanı Referans değer Hata Sinyali Kontrol Ünitesi Düzeltme Ünitesi Uygulayıcı Kontrollü değişken Ölçülen değer Ölçme cihazı Karşılaştırma Elemanı: İstenen veya kontrol edilen değişken şartın referans değeri ile ulaşılması istenen ölçülen değeri karşılaştırıp buna göre bir hata sinyali üretir. Kontrol Ünitesi: Bir hata sinyali aldığında hangi hareketi yapacağına karar verir. Düzeltme Ünitesi: Kontrol edilen şartı değiştirmek veya düzeltmek için süreçte bir değişiklik üretir. Uygulayıcı: Kontrol edilen sistem veya elemandır. Ölçme Cihazı: Kontrol edilen sürecin değişken şartıyla ilgili olan bir sinyal üretir. Kontrollü değişken: Kontrol edilen ortam/cihaz/makina

78 ÖRNEK: BİR ORTAMIN (Sera, ev) KAPALI ÇEVRİMLE ISITILMASI Karşılaştırma Elemanı Referans değer Hata Sinyali Kontrol Ünitesi Düzeltme Ünitesi Uygulayıcı Kontrollü değişken Ölçülen değer Ölçme cihazı Kontrollü Değişken: Oda sıcaklığı, Referans Değer: İstenilen oda sıcaklığı Karşılaştırma Elemanı: İstenen sıcaklık değeriyle ölçülen değeri karşılaştıran birim Hata Sinyali: Ölçülen ve istenen sıcaklık arasındaki fark Kontrol Ünitesi: Hata sinyalini algılayan birim Düzeltme Ünitesi: Isıtıcının verdiği ısının istenilen sıcaklığa tekrar getirilmesini sağlayan birim Uygulayıcı: Isıtıcı Ölçme Cihazı: Termometre

79 ÖRNEK: BİR EVİN KAPALI ÇEVRİMLE ISITILMASI Gerekli Sıcaklık Karşılaştırma Elemanı Sıcaklık Farkı (sapma) TERMOSTAT Elektrik Gücü Elektrik sobası Ev içinde istenen sabit Sıcaklık Sıcaklık sinyalinin geribeslemesi Termometre

80 Açık ve Kapalı Kontrol Sistemlerinin Karşılaştırması Giriş (Sıcaklık) Sıcaklık ölçer (Termometre) Çıkış (Skala üzerindeki değer) Karşılaştırma Elemanı İstenen Sıcaklık Giriş Isıtma İşlemi Isıtma sistemi Termometre Çıkış (Ayar değerinde sıcaklık) Açık Kontrol Sistem Yapısı Kapalı Kontrol (Geri Beslemeli) Sistem Yapısı

4. ÜNİTE ALTERNATİF AKIMDA GÜÇ

4. ÜNİTE ALTERNATİF AKIMDA GÜÇ 4. ÜNİTE ALTERNATİF AKIMDA GÜÇ KONULAR 1. Ani Güç, Ortalama Güç 2. Dirençli Devrelerde Güç 3. Bobinli Devrelerde Güç 4. Kondansatörlü Devrelerde Güç 5. Güç Üçgeni 6. Güç Ölçme GİRİŞ Bir doğru akım devresinde

Detaylı

TEMEL ELEKTRONİK VE ÖLÇME -1 DERSİ 1.SINAV ÇALIŞMA NOTU

TEMEL ELEKTRONİK VE ÖLÇME -1 DERSİ 1.SINAV ÇALIŞMA NOTU No Soru Cevap 1-.. kırmızı, sarı, mavi, nötr ve toprak hatlarının en az ikisinin birbirine temas ederek elektriksel akımın bu yolla devresini tamamlamasıdır. 2-, alternatif ve doğru akım devrelerinde kullanılan

Detaylı

3 FAZLI ASENKRON MOTORLAR

3 FAZLI ASENKRON MOTORLAR 3 FAZLI ASENKRON MOTORLAR 3 FAZLI ASENKRON MOTORLAR Üç fazlı AC makinelerde üretilen üç fazlı gerilim, endüstride R-S-T (L1-L2- L3) olarak bilinir. R-S-T gerilimleri, aralarında 120 şer derece faz farkı

Detaylı

14. ÜNİTE GERİLİM DÜŞÜMÜ

14. ÜNİTE GERİLİM DÜŞÜMÜ 14. ÜNİTE GERİLİM DÜŞÜMÜ KONULAR 1. GERİLİM DÜŞÜMÜNÜN ANLAMI VE ÖNEMİ 2. ÇEŞİTLİ TESİSLERDE KABUL EDİLEBİLEN GERİLİM DÜŞÜMÜ SINIRLARI 3. TEK FAZLI ALTERNATİF AKIM (OMİK) DEVRELERİNDE YÜZDE (%) GERİLİM

Detaylı

9. Güç ve Enerji Ölçümü

9. Güç ve Enerji Ölçümü 9. Güç ve Enerji Ölçümü Güç ve Güç Ölçümü: Doğru akım devrelerinde, sürekli halde sadece direnç etkisi mevcuttur. Bu yüzden doğru akım devrelerinde sadece dirence ait olan güçten bahsedilir. Sürekli halde

Detaylı

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ FİZİK II LABORATUVARI DENEY 2 TRANSFORMATÖRLER

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ FİZİK II LABORATUVARI DENEY 2 TRANSFORMATÖRLER ELEKTRİK ELEKTROİK MÜHEDİSLİĞİ FİZİK LABORATUVAR DEEY TRASFORMATÖRLER . Amaç: Bu deneyde:. Transformatörler yüksüz durumdayken giriş ve çıkış gerilimleri gözlenecek,. Transformatörler yüklü durumdayken

Detaylı

2- Tristör ile yük akımı değiştirilerek ayarlı yükkontrolü yapılabilir.

2- Tristör ile yük akımı değiştirilerek ayarlı yükkontrolü yapılabilir. Tristörlü Redresörler ( Doğrultmaçlar ) : Alternatif akımı doğru akıma çeviren sistemlere redresör denir. Redresörler sanayi için gerekli olan DC gerilimin elde edilmesini sağlar. Büyük akım ve gerilimlerin

Detaylı

DOĞRU AKIM DEVRE ANALİZİ Ö. ŞENYURT - R. AKDAĞ ÜÇÜNCÜ BÖLÜM: OHM KANUNU, İŞ, ENERJİ VE GÜÇ

DOĞRU AKIM DEVRE ANALİZİ Ö. ŞENYURT - R. AKDAĞ ÜÇÜNCÜ BÖLÜM: OHM KANUNU, İŞ, ENERJİ VE GÜÇ ÜÇÜNCÜ BÖLÜM: OHM KANUNU, İŞ, ENERJİ VE GÜÇ Anahtar Kelimeler Enerji, ohm kanunu, kutuplandırma, güç,güç dağılımı, watt (W), wattsaat (Wh), iş. Teknik elemanların kariyerleri için ohm kanunu esas teşkil

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DENEY FÖYÜ DENEY ADI AC AKIM, GERİLİM VE GÜÇ DENEYİ DERSİN ÖĞRETİM ÜYESİ DENEY SORUMLUSU DENEY GRUBU: DENEY TARİHİ : TESLİM

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : FĐZĐKSEL OLAYLAR ÜNĐTE 3 : YAŞAMIMIZDAKĐ ELEKTRĐK (MEB)

ÖĞRENME ALANI : FĐZĐKSEL OLAYLAR ÜNĐTE 3 : YAŞAMIMIZDAKĐ ELEKTRĐK (MEB) ÖĞENME ALANI : FZKSEL OLAYLA ÜNTE 3 : YAŞAMIMIZDAK ELEKTK (MEB) B ELEKTK AKIMI (5 SAAT) (ELEKTK AKIMI NED?) 1 Elektrik Akımının Oluşması 2 Elektrik Yüklerinin Hareketi ve Yönü 3 ler ve Özellikleri 4 Basit

Detaylı

KAYNAK DÖNÜŞÜMÜ NORTON-THEVENIN ve SÜPERPOZİSYON TEOREMLERİ & İŞ-GÜÇ-ENERJİ

KAYNAK DÖNÜŞÜMÜ NORTON-THEVENIN ve SÜPERPOZİSYON TEOREMLERİ & İŞ-GÜÇ-ENERJİ KAYNAK DÖNÜŞÜMÜ NORTON-THEVENIN ve SÜPERPOZİSYON TEOREMLERİ & İŞ-GÜÇ-ENERJİ GERİLİM KAYNAĞINDAN AKIM KAYNAĞINA DÖNÜŞÜM Gerilim kaynağını akım kaynağına dönüşüm yapılabilir. Bu dönüşüm esnasında kaynağın

Detaylı

3. HAFTA BLM223 DEVRE ANALİZİ. Yrd. Doç Dr. Can Bülent FİDAN. hdemirel@karabuk.edu.tr

3. HAFTA BLM223 DEVRE ANALİZİ. Yrd. Doç Dr. Can Bülent FİDAN. hdemirel@karabuk.edu.tr 3. HAFTA BLM223 Yrd. Doç Dr. Can Bülent FİDAN hdemirel@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 3. OHM KANUNU, ENEJİ VE GÜÇ 3.1. OHM KANUNU 3.2. ENEJİ VE GÜÇ 3.3.

Detaylı

SENKRON MAKİNA DENEYLERİ

SENKRON MAKİNA DENEYLERİ DENEY-8 SENKRON MAKİNA DENEYLERİ Senkron Makinaların Genel Tanımı Senkron makina; stator sargılarında alternatif akım, rotor sargılarında ise doğru akım bulunan ve rotor hızı senkron devirle dönen veya

Detaylı

Uçlarındaki gerilim U volt ve içinden t saniye süresince Q coulomb luk elektrik yükü geçen bir alıcıda görülen iş:

Uçlarındaki gerilim U volt ve içinden t saniye süresince Q coulomb luk elektrik yükü geçen bir alıcıda görülen iş: Etrafımızda oluşan değişmeleri iş, bu işi oluşturan yetenekleri de enerji olarak tanımlarız. Örneğin bir elektrik motorunun dönmesi ile bir iş yapılır ve bu işi yaparken de motor bir enerji kullanır. Mekanikte

Detaylı

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Giresun Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Bölüm Başkanı Bölümün tanıtılması Elektrik Elektronik Mühendisliğinin tanıtılması Mühendislik Etiği Birim Sistemleri Direnç,

Detaylı

Temel Kavramlar. Elektrik Nedir? Elektrik nedir? Elektrikler geldi, gitti, çarpıldım derken neyi kastederiz?

Temel Kavramlar. Elektrik Nedir? Elektrik nedir? Elektrikler geldi, gitti, çarpıldım derken neyi kastederiz? Temel Kavramlar Elektrik Nedir? Elektrik nedir? Elektrikler geldi, gitti, çarpıldım derken neyi kastederiz? 1 Elektriksel Yük Elektrik yükü bu dış yörüngede dolanan elektron sayısının çekirdekteki proton

Detaylı

ALTERNATİF AKIMIN TEMEL ESASLARI

ALTERNATİF AKIMIN TEMEL ESASLARI ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ DERSİ ALTERNATİF AKIMIN TEMEL ESASLARI Dr. Öğr. Üyesi Ahmet ÇİFCİ Elektrik enerjisi, alternatif akım ve doğru akım olarak

Detaylı

Sensörler Öğr. Gör. Erhan CEMÜNAL Thomas Alva Edison

Sensörler Öğr. Gör. Erhan CEMÜNAL Thomas Alva Edison Sensörler Öğr. Gör. Erhan CEMÜNAL Sıkı bir çalışmanın yerini hiç bir şey alamaz. Deha yüzde bir ilham ve yüzde doksandokuz terdir. Thomas Alva Edison İçerik TEMEL ELEKTRONİK KAVRAMLARI Transdüser ve Sensör

Detaylı

1 ALTERNATİF AKIMIN TANIMI

1 ALTERNATİF AKIMIN TANIMI 1 ALTERNATİF AKIMIN TANIMI Alternatif Akımın Tanımı Doğru gerilim kaynağının gerilim yönü ve büyüklüğü sabit olmakta; buna bağlı olarak devredeki elektrik akımı da aynı yönlü ve sabit değerde olmaktadır.

Detaylı

ASENKRON MAKİNELER. Asenkron Motorlara Giriş

ASENKRON MAKİNELER. Asenkron Motorlara Giriş ASENKRON MAKİNELER Asenkron Motorlara Giriş İndüksiyon motor yada asenkron motor (ASM), rotor için gerekli gücü komitatör yada bileziklerden ziyade elektromanyetik indüksiyon yoluyla aktaran AC motor tipidir.

Detaylı

ASENKRON MOTORLARA YOL VERME METODLARI

ASENKRON MOTORLARA YOL VERME METODLARI DENEY-6 ASENKRON MOTORLARA YOL VERME METODLARI TEORİK BİLGİ KALKINMA AKIMININ ETKİLERİ Asenkron motorların çalışmaya başladıkları ilk anda şebekeden çektiği akıma kalkınma akımı, yol alma akımı veya kalkış

Detaylı

ÜNİTE 5 KLASİK SORU VE CEVAPLARI (TEMEL ELEKTRONİK) Transformatörün tanımını yapınız. Alternatif akımın frekansını değiştirmeden, gerilimini

ÜNİTE 5 KLASİK SORU VE CEVAPLARI (TEMEL ELEKTRONİK) Transformatörün tanımını yapınız. Alternatif akımın frekansını değiştirmeden, gerilimini ÜNİTE 5 KLASİK SORU VE CEVAPLARI (TEMEL ELEKTRONİK) Transformatörün tanımını yapınız. Alternatif akımın frekansını değiştirmeden, gerilimini alçaltmaya veya yükseltmeye yarayan elektro manyetik indüksiyon

Detaylı

ÜÇ FAZLI ASENKRON MOTORDA KAYMANIN BULUNMASI

ÜÇ FAZLI ASENKRON MOTORDA KAYMANIN BULUNMASI DENEY-2 Kapaksız raporlar değerlendirilmeyecektir. ÜÇ FAZLI ASENKRON MOTORDA KAYMANIN BULUNMASI 1. Teorik Bilgi Asenkron Motorların Çalışma Prensibi Asenkron motorların çalışması şu üç prensibe dayanır:

Detaylı

1. BİR FAZLI ASENKRON MOTORLAR

1. BİR FAZLI ASENKRON MOTORLAR 1. BİR FAZLI ASENKRON MOTORLAR Bir fazlı yardımcı sargılı motorlar Üniversal motorlar 1.1. Bir fazlı yardımcı sargılı motorlar 1.1.3. Yardımcı Sargıyı Devreden Ayırma Nedenleri Motorun ilk kalkınması anında

Detaylı

ASENKRON MOTOR ASENKRON (İNDÜKSİYON) MOTOR. Genel

ASENKRON MOTOR ASENKRON (İNDÜKSİYON) MOTOR. Genel Genel ASENKRON (İNDÜKSİYON) MOTOR Asenkron makinalar motor ve jeneratör olarak kullanılabilmekle birlikte, jeneratör olarak kullanım rüzgar santralleri haricinde yaygın değildir. Genellikle sanayide kullanılan

Detaylı

ASENKRON (İNDÜKSİYON)

ASENKRON (İNDÜKSİYON) ASENKRON (İNDÜKSİYON) Genel MOTOR Tek fazlı indüksiyon motoru Asenkron makinalar motor ve jeneratör olarak kullanılabilmekle birlikte, jeneratör olarak kullanım rüzgar santralleri haricinde yaygın değildir.

Detaylı

Alternatif Akım Devre Analizi

Alternatif Akım Devre Analizi Alternatif Akım Devre Analizi Öğr.Gör. Emre ÖZER Alternatif Akımın Tanımı Zamaniçerisindeyönüveşiddeti belli bir düzen içerisinde (periyodik) değişen akıma alternatif akımdenir. En bilinen alternatif akım

Detaylı

Aşağıdaki formülden bulunabilir. S16-Kesiti S1=0,20 mm²,uzunluğu L1=50 m,özdirenci φ=1,1 olan krom-nikel telin direnci kaç ohm dur? R1=?

Aşağıdaki formülden bulunabilir. S16-Kesiti S1=0,20 mm²,uzunluğu L1=50 m,özdirenci φ=1,1 olan krom-nikel telin direnci kaç ohm dur? R1=? S1-5 kw lık bir elektrik cihazı 360 dakika süresince çalıştırılacaktır. Bu elektrik cihazının yaptığı işi hesaplayınız. ( 1 saat 60 dakikadır. ) A-30Kwh B-50 Kwh C-72Kwh D-80Kwh S2-400 miliwatt kaç Kilowatt

Detaylı

Elektrik Motorları ve Sürücüleri

Elektrik Motorları ve Sürücüleri Elektrik Motorları ve Sürücüleri Genel Kavramlar Motor sarımı görüntüleri Sağ el kuralı bobine uygulanırsa: 4 parmak akım yönünü Başparmak N kutbunu gösterir N ve S kutbunun oluşumu Manyetik alan yönü

Detaylı

Elektrik Nedir? Elektrik nedir? Elektrikler geldi, gitti, çarpıldım derken neyi kastederiz?

Elektrik Nedir? Elektrik nedir? Elektrikler geldi, gitti, çarpıldım derken neyi kastederiz? 30.09.2011 Elektrik Nedir? Elektrik nedir? Elektrikler geldi, gitti, çarpıldım derken neyi kastederiz? 1 Elektriksel Yük Elektrik yükü bu dış yörüngede dolanan elektron sayısının çekirdekteki proton sayısından

Detaylı

ELEKTRİK MAKİNELERİ (MEP 112) (ELP211) Yazar: Yrd. Doç. Dr. Mustafa Turan S1

ELEKTRİK MAKİNELERİ (MEP 112) (ELP211) Yazar: Yrd. Doç. Dr. Mustafa Turan S1 ELEKTRİK MAKİNELERİ (MEP 112) Yazar: Yrd. Doç. Dr. Mustafa Turan S1 SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Adapazarı Meslek Yüksekokulu Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan

Detaylı

ELEKTRĐK MOTORLARI SÜRÜCÜLERĐ EELP212 DERS 05

ELEKTRĐK MOTORLARI SÜRÜCÜLERĐ EELP212 DERS 05 EELP212 DERS 05 Özer ŞENYURT Mayıs 10 1 BĐR FAZLI MOTORLAR Bir fazlı motorların çeşitleri Yardımcı sargılı motorlar Ek kutuplu motorlar Relüktans motorlar Repülsiyon motorlar Üniversal motorlar Özer ŞENYURT

Detaylı

Endüstriyel Sensörler ve Uygulama Alanları Kalite kontrol amaçlı ölçme sistemleri, üretim ve montaj hatlarında imalat sürecinin en önemli aşamalarındandır. Günümüz teknolojisi mükemmelliği ve üretimdeki

Detaylı

ÜÇ FAZLI ASENKRON MOTOR ÇALIŞMA PRENSİBİ

ÜÇ FAZLI ASENKRON MOTOR ÇALIŞMA PRENSİBİ 1 ÜÇ FAZLI ASENKRON MOTOR ÇALIŞMA PRENSİBİ Üç Fazlı Asenkron Motorlarda Döner Manyetik Alanın Meydana Gelişi Stator sargılarına üç fazlı alternatif gerilim uygulandığında uygulanan gerilimin frekansı ile

Detaylı

KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Elektrik Makinaları II Laboratuvarı DENEY 3 ASENKRON MOTOR A. Deneyin Amacı: Boşta çalışma ve kilitli rotor deneyleri yapılarak

Detaylı

AA Motorlarında Yol Verme, Motor Seçimi Yrd. Doç. Dr. Aytaç Gören

AA Motorlarında Yol Verme, Motor Seçimi Yrd. Doç. Dr. Aytaç Gören 04.12.2011 AA Motorlarında Yol Verme, Motor Seçimi Yrd. Doç. Dr. Aytaç Gören İçerik AA Motorlarının Kumanda Teknikleri Kumanda Elemanları na Yol Verme Uygulama Soruları 25.11.2011 2 http://people.deu.edu.tr/aytac.goren

Detaylı

ELEKTRĐK MOTORLARI ve SÜRÜCÜLERĐ DERS 02

ELEKTRĐK MOTORLARI ve SÜRÜCÜLERĐ DERS 02 DERS 02 Özer ŞENYURT Mart 10 1 DA DĐNAMOSUNUN ÇALIŞMA PRENSĐBĐ Dinamolar elektromanyetik endüksiyon prensibine göre çalışırlar. Buna göre manyetik alan içinde bir iletken manyetik kuvvet çizgilerini keserse

Detaylı

İngiliz Bilim Müzesinde gösterimde olan orijinal AC Tesla İndüksiyon Motorlarından biri.

İngiliz Bilim Müzesinde gösterimde olan orijinal AC Tesla İndüksiyon Motorlarından biri. Levent ÖZDEN ASENKRON MOTORLARA GENEL BİR BAKIŞ Alternatif akım makinelerinin isimlendirilmesi ürettikleri döner manyetik alanın (stator manyetik alanı), döner mekanik kısım (rotor) ile eş zamanlı oluşu

Detaylı

21. ÜNİTE FREKANS-GÜÇ KATSAYISI VE DEVİR SAYISININ ÖLÇÜLMESİ

21. ÜNİTE FREKANS-GÜÇ KATSAYISI VE DEVİR SAYISININ ÖLÇÜLMESİ 21. ÜNİTE FREKANS-GÜÇ KATSAYISI VE DEVİR SAYISININ ÖLÇÜLMESİ KONULAR 1. Frekansın Ölçülmesi 2. Güç Katsayısının Ölçülmesi 3. Devir Sayının Ölçülmesi 21.1.Frekansın Ölçülmesi 21.1.1. Frekansın Tanımı Frekans,

Detaylı

ALTERNATİF AKIMIN TANIMI

ALTERNATİF AKIMIN TANIMI ALTERNATİF AKIM ALTERNATİF AKIMIN TANIMI Belirli üreteçler sürekli kutup değiştiren elektrik enerjisi üretirler. (Örnek: Döner elektromekanik jeneratörler) Voltajın zamana bağlı olarak sürekli yön değiştirmesi

Detaylı

SAYILAR. Sayıları yazmak için kullanılan 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 şeklindeki işaretlere rakam denir.

SAYILAR. Sayıları yazmak için kullanılan 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 şeklindeki işaretlere rakam denir. SAYILAR 1. Rakamlar (Numbers) Sayıları yazmak için kullanılan 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 şeklindeki işaretlere rakam denir. 2. Sayma Sayıları 1 den başlayıp artarak devam eden doğal sayılara sayma sayıları

Detaylı

ELEKTRİKSEL EYLEYİCİLER

ELEKTRİKSEL EYLEYİCİLER ELEKTRİKSEL EYLEYİCİLER Eyleyiciler (Aktuatörler) Bir cismi hareket ettiren veya kontrol eden mekanik cihazlara denir. Elektrik motorları ve elektrikli sürücüler Hidrolik sürücüler Pinomatik sürücüler

Detaylı

Anma güçleri 3 kw tan büyük olan motorların üç fazlı şebekelere bağlanabilmeleri için üç fazlı olmaları gerekir.

Anma güçleri 3 kw tan büyük olan motorların üç fazlı şebekelere bağlanabilmeleri için üç fazlı olmaları gerekir. Elektrik motorlarında yol verme işlemi Motorun rotor hızının sıfırdan anma hızına hızına ulaşması için yapılan işlemdir. Durmakta olan motorun stator sargılarına gerilim uygulandığında endüklenen zıt emk

Detaylı

ELEKTRĐK MOTORLARI ve SÜRÜCÜLERĐ DERS 01

ELEKTRĐK MOTORLARI ve SÜRÜCÜLERĐ DERS 01 DERS 01 Özer ŞENYURT Mart 10 1 DA ELEKTRĐK MAKĐNALARI Doğru akım makineleri mekanik enerjiyi doğru akım elektrik enerjisine çeviren (dinamo) ve doğru akım elektrik enerjisini mekanik enerjiye çeviren (motor)

Detaylı

Güç, enerji ve kuvvet kavramları, birimler, akım, gerilim, direnç, lineerlik nonlineerlik kavramları. Arş.Gör. Arda Güney

Güç, enerji ve kuvvet kavramları, birimler, akım, gerilim, direnç, lineerlik nonlineerlik kavramları. Arş.Gör. Arda Güney Güç, enerji ve kuvvet kavramları, birimler, akım, gerilim, direnç, lineerlik nonlineerlik kavramları Arş.Gör. Arda Güney İçerik Uluslararası Birim Sistemi Fiziksel Anlamda Bazı Tanımlamalar Elektriksel

Detaylı

Şekil-1. Doğru ve Alternatif Akım dalga şekilleri

Şekil-1. Doğru ve Alternatif Akım dalga şekilleri 2. Alternatif Akım =AC (Alternating Current) Değeri ve yönü zamana göre belirli bir düzen içerisinde değişen akıma AC denir. En çok bilinen AC dalga biçimi Sinüs dalgasıdır. Bununla birlikte farklı uygulamalarda

Detaylı

Hazırlayan: Tugay ARSLAN

Hazırlayan: Tugay ARSLAN Hazırlayan: Tugay ARSLAN ELEKTRİKSEL TERİMLER Nikola Tesla Thomas Edison KONULAR VOLTAJ AKIM DİRENÇ GÜÇ KISA DEVRE AÇIK DEVRE AC DC VOLTAJ Gerilim ya da voltaj (elektrik potansiyeli farkı) elektronları

Detaylı

ÜÇ FAZLI ASENKRON MOTOR ÇALIŞMA PRENSİBİ

ÜÇ FAZLI ASENKRON MOTOR ÇALIŞMA PRENSİBİ 1 ÜÇ FAZLI ASENKRON MOTOR ÇALIŞMA PRENSİBİ Buna göre bir iletkende gerilim indüklenebilmesi için; Bir manyetik alan olmalıdır. (Sabit mıknatıs yada elektromıknatıs ile elde edilir.) İletken manyetik alan

Detaylı

11. ÜNİTE İŞ VE GÜÇ KONULAR

11. ÜNİTE İŞ VE GÜÇ KONULAR 11. ÜNİTE İŞ VE GÜÇ KONULAR 1. ELEKTRİKTE İŞ VE GÜÇ BİRİMLERİ 2. DOĞRU AKIM VE ALTERNATİF AKIM OMİK DEVRELERİNDE GÜÇ HESABI 3. PROBLEM ÇÖZÜMLERİ 4. ALTERNATİF AKIM OMİK DEVRELERİNDEİŞİN (ENERJİ) KWH (KİLOVAT

Detaylı

İklimlendirme Soğutma Elektriği ve Kumanda Devreleri BÖLÜM KONDANSATÖRLER

İklimlendirme Soğutma Elektriği ve Kumanda Devreleri BÖLÜM KONDANSATÖRLER BÖLÜM KONDANSATÖRLER AMAÇ: İklimlendirme ve soğutma kompresörlerinde kullanılan kalkış (ilk hareket) ve daimi kondansatörleri seçebilme ve bağlantılarını yapabilme. Kondansatörler 91 BÖLÜM-7 KONDANSATÖRLER

Detaylı

ELEKTRİK ELEKTRONİK BİLGİSİ

ELEKTRİK ELEKTRONİK BİLGİSİ ELEKTRİK ELEKTRONİK BİLGİSİ YRD. DOÇ. DR. YAKUP EMÜL CUMHURIYET ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Elektrik Elektronik Bilgisi, Ders Notları (B02. Ohm

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TEMEL ELEKTRİK DEVRE LABORATUVARI TEMEL DEVRE TEOREMLERİNİN UYGULANMASI

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TEMEL ELEKTRİK DEVRE LABORATUVARI TEMEL DEVRE TEOREMLERİNİN UYGULANMASI T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TEMEL ELEKTRİK DEVRE LABORATUVARI TEMEL DEVRE TEOREMLERİNİN UYGULANMASI DENEY SORUMLUSU Arş. Gör. Şaban ULUS Şubat 2014 KAYSERİ

Detaylı

ÜNİTE 5 TEST SORU BANKASI (TEMEL ELEKTRONİK)

ÜNİTE 5 TEST SORU BANKASI (TEMEL ELEKTRONİK) ÜNİTE 5 TEST SORU BANKASI (TEMEL ELEKTRONİK) TRAFO SORULARI Transformatörün üç ana fonksiyonundan aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? a) Gerilimi veya akımı düşürmek ya da yükseltmek b) Empedans uygulaştırmak

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK MAKİNALARI 6.

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK MAKİNALARI 6. ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK MAKİNALARI 6. HAFTA 1 İçindekiler Oto Trafo Üç Fazlı Transformatörler Ölçü Trafoları

Detaylı

Buna göre, bir devrede yük akışı olabilmesi için, üreteç ve pil gibi aygıtlara ihtiyaç vardır.

Buna göre, bir devrede yük akışı olabilmesi için, üreteç ve pil gibi aygıtlara ihtiyaç vardır. ELEKTRİK AKIMI ve LAMBALAR ELEKTRİK AKIMI Potansiyelleri farklı olan iki iletken cisim birbirlerine dokundurulduğunda potansiyelleri eşit oluncaya kadar birinden diğerine elektrik yükü akışı olur. Potansiyeller

Detaylı

SABİT MIKNATISLI MOTORLAR ve SÜRÜCÜLERİ

SABİT MIKNATISLI MOTORLAR ve SÜRÜCÜLERİ SABİT MIKNATISLI MOTORLAR ve SÜRÜCÜLERİ 1-Step Motorlar - Sabit mıknatıslı Step Motorlar 2- Sorvo motorlar - Sabit mıknatıslı Servo motorlar 1- STEP (ADIM) MOTOR NEDİR Açısal konumu adımlar halinde değiştiren,

Detaylı

ÜÇ FAZ ASENKRON MOTORDA FAZ DİRENÇLERİNİ ÖLÇME

ÜÇ FAZ ASENKRON MOTORDA FAZ DİRENÇLERİNİ ÖLÇME DENEY-1 ÜÇ FAZ ASENKRON MOTORDA FAZ DİRENÇLERİNİ ÖLÇME Kapaksız raporlar değerlendirilmeyecektir. 1. Teorik Bilgi Asenkron Motorların Genel Tanımı Asenkron makinalar motor ve jeneratör olarak kullanılabilmekle

Detaylı

Bir fazlı AA Kıyıcılar / 8. Hafta

Bir fazlı AA Kıyıcılar / 8. Hafta AC-AC Dönüştürücüler AC kıyıcılar (AC-AC dönüştürücüler), şebekeden aldıkları sabit genlik ve frekanslı AC gerilimi isleyerek çıkışına yine AC olarak veren güç elektroniği devreleridir. Bu devreleri genel

Detaylı

Buna göre, bir devrede yük akışı olabilmesi için, üreteç ve pil gibi aygıtlara ihtiyaç vardır.

Buna göre, bir devrede yük akışı olabilmesi için, üreteç ve pil gibi aygıtlara ihtiyaç vardır. ELEKTRİK AKIMI Potansiyelleri farklı olan iki iletken cisim birbirlerine dokundurulduğunda potansiyelleri eşit oluncaya kadar birinden diğerine elektrik yükü akışı olur. Potansiyeller eşitlendiğinde yani

Detaylı

Elektrik Dağıtım Şebekesi: İletim hattından gelen ve şalt merkezlerinde gerilim seviyesi düşürülen elektriği, ev ve işyerlerine getiren şebekedir.

Elektrik Dağıtım Şebekesi: İletim hattından gelen ve şalt merkezlerinde gerilim seviyesi düşürülen elektriği, ev ve işyerlerine getiren şebekedir. DAĞITIM TRAFOLARI Genel Tanımlar Elektrik Dağıtım Şebekesi: İletim hattından gelen ve şalt merkezlerinde gerilim seviyesi düşürülen elektriği, ev ve işyerlerine getiren şebekedir. EEM13423 ELEKTRİK ENERJİSİ

Detaylı

İçten yanmalı motorlarda temel kavramlarının açıklanması Benzinli ve dizel motorların çalışma prensiplerinin anlatılması

İçten yanmalı motorlarda temel kavramlarının açıklanması Benzinli ve dizel motorların çalışma prensiplerinin anlatılması Sakarya 2010 İçten yanmalı motorlarda temel kavramlarının açıklanması Benzinli ve dizel motorların çalışma prensiplerinin anlatılması Temel Kavramlar Basınç; Birim yüzeye etki eden kuvvettir. Birimi :bar,atm,kg/cm2

Detaylı

6. ÜNİTE DOĞRU AKIM MAKİNALARININ DEVREYE BAĞLANTI ŞEMALARI

6. ÜNİTE DOĞRU AKIM MAKİNALARININ DEVREYE BAĞLANTI ŞEMALARI 6. ÜNİTE DOĞRU AKIM MAKİNALARININ DEVREYE BAĞLANTI ŞEMALARI KONULAR 1. Doğru Akım Jeneratörleri (Dinamolar) 2. Doğru Akım Jeneratörlerinin Paralel Bağlanması 3. Doğru Akım Motorları GİRİŞ Bir iletkende

Detaylı

RÖLELER Ufak güçteki elektromanyetik anahtarlara röle adı verilir. Röleler elektromıknatıs, palet ve kontaklar olmak üzere üç kısımdan oluşur.

RÖLELER Ufak güçteki elektromanyetik anahtarlara röle adı verilir. Röleler elektromıknatıs, palet ve kontaklar olmak üzere üç kısımdan oluşur. BÖLÜM-5 RÖLELER 1 RÖLELER Ufak güçteki elektromanyetik anahtarlara röle adı verilir. Röleler elektromıknatıs, palet ve kontaklar olmak üzere üç kısımdan oluşur. Elektromıknatıs, demir nüve ve üzerine sarılmış

Detaylı

İNDÜKSİYON MOTORLARIN KARAKTERİSTİKLERİNİN İNCELENMESİ

İNDÜKSİYON MOTORLARIN KARAKTERİSTİKLERİNİN İNCELENMESİ ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI İNDÜKSİYON MOTORLARIN KARAKTERİSTİKLERİNİN İNCELENMESİ DERSİN

Detaylı

Haftanın Amacı: Asenkron motorun hız ayar ve frenleme tekniklerinin kavranmasıdır.

Haftanın Amacı: Asenkron motorun hız ayar ve frenleme tekniklerinin kavranmasıdır. ASENKRON MOTORLARDA HIZ AYARI ve FRENLEME Haftanın Amacı: Asenkron motorun hız ayar ve frenleme tekniklerinin kavranmasıdır. Giriş Bilindiği üzere asenkron motorun rotor hızı, döner alan hızını (n s )

Detaylı

SERİ PARALEL DEVRELER

SERİ PARALEL DEVRELER 1 SERİ PARALEL DEVRELER ALTERNATİF AKIMDA EMPEDANS Seri Paralel Devreler Çözüm Yöntemi: Seri ve paralel devrelerin bir arada bulunduğu devrelerdir. Devrelerin çözümünde Her kolun empedansı bulunur. Her

Detaylı

Elektrik. Alternatif Akım Motorlarının Kumanda Teknikleri Kumanda Elemanları

Elektrik. Alternatif Akım Motorlarının Kumanda Teknikleri Kumanda Elemanları Elektrik Alternatif Akım Motorlarının Kumanda Teknikleri Kumanda Elemanları 24.12.2013 Dr. Levent Çetin 2 24.12.2013 Dr. Levent Çetin 3 Buton/Anahtar / Limit Anahtarı Kalıcı butona basıldığında, buton

Detaylı

ELEKTRİK MOTORLARI VE SÜRÜCÜLER

ELEKTRİK MOTORLARI VE SÜRÜCÜLER BÖLÜM 4 A.A. MOTOR SÜRÜCÜLERİ 4.1.ALTERNATİF AKIM MOTORLARININ DENETİMİ Alternatif akım motorlarının, özellikle sincap kafesli ve bilezikli asenkron motorların endüstriyel uygulamalarda kullanımı son yıllarda

Detaylı

5. ÜNİTE GÜÇ KATSAYISI

5. ÜNİTE GÜÇ KATSAYISI 5. ÜNİTE GÜÇ KATSAYISI KONULAR 1. Güç Üçgeni 2. Güç Katsayısı 3. Güç Katsayısının Düzeltilmesi 5.1 Güç Üçgeni Alternatif akım devrelerinde, devreye uygulanan şebeke gerilimi ile devre akımı arasındaki

Detaylı

Hareket halindeki elektrik yüklerinin oluşturduğu bir sistem düşünelim. Belirli bir bölgede net bir yük akışı olduğunda, akımın mevcut olduğu

Hareket halindeki elektrik yüklerinin oluşturduğu bir sistem düşünelim. Belirli bir bölgede net bir yük akışı olduğunda, akımın mevcut olduğu Akım ve Direnç Elektriksel olaylarla ilgili buraya kadar yaptığımız tartışmalar durgun yüklerle veya elektrostatikle sınırlı kalmıştır. Şimdi, elektrik yüklerinin hareket halinde olduğu durumları inceleyeceğiz.

Detaylı

ALTERNATİF AKIMDA GÜÇ

ALTERNATİF AKIMDA GÜÇ 1 ALTERNATİF AKIMDA GÜÇ Elektrik gücü bir elektrik devresi ile transfer edilen yada dönüştürülen elektrik enerjisinin oranıdır. Gücün SI birimi Watt (W) tır. Doğru akım devrelerinde elektrik gücü Joule

Detaylı

Temel Kavramlar Doðru Akým (DA, DC, Direct Current) Dinamo, akümülâtör, pil, güneþ pili gibi düzenekler tarafýndan

Temel Kavramlar Doðru Akým (DA, DC, Direct Current) Dinamo, akümülâtör, pil, güneþ pili gibi düzenekler tarafýndan Bölüm 8: Güç Kaynaðý Yapýmý A. Doðrultmaç (Redresör) Devre Uygulamalarý Elektronik devrelerin bir çoðunun çalýþmasý için tek yönlü olarak dolaþan (DC) akýma gerek vardýr. Bu bölümde doðru akým üreten devreler

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Of Teknoloji Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü. Doğru Akım Makinaları - I

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Of Teknoloji Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü. Doğru Akım Makinaları - I KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Of Teknoloji Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü 1. Deneyin Adı Doğru Akım Makinaları 2. Deneyi Amacı Doğru akım motorunun yük eğrilerinin elde edilmesi 3. Deneye

Detaylı

Bölüm 1 Güç Elektroniği Sistemleri

Bölüm 1 Güç Elektroniği Sistemleri Bölüm 1 Güç Elektroniği Sistemleri Elektrik gücünü yüksek verimli bir biçimde kontrol etmek ve formunu değiştirmek (dönüştürmek) için oluşturlan devrelere denir. Şekil 1 de güç girişi 1 veya 3 fazlı AA

Detaylı

MANYETİK İNDÜKSİYON (ETKİLENME)

MANYETİK İNDÜKSİYON (ETKİLENME) AMAÇ: MANYETİK İNDÜKSİYON (ETKİLENME) 1. Bir RL devresinde bobin üzerinden geçen akım ölçülür. 2. Farklı sarım sayılı iki bobinden oluşan bir devrede birinci bobinin ikinci bobin üzerinde oluşturduğu indüksiyon

Detaylı

ELEKTROTEKNİK VE ELEKTRİK ELEMANLARI

ELEKTROTEKNİK VE ELEKTRİK ELEMANLARI ELEKTROTEKNİK VE ELEKTRİK ELEMANLARI HAZIRLAYAN DOÇ.DR. HÜSEYİN BULGURCU 1 Balıkesir-2015 DERS KONULARI 1. Elektriğin Temelleri 2. Elektriksel Test Cihazları 3. Elektrik Enerjisi 4. Termostatlar 5. Röleler

Detaylı

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü ÖLÇME TEKNİĞİ 9. HAFTA

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü ÖLÇME TEKNİĞİ 9. HAFTA A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü ÖLÇME TEKNİĞİ 9. HAFTA İÇİNDEKİLER Güç Çeşitleri ve Ölçümü Güç Çeşitleri Görünür Güç ve Hesaplaması Aktif Güç Aktif güç tüketen tüketiciler GÜÇ ÇEŞİTLERİ VE ÖLÇÜMÜ

Detaylı

TEMEL ELEKTRONĠK DERS NOTU

TEMEL ELEKTRONĠK DERS NOTU TEMEL ELEKTRONĠK DERS NOTU A. ELEKTRONĠKDE BĠLĠNMESĠ GEREKEN TEMEL KONULAR a. AKIM i. Akımın birimi amperdir. ii. Akım I harfiyle sembolize edilir. iii. Akımı ölçen ölçü aleti ampermetredir. iv. Ampermetre

Detaylı

9. Ölçme (Ölçü) Transformatörleri. Bir magnetik devre üzerinde sarılı 2 sargıdan oluşan düzene transformatör denir.

9. Ölçme (Ölçü) Transformatörleri. Bir magnetik devre üzerinde sarılı 2 sargıdan oluşan düzene transformatör denir. 9. Ölçme (Ölçü) Transformatörleri Bir magnetik devre üzerinde sarılı 2 sargıdan oluşan düzene transformatör denir. Transformatörler, akım ve gerilim değerlerini frekansta değişiklik yapmadan ihtiyaca göre

Detaylı

Bilezikli Asenkron Motora Yol Verilmesi

Bilezikli Asenkron Motora Yol Verilmesi Bilezikli Asenkron Motora Yol Verilmesi 1. GİRİŞ Bilezikli asenkron motor, sincap kafesli asenkron motordan farklı olarak, rotor sargıları dışarı çıkarılmış ve kömür fırçaları yardımıyla elektriksel bağlantı

Detaylı

22. ÜNİTE SENKRON MOTORLAR

22. ÜNİTE SENKRON MOTORLAR 22. ÜNİTE SENKRON MOTORLAR KONULAR 1. YAPISI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ 2. YOL VERME YÖNTEMLERİ 3. KULLANILDIĞI YERLER Herhangi bir yükü beslemekte olan ve birbirine paralel bağlanan iki altematörden birsinin

Detaylı

DA DEVRE. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı ANALIZI

DA DEVRE. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı ANALIZI DA DEVRE Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı ANALIZI BÖLÜM 1 Temel Kavramlar Temel Konular Akım, Gerilim ve Yük Direnç Ohm Yasası, Güç ve Enerji Dirençsel Devreler Devre Çözümleme ve Kuramlar

Detaylı

3. Bölüm: Asenkron Motorlar. Doç. Dr. Ersan KABALCI

3. Bölüm: Asenkron Motorlar. Doç. Dr. Ersan KABALCI 3. Bölüm: Asenkron Motorlar Doç. Dr. Ersan KABALCI 1 3.1. Asenkron Makinelere Giriş Düşük ve orta güç aralığında günümüzde en yaygın kullanılan motor tipidir. Yapısal olarak çeşitli çalışma koşullarında

Detaylı

6. DİRENÇ ÖLÇME YÖNTEMLERİ VE WHEATSTONE KÖPRÜSÜ

6. DİRENÇ ÖLÇME YÖNTEMLERİ VE WHEATSTONE KÖPRÜSÜ AMAÇLAR 6. DİRENÇ ÖLÇME YÖNTEMLERİ VE WHEATSTONE KÖPRÜSÜ 1. Değeri bilinmeyen dirençleri voltmetreampermetre yöntemi ve Wheatstone Köprüsü yöntemi ile ölçmeyi öğrenmek 2. Hangi yöntemin hangi koşullar

Detaylı

AKIM VE GERİLİM ÖLÇME (DOĞRU AKIM)

AKIM VE GERİLİM ÖLÇME (DOĞRU AKIM) 1 AKIM VE GERİLİM ÖLÇME (DOĞRU AKIM) AKIM VE GERİLİM ÖLÇMELERİ Dolap: Suya yükseklik kazandırmak amacıyla yapılmış çarktır. Ayaklı su deposu Dolap beygiri Su Dolabı (Çarkı) 2 AKIM VE GERİLİM ÖLÇMELERİ

Detaylı

Elektrik Makinaları I SENKRON MAKİNALAR

Elektrik Makinaları I SENKRON MAKİNALAR Elektrik Makinaları I SENKRON MAKİNALAR Dönen Elektrik Makinaları nın önemli bir grubunu oluştururlar. (Üretilen en büyük güç ve gövde büyüklüğüne sahip dönen makinalardır) Generatör (Alternatör) olarak

Detaylı

ALTERNATİF AKIMDA GÜÇ

ALTERNATİF AKIMDA GÜÇ 1 ALTERNATİF AKIMDA GÜÇ ALTERNATİF AKIMDA GÜÇ Joule Kanunu Elektrik gücü, bir elektrik devresi ile transfer edilen yada dönüştürülen elektrik enerjisinin oranıdır. Gücün SI birimi Watt (W) tır. Doğru akım

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ LABORATUARI

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ LABORATUARI ERİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI KOMPANZASYON DENEYİ DERSİN ÖĞRETİM ÜYESİ DENEYİ YAPTIRAN

Detaylı

Doğru Akım (DC) Makinaları

Doğru Akım (DC) Makinaları Doğru Akım (DC) Makinaları Doğru akım makinaları motor veya jeneratör olarak kullanılabilir. Genellikle DC makinalar motor olarak kullanılır. En büyük avantajları hız ve tork ayarının kolay yapılabilmesidir.

Detaylı

7. ÜNİTE AKIM, GERİLİM VE DİRENÇ

7. ÜNİTE AKIM, GERİLİM VE DİRENÇ 7. ÜNİTE AKIM, GERİLİM VE DİRENÇ KONULAR 1. AKIM, GERİLİM VE DİRENÇ 2. AKIM BİRİMİ, ASKATLARI VE KATLARI 3. GERİLİM BİRİMİ ASKATLARI VE KATLARI 4. DİRENÇ BİRİMİ VE KATLARI 7.1. AKIM, GERİLİM VE DİRENÇ

Detaylı

Asenkron Makineler (2/3)

Asenkron Makineler (2/3) Asenkron Makineler (2/3) 1) Asenkron motorun çalışma prensibi Yanıt 1: (8. Hafta web sayfası ilk animasyonu dikkatle inceleyiniz) Statora 120 derecelik aralıklarla konuşlandırılmış 3 faz sargılarına, 3

Detaylı

AŞIRI AKIM KORUMA RÖLELERİ Trafolarda Meydana Gelen Aşırı Akımların Nedenleri

AŞIRI AKIM KORUMA RÖLELERİ Trafolarda Meydana Gelen Aşırı Akımların Nedenleri Koruma Röleleri AŞIRI AKIM KORUMA RÖLELERİ Trafolarda Meydana Gelen Aşırı Akımların Nedenleri Trafolarda meydana gelen arızaların başlıca nedenleri şunlardır: >Transformatör sargılarında aşırı yüklenme

Detaylı

Elektromekanik Kumanda Sistemleri / Ders Notları

Elektromekanik Kumanda Sistemleri / Ders Notları İkincisinde ise; stator düşük devir kutup sayısına göre sarılır ve her faz bobinleri 2 gruba bölünerek düşük devirde seri- üçgen olarak bağlanır. Yüksek devirde ise paralel- yıldız olarak bağlanır. Bu

Detaylı

TEMEL DC ÖLÇÜMLERİ: AKIM ÖLÇMEK: Ampermetre ile ölçülür. Ampermetre devreye seri bağlanır.

TEMEL DC ÖLÇÜMLERİ: AKIM ÖLÇMEK: Ampermetre ile ölçülür. Ampermetre devreye seri bağlanır. TEMEL DC ÖLÇÜMLERİ: AKIM ÖLÇMEK: Ampermetre ile ölçülür. Ampermetre devreye seri bağlanır. AMPERMETRENİN ÖLÇME ALANININ GENİŞLETİLMESİ: Bir ampermetre ile ölçebileceği değerden daha yüksek bir akım ölçmek

Detaylı

dq I = (1) dt OHM YASASI ve OHM YASASI İLE DİRENÇ ÖLÇÜMÜ

dq I = (1) dt OHM YASASI ve OHM YASASI İLE DİRENÇ ÖLÇÜMÜ OHM YASASI ve OHM YASASI İLE DİRENÇ ÖLÇÜMÜ AMAÇLAR Ohm yasasına uyan (ohmik) malzemeler ile ohmik olmayan malzemelerin akım-gerilim karakteristiklerini elde etmek. Deneysel akım gerilim değerlerini kullanarak

Detaylı

KCT Serisi. Akım Trafoları

KCT Serisi. Akım Trafoları KCT Serisi Akım Trafoları KLEMSAN alçak gerilim akım transformatörleri istenilen güç ve doğruluk değerlerinde 20 A den 5000 A e kadar olan primer akımlarını 1 A veya 5 A değerinde sekonder akıma dönüştürürler.

Detaylı

3. ELEKTRİK MOTORLARI

3. ELEKTRİK MOTORLARI 3. ELEKTRİK MOTORLARI Elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştüren makinalardır. Her elektrik motoru biri sabit (Stator, Endüktör) ve diğeri kendi çevresinde dönen (Rotor, Endüvi) iki ana parçadan oluşur.

Detaylı

ELEKTRİK MOTORLARI VE SÜRÜCÜLER ELEKTRİK MOTORLARINDA DENETİM PRENSİPLERİ

ELEKTRİK MOTORLARI VE SÜRÜCÜLER ELEKTRİK MOTORLARINDA DENETİM PRENSİPLERİ BÖLÜM 2 ELEKTRİK MOTORLARINDA DENETİM PRENSİPLERİ 2.1.OTOMATİK KONTROL SİSTEMLERİNE GİRİŞ Otomatik kontrol sistemleri, günün teknolojik gelişmesine paralel olarak üzerinde en çok çalışılan bir konu olmuştur.

Detaylı

ALTERNATİF AKIM (AC) II SİNÜSOİDAL DALGA; KAREKTRİSTİK ÖZELLİKLERİ

ALTERNATİF AKIM (AC) II SİNÜSOİDAL DALGA; KAREKTRİSTİK ÖZELLİKLERİ . Amaçlar: EEM DENEY ALERNAİF AKIM (AC) II SİNÜSOİDAL DALGA; KAREKRİSİK ÖZELLİKLERİ Fonksiyon (işaret) jeneratörü kullanılarak sinüsoidal dalganın oluşturulması. Frekans (f), eriyot () ve açısal frekans

Detaylı