KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FATİH EĞİTİM FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR VE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ ÖRGÜN ÖĞRETİM 3-B

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FATİH EĞİTİM FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR VE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ ÖRGÜN ÖĞRETİM 3-B"

Transkript

1 KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FATİH EĞİTİM FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR VE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ ÖRGÜN ÖĞRETİM 3-B İŞLETİM SİSTEMLERİ VE UYGULAMALARI DERS SORUMLUSU: Alper ŞİMŞEK GRUP ÜYELERİ: Mine Topdağı Suheda Yıldız Fidan Karak Canan Dost ÖDEV KONUSU: Sanal Makine Kurulumu Sanal Makine Üzerine Windows 8 Kurulumu Windows 8 İşletim Sistemi Özellikleri-İşlevleri-Güvenliği

2 SANAL MAKİNE KURULUMU Sanal makine kurulumu için Oracle Virtualbox, VMWare, Microsoft Virtual PC gibi programlar kullanılabilir. Bu programlarla kurulan sanal makineler sayesinde ile kendi işletim sistemimiz içerisinde sanal bir makine oluşturabilir bir veya daha fazla işletim sistemi kurabiliriz. Virtualbox' ın kendi sitesinden( bilgisayarınızda kullandığınız işletim sistemine uygun programı indirebilirsiniz. Aşağıda sanal makine ve sanal makine üzerine Windows 8 işletim sisteminin kurulumu anlatılacaktır. VİRTUALBOX SANAL MAKİNE KURULUMU Kurulumu başlatın ve "Next" butonuna tıklayıp devam ediniz. Programın kurulacağı yeri seçiniz ve işaretlenmiş Next butonuna tıklayınız. "Next" butonunu tıklayıp devam ediniz.

3 Bu adımdan sonra internet bağlantınız 1 saniyeliğine kopup geri gelecektir. "Yes" deyip devam ediniz. "Install" deyip kurulumu başlatınız. Bu aşamadan sonra aygıt yazılımlarını da yükleyiniz.

4 Sanal makine kuruldu. Şimdi Windows 8 kurulumu için sistem ayarlarını yapınız. Burada sistem adını istediğiniz şekilde yazabilirsiniz. İşletim sistemimizi Windows kurulacak işletim sistemini de Windows 8 seçip "Next" diyoruz. Sanal makinede kurulacak işletim sistemi için RAM ayarlaması yapılır. Sanal Sabit Disk Sürücüsü sıfırdan kurulacağı için Create Hard Drive seçeneğini bozmadan Create" butonuna tıklayınız.

5 Fixed Size" seçeneğini işaretlerseniz sanal makinenize ayırdığınız bellek alanlarının fazlası kullanılmaz. Kurulacak işletim sistemi için ayrılacak hard disk ayarlamasını yapınız. Sanal makine üzerine kurulacak işletim sisteminin çalışabilmesi için gerekli alanlar ayarlandı aşağıdaki görüntüden işletim sisteminizin özelliklerini görebilirsiniz.

6 "Start" butonuna tıklayıp işletim sistemi kurulumuna geçiniz. Kuracağınız işletim sisteminin "göz at" seçeneğiyle CD den, masaüstünden ya da bellekten bulup çalıştıralım. Windows 8 in CD den çalıştırma gibi bir zorunluluğu yok o yüzden aşağıda da görüldüğü gibi D sürücüsünden Windows 8 in kurulumunu tıklıyoruz. WİNDOWS 8 KURULUMU Windows 8 kurulumdaki açılış ekranı aşağıdaki gibidir.

7 Dil ve klavye seçeneğini seçiniz. Ekranda dil Türkçe, klavye Türkçe Q olarak belirlenmiştir. Kurulumu başlatıyoruz. Windows u etkinleştirmek için ürün anahtarını ister sanal klavyeyi kullanarak ister normal klavyeyle yazıp kuruluma devam ediyoruz.

8 Bu aşama dosyaların kurulum için hazırlandığı, özellik ve güncellemelerin yüklendiği kurulumun en uzun aşamasıdır. Kurulumun tamamlanması için sistem tekrar başlatılıyor. Kurulum tamamlandı ve artık işletim sisteminizi kişiselleştirme aşamasındasınız. Burada arka plan rengini seçebilirsiniz ve bilgisayarınıza isim verebilirsiniz.

9 Ayarlamaları ister elle ister otomatik olarak yapabilirsiniz. Ayarlamalar bittikten sonra bir Microsoft hesabı kullanarak ya da hesap kullanmadan oturum açabilirsiniz. Microsoft hesabınız yoksa buradan oluşturabilirsiniz.

10 Windows 8 sanal makine üzerine başarıyla kuruldu. Windows 8 özellikleri yenilikleri aşağıda anlatılacaktır. WİNDOWS 8 Sanal makine de Windows 8 kurarken karşılaşılan bir sorunla giriş yapalım. Sanal Makinenize Windows 8 kurarken eğer bu hatayı alıyorsanız.aşağıdaki adımları izlediğinizde bu sorun çözülüyor. Bilgisayarınızı yeniden başlatıp Bios Ayarlarınıza girmeniz gerekiyor ve buradan Advanced Altında Execute -Disable Bit Capability - Enable yapıyoruz.

11 NİÇİN WİNDOWS 8? Aslında Windows 7 nin geliştirilmiş bir versiyonu Başlangıç kısmını ve diğer ek özelliklerini kullanmadığınız zaman arayüz Windows 7 den pek de farklı değil. Hatta Windows 8 ile Windows 7 deki alışkanlıklarınıza devam edebilirsiniz. En güzel kısmı da bu! Hem Windows 7 destekli bilgisayarınızda hem de Windows 7 destekli yazılımlarınızla terfi edilebileceğini görmekteyiz. Kullanıcı kitlesinin mobil aygıtlara kayması nedeniyle Microsoft büyük bir kayıp yaşamıştır. Bunun üzerine yeni Windows 8 i piyasaya süren Microsoft, bu işletim sisteminin daha çok dokunmatik ekranlı tablet, PC gibi ürünlerde kullanılmasını amaçlamıştır. Windows 8 özellikleri de buna göre şekillenmiştir. METRO ARAYÜZ Windows 8 in en büyük farkı Metro ara yüzü özelliğinin olmasıdır. Masaüstü görünümünde ekranın sol alt köşesine tıkladığımızda Metro ara yüzünü açıyoruz.. Dokunmatik ekranlı cihazlar için üretilen bu uygulama sayesinde daha kolay geçiş sağlanabilme, menüler arasında ki ulaşımı kolaylaştırma amaçlanmıştır. Metro, henüz tamamlanmamış ve geliştirilmekte olan bir uygulama olmasına rağmen birçok kişi tarafından Windows 8 in Beta sürümünde kullanılmaktadır. Metro özelliği ile özgün ve esnek kullanım sunan Windows duyan birçok yazılım firması tarafından yeni uygulama ve programlar konusunda desteklemektedir. METRO ARAYÜZÜNDE PAROLA ÇİZME Açılışta parola koymak isteyip aklında tutamayanlar için yeni bir güvenlik yöntemi geliştirildi. İstenilen herhangi bir resim üzerine herhangi bir desen belirleyerek şifre tanımlanabilmekte. ( linkinden nasıl yapıldığını izleyebilirsiniz.

12 ARAMA YAPMA Arama yapmak istediğinizde Arama düğmesini kullanın. Buradan aşağıdakileri arayabilirsiniz: Kullanmakta olduğunuz uygulama (örneğin, Windows Mağazasında belirli bir uygulamayı bulabilirsiniz). Başka bir uygulama (örneğin, Internet Explorer ile web deki herhangi bir konuyu hızlıca arayabilirsiniz) Bilgisayarınızın tamamı (uygulama, ayar veya dosya bulma) Arama hakkında daha fazla bilgi almak için bkz, Windows da nasıl arama yapılır. BAŞLAT' I KULLANMA Önceki Windows sürümlerinin Başlat düğmesi ve menüsü yerine Başlangıç ekranı getirilmiştir. Başlangıç ekranı yeni ana üssünüzdür. Uygulamaları (hem Windows Mağazası'ndan indirdiğiniz uygulamalar hem de masaüstü uygulamaları), Web sitelerini, kişileri ve klasörleri açabilirsiniz. Ya da kutucuklara hızlı bir bakışla en son haber başlıklarına, güncelleştirmelere ve bilgilere ulaşabilirsiniz. Başlangıç ekranına geri dönmenin en hızlı yolları şunlardır: Dokunarak ekranınızın sağ kenarından çekme hareketi yapın ve ardından Başlat düğmesine dokunun. Fare ile işaretçiyi sol alt köşeye taşıyın. Başlangıç ekranı açıldığında köşeyi tıklayın. Klavye ile Windows logo tuşuna basın

13 MASAÜSTÜNE GEÇİŞ Masaüstünü kullanma Başlangıç ekranında Masaüstü seçeneğine dokunun veya tıklayın. Klavye kullanıyorsanız Windows logo tuşuna basın +D. Denetim Masası'nı şu şekilde açabilirsiniz: Ara düğmesini açın. Arama kutusuna Denetim Masası yazın, Uygulamalar seçeneğine dokunun veya tıklayın ve ardından sonuçlarda Denetim Masası seçeneğine dokunun veya tıklayın. Tek tek görevleri veya ayarları şu şekilde bulabilirsiniz. YARDIMA ULAŞMA Windows hakkında genel olarak veya belirli uygulamalar için yardım bulabilirsiniz. Şöyle: Masaüstünü kullanırken, Windows kullanma hakkında yardım bulabilirsiniz. Arama düğmesini açın, Help yazın ve ardından Yardım ve Destek öğesine dokunun veya tıklayın. Başlangıç ekranındayken öğeleri yeniden düzenleme ve Başlangıç ekranına ekleme hakkında yardım bulabilirsiniz. Ayarlar düğmesini açın ve ardından Yardım öğesine dokunun ya da tıklayın. Bir uygulamanın içine girdiğinizde, o uygulamayı kullanma ve özelleştirme hakkında bilgi alabilirsiniz. Ayarlar düğmesini açın ve ardından Yardım öğesine dokunun ya da tıklayın. (Bazı uygulamaların yardımı başka konumlarda olabilir, bu yüzden Ayarlar düğmesinde yardım bulamazsanız şirketin Web sitesine bakın.

14 BİLGİSAYARI KAPATMA Bilgisayarınızı kapatma veya sona erdirme Windows 8 ve Windows RT sürümünde bilgisayarınızı tamamen kapatmanıza hiç gerek yoktur; uyku moduna sokmanız yeterlidir. Bu modda çok az güç harcanır, bilgisayarınız daha hızlı başlar ve bıraktığınız yere hemen geri dönersiniz. Pil çok azaldığında Windows çalışmanızı otomatik olarak kaydedip bilgisayarı kapattığı için çalışmanızı kaybetmekle ilgili endişelenmeniz gerekmez. Birçok dizüstü bilgisayar ve tablet bilgisayar için uyku varsayılan kapatma modudur; bu nedenle tüm yapmanız gereken kapağı kapatmak ya da güç düğmesine basmaktır. Varsayılan mod değilse, bu ayarı değiştirebilirsiniz. Aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi güç seçeneğiyle bilgisayarınızı kapatabilirsiniz. METRO KULLANIMI Metro uyarıları Metro ara yüzünün yeni uyarıları da oldukça iyi görünüyor. Sağ üst köşede beliren uyarılar, işinizi bölmeyecek bir konumda görünüyor. Örneğin bir USB belleği taktığınızda ne yapmak istediğiniz soruluyor ve bir dahaki sefere bu isteğiniz otomatik olarak gerçekleştiriliyor. Metro uygulamalarını kapatmak mümkün Metro uygulamalarını görev yöneticisine başvurmadan kapatmak da mümkün. Uygulamayı ekranın üst kısmından en aşağı tarafa sürükleyerek küçük bir kare haline gelmesini bekleyip bırakmanız yeterli. ALT+F4 kısa yolu da aynı işlevi görüyor. Metro da sağa ve sola kayma Metro ara yüzünde sağa ve sola kaydırmayı farenizin çarkıyla veya alt tarafta bulunan kaydırma çubuğu yardımıyla yapıyorsunuz. Döşemeleri gruplar arasında taşırken, döşemeyi ekrana gelen dikey çubuğun üzerine sürüklediğinde yeni bir grup oluşturmuş oluyorsunuz. Döşemeniz, bu yeni grubun içerisine yerleşiyor.

15 Metro uygulamaları Tüketici ön izleme sürümü, e-posta, takvim, kişiler, mesajlaşma, fotoğraflar, sosyal ağlar, Bing Maps gibi temel uygulamalarla geliyor. Bu uygulamaların hepsi "ön izleme" olarak adlandırılıyor ve Windows 8'in final sürümünde gelecek uygulamaları tam anlamıyla temsil etmiyor. Kişiler uygulaması, Windows Phone'dakine benziyor ve Windows'u bağlantılandırdığınız tüm hizmetleri birleştiriyor. Arkadaşlarınızın kişi detaylarına ve son güncellemelerine tek tek bakabiliyor veya bağlı sosyal ağlarınızdaki güncellemelerin hepsine birden bakabiliyorsunuz. Posta uygulaması eskisinden daha iyi Posta uygulaması eskisinden daha iyi olsa da sadece Hotmail, Gmail ve Exchange hesaplarıyla çalışıyor. Hesaplar ve klasörler arasında geçiş yapmak kolay olsa da bir görüşme görünümü yok ve e-postaları işaretlemek veya istenmeyen olarak işaretlemek mümkün değil. Takvim uygulaması Takvim uygulaması da temiz ve hoş bir ara yüze sahip. Aylık, haftalık veya iki günlük görünümler arasında tercih yapıyorsunuz ve tüm takvimlerinizi bir arada gösteriyor. Randevularınızı hangi takvimde oluşturmak istediğinizi seçebiliyorsunuz. Mesajlaşma uygulaması Mesajlaşma uygulaması ise PC ekranını iyi bir şekilde kullanarak Facebook ve Windows Live'da birkaç konuşmayı aynı anda gösterebiliyor. Bu sırada kişileriniz hakkındaki detayları da görebiliyor, diğer hizmetlerde neler yaptıklarını inceleyebiliyorsunuz. Şu an sadece metinle sohbet edebiliyorsunuz. Ses ve videolu sohbet henüz yok.

16 Fotoğraflar uygulaması Fotoğraflar uygulaması PC'nizde ve SkyDrive, Facebook, Flick gibi hizmetlerdeki fotoğraflarınıza göz atmanızı sağlıyor. Resimler arasında kayabiliyor, uzaklaşarak onları küçük resimler halinde görebiliyor, slayt gösterisi yapabiliyor ve kilit ekranı resmi olarak ayarlayabiliyorsunuz. Dosya seçici ve oyunlar SkyDrive uygulaması gelene dek dosyalarımızı otomatik olarak eşitleyemeyeceğiz. Ancak Metro uygulaması yoluyla hangi dosyalarınızı karşıya yüklemek istediğinizi seçebiliyorsunuz. SkyDrive gibi dosya seçmenizi isteyen ve Metro seçicisini kullanan uygulamalar, işi bazen kolaylaştırırken bazen zorlaştırıyor. Resimler klasörüne baktığınızda tüm klasörlerin bir klasör olarak göründüğünü fark ediyorsunuz. Bu ise çok sayıda resminiz varsa işinizi zorlaştırabiliyor. Hesaplar ve uygulamalar Windows 8'de Windows Live hesabınızla oturum açtığınızda kişileriniz, takviminiz ve mesajlarınızı otomatik olarak almış oluyorsunuz. Facebook, Twitter, LinkedIn veya Flickr hesaplarınızı Windows Live ile bağladıysanız Windows 8, Facebook fotoğraflarınızı fotoğraflar uygulamasına ve Facebook arkadaşlarınızı Kişiler uygulamasına yerleştiriyor. Facebook sohbeti ise Mesajlaşma uygulamasında görüntüleniyor.

17 Uygulamalar arasında geçiş Uygulamalar arasında geçiş de artık çok daha kolay. Ekranın sol üst köşesinden istediğiniz uygulamaya geçmeniz veya uygulamayı yan pencerede göstermeniz hala mümkün. Ancak sonraki uygulama simgesi göründüğünde onu köşeye geri taşıyarak, dikey küçük resim listesini açabiliyorsunuz. Ekran klavyesinde yazmak ise artık daha kolay ve klavye tuşlarının dağılımı eskisinden daha iyi. Klavyenin boyutunu değiştirmeniz mümkün. Internet Explorer 10 Windows 8 ile birlikte tarayıcı olarak Internet Explorer 10 bizi karşılıyor. Gördüğüm kadarıyla Internet Explorer 9 un hızının ve basitliğinin ana unsur olarak sürdürüldüğü hatta daha da geliştirilerek daha hızlı ve kolay kullanım alanına sahip yepyeni bir tarayıcı bizi karşılıyor. Resimde de görebileceğiniz gibi bu arayüz içerisinde Internet Explorer ı açtığınız zaman farklı bir şekilde karşınıza çıkacak. Adres satırının alt kısımda konumlandırılması onu daha da farklı kılan bir özellik haline getiriyor.

18 GÜVENLİK Görselimizde görebileceğiniz aile güvenliği (Family Safety) seçenekleri arasında pek çok yeni kısıtlama bulunuyor. Örnek olarak çocuğunuz için bilgisayarında bir hesap açacağınızda girebileceği internet sitelerini, bilgisayarın başında oturabileceği maksimum süreyi, oynayabileceği oyunların yaş sınırını ya da kullanabileceği programları seçip sadece sizin istediğiniz şekilde kullanmasını sağlayabiliyorsunuz. Yeni Windows 8'de ağ üzerinden de yönetici olarak tanımladığınız bilgisayar üzerinden diğer bilgisayarları takip edebilecek ve bu yönetici bilgisayardan, diğer bilgisayarlar üzerine kısıtlamalar getirebileceksiniz. UEFI tabanlı güvenli başlatma (boot) özelliğini destekleyen tüm bilgisayarlarda Windows 8 in sağladığı önemli güvenlik özelliklerinden bir tanesi, ürün bilgisi ve ürün bilgisi güncellemelerinin tümünün güvenli bir şekilde yapılması olarak karşımıza çıkıyor. Bununla birlikte, zararlı yazılımların bilgisayar henüz başlatılırken çalışmasını engellemek amacıyla yalnızca imzası geçerli olan kodlar bu aşamada çalıştırılıyor. Windows Defender ı dizayn ederken, kullanıcı etkileşimini en aza indirme hedeflendi. Windows Defender alt tarafta koruma görevini yerine getirirken, yalnızca müdahalenize ihtiyaç duyduğu zamanlarda sizi rahatsız edecek. SmartScreen uygulama reputasyonu tarafından zararlı olarak nitelendirilen uygulamaların, sitelerin yüzde 95 ini çalıştırma dığını veya sildiğini göstermektedir. İnternet üzerinden veri indirmede tek yöntemin Internet Explorer olmadığının farkında olarak, internetten indirdiğiniz bir uygulamayı ilk çalıştırmanızda denetleyecek SmartScreen uygulama

19 reputasyonu teknolojisini Windows için devreye alındı. Windows 7 de, güvenilmeyen bir uygulama yüklerken yandaki gibi bir uyarı alınıyordu. Windows 8 de, SmartScreen sizi sadece reputasyonu doğrulanmamış, dolayısıyla tehdit içerme olasılığı yüksek bir uygulamayı ilk defa çalıştırırken aşağıdaki gibi uyaracak. Windows 8 de, reputasyon filtresine takılmayan uygulamalar için kullanıcı deneyimi oldukça basit olacak: Windows 7 deki uyarıya benzer bir uyarı görmeden, tıklayıp uygulamayı çalıştırabileceksiniz. Windows Defender Windows 8 de Eğer başka bir antivirüs çözümüne sahip değilseniz, Windows 8 sizleri Windows Defender ın gelişmiş versiyonu ile tehditlerden koruyacak. Windows Defender üzerinde yapılan son değişiklikler; virüsler, solucanlar, botlar ve rootkitler dahil olmak üzere sizi her türlü kötü amaçlı yazılımdan korumak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Windows Defender, Windows Update (Windows un güncelleştirme servisi) kullanarak en güncel ve genişletilmiş zararlı yazılım imza setlerini ve en son Microsoft zararlı yazılım tarama motorunu, Microsoft Kötü Amaçlı Yazılım Koruma Merkezi (MMPC) nden edinir. Genişletilmiş imza seti; sadece casus yazılımlar, reklam içerikli yazılımlar ve potansiyel istenmeyen yazılım imzalarını içeren önceki versiyonlara kıyasla, koruma anlamında önemli bir avantaj sağlamaktadır. Buna ek olarak, Windows Defender artık dosya sistemi filtrelemesi kullanarak tehditlere karşı gerçek zamanlı koruma ve algılama sağlıyor. WİNDOWS 8 de OLMAYANLAR Sırayla kaybedeceğimiz özelliklerden bahsedelim 1. Başlat Menüsü ve Başlat Butonu Windows un başarısındaki temel etkenlerden birisi elbette Windows 95 den beri bir gelenek haline gelmiş olan Başlat butonuydu. Windows 8 ile birlikte başlat menüsü karşımıza çıkmayacak ve önceki versiyonlarda başlat tuşunun yer aldığı kısma faremizi sürüklediğimizde karşımıza metro ara yüzüne açılan bir kutucuk çıkacak. 2. DVD Oynatma ve Windows Media Center YouTube ve diğer video servislerinin yaygınlaşması nedeniyle Microsoft Windows 8 içerisinde hazır DVD oynatma özelliklerini dahil etmeyecek. Elbette DVD sürücünüz varsa sürücünün yanında gelen veya başka satın aldığınız DVD oynatma yazılımlarını yine kullanma şansına sahip olacaksınız.

20 Windows Media Center da Pro versiyon dahil olmak üzere Windows 8 içerisinde yer almayacak. Bunun sebebinin düşük olan kullanıcı adetleri olduğu açıklandı. Haliyle Windows DVD Maker da bu sürümde yer almayacak. 3. Önceki Sürümler ve Windows Sistem Yedekleme Windows 7 de varsayılan olarak açık gelen dosyanın önceki sürümleri özelliği Windows 8 de kaldırılacak. Bunun yanında Windows un kendi yedekleme ve yeniden yükleme sistemi de tamamen ortadan kalkıyor. 4. Windows Update Masaüstü Bildirimleri Windows bundan sonra herhangi bir güncellemeyi indirmek istediğinde eskiden olduğu gibi size soracak ancak bu bildirim masaüstünde gözükmeyecek. Sadece giriş ve kullanıcı ekranlarında görüntülenecek bu güncelleme bildirimlerini eğer bilgisayara otomatik giriş seçeneğini açarsanız hiç görmemeniz bile muhtemel. Eminim ki bu özelliklerden bir veya birkaç tanesini hepimiz özleyecek ve eksikliğini hissedeceğiz. İlerleyen günlerde Windows 8 in getirdikleri götürdüklerini karşılayacak mı beraber göreceğiz. Eğer konu hakkında bildikleriniz varsa bizimle ve diğer kullanıcılarımızla paylaşmaktan da çekinmeyin. WİNDOWS 8 İLE GELEN YENİLİKLER Windows 8 ile iki oyun geliyor Pinball FX2 iyi görünse de açılış ekranlarında beklemek sıkıcı. Solitaire'nin temel sürümü ise farklı bir deste seçmenize izin vermiyor. Güncellenen IE10 Platform Preview'da kaydırmak ve yakınlaşmak/uzaklaşmak eskisinden daha akıcı. Ekranın herhangi bir yerine iki kez dokunarak yakınlaşmanız da mümkün oluyor. Ekranın sol tarafından ve sağ tarafından kaydırarak sayfalar arasında ileri ve geri gidebiliyorsunuz. Hızlı açılış: Windows 7'den birkaç kat hızlı açılan Windows 8'in boot süreci, 10 saniye bile sürmeyebiliyor. Ancak Windows 8'in final sürümde bu performansını koruyup korumadığını hep beraber göreceğiz. Sıfırlama ve yenileme: Windows 8'i baştan yükleme seçenekleri, artık eskisinden daha da kolay. Ev kullanıcıları PC'lerini sıfırlayabiliyor (tüm verileri silerek baştan yükleme) veya yenileyebiliyorlar (kişisel dosyaları ve metro uygulamalarını koruyarak yeniden yükleme). Kurumlar, sıfırlama özelliğini yönetici denetimine bağlayabilirken, yenilemeyi kullanıcıya bırakabiliyorlar. Windows to Go: Windows Server 8'deki bir seçenek olacak olan Windows to Go ile IT departmanları, kullanıcının yerel bilgilerini ve uygulamalarını bir USB bellek çubuğuna yükleyebilecek ve iş ortamını herhangi bir yerde oluşturmasına izin verebilecek. Not: Bu özellik tüketici sürümlerinde bulunmayacak. Uygulamaları yan yana çalıştırabilme: Metro arayüzünün eşsiz bir özelliği olan iki uygulamayı yan yana çalıştırabilme, şu an Android 4.0'da ve Apple ipad 2'de bile yok. Bu sayede örneğin bir videoyu seyrederken bir yandan web'de dolaşabileceğiz. Windows Store: Apple'ın Mac App Store'una benzeyen Windows mağazası, sadece güvenli uygulamaların indirilebildiği bir kaynak olacak. Şirketler ise çalışanları için mağaza kuralları getirebilecek.

21 Ribbon arayüzü: Office 2007 ile tanıştığımız ribbon araç çubukları, Windows 8'in Windows Gezgininde de kullanılıyor. Ribbon, Hyper-V gibi beklenmedik uygulamalarda da karşınıza çıkabiliyor. Wi-Fi Direct desteği: Android 4.0'da olduğu gibi Windows 8'de de router'a ihtiyaç duymadan iki Wi-Fi destekli cihazı birbirine bağlayabilecek, veri gönderebileceksiniz. Ancak teknolojinin tutup tutmayacağını şimdiden tahmin etmek zor görünüyor. NFC desteği: Mobil ödemelere ve kısa mesafede veri aktarımına izin veren NFC, Windows 8'de desteklenecek. Acak laptop'larda ne kadar işe yarayacağı ve teknolojinin veri transferinde yaygınlaşıp yaygınlaşmayacağı ise şimdilik bilinmiyor. Doğal ISO desteği: Windows 8'de ISO disk imaj dosyalarını bir disk sürücüsü olarak görebilmek için üçüncü parti bir uygarm işlemci desteği: Windows işletim sistemi, geleneksel olarak x86 tabanlı işlemcilerle çalışıyor. Enderle Group analisti Rob Enderle'ye göre Windows 8'de olacak ARM desteği, Microsoft için çok ince, uzun pil ömürlü tabletlerden oluşan yeni bir piyasa anlamına geliyor. Windows Live SkySrive entegrasyonu: Microsoft'a göre bulut depolama hizmeti SkyDrive, Windows 8 ile entegre olacak. Bu sayede Metro arayüzünde SkyDrive'daki fotoğraflarımızı görebileceğiz. Daha gelişmiş bulut özellikleri arayan kurumların ihtiyaçlarını ise Windows Azure karşılayacak. Hyper-V: Windows Server'da yer alan sanallaştırma aracı, Windows 8'de istemci sürümüyle beraber gelecek. Bu sayede son kullanıcılar, farklı işletim sistemlerini ve eski Windows sürümlerini bir sanal makine içerisinde çalıştırabilecekler. Windows 8'deki entegre sanallaştırma teknolojisi, VMware'i yaygın biçimde yüklemeyen şirketler için büyük kazanç olacak. Yenilenmiş Görev Yöneticisi: Windows 8'in en çok geliştirilen işlevlerinden biri de Görev Yöneticisi. Aracın varsayılan ekranı, artık sadece çalışan işlemlerin isimlerini gösterecek ve yanıt vermeyen işlemleri kolaylıkla görüp, sonlandırmamıza izin verecek. Uygulama yüklemeye gerek olmayacak. Format Atmak Tarihe Karıştı Çoğu kullanıcının en büyük sıkıntısı kullandığı cihaza Format atmaktır. Format nasıl atacağım?, Driver ları nasıl kuracağım? soruları çoğu zaman ben en iyisi bir bilgisayarcının yolunu tutayım la sonuçlanmıştır. Fakat Windows 8 yepyeni bir özellik ile karşımıza geliyor. Denetim masasındaki bu yeni özellik sayesinde bir tuşa basarak bilgisayarınızın ayarlarını sıfırlayabilir yada sisteminizi komple silip yeniden yükleyebilirsiniz. Size sadece dosyalarınızı yedeklemek kalıyor Arama sonuçları Bing e Arama ise artık içeriğe duyarlı. Aramayı seçtiğinizde Internet Explorer'da iseniz, arama sonuçlarınız öncelikle Bing'den geliyor. Giriş ekranında parmağınızı aşağıdan yukarıya kaydırdığınızda Tüm Uygulamalar görünümüne hızla geçebiliyorsunuz. Burada uygulamalar gruplara ayrılmış olarak, alfabetik bir biçimde gösteriliyor ve oldukça iyi görünüyor.

22 ÖZELLİKLER Dosya Kopyalama Bir yerden bir yere dosya kopyalamak her zaman yaptığım ve sıklıkla sıkıntı çektiğimiz durumlara sebebiyet vermiştir. Özellikle de büyük boyuta sahip dosyaları kopyalamak bazen işkence haline gelebilmekte. Bazı zamanlarda kopyalamayı iptal etmek zorunda bile kalmışızdır. Artık dosya kopyalarken; kopyalama veya taşıma işlemini PAUSE yani duraklatabilmemize olanak sağlayan bir işletim sistemi var karşımızda. Ayrıca dosya kopyalama ayrıntılarına baktığınız zaman bir grafik şeklinde dosya kopyalama işleminin durumunu da görebiliriz. APP Desteği ile Windows 8 in yeni başlangıç arayüzünde bir Twitter bir de Facebook aplikasyonları göreceksiniz. Facebook ve Twitter için yapılan bu aplikasyonlara erişim izni verdiğiniz zaman Facebook ve Twitter ın sitelerine girmek zorunda kalmayacaksınız. Tüm durum güncellemeleri, sizin profiliniz ve daha birçok işlev elinizin altında olacak. Facebook ve Twitter in ziyaretçi sayısında Windows 8 ile gözle görülür bir düşüş ortaya çıkabilir.

23 Live Servisleri Microsoft, Windows 8 ile birlikte Windows Live için daha aktif bir kullanım alanı sağlıyor. Live servislerinin müthiş bir şekilde potansiyele sahip olduğunu söylemek isterim. Aylık 500 milyon civarında kullanıcısı olan Microsoft Windows Live servisleri Windows 8 sayesinde, bütünleşebilmekte. Fakat görüntülü konuşma, anlık iletide dosya paylaşımı gibi özellikler yoktur. Yeni bir Mağaza doğuyor. Microsoft, Apple, Nokia ve Google ın uygulama mağazalarından sonra bu savaşta ben de varım diyerek Store isminde yeni bir uygulama mağazası getiriyor. Tabii ki bu mağaza Windows 8 ile karşımıza gelmekte. Windows 8 in hem tabletler, hem dizüstüler hem de masaüstü bilgisayarlar için destek vermiş olması bu mağazayı daha da önemli kılıyor. Düşünsenize Microsoft Store ile Yazılım geliştiriciler için yeni bir pazar ortaya çıkıyor ve bu pazarda Windows için uygulamalar geliştirilebilecek.

24 Çoklu monitörlerden daha fazlasını alın: Birden çok monitörünüz varsa görev çubuğunuzun diğer monitörünüze uzadığını fark etmişsinizdir. Ancak dahası da var. Win+PageUp klavye kısayolunu kullanarak şu anki uygulamayı soldaki monitöre, Win+PageDown ile sağdaki monitöre taşıyabilirsiniz. Daha hızlı ekran görüntüsü alın: Windows 8'de ekran görüntüsü almak için Print Screen'e basıp, bir görsel düzenleyici yazılım açıp, yapıştırıp kaydetmenize gerek yok. Win+Print Screen (veya tablette Win+Ses kısma tuşu) klavye kısayolunu kullanarak ekran görüntüsünü Resimler klasörüne PNG biçiminde kaydedebilirsiniz. Giriş ekranında uygulama grupları oluşturun: Giriş ekranında bazı uygulamaların farklı gruplara sahip olduğunu fark etmişsinizdir. Uygulamaların döşemesini boş bir alana sürükleyerek kendiniz de yeni bir grup oluşturabilirsiniz. Bir gruba isim vermek için sağ alttaki küçük düğmeye tıklayıp gruba sağ tıklayın. Windows Gezgini'nde simgeleri özelleştirin: Windows 8'de oluşturduğunuz yeni kitaplıklar için istediğiniz simgeyi seçebilirsiniz. Kitaplığa sağ tıklayın, Özellikler'e gidin. Simgeyi alttaki düğme yardımıyla seçebilirsiniz.

25 Gizli "Aero Lite"ı etkinleştirin: Windows 8'in test yapılarında "Aero Lite" adında Aero'nun saydamlık özelliklerinin bazılarını alan bir tema vardı. Windows 8'de bu tema görünmüyor, ancak onu Themes klasöründe bulmanız mümkün. Buradaki birkaç küçük ince ayarla onu Kişiselleştirme penceresinde tekrar görünür hale getirebilirsiniz. Arama çubuğundaki uygulamaları özelleştirin: Giriş ekranında arama yaptığınızda arama çubuğu altında bir uygulama listesi göreceksiniz. Bunların bir tanesine tıklayarak aynı terimi belirli bir uygulama içinde aratabilirsiniz. Peki bu listeyi değiştirebileceğinizi biliyor muydunuz? Charms çubuğunu açın (Win+C), Ayarlar'a tıklayın ve PC Ayarlarını Değiştir'e tıklayın. Sol taraftan Arama'ya tıklayın ve bu menüde görmek istemediğiniz uygulamaları kapatın. Otomatik bakım yapın: Windows 8, yazılım güncellemeleri, güvenlik taraması gibi bakım işlemlerini hergün çalıştıran yeni bir özelliğe sahip. Varsayılan olarak gece 3:00'de veya PC'niz boştayken çalıştırılan bu testlerin saatini Eylem Merkezi'nden değiştirebilirsiniz. Tüm uygulamaları (programlar) görme Başlangıç ekranında uygulama komutlarını açın ve ardından Tüm uygulamalar öğesine dokunun veya tıklayın. Klavye kullanıyorsanız ve uygulamanın adını biliyorsanız, Başlangıç ekranına giderek yazmaya başlayın. Bu işlem tüm uygulamalarınızı otomatik olarak arar. Uygulamaları yükleme Windows Mağazası'nı, DVD gibi medyaları kullanarak uygulama yükleyebilir ya da Internet'ten indirebilirsiniz. Uygulamalarınızdan ve Windows Mağazası'ndan en iyi şekilde faydalanmak için Microsoft hesabınızı bağladığınızdan emin olun. Tüm uygulamaları (programlar) görme Başlangıç ekranında uygulama komutlarını açın ve ardından Tüm uygulamalar öğesine dokunun veya tıklayın. Klavye kullanıyorsanız ve uygulamanın adını biliyorsanız, Başlangıç ekranına giderek yazmaya başlayın. Bu işlem tüm uygulamalarınızı otomatik olarak arar. Uygulamaları yükleme Windows Mağazası'nı, DVD gibi medyaları kullanarak uygulama yükleyebilir ya da Internet'ten indirebilirsiniz. Uygulamalarınızdan ve Windows Mağazası'ndan en iyi şekilde faydalanmak için Microsoft hesabınızı bağladığınızdan emin olun. Uygulamalardaki ayarları değiştirme Masaüstünde çalışmayan uygulamalar için önce uygulamayı, ardından Ayarlar düğmesini açın. Burada uygulamaya özgü ayarları bulabilir ve tercihleri değiştirme, yardım bulma ve hesap ekleme gibi işlemler yapabilirsiniz. Ayrıca sayfanın altında ses düzeyi, parlaklık ve kapatma gibi genel bilgisayar ayarlarını bulabilirsiniz.

26 Uygulamayı kapatma Windows Mağazası'ndan yüklediğiniz uygulamalar bilgisayarınızı yavaşlatmaz, bu yüzden bunları kapatmanız gerekmez. Uygulamayı kullanmadığınızda Windows uygulamayı arka planda çalışır olarak bırakır ve bir süre sonra kapatır. İşiniz bittiğinde, özellikle bilgisayarınızı kapatmadan önce masaüstü uygulamalarını kapatmak iyi olacaktır. Kullanmakta olduğunuz bir uygulamayı şu şekilde kapatabilirsiniz: Dokunarak, parmağınızı kaldırmadan sol kenardan içeri çekin ve ardından uygulamayı sol kenara geri itin. En son kullandığınız uygulamaları ve Başlangıç ekranını görürsünüz. Kapatmak istediğiniz uygulamayı listeden ekranın altına sürükleyin. Fare ile, işaretçinizi sol üst köşeye götürün ve ardından sol kenardan aşağıya taşıyın. En son kullandığınız uygulamaları ve Başlangıç ekranını görürsünüz. Kapatmak istediğiniz uygulamayı sağ tıklayın ve ardından Kapat'ı seçin. EK ÖZELLİKLER Başlıca yeni özelliklerden bahsedecek olursak; Windows 8, birçok program kipini ve driver'ını bünyesinde bulunduran bir sistem olarak karşımıza çıkmaktadır.windows Vista'da başlayan ve Windows 7 ile nispeten çözülen yavaşlık problemi Windows 8'de tamamen giderilmekte ve yeni versiyon ile birlikte birçok ara yüz değişikliği bu yavaşlıkları ortadan kaldırmaktadır.windows 8'in güvenlik anlamında çok büyük değişiklikleri olmuştur. Güvenlik kontrolü adı altında süre kısıtmalası ve oturum açma sınırlamaları da gelen yenilikler arasındadır. Windows 8 aynı zamanda bir yönetim sistemi olarak da karşımıza çıkıyor. Ağ merkezindeki büyük değişiklikler sonucu sizin ağınızda bulunan bilgisayarları denetleme, kısıtlama ve yetkilendirme gibi yeni özelliklerde eklenmiştir. WİNDOWS 8 SİSTEM GEREKSİNİMLERİ İşlemci:32 bit için 1,64 bit için 2 ghz ve üzeri işlemci Ram:32 bit için 1 64 bit için 2 ve üzeri ram

GOOGLE DRİVE KULLANARAK FORM OLUŞTURMA

GOOGLE DRİVE KULLANARAK FORM OLUŞTURMA GOOGLE DRİVE KULLANARAK FORM OLUŞTURMA Google Docs yani Google Dokümanlar hizmeti bir süre önce Google Drive adlı bulut depolama hizmetinin içerisine alındı ve çok daha gelişerek yoluna devam etti. Google

Detaylı

İşletim Sistemi Nedir?

İşletim Sistemi Nedir? İşletim Sistemi Nedir? İşletim sistemi, bilgisayar açılırken hafızaya yüklenen, bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten ve çeşitli uygulama yazılımları için hizmet sağlayan genel amaçlı bir yazılımdır.

Detaylı

ZİRVEDRİVE IOS YAZILIMI KULLANIM KILAVUZU

ZİRVEDRİVE IOS YAZILIMI KULLANIM KILAVUZU ZİRVEDRİVE IOS YAZILIMI KULLANIM KILAVUZU Kullanıcı Girişi: Giriş ekranınd sisteme giriş yapılır. dan kullanıcı adı ve şifre bilgileri girilip giriş butonuna basılarak Sistem Ekranı: 4 2 1 2 3 Klasörler

Detaylı

İçindekiler. Akıllı Tahta Uygulaması (ATU) Kullanma Kılavuzu. İçindekiler. Bölüm 1: Uygulama Hakkında Genel bilgi 2

İçindekiler. Akıllı Tahta Uygulaması (ATU) Kullanma Kılavuzu. İçindekiler. Bölüm 1: Uygulama Hakkında Genel bilgi 2 İçindekiler 1 İçindekiler Bölüm 1: Uygulama Hakkında Genel bilgi 2 Bölüm 2: Akıllı Tahta Uygulamasının Yüklenmesi Akıllı Tahta Uygulaması nı yükleme 3 Akıllı Tahta Uygulaması nı kaldırma 3 Akıllı Tahta

Detaylı

MEB E-Posta Hizmetleri ve Outlook Programı

MEB E-Posta Hizmetleri ve Outlook Programı MEB E-Posta Hizmetleri ve Outlook Programı İçindekiler Bakanlık E-Posta Hizmetleri ve Sistem Ara yüzü E-posta Hizmetlerinin Outlook Programına Bağlanması Outlook 2010 Kullanımına ilişkin temel bilgiler

Detaylı

Ek Uygulama 1: Windows 7 Güncelleme İşlemleri

Ek Uygulama 1: Windows 7 Güncelleme İşlemleri Ek Uygulama 1: Windows 7 Güncelleme İşlemleri Windows 7 Denetim Masası ndan (1) ve (2) numaralı ekranlardaki kırmızı işaretli komutları kullanarak işletim sisteminin güncelleştirme paketlerini denetleyerek

Detaylı

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU Üniversitemiz Webmail servisi yenilenmiş olup Roundcube webmail üzerinden servis vermeye başlamıştır. Daha önce kullanılan SquirrelMail servisi https://oldwebmail.cankaya.edu.tr/

Detaylı

Windows 8.1 Güncelleştirmesi Adım Adım Kılavuzu

Windows 8.1 Güncelleştirmesi Adım Adım Kılavuzu Windows 8.1 Güncelleştirmesi Adım Adım Kılavuzu Windows 8.1 Yükleme ve Güncelleştirme BIOS yazılımını, uygulamaları, sürücüleri güncelleştirme ve Windows Update'i çalıştırma Yükleme türünü seçme Windows

Detaylı

Hızlı Başlangıç: Anlık mesajlaşma ve iletişim durum bilgisi

Hızlı Başlangıç: Anlık mesajlaşma ve iletişim durum bilgisi Hızlı Başlangıç: Anlık mesajlaşma ve iletişim durum bilgisi Bu Hızlı Başlangıç kılavuzu Microsoft Lync 2010 iletişim yazılımını kullanarak iletişim kurmanın temellerini anlatmaktadır. Ayrıca, Lync 2010

Detaylı

Windows 7 or 2 GB 2 GHz Mac OS GB 1 GHz Intel. Placement Tests. English for Success Teacher Training

Windows 7 or 2 GB 2 GHz Mac OS GB 1 GHz Intel. Placement Tests. English for Success Teacher Training DynEd Sistem Gereksinimleri DynEd yazılımlarını kullanabilmek için bilgisayarınız aşağıdaki özelliklere sahip olmalıdır: İşletim Sistemine göre en az bellek ve ana işlemci hızı: İşletim Sistemi Bellek

Detaylı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sürüm 1.0 Aralık 2015

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sürüm 1.0 Aralık 2015 y Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sürüm 1.0 Aralık 2015 Bulut Depolama, genel bir terimle "dosya barındırma" hizmeti sunan bir yazılım sistemidir. Bu hizmet sayesinde önemli dosyalarınızı yedekleyebilir veya

Detaylı

Touchstone Kisisel-Egitim Sürümü Level 2 DVD-ROM ve Video DVD talimatlari ve bilinen teknik konulari

Touchstone Kisisel-Egitim Sürümü Level 2 DVD-ROM ve Video DVD talimatlari ve bilinen teknik konulari Touchstone Kisisel-Egitim Sürümü Level 2 DVD-ROM ve Video DVD talimatlari ve bilinen teknik konulari DVD-ROM u kullanma Touchstone Self Study DVD-ROM Kopyasını iki şekilde çalıştırabilirsiniz: 1. Programı

Detaylı

Windows İşletim Sistemi

Windows İşletim Sistemi Windows İşletim Sistemi Bilgisayar (Özellikler) Bilgisayarınızın özelliklerini görüntülemek için : Masaüstünde Bilgisayar simgesine sağ tıklayarak Özellikler e tıklayın. Çıkan pencerede bilgisayarınızda

Detaylı

Windows Grup İlkesi Düzenleyici

Windows Grup İlkesi Düzenleyici Windows Grup İlkesi Düzenleyici Microsoft Windows ta kullanıcı ve bilgisayar grupları için kullanıcı ve bilgisayar yapılandırmaları tanımlamak üzere Grup İlkesi kullanılır. Grup ilkesi Microsoft Yönetim

Detaylı

2000 de Programlarla Çalışmalar

2000 de Programlarla Çalışmalar Windows 2000 de Programlarla Çalışmalar 24 3 Windows 2000 de Programlarla Çalışmalar Programları Başlatmak Programları başlat menüsünü kullanarak, başlatmak istediğiniz programın simgesini çift tıklayarak

Detaylı

BEUN VPN Hizmeti. VPN Nedir?

BEUN VPN Hizmeti. VPN Nedir? BEUN VPN Hizmeti VPN Nedir? VPN, Virtual Private Network, yani Sanal Özel Ağ ın kısaltılmasıdır. VPN, İnternet gibi halka açık telekomünikasyon altyapılarını kullanarak kullanıcılar veya uzak ofisleri

Detaylı

NPratik Yazılım Kurulum Kılavuzu. Yedekleme İşlemi

NPratik Yazılım Kurulum Kılavuzu. Yedekleme İşlemi NPratik Yazılım Kurulum Kılavuzu Herhangi bir neden ile bilgisayarınızı formatlamadan önce NPratik Yazılım Verilerinizi yedeklemeniz gerekmektedir. Programı ilk defa kuruyorsanız NPratik Yazılım Kurulum

Detaylı

ZİRVEDRİVEWEB YAZILIMI KULLANIM KILAVUZU

ZİRVEDRİVEWEB YAZILIMI KULLANIM KILAVUZU ZİRVEDRİVEWEB YAZILIMI KULLANIM KILAVUZU Kullanıcı Girişi:Giriş ekranınd dan kullanıcı adı ve şifre bilgileri girilip giriş butonuna basılaraksisteme giriş yapılır. Sistem Ekranı: 4 2 Klasörler Dosyalar

Detaylı

TOSHIBA Windows PC'nizi veya Tabletinizi Windows 10'a Yükseltme

TOSHIBA Windows PC'nizi veya Tabletinizi Windows 10'a Yükseltme TOSHIBA Windows PC'nizi veya Tabletinizi Windows 10'a Yükseltme Sayın Müşterimiz, Bu belgedeki bilgiler Windows 7 veya Windows 8.x önyüklenmiş belirli TOSHIBA Windows PC veya Tabletlerinizi Windows 10'a

Detaylı

Temel Bilgisayar kullanımı

Temel Bilgisayar kullanımı Temel Bilgisayar kullanımı Bu kısımda öğreneceğimiz bilgiler Bilgisayarı Açma Kapama Bilgisayarı yeniden başlatma Yanıt vermeyen programı kapatma Masaüstü ekranını tanıyalım Bilgisayarı Açma Reset Güç

Detaylı

Temel Bilgi Teknlolojileri 1. Ders notları 5. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017

Temel Bilgi Teknlolojileri 1. Ders notları 5. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Temel Bilgi Teknlolojileri 1 Ders notları 5 Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Windows işletim sistemi Kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak, yazılımları çalıştırmak, komut vermek

Detaylı

ADIM I: Sanal Disk Oluşturmak

ADIM I: Sanal Disk Oluşturmak ADIM I: Sanal Disk Oluşturmak 1- Programı çalıştırın ve sol üstteki New(Yeni) butonuna tıklayın. 2- Next butonuna tıklayın. 3-Sanal makinenize bir isim verin ve misafir işletim sisteminiz seçeneğini, 64

Detaylı

e-imzatr Kurulum Klavuzu

e-imzatr Kurulum Klavuzu e-imzatr Kurulum Klavuzu Sürüm 0.0.1 1 İçindekiler İşletim Sistemi Sistem Türü Öğrenme Java yükleme Akis Kurulum Kart Okuyucu Sürücü Kurulum Kullanıcı Doğrulama 2 İşletim Sistemi Sistem Türü Öğrenme Bu

Detaylı

EBA Dosya Uygulaması Kullanıcı Kılavuzu ( W eb)

EBA Dosya Uygulaması Kullanıcı Kılavuzu ( W eb) EBA Dosya Uygulaması Kullanıcı Kılavuzu ( W eb) İçindekiler EBA Dosya Nedir?... 1 Kimler kullanabilir?... 2 Uygulama Ne işe Yarar?... 2 Sisteme internet üzerinden giriş nasıl yapılır?... 2 Yeni bir klasör

Detaylı

http://www.microsoft.com/visualstudio/eng/downloads

http://www.microsoft.com/visualstudio/eng/downloads Visual Studio 2012'nin kurulumunu, Visual Studio'nun kullanımını ve Windows Store'da basit bir proje hazırlanmasını anlatacağım. Hepsinden önce Visual Studio ortamından biraz bahsedelim. Visual Studio

Detaylı

Ağınız üzerinde tarama yapmak için Web Hizmetleri'ni kullanma (Windows Vista SP2 veya üzeri, Windows 7 ve Windows 8)

Ağınız üzerinde tarama yapmak için Web Hizmetleri'ni kullanma (Windows Vista SP2 veya üzeri, Windows 7 ve Windows 8) Ağınız üzerinde tarama yapmak için Web Hizmetleri'ni kullanma (Windows Vista SP2 veya üzeri, Windows 7 ve Windows 8) Web Hizmetleri protokolü, Windows Vista (SP2 veya üstü), Windows 7 ve Windows 8 kullanıcılarının,

Detaylı

Windows 8.1 Yükseltme Kılavuzu

Windows 8.1 Yükseltme Kılavuzu Windows 8.1 Yükseltme Kılavuzu Gereksinimler Windows 8 işletim sisteminizin en son güncelleştirmelerinin yapılmış olması gerekmektedir. İnternet Bağlantısı olması gerekmektedir. Windows 8.1 işletim sistemi

Detaylı

Kurulum (Windows)...3

Kurulum (Windows)...3 Kurulum (Windows)...3 1. StarBoard Software Kurulumu...4 1.1 Sistem Gereksinimleri...4 1.2 Kurulumu Başlatma...5 1.3 Windows Media Encoder Kurulumu (Yalnızca Windows XP/Vista)...6 1.4 Kurulumu Sonlandırma...6

Detaylı

ecyber Kullanıcı Kılavuzu 1 / 1 1. ecyber hakkında... 1 2. Sistem gereksinimleri:... 2 Donanım:... 2 Yazılım:... 2 3. Kullanım Rehberi...

ecyber Kullanıcı Kılavuzu 1 / 1 1. ecyber hakkında... 1 2. Sistem gereksinimleri:... 2 Donanım:... 2 Yazılım:... 2 3. Kullanım Rehberi... ecyber Kullanıcı Kılavuzu 1 / 1 1. ecyber hakkında... 1 2. Sistem gereksinimleri:... 2 Donanım:... 2 Yazılım:... 2 3. Kullanım Rehberi... 3 İndirme... 3 Sunucu yazılım kurulumu... 3 Kurulum sayfası çıkacaktır...

Detaylı

Bu kılavuzda çoğu modelde ortak olan özellikler anlatılmaktadır. Bazı özellikler bilgisayarınızda olmayabilir.

Bu kılavuzda çoğu modelde ortak olan özellikler anlatılmaktadır. Bazı özellikler bilgisayarınızda olmayabilir. Buradan Başlayın Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows, Microsoft Corporation kuruluşunun ABD'de tescilli ticari markasıdır. Bu belgede yer alan bilgiler önceden haber verilmeksizin

Detaylı

WINDOWS 7. Tekno-K@mp Eğitim ID 98 2/4 (Normal Seviye Kullanıcı) Tekno-K@mp Konu ID 34223. Windows 7 Hakkında Genel Bilgi Ek Bilgi -

WINDOWS 7. Tekno-K@mp Eğitim ID 98 2/4 (Normal Seviye Kullanıcı) Tekno-K@mp Konu ID 34223. Windows 7 Hakkında Genel Bilgi Ek Bilgi - WINDOWS 7 Tekno-K@mp Eğitim ID 98 Seviye 2/4 (Normal Seviye Kullanıcı) Tekno-K@mp Konu ID 34223 Ana Kategori İşletim Sistemleri Alt Kategori Giriş Konu Windows 7 Hakkında Genel Bilgi Ek Bilgi - GENEL BİLGİSAYAR

Detaylı

JOBCONTROL KURULUMU. 2 numaralı görüntüde kırmızı daire içerisine alınmış kısımda, bilgisayarınızın kaç bit olduğunu görebilirsiniz.

JOBCONTROL KURULUMU. 2 numaralı görüntüde kırmızı daire içerisine alınmış kısımda, bilgisayarınızın kaç bit olduğunu görebilirsiniz. JOBCONTROL KURULUMU JobControl kurulumu için, Windows işletim sistemi yüklü bir bilgisayara ihtiyaç vardır. Program kurulumundan önce, işletim sisteminizin 32 bit mi yoksa 64 bit mi olduğunu tespit etmeniz

Detaylı

AutoCAD 2011 Kurulumu

AutoCAD 2011 Kurulumu AutoCAD 2011 Kurulumu AutoCAD Installation Wizard Kurulum için AutoCAD 2011 DVD sini sürücüye yerleştirdiğinizde, DVD-ROM un içeriğinin okunduğunu belirten Setup Initialization penceresinden sonra, karşınıza

Detaylı

Yükleme kılavuzu Fiery Extended Applications 4.2 ile Command WorkStation 5.6

Yükleme kılavuzu Fiery Extended Applications 4.2 ile Command WorkStation 5.6 Yükleme kılavuzu Fiery Extended Applications 4.2 ile Command WorkStation 5.6 Fiery Extended Applications Package (FEA) v4.2 Fiery Server ile ilişkili görevleri gerçekleştirmek için Fiery uygulamalarını

Detaylı

WINDOWS 7. Enformatik Bölümü

WINDOWS 7. Enformatik Bölümü 2015 Bandırma Onyedı Eylül Üniversitesi Gönen Meslek Yüksekokulu WINDOWS 7 1 İÇERİK Giriş Sürümler Sürüm Karşılaştırmaları Masaüstü Görev çubuğu Başlat menüsü Pencere Yapısı Pencereler Arası Geçiş ve Boyutlandırma

Detaylı

e-imzatr Kurulum Klavuzu

e-imzatr Kurulum Klavuzu e-imzatr Kurulum Klavuzu Sürüm 0.0.1 İçindekiler İşletim Sistemi Sistem Türü Öğrenme Java yükleme Akis Kurulum Kullanıcı Doğrulama İşletim Sistemi Sistem Türü Öğrenme Bu başlıkta bilgisayarımızın mevcut

Detaylı

Harita Güncelleme MODEL. - Model ; DAİİCHİ üniteye sahip olan TÜM modeller PROSEDÜR. 1. Öncelikle bilgisayarınızdan

Harita Güncelleme MODEL. - Model ; DAİİCHİ üniteye sahip olan TÜM modeller PROSEDÜR. 1. Öncelikle bilgisayarınızdan Harita Güncelleme Bu broşür DAİİCHİ marka Navigasyon ünitesine sahip olan Hyundai modellerimizin, Navigasyon programındaki haritanın güncelleme işleminin nasıl yapılacağı konusunda bilgilendirme amacıyla

Detaylı

Katılımcı Portalı Kullanım Kılavuzu yatırımınızdan daha fazlasını almak için en etkili araç

Katılımcı Portalı Kullanım Kılavuzu yatırımınızdan daha fazlasını almak için en etkili araç Katılımcı Portalı Kullanım Kılavuzu yatırımınızdan daha fazlasını almak için en etkili araç Rakiplerinizden bir adım önde olun Profiliniz ile dikkat çekin Performansınızı ölçün İçerik Oturumunuzu açın

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI DERS NOTLARI Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders Notları-

Detaylı

WINDOWS 7 KURULUMU ve KURULUM ÖNCESİ İŞLEMLER

WINDOWS 7 KURULUMU ve KURULUM ÖNCESİ İŞLEMLER WINDOWS 7 KURULUMU ve KURULUM ÖNCESİ İŞLEMLER Bu yazımızda Windows 7 işletim sisteminin kurulumunu anlatacağım.ancak kurulumdan önce bilmemiz gereken kurulum gereksinimleri,windows 7 sürümleri konularına

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu Güvenli erişim, paylaşım ve dosya depolama sayesinde her yerde daha fazlasını yapın. Office 365 aboneliğinizde oturum açın ve uygulama başlatıcıdan SharePoint'i seçin. Arama Siteler,

Detaylı

Windows 7 Format Atma ve Kurulumu (Resimli Anlatım)

Windows 7 Format Atma ve Kurulumu (Resimli Anlatım) www.anasayfa.xyz Kasım 1, 2015 Windows 7 Format Atma ve Kurulumu (Resimli Anlatım) by www.anasayfa.xyz Bu yazımda windows 7 format atma işlemini detaylı bir şekilde anlatacağım. Ben format işlemini tüm

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ KABLOSUZ AĞ ERİŞİM SİSTEMİ KABLOSUZ AĞ İÇİN 802.1X YÜKLEME VE YAPILANDIRMA TALİMATLARI (WINDOWS VISTA SÜRÜMLERİ İÇİN)

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ KABLOSUZ AĞ ERİŞİM SİSTEMİ KABLOSUZ AĞ İÇİN 802.1X YÜKLEME VE YAPILANDIRMA TALİMATLARI (WINDOWS VISTA SÜRÜMLERİ İÇİN) HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ KABLOSUZ AĞ ERİŞİM SİSTEMİ KABLOSUZ AĞ İÇİN 802.1X YÜKLEME VE YAPILANDIRMA TALİMATLARI (WINDOWS VISTA SÜRÜMLERİ İÇİN) 1. Secure W2 İstemci Programını Yükleme: Bilgisayarınıza istemciyi

Detaylı

Poly Pad C504. Anafen Uygulamaları İndirme - kullanma

Poly Pad C504. Anafen Uygulamaları İndirme - kullanma Poly Pad C504 Anafen Uygulamaları İndirme - kullanma PolyPad C504 model tabletinizi ilk açtığınızda karşınıza çıkacak ekran görüntüsü yukarıdaki gibi olacaktır. Sistem ilk defa açıldığı için yapmanız gereken

Detaylı

Hızlı Kurulum ve Yapılandırma Kılavuzu

Hızlı Kurulum ve Yapılandırma Kılavuzu Hızlı Kurulum ve Yapılandırma Kılavuzu İçindekiler SPX Özellikleri... 2 SPX Kurulum... 3 Hedef Oluşturma... 9 Yeni Görev Oluşturma... 12 Görüntü Zinciri Tarayıcısı... 15 Eposta Bildirimi Oluşturma... 16

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI DERS NOTLARI Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders Notları-

Detaylı

Microsoft Word 2010 ara yüzündeki bölümler aşağıda gösterilmiştir.

Microsoft Word 2010 ara yüzündeki bölümler aşağıda gösterilmiştir. Başlangıç Bu dersin amacı, öğrencilerin çalışma hayatlarında Microsoft Word programını daha etkili ve verimli kullanmalarını sağlamak ve karşılaştıkları sorunların çözümlerine ulaşma konusunda deneyim

Detaylı

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar Bilgi Teknolojileri ve Uygulamalarına Giriş Dersin Konusu ve Amaçları: Bu dersin amacı daha önce bilgisayar ve bilgi teknolojileri alanında herhangi bir bilgi ve/veya deneyime sahip olmayan öğrenciye bilgi

Detaylı

Windows 2000 veya XP kurarken dosya sistemini seçmeniz gerekir. Ya FAT32 dosya sistemini kullanırsınız ya da NTFS.

Windows 2000 veya XP kurarken dosya sistemini seçmeniz gerekir. Ya FAT32 dosya sistemini kullanırsınız ya da NTFS. Windows 2000 veya XP kurarken dosya sistemini seçmeniz gerekir. Ya FAT32 dosya sistemini kullanırsınız ya da NTFS. NTFS'nin FAT32'ye göre sağladığı bir çok avantajı vardır. Diski daha verimli kullanır.

Detaylı

expomed & labtechmed Fuarları Katılımcı Portalı Kullanım Kılavuzu

expomed & labtechmed Fuarları Katılımcı Portalı Kullanım Kılavuzu expomed & labtechmed Fuarları Katılımcı Portalı Kullanım Kılavuzu Yatırımınızdan daha fazlasını almanın en etkin aracı Firma profilinizle alıcıları cezp edin, performansınızı ölçün. Index Oturumunuzu açın

Detaylı

Mac OS İşletim Sisteminde MetaTrader4 Kurulumu

Mac OS İşletim Sisteminde MetaTrader4 Kurulumu forex apple http://repository.playonmac.com/playonmac/playonmac_4.2.2.dmg Linkine tıklayarak ya da Playonmac.com adresinden download sekmesine tıklıyoruz. Görüntüle işaretli olan dosyayı bilgisayarımıza

Detaylı

KULLANIM KILAVUZU Türkçe Versiyon, V7.38

KULLANIM KILAVUZU Türkçe Versiyon, V7.38 KULLANIM KILAVUZU Türkçe Versiyon, V7.38 HDD PROTEK Koruma Yazılımını kurmadan önce, kurulum sırasında meydana gelebilecek olası hataları gidermeniz ve Yazılımı doğru kurmanız için lütfen bu kitapçığı

Detaylı

ENFORMATİK Dersin Amacı

ENFORMATİK Dersin Amacı ENFORMATİK - 2015 Dersin Amacı Bilgisayar ve donanımlarını tanıtmak, Temel bilgi teknolojisi kavramlarını ve uygulamalarını tanıtmak, İşletim sistemini etkin bir şekilde kullanmak, İnternet ve İnternet

Detaylı

Çalınan Laptopuzunun Peşini Bırakmayın!..

Çalınan Laptopuzunun Peşini Bırakmayın!.. On5yirmi5.com Çalınan Laptopuzunun Peşini Bırakmayın!.. Laptop'unuz mu çalındı? İşte onu izlemenin ve hırsız bezdirmenin en pratik yolu... Yayın Tarihi : 21 Aralık 2011 Çarşamba (oluşturma : 10/2/2015)

Detaylı

TURKCELL MaxiPLUS 5. Hızlı Başlangıç Kılavuzu

TURKCELL MaxiPLUS 5. Hızlı Başlangıç Kılavuzu TURKCELL MaxiPLUS 5 Hızlı Başlangıç Kılavuzu Telefona Genel Bakış Güç Tuşu Kulaklık LED Gösterge Şarj/ USB Girişi Dokunmatik Ekran Ana Ekran Tuşu Arama Tuşu Menü Tuşu Geri Tuşu Kulaklık Girişi Ses Tuşları

Detaylı

HALI SÜPÜRMEK UYGULAMASI KULLANIM KILAVUZU ÖĞRETMENLER VE VELİLER İÇİN

HALI SÜPÜRMEK UYGULAMASI KULLANIM KILAVUZU ÖĞRETMENLER VE VELİLER İÇİN HALI SÜPÜRMEK UYGULAMASI KULLANIM KILAVUZU ÖĞRETMENLER VE VELİLER İÇİN İçindekiler 1. Uygulamanın Tanıtımı... 2 1.1 Uygulamanın Amacı;... 2 1.2 Kullanım Alanları;... 3 2 Kullanımı;... 3 3 Uygulamayı İndirmek...

Detaylı

AKADEMİK LMS Web Tabanlı Uzaktan Eğitim Genel Bilgi ve Ders Aktivitelerine Erişim Öğrenci Kullanım Kılavuzu

AKADEMİK LMS Web Tabanlı Uzaktan Eğitim Genel Bilgi ve Ders Aktivitelerine Erişim Öğrenci Kullanım Kılavuzu AKADEMİK LMS Web Tabanlı Uzaktan Eğitim Genel Bilgi ve Ders Aktivitelerine Erişim Öğrenci Kullanım Kılavuzu ÖNSÖZ Akademik LMS (ALMS), Türkiye'deki yüksek öğrenim kurumlarının ihtiyaçlarını karşılamak

Detaylı

Microsoft Office Kurulumu 2012-09-12 Sürüm 2.1

Microsoft Office Kurulumu 2012-09-12 Sürüm 2.1 Microsoft Office Kurulumu 2012-09-12 Sürüm 2.1 İÇİNDEKİLER Microsoft Office Kurulumu... 2 Kurulum Öncesİ Bİlgİsİ... 2 Microsoft Office Kurulumu... 3 Başlarken... 7 Daha Fazla Yardım mı Gerekiyor?... 7

Detaylı

OTOsuite. Kurulum Kılavuzu. Türk

OTOsuite. Kurulum Kılavuzu. Türk OTOsuite Kurulum Kılavuzu Türk Bu belgede, DVD'den, flaş diskten veya sıkıştırılmış dosyadan OTOsuite yazılımını nasıl kuracağınızı açıklanır. Sistem gereksinimleri 1,5 GHz işlemci veya üzeri (2 GHz önerilir)

Detaylı

EĞİTMENLER İÇİN UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ (MOODLE) eders.giresun.edu.tr KULLANIM KILAVUZU

EĞİTMENLER İÇİN UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ (MOODLE) eders.giresun.edu.tr KULLANIM KILAVUZU EĞİTMENLER İÇİN UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ (MOODLE) eders.giresun.edu.tr KULLANIM KILAVUZU İçindekiler Sisteme Giriş Yapma... 2 Sanal Ders Oluşturma... 3 Sisteme Materyal Yükleme... 13 Sisteme Sanal Ders Videosunu

Detaylı

KONU: İşletim Sistemleri I - Ms-Dos İşletim Sistemi SORULAR

KONU: İşletim Sistemleri I - Ms-Dos İşletim Sistemi SORULAR KONU: İşletim Sistemleri I - Ms-Dos İşletim Sistemi Aşağıdakileri MS-DOS işletim sistemi uygulamalarını bilgisayarınızda yapınız ve nasıl yaptığınızı (hangi komutları nasıl kullandığınızı) boş bırakılan

Detaylı

1 OTOMASYON DÖNÜŞÜM İŞLEMLERİ

1  OTOMASYON DÖNÜŞÜM İŞLEMLERİ 1 www.mepsan.com.tr OTOMASYON DÖNÜŞÜM İŞLEMLERİ 2 www.mepsan.com.tr İÇİNDEKİLER 1. Sistem Gereksinimleri 2. Flash Bellek Sıfırlama 3. Flash Belleğe Sistem Yükleme 4. Sistemi Yükleme İşlemi 3 www.mepsan.com.tr

Detaylı

LİNUX MİNT KURULUM REHBERİ

LİNUX MİNT KURULUM REHBERİ LİNUX MİNT KURULUM REHBERİ Linux Mint ISO Dosyasını İndirme Linux Mint ISO dosyalarını aşağıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz. http://www.linuxmint.com/download.php MD5SUM Güvenlik Anahtarı Doğrulaması

Detaylı

1. Bilgisayarınızda kullandığınız Web tarayıcı programını (Internet Explorer, Mozilla Firefox vb.) çalıştırınız.

1. Bilgisayarınızda kullandığınız Web tarayıcı programını (Internet Explorer, Mozilla Firefox vb.) çalıştırınız. Kurulum WEB UI Değerli Müşterimiz, Cihazınızın İnternet ayarlarını yapabilmek için lütfen aşağıdaki adımları takip ediniz. Öncelikle modem ve bilgisayarınız arasına lütfen bir Eternet (LAN) kablosu takınız.

Detaylı

CLIENT MAKİNELERE IBM SPSS Statistics 21 nin KURULMASI

CLIENT MAKİNELERE IBM SPSS Statistics 21 nin KURULMASI CLIENT MAKİNELERE IBM SPSS Statistics 21 nin KURULMASI License manager ile lisanslamanın tamamlandığına emin olunduktan sonra son kullanıcıların makinalarına IBM SPSS Statistics 21 client kurulumu yapılabilir.

Detaylı

BİOS MENÜSÜNE GİRMEK İÇİN BİLGİSAYARIMIZIN GÜÇ DÜĞMESİNE BASIYORUZ.GENELDE BİLGİSAYARLARDA GÜÇ DÜĞMESİ OLARAK DEL TUŞU KULLANILMAKTADIR.

BİOS MENÜSÜNE GİRMEK İÇİN BİLGİSAYARIMIZIN GÜÇ DÜĞMESİNE BASIYORUZ.GENELDE BİLGİSAYARLARDA GÜÇ DÜĞMESİ OLARAK DEL TUŞU KULLANILMAKTADIR. Kurulumdan önce yapmamız gereken bir kaç adım var. Öncelikle elimizde olması gerekenler: 1- Windows 7 CD si ya da DVD sine ihtiyacımız olacak. 2- İkinci olarak Windows 7 yi kuracağımız bilgisayarın donanımsal

Detaylı

Kullanıcı Kılavuzu. support.ebsco.com

Kullanıcı Kılavuzu. support.ebsco.com Kullanıcı Kılavuzu support.ebsco.com EBSCOhost lider bilgi sağlayıcılarından derlenmiş çeşitli tam metin ve popüler veri tabanları sunan güçlü bir danışma aracıdır. Bu kullanıcı kılavuzunda, EBSCOhost

Detaylı

OYAK YATIRIM FX Meta İşlem Platformu Kullanma Kılavuzu

OYAK YATIRIM FX Meta İşlem Platformu Kullanma Kılavuzu İçindekiler: FX Meta İşlem Platformu Kullanma Kılavuzu 1- Demo Hesap Açılışı 2- Genel Görünüm 3- Alım-Satım İşlemleri 4- Stop-Limit İşlemleri 5- Pozisyon Kapatma 6- Grafiklerin Kullanımı 7- Göstergeler

Detaylı

1. Windows Arama İndeksini kapatın

1. Windows Arama İndeksini kapatın 1. Windows Arama İndeksini kapatın Windows Vista sisteminizdeki dosya hareketlerini sürekli inceleyip onları aradığınızda daha kolay ulaşabilmeniz için indeksleme işlemi gerçekleştirir. Çok kullanışlı

Detaylı

K12NET Öğrenci Bilgi Sistemi Kullanım Kılavuzu. denge.k12.tr

K12NET Öğrenci Bilgi Sistemi Kullanım Kılavuzu. denge.k12.tr K12NET Öğrenci Bilgi Sistemi Kullanım Kılavuzu denge.k12.tr INTERNET SİTEMİZİNİN ADRESİ www.denge.k12.tr K12NET ÖĞRENCİ BİLGİ SERVİSİ ADRESİ www.denge.k12net.com İçindekiler K12NET Sistemine Giriş... 2

Detaylı

5.bölümde ise dosya göz atıcı ve dosya menüsü yer almaktadır. Dosya göz atıcıyı incelemek için klasör simgesine tıklayınız.

5.bölümde ise dosya göz atıcı ve dosya menüsü yer almaktadır. Dosya göz atıcıyı incelemek için klasör simgesine tıklayınız. Antropi Teach ekranı, 5 bölümden oluşmaktadır. 1.bölümde silgi ve araç kutusu yer almaktadır. 2.bölümde sayfalar arası geçiş yapmayı sağlayan yön okları bulunmaktadır. 3.bölüm tahta işlemi görmektedir.

Detaylı

Yandex mail ve disk kullanım rehberi

Yandex mail ve disk kullanım rehberi Yandex mail ve disk kullanım rehberi Tüm personelin ortak bir platformda uyumlu çalışmasını destekleyecek bilgi teknolojisi ücretsiz bir şekilde kurumunuz için hayata geçirildi. Sistem ve sunucu yatırımı

Detaylı

McAfee epolicy Orchestrator Pre-Installation Auditor 2.0.0

McAfee epolicy Orchestrator Pre-Installation Auditor 2.0.0 Sürüm Notları McAfee epolicy Orchestrator Pre-Installation Auditor 2.0.0 McAfee epolicy Orchestrator ile birlikte kullanım içindir İçindekiler Bu sürüm hakkında Yeni özellikler Geliştirmeler Çözülen sorunlar

Detaylı

Sanal Makine Üzerine Linux(Pardus) Kurulumu ve Özellikleri. Proje Grubu. 230941-Ramazan TUNÇ 244835-Bilge BAHÇECİ 244866-Selma GÖĞÜŞ 244873-Ayşe ALP

Sanal Makine Üzerine Linux(Pardus) Kurulumu ve Özellikleri. Proje Grubu. 230941-Ramazan TUNÇ 244835-Bilge BAHÇECİ 244866-Selma GÖĞÜŞ 244873-Ayşe ALP KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FATİH EĞİTİM FAKÜLTESİ BİLGİSAYRA VE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ ÖĞRETMENLİĞİ İŞLETİM SİSTEMLERİ VE UYGULAMALARI DERSİ ÖDEV RAPORU Sanal Makine Üzerine Linux(Pardus) Kurulumu ve

Detaylı

Windows Server 2012 Kurulum Hazırlıkları. Windows Server 2012 Kurulum Seçenekleri. Windows Server 2012 Kurulum Adımları. Full GUI Kurulum Seçeneği

Windows Server 2012 Kurulum Hazırlıkları. Windows Server 2012 Kurulum Seçenekleri. Windows Server 2012 Kurulum Adımları. Full GUI Kurulum Seçeneği Merhaba, Aşağıda hazırlamış olduğum dokümanda Windows Server 2012 işletim sistemi kurulumunu sizlerle paylaşacağım. Windows Server 2012 Kurulum Hazırlıkları Eğer elinizde bir Windows Server 2012 işletim

Detaylı

Windows 8 Kullanımında Yararlı İpuçları

Windows 8 Kullanımında Yararlı İpuçları Windows 8 Kullanımında Yararlı İpuçları Microsoft'un yepyeni işletimine henüz alışmaya başladık. Bu makalede Windows 8'den en fazlasını almanızı sağlayacak ipuçlarından bahsedeceğim. Windows 8'e ilk bakışta

Detaylı

Mobil KULLANIM KILAVUZU

Mobil KULLANIM KILAVUZU Mobil KULLANIM KILAVUZU App Store / Google Play Store App Store veya Google Play Store dan Paritem uygulamasını cep telefonunuza indirmeniz yeterlidir. Ana Sayfa Uygulamayı indirdikten sonra Ana sayfa

Detaylı

Bilgisayarınızda bulunan dosyalara dilediğiniz her yerden erişin ve bu dosyaları istediğiniz yerde paylaşın

Bilgisayarınızda bulunan dosyalara dilediğiniz her yerden erişin ve bu dosyaları istediğiniz yerde paylaşın Bilgisayarınızda bulunan dosyalara dilediğiniz her yerden erişin ve bu dosyaları istediğiniz yerde paylaşın İhtiyaç duyduğunuz her yerde, tüm dosyalarınıza erişin İstediğiniz bilgisayar, akıllı telefon

Detaylı

Medya Oluşturma (USB) Linux kuran

Medya Oluşturma (USB) Linux kuran Medya Oluşturma (USB) Linux kuran Bir USB önyükleme sürücüsü yapma Linux boot. Yazan: Nick GİRİŞ Distros, bununla çalışır: Evrensel Bu kılavuzun başarısı: Linux kurmak için USB sürücü önyüklenebilir yapılıyor.

Detaylı

Android telefonunuzda Office 365'i kullanma

Android telefonunuzda Office 365'i kullanma Android telefonunuzda Office 365'i kullanma Hızlı Başlangıç Kılavuzu E-postayı denetleme Office 365 hesabınızdan e-posta göndermek ve almak için Android telefonunuzu ayarlayın. Takviminizi nerede olursanız

Detaylı

VKV Koç Özel İlkokulu, Ortaokulu ve Lisesi. K12Net Veli Yardım Kılavuzu

VKV Koç Özel İlkokulu, Ortaokulu ve Lisesi. K12Net Veli Yardım Kılavuzu VKV Koç Özel İlkokulu, Ortaokulu ve Lisesi K12Net Veli Yardım Kılavuzu K12Net e Erişim K12Net Erişim Bilgilerini Güncelleme K12Net te Öğrenci Bilgilerini Görüntüleme K12Net Ekran Ara Yüzünü Özelleştirme

Detaylı

DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI

DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI ECDL BAŞLANGIÇ Bilgisayarı Kullanmak ve Dosyaları Yönetmek 1) Bilgisayar ı doğru şekilde kapatıp, açmak için uygun metodu uygulayınız.(bilgisayarı kapatın ve tekrar açın.)

Detaylı

Kırklareli Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Kırklareli Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Kırklareli Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Kluzem Panel Kullanımı Öğrenci Sürümü 2 Hazırlayan: Uzman Süleyman ASLAN Uzaktan Eğitim Merkezi İletişim Bilgileri Kluzem Müdürü Yrd.

Detaylı

AKINSOFT. Eofis NetworkAdmin. AKINSOFT EOfis NetworkAdmin Kurulumu Bilgi Notu. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 10.01.2008. Copyright 2008 AKINSOFT

AKINSOFT. Eofis NetworkAdmin. AKINSOFT EOfis NetworkAdmin Kurulumu Bilgi Notu. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 10.01.2008. Copyright 2008 AKINSOFT AKINSOFT EOfis NetworkAdmin Kurulumu Bilgi Notu Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 10.01.2008 1 - Çalışma Şekli Hakkında Kısa Bilgi modülü kısaca aşağıdaki işlemleri yapar. Bu özelliklerin çalışabilmesi

Detaylı

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 4. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 4. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 4. Hafta Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru Konular 1.) İşletim sistemlerine giriş 2.) Bilgisayar Ortamı ve Temelİşlemler * Arayüzü tanıma * Simgelerle çalışma

Detaylı

Bilgisayar Kurulum Kullanıcı Kılavuzu

Bilgisayar Kurulum Kullanıcı Kılavuzu Bilgisayar Kurulum Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows, Microsoft Corporation kuruluşunun ABD'de kayıtlı ticari markasıdır. Bu belgede yer alan bilgiler

Detaylı

Microsoft Windows 7: Başlangıç Kılavuzu

Microsoft Windows 7: Başlangıç Kılavuzu Microsoft Windows 7: Başlangıç Kılavuzu Windows 7 Kurulumu Dell bilgisayarınız Microsoft Windows 7 işletim sistemiyle yapılandırılmış olarak gelir. Windows Vista işletim sistemini ilk kez kurmak için,

Detaylı

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz.

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz. USB Disk Paylaşımı Değerli Müşterimiz, AirTies desteklediği USB Tak&Paylaş özelliği ile hiçbir ekstra donanıma ihtiyaç duymadan yaygın olarak kullanılan standart USB disk sürücülerinizi tüm ağınıza paylaştırmanıza

Detaylı

EKLER EK 12UY0106-5/A4-1:

EKLER EK 12UY0106-5/A4-1: Yayın Tarihi: 26/12/2012 Rev. :01 EKLER EK 12UY0106-5/A4-1: nin Kazandırılması için Tavsiye Edilen Eğitime İlişkin Bilgiler Bu birimin kazandırılması için aşağıda tanımlanan içeriğe sahip bir eğitim programının

Detaylı

VKV Koç Özel İlkokulu, Ortaokulu ve Lisesi. K12Net Veli Yardım Kılavuzu

VKV Koç Özel İlkokulu, Ortaokulu ve Lisesi. K12Net Veli Yardım Kılavuzu VKV Koç Özel İlkokulu, Ortaokulu ve Lisesi KNet Veli Yardım Kılavuzu KNet e Erişim KNet Erişim Bilgilerini Güncelleme KNet te Öğrenci Bilgilerini Görüntüleme KNet Ekran Ara Yüzünü Özelleştirme KNet te

Detaylı

Öğrenci Kullanım Kılavuzu

Öğrenci Kullanım Kılavuzu Öğrenci Kullanım Kılavuzu Web tabanlı ALMS adresinizden sisteminize web tarayıcınızla (Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla, Safari vb.) giriş yapınız. Açılan sayfada gerekli alanlara TC kimlik numaranızı

Detaylı

Uzaktan Eğitim Programlarına Giriş Kılavuzu

Uzaktan Eğitim Programlarına Giriş Kılavuzu Uzaktan Eğitim Programlarına Giriş Kılavuzu Bu kılavuzda, sizlere Uzaktan Eğitim Bölümüne Android işletim sistemi yüklü cihazlar kullanarak E-Nocta sistemine girişi anlatacağız. 1- İlk olarak cihazın Google

Detaylı

Hızlı Başlangıç: Masaüstünüzü ya da bir programı paylaşın

Hızlı Başlangıç: Masaüstünüzü ya da bir programı paylaşın Hızlı Başlangıç: Masaüstünüzü ya da bir programı paylaşın Microsoft Lync 2010 iletişim yazılımı masaüstünüzü diğer kişilerle uzaktan paylaşmanızı kolaylaştırır. Bir Lync 2010 görüşmesi ya da bir çevrimiçi

Detaylı

Cihazınızın İnternet ayarlarını yapabilmek için lütfen aşağıdaki adımları takip ediniz;

Cihazınızın İnternet ayarlarını yapabilmek için lütfen aşağıdaki adımları takip ediniz; Kurulum WEB UI Değerli Müşterimiz, Cihazınızın İnternet ayarlarını yapabilmek için lütfen aşağıdaki adımları takip ediniz; Öncelikle modem ve bilgisayarınız arasına lütfen bir Ethernet (LAN) kablosu takınız.

Detaylı

SATFINDER SF03HD DRİVER FREKANS VE YAZILIM YÜKLEME TALİMATI DRİVER YÜKLEME TALİMATI FREKANS YÜKLEME TALİMATI YAZILIM YÜKLEME TALİMATI SIGNAL METER

SATFINDER SF03HD DRİVER FREKANS VE YAZILIM YÜKLEME TALİMATI DRİVER YÜKLEME TALİMATI FREKANS YÜKLEME TALİMATI YAZILIM YÜKLEME TALİMATI SIGNAL METER 1.0 1.1 1.2 SATFINDER SIGNAL METER HD SF03HD DRİVER FREKANS VE YAZILIM YÜKLEME TALİMATI DRİVER YÜKLEME TALİMATI FREKANS YÜKLEME TALİMATI YAZILIM YÜKLEME TALİMATI 02 06 08 DRİVER YÜKLEME TALİMATI SF03HD

Detaylı

NOT: LÜTFEN BU BELGEYİ OKUMADAN YAZILIMI YÜKLEMEYİ DENEMEYİN.

NOT: LÜTFEN BU BELGEYİ OKUMADAN YAZILIMI YÜKLEMEYİ DENEMEYİN. INSITE YÜKLEME BÜLTENİ Sayfa 2: INSITE yükleme Sayfa 8: INSITE kaldırma NOT: LÜTFEN BU BELGEYİ OKUMADAN YAZILIMI YÜKLEMEYİ DENEMEYİN. HATALI YÜKLEME VEYA KULLANIM YANLIŞ VERİLERE VEYA EKİPMANIN ARIZALANMASINA

Detaylı

http://www.fatihbasaran.com.tr

http://www.fatihbasaran.com.tr http://www.fatihbasaran.com.tr FmB Network Tools Kurulum ve Kullanım Rehberi 1) Kurulum a) Hazırlık Eğer indirmediyseniz, yazılımın bir kopyasını aşağıdaki adresten edinebilirsiniz. Kurulum öncesinde tüm

Detaylı

ÖĞRENCİLER İÇİN UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ (MOODLE) KULLANIM KILAVUZU

ÖĞRENCİLER İÇİN UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ (MOODLE) KULLANIM KILAVUZU ÖĞRENCİLER İÇİN UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ (MOODLE) eders.giresun.edu.tr KULLANIM KILAVUZU İçindekiler Sisteme Giriş Yapma... 2 Derslere Erişim... 3 Ders Kayıtlarına Erişim... 9 Eğitmene Ulaşma/ Mesaj Gönderme...

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu Microsoft Access 2013 önceki sürümlerden farklı görünmektedir, dolayısıyla öğrenme eğrisini en aza indirmenize yardımcı olmak üzere bu kılavuzu hazırladık. Ekran boyutunu değiştirme

Detaylı

Kurulum ve Sistem Gereklilikleri 1

Kurulum ve Sistem Gereklilikleri 1 Kurulum ve Sistem Gereklilikleri 1 1 KURULUM VE SISTEM GEREKLILIKLERI...2 1.1 DONANIM VE YAZILIM GEREKLILIKLERI...2 1.2 KURULUM...3 1.3 LIFTDESIGNER 5 UYGULAMASINI İLK DEFA BAŞLATMA...6 1.4 DIGIPARA SUITE

Detaylı