YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR VE AÇIKLAMALI ÖRNEKLER

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR VE AÇIKLAMALI ÖRNEKLER"

Transkript

1 YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR VE AÇIKLAMALI ÖRNEKLER

2 YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİ EKİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR (1001-A): Bağ-Kur Primleri: Bağ-Kur primlerinin, ticari kazanç, basit usulde ticari kazanç, zirai kazanç, serbest meslek kazancı ve menkul sermaye iradı nedeniyle verilecek yıllık beyannamede bildirilen gelirlerden indirilmesinde, gelirin elde edildiği yılda ödenmiş olup olmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir. Kazancın yetersiz olması nedeniyle indirilemeyen bağ-kur primlerinin, diğer gelir unsurlarından indirimi ve ertesi yıllara devri söz konusu değildir. Ayrıca, menkul sermaye iradı nedeniyle verilecek yıllık beyannamede, bağ-kur primleri, sadece adi komandit şirketlerin komanditer ortakları, limited şirket ortakları ve anonim şirketlerin kurucu ortakları ile yönetim kurulu üyesi olan ortaklarınca indirilebilecektir.

3 YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİ EKİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR (1001-A): Ticari Kazançta Yatırım İndirimi İstisnası: 6009 sayılı Kanunla 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun geçici 69 uncu maddesinin birinci fıkrasına eklenen Şu kadar ki, vergi matrahlarının tespitinde yatırım indirimi istisnası olarak indirim konusu yapılacak tutar, ilgili kazancın % 25 ini aşamaz hükmünün Anayasaya aykırılığı ileri sürülerek iptaline ve yürürlüğünün durdurulmasına ilişkin istem nedeniyle ilgili hüküm, Anayasa Mahkemesinin 9/2/2012 tarihinde vermiş olduğu Esas No:2010/93 sayılı Kararı ile iptal edilmiş ve yürürlüğü durdurulmuştur. Söz konusu karar neticesinde, ticari ve zirai kazanç sahiplerinin Gelir Vergisi Kanununun geçici 69 uncu maddesi uyarınca yararlandıkları yatırım indirimi istisnası tutarlarına, ilgili kazancın % 25 ine kadar olmak üzere uygulanan sınırlama hükmü ortadan kalkmış olup, yürürlüğün durdurulmasına ilişkin Anayasa Mahkemesi Kararı çerçevesinde 2011 ve takip eden vergilendirme dönemlerinde elde edilen ticari ve zirai kazançlara anılan hüküm çerçevesinde herhangi bir sınırlama olmaksızın yatırım indirimi istisnası uygulanabilecektir.

4 YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİ EKİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR (1001-A): Ticari Kazançta İstisna Edilen Kazançlara İlişkin Bildirim: Beyanname ekinin TABLO-3 bölümünde yer alan istisna kazançlara ait kar ve zarar tutarları, TABLO-2 TİCARİ KAZANÇLARA İLİŞKİN BİLDİRİM bölümünde ticari kazanç tutarına dahil edilmeyecektir. Engellilik İndirimi: Engellilik indirimi müessesesinden, serbest meslek faaliyetinde bulunan veya basit usulde vergilendirilen özürlü mükellefler, ücretliler ile bakmakla yükümlü olduğu özürlü kişi bulunan serbest meslek erbabı ve hizmet erbabı (ücretliler) yararlanmaktadır. Serbest meslek erbabı ile ücretlilerin bakmakla yükümlü olduğu özürlü kişiler de bu indirimden yararlanabilir.

5 YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİ EKİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR (1001-A): Asgari Geçim İndirimi Tutarının Hesaplanması: Asgari geçim indirimi, ücretin elde edildiği takvim yılı başında geçerli olan ve sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgari ücretin yıllık brüt tutarına; Mükellefin kendisi için % 50'si, Çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi için % 10' u, Çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere; ilk iki çocuk için % 7,5 i, Diğer çocuklar için % 5'i, olmak üzere ücretlinin şahsi ve medeni durumu dikkate alınarak hesaplanan indirim oranlarının uygulanması sonucu bulunacak tutarın gelir vergisi tarifesinin birinci gelir dilimine karşılık gelen %15'lik oranla çarpımı sonucunun 12 ye bölünmesiyle her aya isabet eden tutar hesaplanır. Hesaplanan bu tutar ise ödenecek gelir vergisinden mahsup edilir. Hesaplamada kullanılan formül şöyledir: A.G.İ. Yıllık Tutarı = (Asgari Ücretin Yıllık Brüt Tutarı x A.G.İ. Oranı) x %15

6 Asgari Geçim İndirimi Tutarının Hesaplanması: ÖRNEK : Eşi ücretli olarak çalışmayan ve 3 çocuğu bulunan ücretli Bayan C nın 2014/Ocak ayında yararlanabileceği asgari geçim indirimi tutarı şu şekilde hesaplanacaktır Yılında Asgari Ücret Yıllık Brüt Tutarı (1,071x12) TL Mükellefin Asgari Geçim İndirimi Oranı -Mükellefin kendisi için % 50 -Mükellefin eşi için % 10 -Çocukları için ( %7,5+%7,5+%5=%20) Asgari Geçim İndirimine Esas Tutar ( x % 80) Asgari Geçim İndiriminin Yıllık Tutarı (10.281,60 x % 15) Asgari Geçim İndiriminin Aylık Tutarı (1.542,24 / 12) % ,60 -TL 1.542,24- TL 128,52-TL

7 YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİ EKİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR (1001-A): Mahsup Edilemeyen Geçmiş Yıl Zararları: Birden fazla dönemin zararla sonuçlanması durumunda, zarar mahsubunda en önceki yıl zararından başlanmak suretiyle mahsup işlemi yapılmalıdır. Geçmiş yıllara ait zararların, beş yıllık süre içinde olmak kaydıyla, dönem kârının mevcut olduğu ilk dönemden itibaren mahsup edilmesi gerekmekte olup, dönem kârının mevcut olduğu hesap döneminde mahsup edilmeyen geçmiş yıl zararlarının, sonraki dönemlerde mahsup edilmesi mümkün bulunmamaktadır sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin dokuzuncu fıkrasında, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin matrah artırımında bulundukları yıllara ait zararların % 50'sinin, 2010 ve izleyen yıllar kârlarından mahsup edilemeyeceği hüküm altına alınmıştır. Buna göre mükellefler matrah artırımında bulundukları yıllara ait olup, indirim konusu yapılamamış geçmiş yıl zararlarının yarısını, 2010 ve müteakip yıl karlarından mahsup edemeyeceklerdir.

8 YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR (1001-A): Yıllık beyannamenin numaralı satırlarında yer alan gelir unsurlarına ilişkin kar/zarar tutarları, Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi Ekinde yer alan bildirim tablolarında belirtilen tutarlar esas alınarak yazılacaktır. Yıllık gelir vergisi beyannamesi eki TABLO-3 de yer alan istisna kazançlara ait kar/zarar tutarları, TABLO-2 TİCARİ KAZANÇLARA İLİŞKİN BİLDİRİM bölümüne dahil edilmeyeceği gibi, yıllık beyannamenin 17 numaralı satırında yer alan ticari kazançlara ilişkin kar/zarar tutarlarına da dahil edilmeyecektir.

9 YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR (1001-A): GVK nın 89 uncu maddesinde yer alan indirimlerin yapılabilmesi için, farklı gelir unsurlarından elde edilen ve toplanan gelirin pozitif (kar) olması gerekmektedir. Zarar olması halinde indirim söz konusu olmayacaktır. Ayrıca, söz konusu madde kapsamında yapılan harcamalar, beyan edilen gelirle sınırlı olarak indirim konusu yapılabilecek olup, beyan edilen gelirin yetersiz olması nedeniyle indirilemeyen harcamaların daha sonraki yıllarda indirim konusu yapılması veya zarar olarak devredilmesi mümkün değildir.

10 YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR (1001-A): 6327 sayılı Kanunla Gelir Vergisi Kanununun 89 uncu maddesinde yapılan değişiklikler uyarınca, 1/1/2013 tarihinden itibaren, - Yıllık beyanname veren mükellefler için vergi matrahlarının tespitinde bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları indirim konusu yapılamayacak, - Beyan edilen gelirin %15'ini ve asgari ücretin yıllık tutarını aşmamak şartıyla; mükellefin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait hayat sigortalarına ödenen primlerin %50'si ile ölüm, kaza, hastalık, sağlık, sakatlık, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta primleri indirim konusu yapılabilecektir.

11 YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR (1001-A): İndirim konusu yapılacak tutarın hesaplanmasında beyan edilen gelir olarak, yıllık gelir vergisi beyannamesinde yer alan indirimler ve geçmiş yıl zararları düşülmeden önceki tutar esas alınacaktır. Bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları hiçbir şekilde indirim konusu yapılmayacaktır. İndirim konusu yapılacak primlerin toplamı, beyan edilen gelirin % 15 ini ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını (2013 yılı için; ,6-TL) aşamayacaktır. Bu şartın tespitinde, işverenler tarafından ücretliler adına BES e ödenen katkı payları; GVK 63/3 bendi kapsamında ve GVK 89/1 bendi kapsamında indirilebilecek prim ödemelerinin toplam tutarı dikkate alınır.

12 YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR (1001-A): 6322 sayılı Kanunun 9 uncu maddesiyle Gelir Vergisi Kanununun 89 uncu maddesinin; (5) numaralı bendine; "mülki idare amirlerinin izni ve denetimine tabi olarak yaptırılacak ibadethaneler ve Diyanet İşleri Başkanlığı denetiminde yaygın din eğitimi verilen tesisleri", (11) numaralı bendinde yer alan "Türkiye Kızılay Derneğine" ibaresinden sonra gelmek üzere "ve Türkiye Yeşilay Cemiyetine" "12. Vergi Usul Kanununun 325/A maddesine göre girişim sermayesi fonu olarak ayrılan tutarların beyan edilen gelirin %10'unu aşmayan kısmı. 13. Türkiye'de yerleşmiş olmayan kişilerle, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında bulunanlara Türkiye'de verilen ve münhasıran yurt dışında yararlanılan mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi ve veri saklama hizmeti alanlarında faaliyette bulunan hizmet işletmeleri ile ilgili bakanlığın izni ve denetimine tabi olarak eğitim ve sağlık alanında faaliyet gösteren ve Türkiye'de yerleşmiş olmayan kişilere hizmet veren işletmelerin münhasıran bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazancın %50'si. Bu indirimden yararlanılabilmesi için fatura veya benzeri belgenin yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmesi şarttır. Bu bentte yer alan oranı, hizmet alanları itibarıyla sıfıra kadar indirmeye veya %100'e kadar artırmaya Bakanlar Kurulu, bu bendin uygulamasına ve denetime ilişkin usul ve esasları belirlemeye ilgili bakanlıkların görüşünü almak suretiyle Maliye Bakanlığı yetkilidir.«hükümleri eklenmiştir.

13 YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR (1001-A): AR-GE İndirimi (GVK 89 uncu maddeye göre): GVK nın 89 uncu maddesinin birinci fıkrasının (9) numaralı bendi kapsamında yer alan AR-GE harcamaları, söz konusu maddeye göre indirim konusu yapılabilecek diğer harcamalarda olduğu gibi, beyan edilen gelirle sınırlı olarak indirim konusu yapılabilecek olup, beyan edilen gelirin yetersiz olması nedeniyle indirilemeyen kısmının daha sonraki yıllarda indirim konusu yapılması veya zarar olarak devredilmesi mümkün değildir.

14 YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR (1001-A): AR-GE İndirimi (5746 sayılı Kanuna göre): 5746 sayılı Kanun kapsamında hesaplanan Ar-Ge indirimi tutarının ilgili dönemde kazancın yetersizliği nedeniyle indirim konusu yapılamaması halinde bu tutar sonraki hesap dönemlerine devredilecek, devredilen tutarlardan Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonraki dönemlere ait olanlar, takip eden yıllarda Vergi Usul Kanununa göre her yıl belirlenen yeniden değerleme oranında artırılarak dikkate alınacaktır.

15 YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR (1001-A): Bireysel Katılım Yatırımcısı İndirimi Uygulaması 6327 sayılı Kanunun 10 uncu maddesiyle Gelir Vergisi Kanununun geçici 82 inci maddesinde yapılan düzenlemeyle, bireysel katılım yatırımcısı tam mükellef gerçek kişilerin, anılan maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra iktisap ettikleri, tam mükellef anonim şirketlere ait iştirak hisselerinin alış bedellerinin % 75 ini, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen araştırma, geliştirme ve yenilikçilik programları kapsamında projesi son beş yıl içinde desteklenmiş anonim şirketlere ait iştirak hisselerinin alış bedellerinin % 100 ünü en az iki tam yıl elde tutmaları şartıyla yıllık beyannamelerine konu kazanç ve iratlarından indirebilmelerine imkân tanınmıştır.

16 YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR (1001-A): Bireysel katılım yatırımcısı İndirimden Yararlanma Şartları: - Tam mükellef gerçek kişi olunması, - İştirak hisselerinin iktisap edilmesinden önce Hazine Müsteşarlığından bireysel katılım yatırımcısı lisansı alınması, - Tam mükellef bir anonim şirkete ait iştirak hisselerinin iki tam yıl (730 gün) süreyle elde tutulması, - Bireysel Katılım Sermayesi Hakkında Yönetmeliğe göre Müsteşarlıkça belirlenen alanlarda yatırım yapılması ve bu yatırımın Müsteşarlıkça mevzuata uygun bulunması gerekmektedir. Bireysel katılım yatırımcısı indiriminden, indirime konu iştirak hisselerinin iktisap edildiği vergilendirme dönemine ilişkin verilecek yıllık gelir vergisi beyannamelerinde yararlanılabilecektir. Beyana tabi kazanç ve iratlardan bu kapsamda indirim konusu yapılabilecek tutar yıllık bazda TL yi aşamayacaktır. Hisselerin iktisap edildiği döneme ilişkin beyannamede bildirilen kazanç ve iradın yetersiz olması nedeniyle indirilemeyen tutarlar, izleyen yıllarda Vergi Usul Kanununa göre ilgili yıllar için hesaplanan yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle indirim konusu yapılabilecektir. Söz konusu indirim uygulamasından 31/12/2017 tarihine kadar gerçekleştirilecek yatırımlarla ilgili olarak yararlanılabilecektir.

17 YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR (1001-A): Geçici Verginin Mahsubu: İlgili olduğu yılda üçer aylık dönemler itibarıyla ödenen geçici vergiler yıllık beyanname üzerinden hesaplanan vergiden mahsup edilir. Bu mahsubun yapılabilmesi için geçici verginin ödenmiş olması şarttır. Yıllık beyannamenin TABLO-3 VERGİ BİLDİRİMİ bölümünün Geçici Vergiler satırında, beyannamenin ilgili olduğu geçici vergi dönemlerinde ödenen geçici vergi tutarı gösterilecektir.

18 YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR (1001-B): Bilindiği üzere GMSİ mükellefleri, safi irada ulaşabilmek için 2 tür gider yöntemi kullanabilmektedirler. Götürü Gider yöntemini seçen mükellefler, 2 (iki) yıl geçmedikçe söz konusu gider yönteminden gerçek gider yöntemine geçememektedirler. Cari dönem beyannamelerinde gerçek gider yöntemini seçen GMSİ mükelleflerinin, bir önceki dönem beyannamelerinde götürü gider yöntemini seçip, seçmedikleri hususunun tetkiki gerekmektedir.

19 YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR (1001-B): GVK nın 73 üncü maddesi gereği kiraya verilen mal ve hakların kira bedeli emsal kira bedelinden düşük olamaz. Emsal kira bedeli: bina ve arazide; yetkili özel mercilerce veya mahkemelerce takdir veya tespit edilmiş kira bedeli bulunmadığı sürece emlak vergi değerinin % 5 i; diğer mal ve haklarda bu mal ve hakların maliyet bedelinin, bu bedel bilinmiyorsa VUK nun servetlerin değerlendirilmesi hakkındaki hükümlere göre belli edilen değerlerinin % 10 udur. Emsal kira bedelinden düşük bir tutarda beyanda bulunan mükellefler nezdinde gerekli tespitler yapılmalıdır.

20 YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR (1001-B): Gayrimenkul Sermaye İradının beyanında GVK 74 üncü maddesi gereği indirim konusu yapılabilen ve anılan Kanunun 88 inci maddesinin üçüncü fıkrası hükmü doğrultusunda gider fazlalığı doğurmayan iki gider kalemi bulunmaktadır. Konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren beş yıl süre ile iktisap bedelinin % 5 i Sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin kira ile oturdukları konutun kira bedeli Söz konusu iki gider kaleminin, zarar doğurucu etkisi bulunmadığı hususuna dikkat edilmelidir.

21 YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR (1001-B): Kira geliri elde edilen unsurun hisseli olması durumunda, her bir malik açısından hissesine isabet eden kısmının (beyan hadleri ve istisna tutarları dikkate alınmak suretiyle) beyan edilip, edilmediğinin kontrol edilmesi gerekmektedir. Beyanname ekinde gerçek gider belgeleri istenmediğinden, 5 yıllık zamanaşımı süresi içerisinde belirli dönemlerde mükelleflerden, gerçek gider belgelerinin ibrazı istenmelidir.

22 YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR (1001-B): 6322 sayılı Kanunun 5 inci maddesi ile 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 21 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan gelirleri bunlar tarafından bildirilecek olanlar ibaresi istisna haddinin üzerinde hâsılat elde edenlerden, beyanı gerekip gerekmediğine bakılmaksızın ayrı ayrı veya birlikte elde ettiği ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlarının gayri safi tutarları toplamı 103 üncü maddede yazılı tarifenin üçüncü diliminde ücret gelirleri için yer alan tutarı aşanlar şeklinde değiştirilmiştir.

23 GAYRİMENKUL SERMAYE İRADININ BEYANINA İLİŞKİN ÖRNEKLER ÖRNEK 1: Bay (A), sahibi bulunduğu konuttan 2013 yılında TL kira geliri elde etmiş olup başkaca bir geliri bulunmayan ödevli söz konusu konut için TL harcama yapmıştır. Beyannamesinde gerçek gider yöntemini seçen Bay (A) nın ödemesi gereken gelir vergisi tutarını hesaplayınız?(2013 yılı istisna tutarı: TL) Vergiye Tabi Hâsılat= Toplam Hâsılat-Konut Kira Geliri İstisnası =1.600 TL İndirilebilecek Gider= [Toplam Gider * Vergiye Tabi Hasılat]/Toplam Hâsılat [1.500 * 1.600]/4.800 = 500,00 TL Örnek Hakkında Açıklama: Gayrisafi İrat Toplamı Vergiden İstisna Tutar Kalan İndirilebilecek Gerçek Gider Tutarı Safi İrat Hesaplanan Gelir Vergisi Ödenecek Gelir Vergisi TL TL TL 500,00-TL 1.100,00-TL 165,00-TL 165,00-TL

24 Bayan (B), sahibi bulunduğu gayrimenkulü işyeri olarak kiraya vermesinden dolayı 2013 yılında TL brüt kira geliri elde etmiş olup, kira geliri üzerinden TL tevkifat yapılmıştır. Beyannamesinde götürü gider yöntemini seçen Bayan (B) nın ayrıca küçük çocuğu için yapmış olduğu TL eğitim harcaması bulunmaktadır. Bu durumda Bayan (B) nin ödemesi gereken gelir vergisi tutarını hesaplayınız? (2013 yılı için beyan haddi: TL) ÖRNEK 2: Örnek Hakkında Açıklama: Tevkif suretiyle vergilendirilmiş kira geliri olarak 2013 yılında brüt TL elde edilmiştir.işyeri kira gelirine konutlara tanınan TL lik istisna uygulanmayacaktır. Götürü gider olarak bu gelirin % 25 i yani TL si gider olduğundan, vergilendirilecek gelir TL olacaktır. Diğer taraftan, GVK 89 uncu maddesinin birinci fıkrasının 2 (iki) numaralı bendi gereğince, Eğitim ve Sağlık Harcamaları safi iradın % 10 u ile sınırlı olarak indirim konusu yapılabilmektedir. Gayrisafi İrat Toplamı TL Vergiden İstisna Tutar Kalan İndirilebilecek %25 lik Götürü Gider Tutarı Safi İrat Eğitim Harcaması Vergiye Tabi Gelir (Matrah) Hesaplanan Gelir Vergisi Kesinti Yoluyla Ödenen Vergiler İade Edilecek Gelir Vergisi TL TL TL TL TL TL TL TL

25 ÖRNEK 3: Bayan (C), 2013 yılında konut olarak kiraya verdiği dairesinden TL ve işyeri olarak kiraya verdiği daireinden ise TL brüt kira geliri elde etmiştir. İşyeri için ödenen kira bedelleri üzerinden TL tevkifat yapılmıştır. Beyana tabi başka geliri olmayan mükellefin TL tutarında gideri bulunmakta olup, söz konusu giderin TL lik kısmı konut olarak kiraya verdiği gayrimenkulüne aittir. Mükellef, beyannamesinde gerçek gider yöntemini seçmiştir. Bayan (C) nin ödemesi gereken gelir vergisi tutarını hesaplayınız? (2013 yılı için beyan haddi: TL) Örnek Hakkında Açıklama: Konut ve işyeri kira gelirinin birlikte elde edilip beyan edilmesi halinde, istisna sadece konut kira gelirine uygulanır. İşyeri kira gelirine istisna uygulanmaz. Konut kira gelirinin istisna haddini aşan kısmı ile tevkifata tabi tutulan işyeri kira gelirinin toplamı TL yi aştığından, konut ve işyeri kira gelirleri birlikte beyan edilecektir = TL = TL ( TL yi aştığından, işyeri kira geliri de beyannameye dâhil edilecektir.) Konut İçin İndirilebilecek Gider= [Toplam Gider*Vergiye Tabi Hasılat]/Toplam Hâsılat [3.000 * ]/ = TL İşyeri Olarak Kiraya Verdiği Dairesine İlişkin İndirilebilecek Gider Tutarı=5.000 TL Konut Kira Geliri Vergiden İstisna Tutar Kalan İşyeri Kira Geliri Gayrisafi İrat Toplamı ( ) İndirilebilecek Gerçek Gider Tutarı Vergiye Tabi Gelir (Matrah) Hesaplanan Gelir Vergisi Kesinti Yoluyla Ödenen Vergiler Ödenecek Gelir Vergisi TL TL TL TL TL TL TL 7.725,18- TL TL 1.725,18- TL

26 ÖRNEK 4: Bay A, 2013 yılında TL ye iktisap ettiği gayrimenkulden anılan yılda TL konut kira geliri elde etmiş olup, söz konusu gayrimenkul için aynı takvim yılı içinde TL kredi faizi ödemiştir. Başkaca bir unsurdan dolayı geliri olmayan mükellefin, ödemesi gereken gelir vergisi tutarını hesaplayınız? Örnek Hakkında Açıklama: GVK nın 74 üncü maddesinin birinci fıkrasının (4) numaralı bendi uyarınca, gayrimenkul sermaye iradının beyanında, istisna edilen gayrisafi hâsılata isabet eden kısım hariç olmak üzere gayrisafi hâsılattan, kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapılan ve bunlara sarf olunan borçların faizleri ile konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren beş yıl süre ile iktisap bedelinin % 5 inin gider olarak indirim konusu yapılabileceği hüküm altına alınmıştır. Ancak, iktisap bedelinin % 5 i tutarındaki bu indirim, sadece ilgili gayrimenkule ait hâsılata uygulanır, indirilemeyen kısım 88 inci maddenin 3 üncü fıkrasının uygulanmasında gider fazlalığı sayılmaz. Bu durumda, öncelikle zarar doğurucu özelliği bulunan giderin, istisnaya isabet eden kısmı hariç olmak üzere gayrisafi hâsılattan indirilebilecek kısmının hesaplanması gerekmektedir. İktisap Bedelinin % 5 i: ( * 0,05= TL) (Gider fazlalığı doğurmaz) Kredi Borçlanma Faizi: TL (Gider fazlalığı doğurur) Vergiye Tabi Hâsılat= Toplam Hâsılat - Konut Kira Geliri İstisnası ( = TL)

27 İndirilebilecek Zarar Doğurucu Gider= [Zarar Doğurucu Gider * Vergiye Tabi Hâsılat]/Toplam Hâsılat [8.350*16.800]/20.000= TL Konut Kira Geliri Vergiden İstisna Tutar(-) Kalan TL TL TL İndirilebilecek Zarar Doğurmayan Gider= [Zarar Doğurmayan Gider * Vergiye Tabi Hâsılat]/Toplam Hâsılat [15.000*16.800]/20.000= TL ( TL tutarındaki, istisnaya isabet eden kısım hariç olmak üzere iktisap bedelinin % 5 lik kısmının, TL lik tutarı indirim konusu olabilecektir. İndirilemeyen TL lik kısım gider fazlalığı olarak dikkate alınmayacaktır. ) İndirilebilecek Zarar Doğurucu Gerçek Gider(-) Kalan Zarar Doğurmayan Gerçek Gider Tutarı Zarar Doğurmayan Giderin İndirilebilecek Kısmı TL TL ( TL) TL Vergiye Tabi Matrah 0 Vergiye tabi matrah da oluşmayacağından ödenecek gelir vergisi doğmayacaktır. Gider Fazlalığı Sayılmayan Tutar TL

28 ÖRNEK 5: Bayan (F), 2013 yılında konut olarak kiraya verdiği dairesinden TL kira geliri elde etmiştir. Örnek Hakkında Açıklama: Bayan (F) nin elde ettiği konut kira geliri ( TL), 2013 yılı bakımından Gelir Vergisi Kanununun 103 üncü maddesinde yazılı tarifenin üçüncü diliminde ücret gelirleri için belirlenen tutarı ( TL) aştığından, elde edilen kira geliri için istisna uygulanmayacaktır.

29 GELİR UNSURLARININ TOPLANMASI VE BEYANINA İLİŞKİN ÖRNEKLER: ÖRNEK 1: Bayan (B), 2013 takvim yılında, sahibi bulunduğu işyerlerinden birini basit usulde vergilendirilen bir mükellefe kiralamış ve TL işyeri kira geliri elde etmiştir. Diğer taraftan diğer bir işyerini ise, gerçek usulde vergiye tabi Bay (A) ya kiralamış ve karşılığında TL brüt kira geliri elde etmiştir. Bay (A), yapmış olduğu kira ödemelerinden TL tevkifat yapmıştır. Bu durumda, beyannamesinde götürü gider yöntemini seçen Bayan (B) nin ödemesi gereken gelir vergisi tutarını hesaplayınız? Örnek -1 Hakkında Açıklama: Kazançları basit usulde tespit edilen mükelleflerden elde edilen ve vergi kesintisi ile istisna uygulamasına konu olmayan işyeri kira gelirlerinde, beyanname verme sınırı 2013 takvim yılı için geçerli olmak üzere TL dir. Ödevlinin, TL tutarındaki işyeri kira gelirinin, 2013 yılı için beyanname verme sınırı olan TL yi aşması nedeniyle tamamı beyan edilecektir. Diğer taraftan Bayan (B) nin, TL lik haddi aşmadığı için, normal koşullarda beyannamesine dâhil etmek durumunda olmadığı tevkifat uygulamasına tabi TL lik brüt kira gelirinin, TL tutarındaki tevkifata ve istisnaya konu olmayan işyeri kira geliri ile toplanması sonucu elde edilen tutarın ( =28.440) TL yi aşması nedeniyle tevkifata tabi işyeri kira geliri de beyannameye dâhil edilecektir. Ancak, Bayan (B) nin, tevkifata ve istisna uygulamasına konu olmayan gayrimenkul sermaye iradı, TL veya altında bir tutar olsaydı, söz konusu gelir, beyannameye dahil edilmeyecek, dolayısıyla TL lik beyan haddini aşmayan diğer işyeri kira geliri için de beyanname verilmeyecekti. Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde Mükellefin, Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi aşağıdaki şekilde doldurulacaktır.

30

31

32 Örnek 2: Bir müşavirlik firmasında ücretli olarak çalışan Bay (C) nin 2013 takvim yılında elde ettiği gelir unsurları aşağıdaki gibidir: Tek işverenden elde edilen TL ücret geliri (vergi kesintisine tabi tutulmuş) Mükellef, aynı yıl içinde TL mevduat faizi elde etmiştir. Mükellef, 2013 Ocak ayında sahip olduğu işyeri mahiyetindeki gayrimenkulü aylık brüt TL ye bir ticari işletmeye kiralamış ve sadece 8 aylık kira bedeli olan toplam brüt TL yi (6.400 TL gelir vergisi tevkifatı kiralayan işletme tarafından yapılmıştır.) söz konusu işletmeden tahsil edebilmiş, geriye kalan 4 aylık kira bedelini ise kiralayan işletme 2013 sonuna kadar ödememiştir. Mükellef, gayrimenkul sermaye iradının safi tutarını belirlemede götürü gider usulünü seçmiştir.

33 Örnek-2 Hakkında Açıklama: Mükellefin, tek işverenden aldığı ve tevkif suretiyle vergilendirilen TL ücret geliri GVK nın 86/1-b maddesi gereğince beyan edilmeyecektir. Mükellefin elde etmiş olduğu mevduat faiz geliri GVK nın Geçici 67 nci maddesi uyarınca vergilendirilir. Bu gelir yıllık beyanname ile beyan edilmez. Tevkif suretiyle vergilendirilmiş kira geliri olarak 2013 yılında brüt TL elde etmiş olup, söz konusu kira geliri TL lik beyan haddini aştığından GVK nın 86/1-c bendi uyarınca beyan edilecektir. Götürü gider olarak bu gelirin % 25 i yani TL si gider olduğundan, vergilendirilecek gelir TL olacaktır. Ayrıca, işyeri kira gelirine konutlara tanınan TL lik istisna uygulanmayacaktır. Gayrimenkul sermaye iratlarında gelirin elde edilmesi tahsil esasına bağlanmış olup, bu esasa göre tahsil edilmeyen kira bedelleri elde edilmiş sayılmayacaktır. Bununla birlikte, Mükellefin, 2013 yılına ilişkin tahsil edemediği 4 aylık işyeri kira geliri 2014 yılında tahsil edildiği taktirde, bu tutar 2014 yılına ilişkin elde edilen gayrimenkul sermaye iradı olarak dikkate alınacaktır. Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, mükellef, Beyana Tabi Geliri Sadece Gayrimenkul Sermaye İradından İbaret Olanlar İçin (1001 B) Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesini doldurulacaktır.

34

35

36 Örnek 3: Spor malzemeleri ticareti yapan Bay (E) nin 2013 takvim yılında elde ettiği gelir unsurları aşağıdaki gibidir takvim yılında ticari faaliyeti sonucunda TL kazanç elde etmiştir. Ticari işletmesine dahil mevduattan brüt TL faiz elde etmiş olup ilgili bankaca söz konusu ödemeler üzerinden 375 TL gelir vergisi tevkifatı yapılmıştır. Mükellefin, söz konusu ticari faaliyeti nedeniyle 2011 yılında TL zarar etmesine rağmen TL karla sonuçlanan 2012 yılına ilişkin beyannamesinde bu zararı göstermemiş olup, 2013 yılı beyannamesinde TL zarar tutarını mahsup etmek istemektedir. Mesken olarak kiraya verdiği gayrimenkulünden TL gayrimenkul sermaye iradı elde etmiş olup, Mükellef, gayrimenkul sermaye iradının safi tutarını belirlemede götürü gider usulünü seçmiştir. İşletme bünyesinde TL AR-GE harcaması gerçekleştirmiştir. Bakmakla yükümlü olduğu 2. dereceden engelli bir çocuğu bulunmaktadır. Mükellefin, 2013 yılı içinde ödenen TL geçici vergi tutarı bulunmaktadır.

37 Örnek-3 Hakkında Açıklama: Mükellef, ticari faaliyeti neticesinde elde ettiği gelirin tamamını GVK nın 85 inci maddesi gereğince beyan edecektir. Elde edilen mevduat faizi ticari işletmeye dahil fonların değerlendirilmesi neticesinde elde edildiği için GVK nın 75 inci maddesinin son fıkrası gereğince ticari kazanç olarak vergilendirilecek ve GVK nın 85 inci maddesi gereğince ticari kazanca dahil olduğu için beyan edilecektir. GVK nın Geçici 67 inci maddesi uyarınca tevkif edilen vergi de GVK nın 121 inci maddesi gereğince beyan edilecek gelir üzerinden hesaplanacak vergiden mahsup edilecektir. Mükellef, Sahibi olduğu konutu kiraya vermesi neticesinde 2013 yılında TL gayrimenkul sermaye iradı elde etmiş olup, ticari kazancı olduğu için GVK nın 21 inci maddesindeki TL lik istisnadan yararlanamayacaktır. Götürü gider olarak bu gelirin % 25 i yani TL si gider olduğundan, vergilendirilecek gelir TL olacaktır. GVK nun 89/1-9 uncu maddesi gereğince TL AR-GE harcamalarının tamamı beyan edilen gelirden indirim konusu yapılabilecektir. GVK nın 89/1-3 üncü maddesinde engellilik indiriminden yaralanacaklar arasında ticaret erbabı sayılmadığı için mükellef, engellilik indiriminden faydalanamayacaktır. Mükellef, tarafından 2011 yılına ait TL tutarındaki zarar tutarının, mümkün olmasına rağmen 2012 yılı karından mahsup edilmemesi nedeniyle mahsup hakkından vazgeçildiği varsayıldığından, söz konusu zararın 2013 yılı beyannamesinde mahsup edilmesi mümkün bulunmamaktadır. Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde Mükellefin, Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi aşağıdaki şekilde doldurulacaktır.

38

39

40

41

42 Örnek 4: İzmir İlinde avukatlık yapan Bayan (D) nin 2013 takvim yılında elde ettiği gelir unsurları aşağıdaki gibidir. Mükellefin serbest meslek faaliyeti ile ilgili olarak elde ettiği hasılat TL dir. Mükellefin faaliyetine ilişkin giderleri toplamı TL dir. Mükellef 2012 yılına ait Bağ-Kur prim borcunu 2013 yılında ödemiş olup, ödemiş olduğu toplam tutar TL dir. Serbest meslek kazancı ödemelerinden TL gelir vergisi tevkifatı yapılmıştır. Manisa İlinde mesken olarak kiraya verdiği gayrimenkulünden 2013 yılında elde ettiği gelir TL dir. Söz konusu dairenin emlak vergi değeri TL dir. Mükellef elde ettiği gayrimenkul sermaye iradı ile ilgili olarak götürü gider yöntemini seçmiştir. Mükellefin, 2013 yılında ödediği ve mahsubu gereken geçici vergi tutarı TL dir.

43 Örnek-4 Hakkında Açıklama: Mükellef serbest meslek kazancını tutarı ne olursa olsun beyan etmek zorundadır yılında elde ettiği serbest meslek kazancı TL olup, faaliyetine ilişkin giderler ile yıl içinde ödediği Bağ-Kur primi dikkate alındığında beyan edilen serbest meslek kazancı [ ( )=43.500] TL olacaktır. Mükellef, serbest meslek kazancı dolayısıyla beyanname verdiği için 2013 yılında elde ettiği mesken kira gelirini beyannameye dahil edecek olup, ancak serbest meslek kazancı dolayısıyla beyanname vermek zorunda olduğundan G.V.K nın 21 inci maddesi gereğince 2013 yılı için geçerli olan TL lik mesken kira geliri istisnasından yararlanamayacaktır. Mesken kira geliri (Gayrisafi tutar) Götürü gider (% 25) Safi irat (Vergiye tabi gelir) TL TL TL Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde Mükellefin, Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi aşağıdaki şekilde doldurulacaktır.

44

45

46

47

48 Örnek 5: Ankara İlinde ikinci sınıf tacir olarak faaliyette bulunan Bay (F) nin 2013 takvim yılında elde ettiği gelir unsurları aşağıdaki gibidir. Mükellef çimento ve inşaat malzemeleri pazarlama faaliyeti ile iştigal etmektedir. Mükellefin beyan ettiği ticari kazancı TL olup, ayrıca TL Bağ-Kur primi ödemiştir. Mükellefin Mersin Serbest Bölgesinde bulunan şubesi 2013 yılı faaliyetini TL zararla sonuçlandırmıştır. Mükellef, 2013 yılı ve 4. dönem geçici vergi beyannamelerini süresinde vermiş ancak tahakkuk eden TL geçici vergiyi ödememiştir Mükellef küçük çocuğu için 2013 yılında TL eğitim harcaması yapmıştır. Mükellef (X) Bankasından 2013 yılında TL mevduat faiz geliri elde etmiştir. Banka tarafından TL vergi tevkifatı yapılmıştır. (Söz konusu gelir ticari işletmesine dahil bulunmamaktadır.)

49 Örnek-5 Hakkında Açıklama: Mükellef, ticari kazancını tutarı ne olursa olsun beyan etmek zorundadır yılında TL ticari kazanç elde etmiş olup, yıl içinde ödediği Bağ-Kur primi de dikkate alındığında beyan edilen ticari kazanç toplamı TL olacaktır. Mükellefin serbest bölgedeki faaliyetinin zararla sonuçlanmış olması nedeniyle, bu zararın ticari kazancından indirilmesi mümkün bulunmadığı gibi, ertesi yıla devredilmesi de mümkün bulunmamaktadır. Ayrıca, mükellefin küçük çocuğu için Türkiye de yaptığı ve belgelendirdiği eğitim harcaması tutarı beyan ettiği gelirin % 10 unu ve asgari ücretin yıllık brüt tutarını aşmaması şartıyla indirim konusu yapılabilecektir. Bu durumda indirim konusu yapılabilecek tutar ( TL *% 10 =) TL olmaktadır. Gelir Vergisi Kanununun Geçici 67 nci maddesi gereğince, banka/aracı kurumlarca tevkif yoluyla vergilendirilen ve ticari işletmeye dahil bulunmayan mevduat faiz geliri beyannameye dahil edilmeyecektir. Geçici Verginin Mahsubu bölümünde de açıklandığı üzere, ödenmemiş geçici verginin mahsubu mümkün bulunmamaktadır. Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, mükellef Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi aşağıdaki şekilde doldurulacaktır.

50

51

52

MEVZUAT SİRKÜLERİ. SİRKÜLER NO: 12/2014 İstanbul,

MEVZUAT SİRKÜLERİ. SİRKÜLER NO: 12/2014 İstanbul, MEVZUAT SİRKÜLERİ SİRKÜLER NO: 12/2014 İstanbul, 18.02.2014 KONU: Mesken Kira Geliri İstisnasının Uygulanmasına İlişkin Gelir Vergisi Genel Tebliği Yayınlandı. ÖZET: 18.02.2013 tarihli Resmi Gazete de

Detaylı

Gelir Vergisi Kanunu 21. Maddesinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliğ

Gelir Vergisi Kanunu 21. Maddesinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliğ Tarih: 18.02.2014 Sayı: 2014/03 S İ R K Ü L E R R A P O R Konu: Gelir Vergisi Kanunu 21. Maddesinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliğ Özet: Gelir Vergisi Kanununun 21 inci maddesine göre, binaların

Detaylı

KİRA GELİRİ İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER

KİRA GELİRİ İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER Tarih: 23.02.2016 Sayı : 2016/38 KİRA GELİRİ İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER Kira Gelirinde Hasılatın Tespiti Nasıl Olacaktır? Mükelleflerce bir takvim yılı içinde o yıla veya geçmiş yıllara ait olarak

Detaylı

S İ R K Ü L E R : / 1 2

S İ R K Ü L E R : / 1 2 19.02.2014 S İ R K Ü L E R : 2 0 1 4 / 1 2 286 Sıra No.lu Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliğ Yayınlandı Gelir Vergisi Kanununun 21. maddesinde 6322 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle, Ticari, zirai veya

Detaylı

GAYRİMENKUL SERMAYE İRATLARINDA MESKEN KİRA GELİRİ İSTİSNASI UYGULAMASINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER

GAYRİMENKUL SERMAYE İRATLARINDA MESKEN KİRA GELİRİ İSTİSNASI UYGULAMASINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER GAYRİMENKUL SERMAYE İRATLARINDA MESKEN KİRA GELİRİ İSTİSNASI UYGULAMASINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER Gelir Vergisi Kanunun 21.maddesinde yapılan ve 01.01.2013 tarihinden itibaren geçerli olan değişiklik ile, mesken

Detaylı

TEBLİĞ GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 286)

TEBLİĞ GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 286) 18 Şubat 2014 SALI Resmî Gazete Sayı : 28917 TEBLİĞ Maliye Bakanlığından: GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 286) 31/5/2012 tarihli ve 6322 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile

Detaylı

Sirküler Rapor / SERİ NO LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI

Sirküler Rapor / SERİ NO LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI Sirküler Rapor 18.02.2014/71-1 286 SERİ NO LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI ÖZET : Tebliğde; 6322 sayılı Kanunun 5 inci maddesi ile Gelir Vergisi Kanununun 21 inci maddesinde 1/1/2013 tarihinden

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2014 / 19 İST, 24.02.2014. Konut kira gelirlerinde istisna uygulaması hakkında genel tebliğ yayımlandı.

SİRKÜLER NO: POZ-2014 / 19 İST, 24.02.2014. Konut kira gelirlerinde istisna uygulaması hakkında genel tebliğ yayımlandı. SİRKÜLER NO: POZ-2014 / 19 İST, 24.02.2014 ÖZET: Konut kira gelirlerinde istisna uygulaması hakkında genel tebliğ yayımlandı. KONUT KİRA GELİRLERİNDE İSTİSNA UYGULAMASI HAKKINDA GENEL TEBLİĞ YAYIMLANDI

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, 19.02.2014 Sayı: 2014/037 Ref: 4/037. Konu: MESKEN KİRA GELİRİNDE İSTİSNA UYGULAMASINA DAİR GENEL TEBLİĞ YAYINLANMIŞTIR

SİRKÜLER İstanbul, 19.02.2014 Sayı: 2014/037 Ref: 4/037. Konu: MESKEN KİRA GELİRİNDE İSTİSNA UYGULAMASINA DAİR GENEL TEBLİĞ YAYINLANMIŞTIR SİRKÜLER İstanbul, 19.02.2014 Sayı: 2014/037 Ref: 4/037 Konu: MESKEN KİRA GELİRİNDE İSTİSNA UYGULAMASINA DAİR GENEL TEBLİĞ YAYINLANMIŞTIR Gelir Vergisi Kanunu nun 21. maddesi uyarınca, gelir vergisi mükelleflerince

Detaylı

No: 2014/22 Tarih:

No: 2014/22 Tarih: No: 2014/22 Tarih: 21.02.2014 ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Acıbadem Cd. Çamlıca Apt. No.77 K.4 34718 Acıbadem-Kadıköy/ISTANBUL Tel :0.216.340 00 86 Fax :0.216.340 00 87 E-posta:

Detaylı

SAYI : 2014 / 14 İstanbul,18.02.2014. KONU : Kira gelirlerinin yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi

SAYI : 2014 / 14 İstanbul,18.02.2014. KONU : Kira gelirlerinin yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi SĠRKÜLER SAYI : 2014 / 14 İstanbul,18.02.2014 KONU : Kira gelirlerinin yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi Gelir Vergisi Kanunu nun 86. Maddesinde yıl içinde elde edilen gelirlerin hangi

Detaylı

SİRKÜLERİMİZİN KONUSUNU GELİR VERGİSİ KANUNU UYGULAMASINDAKİ YENİLİKLER OLUŞTURMAKTADIR.

SİRKÜLERİMİZİN KONUSUNU GELİR VERGİSİ KANUNU UYGULAMASINDAKİ YENİLİKLER OLUŞTURMAKTADIR. Vezin Sirküler 2016 044 SİRKÜLERİMİZİN KONUSUNU GELİR VERGİSİ KANUNU UYGULAMASINDAKİ YENİLİKLER OLUŞTURMAKTADIR. KAPSAM : 02.10.2016 tarih ve 29845 sayılı resmi gazetede yayınlanan 293 no lu Gelir Vergisi

Detaylı

BİLGİ GÜNCELİ 17.05.2013 2013/50

BİLGİ GÜNCELİ 17.05.2013 2013/50 Konusu : Gelirin toplanması ve beyanı Tarihi : Sayısı : T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı Gelir Vergisi Sirküleri İlgili olduğu maddeler : Gelir Vergisi Kanunu Madde 21, 85, 86 İlgili olduğu

Detaylı

TEBLİĞ 286 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

TEBLİĞ 286 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ TEBLİĞ 286 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ Resmi Gazete No 28917 Resmi Gazete Tarihi 18/02/2014 Kapsam GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 286) 31/5/2012 tarihli ve 6322 sayılı Amme Alacaklarının

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ Tarih : Sayı : 2016/144 Konu : Yurt dışına hizmet veren şirketlerde indirim

VERGİ SİRKÜLERİ Tarih : Sayı : 2016/144 Konu : Yurt dışına hizmet veren şirketlerde indirim VERGİ SİRKÜLERİ Tarih :03.10.2016 Sayı : 2016/144 Konu : Yurt dışına hizmet veren şirketlerde indirim 2/10/2016 tarih ve 29845 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 293 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde;

Detaylı

2014 YILINDA ELDE EDİLEN BAZI GELİRLERİN BEYAN DURUMUNA İLİŞKİN ÖRNEKLER

2014 YILINDA ELDE EDİLEN BAZI GELİRLERİN BEYAN DURUMUNA İLİŞKİN ÖRNEKLER Sirküler Tarihi : 01.03.2015 Sirküler No : 2015/033 2014 YILINDA ELDE EDİLEN BAZI GELİRLERİN BEYAN DURUMUNA İLİŞKİN ÖRNEKLER Örnek 1 : Bay (A) nın 2014 yılı geliri tek bir işverenden alınmış ve tamamı

Detaylı

FİRMA YÖNETİCİLERİ VE MUHASEBE BİRİMLERİNİN DİKKATLERİNE, 2006 YILI GELİRLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİ

FİRMA YÖNETİCİLERİ VE MUHASEBE BİRİMLERİNİN DİKKATLERİNE, 2006 YILI GELİRLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİ KANIT YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ. Adres : Meşrutiyet Cad.No:29/17 06420 Y.Şehir/ANKARA Y.M.M. : Sakıp ŞEKER Vergi Dairesi : Çankaya V.D. Bağlı Olduğu Oda: Ankara YMM Odası (861) Vergi Kimlik Numarası

Detaylı

MASTER VERGİ DANIŞMANLIĞI VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ. KONU: GELİRİN TOPLANMASI VE BEYANI HK. SİRKÜLER. 1 - Giriş

MASTER VERGİ DANIŞMANLIĞI VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ. KONU: GELİRİN TOPLANMASI VE BEYANI HK. SİRKÜLER. 1 - Giriş MASTER VERGİ DANIŞMANLIĞI VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ. SAYI: 2013/40 KONU: GELİRİN TOPLANMASI VE BEYANI HK. Ankara,20/05/2013 SİRKÜLER 1 - Giriş 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 21 inci maddesinde

Detaylı

Konu : Bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları ile şahıs sigorta primleri

Konu : Bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları ile şahıs sigorta primleri SİRKÜ : 2013/04 KAYSERİ Konu : Bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları ile 25.01.2013 şahıs sigorta primleri 29.06.2012 tarih ve 28338 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6327 sayılı Bireysel Emeklilik

Detaylı

: 6728 sayılı Kanun ile Gelir Vergisi Kanunu'nda Yapılan Değişiklikler

: 6728 sayılı Kanun ile Gelir Vergisi Kanunu'nda Yapılan Değişiklikler Sirküler No : 2016-59 Sirküler Tarihi : 15.08.2016 Konu : 6728 sayılı Kanun ile Gelir Vergisi Kanunu'nda Yapılan Değişiklikler 09.08.2016 tarih ve 29796 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan 6728 sayılı "Yatırım

Detaylı

SİRKÜLER 2009 / 09. Gelir Vergisi mükellefleri tarafından 2008 yılında elde ettikleri kazanç ve iratların beyan esasları aşağıdaki gibi olacaktır.

SİRKÜLER 2009 / 09. Gelir Vergisi mükellefleri tarafından 2008 yılında elde ettikleri kazanç ve iratların beyan esasları aşağıdaki gibi olacaktır. Ankara, 10 / 03 / 2009 SİRKÜLER 2009 / 09 KONU: 2008 YILI KAZANÇLARININ BEYANI Gelir Vergisi mükellefleri tarafından 2008 yılında elde ettikleri kazanç ve iratların beyan esasları aşağıdaki gibi olacaktır.

Detaylı

Tam Mükellef Gerçek Kişilerce 2010 Takvim Yılında Elde Edilen Gelirlerin Beyanı

Tam Mükellef Gerçek Kişilerce 2010 Takvim Yılında Elde Edilen Gelirlerin Beyanı Tam Mükellef Gerçek Kişilerce 2010 Takvim Yılında Elde Edilen Gelirlerin Beyanı Bilindiği üzere; Mart ayı vergi mükellefi gerçek kişiler için, bir önceki yıl elde etmiş oldukları gelirlerin beyan edileceği

Detaylı

265 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI Resmi Gazete No Resmi Gazete Tarihi 0/0/0 Kapsam 1. Giriş

265 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI Resmi Gazete No Resmi Gazete Tarihi 0/0/0 Kapsam 1. Giriş 265 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI Resmi Gazete No Resmi Gazete Tarihi 0/0/0 Kapsam 1. Giriş 5615 sayılı Kanunla 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununda yapılan değişiklikler sonucu vergi sistemine

Detaylı

Gelir Vergisi Genel Tebliği. Seri, Sıra Numarası, No : 266 Sayılı GVK. 28 Aralık 2007 CUMA. Resmi Gazete. Sayı : TEBLİĞ. Maliye Bakanlığından:

Gelir Vergisi Genel Tebliği. Seri, Sıra Numarası, No : 266 Sayılı GVK. 28 Aralık 2007 CUMA. Resmi Gazete. Sayı : TEBLİĞ. Maliye Bakanlığından: Gelir Vergisi Genel Tebliği Seri, Sıra Numarası, No : 266 Sayılı GVK 28 Aralık 2007 CUMA Resmi Gazete Sayı : 26740 TEBLİĞ Maliye Bakanlığından: GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 266) 1 / 14 193 sayılı

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2008/62 TARİH: 21.01.2008

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2008/62 TARİH: 21.01.2008 VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2008/62 TARİH: 21.01.2008 KONU 2009 Yılı Vergiden Muaf Yemek Yardımı 2008 yılı için belirlenen yeniden değerleme oranı 387 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde %12 olarak

Detaylı

İlgili olduğu maddeler : Gelir Vergisi Kanunu Madde 22, 40, 63, 75, 86, 89, 94 4697 Sayılı Kanun Geçici Madde 1. Verilmesini Gerektiren Gelirler

İlgili olduğu maddeler : Gelir Vergisi Kanunu Madde 22, 40, 63, 75, 86, 89, 94 4697 Sayılı Kanun Geçici Madde 1. Verilmesini Gerektiren Gelirler Bireysel emeklilik sistemi ve diğer şahıs sigortalarına ödenen katkı payı ve primlerin matrahın tespitinde indirimi ve elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi anlatılmıştır. Tarih 13/08/2003 Sayı GVK-3/2003-3/Bireysel

Detaylı

04/01/2016 SİRKÜLER 2016/01. Sayın Yetkili;

04/01/2016 SİRKÜLER 2016/01. Sayın Yetkili; SİRKÜLER 2016/01 04/01/2016 Sayın Yetkili; 2016 Yılında Uygulanmak Üzere, Ücretlerin Vergilendirilmesinde Uygulanacak Tarife ile Diğer Çeşitli Had ve Tutarlar Yeniden Belirlendi. Maliye Bakanlığınca, 25.12.2015

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2009/82 TARİH: Gelir Vergisi Kanunu nda Yer Alan Had ve Tutarlara İlişkin 273 no.lu G.V.K.

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2009/82 TARİH: Gelir Vergisi Kanunu nda Yer Alan Had ve Tutarlara İlişkin 273 no.lu G.V.K. VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2009/82 TARİH: 29.12.2009 KONU Gelir Vergisi Kanunu nda Yer Alan Had ve Tutarlara İlişkin 273 no.lu G.V.K. Genel Tebliği Gelir Vergisi Kanunu nun 21, 23/8, 31, 47, 48, mükerrer 80,

Detaylı

GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (Seri No:266)

GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (Seri No:266) SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi: 02.01.2008 Sirküler No: 2008/2 GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (Seri No:266) 28.12.2007 tarih ve 26740 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 266 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği

Detaylı

Yeminli Mali Müşavirlik Bağımsız Denetim ve Danışmanlık. Konu : Tarihinden İtibaren Uygulanacak Olan Gelir Vergisi Maktu Had ve Tutarları

Yeminli Mali Müşavirlik Bağımsız Denetim ve Danışmanlık. Konu : Tarihinden İtibaren Uygulanacak Olan Gelir Vergisi Maktu Had ve Tutarları No : 2010-075 Tarih : 30.12.2010 Konu : 01.01.2011 Tarihinden İtibaren Uygulanacak Olan Gelir Vergisi Maktu Had ve Tutarları Gelir Vergisi Kanununun 21, 23/8, 31, 47, 48, mükerrer 80, 82, 86. maddelerinde

Detaylı

278 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği Yayımlandı DUYURU NO:2011/08

278 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği Yayımlandı DUYURU NO:2011/08 İstanbul, 03. 01. 2011 278 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği Yayımlandı DUYURU NO:2011/08 29.12.2010 Tarih ve 27800 (6. Mükerrer) Sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 278 Seri No.lu Gelir Vergisi Kanunu

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat /5-1 GELİR VERGİSİ KANUNU NDA YER ALAN MAKTU TUTARLAR ARTIRILDI

Sirküler Rapor Mevzuat /5-1 GELİR VERGİSİ KANUNU NDA YER ALAN MAKTU TUTARLAR ARTIRILDI Sirküler Rapor Mevzuat 04.01.2016/5-1 GELİR VERGİSİ KANUNU NDA YER ALAN MAKTU TUTARLAR ARTIRILDI ÖZET : 290 Seri No lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde, 2016 yılında uygulanacak Gelir Vergisi Kanunu nda

Detaylı

2012 Yılı Kira Gelirlerinin Beyanında Bilinmesi Gerekenler

2012 Yılı Kira Gelirlerinin Beyanında Bilinmesi Gerekenler 2012 Yılı Kira Gelirlerinin Beyanında Bilinmesi Gerekenler Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde yazılı mal ve hakların (Arazi, bina, haklar, motorlu taşıtlar vs.) kiraya verilmesinden elde edilen

Detaylı

Konu: Gelir Vergisi Kanunu nda 6728 Sayılı Yasa İle Yapılan Değişiklikler Hakkında

Konu: Gelir Vergisi Kanunu nda 6728 Sayılı Yasa İle Yapılan Değişiklikler Hakkında Sayı: 2016/19 Konu: Gelir Vergisi Kanunu nda 6728 Sayılı Yasa İle Yapılan Değişiklikler Hakkında (293 Seri No lu Gelir Vergisi Genel Tebliği, 02/10/2016 Tarihinde Resmi Gazetede Yayımlanmıştır) Yayımlanan

Detaylı

Sirküler Rapor /232-1 GELİR VERGİSİ KANUNU NDA YER ALAN MAKTU TUTARLAR ARTIRILDI

Sirküler Rapor /232-1 GELİR VERGİSİ KANUNU NDA YER ALAN MAKTU TUTARLAR ARTIRILDI Sirküler Rapor 31.12.2014/232-1 GELİR VERGİSİ KANUNU NDA YER ALAN MAKTU TUTARLAR ARTIRILDI ÖZET : 287 Seri No lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde, 2015 yılında uygulanacak Gelir Vergisi Kanunu nda yer alan

Detaylı

2016 Yılında Gelir Vergisi Kanunu Kapsamında Uygulanacak Had ve Tutarlara İlişkin 290 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği Resmi Gazetede Yayımlandı

2016 Yılında Gelir Vergisi Kanunu Kapsamında Uygulanacak Had ve Tutarlara İlişkin 290 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği Resmi Gazetede Yayımlandı 2016 Yılında Gelir Vergisi Kanunu Kapsamında Uygulanacak Had ve Tutarlara İlişkin 290 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği Resmi Gazetede Yayımlandı Duyuru No: 2015/88 İstanbul, 28/12/2015 25/12/2015

Detaylı

DİPNOT YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ.

DİPNOT YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ. SİRKÜLER NO: 2012 / 23 Konu: Bireysel Emeklilik Sistemi ve Şahıs Sigortaları ile ilgili değişiklik ve düzenlemeler hk. 29 Haziran 2012 tarih ve 28338 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 13.06.2012 tarih

Detaylı

ÖRNEK KİRA GELİRİ BEYANLARI -2

ÖRNEK KİRA GELİRİ BEYANLARI -2 Tarih: 06.03.2015 Sayı : 2015/46 ÖRNEK KİRA GELİRİ BEYANLARI -2 İŞYERİ VE KONUT KİRA GELİRLERİNİN İSTİSNA HADDİNİ AŞMASI HALİNDE BEYANNAME NASIL DÜZENLENECEK? Uygulama 8: Bay C konut olarak kiraya verdiği

Detaylı

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Büyükdere Cd. Nevtron İşhanı No:119 K /6 Gayrettepe-İST TEL: 0212/ 211 99 01-02-04 FAX: 0212/ 211 99 52 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ SİRKÜLER NO : 2005/106 İstanbul, 29 Aralık 2005 KONU : Gelir Vergisi Kanunu

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2015 / 4 İST, 05.01.2015

SİRKÜLER NO: POZ-2015 / 4 İST, 05.01.2015 SİRKÜLER NO: POZ-2015 / 4 İST, 05.01.2015 ÖZET: 2015 yılında geçerli olacak Gelir Vergisi Kanunu nda yer alan bazı maktu had ve tutarlar ile bazı iratların beyanında uygulanacak indirim oranı belirlendi.

Detaylı

FİRMA YÖNETİCİLERİ VE MUHASEBE BİRİMLERİNİN DİKKATLERİNE, 2005 YILI GELİRLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİ

FİRMA YÖNETİCİLERİ VE MUHASEBE BİRİMLERİNİN DİKKATLERİNE, 2005 YILI GELİRLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİ K KANIT YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ. Adres : Meşrutiyet Cad.No:29/21 06420 Y.Şehir/ANKARA Y.M.M. : Sakıp ŞEKER Vergi Dairesi : Çankaya V.D. Bağlı Olduğu Oda: Ankara YMM Odası (861) Vergi Kimlik Numarası

Detaylı

GELİR VERGİSİNDE GEÇERLİ OLACAK YENİ HADLER VE TUTARLAR YAYIMLANDI:

GELİR VERGİSİNDE GEÇERLİ OLACAK YENİ HADLER VE TUTARLAR YAYIMLANDI: TARİH : 29/12/2015 SİRKÜLER NO : 2015/100 GELİR VERGİSİNDE GEÇERLİ OLACAK YENİ HADLER VE TUTARLAR YAYIMLANDI: 25 Aralık 2015 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan 290 Seri No lu Gelir Vergisi Genel Tebliği

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2018 / 3 İST,

SİRKÜLER NO: POZ-2018 / 3 İST, SİRKÜLER NO: POZ-2018 / 3 İST, 03.01.2018 ÖZET: 2018 yılında geçerli olacak Gelir Vergisi Kanunu nda yer alan bazı maktu had ve tutarlar ile bazı iratların beyanında uygulanacak indirim oranı belirlendi.

Detaylı

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı GELİR VERGİSİ KANUNU. İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Mart 2017

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı GELİR VERGİSİ KANUNU. İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Mart 2017 1 GELİR VERGİSİ KANUNU Mart 2017 2 2016 YILINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERLE BEYANLARA YANSIYACAK DÜZENLEMELER 3 GENÇ GİRİŞİMCİLERDE KAZANÇ İSTİSNASI 4 YARARLANABİLECEKLER Ticari, zirai veya serbest meslek

Detaylı

SİRKÜLER 2011 / 01. Gelir Vergisi Kanununun 2011 Yılı Uygulamasına Yönelik Tarifeler, İstisna/İndirim Hadleri, Tutarları ve Oranları

SİRKÜLER 2011 / 01. Gelir Vergisi Kanununun 2011 Yılı Uygulamasına Yönelik Tarifeler, İstisna/İndirim Hadleri, Tutarları ve Oranları 4 O c a k 2 0 1 1 www.onerymm.com.tr Genel Olarak SİRKÜLER 2011 / 01 Gelir Vergisi Kanununun 2011 Yılı Uygulamasına Yönelik Tarifeler, İstisna/İndirim Hadleri, Tutarları ve Oranları Vergi Usul Kanununun

Detaylı

Sirküler Rapor /17-1 GELİR VERGİSİ KANUNU NDA YER ALAN MAKTU TUTARLAR ARTIRILDI

Sirküler Rapor /17-1 GELİR VERGİSİ KANUNU NDA YER ALAN MAKTU TUTARLAR ARTIRILDI Sirküler Rapor 02.01.2014/17-1 GELİR VERGİSİ KANUNU NDA YER ALAN MAKTU TUTARLAR ARTIRILDI ÖZET : 285 Seri No lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde, 2014 yılında uygulanacak Gelir Vergisi Kanunu nda yer alan

Detaylı

Tarih : No : 28

Tarih : No : 28 Tarih : 18.08.2016 No : 28 Konu : 6728 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Gelir Vergisi Kanunu nda yapılan değişiklikler hk. 6728 sayılı

Detaylı

mali açıklamalar YÖNTEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK ve BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş.

mali açıklamalar YÖNTEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK ve BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. 2013/072 31.12.2013 Konu: Gelir Vergisi Uygulamasında 2014 Yılında Geçerli Olacak Bazı Had Ve Tutarlar Gelir vergisi uygulamasında 2014 yılında geçerli olacak bazı had ve tutarları belirleyen 285 no.lu

Detaylı

FİRMA YÖNETİCİLERİ VE MUHASEBE BİRİMLERİNİN DİKKATLERİNE, 2004 YILI GELİRLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİ

FİRMA YÖNETİCİLERİ VE MUHASEBE BİRİMLERİNİN DİKKATLERİNE, 2004 YILI GELİRLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİ K KANIT YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ. Adres : Meşrutiyet Cad.No:29/21 06420 Y.Şehir/ANKARA Y.M.M. : Sakıp ŞEKER Vergi Dairesi : Çankaya V.D. Bağlı Olduğu Oda: Ankara YMM Odası (861) Vergi Kimlik Numarası

Detaylı

GELİR VERGİSİNDE 2017 İÇİN GEÇERLİ OLACAK YENİ HADLER VE TUTARLAR YAYIMLANDI:

GELİR VERGİSİNDE 2017 İÇİN GEÇERLİ OLACAK YENİ HADLER VE TUTARLAR YAYIMLANDI: TARİH : 28/12/2016 SİRKÜLER NO : 2016/156 GELİR VERGİSİNDE 2017 İÇİN GEÇERLİ OLACAK YENİ HADLER VE TUTARLAR YAYIMLANDI: 27 Aralık 2016 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan 296 Seri No lu Gelir Vergisi Genel

Detaylı

SİRKÜLER 2016/ Seri No.lu Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliği yayımlandı.

SİRKÜLER 2016/ Seri No.lu Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliği yayımlandı. SİRKÜLER 2016/34 10/10/2016 Sayın Yetkili; 293 Seri No.lu Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliği yayımlandı. 6728 sayılı "Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair

Detaylı

GELİR VERGİSİ KANUNU NDA YER ALAN MAKTU TUTARLAR ARTIRILMIŞTIR

GELİR VERGİSİ KANUNU NDA YER ALAN MAKTU TUTARLAR ARTIRILMIŞTIR Sirküler Rapor 04.01.2011/ 7-1 GELİR VERGİSİ KANUNU NDA YER ALAN MAKTU TUTARLAR ARTIRILMIŞTIR ÖZET : 2011 yılında uygulanacak Gelir Vergisi Kanunu nda yer alan hadlerin belirlendiği 278 Seri No lu Gelir

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2017/1

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2017/1 TARİH : 1.1.2017 NUMARA : 2017/1 VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2017/1 KONU : 2017 Yılında Uygulanmak Üzere Yeniden Belirlenen Ücretlerin Vergilendirilmesinde Uygulanacak Tarife ile Diğer Çeşitli Had ve Tutarlar

Detaylı

DUYURU. Üyelerimizin ve kamuoyunun bilgisine sunulur. Ali VAROL. Genel Sekreter 287 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

DUYURU. Üyelerimizin ve kamuoyunun bilgisine sunulur. Ali VAROL. Genel Sekreter 287 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ DUYURU 30.12.2014 tarihli ve 29221 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 287 seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği Gelir İdaresi Başkanlığının web sitesinde ( www.gib.gov.tr ) bulunmakta olup, tam metni aşağıdadır.

Detaylı

Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: GELĠR VERGĠSĠ GENEL TEBLĠĞĠ (SERĠ NO: 292)

Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: GELĠR VERGĠSĠ GENEL TEBLĠĞĠ (SERĠ NO: 292) Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: GELĠR VERGĠSĠ GENEL TEBLĠĞĠ (SERĠ NO: 292) Giriş MADDE 1 - (1) 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununa, 10/2/2016 tarihli ve 29620 sayılı

Detaylı

BÜLTEN. KONU: Gelir Vergisi Kanununda yer alan ve 2015 Yılında Uygulanacak Maktu Had ve Tutarlara İlişkin 287 nolu GV Tebliği yayınlanmıştır.

BÜLTEN. KONU: Gelir Vergisi Kanununda yer alan ve 2015 Yılında Uygulanacak Maktu Had ve Tutarlara İlişkin 287 nolu GV Tebliği yayınlanmıştır. Kültür Mah. 1375 Sk. No: Cumhuruiyet İşhanı K:5 35210 Alsancak - İzmir-Turkey Tel : + 90 232 464 16 16.. Fax: + 90 232 421 71 92. e-mail : info@psdisticaret.com..tr BÜLTEN SAYI : 2015-010 Tarih: 02.01.2015

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2012/57 TARİH: 19.11.2012

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2012/57 TARİH: 19.11.2012 VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2012/57 TARİH: 19.11.2012 KONU Bireysel Emeklilik Sistemi ve Şahıs Sigortalarına Ödenen Katkı Payı ve Primlerin Vergi Matrahının Tespitinde İndirimi ve Elde Edilen Gelirlerin Vergilendirilmesine

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR. Sirküler Tarihi: 02.01.2009 Sirküler No: 2009/5

SİRKÜLER RAPOR. Sirküler Tarihi: 02.01.2009 Sirküler No: 2009/5 SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi: 02.01.2009 Sirküler No: 2009/5 270 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ Resmi Gazete No 27089 Resmi Gazete Tarihi 23/12/2008 Kapsam 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun

Detaylı

KONU: 302 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ. GENELGE (Sadece Müşterilerimiz içindir)

KONU: 302 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ. GENELGE (Sadece Müşterilerimiz içindir) Genelge : 2018/07 05.01.2018 GENELGE (Sadece Müşterilerimiz içindir) Açıklama; 302 Seri No lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde; 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 21, 23/8, 31, 47, 48, mükerrer 80, 82, 86,

Detaylı

GELİR VERGİSİ NDE ÖNE ÇIKAN NOKTALAR ETHEM YÜKSEL KAHVECİ SMMM / İSTANBUL ÜNİ. ÖĞR. GÖREVLİSİ

GELİR VERGİSİ NDE ÖNE ÇIKAN NOKTALAR ETHEM YÜKSEL KAHVECİ SMMM / İSTANBUL ÜNİ. ÖĞR. GÖREVLİSİ GELİR VERGİSİ NDE ÖNE ÇIKAN NOKTALAR ETHEM YÜKSEL KAHVECİ SMMM / İSTANBUL ÜNİ. ÖĞR. GÖREVLİSİ GELİR VERGİSİ 1. ADIM : GELİR VERGİSİ İLE İLGİLİ MUHASEBE VE KAYIT USULÜ 2. ADIM : 2016 YILI GELİRLERİNİN BEYANI

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2011/ 07 İST. 10/01/2011

SİRKÜLER NO: POZ-2011/ 07 İST. 10/01/2011 SİRKÜLER NO: POZ-2011/ 07 İST. 10/01/2011 Gelir Vergisi Kanununda yer alan ve 2011 yılında uygulanacak yeni hadlere ilişkin 278 sıra no.lu Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliği 29 Aralık 2010 tarih ve 27800

Detaylı

KONU : 2013 YILINDA ELDE EDİLEN ÜCRET VE ÜCRET DIŞINDAKİ GELİRLERE UYGULANACAK GELİR VERGİSİ TARİFELERİ AÇIKLANDI.

KONU : 2013 YILINDA ELDE EDİLEN ÜCRET VE ÜCRET DIŞINDAKİ GELİRLERE UYGULANACAK GELİR VERGİSİ TARİFELERİ AÇIKLANDI. KONU : 2013 YILINDA ELDE EDİLEN ÜCRET VE ÜCRET DIŞINDAKİ GELİRLERE UYGULANACAK GELİR VERGİSİ TARİFELERİ AÇIKLANDI. Gelir Vergisi Kanunu nun mükerrer 123. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, 103. maddede yer

Detaylı

Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 265)

Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 265) Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 265) 5615 sayılı Kanunla 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununda yapılan değişiklikler sonucu vergi sistemimize giren gerçek ücretlerin vergilendirilmesinde asgarî geçim

Detaylı

2011 Yılında Elde Edilen Kira Gelirlerinin (GMSİ) Beyanı

2011 Yılında Elde Edilen Kira Gelirlerinin (GMSİ) Beyanı 2011 Yılında Elde Edilen Kira Gelirlerinin (GMSİ) Beyanı Vergi hukukunda "Gayrimenkul Sermaye İradı" (GMSİ) olarak adlandırılan kira gelirleri gerçek kişilerce her yılın Mart ayının 25 ine kadar beyan

Detaylı

mali açıklamalar YÖNTEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK ve BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş.

mali açıklamalar YÖNTEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK ve BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. 2014/079 30.12.2014 Konu: Gelir Vergisi Uygulamasında 2014 Yılında Geçerli Olacak Bazı Had Ve Tutarlar Gelir vergisi uygulamasında 2014 yılında geçerli olacak bazı had ve tutarları belirleyen 287 no.lu

Detaylı

1. Gelir Vergisi Kanunu'nda Yer Alan Çeşitli Had ve Tutarlar 2015 Yılında Uygulanmak Üzere Belirlendi.

1. Gelir Vergisi Kanunu'nda Yer Alan Çeşitli Had ve Tutarlar 2015 Yılında Uygulanmak Üzere Belirlendi. No: 2015/19 Tarih: 09.01.2015 ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Acıbadem Cd. Çamlıca Apt. No.77 K.4 34718 Acıbadem-Kadıköy/ISTANBUL Tel :0.216.340 00 86 Fax :0.216.340 00 87 E-posta:

Detaylı

SİRKÜLER 2019/3. Gelir Vergisi Kanununda Bulunan Tarife, Had ve Tutarlarda Değişiklik

SİRKÜLER 2019/3. Gelir Vergisi Kanununda Bulunan Tarife, Had ve Tutarlarda Değişiklik Sayı :2019/S-3 Konu : Gelir Vergisi Kanununda Bulunan Tarife, Had ve Tutarlarda Değişiklik Ankara,02.01.2019 SİRKÜLER 2019/3 Gelir Vergisi Kanununda Bulunan Tarife, Had ve Tutarlarda Değişiklik 29 Aralık

Detaylı

278 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

278 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ 278 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ Resmi Gazete Sayısı 27800 (6. Mükerrer) Resmi Gazete Tarihi 29/12/2010 Kapsam 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 21, 23/8, 31, 47, 48, mükerrer 80, 82, 86 ve

Detaylı

SİRKÜLER 2015/01. 1.1 Gelir Vergisine Tabi Gelirlerin Vergilendirilmesinde Esas Alınan Tarife

SİRKÜLER 2015/01. 1.1 Gelir Vergisine Tabi Gelirlerin Vergilendirilmesinde Esas Alınan Tarife SİRKÜLER 2015/01 01/01/2015 Sayın Yetkili; Ücretlerin Vergilendirilmesinde Uygulanacak Tarife de Dahil Olmak Üzere Gelir Vergisi Kanunu'nda Yer Alan Çeşitli Had ve Tutarlar 2015 Yılında Uygulanmak Üzere

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ. ( Seri No : 284 )

SİRKÜLER RAPOR GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ. ( Seri No : 284 ) SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi : 03.01.2013 Sirküler No : 2013 / 3-5 GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ ( Seri No : 284 ) 31.12.2012 tarih ve 28514 (4. Mükerrer) sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 284 Seri No.lu

Detaylı

2018 Yılı Gelir Vergisi Tarifesi ve Bazı Gelirlere İlişkin İstisna Hadleri Belirlenmiştir

2018 Yılı Gelir Vergisi Tarifesi ve Bazı Gelirlere İlişkin İstisna Hadleri Belirlenmiştir Tax WWW.ONERYMM.COM.TR 13.ONUR YILIMIZ 2018 02 2018 Yılı Gelir Vergisi Tarifesi ve Bazı Gelirlere İlişkin İstisna Hadleri Belirlenmiştir Özet Bu sirkülerimizde 2018 yılında geçerli olacak aşağıda başlıkları

Detaylı

GELİR VERGİSİ KANUNU NDA YER ALAN MAKTU TUTARLAR ARTIRILDI

GELİR VERGİSİ KANUNU NDA YER ALAN MAKTU TUTARLAR ARTIRILDI 02.01.2017/5-1 GELİR VERGİSİ KANUNU NDA YER ALAN MAKTU TUTARLAR ARTIRILDI ÖZET : 296 Seri No lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde, 2017 yılında uygulanacak Gelir Vergisi Kanunu nda yer alan had ve tutarlar

Detaylı

KONU : 284 SERİ NOLU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ İLE DUYRULAN 2013 YILINDA UYGULANACAK DİĞER PARASAL YÜKÜMLÜLÜKLER

KONU : 284 SERİ NOLU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ İLE DUYRULAN 2013 YILINDA UYGULANACAK DİĞER PARASAL YÜKÜMLÜLÜKLER KONU : 284 SERİ NOLU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ İLE DUYRULAN 2013 YILINDA UYGULANACAK DİĞER PARASAL YÜKÜMLÜLÜKLER Gelir Vergisi Kanunu'nun yer alan parasal büyüklüklerin 2013 yılında uygulanacak tutarları

Detaylı

2008 YILI BAŞINDAN İTİBAREN GEÇİLECEK ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ UYGULAMASININ USUL VE ESASLARI 1. Asgari geçim indirimi uygulamasının esası nedir? Asgari geçim indirimi uygulaması, kısaca, ücretlilerin vergi

Detaylı

SİRKÜLER 2013/ Gelir Vergisine Tabi Gelirlerin Vergilendirilmesinde Esas Alınan Tarife

SİRKÜLER 2013/ Gelir Vergisine Tabi Gelirlerin Vergilendirilmesinde Esas Alınan Tarife SİRKÜLER 2013/69 31/12/2013 Sayın Yetkili; Ücretlerin Vergilendirilmesinde Uygulanacak Tarife de Dahil Olmak Üzere Gelir Vergisi Kanunu'nda Yer Alan Çeşitli Had ve Tutarlar 2014 Yılında Uygulanmak Üzere

Detaylı

6327 sayılı Kanunun 6 ncı maddesiyle Gelir Vergisi Kanununun 75 inci maddesinde yapılan değişiklikler uyarınca;

6327 sayılı Kanunun 6 ncı maddesiyle Gelir Vergisi Kanununun 75 inci maddesinde yapılan değişiklikler uyarınca; Tarih 23/10/2012 Sayı GVK-85/2012-7/Bireysel Emeklilik Sistemi-4 Kapsam T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı Gelir Vergisi Sirküleri/85 Konusu :Bireysel emeklilik sistemi ve şahıs sigortalarına

Detaylı

2010 Yılı Kira Gelirlerinin (GMSİ) Beyanı

2010 Yılı Kira Gelirlerinin (GMSİ) Beyanı 2010 Yılı Kira Gelirlerinin (GMSİ) Beyanı Vergi hukukunda "Gayrimenkul Sermaye İradı" (GMSİ) olarak adlandırılan kira gelirleri gerçek kişilerce her yılın Mart ayının 25 ine kadar beyan edilerek, biri

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2014/215 Ref: 4/215

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2014/215 Ref: 4/215 SİRKÜLER İstanbul, 30.12.2014 Sayı: 2014/215 Ref: 4/215 Konu: GELİR VERGİSİ KANUNU KAPSAMINDA 2015 YILINDA UYGULANACAK GELİR VERGİSİ TARİFESİ, VERGİDEN İSTİSNA TUTULACAK BAZI TUTARLAR İLE HADLER VE ORANLARA

Detaylı

GELİR VERGİSİ KANUN TASARISINDA GERÇEK KİŞİLERİN VERGİLENDİRİLMESİ İLE İLGİLİ YENİ HÜKÜMLER GVK TASARI MADDE 51-88

GELİR VERGİSİ KANUN TASARISINDA GERÇEK KİŞİLERİN VERGİLENDİRİLMESİ İLE İLGİLİ YENİ HÜKÜMLER GVK TASARI MADDE 51-88 GELİR VERGİSİ KANUN TASARISINDA GERÇEK KİŞİLERİN VERGİLENDİRİLMESİ İLE İLGİLİ YENİ HÜKÜMLER GVK TASARI MADDE 51-88 HÜSEYİN F. SALTIK İSTANBUL YMM ODASI İSTANBUL, 18.02.2016 Page 1 Emsal Kira Bedeli Esası

Detaylı

KONU: Gelir Vergisi Kanununda Yer Alan Maktu Had ve Tutarlar ile Menkul Sermaye İradının Beyanında Dikkate Alınacak İnd. Oranı Uygulaması Hakk.

KONU: Gelir Vergisi Kanununda Yer Alan Maktu Had ve Tutarlar ile Menkul Sermaye İradının Beyanında Dikkate Alınacak İnd. Oranı Uygulaması Hakk. MASTER VERGİ DANIŞMANLIĞI VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ. SAYI: 2013/11 Ankara,02/01/2013 KONU: Gelir Vergisi Kanununda Yer Alan Maktu Had ve Tutarlar ile Menkul Sermaye İradının Beyanında Dikkate

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2016/229 Ref: 4/229

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2016/229 Ref: 4/229 SİRKÜLER İstanbul, 28.12.2016 Sayı: 2016/229 Ref: 4/229 Konu: 2017 YILI GELİR VERGİSİ TARİFESİ İLE GELİR VERGİSİ KANUNU KAPSAMINDA BAZI HAD VE TUTARLARIN YENİDEN BELİRLENDİĞİ GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

Detaylı

SİRKÜLER ( ) 1- Yeniden Değerleme Oranında Artırılan Had ve Tutarlar:

SİRKÜLER ( ) 1- Yeniden Değerleme Oranında Artırılan Had ve Tutarlar: 31.12.2018 SİRKÜLER (2018 98) Konu: 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 21, 23/8, 31, 47, 48 Mükerrer 80, 82, 86, 89/15 ve 103 ncü Maddelerinde Yer Alan Tutarlar ile 01.01.2006 Tarihinden Önce İhraç Edilenlerden

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2013/18 Ref: 4/18

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2013/18 Ref: 4/18 SİRKÜLER İstanbul, 03.01.2013 Sayı: 2013/18 Ref: 4/18 Konu: GELİR VERGİSİ KANUNUNDA YER ALAN BAZI HAD VE TUTARLARIN 2013 YILINDA GEÇERLİ OLACAK YENİ MİKTARLARI AÇIKLANMIŞTIR 31.12.2012 tarih ve 28514 (4.

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü) T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü) Sayı : B.07.1.GİB.4.06.16.01-120[40-11/9]-249 20/02/2012 Konu : Bedelsiz kiralanan otomobile

Detaylı

GELİR VERGİSİ 285 GENEL TEBLİĞİ

GELİR VERGİSİ 285 GENEL TEBLİĞİ GELİR VERGİSİ 285 GENEL TEBLİĞİ 30 Aralık 2013 Resmî Gazete Sayı: 28867 (Mükerrer) 31.12.1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 21, 23/8, 31, 47, 48, mükerrer 80, 82, 86 ve 103. maddelerinde

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2015/184 Ref: 4/184

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2015/184 Ref: 4/184 SİRKÜLER İstanbul, 29.12.2015 Sayı: 2015/184 Ref: 4/184 Konu: 2016 YILI GELİR VERGİSİ TARİFESİ İLE BAZI HAD VE TUTARLARIN YENİDEN BELİRLENDİĞİ GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYINLANMIŞTIR 25.12.2015 tarih

Detaylı

Türkiye de Yerleşmiş Olmayan Yabancıların ve Türk Vatandaşlarının Türkiye deki Kira Gelirlerinin Beyanı

Türkiye de Yerleşmiş Olmayan Yabancıların ve Türk Vatandaşlarının Türkiye deki Kira Gelirlerinin Beyanı Türkiye de Yerleşmiş Olmayan Yabancıların ve Türk Vatandaşlarının Türkiye deki Kira Gelirlerinin Beyanı Gelir Vergisi Kanunumuzda gelir vergisine tabi olacak gerçek kişiler tam mükellefler ve dar mükellefler

Detaylı

SİRKÜLER. Sirküler Tarihi: Sirküler No: 2016/ Yılı Gelir Vergisi Tarifesi ile Bazı İstisna ve İndirim Tutarları

SİRKÜLER. Sirküler Tarihi: Sirküler No: 2016/ Yılı Gelir Vergisi Tarifesi ile Bazı İstisna ve İndirim Tutarları SİRKÜLER Sirküler Tarihi: 28.12.2016 Sirküler No: 2016/75 2017 Yılı Gelir Vergisi Tarifesi ile Bazı İstisna ve İndirim Tutarları Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 296) 27 Aralık 2016 Tarihli Resmi

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR ( )

SİRKÜLER RAPOR ( ) DMF SİSTEM ULUSLARARASIBAĞIMSIZDENETİMDANIŞMANLIKVE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİKA.Ş. www.dmf.com.tr& dmfsystem.eu dmf@dmf.com.tr www.russellbedford.com Ankara :Eskişehir Yolu 9. Km. Tepe Prime B Blok No: 100

Detaylı

Gelir unsurlarının toplanması ve yıllık beyanname ile beyanı

Gelir unsurlarının toplanması ve yıllık beyanname ile beyanı Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş. Eski Büyükdere Cad. Orjin Maslak No:27 Maslak, Sarıyer 34398 İstanbul - Turkey Tel: +90 212 315 3000 Fax: +90 212 234 1067 ey.com Ticaret Sicil No : 479919 Mersis No:

Detaylı

Sayı : 2014 / 284 Konu: Bilgilendirme 30 Aralık 2014

Sayı : 2014 / 284 Konu: Bilgilendirme 30 Aralık 2014 Sayı : 2014 / 284 Konu: Bilgilendirme 30 Aralık 2014 Değerli Üyemiz, Ertürk Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti. tarafından yayınlanan 144 nolu sirküler ilişikte sunulmuştur. Bilgilerinizi rica eder, çalışmalarınızda

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2012/ 72 İST. 04/07/2012 BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE DEVLET KATKISI. Katılımcılardan bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra;

SİRKÜLER NO: POZ-2012/ 72 İST. 04/07/2012 BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE DEVLET KATKISI. Katılımcılardan bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra; SİRKÜLER NO: POZ-2012/ 72 İST. 04/07/2012 29.06.2012 tarih ve 28338 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 6327 sayılı Kanun da; Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile bazı kanun ve kanun

Detaylı

KALDIRILAN VERGİ İADESİNİN YERİNE GETİRİLEN ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİNE İLİŞKİN TEBLİĞ TASLAĞI YAYIMLANDI

KALDIRILAN VERGİ İADESİNİN YERİNE GETİRİLEN ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİNE İLİŞKİN TEBLİĞ TASLAĞI YAYIMLANDI Duyuru Tarihi : 30.10.2007 Duyuru No : DUYURU/2007-159 Denet Duyuru KALDIRILAN VERGİ İADESİNİN YERİNE GETİRİLEN ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİNE İLİŞKİN TEBLİĞ TASLAĞI YAYIMLANDI Bilindiği gibi, Gelir Vergisi Kanunu

Detaylı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı. TASLAK Gelir Vergisi Sirküleri/85

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı. TASLAK Gelir Vergisi Sirküleri/85 T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı TASLAK Gelir Vergisi Sirküleri/85 Konusu Tarihi Sayısı :Bireysel emeklilik sistemi ve şahıs sigortalarına ödenen katkı payı ve primlerin vergi matrahının

Detaylı

3. Uygulamanın Esasları Asgari geçim indirimi uygulamasından ücretleri gerçek usulde vergilendirilen gerçek kişiler yararlanabilecektir.

3. Uygulamanın Esasları Asgari geçim indirimi uygulamasından ücretleri gerçek usulde vergilendirilen gerçek kişiler yararlanabilecektir. GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ / 265 1. Giriş 5615 sayılı Kanunla 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununda yapılan değişiklikler sonucu vergi sistemimize giren gerçek ücretlerin vergilendirilmesinde asgarî geçim

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2004 / 34 İST, 25/01/2004. ÖZET: 2003 yılı gelirlerinin toplanması ve beyanı.

SİRKÜLER NO: POZ-2004 / 34 İST, 25/01/2004. ÖZET: 2003 yılı gelirlerinin toplanması ve beyanı. SİRKÜLER NO: POZ-2004 / 34 İST, 25/01/2004 ÖZET: 2003 yılı gelirlerinin toplanması ve beyanı. Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünün 11/02/2004 tarih ve 16 sayılı gelir vergisi sirküleri yayımlanmıştır.bu

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR ( )

SİRKÜLER RAPOR ( ) DMF SİSTEM ULUSLARARASIBAĞIMSIZDENETİMDANIŞMANLIKVE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİKA.Ş. www.dmf.com.tr& dmfsystem.eu dmf@dmf.com.tr www.russellbedford.com Ankara :Eskişehir Yolu 9. Km. Tepe Prime B Blok No: 100

Detaylı

MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO : 2010 / 60

MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO : 2010 / 60 İstanbul, 01 Ekim 2010 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO : 2010 / 60 KONU : Yatırım İndirimi Konusunda 6009 Sayılı Kanunla Yapılan Düzenlemenin Uygulanmasına İlişkin 276 Seri Nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği Hk.

Detaylı

GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ TASLAĞI (SERİ NO: )

GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ TASLAĞI (SERİ NO: ) Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ TASLAĞI (SERİ NO: ) 1. Amaç ve kapsam Bu Tebliğin amacı, 8/3/2017 tarihli ve 30001 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 23/2/2017

Detaylı

SİRKÜLER: 2014/012 BURSA, 26.02.2014. Konu: 2013 Yılında Elde Edilen (GMSİ) Kira Gelirleri Beyanı Hakkında

SİRKÜLER: 2014/012 BURSA, 26.02.2014. Konu: 2013 Yılında Elde Edilen (GMSİ) Kira Gelirleri Beyanı Hakkında SİRKÜLER: 2014/012 BURSA, 26.02.2014 Konu: 2013 Yılında Elde Edilen (GMSİ) Kira Gelirleri Beyanı Hakkında Sayın Mükellefimiz; Vergi hukukunda "Gayrimenkul Sermaye İradı" (GMSİ) olarak adlandırılan kira

Detaylı