Yemek.Nâme AYLIK YEMEK KÜLTÜRÜ DERGİSİ MART 2009 KREMA

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yemek.Nâme AYLIK YEMEK KÜLTÜRÜ DERGİSİ MART 2009 KREMA"

Transkript

1 Yemek. Nâme AYLIK YEMEK KÜLTÜRÜ DERGİSİ MART 2009 KREMA

2 2 İÇİNDEKİLER EDİTÖRDEN 4 YENİ BİR ŞEYLER 6 Krema 8 Kremalı Mantar Çorbası 10 Kremalı Ekmek SAYI Kremalı Yumurta 17 Kremalı Börek 18 Kremalı Patates 20 Kremalı Pancake 24 Kremalı Vişneli Kek 27 Dekoratif Beslenme Modeli 31 Salatamı Yetiştiriyorum 39

3 Yemek. Nâme 3 Tarihte Çorbalar 50 Süt 59 Yağlı Buğday Çorbası 64 Üzüm Hoşafı 66 Uno Blogger Sofrası Bloglarası Yemek Yarışması 68 Kabaklı Hünkarbeğendi 72 (Yeniden) Havadan Sudan Bahsetmek 77 Suşi 84 Zencefil Turşusu 90 Tatlı Patates Şekerlemesi (Daigakuimo) 95 Papağan Çiğbörek 96

4 4 EDİTÖRDEN Merhabalar; Gelen baharla beraber, güneşli geçen her gün aklımıza yazın yetecek kadar suyumuz var mı sorusunu getiriyor. Düşen her damla yağmurla, içimize serin sular serpiliyor. Amerika da çeşitli üniversitelerden toplanan genç küresel ısınmaya dikkat çekmek ve temiz enerji kaynaklarının kullanılmasını desteklemek maksadıyla 2 Mart günü Power Shift 09 etkinliği çerçevesinde Washington D.C. de yürüyüş yapacak. Türkiye de ise 16 Mart tarihinde Dünya Su Forumu başlayacak. Gittikçe azalan su kaynaklarının değerinin bilinmesi dikkat çekilirken, probleme de çözüm aranacak. Bu sayımızda sizlerle Melike nin deyimiyle gittikçe önem kazanan havadan sudan konuları paylaşacağız. Handem kızının çevre sevgisini arttırmak için salata malzemelerini evde yetiştirmeye başlarken, Funda dört yanı sularla çevrili Japonya dan tariflerle bizimle birlikte olacak. Işıl 94. yılını kutlayacağımız Çanakkale Zaferini bizlere hediye eden askerlerimizin menüsünü paylaşacak. Elif bu defa yollara düşüp Eskişehir de bir lezzet molası verecek. Düğün hazırlıklarındaki Nilüfer, her gelin adayı gibi kilo verme derdinde. Çevreye olan sevgimizin, kaynaklarımızın sınırsız olmadığına dair bilincin yaygınlaşmasını diliyoruz.

5 Yemek. Nâme 5 yazılar DEVLETŞAH ÖZCAN devletsah.com ELİF YILMAZ dobisko.com FUNDA IŞIK HANDEM ERKAY GÜNER cocuklahayat.com GÜL FATMA KOZ NİLÜFER GÜRTEKİN ngasng.blogspot.com MELİKE TÜRKAN BAĞLI gorunmezkentler.blogspot.com fotograflar BURCU TÜZÜN pazarlamacadisi.blogspot.com CEM VEDAT IŞIK isik.net DENİZ ÖZMEN DEVLETŞAH ÖZCAN ELİF YILMAZ HANDEM ERKAY GÜNER TAMER GÜLSAÇ tasarım BARIŞ ÖZCAN

6 6 YENİ BİR ŞEYLER ga Dergimizin eski yazarlarından İpek Hatipoğlu Biçer Yeni Oda projesini hayata geçirdi. düzenlemek ya da yenilemek istediğiniz odanıza, dekoratif ve ekonomik çözümlerin üretileceği Yeni Oda ya adresinden ulaşabilirsiniz. yeni bir oda

7 Yemek. Nâme 7 Gastrovizyon, mutfak sanatları akademisi Okan Üniversitesinin girişimi ile İstanbul Anadolu yakasında açıldı. Aşçılık, salon profesyoneli, pastacılık, şarapçılık, zetinyağı ekperliği, barista ve kasaplık konularında sertifika eğitimleri verilecek olan Gastrovizyonda 150 ye yakın mutfak hakkında workshoplar yapılacak. strovizyon yumuşak sakız Vivident, yumuşak sakız çiğnemenin keyfini kalıcı bir lezzetle sunduğu Vivident Soft u piyasaya sürdü. Nane aromalısı ve meyve aromalısında bulunan ejderha meyvesi ile değişik tatları sevenlerin mutlaka deneyecekleri arasına giriyor.

8 8 KAPAK hazırlayan DEVLETŞAH Krema Uzun yıllar boyunca, paketlerde satılan çorbaların gizli malzemesi olarak kalan krema, son bir kaç yıldır saklandığı yerden raflara çıktı. Sütün en lezzetli yeri neresi deseler, pek çoğumuz kaymağı diye cevaplarız. Krema da o lezzetin kıvam almamış hali. Tabi aynı zamanda en kalorili, en yağlı yeri. Çiğ krema ya da nam-ı diğer süt kremasını sütün tadını arttırmak istediğiniz her yerde destekçi olarak kullanabilirsiniz. Pudra şekeri ile karıştırdığınızda pastalarınıza, baharatlarla karıştırdığınızda salatalarınıza, tek başına kahvelerinize, çorbalarınıza lezzet katar. Yurtdışında çok fazla çeşidi olan kremanın ülkemizde de çeşitlenmesi dileğiyle.

9 Yemek. Nâme 9 Yurtdışında çok fazla çeşidi olan kremanın ülkemizde de çeşitlenmesi dileğiyle...

10 10 TARİF Kremalı Mantar Çorbası MALZEMELER 200 gram mantar 3 yemek kaşığı zeytinyağı 3 yemek kaşığı un 2 su bardağı süt 4 yemek kaşığı krema dereotu tuz

11 Yemek. Nâme 11 Hazırlanışı 01 Mantarlar iyice yıkandıktan sonra ince ince doğranır. 02 En az 2,5 su bardağı suya tuz katılarak haşlanır. 03 Haşlanan mantarlar bir kevgir yardımıyla suyun içinden çıkartılıp bir kenara alınır. 04 Başka bir tencerede zeytinyağı ve un kavrulur. 05 Üzerine süt ve mantarın haşlama suyundan 2 su bardağı kadar ilave edilir. 06 Mantarlar da tencereye alınıp istenilen koyuluğa gelinceye kadar karıştırılarak pişirilir. 07 Ocaktan almadan hemen önce ince doğranmış dereotu ve krema ilave edilip karıştırılır.

12 12

13 Yemek. Nâme 13

14 14 TARİF Kremalı Ekmek MALZEMELER 2 su bardağı un 3/4 su bardağı su 4 yemek kaşığı krema 1,5 tatlı kaşığı şeker 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı instant maya 2 yemek kaşığı haşhaş Hazırlanışı 01 Bütün malzemeler karıştırılarak hamur yoğurulur dakika mayalanması için sıcak bir yerde bekletilir. 03 Kabaran hamur tekrar yoğurulur dakika daha mayalanması için bırakılır dereceye ısıtılmış fırında 40 dakika pişirilir.

15 Yemek. Nâme 15 Not Ölçüler ekmek makinasında 1 numaralı normal ekmek programında küçük boy içindir.

16 16

17 Yemek. Nâme 17 TARİF Kremalı Yumurta MALZEMELER 1 adet yumurta 2 yemek kaşığı krema 1 dilim kaşar peynir sıvıyağ Hazırlanışı 01 Sıcağa dayanıklı pişirme kabının içi yağlanır. 02 Yumurta kılır. 03 Üzerine krema ve rendelenmiş kaşar peyniri serpilir. 04 Kabın ağzı kapatılarak tencereye konulur. 05 Kabın yarısına kadar su doldurulup ocakta kaynamaya başladıktan sonra 6-7 dakika pişirilir. 06 Sıcak sıcak servis edilir. Notlar İngiliz usulü olarak bilinen bu tarif için kapaklı özel kaseleri yurtdışında bulmak mümkün. İçine arzu ettiğiniz her türlü malzemeyi ekleyebilirsiniz. Pişme süresi kabın kalınlığına göre uzayıp kısalabilir.

18 18 TARİF Kremalı Börek MALZEMELER 2 adet yufka 2 adet yumurta 200 ml krema (1 kutu) 100 gram beyaz peynir Hazırlanışı 01 Yumurtalar ve krema bir kasede iyice çırpılır. 02 Yufkanın ilki tezgaha serilip üzerine çok az kremalı karışımdan sürülür. 03 İkinci yufka kremalanan yufkanın üzerine serpilip kremalı karışımdan sürülür. 04 Bir kase yardımıyla 10 cm de daireler kesilir. 05 Yufkalar topkek kalıplarına yerleştirilir.

19 Yemek. Nâme İçlerine ezilmiş beyaz peynir konulup, büzüştürülerek kapatılır. 07 Kalan kremalı karışım böreklerin üzerine sürülür. 08 Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.

20 20 TARİF Kremalı

21 Yemek. Nâme 21 Patates

22 22 Malzemeler 2 adet orta boy patates 1/2 su bardağı süt kreması 1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar

23 Yemek. Nâme 23 Hazırlanışı 01 Patateslerin kabuklarını soyun ve cips kalınlığında doğrayın. 02 Bir kasede doğranmış patatesleri, kremayı, kaşar peynirin yarısını ve baharatları karıştırın. 03 Fırın kabının içini yağlayıp, ikiye bölünmüş sarmısağın kesik yüzeyleriyle ovalayın. 04 Patatesli malzemeyi içine koyup önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında 25 dakika pişirin. 1 diş sarımsak 1 yemek kaşığı zeytinyağı 1 tatlı kaşığı biberiye tuz 05 Kalan kaşarı fırından çıkardığınız patateslerin üzerine serpiştirip pişirmeye devam edin.. 06 Üstü kızarınca yaklaşık 1 saat piştikten sonra sıcak sıcak servis edin.

24 24 TARİF Kremalı Pancake

25 Yemek. Nâme 25 MALZEMELER 1/3 su bardağı krema 2/3 su bardağı süt 1 adet yumurta 1 su bardağı un 1 tatlı kaşığı şeker 1 çay kaşığı tuz 1/2 paket kabartma tozu 1/2 paket vanilya Hazırlanışı 01 Krema, süt, yumurta, şeker ve tuz bir kasede iyice çırpılır. 02 Un, vanilya ve kabartma tozu birlikte elendikten sonra kremalı karışıma ilave edilir. 03 Isıtılmış yapışmaz tavaya bir kepçe kadar karışımdan konulup, kısık ateşte pişirilmeye başlanır. 04 Üzerinde kabarcıklar patlamaya başladığında pancake ters çevrilip, 1 dakika kadar daha pişirilir. 05 Sıcak sıcak servis edilir. Not Bütün çırma işlemlerini bir çatal ya da çırpma teliyle yapın.

26 26

27 Yemek. Nâme 27 TARİF Kremalı Vişneli Kek MALZEMELER 1 su bardağı çekirdeksiz vişne 3 adet yumurta 1,5 su bardağı toz şeker 50 gram katı yağ 1 su bardağı krema 1 paket vanilya 1 paket kabartma tozu 3 su bardağı un Hazırlanışı 01 Şeker ve yumurta iyice çırpılır. 02 Oda sıcaklığındaki margarin parçalar halinde karışıma ilave edilir. 03 Daha sonra krema eklenir. 04 En son birlikte elenmiş un, vanilya ve kabartma tozu karışıma katılır. 05 Kek hamuru kalıpların diplerine bir parça konulur.

28 28 06 Orta kata vişneler konulup, üzerleri kalan hamurla kapatılır. 07 Önceden 175 dereceye ısıtılmış fırında dakika pişirilir. Not Un ilave edildikten sonra mikser yerine kaşıkla karıştırdığınız taktirde kekiniz ağızda dağılır kıvamda olacaktır.

29 Yemek. Nâme Abonelere Özel YENİ SAYI YAYINLANDI. HABERİNİZ OLSUN! 29 Yemek.Nâme dergisine ücretsiz abone olun, yeni sayıyı ilk siz indirin! Sadece aşağıdaki duyuru grubuna üye olmanız yeterli. Üye olarak diğer sürprizlerden de ilk siz haberdar olacaksınız! ÜCRETSİZ ABONE OLMAK İÇİN HEMEN TIKLAYIN!

30 30 SAĞLIKLI YAŞAM hazırlayan NİLÜFER GÜRTEKİN Dekoratif sağlıklı beslenme modelinin en önemli kuralı kendinizi tanımaktan geçiyor.

31 Yemek. Nâme 31 Dekoratif Beslenme Modeli

32 32 Sonunda bahar geldi. Ben baharı çok severim. Yeni aşklar, yeni başlangıçlar ve heyecanlarla gelir, her ilk bahar bana. Umarım bahar bu yıl sizlere de sağlık, mutluluk ve huzur ile gelir. Bu sene bahar benim için biraz daha farklı bir anlam taşıyor. Yedi senelik ilişkimi evlilikle taçlandırıyorum. 28 Haziran 2009 da evleniyorum. Bu özel karar bir çok telaşı da beraberinde getirdi. En büyük telaş her gelinde hemen hemen 4-5 ay önceden başlayan, ince gözükme telaşı. Zaten kilosuna dikkat etmeye çalışan biriyim, bunu sizlerde biliyorsunuz ama şu sıralar çok daha fazla çaba sarfettiğimi tahmin edebiliyorsunuzdur. Sağlıklı beslenirken zorlanmadan keyifle kilo kaybetmek herkesin hayalidir. Bu konuyla ilgili yeni bir teknik keşfettim ve bunu sizlerle de paylaşmak istiyorum. Her insanın karnının doymasından önce başka bir doyum noktası vardır. O da insanın gözünün ve göz zevkinin doyması. Ben bu duruma bir isim verdim. Dekoratif sağlıklı beslenme modeli. Dekoratif sağlıklı beslenme modelinin en önemli kuralı kendinizi tanımaktan geçiyor. Nasıl yemek yemekten hoşlanıyorsunuz, ne tür bir yemek sunumu sizi tatmin eder, midenizden önce göz zevkinizi doyurmak için neler yapmak hoşunuza gider. Bu soruları kendinize sormaya başladığınız noktada hızlı yemek yemekten ve yediğinizi görmeden sadece

33 Yemek. Nâme 33 midenizde ki açlık hissini gidermek için yemekten vazgeçmeye başlıyorsunuz. Zevkle sağlıklı yemekler pişirip tüketmek ve sonunda bu seromoni size kaybedilen kilolar olarak dönüyor. İşe tabak seçiminden başladım. Artık evde kendime en sevdiğim tabaklarda yemek servisi

34 34

35 Yemek. Nâme 35 yapıyorum. Salatalarımı yerken onları bir gelin gibi süsledim. Örneğin kırmızı biberlerden salatımın üzerine kalpler yaptım. Kabak ve patlıcanları uzun uzun doğrayarak ızgarada pişirdim ve salatamın üzerine yıldızlar yaptım, onların üzerlerine küp küp doğranmış beyaz penirleri kürdanlarla takarak süsledim. Izgara tavuk göğsümün yanına mantar ızgara yaptım. Üzerlerine soya sosu dökerek, cherry domateslerle tamamladım. Yanında eşlik etmesi için light soslar hazırladım. Küçük reçel kaplarına koyarak garnitürlerle servis yaptım kendime. Anlattıklarım hem zevkle kendime hizmet e t t i.

36 36 Hem de kendimi iyi hissederek yediğim yemeklerim önce gözümü ve göz zevkimi, sonra ufak porsiyonlarla midemi doyurdu. Ben bu yöntem sayesinde iki haftada 2,5 kilo verdim. Evet yanlış duymadınız 2,5 kilo verdim ve bu kiloyu verirken hiç mutsuz hissetmedim. Aklımdan büyük boy pizzalar ya da kocaman bir hamburger geçmeden verdim kilolarımı. Aksine kendimi çok sağlıklı ve özel hissettim. Bizler kendimizin en değerli dostlarıyız ve bunu hiç bir zaman unutmamalıyız. Bize bizden daha fazla değer verebilecek dostumuz olamaz. Biz kendimize ne kadar değer verirsek çevremiz de bizlere o kadar değer verir.

37 Yemek. Nâme 37

38 Salatam 38 ÇOCUKLA HAYAT yazı ve fotoğraf: HANDEM GÜNER

39 Yemek. Nâme 39 ı Yetiştiriyorum

40 40 Avrupa ve Amerika obezite ile savaşırken çocuklara yuva yaşlarından itibaren sağlıklı beslenme hakkında bilgiler aşılanıyor. Her yaştan insana yemek pişirmenin aslında zor olmadığı, sebze ve meyvenin işlenmemişinin daha sağlıklı olduğu, dolabı açtığında kendine bir gofret alacağına bir havuç almasının daha yararlı olduğunu defalarca, tekrar tekrar, her fırsatta yineliyorlar. Türkiyede yaşayan bir anne (aslında ben) bunu hiç anlamıyor olabilir. Nasıl olur da çocuklar havuç, domates, salatalık, şeftali, kayısı gibi bizim için çok sıradan meyve ve sebzeleri tanımaz? Gelişen teknoloji beni bu konuda aydınlattı. Seyredebildiğim yabancı kanalların gerçek hayatı yansıtan şovlarında bir aile yemeği düzenleniyor diyelim: Yemek masasının üzerinde fırın tepsisi büyüklüğünde kaplarda kızartılmış tavuk parçaları ve patates püresi. Tek kul-

41 41 lanımlık tabak, bardak ve çatallar ile ayak üstü yenilen bu tarz aile yemekleri nin köşe başında gidip yiyebileceğiniz herhangi bir fastfood zincirinden farkı yok. Türkiye ye bu gibi zincirlerin ve yeme alışkanlıklarının nispeten yeni gelmesi, bizlerin hala sebze ve meyveler ile tanışık olmamızın başlıca sebeplerinden olabilir. Topraklarımızın verimi, üretimi de bunda büyük pay alıyor. Şimdilerde tüm dünyanın sağlıklı beslenme yolunda verdiği emekler ile birleşince, bizlerin bu konuda paçayı sıyırdığımızı düşünüyorum. Bir anne bu konuda ne kadar bilinçli olursa çocuğun sağlıklı bir salataya vereceği tepki şekillenir. İlk dişleri çıktığı günlerden itibaren kızımın eline salatalık, havuç, tatlı biber gibi besinler verdim. Dönem dönem bazısını tercih etti, diğerinin sulu kısmını yedi, öbürünü sadece parmak boylarda ke-

42 42

43 Yemek. Nâme 43 sersem yedi... Hazır yapılmışı var diye önüne koyduklarımdan ziyade kendisinin sürece dahil olduklarını tercih ettiğini fark edene kadar. Denedik de denedik. Bir akşam sofrada otururken:...şimdi bir turuncu salatamız olsaydı keşke... sözcükleri beni nerdeyse sandalyemden deviriyordu. Bir akşam sofrada otururken:...şimdi bir turuncu salatamız olsaydı keşke... sözcükleri beni nerdeyse sandalyemden deviriyordu. Ertesi gün havuçlar ve limonlar hazır edildi, kızımın ağzından dökülecek üretim talimatı beklendi. Sonuç rendelenmiş havuç üzerine zeytinyağ & limon. Salata bitti, suyuna da ekmekler bandırılarak yendi.

44 44 Paprikamın bu hevesinden destek alarak apartman hayatı müsade ettiğince minik bir bahçe yeşertmeye karar verdim. Herkesin evinde bulunan malzemelerle ve çocuğu bu çalışmaya dahil ederek, onu yeni şeyler denemeye açabilirsiniz. Okul hayatından hatırlarsınız belki, ıslak pamuk üzerine fasulye konulur, her gün filizlenmiş mi acaba diye kontrol edilir... Ben bu deneyi biraz daha genişleterek nohut, mercimek, buğday ve eski dostumuz fasulyeyi ayrı kaplarda filizlendirmeye karar verdim... Amaç iki hafta sonra yapacağımız salatamızda kendi ekinlerimizin sağlıklı filizlerini kullanmak.

45 Yemek. Nâme 45

46 46

47 Yemek. Nâme 47 Bu deneyimi sizler ile paylaşacağımı düşünürken, aslında biraz daha emek ile daha da iyi sonuçlar alabileceğime karar verdim. Orta büyüklükteki süpermarketlerde, yapı marketlerde veya direkt fidanlıklarda saksıda yetiştirebilinir domates, salatalık, maydanoz, nane ve fesleğen gibi bitkilerin tohumları kolaylıkla bulunuyor. Evinizin güneşli bir köşesinde ekeceğiniz bu bitkiler büyürken dekoratif bir görüntü de verecektir.

48 48 Minik yüreğinizin her gün o saksıya koşup, kızardı mı, yeşerdi mi, ilk meyvesini verdi mi diye kontrol etmek isteyeceği de garantidir... 5 yaşında gelmiş bir çocuk artık bazı tehlikeleri anlayabilecek olduğundan, eline orta keskinlikte bir bıçak verebilir, onun salatalıkları doğramasını rica edebilirsiniz. İri kesilmiş salatalıklar size bile ayrı lezzetli gelecektir.

49 Yemek. Nâme 49 Zeytinyağı, limon veya nar ekşisi salatanızdan süzüldükçe tabanda lezzetli bir su oluşur. Masanızın ortasında yapacağınız ekmek bandırma yarışının kazananı, ertesi gün yapılacak salatanın sosunu seçme özgürlüğünü kazanabilir. Aslında salata fikrini büyütmeye gerek de yok. Her öğünde doğranmış bir domates, bir salatalık veya tatlı biber sofranıza renk katacağı gibi, çocuğunuzun bir gün onlara el atmasına yol açacaktır.

50 50 ARAŞTIRMA yazı: GÜL FATMA KOZ fotoğraf: DEVLETŞAH Tarihte Çorbalar Yemek tarihçileri çorbanın geçmişinin, yemek pişirmenin geçmişi kadar eski olduğunu anlatırlar. Çok çeşitli malzemeleri geniş ve derin bir tencerede karıştırarak besleyici, rahatça sindirilebilen, yapımı ve servisi kolay bir besin yaratmak mümkünse neden sevilmesin ki? Bu özelliklere bir de bu müthiş kokulu besinin hem yerleşik hayattaki hem göçebe hayattaki, zengin fakir, sağlıklı hasta herkesin tercih ettiği bir yiyecek olabileceğini de eklersek yanlış olmaz herhalde... Çorbalar genellikle kolay sindirilir ve tarih öncesi çağlardan beri hastalar için reçeteleşirdi. Modern restoranların adını çorbaya borçlu olduklarını biliyor muydunuz? 1760 yılında XV. Louis dönemi Fransa sında Boulanger adlı kişi sağlığa iyi geldiği ve süper besleyici olduğunu iddia ettiği çorbalarını sunduğu dükkânlar açar ve bunlara restore eden (tazelik, dinçlik veren) anlamına gelen Restaurers adını verir. Kendi dükkânını da Restorante olarak adlandırır. Bunun dışında da çorbalar yüz-

51 Yemek. Nâme 51 yıllar boyu ilaçlara ek olarak ve hatta çoğu zaman ilaç olarak kullanılmıştır. Osmanlıca bir tıp kitabında çorbalardan bahsederken şöyle bir cümle geçer: Tavuk Suyu Çorbası: Nohut suyu, tarçın ve durak otuyla pişerse epilepsiye; tatlı badem yağı ile pişerse kolik; marul yaprağı ve azıcık kişniş ile pişerse melankoli ve sinire iyi gelir 1. Pek çok belgede çorbalar sadece iç ısıtıcı olarak değil aynı yapanda yenileyici, kuvvetlendirici olarak da geçer. Besin değeri yüksek pek çok gıda maddesinin birleşmesinden oluşması çorbaları her açıdan zengin kılmaktadır. Ayrıca tatlandırıcılar diyebileceğimiz baharatlarla bir araya geldiklerinde sadece sağlığa değil damak tadına da hizmet eden bir lezzet şöleni ortaya çıkmaktadır. Peki 1 Nuran Yıldırım, yy Türkçe Tıp Yazmalarında Hastalıklara Tavsiye Edilen Çorbalar, Aşlar ve Tatlılar, Türk Mutfağı, Ed: Arif Bilgin-Özge Samancı, Ankara, Kültür Bakanlığı Yayınları, 2008, s Osmanlı Mutfağı na çorba ne zaman girmiştir derseniz hikaye çok uzun Göçebe bir kültürün izlerini taşıyan Osmanlı Saray Tavuk Suyu Çorbası: Nohut suyu, tarçın ve durak otuyla pişerse epilepsiye; tatlı badem yağı ile pişerse kolik; marul yaprağı ve azıcık kişniş ile pişerse melankoli ve sinire iyi gelir. Mutfağı nda geçmişi belki de en eski yemek çorbadır. Türkler Orta Asya da yaşarken de tahıllardan yapılma çorbalar içiyorlardı. Ancak günümüz

52 52 çorbalarından pek farklı tat ve görüntüye sahip olan çorbalar, daha katı, daha lapamsıydı. Ancak Anadolu ya geçtikten sonra, Türklerin çorba kültürü çok zenginleşti. Zamanla özellikle mutfak etkileşimleri ile Osmanlı çorbaları günümüz kıvamına da kavuşmuştur. Osmanlı da zengin çeşitli yöresel mutfaklar ve çorbalar, bütün bu yemekleri alıp yeniden değerlendiren merkezi yapı sayesinde çeşitlenmiş. Geleneksel bir tat olmasının yanısıra içeriği açısından besleyici fakat aynı zamanda yapımı kolay ve maliyeti düşük olduğundan saraydan fakir fukara sofrasına kadar her türlü mutfakta görebilmekteyiz bir kâse çorbayı yılında İstanbul a gelen Alman gezgin Hans Dernschwam ın günlüğünde, Türklerin başyemeği çorbadır. Önce koyun etinin suyu ile yapılmış pirinç çorbası içilir. Çorbaya limon suyu veya sirke dökülür, biraz da karabiber koyarlar. Böylece ortaya koyu bir Çorbalar koruk suyu, erik suyu, sirke, limon, domates ya da yoğurtla hafif mayhoş hale de getirilir. Ve adeta, mideleri kendinden sonra gelecek yiyeceklere hazırlamak ve hazmettirmek için görevlenmiş sayılıyor.

53 Yemek. Nâme 53 çorba çıkar 2 diye yazmaktadır. Görüldüğü gibi, 16. yüzyıldan bu yana sofralarımızın bu önemli yemeği hiç değişmemiş. Değişmeyen bir diğer husus da çorbanın sofradaki yenme zamanıdır. Şimdi olduğu gibi Osmanlı sofraları da her zaman çorbayla başlar. Çorbaya dair bir başka husus da asla bir yeme vaktinin bulunmamasıdır. Anadolu nun pek çok yerinde günümüzde dahi çorba kahvaltıda yenir. Sağlıklı yemeklerin birincisi kabul edilen çorbalar et suyu, tavuk suyu, yoğurt; balık çorbaları da balık suyu ile zenginleştiriliyor ve pirinç, bulgur, tarhana unu, kuru ve taze sebzeler ve sebze kökleriyle kaynatılarak yapılır. Çorbalar koruk suyu, erik suyu, sirke, limon, domates ya da yoğurtla hafif mayhoş hale de getirilir. Ve adeta, mideleri kendinden sonra gelecek yiyeceklere hazırlamak 2 Marianna Yerasimos, Yüzyıllar Boyu Osmanlı Mutfağı, İstanbul, Boyut Yayınları, 2002, s. 30. ve hazmettirmek için görevlenmiş sayılıyor. Osmanlı nın çorba çeşitlerini öğrenmeye gelince imdadımıza 15. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar yazılmış yemek kitapları yetişiyor. Şaşırtıcı ancak ilginç bilgiler karşımıza çıkıyor bu kitaplarda. Örneğin domates çorbası, belki de çorbalarımızın en yenilerinden. Zira 1844 deki Mehmet Kamil in yazdığı ilk basılı yemek kitabı olan Melceü t- Tabbâhîn de 3 domatesin adı geçmezken, 1898 de Mahmud Nedim bin Tosun un yazdığı Aşçıbaşı 4 adlı yemek kitabında o zamana dek safranlı ya da et, tavuk suyuna pişirilen pirinç çorbasının domatesli tarifini buluyoruz. Teknoloji, coğrafi keşifler ve pek çok farklı gıda türünün mutfağımıza girmesiyle her türlü yemekte olduğu gibi çorbalarda da tarifler genişlemiştir. 3 Mehmet Kâmil, Melceü t-tabbâhîn, Mahmud Nedim bin Tosun, Aşçıbaşı, Ed: Mary Pricilla Işın, İstanbul, YKY, 1998.

54 54 Gerek sarayda gerekse evlerde pişen çorba çeşitleri zaman içerisinde değişerek farklı tatlara açık olan Osmanlı mutfağını daha da zenginleştirmiştir. Gelin hep beraber ilk basılı yemek kitabımız olan Melceü t- Tabbâhîn deki çorba isimlerine ve ekşili çorbanın tarifine bir göz atalım 5 : Nohut Çorbası Balık Çorbası Nev -i diğer Tarhana Çorbası Terbiyeli Ciğer Çorbası Ekşili Çorba Ekseriya düğünlerde pişer. Tarik-i tabhı: Evvelâ koyun etinin yağlıca yerlerinden ufarak kuşbaşı doğrayıp kaç taslık çorba murat olunur ise ol miktar su koyup ocağa vaz oluna. Tamam et pareleri piştikte hemen miktar-ı kifaye dakik-i hâssı [has un] elekten geçirip bir miktar su ile bulamaç kıvamına getirip kaynayan tencerenin içine karıştırarak vaz oluna tâ ki top top olma- 5 Mehmet Kâmil, Melceü t-tabbâhîn, hazırlayan: Cüneyt Kut, İstanbul, Duran Ofset, 1997, s. 23.

55 Yemek. Nâme 55 Çorba çeşitleri zaman içerisinde değişerek farklı tatlara açık olan Osmanlı mutfağını daha da zenginleştirmiştir.

56 56 ya. Un kokusu gidinceye kadar tabh olunup ba dehu [ondan sonra] ateşten indirile. Sonra birkaç yumurtayı vâfi sirke veyahut limon ile bir kap içinde çalkalayıp hafif ateşte bir miktar karıştırarak az koyulunca pişirip ol tencerenin içinde mukaddem [önceki] un bulamacı konulduğu gibi tiz tiz kepçe ile karıştırarak aheste konula. Ba dehu taslara tevzi birle tarçın ve biber ekip tenavül oluna. Âlâ olur. Başvuracağımız diğer kaynak ise Hicri 1310 lara (1892) tarihlenen Fahriye tarafından yazılmış olan Ev Kadını 6 isimli kitaptır. Arada 40 yıl gibi az bir zaman zarfı olmasına rağmen mutfağımızda ve çorba kültürümüzdeki değişimi görmek açısından oldukça faydalı olduğunu düşünüyorum. Özellikle kitabın tamamı incelendiğinde mutfağımıza giren farklı tatları görmekteyiz. Kitapta geçen çorbaların listesi ve içlerinden pirinç çorbasının tarifine bir göz atalım: 6 Fahriye, Ev Kadını, İstanbul, Arif Efendi Matbaası, 1310 (1892)

57 Yemek. Nâme 57 Düğün Çorbası İşkembe Çorbası Pirinç Çorbası Ciğer Çorbası Dalyan Çorbası Tel ve Arpa ve Kuskus ve Şehriye Çorbaları Sebze Çorbaları Macar Çorbası Tarhana Çorbası Çerkez Çorbası Et Suyu ve Frenk Arpa Çorbası Mercimek Çorbası Kuş Çorbası Bezelye Çorbası İrmik Çorbası Süt Çorbası İstiridye Çorbası Teke Çorbası Midye Çorbası Av Eti Suyu Balık Suyu Sığır Eti Suyu Koyun Eti Suyu

58 58 Pirinç Çorbası: Et veya tavuk suyunu bir miktar ince kıyılmış midenuvaz [maydanoz] köküyle kaynatup, kökler piştikte, miktar-ı vafi pirinci âdi suda haşlayup, süzüp, soğuk sudan geçirdikten sonra tuz ve biberle mezkûr et suyuna karıştırıp, helme dökünceye kadar pişirmeli; kâseye alındıkta, üzerine bir miktar ince doğranmış midenuvaz koymalı. Bu çorba, sade suda yağlı kavurma veya kıyma ile de tabholunur. Tembih: Süt çorbasından hariç her nevi çorbalara lüzumu kadar limon sıkmak, koyu veyahut sulu yapmak ve baharat ekmek, terbiyeyi çok veya az tertip etmek ve terbiyesiz çorbalara limon sıkmayıp gravyera ve kaşar ve kaşkaval peynirlerini ince rendeden geçirüp, hin-i tenavülde kavurup karıştırmak; ekmek koymak, mizaca ait bir keyfiyet olduğundan bu kapta ihtiyata riayet mecburidir. Yemeklerimiz hep çorbayla başlar. Pek çok mutfak bilimcinin de söylediği üzere çorba ana yemeğe giden yolu açmada en önemli yardımcıdır mideye. Adeta daha sonra karşımıza çıkacak şeylerin ipuçlarını insana hissettirir. Hoş sohbeti açar ve en önemlisi içi ısıtarak insanı her daim yuvada hissettirir. Geçmişi M.Ö lere dayanan bir yemeğin öyle ya da böyle günümüzde de yaşıyor olmasına sevinip yeni çeşnilere her daim açık olan bu geleneğin daha uzun yıllar boyunca yaşamasını dilemek en doğrusu olacaktır.

59 Yemek. Nâme 59 MUTFAKLOPEDİ yazı: DEVLETŞAH Süt Dünyaya geldiğimiz ilk andan itibaren hayatta kalmamız için gerekli havadan sonra en temel maddedir süt. İçerdiği A ve B2 vitaminleri, demir bakır ve kalsiyum gibi tuzlar ve hayvansal protein ile gelişimimizin baş rol oyuncusudur. İçerdiği kalsiyum ile kemiklerin gelişimine büyük destek olur. Menapoz dönmindeki kadınlarda sıklıkla görülen kemik erimesi -osteoporoz- süt takviyesi ile yavaşlatılabilir. Hatta erken yaşlarda düzenli içilen süt ile hiç başlamaması sağlanabilir. Süt tüketimi vücuttaki kansere neden olan bazı bakterilerin çoğalmasını da engeller. Günde içilecek 2 bardak süt ile prostat, barsak, rahim ve mesane kanserlerinden doğal yollarla korunabilirsiniz. Bakterileri dengede tutan süt mide rahatsızlıklarını önleyip, sindirim

60 60 sistemini düzene sokar. Bazı ishal çeşitlerinin tedavi edilmesinde de faydalıdır. Kemik yapısına olan katkısı ile dişlerin, tırnakların ve saçların da sağlıklı ve kuvvetli olmasını sağlar. Süt çok eski zamanlardan bu yana, cildi yumuşatmak ve nemlendirmek için kullanılan eşsiz bir kozmetiktir. Tansiyon düşürücü etkisine ek olarak yağsız içilen sütün kollesterolü düşürdüğü de bilinmektedir. Süt çok eski zamanlardan bu yana, cildi yumuşatmak ve nemlendirmek için kullanılan eşsiz bir kozmetiktir. Kleopatra nın da deve sütüyle banyo yaptığından bahsedilir. Vücuttaki ödemi de alır. Kuruyup çatlayan dudaklar için en iyi çözüm süt kreması ile masaj yapmaktır. Sıklıkla süt içildiğinde mide yanmasından, gazdan şikayet edildiğini duyarız. Laktoz intoleransı olarak adlandırılan bu rahatsızlık basit olarak süt ya da süt ile üretilmiş ürünleri sindirememek ya da bunda güçlük yaşamak olarak açıklanabilir. Laktaz enziminin eksikliği ya da tam işlev görmemesi durumunda oluşur. Şeker katılmış süt tüketildiğinde bu problem de genellikle çözülmektedir. Ancak ileri safhalarında kahve kreması, çikolata, tereyağı, peynir bile size dokunabilir. Yoğurt bütün bunlardan farklı olarak parçalanmış şeker içerdiğinden zararsızdır.

61 Yemek. Nâme 61 Em iuscilla augait non velisi alit laore consequ ipsumsan eugiat ilit inim quissit at. Tio et aut am iusto delessequi etuer sit dolor sustis do od magna facil elenim nos dolore tie tate.

62 62 IŞIL IŞIL MENÜLER yazı IŞIL IŞIK GÜLSAÇ fotoğraf CEM VEDAT IŞIK Çanakkale 43. Alay 1. Piyade Taburu 1. Bölük 1917 yılı yemek listesinde, askerlerimizin bazı günler öğlen yemeği yemeksizin sabah hoşaf, akşam yağlı buğday çorbası içtiklerini, bazı günlerde de sadece hoşaf içtiklerini görüyoruz. Sadece bu bile bu vatanın ne kadar yokluk içinde kazanıldığını bize anlatıyor. Ben de bu ay 18 Mart Çanakkale Zaferini fırsat bilerek, şehitlerimizin zor durumlarını hatırlatmak amacıyla onların yediği yemekleri yapmaya çalıştım. Hepsinin ruhu şad olsun.

63 Yemek. Nâme Yağlı Buğday Üzüm Hoşafı Çorbası

64 64 01 Yağlı Buğday Çorbası MALZEMELER ½ su bardağı aşurelik buğday 2 yemek kaşığı un 8 su bardağı su 1 su bardağı süt 2 yemek kaşığı tereyağ tuz, karabiber, kırmızıbiber Hazırlanışı 01 Aşurelik buğdayları yıkayarak 4 su bardağı su ile yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 30 dakika) haşlayın. 02 Tereyağı koyduğunuz tencerede unu kavurun su bardağı sıcak suyu ekleyerek kaynamaya bırakın. (Et suyu ile pişirirseniz daha lezzetli olur ancak ben o zamanki koşulları düşünerek eklemedim. ) 04 Aşurelik buğdayları çorbaya ekleyin. Karıştırarak kaynamaya bırakın su bardağı sütü ekleyerek 5 dakika daha pişirin. 06 Tuz ve karabiberi ekleyin, sıcak servis yapın. 07 İsterseniz tereyağında kavurduğunuz kırmızıbiber ile süsleyebilirsiniz.

65 Yemek. Nâme 65

66 66 02 Üzüm Hoşafı MALZEMELER 1 su bardağı kuru üzüm (kuru kayısı ile de kullanabilirsiniz) 2 su bardağı toz şeker 5 su bardağı su Hazırlanışı 01 Bir gece önceden ıslattığınız kuru üzümleri bir tencereye koyun. 02 Üzerine şeker ve suyu ekleyerek 20 dakika kaynatın. 03 Soğuk servis yapın.

67 Yemek. Nâme 67

68 68 HABER yazı DEVLETŞAH fotoğraf BURCU TÜZÜN Uno Blogger Sofrası Bloglarası Yemek Yarışması

69 Yemek. Nâme 69 4 aydır devam eden Uno Blogger Sofrası etkinlikleri 28 Şubat günü yapılan Bloglar Arası Yemek Yarışması ile sonlandı.

70 70 İstanbul Marriott Hotel Asia da düzenlenen yarışmaya her birini yakından tanıdığınız içinde benim de bulunduğum 12 blogcu katıldı. Üç grup halinde yarışan blogculara, Aralık 2007 sayımızda röportaj yaptığımız İstanbul Marriott Hotel Asia nın Executive Chef i Eyüp Kemal Sevinç tarafından hazırlanan ikişer kasa malzeme verildi. İlk 15 dakikada malzemelere bakarak 1 çeşit salata, 2 çeşit sandviç, 1 çeşit ana yemek, 1 çeşit de tatlıdan oluşan menüye karar vermemiz istenildi. Karar anından sonra, 60 dakikalık sürede kararlaştırılan menüleri, en az 6 kişilik olmak şartıyla eğlenceli bir koşuşturma içinde pişirdik. Kırmızı havuçtan gül suyuna, mavi çikolatadan pestile birçok değişik malzemenin bulunduğu kasalardan, birbirinden lezzetli yemekler, birbirinden değişik ta-

71 Yemek. Nâme 71 E n L e z z et l i Y e m e k l e r Ö d ü l ü Ordan Burdan Hayattan Hünerli Bayanlar Sihirli Mutfağım Devletşah E n E s t et i k Y e m e k l e r Ö d ü l ü rifler çıktı. Yemeklerimiz Temel İçgüdü isimli yemek programıyla takip ettiğimiz Serra Yılmaz, Posta Gazetesi yemek kültürü yazarı Zeyno Gürses, Leziz Dergisi Genel Yayın Yönetmeni İnci Özgöz ve Eyüp Kemal Sevinç tarafından değerlendirildi.keyif içinde hazırladığımız, yemekleri sonuçlar açıklandıktan sonra büyük blog sofrasında hoş sohbetler eşliğinde yedik. Çocukla Hayat Yemek Zevki Yasemin Mutfakta Özlem E n Y e n i l i kç i Y e m e k l e r Ö d ü l ü Uğur Özmen Mutfak Sırları Yemek Bahane Mutfak Meleği

Kimyonlu Kraker Sosu 1 su bardağı yoğurt ile 2 tatlı kaşığı kimyon karıştırılır. KURUTULMUŞ DOMATES

Kimyonlu Kraker Sosu 1 su bardağı yoğurt ile 2 tatlı kaşığı kimyon karıştırılır. KURUTULMUŞ DOMATES Kimyonlu Kraker Sosu 1 su bardağı yoğurt ile 2 tatlı kaşığı kimyon karıştırılır. KURUTULMUŞ DOMATES Kuru domatesleri nohut, kuru fasulye ve bamya gibi yemeklerde kullanabilirsiniz. Domatesleri yemeğiniz

Detaylı

DOMATESLİ PİRİNÇ PİLAVI

DOMATESLİ PİRİNÇ PİLAVI DOMATESLİ PİRİNÇ PİLAVI Pirinç 2 su bardağı 360 gram Domates 3 küçük boy 300 gram Yağ 1/2 su bardağı 100 gram Tuz 2 tatlı kaşığı 12 gram Su(sıcak) 3 su bardağı 600 gram Pirinci yıkayın, süzün. Domatesi

Detaylı

Yaza özel 5 yöresel çorba tarifi

Yaza özel 5 yöresel çorba tarifi On5yirmi5.com Yaza özel 5 yöresel çorba tarifi Ünlü şef Eyüp Kemal Sevinç yaza özel çorbalar hazırladı. Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2015 Çarşamba (oluşturma : 12/17/2015) Yaz sıcaklarının bastırdığı Ağustos

Detaylı

1 porsiyon(3 adet) için besin değerleri: *1 bardak ayranla birlikte tüketiniz.

1 porsiyon(3 adet) için besin değerleri: *1 bardak ayranla birlikte tüketiniz. Sebzeli Omlet Muf ff f in Ma emeler (4 kişilik / 12 adet) Yarım soğan (küp küp doğranmıș) Yarım kabak (rendelenmiș) 1 adet kırmızı dolma biber (küp küp doğranmıș) 8 adet yumurta 40 g doğranmıș roka 25

Detaylı

iftar mönüleri dosya Osmanlı Mutfağı araştırmacısı Tenzile Telli İstanbul Radisson Sas The Bosphorus Otel in şefi Mehmet Soykan

iftar mönüleri dosya Osmanlı Mutfağı araştırmacısı Tenzile Telli İstanbul Radisson Sas The Bosphorus Otel in şefi Mehmet Soykan iftar mönüleri Ramazan denince, çoğumuzun aklına, gün boyu sabrettikten sonra, güneşin batışı ile bir araya gelen insanların sevdikleri ile beraber paylaştığı güzel bir sofra gelir. Hayatın bizim için

Detaylı

Acıktıkça Domates Çorbasına Tıkladık

Acıktıkça Domates Çorbasına Tıkladık On5yirmi5.com Acıktıkça Domates Çorbasına Tıkladık İştah açan görüntüleri ve en pratik tarifleriyle tatlıdan çorbaya türlü seçeneğin bulunduğu yemek siteleri kadınların artık vazgeçilmezi. Yayın Tarihi

Detaylı

Hayata Lezzet Katan Sağlıklı Tarifler. aggoodfoods.com

Hayata Lezzet Katan Sağlıklı Tarifler. aggoodfoods.com Hayata Lezzet Katan Sağlıklı Tarifler aggoodfoods.com AG GoodFoods renkli pirinçleri kendine has yoğun aroması, doygun kıvamı, harika lezzeti ve göz alıcı renkleri ile sofralarınızı şenlendirirken, protein

Detaylı

Detox Beslenme Programı

Detox Beslenme Programı Sağlıklı ve Mutlu Yaşam Kliniği Detox Beslenme Programı Yağ Yakıcı ve Vücut Şekillendirici 7 Günlük Özel Program Merhaba İç hastalıkları uzmanı doktorumuz Dr. Nafiz Karagözoğlu önderliğinde; Klinik Diyetisyen

Detaylı

nefis tatlar altında kalorinin 200 kalori 98 MART 2010 yemektarifleri

nefis tatlar altında kalorinin 200 kalori 98 MART 2010 yemektarifleri 098-102_FS_94:Layout 1 2/22/10 1:25 PM Page 98 yemektarifleri 250 nin altında nefis tatlar Düşük li yemek deyince aklınıza bir tutam ot ve tatsız tuzsuz yemekler geliyorsa bir de bu tarifleri deneyin.

Detaylı

Kişiye Özel SDM Protokolü Tarifler

Kişiye Özel SDM Protokolü Tarifler Kişiye Özel SDM Protokolü Tarifler 1. OMLET MÜCVER (1 SDM Porsiyonu yerine ) Malzemeler & Tarif: 1 paket SDM omlet 2 dilim SDM kızarmış ekmek un haline getirilmiş 100 ml su Dereotu 1/2 kabak rendesi(suyu

Detaylı

*Kırmızı yazılmış malzemeler sizin tarafınızdan alınacak olan malzemelerdir.

*Kırmızı yazılmış malzemeler sizin tarafınızdan alınacak olan malzemelerdir. *Kırmızı yazılmış malzemeler sizin tarafınızdan alınacak olan malzemelerdir. SEBZELİ TAVUK ÇORBASI (1.Grup) 4 parça tavuk göğüs eti 3 su bardağı su Ayçiçek yağı (sebzeleri kavuracak kadar) 10 g tereyağı

Detaylı

Kahvaltı 25, ,00

Kahvaltı 25, ,00 Menü Kahvaltı Kahvaltı Tabağı... (Beyaz Peynir, Kaşar Peynir, Çeçil Peynir, Zeytin Çeşitleri, Domates, Salatalık, Bal, Tereyağ, Reçel Çeşitleri, Haşlanmış Yumurta, Muska Böreği, Salam, Sigara Böreği, Sınırsız

Detaylı

DEVEKUŞU YUMURTASI ve ÖZELLİKLERİ DEVEKUŞU YUMURTASININ KAPSAMI

DEVEKUŞU YUMURTASI ve ÖZELLİKLERİ DEVEKUŞU YUMURTASININ KAPSAMI DEVEKUŞU YUMURTASI ve ÖZELLİKLERİ Yeryüzünde yaşayan kanatlı hayvanlar arasında yumurtası en büyük kuş, devekuşudur. Devekuşu yumurtasının ortalama boyu 15 cm, genişliği 13 cm dir. Ortalama 1,5 kg ağırlığa,

Detaylı

ENERJi veren KAHVALTI. 5 Tariflik Kahvaltı Rehberi. Küçük Kitap EGZERSİZ EGZERSİZ PROGRAMLARI PROGRAMLARI

ENERJi veren KAHVALTI. 5 Tariflik Kahvaltı Rehberi. Küçük Kitap EGZERSİZ EGZERSİZ PROGRAMLARI PROGRAMLARI ENERJi veren KAHVALTI Küçük Kitap 5 Tariflik Kahvaltı Rehberi EGZERSİZ PROGRAMLARI (. ENERJi veren KAHVALTI Güne enerji dolu başlamak için kahvaltınızı en sevdiğiniz besinlerle yapın. Klasik kahvaltı yapmaktan

Detaylı

FENER BALIĞI. L: Lophius piscatorius Đ: Angler A: Seeteufelm F: Baudroie commune

FENER BALIĞI. L: Lophius piscatorius Đ: Angler A: Seeteufelm F: Baudroie commune FENER BALIĞI L: Lophius piscatorius Đ: Angler A: Seeteufelm F: Baudroie commune Fener balığı (Lophius piscatorius), Lophiidae familyasına ait ilginç bir balık türü. Yüzünün önüne sarkan "feneri" ile denizin

Detaylı

Yağlar ve Margarinler

Yağlar ve Margarinler Yağlar ve Margarinler Fats & Oil Pastacılık Yağları Bakery Fats Teremyağ 06089-03 Pastacı 06087-00 Börek 06088-05 Ürün barkodu / Unit barcode 68691375608935 Ürün barkodu / Unit barcode 8691375608704

Detaylı

Culture and Local Meals

Culture and Local Meals Culture and Local Meals Comenius Project 2007-2009 Bolu Atatürk Anadolu Lisesi - Bolu TARHANA yaz mevsiminde,her şey bol ve ucuzken,türk kadınları domatesi,maydonozu,naneyi,nohutu ve biberi birlikte pişirirler,daha

Detaylı

40 GRAM PROTEİNLİ NORMAL POTASYUMLU, FOSFORDAN SINIRLI DİYET Değişim Değişim sayısı Süt 1 Yumurta 1 Et 2 Ekmek 6 Makarna (30 gr) 2 Şehriye (15 gr) 1

40 GRAM PROTEİNLİ NORMAL POTASYUMLU, FOSFORDAN SINIRLI DİYET Değişim Değişim sayısı Süt 1 Yumurta 1 Et 2 Ekmek 6 Makarna (30 gr) 2 Şehriye (15 gr) 1 40 GRAM PROTEİNLİ NORMAL POTASYUMLU, FOSFORDAN SINIRLI DİYET Değişim Değişim sayısı Süt 1 Yumurta 1 Et 2 Ekmek 6 Makarna (30 gr) 2 Şehriye (15 gr) 1 *Sebze ve meyve normal potasyumlu diyette serbest ama

Detaylı

Böbrek Hastalıklarında BESLENME. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir. BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ

Böbrek Hastalıklarında BESLENME. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir. BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ Böbrek Hastalıklarında BESLENME TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ Böbrek Hastalıklarında BESLENME Diyetiniz günlük enerji gereksiniminize

Detaylı

KIRLANGIÇ L: Chelidonichthys lucerna M: Kırmızı Kırlangıç Đ: Tub gurnard A: Roter Knurrhani F: Grondin perlon

KIRLANGIÇ L: Chelidonichthys lucerna M: Kırmızı Kırlangıç Đ: Tub gurnard A: Roter Knurrhani F: Grondin perlon KIRLANGIÇ L: Chelidonichthys lucerna M: Kırmızı Kırlangıç Đ: Tub gurnard A: Roter Knurrhani F: Grondin perlon Ege, Akdeniz ve Marmara'nın fazla göç etmeyen, yerli balığıdır. Kısmen Karadeniz'de rastlanır.

Detaylı

Index. Besin Grubu kalori Cetveli. 1... Süt ve Süt Ürünleri. 5... Meyveler. 4... Sebzeler. 6... Yağlar. 3...Tahıllar. 7...

Index. Besin Grubu kalori Cetveli. 1... Süt ve Süt Ürünleri. 5... Meyveler. 4... Sebzeler. 6... Yağlar. 3...Tahıllar. 7... Sayfa Besin Grubu kalori Cetveli 1... Süt ve Süt Ürünleri Index 1... Tatlılar 2... Et Gurubu 3...Tahıllar 3...Sebzeler 4... Sebzeler 5... Meyveler 6... Yağlar 7... Kahvaltılıklar 8... Erişteli Ayran Aşı

Detaylı

KERKENES EKO-MERKEZ EKOLOJİK ÜRÜNLER KERKENES EKO-MERKEZ EKOLOJİK ÜRÜNLER

KERKENES EKO-MERKEZ EKOLOJİK ÜRÜNLER KERKENES EKO-MERKEZ EKOLOJİK ÜRÜNLER KERKENES EKO-MERKEZ EKOLOJİK ÜRÜNLER KERKENES EKO-MERKEZ EKOLOJİK ÜRÜNLER YEMEK TARİFLERİ KİTABI 1 Erdoğan Akdağ Araştırma ve Eğitim Merkezi. 2 Güneş Evi ve Güneş Ocakları İÇİNDEKİLER Kerkenes Eko-Merkez...5

Detaylı

Süt Ürünleri ve Kremalar Dairy Products and Creams

Süt Ürünleri ve Kremalar Dairy Products and Creams Süt Ürünleri ve Kremalar Dairy Products and Creams Süt ve Süt Ürünleri Milk and Dairy Products 04128-04 Süt Milk 1 lt Koli barkodu / Carton barcode 68692971421843 04128-03 Yarım Yağlı Süt Semi Skimmed

Detaylı

*Kırmızı yazılmış malzemeler sizin tarafınızdan alınacak olan malzemelerdir.

*Kırmızı yazılmış malzemeler sizin tarafınızdan alınacak olan malzemelerdir. *Kırmızı yazılmış malzemeler sizin tarafınızdan alınacak olan malzemelerdir. TEL ŞEHRİYE ÇORBASI (2.Grup) 300 g tel şehriye 4 litre sıcak su 2 tatlı kaşığı domates salçası 4 adet domates 1 demet maydanoz

Detaylı

SÜTLÜ TATLILAR. FIRINDA LİMONLU PUDİNG (6 kişilik) KEŞKÜL (2 kişilik)

SÜTLÜ TATLILAR. FIRINDA LİMONLU PUDİNG (6 kişilik) KEŞKÜL (2 kişilik) SÜTLÜ TATLILAR FIRINDA LİMONLU PUDİNG (6 kişilik) 1/3 su bardağı un (100 gr) 1,5 su bardağı tatlandırıcı Yarım çay kaşığı tuz 2 limon kabuğu rendesi 1/4 su bardağı limon suyu (30 ml) 3 yumurta 1,5 su bardağı

Detaylı

ZAYIFLAMA DiYETi. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir. BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ

ZAYIFLAMA DiYETi. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir. BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ ZAYIFLAMA DiYETi TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ ZAYIFLAMA DiYETi Diyetiniz günlük enerji gereksiniminize göre size özgü planlanmıştır.

Detaylı

Gerçek yaşam, minik minik değişiklikleri hayata geçirmeyi başardığınızda yaşanmaya başlanır. - Leo Tolstoy

Gerçek yaşam, minik minik değişiklikleri hayata geçirmeyi başardığınızda yaşanmaya başlanır. - Leo Tolstoy Gerçek yaşam, minik minik değişiklikleri hayata geçirmeyi başardığınızda yaşanmaya başlanır. - Leo Tolstoy YENİ BİR YIL YENİ BİR SİZ Kendimizde dahil, birçok kişi, yeni bir yıla birçok yeni kararla başlar.

Detaylı

1- Süt ve Sütten Yapılan Besinler

1- Süt ve Sütten Yapılan Besinler Besin Grupları Doğada çok çeşitli besinler bulunmakta ve her besinin besin öğesi bileşimi farklılık göstermektedir. Besin öğelerini tek bir besinle vücudumuza almamız imkansızdır. Besin öğelerinin dengeli

Detaylı

KASIM AYI YEMEK LİSTESİ

KASIM AYI YEMEK LİSTESİ 31/10/2016 01/11/2016 02/11/2016 03/11/2016 04/11/2016 Menemen, B.peynir, Salatalık, Ceviz, Fırında peynirli ekmek, Domates, Çiğ Fındık Avokadolu omlet, B.peynir, Kuru siyah üzüm Tereyağlı ballı ekmek,

Detaylı

ÜZÜM HOŞAFI. Malzemeler. Yapılışı. 150 gram Çekirdeksiz Kuru Üzüm ( Sultaniye) 1 Su Bardağı Toz Şeker 6 Bardak Su 3 Adet Karanfil

ÜZÜM HOŞAFI. Malzemeler. Yapılışı. 150 gram Çekirdeksiz Kuru Üzüm ( Sultaniye) 1 Su Bardağı Toz Şeker 6 Bardak Su 3 Adet Karanfil ÜZÜM HOŞAFI 50 gram Çekirdeksiz Kuru Üzüm ( Sultaniye) Su Bardağı Toz Şeker 6 Bardak Su 3 Adet Karanfil. Üzümler önceden ıslatılır ve kaynamaya bırakılır. 2. Pişmeye yakın şeker ve karanfiller ilave edilir.

Detaylı

MALTA KÖŞKÜ RAMAZAN A LA CARTE İFTAR MENÜSÜ BAŞLANGIÇLAR

MALTA KÖŞKÜ RAMAZAN A LA CARTE İFTAR MENÜSÜ BAŞLANGIÇLAR MALTA KÖŞKÜ RAMAZAN A LA CARTE İFTAR MENÜSÜ HURMA, PASTIRMA, KAŞAR PEYNİR, BEYAZ PEYNİR,, SİYAH ZEYTİN, YEŞİL ÇİZİK ZEYTİN, BAL, KAYMAK, TAHİN, PEKMEZ, GÜNÜN ZEYTİNYAĞLISI VE GÜNÜN MEZESİ İÇECEKLER GÜNÜN

Detaylı

Cucinox Blend & Cook Çorba Makinesi ile Lezzetli Tarifler

Cucinox Blend & Cook Çorba Makinesi ile Lezzetli Tarifler Cucinox Blend & Cook Çorba Makinesi ile Lezzetli Tarifler Cucinox Blend & Cook Çorba Makinesi Isıtır, karıştırır, doğrar ve size mutlulukla sunar. Çorba Yapıcı Püf Noktaları ve Tavsiyeler 1. Cucinox Çorba

Detaylı

MUHALLEBİ. İÇİNDEKİLER MİKTAR KARBONHİDRAT(g.) Süt 250 12.5 Pirinç unu 20 16 Şeker 20 20 Vanilya 1 - TOPLAM: 48 g. SÜTLAÇ

MUHALLEBİ. İÇİNDEKİLER MİKTAR KARBONHİDRAT(g.) Süt 250 12.5 Pirinç unu 20 16 Şeker 20 20 Vanilya 1 - TOPLAM: 48 g. SÜTLAÇ MUHALLEBİ İÇİNDEKİLER MİKTAR KARBONHİDRAT(g.) Süt 250 12.5 Pirinç unu 20 16 Şeker 20 20 Vanilya 1 - TOPLAM: 48 g. SÜTLAÇ Pirinç 20 16 Süt 250 12.5 Şeker 30 30 TOPLAM: 59 g. SÜTLÜ İRMİKLİ PUDİNG İrmik 10

Detaylı

Tatlı Krizini Bastıran Hafif Tarifler

Tatlı Krizini Bastıran Hafif Tarifler On5yirmi5.com Tatlı Krizini Bastıran Hafif Tarifler Sıcak havalarda ağır yemekler ve tatlılar sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Yayın Tarihi : 25 Haziran 2011 Cumartesi (oluşturma : 11/8/2017) Özellikle tatlı

Detaylı

Irish Coffee. ESPRESSO Tarifleri. İçindekiler. Viskiyi bir sos tenceresinde ısıtın ve esmer şekeri ekleyip eritin.

Irish Coffee. ESPRESSO Tarifleri. İçindekiler. Viskiyi bir sos tenceresinde ısıtın ve esmer şekeri ekleyip eritin. KLASİK KAHVELER Irish Coffee 50 ml espresso 1 çay kaşığı esmer şeker 20 ml viski 20 ml krema Bardak 3 dk Viskiyi bir sos tenceresinde ısıtın ve esmer şekeri ekleyip eritin. Karışımı bir bardağa alın ve

Detaylı

Kremalar; pastacılıkta hemen hemen tüm çeşitlerde lezzet vermek, dolgu yapmak, süslemek ve pastanın kurumasına karşı koruyucu bir tabaka oluşturmak

Kremalar; pastacılıkta hemen hemen tüm çeşitlerde lezzet vermek, dolgu yapmak, süslemek ve pastanın kurumasına karşı koruyucu bir tabaka oluşturmak Kremalar; pastacılıkta hemen hemen tüm çeşitlerde lezzet vermek, dolgu yapmak, süslemek ve pastanın kurumasına karşı koruyucu bir tabaka oluşturmak için kullanılan temel ürünlerden birisidir. Pastacı kreması,

Detaylı

1800 KALORİLİK ZAYIFLAMA DİYETİ ÖRNEK YEMEK LİSTESİ

1800 KALORİLİK ZAYIFLAMA DİYETİ ÖRNEK YEMEK LİSTESİ 1800 KALORİLİK ZAYIFLAMA DİYETİ BİR GÜNDE ALINMASI GEREKEN YİYECEK MİKTARLARI BESİN GRUBU DEĞİŞİM MİKTARI SÜT 3 ET 5 EKMEK VE EKMEK YERİNE GEÇEN 10 SEBZE YEMEĞİ 2 MEYVE 5 YAĞ 4 SABAH: ÖRNEK YEMEK LİSTESİ

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ OBESİTE HASTALARI İÇİN BESLENME KILAVUZU OBESİTE HASTALARI İÇİN BESLENME KILAVUZU

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ OBESİTE HASTALARI İÇİN BESLENME KILAVUZU OBESİTE HASTALARI İÇİN BESLENME KILAVUZU FR-HYE-04-719-01 ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ OBESİTE HASTALARI İÇİN BESLENME KILAVUZU Hazırlayan AD/BD/BİRİM(ler) : Beslenme ve Diyet Birimi Sayfa 1 / 9 OBESİTE HASTALARI

Detaylı

HELLMANN'S İLE DAYANILMAZ TARİFLER ELİNİZİN ALTINDA!

HELLMANN'S İLE DAYANILMAZ TARİFLER ELİNİZİN ALTINDA! Eylül - Ekim 2012 HELLMANN'S İLE DAYANILMAZ TARİFLER ELİNİZİN ALTINDA! lezzeti ortaya çıkarın .... ISTER TAVUK, ISTER BALIK, ISTER ET LEZZET. TIKKA MASALA, BARBEKÜ, KEBAP VE CAJUN HEPSİ BİRBİRİNDEN LEZZETLİ

Detaylı

1500 lü yıllara kadar olan tarifler

1500 lü yıllara kadar olan tarifler Bu proje AB komisyonu tarafından desteklenmektedir. İçeriği yazarlarının ve komisyonun izni olmadan hiç bir şekilde kullanılamaz. 1500 lü yıllara kadar olan tarifler EFIF 1500 lü yıllara kadar olan tarifler

Detaylı

Poğaça Tarifleri TARİF KİTAPÇIKLARI SERİSİ

Poğaça Tarifleri TARİF KİTAPÇIKLARI SERİSİ Poğaça Tarifleri TARİF KİTAPÇIKLARI SERİSİ Siz nerede biz de orada! Uygulamalı nefis tarifler için adresimiz: mutfaginyildizi.com Bizi izleyin, en son yeniliklerden haberiniz olsun! Her gün birbirinden

Detaylı

*Kırmızı yazılmış malzemeler sizin tarafınızdan alınacak olan malzemelerdir.

*Kırmızı yazılmış malzemeler sizin tarafınızdan alınacak olan malzemelerdir. *Kırmızı yazılmış malzemeler sizin tarafınızdan alınacak olan malzemelerdir. KARALAHANA ÇORBASI (3. Grup) Kuru fasulye Mısır yarması (kırık mısır) Su Kuru soğan Tereyağı Dana kıyma Domates salçası Karalahana

Detaylı

Guglhupf kek kalıpları tr

Guglhupf kek kalıpları tr Guglhupf kek kalıpları tr Ürün bilgileri ve tarifler Değerli Müşterimiz! Mini Guglhupf kek kalıpları silikon malzemeden oldukları için çok esnek ve yapışmaz özelliğe sahiptirler. Bu sayede mini kekleri

Detaylı

Sütlü tatlıların ana malzemesi olan sütün temizliği son derece önemlidir. Hastalık yapıcı mikroorganizmalardan arındırılmış olmalıdır. Sektörde kullanılan açık sütler süzülerek kaynatılır. Sütlü tatlılar

Detaylı

neden az yağlı az kolesterollü diyet?

neden az yağlı az kolesterollü diyet? neden az yağlı az kolesterollü diyet? DYT-YRD07 Rev / 2 Yürürlük Tarihi / 30.12.2005 Rev Tarihi / 17.18.2012 neden az yağlı az kolesterollü diyet? Kolesterol insan vücudunda doğal olarak bulunan yağa benzer

Detaylı

Waffle pişirme kalıpları

Waffle pişirme kalıpları Ürün bilgisi ve tarif Waffle pişirme kalıpları Değerli Müşterimiz! Artık Waffle makinası olmadan da Waffle pişirebilirsiniz! Waffle pişirme kalıpları, silikon malzemeden oldukları için çok esnek ve yapışmaz

Detaylı

İlkbahar - Yaz Tarifleri

İlkbahar - Yaz Tarifleri İlkbahar - Yaz Tarifleri Akdeniz Simit Reçete: 700 g PanPan Akdeniz Sebzeli Ekmek Miksi 540 g Su (15-20 C) 300 g Ekmeklik Buğday Unu 30 g Yaş Maya 5 g Tuz Dolgu reçetesi: 200 g Beyaz peynir küpleri

Detaylı

KOLAY KADAYIF MANTI. Yoğurt için 3 su bardağı yoğurt 4 diş sarımsak

KOLAY KADAYIF MANTI. Yoğurt için 3 su bardağı yoğurt 4 diş sarımsak KOLAY KADAYIF MANTI Mantı için; 250 gr. kadayıf 200 gr. dana kıyma 2 çay kaşığı köfte baharı 1 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı pul biber 1 çay kaşığı kimyon 1 çay kaşığı tuz 1/3 bağ maydanoz 2 çorba

Detaylı

EK GIDALARA GEÇİŞ. Bebeginiz yorgunsa uykusuzsa ek besinlere geçiş için iyi bir zaman değildir

EK GIDALARA GEÇİŞ. Bebeginiz yorgunsa uykusuzsa ek besinlere geçiş için iyi bir zaman değildir EK GIDALARA GEÇİŞ Bebegin yiyeceği elle dokunarak tanımasına izin verin Kolay yutmasını sağlamak ve ek gıdanın akciğere kaçmasını önlemek için ek gıda verirken onu kucağınızda veya mama koltuğunda kendini

Detaylı

ARALIK 2018 YEMEK LİSTESİ

ARALIK 2018 YEMEK LİSTESİ ARALIK 2018 YEMEK LİSTESİ KAHVALTI ÖĞLE YEMEĞİ İKİNDİ İlkokul Öğrencilerimiz İçin; Tereyağı, Reçel, Fıstık Ezme, 01 Ara, Cumartesi Lokum, Süt Ortaokul Ve Liseye Açık Büfe Kahvaltı Verilmektedir. 02 Ara,

Detaylı

Bulgurlu Kuru Dolma. Malzeme

Bulgurlu Kuru Dolma. Malzeme Bulgurlu Kuru Dolma - 8 kuru patlıcan - dolma için - 8 kuru biber dolma için - 250 gr. Kıyma - 1 Adet Soğan - 2 Diş sarımsak - 1 Çay bardağı kırılmış buğday - 1 Yemek kaşığı domates salçası - 1 Yemek kaşığı

Detaylı

YEMEK LİSTESİ VE GRAMAJ TABLOSU S.NO YEMEK ADI MALZEMELERİ PORSİYON GRAMAJ BİRİMİ

YEMEK LİSTESİ VE GRAMAJ TABLOSU S.NO YEMEK ADI MALZEMELERİ PORSİYON GRAMAJ BİRİMİ EK A YEMEK LİSTESİ VE GRAMAJ TABLOSU S.NO YEMEK ADI MALZEMELERİ PORSİYON GRAMAJ BİRİMİ.... 1 ÇOBAN KAVURMA.... 2.. PATATES.. 2 SULU İZMİR KÖFTE YEŞİL BİBER. SALÇA... 2... 0,25 Adet Maydanoz 10 Demet 3

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI

SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Beslenme; insanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin vücuda alınıp kullanılabilmesidir.

Detaylı

Çocuklarınızı Ketçap ve Mayonez Canavarına Yem Etmeyin! - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Çocuklarınızı Ketçap ve Mayonez Canavarına Yem Etmeyin! - Genç Gelişim Kişisel Gelişim Hemen hemen herkesin sıkça kullandığı, mutfaklardan eksik etmediği ketçap ve mayonez yapımında kullanılan kimyasallar çocuklar başta olmak üzere yetişkin sağlığını da tehdit ediyor. Aşırı derecede kiloya

Detaylı

çorbalar 10,00 TL 5,00 TL beyran mercimek ezogelin (haşlanmış kuzu incik, haşlanmış pirinç, sarımsak, pul biber, karabiber, et suyu sosu ile)

çorbalar 10,00 TL 5,00 TL beyran mercimek ezogelin (haşlanmış kuzu incik, haşlanmış pirinç, sarımsak, pul biber, karabiber, et suyu sosu ile) www.kebapkar.com.tr Antep Fıstığı Gaziantep yemekleri, Türk mutfağında malzeme çeşitliliği, pişiriliş tarzları, göze ve damak tadına hitap eden sunuluş şekilleriyle her zaman için önemli biryer tutmaktadır.

Detaylı

Standart Ekmeğin Hazırlanması. (Standart Bread Dough)

Standart Ekmeğin Hazırlanması. (Standart Bread Dough) Standart Ekmeğin Hazırlanması (Standart Bread Dough) 2.5 Ölçü Kabı Ilık Su 2 Ölçü Kabı Tam Buğday Unu 2 3 Ölçü Kabı Genel Amaçlı Un veya Ekmeklik Un. 1 Büyük Kaşık Tuz ½ Ölçü Kabı Sıvı Yağ ½ Ölçü Kabı

Detaylı

Pakmaya ile En Güzel Yılbaşı Sofraları

Pakmaya ile En Güzel Yılbaşı Sofraları Pakmaya ile En Güzel Yılbaşı Sofraları Siz nerede biz de orada! Pakmaya ile Uygulamalı nefis tarifler için adresimiz: mutfaginyildizi.com En Güzel Yılbaşı Sofraları Bizi izleyin, en son yeniliklerden haberiniz

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ PERİTON DİYALİZİ HASTALARINDA BESLENME KILAVUZU FR-HYE

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ PERİTON DİYALİZİ HASTALARINDA BESLENME KILAVUZU FR-HYE FR-HYE-04-719-17 ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ PERİTON DİYALİZİ HASTALARINDA BESLENME KILAVUZU Hazırlayan AD/BD/Birim(ler): Beslenme ve Diyet Birimi Sayfa 1 / 7 İlk yayın

Detaylı

Büyümeyi Destekleyen Tarifler

Büyümeyi Destekleyen Tarifler Büyümeyi Destekleyen Tarifler DEKILER N I IC YEMEKLER 4-5 Yumurtalı Ekmek 6-7 Vanilya Aromalı Yulaf Ezmesi 8-9 Ev Yapımı Patates Püresi 10-11 En Kırmızı Çorba 12-13 TATLILAR 14-15 Meyveli ve Vanilyalı

Detaylı

Sağlıklı Kilo Verdiren Diyet!

Sağlıklı Kilo Verdiren Diyet! On5yirmi5.com Sağlıklı Kilo Verdiren Diyet! Ender Saraç'tan sağlıklı kilo verdiren diyet... Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2011 Pazar (oluşturma : 11/19/2015) Sağlıklı Kilo Verdirici Diyet 1. Gün Diyet Listesi

Detaylı

BAŞLANGIÇLAR SÜZME MERCİMEK ÇORBA GÜNÜN SPESİYAL ÇORBASI

BAŞLANGIÇLAR SÜZME MERCİMEK ÇORBA GÜNÜN SPESİYAL ÇORBASI MÖNÜ KAHVALTILAR (BREAKFAST) KAHVALTI TABAĞI Beyaz peynir, kaşar peyniri, siyah ve yeşil zeytin, domates, salatalık, dana jambon, salam, tereyağı, reçel, haşlanmış yumurta OMLET ÇEŞİTLERİ Sade, karışık,

Detaylı

Kıy. Fırın Karnıbahar* Zyty. Taze Fasulye* Anadolu Nohut* Et Döner** Patlıcan Musakka*

Kıy. Fırın Karnıbahar* Zyty. Taze Fasulye* Anadolu Nohut* Et Döner** Patlıcan Musakka* 01/11/16-Salı 02/11/16-Çarşamba 03/11/16-Perşembe 04/11/16-Cuma K Beyaz Peynir* K Kaşar Peyniri* K Üçgen Peynir* K Beyaz Peynir* K Zeytin Yeşil* K Zeytin Siyah* K Zeytin Yeşil* K Zeytin Siyah* K Haşlanmış

Detaylı

ALKALİ BESLENME HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

ALKALİ BESLENME HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER ALKALİ BESLENME HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER VE ALKALİ GIDA LİSTESİ ph değerinin sağlığımız için önemi nedir? Asidik bir vücut hastalıkları kendine çeken güçlü bir mıknatıstır. Bu nedenle de vücudun ph

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ KOAH LI HASTANIN BESLENMESİ FR-HYE-04-719-41

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ KOAH LI HASTANIN BESLENMESİ FR-HYE-04-719-41 FR-HYE-04-719-41 ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ KOAH LI HASTANIN BESLENMESİ Hazırlayan AD/BD/Birim(ler): Beslenme ve Diyet Birimi Sayfa 1 / 7 İlk yayın tarihi: 01.05.2007

Detaylı

DÜĞÜN MENÜ 1. Ispanak ve Dağ Mantarlı Krep, Krem Sos ve Tatlı Mısır Taneleri ile. Bebek Roka Salatası, Parmesan Peyniri ve Balsamik Sos ile

DÜĞÜN MENÜ 1. Ispanak ve Dağ Mantarlı Krep, Krem Sos ve Tatlı Mısır Taneleri ile. Bebek Roka Salatası, Parmesan Peyniri ve Balsamik Sos ile DÜĞÜN MENÜ 1 Zeytinyağlı Enginar ve Dolma Tabağı Sebze ile Doldurulmuş Zeytinyağlı Enginar, Mini İmam Bayıldı, Yaprak Sarma, Biber Dolma, Naneli Kese Yoğurdu, Limon, Domates, Salatalık, Ispanak ve Dağ

Detaylı

KOLAY TATLI TARİFLERİ

KOLAY TATLI TARİFLERİ KOLAY TATLI TARİFLERİ KOLAY TATLI TARİFLERİ yazımda bugün sizler için bir kaç tane kolay tatlı tarifi paylaşacağım. Havuç tatlısı, incir tatlısı ve bahar tatlısının yapımını anlatacağım. HAVUÇ TATLISI

Detaylı

Ramazan ayının keyfini çıkartın... Enjoy Ramadan ( )

Ramazan ayının keyfini çıkartın... Enjoy Ramadan ( ) İFTAR ZAMANI @ Herkes sabırla bekler, zayi olmaz emekler İftara gelin hadi, hazırlandı yemekler All who wait patiently during the all day Deserve the best food and Ankara s best views Eşsiz Ankara manzarasında

Detaylı

Kapaklı pasta kalıbı

Kapaklı pasta kalıbı tr Kapaklı pasta kalıbı Ürün bilgileri ve tarifler Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 93708AS1X2VIII 2017-09 353 686 Yapışmaz kaplama Hazırlanan yiyeceklerin kolayca alınabilmesi için kalıp ve zemin kaplaması

Detaylı

Muffin kalıpları. Ürün bilgisi ve tarif

Muffin kalıpları. Ürün bilgisi ve tarif Muffin kalıpları tr Değerli Müşterimiz! Ürün bilgisi ve tarif Silikondan muffin kalıpları son derece esnektir ve yapışmaz özelliğe sahiptir. Bu sayede muffinler kolayca çıkarılır, kalıpların yağlanmasına

Detaylı

Ev Dışı Tüketim Kataloğu. 1978'den beri

Ev Dışı Tüketim Kataloğu. 1978'den beri Ev Dışı Tüketim Kataloğu 1978'den beri R Geleneksel tatların yanında farklı ve yenilikçi ürünleri ile yemeklerinize değer katan FERSAN, 1978 yılından beri İzmir'de bulunan tek fabrikasında değişmeyen kalite

Detaylı

Gavurdağı Salatası Domates, soğan, sivri biber, maydanoz, ceviz, zeytinyağı ve nar ekşisi

Gavurdağı Salatası Domates, soğan, sivri biber, maydanoz, ceviz, zeytinyağı ve nar ekşisi Mezeler Tabule Maydanoz, taze nane, dereotu, salatalık, domates, nar ve köftelik bulgur Humus/Pastırmalı Panço Patlıcan, patates ve sarımsaklı yoğurt Çiğ Köfte Muhammara Domates salçası, ceviz ve baharat

Detaylı

YİYECEKLER MİKTAR PORSİYON KARBONHİDRAT PROTEİN YAĞ KALORİ

YİYECEKLER MİKTAR PORSİYON KARBONHİDRAT PROTEİN YAĞ KALORİ TAHIL VE EKMEK ÜRÜNLERİ Tam Buğday Ekmeği 25g 1 dilim 10.68g 3.11g 0.88g 63kcal Çavdar Ekmeği 25g 1 dilim 12.07g 2.12g 0.82g 65kcal Tahıllı Ekmek 25g 1 dilim 10.84g 3.34g 1.06g 66kcal Kepekli Ekmek 25g

Detaylı

PERSONEL GECE KAHVALTISI HASTA SABAH KAHVALTISI PERSONEL AKŞAM YEMEĞİ HASTA VE PERSONEL ÖĞLE YEMEĞİ HASTA DİYET ÖĞLE HASTA DİYET AKŞAM REJİM 2 EKİM

PERSONEL GECE KAHVALTISI HASTA SABAH KAHVALTISI PERSONEL AKŞAM YEMEĞİ HASTA VE PERSONEL ÖĞLE YEMEĞİ HASTA DİYET ÖĞLE HASTA DİYET AKŞAM REJİM 2 EKİM HASTA VE ÖĞLE Beyaz Peynir Şehriye Çorbası Kremalı Mantar Çorbası Şehriye Çorba Etli Taze Fasulye Hasanpaşa Köfte Çay 1 Siyah Zeytin Tavuk Izgara Etli Taze Fasulye Yoğurt Şehriyeli Pirinç Pilavı Bulgur

Detaylı

Kanser tedavisi sırasında sağlıklı bir diyet hemen hemen başka zamanlardakiyle aynıdır. Her gün çeşitli gıdalar yemeniz gerekir.

Kanser tedavisi sırasında sağlıklı bir diyet hemen hemen başka zamanlardakiyle aynıdır. Her gün çeşitli gıdalar yemeniz gerekir. KANSER HASTALARINDA BESLENME DESTEĞİ Dengeli ve sağlıklı beslenme sadece tedavi gören kanser hastaları için değil tedavi sonrası süreçte de sağlıklı yaşamı oluşturan önemli unsurlardan biridir. Kanser

Detaylı

Ekmek Köftesi (Bayat Ekmek)

Ekmek Köftesi (Bayat Ekmek) Ekmek Köftesi (Bayat Ekmek) Bayat ekmek Yumurta Sarımsak Karabiber Pul biber Un Galeta unu Beyaz peynir Yapılışı: Bayat ekmek içini ufalayarak içine yumurta, baharatlar ve beyaz peynir ilave edilerek yoğurt

Detaylı

RESTAURANT. Keyif veren mekanlarda, damakta iz bırakan tatlar

RESTAURANT. Keyif veren mekanlarda, damakta iz bırakan tatlar Keyif veren mekanlarda, damakta iz bırakan tatlar RESTAURANT Değerli Müşterilerimiz, Ticaret hayatına Samsun da 1970 yılında kuyumculuk mesleği ile başlayan Gülhan ailesi 1993 yılında içerisinde akaryakıt

Detaylı

Kasım - Aralık 2014. Yılbaşı, yılın en özel menüsünü hazırladığınız gündür. Yılbaşı menünüz için reçetelerimiz en büyük yardımcınız.

Kasım - Aralık 2014. Yılbaşı, yılın en özel menüsünü hazırladığınız gündür. Yılbaşı menünüz için reçetelerimiz en büyük yardımcınız. Kasım - Aralık 2014 Yılbaşı, yılın en özel menüsünü hazırladığınız gündür. Yılbaşı menünüz için reçetelerimiz en büyük yardımcınız. Gurme Menü Yılbaşına Özel Menü Yılın en özel menüsünü hazırladığınız

Detaylı

Ramazana Özel Lezzetli ve Ekonomik Menü

Ramazana Özel Lezzetli ve Ekonomik Menü Temmuz - Ağustos 2014 Ramazana Özel Lezzetli ve Ekonomik Menü Set Menü Maliyeti : 5,61 TL Önerilen Satış Fiyatı : 30 TL Edeceğiniz Kâr : 24,39 TL (%81 Brüt Kâr) Biberli Kıymalı Tarhana Çorbası Çentik Kebap

Detaylı

GALETA UNLU POĞAÇA VE SUSAM MANTOLU KEK TARİFİ

GALETA UNLU POĞAÇA VE SUSAM MANTOLU KEK TARİFİ GALETA UNLU POĞAÇA VE SUSAM MANTOLU KEK TARİFİ GALETA UNLU POĞAÇA VE SUSAM MANTOLU KEK TARİFİ yazımda hamur işi yapalım dedim. Mis gibi sıcacık bir poğaça ve lezzetli mi lezzetli bir kek. İkisini de beğeneceğinize

Detaylı

ÇORBALAR KAHVALTI SALATALAR

ÇORBALAR KAHVALTI SALATALAR ÇORBALAR GÜNÜN ÇORBASI BORÇ ÇORBA 5 TL 6 TL KAHVALTI KAHVALTI TABAĞI ( Zeytin, Beyaz Peynir, Domates, Salatalık, Salam, Tavuk, Jambon, Haşlanmış Yumurta, Kaşar Peyniri, Çilek Reçeli, Tereyağ, Bal, Tahin,

Detaylı

MAYIS - HAZİRAN 2013 www.ufs.com. İlham veren Carte d Or Tatlı Serisi ile kârınızı artırmak istemez misiniz?

MAYIS - HAZİRAN 2013 www.ufs.com. İlham veren Carte d Or Tatlı Serisi ile kârınızı artırmak istemez misiniz? MAYIS - HAZİRAN 2013 www.ufs.com İlham veren Carte d Or Tatlı Serisi ile kârınızı artırmak istemez misiniz? Tiramisu Tatlıyla daha kârlı bir işletme yaratmak mümkün! Müşteri memnuniyetini artırırken 41.000

Detaylı

Gıdaların Hacim ve Ağırlık Ölçüleri

Gıdaların Hacim ve Ağırlık Ölçüleri Gıdaların Hacim ve Ağırlık Ölçüleri Nişasta (Buğday) (gr) (mg) (ml) Çay Kaşığı = 2,3 gr = 2.300 mg = 0,81 oz = 30 ml = 3,0 cl = 1,01 oz Tatlı Kaşığı = 7,0 gr = 7.000 mg = 2,47 oz = 65 ml = 6,5 cl = 2,20

Detaylı

TARİH: SABAH KAHVALTISI: Kcal ÖĞLE YEMEĞİ: Kcal

TARİH: SABAH KAHVALTISI: Kcal ÖĞLE YEMEĞİ: Kcal TARİH: SABAH KAHVALTISI: ÖĞLE YEMEĞİ: 10 EYLÜL PAZARTESİ Kahvaltı Tabağı 1,Peynirli Poğaça, Portakal Suyu 535 Patlıcan oturtma,pirinç pilavı, cacık, karpuz 733 11 EYLÜL SALI Kahvaltı Tabağı 2,Tereyağlı

Detaylı

GİRİŞ. Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi. Ana Gıda Grupları

GİRİŞ. Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi. Ana Gıda Grupları SAĞLIKLI BESLENME GİRİŞ Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi Ana Gıda Grupları Meyve ve Sebzeler Hububat ve Bakliyat Süt ürünleri Nişasta, Şeker ve Yağlar Vitaminler ve Mineraller

Detaylı

MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA OKULLARI

MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA OKULLARI MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA OKULLARI 03.12.2018 04.12.2018 05.12.2018 06.12.2018 07.12.2018 EV YAPIMI ELMA ÇAYI EV YAPIMI IHLAMUR EV YAPIMI FIRIN PATATES BEYAZ PEYNİR SEBZELİ OMLET KAŞAR PEYNİR HAŞLANMIŞ YUMURTA

Detaylı

PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA. Omlet Beyaz Peynir Tahin - Pekmez Siyah Zeytin Domates-Salatalık Meyveli Çay

PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA. Omlet Beyaz Peynir Tahin - Pekmez Siyah Zeytin Domates-Salatalık Meyveli Çay SENTEZ KOLEJİ ARALIK 2015 KAHVALTISI - YEMEĞİ - MENÜSÜ KAHVALTISI ve MENÜSÜ SADECE ANAOKULU ÖĞRENCİLERİNE VERİLMEKTEDİR. PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA 01.12.2015 02.12.2015 03.12.2015 04.12.2015

Detaylı

ŞUBAT YEMEK LİSTESİ 05/02/2019 SALI

ŞUBAT YEMEK LİSTESİ 05/02/2019 SALI ŞUBAT YEMEK LİSTESİ 04/02/2019 05/02/2019 06/02/2019 07/02/2019 08/02/2019 Reçel Et Döner Pınar Beyaz Havuç Kaşarlı Omlet Bal Düğün Çorba Yeşil Mercimek Kıymalı Karnabahar Arpa Şehriye Pilavı Cheesecake

Detaylı

merkez lokantası 1971

merkez lokantası 1971 TAİHİ Merkez Lokantası yılında Arif ve Kadir Soylu kardeşler tarafından kurulmuş ve 45 yılı aşkın hiç değişmeyen lezzetiyle damak zevkinize hitap etmeye devam etmektedir. O yıllardan bugünlere Merkez Lokantası

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME VE MENÜ PLANLAMA BİLKENT ÜNİVERSİTESİ KAFETERYALAR İŞLETMESİ MÜDÜRLÜĞÜ

SAĞLIKLI BESLENME VE MENÜ PLANLAMA BİLKENT ÜNİVERSİTESİ KAFETERYALAR İŞLETMESİ MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIKLI BESLENME VE MENÜ PLANLAMA BİLKENT ÜNİVERSİTESİ KAFETERYALAR İŞLETMESİ MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK; Fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir. BESLENME; Büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken

Detaylı

Mart - Nisan 2014. Restoran Destek Paketi: TURUNCU PUSULA

Mart - Nisan 2014. Restoran Destek Paketi: TURUNCU PUSULA Mart - Nisan 04 Restoran Destek Paketi: TURUNCU PUSULA Restoran Destek Paketi: Turuncu Pusula Misafir memnuniyeti sizin için ne kadar önemli? İşletmenizi kara geçirmeniz önceliğiniz mi? Bütün sırlarınız

Detaylı

HER TABAKTA LEZZET SANATI

HER TABAKTA LEZZET SANATI HER TABAKTA LEZZET SANATI AŞK TAN GELEN LEZZETLER KAHVALTI Saat 08:00 ile 17:00 arasında servis edilir. 1 2 3 4 5 6 7 Kahvaltı Tabağı (1 Kişilik) 3 Çeşit Peynir, 2 Çeşit Reçel, Domates, Salatalık, Yeşil

Detaylı

Zengin Açık Büfe Çeşitleri 17.50

Zengin Açık Büfe Çeşitleri 17.50 Zengin Açık Büfe Çeşitleri 17.50 Kahvaltı Tabağı 15.00 Tam yağlı beyaz peynir, kaşar peyniri siyah ve yeşil zeytin, oltu peynir, dana jambon, tavuk jambon, macar salam, domates, salatalık, vişne reçeli,

Detaylı

İFTAR MENÜ 1. Serpme İftarlıklar Gül reçeli, çam balı, tereyağı, ramazan pidesi

İFTAR MENÜ 1. Serpme İftarlıklar Gül reçeli, çam balı, tereyağı, ramazan pidesi İFTAR MENÜ 1 Serpme İftarlıklar İftar Tabağı yeşil zeytin, beyaz peynir, kaşar peynir, kısır ve hurma Ezogelin çorba Saray usulü piliç sarma Tereyağlı pilav, baharatlı domates ve sote sebze ile Cevizli

Detaylı

www.ufs.com Nasıl mı? Şehir Otellerinde Kazandıran Banket Çözümleri Kokteyl Prolonge Paketi Toplantı Paketi

www.ufs.com Nasıl mı? Şehir Otellerinde Kazandıran Banket Çözümleri Kokteyl Prolonge Paketi Toplantı Paketi Ocak - Şubat 2014 Şehir Otellerinde Kazandıran Banket Çözümleri Şehir otellerinde, şeflerin ve misafir kitlesinin ihtiyaçlarına göre hazırlanmış 4 banket paketi, toplam 95 reçete ile işletmenize daha çok

Detaylı

Lezzet. Keyif. /emretbursa Mudanya Yolu, Bademli Girişi, Trend Park

Lezzet. Keyif. /emretbursa  Mudanya Yolu, Bademli Girişi, Trend Park Lezzet Emr-et te usta eller tarafından özel yöntemlerle hazırlanan klasik ve modern sunumlu etlerimiz ağzınıza lezzet katacak. Etin en güzel hali! Keyif Aileniz ve sevdiklerinizle beraber neşe içinde yemeğinizi

Detaylı

Son 40 yıl için teşekkür ederiz

Son 40 yıl için teşekkür ederiz Son 40 yıl için teşekkür ederiz Mövenpick Salata Büfesi Leziz yeşillikler ve çiğ sebze çeşitlerinden oluşan, Rose Island, Fransız veya İtalyan soslarının eşlik ettiği salata büfemizden seçiminizi yapabilirsiniz.

Detaylı

MARİFETLİ MUTFAK. Nefis sos tarifleriyle. Köfteler. Lezzet

MARİFETLİ MUTFAK. Nefis sos tarifleriyle. Köfteler. Lezzet Lezzet MARİFETLİ MUTFAK Nefis sos tarifleriyle Köfteler MARİFETLİ MUTFAK Nefis sos tarifleriyle Köfteler Lezzet Fesleğen ve sarımsak soslu köfte 4-6 KİŞİLİK GEREKLİ MALZEME Yarım kg kıyma 1 yumurta 3-4

Detaylı

Zojirushi Recipe Booklet

Zojirushi Recipe Booklet Zojirushi Recipe Booklet Bilindiği gibi iyi bir EYM seçiminden sonra sadece temel bilgileri ve bir kaç püf noktasına dikkat ederek hemen hemen tüm tarifleri uygulayabilmek mümkündür. Unutulmaması gereken

Detaylı

EYÜBOĞLU EĞİTİM KURUMLARI 2015 YAZ OKULU

EYÜBOĞLU EĞİTİM KURUMLARI 2015 YAZ OKULU 22.06.2015 PAZARTESİ 23.06.2015 SALI 24.06.2015 ÇARŞAMBA DOMATES 8 J DOMATES ÇORBA 139 J BATON SELE 225 J SALATALIK 5 J ABANT USULÜ ROSTO KÖFTE 480 J J LİMONATA 109 J BEYAZ PEYNİR 55 J PİLAV 324 J DOMATES

Detaylı