BİNALARDA KONFOR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BİNALARDA KONFOR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ"

Transkript

1 BİNALARDA KONFOR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ D R. M A K. Y Ü K. M Ü H. İ B R A H İ M Ç A K M A N U S F F T M Ü H E N D İ S L İ K & E N E R J İ LT D. Ş T İ.

2 Binalarda Enerji Tüketimi Ve Enerji Verimliliği Binalar ısıtma, soğutma, aydınlatma ve diğer bina sistemlerinde dünyadaki fosil tabanlı enerjinin %40 ından fazlası kullanılmaktadır. Binalar bulundukları iklim bölgesinin, işlevinin, kabuğunun fonksiyonu olarak enerji tüketimine ihtiyaç duyarlar. Binalarda enerji tüketimi; bina kabuğu özellikleri, kullanılan tesisat sistemlerinin cinsi, işletme gibi parametrelere bağlı olarak değişir. Fonksiyon, estetik, ekonomi. Enerji verimliliği; üretilen mal veya hizmetin miktarını ve kalitesini düşürmeden bina veya proses için daha az enerji tüketilmesi şeklinde tanımlanabilir.

3 Binalarda Enerji Tüketimi Ve Enerji Verimliliği

4 Binalarda Enerji Tüketimi Ve Enerji Verimliliği

5 Binalarda Enerji Verimliliği

6 Enerji Performans Hedefleri Enerji ihtiyacı; binanın ısıtma, soğutma, havalandırma, sıcak su, aydınlatma, priz yükleri, iç yükleri vb. yüklerinin toplamından oluşur. Aşağıdaki Çizelgede Almanya daki binaların ortalama spesifik enerji tüketimleri verilmiştir. Sıra no Yapı tipi Enerji tüketimi (kwh/m2yıl) öncesi yapılar arası yapılar sonrası yapılar Düşük enerjili yapılar Pasif evler <15 Çizelge: Almanya da bazı binaların spesifik enerji tüketimleri (Recknagel Tablo ).

7 Enerji Performans Hedefleri Almanya da ısıtmada 100 kwh/m 2 yıl ın altı değerler ofis binaları için ortalama değerdir. Pasif evlerde bu değer 15 kwh/m 2 yıl ın altına inmektedir. Türkiye de ise yayınlanmış yeterli veri bulunmamaktadır. Buna karşın, tarafımızca enerji etüdü yapılan bazı binaların değerleri aşağıdaki Çizelgede verilmiştir.

8 Enerji Performans Hedefleri Sıra no Bina cinsi Bulunduğu yer Yapım yılı Enerji tüketimi (kwh/m2yıl) 1 5. yapı sınıfı ofis İstanbul Üniversite kampus binaları Ankara 1980 öncesi 185* 3 Özel hastane İstanbul yapı sınıfı ofis İstanbul Otel İstanbul Ofis binası Eskişehir yapı sınıfı ofis Ankara yapı sınıfı ofis ve AVM Ankara Yüksek performanslı ofis Ankara Yüksek performanslı ofis (LEED Platinum Hastane sertifikalı- 2 adet) Ankara Uşak *** *sadece ısıtma, ** çok yüksek tüketim Çizelge: Türkiyede bazı binalarda ölçülen/hesaplanan spesifik tüketimler

9 Binalarda Enerji Tüketimi

10 Enerji Performans Hedefleri Yüksek performanslı binaların bazı özellikleri; * İyi bir iç mekan kalitesi ve konfor (sıcaklık, nem, havalandırma, gürültü, manzara vb.) * Yüksek kabuk ısıl performansı (opak yüzeylerde çok iyi yalıtım, cam alanlarının mümkün olduğunca düşük tutulması, cam ısıl performansının yüksek olması ikili, üçlü veya çift kabuk, güneş kontrollü vb.), hava sızdırmazlığı ve yazın güneş ısı kazançlarından korunma, * Yüksek verimli HVAC cihaz ve sistem konfigürasyonu, ısı geri kazanım sistemleri, * İşletmede düşük enerji tüketimi, * Konut dışı binalarda enerji verimli otomasyon senaryolarının uygulanması, *

11 Enerji Performans Hedefleri Yüksek performanslı binaların bazı özellikleri; * Konut dışı binalarda enerji verimli otomasyon senaryolarının uygulanması, * Havalandırmada ısı geri kazanım, doğal havalandırma, toprağın ısı değiştiricisi olarak kullanımı, gece havalandırması, demand controlled ventilation, Kaolrimetreler, pay ölçerler, enerji yönetimi, enerji monitoring, * Commissioning ve TAD işlemleri ve iyi bir işletme, * Yenilenebilir enerji sistemleri kullanımı (solar PV sistemleri, solar termal sistemler, ısı pompaları, yerine göre jeotermal enerji vb.), * Yapının cinsine göre trijenerayon sistemleri, pasif sistemler vb. şeklindedir. *

12 Konfor hedefleri: Isıl Konfor

13 Isıl Konfor Mavi bölgenin içinde en iyi konforu garanti edilebilir. Sarı bölgenin içinde konfor oldukça iyi durumdadır. Renkli bölgenin dışında sıcaklıklar çok yüksek veya çok düşüktür. (Enerji modelleme çıktısı).

14 . Isıl Konfor

15 Bina Kabuğu Isıl Performansı * Enerji tasarruflu tasarımlar, binaların konumu, şekli, dış cephe kaplaması gibi pek çok konuda gereklilikler getirir. (Ancak pasif sistemler gibi cephe sistemleri ile çok fazla oynamak pek yarar getirmez) * Bina kabuğunun özelliklerinin ısıl yükler üzerinde büyük etkisi vardır. Çünkü binalar cepheleri vasıtasıyla dış ortam ile ilişki kurarlar. (İyi yalıtım, uygun cam/opak cephe oranları, yüksek performanslı cam ve doğramalar) * Genel bir kural olarak, (çok fazla insan olan yerler, proses, yüksek miktarda havalandırma gereksinimi gibi durumlar hariç) binaların ısı kaybı ve ısı kazançlarında önemli rolü bina cepheleri oynamaktadır. * Bina cepheleri dış ortam ile ısı transferi, içeriye direkt gün ışığı girişi, parlama, doğal havalandırma ve ses yalıtımı gibi yönlerden iç konfor koşullarını ve enerji tüketimini doğrudan etkilemektedir.

16 Bina Kabuğu Isıl Performansı Bina cephe performansının artırılmasında cam/opak cephe oranları, yüksek ısıl performanslı cam cepheler, opak dış yüzeylerde yalıtım kalınlıklarının artırılması, dıştan ve/veya içten gölgeleme yapılması gibi önlemler etkilidir. Bütün bunların yapılması ise örneğin TS825 e uygun bir binaya göre daha pahalıdır. Ama işletme maliyetleri düşüktür. Cephenin ısıl performansının artırılması ile mekanik tesisat sistemlerini küçültmektedir. (Daha küçük kapasiteli; kazan, chiller, soğutma kulesi, pompa, fan vb., daha küçük çaplı boru, vana, yalıtım vb.). Böylece cephelere yapılan ilk yatırımın önemli bir kısmı daha baştan geri kazanılmaktadır. Ancak bu gibi detayların, birleşik tasarım ve enerji modelleme olmadan tasarım aşamasında görülmesi zordur.

17 Bina Kabuğu Isıl Performansı Binaların ömrü boyunca düşük enerji tüketimi ve yüksek konfor iyileştirilmiş cephelerin sağladığı kazançlardır. Cam alanlarının optimum düzeylerde (örneğin %40-50 oranında) kullanılması uygun olur. Günümüzdeki yüksek katlı cam binalar iyi bir manzara seçeneği sunarlar, ancak genellikle enerji performansları düşüktür. Hedef olarak kullanılabilecek olan cephe performans değerleri aşağıda verilmiştir.

18 Bina Kabuğu Isıl Performansı Bina cepheleri etkenleri

19 Bina Kabuğu Isıl Performansı Bina cepheleri etkenleri- Hausladen

20 Bina Kabuğu Isıl Performansı Yukarıdaki performans değerlerine yaklaşım için pencerelerde U<1.5 W/(m 2 K) den küçük, opak yüzeyler için U<0.25 W/(m 2 K) den küçük değerler uygundur. (En iyi cam cephe bile yalıtımlı bir duvara göre 3 kat daha zayıf enerji performansına sahiptir). Pasif House projelerinde ise; camlar için 0.8 W/(m 2 K) ve opak yüzeyler için 0.15 W/(m 2 K) gibi daha geliştirilmiş değer kullanılmaktadır. TS825 de camlarda U>2,1W/(m 2 K), duvarlarda U>0,5W/(m 2 K) civarında daha zayıf - olduğu dikkate alınırsa hedef performansın ne denli önemli olduğu anlaşılabilir.

21 Bina Kabuğu Isıl Performansı Cam örneği.

22 Bina Kabuğu Isıl Performansı Alüminyum doğrama örneği.

23 Bina Kabuğu Isıl Performansı PF değeri Gölgeleme katasyısı çarpanı Dış gölgelendirmede (cam binalarda önemli) gölgeleme katsayıları

24 Isıtma ve Soğutma Tesisatları Ticari binalarda genel olarak uygulanan bazı bina ısıtma ve soğutma sistemlerin avantaj ve dezavantajları aşağıda gösterilmiştir. Ancak başka sistemler de kullanılabilir. Konutlarda bu sistemlerin kullanımı kısıtlıdır. İyi bir enerji performansı için yüksek verimli, iklime uygun HVAC sistemi seçilmelidir.

25 Puanlama kriteri Üç borulu (sulu) VRF+primer havalandırma Dört borulu fan coil+primer havalandırma TABS sistemi+ primer havalandırma Havalandırma yeteneği Isıtma, soğutma konforu Sıcaklık asimetrisi LEED için havalandırma havası miktarı Mevsim geçiş kolaylığı Yer ihtiyacı Orta (duvar, asma tavan tavan tipi olabilir) Orta (duvar, asma tavan tavan tipi olabilir) Çok az Mesai dışı çalışmada esneklik İlk yatırım maliyeti orta orta yüksek İşletme maliyeti Yüksek Orta (su soğutmalı chiller, free cooling) En düşük (ısı pompası vb.) (doğal kaynak varsa) Yenilenebilir enerji kaynaklarına uyum (LEED için gerekli) Sulu olanlar için, iyi zayıf Çok iyi Nem kontrolü gerekliliği Drenaj var Drenej var Drenaj yok, çiğ noktası kontrolu var Mahalde gürültü Olabilir, önlem gerekebilir Olabilir, önlem gerekebilir yok Bakım ihtiyacı Var Var Çok az Ekstrem dış şartlara uyum Isıgeri kazanım olanağı Sulu olanlarda var Yok Çok iyi Otomasyon ve kontrol edilebilirlik Ekonomik ömür 15 yıl civarında 20 civarında 20 yıl civarında Çizelge: Sistem seçimi için puanlama örneği.

26 Bina İçi Isıtma ve Soğutma Tesisat Sistemleri Değerlendirme: (5): Çok iyi, (4): iyi, (3) orta, (2) kötü, (1) çok kötü (Puanlar sistemlerin bir birine kıyaslamasını göstermektedir). (*): İlave kanal maliyeti olabilecektir. Puanlamadaki rakamların bağıl önemi; bütçe olanakları, enerji maliyetleri, işletme maliyeti (enerji, personel, yedek parça vb.) gibi hususlara bağlıdır. Görüldüğü gibi TABS sistemleri öne çıkmaktadır. Bu sistemler ısı pompaları ile verimli çalışabilen sistemlerdir. Türkiye de yeni olmakla birlikte özellikle Almanya da sıkça kullanılan sistemlerdendir. Bu sistemler ısıtmada 30-45ºC arasında, soğutmada C arasında su ile çalışabilşmektedir. Dolayısıyla doğal su kaynakları, yoğuşmalı kazanlar ve ısı pompaları ile yüksek verimde çalışabilmektedir. Ayrıca kazan ve chillerler de bu sistemlerle çalıştırıldığında çok daha verimli çalışırlar.

27 Bina İçi Isıtma ve Soğutma Tesisat Sistemleri TABS SİSTEMLERİ ÖZELLİKLERİ Şekil :Fosil tabanlı enerji tüketiminin azaltılması.

28 Bina İçi Isıtma ve Soğutma Tesisat Sistemleri TABS SİSTEMLERİ ÖZELLİKLERİ Binalarda farklı sistemlerle enerji akışı

29 Bina İçi Isıtma ve Soğutma Tesisat Sistemleri TABS SİSTEMLERİ ÖZELLİKLERİ Şekil: Dış sıcaklığa bağlı işletme formları. 1)Isıtma, 2)Havalandırma, 3) Serbest soğutma (free cooling), 4) Mekanik soğutma.

30 Bina İçi Isıtma ve Soğutma Tesisat Sistemleri ISI POMPALARI VRİMLİLİKLERİ VE TABS SİSTEMLERİ Şekil: Isı pompasında su çıkış sıcaklığına bağlı olarak EER değerleri.

31 Bina İçi Isıtma ve Soğutma Tesisat Sistemleri TABS SİSTEMLERİ ÖZELLİKLERİ TABS sistemine ait bir prensip şeması -örnek.

32 Bina İçi Isıtma ve Soğutma Tesisat Sistemleri TABS SİSTEMLERİ ÖZELLİKLERİ Uygulama

33 Enerji Sağlayıcı Sistemler Elektrik enerjisi sağlama Şehir şebekesi, Solar PV sistemleri (1 kw PV yaklaşık 1000 EU, 1kW için 8 m2 alan gerekli), Kojenerasyonsistemleri (doğalgaz kaynaklı), sistemlerinin birisi veya bir kaçının kombinasyonu şeklinde olabilir.

34 Enerji Sağlayıcı Sistemler Isıtma Enerjisi Sağlama Sistemleri Kazanlar (yoğuşmalı vb.), Güneş kollektörleri termal ısıtmas desteği, Kojenerasyon, trijenerasyon sistemleri, Jeotermal enerji (olanak olan yerlerde), Hava veya su soğutmalı VRV sistemleri (bina içinde gaz dolaşımı mahzurlu görülebilir) Isı pompaları (hava, su, toprak kaynaklı), Isıl depolama.

35 Enerji Sağlayıcı Sistemler Soğutma Enerjisi Sağlama Sistemleri Chillerler (hava veya su soğutmalı-su soğutmalı sistemler daha verimlidir), Hava veya su soğutmalı VRV sistemleri, Isı pompaları (hava kaynaklı, su kaynaklı, toprak kaynaklı), Absorbsiyonlu chiller (solar termal ısı, kojenerayon atık ısı, jeotermal ısı kaynakları ile beslenebilir), Isıl depolama (buz veya soğuk su), gibi sistemlerin birisi veya bir kaçının kombinasyonu olabilir.

36 Bütüncül Planlama Projenin başından itibaren yatırımcı, mimar, mühendis ve danışmanlar arasındaki koordinasyon enerji ihtiyacını ve sonuçta yatırım ve işletme maliyetlerini azaltmaktadır. Bütüncül planlama yüksek iç mahal kalitesinin artırılmasında da anahtar görevi görür. Bütüncül planlama binanın mimari potansiyelini ve HVAC ekipman ve tesisatını opttimalleştirmek üzere ilgili kesimlerin ilgilerini yönetmek, ortaya iyi bir ürün koymak adına yatırımı, işletme maliyetlerini optimalleştirmek üzere bir yol oluşturur. Bütüncül tasarım programları ve enerji simülasyon programları ile, yılın her saatinde iç mahal konforunu sağlayan, ilk yatırım ve işletme maliyetlerini optimize edebilen bina elde edilebilir.

37 Bütüncül Planlama Bina projesinde enerji etkin tasarımda aşamalar aşağıdaki gibi olmalıdır. Konunun analizi: Teknik ve ekonomik sınır koşullarının (boundary conditions) analizi. Ayrıntılı mühendislik ve mimari analiz: Enerji tasarrufu potansiyelinin belirlenmesi, amortisman hesapları. Sözleşme hazırlanması: Planlanan adımların gerçekleştirilmesi, binanın işletimi/yönetimi, tasarruf edilen enerji maliyetleri bağlamında amortisman sürelerinin belirlenmesi.

38 Bütüncül Planlama Bütüncül tasarımın en önemli uzmanlık aracı, simülasyon yazılımlarıdır. Bina simülasyonu, kritik tasarım kararları alınırken optimal bina performansını desteklemek üzere önemli bir görüş sağlar. Burada konforlu bir iç mahal ile işletme (aydınlatma, ısıtma, soğutma, havalandırma) ve ilk yatırım maliyetlerinin optimalleştirilmesine odaklanılır. Türkiye için gerçekçi hedefler; ilk yatırım maliyetlerinde %5-15 ilave maliyet ile bu ilk yatırım maliyetinin 5 yıl içinde geri döndürülebilmesi olabilir. Aynı zamanda gün-ışığından yararlanma ya da hava hızı/hava çekmeleri ile ilgili değişik yazılımlar kullanılabilir.

39 Bina Enerji Simülasyonu Bir sistemin simülasyonu, binayı sistemi temsil edebilecek bir model oluşturma işlemidir. Simülasyon: gerçek sistemin modelinin tasarımlanması ve bu model ile sistemin işletilmesine yönelik olarak, sistemin davranışını anlayabilmek veya değişik stratejileri değerlendirebilmek için sanal deneyler yürütülmesi sürecidir. Simülasyon geliştirilen veya yeniden düzenlenen sürecin proses işlemlerini tamamlamada ve sanal deneme çalışmalarını yürütmede ve süreçlerin hatalarını tahmin etmede kullanılır.

40 Bina Enerji Simülasyonu ile Bina Tasarımı Enerji simülasyon programları tasarımın ilk aşamalarından başlayarak birden fazla deneme gerçekleştirmek ve bunlardan uygun olanını seçmek, ilk yatırım ve işletme maliyetlerini optimize etmek için katkı sağlarlar. Ayrıca konforsuzluk gibi durumların da önceden belirlenmesine katkı sağlarlar. Bunun tersine, sorunların farkına sonuç aşamasında (veya yapım veya işletme aşamalarında) varılması veya hiç varılamaması durumunda ilk yatırım ve/veya işletme maliyetleri yüksek olabilir.

41 Simülasyon Programı Yardımı ile Tasarım Simülasyon programlarında genel veri akışı şeması

42 Simülasyon Programları Energy Plus, EDSL TAS, Carrier HAP, EQUEST, Design Builder, Blast, ESP-r, DOE-2, TRANSYS vb. Bu programların her birinin öne çıkan yanları vardır. Doğal havalandırma ve doğal aydınlatma, free cooling, trijenerasyon sistemleri, termal depolama, gölgeleme, yenilebilir enerji teknolojileri, hibrid sistemler, gece soğutması (night purging, gece termal depolama vb.) gibi olanaklarından bazıları modellenemeyebilir. Bu durum progeamdan programa değişiklik gösterir. Bu konuda yeni bilgilere erişim için ASHRAE, DOE, ESRU, Building Simulation Research Group, IBPSA gibi kurumlara başvurulabilir.

43 Bina Enerji Simülasyon Programları Bilgisayar simülasyon programları aşağıdaki konularda işlev görür; Tasarım seçeneklerini değerlendirmek ve tasarım optimizasyonunu araştırmak, Yeni fikirlerin araştırılmasına olanak sağlamak, Binanın ilgili yönetmeliklere uygunluğunu denetlemek, Binanın enerji performansının önceden belirlenmesi, Ekonomik analizler yapmak.

44 Enerji Simülasyonu Programları ASHRAE 90.1 enerji standardına göre enerji simülasyon programlarında olması gereken asgari özellikler aşağıdaki gibidir. Yılda minimum 1400 saatlik hesap yapabilme kabiliyeti, Saatlik değişimler (yüklerin ve sistem performansının saatlik hesaplanması), Minimum 10 termal zon, Bağımsız labortabuvarlarca test edilmiş olması, Isıl kütle etkisinin dikkate alınması (bina kütlesi bünyesine aldığı enerjiyi belirli bir gecikme ile mekana verir), Kısmi yük performansı.

45 Enerji Simülasyonu Programları Zorunlu olmayan ancak tasarım geliştirmede ve bina performansını artırmada kullanılan bazı özellikler ise aşağıdaki gibidir; Tasarım değerlerinin hesaplanabilmesi (Örneğin; HAP, EDSL TAS, Design Builder aynı zamanda bir tasarım programıdır.) Isıl depolama (çok az program modelleyebilir), Free cooling, Yenilenebilir enerji sistemleri analizi, Isı pompaları değerlendirmesi, Trijenerasyon sistemleri ekonomik analizi.

46 Enerji Simülasyonu Programları Isı kayıp ve kazançlarının minimize edilmesi, Alternatif bina cepheleri (opak yüzeyler, tek cephe, çift cam kabuklar vb.) ve cephe optimizasyonu, Gölgeleme modellemesi, Doğal havalandırma modellemesi (bazı programlar yapabilir), Ömür boyu maliyet analizi (bazı programlar yapabilir). Kalorimetreler gibi paylaşım sorunlarında tüketim tahminleri ile daha adil bir paylaşım sistemi kurulmasına katkı sağlayabilir.

47 Enerji Simülasyonu Programları Isıl kütle etkisinin dikkate kütlesi bünyesine aldığı enerjiyi belirli bir gecikme ile mekana verir) alınması, Kısmi yük performansı, Mekanik sistemlerin simülasyonu için düzeltme eğrileri (sıcaklık, nem gibi parametrelere bağlı olarak), Ekonomizer (otomatik kontrollü su ve hava tarafı ekonomizer çevrimini dikkate almaları gerekmektedir), İşletme maliyetlerinin ve CO 2 emisyonlarının hesaplanabilmesi.

48 Simülasyon Programları ile Tasarım Yeni yapılacak veya mevcut binalarda iklim bölgesinin özellikleri, Bina projesi (yön, duvar/pencere oranları, kullanılan HVAC ve aydınlatma sistemleri), Yapı malzemelerinin özellikleri (ısıl dirençler, cam özellikleri, cihaz verimlilikleri, yenilenebilir enerji kullanımı vb.), dikkate alınarak binanın yıllık ısıtma, soğutma, aydınlatma, kullanım sıcak suyu, aydınlatma, fanlar, pompalar vb. sistemlerde ihtiyaç duyulan enerji hesaplanabilir.

49 Simülasyon Programı İle Tasarım Yeni bir bina çok dikkatli planlanmış olsa bile, kullanıcıların tüm gereksinmeleri karşılanmamış olabilir. HVAC sistemlerinin enerji maliyeti, yazın aşırı ısınma ve istenmeyen havalandırma gibi sorunlar bunlardan en çok rastlananlarıdır. Durumu çözüme kavuşturmak için yeni yöntemler önermek ve yeni teknolojiler geliştirmek için geniş bir çaba harcanması gerekmektedir.

50 Enerji Simülasyonu örnek uygulama (hastane örneği)

51 Enerji Simülasyonu Enerji modellemesi EDSL TAS enerji simülasyon programı ile yapılmıştır.

52 Hastane Enerji Simülasyonu Simulasyon İçin Gerekli Veriler EDSL TAS simülasyon programına bina mimarisi, dış hava verileri, iç iklimse koşullar, çalışma saatleri, zonlar, cam cephe, duvar, tavan, taban U değerleri, aydınlatmadan ısı kazançları, insanlardan ısı kazançları, kazan, chiller teknik özellikleri, HVAC sistemleri veri olarak girilmiştir. Dış Hava Koşulları Yıllık 8760 saatlik dış hava verileri, Dış hava sıcaklıkları, Global ve difüzyon güneş radyasyonu değerleri, Bulutluluk oranları, Rüzgar yönü ve hızı.

53 Hastane Enerji Simülasyonu İç Mahal Konfor Gereksinimleri

54 Hastane Enerji Simülasyonu

55 Hastane Enerji Simülasyonu-İsparta Şehir Hastanesi Yapının Mimarisinin Modellemesi Binanın güney yönünden görünüşü

56 İsparta Şehir Hastanesi Enerji Simülasyonu Yapının Mimarisinin Modellemesi

57 İsparta Şehir Hastanesi Enerji Simülasyonu Yapının Mimarisinin Modellemesi

58 İsparta Şehir Hastanesi Enerji Simülasyonu

59 İsparta Şehir Hastanesi Enerji Simülasyonu

60 İsparta Şehir Hastanesi Enerji Simülasyonu

61 İsparta Şehir Hastanesi Enerji Simülasyonu Bir hastanenin enerji sistemleri kurulum kapasiteleri ve işletmedeki fosil tabanlı enerji tüketimi genel olarak aşağıdakilerin fonksiyonudur. 1) Bina cepheleri, 2) Mekanik tesisat sistemleri (ısıtma, soğutma, havalandırma sistemleri), 3) Aydınlatma ve diğer elektrik tesisatları, 4) Yeni (trijenerasyon vb.) ve yenilenebilir enerji teknolojileri kullanımı, 5) Proses yükleri ve diğer sistemler (bilgisayarlar, asansörler, mutfak cihazları, hastane cihazları vb.).

62 İsparta Şehir Hastanesi Enerji Simülasyonu Hastanelerdeki enerji tüketimi bileşenleri aşağıdaki gibidir. Koku giderme, toz partiküllerinin filtrelenmesi, basınçlandırma gibi nedenlerle yüksek miktarlarda taze hava ve hava değişim ihtiyacı olmaktadır (havalandırmada yüksek ısıtma enerjisi ve soğutma enerjisi, fan enerjisi tüketimi, nemlendirme enerjisi tüketimi oluşmaktadır), Not: Havalandırma sistemleri tüm yıl çalıştığı için enerji tüketimine olan etkisi fazladır. Isıtma enerjisi giderleri (dış iklimsel şartlar, bina cephesi performansı, havalandırma ihtiyacı, buhar, sıcak su ihtiyaçlarına bağlıdır), Soğutma enerjisi giderleri (dış iklimsel şartlar, bina cephesi performansı, havalandırma ihtiyacı, iç soğutma yükleri, cihazların sezonluk verimliliklerinin fonksiyonudur),

63 İsparta Şehir Hastanesi Enerji Simülasyonu Nemlendirme ve nem alma ihtiyaçları, Aydınlatma enerji tüketimi, Priz yükleri, Mutfak, asansörler gibi sistemlerin tükettiği enerji, Medikal ekipmanların enerji tüketimi (laboratuvarlar, radyoloji, destek servisleri, lobiler, cardiac catherization, sterilizasyon vb.), Basınçlı hava ve medikal gaz tesisatlarının enerji tüketimi, Çoğu servislerin tüm yıl 7/24 sürekli çalışma ihtiyacı, Geniş aralıklı konfor gereksinimleri (örneğin ameliyathanelerde yaklaşık 16ºC sıcaklık ve %60 nem ihtiyacı, yoğun bakım odalarında 24-27º C civarında, ofislerde C civarında sıcaklık ihtiyacı ki, bu farklı gereksinimler yılın her hangi bir zamanında aynı anda olabilmektedir).

64 İsparta Şehir Hastanesi Enerji Simülasyonu Electrical Energy Usage (kwh) Lighting 13%-17% Misc. Electrical (Medical Equipment Plug Loads) 14%-19% OA Cooling/Dehumidification 1%-8% Space Ventilation Air Cooling 7%-20% Fan Heat Cooling 2%-5% Cooling Towers/Condenser Pumps 4%-10% Chilled Water/Heat Water Pumping 6%-7% Ventilation Fans 21%-35% Heating Auxiliaries 3%-11%

65 İsparta Şehir Hastanesi Enerji Simülasyonu Thermal Usage Hastanelerde ısıl enerji tüketimlerinin sistemlere göre dağılımı OA Heat/Humidification 3%-16% Space/Room Heat 69%-77% Domestic Hot Water 5%-8% Dietry/Sterilizers 5%-8% Thermal Distribution 4%-5%

66 İsparta Şehir Hastanesi Enerji Simülasyonu Annual Cost ($) Hastanelerde enerji tüketimlerinin yıllık maliyetlerinin dağılımı Lighting 7%-10% Misc. Electrical 10%-11% OA Cooling 3%-6% Space/Vent Air Cooling 6%-17% Fan Heat Cooling 2%-4% OA Heating Humid. 1%-8% Space Heat Reheat 20%-34% Cooling Towers/Cond. Pump 2%-7% Chilled/Heat Pumping 4%-5% Vent Fans 15%-17% Heating Aux 5%-7% DHW Heating 2%-3% Dietary/Sterilizers 2%-3% Thermal Distribution 2%-3%

67 İsparta Şehir Hastanesi Enerji Simülasyonu Simülasyonlar (Analizler) Mekanik Tesisat Raporunda tanımlanan ve bu raporda önerilen HVAC sistemleri; 4 borulu fan coil, all air sistemler, trijenerasyon sistemleri, su soğutmalı chiller sistemleri, yoğuşmalı kazanlar sabit ve/veya değişken debili havalandırma (demand controlled ventilation) sistemleri, yüksek verimli kazanlar şeklinde özetlenebilir. Burada 3 ısıl analiz ve 1 gün ışığı simülasyonu yapılmıştır. Simülasyon sürecinde sistem kapasiteleri konforu sağalayacak şekilde belirlenmiştir. Yani analizlerde iklimlendirilen mahallerde konforsuzluk saat sayılarının (UNMET değerleri) ASHRAE standartlarında kabul edilen sınırların altında olması (ısıtmada 150 saat, soğutmada 150 saat) esas alınmıştır.

68 İsparta Şehir Hastanesi Enerji Simülasyonu Aşağıda görüleceği üzere enerji simülasyonlarında binadaki ısıtma ve soğutma enerji tüketimlerinin yanında aydınlatma, yardımcı ekipmanlar (auxirily- bilgisayarlar, mutfak ekipmanları, fax, printer, asansörler vb.), ekipmanlar (fanlar, pompalar vb.) ve bunların ne şekilde kontrol edildikleri (değişken debili olmaları, otomasyon kullanımı vb.) gibi hususlar dikkate alınmıştır. Simülasyonlarda insan sayıları, hastanenin çalışma saatleri, medikal yükler, priz yükleri vb. her seçenekte aynı kabul edilmiştir.

69 İsparta Şehir Hastanesi Enerji Simülasyonu Analiz 1 Analiz -1: Mekanik Tesisat Proje Raporu na uygun sistemler. Rapordaki yapı kabuğu + 4 borulu fan coil sistemi (80/60C ısıtma ve 7/12 C soğutma)+ su soğutmalı chillerler + yüksek verimli kazanlar + sabit debili havalandırmada sistemleri (CAV). Bu analiz Mekanik Tesisat Proje Müellifi tarafından hazırlanan rapordaki verilerle yapılmıştır.

70 İsparta Şehir Hastanesi Enerji Simülasyonu

71 İsparta Şehir Hastanesi Enerji Simülasyonu

72 İsparta Şehir Hastanesi Enerji Simülasyonu

73 İsparta Şehir Hastanesi Enerji Simülasyonu.

74 İsparta Şehir Hastanesi Enerji Simülasyonu-Analiz 2 Analiz-2: Bu raporda önerilen yapı kabuğu + 4 borulu fan coil (70/50C-9/14C) sistemi + su soğutmalı chillerlar + değişken debili havalandırmada sistemleri (VAV). Bu analizde trijenerasyon sistemleri ile yenilenebilir enerji sistemlerinin etkileri görülebilmektedir..

75 İsparta Şehir Hastanesi Enerji Simülasyonu

76 İsparta Şehir Hastanesi Enerji Simülasyonu.

77 İsparta Şehir Hastanesi Enerji Simülasyonu.

78 İsparta Şehir Hastanesi Enerji Simülasyonu.

79 İsparta Şehir Hastanesi Enerji Simülasyonu.

80 İsparta Şehir Hastanesi Enerji Simülasyonu

81 İsparta Şehir Hastanesi Enerji Simülasyonu: Sonuç.

82 İsparta Şehir Hastanesi Enerji Simülasyonu sonuç.

83 İsparta Şehir Hastanesi Enerji Simülasyonu - sonuç.

84 İsparta Şehir Hastanesi Enerji Simülasyonu-sonuç.

85 İsparta Şehir Hastanesi Enerji Simülasyonu -sonuç.

86 Kaynaklar 1 Çakmanus, İ, 2011, Yaklaşık Sıfır Enerjili Binalar, Yeşil Bina Dergisi, Mayıs-Haziran Sayısı. [2] Kılkış, B., 2009, What Is A High Performance Building and What Is Not? Description, Definitions And Basic Functions, TTMD Journal, March-April Çakmanus İ., Toprak G., Künar A, Gülbeden A., A Case Study In Ankara For Sustainable Buildings REHVA World Climate Congress, 9-12 May Antalya. [4] Wiggington, M., and Harris, J., 2002, Intelligent Skins, Butterworth-Heinamann, Oxford. Oxford 5] ASHRAE Sistemler Ve Ekipmanlar El Kitabı, 2004, Sistem Seçimi, Bölüm 1, Türk Tesisat Mühendisleri Derneği Yayını.

87 Kaynaklar 6] Recknagel, Isıtma ve Klima El Kitabı, 2004, Türk Tesisat Mühendisleri Derneği (çeviri). 7 Wiggington, M., and Harris, J., 2002, Intelligent Skins, Butterworth-Heinamann, 8 Natural Ventilation in Non-domestic Buildings, CIBSE Guide, Applications Manual, AM10, Kreith F., Bohn M.S., Principles of Heat Transfer, Harper abd Row Publisher Inc., New York, Türkiye İklim Verileri Kitabı. Türk Tesisat Mühendisleri Derneği Teknik Yayınları, Ankara, EDSL TAS programı eğitim notları.

88 TEŞEKKÜR EDERİZ.

Bina simülasyonları kullanılarak enerji etkin bina tasarımı. Dipl.-Ing. Stefan Krämer, Dr. İbrahim Çakmanus. Özet

Bina simülasyonları kullanılarak enerji etkin bina tasarımı. Dipl.-Ing. Stefan Krämer, Dr. İbrahim Çakmanus. Özet Bina simülasyonları kullanılarak enerji etkin bina tasarımı Dipl.-Ing. Stefan Krämer, Dr. İbrahim Çakmanus Özet Yeni bir bina çok dikkatli planlanmış olsa bile, kullanıcıların tüm gereksinmeleri karşılanmamış

Detaylı

BİNALARDA ENERJİ PERFORMANSI YÖNETMELİĞİ Bayındırlık ve İskan Bakanlığı

BİNALARDA ENERJİ PERFORMANSI YÖNETMELİĞİ Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yayınlanma tarihi: 05.12.2008 Yürürlüğe girme tarihi: 05.12.2009 Vorlage 1 09/2006 Viessmann Werke Kapsam Mevcut ve yeni yapılacak konut, ticari ve hizmet amaçlı kullanılan

Detaylı

AMELİYATHANELERDE HİJYENİK KLİMA TESİSATI

AMELİYATHANELERDE HİJYENİK KLİMA TESİSATI 1 AMELİYATHANELERDE HİJYENİK KLİMA TESİSATI K.Oktay GÜVEN ÖZET Hastanelerde klinik tedavinin yanında hijyenik Ģartların sağlanması da önemlidir. Hastanelerde hijyenik ortamın yaratılabilmesi için hastane

Detaylı

Binalarda Enerji Verimliliği ve AB Ülkelerinde Yapılan Yeni Çalışmalar

Binalarda Enerji Verimliliği ve AB Ülkelerinde Yapılan Yeni Çalışmalar Binalarda Enerji Verimliliği ve AB Ülkelerinde Yapılan Yeni Çalışmalar Mak.Y.Müh. Nuri ERTOKAT Türkiye Gazbeton Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Çalışmamızın isminden de anlaşılacağı gibi Avrupa

Detaylı

MEVCUT OTOMATĐK KONTROL SĐSTEMLERĐNĐN BĐNA OTOMASYON SĐSTEMĐ ĐLE REVĐZYONU VE ENERJĐ TASARRUFU

MEVCUT OTOMATĐK KONTROL SĐSTEMLERĐNĐN BĐNA OTOMASYON SĐSTEMĐ ĐLE REVĐZYONU VE ENERJĐ TASARRUFU MEVCUT OTOMATĐK KONTROL SĐSTEMLERĐNĐN BĐNA OTOMASYON SĐSTEMĐ ĐLE REVĐZYONU VE ENERJĐ TASARRUFU Erdinç S AYIN 1968 yılında Đstanbul'da doğdu. 1989 yılında Đstanbul Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği

Detaylı

SICAKLIK VE ENTALP KONTROLLÜ SERBEST SO UTMA UYGULAMALARININ KAR ILA TIRILMASI

SICAKLIK VE ENTALP KONTROLLÜ SERBEST SO UTMA UYGULAMALARININ KAR ILA TIRILMASI Türk Tesisat Mühendisleri Derne i / Turkish Society of HVAC & Sanitary Engineers 8. Uluslararası Yapıda Tesisat Teknolojisi Sempozyumu / 8. International HVAC +R Technology Symposium 12-14 Mayıs 2008,

Detaylı

Isı Yalıtımı ve Binalarda Enerji Kimlik Belgesi - Bims, Pomza, Bimsblok ve Türevleri Salı, 01 Mayıs 2012 07:44 -

Isı Yalıtımı ve Binalarda Enerji Kimlik Belgesi - Bims, Pomza, Bimsblok ve Türevleri Salı, 01 Mayıs 2012 07:44 - ISI YALITIMI ve BİNALARDA ENERJİ KİMLİK BELGESİ Ülkemiz, enerji tüketiminde, birim ürün ve hizmette gelişmiş ülkelere göre (Batı Avrupa ya göre 2 kat, Japonya ya göre 4 kat) fazla enerji tüketmektedir.

Detaylı

SAYDAM YAPI ELEMANLARININ BİNA ENERJİ PERFORMANSINA ETKİSİ

SAYDAM YAPI ELEMANLARININ BİNA ENERJİ PERFORMANSINA ETKİSİ _ 1427 SAYDAM YAPI ELEMANLARININ BİNA ENERJİ PERFORMANSINA ETKİSİ Burak YENİGÜN Emrah YAKA M. Azmi AKTACİR Hüsamettin BULUT ÖZET HVAC cihazlarının seçimini belirleyen en önemli parametre binanın toplam

Detaylı

ÖZEL BÖLÜM I KOJENERASYON. TÜRKOTED İltekno Topkapı Endüstri ST ELEKTRİK-ENERJİ I NİSAN 2016

ÖZEL BÖLÜM I KOJENERASYON. TÜRKOTED İltekno Topkapı Endüstri ST ELEKTRİK-ENERJİ I NİSAN 2016 TÜRKOTED İltekno Topkapı Endüstri 102 Hibrit Sistemlerle En Yüksek Verimlilik Hedefleniyor Derya Sakallıoğlu Yenilenebilir enerji kaynakları ile birlikte kullanılan kojenerasyon sistemleri, hibrit kojenerasyon

Detaylı

İnşaat Firmalarının Maliyet ve Süre Belirleme Yöntemleri Üzerine Bir Alan Çalışması

İnşaat Firmalarının Maliyet ve Süre Belirleme Yöntemleri Üzerine Bir Alan Çalışması İnşaat Firmalarının Maliyet ve Süre Belirleme Yöntemleri Üzerine Bir Alan Çalışması Latif Onur Uğur Süslü Sokak No: 4/2 Mebusevleri, Beşevler, 06580 Ankara E-Posta: latifugur@mynet.com, onurugurtr@yahoo.com

Detaylı

Kritik Altyapı Değerlendirmeleri

Kritik Altyapı Değerlendirmeleri Kritik Altyapı Değerlendirmeleri Kritik Altyapı Değerlendirmeleri Emerson Network Power uzmanlarınca sunulan profesyonel görüşler, altyapınızın hem bugün hem de gelecekte en iyi performansı sergilemesini

Detaylı

SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com

SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com Giriş Yönetim alanında yaşanan değişim, süreç yönetimi anlayışını ön plana çıkarmıştır. Süreç yönetimi; insan ve madde kaynaklarını

Detaylı

MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Muş Alparslan Üniversitesi Uzaktan

Detaylı

JET MOTORLARININ YARI-DĐNAMĐK BENZETĐŞĐMĐ ve UÇUŞ ŞARTLARINA UYGULANMASI

JET MOTORLARININ YARI-DĐNAMĐK BENZETĐŞĐMĐ ve UÇUŞ ŞARTLARINA UYGULANMASI makale JET MOTORLARININ YARI-DĐNAMĐK BENZETĐŞĐMĐ ve UÇUŞ ŞARTLARINA UYGULANMASI Bekir NARĐN *, Yalçın A. GÖĞÜŞ ** * Y.Müh., TÜBĐTAK-SAGE ** Prof. Dr., Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Havacılık ve Uzay Mühendisliği

Detaylı

Beyaz Gümüş Siyah Klimalarda enerji tüketimini en aza indirmeyi hedefleyen Avrupa Birliği standartları, 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren ülkemizde yürürlüğe girmiştir. Enerji sınıfları da Sezonsal

Detaylı

4. Numaralandırdığımız her boru parçasının üzerine taşıdıkları ısı yükleri yazılır.

4. Numaralandırdığımız her boru parçasının üzerine taşıdıkları ısı yükleri yazılır. 4. KOLON ŞEMASI VE BORU ÇAPI HESABI Tesisatı oluşturan kazan, kollektörler, borular,,vanalar, ısıtıcılar,genleşme deposu ile diğer donanım ve armatürlerin tümünün düşey görünüşünü iki boyutlu olarak gösteren

Detaylı

Yapı Kabuğunda Isı Kayıplarının Azaltılması ve Bir İyileştirme Projesi Örneği

Yapı Kabuğunda Isı Kayıplarının Azaltılması ve Bir İyileştirme Projesi Örneği Sayfa 1 / 8 Tesisat Mühendisliği Dergisi Sayı: 9 4, s. 49-56, 2006 Yapı Kabuğunda Isı Kayıplarının Azaltılması ve Bir İyileştirme Projesi Örneği Hakan ÜNALAN* Emrah GÖKALTUN** Ramazan UĞURLUBİLEK*** Özet

Detaylı

Sıva altı montaj için Symaro sensörleri yenilikçi ve enerji verimli

Sıva altı montaj için Symaro sensörleri yenilikçi ve enerji verimli Sıva altı montaj için Symaro sensörleri yenilikçi ve enerji verimli Sıva altı montaj için enerji tasarruflu Symaro sensörleri DELTA anahtarları serisi ile kullanım için uygun Answers for infrastructure

Detaylı

Fan Coil Cihazları Tesisat Bağlantıları

Fan Coil Cihazları Tesisat Bağlantıları Newtherm Fan Coil Kontrol Ekipmanları Bağlantı vanaları, uzaktan kontrol cihazları, dijital veya mekanik duvar tipi termostatları ve yalıtımlı montaj setleriyle birlikte sistem bazında teslim edilmektedir.

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (Değişik:RG-14/2/2014-28913) (1) Bu Yönetmeliğin amacı; yükseköğrenim

Detaylı

Adres: Fener mh. Fener cd. Fener İş Merkezi A Blok No: 9 Kat:2 D:12 ANTALYA Tel: 242-324 76 66 (Pbx) Fax: 242-324 13 21 www. vetenergy.

Adres: Fener mh. Fener cd. Fener İş Merkezi A Blok No: 9 Kat:2 D:12 ANTALYA Tel: 242-324 76 66 (Pbx) Fax: 242-324 13 21 www. vetenergy. TEVFİK SPORCU FİRMAMIZ: Türkiye de Enerji Bakanlığı nın yetkilendirdiği ilk EVD firmalarından biri olarak VET ENERGY CO ; Bina Enerji Yönetimi Danışmanlığı; OTEL, HASTANE, AVM Enerji Verimlilik Etüt ve

Detaylı

40 yard mc olur, önlemeye yard mc olur. engellenmesine sa layarak Binalarda ba ms z birimleri birbirinden ay ran dö emelere, duvarlara, , çat s na Binan n Enerji Kimlik Belgesi var m? (Bu belge, s tma,

Detaylı

İÇİNDEKİLER SAYFA Önsöz 4 Stratejik Planlama ve Bütçe Yol Haritası 5 Örnek İşletme Hakkında 6 Gider Yükleme Sistemi 8 Satış Bütçesi Oluşturma 9 Faaliyet Gider Bütçesi Oluşturma 12 Bütçe Sistem Otomasyonu

Detaylı

Giresun Üniversitesi Akademik Değerlendirme Ve Kalite Geliştirme Uygulama Yönergesi

Giresun Üniversitesi Akademik Değerlendirme Ve Kalite Geliştirme Uygulama Yönergesi Giresun Üniversitesi Akademik Değerlendirme Ve Kalite Geliştirme Uygulama Yönergesi Amaç Madde 1- Bu Yönergenin amacı; Giresun Üniversitesi'nin akademik değerlendirme ve kalite geliştirme ile stratejik

Detaylı

İSG Yasası & Uygulamalar

İSG Yasası & Uygulamalar İSG Yasası & Uygulamalar Dr. Rana GÜVEN, MSc. PhD. Genel Md. Yrd. 24 Mayıs 2013, Bursa İÇERİK Güvenlik Kültürü Kavramı Dünyada ve Türkiye de İSG İSG Yasası İSG Hizmetleri Yetkilendirme Hizmetleri Çalışma

Detaylı

Turseff, EBRD taraf ndan geli tirilmi tir. Programa Destek Verenler:

Turseff, EBRD taraf ndan geli tirilmi tir. Programa Destek Verenler: Turseff, EBRD taraf ndan geli tirilmi tir Turkey Sustainable Energy Financing Facility Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Program TURSEFF B LG LEND RME SUNUMU Programa Destek Verenler: Ak lc ve Zorunlu

Detaylı

Doç. Dr. Eyüp DEBİK 10.12.2013

Doç. Dr. Eyüp DEBİK 10.12.2013 Doç. Dr. Eyüp DEBİK 10.12.2013 Ünitelerin fiziksel yerleşimi Arıtma ünitelerinin, Bağlantı kanallarının, Yol ve park alanlarının, Yönetim binasının, Bakım ve onarım kısımları vb dikkatle ele alınmalıdır.

Detaylı

BİNA ENERJİ SİMÜLASYONU. Dr. İbrahim ÇAKMANUS 1

BİNA ENERJİ SİMÜLASYONU. Dr. İbrahim ÇAKMANUS 1 BİNA ENERJİ SİMÜLASYONU Dr. İbrahim ÇAKMANUS 1 Özet Simülasyon genel bir terim olup; a) bir sistemin simülasyonu, bu sistemi temsil edebilecek bir model oluşturma işlemidir, b) Simülasyon, gerçek sistemin

Detaylı

AirHome Serisi Sulu Split Tip Isı Pompaları

AirHome Serisi Sulu Split Tip Isı Pompaları Apartman, siteler gibi toplu konut projelerinde ve Daire, villa, yazlık, ofis, mağaza gibi bireysel kullanımlar için 25 kw'a kadar performans aralığında dış üniteler Sıcak su boyleri ve tesisat ekipmanları

Detaylı

Analiz aşaması sıralayıcı olurusa proje yapımında daha kolay ilerlemek mümkün olacaktır.

Analiz aşaması sıralayıcı olurusa proje yapımında daha kolay ilerlemek mümkün olacaktır. Analiz Raporu Kısa Özet Her geçen gün eczanecilik sektörü kendi içerisinde daha da yarışır hale geliyor. Teknolojinin getirdiği kolaylık ile eczane otomasyonu artık elinizin altında. Çoğu eczacılar hastalarına

Detaylı

ISI TRANSFER ÜRÜNLERİ Plakalı Eşanjör Lehimli Eşanjör Borulu ve Tübüler Eşanjör Daire Giriş İstasyonları. BASINÇLI KAPLAR Boyler

ISI TRANSFER ÜRÜNLERİ Plakalı Eşanjör Lehimli Eşanjör Borulu ve Tübüler Eşanjör Daire Giriş İstasyonları. BASINÇLI KAPLAR Boyler Isı İstasyonları Konularımız ISI TRANSFER ÜRÜNLERİ Plakalı Eşanjör Lehimli Eşanjör Borulu ve Tübüler Eşanjör Daire Giriş İstasyonları BASINÇLI KAPLAR Boyler Genleşme Paslanmaz Proses Denge Kapları Tortu

Detaylı

ÖZEL LABORATUAR DENEY FÖYÜ

ÖZEL LABORATUAR DENEY FÖYÜ Deneyin Adı:Evaporatif Soğutma Deneyi ÖZEL LABORATUAR DENEY FÖYÜ Deneyin Amacı:Evaporatif Soğutucunun Soğutma Kapasitesinin ve Verimin Hesaplanması 1.Genel Bilgiler Günümüzün iklimlendirme sistemleri soğutma

Detaylı

SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç

SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Siirt Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama

Detaylı

M. Selçuk ERCAN. Bina Yönetim Sistemleri Alarko-Carrier A.Ş.

M. Selçuk ERCAN. Bina Yönetim Sistemleri Alarko-Carrier A.Ş. M. Selçuk ERCAN Bina Yönetim Sistemleri Alarko-Carrier A.Ş. Teşhis Nedir? * Cihaz ve işletme aksaklıklarının varlığını belirlemek * Maliyet olarak etkisini araştırmak, Aciliyetini araştırmak * Nedenlerini

Detaylı

ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI ĞİŞİKLİĞİ

ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI ĞİŞİKLİĞİ ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI İKLİM M DEĞİŞİ ĞİŞİKLİĞİ ve ENERJİ Sedat KADIOĞLU Müsteşar Yardımcısı 22 Ekim 2009,İzmir BİRLEŞMİŞ MİLLETLER İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ İklim Değişikli ikliği Çerçeve

Detaylı

Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI İÇM 401-402 PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ

Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI İÇM 401-402 PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI İÇM 401-402 PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ KONU: GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ TASARIM STÜDYOSU YER: ESKİ BAHÇE KAFE YERLEŞKESİ /KAMPÜS 1.

Detaylı

ELEKTRİK ÜRETİM SANTRALLERİNDE KAPASİTE ARTIRIMI VE LİSANS TADİLİ

ELEKTRİK ÜRETİM SANTRALLERİNDE KAPASİTE ARTIRIMI VE LİSANS TADİLİ Hukuk ve Danışmanlık ELEKTRİK ÜRETİM SANTRALLERİNDE KAPASİTE ARTIRIMI VE LİSANS TADİLİ Türkiye de serbest piyasa ekonomisine geçişle birlikte rekabet ortamında özel hukuk hükümlerine göre faaliyet gösteren,

Detaylı

PROJE ADI DOĞAL ÇEVRECĠ SEBZE-MEYVE KURUTMA SĠSTEMĠ. PROJE EKĠBĠ Süleyman SÖNMEZ Ercan AKÇAY Serkan DOĞAN. PROJE DANIġMANLARI

PROJE ADI DOĞAL ÇEVRECĠ SEBZE-MEYVE KURUTMA SĠSTEMĠ. PROJE EKĠBĠ Süleyman SÖNMEZ Ercan AKÇAY Serkan DOĞAN. PROJE DANIġMANLARI TÜBĠTAK-BĠDEB LĠSE ÖĞRETMENLERĠ (FĠZĠK, KĠMYA, BĠYOLOJĠ VE MATEMATĠK) PROJE DANIġMANLIĞI EĞĠTĠMĠ ÇALIġTAYLARI LĠSE-1 (ÇALIġTAY 2011) FĠZĠK GRUP SES-2011 PROJE ADI DOĞAL ÇEVRECĠ SEBZE-MEYVE KURUTMA SĠSTEMĠ

Detaylı

KAMU İHALE KURULU KARARI. Toplantıya Katılan Üye Sayısı : 7 : Elektrik ihtiyacının temini.

KAMU İHALE KURULU KARARI. Toplantıya Katılan Üye Sayısı : 7 : Elektrik ihtiyacının temini. Toplantı No : 2011/047 Gündem No : 2 Toplantıya Katılan Üye Sayısı : 7 Gündem Konusu : Elektrik ihtiyacının temini. Elektrik piyasası ve ilgili mevzuatındaki değişiklikler ve gelişmeler sonrasında, 4734

Detaylı

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1. GİRİŞ Odamızca, 2009 yılında 63 fuara katılan 435 üyemize 423 bin TL yurtiçi fuar teşviki ödenmiştir. Ödenen teşvik rakamı, 2008 yılına

Detaylı

Bartın Üniversitesi Mühendislik ve Teknoloji Bilimleri Dergisi

Bartın Üniversitesi Mühendislik ve Teknoloji Bilimleri Dergisi Bartın Üniversitesi Mühendislik ve Teknoloji Bilimleri Dergisi Cilt 3 Sayı 2 (2015), 51-60 Journal of Bartin University Engineering and Technological Sciences Vol. 3 Issue 2 (2015), 51-60 Bartın Üniversitesi

Detaylı

SOSYAL POLİTİKALAR VE ÇALIŞMA HAYATI

SOSYAL POLİTİKALAR VE ÇALIŞMA HAYATI 64.HÜKÜMET PROGRAMI YILI EYLEM PLANINDA BAKANLIĞIMIZIN İLGİLİ 3 Ay İçerisinde Gerçekleştirilecek Reformlar TEMEL HAK VE HÜRRİYETLER Roman Başbakanlık Aile ve Sosyal 7 Başta eğitim, istihdam ve iskân sorunları

Detaylı

MADENCĠLĠK SEKTÖRÜNDE SU KĠRLĠLĠĞĠ KONTROLÜ YÖNETMELĠĞĠ UYGULAMALARI

MADENCĠLĠK SEKTÖRÜNDE SU KĠRLĠLĠĞĠ KONTROLÜ YÖNETMELĠĞĠ UYGULAMALARI TC. TEKĠRDAĞ VALĠLĠĞĠ Ġl Çevre ve Orman Müdürlüğü MADENCĠLĠK SEKTÖRÜNDE SU KĠRLĠLĠĞĠ KONTROLÜ YÖNETMELĠĞĠ UYGULAMALARI 12 OCAK 2011 MALKARA/TEKĠRDAĞ SU KĠRLĠLĠĞĠ: Yeryüzündeki sular, güneşin sağladığı

Detaylı

: Prof. Dr. Nurettin KALDIRIMCI : Kenan TÜRK, Dr. Murat ÇETİNKAYA, Reşit GÜRPINAR, Fevzi ÖZKAN, Dr. Metin ARSLAN, Doç. Dr.

: Prof. Dr. Nurettin KALDIRIMCI : Kenan TÜRK, Dr. Murat ÇETİNKAYA, Reşit GÜRPINAR, Fevzi ÖZKAN, Dr. Metin ARSLAN, Doç. Dr. Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2014-1-132 (Önaraştırma) Karar Sayısı : 15-12/159-72 Karar Tarihi : 18.03.2015 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan Üyeler : Prof. Dr.

Detaylı

Ürün Kataloğu 01/2007 Conergy Montaj Sistemleri

Ürün Kataloğu 01/2007 Conergy Montaj Sistemleri Ürün Kataloğu 01/2007 Conergy Montaj Sistemleri Conergy ile güvende Conergy, yenilenebilir enerji alanında dünyadaki en başarılı şirketlerden biridir. Çünkü Conergy tüm bileşenleri tek bir elden çıkan

Detaylı

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog KONYA KARAMAN BÖLGESİ BOŞANMA ANALİZİ 22.07.2014 Tarihsel sürece bakıldığında kalkınma,

Detaylı

KADININ STATÜSÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Tarımda Kadınların Finansmana Erişimi Esra ÇADIR

KADININ STATÜSÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Tarımda Kadınların Finansmana Erişimi Esra ÇADIR KADININ STATÜSÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Tarımda Kadınların Finansmana Erişimi Esra ÇADIR Sektörlere Göre Dağılım 60 %52 50 %39 %46 Tarım 40 Sanayi 30 % 14 %19 %21 İnşaat 20 %8 10 % 1 Hizmetler 0 KADIN ERKEK 2

Detaylı

T.C. ÇEVRE ve ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI. TÜRKİYE NİN EN TEMİZ KENTİ PROJESİ İLE İLGİLİ USUL ve ESASLAR

T.C. ÇEVRE ve ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI. TÜRKİYE NİN EN TEMİZ KENTİ PROJESİ İLE İLGİLİ USUL ve ESASLAR T.C. ÇEVRE ve ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI TÜRKİYE NİN EN TEMİZ KENTİ PROJESİ İLE İLGİLİ USUL ve ESASLAR PROJENİN ADI : Temiz Kentim YarıĢması PROJENİN HEDEFİ : Ġçinde bulunduğumuz yüzyıl; hızlı nüfus artıģı,

Detaylı

Basın Bülteni. Marmaray Projesinde Rota Teknik İmzası BD235 23.06.2014

Basın Bülteni. Marmaray Projesinde Rota Teknik İmzası BD235 23.06.2014 Marmaray Projesinde Rota Teknik İmzası Bosch Rexroth ana bayisi Rota Teknik A.Ş. ile Japon TAISEI ve ANEL firmasının ortak olarak geliştirdiği Marmaray Tünel Havalandırma Elektropnömatik Kontrol Sistemi

Detaylı

Elektrikli dikdörtgen sabit tavalar

Elektrikli dikdörtgen sabit tavalar Thermetic bratt pans - h = mm Electrolux THERMETIC Line; otel, hastane, merkez mutfağı, havaalanı mutfağı gibi kurumsal mutfakların ağır iş yükleri için tasarlanmıştır. Ekipman serisi geniş seçenekler

Detaylı

ENERJİ KANUNU. İ.Yenal CEYLAN Makina Mühendisi. Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü

ENERJİ KANUNU. İ.Yenal CEYLAN Makina Mühendisi. Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü ENERJİ VERİML MLİLİĞİİĞİ KANUNU ve İKİNCİLL MEVZUATI İ.Yenal CEYLAN Makina Mühendisi ENERJİ VERİML MLİLİĞİİĞİ KANUNU ve İKİNCİLL MEVZUATI A. 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu B. Enerji Kaynaklarının

Detaylı

Deprem Yönetmeliklerindeki Burulma Düzensizliği Koşulları

Deprem Yönetmeliklerindeki Burulma Düzensizliği Koşulları Deprem Yönetmeliklerindeki Burulma Düzensizliği Koşulları Prof. Dr. Günay Özmen İTÜ İnşaat Fakültesi (Emekli), İstanbul gunayozmen@hotmail.com 1. Giriş Çağdaş deprem yönetmeliklerinde, en çok göz önüne

Detaylı

2. Kapsam: Bu prosedür erişkin ve çocuk hastanın yoğun bakım ünitesine kabul edilmesinden taburcu edilmesine kadar yürütülen işlemleri kapsar.

2. Kapsam: Bu prosedür erişkin ve çocuk hastanın yoğun bakım ünitesine kabul edilmesinden taburcu edilmesine kadar yürütülen işlemleri kapsar. 1 / 5 1. Amaç: Bu prosedür, UÜ-SK da yaşam desteğine gerek duyan ve komadaki erişkin ve çocuk hastalara sunulacak yoğun bakım hizmetlerinin eşit, standart ve etkin bir şekilde yürütülmesini sağlamayı amaçlamaktadır.

Detaylı

1.0. OTOMATİK KONTROL VANALARI UYGULAMALARI

1.0. OTOMATİK KONTROL VANALARI UYGULAMALARI 1.0. OTOMATİK KONTROL VANALARI UYGULAMALARI Otomatik kontrol sistemlerinin en önemli elemanları olan motorlu vanaların kendilerinden beklenen görevi tam olarak yerine getirebilmeleri için, hidronik devre

Detaylı

TÜRKİYE DE YER KAYNAKLI ISI POMPASI UYGULAMA ÖRNEKLERİ

TÜRKİYE DE YER KAYNAKLI ISI POMPASI UYGULAMA ÖRNEKLERİ TÜRKİYE DE YER KAYNAKLI ISI POMPASI UYGULAMA ÖRNEKLERİ Korhan ALTINKAYA ÖZET Bu gün 100.000 lerce yer kaynaklı ısıtma ve soğutma sistemi, Kuzey Amerika kıtası nda, Avrupa da, Asya da ve Avustralya da,

Detaylı

KALİTE HER ZAMAN PAHALI DEĞİLDİR. Dünyanın 4. Büyük fabrikası teknolojinin önünde

KALİTE HER ZAMAN PAHALI DEĞİLDİR. Dünyanın 4. Büyük fabrikası teknolojinin önünde Japon dizayn ve teknolojisi ile üretilmiş çevre dostu klimalar artık Türkiye de KALİTE HER ZAMAN PAHALI DEĞİLDİR Dünyanın 4. Büyük fabrikası teknolojinin önünde 30.000 kişinin çalıştığı ve Sektöründe ilk

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI KÜMELENME DESTEKLERİ

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI KÜMELENME DESTEKLERİ BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI KÜMELENME DESTEKLERİ Esra ALAGÖZ KAYA Şubat 2015 SUNUM PLANI I. KÜMELENME ANA DESTEK ALANLARI II. KÜMELENME DESTEKLERİNDE TEMEL

Detaylı

Enerji Tasarrufunda İnovatif Çözümler

Enerji Tasarrufunda İnovatif Çözümler Isı Yalıtımı Enerji Tasarrufunda İnovatif Çözümler Terma Enerji Verimliliği nin temel politikası, en yeni teknolojileri, kaliteli hizmet anlayışıyla bir araya getirerek enerji verimliliği uygulamalarını

Detaylı

OKUL BAZLI BÜTÇELEME KILAVUZU

OKUL BAZLI BÜTÇELEME KILAVUZU Üst Politika Belgelerinde Okul Bazlı Bütçe: Amaç: OKUL BAZLI BÜTÇELEME KILAVUZU 1. Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) 154- Okul idarelerinin bütçeleme süreçlerinde yetki ve sorumlulukları artırılacaktır.

Detaylı

T.C NECMETTĠN ERBAKAN ÜNĠVERSĠTESĠ Yapı Ġşleri ve Teknik Daire Başkanlığı GÖREV TANIM FORMU

T.C NECMETTĠN ERBAKAN ÜNĠVERSĠTESĠ Yapı Ġşleri ve Teknik Daire Başkanlığı GÖREV TANIM FORMU UZMANLIK ALANI BAĞLI OLDUĞU UNVAN Teknik Hizmetler Mühendis İnşaat Mühendisi Daire Başkanı Mühendis unvanının gerektirdiği yetki ve devredilmiş olan yetkiler çerçevesinde sorumlu olduğu iş ve işlemleri

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİDE EĞİTİM

YENİLENEBİLİR ENERJİDE EĞİTİM YENİLENEBİLİR ENERJİDE EĞİTİM Enerjinin Önemi Enerji, Dünyamızın en önemli ihtiyaçlarından biridir. Türkiye nin son otuz yılda enerji talebi yıllık ortalama %8 artış göstermiştir.ülkemiz elektrik enerjisinin

Detaylı

Akıllı Binalar ve Yenilenebilir Enerji

Akıllı Binalar ve Yenilenebilir Enerji Tesisat Mühendisliği Dergisi Sayı: 91, s. 7-15, 2006 Akıllı Binalar ve Yenilenebilir Enerji Zerrin YILMAZ* Özet Bilindiği gibi, gerek binaların pasif sistem olarak gösterdikleri enerji performansı ve gerekse

Detaylı

MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ. 6. Hafta Oda Akustiği

MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ. 6. Hafta Oda Akustiği MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ 6. Hafta Oda Akustiği Sesin Oda İçerisinde Yayınımı Akustik olarak sesin odada yayınımı için, sesin dalga boyunun hacmin boyutlarına göre oldukça küçük olması gerekmektedir.

Detaylı

PORTFÖY ÜRETİM ŞİRKETLERİNİN OLUŞTURULMASI VE ELEKTRİK ÜRETİM ANONİM ŞİRKETİNİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI. Sefer BÜTÜN. EÜAŞ Genel Müdürü ÖZET:

PORTFÖY ÜRETİM ŞİRKETLERİNİN OLUŞTURULMASI VE ELEKTRİK ÜRETİM ANONİM ŞİRKETİNİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI. Sefer BÜTÜN. EÜAŞ Genel Müdürü ÖZET: PORTFÖY ÜRETİM ŞİRKETLERİNİN OLUŞTURULMASI VE ELEKTRİK ÜRETİM ANONİM ŞİRKETİNİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI Sefer BÜTÜN EÜAŞ Genel Müdürü ÖZET: Mülkiyeti kamuya ait işletme hakları özel sektöre devredilmemiş

Detaylı

Veri Toplama Yöntemleri. Prof.Dr.Besti Üstün

Veri Toplama Yöntemleri. Prof.Dr.Besti Üstün Veri Toplama Yöntemleri Prof.Dr.Besti Üstün 1 VERİ (DATA) Belirli amaçlar için toplanan bilgilere veri denir. Araştırmacının belirlediği probleme en uygun çözümü bulabilmesi uygun veri toplama yöntemi

Detaylı

PATOLOJİ DERNEKLERİ FEDERASYONU ETİK YÖNERGE TASLAĞI. GEREKÇE: TTB UDEK kararı gereğince, Federasyon Yönetim

PATOLOJİ DERNEKLERİ FEDERASYONU ETİK YÖNERGE TASLAĞI. GEREKÇE: TTB UDEK kararı gereğince, Federasyon Yönetim PATOLOJİ DERNEKLERİ FEDERASYONU ETİK YÖNERGE TASLAĞI GEREKÇE: TTB UDEK kararı gereğince, Federasyon Yönetim Kurulunun önerileri doğrultusunda bu çalışma yapılmıştır. GENEL KONULAR: Madde 1.Tanım: 1.1.

Detaylı

Isı Pompalı Isıtma/Soğutma Sistemleri

Isı Pompalı Isıtma/Soğutma Sistemleri Isı Pompalı Isıtma/Soğutma Sistemleri Apartman ve siteler gibi kentsel dönüşüm projeleri, Rezidans, ofis, AVM karışımlı plazalar, De, villa, yazlık, ofis, mağaza gibi bireysel kullanımlar, Otel, tatil

Detaylı

KOBİLER'de Enerji Verimliliği Uygulamalarının Durumu ve Örnekler

KOBİLER'de Enerji Verimliliği Uygulamalarının Durumu ve Örnekler KOBİLER'de Enerji Verimliliği Uygulamalarının Durumu ve Örnekler M. Tülin Keskin MMO Enerji Çalışma Grubu Üyesi Temiz Enerji Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Niçin Enerji Verimliliği Bir çok noktadan aynı anda

Detaylı

AYDINLATMA DEVRELERİNDE KOMPANZASYON

AYDINLATMA DEVRELERİNDE KOMPANZASYON AYDINLATMA DEVRELERİNDE KOMPANZASYON Dünyamızın son yıllarda karşı karşıya kaldığı enerji krizi, araştırmacıları bir yandan yeni enerji kaynaklarına yöneltirken diğer yandan daha verimli sistemlerin tasarlanması

Detaylı

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Değerlendirme Notu Sayfa1

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Değerlendirme Notu Sayfa1 Sağlık Reformunun Sonuçları İtibariyle Değerlendirilmesi 26-03 - 2009 Tuncay TEKSÖZ Dr. Yalçın KAYA Kerem HELVACIOĞLU Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Türkiye 2004 yılından itibaren sağlık

Detaylı

Ponta Yatay Besleme Sistemi Tıbbi Destek Üniteleri

Ponta Yatay Besleme Sistemi Tıbbi Destek Üniteleri Ponta Yatay Besleme Sistemi Tıbbi Destek Üniteleri Geniş bir yelpazede yatay ünite uzunluğu, kolon tipi ve iş istasyonu opsiyonlarına sahip çok yönlü Dräger Ponta, daha iyi bir çalışma alanı verimliliği

Detaylı

MAKİNE VE MOTOR DERS NOTLARI 1.HAFTA

MAKİNE VE MOTOR DERS NOTLARI 1.HAFTA MAKİNE VE MOTOR DERS NOTLARI 1.HAFTA Hazırlayan: Öğr. Gör. Tuğberk ÖNAL MALATYA 2016 DERS İLE İLGİ GENEL HUSUSLAR Ders 1 Vize ve 1 final sınavı yapılarak değerlendirilecektir. Vize sınavının %40 ı ve final

Detaylı

T.C. BİLECİK İL GENEL MECLİSİ Araştırma ve Geliştirme Komisyonu

T.C. BİLECİK İL GENEL MECLİSİ Araştırma ve Geliştirme Komisyonu Rapor No:01 Rapor Tarihi: 10.03.2011 muz İl Genel Meclisimizin 01.03.2011 tarih ve 2011/33 sayılı kararı doğrultusunda 08-09-10 Mart 2011 tarihlerinde toplanmıştır. İdaremiz araç parkında bulunan makine

Detaylı

Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası

Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası 2007 NİSAN EKONOMİ Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası Türkiye ekonomisi dünyadaki konjonktürel büyüme eğilimine paralel gelişme evresini 20 çeyrektir aralıksız devam ettiriyor. Ekonominin 2006 da yüzde

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI 1. BASINÇ, AKIŞ ve SEVİYE KONTROL DENEYLERİ

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI 1. BASINÇ, AKIŞ ve SEVİYE KONTROL DENEYLERİ T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI 1 BASINÇ, AKIŞ ve SEVİYE KONTROL DENEYLERİ DENEY SORUMLUSU Arş.Gör. Şaban ULUS Haziran 2012 KAYSERİ

Detaylı

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü 07.03.2012 06:18

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü 07.03.2012 06:18 http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/03/201203... 1 of 5 6 Mart 2012 SALI Resmî Gazete Sayı : 28225 Atatürk Üniversitesinden: YÖNETMELİK ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ASTROFİZİK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ATILIM ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1 Bu Yönergenin amacı Atılım Üniversitesinin eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri ile idarî

Detaylı

İŞLETME ZİRVESİ 08.XII.2015 İSTANBUL

İŞLETME ZİRVESİ 08.XII.2015 İSTANBUL İŞLETME 2023 ZİRVESİ 08.XII.2015 İSTANBUL İŞLETME 2023 ZİRVESİ 08.XII.2015 İSTANBUL İŞLETME 2023 ZİRVESİ Akıllı, Sürdürülebilir ve Kapsayıcı Çözümlerin Buluşma Noktası İşletme 2023 Zirvesi nde 2015-2023

Detaylı

CrossPower. Akıllı enerji yönetim sistemi. www.pfisterer.com

CrossPower. Akıllı enerji yönetim sistemi. www.pfisterer.com CrossPower Akıllı enerji yönetim sistemi www.pfisterer.com 2 CrossPower CrossPower: Çevre Dostu Enerji daha iyi bir gelecek Elektrik, medeniyetten uzak ve ulaşılması zor bölgelerde kolay bulunamamaktadır.

Detaylı

İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ DENEY FÖYÜ

İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ DENEY FÖYÜ İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ DENEY FÖYÜ AMAÇ: İklimlendirme sistemlerinin ve elemanlarının tanıtılması, havanın ısıtılması, nemlendirilmesi ve soğutulması işlemlerinin gösterilmesi, soğutma kulesinde su soğutma

Detaylı

SORU: Bölgeye katkı sağlayacak özel bir proje sahibi iktisadi kalkınma programında %50 hibeden fazlasını karşılayamıyorsa bir destek var mı?

SORU: Bölgeye katkı sağlayacak özel bir proje sahibi iktisadi kalkınma programında %50 hibeden fazlasını karşılayamıyorsa bir destek var mı? SORU: Bölgeye katkı sağlayacak özel bir proje sahibi iktisadi kalkınma programında %50 hibeden fazlasını karşılayamıyorsa bir destek var mı? 1. CEVAP: İktisadi kalkınma destek programında hiçbir destek

Detaylı

ECE-581 E-Devlet ve e-dönüşüm Türk Hava Kurumu Üniversitesi 2014

ECE-581 E-Devlet ve e-dönüşüm Türk Hava Kurumu Üniversitesi 2014 ECE-581 E-Devlet ve e-dönüşüm Türk Hava Kurumu Üniversitesi 2014 ONUR SEZĞİN onur.sezgin@tav.aero GÖRKEM AKDEMİR gorkem.akdemir@tav.aero ECE 581 1 İÇERİK Veri Nedir? Veri Merkezi Nedir? Veri Merkezleri

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UYGULAMALARI

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UYGULAMALARI KAMUDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PANELİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UYGULAMALARI Uzm. Yusuf DUMAN İSG Koordinatörü / İş Güvenliği Uzmanı Mayıs/2016 (1/55) 6331 SAYILI İSG KANUNU İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu

Detaylı

YÖNETMELİK. c) Merkez (Hastane): Selçuk Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezini (Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesini),

YÖNETMELİK. c) Merkez (Hastane): Selçuk Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezini (Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesini), 31 Mart 2012 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28250 Selçuk Üniversitesinden: YÖNETMELİK SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

BÖLÜM 7 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI - 1

BÖLÜM 7 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI - 1 1 BÖLÜM 7 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI - 1 Belli bir özelliğe yönelik yapılandırılmış gözlemlerle elde edilen ölçme sonuçları üzerinde bir çok istatistiksel işlem yapılabilmektedir. Bu işlemlerin bir kısmı

Detaylı

10. Performans yönetimi ve bütçeleme bağlantıları

10. Performans yönetimi ve bütçeleme bağlantıları 10. Performans yönetimi ve bütçeleme bağlantıları girdi süreç çıktı etki, sonuç Üretkenlik,verimlilik, etkinlik Kaynaklar Nihai Hedefler 4.10.2006 1 Yönetim anlaşması en azından aşağıdakileri içermelidir

Detaylı

Teknik sistem kataloğu Taşıyıcı kol sistemleri

Teknik sistem kataloğu Taşıyıcı kol sistemleri Teknik sistem kataloğu Taşıyıcı kol sistemleri 2 Makinaya farklı bakış açıları sayesinde uzun veya kısa boylu operatör oturarak ya da ayakta çalışabilir - Rittal taşıyıcı kol sistemleriyle izleme ve kumanda

Detaylı

İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ ÜNİVERSİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM

İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ ÜNİVERSİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ ÜNİVERSİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Genel Esaslar Amaç Madde 1- (1)Bu

Detaylı

ATAÇ Bilgilendirme Politikası

ATAÇ Bilgilendirme Politikası ATAÇ Bilgilendirme Politikası Amaç Bilgilendirme politikasının temel amacı, grubun genel stratejileri çerçevesinde, ATAÇ İnş. ve San. A.Ş. nin, hak ve yararlarını da gözeterek, ticari sır niteliğindeki

Detaylı

Soğutma kompresörlerini aşağıdaki şekilde sınıflandırmak mümkündür. 5. Santrifüj (Turbo) Kompresörler( günümüzde pek kullanılmamaktadırlar)

Soğutma kompresörlerini aşağıdaki şekilde sınıflandırmak mümkündür. 5. Santrifüj (Turbo) Kompresörler( günümüzde pek kullanılmamaktadırlar) 4. KOMPRESÖRLER Soğutucu akışkanın çevrim boyunca dolaştırılarak soğuk kaynaktan sıcak kaynağa ısı iletilmesi kompresörler yardımıyla meydana gelir.yani kompresörler, soğutma devrelerinde buharlaştırıcıda

Detaylı

Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Sayfa No: 1

Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Sayfa No: 1 Sayfa No: 1 1. Raporun Dönemi 1.7.2010 30.9.2010 2. Şirketin Faaliyet Konusu Her türlü maden, maden cevheri ve bunların türevlerini aramak ve çıkarmak, işlemek, gerek kendi ürettiği ve gerekse temin ettiği

Detaylı

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ YAPI İŞLERİ VE TEKNİK DAİRE BAŞKANLIĞI 2011 YILI YATIRIM PROGRAMI İZLEME VE DEĞERLENDİRME RAPORU Şubat 2012 İÇİNDEKİLER 1. Yönetici Özeti... 3 2. Genel Değerlendirme... 3 2.1 Kuruluşun

Detaylı

Koru1000. Koru1000. beklentilerinizin ötesinde!

Koru1000. Koru1000. beklentilerinizin ötesinde! Koru1000 Koru1000 beklentilerinizin ötesinde! 2016 5 10 15 bar 16 Koru1000 Ölçemezsen, Yönetemezsin! 2 Koru1000 bir ENVEST ürünüdür. envest ba k y y! Envest, enerji ve su verimliliğini ön planda tutan,

Detaylı

Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk.

Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk. Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk. Sayı: 64597866-120[94-2014]-131 Tarih: 28/08/2014 T.C. GELİR

Detaylı

USB KVM Switch. Ses özellikli ve 2 portlu USB KVM switch. Ses özellikli ve 4 portlu USB KVM switch

USB KVM Switch. Ses özellikli ve 2 portlu USB KVM switch. Ses özellikli ve 4 portlu USB KVM switch USB KVM Switch Ses özellikli ve 2 portlu USB KVM switch Ses özellikli ve 4 portlu USB KVM switch Kullanma Kılavuzu DS-11403 (2 Portlu) DS-12402 (4 Portlu) 1 NOT Bu cihaz FCC kurallarının 15. Bölümü uyarınca,

Detaylı

AB Mevzuatının Uygulanmasına Yönelik Teknik Desteğin Müzakere Edilmesi

AB Mevzuatının Uygulanmasına Yönelik Teknik Desteğin Müzakere Edilmesi Genel DEA Eğitimi 6 8 Temmuz 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 10-B AB ye Uyum Sürecinde DEA nin Önemi AB ye Uyum Sürecinde DEA nın Avantajları Mevcut mevzuatın revize edilmesine yönelik opsiyonlar

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş.

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. 27 Şubat 2016 ÜNSPED GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ VE LOJİSTİK HİZMETLER A.Ş. Kurumsal Yönetim Notu: 7.30 Priv. YÖNETİCİ ÖZETİ ÜNSPED Gümrük Müşavirliği ve

Detaylı

Mitsubishi Klima Özellikleri

Mitsubishi Klima Özellikleri Mitsubishi Klima Özellikleri Mitsubishi klimalar, havayı doğal de kötü enzim kirli Doğal kokulardan bakteriler havayı filtresiyle bir ortadan mekanizma emerek arındıran, kaldırılır, bakterileri sterilize

Detaylı

Bilgilendirme Politikası

Bilgilendirme Politikası Bilgilendirme Politikası Şirketin bilgilendirme politikası kurumsal internet sitesinde yayınlanmakta olup, bilgilendirme politikası ile ilgili işlerin izlenmesi, gözetimi ve geliştirilmesi sorumluluğu

Detaylı

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR Bu rapor Ankara Emeklilik A.Ş Gelir Amaçlı Uluslararası Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım

Detaylı