2.KAPSAM: Ambulans, tıbbi cihaz ve tekrar kullanılan malzemelerin temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerini kapsar.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "2.KAPSAM: Ambulans, tıbbi cihaz ve tekrar kullanılan malzemelerin temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerini kapsar."

Transkript

1 Dok. Kodu: İST.TL.02 Yayın Trh.: Kasım 2012 Rev. Trh.: Şubat 2016 Revizyon No: 02 Sayfa No:1/12 1.AMAÇ: Ambulansın ve içinde kullanılan tüm cihazların rutin ve vaka sonrası temizliğinin nasıl yapılacağı, ne sıklıkta yapılacağı, nasıl bir sıra izleneceği ve hangi temizlik malzemeleri ve dezenfektanların kullanılacağının standardize edilmesi ve olası aksaklıkların, bulaşların önlenmesi ve giderilmesidir. ASOS programı üzerinden kontrol formlarında tüm temizlik bilgilerinin girilmesi zorunludur. 2.KAPSAM: Ambulans, tıbbi cihaz ve tekrar kullanılan malzemelerin temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerini kapsar. 3.KISALTMALAR: ASOS:Acil Sağlık Otomasyon Sistemi 4.SORUMLULAR: Başhekim, Kalite Yönetim Direktörü, Çalışan Güvenliği Komitesi, 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyon Sorumlu Personeli ve İstasyonda görevli tüm sağlık personeli sorumludur. 5. TANIMLAR: Dekontaminasyon: Dezenfeksiyon/sterilizasyon öncesinde, fiziksel veya kimyasal yöntemlerle bir yüzey veya malzemeden organik madde ve patojenleri uzaklaştırarak, güvenli hale getirme işlemidir. Dezenfeksiyon: Cansız materyallerde hastalık yapabilen mikroorganizmaların yok edilmesi veya engellenmesi işlemidir. Dezenfektan: dezenfeksiyon işleminde kullanılan maddelere verilen isimdir. Sterilizasyon: Tüm canlı organizmaların uzaklaştırılması veya inaktivasyonudur 6.FAALİYET AKIŞI: Temizlik ve dezenfeksiyonda kullanılacak solüsyon hazırlanışı: Kan ve vücut sıvıları bulaşı olmayan alet ve malzemeler için DÜŞÜK DÜZEY DEZENFEKSİYON su ve deterjanla temizlik yapılır. Kan ve vücut sıvıları bulaşı olan alet ve malzemeler için YÜKSEK DÜZEY DEZENFEKSİYON uygulanır. Solüsyon hazırlamak için piyasada bulunabilen %5 klor içeren çamaşır suyu ve Hidrojen Peroksit sıvısı sulandırılarak kullanılır.

2 Dok. Kodu: İST.TL.02 Yayın Trh.: Kasım 2012 Rev. Trh.: Şubat 2016 Revizyon No: 02 Sayfa No:2/12 YÜKSEK DÜZEY DEZENFEKSİYON: Bu üründen 1/10 (1 birim %5 lik çamaşır suyu, 9 birim su ya da 10cc %5 lik çamaşır suyu, 90cc su) hesabıyla solüsyon hazırlanır. Yüksek düzey dezenfeksiyon yapılması gereken aletler dezenfektan madde ile işlemem girmeden önce mutlaka iyi bir şekilde deterjan + su ile yıkanmalıdır. En önemli aşama bu mekanik temizlik aşamasıdır. Dezenfeksiyon öncesinde su ve deterjanla temizlik işlemi yapılmazsa dezenfeksiyon etkili olmaz. Dezenfeksiyon işlemi sonrasında musluk suyu ile iyi bir şekilde durulama yapılmalıdır. Sonrasında alet kurutulduktan sonra kapalı olarak saklanır. Solüsyon günlük olarak hazırlanır. Çamaşır DÜŞÜK DÜZEY DEZENFEKSİYON: %5 lik klor içeren çamaşır suyu 1/100 oranında sulandırılarak hazırlanır. (Bu solüsyon: 1 birim çamaşır suyu, 99 birim su yada standart dezenfeksiyon için hazırlanan çözeltiden 1 birim alınıp 9 birim suya ilave edilerek hazırlanır.) günlük olarak hazırlanıp kullanılır. Her hasta taşıma sonrasında araç bildirilen sistemli bir yöntem izlenerek silinip temizlenerek belli bir düzen ve düzeyde mikroorganizma bulaş/kontaminasyon/içeriğinden uzak kalınmış olunmalıdır. Solunum yolu ile bulaşta risk faktörünü kaldıracak baştan geçmeli yüz korumalı hapşırma, öksürme, kusma, kan sıçraması v.b bir takım çıkartılanların gözlere ve yüze bulaşma riskini tamamen ortadan kaldıran maskeler kullanılmalıdır. Ambulans planlaması ve iç düzenlemesi yapılırken özellikle temizlik esasları göz önünde bulundurularak yapılmalıdır. Ana Hususlar; Müdahale sonrası kontamine olan cerrahi aletler Sağlık personeli tarafından eksiksiz olarak toplanır. Keskin ve delici atıklar belirtilen uygun kaplarda toplanmalıdır. Bu işlem sırasında personelin delici,kesici alet yaralanmasından korunmasını sağlamak amacıyla eldiven takması ve etrafın kontamine edilmemesine özen gösterilmesi gereklidir. Eldiven giyilerek öncelikle aracın hasta taşınan bölümü sonra sırası ile diğer bölümleri temizlenmelidir. Kan, kusmuk ve diğer vücut sıvıları döşemeye veya başka bir yere dökülmüş ya da değmişse silinmelidir. Kullanılan bandaj malzemeleri kumaş cinsi/kontamine malzeme ve kullanılmadığı halde ambalajı açılan, bozulan alet ve materyal açıkta kalması nedeni ile kirli/kontamine olduğu kabul edilen kumaş cinsi malzeme ise kirli torbasına konulmalıdır. Araç içine dağılmış olan malzeme atıkları ve çöpler süpürülerek toplanmalıdır. Bu işlemler mümkün olduğuca yerden toz kalkmasına sebebiyet verilmeksizin gerçekleştirilmelidir. Çoğunlukla yapılan işlemler için ıslak temizlik tercih edilmelidir.

3 Dok. Kodu: İST.TL.02 Yayın Trh.: Kasım 2012 Rev. Trh.: Şubat 2016 Revizyon No: 02 Sayfa No:3/12 Kusmuk, dışkı, idrar kokusu gibi istenilmeyen ret edilen bir koku araç içine hakim ise araç yeterince havalandırılmalıdır. Yüzeydeki görülebilir atıkların, fiziksel olarak uzaklaştırılması öncelikle su ve sabun yada uygun bir deterjan yardımı ile yapılır. Yüzeyler dezenfekte edilmeden önce iyice temizlenmelidir. Temizlik yaparken kıyı, köşe gibi birleşme yerleri kir ve yağların birikmeye elverişli olduğu ulaşılması zor olan bölümler daha dikkatli temizlenmelidir. Ambulans yıkandıktan yada diğer bir deyimle yüzeyler silindikten yani bir anlamda temizlik dekontaminasyon işlemleri yapıldıktan/uygulandıktan sonra iç yüzeyler seçilecek uygun bir kimyasal kullanılarak dezenfekte edilmelidir. Seçilecek kimyasalın aşındırıcı ve kalıcı olması ve gerek uygulamalar esnasında gerekse daha sonradan çalışma sürecinde personeli kötü yönde etkilememesi, solunum sisteminde nefes alıp vermede güçlük ve/veya gözlerde yanma v.b istenmeyen hiçbir sağlık sorununa sebebiyet vermemelidir. Sağlık sorunu yaratmayacak, standartlara uyum sağlayan bir dezenfektan kullanımı ile muhtemel araç içine bulaşmış özellikle de patojen mikroorganizmalar yok edilerek hasta ile personel arasında oluşabilecek bir çapraz infeksiyon olasığına fırsat verilmemiş, aksine bu sıkıntılı durum önlenmiş olacaktır. Ambulans temizlik, dezenfeksiyon ve strerilizasyonu uygulaması; Ambulans hasta kabininin temizlik ve sterilizasyonunu nöbetçi sağlık personeli, ambulansın dış kısmını ve sürücü kabininin temizliğini ise nöbetçi ambulans sürücüsü yapar. Ancak 112 A.S.İ ekip sorumlusu; talep etmesi durumunda ambulans nöbetçi sürücüsü hasta kabininin temizliğine dahil olarak yardımcı olur. Ambulans temizliği her gün nöbet değişiminde yapılır. Ayrıca görev sırasında temizliğin bozulduğu her durumda mümkün olan en kısa sürede temizlik yapılarak bir sonraki görev için hazırlanılır. Hastalar ile direk temastan öncesinde ve sonrasında, her türlü tıbbi girişimlerde eldiven giymeden öncesinde ve sonrasında, hasta bakımı sırasında kontamine (bulaşlı) vücut bölgesinden temiz vücut bölgesine geçerken ve eller görünür biçimde kirli veya bulaşlı ise eller sabunla iyice yıkanır. El yıkamanın gerekli olduğu, ancak su ve sabuna ulaşılamadığı durumlarda el antiseptiği kullanılır. Hasta ile temastan önce mümkün olduğunca eldiven kullanılır. tıbbi her türlü işlemden önce mümkün olduğunca steril eldiven kullanılır. Ambulansta hasta muayenesi ve müdahalesi sırasında mümkün olduğunca tek kullanımlık malzeme kullanılır. Hasta muayene ve tedavisinde kullanılan aletler, kullanıldıktan sonra veya kirlendiğinde kullanım talimatına göre alet dezenfektanı ile dezenfekte edilir veya sterilizatör kullanım talimatına göre sterilize edilir.

4 Dok. Kodu: İST.TL.02 Yayın Trh.: Kasım 2012 Rev. Trh.: Şubat 2016 Revizyon No: 02 Sayfa No:4/12 Enjektör uçları ve tüm kesici, delici aletleri (bisturi, lanset, cam kırıkları vb) kullanıldıktan sonra delinmez, kırılmaz küçük tıbbi atık kovalarına atılır. Temizlik her zaman temiz alandan kirli Alana doğru ve yukarıdan aşağıya doğru yapılır. Hasta nakil sedyeleri %0,1 lik çamaşır suyu(ozon) ile silinir. Her hastadan sonra çamaşır suyu(ozon) ile temizleme tekrarlanır. %0.1 lik klor solüsyonu: 50 ölçü musluk suyu + bir ölçü çamaşır suyu (ozon) Kan ve diğer vücut sıvıları ile kirlenme durumunda %0.5 lik klor solüsyonu ile silinip en az 10 dakika bekletilir. Durulanıp kurulanır. %0.5 lik klor solusyonu: 9 ölçek musluk suyu + bir çamaşır suyu(ozon) Hastaların kan, ter, tükürük, püy, balgam gibi enfekte materyalleri ile kontamine olan tüm tıbbi atıkları için üzerinde görülebilecek büyüklükte ve her iki yüzünde Uluslararası Biyotehlike amblemi ile DİKKAT TIBBİ ATIK ibaresi taşıyan kırmızı renkli plastik torbaları kullanılır. Tıbbi atık torbalarının içeriği hiçbir suretle sıkıştırılmaz, torbasında çıkarılmaz ve başka bir kaba aktarılmaz. Tıbbi atıklar, başka atıklarla karıştırılmaz. Tıbbi atık kova ve poşetleri ağızları sıkıca kapalı bir şekilde ve eldiven kullanarak Sağlık Müdürlüğünce belirlenen sağlık kuruluşlarına ait atık toplama bölgesinde bir yetkiliye teslim edilir. Bulaşıcı hastalığı olan yada bulaşıcı hastalık riski görülen bir hastanın taşınması söz konusu olduğunda taşıma işlemi bittikten sonra, hastalığa ait özel bir yöntem yada dezenfektan bildirilmişse bu şekilde, yoksa genel temizlik ve dezenfeksiyon işlemleri uygulanır. Gün içinde rutin dışı temizlikler Komuta Kontrol Merkezi(KKM) onayı alınarak en kısa sürede gerçekleştirilir. Çamaşır suyu ile yapılan temizlik sonrasında dezenfeksiyon işlemi Soğuk Sisleme Makinesi ve Hidrojen Peroksit solüsyonu ile talimata uygun bir şekilde uygulanır. ASOS programı üzerinden kontrol formlarında tüm temizlik bilgilerinin girilmesi zorunludur. TIBBİ MALZEME TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYONU Ana Sedyenin Bakım ve Temizliği: Hazırlanan sodyum hipokloritli (çamaşır suyu) suda yıkanmış ve sıkılmış temizlik bezi ile tüm metal parçalar silinir durulandıktan sonra kurulanarak işlem tamamlanır. Aynı şekilde tüm plastik parçalar ve şilte silinir, su ve sabunlu nemli bezle durulandıktan sonra kurulanarak işlem tamamlanır. Bu işlem haftada bir ve her vakadan sonra rutin olarak tekrarlanır.

5 Dok. Kodu: İST.TL.02 Yayın Trh.: Kasım 2012 Rev. Trh.: Şubat 2016 Revizyon No: 02 Sayfa No:5/12 Bu işlemler tamamlandıktan sonra madeni yağla hareketli parçalar yağlanır, yağın fazlası silinerek alınır. Bu işlem haftada bir tekrarlanır. Sandalye ve Sedyenin Bakım ve Temizliği: Hazırlanan sodyum hipokloritli suda yıkanmış ve sıkılmış temizlik bezi ile tüm metal parçalar silinir. Durulandıktan sonra kurulanarak işlem tamamlanır. Aynı şekilde tüm plastik parçalar ve şilte silinir, su ve sabunlu nemli bezle durulandıktan sonra kurulanarak işlem tamamlanır. Bu işlem haftada bir ve her vakadan sonra rutin olarak tekrarlanır. Bu işlemler tamamlandıktan sonra lityum esaslı madeni yağla hareketli parçalar yağlanır, yağın fazlası silinerek alınır. Bu işlem haftada bir tekrarlanır. Faraş Sedye (Scoop)nin Bakım ve Temizliği: Hazırlanan sodyum hipokloritli suda yıkanmış ve sıkılmış temizlik bezi ile tüm metal parçalar silinir, su ve sabunlu nemli bezle durulandıktan sonra kurulanarak işlem tamamlanır. Bu işlemler tamamlandıktan sonra lityum esaslı madeni yağla hareketli parçalar yağlanır, yağın fazlası silinerek alınır. Bu işlem haftada bir tekrarlanır. Vakum Sedyenin Bakım ve Temizliği: Hazırlanan sodyum hipokloritli suda yıkanmış ve sıkılmış temizlik bezi ile tüm yüzey alt üst edilerek silinir, su ve sabunlu nemli bezle durulandıktan sonra kurulanarak işlem tamamlanır. Pompa, Hazırlanan sodyum hipokloritli suda yıkanmış ve sıkılmış temizlik bezi ile tüm yüzey alt üst edilerek silinir, nemli bezle durulandıktan sonra kurulanarak işlem tamamlanır. Sırt Tahtası(Spine Board) Hazırlanan sodyum hipokloritli suda yıkanmış ve sıkılmış temizlik bezi ile tüm yüzey alt üst edilerek silinir, su ve sabunlu nemli bezle durulandıktan sonra kurulanarak işlem tamamlanır. Baş tespit yastığı, olağan koşullarda temizliği, Hazırlanan sodyum hipokloritli suda yıkanmış ve sıkılmış temizlik bezi ile tüm yüzey alt üst edilerek silinir, su ve sabunlu nemli bezle durulandıktan sonra kurulanarak işlem tamamlanır. Olağandışı koşullar da (çok kanlı ve kirlenmişse. vb.), bol tazyikli su ile yıkandıktan sonra, hazırlanan sodyum hipokloritli suda yıkanmış ve sıkılmış temizlik bezi ile tüm

6 Dok. Kodu: İST.TL.02 Yayın Trh.: Kasım 2012 Rev. Trh.: Şubat 2016 Revizyon No: 02 Sayfa No:6/12 yüzey alt üst edilerek silinir, su ve sabunlu nemli bezle durulandıktan sonra kurulanarak işlem tamamlanır Portatif Vakum Aspiratörünün Bakım ve Temizliği: Toplama kavanozunun içindeki atıklar kapağını açarak veya üstündeki büyük delikten tıbbi atık kutusuna boşaltılır. Önce sodyum hipoklorit (yukarıda tarif edilen miktarda sulandırılmış) ile silinip bol su ile durulandıktan sonra kurulanır. Vakum Aspiratör çalıştırılıp, uygun miktarda sulandırılmış sodyum hipoklorit ile emme hortumu ve ucunun içi temizleninceye kadar işleme devam edilir. Temizlendikten sonra bol su ile durulanır. Emme hortum ve ucu toplama kabına bağlanır. Uygun biçimde toplanan malzeme çantasına yerleştirilerek işlem tamamlanır. Seyyar Tansiyon Aletinin Bakım ve Temizliği: Hazırlanan sodyum hipokloritli suda yıkanmış ve sıkılmış temizlik bezi ile manşon, puar ve hortumları silinir, su ve sabunlu nemli bezle durulandıktan sonra kurulanarak işlem tamamlanır. Aynı işlem steteskop kulaklık ve hortumları için de tekrarlanır. Şişme Atellerin Bakım ve Temizliği: Her biri için aynı işlem, hazırlanan sodyum hipokloritli suda yıkanmış sıkılmış temizlik bezi, ile tüm yüzeyi alt üst edilerek silinir, su ve sabunlu nemli bezle durulandıktan sonra kurulanarak işlem tamamlanır. Her kullanımdan sonra ve haftada bir tekrarlanır. Temizlik ve bakım işlemi bittikten sonra her biri uygun şekilde çantasına veya ambulansın iç bölmesine düz olarak yerleştirilir. Şişme ateller düzenli bir şekilde her kullanımdan sonra fermuar ve delik açısından kontrol edilir. Ayarlı Boyunluk Setinin Bakım ve Temizliği: Her biri kullanıldıktan sonra, hazırlanan sodyum hipokloritli suda yıkanmış ve sıkılmış temizlik bezi ile tüm yüzeyi alt üst edilerek silinir, su ve sabunlu nemli bezle durulandıktan sonra kurulanarak işlem tamamlanır. Canlandırma Çantasının Bakım ve Temizliği. Hazırlanan sodyum hipokloritli suda yıkanmış ve sıkılmış temizlik bezi ile iç ve dış olmak üzere tüm yüzeyi silinir, su ve sabunlu nemli bezle durulandıktan sonra kurulanarak işlem tamamlanır. Laringoskop Seti ve Bladelerin Bakım ve Temizliği:

7 Dok. Kodu: İST.TL.02 Yayın Trh.: Kasım 2012 Rev. Trh.: Şubat 2016 Revizyon No: 02 Sayfa No:7/12 Her nöbet değişiminde öncelikle kontrol edilmelidir. Bladelerin ampullerinin sağlam olup olmadığına bakılır. Laringoskopun pili kontrol edilir, zayıflamış piller değiştirilir. Laringoskop hazırlanan sodyum hipokloritli suda yıkanmış ve sıkılmış temizlik bezi ile silinir, su ve sabunlu nemli bezle durulandıktan sonra kurulanarak işlem tamamlanır. Laringoskop bladeleri ise her kullanımdan sonra hazırlanan sodyum hipokloritli suda yıkanır, dezenfektan madde ile silinir bol su ile durulanır ve kurulanarak kilitli poşet içerisinde çantasına yerleştirilerek işlem tamamlanır. Temizlik işlemi sırasında özellikle ampullerin kıvrımlarına dikkat edilmelidir. Portatif Oksijen ve Çantasının Bakım ve Temizliği: Her nöbet değişimi sırasında portatif oksijen tüpünün dolu olup olmadığı kontrol edilir. Sabunlu nemli bezle silinir. Sırt çantasında kullanılıyorsa haftada bir kez sırt çantası sodyum hipokloritli su ile yıkanır. Bol su ile durulandıktan sonra kurutularak kullanıma hazır hale getirilir. Balon Valf Maske Setinin Bakım ve Temizliği: Ambu ve seti her kullanımdan sonra mutlaka temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Balon Valf Maske kullanıldıktan sonra etrafı sodyum hipokloritli su ile yıkanmalı, bol su ile durulandıktan sonra dezenfektan madde ile silinir ve tekrar duru nemli bezle silinerek işlem tamamlanır. Balon Valf Maske konektörü yerinden çıkarılarak sodyum hipokloritli su ile yıkanmalı, bol su ile durulandıktan sonra dezenfektan madde ile tekrar yıkanır durulanıp, kuruladıktan sonra yerine takılır. Balon Valf maskeleri kullanıldıktan sonra sodyum hipokloritli su ile yıkanır, bol su ile durulandıktan sonra dezenfektan madde ile silinir ve tekrar duru nemli bezle silinip, kurulandıktan sonra kilitli poşet içine konarak işlem tamamlanır. Kurtarma Yeleğinin Bakım ve Temizliği: Kurtarma yeleği kullanıldıktan sonra düz bir yüzeye yayılarak önce ilgili karışım ile silinir sonra nemli bezle silinip durulanır. Temizlik işlemi bittikten sonra tekrar paketleme yapılır. Kurtarma yeleği sırt kısmı üste gelecek şekilde düz bir yüzeye yayılır. Göğüs kemerleri zikzak şekilde katlanır ve Velcro tutucularla tutturulur. Yeleği sarmaya, tokalar iç tarafa bakacak şekilde göğüs kemerleri (hastanın sağ tarafı) tarafından başlanır. Boyun desteği ve alın/çene kemerleri yelekle beraber veya ayrı olarak sarılabilir. Bütün parçalar taşıma çantasına yerleştirilir. Diagnostik setin Bakım ve Temizliği: Diagnostik set Otoskop, Oftalmoskop ve Rineskoptan oluşmaktadır.

8 Dok. Kodu: İST.TL.02 Yayın Trh.: Kasım 2012 Rev. Trh.: Şubat 2016 Revizyon No: 02 Sayfa No:8/12 Her biri kullanıldığı takdirde önce sodyum hipokloritli su ile hazırlanmış solüsyonla silinir, ardından tekrar dezenfektan madde ile silinip durulandıktan sonra kurulanarak, çantasına yerleştirilerek kullanıma hazır hale getirilir. Mekanik Ventilatörün Bakım ve Temizliği: Atılabilir bir bez ve normal deterjan ile temizlenebilir. Ünitenin iç kısmına sıvıların girmemesine dikkat edilmelidir. Sökülen parçalar, deterjan ile yıkanır. Akan su altında çalkalanır. Defibrilatörün Bakım ve Temizliği: Her kullanımdan sonra sabunlu su ile nemlendirilmiş bir bezle tüm yüzeyi silinir ve durulanarak, kurulanır. Derivasyon ve pulse oksimetre kabloları sabunlu su ile nemlendirilmiş bir bezle silinir ve durulanarak, kurulanır. Defibrilatörün kaşıkları asla jelli bırakılmamalıdır. Her kullanımdan sonra nemli bezle silinir. Tam olarak jelden arınan kaşıklar (kesinlikle) kurulanarak kullanıma hazır hale getirilir. Defi Monitörün Bakım ve Temizliği: Defi Monitörü ve Duvar Monte Rafı gibi tüm aksesuarları, mevcut temizleyicilerle temizlenir. Temizlik için hafifçe nemli ve temiz bir bez kullanılır. Dezenfekte etmek için, standart dezenfektan solüsyonu kullanılır. Her uygulamadan sonra kaşıklar temizlenir, jelden tamamen arınmış kaşıklar kurulanarak kullanıma hazır hale getirilir. AMBULANSIN İÇ TEMİZLİĞİ: Uygulamayı gerçekleştirecek tüm personel eldiven kullanmalıdır. Malzemeler eksiksiz olarak hazırlanır. Hastanın ve/ veya yaralının temas ettiği her yüzey temizlenir. Ambulans içerisindeki dolap sistemi, taban ve tavan kaplaması ile yan panel kaplamalarının temizliğinde sodyum hipoklorit ile hazırlanmış solüsyon kullanılarak, ardından tekrar dezenfektan madde ile silinip durulandıktan sonra kurulanarak işlem tamamlanır. Öncelikle köşe ve ayrıntılardan başlanır. Araç iç zemini uygun biçimde süpürülür. Ilık sabunlu su ile yer yüzeyi temizlenir.

9 Dok. Kodu: İST.TL.02 Yayın Trh.: Kasım 2012 Rev. Trh.: Şubat 2016 Revizyon No: 02 Sayfa No:9/12 Yumuşak bezle mutlaka kurulama işlemi yapılır. Araç bir süre havalandırılır. Kontamine iğne uçları vb. materyal kesici-delici alet atık kutularında toplanacaktır. Tıbbi atık ve kesici-delici atık kutuları dolduktan sonra anlaşmalı sağlık kuruluşunun tıbbi atık çöpüne bırakıldıktan sonra kaydedilmelidir. AMBULANSIN DIŞ TEMİZLİĞİ: Uygulamayı gerçekleştirecek tüm personel eldiven kullanmalıdır Malzemeler eksiksiz olarak hazırlanır. Aracın üstü, önü, arkası ve yanlarını sırasıyla yıkanır. Ambulansı yıkamada öncelikle tekerlek ve jantlar yıkanmalı ve çamurlarının akıtılması sağlanmalıdır. Aracın tepesinden başlanarak ılık veya soğuk su ile tüm araç yıkanır. Sabun veya araç şampuanı su ile köpürtülür. Uygun fırçayla tepeden başlayarak tüm dış yüzey yıkanır. Temiz su ile aynı şekilde durulama yapılır. Yumuşak bezle mutlaka kurulama işlemi yapılır. Paspaslar olanaklar dâhilinde tam kurumadan yerleştirilmemelidir. SOĞUK SİSLEME MAKİNESİ VE HİDROJEN PEROKSİT KİMYASALININ DEZENFEKSİYONDA KULLANIMI Ambulanslarında pratik, basit ve kolay yöntemlerle etkili temizlik ve dezenfeksiyonun sağlanması Bulaşıcı hastalığı olan veya bulaşıcı hastalık riski ön görülen bir vakanın taşınması söz konusu olduğu durumlarda ambulansın temizlenmesi: Bulaşıcı hastalık tanısı konmuş ya da herhangi bir şekilde bir infeksiyon şüphesi görülen/duyulan bir hasta taşındığı zaman, taşıma işlemi bittikten sonra, ambulans bu konu dahilinde, eğer bildirilmişse özel bir yöntem dahilinde ve özel dezenfektanlar kullanılarak, aksi takdirde ise her zaman uygulanan normal rutin iş akışı izlenerek genel temizliği yapılmalı ve mutlaka bir kimyasal yardımı ile dezenfekte edilmelidir. Hidrojen peroksit kullanırken ve depolarken dikkat edilmesi gerekenler: Dezenfeksiyon hazırlıklarına başlarken koruyucu eldiven ve maske kullanılmalıdır. İşlem esnasında yemek yenmemeli ve sigara içilmemelidir. Göze ve deriye temastan kaçınılmalı, temas söz konusu ise bol su ile yıkanmalıdır.

10 Dok. Kodu: İST.TL.02 Yayın Trh.: Kasım 2012 Rev. Trh.: Şubat 2016 Revizyon No: 02 Sayfa No:10/12 Sulandırılmış veya çok az miktarda sulandırılmış dezenfektanın yutulması halinde kişi kusturulmaya çalışılmamalı, bol temiz su içirilmeli, kişi dik pozisyonda oturtularak midede biriken oksijenin çıkarılması sağlanmalıdır. Temas eden kişi eğer farklı rahatsızlık belirtileri yaşarsa mutlaka acil servise nakledilmelidir. Güneş ışığı ve sıcaktan korunmalı serin ve kuru ortamda saklanmalıdır. Yanıcı maddelerden, kuvvetli alkali maddelerden ve indirgen maddelerden uzakta bulundurulmalı ve hiçbir suretle temas ettirilmemelidir. Buhar ve zerrecikler hiçbir suretle solunmamalıdır. Biten dezenfektan atık kutusu kimyasal madde özelliği nedeniyle TIBBİ ATIK olarak imhası yapılmalıdır. Zehirlenme Belirtileri: Ürünün saf halde kullanılması deride yanmaya sebep olur. Cilt kuruluğu ve göz kızarıklığı gibi belirtiler verir. Yutulması halinde karın ağrısı ve kusma görülebilir. Toksikolojik bilgileri: Akut dermal LD 50 değeri >2000mg/kg(sıçan) Akut oral LD 50 değeri 2896 mg/kg(sıçan) ANTİDOTU YOKTUR. BELİRTİLERE GÖRE TEDAVİ YAPILIR. Zararlı Türlerine Göre Kullanım Oranları Zararlı Türü Uygulama alanı ve şekli Uygulama dozu Uygulama aralığı Pseudomanas aeruginosa Cam, plastik, seramik, beton % 0,5 5dk ve çelik yüzeyler Escherichia coli atcc 8739 Cam, plastik, seramik, beton % 0,5 5dk ve çelik yüzeyler Staphylococcus aureus ATCC6538 Cam, plastik, seramik, beton % 0,5 5dk ve çelik yüzeyler Enterococcus faecalis ATCC Cam, plastik, seramik, beton % 0,5 5dk ve çelik yüzeyler Candida albicans ATCC Cam, plastik, seramik, beton ve çelik yüzeyler % 0,5 5dk

11 Dok. Kodu: İST.TL.02 Yayın Trh.: Kasım 2012 Rev. Trh.: Şubat 2016 Revizyon No: 02 Sayfa No:11/12 Sağlık Bakanlığı Ambulans ve Aletler için Temizlik Talimatına göre düşük düzey %1 lik yüksek düzey 1/10 luk çamaşır suyu ile yapılan temizlik sonrası ortam dezenfeksiyonu için: Soğuk Sisleme Makinası ve Hidrojen peroksit kimyasalının hazırlanışı ve kullanımı: Kişisel koruyucu tedbirler alınır, eldiven ve koruyucu yüz maskesi takılır. Temizlik ölçü kabı ile ölçülen musluk suyu cihazın su haznesine koyulur. Normal dezenfeksiyon için 60ml dezenfektan madde, Bulaşıcı hastalık riski taşıyan vaka sonrası yapılan dezenfeksiyonda ise 100 ml dezenfektan madde kullanılır. Su haznesindeki sıvıların karışması için alet sallanır. Araç içerisindeki tüm çekmeceler açılır. Ön kabininde dezenfeksiyonunun sağlanması için ara cam açık bırakılı. Araç invertörü çalıştırılır. Cihaz sabit ve yüksek bir kısma yerleştirilir. 1. Kademede çalıştırılır. Püskürtme çıkışından çıkan sıvı gözle görünmeyecek şekilde olana kadar saat yönünde çıkış vanası çevrilerek ayarlanır. Ambulansın tüm kapı ve camları kapatılır. Vaka özelliğine uygun seçilen dezenfeksiyon süresi ortalama 10 dk olarak hesaplanmıştır. İşlem sonrasında aracın tüm kapı ve camlarının açılıp 1-2 dk havalandırılması yeterlidir. UYARI VE ÖNLEMLER: Ambulanslar 7 (yedi) günde bir detaylı olarak ve her vakadan sonra genel olarak temizlenir. Temizlik malzemesi olarak Sodyum Hidroklorit 2litre suya 1,5 ölçek (kapak) kullanılır. Temizlik işlemlerinde ayrıca Depo da mevcut bulunan zefiran, Mikrozid ve El Antiseptikleri v.b. malzemeler kullanılır. Cihaz ve ambulans içinde kullanılan malzemelere zarar vermemek için dezenfeksiyon ve temizlik ürünlerinin konsantrasyonlarına dikkat edilmelidir. Aracı güneş ışığında bırakmamaya özen gösterilmelidir. Araç olağan koşullarda sabah saatlerinde yıkanmalıdır. Aracı yıkarken sabun olarak bulaşık deterjanı kullanılmamalıdır. Kişisel koruyucu ekipman kullanmadan kesinlikle cihaz ve hidrojen peroksit sıvısına dokunulmamalıdır. Soğuk sisleme makinası içerisine sulandırılmadan hidrojen peroksit sıvısı konmamalıdır. Pertikül büyüklüğü göz ile görülmeyecek şekilde ayarlanmalıdır.

12 Dok. Kodu: İST.TL.02 Yayın Trh.: Kasım 2012 Rev. Trh.: Şubat 2016 Revizyon No: 02 Sayfa No:12/12 Makinanın çalışması esnasında aynı araç içerisinde bulunulmamalıdır. Dezenfeksiyon sonrasında mutlaka araç havalandırılmalıdır. 7.İLGİLİ DOKÜMANLAR:

09.02.2015. Yanık Ünitelerinde Dezenfeksiyon. 10.Sınıf Enfeksiyondan Korunma. Yanık Ünitelerinde Dezenfeksiyon. Yanık Ünitelerinde Dezenfeksiyon

09.02.2015. Yanık Ünitelerinde Dezenfeksiyon. 10.Sınıf Enfeksiyondan Korunma. Yanık Ünitelerinde Dezenfeksiyon. Yanık Ünitelerinde Dezenfeksiyon 10.Sınıf Enfeksiyondan Korunma 32.Hafta ( 04 08 / 05 / 2015 ) YANIK ÜNİTELERİNDE DEZENFEKSİYON Slayt No: 56 Hasta yatakları ve örtülerinin temizliğine dikkat edilmeli, Her hastadan sonra hidroterapi cihazında

Detaylı

2.KAPSAM: Ambulans, tıbbi cihaz ve tekrar kullanılan malzemelerin temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerini kapsar.

2.KAPSAM: Ambulans, tıbbi cihaz ve tekrar kullanılan malzemelerin temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerini kapsar. Dok. Kodu: İST.TL.02 Yayın Trh.: Kasım 2012 Rev. Trh.: - Revizyon No: 00 Sayfa No:1/9 1.AMAÇ: Ambulansın ve içinde kullanılan tüm cihazların rutin ve vaka sonrası temizliğinin nasıl yapılacağı, ne sıklıkta

Detaylı

DEZENFEKSİYON TALİMATI

DEZENFEKSİYON TALİMATI Doküman No: : İST.TL.02 ARTVİN İL AMBULANS SERVİSİ AMBULANS VE TIBBİ MALZEME TEMİZLİK ve DEZENFEKSİYON TALİMATI Revizyon No:00 Revizyon Tarihi:00.00 Yayın Tarihi:01.07.2011 Sayfa No:1/10 1.AMAÇ:Ambulansın

Detaylı

T.C. SAGLIK BAKANLlGI. Acil ve Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü. ... valiligine (İl Sağlık Müdürlüğü)

T.C. SAGLIK BAKANLlGI. Acil ve Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü. ... valiligine (İl Sağlık Müdürlüğü) ~-- saglık BakanllOI --Sayı Konu :99050341 : Ambulans ve Tıbbi Malzeme Temizlik ve Dezenfeksiyon Talimatı T.C. SAGLIK BAKANLlGI Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü... valiligine (İl Sağlık Müdürlüğü)

Detaylı

Yoğun Bakım Ünitesi Enfeksiyon Kontrol Talimatı

Yoğun Bakım Ünitesi Enfeksiyon Kontrol Talimatı 1. AMAÇ (YBÜ) nde hastane enfeksiyonlarının oluşmasının ve önlenmesinin kontrolü. 2. KAPSAM İlgili birimde görev yapan, üniteye giren ve hastayla ilgilenen herkesi kapsar. 3. TEMEL İLKELER 1. YBÜ hastane

Detaylı

AMBULANS TEMİZLİK DEZENFEKSİYON VE STERİLİZASYON TALİMATI

AMBULANS TEMİZLİK DEZENFEKSİYON VE STERİLİZASYON TALİMATI DOK. KODU: AS.TL.01 YAYIN TARİHİ:01.01.2016 REV. TARİHİ:00 REV. NO:00 SAYFA 1/6 1. AMAÇ: Ambulansta kullanılan tüm cihazların vaka sonrası temizliğinin nasıl yapılacağı ve ne sıklıkla yapılacağı, nasıl

Detaylı

Cerrahi Alan Enfeksiyonu Önleme Talimatı

Cerrahi Alan Enfeksiyonu Önleme Talimatı 1. AMAÇ Cerrahi alan enfeksiyonlarının (CAE) önlenmesidir. 2. KAPSAM Ameliyat sürecinde hastaya sağlık hizmeti sunan tüm birimleri ve bireyleri kapsar. 3. GENEL ESASLAR Cerrahi alan enfeksiyonları; cerrahi

Detaylı

AMBULANS VE TIBBİ MALZEMELERİN TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYONU TALİMATI

AMBULANS VE TIBBİ MALZEMELERİN TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYONU TALİMATI Doküman Kodu: SEN.TL.05 Yürürlük Tarihi: 06.2017 Revizyon No/Tarihi: 00/00 Sayfa No: 1 / 5 AMAÇ: Acil sağlık istasyonu ambulansının ve içinde kullanılan tüm cihazların vaka sonrası temizliğinin nasıl yapılacağı

Detaylı

SÜTÇÜ İNEKLERDE SAĞIM HİJYENİ

SÜTÇÜ İNEKLERDE SAĞIM HİJYENİ SÜTÇÜ İNEKLERDE SAĞIM HİJYENİ Sütçü inek işletmelerinde Yasal düzenlemeler ve standartlara uygun üretim Hayvan sağlığı ve refahı Çalışanların bilgi-becerisi ve memnuniyeti MASTİTİSLERDE AZALMA - SÜT KALİTESİNDE

Detaylı

PERSONEL H JYEN HASTALIK

PERSONEL H JYEN HASTALIK PERSONEL HİJYENİ Gıda işletmesinde mikroorganizma bulaşmasının en önemli kaynaklarından birisi çalışan personeldir. Bu yüzden personel hijyeni hem sağlık hem ekonomik hem de yasal yükümlülükler nedeniyle

Detaylı

ÖZEL YALOVA HASTANESİ KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN KULLANIM TALİMATI

ÖZEL YALOVA HASTANESİ KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN KULLANIM TALİMATI 1.AMAÇ: Hastalara sağlık hizmeti ve bakım veren sağlık çalışanlarının, başta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, HIV, Kuş Gribi, Domuz Gribi ve Mevsimsel İnfluenza olmak üzere kan, vücut çıkartıları, temas ve

Detaylı

ANKARA 112 İL AMBULANS SERVİSİ BAŞHEKİMLİĞİ AMBULANS VE TIBBİ MALZEME TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON TALİMATI

ANKARA 112 İL AMBULANS SERVİSİ BAŞHEKİMLİĞİ AMBULANS VE TIBBİ MALZEME TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON TALİMATI Revizyon No:02 Sayfa No: 1 / 8 1. AMAÇ Ambulanslarda hastane öncesi acil sağlık hizmeti sunumu sırasında hastalar, ambulans personeli ve diğer kişilere yönelik enfeksiyon kontrol tedbirlerini sağlamak

Detaylı

1. AMAÇ : Hastanenin tüm bölümlerini kapsayan enfeksiyonların önlenmesini sağlamak ve enfeksiyon kontrol programını sağlamak.

1. AMAÇ : Hastanenin tüm bölümlerini kapsayan enfeksiyonların önlenmesini sağlamak ve enfeksiyon kontrol programını sağlamak. Ü VE 1. AMAÇ : Hastanenin tüm bölümlerini kapsayan enfeksiyonların önlenmesini sağlamak ve enfeksiyon kontrol programını sağlamak. 2. KAPSAM : Özel Yalova Hastanesi tüm bölümlerini ve tüm çalışanlarını

Detaylı

MasterFlow 920 AN (Eski Adı Masterflow 920 SF)

MasterFlow 920 AN (Eski Adı Masterflow 920 SF) TANIMI MasterFlow 920 AN, metakrilat esaslı, iki bileşenli, yüksek performanslı, stiren içermeyen, özel bir tabanca ile kolaylıkla uygulanan, macun kıvamında ankraj ve montaj malzemesidir. STANDARTLAR

Detaylı

UCRETE DP UYGULAMA YÖNTEMİ

UCRETE DP UYGULAMA YÖNTEMİ TANIMI UCRETE DP, poliüretan esaslı reçinelerin özel katkı ve kimyasallar ile modifikasyonu sonucu elde edilen, reçinelere özel dolgu ilavesi ile oluşturulan, ıslak ve kuru ortamlarda kullanılmak için

Detaylı

KALÇA VE ALT EKSTREMİTE KIRIK ÇIKIK VE BURKULMALARI Hazırlayan NESLİHAN GÖÇMEN

KALÇA VE ALT EKSTREMİTE KIRIK ÇIKIK VE BURKULMALARI Hazırlayan NESLİHAN GÖÇMEN KALÇA VE ALT EKSTREMİTE KIRIK ÇIKIK VE BURKULMALARI Hazırlayan NESLİHAN GÖÇMEN Kalça ve alt taraf kemiklerinin kırık, çıkık ve burkulmaları, üst taraf kemiklerinde olduğu gibi düşme, çarpma ya da trafik

Detaylı

T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü

T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü Sayfa 1 / 8 NÜKLEER TIP HİZMETLERİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ HAZIRLAYAN NÜKLEER TIP HİZMETLERİ BÖLÜM KALİTE SORUMLUSU KONTROL EDEN KALİTE YÖNETİM DİREKTÖRÜ ONAY BAŞHEKİM Sayfa 2 / 8 1.AMAÇ: 2.KAPSAM: Nükleer Tıp

Detaylı

DEZENFEKSİYON TEKNİK TEBLİĞİ

DEZENFEKSİYON TEKNİK TEBLİĞİ Orman ve Su İşleri Bakanlığından: DEZENFEKSİYON TEKNİK TEBLİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Maksat, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Maksat MADDE 1 (1) Bu Tebliğin maksadı, küçük yerleşim yerlerinde son kullanıcıya ulaşan

Detaylı

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ LABORATUAR, ÜNİTE VE ODA (SÜFLAB) KULLANIM YÖNERGESİ

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ LABORATUAR, ÜNİTE VE ODA (SÜFLAB) KULLANIM YÖNERGESİ YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ LABORATUAR, ÜNİTE VE ODA (SÜFLAB) KULLANIM YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- Bu Yönergenin amacı; Yüzüncü Yıl Üniversitesi,

Detaylı

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ ECZANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ ECZANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ 1 / 5 İÇİNDEKİLER 1.AMAÇ:...2 2.UYGULAMA...2 2.1. İLAÇ VE MALZEME İSTEMLERİNİN ECZANEYE BİLDİRİLMESİ... 2 2.2. İLAÇ VE MALZEMELERİN TEMİNİ... 2 2.3. TESLİM ALINMASI VE YERLEŞTİRİLMESİ... 2 2.4. SAKLAMA

Detaylı

Ambulans ve Ambulanslarda Kullan lan Malzemeler ile Ambulanslarda Müdahalelerde DAS Uygulamalar

Ambulans ve Ambulanslarda Kullan lan Malzemeler ile Ambulanslarda Müdahalelerde DAS Uygulamalar Ambulans ve Ambulanslarda Kullan lan Malzemeler ile Ambulanslarda Müdahalelerde DAS Uygulamalar Doç. Dr. Füsun CÖMERT Zonguldak Karaelmas Üniversitesi T p Fakültesi, T bbi Mikrobiyoloji Anabilim Dal, ZONGULDAK

Detaylı

Ç.Ü. DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ KLİNİK TEMİZLİK TALİMATI

Ç.Ü. DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ KLİNİK TEMİZLİK TALİMATI DOKÜMAN NO: TY-TL-11 YAYIN TARİHİ : AĞUSTOS 2014 REVİZYON TARİHİ : 00 REVİZYON NO:00 SAYFA 1 / 10 1-Amaç: Ç.Ü Diş Hekimliği Fakültesi klinik ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek için hasta,

Detaylı

HASTA TRANSFER PROSEDÜRÜ

HASTA TRANSFER PROSEDÜRÜ REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 08.11.2012 Acil Servis Hemşire İzlem Formu ifadesi kaldırıldı. 01 Yerine Acil Servis hasta Değerlendirme ve Gözlem Formu ndaki hemşire izlem notları

Detaylı

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA ÇİFTLİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu yönergenin amacı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ne ait tarla arazisi,

Detaylı

SORUMLULAR: İdari birim sorumlusu, sorumlu hemşireler, temizlik şirketi sorumlusu, temizlik personeli ve temizlik komitesi

SORUMLULAR: İdari birim sorumlusu, sorumlu hemşireler, temizlik şirketi sorumlusu, temizlik personeli ve temizlik komitesi Doküman No:ENF.TL.58 Yayın Tarihi: 20.09.2011 Revizyon Tarihi: 01.04.2013 Revizyon No: 01 Sayfa: 1 / 5 AMAÇ: Hastane ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek servisteki hasta ve çalışanlara

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU Sayfa 1/6 ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU Düzenlenme tarihi: 26.09.2007 1 Ürün ve firma tanıtımı Ürün adı: DONA TOZ TOPAKLAYICI Ürünün uygulama alanı: Havuz Kimyasalı Üretici/Tedarikçi:UKM Uğur Kimya Makina

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-3

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-3 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-3 1) Dış kalp masajı hangi bölgeye uygulanır? a) Göğüs kemiğinin 1/3 üst kısmına b) Göğüs kemiğinin 1/3 alt kısmına c) Göğüs kemiğinin 2 parmak üst kısmına

Detaylı

TEHLİKELİ ATIK KABUL ve AMBALAJ KOŞULLARI

TEHLİKELİ ATIK KABUL ve AMBALAJ KOŞULLARI TEHLİKELİ ATIK KABUL ve AMBALAJ KOŞULLARI 1. Tesisimize Kabul Edilmeyen Atık Türleri: - Patlayıcı Maddeler - Radyoaktif Maddeler - Mezbaha Atıkları - Tıbbi Atıklar - Lisans kapsamında kodu ve tanımı belirtilmeyen

Detaylı

Klimaanlage Klima Cihazı. Einbauanleitung Kurulum Talimatı CC 145. 12/2009 Ident Nr. 11114722A

Klimaanlage Klima Cihazı. Einbauanleitung Kurulum Talimatı CC 145. 12/2009 Ident Nr. 11114722A Klimaanlage Klima Cihazı Einbauanleitung Kurulum Talimatı CC 45 2/2009 Ident Nr. 4722A Lejant Kompresör 2 Kontrol Paneli 3 Tavan üstü klima cihazı Montaj için özel alet - Matkap 0 50 mm - Sac kesme aleti

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU Sayfa 1/7 Düzenlenme tarihi: 26.09.2007 1 Ürün ve firma tanıtımı Ürün adı: DONA KLOR 60 Ürünün uygulama alanı: Havuz Kimyasalı Üretici/Tedarikçi:UKM Uğur Kimya Makina Bilgi merkezi: UKM Uğur Kimya Makina

Detaylı

HEAVY DUTY CLIP-IN TAVAN MONTAJ TALİMATNAMESİ

HEAVY DUTY CLIP-IN TAVAN MONTAJ TALİMATNAMESİ HEAVY DUTY CLIP-IN TAVAN MONTAJ TALİMATNAMESİ I. Clip-In Sistem Profil ve Aksesuarları I. Montaj Öncesi ve Esnasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar 1. Uygulama yapılacak mekanın boş ve temiz olması gereklidir.

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FÖYÜ

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FÖYÜ Yayın Tarihi : 02.06.1997 Rev. Tarihi : 05.05.2009 Sayfa No. : 1 / 5 1 - ÜRÜN VE FİRMANIN TANIMI 1.1 Ürün Tanımı : Genel Adı : Doymamış Polyester Reçinesi 1.2 Firmanın Tanımı : Üretici Firma : CAMELYAF

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU (DAP DİAMONYUM FOSFAT)

GÜVENLİK BİLGİ FORMU (DAP DİAMONYUM FOSFAT) 1. MADDE / MÜHTAHZARIN TANIMI Diamonyum Fosfat (DAP), : 67/548/EEC Direktiflerine göre zararlı sınıfında değildir. 2.İNSAN SAĞLIĞI Deriyle Temasta Gözle temasta Yutulduğunda Uzun Süreli Etkileri : Gübreler

Detaylı

Kemoterapötik İlaçları Hazırlama ve Uygulama

Kemoterapötik İlaçları Hazırlama ve Uygulama Kemoterapötik İlaçları Hazırlama ve Uygulama AMAÇ Hastaların ve sağlık çalışanlarının kemoterapötik ilaçların olumsuz etkilerinden korunması, kemoterapötik ilaçları hazırlayan ve uygulayanların güvenli

Detaylı

NORMAL TUĞLA VE PRES TUĞLA İLE DUVAR

NORMAL TUĞLA VE PRES TUĞLA İLE DUVAR NORMAL TUĞLA VE PRES TUĞLA İLE DUVAR Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TUĞLA Tanım Kil, killi toprak ile tuğla ve

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU 1907/2006 No'lu Yönetmeliğe (AB) göre SAGTEX DSA

GÜVENLİK BİLGİ FORMU 1907/2006 No'lu Yönetmeliğe (AB) göre SAGTEX DSA 1. KİMYASAL MADDENİN/PREPARATIN VE ŞİRKETİN/ÜSTLENENİN KİMLİKLERİ Ticari ismi : Kullanım : Köpürmeyi önleyici madde Şirket : Momentive Amer Ind. 260 Hudson River Road US - 12188 WATERFORD Acil durum telefonu

Detaylı

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında yer alan işyerlerini kapsar.

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında yer alan işyerlerini kapsar. 18 Haziran 2013 Tarihli Resmi Gazete Sayı: 28681 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: İŞYERLERİNDE ACİL DURUMLAR HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1)

Detaylı

4- Solunum Sisteminin Çalışması : Solunum sistemi soluk (nefes) alıp verme olayları sayesinde çalışır.

4- Solunum Sisteminin Çalışması : Solunum sistemi soluk (nefes) alıp verme olayları sayesinde çalışır. SOLUNUM SİSTEMİ Canlılar yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmek için enerjiye ihtiyaç duyarlar. İhtiyaç duyulan bu enerji besinlerden karşılanır. Hücre içerisinde besinlerden enerjinin üretilebilmesi için,

Detaylı

F1 Pop Bebek Arabası Kullanım Kılavuzu

F1 Pop Bebek Arabası Kullanım Kılavuzu F1 Pop Bebek Arabası Kullanım Kılavuzu Ürünün kurulum ve kullanımından önce tüm kullanma kılavuzunu dikkatle okuyunuz. İleride referans olması için kullanma talimatını saklayınız. Ürünün Parçaları: 1-

Detaylı

HASTANE TEMİZLİĞİ AYŞEGÜL LİKOĞLU ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ VE EĞİTİM HEMŞİRESİ

HASTANE TEMİZLİĞİ AYŞEGÜL LİKOĞLU ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ VE EĞİTİM HEMŞİRESİ HASTANE TEMİZLİĞİ AYŞEGÜL LİKOĞLU ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ VE EĞİTİM HEMŞİRESİ Amaç Hastanede çalışan personeli ve yatan hastaları hastane enfeksiyonları açısından korumak, bilinçlendirmek, Gerekli

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-4

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-4 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-4 1) İlkyardımla ilgili yazılanlardan doğru olan hangisidir? a) İlkyardım esnasında ilaç kullanılır. b) İlkyardım eldeki mevcut araç gereçlerle yapılır. c)

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre Düzenleme tarihi 01/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR SY 820 Ürün Tanımı Alkali Köpüğü Kontrollü Şişe Yıkama Maddesi Ürün Kodu FH-017 Ürünün Uygulama Alanı Gıda Hijyeni Üretici/Tedarikçi

Detaylı

ELEKTRĐKLĐ OCAK TR. Kurulum Kullanım Bakım

ELEKTRĐKLĐ OCAK TR. Kurulum Kullanım Bakım ELEKTRĐKLĐ OCAK TR Kurulum Kullanım Bakım Sayın Müşterimiz! Size teşekkür eder, yaptığınız seçimden dolayı da tebrik ederiz. Dikkatle tasarlanmış, en yüksek kaliteye sahip malzemelere göre imal edilmiş

Detaylı

Approved. Özellikler Test/Standart Tanım Hacimce katı madde ISO 3233 Parlaklık Derecesi (GU 60 ) ISO 2813

Approved. Özellikler Test/Standart Tanım Hacimce katı madde ISO 3233 Parlaklık Derecesi (GU 60 ) ISO 2813 Approved 500;501;499 1,5 500 epoksi ^(ValidationDate). 1 Ürün tanımı Çift bileşenli, solvent içermeyen, amin kürlenmeli epoksi esaslı bir kaplamadır. Şeffaftır. Atmosferik koşullara açık beton yüzeylerde,

Detaylı

MasterFlow 4800. Metal Agregalı, Ultra Yüksek Dayanımlı Grout Harcı UYGULAMA YÖNTEMİ TANIMI

MasterFlow 4800. Metal Agregalı, Ultra Yüksek Dayanımlı Grout Harcı UYGULAMA YÖNTEMİ TANIMI TANIMI MasterFlow 4800, tek bileşenli çimento esaslı, metal agrega içeren, büzülme yapmayan, oldukça yüksek dayanımlı grout harcıdır. Çok yüksek erken ve nihai dayanıma sahiptir. MasterFlow 4800, suyla

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU Sayfa 1/6 ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU Düzenlenme tarihi: 26.09.2007 1 Ürün ve firma tanıtımı Ürün adı: EDOSĐL Sıvı Mineralli Ovma Ürünü Ürünün uygulama alanı: Genel temizlik/bakım hijyeni ürünü Üretici/Tedarikçi:

Detaylı

Kullanım Kılavuzu. İçindekiler 1 o Cihaz Tanımı ve Aksesuarlar 2 o Cihaz Tanımı 3 o Güvenlik notları 3. Kireçlenme hakkında önemli hatırlatmalar 8

Kullanım Kılavuzu. İçindekiler 1 o Cihaz Tanımı ve Aksesuarlar 2 o Cihaz Tanımı 3 o Güvenlik notları 3. Kireçlenme hakkında önemli hatırlatmalar 8 Kullanım Kılavuzu İçindekiler İçindekiler 1 o Cihaz Tanımı ve Aksesuarlar 2 o Cihaz Tanımı 3 o Güvenlik notları 3 MONTAJ o Koşullar 4 o Musluğa su bağlantısının yapılması 4 Kullanım o Kuru buhar ile temizleme

Detaylı

Şeker Hastaları için Genel Sağlık Önerileri

Şeker Hastaları için Genel Sağlık Önerileri ÖNEMLİ! İlaçlarınızı düzenli kullanmanız çok önemlidir. Kilonuza dikkat ediniz. Ani bir kan şekeri düşmesi (hipoglisemi) durumuna karşı yanınızda her zaman birkaç adet şeker bulundurunuz. Mutlaka egzersiz

Detaylı

GÜVENLİK VERİ ÇİZELGESİ

GÜVENLİK VERİ ÇİZELGESİ Basım tarihi: 07.05.2012 Sayfa 1 nin 5 BÖLÜM 1: Kimyasal maddenin/karışım ve şirketin/üstlenenin kimlikleri Ürün adı Madde veya karışımın ilgili tespit edilen kullanımları ve tavsiye edilmeyen kullanımları

Detaylı

AMAÇ: Hastalarımızın ve hasta yakınlarının tedavi öncesi, tedavi sırasında ve tedavi sonrasında bilgilendirilmesini ve eğitilmesini sağlamak.

AMAÇ: Hastalarımızın ve hasta yakınlarının tedavi öncesi, tedavi sırasında ve tedavi sonrasında bilgilendirilmesini ve eğitilmesini sağlamak. AMAÇ: Hastalarımızın ve hasta yakınlarının tedavi öncesi, tedavi sırasında ve tedavi sonrasında bilgilendirilmesini ve eğitilmesini sağlamak. KAPSAM: Tüm ayaktan ve yatarak tedavi gören hasta ve hasta

Detaylı

ALÇI DEKORASYON VE KARTONPİYER

ALÇI DEKORASYON VE KARTONPİYER ALÇI DEKORASYON VE KARTONPİYER Aşağıdaki soruları dikkatlice okuyunuz ve doğru seçeneği işaretleyiniz. 1. Aşağıdakilerden hangisi alçı dekorasyon ve kartonpiyer yapma araçlarından biri değildir? A) Mala

Detaylı

ĠġÇĠ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ DERSĠ

ĠġÇĠ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ DERSĠ 14.11.2013 ĠġÇĠ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ DERSĠ Ford Otosan İhsaniye Otomotiv Meslek Yüksek Okulu Makine Resim ve Konstrüksiyon Programı Ders içeriği El Aletleri KAYNAKÇA El Aletleri İle Çalışmada İş Sağlığı

Detaylı

Prioderm losyon prospektüsü

Prioderm losyon prospektüsü Prioderm losyon sayfa 1 / 5 önceki versiyon.1.1 tarih: 05/94 Prioderm losyon prospektüsü Sizin için önemli bilgiler içeren bu prospektüsü dikkatlice okuyun. Bu ilaç doktor tavsiyesini gerektirmeyen hafif

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Türkçe Zorunlu Ders. Okul Eğitimi Süresi. 1.İlk Yardım Tedbirlerini Almak 2.Çalışma Emniyetini Sağlamak

DERS BİLGİ FORMU. Türkçe Zorunlu Ders. Okul Eğitimi Süresi. 1.İlk Yardım Tedbirlerini Almak 2.Çalışma Emniyetini Sağlamak DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİKLER DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA GÖRE DAĞILIMI)

Detaylı

İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ ÜNİVERSİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM

İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ ÜNİVERSİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ ÜNİVERSİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Genel Esaslar Amaç Madde 1- (1)Bu

Detaylı

KULLANMA TALİMATI FERICOSE

KULLANMA TALİMATI FERICOSE KULLANMA TALİMATI FERICOSE 100mg/5ml İ.V. Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Ampul Damar içine uygulanır. Etkin madde: 5 ml lik her bir ampul, 100 mg (20 mg/ml) elementer demire eşdeğer 2700 mg demir hidroksit

Detaylı

CWJ-01U Jumbo Yürüteç Kullanım Kılavuzu Ürünü monte etmeden ve kullanmaya başlamadan önce tüm kullanım kılavuzunu lütfen dikkatlice okuyunuz.

CWJ-01U Jumbo Yürüteç Kullanım Kılavuzu Ürünü monte etmeden ve kullanmaya başlamadan önce tüm kullanım kılavuzunu lütfen dikkatlice okuyunuz. CWJ-01U Jumbo Yürüteç Kullanım Kılavuzu Ürünü monte etmeden ve kullanmaya başlamadan önce tüm kullanım kılavuzunu lütfen dikkatlice okuyunuz. İleride referans olması için kullanım kılavuzunu saklayınız.

Detaylı

MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının

MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının bağlantıları kontrol edilir. Güz ve Bahar dönemindeki

Detaylı

Funda Sayılkan F. Bilge Emre Hikmet Sayılkan Hüseyin Bağ

Funda Sayılkan F. Bilge Emre Hikmet Sayılkan Hüseyin Bağ i Funda Sayılkan F. Bilge Emre Hikmet Sayılkan Hüseyin Bağ Yazarlar: Funda Sayılkan, F. Bilge Emre, Hikmet Sayılkan ve Hüseyin Bağ Genel Kimya Laboratuarları 1-2 ISBN: 978-9944-919-77-7 Kitaptaki her bir

Detaylı

T.C AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ DÖNEM İÇİ UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ DÖNEM İÇİ UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ DÖNEM İÇİ UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1)Yönergenin Amacı, Ağrı İbrahim Çeçen

Detaylı

İLK YARDIM KURSUNUN KONULARI ZEH RLENMELER

İLK YARDIM KURSUNUN KONULARI ZEH RLENMELER İLK YARDIM KURSUNUN KONULARI ZEH RLENMELER Zehirlenme Nedir? Vücuda toksik bir maddenin girmesi ile normal fonksiyonlar n n bozulmas d r. Vücudun ya amsal fonksiyonlar na zarar verebilece inden vücuda

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI TİSİNON 10 mg kapsül Ağızdan alınır. Her kapsül; Etkin madde: 10 mg nitisinon Yardımcı maddeler: Prejelatinize nişasta ve opak beyaz gövde / opak lacivert kapak No:3 sert jelatin kapsül

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (Değişik:RG-14/2/2014-28913) (1) Bu Yönetmeliğin amacı; yükseköğrenim

Detaylı

CWC-MB Ocean Yürüteç Kullanım Kılavuzu

CWC-MB Ocean Yürüteç Kullanım Kılavuzu CWC-MB Ocean Yürüteç Kullanım Kılavuzu Ürünü monte etmeden ve kullanmaya başlamadan önce tüm kullanım kılavuzunu lütfen dikkatlice okuyunuz. İleride referans olması için kullanım kılavuzunu saklayınız.

Detaylı

Baskı Tarihi: 23.02.2012 Kontrol Tarihi: 23.02.2012 GBF kodu: FL27-T-PU Adhesive-A. CAS NO İSİM SEMBOL R-no 8001-79-4 Castor oil - -

Baskı Tarihi: 23.02.2012 Kontrol Tarihi: 23.02.2012 GBF kodu: FL27-T-PU Adhesive-A. CAS NO İSİM SEMBOL R-no 8001-79-4 Castor oil - - Baskı Tarihi: 23.02.2012 Kontrol Tarihi: 23.02.2012 GBF kodu: FL27-T-PU Adhesive-A 1) Ürün ve Şirket Tanımlaması Ürün bilgisi : Üniversal poliüretan yapıştırıcı Ürün ticari ismi : CERMIFIX PU 2C - A Komponenti

Detaylı

Döküm. Prof. Dr. Akgün ALSARAN

Döküm. Prof. Dr. Akgün ALSARAN Döküm Prof. Dr. Akgün ALSARAN Döküm Döküm, sıvı haldeki akıcı olan malzemelerin, üretilmek istenen parçanın biçiminde bir boşluğa sahip olan kalıplara dökülerek katılaştırıldığı bir üretim yöntemidir.

Detaylı

fırça, rulo, cırcır vasıtasıyla elyafa yedirilir. Maliyeti en düşük

fırça, rulo, cırcır vasıtasıyla elyafa yedirilir. Maliyeti en düşük Bu yazımızda daha önce sözünü ettiğimiz kompozit materyallerin uygulamasına değineceğiz. Laminasyon denilen işlem, elyaf ve reçinenin bir araya getirilerek kompozit materyale dönüşmesine verilen isimdir.

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. PROCTO-GLYVENOL krem Rektal yoldan uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. PROCTO-GLYVENOL krem Rektal yoldan uygulanır. KULLANMA TALİMATI PROCTO-GLYVENOL krem Rektal yoldan uygulanır. Etkin madde: 100 g krem 5 g tribenosid ve 2 g lidokain hidroklorür içerir. Yardımcı maddeler: Makrogol setosteril eter, setil alkol, izopropil

Detaylı

Madde/Müstahzar Adı : MARINE & MARINE AA ARMUZ DOLGU MACUNU A KOMPONENTİ 1. MADDE/MÜSTAHZAR VE ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANITIMI.

Madde/Müstahzar Adı : MARINE & MARINE AA ARMUZ DOLGU MACUNU A KOMPONENTİ 1. MADDE/MÜSTAHZAR VE ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANITIMI. Sayfa No : 1/ 5 1. MADDE/MÜSTAHZAR VE ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANITIMI 1.1. Madde/Mühtahzarın Tanıtılması : Marine & Marine AA Armuz Dolgu Macunu A komponenti 1.2. Madde/Mühtahzarın Kullanımı : 2 Komponentli

Detaylı

Viega Advantix Vario. Milimetrik doğruluk. Sınırsız esneklik.

Viega Advantix Vario. Milimetrik doğruluk. Sınırsız esneklik. Viega Advantix Vario Milimetrik doğruluk. Sınırsız esneklik. Viega Advantix Vario Bireyselliğin en güzel şekli. İddialı tasarım ve yüksek kaliteli malzemelerle modern banyolarda uzun süredir sıkça karşılaşılıyor

Detaylı

PERİYODİK KONTROL ve MUAYENE HİZMETLERİ PROSEDÜRÜ

PERİYODİK KONTROL ve MUAYENE HİZMETLERİ PROSEDÜRÜ REVİZYON BİLGİLERİ Rev. No Revizyon Tarihi Revizyon Açıklaması 0 -- İlk yayın. 01 01.12.2015 Güncelleme PR.09 01.04.2015 01.12.2015 01 1/5 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı; montaj ve gaz sızdırmazlık uygunluk

Detaylı

MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 1 Ekim 2014

MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 1 Ekim 2014 MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 1 Ekim 2014 Turan ÖZYURT İSO Meclis Üyesi MADEN, TAŞ VE TOPRAK ÜRÜNLERİ İMALATI 1. Grup Madencilik, Mermer ve Taş Ocakçılığı 23. Grup Cam ve Cam Mamulleri Sanayii 43.

Detaylı

HASTANE TEMİZLİĞİNDE ENFEKSİYON KONTROL KURULU STANDARTLARI. Hastanelerde makine ile ıslak temizlik yöntemleri tercih edilmelidir,

HASTANE TEMİZLİĞİNDE ENFEKSİYON KONTROL KURULU STANDARTLARI. Hastanelerde makine ile ıslak temizlik yöntemleri tercih edilmelidir, HASTANE TEMİZLİĞİNDE ENFEKSİYON KONTROL KURULU STANDARTLARI Genel Temizlik Standartları Hastanelerde makine ile ıslak temizlik yöntemleri tercih edilmelidir, Hastanelerde kritik bölgeler dışındaki ünitelerde,

Detaylı

Nüfus Planlaması Hizmetlerini Yürütecek Personelin Eğitimi. Görev, Yetki ve Sorumlulukları Hakkında Yönetmelik

Nüfus Planlaması Hizmetlerini Yürütecek Personelin Eğitimi. Görev, Yetki ve Sorumlulukları Hakkında Yönetmelik Nüfus Planlaması Hizmetlerini Yürütecek Personelin Eğitimi. Görev, Yetki ve Sorumlulukları Hakkında Yönetmelik Tarih:10 Eylül 1983 Sayısı : 507 10 Eylül 1983 Tarih ve 18161 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır.

Detaylı

Şekil 5.12 Eski beton yüzeydeki kırıntıların su jetiyle uzaklaştırılması

Şekil 5.12 Eski beton yüzeydeki kırıntıların su jetiyle uzaklaştırılması Şekil 5.12 Eski beton yüzeydeki kırıntıların su jetiyle uzaklaştırılması 5.6.4 Yapıştırılmamış Aşınma Tabakası (Yüzen Şap) Döşeme ile aşınma tabakası arasında aderans yoktur, aksine aderansı önlemek için

Detaylı

DNA Đzolasyonu. Alkaline-SDS Plasmit Minipreleri. Miniprep ler bakteri kültüründen plasmit DNA sı izole etmenizi sağlar.

DNA Đzolasyonu. Alkaline-SDS Plasmit Minipreleri. Miniprep ler bakteri kültüründen plasmit DNA sı izole etmenizi sağlar. DNA Đzolasyonu Saflaştırılmak istenen DNA ya genomik DNA dır ya da genomik olmayan mtdna, chldna, plasmit DNAsıdır.DNA izolasyon kitleri, genomik ve genomik olmayan DNA izole etmemizi sağlayan standartlaştırılmış

Detaylı

Üç-fazlı 480 volt AC güç, normalde-açık "L1", "L2" ve "L3" olarak etiketlenmiş vida bağlantı uçları yoluyla kontaktörün tepesinde kontak hale gelir

Üç-fazlı 480 volt AC güç, normalde-açık L1, L2 ve L3 olarak etiketlenmiş vida bağlantı uçları yoluyla kontaktörün tepesinde kontak hale gelir Kontaktörler Röle kontakları üzerinden büyük bir miktar elektrik gücü anahtarlamak için kullanıldığında kontaktör terimi ile adlandırılır.. Kontaktörler tipik olarak çoklu kontaklara sahiptir ve kontakları

Detaylı

Kurallara uygun iyi bir mutfak yapmanın en etkili yolu mimar, işletmeci, mutfak şefi ve müteahhidin ortak çalışmaları ile ortaya çıkar.

Kurallara uygun iyi bir mutfak yapmanın en etkili yolu mimar, işletmeci, mutfak şefi ve müteahhidin ortak çalışmaları ile ortaya çıkar. 1 Kurallara uygun iyi bir mutfak yapmanın en etkili yolu mimar, işletmeci, mutfak şefi ve müteahhidin ortak çalışmaları ile ortaya çıkar. 2 Mimar Malsahibi Mutfak şefi Müteahhit 3 4 Mutfağın yapılacak

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 1. Projenin Amacı... 2. 2. Proje Yönetimi... 2. 3. Projenin Değerlendirilmesi... 2. 4. Projenin Süresi... 2. 5. Projenin Kapsamı...

İÇİNDEKİLER. 1. Projenin Amacı... 2. 2. Proje Yönetimi... 2. 3. Projenin Değerlendirilmesi... 2. 4. Projenin Süresi... 2. 5. Projenin Kapsamı... 0 İÇİNDEKİLER 1. Projenin Amacı...... 2 2. Proje Yönetimi... 2 3. Projenin Değerlendirilmesi... 2 4. Projenin Süresi... 2 5. Projenin Kapsamı... 2 6. Projenin Saklanması... 3 7. Proje ve Raporlama... 3

Detaylı

designed by Nurus D Lab teknik doküman

designed by Nurus D Lab teknik doküman designed by Nurus D Lab teknik doküman Gate, köprü görevi gören ana platform ve bu platform üzerinde sistemi tamamlayan depolama birimlerinden oluşur. Giderek artan gereksinimler için pratik, yenilikçi

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU Düzenleme tarihi 1/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR DEZ-930 Ürün Tanımı Perasidik asit bazlı temizlik maddesi Ürün Kodu FH-024 Ürünün Uygulama Alanı Gıda Hijyeni

Detaylı

UÜ-SK ORGAN VE DOKU NAKLİ PROSEDÜRÜ

UÜ-SK ORGAN VE DOKU NAKLİ PROSEDÜRÜ Rev. No : 01 Rev.Tarihi : 13 Haziran 2012 1/ 1. Amaç: UÜ-SK da organ ve doku nakli hizmetlerinden yararlanacak hastaların ve/veya canlı vericilerinin başvuru kriterlerinin ve organ bekleme listelerine

Detaylı

testo 316-3 : Soğutma sistemleri için kaçak dedektörü Kullanım kılavuzu

testo 316-3 : Soğutma sistemleri için kaçak dedektörü Kullanım kılavuzu testo 316-3 : Soğutma sistemleri için kaçak dedektörü Kullanım kılavuzu 2 1 İçindekiler 1 İçindekiler...3 2 Güvenlik ve çevre...4 2.1. Doküman hakkında...4 2.2. Güvenliği sağlama...4 2.3. Çevreyi koruma...5

Detaylı

LABORATUVAR TEÇHİZAT VE MAKİNALARININ GÜVENLİ ÇALIŞTIRILMASI İÇİN TAKİP EDİLMESİ GEREKEN İLKE VE PRENSİPLER

LABORATUVAR TEÇHİZAT VE MAKİNALARININ GÜVENLİ ÇALIŞTIRILMASI İÇİN TAKİP EDİLMESİ GEREKEN İLKE VE PRENSİPLER İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN FAKÜLTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LABORATUVAR TEÇHİZAT VE MAKİNALARININ GÜVENLİ ÇALIŞTIRILMASI İÇİN TAKİP EDİLMESİ GEREKEN İLKE VE PRENSİPLER Prof. Dr. Orhan KURAL

Detaylı

GETINGE FD1600 ÖNDEN YÜKLEMELİ ÖRDEK SÜRGÜ YIKAYICI DEZENFEK- TÖR CİHAZI

GETINGE FD1600 ÖNDEN YÜKLEMELİ ÖRDEK SÜRGÜ YIKAYICI DEZENFEK- TÖR CİHAZI GETINGE FD1600 ÖNDEN YÜKLEMELİ ÖRDEK SÜRGÜ YIKAYICI DEZENFEK- TÖR CİHAZI 2 Getinge FD1600 Getinge FD1600 3 HASTANE ENFEKSİYONUYLA MÜCADELE BASİT VE ETKİLİ Çekici modern tasarımı, kolay çalıştırılması ve

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK FORMU KALD SOĞUK ASFALT KISIM 1 MÜSTAHZAR VE İŞ TANIMI

MALZEME GÜVENLİK FORMU KALD SOĞUK ASFALT KISIM 1 MÜSTAHZAR VE İŞ TANIMI MALZEME GÜVENLİK FORMU KALD SOĞUK ASFALT KISIM 1 MÜSTAHZAR VE İŞ TANIMI 1. MALZEMENİN TANIMI 1.1 MALZEMENİN ADI: KALD SOĞUK UYGULANAN ASFALT TAMİR MALZEMESİ. 1.2 MALZEMENİN KULLANIM ALANI Yollardaki bozulan

Detaylı

Çakmak Mah. Balkan Cad. No:53 34770 Ümraniye - İSTANBUL Tel : (0216) 528 36 00 Fax : (0216) 5287 87 00

Çakmak Mah. Balkan Cad. No:53 34770 Ümraniye - İSTANBUL Tel : (0216) 528 36 00 Fax : (0216) 5287 87 00 Yayın Tarihi: 08.07.2009 Sayfa 1/6 1. Madde / Müstahzar ve Şirket / İş Sahibinin Tanıtımı : Kullanım amacı : Üretici Firma: Şirket Merkezi : Larvasit Makteshim Chemical Works. Ltd. PO Box 60 Beer Sheva

Detaylı

Ç.Ü. DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ PROTEZ LABARUTUVAR MAKİNELERİ KULLANMA TALİMATLARI

Ç.Ü. DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ PROTEZ LABARUTUVAR MAKİNELERİ KULLANMA TALİMATLARI DOKÜMAN NO: KLN-TL-1 YAYIN TARİHİ : AĞUSTOS 2014 REVİZYON TARİHİ : 00 REVİZYON NO:00 SAYFA 1 / 11 1.AMAÇ: Protez laboratuarındaki hizmetlerin düzenlenmesi ve kullanılacak ekipmanın tanımlanmasıdır. 2.KAPSAM:

Detaylı

RESTORANLARIN BELGELENDİRİLMESİ, DENETİMİ VE NİTELİKLERİNE İLİŞKİN TÜZÜK

RESTORANLARIN BELGELENDİRİLMESİ, DENETİMİ VE NİTELİKLERİNE İLİŞKİN TÜZÜK RESTORANLARIN BELGELENDİRİLMESİ, DENETİMİ VE NİTELİKLERİNE İLİŞKİN TÜZÜK (13.4.2010 R.G. 60 EK III A.E. 239 Sayılı Tüzük) RESTORANCILAR BİRLİĞİ YASASI (46/2008 Sayılı Yasa) Madde 5 Tahtında Yapılan Tüzük

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Yrrd. Doç. Dr. Kaya Süer Adem Aköl Sinan Özyavaş Dilek Baytaş Kalite Konseyi Başkanı Kalite Koordinatörü 1/6 1. AMAÇ

Detaylı

Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi. Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü PROJE HAZIRLAMA ESASLARI

Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi. Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü PROJE HAZIRLAMA ESASLARI Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü PROJE HAZIRLAMA ESASLARI Yrd.Doç.Dr. Kemal ÜÇÜNCÜ Orman Endüstri Makinaları ve İşletme Anabilim Dalı 1. Proje Konusunun

Detaylı

ATIK YÖNETİMİ. Enfeksiyon Kontrol Komitesi

ATIK YÖNETİMİ. Enfeksiyon Kontrol Komitesi ATIK YÖNETİMİ Enfeksiyon Kontrol Komitesi AMAÇ: Atık Yönetimi Talimatı Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi nde üretilen tüm atıkların hasta, hasta yakınları, ziyaretçiler ve hastane çalışanlarının sağlığını

Detaylı

BÖLÜM 5.5 ÖZEL HÜKÜMLER

BÖLÜM 5.5 ÖZEL HÜKÜMLER BÖLÜM 5.5 ÖZEL HÜKÜMLER 5.5.1 (Silindi) 5.5.2 Fümige edilmiş kargo taşıma üniteleri için geçerli özel hükümler (UN 3359) 5.5.2.1 Genel 5.5.2.1.1 Başka tehlikeli madde içermeyen fümige edilmiş kargo taşıma

Detaylı

YATAKLI TEDAVİ KURUMLARI ENFEKSİYON KONTROL YÖNETMELİĞİ

YATAKLI TEDAVİ KURUMLARI ENFEKSİYON KONTROL YÖNETMELİĞİ YATAKLI TEDAVİ KURUMLARI ENFEKSİYON KONTROL YÖNETMELİĞİ Yataklı Tedavi Kurumları Enfeksiyon Kontrol Yönetmeliği Resmi Gazete: 11 Ağustos 2005-25903 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

Detaylı

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI ORTALAMA YÜKSELTME VE SORUMLULUK SINAVLARI YÖNERGESİ : MART 1996/ Tebliğler Dergisi 2449

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI ORTALAMA YÜKSELTME VE SORUMLULUK SINAVLARI YÖNERGESİ : MART 1996/ Tebliğler Dergisi 2449 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI ORTALAMA YÜKSELTME VE SORUMLULUK SINAVLARI YÖNERGESİ : MART 1996/ Tebliğler Dergisi 2449 DİKKAT (!) Bu Yönerge, OCAK 2005 tarihli ve 2568 sayılı Tebliğler Dergisi'nde

Detaylı

LB321 Oto /Taşıma Koltuğu Kullanım Kılavuzu Oto Güvenlik Koltuğunu kullanmaya başlamadan önce bu kılavuzdaki talimatları mutlaka okuyunuz.

LB321 Oto /Taşıma Koltuğu Kullanım Kılavuzu Oto Güvenlik Koltuğunu kullanmaya başlamadan önce bu kılavuzdaki talimatları mutlaka okuyunuz. LB321 Oto /Taşıma Koltuğu Kullanım Kılavuzu Oto Güvenlik Koltuğunu kullanmaya başlamadan önce bu kılavuzdaki talimatları mutlaka okuyunuz. İleride referans olabilmesi için kullanma talimatını saklı tutunuz.

Detaylı

Kılavuz Çekmek. Üretim Yöntemleri 15

Kılavuz Çekmek. Üretim Yöntemleri 15 Kılavuz Çekmek Kılavuz çekme işlemlerinde kullanılan takımlar genellikle Yüksek Hız Çeliklerinden (HSS) yapılırlar. Bununla birlikte son zamanlarda kaplamalı(tin) kılavuz takımları da üretilmeye başlanmıştır.

Detaylı

II. Bölüm HİDROLİK SİSTEMLERİN TANITIMI

II. Bölüm HİDROLİK SİSTEMLERİN TANITIMI II. Bölüm HİDROLİK SİSTEMLERİN TANITIMI 1 Güç Kaynağı AC Motor DC Motor Diesel Motor Otto Motor GÜÇ AKIŞI M i, ω i Güç transmisyon sistemi M 0, ω 0 F 0, v 0 Makina (doğrusal veya dairesel hareket) Mekanik

Detaylı

Teknik Dosya Üretim Standartları

Teknik Dosya Üretim Standartları Teknik Dosya Üretim Standartları MAY 2015 İçindekiler 1. 0 sayfa no Sistem profilleri Sistem aksesuarları Ana profiller Yardımcı profiller 1.1 1.2 1.3 1.5 Aksesuarlar 1.6 Kepenk sistemi ile ilgili önemli

Detaylı

T.C. AMASYA BELEDİYESİ VETERİNER İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, İlkeler ve Tanımlar

T.C. AMASYA BELEDİYESİ VETERİNER İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, İlkeler ve Tanımlar Amaç: T.C. AMASYA BELEDİYESİ VETERİNER İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, İlkeler ve Tanımlar Madde 1- Bu yönetmeliğin amacı; Amasya Belediyesi Veteriner

Detaylı