Sünni İslam cemaati için özel günler:

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Sünni İslam cemaati için özel günler:"

Transkript

1 Özel Günlerimiz Yavuz Çekirge Bu derleme coğrafyamızda yaşayan insane topluluklarının farklı kültürel aidiyetlerine göre kutladıkları özel günleri tanımlamayı amaçlamaktadır. Özel günler belli başlı şu gruplara gore yapılmıştır : 1. Sünni İslam 2. Alevi,Bektaşi Yezidi ve diğer Anadolu kültleri 3. Rum Ortadoks 4. Ermeni Ortadoks 5. Süryani 6. Yahudi Sünni İslam cemaati için özel günler: Kurban Bayramı: 4 gün süren bayram, ilk sabah Bayram Namazı ile başlar, akraba ziyaretleri yapılır, mezarlıklar ziyaret edilir. Hicri Yılbaşı: Hz. Muhammed'' in Mekke'' den Medine'' ye göç etmesi ile başlayan Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem'' in ilk günü kutlanır. Aşure Günü: Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem'' in 10. günüdür. Hz. Hüseyin'' in Kerbela'' da öldürüldüğü günün anısına oruç tutulur. Mevlid Kandili: Rebiül Evvel ayının 12. gecesi doğan Hz. Muhammet'' in dünyaya gelişi kutlanır. Mirac Kandili: Hz. Muhammed'' in göğe Tanrı katına yükseltildiği gecedir. Beş vakit namaz kılınması bu gece farz kılınmış, Peygamber'' e cennet ve cehennem gösterilmiştir.

2 Berat Kandili: İsamiyet'' de kutlanan 5 kandil gününden sıra itibariyle üçüncüsüdür. Şaban ayının 14. gününün akşamında, ibadet ederek günahlardan arınıldığına inanılır. Ramazan Ayı: Hicri takvimin 9. ayı olan Ramazan ayı boyunca, inananlara sahurdan iftara kadar oruç tutmaları görevi verilmiştir. Akşamları Teravih namazı kılınır, sofralarda hurma, pide ve güllaç bulundurulur. Kadir Gecesi: Ramazan Ayı'' nın 26 gününün gecesidir. Kuran'' ın Hz. Muhammet'' e bu gece inmeye başladığına inanılır. "Kadir" Allah'' ın sıfatlarından biridir ve "her şeye gücü yeten" anlamındadır. Bin aydan daha hayırlı olduğuna inanılan bu gecede, ibadet ile günahlardan arınılır. Ramazan Bayramı: Ramazan ayında tutulan orucun bitişi kutlanan ve sabah kılınan Bayram Namazı ile başlayan bayramdır. Arife gününden hazırlıklar yapılır, mezarlıklar ziyaret edilir. Kimsesizlere ve muhtaçlara yardım edilir, akraba ziyaretleri yapılır. Tatlı sunulduğu için Şeker Bayramı olarak Aleviler, Yezidiler ve diğer Anadolu Kültleri Özel günleri Abdal Musa Törenleri: Her yıl Haziran tarihlerinde Alevi-Bektaşilikte kutsal olan "12 Makam"dan birinin sahibi Abdal Musa Sultan'ı anma törenleri yapılır. Antalya-Elmalı'daki Tekke Köyü'ne giden Alevi-Bektaşiler burada kurbanlar keser, cem yaparlar. Aşure Günü: Aşure, kelime anlamıyla onuncu demektir, Hicri ayların ilki olan Muharrem in 10. günüdür. İnanışa göre, Nuh Peygamber, Tufandan kurtulduklarında, gemide kalan tüm erzaktan tatlı bir aş pişirilmesini söylemiş ve o gün pişirilen aşa zamanla aşure denmişti. 10 Muharremin, aynı zamanda Hz. Hüseyin'in Kerbela'da şehit edildiği gündür. Bu nedenle Aleviler ve Şiiler Muharremin 12. gününe kadar oruç tutar, 12. günün (2OO6'da 11 Şubat a denk geldi) akşamı oruç açılır ve matem bitince kurban kesilir, aşure dağıtılır. Cemaat Bayramı: Yezidilerin (Ezidiler) en önemli bayramı. 7 gün sürer. Yezidilerin piri Şeyh Adi'nin bir araya getirdiği ilk cemaatin anısını tazelemek için kutlanır. Eskiden Eylül arası kutlanan bayram, 20. yüzyılda 6-13 Ekim'e alındı. Tören, Musul'un kuzeyindeki Laleş'te (Şeyh Adi'nin türbesinin bulunduğu kutsal topraklar) yapılır. Törene, her aşireti temsilen bir kişi katılır.

3 Cejna Heftemal: Kürtlerin 2 Mart'ta kutladığı bu bayramda dağlardan, ovalardan renk renk çiçekler toplanır ve bunlardan Şilan adı verilen bir çember yapılır. Kadın-erkek, genç-yaşlı herkes o gün için yıkanır, giyinir, süslenir ve üç kez çiçeklerden yapılan bu çemberin içinden geçer. İnanışa göre bu geçişle yılın bütün dertlerinden, sorunlarından kurtulunur, bahara kavuşulur. Cejna Mîhrîcane: Kürtçe'de "mihr" sevgi, "gan" ise can, süreklilik anlamına gelir. Mihrican "sürekli sevgi" demektir. İnanışa göre bu gün, Tanrının bütün canlılara ruh verdiği gündür. Kürtlerin, Nevrozdan sonraki en önemli bayramıdır (31 Ağustos). Hacı Bektaş-i Veli'yi Anma Törenleri: İlahi gerçeğe ancak sevgi yoluyla varılacağını, bütün insanların kardeş olduklarını vurgulayarak dinde insan olgusunu öne özellikle öne çıkartan Hacı Bektaş Veli (1209-I27l), Bektaşilik tarikatının piridir. Her yıl, 16, I7 ve 18 Ağustos tarihlerinde üç gün boyunca anılır. "Gönüller Sultanı" diye anılan Hacı Bektaş Veli nin, dergahından feyz alan, erenleri, halkı aydınlatmaları için görevlendirdiğine ve o erenlerin 40 kültür ocağı kurduğuna inanılır. Anadolu da bugün saygı gösterilip, adakta bulunulan pek çok yatır ve türbe o erenlere aittir. Hıdrellez: Birçok kültürde baharı karşılamak için kutlanır. 5 Mayıs akşamı başlar ve 6 Mayıs günü kutlanır. Anadolu da yer yer Sünni ve Alevilerin bir arada bu günü bir bahar Bayramı olarak piknik ve ziyafetle eğlence içinde kutladığı görülmektedir. Alevi inancına göre Hızır Aleyhisselam ve Ilyas Aleyhisselam, Ab-ı Hayat'ı (ölümsüzlük suyu) aramaya çıkar ve bu suyun kaynağını bulup içerler. Böylelikle ölümsüzleşen Hızır Peygamber karada, İlyas Peygamber ise denizde yardıma muhtaç olanların imdadına yetişir. Kürtler, 6 Mayısta birbirine kavuşan Hızır (Hıdır) ve Ilyas'ın gizemli gücünden yararlanabilmek için çeşitli kutlamalar yaparlar. Baharın da müjdecisi olan Hıdrellez'de, parasının çoğalmasını isteyen gümüş bir parayı keseye koyup gül ağacının dalına asar, ev sahibi olmak isteyen çerçöpten ev yapar, sağlık isteyen ise kırlarda yuvarlanır. Hıdrellez bir çok coğrafyada Çingeneler tarafından da bayran olarak kutlanır Tüm kültürlerde ortak öğe Hıdrellez ateşi yakılıp, özellikle genşlerin bu ateşin üstünden atlamasıdır. Hızır Orucu: Daraldığı zamanlarında insanların imdadına yetiştiğine inanılan Hızır Aleyhisselamın anısına tutulur. 13 Şubat'ta başlar, üç gün sürer, inanışa göre Nuh Peygamberin gemisi fırtınaya tutulduğunda, gemidekiler "Yetiş ya Hızır, bizi kurtar" der. Allah dualarını kabul eder ve fırtına diner, işte o zaman Allah'a üç gün oruç adanır. Aleviler arasında yaygın olan bu orucun bitiminde kömbe ve benzeri yemekler pişirilir, eşe dosta lokma dağıtılır.

4 Mevlânâ'nın Ölum Yıldönümü: (Şeb-i Aruz) 17 Aralık 1273'te ölen, İslam aleminin en büyük mutasavvıfı ve şairlerinden Hz. Mevlânâ, her yıl Aralık tarihleri arasında sema gösterileri ve çeşitli etkinliklerle anılır. Mevlânâ Celâleddin-i Rûmi'nin ( ) düşünceleri, "vahdet-i vücut" (varlık birliği) kuramına dayanır. Mevlânâ'ya göre, evrende maddi ve manevi ne varsa, hepsinin kökeni Yaratıcıdır.. İyilik ve kötülüğün varlığı birbirine bağlıdır. Biri olmadan ötekinden söz edilemez, iyilisin değeri kötülükle, kötülük ise iyilikle anlaşılabilir. Mev1ana tüm dünyada, aşk, idealizm, insan sevgisi, umut ve hoşgörünün simgesi haline gelen, büyük kitleleri etkileyen bir İslam düşünürüdür. Muharrem Orucu'nun Başlangıcı: Aleviler, Hz. Muhammet'in. torunu Hz. Hüseyin'in Kerbelâ'da şehit edilmesi dolayısıyla Muharrem ayının birinci gününden (2006'da 31 Ocaktı) 12. günü akşamına kadar mateme girerler. Bektaşi ve Aleviler, matem boyunca oruçludurlar. Bu dönemde su içilmez, hayvan kesilmez, düğün, eğlence yapılmaz. Nevruz: (Newroz) Güneşin Koç burcuna girdiği gün. Türkler bu günü Ergenekon Efsanesine dayandırarak, Asena adlı bir boz kurdun rehberliğinde demir dağın eritilmesiyle Türk boylarının Ergenekon Vadisinden kurtulduğu gün olarak şenliklerle anarlar. Bu günün demir dağın eritilmesine telmih olarak özelikle bir Ahilik geleneği olarak demir dövülür. Ancak Kürt inanışına bugün Demirci Kawa nın zalim Dahhak ı öldürerek halkı zulümden kurtardığı gündür. Bu efsaneye göre Dahhak, yakalandığı amansız hastalıktan kurtulmak için büyücü hekimlerin tavsiyesi ile her gün genç bir insan öldürerek beyinlerini ilaç niyetine yemekteydi. Demirci Kawa, oğlunun öldürülmek istenmesi üzer,ne isyan ederek halkı da arkasına alarak Dahhak ı öldürür... Kürtlerde bu olayı temsilen Türkler gibi örs ve çekçlerle demir döverler. Kökleri asırlar öncesine dayanan ve günümüzde özellikle Kürt ve Alevi toplulukları tarafından kutlanan Nevruz, doğanın canlanmasını temsil eder. Kürtler için yeni yılın ilk günü anlamına gelir. Kırlara çıkılıp topluca yemek yenir, ateşler yakılır, dans edilir. Nevruz, Aleviler tarafından Hz. Ali'nin doğum günü olarak kutlanır. Aleviler, Hz. Ali'nin doğum gününü şeker, şerbet ve çiçeklerle kutlarlar. Nevruz bayramı akşamı Hz. Ali'nin doğumuna ait dualar, nefesler okunur, lokma ve süt dağıtılır, cem törenleri yapılır (21 Mart). Pir Sultan Abdal'ı Anma Törenleri: Pir Sultan Abdal, Alevi-Bektaşiler'in "Yedi Ulular" olarak tanımladığı halk ozanlarındandır. 16. yüzyılda yaşayan ve her türlü haksızlığa, din istismarına karşı çıkan, düşüncelerini günümüze dek uzanan deyişlerle ifade eden bu halk ozanı için her yıl 2 Temmuz'da doğum yeri Sivas-Yıldızeli ndeki Banaz Köyü'nde törenler yapılır, kurbanlar kesilir, semah dönülüp Pir Sultan kendi deyişleri ile anılır.

5 Sarisal: Ezidiler (Yezidiler) yılbaşını Nisan ayının ilk Çarşamba günü kutlar {2006'da 4 Nisan). Törenler 13 gün boyunca sürer. Bir zamanlar Nevruz'la aynı gün kutlandığı rivayet edilen Sarisal'dan önce kabir ziyaretleri yapılır, gelen geçenin yemesi için, kuru üzüm, kuru incir, çörekler ve paskalya yumurtalarının bulunduğu tepsiler konur. Yezidi inancına göre, gece yarısından sonra, ölülerin ruhları mezarlarını ziyaret eder ve mezarların yanından melekler geçer. Rum Ordadoks cemaati için özel günler 1 Ocak: Protohronia: Bu tarihte Hz. İsa'' nın sünneti kutlanır. Bir akşam önce çocuklar şarkılar söyleyerek komşuları ziyaret eder ve hediye toplarlar. Akşam yemeğinde hindi yenir. Evde ve işyerinde bereket getirmesi için nar kırılır, sakızlı yılbaşı pidesi pişirilir. 6 Ocak: Ta Fota: Hz. İsa'' nın Vaftizi kutlanır. Boğaz'' da, bir papazın suya attığı tahta haçı çıkarmak için cemaatten gençler Boğaz'' ın soğuk sularına atlarlar. Haçı bulup kıyıya getiren genç, altın zincir ve ucunda haçla ödüllendirilir. Ton Psihon: "Koliva" isimli cevizli helvanın pişirildiği ve mezarlıkların ziyaret edilerek ölülerin ruhuna dua edildiği gündür. Apokries: Paskalya yortusundan 40 gün önce kutlanan karnavaldır. Büyük Oruç'' dan önce partiler düzenlenir, maskeler takılır, ziyafetler verilir. Tessarakosti: Paskalya'' dan önce 40 gün süren orucun başlangıç günüdür. Orucun bu ilk günü hiçbir şey yenmez. Daha sonraki 5 hafta boyunca hayvansal gıdalar alınmaz. Orucun son haftasında da sadece haşlama sebzeler, özellikle mercimek yenir. Paskalya günü "mağiriça" adı verilen sakatat çorbası pişirilir. Vayion: Hz. İsa'' nın Kudüs'' e girerken zeytin ve mersin dalları ile karşılanması anısına kutlanan gündür. Paskalya :Haftası, Hz. İsa'' nın çarmıha geriliş ve ölüm haftasıdır. Bu haftanın Cuma günü perhiz yapılır ve hayvansal besinler alınmaz. Cumartesi gecesi tam geceyarısı kiliselerde mumlar yakılır ve İsa'' nın dirilişi kutlanır. Aynı gece paskalya yumurtaları, ertesi gün de paskalya çörekleri yenir.

6 Zoodohu Piğis: "Hayat Veren Kaynak" anlamına gelen bu gün, Ayazma günü olarak da bilinir. Silivrikapı'' daki Balıklı Ayazması'' na gelenler şifalı sudan içip dua ederler. 11 Temmuz: Ayia Efimiya: Lahti Fener'' deki Ortodoks Patrikhane Kilisesi'' nde bulunan azizenin anısına kutlanır. Kilisede yapılan törende katılanlara iğne dağıtılır ve azizenin lahti açılır. 6 Ağustos: Metamorfoseos: Hz. İsa'' nın "Göğe Yükselişi" Paskalya'' dan 40 gün sonra kutlanır. İnanışa göre Hz. İsa bu tarihte, Thabor dağında yanında Musa ve İlyas Peygamberlerle görünmüştür. 29 Ağustos: Apokefalistu İoannu: Rumlar, Vaftizci Yahya'' nın başının kesildiğine inandıkları bu günde perhiz yapar ve domatez ve karpuz gibi kırmızı renkli besinleri yemezler. 24 Eylül: Ayia Thekla: Aziz Pol'' ün öğrencilerinden olan ve Silifke yakınlarında yaşayıp öldüğüne inanılan azizenin anısına Büyükada'' daki manastır ziyaret edilir ve adak adanır. 25 Aralık: Hristuğenna: Hz. İsa'' nın Doğumu, yani Noel kutlanır. Bir akşam evvel çocuklar ev ev dolaşırlar. Sabah erken kiliseye gidilir, öğlen yakın akrabalarla yemek yenir. Çam ağaçları süslenir ve altlarına hediyeler bırakılır. 27 Aralık: Ayios Stefanos: Aziz Stefanos, Hıristiyanlık dinine inandığı için Kudüs'' den kovulup taşlanarak öldürülmüştür.hıristiyanlıkta il şehit olarak bilinir ve kurban kesilip fakirlere dağıtılır. ERMENİ CEMAATİNİN BAYRAMLARI VE DİNİ GÜNLERİ: 1 Ocak: Gağant: Yılbaşı kutlamalarının yapıldığı tarihtir. Zengin yılbaşı sofrasında ana yemek hindidir. Yılbaşının ertesi günü mutlaka dükkan açılır ve bereket getirmesi için dükkanın içine nar tanecikleri serpilir. 6 Ocak: Dzununt: Noel'' i, İsa'' nın Vaftiz'' i ile birlikte kutlayan Ermeniler, bu tarihte evleri ziyaret eden çocuklara hediyeler verirler. Ailecek yenilen akşam yemeğinde ana yemek mutlaka balık olur.

7 Vartanants: M.S. 5. yüzyılda ateşe tapan İranlılara karşı yapılan ve kaybedilen bir savaşın ve bu savaşta ölenlerin anısına düzenlenen törenlerdir. Pun Paregentan: 7 hafta süren ve her gün içersinde hayvansal gıdalar bulunmayan tek bir öğün yemek yenilen Büyük Oruç'' dan önce kutlanan karnavaldır. Karnaval süresince, her türlü kıyafete girilip şakalar yapılır. 14 Şubat: Diyarnıntaraç: Hz. İsa'' nın doğumunun 40. gününde tapınağa götürülüşü kutlanır. "Ateş Gecesi" de olarak bilinen bu kutlamalarda, kilisedeki kutsal sofranın üzerindeki mumla, mumlarını yakan cemaat, mumu söndürmeden evine götürerek orada hazırlanmış olan mumları yakar. Avak Şapat: Hz. İsa'' nın çarmıha gerilmesi ile ilgili anıların tazelendiği "Büyük Hafta" dır. Perşembe "Son Akşam Yemeği", Cuma ise "Haça Gerilme" ve "Mezara Gömülme" anılır. Dzağgazart: Hz. İsa'' nın Kudüs'' e dönüşü anısına kutlanan bayramdır. Kiliseler çiçekler ve zeytin dalları ile süslenir ve ayine katılanlar eve dönerken bereket getirmesi amacıyla bu çiçeklerden alırlar. Surp Zadik: Paskalya Bayramı'' nda Hz. İsa'' nın yeniden dirilişi kutlanır. Kutlamalar sırasında birbirlerine renkli boyanmış yumurtalar armağan ederler. Paskalya çörekleri hazırlanıp, mezarlıklar ziyaret edilir. Hampartsum: Hz. İsa'' nın Göğe Yükseliş'' i kutlanır. Baharın da karşılandığı gündür. Özenle hazırlanan sofralardan "marul" eksik edilmez. Vartavar: Vartavar "Işık Saçan Gül" anlamına gelir ve bu bayramda Hz. İsa'' nın Suret Değiştirmesi kutlanır. Kiliseler güllerle süslenir. Surp Asdvadzadzin: Meryem Ana'' nın göğe yükselerek Tanrı huzuruna kabul edilmesi ve üzüm hasatı kutlanır. Herkes kutsanan üzüm salkımlarından bir parça yer. Khacverats: Haç Yortusu olarak anılan bu özel gün, 14 Eylül'' e en yakın olan Pazar günü

8 kutlanır. Kilisede öğleden sonra yapılan törende haç fesleğen çiçekleri ile süslenir ve dualar edilir. Kökeni M.Ö. 7. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Tarkmançats: Ermeni yazısını icat eden ve İncil'' in Ermenice'' ye çevrilmesine katkıda bulunan 2 din adamının anısına yapılan törenlerdir. Ermeni kültürü vekilisesinin Asur ve Grek etkilerinden kurtarılması kutlanır. SÜRYANİ CEMAATİNİN BAYRAMLARI VE DİNİ GÜNLERİ: 6 Ocak: Denho: Hz. İsa'' nın vaftizinin kutlandığı gündür. İçine Hz. İsa'' yı sembolize eden haçın batırıldığı su, törene katılanlara evlerine götürmeleri için dağıtılır. 2 Şubat: Maeltö: Hz. İsa'' nın mabede sunuluşu anısına kutlanan bu bayramda, kilise de mumlar yakılır. Boutho Dninve: (2002 yılında 25 Şubat'' da, 2001'' de 5 Şubat'' da kutlandı) Kökeni M.Ö. 9. yüzyılda yaşayan Ninova halkının "Büyük Tövbe" sine kadar giden oruç sırasında, 3 gün 3 gece boyunca hiçbir şey yenilip içilmez. 25 Mart: Süboro: Hz. İsa'' nın doğumunun annesi Meryem'' e müjdelenmesi kutlanır. Kilisede dağıtılan ve Kutsal Üçlemeyi sembolize eden 3 renkli ipler, Paskalya Bayramı'' na kadar bilekte taşınır. Hamşo Droze: (2002 yılında 2 Mayıs'' da, 2001'' de 12 Nisan'' da kutlandı) Hz. İsa'' nın "Son Akşam Yemeği" anısına kutlanan gündür. Papazlar alçakgönüllülüğün bir belirtisi olarak (tıpkı Hz. İsa'' nın yaptığı gibi) cemaatden seçilen kişilerin ayaklarını yıkarlar. Zkifuthö: (2002 yılında 3 Mayıs'' da, 2001'' de 13 Nisan'' da kutlandı) Hz. İsa'' nın Çarmıha Gerilişi anılır. Çiçeklerle süslü bir tabut kilisede dolaştırıldıktan sonra, kapının önünde eller üstünde tutulur ve cemaat altından geçer. İdo Dakyomtö: (2002 yılında 5 Mayıs'' da, 2001'' de 15 Nisan'' da kutlandı) Hz. İsa'' nın Diriliş Bayramı, Büyük Kıyam veya Paskalya adıyla anılır. İnanlar birbirlerine yumurta ve yumurta şeklinde hediyeler verirler. Ölmüşlere dua edilir ve ertesi günü mezar ziyaretleri yapılır. Suloko: (2002 yılında 13 Haziran'' da, 2001'' de 24 Mayıs'' da kutlandı) Hz. İsa'' nın Göğe Yükseliş'' i kutlanır. Bu bayramda yaylalara çıkıp, salıncak kurma adeti günümüzde unutulmaya başlamıştır. Rışeş: (2002 yılında 23 Haziran'' da, 2001'' de 3 Haziran'' da kutlandı) Paskalya'' dan 50 gün sonra kutlanan bu bayrama Pantikusti Bayramı da denir. Hz. İsa'' nın havarilerine Kutsal Ruh'' u verdiğine inanılan bu günde, kilisedeki kutsanmış suya ceviz yaprakları batırılır. 31 Ağustos: Şahro Dmor Gabriyel: 7. yüzyılda Turabdin civarında yaşayan aziz Gabriyel'' in anısına kutlanır. O gece azizin mezarının bulunduğu manastırda kalan kişiler geceyi dua ederek geçirirler ve ertesi gün şölen düzenlenir.

9 25 Aralık: İdo Dmavlodö: İsa'' nın doğmum yani "Noel" kutlamasıdır. Kilise'' de çıralar ile, doğum sırasında çobanların yaktığı ateşi simgeleyen bir ateş yakılır ve etrafında ilahiler söylenir. YAHUDİ CEMAATİNİN BAYRAMLARI VE DİNİ GÜNLERİ: Tu-Bişvat: (2002 yılında 28 Ocak'' da, 2001'' de 8 Şubat'' da kutlandı) Ağaç Bayramı olarak da bilinen bu günde fidan dikilir ve bol bol meyva yenir. Purim: (2002 yılında 26 Şubat'' da, 2001'' de 9 Mart'' da kutlandı) Adar ayının 14. gününde kutlanan bu bayram, Yahudi kavmini ortadan kaldırmak isteyen kral Ahaşveroş'' a karşı direnen kraliçe Ester'' in halkını kurtarması anısına kutlanır. Bayramdan bir gün önce oruç tutulur. Pesah: (2002 yılında 28 Mart'' da, 2001'' de 8 Nisan'' da kutlandı) Tanrı Mısır halkını cezalandırmak için, her ailenin ilk çocuğuna felaket yağdırırken, İbranilerin evlerini es geçtiği için, "Pesah" (atlamak, es geçmek) bayramı yapılır. Ailenin en büyük oğlu bu bayram öncesinde oruç tutar. Bu bayrama "hamursuz" adının verilmesinin sebebi, bayram sırasında mayasız bir ekmek olan "Matsa" nın hazırlanıp yenmesidir. Lag B'' omer: (2002 yılında 30 Nisan'' da, 2001'' de 11 Mayıs'' da kutlandı) Günümüzden yaklaşık 2000 sene önce 32 gün süren bir hastalık salgınının bir anda sona ermesi üzerine ortaya çıkan bu bayramda kutlamalar yapılır. Bundan önceki 32 gün boyunca neşelenmek ve evlenmek caiz değildir. Şavuot: (2002 yılında 17 Mayıs'' da, 2001'' de 28 Mayıs'' da kutlandı) Hz. Musa'' ya gönderilen 10 Emir'' in bu günde verildiğine inanılır. 50 gün süren buğday hasatı döneminin son günü kutlandığı için "Hasat Bayramı" olarak da anılır. Tişa-Beav: (2002 yılında 18 Temmuz'' da, 2001'' de 29 Temmuz'' da kutlandı) Av ayının 9. günüdür ve Matem Günü olarak kabul edilir. İki günbatımı arasında oruç tutulur. Roş Aşana: (2002 yılında 7 Eylül'' de, 2001'' de 18 Eylül'' de kutlandı) Yeni Yıl Bayramı'' dır. Her aile akrabaları ile bir araya gelir ve dargınlıklara son verilir. Günahlardan arınılan gündür. Yom Kipur: (2002 yılında 16 Eylül'' de, 2001'' de 27 Eylül'' de kutlandı) Büyük Oruç Günü'' dür. Geceleyin adaklar adanır. Tutulamayan sözlerden ötürü Tanrı'' dan af dilenir. Sukot: (2002 yılında 21 Ekim'' de, 2001'' de 2 Ekim'' de kutlandı) Hasat Bayramı olarak da bilinir. İsrailoğullarının çölü geçerken "suka" larda (çardak) kalmaları anısına kutlanır. Sabah duasına katılanlar ellerinde "Lulav" adı verilen çiçek demeti tutarlar. Hanuka: (2002 yılında 30 Kasım'' da, 2001'' de 10 Aralık'' da kutlandı) Kislev ayının 25. günü başlayan "Işık" Bayramı, Kudüs'' deki Kutsal Mabed'' in yeniden açılışı ve kandilin mucizevi olarak az miktarda bulunan yağla, 8 gün boyunca yanması anısına kutlanır. Hanukiya isimli 9 kollu şamdanda yanan

DİNİ VE MİLLİ BAYRAMLAR

DİNİ VE MİLLİ BAYRAMLAR DİNİ VE MİLLİ BAYRAMLAR Bütün ülkelerin din ve kültürlerinde kutlanan özel günler vardır. Bu özel günler, bir tarihi veya dini amaçla kutlanır. Böyle günler o ülkenin dini ve resmi günleridir. Bu günlere

Detaylı

KALEKIŞLA KÖYÜ TAKVİMİ 2019

KALEKIŞLA KÖYÜ TAKVİMİ 2019 KIRIKKALE SULAKYURT KALEKIŞLA KÖYÜ TAKVİMİ 2019 TARİHTEN ESKİ ANILARLA Hamdi Metin Alçavuş (Ali Metin, eşi Hürü Metin ve yakın akrabası 28.6.1950 Resim arkasında şu satırlar eklenmiştir: Bu resimleri daima

Detaylı

5.SINIF SINIF : 5 ÖĞRENME ALANI : AHLAK : 5 / SEVİNÇ VE ÜZÜNTÜLERİMİZİ PAYLAŞALIM MATERYAL TÜRÜ : TEST SORUSU

5.SINIF SINIF : 5 ÖĞRENME ALANI : AHLAK : 5 / SEVİNÇ VE ÜZÜNTÜLERİMİZİ PAYLAŞALIM MATERYAL TÜRÜ : TEST SORUSU SINIF : 5 ÖĞRENME ALANI : AHLAK ÜNİTE : 5 / SEVİNÇ VE ÜZÜNTÜLERİMİZİ PAYLAŞALIM MATERYAL TÜRÜ : TEST SORUSU 5.SINIF 1- Aşağıdakilerden hangisi dostluğun özelliklerinden değildir? A) İnsanlara güven vermek

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com KURBAN İBADETİ Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com KURBAN İBADETİ Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com KURBAN İBADETİ Memduh ÇELMELİ KURBAN: AYET ve HADİSLER Biz, her ümmet için Allah ın kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanların üzerlerine onun adını anarak kurban kesmeyi meşru kıldık. İlahınız,

Detaylı

Yahudiliğin peygamberi Hz. Musa dır. Bu nedenle Yahudiliğe Musevilik de denir. Yahudi ismi, Yakup un on iki oğlundan biri olan Yuda veya Yahuda ya

Yahudiliğin peygamberi Hz. Musa dır. Bu nedenle Yahudiliğe Musevilik de denir. Yahudi ismi, Yakup un on iki oğlundan biri olan Yuda veya Yahuda ya VAHYE DAYALI DİNLER YAHUDİLİK Yahudiliğin peygamberi Hz. Musa dır. Bu nedenle Yahudiliğe Musevilik de denir. Yahudi ismi, Yakup un on iki oğlundan biri olan Yuda veya Yahuda ya nispetle verilmiştir. Yahudiler

Detaylı

Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları

Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları Kur ân-ı Kerim de Oruç Ey müminler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de sayılı günler içinde Oruç tutmanız farz kılındı. Umulur ki, bu sayede, takva mertebesine

Detaylı

NOEL VE YILBAŞI KUTLAMALARI

NOEL VE YILBAŞI KUTLAMALARI NOEL VE YILBAŞI KUTLAMALARI Noel, sözlüklerde her yıl 25 Aralık tarihinde İsa nın doğumunun kutlanıldığı hristiyan bayramı olarak geçer. Hristiyanlar, kutlamalara 24 Aralık ta Noel arifesiyle başlar ve

Detaylı

Kurban Nedir Ve Niçin Kesilir?

Kurban Nedir Ve Niçin Kesilir? Kurban sözlükte yaklaşmak, yakınlaşmak gibi anlamlara gelmektedir. Kurban, Allah a yaklaşmak ve onun hoşnutluğunu kazanmak amacıyla belirli bir zamanda uygun nitelikteki bir hayvanı kesmektir. Kesilen

Detaylı

7- Peygamberimizin aile hayatı ve çocuklarla olan ilişkilerini araştırınız

7- Peygamberimizin aile hayatı ve çocuklarla olan ilişkilerini araştırınız 4. SINIFLAR (PROJE ÖDEVLERİ) Öğrenci No 1- Dinimize göre Helal, Haram, Sevap ve Günah kavramlarını açıklayarak ilgili Ayet ve Hadis meallerinden örnekler veriniz. 2- Günlük yaşamda dini ifadeler nelerdir

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Sayfa. http://d-nb.info/860392090

İÇİNDEKİLER. Sayfa. http://d-nb.info/860392090 İÇİNDEKİLER Sayfa Önsöz: Bu kitabı niçin yazdım? 11 1. İslam'dan önceki Arabistan 13 1.1. İlk müslümanlar 13 1.2. Dünyanın en eski kutsal yeri: Kabe.... 16 1.3. İslam'dan'önceki Arabistan 17 1.4. Muhammed'ten

Detaylı

Recep in İlk Üç Orucunun Fazileti

Recep in İlk Üç Orucunun Fazileti Mektub-u Attar Muhammed İlyas Kadiri Razavi tarafından tüm İslami Erkek Kardeşlerine ve İslami Kız Kardeşlerine, Medaris El Medine ve Camiat El Medine nin erkek öğretmenler, erkek öğrenciler, kadın öğretmenler

Detaylı

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 26 KASIM 2014 Saat: 11.20

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 26 KASIM 2014 Saat: 11.20 T.. 8. SINIF I. DÖNEM ORTAK SINAVI 26 KASIM 2014 Saat: 11.20 DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ 1. Şabat, barış ve ışığın bütün ve eksiksiz olacağı gündür. Şabat başlarken kandilleri yakarız ve tüm ev Tanrı

Detaylı

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 26 KASIM 2014 Saat: 11.20

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 26 KASIM 2014 Saat: 11.20 T.C. 8. SINIF I. ÖNEM ORTAK SINAVI 26 KASIM 2014 Saat: 11.20 İN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ 1. Tora yı okumayı tamamladığımız ve yeniden okumaya başladığımız gün aşağıdakilerden hangisidir? A) Hol Amoed

Detaylı

URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün. Ramazan Ayı ve Önemi. Ramazan Orucu. Ramazan Ayı ve Oruçla İlgili Kavramlar. Muharrem Orucu BÖLÜM: 1

URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün. Ramazan Ayı ve Önemi. Ramazan Orucu. Ramazan Ayı ve Oruçla İlgili Kavramlar. Muharrem Orucu BÖLÜM: 1 Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün URL: Ramazan Ayı ve Önemi Ramazan Orucu Ramazan Ayı ve Oruçla İlgili Kavramlar Muharrem Orucu BÖLÜM: 1 Günleri, geceleri, haftaları ya da ayları değerli kılan, bu zamanlarda

Detaylı

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 26 KASIM 2014 Saat: 11.20

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 26 KASIM 2014 Saat: 11.20 T.C. 8. SINIF I. DÖNEM ORTAK SINAVI 26 KASIM 2014 Saat: 11.20 DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK İLGİSİ 1. Aşağıdakilerden hangisi Sukot ayramı mitsvalarından biri değildir? A) Sukada oturmak ) Şofar dinlemek C) Arbaat

Detaylı

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 26 KASIM 2014 Saat: 11.20

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 26 KASIM 2014 Saat: 11.20 T.C. 8. SINIF I. DÖNEM ORTK SINVI 26 KSIM 2014 Saat: 11.20 DİN KÜLTÜRÜ VE HLK BİLGİSİ 1. Sabahları dua okurum. Her gün mum yakarım. 4. Pişmanlık hisset. Tanrı ya yakın ol. İşlediğin günahlar için ağla.

Detaylı

Siirt'te Örf ve Adetler

Siirt'te Örf ve Adetler Siirt'te Örf ve Adetler Siirt'te diğer folklor grupları gibi örf ve adetlerde ke NİŞAN Küçük muhitlerde görülen erken evlenme adeti Siirt'te de görülür FLÖRT YOK Siirt'te nişanlıların nişandan evvel birbirlerini

Detaylı

BEP Plan Hazırla T.C Osmangazi Kaymakamlığı HAMİTLER TOKİ MTAL Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı

BEP Plan Hazırla T.C Osmangazi Kaymakamlığı HAMİTLER TOKİ MTAL Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı BEP Plan Hazırla T.C Osmangazi Kaymakamlığı HAMİTLER TOKİ MTAL Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı Öğrenci : HİDAYET KENAR Eğitsel Performans Duanın Allah tan

Detaylı

UFUK ARSLAN ANADOLU LİSESİ

UFUK ARSLAN ANADOLU LİSESİ Slovak Noel Gelenekleri Slovakya büyüleyici gelenekler ülkesidir. Böyle küçük bir ülkede bu kadar değişimi bulmak şaşırtıcıdır. Alışkanlıklarımızın yalnızca bölgelere göre değişmediğini her ailenin Noel

Detaylı

Hıristiyan inancına göre. Hıristiyan ibadetinin en önemli olanı. Bir çok dua çeşidi vardır.

Hıristiyan inancına göre. Hıristiyan ibadetinin en önemli olanı. Bir çok dua çeşidi vardır. Tüm dinsel gelenekler gibi dinsel pratikler Hıristiyan inancı içinde merkezi öneme sahip bir husustur. Hıristiyanlar Her şeyi yaratan zati bir Tanrıya inanmaktadır. Kutsal Kitaba göre Tanrı, sevgi, adalet,

Detaylı

TEVRAT VE İNCİL DE İSLÂM A UYGUN ABDEST, NAMAZ, ORUÇ, HAC, ZEKAT, KURBAN İBÂDETİ VE ÎMAN ESASLARI

TEVRAT VE İNCİL DE İSLÂM A UYGUN ABDEST, NAMAZ, ORUÇ, HAC, ZEKAT, KURBAN İBÂDETİ VE ÎMAN ESASLARI TEVRAT VE İNCİL DE İSLÂM A UYGUN ABDEST, NAMAZ, ORUÇ, HAC, ZEKAT, KURBAN İBÂDETİ VE ÎMAN ESASLARI Halil YAVUZ Emekli müftü ÖNSÖZ Hamd, şânı yüce olan Allah(c.c) a, salât-ü selâm O nun kulu ve Rasûlü Muhammed

Detaylı

AYA THEKLA YERALTI KİLİSESİ

AYA THEKLA YERALTI KİLİSESİ AYA THEKLA YERALTI KİLİSESİ Thekla, genç ve güzel bir kadın... Hem de bakire... Aynı Meryem gibi.. Halk bu yüzden, Thekla nın yaşadığı yeraltı kilisesine, Meryemlik demiş. Thekla nın yaşadığı, sonunda

Detaylı

ÖZEL BİLFEN İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

ÖZEL BİLFEN İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖZEL BİLFEN İLKÖĞRETİM OKULU 2016-2017 ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ TEST: 16 1. Hac ibadeti ne zaman farz olmuştur? A) Hicretin 9. yılında B) Hicretin 6. yılında C) Mekke nin fethinden

Detaylı

Hac ve Umre İle İlgili Mekânlar

Hac ve Umre İle İlgili Mekânlar Hac ve Umre İle İlgili Mekânlar Mikat Sınırları Kâbe (Beytullah) Makam-ı İbrahim Safa ve Merve Tepeleri Zemzem Kuyusu Arafat Müzdelife Mina 1 Hac ve Umre İle İlgili Mekânlar Mekke deki Önemli Ziyaret Mekânları

Detaylı

HAC YÜCE ALLAH IN (c.c) EMRİDİR.

HAC YÜCE ALLAH IN (c.c) EMRİDİR. HAC YÜCE ALLAH IN (c.c) EMRİDİR. Hac Allah Teala nın (c.c) emri, İslam ın beş temel şartından biridir: Ona varmaya gücü yeten kimsenin Kâbe yi tavaf etmesi Allah ın insanlar üzerindeki hakkıdır. (Al-i

Detaylı

ANTAKYA SAMANDAĞ GEZİSİ I 25 HAZİRAN 2012 MUSA DAĞI SİMON DAĞI

ANTAKYA SAMANDAĞ GEZİSİ I 25 HAZİRAN 2012 MUSA DAĞI SİMON DAĞI ANTAKYA SAMANDAĞ GEZİSİ I 25 HAZİRAN 2012 MUSA DAĞI SİMON DAĞI Harbiye de kaldığımız Otelde akşam Antakya mezeleri ile özel tavuk yedik, Antakya mezelerini tattık, sabah kahvaltıdan sonra, özel minibüslerle

Detaylı

CEVAP ANAHTARI SINIF

CEVAP ANAHTARI SINIF 5. SINIF ÜNİTE 1: ALLAH İNANCI 1-C 2-D 3-D 4-B 5-A 6-D 7-A 8-B 1-C 2-A 3-B 4-C 5-D 6-A 7-D 8-D 1-A 2-B 3-A 4-C 5-B 6-C 7-D 8-C 1-B 2-B 3-D 4-A 5-C 6-B 7-C 8-A 1-D 2-C 3-A 4-D 5-D 6-B 7-A 8-B 1-C 2-D 3-C

Detaylı

Ondalık ve Oruç Adakları

Ondalık ve Oruç Adakları Ondalık ve Oruç Adakları 01135_186_Tithing.indd 1 Bütün ondalıklarınızı ambara getirin. Beni bununla sınayın diyor Her Şeye Egemen Rab. Göreceksiniz ki, göklerin kapaklarını size açacağım, üzerinize dolup

Detaylı

Öğretmeni tanır ve dersin amacı, derste işlenecek konular ve ders işleme teknikleri hakkında bilgi sahibi olur.

Öğretmeni tanır ve dersin amacı, derste işlenecek konular ve ders işleme teknikleri hakkında bilgi sahibi olur. KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE ININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE Öğrenme Alanı: Bayramlar ve Öğrettikleri, Tanah ve Talmud ile Bilgelerimizin Yorumları 1. ÜNİTE: Yahudi Bayramları-1 D.Saat EYLÜL Öğrencilerle

Detaylı

16: Yahudilik 2.3. Hristiyanlık

16: Yahudilik 2.3. Hristiyanlık 16:17 2.2. Yahudilik 2.3. Hristiyanlık KA ZA NI MI MIZ 16:17 3. Günümüzde yaşayan dinleri temel özellikleriyle tanır. (Yahudilik ve Hristiyanlık) 16:17 1. Din Niçin Evrensel Bir Gerçekliktir? 2. Günümüzde

Detaylı

EDİRNE İL MÜFTÜLÜĞÜ 2015 MERKEZ 4. DÖNEM VAAZ (EKİM, KASIM, ARALIK) VE İRŞAT PROGRAMI

EDİRNE İL MÜFTÜLÜĞÜ 2015 MERKEZ 4. DÖNEM VAAZ (EKİM, KASIM, ARALIK) VE İRŞAT PROGRAMI 5.10.2015 Pazartesi 06.10 2015 Salı Y.ÇİFTÇİ S.AL Y.ÇİFTÇİ 7.10.2015 Çarşamba Y.ÇİFTÇİ 15:00 8.10.2015 Perşembe S.AL S.AL 9.10.2015 Cuma E.ÜZÜM S.AL Y.ÇİFTÇİ 15:00 E.ÜZÜM (Siyer ) Mirac ve Hediyesi Namaz

Detaylı

5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ

5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ 5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ Allah İnancı Ünite/Öğrenme Konu Kazanım Adı KOD Hafta Tarih KD1 KD2 KD3 KD4 KD5 KD6 Allah Vardır ve Birdir Evrendeki mükemmel düzen ile Allahın (c.c.) varlığı ve birliği

Detaylı

IÇINDEKILER 1. BÖLÜM

IÇINDEKILER 1. BÖLÜM IÇINDEKILER 21. YÜZYILDAYAŞANAN ALEVİLİK 13 ÖNSÖZ 16 GİRİŞ 18 SUNUŞ 24 1. BÖLÜM 1. ARAP YARIM ADASINA İSLAMIYET'IN GELIŞI. 35 1.1 Cahiliye Devri 37 12 İslam'ın Doğuşu 41 1.2.1 İlk Vahyin Gelişi 42 12.1.1

Detaylı

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: Aşure Günü zerre kadar sadaka veren kimseye, Allahü teâlâ Uhud dağı kadar sevap verir. [Şir a]

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: Aşure Günü zerre kadar sadaka veren kimseye, Allahü teâlâ Uhud dağı kadar sevap verir. [Şir a] Muharrem in onuncu gününe Aşure Günü (10 Muharrem 1433/5 Aralık 2011 Pazartesi), dokuzuncu günü ile onuncu günü arasındaki geceye de Aşure Gecesi denir. Muharrem ayı, Kur ân-ı kerîmde kıymet verilen dört

Detaylı

PARLAKYILDIZ, Hayrettin TÜRKİYE/ТУРЦИЯ ÖZET

PARLAKYILDIZ, Hayrettin TÜRKİYE/ТУРЦИЯ ÖZET 565 UKRAYNA/ODESSA-BOLGRAD, KURTÇU DAKİ GAGAVUZLARDA HIDIRELLEZ (6 MAYIS), PASHA VE PROVODİ İLE TÜRKİYE DE ÇANAKKALE TÜRKMENLERİNDE KUTLANAN HIDIRELLEZ BAYRAMI İLİŞKİSİ ÖZET PARLAKYILDIZ, Hayrettin TÜRKİYE/ТУРЦИЯ

Detaylı

DÎNÎ BAYRAMLARIMIZ Cuma, 04 Temmuz 2014 16:00

DÎNÎ BAYRAMLARIMIZ Cuma, 04 Temmuz 2014 16:00 Yüce Allah, İranlıların kutladığı iki bayrama karşılık biz Müslümanlara iki dînî bayram hediye etmiş ve bizi onlara karşı üstün kılmıştır. Hem üstün kılmış hem de onlara benzeme ve onların bayramlarına

Detaylı

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ GÖNEN MESLEK YÜKSEKOKULU TURİZM VE OTELCİLİK BÖLÜMÜ İNANÇ TURİZMİ

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ GÖNEN MESLEK YÜKSEKOKULU TURİZM VE OTELCİLİK BÖLÜMÜ İNANÇ TURİZMİ T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ GÖNEN MESLEK YÜKSEKOKULU TURİZM VE OTELCİLİK BÖLÜMÜ İNANÇ TURİZMİ DANIŞMAN:Özer YILMAZ HAZIRLAYAN: Erşad TAN,Tacettin TOPTAŞ İÇİNDEKİLER GİRİŞ I-İNANÇ TURİZMİ A- İnanç Kavramı

Detaylı

1. Elul Ayı ve önemini kavrar. 2.Roş A Şana ve yargının önemini kavrar.

1. Elul Ayı ve önemini kavrar. 2.Roş A Şana ve yargının önemini kavrar. KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE ININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE Öğrenme Alanı: Bayramlar ve Öğrettikleri, Tanah ve Tamuda ile Bilgelerimizin Yorumları 1. ÜNİTE: Yahudi Bayramları -1 Öğrencilerle Tanışma,

Detaylı

Balım Sultan. Kendisinden önceki ve sonraki Postnişin'ler sırası ile ; YUSUF BALA BABA EFENDİ MAHMUT BABA EFENDİ İSKENDER BABA EFENDİ

Balım Sultan. Kendisinden önceki ve sonraki Postnişin'ler sırası ile ; YUSUF BALA BABA EFENDİ MAHMUT BABA EFENDİ İSKENDER BABA EFENDİ Balım Sultan Bektaşiliği kurumlaştıran önder olarak bilinen Balım Sultan; Hacı Bektaş Veli'nin ilk öncülülerinden Dimetoka tekkesinin posnişini Seyit Ali Sultan'in torunlarindan olup, doğumu 1462 dir.

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com Ramazan ve Oruç Hazırlayan: Memduh ÇELMELİ İzmir / 2016 dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com Ramazan ve Oruç Hazırlayan: Memduh ÇELMELİ İzmir / 2016 dinkulturuahlakbilgisi.com Ramazan ve Oruç Hazırlayan: Memduh ÇELMELİ İzmir / 2016 Ramazan 11 Ayın Sultanıdır Kur an Ayıdır Oruç Ayıdır Rahmet Ayıdır Kur an ın indirildiği aydır. Ramazan ayı, insanlara yol gösteren, hidayeti, doğruyu

Detaylı

Türkiye için dünya ile yarışıyor

Türkiye için dünya ile yarışıyor Türkiye için dünya ile yarışıyor www.fatihkoleji.k12.tr 29 Aralık Pazartesi 5 Ocak Pazartesi 30 Aralık Salı 6 Ocak Salı 31 Aralık Çarşamba 7 Ocak Çarşamba 1 Ocak Perşembe Miladi Yılbaşı 8 Ocak Perşembe

Detaylı

ÇUKUROVA YÖRESİNDE ANMA, KUTLAMA VE BAYRAMLAR MEMORIALS, CELEBRATIONS AND FESTIVALS IN CUKUROVA REGION Zekiye ÇAĞIMLAR

ÇUKUROVA YÖRESİNDE ANMA, KUTLAMA VE BAYRAMLAR MEMORIALS, CELEBRATIONS AND FESTIVALS IN CUKUROVA REGION Zekiye ÇAĞIMLAR www.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 http://dx.doi.org/10.17719/jisr.20175334098 Öz ÇUKUROVA YÖRESİNDE ANMA, KUTLAMA VE BAYRAMLAR MEMORIALS, CELEBRATIONS AND FESTIVALS IN CUKUROVA REGION Zekiye ÇAĞIMLAR

Detaylı

1 -> :25

1 -> :25 1 -> 12 28.02.2013 14:25 1 Salı 04:58 06:40 11:47 14:17 16:33 18:04 2 Çarşamba 04:58 06:41 11:47 14:18 16:34 18:05 3 Perşembe 04:58 06:41 11:47 14:19 16:35 18:05 4 Cuma 04:58 06:41 11:48 14:20 16:36 18:06

Detaylı

TEK. MiLLET BAYRAK VATAN DEVLET

TEK. MiLLET BAYRAK VATAN DEVLET TEK MiLLET BAYRAK VATAN DEVLET Değerli Ümraniyeliler, kıymetli dostlar Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ebedi azaptan kurtuluş olan, bereket, rahmet, iyilik, beraberlik ayı, cümle güzelliklerin zamanı

Detaylı

6. SINIF. Oturan, duran, kovsuz, gıybetsiz Hakk Muhammed Ali deyip evine vara, tüm canların Yüce Allah dildeki dileğini, gönüldeki muradını vere!

6. SINIF. Oturan, duran, kovsuz, gıybetsiz Hakk Muhammed Ali deyip evine vara, tüm canların Yüce Allah dildeki dileğini, gönüldeki muradını vere! 6. SINIF Cem İbadeti Cem, Alevilikte temel ibadet biçimlerinden biridir. Cem ibadeti cemevinde topluca yapılır. Cem, Alevi inancına göre, Kur an-ı Kerim deki Salât buyruğunun uygulanma biçimidir. Cem ibadeti

Detaylı

Ana Stratejimiz Milletimizle Gönül Bağımızdır BÜLTEN İSTANBUL B İ L G. İ NOTU FİLİSTİN MESELESİ 12 de. 2014 İÇİN 3 HEDEFİMİZ, 3 DE ÖDEVİMİZ VAR 3 te

Ana Stratejimiz Milletimizle Gönül Bağımızdır BÜLTEN İSTANBUL B İ L G. İ NOTU FİLİSTİN MESELESİ 12 de. 2014 İÇİN 3 HEDEFİMİZ, 3 DE ÖDEVİMİZ VAR 3 te 9 da AK YIL: 2012 SAYI : 164 26 KASIM 01- ARALIK 2012 BÜLTEN İL SİYASİ VE HUKUKİ İŞLER BAŞKANLIĞI T E Ş K İ L A T İ Ç İ H A F T A L I K B Ü L T E N İ 4 te Ana Stratejimiz Milletimizle Gönül Bağımızdır

Detaylı

Anneler Gününün Tarihçesi ve Ülkemizde Anneler Günü

Anneler Gününün Tarihçesi ve Ülkemizde Anneler Günü Anneler Gününün Tarihçesi ve Ülkemizde Anneler Günü Anneler günü, bizleri dokuz ay karnında taşıyan ve belki de ölene kadar en küçük zor ânımızda bile bizim derdimizle dertlenen kutsal varlıklarımız, yani

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Varlıklar Âlemi Meleklere İman Meleklerin

Detaylı

MERSİN İL MÜFTÜLÜĞÜ 2015 YILI RAMAZAN AYI VAAZ VE İRŞAT PROGRAMI VAİZİN

MERSİN İL MÜFTÜLÜĞÜ 2015 YILI RAMAZAN AYI VAAZ VE İRŞAT PROGRAMI VAİZİN VAİZİN TARİHİ VAKTİ ADI VE SOYADI UNVANI İLÇESİ YERİ KONUSU İbrahim KADIOĞLU İl Müftü Yard. Akdeniz Ulu Camii 17 Haziran 2015 Çarşamba 18 Haziran 2015 Perşembe 19 Haziran 2015 Cuma Yunus GÜRER İl Vaizi

Detaylı

İZMİR İL MÜFTÜLÜĞÜ 2014 YILI 2. DÖNEM BAYAN VAAZ ÇİZELGESİ (NİSAN-MAYIS-HAZİRAN )

İZMİR İL MÜFTÜLÜĞÜ 2014 YILI 2. DÖNEM BAYAN VAAZ ÇİZELGESİ (NİSAN-MAYIS-HAZİRAN ) İZMİR İL MÜFTÜLÜĞÜ 2014 YILI 2. DÖNEM BAYAN VAAZ ÇİZELGESİ (NİSAN-MAYIS-HAZİRAN ) TARİH GÜN SAAT İLÇE YER VAİZE ADI/SOYADI KONULAR 01.04.2014 Salı 14:00 Bornova Yeşilova Camii Fatma Özmen ERGEN Sağlık

Detaylı

ÜLKELERİN TATİL GÜNLERİ

ÜLKELERİN TATİL GÜNLERİ ÜLKELERİN TATİL GÜNLERİ ULUSAL VE BAĞIMSIZLIK GÜNLERİ - BAYRAMLARI Şükran Günü Ulusal Bağımsızlık günü Martin Luther King Günü Başkan'nın Günü Şehitler Günü Colombus Günü Veterans (Armistice) Günü A.B.D

Detaylı

KİMLER KURBAN KESMEKLE YÜKÜMLÜDÜR?

KİMLER KURBAN KESMEKLE YÜKÜMLÜDÜR? KİMLER KURBAN KESMEKLE YÜKÜMLÜDÜR? Müslüman olmak. Akıllı olmak. Ergenlik çağına gelmiş olmak. Hür olmak. Nisap miktarı mal yada paraya sahip olmak. Yolcu olmamak. DEVE En az 5 yaşını doldurmuş olmalı.

Detaylı

Sınıf. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLAN 2016 / osmankarakaya.net

Sınıf. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLAN 2016 / osmankarakaya.net 7. Sınıf.... Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLAN 2016 / 2017 1. Ün te 1. Hafta 19-23 Eylül Öğrenc lerle tanışma ve ders müfredatı. Vatan sevg s mandandır. Had s. Ün te Adı: MELEK

Detaylı

İZMİR İL MÜFTÜLÜĞÜ BAYAN VAAZ ÇİZELGESİ ( 2014 YILI 2. DÖNEM )

İZMİR İL MÜFTÜLÜĞÜ BAYAN VAAZ ÇİZELGESİ ( 2014 YILI 2. DÖNEM ) İZMİR İL MÜFTÜLÜĞÜ BAYAN VAAZ ÇİZELGESİ ( 2014 YILI 2. DÖNEM ) TARİH GÜN SAAT İLÇE YER VAİZE ADI/SOYADI D 1.4.2014 Salı 14:00 Bornova Yeşilova Camii Fatma Özmen ERGEN Sağlık ve Önemi 1.4.2014 Salı 14:00

Detaylı

Rize de Kutlu Doğum Haftası Kutlama etkinlikleri başladı. Bugün Rize Lunaparkı tüm çocuklara ücretsiz hizmet verecek...

Rize de Kutlu Doğum Haftası Kutlama etkinlikleri başladı. Bugün Rize Lunaparkı tüm çocuklara ücretsiz hizmet verecek... 14 Nisan 2013 Pazar 11:57 Haydi Çocuklar Lunaparka... Bugün Lunapark Ücretsiz Rize de Kutlu Doğum Haftası Kutlama etkinlikleri başladı. Bugün Rize Lunaparkı tüm çocuklara ücretsiz hizmet verecek... 14-20

Detaylı

berekettir Recep Tayyip Erdoğan Gençlik Parkı nda Ramazan Özel Etkinlikleri ve Mahalle İftarları ile

berekettir Recep Tayyip Erdoğan Gençlik Parkı nda Ramazan Özel Etkinlikleri ve Mahalle İftarları ile GAZİOSMANPAŞA DA BU RAMAZAN ÇOK ÖZEL Recep Tayyip Erdoğan Gençlik Parkı nda Ramazan Özel Etkinlikleri ve Mahalle İftarları ile Ramazan ın coşkusunu, heyecanını ve sevincini birlikte yaşayalım. Ramazan

Detaylı

Lisans-Önlisans (İngilizce ve Rusça Hazırlık) derslerinin başlama tarihi Açılış ve Oryantasyon

Lisans-Önlisans (İngilizce ve Rusça Hazırlık) derslerinin başlama tarihi Açılış ve Oryantasyon TC BEYKENT ÜNİVERSİTESİ 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI AKADEMİK TAKVİMİ GÜZ DÖNEMİ (LİSANS-ÖNLİSANS) 29 Ağustos 2013 Mali Kayıt Yenileme işlemlerinin son günü 02-06 Eylül 2013 Merkezi yerleştirme kesin

Detaylı

YAHUDİLİKTE İBADET ANLAYIŞI

YAHUDİLİKTE İBADET ANLAYIŞI YAHUDİLİKTE İBADET ANLAYIŞI YAHUDİLİKTE İBADET ANLAYIŞI.Yahudilikte ibadet sabah İkindi ve Akşam olmak üzere üç kere yapılmaktadır.. İbadet toplu olarak Sinagoglar ve Havralarda en az 10 kişi ile yapılır.

Detaylı

Müftülüðümüzden Haberler

Müftülüðümüzden Haberler Müftülüðümüzden Haberler Onaylayan Media Station Web Center Thursday, 19 April 2012 Son Güncelleme Tuesday, 24 May 2016...MÜFTÜLÜÐÜMÜZDEN HABERLER...* Alo 190 Personeli Eðitildi * Dünya Kadýnlar Günü Kutlandý

Detaylı

KIRŞEHİR MÜFTÜLÜĞÜ 2018 YILI RAMAZAN AYI ÖZEL VAAZ VE İRŞAT PROGRAMI

KIRŞEHİR MÜFTÜLÜĞÜ 2018 YILI RAMAZAN AYI ÖZEL VAAZ VE İRŞAT PROGRAMI 29 Şevval Mehmet YAMAN İl Müftüsü Hoca Ahmet Yesevi Camii 15.5.2018 Salı Yatsıdan Önce RAMAZAN AYI VE ORUCUN FAZİLETİ 1 Ramazan Halil YILMAZ Vaiz Cacabey Camii 16.5.2018 Çarşamba Öğleden Önce ORUCA AİT

Detaylı

TEPEBAŞI İLÇESİ 2016 YILI RAZAMAN AYI VAAZ VE İRŞAT PROGRAMI

TEPEBAŞI İLÇESİ 2016 YILI RAZAMAN AYI VAAZ VE İRŞAT PROGRAMI S.NO TEPEBAŞI İLÇESİ 2016 YILI RAZAMAN AYI VAAZ VE İRŞAT PROGRAMI VAAZ EDENİN VAAZIN TARİH ADI SOYADI UNVANI YERİ VAKTİ KONUSU Tepebaşı Camii 1 05.06.2016 29 Şaban Nalbant Camii Rahman Camii Ramazan'a

Detaylı

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ 2016-2017 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI AKADEMİK TAKVİMİ GÜZ YÜKSEK LİSANS

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ 2016-2017 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI AKADEMİK TAKVİMİ GÜZ YÜKSEK LİSANS 20 Haziran - 03 Ekim 2016 2016-2017 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Dönemi İçin Kesin Kayıt Tarihleri 20 Haziran - 03 Ekim 2016 2016-2017 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Dönemi Uzaktan Eğitim Yüksek Lisans İçin Kesin

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com amaz dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com amaz dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com amaz Memduh ÇELMELİ NAMAZ: AYET ve HADİSLER «Namazı kılın; zekâtı verin ve Allah a sımsıkı sarılın...» (Hac, 78) Namazı kılın; zekâtı verin; Peygamber e itaat edin ki merhamet göresiniz. (Nûr, 56) «Muhakkak

Detaylı

KABA DEĞERLENDİRME FORMLARININ DOLDURULMASI

KABA DEĞERLENDİRME FORMLARININ DOLDURULMASI KABA DEĞERLENDİRME FORMLARININ DOLDURULMASI BEP için hazırlanmış olan kaba değerlendirme formları öğrencinin performansını almak için hazırlanmış ve öğrencinin öncellikli gereksinimleri göz önünde bulundurulmuştur.

Detaylı

Ramazan: Hicri takvimin dokuzuncu ayıdır. Ramazan-ı Şerif veya Oruç Ayı da denilir.

Ramazan: Hicri takvimin dokuzuncu ayıdır. Ramazan-ı Şerif veya Oruç Ayı da denilir. Hoş Geldin Ya Şehri Ramazan Recep ve Şaban ayını mübarek kılıp bizi ramazan ayına ulaştıran rabbimize hamd olsun. Bu yazımızda sizinle ramazan ayıyla ilgili terimlerin anlamını inceleyelim. Ramazan: Hicri

Detaylı

DİNLERDE KUTSAL ZAMANLAR (TAKVİMLER, DİNİ GÜN, BAYRAM VE TÖRENLERİ) Mustafa Ünal, IQ Kültür Sanat Yayıncılık, İstanbul 2008, 224 s.

DİNLERDE KUTSAL ZAMANLAR (TAKVİMLER, DİNİ GÜN, BAYRAM VE TÖRENLERİ) Mustafa Ünal, IQ Kültür Sanat Yayıncılık, İstanbul 2008, 224 s. DİNLERDE KUTSAL ZAMANLAR (TAKVİMLER, DİNİ GÜN, BAYRAM VE TÖRENLERİ) Mustafa Ünal, IQ Kültür Sanat Yayıncılık, İstanbul 2008, 224 s. Abdulkadir KIYAK Kutsalla sürekli etkileşim içerisinde bulunan insanoğlunun

Detaylı

3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler

3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler 3. ÜNİTE: EN GÜZEL ÖRNEK HZ. MUHAMMED İN İBADETLERİ 3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler KAZANIMLARIMIZ O Bu ünitenin sonunda öğrenciler Hz. Muhammed'in: O 1. Öncelikle bir kul olarak davrandığını kavrar.

Detaylı

2 Aile yapısı ve yaşam şekli, yaşam evresi merasimleri ve dini bayramlar. 5 Çocuk hakları ve aile rolü. 8 Demokrasi ve değerler

2 Aile yapısı ve yaşam şekli, yaşam evresi merasimleri ve dini bayramlar. 5 Çocuk hakları ve aile rolü. 8 Demokrasi ve değerler 1 Güncel konular ve sosyal ilişkiler 2 Aile yapısı ve yaşam şekli, yaşam evresi merasimleri ve dini bayramlar 3 Eşitlik ve ayrımcılığa karşı mücadele 4 Sağlık, ve özellikle cinsel sağlık ve uyuşturucuyu

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com dinkulturuahlakbilgisi.com 1-Ülkemizde Kızılay, Sosyal hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Aşevleri -gibi kurumların varlığı aşağıdakilerden hangisine önem verildiğini göstermektedir? A- Milli eğitime

Detaylı

Ramazan Manileri // Ramazan Manileri. Editors tarafından yazıldı. Cuma, 25 Eylül 2009 17:55

Ramazan Manileri // Ramazan Manileri. Editors tarafından yazıldı. Cuma, 25 Eylül 2009 17:55 Ramazan Manileri // Ahmet ağa uyursun uyursun Uykularda ne bulursun Kalk al abdest, kıl namaz Sabahleyin cenneti bulursun Akşamdan pilavı pişirdim Gene karnımı şişirdim Çok mani diyecektim ama Defteri

Detaylı

17.10.2014 11:30-12:30 24.10.2014 11:30-12:30 31.10.2014 11:30-12:30 7.11.2014 11:30-12:30 14.11.2014 11:30-12:30 AYHAN KAYA 21.11.

17.10.2014 11:30-12:30 24.10.2014 11:30-12:30 31.10.2014 11:30-12:30 7.11.2014 11:30-12:30 14.11.2014 11:30-12:30 AYHAN KAYA 21.11. MERSİN İL MÜFTÜLÜĞÜ İÇEL TV-YÖRÜK FM PROGRAM TABLOSU Cami ve Gençlik ( gençlerin camiye ilgisi,hz peygamber ve gençlik (kaynak : DİB cami-gençlik sayfası) İsraf duyarlılığı ya da Tüketim Ahlakı (Hasan

Detaylı

Katolik Kilisesi Ayini, İsa Mesih in son yemeği üzerine kuruludur. Kutsal Ekmek ve Şarabın cemaat üyeleri tarafından paylaşıldığı bu törene

Katolik Kilisesi Ayini, İsa Mesih in son yemeği üzerine kuruludur. Kutsal Ekmek ve Şarabın cemaat üyeleri tarafından paylaşıldığı bu törene KUTSAL AYİN Katolik Kilisesi Ayini, İsa Mesih in son yemeği üzerine kuruludur. Kutsal Ekmek ve Şarabın cemaat üyeleri tarafından paylaşıldığı bu törene Efkaristiya ayini de denir. Efkarista Şükran demektir.

Detaylı

KÜLTÜR VE SOSYAL İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ FAALİYETLERİ MART 2015

KÜLTÜR VE SOSYAL İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ FAALİYETLERİ MART 2015 KÜLTÜR VE SOSYAL İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ FAALİYETLERİ MART 2015 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla gazete msjı, sms ve anons metni hazırlandı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle Türk Kadınlar Birliği tarafından

Detaylı

BEP Plan Hazırla T.C Ağrı Valiliği ALPASLAN ORTAOKULU Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı

BEP Plan Hazırla T.C Ağrı Valiliği ALPASLAN ORTAOKULU Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı BEP Plan Hazırla T.C Ağrı Valiliği ALPASLAN ORTAOKULU Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı Öğrenci : ALİ İHSAN ASLAN Eğitsel Performans Bismillâhirrahmanirrahim

Detaylı

Ü N İ T E L E N D İ R İ L M İ Ş Y I L L I K D E R S P L A N I

Ü N İ T E L E N D İ R İ L M İ Ş Y I L L I K D E R S P L A N I Ş U B A T 25.02.203 / 0.03.203 8.02.203 / 22.02.203 Tel : 0 26 39 59 38 Faks : 0 26 334 96 96 http://pamem.meb.k2.tr ÖĞRETİM YILI : 202 / 203 İN ADI : DİN KÜLTÜRÜ VE MESLEK AHLAKI ÖĞRETMENLERİ : YAVUZ

Detaylı

KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ

KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ Kur an-ı Kerim : Allah tarafından vahiy meleği Cebrail aracılığıyla, son Peygamber Hz. Muhammed e indirilen ilahi bir mesajdır. Kur an kelime olarak okumak, toplamak, bir araya

Detaylı

2019 Mart Nisan ve Ramazan Umre Fiyat Listesi

2019 Mart Nisan ve Ramazan Umre Fiyat Listesi 2019 Mart Nisan ve Ramazan Umre Fiyat Listesi Mekke Otelleri Safwa Tower Milenyum Mekke Hyatt Regency Tevhid Intercontinental Anjum Dar Iman Endülüs - 590m 2 Medine Otelleri Dar Iman Hicre Mövenpick Otel

Detaylı

Aleviliğin İnanç Kaynakları Aleviliğin inanç ve ibadet esaslarını görmeden önce, bu esasların günümüze hangi şekillerde ulaştığına değinmek

Aleviliğin İnanç Kaynakları Aleviliğin inanç ve ibadet esaslarını görmeden önce, bu esasların günümüze hangi şekillerde ulaştığına değinmek Aleviliğin İnanç Kaynakları Aleviliğin inanç ve ibadet esaslarını görmeden önce, bu esasların günümüze hangi şekillerde ulaştığına değinmek gerekir.alevilik günümüze sözlü ve yazılı olmak üzere iki kaynaktan

Detaylı

YURTDIŞI VEYA YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİ BAŞVURU VE KAYIT TAKVİMİ

YURTDIŞI VEYA YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİ BAŞVURU VE KAYIT TAKVİMİ GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ 2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI AKADEMİK TAKVİMİ GUZ YARIYILI Yeni kayıtlar 1-5 Eylül 2014 Ders Kayıtları (İnternet Üzerinden) 08-14 Eylül 2014 Danışman Onayı 15-17 Eylül 2014

Detaylı

13. Aşağıdakilerden hangisi Ramazan ayı hakkında yanlıştır?

13. Aşağıdakilerden hangisi Ramazan ayı hakkında yanlıştır? 1. Öğretmenin Ramazan ayını önemli yapan nedir sorusuna aşağıdaki öğrencilerden hangisi yanlış cevap vermiştir? a) Hümeyra: Kur'an, ramazan ayında indirilmeye başlandı. b) Sadık: Farz olan oruç bu ayda

Detaylı

2 3.Kipur ve kefaret kavramlarını öğrenir, kavrar.

2 3.Kipur ve kefaret kavramlarını öğrenir, kavrar. KONU VE ININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ 1. ÜNİTE: Yahudi Bayramları -1 Öğrencilerle Tanışma, Dersin Amacı ve İşleniş Şekli. İlk Ders Genelgesi Öğretmeni tanır ve dersin amacı, derste işlenecek

Detaylı

Ck MTP61 AYRINTILAR. 5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi. Konu Tarama No. 01 Allah İnancı - I. Allah inancı. 03 Allah İnancı - III

Ck MTP61 AYRINTILAR. 5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi. Konu Tarama No. 01 Allah İnancı - I. Allah inancı. 03 Allah İnancı - III 5. Sınıf 01 Allah İnancı - I 02 Allah İnancı - II 03 Allah İnancı - III Allah inancı 04 Ramazan ve Orucu - I 05 Ramazan ve Orucu - II Ramazan orucu 06 Ramazan ve Orucu - III 07 Adap ve Nezaket - I 08 Adap

Detaylı

AYDIN İL MÜFTÜLÜĞÜ 2014 YILI 1. DÖNEM (OCAK - ŞUBAT - MART) VAAZ VE İRŞAT PROGRAMI

AYDIN İL MÜFTÜLÜĞÜ 2014 YILI 1. DÖNEM (OCAK - ŞUBAT - MART) VAAZ VE İRŞAT PROGRAMI MEHMET ASLAN MÜFTÜ YRD. YAVUZ SULTANSELİM CAMİİ ZEKERİYA ÇALLI MÜFTÜ YRD. DÜKKANÖNÜ CAMİİ SALİH AKCAN MÜFTÜ YRD. HACI FEVZİ BEY CAMİİ AHMET TOMBALAK RAMAZAN PAŞA CAMİİ 1 SALİH TÜRKMEN UMURLU ÇARŞI CAMİİ

Detaylı

Dinlerin Buluşma Noktası. Antakya

Dinlerin Buluşma Noktası. Antakya 80 Dinlerin Buluşma Noktası Antakya 81 82 Bu ay sizlere Anadolu nun en güzel yerlerinden biri olan Antakya yı tanıtacağız. Antakya Hatay ilimizin şehir merkezi. Hristiyanlığın en eski kiliselerinden biri

Detaylı

Değişen yeni müfredata göre hazırlamış olduğum 10. sınıf planları ile ilgili uygulama şu şekilde olacaktır :

Değişen yeni müfredata göre hazırlamış olduğum 10. sınıf planları ile ilgili uygulama şu şekilde olacaktır : Değerli Öğretmen arkadaşlarım, Değişen yeni müfredata göre hazırlamış olduğum 10. sınıf planları ile ilgili uygulama şu şekilde olacaktır : Yeni müfredata göre bazı üniteler kaldırılmıştır. Buna göre üniteler

Detaylı

Değişen yeni müfredata göre hazırlamış olduğum 10. sınıf planları ile ilgili uygulama şu şekilde olacaktır :

Değişen yeni müfredata göre hazırlamış olduğum 10. sınıf planları ile ilgili uygulama şu şekilde olacaktır : Değerli Öğretmen arkadaşlarım, Değişen yeni müfredata göre hazırlamış olduğum 10. sınıf planları ile ilgili uygulama şu şekilde olacaktır : Yeni müfredata göre bazı üniteler kaldırılmıştır. Buna göre üniteler

Detaylı

Anlamı. Temel Bilgiler 1

Anlamı. Temel Bilgiler 1 Âmentü Haydi Bulalım Arkadaşlar aşağıda Âmentü duası ve Türkçe anlamı yazlı, ancak biraz karışmış. Siz doğru şekilde eşleştirebilir misiniz? 1 2 Allah a 2 Kadere Anlamı Ben; Allah a, meleklerine, kitaplarına,

Detaylı

TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN. Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla

TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN. Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla (Farz kılınan oruç) sayılı günlerdir. Sizden kim, (o günlerde) hasta veya seferde ise o, (tutamadığı) günler sayısınca başka günlerde

Detaylı

Viyana (Wien) İçin 2015 Ocak Ayı Namaz Vakitleri Ülke : Avusturya Eyalet : Wien Şehir : Viyana (Wien) Tarih İmsâk Güneş İşrak Öğle İkindi Akşam Yatsı

Viyana (Wien) İçin 2015 Ocak Ayı Namaz Vakitleri Ülke : Avusturya Eyalet : Wien Şehir : Viyana (Wien) Tarih İmsâk Güneş İşrak Öğle İkindi Akşam Yatsı Viyana (Wien) İçin 2015 Ocak Ayı Namaz Vakitleri 1 Ocak Perşembe 5:34 7:39 8:41 12:10 14:05 16:18 18:10 2 Ocak Cuma 5:34 7:39 8:41 12:10 14:06 16:19 18:11 3 Ocak Cumartesi 5:34 7:39 8:41 12:10 14:07 16:20

Detaylı

Pir Sultan ABDAL. Sana kıyanlar tarihin kara sayfalarında, sen ise milyonların kalbindesin Ey Ali Aşığı Pir Sultan

Pir Sultan ABDAL. Sana kıyanlar tarihin kara sayfalarında, sen ise milyonların kalbindesin Ey Ali Aşığı Pir Sultan Pir Sultan ABDAL Sana kıyanlar tarihin kara sayfalarında, sen ise milyonların kalbindesin Ey Ali Aşığı Pir Sultan Yaşadığımız çağda da maalesef geçen on dört asırda olduğu gibi oklar, mızraklar yeniden

Detaylı

Eylül 2013. Pazartesi / Monday Salı / Tuesday Çarşamba / Wednesday Perşembe / Thursday Cuma / Friday Cumartesi / Saturday Pazar / Sunday

Eylül 2013. Pazartesi / Monday Salı / Tuesday Çarşamba / Wednesday Perşembe / Thursday Cuma / Friday Cumartesi / Saturday Pazar / Sunday Akademik Takvim Eylül 2013 Pazartesi / Monday Salı / Tuesday Çarşamba / Wednesday Perşembe / Thursday Cuma / Friday Cumartesi / Saturday Pazar / Sunday 2 3 4 5 6 7 1 8 Okul Öncesi ve 1. Sınıf Okul Öncesi

Detaylı

İslam büyükleri, Allah yolunda geçirilmeyen senelerini ömürlerinden saymamışlardır. Çünkü O nun yolunda geçirilmeyen her an israftır, boşa gitmiştir.

İslam büyükleri, Allah yolunda geçirilmeyen senelerini ömürlerinden saymamışlardır. Çünkü O nun yolunda geçirilmeyen her an israftır, boşa gitmiştir. Zaman, Yüce Allah ın üzerimizdeki en büyük nimetlerinden biridir. Zaman, Allah ın bize emanetidir. Tüm emanetler gibi, bu büyük emaneti de yerli yerince kullanıp kullanmadığımızdan hesaba çekileceğiz.

Detaylı

ÖĞRETİM YILI. MÜFTÜLÜĞÜ KUR AN KURSLARI İBADET DERSİ DÖNEM DÜZEYE GÖRE DERS PLÂNI

ÖĞRETİM YILI. MÜFTÜLÜĞÜ KUR AN KURSLARI İBADET DERSİ DÖNEM DÜZEYE GÖRE DERS PLÂNI EYLÜL EKİM KASIM İBADET VE MÜKELLEF T E M İ Z L İ K 1.İbadetin (Salih Amel) Tanımı 2.Amacı ve Önemi: İbadet Bize Ne Kazandırır? 4.Temizlik-İbadet İlişkisi 9 2 NAMAZ 1.DÖNEM 1. DÜZEY (KUR 1) 3. Temel İbadetler

Detaylı

Yahudilik, Hıristiyanlık ve Íslam

Yahudilik, Hıristiyanlık ve Íslam Yahudilik, Hıristiyanlık ve Íslam 1 Gemensamt: = Ortak yanları: - Hepsi doğrusaldır. - Hepsi aynı yörede ortaya çıkmıştır. - Tek Tanrı`ya inanılır - Eski Ahit(Tevrat) ve Íncil Judendomen (Yahudilik) Yahudilik

Detaylı

Adamın biri bir yolun kenarına dikenler ekmiş. Dikenler büyüyüp gelişince yoldan geçenleri rahatsız etmeye başlamış. Gelip geçenler, adama:

Adamın biri bir yolun kenarına dikenler ekmiş. Dikenler büyüyüp gelişince yoldan geçenleri rahatsız etmeye başlamış. Gelip geçenler, adama: Yolun Kenarına Diken Eken Adam Adamın biri bir yolun kenarına dikenler ekmiş. Dikenler büyüyüp gelişince yoldan geçenleri rahatsız etmeye başlamış. Gelip geçenler, adama: - Bu dikenleri sök, insanları

Detaylı

Edirne Camileri - Eski Cami. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Edirne Camileri - Eski Cami. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Edirne Camileri - Eski Cami Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Eski Cami (Cami-i Atik - Ulu Cami).............. 4 0.1.1 Eski Cami ve Hacı Bayram Veli Söylencesi.......

Detaylı

T.C. ELAZIĞ VALİLİĞİ İl Milli Eğitim Müdürlüğü

T.C. ELAZIĞ VALİLİĞİ İl Milli Eğitim Müdürlüğü T.C. ELAZIĞ VALİLİĞİ İl Milli Eğitim Müdürlüğü 2017-2018 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ÖRGÜN VE YAYGIN EĞİTİM KURUMLARI ÇALIŞMA TAKVİMİ 1 2017-2018 Sene Başı Eğitim Bölgesi Danışma Kurulu Toplantısı 24 Ağustos

Detaylı

Mehmet MARANGOZ C.vaiz Yunusemre C. T.Ö. Fatih YILMAZ C.vaiz 50. Yıl C. T.Ö. İsmail GÜVEN Vaiz Koca C. Ö.Ö. 2

Mehmet MARANGOZ C.vaiz Yunusemre C. T.Ö. Fatih YILMAZ C.vaiz 50. Yıl C. T.Ö. İsmail GÜVEN Vaiz Koca C. Ö.Ö. 2 NAZİLLİ MÜFTÜLÜĞÜ 2016 YILI RAMAZAN AYI MERKEZVE DIŞ MAHALLE VAAZ VE İRŞAT PROGRAMI V A A Z E D E N İ N ADI SOYADI ÜNVANI YERİ VAKTİ TARİHİ GÜNÜ KONUSU Mehmet SAVAN Vaiz Beşeylül C. T.Ö. 1 İsmail GÜVEN

Detaylı