Maritime Safety Agency) EMSA

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Maritime Safety Agency) EMSA"

Transkript

1 (European Maritime Safety Agency) EMSA Y.Do Doç.Dr. Münip Baş

2 Geçti tiğimiz imiz yıllarda y Avrupa suları ve kıyılark larında can kaybı, yaralanma ve kirlilik konularında nda çok ciddi sonuçlara yol açan an bir kaç deniz kazası yaşanm anmıştır. Bu nedenle, Avrupa Kurumları,, mevcut hukuki araçlar larını katıla laştırmak amacıyla özel bir ajans oluşturmaya karar vermişlerdir. Bu Ajans Üye Devletler için i in bir danış ışma rolü ile Enerji ve Ulaştırma Genel MüdürlM rlüğü için in bir destek rolü oynaya caktır.. Yetki alanı 25 Üye Devleti ve bunlara ek olarak Norveç ve İzlanda yı kapsamaktadır. 27 Haziran 2002 tarihli ve 1406/2002 (AT) sayılı Tüzük k ile kurulan Ajans ayrıca temsilcileri EMSA nın idari konseyinin üyeleri olan kamu ve özel sektörlerin de görüşlerini g dikkate almaktadır.

3 Ajans, 4 Aralık k 2002 tarihinde Brüksel'de gerçekle ekleşen en ilk Yönetim Y Kurulu toplantısı ile çalışmalarına başlam lamıştır. Yeni Ajans yüksek y düzeyde, d yeknesak ve etkin bir deniz güvenliği sağlamak ve Topluluk karasularının n gemiler tarafından kirletilmesini engellemek amacını taşı şımaktadır. Böylelikle B deniz kazaları riskinin azalması,, karasuların gemiler tarafından kirletilmesinin önlenmesi ve karasularında meydana gelebilecek can kayıplar plarının önüne ne geçilmesi hedeflenmektedir.

4 Ajans, 2003 yılıy için in bazı öncelikli çalışma alanları belirlemiştir: Karasularında tehlike durumunda sığıs ığınılabilecek yerlerin belirlenmesine yardımc mcı olunması ve bu yerlerin acil durumlarda kullanılabilmeleri labilmeleri için i in senaryolar geliştirilmesi; "Klas veren şirketlerin" kontrol edilmesini sağlanmas lanması Su yüzeyindeki y yakıt t ve yağlar ların n temizlenmesi için i in halihazırda mevcut olan teknik metotların n gözden g geçirilmesine yönelik y çalışmaların n başlat latılması; Mevcut veritabanlarının n geliştirilmesi ve birleştirilmesi yoluyla deniz güvenlig venliği i alanındaki ndaki bilgilere yenilerinin eklenmesi.

5 Ajansın n günlg nlük k faaliyetleri arasında deniz güvenlik g kontrollerinin yanı sıra, tehlikeli maddeler için i in topluluk ve liman kabul tesislerinin sınıflands flandırılması da bulunmaktadır. Ajans ayrıca, gemiler ve yükleri y konusunda bilgi alış ışverişi i veya kaza sonrası inceleme konusunda Üye Devlet yöntemlerinin y uyumlaştırılmas lması gibi yüksek y uzmanlık k gerektiren bazı konulardan da sorumludur : Üye Devletlerin olabilecek önemli deniz kirlenmelerine karşı savaşlar larında operasyona yönelik y bir destek rolü, gemilerde güvenlik g kontrolü rolü, üçünc ncü ülkelerdeki denizcilik eğitimi e kalitesini değerlendirme erlendirme sorumluluğu gibi görevleri g yer almaktadır deki Avrupa Zirvesinde Ajans ın n Lizbon a a taşı şımasına karar verilmiştir. Kurulduğu u tarihten beri, EMSA Brüksel merkezli olarak faaliyet göstermektedir. g

6 EMSA Maritime Safety 1-Klas Kuruluşlar ları 2-Liman Alım m Tesisleri 3-Liman Devleti Kontrolü 4-Gemi Adamlarının n EğitimiE 5-Marine Equipment 6-Gemi Güvenlik G Standartları 7-Kaza Soruşturmalar turmaları 8-CleanSeaNet Satellite Service

7 1-KLAS KURULUSLARI Klas kuruluşlar ları gemi yapı ve dizaynı ile ilgili teknik Standartlar uygulayan ve geliştiren ve gemi üzerinde denetimler gerçekle ekleştiren organizasyonlardır.bayrak r.bayrak devletleri Gemilerinin sertifikalandırılmas lması ve muayenesi için i in klas kuruluşlar larına yetki verebilmektedir.dünya çapında 50 den fazla deniz klas kuruluşu u olarak aktivitelerini tanımlayan organizasyon vardır.ancak r.ancak bunlardan sadece 13 tanesi su an AB tarafından tanınmaktad nmaktadır.

8 Sadece üye devletler bir klas kuruluşunun unun tanınmas nması için in AB den talep edebilir ve AB nin genişlemesi AB tarafından tanımlanan listeye eklemelere neden olabilir.ab üye ülkeler sadece AB tarafından tanınan nan bir klas kuruluşuna una yetki verebilmektedir.

9 Klas kuruluşlar ları ile ilgili temel AB yasası yönerge 94/57(erika faciasından sonra düzenlenen) d AB tarafından tanınan nan 13 kuruluşunun unun her birinin 2 yılda y bir değerlendirilmesini erlendirilmesini gerektirmektedir.emsa Avrupa komisyonu adına bu görevi g gerçekle ekleştirmek için i in görev g lendirilmiştir tir.mevcut listeye dayalı olarak Emsa şüpheli klas kuruluşlar larının n performansını kontrol etmek için i in gemi ziyaretleri dahil olmak üzere,merkez ve seçilmi ilmiş bölgesel ofisleri kapsayan her yıl y l bir takım m değerlendirmelerin erlendirmelerin organize edilmesi EMSA tarafından yapılmaktad lmaktadır.ayrıca EMSA bir ve ya daha fazla üye ülke tarafından talep edilen AB tanınırl rlığı için in klas kuruluşlar larının özel denetlemelerini gerçekle ekleştirir.

10 Su anda AB tarafından tanınan nan klas kuruluşlar ları aşağıdaki gibidir : American Bureau of Shipping (ABS) Bureau Veritas (BV) China Classification Society (CCS) Det Norske Veritas (DNV) Germanischer Lloyd (GL) Hellenic Register of Shipping (HRS, recognition for Greece, Cyprus and Malta) Korean Register of Shipping (KR) Lloyd's Register of Shipping (LR) Nippon Kaiji Kyokai (NK) Polish Register of Shipping (PRS, recognition for Poland, Czech Republic, Cyprus, Lithuania, Malta and the Slovak Republic) Registro Internacional Naval (Rinave, recognition for Portugal only) Registro Italiano Navale (Rina) Russian Maritime Register of Shipping (RS)

11 2-LİMAN ALIM TESİSLER SLERİ %90lık k AB dışd ticaret ve AB ülkeleri arasında %35 civarında ticari elleçleme leme kapasitesine sahip 600 üzerinde özel liman ile atık k işletilmesi i AB de ciddi bir konudur.öncelikle ncelikle atık işletecek uygun metodların yer alması gerekmekte ve ikinci olarak gemilerin denize tahliye yerine atıklar klarını bu tesisleri kullanmak üzere teşvik edilmelidir.

12 Avrupa topluluğu u gemi kaynaklı atıklar kların ve yük y k kalınt ntılarının n denize tahliyesinin azaltılmas lması hedefi ile liman alım m tesisleri ile ilgili yönerge y 2000/59 oluşturdu.y turdu.yönerge özellikle deniz çevresinin korunmasının, n, liman alım m tesislerinin kullanılmas lması ve elverişlili liliğini ini artırarak rarak topluluktaki limanları kullanan gemilerden illegal tahliyelerin azaltılmas lmasını hedeflemektedir.

13 EMSA şu u an aşağıa ğıdaki hususlarda AB ye yardım m etmektedir; 1-Yönergenin operasyonel olarak uygulanmasının n izlenmesi ve amaçlar ların n karşı şılanmasının n değerlendirilmesi erlendirilmesi 2-Atık k işleme i sistemine dayalı olarak daha fazla uyumlu AB ücret toplama için i in genel kriterler önererek üye ülkelerde ücret sistemini denetlemek 3-Bu kriterleri karşı şılayan gemiler için i in azaltılm lmış ücret yapısı önerilmesi ve yeşil gemiler ile ilgili (minimize atık prodüksiyonlu gemiler)genel kriterler için i in unsurların belirlenmesi bu alanda görevlerin g gerçekle ekleştirilmesinde, EMSA özellikle topluluk boyunca en iyi uygulamaların yayılmas lması ve tanımlanmas mlanmasına na dikkat çekmektedir.

14 3-PORT STATE CONTROL AB kıyık hattı binlerce kilometre uzunluğunda unda ve 600 üzerinde liman barınd ndırmaktadır.bu r.bu limanlar AB dışd ticaretinin %90 nı ve AB ülkeleri arasında %35 lik kısmını oluşturmaktad turmaktadır.bu r.bu her yıl y l 3.5 milyar tonluk mal ve milyonlarca gemi ile seyahat eden 350 milyon yolcu içermektedir.bu nedenle AB deniz taşı şımacılığının n güvenli g ve çevreye duyarlı bir şekilde gerçekle ekleştirilmesi hayati önem taşı şımaktadır.

15 Bu amaçlar ların n desteklenmesine ve her ülkede uygulamada olan sistem ve prosedürlere rlere ek olarak AB liman devleti kontrolü yönerge 95/21 altında yeni bir yasa oluşturdu.bu yönerge y AB limanlarında nda gemilerin etkili bir şekilde denetimlerinin sağlanmas lanması ve bu nedenle AB sularında hareket eden gemilerin uygun bir şekilde yapıland landırılması ve bakımlar mlarının sürdürülmesini garanti altına almaktadır.

16 AB düzeyinde d liman devlet kontrolünün n izleme teknik sorumluluk EMSA ya verildi.bu durum AB üye ülkeleri tarafından oluşturulan liman kontrol sistemi işlevseliğinininin denetlenmesi,ab limanlarına na uğrayan gemiler ile ilgili kapsamlı bir global istatistik analizinin üstlenilmesi ve gemi denetimleri ile ilgili veri analizlerini de kapsamaktadır.ajans AB liman devleti kontrol sisteminin etkinliğini ini sağlamak için i in bir takım destekleyici görevler g gerçekle ekleştirmiştir. tir.

17 Örnek olarak Ajans ; - AB liman devleti kontrol yönergesinin y uygulanmasının artırılmas lmasını hedefleyen teknik uygulamaların n gelişiminde iminde ve eğitim e alanında nda üye ülkeleri arasında işbirlii birliğine ine katkı sağlanmas lanması - Tekrarlı olarak tutulmuş bir kara listedeki gemiye yasaklamanın n uygulanmasında nda rol oynaması ve düzenli d bir şekilde listenin güncellenmesi g ve yayınlanmas nlanması - Prestige kazasından sonra uyarlanan Aralık konsey kararının n desteklenmesinde ve yönerge y 95/21 e bir düzenleme d hazırlanmas rlanmasında nda komisyona teknik destek sağlanmas lanmasını gerçekle ekleştirmiştir. tir.

18 4-GEMİ ADAMLARININ EĞİE ĞİTİMİ Deniz taşı şıması en güvenli g taşı şıma türlerinden t biridir,fakat hala her yıl y l binlerce kaza meydana gelmekte ve bunların büyük k bir çoğunluğu u insan hatalarından meydana gelmektedir.insan hatalarına neden olabilecek ana konular eğitim ve çalışma koşullar ullarıdır.bunun r.bunun bir sonucu olarak gemiciler ne kadar iyi eğitim alırsa,gemicilik de o kadar güvenli g olacaktır.

19 AB sularında çalışan birçok gemi adamı Avrupa da eğitim e almış olmasına rağmen AB sularında çalışan gemiler genellikle AB üyesi olmayan devletlerin vatandaşı gemicileri çalıştırmaktadır.sonuç olarak AB tescilli gemilerde çalışan gemi adamlarının n uygun bir şekilde eğitilmelerini sağlaman lamanın n en iyi şekillerini belirlerken bu gerçeğin hesaba katılmas lması önemlidir. nemlidir.emsa nın desteği i ile Avrupa Komisyonu AB üyesi ve AB üyesi olmayan ülkelerde IMO nun STCW(standards of training,certification and watchkeeping) ) konvansiyonu doğrultusunda gemi adamı sertifikalandırma rma ve eğitim e programı oluşturdu.

20 5-DENİZ Z EKİPMANLARI Deniz kazaları Avrupa topluluğunda unda büyük b k bir kaygı teşkil etmektedir. Özellikle bu kazalar AB üye ülkelerin kıyık hattı boyunca büyük b k miktarda deniz kirliliğine ine ve insan hayatına neden olmaktadır.dolay r.dolayısı ile böyle b kazaların n riskinin azaltılmas lmasını sağlayan bir sistem uygulamaya konulması hayati bir önem taşı şımaktadır.

21 Bu durumu göz g önünde nde bulunduran AB yönerge 96/98 i i yürürly rlüğe e koydu. Yönergenin asıl l amacı AB bayraklı gemilerde deniz ekipmanlarının n uygun standartlara göre g yapıland landırılması ve dizayn edilmesidir.yönergenin teknik unsurları EMSA nın sorumluluğu u altındad ndadır.

22 Bunlar aşağıa ğıdaki gibidir ; 1-Performans ve denetim standartları ile ilgili gelişmelerin izlenmesi 2-Yönergenin teknik ekleri için i in güncellemelerin g hazırlanmas rlanması 3-Deniz ekipmanları yönergesine düzenlemelerin d önerilmesinde Komisyona teknik destek sağlamak 4-AB onaylı deniz ekipmanları veritabanı geliştirilmesi

23 6-GEMİ GUVENLİK K STANDARTLARI Son yıllarda y meydana gelen bir takım m ciddi gemi kazaları nedeni ile gemi güvenlig venliği ulusal,avrupa ve uluslar arası alanda yüksek y düzeyde d dikkat çeken bir konudur.yetersiz güvenlik standartları hayat kayıplar plarına,kirliliğe çevrenin yok olmasına ve toplumlar hükümetler ve endüstriler için i in önemli finansal kayıplara neden olmaktadır. Gemi güvenlik standartları IMO tarafından uluslar arası düzeyde geliştirilir ve oluşturulur.

24 Avrupa komisyonu ile birlikte EMSA nın görevi gemi güvenlig venliği üzerine toplum yasasının n tüm t üye ülkeler tarafından etkili ve sürekli s bir şekilde yargı yetkileri altında bulunan sulara giden gemilere uygulandığı ığının n sağlanmas lanmasıdır.bu görev g dizayn,yapı ve operasyonel bütünlük,gemi güvenliği i ve teçhizatlar hizatları ile ilgili yasanın uygulanması ve gelişiminin iminin değerlendirilmesi erlendirilmesi ve izlenmesini kapsar.

25 7-DENİZ Z KAZA SORUŞTURMALARI Diğer taşı şıma türlerinde t olduğu gibi deniz taşı şımacılığıığı kaza ve kayıp p riski taşı şımakta olup üye devletlerde kayıtl tlı gemilerde ve Avrupa kıyılark larında kazalar meydana gelmeye devam etmektedir.ciddi bir kaza meydana geldiğinde inde soruşturmalar turmaların gerçekle ekleştirilmesi ve sebep,sonuç ve yardımc mcı faktörlere ile ilgili verilerin tespit edilmesi gelecekte kazaların

26 ciddiyetini ve sayısını minimize etme açısından a hayati bir önem taşı şımaktadır.bu şekilde riskler tanımlanabilir,tavsiyeler verilebilir ve uygun önlemler alınabilmektedir. Article 2(e) of EC Regulation 1406/2002 bu alanda EMSA ya bir çok önemli görev g vermektedir.sonuç olarak ajans deniz kazalarının soruşturulmas turulması ile ilgili genel bir metot geliştirmek için i in üye ülkeler ve Avrupa Komisyonu ile çalışmaktadır.bununla birlikte ajans ciddi deniz kazaları ile ilgili soruşturmalar ile ilgili aktivitelerde üye ülkelere destek sağlamaktad lamaktadır.buna ek olarak deniz kazaları ile ilgili yasaların önerilmesinde Avrupa komisyonuna teknik destek sağlamakta ve bir AB deniz kazaları veri tabanı oluşturmaktad turmaktadır. r.

27 Bu veritabanı EMSA tarafından sağlanan Avrupa Deniz Kazaları Bilgi Platform(EMCIP)unun özünü oluşturmaktad turmaktadır. r. Bu sistem üye ülkelerin soruşturma yetkilileri tarafından edinilen bilgileri içermekte ve Avrupa da ilk kez deniz kaza verileri genel bir sınıflands flandırma altında tespit edilmekte ve toplanmaktadır.ayn r.aynı zamanda Objektif güvenilir ve karşı şılaştırılabilir labilir bilgilere dayanarak risklerin tanımlanmas mlanması ve kaza ve olaylar ile ilgili anlık k durumların n incelenmesi için i in üye ülkeler,emsa ve Avrupa komisyonuna olanak sağlamaktad lamaktadır.

28 8-CLEANSEANET SATELLITE SERVICE EMSA AB de ayrınt ntılı deniz güvenlik sisteminin genişlemesine katkı sağlamak için in görevlendirildi. g EMSA amaçlar larından biri uydu izleme sistemini kullanarak denize illegal tahliyelerin izlenmesinde üye ülkelere yardım m etmek ve deniz kirliliği i riskinin azaltılmas lmasıdır.2005 eylül l ayında yürürlüğe e giren ihlallerin ve cezaların n tanış ıştırılması ve gemi kaynaklı kirlilikle ilgili

29 Avrupa konseyi ve Avrupa parlamentosunun 2005/35/EC yönerge y denize petrol dökülmelerini d izleme alanında nda üye ülke aktivitelerinin desteklenmesi ile ilgili ajansın n görevini g oluşturmaktad turmaktadır.yönerge ajansın n uydu izleme ve gözetim sistemi ile boşalt altımların n izlenmesi gibi aksiyonlarda bu yönergenin y uygulanması ile ilgili teknik yardımlar mların n sağlanmas lanması ve teknik çözümlerin geliştirilmesinde üye ülkeler ile çalışmasını gerektirmektedir.

30 EMSA Avrupa sularında denize petrol dökülmelerinin tespiti ve gözetim g için i in uydu bazlı bir izleme sistemi geliştirdi.servis üye ülkelere petrol dökülme d uyarılar ları dahil olmak üzere uydu görüntg ntülerini ve su yüzeyi üzerindeki petrol pozisyonunu hızlh zlı bir şekilde ileterek detaylı bilgi sağlamaktad lamaktadır

TÜRK BAYRAKLI GEMİLERİN PSC DENETİMLERİNDE 2012 YILI ANALİZLERİ

TÜRK BAYRAKLI GEMİLERİN PSC DENETİMLERİNDE 2012 YILI ANALİZLERİ TÜRK BAYRAKLI GEMİLERİN PSC DENETİMLERİNDE YILI ANALİZLERİ DENİZ VE İÇSULAR DÜZENLEME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GEMİ DENETİM DAİRESİ BAŞKANLIĞI Yılı Tutulan Türk Bayraklı Gemilerin Yaşlarına Göre Dağılımı - YAŞ

Detaylı

ABS PV Endüstriyel Valf Sanayi ve Ticaret A.Ş.

ABS PV Endüstriyel Valf Sanayi ve Ticaret A.Ş. Aydınlı Mah. Evren paşa Cad. G.81 Sokak No:2 Aydınlı / Tuzla / İstanbul Tel : 0 216 393 65 29 (pbx ) Fax : 0 216 393 65 97 www.abspv.com abs@abspv.com Mayıs 2008 İŞTİRAKLER ve ORTAKLIK YAPISI 2006 Yılında,

Detaylı

GEMİ DONATIM VE YARDIMCI SİSTEMLER ÇALIŞTAYI DATA HİDROLİK MAKİNA SANAYİ A.Ş.

GEMİ DONATIM VE YARDIMCI SİSTEMLER ÇALIŞTAYI DATA HİDROLİK MAKİNA SANAYİ A.Ş. GEMİ DONATIM VE YARDIMCI SİSTEMLER ÇALIŞTAYI DATA HİDROLİK MAKİNA SANAYİ A.Ş. 27.05.2008 1 HAKKIMIZDA : %100 yerli sermayeli DATA imalatçılar, tasarımcılar, kaptanlar ve yat sahipleri gibi seçkin kullanıcıları

Detaylı

İHRACATA İLK ADIM PROGRAMI - İİAP - START EXPORTING PROGRAM - S.E.P -

İHRACATA İLK ADIM PROGRAMI - İİAP - START EXPORTING PROGRAM - S.E.P - İHRACATA İLK ADIM PROGRAMI - İİAP - START EXPORTING PROGRAM - S.E.P - NEDİR R? İhracata İlk Adım m Programı (İİAP), TOBB ve Avrupa Odalar Birliği i (Eurochambres( Eurochambres) tarafından geçti tiğimiz

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ UYUM SÜRECİNDE LİMAN DEVLETİ KONTROLÜ KAPSAMINDA TÜRKİYE NİN DURUM ANALİZİ

AVRUPA BİRLİĞİ UYUM SÜRECİNDE LİMAN DEVLETİ KONTROLÜ KAPSAMINDA TÜRKİYE NİN DURUM ANALİZİ İZMİR DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ AVRUPA BİRLİĞİ UYUM SÜRECİNDE LİMAN DEVLETİ KONTROLÜ KAPSAMINDA TÜRKİYE NİN DURUM ANALİZİ ÖZGE ERCAN Kasım, 2010 İZMİR AVRUPA BİRLİĞİ UYUM SÜRECİNDE

Detaylı

GAZİ İÇ DENETİM M UYGULAMALARI

GAZİ İÇ DENETİM M UYGULAMALARI GAZİ ÜNİVERSİTESİNDE İÇ DENETİM M UYGULAMALARI Sunum Başlıklar kları İç Denetimle İlgili Mevzuat İç Denetim Hakkında Genel Bilgi Gazi Üniversitesi İç Denetim Biriminin faaliyetleri İç Denetim Uygulamaları

Detaylı

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanlığı

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanlığı Sayı : B.13.2.SGK.0.11.06.04 / 42 5 /01/2009 Konu : Daire Başkanlıklarının Görev Dağılımı GENELGE (2009/.10.) Bilindiği üzere; Yönetim Kurulumuzun 23/05/2008 tarihli 2008/154 sayılı kararı ve Bakanlık

Detaylı

Araç Takip Sistemi DIT Paket

Araç Takip Sistemi DIT Paket Araç Takip Sistemi DIT Paket FiloWay Araç Takip Sistemleri, sürekli gelişen teknolojiyi, rekabetçi fiyat ve eksiksiz destek hizmeti ile sunmaktadır. FiloWay in sunduğu en önemli maliyet avantajı entegre

Detaylı

ADLİ DANIŞMA VE EĞİTİM MERKEZLERİ

ADLİ DANIŞMA VE EĞİTİM MERKEZLERİ ADLİ DANIŞMA VE EĞİTİM MERKEZLERİ AV.AYDIN DEMİREL İSTASYON MAH. İSTASYON CAD. AHMET TOPALOĞLU İŞ MERKEZİ 35A/9 ETİMESGUT- ANKARA TEL: 0312 275 0026 CEP: 0507 87 3287 Adli Danış ışma ve Eğitim E Merkezleri

Detaylı

İstanbul Bilgi Üniversitesi TEPAV 7 Aralık k 2006

İstanbul Bilgi Üniversitesi TEPAV 7 Aralık k 2006 Türkiye-AB ilişkileri Emre GönenG İstanbul Bilgi Üniversitesi TEPAV 7 Aralık k 2006 Müzakere sürecis Aday ülke için i in en zor dönemdird Her genişleme, müzakere m sürecini s daha da ayrınt ntılı duruma

Detaylı

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLG VENLİK K BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞ İŞTİRME BAŞKANLI KANLIĞI SUNUM PLANI STRATEJİK K PLANLAMA STRATEJİ GELİŞ İŞTİRME BAŞKANLI KANLIĞI STRATEJİK K PLANLAMA 5018 SAYILI KANUN

Detaylı

AB Mevzuatının Uygulanmasına Yönelik Teknik Desteğin Müzakere Edilmesi

AB Mevzuatının Uygulanmasına Yönelik Teknik Desteğin Müzakere Edilmesi Genel DEA Eğitimi 6 8 Temmuz 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 10-B AB ye Uyum Sürecinde DEA nin Önemi AB ye Uyum Sürecinde DEA nın Avantajları Mevcut mevzuatın revize edilmesine yönelik opsiyonlar

Detaylı

İŞVEREN PROJE SAHİBİ PROJE TANIMI PROJE KAPSAMINDA SAĞLANAN HİZMETLER

İŞVEREN PROJE SAHİBİ PROJE TANIMI PROJE KAPSAMINDA SAĞLANAN HİZMETLER BEKAB, BOLU İLİ KATI ATIK BERTARAF TESİSLERİ KURMA VE İŞLETME BİRLİĞİ KÜTAHYA KATI ATIK YÖNETİMİ VE ENERJİ SAN. ve TIC. A.Ş ( ALBAYRAKLAR GRUP) BEKAB, BOLU İLİ KATI ATIK BERTARAF TESİSLERİ KURMA VE İŞLETME

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİNDEKİ SON GELİŞMELERE ÇANAKCI. Hazine Müsteşarı. 11 Ağustos A

TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİNDEKİ SON GELİŞMELERE ÇANAKCI. Hazine Müsteşarı. 11 Ağustos A TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİNDEKİ SON GELE İLİŞKİN İŞKİN N DEĞERLENDİRMELERERLENDİRMELERRMELER İbrahim ÇANAKCI Hazine Müsteşarı 11 Ağustos A 2003 I. MAKROEKONOMİK K GELİŞ A. Büyüme B. Enflasyon C. Ödemeler Dengesi

Detaylı

I. EIPA Lüksemburg ile İşbirliği Kapsamında 2010 Yılında Gerçekleştirilen Faaliyetler

I. EIPA Lüksemburg ile İşbirliği Kapsamında 2010 Yılında Gerçekleştirilen Faaliyetler I. EIPA Lüksemburg ile İşbirliği Kapsamında 2010 Yılında Gerçekleştirilen Faaliyetler 1. AB Hukuku ve Tercüman ve Çevirmenler için Metotlar Eğitimi (Ankara, 8-9 Haziran 2010) EIPA tarafından çeşitli kamu

Detaylı

Gemi Balast Operasyonları ve Arıtma Sistemleri

Gemi Balast Operasyonları ve Arıtma Sistemleri PROJEM İSTANBUL Gemi Balast Operasyonları ve Arıtma Sistemleri YRD. DOÇ.DR.TANZER SATIR İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİK FAKÜLTESİ 1- Giriş SUNUM İÇERİĞİ 2- Gemi Balast Suyu Operasyonları 3- Gemi

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Kpt. Burak Köseoğlu Yrd. Doç. Dr. Kpt. Ali Cemal Töz Öğr. Gör. Kpt. Cenk ŞAKAR

Yrd. Doç. Dr. Kpt. Burak Köseoğlu Yrd. Doç. Dr. Kpt. Ali Cemal Töz Öğr. Gör. Kpt. Cenk ŞAKAR Yrd. Doç. Dr. Kpt. Burak Köseoğlu Yrd. Doç. Dr. Kpt. Ali Cemal Töz Öğr. Gör. Kpt. Cenk ŞAKAR Giriş Deniz kirliliği son yıllarda dünya gündemini meşgul eden en önemli çevre kirliliği sorunlarından bir tanesidir.

Detaylı

Tıp Fakültesi Dönem Temsilcileri Grubu Yönergesi

Tıp Fakültesi Dönem Temsilcileri Grubu Yönergesi KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Tıp Fakültesi Dönem Temsilcileri Grubu Yönergesi Amaç MADDE 1 Bu yönergenin amacı, Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi ne kayıtlı öğrencilerin eğitim, sağlık, spor

Detaylı

YEDİNCİ KISIM Kurullar, Komisyonlar ve Ekipler

YEDİNCİ KISIM Kurullar, Komisyonlar ve Ekipler YEDİNCİ KISIM Kurullar, Komisyonlar ve Ekipler Kurul, komisyon ve ekiplerin oluşturulması MADDE 107- (1) Okullarda, eğitim, öğretim ve yönetim etkinliklerinin verimliliğinin sağlanması, okul ve çevre işbirliğinin

Detaylı

a) Sicil Limanları: Liman Başkanlıklarına bağlı olan sicil limanlarını ifade eder.

a) Sicil Limanları: Liman Başkanlıklarına bağlı olan sicil limanlarını ifade eder. GEMİ YAKITLARINDAN KAYNAKLANAN PETROL KİRLİLİĞİ ZARARININ HUKUKİ SORUMLULUĞU HAKKINDA ULUSLARARASI SÖZLEŞME 2001 (BUNKER 2001) SERTİFİKASININ DÜZENLENMESİNE VE DENETİMİNE YÖNELİK USUL VE ESASLARIN BELİRLENMESİNE

Detaylı

T.C. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü İş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı Başkanlığı

T.C. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü İş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı Başkanlığı İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ İSG 500 Lisansüstü Proje (Zorunlu) İSG 501 İş Sağlığı ve Güvenliği Hukuku (Zorunlu) İSG 502 İş Sağlığı (Zorunlu) İSG 503 İş Güvenliği

Detaylı

İş Sağlığı İş Sağlığı nedir? Çağdaş İş Sağlığı anlayışı nedir?

İş Sağlığı İş Sağlığı nedir?    Çağdaş İş Sağlığı anlayışı nedir? İş Sağlığı İş sağlığı denilince, üretimi ve işyerini içine alan bir kavram düşünülmelidir. İşyerinde sağlıklı bir çalışma ortamı yoksa işçilerin sağlığından söz edilemez. İş Sağlığı nedir? Bütün çalışanların

Detaylı

Denizcilikte Aktif Eğitim ve Kalite Yönetimi

Denizcilikte Aktif Eğitim ve Kalite Yönetimi Denizcilikte Aktif Eğitim ve Kalite Yönetimi Ender ASYALI, A. Güldem CERİT Okan TUNA, Dokuz Eylül Üniversitesi, Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu 1. Aktif Eğitim Kurultayı- 29-30 Mayıs 2004-

Detaylı

KAMU BORÇ İDARESİNDE OPERASYONEL RİSK YÖNETİMİ

KAMU BORÇ İDARESİNDE OPERASYONEL RİSK YÖNETİMİ KAMU BORÇ İDARESİNDE OPERASYONEL RİSK YÖNETİMİ Dr. Emre BALIBEK Genel Müdür Yardımcısı Hazine Müsteşarlığı Kamu Finansmanı Genel Müdürlüğü E-posta: emre.balibek@hazine.gov.tr 1 İçerik Borç İdaresinde Risk

Detaylı

OECD ÇOK ULUSLU ŞİRKETLER REHBERİ 15.06.2009

OECD ÇOK ULUSLU ŞİRKETLER REHBERİ 15.06.2009 OECD ÇOK ULUSLU ŞİRKETLER REHBERİ ZERGÜL ÖZBİLGİÇ DAİRE BAŞKANI 15.06.2009 OECD ÇOK ULUSLU ŞİRKETLER REHBERİ OECD Çok UlusluŞirketler Rehberi, iyi kurumsal davranışı sağlamak için i in çok uluslu şirketlere

Detaylı

üzere, beş startejik öncelik ortaya koymaktadır r :

üzere, beş startejik öncelik ortaya koymaktadır r : ICEM TÜRKT RKİYE ULUSAL KONFERANSI ÖRG RGÜTLENME VE SOSYAL DİYALOG Uluslararası Finans Kurumu (IFC) Performans Standartları ve Örgütlenme Olanakları 15 Haziran 2009 Ankara, Türkiye Kemal Özkan, ICEM Kimya

Detaylı

GEMİ İNŞAAT. Gemilerde ve petrol sondaj kulelerinde kullanılmak üzere IMO sertifi kalı yüksek performanslı zemin döşemeleri

GEMİ İNŞAAT. Gemilerde ve petrol sondaj kulelerinde kullanılmak üzere IMO sertifi kalı yüksek performanslı zemin döşemeleri GEMİ İNŞAAT Gemilerde ve petrol sondaj kulelerinde kullanılmak üzere IMO sertifi kalı yüksek performanslı zemin döşemeleri Çok dalgalı denizlerde dahi ayağınız yere sağlam bassın nora systems GmbH, 60

Detaylı

Sivil Toplum Diyalogu: Avrupa Bilgi AVRUPA BİRLB RLİĞİ NE KATILIM SÜRECS

Sivil Toplum Diyalogu: Avrupa Bilgi AVRUPA BİRLB RLİĞİ NE KATILIM SÜRECS Sivil Toplum Diyalogu: Avrupa Bilgi Köprüleri Programı AVRUPA BİRLB RLİĞİ NE KATILIM SÜRECS RECİNDE TÜRK T İNŞAAT SEKTÖRÜ PROJESİ Projenin Konusu Projemiz, Avrupa Birliği ne tam üyelik sürecinde yol alan

Detaylı

Bilimsel Bilgiye AÇIK ERĐŞĐM Semineri: Güney Avrupa da AÇIK ERĐŞĐM ĐN Geliştirilmesine Yönelik Politikalar ELHAMRA AÇIK ERĐŞĐM DEKLARASYONU:

Bilimsel Bilgiye AÇIK ERĐŞĐM Semineri: Güney Avrupa da AÇIK ERĐŞĐM ĐN Geliştirilmesine Yönelik Politikalar ELHAMRA AÇIK ERĐŞĐM DEKLARASYONU: Bilimsel Bilgiye AÇIK ERĐŞĐM Semineri: Güney Avrupa da AÇIK ERĐŞĐM ĐN Geliştirilmesine Yönelik Politikalar ELHAMRA AÇIK ERĐŞĐM DEKLARASYONU: Güney Avrupa da AÇIK ERĐŞĐM Politikalarını geliştirmeye yönelik

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (Değişik:RG-14/2/2014-28913) (1) Bu Yönetmeliğin amacı; yükseköğrenim

Detaylı

İSTİHDAM VE SOSYAL YENİLİK PROGRAMI. EMPLOYMENT AND SOCIAL INNOVATION PROGRAMME (EaSI)

İSTİHDAM VE SOSYAL YENİLİK PROGRAMI. EMPLOYMENT AND SOCIAL INNOVATION PROGRAMME (EaSI) İSTİHDAM VE SOSYAL YENİLİK PROGRAMI EMPLOYMENT AND SOCIAL INNOVATION PROGRAMME (EaSI) T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ ve MALİ YARDIMLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI Hülya TEKİN AB Uzmanı

Detaylı

Avrupa Birliği Genel Sekreterliği. AVRUPA BİRLİĞİ TOPLULUK PROGRAMLARI HAKKINDA GENEL BİLGİ ve TÜRKİYE NİN KATILMAKTA OLDUĞU PROGRAMLAR

Avrupa Birliği Genel Sekreterliği. AVRUPA BİRLİĞİ TOPLULUK PROGRAMLARI HAKKINDA GENEL BİLGİ ve TÜRKİYE NİN KATILMAKTA OLDUĞU PROGRAMLAR Avrupa Birliği Genel Sekreterliği AVRUPA BİRLİĞİ TOPLULUK PROGRAMLARI HAKKINDA GENEL BİLGİ ve TÜRKİYE NİN KATILMAKTA OLDUĞU PROGRAMLAR 1 Avrupa Birliği Genel Sekreterliği ABGS 9 Temmuz 2009 tarih 5916

Detaylı

Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı İÇ KONTROL

Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı İÇ KONTROL Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı 1 1-) İç Kontrol Nedir? Üniversite varlıklarının korunması, kurumsal ve yasal düzenlemelere uygun hareket edilmesi, üniversite faaliyetlerinin içerdiği risklerin uygun

Detaylı

MLİLİĞİİĞİ KANUNUNDA NDA BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI. Murat BAYRAM Mak.Y netmeliği Hazırlama Komisyonu Üyesi

MLİLİĞİİĞİ KANUNUNDA NDA BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI. Murat BAYRAM Mak.Y netmeliği Hazırlama Komisyonu Üyesi ENERJİ VERİML MLİLİĞİİĞİ KANUNUNDA NDA BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI Murat BAYRAM Mak.Y.Yük.Müh. B.İ.B..B. BEP YönetmeliY netmeliği Hazırlama Komisyonu Üyesi ENERJİ VERİML MLİLİĞİİĞİ KANUNU Kabul Tarihi

Detaylı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Perakende Ödeme Sistemi Çal ışmalar maları Bilişim im Teknolojileri Genel Müdürl rlüğü Ödeme Sistemleri Müdürl rlüğü Ankara, Mayıs 201 011 1 Sunum Akışı 1. Değişim im

Detaylı

TÜSİAD Rekabet Çalışma Grubu Toplantısı DEVLET YARDIMLARI. Abdulgani GÜNGÖRDÜ Rekabet Uzmanı 24.10.2008

TÜSİAD Rekabet Çalışma Grubu Toplantısı DEVLET YARDIMLARI. Abdulgani GÜNGÖRDÜ Rekabet Uzmanı 24.10.2008 TÜSİAD Rekabet Çalışma Grubu Toplantısı DEVLET YARDIMLARI Abdulgani GÜNGÖRDÜ Rekabet Uzmanı 24.10.2008 Rekabet Politikası Teşebbüslere uygulanan anti-tröst kurallar Devlet yardımlarının kontrolüne ilişkin

Detaylı

Binalarda Enerji Verimliliği ve AB Ülkelerinde Yapılan Yeni Çalışmalar

Binalarda Enerji Verimliliği ve AB Ülkelerinde Yapılan Yeni Çalışmalar Binalarda Enerji Verimliliği ve AB Ülkelerinde Yapılan Yeni Çalışmalar Mak.Y.Müh. Nuri ERTOKAT Türkiye Gazbeton Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Çalışmamızın isminden de anlaşılacağı gibi Avrupa

Detaylı

DOĞAN GRUBU TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ POLİTİKASI

DOĞAN GRUBU TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ POLİTİKASI DOĞAN GRUBU TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ POLİTİKASI Sayfa : 1/7 1. AMAÇ Bu politikanın amacı Doğan Grubu nun tedarikçileri ile ilişkilerinde gözettiği standartları ve temel ilkeleri açıklamaktır. Doğan Grubu,

Detaylı

LEASING. finansman yöntemidir. y Finansal Leasing %100 finansman riskinin alınd. ndığı işlemdir.

LEASING. finansman yöntemidir. y Finansal Leasing %100 finansman riskinin alınd. ndığı işlemdir. LEASING Leasing yatırımlara finansman sağlayan alternatif bir finansman yöntemidir. y Finansal Leasing %100 finansman riskinin alınd ndığı işlemdir. Operasyonel Leasing ise genel olarak %70 finansman riski

Detaylı

Üçüncü Taraf Risklerinin Denetimi

Üçüncü Taraf Risklerinin Denetimi Üçüncü Taraf Risklerinin Denetimi «Outsourcing the work but not the risks» XVIII. Türkiye İç Denetim Kongresi 20 Ekim 2014 Pelin Altındal Kıdemli Müdür, CRMA EY Risk Danışmanlık Hizmetleri Ajanda Üçüncü

Detaylı

ÇALIŞAN SAĞLIĞI BİRİMİ İŞLEYİŞİ Hastanesi

ÇALIŞAN SAĞLIĞI BİRİMİ İŞLEYİŞİ Hastanesi KİHG/İŞL-005 19.08.2009 07.08.2012 2 1/8 GÜNCELLEME BİLGİLERİ Güncelleme Tarihi Güncelleme No Açıklama 11.11.2009 1 Belge içeriğinde ve belge numarasında değişiklik yapılması 07.08.2012 2 Komite, başlık,

Detaylı

DESTEK HĠZMETLERĠ MÜDÜRLÜĞÜ

DESTEK HĠZMETLERĠ MÜDÜRLÜĞÜ Görev ve Yetki Tanımları DESTEK HĠZMETLERĠ MÜDÜRLÜĞÜ Destek Hizmetleri Müdürlüğü, yürürlükteki yasal mevzuat çerçevesinde belediye kaynaklarının kamunun yararına ve ortak menfaatlerinin sağlanmasına yönelik

Detaylı

TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ DAİRE BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI

TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ DAİRE BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ DAİRE BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu çalışma usul ve esasları ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu bünyesinde yer alan

Detaylı

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2016 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2016 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2016 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 2016 Yılında Uygulanacak Miktarı (TL) 10 dan Az Çalışanı Olan İşyerleri 10-49 Çalışanı Olan İşyerleri 4/1-a MADDE 4 - İşverenin

Detaylı

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2016 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI www.isguzmani.org

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2016 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI www.isguzmani.org 6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2016 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI www.isguzmani.org 2016 Yılında Uygulanacak Miktarı (TL) 10 dan Az Çalışanı Olan İşyerleri 10-49 Çalışanı Olan İşyerleri Açıklamalar

Detaylı

21- BÖLGESEL POLİTİKA VE YAPISAL ARAÇLARIN KOORDİNASYONU

21- BÖLGESEL POLİTİKA VE YAPISAL ARAÇLARIN KOORDİNASYONU 21- BÖLGESEL POLİTİKA VE YAPISAL ARAÇLARIN KOORDİNASYONU I- ÖNCELİKLER LİSTESİ ÖNCELİK 21.1 Topluluk standartlarına uygun hukuki ve idari çerçeve ile bölgesel politikaların programlanması, yürütülmesi,

Detaylı

Dr. DERYA AYDIN OKUR. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Deniz Hukuku Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi DENİZ HUKUKUNDA

Dr. DERYA AYDIN OKUR. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Deniz Hukuku Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi DENİZ HUKUKUNDA Dr. DERYA AYDIN OKUR Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Deniz Hukuku Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi DENİZ HUKUKUNDA LİMAN DEVLETİ YETKİSİ VE DENETİMİ GEMİ KAYNAKLI DENİZ KİRLİLİĞİNİN ÖNLENMESİNDE

Detaylı

Analiz aşaması sıralayıcı olurusa proje yapımında daha kolay ilerlemek mümkün olacaktır.

Analiz aşaması sıralayıcı olurusa proje yapımında daha kolay ilerlemek mümkün olacaktır. Analiz Raporu Kısa Özet Her geçen gün eczanecilik sektörü kendi içerisinde daha da yarışır hale geliyor. Teknolojinin getirdiği kolaylık ile eczane otomasyonu artık elinizin altında. Çoğu eczacılar hastalarına

Detaylı

Yatlar için seviye ve basınç ölçüm teknikleri

Yatlar için seviye ve basınç ölçüm teknikleri Yatlar için seviye ve basınç ölçüm teknikleri Anwendungsbeispiele Uygulama örnekleri ve und ürünler Produkte 3 4 1 1 2 3 Yatlar için ölçüm tekniği Bu broşürde seviye ve basınç ölçüm teknikleri ile ilgili

Detaylı

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZAKERE TOPLANTILARI 23-26 MAYIS 2013 - İZMİR Grup Adı : Özel Hukuk 1. Grup Konu : İş ve sosyal güvenlik davaları Grup Başkanı : Mehmet YILDIZ (Yargıtay Tetkik

Detaylı

14/2002 AB. ışmanlık k hizmeti verilmesine dair başar ru.

14/2002 AB. ışmanlık k hizmeti verilmesine dair başar ru. METALİTSİ KNSB SENDİKA FEDERASYONU * Proje VS/2009/0484 2009 09-2010 Bilgilendirme ve danış ışmanlık k fikrinden işçi i i ve çalışanların n fiiliyatta bilgilendirilmesi ve danış ışmanlık k hizmeti verilmesine

Detaylı

Alış. ışan Group Aktiviteleri

Alış. ışan Group Aktiviteleri Tehlikeli Madde Lojistiği ve Süreçleri Jan Devrim Operasyonlar Koordinatörü twitter.com/jandevrim Jandevrim.blogspot.com 1 R3 Kasım 2011 Tank Storage Istanbul Alış ışan Group Aktiviteleri 2 Temel Bilgiler

Detaylı

Mehtap KARAHALLI ÖZDEMİR Maritime Sector Expert 06 Mart 2018, Bilkent Hotel- Ankara

Mehtap KARAHALLI ÖZDEMİR Maritime Sector Expert 06 Mart 2018, Bilkent Hotel- Ankara 5. Çalışma Grubu Çalıştayı Denizcilik Sektörü ve İklim Değişikliği Türkiye ve AB Mevzuatı Arasındaki Farklar Mehtap KARAHALLI ÖZDEMİR Maritime Sector Expert 06 Mart 2018, Bilkent Hotel- Ankara Sera Gazı

Detaylı

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog KONYA KARAMAN BÖLGESİ BOŞANMA ANALİZİ 22.07.2014 Tarihsel sürece bakıldığında kalkınma,

Detaylı

Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı Türkiye Bölümü

Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı Türkiye Bölümü Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı Türkiye Bölümü Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ÇSED) - Ekler Haziran 2014 Ek 2.1: Ulusal Mevzuat URS-EIA-REP-203876 Genel Çevre Kanunu, Sayı: 2872 ÇED Yönetmeliği

Detaylı

Neden Demiryolu M E T E T I R M A N K O N S P E D L T D Ş T I 2 7. 1 1. 2 0 1 3

Neden Demiryolu M E T E T I R M A N K O N S P E D L T D Ş T I 2 7. 1 1. 2 0 1 3 Neden Demiryolu M E T E T I R M A N K O N S P E D U L U S L A R A R A S I T A Ş I M A C I L I K V E T I C A R E T L T D Ş T I 2 7. 1 1. 2 0 1 3 Gelecekte... 2050 yılında Kimilerine göre Türkiye nin Gayri

Detaylı

ESTONYA. Toplu Pazarlık Sosyal Diyalog

ESTONYA. Toplu Pazarlık Sosyal Diyalog ESTONYA Dernek Kurma Özgürlüğü Toplu Pazarlık Sosyal Diyalog Örgütlenme hakkı 2009 Taşımacılık Sendika yoğunlu unluğu: : % %18% üyelik 8142 üye 6 sendika Temsil gücü: g 122 sözleşme Toplu sözles zleşme

Detaylı

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ PROJE YÖNETİMİ OFİSİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ PROJE YÖNETİMİ OFİSİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ PROJE YÖNETİMİ OFİSİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu yönergenin amacı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı, Proje Yönetimi

Detaylı

Türkiye de Ulusal Politikalar ve Endüstriyel Simbiyoz

Türkiye de Ulusal Politikalar ve Endüstriyel Simbiyoz Türkiye de Ulusal Politikalar ve Endüstriyel Simbiyoz Ferda Ulutaş Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı KALKINMA AJANSLARI VE BÖLGE PLANLARI İÇİN ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ ÇALIŞTAYI 31 Ocak 1 Şubat 2013 CK Farabi

Detaylı

Yapı ve Deprem Yönetmelikleri, alan kullanım yönetmeliklerinin gözden geçirilmesi ve gerekiyorsa yeniden düzenlenmesi

Yapı ve Deprem Yönetmelikleri, alan kullanım yönetmeliklerinin gözden geçirilmesi ve gerekiyorsa yeniden düzenlenmesi Afet Yö netimi İnsan toplulukları için risk oluşturan afetlerin önlenmesi ve zararlarının azaltılması, afetlere karşı hazırlıklı olunması, afet anında hızlı ve etkili bir kurtarma, ilk yardım, geçici barındırma

Detaylı

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı; Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İş Sağlığı

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ATILIM ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1 Bu Yönergenin amacı Atılım Üniversitesinin eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri ile idarî

Detaylı

T.C ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu FİDAN

T.C ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu FİDAN T.C ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu FİDAN İsimli Gemide Gemiadamının Ambara Düşmesi Sonucu Hayatını Kaybetmesine İlişkin Deniz Kazası İnceleme Raporu Demir

Detaylı

18 Aralık 2009, İstanbul Ayşen SATIR

18 Aralık 2009, İstanbul Ayşen SATIR Çevre Alanında Kapasite Geliştirme Projesi AB Çevresel Bilgiye Erişim Direktifi nin Uyumlaştırılması ve Sivil Toplum Kuruluşlarının Rolü Semineri 18 Aralık 2009, İstanbul Ayşen SATIR 1 2003/4 Çevresel

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİ STAJ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM.

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİ STAJ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİ STAJ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam MADDE 1 Bu Yönerge, Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi

Detaylı

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1. GİRİŞ Odamızca, 2009 yılında 63 fuara katılan 435 üyemize 423 bin TL yurtiçi fuar teşviki ödenmiştir. Ödenen teşvik rakamı, 2008 yılına

Detaylı

Avrupa Birliği AVRUPA BİRLİĞİ -67- Bu bölümde Avrupa Birliği hakkında bilgi sahibi olacaksınız. Avrupa Siyasi Haritası

Avrupa Birliği AVRUPA BİRLİĞİ -67- Bu bölümde Avrupa Birliği hakkında bilgi sahibi olacaksınız. Avrupa Siyasi Haritası AVRUPA BİRLİĞİ Bu bölümde Avrupa Birliği hakkında bilgi sahibi olacaksınız. Avrupa Siyasi Haritası A -67- İkinci dünya savaşından sonra Avrupa'daki altı ülke sosyal, kültürel ve ekonomik birliği sağlamak

Detaylı

Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda. İşveren Yükümlülükleri -II- Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda İşveren Yükümlülükleri -II-

Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda. İşveren Yükümlülükleri -II- Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda İşveren Yükümlülükleri -II- Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda İşveren Yükümlülükleri -II- 1 / 10 Yusuf DOĞAN Mali Müşavirlik 4. İşverenin Risk Değerlendirmesi Yükümlülüğü İşveren, güvenlik tedbirleri ve koruyucu ekipmanlar ile

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Güzel. Sanatlar Fakültesi

Kocaeli Üniversitesi Güzel. Sanatlar Fakültesi Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Güzel Sanatlar Fakültesi Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi 1997 yılında kurularak 1997-1998 1998 eğitim- öğretim yılında Kocaeli Üniversitesinin

Detaylı

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Suriye de insan hakları ihlallerinin

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Suriye de insan hakları ihlallerinin 1 Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Suriye de insan hakları ihlallerinin sistematik olarak artması ışığında, Haziran 2011 de kurulan, kar amacı gütmeyen bir sivil toplum örgütüdür. SNHR, mağdurların haklarının

Detaylı

LİMAN İŞLETMECİLİĞİNDE ATIK ALIM FAALİYETLERİ:

LİMAN İŞLETMECİLİĞİNDE ATIK ALIM FAALİYETLERİ: LİMAN İŞLETMECİLİĞİNDE ATIK ALIM FAALİYETLERİ: Çanakkale Liman İşletmesi Örneği Evren BECEREN 1, Ali AKTOPRAK 1, Arzu TORÖZ 2 1 Çanakkale Liman İşletmesi San. Ve Tic. A.Ş. 2 Arse Çevre Mühendislik Dan.

Detaylı

İHRACATA İLK ADIM PROGRAMI (İİAP)

İHRACATA İLK ADIM PROGRAMI (İİAP) İHRACATA İLK ADIM PROGRAMI (İİAP) NEDİR R? İhracata İlk Adım m Programı; ; bugüne kadar hiç ihracat yapmamış ya da düzensiz d olarak yapmış KOBİ leri teşvik ederek onları düzenli ihracat yapar hale getirmeyi

Detaylı

HÜLYA ATLAN MANEVİ ZARARI TAZMİN YOLLARI

HÜLYA ATLAN MANEVİ ZARARI TAZMİN YOLLARI HÜLYA ATLAN MANEVİ ZARARI TAZMİN YOLLARI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER...VII KISALTMALAR...XV GİRİŞ...1 I. Konunun Önemi...1 II. Konunun Sınırlandırılması...3 III. Plan...4 BİRİNCİ BÖLÜM KİŞİLİĞİN

Detaylı

AMAÇ. Finansal Performans Ölçümü İĞİ RLENMESİ. Kamu Hastanelerinde Finansal Perspektif

AMAÇ. Finansal Performans Ölçümü İĞİ RLENMESİ. Kamu Hastanelerinde Finansal Perspektif HASTANELER İÇİN N VERİ MADENCİLİĞİ İĞİ ile FİNANSAL F ERKEN UYARI SİNYALLERİNİN N ve YOL HARİTALARININ BELİRLENMES RLENMESİ Dr. Ali Serhan KOYUNCUGİL Sermaye Piyasası Kurulu Araştırma Dairesi askoyuncugil@gmail.com

Detaylı

AB YAPISAL POLİTİKA. Konya, 7 Aralık k 2006

AB YAPISAL POLİTİKA. Konya, 7 Aralık k 2006 AB YAPISAL POLİTİKA ARAÇLARI Nurşen Numanoğlu Konya, 7 Aralık k 2006 27.12.2006 Avrupa Birliği i Genel Sekreterliği 1 AB YAPISAL POLİTİKALAR Yapısal politikaların n amacı; - bölgesel kalkınma eşitsizlikleriyle

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNĠVERSĠTESĠ BĠLĠMSEL ARAġTIRMA PROJELERĠNĠN SEÇĠMĠ, KABULÜ, DEĞERLENDĠRĠLMESĠ, DESTEKLENMESĠ VE ĠZLENMESĠNE ĠLĠġKĠN YÖNERGE

DOKUZ EYLÜL ÜNĠVERSĠTESĠ BĠLĠMSEL ARAġTIRMA PROJELERĠNĠN SEÇĠMĠ, KABULÜ, DEĞERLENDĠRĠLMESĠ, DESTEKLENMESĠ VE ĠZLENMESĠNE ĠLĠġKĠN YÖNERGE DOKUZ EYLÜL ÜNĠVERSĠTESĠ BĠLĠMSEL ARAġTIRMA PROJELERĠNĠN SEÇĠMĠ, KABULÜ, DEĞERLENDĠRĠLMESĠ, DESTEKLENMESĠ VE ĠZLENMESĠNE ĠLĠġKĠN YÖNERGE Dayanak, Amaç ve Kapsam Madde 1- Bu yönergenin amacı, 2547 sayılı

Detaylı

Risk Değerlendirmesi ve Yönetimi

Risk Değerlendirmesi ve Yönetimi Risk Değerlendirmesi ve Yönetimi 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İşveren, iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapmak veya yaptırmakla yükümlüdür. 6331 sayılı İş Sağlığı ve

Detaylı

Öncelikli Kimyasallar Yönetimi Şube Müdürlüğü Faaliyetler ve KOK Projesi

Öncelikli Kimyasallar Yönetimi Şube Müdürlüğü Faaliyetler ve KOK Projesi Öncelikli Kimyasallar Yönetimi Şube Müdürlüğü Faaliyetler ve Bursev DOĞAN ARTUKOĞLU Şube Müdürü V. Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Kimyasallar Yönetimi Dairesi Başkanlığı Mart 2017 - Antalya Yapılan Çalışmalar

Detaylı

Gümrük Müsteşarlığının görevlerini daha etkin ve verimli yerine getirmesini sağlayacak şekilde idari kapasitesinin arttırılması

Gümrük Müsteşarlığının görevlerini daha etkin ve verimli yerine getirmesini sağlayacak şekilde idari kapasitesinin arttırılması ÇIKARILMASINDA YARAR GÖRÜLEN YASAL DÜZENLEMELER (KANUN) I. 2007-2008 YASAMA DÖNEMĐNDE (01/10/2007-30/09/2008) ÇIKARILMASINDA YARAR GÖRÜLEN YASAL DÜZENLEMELER Çıkarılacak Yasal Adı 29.0007.1.01 Tasfiye

Detaylı

REÇLERİ VE BANKACILIK SİSTEMİNİN N YENİDEN YAPILANDIRILMASINDA KURUMSAL İŞBİRL VE KOORDİNASYON: RLİĞİ

REÇLERİ VE BANKACILIK SİSTEMİNİN N YENİDEN YAPILANDIRILMASINDA KURUMSAL İŞBİRL VE KOORDİNASYON: RLİĞİ BANKA ÇÖZÜMLEME SÜRES REÇLERİ VE BANKACILIK SİSTEMİNİN N YENİDEN YAPILANDIRILMASINDA KURUMSAL İŞBİRL RLİĞİ VE KOORDİNASYON: TÜRKİYE DENEYİMİ Dr. Hicabi ERSOY Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, TürkiyeT Sunum

Detaylı

DENİZCİLİK FAL KOMİTESİ FAALİYETLERİNİN

DENİZCİLİK FAL KOMİTESİ FAALİYETLERİNİN DENİZCİLİK FAL KOMİTESİ FAALİYETLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ KAYSERİ 2 Nisan 2013 Ocak 2017, Ankara 1/13 2/13 AMAÇ ve KAPSAM: Uluslararası Deniz Trafiğinin Kolaylaştırılması Sözleşmesi Facilitation of International

Detaylı

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LNG TAŞIMACILIĞI RİSK ANALİZİ VE EMNİYET YÖNETİM MODELİ

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LNG TAŞIMACILIĞI RİSK ANALİZİ VE EMNİYET YÖNETİM MODELİ İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LNG TAŞIMACILIĞI RİSK ANALİZİ VE EMNİYET YÖNETİM MODELİ YÜKSEK LİSANS TEZİ Burkay R. ALAN Anabilim Dalı: Deniz Ulaştırma Mühendisliği Programı: Deniz

Detaylı

İSG RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

İSG RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ .0 AMAÇ : BAŞAKŞEHİR 'nin kanundan doğan, yapmakla mükellef olduğu "İş Sağlığı ve Güvenliği" risklerinin nasıl değerlendirileceğini belirlemek,.0 KAPSAM : BAŞAKŞEHİR N'de uygulanan "İş Sağlığı ve Güvenliği

Detaylı

GİRNE ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİK YÜKSEKOKULU GEMİ MAKİNELERİ İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS TANITIM KATALOĞU

GİRNE ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİK YÜKSEKOKULU GEMİ MAKİNELERİ İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS TANITIM KATALOĞU GİRNE ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİK YÜKSEKOKULU GEMİ MAKİNELERİ İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS TANITIM KATALOĞU DersinAdı : Sörvey Prosedürleri DersinKodu Yıl Dönem Kredi AKTSKredisi DersinUygula ası(saat/hafta)

Detaylı

Yalçın AKIN AREL DENİZCİLİK

Yalçın AKIN AREL DENİZCİLİK Yalçın AKIN AREL DENİZCİLİK YÜKLERİMİZİ YAKLAŞIK %90 ORANINDA KARAYOLU İLE NEKLEDİYORUZ. YÜK NAKLİYESİNDE DENİZLERİMİZDEN SADECE %5 ORANINDA FAYDALANABİLİYORUZ. KARAYOLUNUN YAKIT SARFİYATI ÇOK YÜKSEK DOLAYISIYLA

Detaylı

DENİZ ÇEVRESİNİN KORUNMASI VE KİRLİLİĞİN ÖNLENMESİ ÇALIŞMALARI. Murat TURAN (Deniz ve Kıyı Yönetimi Dairesi Başkanı)

DENİZ ÇEVRESİNİN KORUNMASI VE KİRLİLİĞİN ÖNLENMESİ ÇALIŞMALARI. Murat TURAN (Deniz ve Kıyı Yönetimi Dairesi Başkanı) DENİZ ÇEVRESİNİN KORUNMASI VE KİRLİLİĞİN ÖNLENMESİ ÇALIŞMALARI Murat TURAN (Deniz ve Kıyı Yönetimi Dairesi Başkanı) II. Marmara Denizi Sempozyumu İstanbul, Aralık 2015 Deniz Kirliliğinin Kaynakları 1-Deniz

Detaylı

DENİZ KAYNAKLI KİRLİLİKLERİ ÖNLEME ÇALIŞMALARI

DENİZ KAYNAKLI KİRLİLİKLERİ ÖNLEME ÇALIŞMALARI DENİZ KAYNAKLI KİRLİLİKLERİ ÖNLEME ÇALIŞMALARI İMEAK DENİZ TİCARET ODASI GİZEM MATARACI 23.12.2015 1 İMEAK DENİZ TİCARET ODASI 26 Ağustos 1982 de İstanbul Deniz Ticaret Odası olarak kurulmuştur. Daha sonra

Detaylı

İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ ÜNİVERSİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM

İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ ÜNİVERSİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ ÜNİVERSİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Genel Esaslar Amaç Madde 1- (1)Bu

Detaylı

MODÜL 1 Kentsel Atık Su Direktifi. Senad Ploco

MODÜL 1 Kentsel Atık Su Direktifi. Senad Ploco MODÜL 1 Kentsel Atık Su Direktifi Senad Ploco Hedefler: İnsan sağlığı ve çevreyi kentsel ve tarım ve gıda sektörü gibi bazı sektörlerin atık su deşarjlarının olumsuz etkilerinden korumak. Odağı Evsel atık

Detaylı

KELİ KİMYASALLARIN TAŞINMASI

KELİ KİMYASALLARIN TAŞINMASI Kaynak: Forum Media Yayınc ncılık; İş Sağlığı ve GüvenliG venliği i için i in Eğitim E Seti TEHLİKEL KELİ KİMYASALLARIN TAŞINMASI Günümüzde bir milyondan fazla kimyevi madde şımakta ve depolanmaktadır.

Detaylı

MÜDEK Akreditasyon SüreciS ve Öğrenci Değerlendiricilerin. erlendiricilerin. MÜDEK Program Değerlendirici Eğitim Çalıştayı

MÜDEK Akreditasyon SüreciS ve Öğrenci Değerlendiricilerin. erlendiricilerin. MÜDEK Program Değerlendirici Eğitim Çalıştayı MÜDEK Akreditasyon SüreciS ve Öğrenci Değerlendiricilerin erlendiricilerin Sürece Katılımı MÜDEK Program Değerlendirici Eğitim Çalıştayı Gerekçe 2005 yılında Bergen'de Bologna süreci bakanlar zirvesinde

Detaylı

YOLSUZLUKLA MÜCADELEDE SON 10 YILDA YAŞANAN GELİŞMELER BAŞBAKANLIK TEFTİŞ KURULU 2010

YOLSUZLUKLA MÜCADELEDE SON 10 YILDA YAŞANAN GELİŞMELER BAŞBAKANLIK TEFTİŞ KURULU 2010 YOLSUZLUKLA MÜCADELEDE SON 10 YILDA YAŞANAN GELİŞMELER BAŞBAKANLIK TEFTİŞ KURULU 2010 Sunum Planı Yolsuzlukla Mücadele Alanında Bugüne Kadar Yapılanlar Yapılan Çalışmaların Uluslar arası Yolsuzluk Ölçümlerine

Detaylı

Information Technology Infrastructure Library ITIL

Information Technology Infrastructure Library ITIL Yazılım Kalite Standartları Sunum Projesi Information Technology Infrastructure Library ITIL Hazırlıyanlar : Gökhan ÇAKIROĞLU - Feyyaz ATEġ - Çiğdem ELĠBOL - Caner ĠBĠCĠOĞLU ITIL Nedir? Kurum ile BT(Bilgi

Detaylı

FASIL 14 TAŞIMACILIK POLİTİKASI

FASIL 14 TAŞIMACILIK POLİTİKASI FASIL 14 TAŞIMACILIK POLİTİKASI Öncelik 14.1 Türk demiryolu sektörünün kademeli olarak açılması amacıyla demiryolu çerçeve kanununun kabul edilmesi ve altyapı ve işletmecilik ile ilgili faaliyetlerin birbirinden

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RİSK YÖNETİMİ VE DEĞERLENDİRMESİ DOÇ. DR. İBRAHİM OCAK DOÇ. DR. ALİ İSMET KANLI

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RİSK YÖNETİMİ VE DEĞERLENDİRMESİ DOÇ. DR. İBRAHİM OCAK DOÇ. DR. ALİ İSMET KANLI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RİSK YÖNETİMİ VE DEĞERLENDİRMESİ DOÇ. DR. İBRAHİM OCAK DOÇ. DR. ALİ İSMET KANLI Konu Başlıkları 1. Temel Kavramlar ve Tanımlar 2. İlgili Mevzuat 3. Risklerden Korunma Yöntemleri

Detaylı

İSG Yasası & Uygulamalar

İSG Yasası & Uygulamalar İSG Yasası & Uygulamalar Dr. Rana GÜVEN, MSc. PhD. Genel Md. Yrd. 24 Mayıs 2013, Bursa İÇERİK Güvenlik Kültürü Kavramı Dünyada ve Türkiye de İSG İSG Yasası İSG Hizmetleri Yetkilendirme Hizmetleri Çalışma

Detaylı

CRM CRO Aralık k 2008

CRM CRO Aralık k 2008 Resul İbrahim GÜLENG CRM CRO Aralık k 2008 Klinik Araştırmalar rmalar Sektörü & Türkiye deki İş Olanakları ÖZET Hakkımda CRM Hakkında Klinik Araştırma rma ve Klinik Deneme Klinik Denemelerin Organizasyonel

Detaylı

Seyir Emniyeti ve Deniz Güvenliği Dairesi Başkanlığı LİMAN BAŞKANLIKLARI KOORDİNASYON TOPLANTISI

Seyir Emniyeti ve Deniz Güvenliği Dairesi Başkanlığı LİMAN BAŞKANLIKLARI KOORDİNASYON TOPLANTISI Seyir Emniyeti ve Deniz Güvenliği Dairesi Başkanlığı LİMAN BAŞKANLIKLARI KOORDİNASYON TOPLANTISI ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI II. MERKEZ TEŞKİLATI LİMAN BAŞKANLIKLARI HİZMETİÇİ EĞİTİM VE

Detaylı

RADYASYONDAN KORUNMA UZMANLARI DERNEĞİ (RADKOR) NİN

RADYASYONDAN KORUNMA UZMANLARI DERNEĞİ (RADKOR) NİN RADYASYONDAN KORUNMA UZMANLARI DERNEĞİ (RADKOR) NİN Taslak Yönetmelik Hakkındaki Görüşleri Taslağın geneli üzerindeki görüş ve Teklif Yönetmelik Başlığında ; test, kontrol ve kalibrasyon ifadeleri kullanılmıştır.

Detaylı

Yolsuzlukla Mücadele Politikası

Yolsuzlukla Mücadele Politikası Yolsuzlukla İçindekiler Amaç 1 1. Kapsam 2 2. Tanımlar 3 3. Görev ve Sorumluluklar 4 3.1. Yönetim Kurulu 4 3.2. Kurumsal Yönetim Komitesi 4 3.3. Çalışanlar 5 3.4. Uygulamaların İzlenmesi ve Politika ile

Detaylı