FİNAL SINAVI 29 OCAK 2011 Cumartesi 09:30

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "FİNAL SINAVI 29 OCAK 2011 Cumartesi 09:30"

Transkript

1 İLAHİYAT LİSANS TAMAMLAMA PROGRAMI GÜZ DÖNEMİ FİNAL SINAVI 29 OCAK 2011 Cumartesi 09:30 FORM İLİTAM201101A A ÖĞRENCİNİN ADI : SOYADI : TC KİMLİK NO : SALON NO : SIRA NO : Bu bölüme adınızı, soyadınızı, TC kimlik no, sınav salon no ve sıra numaranızı yazmayı unutmayınız. GENEL AÇIKLAMA 1. Cevap kağıdında test grubu A olarak kodlanmalı ve salon başkanı tarafından paraflanmalıdır. 2. Bu soru kitapçığındaki testler şunlardır: Testin adı Soru sayısı Sayfa no Arapça I 25 3 Fıkıh Usulü 20 8 Sistematik Kelam Mantık Osmanlı Türkçesi Cevaplamaya istediğiniz testin, istediğiniz sorusundan başlayabilirsiniz. Ancak, cevaplarınızı, cevap kağıdında o test için ayrılmış olan bölümdeki aynı numaralı cevap yerine işaretlemeyi unutmayınız. 4. Cevaplarınızı koyu siyah ve yumuşak bir kurşunkalemle işaretleyiniz. İşaretlerinizi cevap için ayrılmış bölgenin dışına taşırmayınız, tükenmez veya mürekkepli kalem kullanmayınız. 5. Değiştirmek istediğiniz bir cevabı yumuşak bir silgi ile, cevap kağıdını örselemeden temizce siliniz ve doğru cevabınızı işaretlemeyi unutmayınız. 6. Cevap kağıdınızı buruşturmayınız, katlamayınız ve üzerine gereksiz hiçbir işaret koymayınız. 7. Bu kitapçıktaki her sorunun bir tek doğru cevabı vardır. Bir soru için birden çok cevap yeri işaretlenmişse o soru yanlış cevaplanmış sayılacaktır. Cevaplarınız puanlanırken her doğru cevabınıza bir puan verilecek, yanlış cevaplarınız hesaplamada dikkate alınmayacaktır. SINAV SÜRESĠ 150 DAKĠKADIR. TC İnönü Üniversitesi tarafından hazırlanmış olan bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının İnönü Üniversitesi nin yazılı izni olmadan kopya edilmesi, fotoğraflarının çekilmesi, herhangi bir yolla çoğaltılması veya kullanılması yasaktır. Bu yasağa uymayanlar gerekli cezai sorumluluğu ve testlerin hazırlanmasındaki mali külfeti peşinen kabullenmiş sayılır.

2 2 Diğer sayfaya geçiniz.

3 ص) A İlahiyat Lisans Tamamlama Programı Final Sınavı ARAPÇA - I 1 5. Soruları aģağıdaki parçaya göre cevaplayınız. بقي رسول اهلل وأبو بكر يف الغار ثالث ليال. خاف أبو بكر ولكن الرسولكان يقول لو : ال حتزن إن اهلل معنا! وكانت أمساء بنت أيب بكر تذىب إليهما يف الغار كل ليلة وتقد م هلما الطعام واملاء وختربمها مبا تسمعو من أخبار الكف ار اللذين يبحثون عن النيب. كانت أمساء يومئذ فتاة صغرية ومع ذالك كانت تشعر بواجبها يف اإلسالم. كانت تعرف أن الكف ار يريدون أن يقتلوا رسول اهلل وجيب عليها أن تصنع شيئا من أجل الدفاع عنو وعن دعوتو. فكانت خترج من بيتها يف الليل ودتشي ثالثة أميال وسط الصحراء. مل تكن ختاف علي نفسها ولكن ها ختاف أن ميشي ورائها أحد من الكف ار فيعرف مكان اإلثنني. وعندما تصل أمساء إيل الغار تقد م للنيب وألبيها ما أحضرتو مث تعود إيل بيتها. ظل ت املسلمة الصغرية تقوم هبذا العمل ثالث ليال. ويف الليلة الثالثة أخذت معها زاد السفر كل و. ومل ا أرادت أن تضع الزاد علي اجلمل مل جتد ما تربطو بو فأخذت نطاقها وجعلتو نصفني فربطت الطعام بنصف واملاء بالنصف اآلخر. وملا وصلت إيل الرسول ) ورأي ذلك قال ألمساء : " إن اهلل أبدلك بنطاقك نطاقني يف اجلن ة" فصار امسها من ذلك اليوم "ذات النطاقني". 1. Parçada altı çizili olan fiillerin babları sırasıyla hangi seçenekte doğru olarak verilmiģtir? A. Tef îl - İf âl - İf âl - Mufâ ale B. İf âl - Tef îl - İf âl - Tef îl C. Mufâ ale İstif âl - İf âl - Tef îl D. İfti âl - Tef îl - İf âl - Tefâ ul E. Mufâ ale - İnfi âl - İf âl - Mufâ ale 2. AĢağıdakilerden hangisi metinde yer almayan bilgilerdendir? A. Esma, babası Ebu Bekir i ve Hz. Peygamber i üç gece ziyaret etti B. Esma, su ve yiyeceği deve ile taşıyordu C. Esma iki mil yürüyordu D. Esma o zaman küçük bir kız olduğu için ne yapacağını bilmiyordu E. Esma üçüncü gece yiyeceğin bir kısmını götürdü 3. AĢağıdakilerden hangisi kemer kelimesinin Arapça karģılığıdır? فتاة.A وسط.B نطاق.C وراء.D ليال.E 3 Diğer sayfaya geçiniz.

4 4. Parçada geçen يبحثون fiilinin anlamı aģağıdakilerden A. Arıyorlar B. Hakkında konuşuyorlar C. Yolunu kesiyorlar D. Bahsediyorlar E. Onu takip ediyorlar 7. AĢağıdaki cümlelerin hangisinde if al ya da tef il babından bir kelime mevcut değildir? حضر المدر س مبكرا.A إن فرص التعليم كانت قليلة في الماضي.B الطالب يفك ر في الشهادة قبل العلم.C اقترب الحوت من الشاطئ.D بعض الناس ال يحب ون العمل.E 5. Parçada geçen تقوم fiilinin anlamı aģağıdakilerden A. Ayağa kalktı B. Yapıyordu C. Ayağa kalkıyor D. Ayağa kalkıyorsun E. Yapıyorsun 8. AĢağıdaki cümlelerin hangisinde ism-i mekân anlamı bildiren kelime vardır? مطلع الشمس الساعة السادسة.A مولد النبي )ص( شهر ربيع.B مكة من زل الوحي.C نفرغ من العمل قبل المغرب.D في شهر يناير مزرع الشجر.E 6. AĢağıdakiler cümlelerden hangisi anlam olarak yanlıģtır? A. Sülasî fiillerde ism-i zaman ve mekân sadece م ف ع ل kalıbında gelir B. Bazı ism-i mekânların sonunda bulunan müenneslik alameti ( ة ), kesret (çokluk) ifade etmektedir C. Bazı ism-i zaman ve ism-i mekânlar, kalıbında gelmesi gerekirken م ف ع ل kalıbında gelir م ف ع ل D. Câmid olan isimlerde ism-i zaman ve mekân çoğunlukla م ف ع ل ة kalıbında gelir 9. AĢağıdaki kelimelerin hangisinde vasl hemzesi yoktur? ام ر أة.A الحمد.B اجتمعنا.C واسجد.D الي.E E. م ف ع ال bir ism-i alet kalıbıdır 4 Diğer sayfaya geçiniz.

5 يعتمد - يغدو - يتس ول - يحتطب 10. fiillerinin anlamları hangi seçenekte doğru olarak sıralanmıģtır? A. Odun topluyor - dileniyor - gidiyor - dayanıyor B. Gidiyor - dayanıyor - dileniyor - odun topluyor C. Dayanıyor - gidiyor - dileniyor - odun topluyor D. Gidiyor - odun topluyor - dayanıyor - dileniyor E. Gidiyor - dayanıyor - dileniyor - odun topluyor cümlesinde الطائف... هواء من جدة 13. boģluğa gelebilecek en uygun kelime aģağıdakilerden اافض لل.A أفضلو.B ألطف.C أكثر.D إحسان.E cümlesindeki هما... رجلين 11. boģluğa gelebilecek en uygun kelime aģağıdakilerden صغرى.A كبر.B أفضال.C أفضلين.D أفضل.E cümle- أكمل المؤمن ن إ مانا أحسنهم خلقا.14 sindeki altı çizili kelime için aģağıdakilerden hangisi söylenebilir? A. Haber B. Temyiz C. Meful D. Sıfat E. Zait 12. AĢağıdaki cümlelerin hangisinde ism-i tafdil yanlıģ kullanılmıģtır? جاء الفائز أكبر.A خديجة وسعاد أفضل النساء.B جاءت الفائزة الكبرى.C القصتان أفضل قصتين في المكتبة.D هاتان أفضل امرأتين.E 15. AĢağıda yer alan nudbe ile ilgili ifadelerden hangisi yanlıģtır? وا قلبي.A وا قلبي ا.B وا قلبا.C يا زيد.D يا قلباه.E 5 Diğer sayfaya geçiniz.

6 16. Nudbe ile ilgili cümlelerden hangisi yanlıģtır? A. Nudbe müfred marife ise mebnidir B. Nudbeye konu olan isme, mendup denilmektedir C. Muzaf olan isimlerde ise, muzafun ileyhin sonuna elif-i nudbe ve ha-ı sekt gelmez D. Muzaf olan isimlerde ise, muzafun ileyhin sonuna elif-i nudbe ve ha-ı sekt gelebilir E. Başlıca nudbe edatı dır وا 17. AĢağıdaki ifadelerin hangisi Nudbeye örnek değildir? بعد ىذه احلادثة فرت الوحي وانقطع أيام ا اشتد فيها شوق النيب صلى اهلل عليو وسلم إىل الوحي وشق عليو تأخره عنو فبينما النيب صلى اهلل عليو وسلم ميشي يف مكة إذ مسع صوتا من السماء فرفع بصره فإذا امللك الذي جاءه بغار حراء وىو جربيل عليو السالم فعاد إليو الر عب الذي حلقو يف بدء الوحي فرجع إىل أىلو وقال د ث روين د ث روين )التدثري مبعىن : يا قلب.A وا موساه.B وا قل لب.C يا خالدا.D وا سيف هللا.E ( : : التزميل السابق بيانو (. فأوحى اهلل تعاىل إليو ي ا 19. ve 20. soruları parçaya göre cevaplandırınız. أ ي ه ا ال م د ث ر. ق م ف أ ن ذ ر. و ر ب ك ف ك ب ر. و ث ي اب ك ف ط ه ر. و الر ج ز ف اى ر. و ال دت ن ن ت س ت ك ث ر. و ل ر ب ك ف اص رب ).19 Parçaya göre الذي شق على النب ما sorusunun cevabı aģağıdakilerden تأخر الرسل.A التأخر.B اإلشتياق.C تأخر الوحي.D اإلكثار.E cümlesi ile ilgili aģağıdaki وا خالداه 18. ifadelerden hangisi yanlıģtır? A. وا nudbe edatıdır B. خالداه ifadesindeki elif nudbe içindir C. خالداه ifadesinde ha-ı sekt bulunmaktadır D. خالداه münada mensuptur E. خالداه münada mecrurdur سمع صوتا من السماء geçen.20 Parçada cümlesinin anlamı aģağıdaki hangi seçenekte doğru olarak verilmiģtir? A. Rabbinin sesini işitti B. Gökyüzünden bir ses işitti C. Semanın sesini işitti D. Gökyüzünün sesini işitti E. Gökyüzünden ses işitiyor 6 Diğer sayfaya geçiniz.

7 21. AĢağıdakilerden hangisi istiğase cümlelerinde bulunmaz? A. Mahzuf masdar B. Muân C. Muîn D. Nida Harfi Heyyâ E. Nida harfi yâ 24. Nida harfi (yâ)dan sonra gerçek manada hitab edilemeyecek bir varlık zikredildiğinde bu kelime hem müsteğas hem de müsteğas leh diye düģünülebildiğinden buradaki lam ne Ģekilde okunabilir? A. Mazmum ve meftuh B. Meftuh ve meksur C. Mecrur ve mansup D. Merfu ve meksur E. Meczum ve meksur aģa- cümlesinin anlamı ي ا ل ي لل ال م م ل م للجاه مل.22 ğıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiģtir? A. Ey âlimler, cahillere yardım ediniz! B. Âlimin görevi, cahile kızmak değil, onu eğitmektir! C. Ey cahil görevi bil ve âlimi dinle! D. Cahilin görevi varsa alimin de görevi vardır E. Ey âlim, cahilin imdadına koş! 23. Müsteğas, fethalı bir lam ile lafzan mecrur ise sıfat alması halinde, bu sıfat kaç Ģekilde i rab edilebilir? A. Mecrur veya mansup B. Meczum veya mansup C. Merfu veya Mansup D. Hem mansup hem merfu E. Mebzul ve meksur 25. إذا ما خلوت الدهر وما فال تقل خلوت ولكن قل عل رق ب Yukarıdaki beytin Türkçe anlamı aģağıdakilerden A. Bir gün halvete düşersen yalnız kaldım sanma, başımda gözeten var, de B. Bir gün yalnız kalırsan yalnızlıktan şikayet etme, başımda bekçi var, de C. Zamanla bir gün baş başa kalırsan, yalnız kaldım deme, başımda gözeten var, de D. Zaman içinde bir gün halvete düşersen yalnız kaldım deme, başımda bekçi var, de E. Zamanla baş başa kalırsan bir gün yalnız kaldım sanma, başımda bekçi var, de 7 Diğer sayfaya geçiniz.

8 FIKIH USULÜ 1. AĢağıdakilerden hangisi müftünün müstefti (fetva isteyen) karģısında takınacağı tutumlardan değildir. A. Müftü için mümkün olduğu kadar verdiği hükmün delilini ve kaynağını zikretmesi gereklidir B. Müftü bir mesele hakkında bu konuda iki görüş vardır, filan görüşe göre caizdir, filan görüşe göre caiz değildir diyerek müsteftiyi şüphe içinde bırakması caizdir C. Müftü babasına, oğluna, ortağına, kendi lehine şahitliği kabul olmayan kimseye fetva verebilir D. Müftünün yanında, dinine ve ilmine güvendiği kimseler bulunursa onlarla istişare etmesi gereklidir E. Müftü, fetva isteyenin sorduğu meselenin hükmünü bilmezse, bilgisi olmaksızın fetva vermesi haram olur 2. Hangi durumda mutlak bir müçtehit, diğer mutlak bir müçtehidi taklit edebilir? A. Mutlak bir müçtehit, bizzat cevap vermek zorunda olmadığı her durumda, başka bir mutlak müçtehidi taklit edebilir B. Herhangi bir meselenin hükmünü istinbat etmek isteyen mutlak bir müçtehit, bütün delilleri inceler, eğer başka bir mutlak müçtehidin o konuda daha önce hükme ulaştığını görürse, onu taklit eder C. Mutlak bir müçtehidin üzerinde kafa yormak istemediği bir meseleyle karşılaştığında, o konuda görüş belirten müçtehitlerden dilediğinin görüşünü alması caizdir D. Herhangi bir meselenin hükmünü istinbat edecek kadar vakit bulamayan bir müçtehidin böyle bir zaruretten dolayı o konuda başka bir müçtehidin görüşüyle amel etmesi caizdir E. Mutlak bir müçtehit, diğer mutlak müçtehitlerle, hükmü aranan meseleyi istişare ederek hükme ulaşmak zorundadır 8 Diğer sayfaya geçiniz.

9 taşın- onun ) يو يحمل ه يوف مص ل ه يثل ثو ين يشهر ا (.3 ması ve sütten kesilmesi otuz aydır ) يوف مص ل ه فى عا يم من ( ile (Ahkaf, (46/15 onun sütten kesilmesi iki yıldır (Lokman, يوالو ل مد ت ر مض ين أ ي ول يده ن يحول ي من ( ve (31/14 Anneler çocuklarını iki tam yıl (كا ممل ي من emzirirler (Bakara, 2/233) Yukarıdaki Ayetler birlikte düģünül-düğünde Ahkaf suresindeki ayetin iģaretinden aģağıdakilerden hangisi anla- Ģılmaktadır? A. Annelerin çocuklarını isterlerse iki yıl emzirmeyebilecekleri B. Annelerin çocuklarını yirmi bir ay emzirmelerinin iki yıl emzirmeyle denk olduğu C. Annelerin çocuklarını emzirmek zorunda olduğu D. Annelerin çocukları için hamileliğin sıkıntılarına katlandığı E. Annelerin çocukları için hamilelik süresinin en az miktarının altı ay olduğu 4. Kasten adam öldürene kısas cezasının yanında kefaret cezası da uygulanması gerekir mi gerekmez mi konusundaki ihtilafta, ġafiilerin hangi görüģü, hangi gerekçeden dolayı savundukları aģağıdakilerden hangisinde doğru verilmiģtir? A. Şafiiler bu konuda işaretin delaletini nassın delaletine tercih ederek, kasten adam öldürme için böyle bir kefaretin gerekmeyeceğini söylemişlerdir B. Şafiiler, kasten adam öldürmeyle ilgili ayetin (Nisa, 4/93) delaletinden ne kefaret ne de uhrevi cezanın dışında herhangi bir ceza uygulanmasına gerek olmadığı fikrindedirler C. Şafiilere göre ibarenin işareti daha kuvvetli olduğu için, kasten adam öldüren kişiye kısas uygulanması dışında bir ceza gerekmediğini söylemişlerdir D. Şafiilere göre ayetin işaretinin delaletinden hataen adam öldürmede kefaret gerekiyorsa, kasten öldürmede öncelikle kefaret gerekeceği sonucu çıkarılamaz E. Şafiiler bu konuda nassın delaletini işaretin delaletine tercih etmişler ve hataen adam öldürmede olduğu gibi, kasten adam öldürmede de kefaretin gerekeceğini söylemişlerdir 9 Diğer sayfaya geçiniz.

10 5. Kadına hayızlıyken yaklaşmayı yasak kılan nasslarla, diğer vakitlerde serbest bırakan nasslar arasında bir tearuz bulunmaz. Çünkü Yukarıdaki cümleyi doğru olarak tamamlayan seçenek aģağıdakilerden A. nasslar arasında vakit birliği yoktur B. nasslar arasında kuvvet yönünden denklik yoktur C. nasslar arasında delalet yönünden denklik yoktur D. nasslar arasında mahal birliği yoktur E. nasslar arasında cihet birliği yoktur 6. Kendisiyle evlenilmesi yasaklanan kadın- يوأ محل ل يك م ما يورا يء ( sonra lar zikredildikten kı- onlardan başkası size helal (ذ ل مك م يوما كا ين ل يك م ( ile lındı (Nisa, 4 / 24) ayeti أ ي ن ت ؤذوا يرسول ي للا م يوال أ ي ن يتن مكحوا أ ي زو يجه ممن 7. Ebu Hureyre nin üç şeyde uğursuzluk vardır, atta, kadında evde hadisi ile Ahmed b. Hanbel ve Müslim in rivayet ettiği Ne sirayet, ne uğursuzluk vardır hadisleri birbiriyle tearuz etmektedir Yukarıdaki iki hadisin tearuz etmesinin sebebi aģağıdakilerden hangisinde yer almaktadır? A. İlk hadisin ravisi hadisteki bazı kelimelerde anlamı bozacak şekilde değişikliklerle rivayette bulunmuştur B. İlk hadisin ravisi, hadisin söyleniş gerekçesinden habersizdir C. İlk hadisin ravisi, hadisin bir kısmını işitmediği için eksik rivayet etmiştir D. İlk hadiste, ravi hadisi mana üzere rivayet etmiştir E. İlk hadis, yazılı metinden rivayet edilmiş olduğu için, hadis sonraki nesillere yanlış aktarılmıştır Peygamberin vefatından sonra ) يب مد مه أ ي يبد ا onun zevcelerini nikâhlamanız asla olmaz (Ahzab, 33 / 53) ayeti tearuz etmektedir. Yukarıdaki ayetler arasındaki tearuzu (çatıģmayı) ortadan kaldıran seçenek aģağıdakilerden hangisinde yer almıģtır? A. İki ayet arasında tearuz yoktur. Çünkü ikisi de farklı konularla ilgilidir B. İlk ayet nass tır, ikinci ayet muhkem dir. Muhkem ile nass tearuz ederse muhkem tercih edilir C. Bu ayetlerden ikincisi birincisinden sonra nazil olduğu için ilk ayeti nesh etmiştir D. İlk ayet amm ikincisi hass tır. Hass amm dan fertlerini nesh eder E. İlk ayet ikinci ayetten sonra nazil olduğu için ikinci ayeti nesh eder يوالس ا مرق يوالس ا مر يقة يفاق يط وا ( göre.8 Cumhura el- Erkek hırsız ve kadın hırsızın (أ ي مد ي ه ما lerini kesin (Maide, 5 /38) ayetinde, el kesme cezasının illetinin hırsızlık olduğunu gösteren delalet aşağıdakilerden A. Gayr-ı sarih mantuk un ima delaleti ile bu illet anlaşılmaktadır. B. Lafzın mantuk undan anlaşılmaktadır. C. Lafzın sarih mantuk undan anlaşılmaktadır. D. Gayr-ı sarih mantuk un iktizasından anlaşılmaktadır. E. Gayr-ı sarih mantuk un işaretinden anlaşılmaktadır. 10 Diğer sayfaya geçiniz.

11 9. Teklifi hükümler konusunda Hanefîlerin farz-vacip ayırımına gitmelerinin ardında yatan temel sebep aģağıdakilerden A. Hanefilerin deliller hiyerarşisine riayet etmeye aşırı dikkat göstermeleri B. Hanefîlerin farza çok büyük önem vermeleri sebebiyle, farzı ulaşılmaz, erişilmez kabul etmeleri C. Hanefilerin, cumhura göre şer i amelî konularda daha hassas davranmaları D. Hanefîlerin haber-i vahidle nass üzerine ziyade ve noksanlık getirilmesini kabul etmemeleri E. Hanefilerin haber-i vahidi, delil değeri ve hüküm istinbatı konusunda kesin olarak amel edilemez görmeleri 10. Muhayyer vacip in örneği aģağıdakilerden A. Namazda ta dil-i erkana riayet etmek B. Ramazan orucunu tutarken, beş vakit namaz kılmak C. Zekat verirken önce akrabalara vermek, sonra mahalledeki fakirlere vermek, sonra da yaşadığı beldedeki fakirlere vermek D. Hac esnasında önce tavaf etmek, sonra Arafat ta vakfe durmak E. Yeminini bozan kişi için ya on fakiri doyurmak, ya on fakiri giydirmek ya da bir köle azad etmek. 11. Vücup ehliyetinde öne çıkan kavram / kavramlar aģağıdakilerden A. Elverişlilik B. Zimmet C. İlzam ve iltizam D. Temyiz ve rüşt E. Ehliyet, zimmet ve akıl 12. Ebu Hanife nin yağmur duasında namaz kılınması ile ilgili hadisle neden amel etmediği aģağıdaki seçeneklerden hangisinde verilmiģtir? A. Hadisin ravisi sika olmadığı için B. Hadisin ravisi rivayetine aykırı hareket ettiği için C. Umumü l-belvaya aykırı olduğu için D. Hadis sahih olmadığı için E. Kıyasa aykırı olduğu halde ravisi fakih olmadığı için 13. İnsanlardan yol bulmaya güç yetirenlerin o evi haccetmeleri Allah ın insanlar üzerinde hakkıdır (Al-i İmran, 3/ 97) Yukarıdaki ayette aģağıda verilen tahsis çeģitlerinden hangisi mevcuttur? A. Akıl ile tahsis B. Vasıf ile tahsis C. Gaye ile tahsis D. Nass ile tahsis E. Örf ile tahsis 11 Diğer sayfaya geçiniz.

12 14. Amm-Hass çatıģmasında, nüzul ve vürud tarihleri biliniyorsa ve hass ammdan önce nazil veya varid olmuģsa, aralarındaki söz konusu olan iliģki türü aģağıdakilerden A. Hass ammın hükmünü tahsis eder. B. Amm hassın hükmünü nesh eder. C. Hass ammın hükmünü nesh eder D. Hass ammdan kendi miktarınca olan kısmı nesh eder. E. Her ikisinin aynı anda nazil olduğu kabul edilerek ayrı ayrı amel olunur. eğer cünup ) يوإ من ك نت م ج ن ب ا يفاط ه روا ( 15. iseniz temizlenin (Maide, 5/6) ayetindeki iģkal sebebi, aģağıdakiler-den A. Lafzın hakikat olarak başka bir mana için vaz edilmiş olmasına rağmen mecazi bir anlamda kullanılması B. Edebi sanat C. Müştereklik D. Manada kapalılık E. Bu ayette işkal yoktur. يو ي س يلو ين يك يع من ال يمح مض ق ل ه يو أ يذ ى يفاع يت مزل وا الن سا يء ف مى (.16 kadınla- Sana (ال يمح مض يوال يتق يربوه ن يحت ى ي طه ر ين rın ay halinden sorarlar. De ki o bir ezadır. Bunun için ay hallerinden kadınlara yaklaşmayın (Bakara, 2 / 222) Yukarıda verilen âyette, hüküm, hükmün illeti ve bu illetin, illetin kısımlarından hangisi olduğunu gösteren seçenek aģağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiģtir? A. Hüküm: Ay halindeki kadınlardan uzaklaşmak, İllet: Hayızlı olmaları, İlletin Kısmı: Münasibü l-mü essir B. Hüküm: Kadınlara eza etmemek, İllet: Kadının hayızlı olması, İlletin Kısmı: Münasibü l-mülayim C. Hüküm: Ay halinde kadınlarla cinsel ilişkiye girmemek, İllet: Kadının hayızlı olması, İlletin Kısmı: Münasibü l-mürsel D. Hüküm: Ay halinde kadınlarla cinsel ilişkiye girmemek, İllet: Eza, İlletin Kısmı: Münasibü l-müessir. E. Hüküm: Ay halindeki kadınlardan uzaklaşmak, İllet: Eza, İlletin Kısmı: Münasibü l- Mülga 12 Diğer sayfaya geçiniz.

13 يو يمن يلم ي س يت مطع ممنك م يطوال أ ين ي ن مك يح الم ح يصن مت الم ؤ ممن مت (.17 İçinizden, ) يف ممن ما يم يل يكت أ ي م ن ك م ممن يف يت متك م الم ؤ ممن مت imanlı hür kadınlarla evlenmeye gücü yetmeyen kimse, ellerinizin altında bulunan imanlı genç kızlarınız (sayılan) cariyelerinizden alsın (Nisa, 4/25) Yukarıda verilen âyetinin ibaresinden anlaģılan mefhum-ı muhalifi aģağıdakilerden A. Hür kadınlarla evlenmeye gücü yetmeyenlerin cariyelerle evlenemeyeceği B. Hür mü min kadınlarla evlenmeye gücü yetenlerin mü min olmayan cariyelerle evlenebileceği C. Hür mü min kadınlarla evlenmeye gücü yetenlerin mü min cariyelerle evlenebileceği D. Hür mü min kadınlarla evlenmeye güç yetiremeyenlerin mü min cariyelerle evlenebileceği E. Hür mü min kadınlarla evlenmeye gücü yetenlerin mü min cariyelerle evlenemeyeceği 19. Her iki ayetin hükmü bir, ancak sebepleri farklı ise Cumhurdan farklı olarak Hanefilere göre bu durumda mutlak mukayyede haml edilmez, her iki ayetle ayrı ayrı amel edilir. Hanefîlerin yukarıdaki konuda farklı tutum sergilemelerinin temel sebebi aģağıdakilerden hangisinde verilmiģtir? A. Hanefilere göre hem hüküm hem de sebep farklı ise, mutlak ifade ile mukayyedin kastedilmiş olduğu anlaşılır. B. Hanefilere göre her iki ayet arasında herhangi bir bağ kurulamaz. C. Hanefîlerin takyidi nassa ziyade niteliği taşıyan bir mana olarak kabul etmeleri, bu sebeple de manevi olarak nesih anlamı taşıdığını düşünmeleridir. D. Hanefîlere göre mukayyetlik nassa ziyade niteliği taşıyan bir manadır. E. Hanefilere göre mutlaklık ve mukayyetlik, arızi durumlardır, okuyanın içinde bulunduğu durum ve şartlara bağlı olarak farklı zamanlarda, farklı değerlendirmelere müsaittir. Gerçekten insan, pek (إ من اإل منس ين خ ل م يق يهلوع ا (.18 hırslı (ve sabırsız) yaratılmıştır (Mearic, 70 / 19) Yukarıdaki Ayette mücmellik vardır. Hanefîlerin kabul ettiği mücmel sebeplerine göre, bu mücmellik aģağıdakilerden hangisinde yer almaktadır? 20. Istısna (sipariģ) sözleģmesi, istisna sebebiyle istihsan ın hangi türüne dahil olduğu aģağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiģtir? A. Garabet sebebiyle icmal B. Özel mana sebebiyle icmal C. Müştereklik sebebiyle icmal D. Hafa sebebiyle icmal E. Bu ayette icmal yoktur A. Örf sebebiyle istihsan B. İcma sebebiyle istihsan C. Nass sebebiyle istihsan D. Maslahat sebebiyle istihsan E. Zaruret sebebiyle istihsan 13 Diğer sayfaya geçiniz.

14 SİSTEMATİK KELAM 1. Peygamber ve din gönderilmese dahi insan aklı, Allah ı bilmekle sorumludur? görüģü aģağıdaki mezheplerden hangisine aittir? A. Eş arîler B. Mâturîdîler C. Şâfîler D. Selefîler E. Hanbelîler 3. Allah ın zatından ayrı olan kadîm sıfatlar ın varlığını reddederken Mutezile nin ileri sürdüğü gerekçe aģağıdakilerden A. Allah ın insanlara benzeyeceği B. Evrenin kadîm olacağı C. Evrenin hâdis olacağı D. Allah ın sıfatlarının anlaşılamayacağı E. Ezeli varlıkların çoğalacağı 2. Allah ın varlığı konusunda geçen âfâkî deliller baģlığı aģağıdaki hangi tür delilleri kapsamaktadır? A. Dış dünyadaki varlıkların yaratılışına yönelik deliller B. İnsanın yaratılışına yönelik deliller C. Allah ı bilmenin insan ufkuna kapalı olduğuna yönelik deliller D. Allah ın zorunlu olarak bilindiğine ilişkin deliller E. Allah ın sıfatlarının anlaşılamayacağına yönelik deliller 4. Allah ın kelâmı, kelam-ı nefsî ve kelâm-ı lafzî olarak ikiye ayrılır. Kelam-ı nefsî, yüce Allah ın zatına ait ezeli kelamıdır, kelâm-ı lafzî ise onun ses ve harflere dökülmüş halidir. Harfler ve sesler mahlûktur; fakat Allah ın ezelî kelamı mahlûk değildir. Bu görüģ aģağıdaki guruplardan hangisine aittir? A. Selefiyye ye B. Mürcie ye C. Mutezile Kelamcılarına D. Ehl-i Sünnet Kelamcılarına E. Şia kelamcılarına 14 Diğer sayfaya geçiniz.

15 5. Mâturîdîlerin tekvin sıfatına iliģkin görüģünü yansıtan ifade aģağıdakilerden A. Tekvin, Allah ın kudret sıfatına bağlı yaratılmış bir sıfatıdır B. Tekvin, Allah ın diğer sıfatlarından ayrı yaratılmış bir sıfatıdır C. Tekvin, Allah ın diğer sıfatlarından ayrı ezelî bir sıfattır D. Tekvin, Allah ın kudret sıfatına bağlı yaratılmamış bir sıfatıdır E. Tekvîn, Allah ın zâtıyla aynı olan müstakil bir sıfatıdır 6. Ġnsan fiillerinin meydana gelmesiyle ilgili aģağıdaki görüģlerden hangisi Ehlisünnete aittir? A. İnsan fiilleri, Allah tarafından yaratılır; insan tarafından kesb edilir B. İnsan fiilleri, yalnızca Allah tarafından yaratılır, insanın rolü yoktur C. İnsan fiilleri yalnızca insan tarafından yaratılır D. İnsan fiilleri, hem insan hem de Allah tarafından yaratılır E. İnsan fiilleri, Allah tarafından kesb edilir, insan tarafından yaratılır 7. Ġnsan fiillerinin meydana gelmesini gerektiren kudretin, fiilden önce insanda bulunduğunu savunan mezhep aģağıdakilerden A. Maturidilik B. Mutezile C. Eş arîlik D. Selefiyye E. Mürcie 8. Allah ın, Ģerri yaratıp yaratmadığı konusunda Ehlisünnet in görüģü aģağıdakilerden A. Allah şerri yaratır fakat razı olmaz B. Allah şerri yaratmaz fakat razı olur C. Allah şerri ne yaratır ne de razı olur D. Allah şerri yaratır ve razı olur E. Allah şerrin yaratılmasına engel olur 9. Bir Ģey, iyi olduğu için Allah onu emretmiģ; kötü olduğu için yasaklamıģtır. görüģü aģağıdaki mezheplerden hangisine aittir? A. Mâlikiyye B. Selefiyye C. Eş ariyye D. Şâfiiyye E. Mâturîdiyye 10. Ġlâhî fiillerde illet ve hikmet baģlığında ele alınan konu aģağıdakilerden A. Allah ın fiillerinde şer bulunup bulunmadığı konusu B. Allah ın fiillerinde hastalık ve bozukluk bulunup bulunmadığı konusu C. Allah ın fiillerinde bir sebep ve gaye bulunup bulunmadığı konusu D. Allah ın fiillerinde irade bulunup bulunmadığı konusu E. Allah ın fiillerinde, kudret bulunup bulunmadığı konusu 15 Diğer sayfaya geçiniz.

16 11. Mutezile nin Bağdad ekolü içerisinde ashâbu l-aslah olarak isimlendirilen gurup, hangi konularda kulları için en faydalı olanı yaratmasının Allah a vacip olduğunu söylemiģtir? A. Dini ve dünyevî konularda B. Sadece dünyevî konularda C. Sadece dini konularda D. Zor duruma düştüklerinde E. İrade dışı olaylarda 14. AĢağıdakilerden hangisi mucizenin özelliklerinden biri değildir? A. İnsanların güzellik duygusuna hitap etmesi B. Allah ın fiili olması C. Tabiat kanunlarının üstünde ve ona aykırı olması D. Peygamberlik iddiasıyla birlikte meydana gelmelidir E. İnsanın benzerini ve dengini yapmaktan aciz kaldığı bir olay olması 12. Ecelin asla değiģmeyeceğini belirten ayetler ile sadaka ve akraba ziyaretinin ömrü uzatacağını belirten hadisleri nasıl uzlaģtırabiliriz? A. Allah ın ezelî iradesiyle B. Allah ın ezeli ilmiyle C. Allah ın mutlak kudretiyle D. Allah ın mümît ismiyle E. Allah ın yaratmasıyla 15. Ġmanın hakikatinin ne olduğu konusunda Ehlisünnetin genelinin görüģü aģağıdakilerden A. Sadece dilin ikrarıdır B. Kalbin tasdikidir C. Azalarla amel etmektir D. Kalbin marifetidir E. Dilin ikrarı, kalbin tasdiki ve ameldir 13. AĢağıdakilerden hangisi Peygamberlerin gönderiliģ gayelerinden biri değildir? A. Allah a nasıl ibadet edileceğini öğretmek B. Aklın yetersiz kaldığı konuları bildirmek C. Faydalı ve zararlı olan şeyleri öğretmek D. Kendisinden sonraki halifeleri tayin etmek E. İnsanlar arasındaki ihtilafları halletmek 16. AĢağıdakilerden hangisi Ģirkin çeģitlerinden değildir? A. Şirk-i Taklîd B. Şirk-i Teb'îz C. Şirk-i Nifakî D. Şirk-i Takrîb E. Şirk-i Esbâb 16 Diğer sayfaya geçiniz.

17 17. Ġman eden kimse (Mümin) açısından imanın kısımları aģağıdakilerden A. İcmâlî iman ve Tafsîlî iman B. Ziyâde iman ve nâkıs iman C. Bilgiye dayalı iman ve bilgiye dayalı olmayan iman D. Taklidî iman ve Tahkîkî iman E. Gaybe iman ve görünür olanlara iman 20. Delilleri ortaya koydukları sonucun değeri açısından ifade eden kavram çifti aģağıdakilerden A. Aklî-naklî delil B. Katî-zannî delil C. Burhan-hatebe D. Cedel-makbûlât E. Meşhurât-vehmiyyât 18. AĢağıdakilerden hangisi Yalan üzerine anlaģmaları ve birleģmeleri aklen mümkün olmayan bir topluluğun naklettiği haber anlamına gelmektedir? A. Mütevâtir haber B. Ahad haber C. Zorunlu haber D. Meşhur haber E. Münkatî haber 21. AĢağıdakilerden hangisi mütekaddimûn kelamcılarının istidlal yöntemlerinden değildir? A. Kıyâsü'l-gâib ale'ş-şâhid B. Sebr ve Taksim C. Bedîhiyyât D. Mucize ile İstidlal E. Sona Başlangıçla İstidlal 19. Allah ın bilgisi ile ilgili olarak aģağıdaki ifadelerden hangisi yanlıģtır? A. Allah bütün bilinenleri tek bir bilgi ile bilir B. Allah ın bilgisi, bilinenlerin değişmesi ile kesinlikle değişmez C. Allah ın bilgisi kesinlikle duyularla ve düşünerek elde edilen bir bilgi değildir D. Allah ın bir şeyi bilmesi başka bir şeyi bilmesine engel olmaz E. Allah ın bilgisi gerçekleşmesi zorunlu olan bir bilgi değildir 22. AĢağıdakilerden hangisi Ġnsan için ahiretin varlığını zorunlu kılan duygu ve düģüncelerden değildir? A. İnsanda bulunan adalet duygusu ve ilahi adaletin gerçekleşeceği düşüncesi B. İnsanda bulunan sorumluluk duygusu C. İnsanda bulunan sonsuzluk ve ebedîlik duygusu D. İnsanda bulunan gayesiz ve başıboş yaratılmadığı düşüncesi E. İnsanda bulunan dünya ve mala olan düşkünlük duygusu 17 Diğer sayfaya geçiniz.

18 23. I. Varlık alanına çıkması yani var olması düşünülemeyen şeylere ve hükümlere.. varlık denilmektedir II. Hakikati, yokluğa mani olmayan, kendisine yokluk arız olabilmesi imkân dâhilinde olan, varlık alanına çıkması da çıkmaması da imkân dâhilinde olan varlık varlıktır. III. Kendi varlığı başka bir varlığa bağlı olmayan, zatı varlığını gerektiren yokluğu asla düşünülemeyen varlık.. varlıktır. Yukarıdaki cümlelerde boģ bırakılan yerlere sırasıyla hangi kavramlar getirilmelidir? 25. I. İlk tasavvur varlıktır. II. Varlığın tanımı imkânsızdır. III. Varlık tasavvur edilme açısından ilkin ilki/evvelü l-evâildir. Yukarıda varlıkla ilgili olarak verilen hükümler, aģağıdaki kelamcılardan hangisine aittir? A. Bâkillanî B. Mâturîdî C. Âmidî D. Cüveynî E. Râzî A. Zorunlu, mümkün, muhal B. Mümkün, zorunlu, imkânsız C. İmkânsız, mümkün, zorunlu D. İmkânsız, zorunlu, mümkün E. Muhal, imkânsız, zorunlu 24. Onlar sabah akşam ateşe sokulurlar. Kıyametin kopacağı gün de, Firavun ailesini azabın en çetinine sokun (Mümin, 40/46) ayeti kelamcılar tarafından neyin varlığını ispatlamak için delil olarak kullanılmıģtır? A. Cehennemin B. Kabir azabının C. Hesaba çekilmenin D. Amellerin tartılacağının E. Kıyametin ne zaman kopacağının 18 Diğer sayfaya geçiniz.

19 MANTIK 1. Kaplam ın tanımı aģağıdakilerden A. Kaplam, bir kavramın işaret ettiği konu ve nesnelerdir. B. Kaplam, bir kavramın anlamıdır. C. Bir kavramın hassasıdır. D. Bir kavramın İlintisidir. E. Bir kavramın kaplamı artınca içlemi de artar. 3. Tanım ın konusunu aģağıdakilerden hangisi doğru olarak belirtmektedir? A. Tanım konusu, salt mantık açısından cins-tür ve içlem- kaplam ilişkisinin, önce kavramlara ve daha sonra bu kavramların işaret ettiği konulara uygulanmasını ifade eder. B. Tanım bir kavramın anlamını gözden kaçırma olarak belirlenir. Kavram yerine terimi ve akıl yürütmeyi esas alır. C. Tekil kavramları betimlemedir. Resmi tam sadece mantığın dikkate aldığı tanımdır. D. Tanım, betim ile tanım arasında ayrım yapmaya dayanır. 2. Aristoteles e göre, ilinek olmayan kategori aģağıdakilerden hangi seçenekte verilmiģtir? E. Bir kavramın anlamı her zaman değişebilir. Bunu mantık tanımla sağlar. A. Zaman B. Mekan C. Nicelik D. Cevher E. Sahip olma 4. Mantık açısından kaç türlü tanımdan bahsedilebilir? A. Hadd-Resm B. Cins-Tür C. İlinti- Hassa D. Resmi nakıs- Resmi tam E. Haddi nakıs- Haddi tam 19 Diğer sayfaya geçiniz.

20 5. Mantık ilmine göre önerme nin tam tanımı aģağıdakilerden A. Önerme, bir konuda öneride bulunmaktır. B. Kavram hakkında dil aracılığıyla öne sürülmüş iddialardan biridir. C. Bir objenin zihindeki tasarımıdır. D. Sanata ilişkin bir betimdir. E. Algının zihindeki izdüşümünün terimsel karşılığıdır. 6. BitiĢik Ģartlı önermelerin doğru tanımını aģağıdakilerden hangisi açıklamaktadır? 8. Göreli / izafi önermelerin doğru tanımı aģağıdakilerden A. Sebep bildiren bir kelime ile birbirine bağlanan önermelerdir. B. Fakat, mamafih gibi kelimelerle yapılan önermelerdir. C. Yüklemin yalnızca bir konuya ait olduğu belirtilen önermelerdir. D. Ancak ve yalnız gibi kelimelerle yüklem konu arasında bağıntı kurulan önermelerdir. E. Bazı ilişki ve mukayeseyi içeren önermelerdir. A. Eğer şartlı önermede mukaddem ile talinin olumluda birleşmesi, olumsuzda birleşmemesine hükmolunursa buna bitişik şartlı denir. B. Bitişik şartlı önermeler birbirlerine veya bağlacıyla bağlanmış önermelerden oluşur. C. Bitişik şartlı önermelerde mukaddem ile tali arasında rastlantılı bir ilişki söz konusudur. D. Bitişik şartlı önermelerde mukaddem ile tali arasındaki ilişkiyi ya, ya da bağı oluşturur. E. Bitişik şartlı önermelerin öncülleri daima doğru formda olmalıdır. 9. Modal önermeleri Aristoteles nasıl sınıflandırmıģtır? A. Tekil-Tikel-Tümel B. Genel-Olgusal-Olumsal C. Kategorik-Hipotetik-Disjunktif D. Assertorik-Apodiktik-Problematik E. Koşullu-Şartlı-Geçerli 7. Hipotetik/Ģartlı önermelerin yapısını aģağıdakilerden hangisi doğru olarak açıklar? A. Hem konusu hem de yüklemi karmaşık yapıdan oluşur. B. Bir önermede bağ kaldırıldığı zaman, iki tarafta birer hüküm kalırsa, bu tip önermelere şartlı önerme denir. C. Bileşik önermeler karmaşık yapıda ya da basit ve ayrık şartlı yapılardan oluşurlar. D. Bu önerme dış dünyada gerçekliğe göre kurgulanmıştır. E. Bu önermeleri tanımak düzensiz kıyaları tanımada bize kolaylık sağlar. 10. (..) kipliği ifade etmeyen esas önermeye Dictum, önermenin kipliğini belirten ikinci derecedeki önermeye Modus denir. Yukarıdaki boģluğa aģağıdakilerden hangisi gelmelidir? A. Zorunlu önermelerde B. Hipotetik önermelerde C. Ayrık şartlı önermelerde D. Modal önermelerde E. Mümkün önermelerde 20 Diğer sayfaya geçiniz.

21 11. AĢağıdakilerden hangisi bağıntı yönünden önermeleri ele alır ve sınıflandırır? A. Kategorik- Hipotetik-Disjunktif B. Zorunlu- Vücut- Mümkün C. İmkân-İmtina- Devam D. Genel-Tümel- Tikel E. Kategorik- Disjunktif- Olasılık 13. I.Dağıtıcılık kavramı, kategorik önermelerdeki terimler, yani özne ve yüklem arasındaki ilişkinin açıklanmasında kullanılır. II. Kategorik bir önermede, terimlerden birisi diğerini tam olarak kapsamak durumundaysa, kapsanan terim kapsayana göre tam olarak dağıtılmıştır denir. III. Bütün leylekler kuştur, önermesinde, özne durumundaki leylek terimi, yüklem durumundaki kuş terimine göre tam olarak dağıtılmıştır. IV. Bütün leylekler kuştur önermesinde, kuş terimi, leylek terimine göre daha genel değildir ve bu yüzden tam olarak dağıtılmıştır. 12. Önermenin niteliği konusunu aģağıdaki ifadelerden hangisi doğru olarak açıklar A. Yüklem, konunun tamamını kapsıyorsa, niteliği tamdır. B. Önermelerde, yüklem ve konunun içlemi hükmün niteliğini gösterir. C. Önermelerin olumluluğu ve olumsuzluğu hükmün niteliğini gösterir. D. Önermelerin tümelliği ve tikelliği hükmün niteliğini gösterir. E. Önermelerin doğruluğu ve yanlışlığı, hükmün niteliğini gösterir. V. Özne ve yüklemin her ikisi de tikel olarak ele alınırlar. Tikel önermelerin ortak terimi her iki önerme arasında ilişkiyi sağlar. Önermelerde dağıtıcılık konusuyla ilgili yukarıda verilen tanımlardan hangileri aģağıdaki seçeneklerde doğru olarak verilmiģtir? A. I-II-V B. I-II- IV C. I- II- III D. IV-V E. II-IV-V 14. Genellikle üç türlü akıl yürütmeden bahsedilir.bunlar: ( ) Yukarıdaki boģluğu aģağıdakilerden hangisi ile doldurabiliriz? A. Çıkarım- Kavramlar- Kıyas B. Doğrudan kıyas- Dolaylı kıyas-zincirleme kıyas C. Entimem- Düzensiz kıyas- Hipotetik kıyas D. Dedüksiyon- Tümevarım-Analoji E. Ta lil- Tümevarım- Temsil 21 Diğer sayfaya geçiniz.

22 15. Dolaylı çıkarım ile doğrudan çıkarım hangi akıl yürütmenin kısımlarıdır? A. Analoji B. Endüksiyon C. Ta lil D. Argümantasyon E. Dedüksiyon 18. Aristoteles e göre kıyas Ģekillerinden en mükemmeli aģağıdakilerden A. Birinci şekil kıyaslar B. İkinci şekil kıyaslar C. Üçüncü şekil kıyaslar D. Dördüncü şekil kıyaslar E. Şartlı kesin kıyaslar 16. Kategorik kıyası aģağıdakilerden hangisi doğru olarak tanımlar? A. İkiden fazla öncülü olan kıyaslardır. B. En az üç öncülü olan kıyaslardır. C. Klasik mantıkta dolaylı ve doğrudan çıkarımları gösterir. D. Öncülleri şartlı önermelerden kurulu kıyaslardır. E. Öncülleri ve sonucu yani bütün önermeleri basit önermeden oluşan kıyastır. 19. Eğer yağmur yağarsa yerler ıslanır Yağmur yağmıģtır Yerler ıslanmıģtır akıl yürütmesinde, sonuç önermesinin oluģumu, küçük önermenin hangi iģleviyle meydana gelmiģtir? A. Mukaddemi onaylamama B. Taliyi onaylama C. Mukaddemi onaylama D. Taliyi onaylamama E. Hiçbiri 17. Tek bir öncülden sonuca geçilen, yani biri öncül diğeri sonuç olmak üzere, iki önermeden oluģan çıkarımlardır. Yukarıdaki tanımın konusu aģağıdakilerden A. Dolaylı çıkarım B. Doğrudan çıkarım C. Kategorik çıkarım D. Disjunktif çıkarım E. Kanıtlayıcı çıkarım 20. AĢağıdakilerden hangisi kıyas için yanlıģ tanımlamadır? A. Öncüller doğru olunca sonuç kesinlikle doğrudur. B. Öncüllerden biri bile yanlış alınmışsa sonuç mutlaka yanlıştır. C. Öncüller doğru olmasına rağmen sonuç yanlışsa, çıkarım geçersizdir. D. Öncüllerde orta terim büyük önermede kaplamı geniş olarak ele alınmalıdır. E. Orta terim zorunlu olarak sonuç önermesinde bulunmalıdır. 22 Diğer sayfaya geçiniz.

23 OSMANLI TÜRKÇESİ Türkçe- tamlamasının günümüz پ ر گز ن 1. sindeki anlamı aşağıdakilerden A. seçkin ihtiyar B. pîr-i güzîn C. pîr güzîn D. güzel pîr E. ihtiyar seçkin gü- birleģik sıfatının yazılıģı ve ض ار ز 4. nümüz Türkçesindeki en uygun anlamı aģağıdakilerden A. ziya riz: ziya döken B. ziyâ-rîz: kan döken C. ziyâ-rîz: ışık saçan D. ziya-riz: zehir saçan E. ziyâ-rîz: dökülen ışık 2. AĢağıda Osmanlı Türkçesi ile verilen birleģik fiillerden hangisi artıyor anlamındadır? ايچمده جوشه کلوب لجه لجه استغراق.5 mısrasındaki لجه لجه ikilemesinin تأيد ايدييور.A تزايد ايدييور.B تأمل ايدييور.C بلند ايدييور.D طول ايدييور.E günümüz Türkçesindeki en uygun anlamı aģağıdakilerden A. engin engin B. grup grup C. kalabalıklar D. için için E. dalga dalga günü- tamlamasının ه کل عر ان سفالت.3 müz Türkçesindeki en uygun anlamı aģağıdakilerden A. heykel-i üryân-ı sefâlet B. heykelin çıplak düşkünlüğü C. sefaletin üryan heykeli D. yoksulluğun çıplak heykeli E. çıplak sefâlet heykeli yazı- kelimesinin latin harfleri ile غربا 6. lıģı aģağıdakilerden A. garba B. gurebâ C. karga D. garipler E. garîk 23 Diğer sayfaya geçiniz.

24 خورش د ازلدن نصل ا ستر که خبردار.7 اولسون دها بر ذره ی درك ا تمه ن افکار Yukarıdaki mısraların kurallı cümle halinde günümüz Türkçesine çevirisi için aģağıdakilerden hangisi en uygundur: A. Daha bir zerreyi anlamayan fikirler, ezel güneşinden haberdar olmayı nasıl ister? B. Daha bir zerreyi anlamayan Hurşid, ezelden nasıl ister ki haberdar olsun? C. Hurşid ezelden nasıl ister ki haberdar olsun daha bir zerreyi derk etmeyen efkar? D. Hûrşîd-i ezelden nasıl ister ki haberdar olsun daha bir zerreyi derk etmeyen efkâr? E. Ezel güneşinden nasıl ister ki haberdar olsun daha bir zerreyi anlamayan fikirler? بر صحنه م در وقسه بو عالم نظرکده.9 بر صحنه که مل ارله او ون وار اوزرنده Yukarıdaki mısraların kurallı cümle halinde günümüz Türkçesine çevirisi için aģağıdakilerden hangisi en uygundur? A. Bir sahne meydir yoksa bu âlem nazarkede, bir sahne geh milyarla oyun o zerrinde? B. Bir sahne üzerinde milyarla oyun var, yoksa (senin) nazarında bu âlem o sahne midir? C. Bir sahana ki milyarla öyün var üzerinde, yoksa bu âlem nazarında o sahana mıdır? D. Yoksa bu âlem (senin) nazarında o sahne midir ki üzerinde milyarla oyun var? E. Yoksa bu âlem (senin) nazarında, üzerinde milyarla oyun olan bir sahne midir? هر موجه س در بر م بی ساحل آثار.8 mısrasında aģağıdaki kelimelerden hangileri ile Farsça tamlama yapılmıģtır? هر موجه سيدر.A موجه سيدر بر يم.B بر يم بی ساحل.C يم بی ساحل آثار.D هر موجه سيدر بر.E 10. Zararlı sen çıkacaksın bütün bu hiddetle mısrasının Osmanlı Türkçesi ile yazımı aģağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiģtir? زارارلی سك چيکاجکسن بوتون بو هيددتله.A ضررلی سن چيقه جقسن بوتون بو حدتله.B ضررلی سن چيقه جقسك بوتون بو حدتله.C ظررلی سن چيقهجقسن بوتون بو خيددتله.D ذارارلی سه ن چيقاجاقسين بوتون بو حيدده تله.E 24 Diğer sayfaya geçiniz.

25 soruları aģağıdaki parçaya göre cevaplayınız. قورتوليش يوق سعی دائمدن ترقيدن بوکون ير چاليشسونکوك چاليشسون سن صيقلمازسو ك اوطور بونلرك حقنده بيلمم بر هبانو ك وار می طور ماسوی بر شيميدر بوش طورميور خالق بيلو باق جتلی ايليور بيك شأنکوناکون ايلو يوق اکر حاال صيقيلمق بيلميورسو ك خلقدن باری اللهك قولی اللهدن اولسون اوتان 13. Parçada geçen ك harfi aģağıdaki hangi kelimede nazal n sesini vermek için kullanılmamıģtır? اللهك.A بيك.B بونلرك.C کوك.D بهانه ك.E soruları aģağıdaki parçaya göre cevaplayınız 11. Yukarıdaki parçanın en uygun ana fikri aģağıdakilerden A. Allah a kul olan, verdiği bunca nimetlerden dolayı Allah tan utanmalıdır. B. Yer ve gök sürekli çalışırken insan boş oturmaktan sıkılmalıdır. C. Yerdeki ve gökteki bütün olaylar gösterir ki Allah sürekli faaliyet halindedir. D. Halktan sıkılmayan insan Allah tan da utanmaz. E. Allah ve yarattığı her şey çalışırken insanın boş oturmaktan utanması lazımdır. 12. Yukarıdaki parçada geçen sürekli çalıģma anlamındaki Farsça tamlama aģağıdakilerden hangisidir: ىر دوره سی بر دور عذاب اولسو حياتك راضيسی عمر اولسو ده دکلدر ينو بر دورلو مماتك بيکلرجو شدائد ايلو مشحون انسان ياشامقدن ينو ممنون ينو ممنون شأن کونا کون.A سعی دائم.B باق تجلی.C بوش طورميور.D کوك چاليشسون.E 14. Yukarıdaki parçanın en uygun ana fikri aģağıdakilerden A. Hayatta pek çok güçlükler olsa da insan bunlara direnmesini bilmelidir. B. İnsan ölmeye razı değildir, aşk derecesinde yaşamayı ister. C. Ömür binlerce azapla dolu olsa da insan yaşamaktan yine memnundur. D. İnsan ahirete inansa da hayatı her zaman ölüme tercih eder. E. Ölümün hakikatini bilen en cesur insan bile ölümden korkar. 25 Diğer sayfaya geçiniz.

26 15. Yukarıdaki parçada geçen Farsça tamlama aģağıdaki hangi kelimelerle kurulmuģtur? بنکلرجه شدائد.A دور عذاب.B عمر اولسه.C هر دوره سی.D شدائد ايله مشحون.E قادین تهىری آرتیق جنىنه وارد ردی.17 cümlesinin anlamca en yakın olanı aģağıdakilerden A. Kadın öfkeyi artık deliliğe vardırdı B. Kadın öfkeden delirdi. C. Kadın öfke krizine girdi. D. Kadın öfkeden köpürdü. E. Kadının öfkesi delilikten kaynaklanmaktadır soruları aģağıdaki parçaya göre cevaplayınız. چوجوقلرك يکيدن يوکسلنجه فريادی قدين تهوری آرتيق جنونه وارديردی بو نوحه لر که چيقار تا بولوطلرك ايچنه عمر صواعق تلعين اولور اينر تپه که يتيمك آهنی ياغمور دعاسی ظن ايتمه 18. AĢağıdaki kelimelerden hangisi ölünün arkasından ağlamak anlamına gelir? فرياد.A تهور.B صوائق.C تلعین.D نوحه.E او صيحه رعد قضادر که کوندرير عدمه رعد قضا 16. Yukarıdaki parçada geçen tamlamasının anlamı aģağıdakilerden A. kazanın çarpması B. gök gürültüsü C. gök gürültüsü kazası D. kazanın gök gürültüsü E. kaza şimşeği اك کوزل چچکلرك آراسنده الن بولن ور.19 cümlesi aģağıdaki hangi düģünceyi ifade etmektedir? A. Dış görünüşe aldanmamak lazımdır. B. En güzel çiçekler ara sıra yılan bulundurur. C. Hayvanlar bitkilerden ayrılamaz. D. İnsanda güzel huylarla kötü huylar bir arada bulunabilir. E. Güvendiğin kişilerden ihanet görebilirsin. 26 Diğer sayfaya geçiniz.

27 حشره دك آب حیات سخن باقیذر.20 آکديروب زنده قيالن نام سليمان خانی Yukarıdaki beytin günümüz Türkçesine kurallı cümle halindeki çevirisi için aģağıdakilerden en uygunu A. Kıyamete kadar Süleyman Han ın adını andırıp canlı tutan, Bâkî nin sözünün ölümsüzlük suyudur. B. Süleyman Han ın namı ölümsüzlük suyu gibi Bâkî nin sözünü andırıp canlı kılar. C. Bâkî nin ölümsüzlük suyu gibi sözü Süleyman Han ın namını kıyamete kadar andırıp canlı kılar. D. Mahşer gününe dek hayat suyu Bâkî nin sözüdür, andırıp diri kılan namını Süleyman Han ın. E. Süleyman Han ın adı kıyamete kadar ölümsüzlük suyu gibi sözüyle bâkî kalacaktır. SINAV BĠTMĠġTĠR Lütfen Soru kitapçığı ile cevap kağıdınızı görevlilere teslim ediniz 27 Diğer sayfaya geçiniz.

28 A SINAVDA UYULACAK KURALLAR A İlahiyat Lisans Tamamlama Programı Final Sınavı 1. Sınav süresince görevlilerle konuşmak ve soru sormak yasaktır. Aynı şekilde görevlilerin de öğrencilerle yakından ve alçak sesle konuşmaları yasaktır. Yanında veya sırasında kitap, not vb. bulunduran, sınav sırasında kopya çeken, çekmeye teşebbüs eden, kopya veren ya da kopya çekilmesine yardım edenlerin kimlikleri, Bireysel Sınav İptal Tutanağına yazılacak ve o oturumdaki sınavları geçersiz sayılacaktır. Görevliler sınava giren diğer öğrencileri rahatsız etmemek için kopya çekmeye veya vermeye kalkışanları uyarmak zorunda değildir. Bu nedenle sorumluluk sınav kurallarına uymayan öğrencilere aittir. Sınavda yetki verilmiş görevliler, bu salondaki sınavın kurallara uygun biçimde yapılmadığını, bireysel veya toplu kopya girişiminde bulunulduğunu raporlarında bildirdikleri veya üniversite sınav merkezince bilgi işlem yöntemiyle yapılacak incelemeler sonucu kopya yapıldığı saptandığı takdirde, İnönü Üniversitesi nin yetkili organlarınca bu salonda sınava giren öğrencilerin bir kısmının veya tümünün o oturumdaki sınavları geçersiz sayılır. 2. Öğrenciler sınav sırasında görevlilerin her türlü uyarılarına uymak zorundadır. Gerektiğinde görevliler oturduğunuz yerleri değiştirebilir. Sınavınızın geçerli sayılması, her şeyden önce sınav kurallarına uymanıza bağlıdır. Sınav görevlilerinin uyarılarını dinlemeyen, sınav görevlilerine hakaret eden, fiili saldırıda bulunan ve tehdit edenlerle sınav huzurunu bozacak kadar yüksek sesle konuşan, sınav salonundan ayrılması yasaklanan zaman içinde ayrılan, sınav yapılmasını kısmen veya tamamen engelleyenlerin kimlikleri Bireysel Sınav İptal Tutanağına yazılır ve o oturumdaki sınavları geçersiz sayılır. 3. Sınav sırasında herhangi bir nedenle dışarı çıkmak yasaktır. Sınavın ilk yarısı içinde ve sınav süresinin son 5 dakikası içinde, sınavlarını tamamlasalar dahi hiçbir öğrencinin salondan çıkmasına izin verilmeyecektir. Sınavın başlamasını izleyen ilk 30 dakika geçtikten sonra hiçbir öğrenci sınava alınamaz. 4. Biraz sonra soru kitapçıkları dağıtılacaktır. Cevaplamaya geçmeden önce size verilecek soru kitapçığının üzerinde ayrılan yere ad ve soyadınızı, TC kimlik numaranızı, sınava girdiğiniz salonun numarasını ve sıra numaranızı mutlaka yazınız. Sınav sonunda soru kitapçıkları toplanacak ve sınav merkezinde incelenecektir. Soru Kitapçığının bir tek sayfası eksik çıksa bile sınavınız geçersiz sayılır. 5. Sınav salonunda size verilen cevap kağıdı üzerindeki Öğrenci Numarası, ad ve soyadın size ait olup olmadığını mutlaka kontrol ediniz. Cevap kağıdı size ait değilse görevlileri uyarıp size ait cevap kağıdını alınız. Daha sonra cevap kağıdı üzerinde ayrılmış olan yerlere TC Kimlik numaranızı ve test grubunuzu mutlaka kodlayınız, ad, soyadınızı yazınız ve ilgili yeri imzalayınız. Kendisine ait olmayan cevap kağıdını kullanan öğrencilerin o oturumdaki sınavları geçersiz sayılır. Soru kitapçığı ile cevap kağıdı üzerine TC Kimlik numarasını, ad, soyadını yazmayan, test grubunu kodlamayan ve imzasını atmayan öğrencilerin durumları Üniversitede incelenerek karara bağlanacaktır. Bu öğrencilerin yukarıda belirtilen eksik işlemlerden bahisle Üniversitemize başvurularına cevap verilmeyecektir. 6. Öğrenciler, kıyafet konusunda mevcut mevzuata göre belirlenen kurallara uyacaklardır. Mevcut mevzuata uygun olmayan kıyafetle sınava girmekte ısrar eden öğrencilerin TC Kimlik Numaraları ile ad ve soyadları Bireysel Sınav İptal Tutanağına yazılır ve bu öğrencilerin o oturumdaki sınavlarının tümü geçersiz sayılır. 7. Cevap kâğıdına yazılacak her türlü yazı, rakam ve yapılacak işaretlemeler için koyu yazan siyah kurşun kalem kullanılacaktır. Tükenmez kalem veya dolmakalem kesinlikle kullanılmayacaktır. Kullanıldığı takdirde öğrencinin o oturumdaki sınavı geçersiz sayılır. CEVAPLARIN TÜMÜ CEVAP KAĞIDINA ĠġARETLENECEKTĠR. Soru kitapçıkları üzerine yapılan işaretlemeler kesinlikle değerlendirilmez. Her dersin cevabı o dersin isminin yazılı olduğu sütuna işaretlenmelidir. Başka bir sütuna yapılacak işaretlemeler değerlendirmeye alınmayacaktır. 8. Soru kitapçığının sayfalarındaki boş yerleri gerekirse müsvedde yapmak için kullanabilirsiniz. Başka bir kâğıdı müsvedde olarak kullanmak yasaktır. Bu tür işlemleri yapanların sınavları geçersiz sayılır. 9. Öğrencilerin soruları ve/veya sorulara verdikleri yanıtları cevap kağıdı dışında herhangi bir yere yazmaları ve bunu sınav salonundan dışarıya çıkarmaları yasaktır. Bu kurala uymayanların sınavları geçersiz sayılır. 10. Sınav sırasında sigara içilmesi, öğrencilerin birbirinden kalem, silgi vb. şeyleri istemesi kesinlikle yasaktır. Yasağa uymayanların sınavları geçersiz sayılır. 11. Öğrenciler sınava gelirken telsiz, cep telefonu, çağrı cihazı, taşınabilir bilgisayar vb. iletişim araçları ile görüntü kaydetmeye yarayan fotoğraf makinesi, kamera vb. araçları getirmemeleri konusunda sınava giriş belgelerinde uyarılmışlardır. Buna rağmen yanlarında bu tür cihazları getirenlerin, bunları sınav sonrasında almak üzere salon başkanına teslim etmeleri gerekir. Bu cihazları sınav salonunda yanlarında bulunduran öğrencilerin, cihazları kapalı olsa bile o oturumdaki sınavı geçersiz sayılır. Bu cihazların kaybolmasından veya zarar görmesinden Üniversitemiz sorumlu olmayacaktır. 12. Öğrenciler ruhsatlı veya resmi amaçlı kullanılsa bile silah ile sınav binasına gelmemelidirler. Bu öğrenciler kesinlikle sınava ve binaya alınmaz. Bir şekilde girmişlerse dışarı çıkartılıp o oturumdaki sınavları geçersiz sayılır. 13. Kıtalarından izinli olan er/erbaşlar dışında resmi kıyafetle sınava girmek yasaktır. Aksine davranan öğrencilerin o oturumdaki sınavları geçersiz sayılır. 14. Biraz sonra dağıtılacak olan soru kitapçığında test ile ilgili açıklamalar yazılıdır. Bu açıklamaları okumadan ve size - SI- NAV BAġLAMIġTIR! denmeden soruları cevaplamaya başlamayınız. 15. Sınavınız bittiğinde, soru kitapçığınızı ile cevap kâğıdınız salon görevlilerine şahsen teslim ediniz. Teslim etmediğiniz herhangi bir evrak sınavınızın geçersiz sayılmasına yol açar. SINAVINIZDA BAġARILAR DĠLERĠZ. 28 Diğer sayfaya geçiniz.

AÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE!

AÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE! KİTPÇIK TÜRÜ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BKNLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 8. SINIF MTEMTİK 016 8. SINIF. DÖNEM MTEMTİK DERSİ MERKEZÎ ORTK SINVI 7 NİSN 016 Saat: 10.10 dı ve Soyadı

Detaylı

GÖZETMENLERİN SINAVLARDA UYACAĞI KURALLAR

GÖZETMENLERİN SINAVLARDA UYACAĞI KURALLAR GÖZETMENLERİN SINAVLARDA UYACAĞI KURALLAR 1. Sınavın uygulanmasına ilişkin Kurallar gözetmenler tarafından yerine getirilir. 2. Gözetmen sınav saatinden en az 10 dakika önce aksi belirtilmedikçe sınav

Detaylı

Kur an ın Bazı Hikmetleri

Kur an ın Bazı Hikmetleri Kur an ın Bazı Hikmetleri Allah Teala kıble hususunda derin tartışmalara giren insanların görüşünü: İyilik, yüzlerinizi doğuya ve batıya çevirmeniz değildir. ayetiyle reddetmiştir. Ki onların bir kısmı,

Detaylı

Ek 1. Fen Maddelerini Anlama Testi (FEMAT) Sevgili öğrenciler,

Ek 1. Fen Maddelerini Anlama Testi (FEMAT) Sevgili öğrenciler, Ek 1. Fen Maddelerini Anlama Testi (FEMAT) Sevgili öğrenciler, Bu araştırmada Fen Bilgisi sorularını anlama düzeyinizi belirlemek amaçlanmıştır. Bunun için hazırlanmış bu testte SBS de sorulmuş bazı sorular

Detaylı

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1. GİRİŞ Odamızca, 2009 yılında 63 fuara katılan 435 üyemize 423 bin TL yurtiçi fuar teşviki ödenmiştir. Ödenen teşvik rakamı, 2008 yılına

Detaylı

KLASİK MANTIK (ARİSTO MANTIĞI)

KLASİK MANTIK (ARİSTO MANTIĞI) KLASİK MANTIK (ARİSTO MANTIĞI) A. KAVRAM Varlıkların zihindeki tasarımı kavram olarak ifade edilir. Ağaç, kuş, çiçek, insan tek tek varlıkların tasarımıyla ortaya çıkmış kavramlardır. Kavramlar genel olduklarından

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ DENİZ İŞLETMECİLİĞİ VE YÖNETİMİ YÜKSEKOKULU DENİZCİLİK İŞLETMELERİ VE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ STAJ UYGULAMA YÖNERGESİ

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ DENİZ İŞLETMECİLİĞİ VE YÖNETİMİ YÜKSEKOKULU DENİZCİLİK İŞLETMELERİ VE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ STAJ UYGULAMA YÖNERGESİ BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİK İŞLETMELERİ VE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ STAJ UYGULAMA YÖNERGESİ Amaç Madde 1- Bu Yönergenin amacı, Bülent Ecevit Üniversitesi Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu Denizcilik

Detaylı

MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının

MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının bağlantıları kontrol edilir. Güz ve Bahar dönemindeki

Detaylı

8. SINIF 4. ÜNİTE İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 1. Din Ve Din Anlayışı Kazanım :Din ve din anlayışı arasındaki farklılığı ayırt eder.

8. SINIF 4. ÜNİTE İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 1. Din Ve Din Anlayışı Kazanım :Din ve din anlayışı arasındaki farklılığı ayırt eder. 8. SINIF 4. ÜNİTE İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 1. Din Ve Din Anlayışı Kazanım :Din ve din anlayışı arasındaki farklılığı ayırt eder. Soru : Din nedir? Din, Allah tarafından gönderilmiştir. Peygamberler

Detaylı

Veri Toplama Yöntemleri. Prof.Dr.Besti Üstün

Veri Toplama Yöntemleri. Prof.Dr.Besti Üstün Veri Toplama Yöntemleri Prof.Dr.Besti Üstün 1 VERİ (DATA) Belirli amaçlar için toplanan bilgilere veri denir. Araştırmacının belirlediği probleme en uygun çözümü bulabilmesi uygun veri toplama yöntemi

Detaylı

SR Ek 4 Değerlendirme Komitesi Tayini. Bölüm C: Diğer Bilgiler

SR Ek 4 Değerlendirme Komitesi Tayini. Bölüm C: Diğer Bilgiler SR Ek 4 Değerlendirme Komitesi Tayini Bölüm C: Diğer Bilgiler SR Ek 4 Değerlendirme Komitesi Tayini İdari Uygunluk Değerlendirme Tablosu Teklif No: Adı: Yeni Ürün ile İhracat ve Kapasitenin

Detaylı

T.C AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ DÖNEM İÇİ UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ DÖNEM İÇİ UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ DÖNEM İÇİ UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1)Yönergenin Amacı, Ağrı İbrahim Çeçen

Detaylı

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ BURS YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ BURS YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ BURS YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç: Madde 1. (1) Bu yönergenin amacı, İstanbul Kemerburgaz Üniversitesinin önlisans, lisans ve lisansüstü

Detaylı

M i m e d 2 0 1 0 ö ğ r e n c i p r o j e l e r i y a r ı ş m a s ı soru ve cevapları

M i m e d 2 0 1 0 ö ğ r e n c i p r o j e l e r i y a r ı ş m a s ı soru ve cevapları M i m e d 2 0 1 0 ö ğ r e n c i p r o j e l e r i y a r ı ş m a s ı soru ve cevapları S1: Erasmus kapsamında yapılan projelerle yarışamaya katılınabilir mi? C1: Erasmus kapsamında gidilen yurtdışı üniversitelerdeki

Detaylı

2013 YILINDA YAPILACAK AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ ve MESLEKİ AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ İLE AÇIK ÖĞRETİM ORTOKULU SINAVLARINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

2013 YILINDA YAPILACAK AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ ve MESLEKİ AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ İLE AÇIK ÖĞRETİM ORTOKULU SINAVLARINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR I. Bina Sınav Yürütme Komisyonunun Dikkat Edeceği Hususlar: Bölge sınav yürütme komisyonunun sınavla ilgili yapacağı toplantıya, bina sınav komisyonu başkanı temsilci olarak katılır. Toplantıda görüşülen

Detaylı

CMK 135 inci maddesindeki amir hükme rağmen, Mahkemenizce, sanığın telekomünikasyon yoluyla iletişiminin tespitine karar verildiği görülmüştür.

CMK 135 inci maddesindeki amir hükme rağmen, Mahkemenizce, sanığın telekomünikasyon yoluyla iletişiminin tespitine karar verildiği görülmüştür. Mahkememizin yukarıda esas sayısı yazılı dava dosyasının yapılan yargılaması sırasında 06.05.2014 günlü oturum ara kararı uyarınca Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı ndan sanık... kullandığı... nolu,

Detaylı

T.C ATAŞEHİR ADIGÜZEL MESLEK YÜKSEKOKULU

T.C ATAŞEHİR ADIGÜZEL MESLEK YÜKSEKOKULU T.C ATAŞEHİR ADIGÜZEL MESLEK YÜKSEKOKULU 2015-2016 EĞİTİM ve ÖĞRETİM YILI MERKEZİ YERLEŞTİRME PUANIYLA YATAY GEÇİŞ İŞLEMLERİ (EK MADDE-1 E GÖRE) ve BAŞVURULARI Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI 2015-2016 5. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 1 2015-2016 5. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 1 FEN BİLİMLERİ Adı ve Soyadı :... Sınıfı :... Öğrenci Numarası :... SORU SAYISI : 20 SINAV

Detaylı

TÜBİTAK TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNİK ARAŞTIRMA KURUMU BİLİM ADAMI YETİŞTİRME GRUBU ULUSA L İLKÖĞRETİM MA TEMATİK OLİMPİYADI DENEME SINAVI.

TÜBİTAK TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNİK ARAŞTIRMA KURUMU BİLİM ADAMI YETİŞTİRME GRUBU ULUSA L İLKÖĞRETİM MA TEMATİK OLİMPİYADI DENEME SINAVI. TÜBİTAK TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNİK ARAŞTIRMA KURUMU BİLİM ADAMI YETİŞTİRME GRUBU ULUSA L İLKÖĞRETİM MA TEMATİK OLİMPİYADI DENEME SINAVI Birinci Bölüm Soru Kitapçığı Türü DENEME-7 Bu sınav iki bölümden

Detaylı

Aliağa Atatürk Ortaokulu / Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Çalışma Soruları

Aliağa Atatürk Ortaokulu / Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Çalışma Soruları Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Çalışma Soruları (6.Sınıf) 1. İnternette uygun olmayan içerikle karşılaştığınızda bildirebileceğiniz ihbar telefon numarası bulunmaktadır. Boş bırakılan yere uygun

Detaylı

Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015

Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015 Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015 BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİĞİN UYGULANMASINA İLİŞKİN GENELGE (2015/50) Bu Genelge, 25.05.2015

Detaylı

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7. 7. GELĠġMĠġ ÖZELLĠKLER

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7. 7. GELĠġMĠġ ÖZELLĠKLER ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7 AMAÇ ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7 Bu faaliyette verilen bilgiler ile hazırlamıģ olduğunuz belgeye uygun baģvuruları (Ġçindekiler Tablosu, Dipnot/sonnot, Ģekil tablosu, resim yazısı vb.) hatasız

Detaylı

DEVLET KATKI SİSTEMİ Devlet katkısı nedir? Devlet katkısı başlangıç tarihi nedir? Devlet katkısından kimler faydalanabilir?

DEVLET KATKI SİSTEMİ Devlet katkısı nedir? Devlet katkısı başlangıç tarihi nedir? Devlet katkısından kimler faydalanabilir? DEVLET KATKI SİSTEMİ Devlet katkısı nedir? Katılımcı tarafından ödenen katkı paylarının %25 i oranında devlet tarafından katılımcının emeklilik hesabına ödenen tutardır. Devlet katkısı başlangıç tarihi

Detaylı

AÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE!

AÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE! A KİTAPÇIK TÜRÜ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI 8. SINIF MATEMATİK 2015 8. SINIF 1. DÖNEM MATEMATİK DERSİ MERKEZİ ORTAK (MAZERET) SINAVI 12 ARALIK 2015 Saat: 10.10 Adı ve Soyadı :... Sınıfı :... Öğrenci Numarası

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ YURTDIŞINDAN KABUL EDİLECEK ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SINAVI (EGEYÖS) KILAVUZU 2014 (ÖN LİSANS ve LİSANS ÖĞRENİMİ)

EGE ÜNİVERSİTESİ YURTDIŞINDAN KABUL EDİLECEK ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SINAVI (EGEYÖS) KILAVUZU 2014 (ÖN LİSANS ve LİSANS ÖĞRENİMİ) EGE ÜNİVERSİTESİ YURTDIŞINDAN KABUL EDİLECEK ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SINAVI (EGEYÖS) KILAVUZU 2014 (ÖN LİSANS ve LİSANS ÖĞRENİMİ) Bu kılavuz, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı nın 21.01.2010, 17.03.2010

Detaylı

TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ İDARİ ŞARTNAME WEB SAYFASI YAPIM İŞİ

TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ İDARİ ŞARTNAME WEB SAYFASI YAPIM İŞİ TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ İDARİ ŞARTNAME Doküman No Mİ_F_13 Revizyon No. 00 Rev. Tarihi 00 Yayın Tarihi 03.03.2010 Şartname No Madde 1- İş Sahibi İdareye İlişkin Bilgiler WEB SAYFASI YAPIM İŞİ 1.1. İş sahibi

Detaylı

BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ ÖZEL YETENEK SINAVI YÖNERGESİ

BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ ÖZEL YETENEK SINAVI YÖNERGESİ BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ ÖZEL YETENEK SINAVI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1) Bu

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ JEOFİZİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ İLKELERİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ JEOFİZİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ İLKELERİ ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ JEOFİZİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ İLKELERİ 1) Jeofizik Mühendisliği Eğitim / Öğretim Programına kayıtlı öğrenciler, Çanakkale Onsekiz

Detaylı

Y.T.Ü. İSTATİSTİK BÖLÜMÜ STAJ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

Y.T.Ü. İSTATİSTİK BÖLÜMÜ STAJ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI Y.T.Ü. İSTATİSTİK BÖLÜMÜ STAJ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI (Mavi Renkli Evrakları Bölüm web sayfası Sol kategori Staj modülünden indirebilirsiniz.) Staj başvurusunda gerekli evraklar aşağıdaki gibidir: SGK

Detaylı

GALATA YATIRIM A.Ş. Halka Arz Fiyat Tespit Raporu DEĞERLENDİRME RAPORU SAN-EL MÜHENDİSLİK ELEKTRİK TAAHHÜT SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

GALATA YATIRIM A.Ş. Halka Arz Fiyat Tespit Raporu DEĞERLENDİRME RAPORU SAN-EL MÜHENDİSLİK ELEKTRİK TAAHHÜT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 22-11-2013 Fiyat Tespit Raporu DEĞERLENDİRME RAPORU İş bu rapor, Galata Yatırım A.Ş. tarafından, Sermaye Piyasası Kurulu nun 12/02/2013 tarihli ve 5/145 sayılı kararında yer alan; payları ilk kez halka

Detaylı

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 ve 49 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 ve 49 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır. AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU EĞİTİM, ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı Ağrı İbrahim Çeçen

Detaylı

TÜRKİYE KANO FEDERASYONU BAŞKANLIĞINCA TOHM MERKEZLERİNE ALINACAK VE FEDERASYON FAALİYETLERİNDE KULLANILMAK ÜZERE ALINACAK MALZEME ALIMI SÖZLEŞMESİ.

TÜRKİYE KANO FEDERASYONU BAŞKANLIĞINCA TOHM MERKEZLERİNE ALINACAK VE FEDERASYON FAALİYETLERİNDE KULLANILMAK ÜZERE ALINACAK MALZEME ALIMI SÖZLEŞMESİ. TÜRKİYE KANO FEDERASYONU BAŞKANLIĞINCA TOHM MERKEZLERİNE ALINACAK VE FEDERASYON FAALİYETLERİNDE KULLANILMAK ÜZERE ALINACAK MALZEME ALIMI SÖZLEŞMESİ. Madde 1- Sözleşmenin Tarafları Türkiye Kano Federasyonu

Detaylı

Ekonomi Bakanlığından: GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2013/5)

Ekonomi Bakanlığından: GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2013/5) Ekonomi Bakanlığından: GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2013/5) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, insan sağlığı

Detaylı

İçinde x, y, z gibi değişkenler geçen önermelere açık önerme denir.

İçinde x, y, z gibi değişkenler geçen önermelere açık önerme denir. 2. Niceleme Mantığı (Yüklemler Mantığı) Önermeler mantığı önermeleri nitelik yönünden ele aldığı için önermelerin niceliğini göstermede yetersizdir. Örneğin, "Bazı hayvanlar dört ayaklıdır." ve "Bütün

Detaylı

Vodafone İş Ortağım Samsung Galaxy S3 Mini Kampanya Taahhütnamesi Ek Ödeme

Vodafone İş Ortağım Samsung Galaxy S3 Mini Kampanya Taahhütnamesi Ek Ödeme ye, (kısaca Vodafone) tarafından yürütülen Vodafone Samsung Galaxy S III MINI Kampanyası ndan (Kampanya) yararlanmak istemem sebebiyle.../.../... tarihli, [ ] numaralı GSM hattı için imzaladığım Vodafone

Detaylı

DOĞRUDAN FAALİYET DESTEĞİ PROGRAMI PROJE UYGULAMA EĞİTİMLERİ

DOĞRUDAN FAALİYET DESTEĞİ PROGRAMI PROJE UYGULAMA EĞİTİMLERİ DOĞRUDAN FAALİYET DESTEĞİ PROGRAMI PROJE UYGULAMA EĞİTİMLERİ PROJE UYGULAMA EĞİTİMLERİ 2 İÇERİK Eğitim temel olarak; Sözleşme yönetimini, Projelerin izleme çerçevesini, Proje yönetimi, uygulama usul ve

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ NDEN

GAZİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ NDEN GAZİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ NDEN Lisansüstü Programlarımıza 2016-2017 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılında öğrenci alınacaktır. Başvuru ile ilgili detay bilgiler aşağıda verilmiştir.

Detaylı

Sayfa : 4 RESMÎ GAZETE 19 Ocak 2013 Sayı : 28533

Sayfa : 4 RESMÎ GAZETE 19 Ocak 2013 Sayı : 28533 Sayfa : 4 RESMÎ GAZETE 19 Ocak 2013 Sayı : 28533 SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Kanun No. 6385 Kabul Tarihi: 10/1/2013 MADDE 1

Detaylı

TEKNOLOJİ VE TASARIM

TEKNOLOJİ VE TASARIM TEKNOLOJİ VE TASARIM YAPIM KUŞAĞI SINIFLAR ODAK NOKTALARI 7. SINIF Üretiyoruz 8. SINIF Üretelim Tanıtalım Öğrencinin: Adı Soyadı: Aslı KARTAL Sınıf, No: 7/C, 2729 Yahya KARAKURT Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni

Detaylı

ZEKAT FITIR SADAKASI SADAKA FARZ VACİP SÜNNET HÜKMÜ ŞARTI NİSAP MİKTARI MALA SAHİP OLMAK VE ÜZERİNDEN BİR YIL GEÇMİŞ OLMASILAZIM HERKEZ

ZEKAT FITIR SADAKASI SADAKA FARZ VACİP SÜNNET HÜKMÜ ŞARTI NİSAP MİKTARI MALA SAHİP OLMAK VE ÜZERİNDEN BİR YIL GEÇMİŞ OLMASILAZIM HERKEZ HÜKMÜ ŞARTI ZEKAT FITIR SADAKASI SADAKA FARZ VACİP SÜNNET NİSAP MİKTARI MALA SAHİP OLMAK VE ÜZERİNDEN BİR YIL GEÇMİŞ OLMASILAZIM NİSAP MİKTARI MALA SAHİP OLMAK VE ÜZERİNDEN BİR YIL GEÇMİŞ OLMASILAZIM HERKEZ

Detaylı

SERMAYE ġġrketlerġnde KAR DAĞITIMI VE ÖNEMĠ

SERMAYE ġġrketlerġnde KAR DAĞITIMI VE ÖNEMĠ SERMAYE ġġrketlerġnde KAR DAĞITIMI VE ÖNEMĠ Belirli amaçları gerçekleştirmek üzere gerçek veya tüzel kişiler tarafından kurulan ve belirlenen hedefe ulaşmak için, ortak ya da yöneticilerin dikkat ve özen

Detaylı

ANALOG LABORATUARI İÇİN BAZI GEREKLİ BİLGİLER

ANALOG LABORATUARI İÇİN BAZI GEREKLİ BİLGİLER ANALOG LABORATUARI İÇİN BAZI GEREKLİ BİLGİLER Şekil-1: BREADBOARD Yukarıda, deneylerde kullandığımız breadboard un şekli görünmektedir. Bu board üzerinde harflerle isimlendirilen satırlar ve numaralarla

Detaylı

KELÂMÎ MEZHEPLER VE FIRKALAR. Adem Sezgin UZUN 1

KELÂMÎ MEZHEPLER VE FIRKALAR. Adem Sezgin UZUN 1 e-makâlât Mezhep Araştırmaları, VII/1 (Bahar 2014), ss. 261-265. ISSN 1309-5803 www.emakalat.com KELÂMÎ MEZHEPLER VE FIRKALAR Ali Rabbânî Gülpâyigânî, Önsöz Yayıncılık, İstanbul 2014 456 sayfa, Adem Sezgin

Detaylı

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü SAKLI NÜFUS - Kişilerin nüfus kütüklerine yazılmamaları ve doğum olaylarının kanunda ön görülen süreler içerisinde nüfusa bildirilmemesi, saklı nüfus diye tanımlanan kişilerin varlığına neden olmaktadır.

Detaylı

İŞYERİ STAJ EĞİTİMİ FORMU

İŞYERİ STAJ EĞİTİMİ FORMU T.C. OSMANİYE MESLEK YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ.....BÖLÜMÜ Fotoğraf Form 1...PROGRAMI İŞYERİ STAJ EĞİTİMİ FORMU İlgili Makama, Osmaniye Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin öğrenim süresi sonuna kadar kuruluş

Detaylı

ENF - 102 TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ. 2014 2015 Eğitim/Öğretim Yılı Bahar Dönemi DÖNEM SONU LAB. ÖDEV TESLİM DUYURUSU

ENF - 102 TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ. 2014 2015 Eğitim/Öğretim Yılı Bahar Dönemi DÖNEM SONU LAB. ÖDEV TESLİM DUYURUSU ENF - 102 TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ 2014 2015 Eğitim/Öğretim Yılı Bahar Dönemi DÖNEM SONU LAB. ÖDEV TESLİM DUYURUSU İÇİNDEKİLER 1. Ön Bilgi... 1 2. Çalışmaları Kimler Teslim Edecekler?... 1 3. Çalışmalar

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA ÇİFT ANADAL (ÇAP) ve YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA ÇİFT ANADAL (ÇAP) ve YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA ÇİFT ANADAL (ÇAP) ve YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 Bu yönergenin amacı, Sakarya Üniversitesi

Detaylı

Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI

Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2015-1-69 (Önaraştırma) Karar Sayısı : 16-02/30-9 Karar Tarihi : 14.01.2016 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan Üyeler : Prof. Dr. Ömer

Detaylı

LİSANS ALAN BİLGİSİ (HUKUK-İKTİSAT-İŞLETME- MALİYE-MUHASEBE)

LİSANS ALAN BİLGİSİ (HUKUK-İKTİSAT-İŞLETME- MALİYE-MUHASEBE) LİSANS ALAN BİLGİSİ (HUKUK-İKTİSAT-İŞLETME- MALİYE-MUHASEBE) 000000001 Komisyon KPSS A GRUBU TAMAMI ÇÖZÜMLÜ 10 DENEME ISBN 978-605-318-150-7 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir.

Detaylı

SİRKÜLER. 1.5-Adi ortaklığın malları, ortaklığın iştirak halinde mülkiyet konusu varlıklarıdır.

SİRKÜLER. 1.5-Adi ortaklığın malları, ortaklığın iştirak halinde mülkiyet konusu varlıklarıdır. SAYI: 2013/03 KONU: ADİ ORTAKLIK, İŞ ORTAKLIĞI, KONSORSİYUM ANKARA,01.02.2013 SİRKÜLER Gelişen ve büyüyen ekonomilerde şirketler arasındaki ilişkiler de çok boyutlu hale gelmektedir. Bir işin yapılması

Detaylı

ADANA BİLİM ve TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK ve DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ LİSANS EĞİTİMİ STAJ YÖNERGESİ

ADANA BİLİM ve TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK ve DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ LİSANS EĞİTİMİ STAJ YÖNERGESİ ADANA BİLİM ve TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK ve DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ LİSANS EĞİTİMİ STAJ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanım Amaç MADDE 1- Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi

Detaylı

Cümlede Anlam İlişkileri

Cümlede Anlam İlişkileri Cümlede Anlam İlişkileri Cümlede anlam ilişkileri kpss Türkçe konuları arasında önemli bir yer kaplamaktadır. Cümlede anlam ilişkilerine geçmeden önce cümlenin tanımını yapalım. Cümle, yargı bildiren,

Detaylı

ATAÇ Bilgilendirme Politikası

ATAÇ Bilgilendirme Politikası ATAÇ Bilgilendirme Politikası Amaç Bilgilendirme politikasının temel amacı, grubun genel stratejileri çerçevesinde, ATAÇ İnş. ve San. A.Ş. nin, hak ve yararlarını da gözeterek, ticari sır niteliğindeki

Detaylı

Genel bilgiler Windows gezgini Kes Kopyala Yapıştır komutları. 4 Bilinen Dosya Uzantıları

Genel bilgiler Windows gezgini Kes Kopyala Yapıştır komutları. 4 Bilinen Dosya Uzantıları İÇERİK 2 Dosya ve Klasör İşlemleri 3 Giriş BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI Windows 7 - Devam ÖĞR. GÖR. HASAN ALİ AKYÜREK http://www.hasanakyurek.com Sürümler Sürüm Karşılaştırmaları Masaüstü Görev

Detaylı

TÜRKİYE DE ŞİRKET KURULUŞU

TÜRKİYE DE ŞİRKET KURULUŞU TÜRKİYE DE ŞİRKET KURULUŞU Türk Ticaret Kanunu nda Şirketler Hukuku na ilişkin hükümler 124.madde ve devamında düzenlenmiştir. Türk Ticaret Kanunu nda şirket çeşitleri ve şirket kuruluşları ayrıntılı olarak

Detaylı

Temel Bilgisayar Programlama

Temel Bilgisayar Programlama BÖLÜM 9: Fonksiyonlara dizi aktarma Fonksiyonlara dizi aktarmak değişken aktarmaya benzer. Örnek olarak verilen öğrenci notlarını ekrana yazan bir program kodlayalım. Fonksiyon prototipi yazılırken, dizinin

Detaylı

Afyon Kocatepe Üniversitesi Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı Eğitim-Öğretim

Afyon Kocatepe Üniversitesi Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı Eğitim-Öğretim Afyon Kocatepe Üniversitesi Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı, Afyon Kocatepe Üniversitesi zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfının eğitim-öğretim

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ AVRUPA BİRLİĞİ ENSTİTÜSÜ 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARA ÖĞRENCİ ALIMI İLE İLGİLİ KONTENJANLAR

MARMARA ÜNİVERSİTESİ AVRUPA BİRLİĞİ ENSTİTÜSÜ 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARA ÖĞRENCİ ALIMI İLE İLGİLİ KONTENJANLAR MARMARA ÜNİVERSİTESİ AVRUPA BİRLİĞİ ENSTİTÜSÜ 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARA ÖĞRENCİ ALIMI İLE İLGİLİ KONTENJANLAR KONTENJANLAR Anabilim Dalı Ön Koşullar Yabancı Dil Yeterlilik Şartı

Detaylı

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar KARABÜK ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU VE SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU YIL İÇİ UYGULAMA VE YAZ STAJI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1. Yönergenin amacı, Karabük

Detaylı

CMK (Ceza Muhakemesi Kanunu)

CMK (Ceza Muhakemesi Kanunu) Bilişim Hukukundan CMK (Ceza Muhakemesi Kanunu) Bilgisayarlarda, bilgisayar programlarında ve kütüklerinde arama, kopyalama ve elkoyma Madde 134 (1) Cumhuriyet savcısının istemi üzerine şüphelinin kullandığı

Detaylı

Vodafone Telekomünikasyon A.Ş. ye,

Vodafone Telekomünikasyon A.Ş. ye, ye, (kısaca Vodafone ) tarafından yürütülen A.C.A.İ.P. Akıllı Telefon Kampanyaları-Yeni den ( Kampanya ) yararlanmak istemem sebebiyle.../.../... tarihli, [ ] numaralı adıma kayıtlı ve faturalı GSM hattı

Detaylı

TEŞEKKÜR Bizler anne ve babalarımıza, bize her zaman yardım eden matematik öğretmenimiz Zeliha Çetinel e, sınıf öğretmenimiz Zuhal Tek e, arkadaşımız

TEŞEKKÜR Bizler anne ve babalarımıza, bize her zaman yardım eden matematik öğretmenimiz Zeliha Çetinel e, sınıf öğretmenimiz Zuhal Tek e, arkadaşımız 1 2 TEŞEKKÜR Bizler anne ve babalarımıza, bize her zaman yardım eden matematik öğretmenimiz Zeliha Çetinel e, sınıf öğretmenimiz Zuhal Tek e, arkadaşımız Tunç Tort a ve kütüphane sorumlusu Tansu Hanım

Detaylı

SİRKÜLER 2009 / 32. 1- İşsizlik Ödeneği Almakta Olan İşsizleri İşe Alan İşverenlere Yönelik Sigorta Primi Desteği

SİRKÜLER 2009 / 32. 1- İşsizlik Ödeneği Almakta Olan İşsizleri İşe Alan İşverenlere Yönelik Sigorta Primi Desteği KONU SİRKÜLER 2009 / 32 Sigorta Primi Desteklerine Yönelik Yeni Düzenlemeler (5921 Sayılı Kanun) Genel Olarak İşsizlikle mücadeleye yönelik bir yasal düzenleme olarak nitelendirilebilecek olan 5921 Sayılı

Detaylı

TOBB ETÜ LİSANSÜSTÜ BURSLU ÖĞRENCİ YÖNERGESİ* (*)13.04.2011 Tarih ve S-2011-10 sayılı Senato oturumunun 4 nolu Kararı ile Kabul edilmiştir.

TOBB ETÜ LİSANSÜSTÜ BURSLU ÖĞRENCİ YÖNERGESİ* (*)13.04.2011 Tarih ve S-2011-10 sayılı Senato oturumunun 4 nolu Kararı ile Kabul edilmiştir. TOBB ETÜ LİSANSÜSTÜ BURSLU ÖĞRENCİ YÖNERGESİ* (*)13.04.2011 Tarih ve S-2011-10 sayılı Senato oturumunun 4 nolu Kararı ile Kabul edilmiştir. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Amaç MADDE 1 - (1) Bu yönergenin

Detaylı

Özet şeklinde bilgiler

Özet şeklinde bilgiler Kurzhinweise in türkischer Sprache TR İşçi Temsilciliği seçiminin açılışı ve yapılış usulü hakkında Özet şeklinde bilgiler Bu nedenle yakında İşçi Temsilciliğinin seçimi yapılacaktır. Şu an okumakta olduğunuz

Detaylı

TÜRKİYE KÖMÜR İŞLETMELERİ KURUMU ELİ MÜESSESESİ MÜDÜRLÜĞÜNÜN.. NE PEŞİN BEDELLİ MARN SATIŞI İLE İLGİLİ 1.BEŞ YILLIK ÇERÇEVE PROTOKOLU (201..-202..

TÜRKİYE KÖMÜR İŞLETMELERİ KURUMU ELİ MÜESSESESİ MÜDÜRLÜĞÜNÜN.. NE PEŞİN BEDELLİ MARN SATIŞI İLE İLGİLİ 1.BEŞ YILLIK ÇERÇEVE PROTOKOLU (201..-202.. TÜRKİYE KÖMÜR İŞLETMELERİ KURUMU ELİ MÜESSESESİ MÜDÜRLÜĞÜNÜN.. NE PEŞİN BEDELLİ MARN SATIŞI İLE İLGİLİ 1.BEŞ YILLIK ÇERÇEVE PROTOKOLU (201..-202..) MADDE-1 TARAFLAR: Satıcı : Türkiye Kömür İşletmeleri

Detaylı

25 Nisan 2016 (Saat 17:00 a kadar) Pazartesi de, postaya veya kargoya o gün verilmiş olan ya da online yapılan başvurular kabul edilecektir.

25 Nisan 2016 (Saat 17:00 a kadar) Pazartesi de, postaya veya kargoya o gün verilmiş olan ya da online yapılan başvurular kabul edilecektir. Sıkça Sorulan Sorular Başvuru Başvuru ne zaman bitiyor? 25 Nisan 2016 (Saat 17:00 a kadar) Pazartesi de, postaya veya kargoya o gün verilmiş olan ya da online yapılan başvurular kabul edilecektir. Bursluluğun

Detaylı

AMASYA ÜNİVERSİTESİ ETİK KURUL YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

AMASYA ÜNİVERSİTESİ ETİK KURUL YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar AMASYA ÜNİVERSİTESİ ETİK KURUL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 (1) Bu Yönergenin amacı; Amasya Üniversitesi bünyesinde kurulan Etik Kurulun oluşumunu, görevlerini

Detaylı

Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk.

Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk. Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk. Sayı: 64597866-120[94-2014]-131 Tarih: 28/08/2014 T.C. GELİR

Detaylı

MADDE 2 (1) Bu Yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve değişiklikleri ile İzmir Üniversitesi Ana Yönetmeliği esas alınarak düzenlenmiştir.

MADDE 2 (1) Bu Yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve değişiklikleri ile İzmir Üniversitesi Ana Yönetmeliği esas alınarak düzenlenmiştir. İZMİR ÜNİVERSİTESİ BURS YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve Kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönerge; İzmir Üniversitesi nin Fakülteleri, Meslek Yüksekokulu ve bölümlerinde ÖSYM ve Üniversite tarafından

Detaylı

SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com

SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com Giriş Yönetim alanında yaşanan değişim, süreç yönetimi anlayışını ön plana çıkarmıştır. Süreç yönetimi; insan ve madde kaynaklarını

Detaylı

2009 2010 Dönemi Piyasa Yapıcılığı Sözleşmesi

2009 2010 Dönemi Piyasa Yapıcılığı Sözleşmesi 2009 2010 Dönemi Piyasa Yapıcılığı Sözleşmesi Sözleşmenin tarafları Madde 1) İşbu Sözleşme, İsmet İnönü Bulvarı No:36, 06510 Emek / Ankara adresinde mukim Hazine Müsteşarlığı (bundan sonra kısaca Müsteşarlık

Detaylı

Senato Tarihi: 13.08.2015 Karar No: 2015-114 ORDU ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ EĞİTİM VE SERTİFİKA PROGRAMLARI YÖNERGESİ

Senato Tarihi: 13.08.2015 Karar No: 2015-114 ORDU ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ EĞİTİM VE SERTİFİKA PROGRAMLARI YÖNERGESİ Senato Tarihi: 13.08.2015 Karar No: 2015-114 ORDU ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ EĞİTİM VE SERTİFİKA PROGRAMLARI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

Detaylı

Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi

Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi özcan DEMİREL 1750 Üniversiteler Yasası nın 2. maddesinde üniversiteler, fakülte, bölüm, kürsü ve benzeri kuruluşlarla hizmet birimlerinden oluşan özerkliğe ve kamu

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yurtdışından Öğrenci Başvuru ve Kayıt Kabul Yönergesi

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yurtdışından Öğrenci Başvuru ve Kayıt Kabul Yönergesi HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yurtdışından Öğrenci Başvuru ve Kayıt Kabul Yönergesi Dayanak Madde 1- Bu yönerge, Hacettepe Üniversitesi ne yurt dışından öğrenci kabulü kriterlerini

Detaylı

K12NET Eğitim Yönetim Sistemi

K12NET Eğitim Yönetim Sistemi TEOG SINAVLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Yeni sınav sistemi TEOG, yani Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş Sınavlarında öğrenciler, 6 dersten sınav olacaktır. Öğrencilere Türkçe, Matematik, T.C. İnkılap Tarihi

Detaylı

İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER A.Ş. BİLGİLENDİRME POLİTİKASI

İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER A.Ş. BİLGİLENDİRME POLİTİKASI İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER A.Ş. BİLGİLENDİRME Doküman No : INM_PR_40 Yayın Tarihi : 30/03/2016 Revizyon Tarihi ve Sayısı : - Sayfa 1 BİLGİLENDİRME 1. Amaç Bilgilendirme Politikası nın temel amacı; ticari

Detaylı

2. Söz konusu koruma amaçlı imar planı üst ölçek plana aykırı hususlar içermektedir.

2. Söz konusu koruma amaçlı imar planı üst ölçek plana aykırı hususlar içermektedir. İstanbul İli, Beykoz İlçesi, Beykoz I. Bölge, 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Revizyon Nazım İmar Planı ve Beykoz I. Bölge 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Revizyon Uygulama İmar Planı Bakanlık Makamının 30.12.2014

Detaylı

İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU HAZIRLIK SINIFI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU HAZIRLIK SINIFI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU HAZIRLIK SINIFI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; İzmir Kâtip Çelebi

Detaylı

KAMU İHALE KURULU KARARI. Toplantıya Katılan Üye Sayısı : 7 : Elektrik ihtiyacının temini.

KAMU İHALE KURULU KARARI. Toplantıya Katılan Üye Sayısı : 7 : Elektrik ihtiyacının temini. Toplantı No : 2011/047 Gündem No : 2 Toplantıya Katılan Üye Sayısı : 7 Gündem Konusu : Elektrik ihtiyacının temini. Elektrik piyasası ve ilgili mevzuatındaki değişiklikler ve gelişmeler sonrasında, 4734

Detaylı

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞINA

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞINA Evrak Tarih ve Sayısı: 25/03/2015-36685 *BE6P3A0FN* T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü Sayı : 24382287-100- Konu : Ortak Dersler Hk. ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞINA

Detaylı

Sayfa 1 / 5 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MEVZUATINA GÖRE İŞYERLERİNDE RİSK DEĞERLENDİRMESİ NASIL YAPILACAK?

Sayfa 1 / 5 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MEVZUATINA GÖRE İŞYERLERİNDE RİSK DEĞERLENDİRMESİ NASIL YAPILACAK? Sayfa 1 / 5 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MEVZUATINA GÖRE İŞYERLERİNDE RİSK DEĞERLENDİRMESİ NASIL YAPILACAK? Yazar: Arif TEMİR* Yaklaşım / Şubat 2013 / Sayı: 242 I- GİRİŞ Bilindiği üzere risk değerlendirmesi

Detaylı

ELLE SÜT SAĞIM FAALİYETİNİN KADINLARIN HAYATINDAKİ YERİ ARAŞTIRMA SONUÇLARI ANALİZ RAPORU

ELLE SÜT SAĞIM FAALİYETİNİN KADINLARIN HAYATINDAKİ YERİ ARAŞTIRMA SONUÇLARI ANALİZ RAPORU ELLE SÜT SAĞIM FAALİYETİNİN KADINLARIN HAYATINDAKİ YERİ ARAŞTIRMA SONUÇLARI ANALİZ RAPORU Hazırlayan Sosyolog Kenan TURAN Veteriner Hekimi Volkan İSKENDER Ağustos-Eylül 2015 İÇİNDEKİLER Araştırma Konusu

Detaylı

DÜNYA BANKASI İŞ ORTAMI RAPORU ÖRNEK OLAY ÇALIŞMASI

DÜNYA BANKASI İŞ ORTAMI RAPORU ÖRNEK OLAY ÇALIŞMASI DÜNYA BANKASI İŞ ORTAMI RAPORU ÖRNEK OLAY ÇALIŞMASI Olay: Buyer A.Ş. (Buyer) gıda sektöründe faaliyet gösteren bir şirket olup ürünlerinin tamamını kendi üretip, dağıtmaktadır. Bay James, şirketin yönetim

Detaylı

İNGİLTERE DE ÜNİVERSİTE PLANLAMA VE BÜTÇELEME ÖRGÜTÜ

İNGİLTERE DE ÜNİVERSİTE PLANLAMA VE BÜTÇELEME ÖRGÜTÜ İNGİLTERE DE ÜNİVERSİTE PLANLAMA VE BÜTÇELEME ÖRGÜTÜ University Grants Committee (UGC) Çeviren : Doç. Dr. M. ÂDEM UGC, üniversitenin parasal gereksinmeleri konusunda Hükümete danışman olarak Temmuz 1919'da

Detaylı

Bakmak ve dokunmak suretiyle şehvetle gelen meniden dolayı da gusletmek gerekir.

Bakmak ve dokunmak suretiyle şehvetle gelen meniden dolayı da gusletmek gerekir. Gasl, yıkamak demektir. Gusül ve iğtisal da, yıkanma anlamını taşır. Din deyiminde gusül: Bütün bedenin yıkanmasıdır, boy abdesti alınmasıdır. Buna taharet-i kübra (büyük temizlik) denir. Böyle bir temizliği

Detaylı

Yayınlanmış eski sınav soruları htttp://eogrenme.anadolu.edu.tr adresinde yer alann deneme sınavı hizmetinde öğrencilerimize sunulmaktadır.

Yayınlanmış eski sınav soruları htttp://eogrenme.anadolu.edu.tr adresinde yer alann deneme sınavı hizmetinde öğrencilerimize sunulmaktadır. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ İKTİSAT VE İŞLETME FAKÜLTELERİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ A 4477 ÖĞRENCİNİN 2013 - BAHAR ARA - 4. OTURUM - Pazar 14:00 SOYADI :... ADI :... TC KİMLİK NO / ÖĞRENCİ NO :... SINAV SALON NO

Detaylı

MEVLANA ÜNİVERSİTESİ FİKRÎ MÜLKİYET VE PATENT HAKLARI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

MEVLANA ÜNİVERSİTESİ FİKRÎ MÜLKİYET VE PATENT HAKLARI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MEVLANA ÜNİVERSİTESİ FİKRÎ MÜLKİYET VE PATENT HAKLARI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Mevlana Üniversitesi, fikrî mülkiyet haklarının edinilmesi, paylaşılması,

Detaylı

Vodafone Telekomünikasyon A.Ş.

Vodafone Telekomünikasyon A.Ş. ye, (kısaca Vodafone) tarafından yürütülen Vodafone İş Ortağım Samsung Galaxy Note2 Kampanyasından (Kampanya) yararlanmak istemem sebebiyle.../.../... tarihli, EK2 de belirtilen GSM hatlarım için imzaladığım

Detaylı

DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ "A" OLARAK CEVAP KÂĞIDINA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. SAYISAL BÖLÜM SAYISAL-2 TESTİ

DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ A OLARAK CEVAP KÂĞIDINA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. SAYISAL BÖLÜM SAYISAL-2 TESTİ ALES İlkbahar 007 SAY DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ "A" OLARAK CEVAP KÂĞIDINA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. SAYISAL BÖLÜM SAYISAL- TESTİ Sınavın bu testinden alacağınız standart puan, Sayısal Ağırlıklı

Detaylı

T.C. ÜNĠVERSĠTESĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ DEKANLIĞI.. BÖLÜM BAġKANLIĞINA. Üniversitesi,.. Fakültesi, Anabilim Dalı. numaralı

T.C. ÜNĠVERSĠTESĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ DEKANLIĞI.. BÖLÜM BAġKANLIĞINA. Üniversitesi,.. Fakültesi, Anabilim Dalı. numaralı T.C. UŞAK UġAK ÜNİVERSİTESİ ÜNĠVERSĠTESĠ EĞİTİM FAKÜLTESİ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ DEKANLIĞI. BÖLÜM BAġKANLIĞINA Üniversitesi,.. Fakültesi, Anabilim Dalı. numaralı sınıf (normal/ikinci öğretim) öğrencisiyim. 201-201

Detaylı

DİCLE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ STAJ UYGULAMA ESASLARI 1. GENEL HUSUSLAR

DİCLE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ STAJ UYGULAMA ESASLARI 1. GENEL HUSUSLAR DİCLE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ STAJ UYGULAMA ESASLARI 1. GENEL HUSUSLAR Madde 1.1. Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin lisans derecesini alabilmeye hak kazanabilmeleri için

Detaylı

3- Kayan Filament Teorisi

3- Kayan Filament Teorisi 3- Kayan Filament Teorisi Madde 1. Giriş Bir kas hücresi kasıldığı zaman, ince filamentler kalınların üzerinden kayar ve sarkomer kısalır. Madde 2. Amaçlar İnce ve kalın filamentlerin moleküler yapı ve

Detaylı

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVLARI LE SERBEST MUHASEBEC MAL MÜ AV RL K STAJA BA LAMA SINAVINA HAZIRLIK KURSLARI ÇERÇEVE PROGRAMI

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVLARI LE SERBEST MUHASEBEC MAL MÜ AV RL K STAJA BA LAMA SINAVINA HAZIRLIK KURSLARI ÇERÇEVE PROGRAMI T.C. M LLÎ E T M BAKANLI I Talim ve Terbiye Kurulu Ba kanl KAMU PERSONEL SEÇME SINAVLARI LE SERBEST MUHASEBEC MAL MÜ AV RL K STAJA BA LAMA SINAVINA HAZIRLIK KURSLARI ÇERÇEVE PROGRAMI ANKARA 2011 GENEL

Detaylı

GÖKTAŞ İNŞAAT TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ 2012 YILI FAALİYET RAPORU

GÖKTAŞ İNŞAAT TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ 2012 YILI FAALİYET RAPORU GÖKTAŞ İNŞAAT TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ 2012 YILI FAALİYET RAPORU I-) GENEL BİLGİLER A-) Raporun İlgili Olduğu Hesap Dönemi: 01.01.2012-31.12.2012 B-) Şirkete Ait Bilgiler: a-) Şirketin ticaret unvanı: GÖKTAŞ

Detaylı

HİZMET ALIMLARINDA FAZLA MESAİ ÜCRETLERİNDE İŞÇİLERE EKSİK VEYA FAZLA ÖDEME YAPILIYOR MU?

HİZMET ALIMLARINDA FAZLA MESAİ ÜCRETLERİNDE İŞÇİLERE EKSİK VEYA FAZLA ÖDEME YAPILIYOR MU? HİZMET ALIMLARINDA FAZLA MESAİ ÜCRETLERİNDE İŞÇİLERE EKSİK VEYA FAZLA ÖDEME YAPILIYOR MU? Rıza KARAMAN Kamu İhale Mevzuatı Uzmanı 1. GİRİŞ İdareler, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarına çıkarken

Detaylı

T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (ULUTÖMER) TÜRKÇE KURSU, EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM

T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (ULUTÖMER) TÜRKÇE KURSU, EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (ULUTÖMER) TÜRKÇE KURSU, EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 - (1) Bu Yönergenin

Detaylı

ÖZEL SAMANYOLU LİSELERİ

ÖZEL SAMANYOLU LİSELERİ ÖZEL SMNYOLU LİSELERİ 4. İLKÖĞRETİM MTEMTİK YRIŞMSI 2008 / MRT KİTPÇIĞI BİRİNCİ BÖLÜM Çoktan seçmeli 30 Test sorusundan oluşan ün süresi 90 dakikadır. Bu bölümün bitiminde kısa bir ara verilecektir. Elinizdeki

Detaylı

KİTAP DEĞERLENDİRMELERİ

KİTAP DEĞERLENDİRMELERİ KİTAP DEĞERLENDİRMELERİ Osman Aydınlı, İslam Düşüncesinde Aklîleşme Süreci Mutezilenin Oluşumu ve Ebu l-huzeyl Allaf, Ankara Okulu Yayınları, Ankara 2001, 287 s. (ISBN 975-8190-35-0) Mezhepler, içinde

Detaylı

Ordu Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Staj Yönergesi Aralık 2007 T.C. ORDU ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU STAJ YÖNERGESİ

Ordu Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Staj Yönergesi Aralık 2007 T.C. ORDU ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU STAJ YÖNERGESİ T.C. ORDU ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU STAJ YÖNERGESİ AMAÇ Madde 1- Bu yönergenin amacı; Ordu Üniversitesi Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin eğitim-öğretim döneminde kazanmış oldukları bilgi, beceri

Detaylı