DEVLET HASTANELERĠNDE LAPAROSKOPĠK UYGULAMALARA BAġLANGICI SAĞLAYACAK EĞĠTĠM MODELLERĠ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "DEVLET HASTANELERĠNDE LAPAROSKOPĠK UYGULAMALARA BAġLANGICI SAĞLAYACAK EĞĠTĠM MODELLERĠ"

Transkript

1 DEVLET HASTANELERĠNDE LAPAROSKOPĠK UYGULAMALARA BAġLANGICI SAĞLAYACAK EĞĠTĠM MODELLERĠ Dr. Altuğ TUNCEL Sağlık Bakanlığı Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi 3. Üroloji Kliniği

2 GĠRĠġ Ülkemizde ürolojik laparoskopik cerrahiyi uygulayan merkezler son 5-6 yıla kadar kadar az sayıda idi. Ancak ürologların laparoskopik cerrahiyi kendi merkezlerinde uygulama istekleri ve laparoskopik cerrahinin tüm dünyada popüler olmasına bağlı olarak, günümüzde ülkemizdeki birçok merkezde ürolojik laparoskopik cerrahi uygulanır hale gelmiştir.

3 GĠRĠġ Laparoskopik cerrahi nin açık cerrahi den ayrılan yönleri Oryantasyon zorluğu Uzun cerrahi aletler ve azalmış taktil duyu ile çalışma 3 Boyutlu bir cerrahi alanda çalışılmasına rağmen tüm manipülasyonun ekranda 2 boyutlu olarak gözlenmesi Eğitimin uzun süre alması ve eğitim sürecinde farklı yöntemler uygulanması

4 Maliyet ZORLUKLAR Uzun öğrenme eğrisi - Derinlik algısındaki sınırlamalar - El ve göz koordinasyonu - İki boyutlu ortamda çalışma - Kullanılan aletlerin kısıtlı hareket edebilmesi - Dar çalışma alanı - En iyi hareket ve yaklaşımın hangi trokar pozisyonu ile sağlanacağının planlanması MeslektaĢların desteklememesi Laguna et al. Eur Urol 47:346, 2005.

5 ZORLUKLAR Bu zorlukların aşılması için Laparoskopi eğitim programları Uygulamalı laparoskopi kursları Kısa ve uzun süreli fellowship programları En uygun laparoskopik cerrahi eğitim programının nasıl bir içerik ve süreye sahip olması gerektiği halen netlik kazanmamıştır.

6 LAPAROSKOPĠK CERRAHĠ Temel beceriler BECERĠ EĞĠTĠMĠ - Kamera tutma - Trokar yerleştirme - Aletlerin bimanuel koordinasyonu - Göz-el koordinasyonu - 2 boyutlu ekranda 3 boyutlu algılama - Sınırlı alanda hareket edebilme - Azalmış dokunma duyusuyla hareket edebilme

7 LAPAROSKOPĠK CERRAHĠ BECERĠ EĞĠTĠMĠ Orta dereceli beceriler Hayvan organları kullanarak: - Arterlerin diseksiyonu ve kesilmesi - Böbreğin endobag e yerleştirilmesi - Dorsal ven kontrolü - Endoskopik sütür atmanın temel teknikleri

8 LAPAROSKOPĠK CERRAHĠ BECERĠ EĞĠTĠMĠ Ġleri dereceli beceriler Pulsatil organ perfüzyonu (POP trainer)* veya canlı hayvan kullanılarak: - Retroperitoneal lenf nodu diseksiyonu - Parsiyel veya basit nefrektomi - Arteriyel kanama kontrolü - Barsak anastomozu için vasküler stapler kullanma *Temel laparoskopik beceriyi geliştirmede etkinliği olmadığı bildirilmiş (Stolzenburg et al. Eur Urol Update Series 5:53, 2007.)

9 LAPAROSKOPĠK CERRAHĠ EĞĠTĠM MODELLERĠ Kuru Laboratuvar (UTSW Technical Skill Lab.)

10 LAPAROSKOPĠK CERRAHĠ EĞĠTĠM MODELLERĠ Ekipmanlar 1. Pelvic trainer a- Standart olanlar b- Video destekli, çalışma sırasında kişinin yaptığı manipülasyonlara duyarlı sistem sayesinde skorlama yapabilenler (MISTELS, Rosser)

11 LAPAROSKOPĠK CERRAHĠ EĞĠTĠM MODELLERĠ Pelvic trainer ile yapılan el-göz koordinasyonu, derinlik algılama, doku kesme, intrakorporeal düğüm, farklı el-iğne açıları, derin dorsal ven bağlanması, üretrovezikal anostomoz gibi egzersizlerin laparoskopik beceriyi arttırdığı, operasyon süresini kısalttığı ve cerrahi sırasındaki anksiyeteyi azalttığı bildirilmiştir. Scott et al. Amm Coll Surg 191:272, Katz et al. J Urol 169:2041, Nadu et al. J Endourol 17:481, Emken et al. JSLS 8:195, Laguna et al. Curr Opin Urol 16:65, Dhariwal et al. J Min Access Surg 3:57, 2007.

12 LAPAROSKOPĠK CERRAHĠ EĞĠTĠM MODELLERĠ 2. Sanal gerçek (Virtual Reality) Simülatörler Bir bilgisayar modeline yüklenen program sayesinde sanal olarak gerçek çalışma ortamına benzer ortam simüle edilmektedir. Bu sistem, çalışan kişinin manipülasyonlarına gerçeğe yakın olarak yanıt vermektedir. Çalışan kişinin hareketlerinin doğruluğu bu sistemler ile objektif olarak değerlendirilebilmektedir.

13 LAPAROSKOPĠK CERRAHĠ EĞĠTĠM MODELLERĠ a- Minimal Invasive Surgical Trainer-Virtual Reality (MIST-VR, Mentice-İsveç)

14 LAPAROSKOPĠK CERRAHĠ EĞĠTĠM MODELLERĠ MIST-VR ile yapılan beceri geliştirme egzersizlerinin gerçek ortamdaki sonuçlarının değerlendirildiği çalışmalarda, değişik derecelerde laparoskopi deneyimi olan ve MIST- VR ile çalışan cerrahların, bu simülatör ile çalışmayan cerrahlara göre lap. kolesistektomi operasyonunu daha kısa sürede, daha az hata ile ve daha ekonomik manipülasyon ile tamamladığı bildirilmiştir. Seymour et al. Ann Surg 236:458, Hamilton et al. Surg Endosc 16:406, Grantcharov et al. Br J Surg 91:146, 2004.

15 LAPAROSKOPĠK CERRAHĠ EĞĠTĠM MODELLERĠ b- LapSim (Surgical Science-İsveç)

16 LAPAROSKOPĠK CERRAHĠ EĞĠTĠM MODELLERĠ LapSim, sütür eğitimi için en iyi simülatör olarak gösterilmektedir. LapSim ile sütür eğitimi alan cerrahların, bu eğitimi almayan cerrahlara göre gerçek şartlarda daha hızlı ve doğru sütür attıkları bildirilmiştir. Cosman et al. Stud Health Technol Inform 125:76, Kundhal et al. Surg Endosc 23:645, 2009.

17 LAPAROSKOPĠK CERRAHĠ EĞĠTĠM MODELLERĠ c- LapMentor (Simbionix- İsrail)

18 LAPAROSKOPĠK CERRAHĠ EĞĠTĠM MODELLERĠ LapMentor ile eğitim: - 30 derece lens navigasyonu - Göz-el koordinasyonu - Klipleme ve tutma - Kesme - Elektrokoter kullanımı - Objelere yer değiştirme - Sütür eğitimi (İyi simüle edilememiş!!!!) - Lap. kolesistektomi, Lap. Nissen funduplikasyon, Lap. Radikal nefrektomi (Kullanıma sunulmak üzere)

19

20

21 LAPAROSKOPĠK CERRAHĠ EĞĠTĠM MODELLERĠ Islak laboratuvar (Hayvan laboratuvarı) - Kuru laboratuvardan ıslak laboratuvara geçiş laparoskopi eğitiminde önemli ve gerekli bir aşamadır. - Özellikle domuz üzerinde laparoskopi becerilerinin geliştirilmesi (uzmanlar eşliğinde çalışma ve diğer kursiyerleri izleme) amaçlanır. - Canlı hayvanda çalışma, gerçek cerrahi uygulamayı en iyi taklit eden eğitim modelidir. Stolzenburg et al. Eur Urol Update Series 5:53, 2007.

22 EĞĠTĠM KURSLARI (EAU KILAVUZU 2009) Kurs Yapı İçerik A tipi kurs Teorik Aletler, fizyoloji, giriş teknikleri, endikasyonlar Pelvitrainer Koordinasyon, diseksiyon, organ hakimiyeti Canlı video gösterisi İnmemiş testis, pelvik lenfadenektomi, nefrektomi, retroperitoneoskopi Kurs Yapı İçerik B tipi kurs Teorik Teorik olarak kursun bir tekrarı ve düğüm atmayı da içeren özel ameliyat teknikleri Pelvitrainer Hayvan üstünde çalışma (Domuz) Bağlama ve dikiş teknikleri (tavuk kemiği, domuz bağırsağı ve mesanesi) Epigastrik damarların bağlanması, pelvik lenfadenektomi, nefrektomi

23 EĞĠTĠM KURSLARI (EAU KILAVUZU 2009) Kurs Yapı İçerik C tipi kurs Teorik Özel ameliyat teknikleri, endikasyon,istenmeyen yan etki ve dikiş teknikleri Pelvitrainer Bağlama ve dikiş teknikleri (tavuk kemiği, domuz bağırsağı ve mesanesi) Hayvan üstünde çalışma (Domuz) İnmemiş testis için laparoskopi, pelvik lenfadenektomi, nefrektomi ve retroperitoneoskopi Kurs Yapı İçerik D tipi kurs Teorik Rekonstrüktif teknikler, istenmeyen yan etkilerle başa çıkabilme, dikiş atma Pelvitrainer Bağlama ve dikiş atma (ileri düzey kurs) Hayvan üstünde çalışma (Domuz) Adhezyolizis, kanamalar, hernioplasti,piyeloplasti, kolposüspensiyon, anti-reflü plasti, ileal conduit

24 KISA SÜRELĠ LAPAROSKOPĠ EĞĠTĠM KURSLARI Kısa süreli laparoskopi kursları laparoskopik cerrahi bilgi ve beceri edinilmesi için gerekli olan teorik bilgi, kuru ve ıslak laboratuvar koşullarını sağladığı için önemlidir. Ancak bu kurslarda edinilen bilgi ve becerinin gerçek cerrahiye geçişte ne derece etkili olduğu net değildir.

25 KISA SÜRELĠ LAPAROSKOPĠ EĞĠTĠM KURSLARI Mezuniyet sonrası üniversitelerde düzenlenmiş 2 günlük uygulamalı laparoskopi kursuna katılmış 322 cerrahtan 166 sı çalışmaya katılmış. Katılanların %54 ü, 5 yıl içerisinde laparoskopi yapmış. Sadece %37 si laparoskopi bilgilerinin yeterli oldugunu belirtmiş. Colegrove et al. J Urol 161:881, 1999.

26 KISA SÜRELĠ LAPAROSKOPĠ EĞĠTĠM KURSLARI Uzmanlık öğrenciliğinde 5 ile 10 arasında laparoskopik olgu deneyimi olan 32 uzman, 5 günlük yoğun laparoskopi kursuna katılmışlar. Kurstan 8 ay sonra %82 si laparoskopik cerrahiyi (Radikal nefrektomi, nefroüreterektomi, pyeloplasti) rutin olarak uygulamaya koymuşlar. Corica et al. J Am Coll Surg 203:692, 2006.

27 GATA UYGULAMALI LAPAROSKOPĠ KURSU DEĞERLENDĠRME ÇALIġMASI WCE 2009

28 MODÜLER CERRAHĠ EĞĠTĠM Zorluk derecesine göre laparoskopik radikal prostatektomi nin modüllere ayrılması prensibine dayanır. Bu modelde, klinik öncesinde pelvic trainer eğitimi gerçekleştirilir. Daha sonra kursiyer, kamera asistansından başlayarak becerileri geliştikçe yanında çalıştığı deneyimli cerrah eşliğinde ameliyatın diğer aşamalarını gerçekleştirir. Stolzenburg et al. Eur Urol Update Series 5:53, 2007.

29 MODÜLER CERRAHĠ EĞĠTĠM Laparoskopik radikal prostatektomi, zorluk derecesine göre 12 bölüme ayrılır ve her bölümün zorluk derecesi 1-5 arasında derecelendirilir.

30 MODÜLER CERRAHĠ EĞĠTĠM Modüler cerrahi eğitim; öğrenim süresini kısaltmakta, laparoskopiye başlangıç poziyonunda yada daha önce açık operasyon deneyimi olmayan cerrahlara kompleks ameliyatları yapabilme yetisi kazandırır. Bu modelin, yüksek volümlü olgu sirkülasyonuna sahip laparoskopi merkezlerinde uygulanması önerilmektedir. Stolzenburg et al. BJU Int 96:1022, Stolzenburg et al. Eur Urol 49:491, 2006.

31 BĠZ NE YAPTIK? Uzman - Kısa süreli laparoskopi kurslarına katılım (GATA,IRCAD). - Yurt dışı eğitim (Kuru ve ıslak laboratuvarda yoğun çalışma süreci, operasyonların gözlenmesi, görsel döküman temini). - Hiçbir laparoskopi alt yapısı bulunmayan kliniğe endovizyon sistemi (monitör, insüflatör, lens, kamera) ve laparoskopik cerrahi ekipmanının temin edilmesi için yoğun ve yorucu çabalar!!!! - Edinilen bilgi ve deneyimin klinikteki diğer çalışma arkadaşları ile paylaşılması.

32 BĠZ NE YAPTIK? Uzmanlık öğrencisi - Laparoskopik cerrahi ile ilgili teorik ve görsel bilgi verilmesi seneden itibaren kısa süreli laparoskopi kurslarına katılımının sağlanması (GATA, ESRU). - Her asistanın kliniğimizde bulunan pelvic trainer ile düzenli olarak çalışmalarının sağlanması. - Operasyonlarda kamera asistansı. - Başasistanın primer vaka yapması (renal kist, basit nefrektomi).

33 BĠZ NE YAPTIK? HemĢire - Laparoskopik aletlerin tanıtımı ve ekipman masasının dizaynı (teorik, pratik) hakkında bilgi verilmesi. - Operasyon odasının düzeni hakkında bilgi verilmesi. - Operasyon türlerine göre kullanılacak ekipmanın cerraha sunuluş eğitimi. - Laparoskopi kursları ve yurt dışı eğitimlere katılımlarının sağlanması.

34 BĠZ NE YAPTIK? Personel - Cihazların tanıtımının yapılması ve kurulumu ile ilgili pratik bilgi verilmesi - Hasta pozisyonları hakkında görsel ve pratik bilgi verilmesi - Operasyon odasının dizaynı hakkında pratik bilgi verilmesi

35 LAPAROSKOPĠK CERRAHĠDE ĠLERLEME SÜRECĠMĠZ (BaĢlangıç: Ağustos 2007) Renal kist dekortikasyonu Basit nefrektomi Radikal nefrektomi Ġlk 1 yıl Adrenalektomi Pyeloplasti Parsiyel nefrektomi, Radikal prostatektomi

36 SONUÇ Laparoskopik cerrahiye başlangıç sürecinde cerrahın laparoskopi deneyimi olan ve eğitim olanakları iyi olan bir merkezde uzun ya da kısa süreli pratik ve teorik eğitim alması, operasyonları gözlemlemesi bu sürecin devamını sağlamada önemlidir. Laparoskopik cerrahi bir ekip işidir. Bu ekibin diğer üyeleri ile edinilen bilgi ve deneyimin paylaşılması ve aktif olarak laparoskopik cerrahi eğitim programlarına (kurslar, sempozyumlar) katılım ekibin başarısını arttıracaktır.

Ürolojik Laparoskopi Eğitimi Urologic Laparoscopy Training

Ürolojik Laparoskopi Eğitimi Urologic Laparoscopy Training 153 ADIM ADIM LAPAROSKOPİK CERRAHİ I STEP BY STEP LAPAROSCOPIC SURGERY Ürolojik Laparoskopi Eğitimi Urologic Laparoscopy Training Selçuk Güven, Emrah Topbaş Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi, Üroloji

Detaylı

TÜRK ÜROLOJİ AKADEMİSİ DOMUZ MODELİNDE LAPAROSKOPİ KURSU. 30 Kasım - 01 Aralık 2018 / Ankara

TÜRK ÜROLOJİ AKADEMİSİ DOMUZ MODELİNDE LAPAROSKOPİ KURSU. 30 Kasım - 01 Aralık 2018 / Ankara TÜRK ÜROLOJİ AKADEMİSİ DOMUZ MODELİNDE LAPAROSKOPİ KURSU 30 Kasım - 01 Aralık 2018 / Ankara SBÜ Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü Deney Hayvanları Üretim ve Araştırma Birimi Onursal Başkan Prof. Dr. İ.

Detaylı

MİNİMAL İNVAZİV JİNEKOLOJİK ONKOLOJİ DERNEĞİ EĞİTİM PROGRAMLARI 2015-2016

MİNİMAL İNVAZİV JİNEKOLOJİK ONKOLOJİ DERNEĞİ EĞİTİM PROGRAMLARI 2015-2016 www.gynoncomis.org www.gynoncomis.org Değerli Meslektaşlarım, Endoskopik cerrahinin, açık cerrahiye olan üstünlüğü bilinen bir gerçektir. Hem doktor hem de hastalar için çok sayıda avantajlar sağlamaktadır.

Detaylı

22-23 Mart 2019 / Ankara

22-23 Mart 2019 / Ankara TÜRK ÜROLOJİ AKADEMİSİ 22-23 Mart 2019 / Ankara Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü Ar Ge Merkez Başkanlığı, Deney Hayvanları Üretim ve Araştırma Birimi Onursal Başkan Prof.

Detaylı

Üreterorenoskopide Eğitim Modelleri. Doç. Dr. İlker Seçkiner Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı

Üreterorenoskopide Eğitim Modelleri. Doç. Dr. İlker Seçkiner Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Üreterorenoskopide Eğitim Modelleri Doç. Dr. İlker Seçkiner Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Yeterlilik Bilgi Davranış Beceri Cerrahi eğitimde ek olarak: El-göz koordinasyonu;

Detaylı

ÖZEL HASTANEDE ÇALIġAN MESLEKTAġLARIMIZ ĠÇĠN ENDOÜROLOJĠDE EĞĠTĠMĠN DEVAMLILIĞINI SAĞLAYAN MODELLER

ÖZEL HASTANEDE ÇALIġAN MESLEKTAġLARIMIZ ĠÇĠN ENDOÜROLOJĠDE EĞĠTĠMĠN DEVAMLILIĞINI SAĞLAYAN MODELLER ÖZEL HASTANEDE ÇALIġAN MESLEKTAġLARIMIZ ĠÇĠN ENDOÜROLOJĠDE EĞĠTĠMĠN DEVAMLILIĞINI SAĞLAYAN MODELLER Dr. Haluk Akpınar Ġstanbul Bilim Üniversitesi Üroloji AD 1 Plan: ÖZEL HASTANEDE ÇALIġAN ÜROLOGLAR ENDOÜROLOJĠ

Detaylı

Endoüroloji Derneğinin Meslektaşlarımıza Sağladığı Eğitim Modelleri

Endoüroloji Derneğinin Meslektaşlarımıza Sağladığı Eğitim Modelleri Endoüroloji Derneğinin Meslektaşlarımıza Sağladığı Eğitim Modelleri Endoüroloji Derneği Aralık 2007 tarihi ile Yönetim Kurulu Başkan: II. Başkan: Genel Sekreter: Sayman: Üye: Prof. Dr. Bülten Oktay, Uludağ

Detaylı

MINI FELLOWSHIP. PROGRAMI Endoüroloji nin Önemli Operasyonları Konusunda Teorik ve Pratik Bilgi Paylaşımı. Endoüroloji Derneği.

MINI FELLOWSHIP. PROGRAMI Endoüroloji nin Önemli Operasyonları Konusunda Teorik ve Pratik Bilgi Paylaşımı. Endoüroloji Derneği. MINI Endoüroloji Derneği FELLOWSHIP PROGRAMI Endoüroloji nin Önemli Operasyonları Konusunda Teorik ve Pratik Bilgi Paylaşımı 21-25 Mart 2016 Anadolu Yakası Laparoskopik Cerrahi Robotik Cerrahi Retrograd

Detaylı

Önsöz. Değerli Meslektaşlarım,

Önsöz. Değerli Meslektaşlarım, Önsöz Değerli Meslektaşlarım, Laparoskopik cerrahinin yaygınlığı dünyada giderek artmaktadır. Özellikle son dekatta Jinekoloji alanında hemen hemen tüm operasyonlar ağırlıklı olarak laparoskopik olarak

Detaylı

Önsöz. Değerli Meslektaşlarım,

Önsöz. Değerli Meslektaşlarım, Önsöz Değerli Meslektaşlarım, Laparoskopik cerrahinin yaygınlığı dünyada giderek artmaktadır. Özellikle son dekatta Jinekoloji alanında hemen hemen tüm operasyonlar ağırlıklı olarak laparoskopik olarak

Detaylı

Önsöz. Değerli Meslektaşlarım,

Önsöz. Değerli Meslektaşlarım, Önsöz Değerli Meslektaşlarım, Günümüz Jinekolojik cerrahisinde Laparoskopinin hastalarımıza sağladığı avantajlar tartışılmaz şekilde kabul edilmiştir. Bu nedenle ülkemiz vatandaşlarına sağlık hizmeti sunan

Detaylı

Dr. Tuncay Taş Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2. Üroloji Kliniği

Dr. Tuncay Taş Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2. Üroloji Kliniği Dr. Tuncay Taş Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2. Üroloji Kliniği TÜD, 2008-2009 akademik yılı Mayıs ayı İstanbul TÜD, 2008-2009 akademik yılı Mayıs ayı 1950 1960 1970 1980 1990 TÜD, 2008-2009 akademik

Detaylı

TÜRK ÜROLOJ DERNE MARMARA III. LAPAROSKOP E T M KURSU

TÜRK ÜROLOJ DERNE MARMARA III. LAPAROSKOP E T M KURSU Endoüroloji Derne i nin Akademik Katk lar yla 28 Mart - 01 Nisan 2011 Veteriner Fakültesi Avc lar, stanbul Teorik e itim Kuru laboratuvar Islak laboratuvar Canl cerrahi / stanbul T p Fakültesi Pratik en

Detaylı

Önsöz. Değerli Meslektaşlarım,

Önsöz. Değerli Meslektaşlarım, Önsöz Değerli Meslektaşlarım, Günümüz Jinekolojik cerrahisinde Laparoskopinin hastalarımıza sağladığı avantajlar tartışılmaz şekilde kabul edilmiştir. Bu nedenle ülkemiz vatandaşlarına sağlık hizmeti sunan

Detaylı

Önsöz. Değerli Meslektaşlarım,

Önsöz. Değerli Meslektaşlarım, Önsöz Değerli Meslektaşlarım, Laparoskopik cerrahinin yaygınlığı dünyada giderek artmaktadır. Özellikle son dekatta Jinekoloji alanında hemen hemen tüm operasyonlar ağırlıklı olarak laparoskopik olarak

Detaylı

MINI FELLOWSHIP. PROGRAMI Endoüroloji nin Önemli Operasyonları Konusunda Teorik ve Pratik Bilgi Paylaşımı. Endoüroloji Derneği.

MINI FELLOWSHIP. PROGRAMI Endoüroloji nin Önemli Operasyonları Konusunda Teorik ve Pratik Bilgi Paylaşımı. Endoüroloji Derneği. MINI Endoüroloji Derneği FELLOWSHIP PROGRAMI Endoüroloji nin Önemli Operasyonları Konusunda Teorik ve Pratik Bilgi Paylaşımı 21-25 Mart 2016 Avrupa Yakası Laparoskopik Cerrahi Robotik Cerrahi Retrograd

Detaylı

TÜRKİYE DE ÜROLOJİK LAPAROSKOPİ EĞİTİMİ NASIL OLMALIDIR? HOW SHOULD BE THE UROLOGIC LAPAROSCOPIC TRAINING IN TURKEY?

TÜRKİYE DE ÜROLOJİK LAPAROSKOPİ EĞİTİMİ NASIL OLMALIDIR? HOW SHOULD BE THE UROLOGIC LAPAROSCOPIC TRAINING IN TURKEY? DERLEME/Review ENDOÜROLOJİ/Endourology TÜRKİYE DE ÜROLOJİK LAPAROSKOPİ EĞİTİMİ NASIL OLMALIDIR? HOW SHOULD BE THE UROLOGIC LAPAROSCOPIC TRAINING IN TURKEY? Yaşar ÖZGÖK*, Ayşegül ÖZGÖK** * Gülhane Askeri

Detaylı

Sayın Meslektaşlarım,

Sayın Meslektaşlarım, Sayın Meslektaşlarım, Hekimlik mesleği yaşamboyu eğitim gerektiren bir meslektir. Jinekolojik laparoskopik ve histereskopik cerrahide yaşanan hızlı gelişmeler uzmanlık sonrası eğitimi bir gereksinim haline

Detaylı

Prof Dr. Yaşar ÖZGÖK, Prof Dr. Altuğ TUNCEL, Doç. Dr. Selçuk. GÜVEN, Doç. Dr. Yiğit AKIN, Prof Dr. Selami Albayrak, Doç. Dr. Rahim Horuz,.

Prof Dr. Yaşar ÖZGÖK, Prof Dr. Altuğ TUNCEL, Doç. Dr. Selçuk. GÜVEN, Doç. Dr. Yiğit AKIN, Prof Dr. Selami Albayrak, Doç. Dr. Rahim Horuz,. 44. Uluslararası İleri Uygulamalı Laparoskopik U roloji Kurs Raporu 2-4 Temmuz 2017, Bakü-Azerbeycan Kurs Başkanı: Prof Dr. Yaşar ÖZGÖK Kurs uluslararası sekreteri: Doç. Dr. Selçuk Güven Kurs Sekreteri:

Detaylı

ENDOSKOPİK CERRAHİ İLE UĞRAŞANLARIN ROBOTİK CERRAHİ DENEYİMİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİ 1. Uzmanlık alanınız

ENDOSKOPİK CERRAHİ İLE UĞRAŞANLARIN ROBOTİK CERRAHİ DENEYİMİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİ 1. Uzmanlık alanınız ENDOSKOPİK CERRAHİ İLE UĞRAŞANLARIN ROBOTİK CERRAHİ DENEYİMİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİ 1. Uzmanlık alanınız Kulak Burun Boğaz Uzmanı Göğüs Cerrahisi Genel Cerrahi Kalp Damar Cerrahisi Kadın Doğum Uzmanı Çocuk

Detaylı

Robotik Cerrahi? Laparoskopi?

Robotik Cerrahi? Laparoskopi? Robotik Cerrahi? Laparoskopi? Dr. Korhan Taviloğlu Genel Cerrahi Profesörü Şişli ve Kadıköy Florence Nightingale Hastanesi www.taviloglu.com www.robotcerrahisi.com www.genelcerrah.com www.drtaviloglu.tv

Detaylı

ROBOTİK BÖBREK AMELİYATI

ROBOTİK BÖBREK AMELİYATI ROBOTİK BÖBREK AMELİYATI Robotik böbrek ameliyatları hakkında merak edilen soruları Prof. Dr. Haluk Akpınar yanıtlıyor. GİRİŞ Her yıl Dünya da 190.000 kişide böbrek kanseri saptanmaktadır. Erkeklerde biraz

Detaylı

ÜYE SAYILARIMIZ Mart 2013 Toplam Üye Sayısı 276

ÜYE SAYILARIMIZ Mart 2013 Toplam Üye Sayısı 276 ÜYE SAYILARIMIZ Mart 2013 Toplam Üye Sayısı 276 198 Asil Üye 35 Danışman Üye 1 Fahri Üye 42 Genç Üye Dernek Merkezi Adres Değişikliği Şerif Ali Mahallesi Pakdil Sokak No: 5 Yukarı Dudullu / Ümraniye /

Detaylı

PERKÜTAN NEFROLİTOTOMİDE EĞİTİM MODELLERİ. Dr.Emre Tüzel Afyon Kocatepe Üniversitesi Üroloji AD

PERKÜTAN NEFROLİTOTOMİDE EĞİTİM MODELLERİ. Dr.Emre Tüzel Afyon Kocatepe Üniversitesi Üroloji AD PERKÜTAN NEFROLİTOTOMİDE EĞİTİM MODELLERİ Dr.Emre Tüzel Afyon Kocatepe Üniversitesi Üroloji AD PERKÜTAN NEFROLİTOTOMİ PNL ilk kez 1976 da tanımlanmıştır Fernström et al. Scand J Urol Nephrol. 1976;10:257-9.

Detaylı

GÜNEYDOĞU ÜROONKOLOJİ GÜNLERİ 19-20 Eylül 2014

GÜNEYDOĞU ÜROONKOLOJİ GÜNLERİ 19-20 Eylül 2014 GÜNEYDOĞU ÜROONKOLOJİ GÜNLERİ 19-20 Eylül 2014 Teymur Continental Hotel Gaziantep/ Türkiye İletişim: Prof.Dr.Sakıp ERTURHAN Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji A.D. Tlf: (342) 360 6060 (Dah.76224)

Detaylı

Dr. Mert Altınel Türkiye Yüksek İhtisas EA Hastanesi ÜST ÜRİNER SİSTEM ÜROTELYAL KARSİNOMUNDA LAPAROSKOPIK TEDAVİ

Dr. Mert Altınel Türkiye Yüksek İhtisas EA Hastanesi ÜST ÜRİNER SİSTEM ÜROTELYAL KARSİNOMUNDA LAPAROSKOPIK TEDAVİ Dr. Mert Altınel Türkiye Yüksek İhtisas EA Hastanesi ÜST ÜRİNER SİSTEM ÜROTELYAL KARSİNOMUNDA LAPAROSKOPIK TEDAVİ ÜST ÜRINER SISTEM ÜROTELYAL KARSINOMU Tüm renal tümörlerin %4-%9 u Tüm ürotelyal tümörlerin

Detaylı

LAPAROSKOPİK KOLOREKTAL KANSER CERRAHİSİNİN ERKEN DÖNEM SONUÇLARI:251 OLGU

LAPAROSKOPİK KOLOREKTAL KANSER CERRAHİSİNİN ERKEN DÖNEM SONUÇLARI:251 OLGU LAPAROSKOPİK KOLOREKTAL KANSER CERRAHİSİNİN ERKEN DÖNEM SONUÇLARI:251 OLGU TÜRKİYE YÜKSEK İHTİSAS HASTANESİ GASTROENTEROLOJİ CERRAHİSİ KLİNİĞİ DR.TAHSİN DALGIÇ GİRİŞ Laparoskopik kolorektal cerrahi son

Detaylı

TIPTA UZMANLIK EĞĠTĠM PROGRAMI VE UZMANLIK ÖĞRENCĠSĠ ÇALIġMA KARNESĠ

TIPTA UZMANLIK EĞĠTĠM PROGRAMI VE UZMANLIK ÖĞRENCĠSĠ ÇALIġMA KARNESĠ T.C. HARRAN ÜNĠVERSĠTESĠ TIP FAKÜLTESĠ ÜROLOJĠ ANABĠLĠM DALI TIPTA UZMANLIK EĞĠTĠM PROGRAMI VE UZMANLIK ÖĞRENCĠSĠ ÇALIġMA KARNESĠ Tıpta Uzmanlık Öğrencisinin Adı ve Soyadı: Tıpta Uzmanlık Eğitimine BaĢlama

Detaylı

JİNEKOLOJİDE SİNGLE PORT OPERASYONLAR. Doç Dr Ahmet Kale. Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği

JİNEKOLOJİDE SİNGLE PORT OPERASYONLAR. Doç Dr Ahmet Kale. Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği JİNEKOLOJİDE SİNGLE PORT OPERASYONLAR Doç Dr Ahmet Kale Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği SINGLE PORT OPERASYONLAR Yirmibirinci yüzyıldaki önemli gelişmelerden

Detaylı

14 15 Mart 2015 Radisson Blu Otel, İstanbul

14 15 Mart 2015 Radisson Blu Otel, İstanbul 14 15 Mart 2015 Radisson Blu Otel, İstanbul ÜYE SAYILARIMIZ Mart 2015 Toplam Üye Sayısı 298 210 Asil Üye 37 Danışman Üye 1 Fahri Üye 50 Genç Üye BİLİMSEL AKTİVİTELER Üroonkoloji Dernek Kitapları Üroonkoloji

Detaylı

PROGRAM HAZİRAN 2015

PROGRAM HAZİRAN 2015 Hacettepe Üniversitesi İleri Endoskopik ve Laparoskopik Cerrahi Günleri Onursal Başkan Prof. Dr. A. Murat TUNCER Hacettepe Üniversitesi Rektörü Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Mahmut Nedim DORAL

Detaylı

MİNİMAL İNVAZİV CERRAHİ GİRİŞİMLER PROF.DR.NİHAT YAVUZ

MİNİMAL İNVAZİV CERRAHİ GİRİŞİMLER PROF.DR.NİHAT YAVUZ 1 MİNİMAL İNVAZİV CERRAHİ GİRİŞİMLER PROF.DR.NİHAT YAVUZ 2 MİNİMAL İNVAZİV CERRAHİ ENDOSKOPİK CERRAHİ LAPAROSKOPİK CERRAHİ KAPALI CERRAHİ 3 LAPAROSKOPİ Laparoskopik kolesistektomi Laparoskopik adrenalektomi

Detaylı

ROBOTİK PROSTAT AMELİYATI

ROBOTİK PROSTAT AMELİYATI ROBOTİK PROSTAT AMELİYATI Robotik prostat ameliyatları hakkında merak edilen soruları Prof. Dr. Haluk Akpınar yanıtlıyor. GİRİŞ Organa sınırlı prostat kanserini farklı yöntemler ile tedavi etmek olasıdır.

Detaylı

TIPTA UZMANLIK EĞĠTĠM PROGRAMI VE UZMANLIK ÖĞRENCĠSĠ ÇALIġMA KARNESĠ

TIPTA UZMANLIK EĞĠTĠM PROGRAMI VE UZMANLIK ÖĞRENCĠSĠ ÇALIġMA KARNESĠ T.C. HARRAN ÜNĠVERSĠTESĠ TIP FAKÜLTESĠ GENEL CERRAHĠ ANABĠLĠM DALI TIPTA UZMANLIK EĞĠTĠM PROGRAMI VE UZMANLIK ÖĞRENCĠSĠ ÇALIġMA KARNESĠ Tıpta Uzmanlık Öğrencisinin Adı ve Soyadı: Tıpta Uzmanlık Eğitimine

Detaylı

+90 (216) (216)

+90 (216) (216) Fatih Şendağ Kurs Başkanı Eray Çalışkan Kurs Başkanı 29 Haziran - 1 Temmuz 2018 Bahçeşehir Üntatomi Laboratuarı Göztepe Medicalpark Hastanesi Yanı Opteamist Turizm & Organizasyon Koşuyolu Mah. Mahmut Yesari

Detaylı

24 th Advanced Applied Laparoscopic Urology Course and Mini-Laparoscopy Symposium

24 th Advanced Applied Laparoscopic Urology Course and Mini-Laparoscopy Symposium 24 th Advanced Applied Laparoscopic Urology Course and Mini-Laparoscopy Symposium İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Medical Park Hastanesi, 20-21 Eylül 2013, İzmir, Türkiye Kurs ve Sempozyum 24. Uluslararası

Detaylı

Üriner Diversiyonlar ve Seçim Kriterleri. Dr. Gökhan Toktaş İstanbul Eğt. ve Arş. Hastanesi Üroloji Kl.

Üriner Diversiyonlar ve Seçim Kriterleri. Dr. Gökhan Toktaş İstanbul Eğt. ve Arş. Hastanesi Üroloji Kl. Üriner Diversiyonlar ve Seçim Kriterleri Dr. Gökhan Toktaş İstanbul Eğt. ve Arş. Hastanesi Üroloji Kl. Sözlük Anlamları Diversiyon : saptırma, yoldan çevirme Heterotopik, : olmaması gereken bir yerde oluşmuş

Detaylı

GENEL ÜROLOJİ/GENERAL UROLOGY

GENEL ÜROLOJİ/GENERAL UROLOGY GENEL ÜROLOJİ/GENERAL UROLOGY LAPAROSKOPİK CERRAHİDE KLİNİK UYGULAMA ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ: HEILBRONN LAPAROSKOPİK EĞİTİM PROGRAMI THE IMPORTANCE OF TRAINING BEFORE CLINICAL EXPERINECE IN LAPAROSCOPIC

Detaylı

TÜRK ÜROLOJİ AKADEMİSİ

TÜRK ÜROLOJİ AKADEMİSİ TÜRK ÜROLOJİ AKADEMİSİ 27-28 Nisan 2018 / İstanbul Marriot - Courtyard Hotel & İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi Mehmet Akif Ersoy Deneysel Arastırma Geliştirme ve Eğitim Merkezi Eğitmenler Prof.

Detaylı

What cannot be cured with medicaments is cured by the knife, what the knife cannot cure is cured with the searing iron, and whatever this cannot cure

What cannot be cured with medicaments is cured by the knife, what the knife cannot cure is cured with the searing iron, and whatever this cannot cure What cannot be cured with medicaments is cured by the knife, what the knife cannot cure is cured with the searing iron, and whatever this cannot cure must be considered incurable. Hippocrates (460 370

Detaylı

TDB AKADEMİ Oral İmplantoloji Programı Temel Eğitim (20 kişi) 1. Modül 29 Eylül 2017, Cuma

TDB AKADEMİ Oral İmplantoloji Programı Temel Eğitim (20 kişi) 1. Modül 29 Eylül 2017, Cuma TDB AKADEMİ Oral İmplantoloji Programı Temel Eğitim (20 kişi) 1. Modül 29 Eylül 2017, Cuma Oral İmplantolojide Temel Kavramlar, Teşhis ve Tedavi Planlaması 13.30-15.00 Dental implantların kısa tarihçesi

Detaylı

İnmemiş Testis ve İnguinal Herni. PANEL: Görseller Eşliğinde Vaka Tartışmaları

İnmemiş Testis ve İnguinal Herni. PANEL: Görseller Eşliğinde Vaka Tartışmaları İnmemiş Testis ve İnguinal Herni PANEL: Görseller Eşliğinde Vaka Tartışmaları DR.CEVPER ERSÖZ ÜROLOJİ ANABİ L İ M DALI Vaka 1 18 aylık, erkek çocuk Ailesi sağ yumurtalığının yukarıda olduğunu ifade ediyor

Detaylı

Laparoskopik RPLND. Monique Gueudet-Bornstein. Brass Band. New Orleans 1998.

Laparoskopik RPLND. Monique Gueudet-Bornstein. Brass Band. New Orleans 1998. Laparoskopik RPLND Monique Gueudet-Bornstein. Brass Band. New Orleans 1998. Laparoskopik RPLND L-RPLND rasyoneli Endikasyonlar Teknik Komplikasyonlar Operatif data Onkolojik sonuçlar Yaşam kalitesi Laparoskopik

Detaylı

SERDÜMEN YETİŞTİRME KURS PROGRAMI

SERDÜMEN YETİŞTİRME KURS PROGRAMI SERDÜMEN YETİŞTİRME KURS PROGRAMI 1. KURUMUN ADI : 2. KURUMUN ADRESİ : 3. KURUCUNUN ADI : 4. PROGRAMIN DAYANAĞI : 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu, Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği, Özel Kurslar

Detaylı

BİLİMSEL PROGRAM. Not: Katılımcı sayısı 24 kişi olup, her istasyonda 4 katılımcı yer alacaktır.

BİLİMSEL PROGRAM. Not: Katılımcı sayısı 24 kişi olup, her istasyonda 4 katılımcı yer alacaktır. BİLİMSEL PROGRAM 09.00-13.30 LAPAROSKOPİK SÜTÜR TEKNİKLERİ KURSU (Genç Endoskopistler Platformu nun katkıları ile) Not: Katılımcı sayısı 24 kişi olup, her istasyonda 4 katılımcı yer alacaktır. 09.00-09.10

Detaylı

PEARSON BTEC LEVEL 3 CERTIFICATE IN PERSONAL TRAINING (QCF)

PEARSON BTEC LEVEL 3 CERTIFICATE IN PERSONAL TRAINING (QCF) PEARSON BTEC LEVEL 3 CERTIFICATE IN PERSONAL TRAINING (QCF) PERSONAL TRAINER İŞ TANIMI Personal Trainer / Fitness eğitmen rolü, kişiye özel egzersiz programlarının etkinliğinden emin olmak adına; katılımcının

Detaylı

ROBOTİK CERRAHİDE AMELİYATHANENİN VE HASTANIN HAZIRLANMASI VE POZİSYON VERME

ROBOTİK CERRAHİDE AMELİYATHANENİN VE HASTANIN HAZIRLANMASI VE POZİSYON VERME ROBOTİK CERRAHİDE AMELİYATHANENİN VE HASTANIN HAZIRLANMASI VE POZİSYON VERME Dr. Murat DEDE GATA Kadın Hast. Ve Doğum AD Jinekolojik Onkoloji Ünitesi HASTANIN HAZIRLANMASI VE POZİSYON VERME Cerrahi öncesi

Detaylı

Dr. Erdal APAYDIN. Üroloji Anabilim Dalı

Dr. Erdal APAYDIN. Üroloji Anabilim Dalı Endoüroloji Derneği i 2010 yılıy EĞİTİM ve BİLİMSEL B ETKİNL NLİKLERİ Dr. Erdal APAYDIN Ege Üniversitesi Tıp T p Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı İZMİR Endoüroloji Derneği Aralık k 2007 tarihi ile Yönetim

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans () Lisans ( x) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan

Detaylı

Laparoskopik ürolojik cerrahide komplikasyonların azaltılmasında tecrübenin rolü var mı?

Laparoskopik ürolojik cerrahide komplikasyonların azaltılmasında tecrübenin rolü var mı? Özgün araştırma / Original research Laparoskopik ürolojik cerrahide komplikasyonların azaltılmasında tecrübenin rolü var mı? Has experience any affect on reducing of complications in laparoscopic urologic

Detaylı

Değerli Meslektaşlarımız, Üroonkoloji Derneği kuruluşundan bu yana mesleki eğitim, hizmet ve etik standartlarının en üst düzeye çıkarılması hedefini

Değerli Meslektaşlarımız, Üroonkoloji Derneği kuruluşundan bu yana mesleki eğitim, hizmet ve etik standartlarının en üst düzeye çıkarılması hedefini Değerli Meslektaşlarımız, Üroonkoloji Derneği kuruluşundan bu yana mesleki eğitim, hizmet ve etik standartlarının en üst düzeye çıkarılması hedefini ön planda tutmuş, bu amaca yönelik çalışmalarını da

Detaylı

Kalp ve Damar Cerrahisi. Anabilim Dalı

Kalp ve Damar Cerrahisi. Anabilim Dalı Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KALP VE DAMAR CERRAHİSİ ANABİLİM DALI MEZUNİYET SONRASI UZMANLIK EĞİTİM (İHTİSAS) DERSLERİ KALP VE DAMAR CERRAHİSİ ANABİLİM

Detaylı

LAPAROSKOPİK BİLATERAL TRANSPERİTONEAL ADRENALEKTOMİ

LAPAROSKOPİK BİLATERAL TRANSPERİTONEAL ADRENALEKTOMİ LAPAROSKOPİK BİLATERAL TRANSPERİTONEAL ADRENALEKTOMİ Nihat Yavuz(*), Serkan Teksöz(*),İlknur Erenler Kılıç(*),Barış Bayraktar(*),Engin Hatipoğlu(*) Mete Düren (*), Sabri Ergüney(*),Yusuf Bükey(*), Pınar

Detaylı

T.C. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Türkçe Tıp Programı

T.C. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Türkçe Tıp Programı T.C. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Türkçe Tıp Programı 1., 2. ve 3. Sınıf Ders Kurulları Öğrenci Değerlendirme Anket Analizi 2014-2015 Anket Analizi 2014-2015; Güncellenme tarihi: 20.03.2015;

Detaylı

BÜYÜK ADRENAL KİTLELERDE LAPAROSKOPİK CERRAHİ

BÜYÜK ADRENAL KİTLELERDE LAPAROSKOPİK CERRAHİ BÜYÜK ADRENAL KİTLELERDE LAPAROSKOPİK CERRAHİ Burak Kankaya 1, Cevher Akarsu 1, A. Cem Dural 1, M. Gökhan Ünsal 1, M. Abdussamet Bozkurt 1, Hakan Seyit 1, Meral Mert 2, Halil Alış 1 1 Bakırköy Dr. Sadi

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ Doç. Dr. KORAY AĞRAS Üroloji Uzmanı Çocuk Ürolojisi Uzmanı FEBU, FEAPU

ÖZGEÇMİŞ Doç. Dr. KORAY AĞRAS Üroloji Uzmanı Çocuk Ürolojisi Uzmanı FEBU, FEAPU ÖZGEÇMİŞ Doç. Dr. KORAY AĞRAS Üroloji Uzmanı Çocuk Ürolojisi Uzmanı FEBU, FEAPU KISA ÖZGEÇMİŞ Görevi: Üroloji Kliniği Eğitim Görevlisi, Çocuk Ürolojisi Yan Dal Eğitim Programı Sorumlusu Sağlık Bakanlığı

Detaylı

T.C. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce Tıp Programı

T.C. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce Tıp Programı T.C. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce Tıp Programı 1., 2. ve 3. Sınıf Ders Kurulları Öğrenci Değerlendirme Anket Analizi 2014-2015 Anket Analizi 2014-2015; Güncellenme tarihi: 20.03.2015;

Detaylı

Öğrenci Hemşirelerin Eğitiminde. Öğrenci Hemşirelerin Eğitiminde STERİLİZASYON SAĞLIK PERSONELİ YETİŞTİREN OKULLARDA STERİLİZASYON VE

Öğrenci Hemşirelerin Eğitiminde. Öğrenci Hemşirelerin Eğitiminde STERİLİZASYON SAĞLIK PERSONELİ YETİŞTİREN OKULLARDA STERİLİZASYON VE SAĞLIK PERSONELİ YETİŞTİREN OKULLARDA STERİLİZASYON VE DEZENFEKSİYON EĞİTİMİ UZM.HEM.NESİBE ÖZGEN SAYGIN A.Ü.T.F.İBN-İ SİNA ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ AMELİYATHANE MSÜ ÜNİTESİ SORUMLU HEMŞİRESİ STERİLİZASYON

Detaylı

T1b (4-7 cm) BÖBREK TÜMÖRLERİNDE LAPAROSKOPİK PARSİYEL NEFREKTOMİ

T1b (4-7 cm) BÖBREK TÜMÖRLERİNDE LAPAROSKOPİK PARSİYEL NEFREKTOMİ T1b (4-7 cm) BÖBREK TÜMÖRLERİNDE LAPAROSKOPİK PARSİYEL NEFREKTOMİ Dr. Yıldırım Bayazıt Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı 5 Mart 2011, KONYA Evre T1b Renal Tümörlerde Laparoskopik

Detaylı

TÜRK ÜROLOJİ AKADEMİSİ

TÜRK ÜROLOJİ AKADEMİSİ Üroloji Asistan Kampı ÜROLOJİ ASİSTAN KAMPI / İstanbul 17.00 Giriş ve Açılış Konuşması Dr. Ali Serdar Gözen / Int. Proje Koordinatorü Dr. Ateş Kadıoğlu / Türk Üroloji Akademisi Koordinatörü Dr. Shekar

Detaylı

MÜZĠK VE GÖSTERĠ SANATLARI GĠTAR EĞĠTĠMĠ (POPÜLER GĠTAR) MODÜLER PROGRAMI (YETERLĠĞE DAYALI)

MÜZĠK VE GÖSTERĠ SANATLARI GĠTAR EĞĠTĠMĠ (POPÜLER GĠTAR) MODÜLER PROGRAMI (YETERLĠĞE DAYALI) T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü MÜZĠK VE GÖSTERĠ SANATLARI GĠTAR EĞĠTĠMĠ (POPÜLER GĠTAR) MODÜLER PROGRAMI (YETERLĠĞE DAYALI) 2011 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ FLORENCE NIGHTINGALE HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ LİSANS PROGRAMI KLİNİK UYGULAMA DERSİ UYGULAMA YÖNERGESİ

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ FLORENCE NIGHTINGALE HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ LİSANS PROGRAMI KLİNİK UYGULAMA DERSİ UYGULAMA YÖNERGESİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ FLORENCE NIGHTINGALE HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ LİSANS PROGRAMI KLİNİK UYGULAMA DERSİ UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı;

Detaylı

T.C. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Türkçe ve İngilizce Tıp Programları

T.C. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Türkçe ve İngilizce Tıp Programları T.C. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Türkçe ve İngilizce Tıp Programları 4. ve 5. Sınıf Stajları Öğrenci Değerlendirme Anket Analizi 2012-2013 Bahar Yarıyılı Anket Analizi 2012-2013 Bahar

Detaylı

Kadavra Üzerinde Kolorektal Cerrahi Anatomi Kursu. (8-9 Eylül 2017) TKRCD Başkanı. Prof. Dr. Selman Sökmen. Kurs Sorumluları

Kadavra Üzerinde Kolorektal Cerrahi Anatomi Kursu. (8-9 Eylül 2017) TKRCD Başkanı. Prof. Dr. Selman Sökmen. Kurs Sorumluları Kadavra Üzerinde Kolorektal Cerrahi Anatomi Kursu (8-9 Eylül 2017) TKRCD Başkanı Prof. Dr. Selman Sökmen Kurs Sorumluları Prof. Dr. İsmail Hamzaoğlu Prof. Dr. Bilgi Baca Kursun Düzenlendiği Yer Acıbadem

Detaylı

Ordu Üniversitesi olarak ilk 30 vakalık laparoskopik deneyimlerimiz

Ordu Üniversitesi olarak ilk 30 vakalık laparoskopik deneyimlerimiz Özgün araştırma / Original research Ordu Üniversitesi olarak ilk 30 vakalık laparoskopik deneyimlerimiz Our experience of the first 30 laparoscopic cases in Ordu University Abdullah Çırakoğlu, Erdal Benli

Detaylı

Dev Karaciğer Metastazlı Gastrointestinal Stromal Tümör Olgusu ve Cerrahi Tedavi Serüveni

Dev Karaciğer Metastazlı Gastrointestinal Stromal Tümör Olgusu ve Cerrahi Tedavi Serüveni Dev Karaciğer Metastazlı Gastrointestinal Stromal Tümör Olgusu ve Cerrahi Tedavi Serüveni Dr. Koray TOPGÜL Medical Park Samsun Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü/ SAMSUN 35 yaşında erkek hasta, İlk kez 2007

Detaylı

Hasar Kontrol Cerrahisi yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır.

Hasar Kontrol Cerrahisi yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır. Doç. Dr. Onur POLAT Hasar Kontrol Cerrahisi 1992 yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır. Hasar Kontrol Cerrahisi İlk aşama; Kanama ve kirlenmenin

Detaylı

2014 YILI AKTİVİTE PLANI

2014 YILI AKTİVİTE PLANI 2014 YILI AKTİVİTE PLANI Değerli Meslektaşım, Üroonkoloji Derneği kuruluşundan bu yana mesleki eğitim, hizmet ve etik standartlarının en üst düzeye çıkarılması hedefinin çalışmalarını yoğun olarak sürdürmektedir.

Detaylı

İÇİNDEKİLER Sayfa No

İÇİNDEKİLER Sayfa No İÇİNDEKİLER Sayfa No Amacımız, 2 Ekibimiz, 4 Eğitim programımız ve yöntemlerimiz, 7 Mesleksel beceri, Simüle hasta ve Simülasyon laboratuvarımız, 33 Bologna süreci, 80 Öğrenci değişim programları, 82 Hastanemiz,

Detaylı

YÜKSEK DENETİM DÜNYASINDAN HABERLER 9. ASOSAI ARAŞTIRMA PROJESİ IŞIĞINDA İÇ DENETİM VE İÇ DENETİM BİRİMLERİ İLE SAYIŞTAYLAR ARASINDAKİ İLİŞKİLER

YÜKSEK DENETİM DÜNYASINDAN HABERLER 9. ASOSAI ARAŞTIRMA PROJESİ IŞIĞINDA İÇ DENETİM VE İÇ DENETİM BİRİMLERİ İLE SAYIŞTAYLAR ARASINDAKİ İLİŞKİLER YÜKSEK DENETİM DÜNYASINDAN HABERLER 9. ASOSAI ARAŞTIRMA PROJESİ IŞIĞINDA İÇ DENETİM VE İÇ DENETİM BİRİMLERİ İLE SAYIŞTAYLAR ARASINDAKİ İLİŞKİLER 9. ASOSAI ARAŞTIRMA PROJESİ IŞIĞINDA İÇ DENETİM VE İÇ DENETİM

Detaylı

ENDOÜROLOJİ DERNEĞİ. 2016 Yılı Eğitim ve Kurs Faaliyetleri

ENDOÜROLOJİ DERNEĞİ. 2016 Yılı Eğitim ve Kurs Faaliyetleri ENDOÜROLOJİ DERNEĞİ 2016 Yılı Eğitim ve Kurs Faaliyetleri Endoüroloji Derneği 2016 Yılı Eğitim ve Kurs Faaliyetleri MİNİ-FELLOWSHİP PROGRAMI İstanbul Tıp Fakültesi Bakırköy Sadi Konuk EAH Laparoskopik

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı MODA PORTFOLYOSU KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı MODA PORTFOLYOSU KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı MODA PORTFOLYOSU KURS PROGRAMI ANKARA 2012 KURUMUN ADI : KURUMUN ADRESİ : KURUCUNUN ADI : PROGRAMIN ADI PROGRAMIN DAYANAĞI PROGRAMIN DÜZEYİ

Detaylı

.Laparoskobik Cerrahi, Proktoloji, Endoskopi

.Laparoskobik Cerrahi, Proktoloji, Endoskopi OP. DR.MEHMET YILDIZ Doğum Yeri : Rize Doğum Tarihi : 21.11.1961 Lise : Kabataş Erkek Lisesi Lisans : GATA As. Tıp Fakültesi(1986) Uzmanlık Yabancı Dil : GATA Genel Cerrahi A.B.D.(1993) : İngilizce MESLEKİ

Detaylı

Laparoskopik rektum kanseri cerrahisinde kanama (Pelvik, İMV, İMA) Dr. Korhan Taviloğlu İstanbul

Laparoskopik rektum kanseri cerrahisinde kanama (Pelvik, İMV, İMA) Dr. Korhan Taviloğlu İstanbul Laparoskopik rektum kanseri cerrahisinde kanama (Pelvik, İMV, İMA) Dr. Korhan Taviloğlu İstanbul Dr. Korhan Taviloğlu - www.taviloglu.com 1 Kolon un arteryel dolaşımı - İMA Drummond Gordon PH, Nivatvongs

Detaylı

EAU kılavuzu NCCN Dr. Şeref Başal GATA Üroloji AD

EAU kılavuzu NCCN Dr. Şeref Başal GATA Üroloji AD KILAVUZLAR NE DİYOR D? EAU kılavuzu NCCN Dr. Şeref Başal GATA Üroloji AD EAU KılavuzuK Radikal prostatektomi (RP) Endikasyonları Düşük ve orta riskli lokalize prostat kanserli hastalar (ctb-t2 ve Gleason

Detaylı

SANAT VE TASARIM SANATSAL MOZAİK MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

SANAT VE TASARIM SANATSAL MOZAİK MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü SANAT VE TASARIM SANATSAL MOZAİK MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖN SÖZ Ülkemizde sanat ve tasarım sektörü, gerek yaratılan

Detaylı

YILI DÖNEM II / DERS KURULU IV ÜROGENİTAL SİSTEM DERS KURULU

YILI DÖNEM II / DERS KURULU IV ÜROGENİTAL SİSTEM DERS KURULU AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2018-2019 EĞİTİM ve ÖĞRETİM YILI DÖNEM II / DERS KURULU IV ÜROGENİTAL SİSTEM DERS KURULU 04 Şubat 2019 25 Mart 2019 IV. DERS KURULU: ÜROGENİTAL SİSTEM Süre: 3 hafta

Detaylı

SANAT VE TASARIM RESĠM SANAT EĞĠTĠMĠ MODÜLER PROGRAMI (YETERLĠĞE DAYALI)

SANAT VE TASARIM RESĠM SANAT EĞĠTĠMĠ MODÜLER PROGRAMI (YETERLĠĞE DAYALI) T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü SANAT VE TASARIM RESĠM SANAT EĞĠTĠMĠ MODÜLER PROGRAMI (YETERLĠĞE DAYALI) 2011 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde sanat dallarının değişim ile

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KLİNİK TIP BİLİMLERİ ÖĞRENCİLERİNİN STAJ EĞİTİM VE ÖĞRETİMİ YÖNERGESİ

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KLİNİK TIP BİLİMLERİ ÖĞRENCİLERİNİN STAJ EĞİTİM VE ÖĞRETİMİ YÖNERGESİ BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KLİNİK TIP BİLİMLERİ ÖĞRENCİLERİNİN STAJ EĞİTİM VE ÖĞRETİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1. Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp

Detaylı

Evcil Memelilerde Diseksiyon ve Eksenterasyon 2018

Evcil Memelilerde Diseksiyon ve Eksenterasyon 2018 ANKARA ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ ANATOMİ ANABİLİM DALI Evcil Memelilerde Diseksiyon ve Eksenterasyon 2018 Dr. Caner Bakıcı Diseksiyon Kadavra üzerinde belirlenen anatomik yapıya ulaşmak amacıyla

Detaylı

EVRE I SEMİNOM DIŞI TÜMÖRLERE YAKLAŞIM

EVRE I SEMİNOM DIŞI TÜMÖRLERE YAKLAŞIM EVRE I SEMİNOM DIŞI TÜMÖRLERE YAKLAŞIM Dr. Ahmet BİLİCİ İstanbul Medipol Üniversitesi, Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji B.D. 16.12.2018 Giriş Testis tümörlerinin %30 unu oluşturur %70 i erken evre olarak tanı

Detaylı

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) BESLENME EĞĠTĠMĠ BES Bahar Önkoşullar

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) BESLENME EĞĠTĠMĠ BES Bahar Önkoşullar BESLENME EĞĠTĠMĠ Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori Laboratuar BESLENME EĞĠTĠMĠ BES306 6. Bahar 2 0 0 2 Önkoşullar Dersin dili Dersin Türü Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri Dersin sorumlusu(ları) Dersin

Detaylı

SÜRRENAL HASTALIKLARDA CERRAHİ YAKLAŞIM

SÜRRENAL HASTALIKLARDA CERRAHİ YAKLAŞIM SÜRRENAL HASTALIKLARDA CERRAHİ YAKLAŞIM S.B.Ü İSTANBUL EĞİTİM ve ARAŞTIRMA HASTANESİ GENEL CERRAHİ KLİNİĞİ Dr. Feyzullah ERSÖZ ADRENAL BEZLERİN ANATOMİK ÖZELLİĞİ Retroperitoneal yerleşimlidirler Sağ ve

Detaylı

Son yıllarda cerrahi tekniklerdeki gelişmeler, endoskopik,

Son yıllarda cerrahi tekniklerdeki gelişmeler, endoskopik, Endoüroloji Bülteni 2015;8:4-8 DOI: 10.5350/ENDO2015080102 DERLEME Endoürolojide Simülasyon Eşref Oğuz Güven, Taha Numan Akyol Ankara Abdurrahman Yurtarslan Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Üroloji

Detaylı

RENAL HÜCRELİ KARSİNOM VE CERRAHİ TEDAVİSİ

RENAL HÜCRELİ KARSİNOM VE CERRAHİ TEDAVİSİ RENAL HÜCRELİ KARSİNOM VE CERRAHİ TEDAVİSİ Editör M. Ahmet Tunçkıran TEMMUZ 2015 Copyright 2014 ISBN : 978-605-5121-24-2 Eser Editör Editör İletişim Bilgileri Dizgi Düzenleme : Renal Hücreli Karsinom ve

Detaylı

BÖBREK NAKLİNDE CERRAHİ TEKNİK VE ERKEN CERRAHİ KOMPLİKASYONLAR. Dr.Burak Koçak. Memorial Şişli Hastanesi, Üroloji ve Organ Nakli Bölümleri

BÖBREK NAKLİNDE CERRAHİ TEKNİK VE ERKEN CERRAHİ KOMPLİKASYONLAR. Dr.Burak Koçak. Memorial Şişli Hastanesi, Üroloji ve Organ Nakli Bölümleri BÖBREK NAKLİNDE CERRAHİ TEKNİK VE ERKEN CERRAHİ KOMPLİKASYONLAR Dr.Burak Koçak Memorial Şişli Hastanesi, Üroloji ve Organ Nakli Bölümleri İlk Başarılı Böbrek Nakli Böbrek Tx Canlı Vericiden Böbrek Tx (LRDK-Tx/LURDK-Tx)

Detaylı

ÜROLOJİDE MİNİMAL İNVAZİV CERRAHİ GİRİŞİMLER

ÜROLOJİDE MİNİMAL İNVAZİV CERRAHİ GİRİŞİMLER ÜROLOJİDE MİNİMAL İNVAZİV CERRAHİ GİRİŞİMLER Yrd. Doç. Dr. Haluk SÖYLEMEZ Dicle Üniversitesi, Tıp Fakültesi Üroloji AD. GİRİŞ: Üriner sistem hastalıkları ve bazı tedavi uygulamaları antik çağlara kadar

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ DOĞUM TARİHİ : 26/01/1986. ADRES : Silivrikapı Mah.Fatih Sitesi A:12 D:4. Fatih/İSTANBUL TELEFON : 0 505 779 15 59. : drfatihelbir@gmail.

ÖZGEÇMİŞ DOĞUM TARİHİ : 26/01/1986. ADRES : Silivrikapı Mah.Fatih Sitesi A:12 D:4. Fatih/İSTANBUL TELEFON : 0 505 779 15 59. : drfatihelbir@gmail. ÖZGEÇMİŞ ADI-SOYADI : Fatih Elbir DOĞUM YERİ : Malatya DOĞUM TARİHİ : 26/01/1986 YABANCI DİL : İngilizce ADRES : Silivrikapı Mah.Fatih Sitesi A:12 D:4 Fatih/İSTANBUL TELEFON : 0 505 779 15 59 E-MAİL :

Detaylı

EĞİTİM KURUMLARININ AKREDİTASYONU KURUM ZİYARETİ KONTROL LİSTESİ (TTMYK-AKREDİTASYON KOMİSYONU)

EĞİTİM KURUMLARININ AKREDİTASYONU KURUM ZİYARETİ KONTROL LİSTESİ (TTMYK-AKREDİTASYON KOMİSYONU) KURUM ZİYARET EKİBİ Üniversitenin adı : Anabilim Dalı Başkanı : Eğitim Araştırma Hastanesi : Eğitim Sorumlusu : Ziyarete Eşlik Eden Sorumlu/Sorumlular : Ad Soyadı : Ünvanı: Ad Soyadı : Ünvanı: Ad Soyadı

Detaylı

ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK ÖLÇME TEKNİKLERİ GELİŞTİRME VE UYUM EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK ÖLÇME TEKNİKLERİ GELİŞTİRME VE UYUM EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK ÖLÇME TEKNİKLERİ GELİŞTİRME VE UYUM EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2014 ANKARA

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Dönem VI Ön Hekimlik ÜROLOJİ (Seçmeli) Uygulama Dilimi Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Doç. Dr.

Detaylı

Teorik Ders Saati (saat/hafta) Uygulama Ders Saati (saat/hafta) Laboratuvar Ders Saati (saat/hafta) 12 Dersin Önkoşulu Yok 13 Dersin Dili Türkçe

Teorik Ders Saati (saat/hafta) Uygulama Ders Saati (saat/hafta) Laboratuvar Ders Saati (saat/hafta) 12 Dersin Önkoşulu Yok 13 Dersin Dili Türkçe T.C. FARUK SARAÇ TASARIM MESLEK YÜKSEKOKULU GRAFİK TASARIMI PROGRAMI DERS ÖĞRETİM PLANLARI 1 Dersin Adı GÖRSEL TASARIM - I 2 Dersin Kodu GRF 10004 Dersin Türü Zorunlu 4 Dersin Seviyesi Ön Lisans 5 Dersin

Detaylı

T.C. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce Tıp Programı

T.C. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce Tıp Programı T.C. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce Tıp Programı 1., 2. ve 3. Sınıf Ders Kurulları Öğrenci Değerlendirme Anket Analizi 2015-2016 Anket Analizi 2015-2016; Güncellenme tarihi: 08.03.2016;

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ. EĞİTİM VE GENEL AMAÇLI KURUL VE KOMİSYONLARIN KURULUŞ VE ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ Amaç

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ. EĞİTİM VE GENEL AMAÇLI KURUL VE KOMİSYONLARIN KURULUŞ VE ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ Amaç ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM VE GENEL AMAÇLI KURUL VE KOMİSYONLARIN KURULUŞ VE ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ Amaç Madde 1- Bu yönerge, Tıp Fakültesi ndeki eğitim ve genel amaçlı kurul ve komisyonların

Detaylı

TÜRK KLİNİK MİKROBİYOLOJİ VE İNFEKSİYON HASTALIKLARI (KLİMİK) DERNEĞİ

TÜRK KLİNİK MİKROBİYOLOJİ VE İNFEKSİYON HASTALIKLARI (KLİMİK) DERNEĞİ 11.YIL TÜRK KLİNİK MİKROBİYOLOJİ VE İNFEKSİYON HASTALIKLARI (KLİMİK) DERNEĞİ İNFEKSİYON HASTALIKLARI VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ EĞİTİM VE YETERLİK KURULU (İHKMEYK) 10.İNFEKSİYON HASTALIKLARI VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ

Detaylı

Özofagus tümörleri M. BELVİRANLI

Özofagus tümörleri M. BELVİRANLI GENEL CERRAHİ 1. GÜN 08.00-10.00 Pratik Uygulama Anamnez Alma 10.00-10.45 Cerrahiye giriş Y. TATKAN Cerrahi anamnez ve terminoloji Ş. TAVLI Özofagus tümörleri M. BELVİRANLI Özofagus tümörleri M. BELVİRANLI

Detaylı

MÜHENDİSLİK KARİYERİ Mühendislik Kariyeri Mezun olduktan sonra çalışmak için seçtiğiniz şirket ne olursa olsun genelde işe basit projelerle başlayacaksınız. Mühendis olmak için üniversitede 4 yıl harcamanıza

Detaylı

Koroner Arter Bypass BR.HLİ.90

Koroner Arter Bypass BR.HLİ.90 Arter Bypass BR.HLİ.90 arter bypass ameliyatı, en sık yapılan kalp ameliyatı tipidir. Kalbi besleyen damarlar olan koroner arterler zaman içinde çeşitli risk faktörleri ile etkilenerek daralabilir ya da

Detaylı