FRANSA: SÜT CİNSİ SEÇİMİ VE GENETİK İLERLEME

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "FRANSA: SÜT CİNSİ SEÇİMİ VE GENETİK İLERLEME"

Transkript

1 FRANSA: SÜT CİNSİ SEÇİMİ VE GENETİK İLERLEME Fransız Süt Cinsi Sürüleri Neredeyse 4 milyona varan süt cinsi inek sayısı ile Fransız sağmal sürüleri Avrupa süt kontenjanının 18% inin üretilmesine olanak tanımaktadır. Bu önemli rakamlar, özellikle Prim Holstein (2,1 milyon baş), Montbéliarde (0.64 milyon baş) ve Normande (0,48 milyon baş) gibi seçilmiş özel cinsleri bir araya getirmektedir. Bunlara, Abondance, Fransız Simmental i, Pie Rouge des Plaines, French Brown ve Tarentais cinsleri de eklendiğinde, modern ve tam birer seçim programı bulunan toplam 8 soy bulunmaktadır. Fransız sürülerinin uluslar arası öneme sahip ırkları ve dünyanın çeşitli bölgelerinde karşılaşılan güç çiftlik koşullarında karşılaşılan yem ve iklim şartlarına iyi adapte olmuş farklı ırkları barındırması istisnai bir durumdur. Seçme ve Genetik Islah Kriterleri Her bir cins aşağıdakileri göz önünde bulunduran, dengeli bir seçim hedefi izler: > Tüm cinslerde ortak bir Mandıra Ekonomik Endeksinde (INEL) tar tılan Ürünlerde (süt, yağ içeriği ve proteinler) niteliksel ve niceliksel artış; > Üretim maliyetlerini düşürmeye yönelik olarak işlevsel özellikler (doğurganlık, buzağılama kolaylığı, hücre sayıları, uzun ömür) ile birlikte işlevsel vücut özellikleri (meme sistemi, bacaklar ve ayaklar). Tüm bu kriterler UPRA Sentez Endeksi (ISU) adı verilen bir sentezden elde edilen genetik ve ekonomik çalışma sonuçlarına göre bir araya getirilir. Bu endeks üretim türünün (yoğun veya değil, ova ya da bayır, meralar ) yetiştirici tarafından seçilebilmesine olanak tanıyacak şekilde sağlam ve uygundur. ISU de bulunan seçme hedefi, bu araç üzerinde sürüsünün üreme ve yenilenmesini temel alarak orta vadede tüm yetiştiricilerin kendi kullanımlarından en yüksek ekonomik verimi alabilmelerine olanak tanır. Genetik değer endeksleri ayrıca her bir kriter için yayımlanır ve her bir yetiştirici, kendisine Fransa daki veya Dünya daki herhangi bir çiftlik için en uygun görünen özelliklerin bir kombinasyonu temelinde dilediği gibi seçimini yapabilir.

2 VERİLERİN KAYIT EDİLMESİ > Özelliklerin genetik açıdan değerlendirilmesi, bağımsız profesyonel örgütler sorumluluğunda çiftlik sahasında tutulan kayıtlardan yola çıkılarak yapılır. Bu kayıtlar, üretilen verilerin kalitesi açısından dışarıdan bir teste tabidir. Bir kalite yönetim sistemi, genetik değerlendirmede kullanılan verilerin gerçekliği garanti altına alır. > Veriler, Ulusal Genetik Bilgi Sistemi tarafından değerlendirilir. Bu Sistem bilgisayar yazılımlarından ve 10 bölgesel alan ve ulusal bir site (INRA ya [Institute Nationnelle des Recherces Agriculturelle Ulusal Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü-ç] bağlı CTIG [ Centre de Traitement de l Information Génétique Genetik Bilgi İşlem Merkezi ç]) arasında paylaştırılmış olan veri bankalarından oluşmaktadır. Yetiştirme bölgelerindeki bilgiler de INRA tarafından gerçekleştirilen ulusal genetik değerlendirmeler için bir araya getirilir. Bu sistem 1970 yılından beri 110 milyondan fazla sığır ve diğer verilerle birlikte 46 milyon öğesel süt kayıtlarını yönetmiştir. Fransa 1970 itibariyle kendi topraklarında doğan veya Fransa ya ithal edilen her bir baş sığır için zorunlu bireysel kimlik uygulayan ilk ülkedir. Verileri çiftliklerden alarak tek bir veri bankasında toplayan ve işleyen Ulusal bir veri toplama ve işleme programı hayvanların ve ürünlerin her zaman için iyi bir şekilde takip edilebilmesine olanak tanımaktadır. Bu yapı ile teknik ve ekonomik veriler her bir ırkın genetik ıslah programlarında kullanışlı ve yararlı hale gelir ve sonuçlar yayınlanarak her bir kullanıcının veya müşterinin ulaşabilmesine olanak tanınır. SIĞIR PASOPORTU Genetik değerlendirmelerin hesaplaması ve dağıtılması > Resmi olarak, tüm cinslerin genetik olarak değerlendirilmesinin ve değerlendirilen kriterlerinin metodolojisinden ve hesaplanmasından Ulusal Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü (INRA) sorumludur. Süt cinsi ırklar için yılda üç defa sonuçları yayınlanmak üzere, en modern istatistik yöntemleri (Blup, birey modeli) tüm ebeveynlik ilişkilerine ve tüm verilere uygulanır ve bunlar üzerinde kullanılır.

3 > Fransız boğalarının endeksleri soyları kanıtlandıysa, yetişkin inek sayısı üzerinden hesaplanan üretim endeksi, uluslar arası standartlara uygun ya da bunlardan daha yüksek değerlere sahip ise ve işlevsellik özellikleri için değerlendirmeler üzerinden ISU nun hesaplanabilmesinden sonra yayınlanır. Kaydedilen ilerlemeyi yansıtabilmek için, genetik değerlerin temel referansları her yıl değişir. Böylece, soy kendi ataları ile ilintili olarak değil, çağdaşları ile karşılaştırılarak değerlendirilir. Her uygulama esnasında güncellenen indeksler Yetiştiricilik Enstitüsü tarafından kendi web sitesinde yayınlanır : > Ulusal, profesyonel yapıların kontrolü altında, suni döllenme yoluyla boğalara ulaşım düzenlemeleri tüm kullanıcılara damızlıkların genetik değerlerinin kalitesini ve hayvanların sağlıklı olmasını garanti etmektedir. Fransız Damızlık Boğası Seçme Programları Aşağıdakiler açısından oldukça önemli rakamlar: - Test edilen (onaylanan) boğa sayısı (600 ü Prim Holstein, 130 u Montbéliarde ve 130 u Normande olmak üzere sağmal cinslerde 950 boğa). - Kontrol edilen inek sayısı (resmi testlerde, 1.9 milyonu resmi sığır soy kütüğüne kayıtlı ve 0.35 milyonu morfoloji açısından kontrol edilmiş toplamda 2.6 milyon inek). Damızlık olarak seçilen genç boğaların soy tercihi oldukça katı koşullarla belirlenir: danaların doğurganlığı, seçilmiş hücre veya planlı eşleşme, genetik niteliklerin araştırılması ve her bir ırkta çok geniş bir genetik çeşitliliğin devam ettirilmesi. Kullanıma sokulan rakamlar, her bir boğa için 3-4 dananın önce bir ön elemeden geçirilmesi ve sonrasında soy testine sokulması nedeniyle oldukça önemlidir yılından beri Prim Holstein, Montbéliarde ve Normande cinslerinin soy testleri yalnızca soya dair endeksleri değil 45 farklı moleküler işaretçinin tipajını da hesaba katmaktadır. Bu genetik tipleme, verim, doğurganlık, meme iltihabına karşı direnç ve işlevsel morfolojik özelliklerin kestirilebilmesi için 12 krozomal bölgenin takibi gerçekleştirilebilme olanağı tanımaktadır. Ayrıca bilinen genetik anomaliler (bozukluklar) da tespit edilebilmektedir. Şimdiye kadar hayvan, SAM adı verilen işaretçi yardımıyla seçme (Séléction Assistée par Marqueurs ç) kapsamında bu yöntemle genotiplenmiştir. Onaya tabi her bir boğa başına 300 dölleme gerçekleştirilerek kontrol edilmiş (süt verimi ve işlevsel özellikler) yavru (inek) elde edilebilmesi sağlanarak Fransa genelinde sürülere eşit sayılarda dağıtılmıştır. Seçimin etkililiği genetik değerlendirmenin kesinliği ile garanti edilmektedir. Buna, sonuçların güvenilirliğini arttırmak için farklı şirketlerden seçilen test boğası döllerinin planlı bir şekilde takas edilmesi ve ulusal test etme yasalarına uyulması dadahildir.

4 Her bir cinsin hedefleri için eşsiz bir özel seçim programı Hizmete sokulan 80 boğa Suni Döllenme Sonuçların analizi: onay ya da reddedilme Dağıtım Soy testinde 1000 genç boğa En iyi neseplerin ata olarak seçilmesi Makul eşleştirmeler İhracat Süt kontolünde 2.6 milyon inek 3.9 milyon sağmal inek Fransız seçme organizasyonu genetik değerlendirmelerinin kalitesi ve kesinliği test edilen her on boğadan yalnızca biri hizmete sokulmaktadır- tercihlerin her bir ırk için farklı safhalarda homojen olması ve ISU sayesinde yararlı damızlıklar dağıtımıyla bilinmekte dir. Uluslar arası piyasanın kullanımına uygun çok üst genetik seviyelerde bir yetiştirme stoku elde edilebilmesini mümkün hale getirmektedir. Testlerden sonra endeksleme sonuçlarının çeşitliliği ile birleşen ırk çeşitleri, değişik ürünler; düveler, boğalar, döller, embriyolar yoluyla tüm mandıra çiftçilerinin kendi ihtiyaçlarına en uygun genetik özellikleri bulabilmesine olanak sağlar. Sonuçlar > 1950 yılından günümüze kadar, her bir süt cinsi ineğin verimi üç kattan fazla artmıştır. > 2006 yılında resmi olarak test edilen tüm ineklerden eşdeğeri olan yetişkinlerle karşılaştırıldığında sonuçlar Fransız mandıra hayvanlarının ne kadar yüksek seviyede bulunduğunu kanıtlamaktadır. Hayvan Sayısı Süt Üretimi Yağ Oranı Azot Oranı (000) (kg) ( / ) ( / ) Tüm Cinsler Prim Holstein Montbéliarde Normande Abondance Brune Simmental Pie Rouge Tarentaise Fransız Ulusal Süt Kaydı 2006

5 > INRA Hayvancılık Enstitüsü hesaplamalarına göre, bu ilerlemenin 4 te 3 ü genetik gelişim sayesinde ortaya çıkmaktadır. > INRA ve Yetiştiricilik Enstitüsü ne göre, son 20 yıl içinde süt cinsi sürülerin genetik seviyesinin evrimi 4 te 3 ü genetiğe bağlı olan bir gelişim göstermiştir. Üç temel süt ırkı için yıllık genetik ilerleme süt verme başına kg dir. > Interbull tarafından yayınlanıp, Yetiştiricilik Enstitüsü tarafından dağıtımı gerçekleştirilen ( uluslar arası çizelgeler, sonuçların kusursuzluğunu ortaya koymaktadır. Ağustos 2007 de Interbull tarafından gerçekleştirilen uluslar arası değerlendirmeler esnasında, 150 ISU puanından fazla alan 152 boğanın 52 si Fransız, 41 i Alman, 25 i Amerikalı, 8 i Hollandalı 3 ü İtalyan ve 6 sı Kanadalıdır. Fransız boğalarının bu yüksek başarısı 15 yıldır göze çarpmaktadır. Fransa, 1995 yılından beri, Interbull (dünya çapında sığırların genetik değerlendirmesinin uyumlulaştırılmasından sorumlu Uluslar arası Referans Merkezi) tarafından gerçekleştirilen tüm uluslar arası sınıflandırmalara katılmaktadır. Sonuçların dağıtılmasında ve Fransız ve yabancı boğaların sınıflandırılmasında, homojen yayın kuralları uygulanarak, uluslar arası değerlendirmeler kullanılmaktadır. En iyi damızlık boğalar düzenli olarak sonuçları onaylanan bir çok ülkedeki seçme programlarında yer alan boğalara baba olarak seçilmektedir. Fransa her yıl dünya pazarına ile arasında damızlık sığır, test edilmiş boğalardan alınan 2 milyon dozdan fazla döl ve binlerce embriyo pazarlamaktadır. Sağlık ve zootekni garantileri ile birlikte bu genetik yapı tamamen resmi ve profesyoneldir ve 80 den fazla ülkede süt üretiminin gelişimine katkıda bulunmaktadır Süt (kg) Yil Sürülerin genetik seviyeleri değerlendimesi 1985 yılından beri devam etmektedir. Veriler 2006 / 4 tarentaise abondance pie-rouge des plaines brune simmental française montbéliarde normande prim'holstein S p e c i m e n İhraç Cinsi

6 Office de l Elevage 80, avenue des Terroirs de France F Paris cedex 12 Tel +33 (0) Fax +33 (0) Mail : mae@office-elevage.fr Internet : France Génétique élevage 149 rue de Bercy F PARIS cedex 12 Tel +33 (0) Fax +33 (0) Mail : france-genetique-elevage@inst-elevage.asso.fr Internet : Conception Réalisation Office de l Elevage Sopexa Mai Crédits photos : P.Del Porto, P.Deschamps, France Contrôle Laitier, KeKeli, Alger Meekma, P.Pulvery UNCEIA, UPRAs Brune, Prim Holstein, Montbéliarde,Normande,Tarentaise,; D.R,X

MONTBELIARDE. MONTBELIARDE cinsi. Standart Montbéliarde yılından beri + 86 %! Fransa ve Avrupa da 1. numaralı yaygın süt cinsi!

MONTBELIARDE. MONTBELIARDE cinsi. Standart Montbéliarde yılından beri + 86 %! Fransa ve Avrupa da 1. numaralı yaygın süt cinsi! MONTBELIARDE cinsi MONTBELIARDE Süt, İşlevsellik ve Dünya çapında yaygınlık Toplam Nüfus 1.500.000 Süt kayıtlı inek 390.000 Birey performans istasyonundaki genç boğa sayısı / yıl 500 İspatlanmış genç boğa

Detaylı

Fransa: Avrupa Birliği nin en büyük sığır sürüsüne sahip ülkesi

Fransa: Avrupa Birliği nin en büyük sığır sürüsüne sahip ülkesi Fransız Geviş Getiren Büyükbaş Hayvanları Fransa: Avrupa Birliği nin en büyük sığır sürüsüne sahip ülkesi Jean-Noël BONNET 8 milyon sağmal inek 4.1 milyon emzikli inek (sığır) 5.2 milyon emzikli koyun

Detaylı

Seçme Organı. Bir Seçme Organı. 1. Soyun Genetik Olarak Yönlendirilmesi no.lu yasayla kurulan derneği şunlar yönetir:

Seçme Organı. Bir Seçme Organı. 1. Soyun Genetik Olarak Yönlendirilmesi no.lu yasayla kurulan derneği şunlar yönetir: Bir Seçme Organı Seçme Organı 1. Soyun genetik olarak yönlendirilmesi 2. Soy Kütüğü Defterinin Tutulması 3. Hayvan morfolojisi toplanması ve mühendisliği 4. Genetik ıslah programı tanımı 5. Tanıtım 1901

Detaylı

Diaporama délégation turque vendredi 27/02

Diaporama délégation turque vendredi 27/02 Fransız Çiftlik Hayvanları Genetiği Geviş getiren hayvanların genetik ıslahı için meslekler arası birlik Fransız Çiftlik Hayvanları Genetiği (FGE) nedir? Fransa Çiftlik Hayvanları Genetiği, profesyonel

Detaylı

Islah Stratejileri ve Türkiye Ulusal Sığır Islah Programı

Islah Stratejileri ve Türkiye Ulusal Sığır Islah Programı Islah Stratejileri ve Türkiye Ulusal Sığır Islah Programı Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Islah Stratejileri Saf yetiştirme Melezleme a) Birleştirme

Detaylı

BİRLİĞİN KURULUŞU: 1995 yılında 13 kişi. Türkiye nin 2. Birliği.

BİRLİĞİN KURULUŞU: 1995 yılında 13 kişi. Türkiye nin 2. Birliği. 1 BİRLİĞİN KURULUŞU: 1995 yılında 13 kişi. Türkiye nin 2. Birliği. BİRLİĞİN MEVZUATI :5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki sağlığı Gıda ve Yem Kanununun 10.maddesi ve 17.02.2015 tarihli 6589 sayılı kanun,ıslah

Detaylı

Fransa : Avrupa Birliği nin Yetiştiricilikte En Önde Gelen Ülkelerinden Biri

Fransa : Avrupa Birliği nin Yetiştiricilikte En Önde Gelen Ülkelerinden Biri Fransa : Avrupa Birliği nin Yetiştiricilikte En Önde Gelen Ülkelerinden Biri Jean-Noël BONNET Fransız Yetiştirici Organizasyonları Uluslar arası Teknik İşbirliği Dairesi Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricileri

Detaylı

Koyun ve keçi sütü ve ürünlerinin üretiminde karşılaşılan temel sorunlar ile muhtemel çözüm önerileri

Koyun ve keçi sütü ve ürünlerinin üretiminde karşılaşılan temel sorunlar ile muhtemel çözüm önerileri Koyun ve keçi sütü ve ürünlerinin üretiminde karşılaşılan temel sorunlar ile muhtemel çözüm önerileri Prof. Dr. Veysel AYHAN Türkiye Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel

Detaylı

AMASYA İLİ DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ

AMASYA İLİ DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ AMASYA İLİ DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ Buğdaylı Mah. Zübeyde Hanım Cad. No.1 Merzifon Tel: 0358 513 4282 Fax: 0358 513 2002 http://www.amasyadsyb.org/ 18-23 EKİM 2009 TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN

Detaylı

GROUP. UMOTEST Yeniliklerle Geçen 40 yıl! Kuruluş: 1968. UMOTEST Grup

GROUP. UMOTEST Yeniliklerle Geçen 40 yıl! Kuruluş: 1968. UMOTEST Grup UMOTEST Yeniliklerle Geçen 40 yıl! Kuruluş: 1968 Groupe UMOTEST : schéma de sélection 3 UMOTEST Grup UMOTEST GRUP Montbéliarde cinsinin yaygınlaşması için çalışan 2 Birlik arasındaki bir ortaklıktır: UMOTEST

Detaylı

Ceyzériat 18 şubat2009. Hayvan Bilgi Sistemi

Ceyzériat 18 şubat2009. Hayvan Bilgi Sistemi Hayvan Bilgi Sistemi Fransız İdari Yapılanması: Bölgeler Lille Amiens Rennes Caen Rouen Paris Reims Nancy Strasbourg Orléans Nantes Dijon Besançon Poitier s Limoges Clermont Ferrand Lyon Bordeaux Toulouse

Detaylı

BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK ARAŞTIRMALARI ÇALIŞMA GRUBU. Önder SÖZEN Koordinatör 19.03.2014

BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK ARAŞTIRMALARI ÇALIŞMA GRUBU. Önder SÖZEN Koordinatör 19.03.2014 BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK ARAŞTIRMALARI ÇALIŞMA GRUBU Önder SÖZEN Koordinatör 19.03.2014 SUNU PLANI Çalışma Grubu Bağlı Enstitüler/İstasyonlar Dünya ve Türkiye de Büyükbaş Hayvancılık Verileri Devam Eden, Sonuçlanan,

Detaylı

AYDIN İLİ DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ OCAK 2016 KAYE EĞİTİM TOPLANTISI SEDA EMİNE PAYIK TEKNİK İŞLER ŞUBE MÜDÜRÜ

AYDIN İLİ DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ OCAK 2016 KAYE EĞİTİM TOPLANTISI SEDA EMİNE PAYIK TEKNİK İŞLER ŞUBE MÜDÜRÜ AYDIN İLİ DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ 24-29 OCAK 2016 KAYE EĞİTİM TOPLANTISI SEDA EMİNE PAYIK TEKNİK İŞLER ŞUBE MÜDÜRÜ KURULUŞ Türkiye de soy kütüğüne katkı sağlayacak nitelikte kayıt tutma

Detaylı

DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KADININ ROLÜ. Zerrin KUMLU. Salahattin KUMLU. DGRV Eğitim Ekibi Ankara, 2016

DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KADININ ROLÜ. Zerrin KUMLU. Salahattin KUMLU. DGRV Eğitim Ekibi Ankara, 2016 DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KADININ ROLÜ Zerrin KUMLU Salahattin KUMLU DGRV Eğitim Ekibi Ankara, 2016 Hollanda Örneği 2 CRV CRV, merkezi Hollanda da olan sığır ıslahı amaçlı bir kooperatiftir.

Detaylı

Simental sığır ırkının anavatanı İsviçre dir. Simental hem süt ve hemde etçi olmalarından dolayı kombine bir sığır ırkıdır. Dünyada bir çok ülkede

Simental sığır ırkının anavatanı İsviçre dir. Simental hem süt ve hemde etçi olmalarından dolayı kombine bir sığır ırkıdır. Dünyada bir çok ülkede BESİLİK BÜYÜKBAŞ SIMMENTAL (SİMENTAL) Simental sığır ırkının anavatanı İsviçre dir. Simental hem süt ve hemde etçi olmalarından dolayı kombine bir sığır ırkıdır. Dünyada bir çok ülkede yetiştirilmektedir.

Detaylı

TÜRKİYE DE SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ

TÜRKİYE DE SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ TÜRKİYE DE SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ Prof. Dr. Salahattin KUMLU DGRV-Türkiye Temsilciliği Eğitim Ekibi Merzifon, 2012 Türkiye de sığır varlığı ve süt verimi Eylül 2012 2 Sığır varlığı ve süt verimi İnek sayısı

Detaylı

2 Nisan 2015 PERŞEMBE. Resmî Gazete. Sayı : TEBLİĞ. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından:

2 Nisan 2015 PERŞEMBE. Resmî Gazete. Sayı : TEBLİĞ. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: 2 Nisan 2015 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29314 TEBLİĞ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: SAFKAN DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2015/11) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

Çukurova Bölgesi Sığır Yetiştiriciliğinin Yapısı. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ

Çukurova Bölgesi Sığır Yetiştiriciliğinin Yapısı. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Çukurova Bölgesi Sığır Yetiştiriciliğinin Yapısı Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Memeli hayvanlardan elde edilen süt, bileşimi türden türe farklılık gösteren ve yavrunun ihtiyaç duyduğu bütün besin unsurlarını içeren

Detaylı

YÖNETMELİK. c) Damızlık: Irkına, tipine ve verimine özgü özellikleri gösteren vasıflı ve damızlık belgeli hayvanları,

YÖNETMELİK. c) Damızlık: Irkına, tipine ve verimine özgü özellikleri gösteren vasıflı ve damızlık belgeli hayvanları, 5 Aralık 2011 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28133 Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: YÖNETMELİK HAYVANLARDA SOY KÜTÜĞÜ VE ÖN SOY KÜTÜĞÜ ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

KIRMIZI ET SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. Dr. Ahmet YÜCESAN Ulusal Kırmızı Et Konseyi Bşk. İSTANBUL 2014

KIRMIZI ET SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. Dr. Ahmet YÜCESAN Ulusal Kırmızı Et Konseyi Bşk. İSTANBUL 2014 KIRMIZI ET SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Dr. Ahmet YÜCESAN Ulusal Kırmızı Et Konseyi Bşk. İSTANBUL 2014 Ulusal Kırmızı Et Konseyi Ulusal Kırmızı Et Konseyi; 5488 sayılı Tarım Kanununun 11.maddesinde

Detaylı

18 Aralık 2013 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete. Sayı : TEBLİĞ. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından

18 Aralık 2013 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete. Sayı : TEBLİĞ. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından 18 Aralık 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28855 TEBLİĞ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından :DONDURULMUŞ SPERMADAN NUMUNE ALMA ESASLARI HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2013/63) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

18 Aralık 2013 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete. Sayı : 28855 TEBLİĞ. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: DONDURULMUŞ SPERMADAN NUMUNE ALMA ESASLARI

18 Aralık 2013 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete. Sayı : 28855 TEBLİĞ. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: DONDURULMUŞ SPERMADAN NUMUNE ALMA ESASLARI 18 Aralık 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28855 TEBLİĞ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: DONDURULMUŞ SPERMADAN NUMUNE ALMA ESASLARI HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2013/63) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

Ğ ü ü ç ş ş ğ ğ ğ ğ Ö ü ğ ş ğ ü ş Ç ş ş Ç ş ü ü ü ğ ç ç ş ü ş ş Ç ş ü ü ü ü ğ ş ş ü ü ş ş ş ü ü ğ ü üğü ş ç ü ü Ç ç ğ ü ü üğü ğ ü ç ş ş ş ş ğ ç ü ü ü ş ş ş Ç ş Ç ğ Ç ğ Ç Ç ü ş ş ü Öğ ü ş ş ğ ç Ç Ç ş Ç

Detaylı

Ş İ İ ç İ İ İ İ ç Ş ü ü ü ü ç ü üç ü ü ü ç ü ü Ü İ Ğ Ş üç ü İ ü ü ü ç ü ç Ç ç İ ü üç ü Ç üç ü ç ç Ç ü Ç ç üç ü ç Ç ç ç ç ç Ğ Ğ ç İ ü ü ç ç ç ü ü ü Ü ç ç ü ç ç ü ü ü Ö ü ü ü ü Ü ü ü ç ü ç ç ü ü ü ü ç ü

Detaylı

Ü Ğ Ğ Ş Ö Ü Ü Ğ Ğ ü ü ü ü ü Ö Ü ü ü ü Ş ü ü Ş Ş ü ü ü ü üü ü Ş ü ü ü ü ü ü ü Ç ü ü ü ü ü ü ü üü ü ü ü üü ü ü ü ü ü ü ü ü Ş ü ü Ö ü ü ü ü ü ü ü ü Ç Ş Ç üü Ş ü ü ü ü üü ü ü ü ü ü ü ü ü ü ü Ş ü ü ü Ü ü ü

Detaylı

Ü Ü Ğ Ş Ş Ş Ş Ş Ü Ğ ç Ş Ğ Ü Ü Ğ Ü Ş Ö ç ç Ğ Ğ Ü Ş Ü Ş Ş ç ç Ç Ü Ş Ç Ç Ü Ş Ş Ü Ü Ü Ü Ü Ü ç Ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç Ç ç ç ç ç ç Ş Ğ Ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç Ş ç ç ç Ç ç ç ç ç ç ç Ç ç Ç ç ç ç

Detaylı

ç ü ü ç ç ş İ Ç Ü ş İ Ç Ü ç ş ü İ Ç Ü ş ş ç ş ü Ö ü Ö İş ş ç İ Ç Ü ş ş ç ü ç ş ş İ Ç Ü ş ç Ü İ Ç Ü İ Ç Ü ü ç ş ş ş İ Ç Ü ç ü ş İ Ç Ü İş ş ş ü ş İ Ç Ü ş ü ş üç ü ş ş ş ç ü ü ç ş ş ş ş ü ş ü ü ş ç ü ç ç

Detaylı

Ü ş ğ ğ Ü ş Ç ğ ş ş Ç ğ ş Ü ğ Ü ş ğ Ü Ç ğ ğ Ü ğ ğ ğ ş ğ ğ ğ ş ş ğ ş ş ş Ç Ç Ö ş ğ ş ş ğ ş ğ ğ ş Ü Ç ğ ş ğ ş ş ğ Ü ğ ş ş ğ ş ş ş ş ş ş ğ ğ ş ş ş ş ş ş ş Ü ğ ş ş Ü Ç ğ Ç Ç ş ş ş ğ ş Ö ÇÜ Ö ş ğ Ö ş ş ğ ş

Detaylı

Ç Ü ğ Ç ç Ğ ç Ü ç ğ ç ğ ğ ç ğ ç ç ğ ç ç Ö Ş Ö ğ ç ğ Ç Ü Ç ğ Ç ğ Ü Ü Ç Ü ğ ğ Ü ğ ç Ç ğ Ü ç ç ğ Ğ Ğ ç ç ğ ğ ğ ğ ğ Ğ Ğ Ğ Ğ Ğ Ş Ş Ç Ö Ö ç Ç ğ ç ç ğ ç ğ ç ç ç ğ ç ç ç Ü ç ç ç ğ Ö Ü Ç Ş Ş ç Ö ç ğ ğ ğ ç ğ ğ ğ

Detaylı

İ Ç Ü ö üğü İ Ö ö üğü Ş ü öğ ü ç Ç ü ü ü Ç Ü ç ğ ç ğ Ğ ç Ş ğ ç ö ğ ğ ü ç Ü Ç ö üğü ö ü ü İİ Ç ğ ü ğ ç ğ ü ü ü ç ü ü Ş ü ğ ç ü ü ç ü ü ç ö Ö Ş Ö ğ ö ü ç ğ İ Ç Ü Ç ğ Ç ğ Ü Ü İ ü ç ğ ğ ğ ğ ğ ğ ç Ç ç ü ç Ş

Detaylı

ç ğ ğ ğ ç ç ç ğ ç ğ ğ ç ğ ğ ç ğ ç ğ ğ ğ ç ğ ğ ç ğ ğ ç ç ğ ğ ğ Ü ç ğ ç ç ç ğ ç ç ğ ğ ğ ğ ğ ğ Ü ğ ğ ç ç ç ğ ç ğ ğ ç ğ ç ç ğ ğ ç ğ ğ ğ ğ ğ ç ğ ğ ğ ğ ç ğ ç ğ Ü ğ ğ ğ ç ç ğ ç ğ Ü ç ğ ğ ğ ç Ü ç ç ç ç ğ ç ğ ğ

Detaylı

ü Ğ İ Ğ ü İ ç ü ü ü ç Ç ü ü ç Ç ü ü ç ü ü Ü Ç Ü ç ü ü ü ü ü ç Ç ü ü ç İ ü Ğ Ş İ İ ü Ğ İ Ğ ü İ Ö üçü ü Ö Ö ü Ö ü İ İ Ş Ğ İ İĞİ ü ü ü Ğİ İ Ğ İ Ğ ü Ö Ö Ü İĞİ ü Ü İ İ Ğİ ü ü Ğ İ İ İ İ İ İ ç ü ç ü ç ü ü ç ü

Detaylı

İ Ç Ü ş ö üü ş ş ö üü Ü ü ü ö ü ç ü ü ü Ö Ü Ü Ö ç ç ş ş ç ç ü İ ü ç Ü ç ş ö üü ö ü ü ç ş ş ü ş ş ç ş ş ü ü ü ç ü ş ü ç Ş ü Ü ç ü ü ü ç ş ş ö ş Ö ş Ö ş ö ü ç ş Ç Ü Ç ş Ç İ Ü İ Ü Ş ş ü ş ö çü ü Ç Ü ü ö ş

Detaylı

İ İ İ Ğ İ İ İ İ Ğ Ğ Ş Ç Ş Ö Ş Ç İ Ç İ Ç Ş Ç Ü İ İ İ Ş Ş Ş Ş Ö Ç Ş Ş Ğ Ş Ç Ö Ş Ö Ö İ Ş Ç Ş Ş Ç Ş Ğ Ğ Ğ Ç İ Ğ Ş Ş Ç Ç Ş İ Ç Ş Ş Ş Ş İ Ğ Ö Ö Ş Ç Ş Ç Ş Ş Ş Ü Ö Ö Ö Ö Ö Ç Ç Ç Ö Ş Ç Ö Ö Ş İ İ Ç Ş Ş Ğ Ü Ş İ Ö

Detaylı

İ İ İ İ İ İ İ İ İ İ Ö İ İ İ İ İ Ü Ç İ Ş Ş İ İ Ü İ İ İ İ İ İÇİ Ö Ö Ç Ç Ç İ Ü Çİ İ Ü Ü İ İ İ İ İ İ İİ İ Ç Ş İ İ İ İ Ü Çİ Ö İ Ü Çİ İ İ Ü İİ İ Ç Ö İ Ö İ Ç Ç İ Ç Ö İ İ İİ İ Ç Ç Ç Ü İ Ç İ Ç İ Ş Ç İ Ğ İ İ İ İ

Detaylı

Ç Ç ü Ş ç Ü İ İ İ İ İ Ü İ İ Ş ğ ü Ö ç ç ü ç İ Ü ç İ İ ü ç ü ç İç ö ö ö ö ü ü ü ü ü ü ö Ü İ Ö İ ç ö ğ ü ö ç ç ö ç ö ü ğ ğ Ş ç Ç Ç Ş ü ö ç ğ ç ü ü ü ö ö ü ö ü ü ü ğ ğ ç ğ ğ ü ü ü ç ö ğ ç ğ ö ğ ğ ğ ç ü ü

Detaylı

İ Ç Ü ö üğü İ ö üğü ü öğ ü ü ü ü Ö ği İ ü ö İ ğ Ğ Ü Ç ö üğü ö ü ü Ç ğ ü ğ Ş ğ ü ü ü ü ü ğ ö ü ü ü ü ü ö Ö Ş Ö ğ ö ü Ç ğ İ Ç Ü Ç ğ ğ Ü Ü ü «ü ö üğü İ Ü Ö Ü İ Ş İ Ü ü ö ü ö ğ ü İ «Ö ü ö ü İ ğ Ş ü Ş ö ö ü

Detaylı

ç ç ö Ğ Ö Ş ö ü ü Ş ç ö ü ç ğ ü ç ç Ğ Ü Ü ÜĞÜ ç ö ö ü ç ü üç ç ğ ü ü Ş ğ ü ü üğü ç ö ö ü ç ü ö ç Ş Ş ü ü üğü Ğ Ğ Ş ü üğü Ğ ç ü ö ğ ü ö Ö Ü Ş ü ü ü Ğ ğ ü ö ğ ü ü üğü ğ Ö Ğ ğ ü ü ü ç ö ö ü ö ü ü ğ ç ç ö

Detaylı

ü ü üğü ğ Ö ü ö üş ö İ ü ü üğü ş ğ ç İ ç Ş ç ş ğ ş ş ğ ç ö ç ğ ş ş ş ö ü ğ ş ğ ü ü üğü ü ğ ö ü ü üğü ş ğ ş ş ş ö ü ç ğ ö ü ğ ö ü ü üğü ş ö ğ ç ğ ü ü üğü ü ğ ü ü üğü ü ü ü üğ ü ğ ö ü ğ ş ö üş ü ü üğü ü

Detaylı

ü ü ü ö ü ü Ö Ö Ö öğ öğ ü ü İ ç ö ü ü ü Ü ü ö ü ü ö ö ö ö ö ç ö ö ü ö ü İ Ö Ü ü ü ü ü ö ü ö ü ü ü ü ü ç ü ö ç Ö ü ç ö ö ö ü ü ö ö ö ç ü ç ö ç ö ö ü ö ö ç ü ç ç ö ü ü ü ü ö ü ü ö ü Ö Ö ö ü ü Ö ö ö ö ü ü

Detaylı

Ç Ç ç Ğ ç Ö Ğ Ş ç Ö Ö Ğ Ğ Ö Ö Ç Ü ç Ç Ü ç Ö ç ç ç ç Ğ ç ç Ç Ç ç Ç Ü ç ç Ç ç ç ç Ö ç Ö Ö ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç Ö Ş ç ç ç ç ç ç ç ç Ü ç ç Ü ç ç ç ç ç ç ç Ö Ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç Ö ç ç Ğ Ç Ü ç ç Ç Ü ç ç Ç

Detaylı

ç Ğ Ü ç ö Ğ «ö ç ö ç ö ç ç ö ç ç ö ö ö ç ç ç ç ö ç ç ö ç ç ç ö ö ö ç ç ç Ç Ö Ü ç ç ç ç ç ç ç Ü ç ç ö ö ç ç ç ö ç ç ç ö ö ç ç ö Ç ç ö ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç Ç ç ç ç ç ç Ü ö ç ç ç ç ç Ç Ç ç ç Ç

Detaylı

ö Ü Ü ö Ö ğ ğ ğ ö Ü Ş ö Ü Ğ ö Ü ö Ü ö ğ ö ğ ö ö ğ ğ Ş Ü ğ ö ğ ğ ğ ğ ğ Ş Ş ğ ö ğ ğ ğ ğ ğ ö ö Ş ğ Ç ğ Ç Ş ö Ç ö ğ Ç ğ ö ğ ö ö ğ ö ğ ö Ş ğ Ç ğ Ç ğ ğ Ç Ş ö ö ö ğ Ç Ş Ç ö ö ğ ğ ğ ğ Ü Ü ö ğ «ğ ğ ğ ö ö «ö ğ ğ

Detaylı

Ğ Ğ Ü Ü Ö Ü Ö Ö Ö Ü Ö Ü Ü Ü Ü Ü İ İ Ü Ü Ö Ö Ü Ö Ü Ö Ü Ö İ Ü Ö Ö Ö Ö Ö Ö Ö Ö Ö Ö Ü Ö İ Ö Ü Ö İ Ö İ İ İ İ İ İ İ İ İ İ Ö Ö Ö Ö Ö Ö Ö İ Ü İ Ü İ İ İ İ İ İ İ Ö İ Ü İ İ İ Ö İ Ö Ö İ İ Ö Ö İ İ İ İ İ İ İ İ İ İ Ö

Detaylı

Ç ö Ü ğ ö Ş ç ç Ş Ü Ö Ü Ü ö Ü ğ ğ ö ö ç ç Ü ğ ç ç ğ ğ ğ Ü ğ ö ö Ş ö ç ğ ö ç ç ğ ç ç ö Ş Ş ö ğ ç Ç ç ö ö ç Ç ö ğ Ü ö ğ ğ ç ö ç ğ ç ğ ö ç ö ö Üç ğ ö ç ö ç ö ç ğ ö ğ ö ç Ç ğ ç ç ğ ö ö ç ç ç ğ ğ ç ğ ç ğ ç

Detaylı

Ü İ İ İ İ ö İ ö ğ ğ Ü ö Ş Ç ğ İç Ş Ç ğ Ü ö İ İ ğ Ü ö ğ Ü ö İ İ Ş Ç ğ İ İ ğ Ü ğ ğ ğ ç ç ö ğ ö ö ğ ğ ğ ö ç ç Ç Ç ö Ö ğ ğ ç ç Ş ğ ğ Üç Ç ğ ç ö Ş Ç ğ ğ Ş Ü ğ ğ Ş ğ ç ç ç ğ ö ö ğ ö ö İ ç ç ğ ğ Ü ö İ İ ğ Ş ğ

Detaylı

Ç Ü ö ö Ü ö ç Ö Ü ç ö ç ç Ğ ç ç ç ö ö ç ç Ü ç ö ö ç ç ç ç ç ç ö Ö Ş Ö ö ç Ç Ü Ç Ç Ü Ü ö ç ö ç ç ç ç ö ç ç ç ö ç ö ö ö ç ö ö Ü ç çö çö Ü ç çö Ö ö ö çö ç Ü ö ç ç ç çö ç ç ç ö ç çö çö ö ö ö ç Çö çö çö ö ç

Detaylı

Ş İ İ İ ç İ İ İ İ ç ç ç Ç ç ç ç ç İ Ö İ ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç Ç ç ç ç ç ç Ö Ö ç ç ç ç Ö ç Ö ç ç ç ç ç ç ç Ç ç ç ç Ç ç ç ç ç ç Ç ç Ö ç ç ç ç Ç ç Ö Ç ç ç Ş ç ç Ç Ş ç İ ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç

Detaylı

İ Ç Ü ş ö ğ ş ö ğ Ü öğ ç ş Ö Ü ğ ç ö ç ş ş ğ Ğ ç ç ğ ğ ö ş İ ç Ü ç ş ö ğ ö ç ç ş ş İ ğ ş ğ ş ç ş ğ ş ç ş ğ ç ç ş ş ö ş Ö Ş Ö ğ ş ö ç ş ğ Ç Ü Ç ğ ş Ç ğ İ Ü İ Ü ö ş ş ş ğ ç ş ö ğ çö ğ ş ş ç ö ş ş ş ğ ç ş

Detaylı

ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ

ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ İ Ş Ş İ İ Ö İ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ İ ğ ğ ğ ğ Ö Ö Ç ğ ğ ğ ğ ğ Ü ğ İ ğ ğ Ç İ ğ ğ Ç ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ Ş ğ ğ ğ Ü ğ ğ ğ ğ Ö ğ ğ Ö ğ ğ ğ

Detaylı

Ü Ö Ö ö ö Ü Ü Ö ö ç ç ö ç ö ç ç ö ö ö ö ö ç ö ö ç ç ç ç ç ç ö ö ö ö ç ç ö ç» ö ö ö ö ç ö ö ö ö ç ö ç ö ç ö ç ö ö ç ç ç ç ö ö ö ç ç ç ç ç ç ç ç ç ö ç ç ö ç ç ç ç ç ç ö ö ö ç ç ç ö ö ö ç ç ç ç ö ç ç ç ç

Detaylı

İ» Ö İ İ ğ ğ İ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ İ ö ö ç ğ ğ ğ ğ ğ Ö Ü Ü ğ ğ ğ ö ğ ğ ğ ğ ö ğ ğ İ İ İ İ ğ ğ ğ ö İ ğ ğ ğ ğ ğ ö ğ ğ ö ö ğ öğ ğ ğ ğ İ ö ç ç ğ ö ö ç ğ ç ç ğ ç ğ ö ç ğ ğ ğ ğ ğ ğ İ Ü Ş İ ö İ ğ ğ İ İ ğ ğ ğ ç ğ ğ

Detaylı

Ğ Ğ ö Ş Ş Ğ Ş Ş Ü Ş Ğ Ğ Ğ ö ö Ğ Ş Ş Ğ Ğ ö Ğ ö ö ö ö ö ö ö ö Ü Ş Ö Ö Ö Ş Ş Ç Ü ö Ü Ü Ğ ö «ö ö ö Ğ Ş ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö Ş ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö Ö ö ö Ö Ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö Ö Ö ö ö Ç Ö ö Ü ö

Detaylı

ğ Ş ğ ş ğ İ ö ç ö ö İ ğ ş ş ç ç ğ ç ğ ş ğ İ Ş Ü İş ö Ö ğ Öğ ş ğ ğ İ ö ö Çğ ö İ ö ç İ ş ş ş ç ş öğ ş Ş ğ ö ğ ş ö ğ İ ğ ö ş ş ş ğ ğ İ ş ğ çö ğ ğ ş ö öğ ç öği İ ğ ğ ğ ğ öğ ö ş ğ İ ç ş İ İ ğ ç İ İ Ö ÖĞ İ ğ

Detaylı

İ Ğ Ş İ» Ğ Ğ ö Ğ ö ö Ç ö Ç İ Ş ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö Ç ö ö ö ö ö ö İ İ ö ö ö Ü ö ö ö ö ö ö ö Ş ö ö İ ö ö İ ö ö İ İ ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö Ç İ İ ö İ İ İ İ Ö İ Ç ö ö Ö Ç ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö

Detaylı

Ğ Ğ Ö İ İĞİ» Çö İ İ İĞİ Ç İ İĞİ Ü İ İĞİ İ İ ö ö ö Ğ İ ç Ö Ö ö ö ö ç ç ö Ö ö ö ö ö ö Ö ç ç ç ç ç Ğ ç Ğ İ Çö öğ ö İ İ İ ç ö ö ç Ğ İ ö ö İ İĞİ İ İĞİ Ğ Ç Ğ ö ö ö Ğ ç Ö Ö ö ç ö Ö ö ö ç ö ö ö ç Ö ç ç ç ç ç Ğ

Detaylı

HALK ELİNDE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN ISLAHI ÜLKESEL PROJESİ. Dr. Bekir ANKARALI Daire Başkanı 06.03.2014

HALK ELİNDE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN ISLAHI ÜLKESEL PROJESİ. Dr. Bekir ANKARALI Daire Başkanı 06.03.2014 HALK ELİNDE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN ISLAHI ÜLKESEL PROJESİ Dr. Bekir ANKARALI Daire Başkanı 06.03.2014 1 HALK ELİNDE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN ISLAHI ÜLKESEL PROJESİ Halk elinde yetiştirilmekte olan küçükbaş hayvanların

Detaylı

Dr. AKIN PALA. Zooteknist? Zootekni-Zooteknist? Zooteknist? Zooteknist? Islah, genotip-çevre

Dr. AKIN PALA. Zooteknist? Zootekni-Zooteknist? Zooteknist? Zooteknist? Islah, genotip-çevre Zootekni- 200tekni? Verimleri ekonomiyi göz önüne alarak yükseltmek Zootekni Çevre ve genotipin verime etkisini bilerek işletmenin yararına kullanan eleman Zooteknist 1 2 Zootekni- Zooteknist şunlara karar

Detaylı

Birliği. Avrupa Birliği. Avrupa. Politikaları. Ortak Tarım. Dr.Mustafa ALTUNTAŞ Uzman Veteriner Hekim. ığır r ve Dana Eti. 3.

Birliği. Avrupa Birliği. Avrupa. Politikaları. Ortak Tarım. Dr.Mustafa ALTUNTAŞ Uzman Veteriner Hekim. ığır r ve Dana Eti. 3. Avrupa Birliği Hayvancılık Politikaları Avrupa Birliği Ortak Tarım Politikaları 1.- ığır r ve Dana Eti 2.-Koyun ve Keçi i Eti 3.-Kuru Yem 4.-Süt t ve Süt Ürünleri 5.Kanatlı Eti ve Yumurta Dr.Mustafa ALTUNTAŞ

Detaylı

TEBLİĞ. a) 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 10 uncu maddesine,

TEBLİĞ. a) 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 10 uncu maddesine, 9 Şubat 2013 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28554 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TEBLİĞ SAFKAN DAMIZLIK KOYUN VE KEÇİ YETİŞTİRİCİLİĞİ HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2013/2) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

Norveç Kırmızısı (NRF) ile Melezleme

Norveç Kırmızısı (NRF) ile Melezleme Süt Sığırcılığında Norveç Kırmızısı (NRF) ile Melezleme Daha iyi bir yaşam için ıslah! 2 Melez NRF x Holstein, İrlanda 3 İçindekiler Geno and the Norwegian Red Norveç ve Geno ile ilgili veriler sayfa 4

Detaylı

Damızlık İnek Seçimi. Zir. Müh. Zooteknist. Tarım Danışmanı Fatma EMİR

Damızlık İnek Seçimi. Zir. Müh. Zooteknist. Tarım Danışmanı Fatma EMİR Damızlık İnek Seçimi Zir. Müh. Zooteknist Tarım Danışmanı Fatma EMİR Süt sığırcılığını iyi seviyelere çıkarmak için seleksiyon ve çevre şartları önemlidir. Seleksiyon? Her yılın farklı dönemlerinde çeşitli

Detaylı

Türkiye de hayvancılık sektörünün önündeki sorunları iki ana başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar;

Türkiye de hayvancılık sektörünün önündeki sorunları iki ana başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar; Tarımı gelişmiş ülkelerin çoğunda hayvancılığın tarımsal üretim içerisindeki payı % 50 civarındadır. Türkiye de hayvansal üretim bitkisel üretimden sonra gelmekte olup, tarımsal üretim değerinin yaklaşık

Detaylı

AMASYA İLİ DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ

AMASYA İLİ DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ AMASYA İLİ DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ Buğdaylı Mah. Zübeyde Hanım Cad. No.1 Merzifon Tel: 0 358 513 42 82 Fax: 0 358 513 20 02 http://www.amasyadsyb.org/ 19-24 NİSAN 2012 TARİHLERİ ARASINDA

Detaylı

Hayvan Islahı ve Yetiştirme 2. ders

Hayvan Islahı ve Yetiştirme 2. ders Hayvan Islahı ve Yetiştirme 2. ders Akin Pala akin@comu.edu.tr Seleksiyona cevap Et sığırlarında doğum ağırlığını arttırmak istiyoruz. Ağır doğmuş olan bireyleri ebeveyn olarak seçip çiftleştiriyoruz.

Detaylı

İLİMİZDE HAYVANCILIĞIN DURUMU

İLİMİZDE HAYVANCILIĞIN DURUMU İLİMİZDE HAYVANCILIĞIN DURUMU 1.AMASYADA TARIMSAL YAPI İlimiz ekonomisinde Tarım ilk sırada yer almakta olup 29.390 çiftçi ailesinden 146.948 kişi bu sektörden geçimini sağlamaktadır. 2011 yılı Bitkisel

Detaylı

Prof.Dr. Selahattin Kumlu

Prof.Dr. Selahattin Kumlu Döl Verimi Sürü Yönetim Programı Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Amaç; Sürü Yönetim Programı Asgari kayıpla üretim Koruma yoluyla tedavi ihtiyacını

Detaylı