ÖDEME ġekġllerġ VE TAġIDIKLARI RĠSKLER

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÖDEME ġekġllerġ VE TAġIDIKLARI RĠSKLER"

Transkript

1 ÖDEME ġekġllerġ VE TAġIDIKLARI RĠSKLER

2 ÖDEME ġekġllerġ 1)PeĢin Ödeme (Cash/Pre Payment) 2)Mal Mukabili Ödeme (Cash Against Goods) 3)Vesaik MukabiliÖdeme (Cash AgainstDocuments) 4)Kabul Kredili Ödeme (Documentary Acceptance) 5)Akreditifli Ödeme (Letter of Credit)

3 PEġĠN ÖDEME(Cash/Pre Payment) Satıcının malları sevketmeden önce mal bedelini kısmen veya tamamen alıcıdan peģin olarak almasıdır. Sevkiyat en geç 1 yıl içerisinde gerçekleģtirilmelidir. Alıcının en fazla risk aldığı ödeme Ģeklidir.

4 Ġhracatçı 1 9 Ġthalatçı 6 4 Ġhracatçının Bankası Ġthalatçının Bankası 1.SatıĢ sözleģmesinin imzalanması 2.Mal bedelinin peģin olarak ödenmesi 3.PeĢin bedelin transferi 4.PeĢin bedelin ihracatçıya ödenmesi 5.Malın gönderilmesi 6.Mala iliģkin belgelerin ibrazı 7.Belgelerin gönderilmesi 8.Belgelerin teslim edilmesi 9.Malın gümrükten çekilmesi

5 Alıcının Riskleri Satıcı malları gönderemeyebilir. Gönderdiği mallar sipariģe uygun olmayabilir.

6 MAL MUKABĠLĠ ÖDEME (Cash Against Goods) Satıcı malın bedelini almadan alıcıya gönderir. Alıcı, satıcı ile aralarındaki sözleģmede belirlenen vadelerde,mal bedelini satıcıya bankası kanalıyla havale eder. Ġhracatçının en fazla risk aldığı ödeme Ģeklidir.

7 İhracatçı 1 6 İthalatçı 3 9 İhracatçının Bankası İthalatçının Bankası 1. SatıĢ sözleģmesinin imzalanması 2. Malın gönderilmesi 3. Mala iliģkin belgelerin ibrazı 4. Belgelerin gönderilmesi 5. Belgelerin teslim edilmesi 6. Malın gümrükten çekilmesi 7. Belgelerin bedelinin,önceden saptanmıģ vadede ödenmesi 8. Belgelerin bedelinin transferi 9. Belgelerin bedelinin ihracatcıya ödenmesi

8 SATICININ RĠSKLERĠ Alıcı, malı aldıktan sonra bedelini ödemeyebilir. Alıcı, malı gümrükten süresi içinde çekmeyerek malın devlete kalmasına sebep olabilir. Alıcı, malları almaktan vazgeçerek iade edilmesini sağlayabilir. Alıcı, çeģitli nedenler öne sürerek gümrükteki mallar için fiyat indirimi talebinde bulunabilir.

9 VESAĠK MUKABĠLĠ ÖDEME (Cash Againt Documents) Alıcının satın alacağı malın bedelini, o malı temsil eden bir belgeye dayandırdığı ödeme Ģeklidir. Temel özelliği bankaların fazla sorumluluk taģımadan sadece müģterilerinin vekili olarak davranmalarıdır.

10 İhracatçı 1 İthalatçı İhracatçının Bankası İthalatçının Bankası 1. SatıĢ sözleģmesinin imzalanması 2. Malın gümrükten çekilmesi 3. Belgelerin gönderilmesi 4. Belgelerin alıcının bankasına gönderilmesi 5. Belgelerin bedelinin,önceden saptanmıģ vadede ödenmesi 6. Belgelerin teslim edilmesi 7. Belgelerin bedelinin transferi 8. Belgelerin bedelin ihracatcıya ödenmesi 7

11 SATICININ RĠSKLERĠ Araya bankaların girmesi taraflara zaman ve maliyet açısından oulmsuz etki yapmaktadır. Alıcılar malları gümrükten almayarak devlete kalmasını sağlayabilir. Malların gümrüklerde beklemesi bozulmalarına sebep olabilir. Alıcılar malları almaktan vazgeçebilir. Alıcılar fiyat indirimi için zorlamada bulunabilirler.

12 KABUL KREDĠLĠ ÖDEME (Documentary Acceptance) Satıcı ve alıcı arasında yapılan sözleģmede, belgelerin kararlaģtırılan vadede satıcı tarafından keģide edilecek poliçenin kabulü karģılığında alıcıya teslim edilmesidir. Ödemeler uzun vadelerde poliçeler düzenlenerek, taksitler halinde yapılmaktadır. Poliçeleri yetki verilen bankalar imzalar

13 İhracatçı 1 2 İthalatçı İhracatçının Bankası 10 8 İthalatçının Bankası 1. SatıĢ sözleģmesinin imzalanması 2. Malların gönderilmesi 3. Vesaik-poliçe avans sistemi 4. Belgelerin alıcının bankasına gönderilmesi 5. Belgelerin alıcıya bildirilmesi 6.Alıcının bankasına baģvurması 7. Kabul için poliçe ibrazı 8. OnaylanmıĢ belgelerin satıcının bankasına gönderilmesi 9. Vesaik 10.Vade bitimine yakın bir süre kala gönderilen poliçe 11.Vade günü ödeme 11

14 TARAFLARIN RĠSKLERĠ Vadeler uzun olduğundan satıcı vade farkı isteyebilir. Uzun vadeler kur riskinide beraberinde getirmektedir. Bankalar bu tür iģlemlerde yüklü komisyonlar talep ederler. Ġthalatta poliçeler damga vergisine tabi tutulurlar.

15 AKREDĠTĠFLĠ ÖDEME (Letter of Credit) Ġhraç edilen malların bedellerinin ödenmesi konusunda belirli Ģartların yerine getirilmesinden sonra ödemenin yapılacağına iliģkin bir çeģit teminat. Tarafların beraber hazırladığı Ģartlı,kredi mektubudur. Akreditif, uluslararası ticarette çok geniģ bir alanda bir ödeme ve garanti aracı olarak kullanılmaktadır.

16 AKREDĠTĠF AÇILMASI AMĠR BANKA (Issuing Bank) L/C 3 ĠHBAR BANKASI (Advising Bank) L/C BaĢvurusu 2 4 L/C Ġhbarı ĠTHALATÇI (Applicant) 1 SözleĢme ĠHRACATÇI (Beneficiary)

17 Akreditif hem ihracatçıyı, hem de ithalatçıyı koruyan bir iģlemdir. Ġhracatçı; Malları akreditif Ģartlarına uygun olarak sevkettiğinde, mal bedelini tahsil edeceğinden emin olur. Ġthalatçı; Sevkiyatın yapılmıģ olduğunu ve akreditif Ģartlarına uygun mal gönderildiğini gösteren belgeleri ihracatçı bankaya sunmadan önce ödeme yapılmayacağından emin olur.

18 AKREDĠTĠFTE TARAFLAR A) Akreditif Amiri (Applicant for the credit) Akreditifi açtıran veya malı ithal etmek için akreditif açma emrini veren alıcı (ithalatçı) dır. B) Amir Banka (Issuing / Opening Bank) Akreditifi açan bankadır. C) Muhabir Banka (Advising Bank) Ġhracatçının bankasıdır.lehdara karģı ödeme konusunda hiçbir yükümlülüğü yoktur.

19 a) Ġhbar Bankası (Advising Bank) Akreditifi lehdara, teyitte bulunmaksızın sadece ihbar eden bankadır.ödeme konusunda yükümlülüğü yoktur. b) Teyit Bankası ( Confirm Bank) Akreditife,amir banka dıģında kendisinin kesin yükümlülüğünü de ekleyen bankadır. D) Akreditif Lehdarı (Beneficiary) Lehine akreditif açılan, ihraç ettiği malın bedelini, ibraz etiği vesaik karģılığında aeacı bankadan tahsil edecek ihracatçı firmadır.

20 Akreditif ĠĢlemleri Lehdar Amir 11 Muhabir Banka Amir Banka

21 1. Alıcı ile satıcı arasında ödemenin akreditifle yapılacağını belirten bir satıģ sözleģmesi yapılır. 2. Ġthalatçı bankasına ihracatçı (lehdar) lehine akreditif açması için talimat verir. 3. Amir Banka genellikle, satıcının bulunduğu ülkedeki bir bankayla akreditifı ihbar ya da teyid etmesi için anlaģır. 4. Muhabir ya da teyid eden banka akreditifın açıldığını ihracatçıya bildirir. 5. Satıcı akreditifin açıldığını öğrenir öğrenmez, eğer belirtilen zaman içinde gerekli Ģartları sağlıyabilecekse, malları sevketme durumundadır. 6. Satıcı sevkiyatı yaptığını kanıtlayan belgeleri kredinin açıldığı bankaya gönderir. 7. Muhabir Banka gönderilen belgeleri kredi koģullarıyla karģılaģtırdıktan sonra, gönderilen belgeler kredi Ģartlarına uygunsa, kredide belirtilen Ģartlara göre ödemede bulunur veya müzakerede bulunarak devreder ya da ciro eder.

22 8. Muhabir ya da teyid eden banka belgeleri amir bankaya gönderir. (Eğer muhabir banka, amir bankadan farklıysa) 9. Amir banka gönderilen belgelerin, kredi Ģartlannı karģılayıp karģılamadığını kontrol eder. Eğer gönderilen belgeleri yeterli bulursa; a) Satıcı tarafından belgeler direkt olarak ona gönderilmiģse ödemeyi satıcıya ya da onun için kullanılabilir fon tutan muhabir bankaya yapar. b) Teyid eden bankaya ya da satıcıya ödemede bulunan veya poliçesini kabul eden muhabir bankaya geri ödemede bulunur. 10. Amir banka tarafından belgelerin akreditife uygunluğu tespit edildikten sonra akreditif miktarının ödenmesi için belgeler ithalatçıya sunulur. 11. Alıcı, nakliye belgelerini malların teslimatını yapacak olan taģıyıcıya gönderir.

23 AKREDĠTĠF ÇEġĠTLERĠ Taahhütten Dönebilme Durumuna Göre 1.Kabilrücu-Dönülebilir Akreditif (Revocable) 2. Gayrikabilrücu-Dönülemez Akreditif( Irrevocable) Ödeme Şartlarına Göre 1.Görüldüğünde ödemeli Akreditif ( Sight payment) 2.Vadeli Akreditif (Deferred Payment) 3. Kabul Akreditifi (Acceptance Credit) 4. Ġstira Edilebilir Akreditif (Negotiable Credit) Ödeme Sorumluluğuna Göre 1.Teyitli Akreditif (Confirmed) 2. Teyidsiz Akreditif (Unconfirmed) Kullanış Şekline Göre 1.Devredilebilir Akreditif (Transferable) 2.KarĢılıklı Akreditif (Back-to- Back) 3.PeĢin Ödemeye Ġmkan Veren Akreditif (Packıng Credit) a)kırmızı ġartlı (Red Clause) b)yeģil Ģartlı (Green Clause) Kullanım Alanına Göre 1.Ticari Akreditif (Commercial) 2.Teminat Akreditifleri (Stand-by) 3.Basit Akreditif (Clean) Kullanış Adedine Göre 1.Adi Akreditif (Fixed) 2. Rotatif Akreditif (Revolving)

24 Taahhütten Dönebilme Durumuna Göre Akreditifler 1) Kabili Rücu (Dönülebilir) Akreditif Ġthalatçı,ya da bankası tarafından ihracatçıya önceden haber vermeksizin herzaman değiģtirilebilir veya iptal edilebilirler. Malların transferi ve belgelerin ihracatçı tarafından muhabir bankaya ibraz edilmesinden önce akreditifin Ģartlan değiģtirilebileceği ya da iptal edilebileceği. için ihracatçı açısından büyük risk taģımaktadır. Ġthalatçı oldukça fazla esnekliğe sahiptir. Belgelerin ihracatçı tarafından muhabir bankaya ibraz edilmesi durumunda akreditifin bankaca ya da ithalatçı tarafından iptal edilmesi veya değiģtirilmesi münıkün değildir. Sevk belgeleri ihracatçı tarafından bankaya ibraz edildikten ve bankaca akreditif koģullanna uygunluğu saptanarak ödemede bulunulduktan sonra, iptal ya da değiģiklik bildirimi yapılırsa bu ödeme geçerlidir ve amir banka bu ödemeyi muhabir bankaya yapmak zorundadır. Eğer satıģ sözleģmesinde açılacak olan akreditifin gayri kabili rücu olduğu açıkcabelirtilmemiģse akreditif "kabili rücu"türünde açılmıģ olur.

25 2) Gayrı Kabili Rücu (Dönülemez) Akreditif Ġhracatçının akreditifde yer alan Ģartlan tamamen yerine getirmesi halinde,akreditifi açan banka tarafından, Görüldüğünde ödenmesi kaydını taģıyorsa, ödemenin yapılacağı Vadeli ödeme kaydını taģiyorsa, akreditifte belirtilen vadede ödemenin yapılacağı Akreditife göre poliçe kabul edilecekse, akreditifin vadesi dahilinde üzerine çekilecek poliçelerin kabul edileceği Ģeklinde, ödeneceği konusunda taahhütleri kapsayan akreditiftir. Ancak taraflann kabulü olduğu takdirde değiģtirilebilir veya iptal edilebilir. Ġhracatçıya ödeme konusunda sağladığı güvence dolayısıyla bu tip akreditif uluslararası ödeme Ģekilleri arasında en çok kullanılanıdır.

26 Ödeme Sorumluluğuna GöreAkreditifler 1) Teyitli Akreditif Muhabir bankanın akreditifi lehdara ihbar ederken amir bankanın talimatına dayanarak kendi teyidini eklediği ve böylece amir bankanın yükümlülüğünü yerine getireceğine dair kendisini de sorumluluk altına aldığı akreditiftir. Teyit talimati verilmiģ olmalıdır.bu konuda bir açıklık yoksa teyidsiz kabul edilir. Lehdarı tam teminat altına alması bakımından satıcı için en elveriģli olan türdür.

27 2)Teyidsiz Akreditif Aracı bankanın ödeme konusunda herhangi bir sorumluluğu yoktur. Daha çok ihracatçıların ithalatçılarına, amir bankaya ve ithalatın yapılacağı ülkeye güvenlerinin çok olduğu durumlarda kullanılır.

28 Kullanım Alanına Göre Akreditifler 1.Ticari Akreditif DıĢ ticaret iģlemlerinde kullanılan akredetiftir. 2.Teminat Akreditifleri Uzun vadeli alıģveriģler, büyük iģ akitleri ve borçlanmalar gibi konularda kullanılan bir çeģit garanti maktuplarıdır. 3.Basit Akreditif Belirli dönemlerde vesaik aranmaksızın yapılacak ödemel için kullanılır.

29 Ödeme ġartlarına Göre Akreditifler 1.Görüldüğünde Ödemeli Akreditif Ödeme amir bankaca veya amir bankanın verdiği yetkiye dayanarak teyit veya ihbar bankasınca lehdarın akreditif Ģartlarına uygun vesaiki ibraz etmesi üzerine yapılır. 2.Vadeli Akreditif Ödeme, akreditifte belirtilmiģ olan Ödeme vesaikin ibrazından,fatura tarihinden veya sevk tarihinden 60,90,120 veya 180 gün sonra yapılacaktır. gibi sürenin sonunda yapılır.

30 3.Kabul Akreditifi Ödeme belli bir süre sonra yapılır.bunun için lehdar tarafından düzenlenmiģ bir poliçe vardır. Ġthalatçıya, ithal ettiği malların bedelini,bunları satarak elde edeceği para ile ödemek imkanı verir. 4.ĠĢtira Edilebilir Akreditif Amir banka,iģtira eden ödemeyi, akreditif Ģartlarına uygun olarak düzenlenmiģ belge ve/veya poliçe kendisine ulaģtıktan sonra yapar.

31 KullanıĢ ġekline Göre Akreditifler 1.Devredilebilir Akreditif Lehine bir akreditif açılan bir ihracatçı kendi ülkesindeki üçüncü bir Ģahsa yani akreditifte adı geçenden baģka ikinci ya da daha fazla ihracatçıya akreditifi devredebilir. Devirde ilk akreditifdeki esas Ģartlar değiģtirilmemekte sadece miktar, mal fıyatı, akreditif vadesi ve son tarihi taraflarınkabulü ile değiģtirilmektedir. Akreditif amiri ile lehdarın ve devredilen üçüncü Ģahsın adları birbirine ve Ģartların da yeni lehtara banka tarafından bildirilmesi gerekir.amir banka tarafından devredilebilir olarak adlandırıldığı takdirde devir yapılabilir. Sadece bir kez devredilebilirler. Aynı zamanda nakledilebilir akreditif hükmünü taģımaktadır. Ġthal edilecek olan malın, ihracatçı tarafından doğrudan sağlanmasına imkan olmayan durumlarda kullanılan ve baģka bir ülkeye transferi mümkün olan akreditife nakledilebilir akreditif denmektedir.

32 2. KarĢılıklı Akreditif Bir ithalat akreditifinin bir ihracat akreditifiyle karģılanmasına imkan verir. Transit ticarette, aracı vasıtasıyla yapılan satıģlarda kullanılır. Transit ticarette aracı firma hem ithalatçı hemde ihracatçı durumundadır. Aracı firma,satiģ yapacağı firmaca lehine açılmıģ bulunan akreditifi teminat göstererek kendisinin ithal yapacağı firma lehine bir akreditif açabilir.

33 3. PeĢin Ödemeye Ġmkan Veren Akreditif Akreditif konusu olan malların imali ve tedariki için ihracatçının ihtiyacı olan avansın ödenmesine olanak sağlayan akreditiftir. a)kırmızı ġeritli Akreditif Satıcının malları hazırlaması için bir ön finansman ihtiyacı olduğu durumlarda kullanılır. Tutarın bir kısmının malların sevkiyatından önce avans Ģeklinde satıcıya ödenmesine imkan verir. b) YeĢil ġartlı Akreditif Ġhracatçılara peģin ödeme yapılmasına izin verir. Amir banka ihbar bankasına,lehdara,malların depolanması ve depo makbuzunun ibraz edilmesi karģılığında ödemede bulunması için yetki verir.

34 KullanıĢ Adedine Göre Akreditifler 1.Adi Akreditif Akreditif talimatında belirtilen limitin bir defa kullanılmasıyla hükümden düģer. Bir veya birkaç partide yapılan ödemelerin toplamı hiçbir zaman akreditif limitini aģamaz. Rotatif Ģekilde açıldıkları belirtilmemiģ olan akreditifler adi olarak kabul edilir.

35 2.Rotatif Akreditif Genellikle bir müģteriden sürekli ve yüksek tutarlı alımlarda kullanılır. ġartları çerçevesinde akreditif tutarının tamamı veya bir kısmı kullanıldıkça ek bir değiģiklik talimatına gerek olmadan aynı Ģartlada ve aynı tutar için kendiliğinden yenilenir. Dönerlik Ģartı ya miktarla ya da süreyle sınırlandırılır.

36

37 Akreditif Mektubunda Yer Alan Bilgiler 1. Amir Bankanın adı ve adresi. ( Amir Banka genellikle ithalatçının kendi bankası olup, ithalatçının talimatı üzerine akreditifi açar.) 2. Akreditifle ilgili iģlemleri içeren banka referans numarası 3. Akreditif vadesi 4. Akreditifi açtıran ithalatçının adı ve adres 5. Ġhracatçının (lehdar) adı ve adresi 6. Akreditifi ihbar eden bankanın adı ve adresi. Bu banka genellikle ihracatçının kendi bankasıdır. 7. Akreditifin tutarı ve döviz cinsi 8. Akreditifte belirtilen ödeme Ģekli 9. Ġhracatçının tam sipariģ tutarının altında sevkiyat (kısmi sevkiyat) yapmasına izin verilip verilmediği 10. Mallann bir araçtan diğerine aktarma yapılmasına izin verilip verilmediği 11. Malların nakliye firmasına teslim edildiği yer ve bunun için verilen en sontarih 12. Malların gönderildiği yerin adı 13. Banka tarafindan ödeme yapılmadan önce ihracatçının bankasına sunması gereken belgelerin türü ve miktarına iliģkin liste 14. Akreditif vadesi içinde, nakliyeye iliģkin belgelerin verildiği tarihten itibaren diğer belirli belgelerin sunulması için verilen süre.

38 Akreditif ĠĢlemlerinde Görülen Yaygın Sorunlar * 3. Eğer akreditif vadesi içinde istenilen belgelerle birlikte sunulmaz ise geçerli sayılmayacaktır. 5. Eğer Ġhracatçının (lehdar) ismi doğru olarak belirtilmezse akreditife itibar edilmeyebilir. 7. Akreditifte belirtilen tutann diğer belgelerde belirtilen tutarla aynı olması gerekmektedir. 9. Eğer akreditifte kısmi sevkiyata izin verilmiyor ise mallann tümünün gemiye yüklenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde akreditif kabul edilmeyecektir. 10. Akreditifte aktarmaya izin verilmediği halde aktarma yapılmıģ ise, gecikmeler ve ekstra maliyetler ihracatçıya yüklenecektir. 11.Eğer akreditifteki yükleme koģullanna uyulmaz ise akreditif geçerli sayılmayabilir. 13. Eğer belgeler akreditifte belirtilen gerçek format ve sayıya uygun değil ise gecikmeler ve ekstra maliyetler olabilmektedir. 15. Eğer belgeler belirtilen zaman içinde sunulmazsa akreditif geçersiz sayılabilmektedir. * Akreditif örneğinde yer alan bölüm numaralarına göre açıklanmaktadır.

39 Akreditif ĠĢlemlerinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Ġthalatçı ile ihracatçı arasında sözleģme yapıldığı zaman, ihracatçının tam olarak ithalatçı tarafından ne tür belgeler istendiğini bilmesi gerekmektedir. Daha sonra ihracatçı akreditif koģullannı yerine getirebilmek için akreditif vadesinin yeterli olduğundan emin olmalıdır. Ġhracatçı, ithalatçı ile olan tüm iģlemlerinde adının ve adresinin doğru bir Ģekilde yazıldığından emin olmalıdır. Akreditif ihracatçıya ihbar edilmediğinde ihracatçı akreditifte ve sunacağı belgelerde isminin doğru olup olmadığını kontrol etmelidir.

40 Alıcının kısmi sevkiyatı kabul edip etmediği konusu ihracatçı tarafından anlaģılır olmalıdır: Eğer kısmi sevkiyat kabul ediliyor ise teslim tarihinde bir problem çıksa bile bu durum akreditifin geçerliliğini etkilemeyecektir. Akreditifte malların gönderildiği nokta ve gönderme tarihi, ihracatçı ile ithalatçının akreditif koģullan üzerinde anlaģtıkları gibi olmalıdır. Ġhracatçının sözleģme tamamlanmadan önce, malları nasıl yükleyeceğini bilmesi gerekmektedir. Genellikle yüklemelerde aktarma iģlemi yapılabilmektedir. Bazen önceden geminin aktarma yapıp yapmayacağını bilmek mümkün olmayabilmektedir. Bu gibi durumlar için akreditifin aktarma iģlemine izin vermesifaydalı görülmektedir.

41 Ġhracatçı, ithalatçının hangi belgeleri istediği konusunda emin olmalıdır. Ġstenilen belgelere göre, mallan yüklemeye hazırlarken, ekstra maliyetler ve gecikmeler olabilmektedir. Ġhracatçı akreditif kendisine ihbar edildiği zaman tüm detaylan kontrol etmelidir.aynı zamanda istenilen belgelerin hazırlanabilmesi için yeterli zamanın olup olmadığının ihracatçı tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir.

42 Akreditifte Ġstenen Belgeler Akreditifte istenen belgeler ülkelere, firmalara ve malın cinsine göre değiģse de genellikle Ģu belgelerden oluģmaktadır. Ticari fatura (Commercial invoice) Ġhracatçı tarafından ithalatçıya verilmek üzere düzenlenen ve tasdik olunarak üzerinde malın birim fiyatını, toplam fiyatını, miktannı, ağırlığını; özelliklerini, satıcınınadı ve adresini, alıcının adı ve adresini, borcun ödeme Ģeklini, satıģ Ģartları ile yükleme ve boģaltma yerini gösteren belgedir. Ġhracatçının hazırlayacağı ticari fatura ithalatçı ülkenin mevzuatına uygun olmalıdır. Poliçe (The bill of exchange) Poliçe, ihracatçı tarafından hazırlanan ve imzalanan bir belge olup, ithalatçının belirli bir meblağı (ihracat tutarını) yine belirli bir süre sonunda ihracatçıya ödemesini öngören bir belgedir. Poliçe, ihracatçıya ödemenin yapılacağına dair bir güvence oluģturmamakla birlikte akreditife ek olarak düzenlenen bir belgedir. MenĢe ġahadetnamesi (Certificate of origin) Ġhracatçı ve onun temsilcisi tarafından hazırlanan ve bağh bulunduğu Ticaret Odası tarafından tasdik edilen malın menģeini gösteren belgedir.

43 KonĢimento (Bill of lading) KonĢimento, nakliye araçları yola çıkmadan önce ihracatçının vereceği yükleme rotasına göre nakliyeci tarafından düzenlenen malların teslim alındığını ve kararlaģtırılan yere kadar taģınıp ithalatçıya teslim edileceğini gösteren belgedir. Kalite kontrol belgesi (Certificate of inspection) Ġthalatçılar genelde aldıklan malların belli standartlará uygun olduğundan emin olmak için kalite kontrol belgesi isterler. Ġki taraf kalite kontrol iģlemiyle kimin ilgileneceği ve masraflan kimin karģılayacağı hususunda önceden anlaģmaya varmalıdır. Sigorta poliçesi (Insurance certificate) Ġthalatçıya gönderilen malların yolculuk sırasında kayba veya hasara uğrama tehlikesine karģı sigorta edildiğini gösterir.

44 ATR-l, ATR-3 ve EURO1 DolaĢım belgeleri ATR belgesi, Avrupa Birliğine üye ülkelere yapılan ihracatta istenmektedir. EFTA ülkeleri ile Türkiye arasında yapılan Serbest Ticaret AnlaĢması gereği, bu ülkelere yapılan ihracatta EUROl Belgesi istenmektedir. Sağlık sertifikası Sözkonusu malın cinsine göre sağlık koģullarına uygun olup olmadığını gösteren belgedir. Çeki listesi Bazı durumlarda, ithalatçı firma tarafından istenebilir. Çeki listesi, hangi taģıta ne kadar mal yüklendiğini, birim paket veya çuvalın ağırlığını gösterir.

45 Ayrıntılı Bilgi Ġçin; ÖZAR GÜMRÜK MÜġAVĠRLĠĞĠ Tel: (212) E-posta:

ÖDEME ŞEKİLLERİNE GENEL BİR BAKIŞ PEŞİN ÖDEME (CASH PAYMENT) PEŞİN ÖDEME-1 TAM GÜVEN ESASTIR. RİSK TAMAMEN İTHALATÇI ÜZERİNDEDİR. İHRACATÇI AÇISINDAN EN ELVERİŞLİ ÖDEME ŞEKLİ. SEVK GECİKMESİ, FAİZ GELİRİNİ

Detaylı

ÖDEME ŞEKİLLERİ (PAYMENT TERMS) 31.08.2013 ARC GLOBAL LOJİSTİK www.arclogistics.com

ÖDEME ŞEKİLLERİ (PAYMENT TERMS) 31.08.2013 ARC GLOBAL LOJİSTİK www.arclogistics.com ÖDEME ŞEKİLLERİ (PAYMENT TERMS) 1 Öncelikle ödeme şekillerinin ne anlam taşıdığından kısaca bahsetmekte yarar görüyoruz. Ödeme şekilleri; Uluslararası Ticarette; taraflar arasındaki para hareketinin milletlerarası

Detaylı

Tanım Olarak A K R E D İ T İ F

Tanım Olarak A K R E D İ T İ F Tanım Olarak A K R E D İ T İ F Akreditif (Akreditif uluslararası işlemlerde kısaca L/C - Letter of Credit olarak adlandırılmaktadır); ihraç edilen malların bedellerinin ödenmesi konusunda belirli şartların

Detaylı

1- DÖNÜLEBİLİR AKREDİTİF (REVOCABLE L/C)

1- DÖNÜLEBİLİR AKREDİTİF (REVOCABLE L/C) AKREDİTİF ÇEŞİTLERİ 1- DÖNÜLEBİLİR AKREDİTİF (REVOCABLE L/C) İthalatçının bankası tarafından hazırlanan KÜŞAT MEKTUBU nda akreditifin dönülebilir ya da dönülemez olduğu belirtilir. Eğer bu konuda akreditif

Detaylı

Dış Ticarette Ödeme Yöntemleri

Dış Ticarette Ödeme Yöntemleri Dış Ticarette Ödeme Yöntemleri Peşin Ödeme Mal Mukabili Ödeme Vesaik Mukabili Ödeme Kabul Kredili Ödeme Karşı-Ticaret Müşterek Hesap ve Konsinye Satışlar Mahsuben Ödeme Akreditifli Ödeme 1 Peşin Ödeme

Detaylı

Uluslararası uygulamada kullanılan çeşitli ödeme sistemleri bu farklı isteklerin gerçekleştirilmesine olanak sağlamaktadır.

Uluslararası uygulamada kullanılan çeşitli ödeme sistemleri bu farklı isteklerin gerçekleştirilmesine olanak sağlamaktadır. DIŞ TİCARETE AİT ULUSLARARASI ÖDEME ŞEKİLLERİ Uluslararası emtia ticareti uluslararası ödemelerin en büyük bölümünü teşkil etmektedir. Uluslararası ticarette satılan malların bedelleri konvertibl dövizlerle

Detaylı

Akreditif. Akreditif Nedir?

Akreditif. Akreditif Nedir? Akreditif Akreditif Nedir? Akreditif (Akreditif uluslararası işlemlerde kısaca L/C - Letter of Credit olarak adlandırılmaktadır); İhraç edilen malların bedellerinin ödenmesi konusunda belirli şartların

Detaylı

DIŞ TİCARET UYGULAMALARI VE FİNANSMANI

DIŞ TİCARET UYGULAMALARI VE FİNANSMANI DIŞ TİCARET UYGULAMALARI VE FİNANSMANI Programın Amacı: Ülkelerin giderek birbirine daha bağımlı hale geldiği ve uluslararası ticaretin ortak kuralları çerçevesinde serbestleştiği küreselleşme sürecinde,

Detaylı

Dış Ticarette Ödeme Yöntemleri

Dış Ticarette Ödeme Yöntemleri Dış Ticarette Ödeme Yöntemleri Yrd. Doç.Dr. Dilek Seymen dilek.seymen@deu.edu.tr Dr. Dilek Seymen Dış Ticarette Ödeme Yöntemleri Peşin Ödeme Açık Hesap Yöntemi Konsinyasyon Mal Mukabili Ödeme Vesaik Mukabili

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM İHRACAT PAZRLAMASI VE İŞLETMELERİ İHRACAT PAZARLAMASINA YÖNELTEN UNSURLAR

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM İHRACAT PAZRLAMASI VE İŞLETMELERİ İHRACAT PAZARLAMASINA YÖNELTEN UNSURLAR İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM İHRACAT PAZRLAMASI VE İŞLETMELERİ İHRACAT PAZARLAMASINA YÖNELTEN UNSURLAR 1.1. İhracat Kavramı ------------------------------------------------ 1 1.2. İhracat Pazarlaması -------------------------------------------

Detaylı

DIŞ TİCARET. Kıbrıs ın kuzey kesiminde Sürdürülebilir Ekonomik Kalkınma ve Bilişim Sektör Programı EuropeAid/127043/C/SER/CY. 21 Mayıs 2013, KTSO

DIŞ TİCARET. Kıbrıs ın kuzey kesiminde Sürdürülebilir Ekonomik Kalkınma ve Bilişim Sektör Programı EuropeAid/127043/C/SER/CY. 21 Mayıs 2013, KTSO 1 Kıbrıs ın kuzey kesiminde Sürdürülebilir Ekonomik Kalkınma ve Bilişim Sektör Programı EuropeAid/127043/C/SER/CY DIŞ TİCARET 21 Mayıs 2013, KTSO Dış Ticaret / Uluslararası Ticaret Nedir? 2 Dış Ticaret

Detaylı

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İKTİSAT ANABİLİM DALI ULUSLARARASI TİCARET YÜKSEK LİSANS ULUSLAR ARASI TİCARETTE

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İKTİSAT ANABİLİM DALI ULUSLARARASI TİCARET YÜKSEK LİSANS ULUSLAR ARASI TİCARETTE SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İKTİSAT ANABİLİM DALI ULUSLARARASI TİCARET YÜKSEK LİSANS ULUSLAR ARASI TİCARETTE FİNANSMAN TEKNİKLERİ ÖDEVİ ULUSLARASI ÖDEME ŞEKİLLERİ (AKREDİTİF

Detaylı

BANKA MUHASEBESİ 9 BİLANÇO DIŞI HESAPLAR

BANKA MUHASEBESİ 9 BİLANÇO DIŞI HESAPLAR BANKA MUHASEBESİ 9 BİLANÇO DIŞI HESAPLAR BİLANÇO DIŞI HESAPLAR Bilanço dışı hesaplar (Nazım Hesaplar); bankanın aktif ve pasifini birinci derecede ilgilendirmeyen hesaplar olup, müşterilere sağlanan gayrinakdi

Detaylı

Uluslararası Ticaret Yüksek Lisansı Uluslararası Ticari Süreçler ve Uygulaması Ders Notları Yrd. Doç. Dr. Hakan TUNAHAN

Uluslararası Ticaret Yüksek Lisansı Uluslararası Ticari Süreçler ve Uygulaması Ders Notları Yrd. Doç. Dr. Hakan TUNAHAN Uluslararası Ticaret Yüksek Lisansı ULUSLARARASI TĠCARETTE ÖDEME YÖNTEMLERĠ Dış ticarette ödeme yöntemlerini açıklamadan önce taraflar arasında ödeme yöntemlerini belirleyen faktörleri aşağıdaki gibi sıralamak

Detaylı

DIŞ TİCARETE GİRİŞ. Dış Ticarete Giriş 16 Aralık 2014

DIŞ TİCARETE GİRİŞ. Dış Ticarete Giriş 16 Aralık 2014 DIŞ TİCARETE GİRİŞ Ticaret Nedir? Üretilen mal ve hizmetlerin belirli bir ücret karşılığı son kullanıcılara ulaştırılmasını sağlayan alım-satım faaliyetlerinin tümüdür. Ticaret genel olarak, iç ve dış

Detaylı

ULUSLARARARASI TİCARETTE ÖDEME ŞEKİLLERİNDEN AKREDİTİF

ULUSLARARARASI TİCARETTE ÖDEME ŞEKİLLERİNDEN AKREDİTİF ULUSLARARARASI TİCARETTE ÖDEME ŞEKİLLERİNDEN AKREDİTİF Av. Göktuğ Can Burul, LL.M, Esq. Uluslararası ticarette ödeme şekilleri, taraflar arasındaki ilişki, malların özelliği ve tarafların gücü gibi etkenlere

Detaylı

TERMS & CONDITIONS MASRAF & KOMİSYON LİSTESİ

TERMS & CONDITIONS MASRAF & KOMİSYON LİSTESİ TERMS & CONDITIONS MASRAF & KOMİSYON LİSTESİ JANUARY 2015 OCAK 2015 COLLECTIONS / TAHSİLATLAR Documentary collection / Dosya masrafı Presentation for acceptance / Kabule ibraz Aval / Aval Return of bill

Detaylı

14 Beyan Sahibi/Temsilcisi 15 Sevkiyat/Gönderilen Yer

14 Beyan Sahibi/Temsilcisi 15 Sevkiyat/Gönderilen Yer Formu doldurmadan önce notları okuyunuz KONTROL BELGESİ ASLI EK 32 TÜRKİYE CUMHURİYETİ 2 Gönderen/Ġhracatçı No 8 Teslim Alan No T 5 3Formla r 4 Yük Listeleri 5 Kalemler 6Kapların Toplamı A HAREKET GÜMRÜK

Detaylı

I< Türkiye Milletlerarası Ticaret Odası İş Dünyası Organizasyonu

I< Türkiye Milletlerarası Ticaret Odası İş Dünyası Organizasyonu I< Türkiye Milletlerarası Ticaret Odası İş Dünyası Organizasyonu DIŞ TİCARET STRATEJİ ve YÖNETİMİ EĞİTİMİ SERTİFİKA PROGRAMİ Tarih : 02-03 Mart 2013 Yer : TOBB İSTANBUL HİZMET BİNASI- Harman Sokak No:

Detaylı

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY DIŞ TİCARET RİSKLERİ VE ÖDEME ŞEKİLLERİ 2013 AB Gümrük Müşavirliği ve Danışmanlık A.Ş Uzmanları Tarafından Hazırlanmıştır Tüm Hakları Saklıdır. https://www.abcustoms.eu SUNUŞ Dış ticaret mevzuatı sıklıkla

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii Giriş... 1 BİRİNCİ BÖLÜM ULUSLARARASI LOJİSTİĞE GİRİŞ VE ULUSLARARASI LOJİSTİKTE TEMEL KAVRAMLAR

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii Giriş... 1 BİRİNCİ BÖLÜM ULUSLARARASI LOJİSTİĞE GİRİŞ VE ULUSLARARASI LOJİSTİKTE TEMEL KAVRAMLAR İÇİNDEKİLER Önsöz... iii Giriş... 1 BİRİNCİ BÖLÜM ULUSLARARASI LOJİSTİĞE GİRİŞ VE ULUSLARARASI LOJİSTİKTE TEMEL KAVRAMLAR A. ULUSLARARASI LOJİSTİĞE GİRİŞ... 4 1. Lojistik... 4 2. Tedarik Zinciri (TZ)...

Detaylı

Avrupa İşletmeler Ağı İstanbul Merkezi İstanbul Sanayi Odası Meşrutiyet Cad. No:62 34430 Tepebaşı / İstanbul T: 0212 292 21 57 F: 0212 293 55 65

Avrupa İşletmeler Ağı İstanbul Merkezi İstanbul Sanayi Odası Meşrutiyet Cad. No:62 34430 Tepebaşı / İstanbul T: 0212 292 21 57 F: 0212 293 55 65 Bu kitapçık Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen Avrupa İşletmeler Ağı İstanbul Merkezi faaliyetleri çerçevesinde hazırlanmıştır. Bu kitapçıkta yer alan bilgiler firmaları bilgilendirme amacıyla derlenmiş

Detaylı

Faktoring Nedir? Faktoring Hizmetleri

Faktoring Nedir? Faktoring Hizmetleri Faktoring Faktoring Nedir? Faktoring, garanti, tahsilat ve finansman hizmetlerinin bir arada sunulduğu tek finansal üründür. Firmaların mal ve hizmet satışlarından doğan yurtiçi ve yurtdışı kısa vadeli

Detaylı

TERMS & CONDITIONS LIST MASRAF & KOMİSYON LİSTESİ

TERMS & CONDITIONS LIST MASRAF & KOMİSYON LİSTESİ TERMS & CONDITIONS LIST MASRAF & KOMİSYON LİSTESİ FEBRUARY 2016 ŞUBAT 2016 COLLECTIONS TAHSİLATLAR Documentary Collection Handling Fee Dosya Masrafı Aval Return of Bill Without Presentation to Drawee Müşteriye

Detaylı

İHRAÇ EDİLEN MALLARIN BEDELİNİN TAHSİLİNE İLİŞKİN MEVZUAT (KAMBİYO MEVZUATI)

İHRAÇ EDİLEN MALLARIN BEDELİNİN TAHSİLİNE İLİŞKİN MEVZUAT (KAMBİYO MEVZUATI) İHRAÇ EDİLEN MALLARIN BEDELİNİN TAHSİLİNE İLİŞKİN MEVZUAT (KAMBİYO MEVZUATI) Kambiyo mevzuatının temeli, l567 Sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında Kanunla Bakanlar Kurulu na verilen yetkidir. Bu

Detaylı

Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. Spesifik Sigorta ve Uluslararası Ticaretin Finansmanı

Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. Spesifik Sigorta ve Uluslararası Ticaretin Finansmanı Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. Spesifik Sigorta ve Uluslararası Ticaretin Finansmanı 05.04.2016 Spesifik Sigorta Uluslararası Ticaretin Finansmanı 16 ALACAK SİGORTASI NIN 3 TEMEL FONKSİYONU FİNANSMAN

Detaylı

İHRACATTA ÖDEME ŞEKİLLERİ

İHRACATTA ÖDEME ŞEKİLLERİ İhracatta Mal Teslim Yöntemleri Y ve Ödeme Şekilleri Bu proje Avrupa Birliği i tarafından finanse edilmekte, Ulusal Ajans tarafından takip edilmekte ve Makro Danış ışmanlık tarafından yürütülmektedir.

Detaylı

İHRACATTA ÖDEME ŞEKİLLERİ

İHRACATTA ÖDEME ŞEKİLLERİ İHRACATTA ÖDEME ŞEKİLLERİ Hazırlayan: Arif ŞAHİN Şube Müdürü Mart 2002 İGEME İHRACATI GELİŞTİRME ETÜD MERKEZİ İÇİNDEKİLER İHRACATTA ÖDEME YÖNTEMLERİ...4 A- PEŞİN ÖDEME...5 (CASH IN ADVANCE/CASH BEFORE

Detaylı

ULUSLARARASI TİCARET ÖDEME YÖNTEMLERİ ABDURRAHMAN ÖZALP

ULUSLARARASI TİCARET ÖDEME YÖNTEMLERİ ABDURRAHMAN ÖZALP ULUSLARARASI TİCARET ÖDEME YÖNTEMLERİ ABDURRAHMAN ÖZALP DIŞ TİCARET SATIŞ SÖZLEŞMESİ Risk Dağılımı (Sales Contract) INCOTERMS ÖDEME YÖNTEMLERİ Peşin Mal Mukabili Vesaik Mukabili Akreditif DIŞ TİCARET NEDİR?

Detaylı

ICC 600 ile Gelen Yenilikler

ICC 600 ile Gelen Yenilikler ICC 600 ile Gelen Yenilikler Bu proje Avrupa Birliği i tarafından finanse edilmekte, Ulusal Ajans tarafından takip edilmekte ve Makro tarafından yürütülmektedir. y ICC 600 ile Gelen Yenilikler Bu çalışmada;

Detaylı

Dış Ticaret İşlemlerinde Kullanılan Belgeler - Ticari Doküman

Dış Ticaret İşlemlerinde Kullanılan Belgeler - Ticari Doküman Dış Ticaret İşlemlerinde Kullanılan Belgeler - Ticari Doküman Ticari Fatura: Dış ticaret işlemlerinde en önemli belgelerden biri ticari faturalardır. Faturalar malların gümrüklerden çekilebilmesi için

Detaylı

AKREDİTİF Letter of Credit Documentary Credit. Abdurrahman Özalp

AKREDİTİF Letter of Credit Documentary Credit. Abdurrahman Özalp AKREDİTİF Letter of Credit Documentary Credit Abdurrahman Özalp AKREDİTİF Şartlı bir ödeme taahhüdüdür Şartlar : istenen belgeler + özel şartlar UCP 600 e göre akreditifin tanımı Credit (Akreditif), adı

Detaylı

ĐHRACAT VE ĐTHALAT GENELGESĐ

ĐHRACAT VE ĐTHALAT GENELGESĐ Hazine Müsteşarlığı Banka ve Kambiyo Genel Müdürlüğü B.02.1. HZN.0.09.01.01 SAYI:2009-GNL-1 TARĐH:23.07.2009 1.ĐHRACAT ĐHRACAT VE ĐTHALAT GENELGESĐ Đhracat bedellerinin tahsili 1.1.Đhracat bedelleri, Türk

Detaylı

Türk Kambiyo Rejiminde, ihracat bedelleri

Türk Kambiyo Rejiminde, ihracat bedelleri 3. BÖLÜM Türk Kambiyo Rejiminde, ihracat bedelleri Türk Kambiyo Rejiminde, ihracat bedelleri, satış sözleşmesinde belirlenen kurallar ve uluslararası ticari uygulamalar çerçevesinde «1.Peşin Ödeme 2.Akreditifli

Detaylı

İçindekiler. Birinci Bölüm MİLLETLERARASI TİCARETTE AKREDİTİFİN ANLAMI VE UYGULAMA ALANI

İçindekiler. Birinci Bölüm MİLLETLERARASI TİCARETTE AKREDİTİFİN ANLAMI VE UYGULAMA ALANI İçindekiler Önsöz...... Kısaltmalar... Giriş... 23 Birinci Bölüm MİLLETLERARASI TİCARETTE AKREDİTİFİN ANLAMI VE UYGULAMA ALANI 1. KAVRAM... 27 2. AKREDİTİFİN HUKUKÎ NİTELİĞİ...29 I. Havale Görüşü... 29

Detaylı

İHRACATTA TEMEL BİLGİLER ŞEFİK ERGÖNÜL

İHRACATTA TEMEL BİLGİLER ŞEFİK ERGÖNÜL TA TEMEL BİLGİLER ŞEFİK ERGÖNÜL sefik@utided.org 1 TA TEMEL BİLGİLER Neler Öğreneceğiz Temel kavramlar Temel tanımlamalar En çok yapılan yanlışlar İhmal edilenler sefik@utided.org 2 TEKLİF >< FİYAT Teklif

Detaylı

Akreditifli Ödeme ve İhracatçı İşletmelere Yönelik Bir Uygulama

Akreditifli Ödeme ve İhracatçı İşletmelere Yönelik Bir Uygulama Doç. Dr. Yrd. Doç. Dr. Ahmet Erhan Birgili Hakan Tunahan Selçuk Dizkırıcı Akreditifli Ödeme ve İhracatçı İşletmelere Yönelik Bir Uygulama Doç. Dr. Erhan BİRGİLİ Yrd. Doç. Dr. Hakan TUNAHAN Ahmet Selçuk

Detaylı

1) Düzenleyen kimsenin imzası (Taşıyan veya onun yetkili kıldığı kişi)

1) Düzenleyen kimsenin imzası (Taşıyan veya onun yetkili kıldığı kişi) İhracatta Kullanılan Uluslararası Dokümanlar (Kaynak: İGEME Yayınları) Sevk Belgesi: Konşimento (CMR- BİLL OF LOADİNG) Sigorta Belgesi Ticari Faturalar Diğer Belgeler MESLEK KURULUŞLARINCA TASDİK EDİLEN

Detaylı

DIŞ TĐCARET ĐŞLEMLERĐ MUHASEBESĐ

DIŞ TĐCARET ĐŞLEMLERĐ MUHASEBESĐ M. Vefa TOROSLU Serbest Muhasebeci Mali Müşavir DIŞ TĐCARET ĐŞLEMLERĐ VE MUHASEBESĐ GÜNCELLENMĐŞ 2. BASKI SEÇKİN Vergi & Maliye Đçindekiler Önsöz... 7 Şekiller Listesi... 19 Kısaltmalar... 21 BĐRĐNCĐ BÖLÜM

Detaylı

OYAK EMEKLİLİK A.Ş. GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU (ESKİ ADIYLA OYAK EMEKLİLİK A.Ş. GELİR AMAÇLI DÖVİZ CİNSİNDEN YATIRIM ARAÇLARI

OYAK EMEKLİLİK A.Ş. GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU (ESKİ ADIYLA OYAK EMEKLİLİK A.Ş. GELİR AMAÇLI DÖVİZ CİNSİNDEN YATIRIM ARAÇLARI GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU (ESKİ ADIYLA OYAK EMEKLİLİK A.Ş. GELİR AMAÇLI DÖVİZ CİNSİNDEN YATIRIM ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU) 30 EYLÜL 2008 TARİHİ İTİBARİYLE MALİ TABLOLAR Oyak Emeklilik

Detaylı

SözleĢme No : SözleĢme Tarihi : SATIġ SÖZLEġMESĠ TASLAĞI 1- TARAFLAR SATICI : Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü (TMO) ALICI :...

SözleĢme No : SözleĢme Tarihi : SATIġ SÖZLEġMESĠ TASLAĞI 1- TARAFLAR SATICI : Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü (TMO) ALICI :... SözleĢme No : SözleĢme Tarihi : SATIġ SÖZLEġMESĠ TASLAĞI 1- TARAFLAR SATICI : Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü (TMO) ALICI :... 2- SÖZLEġME KONUSU 13.000.000 kg ham fındık yağının; 6 parti halinde

Detaylı

TÜRK EXIMBANK İHRACAT KREDİ SİGORTASI ŞUBAT 2013

TÜRK EXIMBANK İHRACAT KREDİ SİGORTASI ŞUBAT 2013 TÜRK EXIMBANK İHRACAT KREDİ SİGORTASI ŞUBAT 2013 İHRACAT KREDİ SİGORTASI GELİŞMİŞ ÜLKELERDE XX. YÜZYILIN BAŞLARINDA GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE 1960 LARDA TÜRKİYE DE 1989 YILINDA UYGULANMAYA BAŞLAMIŞTIR.

Detaylı

BÖLÜM I Genel Bilgiler

BÖLÜM I Genel Bilgiler BÖLÜM I Genel Bilgiler 1. Şirket Bilgileri Tüzel Kişi Şirket Unvanı ve Şirket Türü* Kuruluş Tarihi* Kayıtlı Adresi* Faaliyet Adresi* Çalışılan Banka Bilgileri* Ortaklık Yapısı, Sermayedarlar ve Hisse Dağılımı

Detaylı

FACTORING. M. Vefa TOROSLU

FACTORING. M. Vefa TOROSLU FACTORING M. Vefa TOROSLU Factoring in Tanımı Factoring, vadeli satış yapan firmaların her türlü mal ve hizmet satışından doğan alacak haklarını factor adı verilen finansal kuruluşlara satmak suretiyle

Detaylı

İHRACAT REHBERİ İHRACAT REHBERİ. Hazırlayan: Ahiler Kalkınma Ajansı. Ahiler Kalkınma Ajansı Sayfa 1

İHRACAT REHBERİ İHRACAT REHBERİ. Hazırlayan: Ahiler Kalkınma Ajansı. Ahiler Kalkınma Ajansı Sayfa 1 İHRACAT REHBERİ Hazırlayan: Ahiler Kalkınma Ajansı Ahiler Kalkınma Ajansı Sayfa 1 (1) Bkz. İhracat Planı Hazırlama Süreci dokümanı. Ayrıca; İhracatçılar, ihraç edeceği mala göre ilgili İhracatçı Birlikleri

Detaylı

Neden İhracat Yapmalıyız?

Neden İhracat Yapmalıyız? Neden İhracat Yapmalıyız? Satış ve karları artırmak Dünya pazarlarından pay almak İç pazara olan bağımlılığı azaltmak Pazar dalgalanmalarını dengede tutmak Rekabet gücünü artırmak Kimler İhracat Yapabilir?

Detaylı

DEVLET MALZEME OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN NEYFCÖRF SON TEKLİF MALZEMENİN GRUBU MİKTAR ^ 3! VERME ALINACAĞI TARİHİ

DEVLET MALZEME OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN NEYFCÖRF SON TEKLİF MALZEMENİN GRUBU MİKTAR ^ 3! VERME ALINACAĞI TARİHİ DEVLET MALZEME OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN Aşağıda cinsi ve miktarı yazılı malzeme teknik şartnamesi ve ticari şartnamesi ile ihale ek şartları dahilinde iç ve dış piyasadan açık teklif isteme usulüne göre

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii Giriş... 1 BİRİNCİ BÖLÜM DIŞ TİCARETİN TANIMI VE KAPSAMI

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii Giriş... 1 BİRİNCİ BÖLÜM DIŞ TİCARETİN TANIMI VE KAPSAMI İÇİNDEKİLER Önsöz... iii Giriş... 1 BİRİNCİ BÖLÜM DIŞ TİCARETİN TANIMI VE KAPSAMI 1. DIŞ TİCARETİN YURTİÇİ TİCARETTEN FARKI... 4 2. DIŞ TİCARETİN NEDENLERİ... 5 2.1. Doğal ve Beşeri Kaynak Yetersizliği...

Detaylı

T.C. GÜMRÜK VE TĠCARET BAKANLIĞI. Gümrükler Genel Müdürlüğü /20 GENELGE

T.C. GÜMRÜK VE TĠCARET BAKANLIĞI. Gümrükler Genel Müdürlüğü /20 GENELGE T.C. GÜMRÜK VE TĠCARET BAKANLIĞI Gümrükler Genel Müdürlüğü Sayı : 85593407-010.06.01 Konu : Transfer Bildirim Formlarının Elektronik Ortama Aktarılması- KKDF 03.11.2017 2017/20 GENELGE 12.05.1988 tarihli

Detaylı

KKDF KESİNTİSİNİN İTHALAT KAPSAMINDA GERİ GELEN EŞYAYA AİT TRANSFER BEDELİNDE YAPILIP YAPILMAYACAĞI HUSUSUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ

KKDF KESİNTİSİNİN İTHALAT KAPSAMINDA GERİ GELEN EŞYAYA AİT TRANSFER BEDELİNDE YAPILIP YAPILMAYACAĞI HUSUSUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ KKDF KESİNTİSİNİN İTHALAT KAPSAMINDA GERİ GELEN EŞYAYA AİT TRANSFER BEDELİNDE YAPILIP YAPILMAYACAĞI HUSUSUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ Bilgehan ÖZKAN 15 * 1. KKDF NİN HUKUKİ ALTYAPISI VE İTHALAT BOYUTU Bilindiği

Detaylı

KISA VADELİ İHRACAT KREDİ SİGORTASI EGE BÖLGE SİGORTA MÜDÜRLÜĞÜ

KISA VADELİ İHRACAT KREDİ SİGORTASI EGE BÖLGE SİGORTA MÜDÜRLÜĞÜ KISA VADELİ İHRACAT KREDİ SİGORTASI EGE BÖLGE SİGORTA MÜDÜRLÜĞÜ İhracat Kredi Sigortasının Fonksiyonları Teminat Fonksiyonu Ticari ve politik risklere karşı tahsilat güvencesi Hizmet Fonksiyonu Alıcı firmalar

Detaylı

KISA VADELİ İHRACAT KREDİ SİGORTASI

KISA VADELİ İHRACAT KREDİ SİGORTASI KISA VADELİ İHRACAT KREDİ SİGORTASI Kısaca Türk Eximbank 1987 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulmuştur. 1989 yılında sigorta faaliyetlerine başlanmıştır. Ekonomi Bakanlığı na bağlıdır. Sermayesinin

Detaylı

TÜRK EXIMBANK. Pazarlama Müdürlüğü. İhracatın Finansmanı. Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. Genel Müdürlük

TÜRK EXIMBANK. Pazarlama Müdürlüğü. İhracatın Finansmanı. Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. Genel Müdürlük TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. Genel Müdürlük Saray Mah. Ahmet Tevfik İleri Cad. No:19 34768 Ümraniye / İSTANBUL Telefon: +90 (216) 666 55 00 Faks: +90 (216) 666

Detaylı

HUKUKSAL VE FİNANSAL AÇIDAN FORFAITING

HUKUKSAL VE FİNANSAL AÇIDAN FORFAITING M. Vefa TOROSLU Serbest Muhasebeci Mali Müşavir HUKUKSAL VE FİNANSAL AÇIDAN FORFAITING Teorik Boyutu Hukuksal Boyutu Vergisel Boyutu Muhasebe Boyutu ADALET YAYINEVİ Ankara - 2011 IX İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI ANONİM ŞİRKETİ SERMAYESİ : YTL 25.000 İDARE MERKEZİ : ANKARA

TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI ANONİM ŞİRKETİ SERMAYESİ : YTL 25.000 İDARE MERKEZİ : ANKARA TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI ANONİM ŞİRKETİ SERMAYESİ : YTL 25.000 İDARE MERKEZİ : ANKARA İDARE MERKEZİ Cevaplarda şu işaretlerin tekrarını dileriz : ANKARA, 22 Nisan 2005 B.02.2.TCM.0.09.00.04/ GENELGE

Detaylı

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY Dış Ticaret Belgeleri 2014 AB Gümrük Müşavirliği ve Danışmanlık A.Ş Uzmanları Tarafından Hazırlanmıştır Tüm Hakları Saklıdır. https://www.abcustoms.eu SUNUŞ Dış ticaret mevzuatı sıklıkla revizyona tabi

Detaylı

İHRACAT MUHASEBESİ UYGULAMALARI

İHRACAT MUHASEBESİ UYGULAMALARI İHRACAT MUHASEBESİ UYGULAMALARI PEŞİN İHRACAT İŞLEMLERİ İhracat Bedelinin Fiili İhracattan Önce Tahsil Edildiği Bir İhracat Şeklidir. Mal Bedelinin Ödenmesi Genelde Banka Kanalıyla İhracatçı Firmanın Hesabına

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 DIŞ TİCARET VE TEORİSİ

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 DIŞ TİCARET VE TEORİSİ İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 DIŞ TİCARET VE TEORİSİ 1. DIŞ TİCARET VE TEORİSİ... 1 1.1. DIŞ TİCARET VE ÖZELLİKLERİ... 1 1.2. DIŞ TİCARETİN NEDENLERİ... 2 1.2.1. Yerli Üretimdeki Yetersizlik veya Fazlalıklar...

Detaylı

DIŞ TİCARET ENSTİTÜSÜ WORKING PAPER SERIES. Tartışma Metinleri WPS NO/145 / DIŞ TİCARET ÖDEME YÖNTEMLERİ VE TÜRKİYE DEKİ KULLANIMI

DIŞ TİCARET ENSTİTÜSÜ WORKING PAPER SERIES. Tartışma Metinleri WPS NO/145 / DIŞ TİCARET ÖDEME YÖNTEMLERİ VE TÜRKİYE DEKİ KULLANIMI DIŞ TİCARET ENSTİTÜSÜ WORKING PAPER SERIES Tartışma Metinleri WPS NO/145 /2018-01 DIŞ TİCARET ÖDEME YÖNTEMLERİ VE TÜRKİYE DEKİ KULLANIMI Gulnigar ASKAR 1 1 gulnigar228@hotmail.com İstanbul Ticaret Üniversitesi

Detaylı

ULUSLARARSI TİCARİ TERİMLER

ULUSLARARSI TİCARİ TERİMLER ULUSLARARSI TİCARİ TERİMLER AÇIK PAZAR AÇIK PİYASA İŞLEMLERİ AÇIK POZİSYON AKP ÜLKELERİ AKREDİTİF (L/C) ANTREPO ARBİTRAJ ATR BELGESİ AVRUPA EKONOMİK TOPLULUĞU (AET) Open market Alıcılar ya da satıcılar

Detaylı

HAVA YER TELSİZ CİHAZLARI SATIN ALINACAKTIR DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (DHMİ)

HAVA YER TELSİZ CİHAZLARI SATIN ALINACAKTIR DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (DHMİ) HAVA YER TELSİZ CİHAZLARI SATIN ALINACAKTIR DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (DHMİ) HAVA YER TELSİZ CİHAZLARI alımı 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 19 uncu maddesine göre açık ihale usulü

Detaylı

TÜRKĠYE CUMHURĠYETĠ GÜMRÜK VE TĠCARET BAKANLIĞI TARAFINDAN HAZIRLANMIġTIR.

TÜRKĠYE CUMHURĠYETĠ GÜMRÜK VE TĠCARET BAKANLIĞI TARAFINDAN HAZIRLANMIġTIR. TÜRKĠYE CUMHURĠYETĠ GÜMRÜK VE TĠCARET BAKANLIĞI TARAFINDAN HAZIRLANMIġTIR. A) BAZI TANIMLAR VE GENEL AÇIKLAMALAR. B) İTHALATTAKİ İŞ AKIŞINA İLİŞKİN İŞLEMLER 1) TaĢıtların Türkiye Gümrük Bölgesine GiriĢi

Detaylı

ÜCRET VE KOMİSYON LİSTESİ Yürürlük Tarihi: 27 Mayıs 2016

ÜCRET VE KOMİSYON LİSTESİ Yürürlük Tarihi: 27 Mayıs 2016 ÜCRET VE KOMİSYON LİSTESİ Yürürlük Tarihi: 27 Mayıs 2016 TABLO 1 ) BANKACILIK HİZMEERİNDEN ALINACAK ÜCRET VE KOMİSYONLAR İşlem Bazında Başvurulacak Birim: BİREYSEL BANKACILIK YÖNETİMİ & TİCARİ BANKACILIK

Detaylı

OYAK EMEKLİLİK A.Ş. GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU (ESKİ ADIYLA OYAK EMEKLİLİK A.Ş. GELİR AMAÇLI DÖVİZ CİNSİNDEN YATIRIM ARAÇLARI

OYAK EMEKLİLİK A.Ş. GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU (ESKİ ADIYLA OYAK EMEKLİLİK A.Ş. GELİR AMAÇLI DÖVİZ CİNSİNDEN YATIRIM ARAÇLARI GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU (ESKİ ADIYLA OYAK EMEKLİLİK A.Ş. GELİR AMAÇLI DÖVİZ CİNSİNDEN YATIRIM ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU) 30 HAZİRAN 2008 TARİHİ İTİBARİYLE MALİ TABLOLAR Oyak Emeklilik

Detaylı

STANDBY LETTER OF CREDİT (SBLC) ABDURRAHMAN ÖZALP

STANDBY LETTER OF CREDİT (SBLC) ABDURRAHMAN ÖZALP STANDBY LETTER OF CREDİT (SBLC) ABDURRAHMAN ÖZALP Standby nedir? Standby kısaca bir taahhüdün güvence altına alınmasıdır. Bir şeyin arkasında durmaktır. Bu taahhüt Bir ödeme Bir iş Bir sigorta vs. olabilir.

Detaylı

GÜMRÜK MÜSTEġARLIĞI. HARĠÇTE ĠġLEME REJĠMĠ

GÜMRÜK MÜSTEġARLIĞI. HARĠÇTE ĠġLEME REJĠMĠ GÜMRÜK MÜSTEġARLIĞI HARĠÇTE ĠġLEME REJĠMĠ 1 REJĠMĠN TANIMI Serbest dolaģımdaki eģyanın daha ileri safhada iģlenmek, tamir edilmek veya yenilenmek üzere Türkiye Gümrük Bölgesinden geçici olarak ihracı ve

Detaylı

DIŞ TİCARETTE ÖDEME ŞEKİLLERİ

DIŞ TİCARETTE ÖDEME ŞEKİLLERİ DIŞ TİCARETTE ÖDEME ŞEKİLLERİ DIŞ TİCARETTE KULLANILAN BAŞLICA ÖDEME ŞEKİLLERİ Peşin Ödeme (Advance Payment/Prepayment) Mal Mukabili Ödeme (Açık Hesap/Open Account) Kabul Kredili Ödeme (Acceptance Credit)

Detaylı

MİLLETLERARASI ANDLAŞMA

MİLLETLERARASI ANDLAŞMA 29 Nisan 2010 PERġEMBE Resmî Gazete Sayı : 27566 HĠBE ANLAġMASI MİLLETLERARASI ANDLAŞMA Hazine MüsteĢarlığı tarafından temsil edilen Devlet Bakanı ve BaĢbakan Yardımcısı vasıtasıyla hareket eden Türkiye

Detaylı

DIŞ TİCARETTE YENİ DÖNEM - BPO Ahmet ÇELİK

DIŞ TİCARETTE YENİ DÖNEM - BPO Ahmet ÇELİK 1. GİRİŞ Küreselleşme tabirinin artık geride kaldığı, Yeni Ekonomi ve Pazar ifadelerinin içeriklerinin sürekli değiştiği 21. yüzyılda İhracat, Türkiye ekonomisi için hiç olmadığı kadar önemli hale gelmiştir.

Detaylı

SİRKÜLER. KONU : KDV Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ( Seri No 1) Yayımlandı.

SİRKÜLER. KONU : KDV Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ( Seri No 1) Yayımlandı. SAYI : 2014 / 49 SİRKÜLER İstanbul,16.10.2014 KONU : KDV Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ( Seri No 1) Yayımlandı. 16 Ekim 2014 tarihli ve 29147 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan

Detaylı

İHRACAT KREDİ SİGORTALARI BAŞVURU FORMU

İHRACAT KREDİ SİGORTALARI BAŞVURU FORMU İHRACAT KREDİ SİGORTALARI BAŞVURU FORMU ÖNEMLİ UYARI : İhracat alacak sigortalarında ağırlıklı olarak hangi para birimi ile satış yapıyorsanız formdaki tüm bilgileri o para birimi cinsinden ve tüm sorulara

Detaylı

İHRACAT İTHALAT İŞLEMLERİ

İHRACAT İTHALAT İŞLEMLERİ İÇİNDEKİLER İHRACAT İTHALAT İŞLEMLERİ Birinci Bölüm ULUSLARARASI TİCARETTE TEMEL KAVRAMLAR 1. ULUSLARARASI TĠCARETTE TEMEL KAVRAMLAR... 1 GĠRĠġ... 3 1. 1. Uluslararası Ticaret Tanımları... 5 1. 2. Uluslararası

Detaylı

AKREDİTİF. Mutlu Yılmaz. Gediz Üniversitesi Öğretim Görevlisi

AKREDİTİF. Mutlu Yılmaz. Gediz Üniversitesi Öğretim Görevlisi AKREDİTİF Mutlu Yılmaz Gediz Üniversitesi Öğretim Görevlisi NOT Bu kitapta alan bilgiler yazarın bilgi ve birikimlerine bağlı olarak hazırlanmıştır. Her ne kadar görüşlerini ICC nin akreditiflerle ilgili

Detaylı

NOKIA 500 ve NOKIA ASHA 303 (KURUMSAL) CĠHAZ KAMPANYASI TAAHHÜTNAMESĠ

NOKIA 500 ve NOKIA ASHA 303 (KURUMSAL) CĠHAZ KAMPANYASI TAAHHÜTNAMESĠ NOKIA 500 ve NOKIA ASHA 303 (KURUMSAL) CĠHAZ KAMPANYASI TAAHHÜTNAMESĠ AVEA ĠletiĢim Hizmetleri A.ġ. nin ( AVEA ) Kurumsal NOKIA 500 ve NOKIA Asha 303 Cihaz Kampanyası ndan ( Kampanya ) ġirketimiz/kurumumuz

Detaylı

İ Ç İ NDEKİ LER. İÇİNDEKİLER... iii. ÖN SÖZ... xi

İ Ç İ NDEKİ LER. İÇİNDEKİLER... iii. ÖN SÖZ... xi İ Ç İ NDEKİ LER İÇİNDEKİLER... iii ÖN SÖZ... xi BÖLÜM 1: DIŞ TİCARET TEORİLERİ VE EKONOMİK ENTEGRASYONLAR... 1 Yrd. Doç. Dr. Levent Şahin - Yrd. Doç. Dr. Zekayi Kaya 1. DIŞ TİCARET TEORİLERİ... 1 1.1.

Detaylı

Öğr.Gör.Cemal ÇEVİKLİ-2015 Dış Ticaret İşlemleri Muhasebesi 3.BÖLÜM

Öğr.Gör.Cemal ÇEVİKLİ-2015 Dış Ticaret İşlemleri Muhasebesi 3.BÖLÜM 3.BÖLÜM Yabancı Paralı Alınan Çekler 101. ALINAN ÇEKLER HS. 101.01.TL. Alınan Çekler 101.02.Yabancı Paralı Alınan Çekler 101.02.01 Y.P.A.Ç.Dolar Cinsinden Çekler 101.02.01.01 Portföydeki Y.P.A.Çekler (

Detaylı

TÜRK PARASI KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA 32 SAYILI KARARA İLİŞKİN 2008-32/34 SAYILI TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI

TÜRK PARASI KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA 32 SAYILI KARARA İLİŞKİN 2008-32/34 SAYILI TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI 12.08.2009/119 TÜRK PARASI KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA 32 SAYILI KARARA İLİŞKİN 2008-32/34 SAYILI TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI ÖZET : Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin 2008-32/34

Detaylı

Sipariş numarası: sipariş onaylandıktan sonra mail atılırken doldurulacak MESAFELİ SATIŞ SÖZLEŞMESİ

Sipariş numarası: sipariş onaylandıktan sonra mail atılırken doldurulacak MESAFELİ SATIŞ SÖZLEŞMESİ MESAFELİ SATIŞ SÖZLEŞMESİ Sipariş numarası: sipariş onaylandıktan sonra mail atılırken doldurulacak MESAFELİ SATIŞ SÖZLEŞMESİ MADDE 1 TARAFLAR 1. ALICI BİLGİLERİ: BU KISIM SİPARİŞ FORMUNDAN ÇEKİLECEK Adı:

Detaylı

HUKUKSAL ve FİNANSAL AÇIDAN FACTORING

HUKUKSAL ve FİNANSAL AÇIDAN FACTORING M. Vefa TOROSLU Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Bağımsız Denetçi HUKUKSAL ve FİNANSAL AÇIDAN FACTORING Teorik Boyutu Hukuksal Boyutu Vergisel Boyutu Muhasebe Boyutu Genişletilmiş ve Güncellenmiş 4. Baskı

Detaylı

YURTİÇİ KREDİ SİGORTALARI BAŞVURU FORMU

YURTİÇİ KREDİ SİGORTALARI BAŞVURU FORMU Şirket Adı: YURTİÇİ KREDİ SİGORTALARI BAŞVURU FORMU Lütfen tüm bölümleri eksiksiz olarak doldurunuz, gerekirse sayfa ilave ediniz. Lütfen tüm sorulara cevap veriniz. 1)MÜŞTERİ BİLGİLERİ Ticaret Siciline

Detaylı

İHRACAT VE DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMETLER REESKONT KREDİSİ UYGULAMA TALİMATI (BANKALAR)

İHRACAT VE DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMETLER REESKONT KREDİSİ UYGULAMA TALİMATI (BANKALAR) İHRACAT VE DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMETLER REESKONT KREDİSİ UYGULAMA TALİMATI (BANKALAR) BANKACILIK VE FİNANSAL KURULUŞLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KAMBİYO MEVZUATI MÜDÜRLÜĞÜ 4 ŞUBAT 2015 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

TÜRK EXİMBANK KREDİ VE SİGORTA FAALİYETLERİ

TÜRK EXİMBANK KREDİ VE SİGORTA FAALİYETLERİ TÜRK EXİMBANK KREDİ VE SİGORTA FAALİYETLERİ Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. BANKAMIZ FAALIYETLER SIGORTA KREDILER RAKAMLAR Türkiye nin tek resmi ihracat destek kuruluşu Türk Eximbank 1987 yılında Bakanlar

Detaylı

YENİ FİNANSMAN TEKNİKLERİ DERS NOTLARI 8 BANKA KREDİLERİ PROF.DR. YILDIRIM B. ÖNAL

YENİ FİNANSMAN TEKNİKLERİ DERS NOTLARI 8 BANKA KREDİLERİ PROF.DR. YILDIRIM B. ÖNAL YENİ FİNANSMAN TEKNİKLERİ DERS NOTLARI 8 BANKA KREDİLERİ PROF.DR. YILDIRIM B. ÖNAL İskonto ve iştira Kredileri Henüz vadesi gelmemiş olan bir ticari senedin, bankaya verildiği tarihten protesto süresini

Detaylı

DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ MUHASEBESİ

DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ MUHASEBESİ DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ MUHASEBESİ 1. HAFTA DIŞ TİCARET NEDİR? DIŞ TİCARETİN UNSURLARI, KAVRAMLAR VE TANIMLAR DIŞ TİCARET NEDİR? Bağımsız ülkeler arasına gerçekleştirilen mal ve hizmet ticaretinin tümüdür.

Detaylı

TOPRAK MAHSULLERĠ OFĠSĠ TEKĠRDAĞ ġube MÜDÜRLÜĞÜNDEN TA ġ I M A Y A P T I R I L A C A K T I R

TOPRAK MAHSULLERĠ OFĠSĠ TEKĠRDAĞ ġube MÜDÜRLÜĞÜNDEN TA ġ I M A Y A P T I R I L A C A K T I R TOPRAK MAHSULLERĠ OFĠSĠ TEKĠRDAĞ ġube MÜDÜRLÜĞÜNDEN TA ġ I M A Y A P T I R I L A C A K T I R Dumansız Sanayi Bölgesindeki Kiralık Evren Depo Stoklarından 5.000 ton, dökme hububatın karayolundan Tekirdağ

Detaylı

1+1 SOSYAL KONUTLARIN İŞ AKIŞI

1+1 SOSYAL KONUTLARIN İŞ AKIŞI 1+1 SOSYAL KONUTLARIN İŞ AKIŞI Sosyal Konut Projesi başvuruları, 9 Şubat 18 Şubat 2011 tarihleri arasında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından aşağıda yer alan başvuru şartları ile kabul

Detaylı

ANTALYA TİCARET VE SANAYİ ODASI HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

ANTALYA TİCARET VE SANAYİ ODASI HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO 1 ANTALYA TİCARET VE SANAYİ ODASI HİZMET STANDARTLARI TABLOSU HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ A.TR DOLAŞIM BELGESİ SATIŞ VE ONAY İŞLEMLERİ ONAY İÇİN; 1. İhracatçı

Detaylı

DIŞ PROJE KREDİLERİNİN DIŞ BORÇ KAYDINA İLİŞKİN ESAS VE USULLER HAKKINDA YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

DIŞ PROJE KREDİLERİNİN DIŞ BORÇ KAYDINA İLİŞKİN ESAS VE USULLER HAKKINDA YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Resmi Gazete Tarihi: 05.07.2008 Resmi Gazete Sayısı: 26927 DIŞ PROJE KREDİLERİNİN DIŞ BORÇ KAYDINA İLİŞKİN ESAS VE USULLER HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

Sayı : 2018/237 6 Tarih : Ö Z E L B Ü L T E N

Sayı : 2018/237 6 Tarih : Ö Z E L B Ü L T E N Sayı : 2018/237 6 Tarih : 09.11.2018 Ö Z E L B Ü L T E N İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesi ve DAB a Bağlanması Zorunluluğu ile İlgili İhracat Genelgesi 1 İ Ç İ N D E K İ L E R 1. İhracat Bedellerinin

Detaylı

DIŞ TİCARETİN FİNANSMANI VE TEŞVİKİ TİC203U

DIŞ TİCARETİN FİNANSMANI VE TEŞVİKİ TİC203U DIŞ TİCARETİN FİNANSMANI VE TEŞVİKİ TİC203U KISA ÖZET DİKKAT Burada ilk 4 sahife gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 1 1.ÜNİTE İhracatın Finansmanında Merkez Bankası ve

Detaylı

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 10/09/2014 Sayı: 2014/63 Ref : 6/63

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 10/09/2014 Sayı: 2014/63 Ref : 6/63 GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 10/09/2014 Sayı: 2014/63 Ref : 6/63 Konu: İTHALAT BEDELLERİNİN ÖDEME ŞEKİLLERİNE GÖRE KAYNAK KULLANIMINI DESTEKLEME FONU (KKDF ) A. Vadeli İthalat İşlemlerinde KKDF Türkiye ye ihraç

Detaylı

KREDÝLÝ MENKUL KIYMET ÝÞLEMLERÝ ÇERÇEVE SÖZLEÞMESÝ

KREDÝLÝ MENKUL KIYMET ÝÞLEMLERÝ ÇERÇEVE SÖZLEÞMESÝ SANKO KREDÝLÝ MENKUL KIYMET ÝÞLEMLERÝ ÇERÇEVE SÖZLEÞMESÝ TARAFLAR Bir tarafta, SANKO MENKUL DEÐERLER A.Þ. (Bundan sonra ARACI KURUM olarak anýlacaktýr.) ile diðer tarafta.... bundan sonra kýsaca MÜÞTERÝ/LER

Detaylı

180. İbrazda ödeme kullanım yöntemi nasıl uygulanır? Akreditifte istenen belgelerin ibraz edilmesi ve bu belgelerin amir banka veya görevli banka -varsa teyit bankası nezdinde uygun bulunmasından sonra

Detaylı

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK TESBİT VE TASDİK RAPORU (HAM PETROL VE PETROL ÜRÜNLERİ İTHALATI TALEBİNE İLİŞKİN YILLIK RAPOR)

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK TESBİT VE TASDİK RAPORU (HAM PETROL VE PETROL ÜRÜNLERİ İTHALATI TALEBİNE İLİŞKİN YILLIK RAPOR) EK: 1 Rapor Sayısı : -/...,../../2000 Rapor Ekleri :.. Numarada Muhtelif YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK TESBİT VE TASDİK RAPORU (HAM PETROL VE PETROL ÜRÜNLERİ İTHALATI TALEBİNE İLİŞKİN YILLIK RAPOR) TASDİK YAPAN

Detaylı

Öğr.Gör.Cemal ÇEVİKLİ-2015 Dış Ticaret İşlemleri Muhasebesi 4.BÖLÜM

Öğr.Gör.Cemal ÇEVİKLİ-2015 Dış Ticaret İşlemleri Muhasebesi 4.BÖLÜM 4.BÖLÜM Yurt Dışı Alacaklar Alıcılar Hesabı 120. ALICILAR HESABI 120.01 Yurt İçi Alıcılar Hesabı 120.02 Yurt Dışı Alıcılar Hs. 120.02.01 Uzakdoğu Ülkeler Alıcılar 120.02.02 Avrupa Kıtası Alıcılar 120.02.03

Detaylı

Yılında Bakanlar Kurulu kararıyla

Yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. 1987 Resmi İhracat Destek Kurumu Türk Eximbank işletme adıyla Yılında Bakanlar Kurulu kararıyla olarak kurulmuştur. 2 Avrupa Yakası Bursa Şubesi Ege Bölge Müdürlüğü İstanbul

Detaylı

3. Bölüm ÖDEME ŞEKİLLERİ VE MUHASEBE KAYITLARI

3. Bölüm ÖDEME ŞEKİLLERİ VE MUHASEBE KAYITLARI 3. Bölüm ÖDEME ŞEKİLLERİ VE MUHASEBE KAYITLARI 348 ULUSLARARASI TİCARET İŞLEMLERİ ve MUHASEBESİ Ferudun KAYA 349 3. ÖDEME ġekġllerġ VE MUHASEBE KAYITLARI 177 Düşüncelerle karşılaşınca, zayıflar korkar,

Detaylı

ĠÇERĠK GENEL BĠLGĠ. Doküman Yönetimi

ĠÇERĠK GENEL BĠLGĠ. Doküman Yönetimi Doküman Kodu : NAS002 İlk Yayın Tarihi : Şubat 2017 Revizyon Tarihi : Şubat 2017 Revizyon No : 1 ĠÇERĠK GENEL BĠLGĠ Doküman Grid Yapısı Aç DeğiĢtir Yeni Listeden Kaldır EK ĠġLEMLER Vio Adımlarında Doküman

Detaylı

ULUDAĞ ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş. İHTİYAÇ FAZLASI VE İHTİYAÇ DIŞI MALZEME SATIŞI İLANI

ULUDAĞ ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş. İHTİYAÇ FAZLASI VE İHTİYAÇ DIŞI MALZEME SATIŞI İLANI ULUDAĞ ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş. İHTİYAÇ FAZLASI VE İHTİYAÇ DIŞI MALZEME SATIŞI İLANI Satılacak malzemelerle ilgili bilgiler Madde 1- Satılacak malzemelerin sıra numarası, cinsi, niteliği ve miktarları aşağıdaki

Detaylı

hazırlayan Mutlu Yılmaz

hazırlayan Mutlu Yılmaz hazırlayan Mutlu Yılmaz Bu yayın, KOSGEB Tematik Proje Destek Programı Kapsamında, Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği tarafından yürütülen İhracat Danışmanlığı Programı kapsamında hazırlanmıştır. İÇİNDEKİLER

Detaylı