Personel Seçme ve Yerleştirme İK Seçimi 3

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Personel Seçme ve Yerleştirme İK Seçimi 3"

Transkript

1 Personel Seçme ve Yerleştirme İK Seçimi 3 Hedefler Bu ünite ile; İK seçim sürecinin etkinliğini belirleyen unsurlardan ve sürecin önemli adımlarından biri olan psikoteknik testleri ve süreç açısından önemini anlamak hedeflenmektedir.

2 İşletme Fakültesi Personel Seçme ve Yerleştirme İçindekiler Personel Seçme ve Yerleştirme İK Seçimi 3 Psikoteknik Test Kavramı Psikoteknik Test Türleri -Zeka testleri -Yetenek testleri -Kişilik testleri -İlgi testleri

3 Personel Seçme ve Yerleştirme İK Seçimi 3 İhtiyaç duyulan nitelikte işe uygun çalışanların seçiminde sınav ve test gibi farklı uygulamalar oldukça önemlidir. İş analizi sonucunda ortaya konan iş gerekleri kapsamında çalışanların sahip olması gereken temel ya da özel bilgiler, bilginin davranış ve düşünceye yansıyan yönü, özel davranış biçimleri yer almaktadır. Buna bağlı olarak İK seçim sürecinde adayın ne bildiğinin, bilgisine bağlı olarak hangi davranışları gerçekleştirdiği, sahip olduğu bedensel özelliklerin neler olduğunu sınav yoluyla belirlemek gereklidir. Seçim sınavının bir kısmı özel bilgilerin analizi için yapılan bilgi ölçüm ya da yeterlilik sınavı adı altında yer alan sınavlardır. Seçim sınavının içeriğinin sınırlayıcısı ölçülmek istenen özelliktir. Bu sınavlarda soruların yeterince açık olması, süresinin ve yapıldığı ortamın adaylar arasında fark oluşturmamasına, kalıcı ve temel bilgileri ölçmesi gibi özellikler mutlaka dikkate alınmalıdır. Bu sınavlara örnek olarak işletmenin seçim politikaları doğrultusunda ya da işin gereği olarak adayların yabancı dil bilmesi isteniyorsa bu durumda yabancı dil yeterliliğinin saptanması için yapılması gösterilebilir. Bazen ise bu seçim sınavı bir eleme aracı olarak kullanılmaktadır. Zamanla bu sınavlarının yerine benzer bir şekilde adayların bireysel analizlerini yapmak üzere psikoteknik test sistemlerinin kullanımı yaygınlaşmaktadır. (Erdoğan, 1991: 50-55). Psikoteknik kuramsal bir çalışma değildir ve pratiğe yönelik, geçerli ve gerçekçi bilgileri toplayarak karar organlarına bireylerin bedensel ve düşünsel yetenekleri, kişilik yapıları analizi ve ölçümü sonucunda çok yönlü değerlendirilmesi imkanı sağlayarak iş-kişi uyumunun kolaylaştırılmasını sağlayan bir tekniktir (Sabuncuoğlu, 2009). PSİKOTEKNİK TESTLER Psikometrik (Öğüt ve Kocabacak, 2013) olarak da adlandırılan psikoteknik testler, bireyin niteliklerini bireyi özü itibari ile ya da bireyi bir gruba göre ve bu kapsamda temel yaklaşıma dayalı olarak ölçümler: insanı bütün olarak değerleme, bireyi bulunduğu ortama göre değerleme, bireysel özellikleri sayısallaştırma, psikoteknik değerlemenin istatistiksel dağılımı gibi (Erdoğan, 1990: xv). Psikoteknik Testlerin Özellikleri Psikoteknik testlerin beklenen faydayı sağlaması ve doğru seçme ve yerleştirme için sahip olması gereken bazı özellikler vardır. Diğer ölçüm araçları için de geçerli olan bu temel özellikleri şu şekilde sıralamak mümkündür: 1.Geçerlilik: Bir testin veya ölçüm aracının ölçmeyi hedeflediği özelliği gerçekten ölçmesi anlamına gelmektedir. Bir test ancak ölçtüğü özellik için geçerlidir. Örneğin; kişilik testi ile zekayı ölçemezsiniz.

4 İşletme Fakültesi Personel Seçme ve Yerleştirme Çalışan seçiminde kullanılan bir test işin yapılması için gerekli olan öğeleri yeterince içerdiği ölçüde geçerli olacaktır. Bu içerik geçerliliği olarak adlandırılmaktadır. Diğer geçerlilik türü olan yakınlık/ilişki geçerliliği ise adayın test başarısı ile işteki başarısının benzer olmasını ifade etmektedir. Kullanılan psikoteknik testlerin geçerliliği ampirik olarak tahmin geçerliliği ve cari geçerlilik ile belirlenmektedir (Acar, 2008: ). 2.Güvenilirlik: Testlerin aynı koşullarda birkaç kez tekrarlanması durumunda elde edilen sonuçların tutarlılık derecesini yansıtır ve esasen testler dışındaki seçim yöntemlerinin tutarlılığının belirlenmesi için de kullanılan bir özelliktir. 3.Duyarlılık: Testlerin ya da test bataryalarının bireyler arasındaki küçük farklılıkları ölçebilmeli ve iyi-kötüorta gibi gruplandırmaya imkan vermelidir. 4.Ekonomiklik: Test için harcanacak zaman, katlanılan maliyet ve emek minimum düzeyde olmalıdır (Erdoğan, 1990; Sabuncuoğlu, 2009: 107). 5.Homojenlik: Bir test içindeki tüm bölümlerin aynı bireysel yetenek veya özelliği değerleyebilmesini ifade eden özelliktir. 6.Standardizasyon: Testlerin yönetimiyle ilişkili işlemlerin ve koşulların benzerliğidir. Örneğin; birden fazla adayın aynı testle performanslarının karşılaştırılması için fiziksel çevre ve testin uygulanma sürelerinin aynı olması gibi. 7. Kullanım ve yorum: Testler önceden belirlenen amaçlar doğrultusunda seçilmeli ve kullanılmalıdır. Ayrıca testler eğitimli kişiler tarafından kullanılıp yorumlanmalıdır. 8.Test, iş analizi ile bağlantı kurmalıdır. 9.Test uygulamaları sık sık denetlenmelidir. 10.Testlerin sonuçları karşılaştırma yapmaya imkan verecek şekilde biçimlendirilmelidir (Bingöl, 2013: ). Psikoteknik testlerle ilgili bazı gerçekleri şu şekilde sıralamak mümkündür: Psikoteknik testler piyasadaki rekabet eksikliği nedeniyle pahalıdırlar ancak bu maliyet, uzun ömürlülük ve kullanım hacmi le telafi edilebilir. Psikoteknik testlerin hakimiyeti en kaliteli olmaktan öte piyasada ilk olmanın getirdiği bir avantajdır.

5 Personel Seçme ve Yerleştirme İK Seçimi 3 Psikoteknik testlerin tahmin amaçlı geçerliliği iş performansı gibi bazı gelecek ölçümlerinin tahmini için psikoteknik aracın yeteneğini ifade etmektedir. Bu kavram işletmelerin psikoteknik araç seçiminde önemli bir kriterdir. Psikoteknik test yöntemi, stratejik bir girişimdir ve testin değeri, temelde birçok bilginin toplanarak bu bilgilerin performansında modellenmesidir. Psikoteknik test yöntemi sanılanın aksine psikologlardan ziyade genellikle kar amacı güden ve psikolog olamayan iş adamlarının ilgi alanıdır. İyi psikoteknik testler, psikometristler tarafından hazırlanır. Psikoteknik testlerin internet üzerinden kullanımı kolay olmasına rağmen etik ve güvenilirlik gerekçeleriyle sınırlandırılmıştır. Diğer ölçüm araçları gibi psikoteknik testlerin nasıl yapılandırıldığı önemlidir. Örneğin; faktör analizine imkan tanıması gibi. Cevaplayıcıların iki veya daha fazla arzu edilir seçenek arasından karşılaştırma yapıp en fazla tercih ettikleri seçeneği işaretledikleri spesifik bir ölçüm türü olan ipsative testler, kişinin kişilik özelliklerinin görece güçlü yönlerinin karşılaştırılmasına imkan tanırken kişiler arası karşılaştırmaya izin vermez. Psikometrik testler sadece psikologlar tarafından değil bu eğitimi almış biri tarafından da yorumlanabilir. Bu araçların gerçekten yararlı olması için kullanıcılarının eğitime ihtiyacı vardır (Öğüt ve Kocabacak, 2013: 22-25). Psikoteknik Testlerin Önemi ve Kullanım Alanları İşletmelerin başarılı olmalarındaki temel belirleyicilerinden biri doğru çalışan seçimidir. Bunun sağlanması için iş-birey niteliklerinin doğru olarak belirlenmesi ve işe uygun ve doğru nitelikte adayların seçilmesine imkan veren seçim yönteminin uygulanması gerekmektedir. Seçimde ifade edilen saptamaların yapılabilmesi ve uyumun sağlanabilmesi için tarafsız, akılcı ve bilimsel bir seçim politikası ve yöntemi kabul edilerek ciddiyetle ve disiplinli bir şekilde uygulanmalıdır (Öncü, 1998: 162).

6 İşletme Fakültesi Personel Seçme ve Yerleştirme Ayrıca İKY nin genel nitelikleri paralelinde İK temin ve seçim sürecinde de bu politika ve yöntemler bütünleşik ve tutarlı bir şekilde uygulanmalıdır. Psikoteknik testler, tek başına kullanılmamaktadır ve mülakat ve CV gibi geleneksel temin ve seçim araçlarını sağlıklı ve bilimsel bulgularla desteklemektedir. Bunun yanısıra bu testlerin iş performansı hakkında mülakat, yaşam öyküsü, referanslar ve hatta iş deneyiminde daha doğru bir gösterge olduğu ileri sürülmektedir. Psikoteknik testlerin kullanımını da birey ve örgüt boyutlarında ele alınmalıdır (Öğüt ve Kocabacak, 2013: 19): İK seçme ve yerleştirme başta olmak üzere eğitim, kariyer, işe uyarlama, ücretleme ve iş kazalarını önleme gibi konuların (Erdoğan, 1990; Sabuncuoğlu, 2009: 100) yanısıra işletmeler; seçme ve yerleştirmede, terfi kararlarında, takım kurmada, danışmanlıkta (kariyer, yeniden yerleştirme, iş bulma ve kurma- outplacement danışmanlıklarında), örgütsel gelişim kararlarında psikoteknik testlerden yararlanmaktadır. Bireyler ise doğru kariyer seçimi ve gelişimi için uygun bir geribildirim ve danışmanlık aracı olarak yararlanmaktadırlar (Öğüt ve Kocabacak, 2013: 19-20). Psikoteknik Testlerin Kullanımının Avantaj ve Dezavantajları İK seçim sürecinde psikoteknik testlerin kullanılmasının sağladığı avantajları şu şekilde sıralamak mümkündür: Testler sonuçları standart hale getirir ve sayısallaştırır. Testlerle değişik değişik bireysel özelliklerin ölçümü mümkündür. Testler sadece işe göre değil kişi-iş uyumuna dönük değerleme yapılır. Testler yardımı ile seçim sonrası çalışmalar planlanır. Testler, İK seçimi sonrası çalışmaların maliyetini düşürür (Erdoğan, 1991: xi). Bu maliyetler arasında yüksek personel devir oranı, performans düşüklüğü, yanlış işe yerleştirmeden kaynaklanan maliyetlerdir. Yönetilmesi ucuz ve kolaydır. Kullanım başı maliyet düşüktür.

7 Personel Seçme ve Yerleştirme İK Seçimi 3 Objektiftir, herkese eşit ve adil bir biçimde uygulanabilir. Hızlı ve kolay puanlama yapılabilir. İyi görüşme tekniğine sahip adaylar için yeterince avantajlı değildir. Daha güvenilir, tutarlı ve hatasızdır. İKY açısından ele alındığında ise çalışanın tutum, davranış, motivasyon, bağlılık ve iş başvurusuna etkisi ile işletmenin etkinliği üzerinde önemli bir role sahiptir. Ayrıca aday hakkında bilgi sahibi olunmasını, iş-birey, birey-iş ve iş yerine en uygun adayın seçilmesini, adayların objektif ve tutarlı bir şekilde değerlendirilmesini sağlamaktadır. Bu avantajların ortaya çıkabilmesi için testlerin usulüne uygun olarak geliştirilmesine, bu konuda uzmanlığa, deneyime ve uygun niteliklere sahip kişiler tarafından uygulanmasına ve bulguların doğru yorumlanmasına bağlıdır (Öğüt ve Kocabacak, 2013: 19, 27-29). Burada tekrar hatırlatılması gereken bir diğer husus testlerin geçerli ve güvenilir olması gibi özelliklere sahip olması gerekmektedir. Yukarıda ifade edilen avantajlarının yanısıra doğru bir şekilde kullanılmayan psikoteknik testler ise çeşitli sakıncalar oluşturmaktadır: Bu konuda eğitim almamış yönetici ya da çalışanların psikoteknik test olma özelliği taşımayan test ve anket gibi bazı araçları ayırt edememesi nedeniyle beklenen az katkı ve değer ortaya çıkmamaktadır. Kişilik testleri bir kişinin yeteneği veya belli bir alandaki becerisini ölçmek için kullanılmaktadır. Ancak bu ölçüm sonucundaki bulgu, bir potansiyel tespiti olarak ele alınmalıdır. Ayrıca testlerin sonuçları kişinin zaten gerekli tüm becerilere sahip olduğu ve sözkonusu alanda yüksek bir performansa sahip olacağı gibi hatalı bir yoruma neden olabilir. Örneğin; liderlikte olduğu gibi. Dış kaynaklar aynı şekilde değerlendirildiklerinden iç kaynaklar yönetime karşı kırgınlık hissedebilir. Bazı adaylar test konusunda tedirgin olabilir ve rahatlatılmaları gerekebilir. Bazı testler daha karmaşık olduğundan uygulanmaları ve yorumlanmaları için kullanıcıların eğitilmesi gerekebilir (Öğüt ve Kocabacak, 2013: 29-30).

8 İşletme Fakültesi Personel Seçme ve Yerleştirme Psikoteknik Test Türleri Daha kaliteli çalışanlara sahip olmak önemli bir yeri olan objektif değerleme yöntemlerinden biri olan psikoteknik değerlemeler eğilim ve yetenek testleri, kişilik testleri, yapılandırılmış görüşmeler ve değerleme merkezlerini içermektedir (Öğüt ve Kocabacak, 2013: 18). Farklı psikoteknik testlerin bir arada olduğu paketler meslek grupları tarafından test bataryası olarak adlandırılmaktadır. Bu bataryalar içinde farklı testler yer almaktadır (Sabuncuoğlu, 2009: 102). Bu testler, çeşitli şekillerde sınıflandırılmaktadır (Erdoğan, 1990: xvııı-xvııı). 1.Testlerin yapıldığı maddeye göre testler a.kağıt-kalem testleri b.aletli testler 2.Değerlediği bireysel özellikler açısından testler a.zeka testleri b.yetenek testleri c.kişilik ve ilgi testleri d.bilgi testleri e.yorgunluk ve monotonluk testleri 3.Uygulama biçimine göre testler a.bireysel testler b.grup testleri 4.Değerleme zamanına göre testler (genel ve izdüşümlü testler) 5.Kültürel yapıya bağlılıklarına göre testler a.kültüre bağlı olmayan testler b.kültüre bağlı testler Bir diğer sınıflandırma ise şu şekildedir (Öğüt ve Kocabacak, 2013: 69-75): 1.Cronbach ın (1970) sınıflandırması: Maksimum performans (yetenek ve başarı testleri) ve tipik performans (kişilik, ilgi, tutum testleri) testleri

9 Personel Seçme ve Yerleştirme İK Seçimi 3 2.Kağıt-kalem testleri (zeka, motivasyon, kişilik testleri), mekanik aletli testler (somut zeka testleri, el-göz koordinasyon testleri, el-parmak becerilerini ölçen testler, reaksiyon zamanı testleri, büro işleri yetenek testleri, görme yeteneğini ölçen testler), elektronik testler (çoklu tepki testi, Sinizoid testi). Bir sınıflandırma ise şu şekildedir (Acar, 2008): 1.Değerlemeyi amaçladığı bireysel özelliklere göre testler Zeka, yetenek, bilgi, beceri, kişilik ve ilgi, yorgunluk ve monotonluk, güç ve hız, tutum ve sağlık testleri. 2.Uygulama biçimine göre testler Bireysel testler ve grup testleri Kağıt-kalem testleri ve aletli testler 3.Kültüre bağlı olan ve olmayan testler 4.Sözel olan ve olmayan testler 5.Psikometrik ve projektif testler 6.Kullanılan test yöntemine göre Özel ve genel testler Farklı şekillerde sınıflandırmalar içinde yer alan başlıca test türleri zeka, kişilik, ilgi ve başarı testleridir (Öğüt ve Kocabacak, 2013) Personel seçiminde kullanılan objektif testler de yetenek ve kişilik testlerinden oluşmaktadır (Öğüt ve Kocabacak, 2013: 70). Bu testleri aşağıdaki şekilde özetlemek mümkündür: Zekâ Testleri Kişilerin genel zeka düzeylerini analiz etmek veya zekanın çeşitli yönlerini değerlemek amacıyla geliştirilen testlerdir. Bu kapsamında değişik fikirler, semboller ve ilişkilerle ilgili yeteneği ölçen testlerdir (Erdoğan, 1990: 114). Zihinsel ve yönetsel işlerde çalışacak kişiler için kullanılmaktadır. Zeka testleri tek tür soruları içermektedirler. Sözlü, sayısal ya da uzaysal sorulara adayların belli bir sürede verdiği yanıtlardan doğru olanlar puanlanarak toplam ağırlık puanı saptanmıştır (Bingöl, 2013: 248).

10 İşletme Fakültesi Personel Seçme ve Yerleştirme Yetenek Testleri Bireyin belirli bir iş türünü öğrenme kapasitesini ve yapması gereken bir işi ne ölçüde başarabileceğini ölçen bu testler bireyin sadece bilinen yeteneklerinin düzeyinin belirlenmesini değil, bilinmeyen yeteneklerinin de ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Ayrıca genel zeka düzeyine bağlı zihinsel yetenekleri de ölçmektedirler (Bingöl, 2013: 250). Kişilik Testleri Kişilik, bireyin ve çevresindeki kişilerle ilişkisinin özelliğini yansıtan uyum yolları, savunma mekanizmaları ve davranış şekilleridir. Adayların kişilik açısından işe uygunluğunu araştırmak amacıyla kişilik testlerinden yararlanılmaktadır. Test bulguları bireyin iş performansına ilişkin tahmin için kullanılmaktadır. Bu nedenle kullanılacak kişilik testinin dikkatlice seçilmesi, iş gerekleri ile mantıklı bağlantısının olması oldukça önemlidir. Objektif ve sübjektif olmak üzere 2 temel kişilik testi türü vardır (Sabuncuoğlu, 2009: ): Objektif kişilik testleri; kağıt-kalem testleri arasında yer almakta ve test kapsamında kişilerden kendilerini en iyi betimleyen ifadeleri işaretlemeleri istenmektedir. Kişilerin buna bağlı olarak içedönüklük, dışadönüklük gibi özelliklerinin aldıkları puanlara göre değerlendirilmesini amaçlanmaktadır. Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri (MMPI) ve Kalifornia Psikoloji Envanteri bu testler arasında yer almaktadır. Projektif kişilik testleri; belli bir uyarıcıya karşı kişinin tepkisi, algılaması ve yorumunun test edilmesini sağlamaktadır ve kişinin bilinçaltı görünüşü ya da gizliliğin açığa vurulmuş sonuçları ortaya konmaktadır. Rorchach mürekkep testi bu testlere örnektir. Bu testlerin yanısıra davranış bilimlerinde oldukça kapsamlı bir şekilde incelenen kişilik kavramına ilişkin geliştirilen çok sayıda kişilik teorisinin olması İK seçiminde kullanılan kişilik testlerini de çeşitlendirmektedir. Beş Faktör Kişilik Kuramı bu anlamda önemli bir yere sahiptir. Bu kuram dışa/içe dönüklük, sorumluluk, uyumluluk/kendine odaklılık, duygusal denge/durağanlık, deneyime açıklık/kapalılık olmak üzere 5 kişilik boyutunu ele almaktadır. İş yaşamında bu dayalı olarak İK seçim sürecinde kullanılan ölçüm araçları ise şunlardır (Öğüt ve Kocabacak, 2013: viii): -Cattell 16PF kişilik envanteri -Hogan kişilik ölçümü (HPI)

11 Personel Seçme ve Yerleştirme İK Seçimi 3 -Mesleki kişilik envanteri (OPQ) -Myers-Briggs kişilik envanteri (MBTI) İlgi Testleri Mesleğe yöneltme çalışmalarında büyük ölçüde yararlanılan bu testlerin amacı bireyin mesleği ve gerçekleştirdiği görevi karşısında tutkularını, zevklerini, iş dışı uğraşlarını, tatil ve boş zamanlarını nasıl değerlendirdiğinin belirlemektir. Ancak ilgi duyulan alanla yetenekler tutarlı olmayabilir bu nedenle kişinin gerçek tutum ve davranışını belirlemek için ve denetim amaçlı olarak test soruları arasında yeteneğe ilişkin sorulara da yer verilmelidir (Bingöl, 2013: ). Bu süreçte kullanılan diğer testler ise şunlardır: bilgi testleri, yorgunluk ve monotonluk testleri (Erdoğan, 1990), simülasyonlar, polygraph (yalan amkinesi), grafoloji, dürüstlük testi, uyuşturucu ve alkol testi, genetik testler (Bingöl, 2013: ). Ancak bu testler diğerleri kadar yaygın bir şekilde kullanılmamaktadır. İK seçim sürecinde kullanılan testleri karşılaştırmalı bir şekilde aşağıdaki tabloda ele almak mümkündür (Gürbüz, 2002: 47): TEST TÜRÜ NEYİ ÖLÇER? HANGİ İŞLER İÇİN GEREKLİDİR? YETENEK TESTLERİ El Becerisi Psikomotor beceri Radyo, saat ve çeşitli makinelerin tamiri ile uğraşan işler, Sözlü Yetenek Sayısal Yetenek Uzaysal Yetenek Mekanik Yetenekler ZEKA TESTLERİ KİŞİLİK TESTLERİ İLGİ TESTLERİ Bir lisanı rahatça anlama ve kullanabilme Toplama, çıkarma, bölme yapabilme Şekilleri ve boyutları algılayabilme, çizim yapabilme Mekanik ilkeleri anlayıp kavrayabilme Algılama, düşünsel yetenekler, kavrama, ifade edebilme, karar verme, yönetme Dürüstlük, heyecan, duygusal denge, sebat, halkla ilişkiler, kendine güven, kişilik özellikleri (içe-dışa dönüklük) Hobiler, zevkler, mesleki tercihler elektrikçiler Sekreterlik, kâtiplik gibi her türlü memuriyet Kalite kontrol işlerinde çalışanlar, paketleme yapanlar, mimarlar, teknik ressamlar, şoförler Her çeşit mühendislik işleri Yöneticiler, teknik işler, memurlar Yöneticiler, satış temsilcileri İşletmelerde personellerin kariyer planlamasında yaptıkları ya da ileride yapacakları işlere karşı ilgilerinin belirlenmesinde kullanılabilir

12 İşletme Fakültesi Personel Seçme ve Yerleştirme Bu testlere ilişkin örnekler eklerde yer almaktadır. Psikoteknik testler sonucunda başarılı olan ve bir sonraki aşama olan mülakata katılacak olan adaylarla ilgili oluşturulan raporlar doğrultusunda ve adayın kişilik özellikleri ile işletmenin yetkinlikleri arasında bağ kurularak mülakat soruları tasarlanmaktadır (Öğüt ve Kocabacak, 2013). Kaynakça Acar, A. C. (2008) İnsan Kaynakları Planlaması ve İşgören Seçimi, içinde İnsan Kaynakları Yönetimi, edit. Uyargil ve diğ., Beta Yayınları, 3. Baskı, İstanbul, s Bingöl, D. (2013) İnsan Kaynakları Yönetimi, Beta Yayınları, 8. Baskı, İstanbul. Erdoğan, İ. (1990) İşletmelerde Kişi Değerlemede Psikoteknik, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Yayını, 4. Baskı, İstanbul. Erdoğan, İ. (1991) İşletmelerde Personel Seçimi ve Başarı Değerleme Teknikleri, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Yayını, İstanbul. Gürbüz, G. Ö. (2002) Personel Araştırmaları ve İşgören Seçme Süreci, Literatür Yayıncılık, İstanbul. Öğüt, A. ve Kocabacak, A. (2013)Doğru İşe Doğru İnsan-İnsan Kaynakları ve Kişilik Tipolojileri, Nobel Yayınları, Ankara. Öncü, H. F. (1998) Yönetimde Eğitim, Değişim Dinamikleri Yayınları, İstanbul. Sabuncuoğlu, Z. (2009) İnsan Kaynakları Yönetimi Uygulama Örnekleriyle, Furkan Ofset, Bursa.

Yöneticiye Rapor Osman Şahin

Yöneticiye Rapor Osman Şahin Yöneticiye Rapor Osman Şahin Focus Styles 22-May-203'de Hazırlanmıştır Sayfa 2 2005-2009 Saville Consulting. Tüm hakları saklıdır. Bu Rapor Hakkında Bu Rapor, bir kişinin önemli çalışma alanlarındaki motivasyonlarını,

Detaylı

İÇİNDEKİLER I. BÖLÜM ÖRGÜT YÖNETİMİ VE YÖNETİMDE SORUN ÇÖZME

İÇİNDEKİLER I. BÖLÜM ÖRGÜT YÖNETİMİ VE YÖNETİMDE SORUN ÇÖZME İÇİNDEKİLER I. BÖLÜM ÖRGÜT YÖNETİMİ VE YÖNETİMDE SORUN ÇÖZME A. YÖNETİM, YÖNETİCİLİK VE LİDERLİK... 3 1.Yönetim Kavramı... 3 1.1. Yönetim Sürecinin Özellikleri... 4 1.2. Örgütlerde Yönetim Düzeyleri...

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İLE İLGİLİ GENEL AÇIKLAMALAR...1

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İLE İLGİLİ GENEL AÇIKLAMALAR...1 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İLE İLGİLİ GENEL AÇIKLAMALAR...1 KISIM 1 PERSONEL YÖNETİMİNDEN YETKİNLİĞE DAYALI İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNE GEÇİŞ SÜRECİ VE KAVRAMSAL AÇIKLAMALAR...3 I. İNSAN

Detaylı

YETKİNLİK DEĞERLENDİRME ve GERİBİLDİRİM

YETKİNLİK DEĞERLENDİRME ve GERİBİLDİRİM YETKİNLİK DEĞERLENDİRME ve GERİBİLDİRİM Bu sunum PozitifİK tarafından hazırlanmıştır. Tüm hakları saklıdır. YOURLOGO ÜRÜN VE HİZMETLERİMİZ 2 360 DERECE YETKİNLİK DEĞERLENDİRME 360 Derece Değerlendirme

Detaylı

7. BÖLÜM. Seçim ve Yerleştirme

7. BÖLÜM. Seçim ve Yerleştirme 7. BÖLÜM Seçim ve Yerleştirme İşgören Seçimi İşgören seçimi, örgüt ve belirli bir pozisyon için adaylar arasından en iyi bireysel uyum göstereceklerin belirlenmesi sürecidir. Seçim faaliyetlerinin amacı,

Detaylı

Araç Sürüş Kabiliyetinizin Psikolojik Temelleri Nelerdir ve Nasıl Ölçülür? - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Araç Sürüş Kabiliyetinizin Psikolojik Temelleri Nelerdir ve Nasıl Ölçülür? - Genç Gelişim Kişisel Gelişim SERHAT SÜER serhatikuat@gmail.com ** İnsan zihni oldukça karmaşık bir yapıya sahiptir. Bu karmaşık yapıya rağmen oldukça hızlı çalışmaktadır. Çevremizdeki binlerce uyaran içerisinde dikkatimizi çeken şeyler

Detaylı

ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ ÜCRET SİSTEMLERİNDE 360 DERECE PERFORMANS BELİRLEME

ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ ÜCRET SİSTEMLERİNDE 360 DERECE PERFORMANS BELİRLEME ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ ÜCRET SİSTEMLERİNDE 360 DERECE PERFORMANS BELİRLEME 2007470087 Z.Gizem ÜÇGÜL 2007470015 Merve BAYHAN 2007470075 Merve SEBAT 2006470045 Uğur KÖSE 2006470025 Mehmet

Detaylı

KİŞİLİK VE YETKİNLİK ENVANTERLERİ, ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE YENİ BİR BAKIŞ AÇISI. www.pmetrica.com Copyright, P.metrica 1

KİŞİLİK VE YETKİNLİK ENVANTERLERİ, ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE YENİ BİR BAKIŞ AÇISI. www.pmetrica.com Copyright, P.metrica 1 KİŞİLİK VE YETKİNLİK ENVANTERLERİ, ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE YENİ BİR BAKIŞ AÇISI www.pmetrica.com 1 Türkiye de MTI GROUP bünyesinde yer alan P.metrica, onbeş yıldır Masters Training International tarafından

Detaylı

PERFORMANS DEĞERLEME VE KARİYER YÖNETİMİ

PERFORMANS DEĞERLEME VE KARİYER YÖNETİMİ PERFORMANS DEĞERLEME VE KARİYER YÖNETİMİ «Hiçbir müşteri ürünü satın almaz, ürünün kendisi için yapabileceklerini satın alır.» P.F. Drucker 2 Hayat adeta bir ölçüm ve değerleme sürecidir. Performans Değerleme;

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNE GİRİŞ VE IK PLANLAMASI PELİN BURUK

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNE GİRİŞ VE IK PLANLAMASI PELİN BURUK İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNE GİRİŞ VE IK PLANLAMASI PELİN BURUK İÇERİK Personel Yönetiminden İnsan Kaynaklarına Geçiş Değişen Dünyada İnsan Kaynaklarının Stratejik Rolü İnsan Kaynakları Yönetiminin Kapsamı

Detaylı

TURİZM BÖLÜMÜ, İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ DERSİ Vize- KONULARI. Yrd.Doç.Dr. Sevgi Dönmez Maç, smac@sakarya.edu.tr

TURİZM BÖLÜMÜ, İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ DERSİ Vize- KONULARI. Yrd.Doç.Dr. Sevgi Dönmez Maç, smac@sakarya.edu.tr TURİZM BÖLÜMÜ, İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ DERSİ Vize- KONULARI Yrd.Doç.Dr. Sevgi Dönmez Maç, smac@sakarya.edu.tr Kaynak: Otel İşletmelerinde İnsan Kaynakları Yönetimi ve Örnek Olaylar Ders Kitabı, Detay

Detaylı

İÇİNDEKİLER KISIM 1 KARİYER DANIŞMANLIĞINA GİRİŞ

İÇİNDEKİLER KISIM 1 KARİYER DANIŞMANLIĞINA GİRİŞ İÇİNDEKİLER KISIM 1 KARİYER DANIŞMANLIĞINA GİRİŞ Bölüm 1: KARİYER DANIŞMANLIĞI: TEMEL KAVRAMLAR, BİLGİLER VE SÜREÇLER...3 KARİYER DANIŞMANLIĞI... 5 KARİYER DANIŞMANLIĞI İLE KARİYER REHBERLİĞİ ARASINDAKİ

Detaylı

7. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ. Abdullah ATLİ

7. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ. Abdullah ATLİ 7. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ Abdullah ATLİ Bireyi tanıma teknikleri neden gereklidir Rehberlik Hizmetlerinin en nihai amacı bireyin kendini gerçekleştirmesidir. Bireyin kendini gerçekleştirebilmesi için

Detaylı

2 İNSAN KAYNAKLARI PLANLANMASI

2 İNSAN KAYNAKLARI PLANLANMASI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 TEMEL KAVRAMLAR11 1.1. İnsan Kaynakları 12 1.1.1. Tanımı 12 1.1.2. Kapsamı 13 1.2. İnsan Kaynakları Yönetiminin Tarihçesi 14 1.2.1. Klasik Kuram 14 1.2.2.İnsani İlişkiler

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNE GİRİŞ VE İK PLANLAMASI ERKUT HIZ PROVUS BİLİŞİM

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNE GİRİŞ VE İK PLANLAMASI ERKUT HIZ PROVUS BİLİŞİM İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNE GİRİŞ VE İK PLANLAMASI ERKUT HIZ PROVUS BİLİŞİM TEMMUZ 2012 İnsanın yönetimi zordur.çünkü her insan kendine özgüdür. Fiziksel,zihinsel ve duygusal boyutlarıyla anlaşılması ve

Detaylı

Performans ve Kariyer Yönetimi

Performans ve Kariyer Yönetimi Performans ve Kariyer Yönetimi Doç.Dr. İbrahim Sani MERT (13üncü Hafta) (Kariyer Planlama) KARİYER PLANLAMA Kariyer planlama, bir kişinin bireysel yetenekleri ilgileri, bilgisi ve motivasyon ve diğer özelliklerinin

Detaylı

Eğitim Ders Notlarından oluşturulmuştur.) 1 (Doç. Dr. Yasemin ÖZDEMİR, 2014, Yayınlanmamış Personel Seçme ve Yerleştirme Uzaktan

Eğitim Ders Notlarından oluşturulmuştur.) 1 (Doç. Dr. Yasemin ÖZDEMİR, 2014, Yayınlanmamış Personel Seçme ve Yerleştirme Uzaktan İK TEDARİK ve SEÇİMİ İLE İLGİLİ GENEL ÇERÇEVE* 1 Kadrolama olarak da adlandırılan İK temin ve seçimi, işgören kaynağını bulma insan gücü planlaması sonucunda ortaya çıkan işgören ihtiyacını karşılamak

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÜNİTE 1 İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİN TEMEL KAVRAMLARI...1

İÇİNDEKİLER ÜNİTE 1 İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİN TEMEL KAVRAMLARI...1 ÜNİTE 1 İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİN TEMEL KAVRAMLARI...1 I. Yönetim...1 II. Yönetici...2 III. Güç, Yetki ve Otorite...3 A. Güç...3 B. Yetki...4 C. Otorite...5 IV. İş Gücü...5 V. Strateji ve Stratejik

Detaylı

FEF LİSANS PROGRAMLARI DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

FEF LİSANS PROGRAMLARI DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ FEN, EDEBİYAT, FEN - EDEBİYAT, DİL VE TARİH - COĞRAFYA FAKÜLTELERİ ÖĞRETİM PROGRAMLARI DEĞERLENDİRME VE AKREDİTASYON DERNEĞİ FEF LİSANS PROGRAMLARI DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ FEDEK FEN, EDEBİYAT, FEN-EDEBİYAT,

Detaylı

İnsan Kaynakları Yönetimi ve Uygulamaları. Prof.Dr.Kadir Ardıç Doç.Dr. Yasemin ÖZDEMİR

İnsan Kaynakları Yönetimi ve Uygulamaları. Prof.Dr.Kadir Ardıç Doç.Dr. Yasemin ÖZDEMİR İnsan Kaynakları Yönetimi ve Uygulamaları Prof.Dr.Kadir Ardıç Doç.Dr. Yasemin ÖZDEMİR Giriş İşletmelerin rakiplerinden tek farklı kaynağı insan dır. Günümüz dünyasının insan kaynağının profili İnsan Kaynakları

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ Psikolojik Danışma ve Rehberlik RPD 201 Not V Uz. Gizem ÖNERİ UZUN Bireyi Tanıma ve Tanıma Teknikleri *Kendilerine özgü birer varlık olan bireyler, gerek doğuştan

Detaylı

GRUP TEKNOLOJİSİ VE HÜCRESEL ÜRETİM

GRUP TEKNOLOJİSİ VE HÜCRESEL ÜRETİM GRUP TEKNOLOJİSİ VE HÜCRESEL ÜRETİM GRUP TEKNOLOJİSİ VE HÜCRESEL ÜRETİM Grup Teknolojisi Ve Hücresel Üretim Kavramları Grup teknolojisi oldukça geniş bir kavramdır. Üretim ve endüstri mühendisliği alanlarında

Detaylı

Bu çalışma insan kaynakları dersinde yapılan kariyer yönetimi konulu sunumun metin halidir.

Bu çalışma insan kaynakları dersinde yapılan kariyer yönetimi konulu sunumun metin halidir. Eğitişim Dergisi. Sayı: 16. Ağustos 2007 GİRİŞ Bu çalışma insan kaynakları dersinde yapılan kariyer yönetimi konulu sunumun metin halidir. KARİYER YÖNETİMİ 1 / 13 Kariyer, bireyin iş yaşantısındaki aktivite,

Detaylı

EĞİTSEL DEĞERLENDİRME SÜRECİ

EĞİTSEL DEĞERLENDİRME SÜRECİ EĞİTSEL SÜRECİ EĞİTSEL NEDİR? Özel Eğitimde Değerlendirme, genel olarak çocukla ilgili sorunların (Akademik, davranışsal ya da fiziksel) belirlenip incelenmesi ve bireyle ilgili eğitimsel kararlar alınması

Detaylı

A. BİÇİME İLİŞKİN ANALİZ VE DEĞERLENDİRME

A. BİÇİME İLİŞKİN ANALİZ VE DEĞERLENDİRME Y. Mimar Emrah ACAR ın Doktora Tez Çalışmasına İlişkin Rapor 18 Nisan 2005 A. BİÇİME İLİŞKİN ANALİZ VE DEĞERLENDİRME 1. Çalışmanın Bölümleri Aday tarafından hazırlanarak değerlendirmeye sunulan doktora

Detaylı

ÖĞRETİM ÜYESİ ANKETİ. İTÜ, Çevre Mühendisliği Bölümü

ÖĞRETİM ÜYESİ ANKETİ. İTÜ, Çevre Mühendisliği Bölümü ÖĞRETİM ÜYESİ ANKETİ İTÜ, Çevre Mühendisliği Bölümü Tarih:././ Değerli Öğretim Üyelerimiz, Çağdaş mühendisler yetiştirmeyi kendine amaç edinen İTÜ Çevre Mühendisliği programımızı geliştirmek için aşağıda

Detaylı

«Kendini tanıma, başkalarını anlamanın yolu»

«Kendini tanıma, başkalarını anlamanın yolu» «Kendini tanıma, başkalarını anlamanın yolu» Mizaç Harita Psikolog, yazar, raporlama uzmanı, eğitimcilerin yer aldığı 2011 yılından beri ARGE süren ve 2015 2. çeyreğinde ürün haline gelen, bildiğimiz Türkiye

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ T.C. Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi vturker@marmara.edu.tr 5. DERS İKY - Teknik (Fonksiyonel) Kapsamı 3. Fonksiyon: PERSONEL BULMA, SEÇME VE YERLEŞTİRME Tanımı ve Amaçları

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İnsan Kaynakları Yönetiminin İşlevleri İnsan Kaynakları Yönetiminin İşlevleri Bir örgütün işgücünü oluşturması için adaylara müracaat etmesi, onlar arasında seçim yapması, seçilenleri

Detaylı

İŞ DEĞERLENDİRME VE ÜCRETLEME

İŞ DEĞERLENDİRME VE ÜCRETLEME İŞ DEĞERLENDİRME VE ÜCRETLEME İş Değerlendirme Kavramı İş Değerlendirme; işletmede yapılan her işin bir diğerine kıyaslanarak zorluk sırasına dizilmesidir. İş değerlemesi sonucu yapılan işlerin önem dereceleri

Detaylı

YÖNETİCİ GELİŞTİRME PLUS. Programın Amacı: Yönetici Geliştirme Eğitimi. Yönetici Geliştirme Uzmanlığı Eğitim Konu Başlıkları. Kariyerinize Katkıları

YÖNETİCİ GELİŞTİRME PLUS. Programın Amacı: Yönetici Geliştirme Eğitimi. Yönetici Geliştirme Uzmanlığı Eğitim Konu Başlıkları. Kariyerinize Katkıları YÖNETİCİ GELİŞTİRME 360 Yönetici Geliştirme Eğitimi İşletmelerde kalıcı başarının sağlanması, kurumun stratejik hedefleri ile uyumlu, yüksek performans göstermeye odaklanmış; motive olmuş takımları oluşturmak

Detaylı

İşgücü Planlama ve Seçme Yerleştirme

İşgücü Planlama ve Seçme Yerleştirme İşgücü Planlama ve Seçme Yerleştirme 1 Barış, 2012 İK Planlaması İK Planlaması Planlama, Yönetim işinin birinci ve en önemli aşamasıdır. Plan=Kararlar Toplamıdır. Sonuç Plan, bugünden gelecekte nereye

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ Prof. Dr. Alptekin SÖKMEN İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ BÖLÜM 1. STRATEJİK İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ BÖLÜM 2. İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ VE ÇEVRESEL ETKİLER BÖLÜM 3. İŞ ANALİZİ VE

Detaylı

MANAGEMENT TRAINEE (MT) ÖLÇME DEĞERLENDİRME PAKETİ

MANAGEMENT TRAINEE (MT) ÖLÇME DEĞERLENDİRME PAKETİ MANAGEMENT TRAINEE (MT) ÖLÇME DEĞERLENDİRME PAKETİ PozitifİK tarafından hazırlanmıştır. Tüm hakları saklıdır. YOURLOGO MT Ölçme Değerlendirme Paketinin Amacı MT ÖLÇME DEĞERLENDİRME PAKETİ, başvuran adaylar

Detaylı

Öğretim içeriğinin seçimi ve düzenlenmesi

Öğretim içeriğinin seçimi ve düzenlenmesi Öğretim içeriğinin seçimi ve düzenlenmesi Öğretim hedefleri belirlendikten sonra öğrencileri bu hedeflere ulaştıracak içeriğin saptanması gerekmektedir. Eğitim programlarının geliştirilmesinde ikinci aşama

Detaylı

DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl Z/S T+U Saat Kredi AKTS Karşılaştırmalı Kamu. KY-YB 603 Güz Zorunlu Politikaları Ön Koşul

DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl Z/S T+U Saat Kredi AKTS Karşılaştırmalı Kamu. KY-YB 603 Güz Zorunlu Politikaları Ön Koşul Ders Planı - AKTS Kredileri: 2. Yarıyıl Ders Planı Kodu Ders Z/S T+U Saat Kredi AKTS KY-YB 603 Karşılaştırmalı Kamu Politikaları Zorunlu 3+0 3 8 AKTS Kredisi Toplam 8 DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl Z/S

Detaylı

REHBERLİK NEDİR? Bahsedilen rehberlik tanımlarının ortak yönleri ise:

REHBERLİK NEDİR? Bahsedilen rehberlik tanımlarının ortak yönleri ise: REHBERLİK SÜREÇLERİ REHBERLİK NEDİR? Bireye kendini anlaması, çevredeki olanakları tanıması ve doğru kararlar vererek özünü gerçekleştirebilmesi için yapılan sistematik ve profesyonel yardım sürecidir

Detaylı

Trafik Psikolojisi Trafik psikolojisi,

Trafik Psikolojisi Trafik psikolojisi, Trafik Psikolojisi Trafik psikolojisi, ***İnsanların trafikteki davranışlarını ve bu davranışların altında yatan psikolojik süreçleri inceleyen bir psikoloji alt alanıdır. Burada özellikle sürücülerin

Detaylı

İÇİNDEKİLER GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM

İÇİNDEKİLER GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM İÇİNDEKİLER GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM 1. YETENEK KAVRAMI...3 1.1. Yeteneğin Tanımı...3 1.2. Yetenek Kavramının Tarihsel Gelişimi...7 1.3. Yetenek Kavramının İş Yaşamına Girmesi...8 1.3.1. Küreselleşme Olgusu...8

Detaylı

OYUN TEMELLİ BİLİŞSEL GELİŞİM PROGRAMININ 60-72 AYLIK ÇOCUKLARIN BİLİŞSEL GELİŞİMİNE ETKİSİ

OYUN TEMELLİ BİLİŞSEL GELİŞİM PROGRAMININ 60-72 AYLIK ÇOCUKLARIN BİLİŞSEL GELİŞİMİNE ETKİSİ T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ÇOCUK GELİŞİMİ VE EV YÖNETİMİ EĞİTİMİ ANABİLİM DALI ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ BİLİM DALI OYUN TEMELLİ BİLİŞSEL GELİŞİM PROGRAMININ 60-72 AYLIK ÇOCUKLARIN

Detaylı

İnsan Kaynakları Planlaması ve Seçimi

İnsan Kaynakları Planlaması ve Seçimi Planlaması Planlaması ve Seçimi Nedir? İşlevleri Yrd. Doç. Dr. Rıza DEMİR İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Planlaması ve Seçimi Dersi 2017 Amaçları Faydaları Planlamasını Etkileyen Faktörler Boyutları

Detaylı

ORGANİZASYONEL YAPILANMA VE İŞ TANIMLARININ HAZIRLANMASI WORKSHOP U

ORGANİZASYONEL YAPILANMA VE İŞ TANIMLARININ HAZIRLANMASI WORKSHOP U ORGANİZASYONEL YAPILANMA VE İŞ TANIMLARININ HAZIRLANMASI Pek çok insan kaynakları profesyonelinin teorik bilgim tam ancak bir sistemi A dan Z ye kurabileceğ imi zannetmiyorum tarzı yorumları ile sıklıkla

Detaylı

Programın Denenmesi. Hazırlanan program taslağının denenmesi uygulama sürecinde programda gerekli düzeltmelerin yapılmasına olanak sağlamalıdır.

Programın Denenmesi. Hazırlanan program taslağının denenmesi uygulama sürecinde programda gerekli düzeltmelerin yapılmasına olanak sağlamalıdır. Programın Denenmesi Hazırlanan program taslağının denenmesi uygulama sürecinde programda gerekli düzeltmelerin yapılmasına olanak sağlamalıdır. Deneme sonuçlarından yararlı bilgiler edinilmesi için program

Detaylı

DOĞAN GRUBU İNSAN KAYNAKLARI POLİTİKASI

DOĞAN GRUBU İNSAN KAYNAKLARI POLİTİKASI DOĞAN GRUBU İNSAN KAYNAKLARI POLİTİKASI Sayfa : 1/7 1. AMAÇ Bu politikanın amacı Doğan Grubu olarak tüm şirketlerimizde İnsan Kaynakları yönetiminde uyguladığımız değerleri açıklamaktır. 2. KAPSAM Doğan

Detaylı

MAVİ YAKA İŞE ALIMINA ÖZEL ÜRÜN VE HİZMETLERİMİZ. Bu sunum PozitifİK tarafından hazırlanmıştır. Tüm hakları saklıdır.

MAVİ YAKA İŞE ALIMINA ÖZEL ÜRÜN VE HİZMETLERİMİZ. Bu sunum PozitifİK tarafından hazırlanmıştır. Tüm hakları saklıdır. MAVİ YAKA İŞE ALIMINA ÖZEL ÜRÜN VE HİZMETLERİMİZ Bu sunum PozitifİK tarafından hazırlanmıştır. Tüm hakları saklıdır. ÜRÜN VE HİZMETLERİMİZ 2 ÖLÇME DEĞERLENDİRME SÜREÇLERİNDE TEST KULLANIMI İşgücünde yüksek

Detaylı

BDE nin Amacı. BDE nin Avantajları. BDE nin Avantajları. BDE nin Avantajları. BDE nin Avantajları. BDE nin Avantajları ve Dezavantajları

BDE nin Amacı. BDE nin Avantajları. BDE nin Avantajları. BDE nin Avantajları. BDE nin Avantajları. BDE nin Avantajları ve Dezavantajları BDE nin Amacı BDE nin Avantajları ve Dezavantajları Bayburt Üniversitesi, Egitim Fakültesi www.sakipkahraman.wordpress.com Bilgisayar Destekli Eğitimde genel amaç, öğrencinin bilgiyi en etkin bir biçimde

Detaylı

Yazılım Destek Hizmeti

Yazılım Destek Hizmeti Veri sayfası Yazılım Destek Hizmeti HP Care Hizmetleri kapsamında Care Pack ve Sözleşmeli Hizmetler Hizmetin sağladığı avantajlar Sorun çözme amacıyla HP teknik kaynaklarına Yazılım güncellemelerini ayrı

Detaylı

Teori (saat/hafta) SHO473 2 - - 2 4. Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası, Rapor Hazırlama ve Sunma, Kuruluş İnceleme ve Rapor Hazırlama

Teori (saat/hafta) SHO473 2 - - 2 4. Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası, Rapor Hazırlama ve Sunma, Kuruluş İnceleme ve Rapor Hazırlama DERS BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Yarıyılı (a) Engellilerle Sosyal Hizmet Önkoşul(lar)- var ise Dersin dili Dersin Türü Dersin verilme şekli Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri Dersin sorumlusu(ları) Dersin

Detaylı

Sonuçlar. Anket Hızlı İstatistikler Anket 'PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ ANKET'

Sonuçlar. Anket Hızlı İstatistikler Anket 'PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ ANKET' Sonuçlar Anket 332559 Bu sorgudaki kayıt sayısı: 52 Anketteki toplam kayıt: 52 Toplama göre yüzde: 100.00% sayfa 1 / 37 PC1 için alan özeti PSİKOLOJİNİN genel ve uzmanlık alanları ile ilgili konularındaki

Detaylı

SAĞLIK BİLGİSİ DERSİ MÜZÂKERE KONULARI

SAĞLIK BİLGİSİ DERSİ MÜZÂKERE KONULARI SAĞLIK BİLGİSİ DERSİ MÜZÂKERE KONULARI Bu dosyadaki maddeler, 2014 Haziran döneminde yapılan mesleki çalışmalardan seçilmiştir. Bilindiği gibi Haziran döneminde; İHL Meslek Dersleri, DKAB ve Kültür Dersleri

Detaylı

İŞLETME YÖNETİMİ I-II

İŞLETME YÖNETİMİ I-II Editörler Doç.Dr.Ali Erbaşı & Yrd. Doç. Dr. Sezar Karaca İŞLETME YÖNETİMİ I-II Yazarlar Doç.Dr.Ali Erbaşı Yrd.Doç.Dr.Yağmur Özyer Yrd.Doç.Dr.Tolga Gök Dr.Müge Aksu Canan Şeker Eylem Bayrakçı Hakan Kırbaş

Detaylı

www.canancetin.com 1

www.canancetin.com 1 www.canancetin.com 1 canancetineylul@gmail.com esincanmutlu@gmail.com www.canancetin.com 2 www.canancetin.com 3 Çalışanlar orkestra gibidir. Etkili bir yönetici de orkestra şefine benzer, kimin ahengi

Detaylı

Kişilik Değerlendirmesi (PSY 417) Ders Detayları

Kişilik Değerlendirmesi (PSY 417) Ders Detayları Kişilik Değerlendirmesi (PSY 417) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Kodu Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Kişilik Değerlendirmesi PSY 417 Seçmeli 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i PSY

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ (İK)

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ (İK) 1 İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ (İK) 2 İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ NEDİR? İşletmede yer alan işgücünün işletme amaçları doğrultusunda verimli ve etken olarak çalıştırılması ile ilgili tüm faaliyetlere insan

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. Mezun Bilgi Formu

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. Mezun Bilgi Formu YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Mezun Bilgi Formu Bu çalışma; Program Çıktılarının mezunlarımız tarafından ne ölçüde sağlandığının belirlenebilmesi amacıyla hazırlanmıştır.

Detaylı

Üstün Zekalı Çocukların. Tanılanması

Üstün Zekalı Çocukların. Tanılanması Üstün Zekalı Çocukların Tanılanması Tanılama belirli özellikleri taşıyan ya da belirli bir sınıfa giren kişileri belirleme süreci olarak tanımlanabilir. Üstün zekalı öğrencileri tanılama zeka yaratıcılık

Detaylı

Yapı Analizi (CE 524) Ders Detayları

Yapı Analizi (CE 524) Ders Detayları Yapı Analizi (CE 524) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Yapı Analizi CE 524 Güz 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i CE 321 Yapı Analizi Dersin Dili

Detaylı

PERFORMANS YÖNETİM SÜRECİ

PERFORMANS YÖNETİM SÜRECİ PERFORMANS YÖNETİM SÜRECİ Performans yönetimi hangi yöntem ya da yaklaşımı içerirse içersin aşağıdaki evrelerden oluşur: Değerlendirmenin ilk evresi yöneticilerin bireyin performansını ölçmek için gerek

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM-I. Doç. Dr. Günseli GİRGİN

İÇİNDEKİLER BÖLÜM-I. Doç. Dr. Günseli GİRGİN İÇİNDEKİLER BÖLÜM-I Doç. Dr. Günseli GİRGİN ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMLERİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK... 1 Giriş... 2 Çağdaş Eğitimde Öğrenci Kişilik Hizmetlerinin Yeri... 2 Psikolojik Danışma

Detaylı

KURUM İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU HAZIRLAMA KILAVUZU

KURUM İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU HAZIRLAMA KILAVUZU KURUM İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU HAZIRLAMA KILAVUZU ANKARA- 13 /04/2016 1 Araştırma ve Geliştirme Yönetim Sistemi 2 Araştırma ve Geliştirme Araştırma Stratejisi ve Hedefleri Araştırma Kaynakları Araştırma

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ DERS NOTLARI

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ DERS NOTLARI İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ DERS NOTLARI e-my Programı SAKARYA ÜNİVERSİTESİ 2.HAFTA Yrd.Doç:Dr. Tuba CANVAR KAHVECİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ e-my Programı İçindekiler DERSİN HEDEFİ... 2 GİRİŞ... 2 1. İNSAN

Detaylı

ALİ ÖRNEK 29 Haziran 2015 YETKİLİ KULLANICI STANDART RAPOR GENEL MUHAKEME TESTİ. Yetenek. Adapt-g. Psychometrics Ltd.

ALİ ÖRNEK 29 Haziran 2015 YETKİLİ KULLANICI STANDART RAPOR GENEL MUHAKEME TESTİ. Yetenek. Adapt-g. Psychometrics Ltd. 29 Haziran 2015 YETKİLİ KULLANICI STANDART RAPOR GENEL MUHAKEME TESTİ Yetenek -g RAPOR YAPISI Standart Rapor katılımcının sonuçlarını aşağıdaki bölümler çerçevesinde sunar: 1. Bu raporu kullanma rehberi

Detaylı

Raporlar Broşürü. Criterion Partnership, The Old Market, Hove, BN3 1AT

Raporlar Broşürü. Criterion Partnership, The Old Market, Hove, BN3 1AT Raporlar Broşürü 1 letterbox@criterion.co.uk Raporlara Genel Bakış Amaç Kullanım Anketlere İlişkin Gereklilikler Hedef Kitle Yetenek Katılımcının sözel ve sayısal yetenek testi sonuçları hakkında detaylı

Detaylı

SEÇME VE YERLEŞTİRMEDE UYGULAMALAR VE BAKİR İ ALANLAR

SEÇME VE YERLEŞTİRMEDE UYGULAMALAR VE BAKİR İ ALANLAR BALTAŞ-EKSEN KİŞİYİ İ İ İ TANIMAK SEÇME VE YERLEŞTİRMEDE UYGULAMALAR VE BAKİR İ ALANLAR GÖRÜŞME GENEL YETENEK KULLANILAN YÖNTEMLER KİŞİLİK REFERANS YETKİNLİK TESTLERİ DEĞERLENDİ RME MERKEZİ 2 GÖRÜŞME Sonraki

Detaylı

2 Tarihsel, Kültürel ve Yasal/Etik Konular 35

2 Tarihsel, Kültürel ve Yasal/Etik Konular 35 İçİndekİler Önsöz xiii K I S I M I Genel Bir Bakış 1 Psikolojik Test ve Değerleme 1 Test ve Değerleme 1 Psikolojik Test ve Değerleme 1 Psikolojik Değerleme Araçları 5 Testler 5 Görüşme 7 Portfolyo 9 Vaka

Detaylı

FMV ÖZEL AYAZAĞA IŞIK İLKÖĞRETİM KURUMU ÖLÇME DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI

FMV ÖZEL AYAZAĞA IŞIK İLKÖĞRETİM KURUMU ÖLÇME DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI FMV ÖZEL AYAZAĞA IŞIK İLKÖĞRETİM KURUMU ÖLÇME DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI 2014-2015 Ölçme ve Değerlendirme, sağlıklı bir eğitim sisteminin olmazsa olmazıdır. Ölçme ve değerlendirme eğitim sisteminin ayrılmaz

Detaylı

Yerli ve / veya yabancı şirket evlilikleri ve beraberinde farklı kültürlere uyum süreci,

Yerli ve / veya yabancı şirket evlilikleri ve beraberinde farklı kültürlere uyum süreci, Hafta 1: İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ VE UYGULAMALARI 1 1 İnsan Kaynakları Yönetiminin Tanımı, Önemi ve Amacı İnsan kaynakları yönetimi, en üst düzey yöneticiden en alta, tedarik ve satın almadan satış sonrası

Detaylı

SÖKTAŞ TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Riskin Erken Saptanması Komitesi Yönetmeliği

SÖKTAŞ TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Riskin Erken Saptanması Komitesi Yönetmeliği SÖKTAŞ TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Riskin Erken Saptanması Komitesi Yönetmeliği Bu Yönetmelik, Yönetim Kurulu nun 25/04/2013 gün ve tarihli toplantısında 21 No.lu kararı ile kabul edilmiştir. BİRİNCİ

Detaylı

Rekabetçilik İçin Kaliteli Eğitim Şart

Rekabetçilik İçin Kaliteli Eğitim Şart Rekabetçilik İçin Kaliteli Eğitim Şart Bengisu Özenç Araştırmacı Selin Arslanhan Araştırmacı TEPAV Politika Notu Aralık 2010 Rekabetçilik İçin Kaliteli Eğitim Şart Aralık 2010 tarihinde yayınlanmış olan

Detaylı

Ders seçimi; öğrencilerin ilgi, yetenek ve yaşamdan beklentilerinin değerlendirilmesini gerektiren zor bir süreçtir.

Ders seçimi; öğrencilerin ilgi, yetenek ve yaşamdan beklentilerinin değerlendirilmesini gerektiren zor bir süreçtir. Değerli Anne ve Babalar, Anne-baba olarak ders seçimi aşamasında etkimiz ne kadar olmalı?, Çocuğumun ilgi ve yeteneklerini nasıl belirlerim?, Çocuğuma uygun meslek grupları nelerdir?, ve Ders seçimi sürecinde

Detaylı

BALTAŞ-EKSEN KİŞİYİ TANIMAK SEÇME VE YERLEŞTİRMEDE UYGULAMALAR VE BAKİR ALANLAR. twitter.com/baltasbilgievi Facebook.

BALTAŞ-EKSEN KİŞİYİ TANIMAK SEÇME VE YERLEŞTİRMEDE UYGULAMALAR VE BAKİR ALANLAR. twitter.com/baltasbilgievi Facebook. BALTAŞ-EKSEN KİŞİYİ TANIMAK SEÇME VE YERLEŞTİRMEDE UYGULAMALAR VE BAKİR ALANLAR GÖRÜŞME GENEL YETENEK KULLANILAN YÖNTEMLER KİŞİLİK REFERANS YETKİNLİK TESTLERİ DEĞERLENDİ RME MERKEZİ 2 GÖRÜŞME Sonraki adımların

Detaylı

Amaç. Octopus Program, InoTec Akademi uzmanlarının on yılı aşan tecrübesi ile hazırladığı, bir uzmanlık seviyesi belirleme ve geliştirme programıdır.

Amaç. Octopus Program, InoTec Akademi uzmanlarının on yılı aşan tecrübesi ile hazırladığı, bir uzmanlık seviyesi belirleme ve geliştirme programıdır. Tanıtım Sunumu 1 Amaç Octopus Program, InoTec Akademi uzmanlarının on yılı aşan tecrübesi ile hazırladığı, bir uzmanlık seviyesi belirleme ve geliştirme programıdır. 1 Amaç Kendine güveniyor musun? Uzmanlık

Detaylı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (2012). 2013-2017 Stratejik Plan. Ankara: ASPB

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (2012). 2013-2017 Stratejik Plan. Ankara: ASPB DERS BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Yarıyılı (a) Sosyal Hizmet Yönetimi Önkoşul(lar)- var ise Dersin dili Dersin Türü Dersin verilme şekli Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri Dersin sorumlusu(ları) Dersin

Detaylı

ÜNİTE PSİKOLOJİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER GELİŞİM PSİKOLOJİSİ I

ÜNİTE PSİKOLOJİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER GELİŞİM PSİKOLOJİSİ I HEDEFLER İÇİNDEKİLER GELİŞİM PSİKOLOJİSİ I Gelişim Psikolojisinin Alanı Gelişim Psikolojisinin Temel Kavramları Gelişimi Etkileyen Faktörler Gelişimin Temel İlkeleri Fiziksel Gelişim Alanı PSİKOLOJİ Bu

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 07.08.2014 7. DERS İKY - Teknik (Fonksiyonel) Kapsamı 5. Fonksiyon: İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ PERFORMANS YÖNETİMİ T.C. Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi vturker@marmara.edu.tr Marmara Üniversitesi

Detaylı

Rehberlik bir süreçtir. Bir anda olup biten bir iş değildir. Etkili sonuçlar alabilmek için belli bir süre gereklidir.

Rehberlik bir süreçtir. Bir anda olup biten bir iş değildir. Etkili sonuçlar alabilmek için belli bir süre gereklidir. Rehberlik Servisinin Ve Rehberliğin Tanıtılması Rehberlik Nedir? Rehberlik; eğitimde bir hizmet alanı olarak demokratik ortam içinde öğrencinin bedensel, zihinsel ve sosyal bütün kapasitelerini en ileri

Detaylı

Amaç. Octopus Program, InoTec Akademi uzmanlarının on yılı aşan tecrübesi ile hazırladığı, bir uzmanlık seviyesi belirleme ve geliştirme programıdır.

Amaç. Octopus Program, InoTec Akademi uzmanlarının on yılı aşan tecrübesi ile hazırladığı, bir uzmanlık seviyesi belirleme ve geliştirme programıdır. Tanıtım Sunumu 1 Amaç Octopus Program, InoTec Akademi uzmanlarının on yılı aşan tecrübesi ile hazırladığı, bir uzmanlık seviyesi belirleme ve geliştirme programıdır. 1 Amaç Kendine güveniyor musun? Uzmanlık

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ KISIM: TASARIM PAZARLAMA ARAŞTIRMASINA GİRİŞ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ KISIM: TASARIM PAZARLAMA ARAŞTIRMASINA GİRİŞ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... v TEŞEKKÜR... vi İKİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ VE TEŞEKKÜR... vii İÇİNDEKİLER... ix ŞEKİLLER LİSTESİ... xviii TABLOLAR LİSTESİ... xx BİRİNCİ KISIM: TASARIM BİRİNCI BÖLÜM PAZARLAMA ARAŞTIRMASINA

Detaylı

Editörler Prof. Dr.Mustafa Çelikten & Doç. Dr. Mehmet Özbaş EĞİTİM YÖNETİMİ

Editörler Prof. Dr.Mustafa Çelikten & Doç. Dr. Mehmet Özbaş EĞİTİM YÖNETİMİ Editörler Prof. Dr.Mustafa Çelikten & Doç. Dr. Mehmet Özbaş EĞİTİM YÖNETİMİ Yazarlar Doç.Dr. Emel Gönenç Güler Doç.Dr. Ercan Yılmaz Doç.Dr. Hatice Özutku Doç.Dr. İbrahim Halil Çankaya Doç.Dr. İlhan Günbayı

Detaylı

Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Kişisel ve Mesleki Gelişim Yeterlilikleri Hakkındaki Görüşleri. Merve Güçlü

Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Kişisel ve Mesleki Gelişim Yeterlilikleri Hakkındaki Görüşleri. Merve Güçlü Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Kişisel ve Mesleki Gelişim Yeterlilikleri Hakkındaki Görüşleri Merve Güçlü GİRİŞ Öğretme evrensel bir uğraştır. Anne babalar çocuklarına, işverenler işçilerine, antrenörler

Detaylı

İŞ ANALİZİ ve YETKİNLİK MODELLEME

İŞ ANALİZİ ve YETKİNLİK MODELLEME İŞ ANALİZİ ve YETKİNLİK MODELLEME PozitifİK tarafından hazırlanmıştır. Tüm hakları saklıdır. YOURLOGO ÜRÜN VE HİZMETLERİMİZ 2 Projenin Amacı Projenin amacı, fonksiyonel bir yaklaşımla Kiptaş taki tüm pozisyonların

Detaylı

YÖNETİM SİSTEMLERİ. TS EN ISO 9001-2000 Kalite Yönetim Sistemi TS EN ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi TS (OHSAS) 18001 İSG Yönetim Sistemi

YÖNETİM SİSTEMLERİ. TS EN ISO 9001-2000 Kalite Yönetim Sistemi TS EN ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi TS (OHSAS) 18001 İSG Yönetim Sistemi YÖNETİM SİSTEMLERİ Ülkemiz kuruluşları da Kalite, Çevre ve İş sağlığı ve güvenliği konularına verdikleri önemi göstermek, etkinlik ve verimliliği artırmak amacıyla Yönetim Sistemlerine geçiş için uğraş

Detaylı

Ders Adı : İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ Ders No : Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 4. Ders Bilgileri. Ön Koşul Dersleri.

Ders Adı : İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ Ders No : Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 4. Ders Bilgileri. Ön Koşul Dersleri. Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ Ders No : 0050020024 Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 4 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim

Detaylı

Öğr. Gör. Özlem BAĞCI

Öğr. Gör. Özlem BAĞCI Öğr. Gör. Özlem BAĞCI Çocuğun kas gelişimini sağlayan, enerjisinin boşalmasına yol açan oyun, arkadaşları ile iletişimi ve işbirliğini de sağlayarak onun dünyasını biçimlendirir. Piaget e göre oyun, çocuğun

Detaylı

Yükseköğretim Kalite Kurulu. 13 Nisan 2016- ANKARA

Yükseköğretim Kalite Kurulu. 13 Nisan 2016- ANKARA 13 Nisan 2016- ANKARA KURUM İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU (KİDR) İÇERİĞİ Kurum Kalite Güvence Sistemi Eğitim ve Öğretim Araştırma ve Geliştirme Yönetim Sistemi Kurum Hakkında Bilgiler KİDR Sonuç ve Değerlendirme

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : MAKRO İKTİSADİ ANALİZ Ders No : 0020060027 Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ GİRESUN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH A.B.D. BİLGİ FORMU

TÜRKİYE CUMHURİYETİ GİRESUN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH A.B.D. BİLGİ FORMU TÜRKİYE CUMHURİYETİ GİRESUN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH A.B.D. BİLGİ FORMU Bölüm TARİH ANA BİLİM DALI Bölüm Başkanı PROF.DR. AYGÜN ATTAR Bölümün amacı Tarih Anabilim Dalının amacı yüksek

Detaylı

İçindekiler İNSANIN ÖNEMİ VE ÇALIŞMA HAYATINDA İNSANA DÖNÜK YAKLAŞIMLAR... 1

İçindekiler İNSANIN ÖNEMİ VE ÇALIŞMA HAYATINDA İNSANA DÖNÜK YAKLAŞIMLAR... 1 İçindekiler İNSANIN ÖNEMİ VE ÇALIŞMA HAYATINDA İNSANA DÖNÜK YAKLAŞIMLAR... 1 I. İNSANIN ÖNEMİ... 1 II. ÇALIŞMA HAYATINDA İNSANA DÖNÜK YAKLAŞIMLAR... 3 A. Bilimsel Yönetim Yaklaşımı... 5 B. Beşeri İlişkiler

Detaylı

Prof. Dr. Turgut Göksu

Prof. Dr. Turgut Göksu Sunum Planı İnsan Kaynağını Bulma (Tedarik) Süreci İK İhtiyacının Belirlenmesi İç Kaynaklar Dış Kaynaklar İşe Alma İşe Almada Uygulanan Sistemler İşe Almada Uygulanan Yöntemler İşe Alma İlkeleri Sınavlar

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM EĞİTİMDE İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİN GENEL ÇERÇEVESİ

BİRİNCİ BÖLÜM EĞİTİMDE İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİN GENEL ÇERÇEVESİ İÇİNDEKİLER Yazar... iii Önsöz... v İçindekiler (Özet)... vi Tablolar... xiii Şekiller... xiv Kısaltmalar... xv BİRİNCİ BÖLÜM EĞİTİMDE İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİN GENEL ÇERÇEVESİ Eğitimde İnsan Kaynakları

Detaylı

Personel Seçme ve Yerleştirme İK seçimi 2

Personel Seçme ve Yerleştirme İK seçimi 2 Personel Seçme ve Yerleştirme İK seçimi 2 Hedefler Bu ünite ile; İK seçim sürecinin başvuruların kabulü, ön görüşme ve başvuru formu doldurma aşamaları, İK seçim sürecinin önemli birer unsuru olan başvuru

Detaylı

Bunu Düşünün 3 Sektörün Tanımı 4 Konaklama İşletmeleri Türleri 4 Beşerî Sermayeden Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimine Geçiş 7

Bunu Düşünün 3 Sektörün Tanımı 4 Konaklama İşletmeleri Türleri 4 Beşerî Sermayeden Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimine Geçiş 7 İçindekiler Ön Söz xiii Teşekkür xiv Çeviri Editörlerinden... xv Kısım I Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimine Duyulan İhtiyaç 1 Bölüm 1 Konaklama Sektöründe Stratejik İnsan Kaynaklarına Giriş 3 Bunu Düşünün

Detaylı

BAKIM TEKNOLOJİSİNDE YENİLİKLER

BAKIM TEKNOLOJİSİNDE YENİLİKLER BAKIM TEKNOLOJİSİNDE YENİLİKLER Doç.Dr.Türkinaz Atabek Aştı İ.Ü.Florence Nightingale Hemşirelik Yüksekokulu Öğretim Üyesi Çağdaş Rolleri kapsamında; Bilgi, Beceri, Eleştirel düşünceyi kullanan hemşireler;

Detaylı

GÖRÜŞME GÖRÜŞME GÖRÜŞME. Sanat vs Bilim? Görüşme Yapma Becerileri. Hangi Amaçlar için Kullanılır? (mülakat-interview)

GÖRÜŞME GÖRÜŞME GÖRÜŞME. Sanat vs Bilim? Görüşme Yapma Becerileri. Hangi Amaçlar için Kullanılır? (mülakat-interview) Görüşme Görüşme Türleri Görüşme Süreci (mülakat-interview) Nitel araştırmada en sık kullanılan veri veri toplama aracıdır. Amacı, bir bireyin iç dünyasına girmek ve onun bakış açısını anlamaktır. Odak

Detaylı

Mekânsal Vatandaşlık (Spatial Citizenship-SPACIT) Yeterlilik Modeli

Mekânsal Vatandaşlık (Spatial Citizenship-SPACIT) Yeterlilik Modeli (Spatial Citizenship-SPACIT) Yeterlilik Modeli eğitimi ile öğrencilerin sahip olmaları beklenen temel bilgi, beceri ve tutumları göstermek üzere bir model geliştirilmiştir. Yeterlilik Modeli olarak adlandırılan

Detaylı

Probleme Dayalı Öğrenimde Değerlendirme Yaklaşımları; Ölçme ve Değerlendirme Teknikleri

Probleme Dayalı Öğrenimde Değerlendirme Yaklaşımları; Ölçme ve Değerlendirme Teknikleri Probleme Dayalı Öğrenimde Değerlendirme Yaklaşımları; Ölçme ve Değerlendirme Teknikleri Yard.. Doç. Dr. Aklime DİCLE DEÜ Hemşirelik Yüksekokulu aklime.dicle dicle@deu.edu..edu.tr Probleme Dayalı Öğrenim

Detaylı

TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ DERS BİLGİ FORMU (SYLLABUS)

TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ DERS BİLGİ FORMU (SYLLABUS) TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ DERS BİLGİ FORMU (SYLLABUS) DERSİN KODU DERSİN ADI YARIYILI SAATİ KREDİSİ Teori Uygulama DERS YÜKÜ AKTS RKT 0 Akademik Başarı

Detaylı

Sağlık Teknolojilerinin Yönetiminde Teknolojik Değerlendirme. Doç. Dr. Rabia Kahveci

Sağlık Teknolojilerinin Yönetiminde Teknolojik Değerlendirme. Doç. Dr. Rabia Kahveci Sağlık Teknolojilerinin Yönetiminde Teknolojik Değerlendirme Doç. Sağlık teknolojisi bir politik mevzudur Sağlık teknolojisi yönetim stratejileri!! 2 Bir çok ülkede sağlık hizmeti üzerinde büyük yükler

Detaylı

10. BÖLÜM. Performans Değerlendirme

10. BÖLÜM. Performans Değerlendirme 10. BÖLÜM Performans Değerlendirme Performans Performans, belirlenen koşullara göre bir işin yerine getirilme düzeyi veya işgörenin davranış biçimidir. Bir çalışanın belirli bir zaman kesiti içerisinde

Detaylı

YENİ MÜFREDATIN EL KİTABI

YENİ MÜFREDATIN EL KİTABI YENİ MÜFREDATIN EL KİTABI Dezavantajlı hedef gruplar ve Yetişkin eğitimi ve nitelik alanında çalışan öğretmenler / eğitimciler için Sağlık Önlem Yeterlilikleri Geliştirme Bu belge, H-Code müfredatını uygulayacak

Detaylı