ENFLASYON DÜZELTMESİ UYGULAMASI SON BULMUŞTUR

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ENFLASYON DÜZELTMESİ UYGULAMASI SON BULMUŞTUR"

Transkript

1 ENFLASYON DÜZELTMESİ UYGULAMASI SON BULMUŞTUR 2005/1 GEÇİCİ VERGİ DÖNEMİ İTİBARİYLE ENFLASYON DÜZELTMESİ UYGULAMASI SON BULMUŞTUR Bilindiği üzere, VUK nun Mükerrer 298 nci maddesi uyarınca, bilanço usulüne tabi gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri Toptan Eşya Fiyat Endeksindeki artışın, içinde bulunulan dönem dahil son üç hesap döneminde %100 den ve içinde bulunulan hesap döneminde %10 dan fazla olması halinde, mali tablolarını enflasyon düzeltmesine tabi tutmak zorundadırlar. Devlet İstatistik Enstitüsü, tarihinde Mart ayı itibariyle TEFE deki artışı yayımlamıştır. DİE, tarihinden itibaren TEFE yerine, değişik mal ve hizmet sepetinden oluşan ÜFE yi (Üretici Fiyat Endeksi) yayınlamaya başlamış ancak özellikle Vergi Kanunlarındaki pek çok uygulamanın TEFE ye göre olması dolayısıyla aynı zamanda TEFE yi de ilan etmek durumunda kalmıştır.) Mart 2005 itibariyle TEFE endeksi 8.503,6 olarak ilan edilmiştir. Bu endekse göre, Mart 2005 itibariyle TEFE deki artış son oniki ayda %8,16, son otuz altı ayda ise %57,83 olmaktadır. Bu durumda, her iki oran da gerçekleşmemiş, yani Mart 2005 itibariyle son oniki ayın TEFE artışı %10 un, son otuzaltı ayın TEFE artışı da %100 ün altında kalmıştır. Sonuç olarak Mart 2005 itibariyle enflasyon düzeltmesi uygulaması sona ermiştir. Tekrar enflasyon düzeltmesine giriş için herhangi geçici vergi döneminde veya yıl sonu itibariyle, her iki şartın da bir arada gerçekleşmesi, yani öngörülen %10 ve %100 lük oranları geçmesi gerekmektedir. Bu durumda, Mart 2005 (2005/I) geçici vergi dönemi ve şartlar gerçekleşmezse müteakip dönemlerde, enflasyon düzeltmesi yapılmayacaktır tarihli açılış bilançoları düzeltilmiş bilançoları olacaktır. Diğer yandan, 5024 sayılı Kanunla kaldırılan yeniden değerleme, maliyet revizesi, finansman gider kısıtlaması, stokların LIFO yöntemiyle değerlenmesi gibi daha önce enflasyon sebebiyle getirilmiş bazı müesseseler de bundan böyle uygulanmayacaktır BİRİNCİ GEÇİCİ VERGİ DÖNEM SONU ( ) İTİBARİYLE UYGULANACAK KURLAR BİRİNCİ GEÇİCİ VERGİ DÖNEM SONU ( ) İTİBARİYLE UYGULANACAK KURLAR Geçici vergi uygulamasına ilişkin olarak yayımlanan 217 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde, yabancı paraların ve yabancı para cinsinden olan borç ve alacakların değerlemesinin, T.C. Merkez Bankasınca Resmi Gazete de geçici vergi döneminin kapandığı tarih itibariyle yayımlanan döviz alış kurları esas alınarak yapılacağı belirtilmiştir.

2 2005 yılı birinci geçici vergi dönemi ( ) için uygulanacak kurlar, tarihinde geçerli olan, yani T.C. Merkez Bankası nın 2005/60 no.lu Bülteni ile belirlenerek tarih ve sayılı Resmi Gazete de ilân edilen aşağıdaki tabloda yer almaktadır. DÖVİZİN CİNSİ DÖVİZ ALIŞ DÖVİZ SATIŞ EFEKTİF ALIŞ 1 ABD DOLARI AVUSTRALYA DOLARI DANİMARKA KRONU İNGİLİZ STERLİNİ İSVİÇRE FRANGI İSVEÇ KRONU JAPON YENİ KANADA DOLARI KUVEYT DİNARI NORVEÇ KRONU SUUDİ ARABİSTAN RİYALİ EURO BULGAR LEVASI İRAN RİYALİ ROMEN LEYİ SURİYE LİRASI ÜRDÜN DİNARI YENİ İSRAİL ŞEKELİ Kasada mevcut yabancı ülke paraları için efektif alış kurları kullanılır, banka hesaplarında mevcut yabancı paralar ise döviz alış kuru ile değerlenir. (283 sıra no.lu VUK Genel Tebliği) SPK ya tabi kurumlardan dövizli borçlarını döviz satış kurları ile değerleyenler, döviz satış kuru ile döviz alış kuru arasındaki farkı KKEG olarak kurumlar vergisi matrahına ilave edeceklerdir. Söz konusu tutarlar izleyen dönemde diğer indirim olarak dikkate alınacaktır. E- BEYANNAME EKİNDE BULUNAN BİLANÇO VE GELİR TABLOSUNUN DÜZÜNLENMESİ Maliye Bakanlığı, e-beyanname ekinde yer alan bilanço ve gelir tablosunun düzenlenmesi ile ilgili olarak; Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği Sirküleri yayınlamıştır. e Beyannamenin ekini oluşturan bilanço ve gelir tablosunun düzenlenmesinde meydana gelen tereddütlerin giderilmesine yönelik olarak hazırlanan MSUGT Sirküleri aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.

3 T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelirler Genel Müdürlüğü Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğ Sirküleri/1 Konusu : e-beyanname ekinde yer alan ayrıntılı bilanço ve gelir tablosunun düzenlenmesi Tarihi : 28/03/2005 Sayısı : MSUGT-1/2005-1/e-Beyanname-1 İlgili olduğu maddeler: Vergi Usul Kanunu mükerrer 257 nci madde Mükellefler tarafından e-beyanname ekinde verilmesi gereken ayrıntılı bilanço ve gelir tablosunun düzenlenmesiyle ilgili olarak Bakanlığımıza intikal eden olaylardan, söz konusu tabloların düzenlenmesi aşamasında bazı tereddütlerin meydana geldiği anlaşılmış olup, konu ile ilgili olarak aşağıdaki açıklamaların yapılması gereği duyulmuştur. Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 5228 sayılı Kanunun 8 inci maddesiyle değişik mükerrer 257 nci maddesinin birinci fıkrasının (4) numaralı bendi ile Maliye Bakanlığı, vergi beyannameleri ve bildirimlerin internet ve diğer elektronik bilgi iletişim araç ve ortamında doğrudan mükellefler tarafından gönderilmesine izin vermeye veya zorunluluk getirmeye, aynı zamanda bunların yetki verilmiş gerçek veya tüzel kişiler aracılığıyla gönderilmesine de izin vermeye veya zorunluluk getirmeye yetkili kılınmıştır. Bu yetkiye istinaden Bakanlığımızca 30/09/2004 tarih ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 340 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile elektronik ortamda beyanname verilmesinin usul ve esasları açıklanmış; 03/03/2005 tarih ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 346 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bazı beyannamelerin elektronik ortamda gönderilmesi zorunluluğu ve elektronik ortamda göndermek zorunda olan mükellefler belirlenmiş ve 15 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Sirkülerinde de beyannamelerini kendileri gönderebilecek mükelleflerin kapsamının genişletilmesi ile yeminli mali müşavirler ile tam tasdik sözleşmesi düzenleyen mükelleflerin beyannamelerinin elektronik ortamda gönderilmesine yönelik açıklamalar yapılmıştır. Elektronik ortamda beyanname gönderen mükellefler ayrıntılı bilanço ve gelir tablolarını da elektronik ortamda göndermektedirler. Bakanlığımızca yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri esas alınarak e-beyanname ekinde gönderilen ayrıntılı bilanço ve gelir tablosu da mükellefler tarafından serbest kullanılan hesapların her bir mükellef tarafından ayrı ayrı isimlendirilmesi ve farklı 3 lü kod defteri kebir hesapların kullanılması nedenleriyle standart hale getirilmiştir. 16/12/1993 tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2 Sıra Numaralı Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğinin A-Hesap Planında Boş Bırakılan Hesap Grupları ve Defteri Kebir Hesaplarının Kullanımı bölümünde, 1. Hesap Planında belirtilen hesap grubu ve defteri kebir (büyük defter) hesaplarının isim, kod numaraları ve sıralamaları değiştirilemez. Hesap Planında boş olarak görülen 2 li kod hesap grupları, ekonomik gelişmeler ve ihtiyaçlar paralelinde Bakanlığımızca kullandırılacaktır.

4 2. Hesap Planında boş olarak görülen 3 lü kod defteri kebir (büyük defter) hesapları ise, ana hesap grubu ile grup hesaplarının işleyiş ve mantığına uygun olmak, niteliği ve kapsamı itibariyle Hesap Planında belirlenmiş benzeri bir hesap bulunmamak, kullanıldığı takdirde ana hesap grubu ve hesap gruplarının bütünlük ve tutarlılığını bozmamak şartıyla serbestçe kullanılabilir. açıklamaları yapılmıştır. Bu açıklamalara göre, mükellefler hesap planında yer alan boş 3 lü kod defteri kebir hesaplarını yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda serbestçe açıp kullanabilecektir. Elektronik ortamda beyanname gönderen ve serbest olarak açılan 3 lü kod defteri kebir hesapları kullanan mükelleflerin de ayrıntılı bilanço ve gelir tablolarını standart formatta ve elektronik ortamda göndermeleri gerekmektedir. Bu mükelleflerin serbest olarak açtıkları 3 lü kod defteri kebir hesaplarını standart ayrıntılı bilanço ve gelir tablosuna aktarma işleminde; serbest olarak açtıkları hesabın hesap planında yer alan hesap grubunun altında düzenlenen Diğer. Hesabı bulunması halinde bu hesaba aktarmaları, bu hesabın bulunmaması halinde ise aynı hesap grubunun altında uygun olan başka bir hesaba aktarmaları gerekmektedir. Mükellefler bu aktarma işlemini muhasebe kayıtları yapmadan sadece bilanço ve gelir tablosu düzenlerken dikkate alacaklardır. Diğer taraftan, mükelleflerin serbest olarak açtıkları hesapları kullanmaya devam edebilecekleri tabiidir. ENFLASYON DÜZELTMESİ ENFLASYON DÜZELTMESİYLE İLGİLİ 17 NO.LU VUK SİRKÜLERİ Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü, enflasyon düzeltmesine ilişkin, Bakanlığa intikal eden olgulardan hareketle, bir sirküler yayınlanmıştır. 17 no lu Vergi Usul Kanunu Sirküleri ekte sunulmaktadır. Sirkülere ilişkin bazı değerlendirmeler aşağıdadır. 1- Reel Olmayan Finansman Maliyeti başlıklı 2 nci maddenin 1 nci kısmında, reel olmayan finansman maliyetinin tevsik edilebilmesi halinde yapılacak düzeltme işlemleri çeşitli örneklerle açıklanmıştır. 2- Reel Olmayan Finansman Maliyeti başlıklı 2 nci maddenin 2 nci kısmında ise, tarihi itibariyle itfa olmamış sabit kıymetlere ilişkin reel olmayan finansman maliyetlerinin 5 yılda ve 5 eşit taksitte beyanname üzerinde itfasına ilişkin açıklamalar yapılmıştır. Buna göre ; * Sabit kıymetin maliyet bedeli içerisindeki reel olmayan finansman maliyetlerinin itfa olunan kısmı, ROFM nin ilgili olduğu finansman giderlerinin düzeltmeye konu mali tablo tarihi itibariyle birikmiş amortismanı = ROFM x ROFM nin ilgili olduğu finansman giderinin düzeltmeye konu mali tablo tarihi itibariyle bilanço değeri

5 formülü ile hesaplanabilecektir. Bu formül sonuç itibariyle, ROFM nin bakiye amortisman süresine ilişkin kısmını bulmaya yöneliktir. Sirkülerdeki açıklamalara göre ROFM nin tarihli yeniden değerlemeye tabi tutulmuş değerinin amorti edilmemiş kısmının değil, orijinal değerinin amorti edilmemiş kısmının 5 yılda ve 5 eşit taksitte itfa edilecektir. * Bu bölümde yapılan diğer önemli açıklama, ROFM nin ilişkin olduğu sabit kıymetin den sonra satılması halinde satış tarihi itibariyle itfa olunmayan ROFM nin satışın yapıldığı yılda doğrudan indirime tabi tutulacak olmasıdır. 3- Basit Ortalama Yöntemi başlıklı 3 ncü maddede; stok düzeltmesinde basit ortalama yöntemi uygulanırken, VUK nun 298 nci maddesinin (A) fıkrasının (2/d) bendinde yer alan mali tabloların ait olduğu aya ilişkin fiyat endeksinin düzeltmede esas alınan tarihi içeren aya ait fiyat endeksine bölünmesiyle elde edilen katsayı şeklindeki tanımlamaya itibar edilmemesi, bunun yerine bilançonun ait olduğu ayın fiyat endeksinin, bu endeks ile bir önceki geçici vergi döneminin sonundaki fiyat endeksi toplamının ikiye bölünmesi sonucu bulunan endekse bölünmesiyle elde edilen katsayının esas alınması gerektiği belirtilmiştir. Uygulamada 328 no.lu VUK Genel Tebliğinde yer alan bu açıklama doğrultusunda hareket edilmiş, örneğin tarihli bilançoda yer alan stoklar basit ortalama yöntemi ile düzeltilirken [(Aralık 04 TEFE / (Aralık 04 TEFE + Eylül 04 TEFE) / 2] formülünden hareket edilmiştir. Dolayısıyla 328 no.lu VUK Genel Tebliğindeki açıklamalara göre düzeltme yapanların değiştirmeleri gereken herhangi bir şey yoktur. 4- Ayrılmamış Amortismanlar başlıklı 4 ncü maddede, tarihli bilanço düzeltmesinde, eğer düzeltilecek sabit kıymetlere ilişkin daha önceki yıllarda ayrılmamış veya eksik ayrılmış amortisman varsa, enflasyon düzeltmesinde bunların ayrılmış gibi kabul edilmesi gerektiğinden ne anlaşılacağı açıklanmıştır. Buna göre, itibariyle itfa olması gerektiği halde bilançoda halen itfa olmamış gibi görünen sabit kıymetler itfa olmuş gibi kabul edilecek ve düzeltmeye tabi tutulmayabilecektir 5- Sirkülerde Tarihinden İtibaren İktisap Edilen Kıymetlerde Amortisman Uygulaması başlıklı 5 nci maddede, tarihinden sonra aktifleştirilen sabit kıymetlerdeki amortismanların, 333 ve 339 no.lu VUK Genel Tebliğlerinde belirlenen faydalı ömürlere göre itfa edileceği, kayıtlarındaki amortisman giderleri bundan daha farklı durumda olanların da buna göre kayıtlarını düzeltmeleri gerektiği vurgulanmıştır. 6- Amortisman Süresini Tamamlamış Binaların Enflasyon Düzeltmesine Tabi Tutulup Tutulmayacağı başlıklı 6 ncı maddede, binaların itfa süresi dolmasına rağmen yeniden değerleme uygulamasında orijinal değerleri üzerinden amortisman ayrılması nedeniyle bakiye değer göstermeleri halinde de düzeltme yapılması gerektiği belirtilmiştir. 7- Düzeltme İşlemine Tabi Tutulmuş Binalarda Amortisman Uygulaması başlıklı 7 nci maddede, 2004 ve sonrasında binaların düzeltilmiş değerleri üzerinden itfa edileceği vurgulanmış ve normal amortisman ve azalan bakiyeler usulünde amortisman ayıranlar için örnekler verilmiştir Tarihinden Önce Ayrılmış ve Sermayeye İlave Edilmiş Olan Fonlar başlıklı 8 nci maddede, tarihli sermayenin düzeltilmesinde, yeniden değerleme fonundan, iştirakler yeniden değerleme fonundan ve maliyet artış fonundan yapılan sermaye artışlarında olduğu gibi, açıklamada belirtilen fonların da, dikkate alınmayacağı belirtilmiştir. 9- Taşıma Katsayısının Tespitinde Dönem Kavramı başlıklı 9 ncu maddede, VUK nun Mük. 298 nci maddesindeki taşıma katsayısına ilişkin tanımda yer alan bir önceki dönemin sonundaki fiyat endeksi ifadesindeki bir önceki dönem kavramından, eğer enflasyon düzeltmesi yıllık olarak yapılıyorsa bir önceki yılın, geçici vergi dönemlerine ilişkin olarak yapılıyorsa bir önceki geçici vergi döneminin anlaşılacağı açıklanmıştır.

6 Yılı İçinde İşe Başlayan ve Kazançları Bilanço Esasına Göre Tespit Edilen Gelir ve Kurumlar Vergisi Mükellefleri başlıklı 10 ncu maddede, bu mükelleflerin, enflasyon düzeltmesi karşısındaki durumları irdelenmiştir. Buna göre bu mükellefler, Açılış bilançolarını doğal olarak düzeltmeyeceklerdir. Geçici vergi dönemleri itibariyle düzeltme yapıp yapmayacaklarını değerlendirirken, geçici vergi dönem sonu itibariyle TEFE endekslerindeki 12 aylık %10 ve 36 aylık %100 oranlarının bir arada geçilip geçilmediğine göre hareket edeceklerdir. 11- Tasfiye Halinde Düzeltme İşlemleri başlıklı 11 nci maddede, bugüne kadar tasfiye halindeki firmaların enflasyon düzeltmesi yapıp yapmayacakları yönündeki tartışmaya son verilmiş, bunların da bilançolarını ve eğer düzeltme şartları mevcutsa cari dönem bilançolarını düzeltecekleri belirtilmiş ve tasfiye döneminin bitiş tarihine göre konu hakkında ayrıntılı açıklamalarda bulunulmuştur. 12- Yapılmakta Olan Yatırımlarda Enflasyon Düzeltmesi başlıklı 12 nci maddede, bir yatırım sürecinden geçtikten sonra aktifleştirilen sabit kıymetlerin, aktifleştirildikleri tarihten itibaren değil, yapılmakta olan yatırımlar hesabındaki tarihler göz önüne alınarak düzeltilecekleri konusu önemle vurgulanmıştır. 13- Yıllara Yaygın İnşaat ve Onarma İşlerinde Enflasyon Düzeltmesi başlıklı 13 ncü maddede, yıllara sari inşaat işleriyle uğraşanların, enflasyon düzeltmesi esnasında dikkat edecekleri hususlar tekrarlanmış olup, maliyetler içinde yer alan finansman maliyetlerinin, reel olmayan finansman maliyeti hesabına konu edilmeyeceği, yani tamamiyle endekslemeye konu edileceği belirtilmiştir. 14- Birleşme Primi başlıklı 14 ncü maddede, bir kurumun kendisinde iştiraki bulunan veya iştirak ettiği bir kurumu KVK nun 37 nci maddesine göre vergisiz olarak devralması halinde, devralan kurum özvarlıkları arasına konulan ve tamamen bir dengeleme hesabı niteliği taşıyan birleşme priminin düzeltme konusu yapılamayacağı açıklanmıştır. 15- Karşılıkların Düzeltilmesi başlıklı 15 inci maddede, bilançoda yer alan VUK hükümlerine göre ayrılması mümkün olmayan kıdem tazminatı karşılığı, garanti gider karşılığı gibi karşılıkların, enflasyon düzeltmesinde dikkate alınmayacağı, yani bunların karşılık olarak ayrıldığı kaynağın parasal olan veya olmayan kıymet olup olmamasına göre enflasyon düzeltmesinde dikkate alınması gerektiği belirtilmiştir. 16- Yedek Akçelerin Düzeltilmesi karşılıklı 16 ncı maddede, bilançosunda yer alan geçmiş yıllar veya dönem karından, 2004 yılında ayrılan yedek akçelerin cari dönem düzeltmesi esnasında, bunların düzeltme katsayılarının, Aralık (2003) düzeltme katsayısı olacağını belirtmiştir. 17- Kanunen Kabul Edilmeyen Giderlerin Düzeltilmesi başlıklı 17 nci maddede, 2004 yılında yapılan kanunen kabul edilmeyen giderler ile elde edilen vergiye tabi olmayan gelirlerin ve istisnaların, düzeltilmiş tutarları ile dikkate alınacakları vurgulanmış, bu gider ve gelirlere ilişkin düzeltmelerle ilgili defter kaydı atılmayacağı, düzeltme farklarının sadece beyanname üzerinde dikkate alınacakları açıklanmıştır Tarihli Bilançonun Düzeltmesi Sonucu Oluşan Geçmiş Yıllar Kar veya Zararı başlıklı 18 nci maddede, tarihli bilançonun düzeltilmesi sonucu oluşan geçmiş yıllar kar veya zararlarının kaydedildiği Geçmiş Yıllar Kar/Zararı Hesabının alt hesabında ayrıca izlenmeye devam edileceği, bu tutarların cari dönem düzeltmesi esnasında düzeltilecekleri, ayrıca geçmiş yıllar zararları arasında yer alan düzeltme sonucu oluşmuş bu tutarların, özsermaye kalemlerine ait enflasyon farkları ile mahsup edilebilecekleri veya özsermaye kalemlerine ait enflasyon farklarının sermayeye ilave edilebilecekleri belirtilmiştir. 19- Kar Dağıtımı başlıklı 19 ncu maddede, bilançosunda yer alan düzeltme öncesi geçmiş yıl ve/veya cari dönem karlarının den sonra dağıtılmış olması halinde düzeltme sonucu zarar oluşsa bile bu dağıtımların işletmeden çekiş olarak addedilmeyeceği, ancak karı elde edenler açısından vergiye tabi gelir olarak dikkate alınacakları açıklanmıştır.

7 Aynı maddede yapılan düzeltme öncesi bilançosunda geçmiş yıllar ve/veya dönem ticari zararının bulunması ve düzeltme sonrasında geçmiş yıllar karı oluşması ve düzeltmeden kaynaklanan bu karın dağıtılması veya sermaye dışında başka hesaplara çekilmesi halinde, bu işlemlerin yapıldığı dönem kazancıyla ilişkilendirilmeksizin kurumlar vergisine tabi tutulacakları belirtilmiştir. 20- Bankalarca Türk Lirası Ticari Kredilere Uygulanan Ağırlıklı Ortalama Faiz Oranları ve 2004 Yılına Ait Toptan Eşya Fiyat Endeksleri başlıklı 20 nci maddede, tevsik edilemeyen finansman giderleri içindeki reel olmayan kısmın bulunmasına yönelik formülde kullanılacak faiz oranları ile, 2004 yılına ilişkin düzeltme katsayılarının tespitine yönelik olmak üzere aylar itibariyle TEFE endeksleri yer almaktadır. 21- Re sen ve İkmalen Tarhiyat başlıklı 21 nci maddede, 5024 sayılı Kanun un 5228 sayılı Kanunla değişik geçici 1 inci maddesindeki ihtiyarilikten yararlanarak, 2004 yılı geçici vergi dönemlerinde, enflasyon düzeltmesi yapmayanlara, bu geçici vergi dönemleri için enflasyon düzeltmesi hükümleri dikkate alınarak tarhiyat yapılmayacağı belirtilmiştir. 22- Özel Hesap Dönemine Sahip Olanlar başlıklı 22 nci maddede, özel hesap dönemine tabi olanların, enflasyon düzeltmesi yaparken esas alacakları bilanço tarihleri açıklanmıştır. T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelirler Genel Müdürlüğü VERGİ USUL KANUNU SİRKÜLERİ /17 Konusu : Enflasyon Düzeltmesi Uygulaması Tarihi : 24 / 03 / 2005 Sayısı : VUK-17/2005-4/Enflasyon Düzeltmesi Uygulaması-11 İlgili olduğu maddeler : Vergi Usul Kanunu Mükerrer Madde 298, Geçici Madde 25, 5024 Sayılı Kanun Geçici Madde 1, 5228 Sayılı Kanun Madde Giriş Bakanlığımıza intikal eden olaylardan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun geçici 25 ve mükerrer 298 inci maddelerine göre yapılacak enflasyon düzeltmesine ilişkin olarak aşağıdaki açıklamaların yapılması gerekli görülmüştür. 2. Reel Olmayan Finansman Maliyeti Reel Olmayan Finansman Maliyetinin Tevsik Edilebilmesi Halinde Düzeltme İşlemi Reel olmayan finansman maliyetinin hesaplanmasında tereddütler olduğu anlaşılmış olup, konuya ilişkin olarak aşağıdaki örnekler verilmiştir. Örnek yılının Ocak ayında 20 milyar TL. na bir bina satın alınmıştır. Söz konusu binanın alımında, 6 milyar TL. banka kredisi kullanılmış ve kullanılan kredi için toplam 12 milyar TL. finansman giderine katlanılmıştır. Bina her yıl yeniden değerlemeye ve normal usulde amortismana (amortisman oranı % 2) tabi tutulmuş, 163 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yer alan açıklamalar paralelinde binanın finansmanında kullanılan krediye ilişkin katlanılan faiz giderlerinin tamamı maliyetle ilişkilendirilmiştir. Yıllar itibariyle gerçekleşen finansman giderleri aşağıda gösterilmiştir yılı için, TL yılı için, TL yılı için, TL.

8 Anapara ve faiz ödemeleri, yıl sonlarında ve üç eşit taksitte gerçekleşmiştir. Bu verilere göre 31/12/2003 tarihli bilançoda yer alan söz konusu binanın ve binaya ait birikmiş amortismanların düzeltilmiş tutarları aşağıdaki gibi hesaplanacaktır. (1000 TL.) Yıllar Yeniden Değerlemeden Önceki Bina Maliyeti Yeniden Değerleme Oranı (%) Yeniden Değerlenmiş Bina Maliyeti Finansman Gid.Eklenmiş Yen. Değ. Bina Maliyeti(1) Üzerinden Amortisman Ayrılacak Tutar Cari Yıl Amortisman Gideri(2) Birikmiş Amortisman ROFM(3) ,00% ,20% ,00% ,50% Buna göre, söz konusu binanın düzeltilmiş tutarı aşağıdaki gibi hesaplanacaktır. (1000 TL.) Düzeltmeye Konu İktisadi Kıymet Düzeltmeye Esas Alınan Tarih Düzeltmeye Esas Tutar Düzeltme Katsayısı Düzeltilmiş Tutar Bina 1999 / Ocak , Reel Finansman M / Aralık , Reel Finansman M / Aralık , Reel Finansman M / Aralık , Reel Finansman M / Aralık 0 1, Binanın Düzeltilmiş Değeri Birikmiş amortismanların 328 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yer alan açıklamalar doğrultusunda düzeltilmesi ise aşağıdaki şekilde gerçekleştirilecektir. Öncelikle binanın değerinde düzeltme sonrasında ortaya çıkan artış oranı bulunacaktır. Artış Tutarı = = TL. Artış Oranı = / = % 4,08256 Daha sonra söz konusu artış oranı 31/12/2003 tarihli bilançoda görünen birikmiş amortisman tutarına uygulanacak ve düzeltilmiş birikmiş amortisman tutarı bulunacaktır. Düzeltilmiş Birikmiş Amortisman Tutarı = x 1,04083 = TL Örnek 2(4) 1999 yılının Ocak ayında 20 milyar TL. na bir bina satın alınmıştır. Söz konusu binanın alımında, 6 milyar TL. banka kredisi kullanılmış ve kullanılan kredi için toplam 12 milyar TL. finansman giderine katlanılmıştır. Bina her yıl yeniden değerlemeye ve normal usulde amortismana (amortisman oranı % 2) tabi tutulmuş, 163 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yer alan açıklamalar paralelinde binanın finansmanında kullanılan krediye ilişkin katlanılan faiz giderlerinin aktifleştirme tarihine kadar olan kısmı maliyete intikal ettirilmiş, aktifleştirildikten sonraki döneme ilişkin olanlar ise doğrudan gider yazılmıştır. Yıllar itibariyle gerçekleşen finansman giderleri aşağıda gösterilmiştir yılı için, TL yılı için, TL.

9 2001 yılı için, TL. Anapara ve faiz ödemeleri, yıl sonlarında ve üç eşit taksitte gerçekleşmiştir. Bu verilere göre 31/12/2003 tarihli bilançoda yer alan söz konusu binanın ve binaya ait birikmiş amortismanların düzeltilmiş tutarları aşağıdaki gibi hesaplanacaktır. (1000 TL.) Yıllar Yeniden Değerlemeden Önceki Bina Maliyeti Yeniden Değerleme Oranı (%) Yeniden Değerlenmiş Bina Maliyeti Üzerinden Amortisman Ayrılacak Tutar Cari Yıl Amortisman Gideri Birikmiş Amortisman ROFM ,00% ,20% ,00% ,50% Buna göre, söz konusu binanın düzeltmiş tutarı aşağıdaki gibi hesaplanacaktır. (1000 TL.) Düzeltmeye Konu İktisadi Kıymet Düzeltmeye Esas Alınan Tarih Düzeltmeye Esas Tutar Düzeltme Katsayısı Düzeltilmiş Tutar Bina 1999 / Ocak , Reel Finansman M / Aralık , Reel Finansman M / Aralık 0 2, Reel Finansman M / Aralık 0 1, Reel Finansman M / Aralık 0 1, Binanın Düzeltilmiş Değeri Birikmiş amortismanların 328 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yer alan açıklamalar doğrultusunda düzeltilmesi ise aşağıdaki şekilde gerçekleştirilecektir. Öncelikle binanın değerinde düzeltme sonrasında ortaya çıkan artış oranı bulunacaktır. Artış Tutarı = = TL. Artış Oranı = / = % 1,89113 Daha sonra söz konusu artış oranı 31/12/2003 tarihli bilançoda görünen birikmiş amortisman tutarına uygulanacak ve düzeltilmiş birikmiş amortisman tutarı bulunacaktır. Düzeltilmiş Birikmiş Amortisman Tutarı = x 1,01891 = TL. Örnek 3(5) 1999 yılının Ocak ayında 20 milyar TL. na bir makine satın alınmıştır. Söz konusu makinenin alımında, 6 milyar TL. banka kredisi kullanılmış ve kullanılan kredi için toplam 12 milyar TL. finansman giderine katlanılmıştır. Makine her yıl yeniden değerlemeye ve azalan bakiyeler usulünde amortismana (normal amortisman oranı % 20) tabi tutulmuş, 163 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yer alan açıklamalar paralelinde makinenin finansmanında kullanılan krediye ilişkin katlanılan faiz giderlerinin tamamı maliyetle ilişkilendirilmiştir. Yıllar itibariyle gerçekleşen finansman giderleri aşağıda gösterilmiştir yılı için, TL yılı için, TL.

10 2001 yılı için, TL. Anapara ve faiz ödemeleri, yıl sonlarında ve üç eşit taksitte gerçekleşmiştir. Bu verilere göre 31/12/2003 tarihli bilançoda yer alan söz konusu makinenin ve makineye ait birikmiş amortismanların düzeltilmiş tutarları aşağıdaki gibi hesaplanacaktır. (1000 TL.) Yıllar Yeniden Değerl. Önc. Mak. Maliyeti Yeniden Değerleme Oranı (%) Yeniden Değerlenmiş Makine Maliyeti Finansman Gid.Eklenmiş Yen. Değ. Mak.Maliyeti Üzerinden Amortisman Ayrılacak Tutar Cari Yıl Amort. Gideri Birikmiş Amort. ROFM ,00% ,20% ,00% ,50% Buna göre, yapılacak düzeltme işlemi aşağıdaki tabloda gösterilmiştir. (1000 TL.) Düzeltmeye Konu İktisadi Kıymet Düzeltmeye Esas Alınan Tarih Düzeltmeye Esas Tutar Düzeltme Katsayısı Düzeltilmiş Tutar Makine 1999 / Ocak , Reel Finansman M / Aralık , Reel Finansman M / Aralık , Reel Finansman M / Aralık , Reel Finansman M / Aralık 0 1, Makinenin Düzeltilmiş Değeri Birikmiş amortismanların 328 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yer alan açıklamalar doğrultusunda düzeltilmesi ise aşağıdaki şekilde gerçekleştirilecektir. Öncelikle makinenin değerinde düzeltme sonrasında ortaya çıkan artış oranı bulunacaktır. Artış Tutarı = = TL. Artış Oranı = / = % 4,08256 Daha sonra söz konusu artış oranı 31/12/2003 tarihli bilançoda görünen birikmiş amortisman tutarına uygulanacak ve düzeltilmiş birikmiş amortisman tutarı bulunacaktır. Düzeltilmiş Birikmiş Amortisman Tutarı = x 1,04083 = TL.(6) Örnek 4(7) 1999 yılının Ocak ayında 20 milyar TL. na bir makine satın alınmıştır. Söz konusu makinenin alımında, 6 milyar TL. banka kredisi kullanılmış ve kullanılan kredi için toplam 12 milyar TL. finansman giderine katlanılmıştır. Makine her yıl yeniden değerlemeye ve azalan bakiyeler usulünde amortismana (normal amortisman oranı % 20) tabi tutulmuş, 163 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yer alan açıklamalar paralelinde makinenin finansmanında kullanılan krediye ilişkin katlanılan faiz giderlerinin aktifleştirme tarihine kadar olan kısmı maliyete intikal ettirilmiş, aktifleştirildikten sonraki döneme ilişkin olanlar ise doğrudan gider yazılmıştır. Yıllar itibariyle gerçekleşen finansman giderleri aşağıda gösterilmiştir yılı için, TL yılı için, TL.

11 2001 yılı için, TL. Anapara ve faiz ödemeleri, yıl sonlarında ve üç eşit taksitte gerçekleşmiştir. Bu verilere göre 31/12/2003 tarihli bilançoda yer alan söz konusu makinenin ve makineye ait birikmiş amortismanların düzeltilmiş tutarları aşağıdaki gibi hesaplanacaktır. (1000 TL.) Yıllar Yeniden Değerlemeden Önc. Makine Maliyeti Yeniden Değerleme Oranı (%) Yeniden Değerlenmiş Makine Maliyeti Üzerinden Amortisman Ayrılacak Tutar Cari Yıl Amortisman Gideri Birikmiş Amortisman ROFM ,00% ,20% ,00% ,50% Buna göre, söz konusu makinenin düzeltmiş tutarı aşağıdaki gibi hesaplanacaktır. (1000 TL.) Düzeltmeye Konu İktisadi Kıymet Düzeltmeye Esas Alınan Tarih Düzeltmeye Esas Tutar Düzeltme Katsayısı Düzeltilmiş Tutar Makine 1999 / Ocak , Reel Finansman M / Aralık , Reel Finansman M / Aralık 0 2, Reel Finansman M / Aralık 0 1, Reel Finansman M / Aralık 0 1, Makinenin Düzeltilmiş Değeri Birikmiş amortismanların 328 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yer alan açıklamalar doğrultusunda düzeltilmesi ise aşağıdaki şekilde gerçekleştirilecektir. Öncelikle makinenin değerinde düzeltme sonrasında ortaya çıkan artış oranı bulunacaktır. Artış Tutarı = = TL. Artış Oranı = / = % 1,89113 Daha sonra söz konusu artış oranı 31/12/2003 tarihli bilançoda görünen birikmiş amortisman tutarına uygulanacak ve düzeltilmiş birikmiş amortisman tutarı bulunacaktır. Düzeltilmiş Birikmiş Amortisman Tutarı = x 1,01891 = TL.(8) 2.2. Reel Olmayan Finansman Maliyetinden Amortisman Ayrılmamış Tutarın Hesaplanması Enflasyon düzeltmesi yapacak olan mükelleflerin beyanname üzerinde yapacakları işlemler (11) sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Sirkülerinde açıklanmıştır. Sirkülerin 3.3. Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler ve İstisnalar başlıklı bölümünde, Vergi Usul Kanununun geçici 25 inci maddesinin (c) bendine 5228 sayılı Kanunun 11 inci maddesiyle eklenen (3) numaralı alt bent ile (31/12/2003 tarihli bilançoya ait düzeltme ile sınırlı olmak üzere) amortisman süresi bitmemiş olan kıymetlere ilişkin maliyet veya alış bedelinden düşülen reel olmayan finansman maliyetinden amortisman ayrılmamış tutarın, 2004 ve sonraki dönemlerde 5 yılda ve eşit taksitler halinde dönem kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınacağı belirtilmiştir. Enflasyon düzeltmesi uygulamasında, söz konusu reel olmayan finansman maliyetleri bilançoda gözükmeyeceği için, bunların da mukayyet değerleri ile beyanname üzerinde indirim konusu yapılması gerekmektedir. denilmiştir. Buna göre amortisman süresi bitmemiş olan kıymetlere ilişkin maliyet veya alış bedelinden düşülen reel

12 olmayan finansman maliyetinden amortisman ayrılmamış tutar, 2004 ve sonraki dönemlerde 5 yılda ve eşit taksitler halinde dönem kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınacaktır. Örnek 5 Bu sirkülerin (2.1) başlıklı bölümünde yer alan 1 numaralı örnekteki verileri kullanarak reel olmayan finansman maliyetinden amortisman ayrılmamış tutarın nasıl hesaplanacağını gösterelim. Örnekte yer alan binanın amortisman ayırma süresi 50 yıldır. Buna göre ROFM nin ilgili yılda amorti olunmayan kısmı aşağıdaki tablodaki gibi hesaplanacaktır. (1000 TL.) Yıllar ROFM İtibariyle İtfa Olunan Kısım(9) İtibariyle İtfa Olunmayan Kısım(10) Toplam Hesaplama sonucu bulunan TL. tutarında itfa olunmayan kısım, (11) sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Sirkülerinde yer alan açıklamalar gereği 2004 takvim yılına ilişkin hesap dönemi ve sonraki dönemlerde 5 yılda ve eşit taksitler halinde gider olarak dikkate alınacaktır. Ancak, amortismana tabi bu iktisadi kıymetin 01/01/2004 tarihinden sonra satılması halinde, satış tarihi itibariyle itfa olunmayan kısmın kıymetin satıldığı hesap döneminde doğrudan gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmaktadır. 3. Basit Ortalama Yöntemi 31/12/2003 tarihli bilançoda yer alan stokların, düzeltmede esas olan tarihe bağlı kalınmaksızın, dönem ortalama düzeltme katsayısı ile çarpılmak suretiyle de enflasyon düzeltmesine tabi tutulabileceği 328 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirtilmiş, stokların düzeltilmesinde esas alınması gereken ölçütler de (9) sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Sirkülerinin (2.4) numaralı ayrımında gösterilmiştir. 31/12/2004 tarihli bilançoda yer alan stokların düzeltilmesinde de dönem ortalama düzeltme katsayısının kullanılması durumunda, Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinin (A) fıkrasının (2/d) bendinde (mali tabloların ait olduğu aya ilişkin fiyat endeksinin, düzeltmeye esas alınan tarihi içeren aya ait fiyat endeksine bölünmesiyle elde edilen katsayı şeklinde) tanımlanan düzeltme katsayısı kullanılmayacaktır. Stokların düzeltilmesinde kullanılacak düzeltme katsayısı, 2004 yılının Aralık ayına ilişkin fiyat endeksinin, bu endeks ile bir önceki geçici vergi döneminin sonundaki (Eylül 2004) fiyat endeksi toplamının ikiye bölünmesi sonucu bulunan endekse bölünmesiyle elde edilen dönem ortalama düzeltme katsayısıdır. Düzeltmeye esas tutar olarak da 31/12/2004 tarihli bilançoda yer alan stoklara ait değerler esas alınacaktır. Toplulaştırılmış yöntemlerle düzeltmeye tabi tutulan kıymetlerin maliyet bedeline intikal ettirilen reel olmayan finansman maliyetlerinin düşülmesi ise ihtiyaridir. 4. Ayrılmamış Amortismanlar Vergi Usul Kanununun geçici 25 inci maddesinin (d) bendinde birikmiş amortismanların, ait oldukları kıymetin bilanço tarihindeki değerinde düzeltme sonrasında ortaya çıkan artış oranı dikkate alınarak düzeltileceği belirtilmiştir. Anılan Kanunun 320 nci maddesinin son fıkrasında yer alan hükme göre amortismanın herhangi bir yıl yapılmamasından veya ilk uygulanan nispetten düşük bir hadle yapılmasından dolayı amortisman süresi uzatılamamakta, herhangi bir sebeple kanuni süresinde amortisman ayrılmayan iktisadi kıymetlere ilişkin amortisman tutarları daha sonradan (amortisman ayırma süresi uzatılarak) gider olarak kaydedilememekte, başka bir deyişle bir iktisadi kıymete ilişkin amortisman ayırma işlemi ancak kanuni

13 süresi içinde yapılabilmektedir. (9) sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Sirkülerinin (2.16) bölümünde de belirtildiği üzere, 31/12/2003 tarihli bilançonun enflasyon düzeltmesine tabi tutulması esnasında iktisadi kıymetlere ilişkin birikmiş amortismanların kanuni süresinde ayrılması gereken tutardan daha düşük olduğunun tespit edilmesi durumunda, söz konusu iktisadi kıymetlerle ilgili kanuni süresinde ayrılmayan amortisman tutarı fiilen ayrılmış kabul edilecektir. Örnek 6 (A) İşletmesinin 31/12/2003 tarihli bilançosunda değeri TL. olarak görünen, amortisman süresi 2003 yılı hesap dönemi sonunda sona ermiş olan iktisadi kıymete ilişkin birikmiş amortismanın TL. olduğunu varsayalım. Bu işletme her yıl düzenli olarak amortisman ayırmış olsaydı, 31/12/2003 tarihli düzeltme öncesi bilançoda bu kıymetin aktif değeri ile birikmiş amortismanının birbirine eşit olması gerekecekti. Söz konusu iktisadi kıymete ait birikmiş amortisman tutarının düzeltilmesi sırasında, bahse konu iktisadi kıymete ilişkin ayrılmayan amortisman tutarları ayrılmış, yani birikmiş amortisman tutarı TL. olarak kabul edilecek ve (amortisman ayırma süresini tamamlamış ancak işletme kayıtlarında iz bedeliyle takip edilmeye devem edilen) söz konusu iktisadi kıymet için istenildiği takdirde, 5024 sayılı Kanun ile getirilen enflasyon düzeltmesi hükümlerine göre enflasyon düzeltmesi yapılmayacaktır. 698 Enflasyon Düzeltme Hesabı XXX 257 Birikmiş Amortismanlar Hesabı XXX 5. 01/01/2004 Tarihinden İtibaren İktisap Edilen Kıymetlerde Amortisman Uygulaması Bilanço esasına göre defter tutan gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinden, 5228 sayılı Kanunla değişik 5024 sayılı Kanunun geçici 1 inci maddesine göre 2004 yılı geçici vergi dönemlerinde ihtiyarilikten faydalanarak enflasyon düzeltmesi yapmayanlar, 01/01/2004 tarihinden itibaren aktife giren iktisadi kıymetleri için 5024 sayılı Kanun öncesindeki hükümlere göre amortisman ayıracaklardır. Söz konusu mükellefler, 31/12/2004 tarihli bilançolarını düzeltme işlemine tabi tutmadan önce bu iktisadi kıymetlere ilişkin amortisman kayıtlarını 333 ve 339 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ekinde yer alan faydalı ömre göre belirlenmiş amortisman oranlarına göre düzelteceklerdir. 6. Amortisman Süresini Tamamlamış Binaların Enflasyon Düzeltmesine Tabi Tutulup Tutulmayacağı (9) sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Sirkülerinin 2.2. Kayıtlarda İz Bedeliyle Takip Edilen Amortismana Tabi İktisadi Kıymetlerin Enflasyon Düzeltmesine Tabi Olup Olmadığı başlıklı bölümünde, faydalı ömürlerini (amortisman süresini) tamamlamış, ancak işletme kayıtlarında iz bedeliyle takip edilmeye devam edilen amortismana tabi iktisadi kıymetlerin (vergi matrahı üzerinde herhangi bir etkisi olmaması nedeniyle) enflasyon düzeltmesine tabi tutulup tutulmamasında mükelleflerin serbest bırakılmasının Bakanlığımızca uygun bulunduğu açıklanmıştı. Amortisman sürelerini tamamlamakla birlikte maliyet bedelleri üzerinden itfa edilmiş olmaları nedeniyle net defter değerleri ile bilançoda görünen (iz bedeliyle izlenmeyen) binaların, Vergi Usul Kanununun geçici 25 ve mükerrer 298 inci maddelerine göre enflasyon düzeltmesine tabi tutulması gerekmektedir. 7. Düzeltme İşlemine Tabi Tutulmuş Binalarda Amortisman Uygulaması

14 Düzeltme işlemine tabi tutulmuş binalarda amortisman uygulamasına ilişkin olarak aşağıdaki örneklerin verilmesi faydalı görülmüştür. Örnek 7 Hesap dönemi takvim yılı olan ve kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan (A) Limited Şirketinin; Haziran 1995 de 1 milyon TL. na satın aldığı, her yıl amortismana tabi tuttuğu ve yeniden değerleme yaptığı binası için ayırmış olduğu amortismanları ve 31/12/2003 tarihli bilançosunda görünen bina değerini bulalım (Amortisman oranının % 2 olduğu ve normal amortisman usulünün kullanıldığı varsayılmıştır). Söz konusu bina ile ilgili olarak yılları için aşağıdaki gibi bir tablo düzenlemek mümkündür. Yıllar Yeniden Değerleme Oranı Yeniden Değerlenmiş Bina Maliyeti (TL) Cari Yıl Amortisman Gideri (TL) Birikmiş Amortismanlar (TL) ,5% ,8% ,4% ,8% ,1% ,0% ,2% ,0% ,5% Binanın düzeltilmiş değerinin TL olduğunu varsayarsak: Düzeltme Sonrası Binanın Değerinde Meydana Gelen Artış/Azalış Oranı: = TL / = % 3,24382 Birikmiş Amortismanların Düzeltilmesi: x 1,03244 = yılından itibaren bina için düzeltilmiş tutarı üzerinden amortisman ayrılacaktır. Aşağıda bu durum tablo yardımıyla anlatılmaktadır (Takip eden yıllarda enflasyon düzeltmesi için gerekli şartların oluşmadığı varsayılmıştır). Yıllar Bina Maliyeti (TL) Cari Yıl Amortisman Gideri (TL) Birikmiş Amortismanlar (TL)

15 Örnek 8 Hesap dönemi takvim yılı olan ve kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan (B) Limited Şirketinin; Haziran 1995 de 1 milyon TL. na satın aldığı, her yıl amortismana tabi tuttuğu ve yeniden değerleme yaptığı binası için ayırmış olduğu amortismanları ve 31/12/2003 tarihli bilançosunda görünen bina değerini bulalım. (Normal amortisman oranının % 2 olduğu ve azalan bakiyeler usulünün kullanıldığı varsayılmıştır) Söz konusu bina ile ilgili olarak yılları için aşağıdaki gibi bir tablo düzenlemek mümkündür. Yıllar Yeniden Değerleme Oranı Yeniden Değerlenmiş Bina Maliyeti (TL) Cari Yıl Amortisman Gideri (TL) Birikmiş Amortismanlar (TL) ,5% ,8% ,4% ,8% ,1% ,0% ,2% ,0% ,5% Söz konusu binanın düzeltilmiş değerinin TL olduğunu varsayarsak: Düzeltme Sonrası Binanın Değerinde Meydana Gelen Artış/Azalış Oranı: = TL / = % 3,24382 Birikmiş Amortismanların Düzeltilmesi: x 1,03244 = Görüleceği üzere, birikmiş amortismanlar binanın değerinde meydana gelen artış oranında artırılmıştır yılından itibaren bina için düzeltilmiş tutarı üzerinden amortisman ayrılacaktır. Aşağıda bu durum tablo yardımıyla anlatılmaktadır. (Takip eden yıllarda enflasyon düzeltmesi için gerekli şartların oluşmadığı varsayılmıştır.) Yıllar Bina Maliyeti (TL) Cari Yıl Amortisman Gideri (TL) Birikmiş Amortismanlar (TL)

16 /01/2004 Tarihinden Önce Ayrılmış ve Sermayeye İlave Edilmiş Olan Fonlar 01/01/2004 tarihinden önce ayrılmış olan ve sermayeye ilave edilen yeniden değerleme değer artış fonu gibi fonların sermayeye ilavesi nedeniyle oluşan sermaye artışları, 31/12/2003 tarihli bilançonun düzeltilmesi sırasında artış olarak dikkate alınmayacaktır. Sermayenin, düzeltmeye esas tutarına ulaşılırken düşülmesi gereken (sermayeye ilave edilmiş olan) bu değerlerden İşletmenin aktifine kayıtlı maddi duran varlık kalemlerinin Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre yeniden değerlenmesinden oluşmuş değer artışları, İşletmenin iştirakleri ile bağlı ortakları bünyesinde Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre yapılan yeniden değerleme dolayısıyla oluşmuş değer artışları, Gelir Vergisi Kanununun 38 inci maddesine istinaden gayrimenkul, iştirak hisseleri ve amortismana tabi diğer iktisadi kıymetlerin satış kazancının maliyet bedelinin arttırılan kısmına tekabül eden kısımlar, 328 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin (VI.2.3) bölümünde belirtilmiş olup, aşağıda yer alan değerler de aynı şekilde işleme tabi tutulacaktır ve 3996 sayılı Kanunlarda tanımı yapılan şirketlerin, sermaye olarak koydukları yabancı paraların sarf edildikleri veya Türk Lirasına çevrildikleri tarihe kadar lehlerine oluşan kur farkları, Gelir Vergisi Kanununun 57 nci maddesinin son fıkrasına göre yetişmesi uzun zaman alan ve kesilip satılmak üzere yetiştirilen ağaçların 57 nci maddede yazılı giderlerden, Vergi Usul Kanununun 283 üncü maddesi uyarınca aktifleştirilen kısmının, Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre yeniden değerlemesinden doğan değer artışları, Gelir Vergisi Kanununun 38 nci maddesine istinaden sürekli olarak işlenmiş altın alım-satımı ve imali ile iştigal eden mükelleflerin altın satış tarihindeki İstanbul Altın Borsasında oluşan has altın değeri ile satılan mamülün has altın maliyet bedeli arasında oluşan farklar, Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin, 4811 sayılı Vergi Barışı Kanununun 11, 12 ve 13 üncü maddeleri uyarınca değerledikleri iktisadi kıymetlere ilişkin değerleme farkları. 31/12/2003 tarihli bilanço enflasyon düzeltmesine tabi tutulurken, öz sermaye kalemlerinden aşağıda sayılan kalemler bilançoda düzeltilmiş değerleriyle yer alacak, diğer öz sermaye kalemleri ise sıfırlanacak, bir başka ifade ile düzeltilmiş bilançoda gösterilmeyecek; geçmiş yıl kar veya zararı da düzeltilmiş bilanço denkliğini sağlayacak şekilde öz kaynaklar içinde yer alacaktır. Sermaye, Hisse Senetleri İhraç Primleri, Hisse Senedi İptal Karları, Yasal Yedekler, Statü Yedekleri, Olağanüstü Yedekler,

17 Özel Fonlar (Sabit Kıymet Yenileme Fonu). 9. Taşıma Katsayısının Tespitinde Dönem Kavramı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesindeki taşıma katsayısına ilişkin tanımda yer alan, bir önceki dönemin sonundaki fiyat endeksi ifadesindeki bir önceki dönem kavramından, eğer enflasyon düzeltmesi yıllık olarak yapılıyorsa bir önceki yıl; geçici vergi dönemlerine ilişkin olarak yapılıyor ise bir önceki geçici vergi dönemi anlaşılmalıdır Yılı İçinde İşe Başlayan ve Kazançları Bilanço Esasına Göre Tespit Edilen Gelir ve Kurumlar Vergisi Mükellefleri Vergi Usul Kanununun Geçici 25 inci Maddesine Göre Enflasyon Düzeltmesi Vergi Usul Kanununun geçici 25 inci maddesi, esas itibariyle 31/12/2003 tarihli bilançonun düzeltilmesine ilişkin olup 2004 yılı içinde işe başlayan ve kazançları bilanço esasına göre tespit edilen gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri tarafından dönem başı bilançoları üzerinde söz konusu maddeye istinaden düzeltme yapılmayacaktır Yılı Geçici Vergi Dönemleri İtibariyle Enflasyon Düzeltmesi Anılan mükelleflerin, işe başlama tarihinden sonra (Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinde yer alan) enflasyon düzeltmesi yapma şartlarının gerçekleşmesi halinde, Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesi uyarınca geçici vergi dönemleri sonu itibariyle enflasyon düzeltmesi yapmaları gerekmektedir. Diğer taraftan 5024 sayılı Kanunun 5228 sayılı Kanunla değişik geçici 1 inci maddesinde, 31/12/2003 tarihi itibariyle aktif ve ciroları toplamları 7,5 ve 15 trilyon liralık limitlerden her hangi birisini aşmayan mükelleflerden dileyenlerin, 2004 yılı geçici vergi dönemlerinde beyan edecekleri geçici vergi matrahlarının tespitinde enflasyon düzeltmesine ilişkin hükümler yerine 5024 sayılı Kanunla değiştirilmeden önceki hükümleri dikkate alabilecekleri belirtilmiş olup; 2004 yılı içinde işe başlayan ve kazançları bilanço esasına göre tespit edilen gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinden içinde bulundukları geçici vergi dönemi sonu itibariyle (Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinde yer alan) enflasyon düzeltmesi yapma şartlarının gerçekleşmesi nedeniyle) düzeltme yapması gerekenler, dönem başı bilançolarının net aktif toplamının 7,5 trilyon Türk Lirasını aşmaması şartıyla ihtiyarilik hakkından yararlanabilecekler ve 2004 yılı geçici vergi dönemlerinde beyan edecekleri geçici vergi matrahlarının tespitinde de enflasyon düzeltmesine ilişkin hükümler yerine 5024 sayılı Kanunla yapılan değişiklikten önceki hükümleri uygulayabileceklerdir. Bununla birlikte, 5024 sayılı Kanunun geçici 1 inci maddesi ile getirilen hüküm, 2004 yılı geçici vergi dönemlerinde beyan edilecek geçici vergi matrahının tespitine ilişkin olup, 2004 yılı hesap dönemine ilişkin beyannamenin; Vergi Usul Kanunu, Gelir Vergisi Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanununda, 5024 sayılı Kanunla yapılmış olan değişiklikler göz önünde bulundurularak verilmesi gerekmektedir. Örnek 9 15/02/2004 tarihinde işe başlayan, kazancı bilanço esasına göre tespit edilen ve hesap dönemi takvim yılı olan tacir Bay (A), işe başladığı geçici vergi dönemi sonu olan 31/03/2004 tarihi itibariyle enflasyon düzeltmesi yapma şartlarının gerçekleşmemesi nedeniyle 31/03/2004 tarihli geçici vergi matrahını enflasyon düzeltmesi yapmadan tespit edecektir. Diğer taraftan, 2004 yılı ikinci geçici vergi dönemi sonu olan 30/06/2004 tarihi itibariyle enflasyon düzeltme şartları oluştuğundan, 30/06/2004 tarihli geçici vergi matrahının (enflasyon düzeltmesine ilişkin hükümlere göre) düzeltilen 30/06/2004 bilançosuna göre tespit edilmesi ve izleyen geçici vergi dönemlerinde ve hesap dönemi sonunda da enflasyon düzeltmesi yapılması gerekmektedir.

18 Söz konusu mükellef, dönem başı bilanço net aktif toplamının 7,5 trilyon Türk Lirasını aşmaması halinde, 5024 sayılı Kanunun geçici 1 inci maddesi uyarınca, 2004 yılı geçici vergi dönemlerinde beyan edeceği geçici vergi matrahlarının tespitinde; enflasyon düzeltmesine ilişkin hükümler yerine Vergi Usul Kanununun 5024 sayılı Kanunla değiştirilmeden önceki değerleme hükümleri ile Gelir Vergisi Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanununun 5024 sayılı Kanunla kaldırılan hükümlerini ve Vergi Usul Kanununun 280 inci maddesinin 5024 sayılı Kanunla kaldırılan son fıkrasını dikkate alabilecektir. 11. Tasfiye Halinde Düzeltme İşlemleri 01/01/2004 tarihinden önce tasfiyeye giren şirketlerin tasfiyesinin 2004 yılı içinde sonuçlanması halinde, tasfiye durumundaki şirketlerin geçici vergi beyannamesi verme yükümlülüğü bulunmaması sebebiyle, hem 31/12/2003 tarihli bilanço hem de hesapların kesinleşmesinden sonra düzenlenen bilançonun düzeltilmesi gerekmektedir. 01/01/2004 tarihinden önce tasfiyeye giren kurumlardan, Kurumlar Vergisi Beyannamesinin 2005 yılındaki verilme süresinin sonu itibariyle tasfiyesi henüz sonuçlanmamış olanlar, 31/12/2003 ve 31/12/2004 tarihli bilançolarını, düzeltmeye tabi tutarak 2004 tasfiye dönemine ait beyanname ekinde vereceklerdir. Ancak, tasfiyesi 2004 yılına ilişkin beyanname verme süresinden önce sonuçlananlar, 31/12/2003, 31/12/2004 ve (düzeltme şartları devam ediyor olmak şartıyla) 2005 kıst dönemine ilişkin bilançolarını düzelterek tasfiye beyannamesinin verilme süresi içerisinde tasfiye beyannamesiyle birlikte; beyanname verme süresinden sonra ve 2005 yılı içinde sonuçlananlar ise 31/12/2003 ve 31/12/2004 tarihli bilançolarını 2004 yılına ait beyanname verme süresi içerisinde, (düzeltme şartları devam ediyor olmak şartıyla) 2005 kıst dönemine ilişkin bilançoyu ise tasfiye beyannamesinin verilme süresi içerisinde enflasyon düzeltilmesine tabi tutacaklar ve düzeltilmiş bilançoları tasfiye beyannamesi ekinde vereceklerdir. 12. Yapılmakta Olan Yatırımlarda Enflasyon Düzeltmesi (9) numaralı Vergi Usul Kanunu Sirkülerinin (2.13) bölümünde, bilançoda yer alan yapılmakta olan yatırımlara ilişkin kıymetlerin düzeltme işlemlerinin nasıl yapılacağı açıklanmıştır. 31/12/2003 tarihi itibariyle bilançoda yer almayan, ilgili aktif hesabına bilanço tarihinden önce aktarılmış bulunan ve yapılmakta olan yatırımlar hesabından gelmiş olan değerlerin düzeltmeye esas tarihi olarak, söz konusu değerlerin aktifleştirme tarihlerinin değil, yapılmakta olan yatırımlar hesabının kullanıldığı tarihlerin alınması gerekmektedir. Buna göre söz konusu değerlerin düzeltilmesi iki aşamada gerçekleştirilecektir. Öncelikle her harcama, harcamanın gerçekleştiği ay sonu itibariyle aktifleştirme tarihine kadar, sonra da aktifleştirilen bedel kül halinde 31/12/2003 tarihine kadar düzeltilecektir. 13. Yıllara Yaygın İnşaat ve Onarma İşlerinde Enflasyon Düzeltmesi Yıllara yaygın inşaat ve onarma işlerinde enflasyon düzeltmesine ilişkin hükümler, Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinin (A) fıkrasının (5) numaralı bendinin üçüncü fıkrasında ve geçici 25 inci maddesinin (ı) bendinde yer almakta olup, konuya ilişkin açıklamalar 328 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, (9) sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Sirküleri ve 12 sıra numaralı Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğinde yapılmıştır. Yıllara yaygın inşaat ve onarma işlerine ilişkin olarak 328 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ekindeki (2) numaralı Parasal Olmayan Kıymetler listesinde yer verilen yıllara yaygın inşaat ve onarma maliyetleri ile hakedişler, Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesi uyarınca deftere kayıt tarihi esas alınarak düzeltme işlemine tabi tutulacaktır. Tek Düzen Muhasebe sistemine göre söz konusu işlerle ilgili maliyetler, yansıtma hesapları yoluyla numaralı hesaplara intikal ettirilecek, düzeltmeye esas tarih olarak da ilgili maliyet hesaplarına kayıt tarihi esas alınacaktır.

ENFLASYON DÜZELTMESİ

ENFLASYON DÜZELTMESİ ENFLASYON DÜZELTMESİ ENFLASYON DÜZELTMESİYLE İLGİLİ 17 NO.LU VUK SİRKÜLERİ Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü, enflasyon düzeltmesine ilişkin, Bakanlığa intikal eden olgulardan hareketle, bir sirküler

Detaylı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelirler Genel Müdürlüğü VERGİ USUL KANUNU SİRKÜLERİ /17

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelirler Genel Müdürlüğü VERGİ USUL KANUNU SİRKÜLERİ /17 FANUS YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ. Merkez Efendi Mah. Güney Yanyol Akdaş Blok Giriş Katı No:2 Cevizlibağ Zeytinburnu İSTANBUL Tel : 0212.416 7153-54-55 Fax : 0212.416 7156 Mobil : 0544 711 8712 www.fanus-ymm.com

Detaylı

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. , Büyükdere Cd. Nevtron İşhanı No:119 K /6 Gayrettepe-İST TEL: 0212/ 211 99 01-02-04 FAX: 0212/ 211 99 52 SİRKÜLER NO : 2004/ 100 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ İstanbul, 17 Ağustos 2004 KONU : Enflasyon Düzeltmesine

Detaylı

FİRMA YÖNETİCİLERİ VE MUHASEBE BİRİMLERİNİN DİKKATLERİNE,

FİRMA YÖNETİCİLERİ VE MUHASEBE BİRİMLERİNİN DİKKATLERİNE, K KANIT YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ. Adres : Meşrutiyet Cad.No:29/21 06420 Kızılay ANKARA Sicil ve Mühür No: SAKIP ŞEKER 861-898 Tel : 417 05 96-418 68 29-418 68 43 Fax : 417 66 73 E-mail : Kanitymm@superonline.com

Detaylı

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Büyükdere Cd. Nevtron İşhanı No:119 K /6 Gayrettepe-İST TEL: 0212/ 211 99 01-02-04 FAX: 0212/ 211 99 52 SİRKÜLER NO : 2004/ 99 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ İstanbul, 16 Ağustos 2004 KONU : Cari Dönem Enflasyon

Detaylı

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Büyükdere Cd. Nevtron İşhanı No:119 K /6 Gayrettepe-İST TEL: 0212/ 211 99 01-02-04 FAX: 0212/ 211 99 52 SİRKÜLER NO : 2004/ 95 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ İst. 03 Ağustos 2004 KONU : Cari Dönem Enflasyon Düzeltmesine

Detaylı

TAŞINMAZLARIN YENİDEN DEĞERLEMEYE TABİ TUTULMASI

TAŞINMAZLARIN YENİDEN DEĞERLEMEYE TABİ TUTULMASI DEĞERLEME YAPABİLECEK MÜKELLEFLER DEĞERLEME YAPAMAYACAK OLAN MÜKELLEFLER DEĞERLEMEYE TABİ İKTİSADİ KIYMETLER DEĞERLEMEYE TABİ TUTULMAYACAK İKTİSADİ KIYMETLER DEĞERLEMEYE ESAS DEĞER DEĞERLEME YAPILMASINDA

Detaylı

Vergi Usul Kanunu, Gelir Vergisi Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun

Vergi Usul Kanunu, Gelir Vergisi Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Vergi Usul Kanunu VUK, Gelir Vergisi Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkı Vergi Usul Kanunu VUK, Gelir Vergisi Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında

Detaylı

SİRKÜLER 2018/70. Taşınmazların Yeniden Değerlemeye Tabi Tutulabilmesine İlişkin VUK. Tebliği Yayımlanmıştır.

SİRKÜLER 2018/70. Taşınmazların Yeniden Değerlemeye Tabi Tutulabilmesine İlişkin VUK. Tebliği Yayımlanmıştır. SİRKÜLER 2018/70 10/07/2018 Taşınmazların Değerlemeye Tabi Tutulabilmesine İlişkin VUK. Tebliği Yayımlanmıştır. 06.07.2018 tarihli ve 30470 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 500 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu

Detaylı

MEVZUAT SİRKÜLERİ /

MEVZUAT SİRKÜLERİ / VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO:500) 213 sayılı Vergi Usul Kanununa, 16.05.2018 tarihli ve 7144 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 5 inci maddesi ile geçici 31 inci madde

Detaylı

31.12.2003 ve 31.12.2004 Tarihli Bilançoların ENFLASYON DÜZELTMESİ. Prof. Dr. Rüstem HACIRÜSTEMOĞLU. Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi

31.12.2003 ve 31.12.2004 Tarihli Bilançoların ENFLASYON DÜZELTMESİ. Prof. Dr. Rüstem HACIRÜSTEMOĞLU. Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi İSTANBUL SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI 21 ŞUBAT 2005 31.12.2003 ve 31.12.2004 Tarihli Bilançoların ENFLASYON DÜZELTMESİ Prof. Dr. Rüstem HACIRÜSTEMOĞLU Öğretim Üyesi KİMLER, HANGİ ŞARTLARDA

Detaylı

(Resmi Gazete ile yayımı: 30.12.2003 Sayı: 25332 )

(Resmi Gazete ile yayımı: 30.12.2003 Sayı: 25332 ) -369- VERGİ USUL KANUNU, GELİR VERGİSİ KANUNU VE KURUMLAR VERGİSİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN (Resmi Gazete ile yayımı: 30.12.2003 Sayı: 25332 ) Kanun No Kabul Tarihi MADDE 1. - 4.1.1961

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2004 / 38 İST, 08/03/2004

SİRKÜLER NO: POZ-2004 / 38 İST, 08/03/2004 SİRKÜLER NO: POZ-2004 / 38 İST, 08/03/2004 ÖZET: Enflasyonun etkisinden arındırılması amacıyla 31/12/2003 tarihli mali tabloların düzeltilmesi işlemleri Vergi Usul Kanununda değişiklik yapan 5024 sayılı

Detaylı

5024 VE 5228 SAYILI KANUNLAR SONRASINDA AMORTİSMAN AYIRMA YÖNTEMLERİ VE BİRİKMİŞ AMORTİSMANLARIN DÜZELTİLMESİ

5024 VE 5228 SAYILI KANUNLAR SONRASINDA AMORTİSMAN AYIRMA YÖNTEMLERİ VE BİRİKMİŞ AMORTİSMANLARIN DÜZELTİLMESİ Emre KARTALOĞLU Gelirler Kontrolörü 5024 VE 5228 SAYILI KANUNLAR SONRASINDA AMORTİSMAN AYIRMA YÖNTEMLERİ VE BİRİKMİŞ AMORTİSMANLARIN DÜZELTİLMESİ GİRİŞ Bilindiği üzere, 5024 ve 5228 sayılı Kanunlarla vergi

Detaylı

Tebliğde yer verilen açıklamalar dahilinde konuya dair ayrıntılı açıklamalar aşağıdaki gibidir.

Tebliğde yer verilen açıklamalar dahilinde konuya dair ayrıntılı açıklamalar aşağıdaki gibidir. DUYURU Sayı: 2018/093 BURSA, 24.07.2018 Konu: AKTİFE KAYITLI TAŞINMAZLARIN İSTENMESİ HALİNDE EN GEÇ 30 EYLÜL 2018 TARİHİNE KADAR YENİDEN DEĞERLENEBİLMESİNE DAİR DÜZENLEMENİN UYGULAMA USUL VE ESASLARI BELİRLENMİŞTİR

Detaylı

SİRKÜLER 2018/70. : Taşınmazların Yeniden Değerlemeye Tabi Tutulmasına İlişkin Tebliğ Yayımlandı.

SİRKÜLER 2018/70. : Taşınmazların Yeniden Değerlemeye Tabi Tutulmasına İlişkin Tebliğ Yayımlandı. SİRKÜLER 2018/70 11.07.2018 KONU : Taşınmazların Değerlemeye Tabi Tutulmasına İlişkin Tebliğ Yayımlandı. 06/07/2018 tarihli ve 30470 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ (Sıra

Detaylı

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Büyükdere Cd. Nevtron İşhanı No:119 K /6 Gayrettepe-İST TEL: 0212/ 211 99 01-02-04 FAX: 0212/ 211 99 52 SİRKÜLER NO : 2004/ 97 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ İstanbul, 06 Ağustos 2004 KONU : Enflasyon Düzeltmesine

Detaylı

I. KUYUMCULARIN VERGİYE TABİ SATIŞ KAZANÇLARININ TESPİTİ

I. KUYUMCULARIN VERGİYE TABİ SATIŞ KAZANÇLARININ TESPİTİ EMRE KARTALOĞLU Stj. Gelirler Kontrolörü KUYUMCULARDA FİNASMAN GİDER KISITLAMASI GİRİŞ Bilindiği üzere, 24.04.2003 tarih ve 25088 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren 4842 sayılı Kanunu

Detaylı

BİLANÇO DİPNOTLARI 1- İşletmenin fiili faaliyet konusu :Vana İmalatı 2- Sermayenin %10 ve daha fazlasına sahip ortakların : Adı Pay Oranı Pay Tutarı

BİLANÇO DİPNOTLARI 1- İşletmenin fiili faaliyet konusu :Vana İmalatı 2- Sermayenin %10 ve daha fazlasına sahip ortakların : Adı Pay Oranı Pay Tutarı BURÇELİK VANA SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ Sayfa No: 1 BİLANÇO DİPNOTLARI 1- İşletmenin fiili faaliyet konusu :Vana İmalatı 2- Sermayenin %10 ve daha fazlasına sahip ortakların : Adı Pay Oranı Pay

Detaylı

Taşınmazlarda Yeniden Değerleme

Taşınmazlarda Yeniden Değerleme Taşınmazlarda Yeniden Değerleme 25 Mayıs 2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7144 sayılı "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun", anılan Kanunun 5. maddesiyle Vergi Usul

Detaylı

5024 SAYILI KANUN İLE MEVZUATIMIZA GİRMİŞ BULUNAN ENFLASYON DÜZELTMESİ UYGULAMASI * SMMM Muzaffer Demir Tarafından Hazırlanmıştır.

5024 SAYILI KANUN İLE MEVZUATIMIZA GİRMİŞ BULUNAN ENFLASYON DÜZELTMESİ UYGULAMASI * SMMM Muzaffer Demir Tarafından Hazırlanmıştır. 5024 SAYILI KANUN İLE MEVZUATIMIZA GİRMİŞ BULUNAN ENFLASYON DÜZELTMESİ UYGULAMASI * SMMM Muzaffer Demir Tarafından Hazırlanmıştır. 2004 İÇİNDEKİLER BÖLÜM I... 3 1- Enflasyon Düzeltmesinin Gerekçesi...

Detaylı

Kurumlar Vergisi 2005 Enflasyon Düzeltmesi ile İlgili Son Hatırlatmalar*

Kurumlar Vergisi 2005 Enflasyon Düzeltmesi ile İlgili Son Hatırlatmalar* Kurumlar Vergisi 2005 Enflasyon Düzeltmesi ile İlgili Son Hatırlatmalar* 4 Nisan 2006 Ersun Bayraktaroğlu Kıdemli Müdür, YMM *connectedthinking PwC İçerik Enflasyon Düzeltme Farklarının İşletmeden Çekilmesi

Detaylı

İstanbul, DUYURU 376

İstanbul, DUYURU 376 İstanbul, 4.1.2017 DUYURU 376 Konu: Döviz kurları, zorunlu BES uygulaması, TCMB avans faiz oranı, kurumlar vergisi uygulamaları, kıdem tazminatı tavanı ve vergiden istisna çocuk yardımı hakkında. 1. 31.12.2016

Detaylı

ENFLASYON DÜZELTMESİ UYGULAMASINDA REEL OLMAYAN FİNANSMAN MALİYETLERİNİN (ROFM) HESAPLANMASINDA ÖZELLİK ARZ EDEN DURUMLAR

ENFLASYON DÜZELTMESİ UYGULAMASINDA REEL OLMAYAN FİNANSMAN MALİYETLERİNİN (ROFM) HESAPLANMASINDA ÖZELLİK ARZ EDEN DURUMLAR ENFLASYON DÜZELTMESİ UYGULAMASINDA REEL OLMAYAN FİNANSMAN MALİYETLERİNİN (ROFM) HESAPLANMASINDA ÖZELLİK ARZ EDEN DURUMLAR ENFLASYON DÜZELTMESİ UYGULAMASINDA REEL OLMAYAN FİNANSMAN MALİYETLERİNİN (ROFM)

Detaylı

FİRMA YÖNETİCİLERİ VE MUHASEBE BİRİMLERİNİN DİKKATLERİNE,

FİRMA YÖNETİCİLERİ VE MUHASEBE BİRİMLERİNİN DİKKATLERİNE, K KANIT YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ. Adres : Meşrutiyet Cad.No:29/21 06420 Kızılay ANKARA Sicil ve Mühür No: SAKIP ŞEKER 861-898 Tel : 417 05 96-418 68 29-418 68 43 Fax : 417 66 73 E-mail : Kanitymm@superonline.com

Detaylı

ENFLASYON DÜZELTMESİNDEN KALAN BİLANÇO KALEMLERİ

ENFLASYON DÜZELTMESİNDEN KALAN BİLANÇO KALEMLERİ Enflasyon Düzeltmesinden Kalan Bilanço Kalemleri 469 ENFLASYON DÜZELTMESİNDEN KALAN BİLANÇO KALEMLERİ Hasan Zeki SÜZEN * / Ekrem KAYI ** GİRİŞ Bilindiği üzere, 5024 sayılı kanunla Vergi Usul Kanununa geçici

Detaylı

TAŞINMAZ DEĞERLEMESİ (500 NO.LU V.U.K. TEBLİĞİ HAKKINDA)

TAŞINMAZ DEĞERLEMESİ (500 NO.LU V.U.K. TEBLİĞİ HAKKINDA) TAŞINMAZ DEĞERLEMESİ (500 NO.LU V.U.K. TEBLİĞİ HAKKINDA) I-GİRİŞ Yeniden Değerleme 7144 sayılı kanun ile Vergi Usul Kanunu na eklenen geçici 31 nci madde ile getirilmiştir. Uygulamaya ilişkin tebliğ 30470

Detaylı

Vergi Sohbeti Özel ve Kıst Hesap Dönemlerinde Vergi Uygulamaları 23 Mart 2005

Vergi Sohbeti Özel ve Kıst Hesap Dönemlerinde Vergi Uygulamaları 23 Mart 2005 Vergi Sohbeti Özel ve Kıst Hesap Dönemlerinde Vergi Uygulamaları 23 Mart 2005 İçerik Özel hesap dönemine tabi işletmelerde vergi uygulamaları ÖHD den normal hesap dönemine veya normal hesap döneminden

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2004 / 9 İST, 08. 01. 2004

SİRKÜLER NO: POZ-2004 / 9 İST, 08. 01. 2004 SİRKÜLER NO: POZ-2004 / 9 İST, 08. 01. 2004 ÖZET: Mali tabloların enflasyon düzeltmesine tabi tutulmasına ilişkin olarak vergi kanunlarında yeni düzenlemeler yapıldı. (Kanun No:5024) Kanunda, yatırım indirimi

Detaylı

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Büyükdere Cd. Nevtron İşhanı No:119 K /6 Gayrettepe-İST TEL: 0212/ 211 99 01-02-04 FAX: 0212/ 211 99 52 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ SİRKÜLER NO : 2004/ 1 İst. 2 Ocak 2004 KONU : Enflasyon Düzeltmesine (Enflasyon

Detaylı

Arkan&Ergin Uluslararası Denetim ve Y.M.M. A.Ş.

Arkan&Ergin Uluslararası Denetim ve Y.M.M. A.Ş. İstanbul, 27.11.2008 5811 Sayılı Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun Yayımlandı DUYURU NO:2008/125 5811 Sayılı Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun

Detaylı

Rehber 7144 SAYILI KANUN (VERGİ DÜZENLEMELERİ)

Rehber 7144 SAYILI KANUN (VERGİ DÜZENLEMELERİ) 0 Rehber 7144 SAYILI KANUN (VERGİ DÜZENLEMELERİ) 1 7144 SAYILI BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN REHBERİ 25.05.2018 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan 7144 Sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik

Detaylı

Hülya YAVUZCAN ÇOLAK MAZARS/DENGE Vergi Bölümü, Müdürü Yardımcısı. Lebib Yalkın Mevzuat Dergisi Aralık 2014 sayısında yayınlanmıştır.

Hülya YAVUZCAN ÇOLAK MAZARS/DENGE Vergi Bölümü, Müdürü Yardımcısı. Lebib Yalkın Mevzuat Dergisi Aralık 2014 sayısında yayınlanmıştır. 680-Çalışmayan Kısım Gider Ve Zararları Hesabına Kaydedilmesi Gereken Genel Üretim Gideri Mahiyetindeki Amortismanların Maliyet Muhasebesi Açısından Önemi Hülya YAVUZCAN ÇOLAK MAZARS/DENGE Vergi Bölümü,

Detaylı

SİRKÜLER: 2014/021 BURSA, Konu: E-Beyanname Sistemindeki 2013 Yılı Kurumlar Vergisi Bildirimindeki Yenilikler Hakkında

SİRKÜLER: 2014/021 BURSA, Konu: E-Beyanname Sistemindeki 2013 Yılı Kurumlar Vergisi Bildirimindeki Yenilikler Hakkında SİRKÜLER: 2014/021 BURSA, 07.04.2014 Konu: E-Beyanname Sistemindeki 2013 Yılı Kurumlar Vergisi Bildirimindeki Yenilikler Hakkında Sayın Mükellefimiz, Gelir İdaresi Başkanlığı nın www.gib.gov.tr internet

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR 2005-18

SİRKÜLER RAPOR 2005-18 ULUSLARARASI DENETİM DANIŞMANLIK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ. www.dmf.com.tr dmf@dmf.com.tr Farabi Sokak 12/11 06680 Çankaya, Ankara Tel: 0.312.428 67 50 Faks: 0.312.428 67 53 SİRKÜLER RAPOR 2005-18

Detaylı

İŞLETMELERİN AKTİFLERİNDE YER ALAN GAYRİMENKULLERİN DEĞERLENMESİNDE VUK VE TTK/TMS YAKLAŞIMI

İŞLETMELERİN AKTİFLERİNDE YER ALAN GAYRİMENKULLERİN DEĞERLENMESİNDE VUK VE TTK/TMS YAKLAŞIMI İŞLETMELERİN AKTİFLERİNDE YER ALAN GAYRİMENKULLERİN DEĞERLENMESİNDE VUK VE TTK/TMS YAKLAŞIMI Onur ÇELİK Yeminli Mali Müşavir GİRİŞ İşletmelerin envanterinde, üretim faktörlerinden birisi olan gayrimenkullerin

Detaylı

MENKUL KIYMET SATIŞ KAZANCININ TESPİTİNDE ENDEKSLEME SONUCU OLUŞAN ZARARLARIN MAHSUBU MÜMKÜN MÜDÜR?

MENKUL KIYMET SATIŞ KAZANCININ TESPİTİNDE ENDEKSLEME SONUCU OLUŞAN ZARARLARIN MAHSUBU MÜMKÜN MÜDÜR? Emre KARTALOĞLU Gelirler Kontrolörü MENKUL KIYMET SATIŞ KAZANCININ TESPİTİNDE ENDEKSLEME SONUCU OLUŞAN ZARARLARIN MAHSUBU MÜMKÜN MÜDÜR? GİRİŞ Gelir Vergisi Kanunu nun geçici 56 ncı maddesinin uygulama

Detaylı

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Büyükdere Cd. Nevtron İşhanı No:119 K /6 Gayrettepe-İST TEL: 0212/ 211 99 01-02-04 FAX: 0212/ 211 99 52 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ İstanbul, 25 Mart 2005 SİRKÜLER NO : 2005/36 KONU : Enflasyon Düzeltmesi Uygulaması

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2004 / 33 İST, 17/02/2004

SİRKÜLER NO: POZ-2004 / 33 İST, 17/02/2004 SİRKÜLER NO: POZ-2004 / 33 İST, 17/02/2004 ÖZET: Kar Paylarının Vergilendirilmesi ve Beyanı Bilindiği üzere; 4842 sayılı kanunla Kar payları üzerinden yapılan vergi tevkifatı, kar payına kaynak teşkil

Detaylı

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Büyükdere Cd. Nevtron İşhanı No:119 K /6 Gayrettepe-İST TEL: 0212/ 211 99 01-02-04 FAX: 0212/ 211 99 52 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ SİRKÜLER NO : 2004/ 34 İst. 1 Mart 2004 KONU : Geçiş Dönemi (31.12.2003) Bilançosunda

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü) T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü) Sayı : 64597866-130[24-2015]- 28.07.2017 Konu : Dövize endeksli satışlarda KDV ve KVK uygulaması

Detaylı

6736 Sayılı Kanun Kapsamında Kasa Mevcudu ve Ortaklardan Alacakların Beyanı Sirküler

6736 Sayılı Kanun Kapsamında Kasa Mevcudu ve Ortaklardan Alacakların Beyanı Sirküler 6736 Sayılı Kanun Kapsamında Kasa Mevcudu ve Ortaklardan Alacakların Beyanı Sirküler 2016-042 02.09.2016 PRECISE. PROVEN. PERFORMANCE. 6736 Sayılı Kanun Sirküleri (Kasa Mevcudu ve Ortaklardan Alacakların

Detaylı

MARMARİS ALTINYUNUS TURİSTİK TESİSLER A.Ş. Bağımsız Denetim'den

MARMARİS ALTINYUNUS TURİSTİK TESİSLER A.Ş. Bağımsız Denetim'den Bağımsız Denetim'den Geçmemiş Geçmemiş AYRINTILI BİLANÇO (Milyon TL) 30.09.2003 30.09.2002 I. DÖNEN VARLIKLAR 3.838.237 6.372.218 A. Hazır Değerler 1.628.294 3.373.960 1. Kasa 4.519 4.175 2. Bankalar 1.605.489

Detaylı

0. GİRİŞ... 1 1. ENFLASYON DÜZELTMESİNE İLİŞKİN VUK'NUN MÜKERRER 298.NCİ MADDESİNDE YER ALAN TERİMLER... 2. 1.3. Enflasyon Düzeltmesi...

0. GİRİŞ... 1 1. ENFLASYON DÜZELTMESİNE İLİŞKİN VUK'NUN MÜKERRER 298.NCİ MADDESİNDE YER ALAN TERİMLER... 2. 1.3. Enflasyon Düzeltmesi... ENFLASYON DÜZELTMESİNE İLİŞKİN VUK NUN MÜKERRER 298.NCİ MADDESİNDE YER ALAN TERİMLER, ENFLASYON DÜZELTMESİNDE ÖZELLİKLİ DURUMLAR VE 31.12.2003 TARİHLİ BİLANÇONUN DÜZELTİLMESİ İŞLEMİ 0. GİRİŞ... 1 1. ENFLASYON

Detaylı

TOPLULAŞTIRILMIŞ YÖNTEMLERE GÖRE STOKLARIN DÜZELTİLMESİ

TOPLULAŞTIRILMIŞ YÖNTEMLERE GÖRE STOKLARIN DÜZELTİLMESİ NİYAZİ ÖZPEHRİZ XCVI-10 TOPLULAŞTIRILMIŞ YÖNTEMLERE GÖRE STOKLARIN DÜZELTİLMESİ Giriş Enflasyonun mali tablolar üzerindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak ve mali tabloların düzenlendikleri tarih

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR. Sirküler Tarihi: 02.01.2009 Sirküler No: 2009/5

SİRKÜLER RAPOR. Sirküler Tarihi: 02.01.2009 Sirküler No: 2009/5 SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi: 02.01.2009 Sirküler No: 2009/5 270 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ Resmi Gazete No 27089 Resmi Gazete Tarihi 23/12/2008 Kapsam 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Konu: AKTİFE KAYITLI TAŞINMAZLARIN YENİDEN DEĞERLENMESİNE DAİR DÜZENLEMEYİ DE İÇEREN 7144 SAYILI KANUN YAYINLANMIŞTIR

SİRKÜLER İstanbul, Konu: AKTİFE KAYITLI TAŞINMAZLARIN YENİDEN DEĞERLENMESİNE DAİR DÜZENLEMEYİ DE İÇEREN 7144 SAYILI KANUN YAYINLANMIŞTIR SİRKÜLER İstanbul, 28.05.2018 Sayı: 2018/103 Ref:4/103 Konu: AKTİFE KAYITLI TAŞINMAZLARIN YENİDEN DEĞERLENMESİNE DAİR DÜZENLEMEYİ DE İÇEREN 7144 SAYILI KANUN YAYINLANMIŞTIR 25.05.2018 tarih ve 30431 sayılı

Detaylı

YENİ TÜRK LİRASINA GEÇİŞTE ÖZEL SEKTÖR FİRMALARINCA UYULACAK ESASLAR HAKKINDA SİRKÜLER SİRKÜLER NO: 2004/69

YENİ TÜRK LİRASINA GEÇİŞTE ÖZEL SEKTÖR FİRMALARINCA UYULACAK ESASLAR HAKKINDA SİRKÜLER SİRKÜLER NO: 2004/69 1 İstanbul, 11.10.2004 Bilindiği üzere 31.01.2004 tarih ve 25363 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 5083 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Para Birimi Hakkında Kanun ile 01.01.2005 tarihinden geçerli

Detaylı

Konu: 6637 Sayılı Kanunla Nakdi Sermaye Artışına Getirilen Teşvik Uygulamasının Detayları.

Konu: 6637 Sayılı Kanunla Nakdi Sermaye Artışına Getirilen Teşvik Uygulamasının Detayları. Sayı: 2016/7 Konu: 6637 Sayılı Kanunla Nakdi Sermaye Artışına Getirilen Teşvik Uygulamasının Detayları. 4 Mart 2016 tarihli ve 29643 sayılı Resmi Gazete'de nakit sermaye artırımlarına teşvik getiren düzenlemeye

Detaylı

SAYI : 2014 / 26 İstanbul,21.04.2014

SAYI : 2014 / 26 İstanbul,21.04.2014 SİRKÜLER SAYI : 2014 / 26 İstanbul,21.04.2014 KONU : Özel Tüketim Vergisi 34 Seri Nolu Genel Tebliğ yayımlandı. 19 Nisan 2014 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği Seri

Detaylı

KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 1) NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 9)

KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 1) NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 9) KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 1) NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 9) Resmi Gazete No: 29643 Resmi Gazete Tarihi: 04/03/2016 MADDE 1 3/4/2007 tarihli ve 26482 sayılı Resmî Gazete

Detaylı

6736 Sayılı Kanun Kapsamında Varlık Barışı Sunumu Sirküler

6736 Sayılı Kanun Kapsamında Varlık Barışı Sunumu Sirküler 6736 Sayılı Kanun Kapsamında Varlık Barışı Sunumu Sirküler 2016-041 02.09.2016 PRECISE. PROVEN. PERFORMANCE. 6736 Sayılı Kanun Sirküleri (Varlık Barışı) 6736 sayılı Kanunun 7 nci maddesi uyarınca, yurt

Detaylı

BANKA MUHASEBESİ 2 YATIRIM AMAÇLI DEĞERLER VE DİĞER AKTİFLER. Yrd. Doç. Dr. Figen Esin

BANKA MUHASEBESİ 2 YATIRIM AMAÇLI DEĞERLER VE DİĞER AKTİFLER. Yrd. Doç. Dr. Figen Esin BANKA MUHASEBESİ 2 YATIRIM AMAÇLI DEĞERLER VE DİĞER AKTİFLER Yrd. Doç. Dr. Figen Esin 2 YATIRIM AMAÇLI DEĞERLER VE DİĞER AKTİFLER Kısa vade içinde likide çevrilebilme kabiliyeti taşımayan veya kısa vadede

Detaylı

Varlık Barışında Süre Uzatımı

Varlık Barışında Süre Uzatımı Varlık Barışında Süre Uzatımı 31.05.2018 ve 26 Temmuz 2018 tarihli Dünya Gazetesinde yayımlanan yazılarımızda 7143 sayılı Kanunun 10 ncu maddesinin 13 nolu fıkrasında yer alan Varlık Barışı na ilişkin

Detaylı

FİRMA YÖNETİCİLERİ VE MUHASEBE BİRİMLERİNİN DİKKATLERİNE,

FİRMA YÖNETİCİLERİ VE MUHASEBE BİRİMLERİNİN DİKKATLERİNE, K KANIT YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ. Merkez : Meşrutiyet Cad.No:29/21 06420 Y.Şehir/ANKARA Y.M.M. : Sakıp ŞEKER Vergi Dairesi : Çankaya V.D. Bağlı Olduğu Oda: Ankara YMM Odası (861) Vergi Kimlik Numarası

Detaylı

Özelge: Şirket hissedarlarına ait arsanın kiralanarak arsa üzerine yapılacak binanın inşaasına ilişkin harcamaların GV ve KDV karşısındaki durumu.

Özelge: Şirket hissedarlarına ait arsanın kiralanarak arsa üzerine yapılacak binanın inşaasına ilişkin harcamaların GV ve KDV karşısındaki durumu. Özelge: Şirket hissedarlarına ait arsanın kiralanarak arsa üzerine yapılacak binanın inşaasına ilişkin harcamaların GV ve KDV karşısındaki durumu. Sayı: Tarih: 28/05/2014 39044742-KDV.29-1496 T.C. GELİR

Detaylı

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Büyükdere Cd. Nevtron İşhanı No:119 K /6 Gayrettepe-İST TEL: 0212/ 211 99 01-02-04 FAX: 0212/ 211 99 52 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ SİRKÜLER NO : 2007/22 İstanbul, 9 Mart 2007 KONU : Gelir Vergisi Kanununun

Detaylı

ENFLASYON DÜZELTMESİ VE YENİDEN DEĞERLEME ORANI 1

ENFLASYON DÜZELTMESİ VE YENİDEN DEĞERLEME ORANI 1 ENFLASYON DÜZELTMESİ VE YENİDEN DEĞERLEME ORANI 1 I-MADDE METNİ: Mükerrer Madde 298- (19/2/1963 tarih ve 205 sayılı Kanunun 26 ncı maddesi ile eklenen ve 4/12/1984 tarih ve 3094 sayılı Kanunun 1 inci maddesi

Detaylı

YURT DIŞINDAN TÜRKİYE YE GETİRİLEN VARLIKLARIN DEĞERLEMESİ

YURT DIŞINDAN TÜRKİYE YE GETİRİLEN VARLIKLARIN DEĞERLEMESİ YURT DIŞINDAN TÜRKİYE YE GETİRİLEN VARLIKLARIN DEĞERLEMESİ Erol ALTUNOĞLU 48 * * 1. GİRİŞ Bazı varlıkların milli ekonomiye kazandırılması amaçlarıyla hazırlanan ve 19/8/2016 tarihli ve 29806 sayılı Resmi

Detaylı

BAZI VARLIKLARIN MÝLLÝ EKONOMÝYE KAZANDIRILMASI HAKKINDA KANUNA ÝLÝÞKÝN GENEL TEBLÝÐ Çarþamba, 17 Aralýk 2008

BAZI VARLIKLARIN MÝLLÝ EKONOMÝYE KAZANDIRILMASI HAKKINDA KANUNA ÝLÝÞKÝN GENEL TEBLÝÐ Çarþamba, 17 Aralýk 2008 BAZI VARLIKLARIN MÝLLÝ EKONOMÝYE KAZANDIRILMASI HAKKINDA KANUNA ÝLÝÞKÝN GENEL TEBLÝÐ Çarþamba, 17 Aralýk 2008 1 SERÝ NOLU 5811 SAYILI BAZI VARLIKLARIN MÝLLÝ EKONOMÝYE KAZANDIRILMASI HAKKINDA KANUNA ÝLÝÞKÝN

Detaylı

5811 Sayılı Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanunda 5917 Sayılı Kanunla Yapılan Değişiklikler

5811 Sayılı Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanunda 5917 Sayılı Kanunla Yapılan Değişiklikler 5811 Sayılı Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanunda 5917 Sayılı Kanunla Yapılan Değişiklikler * 5811 Sayılı Kanun 22.11.2008 tarih ve 27062 sayılı Resmi Gazetede Yayınlanmıştır

Detaylı

278 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

278 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ 278 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ Resmi Gazete Sayısı 27800 (6. Mükerrer) Resmi Gazete Tarihi 29/12/2010 Kapsam 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 21, 23/8, 31, 47, 48, mükerrer 80, 82, 86 ve

Detaylı

VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ TASLAĞI (SIRA NO: 500)

VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ TASLAĞI (SIRA NO: 500) Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ TASLAĞI (SIRA NO: 500) Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununa, 16/5/2018 tarihli

Detaylı

ING Portföy Yönetimi Anonim Şirketi. 1 Ocak- 31 Mart 2010 Ara Hesap Dönemine Ait Özet Finansal Tablolar

ING Portföy Yönetimi Anonim Şirketi. 1 Ocak- 31 Mart 2010 Ara Hesap Dönemine Ait Özet Finansal Tablolar ING Portföy Yönetimi Anonim Şirketi 1 Ocak- 31 Mart 2010 Ara Hesap Dönemine Ait Özet Finansal Tablolar İçindekiler Sayfa Bilanço 1-2 Gelir tablosu 3 Özkaynak değişim tablosu 4 Nakit akım tablosu 5 Özet

Detaylı

TEBLİĞ 5811 SAYILI BAZI VARLIKLARIN MİLLİ EKONOMİYE KAZANDIRILMASI HAKKINDA KANUNA İLİŞKİN GENEL TEBLİĞ (SERİ NO: 1)

TEBLİĞ 5811 SAYILI BAZI VARLIKLARIN MİLLİ EKONOMİYE KAZANDIRILMASI HAKKINDA KANUNA İLİŞKİN GENEL TEBLİĞ (SERİ NO: 1) 6 Aralık 2008 CUMARTESİ Sayı : 27076 Maliye Bakanlığından: TEBLİĞ 5811 SAYILI BAZI VARLIKLARIN MİLLİ EKONOMİYE KAZANDIRILMASI HAKKINDA KANUNA İLİŞKİN GENEL TEBLİĞ (SERİ NO: 1) 1. Kapsam 5811 sayılı Bazı

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul,

SİRKÜLER İstanbul, SİRKÜLER İstanbul, 10.07.2018 Sayı: 2018/158 Ref:4/158 Konu: AKTİFE KAYITLI TAŞINMAZLARIN İSTENMESİ HALİNDE EN GEÇ 30 EYLÜL 2018 TARİHİNE KADAR YENİDEN DEĞERLENEBİLMESİNE DAİR DÜZENLEMENİN UYGULAMA USUL

Detaylı

Pasifte özel bir fon hesabında gösterilen değer artışı tutarı üzerinden % 5 oranında vergi hesaplanması gerekmektedir.

Pasifte özel bir fon hesabında gösterilen değer artışı tutarı üzerinden % 5 oranında vergi hesaplanması gerekmektedir. No: 2018/51 Tarih: 29.05.2018 ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Küçükbakkalköy Mah. Vedat Günyol Cad. Defne Sok. No:1 Flora Residence K:11 D.141-142 Ataşehir/İSTANBUL Tel : 0.216.340

Detaylı

USUL İNCELEMELERİ KİTABI (TEK DÜZEN HESAP PLANI ÇERCEVESİNDE) Doç. Dr. Özgür ÇATIKKAŞ 12.10.2015 1

USUL İNCELEMELERİ KİTABI (TEK DÜZEN HESAP PLANI ÇERCEVESİNDE) Doç. Dr. Özgür ÇATIKKAŞ 12.10.2015 1 USUL İNCELEMELERİ KİTABI (TEK DÜZEN HESAP PLANI ÇERCEVESİNDE) Doç. Dr. Özgür ÇATIKKAŞ 12.10.2015 1 KISA VADELİ YABANCI KAYNAKLAR, UZUN VADELİ YABANCI KAYNAKLAR VE ÖZKAYNAKLAR 12.10.2015 2 Örnek 1 ABC Ltd

Detaylı

VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 500)

VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 500) VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 500) Resmi Gazete No: 30470 Resmi Gazete Tarihi: 06/07/2018 Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununa, 16/5/2018 tarihli ve

Detaylı

TEBLİĞ VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 500)

TEBLİĞ VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 500) 6 Temmuz 2018 CUMA Resmî Gazete Sayı : 30470 Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: TEBLİĞ VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 500) Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı

Detaylı

6 Temmuz 2018 CUMA Resmî Gazete Sayı : TEBLİĞ Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 500)

6 Temmuz 2018 CUMA Resmî Gazete Sayı : TEBLİĞ Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 500) 6 Temmuz 2018 CUMA Resmî Gazete Sayı : 30470 TEBLİĞ Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 500) Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı

Detaylı

TEBLİĞ. Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 500)

TEBLİĞ. Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 500) 6 Temmuz 2018 CUMA Resmî Gazete Sayı : 30470 Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: TEBLİĞ Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 500) Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı

Detaylı

TEBLİĞ VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 500)

TEBLİĞ VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 500) 6 Temmuz 2018 CUMA Resmî Gazete Sayı : 30470 Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: TEBLİĞ VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 500) Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı

Detaylı

TEBLİĞ VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 500)

TEBLİĞ VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 500) 6 Temmuz 2018 CUMA Resmî Gazete Sayı : 30470 Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: TEBLİĞ VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 500) Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı

Detaylı

VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO:

VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 6 Temmuz 2018 CUMA Resmî Gazete Sayı : 30470 TEBLİĞ Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 500) Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı

Detaylı

POLARİS YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ Ataşehir Bulvarı Ata 2-3 Plaza Kat 10 No: 88 Ataşehir-İSTANBUL

POLARİS YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ Ataşehir Bulvarı Ata 2-3 Plaza Kat 10 No: 88 Ataşehir-İSTANBUL 7144 SAYILI KANUN VE VERGİ USUL KANUNU GEÇİCİ 31. MADDESİNE GÖRE ŞİRKETLERİN AKTİFLERİNDE YER ALAN TAŞINMAZLARIN DEĞERLENMESİ VE DEĞERLENMİŞ DEĞER ÜZERİNDEN AMORTİSMAN AYRILABİLMESİ ŞARTLARI Ataşehir Bulvarı

Detaylı

GVK nun Geçici 67. Maddesi Kapsamında Elde Edilen Gelirlere İlişkin GVK Genel Tebliği Yayımlandı DUYURU NO:2007/12 İstanbul, 12.03.

GVK nun Geçici 67. Maddesi Kapsamında Elde Edilen Gelirlere İlişkin GVK Genel Tebliği Yayımlandı DUYURU NO:2007/12 İstanbul, 12.03. İstanbul, 12.03.2007 08.03.2007 tarih ve 26456 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 263 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile kanunun geç. 67. maddesi kapsamında elde edilen gelirlerin ihtiyari beyanı

Detaylı

DEĞER ARTIŞI KAZANÇLARININ VERGİLENDİRİLMESİ VE MENKUL KIYMET SATIŞ KAZANCININ TESPİTİNDE SEÇİMLİK HAKKIN KULLANILMASI

DEĞER ARTIŞI KAZANÇLARININ VERGİLENDİRİLMESİ VE MENKUL KIYMET SATIŞ KAZANCININ TESPİTİNDE SEÇİMLİK HAKKIN KULLANILMASI I-GİRİŞ DEĞER ARTIŞI KAZANÇLARININ VERGİLENDİRİLMESİ VE MENKUL KIYMET SATIŞ KAZANCININ TESPİTİNDE SEÇİMLİK HAKKIN KULLANILMASI Bilindiği üzere Gelir Vergisi Kanunu nun 80, 81 ve 82 nci maddeleri yerine

Detaylı

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Büyükdere Cd. Nevtron İşhanı No:119 K /6 Gayrettepe-İST TEL: 0212/ 211 99 01-02-04 FAX: 0212/ 211 99 52 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ SİRKÜLER NO : 2008/113 İstanbul, 15 Aralık 2008 KONU : Gelir si Kanununun

Detaylı

ATA YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş.

ATA YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. (Tutarlar olarak 31.12.2004 tarihindeki alım gücü ile ifade edilmiştir) Enflasyona Göre Düzeltilmiş (Seri XI No:20) Bağımsız Denetim'den GENEL KURUL'A SUNULACAK Geçmiş Geçmiş AYRINTILI BİLANÇO () 31.12.2004

Detaylı

Dönem Biterken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar 25 Aralık 2008

Dönem Biterken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar 25 Aralık 2008 VII. Çözüm Ortaklığı Platformu Dönem Biterken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Ersun BAYRAKTAROĞLU Ortak,YMM Vergi Hizmetleri PwC Gündem Bölüm 1 Bölüm 2 Bölüm 3 Genel Hatırlatmalar Değerlemelerde Dikkat

Detaylı

KONU: VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 500)

KONU: VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 500) Genelge : 2018/20 06.07.2018 GENELGE (Sadece Müşterilerimiz içindir) Açıklama; 06/07/2018 tarihli ve 30470 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ (Sıra No : 500) ile; 7144 sayılı

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR (2009-57)

SİRKÜLER RAPOR (2009-57) DMF SİSTEM ULUSLARARASI BAĞIMSIZ DENETİM DANIŞMANLIK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. www.dmf.com.tr & dmfsystem.eu dmf@dmf.com.tr www.russellbedford.com Ankara : Farabi Sokak 12/11 06680 Çankaya Tel: 0.312.428

Detaylı

HİSSE SENEDİ SATIŞLARINDAN DOĞAN KAZANÇLARIN VERGİLENDİRİLMESİ

HİSSE SENEDİ SATIŞLARINDAN DOĞAN KAZANÇLARIN VERGİLENDİRİLMESİ HİSSE SENEDİ SATIŞLARINDAN DOĞAN KAZANÇLARIN VERGİLENDİRİLMESİ İmral DURAN* 1. Giriş Bilindiği gibi, Gelir Vergisi Kanununda gerçek kişilerce elde edilen hisse senedi satışlarından doğan değer artış kazançlarının

Detaylı

Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 500)

Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 500) Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 500) Resmi Gazete Sayısı 30470 Resmi Gazete Tarihi 06.07.2018 Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) 4/1/1961 tarihli ve

Detaylı

FİRMA YÖNETİCİLERİ VE MUHASEBE BİRİMLERİNİN DİKKATLERİNE, 2004 YILI GELİRLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİ

FİRMA YÖNETİCİLERİ VE MUHASEBE BİRİMLERİNİN DİKKATLERİNE, 2004 YILI GELİRLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİ K KANIT YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ. Adres : Meşrutiyet Cad.No:29/21 06420 Y.Şehir/ANKARA Y.M.M. : Sakıp ŞEKER Vergi Dairesi : Çankaya V.D. Bağlı Olduğu Oda: Ankara YMM Odası (861) Vergi Kimlik Numarası

Detaylı

SİRKÜLER (2018/60) İşletmelerinde fiilen bulunduğu halde kayıtlarında görülmeyen, Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede fiilen bulunmayan,

SİRKÜLER (2018/60) İşletmelerinde fiilen bulunduğu halde kayıtlarında görülmeyen, Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede fiilen bulunmayan, İSTANBUL, 17.08.2018 Konu: 7143 Sayılı Kanuna Göre Stok Affı SİRKÜLER (2018/60) 18.05.2018 tarih 30425 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması

Detaylı

İrfan VURAL Gelirler Kontrolörü I- GİRİŞ :

İrfan VURAL Gelirler Kontrolörü I- GİRİŞ : YENİ BİR TEVKİFAT UYGULAMASI: MENKUL KIYMETLER VE DİĞER SERMAYE PİYASASI ARAÇLARININ ELDE TUTULMASI VE ELDEN ÇIKARILMASI NEDENİYLE SAĞLANAN GELİRLER ÜZERİNDEN YAPILACAK TEVKİFAT I- GİRİŞ : İrfan VURAL

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü Sayı : 11395140-105[229-2012/VUK-1-...]--25513/02/2015 Konu : Tasfiye zararının geçmiş yıl karlarına

Detaylı

6736 SAYILI KANUN İLE BAZI VARLIKLARIN MİLLİ EKONOMİYE KAZANDIRILMASINA İLİŞKİN HÜKÜMLER

6736 SAYILI KANUN İLE BAZI VARLIKLARIN MİLLİ EKONOMİYE KAZANDIRILMASINA İLİŞKİN HÜKÜMLER Serkan ADALIOĞLU, PhD.c SMMM 6736 SAYILI KANUN İLE BAZI VARLIKLARIN MİLLİ EKONOMİYE KAZANDIRILMASINA İLİŞKİN HÜKÜMLER 3 Ağustos 2016 tarihinde TBMM Genel Kurul unda kabul edilen 6736 sayılı Bazı Alacakların

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR ( )

SİRKÜLER RAPOR ( ) DMF SİSTEM ULUSLARARASIBAĞIMSIZDENETİMDANIŞMANLIKVE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİKA.Ş. www.dmf.com.tr& dmfsystem.eu dmf@dmf.com.tr www.russellbedford.com Ankara :Eskişehir Yolu 9. Km. Tepe Prime B Blok No: 100

Detaylı

SON DÜZENLEMELER ÇERÇEVESİNDE SİGORTA VE KAMBİYO İŞLEMLERİNDE BSMV UYGULAMASI

SON DÜZENLEMELER ÇERÇEVESİNDE SİGORTA VE KAMBİYO İŞLEMLERİNDE BSMV UYGULAMASI I. Giriş SON DÜZENLEMELER ÇERÇEVESİNDE SİGORTA VE KAMBİYO İŞLEMLERİNDE BSMV UYGULAMASI 5766 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun

Detaylı

Muhasebe Müdürlüğü ne

Muhasebe Müdürlüğü ne Muhasebe Müdürlüğü ne Tarih : 16.09.1998 SİRKÜ -1998 /13 Bilindiği üzere 29.07.1998 tarih ve mükerrer 23417 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 4369 sayılı kanunun 54. maddesi ile G.V.K.

Detaylı

MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO: 2018 / 124

MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO: 2018 / 124 İstanbul, 6 Temmuz 2018 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO: 2018 / 124 KONU 7144 Sayılı Kanunla Vergi Usul Kanununa Eklenen Geçici 31. Maddenin Uygulanmasına (Gayrimenkul Değerlemesine) İlişkin Tebliğ Resmi Gazete

Detaylı

No: 2012/19 Tarih: 20.01.2012

No: 2012/19 Tarih: 20.01.2012 No: 2012/19 Tarih: 20.01.2012 ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Acıbadem Cd. Çamlıca Apt. No.77 K.4 34718 Acıbadem-Kadıköy/ISTANBUL Tel :0.216.340 00 86 Fax :0.216.340 00 87 E-posta:

Detaylı

ÖZEL HESAP ve KIST HESAP DÖNEMLERİNDE VERGİ UYGULAMALARI

ÖZEL HESAP ve KIST HESAP DÖNEMLERİNDE VERGİ UYGULAMALARI ÖZEL HESAP ve KIST HESAP DÖNEMLERİNDE VERGİ UYGULAMALARI Hazırlayan: Nedim Bayraktaroğlu Bu metnin tüm hakları mahfuzdur. Yazarın izni olmaksızın iktibas hükümleri dışında alıntı yapılamaz, kısmen veya

Detaylı

13/11/2008 tarihli ve 27053 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 27/10/2008 tarihli ve 2008/14272 sayılı kararnamenin eki Karar aşağıda yer almaktadır.

13/11/2008 tarihli ve 27053 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 27/10/2008 tarihli ve 2008/14272 sayılı kararnamenin eki Karar aşağıda yer almaktadır. 1. Bakanlar Kurulu Kararı İle Yapılan Düzenleme 13/11/2008 tarihli ve 27053 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 27/10/2008 tarihli ve 2008/14272 sayılı kararnamenin eki Karar aşağıda yer almaktadır. " MADDE

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR 2005-12

SİRKÜLER RAPOR 2005-12 ULUSLARARASI DENETİM DANIŞMANLIK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ. www.dmf.com.tr dmf@dmf.com.tr Farabi Sokak 12/11 06680 Çankaya, Ankara Tel: 0.312.428 67 50 Faks: 0.312.428 67 53 SİRKÜLER RAPOR 2005-12

Detaylı

FİRMA YÖNETİCİLERİ VE MUHASEBE BİRİMLERİNİN DİKKATLERİNE, 2006 YILI GELİRLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİ

FİRMA YÖNETİCİLERİ VE MUHASEBE BİRİMLERİNİN DİKKATLERİNE, 2006 YILI GELİRLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİ KANIT YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ. Adres : Meşrutiyet Cad.No:29/17 06420 Y.Şehir/ANKARA Y.M.M. : Sakıp ŞEKER Vergi Dairesi : Çankaya V.D. Bağlı Olduğu Oda: Ankara YMM Odası (861) Vergi Kimlik Numarası

Detaylı

Finansal Kiralama Kapsamındaki Satıp Geri Kiralama İşlemlerine İlişkin Vergi İstisnaları*

Finansal Kiralama Kapsamındaki Satıp Geri Kiralama İşlemlerine İlişkin Vergi İstisnaları* Finansal Kiralama Kapsamındaki Satıp Geri Kiralama İşlemlerine İlişkin Vergi İstisnaları* Hüseyin DİNÇER *BU MAKALE VERGİ DÜNYASI DERGİSİ KASIM 2013 SAYI 387 DE YAYIMLANMIŞTIR. 1.GİRİŞ Son yıllarda işletmelerin

Detaylı