AFETLERDE PSİKOSOSYAL HİZMETLER BİRLİĞİ (APHB) SOMA DAYANIŞMA AĞI (SOMADA) PROJESİ KAPANIŞ RAPORU

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "AFETLERDE PSİKOSOSYAL HİZMETLER BİRLİĞİ (APHB) SOMA DAYANIŞMA AĞI (SOMADA) PROJESİ KAPANIŞ RAPORU"

Transkript

1 AFETLERDE PSİKOSOSYAL HİZMETLER BİRLİĞİ (APHB) SOMA DAYANIŞMA AĞI (SOMADA) PROJESİ KAPANIŞ RAPORU

2 2 YÖNETİCİ ÖZETİ Afetlerde Psikososyal Hizmetler Birliği (APHB) üyesi 6 sivil toplum örgütü (Türkiye Kızılay Derneği, Türk Psikologlar Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Türkiye Psikiyatri Derneği, Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Derneği, Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği) ilk günden itibaren Soma maden kazasında etkilenen yurttaşlarımıza psikososyal destek hizmeti sunmaya devam etmektedir. Mevcut çalışmalarını derinleştirmeyi ve yaşanan travmanın yıkıcı etkilerini bertaraf etmeyi amaçlayan APHB, farklı il ve ilçeleri kapsayan geniş bir alanda uygulanacak SOMADA (SOMA Dayanışma Ağı) adı verilen bir proje geliştirmiştir. Kazada yaşamını yitiren madencilerimizin 17 il, 35 farklı ilçede defnedilmesi nedeniyle; Manisa nın Soma ve Balıkesir in Dursunbey ilçelerinde 2 psikososyal destek merkezi oluşturulmuştur. Bu merkezlere bağlı olarak çalışan gezici ekipler, proje kapsamında her iki merkez için temin edilen 2, toplamda 4 saha aracı ile, ihtiyaç sahiplerinin ikamet ettiği diğer ilçe ve köylerde yerinde psikolojik destek hizmeti vermiştir. Proje bünyesinde Soma ve Dursunbey Psikososyal Destek Merkezleri ne, her merkez için 1 psikolog ve proje kapsamında 1 proje koordinatörü istihdam edilmiştir. APHB tarafından geliştirilen ve 1 yıl süren SOMADA Projesi kapsamında, APHB üyesi derneklerden katılan 378 gönüllü uzman aracılığıyla faciadan çeşitli şekillerde etkilenen kişilerin psikososyal destek ihtiyaçlarının karşılanması, travma ile başa çıkma becerilerinin arttırılması ve sosyal- mesleki vb. bireysel kapasitelerinin güçlendirilmesi hedeflenmiştir. Bu merkezler, aynı zamanda s a h a d a ç a l ı ş a n diğer sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içinde çalışmış, sosyal fayda sağlayan farklı çalışmalara ev sahipliği yapmıştır. Merkezler 4 ana alanda psikososyal destek hizmeti sağlamıştır: 1) Bireysel görüşmeler, 2) Ev/Köy ziyaretleri, 3) Grup çalışmaları, ve 4) Sahada çalışan sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarına destek vermek ve ev sahipliği yapmak. SOMADA projesi kapsamında yapılan çalışmalarda, Haziran 2015 sonu itibariyle faciadan etkilenmiş 4836 kişiye yukarıda belirtilen alanlarda psikososyal destek hizmeti ulaştırılmıştır. Merkezlerde gerçekleştirilen 3203 görüşme ile 906 kişiye bireysel psikolojik destek sağlanmıştır. Maden kazasından etkilenenlerin yerleşim yerlerinin dağınık olması, merkezden uzak ilçe ve köylerde yaşıyor olmaları nedeniyle merkezdeki çalışmalara ek olarak gezici ekipler aracılığıyla hizmet verilmiş olup 164 köy ve 819 haneye ziyaret yapılmış, psikososyal destek hizmetleri sunulmuştur. Maden faciasında yakınlarını kaybetmiş kişiler, sağ kurtulan ve/veya arama-kurtarma çalışmalarına katılmış madenciler, halen madende çalışan maden işçileri, çeşitli kurum ve kuruluşlarda faciadan sonra destek hizmet personeli olarak çalışmış kişilere yönelik düzenlenen 273 grup çalışmasında 2067 kişiye ulaşılmıştır. Sahada farklı sivil toplum ve kamu kurum ve kuruluşları ile iş birliği içinde çalışılmıştır.

3 3 APHB SOMA PSİKOSOSYAL DESTEK ÇALIŞMALARI Afetlerde Psikososyal Hizmetler Birliği (APHB) sekretaryasını yürüten Kızılay ın çağrısı doğrultusunda, APHB üyesi örgütler 14 Mayıs 2015 sabahının erken saatlerinden itibaren Soma ve çevre ilçelerinde psikososyal destek çalışmalarına başlamıştır. Planlama, uygulama, izlemedeğerlendirme süreçlerinin tamamında AFAD, Sağlık Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (ASPB) ile koordineli bir çalışma yürütülmüştür. Kazada yaşamını yitiren m a d e n c i lerin yakınları başta olmak üzere yurttaşlarımızın bir kısmında görülen/görülebilecek travma sonrası stres belirtilerinin azaltılması amacıyla kazanın birincil zarar gören grubu olan anne-baba, eş ve çocuklar ile kurtarma sürecinde görev alan ekipler, maden ocağında ç alışan tek n i k p ersonel ve d iğer vardiyalarda çalışan madencilere yönelik uzun dönemli bir psikososyal destek programı uygulanmaktadır. Psikososyal destek hizmetlerinin yanı sıra bölgedeki psikososyal destek kapasitesinin güçlendirilmesi, alanda hizmet vermek isteyen farklı sivil toplum örgütleri ile iletişime geçilmesi ve uygun bir çalışma ortamı oluşturulması yapılan temel çalışmalar arasındadır. Toplum ruh sağlığını olumsuz etkileyen afetler ve kriz durumlarında psikososyal müdahalelerin yürütülmesinde tarafların sorumluluklarını ve işbirliği ile ilgili esaslarını düzenlemeyi amaç edinen APHB; Ağustos 2006 da Türkiye Kızılay Derneği, Türk Psikologlar Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Türkiye Psikiyatri Derneği, Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Derneği, Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği nin katılımlarıyla kurulmuştur. APHB protokolü, afetlerin psikososyal etkilerinin azaltılması konusunda afet öncesi, sırası ve sonrasında yürütülecek psikososyal faaliyetler ile ilgili işbirliği konularını, birlikte çalışma esas ve usullerini içerir. Afetlerde ve olağan dönemlerde; psikososyal hizmetlere gereksinim duyan kişi ve grupların ihtiyaçlarının, en etkili biçimde ve işbirliği halinde karşılanması, ulusal ve uluslararası alanda meydana gelen afetlere Birlik üyesi tüm sivil toplum kuruluşlarıyla daha etkili müdahale edebilmek amacıyla gerekli alt yapının kurulmasını amaçlar.

4 4 SOMADA (SOMA DAYANIŞMA AĞI) PROJESİ Soma Maden Faciası nın yarattığı travmanın yıkıcı etkilerini bertaraf etmeyi amaçlayan APHB, farklı il ve ilçeleri kapsayan geniş bir alanda uygulanacak bir proje kurguladı. SOMADA (Soma Dayanışma Ağı) adı verilen proje kapsamında coğrafi yapı ve kayıpların dağılımı göz önüne alınarak, Manisa nın Soma ve Balıkesir in Dursunbey ilçelerinde 2 psikososyal destek merkezi oluşturulmuş ve bu merkezlere bağlı olarak çalışacak gezici ekipler diğer ilçe ve köylerde hizmet vermiştir. Yaşamını kaybeden 301 madencinin eşleri olan 255 kadın, 432 çocuk ile anne, baba, kardeş ve akrabalarından oluşan yaklaşık kişinin, yine kazadan kurtulan 487 madencinin eş, çocuk, anne, baba, kardeş ve akrabalarından oluşan yaklaşık kişinin ve e yakın arama-kurtarma-destek personeli ile aynı madende çalışan, ancak farklı vardiyalarda/görevlerde bulunan den fazla personelin kazadan etkilendiği öngörülmüştür. APHB, facianın yaşandığı ilk günden Haziran 2015 tarihine kadar Soma, Dursunbey ve diğer ilçelerde proje ekibi ve gönüllü uzmanları aracılığıyla hizmet vermiştir. SOMADA Projesi kapsamında, 3 proje personeli ve 378 gönüllü ruh sağlığı uzmanı aracılığıyla faciadan etkilenen 4836 kişinin psikososyal destek ihtiyaçlarını karşılamak, travma ile başa çıkma becerilerini arttırmak, sosyal-mesleki vb. bireysel kapasitelerini güçlendirmek amacıyla çalışmıştır. Bu merkezlerin, aynı zamanda diğer sivil toplum kuruluşlarına da açık olması hedeflenmiş. Bu amaçla merkezler sosyal fayda sağlayan farklı çalışmalara ev sahipliği yapmıştır.

5 5 Proje Kapsamında Gerçekleştirilen Faaliyetler SOMADA projesi kapsamında gerçekleştirilen başlıca etkinlikler şunlar: Manisa Soma ve Balıkesir Dursunbey de, ihtiyaç sahiplerine psikososyal yardım, kısa ve uzun dönemli psikolojik destek hizmetlerinin verileceği 2 ayrı merkez oluşturulmuştur. Bu merkezlerde ihtiyaç sahiplerine saha personeli ve gönüllü uzmanlar aracılı ile bireysel psikososyal destek hizmeti verilmiştir. Maden kazasından etkilenen kişilerin yerleşim yerlerinin dağınık olması ve merkezden uzak ilçe ve köylerde yaşıyor olmaları nedeniyle her merkez için tahsis edilen 2 saha aracı ile gezici ekipler oluşturulmuş ve ev ve köy ziyaretleri ile yerinde psikososyal değerlendirme ve destek hizmeti sağlanmış ve gerekli yönlendirmeler yapılmıştır. Kazanın meydana geldiği Eynez maden ocağından yaralı olarak kurtulan madenciler ve arama kurtarma çalışmalarına katılan işçiler/ekiplere çalışana destek hizmetleri sunulmuştur. Faciadan etkilenmiş çeşitli kişilerin bir araya geldiği (eş kaybı, baba kaybı, kardeş kaybı, yaralı kurtulan ya da aramakurtarma çalışmalarına katılmış maden işçileri, vb.) gruplar oluşturularak, yaşadıkları travmanın olumsuz etkilerini azaltmak ve baş etme becerilerini arttırmayı hedefleyen grup çalışmaları yapılmıştır. Ailelerin yaşanan travmatik olayın doğası ve sonuçlarına dair bilgilendirilmesi, güçlendirilmesi ve etkili baş etme becerilerinin kazandırılması için psikoeğitim ve psikolojik destek hizmetleri sağlanmıştır. Soma ve çevre ilçelerde kazadan etkilen yurttaşlarımıza yönelik hizmet sunmak isteyen diğer STK lara bilgi, iletişim, eşgüdüm ve mekân desteği verilmiştir. SOMADA GÖNÜLLÜLERİNİN PSİKOSOSYAL DESTEK HİZMETLERİ APHB SOMADA Psikososyal Destek Merkezi bünyesinde, Soma merkez ile çevre ilçe ve köylerde bugüne kadar yapılan çalışmalarda Psikolog, Psikiyatrist, Psikolojik Danışman ve Sosyal Hizmet Uzmanlarından oluşan farklı deneyim ve uzmanlıkta toplam 378 APHB gönüllüsü yer almıştır. Gönüllü uzmanlar merkez faaliyetlerinde proje personeline destek vermiştir. ASPB çalışmalara 1 sekreter ve gerekli uzman desteği ile katkı yapmıştır.

6 6 SOMADA PSİKOSOSYAL DESTEK MERKEZLERİ Soma Psikososyal Destek Merkezi Merkezin Kurulması Soma nın bölgenin en büyük ilçesi ve facianın merkez üssü olması, kayıpların önemli bir bölümünü Soma da ikamet eden yurttaşlarımızın oluşturması, diğer ilçelerde defnedilen bazı madencilerimizin ailelerin halen Soma da ikamet etmesi gibi nedenlerle ilk merkezin Soma da kurulması kararlaştırılmıştır. İhtiyaç sahipleri tarafından kolayca ulaşılabilecek, herhangi bir olumsuzluk hissetmeden yardım alabilecekleri bir merkez oluşturulması amacıyla Soma da bir yer arayışı başlatılmıştır. Kaymakamlık, Belediye, ASPB vb kurumlarla yapılan görüşmeler sonucunda, ilk etapta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Soma Kaymakamlığı Sosyal Hizmet Merkezi nin APHB SOMADA Projesi çalışmalarına tahsisi sağlanmıştır. Borusan ın desteği ile faaliyet gösteren Soma merkeze 1 Eylül 2014 ten itibaren merkez sorumlusu olarak Psikolog Cansu Dikmen istihdam edilmiştir. SOMADA Proje Koordinatörü olarak görev yapan Uzman Psikolog Çiğdem Yumbul, Soma ve Dursunbey merkezlerine destek olmak, iki merkez arası arasında eşgüdüm sağlamak, paydaş sivil toplum kuruluşları, kurum ve kişilerle iletişim sağlamak amacıyla görevlendirilmiştir. Soma merkezden uzak ilçe ve köylerde ikamet eden kişilere ulaşmak ve psikososyal destek hizmeti götürmek amacı ile proje kapsamında 2 saha aracı temin edilmiştir. Soma ve civar il ve ilçelerde faciada yakınlarını kaybetmiş aileler, yaralı kurtulan maden çalışanları ve aileleri, arama kurtarma çalışmalarına katılmış destek personelinin listeleri İlçe Kaymakamlıkları, Belediyeleri ve Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakıfları ile iletişime geçilerek edinilmiştir. Etkilenmiş bölgelerin haritası çıkarıldıktan sonra Soma merkeze yakın olan ve kayıpların yoğun olduğu Manisa nın Soma, Akhisar ve Kırkağaç, İzmir in Kınık ve Bergama ve Balıkesir in Savaştepe ilçeleri ve köyleri belirlenip, ev ve köy ziyaretleri başlatılmıştır. İhtiyaç sahibi kişiler Soma merkeze, ya da psikolojik destek alabilecekleri kurum ve kuruluşlara yönlendirilmiştir.

7 7 Yeni Soma Merkez in Kuruluşu Soma Kaymakamlığı Sosyal Hizmet Merkezi binasında Mayıs-Aralık aylarında hizmet veren Psikososyal Destek Merkezi nin yeri Aralık ayında Soma Merkez de yer alan 4 katlı bir binaya taşınmış, Aralık-Haziran aylarında bu merkezde ihtiyaç sahiplerine destek verilmeye devam edilmiştir. Bireysel görüşmelerin tamamı ve grup çalışmalarının bir kısmı bu Merkez de gerçekleştirilmiştir. Merkez in ilk iki katı Soma Kaymakamlığı tarafından SOMADA Projesi nin kullanımına tahsis edilmiştir. Diğer 2 katın giderleri ve merkezin 4 katının tefrişatı Borusan desteği ile sağlanmıştır. Merkezin elektronik altyapı malzemeleri SAP tarafından karşılanmıştır. Soma Psikososyal Destek Merkezi yeni binası giriş kat danışan kabul, birinci kattaki 3 oda 2 yetişkin ve 1 çocuk görüşme odası, ikinci kat merkez sorumlusu konaklama ve toplantı odası ve üçüncü kat gönüllü konaklama odaları olarak düzenlenmiştir. Merkez Binası Giriş Kat: Danışan Kabul 1. Kat: Görüşme Odaları (2 Yetişkin, 1 Çocuk Görüşme odası) 2. Kat: Toplantı Odası ve Merkez Sorumlusu Konaklama 3. Kat: Gönüllü Konaklama

8 8 Dursunbey Psikososyal Destek Merkezi Merkezin Kurulması Soma maden faciasında Balıkesir ilinden 84, Kütahya ilinden 33 maden çalışanı hayatını kaybetmiştir. Dursunbey ilçesi, Balıkesir ve yöresinde en çok kaybın yaşandığı ilçelerden biridir. İlçenin Kütahya gibi kayıpların yoğunlukta olduğu başka illere olan yakınlığı sebebi ile SOMADA projesinin ikinci psikososyal destek merkezi Allianz ın desteğiyle Ekim 2014 te Dursunbey de açılmış ve Haziran 2015 e kadar faaliyet göstermiştir. Dursunbey Psikososyal Destek Merkezi nde görevlendirilmek üzere Uzman Psikolog Gamze Akarca merkez sorumlusu olarak istihdam edilmiştir. Proje Koordinatörü Uzman Psikolog Çiğdem Yumbul Dursunbey merkezin işleyişi ve yürütülen faaliyetlerde görev almıştır. Bölgedeki yerleşim birimlerinin dağınık olması ve bölgenin dağlık yapısı nedeniyle, merkezin ilk faaliyet alanı saha çalışmaları olarak planlanmıştır. Bu nedenle proje kapsamında temin edilen 2 saha aracı ile merkez sorumlusu ve gönüllü uzmanlardan oluşan gezici ekipler kurulmuş, etkilenen ailelere ev ve köy ziyaretlerinde bulunulmuştur. SOMADA projesini ve Dursunbey de açılacak Psikososyal Destek Merkezini tanıtmak ve fizibilite çalışmalarına destek için Dursunbey Kaymakamı Yaşar Aksanyar ve Dursunbey Belediye Başkanı Ramazan Bahçıvan ile görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşmeler esnasında Kaymakam ve Belediye Başkanı, ilçedeki çeşitli sorunları dile getirmiş, uzman eksikliğinden dolayı bu ailelerin destek alamadığını vurgulamıştır. Dursunbey ilçesinde görev yapan ruh sağlığı uzmanı bulunmamaktadır. Bu nedenle, merkez bu konularda da Dursunbey ve civar ilçelere destek sağlamıştır. Dursunbey Belediyesi ile yapılan görüşmelerde, Soma faciasının yanı sıra, 2006, 2009 ve 2010 yıllarında meydana gelen Grizu patlamalarında toplam 45 kaybın daha olduğu, söz konusu kayıp ailelerin özellikle psikososyal desteğe olan ihtiyaçları gündeme gelmiş ve çalışma kapsamı, diğer maden kazalarını da kapsayacak şekilde genişletilmiştir.

9 9 Dursunbey Psikososyal Destek Merkezi nin faaliyetleri Soma Merkez in erişim alanına uzak olan Kütahya ve Balıkesir illeri, ilçeleri ve köylerine destek götürmüştür. Çalışmalar, kayıp yakınlarının ve maden facialarından etkilenenlerin yoğun olarak yaşadığı Dursunbey merkez ve çevre köylerden Boyalıca, Taşkesiği, Kavacık, Hamzacık, Yunuslar, Büyük Akçaalan, Durabeyler, Odaköy, Göbül, Taşpınar, Aşağı Yağcılar, Aşağı Musalar, Güğü, Sağırlar, Karagöz, Çamharman, Delice, Meydançayır, Mıcırlar, Kızılöz, Kütahya merkez ve ilçeleri Tavşanlı, Emet ve Gediz, Balıkesir merkez ve ilçesi İvrindi yi kapsamıştır. Kaymakam ve Belediye Başkanı ile yapılan görüşmeler sonucunda, Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi nin ikinci katındaki 3 oda Dursunbey Psikososyal Destek Merkezi ne tahsis edilmiştir. Dursunbey Psikososyal Destek Merkezi ne tahsis edilen 3 oda, 1 çocuk, 1 yetişkin ve 1 grup.görüşme odası şeklinde düzenlenmiştir. Merkezin düzenlenmesi ve tefrişat belediye tarafından karşılanmıştır. Hazır hale gelen merkez Ekim-Haziran ayları arasında aktif olarak hizmet vermiştir. Merkez Binası Danışan Kabul ve Grup Çalışması Odası Yetişkin Görüşme Odası Çocuk Görüşme Odası

10 10 SOMA VE DURSUNBEY PSİKOSOYAL DESTEK MERKEZİ FAALİYETLERİ Merkezlerde yürütülen faaliyetler 4 ana başlık altında toplanmaktadır: 1) Bireysel görüşmeler; 2) Köy ve hane ziyaretleri; 3) Grup çalışmaları; ve 4) Proje yönetimi ve diğer kurum ve kuruluşlarla ilişkiler. A. Bireysel Görüşmeler Merkezlerde yürütülen faaliyetlerin başlıcası ruh sağlığı uzmanları tarafından sağlanan bireysel psikososyal destek görüşmeleridir. Faciada yakınlarına kaybeden aile bireylerinin (eşler, çocuklar, ebeveynler, akraba ve yakınları) yanı sıra sağ kurtulan ve yakınları, maden çalışanları, arama-kurtarma faaliyetlerine katılmış maden çalışanları ve destek personeline yönelik yürütülen çalışmalarda ihtiyaç sahibi çocuk, genç ve yetişkinlere bireysel psikososyal destek sağlanmıştır. Merkez e yapılan başvurular randevu usulü ile kabul edilmiş, farklı kanallardan ulaşılan listeler aracılığı ile kazadan direk veya dolaylı olarak etkilenen kişilere telefonla ulaşılmış, ev ziyaretleri veya grup çalışmalarında ihtiyacı olduğu belirlenen kişiler bireysel görüşme için m e r k e z l e r e yönlendirilmiştir. Ayrıca maddi yardım, hukuki yardım, sağlık yardımı gibi ihtiyacı olan kişiler yardım alabilecekleri kurumlara yönlendirilmişlerdir. Soma ve Dursunbey Psikososyal Destek Merkezleri nde Haziran 2015 sonu itibari ile 906 kişi ile 3203 bireysel görüşme gerçekleştirilmiştir. SOMA MERKEZ Kadın Erkek Çocuk Toplam Bireysel Görüşme Yapılan Kişi Sayısı Bireysel Görüşme Sayısı 2631 DURSUNBEY MERKEZ Bireysel Görüşme Yapılan Kişi Sayısı Bireysel Görüşme Sayısı 572 TOPLAM MERKEZ VERİLERİ (Bireysel Görüşme Sayısı)

11 11 B. Köy ve Hane Ziyaretleri Maden kazasından etkilenenlerin yerleşim yerlerinin dağınık olması, merkezden uzak ilçe ve köylerde yaşıyor olmaları psikososyal müdahalenin gezici ekipler aracılığıyla ulaştırılmasını gerekli kılmıştır. Vefat eden madencilerin yakınları aranarak psikososyal ihtiyaçları olanların merkeze davet edilmesi sırasında ortaya çıkan acil ihtiyaçlar doğrultusunda merkezde görev alan uzmanların oluşturduğu mobil ekipler, proje için tahsis edilen saha araçları ile ev ve köy ziyaretleri gerçekleştirmiştir. Ev ziyaretleri planlanırken merkeze gelemeyecek durumda olan aileler veya merkeze gelmeyi kabul etmeyen kişilerin olduğu haneler öncelikli olarak değerlendirilmiş ve gerekli durumlarda ev ziyareti esnasında, merkez aranarak bireysel görüşme randevuları alınmıştır. Gezici ekipler, ziyaret ettikleri mahalle ve köylerde bilgilendirme toplantıları, yaş gruplarına yönelik etkinlikler, ihtiyaç doğrultusunda bireysel ve grup çalışmaları gerçekleştirmişlerdir. Gezici ekiplerin hedefi çalışmaları esnasında sürekli taramalar ve bilgilendirmeler yoluyla daha yapılandırılmış ve uzun soluklu psikolojik desteğe gereksinimi olan kişiler belirlenmiş ve Merkez lere ve civar ruh sağlığı uzmanlarına yönlendirilmiştir. Gerekli görüldüğü durumlarda uzmanlar sahada psikososyal müdahalede bulunmuştur.

12 12 Gezici ekipler, maden faciasından doğrudan ya da dolaylı olarak etkilenme düzeyleri daha fazla olan bölgelere öncelik vermiştir. Bu bölgelerin muhtar vb. ileri gelenlerinden ihtiyaç sahiplerinin belirlenmesi için destek alınmış; köy veya mahallenin ortak kullanım alanları (köy kahvesi, muhtarlık binası, halk eğitim merkezleri vb.) ziyaret edilerek grup toplantıları düzenlenmiş, gezici ekibin ve Psikososyal Destek Merkezleri nin hizmetleri tanıtılmıştır. Haziran 2015 sonu itibariyle SomaDA projesi kapsamında 164 köy ve 819 ev ziyareti gerçekleştirmiş, toplamda 1863 kişiye ulaşılmıştır. Ev Ziyareti Sayısı Köy Ziyareti Sayısı Ulaşılan Kişi Sayısı SOMA MERKEZ DURSUNBEY MERKEZ TOPLAM MERKEZ VERİLERİ

13 13 C. Grup Çalışmaları Grup çalışmaları, sahada ve merkezlerde, faciada yakınlarını kaybeden ailelere, sağ kurtulan maden işçilerine, arama-kurtarma çalışmalarına katılmış kişilere destek psikososyal destek sağlamayı hedeflemiştir. Grup Çalışması Sayısı Ulaşılan Kişi Sayısı SOMA MERKEZ Psikolojik Destek Grupları Baba Kaybı Eş Kaybı Evlat Kaybı 4 5 Sağ Kurtulan/Arama Kurtarma Etkilenen aile ve madenciler Arama Kurtarmada Görev Almış ve/veya Maden Çalışanlarına Destek Grupları Maden Çalışanları (İmbat) Emniyet Çalışanları İmamlar 6 11 Dernek Çalışanları 3 6 Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı ve Kamu Kuruluş Çalışanları 4 16 Çocuklarla Sanat Atölyeleri Türk Psikologlar Derneği Aile İçi Şiddet Seminerleri DURSUNBEY MERKEZ Çocuk Grup Çalışmaları (Baba Kaybı) Dursunbey Çocuk Kütüphanesi nde Kazanım Odaklı Çocuk Grup Çalışmaları Sahada Onarıcı/Koruyucu Grup Çalışmaları Kadın Grup Çalışmaları (Eş Kaybı) 5 22 TOPLAM

14 14 D. Proje Yönetimi ve Diğer Kurumlar ile İlişkiler I. Proje Yönetimi ASPB, Soma Psikososyal Destek Merkezi nde görev yapmak üzere 1 idari personeli geçici görevle tam zamanlı olarak proje bitimine kadar görevlendirmiştir. Soma Merkez in giderleri Borusan, Dursunbey Merkez in giderleri ise Allianz tarafından APHB SOMADA projesi için sağlanan fon ile gerçekleştirilmiştir. SOMADA Projesi kapsamında 1 proje koordinatörü ve 2 merkez sorumlusu işe alınmıştır. Personel Eylül 2014-Temmuz 2015 arası SOMADA projesinde görev yapmıştır. APHB üyesi derneklerden gönüllü olarak SOMADA projesine ka lan uzmanların kamu kuruluşlarında çalışanların izin yazıları Kızılay aracılı ile ASPB tarafından temin edilmiştir. Gönüllü ve personelin konaklama ve ulaşım masrafları Ocak 2015 sonuna kadar Kızılay, Haziran 2015 sonuna kadar merkezlerin proje bütçelerinden karşılanmıştır. Her iki merkezde gezici ekiplerin kullanması için 2 şer saha aracı satın alınmış ve köy ve hane ziyaretleri bu araçlarla yapılmıştır. Soma Merkez in araçları Borusan, Dursunbey Merkez in araçları ise Allianz desteği ile temin edilmiştir. Soma Merkez Mayıs-Aralık aylarında ASPB ye bağlı Soma Sosyal Hizmetler Binası nda faaliyet göstermiştir. Aralık-Haziran aylarında Soma Merkez 4 katlı yeni binasına taşınmıştır. Yeni Soma Merkez in ilk iki katı Kaymakamlık tarafından tahsis edilmiş, diğer iki katın giderleri, teşrifatı ve altyapısı Soma Merkez bütçesinden Borusan desteği ile karşılanmıştır. Ekim 2014 te faaliyet göstermeye başlayan Dursunbey Merkez binası ve tefrişatı Dursunbey Belediyesi tarafından karşılanmıştır. Her iki merkezin elektronik ve teknolojik altyapı masrafları SAP bağışı tarafından karşılanmıştır. Merkezler faaliyetlerini Haziran 2015 tarihi itibariyle tamamlamıştır. Proje personeli Temmuz ayında raporlama ve dosyalama işlemlerinin tamamlanması için çalışmalarına devam etmiştir. II. Bütçe ve Finansal Yönetim APHB SOMADA Projesi ne yönelik yapılan bütçe öngörüleri doğrultusunda Soma da çok taraflı bir projenin gerçekleştirilebileceği görülmüş olup bu doğrultuda kaynak geliş rme süreci başla lmış r. Özel sektör kurumlarının da sürece ka lması ile APHB SOMADA projesi uzun vadeli aşamaya geçmiş; Borusan, Soma Psikososyal Destek Merkezi nin, Allianz ise Dursunbey Psikososyal Destek Merkezi nin destekçisi olmuştur. Kızılay projeye Mayıs-Ocak aylarında Soma ve Dursunbey merkezlerinin personel, ulaşım, konaklama vb giderlerinin karşılanması ve projenin diğer bazı genel masraflarının karşılanmasında maddi destek sağlamıştır. SAP bilişim altyapısı için sponsor desteği sağlamış olup, her iki merkezin teknolojik altyapısı SAP tarafından karşılanmıştır. III. Gönüllü Yönetimi Haziran sonu itibariyle APHB üyesi derneklerden katılan toplamda 378 gönüllü ruh sağlığı uzmanı Soma ve Dursunbey PDM lerde hizmet vermiştir.

15 15 Kızılay, gönüllü olarak sahaya gelen ekiplerde bulunan kamu personelinin izin süreçlerinde destek olmuştur. Ocak 2015 sonuna kadar sahaya gelen ekiplerin ulaşım, konaklama giderlerini karşılamış, daha sonra bu giderler proje bütçelerinden karşılanmıştır. Türk Psikologlar Derneği Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Türkiye Psikiyatri Derneği Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Derneği Öğrenci TOPLAM Haftalık Gönüllü Uzman Sayısı IV. İletişim İstanbul Ticaret Üniversitesi 3. Psikoloji Günleri nde Prof. Dr. Gökhan Malkoç, Doç. Dr. Metehan Irak, Psk. Suat Özçağdaş ve Uzm. Psk. İbrahim Eke SomaDA projesini tanıtmıştır. Türk Psikologlar Derneği İzmir Şube de travma alanında uzman ruh sağlığı uzmanlarına düzenlenen toplantıda APHB SOMADA projesi tanıtılmıştır. Bu toplantıda İzmir ve civarında, Soma maden faciasından etkilenmiş ailelere ücretsiz psikolojik destek sağlayabilecek ve Soma merkez tarafından ihtiyaç sahiplerinin yönlendirilebileceği bir uzman ağı oluşturulmuştur.

16 16 Türk Psikologlar Derneği İstanbul İzmir ve Ankara Şubeleri tarafından gerçekleştirilen toplantıda SOMADA projesine destek vermiş gönüllü psikologlara teşekkür belgeleri ve Borusan tarafından isimlerine hazırlanan SOMADA rozetleri ile teşekkür edilmiştir. İstanbul da gerçekleştirilen 8. Uluslararası Ruhsal Travma Toplantıları nda SomaDA projesi sunuldu. Türk Psikologlar Derneği İzmir Şubesi nde Doç. Dr. Sedat Işıklı tarafından SomaDA projesinde gönüllü çalışan meslektaşlara yönelik ücretsiz olarak düzenlenen 'Kayıp ve Yas', 'Mağdurun Öfkesi' eğitimleri verilmiştir. SomaDA Projesinde çalışan gönüllülerimize yönelik olarak Uluslararası Grup Psikoterapisi ve Grup Süreçleri Derneği (IAGP) ve APHB işbirliği ile düzenlenen 'Soma Yardım Sağlayanlarına El Uzatış-Bir Yıl Sonra' grup çalışması Eva Fahlström Borg ve Hande Karakılıç tarafından gerçekleştirilmiştir.

17 17 V. STK lar ve Kamu Kurumları ile İlişkiler ve Projeler Dursunbey Çocuk Kütüphanesi Dursunbey Kaymakamlığı, Belediye si, Allianz desteği ile APHB SOMADA projesi öncülüğünde yürütülen projenin amacı çocuklarda kütüphanenin eğlenceli ve erişebilir bir mekan olduğu algısını yaratmak ve bunun sonucunda çocukların kitapla ve okuma alışkanlığı ile olan bağını güçlendirmektir. Dursunbey de 18 yaş altı genç ve çocuklara yönelik kurulacak kütüphanenin yeri, teşrifat ve içeriğindeki materyaller Dursunbey Belediyesi, kitap desteği ise Allianz ve kişisel bağışlar tarafından karşılanmıştır. Kütüphane Mayıs 2015 te açılmış ve hizmet vermeye başlamıştır. SomaDA projesinin tamamlanmasının ardından kütüphane Dursunbey Belediyesi tarafından devam ettirilmektedir.

18 18 APHB ile Bilim Kahramanları El Ele SOMADA Bölgede, Psikososyal Destek Merkezi kuruluş çalışmalarına eş zamanlı olarak, Allianz sponsorluğu ile Bilim Kahramanları Derneği ile iş birliği içinde çalışmaya başlamıştır. Bilim Kahramanları Derneği ne faciadan etkilenmiş çocukların bulunduğu okulları belirleme, okullarda belirlenen koçlarla görüşme sürecinde destek verilmiştir. Takım koçları öğretmenler için Bursa da düzenlenen koçluk eğitiminde, APHB SOMADA proje koordinatörü Çiğdem Yumbul Çocuk ve Ergenlerde Travma, Kayıp ve Yas ile ilgili bir seminer vermiştir. Seminerin amacı öğretmenleri çocuk ve ergenlerde travma ve yas süreci ile ilgili bilgilendirmek, maden faciasından etkilenen çocuklarla çalışırken neleri dikkat etmeleri ve hangi durumlarda çocukları uzmanlara yönlendirmeleri hakkında yönlendirmek olup, seminer sırasında koçlara SOMADA projesi tanıtılmış ve Soma ve Dursunbey psikososyal destek merkezleri ve sorumlularının iletişim bilgileri verilmiştir. APHB, Bilim Kahramanları Derneği nin gerçekleştirdiği faaliyetler kapsamında Allianz gönüllülerine yönelik İzmir de verilen eğitimde, SomaDA proje koordinatörü Uzm. Psk. Çiğdem Yumbul Travma Sonrası Çocuk ve Ergenlerle İletişim adlı bir seminer vermiştir. Seminerin kapsamında faciadan etkilenen çocuklarla olan iletişimde dikkat edilmesi gereken noktalar gönüllülerle paylaşılmıştır. Bilim Kahramanları nın Allianz gönüllüleri ile birlikte okullara yaptıkları ziyaretlere APHB psikososyal destek merkezlerinden katılan uzmanlar, takımlardaki çocukları gözlemlemekte, öğretmenlerle görüşmekte ve psikososyal desteğe ihtiyacı olan çocukları ve velilerini bireysel görüşme için merkezlere davet edilmiştir.

19 19 Bilim Kahramanları Derneği nin düzenlediği Bilim Kahramanları Buluşuyor 11. sezon turnuvasında Soma maden faciasından etkilenmiş çocukların bulunduğu takımlar da yarıştı. APHB SomaDA proje çalışanları turnuvaya jüri üyesi olarak destek vermiştir. Türk Psikologlar Derneği Kadın ve Aile Çalışmaları Birimi tarafından geliştirilen Aile İçi Şiddet Seminerleri nde konusunda uzman eğitimciler, Soma ve Dursunbey de seçilen İlköğretim okullarında 8 hafta süren 14 grup çalışmasında 438 anneye olumlu ebeveynlik becerilerini geliştirme ve aile içi şiddet konularında bilgilendirme seminerleri vermiştir. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ile faciadan etkilenen ailelere sağlayacakları eğitim bursu için görüşülmüş, bireysel, hane ve köy görüşmelerinde tespit edilen eğitim ihtiyacı sahibi aileler ÇYDD ye yönlendirilmiştir. Gıda Bankacılığı ve Temel İhtiyaç Derneği nin (GBtider) İzmir de düzenlediği Soma da Kadınların Güçlendirilmesi konulu çalıştayda APHB SOMADA projesi tanıtılmıştır. GBtider in Soma da kadın istihdamını arttırmaya yönelik başlattığı proje kapsamında hazırlanan saha tarama anketlerine destek verilmiştir. Soma nın, Yırca köyünde faaliyet gösteren Gıda Bankacılığı ve Temel İhtiyaç Derneği nin (GBtider) Yırcalı kadınlara istihdam sağlamak amacıyla kurduğu sabun atölyesi ziyaret edilmiş ve APHB SOMADA gönüllülerinden 2 psikolog, 29 kadınla 3 grup çalışması gerçekleştirilmiştir. Sivil Toplum ve Afet Platformu (SİTAP) ve APHB işbirliği ile düzenlenen "İnsani Yardımın Psikososyal Boyutu" konulu panelde APHB Yönetim Kurulu Üyesi Suat Özçağdaş ve APHB SomaDA Projesi Koordinatörü Çiğdem Yumbul tarafından Soma Dayanışma Ağı (SomaDA)

20 20 projesi tanıtılmış ve Afetlerde Psikososyal Müdahaleler konu başlıklı bir sunum gerçekleştirilmiştir. Diyetlif Beslenme Danışmanlık Merkezi, APHB ve Soma Kaymakamlığı işbirliği ile düzenlenen Beslenme Danışmanlığı seminerlerinde 3 uzman diyetisyen, 39 anne ve 20 çocuğu yetişkin ve çocuk beslenmesi alanında bilgilendirilmiştir. Kayıpların en yoğun olduğu yerlerden biri olan Balıkesir in Savaştepe ilçesinde faaliyet göstren Savaştepe Madenciler Derneği nin desteği ile ilçede faciadan doğrudan ya da dolaylı etkilenmiş maden işçileri, aileleri, ve yakınlarının bilgileri temin edilmiştir. Dernek üyesi maden işçileri, gezici ekiplere köy ve hane ziyaretlerinde destek olmuştur. Sosyal Haklar Derneği nin düzenlediği toplantıda 80 kayıp yakını ve madenciye psikoeğitim ve bilgilendirme yapılmıştır. Kayıp aileleri ve yakınları ve işten çıkarılan maden işçilerinin hukuki süreçlerine destek olmak amacıyla Sosyal Haklar Derneği ve APHB işbirliği ile Soma ve Dursunbey de bilgilendirme toplantıları yapılmıştır. Hangi İnsan Hakları? Derneği nin APHB Soma Psikososyal Destek Merkezi nin desteği ile gerçekleştirdiği sanat atölyelerinin ikincisi 7-8 Şubat tarihlerinde tamamlanmıştır. İki eğitimcinin yönettiği 4 grupla, 42 çocuk ve ergen ile kısa film, çizgi film ve animasyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Soma GAP-Cheetos Çocuk Gelişim Merkezi nde görevli öğretmenler için Çocuklarda Kayıp, Travma ve Yas Süreçleri başlıklı düzenlenen seminerde 11 öğretmene çocukların travma ve kayıplara verdikleri tepkiler ve hangi durumlarda uzmanlara yönlendirmeleri konusunda bilgilendirme yapılmıştır. Ege Üniversitesi Gönüllü Öğrenci Projesi Ege Üniversitesi ortaklığında, APHB SOMADA Psikososyal Destek Merkezleri nde gönüllü öğrencilerin görev almasına yönelik, Gönüllü Öğrenci Projesi yapılmıştır. Psikoloji 3. ve 4.

21 21 Sınıf öğrencileri, her hafta 3 gün boyunca iki merkezde görev almışlardır. Travma Yaşantısı Sonrası Onarıcı/Koruyucu Yapılandırılmış Grup Çalışmaları Türk Psikologlar Derneği İzmir Şube nin desteği ile SOMADA projesi kapsamında yerel kapasiteyi geliştirmek amacıyla 15 kişilik psikolog ve psikolojik danışman ekibine Psk. Dr. Çağla Gülol tarafından Soma faciasından etkilenenlere özel yapılandırılmış 2 günlük bir grup terapisi eğitimi verilmiştir. Eğitime katılan uzmanlar Nisan-Haziran aylarında SOMADA projesi kapsamında etkilenen madenci. kayıp yakınları ve destek personeli ile grup yapılan grup çalışmalarında 62 oturumda 113 farklı kişiye ulaşmıştır. Dursunbey Sevgi Evi Projesi Projenin genel amacı Dursunbey Sevgi Evi nde yaşayan 19 kişinin yaşlılığın getirdiği fiziksel ve ruhsal sıkıntılarında rahatlama sağlamak ve sahip oldukları rahatsızlıklar için farkındalık yaratmaktır. Bu amaca istinaden, proje iki aşamalı olarak tasarlanmıştır. Birinci aşama, 60 yaş üstü bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlıklarında iyileşme yarattığı bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış süreğen aktiviteleri tanıtmak ve bireyleri bu aktiviteleri yapmaya teşvik etmektir. İkinci aşamada ise Sevgi Evi nde hizmet veren personelin bunama, şizofreni vb. kronik durumlara dair psikoeğitim almaları planlanmaktadır. Her Sevgi Evi misafiri için bir çiçek alınmış ve çiçeği sulama ve bakma sorumluluğu çiçek sahibine verilmiştir. Her gün, her yaşlı ile 6 dakikalık yürüyüşler yapılmıştır Bir personelin eşlik ettiği yürüyüşlerde, tercihen açık hava, ya da evin içinde gerçekleştirilmiştir. Bir halk oyunu eğitimcisi tarafından düzenlenen derste, müzik eşliğinde katılımcılara basit dans figürleri gösterilmiş ve yapmalarına eşlik edilmiştir. Hafıza ve dikkat için tasarlanmış kutu oyunları alınmış ve belirli günlerde kalan yaşlılar için küçük gruplarla ya da bireysel olarak oynanmıştır.

22 22 VI. Proje Bitimi ve İleriye Dönük Faaliyet Planları Haziran 2015 sonu itibariyle Soma ve Dursunbey merkezlerin faaliyetleri tamamlanmıştır. Projede kullanılması için Borusan ve Allianz tarafından temin edinilen saha araçları ilerideki afetlerde kullanılması için Türk Psikologlar Derneği ne devredilmiştir. SAP tarafından bağışlanan merkezlerin teknolojik altyapı malzemeleri afet durumlarında kullanılmak ve kurulabilecek olası afet bölgesi psikososyal destek merkezlerinin teknolojik altyapılarını oluşturmak için kullanılması adına Türk Psikologlar Derneği ne devredilmiştir. Soma PDM nin tefrişatı Soma da maden işçileri, ve faciadan etkilenen ailelere destek veren Sosyal Haklar Derneği ne, ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere devredilmiştir. Projenin sonuçlarının değerlendirilmesi adına APHB dernekleri üyelerinin ve proje destekçilerinin katılımı ile oluşturulacak bir kongre düzenlenmesi planlanmaktadır. SomaDA projesinin çıktılarının detaylı olarak anlatılacağı, sonraki afetlerdeki psikososyal çalışmalara yol gösterici olması açısından bir kitapçık hazırlanması planlanmaktadır.

OCAK-MART 2015 3 AYLIK SOMA VE DURSUNBEY PSİKOSOSYAL DESTEK MERKEZLERİ FAALİYET RAPORU

OCAK-MART 2015 3 AYLIK SOMA VE DURSUNBEY PSİKOSOSYAL DESTEK MERKEZLERİ FAALİYET RAPORU APHB AFETLERDE PSİKOSOSYAL HİZMETLER BİRLİĞİ SOMADA PSİKOSOSYAL DESTEK MERKEZLERİ PROJESİ OCAK-MART 2015 3 AYLIK SOMA VE DURSUNBEY PSİKOSOSYAL DESTEK MERKEZLERİ FAALİYET RAPORU YÖNETİCİ ÖZETİ SOMADA projesi

Detaylı

31 ARALIK 2014 TARİHİ İTİBARİYLE SOMA VE DURSUNBEY PSİKOSOSYAL DESTEK MERKEZLERİ FAALİYET RAPORU

31 ARALIK 2014 TARİHİ İTİBARİYLE SOMA VE DURSUNBEY PSİKOSOSYAL DESTEK MERKEZLERİ FAALİYET RAPORU APHB AFETLERDE PSİKOSOSYAL HİZMETLER BİRLİĞİ SOMADA PSİKOSOSYAL DESTEK MERKEZLERİ PROJESİ 31 ARALIK 2014 TARİHİ İTİBARİYLE SOMA VE DURSUNBEY PSİKOSOSYAL DESTEK MERKEZLERİ FAALİYET RAPORU 2 YÖNETİCİ ÖZETİ

Detaylı

TRAVMA, AFET VE KRİZ BİRİMİ SOMA SAHA DEĞERLENDİRME EKİBİ ÖN DEĞERLENDİRME RAPORU 16 Mayıs 2014

TRAVMA, AFET VE KRİZ BİRİMİ SOMA SAHA DEĞERLENDİRME EKİBİ ÖN DEĞERLENDİRME RAPORU 16 Mayıs 2014 TRAVMA, AFET VE KRİZ BİRİMİ SOMA SAHA DEĞERLENDİRME EKİBİ ÖN DEĞERLENDİRME RAPORU 16 Mayıs 2014 1. Saha Özeti Türk Psikologlar Derneği, Genel Başkan Prof. Dr. Gökhan Malkoç, Öncü Ekip ve Saha Değerlendirme

Detaylı

Sivil Toplum Afet Platformu: Soma 1N 2 K Matrisi - 01.07.2014

Sivil Toplum Afet Platformu: Soma 1N 2 K Matrisi - 01.07.2014 Oy ve Ötesi Sivil Toplum Afet Platformu: Soma 1N 2 K Matrisi - 01.07.2014 Soma'daki ihtiyaçlarla gönüllüleri ve sivil aktörleri buluşturabilecek Çeşitli STK'lar ile toplantılar Websiteyi yapacak bir platform

Detaylı

Sivil Toplum Afet Platformu: Soma İçin Bilgi Paylaşımı Toplantısı 21.05.2014

Sivil Toplum Afet Platformu: Soma İçin Bilgi Paylaşımı Toplantısı 21.05.2014 Kurum Adı ÇALIŞMA ALANI NE YAPIYOR NEREDE HEDEF GRUP NE AŞAMADA KAPASITE ve EK BİLGİLER SİTAP adına Hayata Anne Çocuk Vakfı (AÇEV) İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı (İKGV) Bilgi Yönetimi ve Planlama Soma

Detaylı

Sivil Toplum Afet Platformu: Soma 1N 2 K Matrisi - 24.07.2014

Sivil Toplum Afet Platformu: Soma 1N 2 K Matrisi - 24.07.2014 KURUM ADI ÇALIŞMA ALANI NE YAPIYOR NEREDE HEDEF GRUP NE AŞAMADA KAPASİTE ve EK BİLGİLER Oy ve Ötesi Planlama Soma'daki ihtiyaçlarla gönüllüleri ve sivil aktörleri buluşturabilecek bir platform oluşturmada

Detaylı

KADIN ve TOPLUMSAL CİNSİYET ÇALIŞMALARI BİRİMİ BİZ KİMİZ?

KADIN ve TOPLUMSAL CİNSİYET ÇALIŞMALARI BİRİMİ BİZ KİMİZ? KADIN ve TOPLUMSAL CİNSİYET ÇALIŞMALARI BİRİMİ BİZ KİMİZ? Aralık 2011 de kurulan Türk Psikologlar Derneği Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Birimi (TPD-KTCÇB),TPD bünyesinde düzenlenecek toplumsal

Detaylı

AFET YÖNETĠMĠNDE ÖĞRETMENLERĠN KONUMU (Geçmiş Afetlerden Çıkarılan Dersler)

AFET YÖNETĠMĠNDE ÖĞRETMENLERĠN KONUMU (Geçmiş Afetlerden Çıkarılan Dersler) MEB-JICA OKUL TABANLI AFET EĞĠTĠMĠ PROJESĠ FORMATÖR ÖĞRETMEN EĞĠTĠM PROGRAMI AFET YÖNETĠMĠNDE ÖĞRETMENLERĠN KONUMU (Geçmiş Afetlerden Çıkarılan Dersler) Gülgün Tezgider ACĠL DESTEK VAKFI Eylül 2011 Sunum

Detaylı

T.C. MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KADIN DANIŞMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

T.C. MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KADIN DANIŞMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KADIN DANIŞMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç Madde 1: Bu yönetmeliğin amacı, Kadın Danışma Merkezindeki hizmetin tür ve niteliğini, işleyişini, işleyişine

Detaylı

DR. BİRKAN SANCAK Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü

DR. BİRKAN SANCAK Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü DR. BİRKAN SANCAK Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü PROJE AMAÇLARI AMAÇ 1 Madde Bağımlılığını Önleme Konularında Doğru, Güncel ve Standart Bilgilendirme ve Eğitimlerin Sağlanması AMAÇ 2 Bursa İli Yıldırım

Detaylı

GADEM AÇILIŞ. Meclis üyelerimizin vermiş olduğu soru önergesi ile GADEM in temeli atılmıştır.

GADEM AÇILIŞ. Meclis üyelerimizin vermiş olduğu soru önergesi ile GADEM in temeli atılmıştır. KONU BAŞLIKLARIMIZ GADEM Açılış Misyonumuz Hedef kitlemiz İşleyişimiz İşbirliği yaptığımız kurumlar Mobil Ekip Uygulamamız Bütünşehir Sistemi Etkinliklerimiz Ödül Sistemimiz Danışan İstatistiklerimiz GADEM

Detaylı

TÜRK PSİKOLOGLAR DERNEĞİ MERKEZ TRAVMA BİRİMİ GEZİ PARKI EYLEMLERİNDEN ETKİLENENLERE YÖNELİK PSİKOSOSYAL DESTEK ÇALIŞMALARI. 1 Haziran-30 Ağustos 2013

TÜRK PSİKOLOGLAR DERNEĞİ MERKEZ TRAVMA BİRİMİ GEZİ PARKI EYLEMLERİNDEN ETKİLENENLERE YÖNELİK PSİKOSOSYAL DESTEK ÇALIŞMALARI. 1 Haziran-30 Ağustos 2013 TÜRK PSİKOLOGLAR DERNEĞİ MERKEZ TRAVMA BİRİMİ GEZİ PARKI EYLEMLERİNDEN ETKİLENENLERE YÖNELİK PSİKOSOSYAL DESTEK ÇALIŞMALARI 1 Haziran-30 Ağustos 2013 Türk Psikologlar Derneği Travma, Afet ve Kriz Birimi

Detaylı

AFETLERDE PSĠKOSOSYAL HĠZMETLER BĠRLĠĞĠ PROTOKOLÜ

AFETLERDE PSĠKOSOSYAL HĠZMETLER BĠRLĠĞĠ PROTOKOLÜ AFETLERDE PSĠKOSOSYAL HĠZMETLER BĠRLĠĞĠ PROTOKOLÜ Bu protokol; Türkiye Kızılay Derneği, Türk Psikologlar Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Türkiye Psikiyatri Derneği, Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı

Detaylı

1999 Marmara Depremlerinden pek çok acının yanısıra pek çok dersle de çıkılmıştır. Bunlardan birkaçı;

1999 Marmara Depremlerinden pek çok acının yanısıra pek çok dersle de çıkılmıştır. Bunlardan birkaçı; AFETLERDE PSİKOSOSYAL HİZMETLER BİRLİĞİ (APHB) APHB tarihçesi 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 Marmara Depremleri, depremlerin yaşandığı bölgeler dışında, Türkiye genelinde de önemli etkiler yaratmıştır. Depremin

Detaylı

GAZİANTEP KEP İL EYLEM PLANI Strateji 1: Özellikle kız çocuklarının okullulaşma oranının artırılmasının sağlanması.

GAZİANTEP KEP İL EYLEM PLANI Strateji 1: Özellikle kız çocuklarının okullulaşma oranının artırılmasının sağlanması. GAZİANTEP KEP İL EYLEM PLANI Strateji 1: Özellikle kız çocuklarının okullulaşma oranının artırılmasının sağlanması. Faaliyetler Zamanlama Finansman /bütçe İşbirliği yapılacak kurum kuruluşlar İzleme değerlendirme

Detaylı

Sayı: 2000/01 FAALİYET TEKNİK RAPORU

Sayı: 2000/01 FAALİYET TEKNİK RAPORU Sayı: 2000/01 FAALİYET TEKNİK RAPORU 2000 Sayfa No: İÇERİK Kapak 2 İçerik 3 1. AKEV Hakkında 4 2. Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu 5 3. Özet 6 4. Faaliyetler ve Çıktılar 8 5. Genel Başarı Göstergeleri

Detaylı

Sivil Toplum Afet Platformu: Soma 1N 2 K Matrisi - 04.06.2014

Sivil Toplum Afet Platformu: Soma 1N 2 K Matrisi - 04.06.2014 Düzenli toplantılar ve 1K2N 5 tematik başlık altında Soma ile ilgili çalışan ve çalışmayı Tüm sivil aktörler: matrisi güncelleme ihtiyaç belirleme yapıldı. SİTAP adına Hayata Bilgi Yönetimi ve planlayan

Detaylı

Sivil Toplum Afet Platformu: Soma 1N 2 K Matrisi - 04.06.2014

Sivil Toplum Afet Platformu: Soma 1N 2 K Matrisi - 04.06.2014 KURUM ADI ÇALIŞMA ALANI NE YAPIYOR NEREDE HEDEF GRUP NE AŞAMADA KAPASİTE ve EK BİLGİLER Düzenli toplantılar ve 1K2N 5 tematik başlık altında Soma ile ilgili çalışan ve çalışmayı Tüm sivil aktörler: matrisi

Detaylı

ÇOCUK VE GENÇLİK DESTEK MERKEZİ

ÇOCUK VE GENÇLİK DESTEK MERKEZİ ÇOCUK VE GENÇLİK DESTEK MERKEZİ Projenin Süresi Projenin amaçları Ortaklar Hedef gruplar Nihai Yararlanıcılar 1 Beklenen Sonuçlar 15 ay Genel Amaç: Cinsel istismara uğramış ve bu nedenden dolayı sosyal

Detaylı

oranında arttırmak Diploma notu ortalamasını her yıl % 2 oranında arttırmak (76.069 )

oranında arttırmak Diploma notu ortalamasını her yıl % 2 oranında arttırmak (76.069 ) EĞİTİME DESTEK HİZMETLERİ KURUMSAL YAPININ İYİLEŞTİRİLMESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM EĞİTİM-ÖĞRETİM 1 ÖĞRENCİLERİN AKADEMİK BAŞARILARINI ARTTIRMAK DUMLUPINAR İLKÖĞRETİM OKULU PLAN- HEDEF LUK TABLOSU TEMA AMAÇ HEDEFLER

Detaylı

A1 : Alanya da yaşayan her bireyin daha sağlıklı ve daha huzurlu yaşaması.

A1 : Alanya da yaşayan her bireyin daha sağlıklı ve daha huzurlu yaşaması. 10.BELEDİYE TABİPLİĞİ A1 : Alanya da yaşayan her bireyin daha sağlıklı ve daha huzurlu yaşaması. A1.H1: Belediye tabipliği tarafından engelli bireyler için ücretsiz fizyoterapi hizmetinin verilmesi; böylece

Detaylı

KRİZ ÖLÜM VE YAS PSİKOTERAPİSİ Eğitim Bilgilendirme Kataloğu

KRİZ ÖLÜM VE YAS PSİKOTERAPİSİ Eğitim Bilgilendirme Kataloğu KRİZ ÖLÜM VE YAS PSİKOTERAPİSİ Eğitim Bilgilendirme Kataloğu APAMER Aktüel Psikolojik Araştırmalar ve Eğitim Merkezi tarafından organize edilen ve Dr. Nevin DÖLEK tarafından verilecek olan "Kriz, Ölüm

Detaylı

Topluma Yararlı Projeler Çalışma Birimi

Topluma Yararlı Projeler Çalışma Birimi Topluma Yararlı Projeler Çalışma Birimi Sanat Psikoterapileri Derneği, Çalışma Birimleri Sempozyumu, 2014 Amaç Sanatı sosyal değişim ve iyileşme aracı olarak kullanımı konusunda uzmanlaşan sanat terapisti

Detaylı

SİVİL TOPLUM AFET PLATFORMU: SOMA İÇİN BİLGİ PAYLAŞIMI TOPLANTI RAPORU. Tarih: 21 Mayıs 2014, İstanbul

SİVİL TOPLUM AFET PLATFORMU: SOMA İÇİN BİLGİ PAYLAŞIMI TOPLANTI RAPORU. Tarih: 21 Mayıs 2014, İstanbul SİVİL TOPLUM AFET PLATFORMU: SOMA İÇİN BİLGİ PAYLAŞIMI TOPLANTI RAPORU Tarih: 21 Mayıs 2014, İstanbul 13 Mayıs 2014 tarihinde yaşanan Soma faciasından sonra çeşitli sivil toplum kuruluşları ve gönüllüleri

Detaylı

2012-2023 ULUSAL YAŞLANMA STRATEJİK PLANI KENT KONSEYLERİ AMASYA ÇALIŞTAYI 22.10.2011

2012-2023 ULUSAL YAŞLANMA STRATEJİK PLANI KENT KONSEYLERİ AMASYA ÇALIŞTAYI 22.10.2011 2012-2023 ULUSAL YAŞLANMA STRATEJİK PLANI KENT KONSEYLERİ AMASYA ÇALIŞTAYI 22.10.2011 GRUP 2 Moderatör: İlhan TOMANBAY Raportör: Ögr.Gör. Yılmaz TOKTAŞ Sekreter: Arş.Gör. Gamze FIŞKIN Katılımcılar Bolu

Detaylı

Bahsettiğim gibi bu tecrübeler bize eksik yanlarımızı göstermiş ve öğretmiştir. Yaptığımız araştırmalar sonucu, Dünyanın önde gelen tüm

Bahsettiğim gibi bu tecrübeler bize eksik yanlarımızı göstermiş ve öğretmiştir. Yaptığımız araştırmalar sonucu, Dünyanın önde gelen tüm 26 Ağustos 2013 - TUROB Öğle Yemeği - Haliç Kongre Merkezi Sayın Üyelerimiz, Sayın Konuklarımız ve Değerli Basın Mensupları, Geleneksel Öğlen Yemeğimize hepiniz hoş geldiniz. Malumlarınız olduğu üzere

Detaylı

Aile Danışmanları Derneği

Aile Danışmanları Derneği Aile Danışmanları Derneği Dernek: Ağustos 2008 yılında Antalya da kuruldu ve 2011 Yılında İzmir Temsilciliği açıldı. Derneğin iki temel amacı bulunmakta 1. Aile Danışmanı yetiştirmek. 2. Aile içi sorunların

Detaylı

Sentez Araştırma Verileri

Sentez Araştırma Verileri Eğitim, Görsel-İşitsel & Kültür Yürütme Ajansı Eğitim ve Kültür Genel Müdürlüğü Yaşam Boyu Öğrenim Programı İnternet Üzerinden Kişisel İşgücünü Geliştirin Leonardo da Vinci LLP (Yaşamboyu Öğrenim Programı)

Detaylı

MODÜL 2: DEMOKRATİK VATANDAŞLIK VE İNSAN HAKLARI EĞİTİMİ PROJESİ (DVİHEP) TANITIMI

MODÜL 2: DEMOKRATİK VATANDAŞLIK VE İNSAN HAKLARI EĞİTİMİ PROJESİ (DVİHEP) TANITIMI MODÜL 2: DEMOKRATİK VATANDAŞLIK VE İNSAN HAKLARI EĞİTİMİ PROJESİ (DVİHEP) TANITIMI Modülün Hedef Kitlesi Öğretmenler Okul ve eğitim yöneticileri Maarif müfettişleri Modülün Hedefleri Oturumun sonunda katılımcılar:

Detaylı

ÖĞRENCİ REHBERLİK DANIŞMANLIK VE SOSYAL DESTEK MERKEZİ (ÖREM) YÖNERGESİ

ÖĞRENCİ REHBERLİK DANIŞMANLIK VE SOSYAL DESTEK MERKEZİ (ÖREM) YÖNERGESİ Sayfa 1/6 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu yönergenin amacı; Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencilerine verilecek rehberlik, danışmanlık ve sosyal hizmetlerin amacına, faaliyet

Detaylı

Sivil Toplum Afet Platformu: Soma 1N 2 K Matrisi - 10.06.2014

Sivil Toplum Afet Platformu: Soma 1N 2 K Matrisi - 10.06.2014 KURUM ADI ÇALIŞMA ALANI NE YAPIYOR NEREDE HEDEF GRUP NE AŞAMADA KAPASİTE ve EK BİLGİLER Düzenli toplantılar ve 1K2N 5 tematik başlık altında Soma ile ilgili çalışan ve çalışmayı Tüm sivil aktörler: matrisi

Detaylı

T.C. KARACADAĞ KALKINMA AJANSI İzleme ve Değerlendirme Birimi 2012 YILI TEKNİK DESTEK PROGRAMI PROGRAM KAPANIŞ RAPORU (EK-İ-22)

T.C. KARACADAĞ KALKINMA AJANSI İzleme ve Değerlendirme Birimi 2012 YILI TEKNİK DESTEK PROGRAMI PROGRAM KAPANIŞ RAPORU (EK-İ-22) T.C. İzleme ve Değerlendirme Birimi 2012 YILI TEKNİK DESTEK PROGRAMI PROGRAM KAPANIŞ RAPORU () Haziran - 2013 PROGRAM KAPANIŞ RAPORU 1. GİRİŞ Kalkınma Ajansları Proje ve Faaliyet Destekleme Yönetmeliği

Detaylı

Barışçıl Okuldan Toplumsal Barışa - Demokratik Yurttaş Eğitimi

Barışçıl Okuldan Toplumsal Barışa - Demokratik Yurttaş Eğitimi Barışçıl Okuldan Toplumsal Barışa - Demokratik Yurttaş Eğitimi Avrupa Birliği Demokratik Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi (DVİHE) Hibe Programı Proje No: TR2009-0136.01-02-136 (HRE-136) Bu yayının

Detaylı

2017/2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI KADIKÖY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ EĞİTİM SEMİNERLERİ

2017/2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI KADIKÖY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ EĞİTİM SEMİNERLERİ 2017/2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI KADIKÖY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ EĞİTİM SEMİNERLERİ 11 Eylül 2017 tarihinde İlçemiz özel eğitim öğretmenlerine, Biruni Üniversitesi öğretim görevlilerinden Işın Özdemir

Detaylı

Aliağa Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü

Aliağa Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü Aliağa Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü Aliağa Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü Aliağa Rehberlik ve Araştırma Merkezi 2004 yılında Hükümet konağının 5. katında 4 oda tahsis edilerek kurulmuştur.

Detaylı

Psikolog Dr. Nedret ÖZTAN nedretoztan@gmail.com. Yüksek Lisans, Psikoloji, Catholic University of America, Washington, D.C., 1979.

Psikolog Dr. Nedret ÖZTAN nedretoztan@gmail.com. Yüksek Lisans, Psikoloji, Catholic University of America, Washington, D.C., 1979. Psikolog Dr. Nedret ÖZTAN nedretoztan@gmail.com EĞİTİM Doktora, Klinik Psikoloji, Ankara Üniversitesi, 1996. Yüksek Lisans, Psikoloji, Catholic University of America, Washington, D.C., 1979. Lisans, Sosyoloji,

Detaylı

Sivil Toplum Afet Platformu: Soma 1N 2 K Matrisi - 25.06.2014

Sivil Toplum Afet Platformu: Soma 1N 2 K Matrisi - 25.06.2014 KURUM ADI ÇALIŞMA ALANI NE YAPIYOR NEREDE HEDEF GRUP NE AŞAMADA Oy ve Ötesi Planlama Soma'daki ihtiyaçlarla gönüllüleri ve sivil aktörleri buluşturabilecek bir platform oluşturmada SİTAP'la birlikte çalışacak.

Detaylı

ÇOCUK ve ERGEN BDT EĞİTİMİ. 4 Modül - 64 Akademik Saat. Çocuk ve Ergen Odaklı. Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimi Bilgilendirme Klavuzu EĞİTİMCİ

ÇOCUK ve ERGEN BDT EĞİTİMİ. 4 Modül - 64 Akademik Saat. Çocuk ve Ergen Odaklı. Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimi Bilgilendirme Klavuzu EĞİTİMCİ ÇOCUK ve ERGEN BDT EĞİTİMİ 4 Modül - 64 Akademik Saat Çocuk ve Ergen Odaklı Bilgilendirme Klavuzu EĞİTİMCİ APAMER Aktüel Psikolojik Araştırmalar ve Eğitim Merkezi tarafından organize edilen Uzman Psikolog

Detaylı

SOKAKTA YAŞAYAN VE/VEYA ÇALIŞAN ÇOCUKLARA YÖNELİK HİZMET MODELİ BURSA İL EYLEM PLANI

SOKAKTA YAŞAYAN VE/VEYA ÇALIŞAN ÇOCUKLARA YÖNELİK HİZMET MODELİ BURSA İL EYLEM PLANI SOKAKTA YAŞAYAN VE/VEYA ÇALIŞAN ÇOCUKLARA YÖNELİK HİZMET MODELİ BURSA İL EYLEM PLANI ÇALIŞMA ALANI MÜDAHALE AKTİVİTE SÜRE UYGULAYICI İHTİYAÇ KAYNAK RİSK ALTINDAKİ ÇOCUKLARA ULAŞMA / SOSYAL MOBİLİZASYON

Detaylı

Ruhsal Travma Değerlendirme Formu. APHB protokolü çerçevesinde Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) tarafından hazırlanmıştır

Ruhsal Travma Değerlendirme Formu. APHB protokolü çerçevesinde Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) tarafından hazırlanmıştır Ruhsal Travma Değerlendirme Formu APHB protokolü çerçevesinde Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) tarafından hazırlanmıştır A. SOSYODEMOGRAFİK BİLGİLER 1. Adı Soyadı:... 2. Protokol No:... 3. Başvuru Tarihi:...

Detaylı

BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR 2015 2019 STRATEJİK PLANI

BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR 2015 2019 STRATEJİK PLANI BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BEL E D İ Y E S İ 2015 2019 STRATEJİK PLANI 2015-2019 Stratejik Pl an ı 3.4.11 Stratejik Alan 11 : Kültür ve Sosyal İşler 70 A1 Katılımcılığı Esas Alarak Balıkesir'i Kültürel Ve Sportif

Detaylı

DİCLE ÜNİVERSİTESİ PROJE KOORDİNASYON UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

DİCLE ÜNİVERSİTESİ PROJE KOORDİNASYON UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ DİCLE ÜNİVERSİTESİ PROJE KOORDİNASYON UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ 2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılı ETKİNLİK BÜLTENİ 1 Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi 2014-2015 Eğitim Öğretim Yılı 2008

Detaylı

VAN ERCiŞ DEPREMi FAALiYET RAPORU 23 EKiM 24 KASIM 2011 ARASI

VAN ERCiŞ DEPREMi FAALiYET RAPORU 23 EKiM 24 KASIM 2011 ARASI FAALiYET RAPORU 23 EKiM 24 KASIM 2011 ARASI VAN DEPREMi 23 Ekim de Van da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremde şehir merkezinde ve çevre yerleşimlerde çok sayıda bina yerle bir oldu. Başbakanlık ve

Detaylı

T.C. ZEYTİNBURNU BELEDİYE BAŞKANLIĞI MECLİS KARARI. Dairesi: Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü

T.C. ZEYTİNBURNU BELEDİYE BAŞKANLIĞI MECLİS KARARI. Dairesi: Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü Karar No: 205/3 Konu: Ödüllendirme. Evrak No: 3434 Özet: Tepebağ Kültür Spor Kulübü Derneği U-7 Futbol Takımının başarılı sporcularının ödüllendirilmesi. 02/03/205 tarihli Meclis toplantısında komisyonlarımıza

Detaylı

Etkinlik Raporu: STÖ - - - - - - - - - STÖ Buluşmaları

Etkinlik Raporu: STÖ - - - - - - - - - STÖ Buluşmaları TACSO Sivil Toplum Kuruluşları için Teknik Destek - - - - - - - - - 2 (TACSO 2) AB IPA Ülkeleri; EuropeAid/133642/C/SER/Multi Etkinlik Raporu: STÖ - - - - - - - - - STÖ Buluşmaları Etkinlik Tarihi ve Yeri:

Detaylı

Dilşad Koloğlugil 2005 yılında Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nden mezun oldu.

Dilşad Koloğlugil 2005 yılında Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nden mezun oldu. Aylin Sezer 2005 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü lisans programından "Kıskançlıkta Cinsiyet Farklılıkları: Evrimsel Hipotezin Testi" başlıklı tezini tamamlayarak fakülte birincisi

Detaylı

UZM. PSK. BUKE TUNCEL YANGIN

UZM. PSK. BUKE TUNCEL YANGIN KISA ÖZ GEÇMİŞ İstanbul Üniversitesi psikoloji bölümünden 2006 yılında mezun oldu. Çocuk ve Ergen Psikolojisi alanında danışan takip etmektedir. Aktüel Psikoloji Profesyonel Danışmanlık Hizmetleri UZM.

Detaylı

Sayı: 2005/06 FAALİYET TEKNİK RAPORU

Sayı: 2005/06 FAALİYET TEKNİK RAPORU Sayı: 2005/06 FAALİYET TEKNİK RAPORU 2005 Sayfa No: İÇERİK Kapak 2 İçerik 3 1. AKEV Hakkında 4 2. Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu 6-7 3. Özet 8-9 4. Faaliyetler ve Çıktılar 10 5. Genel Başarı Göstergeleri

Detaylı

5 Dk. Ülke Ile Ilgili Giriş Konuşması. Değerli katılımcılar hepinizi ülkem adına saygıyla selamlıyorum,

5 Dk. Ülke Ile Ilgili Giriş Konuşması. Değerli katılımcılar hepinizi ülkem adına saygıyla selamlıyorum, 5 Dk. Ülke Ile Ilgili Giriş Konuşması Değerli katılımcılar hepinizi ülkem adına saygıyla selamlıyorum, Beşinci yılını dolduran Suriye Krizi, küresel bir meseledir doğudan batıya; güneyden kuzeye hepimizi

Detaylı

Köy nüfusu genel olarak azalmaktadır Kamu hizmetleri kırsal alanda yetersiz. Tarım ve hayvancılıkta elde edilen gelir düşük

Köy nüfusu genel olarak azalmaktadır Kamu hizmetleri kırsal alanda yetersiz. Tarım ve hayvancılıkta elde edilen gelir düşük Çorum 3. grup (Kırılgan Gruplar) Moderatör: Yrd. Doç. Dr. Metin UÇAR Raportör: Sümer ÇAKIR I.Bölüm Kırsalda yaşayanlar Sorunlar Gelir kaynakları yetersiz Köy nüfusu genel olarak azalmaktadır Kamu hizmetleri

Detaylı

Koşuyolu Mahallesi Proje Sınırları

Koşuyolu Mahallesi Proje Sınırları Vizyon Sağlıklı Kent Planlaması kapsamında, Mahalle planlaması yaparak mahalleye yönelik eğitim, konut,yeşil alanlar,ticari alanlar ve toplum güvenliği gibi yaşam kalitesini etkileyen konularda sağlıklı

Detaylı

GÖNÜL ELÇİLERİ İÇİN KORUYUCU AİLE

GÖNÜL ELÇİLERİ İÇİN KORUYUCU AİLE GÖNÜL ELÇİLERİ İÇİN KORUYUCU AİLE GÖNÜL ELÇİLERİ İÇİN KORUYUCU AİLE Bu kitap, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü Aile Yanında Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından kurulan Kitap Hazırlama Komisyonunca

Detaylı

Herkes için Ruh Sağlığı Derneği

Herkes için Ruh Sağlığı Derneği Herkes için Ruh Sağlığı Derneği Kronik Hastalığı Olan Çocukların Aileleri İçin Hazırlanmış PSİKOSOSYAL DESTEK PROJESI Kronik Hastalık Nedir? Vücudun herhangi bir parçasında var olan, uzun süreli devam

Detaylı

Çocuklar İçin Bilişsel Davranışçı Terapi ÇOCUK BDT EĞİTİMİ. Bilgilendirme Kataloğu

Çocuklar İçin Bilişsel Davranışçı Terapi ÇOCUK BDT EĞİTİMİ. Bilgilendirme Kataloğu Çocuklar İçin Bilişsel Davranışçı Terapi ÇOCUK BDT EĞİTİMİ Bilgilendirme Kataloğu Apamer Aktüel Psikolojik Araştırmalar Merkezi Çocuklar İçin APAMER Aktüel Psikolojik Araştırmalar ve Eğitim Merkezi tarafından

Detaylı

SAĞLIKLI ŞEHİR HAREKETİ KADIN ÇALIŞMALARI Kasım Eylül 2011

SAĞLIKLI ŞEHİR HAREKETİ KADIN ÇALIŞMALARI Kasım Eylül 2011 SAĞLIKLI ŞEHİR HAREKETİ KADIN ÇALIŞMALARI Kasım 2009- Eylül 2011 ESKİŞEHIR TEPEBAŞI BELEDİYESİ NCE YAŞANABİLİR BİR KENT Güçlü Dayanışma içinde Kendi yaşamını etkileyen kararlara katılımı olan bir toplum

Detaylı

ÇALIŞMA TOPLANTILARI ETKİNLİKLER

ÇALIŞMA TOPLANTILARI ETKİNLİKLER ÇALIŞMA TOPLANTILARI & ETKİNLİKLER İzmir Tarih Projesi nde kamu, özel sivil toplum kuruluşlarının işbirliğini sağlamak, proje alanı içinde yapılması tasarlanan uygulamaları bütüncül bir yaklaşım içerisinde

Detaylı

Bosna Kurbanlarına Yardım - Bosna ve Kosova dan Gelen Mültecilere Destek

Bosna Kurbanlarına Yardım - Bosna ve Kosova dan Gelen Mültecilere Destek Soydaş Uyum Eğitimi Bulgaristan dan göç eden soydaşlarımızın Türkiye de yerleşme, yaşama ve çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla 9 aylık bir sürede 4 ilde 33 seminer düzenlenmiş, 7.000 e yakın kişiye

Detaylı

2002-2003 Bilişsel ve Davranışçı Terapiler Eğitimi (teorik temel) Eğitmen: Prof. Dr. M. Z. Sungur/ İstanbul

2002-2003 Bilişsel ve Davranışçı Terapiler Eğitimi (teorik temel) Eğitmen: Prof. Dr. M. Z. Sungur/ İstanbul H. GAYE TOLUN Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Kişisel Bilgi: Doğum tarihi: 19.10.1971 Doğum yeri: Ankara Medeni durum: Evli, 1 çocuklu Eğitim ve Görev: 2008 Serbest Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Detaylı

Proje önerilen faaliyetler ön çalışma raporuna uygun mu, uygulanabilir mi, hedeflerle ve öngörülen sonuçlarla uyumlu mu?

Proje önerilen faaliyetler ön çalışma raporuna uygun mu, uygulanabilir mi, hedeflerle ve öngörülen sonuçlarla uyumlu mu? KONYA "BÖLGESEL İNOVASYON MERKEZİ" GÜDÜMLÜ PROJE ÖZETİ Başvuru Sahibi: Konya Sanayi Odası Proje Ortakları: Konya Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, Konya Ticaret Odası,Konya ABİGEM, Konya Ticaret Borsası,

Detaylı

AFETLERDE UYGULANACAK REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

AFETLERDE UYGULANACAK REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar AFETLERDE UYGULANACAK REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ YÖNERGESİ Tebliğler Dergisi : EKİM 1999/2505 BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu Yönergenin

Detaylı

İZMİR ŞUBE SOMA FACİASI KONULU SÖYLEŞİ DÜZENLENDİ ÇALDAĞ NİKEL MADENİ KONFERANSI DÜZENLENDİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PANELİNE KATILIM SAĞLANDI

İZMİR ŞUBE SOMA FACİASI KONULU SÖYLEŞİ DÜZENLENDİ ÇALDAĞ NİKEL MADENİ KONFERANSI DÜZENLENDİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PANELİNE KATILIM SAĞLANDI İZMİR ŞUBE SOMA FACİASI KONULU SÖYLEŞİ Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği nde 27 Mayıs 2014 tarihinde Kömür Madenlerinde Jeoloji Mühendisinin Yeri ve Soma Faciası konulu

Detaylı

KAMU BORÇ İDARESİNDE OPERASYONEL RİSK VE İŞ SÜREKLİLİĞİ YÖNETİMİ

KAMU BORÇ İDARESİNDE OPERASYONEL RİSK VE İŞ SÜREKLİLİĞİ YÖNETİMİ KAMU BORÇ İDARESİNDE OPERASYONEL RİSK VE İŞ SÜREKLİLİĞİ YÖNETİMİ Dr. Emre BALIBEK Genel Müdür Yardımcısı Hazine Müsteşarlığı Kamu Finansmanı Genel Müdürlüğü E-posta: emre.balibek@hazine.gov.tr İÇERİK Hazinede

Detaylı

AÇEV AİLE EĞİTİM PROGRAMLARI

AÇEV AİLE EĞİTİM PROGRAMLARI AÇEV AİLE EĞİTİM PROGRAMLARI Çocuğun, gelişimini olumsuz yönde etkileyecek davranışlara maruz kalmasını önlemek için öncelikle anne ve babaların duyarlılığının artırılması gerekmektedir. Çünkü, annebabalar,

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : A.SEÇMELİ III: TRAVMA SONRASI PSİKOLOJİK Ders No : 0310360163 Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 4 Ders Bilgileri Ders

Detaylı

Proje Destekçileri Destekçileri

Proje Destekçileri Destekçileri EKİM 2015 1 Proje Ortakları Proje Proje Destekçileri Destekçileri Proje Özeti Projenin Süresi 24 ay Projenin Amacı 5.000 kadına yönelik yapılacak eğitim çalışmalarının, çeşitli aktivitelerle desteklenerek,

Detaylı

AİLELERE ve GENÇLERE YÖNELİK MADDE BAĞIMLILIĞI ÖNLEME EĞİTİMLERİ UYMA! PROJESİ

AİLELERE ve GENÇLERE YÖNELİK MADDE BAĞIMLILIĞI ÖNLEME EĞİTİMLERİ UYMA! PROJESİ AİLELERE ve GENÇLERE YÖNELİK MADDE BAĞIMLILIĞI ÖNLEME EĞİTİMLERİ UYMA! PROJESİ Sivil toplum kuruluşlarının irtibat içinde olduğu ailelerin ve gençlerin, UYuşturucu ve MAdde bağımlılığı konusunda bilgi

Detaylı

2012 YILI ATB YILLIK İŞ PLANI

2012 YILI ATB YILLIK İŞ PLANI 1 (2012 YILI İŞ PLANI ) Sayfa No 1/7 Stratejik Amaç 1: SH 1.1 Merkez ve Ahiboz hizmet binası ile sosyal tesislerin inşasını ve hizmete girişini öngören bir projenin hazırlanarak yürürlüğe girmesini sağlamak

Detaylı

* Kuruluşunuzun Adı. 1) STK ya İLİŞKİN BİLGİLER 2) 1. BAĞLANTI KİŞİSİNE İLİŞKİN BİLGİLER. Page 1

* Kuruluşunuzun Adı. 1) STK ya İLİŞKİN BİLGİLER 2) 1. BAĞLANTI KİŞİSİNE İLİŞKİN BİLGİLER. Page 1 1. Hayata Destek Derneği (HDD), Mahalle Afet Gönüllüleri Vakfı (MAG), Mavi Kalem Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MK) bir araya gelerek Sivil Toplum Afet Platformunu (SİTAP) kurmak üzere çalışmalara

Detaylı

OLAĞANDIŞI KOŞULLARDA PSİKOSOSYAL YAKLAŞIMLAR ve TERAPİ İLKELERİ. 21. TPD Yıllık Toplantısı ve Klinik Eğitim Sempozyumu Antalya, 2017

OLAĞANDIŞI KOŞULLARDA PSİKOSOSYAL YAKLAŞIMLAR ve TERAPİ İLKELERİ. 21. TPD Yıllık Toplantısı ve Klinik Eğitim Sempozyumu Antalya, 2017 OLAĞANDIŞI KOŞULLARDA PSİKOSOSYAL YAKLAŞIMLAR ve TERAPİ İLKELERİ 21. TPD Yıllık Toplantısı ve Klinik Eğitim Sempozyumu Antalya, 2017 Tanım Yaşamı ya da yaşama dair bütünlüğü tehdit eden olayların bütünüdür.

Detaylı

Kamu-STK İşbirliği için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının Kapasitesinin Güçlendirilmesi Teknik Yardım Projesi

Kamu-STK İşbirliği için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının Kapasitesinin Güçlendirilmesi Teknik Yardım Projesi Kamu-STK İşbirliği için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının Kapasitesinin Güçlendirilmesi Teknik Yardım Projesi Faaliyet B.1.2.1 STK lara Yönelik Kapasite Geliştirme Eğitimi Katılımcılar için

Detaylı

Öğrenci Dekanlığı Toplumsal Duyarlılık Projeleri Ofisi 2012-2013 AKADEMİK YILI TOPLUMSAL DUYARLILIK PROJELERİ

Öğrenci Dekanlığı Toplumsal Duyarlılık Projeleri Ofisi 2012-2013 AKADEMİK YILI TOPLUMSAL DUYARLILIK PROJELERİ Öğrenci Dekanlığı Toplumsal Duyarlılık Projeleri Ofisi 2012-2013 AKADEMİK YILI TOPLUMSAL DUYARLILIK PROJELERİ ETİK İLKELER Tüm canlılara saygı göstermek. Özgür tartışma ortamı yaratmak. Farklılıklara saygılı

Detaylı

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ ÇİĞLİ SONUÇ RAPORU

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ ÇİĞLİ SONUÇ RAPORU 1 2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ ÇİĞLİ SONUÇ RAPORU Tarih: 4 Ocak 2011 Yaklaşık Katılımcı Sayısı: 42 Katılımcı listesindeki Sayı: 31 Katılımcı Düzeyi ve Profili: 2 3 4 Dağıtılan Belgeler:

Detaylı

Sivil Toplum Afet Platformu: Soma 1N 2 K Matrisi - 24.07.2014

Sivil Toplum Afet Platformu: Soma 1N 2 K Matrisi - 24.07.2014 KURUM ADI ÇALIŞMA ALANI NE YAPIYOR NEREDE HEDEF GRUP NE AŞAMADA KAPASİTE ve EK BİLGİLER Oy ve Ötesi Planlama Soma'daki ihtiyaçlarla gönüllüleri ve sivil aktörleri buluşturabilecek bir platform oluşturmada

Detaylı

TBD Antalya Şube Başkanı Akyelli: Özellikle yazılımcıların yatırımlarını Antalya da yapmamaları için hiçbir neden yok

TBD Antalya Şube Başkanı Akyelli: Özellikle yazılımcıların yatırımlarını Antalya da yapmamaları için hiçbir neden yok TBD Antalya Şube Başkanı Akyelli: Özellikle yazılımcıların yatırımlarını Antalya da yapmamaları için hiçbir neden yok Antalya daki 4 üniversitenin sektör için gerekli eğitimleri verdiği, Akdeniz Üniversitesi

Detaylı

Adnan Menderes Üniversitesi

Adnan Menderes Üniversitesi Adnan Menderes Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanl kanlığı Stratejik Plan 2007-2011 2011 Haziran 2006 05.04.2010 1 Sunu Planı Proje grubu Misyon Misyon analizi Vizyon Değerlerimiz Paydaşlarımız

Detaylı

EĞİTSEL DEĞERLENDİRME SÜRECİ

EĞİTSEL DEĞERLENDİRME SÜRECİ EĞİTSEL SÜRECİ EĞİTSEL NEDİR? Özel Eğitimde Değerlendirme, genel olarak çocukla ilgili sorunların (Akademik, davranışsal ya da fiziksel) belirlenip incelenmesi ve bireyle ilgili eğitimsel kararlar alınması

Detaylı

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ GAZİEMİR SONUÇ RAPORU

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ GAZİEMİR SONUÇ RAPORU 1 2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ GAZİEMİR SONUÇ RAPORU Tarih: 15 Aralık 2010 Yaklaşık Katılımcı Sayısı: 60 Katılımcı listesindeki Sayı: 57 Katılımcı Düzeyi ve Profili: 2 3 4 Dağıtılan

Detaylı

Keçiören Göçmen Hizmetleri Merkezi Projesi Örnekliğinde Göçmen Bilgilendirmesinde Yerel Yönetimlerin Rolü

Keçiören Göçmen Hizmetleri Merkezi Projesi Örnekliğinde Göçmen Bilgilendirmesinde Yerel Yönetimlerin Rolü Keçiören Göçmen Hizmetleri Merkezi Projesi Örnekliğinde Göçmen Bilgilendirmesinde Yerel Yönetimlerin Rolü Keçiören Göçmen Hizmetleri Merkezi Projesi Nedir? Keçiören Belediyesi, Keçiören Kaymakamlığı, Sosyal

Detaylı

KADIN DAYANIŞMA VAKFI 2014 YILI KADIN DANIŞMA MERKEZİ FAALİYET RAPORU 1 OCAK 31 ARALIK 2014

KADIN DAYANIŞMA VAKFI 2014 YILI KADIN DANIŞMA MERKEZİ FAALİYET RAPORU 1 OCAK 31 ARALIK 2014 KADIN DAYANIŞMA VAKFI 2014 YILI KADIN DANIŞMA MERKEZİ FAALİYET RAPORU 1 OCAK 31 ARALIK 2014 2014 yılında Kadın Dayanışma Vakfı Danışma Merkezi ne 354 kadın başvurdu. 101 kadın yüz yüze başvuru yaparken,

Detaylı

V. ULUSAL PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK UYGULAMA KONGRESİ KONGRE PROGRAMI KONUŞMACILAR SALON GÜN VE SAAT PANEL NO KONUŞMACILAR SALON GÜN VE SAAT

V. ULUSAL PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK UYGULAMA KONGRESİ KONGRE PROGRAMI KONUŞMACILAR SALON GÜN VE SAAT PANEL NO KONUŞMACILAR SALON GÜN VE SAAT V. ULUSAL PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK UYGULAMA KONGRESİ KONGRE PROGRAMI AÇILIŞ TÖRENİ KONUŞMACILAR SALON GÜN VE SAAT Prof. Dr. Demet Erol Öngen Akdeniz Üniversitesi PDR Anabilim Dalı Başkanı Prof.

Detaylı

NAMIK KEMAL ORTAOKULU

NAMIK KEMAL ORTAOKULU T.C. ÇİNE KAYMAKAMLIĞI NAMIK KEMAL ORTAOKULU -SOSYAL OKUL, SOSYAL İNSAN- 2014 201 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 2014 201 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI NAMIK KEMAL ORTAOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK HİZMETLERİ ÇERÇEVE

Detaylı

TÜRKİYE DE İLKYARDIMIN SAĞLIK VE AFET ORGANİZASYONUNA ENTEGRASYONU. Dr. Yavuz Üçkuyu Konya İl Ambulans Servisi

TÜRKİYE DE İLKYARDIMIN SAĞLIK VE AFET ORGANİZASYONUNA ENTEGRASYONU. Dr. Yavuz Üçkuyu Konya İl Ambulans Servisi TÜRKİYE DE İLKYARDIMIN SAĞLIK VE AFET ORGANİZASYONUNA ENTEGRASYONU Dr. Yavuz Üçkuyu Konya İl Ambulans Servisi AFET (Olağan Dışı Durum) l Toplumun tamamı veya belli kesimleri için fiziksel, ekonomik ve

Detaylı

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi 1 / 20

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi 1 / 20 Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi 1 / 20 Notre Dame de Sion Fransız Lisesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Servisi olarak amacımız veli-öğretmen-idare ile işbirliği sağlayarak öğrencilerimizin

Detaylı

MALTEPE ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER

MALTEPE ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER TC MALTEPE ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER AMAÇ Madde 1 Bu yönergenin amacı, Maltepe Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimininçalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.

Detaylı

GÜVENLİ ANNELİK EĞİTİM VE DANIŞMANLIK PROGRAMI 2013 ÇALIŞMA RAPORU

GÜVENLİ ANNELİK EĞİTİM VE DANIŞMANLIK PROGRAMI 2013 ÇALIŞMA RAPORU 2013 GÜVENLİ ANNELİK EĞİTİM VE DANIŞMANLIK PROGRAMI 2013 ÇALIŞMA RAPORU Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı, 2013 Güvenli Annelik Eğitim ve Danışmanlık Programı, 2013 ÇALIŞMA RAPORU TAP VAKFI GÜVENLİ

Detaylı

SOSYAL HĠZMETLER DAĠRESĠ BAġKANLIĞI SOSYAL YARDIM ĠġLERĠ ġube MÜDÜRLÜĞÜ TEġKĠLAT YAPISI VE ÇALIġMA ESASLARINA DAĠR YÖNERGE

SOSYAL HĠZMETLER DAĠRESĠ BAġKANLIĞI SOSYAL YARDIM ĠġLERĠ ġube MÜDÜRLÜĞÜ TEġKĠLAT YAPISI VE ÇALIġMA ESASLARINA DAĠR YÖNERGE Amaç SOSYAL HĠZMETLER DAĠRESĠ BAġKANLIĞI SOSYAL YARDIM ĠġLERĠ ġube MÜDÜRLÜĞÜ TEġKĠLAT YAPISI VE ÇALIġMA ESASLARINA DAĠR YÖNERGE BĠRĠNCĠ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, HUKUKĠ DAYANAK, ĠLKELER ve TANIMLAR Madde 1-

Detaylı

ERGENDE AİLE KRİZLERİNE MÜDAHALE. Prof. Dr. Emine Zinnur Kılıç

ERGENDE AİLE KRİZLERİNE MÜDAHALE. Prof. Dr. Emine Zinnur Kılıç ERGENDE AİLE KRİZLERİNE MÜDAHALE Prof. Dr. Emine Zinnur Kılıç Aile Krizleri 1. Normal gelişimsel krizler (Yaşam döngüsü aşamaları) 2. Aileye özgü krizler (Ailede hastalıklar, ölümler, boşanmalar, göç,

Detaylı

SODES 2011 ÇALIŞTAYI - GAZİANTEP

SODES 2011 ÇALIŞTAYI - GAZİANTEP SODES 2011 ÇALIŞTAYI - GAZİANTEP SODES 2011 yılı hibe çağrısına yönelik Gaziantep Valiliği SODES Proje Koordinasyon Birimi tarafından 21 Nisan 2011 tarihinde Tilmen Otel de çalıştay düzenlenmiştir. Çalıştay

Detaylı

ULUSAL ALZHEİMER HASTALIĞI STRATEJİK PLANI GÜNCELLEMESİ

ULUSAL ALZHEİMER HASTALIĞI STRATEJİK PLANI GÜNCELLEMESİ ULUSAL ALZHEİMER HASTALIĞI STRATEJİK PLANI 2015-2016 GÜNCELLEMESİ GENEL Alzheimer hastalığının belirtilerinin halkımıza anlatılması, hastaların erken dönemde hekime başvurarak tanı almalarının ve uygun

Detaylı

2.3. ASANSÖR KOORDİNATÖRLÜĞÜ FAALİYETLERİ

2.3. ASANSÖR KOORDİNATÖRLÜĞÜ FAALİYETLERİ 2.3. ASANSÖR KOORDİNATÖRLÜĞÜ FAALİYETLERİ ASANSÖR KONTROLLERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ Yüksek katlı binalarda, katlar arasındaki yolculukların vazgeçilmezi asansörlerin güvenli olup olmadığı konusu tüm kullanıcıların

Detaylı

AKADEMİ ÇEVRE FAALİYET RAPORU 2017

AKADEMİ ÇEVRE FAALİYET RAPORU 2017 AKADEMİ ÇEVRE FAALİYET RAPORU 2017 IFAT EURASIA- 2. ÇEVRE TEKNOLOJİLERİ FUARI 16-18 Şubat 2017 AKADEMİ ÇEVRE A.Ş. olarak ekibimizle Türkiye de 2. kez gerçekleşen IFAT Eurasia da standımızı kurarak paydaşlarımız,

Detaylı

KAYHAM STRATEJİK PLANINA GÖRE 2015 YILI FAALİYET RAPORU

KAYHAM STRATEJİK PLANINA GÖRE 2015 YILI FAALİYET RAPORU KAYHAM STRATEJİK PLANINA GÖRE 2015 YILI FAALİYET RAPORU PAYDAŞLARIMIZ KAYHAM STRATEJİK PLANINA GÖRE 2015 YILI FAALİYET RAPORU Stratejik Amaç 1: Kurumsal Tanınırlığı Artırmak Hedef 1: 2015 yılı sonuna kadar

Detaylı

Bilgi Çağına Uyumlu, Doğru Kariyer Yolları

Bilgi Çağına Uyumlu, Doğru Kariyer Yolları Bilgi Çağına Uyumlu, Doğru Kariyer Yolları KARİYER ZİRVESİ & FUARI MÜ Kariyer Merkezi(MARKAM); Yaşam boyu öğrenme felsefesi ışığında ve bilgi toplumu olma yolunda, öğrencilere yönelik kariyer planlama

Detaylı

Eğitimci Eğitimi Programı Ve Saha Analizleri

Eğitimci Eğitimi Programı Ve Saha Analizleri Eğitimci Eğitimi Programı Ve Saha Analizleri Nagihan Yurtalan Eğitim Koordinatörü & Sos.Hiz.Uzm.Ertekin Kılıç 1 Eğitim Koordinatörü Eğitimci Eğitimi Poje Ekibi: Dr.Ş.Serdar MERCAN - Ankara 2.Bölge Genel

Detaylı

Yapılan çalışmalar Eylül Haziran Yapılan çalışmalar Eylül Ekim Yapılan çalışmalar. Öncelik haritası. Yapılan Çalışmalar

Yapılan çalışmalar Eylül Haziran Yapılan çalışmalar Eylül Ekim Yapılan çalışmalar. Öncelik haritası. Yapılan Çalışmalar KUMLUCA CUMHURİYET ORTAOKULU EĞİTİM ORTAMLARINDA ŞİDDETİN ÖNLENMESİ VE AZALTILMASI STRATEJİ VE EYLEM PLANI ÇALIŞMA TAKVİMİ ( - 2014 EĞİTİM -ÖĞRETİM YILI) S.N FAALİYETLER EĞİTİM ORTAMI VE ÇEVRESİ GÖSTERGELER

Detaylı

T.C. MEVLANA ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. MEVLANA ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. MEVLANA ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı, Mevlana Üniversitesinde öğrenim gören engelli öğrencilerin

Detaylı

ÇOCUK YETİŞTİRME VE ANNE BABA TUTUMLARI EĞİTİMİ

ÇOCUK YETİŞTİRME VE ANNE BABA TUTUMLARI EĞİTİMİ ÇOCUK YETİŞTİRME VE ANNE BABA TUTUMLARI EĞİTİMİ Eğitmen Kadrosu: Prof. Dr. Faruk Aşıcıoğlu Doç. Dr. Neylan Ziyalar Doç. Dr. Erdinç Öztürk Yrd. Doç. Dr. Zeynep Belma Gölge Eğitim tarihi 23 Ekim 2016 (8

Detaylı

İZMİR KENT KONSEYİ YÜRÜTME KURULU 17. TOPLANTI (18.01.2012) KARAR TUTANAĞI

İZMİR KENT KONSEYİ YÜRÜTME KURULU 17. TOPLANTI (18.01.2012) KARAR TUTANAĞI Toplantı Tarihi : 18 OCAK 2012 İZMİR KENT KONSEYİ YÜRÜTME KURULU 17. TOPLANTI (18.01.2012) KARAR TUTANAĞI Toplantı Yeri : İZMİR KENT KONSEYİ HİZMET BİNASI Toplantı Karar Sayısı : Yürütme 2012/1 KATILAN

Detaylı

T.C. ESKİŞEHİR TEPEBAŞI BELEDİYESİ KADIN SIĞINMA EVİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ YÖNETMELİĞİ BÖLÜM I GENEL HÜKÜMLERİ

T.C. ESKİŞEHİR TEPEBAŞI BELEDİYESİ KADIN SIĞINMA EVİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ YÖNETMELİĞİ BÖLÜM I GENEL HÜKÜMLERİ TEPEBAŞI BELEDİYE MECLİSİNİN 06.09.2012 TARİH VE 179 SAYILI MECLİS KARARI İLE KABUL EDİLMİŞTİR. T.C. ESKİŞEHİR TEPEBAŞI BELEDİYESİ KADIN SIĞINMA EVİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ YÖNETMELİĞİ BÖLÜM I GENEL HÜKÜMLERİ AMAÇ

Detaylı

İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ BAYRAKLI SONUÇ RAPORU

İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ BAYRAKLI SONUÇ RAPORU 1 2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ BAYRAKLI SONUÇ RAPORU Tarih: 23 Aralık 2010 Yaklaşık Katılımcı Sayısı: 25 Katılımcı listesindeki Sayı: 19 Katılımcı Düzeyi ve Profili: 2 3 4 Dağıtılan

Detaylı