>> Tarihi Yaşatan Bir Şehir

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download ">> Tarihi Yaşatan Bir Şehir"

Transkript

1

2 >> Tarihi Yaşatan Bir Şehir Kastamonu, Paleolitik dönemden günümüze kadar üzerinde yaşamış eşsiz uygarlıklar ile şekillenmiş bir bölgedir. Tarihe yön vermiş olan Hitit, Lydia, Pers uygarlıklarıyla yoğrulan bu topraklar, bir süre Helen, Pontus, Roma ve Bizans egemenliğinde kaldıktan sonra 1211 yılından itibaren Türk egemenliğine girmiştir. Kastamonu, Kurtuluş Savaşı nda İstiklal madalyası ile şereflendirilmiş, milli mücadelede oynadığı etkin rol ile ülkemizin geleceğinde pay sahibi olmuştur. Çeşitli medeniyetlerin bu topraklarda hakimiyet kurmuş olması geriye Pompeipolis, Kaya Mezarları, Kastamonu Kalesi, konaklar, külliye ve medreseler gibi Türk mimarisinin en güzel ve en nadide parçalarını bizlere sunmuştur.

3 Kastamonu Yatırım Ortamı

4 >> Anadolu nun Parlayan Yıldızı Kastamonu, tarihe yaptığı katkının yanında bölgenin kalkınmadaki potansiyelini de yansıtmaktadır. Sahip olduğu dinamik nüfusu, zengin yer altı ve yer üstü kaynakları, sanayi altyapısı, üniversitesi, geçmişten bugüne ulaşan ticaret kültürü, ulaşım imkanları, tarihi, doğası ile kalkınma liginde üst sıraları hak etmektedir. Genel Bilgiler Nüfus Toplam Yüz Ölçümü Ormanlık Alan Kıyı Uzunluğu km 2 % km

5 Kastamonu Yatırım Ortamı 5

6 >> Doğanın Tüm Güzellikleri Kastamonu da Kastamonu Türkiye nin kuzeyinde yer alan 170 km. sahil uzunluğu ile Karadenize en uzun sahile sahip olup, Sinop, Çorum, Çankırı, Karabük ve Bartın illeri ile çevrilidir km 2 ile Türkiye yüzölçümünün %1,7 sini oluşturan Kastamonu, yüzölçümü bakımından ülkemizin 17. büyük kenti konumundadır. İlimizin denizden yüksekliği 780 metredir. Kastamonu nun %61,5 i ormanlarla kaplı olmakla birlikte ilimizde Ilgaz Dağı ve Küre Dağları Milli Parkı olmak üzere 2 önemli milli park bulunmaktadır. Küre Dağları Milli Parkı 2012 itibarıyla Avrupa nın seçkin koruma alanlarını simgeleyen Pan Parklar arasında yerin aldı. Böylece, Küre Dağları Milli Parkı Avrupa nın 13. Türkiye nin ise ilk Pan Parkı olarak ilan edilmiştir.

7 Kastamonu Yatırım Ortamı 7

8 >> Kastamonu da Canlı Sosyal Yaşam Kastamonu sosyal yaşam kalitesi açısından bölgede fark yaratan bir konuma sahiptir. Kalkınma Bakanlığı tarafından 2011 yılında yayınlanan illerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması na göre daha önce 51. sırada bulunan ilimiz 47. sıraya yerleşmiştir. Kastamonu Turizm çeşitliliği açısından önemli bir merkezdir. Kastamonu da kış turizmi, eko turizm, deniz ve kıyı turizmi ile inanç ve konak turizmi açısından önemli bir potansiyel bulunmaktadır. İlimize yerli ve yabancı turistlerin ilgisi her geçen gün artmaktadır. Geceleyen toplam turist sayısı baz alındığında ilimizi ziyaret eden turist sayısı 2011 yılında, önceki yıllara oranla %60 lık bir artışla kişiye ulaşmıştır. İlimizde sağlık hizmeti sunmakta olan özel ve kamuya ait 18 hastane bulunmaktadır. Ayrıca gelişmiş ülkelerde tercih edilip uygulanan birinci basamak sağlık hizmeti olarak tanımlanan Aile Hekimliği uygulaması 2008 yılından beri uygulanmaktadır.

9 Kastamonu Yatırım Ortamı 9

10 >> Kalifiye İşgücü Kastamonu, sahip olduğu ekonomik ve demografik yapısı ile bölgede kalifiye insan gücünün temini konusunda da liderliğini sürdürmektedir. Özellikle bölgemizde öne çıkan sektörlere paralel olarak kalifiye insan gücü de şekillenmiştir. Ayrıca, Kastamonu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü nün, ilimizde diğer paydaş kuruluşlarla birlikte yürüttüğü istihdamı geliştirmeye yönelik programlar büyük önem taşımakta ve kalifiye insan gücüne değer katmaktadır.

11 Kastamonu Yatırım Ortamı 11 Kastamonu daki sektörel istihdam ve işletme dağılımı.

12 >> KASTAMONU Çalışanından MEMNUN Kastamonu daki çalışan yeterlilği analizi.

13 Kastamonu Yatırım Ortamı 13 Kastamonu, yaş dağılımı açısından yoğun bir şekilde genç nüfus barındırmaktadır. Özellikle yaş aralığında yoğunlaşan nüfus yatırımcılar için istihdam açısından oldukça büyük avantajlar sunmaktadır.

14 >> Üniversite Sanayiye Nitelikli İşgücü Sağlıyor Kastamonu Üniversitesi, Kastamonu nun potansiyelini yansıtacak şekilde atılımlar gerçekleştirmektedir. Kastamonu Üniversitesi sanayi ve turizm için Meslek Yüksek Okulları ile teknik personel ihtiyacını karşılarken, bünyesindeki 8 fakülte ile de ilimize ve bölgeye nitelikli çalışanlar sunmaktadır. Son yıllarda yaşanan gelişmeler sonucu ilimizdeki öğrenci sayısı hızlı bir şekilde artmakta, Kastamonu Üniversitesi öğrencilerin hayatına yön veren mesleki tercih sıralamalarında üst basamaklara çıkmaktadır.

15 Kastamonu Yatırım Ortamı 15 * * 2013 öğrenci sayısı tahmini olarak belirtilmiştir. Kastamonu Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Orman Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi başta olmak üzere 8 fakültesi ile sanayicinin nitelikli beyaz yakalı ihtiyacını karşılamaktadır. Tüm il sathına yayılan 11 meslek yüksek okulu ve 4 yüksek okul ile de ilimizle bütünleşen üniversitemiz, aynı zamanda ilçelerimizi de cazip yatırım merkezleri konumuna getirmektedir.

16 >> Kastamonu nun Ara Eleman Potansiyeli İlimizde ara eleman altyapısını sağlayan teknik liselerin de yoğun olarak bulunması, ilimizin önemli bir potansiyeline işaret etmektedir. Böylelikle yatırımcı şehir veya bölge dışından personel taşımak durumunda kalmayacaktır.

17 Kastamonu Yatırım Ortamı 17 OKULUN ADI ÖĞRENCİ SAYISI BÖLÜMLER Kastamonu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Merkez Ticaret Meslek Lisesi Merkez Kız Teknik ve Meslek Lisesi Taşköprü Mustafa Sıtkı Erkek Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi İnebolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Tosya Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Tosya Mithat Boyner Ticaret Meslek Lisesi Şehit Teğmen Cemal Tepeli Çok Programlı Lisesi Araç Çok Programlı Lisesi Tosya Sağlık Meslek Lisesi Cide Bayram Yusuf Aslan Otel.ve Tur.Mes.Lis. Cide Çok Programlı Lisesi İnebolu Kız Teknik ve Meslek Lisesi Taşköprü Sağlık Meslek Lisesi İnebolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi İnebolu Denizcilik Anadolu Meslek Lİsesi İnebolu Sağlık Meslek Lisesi İnebolu Ticaret Meslek Lisesi Araç Sağlık Meslek Lisesi Kastamonu Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Bilişim, Elektrik-Elektronik, Makine, Ahşap, Motorlu Araçlar, Metal Teknolojileri Bilişim Tek., Muhasebe ve Finansman, Pazarlama ve Perakende Bilişim Tek., Büro Yönetimi ve Sekreterlik, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Giyim Üretim Teknolojisi, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, El Sanatları Teknolojisi, Fotoğraf ve Grafik, Giyim Üretim Teknolojisi, Güzellik Hizmetleri, Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Bilişim, Elektrik-Elektronik, Motorlu Araçlar, Makine, Metal, Ahşap Teknolojileri, Bilgisayarlı Muhasebe Mobilya, Metal İşleri, Elektrik, Bilgisayar, Muhasebe Ahşap, Bilişim, Elektrik-Elektronik, Makine, Metal Teknolojileri Bilişim Teknolojileri, Muhasebe ve Finansman Erken Çocukluk Eğitimi, Özel Eğitim Pastacılık, Mutfak, Finans ve Borsa Hizmetleri Bilişim Teknolojileri, Elektrik/Elektronik Teknolojisi, Muhasebe ve Finansman, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Acil Tıp Teknisyenliği, Hemşirelik Turizm ve Otelcilik Bilişim Teknolojileri, Elektrik, Muhasebe ve Finansman Bilişim Teknolojileri, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Giyim Üretim Teknolojisi, Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri Hemşirelik, Tıbbi Sekreterlik Turizm ve Otelcilik Çelik Gemi Yapımı, Makine Zabitliği, Gemi Yönetimi Hemşirelik Muhasebe ve Finansman, Pazarlama ve Perakende Hemşirelik, Tıbbi Sekreterlik Hemşirelik, Radyoloji

18 >> Yatırımcının Yeri Hazır İlimizin sanayi altyapısı hızla gelişmekte, adım adım çağın ihtiyaçları ile şekillenmektedir. İlimizde şu an itibariyle 3 Organize Sanayi Bölgesi (OSB) aktif olarak faaliyet göstermektedir. Kastamonu-İnebolu yolu 18. km de bulunan Kastamonu OSB, 1993 yılında yaklaşık 127 hektarlık bir alan üzerine kurulmuştur. OSB de 1997 yılında başlanan altyapı çalışmaları tamamlanmıştır. Ayrıca, ilimizde Küçük Sanayi Siteleri(KSS) de bulunmakta ve yatırımcılarımızın ara madde ve yan sanayi ihtiyaçları küçük sanayi sitelerinde yerleşik firmalarca tedarik edilmektedir.

19 Kastamonu Yatırım Ortamı 19 OSB Adı Faaliyet Durumu Doluluk Oranı (%) Toplam Alan (ha) Sektörel Yapı Ahşap sektörü Kastamonu Faal Elektrik motorları Gıda İnşaat - yapı malzemeleri Mobilya Tosya Faal Tahsis Aşamasında 63 Ahşap Sektörü Seydiler Faal Döküm Makine Mermer

20 >> Kastamonu Ulaşım İmkanları Kastamonu yatırımcıların ulaştırma maliyetlerini azaltmaları açısından çeşitli opsiyonlara sahiptir. Kastamonu, Lizbon (Portekiz) dan, İran a kadar uzanan uluslararası D-100 (E-80) karayolu üzerinde bulunmaktadır. İlimiz ayrıca İstanbul, Ankara ve Samsun gibi büyükşehirlere yakın mesafede bulunmaktadır. İnebolu Limanı her türlü yolcu giriş çıkışına açık olup, Gümrük Müdürlüğü nün kurulmasıyla aktif bir şekilde dış ticaret işlemleri gerçekleştirilmektedir. Yolcu taşımacılığının yanı sıra yük taşımacılığında da hizmet verecek olan Kastamonu Havaalanı kullanıma hazır durumdadır.

21 Kastamonu Yatırım Ortamı 21 Denizyolu İnebolu Limanı: Teknik Özellikleri Liman Alanı Gemi Kabul Kapasitesi Yük Elleçleme Kapasitesi Rıhtım Kapasitesi Katı Yük Depolama Kapasitesi m (Yıllık) (Ton/Yıl) (Ton/Yıl) (Ton/Yıl) Havayolu Kastamonu Gelincik Mevkiinde bulunan, Kastamonu Uzunyazı Havaalanı, şehir merkezine 10 km uzaklıkta olup Ilgaz Dağı Kayak Merkezine en yakın havaalanı konumundadır. Karayolu

22 >> Potansiyel Yatırım Alanları Kastamonu zengin yer altı ve yer üstü kaynakları, hazır işgücü, sanayi kültürü ve eşsiz doğası ile yatırımcıların ilgisini çekiyor. Kastamonu da çeşitli sektörler için yatırıma uygun altyapı bulunmakla birlikte özellikle ağaç işleri endüstrisi, madencilik, turizm, tekstil, hayvancılık, enerji ve hizmet sektörlerin yatırımcılar için uygun olacağı düşünülmektedir.

23 Kastamonu Yatırım Ortamı 23 Sektör Ağaç Endüstrisi Sektörü Madencilik Turizm Tekstil - Hazır Giyim Yatırım Altyapısı Zengin Orman Varlığı Sanayi Geçmişi Yan Sanayinin Varlığı İhracaat ve İthalat İçin İnebolu Limanı Kalifiye İşgücü Teşvikler Zengin Maden Rezervleri İhracaat ve İthalat İçin İnebolu Limanı Teşvikler Eşsiz Doğa Güzellikleri Ulusal Parklar Çeşitli Uygarlıklara Ait Tarihi Miras Konaklama İmkanları Teşvikler Kalifiye İşgücü Tekstil Kültürü Teşvikler Enerji Rüzgar Enejisi Potansiyeli Biyo Enerji Potansiyeli Hidro Elektrik Potansiyeli Hizmet Sektörü Genç Nüfus Üniversite Kalifiye İşgücü Sağlık Hasta Yatak Sayısı Kapasitesi Yeni Sağlık Yatırımları Teşvikler

24 >> Yeni Teşvik Sistemi Sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksine göre yapılan değerlendirmeye göre Kastamonu, 4.derece gelişmiş iller kategorisinde yer almakta olup yeni Teşvik Sisteminde çok avantajlı destekleri yatırımcılara sunmaktadır. Kastamonu, ülkemizin en gelişmiş bölgelerine en yakın mesafede bulunan gelişme potansiyeli en yüksek ilimizdir.

25 Kastamonu Yatırım Ortamı 25 İstanbul Kastamonu Samsun Ankara Kastamonu İstanbul ve Ankara Samsun 4. Derece Gelişmiş 1. Derece Gelişmiş 3. Derece Gelişmiş Metropollere Uzaklık Ankara İstanbul Samsun Km Nüfus 4.9 milyon 13.6 milyon 1.3 milyon

26 Teşvik Uygulamaları ve Destek Unsurları Genel Teşvik Uygulamaları Bölgesel Teşvik Uygulamaları Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki Stratejik Yatırımların Teşviki KDV İstisnası KDV İstisnası KDV İstisnası KDV stisnası Gümrük Vergisi Gümrük Vergisi Gümrük Vergisi Gümrük Vergisi Muafiyeti Muafiyeti Muafiyeti Muafiyeti Vergi İndirimi Vergi İndirimi Vergi İndirimi Sigorta Primi veren Sigorta Primi veren Sigorta Primi veren Hissesi Desteği Hissesi Desteği Hissesi Desteği Yatırım Yeri Tahsisi Yatırım Yeri Tahsisi Yatırım Yeri Tahsisi Faiz Desteği Faiz Desteği KDV İadesi

27 Kastamonu Yatırım Ortamı 27 Genel Teşvik Uygulamaları Bölgesel, büyük ölçekli ve stratejik yatırımlar ile teşvik edilmeyecek yatırım konuları hariç olmak üzere bölge ayrımı yapılmaksızın TL lik asgari yatırım tutarını sağlayan yatırımlar için sunulan uygulamadır. Sektör Ayrımı Gözetmeksizin Asgari TL Yatırım Yatırım Yeri Ayrımı Gözetmeksizin GENEL TEŞVİK UYGULAMALARI Genel Teşvik Sisteminden yararlanacak yatırımlar, Teşvik Belgesi kapsamında yapacakları makina ve teçhizat, ithal ve yerli teslimleri KDV den ve Gümrük Vergisinden istisna edilir. Genel Teşvikten yararlanacak yatırımlar için Teşvik Belgesi başvurusu Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından kabul edilmektedir.

28 >> Bölgesel Teşvik Uygulamaları Gelişme potansiyeli en yüksek illerden biri olan Kastamonu yatırımcılara büyük fırsatlar sunmaktadır. Bölgesel teşvik kapsamında %80 e varan vergi indirimi, 600 bin TL ye varan faiz desteği, 7 yıla varan sigorta primi işveren hissesi desteği, bedelsiz yatırım yeri desteği, alınacak makine ve teçhizatta KDV ve gümrük vergisi istisnası uygulanmaktadır.

29 Kastamonu Yatırım Ortamı 29 Bölgesel Teşvik Uygulamaları Bölgenin kalkınması için öncelik verilen sektörlerde Ekonomi Bakanlığınca belirlenen asgari yatırım tutarını aşan bulunduğu bölgedeki şartları sağlayan yatırımlar için sunulan uygulamadır. OSB deki Yatırımlara Ektra Katkı Desteklenen Sektörler Öncelik Arzeden Yatırımlar Asgari Yatırım Tutarını Sağlayan BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMALARI Kümelenme ve AR-GE Yatırımları Bölgesel teşvik uygulamalarından yararlanacak yatırımlar için Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı sürecin başından sonuna kadar yatırımcıya ücretsiz danışmanlık hizmetleri sağlamaktadır. Öncelik arz eden yatırımlar kapsamında belirtilen madencilik sektörü ilimizde bulunan yoğun maden varlığı nedeniyle büyük fırsatlara sahiptir.

30 >> Bölgesel Teşvikte Destek Unsurları %80'e varan vergi indirimi %40'a varan yatırıma katkı oranı %35'e varan yatırıma katkı oranı 7 yıl boyunca

31 Kastamonu Yatırım Ortamı 31 Bölgesel Teşvik Uygulaması - Örnek Kastamonu OSB de 70 kişilik İstihdam Yatırımcı İstanbul dan geliyor. İstanbul da mobilya üretimi teşvik edilmiyor. 3 milyon TL lik Mobilya Üretimi Kastamonu da 1 milyon TL nin üzerindeki mobilya üretimi yatırımları teşvik ediliyor.

32 Bölgesel Teşvik Uygulamaları - Örnek KASTAMONU'DA YAPILAN YATIRIMDA SAĞLANAN DESTEKLER Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği Vergi İndirimi Faiz Desteği Toplam Destek Tutarı Gümrük Vergisi Muafiyeti Yer Tahsisi Toplam Destek Tutarı Yatırıma Teşvik Oranı TL TL TL TL TL Bedelsiz TL % 90 AYNI YATIRIM İSTANBUL'DA OLSAYDI Toplam Destek Tutarı Yatırıma Teşvik Oranı TL % 11 Kastamonu OSB de yapılan 3 milyon TL lik yatrımın %90 ı Teşvik Belgesi kapsamında desteklenmektedir. Kastamonu da asgari 1 milyon TL ve üzeri mobilya yatırımları Bölgesel Teşvik kapsamında desteklenmektedir. Ancak İstanbul da bu sektör teşvik edilmemektedir.

33 Kastamonu Yatırım Ortamı 33 Bölgesel Teşvik Sistemi - Desteklenen Sektörler Desteklenen Sektörler Gıda Ürünleri İmalatı Su Ürünleri Yetiştiriciliği Tekstil Ürünleri İmalatı * Giyim Eşyası İmalatı ** Akıllı Çok Fonksiyonlu Tekstil Metalik Olmayan Mineral Ürünlerin İmalatı Metal Eşya İmalatı Makine ve Teçhizat İmalatı Elektrikli Makineve Cihazları İmalatı Büro, Muhasebe ve Bilgi İşlemi Makineleri İmalatı Mobilya İmalatı MobilyaHariç Ağaç ve Mantar Ürünleri İmalatı Kağıtve Kağıt Ürünleri İmalatı İlaç İmalatı Öğrenci Yurtları Hastane ve Huzurevi *** Oteller Soğuk Hava Deposu Eğitim Hizmetleri Lisanslı Depoculuk Motorlu Kara Taşıtı ve Yan Sanayi İmalatı **** Atık Geri Kazanım ve Bertarafı Bavul ve Ayakkabı İmalatı Demir Çelik Sanayi Dışındaki Ana Metal Sanayi Entegre Hayvancılık Yatırımları Asgari Yatırım Tutarları 1 milyon TL 500 bin TL 1 milyon TL 1 milyon TL 500 bin TL 1 milyon TL 1 milyon TL 1 milyon TL 1 milyon TL 1 milyon TL 1 milyon TL 1 milyon TL 10 milyon TL 1 milyon TL 100 öğrenci 100 kişi 3 yıldız ve üzeri 500 m2 500 bin TL 1 milyon TL 50 milyon TL 500 bin TL 500 bin TL 1 milyon TL 500 bin TL * Tekstilin aprelenmesiyatırımları için 10 milyon TL, diğer yatırım konularında 1 milyon TL ** Sadece tevsi ve modernizasyon yatırımları için geçerlidir. *** TL asgari yatırım tutarıdır. **** Yan sanayi imalatı için 1 milyon TL lik asgari yatırım gereklidir.

34 >> Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviği Ülkemizdeki sanayi dönüşümünü hızlandırmak, katma değeri yüksek ürünleri üretebilmek ve ülkemizin 2023 vizyonuna uygun olarak hedeflenen 500 milyar $ ihracat rakamını yakalamak amacıyla bölge ayrımı gözetmeksizin belirlenmiş asgari yatırım tutarının üzerinde gerçekleşen yatırımlara sağlanan desteklerdir.

35 Kastamonu Yatırım Ortamı 35 Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki Bu destek kapsamında alınacak makine ve teçhizat için KDV ve Gümrük Vergisi istisnası, %80 e varan vergi indirimi, 7 yıla varan sigorta primi işveren hissesi desteği, bedelsiz yatırım yeri sağlanmaktadır. Ülkemizin Teknolojik Dönüşümünü Sağlayan Teknoloji Yoğun Olan Her Bölgede Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki Büyük ölçekli yatırımların teşviki kapsamında desteklenecek yatırımlar için Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı sürecin başından sonuna kadar yatırımcıya ücretsiz danışmanlık hizmetleri sağlamaktadır.

36 >> Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviği %80'e varan vergi indirimi %50'ye varan yatırıma katkı oranı %11'e varan yatırıma katkı oranı 7 yıl boyunca

37 Kastamonu Yatırım Ortamı 37 Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki - Asgari Yatırım Tutarları ve Sektörler Sektörler Kimyasal Madde ve Ürünlerin İmalatı Rafine Edilmiş Petrol Ürünleri İmalatı Transit Boru Hattıyla Taşımacılık Hizmetleri Yatırımları Motorlu Kara Taşıtları Ana Sanayi Yatırımları Motorlu Kara Taşıtları Yan Sanayi Yatırımları Demiryolu ve Tramvay Lokomotifleri ve/veya Vagon İmalatı Yatırımları Liman ve Liman Hizmetleri Yatırımları Elektronik Sanayi Yatırımları Tıbbi Alet, Hassas ve Optik Aletler İmalatı Yatırımları İlaç Üretimi Yatırımları Hava ve Uzay Taşıtları ve/veya Parçaları İmalatı Yatırımları Makine (Elektrikli Makine ve Cihazlar Dahil) İmalatı Yatırımları Metal Üretimine Yönelik Yatırımlar* Şimdiki Asgari Tutar 200 milyon TL 1000 milyon TL 50 milyon TL 200 milyon TL 50 milyon TL 50 milyon TL 200 milyon TL 50 milyon TL 50 milyon TL 50 milyon TL 50 milyon TL 50 milyon TL 50 milyon TL *Maden Kanununda belirtilen IV/c grubu metalik madenlerin cevher ve/veya konsantresinden nihai metal üretimine yönelik yatırımlar (bu tesislere entegre madencilik yatırımları dahil)

38 >> Stratejik Yatırımların Teşviki Büyüme potansiyeli yüksek olan sektörlerimizin, ara malı ithalat bağımlılığını azaltacak Ar-Ge içeriği yüksek katma değerli ürünleri üretecek yatırımlar stratejik yatırımlar olarak değerlendirilmektedir.

39 Kastamonu Yatırım Ortamı 39 Stratejik Yatırımların Teşviki Bölge farkı gözetmeksizin asgari 50 milyon TL üzerindeki ithalata bağımlılığı azaltacak yatırımlarda, alınacak makine ve teçhizat için KDV ve Gümrük Vergisi istisnası, %90 a varan vergi indirimi, 7 yıla varan sigorta primi işveren hissesi desteği, bedelsiz yatırım yeri, 50 milyon TL ye varan faiz desteği ve bina inşaat harcamaları için KDV iadesi destekleri sağlanmaktadır. %50 den fazlası ithalatla karşılanan Asgari yatırım tutarı 50 milyon Tl Asgari %40 katma değer üreten İthalata bağımlılığı azaltacak STRATEJİK YATIRIMLARIN TEŞVİKİ İthalat değeri son bir yıl itibariyle en az 50 milyon $ olan Stratejik yatırımların teşviki kapsamında desteklenecek yatırımlar için Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı sürecin başından sonuna kadar yatırımcıya ücretsiz danışmanlık hizmetleri sağlamaktadır.

40 >> Stratejik Yatırımların Teşviki %15'e varan yatırıma katkı oranı 7 yıl boyunca %90'a varan vergi indirimi %50'ye varan yatırıma katkı oranı

41 Kastamonu Yatırım Ortamı 41 >>KUZKA, Yatırımcıya Sıcak Para Sağlıyor Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı 2011 Mali Destek Programları neticesinde 2012 yılında bölgeye 16 milyon TL lik hibe şeklinde yatırım finansmanı sağlamıştır. Böylece; ilimizde bulunan kuruluşlara yatırım aşamasında sağlanan hibe desteğiyle firmaların teknik, mali ve işgücü kapasiteleri güçlendirilmiştir.

42 >> Diğer Finansman Kaynakları Teşvik Sistemi ve KUZKA Mali Destekleri dışında ilimizde çeşitli kurumlar tarafından uygun şartlarda yatırım finansmanı desteği etkin bir şekilde sağlanmaktadır.

43 43 Kastamonu da Sizin için Düşünen Birileri Var! Kastamonu Yatırım Destek Ofisi, işletmelerimizin ve yatırımcılarımızın sorunları ile ilgilenmek üzere hizmet vermektedir. Kastamonu Yatırım Destek Ofisi olarak vizyonumuz Kastamonu ya Yatırımda Referans Noktası Olmak tır. Ücretsiz Danışmanlık Hizmetleri (Yatırım Finansmanı, Yatırım Yeri, Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkiler v.b.) Teknik Destek (Fizibilite Etüdü, Pazar Araştırması, Yer Tahsisi Süreçleri v.b.) Bürokratik Sorunların Çözülmesi (İzin, Ruhsat, Yatırım Yeri Tahsisi v.b.) Eğitim Desteği (Girişimcilik, Dış Ticaret, İhracat İşlemleri, Üretim Planlaması v.b.)

44

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI. 15 Kasım 2012 İSTANBUL. Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI. 15 Kasım 2012 İSTANBUL. Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI 15 Kasım 2012 İSTANBUL Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü 1. HAZIRLIK SÜRECİ YENİ TEŞVİK SİSTEMİNİN HEDEFLERİ Ø

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI 20 ŞUBAT 2014 ANKARA SUNUM PLANI 1.Teşvik Sistemi 2.Atık Geri Kazanım veya Bertaraf Tesisi Yatırımları 3.Alt Bölge Destekleri 2 SUNUM PLANI 1.Teşvik

Detaylı

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ. Bu uygulamalar kapsamında sağlanacak destek unsurları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ. Bu uygulamalar kapsamında sağlanacak destek unsurları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir. YENİ TEŞVİK SİSTEMİ UYGULAMALAR 15.06.2012 tarih ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren yeni teşvik sistemi 4 farklı uygulamadan oluşmaktadır: 1- Genel Teşvik Uygulamaları 2- Bölgesel

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI ŞUBAT 2015

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI ŞUBAT 2015 T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI ŞUBAT 2015 İZMİR YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİNİN HEDEFLERİ 1. Mevzuat ve Hedefler Tasarrufların katma değeri yüksek yatırımlara yönlendirilmesi, Üretim ve

Detaylı

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI 3 Temmuz 2014 YATIRIM TEŞVİK MEVZUATI 15 Haziran 2012 tarih ve 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar (19 Haziran 2012 tarih

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ Ahmet GÜNEŞ Dış Ticaret Uzmanı BURSA 21/05/2015 1 SUNUM PLANI 1. Yeni Teşvik Sisteminin Hazırlık Süreci

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ M. Özger BOZOĞLU Dış Ticaret Uzmanı Ahmet GÜNEŞ Dış Ticaret Uzmanı İSTANBUL 10/12/2014 1 SUNUM PLANI 1.

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Eylül 2012

EKONOMİK GELİŞMELER Eylül 2012 EKONOMİK GELİŞMELER Eylül 2012 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ T.C. Ekonomi Bakanlığı TEŞVİK UYGULAMA VE YABANCI SERMAYE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ Dr. Mehmet Yurdal ŞAHİN Genel Müdür Yardımcısı 11 Şubat 2016, ANKARA Sunum Planı 1. Yatırım Teşvik Sistemi

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ VE ATIK YÖNETİMİ DESTEKLERİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ VE ATIK YÖNETİMİ DESTEKLERİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ VE ATIK YÖNETİMİ DESTEKLERİ Ahmet GÜNEŞ Dış Ticaret Uzmanı ANKARA 21/10/2015 1 SUNUM PLANI 1. Teşvik Sisteminin

Detaylı

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI İZMİR ATATÜRK ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI İZMİR ATATÜRK ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI İZMİR ATATÜRK ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ Ahmet Cemil ALADAĞ Mehmet İNANIR 1. Yeni TeĢvik Sisteminin Hazırlık Süreci 2. Yeni TeĢvik Sistemi 3. Öncelikli Yatırımlar

Detaylı

Uzak Çağların Yakın Kenti

Uzak Çağların Yakın Kenti ÇANKIRI TİCARET VE SANAYİ ODASI çankırı yatırım ortamı >> Uzak Çağların Yakın Kenti Çankırı da Neolitik Devir den (M.Ö. 7000-5000) bu yana kesintisiz bir yaşamın hüküm sürdüğü bilinmektedir. Çankırı sırasıyla

Detaylı

KOBİGEL KOBİ GELİŞİM DESTEK PROGRAMI

KOBİGEL KOBİ GELİŞİM DESTEK PROGRAMI KOBİGEL Programının Amacı Nedir? Bu programın amacı; ülkenin ulusal ve uluslararası hedefleri doğrultusunda, küçük ve orta ölçekli işletmelerin, ekonomideki paylarının ve etkinliklerinin arttırılması,

Detaylı

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ. Stratejik Yatırımların Teşviki KDV İstisnası ü ü ü ü. Bölgesel Teşvik Uygulamaları

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ. Stratejik Yatırımların Teşviki KDV İstisnası ü ü ü ü. Bölgesel Teşvik Uygulamaları UYGULAMALAR YENİ TEŞVİK SİSTEMİ 15.06.2012 tarih ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren yeni teşvik sistemi 4 farklı uygulamadan oluşmaktadır: 1- Genel Teşvik Uygulamaları 2- Bölgesel

Detaylı

TÜSİAD Rekabet Çalışma Grubu Toplantısı DEVLET YARDIMLARI. Abdulgani GÜNGÖRDÜ Rekabet Uzmanı 24.10.2008

TÜSİAD Rekabet Çalışma Grubu Toplantısı DEVLET YARDIMLARI. Abdulgani GÜNGÖRDÜ Rekabet Uzmanı 24.10.2008 TÜSİAD Rekabet Çalışma Grubu Toplantısı DEVLET YARDIMLARI Abdulgani GÜNGÖRDÜ Rekabet Uzmanı 24.10.2008 Rekabet Politikası Teşebbüslere uygulanan anti-tröst kurallar Devlet yardımlarının kontrolüne ilişkin

Detaylı

- ALANI VE TÜM DALLARI - ALANI VE TÜM DALLARI - ALANI VE TÜM DALLARI

- ALANI VE TÜM DALLARI - ALANI VE TÜM DALLARI - ALANI VE TÜM DALLARI 6003 AİLE VE TÜKETİCİ HİZMETLERİ 101 BESLENME VE EV YÖNETİMİ Beslenme ve Diyetetik 6004 AYAKKABI VE SARACİYE TEKNOLOJİSİ Moda Tasarımı 6005 BAHÇECİLİK Organik Tarım İşletmeciliği 6006 BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ

Detaylı

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA KARARDA DEĞİŞKİK YAPILDI

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA KARARDA DEĞİŞKİK YAPILDI Sirküler Rapor 18.04.2011/ 58-1 YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA KARARDA DEĞİŞKİK YAPILDI ÖZET : Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair 2010/1166 Sayılı BKK

Detaylı

İnşaat Sanayi KSO da buluştu

İnşaat Sanayi KSO da buluştu Ayakkabı ve tekstil sektör toplantısı yapıldı. Sektörlerin sorunları ve çözüm önerilerinin konuşulduğu toplantı geniş bir katılımla gerçekleşti İnşaat Sanayi KSO da buluştu KSO Başkanı Kütükcü, Sektörlerimizi

Detaylı

KURUYEMİŞ SEKTÖR RAPORU

KURUYEMİŞ SEKTÖR RAPORU KURUYEMİŞ SEKTÖR RAPORU Ocak 2016 Kuruyemiş sektörü geçtiğimiz sezon kuraklı ve don gibi olumsuz koşullar nedeniyle rekoltelerde düşüş yaşarken fiyatlarda önemli artışlara sahne olmuştur. Geçtiğimiz yıl

Detaylı

Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası

Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası 2007 NİSAN EKONOMİ Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası Türkiye ekonomisi dünyadaki konjonktürel büyüme eğilimine paralel gelişme evresini 20 çeyrektir aralıksız devam ettiriyor. Ekonominin 2006 da yüzde

Detaylı

2. İşbirliği-Güç birliği Destek Programı. 5. KOBİGEL Kobi Gelişim Destek Programı. 8. Kredi Faiz Desteği

2. İşbirliği-Güç birliği Destek Programı. 5. KOBİGEL Kobi Gelişim Destek Programı. 8. Kredi Faiz Desteği KOSGEB DESTEKLERİ 1. Tematik Proje Destek Programı 2. İşbirliği-Güç birliği Destek Programı 3. AR-GE, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı 4. Genel Destek Programı 5. KOBİGEL Kobi Gelişim

Detaylı

ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ KÜÇÜK SANAYİ SİTELERİ TEKNOPARKLAR Oda Raporu

ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ KÜÇÜK SANAYİ SİTELERİ TEKNOPARKLAR Oda Raporu tmmob makina mühendisleri odası ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ KÜÇÜK SANAYİ SİTELERİ TEKNOPARKLAR Oda Raporu Hazırlayanlar Yavuz BAYÜLKEN Cahit KÜTÜKOĞLU Genişletilmiş Üçüncü Basım Mart 2010 Yayın No : MMO

Detaylı

TEŞVİK SİSTEMİNDE TARIM YATIRIMLARI VE KONYA

TEŞVİK SİSTEMİNDE TARIM YATIRIMLARI VE KONYA TEŞVİK SİSTEMİNDE TARIM YATIRIMLARI VE KONYA 2009/15199 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar 16/07/2009 tarih ve 27290 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu Karar

Detaylı

KOBİGEL KOBİ GELİŞİM DESTEK PROGRAMI PROJE TEKLİF ÇAĞRISI

KOBİGEL KOBİ GELİŞİM DESTEK PROGRAMI PROJE TEKLİF ÇAĞRISI KOBİGEL KOBİ GELİŞİM DESTEK PROGRAMI PROJE TEKLİF ÇAĞRISI KOBİGEL KOBİ GELİŞİM DESTEK PROGRAMI PROJE TEKLİF ÇAĞRISI KOBİGEL KOBİ GELİŞİM DESTEK PROGRAMI PROJE TEKLİF ÇAĞRISI PROJE TEKLİF ÇAĞRISININ ADI

Detaylı

Dünyaya barış ve refah taşıyor, zorlukları azimle aşıyoruz

Dünyaya barış ve refah taşıyor, zorlukları azimle aşıyoruz Dünyaya barış ve refah taşıyor, zorlukları azimle aşıyoruz Rakamlarla Sektörümüz: 3 kıtadan 77 ülkeye doğrudan hizmet götüren, Toplam Yatırımı 5 Milyar Doları aşan, Yan sektörleri ile birlikte yaklaşık

Detaylı

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ (2012) YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ (2012) YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ (2012) YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI 1 YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI T.C. Ekonomi Bakanlığı, Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Müdürlüğü tarafından 01 Ocak 2012

Detaylı

-Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onikinci kez gerçekleştirilmiştir.

-Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onikinci kez gerçekleştirilmiştir. Bursa nın 25 Büyük Firması Araştırması; -Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onikinci kez gerçekleştirilmiştir. -Bu çalışma Bursa il genelinde yapılmış,

Detaylı

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Değerlendirme Notu Sayfa1

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Değerlendirme Notu Sayfa1 Sağlık Reformunun Sonuçları İtibariyle Değerlendirilmesi 26-03 - 2009 Tuncay TEKSÖZ Dr. Yalçın KAYA Kerem HELVACIOĞLU Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Türkiye 2004 yılından itibaren sağlık

Detaylı

MUĞLA DA YATIRIMCILARIMIZIN FAYDALANACAĞI TEŞVİKLER

MUĞLA DA YATIRIMCILARIMIZIN FAYDALANACAĞI TEŞVİKLER MUĞLA DA YATIRIMCILARIMIZIN FAYDALANACAĞI TEŞVİKLER YENİ TEŞVİK SİSTEMİ HAKKINDA Yeni Teşvik Sistemi 6 bölgeden oluşmakta, Muğla ilimiz 1. bölgede yer almaktadır. 14.07.2009 tarihli ve 2009/15199 sayılı

Detaylı

DEMİRYOLUNUN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN YENİ YAPILANMA SERBESTLEŞME TÜRKİYE DEMİRYOLU ALTYAPISI VE ARAÇLARI ZİRVESİ 24 25 EKİM 2013 İSTANBUL TÜRKİYE

DEMİRYOLUNUN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN YENİ YAPILANMA SERBESTLEŞME TÜRKİYE DEMİRYOLU ALTYAPISI VE ARAÇLARI ZİRVESİ 24 25 EKİM 2013 İSTANBUL TÜRKİYE DEMİRYOLUNUN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN YENİ YAPILANMA SERBESTLEŞME TÜRKİYE DEMİRYOLU ALTYAPISI VE ARAÇLARI ZİRVESİ 24 25 EKİM 2013 İSTANBUL TÜRKİYE NOPPEN CORRIDOR OF INSIGHTS 1 DEMİRYOLUNDA YENİ YAPILANMA VE

Detaylı

Başvuru Merci: Ekonomi Bakanlığı, Sanayi Odaları, Kalkınma Ajansları, Bakanlıkça görevlendirilecek diğer Odalar

Başvuru Merci: Ekonomi Bakanlığı, Sanayi Odaları, Kalkınma Ajansları, Bakanlıkça görevlendirilecek diğer Odalar Destek Mevzuatı: 2012/3305 sayılı Karar ve 20.06.2012 tarih ve 28329 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan söz konusu Karar ın uygulanmasına ilişkin 2012/1 sayılı Tebliğ ile yürürlüğe girmiştir. Amaç: Tasarrufların

Detaylı

GENELGE NO: 14/95 İstanbul,22.09.2014

GENELGE NO: 14/95 İstanbul,22.09.2014 GENELGE NO: 14/95 İstanbul,22.09.2014 İlgili Birim Konu girdi. : Yönetim Kurulu Başkanlığı, Genel Müdürlük, Mali İşler/Muhasebe : Bazı Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması nı içeren torba Kanun

Detaylı

HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI MALİ SEKTÖRLE İLİŞKİLER VE KAMBİYO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YURTDIŞI DOĞRUDAN YATIRIM RAPORU 2013

HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI MALİ SEKTÖRLE İLİŞKİLER VE KAMBİYO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YURTDIŞI DOĞRUDAN YATIRIM RAPORU 2013 HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI MALİ SEKTÖRLE İLİŞKİLER VE KAMBİYO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YURTDIŞI DOĞRUDAN YATIRIM RAPORU 2013 Ekim 2014 İÇİNDEKİLER Giriş... 2 Dünya da Uluslararası Doğrudan Yatırım Trendi... 3 Yıllar

Detaylı

SORU: Bölgeye katkı sağlayacak özel bir proje sahibi iktisadi kalkınma programında %50 hibeden fazlasını karşılayamıyorsa bir destek var mı?

SORU: Bölgeye katkı sağlayacak özel bir proje sahibi iktisadi kalkınma programında %50 hibeden fazlasını karşılayamıyorsa bir destek var mı? SORU: Bölgeye katkı sağlayacak özel bir proje sahibi iktisadi kalkınma programında %50 hibeden fazlasını karşılayamıyorsa bir destek var mı? 1. CEVAP: İktisadi kalkınma destek programında hiçbir destek

Detaylı

T.C. SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI

T.C. SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI T.C. SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI 1. Yatırım Teşvik Sistemi (2012/3305) 2. İlaç Sektörü ve İstatistikler 3. Tıbbi Aletler Sektörü ve İstatistikler 4. Sağlık Sektörü ve İstatistikler 2 3 YATIRIM TEŞVİK

Detaylı

YÜKSEK HIZLI DEMİRYOLU YOLCULUKLARININ ÖZELLİKLERİ

YÜKSEK HIZLI DEMİRYOLU YOLCULUKLARININ ÖZELLİKLERİ YÜKSEK HIZLI DEMİRYOLU YOLCULUKLARININ ÖZELLİKLERİ Hazırlayan: Doç.Dr. Hakan Güler Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Karlsruhe Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Almanya

Detaylı

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 06.10.2008/160 ĐŞVERENLERE VERĐLEN DEVLET YARDIMI, TEŞVĐK VE DESTEKLERDE SOSYAL GÜVENLĐK KURUMUNDAN ALINACAK BORCU YOKTUR BELGESĐNĐN DÜZENLENMESĐNE ĐLĐŞKĐN USUL VE ESASLARA DAĐR TEBLĐĞ YAYIMLANDI ÖZET

Detaylı

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ PROJE BAZLI TEŞVİK SİSTEMİ 2017 YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ SUNUM PLANI 1 Mevzuat ve Hedefler 2 Yatırım Teşvik Sistemi MEVZUAT VE HEDEFLER YATIRIM TEŞVİK

Detaylı

Muhasebe Müdürlüğü ne

Muhasebe Müdürlüğü ne SİRKÜ : 2012/12 KAYSERİ Konu : 2012/3305 Sayılı da 10.07.2012 Devlet Yardımları Hakkında Karar Muhasebe Müdürlüğü ne 19.06.2012 tarih ve 28328 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan da Devlet Yardımları Hakkında

Detaylı

Girişimcileri destekleyen

Girişimcileri destekleyen Girişimcileri destekleyen kurum ve kuruluşlar KONUYA BAŞLARKEN 1. 2. Girişimci adayları kuracakları işlerle ilgili ne gibi desteklere ihtiyaç duyarlar? Kredi, hibe, teşvik kavramları size ne ifade etmektedir?

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI. 22 Nisan 2014. Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü ANKARA

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI. 22 Nisan 2014. Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü ANKARA T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI 22 Nisan 2014 ANKARA NİN HEDEFLERİ Cari açığın azaltılması amacıyla ithalat bağımlılığı yüksek olan ara malı ve ürünlerin üretiminin artırılması, Teknolojik

Detaylı

TURİZM YATIRIMCILARINA KAMU TAŞINMAZI TAHSİS ŞARTNAMESİ (DENİZLİ)

TURİZM YATIRIMCILARINA KAMU TAŞINMAZI TAHSİS ŞARTNAMESİ (DENİZLİ) T.C KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI TURİZM YATIRIMCILARINA KAMU TAŞINMAZI TAHSİS ŞARTNAMESİ (DENİZLİ) Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü 2016 /1 DENİZLİ TERMAL KÜLTÜR VE TURİZM KORUMA VE GELİŞİM BÖLGESİ

Detaylı

GİTES DEMİR-ÇELİK ve DEMİR DIŞI METALLER EYLEM PLANI

GİTES DEMİR-ÇELİK ve DEMİR DIŞI METALLER EYLEM PLANI GİTES DEMİR-ÇELİK ve DEMİR DIŞI METALLER EYLEM PLANI HEDEF -1 1.1 DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNDE GÜÇ BİRLİĞİ VE SİNERJİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Çelik üreticisi firmalarca, bulundukları bölgelerde, yurt dışından hurda

Detaylı

BODRUM'A LELEG YOLU YAPILIYOR

BODRUM'A LELEG YOLU YAPILIYOR BODRUM'A LELEG YOLU YAPILIYOR BODTO Turizm Altyapı Projelerine Devam Ediyor Bodrum Ticaret Odası nın, 2014-2017 Stratejik Planı amaç ve hedefleri kapsamında, Bodrum da turizm sezonunun uzatılması, sektörün

Detaylı

YATIRIMLARIN VE ĠSTĠHDAMIN TEġVĠKĠ ĠLE BAZI KANUNLARDA DEĞĠġĠKLĠK YAPILMASI HAKKINDA KANUN

YATIRIMLARIN VE ĠSTĠHDAMIN TEġVĠKĠ ĠLE BAZI KANUNLARDA DEĞĠġĠKLĠK YAPILMASI HAKKINDA KANUN YATIRIMLARIN VE ĠSTĠHDAMIN TEġVĠKĠ ĠLE BAZI KANUNLARDA DEĞĠġĠKLĠK YAPILMASI HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 5084 Kabul Tarihi : 29/1/2004 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih :6/2/2004 Sayı :25365 Yayımlandığı

Detaylı

SOSYAL POLİTİKALAR VE ÇALIŞMA HAYATI

SOSYAL POLİTİKALAR VE ÇALIŞMA HAYATI 64.HÜKÜMET PROGRAMI YILI EYLEM PLANINDA BAKANLIĞIMIZIN İLGİLİ 3 Ay İçerisinde Gerçekleştirilecek Reformlar TEMEL HAK VE HÜRRİYETLER Roman Başbakanlık Aile ve Sosyal 7 Başta eğitim, istihdam ve iskân sorunları

Detaylı

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ 2012

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ 2012 YENİ TEŞVİK SİSTEMİ 2012 Önceki Teşvik Sisteminin Değerlendirilmesi Yeni Teşvik Sisteminin Değerlendirilmesi TR32 Düzey 2 Bölgesi Değerlendirmesi Hazırlayan: Emrah ÇELİK Aydın Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü

Detaylı

DEVLET YARDIMI İLE TEŞVİK VE DESTEKLERDEN YARARLANAN İŞVERENLER, SGK YA BORCU OLSA DAHİ YARARLANMAYA DEVAM EDEBİLECEKLER

DEVLET YARDIMI İLE TEŞVİK VE DESTEKLERDEN YARARLANAN İŞVERENLER, SGK YA BORCU OLSA DAHİ YARARLANMAYA DEVAM EDEBİLECEKLER DEVLET YARDIMI İLE TEŞVİK VE DESTEKLERDEN YARARLANAN İŞVERENLER, SGK YA BORCU OLSA DAHİ YARARLANMAYA DEVAM EDEBİLECEKLER Naci ŞAHİN * 1-GİRİŞ İşverenler, Devlet yardımı ile teşvik ve destekten SGK ya borcu

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE MAYIS 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

2010-2015 Yılları Arası Yatırım Teşvik Belgelerinin Analizi

2010-2015 Yılları Arası Yatırım Teşvik Belgelerinin Analizi 2010-2015 Yılları Arası Yatırım Teşvik Belgelerinin Analizi Muğla Yatırım Destek Ofisi-Uzman Mehmet SERT 23.03.2016 İçindekiler GİRİŞ... 2 GENEL BAKIŞ... 2 SEKTÖREL BAKIŞ... 4 BÖLGEMİZ İLÇELERİNE BAKIŞ...

Detaylı

EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI PROJE BAZLI DESTEK SİSTEMİ YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI PROJE BAZLI DESTEK SİSTEMİ YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ PROJE BAZLI DESTEK SİSTEMİ 2017 EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ Sunum Planı 1 Mevzuat ve Hedefler 2 Yatırım Teşvik Sistemi

Detaylı

İŞLETME ZİRVESİ 08.XII.2015 İSTANBUL

İŞLETME ZİRVESİ 08.XII.2015 İSTANBUL İŞLETME 2023 ZİRVESİ 08.XII.2015 İSTANBUL İŞLETME 2023 ZİRVESİ 08.XII.2015 İSTANBUL İŞLETME 2023 ZİRVESİ Akıllı, Sürdürülebilir ve Kapsayıcı Çözümlerin Buluşma Noktası İşletme 2023 Zirvesi nde 2015-2023

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ Sinan MESUTER Eylül 2012 SUNUM PLANI I. PROJE TEKLİF ÇAĞRISI YÖNTEMİYLE SAĞLANAN DOĞRUDAN FİNANSMAN DESTEĞİ II. DOĞRUDAN FAALİYET DESTEĞİ

Detaylı

Tıbbi Laboratuar ve Hasta Dışı Uygulama Cihazları Yaşam Destek ve Tedavi Cihazları 9 BÜRO YÖNETİMİ 28 Hukuk Sekreterliği 346

Tıbbi Laboratuar ve Hasta Dışı Uygulama Cihazları Yaşam Destek ve Tedavi Cihazları 9 BÜRO YÖNETİMİ 28 Hukuk Sekreterliği 346 MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM OKUL/ KURUMLARINDA UYGULANAN 62 ALAN 226 DAL LİSTESİ DALLARIN FOET KODU 1 ACİL SAĞLIK 2 ADALET 3 4 5 AİLE VE TÜKETİCİ ANESTEZİ VE REANİMASYON AYAKKABI VE SARACİYE 6 BAHÇECİLİK

Detaylı

SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN. GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL

SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN. GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL Sözlerime gayrimenkul ve finans sektörlerinin temsilcilerini bir araya

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI. Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü ANKARA

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI. Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü ANKARA T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI ANKARA SUNUM PLANI 1. Yeni Teşvik Sisteminin Hazırlık Süreci 2. Yeni Teşvik Sistemi 3. Öncelikli Yatırımlar 4. Kümelenme Yatırımları

Detaylı

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ 2017 YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ SUNUM PLANI 1 Mevzuat ve Hedefler 2 Yatırım Teşvik Sistemi 3 Yatırım Teşvik Belgesi MEVZUAT VE HEDEFLER YATIRIM TEŞVİK

Detaylı

POMPA ve KOMPRESÖRLER

POMPA ve KOMPRESÖRLER POMPA ve KOMPRESÖRLER Hazırlayan Tolga TAYLAN 2006 T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi POMPA ve KOMPRESÖRLER SITCNo :742,743 ArmonizeNo :8413,8414 TÜRKİYE DE ÜRETİM

Detaylı

Tablo 45 - Turizm İşletme Belgeli Tesislerde Konaklama ve Belediye Sayıları

Tablo 45 - Turizm İşletme Belgeli Tesislerde Konaklama ve Belediye Sayıları TURİZM Kütahya ya gelen yabancı turistler Merkez ve Tavşanlı ilçelerinde; yerli turistler ise Merkez, Emet, Simav ve Tavşanlı ilçelerinde yoğun olarak konaklamaktadırlar. 2012 yılı içerisinde ildeki işletme

Detaylı

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ 2017 YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ SUNUM PLANI 1 Mevzuat ve Hedefler 2 Yatırım Teşvik Sistemi 3 Yatırım Teşvik Belgesi MEVZUAT VE HEDEFLER YATIRIM TEŞVİK

Detaylı

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1. GİRİŞ Odamızca, 2009 yılında 63 fuara katılan 435 üyemize 423 bin TL yurtiçi fuar teşviki ödenmiştir. Ödenen teşvik rakamı, 2008 yılına

Detaylı

2010 2011 2012 2013 1Ç13 2Ç13 3Ç13 4Ç13 1Ç14 2Ç14

2010 2011 2012 2013 1Ç13 2Ç13 3Ç13 4Ç13 1Ç14 2Ç14 Bilici Yatırım Şirket Notu 4 Kasım 2014 Ana faaliyet konusu tekstil olan Bilici Yatırım ın (BLCYT), aynı zamanda Adana nın merkezinde 203 yatak kapasiteli otel yatırımı ve fabrika alanı içerisinde 8 adet

Detaylı

YENİ TEŞVİK SİSTEMİNİN HEDEFLERİ

YENİ TEŞVİK SİSTEMİNİN HEDEFLERİ YENİ TEŞVİK SİSTEMİ 5 Nisan 2012 saat 13.00 da T.C. Başbakanı Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından Yeni Teşvik Sistemi ana hatlarıyla kamuoyuna ilan edilmiştir. Sistemin bazı ayrıntıları 6 Nisan 2012 tarihinde

Detaylı

2016 Ocak ENFLASYON RAKAMLARI 3 Şubat 2016

2016 Ocak ENFLASYON RAKAMLARI 3 Şubat 2016 2016 Ocak ENFLASYON RAKAMLARI 3 Şubat 2016 Ocak 2016 Tüketici Fiyat Endeksi ne(tüfe) ilişkin veriler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Şubat 2016 tarihinde yayımlandı. TÜİK tarafından aylık

Detaylı

YATIRIM İSTATİSTİKLERİ

YATIRIM İSTATİSTİKLERİ YATIRIM İSTATİSTİKLERİ Yıllar İtibariyle Yatırım Teşvik Belgeli Yatırım Bilgileri Belge Yılı 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 (Ocak) Toplam Belge Sayısı 5 8 13 18 16 26 27 38 43 194 Sabit Yatırım

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI Nisan 2015 Sunum Planı 1. Yatırım Teşvik Sistemi a) Amaç ve İlgili Mevzuat b) Yatırım Teşvik Sistemi - Destek Unsurları - Yatırım

Detaylı

ASHOKA VAKFI 1 OCAK - 31 ARALIK 2014 HESAP DÖNEMİNE AİT FİNANSAL TABLOLAR VE BAĞIMSIZ DENETÇİ RAPORU

ASHOKA VAKFI 1 OCAK - 31 ARALIK 2014 HESAP DÖNEMİNE AİT FİNANSAL TABLOLAR VE BAĞIMSIZ DENETÇİ RAPORU 1 OCAK - 31 ARALIK 2014 HESAP DÖNEMİNE AİT FİNANSAL TABLOLAR VE BAĞIMSIZ DENETÇİ RAPORU 31 ARALIK 2014 TARİHİ İTİBARİYLE BİLANÇO Aktifler 31 Aralık 2014 Dönen varlıklar Hazır değerler 740.363 Bankalar

Detaylı

Kıbrıs ın Su Sorunu ve Doğu Akdeniz in Hidrojeopolitiği

Kıbrıs ın Su Sorunu ve Doğu Akdeniz in Hidrojeopolitiği Kıbrıs ın Su Sorunu ve Doğu Akdeniz in Hidrojeopolitiği Dursun Yıldız SPD Başkanı 2 Nisan 2016 Giriş Gelişmenin ve karşı duruşun, doğuya karşı batının, kuzey kıyısına karşı güney kıyısının, Afrika ya karşı

Detaylı

T. C. GÜNEY MARMARA KALKINMA AJANSI İHRACAT VE YENİLİKÇİLİK MALİ DESTEK PROGRAMI & SOSYAL KALKINMA MALİ DESTEK PROGRAMI BAĞIMSIZ DEĞERLENDİRİCİ İLANI

T. C. GÜNEY MARMARA KALKINMA AJANSI İHRACAT VE YENİLİKÇİLİK MALİ DESTEK PROGRAMI & SOSYAL KALKINMA MALİ DESTEK PROGRAMI BAĞIMSIZ DEĞERLENDİRİCİ İLANI T. C. GÜNEY MARMARA KALKINMA AJANSI İHRACAT VE YENİLİKÇİLİK MALİ DESTEK PROGRAMI & SOSYAL KALKINMA MALİ DESTEK PROGRAMI BAĞIMSIZ DEĞERLENDİRİCİ İLANI Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) 31.10.2011 tarihi

Detaylı

Sunuş. Saygılarımızla. Ernst & Young Türkiye. 100 Soruda Teşvik Belgeli Yatırım Uygulaması 2012

Sunuş. Saygılarımızla. Ernst & Young Türkiye. 100 Soruda Teşvik Belgeli Yatırım Uygulaması 2012 Sunuş Hükümet tarafından 6 Nisan 2012 tarihinde, temel amacı kalkınma planları ve yıllık programlarda öngörülen hedefler doğrultusunda, tasarrufları katma değeri yüksek yatırımlara yönlendirmek, üretimi

Detaylı

Neden Demiryolu M E T E T I R M A N K O N S P E D L T D Ş T I 2 7. 1 1. 2 0 1 3

Neden Demiryolu M E T E T I R M A N K O N S P E D L T D Ş T I 2 7. 1 1. 2 0 1 3 Neden Demiryolu M E T E T I R M A N K O N S P E D U L U S L A R A R A S I T A Ş I M A C I L I K V E T I C A R E T L T D Ş T I 2 7. 1 1. 2 0 1 3 Gelecekte... 2050 yılında Kimilerine göre Türkiye nin Gayri

Detaylı

ELEKTRİK PİYASALARI 2015 YILI VERİLERİ PİYASA OPERASYONLARI DİREKTÖRLÜĞÜ

ELEKTRİK PİYASALARI 2015 YILI VERİLERİ PİYASA OPERASYONLARI DİREKTÖRLÜĞÜ ELEKTRİK PİYASALARI 2015 YILI VERİLERİ PİYASA OPERASYONLARI DİREKTÖRLÜĞÜ 1 GENEL MÜDÜR SUNUŞU; Gündelik hayatın vazgeçilmez unsuru haline gelen enerji, bireylerin yaşamında ve ülkelerin sosyo-ekonomik

Detaylı

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü 07.03.2012 06:18

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü 07.03.2012 06:18 http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/03/201203... 1 of 5 6 Mart 2012 SALI Resmî Gazete Sayı : 28225 Atatürk Üniversitesinden: YÖNETMELİK ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ASTROFİZİK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

Detaylı

GYODER SEKTÖR BULUŞMASI 28 MAYIS 2013 İSTANBUL DR. VAHDETTİN ERTAŞ SERMAYE PİYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ

GYODER SEKTÖR BULUŞMASI 28 MAYIS 2013 İSTANBUL DR. VAHDETTİN ERTAŞ SERMAYE PİYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ GYODER SEKTÖR BULUŞMASI 28 MAYIS 2013 İSTANBUL DR. VAHDETTİN ERTAŞ SERMAYE PİYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ Gayrimenkul yatırım ortaklıklarının değerli yöneticileri, Sermaye piyasalarımızın ve basınımızın

Detaylı

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog KONYA KARAMAN BÖLGESİ BOŞANMA ANALİZİ 22.07.2014 Tarihsel sürece bakıldığında kalkınma,

Detaylı

Reel Sektörün Cari İşlemler. Ekonomistler Platformu Ekonominin Nabzı Araştırmaları Şubat 2012

Reel Sektörün Cari İşlemler. Ekonomistler Platformu Ekonominin Nabzı Araştırmaları Şubat 2012 Reel Sektörün Cari İşlemler Açığı na Bakışı Araştırması Ekonomistler Platformu Ekonominin Nabzı Araştırmaları Şubat 2012 Giriş Ekonomistler Platformu tarafından Aksoy Pazar ve Kamuoyu Araştırma Şirketi

Detaylı

Öncelikle basın toplantımıza hoş geldiniz diyor, sizleri sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum.

Öncelikle basın toplantımıza hoş geldiniz diyor, sizleri sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum. Gümrük Ve Ticaret Bakanı Sn. Nurettin CANİKLİ nin Kredi Kefalet Kooperatifleri Ortaklarının Borçlarının Yapılandırılması Basın Toplantısı 24 Eylül 2014 Saat:11.00 - ANKARA Kredi Kefalet Kooperatiflerinin

Detaylı

ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIM VERİLERİ BÜLTENİ

ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIM VERİLERİ BÜLTENİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIM VERİLERİ BÜLTENİ Şubat 2016 TEŞVİK UYGULAMA VE YABANCI SERMAYE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇİNDEKİLER Sayfa no Tablolar Listesi ii 1) Uluslararası Doğrudan Yatırım

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI KÜMELENME DESTEKLERİ

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI KÜMELENME DESTEKLERİ BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI KÜMELENME DESTEKLERİ Esra ALAGÖZ KAYA Şubat 2015 SUNUM PLANI I. KÜMELENME ANA DESTEK ALANLARI II. KÜMELENME DESTEKLERİNDE TEMEL

Detaylı

YENĠ TEġVĠK DÜZENLEMELERĠ BĠLGĠ NOTU

YENĠ TEġVĠK DÜZENLEMELERĠ BĠLGĠ NOTU YENĠ TEġVĠK DÜZENLEMELERĠ BĠLGĠ NOTU M. Aykut KELECĠOĞLU, Nisan 2012. Yeni teşvik sistemi ile ilgili açıklamalar 5-6 Nisan 2012 tarihlerinde Başbakanımız ve Ekonomiden sorumlu devlet bakanımız tarafından

Detaylı

VAKIF MENKUL KIYMET YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. (ESKİ UNVANI İLE VAKIF B TİPİ MENKUL KIYMETLER YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. )

VAKIF MENKUL KIYMET YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. (ESKİ UNVANI İLE VAKIF B TİPİ MENKUL KIYMETLER YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. ) (ESKİ UNVANI İLE VAKIF B TİPİ MENKUL KIYMETLER YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. ) 1 OCAK - 31 ARALIK 2014 DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU VE YATIRIM PERFORMANSI KONUSUNDA KAMUYA AÇIKLANAN BİLGİLERE İLİŞKİN

Detaylı

OMURGA GAYRİMENKUL PORTFÖY YÖNETİMİ ANONİM ŞİRKETİ 2015 YILI ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU OMURGA GAYRIMENKUL PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş

OMURGA GAYRİMENKUL PORTFÖY YÖNETİMİ ANONİM ŞİRKETİ 2015 YILI ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU OMURGA GAYRIMENKUL PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş OMURGA GAYRİMENKUL PORTFÖY YÖNETİMİ ANONİM ŞİRKETİ 1- GENEL BİLGİLER 2015 YILI ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU Raporun Ait Olduğu Dönem: 08.04.2015 30.09.2015 Dönemi Ticaret unvanı : OMURGA GAYRİMENKUL PORTFÖY

Detaylı

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER...

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER... ÖZET Ekim ayında tüketici fiyatları yüzde 3,7 oranında artmış ve yıllık enflasyon yüzde 7, ya yükselmiştir. Bu artışın 1,3 puanı yönetilen/yönlendirilen fiyat ayarlamalarından kaynaklanmıştır. Döviz kuru

Detaylı

YÜZBİN ÇATI PROJESİ DURUM RAPORU NEDEN ÇATI

YÜZBİN ÇATI PROJESİ DURUM RAPORU NEDEN ÇATI YÜZBİN ÇATI PROJESİ DURUM RAPORU NEDEN ÇATI Enerji arz güvenliğine küçük küçük ama toplamda en büyük katkıyı sağlayacak bir çözümdür. Çaılarımız boş ve kullanılmıyor. Ülkemizde 8.000.000 konut çatısı ve

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI Kasım 2016 Sunum Planı 1. Yatırım Teşvik Sistemi a) Amaç ve İlgili Mevzuat b) Yatırım Teşvik Sistemi - Destek Unsurları - Yatırım

Detaylı

Dikkat! ABD Enerji de Yeni Oyun Kuruyor!

Dikkat! ABD Enerji de Yeni Oyun Kuruyor! Dikkat! ABD Enerji de Yeni Oyun Kuruyor! Dursun YILDIZ topraksuenerji 21 Ocak 2013 ABD Petrol İhracatçısı Olacak. Taşlar Yerinden Oynar mı? 1973 deki petrol krizi alternatif enerji arayışlarını arttırdı.

Detaylı

TÇMB 52. GENEL KURULU AÇILIŞ KONUŞMASI 20 Şubat 2010 / Ankara. Sayın Divan, Değerli Arkadaşlarım, Değerli Misafirler,

TÇMB 52. GENEL KURULU AÇILIŞ KONUŞMASI 20 Şubat 2010 / Ankara. Sayın Divan, Değerli Arkadaşlarım, Değerli Misafirler, TÇMB 52. GENEL KURULU AÇILIŞ KONUŞMASI 20 Şubat 2010 / Ankara Adnan ĐĞNEBEKÇĐLĐ Yönetim Kurulu Başkanı Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Sayın Divan, Değerli Arkadaşlarım, Değerli Misafirler, Birliğimizin

Detaylı

KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ

KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ 12 NİSAN 2013-KKTC DR. VAHDETTIN ERTAŞ SERMAYE PIYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ Sayın

Detaylı

Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Sayfa No: 1

Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Sayfa No: 1 Sayfa No: 1 1. Raporun Dönemi 1.7.2010 30.9.2010 2. Şirketin Faaliyet Konusu Her türlü maden, maden cevheri ve bunların türevlerini aramak ve çıkarmak, işlemek, gerek kendi ürettiği ve gerekse temin ettiği

Detaylı

KAYNAK : DÇÜD KAYNAK : DÇÜD

KAYNAK : DÇÜD KAYNAK : DÇÜD KARDEMİR A.Ş. 1 2 Dünya Ham Çelik Üretimi KAYNAK : DÇÜD KAYNAK : DÇÜD 3 2014 Yılı Ürün Cinslerine Göre Ham Çelik Üretimi 2014 Yılı Proses Ham Çelik Üretimi DÜNYA DÜNYA TÜRKİYE TÜRKİYE KAYNAK : DÇÜD 4 Türkiye

Detaylı

ÖZEL BÖLÜM I KOJENERASYON. TÜRKOTED İltekno Topkapı Endüstri ST ELEKTRİK-ENERJİ I NİSAN 2016

ÖZEL BÖLÜM I KOJENERASYON. TÜRKOTED İltekno Topkapı Endüstri ST ELEKTRİK-ENERJİ I NİSAN 2016 TÜRKOTED İltekno Topkapı Endüstri 102 Hibrit Sistemlerle En Yüksek Verimlilik Hedefleniyor Derya Sakallıoğlu Yenilenebilir enerji kaynakları ile birlikte kullanılan kojenerasyon sistemleri, hibrit kojenerasyon

Detaylı

2015 Ekim ENFLASYON RAKAMLARI 3 Kasım 2015

2015 Ekim ENFLASYON RAKAMLARI 3 Kasım 2015 2015 Ekim ENFLASYON RAKAMLARI 3 Kasım 2015 2015 Ekim Ayı Tüketici Fiyat Endeksi ne (TÜFE) ilişkin veriler İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Kasım 2015 tarihinde yayımlandı. TÜİK tarafından aylık yayımlanan

Detaylı

3201 Debagatte Kullanılan Bitkisel Menşeli Hülasalar Ve Türevleri. 3202 Debagatte Kullanılan Sentetik Organik, Anorganik Maddeler Müstahzarlar

3201 Debagatte Kullanılan Bitkisel Menşeli Hülasalar Ve Türevleri. 3202 Debagatte Kullanılan Sentetik Organik, Anorganik Maddeler Müstahzarlar SEKTÖRÜN TANIMI 32. fasılda ağırlıklı olarak çeşitli boyayıcı ürünler olmakla birlikte, deri ve deri işleme sektöründe (debagat) kullanılan malzemeler, macunlar vb. ürünler de söz konusu faslın içerisinde

Detaylı

2 NO LU SERBEST BÖLGELER KANUNU SİRKÜLERİ YAYIMLANDI

2 NO LU SERBEST BÖLGELER KANUNU SİRKÜLERİ YAYIMLANDI Sirküler Rapor 06.07.2010 / 87-1 2 NO LU SERBEST BÖLGELER KANUNU SİRKÜLERİ YAYIMLANDI ÖZET : 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu nun 5810 sayılı Kanunun 7 nci maddesiyle değiştirilen geçici 3 üncü maddesinin

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Haziran - 2011

EKONOMİK GELİŞMELER Haziran - 2011 EKONOMİK GELİŞMELER Haziran - 2011 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ HAREKETLERİ.. 2 İTHALAT

Detaylı

Halkla İlişkiler ve Organizasyon

Halkla İlişkiler ve Organizasyon Halkla İlişkiler ve Organizasyon A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ Halkla İlişkiler ve Organizasyon Hizmetleri alanı, küreselleşen dünya içinde kurum ve kuruluşlar için bir ihtiyaç olarak varlığını hissettirmektedir.

Detaylı

>> Tarihi Yaşayan Şehir: Sinop

>> Tarihi Yaşayan Şehir: Sinop Ekim 2012 >> Tarihi Yaşayan Şehir: Sinop SİNOP yatırım ortamı Sinop, binlerce yıllık tarihi ile Karadeniz Bölgesi nin en eski yerleşim yerlerindendir. M.Ö. 2200 lerden itibaren dönemin önde gelen uygarlıklarına

Detaylı

DOĞU MARMARA BÖLGESİ NDE 2006-2010 DÖNEMİNDE YATIRIM TEŞVİKLERİNDEN YARARLANMA DURUMU DEĞERLENDİRMESİ

DOĞU MARMARA BÖLGESİ NDE 2006-2010 DÖNEMİNDE YATIRIM TEŞVİKLERİNDEN YARARLANMA DURUMU DEĞERLENDİRMESİ DOĞU MARMARA BÖLGESİ NDE 2006-2010 DÖNEMİNDE YATIRIM TEŞVİKLERİNDEN YARARLANMA DURUMU DEĞERLENDİRMESİ Yayın Tarihi: Mayıs, 2011 MARKA Yayınları Serisi DOĞU MARMARA KALKINMA AJANSI DOĞU MARMARA BÖLGESİ

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (Değişik:RG-14/2/2014-28913) (1) Bu Yönetmeliğin amacı; yükseköğrenim

Detaylı

BAR LİMANI SERBEST BÖLGESİ HAKKINDA RAPOR

BAR LİMANI SERBEST BÖLGESİ HAKKINDA RAPOR T.C. PODGORİCA BÜYÜKELÇİLİĞİ TİCARET MÜŞAVİRLİĞİ BAR LİMANI SERBEST BÖLGESİ HAKKINDA RAPOR HAZİRAN 2007 BERLİN Ocak 2015 Bu Rapor T.C. Podgorica Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği Tarafından Hazırlanmıştır

Detaylı