BM ÇÖLLEŞMEYLE MÜCADELE SÖZLEŞMESİ 12. TARAFLAR KONFERANSI (COP12) HAZIRLIK ÇALIŞTAYI RAPORU AĞUSTOS 2015 BOLU

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BM ÇÖLLEŞMEYLE MÜCADELE SÖZLEŞMESİ 12. TARAFLAR KONFERANSI (COP12) HAZIRLIK ÇALIŞTAYI RAPORU 26-27 AĞUSTOS 2015 BOLU"

Transkript

1 BM ÇÖLLEŞMEYLE MÜCADELE SÖZLEŞMESİ 12. TARAFLAR KONFERANSI (COP12) HAZIRLIK ÇALIŞTAYI RAPORU AĞUSTOS 2015 BOLU

2 GİRİŞ Ekim 2015 tarihinde Ankara da gerçekleşecek olan BM Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansına yönelik(cop12) Ağustos 2015 tarihlerinde Bolu da Hazırlık Çalıştayı düzenlenmiştir. Çalıştaya kamu kurumlarından, üniversitelerden ve sivil toplum örgütlerinden olmak üzere 69 kişi katılım sağlamıştır. ÇALIŞTAY PROGRAMI Açılışta; Bolu Orman Bölge Müdürü Yusuf Şahin, Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Ümit BİNGÖL ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi AVCI tarafından açılış konuşmaları gerçekleşmiştir. Açılış konuşmalarını müteakiben Orman ve Su İşleri Bakanlığı Bakanlık Müşaviri Dr. Ahmet ŞENYAZ 12. Taraflar Konferansı Toplantısı gündeminde yer alan konular ve çalıştayın yöntemine ilişkin bir sunum yapmıştır. Çalıştayın devamında 4 Çalışma Grubu altında grup çalışmaları yürütülmüştür. Gruplar aşağıdaki şekilde oluşturulmuş, her grupta bir moderatör, bir/iki raportör ve bir grup sözcüsü görev almıştır. 1. ÇALIŞMA GRUBU ARAZİ BOZULUMUNUN DENGELENMESİ ÇALIŞMA GRUBU Grup Moderatörü Dr. Ahmet ŞENYAZ Grup Raportörleri Sevilay ÖZÇELİK SÖNMEZ/Ahmet ŞENDAĞLI Grup Sözcüsü Dr. Müge KOSER ELİÇİN 2. ÇALIŞMA GRUBU KURAKLIĞA UYUM ÇALIŞMAGRUBU Grup Moderatörü Maruf ARAS Grup Raportörleri Özlem İRİTAŞ Grup Sözcüsü Dr. Özlem ŞENOL 3. ÇALIŞMA GRUBU İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE ARAZİ BAZLI YAKLAŞIM ÇALIŞMA GRUBU Grup Moderatörü Doç. Dr. Ahmet TOLUNAY Grup Raportörleri Fatma Ülkü KARATAŞ Grup Sözcüsü Dr. Hakkı Emrah ERDOĞAN 4. ÇALIŞMA GRUBU Grup Moderatörü Grup Raportörleri Grup Sözcüsü ARAZİ HAKLARI-MÜLKİYET-STK FORUMU SAY İÇİN YATIRIM TEŞVİKLERİ-İŞ FORUMU MEVZUAT-PARLAMENTERLER FORUMU ÇALIŞMA GRUBU Prof. Dr. Orhan DOĞAN Pınar CANLI/ Yasemen Aslı YILMAZGİL/ Duygu KUTLUAY Hatice DİNÇ SARISOY Her çalışma grubunda önce konu başlıkları ile ilgili kısa ve genel sunum/sunumlar yapılmış, ardından moderatör başkanlığında tartışmalara geçilmiştir. Tartışmalara yardımcı olacak gerekli dokümanlar çalıştaydan önce katılımcılara gönderilmiştir. Ayrıca grup çalışmaları esnasında katılımcıların tartışma

3 konularına daha kolay odaklanmalarını sağlamak üzere COP Sekreteryası tarafından hazırlanan yönlendirici sorular dağıtılmıştır. Çalıştayın birinci günü tartışmalar devam edereken, ikinci gün sabahı çalışma grupları raporlarını tamamlamıştır. Genel oturumda çalışma gruplarının raporları sunulmuş ve tartışmaya açılmıştır. Öğleden sonraki oturumda ise katılımcıların taslak Ankara İnisiyatifi dokümanı ile ilgili görüşleri alınmıştır.

4 Çalıştay sonunda ortaya çıkan grup raporları aşağıdadır: 1. ÇALIŞMA GRUBU ARAZİ BOZULUMUNUN DENGELENMESİ ÇALIŞMA GRUBU Grup Moderatörü Dr. Ahmet ŞENYAZ Grup Raportörleri Sevilay ÖZÇELİK SÖNMEZ/Ahmet ŞENDAĞLI Grup Sözcüsü Dr. Müge KOSER ELİÇİN DURUM TESPİTİ Genel Türkiye de LDN ile ilgili çalışmalar geçmişten bu yana başarılı bir şekilde yürütülmekte ve yeni bir konu değildir. Türkiye de LDN kapsamında her türlü çalışma için mevzuat mevcuttur. Kurumlar arası koordinasyon ve işbirliğinde eksiklik yaşanmaktadır. Teknik ve Bilimsel alt yapı bakımından ileri seviyede bir ülkeyiz. Orman alanlarının yönetimi devletin güvencesi altındadır. Türkiye de orman alanları artmaktadır. Havza İzleme ve Değerlendirme Sistemi kurulmuştur. Doğa Koruma ve Milli Parklar Tüm Türkiye nin Flora ve Fauna Envanteri çalışmaları 2018 yılında tamamlanacaktır. Ülkemizin Biyoçeşitlilik haritası 2023 yılında tamamlanacaktır. Ülkemizin Ekosistem hizmetleri haritası 2023 yılında tamamlanacaktır. Sulak alanlarla ilgili projeler yürütülmektedir. Türkiye de korunan alan sayısı ve oranı artmıştır.

5 Gıda Tarım ve Hayvancılık 2015 yılı başı itibariyle, 5 milyon ha alanın arazi toplulaştırılma ve tarla içi geliştirme hizmetleri çalışmaları tamamlanmıştır. Her yıl 1 milyon ha arazi toplulaştırma çalışmaları yapılmaktadır. Ulusal toprak veri tabanı güncellenerek 2016 yılında hizmete açılacaktır. Türkiye de 32,5 milyon tarım parseli sayısallaştırılmıştır ve bu sayısallaştırma işlemi devam etmektedir. 200 bin ha tuzlu ve alkali alanda kapalı drenaj projesi çalışmaları devam etmektedir yılında tarım ile ilgili veri tabanları kullanıma açılacaktır.(tarım sektörü entegre yönetim sistemi TARSEY) Türkiye de tarım potansiyeli yüksek büyük ova sınırları belirlenmiş ve sayısallaştırılmıştır. Bu alanlar tarımsal sit alanı olarak ilan edilecektir. TARSEY kapsamında mera alanları alan ve verim açısından belirlenecektir. ÇATAK (Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma) projesi 51 ilde uygulanmaktadır. İyi tarım uygulamaları ve organik tarım projeleri desteklenerek sürdürülmektedir. Türkiye genelinde 510 bin ha mera alanında ıslah çalışmaları tamamlanmıştır. Mera yönetimi kapsamında kurumsal kapasitenin artırılması ve sektör paydaşlarının eğitimi devam etmektedir. TARSİM uygulamaları hayata geçirilmiş olup, tarımsal destekler arazilerin korunması yönünde artarak devam ettirilecektir. Devlet Su İşleri Ülke genelinde 2016 yılı sonu itibariyle Havza Master Planlama Raporları tamamlanacaktır. (Sulamaya uygun alanların çıkarılması) Orman Genel Müdürlüğü Türkiye de orman alanları ormancılık faaliyetleri ile artmaktadır. Orman yangınları yönetim sistemi sayesinde yangınla etkin bir mücadele sürdürebilmektedir. Orman kaynakları fonksiyonel planlama tekniği ile yönetilmektedir. Ormanların sağlık envanteri Avrupa ile entegre bir şekilde izlenmektedir. Orman yangınlarında yanan alanlar anayasamız gereği derhal ağaçlandırılmaktadır. Orman zararlılarıyla mücadele etkin bir şekilde devam etmektedir. Ağaçlandırma ve fidan üretimi faaliyetleri artarak devam etmektedir. HEDEFLER Bilgi birikiminiz ile gelişmekte olan ülkelere çölleşmeyle mücadele ulusal eylem programların yapılmasında yardımcı olunabilir. Gelişmekte olan ülkelere Erozyon ve ağaçlandırma faaliyetlerine yardımcı olunabilir. Bölgesel düzeyde ARGE platformu oluşturabilir.

6 Çölleşme mücadele çalışma merkezi kurulabilir. Az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere çölleşme ve arazi bozulumu konusunda kapasite geliştirme eğitimleri artırılmalıdır. Kırsal kalkınmayla ilgili faaliyetlerden sorumlu olacak yerel yönetimlere kapasite geliştirme desteği verilmelidir. 2. ÇALIŞMA GRUBU KURAKLIĞA UYUM ÇALIŞMAGRUBU Grup Moderatörü Maruf ARAS Grup Raportörleri Özlem İRİTAŞ Grup Sözcüsü Dr. Özlem ŞENOL Bu grup çalışmasında mevcut durum ve diğer analizlerle ilgili olarak UNCCD Sekreteryası sorularından faydalanılmıştır. 1. Kuraklık ve su kıtlığının yıkıcı etkileri de dikkate alınarak kuraklığı belirlemede etkili ölçütler nelerdir? Kuraklık süresi boyunca ürün verimleri azalabilir, su sıkıntısı ortaya çıkabilir, ekosistemler ve biyoçeşitlilikte değişimler olabilir. Yağış, sıcaklık, buharlaşma, yeraltı ve yerüstü su seviyeleri, akış miktarları, uydu görüntüleri, vb. göstergeler ile bunlardan yorumlanarak oluşturulan indislerle kuraklık belirlenir. Kuraklığın çevresel, sosyal ve ekonomik etkileri incelenmelidir. Sektörel etkilenebilirlik analizi yapılmalıdır.

7 2. Yıkıcı etkileri de dahil olmak üzere, kuraklık ve su kıtlığına ilişkin olarak alınacak etkin önlemler nelerdir? Su havzası bazında Kuraklık Yönetim Planları hazırlanmasına başlanılmıştır, 2023 yılına kadar 25 su havzasında tamamlanacaktır. Türkiye Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı hazırlanmış olup, etkin bir şekilde yürütülmektedir. Meteorolojik ve hidrolojik ölçümlerin yapılması için ölçüm sistemlerinin yaygınlaştırılması ve izlemede sürekliliğin sağlanması Planlamaların su havzası bazında yapılması ve entegrasyonun sağlanması Erken uyarı sistemlerinin kurulması Su kaynaklarının etkin kullanımı Su depolama tesislerinin yapılması Su kalitesinin artırılması ve kullanılmış suların yeniden kullanılması Kuraklık haritalarının (meteorolojik, tarımsal ve hidrolojik) CBS ortamında hazırlanması Halkın bilinçlendirilmesi ve farkındalığın artırılması Su kullanıcılarının eğitimi Daha az su kullanan bitki çeşitlerinin araştırılması ve geliştirilmesi Su yönetimine ilişkin yasal mevzuatın geliştirilmesi Su ile ilgili kurumların su yönetimi ve kuraklık konusunda kapasitelerinin geliştirilmesi Kuraklık konusunda AR-GE çalışmalarının yapılması Kuraklıkla ilgili faaliyetlere finansman sağlanmasında öncelik tanınması Kuraklıkla ilgili tedbirlerin katılımcı bir yaklaşımla belirlenmesi ve uygulanması Su hasadı tekniklerinin yaygınlaştırılması 3.Toprak ve arazi yönetiminin kuraklık yönetimindeki rolü nedir? Örneğin yetiştirilen ürünlerin türlerini değiştirmeli miyiz? Arazileri havza bazında rehabilite etmeli miyiz? Türkiye deki kullanılan suyun 3/4'ü tarımsal sulamada kullanılmaktadır. Sulama projelerinin arazi toplulaştırması ile birlikte yürütülmesi Alt havza bazında önceliklendirilerek rehabilitasyon çalışmalarının yürütülmesi Kuraklığın etkili olduğu bölgelerde az su kullanan ürünlerin teşvik edilmesi Ürün deseninde su ve toprak varlığı ile su kullanım etkinliğinin dikkate alınması Havza bazında su kaynakları dikkate alınarak arazi yönetiminin yapılması Sulama ve drenaj projelerinin birlikte planlanması 4. Hangi erken uyarı sistemlerine ihtiyaç duyulmaktadır? Türkiye de 1300 civarında otomatik meteorolojik gözlem istasyonu ve 450 civarında otomatik zirai meteorolojik gözlem istasyonu kurulmuş olup, ülkemizi tam olarak temsil edecek şekilde genişletilecektir. Meteorolojik, hidrolojik ve tarımsal ölçüm verilerine dayalı erken uyarı sisteminin kurulması

8 Farklı yöntemler kullanılarak mevsimlik tahminlerin yapılması 5. Ülkeler kuraklık politikalarını ulusal kalkınma ve sektörler arası stratejilerine ne şekilde entegre edebilir? Kurumların strateji planlarındaki hedefler Onuncu Kalkınma Planında yer almıştır. Hazırlanacak kalkınma planlarında ve strateji belgelerinde kuraklık yönetim politikaları yer alması Sektörler arası kuraklıkla ilgili stratejiler birbirini tamamlar nitelikte olmalı ve katılımcı bir yaklaşımla hazırlanması 6. Daha fazla kuraklık sigortası çözüm müdür? Daha fazla kuraklık sigortası uygun bir çözüm değildir. Tarımsal üretimde karşılaşılan risklerden kaynaklı verim kayıplarını dikkate alan, önerilen ürün deseni ve uygun tarımsal tekniklere dayalı bir sigorta sisteminin geliştirilmesi 7. Kuraklıkların etkilerinin azaltılmasında tepkisel yaklaşımdan bütünsel yaklaşıma geçebilir miyiz? Kuraklık riski yalnızca kuraklık esnasında değil, kuraklık öncesi ve sonrasında alınacak önlemler bütününde değerlendirilecek olursa kuraklığa karşı tepkisel bir yönetim anlayışından kapsamlı bir yönetim anlayışına geçilebilir. Barajlarda, kuraklık riskine karşı işletme programları bulunmaktadır. Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planında kuraklık risk değerlendirmeleri dikkate alınması Kuraklık yönetim planlarının hazırlanmasıyla kuraklıkta kriz yönetiminden risk yönetimine geçiş planlanması 8. Entegre havza yönetimi su kıtlığı ve kuraklık için bir çözüm olabilir mi? Entegre havza yönetimi su kıtlığı ve kuraklık için bir çözümdür. Ülkemizde su yönetimi, merkezden yerele doğru; Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu, Havza Yönetimi Merkez Kurulu, Havza Yönetim Heyetleri ve İl Su Yönetimi Koordinasyon Kurulları ile idare edilmektedir. Havza yönetimi havzanın tüm bileşenlerini ele alacak şekilde gerçekleştirilecek olursa su kıtlığı ve kuraklığın etkilerini azaltacaktır. Türkiye de Entegre Havza Yönetiminin sağlanması için Nehir Havza Yönetim Planları, Havza Master Planları ve Kuraklık Yönetim Planları hazırlanmaktadır. 9. Hangi ekonomik faaliyetler kuraklık stresi ve/veya su kıtlığı riski oluşmasını hızlandırmaktadır? Ülkemizde kullanılan suyun %73 ü tarımsal sulamada, % 16 sı içme ve kullanma suyu %11 i ise sanayide kullanılmaktadır. Su kıtlığı ve kuraklık stresine yol açan sebepler: Tarımsal sulamada kullanılan geleneksel sulama sistemleri, Su ve toprak varlığı ile su kullanım etkinliği dikkate alınmadan oluşturulan ürün deseni,

9 Katılımcı olmayan geleneksel sulama işletmeciliği, İçme ve kullanma suyu şebekelerindeki kayıp ve kaçaklar, Hızlı ve plansız şehirleşme, Havzadaki su potansiyeli dikkate alınmadan fazla su kullanan sanayi tesislerinin kurulması, Arazi kullanım kararlarının havzadaki su potansiyeli dikkate alınmadan verilmesi, Su kaynaklarının kirletilmesi. 3. ÇALIŞMA GRUBU İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE ARAZİ BAZLI YAKLAŞIM ÇALIŞMA GRUBU Grup Moderatörü Doç. Dr. Ahmet TOLUNAY Grup Raportörleri Fatma Ülkü KARATAŞ Grup Sözcüsü Dr. Hakkı Emrah ERDOĞAN OTURUM GÖRÜŞ VE ÖNERİLER Tarım Bakanlığı yetkilisi tarafından Tarımsal Arazi Bankacılık Sistemi ile; UNCCD tarafından iletilen Arazi Bazlı İklim Değişikliği konusunda yöneltilen soru başlıklarına cevap bulunabileceği ve bunun küresel bir boyutta uygulanabileceği, Kullanılmayan tarım arazilerinin etkin bir şekilde kullanımının sağlanabileceği ve bozulmuş arazilerin rehabilite edebilecek seviyeye getirilmesi, Yutak alanların artırımına yardımcı olunabileceği, Kullanılmayan tarım arazilerini kullanıma açarak gıda arzını artırabileceği iletildi.

10 Kayıtlı 27 milyon parseli bulunan Tarımsal Arazi Bilgi Sistemi ile; Bu sistemle maliyet ve kar analizi yapılabilir. Her bir parselde ne üretildiği hakkında beyan esaslı kullanılan ilaç, gübre ve hasat sonu alınan ürün ve miktarı sisteme kimlik numarası ile kayıt yapılabilmektedir. Ülkemizdeki tarımsal arazi bankacılık sistemi, arazi rehabilitasyonunu sistemle bütünleştirerek, benzer özelliklere sahip diğer ülkelerden farklılık oluşturmuştur. Küresel ısınma için yapılacak çalışma konusunda herkesin yaklaşımı rüzgâr ve güneş enerjisi olsa da yutak alan artırımı konusunda bir yaklaşım ve çalışma olmadığı ifade ederek, bu süreçte radikal kararlar verip, küçük ölçeklerden büyük ölçeklere geçmenin gereği önemsendi. Arazi bozulumunu engelleyecek bakım tedbirleri alınmalı ve bozulmuş araziler için çeşitli iyileştirme önlemleri getirilmesi gerektiği kaydedildi. Mera alanlarımızın neredeyse yok denecek kadar azaldığı belirtildi. Bunun temelinde ise mülkiyetin tamamen devlette olması ilişkilendirildi. Meraların mülkiyetinin halka verilmesi halinde bir sahiplenme olacağı ve bu doğrultuda meraların korunup iyileştirilebileceği iletildi. İklim değişikliğinin geçmişe bakarak günümüzün sorunlarıyla ilişkilendirilmesi ve buna bağlı bir analiz yapılması daha sonra da gelecek senaryoların gözlenerek arazi kullanımlarının etkilerine yönelik araştırmalar yapılabilir. Sorunlarında projeksiyonlarının yapılmasının gerekliliği iletildi. İklim değişikliği nedeniyle meydana gelen arazi bozulumu ve benzeri sorunların çözümünde hayata geçirilecek iyi uygulamaların başarı oranının artırılması için yüksek çözünürlüklü bölgesel iklim projeksiyonlarının mutlaka uygulamalarda dikkate alınması. İnsan refahı, göç, açlık ve fakirlikle mücadele için kalkınma hedeflerini yeniden formüle edilebilir. Konferansta bunu aşağıdaki şekilde ifade edebiliriz: o Birleşmiş Milletler sürdürülebilir kalkınma hedeflerine bağlılığı yinelenerek, (Bu madde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından desteklendi) o Uzun vadeli insan refahı için biyolojik çeşitlilik ve ekosistem hizmetlerinin sürdürülebilir kullanımının hayati rolünü tanıyarak. 60 milyon tona yakın her yıl ormanlardan karbon tutumumuz gerçekleşmektedir. ORKÖY ün sosyo-ekonomik çalışmaları rakamsal olarak rapora yansıtılmamasına rağmen, bina yalıtımına teşvik kuzine dağıtımı, güneş enerjisine özendirme gibi çalışmaları olmuştur. Orman yangınları için orman köylüsünün desteklenmesi gerekir. Bu ormanın sahiplenilmesi açısından önem arz ediyor. Haritalama konusundaki büyük eksikliklerin giderilerek önemli projelerin kopyası olmak yerine paralel çalışmanın sağlanabileceği konusuna değinildi. TÜBİTAK ve TEMA işbirliğinde ilkokul öğrencilerini bilinçlendirmeye yönelik yapılan çalışmaların önemine değindi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nın, iklim değişikliğiyle daha çok ilgilendiği fakat arazi yaklaşımı boyutunda koordinasyon yaptığı belirtildi.

11 DURUM ANALİZİ Güçlü Yönler Tarımsal arazi bankacılığı sistemi kurulmaktadır. Entegre Tarım Bilgi Sistemi Kurulmuştur. Çiftçi kayıt sistemi geliştirilmiştir. ORBIS sistemi kurulmuştur. Gönüllü piyasalarda karbon hesaplamaları yapılmaktadır. Türkiye ormanla varlığı arttırılmaktadır. Orman kaynaklarının rehabilitasyonu konusunda başarılıdır. Kuraklık izleme sistemi kurulmuştur. Kuraklığa TARSIM yardımı yapılmaktadır. Tarımsal arazi rehabilitasyonu ve arazi toplulaştırmada yılda bir milyon ha lik arazi üzerinde çalışılmaktadır. Arazi mülkiyet haklarının düzenlenmesi yapılmaktadır. (yeni miras yasası) Parsel bazlı arazi kullanımı verisi hakkında bir sıkıntı olmadığı belirtildi. STATIB Türkiye de kumul ağaçlandırmasında rüzgâr perdeleri yol kenarı ağaçlandırmaları konusunda teknik çalışmalar yapılmaktadır ha ormanın sertifikasyonu yapılmıştır. Yeşil bina sertifikasyonu yapılmaktadır. Ülkemiz ve bölgesi için 2099 a kadar yüksek çözünürlüklü bölgesel iklim projeksiyonları, İklim değişikliyle mücadele amacı ile yapılacak çalışmalarda kullanılmak üzere üretilmiştir. Orman kaynaklarında yasa dişi acmacilik ve yerleşim teşebbüsleri azalmış olup yeni 2-B arazilerin ortaya çıkmamaktadır. Türkiye erozyon ve sel kontrolü ve kumul stabilizasyonu uygulamalarında önemli deneyimlere sahiptir. Örneğin; Yozgat ilinde yapılan sel kontrolü uygulamaları, Burdur ilinde erozyon kontrolü uygulamaları, Manisa Beyobak-Sazoba kumul ağaçlandırmaları Ülkemizin başarılı uygulamalarındandır. Turkiyenin karasal ekosistemlerinde toprak karbon stogu haritası yapılmıştır. Zayıf Yönler Meralarda mülkiyet hakkinin olmaması, İklim değişikliği konularına ilgi azlığı, Amenajman planları sayısallaşmadığından dolayı diğer arazi kullanımı entegrasyonu olmaması, Tarımsal biyolojik çeşitliliğin planlama ve yönetim aşamalarında yeterince dikkate alınmaması, Biyolojik çeşitliliğin izlenmesinde bütüncül araştırmaların olmaması Çölleşme ile mücadele erken uyarı sisteminden ve karar verme mekanizmasında veri tabanının kurulmaması,

12 Küresel ölçekte çölleşme biyocesitlilik iklim değişikliği insan refahı sosyo ekonomik resilience konularını entegre bir bicimde araştıracak bir ar-ge merkezinin kurulmamış olması, Günümüz tarımsal uygulamalarıyla toprak organik maddesini arttırmanın pahalı olması. Fırsatlar ORKOY güneş panelleri gibi yeni uygulamaları yaygınlaştırma planları vardır. Türkiye karbon piyasasısın kullanacak potansiyeli vardır. Agroforestry arazi kullanımı uygulamalarının yaygınlaştırılması yapılabilir. Tehditler İklim değişikliği sel ve heyelan tehlikesini arttırmıştır. Göç nedeniyle kırsal yörelerde arazilerin kullanımı azalmıştır. Tarım ile uğrasan nüfus azalmaktadır. Ülkemiz muhtemel iklim değişikliğinden en çok etkilenecek bölgelerden biri olan Akdeniz havzasında yer almaktadır. Geleneksel çevre dostu tarımsal faaliyetlerin yaşlı nüfustan genç nüfusa aktarımı azalmaktadır. SORULAR VE CEVAPLAR 1. Dünya arazi bozulumu ve iklim değişikliğinin sonuçlarını aynı anda mı yaşamaktadır? Yoksa ikisi ayrı birer sorun mudur? Kronolojik olarak iki bağımsız konu gibi gözükse de şu anda iki tane kesişmiş sorun olarak günümüze gelmiştir. Sorunların birbirinden bağımsız olarak düşünülmesi doğru değildir, çünkü hepsi birbiriyle etkileşim içerisindedir. Çözümüne yönelik çalışmalar içiçe girmiş iki problem üzerinden yapılıyorsa bu durum ayni anda yaşanan sorun olduğunu gösterir 2. Karbon tutumu veya ilkim değişikliğine uyumu sağlamak için arazi ve toprak potansiyelimizi nasıl kullanabiliriz? Toprağa bağlı başarılı tarım uygulamaları, Karbon stokunu arttırmak, Arazinin uygun eğim ve topoğrafik koşullarına göre tarımsal yönetim veya ormancılık seklinde yönetim şekillerine ayrılması, Arazi kullanım kabiliyetine göre arazi kullanım seklinin seçilmesi, OGM nin mülkiyet sekli ne olursa olsun işletme amacı karbon tutumu olan ormanlar kurması yaygınlaştırılması, Özel ağaçlandırmaların teşvik edilmesi, Sertifikalı orman ürünlerinin satısına özendirilmesi, Ekosistem hizmetlerinin sürdürülebilirliğinin yönetimi sağlanması, Tarım arazilerinde toplulaştırma ve Rehabilitasyon çalışmaları yapılması, bu soruya cevap olarak önerilebilir.

13 3. UNCCD bozuluma uğramış arazilerin rehabilitasyonu ile iklim değişikliğine karşı mücadele etmek konusunda taraflara nasıl yardımda bulunulabilir? Kapasite geliştirme, Finansal destek, Teknoloji transferi, İyi uygulamaların yaygınlaştırılması İklim değişikliği adına kurulan fondan arazi bazlı iklim değişikliği konusunda finansal bazlı yârdim sağlanması bu soruya cevap olarak önerilebilir. 4. Rio sözleşmelerinin arasındaki ortak göstergeler (ilerlemeyi ve dayanıklılığı ölçecek) iyi bir fikirimdir? Bu ortak göstergeler (habitat kayması, karbon tutumu veya biyo çeşitlilik tarzında ) iyi bir fikirdir yalnız yeterli değildi bu yüzden eylem planları ve strateji planları eklenmesi gerektiği önerilmiştir. 5. İklim değişikliği bağlamında ve gıda güvenliğine uygun olarak, sürdürülebilir arazi yönetimi ve çevresel yönleri de değerlendirerek, tarımsal üretimin arttırılmasında önem verirken girdilerin kullanımını düzenleyen politikalar nasıl oluşturulmalıdır? GTHB Ulusal Stratejisinde belirtildiği üzere; Dünyanın tarımı yenilebilir enerji ihtiyacı, küresel iklim değişikliği ve çevre sorunlarının arz güvenliğini tehdit ettiği; bu bağlamda tarımsal urun arz ve talebin yeniden tanımlandığı bir donemi yasamaktadır. Biyoyakıtlar, enerji ihtiyacının karşılanması bakımından gelecek vaat etmekle birlikte gıda güvenliği üzerindeki baskısı küresel açıdan ciddi endişeler doğurmaktadır. Bakanlığımızca ülkemiz nüfusunun yeterli ve dengeli beslenme ve kaliteli tarım ürünleri ihtiyacını özellikle stratejik öneme haiz tarımsal ürünlerin çevre, insan ve hayvan sağlığını koruyarak sürdürülebilir bir şekilde güvence altına alınması hedeflenmektedir. Bununla birlikte ülkemizin küresel rekabet gücünü artırmak için uluslararası piyasaların talep ettiği kalite ve özellikle tarım ürünleri üretimini ve ihracatını arttırmayı hedeflemektedir. Sürdürülebilir tarım için doğal kaynakların korunması zorunludur. Bu amaçla, kimyevi tarım girdilerini azaltan, toprak ıslahını ve su tasarrufunu sağlayan sistemler geliştirilmekte ve kullanıma sunulmaktadır. Dünyada tarımın ve insanlığın geleceği bakımından paha biçilemez değerler olan genetik kaynakların muhafaza edilmesi ve tanımlanarak sürdürülebilir şekilde ıslahçıların kullanımına sunulması son derece önemlidir. Doğal kaynakların korunmasının yanında tarımsal üretime yönelik girdilerin verimli kullanımlısı, çevre ve iklim faktörleri doğrultusunda uygun yetiştirme tekniklerinin belirlenmesine yönelik toprak islemede hasat sonrası depolamaya kadar olan süreçte teknoloji geliştirme projeleri yürütülmekte ve uygulamaya aktarılmaktadır.

14 G20 Ülkeleri Başkanlığı yapmakta olan Türkiye, özellikle gıda üretimi kadar önemli olan bir başka hususta Sürdürülebilir Gıda Sistemleri kapsamında gıda kaybı ve atik ve fazla tüketim konusunda da dikkat çekmek istemiştir. SORUN, EYLEM VE HEDEFLER Sorunlar Yüksek oranda tarımsal ilaç ve gübre kullanımı arazi bozulmasına neden olmaktadır. Tarım parselleri üretim acısından ölçek ekonomisine uygun değildir. Tarımsal alanların miras yolu ile küçük parçalara bölünebilmektedir. Tarımsal üretimin arttırılması hangi doğal kaynağa baskıyı arttırarak ortaya konulacağı bilinmemektedir. Karbon tutumunun belirlenmesinde tutulan karbon miktarı hesaplanmakta ancak karbonun turu (organik inorganik) yeterince dikkate alınmamaktadır. Kentsel yerleşim ve donuşum planları sonucu şehirlerde ısı adaları oluşmaktadır. Yüksek eğimli tarımsal arazilerde önemli miktarda toprak kayıpları yaşanmaktadır. Yer altı sularının aşırı kullanımı hidrolojik dengeyi bozmakta ve toprak kirliliğine neden olmaktadır. Tarımda su kaybını önleyecek arazi isleme teknikleri uygulanmamaktadır. Tarımsal arazilerde biyolojik çeşitlilik korunmamaktadır. Tarımsal teknik destekleri küresel iklim değişikliği dikkate alınarak yapılmamaktadır. Hedefler Yüksek oranda tarımsal ilaç ve gübre kullanımını azaltmak, Tarımsal alanlar üretim acısından ölçek ekonomisine uygun olarak şekillendirilmek, Tarımsal alanların miras yolu ile küçük parçalara bölünmesinin önlenmek, Tarımsal üretimin arttırılması hangi doğal kaynağa baskıyı arttırarak ortaya konulacağını belirlenmek, Karbon tutumununum miktarının belirlenmesinin yani sıra tutulan karbonun turunundu ortaya koymak, Kentsel planlama yapılırken karbon tutma gücünü arttıracak şekilde planlanmak, Yüksel eğimli tarımsal arazilerde toprak kaybı önemli toprak kayıpları yaşanmaktadır bu bağlamda gerekli önlemleri almak, Yer altı su kaynaklarının bilinçsiz ve aşırı kullanılmasına karşın çiftçileri bilinçlendirmek, Tarımda su kaybını azaltacak arazi isleme ve sulama tekniklerinin teşvik etmek ve yaygınlaştırılmak, Tarımsal arazilerde biyo çeşitliliği korunmak, Tarım teşvik desteklerinin iklim değişikliği dikkate alınarak belirlenmek ve ayrılan fonları arttırmak, İklim değişikliğinin meydana gelmesindeki arazi bozulumunun rolünü ortaya çıkarmak ve bilinçlendirecek çalışmalar yapmak,

15 İklim değişikliği ile mücadeleye yönelik sürdürülebilir arazi yönetimi konusunda farkındalığı geliştirmek, İklim projeksiyonları temel alınarak arazi bazlı iklim değişikliği ile ilgili projeksiyonları üretmek, Geleneksel tarımsal ormancılık uygulamalarının iyi uygulama örnekleri olarak iklim değişikliği üzerindeki etkileri belirlenmek, Geleneksel ormancılık uygula arinin incelenmek ve sınıflandırmak, Sürdürülebilir arazi yöneyimi konusunda ulusal veya küresel fonlar oluşturmak ve daha güçlü finansman kaynakları geliştirilmek, Faaliyetler Toprak su kaynaklarının gıda güvenliği ve enerji üretimi arasındaki ilişkiyi tanımlamak, Tarımsal ormancılık üzerine örnek araştırma projelerinin ele alınması ve uygulanması, Yazılı ve görsel basın ve medyada iklim değişikliğinin arazi bozulmasından kaynaklandığına yönelik tanıtım çalışmaları yapmak. Örnek tarımsal ve ormancılıkla ilgili örnek projeler uygulamak. İklim değişikliği, arazi bozulumu, biyolojik çeşitlilik ve sosyoekonomik resilince konularında; entegre araştırmalar yapılmalı ve ortak göstergeler belirlenmeli ve ortak eylem planları üretmek. Tarımsal desteklerin sadece ürüne yönelik değil su hasadına yönelik olarak da yönlendirmek. İklim projeksiyonları temel alınarak arazi bazlı iklim değişikliği projeksiyonları üretilmesi ile ilgili proje geliştirmek. Sürdürülebilir arazi yönetimi için yardımcı entegre karar destek ve bilgi sistemlerinin geliştirilmesi Tarım arazilerinde mülkiyet haklarının düzenlenmesi, iklim değişikliğine arazi bazlı yaklaşım getirmek üzere, politik ve finans aracı olarak tarımsal arazi bankacılığı sisteminin geliştirmek.

16 4. ÇALIŞMA GRUBU Grup Moderatörü Grup Raportörleri Grup Sözcüsü ARAZİ HAKLARI-MÜLKİYET-STK FORUMU SAY İÇİN YATIRIM TEŞVİKLERİ-İŞ FORUMU MEVZUAT-PARLAMENTERLER FORUMU ÇALIŞMA GRUBU Prof. Dr. Orhan DOĞAN Pınar CANLI/ Yasemen Aslı YILMAZGİL/ Duygu KUTLUAY Hatice DİNÇ SARISOY I- Arazi rehabilitasyonu ve korunmasını sağlamak üzere mevzuat çerçevesinin oluşturulması (Bakanlar ve parlamenterler) 1. Ekonominin çeşitli sektörleri arasında mevcut talep nasıl dengeli olabilir? Özellikle diğerlerinin arasında sanayi, karayolları, kamu tesisleri ve konaklama, doğal yaşamın korunması, turizm, ihracat ürünleri, gıda üretimi dâhil olanlar için ne olmalıdır? Göz önünde bulundurulacak parametreler nelerdir? Dengeli tahsis, yanlış istisnai düzenlemelerin önlenmesi Sektörler arasında dengeli dağılım, gıda güvenliği gibi konulara önceliklendirme yapılması Doğayla dost üretimler açısından özel sektörü teşvik edici politikalar Durum/Tartışmalar Türkiye genelinde arazi kullanım planlaması, mekânsal stratejik planların hazırlanması vs. yönünde çalışmalar devam etmektedir.

17 2.Ulusal kalkınma stratejinizde ve diğer önemli politika alanlarında sürdürülebilir arazi yönetimini (SAY) teşvik etmek için mevcut başarılı mekanizmalar, uygulamalar, yasamalar nelerdir? Arazi kullanımında başarılı yasamanın özel unsurları hakkında kendi ülkenizin tecrübesinden yola çıkarak örnekler verebilir misiniz? Türkiye SAY ı teşvik eden mevzuata ilişkin olumlu düzenlemeler vardır (örn; Seferberlik Kanunu, Orman, Mera, Toprak Koruma, Çevre, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunlarının başarılı uygulamaları ) ÇATAK 3.Bakanlar ve parlamento üyeleri, maksimum paydaş taahhüdü, sürdürülebilir kalkınma, ekonomik yaşanabilirlik, çevresel sürdürülebilirlik konuları göz önünde bulundurarak arazi kullanımı hakkında başarılı yasamaları geliştirmek için (yukarıda geçen unsurları göz önünde bulundurarak) nasıl birlikte çalışabilirler? Bir Bakanlığın koordinasyonunda ilgili Bakanlıkların bir araya getirecek bir mekanizma oluşturulmalıdır. Teknik bilgileri politikacılara aktarmak üzere bir bilim politika ara yüzü oluşturulmalıdır. Bakanlık bünyelerinde ihtisas grupları kurulmalıdır. Meclis bünyesinde Sürdürülebilir Arazi Yönetimi komisyonlarının oluşturulması gereklidir. II- Arazi hakları (Bakanlar ve STK lar) 1. Çiftçilerin üretken araziye erişimlerini kolaylaştıracak yerel ve ulusal düzeyde başarı ile kurulmuş mekanizmalar nelerdir? Kadının güçlenmesini hedefleyen ve onlara araziye ve krediye erişimini sağlayan özel başarılı programlar var mıdır? Yerel halkların geleneksel ve ortak arazilere ilişkin hakları nelerdir? Hazine arazilerinin üretim yapan çiftçilere devri ve kullandırılması, topraksız köylülere devlet tarafından arazi verilmesi, tarımsal niteliği bozulmuş arazilerin ıslah edilerek topraksız ve az topraklı çiftçiye dağıtılması, miras yoluyla tarım arazilerinde mülkiyet devrinde kadınlara pozitif ayrımcılık, orman arazilerinin devlet eliyle orman köylüsüne işlettirilmesi. Mülkiyet arazi bozulumuna müdahalede bir araçtır. Her koşulda arazi vasfının korunması esas alınmalıdır. Farklı mevzuatla yönetilen arazi üzerinde yönetişim yaklaşımı uygulanmalıdır. Mülkiyet haklarının uygulanmasında, arazi bozulumunun önlenmesi ve verimliliğin artırılması hususları göz önünde bulundurulmalıdır.

18 2. Ülkeler, en verimli araziye el koyan şahıs ve kurumlara karşı üretken tarımsal araziyi nasıl korumayı düşünmektedir? Hükumetlerin arazilere el koymaktan kaçınmak için alabilecekleri tedbirler neler olabilir? Bu geçmişte işe yaramış mıdır? Durum Tespiti-Tartışmalar Ülkemizde istimlak uygulamaları olmakla birlikte bu, bedelinin ödenmesi şeklinde olup, el koyma (grabbing) uygulamasına karşı yasal düzenlemeler vardır (toprak koruma kurulları, il mera kurulları vs. ) Hazine arazilerinin yönetiminde sorunlar (kira alınamaması, yatırım yapılamaması gibi) yaşanmaktadır. 3. Sivil toplum örgütleri, kuraklık, arazi bozulumu ve çölleşmeden etkilenmiş araziden yaşayan kişiler için gıda ve su güvenliği sağlamak yasal ve politika mekanizmalarının geliştirilmesi ve uygulanmasında hükümetler ile birlikte nasıl çalışabilirler? SAY, arazi bozulumu ile mücadele gibi konularda kamuoyu oluşturma ve toplum tarafından benimsenme Yasa hazırlıkları (Örn; Toprak Kanunu) Karar alma mekanizmalarında (komite, komisyonlar gibi) STK lara da yer verilmesi STK ların finansal olarak desteklenmesi III- Sürdürülebilir Arazi Yönetiminde Yatırım Teşvikleri (Bakanlar ve özel sektör)* 6. Hangi ekonomik teşvikler veya piyasaya dayalı mekanizmalar gereklidir? Arazi bozulumunun olduğu alanlara yönelik yatırım teşvikleri, vergi indirimleri, organize sanayi bölgeleri teşvikleri Alım garantili üretimin teşvik edilmesi Özel sektörün yeşil mekanizmalara yatırım yapması Sektörlerin çeşitlendirilmesi ve istihdam kapasitelerinin artırılması 7. Kamu ve özel sektör işbirliği nasıl olmalıdır? Tarıma kazandırılabilecek arazilerin tespit edilmesi ve bozulmuş alanların özel sektör tarafından ıslah edilerek uygun usullerde kullanımının ve üretkenliğinin sağlanması. Karbon piyasalarının kurulması ve işlerliğinin kazandırılması (TURSEF Kredileri) Arazi bozulumunu önleyecek LDN mekanizmalarının kurulması ve işletilmesi Ekosistem hizmetlerinin geri ödenmesi mekanizmalarının kurulması *İlk 5 soru yanıtlanmamıştır. ÇALIŞTAY SONUÇ Bu çalıştay ile elde edilen çıktılar 12. Taraflar Konferansında ülke görüşlerinin hazırlanmasında ve konferans sonrası yapılacak faaliyetlere altlık teşkil etmektedir. Aynı zamanda kurumlar arası işbirliğinin geliştirilmesi ve uzman havuzunun oluşturulmasına büyük katkı sağlamıştır.

ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE KOMİSYONU

ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE KOMİSYONU ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE KOMİSYONU KARAR 1. Çölleşme ve erozyonla etkin mücadele edilmeli, etkilenen alanların ıslahı ve sürdürülebilir yönetimi sağlanmalıdır. a) Çölleşme ve erozyon kontrolü çalışmaları

Detaylı

Sera Gazlarının İzlenmesi ve Emisyon Ticareti. Politika ve Strateji Geliştirme. Ozon Tabakasının Korunması. İklim Değişikliği Uyum

Sera Gazlarının İzlenmesi ve Emisyon Ticareti. Politika ve Strateji Geliştirme. Ozon Tabakasının Korunması. İklim Değişikliği Uyum Politika ve Strateji Geliştirme Sera Gazlarının İzlenmesi ve Emisyon Ticareti Ozon Tabakasının Korunması İklim Değişikliği Uyum 1 Birleşmiş Milletler İklim değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve ilgili uluslararası

Detaylı

2001 yılında Marakeş te gerçekleştirilen 7.Taraflar Konferansında (COP.7),

2001 yılında Marakeş te gerçekleştirilen 7.Taraflar Konferansında (COP.7), ULUSAL M DEĞİŞİ ĞİŞİKLİĞİ FAALİYETLER YETLERİ LİTİ Mehrali ECER Şube Md. V. Sektörel İklim Koruma Potansiyelleri Türk Alman Ortak Çalıştayı 6 Mayıs 2010, ANKARA BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ (BMİDÇS)

Detaylı

Hanife Kutlu ERDEMLĐ Doğa Koruma Dairesi Başkanlığı 10.12.2009 Burdur

Hanife Kutlu ERDEMLĐ Doğa Koruma Dairesi Başkanlığı 10.12.2009 Burdur Hanife Kutlu ERDEMLĐ Doğa Koruma Dairesi Başkanlığı 10.12.2009 Burdur - Doğa Koruma Mevzuat Tarihçe - Ulusal Mevzuat - Uluslar arası Sözleşmeler - Mevcut Kurumsal Yapı - Öngörülen Kurumsal Yapı - Ulusal

Detaylı

21- BÖLGESEL POLİTİKA VE YAPISAL ARAÇLARIN KOORDİNASYONU

21- BÖLGESEL POLİTİKA VE YAPISAL ARAÇLARIN KOORDİNASYONU 21- BÖLGESEL POLİTİKA VE YAPISAL ARAÇLARIN KOORDİNASYONU I- ÖNCELİKLER LİSTESİ ÖNCELİK 21.1 Topluluk standartlarına uygun hukuki ve idari çerçeve ile bölgesel politikaların programlanması, yürütülmesi,

Detaylı

ULUSAL HAVZA YÖNETİM STRATEJİSİ

ULUSAL HAVZA YÖNETİM STRATEJİSİ ULUSAL HAVZA YÖNETİM STRATEJİSİ Bayram HOPUR Entegre Projeler Uygulama Şube Müdürü Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü www.cem.gov.tr 3. Ulusal Taşkın Sempozyumu- 29.04.2013 İstanbul ULUSAL

Detaylı

Sürdürülebilir Kalkınma - Yeşil Büyüme. 30 Mayıs 2012

Sürdürülebilir Kalkınma - Yeşil Büyüme. 30 Mayıs 2012 Sürdürülebilir Kalkınma - Yeşil Büyüme 30 Mayıs 2012 Sürdürülebilir Kalkınma gelecek kuşakların kendi ihtiyaçlarını karşılayabilme olanağından ödün vermeksizin bugünün ihtiyaçlarını karşılayabilecek kalkınma

Detaylı

Proje alanı, süresi ve bütçesi

Proje alanı, süresi ve bütçesi 1 Proje Gelişim Süreci Projenin amacı Proje alanı, süresi ve bütçesi İşbirliği yapılan kurumlar Proje Bileşenleri Proje Faaliyetleri 2/21 Mart 2011 Mart 2011 Mart 2012 Mart 2012 Haziran 2012 Haziran 2013

Detaylı

Türkiye de Ulusal Politikalar ve Endüstriyel Simbiyoz

Türkiye de Ulusal Politikalar ve Endüstriyel Simbiyoz Türkiye de Ulusal Politikalar ve Endüstriyel Simbiyoz Ferda Ulutaş Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı KALKINMA AJANSLARI VE BÖLGE PLANLARI İÇİN ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ ÇALIŞTAYI 31 Ocak 1 Şubat 2013 CK Farabi

Detaylı

LAND DEGRADATİON. Hanifi AVCI AGM Genel Müdür Yardımcısı

LAND DEGRADATİON. Hanifi AVCI AGM Genel Müdür Yardımcısı ARAZİ BOZULUMU LAND DEGRADATİON Hanifi AVCI AGM Genel Müdür Yardımcısı LAND DEGRADATİON ( ARAZİ BOZULUMU) SOİL DEGRADATİON (TOPRAK BOZULUMU) DESERTİFİCATİON (ÇÖLLEŞME) Arazi Bozulumu Nedir - Su ve rüzgar

Detaylı

Tarımın Anayasası Çıktı

Tarımın Anayasası Çıktı Tarımın Anayasası Çıktı Günnur BİNİCİ ALTINTAŞ Tarım sektörünün anayasası olan 5488 sayılı Tarım Kanunu iki yıllık yoğun bir çalışmanın ardından 18.04.2006 tarihinde kabul edildi. Resmi Gazete de 25.04.2006

Detaylı

TEKLIF ÇAĞRILARI SIVIL TOPLUM DIYALOĞU (CSD-IV) AB VE TÜRKIYE ARASINDA KAPSAMINDA YAYIMLANAN. Fikirden Projeye. Hazırlayan: Öğr. Gör.

TEKLIF ÇAĞRILARI SIVIL TOPLUM DIYALOĞU (CSD-IV) AB VE TÜRKIYE ARASINDA KAPSAMINDA YAYIMLANAN. Fikirden Projeye. Hazırlayan: Öğr. Gör. ADAPAZARİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ PROJE DESTEK BİRİMİ AB VE TÜRKIYE ARASINDA SIVIL TOPLUM DIYALOĞU (CSD-IV) KAPSAMINDA YAYIMLANAN TEKLIF ÇAĞRILARI Hazırlayan: Öğr. Gör. Hakan ERYÜZLÜ Adres : Sakarya Üniversitesi

Detaylı

ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI 2023 YILI HEDEFLERİ

ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI 2023 YILI HEDEFLERİ ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI Sanayi tesislerinin alıcı ortama olan etkilerinin ve kirlilik yükünün azaltılması, yeni tesislerin kurulmasına karar verilmesi aşamasında alıcı ortam kapasitesinin dikkate alınarak

Detaylı

ÇÖLLEŞME/ARAZİ BOZULUMU İLE MÜCADELE RAPORU

ÇÖLLEŞME/ARAZİ BOZULUMU İLE MÜCADELE RAPORU ÇÖLLEŞME/ARAZİ BOZULUMU İLE MÜCADELE RAPORU Çölleşme: Kurak, yarı kurak ve yarı nemli alanlarda iklim değişiklikleri ve insan faaliyetleri de dâhil olmak üzere çeşitli faktörlerden kaynaklanan arazi bozulumu

Detaylı

ORMAN VE SU ĠġLERĠ BAKANLIĞI

ORMAN VE SU ĠġLERĠ BAKANLIĞI ORMAN VE SU ĠġLERĠ BAKANLIĞI ÇölleĢme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Ulusal Havza Yönetim Stratejisi Yönlendirme Komitesi Toplantısı Ankara, 5 Ekim 2011 TOPLANTI GÜNDEMĠ UHYS sürecinin amacı ve

Detaylı

İZMİR DE EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) UYGULAMALARININ YAYGINLAŞTIRILMASI PROJESİ KAPSAMINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR. Sibel ERSİN, İZKA PPKB Birim Başkanı

İZMİR DE EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) UYGULAMALARININ YAYGINLAŞTIRILMASI PROJESİ KAPSAMINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR. Sibel ERSİN, İZKA PPKB Birim Başkanı İZMİR DE EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) UYGULAMALARININ YAYGINLAŞTIRILMASI PROJESİ KAPSAMINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR Sibel ERSİN, İZKA PPKB Birim Başkanı 2010-2013 İzmir Bölge Planı 2010-2013 İzmir Bölge Planı

Detaylı

SULAMA VE ÇEVRE. Küresel Su Bütçesi. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com. Yrd. Doç. Dr. Hakan BÜYÜKCANGAZ

SULAMA VE ÇEVRE. Küresel Su Bütçesi. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com. Yrd. Doç. Dr. Hakan BÜYÜKCANGAZ Sulama? Çevre? SULAMA VE ÇEVRE Yrd. Doç. Dr. Hakan BÜYÜKCANGAZ SULAMA: Bitkinin gereksinimi olan ancak doğal yağışlarla karşılanamayan suyun toprağa yapay yollarla verilmesidir ÇEVRE: En kısa tanımıyla

Detaylı

Yerel Yönetimler İçin Sera Gazı Salım Envanteri (Karbon Ayak İzi) nin Önemi

Yerel Yönetimler İçin Sera Gazı Salım Envanteri (Karbon Ayak İzi) nin Önemi Yerel Yönetimler İçin Sera Gazı Salım Envanteri (Karbon Ayak İzi) nin Önemi Prof. Dr. Cengiz Türe Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi ve Anadolu Üniversitesi Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı

Detaylı

Tarım Sektörü. Erdinç Ersoy, Kıdemsiz Tarım Sektörü Uzmanı

Tarım Sektörü. Erdinç Ersoy, Kıdemsiz Tarım Sektörü Uzmanı Tarım Sektörü Erdinç Ersoy, Kıdemsiz Tarım Sektörü Uzmanı 2 nd November 2017, Holiday Inn, Çukurambar- Ankara 2 Kasım 2017, Holiday Inn, Çukurambar- Ankara Milyon ton CO2-eq Tarım Sektörünün Türkiye deki

Detaylı

ORMAN AMENAJMANI Uluslararası Ormancılık 2. Hafta

ORMAN AMENAJMANI Uluslararası Ormancılık 2. Hafta ORMAN AMENAJMANI Uluslararası Ormancılık 2. Hafta Emin Zeki BAŞKENT KTÜ Orman Fakültesi Konu Başlıkları Uluslararası ormancılık amaçları Uluslar arası süreçler ve anlaşmalar Sürdürülebilir orman işletmeciliği

Detaylı

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI EĞİTİM YAYIM VE YAYINLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI Kırsal Kesimde Kadın Kooperatifleri

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI EĞİTİM YAYIM VE YAYINLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI Kırsal Kesimde Kadın Kooperatifleri GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI EĞİTİM YAYIM VE YAYINLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI Kırsal Kesimde Kadın Kooperatifleri Uzm.Nimet KALELİ Kırsalda Kadın Hizmetleri Koordinatörü 20 OCAK 2013 Tarımsal üretimi

Detaylı

İşbirliği Yapılacak Kurum/Kuruluş. Hazine Müstaşarlığı Kalkınma Bakanlığı Maliye Bakanlığı Sosyal Taraflar. GTHB Meslek Kuruluşları Üniversiteler

İşbirliği Yapılacak Kurum/Kuruluş. Hazine Müstaşarlığı Kalkınma Bakanlığı Maliye Bakanlığı Sosyal Taraflar. GTHB Meslek Kuruluşları Üniversiteler 47 TARIM SEKTÖRÜ İKİNCİ BÖLÜM 1. Tarım sektöründe istihdam şartları iyileştirilecektir. 1.1 Tarıma yönelik destekler ihtisaslaşmayı ve istihdamı korumayı teşvik edecek biçimde tasarlanacaktır. / Hazine

Detaylı

Hedef 1: KAPASİTE GELİŞTİRME

Hedef 1: KAPASİTE GELİŞTİRME Proje, Küresel Çevre Fonu (GEF) mali desteğiyle, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık

Detaylı

İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu Çalışma Grupları

İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu Çalışma Grupları İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu Çalışma Grupları İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu altında oluşturulan Çalışma Grupları şunlardır: 1. Sera Gazı Emisyon Azaltımı

Detaylı

ORMANLARIMIZ ve ORMANCILIĞIMIZ OLASI İKLİM DEĞİŞİKLİKLERİNE KARŞI DİRENEBİLİR Mİ?

ORMANLARIMIZ ve ORMANCILIĞIMIZ OLASI İKLİM DEĞİŞİKLİKLERİNE KARŞI DİRENEBİLİR Mİ? ORMANLARIMIZ ve ORMANCILIĞIMIZ OLASI İKLİM DEĞİŞİKLİKLERİNE KARŞI DİRENEBİLİR Mİ? Yücel ÇAĞLAR ormanlarindelisi@gmail.com (Resim:Jakub Roszak (Yaş 8) Nedenleri mi? Sonuçları mı? Önlemleri mi? Ekolojik

Detaylı

TÜRKİYE ÇEVRE POLİTİKASINA ÖNEMLİ BİR DESTEK: AVRUPA BİRLİĞİ DESTEKLİ PROJELER

TÜRKİYE ÇEVRE POLİTİKASINA ÖNEMLİ BİR DESTEK: AVRUPA BİRLİĞİ DESTEKLİ PROJELER Technical Assistance for Implementation Capacity for the Environmental Noise Directive () Çevresel Gürültü Direktifi nin Uygulama Kapasitesi için Teknik Yardım Projesi Technical Assistance for Implementation

Detaylı

T.C. GIDA,TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TÜRKİYE TARIM HAVZALARI ÜRETİM VE DESTEKLEME MODELİ. 30 Havza

T.C. GIDA,TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TÜRKİYE TARIM HAVZALARI ÜRETİM VE DESTEKLEME MODELİ. 30 Havza T.C. GIDA,TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TÜRKİYE TARIM HAVZALARI ÜRETİM VE DESTEKLEME MODELİ 30 Havza 1 Sunum Planı 1. Tarım havzalarının belirlenmesi 2. Mevcut durum değerlendirmesi 3. Amaç ve gerekçe

Detaylı

Arazi verimliliği artırılacak, Proje alanında yaşayan yöre halkının geçim şartları iyileştirilecek, Hane halkının geliri artırılacak, Tarımsal

Arazi verimliliği artırılacak, Proje alanında yaşayan yöre halkının geçim şartları iyileştirilecek, Hane halkının geliri artırılacak, Tarımsal Arazi verimliliği artırılacak, Proje alanında yaşayan yöre halkının geçim şartları iyileştirilecek, Hane halkının geliri artırılacak, Tarımsal kaynaklı kirlilik azaltılacak, Marjinal alanlar üzerindeki

Detaylı

BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR

BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR B E L E D İ Y E S İ 205 PERFORMANS PROGRAMI A Entegre Kırsal Kalkınma H3 Tarımsal Atıkların Depolanması Ve Kullanımı Sayısal Verilere Ulaşılması 00 2 Depolama Alanının Ve Kapasitesinin

Detaylı

BELEDİYELERCE BİLGİ SAĞLANACAK İDEP EYLEMLERİ

BELEDİYELERCE BİLGİ SAĞLANACAK İDEP EYLEMLERİ Arazi Kullanımı ve Ormancılık 3. ORMAN, MERA, TARIM VE YERLEŞİM GİBİ ARAZİ KULLANIMLARI VE DEĞİŞİMLERİNİN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEMESİNİ SINIRLANDIRMAK 5. 2012 yılında yerleşim alanlarında

Detaylı

Selim KAPUR & Erhan AKÇA,Musa Serdem / Çukurova Üniversitesi Cemil CANGIR & Duygu BOYRAZ / Namık Kemal Üniversitesi Mevlut DÜZGÜN & Nurgul GÜLŞEN /

Selim KAPUR & Erhan AKÇA,Musa Serdem / Çukurova Üniversitesi Cemil CANGIR & Duygu BOYRAZ / Namık Kemal Üniversitesi Mevlut DÜZGÜN & Nurgul GÜLŞEN / Selim KAPUR & Erhan AKÇA,Musa Serdem / Çukurova Üniversitesi Cemil CANGIR & Duygu BOYRAZ / Namık Kemal Üniversitesi Mevlut DÜZGÜN & Nurgul GÜLŞEN / Çevre ve Orman Bakanlığı ULUSAL EYLEM PROGRAMI HAZIRLAMA

Detaylı

İşletmelerin Karşılaştığı Tehdit Nedir? Zafer-İn Operasyonu nun Hedefleri Nedir?

İşletmelerin Karşılaştığı Tehdit Nedir? Zafer-İn Operasyonu nun Hedefleri Nedir? İşletmelerin Karşılaştığı Tehdit Nedir? Pek çok işletme, sektördeki yeniliklere ve değişen taleplere hızlı uyum sağlayamadığı için rekabet edemez ve hatta devamlılığını sağlayamaz hale gelebilmektedir.

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ ÇEVRE FASLI MÜZAKERE SÜRECİ

AVRUPA BİRLİĞİ ÇEVRE FASLI MÜZAKERE SÜRECİ AVRUPA BİRLİĞİ ÇEVRE FASLI MÜZAKERE SÜRECİ 1. Genel Süreç Çevre Faslı Müzakere Sürecine ilişkin; Çevre Faslı Tanıtıcı Tarama Toplantısı 03-11 Nisan 2006, Çevre Faslı Ayrıntılı Tarama Toplantısı 29 Mayıs

Detaylı

Uluslararası Diplomatlar Birliği Universal Partners

Uluslararası Diplomatlar Birliği Universal Partners SONUÇ BİLDİRGESİ KKTC de TARIMSAL SU KULLANIMI NASIL OLMALI Çalıştayı 03 Mayıs 2018 tarihinde KKTC-Lefkoşa da gerçekleştirilmiştir.çalıştayın acılış konuşmaları, KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut

Detaylı

GİTES OTOMOTİV EYLEM PLANI

GİTES OTOMOTİV EYLEM PLANI GİTES OTOMOTİV EYLEM PLANI HEDEF -1 1.1 1.2 MOTOR VE AKTARMA ORGANLARINDA YURT İÇİ ÜRETİM VE KATMA DEĞERİN ARTIRILMASI Otomotiv ana sanayinin motor ve aktarma organları yatırımlarının ülkemize çekilmesine

Detaylı

A dan Z ye Sürdürülebilirlik

A dan Z ye Sürdürülebilirlik A dan Z ye Sürdürülebilirlik Ece Sevin, 16.11.2017 ESCARUS TSKB Sürdürülebilirlik Danışmanlığı A.Ş. ESCARUS HAKKINDA Escarus Hizmetlerimiz Tecrübemiz Stratejik Sürdürülebilirlik Operasyonel Sürdürülebilirlik

Detaylı

Çevre Alanında Kapasite Geliştirme Projesi Düzenleyici Etki Analizi Ön Çalışma

Çevre Alanında Kapasite Geliştirme Projesi Düzenleyici Etki Analizi Ön Çalışma Çevre Alanında Kapasite Geliştirme Projesi Düzenleyici Etki Analizi Ön Çalışma Yaban Kuşlarının Korunması Direktifi 2009/147/EC İçerik Kuş Direktifi Ön DEA raporu Rapor sonrası yapılanlar İstişare Süreci

Detaylı

BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR STRATEJİK PLANI

BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR STRATEJİK PLANI BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BEL E D İ Y E S İ 2015 2019 STRATEJİK PLANI Balıkesir Büyük şehir Bel ediyesi 2015-2019 Stratejik Pl an ı 3.4.10 Stratejik Alan 10 : Kırsal Hizmetler A1 Entegre Kırsal Kalkınma H1.

Detaylı

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE SÖZLEŞMESİ 12. TARAFLAR KONFERANSI (COP12) EKİM 2015 TARİHLERİNDE ANKARA DA YAPILACAKTIR.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE SÖZLEŞMESİ 12. TARAFLAR KONFERANSI (COP12) EKİM 2015 TARİHLERİNDE ANKARA DA YAPILACAKTIR. [ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE SÖZLEŞMESİ 12. TARAFLAR KONFERANSI (COP12) 12-23 EKİM 2015 TARİHLERİNDE ANKARA DA YAPILACAKTIR. [ Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele 12. Taraflar Konferansı

Detaylı

Kadın Dostu Kentler Projesi. Proje Hedefleri. Genel Hedef: Amaçlar:

Kadın Dostu Kentler Projesi. Proje Hedefleri. Genel Hedef: Amaçlar: Kadın Dostu Kentler Projesi İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün ulusal ortağı ve temel paydaşı olduğu Kadın Dostu Kentler Projesi, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu-UNFPA ve Birleşmiş Milletler

Detaylı

SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURAKLIK YÖNETİMİ İHTİSAS HEYETİ 2.TOPLANTISI

SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURAKLIK YÖNETİMİ İHTİSAS HEYETİ 2.TOPLANTISI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURAKLIK YÖNETİMİ İHTİSAS HEYETİ 2.TOPLANTISI TOPRAK MUHAFAZA VE HAVZA ISLAHI DAİRESİ BAŞKANLIĞI FAALİYETLERİ DR.HAVVA KAPTAN ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOPRAK MUHAFAZA VE HAVZA

Detaylı

Küresel Çevre Yönetimi için Ulusal Kapasite Öz Değerlendirme Analizi

Küresel Çevre Yönetimi için Ulusal Kapasite Öz Değerlendirme Analizi Küresel Çevre Yönetimi için Ulusal Kapasite Öz Değerlendirme Analizi REPUBLIC OF SLOVENIJA MINISTRSTRY OF ENVIRONMENT AND SPATIAL PLANNING Milena Marega Bölgesel Çevre Merkezi, Slovenya Ülke Ofisi Sunum

Detaylı

UNFCC VE KYOTO PROTOKOLÜ GEREKLİLİKLERİ

UNFCC VE KYOTO PROTOKOLÜ GEREKLİLİKLERİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI UNFCC VE KYOTO PROTOKOLÜ GEREKLİLİKLERİ Kadir Demirbolat Uzman 29 Haziran 2011 TEMEL GÖSTERGELER Türkiye; OECD üyesi,g-20 üyesi, AB ne aday ülke, OECD, AB ve

Detaylı

12 Mayıs 2016 PERŞEMBE

12 Mayıs 2016 PERŞEMBE 12 Mayıs 2016 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29710 YÖNETMELİK Orman ve Su İşleri Bakanlığından: TAŞKIN YÖNETİM PLANLARININ HAZIRLANMASI, UYGULANMASI VE İZLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

TÜRKĠYE CUMHURĠYETĠ HÜKÜMETĠ ĠLE TUNUS CUMHURĠYETĠ HÜKÜMETĠ ARASINDA ORMANCILIK ve SU ALANINDA ĠġBĠRLĠĞĠ ANLAġMASI

TÜRKĠYE CUMHURĠYETĠ HÜKÜMETĠ ĠLE TUNUS CUMHURĠYETĠ HÜKÜMETĠ ARASINDA ORMANCILIK ve SU ALANINDA ĠġBĠRLĠĞĠ ANLAġMASI TÜRKĠYE CUMHURĠYETĠ HÜKÜMETĠ ĠLE TUNUS CUMHURĠYETĠ HÜKÜMETĠ ARASINDA ORMANCILIK ve SU ALANINDA ĠġBĠRLĠĞĠ ANLAġMASI Bundan böyle "Taraflar" olarak anılacak olan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Tunus Cumhuriyeti

Detaylı

ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI SON GELİŞMELER VE ÜLKEMİZİN DURUMU

ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI SON GELİŞMELER VE ÜLKEMİZİN DURUMU ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2012 SONRASI İKLİM REJİMİNDE SON GELİŞMELER VE ÜLKEMİZİN DURUMU 24 Haziran 2009 KYOTO PROTOKOLÜ NDE ÜLKEMİZİN SON DURUMU Kyoto Protokolü nün 13 Mayıs

Detaylı

MTA Genel Müdürlüğü Tarafından Yürütülen TUCBS ve INSPIRE Standartları Çalışmaları

MTA Genel Müdürlüğü Tarafından Yürütülen TUCBS ve INSPIRE Standartları Çalışmaları 18 19 Kasım 2015, ATO Congresium, Ankara MTA Genel Müdürlüğü Tarafından Yürütülen TUCBS ve INSPIRE Standartları Çalışmaları Dr. Engin Öncü SÜMER, Dr. Erol TİMUR, Yıldız NURLU, Pemra KUMTEPE ve Dr. Türkan

Detaylı

MARMARA BÖLGESİNDEKİ HAVZA KORUMA EYLEM PLANI

MARMARA BÖLGESİNDEKİ HAVZA KORUMA EYLEM PLANI MARMARA BÖLGESİNDEKİ HAVZA KORUMA EYLEM PLANI 1 İÇERİK 1. HAVZA KORUMA EYLEM PLANLARI 2. MARMARA VE SUSURLUK HAVZALARI 3. ULUSAL HAVZA YÖNETİM STRATEJİSİ 4. HAVZA YÖNETİM YAPILANMASI 5. NEHİR HAVZA YÖNETİM

Detaylı

İşletmelerde Karbon Yönetimi ve Gönüllü Karbon Piyasaları. Yunus ARIKAN REC Türkiye İklim Değişikliği Proje Yöneticisi

İşletmelerde Karbon Yönetimi ve Gönüllü Karbon Piyasaları. Yunus ARIKAN REC Türkiye İklim Değişikliği Proje Yöneticisi İşletmelerde Karbon Yönetimi ve Gönüllü Karbon Piyasaları Yunus ARIKAN REC Türkiye İklim Değişikliği Proje Yöneticisi ÇET 07, 7.6.2007 Bölgesel Çevre Merkezi - REC ( ) Tarafsız, bağımsız ve kar amacı gütmeyen

Detaylı

Orman Fonksiyonları -Zonlama Biyoçeşitlilik Koruma Alanları Estetik-Ekotuirzm İğneada: Fonksiyonlar: Ölçüt, Gösterge ve Aktiviteler Fonksiyonlar: Ölçüt, Gösterge ve Aktiviteler (Camili) Fonksiyonlar Ölçüt

Detaylı

HAVZA SEÇİMİ YÖNTEM VE KRİTERLERİ

HAVZA SEÇİMİ YÖNTEM VE KRİTERLERİ Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü HAVZA SEÇİMİ YÖNTEM VE KRİTERLERİ Toprak Muhafaza ve Havza Islahı Dairesi Başkanı Havza? Hidrolojik olarak; Bir akarsu tarafından parçalanan, kendine

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİR ARAZİ YÖNETİMİ İŞ FORUMU. Ankara Deklarasyonu

SÜRDÜRÜLEBİLİR ARAZİ YÖNETİMİ İŞ FORUMU. Ankara Deklarasyonu SÜRDÜRÜLEBİLİR ARAZİ YÖNETİMİ İŞ FORUMU Ankara Deklarasyonu Özet 2015 yılının Eylül ayında, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi kapsamında Arazi Bozulumunun Dengelenmesi

Detaylı

T.C. Kalkınma Bakanlığı

T.C. Kalkınma Bakanlığı T.C. Kalkınma Bakanlığı 2023 Vizyonu Çerçevesinde Türkiye Tarım Politikalarının Geleceği- Turkey s Agricultural Policies at a Crossroads with respect to 2023 Vision 2023 Vision, Economic Growth and Agricultural

Detaylı

MESLEKİ EĞİTİM, SANAYİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ

MESLEKİ EĞİTİM, SANAYİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ VİZYON BELGESİ (TASLAK) Türkiye 2053 Stratejik Lokomotif Sektörler MESLEKİ EĞİTİM, SANAYİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ Millet Hafızası ve Devlet Aklının bize bıraktığı miras ve tarihî misyon, İstanbul un Fethinin

Detaylı

3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği Konutu, Ankara Saat: 16:00. Çevre ve Orman Bakanlığı nın Saygıdeğer Müsteşar Yardımcısı,

3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği Konutu, Ankara Saat: 16:00. Çevre ve Orman Bakanlığı nın Saygıdeğer Müsteşar Yardımcısı, Türkiye nin İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı nın Geliştirilmesi Projesi nin Açılış Toplantısında Ulrika Richardson-Golinski a.i. Tarafından Yapılan Açılış Konuşması 3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği

Detaylı

İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KURUM/KURULUŞ. Hazine Müstaşarlığı Kalkınma Bakanlığı Maliye Bakanlığı Sosyal Taraflar

İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KURUM/KURULUŞ. Hazine Müstaşarlığı Kalkınma Bakanlığı Maliye Bakanlığı Sosyal Taraflar TARIM SEKTÖRÜ 1. Tarım sektöründe istihdam şartları iyileştirilecektir. 1.1 Tarıma yönelik destekler ihtisaslaşmayı ve istihdamı korumayı teşvik edecek biçimde tasarlanacaktır. Hayvancılık (Tarım Reformu

Detaylı

PROJE KAPANIŞ KONFERANSI

PROJE KAPANIŞ KONFERANSI PROJE KAPANIŞ KONFERANSI PROJE ETKİNLİKLERİ ve ÇIKTILARI 3 Aralık 2008, Ankara Bölgesel Çevre Merkezi - REC Tarafsız, bağımsız ve kar amacı gütmeyen uluslararası bir kuruluş Orta ve Doğu Avrupa da 1990,

Detaylı

TARIM - AGRICULTURE. İlkay Dellal. 6 th March 2018, Bilkent Hotel, Bilkent- Ankara 6 Mart 2018, Bilkent Otel, Bilkent Ankara

TARIM - AGRICULTURE. İlkay Dellal. 6 th March 2018, Bilkent Hotel, Bilkent- Ankara 6 Mart 2018, Bilkent Otel, Bilkent Ankara Technical Assistance for Developed Analytical Basis for Formulating Strategies and Actions towards Low Carbon Development Düşük Karbonlu Kalkınma İçin Çözümsel Tabanlı Strateji ve Eylem Geliştirilmesi

Detaylı

KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YERLİ ÜRETİM PROGRAMI EYLEM PLANI

KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YERLİ ÜRETİM PROGRAMI EYLEM PLANI KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YERLİ ÜRETİM PROGRAMI EYLEM PLANI 1. Programın Amacı ve Kapsamı 2013 yılı itibarıyla yaklaşık 105 milyar TL ile GSYH nin yaklaşık yüzde 7 si olarak gerçekleşen

Detaylı

TÜRKİYE DE SU KAYNAKLARI GELİŞTİRME POLİTİKALARINA YÖNELİK TESPİTLER VE ÖNERİLER

TÜRKİYE DE SU KAYNAKLARI GELİŞTİRME POLİTİKALARINA YÖNELİK TESPİTLER VE ÖNERİLER TÜRKİYE DE SU KAYNAKLARI GELİŞTİRME POLİTİKALARINA YÖNELİK TESPİTLER VE ÖNERİLER Faruk Volkan İnşaat ve SulamaYüksek Mühendisi DSİ Genel Müdürlüğü Etüd ve Plan Dairesi Başkanlığı Ankara Bahadır Boz İnşaat

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİR ARAZİ YÖNETİMİ İŞ FORUMU. Ankara Deklarasyonu

SÜRDÜRÜLEBİLİR ARAZİ YÖNETİMİ İŞ FORUMU. Ankara Deklarasyonu SÜRDÜRÜLEBİLİR ARAZİ YÖNETİMİ İŞ FORUMU Ankara Deklarasyonu Özet 2015 yılının Eylül ayında, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi kapsamında Arazi Bozulumunun Dengelenmesi

Detaylı

Türkiye de Kırsal Kalkınma Politikaları ve Geleceği

Türkiye de Kırsal Kalkınma Politikaları ve Geleceği 2023 Vizyonu Çerçevesinde Türkiye Tarım Politikalarının Geleceği Çalıştayı Türkiye de Kırsal Kalkınma Politikaları ve Geleceği Dr. Yurdakul SAÇLI Kalkınma Bakanlığı İktisadi Sektörler ve Koordinasyon Genel

Detaylı

Bu sorunun doğru cevabını verebilmek için öncelikli olarak bazı kavramların iyi bilinmesi gerekir. Zira bu kavramların anlaşılabilmesi neticesinde

Bu sorunun doğru cevabını verebilmek için öncelikli olarak bazı kavramların iyi bilinmesi gerekir. Zira bu kavramların anlaşılabilmesi neticesinde Bu sorunun doğru cevabını verebilmek için öncelikli olarak bazı kavramların iyi bilinmesi gerekir. Zira bu kavramların anlaşılabilmesi neticesinde orman mühendisinin sadece ağaç mı kesip kesmediği belli

Detaylı

Karar -/CP.15. Taraflar Konferansı, 18 Aralık 2009 tarihli Kopenhag Mutabakatını not alır.

Karar -/CP.15. Taraflar Konferansı, 18 Aralık 2009 tarihli Kopenhag Mutabakatını not alır. Karar -/CP.15 Taraflar Konferansı, 18 Aralık 2009 tarihli Kopenhag Mutabakatını not alır. Kopenhag Mutabakatı Kopenhag daki Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 2009 Yılı Konferansı nda hazır bulunan

Detaylı

AFD Sürdürülebilir bir gelecek için

AFD Sürdürülebilir bir gelecek için AFD Sürdürülebilir bir gelecek için TSKB Önceliğimiz Çevre Konferansı 5 aralık 2007 AGENCE FRANCAISE DE DEVELOPPEMENT Misyonumuz 1. Kalkınmanın finansmanı Birleşmiş Milletlerin Bin Yıl Kalkınma Hedefleri

Detaylı

AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu - IV Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Hibe Programı

AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu - IV Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Hibe Programı AB ve Türkiye Diyaloğu - IV Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Avrupa Birliği Bakanlığı, Katılım Öncesi AB Mali Yardımı kapsamında finanse edilen diyalog sürecini desteklemeye devam etmektedir. Diyaloğu-IV

Detaylı

1.Kamuoyu Oluşturma (Süreçleri ve aktörleri etkileyerek çölleşme ve arazi bozulumuyla mücadele alanındaki çalışmaları

1.Kamuoyu Oluşturma (Süreçleri ve aktörleri etkileyerek çölleşme ve arazi bozulumuyla mücadele alanındaki çalışmaları 2014 YILINA AİT CMUSEP ÖZET RAPORU 1.Kamuoyu Oluşturma (Süreçleri ve aktörleri etkileyerek çölleşme ve arazi bozulumuyla mücadele alanındaki çalışmaları yaygınlaştırmak, destek ve katkıları arttırmak.)

Detaylı

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞINDA COĞRAFİ BİLGİ SİSTEM TARIMSAL ÜRETİMİ GELİŞTİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDE TAMAMLANMIŞ VEYA MEVCUT OLAN ÇALIŞMALAR

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞINDA COĞRAFİ BİLGİ SİSTEM TARIMSAL ÜRETİMİ GELİŞTİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDE TAMAMLANMIŞ VEYA MEVCUT OLAN ÇALIŞMALAR TUCBS TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞINDA TÜGEM TAGEM TRGM KKGM COĞRAFİ BİLGİ SİSTEM ANKARA 2010 1 TARIMSAL ÜRETİMİ GELİŞTİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDE TAMAMLANMIŞ VEYA MEVCUT OLAN ÇALIŞMALAR 1-1/25 000 Ölçekli

Detaylı

SERA GAZLARININ İZLENMESİ ve EMİSYON TİCARETİ

SERA GAZLARININ İZLENMESİ ve EMİSYON TİCARETİ T.C. ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü İklim Değişikliği Dairesi Başkanlığı SERA GAZLARININ İZLENMESİ ve EMİSYON TİCARETİ Semra GÜNEN Kimya Mühendisi III. Enerji Verimliliği Kongresi

Detaylı

SAĞLIK TURİZMİNİN GELİŞTİRİLMESİ PROGRAMI VE POLİTİKALAR. Dr. H. Ömer Tontuş Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü

SAĞLIK TURİZMİNİN GELİŞTİRİLMESİ PROGRAMI VE POLİTİKALAR. Dr. H. Ömer Tontuş Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü SAĞLIK TURİZMİNİN GELİŞTİRİLMESİ PROGRAMI VE POLİTİKALAR Dr. H. Ömer Tontuş Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü Programın Amacı ve Kapsamı-1 2 Tıbbi tedavinin alınması, termal kaynakların kullanılması,

Detaylı

3. Ulusal Taşkın Sempozyumu, 29-30 Nisan 2013, İstanbul

3. Ulusal Taşkın Sempozyumu, 29-30 Nisan 2013, İstanbul 3. Ulusal Taşkın Sempozyumu, 29-30 Nisan 2013, İstanbul Taşkınların Sebepleri, Ülkemizde Yaşanmış Taşkınlar ve Zararları, CBS Tabanlı Çalışmalar Taşkın Tehlike Haritaları Çalışmaları Sel ve Taşkın Strateji

Detaylı

TÜRKİYE RÜZGAR ENERJİSİ SEKTÖR TOPLANTISI HATAY / 15.02.2103

TÜRKİYE RÜZGAR ENERJİSİ SEKTÖR TOPLANTISI HATAY / 15.02.2103 TÜRKİYE RÜZGAR ENERJİSİ SEKTÖR TOPLANTISI HATAY / 15.02.2103 RES PROJELERİNE İLİŞKİN KARŞILAŞILAN SORUNLAR 1) TEŞVİKLER 2) İZİNLER 3) ÖLÇÜMLER 4) YENİ BAŞVURULARIN ALINMASI 5) KAPASİTE ARTIŞI 6) BAĞLANTI

Detaylı

Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar

Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar UNIDO EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) PROGRAMI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar Ferda Ulutaş, Emrah Alkaya Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Ankara, 20 Mayıs 2009 KAPSAM

Detaylı

Jeotermal Projelerinde Sosyal Risk ve Etkiler Türkiye Jeotermal Geliştirme Projesi

Jeotermal Projelerinde Sosyal Risk ve Etkiler Türkiye Jeotermal Geliştirme Projesi BURCU ERGIN SOSYAL KORUMA POLITIKALARI UZMANI DÜNYA BANKASI RSM TANITIM ÇALIŞTAYI IZMIR, 5 TEMMUZ 2018 Jeotermal Projelerinde Sosyal Risk ve Etkiler Türkiye Jeotermal Geliştirme Projesi Çevresel ve sosyal

Detaylı

Yeşilırmak Havzası Taşkın Yönetim Planının Hazırlanması Projesi

Yeşilırmak Havzası Taşkın Yönetim Planının Hazırlanması Projesi T. C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Yeşilırmak Havzası Taşkın Yönetim Planının Hazırlanması Projesi Taşkın ve Kuraklık Yönetimi Daire Başkanlığı 03 Aralık 2013 / Afyonkarahisar

Detaylı

Nilay PANCAR Tarımsal Desteklemeler Dai. Bşk. Çözümleyici 24/09/2014. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Nilay PANCAR Tarımsal Desteklemeler Dai. Bşk. Çözümleyici 24/09/2014. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Nilay PANCAR Tarımsal Desteklemeler Dai. Bşk. Çözümleyici 24/09/2014 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Sunuş İçeriği Eğitim Detayları Polonya Hakkında Krakow Tarım Üniversitesi Avrupa Birliği Tarım

Detaylı

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞLETME VE PAZARLAMA DAİRE BAŞKANLIĞI. ÜLKEMİZ ORMAN VARLIĞI ve ODUN ÜRETİMİ

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞLETME VE PAZARLAMA DAİRE BAŞKANLIĞI. ÜLKEMİZ ORMAN VARLIĞI ve ODUN ÜRETİMİ ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞLETME VE PAZARLAMA DAİRE BAŞKANLIĞI ÜLKEMİZ ORMAN VARLIĞI ve ODUN ÜRETİMİ Kenan AKYÜZ İşletme ve Pazarlama D. Başkanı kenanakyuz@ogm.gov.tr AHŞAP NEDİR? AHŞAP; ağaçtan üretilmiş

Detaylı

T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLĞİ 2011 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI

T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLĞİ 2011 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLĞİ 2011 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI Akdeniz Belediyeler Birliği, üyelerine üst düzey hizmet sunan, yerel ölçekteki Reform süreçlerine ve Ülkemizin AB ile bütünleşme sürecine destek

Detaylı

Büyükşehir Alanlarında Kırsal Arazisi Kullanımına Yönelik Plan Altlık Gereksinimleri,

Büyükşehir Alanlarında Kırsal Arazisi Kullanımına Yönelik Plan Altlık Gereksinimleri, Büyükşehir Alanlarında Kırsal Arazisi Kullanımına Yönelik Plan Altlık Gereksinimleri, KIRSAL ARAZİ YÖNETİMİNDE ANALİTİK VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE SENTEZ PAFTALARININ ÜRETİLMESİ; Prof. Dr. Yusuf KURUCU

Detaylı

Dünya Bankası nın Kırsal Kalkınma Yaklaşımı ve Türkiye Deneyimleri. Halil AGAH Ankara, 2012

Dünya Bankası nın Kırsal Kalkınma Yaklaşımı ve Türkiye Deneyimleri. Halil AGAH Ankara, 2012 Dünya Bankası nın Kırsal Kalkınma Yaklaşımı ve Türkiye Deneyimleri Halil AGAH Ankara, 2012 1 DB nın Kırsal Kalkınma Yaklaşımı İÇERİK DB nın Kalkınma Yaklaşımı DB nın Kırsal Kalkınma Yaklaşımı Uygulamalardan

Detaylı

DİKMEN BÖLGESİ STRETEJİK GELİŞİM PLANI 2012-2014

DİKMEN BÖLGESİ STRETEJİK GELİŞİM PLANI 2012-2014 DİKMEN BÖLGESİ STRETEJİK GELİŞİM PLANI 2012-2014 Eyül 2011 Bu yayın Avrupa Birliği nin yardımlarıyla üretilmiştir. Bu yayının içeriğinin sorumluluğu tamamen The Management Centre ve Dikmen Belediyesi ne

Detaylı

Konya Ovasında Su Yönetim ve Ağaçlandırma Stratejisi

Konya Ovasında Su Yönetim ve Ağaçlandırma Stratejisi Konya Ovasında Su Yönetim ve Ağaçlandırma Stratejisi Prof. Dr. Mehmet BABAOĞLU Abdurrahman AYAN Mevlüt VANOĞLU KOP İdaresi Başkanlığı NEVŞEHİR - 2011 KONYA KAPALI HAVZASI Aksaray Konya Niğde Karaman KOP

Detaylı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇEVRECİ ŞEHİRLERE DOĞRU Kadir DEMİRBOLAT İklim Değişikliği Dairesi Başkanı 7 Temmuz 2012, Gaziantep Çevreci Şehircilik; Yaşam kalitesi yüksek, Çevreye duyarlı, Tarihi ve kültürel

Detaylı

Yeni üretim hattı ile kapasite artısı aylık ve yıllık ciromuzda en az %20'lik artış sağlanmıştır.

Yeni üretim hattı ile kapasite artısı aylık ve yıllık ciromuzda en az %20'lik artış sağlanmıştır. TR52 (Konya, Karaman) Düzey 2 Bölgesi için, bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgesel gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla çalışmalarını

Detaylı

KONYA KARAMAN ÇOCUK EYLEM PLANI

KONYA KARAMAN ÇOCUK EYLEM PLANI KONYA KARAMAN ÇOCUK EYLEM PLANI 2016-2018 AMAÇ Onuncu Kalkınma Planı hedeflerine ulaşabilmek açısından hazırlanan öncelik dönüşüm programları topyekûn kalkınma hedeflerinin gerçekleşmesi açısından büyük

Detaylı

AVRUPA DA ORMANLARIN KORUNMASI BAKANLAR KONFERANSI (MCPFE)

AVRUPA DA ORMANLARIN KORUNMASI BAKANLAR KONFERANSI (MCPFE) AVRUPA DA ORMANLARIN KORUNMASI BAKANLAR KONFERANSI (MCPFE) Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Sözleşmesinin (UNFCCC) Hükümleri Kapsamında Avrupa Düzeyi Ağaçlandırma Rehberi Bu rehber, 12-13 Kasım 2008

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BOLU

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BOLU T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BOLU Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel gıda

Detaylı

Türk Bankacılık ve Banka Dışı Finans Sektörlerinde Yeni Yönelimler ve Yaklaşımlar İslami Bankacılık

Türk Bankacılık ve Banka Dışı Finans Sektörlerinde Yeni Yönelimler ve Yaklaşımlar İslami Bankacılık İÇİNDEKİLER FİNANS, BANKACILIK VE KALKINMA 2023 ANA TEMA SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA: FİNANS VE BANKACILIK ALT TEMALAR Türkiye Ekonomisinde Kalkınma ve Finans Sektörü İlişkisi AB Uyum Sürecinde Finans ve Bankacılık

Detaylı

Türkiye de Stratejik Çevresel Değerlendirme: İhtiyaçlar, Zorluklar ve Fırsatlar

Türkiye de Stratejik Çevresel Değerlendirme: İhtiyaçlar, Zorluklar ve Fırsatlar Technical Assistance for Implementation of the By-Law on Strategic Environmental Assessment EuropeAid/133447/D/SER/TR Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği'nin Uygulanması Teknik Yardım Projesi

Detaylı

DOĞA - İNSAN İLİŞKİLERİ VE ÇEVRE SORUNLARININ NEDENLERİ DERS 3

DOĞA - İNSAN İLİŞKİLERİ VE ÇEVRE SORUNLARININ NEDENLERİ DERS 3 DOĞA - İNSAN İLİŞKİLERİ VE ÇEVRE SORUNLARININ NEDENLERİ DERS 3 İnsan yaşamı ve refahı tarihsel süreç içinde hep doğa ve doğal kaynaklarla kurduğu ilişki ile gelişmiştir. Özellikle sanayi devrimine kadar

Detaylı

İçerik. Türkiye de Su Yönetimi. İklim Değişikliğinin Su Kaynaklarına Etkisi Çalışmaları

İçerik. Türkiye de Su Yönetimi. İklim Değişikliğinin Su Kaynaklarına Etkisi Çalışmaları İçerik Türkiye de Su Yönetimi İklim Değişikliğinin Su Kaynaklarına Etkisi Çalışmaları 2 Türkiye nin Su Potansiyeli Yıllık Yağış : 501 milyar m 3 Yıllık Kullanılabilir Yerüstü Suyu : 98 milyar m 3 Yıllık

Detaylı

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ KİRAZ SONUÇ RAPORU

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ KİRAZ SONUÇ RAPORU 1 2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ KİRAZ SONUÇ RAPORU Tarih: 20 Aralık 2010 Yaklaşık Katılımcı Sayısı: 55 Katılımcı listesindeki Sayı: 50 Katılımcı Düzeyi ve Profili: 2 3 4 Dağıtılan Belgeler:

Detaylı

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ ÖDEMİŞ SONUÇ RAPORU

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ ÖDEMİŞ SONUÇ RAPORU 1 2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ ÖDEMİŞ SONUÇ RAPORU Tarih: 3 Ocak 2011 Yaklaşık Katılımcı Sayısı: 75 Katılımcı listesindeki Sayı: 66 Katılımcı Düzeyi ve Profili: 2 3 4 Dağıtılan Belgeler:

Detaylı

AÇLIĞIN ÖNLENMESĠ ve GIDA GÜVENCESĠNĠN SAĞLANMASI

AÇLIĞIN ÖNLENMESĠ ve GIDA GÜVENCESĠNĠN SAĞLANMASI AÇLIĞIN ÖNLENMESĠ ve GIDA GÜVENCESĠNĠN SAĞLANMASI Yrd. Doç. Dr. Mustafa ERBAġ Sultan ARSLAN A. Nur DURAK Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü erbas@akdeniz.edu.tr Sunum Planı

Detaylı

Yıllar 2015 2016 2017 2018 2019 PROJE ADIMI - FAALİYET. Sorumlu Kurumlar. ÇOB, İÇOM, DSİ, TİM, Valilikler, Belediyeler ÇOB, İÇOM, Valilikler

Yıllar 2015 2016 2017 2018 2019 PROJE ADIMI - FAALİYET. Sorumlu Kurumlar. ÇOB, İÇOM, DSİ, TİM, Valilikler, Belediyeler ÇOB, İÇOM, Valilikler 1. HAVZA KORUMA PLANI KURUM VE KURULUŞLARIN KOORDİNASYONUNUN 2. SAĞLANMASI 3. ATIK SU ve ALTYAPI YÖNETİMİ 3.1. Göl Yeşil Kuşaklama Alanındaki Yerleşimler Koruma Planı'nda önerilen koşullarda önlemlerin

Detaylı

İZMİR DE (TEMİZ ÜRETİM)

İZMİR DE (TEMİZ ÜRETİM) İZMİR DE EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) UYGULAMALARININ YAYGINLAŞTIRILMASI PROJESİ İzmir Kalkınma Ajansı İZMİR BÖLGE KÜMELENME EKO- KALKINMA VERĐMLĐLĐK DESTEK PROGRAMLARI YENĐLĐK YATIRIM PLANI AJANSI 2010-20132013

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ EYLEM PLANINDA SU

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ EYLEM PLANINDA SU T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TAŞKIN VE KURAKLIK YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ EYLEM PLANINDA SU TANSEL TEMUR Meteoroloji Mühendisi Ulusal Su ve Sağlık Kongresi,

Detaylı

TR 61 DÜZEY 2 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (ANTALYA-ISPARTA-BURDUR)

TR 61 DÜZEY 2 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (ANTALYA-ISPARTA-BURDUR) TR 61 DÜZEY 2 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (ANTALYA-ISPARTA-BURDUR) ANTALYA DA TARIM SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI SÜS BİTKİLERİ VE TIBBİ AROMATİK BİTKİLER ALT SEKTÖRÜ ÇALIŞMA GRUBU

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ: FAO NUN BAKIŞ AÇISI. Dr. Ayşegül Akın Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Türkiye Temsilci Yardımcısı 15 Ekim 2016

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ: FAO NUN BAKIŞ AÇISI. Dr. Ayşegül Akın Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Türkiye Temsilci Yardımcısı 15 Ekim 2016 İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ: FAO NUN BAKIŞ AÇISI Dr. Ayşegül Akın Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Türkiye Temsilci Yardımcısı 16 Ekim Dünya Gıda Günü Herkesin gıda güvenliğine ve besleyici gıdaya ulaşma

Detaylı