Denizcilik Meslek Liselerinde Gemi Yapımı ve Denizcilik(Gemi Yönetimi) alanları için üniversite tercih kılavuzu

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Denizcilik Meslek Liselerinde Gemi Yapımı ve Denizcilik(Gemi Yönetimi) alanları için üniversite tercih kılavuzu"

Transkript

1 Denizcilik Meslek Liselerinde Gemi Yapımı ve Denizcilik(Gemi Yönetimi) alanları için üniversite tercih kılavuzu Sınavsız Geçişler İçin: GEMİ İNŞAATI DENİZ ULAŞTIRMA VE İŞLETME SU ALTI TEKNOLOJİSİ YAT İŞLETME VE YÖNETİMİ Diğer Sektörel Bölümler(YGS&LYS ile): DENİZ VE LİMAN İŞLETMECİLİĞİ - DENİZCİLİK İŞLETMELERİ YÖNETİMİ MARİNA İŞLETME (YÜKSEKOKUL) GEMİ MAKİNALARI İŞLETME -DENİZCİLİK İŞLETMELERİ YÖNETİMİ DENİZ İŞLETMECİLİĞİ VE YÖNETİMİ (FAKÜLTE) DENİZ ULAŞTIRMA İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ -GEMİ İNŞAATI VE MAKİNELERİ MÜH. (FAKÜLTE) -GEMİ MAKİNELERİ İŞLETME MÜH. DENİZ ULAŞTIRMA İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ -GÜVERTE (FAKÜLTE) (YÜKSEKOKUL) -GÜVERTE (YÜKSEKOKUL) GEMİ VE DENİZ TEKNOLOJİLERİ MÜH. GEMİ VE YAT TASARIMI

2 1.GİRİŞ Bu kılavuz Denizcilik Meslek Liselerinin Gemi Yapımı ve Denizcilik(Gemi Yönetimi) alanlarından mezun olacak veya mezun olmuş adayların tercih edebilecekleri lisans ve ön lisans bölümlerinin tanıtımı için hazırlanmıştır. 2.BÖLÜMLER GEMİ YAPIMI ve DENİZCİLİK(Gemi Yönetimi) ALANLARI İLE İLİŞKİLİ ÖNLİSANS BÖLÜMLERİ (TABLO 1) MEZUN OLUNAN&OLUNACAK ALAN 4197-Deniz Araçları Yapımı 3449-Gemi İnşaa 1642-Gemi Yapımı Denizcilik (Balıkçı Gemisi Kaptanlığı) 4752-Denizcilik (Gemi Yönetimi) 4788-Denizcilik (Yat Kaptanlığı) 1699-Güverte 1704-Güverte-Avlama 3779-Yat Kaptanlığı SINAVSIZ GEÇİŞ (*) (*) ÖNLİSANS SÜRE (Yıl) PUAN TÜRÜ GEMİ İNŞAATI 2 YGS 1 DENİZ ULAŞTIRMA VE İŞLETME 2 YGS 1 SU ALTI TEKNOLOJİSİ 2 YGS 6 YAT İŞLETME VE YÖNETİMİ 2 YGS-6 GEMİ YAPIMI VE DENİZCİLİK(Gemi Yönetimi) ALANLARININ DIŞINDA KALAN ÖN LİSANS BÖLÜMLERİ (Sınavsız geçiş hakkı kodlarıyla yazılmış alanlara aittir. Kontenjanların boş kalması halinde adaylar Y-YGS puanıyla tercih yapabilir GEMİ MAKİNELERİ & (**) GEMİ MAKİNELERİ İŞLETME 2 YGS DENİZCİLİK (Makine Zabitliği) 1381-DENİZ VE LİMAN İŞLETME (**) DENİZ VE LİMAN İŞLETMECİLİĞİ 2 YGS DENİZ VE LİMAN İŞLETME (**) MARİNA İŞLETME 2 YGS-6

3 AÇIKLAMALAR (TABLO 1) (*): İlgili alanlardan mezun olan & mezun olacak adayların ilgili ön lisans bölümlerine sınavsız geçiş koşulları ve öncelikleri için 4.SINAVSIZ GEÇİŞ e bakınız. (**): İlgili ön lisans programına ayrıca meslek liselerinin başka alanlarından mezun olan adaylar da sınavsız geçiş hakkına sahiptir. A)Ön Lisans Bölümleri I-Gemi İnşaatı II-Deniz Ulaştırma ve İşletme III-Su Altı Teknolojisi IV-Yat İşletme ve Yönetimi V-Gemi Makineleri İşletme *** VI-Deniz ve Liman İşletmeciliği*** VII-Marina İşletme*** (***): Gemi Yapımı ve Denizcilik-Gemi Yönetimi mezunu adaylar bu bölümleri ancak bölümde sınavsız geçişten kalan boş kontenjanlar olursa tercih edebileceklerdir. B)Lisans Bölümleri I-Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi II-Deniz Ulaştırma İşletme Müh.(Fakülte&Yüksekokul) III- Denizcilik İşletmeleri Yönetimi(Fakülte&Yüksekokul) IV- Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Müh. V- Gemi Makineleri İşletme Müh. VI- Gemi ve Deniz Teknolojileri Müh. VII- Gemi ve Yat Tasarımı VIII- Güverte(Fakülte& Yüksekokul)

4 3.BÖLÜMLERİN KISACA AÇIKLAMALARI VE TANITIMI A)Ön Lisans Bölümleri I-GEMİ İNŞAATI Büyük tonajlı yük ve yolcu gemileri, balıkçı gemileri, tanker, yat ve benzerlerinin tasarım, üretim, montaj, bakım, onarım ve kalite kontrol işlemlerini Gemi İnşaatı Mühendisi gözetiminde gerçekleştiren kişidir. Gemi inşaatı teknikeri; Proje tasarımı ve çizimini yapar, Gemi inşasında kullanılan malzemeleri sınıflandırır ve muayene eder, Çeliklere kullanılacak ısıl işlemlerin yapım tekniklerini uygular, Ölçme ve kontrol aletlerini kullanarak doğru ve hassas ölçme ve kontrol işlemlerini yapar, Soğuk şekillendirme makinelerinde kesme ve bükme uygulamaları yapar, Boru bağlantı elemanlarını kullanarak boru bağlantıları kurar, Boya ve raspa (demir, tahta yüzeylerdeki boya, pas vb. çıkarma, pürüzleri gidermek amacıyla kullanılan iri dişli bir törpü) işlerinin yapılmasını sağlar, Kalite kontrol işlemlerini yapar, Bakım ve onarım işlerini yapar ve/veya yapılmasını sağlar, Basit gemi elemanlarını yapar, Koruyucu gaz ve toz altı kaynak yöntemleri ile temel kaynak işlemleri yapar. Gemi inşaatı teknikeri olmak isteyenlerin; Fen ve matematik derslerine ilgili ve başarılı, Mekanik yetenek, el becerisi, göz-el koordinasyonu ve çizim yeteneği gelişmiş, Şekil ve uzay ilişkilerini görebilen, Plan yapma yeteneği gelişmiş ve planlarını uygulamaya koyabilen, İşbirliğine yatkın, Açık havada çalışmaktan hoşlanan, Sabırlı, dikkatli, tedbirli, Rutin işlerde uzun süre çalışabilen, birden fazla işi aynı anda yapabilen, Bedence sağlam kimseler olmaları gerekir. Gemi inşaatı teknikeri; açık havada tersanelerde çalışabileceği gibi büro ortamında da çalışabilir. Açık havada çalışanlar için çalışma ortamı sıcak, soğuk, karanlık, nemli gürültülü, kirli, titreşimli, tozlu olabilir. İşyerinde yüksekten düşme, elektrik akımına kapılma, yanma, kesilme, zehirlenme, cisim çarpması veya düşmesi, makinelerden kaynaklanan iş kazaları risklerinin yanı sıra uzun vadede meslek hastalığına neden olabilecek toz, gaz, gürültü ile karşılaşılabilir. Çalışırken meslektaşları, mühendisler ve teknisyenlerle sürekli iletişim halindedir. Çalışma koşulları arasında tam gün, gece çalışması, vardiyalı çalışma sayılabilir. Ayrıca sağlık raporu ile meslekte çalışabilir belgesi alınması zorunludur.

5 II-DENİZ ULAŞTIRMA VE İŞLETME Programın Amacı Deniz Ulaştırma ve İşletme programının amacı, uzak yola giden gemilerin yönetimi ile ilgili görevleri yapacak elemanları yetiştirmektir. Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Deniz Ulaştırma ve İşletme programında matematik ve fizik alanları ile ilgili derslerden başka, meteoroloji, seyir, yük işlem, deniz ticaret hukuku, iş hukuku, işletme yönetimi, pazar araştırmaları gibi dersler okutulur. Gereken Nitelikler Deniz Ulaştırma ve İşletme programına girmek isteyenlerin hem fizik, matematik gibi fen derslerine, hem de ekonomi ve hukuk gibi sosyal bilim derslerine ilgi duymaları ve bu konularda başarılı olmaları gerekir. Ayrıca, bu alanda yetişmek isteyenlerin uzun süre evlerinden ayrı kalarak, denizlerde görev yapabilecek düzeyde fiziksel ve psikolojik yapıya sahip olmaları gerekir. Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler Deniz Ulaştırma ve İşletme programını bitirenlere 12 aylık deniz stajının ardından sınavla "Vardiya Zabiti" unvanı verilir. Güverte Teknikeri, deniz taşıt araçları ile yapılan taşımalarda yükün gemiye alınması, limanlarda ilgililere teslimi ve geminin seyri ve yönetimi ile ilgili işleri yürütür. Çalışma Alanları Güverte teknikerleri Deniz Nakliyat Şirketinde, özel denizcilik şirketlerinde görev alabilirler. Öğrenciler, gördükleri eğitime karşılık liman başkanlıklarına başvurarak; denizde kişisel can kurtarma teknikleri, temel ilkyardım, yangın önleme ve yangınla mücadele, can kurtarma araçlarını kullanma yeterliği, personel güvenliği ve sosyal sorumluluk, tıbbi bakım, ileri yangınla mücadele sertifikaları ile zabit olduklarında tankerlerle ilgili tanıtım ve işlem sertifikaları ve RO-RO gemilerinde çalışacak personel için gerekli olan sertifikaları herhangi bir kursa gitmeksizin alabilmektedirler.

6 III-SU ALTI TEKNOLOJİSİ Programın Amacı: Sualtı teknolojisi programının amacı, deniz kurtarma işlerinde ve deniz araştırmalarında çalışacak elemanları yetiştirmektir. Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Sualtı teknolojisi programında fizik, kimya, biyoloji gibi temel bilim alanı ile ilgili dersler yanında oşinografi, balıkadamlık, sualtı arama yöntemleri, dalış sağlığı ve fizik kondisyon eğitimi, sualtı tehlikeleri, gemi kurtarma dalgıçlığı gibi dersler verilir. Gereken Nitelikler: Sualtı teknolojisi programına girmek isteyenlerin bedence güçlü, uzun zaman sualtında kalabilmeye dayanıklı kimseler olmaları gereklidir. Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Sualtı teknolojisi programını bitirenlere "Dalgıç", "Kurbağaadam", "Balıkadam" unvanları ile çalışırlar. Balıkadamlar batık gemilerdeki eşyaların, sualtındaki arkeolojik eserlerin çıkarılması gibi kurtarma çalışmaları yapar, sualtı araştırmalarında, su inşaatı, mendirek yapımı, sualtı film ve fotoğrafçılık işlerini yürütür. Çalışma Alanları: Mezunlar Ulaştırma Bakanlığına bağlı gemi ve limanlarda, deniz araştırmaları ile ilgili resmi ve özel kuruluşlarda çalışabilirler. İstanbul Üni. (Su Altı Tek.) Okulumuz programlarına ÖSYM kitapçığında belirtilen meslek liselerinden geçişle öğrenci alınmaktadır. Yeterli kontenjan dolmadığı takdirde, programımıza, ÖSYM nin belirlediği EK KONTENJAN tarihleri arasında, diğer bir meslek lisesi veya düz lise çıkışlı adaylar da başvurabilirler. Başvurma şartları ÖSYM kitapçığında belirtilmektedir. Programımız, özellikle sanayi dalgıçlığına yönelik eğitim vermek ve ülkemizin bu konudaki açığını eğitimli eleman yetiştirerek kapatmayı amaçlayarak kurulmuştur. Sadece SCUBA eğitimi veren bir dalış kulübüyle karıştırılmamalıdır. Öğrenciler her ne kadar yatay geçiş veya kontenjandan programımıza girseler de, bazı kara ve su hareketlerini zorlanmadan yapabilmelidirler. Kayıt için gelecek tüm öğrencilerin, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Anabilim Dalı ndan, dalışa yeterlilik raporu almaları gerekmektedir. Program öğrencilerimiz kendi kişisel dalış malzemelerini (Maska, palet, şnorkel, yüzerlik ceketi-bc, regülatör, patik, ağırlık kemeri) ilk eğitim-öğretim dönemi sonuna kadar kendileri tamamlamakla yükümlüdürler. Her yıl, bahar döneminde Ege ve Akdeniz sahillerindeki bir dalış kulübüne eğitim gezisi düzenlenir. Öğrenciler bu gezilerdeki konaklama ve tekne-dalış masraflarına katkıda bulunurlar. Programımıza girecek öğrencilerin, özellikle, bu hususları dikkate almaları gerekmektedir.

7 IV-YAT İŞLETME VE YÖNETİMİ Günümüzde turizm sektörünün önemli bir dalı olan deniz turizmi, ülkemizin denizle olan ilişkisi ve artan potansiyeliyle gün geçtikçe daha büyük bir ilgi yaratmakta ve turizm gelirlerinde artan bir pay elde etmektedir. Türk limanlarına kayıtlı özel ve ticari yatların ve marinaların sayılarının ve kapasitelerinin artışı ve yabancı bayraklı yatların Türkiye kıyılarına artan ilgisi beraberinde sektörde çalışan personelin sadece niceliksel değil niteliksel olarak da bir gelişme beklentisini de beraberinde getirmiştir. Deniz turizmini, yat yatırımı ve işletmeciliği, yat limanı ve marina işletmeciliği, kruvazör turizmi ve feribot işletmeciliği, su sporları ve dalış turizmi işletmeciliği şeklinde özetlemek mümkündür. Sektörün bu yönlerde gelişmesi sadece yatırımcıların mevcut düzenlemelerle önünün açılması değil sektörde çalışacak personelin yetiştirilmesini zorunlu kılmaktadır. Mevcut düzenlemeyle, ön lisans düzeyinde, ağırlama hizmetleri programı olarak belirlenen programların müfredatlarında ender olarak bir dersle veya dersin bir bölümü olarak anlatılmaktadır. Buradan anlaşılacağı üzere sektörde çalışacak personelin sektöre yönelik bir eğitimden geçmesi sektörü tanıyan sektörde karşılaşabileceği sorunları çözebilecek donanımda olması bir zorunluluktur. Yat işletme ve yönetimi programının amacı, yat turizm firmalarında çalışacak idari personeli, ticari yatlarda çalışacak yat kaptanlarını ve yat servis elamanlarını, marinalarda çalışacak büro elamanlarını ve teknik personelin yetiştirilmesidir. Yat Kaptanı Görevleri: Yat sınıfı teknede can, mal ve çevre güvenliğini sağlamak, Gemi bakımını sağlamak, Belge ve kayıt tutmak, Personeli yönetmek, Eğitim vermek, Disiplin sağlamak, Yat sınıfı teknede sağlık hizmetlerini yürütmek, Yolcu kabulü yapmak, Haberleşmeyi sağlamak, Resmî işlemleri takip etmek, Hava durumunu takip etmek, Güverte seyir hazırlığı yapmak, Makineyi seyire hazırlamak, Güvenli manevra yapmak, Güvenli seyir yapmak, Çekek bakımları ve yatın indirilmesini sağlamak, Meslek eğitimi etkinliklerine katılmaktır.

8 V-GEMİ MAKİNELERİ İŞLETME Gemi Makineleri İşletme Programı 2 yıllık lisans eğitimini takiben mezunlar, 12 aylık deniz stajlarının ardından sınavla Makine Zabiti olurlar. Mezunlar gemi makineleri, içten yanmalı makineler, türbinler, güç ve yük aktarma ve kumanda sistemleri, basınçlı kaplar, ısıtma havalandırma iklimlendirme, kazanlar, kompresörler, arıtma ve ayrıştırma sistemleri, akışkan depolama ve aktarma sistemleri ve kumanda kontrol sistemleri tasarım, projelendirme, projelerin uygulanması ve denetim işlerini yaparlar. Görevleri: Gemiye yakıt, yağ, su alınırken nezaret eder. Geminin seyri esnasında makine dairesinde nöbet tutar. Herhangi bir aksaklık tespit ettiğinde başmühendise haber verir. Her 2 saatte bir yaptığı periyodik kontrolleri makine kayıt defterine, basınç, ısı, yağ seviyesi, makine devirlerini ve çalışma saatlerini kayıt eder. Gemi makinelerinin periyodik bakım ve onarımını verilen talimatlar doğrultusunda yapar. Gemide yapılan yangın tatbikatlarına katılır. Makine arızalarının tespitini yapar, baş makiniste bilgi verir. Başmakinistin talimatı doğrultusunda hareket eder. Bu programdan mezun olan öğrenciler, Gemiadamları Yönetmeliği nde süresi belirlenmiş olan stajı tamamlamaları şartıyla, T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İçsular Genel Müdürlüğü nce düzenlenen Makine Zabiti sınavına girmeye hak kazanmaktadırlar. Sınavda başarılı olan mezunlarımıza Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı tarafından uluslararası geçerliliği olan Makine Zabiti Yeterliği belgesi verilmektedir. Makine Zabitleri, Türk veya yabancı bayraklı gemilerde görev alabilmektedirler. Yönetmeliklerle belirlenmiş olan deniz hizmet sürelerini tamamlayarak ve ilgili sınavları başarmak suretiyle Baş Mühendisliğe kadar yükselebilmektedirler.

9 VI-DENİZ VE LİMAN İŞLETMECİLİĞİ Deniz-liman işletmeciliği bölümü, işletmenin kuruluşu ve hukuki yapıları, finansman personel ve halkla ilişkilerden oluşan temel işlevler, planlama, örgütleme, yönetme ve etkileme, kontrol, karar verme, iletişim alanlarında kalifiyeli eleman yetiştirmeyi amaçlar. Programın Amacı: Deniz ve liman işletme programının amacı, kıyı kuruluşlarının işletmesi ile ilgili birimlerde çalışacak elemanları yetiştirmektir. Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Deniz ve liman işletme programında temel gemicilik, ekonomi, deniz hukuku, deniz ticaret hukuku, meteoroloji, gemi yapısı ve dengesi, deniz elektriği ve elektroniği, işletme yönetimi, deniz acenteciliği, liman işletmeciliği, personel yönetimi, gümrük mevzuatı gibi dersler ve denizcilik İngilizcesi okutulmaktadır. Gereken Nitelikler: Deniz ve liman işletme programında okumak isteyenlerin hem fen hem sosyal bilimlere (özellikle hukuk, ekonomi ve işletmeyi) ilgili, bedence sağlam, dikkatli ve sorumlu kimseler olmaları gerekir. Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler: Deniz ve liman işletme programını bitirenler, limanlara giren ve limanlardan çıkan yüklerin gümrük işlemelerinin yapılması, gemilerin deniz ticaret hukuku kurallarına göre işletilmesi; denizcilikte çalışan personelin yönetimi alanında deniz işletmecisine yardımcı eleman olarak görev yapar, gerektiğinde küçük gemilerde kaptanlık yapabilirler. Çalışma Alanları: Denizcilik ve turizm sektöründe görev alırlar. Denizcilik sektöründe bu alanda yetişmiş insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır.

10 Beykoz Lojistik M.Y.O.(Vakıf) VII-MARİNA İŞLETME Marina sektörü alt yapı maliyeti yüksek olan yatlara hitap eder. Yatların gerek hacim gerekse boy olarak çoklu kısıtlı imkân sunması marinalara bağlayan yatlara çok çeşitli hizmetlerin sunulmasını kaçınılmazlaştırır. Elektrikten suya, güvenlikten çarşı-pazar alışverişine uzanan değişik hizmetlerin tıpkı şehirlerde kentliye verildiği şekilde marinalarda da sağlanması zorunluluk olmuştur. Dolayısıyla marinalar bu bağlamda düşünceleri farklı ama hizmete odaklanmış özel eğitimli işletmecilerin elinde gelişen ve rekabet gücü kazanan ulaştırma alt yapısı şekline dönüşmüştür. Bu özelliği de marinalarda eğitimli işletme yeteneği kazanmış personelin istihdamını gerektirmektedir. Programdan mezun olacaklar, Türk veya yabancı bayraklı Özel ve Ticari Yatlarda Yat Kaptan olarak görev yapabilecekleri gibi çok sayıdaki Marinalar başta olmak üzere Denizcilik İşletmelerinde, Brokerlik Şirketlerinde, Limanlarda, Gemi İnşa Tesislerinde yönetici yardımcısı olarak da çalışabileceklerdir. Ayrıca, deniz ve denizcilikle ilgili tüm sektörlerde danışman ve uzman olarak çalışabileceklerdir.

11 B)LİSANS BÖLÜMLERİ I-DENİZ İŞLETMECİLİĞİ VE YÖNETİMİ Bölümün Amacı: Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Bölümü deniz ulaştırması konusunda gerekli temel işletmecilik ve yönetim bilgileri kazandırmak amacındadır. Bölümün Olanakları: Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Bölümü nde deniz ticaret filosunun yönetim, destek ve acente hizmetlerini yerine getirecek personeli yetiştirmeye yönelik bir eğitim uygulanır. Öğrencilere Deniz Hukuku, Sefer Planlama, Liman ve Terminal Hizmetleri, Brokerlik ve Deniz Sigortacılığı konularında da bilgi ve beceri kazandırılır. İş Alanları: Bölüm mezunları, denizcilik işletmelerinin merkez personeli, liman işletmecisi, acente, shipchandler, deniz sigortacısı, kıyı kaptanı ve marina yöneticisi olarak çalışabilmektedirler II-DENİZ ULAŞTIRMA İŞLETME MÜH. (FAKÜLTE&YÜKSEKOKUL) Programın Amacı Deniz ulaştırma işletme mühendisliği programının amacı, deniz yolu ile ulaştırma hizmetlerinin verimli ve etkili bir biçimde yürütülmesi ile ilgili konularda eğitim yapmaktır. Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Deniz ulaştırma ve işletme mühendisliği bölümündeki öğrenciler 1. sınıfın sonunda üç anabilim dalından birine ayrılmaktadır. Bunlar Gemi Yönetim Mühendisliği (Güverte) Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği (İşletme) dir. Birinci yıl matematik, fizik, kimya, bilgisayar programlama, gemi mühendisliğine giriş, deniz, örf, adet ve liderlik, malzeme bilgisi gibi dersler okutulur, ikinci sınıftan itibaren okutulan dersler, dallarına göre, kısaca şunlardır: Gemi Yönetim Mühendisliği (Güverte): Bu dalda küresel trigonometri, vardiya esasları, termodinamik, pusula bilgisi, elektronik seyir yardımcıları, deniz meteorolojisi ve oşenografi, gemi manevrası; gemi makineleri işletme mühendisliği (makine) dalında, ısı iletimi, dinamik, hidrolik gemi makineleri bakımı, otomatik kontrol, takım tezgahları, gemi inşaatı gibi dersler okutulur. Termodinamik, elektronik gibi dersler bu iki programda ortaktır. Gemi makineleri işletme mühendisliği (işletme) dalında işletme hukuku, muhasebe ilişkileri, ekonomik coğrafya, ulaştırma mühendisliği, işletme yönetimi ve organizasyonu

12 istatistik ve olasılık, pazarlama ilkeleri, deniz ulaştırma ekonomisi, deniz sigortacılığı, denizcilikte yatırım gibi dersler okutulmaktadır. Gereken Nitelikler Deniz ulaştırma işletme mühendisliği bölümünün alt dallarına ayrılacaklar için gereken nitelikler de ayrı ayrı verilmiştir: Gemi yönetimi mühendisliği dalına ayrılmak isteyenlerin matematik özellikle geometriye ve fiziğe ilgili ve bu konularda başarılı, bedence sağlam ve güçlü açık havada ve denizde yaşamaktan hoşlanan ailesinden uzak kalabilen başkalarını yönetebilen çok dikkatli ve sabırlı; (gemi makineleri) işletme mühendisliğinde okumak isteyenlerin matematiğe ve fiziğe, özellikle mekanik konularına ilgili ve bu alanda başarılı, denizde ve kapalı ortamlarda çalışmaktan sıkılmayan bedence sağlam, güçlü, ve dikkatli kimseler olmaları gerekmektedir. Deniz ulaştırma işletme mühendisliği dalında okumak isteyenlerin matematiğe ve sosyal bilimlere özellikle hukuk ve ekonomiye ilgili, başkaları ile iyi iletişim kurabilen, başkalarını etkileyebilen ve sistemli çalışabilen kimseler olmaları gerekir. Bu dalda başarılı olmak için iyi derecede İngilizce bilmek gereklidir. Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler Güverte Zabiti (Uzakyol Vardiya Zabiti) olarak çalışacak mezunlar 4. kaptan olarak işe başlayarak, belli hizmet dönemlerinden sonra kaptanlığa (süvariliğe) kadar yükselirler. Gemide bulunan her kaptanın belli görevleri vardır. Bunlar genellikle her gün köprü üstünde 8 saat değişmeli olarak vardiya tutmak ve geminin güvenli biçimde seyrini limanlara yanaşıp geminin yükünü boşaltmasını ve yeni yük almasını sağlamaktır. Makine Zabiti (Uzakyol Makine Zabiti) olarak çalışacak mezunlar 4. makine zabiti olarak işe başlayarak, belli hizmet dönemlerinden sonra 1. makine zabitliğine (Başmühendisliğe) kadar yükselirler. Genel olarak yaptıkları işler, her gün 8 saat makine dairesine değişmeli olarak nöbet tutmak, makinelerde çıkabilecek aksaklıkları saptayıp onarmak, gemideki tüm makine donanımının bakımına yapmak ve düzenli olarak işleyişini sağlamaktır. Çalışma ortamı kapalı ve gürültülüdür. Denizcilikle ilgili firmalarda yatırımları değerlendirme, gemilerin ve yüklerinin sigorta işlemleri, limanlarda yüklenen veya boşaltılan mallarla ilgili işlemleri, uluslararası iş yapan firmalarda gemilere yük, yüke gemi bulunması gibi işleri yürütürler. Çalışma Alanları Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İçsular Genel Müdürlüğü ne veya özel sektöre ait denizcilik kuruluşlarında görev alırlar. Denizde görev yapacak elemanlar için iş bulma sansı çok yüksektir. Karada çalışacakların iş bulma ve ilerleme olanakları iyi İngilizce bilmeye ve mesleki ehliyete bağlıdır. Ülkemizde deniz yolu ile ulaşıma verilen önem giderek artmaktadır. Bu da mezunların iş bulmalarını kolaylaştıracaktır.

13 III- DENİZCİLİK İŞLETMELERİ YÖNETİMİ (FAKÜLTE&YÜKSEKOKUL) Programın Amacı Denizcilik işletmeleri yönetimi programının amacı, deniz taşımacılığının işletme ve yönetimi alanında çalışacak insan gücünü yetiştirmektir. Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Denizcilik işletmeleri yönetimi programında eğitim süresi 4 yıldır. Bu programda matematik, istatistik, hukuk, ekonomi, deniz ticaret hukuku, muhasebe, bilgisayar vb. dersler okutulur. Gereken Nitelikler Denizcilik işletmeleri yönetimi alanında çalışmak isteyenlerin sosyal bilimlere, özellikle ekonomi ve işletme konularına ilgi duyması ve bu alanda başarılı, bir yabancı dil öğrenmeye hevesli ve yetenekli, başkalarını ikna edebilen, girişimci, yaratıcı, açık havada çalışmaktan ve uzun süre deniz yolculuklarından hoşlanan bir kimse olması gerekir. Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler Deniz işletmeciliği ve yöneticiliği programını bitirenlere "Denizcilik İşletmecisi" unvanı verilmektedir. Denizcilik işletmecisi çalıştığı işletmede para, malzeme ve insan gücünün en verimli şekilde kullanılması ve gemilerin kârlı bir biçimde çalıştırılması için yönetim planı düzenler; çalışmaları denetler, gemilerin yük ve yolcularını tam kapasite ile çalışacak şekilde artırmak için önlemler alır; çalıştığı işletmeye bağlı olan veya olmayan gemi, yük, yolcu hareketlerinin bağlantı ve organizasyonunu sağlar. Çalışma Alanları Denizcilik işletmecisi ve yöneticisi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İçsular Genel Müdürlüğü ne veya özel deniz taşıma şirketlerine bağlı gemilerde ve limanlarda çalışabilir.

14 IV- GEMİ İNŞAATI VE GEMİ MAKİNELERİ MÜHENDİSLİĞİ Tanımı ve Amacı Her türlü deniz taşıtlarının projelendirilmesi, geliştirilmesi ve ekonomik şekilde ünitelenmesi ile tersane yönetimi ve işletmeciliği alanında eğitim ve araştırma yapılır. Tersanelerde, gemi ve yat dizayn bürolarında, deniz taşımacılığı ile ilgili şirketlerde çalışılabilir. Gemi makinelerinin projelendirilmesi, geliştirilmesi ve ekonomik şekilde üretiminin yapılması konularında eğitim ve araştırma yapılır. Ulaştırma Bakanlığında, resmi ve özel tersanelerde, deniz taşımacılığı yapan kuruluşlarda,gemi sigortacılığı, marinalarda mühendislik ve gemilerde gemi makineleri işletme mühendisi olarak çalışabilirler. Bölüm Su altında ve üstünde devinen her türlü aracın tasarımını, yapımını ve kullanımı içine alan mühendislik alanıdır. Gemi mühendislerince yürütülen alanda makine mühendisliği alanlarına da giren çokça konu bulunmaktadır. Bilim ve teknolojinin gelişimiyle, daha 50 yıl öncesinde makine mühendisliğinin bir alt kolu olan gemi mühendisliği, aynen uçak mühendisliğinde olduğu gibi kendi başına ayrı bir uzmanlık alanı olmuştur. Günümüzde ise kendi içinde de ayrı uzmanlık alanlarına bölünebilecek yoğun bilgi birikimine ulaşmıştır. Kabaca alanı, gemi ve yat yapımı olarak ikiye ayırsak bile, bu alanlar, kendi içinde de ticari yük ve yolcu gemileri, yelkenli ve motorlu yatlar diye alt dallara ayrılabilir. Yük gemileri de taşıdıkları yüklerin özelliklerine göre dökme, kimyasal, sıkıştırılmış gaz, petrol ürünleri, konteyner vb. diye sınıflandırılırlar. Bu alt sınıfların her biri, ayrı tasarım ve hesaplama bilgi ve becerisi gerektirir. Bu alt alanlarda uzmanlaşma, akademik olarak değil, çoklukla ilgili uğraşının içinde gerçekleşir. Gemi mühendisliği eğitimi veren okullarda genel olarak, yukarıda anlatılan dalların temel bilgileri öğretilir. Bu taşıtların makinesinden, pervanesine; konstrüksüyonundan, matematiğine, mukavemet-dayanım, stabilite-kararlılık, malzeme, direnç-hız yaklaşımlarından, yepyeni tasarımların ortaya çıkarılacağı bilgiler; gemi mühendisliği eğitiminin temel konularıdır. Mezunlar, öncelikle deniz taşımacılığı yapan kuruluşlara bağlı gemilerde vardiya mühendisliği yeterliliği ile, bakanlıklarda kamu iktisadi teşekküllerinde, resmi ve özel tersanelerde, gemi makineleri imal eden fabrikalarda ve bu makinelerin alım satımını yapan ticarethanelerde çalışabilirler. Belli Başlı Dersler Gemi inşaatı programında eğitim süresi 4 yıldır. Programda matematik, fizik ve kimya gibi temel fen derslerinden başka gemi makineleri, gemi hidrostatiği, gemi geometrisi, imal usulleri, gemi mukavemeti, güverte donanımları, makine dinamiği, makine elemanları, gemi sevki, mukavemet, dinamik, gemi resmi, gemi elemanları, korozyon ve deniz kirliliği, gemi elektriği, malzeme bilgisi, akışkanlar mekaniği, gemi laboratuarı, yüksek hızlı tekneler, gemi inşaatı, gemi hareket ve manevraları, yakıtlar ve yanma, kompozit malzemeler, otomatik kontrol sistemleri, mühendislik ekonomisi, iş hukuku, gemi yardımcı makineleri, termodinamik, ısıtma ve soğutma sistemleri, bilgisayar, sayısal yöntemler, gemi dizaynı, gemi elektronik donanımları, iş hukuku gibi dersler okutulmaktadır. Gemi makineleri mühendisliği programında öğretim süresi 4 yıldır. Öğretimin ilk iki yılında temel fen dersleri yanında temel mühendislik bilimlerine ait dersler okutulmaktadır. Son iki yılda ise mühendislik bilim dersleri ile mesleki dersler teorik ve uygulamalı olarak okutulur. Öğrenciler eğitim süresince staj yapmak zorundadırlar.

15 V- GEMİ MAKİNELERİ İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ Programın Amacı Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği programının amacı her türlü deniz taşıtlarının ve gemi makinelerinin projelendirilmesi, geliştirilmesi ve üretiminin ekonomik şekilde yapılması konularında eğitim yapmaktır. Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği programının ilk iki yılında temel fen dersleri yanında temel mühendislik bilimlerine ait dersler okutulmaktadır. Son iki yılda ise mühendislik bilim dersleri ile mesleki dersler teorik ve uygulamalı olarak okutulur. Öğrenciler eğitim süresince staj yapmak zorundadırlar. Gereken Nitelikler Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği programına girecek ve gemi makineleri alanında çalışacak kişinin üst düzeyde akademik yeteneğin yanı sıra uzay ilişkilerini görebilme yeteneğine ve mekanik yeteneğe sahip, temel fen derslerinde başarılı olması gereklidir. Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği programını bitirenlere "Uzakyol Makine Zabiti" unvanı verilir. Uzakyol Makine Zabiti gemilerin itici kuvvet sistemlerinin, güç merkezlerinin, ısıtma ve havalandırma sistemlerinin, dümen, dişli mekanizmasının, pompaların ve diğer mekanik ve elektrik teçhizatının projelerini yapar, bunların yapımı ve işletilmesi ile ilgili işleri planlar ve yürütülmesini denetler. Çalışma Alanları Mezunlar, bakanlıklarda kamu iktisadi teşekküllerinde, resmi ve özel tersanelerde, deniz taşımacılığı yapan kuruluşlarda, gemi makineleri imal eden fabrikalarda ve bu makinelerin alım satımını yapan ticarethanelerde çalışabilirler.

16 VI- GEMİ VE DENİZ TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ Programın Amacı Deniz teknolojisi mühendisliği programının amacı, denizin içinde ve dibinde bulunan canlı ve cansız zenginliklerin (petrol, doğal gaz, ve deniz ürünlerinin) aranması ve üretilmesinde, deniz kirliliğinin önlenmesinde kullanılan her türlü yapı ve aracın (gemi platformu vb.) tasarımı ve üretilmesi alanında eğitim yapmaktır. Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Deniz teknolojisi mühendisliği programında eğitim süresi 4 yıldır. Programda matematik ve fizik gibi temel fen alanları ile ilgili dersler yanında, oşinografi (okyanus bilim) dalga mekaniği, gemi termodinamiği, deniz kirliliği, kazı yapıları, deniz hukuku ve gemi işletmeciliği gibi dersler okutulmaktadır. Gereken Nitelikler Deniz teknolojisi mühendisliği programına girmek isteyenlerin üstün bir akademik yeteneğe sahip, fen derslerine ilgili ve bu alanlarda başarılı, dikkatli bir gözlemci olmaları ve açık havada çalışmaktan hoşlanmaları gerekir. Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler Deniz teknolojisi mühendisliği programını bitirenlere "Deniz Mühendisi" unvanı verilir. Deniz Mühendisleri denizde bulunan hammaddelerin bulunması ve işletilmesinde kullanılacak araçları tasarlar ve en ekonomik yolla üretimi planlar. Ayrıca, denizde seyreden taşıtların yapım, onarım ve yönetimi konularında liman ve kıyı yapıları inşaatında ve deniz kirliliğini önleme teknolojisi alanında mühendislik hizmetleri verirler. Çalışma Alanları Deniz mühendisleri tersanelerde, Devlet Su İşlerinde de, petrol şirketlerinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının çeşitli birimlerinde görev alabilirler.

17 VII- GEMİ VE YAT TASARIMI Çalışma Alanları: Bu bölüm mezunları Devlete ait tersanelerde, gemi ve yat dizayn şirketlerinde iş bulabilirler. Ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili ve gelişen bir deniz turizmi potansiyeline sahip olmasından dolayı yaygınlaşan bir iş potansiyeline sahiptir. Mesleğin Gelecek 10 Yıldaki Durumu: Geçerliliğini sürdürecek bir meslek dalıdır. Ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili ve gelişen bir deniz turizmi potansiyeline sahip olmasından dolayı yaygınlaşan bir iş potansiyeline sahiptir. Mesleğin Gerektirdiği Özellikler: Şekil ve uzay ilişkilerini görebilmesi Göz - el koordinasyonuna sahip olması Görsel sanatlara ilgi duyması Yaratıcı, estetik görüş sahibi, tasarım yeteneğe sahip olması Yeniliklere ve eleştirilere açık olması Dikkatli ve titiz olması Başkalarını etkileyebilme ve ikna edebilme gücüne sahip olması Yüksek iletişim becerisine sahip olması Ekip çalışmasına açık olması gerekir.

18 VIII- GÜVERTE(FAKÜLTE& YÜKSEKOKUL) Programın Amacı Güverte programının amacı, uzak yola giden gemilerin yönetimi ile ilgili görevleri yapacak elemanları yetiştirmektir. Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Güverte programında eğitim süresi 4 yıldır. Programda, matematik ve fizik alanları ile ilgili derslerden başka, meteoroloji, seyir, yük işlem, deniz ticaret hukuku, iş hukuku, işletme yönetimi, pazar araştırmaları gibi dersler okutulur. Gereken Nitelikler Güverte programına girmek isteyenlerin hem fizik, matematik gibi fen derslerine, hem de ekonomi ve hukuk gibi sosyal bilim derslerine ilgi duymaları ve bu konularda başarılı olmaları gerekir. Ayrıca, bu alanda yetişmek isteyenlerin uzun süre evlerinden ayrı kalarak, denizlerde görev yapabilecek düzeyde fiziksel ve psikolojik yapıya sahip olmaları gerekir. Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler Güverte programını bitirenlere "Uzakyol Güverte Zabiti" unvanı verilir. Uzak yol güverte zabiti, deniz taşıt araçları ile yapılan taşımalarda yükün gemiye alınması, limanlarda ilgililere teslimi ve geminin seyri ve yönetimi ile ilgili işleri yürütür. Çalışma Alanları Uzakyol güverte zabitleri Deniz Nakliyat Şirketinde, özel denizcilik şirketlerinde görev alabilirler. Öğretmenlik meslek eğitimi de görmüş olanlar meslek liselerinde alanın kuramsal ve uygulamalı derslerini okutmak üzere, öğretmen olarak atanabilirler.

19 GEMİLERDE KİM NE İŞ YAPAR? Kaptan (Süvari Bey) Geminin sevk ve idaresinden ve bunun sonucunda oluşabilecek her türlü olaydan tam sorumlu kişidir. Gemiye kıç gönderinde dalgalandırdığı ülke dersek, Kaptan da bu ülkenin Cumhurbaşkanı dır. Birinci Zabit (İkinci Kaptan Efendi Kaptan) Geminin emniyetli yükleme/taşıma/tahliye operasyonlarından Gemi Kaptanı na sorumludur. ISPS Kodu gereğince gemide bulunması gereken Gemi Güvenlik Zabiti, Çöp Yönetimi gereği Çevre Kontrol Zabiti ve geminin Disiplin Amiridir. Köprü üstünde ve seyir vardiyası tutar. Her sabah mesaiden önce Güverte Reisine yapılacak işleri verir; raspa, boya, yağlama ve bakım tutum gibi. Demir ve yanaşma manevrasında baş tarafta personelin emniyetli çalışmasını denetler ve köprü üstüyle iletişimi sağlar. İkinci Zabit (Üçüncü Kaptan - Efendi kaptan) Geminin bir limandan bir başka limana emniyetli bir şekilde gideceği rotayı Gemi Kaptanı talimatına göre çizer. Bu rotayı belirlerken faydalanılan kitap ve haritaları günceller. Gemide bulunan revirdeki ilaç ve donanımların kontrolünü yapar, süresi biten varsa isteğini yapar. Gemi personelinin başına kazalarda ilk müdahaleyi yapar. Liman evraklarını hazırlar. Köprü üstünde ve seyir vardiyası tutar. Limandayken, Birinci Zabit e operasyonlarda yardım eder. Üçüncü Zabit (Dördüncü Kaptan - Efendi Kaptan) Okulundan yeni mezun olmuş geminin en tecrübesiz zabitidir. Bu yüzden ve 20:00 00:00 yani, Gemi Kaptanı nın ayakta olduğu saatlerde seyir vardiyasını tutar. Gemide bulunan emniyet sistemlerinin (filikalar, yangın söndürücüler, yangın alarmları ) kontrollerini yapar, saptadığı arızaları Gemi Kaptanı na rapor eder. Gemi personelinin acil durumlara hazırlıklı olması için yapılan eğitim ve talimlerin kaydını tutar. Limandayken, Birinci Zabite operasyonlarda yardım eder. Baş Makinist (Çarkçıbaşı)

20 Gemi makinelerinden (ana, yardımcı) Kaptan a karşı sorumlu kişidir. Buzlukların düzgün çalıştığının kontrolünü yapar. Dümen sisteminin verimli çalışmasını, onarımı ve bakımından sorumludur. Gemi Kaptanına karşı emniyet payı dahil edilerek gelecek yakıt alma limanına kadar yetecek yakıtın bulundurulmasından sorumludur. Yakıt Defterini tutar. İkinci Makinist (Çarkçı) Ana makinelerin, yardımcı makinelerin, kazanların, güverte makinelerinin (vinçler, ırgatlar), havalandırma fanlarının, bütün gemide elektrik tesisatı ve aydınlatma sistemi dahil tüm elektrik cihazlarının bakım ve onarımından Baş Makinist e karşı sorumludur. Ayrıca filika motorlarının, air condition ünitelerinin iyi ve çalışır durumda olmalarını sağlar. Üçüncü Makinist (Çarkçı) Hava kompresörleri ile seperatörlerin rutin bakım tutum işleri ile alıştırma işlemlerini (ana makine ve jeneratör enjektörleri, safety ve starting valfları, kompresör valf plate leri vs.) yapar. Filika motorları, acil durum dizel jeneratörü ile yangın pompasının her an çalışır durumda tutmak. Kazan sularının testi ile kazanların bakım/tutumundan sorumludur. Dördüncü Makinist (Çarkçı) Genellikle okuldan yeni mezun olmuş, en tecrübesiz makinisttir. Sintine ve balast pompaları ile bunlara ait valfların bakımını yapar. Makine dairesindeki yangın söndürme teçhizatı, cihaz ile aparatları her an kullanıma hazır bulundurur. Makinelerin yağ ve yakıt harcamalarını hesaplayarak kaydeder, gemiye gelen yedek parça ve malzemelerin teslim alımı ile sayımını yapar. Yakıt alımında iskandil alarak yakıtın taşmasını önler. Elektrikçi Geminin bütün elektrik tesisatını ve techizatını, dinamo, alternör, konvertör, ışıklandırma devreleri, elektrikli güç kaynakları, tüm elektrik ve elektronik otomasyon ve bunların alarmları, acil durum alarmları, seyir fenerlerinin, normal ve acil aydınlatmalarının her an çalışır durumda tutmak. Geminin limana giriş ve çıkış öncesi kreyn, vinç ve ırgatların kontrolünü yapar. Gemide bulunan Acil GMDSS, Genel Alarm ve filika motorlarının akülerinin şarjlarını kontrol eder. Güverte Lostromosu (Reis)

GEMİ MAKİNALARI İŞLETME TEKNİKERİ/MAKİNE ZABİTİ

GEMİ MAKİNALARI İŞLETME TEKNİKERİ/MAKİNE ZABİTİ TANIM 750 KW 3000 KW arasında makine ile yürütülen yakın kıyısal sefer bölgesinde çalışan gemilerde, gemi makinelerini çalıştıran, sevk ve idaresinden sorumlu kişidir. A-GÖREVLER: - Gemiye yakıt, yağ,

Detaylı

DENİZ ULAŞTIRMA VE İŞLETME TEKNİKERİ (GÜVERTE TEKNİKERİ/UZAKYOL GÜVERTE ZABİTİ)

DENİZ ULAŞTIRMA VE İŞLETME TEKNİKERİ (GÜVERTE TEKNİKERİ/UZAKYOL GÜVERTE ZABİTİ) TANIM Uzak yola giden gemilerin yönetimi ile ilgili görevleri yapan kişidir. A- GÖREVLER - Deniz taşıt araçları ile yapılan taşımalarda yükün gemiye alınması ve gemiden boşaltılması işlerini yapar, - Alınan

Detaylı

DENİZ ULAŞTIRMA İŞLETME MÜHENDİSİ

DENİZ ULAŞTIRMA İŞLETME MÜHENDİSİ TANIM Ticaret gemilerinin verimli bir biçimde işletilmesi ile limanların yönetimi alanında çalışan kişidir. A- GÖREVLER Deniz ulaştırma işletme mühendisi uzak yol vardiya zabiti veya uzak yol vardiya mühendisi

Detaylı

Gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisliği

Gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisliği Gazetecilik bölümü Gazetecilik programının amacı, yazılı basında haberin kaynağından basım ve yayın aşamasına kadar olan işlemlere ilişkin temel bilgi ve becerileri kazanmış nitelikli eleman yetiştirmek

Detaylı

Denizcilik Meslek Liselerinde Gemi Yapımı ve Denizcilik(Gemi Yönetimi) mezunları için üniversite tercih kılavuzu

Denizcilik Meslek Liselerinde Gemi Yapımı ve Denizcilik(Gemi Yönetimi) mezunları için üniversite tercih kılavuzu Denizcilik Meslek Liselerinde Gemi Yapımı ve Denizcilik(Gemi Yönetimi) mezunları için üniversite tercih kılavuzu Sınavsız Geçişler İçin: GEMİ İNŞAATI DENİZ ULAŞTIRMA VE İŞLETME SU ALTI TEKNOLOJİSİ YAT

Detaylı

GEMİ İNŞAATI VE GEMİ MAKİNELERİ MÜHENDİSİ

GEMİ İNŞAATI VE GEMİ MAKİNELERİ MÜHENDİSİ TANIM Gemi inşaatı mühendisi her türlü deniz taşıtının ve gemi makinesinin projelendirilmesi, geliştirilmesi ve ekonomik şekilde üretiminin yapılması konularında mühendislik çalışmalarını yürüten kişidir.

Detaylı

DENİZ VE LİMAN İŞLETMECİLİĞİ MESLEK ELEMANI

DENİZ VE LİMAN İŞLETMECİLİĞİ MESLEK ELEMANI DENİZ VE LİMAN İŞLETMECİLİĞİ MESLEK ELEMANI TANIM Limanlara giren ve çıkan yüklerin gümrük işlemlerinin yapılması, gemilerin deniz ticaret hukuku kurallarına göre işletilmesi ve denizcilikte çalışan personelin

Detaylı

DENİZ VE LİMAN İŞLETMECİLİĞİ MESLEK ELEMANI

DENİZ VE LİMAN İŞLETMECİLİĞİ MESLEK ELEMANI TANIM Limanlara giren ve çıkan gemi yüklerinin gümrük işlemlerinin yapılması, gemilerin deniz ticaret hukuku kurallarına göre işletilmesi ve denizcilikte çalışan personelin yönetimi alanında deniz işletmeciliği

Detaylı

GEMİ İNŞAATI MÜHENDİSİ

GEMİ İNŞAATI MÜHENDİSİ GEMİ İNŞAATI MÜHENDİSİ TANIM Gemi inşaatı mühendisi, her türlü deniz taşıtlarının ve gemi makinelerinin projelendirilmesi, geliştirilmesi ve ekonomik şekilde üretiminin yapılması konularında mühendislik

Detaylı

YAT İŞLETME VE YÖNETİMİ MESLEK ELEMANI (Yat ve Yat İşletmeciliği Meslek Elemanı)

YAT İŞLETME VE YÖNETİMİ MESLEK ELEMANI (Yat ve Yat İşletmeciliği Meslek Elemanı) TANIM Gemi inşaat mühendisinin gözetimi altında yatların bakımının ve onarımının yapılmasını sağlayan, yatların sevk ve idaresini düzenleyen, yatların marinaya girip çıkmasında kılavuzluk yapan ve gezi

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSİ. Bir makine mühendisi üç ana işlevi üstlenir; - Tasarlama - Üretim yönetimlerini geliştirme - Üretimi planlama ve uygulama

MAKİNE MÜHENDİSİ. Bir makine mühendisi üç ana işlevi üstlenir; - Tasarlama - Üretim yönetimlerini geliştirme - Üretimi planlama ve uygulama TANIM Her türlü mekanik sistemin, makinenin, makine elemanlarının belirli kriterler çerçevesinde tasarımını yapan, geliştiren, üretimini planlayan, üretim teknolojilerini geliştiren, sistemler arası ilişki

Detaylı

UÇAK MOTORLARI BAKIM-ONARIM TEKNİSYENİ

UÇAK MOTORLARI BAKIM-ONARIM TEKNİSYENİ TANIM Uçak mühendislerinin gözetimi ve denetimi altında uçak motorlarının ve diğer hava araçları motorlarının her türlü bakım ve onarımı, montaj ve servis işlerinin yapılması aşamalarında görev yapan kişidir.

Detaylı

TURİZM VE SEYAHAT HİZMETLERİ MESLEK ELEMANI

TURİZM VE SEYAHAT HİZMETLERİ MESLEK ELEMANI TANIM Turistik amaçlı, ulaştırma, konaklama, gezi, spor ve eğlence hizmetleri veren işletmelerde seyahat işletmecisi tarafından planlanan işleri yürüten meslek elemanıdır. A- GÖREVLER - Turistlerin; ulaşım,

Detaylı

HAVACILIK VE UZAY / UÇAK MÜHENDİSİ

HAVACILIK VE UZAY / UÇAK MÜHENDİSİ HAVACILIK VE UZAY / UÇAK MÜHENDİSİ TANIM Havacılık-uzay/uçak mühendisi, havada seyreden her çeşit aracın tasarlanması ve yapım projelerinin hazırlanması, üretilmesi, geliştirilmesi, bakım-onarımı ve işletilmesi

Detaylı

ELEKTRİK -ELEKTRONİK MÜHENDİSİ

ELEKTRİK -ELEKTRONİK MÜHENDİSİ ELEKTRİK -ELEKTRONİK MÜHENDİSİ TANIM Elektrik enerjisi üretme, iletme, dağıtma sistemleri ile her türlü elektronik alet ve iletişim sistemlerinin projelerinin yapılması, geliştirilmesi, kullanılması ve

Detaylı

Program; Denizcilik İşletmelerinin teknik kadroları ile Sosyal Bilimlerde eğitim görmüş işletmeci kadrolar arasındaki ilişkiyi kurabilecek

Program; Denizcilik İşletmelerinin teknik kadroları ile Sosyal Bilimlerde eğitim görmüş işletmeci kadrolar arasındaki ilişkiyi kurabilecek Program; Denizcilik İşletmelerinin teknik kadroları ile Sosyal Bilimlerde eğitim görmüş işletmeci kadrolar arasındaki ilişkiyi kurabilecek formasyonlara sahip yönetici elemanları yetiştirme amacına yöneliktir.

Detaylı

DENİZCİLİK FAKÜLTESİ İSTANBULTEKNİKÜNİVERSİTESİ.

DENİZCİLİK FAKÜLTESİ İSTANBULTEKNİKÜNİVERSİTESİ. DENİZCİLİK FAKÜLTESİ DENİZ ULAŞTIRMA İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ DENİZ ULAŞTIRMA İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ (UOLP) GEMİ MAKİNALARI İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ GEMİ MAKİNALARI İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ (UOLP) İSTANBULTEKNİKÜNİVERSİTESİ

Detaylı

MAKİNE TEKNİKERİ TANIM

MAKİNE TEKNİKERİ TANIM TANIM Makine teknikeri; makine mühendislerinin yönetimi ve denetimi altında makinelerin ve motorlu araçların üretimi, bakımı, onarımı konularında çalışan kişidir. _ A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE

Detaylı

T.C. ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI İstanbul Liman Başkanlığı

T.C. ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI İstanbul Liman Başkanlığı Resmi Gazete Tarihi: 31.07.2002 Resmi Gazete Sayısı: 24832 İKİNCİ BÖLÜM Yeterlik Şartları Makine Sınıfı Gemiadamı Yeterliklerinin Şartları MADDE 9 (Değişik:RG-23/8/2012-28390) Makine sınıfı gemiadamlarının

Detaylı

SOĞUTMA SİSTEMLERİ TEKNİSYENİ

SOĞUTMA SİSTEMLERİ TEKNİSYENİ TANIM Mesleği ile ilgili gelişmeleri takip eden, soğutucu cihazların montaj, bakım ve onarımını yapabilen, soğutma sistemlerini proje ve standartlara uygun olarak kuran, maliyet ve iş akışını kontrol eden,

Detaylı

İŞLETME MÜHENDİSİ TANIM GÖREVLER KULLANILAN ALET VE MALZEMELER MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

İŞLETME MÜHENDİSİ TANIM GÖREVLER KULLANILAN ALET VE MALZEMELER MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI İŞLETME MÜHENDİSİ TANIM Bir işletmenin, işletmecilik ve mühendislik anlayışına uygun biçimde yönetilmesini, üretimden satışa kadar olan sürecin denetlenmesini sağlayan, hem mühendislik, hem işletme yöneticiliği

Detaylı

SİVİL HAVA ULAŞTIRMA İŞLETMECİLİĞİ MESLEK ELEMANI

SİVİL HAVA ULAŞTIRMA İŞLETMECİLİĞİ MESLEK ELEMANI SİVİL HAVA ULAŞTIRMA İŞLETMECİLİĞİ MESLEK ELEMANI TANIM Hava limanları ve terminallerin verimli bir biçimde yönetilmesinden sorumlu, yolcuların güvenli ve rahat bir biçimde seyahat etmelerini sağlayan

Detaylı

PLASTİK KALIP TEKNİSYENİ

PLASTİK KALIP TEKNİSYENİ TANIM Plastik kalıplarının çizimlerini yaparak tasarımını ve üretimini gerçekleştirir. Gerekli şartlar sağlandığında atölyede kalıp üretimini yapan bilgisayarlı tezgâhlarda üretim programını hazırlayan

Detaylı

YAPI LABORATUVARI TEKNİSYENİ

YAPI LABORATUVARI TEKNİSYENİ TANIM Yapının inşaası süresince, inşaata ait agrega, çimento, alt yapı, beton ve zemin deney ve uygunluk kontrollerini laboratuvar ortamında inşaat mühendisi ve inşaat teknikeri gözetimi altında yapan

Detaylı

ENDÜSTRİYEL BAKIM ONARIMTEKNİSYENİ/ ENDÜSTRİYEL ELEKTRONİK TEKNİSYENİ

ENDÜSTRİYEL BAKIM ONARIMTEKNİSYENİ/ ENDÜSTRİYEL ELEKTRONİK TEKNİSYENİ TANIM Fabrika, atölye vb. işletmelerdeki endüstriyel elektronik sistemlerin tesis, bakım ve onarımını kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir A- GÖREVLER

Detaylı

OTOMOTİV ÖĞRETMENİ TANIM

OTOMOTİV ÖĞRETMENİ TANIM TANIM A-GÖREVLER OTOMOTİV ÖĞRETMENİ Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere otomotiv meslek alanı ile ilgili eğitim veren kişidir. Otomotiv meslek alanı ile ilgili hangi

Detaylı

TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER TEKNİKERİ

TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER TEKNİKERİ TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER TEKNİKERİ TANIM Süs Bitkileri, Gıda, boya ilaç ve kozmetik endüstrisinde ekonomik değeri olan tıbbi bitkilerin yetiştirilmesi, etkin madde elde edilmesi, korunması, kültüre alınması,

Detaylı

RAFİNERİ VE PETROKİMYA TEKNİKERİ

RAFİNERİ VE PETROKİMYA TEKNİKERİ TANIM Rafineri ve Petrokimya teknikeri, ham petrolün çeşitli aşamalarda yapılan işlemlerle arıtılması ve petrol ürünlerinin elde edilmesi ile ilgili çalışmaları mühendislerin gözetiminde yürüten ara elemandır.

Detaylı

DENİZCİLİK FAKÜLTESİ İSTANBULTEKNİKÜNİVERSİTESİ.

DENİZCİLİK FAKÜLTESİ İSTANBULTEKNİKÜNİVERSİTESİ. DENİZCİLİK FAKÜLTESİ DENİZ ULAŞTIRMA İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ DENİZ ULAŞTIRMA İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ (UOLP) GEMİ MAKİNALARI İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ GEMİ MAKİNALARI İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ (UOLP) İSTANBULTEKNİKÜNİVERSİTESİ

Detaylı

PETROL VE DOĞALGAZ MÜHENDİSİ

PETROL VE DOĞALGAZ MÜHENDİSİ TANIM Petrol ve doğalgazın bulunması, çıkarılması, depolanması ve nakledilmesi ile uğraşan ve bu konuda araştırmalar yapan kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN - Petrol ve doğalgazın

Detaylı

RAYLI SİSTEMLER ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNİKERİ

RAYLI SİSTEMLER ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNİKERİ RAYLI SİSTEMLER ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNİKERİ TANIM Demiryollarında enerji tesisleri, elektrikli işletme tesisleri ile santrallerin ve sinyalizasyonun, kent içi raylı ulaşım sistemlerinin elektrik ve elektronik

Detaylı

Urla Denizcilik Meslek Yüksekokulu

Urla Denizcilik Meslek Yüksekokulu Urla Denizcilik Meslek Yüksekokulu Kuruluş Urla Denizcilik Meslek Yüksekokulu, Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu'ndan aktarılan Sualtı Teknolojisi ve Su Ürünleri programlarına ilave olarak yeni kurulan

Detaylı

SUALTI TEKNOLOJİSİ TEKNİKERİ

SUALTI TEKNOLOJİSİ TEKNİKERİ TANIM Tüplü ve tüpsüz dalış malzemelerini giyerek sualtındaki tüm iş ve hizmetleri yapan kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN - Dalış için gereken hazırlığı yapar; alet ve malzemelerini

Detaylı

ENDÜSTRİYEL KONTROL TEKNİSYENİ/ KONTROL VE ENSTRÜMANTASYON TEKNOLOJİSİ TEKNİSYENİ

ENDÜSTRİYEL KONTROL TEKNİSYENİ/ KONTROL VE ENSTRÜMANTASYON TEKNOLOJİSİ TEKNİSYENİ TANIM Endüstriyel üretimdeki işlemlerin kontrolü (mamulün üretim sürecinin ölçümü) amacıyla otomatik ve bilgisayarlı kontrol sistemlerini kullanan, bakımını yapan, bozulanları onaran ve çalışmalarını sağlayan

Detaylı

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ)

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) ENDÜSTRİYEL OTOMASYON TEKNOLOJİLERİ ALANI ANKARA 2007 AMAÇ ÖĞRENME FAALİYETİ -13 ENDÜSTRİYEL OTOMASYON TEKNOLOJİLERİ

Detaylı

LASTİK PLASTİK TEKNİKERİ

LASTİK PLASTİK TEKNİKERİ TANIM Lastik-plastik teknikeri, kimya ve makine mühendislerinin gözetiminde, otomobil ve uçak lastikleri ile çamurluk, taşıt iç döşeme lastikleri vb. her türlü lastik ve plastik üretimi ve şekillendirilmesi

Detaylı

TESİSAT ÖĞRETMENİ KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN BURSA A 1.1 2014/I

TESİSAT ÖĞRETMENİ KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN BURSA A 1.1 2014/I TANIM Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, Tesisat (Sıhhi Tesisat, Isıtma Tesisatı, Soğutma ve İklimlendirme, Havalandırma, Doğalgaz) meslek alanı ile ilgili eğitim

Detaylı

FİZİK ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda öğrencilere fizikle ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER

FİZİK ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda öğrencilere fizikle ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER TANIM Çalıştığı eğitim kurumunda öğrencilere fizikle ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Fizikle ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların, hangi yaş düzeylerindeki

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 49

ÖĞRENME FAALİYETİ 49 AMAÇ ÖĞRENME FAALİYETİ 49 UÇAK BAKIM TEKNOLOJİSİ Bu faaliyet sonucunda, ulusal ve uluslararası anlaşmaların belirlediği standartlarda Uçak Bakım alanındaki meslekleri tanıyacaksınız. A. ALANIN MEVCUT DURUMU

Detaylı

DOĞALGAZ VE TESİSAT TEKNİKERİ

DOĞALGAZ VE TESİSAT TEKNİKERİ _ TANIM Binalarda atık su, temiz su ve doğalgaz tesisatının resmi ve özel binalara kadar iletilmesi, kömür veya güneş enerjisi ile çalışan ısıtma sistemlerini kuran, bunların bakım ve onarım işlemlerini

Detaylı

ULUSLARARASI LOJİSTİK MESLEK ELEMANI

ULUSLARARASI LOJİSTİK MESLEK ELEMANI TANIM Uluslararası pazarda faaliyet gösteren firmaların, farklı alanlardaki üretim, satış, satın alma ve nakliye işlerinde yöneticilerle birlikte çalışan kişidir. A-GÖREVLER - Uluslararası pazarları inceler,

Detaylı

T.C. ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI İstanbul Liman Başkanlığı

T.C. ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI İstanbul Liman Başkanlığı Resmi Gazete Tarihi: 31.07.2002 Resmi Gazete Sayısı: 24832 İKİNCİ BÖLÜM Yeterlik Şartları Güverte Sınıfı Gemiadamı Yeterliklerinin Şartları MADDE 8 (Değişik:RG-23/8/2012-28390) Güverte sınıfı gemiadamlarının

Detaylı

MATBAA ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, matbaa meslek alanı ile ilgili eğitim veren kişidir.

MATBAA ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, matbaa meslek alanı ile ilgili eğitim veren kişidir. TANIM Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, matbaa meslek alanı ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER Matbaa meslek alanı ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 49

ÖĞRENME FAALİYETİ 49 AMAÇ ÖĞRENME FAALİYETİ 49 UÇAK BAKIM TEKNOLOJİSİ Bu faaliyet sonucunda, ulusal ve uluslararası anlaşmaların belirlediği standartlarda Uçak Bakım alanındaki meslekleri tanıyacaksınız. A. ALANIN MEVCUT DURUMU

Detaylı

BETON TEKNİKERİ TANIM

BETON TEKNİKERİ TANIM TANIM Hazır beton santralleri veya beton laboratuarlarında, hazır beton üretimini, kalite kontrolünü ve test işlemlerini gerçekleştiren kişidir. A- GÖREVLER - İşçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma

Detaylı

Otomotiv Teknolojisi Programı. Kuruluş Yılı : 2005 Eğitime Başlama Yılı : : 606 kişi ( tarihleri arasında) Mezun Sayımız

Otomotiv Teknolojisi Programı. Kuruluş Yılı : 2005 Eğitime Başlama Yılı : : 606 kişi ( tarihleri arasında) Mezun Sayımız Otomotiv Teknolojisi Programı Kuruluş Yılı : 2005 Eğitime Başlama Yılı : 2005 Mezun Sayımız : 606 kişi (2006-2017 tarihleri arasında) Yer : Burdur Eğitim Süresi : 2 Yıl Puan Türü : YGS-1 Kontenjan :50

Detaylı

MİKROTEKNOLOJİ TEKNİSYENİ

MİKROTEKNOLOJİ TEKNİSYENİ TANIM Hassas makine ve ölçü aletlerini imal eden, bakım ve onarımını yapan kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN, ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN - Ölçü aletlerinin montajını yapar, - Kalibirasyon (ayarlamasını) yapar,

Detaylı

UÇAK GÖVDE MOTOR BAKIM TEKNİK UZMANI

UÇAK GÖVDE MOTOR BAKIM TEKNİK UZMANI TANIM Yolcu ve kargo uçaklarının, uçak elektronik ekipmanlarının mekanik ve motor olmak üzere parçalarının bakımını, montajını, onarımını ve üzerinde yapılan değişiklikleri sivil havacılık kuralları dahilinde

Detaylı

Ders Planı (2013) FIZ1001 Fizik MDB1031 İleri İngilizce I MAT1071 Matematik KIM1170 Genel Kimya GIM1011

Ders Planı (2013) FIZ1001 Fizik MDB1031 İleri İngilizce I MAT1071 Matematik KIM1170 Genel Kimya GIM1011 1.Yıl - Güz Yarıyılı Ders Planı (2013) FIZ1001 Fizik 1 3 0 2 4 5 MDB1031 İleri İngilizce I 3 0 0 3 3 MAT1071 Matematik 1 3 2 0 4 6 KIM1170 Genel Kimya 3 0 2 4 5 GIM1011 Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri

Detaylı

ELEKTRONİK MÜHENDİSİ

ELEKTRONİK MÜHENDİSİ TANIM Her türlü elektronik alet ve iletişim sistemlerinin planlanması, yapımı, işletilmesi ve geliştirilmesi konularında çalışan teknik elemandır. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Elektronik

Detaylı

ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK TESİSAT VE PANO MONTÖRLÜĞÜ

ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK TESİSAT VE PANO MONTÖRLÜĞÜ ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK TESİSAT VE PANO MONTÖRLÜĞÜ TANIMI: Elektrik-elektronik alanında; bina içi ve dışı elektrik tesisatının ve tüm elektrik panolarının kurulumu ile ilgili işleri kendi

Detaylı

BİYOLOJİ ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere biyoloji ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER

BİYOLOJİ ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere biyoloji ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER TANIM Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere biyoloji ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Biyoloji konusu ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların,

Detaylı

BARBAROS HAYRETTİN PAŞA DENİZCİLİK ANADOLU MESLEK LİSESİ VE DENİZCİLİK MESLEK LİSESİ KALİTE EL KİTABI ARALIK 2012 İSTANBUL

BARBAROS HAYRETTİN PAŞA DENİZCİLİK ANADOLU MESLEK LİSESİ VE DENİZCİLİK MESLEK LİSESİ KALİTE EL KİTABI ARALIK 2012 İSTANBUL BARBAROS HAYRETTİN PAŞA DENİZCİLİK ANADOLU MESLEK LİSESİ ARALIK 2012 İSTANBUL İÇİNDEKİLER... 2 BÖLÜM 1 GİRİŞ, KURUMUMUZUN FAALİYET ALANI, KALİTE POLİTİKASI, AMAÇ, KAPSAM VE TANIMLAR... 3 1.1 Giriş.. 3

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEKNİKERİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEKNİKERİ TANIM İşyerlerini, işin yürütülmesi nedeniyle oluşan tehlikelerden uzaklaştırmak ve sağlığa zarar verebilecek koşullardan arındırarak, daha iyi bir çalışma ortamı sağlamak için bir plan dahilinde iş güvenliği

Detaylı

TRİKOTAJ ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, trikotaj ile ilgili eğitim veren kişidir.

TRİKOTAJ ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, trikotaj ile ilgili eğitim veren kişidir. TANIM Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, trikotaj ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Trikotaj konusu ile ilgili hangi

Detaylı

MAKİNE YAĞLARI VE YAĞLAMA TEKNİKERİ

MAKİNE YAĞLARI VE YAĞLAMA TEKNİKERİ TANIM Her türlü makine ve motorun düzenli çalışmasının sağlanması ve yıpranmasının asgariye indirilebilmesi için gerekli olan yağlama işlemini ve yağlama sistemlerinin bakım ve onarımını yapan kişidir.

Detaylı

UÇAK MÜHENDİSİ TANIM A- GÖREVLER

UÇAK MÜHENDİSİ TANIM A- GÖREVLER TANIM Uçak mühendisi, uçakların tasarlanması ve yapım projelerinin hazırlanması, üretilmesi, geliştirilmesi, bakım-onarımı ve işletilmesi konularında çalışan kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ

Detaylı

BİYOMEDİKAL MÜHENDİSİ

BİYOMEDİKAL MÜHENDİSİ TANIM Tıpta ve biyolojik bilimlerde kullanılan elektronik alet ve iletişim sistemlerinin planlanmasını, yapımını, işletilmesini ve geliştirilmesini sağlayan kişidir. A- GÖREVLER - Tıp ve biyolojik bilimlerde

Detaylı

MOBİLYA VE DEKORASYON ÖĞRETMENİ

MOBİLYA VE DEKORASYON ÖĞRETMENİ TANIM Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, Mobilya ve Dekorasyon meslek alanı ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER Mobilya ve dekorasyon meslek alanı ile ilgili

Detaylı

İŞLETMECİ TANIM A- GÖREVLER

İŞLETMECİ TANIM A- GÖREVLER TANIM İşletmeci; otel, banka, sigorta, maden, reklamcılık gibi mal ve hizmet üreten işletmelerde üretim, yönetim, para kaynakları, muhasebe, satış, pazarlama konularında çalışan küçük işletmeleri kuran

Detaylı

ULAŞTIRMA HİZMETLERİ ALANI TANITIMI

ULAŞTIRMA HİZMETLERİ ALANI TANITIMI ULAŞTIRMA HİZMETLERİ ALANI TANITIMI LOJİSTİK DALI Lojistik meslek dalı; ürün veya hizmetlerin hedef pazarlara, daha ekonomik ve hızlı bir şekilde ulaştırılmasını içermektedir. Lojistik; siparişlerin alımından

Detaylı

ÇEVRE MÜHENDİSİ TANIM

ÇEVRE MÜHENDİSİ TANIM TANIM Doğal kaynakların en iyi biçimde kullanılması, doğal çevrenin korunması ve insan sağlığına uygun biçimde geliştirilmesi konusunda çalışan kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Çevre

Detaylı

SAĞLIK YÖNETİCİSİ TANIM

SAĞLIK YÖNETİCİSİ TANIM TANIM Hastanedeki çalışmaların düzenlenmesinden ve yürütülmesinden, bölümlere gerekli personel, araç ve gerecin sağlanmasından, bütçenin hazırlanmasından ve hasta bakım hizmet ücretlerinin saptanmasından

Detaylı

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ)

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) DENİZ ARAÇLARI YAPIMI ALANI ANKARA 2007 AMAÇ ÖĞRENME FAALİYETİ -8 DENİZ ARAÇLARI YAPIMI Bu öğrenme faaliyeti

Detaylı

MADEN MÜHENDİSİ TANIM

MADEN MÜHENDİSİ TANIM TANIM Yeraltında ve yer üstünde bulunan her tür enerji, maden ve doğalgaz yatağının ekonomik bir biçimde işletilmeye elverişli olup olmadığına karar veren, madenlerin işletilmesi için gerekli tesisleri

Detaylı

BÜRO YÖNETİMİ VE YÖNETİCİ ASİSTANI

BÜRO YÖNETİMİ VE YÖNETİCİ ASİSTANI TANIM Gelişen teknolojinin yarattığı yeni iş hayatı koşullarına uygun; bilgisayar, büro otomasyonunu kullanabilen, her türlü iletişim, yazışma, dosyalama işlemlerini yapabilen ve ilişkiler zincirini koparmadan

Detaylı

Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü. Gemiadamları ve Kılavuz Kaptanlar Yönetmeliği ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları

Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü. Gemiadamları ve Kılavuz Kaptanlar Yönetmeliği ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü Gemiadamları ve Kılavuz Kaptanlar Yönetmeliği ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları 8 MART 2018 İÇİNDEKİLER SORU 1: Deniz hizmeti olan bir kişinin yeterlik

Detaylı

TIP ELEKTRONİĞİ TEKNİSYENİ

TIP ELEKTRONİĞİ TEKNİSYENİ TANIM Tıp alanındaki teşhis ve tedavi uygulamaları için kullanılan elektronik alet ve cihazların, kullanım, bakım ve onarımını sağlayan, ayrıca bu cihazların doğru olarak kurulması ve kullanılması için

Detaylı

Gemi Makineleri-I AMB-312 3/I (2+0+1) 3 3

Gemi Makineleri-I AMB-312 3/I (2+0+1) 3 3 DENİZ HARP OKULU ASKERİ BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf / Y.Y. Ders saati (T+U+L) Kredi AKTS Gemi Makineleri-I AMB-312 3/I (2+0+1) 3 3 Dersin Dili Dersin Seviyesi

Detaylı

RAYLI SİSTEMLER ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNİKERİ

RAYLI SİSTEMLER ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNİKERİ TANIM Demiryollarında enerji tesisleri, elektrikli işletme tesisleri ile santrallerin ve sinyalizasyonun, kent içi raylı ulaşım sistemlerinin elektrik ve elektronik aksamının ayarlarını ve düzenli kontrolünü,

Detaylı

EKONOMİST TANIM A- GÖREVLER

EKONOMİST TANIM A- GÖREVLER TANIM Kıt kaynakların insan ihtiyaçlarını en iyi karşılayacak şekilde kullanılması, sınırsız insan ihtiyaçlarından kıt kaynaklarla karşılanacak olanların belirlenmesi, ihtiyaçları karşılayacak mal ve hizmetlerin

Detaylı

KONTROL VE OTOMASYON TEKNOLOJİSİ TEKNİKERİ (KONTROL SİSTEMLERİ TEKNİKERİ)

KONTROL VE OTOMASYON TEKNOLOJİSİ TEKNİKERİ (KONTROL SİSTEMLERİ TEKNİKERİ) (KONTROL SİSTEMLERİ TEKNİKERİ) TANIM Endüstride(Gıda, kimya, petro kimya elektronik vb) üretim hatlarında kullanılan makine ve motorlu araçların; hava, ısı ya da basıncı kontrol eden aletlerin bakımını

Detaylı

MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMA MESLEK ELEMANI

MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMA MESLEK ELEMANI MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMA MESLEK ELEMANI TANIM Kurum ve kuruluşların muhasebe ve vergi ile ilgili işlemlerini kaydeden, gerektiğinde bunları izleyen ve denetleyen kişidir. GÖREVLER Muhasebe ile ilgili

Detaylı

KONAKLAMA İŞLETMECİLİĞİ ÖĞRETMENİ

KONAKLAMA İŞLETMECİLİĞİ ÖĞRETMENİ TANIM Çalıştığı eğitim, kurum ya da kuruluşlarında; öğrencilere konaklama işletmeciliği konularda bilgi, beceri, tutum ve davranışları kazandıran kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN

Detaylı

ULUSLARARASI TİCARET YÖNETİMİ MESLEK ELEMANI

ULUSLARARASI TİCARET YÖNETİMİ MESLEK ELEMANI TANIM Uluslararası ticaret yapan işletmelerde, ekonomi, finans, pazarlama, hukuk gibi ticaretin değişik alanlarında çalışan kişidir. A- GÖREVLER Uluslararası ticaret yönetimi meslek elemanı; - Çalıştığı

Detaylı

HABERLEŞME SİSTEMLERİ TEKNİSYENİ/TELEKOMÜNİKASYON TEKNİSYENİ

HABERLEŞME SİSTEMLERİ TEKNİSYENİ/TELEKOMÜNİKASYON TEKNİSYENİ TANIM Haberleşme sistemlerinin montaj, kontrol, bakım ve onarım işlemlerini kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir A- GÖREVLER - Ölçüm ve hesaplama

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ (BİLGİSAYAR) ÖĞRETMENİ

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ (BİLGİSAYAR) ÖĞRETMENİ TANIM Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, bilgisayar ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER Bilgisayar ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların,

Detaylı

EFES MESLEK YÜKSEKOKULU

EFES MESLEK YÜKSEKOKULU EFES MESLEK YÜKSEKOKULU TARİHÇEMİZ Efes Meslek Yüksekokulu; Dokuz Eylül Üniversitesi nin en yeni meslek yüksekokulu olarak Selçuk ilçesinde 2014 yılında kurulmuştur. Yüksekokul; Turizm ve Otel İşletmeciliği,

Detaylı

GEOTEKNİK TEKNİKERİ/JEOTEKNİK TEKNİKERİ

GEOTEKNİK TEKNİKERİ/JEOTEKNİK TEKNİKERİ TANIM Karayolu, demiryolu, nükleer enerji santralleri, tünel, köprü, baraj, liman, bina gibi yapıların inşa edileceği arazinin fiziksel ve mekanik özelliklerinin ortaya çıkarılması alanında çalışan meslek

Detaylı

KADASTRO TEKNİSYENİ TANIM

KADASTRO TEKNİSYENİ TANIM TANIM Taşınmaz malların sınırlarını arazi ve harita üzerinde belirleme, hukuki durumlarını tespit etme ve yapılan kadastroyu yenileme bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir. A- GÖREVLER - Kadastro

Detaylı

MIZRAPLI HALK MÜZİĞİ ENSTRÜMANLARI YAPIMCISI

MIZRAPLI HALK MÜZİĞİ ENSTRÜMANLARI YAPIMCISI TANIM Temel müzik kavramlarını bilen ve uygulayan, müzik ve ses uygulamalarını yapan, temel teknik resim ve tüm alandaki ana enstrümanların çizimini yapan, yapacağı enstrümana uygun ağacı seçerek bu ağaçları

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ARAÇ BAKIM VE ONARIMI

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ARAÇ BAKIM VE ONARIMI ÖĞRENME FAALİYETİ 1 AMAÇ ARAÇ BAKIM VE ONARIMI Bu faaliyet sonucunda Araç Bakım Onarımı alanındaki meslekleri tanıyabileceksiniz. A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ İnsanoğlu yaratılışından beri yaşadığı

Detaylı

İNŞAAT TEKNİSYENİ TANIM

İNŞAAT TEKNİSYENİ TANIM TANIM İnşaatların duvar örme, çatı yapımı, kaplama, doğrama, sıva, boya, betonarme kalıbı, betonarme demir işlerini inşaat mühendisi ve inşaat teknikeri gözetiminde yürüten kişidir. A- GÖREVLER - İnşaat

Detaylı

DENİZCİLİK FAKÜLTESİ TARİHÇEMİZ

DENİZCİLİK FAKÜLTESİ TARİHÇEMİZ DENİZCİLİK FAKÜLTESİ TARİHÇEMİZ Denizcilik Fakültesi; 1988 yılında Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu adıyla Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde, Türkiye de deniz işletmeciliği konusunda eğitim

Detaylı

SEYAHAT İŞLETMECİLİĞİ VE TURİZM REHBERLİĞİ ÖĞRETMENİ

SEYAHAT İŞLETMECİLİĞİ VE TURİZM REHBERLİĞİ ÖĞRETMENİ TANIM Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, seyahat işletmeciliği ve turizm rehberliği ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER Seyahat işletmeciliği ve turizm rehberliği

Detaylı

TEKSTİL TERBİYE ÖĞRETMENİ

TEKSTİL TERBİYE ÖĞRETMENİ TANIM Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, tekstil ürünlerinin üretimi, planlanması, kalite kontrolü, tasarımı, tekstil hammaddelerinin tekstil sektöründe kullanılabilir

Detaylı

TEKSTİL LABORANTI / TEKSTİL KALİTE KONTROL TEKNİSYENİ

TEKSTİL LABORANTI / TEKSTİL KALİTE KONTROL TEKNİSYENİ TANIM Tekstil materyallerinin hammaddeden alıp tekstil kullanıcısına varıncaya kadar gerekli tüm fiziksel ve kimyasal testlerini yapan, standartlar ve kalite kontrol konusunda yeterli bilgiye sahip kişidir.

Detaylı

ORGANİZASYON SORUMLUSU

ORGANİZASYON SORUMLUSU TANIM Kongre, panel, davet, düğün, toplantı, seyahat gibi ulusal ve bölgesel her türlü organizasyonu düzenlemek için proje geliştirme, mekân düzenleme, tasarlama, araştırma, planlama, tanıtım, uygulama

Detaylı

MAKİNE / TESVİYE / KALIP ÖĞRETMENİ

MAKİNE / TESVİYE / KALIP ÖĞRETMENİ TANIM Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, makine / tesviye / kalıp meslek alanı ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER Makine / tesviye / kalıp meslek alanı

Detaylı

TEKSTİL TEKNOLOJİSİ TEKNİKERİ

TEKSTİL TEKNOLOJİSİ TEKNİKERİ TANIM İplik, dokuma, örme, boya, baskı, terbiye, konfeksiyon alanlarında üretimin takibini ve kontrolünü, makine bakım, ayar ve onarımını yapan, işçi ile işletme mühendisi arasında iletişimi sağlayan ara

Detaylı

MODEL ÖĞRETMENİ TANIM

MODEL ÖĞRETMENİ TANIM TANIM Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, makine model meslek alanı ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER Makine model meslek alanı ile ilgili hangi bilgi,

Detaylı

DERİ TEKNOLOJİSİ TEKNİKERİ

DERİ TEKNOLOJİSİ TEKNİKERİ TANIM Ham deri veya kürkün, çeşitli işlemlerle kullanıma hazır hale getirilmesinde deri ve lif teknoloğu ile deri işlemecileri arasında görev yapan kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN

Detaylı

ENDÜSTRİYEL DOKUMA TEKNİSYENİ / DOKUMA TEKNİSYENİ

ENDÜSTRİYEL DOKUMA TEKNİSYENİ / DOKUMA TEKNİSYENİ TANIM Çeşitli türde (yün, pamuk, sentetik) iplikleri, tezgahlarda bağlamak suretiyle, kumaş haline getiren kişidir. A- GÖREVLER - Dokuma tezgahını hazırlar, iplikleri takar, ayarını yapar ve çalıştırır,

Detaylı

FİZYOLOJİK SİNYAL İZLEME TEŞHİS VE KAYIT CİHAZLARI TEKNİSYENİ

FİZYOLOJİK SİNYAL İZLEME TEŞHİS VE KAYIT CİHAZLARI TEKNİSYENİ TANIM Fizyolojik sinyallerin teşhis ve tedavi amaçlı izlenmesi ve işlenmesinde kullanılan, tüm vücut/fizyolojik sinyal izleme cihazları ile teşhis ve takip cihazlarının kurulum, montaj, bakım, onarım ve

Detaylı

KONTROL MÜHENDİSİ /KONTROL VE OTOMASYON MÜHENDİSİ

KONTROL MÜHENDİSİ /KONTROL VE OTOMASYON MÜHENDİSİ TANIM Elektrik, elektronik, mekanik ve bilgisayar tabanlı tüm endüstriyel otomasyon sistemlerinin üretiminde çalışan kişidir. A- GÖREVLER - Endüstriyel otomasyon sistemlerini tasarlar, - İşletilmesi için

Detaylı

SAĞLIK KURUMLARI İŞLETMECİSİ

SAĞLIK KURUMLARI İŞLETMECİSİ TANIM Kamu hastanelerinde ve özel hastanelerde olmak üzere çeşitli sağlık kuruluşlarında ara kademe yönetimi üstlenebilecek işletmecidir. A-GÖREVLER - Hastane bilgi yönetim sistemlerini kontrol eder. -

Detaylı

DIŞ TİCARET OFİS HİZMETLERİ ELEMANI

DIŞ TİCARET OFİS HİZMETLERİ ELEMANI _ TANIM Dış ticaret, gümrük ve diğer ilgili mevzuat doğrultusunda ithalat-ihracat hizmetlerini yürütmek için gerekli olan işlemleri takip eden, dış ticaret muhasebe kayıtlarını yapan kişidir. A- GÖREVLER

Detaylı

TARIM İŞLETMECİLİĞİ VE PAZARLAMA MESLEK ELEMANI

TARIM İŞLETMECİLİĞİ VE PAZARLAMA MESLEK ELEMANI TANIM Tarım işletmelerinde günümüz koşullarına göre, işletme ve pazarlama olanaklarını bilen ve bu doğrultuda verimliliğin arttırılması için çalışan kişidir. A-GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN

Detaylı