HELLEN ST K DÖNEME A T B R MEZAR STEL

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "HELLEN ST K DÖNEME A T B R MEZAR STEL"

Transkript

1 HELLEN ST K DÖNEME A T B R MEZAR STEL (LEV ) Asl SARAÇO LU * ABSTRACT The funerary stele was found at a fountain in the garden of Tarifl ware house in 1999 and later it was transferred to Ayd n Museum. Within the frame, a woman dressed in khimation over khiton typed in Pudicitia is depicted from the profile view. There are some different views in respect of the origin of the type. However, the pioneers dates back to the 4 th century BC, and the statue of Tegea is considered to be the earliest specimen. In addition to them, the other early specimens are encountered in the terracotta statues. The Pudicitia type is used throughout the second half the second century BC, and it continues spreading in large scale until the first century BC. For instance, one of its common types is represented by the characterized traditional aspect of Kleopatra from Delos. There are two children standing on the right of the woman. The children given frontally are dressed in khiton. The servant girl standing on the right of the woman is holding a pyxsis with her hands. The second girl on the left corner is depicted frontally like the other one and the typical Pudicitia type is reflected on her appearence. Consequently, the stele described in details above may be compared with a stele, which was discovered in Samos and this stele may date back to the 2 nd half of the 2 nd century BC. Burada inceleyece imiz mezar steli 1999 y l nda Ayd n Tarifl depo binas n n bahçesinde, bir çeflmenin içerisine yerlefltirilmifl olarak bulunmufltur (Fig. 1). Daha sonra Ayd n Müzesi ne aktar lan stelin buluntu yeri tam belirlenemese de, Tralleis yöresine ait bir malzeme oldu unu söylemek mümkündür. Antik ça da heykeltrafll k aç s ndan zengin bir ekolü temsil * Yrd. Doç. Dr. Asl Saraço lu, Adnan Menderes Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölümü, Aytepe, Ayd n/türkiye.

2 152 Asl Saraço lu eden Tralleis heykelleri, bir çok araflt rmaya konu olmufltur 1. Bugün büyük ço unlu u Avrupa müzelerine götürülen bu heykel ve kabartmalar n bir bölümü ise, burada oldu u gibi yöredeki de iflik binalar içersinde devflirme malzeme olarak kullan lm flt r. Stelin yüksekli i : 65 cm alt blok geniflli i : 45,5 cm üst blok geniflli i : 45, 5 cm alt kal nl : 15 cm üst kal nl : 15 cm ana figür yüksekli i : 34 cm yard mc figür yüksekli i : 20 cm ri taneli grimsi beyaz mermerden yap lm fl üçgen al nl kl stelin, tepe ve yan akroterleri tahribata u ram flt r. Tüm yüzeyde afl nman n izi kendini göstermekle birlikte, yüzeyde belirgin bir k r k bulunmamaktad r. Stelin arkas kabaca b rak lm fl, sadece üst k sm hafifçe düzeltilmifltir. Al nl n alt na, alt blo a paralel ortada hafifçe kavis yapan bir girland as lm fl ve sonradan girland n ortas na bir musluk yerlefltirilerek çeflme olarak kullan lm flt r (Fig. 2). Buradaki gibi mezar stellerinde s kça kullan lan tepe ve yan akroterlerle süslenmifl üçgen al nl klar, bize daha çok on düzenli tap naklar n ön ve yan yüzlerini hat rlatmaktad r 2. Mezar stellerinde üst yap olarak al nl n kullan m ilk kez Arkaik dönemde görülmekle birlikte 3, daha sonra yayg nlaflarak devam eder. Özellikle de onya bölgesi bu tipte yap lm fl stellerin ana yurdudur 4. Ancak bu tip stellerde her zaman için ayn kalite ve niteli i bulmak mümkün de ildir. Steller aras nda görülen form farkl l klar nda 1 Anadolu nun en önemli heykeltrafll k okullar ndan Aphrodisias ve Bergama ile komflu olan Tralleis, Hellenistik dönem boyunca, özellikle de Seleukos ve Bergama Krall klar yönetiminde devaml geliflmifl, kentte önemli yap ve yontuculuk faaliyetleri yürütülmüfltür. Ayr ca Roma döneminde Klasik ça n ünlü eserlerinin kopya edilmesi de, kentte ayr bir önem kazand rm flt r bkz: Özgan 1982, 3 vd; Tralleis bölgesinin heykeltrafll k sanat konusunda bilgi veren en ayr nt l araflt rmalardan biri, R. Özgan taraf ndan yap lm fl bir çal flmad r. Bölge üzerinde araflt rma yapanlar için kaynak niteli i tafl yan bu çal flmada belirlenebilien tüm Hellenistik ve Roma dönemi eserleri bir araya toplanm flt r. Özgan (Tüm metin ve levhalar). 2 fiahin 2000, 8. 3 Neumann 1979, 31, Taf. 17a. 4 Yaylal 1979, 10.

3 Hellenistik Döneme Ait Bir Mezar Steli 153 yap ld klar dönem, kalite düzeyleri ve yap ld klar yörenin sanat anlay fl büyük rol oynar 5. Bunlar yap ld klar bölgeye, sanatç n n iste ine göre de iflebildi i gibi, bazen fabrikasyon yap ld klar ndan kendi içinde ya da taflrada çeflitlilik gösterebilirler. Örne in, bizim örne imizde al nl k ve akroterler verilmekle birlikte, yanlarda naiskos mimarisi oluflturacak di er elemanlar ifllenmemifltir. Al nl n alt k sm afla ya do ru inen dikdörtgen bir blok fleklinde düzeltilmifl ve içine nifl aç larak, alçak kabartma tekni inde figürler yerlefltirilmifltir (Fig. 3). Niflin sa nda boyutunun büyüklü ü ile di erlerinden ayr lan ve mezar n sahibi olarak düflünebilece imiz khiton üzerine khimation giymifl, Pudicitia tipinde bir kad n oturmaktad r. Bu tipte betimlenen kad nlar ço unlukla çerçevenin sol kenar nda sa a dönük otururken, burada farkl biçimde sa kenarda betimlenmifl, onun yerine yard mc figürler niflin soluna yerlefltirilmifltir. Bafl dikdörtgen niflin üstüne dayanan kad n, ayaklar tornal ve tablas minderli yüksekçe bir tabureye oturmufl, ayaklar n ise yine yüksekçe bir altl k üzerine koymufltur. Hafifçe öne e ilmesi ve s rt n n yan çerçeveden ayr lmas yla bir ölçüde derinlik sa lan rken, vücudu 3/4 pozisyonda, bafl ise büyük ölçüde cepheden betimlenmifltir. Yüzü ve saçlar afl nmakla birlikte, kalan izlerden mantosunu saç n örtecek biçimde yukar çekti i ve sa eliyle bafl örtüsünün kenar na dokundu u görülebilir. Sol kolunu ise rahat bir pozisyonda sol dizinin üzerine götürmüfl ve böylece sol eliyle, sa dirse ine alttan destek sa lam flt r. Ancak diz üzerinde yat k duran sol kol, sa koldan biraz ayr ld ndan bu tipte görmeye al fl k oldu umuz kollar n toplu ve s k fl k hareketi bozulmufltur. Kad n n elbisesinin hafifçe yukarda ba lanmas ilk bak flta izleyici üzerinde üst gövdenin k sa, alt n ise biraz daha uzunmufl gibi görünmesine neden olmaktad r (Fig. 2). Manto üst k s mda sade, altta ise daha ince ifllenmifl ve k vr mlar netlik kazanm flt r. Özellikle de khimationun alt ndan ç kan khiton kumafl pileler halinde ayak taburesinin üzerine dökülürken, tabure ile kad n n bacaklar aras nda kalan khiton kumafl tabureye do ru yelpaze gibi hafifçe aç lm flt r. Kad n n oturdu u tabure ise özenli biçimde yüksek ve ayaklar mobilya formunda oymal d r. 5 Örne in zmir stellerinde görülen naiskos formlar teknik ve nitelik aç s ndan özellik gösterir. Yaylal, daha çok emekle yap lan ve di erlerine göre daha masrafl olmas gereken bu tip stellerin belki de varl kl kiflilerin mezarlar için yap lm fl olabilece ini söyler : Yaylal 1979, 10.

4 154 Asl Saraço lu Yukarda ayr nt l olarak tan mlad m z Pudicitia tipi, özellikle Hellenistik ça da mezar stellerinde yo un biçimde karfl m za ç kar 6. Bu tipin kökeni ise Ö. 4. yüzy l n mezar stellerinde oturan kad nlara kadar gitmektedir 7 ve ilk örnekler çok yayg n olmasa da, Ö. 4. yüzy ldand r 8. Tipin en erken serbest yontu örne i olan Tegea heykeli 9, Ö. 3. yüzy la verilirken, Linfert bu tarihi biraz erken bulmaktad r 10. Kleiner ise Pudicitia tipinin Ö. 3. yüzy l terrakottalar nda ifllendi ini kabul eder 11. Bat Anadolu ele geçen mezar tafllar nda ve heykellerde s kça ifllenen Pudicitia tipi 12, baz araflt rmac lar taraf ndan kollar n durufl biçimlerine göre kendi içinde farkl versiyonlara ayr l r 13. Bu tip her ne kadar ço unlukla mezar tafllar üzerinde ifllenmiflse de, özellikle Ö. 2. yüzy lda serbest heykellerde de yo un olarak karfl m za ç kar 14 ve as l iyi bilinen örne i Delos da kocas Dioskurides ile birlikte bulunan ve Ö. 138/137 ye tarihlenen Kleopatra n n heykelidir 15. Pudicitia tipi, genellikle kad n figürlerde kullan lmakla birlikte, Hellenistik dönem Do u Yunan stellerinde erkeklerde de görülür 16. Ayr ca Hellenistik dönem Do u Yunan stellerinde hizmetkar çocuklarda da bu tür durufla rastlan r 17. Ancak el ve kollar n iflleniflinde farkl l klar görülebilir. 6 Krahmer 1923/24, 142 vd; Pinkwart 1973, 153; Linfert 1976, 147 vd. 7 Diepolder 1965, Taf , Yaylal 1979, 37 dipnot. 6; fiahin 2000, 59 vd; Pudicitia tipinin ilk ve en güzel örneklerinden biri olarak ise A layan Kad nlar Lahti görülür: Kleiner 1942, 160 vd; Lippold 1950, A. 231, 9. Taf. 82.1; Akurgal 1961, 295; fiahin 2000, 65; Ayn zamanda Olympia Zeus tap na n n al nl ndaki Hippodameia n n duruflu da Pudicitialar hat rlat r: Atalay 1988, 26 dipnot Krahmer 1923/24, 174 vd. Taf. 6; Yaylal 1979, 37; fiahin 2000, 61 dipnot Linfert 1976, 149 vd. 11 Kleiner 1942, 116 vd, Taf. 20 c-d; Yaylal 1979, 37 dipnot. 7; fiahin 2000, Linfert 1976, 148 vd; Yaylal 1979, 37; fiahin 2000, 61 vd. 13 Pinkwart 1973, 149 vd; Linfert 1976, 153 dipnot 606; Yaylal 1979, 36 dipnot 5; fiahin 2000, 60 dipnot Horn 1972, 182 Nr. 5 vd; Pinkwart 1973, 153 dipnot 21; Linfert 1976, 147 vd; Yaylal 1979, 37 vd; fiahin 2000, 61 dipnot Horn 1972, 86 vd. 16 Pudicitia tipi sadece kad n figürler aras nda görülmez. Az da olsa erkek figürlerde de ifllenir bkz. Pfuhl-Möbius 1977, 63, Fig. 102, Taf. 24; Fig , Taf. 121; Fig , Taf. 126; Fig. 1028, Taf. 154; Yaylal 1979, 36 vd. 17 Pfuhl-Möbius 1977, 64.

5 Hellenistik Döneme Ait Bir Mezar Steli 155 Mezar stelleri üzerinde betimlenen Pudicitia tipindeki kad nlar ço unlukla klinede yatan adam n yan nda oturur durumda verilmekle birlikte, bizim örne imizdeki gibi bazen de nifl içinde tek bafllar nad rlar. Sahnelerin kalabal k oldu u ve stel üzerinde birden fazla kad n n ifllendi i durumlarda e er yaz tlar yeterli bilgi vermiyorsa, akrabal k iliflkilerini çözmek ve yaflayanlarla ölenleri ay rt etmek oldukça zordur. Pudicitia tipinin mezar stellerinde bu kadar yayg n ifllenmesinin en büyük nedeni ise mezar atmosferine uygun biçimde üzüntüyü yans tan bir durufl biçimi olmas d r. Ancak Hellenistik dönem sonras nda bu tipte ifllenen kad nlar genel görünümlerindeki matem havas n yitirerek büyük ölçüde simgesel hale gelirler 18. Bizim burada ele ald m z stelde ise matem havas hem ana figürde, hem de yard mc figürlerde hala kendini göstermektedir. Mezar stelleri üzerinde betimlenen kad n ve erkek figürlerin en önemli ortak özelliklerinden bir di eri, buradaki gibi yanlar nda hizmetkar olarak yorumlayabilece imiz küçük çocuklar n yer almas d r (Fig. 4). Hizmetkarlar ile verilen stellerin ilk örnekleri Attika mezar kabartmalar üzerinde görülür 19 ve izleyen dönemlerde sürekli olarak kullan l r. Çocuklar için yap lm fl mezar stelleri ise oldukça azd r 20. Ancak Ö. 2. yüzy lda bu tür stellerin yap m nda bir art fl gözlenir ve bu tip örnekler de küçükler daha çok köpekleri ile oynarken 21, ya da onlara üzüm gibi taze yemifl ve meyveler uzat rken gösterilir. Ayr ca bu tür örneklerde çocuklar n boyutlar, kompozisyon içindeki hareketleri ve giysileri hizmetkar çocuklardan daha farkl d r. Stelimizde yaklafl k ayn boyutlarda iki küçük k z, ana figürün yan nda itaatkar flekilde ayakta betimlenmifltir. Yüzleri büyük ölçüde silinmekle birlikte, ifadede üzüntünün izleri kendini gösterir. kisinin de saçlar ortadan ayr lm fl ve iri dalgalar halinde kulaklar örterek omuzlar üzerine dökülmüfltür. Ancak omuz seviyesinde uçlar hafifçe incelerek d fla do ru kavis yapar. Ana figür gibi ikisi de khiton giymifl, ancak cepheden verilmifllerdir. Bunlardan çerçeve kenar ndaki ayn ana figür gibi Pudicitia 18 fiahin 2000, Hanfmann-Robert 1960, Mezar stelleri sedece özgür çocuklar için yap l rken, köle çocuklar n bir mezar tafl na sahip olma olas l yok denecek kadar azd r: Malay 1990, Çocuklar ile birlikte köpe in ifllenmesi hem oyun, hem de koruyuculuk anlam tafl r. Pfuhl 1935, 24 vd; Pfuhl-Möbius 1977, 25 vd, Fig. 98, Taf. 23; Fig , Taf. 109; Fig , Taf. 110.

6 156 Asl Saraço lu tipinde betimlenmiflse de, farkl olarak sol kol çeneye dayan rken, sa kol alttan sol dirse e destek yapm flt r. Hafifçe sa baca n dizden bükerek yana çeken çocu un vücut a rl n sol bacak tafl maktad r. Onun da mantosu özellikle üst gövde de yüzeysel, belden alt nda ise biraz daha ayr nt l ifllenmifl ve sol bacak üzerinden yere dik afla inmifltir. Kenardaki bu küçük k z ile, sa kenardaki ana figür aras nda ikinci bir küçük k z daha vard r. Her ne kadar boyu sol kenardakine göre belli belirsiz biraz uzunsa da, aralar nda boyutça belirgin bir farkl l k yoktur. Ancak ortadaki k z n gövdesi yan ndakinden farkl olarak kalathos benzeri yüksekçe bir kab n gerisinde kalm flt r. K z sol elinde kendi vücuduna oranland nda büyüklü ü ile dikkati çeken pramidal kapakl pyksis benzeri bir kap tutmakta ve bu kab n yan kenar oturan kad n n dizlerine de mektedir. Vücudu her ne kadar bu büyük kab n arkas nda kalm flsa da, görülebildi i kadar yla oldukça rahat bir pozisyonda ve yaklafl k dinlenme etkinli i içindedir (Fig. 4). Mezar stellerinin de iflmezlerinden olan yard mc figürler her dönemde ana figürlere efllik eder biçimde betimlenirler. Ço unlukla da buradaki gibi kad nlar n yan nda k z, erkeklerin yan nda ise erkek çocuklar durmakta 22, bazen de hem k z hem de erkek çocuklar bir arada gösterilmektedir. Yard mc figürler buradaki gibi ço unlukla seviye fark n göstermek istercesine ana figürden boyutça farkl d rlar 23. Geç Hellenistik dönem ile birlikte, ana figürlerin yan nda ifllenen çocuklar ço unlukla cüceleflmifl ve önemini yitirerek çerçeve kenar na s k flm fllard r. Ayn gelenek Roma döneminde de devam eder ve hizmetkar ile ana figür aras ndaki boyut farkl l eskisi kadar vurgulanmaz. Mezar stellerinde ifllenen ana figürler gibi, hizmetkar çocuklarda da tip olarak çeflitlilik gözlenir 24. Bazen sol kenardaki küçük k z gibi efendileri ile ayn tip içinde, bazen de hiçbir görev yapmaks z n dinlenme etkinli i içindedirler. Çocuklar ortadaki k z gibi efendilerine ait eflyalar tafl yabilecekleri gibi, bazen de sol kenardaki k z gibi serbest duruflta verilirler. E er ellerinde bizim örne imizdeki gibi eflya tutuyorlarsa, bunlar kad nlara ait olanlarda ço unlukla mücevher kutusu, ayna, i öreke 25 ; erkeklere ait 22 Yaylal 1979, 52; fiahin 2000, Horn 1972, 86 vd. 24 Yaylal 1979, 51 vd. 25 Pfuhl-Möbius 1977, Fig. 364, 370, Taf. 60; Fig. 428, Taf. 70; Fig. 906, Taf. 135.

7 Hellenistik Döneme Ait Bir Mezar Steli 157 olanlarda ise silah, rulo, yaz tak mlar gibi 26 cinsiyete göre farkl l k gösteren eflyalard r 27. Ancak Roma döneminde, Hellenistik dönemden farkl olarak ço unlukla ellerinde ölüye ait eflyalar tutmaz ve karamsar görüntülerinden s yr l rlar 28. lk bak flta evin çocu u ile, hizmet eden çocuklar aras ndaki ayr l belirlemek zorsa da, bizim örne imizdeki gibi hizmetkar çocuklar, aralar ndaki seviye fark ndan dolay ço unlukla ana figürlere dokunmaz ya da bir ba oluflturacak flekilde duygusal temas içine girmezler. Ancak bu küçük figürler e er ölenin çocuklar ya da yak nlar ysa onun kuca nda ya da yan nda oturur 29 veya nadiren klinede yan na uzan r 30. Bunun d fl nda baz mezar stellerinde nadir de olsa, klinede yatan çocu u kuca na almak için uzanm fl kad nlara ya da klinede yatan erkeklerin yanlar nda oturan çocu un omzuna elini koymas gibi sevgi dolu sahnelere rastlan r. Örne in flimdi Bursa Arkeoloji Müzesi nde korunan Miletopolis kökenli bir stelde 31, klinede yatan adam n yan nda oturan küçük erkek çocuk, hemen solda oturan kad n n kuca na gitmek üzere kad n n kollar na do ru hamle yapm flt r. Böylece evin çocuklar, hizmetkar çocuklardan kolayl kla ay rd edilebilir ve yanlar nda yer alan yetiflkinler onlar n anne ve babalar olarak nitelendirilebilir. Bu durumda bizim örne imizde her iki k z n da yanlar ndaki ana figürle duygusal ba oluflturan bir iletiflim kurmamalar onlar n kad n n çocuklar de il, hizmetkarlar olarak yorumlanabilece inin güzel bir göstergesidir. lk karfl laflt rma örneklerimizden birisi Samos da ele geçen ve bugün Tigani Müzesi nde bulunan bir steldir 32. Üzerinde ölü yeme i sahnesi betimlenmekle birlikte, özellikle çerçeve kenar nda oturan kad n n ve yan ndaki 26 Pfuhl 1905, 93 vd; Pfuhl-Möbius 1977, Fig. 303, , Taf F ratl 1965, 298 vd. 28 fiahin 2000, Özellikle de kuca nda çocukar n oturtan kad nlar n ilk ve en güzel örnekleri Attika mezar kabartmalar nda karfl m za ç kar. Johansen 1951, 18, Fig. 5; Hanfmann-Robert 1960, 49, Pl. 9; Pfuhl-Möbius 1977, Fig. 949, 953, Taf. 142; Pfuhl-Möbius 1979, Fig , Taf. 254; Boardman 1995, 184, Fig Pfuhl-Möbius 1979, Fig. 2038, Taf Mendel 1909, Nr. 67 Fig. 30; Pfuhl-Möbius 1979, Fig. 1297, Taf. 257; fiahin 2000, KA 17, Taf. LIV. 32 Pfuhl-Möbius 1979, Fig. 1589, Taf. 231.

8 158 Asl Saraço lu hizmetçi k z n durufl biçimi ve elbise k vr mlar bizim örne imizle benzeflir. Pfuhl-Möbius taraf ndan Ö. 2. yüzy l sonlar na tarihlenen bu stelde, sol kenarda oturan kad n ayn flekilde çerçeveden çözülerek hafifçe öne e ilmifl ve khitonunun yere dökülen k vr mlar yana aç lm flt r. Giysi k vr mlar nda zenginlik yan nda flematize bir görünüm vard r. Ayaklar üzerine dökülen k vr mlar n hareketsiz ve ip gibi ince görüntüsü ortak olmakla birlikte, khitonun eteklerinin daha derin kanallarla verilmesi, özellikle kalça üzerindeki k vr mlar n do all ktan tümüyle uzaklaflarak yapay bir biçim almas Samos örne ini, bizimkinden biraz daha geçe götürür. Benzer karfl laflt rma örneklerinden bir di eri, yine Samos da ele geçen ve Tigani Müzesi nde bulunan Ö. 2. yüzy l n 2. yar s na tarihlenen steldir 33. Çerçevenin üst k sm büyük ölçüde k r lmakla birlikte, klinede yatan adam n yan nda oturan kad n n ve özellikle de sol kenardaki k z hizmetkar n giysileri bizim stelimizle yak n benzerlik gösterir. Her ikisinde de kad nlar dimdik oturmak yerine hafifçe öne e ilmifller ve böylece kalça ile s rt n yuvarlak konturlar izlenir hale gelmifltir. Sadece karfl laflt rma örne inde kad n mantosuna biraz daha s k sar lm fl ve kollar n toplu, s k fl k hareketi ön plana ç km flt r. Bizim stelimizde ise kollar büyük ölçüde vücuttan çözülmüfl ve manto üst gövdeyi daha fazla aç kta b rakm flt r (Fig. 2). Stelimizde sol kenardaki iki küçük k z, daha çok matem havas nda kendi dünyalar na dalm fl biçimde betimlenirken, karfl laflt rma örne imizdeki küçük k z elindeki mücevher kutusunun kapa n açm fl ve tüm dikkatini ona yöneltmifltir. Kompozisyondaki de ifliklikler d fl nda figürlerin oranlamalar nda ve genel yap lar nda belirgin bir farkl l k bulunmamaktad r. Samos örne inde khiton giysili küçük k z n sa baca ayn biçimde geriye çekik verilirken, k vr mlar yere dik basan ve vücut a rl n tafl yan sol bacak üzerinde toplanm flt r. ki bacak aras ndan afla dik inen k vr mlar da benzer motiflerden bir di eridir. Son olarak bugün stanbul Arkeoloji Müzesi nde bulunan ve Ö. 2. yüzy l n 2. yar s na tarihlenen, üzerinde ölü yeme i sahnesinin betimlendi i bir steli 34 örnek vermek isteriz. Bu stelde sol eliyle bafl na kadar çekti i mantosunun kenar ndan tutan kad n n vücudu büyük ölçüde gevfleyerek rahat bir pozisyon alm flt r. Özellikle de bacaklar vücuttan çözülerek öne do ru 33 Pfuhl-Möbius 1979, Fig. 1561, Taf Pfuhl-Möbius 1979, Fig. 2038, Taf. 296.

9 Hellenistik Döneme Ait Bir Mezar Steli 159 uzat lm flt r. Ayn gevfleme klinede yatan erkek figürde de kendini göstermektedir. Nifl içinde sol çerçeve kenar na s k flan ve elinde mücevher kutusu tutan küçük k z ise, saç ifllenifline var ncaya kadar bizim örne imizle özdefltir. Ayr ca oturan kad n n mantosu ve özellikle de khitonun ayak üzerine dökülen pileleri ayn dönem modas n yans tmaktad r. Yukarda ayr nt l olarak tan mlamas n yapt m z ve ikonografik özelliklerine de indi imiz stel, özetle Hellenistik ça n izlerini üzerinde tafl - makla birlikte, oturan kad n n khiton etek k vr mlar n n otura a do ru hafifçe aç lmas, k vr mlar n plastikli ini kaybetmesi ve figürlerin hareketsizli i görüntüdeki do all bir miktar bozmufl, dolay s yla da stelimizi Ö. 2. yüzy l bafllar na tarihlememizi güçlefltirmifltir. Stelimizde yüksek Hellenistik ça n etkileyici ve canl stilini bulmak mümkün de ildir. Ayr - ca vücudu döndürme, harekette barokluk ve k vrak görünüm, birbiri içine giren ya da birbirini kesen k vr mlardan da bahsedilemez. Kad n n elbise k vr mlar sapmaya u ramaks z n dümdüz afla ya inerken, sol köflede duran hizmetkar k z n elbisesinde k vr mlar yön de ifltirmekte ve özensiz biçimde birbirini kesmektedir (Fig. 4). Pudicitia tipindeki figürün özgün flemas n kaybetmesi, özellikle kollar n toplu ve s k fl k hareketinin bozulmas, giyside zenginlik yan nda flematize görünümün ön plana geçmesi daha çok Ö. 2. yüzy l n 2. yar s nda görülen özellikler olarak s ralanabilir. Ancak ana figürün yan nda yer alan iki küçük k z n henüz cüceleflmemifl boyutu ve ince, uzun yap s, ayr ca k vr mlar n henüz çok keskin hatl olmay fl, oturan kad n ile plaster aras ndaki bofllu un kapanmay fl Ö. 2. yüzy l sonlar na gelmedi imizin göstergesidir.

10 160 Asl Saraço lu Bibliyografya ve K saltmalar AJA Akurgal 1961 Atalay 1988 BCH Boardman 1995 American Journal of Archaeology. Akurgal, E., Die Kunst Anatoliens von Homer bis Alexander, Berlin, Atalay, E., Hellenistik Ça da Ephesos Mezar Stelleri Atölyeleri, zmir, Bulletin de correspondance hellénique. Boardman, J., Greek Sculpture, The Classical Period, London, Diepolder 1965 Diepolder, H., Die attischen Grabreliefs, Darmstadt, F ratl 1965 F ratl, N., stanbul un Yunan ve Roma Mezar Stelleri, Belleten, 29, 1965, Hanfman-Robert 1960 Hanfman, G.M.A.-L. Robert, A Sepulchral Stele from Sardes, AJA, 64, 1960, 49 vd. Horn 1972 Horn, R., Hellenistische Bildwerke auf Samos, Samos 12, Bonn, JdI Jahrbuch des deutschen Archaeologischen Institut Johansen 1951 Johansen, K.F., The Attic Grave Reliefs of the Classical Period, Copenhagen, Kleiner 1942 Kleiner, G., Tanagrafiguren, JdI, Erg. Band I, Berlin, Krahmer 1923/24 Krahmer, G., Stilphasender Hellenistischer Plastik, RM, 38-39, 1923/24, 138 vd. Linfert 1976 Linfert, A., Kunstzentren hellenistischer Zeit. Studien an Weiblichen Gewandfiguren, Wisbaden, Lippold 1950 Lippold, G., Die griechische Plastik, Handbuch der Archaeologie III, 1, München, Malay 1990 Malay, H., Ça lar Boyu Kölelik (Eski Yunan ve Roma), zmir, Mendel 1909 Mendel, G., Musée de Brousse, Cataloque des monuments grecs, romains et byzantins du Musée Impérial Ottoman de Brousse, BCH, 33, 1909, Neumann 1979 Neumann, G., Probleme des griechischen Weihreliefs, Tübingen, Özgan 1982 Özgan, R., Yunan ve Roma Devri Tralleis Heykeltrafll, (Yay nlanm fl Doçentlik Tezi), Konya, Pfuhl 1905 Pfuhl, E., Das Beiwerk auf den Ostgriechischen Grabreliefs, Jdl, 20, 1905, Pfuhl 1935 Pfuhl, E., Spaetionische Plastik, JdI, 50, 1935, 9-48.

11 Hellenistik Döneme Ait Bir Mezar Steli 161 Pfuhl-Möbius 1977 Pfuhl, E.-H. Möbius, Die Ostgriechischen Grabreliefs I, Mainz am Rhein, 1977, Text ve Tafelband. Pfuhl-Möbius 1979 Pinkwart 1973 RM fiahin 2000 Yaylal 1979 Pfuhl, E.-H. Möbius, Die Ostgriechischen Grabreliefs II, Mainz am Rhein, 1979, Text ve Tafelband. Pinkwart, D., Weibliche Gewandstatuen aus Magnesia, Ant.Pl.12, Römische Mitteilungen. fiahin, M., Miletopolis Kökenli Figürlü Mezar Stelleri ve Adak Levhalar, TTK, Ankara, Yaylal, A., Hellenistik Devir zmir Kökenli Figürlü Mezar Stelleri, (Yay nlanmam fl Doçentlik Tezi), Erzurum, 1979.

12

13 LEVHA 28 Fig. 1 Fig. 2

14 LEVHA 29 Fig. 3 Fig. 4

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: KUVVET ve HAREKET 4. KONU AĞIRLIK MERKEZİ - KÜTLE MERKEZİ ETKİNLİK ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: KUVVET ve HAREKET 4. KONU AĞIRLIK MERKEZİ - KÜTLE MERKEZİ ETKİNLİK ÇÖZÜMLERİ 11. SINIF KNU ANLATIMLI 2. ÜNİTE: KUVVET ve HAREKET 4. KNU AĞIRLIK MERKEZİ - KÜTLE MERKEZİ ETKİNLİK ÇÖZÜMLERİ 2 2. Ünite 4. Konu 3. A rl k Merkezi - Kütle Merkezi A nn Çözümleri su 1. BM fiekil I fiekil

Detaylı

Hellenistik Dönem e Ait Bir Mezar Steli. A Funerary Stele From The Hellenistic Period

Hellenistik Dönem e Ait Bir Mezar Steli. A Funerary Stele From The Hellenistic Period Selçuk Ün. Sos. Bil. Ens. Der. 2016; (36): 152-160 - Arkeoloji / Araştırma - Hellenistik Dönem e Ait Bir Mezar Steli Nizam ABAY * ÖZ Bu çalışmada, Konya Koyunoğlu Müzesi nde sergilenen Manisa ili Salihli

Detaylı

6 MADDE VE ÖZELL KLER

6 MADDE VE ÖZELL KLER 6 MADDE VE ÖZELL KLER TERMOD NAM K MODEL SORU 1 DEK SORULARIN ÇÖZÜMLER MODEL SORU 2 DEK SORULARIN ÇÖZÜMLER 1. Birbirine temasdaki iki cisimden s cakl büyük olan s verir, küçük olan s al r. ki cisim bir

Detaylı

P-1 Anatomik Boyun Yast Büyük. P-2 Anatomik Boyun Yast Küçük. Anatomik Yast klar. P-3 Anatomik Boyun Yast Çocuk

P-1 Anatomik Boyun Yast Büyük. P-2 Anatomik Boyun Yast Küçük. Anatomik Yast klar. P-3 Anatomik Boyun Yast Çocuk P-1 Anatomik Boyun Yast Büyük Sürekli elastik ve fleklini koruyabilen poliüretan köpükten üretilen yast k özel tasarlanan ergonomik flekliyle omuz ve boyun bölgesinin gevflemesini sa lar. Fermuarl, kolayl

Detaylı

F Z K BASINÇ. Kavram Dersaneleri 42

F Z K BASINÇ. Kavram Dersaneleri 42 F Z BASINÇ ÖRNE : ÇÖZÜ : Özdefl iki tu lan n I, II, III konumlar ndayken yere uygulad klar toplam bas nç kuvvetleri, iki tu lan n a rl klar toplamlar na eflittir. Bu nedenle F = F = F olur. yer I II III

Detaylı

CO RAFYA GRAF KLER. Y llar Bu grafikteki bilgilere dayanarak afla daki sonuçlardan hangisine ulafl lamaz?

CO RAFYA GRAF KLER. Y llar Bu grafikteki bilgilere dayanarak afla daki sonuçlardan hangisine ulafl lamaz? CO RAFYA GRAF KLER ÖRNEK 1 : Afla daki grafikte, y llara göre, Türkiye'nin yafl üzerindeki toplam nufusu ile bu nüfus içindeki okuryazar kad n ve erkek say lar gösterilmifltir. Bin kifli 5. 5.. 35. 3.

Detaylı

6. Tabloya bakt m za canl lardan K s 1 CEVAP B. 7. Titreflim hareketi yapan herfley bir ses kayna d r ve. II. ve III. yarg lar do rudur.

6. Tabloya bakt m za canl lardan K s 1 CEVAP B. 7. Titreflim hareketi yapan herfley bir ses kayna d r ve. II. ve III. yarg lar do rudur. SES DALGALARI 1. Kesik koni biçiminde k vr lm fl bir mukavvan n dar k sm kula a tutuldu unda sesin daha iyi duyulmas sesin mukavvan n yüzeyinde çarp p yans mas n n bir sonucudur. Di erleri sesin iletimi

Detaylı

F inans sektörleri içinde sigortac l k sektörü tüm dünyada h zl bir büyüme

F inans sektörleri içinde sigortac l k sektörü tüm dünyada h zl bir büyüme S GORTA KOM SYON G DER BELGES mali ÇÖZÜM 171 Memifl KÜRK* I-G R fi: F inans sektörleri içinde sigortac l k sektörü tüm dünyada h zl bir büyüme göstermifltir. Geliflmifl ekonomilerde lokomotif rol üstlenen

Detaylı

kesri 3 tane Bu kesri yedide üç fleklinde okuruz. Yukar daki bütün 7 efl parçaya ayr lm flt r. Buna payda denir. 3

kesri 3 tane Bu kesri yedide üç fleklinde okuruz. Yukar daki bütün 7 efl parçaya ayr lm flt r. Buna payda denir. 3 Temel Kaynak Kesirler KES RLER kesri tane dir. Bu kesri yedide üç fleklinde okuruz. Yukar daki bütün efl parçaya ayr lm flt r. Buna payda denir. payda Bütünden al nan ya da belirtilen parça say s na ise

Detaylı

Döküm. Prof. Dr. Akgün ALSARAN

Döküm. Prof. Dr. Akgün ALSARAN Döküm Prof. Dr. Akgün ALSARAN Döküm Döküm, sıvı haldeki akıcı olan malzemelerin, üretilmek istenen parçanın biçiminde bir boşluğa sahip olan kalıplara dökülerek katılaştırıldığı bir üretim yöntemidir.

Detaylı

GEOMETR 7 ÜN TE III S L ND R

GEOMETR 7 ÜN TE III S L ND R ÜN TE III S L ND R 1. S L ND R K YÜZEY VE TANIMLAR 2. S L ND R a. Tan m b. Silindirin Özelikleri 3. DA RESEL S L ND R N ALANI a. Dik Dairesel Silindirin Alan I. Dik Dairesel Silindirin Yanal Alan II. Dik

Detaylı

OSMAN HAMDİ BEY ÜLKEMİZE MÜZECİLİK

OSMAN HAMDİ BEY ÜLKEMİZE MÜZECİLİK OSMAN HAMDİ BEY ÜLKEMİZE MÜZECİLİK 2009 8.SINIF SBS SINAV SORUSU 6. Yukarıdaki tablo 1906 yılında Osman Hamdi Bey tarafından yapılmıştır. Tablonun adı Kaplumbağa Terbiyecisi dir. Bu tabloyla ilgili aşağıdaki

Detaylı

TĐRE MÜZESĐNDEN HELLENĐSTĐK VE ROMA DÖNEMĐ MEZAR STELLERĐ

TĐRE MÜZESĐNDEN HELLENĐSTĐK VE ROMA DÖNEMĐ MEZAR STELLERĐ i T.C. ADNAN MENDERES ÜNĐVERSĐTESĐ SOSYAL BĐLĐMLER ENSTĐTÜSÜ ARKEOLOJĐ ANABĐLĐM DALI AR-YL 2008 0001 TĐRE MÜZESĐNDEN HELLENĐSTĐK VE ROMA DÖNEMĐ MEZAR STELLERĐ HAZIRLAYAN Murat ÇEKĐLMEZ DANIŞMAN Prof. Dr.

Detaylı

ERGAMON Antik ça da Pergamon ad ile an lan Bergama zmir ilinin s n rlar içinde, Helenistik dönemin önemli bir kültür sanat merkeziydi.

ERGAMON Antik ça da Pergamon ad ile an lan Bergama zmir ilinin s n rlar içinde, Helenistik dönemin önemli bir kültür sanat merkeziydi. Antik Kentlerimiz Süheyla Dinç P ERGAMON Antik ça da Pergamon ad ile an lan Bergama zmir ilinin s n rlar içinde, Helenistik dönemin önemli bir kültür sanat merkeziydi. ent arkaik devirden itibaren Frigya,

Detaylı

N-3 Diz Sabitleyici (Posterior Sheel)

N-3 Diz Sabitleyici (Posterior Sheel) N-3 Diz Sabitleyici (Posterior Sheel) Laminasyon tekni i ile kaplanm fl 1 cm lik özel süngerli kumafltan yap lan dizli in sa ve sol yanlar nda 1'er adet arkada ise 3 adet cep içine yerlefltirilmifl sert

Detaylı

YOZGAT TAN G Y ML B R KADIN TORSOSU

YOZGAT TAN G Y ML B R KADIN TORSOSU YOZGAT TAN G Y ML B R KADIN TORSOSU Ramazan Özgan (Konya) - Mustafa fiahin (Bursa) Normal insan boyutuna göre bir miktar küçük olan giyimli kad n torsosu (Res. 1-14) bir ihbar üzerine 1998 y l nda Yerköy

Detaylı

Yoga. Beden Ruh ile Bulufluyor

Yoga. Beden Ruh ile Bulufluyor Beden Ruh ile Bulufluyor Düzenli bir flekilde Yoga Hareketleri (Asanalar) yapan bir insan sadece her bir kas n esnetip güçlendirmekle kalmaz ayn zamanda daha iyi uyur metabolizmas n gelifltirir ve ideal

Detaylı

ISI At f Dizinlerine Derginizi Kazand rman z çin Öneriler

ISI At f Dizinlerine Derginizi Kazand rman z çin Öneriler ISI At f Dizinlerine Derginizi Kazand rman z çin Öneriler Metin TUNÇ Seçici Olun ISI' n editoryal çal flanlar her y l yaklafl k olarak 2,000 dergiyi de erlendirmeye tabi tutmaktad r. Fakat de erlendirilen

Detaylı

Okumufl / Mete (Ed.) Anne Babalar için Do uma Haz rl k / Sa l k Profesyonelleri için Rehber 16.5 x 24 cm, XIV + 210 Sayfa ISBN 978-975-8882-31-1

Okumufl / Mete (Ed.) Anne Babalar için Do uma Haz rl k / Sa l k Profesyonelleri için Rehber 16.5 x 24 cm, XIV + 210 Sayfa ISBN 978-975-8882-31-1 Deomed Medikal Yay nc l k Okumufl / Mete (Ed.) Anne Babalar için Do uma Haz rl k / Sa l k Profesyonelleri için Rehber 16.5 x 24 cm, XIV + 210 Sayfa ISBN 978-975-8882-31-1 Birinci bask Deomed, 2009. 142

Detaylı

Okumufl / Mete (Ed.) Anne Babalar için Do uma Haz rl k / Sa l k Profesyonelleri için Rehber 16.5 x 24 cm, XIV + 210 Sayfa ISBN 978-975-8882-31-1

Okumufl / Mete (Ed.) Anne Babalar için Do uma Haz rl k / Sa l k Profesyonelleri için Rehber 16.5 x 24 cm, XIV + 210 Sayfa ISBN 978-975-8882-31-1 Deomed Medikal Yay nc l k Okumufl / Mete (Ed.) Anne Babalar için Do uma Haz rl k / Sa l k Profesyonelleri için Rehber 16.5 x 24 cm, XIV + 210 Sayfa ISBN 978-975-8882-31-1 Birinci bask Deomed, 2009. 62

Detaylı

S-1 Silikon Tabanl k 3/4. S-2 Silikon Tabanl k 4/4 nce. Silikon Ürünler. S-3 Silikon Tabanl k 4/4 Mavi Noktal

S-1 Silikon Tabanl k 3/4. S-2 Silikon Tabanl k 4/4 nce. Silikon Ürünler. S-3 Silikon Tabanl k 4/4 Mavi Noktal S-1 Silikon Tabanl k 3/4 Yüksek kaliteli silikondan üretilen 3/4 tabanl k ark takviyesi destekli olup fazla ayakta kalan kifliler ve a r l ayaklar için ayakkab içine kolayl kla tak lmas için yar m tabanl

Detaylı

PROMOSYON VE EfiANT YON ÜRÜNLER N GEL R VE KURUMLAR VERG S LE KATMA DE ER VERG S KANUNLARI KARfiISINDAK DURUMU

PROMOSYON VE EfiANT YON ÜRÜNLER N GEL R VE KURUMLAR VERG S LE KATMA DE ER VERG S KANUNLARI KARfiISINDAK DURUMU PROMOSYON VE EfiANT YON ÜRÜNLER N GEL R VE KURUMLAR VERG S LE KATMA DE ER VERG S KANUNLARI KARfiISINDAK DURUMU Aytaç ACARDA * I G R fi flletmeler belli dönemlerde sat fllar n artt rmak ve iflletmelerini

Detaylı

Do al Say lar Do al Say larla Toplama fllemi Do al Say larla Ç karma fllemi Do al Say larla Çarpma fllemi Do al Say larla Bölme fllemi Kesirler

Do al Say lar Do al Say larla Toplama fllemi Do al Say larla Ç karma fllemi Do al Say larla Çarpma fllemi Do al Say larla Bölme fllemi Kesirler Do al Say lar Do al Say larla Toplama fllemi Do al Say larla Ç karma fllemi Do al Say larla Çarpma fllemi Do al Say larla Bölme fllemi Kesirler Kesirlerle Toplama, Ç karma ve Çarpma fllemi Oran ve Orant

Detaylı

Aç ve Aç Ölçüsü. Üçgen, Kare ve Dikdörtgen. Geometrik Cisimler. Simetri. Örüntü ve Süslemeler

Aç ve Aç Ölçüsü. Üçgen, Kare ve Dikdörtgen. Geometrik Cisimler. Simetri. Örüntü ve Süslemeler MTEMT K ç ve ç Ölçüsü Üçgen, Kare ve ikdörtgen Geometrik Cisimler Simetri Örüntü ve Süslemeler Temel Kaynak 4 ç ve ç Ölçüsü ÇI VE ÇI ÖLÇÜSÜ ç lar n dland r lmas C Resimde aç oluflturulan yerlerin baz lar

Detaylı

Ders 3: SORUN ANAL Z. Sorun analizi nedir? Sorun analizinin yöntemi. Sorun analizinin ana ad mlar. Sorun A ac

Ders 3: SORUN ANAL Z. Sorun analizi nedir? Sorun analizinin yöntemi. Sorun analizinin ana ad mlar. Sorun A ac Ders 3: SORUN ANAL Z Sorun analizi nedir? Sorun analizi, toplumda varolan bir sorunu temel sorun olarak ele al r ve bu sorun çevresinde yer alan tüm olumsuzluklar ortaya ç karmaya çal fl r. Temel sorunun

Detaylı

ÜN TE II L M T. Limit Sa dan ve Soldan Limit Özel Fonksiyonlarda Limit Limit Teoremleri Belirsizlik Durumlar Örnekler

ÜN TE II L M T. Limit Sa dan ve Soldan Limit Özel Fonksiyonlarda Limit Limit Teoremleri Belirsizlik Durumlar Örnekler ÜN TE II L M T Limit Sa dan ve Soldan Limit Özel Fonksiyonlarda Limit Limit Teoremleri Belirsizlik Durumlar Örnekler MATEMAT K 5 BU BÖLÜM NELER AMAÇLIYOR? Bu bölümü çal flt n zda (bitirdi inizde), *Bir

Detaylı

CO RAFYA. TÜRK YE DE YERfiEK LLER VE ETK LER

CO RAFYA. TÜRK YE DE YERfiEK LLER VE ETK LER CO RAFYA TÜRK YE DE YERfiEK LLER VE ETK LER ÖRNEK 1 : 1990 nüfus say m na göre nüfus yo unluklar Türkiye ortalamas n n alt nda olan afla daki illerin hangisinde, nüfus yo unlu unun azl yüzey flekillerinin

Detaylı

SİRKÜLER. 1.5-Adi ortaklığın malları, ortaklığın iştirak halinde mülkiyet konusu varlıklarıdır.

SİRKÜLER. 1.5-Adi ortaklığın malları, ortaklığın iştirak halinde mülkiyet konusu varlıklarıdır. SAYI: 2013/03 KONU: ADİ ORTAKLIK, İŞ ORTAKLIĞI, KONSORSİYUM ANKARA,01.02.2013 SİRKÜLER Gelişen ve büyüyen ekonomilerde şirketler arasındaki ilişkiler de çok boyutlu hale gelmektedir. Bir işin yapılması

Detaylı

6. SINIF MATEMAT K DERS ÜN TELEND R LM fi YILLIK PLAN

6. SINIF MATEMAT K DERS ÜN TELEND R LM fi YILLIK PLAN GEOMETR Geometrik Cisimler Uzunluklar Ölçme 6. SINIF MATEMAT K DERS ÜN TELEND R LM fi YILLIK PLAN 1. Prizmalar n temel elemanlar n belirler. Tabanlar n n karfl l kl köflelerini birlefltiren ayr tlar tabanlara

Detaylı

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog KONYA KARAMAN BÖLGESİ BOŞANMA ANALİZİ 22.07.2014 Tarihsel sürece bakıldığında kalkınma,

Detaylı

BİYOEŞDEĞERLİK ÇALIŞMALARINDA KLİNİK PROBLEMLERİN BİR KAÇ ÖZEL OLGUYLA KISA DEĞERLENDİRİLMESİ Prof.Dr.Aydin Erenmemişoğlu

BİYOEŞDEĞERLİK ÇALIŞMALARINDA KLİNİK PROBLEMLERİN BİR KAÇ ÖZEL OLGUYLA KISA DEĞERLENDİRİLMESİ Prof.Dr.Aydin Erenmemişoğlu BİYOEŞDEĞERLİK ÇALIŞMALARINDA KLİNİK PROBLEMLERİN BİR KAÇ ÖZEL OLGUYLA KISA DEĞERLENDİRİLMESİ Prof.Dr.Aydin Erenmemişoğlu 3.Klinik Farmakoloji Sempozyumu-TRABZON 24.10.2007 Klinik ilaç araştırmalarına

Detaylı

Yukar daki kare ve dikdörtgene göre eflitlikleri tan mlay n z. AB =... =... =... =...

Yukar daki kare ve dikdörtgene göre eflitlikleri tan mlay n z. AB =... =... =... =... Üçgen, Kare ve ikdörtgen MTEMT K KRE VE KÖRTGEN Kare ve ikdörtgenin Özellikleri F E Kare ve dikdörtgenin her kenar uzunlu u birer do ru parças d r. Kare ve dikdörtgenin kenar, köfle ve aç say lar eflittir.

Detaylı

BAŞLICA ÇATI ŞEKİLLERİ

BAŞLICA ÇATI ŞEKİLLERİ ÇATILAR Yapıları dış atmosferden gelen yağmur, rüzgar, kar ve dolu gibi etkenlerden koruyan elemanlara "ÇATI" denilmektedir. Genellikle ahşap, çelik ve betonarmeden yapılan çatılar konut, işyeri, atelye,

Detaylı

içinde seçilen noktan n birinci koordinat birincinin geldi i saati, ikinci koordinat ysa

içinde seçilen noktan n birinci koordinat birincinin geldi i saati, ikinci koordinat ysa Tuhaf Bir Buluflma O las l k kuram ilkokullarda bile okutulabilecek kerte basit ve zevklidir. ABD de kimi okullarda 9 yafl ndaki çocuklara bile okutuluyor olas l k kuram. Basit olas l k kuram n anlamak

Detaylı

2007 YILI VE ÖNCES TAR H BASKILI HAYVANCILIK B LG S DERS K TABINA L fik N DO RU YANLIfi CETVEL

2007 YILI VE ÖNCES TAR H BASKILI HAYVANCILIK B LG S DERS K TABINA L fik N DO RU YANLIfi CETVEL 2007 YILI VE ÖNCES TAR H BASKILI HAYVANCILIK B LG S DERS K TABINA L fik N DO RU YANLIfi CETVEL NOT: Düzeltmeler bold (koyu renk) olarak yaz lm flt r. YANLIfi DO RU 1. Ünite 1, Sayfa 3 3. DÜNYA HAYVAN POPULASYONU

Detaylı

Uluslararas De erleme K lavuz Notu No. 13 Mülklerin Vergilendirilmesi için Toplu De erleme

Uluslararas De erleme K lavuz Notu No. 13 Mülklerin Vergilendirilmesi için Toplu De erleme Uluslararas De erleme K lavuz Notu No. 13 Mülklerin Vergilendirilmesi için Toplu De erleme 1.0. Girifl 1.1. Bu K lavuz Notunun amac ; Uluslararas De erleme Standartlar Komitesine (UDSK) üye tüm ülkelerde,

Detaylı

Basit Elektrik Devresi FEN VE TEKNOLOJ

Basit Elektrik Devresi FEN VE TEKNOLOJ Basit Elektrik Devresi FEN VE TEKNOLOJ Temel Kaynak 5 Yaflam m zdaki Elektrik BAS T ELEKTR K DEVRES Devrede Ampullerin n Nas l De ifltirebiliriz? Basit bir elektrik devresinde pil ampul anahtar ba lant

Detaylı

Araştırma Notu 15/177

Araştırma Notu 15/177 Araştırma Notu 15/177 02 Mart 2015 YOKSUL İLE ZENGİN ARASINDAKİ ENFLASYON FARKI REKOR SEVİYEDE Seyfettin Gürsel *, Ayşenur Acar ** Yönetici özeti Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan enflasyon

Detaylı

Tablo 3.3. TAKV YES Z KANAL SAC KALINLIKLARI (mm)

Tablo 3.3. TAKV YES Z KANAL SAC KALINLIKLARI (mm) 3. KANAL KONSTRÜKS YONU Türk Standart ve fiartnamelerinde kanal konstrüksiyonu üzerinde fazla durulmam flt r. Bay nd rl k Bakanl fiartnamesine göre, bas nç s - n fland rmas na ve takviye durumuna bak lmaks

Detaylı

Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.11 De erlemelerin Gözden Geçirilmesi

Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.11 De erlemelerin Gözden Geçirilmesi K lavuz Notlar Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.11 De erlemelerin Gözden Geçirilmesi 1.0 Girifl 1.1 Bir de erlemenin gözden geçirilmesi, tarafs z bir hüküm ile bir De erleme Uzman n n çal flmas n

Detaylı

ÜN TE KES RLERDEN ALANLARA. Kesirleri Tan yal m. Basit Kesirler

ÜN TE KES RLERDEN ALANLARA. Kesirleri Tan yal m. Basit Kesirler . ÜN TE KES RLERDEN ALANLARA. Kesirleri Tan yal m Basit Kesirler. Afla daki flekillerde boyal k s mlar gösteren kesirleri örnekteki gibi yaz n z. tane............. Afla daki flekillerin belirtilen kesir

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Olcay Bige AŞKUN. İşletme Yönetimi Öğretim ve Eğitiminde Örnek Olaylar ile Yazınsal Kurguları

Yrd. Doç. Dr. Olcay Bige AŞKUN. İşletme Yönetimi Öğretim ve Eğitiminde Örnek Olaylar ile Yazınsal Kurguları I Yrd. Doç. Dr. Olcay Bige AŞKUN İşletme Yönetimi Öğretim ve Eğitiminde Örnek Olaylar ile Yazınsal Kurguları II Yay n No : 2056 Hukuk Dizisi : 289 1. Bas Kas m 2008 - STANBUL ISBN 978-975 - 295-953 - 8

Detaylı

B-6 Yün Elastik Dirseklik

B-6 Yün Elastik Dirseklik B-6 Yün Elastik Dirseklik Elastik kumafltan yap lan dirsekli in tak ld bölgeyi s cak tutarak tedaviye yard mc olmas sa lan r. Dirseklik vücut ölçülerine uyum sa layacak flekilde 5 de iflik ölçüde imal

Detaylı

CO RAFYA SICAKLIK. Kavram Dersaneleri 6. ÖRNEK 1 : Afla daki haritada, Türkiye de y ll k günefllenme sürelerinin da l fl gösterilmifltir.

CO RAFYA SICAKLIK. Kavram Dersaneleri 6. ÖRNEK 1 : Afla daki haritada, Türkiye de y ll k günefllenme sürelerinin da l fl gösterilmifltir. CO RAFYA SICAKLIK ÖRNEK 1 : Afla daki haritada, Türkiye de y ll k günefllenme sürelerinin da l fl gösterilmifltir. 2500 saat 2250 saat 1750 saat 2000 saat 2500 saat 2750 saat 3000 saat 3250 saat Bu haritadaki

Detaylı

CO RAFYA AKARSULAR. ÖRNEK 1 : Afla daki haritada bir yöredeki akarsular gösterilmifltir.

CO RAFYA AKARSULAR. ÖRNEK 1 : Afla daki haritada bir yöredeki akarsular gösterilmifltir. CO RAFYA AKARSULAR ÖRNEK 1 : Afla daki haritada bir yöredeki akarsular gösterilmifltir. K ÖRNEK 2 : Bir nehrin deltas ndan, on y ll k bir biriktirme kesiti al narak incelenmifltir. Bu inceleme sonucunda

Detaylı

İNOVASYON GÖSTERGELERİ VE KAYSERİ:KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZ. Prof. Dr. Hayriye ATİK 16 Haziran 2015

İNOVASYON GÖSTERGELERİ VE KAYSERİ:KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZ. Prof. Dr. Hayriye ATİK 16 Haziran 2015 İNOVASYON GÖSTERGELERİ VE KAYSERİ:KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZ Prof. Dr. Hayriye ATİK 16 Haziran 2015 Sunum Planı Giriş I)Literatür Uluslararası Literatür Ulusal Literatür II)Karşılaştırmalı Analiz III)

Detaylı

Mehmet TOMBAKO LU* * Hacettepe Üniversitesi, Nükleer Enerji Mühendisli i Bölümü

Mehmet TOMBAKO LU* * Hacettepe Üniversitesi, Nükleer Enerji Mühendisli i Bölümü Nükleer Santrallerde Enerji Üretimi ve Personel E itimi Mehmet TOMBAKO LU* Girifl Sürdürülebilir kalk nman n temel bileflenlerinden en önemlisinin enerji oldu unu söylemek abart l olmaz kan s nday m. Küreselleflen

Detaylı

SÜRES NASIL HESAP ED MEL D R?

SÜRES NASIL HESAP ED MEL D R? HAKEMS Z YAZILAR MAL PART T ME ÇALIfiMALARDA DENEME SÜRES NASIL HESAP ED MEL D R? I. Girifl: Erol GÜNER * Sürekli bir ifl sözleflmesi ile ifle giren iflçi, ifli, iflvereni ve iflyerindeki iflçileri tan

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK YATIRIMLARI

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK YATIRIMLARI T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK YATIRIMLARI 2014 ANTALYA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK YATIRIMLARI 2014 EDİTÖRLER Dr.Ünal HÜLÜR Turgut ALTUN Fatma İPEK Sibel ŞANLI İl Sağlık Müdürü Sağlık

Detaylı

4/A (SSK) S GORTALILARININ YAfiLILIK AYLI INA HAK KAZANMA KOfiULLARI

4/A (SSK) S GORTALILARININ YAfiLILIK AYLI INA HAK KAZANMA KOfiULLARI 4/A (SSK) S GORTALILARININ YAfiLILIK AYLI INA HAK KAZANMA KOfiULLARI Resul KURT* I. G R fi Ülkemizde 4447 say l Kanunla, emeklilikte köklü reformlar yap lm fl, ancak 4447 say l yasan n emeklilikte kademeli

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. 2014- Bağdatlı, F., Roma Döneminde Angareia, Ege Üniversitesi, 1997 (Prof.Dr. Hasan MALAY)

Yrd.Doç.Dr. 2014- Bağdatlı, F., Roma Döneminde Angareia, Ege Üniversitesi, 1997 (Prof.Dr. Hasan MALAY) 1. Adı Soyadı: Fatma BAĞDATLI ÇAM 2. Doğum Tarihi: 17.08.1976 3. Unvanı: Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Lisans Klasik Arkeoloji Ege Y. Lisans Doktora Y. Lisans Doktora

Detaylı

5.2 CEPHE PANEL 5.2.1 K YÜZÜ METAL M NERAL YÜN YALITIMLI SANDV Ç PANEL. 5.2.1.1 DÜfiEY CEPHE PANEL UYGULAMASI

5.2 CEPHE PANEL 5.2.1 K YÜZÜ METAL M NERAL YÜN YALITIMLI SANDV Ç PANEL. 5.2.1.1 DÜfiEY CEPHE PANEL UYGULAMASI 5.2 CEPHE PANEL Resim 5.16 Mineral yün cephe paneli 5.2.1 K YÜZÜ METAL M NERAL YÜN YALITIMLI SANDV Ç PANEL Is, su, ses yal t m ve yang n güvenli i özelliklerini bünyesinde bar nd ran mineral yün yal t

Detaylı

önce çocuklar Türkiye için Önce Çocuklar önemlidir

önce çocuklar Türkiye için Önce Çocuklar önemlidir önce çocuklar Türkiye için Önce Çocuklar önemlidir 2002 May s ay nda yap lan Birleflmifl Milletler Çocuk Özel Oturumu öncesinde tüm dünyada gerçeklefltirilen Çocuklar çin Evet Deyin kampanyas na Türkiye

Detaylı

İçindekiler Şekiller Listesi

İçindekiler Şekiller Listesi 1 İçindekiler 1.GĠRĠġ 3 2. Mekânsal Sentez ve Analiz ÇalıĢmaları... 4 3. Konsept....5 4. Stratejiler.....6 5.1/1000 Koruma Amaçlı Ġmar Planı.....7 6.1/500 Vaziyet Planı Sokak Tasarımı....7 7.1/200 Özel

Detaylı

CO RAFYA HAR TA B LG S

CO RAFYA HAR TA B LG S CO RAFYA HAR TA B LG S ÖREK : Bir fiziki haritada Çukurova ile Konya Ovas n n farkl renklerle belirtilmifl olmas, bu ovalar n afla dakilerden hangisi bak m ndan farkl oldu unu gösterir? ÖREK 3 : A) Y ll

Detaylı

ARAMALI VERG NCELEMES NDE SÜRE. Adalet ilkin devletten gelmelidir Çünkü hukuk, devletin toplumsal düzenidir.

ARAMALI VERG NCELEMES NDE SÜRE. Adalet ilkin devletten gelmelidir Çünkü hukuk, devletin toplumsal düzenidir. ARAMALI VERG NCELEMES NDE SÜRE Adalet ilkin devletten gelmelidir Çünkü hukuk, devletin toplumsal düzenidir. ARISTO 88 ARAMALI VERG NCELEMES NDE SÜRE 1. KONU 213 say l Vergi Usul Kanunu nun (VUK) 142, 143,

Detaylı

Olas l k hesaplar na günlük yaflam m zda s k s k gereksiniriz.

Olas l k hesaplar na günlük yaflam m zda s k s k gereksiniriz. Olas l k Hesaplar (I) Olas l k hesaplar na günlük yaflam m zda s k s k gereksiniriz. Örne in tavla ya da kâ t oyunlar oynarken. ki kap ya üstüste birkaç kez gele atmayan tavlac görmedim hiç. fianss zl

Detaylı

KAVRAMLAR. Büyüme ve Gelişme. Büyüme. Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır.

KAVRAMLAR. Büyüme ve Gelişme. Büyüme. Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır. KAVRAMLAR Büyüme ve Gelişme Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır. Büyüme Büyüme, bedende gerçekleşen ve boy uzamasında olduğu gibi sayısal (nicel) değişikliklerle ifade edilebilecek yapısal

Detaylı

fiekil 2 Menapoz sonras dönemde kistik, unilateral adneksiyel kitleye yaklafl m algoritmas (6)

fiekil 2 Menapoz sonras dönemde kistik, unilateral adneksiyel kitleye yaklafl m algoritmas (6) over kanseri taramas ndaki yetersizli ini göstermektedir. (1) Transvaginal ultrasonografinin sensitivitesinin iyi olmas na ra men spesifitesinin yeterli olmamas kullan m n k s tlamaktad r. Son yay nlarda

Detaylı

Seramik nedir? alfabesi 6

Seramik nedir? alfabesi 6 Seramik in alfabesi 6 Seramik nedir? Seramik, en basit tarifiyle, çok yüksek s cakl kta piflirilmifl toprak demektir. Serami in tarihi, uygarl k tarihi kadar eskidir. lk serami in Milattan Önce 6000 y

Detaylı

F Z K OPT K. Kavram Dersaneleri 6. Çözüm: ÖRNEK 1 : Karanl k bir ortamda, küresel bir X fl k kayna n n önüne flekil I deki gibi Y topu konulmufltur.

F Z K OPT K. Kavram Dersaneleri 6. Çözüm: ÖRNEK 1 : Karanl k bir ortamda, küresel bir X fl k kayna n n önüne flekil I deki gibi Y topu konulmufltur. F Z OT ÖRNE 1 : fiekil I L M aranl k bir ortamda, küresel bir fl k kayna n n önüne flekil I deki gibi topu konulmufltur fiekil II Ifl kl bölge fiekil III ayna a, L, M noktalar n n birinden bak ld nda,

Detaylı

CO RAFYA. DÜNYA NIN fiekl N N VE HAREKETLER N N SONUÇLARI ÖRNEK 1 :

CO RAFYA. DÜNYA NIN fiekl N N VE HAREKETLER N N SONUÇLARI ÖRNEK 1 : CO RAFYA DÜNYA NIN fiekl N N VE HAREKETLER N N SONUÇLARI ÖRNEK 1 : K rk nc paralel üzerindeki bir noktan n hangi yar mkürede yer ald afla dakilerin hangisine bak larak saptanamaz? A) Gece-gündüz süresinin

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi ktisadi ve dari Bilimler Fakültesi Ö retim Üyesi. 4. Bas

Kocaeli Üniversitesi ktisadi ve dari Bilimler Fakültesi Ö retim Üyesi. 4. Bas 1 Prof. Dr. Yunus Kishal Kocaeli Üniversitesi ktisadi ve dari Bilimler Fakültesi Ö retim Üyesi Tekdüzen Hesap Sistemi ve Çözümlü Muhasebe Problemleri 4. Bas Tekdüzen Muhasebe Sistemi Uygulama Tebli leri

Detaylı

Şaft: Şaft ve Mafsallar:

Şaft: Şaft ve Mafsallar: Şaft ve Mafsallar: Motor ve tahrik aksı farklı yerde olan araçlarda, vites kutusu ile diferansiyel arasında hareket iletimi için şaft ve açısal sapmalar için gerekli olan mafsallar karşımıza çıkmaktadır.

Detaylı

GÖRÜfiLER. Uzm. Dr. Özlem Erman

GÖRÜfiLER. Uzm. Dr. Özlem Erman GÖRÜfiLER Uzm. Dr. Özlem Erman Son y llarda dünyadaki h zl teknolojik geliflmeye paralel olarak t p alan nda da h zl bir de iflim yaflanmakta, neredeyse her gün yeni tan, tedavi yöntemleri, yeni ilaçlar

Detaylı

RAN SLÂM CUMHUR YET ANKARA KÜLTÜR MÜSTEfiARLI I WEB S TES H ZMETE AÇILDI www.irankulturevi.com

RAN SLÂM CUMHUR YET ANKARA KÜLTÜR MÜSTEfiARLI I WEB S TES H ZMETE AÇILDI www.irankulturevi.com NTERNET S TES TANITIMI RAN SLÂM CUMHUR YET ANKARA KÜLTÜR MÜSTEfiARLI I WEB S TES H ZMETE AÇILDI www.irankulturevi.com ran slâm nk lâb n n 25. y ldönümü münasebetiyle hizmete aç lan ran slâm Cumhuriyeti

Detaylı

Bu dedi im yaln zca 0,9 say s için de il, 0 la 1 aras ndaki herhangi bir say için geçerlidir:

Bu dedi im yaln zca 0,9 say s için de il, 0 la 1 aras ndaki herhangi bir say için geçerlidir: Yak nsamak B u yaz da, ilerde s k s k kullanaca m z bir olguyu tan mlayaca z ve matemati in en önemli kavramlar ndan birine (limit kavram na) de inece iz. Asl nda okur anlataca m kavram sezgisel olarak

Detaylı

Tepetarla Mahallesi Demiryolu Mevkii Sar mefle Beldesi zmit - Kocaeli / TURKEY Tel: 00 90 262 371 57 00 Fax: 00 90 262 371 57 01 montel@montel.com.

Tepetarla Mahallesi Demiryolu Mevkii Sar mefle Beldesi zmit - Kocaeli / TURKEY Tel: 00 90 262 371 57 00 Fax: 00 90 262 371 57 01 montel@montel.com. Tepetarla Mahallesi Demiryolu Mevkii Sar mefle Beldesi zmit - Kocaeli / TURKEY Tel: 00 90 262 371 57 00 Fax: 00 90 262 371 57 01 montel@montel.com.tr www.montel.com.tr kullan m k lavuzu users manual onderhoudsvoorschrift

Detaylı

GEOMETR K fiek LLER. Bunlar biliyor musunuz? Yüzey: Bir varl n d fl ve genifl bölümleri. yüzey. Düz: Yüzeyinde girinti, ç k nt olmayan.

GEOMETR K fiek LLER. Bunlar biliyor musunuz? Yüzey: Bir varl n d fl ve genifl bölümleri. yüzey. Düz: Yüzeyinde girinti, ç k nt olmayan. GEOMETR K fiek LLER Bunlar biliyor musunuz? Yüzey: Bir varl n d fl ve genifl bölümleri. yüzey yüzey Düz: Yüzeyinde girinti, ç k nt olmayan. yüzey Küre: Tek yüzeyli cisim. Küp: Birbirine eflit alt yüzeyi

Detaylı

Çocuk dergilerinin flaflmaz sorusudur: Afla daki karenin

Çocuk dergilerinin flaflmaz sorusudur: Afla daki karenin Sihirli Kareler (I) Çocuk dergilerinin flaflmaz sorusudur: Afla daki karenin içine den 9 a kadar say lar öyle yerlefltirin ki, her s ran n, her kolonun ve her iki çapraz n say lar n n toplam 5 olsun. Bu

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 1 Projenin Amacı... 1. 2 Giriş... 1. 3 Yöntem... 1. 4 Sonuçlar ve Tartışma... 6. 5 Kaynakça... 7

İÇİNDEKİLER. 1 Projenin Amacı... 1. 2 Giriş... 1. 3 Yöntem... 1. 4 Sonuçlar ve Tartışma... 6. 5 Kaynakça... 7 İÇİNDEKİLER 1 Projenin Amacı... 1 2 Giriş... 1 3 Yöntem... 1 4 Sonuçlar ve Tartışma... 6 5 Kaynakça... 7 FARKLI ORTAMLARDA HANGİ RENK IŞIĞIN DAHA FAZLA SOĞURULDUĞUNUN ARAŞTIRILMASI Projenin Amacı : Atmosfer

Detaylı

Tablo 2.1. Denetim Türleri. 2.1.Denetçilerin Statülerine Göre Denetim Türleri

Tablo 2.1. Denetim Türleri. 2.1.Denetçilerin Statülerine Göre Denetim Türleri 2 DENET M TÜRLER 2.DENET M TÜRLER Denetim türleri de iflik ölçütler alt nda s n fland r labilmektedir. En yayg n s n fland rma, denetimi kimin yapt na ve denetim sonunda elde edilmek istenen faydaya (denetim

Detaylı

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Değerlendirme Notu Sayfa1

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Değerlendirme Notu Sayfa1 Sağlık Reformunun Sonuçları İtibariyle Değerlendirilmesi 26-03 - 2009 Tuncay TEKSÖZ Dr. Yalçın KAYA Kerem HELVACIOĞLU Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Türkiye 2004 yılından itibaren sağlık

Detaylı

= puan fazla alm fl m.

= puan fazla alm fl m. Temel Kaynak 5 Do al Say larla Ç karma fllemi ÇIKARMA filem Hasan ve Ahmet bilgisayar oyunundan en yüksek puan almak için yar fl yorlar. lk oynay fllar nda Ahmet 1254, Hasan 1462 puan al yor. Aralar nda

Detaylı

6. SINIF MATEMAT K DERS ÜN TELEND R LM fi YILLIK PLAN

6. SINIF MATEMAT K DERS ÜN TELEND R LM fi YILLIK PLAN SAYLAR Do al Say lar Parças ve fl n 6. SNF MATEMAT K DERS ÜN TELEND R LM fi YLLK PLAN Süre/ KAZANMLAR Ders AÇKLAMALAR 1. Do al say larla ifllemler yapmay gerektiren problemleri çözer ve kurar. Do al say

Detaylı

2 onluk + 8 birlik + 4 onluk + 7 birlik 6 onluk + 15 birlik = 7 onluk + 5 birlik =

2 onluk + 8 birlik + 4 onluk + 7 birlik 6 onluk + 15 birlik = 7 onluk + 5 birlik = DO AL SAYILARLA TOPLAMA filem Bir k rtasiyede 35 tane hikâye kitab, 61 tane masal kitab vard r. K rtasiyedeki hikâye ve masal kitaplar toplam kaç tanedir? Bu problemin çözümünü inceleyelim: 35 tane hikâye,

Detaylı

TEST Levhan n a rl G olsun. G a rl n n O F 1 TORK (KUVVET MOMENT ) - DENGE

TEST Levhan n a rl G olsun. G a rl n n O F 1 TORK (KUVVET MOMENT ) - DENGE R (UVVE MME ) - DEE ES -... evhalar dengede oldu una göre, desteklerin oldu u noktalara göre moment al n rsa,...... oldu u görülür. CEVA B d d d d. ucuna göre moment cambaz den ye giderken momenti azald

Detaylı

Bitkilerde Çiçeğin Yapısı, Tozlaşma, Döllenme, Tohum ve Meyve Oluşumu

Bitkilerde Çiçeğin Yapısı, Tozlaşma, Döllenme, Tohum ve Meyve Oluşumu Bitkilerde Çiçeğin Yapısı, Tozlaşma, Döllenme, Tohum ve Meyve Oluşumu Çiçeğin Yapısı Tohumlu bitkilerin eşeyli üreme organı çiçektir. Açık tohumlu bitkilerin çiçeklerine kozalak adı verilir. Erkek kozalaklarda

Detaylı

4/B L S GORTALILARIN 1479 VE 5510 SAYILI KANUNLARA GÖRE YAfiLILIK, MALULLUK VE ÖLÜM AYLI INA HAK KAZANMA fiartlari

4/B L S GORTALILARIN 1479 VE 5510 SAYILI KANUNLARA GÖRE YAfiLILIK, MALULLUK VE ÖLÜM AYLI INA HAK KAZANMA fiartlari 4/B L S GORTALILARIN 1479 VE 5510 SAYILI KANUNLARA GÖRE YAfiLILIK, MALULLUK VE ÖLÜM AYLI INA HAK KAZANMA fiartlari Mustafa CER T* I. G R fi Bu yaz da 1479 say l yasaya göre yafll l l k, malullük ve ölüm

Detaylı

ÜÇGEN LE LG L TEMEL KAVRAMLAR

ÜÇGEN LE LG L TEMEL KAVRAMLAR III. ÖLÜM ÜÇGN L LG L TML KVRMLR Tan m (Çokgen) : n > olmak üzere, bir düzlemde 1,, 3,..., n gibi birbirinden farkl, herhangi üçü do rusal olmayan n nokta verilsin. Uç noktalar d fl nda kesiflmeyen [ 1

Detaylı

Zihinden fllem Yapal m, Yuvarlayal m, Tahmin Edelim

Zihinden fllem Yapal m, Yuvarlayal m, Tahmin Edelim 3.2 Zihinden fllem Yapal m, Yuvarlayal m, Tahmin Edelim Zihinden Toplayal m ve Ç karal m 1. Afla da verilen ifllemleri zihinden yaparak ifllem sonuçlar n yaz n z. 50 YKr + 900 YKr = 300 + 300 = 998 100

Detaylı

: TRE Investment-TRE II Proje Tarihi : 01.2005-06.2005 nflaat Tarihi : 06.2005-12.2006 Ana Strüktür. : Betonarme Karkas Ana fllev

: TRE Investment-TRE II Proje Tarihi : 01.2005-06.2005 nflaat Tarihi : 06.2005-12.2006 Ana Strüktür. : Betonarme Karkas Ana fllev EGEM MARLIK 00/ - 0 Yap Tan t m Genel görünüm O live Park Evleri Mimari Tasar m : M art D Mimarl k, Metin K l ç Mimari Proje ve Uygulama Ekibi: Özgür Dinçer, Gökhan Yadel, Okan Taflk ran, brahim Deniz,

Detaylı

fleklinde okuruz. Pay paydas ndan büyük veya eflit olan kesirlere bileflik kesirler denir.

fleklinde okuruz. Pay paydas ndan büyük veya eflit olan kesirlere bileflik kesirler denir. Kesirler MATEMAT K KES RLER pay kesir çizgisi payda kesri tane tir. Bu kesri beflte iki ya da iki bölü befl fleklinde okuruz. kesrinde, bütünün ayr ld parça say s n gösterir. Yani paydad r. ise al nan

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: KUVVET ve HAREKET 3. Konu TORK, AÇISAL MOMENTUM ve DENGE ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: KUVVET ve HAREKET 3. Konu TORK, AÇISAL MOMENTUM ve DENGE ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ 11. SINIF ONU ANAIMI 2. ÜNİE: UVVE ve HAREE 3. onu OR, AÇISA MOMENUM ve DENGE EİNİ ve ES ÇÖZÜMERİ 2 2. Ünite 3. onu ork, Aç sal Momentum ve Denge A n n Yan tlar 1. Çubuk dengede oldu una göre noktas na

Detaylı

Fevzi Pafla Cad. Dr. Bar fl Ayd n. Virgül (,) 2. Baz k saltmalar n sonuna konur.

Fevzi Pafla Cad. Dr. Bar fl Ayd n. Virgül (,) 2. Baz k saltmalar n sonuna konur. 2. Baz k saltmalar n sonuna konur. Dr. Bar fl Ayd n Fevzi Pafla Cad. 3. Say lardan sonra s ra bildirmek için konur. Sonucu ilân ediyorum: 1. Ali, 2. Kemal, 3. Can oldu. Hepsini tebrik ederim. Virgül (,)

Detaylı

MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının

MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının bağlantıları kontrol edilir. Güz ve Bahar dönemindeki

Detaylı

VOB- MKB 30-100 ENDEKS FARKI VADEL filem SÖZLEfiMES

VOB- MKB 30-100 ENDEKS FARKI VADEL filem SÖZLEfiMES VOB- MKB 30-100 ENDEKS FARKI VOB- MKB 30-100 ENDEKS FARKI VADEL filem SÖZLEfiMES VOB- MKB 30-100 ENDEKS FARKI VADEL filem SÖZLEfiMES Copyright Vadeli fllem ve Opsiyon Borsas A.fi. Aral k 2010 çindekiler

Detaylı

Ara Dönem Faaliyet Raporu MART 2014

Ara Dönem Faaliyet Raporu MART 2014 MART 2014 Raporun Ait Olduğu Dönem : 01.01.2014 31.03.2014 Bankanın Ticaret Ünvanı : TAIB YatırımBank A.Ş. Genel Müdürlük Adresi : Yüzbaşı Kaya Aldoğan Sokak Aksoy İş Merkezi No. 7 Kat 3 Zincirlikuyu,

Detaylı

G ünümüzde bir çok firma sat fllar n artt rmak amac yla çeflitli adlar (Sat fl

G ünümüzde bir çok firma sat fllar n artt rmak amac yla çeflitli adlar (Sat fl 220 ÇEfi TL ADLARLA ÖDENEN C RO PR MLER N N VERG SEL BOYUTLARI Fatih GÜNDÜZ* I-G R fi G ünümüzde bir çok firma sat fllar n artt rmak amac yla çeflitli adlar (Sat fl Primi,Has lat Primi, Y l Sonu skontosu)

Detaylı

TÜRK YE B L MSEL VE TEKNOLOJ K ARAfiTIRMA KURUMU DESTEK PROGRAMLARI BAfiKANLIKLARI KURULUfi, GÖREV, YETK VE ÇALIfiMA ESASLARINA L fik N YÖNETMEL K (*)

TÜRK YE B L MSEL VE TEKNOLOJ K ARAfiTIRMA KURUMU DESTEK PROGRAMLARI BAfiKANLIKLARI KURULUfi, GÖREV, YETK VE ÇALIfiMA ESASLARINA L fik N YÖNETMEL K (*) TÜRK YE B L MSEL VE TEKNOLOJ K ARAfiTIRMA KURUMU DESTEK PROGRAMLARI BAfiKANLIKLARI KURULUfi, GÖREV, YETK VE ÇALIfiMA ESASLARINA L fik N YÖNETMEL K (*) Amaç ve Kapsam Madde 1- Bu Yönetmelik, Türkiye Bilimsel

Detaylı

/ ---' ::) i ;- EVU LTAN SEMP T E B L E R. EYÜPSULTAN BELEDiYESi

/ ---' ::) i ;- EVU LTAN SEMP T E B L E R. EYÜPSULTAN BELEDiYESi / ---' ::) i ;- EVU LTAN SEMP T E B G ~ L E R EYÜPSULTAN BELEDiYESi EYÜPSULTAN BELEDIYESI KÜLTÜR YAYINLARI No: 7 Eyüpsultan Sempozyumu Kitabında kullanılan görsel malzemeler, (Tebliğ sahiplerinin haricindekiler)

Detaylı

Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.9. Pazar De eri Esasl ve Pazar De eri D fl De er Esasl De erlemeler için ndirgenmifl Nakit Ak fl Analizi

Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.9. Pazar De eri Esasl ve Pazar De eri D fl De er Esasl De erlemeler için ndirgenmifl Nakit Ak fl Analizi K lavuz Notlar Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.9 Pazar De eri Esasl ve Pazar De eri D fl De er Esasl De erlemeler için ndirgenmifl Nakit Ak fl Analizi 1.0 Girifl 1.1 ndirgenmifl nakit ak fl ( NA)

Detaylı

Beher / K sa Form / Dereceli, LAMTEK. Erlen / Dar Boyunlu / Dereceli, LAMTEK. Erlen / Dar Boynlu / Dereceli / fiilifli, LAMTEK

Beher / K sa Form / Dereceli, LAMTEK. Erlen / Dar Boyunlu / Dereceli, LAMTEK. Erlen / Dar Boynlu / Dereceli / fiilifli, LAMTEK Beher / K sa Form / Dereceli, LAMTEK Erlen / Dar Boyunlu / Dereceli, LAMTEK LT1001260 LT1001270 LT1001280 LT1001290 LT1001300 LT1001310 LT1001320 LT1001330 LT1001340 LT1001350 1 400 ml 600 ml 800 ml LT1001510

Detaylı

TMS 19 ÇALIfiANLARA SA LANAN FAYDALAR. Yrd. Doç. Dr. Volkan DEM R Galatasaray Üniversitesi Muhasebe-Finansman Anabilim Dal Ö retim Üyesi

TMS 19 ÇALIfiANLARA SA LANAN FAYDALAR. Yrd. Doç. Dr. Volkan DEM R Galatasaray Üniversitesi Muhasebe-Finansman Anabilim Dal Ö retim Üyesi 1 2. B Ö L Ü M TMS 19 ÇALIfiANLARA SA LANAN FAYDALAR Yrd. Doç. Dr. Volkan DEM R Galatasaray Üniversitesi Muhasebe-Finansman Anabilim Dal Ö retim Üyesi 199 12. Bölüm, TMS-19 Çal flanlara Sa lanan Faydalar

Detaylı

Hart Walker, gövde deste i ve dengeli tekerlek sistemi sayesinde, geliflim düzeyi uygun olan çocuklar n, eller serbest flekilde yürümesini sa lar.

Hart Walker, gövde deste i ve dengeli tekerlek sistemi sayesinde, geliflim düzeyi uygun olan çocuklar n, eller serbest flekilde yürümesini sa lar. Cerebral palsi gibi hareket ve postüral kontrol bozukluklar na yol açan hastal klar olan çocuklar, hastal klar n n derecesine ba l olarak yürüme güçlü ü çekmekte veya hiç yürüyememektedir. Hart Walker,

Detaylı

H-2A Alüminyum Koltuk De ne i - Ekonomik

H-2A Alüminyum Koltuk De ne i - Ekonomik H-1 A aç Koltuk De ne i F r nlanm fl gürgenden,verniklenerek yap lan de ne in yüksekli inin ve el tutma yerinin ayar mümkündür. De nek alt na kauçuk vakumlu lastik tak lm fl olup koltukalt na gelen k sma

Detaylı

Patlama önleyici ürünler

Patlama önleyici ürünler 13-797352.qxp 10/17/08 11:24 AM Page 1 Nükleer enerji Alev alabilen malzemelerden kaç nmak, patlamadan korunman n en kolay yoludur. Ancak, kimya ve eczac l k endüstrisinde ve di er endüstri alanlar nda,

Detaylı

MURAT YÜKSEL. FEM N ST HUKUK KURAMI VE FEM N ST DÜfiÜNCE TEOR LER

MURAT YÜKSEL. FEM N ST HUKUK KURAMI VE FEM N ST DÜfiÜNCE TEOR LER I MURAT YÜKSEL FEM N ST HUKUK KURAMI VE FEM N ST DÜfiÜNCE TEOR LER III DR. MURAT YÜKSEL Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ö retim Görevlisi FEM N ST HUKUK KURAMI VE FEM N ST DÜfiÜNCE TEOR LER IV Yay

Detaylı

4. Sistem dengede oldu una. hareketli piston. P o. esnek CEVAP E. balon ESEN YAYINLARI P X. 6atm 5L. .g 200 = 8 (20 + V D. Buna göre; 25 = 20 + V D

4. Sistem dengede oldu una. hareketli piston. P o. esnek CEVAP E. balon ESEN YAYINLARI P X. 6atm 5L. .g 200 = 8 (20 + V D. Buna göre; 25 = 20 + V D AZ BASINCI ES - 1 1. Balona etki eden toplam bas nç; aç k ava bas nc - na, yüksekli ine ve un a rl na ba l - d r. Bu büyüklükler kald rma kuvvetini etkiledi inden, gerilme kuvvetini de etkiler. areketli

Detaylı

... ANADOLU L SES E T M YILI I. DÖNEM 10. SINIF K MYA DERS 1. YAZILI SINAVI SINIFI: Ö RENC NO: Ö RENC N N ADI VE SOYADI:

... ANADOLU L SES E T M YILI I. DÖNEM 10. SINIF K MYA DERS 1. YAZILI SINAVI SINIFI: Ö RENC NO: Ö RENC N N ADI VE SOYADI: 2009-2010 E T M YILI I. DÖNEM 10. SINIF K MYA DERS 1. YAZILI SINAVI A 1. Plastik bir tarak saça sürtüldü ünde tara n elektrikle yüklü hale gelmesinin 3 sonucunu yaz n z. 2. Katot fl nlar nedir? Katot fl

Detaylı