LSI Keywords İle Sitenizin Sıralamasını Ve Trafiğini Arttırın

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "LSI Keywords İle Sitenizin Sıralamasını Ve Trafiğini Arttırın"

Transkript

1 LSI Keywords İle Sitenizin Sıralamasını Ve Trafiğini Arttırın Giriş Her web sitesi sahibi, Seo açısından anahtar kelimelerin önemi çok iyi bilir. Fakat içeriğinizi optimize etmek için kullandığınız ana anahtar kelimeleriniz Google'nin takip ve analiz ettiği tek kelime türevi değildir. Google algoritmasını sürekli geliştirerek, insanlara aradıkları terimlerle en yakın sonuçları göstermeyi amaçlamaktadır. Bu yüzdendir ki spam,kopya içerik yada hiçbir faydası olmayan sadece para kazanmak amacıyla açılmış otomatik işleyen bot sitelerine gerektiğinde cezalar vermektedir. Bu yüzden Google içeriğinizin ne ile alakalı olduğunu tespit edebilmek için tek bir anahtar kelime yerine daha anahtar kelimenizi destekleyici nitelikte olan Latent Semantic Indexing (LSI) kelime gruplarına ciddi derecede önem vermektedir. LSI Keyword Nedir? Kelime anlamı olarak "latent semantic indexing" ilk bakışta çok kolay anlaşılacak bir kelime gibi durmayabilir o yüzden bu kelimeyi biraz daha açalım. Latent Semantic Indexing bir Seo jargonudur. LSI keywords ile Long Tail Keywords yapı ve kullanım olarak birbirlerine çok benzemektedirler.long Tail Keywords'un ne olduğuyla ilgili olarak Anahtar Kelime Seçimi Nasıl Olmalı konusunda detaylı bilgiler vermiştim. LSI Keywords, daha basit bir tanımla anlatacak olursak, ana anahtar kelimenizin içinde geçtiği cümle yada kelime öbeğidir diyebiliriz.

2 Örneğin: Ana anahtar kelimemiz araba olsun. Bu durumda LSI Keywords olarak Yeni araba modelleri Araba paspasları Araba aksesuarları gibi türevler kullanabiliriz. LSI Keywords neden önemlidir? Muhtemelen şuan neden LSI keyword kullanımına ihtiyaç duyduğumuzu ve normal anahtar kelimelerden ne farkı olduğunu düşünüyorsunuz. Google'nin yeni algoritmasına dahil ettiği LSI keywords, arama sonuçlarında listelenecek olan içeriklerin, arama terimleri ile tam örtüşen ve kullanıcının tam olarak bulmak istediği sonuçları göstermek amacıyla oluşturduğu bir sistemdir.

3 Bu sistem sayesinde kullanıcıların daha kaliteli içeriklere sahip olması da hedeflenmektedir. LSI Keywords = Daha kaliteli içerik, daha iyi arama sonuçları diyebiliriz. LSI sisteminin bir diğer özelliği ise, zayıf yada yetersiz içerikleri eleyerek arama kalitesini artırmasıdır. Örnekle açıklayalım; Bir makalenin anahtar kelimesi "araba tamiri" olsun ve sürekli kullanılmış olsun. Bir diğer makalenin de anahtar kelimesi "araba tamiri" olsun fakat bu makalede "ucuz araba tamiri servisi","bursa araba tamiri" gibi LSI keywords kullanılmış olsun. Bu durumda ikinci verdiğimiz örnekteki makale daha üst sıralarda çıkacak ve kullanıcıya istediğini verecektir.

4 Standart anahtar kelimeler, uzun kuyruklu ( Long Tail Keyword ) kelimeler kadar içeriğin tanımlanmasında ve Google'nin arama sonuçlarında en ideal sayfayı göstermesinde yeterli değildir. Long Tail keywords kullanıcının yaptığı arama ile ilgili olarak detaylı bilgiler içermektedir. Örneğin: Uzun kuyruklu anahtar kelimemiz Bursa Ford Araba Tamiri olsun. Gördüğünüz gibi bu anahtar kelime sadece araba tamiri kelimesinden daha detaylı bir bilgi içermektedir. Long tail keywords, ana anahtar kelime ile aynı paragraf içerisinde kullanıldığında çok daha etkili olmaktadır. Ve arama sonuçlarında çok daha örtüşen sonuçlar göstermektedir. Kullanıcılara arama sonuçlarıyla tam örtüşen içeriklerin sunabilmek adına LSI keywords google'nin önem verdiği kelime türlerinden biridir demiştik. Daha net olması açısından bir örnekle açıklayalım. Google arama motorunda "Deneme" kelimesini aratalım. Kelime anlamı olarak bir şeyin denenmesi,test edilmesi olarak düşündüğümüz bu kelime ile ilgili farklı farklı sonuçlar göreceksiniz. Bunlardan biri edebiyatta yer alan bir tür olan Deneme, diğeri ise sınav türü olan deneme. Peki siz deneme kelimesini aratırken hangi sonucun çıkmasını düşünerek arama yaptınız. Diyelim ki siz edebiyatın türü olan deneme için bilgi almak istediniz fakat size deneme sınavı ile de ilgili sonuçlar gösterdi.

5 İşte LSI keywords tam bu noktada devreye girer ve arama motorlarına içeriğiniz ile ilgili net bilgi vererek, kullanıcının istediğin sonuçları elde etmesini sağlar. Kullanıcı edebiyat türü deneme araması yapıyorsa, Google içeriğinde "edebiyatta deneme türü","deneme türü nedir" gibi kelimeler olan içerikleri süzecektir. Eğer sınav türü ile ilgili bilgi sunacaksa, "deneme sınavı nedir?", "kpss deneme sınavı" gibi kelimeleri süzecektir. LSI Keywords Nasıl Bulunur? Bu kısma kadar LSI keywords ve ne işe yaradığı bize nasıl faydası olacağı hakkında bilgi sahibi olduk. Peki LSI keywords araştırmasını nasıl yapacağız? Bu kelimeleri nasıl oluşturacağız? bunu inceleyelim.

6 Bu araştırma için ilk olarak en büyük kaynağımız olan Google arama motorunu kullanacağız. 1. Yöntem Google Önerileri Google'da arama yaparken mutlaka size aramanızla ilgili gösterdiği önerileri görmüşsünüzdür. İşte bu öneriler, ilgili aramayla alakalı olarak Google'da en çok yapılan aramaların bir listesidir. Aynı zamanda da LSI keyword dediğimiz kelime grubumuzdur. 2. Yöntem Benzer Aramalar Google arama motorunda bir arama yaptığınızda sayfayı aşağıya doğru çekerseniz en altta yaptığınız aramaya benzer aramaların küçük bir listesini göreceksiniz. İşte bu liste bize LSI keywords sunmaktadır.

7 3. Yöntem Google Trends Google Trends ile hangi kelimenin hangi zaman aralıklarında ne kadar sıklıkla arandığına dair detaylı bilgiler yer almaktadır. Bu bilgiler doğrultusunda LSI keywords oluşturabilirsiniz. 4. Yöntem LSI Graph.Com lsigraph.com LSI Keywords bulmak için oluşturulmuş bir arama motorudur. Lakin sadece ingilizce kelimeler için kullanılmaktadır. Eğer ingilizce siteniz varsa mutlaka denemeniz gereken bir araçtır.

8 Doğru LSI Keywords nasıl seçilir? LSI keywords listesini oluşturduk ve içerisinde onlarca kelime var, fakat nasıl doğru olanları seçip kullanacağız. Kaç tanesini kullanacağız. Bunu bilmek çok önemli. Asla aşırıya kaçmamak gerekiyor. Doğru kelimeleri seçmek için öncelikle kendinizi arama yapan kişinin yerine koyun. Ben olsam nasıl arardım mantığıyla hareket edin. Bunu yaparken ana anahtar kelimenizden uzakta bir cümle düşünün. Örnek: Kol saatleri hakkında bir içerik yazıyorsunuz diyelim. LSI keywords olarak kullanılması gereken erkek kol saatleri, yeni model kol saatleri, en uygun kol saatleri, casio kol saatinin özellikleri gibi farklı türevlerde kelimeler olmalı. LSI Keywords içeriğin neresinde kullanılmalı? LSI keywords aramamızı yaptık, kelime listemizi oluşturduk şimdi sıra geldi içeriğimizde kullanmaya. LSI keywords içeriğinizin herhangi bir kısmında kullanılabilir. Bununla ilgili aşağıda birkaç örnek sunacağım. Başlık Etiketi Yazı başlığınız normalde ana anahtar kelimenizi içermelidir. Fakat elinizde çok iyi bir LSI keyword varsa başlıkta kullanmanızda bir sakınca yoktur. Hatta ikisini de bir arada kullanma şansınız var. Örnek: Ana anahtar kelimeniz kol saatleri olsun. Başlık olarak En ucuz kol saatleri şeklinde bir başlık seçebilirsiniz. Dikkat ederseniz hem LSI keyword, hem de ana anahtar kelime ikisi bir arada. Meta Açıklama İçeriğinizin meta açıklama kısmı LSI keywords için en ideal alanlardandır. LSI keywords kullanarak yazınızın özetini oluşturabilirsiniz.

9 Permalink ( URL) İçerisinde Başlık kısmındaki kullanım için verdiğim örnekteki gibi, url yapısında da kullanabilirsiniz. Yazı içerisinde kullanım Yazı içerisinde LSI keywords kullanımı en etkili olandır. En iyi LSI keywords grubunu yazınızın ilk ve son paragrafında kullanmak, yazının içeriği hakkında arama motorlarına bilgi vereceği gibi bu kelime gruplarından hit almanızı da sağlayacaktır. İpucu: eğer ana anahtar kelime kullanımınız içeriğinizin kelime sayısına göre %2 oranın geçmiş ve daha fazla kullanamıyorsanız, her 100 kelime için 1-2 LSI keywords kullanarak etkinliğini artırabilirsiniz. Önemli : LSI keywords kullanırken mümkün olduğu kadar ana anahtar kelimeniz ile aynı paragrafta kullanmaya özen gösterin. Son Söz LSI keywords, arama motorları için içeriğinizi tarif eden bir kılavuz niteliğinde olduğundan, LSI keywords kullanımı size büyük fayda sağlayacaktır. Elbette doğru kelime kullanımın ve seçimi, Seo için sadece tek bir kriteri oluşturmakta olduğundan, diğer Seo kriterleri içinde sitenizi ve yazılarınızı optimize etmelisiniz. Bunlarla ilgili olarak gerekli makaleleri Sadri Ercan Kişisel Blog'umda bulabilirsiniz. Bu E-Book Sadri Ercan tarafından LSI Keywords ve Long Tail Keywords hakkında detaylı bilgilendirme amacıyla oluşturulmuştur. E-Book ücretsiz olup herhangi bir ücret karşılığı satılamaz, kopyalanamaz ve çoğaltılamaz.