Çizelgeleme. Üretim Planlama ve Kontrol 2 Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Üretim Planlama ve Kontrol 2

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Çizelgeleme. Üretim Planlama ve Kontrol 2 Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Üretim Planlama ve Kontrol 2"

Transkript

1 Çizelgeleme Üretim Planlama ve Kontrol 2 Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Üretim Planlama ve Kontrol 2

2

3

4

5 Yukarıdaki terimler arasında geçen; S i çoğunlukla P i içinde düşünülür (Yâni (S i =0) varsayımı yapılır). L i ; sipârişin teslim edilmesi plânlanan d i zamanından önce veya sonra bitmesi durumunu belirten bir ölçüdür. (L i <0) olması işin erken bittiğini gösterir, yâni bir gecikme yoktur ve iyi bir servis durumu sözkonusudur. (L i >0) olması ise, gelişmenin kötü olduğunu, yâni bir gecikmenin bulunduğunu gösterir.

6 Diğer bir deyişle L i, gecikmenin gelişme seyrini gösteren bir büyüklük olarak nitelendirilebilir. Performansın değerlendirilmesi açısından gecikmenin değerlendirilmesi ve mâliyete bağlanması daha uygundur. Bu bakımdan pozitif değere sahip olan gecikme önem taşır ve L i yerine T i değişkeni kullanılır.

7 Terimler, tezgâh sayısı birden fazla olduğu zaman değişiklik gösterir ve kullanılan her tezgâh için ayrı ayrı tanımlanır. Örneğin P ij ; j tezgâhında yapılacak i işinin işlem süresini gösterir. C ij ; j tezgâhında yapılan i işinin tamamlanma zamanını gösterir.

8 Diğer değişkenler de benzer şekilde düşünülür ve hesaplamalar da bu yeni duruma göre, yâni tüm tezgâhlar düşünülerek yapılır. m; kullanılan tezgâh sayısı olmak üzere, örneğin yayılma süresi şu şekilde hesaplanır: M = Enb {C ij (i=1,2,,n), (j=1,2,,m)}

9 Gantt Diyagramı İle İş Çizelgeleme Bu diyagramda her tezgâhta yapılacak işler, zamanın bir işlevi şeklinde gösterilir. Daha önce tanımladığımız iş çizelgeleme faaliyetinde kullanılırlar. Yatay çizgilerin tezgâhları gösterdiği bu diyagram, varolan durumu açıkça gözönüne serdiği için yararlıdır. Ancak Gantt diyagramları, varolan kötü bir durumun iyileştirilebilmesi için herhangi bir çözüm üretme özelliğine sahip değillerdir.

10 Örnek Beş iş (i), iki tezgâh (T 1 ve T 2 ) üzerinde sırasıyla yapılmakta, her iş önce T 1 de, ardından T 2 de gerçekleştirilmektedir. İş süreleri (ZB) tabloda verildiği gibidir:

11 Örnek Gantt sıralama diyagramı (iş çizelgesi) şekildeki gibi olacaktır (x ekseni zaman (ZB), y ekseni tezgâh adı, kutuların içine yazılan değerler ise iş numaralarıdır). Gantt sıralama diyagramı ( iş sırası)

12 Örnek Bu diyagram incelendiği zaman; Tamamlanma zamanının 28. ZB olduğu, T 1 in boş kalmadığı, T 2 nin toplam 4 ZB boş kaldığı, 2, 4 ve 5 no.lu işlerin T 2 de toplam 6 ZB beklediği görülmektedir.

13 Örnek Burada birinci tezgâhtaki en son işin tamamlanma zamanı 25, ikinci tezgâhtaki en son işin tamamlanma zamanı ise 28 olduğuna göre yayılma süresi M = Enb (25; 28) = 28 ZB

14 Tek makine problemleri Kabuller n adet tek işlemden geçecek iş aynı anda işlenmeye hazırdır. İşlerin hazırlık zamanları işleme sırasından bağımsızdır ve işlem süreleri bilinmektedir. Makine arızasız çalışmakta ve sırada iş varken boş kalmamaktadır. Makineye yüklenen iş bitişine kadar kesintiye uğramadan işlenmektedir.

15 Amaçlar En son işin tamamlanma süresini kısaltmak (makespan minimization) Ortalama iş akış süresini azaltmak (minimizing mean flow time) İşlerin ortalama bekleme zamanını azaltmak (minimizing mean waiting time) Ortalama gecikme süresini kısaltmak (minimizing mean lateness) Geciken işlerin sayısını azaltmak (minimizing number of tardy jobs)

16 Tek makine problemlerinde sıralama kuralları FCFS (First Come First Served): Sisteme ilk gelen iş ilk çıkar prensibine göre sıralama SPT (Shortest Processing Time): İşlem süresine göre en küçükten en büyüğe sıralama EDD (Earliest Due Date): Teslim zamanlarına göre en küçükten en büyüğe sıralama CR (Critical Ratio): Kritik orana (Kritik oran = (Teslim zamanı Şimdiki zaman) /İşlem süresi ) göre sıralama

17 Örnek İş No İşlem Süresi Teslim zamanı

18 FCFS (First Come First Served) (İlk giren ilk çıkar kuralına göre sıralama) Sıra Bitme zamanı Teslim zamanı Geç kalma Toplam Ortalama akış süresi = 268 / 5 = 53.6 Ortalama geç kalma = 121 / 5 = 24.2 Geç kalan iş sayısı = 3

19 SPT (Shortest Processing Time) (En kısa işlem süresine göre sıralama) Sıra İşlem süresi Bitme zamanı Teslim zamanı Geç kalma Toplam Ortalama akış süresi = 135 / 5 = 27 Ortalama geç kalma = 43 / 5 = 8.6 Geç kalan iş sayısı = 1

20 EDD (Earliest Due Date) (En erken teslim zamanına göre sıralama) Sıra İşlem süresi Bitme zamanı Teslim zamanı Geç kalma Toplam Ortalama akış süresi = 235 / 5 = 47 Ortalama geç kalma = 33 / 5 = 6.6 Geç kalan iş sayısı = 4

21 Critical Ratio (CR) (Kritik oran kuralına göre sıralama) Kritik oran = (Teslim zamanı Şimdiki zaman) / İşlem süresi Şimdiki zaman: t = 0 Sıra İşlem süresi Teslim zamanı Kritik Oran /11 = /29 = /31 = /1 = /2 = En küçük değere sahip olduğu için 3. iş ilk olarak atanır. 3. iş tamamlandığında t = 31 anında yeni bir değerlendirme yapılır.

22 Critical Ratio (CR) (Kritik oran kuralına göre sıralama) Şimdiki zaman: t = 31 Sıra İşlem süresi Teslim zamanı Şimdiki zaman Kritik Oran /11 = /29 = /1 = /2 = iş en küçük kritik orana sahip olduğundan atanır. t = 60 anında yeni bir değerlendirme yapılır.

23 Critical Ratio (CR) (Kritik oran kuralına göre sıralama) Şimdiki zaman: t = 60 Sıra İşlem süresi Teslim zamanı Şimdiki zaman Kritik Oran /11 = < /2 < 0 4. ve 5. işler geç kalmıştır, önce 4, sonra 5 ve en son 1. iş atanır.

24 Critical Ratio (CR) (Kritik oran kuralına göre sıralama) Sıra İşlem süresi Bitme zamanı Teslim zamanı Geç kalma Toplam Ortalama akış süresi = 289 / 5 = 57.8 Ortalama geç kalma = 87 / 5 = 17.4 Geç kalan iş sayısı = 4

25 Kural Karşılaştırma Ortalama Akış Süresi Ortalama Geç Kalma Geç Kalan İş Sayısı FCFS SPT EDD CR

26 Tek makinede iş sıralama problemi için bazı sonuçlar Ortalama akış süresini minimize eden kural SPT dir. Ortalama akış süresi, ortalama bekleme zamanı ve ortalama gecikme ölçütleri (amaçları) birbirine denktir. Amaç maksimum gecikmeyi minimize etmek ise sıralama EDD kuralına göre yapılmalıdır.

27 Örnek Yalnızca tek bir hizmet noktasına sahip bir XYZ firmasının yükleme iskelesinde dört adet tır yük boşaltmak için beklemektedir. Tırlar limana geliş sıralarına göre isimlendirilmişlerdir. Şimdiki zamanın öğleden sonra saat 01:00 olduğunu varsayalım. Her bir tırın boşaltma yapması için gerekli süreler ve malların işletmede bulunması gereken saatler tabloda verilmiştir. Buna göre her bir kurala göre sıralamaları bularak ortalama akış zamanını, ortalama gecikmeyi ve geç kalan iş sayısını bulunuz.

28

29 Örnek

30 Örnek

31 3 1:30 p.m. p.m. 15/14 20/35*

32 Tek makine probleminde geç kalan işlerin sayısını minimize etmek: Moore algoritması

33 Örnek

34 Örnek(devam)

35 Öncelik kısıtları olması durumunda tek makine çizelgeleme problemi: Lawler algoritması İşlerin tamamlanabilmesi için öncelik koşullarının olduğu durumlarda Lawler algoritması güçlü bir tekniktir. Lawler algoritmasında ilk olarak en son tamamlanması gereken iş çizelgelenir. Yani algoritma son yapılması gereken işten başa doğru giderek sıralamayı yapar. Her bir adımda öncelik gerektirmeyen işler belirlenir.

36 Tabloda 6 iş için işlem süreleri ve teslim zamanları verilmiştir. Bu işler için öncelik ilişkileri ise şekildeki gibidir. Maksimum gecikmeyi minimize edecek çizelgeyi bulunuz. Örnek

37 Çözüm İlk olarak en son (6. sırada) çizelgelenecek iş belirlenir. Öncelik ilişkilerine bakıldığında bu işler 3, 5 veya 6 olabilir. Toplam işlem süresi: =15. Amacımız maksimum gecikmeyi minimize etmek olduğundan bu üç işten en az gecikecek olanı alırız. min {15-9, 15-11, 15-7}=min{6, 4, 8}=4. Bu da 5. işe karşılık gelir, dolayısıyla 5. iş 6. sıraya yerleştirilir. Daha sonra 5. sırada çizelgelenecek iş belirlenir. 5. işin işlem süresi 2 birim olduğundan bu anda toplam zaman 15-2=13 tür.bu sırada yapılabilecek işler ise 3 ve 6 dır. min{13-9, 13-7}=min{4, 6}=4. Bu da 3. işe karşılık gelir. Dolayısıyla 5. sırada 3. iş yapılır.

38 Çözüm 4.sırada yapılacak iş de benzer şekilde hesaplanır. Bu andaki toplam zaman 13-4=9 dur. Bu aşamada çizelgelenebilecek işler 2 ve 6 dır. min{9-6, 9-7}=min{3, 2}=2. 4. sırada 6. iş yapılır. 3. sırada çizelgelenecek iş için önce toplam zaman hesaplanır. 9-1=8. Bu sırada 2 ve 4. işler çizelgelenebilir: min{8-6, 8-7}=min{2, 1}=1. 4. sırada 3. iş çizelgelenir. Bu noktada 2. sırada çizelgelenecek işi bulmamız gerekir. Çizelgelenmemiş işler 1 ve 2 dir. Öncelik kısıtlarından dolayı 2. iş ikinci sırada 1. iş ise 1. sırada yapılır.

39 Çözüm Optimum çizelge 1, 2, 4, 6, 3, 5 olup, maksimum gecikme 4 gündür.

40 Örnek

41 Akış Tipi Atölyelerde İş Sıralama Yöntemleri n İş-2 Tezgâh (n*2) Durumu İçin Sıralama Yöntemleri İki tezgâhtan geçecek n tane işin, aynı teknolojik sırayı izleyerek işlenmesi gerektiğini varsayalım. Bu tip serî iş akışı bulunan (n*2) sıralama problemlerinde bulunan en iyi iş sırasınınşu amaçları eniyilemesi istenir: Yayılma süresinin enküçüklenmesi İşlerin ortalama bekleme süresinin enküçüklenmesi Tezgâhların ortalama boş kalma süresinin enküçüklenmesi

42 Bu istekleri gerçekleştiren iş sırasının bulunması, Johnson yöntemi (J1-A) ile gerçekleştirilir. Bu yöntem; P ij : i. işin j. tezgâhtaki işlem süresi olmak üzereşu adımlardan oluşur: 1. Her işin birinci ve ikinci tezgâhtaki en küçük işlem süresi [Enk (P i1 ; P i2 )] bulunur. Aynı süreye sahip olanlardan herhangi biri seçilebilir. 2. En küçük işlem süresi birinci tezgâhta olan işler, birinci tezgâhtaki iş sürelerine göre küçükten büyüğe sıralanırlar. Aynı süreye sahip olanlardan herhangi biri öne konabilir.

43 3. En küçük işlem süresi ikinci tezgâhta olan işler, ikinci tezgâhtaki iş sürelerine göre büyükten küçüğe sıralanırlar. Aynı süreye sahip olanlardan herhangi biri öne konabilir. 4. Bu sıralar bozulmadan, önce birinci tezgâha göre bulunan sıradaki işler, sonra ikinci tezgâha göre bulunan sıradaki işler, önce birinci ve ardından ikinci tezgâhlarda işlenir.

44 Johnson yönteminin bir başka uygulamaşekli (J1-B) iseşu adımlardan oluşmaktadır: 1. Tüm işlem süresi tablosundaki en küçük süre bulunur. Eğer eşit en küçük iki süre değeri varsa, üstteki sırada olan seçilir. İkisi de aynı sırada olursa, sol sütundaki seçilir. 2. Bu süre birinci tezgâha ilişkin ise, bu sürenin sırasındaki iş, ilk iş olarak belirlenir. İkinci tezgâha ilişkin ise, bu sürenin sırasındaki iş sonuncu iş olarak belirlenir. 3. Bu işin sırası çizilerek tablodan çıkarılır arası adımlar, tüm işler sıralanıncaya dek yinelenir.

45 Örnek Beş iş (i), iki tezgâhta (T 1 -T 2 ) tezgâh sırasıyla yapılmaktadır. Bu tezgâhlardaki işlem süreleri (ZB), tabloda verilmiştir. Yayılma süresini enküçükleyen iş sırasını belirleyelim.

46 Örnek J1-A yöntemini uygulayalım: 2, 4 ve 5 no.lu işlerin birinci tezgâhtaki (T 1 ) süreleri, ikinci tezgâhtaki (T 2 ) sürelerinden küçüktür. Bu işler, (P 21 P 41 P 51 ) olduğundan (2-4-5) şeklinde sıralanır. 1 ve 3 no.lu işlerin ikinci tezgâhtaki süreleri, birinci tezgâhtaki sürelerinden küçüktür. Bu işler, (P 32 P 12 ) olduğundan (3-1) şeklinde sıralanır. Bu işleri en kısa zamanda bitirecek iş sırası, bulunan bu iki sırayı bozmadan birleştirmek sûretiyle bulunur: ( )

47 Örnek Bu sıralamanın Gantt diyagramı, şekilde verilmiştir. Gantt sıralama diyagramı ( iş sırası) Görüldüğü gibi, tüm işlerin tamamlanması için 21 ZB ne gereksinim vardır. T 1 hiç boş kalmamakta, T 2 ise 1 no. lu iş için 1, 5 no. lu iş için ise 2 olmak üzere toplam 3 ZB boş kalmaktadır.

48 Örnek Her biri iki tezgâhtan (T 1 -T 2 ) tezgâh sırasıyla geçecek olan beş işin (A, B, C, D, E) bu tezgâhlardaki işlem süreleri (ZB), hazırlık süreleri dahil olmak üzere tablodaki gibidir. Yayılma süresini enküçükleyen iş sırasını belirleyelim.

49 Örnek J1-B nin uygulama sonuçları aşağıdaki tabloda görülmektedir. En iyi sıralama (D-C-E-B- A) olarak bulunmuştur. Buna göre çizilen Gantt sıralama diyagramı şekilde görülmektedir. Buna göre yayılma süresi 31 saat ile, tezgâh bekleme süresi ise toplam 8 saat (T 2 için) ile en küçük değerleri alır.

50 Johnson Yöntemi İle n İş-3 Serî Tezgâh (n*3) Sıralama Problemlerinin Çözümü n işin her biri, sırasıyla A, B, C tezgâhlarından geçiyorsa; yayılma süresini enküçükleyen iş sırasını saptamak üzere geliştirilmiş etkin ve pratik bir teknik yoktur. Ancak bâzı özel durumlar için problemin en iyi çözümünü bulmak olanaklıdır. Belirli koşullar sağlandığı takdirde Johnson yönteminin (J1-A veya J1-B) geliştirilmiş şekli (J2) ile en kısa zamanda işlerin bitirilmesini sağlayacak iş sırasının bulunması kolaydır.

51 Johnson Yöntemi İle n İş-3 Serî Tezgâh (n*3) Sıralama Problemlerinin Çözümü Bu koşullar sağlanmadığı takdirde, analitik yöntemlerle işlerin en kısa zamanda bitirilmesini sağlayacak iş sırasının bulunması zor ve zaman alıcı olabilir. J2 yönteminin uygulanabilmesi için A i : i. işin A tezgâhındaki işlem süresi B i : i. işin B tezgâhındaki işlem süresi C i : i. işin C tezgâhındaki işlem süresi olmak üzere aşağıdaki iki koşuldan birinin sağlanması gerekir:

52 Johnson Yöntemi İle n İş-3 Serî Tezgâh (n*3) Sıralama Problemlerinin Çözümü Enk A i Enb B i Enk C i Enb B i J2 yönteminin uygulanabilmesi için ikinci tezgâhın (B) tümüyle birinci (A) veya üçüncü (C) tezgâhın yönetimi altında olması gerekir. İki koşuldan biri sağlandığı zaman iki yapay tezgâh (A * ve C * ) tanımlanır. Yapay işlem süreleri şöyledir: A i * = A i + B i C i * = B i + C i Bu tanımlamadan sonra bu iki yapay tezgâh kullanılarak J1-A veya J1-B yöntemiyle sıralama yapılır.

53 Örnek Beş parça (i), sırasıyla A, B ve C tezgâhlarında işlenerek üretilmektedir. Bu üretim ile ilgili işlenme süreleri (A i, B i, C i ), tabloda verilmiştir. Yayılma süresini enküçükleyen iş sırasını belirleyelim.

54 Örnek J2 yöntemini kullanalım: Enk A i = 3 Enb B i = 5 Enk C i = 5 olup (Enk C i Enb B i ) koşulu sağlanmaktadır. A * ve C * yapay tezgâhlarını tablodaki gibi oluşturabiliriz. Aynı tabloda en iyi sıra ( ) da J1-B yöntemiyle belirlenmiştir.

55 Johnson Yöntemi İle n İş-3 SerîTezgâh (n*3) Sıralama Problemlerinin Çözümü J2 yönteminin özel bir çözümü vardır. İlk iki tezgâha (A ve B) ve son iki tezgâha (B ve C), koşullar dikkate alınmaksızın J1-A veya J1-B yöntemi uygulandığında, her iki sonuç da aynı sırayı veriyorsa bu iş sırası optimaldir.

56 Örnek Tabloda (5*3) tipi bir sıralama problemi verileri görülmektedir.

57 Örnek (A-B) tezgâh ikilisine J1-A yöntemi uygulandığında ( ) iş sırası elde edilir. Aynı şekilde (B-C) tezgâh ikilisine de J1-A yöntemi uygulandığında ( ) iş sırası elde edilir. Dolayısıyla bu sıra, optimal iş sırasıdır.

58 n İş-m Serî Tezgâh (n*m) Durumu CDS Algoritması İle (n*m) Sıralama Problemlerinin Çözümü Serî iş akışının olduğu, iki veya daha fazla (n tane) işin ve üçten fazla (m tane) tezgâhın bulunduğu statik sıralama problemlerinde, yayılma süresini enküçükleyecek iş sırasının belirlenmesi için kesin bir yöntem yoktur. Bu problemlerde (n!) olası çözüm olması ve bunlardan salt birinin, verilen performans ölçütünü eniyilemesi, özellikle hesaplama açısından büyük zorluklar getirir. Bu problemlerin çözümü için en iyi çözüme yaklaşan bâzı yaklaşımlar geliştirilmiştir.

59 CDS Algoritması Campbell, Dudek ve Smith'in geliştirdiği bir yaklaşım (CDS algoritması), bu tip problemlerde başarı sağlamıştır. Bu yaklaşım, (n*3) sıralama problemlerinde olduğu gibi iş sürelerinde toplamlar elde ederek Johnson yönteminin (J3) kullanımını sağlamaktadır. Bu yaklaşımda, m tezgâhlı bir sistemde (m-1) adet grupta 2 kümeli iş süreleri elde edilmekte ve bu kümelerin her birine J1-A veya J1-B yöntemi uygulanmaktadır. Bu çözümlemede n tane işin tezgâhlardan aynı sırada geçtikleri varsayılmaktadır.

60 CDS Algoritması Çözümlemenin genel yapısı; t m : İşlerin m no.lu tezgâhtaki işlem sürelerinin kümesi olmak üzere tablodaki gibidir. CDS algoritmasının en büyük yararı, en iyi (veya en iyiye yakın) iş sırasının belirlenmesinde, olası tüm sıraların araştırılmasının önlenmesidir.

61 CDS Algoritması CDS algoritmasının genel çözüm yapısı

62 Örnek Altı parça (a, b, c, d, e, f), dört tezgâhtan (T 1 -T 2 -T 3 -T 4 ) tezgâh sırasıyla geçerek işlenmekte olup işlem süreleri (ZB), tabloda verilmiştir. Bu işlerin yayılma süresini enküçükleyecekşekilde sıralanması için yapılan işlemler (CDS algoritmasının uygulanması) sonucu bulunan ara sonuçlar da tablolarda verilmiştir.

63 Örnek Bu problemde (4 1=) 3 grup elde edilebilir.

64 Örnek

65 Örnek

66 Örnek Elde edilen bu üç tablodan; Birinci tablo için J1-A yönteminin uygulanması sonucu en iyi sıralama (fc-d-b-e-a) olarak bulunur. Hem ikinci, hem de üçüncü tablolar için J1-A yönteminin uygulanması sonucu elde edilen en iyi sıralama (c-d-f-b-e-a) olarak bulunur. Elde edilen iş sıralarının Gantt diyagramları çizilip yayılma süreleri hesaplandığında,şu sonuçlar elde edilir:

67 Dolayısıyla (c-d-f-b-e-a) iş sırasının yayılma süresi daha az olduğu için, çözüm olarak bu sıra kabul edilir. Bunun yanısıra tüm seçenek iş sıraları denendiğinde en iyi sıralamanın, 485 ZB yayılma süresi değeriyle (c-d-b-f-a-e) ve (c-d-b-f-e-a) iş sıraları olduğu bulunmuştur. CDS algoritması yaklaşımındaki hata payı ise olmaktadır. Örnek [( ) / 485 =] % 0,41

68 Roy Algoritması ile Hesaplanması Daha önce Gantt diyagramları kullanılarak yayılma süresini belirlemiştik. Bunu Gantt diyagramını çizmeden, bir matris üzerinde belirleyebiliriz. Roy algoritması olarak adlandırılan bu yöntemin temel aşamaları, aşağıdaki gibi özetlenebilir: 1. Birinci işin birinci tezgâhta yapım süresi (P 11 ), matris elemanı olarak görevlendirilir. 2. Birinci iş için erken başlama (EB) ve erken sona erme (ES) değerleri bulunur: 1. EB(P 11 ) = 0 2. ES (P 11 ) = EB(P 11 ) + P 11

69 Roy Algoritması İle Hesaplanması 3. İkinci işin birinci tezgâhta yapım süresi (P 21 ), matris elemanı olarak görevlendirilir. 4. İkinci iş için de EB ve ES değerleri bulunur: EB(P 21 ) = ES(P 11 ) ES (P 21 ) = EB(P 21 ) + P Diğer tüm işler için EB ve ES değerleri bulunur: EB(P ij ) = Enb [ES(P i 1,j ); ES(P i,j 1 )] ES(P ij ) = EB(P ij ) + P ij

70 Roy Algoritması İle Hesaplanması 6. Tezgâhlar ve işler için bekleme süreleri bulunur: Tezgâh bekleme süresi = EB (P ij ) ES (P i 1,j ) İş bekleme süresi = EB (P ij ) ES (P i,j 1 ) 7. İşlerin işlem süreleri düğümler içinde gösterilerek, her tezgâh için alt alta gelecek şekilde, yörünge ağına benzer bir matris düzenlenir. 8. Düğümlerin sol üst köşesine, o düğümün EB, sağ alt köşesine ise o düğümün ES değerleri yazılır.

71 Roy Algoritması İle Hesaplanması 9. Soldan sağa olan düğüm bağlantılarının üstüne ve yukarıdan aşağıya olan düğüm bağlantılarının yanına da, sırasıyla iş ve tezgâh bekleme süreleri -parantez içindeyazılır. 10. Son düğüme ilişkin ES değeri (son işin son tezgâhtaki tamamlanma zamanı), yayılma süresini verir.

72 Örnek Bir önceki örneğin çözümü ile iki farklı iş sırası ortaya çıkmıştı ve bunlardan (c-d-f-b-e-a) iş sırası ile işlem yapma durumunda yayılma süresinin 487 olduğu belirtilmişti. Şimdi bu süreyi, Roy algoritması ile hesaplayalım. Bu iş sırasına göre tezgâhlardaki işlem süreleri tablodaki gibidir.

73 Örnek

74 Örnek c ve d işleri ile T 1 ve T 2 tezgâhlarının bulunduğu (2*2) lik matris bölgesini ele alalım. Bu bölgedeki süreler, matrisin düğümlerini oluşturacaktır. Bu bölge için EB ve ES değerleri ile tezgâh ve iş bekleme sürelerini hesaplarsakşekildeki durumu elde ederiz. Ara çözüm

75 Örnek c işi T 1 de en erken 0 zamanında başlar ve en erken (0+7=) 7 zamanında sona erer. c işi T 2 de işlem görmeye en erken 7 zamanında başlar ve 47 ZB lik yapım süresinden sonra en erken (7+47=) 54 zamanında sona erer. T 3 ve T 4 için sağa doğru iki düğüm daha oluşturulur. d işi, T 1 de en erken, c işinin T 1 deki yapım süresinin bitimi olan 7 zamanında başlar ve 8 ZB lik yapım süresinden sonra en erken (7+8=) 15 zamanında sona erer. f, b, e ve a işleri için aşağıya doğru dört düğüm daha oluşturulur. d işinin T 2 de en erken ne zaman işe başlayabileceği konusunda elimizde iki değer vardır:

76 Örnek Bunlardan birincisi d işinin T 1 deki işlem tamamlanma zamanı olan 15. Diğeri ise c işinin T 2 deki işlem tamamlanma zamanı olan 54. Bu sürelerden daha büyüğü olan 54 ü, d işinin T 2 de işe en erken başlama zamanı olarak almak uygundur. Çünkü d işinin T 2 de yapılmaya başlanabilmesi için hem T 1 deki d işinin yapılmış olması, hem de T 2 de daha önce yapılmakta olan c işinin bitirilmiş olması gerekmektedir. Bunu sağlayan değer ise 54 dür.

77 Örnek T 1 ve T 2 için c-d işleri arasında iş bekleme süresi 0 dır. c işi için T 1 ve T 2 arasındaki tezgâh bekleme süresi 0 dır. d işi için ise T 1 ve T 2 arasındaki tezgâh bekleme süresi (54 15=) 39 ZB dir.

78 Örnek Görüldüğü gibi işler en erken 487 ZB nde bitirilmektedir. İşler için boş bekleme sürelerişuşekilde belirlenir: c : = 0 d : = 81 f : = 112 b : = 93 e : = 219 a : = 209

79 Örnek Tezgâhlar için boş bekleme süreleri iseşöyle belirlenir: 1 : = 0 2 : = 0 3 : = : = 58 Toplam iş bekleme süresi = 714 ZB olup toplam tezgâh bekleme süresi ise = 203 ZB olarak bulunur.

BÖLÜM 7 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI - 1

BÖLÜM 7 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI - 1 1 BÖLÜM 7 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI - 1 Belli bir özelliğe yönelik yapılandırılmış gözlemlerle elde edilen ölçme sonuçları üzerinde bir çok istatistiksel işlem yapılabilmektedir. Bu işlemlerin bir kısmı

Detaylı

Çizelgeleme. Üretim Planlama ve Kontrol 2 Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü

Çizelgeleme. Üretim Planlama ve Kontrol 2 Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Çizelgeleme Üretim Planlama ve Kontrol 2 Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Paralel Makine Çizelgeleme Paralel Makine Çizelgeleme ntane işin m tane tezgaha işlem görmek üzere dağıtılmasıdır.

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LABORATUARI YÜZEY DOLDURMA TEKNİKLERİ

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LABORATUARI YÜZEY DOLDURMA TEKNİKLERİ İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LABORATUARI YÜZEY DOLDURMA TEKNİKLERİ Deneyde dolu alan tarama dönüşümünün nasıl yapıldığı anlatılacaktır. Dolu alan tarama

Detaylı

Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015

Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015 Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015 BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİĞİN UYGULANMASINA İLİŞKİN GENELGE (2015/50) Bu Genelge, 25.05.2015

Detaylı

SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com

SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com Giriş Yönetim alanında yaşanan değişim, süreç yönetimi anlayışını ön plana çıkarmıştır. Süreç yönetimi; insan ve madde kaynaklarını

Detaylı

İnşaat Firmalarının Maliyet ve Süre Belirleme Yöntemleri Üzerine Bir Alan Çalışması

İnşaat Firmalarının Maliyet ve Süre Belirleme Yöntemleri Üzerine Bir Alan Çalışması İnşaat Firmalarının Maliyet ve Süre Belirleme Yöntemleri Üzerine Bir Alan Çalışması Latif Onur Uğur Süslü Sokak No: 4/2 Mebusevleri, Beşevler, 06580 Ankara E-Posta: latifugur@mynet.com, onurugurtr@yahoo.com

Detaylı

ANALOG LABORATUARI İÇİN BAZI GEREKLİ BİLGİLER

ANALOG LABORATUARI İÇİN BAZI GEREKLİ BİLGİLER ANALOG LABORATUARI İÇİN BAZI GEREKLİ BİLGİLER Şekil-1: BREADBOARD Yukarıda, deneylerde kullandığımız breadboard un şekli görünmektedir. Bu board üzerinde harflerle isimlendirilen satırlar ve numaralarla

Detaylı

Oyun Teorisi IENG 456 Karar Vermede Analitik Yaklaşımlar

Oyun Teorisi IENG 456 Karar Vermede Analitik Yaklaşımlar Oyun Teorisi IENG 456 Karar Vermede Analitik Yaklaşımlar Bu ders notlarının hazırlanmasında Doç. Dr. İbrahim Çil in ders notlarından faydalanılmıştır. Yrd. Doç. Dr. Hacer GÜNER GÖREN Pamukkale Üniversitesi

Detaylı

DENEY 2: PROTOBOARD TANITIMI VE DEVRE KURMA

DENEY 2: PROTOBOARD TANITIMI VE DEVRE KURMA A. DENEYİN AMACI : Protoboard kullanımını öğrenmek ve protoboard üzerinde basit direnç devreleri kurmak. B. KULLANILACAK ARAÇ VE MALZEMELER : 1. DC güç kaynağı, 2. Multimetre, 3. Protoboard, 4. Değişik

Detaylı

OPERATÖRLER BÖLÜM 4. 4.1 Giriş. 4.2. Aritmetik Operatörler

OPERATÖRLER BÖLÜM 4. 4.1 Giriş. 4.2. Aritmetik Operatörler BÖLÜM 4. OPERATÖRLER 4.1 Giriş Turbo Pascal programlama dilinde de diğer programlama dillerinde olduğu gibi operatörler, yapılan işlem türüne göre aritmetik, mantıksal ve karşılaştırma operatörleri olmak

Detaylı

SİRKÜLER. 1.5-Adi ortaklığın malları, ortaklığın iştirak halinde mülkiyet konusu varlıklarıdır.

SİRKÜLER. 1.5-Adi ortaklığın malları, ortaklığın iştirak halinde mülkiyet konusu varlıklarıdır. SAYI: 2013/03 KONU: ADİ ORTAKLIK, İŞ ORTAKLIĞI, KONSORSİYUM ANKARA,01.02.2013 SİRKÜLER Gelişen ve büyüyen ekonomilerde şirketler arasındaki ilişkiler de çok boyutlu hale gelmektedir. Bir işin yapılması

Detaylı

DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ "A" OLARAK CEVAP KÂĞIDINA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. SAYISAL BÖLÜM SAYISAL-2 TESTİ

DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ A OLARAK CEVAP KÂĞIDINA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. SAYISAL BÖLÜM SAYISAL-2 TESTİ ALES İlkbahar 007 SAY DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ "A" OLARAK CEVAP KÂĞIDINA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. SAYISAL BÖLÜM SAYISAL- TESTİ Sınavın bu testinden alacağınız standart puan, Sayısal Ağırlıklı

Detaylı

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR Bu rapor Ankara Emeklilik A.Ş Gelir Amaçlı Uluslararası Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım

Detaylı

1. YAPISAL KIRILMA TESTLERİ

1. YAPISAL KIRILMA TESTLERİ 1. YAPISAL KIRILMA TESTLERİ Yapısal kırılmanın araştırılması için CUSUM, CUSUMSquare ve CHOW testleri bize gerekli bilgileri sağlayabilmektedir. 1.1. CUSUM Testi (Cumulative Sum of the recursive residuals

Detaylı

DÜNYA EKONOMİK FORUMU KÜRESEL CİNSİYET AYRIMI RAPORU, 2012. Hazırlayanlar. Ricardo Hausmann, Harvard Üniversitesi

DÜNYA EKONOMİK FORUMU KÜRESEL CİNSİYET AYRIMI RAPORU, 2012. Hazırlayanlar. Ricardo Hausmann, Harvard Üniversitesi DÜNYA EKONOMİK FORUMU KÜRESEL CİNSİYET AYRIMI RAPORU, 2012 Hazırlayanlar Ricardo Hausmann, Harvard Üniversitesi Laura D. Tyson, Kaliforniya Berkeley Üniversitesi Saadia Zahidi, Dünya Ekonomik Forumu Raporun

Detaylı

BÖLÜM 3 FREKANS DAĞILIMLARI VE FREKANS TABLOLARININ HAZIRLANMASI

BÖLÜM 3 FREKANS DAĞILIMLARI VE FREKANS TABLOLARININ HAZIRLANMASI 1 BÖLÜM 3 FREKANS DAĞILIMLARI VE FREKANS TABLOLARININ HAZIRLANMASI Ölçme sonuçları üzerinde yani amaçlanan özelliğe yönelik gözlemlerden elde edilen veriler üzerinde yapılacak istatistiksel işlemler genel

Detaylı

VEZNE PROGRAMINDA POSTA ÜCRETİ İLE İLGİLİ YAPILAN DÜZENLEMELER (Vezne Sürüm: 4.3.0.5) 02.09.2010

VEZNE PROGRAMINDA POSTA ÜCRETİ İLE İLGİLİ YAPILAN DÜZENLEMELER (Vezne Sürüm: 4.3.0.5) 02.09.2010 VEZNE PROGRAMINDA POSTA ÜCRETİ İLE İLGİLİ YAPILAN DÜZENLEMELER (Vezne Sürüm: 4.3.0.5) 02.09.2010 İÇİNDEKİLER 1. EK ÜCRETLERDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER... 2 a. Tarife ve Kademe Ayarları (F4) Ekranında Yapılan

Detaylı

1 OCAK - 31 ARALIK 2015 HESAP DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU (Tüm tutarlar, aksi belirtilmedikçe Türk Lirası ( TL ) cinsinden ifade edilmiştir.

1 OCAK - 31 ARALIK 2015 HESAP DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU (Tüm tutarlar, aksi belirtilmedikçe Türk Lirası ( TL ) cinsinden ifade edilmiştir. A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖYE BAKIŞ YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER Halka arz tarihi: 16 Temmuz 2014 31 Aralık 2015 tarihi itibariyle Fonun Yatırım Amacı Portföy Yöneticileri Fon Toplam Değeri Portföyünde

Detaylı

ELEKTRİK ÜRETİM SANTRALLERİNDE KAPASİTE ARTIRIMI VE LİSANS TADİLİ

ELEKTRİK ÜRETİM SANTRALLERİNDE KAPASİTE ARTIRIMI VE LİSANS TADİLİ Hukuk ve Danışmanlık ELEKTRİK ÜRETİM SANTRALLERİNDE KAPASİTE ARTIRIMI VE LİSANS TADİLİ Türkiye de serbest piyasa ekonomisine geçişle birlikte rekabet ortamında özel hukuk hükümlerine göre faaliyet gösteren,

Detaylı

MAT223 AYRIK MATEMATİK

MAT223 AYRIK MATEMATİK MAT223 AYRIK MATEMATİK Çizgeler 7. Bölüm Emrah Akyar Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü, ESKİŞEHİR 2014 2015 Öğretim Yılı Çift ve Tek Dereceler Çizgeler Çift ve Tek Dereceler Soru 51 kişinin

Detaylı

BİR SAYININ ÖZÜ VE DÖRT İŞLEM

BİR SAYININ ÖZÜ VE DÖRT İŞLEM ÖZEL EGE LİSESİ BİR SAYININ ÖZÜ VE DÖRT İŞLEM HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: Sıla Avar DANIŞMAN ÖĞRETMEN: Gizem Günel İZMİR 2012 İÇİNDEKİLER 1. PROJENİN AMACI.. 3 2. GİRİŞ... 3 3. YÖNTEM. 3 4. ÖN BİLGİLER... 3 5.

Detaylı

Örnek...6 : Yandaki bölme işleminde A ve n birer doğal sayıdır. A nın alabileceği en küçük ve en bü yük değerleri bulunu z.

Örnek...6 : Yandaki bölme işleminde A ve n birer doğal sayıdır. A nın alabileceği en küçük ve en bü yük değerleri bulunu z. MODÜLER ARİTMETİK ( BÖLME BÖLÜNEBİLME KURALLARI ÖKLİT ALGORİTMASI DEĞERLENDİRME ) BÖLME İŞLEMİ VE ÖZELLİKLERİ A, B, C, K doğal sayılar ve B olmak üzere, BÖLÜNEN A B C BÖLEN BÖLÜM Örnek...5 : A, B, C birbirinden

Detaylı

Fizik I (Fizik ve Ölçme) - Ders sorumlusu: Yrd.Doç.Dr.Hilmi Ku çu

Fizik I (Fizik ve Ölçme) - Ders sorumlusu: Yrd.Doç.Dr.Hilmi Ku çu Fizik I (Fizik ve Ölçme) - Ders sorumlusu: Yrd.Doç.Dr.Hilmi Ku çu Bu bölümde; Fizik ve Fizi in Yöntemleri, Fiziksel Nicelikler, Standartlar ve Birimler, Uluslararas Birim Sistemi (SI), Uzunluk, Kütle ve

Detaylı

TEŞVİK BELGELİ MAKİNA VE TEÇHİZAT TESLİMLERİNE UYGULANAN KDV İSTİSNASINDA BİR SORUN

TEŞVİK BELGELİ MAKİNA VE TEÇHİZAT TESLİMLERİNE UYGULANAN KDV İSTİSNASINDA BİR SORUN Emre KARTALOĞLU Gelirler Kontrolörü TEŞVİK BELGELİ MAKİNA VE TEÇHİZAT TESLİMLERİNE UYGULANAN KDV İSTİSNASINDA BİR SORUN GİRİŞ Bilindiği gibi, 4842 sayılı Kanunla 1 vergi kanunlarında köklü değişiklik ve

Detaylı

DEVRELER VE ELEKTRONİK LABORATUVARI

DEVRELER VE ELEKTRONİK LABORATUVARI DENEY NO: 1 DENEY GRUBU: C DİRENÇ ELEMANLARI, 1-KAPILI DİRENÇ DEVRELERİ VE KIRCHHOFF UN GERİLİMLER YASASI Malzeme ve Cihaz Listesi: 1. 10 Ω direnç 1 adet 2. 100 Ω direnç 3 adet 3. 180 Ω direnç 1 adet 4.

Detaylı

Banka Kredileri E ilim Anketi nin 2015 y ilk çeyrek verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) taraf ndan 10 Nisan 2015 tarihinde yay mland.

Banka Kredileri E ilim Anketi nin 2015 y ilk çeyrek verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) taraf ndan 10 Nisan 2015 tarihinde yay mland. 21 OCAK-MART DÖNEM BANKA KRED LER E M ANKET Doç.Dr.Mehmet Emin Altundemir 1 Sakarya Akademik Dan man nin 21 y ilk çeyrek verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) taraf ndan 1 Nisan 21 tarihinde

Detaylı

ÜNİTE 5 KESİKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER VE OLASILIK DAĞILIMLARI

ÜNİTE 5 KESİKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER VE OLASILIK DAĞILIMLARI ÜNİTE 5 KESİKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER VE OLASILIK DAĞILIMLARI 1 Rassal Değişken Bir deney ya da gözlemin şansa bağlı sonucu bir değişkenin aldığı değer olarak düşünülürse, olasılık ve istatistikte böyle bir

Detaylı

4 ab sayısı 26 ile tam bölünebildiğine göre, kalanı 0 dır.

4 ab sayısı 26 ile tam bölünebildiğine göre, kalanı 0 dır. BÖLME, BÖLÜNEBİLME A. Bölme İşlemi A, B, C, K doğal sayılar ve B 0 olmak üzere, Bölünen A 75, bölen B 9, bölüm C 8 ve kalan K tür. Yukarıdaki bölme işlemine göre, 1. 9 yani, K B dir. işlemine bölme denir.

Detaylı

Monopol. (Tekel) Piyasası

Monopol. (Tekel) Piyasası Monopol (Tekel) Piyasası Sonsuz sayıda alıcı karşısında tek satıcının olduğu piyasa yapısına tekel diyoruz. Tekelci firmanın sattığı malın ikamesi yoktur ya da tanım gereği piyasaya giriş engellenmiştir.

Detaylı

İŞLETMENİN TANIMI 30.9.2015

İŞLETMENİN TANIMI 30.9.2015 Öğr.Gör.Mehmet KÖRPİ İŞLETMENİN TANIMI Sonsuz olarak ifade edilen insan ihtiyaçlarını karşılayacak malları ve hizmetleri üretmek üzere faaliyette bulunan iktisadi birimler işletme olarak adlandırılmaktadır.

Detaylı

ELLE SÜT SAĞIM FAALİYETİNİN KADINLARIN HAYATINDAKİ YERİ ARAŞTIRMA SONUÇLARI ANALİZ RAPORU

ELLE SÜT SAĞIM FAALİYETİNİN KADINLARIN HAYATINDAKİ YERİ ARAŞTIRMA SONUÇLARI ANALİZ RAPORU ELLE SÜT SAĞIM FAALİYETİNİN KADINLARIN HAYATINDAKİ YERİ ARAŞTIRMA SONUÇLARI ANALİZ RAPORU Hazırlayan Sosyolog Kenan TURAN Veteriner Hekimi Volkan İSKENDER Ağustos-Eylül 2015 İÇİNDEKİLER Araştırma Konusu

Detaylı

Olasılık ve İstatistik Dersinin Öğretiminde Deney ve Simülasyon

Olasılık ve İstatistik Dersinin Öğretiminde Deney ve Simülasyon Olasılık ve İstatistik Dersinin Öğretiminde Deney ve Simülasyon Levent ÖZBEK Fikri ÖZTÜRK Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi İstatistik Bölümü Sistem Modelleme ve Simülasyon Laboratuvarı 61 Tandoğan/Ankara

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü) T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü) Sayı : 90792880-155.15[2013/2901]-889 02/09/2015 Konu : TÜBİTAK tarafından desteklenen

Detaylı

BEBEK VE ÇOCUK ÖLÜMLÜLÜĞÜ 9

BEBEK VE ÇOCUK ÖLÜMLÜLÜĞÜ 9 BEBEK VE ÇOCUK ÖLÜMLÜLÜĞÜ 9 Attila Hancıoğlu ve İlknur Yüksel Alyanak Sağlık programlarının izlenmesi, değerlendirilmesi ve ileriye yönelik politikaların belirlenmesi açısından neonatal, post-neonatal

Detaylı

İMKB DE İŞLEM SIRALARI KAPATILAN ŞİRKET HİSSE SENETLERİNİN ALIŞ/SATIŞINA İLİŞKİN ESASLAR BÖLÜM I KAMUYU AYDINLATMA BİLGİ FORMLARI

İMKB DE İŞLEM SIRALARI KAPATILAN ŞİRKET HİSSE SENETLERİNİN ALIŞ/SATIŞINA İLİŞKİN ESASLAR BÖLÜM I KAMUYU AYDINLATMA BİLGİ FORMLARI İMKB DE İŞLEM SIRALARI KAPATILAN ŞİRKET HİSSE SENETLERİNİN ALIŞ/SATIŞINA İLİŞKİN ESASLAR BÖLÜM I KAMUYU AYDINLATMA BİLGİ FORMLARI KAMUYU AYDINLATMA BİLGİ FORMLARININ İSTENMESİ Madde 1 Borsa da işlem gören

Detaylı

Otizm lilerin eğitim hakkı var mıdır? Nedir ve nasıl olmalıdır?

Otizm lilerin eğitim hakkı var mıdır? Nedir ve nasıl olmalıdır? Nisan, 01.04.2013 OTĠZM, EĞĠTĠM HAKKI VE UYGULAMALARI Nisan ayı otizm farkındalık ayı olarak belirlenmiştir. Gün, ay ve yıl olarak belli amaçlara hasredilen tema lar, toplumda dikkat çekmek, konunun önemini

Detaylı

a) Birim sorumluları: Merkez çalışmalarının programlanmasından ve uygulanmasından sorumlu öğretim elemanlarını,

a) Birim sorumluları: Merkez çalışmalarının programlanmasından ve uygulanmasından sorumlu öğretim elemanlarını, NİĞDE ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu yönetmeliğin amacı, Niğde Üniversitesine bağlı olarak kurulan

Detaylı

Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi

Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi özcan DEMİREL 1750 Üniversiteler Yasası nın 2. maddesinde üniversiteler, fakülte, bölüm, kürsü ve benzeri kuruluşlarla hizmet birimlerinden oluşan özerkliğe ve kamu

Detaylı

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR Bu rapor Ankara Emeklilik A.Ş Gelir Amaçlı Uluslararası Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım Fonu

Detaylı

B02.8 Bölüm Değerlendirmeleri ve Özet

B02.8 Bölüm Değerlendirmeleri ve Özet B02.8 Bölüm Değerlendirmeleri ve Özet 57 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B02) Şimdiye kadar C programlama dilinin, verileri ekrana yazdırma, kullanıcıdan verileri alma, işlemler

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: 10.07.2012 Resmi Gazete Sayısı: 28349

Resmi Gazete Tarihi: 10.07.2012 Resmi Gazete Sayısı: 28349 Resmi Gazete Tarihi: 10.07.2012 Resmi Gazete Sayısı: 28349 RÜZGÂR VE GÜNEŞ ENERJİSİNE DAYALI LİSANS BAŞVURULARI İÇİN YAPILACAK RÜZGÂR VE GÜNEŞ ÖLÇÜMLERİ UYGULAMALARINA DAİR TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2012/01)

Detaylı

MİKRO İKTİSAT ÇALIŞMA SORULARI-10 TAM REKABET PİYASASI

MİKRO İKTİSAT ÇALIŞMA SORULARI-10 TAM REKABET PİYASASI MİKRO İKTİSAT ÇALIŞMA SORULARI-10 TAM REKABET PİYASASI 1. Firma karını maksimize eden üretim düzeyini seçmiştir. Bu üretim düzeyinde ürünün fiyatı 20YTL ve ortalama toplam maliyet 25YTL dir. Firma: A)

Detaylı

Rekabet Kurumu Başkanlığından,

Rekabet Kurumu Başkanlığından, Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2014-4-43 (Muafiyet) Karar Sayısı : 14-46/848-387 Karar Tarihi : 26.11.2014 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan : Prof. Dr. Nurettin

Detaylı

ÖLÇÜ TRANSFORMATÖRLERİNİN KALİBRASYONU VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

ÖLÇÜ TRANSFORMATÖRLERİNİN KALİBRASYONU VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR 447 ÖLÇÜ TRANSFORMATÖRLERİNİN KALİBRASYONU VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR Hüseyin ÇAYCI Özlem YILMAZ ÖZET Yasal metroloji kapsamında bulunan ölçü aletlerinin, metrolojik ölçümleri dikkate alınmadan

Detaylı

T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ URLA DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU STAJ YÖNERGESİ

T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ URLA DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU STAJ YÖNERGESİ T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ URLA DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU STAJ YÖNERGESİ Amaç Madde 1: Bu yönergenin amacı; Ege Üniversitesi Urla Denizcilik Meslek Yüksekokulu nda öğrenim gören öğrencilerin eğitim-öğretim

Detaylı

Yazar Ali Karakuş Pazartesi, 17 Kasım 2008 20:03 - Son Güncelleme Perşembe, 25 Şubat 2010 14:36

Yazar Ali Karakuş Pazartesi, 17 Kasım 2008 20:03 - Son Güncelleme Perşembe, 25 Şubat 2010 14:36 SSK PRİMİ İŞVEREN PAYLARI 5 PUAN DÜŞÜRÜLDÜ - 17.11.2008 SGK Başkanlığı SSK Genel Müdürlüğü Prim Tahsilat Daire Başkanlığı tarafından 13.11.2008 tarihinde yayınlanan 2008-93 sayılı Genelge ile %20 olarak

Detaylı

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Đlkbahar / Sayısal II / 22 Nisan 2007. Matematik Soruları ve Çözümleri

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Đlkbahar / Sayısal II / 22 Nisan 2007. Matematik Soruları ve Çözümleri Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES / Đlkbahar / Sayısal II / Nisan 007 Matematik Soruları ve Çözümleri 1. 3,15 sayısının aşağıdaki sayılardan hangisiyle çarpımının sonucu bir tam

Detaylı

Topoloji değişik ağ teknolojilerinin yapısını ve çalışma şekillerini anlamada başlangıç noktasıdır.

Topoloji değişik ağ teknolojilerinin yapısını ve çalışma şekillerini anlamada başlangıç noktasıdır. Yazıyı PDF Yapan : Seyhan Tekelioğlu seyhan@hotmail.com http://www.seyhan.biz Topolojiler Her bilgisayar ağı verinin sistemler arasında gelip gitmesini sağlayacak bir yola ihtiyaç duyar. Aradaki bu yol

Detaylı

Doç.Dr.Mehmet Emin Altundemir 1 Sakarya Akademik Dan man

Doç.Dr.Mehmet Emin Altundemir 1 Sakarya Akademik Dan man 214 EK M-ARALIK DÖNEM BANKA KRED LER E M ANKET Doç.Dr.Mehmet Emin Altundemir 1 Sakarya Akademik Dan man nin 214 y dördüncü çeyrek verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) taraf ndan 9 Ocak 215

Detaylı

K12NET Eğitim Yönetim Sistemi

K12NET Eğitim Yönetim Sistemi TEOG SINAVLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Yeni sınav sistemi TEOG, yani Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş Sınavlarında öğrenciler, 6 dersten sınav olacaktır. Öğrencilere Türkçe, Matematik, T.C. İnkılap Tarihi

Detaylı

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1. GİRİŞ Odamızca, 2009 yılında 63 fuara katılan 435 üyemize 423 bin TL yurtiçi fuar teşviki ödenmiştir. Ödenen teşvik rakamı, 2008 yılına

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL DERGİLER YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL DERGİLER YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Senato: 2 Mart 2016 2016/06-6 KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL DERGİLER YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam MADDE 1- Bu Yönergenin amacı, Kahramanmaraş

Detaylı

MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının

MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının bağlantıları kontrol edilir. Güz ve Bahar dönemindeki

Detaylı

KATEGORİSEL VERİ ANALİZİ (χ 2 testi)

KATEGORİSEL VERİ ANALİZİ (χ 2 testi) KATEGORİSEL VERİ ANALİZİ (χ 2 testi) 1 Giriş.. Değişkenleri nitel ve nicel değişkenler olarak iki kısımda inceleyebiliriz. Şimdiye kadar hep nicel değişkenler için hesaplamalar ve testler yaptık. Fakat

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ. (Seri No:30) Sirküler Tarihi: 02.05.2008 Sirküler No: 2008/58

SİRKÜLER RAPOR MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ. (Seri No:30) Sirküler Tarihi: 02.05.2008 Sirküler No: 2008/58 SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi: 02.05.2008 Sirküler No: 2008/58 MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ (Seri No:30) 02.05.2008 tarih ve 26864 Sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 30 Seri No.lu Motorlu

Detaylı

Basit Kafes Sistemler

Basit Kafes Sistemler YAPISAL ANALİZ 1 Basit Kafes Sistemler Kafes sistemler uç noktalarından birleştirilmiş narin elemanlardan oluşan yapılardır. Bu narin elemanlar, yapısal sistemlerde sıklıkla kullanılan ahşap gergi elemanları

Detaylı

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar AKSARAY ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE Amaç ve Kapsam MADDE 1 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Bu Yönergenin amacı,

Detaylı

En İyi Uygulamalar ve Kullanım Kılavuzu

En İyi Uygulamalar ve Kullanım Kılavuzu En İyi Uygulamalar ve Kullanım Kılavuzu Bu kılavuz, GBT En İyi Uygulamaları ve Kullanım Kılavuzu na bir tamamlayıcı kılavuz oluşturmak için tasarlanmıştır. Green Break Patlamasız Güvenlik Güç Kartuşlarının

Detaylı

YÖNETMELİK ANKARA ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİL EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÖNETMELİK ANKARA ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİL EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 24 Mart 2016 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29663 YÖNETMELİK ANKARA ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİL EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

FOTOGRAMETRİK DEĞERLENDİRME - ÇİFT FOT. DEĞ. Analog ve Analitik Stereodeğerlendirme. Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ

FOTOGRAMETRİK DEĞERLENDİRME - ÇİFT FOT. DEĞ. Analog ve Analitik Stereodeğerlendirme. Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ FOTOGRAMETRİ II FOTOGRAMETRİK DEĞERLENDİRME - ÇİFT FOT. DEĞ. Analog ve Analitik Stereodeğerlendirme BEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GEOMATİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF336 FOTOGRAMETRİ II DERSi NOTLARI http://geomatik.beun.edu.tr/marangoz/

Detaylı

VECTOR MECHANICS FOR ENGINEERS: STATICS

VECTOR MECHANICS FOR ENGINEERS: STATICS Seventh Edition VECTOR MECHANICS OR ENGINEERS: STATICS erdinand P. Beer E. Russell Johnston, Jr. Ders Notu: Hayri ACAR İstanbul Teknik Üniveristesi Tel: 285 31 46 / 116 E-mail: acarh@itu.edu.tr Web: http://atlas.cc.itu.edu.tr/~acarh

Detaylı

SERMAYE ġġrketlerġnde KAR DAĞITIMI VE ÖNEMĠ

SERMAYE ġġrketlerġnde KAR DAĞITIMI VE ÖNEMĠ SERMAYE ġġrketlerġnde KAR DAĞITIMI VE ÖNEMĠ Belirli amaçları gerçekleştirmek üzere gerçek veya tüzel kişiler tarafından kurulan ve belirlenen hedefe ulaşmak için, ortak ya da yöneticilerin dikkat ve özen

Detaylı

Güz Yarıyılı Balıkesir Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü EMM4129 ÇİZELGELEME

Güz Yarıyılı Balıkesir Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü EMM4129 ÇİZELGELEME 2017-2018 Güz Yarıyılı Balıkesir Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü EMM4129 ÇİZELGELEME (GANTT, Tek Makine Çizelgeleme, Öncelik Kuralları, WSPT) Yrd. Doç. Dr. İbrahim KÜÇÜKKOÇ Web: http://ikucukkoc.baun.edu.tr

Detaylı

BÖLÜM 3 : SONUÇ VE DEĞERLENDİRME BÖLÜM

BÖLÜM 3 : SONUÇ VE DEĞERLENDİRME BÖLÜM İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 178 BÖLÜM 1 : Kararların Sınıflandırılması... 179 1.1. Alınan Kararlar... 179 1.2. Kararların İhale Türlerine Göre Sınıflandırılması....180 BÖLÜM 2 : Sonuç Kararlarının Sınıflandırılması...

Detaylı

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında yer alan işyerlerini kapsar.

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında yer alan işyerlerini kapsar. 18 Haziran 2013 Tarihli Resmi Gazete Sayı: 28681 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: İŞYERLERİNDE ACİL DURUMLAR HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1)

Detaylı

Analiz aşaması sıralayıcı olurusa proje yapımında daha kolay ilerlemek mümkün olacaktır.

Analiz aşaması sıralayıcı olurusa proje yapımında daha kolay ilerlemek mümkün olacaktır. Analiz Raporu Kısa Özet Her geçen gün eczanecilik sektörü kendi içerisinde daha da yarışır hale geliyor. Teknolojinin getirdiği kolaylık ile eczane otomasyonu artık elinizin altında. Çoğu eczacılar hastalarına

Detaylı

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7. 7. GELĠġMĠġ ÖZELLĠKLER

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7. 7. GELĠġMĠġ ÖZELLĠKLER ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7 AMAÇ ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7 Bu faaliyette verilen bilgiler ile hazırlamıģ olduğunuz belgeye uygun baģvuruları (Ġçindekiler Tablosu, Dipnot/sonnot, Ģekil tablosu, resim yazısı vb.) hatasız

Detaylı

KAVRAMLAR. Büyüme ve Gelişme. Büyüme. Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır.

KAVRAMLAR. Büyüme ve Gelişme. Büyüme. Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır. KAVRAMLAR Büyüme ve Gelişme Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır. Büyüme Büyüme, bedende gerçekleşen ve boy uzamasında olduğu gibi sayısal (nicel) değişikliklerle ifade edilebilecek yapısal

Detaylı

WCDMA HABERLEŞMESİNDE PASİF DAĞITILMIŞ ANTEN SİSTEMLERİ KULLANILARAK BİNA İÇİ HÜCRE PLANLAMA. Ferhat Yumuşak 1, Aktül Kavas 1, Betül Altınok 2

WCDMA HABERLEŞMESİNDE PASİF DAĞITILMIŞ ANTEN SİSTEMLERİ KULLANILARAK BİNA İÇİ HÜCRE PLANLAMA. Ferhat Yumuşak 1, Aktül Kavas 1, Betül Altınok 2 Fırat Üniversitesi-Elazığ WCDMA HABERLEŞMESİNDE PASİF DAĞITILMIŞ ANTEN SİSTEMLERİ KULLANILARAK BİNA İÇİ HÜCRE PLANLAMA Ferhat Yumuşak 1, Aktül Kavas 1, Betül Altınok 2 1 Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI 1. BASINÇ, AKIŞ ve SEVİYE KONTROL DENEYLERİ

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI 1. BASINÇ, AKIŞ ve SEVİYE KONTROL DENEYLERİ T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI 1 BASINÇ, AKIŞ ve SEVİYE KONTROL DENEYLERİ DENEY SORUMLUSU Arş.Gör. Şaban ULUS Haziran 2012 KAYSERİ

Detaylı

KİTAP İNCELEMESİ. Matematiksel Kavram Yanılgıları ve Çözüm Önerileri. Tamer KUTLUCA 1. Editörler. Mehmet Fatih ÖZMANTAR Erhan BİNGÖLBALİ Hatice AKKOÇ

KİTAP İNCELEMESİ. Matematiksel Kavram Yanılgıları ve Çözüm Önerileri. Tamer KUTLUCA 1. Editörler. Mehmet Fatih ÖZMANTAR Erhan BİNGÖLBALİ Hatice AKKOÇ Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 18 (2012) 287-291 287 KİTAP İNCELEMESİ Matematiksel Kavram Yanılgıları ve Çözüm Önerileri Editörler Mehmet Fatih ÖZMANTAR Erhan BİNGÖLBALİ Hatice

Detaylı

VAKIF MENKUL KIYMET YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. (ESKİ UNVANI İLE VAKIF B TİPİ MENKUL KIYMETLER YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. )

VAKIF MENKUL KIYMET YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. (ESKİ UNVANI İLE VAKIF B TİPİ MENKUL KIYMETLER YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. ) (ESKİ UNVANI İLE VAKIF B TİPİ MENKUL KIYMETLER YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. ) 1 OCAK - 31 ARALIK 2014 DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU VE YATIRIM PERFORMANSI KONUSUNDA KAMUYA AÇIKLANAN BİLGİLERE İLİŞKİN

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (Değişik:RG-14/2/2014-28913) (1) Bu Yönetmeliğin amacı; yükseköğrenim

Detaylı

BĐSĐKLET FREN SĐSTEMĐNDE KABLO BAĞLANTI AÇISININ MEKANĐK VERĐME ETKĐSĐNĐN ĐNCELENMESĐ

BĐSĐKLET FREN SĐSTEMĐNDE KABLO BAĞLANTI AÇISININ MEKANĐK VERĐME ETKĐSĐNĐN ĐNCELENMESĐ tasarım BĐSĐKLET FREN SĐSTEMĐNDE KABLO BAĞLANTI AÇISININ MEKANĐK VERĐME ETKĐSĐNĐN ĐNCELENMESĐ Nihat GEMALMAYAN Y. Doç. Dr., Gazi Üniversitesi, Makina Mühendisliği Bölümü Hüseyin ĐNCEÇAM Gazi Üniversitesi,

Detaylı

Ek 1. Fen Maddelerini Anlama Testi (FEMAT) Sevgili öğrenciler,

Ek 1. Fen Maddelerini Anlama Testi (FEMAT) Sevgili öğrenciler, Ek 1. Fen Maddelerini Anlama Testi (FEMAT) Sevgili öğrenciler, Bu araştırmada Fen Bilgisi sorularını anlama düzeyinizi belirlemek amaçlanmıştır. Bunun için hazırlanmış bu testte SBS de sorulmuş bazı sorular

Detaylı

ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 14) BİRİNCİ BÖLÜM

ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 14) BİRİNCİ BÖLÜM Nisan 0 SALI Resmî Gazete Sayı : 97 TEBLİĞ Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: ) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak Amaç MADDE () Bu Tebliğin

Detaylı

İçinde x, y, z gibi değişkenler geçen önermelere açık önerme denir.

İçinde x, y, z gibi değişkenler geçen önermelere açık önerme denir. 2. Niceleme Mantığı (Yüklemler Mantığı) Önermeler mantığı önermeleri nitelik yönünden ele aldığı için önermelerin niceliğini göstermede yetersizdir. Örneğin, "Bazı hayvanlar dört ayaklıdır." ve "Bütün

Detaylı

İÇİNDEKİLER SAYFA Önsöz 4 Stratejik Planlama ve Bütçe Yol Haritası 5 Örnek İşletme Hakkında 6 Gider Yükleme Sistemi 8 Satış Bütçesi Oluşturma 9 Faaliyet Gider Bütçesi Oluşturma 12 Bütçe Sistem Otomasyonu

Detaylı

28 Mayıs 2016 tarihli ve 29725 sayılı Resmî Gazetede yayınlanmıştır. KURUL KARARI. Karar No : 6282-3 Karar Tarihi : 13/05/2016

28 Mayıs 2016 tarihli ve 29725 sayılı Resmî Gazetede yayınlanmıştır. KURUL KARARI. Karar No : 6282-3 Karar Tarihi : 13/05/2016 28 Mayıs 2016 tarihli ve 29725 sayılı Resmî Gazetede yayınlanmıştır. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan : KURUL KARARI Karar No : 6282-3 Karar Tarihi : 13/05/2016 Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun

Detaylı

TMS 33 HİSSE BAŞINA KAZANÇ. GÜNCELLEMELER ve YÜRÜRLÜK TARİHLERİ

TMS 33 HİSSE BAŞINA KAZANÇ. GÜNCELLEMELER ve YÜRÜRLÜK TARİHLERİ TMS 33 HİSSE BAŞINA KAZANÇ GÜNCELLEMELER ve YÜRÜRLÜK TARİHLERİ TMS 33 Hisse Başına Kazanç Standardı 31/12/2005 tarihinden sonra başlayan hesap dönemleri için uygulanmak üzere ilk olarak 28/03/2006 tarih

Detaylı

ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 14) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak

ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 14) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak RESMÎ GAZETE 5 Nisan 2016 Sayı : 29675 ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 14) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, 13/7/1956 tarihli ve 6802 sayılı Gider

Detaylı

Muhasebe LOGO Kasım 2009

Muhasebe LOGO Kasım 2009 Muhasebe LOGO Kasım 2009 İçindekiler LOGO - GO Muhasebe...6 Hesap Planı...7 Hesap Kartı Bilgileri...8 Bağlantılar/Kontroller...10 Finansal Tablolar...11 Hesap Kartı Bütçe Bilgileri...12 Hesap Kartı İzleme

Detaylı

BÖLÜM 3. TOPLU ve ANA ÜRETİM PLÂNLAMA

BÖLÜM 3. TOPLU ve ANA ÜRETİM PLÂNLAMA BÖLÜM 3 TOPLU ve ANA ÜRETİM PLÂNLAMA 3.1. TOPLU ÜRETİM PLANI ve ANA ÜRETİM PROGRAMI Toplu Üretim Plânı (Aggregate Production Plan); gelecek zaman dönemindeki üretim, istem ve stok miktarlarını, zaman dilimleri

Detaylı

İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ ÜNİVERSİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM

İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ ÜNİVERSİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ ÜNİVERSİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Genel Esaslar Amaç Madde 1- (1)Bu

Detaylı

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Değerlendirme Notu Sayfa1

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Değerlendirme Notu Sayfa1 Sağlık Reformunun Sonuçları İtibariyle Değerlendirilmesi 26-03 - 2009 Tuncay TEKSÖZ Dr. Yalçın KAYA Kerem HELVACIOĞLU Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Türkiye 2004 yılından itibaren sağlık

Detaylı

MADDE 2 (1) Bu Yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve değişiklikleri ile İzmir Üniversitesi Ana Yönetmeliği esas alınarak düzenlenmiştir.

MADDE 2 (1) Bu Yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve değişiklikleri ile İzmir Üniversitesi Ana Yönetmeliği esas alınarak düzenlenmiştir. İZMİR ÜNİVERSİTESİ BURS YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve Kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönerge; İzmir Üniversitesi nin Fakülteleri, Meslek Yüksekokulu ve bölümlerinde ÖSYM ve Üniversite tarafından

Detaylı

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü 07.03.2012 06:18

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü 07.03.2012 06:18 http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/03/201203... 1 of 5 6 Mart 2012 SALI Resmî Gazete Sayı : 28225 Atatürk Üniversitesinden: YÖNETMELİK ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ASTROFİZİK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

Detaylı

Türk İhale Mevzuatı ile 2004/18/EC Sayılı Direktif Arasındaki Temel Farklar

Türk İhale Mevzuatı ile 2004/18/EC Sayılı Direktif Arasındaki Temel Farklar Türk İhale Mevzuatı ile 2004/18/EC Sayılı Direktif Arasındaki Temel Farklar Dipl.İng.Aslı Bilgin Cengiz Topel Cad.23/4 Bostanlı-İzmir Tel: 0539 957 83 80 E-Posta: aslibilgin70@gmail.com Öz Türkiye Cumhuriyeti

Detaylı

EĞİTİM BİLİMİNE GİRİŞ 1. Ders- Eğitimin Temel Kavramları. Yrd. Doç. Dr. Melike YİĞİT KOYUNKAYA

EĞİTİM BİLİMİNE GİRİŞ 1. Ders- Eğitimin Temel Kavramları. Yrd. Doç. Dr. Melike YİĞİT KOYUNKAYA EĞİTİM BİLİMİNE GİRİŞ 1. Ders- Eğitimin Temel Kavramları Yrd. Doç. Dr. Melike YİĞİT KOYUNKAYA Dersin Amacı Bu dersin amacı, öğrencilerin; Öğretmenlik mesleği ile tanışmalarını, Öğretmenliğin özellikleri

Detaylı

2008 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇESİ ÖN DEĞERLENDİRME NOTU

2008 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇESİ ÖN DEĞERLENDİRME NOTU 2008 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇESİ ÖN DEĞERLENDİRME NOTU I- 2008 Mali Yılı Bütçe Sonuçları: Mali Disiplin Sağlandı mı? Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan 2008 mali yılı geçici bütçe uygulama sonuçlarına

Detaylı

5. ÜNİTE KUMANDA DEVRE ŞEMALARI ÇİZİMİ

5. ÜNİTE KUMANDA DEVRE ŞEMALARI ÇİZİMİ 5. ÜNİTE KUMANDA DEVRE ŞEMALARI ÇİZİMİ KONULAR 1. Kumanda Devreleri 2. Doğru Akım Motorları Kumanda Devreleri 3. Alternatif Akım Motorları Kumanda Devreleri GİRİŞ Otomatik kumanda devrelerinde motorun

Detaylı

0 dan matematik. Bora Arslantürk. çalışma kitabı

0 dan matematik. Bora Arslantürk. çalışma kitabı 0 dan matematik 0 dan matematik 1 çalışma kitabı Sıfırdan başlanarak matematik ile ilgili sıkıntı yaşayan herkese hitap etmesi, Akıllı renklendirme ile göz yoran değil ayrım yapmayı, istenileni bulmayı

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2013/43. KONU: Bağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketlerin Belirlenmesine İlişkin Düzenlemeler.

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2013/43. KONU: Bağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketlerin Belirlenmesine İlişkin Düzenlemeler. VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2013/43 KONU: Bağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketlerin Belirlenmesine İlişkin Düzenlemeler. Bağımsız denetime tabi olacak şirketlerin belirlenmesine dair 2012/4213 sayılı Karar 23

Detaylı

HEMŞİRE İNSANGÜCÜNÜN YETİŞTİRİLMESİ VE GELİŞTİRİLMESİ

HEMŞİRE İNSANGÜCÜNÜN YETİŞTİRİLMESİ VE GELİŞTİRİLMESİ HEMŞİRE İNSANGÜCÜNÜN YETİŞTİRİLMESİ VE GELİŞTİRİLMESİ Doç. Dr. Ülkü TATAR BAYKAL İÜ Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi Hemşirelikte Yönetim Anabilim Dalı ve Yönetici Hemşireler Derneği Yönetim Kurulu

Detaylı

Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI İÇM 401-402 PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ

Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI İÇM 401-402 PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI İÇM 401-402 PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ KONU: GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ TASARIM STÜDYOSU YER: ESKİ BAHÇE KAFE YERLEŞKESİ /KAMPÜS 1.

Detaylı

12 AY KONTRATLI FATURALI INTERNET KAMPANYA TAAHHÜTNAMESİ

12 AY KONTRATLI FATURALI INTERNET KAMPANYA TAAHHÜTNAMESİ ye (kısaca Vodafone ) tarafından yürütülen 12 Ay Kontratlı Faturalı Mobil Internet Kampanyası ndan (Kampanya) yararlanmak istemem sebebiyle.../.../... tarihli,... numaralı GSM hattı için imzaladığım Vodafone

Detaylı

SR Ek 4 Değerlendirme Komitesi Tayini. Bölüm C: Diğer Bilgiler

SR Ek 4 Değerlendirme Komitesi Tayini. Bölüm C: Diğer Bilgiler SR Ek 4 Değerlendirme Komitesi Tayini Bölüm C: Diğer Bilgiler SR Ek 4 Değerlendirme Komitesi Tayini İdari Uygunluk Değerlendirme Tablosu Teklif No: Adı: Yeni Ürün ile İhracat ve Kapasitenin

Detaylı

ÇÖKELME SERTLEŞTİRMESİ (YAŞLANDIRMA) DENEYİ

ÇÖKELME SERTLEŞTİRMESİ (YAŞLANDIRMA) DENEYİ ÇÖKELME SERTLEŞTİRMESİ (YAŞLANDIRMA) DENEYİ 1. DENEYİN AMACI Çökelme sertleştirmesi işleminin, malzemenin mekanik özellikleri (sertlik, mukavemet vb) üzerindeki etkisinin incelenmesi ve çökelme sertleşmesinin

Detaylı

GRUP ŞİRKETLERİNE KULLANDIRILAN KREDİLERİN VERGİSEL DURUMU

GRUP ŞİRKETLERİNE KULLANDIRILAN KREDİLERİN VERGİSEL DURUMU GRUP ŞİRKETLERİNE KULLANDIRILAN KREDİLERİN VERGİSEL DURUMU I-GİRİŞ Grup şirketleri arasında gerçekleşen fiyatlandırma sistemi ekonominin kuralları doğrultusunda gerçekleşmektedir. Özellikle gelişmekte

Detaylı

5510 sayılı SGK kanunu hakkında duyurular

5510 sayılı SGK kanunu hakkında duyurular 23/11/2008 Aylık prim ve hizmet belgesi 23 Kasım 2008 tarihli ve 27063 sayılı resmi gazete tebliğinde Aylık Prim Ve Hizmet Belgesinin güncel formatı yayınlanmıştır. Bu yönde personel paketinde de 4.0.13

Detaylı