YATLARIN DENİZCİLİĞİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "YATLARIN DENİZCİLİĞİ"

Transkript

1 YATLARIN DENİZCİLİĞİ

2 Yatların denizciliğini incelerken;yatları su altı formlarına göre gruplandıracak ve bu form tiplerinin genel özelliklerinden ve denizciliklerinden bahsedeceğiz. Öncelikle yatları yuvarlak karinalı ve çeneli tekneler olarak ikiye ayıralım. YUVARLAK KARİNALI VE ÇENELİ TEKNELER 1. Deplasman Tipi Tekneler : Yuvarlak karinalı teknelere genel olarak deplasman tekneleri adı verilmektedir.kesitleri parabolik, yuvarlatılmış kesitlerdir. Kıç taraf genellikle bir ayna kıç ile son bulur. 2. Yarı Deplasman Tipi Tekneler : Yuvarlak karinalı teknelerin, kıç taraf tekne altı formlarının büyük ölçüde düzleştirilmiş olanlarına yarı deplasman tipi tekneler denir. Bu tip teknelere yüksek hızlarda dinamik kaldırma kuvvetleri kısmen etki ederler

3 3. Kayıcı Tip Tekneler : Bu tekneler çeneli teknelerdir.hareketleri esnasında meydana gelen dinamik kaldırma kuvvetlerinin etkisiyle kayma haline geçerler. Bu yüzden bu tip teknelere kayıcı tekneler adı verilir. Bu tip teknelerin kesitleri düz veya düze yakın iç veya dış bükey eğriliklere sahip eğrilerdir. Çene ile sualtı ve su üstü kesitleri birleşmektedir. Kıç taraf baş tarafa nazaran daha düzgün kesitlere ve birbirine paralel batok hatlarına sahip olup kıç aynalıkla sona ermektedir. Bu tip teknelerde boy- genişlik oranı yuvarlak kesitli teknelere nazaran daha küçük değerde olmaktadır.

4 KAYICI TEKNELERİN ÖZELLİKLERİ Kayıcı tekneleri hidrodinamik açıdan incelerken iki farklı kaldırma kuvveti ile karşılaşırız. Bunlardan birincisi teknenin su altındaki kuvvetinden dolayı oluşan kaldırma kuvvetidir. Bu kuvvet Arşimed tarafından yüzme şartı ile birlikte tanımlanmıştır. Diğer kuvvet ise yüksek hızlarda kayma olayının başlaması üzerine meydana gelen dinamik kaldırma kuvvetidir. Tekne hızı arttıkça deplasmandan ileri gelen kaldırma kuvvetinin etkisi dinamik kaldırma kuvvetlerine oranla azalır. Meydana gelen dinamik kuvvetler tekne ağırlığını karşılayarak teknenin sudan kesilmesini sağlar.

5

6 KAYICI TEKNELERİN GEOMETRİK ÖZELLİKLERİ Hız ve boy aralığı V/ L nin 3 den daha yüksek değerlerini taşıyan tekneler yarı deplasmandan daha çok kayıcı tekne özelliğini taşımaktadır.kayıcı teknelerde,yüksek güce ve düşük ağırlığa sahip olan ve bu tekne formları için özellikle kullanılmakta olan motorların üretilmesiyle birlikte istenen güce ve hıza ulaşılabilmektedir. Gemilerde,geminin kıçı ve sintinesindeki akım dağılımını engelleyen enine ve boyuna kıvrımlar mevcuttur.bu olay geminin kayıcılığını da engeller.yüksek süratlere çıkıldığında, dış bükey yüzeylerdeki dinamik basınç negatif olur,kıça doğru büyük bir trim açısı ve geminin direncinde de esaslı bir artış gözlemlenir.bunun tam tersine, kayıcı tekneler,konveks yüzeylerde pozitif dinamik basınç oluşturacak şekilde dizayn edilmektedir.bununla birlikte, teknenin üzerinde bulunduğu dalga yüzeyinde, daha yüksek süratlere çıkılabildiği, artan hızıyla birlikte, draftının da küçüldüğü görülür.

7 Kayıcı teknelerde, pozitif dinamik basınç oluşturabilmek amacıyla, teknenin konstrüksyonunda, batoklarda dışbükey eğriler mevcut değildir.diğer gemilerin tersine, kayıcı teknelerde akım dağılışını erken sevk etmek amacıyla, teknenin kıçı düz ve dik bir kesite, tekne de düz batok çizgilerine sahip olacak şekilde inşa edilir. Baş dalgalarının ve kayma sırasında baş kesitlerin meydana getirdiği serpinti ve çene tirizi, ilave tirizler ve baş kesitlere yeterli eğrilik (flare) verilmesi suretiyle karşılanmaktadır.

8 Şekilde en kesitleri çizimi verilmiş olan kayıcı teknenin çene hattına yakın kesitlerinin iç bükey yapılması, teknenin hareketlerini bağlı olarak oluşacak serpinti ve güverte ıslanması hareketlerini engellemek üzere tasarlanmıştır.

9 Kayıcı ve Deplasman Tipi Teknelerin Froude Sayısı İle İlgili Bağıntıları Su yüzeyindeki hız geminin boyutu ve makine gücü ile yakından ilgilidir. Düşük hızlarda hız- boyut bağıntısının tanımlanmasında boy temel büyüklük olarak kullanılmaktadır. Çünkü teknenin direnci su içindeki harekette özellikle su yüzeyindeki dalganın şekline bağlıdır. Su yüzeyindeki dalgaların hızları ve boyları arasında sabit bir ilişki vardır. Bu knot olarak dalga hızının, feet olarak dalga boyunun kareköküne oranı olup bu oran daima 1.34 değerine eşittir. Kritik hız değeri ile boyutsuz Froudsayısı arasında: Vk / L = Fn 3.36 gibi bir oran bulunmaktadır. Bu 1.34 değeri normal deplasman teknelerinin bulunduğu aralığın üst sınırıdır ve yüksek hızlı yarı deplasman teknelerinin alt sınırının başlangıcı olmaktadır. Yarı deplasman teknelerinin üst sınırı ise V / L = 3.7 değeridir. V / L = 3 değeri ise çeneli teknelerin alt sınır oranıdır. Bu oranın üzerine çıkmanın ana nedeni ise teknenin ıslanma yüzeyinin minimum tutmaktır.

10 Şekilde, tipik bir kayıcı teknenin hidrostatik, hidrodinamik kaldırma - Fn (froude sayısı) ilişkisi gösterilmiştir.

11 Kayıcı Tekneler İçin Hız Aralıkları Kayıcı tekneler için bazı temel hız aralıkları hazırlanmıştır. Kayıcı tekneler bu hız aralıklarında benzer tekne şekline ve benzer dirence sahip olmaktadır. 1. Kayma öncesi: Yaklaşık olarak volumetrik Froude sayısının 2.5 e kadar olduğu yerleri kapsar. Teknenin kütlesel ağırlığı sephiye kuvveti ile desteklenir. Kayma öncesi dizaynlar özellikle hız aralıklarının daha düşük uç değerlerinde suyun üstünden gitme yerine içinden gitmeye göre tasarlanmıştırlar. 2. Yarı deplasman: Yaklaşık olarak volumetrik Froude sayısı arasındadır. Bu hız aralığında gemi ağırlığı hidrostatik ve dinamik güçlerle desteklenir iken artan hız ile kuvvet artar, hidrostatik kuvvet azalır ve dinamik trim düşerek sapma gösterir. 3. Kayma: Yaklaşık volumetrik hacim değerinin yukarısında olduğu bölgedir. Bu hız aralığında gemi ağırlığı hemen hemen tamamen dinamik kuvvetlerle desteklenir.

12 KAYMA OLAYI Kayma olayı, su içindeki harekette, Arshimed kuvvetleri yerine levhayı su yüzeyinde dengede tutan kuvvetlerin meydana geldiği haldir. Kayıcı levhalar ile kayıcı tekneler arasında hidrodinamik yönden büyük benzerlikler bulunmaktadır. Kayıcı levhalar en kesitleri düz, V kesitli veya eğrisel kesitli levhalardır. KAYICI TEKNELERDE DİRENCE ETKİ EDEN FAKTÖRLER 1)TRİM AÇISININ ETKİSİ Kayma anında tekne ile sakin su yüzeyi arasında oluşan trim açısı birinci derecede önemlidir. Islak alanın büyüklüğü nedeniyle sürtünme direnci ve genel anlamda toplam direnç artmaktadır.

13 Yunuslama hareketi, baş-kıç vurma ve dalıp çıkma hareketlerinden oluşan boyuna bir harekettir. Teknenin trim açısının tekne hızı, tekne formu ve LCG (ağırlık merkezinin boyuna konumu) e bağlı kritik bir değerinde yunuslama meydana gelir. Kayıcı teknenin performansını belirlemede en önemli kriterlerden birinin yunuslama olduğu söylenebilir. Trim diyagramlarından yunuslama hareketlerinin oluşacağı kritik trim açısı ve limitleri belirlenir.

14 2)KALKINTI AÇISININ ETKİSİ Kalkıntı açısının artmasıyla R/ oranı artmaktadır. Diğer bir deyişle sabit bir deplasman altında direnç artışı göstermektedir. Kayıcı teknelerde mastoriden başa doğru artan bir kalkıntının verilmesi düşük hızlardaki direnci yenmek ve dinamik yükleri karşılamak açısından önemlidir. Kayıcı tekneler çoğunlukla derce arasında değişen kalkıntı açılarına sahiptirler. Kayıcı tekneler baş tarafında yüksek, kıç tarafında düşük kalkıntı açısına sahiptir. 4 6 arasındaki hız ve boy oranlarında, dalgadan ötürü oluşacak ek direnç, kalkıntı açısının artırılmasıyla bir ölçüde azaltılabilir. Kalkıntı açısının artırılması, kayıcı teknenin altındaki ve kayıcı teknenin ağırlık merkezindeki darbe ivmelerini azaltır. Hareketler, yüksek kalkıntı açısıyla söndürülebilir.

15 3)BOYUNA AĞIRLIK MERKEZİNİN ETKİSİ Teknenin denizcilik performansı ve verimi açısından, LCG nin pozisyonu çok önemlidir. LCG nin yeri, teknenin trim açısını belirleyici bir unsurdur. Trim miktarına göre LCG nin uygun bir yerde bulunması, teknenin dalgalardaki hareketinin azalmasına neden olur. Bu da, kayıcı teknenin verimini artırıcı bir faktör olacaktır.genel olarak LCG boyuna ağırlık merkezinin teknenin kıçına kaydırılması olumlu sonuçlar vermiştir. Özellikle kayma olayının erken başlaması ve dirençte bir azalma meydana gelmesi kayda değer bir özelliktir. LCG nin konumunun baş tarafa olduğu pozisyonlarda, trimin, sakin su direncinin ve darbe ivmelerinin azalmasına neden olduğu görülmüştür. Ancak, bu pozisyonunda ve düşük hızlarda, bu durumun, boyuna stabiliteyi bozduğu anlaşılmıştır.teknenin baş tarafının ıslanması ve bazı zamanlar, enine stabilitenin de bozulması gözlemlenmiştir. Sözü edilen sonuçlar karşısında, bu stabilite probleminin önüne, kontrol edilebilir flaplerle geçilebilmektedir. LCG değerinin, kıça doğru bir konumda bulunması sonucunda, kayıcı teknenin kayma olayının ( kritik hız), daha erken başladığı da söylenebilir.

16 LCG değerinin, kıça doğru bir konumda bulunması sonucunda, kayıcı teknenin kayma olayının ( kritik hız), daha erken başladığı da söylenebilir

17 4)EN KESİT FORMUNUN ETKİSİ a) V - kesit : En çok kullanılan kesit formlarından biridir. 1-2 dereceden 30 dereceye kadar kalkıntı açılarına sahiptir. Genel olarak kalkıntı açısının artması stabiliteyi olumlu yönde etkiler. Uygun bir trim açısının kullanılması ile V - kesitli tekneler daha az direnç gösterirler. En kesit formları düz, iç bükey ve dış bükey hatlardan oluşmaktadır. b)ters V kesit : İyi bir hidrostatik stabiliteye sahip olmasının yanında alabora olmaya temayülü fazladır. 5)STEP (SÜREKSİZLİK) ETKİSİ Teknenin su altı formunda enine, boyuna ve çapraz süreksizliği step olarak bilinir. Bunlardan en çok kullanılanı enine steplerdir. Stepli teknelerde ıslak alanın azalması ile kayma anında sürtünme direnci azalmaktadır.

18 6)ÇENE VE ÇENE TRİZİNİN ETKİSİ Kayıcı teknelerde çene en önemli form karakteristiklerinden biridir. Çene alanının boyu ve genişliği, teknenin dizayn amacı, stabilitesi ve hidrodinamik verimi dikkate alınarak belirlenmelidir. Çene trizi teknenin genişliğini arttırmakta ve kayma olayının daha erken başlamasını sağlamaktadır. Böylece dirençte bir azalma meydana gelecektir. Ayrıca trizin mukavemet açısından koruyucu bir yanı vardır. 7) FLAP ETKİSİ Kayıcı teknelerde kayma esnasında belirli bir trim açısı oluşmaktadır. Flap kullanmakla teknenin kıça fazla trimini önlemek mümkündür

19 KAYICI TEKNELERDE MALZEMENİN ÖNEMİ Kayıcı teknelerin malzemesi, teknenin ağırlığı, dolayısıyla da teknenin hızı açısından çok önemlidir. Bu sebeple, teknenin inşaasında, uygun malzeme seçilmelidir. Kayıcı teknelerde kullanılan malzemelerin başlıcaları şunlardır : Aluminyum ve alaşımları Fiberglas veya kompozit malzemeler Çelik + aluminyum veya çelik + diğer hafif malzemeler (fiberglas gibi)

20 KAYICI TEKNELERİN DENİZCİLİĞİ Kaycı tip teknelerin kesitleri düz veya düze yakın iç veya dış bükey eğriliklere sahip eğrilerdir. Tekneye iç bükeylik verilmek suretiyle denizcilik özellikleri daha verimli hale getirilebilir. Ayrıca teknenin her türlü hareketindeki serpinti ve dalgaların güverte üstüne gelmesi, ıslanmasının önlenmesi düşünülür. Bazı tiplerinde baş taraf kesitlerinin keskin V kesitli olması kaldırma kuvvetinin azalmasına ve dolayısıyla kayma olayına kısmen olumsuz etkide bulunmasına sebep olur. Ancak yunuslama olayında, suya çarpma yönünden yararlı olduğu bilinmektedir. Baş tarafı fazlaca keskin kayıcı bir teknenin denizcilik ve kayma yönünden olumsuz durumunu düzeltmek için bazen kesit tiplerinin yuvarlatıldığı görülmektedir. Bu suretle suya gömülme azalıp, daha kolay bir kaymaya geçileceği düşünülür. Baş dalgaların ve kayma sırasında baş kesitlerin meydana getirdiği serpinti, çene trizi, ilave trizler ve baş kesitlere yeterli eğrilik ( flare ) verilmesi yoluyla karşılanmaktadır. Bu suretle denizcilik özellikleri iyileştirilmeye çalışılır.

21 ÇENELİ TEKNE SERİLERİ SERİ 50 : Kayıcı tekne serilerinin en eskisidir ve ABD serilerinin en geniş kısmını oluşturur. Hücumbot tipleri için 1940 lı yıllarda geliştirildi. Bu seriler yarı kayıcı botlar için uygulanmıştır. Blok katsayısı Cb = olup sabittir. V/L0.5 değerleri arasında değişiklik gösterir. B/T oranı 4-15 arasında değişir. L/(V/100)1/3 oranı arasında bulunur. LCG / Lp oranı % 35 in altındadır. Seri 62 : Bu seriler 1960 lı yıllarda geliştirildi. Kayma öncesi hız aralığı için dizayn edilmişlerdir. Dar ayna kıç, küt gemi baş kısmı,maksimum çene genişliği bazı tipik özelliklerindendir. Volumetrik Froude aralığı 0.3-6, Lp/Bm oranı 2-7, Ap/V2/3 oranı 2-7 ve LCG/Lp oranı aralığındadır.

22 DUTCH 62 SERİSİ: Bu seriler 1970 li yılların sonunda geliştirildi. Kalkıntı açılı Seri 62 nin yüksek açılı versiyonudur. Kalkıntı açısı 25 derecedir. Orijinal seri olan Seri 62 nin aynı karakteristik özelliklerine sahiptirler. Bunlar bir kayma öncesi ve yarı kayıcı hız sistemlerinde test edilmişlerdir. Orijinal serilerine göre büyük deplasman aralıklarında test edilmiştir. Volumetrik Froude sayıları , Lp/Bm oranı 2-7 Ap/ ^2/^oranı 4-8.5, LCG/Lp oranı arasındadır. BK SERİSİ : Bu seriler, ender olan yarı kayıcı seriler olup 1960 lı yıllarda Rusya da test edilmişlerdir. Devriye botları seridirler. Volümetrik Froude Sayısı 1-4.5, Lp/Bm oranı , tekne kalkıntı açısı 12-21, yük katsayısı , LCG/Lp oranı aralığındadır.

23 MBK SERİSİ : Bu seriler 1970 li yıllarda test edilmişlerdir. BK serilerine yapı ve yaklaşım bakımından çok benzerler ancak bazı ana farklılıklar vardır. Daha küçük yarı kayıcı tekneleri kapsarlar. Volumetrik Froude sayıları 1-4.5, Lp/Bm oranları , tekne kalkıntı açısı 7-18 dereceleri arasında, LCG/Lp oranı arasında değişim gösterir.

24 DERİN V FORMLU TEKNELER Doğru dizayn edilmiş derin V tekne formları gerçek deniz şartları altında daha iyi denizcilik, manevra kabiliyeti ve yarış gücü gösterir. Yuvarlak karinalı veya yuvarlak karina karakteristiklerine göre değiştirilmiş örneklerle karşılaştırıldığında bu sonuca varılır. Buna ek olarak özellikle çok amaçlı askeri veya ticari uygulamalarda derin V formlu teknelerin efektif maliyet potansiyelinin daha düşük olduğu görülmektedir Derin V kıç taraftaki yatay düzlemle minumum derece dihedral açı oluşturan teknedir. Dizayn ihtiyaçlarına göre değişmekle birlikte bu kıç dihedral açısı max dereceye kadar yükseltilebilir. Derin V teknelerin temel iki çeşit ortakesit formu vardır; tek ve çift çeneli form. Çift çeneler daha büyük içsel hacimler kullanıldığında ve düşük operasyonel hızlara gerek duyulduğunda kullanılır. Hafif deplasmanlarda ve rölatif operasyonel hızlarda tek çeneli tekne formları daha uygundur. Bununla birlikte çift çeneli formlarda hızlı teknelerde kullanılabilirler.

25 Derin V Formlu Teknelerin Form Özellikleri İç ve dış bükeysel kesitleri derinliği çok önemlidir. Çok fazla derinlik ıslaklık katsayısını azaltır ve diğer parametreleri de olumsuz etkiliyebilir. İç ve dış bükeyselliği hiç olmayan kesitler en kötü dizaynı oluşturabilirler. Deep V kesitli tekneler de doğru derinliği bulmak iyi tekne formu çizmede en önemli prensiplerden biridir. Düşük operasyonel Froude sayıları LCB pozisyonlarını ileriye götürür. Daha yüksek Froude sayılarıyla LCB nin yerini ortakesitin gerisine kaydırır. Yüksek operasyonel Froude sayılarında, LCB nin yeri LWL in ine eşit olabilir. Ancak büyük yatlar ve askeri teknelerde bu oran arasında değişmektedir. Çok yüksek Froude sayılarıyla çalışan çok hızlı küçük tekneler için LCB kıçtan 0.28 LWL seçilebilir.

26 Bilindiği gibi çok düşük GM değeri tekneyi çok hassalaştıracaktır ve tekne minimum stabilite gereklerini bile karşılayamama tehlikesiyle karşı karşıya kalır. Diğer yandan da çok yüksek GM değeri bir teknede hiç beklenmeyecek kazalara neden olacak hıza ve sertliğe sebeb olacaktır. Genelde derin V dizaynlarındaki KM figürleri eşit boyutlu yuvarlak karinalılardakinden daha büyüktür. Bunun nedeni derin V formlarında suya değen yüzeyin daha geniş olmasıdır. Derin V tekneler farklı dalga sönümleme katsayılarına sahiptir. Tek çeneli teknelerin orta kesitindeki çene yüklü su hattının altına gelmemelidir. %5 lik bir oran tolere edilebilir.

27 Deplasman uzunluk oranları tanımlanmış dizayn özellikleri içinde minumum tutulmalıdır. Yapım boyunca her etapta birinci maddeyi sağlayabilmek için çok ciddi bir ağırlık kontrol sistemi uygulanmalıdır. Tekne çizgileri doğru ve titizlikle belirlenmiş giriş açısı değerlerine sahip olmalıdır. Su hattı altındaki dizaynda her postanın kesit alanı diğer postaların kesit alanları ile doğru oranlanmış olmalıdır. Geminin ortasındaki orta kesit alanı ile kıçtaki kesit alanı arasındaki oran direnç karakteristikleri üzerinde belirgin bir etkiye sahiptir. Araştırmalar göstermiştir ki, her Froude sayısı için bir grup ideal oran vardır. Direnç trim açılarının değişikliğine göre, trim açılarıda bu oranlardaki değişikliğe göre değişmektedir.

28 Başlıca Derin V Tekne Ölçüleri Lwl m m m m m B 7.20 m 9.00 m 7.90 m 7.80 m 7.70 m T 1.93 m 1.87 m 2.12 m 2.07 m 1.98 m Lwl / B B / T Deplasman 305 t 400 t 401 t 428 t 447 t

29 Derin V Formlu Tekneler İle Yuvarlak Karinalı Teknelerin Karşılaştırılması Denk deplasmandaki ve uzunluk /genişlik oranlarındaki derin V ve yuvarlak karinalı tekneler, yedekleme tanklarıyla bağlantılı bir seri karşılaştırmalı denizcilik testlerine tabi tutulmuştur. Çıplak tekneler Pierson - Moscowitz tayfı dahilinde dalga yüksekliği 5 m ye kadar ve model periyodu 11 saniyeye kadar olan düzensiz önden gelen dalgalara maruz bırakılmıştır. Bu testler boyunca, derin V tekne formlarının soğuk suda ki direnç artışının daha az olduğu belirlenmiştir.yuvarlak karinalı varyantlarda aynı tarz önden gelen dalga şartlarında direnç artışı daha fazladır. Burada ayrıca derin V teknelerin soğuk suda, yuvarlak karinalı teknelere göre daha az ek güç yüzdesine ihtiyaç duyduğu tespit edilmiştir. DERİN V Y. KARİNALI H 1/3 2.4 m 3.5 m 5 m 2.4 m 3.5 m 5 m 20 KTS KTS KTS KTS

30 Yuvarlak karinalı tekne formlarının derin V tekne formları ile karşılaştırılması baş kıç vurma hareketlerinin, baş tarafa önden gelen dalga koşulları altında benzer olduklarını derin V lerin daha az baş kıç vurma hareketi yaptığını (bütün şartlar altında) gösterir. Hız Knot Hs Metre Derin V Baş Kıç Yuvarlak Karinalı Baş Kıç Farklar Baş Kıç %87 % % %88 % %38 %101

31 Yuvarlak karinalı dizaynların, kullanılan stabilizörler (sabitleştiriciler) de dahil olmak üzere, genelde karşılaştırmalı koşullarda sapma açıları ve dümen hareketleri derin V teknelerden daha kötüdür. Sert deniz koşullarında, yuvarlak karinalı teknelerin sapma açıları tolere edilmiş limitleri aşmış ve dümen hareketleri derin V ye göre çok aşırı çıkmıştır. ) Yuvarlak karinalı dizaynların, kullanılan stabilizörler (sabitleştiriciler) de dahil olmak üzere, genelde karşılaştırmalı koşullarda sapma açıları ve dümen hareketleri derin V teknelerden daha kötüdür. Sert deniz koşullarında, yuvarlak karinalı teknelerin sapma açıları tolere edilmiş limitleri aşmış ve dümen hareketleri derin V ye göre çok aşırı çıkmıştır. Derin V tekne formları için ortakesit dikey hızlandırmaların, yaşam ve mürettebet için operasyonel alanlarda, oldukça iyi değerler verdiği görülmüştür. Stabilite şartları altındaki yuvarlak karinalı formların baştarafına önden gelen dalgalardaki dikey hızlanmalar derin V sonuçları ile karşılaştırıldığında % 90 daha fazladır. Bu yolcunun ve mürettebatın güvenliği ve ve rahatı için ayrıca savaş sistemlerinin performansı için çok önemli bir noktadır.

TEKNE FORMUNUN BELİRLENMESİ

TEKNE FORMUNUN BELİRLENMESİ TEKNE FORMUNUN ELİRLENMESİ Ön dizaynda gemi büyüklüğünün ve ana boyutların belirlenmesinden sonraki aşamada tekne formunun belirlenmesi gelir. Tekne formu geminin, deplasmanını, kapasitesini, trimini,

Detaylı

Taylor Serisi. Şekil 16. HMS Leviathan. Şekil 17. Taylor serisi ana formu

Taylor Serisi. Şekil 16. HMS Leviathan. Şekil 17. Taylor serisi ana formu ... Taylor Serisi Taylor serisi (,). yüzyılın başlarında David Taylor tarafından yüksek hızlı ve çift pervaneli savaş gemisi formlarında kullanılmak üzere geliştirilmiştir. Serinin ana formu yılında inşa

Detaylı

BÖLÜM 4. GEMİ GEOMETRİSİ

BÖLÜM 4. GEMİ GEOMETRİSİ 4.1. Genel Geometrik Tanımlar ÖÜ 4. GEİ GEOETRİSİ Gemi geometrisini tanımlamada kullanılan genel tanımlar aşağıdaki şekilde görülmektedir. O P f T D P FP f T D Güverte Güverte Yüklü su hattı / Yüklü su

Detaylı

Gemi Geometrisi. Prof. Dr. Tamer YILMAZ. GEMİ MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ 2009, Tamer Yılmaz

Gemi Geometrisi. Prof. Dr. Tamer YILMAZ. GEMİ MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ 2009, Tamer Yılmaz Gemi Geometrisi Prof. Dr. Tamer YILMAZ GEMİ GEOMETRİSİ Bir geminin yüzebilmesi, seyredebilmesi ve dengesi büyük ölçüde geminin su altında kalan kısmının şekli (geometrisi) ile ilgilidir. Su altı formunun

Detaylı

2. TEKNE FORM PARAMETRELERİ

2. TEKNE FORM PARAMETRELERİ 2. EKNE FOR PARAEREERİ 2.1. Genel Geometrik anımlar ekne geometrisini tanımlamada kullanılan genel tanımlar aşağıdaki şekilde görülmektedir. OA P f D AP FP f D Güverte /2 Güverte Şekil 1. Genel geometrik

Detaylı

İ.T.Ü. GEMİ İNŞAATI VE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ GEMİ VE DENİZ TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GEMİ VE DENİZ YAPILARI PROJE I

İ.T.Ü. GEMİ İNŞAATI VE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ GEMİ VE DENİZ TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GEMİ VE DENİZ YAPILARI PROJE I GEMİ İNŞAATI VE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ Proje Yöneticisi Öğretim Üyesi : Öğrencinin Adı Soyadı ve No : Gemi Tipi : Taşınacak yük tipi ve miktarı : Servis Hızı : Çalışma rotası ve kısıtlamalar : Klas

Detaylı

ÖN DİZAYN AŞAMASINDA GEMİ GÜCÜNÜN BELİRLENMESİ ve DEĞİŞİK TİP GEMİLER İÇİN MODEL DENEYLERİ ile KARŞILAŞTIRILMASI

ÖN DİZAYN AŞAMASINDA GEMİ GÜCÜNÜN BELİRLENMESİ ve DEĞİŞİK TİP GEMİLER İÇİN MODEL DENEYLERİ ile KARŞILAŞTIRILMASI Yapım Matbaacılık Ltd., İstanbul, 1999 Editörler :A. İ. ALDOĞAN Y. ÜNSAN E BAYRAKTARKATAL GEMİ İNŞAATI VE DENİZ TEKNOLOJİSİ TEKNİK KONGRESİ 99 BİLDİRİ KİTABI ÖN DİZAYN AŞAMASINDA GEMİ GÜCÜNÜN BELİRLENMESİ

Detaylı

4.1 GENEL GEOMETRİK TANIMLAR

4.1 GENEL GEOMETRİK TANIMLAR GEİ GEOERİSİ 4.1 GENE GEOERİK NIR Gemi geometrisini tanımlamada kullanılan genel tanımlar aşağıdaki şekilde görülmektedir. O P f D P FP f D Güverte Güverte Yüklü su hattı / Yüklü su hattı Şekil 4.1. Genel

Detaylı

6. GEMİ GEOMETRİSİNE İLİŞKİN TANIMLAR

6. GEMİ GEOMETRİSİNE İLİŞKİN TANIMLAR 6. GEMİ GEOMETRİSİNE İLİŞKİN TANIMLAR Gemilere ilişkin birtakım önemli tanımlar, aşağıda gruplar şeklinde ve belli bir formata göre verilmektedir: Boy, Genişlik, Su Çekimi (Draft), Derinlik ve Fribort

Detaylı

MEVCUT BİR TEKNENİN STABİLİTE PROBLEMLERİNİN ANALİZİ VE UYGUN ÇÖZÜM YÖNTEMLERİNİN BELİRLENMESİ

MEVCUT BİR TEKNENİN STABİLİTE PROBLEMLERİNİN ANALİZİ VE UYGUN ÇÖZÜM YÖNTEMLERİNİN BELİRLENMESİ GEMİ İNŞAATI VE DENİZ TEKNOLOJİSİ TEKNİK KONGRESİ 08 BİLDİRİLER KİTABI MEVCUT BİR TEKNENİN STABİLİTE PROBLEMLERİNİN ANALİZİ VE UYGUN ÇÖZÜM YÖNTEMLERİNİN BELİRLENMESİ Sadık ÖZÜM 1, Bekir ŞENER 2, Hüseyin

Detaylı

ESKİŞEHİR-KÖSEKÖY HIZLI TREN HATTINDAKİ KÖPRÜ VE VİYADÜKLERİN ÜSTYAPILARININ TASARIMI

ESKİŞEHİR-KÖSEKÖY HIZLI TREN HATTINDAKİ KÖPRÜ VE VİYADÜKLERİN ÜSTYAPILARININ TASARIMI ESKİŞEHİR-KÖSEKÖY HIZLI TREN HATTINDAKİ KÖPRÜ VE VİYADÜKLERİN ÜSTYAPILARININ TASARIMI C. Özkaya 1, Z. Harputoğlu 1, G. Çetin 1, F. Tulumtaş 1, A. Gıcır 2 1 Yüksel Proje Uluslararası AŞ Birlik Mah. 450.

Detaylı

EŞANJÖR (ISI DEĞİŞTİRİCİSİ) DENEYİ FÖYÜ

EŞANJÖR (ISI DEĞİŞTİRİCİSİ) DENEYİ FÖYÜ EŞANJÖR (ISI DEĞİŞTİRİCİSİ) DENEYİ FÖYÜ Giriş Isı değiştiricileri (eşanjör) değişik tiplerde olup farklı sıcaklıktaki iki akışkan arasında ısı alışverişini temin ederler. Isı değiştiricileri başlıca yüzeyli

Detaylı

Bernoulli Denklemi, Basınç ve Hız Yükleri Borularda Piezometre ve Enerji Yükleri Venturi Deney Sistemi

Bernoulli Denklemi, Basınç ve Hız Yükleri Borularda Piezometre ve Enerji Yükleri Venturi Deney Sistemi Bernoulli Denklemi, Basınç ve Hız Yükleri Borularda Piezometre ve Enerji Yükleri Venturi Deney Sistemi Akışkanlar dinamiğinde, sürtünmesiz akışkanlar için Bernoulli prensibi akımın hız arttıkça aynı anda

Detaylı

MIG-MAG GAZALTI KAYNAĞINDA KAYNAK PAMETRELERİ VE SEÇİMİ

MIG-MAG GAZALTI KAYNAĞINDA KAYNAK PAMETRELERİ VE SEÇİMİ MIG-MAG GAZALTI KAYNAĞINDA KAYNAK PAMETRELERİ VE SEÇİMİ Prof. Dr. Ramazan YILMAZ Sakarya Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Esentepe Kampüsü, 54187, SAKARYA Kaynak

Detaylı

GEMİ İNŞA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ HARP II /II.YARIYIL. : Gemi İnşa Müh. Öğretim Elemanı

GEMİ İNŞA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ HARP II /II.YARIYIL. : Gemi İnşa Müh. Öğretim Elemanı GEMİ İNŞA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf / Y.Y. GEMİ İNŞA MÜH. GİRİŞ Gİ-211 HARP II /II.YARIYIL Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS 1+1 1.5 2 Dersin Dili : Türkçe

Detaylı

YÜZEN CİSİMLERİN DENGESİ VE BAŞLANGIÇ STABİLİTESİ

YÜZEN CİSİMLERİN DENGESİ VE BAŞLANGIÇ STABİLİTESİ YÜZEN CİSİMLERİN ENGESİ VE AŞLANGIÇ STAİLİTESİ 5. GEMİYE ETKİYEN STATİK KUVVETLER ir deniz aracının dizaynında en temel gereklerden biri o deniz aracının görevi gereği taşıması gereken yük veya yolcu ile

Detaylı

Şekil 5.1. Deplasman tipi bir tekneye etkiyen kuvvetler

Şekil 5.1. Deplasman tipi bir tekneye etkiyen kuvvetler ÖLÜM 5. YÜZEN CİSİMLERİN ENGESİ VE AŞLANGIÇ SAİLİESİ 5. GEMİYE EKİYEN SAİK KUVVELER ir deniz aracının dizaynında en temel gereklerden biri o deniz aracının görevi gereği taşıması gereken yük veya yolcu

Detaylı

GEMİ İNŞAATI PROJE II SEVK ANALİZİ VE MAKİNA SEÇİMİ İLE İLGİLİ GENEL ESASLAR. Proje II dersi kapsamında yapılması öngörülen çalışmanın genel hatları;

GEMİ İNŞAATI PROJE II SEVK ANALİZİ VE MAKİNA SEÇİMİ İLE İLGİLİ GENEL ESASLAR. Proje II dersi kapsamında yapılması öngörülen çalışmanın genel hatları; GEMİ İNŞAATI PROJE II SEVK ANALİZİ VE MAKİNA SEÇİMİ İLE İLGİLİ GENEL ESASLAR Proje II dersi kapsamında yapılması öngörülen çalışmanın genel hatları; 1. Pervane seçimi (Standart seri ya da temel dizayn)

Detaylı

3. GEMİ DİRENCİ, GEMİ DİRENCİNİN BİLEŞENLERİ, SINIR TABAKA

3. GEMİ DİRENCİ, GEMİ DİRENCİNİN BİLEŞENLERİ, SINIR TABAKA 3. GEMİ DİRENCİ, GEMİ DİRENCİNİN BİLEŞENLERİ, SINIR TABAKA 3.1 Gemi Direnci Bir gemi viskoz bir akışkanda (su + hava) v hızıyla hareket ediyorsa, gemiye viskoziteden kaynaklanan yüzeye teğet sürtünme kuvvetleri

Detaylı

Şekil 2: Kanat profili geometrisi

Şekil 2: Kanat profili geometrisi Kanat Profili ve Seçimi Şekil 1: İki boyutlu akım modeli Herhangi bir kanat, uçuş doğrultusuna paralel olarak (gövde doğrultusunda) kesildiğinde şekil 1 olduğu gibi bir görüntü elde edilir. Şekil 2: Kanat

Detaylı

ENDAZE MODÜL : ENDAZE

ENDAZE MODÜL : ENDAZE ENDAZE Hazırlayan: ġuayip ORHAN. Marmaris Mesleki Eğitim Merkezi Mobilya Dekorasyon Öğretmeni MODÜL : ENDAZE A OFSET TABLOSU 1 Gemi Tanımı Gemi, Tekne ve Yat Tanımları Gemi: suyun kaldırma kuvvetinden

Detaylı

1. ÖN DİZAYN. L BP (m) L OA (m) D (m) DWT TEU. B (m) T (m) GT NT. V (kn) (kw) GEMİ ADI KAYNAK. (t) L/B B/T

1. ÖN DİZAYN. L BP (m) L OA (m) D (m) DWT TEU. B (m) T (m) GT NT. V (kn) (kw) GEMİ ADI KAYNAK. (t) L/B B/T 1. ÖN DİZAYN Bu aşamada tip, tonaj ve hız olarak istenen gemiye benzer niteliklere sahip olabildiğince yeni en az 20, tercihen 40 adet gemiye ait veriler toplanacak ve aşağıdaki tabloya işlenecektir. Bu

Detaylı

Selçuk Üniversitesi 26 Aralık, 2013 Beyşehir Turizm Fakültesi-Konaklama İşletmeciliği Genel Ekonomi Dr. Alper Sönmez. Soru Seti 3

Selçuk Üniversitesi 26 Aralık, 2013 Beyşehir Turizm Fakültesi-Konaklama İşletmeciliği Genel Ekonomi Dr. Alper Sönmez. Soru Seti 3 Soru Seti 3 1) Q D = 100 2P talep denklemi ve Q S = P 20 arz denklemi verilmiştir. Üretici ve tüketici rantlarını hesaplayınız. Cevap: Öncelikle arz ve talep denklemlerini eşitleyerek denge fiyat ve miktarı

Detaylı

Talaş oluşumu. Akış çizgileri plastik deformasyonun görsel kanıtıdır. İş parçası. İş parçası. İş parçası. Takım. Takım.

Talaş oluşumu. Akış çizgileri plastik deformasyonun görsel kanıtıdır. İş parçası. İş parçası. İş parçası. Takım. Takım. Talaş oluşumu 6 5 4 3 2 1 Takım Akış çizgileri plastik deformasyonun görsel kanıtıdır. İş parçası 6 5 1 4 3 2 Takım İş parçası 1 2 3 4 6 5 Takım İş parçası Talaş oluşumu Dikey kesme İş parçası Takım Kesme

Detaylı

HOŞGELDİNİZ MIG-MAG GAZALTI KAYNAK PARAMETRELERİ. K ayna K. Sakarya Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi. Teknolojisi. Teknolojisi

HOŞGELDİNİZ MIG-MAG GAZALTI KAYNAK PARAMETRELERİ. K ayna K. Sakarya Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi. Teknolojisi. Teknolojisi MIG-MAG GAZALTI KAYNAK PARAMETRELERİ K ayna K K ayna K Teknolojisi Teknolojisi HOŞGELDİNİZ Doç. Dr. Hüseyin UZUN Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı 1 /27 KAYNAK PARAMETRELERİ VE SEÇİMİ Kaynak dikişinin

Detaylı

AÇIK KANAL AKIMI. Hopa Yukarı Sundura Deresi-ARTVİN

AÇIK KANAL AKIMI. Hopa Yukarı Sundura Deresi-ARTVİN AÇIK KANAL AKIMI Hopa Yukarı Sundura Deresi-ARTVİN AÇIK KANAL AKIMI (AKA) Açık kanal akımı serbest yüzeyli akımın olduğu bir akımdır. serbest yüzey hava ve su arasındaki ara yüzey @ serbest yüzeyli akımda

Detaylı

7. Tonaj, Fribord ve Görünür işaretler

7. Tonaj, Fribord ve Görünür işaretler 7. Tonaj, Fribord ve Görünür işaretler 7.1 GROS VE NET TONAJ Dünyada ilk tonaj tanımı 1423 yılında Britanya hükümetinin ticaret gemilerinin taşıdıkları yükten vergi almak için çıkardığı yasa ile gündeme

Detaylı

BASMA DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. 1. Basma Deneyinin Amacı

BASMA DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. 1. Basma Deneyinin Amacı 1. Basma Deneyinin Amacı Mühendislik malzemelerinin çoğu, uygulanan gerilmeler altında biçimlerini kalıcı olarak değiştirirler, yani plastik şekil değişimine uğrarlar. Bu malzemelerin hangi koşullar altında

Detaylı

DENİZ HARP OKULU GEMİ İNŞAATI VE GEMİ MAKİNELERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

DENİZ HARP OKULU GEMİ İNŞAATI VE GEMİ MAKİNELERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ DENİZ HARP OKULU GEMİ İNŞAATI VE GEMİ MAKİNELERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf/Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliğine

Detaylı

GEMİ VE AÇIKDENİZ YAPILARI ELEMANLARI Hafta 2

GEMİ VE AÇIKDENİZ YAPILARI ELEMANLARI Hafta 2 GEMİ VE AÇIKDENİZ YAPILARI ELEMANLARI Hafta 2 Doç. Dr. Barbaros Okan Yükleme Koşulları Denize indirme sırasında geminin boyuna mukavemeti Boş geminin boyuna mukavemeti Ballastlı geminin boyuna mukavemeti

Detaylı

6. ÖZEL UYGULAMALAR 6.1. ÖZLÜ ELEKTRODLARLA KAYNAK

6. ÖZEL UYGULAMALAR 6.1. ÖZLÜ ELEKTRODLARLA KAYNAK 6. ÖZEL UYGULAMALAR 6.. ÖZLÜ ELEKTRODLARLA KAYNAK Örtülü elektrodlarýn tersine, gazaltý kaynak tellerindeki alaþým elemanlarý sadece bu tellerin üretiminde baþlangýç malzemesi olarak kullanýlan ingotlarýn

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

INM 305 Zemin Mekaniği

INM 305 Zemin Mekaniği Hafta_8 INM 305 Zemin Mekaniği Zeminlerde Gerilme ve Dağılışı Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN inankeskin@karabuk.edu.tr, inankeskin@gmail.com Haftalık Konular Hafta 1: Zeminlerin Oluşumu Hafta 2: Hafta 3: Hafta

Detaylı

KAYMALI YATAKLAR I: Eksenel Yataklar

KAYMALI YATAKLAR I: Eksenel Yataklar KAYMALI YATAKLAR I: Eksenel Yataklar Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular: Eksenel yataklama türleri Yatak malzemeleri Hidrodinamik

Detaylı

GEMİ DİRENCİ ve SEVKİ

GEMİ DİRENCİ ve SEVKİ GEMİ DİRENCİ ve SEVKİ 1. GEMİ DİRENCİNE GİRİŞ Geminin istenen bir hızda seyredebilmesi için, ana makine gücünün doğru bir şekilde seçilmesi gerekir. Bu da gemiye etkiyen su ve hava dirençlerini yenebilecek

Detaylı

AERODİNAMİK KUVVETLER

AERODİNAMİK KUVVETLER AERODİNAMİK KUVVETLER Prof.Dr. Mustafa Cavcar Anadolu Üniversitesi, Sivil Havacılık Yüksekokulu, 26470 Eskişehir Bir uçak üzerinde meydana gelen aerodinamik kuvvetlerin bileşkesi ( ); uçağın etrafından

Detaylı

İBB & İTÜ İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ GEMİ İNŞAATI VE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA GURUBU

İBB & İTÜ İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ GEMİ İNŞAATI VE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA GURUBU İBB & İTÜ İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ GEMİ İNŞAATI VE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA GURUBU T.C. İBB SGDB STRATEJİK PLANLAMA MÜDÜRLÜĞÜ İSTANBUL BOĞAZI NDA YOLCU TAŞIMAYA YÖNELİK DÜŞEY

Detaylı

Prof.Dr.Mustafa İnsel Hidroteknik Yat Gemi ve Deniz Yapıları tasarım teknolojileri Ltd.

Prof.Dr.Mustafa İnsel Hidroteknik Yat Gemi ve Deniz Yapıları tasarım teknolojileri Ltd. Gemilerde Operasyonel Enerji Verimliliği Prof.Dr.Mustafa İnsel Hidroteknik Yat Gemi ve Deniz Yapıları tasarım teknolojileri Ltd. 25-4-2018 2018 Tanım Gemilerde Enerji Verimliliği Gereksinimi? Operasyonal

Detaylı

HADDELEME YOLU İLE İMALAT

HADDELEME YOLU İLE İMALAT HADDELEME YOLU İLE İMALAT TANIM : İki tane döner merdanenin basma kuvvetinin etkisiyle araya giren malzemeye soğuk yada sıcak olarak plastik şekil verme işlemine haddeleme denir. Haddeleme yoluyla ; kare,

Detaylı

ÖZHENDEKCİ BASINÇ ÇUBUKLARI

ÖZHENDEKCİ BASINÇ ÇUBUKLARI BASINÇ ÇUBUKLARI Kesit zoru olarak yalnızca eksenel doğrultuda basınca maruz kalan elemanlara basınç çubukları denir. Bu tip çubuklara örnek olarak pandül kolonları, kafes sistemlerin basınca çalışan dikme

Detaylı

Endüstriyel Yatık Tip Redüktör Seçim Kriterleri

Endüstriyel Yatık Tip Redüktör Seçim Kriterleri Endüstriyel Yatık Tip Redüktör Seçim Kriterleri Gelişen imalat teknolojileri ile birlikte birim hacimde daha yüksek tork değerlerine sahip redüktörihtiyacı kullanıcıların en önemli beklentilerinden biri

Detaylı

GEMİLERİN MUKAVEMETİ. Dersi veren: Mustafa İNSEL Şebnem HELVACIOĞLU. Ekim 2010

GEMİLERİN MUKAVEMETİ. Dersi veren: Mustafa İNSEL Şebnem HELVACIOĞLU. Ekim 2010 GEMİLERİN MUKAVEMETİ VE YAPISAL BÜTÜNLÜĞÜ Hazırlayan: Yücel ODABAŞI Dersi veren: Mustafa İNSEL Şebnem HELVACIOĞLU Ekim 2010 8.1 GENEL MUKAVEMET KAVRAMI İç ve dış yükler altındaki bir yapının yapısal bütünlüğüne

Detaylı

VİSKOZİTE SIVILARIN VİSKOZİTESİ

VİSKOZİTE SIVILARIN VİSKOZİTESİ VİSKOZİTE Katı, sıvı veya gaz halinde bütün cisimler, kitlelerinin bir bölümünün birbirine göre şekil ya da göreceli yer değiştirmelerine karşı bir mukavemet arz ederler. Bu mukavemet değişik türlerde

Detaylı

DEN 322. Pompa Sistemleri Hesapları

DEN 322. Pompa Sistemleri Hesapları DEN 3 Pompa Sistemleri Hesapları Sistem karakteristiği B h S P P B Gözönüne alınan pompalama sisteminde, ve B noktalarına Genişletilmiş Bernoulli denklemi uygulanırsa: L f B B B h h z g v g P h z g v g

Detaylı

Data Merkezi. Tunç Tibet AKBAŞ Arup-İstanbul Hüseyin DARAMA Arup- Los Angeles. Tunç Tibet AKBAŞ

Data Merkezi. Tunç Tibet AKBAŞ Arup-İstanbul Hüseyin DARAMA Arup- Los Angeles. Tunç Tibet AKBAŞ Data Merkezi Tunç Tibet AKBAŞ Arup-İstanbul Hüseyin DARAMA Arup- Los Angeles Tunç Tibet AKBAŞ Projenin Tanımı Tasarım Kavramı Performans Hedefleri Sahanın Sismik Durumu Taban İzolasyonu Analiz Performans

Detaylı

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ GEMİ İNŞAATI VE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ GEMİ İNŞAATI VE GEMİ MAKİNALARI BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ GEMİ İNŞAATI VE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ GEMİ İNŞAATI VE GEMİ MAKİNALARI BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ GEMİ İNŞAATI VE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ GEMİ İNŞAATI VE GEMİ MAKİNALARI BÖLÜMÜ 2008-2009 GÜZ YARIYILI PROJE I Koordinatörler Prof. Dr. Metin Taylan DERS GEÇME ŞARTLARI %80

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 1 kışkan Statiğine Giriş kışkan statiği (hidrostatik, aerostatik), durgun haldeki akışkanlarla

Detaylı

GEMİ MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİ ASGARİ ÜCRET TARİFESİ MADDE- 1

GEMİ MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİ ASGARİ ÜCRET TARİFESİ MADDE- 1 TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI GEMİ MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİ ASGARİ ÜCRET TARİFESİ MADDE- 1 TMMOB Gemi Mühendisleri Odası Mesleki Uygulama Esasları Yönetmeliği nde belirtilen,

Detaylı

MOTORLAR-5 HAFTA GERÇEK MOTOR ÇEVRİMİ

MOTORLAR-5 HAFTA GERÇEK MOTOR ÇEVRİMİ MOTORLAR-5 HAFTA GERÇEK MOTOR ÇEVRİMİ Yrd.Doç.Dr. Alp Tekin ERGENÇ GERÇEK MOTOR ÇEVRİMİ Gerçek motor çevrimi standart hava (teorik) çevriminden farklı olarak emme, sıkıştırma,tutuşma ve yanma, genişleme

Detaylı

Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN

Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN 2 10-YATAY KURBA ELEMANLARI 3 KURBALARDA DÖNÜŞ Güvenlik ve kapasite açısından taşıtların kurbaları sürekli bir hareketle ve aliynmandaki hızını mümkün mertebe muhafaza edecek

Detaylı

HELİSEL DİŞLİ ÇARKLAR

HELİSEL DİŞLİ ÇARKLAR HELİSEL DİŞLİ ÇARKLAR Helisel Dişli Çarkların Yapısı 2 Düz dişli çarklardaki darbeli ve gürültülü çalışma koşullarının önüne geçilmesi, daha sessiz-yumuşak kavrama sağlanması ve mukavemetin artırılması

Detaylı

MALZEME BİLİMİ. Mekanik Özellikler ve Davranışlar. Doç. Dr. Özkan ÖZDEMİR. (DERS NOTLARı) Bölüm 5.

MALZEME BİLİMİ. Mekanik Özellikler ve Davranışlar. Doç. Dr. Özkan ÖZDEMİR. (DERS NOTLARı) Bölüm 5. MALZEME BİLİMİ (DERS NOTLARı) Bölüm 5. Mekanik Özellikler ve Davranışlar Doç. Dr. Özkan ÖZDEMİR ÇEKME TESTİ: Gerilim-Gerinim/Deformasyon Diyagramı Çekme deneyi malzemelerin mukavemeti hakkında esas dizayn

Detaylı

BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ

BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ 1.1. Giriş Kinematik, daha öncede vurgulandığı üzere, harekete sebep olan veya hareketin bir sonucu olarak ortaya çıkan kuvvetleri dikkate almadan cisimlerin hareketini

Detaylı

Yatak Katsayısı Yaklaşımı

Yatak Katsayısı Yaklaşımı Yatak Katsayısı Yaklaşımı Yatak katsayısı yaklaşımı, sürekli bir ortam olan zemin için kurulmuş matematik bir modeldir. Zemin bu modelde yaylar ile temsil edilir. Yaylar, temel taban basıncı ve zemin deformasyonu

Detaylı

GT = K 1 V. Burada V geminin tüm kapalı alanlarının m 3 olarak hacmi ve. K 1 = 0.2 + 0.02 log 10 V

GT = K 1 V. Burada V geminin tüm kapalı alanlarının m 3 olarak hacmi ve. K 1 = 0.2 + 0.02 log 10 V 7. TONAJ, FRİBORD VE GÖRÜNÜR İŞARETLER 7.1 GROS VE NET TONAJ Dünyada ilk tonaj tanımı 1423 yılında Britanya hükümetinin ticaret gemilerinin taşıdıkları yükten vergi almak için çıkardığı yasa ile gündeme

Detaylı

Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliğine Giriş (Gemi Mühendisliğine Giriş)

Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliğine Giriş (Gemi Mühendisliğine Giriş) Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliğine Giriş (Gemi Mühendisliğine Giriş) Prof. Dr. Tamer YILMAZ KAYNAKLAR 1. Yılmaz T. (Editör), Gemi Mühendisliği El Kitabı, Gemi Mühendisleri Odası Yayınları,

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİNİN temellerinin atıldığı Çanakkale zaferinin 100. yılı kutlu olsun.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİNİN temellerinin atıldığı Çanakkale zaferinin 100. yılı kutlu olsun. Doç.Dr.Mehmet MISIR-2013 TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİNİN temellerinin atıldığı Çanakkale zaferinin 100. yılı kutlu olsun. Son yıllarda teknolojinin gelişmesi ile birlikte; geniş alanlarda, kısa zaman aralıklarında

Detaylı

VE BAŞLANGIÇ STABİLİTESİ

VE BAŞLANGIÇ STABİLİTESİ YÜZEN CİSİMLERİN ENGESİ VE AŞLANGIÇ STAİLİTESİ Gemi izaynının En Temel Gerekleri. Yüzme koşulu sağlanmalı: toplam ağırlıklar, sephiye kuvvetine eşit olmalıdır: W. eğişik yükleme durumlarında deniz aracı

Detaylı

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ Prof. Dr. Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü, Erzurum Bu bölümde 1. Direnç a. Aerodinamik b. Dinamik, yuvarlanma c. Yokuş 2. Tekerlek tahrik

Detaylı

4.4. Gerilim Kararlılığının Temel Geçici Hal Durumu

4.4. Gerilim Kararlılığının Temel Geçici Hal Durumu 49 4.4. Gerilim Kararlılığının Temel Geçici Hal Durumu Đletim sistemine bağlı bir asenkron motorun şekil (4.3.b) ' deki P-V eğrileriyle, iletim sisteminin P-V eğrilerini biraraya getirerek, sürekli hal

Detaylı

Açık Drenaj Kanallarının Boyutlandırılması. Prof. Dr. Ahmet ÖZTÜRK

Açık Drenaj Kanallarının Boyutlandırılması. Prof. Dr. Ahmet ÖZTÜRK Açık Drenaj Kanallarının Boyutlandırılması Prof. Dr. Ahmet ÖZTÜRK Drenaj kanalları, drenaj alanına ilişkin en yüksek yüzey akış debisi veya drenaj katsayısı ile belirlenen kanal kapasitesi gözönüne alınarak

Detaylı

LÜLEBURGAZDAKİ BİNA DIŞ DUVARLARI İÇİN OPTİMUM YALITIM KALINLIĞININ BELİRLENMESİ VE MALİYET ANALİZİ

LÜLEBURGAZDAKİ BİNA DIŞ DUVARLARI İÇİN OPTİMUM YALITIM KALINLIĞININ BELİRLENMESİ VE MALİYET ANALİZİ LÜLEBURGAZDAKİ BİNA DIŞ DUVARLARI İÇİN OPTİMUM YALITIM KALINLIĞININ BELİRLENMESİ VE MALİYET ANALİZİ Mak. Yük. Müh. Emre DERELİ Makina Mühendisleri Odası Edirne Şube Teknik Görevlisi 1. GİRİŞ Ülkelerin

Detaylı

DENEYİN ADI: Jominy uçtan su verme ile sertleşebilirlik. AMACI: Çeliklerin sertleşme kabiliyetinin belirlenmesi.

DENEYİN ADI: Jominy uçtan su verme ile sertleşebilirlik. AMACI: Çeliklerin sertleşme kabiliyetinin belirlenmesi. DENEYİN ADI: Jominy uçtan su verme ile sertleşebilirlik AMACI: Çeliklerin sertleşme kabiliyetinin belirlenmesi. TEORİK BİLGİ: Kritik soğuma hızı, TTT diyagramlarında burun noktasını kesmeden sağlanan en

Detaylı

BÖLÜM : 9 SIZMA KUVVETİ VE FİLTRELER

BÖLÜM : 9 SIZMA KUVVETİ VE FİLTRELER ZEMİN MEKANİĞİ 1 BÖLÜM : 9 FİLTRELER SIZMA KUVVETİ VE Akan suların bir kuvvete sahip olduğu, taşıdığı katı maddelerden bilinmektedir. Bu sular ile taşınan katı maddelerin kütlesi, hidrolik eğime göre değişen

Detaylı

* Güvenilir Dişli Grubu. * Islak Disk Fren. Yüksek Verimlilik ve Güçlü Performans. Daha küçük direksiyon. *Yüksek Manevra Kabiliyeti

* Güvenilir Dişli Grubu. * Islak Disk Fren. Yüksek Verimlilik ve Güçlü Performans. Daha küçük direksiyon. *Yüksek Manevra Kabiliyeti Yüksek Verimlilik ve Güçlü Performans Hidrolik pompa motoru Düşük hıza ayarlanabilen Motorlu hidrolik pompa çıkış gücü, yüksek performans ve uzun kullanım ömrü sağlar. Forkliftin operatör tarafından değiştirilebilen

Detaylı

MUKAVEMET DERSİ. (Temel Kavramlar) Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

MUKAVEMET DERSİ. (Temel Kavramlar) Prof. Dr. Berna KENDİRLİ MUKAVEMET DERSİ (Temel Kavramlar) Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Ders Planı HAFTA KONU 1 Giriş, Mukavemetin tanımı ve genel ilkeleri 2 Mukavemetin temel kavramları 3-4 Normal kuvvet 5-6 Gerilme analizi 7 Şekil

Detaylı

BETON KARIŞIM HESABI (TS 802)

BETON KARIŞIM HESABI (TS 802) BETON KARIŞIM HESABI (TS 802) Beton karışım hesabı Önceden belirlenen özellik ve dayanımda beton üretebilmek için; istenilen kıvam ve işlenebilme özelliğine sahip; yeterli dayanım ve dayanıklılıkta olan,

Detaylı

HIZLI TEKNELER / HIGH SPEED CRAFTS 2012-2013 güz yy.

HIZLI TEKNELER / HIGH SPEED CRAFTS 2012-2013 güz yy. HIZLI TEKNELER / HIGH SPEED CRAFTS 2012-2013 güz yy. Normal Ders 2 Dersin Adı Kodu Yarıyılı Kredisi Uygulama 0 HIZLI TEKNELER GIM4337 7 2 Laboratuar 0 (Saat/Hafta) Dersin Dili Türkçe / Đngilizce Dersin

Detaylı

7. Tonaj, Fribord ve Görünür işaretler

7. Tonaj, Fribord ve Görünür işaretler 7. Tonaj, Fribord ve Görünür işaretler 7.1 GROS VE NET TONAJ Dünyada ilk tonaj tanımı 1423 yılında Britanya hükümetinin ticaret gemilerinin taşıdıkları yükten vergi almak için çıkardığı yasa ile gündeme

Detaylı

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ. Öğr. Gör. Adem ÇALIŞKAN

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ. Öğr. Gör. Adem ÇALIŞKAN TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ 3 Malzemelerin esnekliği Gerilme Bir cisme uygulanan kuvvetin, kesit alanına bölümüdür. Kuvvetin yüzeye dik olması halindeki gerilme "normal gerilme" adını alır ve şeklinde

Detaylı

Toprak frezeleri. 15.10.2012 Prof.Dr.Rasim OKURSOY 1

Toprak frezeleri. 15.10.2012 Prof.Dr.Rasim OKURSOY 1 15.10.2012 Prof.Dr.Rasim OKURSOY 1 Toprak frezeleri, titreşimli dipkazanlar ve kuyruk mili tırmıkları ile birlikte hareketini traktörün kuyruk milinden alarak çalışan toprak işleme aletlerindendir. Birçok

Detaylı

12.163/12.463 Yeryüzü Süreçleri ve Yüzey Şekillerinin Evrimi K. Whipple Eylül, 2004

12.163/12.463 Yeryüzü Süreçleri ve Yüzey Şekillerinin Evrimi K. Whipple Eylül, 2004 MIT Açık Ders Malzemeleri http://ocw.mit.edu 12.163./12.463 Yeryüzü Süreçleri ve Yüzey Şekillerinin Evrimi 2004 Güz Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Şartları hakkında bilgi almak için http://ocw.mit.edu/terms

Detaylı

Makine Elemanları I Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Temel bilgiler Toleranslar

Makine Elemanları I Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Temel bilgiler Toleranslar Makine Elemanları I Prof. Dr. Akgün ALSARAN Temel bilgiler Toleranslar İçerik Tolerans nedir? Boyut toleransı Geçme Yüzey pürüzlülüğü Örnekler 2 Tolerans nedir? Tasarım ve üretim süreci arasında boyut

Detaylı

AERODİNAMİK KUVVETLER

AERODİNAMİK KUVVETLER AERODİNAMİK KUVVETLER Hazırlayan Prof. Dr. Mustafa Cavcar Aerodinamik Kuvvet Bir uçak üzerinde meydana gelen aerodinamik kuvvetlerin bileşkesi ( ); uçağın havayagörehızının () karesi, havanın yoğunluğu

Detaylı

Kumanda Kolu. Güç. Yürüyüş Donanımı. Çatal Düzeneği

Kumanda Kolu. Güç. Yürüyüş Donanımı. Çatal Düzeneği WE 2300S Serisi Özellikler ve Avantajlar Kumanda Kolu X10 kumanda kolu kullanımı basitleştirerek operatör güvenliğini ve verimliliğini arttırır. Kumanda düğmelerinin dokunsal ve görsel farklılığı sağ ve

Detaylı

Mühendislikte İstatistik Yöntemler

Mühendislikte İstatistik Yöntemler .0.0 Mühendislikte İstatistik Yöntemler İstatistik Parametreler Tarih Qma.3.98 4..98 0.3.983 45 7..984 37.3.985 48 0.4.986 67.4.987 5 0.3.988 45.5.989 34.3.990 59.4.99 3 4 34 5 37 6 45 7 45 8 48 9 5 0

Detaylı

YELKEN FİZİĞİ. Murat AYCİBİN

YELKEN FİZİĞİ. Murat AYCİBİN YELKEN FİZİĞİ Murat AYCİBİN 28-01-2015 ç Yol Haritası Tarihçe Yelkenliyi Oluşturan Kısımlar Yelkenli Yönler Seyir Yönleri Yelken Fiziğine Tarihçe I. Mısır ve Fenike (M.Ö 4000) II. Ticaret Gemileri (M.Ö

Detaylı

Isı Kütle Transferi. Zorlanmış Dış Taşınım

Isı Kütle Transferi. Zorlanmış Dış Taşınım Isı Kütle Transferi Zorlanmış Dış Taşınım 1 İç ve dış akışı ayır etmek, AMAÇLAR Sürtünme direncini, basınç direncini, ortalama direnc değerlendirmesini ve dış akışta taşınım katsayısını, hesaplayabilmek

Detaylı

DİŞLİ ÇARKLAR SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜH. BÖLÜMÜ MAKİNE ELEMANLARI DERS NOTU. Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI

DİŞLİ ÇARKLAR SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜH. BÖLÜMÜ MAKİNE ELEMANLARI DERS NOTU. Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI DİŞLİ ÇARKLAR MAKİNE MÜH. BÖLÜMÜ MAKİNE ELEMANLARI DERS NOTU Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI Dişli Çarklar 2 Dişli çarklar, eksenleri birbirine paralel, birbirini kesen ya da birbirine çapraz olan miller arasında

Detaylı

1. Giriş 2. Yayınma Mekanizmaları 3. Kararlı Karasız Yayınma 4. Yayınmayı etkileyen faktörler 5. Yarı iletkenlerde yayınma 6. Diğer yayınma yolları

1. Giriş 2. Yayınma Mekanizmaları 3. Kararlı Karasız Yayınma 4. Yayınmayı etkileyen faktörler 5. Yarı iletkenlerde yayınma 6. Diğer yayınma yolları 1. Giriş 2. Yayınma Mekanizmaları 3. Kararlı Karasız Yayınma 4. Yayınmayı etkileyen faktörler 5. Yarı iletkenlerde yayınma 6. Diğer yayınma yolları Sol üstte yüzey seftleştirme işlemi uygulanmış bir çelik

Detaylı

Nautilus kalıpları, yerinde döküm yapılarak, hafifletilmiş betonarme plak döşeme oluşturmak için geliştirilmiş kör kalıp sistemidir.

Nautilus kalıpları, yerinde döküm yapılarak, hafifletilmiş betonarme plak döşeme oluşturmak için geliştirilmiş kör kalıp sistemidir. Nautilus kalıpları, yerinde döküm yapılarak, hafifletilmiş betonarme plak döşeme oluşturmak için geliştirilmiş kör kalıp sistemidir. Mimari ve statik tasarım kolaylığı Kirişsiz, kasetsiz düz bir tavan

Detaylı

Traktör Ön Lastikleri TR-20 TR-25 TR-300 TR-35 TR-40 TR-50. Traktör Arka Lastikleri TR-330. Radyal Traktör Lastikleri TR-110 TR-120 TR-130 TR-140

Traktör Ön Lastikleri TR-20 TR-25 TR-300 TR-35 TR-40 TR-50. Traktör Arka Lastikleri TR-330. Radyal Traktör Lastikleri TR-110 TR-120 TR-130 TR-140 Traktör Ön Lastikleri TR-20 TR-25 TR-30 TR-35 TR-40 TR-50 TR-55 TR-60 Traktör Arka Lastikleri TR-60 TR-65 TR-300 TR-330 Radyal Traktör Lastikleri TR-110 TR-120 TR-130 TR-140 Römork Lastikleri SM-160 SM-200

Detaylı

11. PERVANE DİZAYNI. Ticaret Gemisi Hız Kullanım Oranı. Gemi Hızı. PDF processed with CutePDF evaluation edition

11. PERVANE DİZAYNI. Ticaret Gemisi Hız Kullanım Oranı. Gemi Hızı. PDF processed with CutePDF evaluation edition 11. PERVANE İZAYNI Pervane dizaynında amaç, minimum güç gereksinimine karşılık maksimum verimle çalışacak optimum pervane geometrisinin belirlenmesidir. Bu gerçekleştirilirken aynı zamanda pervanenin mukavemet

Detaylı

HOŞGELDİNİZ MIG-MAG GAZALTINDA KAYNAĞINADA KULLANILAN KAYNAK AĞIZLARI VE HAZIRLANMASI. K ayna K. Teknolojisi. Teknolojisi

HOŞGELDİNİZ MIG-MAG GAZALTINDA KAYNAĞINADA KULLANILAN KAYNAK AĞIZLARI VE HAZIRLANMASI. K ayna K. Teknolojisi. Teknolojisi MIGMAG GAZALTINDA KAYNAĞINADA KULLANILAN KAYNAK AĞIZLARI VE HAZIRLANMASI K ayna K K ayna K Teknolojisi Teknolojisi HOŞGELDİNİZ Doç. Dr. Hüseyin UZUN Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı 1 /27 KAYNAK AĞZI

Detaylı

DİŞLİ ÇARKLAR III: HELİSEL DİŞLİ ÇARKLAR

DİŞLİ ÇARKLAR III: HELİSEL DİŞLİ ÇARKLAR DİŞLİ ÇARKLAR III: HELİSEL DİŞLİ ÇARKLAR Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Helisel Dişli Çarklar Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular:

Detaylı

KARADENİZ BALIKÇI TEKNELERİNDE SEVK SİSTEMİ TASARIMI

KARADENİZ BALIKÇI TEKNELERİNDE SEVK SİSTEMİ TASARIMI KARADENİZ BALIKÇI TEKNELERİNDE SEVK SİSTEMİ TASARIMI Arş. Gör. Emre PEŞMAN *, Prof. Dr. Orhan DURGUN, Arş. Gör. Hasan ÖLMEZ Karadeniz Teknik Üniversitesi, Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi, Gemi İnşaatı

Detaylı

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METOTLAR-II BORU ve DİRSEKLERDE ENERJİ KAYBI DENEYİ 1.Deneyin Adı: Boru ve dirseklerde

Detaylı

Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA

Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA Performans nedir? Performans nedir?... Performans: İcraat, başarı 1. Birinin veya bir şeyin görev veya çalışma biçimi; Klimaların soğutma performansları karşılaştırıldı."; Jetin

Detaylı

MUKAVEMET Öğr. Gör. Fatih KURTULUŞ

MUKAVEMET Öğr. Gör. Fatih KURTULUŞ www.sakarya.edu.tr MUKAVEMET Öğr. Gör. Fatih KURTULUŞ www.sakarya.edu.tr 1. DÜŞEY YÜKLÜ KİRİŞLER Cisimlerin mukavemeti konusunun esas problemi, herhangi bir yapıya uygulanan bir kuvvetin oluşturacağı gerilme

Detaylı

ÇATILARDAKİ YAĞMUR SULARININ NEGATİF BASINÇ SİSTEMİ İLE DRENAJI VE HESAPLAMA YÖNTEMLERİ

ÇATILARDAKİ YAĞMUR SULARININ NEGATİF BASINÇ SİSTEMİ İLE DRENAJI VE HESAPLAMA YÖNTEMLERİ 1 ÇATILARDAKİ YAĞMUR SULARININ NEGATİF BASINÇ SİSTEMİ İLE DRENAJI VE HESAPLAMA YÖNTEMLERİ T.Fikret GENÇGEL ÖZET Bu çalışmada ; binaların çatılarına düşen yağmurun rogarlara iletilmesi yöntemlerinden vakumlu

Detaylı

ÇEV-220 Hidrolik. Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. Demet KALAT

ÇEV-220 Hidrolik. Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. Demet KALAT ÇEV-220 Hidrolik Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. Demet KALAT Borularda Türbülanslı Akış Mühendislik uygulamalarında akışların çoğu türbülanslıdır ve bu yüzden türbülansın

Detaylı

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI GEMİ MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİ ASGARİ ÜCRET TARİFESİ

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI GEMİ MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİ ASGARİ ÜCRET TARİFESİ TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI GEMİ MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİ ASGARİ ÜCRET TARİFESİ Murat ERZAİM Yönetim Temsilcisi İmza Sinem DEDETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı İmza Y12-01 Sayfa

Detaylı

Bölüm 3 SAF MADDENİN ÖZELLİKLERİ

Bölüm 3 SAF MADDENİN ÖZELLİKLERİ Bölüm 3 SAF MADDENİN ÖZELLİKLERİ 1 Amaçlar Amaçlar Saf madde kavramının tanıtılması Faz değişimi işleminin fizik ilkelerinin incelenmesi Saf maddenin P-v-T yüzeylerinin ve P-v, T-v ve P-T özelik diyagramlarının

Detaylı

Tozların Şekillendirilmesi ve Sinterleme Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU

Tozların Şekillendirilmesi ve Sinterleme Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Tozların Şekillendirilmesi ve Sinterleme Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Tozların Şekillendirilmesi Toz metalurjisinin çoğu uygulamalarında nihai ürün açısından yüksek yoğunluk öncelikli bir kavramdır.

Detaylı

DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ

DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Dişli Çarklar Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular: Güç ve Hareket İletim Elemanları Basit Dişli Dizileri

Detaylı

AKM BÖLÜM 11 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ Doç.Dr. Ali Can Takinacı

AKM BÖLÜM 11 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ Doç.Dr. Ali Can Takinacı AKM 205 - BÖLÜM 11 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ Doç.Dr. Ali Can Takinacı 1. Bir arabanın 1 atm, 25 C ve 90 km/h lik tasarım şartlarında direnç katsayısı büyük bir rüzgar tünelinde tam ölçekli test ile

Detaylı

KAYMALI YATAKLAR II: Radyal Kaymalı Yataklar

KAYMALI YATAKLAR II: Radyal Kaymalı Yataklar KAYMALI YATAKLAR II: Radyal Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular: Radyal yataklama türleri Sommerfield Sayısı Sonsuz Genişlikte

Detaylı

AKIŞKANLAR MEKANİĞİ-II

AKIŞKANLAR MEKANİĞİ-II AKIŞKANLAR MEKANİĞİ-II Şekil 1. Akışa bırakılan parçacıkların parçacık izlemeli hızölçer ile belirlenmiş cisim arkasındaki (iz bölgesi) yörüngeleri ve hızlarının zamana göre değişimi (renk skalası). Akış

Detaylı

Yapısal Analiz Programı SAP2000 Bilgi Aktarımı ve Kullanımı. Doç.Dr. Bilge Doran

Yapısal Analiz Programı SAP2000 Bilgi Aktarımı ve Kullanımı. Doç.Dr. Bilge Doran Yapısal Analiz Programı SAP2000 Bilgi Aktarımı ve Kullanımı Dersin Adı : Yapı Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları Koordinatörü : Doç.Dr.Bilge DORAN Öğretim Üyeleri/Elemanları: Dr. Sema NOYAN ALACALI,

Detaylı

REOLOJĐ. GERĐLME, ŞEKĐL DEĞĐŞĐMĐ ve ZAMAN ĐLĐŞKĐLERĐ

REOLOJĐ. GERĐLME, ŞEKĐL DEĞĐŞĐMĐ ve ZAMAN ĐLĐŞKĐLERĐ REOLOJĐ GERĐLME, ŞEKĐL DEĞĐŞĐMĐ ve ZAMAN ĐLĐŞKĐLERĐ 36 REOLOJĐ VE VĐSKOELASTĐSĐTE Reoloji cisimlerin gerilme altında zamana bağlı şekil değişimini (deformasyon) inceleyen bilim dalıdır. Genel olarak katıların

Detaylı