Mustafa Kemal ÖZÇELİK Ziraat Yüksek Mühendisi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Mustafa Kemal ÖZÇELİK Ziraat Yüksek Mühendisi"

Transkript

1 Mustafa Kemal ÖZÇELİK Ziraat Yüksek Mühendisi

2 Depolanmış tarımsal ürün tarla koşullarında gereken işgücü ve masrafları yapılmış, tüketime hazırlanan veya tüketime sunulmaya hazır ürün demektir. Depo zararlılarının oluşturacağı zararlarda bu anlamda daha bir önem taşımaktadır.

3 Depolanmış diğer adı ile ambarlanmış tahıl ve mamul ürün zararlıları, ticaret ve diğer yollarla dünyanın bir çok ülkesinde yayılmış; yayılmakta olan zararlılardır.

4 Bu zararlılar uygun koşullarda ürünlerde önemli derecede ekonomik kayıplara; Ürünlerde % 5-10 arasında ağırlık kaybına; Böceklerin salgıları, oluşturdukları ipliksi ağlar, gömlek ve dışkıları ile ürün kirliliği yaratarak; ürün kalitesinin düşmesine neden olurlar. Ürün tamamen kullanılamaz hale gelebilir.

5 Ürün içinde böcek faaliyetlerinden dolayı küflenmeler, kokuşmalar ve kızışmalar oluşur. Bulaşık ürünlerin tüketilmeleri durumunda, insan sağlığını başta alerjik vakalar olmak üzere olumsuz etkileyebilecek rahatsızlıkların oluşumuna kaynaklık ederler.

6 Ürün içinde ilgili böceklere veya onlara ait ekstremitelere rastlanması tüketicilerde infiallere yol açabilir. Ciddi oranlarda manevi tazminat davalarına konu edilebilirler.

7 Depolanmış Tahıl ve Mamullerinde Önemli Zararlı Etmenler : Sitophilus spp. ( Buğday, Pirinç, Mısır bitleri) Tribolium spp. ( Kırmabitleri ve Un bitleri ) Ephestia sp. ( Değirmen güveleri, Kuru incir güvesi, Tütün güveleri,incir kurtları ) Pyralis sp. ( Un güveleri ) Tenebrio spp. (Un kurdu, Un sarı kurdu ) Acarus sp. ( Un Akarları ) Carpophilus spp. ( Ekşilik böcekleri )

8 Stotroga sp. ( Arpa güvesi ) Trogoderma sp. ( Khapra böceği) Tenebroides sp. ( Ekin Kara böceği ) Latheticus sp. ( Pirinç kırma bitleri ) Cryptolestes spp. ( Küçük kırma bitler ) Gnathocerus sp. ( Boynuzlu böcek ) Oryzaephilus sp. ( Testereli böcek )

9 Buğday bitleri (Sitophilus sp. )

10 Kırma bitler, un bitleri (Tribolium spp.)

11 Khapra Böceği (Trogoderma spp.)

12 Khapra Böceği ( Trogoderma spp.)

13 Testereli Böcekler ( Oryzaphilus spp.)

14 Güveler (Ephestia sp.)

15 Un Akarları ( Acarus sp )

16 Un güveleri (Pyralis spp) Larva, pup ve ergini ) Küçük Kırma bitleri ( Cryptolestes spp.) Ergin ve

17 Ürün ve mamullerinde genellikle bu zararlıların bir kaçı birlikte bulunarak ortaklaşa zararlı olurlar. Depolarda, değirmenlerde, fabrika ve işletmelerde çoğunlukla birlikte bulunan bu etmenlerle ortak olarak mücadele edilmesi gerekmektedir.

18 Bir zararlı örneğin Buğday bitinin (Sitophilus granarius ), dişisi optimal ( C) sıcaklıklarda 3-4 ay gibi bir sürede binli sayılara ulaşmaktadır.

19 Un Kurdları (Tenebrio spp.)

20 Depo ve İşletmelerde Ambar zararlıları ile mücadelede öncelikle kültürel önlemlerin aralıksız uygulanması gerekir. Kültürel önlemlerin yanı sıra özel depolama koşulları dışında süreli koruyuculuğu olan insektisitler ve fümigantlar kullanılarak kimyasal mücadele yapılması gerekmektedir. Kimyasal Mücadele Olarak :

21 1.Pülverizasyon Yöntemi ile İlaçlama Yapılması ( Süreli Koruyuculuğu Olan İlaçlama ) Boş depo, değirmen ve işletmelerde ilaçlı sıvı mahlülün boş hacim veya yüzeylere püskürtülmesi şeklinde ilaçlama yapılmasıdır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ilgili birimlerince ruhsatlandırılmış, uygulama sırasında olumsuzlukları belirlenerek henüz yasaklanmamış: Clorpyrofos Methyl, Primiphos Methyl, Deltamethrine aktif maddeli kimyasal ilaçlar kullanılır.

22 İşletme ve tesislerde, ambar veya depo zararlılarına karşı önerimiz: Her altı ayda bir tesis veya depoda fümigasyon; Ayrıca boş yüzey ve hacimlerde ayda bir süreli koruyuculuğu olan yukarıda aktifleri verilen Deltamethrıne benzeri rezüdiel kimyasallar ile boş yüzey ve hacimlerde pülverizasyon yöntemi ile ilaçlama yapılmalıdır. Kayıpların önlenmesi, ürün güvenliği ve kalitesi açısından önemlidir.

23 Burada daha önce izin verilmiş ve ruhsatlandırılmış ta olsa bu gün için yasaklanmış aktif maddelere ve karışımlarına dikkat etmek gerekir. Keza tolerans sınırı diye tanımladığımız ürünlerdeki kabul edilebilir ilaç kalıntı miktarları ülkelere, ülke insanlarının beslenme alışkanlıklarına, temel beslenme kaynaklarına göre kısmi de olsa değişkenlik göstermektedir.

24 Örneğin tek başına Bitki Koruma ürünü olmamasına karşın, Ülkemizde sinerjist olarak Bitki Koruma ürünü ile karışımına önce izin verilmiş, sonra yasaklanmış ve yine izin verilmiş olan PBO ( Piperonyl Butoxide) içeren kimyasal karışımların ürüne uygulanıyor olmasını kuşku ile karşılamak gerektiğini düşünenlerden olduğumu belirtmek isterim.

25 İlaçlar etiket bilgilerine göre belirli oranlarda su ile karıştırılarak boş yüzeylere pülverize edilerek(spreylenerek, püskürtülerek) kullanılır. İlaçlama sonrası 3-4 saat gibi bir süre kapıların kapalı tutulması etkiyi artırır. İlaç etiket bilgisine göre belirli bir süre beklendikten sonra ilaçlı alanlara ürün depolanır veya buralar kullanıma açılır.

26 İlaç depoda bulunan zararlı ergin, larva veya nimflerini öldürmektedir. Ancak yumurta ve puplarını öldürmemektedir. Yüzeylerde belirli bir süre (15 30 gün) koruyuculuklarını sürdürmektedirler. Deltamethryne EC etkili maddeli ilaçlar boş yüzeylere kullanıldığı gibi daha düşük dozda da olsa doğrudan ürün üzerine pülverize edilebilmektedir. Depolama sırasında su ile karışım halinde ürüne pülverize edilir. Kişisel kanaatim; en az 5-6 ay gibi uzun süre depolanacak ürünler için ürüne uygulama önerilebilir.

27 Zararlıların erginlerini, larva veya nimflerini öldürme etkisinin yanında onların beslenmelerini gelişmelerini ve yayılmalarını önleyici bir rol oynar. Etki süreleri boyunca işletmelerde zararlının artış hızını yavaşlatır. Değirmen gibi işletmelerde boş hacim veya yüzeylerde ayda bir pülverizasyon şeklinde ilaçlama yapılması önerilir. Etiket bilgisi ve dozlarına uyulduğu durumda üründeki kalıntı seviyesi kabul edilebilir seviyenin altındadır.

28 2.Fümigasyon (Koruyuculuğu olmayan İlaçlama) Fümigasyon, zararlıların, tüm biyolojik evreleri ( Ergin, yumurta, nimf, larva ve pupa) ile birlikte öldürmek amaçlı; Belirli bir sıcaklıkta, Tona veya hacme belirli bir dozda, ve belirli bir sürede; gaz halinde etki eden katı, sıvı ve gaz formundaki kimyasal maddenin (Fümigant) kapalı bir ortamda tutulması ve bilahare de bu gazın kapalı ortamdan güvenli bir şekilde tahliye edilmesi işlemidir.

29

30

31

32 Fümigantlar insanlar için de çok zehirlidir. Gazın etkinliği, insanlar ve diğer canlıların zehirlenmemeleri için gaza maruz bırakılacak ortamın sızdırmazlığının sağlanmış olması gerekir. Can güvenliği açısında fümigasyonun her aşamasında koruyucu önlemler alınmış olmalıdır.

33 İnsan ve diğer canlılar için bu kadar tehlikeli bir işlemse Neden Fümigasyon?

34 Sızdırmaz ortamlarda doğrudan ürüne uygulanabilir. Koku ve kalıntı miktarları düşüktür. Tüm dünyada kabul edilebilir seviyenin altındadır. Fümigantın nüfuz yeteneği yüksektir. Ürüne ve makine içlerine kanallara, ilaç pülverize edilemeyen girinti çıkıntılara nüfuz eder, homojen bir dağılım gösterir. Büyük ölçekte ürün miktarları, değirmen, fabrika, depo ve işletmeler sızdırmazlık sağlanarak güvenli bir şekilde ilaçlanabilir.

35 Zararlıların tüm biyolojik dönemlerine etkilidir. Bir çok zararlıya aynı anda etkilidir. Reel olarak daha ekonomiktir. Ulaşılması zor yerlere kolay ulaşır. Gaz tahliyesi ve havalandırma sonrası ürün veya ortamda toksik etkisi kalmaz. Güvenlidir. İhracat ve ithalatlarda bulaşmaları önleyecek en güvenilir yol bu gün için fümigasyondur.

36 Fümigasyonda Kullanılan İlaçlar (Fümigantlar) ; Fümigasyonda kullanılan ilaçlar fümigant ( Fosfin, Bromür, Sülfüril florid ve diğerleri) olarak adlandırılmaktadır. Metil Bromürün Ülkemizde karantina ve ihracat amaçlı ürünlerde kullanımına izin verilmektedir. Ülkemizde tahıl ve mamullerinde kullanılabilen Alumınıum ve Magnesıum tozlarına emdirilmiş, tablet, poşet ve plaka halinde ve tüplerde sıkıştırılmış, silindirize edilmiş fosfin gazları bulunmaktadır. Çok zehirlidir. Karpit veya sarımsak kokusu verir.

37 Yanıcı alev alıcı özelliğe sahiptir. Bu nedenle üretim aşamasında Alumınıum Phosphıde Amonyum Karbamat ilave edilir. Bileşimi paranfinle sıkıştırılır. Reaksiyondan çıkan amonyak gazı sayesinde yanıcılık nötralize olur. ALP + NH 4.OC-NH 2 + 3H 2 O CO 2 +AL(OH) 3 + NH 3 +PH 3

38 Gümüş ve Altın ile yüksek ısı ve nemde reaksiyona girer. Bakır ve Pirinç gibi metallere oksitleyici ve aşındırıcı etkisi vardır. İşletme ve tesislerde Fümigantın bu özelliğinden dolayı elektronik ve bakır içerikli aletlerin sistem dışına çıkarılması ya da bu cihazların fümigasyon sırasında izole edilmesi gerekmektedir. Tablet, poşet veya plakaların ticari preparatları 1/3 oranında Fosfin gazı ( PH 3 ) içerir.

39 Özellikle Alumınıum Phosphıde tablet formulasyonları fiyatının daha uygun oluşu nedeniyle daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca aynı fümigantın poşet formulasyonları da mevcuttur. Firmamızca ruhsatlandırılmış ALPHOS gibi ticari adlı fümigantlar kullanılmaktadır.

40

41

42 Nerelerde Fümigasyon Yapılır? Normal hava basıncı altında atmosferik koşullarda; yaşam mahalleri ve yerleşim alanları dışında sızdırmazlık sağlanan her yerde yapılabilir.

43 Gaz geçirmez çadır veya sera naylonları altında; Çadırların kalınlığı : 0,2 0,3 mm; sera naylonlarının kalınlığı : 0,10 0, 15 mm ve ağırlığı 100 gr/m 2 olmalıdır. Bu örtülerle ürün istif ve yığınlarının yerleri değiştirilmeden bulundukları yerde fümige edilmeleri sağlanır.

44 Özel gaz odalarında;( İşletme veya tesislerde sabit veya seyyar olabilirler.) Özellikle ürün giriş çıkışı çok olan fabrika, benzeri depolarda ihtiyaca uygun büyüklüklerde sızdırmazlığı sağlayan duvar, havalandırma (Gaz tahliyesi), ısıtma önlemleri alınabilen yükleme ve boşaltmaya ve tekniğine uygun yapılmış depolar önerilir.

45 Gemi ambarları, konteyner, vagonlar, tır, tren ve uçaklarda; Depolama alanlarında, silolarda; Bina, fabrika, değirmen ve diğer işletmelerin tamamında, bina olarak fümigasyon yapılabilir.

46 Fümigasyonun Genel Esasları : Fümigasyon en az bir operatörün sorumluluğunda ve gözetiminde yapılmalıdır.

47 Fümigasyonda kullanılacak fümigant dahil malzemeler eksiksiz ve bazıları yedekleri ile birlikte hazır olmalıdır. Naylon, gerektiğinde yığınları örtü altına almak, sergi olarak tabletlerin üzerine dökülmesinde, kapı ve pencerelerin sızdırmazlığının sağlanmasında kullanılır. Gaz maskesi ve yedek filtreleri ( Filtreler fosfin gazı için B kodlu, Gri renkli olanları veya kombine olarak ABEK kodlu kombine olanları, Mümkünse Oksijen tüplü solunum maskeleri

48 Eldiven, cep veya el fenerleri ile yedek pilleri Uyarı levhaları Farklı özelliklerde yapıştırma bantları Metre veya Uzaklık ölçerleri Fümigant açma aparatları, tornavida, pense, İngiliz ayarlı anahtarlar, ara elektrik uzatma kabloları Kraft kağıtları Vantilatör, gerektiğinde seyyar aspiratör Tabletler için dökme kapları

49 Fümigasyon alanında, sızdırmazlık, ürün dağılımı ve miktarı, uygulamanın güvenlik içinde yapılabilmesi, hedef zararlıların tür ve yoğunlukları, makine techizat ve birimlerde elek, elevatör, boru ve kanallar, kapaklar, ürün hacmi ve genel hacim incelenmeli, Fümigasyonun etkinliği ve güvenliği açısından kritikler belirlenmelidir. Kapalı kalma süresince olası sıcaklıklar dikkate alınmalı.

50 Uygulama ile birlikte en etkili, en ekonomik dozla ( haşare yoğunluğu, türü, sızdırmazlık ve ürün dikkate alınarak ) fümigant miktarı belirlenmeli, Fümigantların birimlere göre dağıtım planı çıkarılmalıdır. Boş hacim dozu ile ürün dozları farklıdır. Burada Operatör dozu belirlerken aynı zamanda tesis içinde ürünün örtü altına alınıp alınmayacağına da karar vermelidir. Ürüne ürün; hacme hacim dozu uygulanır. Aksi durumda tüm hacme ürün dozu uygulanır. Genellikle ürüne uygulanacak doz hacme uygulanacak dozdan daha yüksektir.

51 İlaçlama sonrası gaz tahliyesi, Çalışma sırasında bırakılacak en uygun giriş çıkış kapısı, Birimlere göre fümigant miktarı ile birlikte olası dağıtım süreleri, Çalışacak personel ve İşletme yetkilisi ile kurulacak iletişim yolları, Hazırlıklar ve koruyucu önlemler belirlenerek planlama yapılır.

52

53

54

55

56

57 Fümigant Dozunu ve Fümigasyon Süresini Etkileyen Unsurlar : Zararlı türleri ve yoğunlukları; böcek yoğunluklarının çok yüksek olduğu ve bazı türlerin ( Kapra, Testereli böcek ve un akarları gibi) fümigasyon ortamında bulunmaları durumlarında Fosfinin uygulama dozu etikette belirtilen aralık içinde artırılmalıdır. Bilinçsiz kullanımlarda düşük ve yüksek doz uygulamalarında direnç oluşumlarına ve fosfinin etkinliğine ilişkin sorunlar sıkıntılar oluşabilmektedir.

58 Isı; fümigasyon süresini etkiler. Fümigasyon süreleri : C sıcaklıklarda : 5 gün; C sıcaklıklarda : 4 gün 20 0 C üzerinde : 3 gün ( 72 Saat ) dür. Zaman darlığının olması durumlarında fümigasyonda kapalı kalma süresi azaltılabilir. Bu durumda kısaltılan süre oranı kadar doz artırılabilir.

59 Sızdırmazlık işlemlerine karşın giderilemeyen açıklıkların olabileceği durumlarda olası gaz kaçağı oranında uygulanacak fümigant dozu artırılır. Olası gaz kaçağının tablet veya poşetten gaz çıkış oranına eşit veya yakın olması durumunda fümigasyon başarısız olur. Düşük dozlarda uzun süreli fümigasyonlar tercih edilmelidir.

60 Alumınıum Phosphıde ( ALPHOS ) İle Fümigasyon Uygulaması : Operatör ve personel hazır olur. Herkesin kişisel koruyucu malzemeleri gözden geçirilir. Filtre yedekleri hazır tutulur. Görev dağılımı yapılır. Yapılacaklar ve arızi durumlarda neler yapılacağı kısaca hatırlatılır. Makine, değirmen gibi sistemin bir süre boşta çalıştırıldıktan sonra durdurulduğu teyit edilir. Aksi durumda işlem tekrarlanır.

61 Temizlik yapılmamışsa temizlik yapılır. Önceden temizliğin yapılmış olması istenir. Atık ürünlerin ayrı bölümde toplanıp bilahare atılmak üzere fümige edilmesi veya bu ürünlerin uygun bir yerde yakılması veya toprağa gömülmesi sağlanır. Sızdırmazlık kontrol edilir. Kaçakların olabileceği çalışma kapısı hariç her yer kapatılır.

62 İçeride sistem üzerinde açılabilir silo, değirmen, dolap, ambar, çalışanlara ait olabilecek dolap kapakları gibi her kapak, klape sirkülasyonu sağlayacak şekilde açılır. Dışarıda fümigant ambalaj kapakları rüzgar arkaya alınarak yarım açılır, tekrar gevşek bir şekilde kapatılır. Operatörün belirlediği çizelgeye göre kutular birimlere ve dökme alanlarına dağıtılır.

63 Tablet dökme kapları veya sergiler yerlerine konulur. Silo ve benzeri yerler için salınacak poşet veya torbalar içinde tabletler için gerekli düzenekler hazır tutulur. Fümigasyon ortamının çok kuru ( nispi nemin % 40 ın altında) olması durumunda nemin artırılması sağlanır. Alumınıum ve Mağnesıum tozlarına sıkıştırılmış gazın ortaya çıkması için neme ihtiyaç duyulur. ALP + 3H 2 O AL(OH) 3 + PH 3 Mg 3 P 2 +6H 2 O 3Mg(OH) 2 + 2PH 3 İşlemler tamamlandığında operatör etrafında veya belirlenmiş olan yerde toplanılır.

64 Operatör başlama ve olası bitiş saatini bildirir. Bölüm ve katlarda çıkış kapısına en uzak noktalardan itibaren döküme başlama işaretini beklemek üzere personel yerlerini alır. Başlama saatinde operatörün başlama sesi veya işareti ile döküme başlanır.

65 Dağıtım sırasında tabletler üst üste gelmemeli, kaplar tamamen doldurulmamalıdır. Personel veya operatör dağıtımı tamamlanan kat veya bölümden diğerine geçmeden kimse var mı? diye seslenir diğerine geçer.

66 Dağıtım tamamlandığında çıkış kapısında toplanılır. Tesis içine yüksek sesle kimse var mı? diye seslenilir. Kimsenin olmadığından emin olunduktan sonra kapı kapatılır. Bu kapının da diğerleri gibi sızdırmazlığı sağlanır. Kapılar ve görülebilen diğer yerlere UYARI levhaları yapıştırılır. Gerektiğinde çepeçevre güvenlik şeridi çekilir.

67 1-2 saat sonrası tesis kapı, pencere, bacalar vs. yerler gaz kaçağının olup olmadığının tespiti için kontrol edilir. Olası kaçakları engellemek için dışarıdan kapatma işlemleri yapılır. Kaçaklara karşı önlem alınır. Fümigasyon süresince sorumlu güvenlik elemanı bilgilendirilir. Fümigasyon tutanağı düzenlenir.

68 Fümigasyonun Sonlandırılması Öncelikle en alt katta ve en üst katta ve karşılıklı kapılar ve diğerleri dışarıdan açılır. Koku gittiğinde veya gaz ölçümü yapılarak (1-2 saat sonra) maskeli olarak içeriye girilir. Hızlı bir şekilde dışa açılan kapı ve pencereler açılır. Yine hızlı bir şekilde dışarıya çıkılır. Bu işlem içeride en az kalınacak şekilde ve yeter sayıda personelle yapılır.

69 Doğal olarak gazın tahliye olmadığı bölümlerden aspirasyonla gaz tahliyesi yapılır. Yeterince havalandırma yapıldıktan sonra, maskeler takılı halde fümigantların dökülmüş olduğu kaplar toplamaya başlanır.

70 Uygun bir alanda açılmış olan toprak çukura tedrici olarak kaplar içinde bulunan Alumınıum tozları dökülür. Üzerlerine kademeli olarak bol deterjanlı su dökülür veya Dökülmeye başlandığı andan itibaren yakılır. Yakma işlemi yapılacaksa önceden ilgili resmi birimlere bilgi verilerek izin alınmış olmalıdır. Tozlar içinde %0,2 2 oranında dekompoze olmayan fosfin gazı kalır.. Güvenlik şeridi içine alınmak kaydıyle tesis çevresinde varsa işlek kemirgen galerilerine tozlar dökülerek kapatma yapılabilir. Bu sayede dış çevrede kemirgen mücadelesi yapılmış olur.

71 Yanma sürdüğü sürece ve sonra çukurun üzeri hemen kapatılmamalı, etrafı en az 24 saat güvenlik şeridine alınmalı, kontrolsüz yaklaşmalar önlenmelidir. Fümigant atıklarının toplanarak ortamdan uzaklaştırılmasından sonra, tesis veya işletme genel olarak gezilerek kontrol edilir. Uygunsuzluk belirlenmemişse işletme ilgilisine teslim edilerek fümigasyon tamamlanmış olur.

72 Fümigasyon Sırasında olası Zehirlenme Belirtileri Baş ağrısı, baş dönmesi Solunum yetmezliği Bulantı ve kusma Çift yada bulanık görme Karın ağrısı ve ishal Kulak çınlaması Ağız ve Boğaz kuruması Titreme ve üşüme

73 Yorgunluk hissetme Yürümede güçlük çekme ve baygınlık Zihin karışıklığı ve konuşma güçlüğü, Dalgınlık İştah azalması Dilde yanma hissi ve metal tadı gibi belirtiler zehirlenme belirtileridir.

74 Zehirlenme Belirtisi Görüldüğünde İlk Yardım Kişi açık havaya çıkarılır. Bulaşık elbiseleri çıkarılarak değiştirilir. Bol su ile el yüz yıkanır. Sırt üstü yatırılır. Üzerine battaniye örtülerek sıcak tutulur.

75 Öksürmesi ve kusturulması sağlanır. Solunum durmuşsa yapay solunum yaptırılır. En yakın Sağlık Kuruluşuna götürülür. Hekime ilaçla ilgili bilgi verilir. Zehir Danışma Merkezi ( 114) ile iletişim kurulur.

76 ÖNERİMİZ Tüm tahıl ve mamullerinin bulunduğu Depo ve Tesislerde : Boş yüzeyler ve Hacimlerin ayda bir Ülkemizde ruhsatlı rezüdiel, Depo İmpotek benzeri Bitki Koruma ürünleri ile ilaçlanması; Her altı ayda bir mümkün olamıyorsa da yılda bir kez depo ve tesislerinde fümigasyon yapılması önerimizdir. Sağlıklı, Güvenli bol ürünler, kazançlar diliyoruz.

77 MARMARA GRUP ÇEVRE SAĞLIĞI HİZMETLERİ VE ÜRÜNLERİ SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. Adres: Küçükyalı İş Merkezi Girne Mah. Irmak Sokak H Blok No:6 Maltepe/İstanbul Tel : (0216) Mobil : Fax : (0216) info@marmaracevre.com Web :

78 Firmamız, 30 yıllık bir birikime sahip olup Kuruluş olarak 10 yıllıktır. Sunmuş olduğu hizmet ve ürünlerle ilgili izin belgelerine sahiptir. İlgili Resmi kurumlar tarafından denetlenmektedir. Çözüm odaklı, kalite ve standardlara uygun faaliyet göstermektedir.

79 FİRMAMIZCA SUNULMAKTA OLAN HİZMETLER VE SERVİSLERİMİZ Pest Kontrol Hizmetlerimiz: Yürüyen ve uçan haşere kontrolü Rodent kontrolü Vektör kontrolü

80 Fumigasyon hizmetlerimiz: Depo fumigasyonu Değirmen-Un Fabrikaları fumigasyonu Gıda Fabrika ve İşletmeleri fumigasyonu Konteyner, Gemi, Tır, Tren, Uçak fumigasyonları ve Spot fumigasyonlar

81 Yeşil Alan Hizmetlerimiz Bitki İlaçlamaları Ağaç Restorasyonu(Rehabilitasyonu) Budama-Bakım, Gübreleme Hizmetleri, Bahçe Düzenleme-Peyzaj Hizmetleri

82 Tedarik Hizmetlerimiz Fumigantlar; Alphos tablet(aluminium phosphide) Alphos poşet Çevre Sağlığı İlaçları; Bitki Koruma İlaçları.

83 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ

EKİN KAMBUR BİTİ (Rhyzopetrha dominica )

EKİN KAMBUR BİTİ (Rhyzopetrha dominica ) Ekin kambur biti ergin ve larvası EKİN KAMBUR BİTİ (Rhyzopetrha dominica ) Ergin, esmer kırmızı renkli 2.5-3 mm boyda ve silindirik şekillidir. Baş, göğsün altına eğik durduğu için kamburumsu bir görünüşe

Detaylı

UN FABRİKASI FUMİGASYONU

UN FABRİKASI FUMİGASYONU UN FABRİKASI FUMİGASYONU FUMİGASYON UN TANIMI Fumigasyon.Böcekleri(yumurta,larva,nyriph,pup ve ergin dönemlerinde) ve diğer Zaralı etmenleri ( Nenortod,mantar,bakteri gibi) öldürmek amacı ile kapalı bir

Detaylı

FİBRO GEL YayınTarihi: 01.08.2009

FİBRO GEL YayınTarihi: 01.08.2009 1. ÜRÜN ve ŞİRKET TANITIMI Ürün Adı : Kullanım Amacı : İnsektisit Kimyasal Grubu : phenylpyrazole Üretici ve Ruhsat Sahibi: Koru -San Çevre Koruma Kimyasalları San.ve Tic.Ltd.Şti Adres: : 104.Cadde No:138

Detaylı

FÜMİGASYON VE TOPRAK STERİLİZASYONU

FÜMİGASYON VE TOPRAK STERİLİZASYONU FÜMİGASYON VE TOPRAK STERİLİZASYONU Fümigasyon Tekniği Gaz halindeki ilaçlara genel olarak Fümigant, gaz ilaçlarla yapılan ilaçlama işlemine ise Fümigasyon denilmektedir. Fümigasyon, depolanmış haldeki

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU VİOLEX V-103 ENDÜSTRİYEL BULAŞIK MAKİNESİ DURULAMA MADDESİ

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU VİOLEX V-103 ENDÜSTRİYEL BULAŞIK MAKİNESİ DURULAMA MADDESİ Sayfa No : 1/5 Bölüm 1. Madde / Müstahzar ve Şirket / İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde / Müstahzar Tanıtılması Ürün Adı : Kimyasal Aile : Karışım CAS No : Yok EINECS No : Yok 1.2. Madde / Müstahzarın Kullanımı

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU VİOLEX V-202 ULTRA ÇAMAŞIR SUYU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU VİOLEX V-202 ULTRA ÇAMAŞIR SUYU Sayfa No : 1/5 Bölüm 1. Madde / Müstahzar ve Şirket / İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde / Müstahzar Tanıtılması Ürün Adı : Kimyasal Aile : Karışım CAS No : Yok EINECS No : Yok 1.2. Madde / Müstahzarın Kullanımı

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU (13.12.2014-29204 Resmi Gazete Uyarınca Hazırlanmıştır)

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU (13.12.2014-29204 Resmi Gazete Uyarınca Hazırlanmıştır) BÖLÜM 1 ÜRÜN BİLGİSİ 1.1 Ürün: Regular (R-normal), Yeşil (WR-suya dayanıklı), Kırmızı (FR-yangına dayanıklı), FH2 (WR-FR Yangına ve suya dayanıklı) Alçı Plaka 1.2 Kullanım amacı: İnşaatlarda bölme iç duvarlar

Detaylı

GENEL RODENT KONTROLÜ VE TARLA FARELERİ İLE MÜCADELE

GENEL RODENT KONTROLÜ VE TARLA FARELERİ İLE MÜCADELE GENEL RODENT KONTROLÜ VE TARLA FARELERİ İLE MÜCADELE A. GENEL RODENT KONTROLÜ Kemirgenler olarak tabir edilen rodentler, üreme ve canlı kalma gücü çok yüksek, depo, ambar, tarla vb gibi uygun yerlerde

Detaylı

Üretici / Dağıtıcıya ait bilgiler: Dr. Schumacher GmbH Posta kutusu 11 62, D-34201 Melsungen Telefon ++49 5664/9496-0, Fax ++49 5664/9496-8444

Üretici / Dağıtıcıya ait bilgiler: Dr. Schumacher GmbH Posta kutusu 11 62, D-34201 Melsungen Telefon ++49 5664/9496-0, Fax ++49 5664/9496-8444 Sayfa 1/5 1. Madde/Müstahzar ve Firma Tanıtımı Ürünün adı: Üretici / Dağıtıcıya ait bilgiler: Dr. Schumacher GmbH Posta kutusu 11 62, D-34201 Melsungen Telefon ++49 5664/9496-0, Fax ++49 5664/9496-8444

Detaylı

Hazırlayanlar: İshak ATICI, Ali GÖZÜBÜYÜK

Hazırlayanlar: İshak ATICI, Ali GÖZÜBÜYÜK PESTİSİTLERİN SUCUL BİTKİLERİN GELİŞİMİNE ETKİLERİ Grup: Aziziye Danışman: Yrd. Doç. Dr. Fatih DUMAN Hazırlayanlar: İshak ATICI, Ali GÖZÜBÜYÜK İnsanlar kolay veya parasız sahip oldukları nimetlerin değerini

Detaylı

Ürün Güvenlik Bilgi Formu Forest G 302

Ürün Güvenlik Bilgi Formu Forest G 302 Sayfa No : 1/5 Bölüm 1. Madde / Müstahzar ve Şirket / İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde / Müstahzar Tanıtılması Ürün Adı : Kimyasal Aile CAS No : Karışım : Yok EINECS No : Yok 1.2. Madde / Müstahzarın Kullanımı

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre Düzenleme tarihi 01/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR GRİPİX Ürün Tanımı Alkol Bazlı El Temizleme Jeli Ürün Kodu KH-008 Ürünün Uygulama Alanı Kişisel Hijyen Üretici/Tedarikçi Bayer Kimya

Detaylı

Güvenlik Bilgi Formu (91/155 EEC)

Güvenlik Bilgi Formu (91/155 EEC) Sayfa 1/6 1. Madde/Müstahzar ve Firma Tanıtımı Ürünün adı: Üretici / Dağıtıcıya ait bilgiler: DESOMED EURO Kimya San. Ve Ticaret A.Ş. Yazıbaşı Beldesi Balkan Cad. No:33 Torbalı / ĐZMĐR Tel: 0.232.853 97

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

KSİLEN GÜVENLİK BİLGİ FORMU : TEKKİM KİMYA SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ 1.MAMÜL VE FİRMA TANITIMI. Formülü : C 8 H 10 Firma

KSİLEN GÜVENLİK BİLGİ FORMU : TEKKİM KİMYA SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ 1.MAMÜL VE FİRMA TANITIMI. Formülü : C 8 H 10 Firma EC NO : 215-535-7 GBF No :042 Sayfa No : 1/5 1.MAMÜL VE FİRMA TANITIMI Ürün Adı : Ksilen Formülü : C 8 H 10 Firma : TEKKİM KİMYA Organize Sanayi Bölgesi. Mavi Cad. 8 Sokak. No: 1 BURSA Telefon : 0 (224)

Detaylı

T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü GIDA GÜVENLİĞİ Gıdalarda oluşabilecek fiziksel, kimyasal ve biyolojik her türlü zararın ortadan kaldırılması için alınan tedbirlerin

Detaylı

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU Levha No Levha Temsili Resim Levha Boyutları (cm) Yükseklik x En UL-001 Makine, Alet ve Malzemelerinizi Özenli Kullanınız UL-002 Dikkat Tüpleri Bağlı Tut

Detaylı

Yıkanabilir tüm yüzeylerin ve nesnelerin günlük temizliğinde kullanılır.

Yıkanabilir tüm yüzeylerin ve nesnelerin günlük temizliğinde kullanılır. BÖLÜM 1: MADDE/MÜSTAHZAR VE ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANITIMI 1.1. Madde/Müstahzarın Tanıtılması Ürün Adı Ürün Özelliği Öncesinde dezenfekte edilen tüm yüzeylerin ve zeminlerin, hastaneler ve bakımevleri gibi

Detaylı

MSDS (Malzeme Güvenlik Bilgi Formu)

MSDS (Malzeme Güvenlik Bilgi Formu) 1. KİMYASAL ÜRÜN & ŞİRKET TANIMI Ürün Adı: SPT-1657 Ürün tanımı: Tek komponentli Poliüretan yapıştırıcı Fabrika:. SAMHO CHEMICAL CO. LTD. Adres: 241-2, Chongwon-ri, Mado-myun, Hwasung-City Kyunggi-do,

Detaylı

GREEN SNOW RAİDERS DOĞAL VE SUNİ ÇİM SAHALAR İÇİN KAR VE BUZ ÇÖZÜCÜ SOLÜSYON

GREEN SNOW RAİDERS DOĞAL VE SUNİ ÇİM SAHALAR İÇİN KAR VE BUZ ÇÖZÜCÜ SOLÜSYON GREEN SNOW RAİDERS DOĞAL VE SUNİ ÇİM SAHALAR İÇİN KAR VE BUZ ÇÖZÜCÜ SOLÜSYON DOĞAL VE SUNİ ÇİM SAHALAR ÜZERİNDE BUZ OLUŞUMUNU VE KARIN ZEMİN YÜZEYİNE YAPIŞMASINI ENGELLEYEN KİMYASAL BİR SIVIDIR. Perpa

Detaylı

: NESTA MATİK GÜVENLİK BİLGİ FORMU

: NESTA MATİK GÜVENLİK BİLGİ FORMU 1- Madde/Müstahzar ve Şirket / İş Sahibinin Tanıtımı Ürün Adı : Ürün Kodu : AK10008 Kullanım Alanı : Endüstriyel temizlik malzemesi, bulaşık makinesi deterjanı Üretici Firma : ACAR KİMYA - HALİT ACAR Adres

Detaylı

SERALARIN TASARIMI (Seralarda Isıtma Sistemleri) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

SERALARIN TASARIMI (Seralarda Isıtma Sistemleri) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü SERALARIN TASARIMI (Seralarda Isıtma Sistemleri) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Seralarda Isıtma Sistemlerinin Planlanması Bitki büyümesi ve gelişmesi

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU Sayfa 1/7 ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU Düzenlenme tarihi: 26.09.2007 1 Ürün ve firma tanıtımı Ürün adı: DONA KLOR 90 Ürünün uygulama alanı: Havuz Kimyasalı Üretici/Tedarikçi:UKM Uğur Kimya Makina Bilgi merkezi:

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU DEMİR SÜLFAT LİKİT 1) MADDE VE ŞİRKET TANIMI Ürünün Tanımı: Demir (II) Sülfat likit Ürün İsmi: TUROKS D2S Üretici/ Tedarikçi Firma: Turoksi Kimyevi Maddeleri San. Tic. Ltd.

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa No: 1 / 5 1. KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Ürün Adı : ARO Serisi Koruyucu Gaz 2 Kimyasal Formülü : - Kullanım Alanı gaz altı kaynağında; : Paslanmaz çelikler, düşük alaşımlı çelikler, karbonlu çeliklerin

Detaylı

ÜRÜN ADI % AĞIRLIK CAS NO EINECS NO META-KSİLEN 20.0 108-38-3 203-576-3 MICROCRYSTALLINE 20.0 14808-60-7 238-878-4 SILICA

ÜRÜN ADI % AĞIRLIK CAS NO EINECS NO META-KSİLEN 20.0 108-38-3 203-576-3 MICROCRYSTALLINE 20.0 14808-60-7 238-878-4 SILICA Yayınlama Tarihi 21.06.2014 Form No 07FRC027 Revizyon No 0 Revizyon Tarihi - 1- Madde Mustahzar ve Şirket /İş Sahibinin Tanımı Ürün Adı Firma Adı AKİŞ BOYA SAN VE TİC AŞ Ali Osman Sönmez cad.no.4 Bursa-TURKEY

Detaylı

: Telefon : +90 212 875 77 50 (3 hat) Fax : +90 212 875 08 22 web : www.anadolukimya.com e-mail : info@anadolukimya.com

: Telefon : +90 212 875 77 50 (3 hat) Fax : +90 212 875 08 22 web : www.anadolukimya.com e-mail : info@anadolukimya.com 1. ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Sayfa : 1/5 Ticari İsmi Kullanım Alanı : : Endüstriyel Tekstil Baskı Uygulamaları Firma Adı : Anadolu Kimya San.Tic.Ltd.Şti. Firma Adresi : Akçaburgaz Mah. 109. Sokak No: 8-12 Esenyurt

Detaylı

ARMAFLEX LEVHA AL / KY / AL-KY

ARMAFLEX LEVHA AL / KY / AL-KY ARMAFLEX LEVHA AL / KY / AL-KY Isı Yalıtımı Yoğuşma Kontrolü İklimlendirme, ısıtma ve soğutma sistemlerinde kullanılmak üzere üretilen, elastomerik kauçuk esaslı, kapalı gözenekli düzgün hücre yapısına

Detaylı

Evimizdeki Tehlikeli Atıklar

Evimizdeki Tehlikeli Atıklar On5yirmi5.com Evimizdeki Tehlikeli Atıklar Çevreyi ve sağlığımızı korumak istiyorsak en önce evimizden başlamalıyız. Öyle ki, Çevre ve Orman Bakanlığı, evimizde ortalama 1,5 kg ila 5 kg arasında tehlikeli

Detaylı

Çevre İçin Tehlikeler

Çevre İçin Tehlikeler Çevre ve Çöp Çevre Bir kuruluşun faaliyetlerini içinde yürüttüğü hava, su, toprak, doğal kaynaklar, belirli bir ortamdaki bitki ve hayvan topluluğu, insan ve bunlar arasındaki faaliyetleri içine alan ortamdır.

Detaylı

A-Shahrood Çimento Şirketi:

A-Shahrood Çimento Şirketi: A-Shahrood Çimento Şirketi: Shahrood Çimento Fabrikası, 6500 Ton/Gün klinker portland ve 7500 Ton/Gün çeşitli tiplerde kül çimento kapasiteli iki üretim hattı ile önemli sanayiinden biri olarak İran'da

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa No: 1 / 5 1. KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Ürün Adı Kimyasal Formülü Kullanım Alanı Firma Tanımı : Oksijen+Balans Azot Gaz Karışımı : O 2 + N 2 : Genel Endüstriyel. 2 2. BİLEŞİMİ / BİLEŞİM HAKKINDA

Detaylı

Saray Mah. Saraykent Sanayi Bölgesi 32.sokak no:51 Kazan/ANKARA Telefon 0312 815 30 40 (pbx) Fax: 0312 815 30 48

Saray Mah. Saraykent Sanayi Bölgesi 32.sokak no:51 Kazan/ANKARA Telefon 0312 815 30 40 (pbx) Fax: 0312 815 30 48 MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU Bölüm 1 Ürün/ Firma tanımı Ürün ismi EPOKSİ ASTAR Maddenin Kullanımı METAL BOYA SANAYİ Firma ismi Adres Saray Mah. Saraykent Sanayi Bölgesi 32.sokak no:51 Kazan/ANKARA Telefon

Detaylı

ÜSKÜDAR İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İSG EĞİTİM SEMİNERİ Sinan Akduman İSG UZMANI

ÜSKÜDAR İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İSG EĞİTİM SEMİNERİ Sinan Akduman İSG UZMANI ÜSKÜDAR İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İSG EĞİTİM SEMİNERİ İSG UZMANI 1 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İş Sağlığı ve Güvenliği Semineri Programı Programın İçeriği Tanışma ve Program Hakkında Bilgilendirme Okullarımızdaki

Detaylı

3 )Peroksitlerle deney yapılırken aşağıdakilerden hangisi yapılmamalıdır?

3 )Peroksitlerle deney yapılırken aşağıdakilerden hangisi yapılmamalıdır? 1)Aşağıdakilerden hangisi kuvvetli patlayıcılar sınıfına girer? Dumansız barut Kibrit Roket yakıtı Havai fişek Dinamit** 2) Yanıcı sıvıları parlayıcı sıvılardan ayıran en önemli fark aşağıdakilerden hangisidir?

Detaylı

1. ÜRÜN VE FİRMA TANITIMI KİMYASAL ADI SODYUM HİPOKLORİT KAPALI FORMULÜ NaOCl TİCARİ ADI HYPO

1. ÜRÜN VE FİRMA TANITIMI KİMYASAL ADI SODYUM HİPOKLORİT KAPALI FORMULÜ NaOCl TİCARİ ADI HYPO 1. VE FİRMA TANITIMI KİMYASAL ADI SODYUM HİPOKLORİT KAPALI FORMULÜ NaOCl TİCARİ ADI HYPO KULLANIM ALANI Textil ağartılması, ev ve çamaşırhanelerde beyazlatıcı olarak, su klorlanması ve genel dezenfektasyon

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre Düzenleme tarihi 1/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR DAİLY MAT Ürün Tanımı Otomatlar için Günlük Temizlik ve Bakım Maddesi Ürün Kodu ZH-008 Ürünün Uygulama Alanı Zemin Hijyeni Üretici/Tedarikçi

Detaylı

KİMYASAL MADDE DEPOLAMA TALİMATI

KİMYASAL MADDE DEPOLAMA TALİMATI REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Tesis Yönetimi ve Güvenliği Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/6 1. AMAÇ

Detaylı

F. Takım: Coleoptera

F. Takım: Coleoptera F. Takım: Coleoptera 1. Familya: Dermestidae a)anthrenus museorum L. (Çekmece böceği) b)trogoderma granarium Everst. (Khapra böceği) a)anthrenus museorum L. (Çekmece böceği) Erginleri 3 mm. kadar olan

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU 1. MADDE VEYA MÜSTAHZAR VE ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANITICI BİLGİLERİ Ürün Adı : MEGABOARD EXPANDE POLISTIREN (EPS) Tanım : Genleştirilmiş polistiren (EPS) kullanılarak imal edilen

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa 1 nin 5 BÖLÜM 1: Madde/Müstahzar Ve Şirket/İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde/Müstahzarın tanıtılması CAS No.: EC No.: 7440-44-0 231-153-3 1.2. Madde/Müstahzarın kullanımı Maddenin/Karışımın kullanımı

Detaylı

MADDE/MÜSTAHZAR ADI: HEKTAŞ BAKIR HAZIRLAMA TARİHİ : 05.01.2004 YENİ DÜZENLEME TARİHİ : 24.06.2011 REVİZYON NO : 02 FORM NO : FUNG 010 Sayfa 1 / 5

MADDE/MÜSTAHZAR ADI: HEKTAŞ BAKIR HAZIRLAMA TARİHİ : 05.01.2004 YENİ DÜZENLEME TARİHİ : 24.06.2011 REVİZYON NO : 02 FORM NO : FUNG 010 Sayfa 1 / 5 Sayfa 1 / 5 1. MADDE / MÜSTAHZAR VE ŞİRKET / İŞ SAHİBİNİN TANITIMI 1.1. Madde / Müstahzarın Tanıtılması: PESTİSİT 1.2. Madde / Müstahzarat Kullanımı: FUNGUSİT (MANTAR İLACI ) 1.3. Firmanın Tanıtımı: HEKTAŞ

Detaylı

PEFLEX LEVHA. Uygulama

PEFLEX LEVHA. Uygulama PEFLEX LEVHA Isı Yalıtımı Yoğuşma Kontrolü İzocam Peflex, iklimlendirme, soğutma, güneş enerjisi sistemlerinde ısı yalıtımı ve yoğuşma kontrolü sağlamak üzere üretilen kapalı gözenekli hücre yapısına sahip

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155 EC

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155 EC MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155 EC Basım Tarihi: 10.02.2010 Page: 1/6 1- Firma ve Ürün tanımı Ürün Bilgileri Ürün İsmi: ALÜMİNYUM SÜLFAT Üretici/Kaynak Firma bilgileri : Ardıçlı evler, Yeryüzü Mah,

Detaylı

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER BASINÇLI KAPLAR Kazanlar Kompresörler Buhar ve sıcak su kapları Basınçlı asit tankları Gaz tankları Sıvılaştırılmış Petrol Gazı tankları ve tüpleri Asetilen tankları ve tüpleri İçinde zehirli ve zararlı

Detaylı

BENNA ÇAMAŞIR SUYU GÜVENLİK BİLGİ FORMU (SDS) Bölüm 1. Madde / Müstahzar ve Şirket / İŞ Sahibinin Tanıtımı. 1.1. Madde / Müstahzar Tanıtılması

BENNA ÇAMAŞIR SUYU GÜVENLİK BİLGİ FORMU (SDS) Bölüm 1. Madde / Müstahzar ve Şirket / İŞ Sahibinin Tanıtımı. 1.1. Madde / Müstahzar Tanıtılması Bölüm 1. Madde / Müstahzar ve Şirket / İŞ Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde / Müstahzar Tanıtılması Ürün Adı :ÇAMAŞIR SUYU Kimyasal Adı :KARIŞIM CAS No :YOK EINECS No :YOK 1.2. Madde / Müstahzarın Kullanımı

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU ETİL ASETAT CAS NO: 141-78-6 EC NO :205-500-4

GÜVENLİK BİLGİ FORMU ETİL ASETAT CAS NO: 141-78-6 EC NO :205-500-4 TEKKİM KİMYA Sayfa No : 1/5 1. MAMÜL VE FİRMA TANITIMI Ürün Adı :Etil asetat Formülü :C 4H 8O 2 Firma : TEKKİM KİMYA. Organize Sanayi Bölgesi. Mavi Cad.8.Sokak. No: 1 BURSA Telefon : 0 (224) 243 21 71

Detaylı

: Telefon : +90 212 875 77 50 (3 hat) Fax : +90 212 875 08 22 web : www.anadolukimya.com e-mail : info@anadolukimya.com

: Telefon : +90 212 875 77 50 (3 hat) Fax : +90 212 875 08 22 web : www.anadolukimya.com e-mail : info@anadolukimya.com 1. ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Sayfa : 1/6 Ticari İsmi Kullanım Alanı REACH Kayıt No : : Endüstriyel Tekstil Baskı Uygulamaları : Mevcut değil Firma Adı : Anadolu Kimya San.Tic.Ltd.Şti. Firma Adresi : Akçaburgaz

Detaylı

Baumit Vorspritzer. Ön Serpme. Ürün Doğrudan elle veya sıva makinesi ile uygulanabilen fabrika karışımı hazır kuru harç.

Baumit Vorspritzer. Ön Serpme. Ürün Doğrudan elle veya sıva makinesi ile uygulanabilen fabrika karışımı hazır kuru harç. Baumit Vorspritzer Ön Serpme Ürün Doğrudan elle veya sıva makinesi ile uygulanabilen fabrika karışımı hazır kuru harç. Bileşimi Çimento, sıva kumu, katkı maddeleri Özellikler Uygulandığı yüzeyin tutucu

Detaylı

Yayın Tarihi: 02.04.07 Sayfa 1/5 Versiyon: 01

Yayın Tarihi: 02.04.07 Sayfa 1/5 Versiyon: 01 Yayın Tarihi: 02.04.07 Sayfa 1/5 1. MADDE / MÜSTAHZAR VE ŞİRKET / İŞ SAHİBİNİN TANITIM Ürün Bilgisi Ticari Adı Ürün Kodu Spesifikasyon Kullanım Ruhsat Sahibi Üretici Firma İMPOTEK DİFLUBENZURON SC Acil

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre Düzenleme tarihi 01/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR CARP Ürün Tanımı Kuru Köpük Halı Yıkama Maddesi Ürün Kodu GH-011 Üretici/Tedarikçi Bayer Kimya Temizlik Hijyen ve Kozmetik Ürünleri

Detaylı

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Genel olarak havalandırma, yapı içerisindeki kullanılmış havanın doğal veya yapay olarak yapı dışındaki temiz havayla yer değiştirmesidir. Sera içinde ortam sıcaklığının aşırı

Detaylı

Merck Güvenlik Bilgi Formu EC Direktifi 91/155/EEC ye uygun

Merck Güvenlik Bilgi Formu EC Direktifi 91/155/EEC ye uygun Güvenlik Bilgi Formu Yeni düzenleme tarihi: 12.08.2005 Hazırlama tarihi: 11.11.2003 1. Madde/müstahzar ve şirket ve iş sahininin tanıtımı Madde/müstahzarın tanıtılması Anaerocult C for microbiology (for

Detaylı

BİYOLOJİK ATIK KOMPOSTLAMA

BİYOLOJİK ATIK KOMPOSTLAMA BİYOLOJİK ATIK KOMPOSTLAMA BIOSOLUTION TARIM DANIŞMANLIK İTHALAT VE İHRACAT TİC. LTD. ŞTİ. 1479 Sok. Kristal İş Merkezi, No. 15, Kat 5, Daire 22 Alsancak / İzmir Tel.: +90 232 464 71 21 / Faks: +90 232

Detaylı

KALSİYUM KARBONAT (KALSİT)

KALSİYUM KARBONAT (KALSİT) 1. KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANITIMI Ürünün Adı : KALSİYUM KARBONAT Ürünün Kimyasal Formülü : CaCO 3 Yapı malzemelerinin üretiminde; kimyasal proseslerde; metalürji ve cam Kullanım Alanları : üretiminde;

Detaylı

: NF 62 PLASTISOL FLOK TUTKALI

: NF 62 PLASTISOL FLOK TUTKALI 1. ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Sayfa : 1/5 Ticari İsmi Kullanım Alanı : : Endüstriyel Tekstil Baskı Uygulamaları Firma Adı : Anadolu Kimya San.Tic.Ltd.Şti. Firma Adresi : Akçaburgaz Mah. 109. Sokak No: 8-12 Esenyurt

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa 1 nin 5 BÖLÜM 1: Madde/Müstahzar Ve Şirket/İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde/Müstahzarın tanıtılması CAS No.: EC No.: 7790-28-5 232-197-6 1.2. Madde/Müstahzarın kullanımı Maddenin/Karışımın kullanımı

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU 1. ÜRÜN VE TEDARİKÇİ TANIMLAMA Ürün Adı Üretici : İzocam Ekspande Polistren (EPS) : İzocam Ticaret ve Sanayi A.Ş. 41455 Gebze - Kocaeli TÜRKİYE Telefon Numarası : + 90 262

Detaylı

VII- DEPOLANMIŞ ÜRÜN ÇEŞİDİNE GÖRE ZARARLILARLA SAVAŞ

VII- DEPOLANMIŞ ÜRÜN ÇEŞİDİNE GÖRE ZARARLILARLA SAVAŞ VII- DEPOLANMIŞ ÜRÜN ÇEŞİDİNE GÖRE ZARARLILARLA SAVAŞ A. Depolanmış Hububat Zararlıları İle Savaş 1. Ürün ambara konulmadan önce dikkat edilecek hususlar 2. Ürün ambara alınırken dikkat edilecek hususlar

Detaylı

%8-10 13845-36-8 237-574-9 S 26 S 36 1% 28348-53-0 248-983-7 _ 2% _

%8-10 13845-36-8 237-574-9 S 26 S 36 1% 28348-53-0 248-983-7 _ 2% _ Bölüm 1. Madde / Müstahzar ve Şirket / İŞ Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde / Müstahzar Tanıtılması Ürün Adı ENDÜSTRİYEL BULAŞIK MAKİNASI DETERJANI Kimyasal Adı KARIŞIM CAS No :YOK EINECS No :YOK 1.2. Madde

Detaylı

Çalışma hayatında en çok karşılaşılan soru işyerinden patlama tehlikesi olup olmadığı yönündedir. Bu sorunun cevabı, yapılacak risk

Çalışma hayatında en çok karşılaşılan soru işyerinden patlama tehlikesi olup olmadığı yönündedir. Bu sorunun cevabı, yapılacak risk Çalışma hayatında en çok karşılaşılan soru işyerinden patlama tehlikesi olup olmadığı yönündedir. Bu sorunun cevabı, yapılacak risk değerlendirmesiyle birlikte aşağıdaki sorularla birlikte basitçe değerlendirilebilir.

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU VİOLEX V-209 YAĞ VE KİR ÇÖZÜCÜ YARDIMCI YIKAMA MADDESİ

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU VİOLEX V-209 YAĞ VE KİR ÇÖZÜCÜ YARDIMCI YIKAMA MADDESİ Sayfa No : 1/5 Bölüm 1. Madde / Müstahzar ve Şirket / İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde / Müstahzar Tanıtılması Ürün Adı : Kimyasal Aile : Karışım CAS No : Yok EINECS No : Yok 1.2. Madde / Müstahzarın Kullanımı

Detaylı

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler DİŞ PROTEZ LABORATUVARI DEĞERLENDİRMESİ Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım ÖNCEKİ TEHLİKE ŞİDDET OLASILIK 1.1. İşyerinde acil çıkış yönlendirmesinin yapılmamış olması. 1.2. İşyerinde bulunan yangın

Detaylı

MALZEME GÜVENLĠK BĠLGĠ FORMU

MALZEME GÜVENLĠK BĠLGĠ FORMU MALZEME GÜVENLĠK BĠLGĠ FORMU 1. ÜRÜN VE TEDARĠKÇĠ TANIMLAMA Ürün Adı Üretici : İzocam Ekspande Polistren (EPS) : İzocam Ticaret ve Sanayi A.Ş. Altayçeşme Mah. Öz Sok. No:19 Kat:6, 34843 Maltepe İstanbul

Detaylı

PEST CONTROL. Daima en iyilerle... Entegre Zararlı Yönetimi (IPM) Kurumsal/Bireysel Vektör Mücadelesi Zararlı Mücadele ve izleme Ürünleri Fümigasyon

PEST CONTROL. Daima en iyilerle... Entegre Zararlı Yönetimi (IPM) Kurumsal/Bireysel Vektör Mücadelesi Zararlı Mücadele ve izleme Ürünleri Fümigasyon PEST CONTROL Entegre Zararlı Yönetimi (IPM) Kurumsal/Bireysel Vektör Mücadelesi Zararlı Mücadele ve izleme Ürünleri Fümigasyon Daima en iyilerle... GROUP Daima en iyilerle... İLTAV GROUP içinde bulunduğu

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU BLUESTEAM A 12

GÜVENLİK BİLGİ FORMU BLUESTEAM A 12 Sayfa No : 1/5 1. KİMYASAL MADDE VEYA ÜRÜNÜN VE FİRMANIN TANITIMI 1.1 Madde veya Ürünün Tanıtılması Ürün Adı : Kimyasal Adı : Organik kimyasallar karışımı CAS No : EINECS No : Kullanım Alanları : Kazan

Detaylı

Meyve ve Sebze Depolanması ve İhracatında Kullanılan Modifiye Atmosfer Ambalajlarındaki Gelişmeler Doç. Dr. Fatih ŞEN

Meyve ve Sebze Depolanması ve İhracatında Kullanılan Modifiye Atmosfer Ambalajlarındaki Gelişmeler Doç. Dr. Fatih ŞEN Meyve ve Sebze Depolanması ve İhracatında Kullanılan Modifiye Atmosfer Ambalajlarındaki Gelişmeler Doç. Dr. Fatih ŞEN Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü fatih.sen@ege.edu.tr Modifiye

Detaylı

Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma

Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma 1 Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma 13. Enerji dağıtım tesisleri, yangın veya patlama riski oluşturmayacak şekilde tasarlanarak kurulur ve işletilir. Kişilerin, doğrudan veya dolaylı teması

Detaylı

AMBAR ZARARLILARI UZM. EMİNE KARAKUŞ (ENTOMOLOJİ) MERSİN ZİRAİ KARANTİNA MÜDÜRLÜĞÜ 2015

AMBAR ZARARLILARI UZM. EMİNE KARAKUŞ (ENTOMOLOJİ) MERSİN ZİRAİ KARANTİNA MÜDÜRLÜĞÜ 2015 AMBAR ZARARLILARI UZM. EMİNE KARAKUŞ (ENTOMOLOJİ) MERSİN ZİRAİ KARANTİNA MÜDÜRLÜĞÜ 2015 Depolanmış ürünlerde zararlı Arthropodların bulunuşu ile tüm dünyada ortalama ürün kaybı % 5-10 olarak kabul edilmektedir.

Detaylı

Posta kutusu 11 62, D-34201 Melsungen Fax ++49 +5664/9496-8444

Posta kutusu 11 62, D-34201 Melsungen Fax ++49 +5664/9496-8444 Sayfa 1/6 1. Madde/Müstahzar ve Firma Tanıtımı Ürünün adı: Üretici / Dağıtıcıya ait bilgiler: Telefon ++49 +5664/9496-0 Dr. Schumacher GmbH Posta kutusu 11 62, D-34201 Melsungen Fax ++49 +5664/9496-8444

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre Düzenleme tarihi 1/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR GT-510 Ürün Kodu FH-002 Ürünün Uygulama Alanı Gıda hijyeni Üretici/Tedarikçi Bayer Kimya Temizlik Hijyen ve Kozmetik Ürünleri San. Tic.

Detaylı

91/155/EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esasları'na (11/03/2002-24692) göre hazırlanmıştır.

91/155/EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esasları'na (11/03/2002-24692) göre hazırlanmıştır. Sayfa No : 1/5 Bölüm 1. Madde / Müstahzar ve Şirket / İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde / Müstahzar Tanıtılması Ürün Adı : ANA YIKAMA DETERJANI Kimyasal Aile : Karışım CAS No : Yok EINECS No : Yok 1.2.

Detaylı

DEPOLAMA TALİMATI. Doküman No: İlk Yayın Tarihi: Revizyon Tarihi: Revizyon No: Toplam Sayfa Sayısı: TYG_T01 07.06.2012 02.05.

DEPOLAMA TALİMATI. Doküman No: İlk Yayın Tarihi: Revizyon Tarihi: Revizyon No: Toplam Sayfa Sayısı: TYG_T01 07.06.2012 02.05. REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 02.05.2013 Madde 5.3.6 eklendi. 01 Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Tesis Yönetimi ve Güvenliği Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş

Detaylı

KURUBUZ. Bileşimi / Safsızlıklar : Ürün sınıflandırmasını etkiliyecek herhangi bir madde veya safsızlık içermemektedir

KURUBUZ. Bileşimi / Safsızlıklar : Ürün sınıflandırmasını etkiliyecek herhangi bir madde veya safsızlık içermemektedir KURUBUZ 1- KISA TANITIM Ürün Adı : Kurubuz ( Karbondioksit, katı ) Kimyasal Formülü : CO 2 Kullanım alanları : Gıda maddelerinin korunması, soğutulması ve dondurulması amacıyla kullanılır. Ayrıca özel

Detaylı

Ürün Güvenlik Bilgi Formu Ante Bulaşık Makinası Parlatıcısı

Ürün Güvenlik Bilgi Formu Ante Bulaşık Makinası Parlatıcısı Sayfa No : 1/4 Bölüm 1. Madde / Müstahzar ve Şirket / İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde / Müstahzar Tanıtılması Ürün Adı : Kimyasal Aile : Karışım CAS No : - 1.2. Madde / Müstahzarın Kullanımı Bulaşık makinaları

Detaylı

Zehirlenmelerde İlkyardım. Zehirlenmeler. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD

Zehirlenmelerde İlkyardım. Zehirlenmeler. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD Zehirlenmelerde İlkyardım Zehirlenmeler Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD Zehirlenmeler Zehirlenmeler 1 Zehirlenme nedir? Zehirlenme hangi yollarla meydana gelir? Vücuda zehirli (toksik) bir maddenin

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa 1 nin 5 BÖLÜM 1: Madde/Müstahzar Ve Şirket/İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde/Müstahzarın tanıtılması 1.2. Madde/Müstahzarın kullanımı Maddenin/Karışımın kullanımı Su Analizi 1.3. Şirket/İş sahibinin

Detaylı

Madde/Müstahzar Adı : NATURA TRANSFER Tarihi : 12.09..2005 ASTARI Yeni Düzenleme Tarihi : - Kaçıncı Düzenleme Olduğu : 00

Madde/Müstahzar Adı : NATURA TRANSFER Tarihi : 12.09..2005 ASTARI Yeni Düzenleme Tarihi : - Kaçıncı Düzenleme Olduğu : 00 Form No : B-592 Sayfa No : 1/ 7 1. MADDE/MÜHTAHZAR VE ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANITIMI 1.1. Madde/Mühtahzarın Tanıtılması : NATURA TRANSFER ASTARI 1.2. Madde/Mühtahzarın Kullanımı : Su bazlı, akrilik dönüşüm

Detaylı

1) Katı ve sıvı maddelerin ısıyı iletme yeteneklerini kullanarak diğer katı veya sıvı cisimlere teması ile ısıyı iletmesine ne ad verilir?

1) Katı ve sıvı maddelerin ısıyı iletme yeteneklerini kullanarak diğer katı veya sıvı cisimlere teması ile ısıyı iletmesine ne ad verilir? 1) Katı ve sıvı maddelerin ısıyı iletme yeteneklerini kullanarak diğer katı veya sıvı cisimlere teması ile ısıyı iletmesine ne ad verilir? a) Kondüksüyon b) Konveksiyon c) Radyasyon d) Yanma e) Perstüksüyon

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa 1 nin 5 BÖLÜM 1: Madde/Müstahzar Ve Şirket/İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde/Müstahzarın tanıtılması : EC No.: 1.2. Madde/Müstahzarın kullanımı Maddenin/Karışımın kullanımı Su Analizi 1.3. Şirket/İş

Detaylı

Madde/Müstahzar Adı : POLIROAD SU BAZLI YOL ÇİZGİ BOYASI Hazırlama Tarihi : 09.07..2009 Yeni Düzenleme Tarihi : - Kaçıncı Düzenleme Olduğu : 00

Madde/Müstahzar Adı : POLIROAD SU BAZLI YOL ÇİZGİ BOYASI Hazırlama Tarihi : 09.07..2009 Yeni Düzenleme Tarihi : - Kaçıncı Düzenleme Olduğu : 00 Form No : B-649 Sayfa No : 1/ 7 1. MADDE/MÜHTAHZAR VE ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANITIMI 1.1. Madde/Mühtahzarın Tanıtılması : Poliroad Su Bazlı Yol Çizgi Boyası 1.2. Madde/Mühtahzarın Kullanımı : Su bazlı yolçizgi

Detaylı

TÜRKÇE TANITMA VE KULLANMA KILAVUZU

TÜRKÇE TANITMA VE KULLANMA KILAVUZU GÜVENLİK ALARM SİSTEMİ KABLOSUZ MANYETİK KONTAK MARKA: MODEL: AMC CM 400 TÜRKÇE TANITMA VE KULLANMA KILAVUZU ALARM SİSTEMLERİ VE ELEKTRONİK TİC LTD. ŞTİ. PERPA TİCARET MERKEZİ, A BLOK, KAT: 5 NO:112-114,

Detaylı

Minavit Enjeksiyonluk Çözelti

Minavit Enjeksiyonluk Çözelti Prospektüs ; berrak sarı renkli çözelti olup her ml'si 500.000 IU Vitamin A, 75.000 IU Vitamin D 3 ve 50 mg Vitamin E içerir. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ uygun farmasötik şekli, içerdiği A, D 3 ve E vitamin

Detaylı

3.2. Risk Tanımları: Üründe en son yayımlanmış "Avrupa Birliğinde Hazırlama Malzemeleri Genel

3.2. Risk Tanımları: Üründe en son yayımlanmış Avrupa Birliğinde Hazırlama Malzemeleri Genel Bölüm 1. Madde / Müstahzar ve Şirket / İŞ Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde / Müstahzar Tanıtılması Ürün Adı :GENEL TEMİZLİK Kimyasal Adı :KARIŞIM CAS No :YOK EINECS No :YOK 1.2. Madde / Müstahzarın Kullanımı

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU BETEX ALÇI LEVHA SU

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU BETEX ALÇI LEVHA SU Sayfa : 1/5 1. Madde/Müstahzar ve Şirketin Tanımı Ürün Adı: Alçı Levha Su Kullanım Alanları: Nem ve suya karşı dayanım istenilen mutfak, banyo, tuvalet vb. mekânlarda kullanılan su emme oranı azaltılmış

Detaylı

TEHLİKELİ MADDE YÖNETİM PROSEDÜRÜ. KOD:STK.PR.02 Y. Tarihi: 31.05.2013 Sayfa No: 5/5 Rev. T.:15.07.2013 Rev. No: 01

TEHLİKELİ MADDE YÖNETİM PROSEDÜRÜ. KOD:STK.PR.02 Y. Tarihi: 31.05.2013 Sayfa No: 5/5 Rev. T.:15.07.2013 Rev. No: 01 1. AMAÇ: Tehlikeli Maddelerin Güvenli Taşınması, Depolanması, Kullanılması, Dökülmesi ile Tehlikeli Maddelere Maruz Kalınması Durumunda yapılması Gerekenler ve Eğitimi İçin Standart Bir Yöntem Belirlemektir.

Detaylı

2. Bileşimi / İçeriği Hakkında Bilgi. İçerik CAS No EC No Oran Kalsiyum Sulfat Dihidrat 10101-41-4 600-148-1 >80% Cam Fiber 65977-17-3 - <1%

2. Bileşimi / İçeriği Hakkında Bilgi. İçerik CAS No EC No Oran Kalsiyum Sulfat Dihidrat 10101-41-4 600-148-1 >80% Cam Fiber 65977-17-3 - <1% Rev. No: 01 Sayfa: 1/5 1. Madde/Müstahzar ve Şirketin Tanımı Ürün Adı: Glasroc H Kullanım Alanları: Her iki yüzeyi cam elyaf şilte kaplı, çekirdek yapısı su ve neme karşı güçlendirilmiş, iç ve dış cephede

Detaylı

Güvenlik Bilgi Formu EC Direktifi 91/155/EEC ye uygun Basım tarihi: 26.08.2003

Güvenlik Bilgi Formu EC Direktifi 91/155/EEC ye uygun Basım tarihi: 26.08.2003 Güvenlik Bilgi Formu Basım tarihi: 26.08.2003 1. Madde/preparat ve şirket/tedarikçi bilgileri Ürün bilgileri Madde/preparat kullanımı: İn Vitro Diagnostik Medikal Alet Analiz reaktifi Şirket/tedarikçi

Detaylı

MARATEM 820 Sıvı Algisid, Yosun Önleyici, Dezenfektan

MARATEM 820 Sıvı Algisid, Yosun Önleyici, Dezenfektan MARATEM 820 Sıvı Algisid, Yosun Önleyici, Dezenfektan : E010 SAYFA 1 / 5 1-) KİMYASAL MADDE / ÜRÜNÜN TANIMI Ürün Adı/Kodu Kimyasal Adı Formül Kullanım Alanları Fason Üretici Firma Ruhsat Sahibi Firma Acil

Detaylı

TEHLİKELİ MADDELERİN DEPOLANMASINDA, TAŞINMASINDA ve KULLANILMASINDA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ TALİMATI

TEHLİKELİ MADDELERİN DEPOLANMASINDA, TAŞINMASINDA ve KULLANILMASINDA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ TALİMATI Yayın Tarihi :09.03.2010 Rev.No: 05 Rev.Tarihi: 13.03.2014 Sayfa No : 1 / 10 1. AMAÇ Parlayıcı, patlayıcı ve yanıcı maddelerin taşınmasında, depolanmasında ve kullanılmasında, SEÇ (Sağlık Emniyet ve Çevre)

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa 1 nin 5 BÖLÜM 1: Madde/Müstahzar Ve Şirket/İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde/Müstahzarın tanıtılması 1.2. Madde/Müstahzarın kullanımı Maddenin/Karışımın kullanımı Su Analizi 1.3. Şirket/İş sahibinin

Detaylı

GÜVENLİK VERİLERİ SAYFASI

GÜVENLİK VERİLERİ SAYFASI Sayfa: 1 Derleme tarihi: 02/11/2011 Bölüm 1: Madde/karışım ve şirket/işletmenin tanımlanması 1.1. Ürün tanımlayıcı Ürün adı: 1.2. Madde veya karışımın ilgili belirlenmiş kullanımları ve tavsiye edilen

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU 1. KİMYASAL MADDE VEYA ÜRÜNÜN VE FİRMANIN TANIMI Ürün Adı : HMPlus Mikronütrient Şirket : Kayhan ÜNLÜALP HidroMetan Biyogaz ve Arıtma Teknolojileri 1768 Sokak No:4/5 Karşıyaka İZMİR Acil Telefon numarası

Detaylı

Atıklarınızı lütfen ayırınız!

Atıklarınızı lütfen ayırınız! Atıklarınızı lütfen ayırınız! Aşağıdaki atıklar çöp konteynerine ait değillerdir. Bunları ayrışmış şekilde biriktirmek için varolan düzenekleri kullanınız! Atık madde ayrışımı = Çevre sağlığı Atık kağıt,

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı

Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde/Müstahzar, Kimyasalın /Malzemenin Tanıtılması Ürün Adı : CAS No : 75-09-2 Kullanım alanları : Plastik sanayisinde, kimyasal ürünlerin

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC 91/155/EC ve Maddeler ve Müstahzarlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmelik Düzenleme tarihi 01/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR FİNAL-L Ürün

Detaylı

1.3. Firmanın Tanıtımı: HEKTAŞ TİC. T.A.Ş G.O. S.B. İhsan Dede Cad. 700. Sok. 41480 Gebze / KOCAELİ Acil durum Telefonu: 0 262 751 14 12

1.3. Firmanın Tanıtımı: HEKTAŞ TİC. T.A.Ş G.O. S.B. İhsan Dede Cad. 700. Sok. 41480 Gebze / KOCAELİ Acil durum Telefonu: 0 262 751 14 12 FORM NO : INS.036 Sayfa 1 /5 1. MADDE / MÜSTAHZAR VE ŞİRKET / İŞ SAHİBİNİN TANITIMI 1.1. Madde / Müstahzarın Tanıtılması: PESTİSİT 1.2. Madde / Müstahzarat Kullanımı: INSEKTİSİT(BÖCEK İLACI ) 1.3. Firmanın

Detaylı

Sağlık Etkileri: Alçı levhanın kesilmesi ve zımparalanması sırasında açığa çıkan toz bazı sağlık sorunlarına yol açabilir:

Sağlık Etkileri: Alçı levhanın kesilmesi ve zımparalanması sırasında açığa çıkan toz bazı sağlık sorunlarına yol açabilir: Rev. No :00 Sayfa :1/5 1. Madde/Müstahzar ve Şirketin Tanımı Ürün Ticari Adı: Rigips Suya ve Yangına Dayanıklı Alçı Levha Kullanım Alanları: Belirli bir düzeydeki su ve yangın dayanımı, akustik performans

Detaylı

Adres: Organize Sanayi Bölgesi No: 32, 06850 Hasanoğlan/ Ankara, Türkiye

Adres: Organize Sanayi Bölgesi No: 32, 06850 Hasanoğlan/ Ankara, Türkiye Rev. No :01 Sayfa :1/5 1. Madde/Müstahzar ve Şirketin Tanımı Ürün Ticari Adı: Rigips Makina Plus Sıva Alçısı Kullanım Alanları: Her türlü yüzey üzerine (beton, brüt beton, tuğla, bimsblok, gazbeton vb.)

Detaylı