Kılavuzu. Nexus'un Tanımlayıcı Kılavuzu: Ölçekli Scrum Uygulamasının Dış İskeleti

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Kılavuzu. Nexus'un Tanımlayıcı Kılavuzu: Ölçekli Scrum Uygulamasının Dış İskeleti"

Transkript

1 Kılavuzu Nexus'un Tanımlayıcı Kılavuzu: Ölçekli Scrum Uygulamasının Dış İskeleti Ken Schwaber ve Scrum.org tarafından geliştirilmiş ve desteklenmiştir. Ağustos 2015

2 İçindekiler Kuşbakışı Nexus... 2 Nexus Kılavuzunun Amacı... 2 Nexus un Tanımı... 2 Nexus un Arka Planı... 2 Nexus Çerçevesi... 3 Nexus Süreç Akışı... 4 Yazılım Pratikleri... 5 Nexus... 5 Nexus Rolleri... 5 Nexus Entegrasyon Takımı... 5 Nexus Etkinlikleri... 6 Nexus Sprint Planlama... 7 Nexus Günlük Scrum... 7 Nexus Sprint Değerlendirme... 8 Nexus Sprint Retrospektifi... 8 Düzenleme... 9 Nexus Eserleri... 9 Ürün İş Listesi... 9 Nexus Hedefi Nexus Sprint İş Listesi Entegre Ürün Parçası Eserlerin Şeffaflığı Bitti Tanımı Son Not Takdir ve Teşekkür Çeviri Copyright Scrum.org, 2015 Tüm Hakları Saklıdır Sayfa 1 (Sürüm 1.1)

3 Kuşbakışı Nexus Nexus Kılavuzunun Amacı Nexus, ölçekli ürün ve yazılım geliştirme inisiyatifleri için bir çerçevedir. Nexus, yapıtaşı olarak Scrum ı kullanmaktadır. Bu kılavuz Nexus un tanımını içermektedir. Bu kılavuzda Nexus ta yer alan roller, etkinlikler, eserler ve onları birbirine bağlayan kurallar yer almaktadır. Nexus, Ken Schwaber ve Scrum.org tarafından geliştirilmiştir. Nexus Kılavuzu da onlar tarafından yazılmış ve sunulmuştur. Nexus un Tanımı Nexus (i): (Ölçekli Profesyonel Scrum da) Geliştirme birimi Nexus; roller, etkinlikler, eserler ve bunları birbirlerine bağlayan kurallardan oluşan ve bir amaca hizmet eden entegre bir ürün parçası üretmek için tek bir ürün iş listesi üzerinde çalışan yaklaşık üç ile dokuz arasındaki geliştirme takımının işlerini birbirine bağlayan bir çerçevedir. Nexus un Arka Planı Yazılım geliştirme karmaşıktır; çalışan bir yazılım için işlerin entegrasyonu, etkinliklerin Bitti tanımına uygun bir çıktı üretmesi için koordine edilmesini ve pek çok eser üretilmesini gerektirir. İşler; organize edilmeli, sıraya koyulmalı, aralarındaki bağımlılıklar çözülmeli ve çıktılar ortaya koyulmalıdır. Yazılım fiziksel anlamda bulunmadığından ilave güçlükler de çıkarmaktadır. Pek çok yazılım geliştirici takım olarak kolektif bir şekilde çalışarak çalışır durumda bir ürün parçası üretmek için Scrum çerçevesini kullanmıştır. Bununla birlikte, birden fazla Scrum takımının aynı Ürün İş Listesi ve kod üzerinde çalıştığı durumlarda güçlükler ortaya çıkmaktadır. Geliştiriciler aynı fiziki ortamda çalışan takımlarda bulunmadıklarında birbirlerini etkileyen işler yaparken nasıl iletişim kurabilirler? Geliştiriciler farklı takımlarda çalışıyorlarsa, işlerini nasıl entegre edip entegre ürün parçasını test edebilirler? Bu zorluklar iki takım entegre olurken görülmeye başlar ve üç ve daha fazla takımın entegrasyonu söz konusu olduğunda iyice belirginleşir. Her Sprint te eksiksiz ve Bitti tanımına uygun ürün parçası üretmek için işbirliği yapan birden çok takım olduğunda takımların işleri arasında pek çok bağımlılık ortaya çıkar. Bu bağımlılıklar şunlarla ilişkilidir: 1. Gereksinimler: Gereksinimlerin kapsamı çakışabilir ve gereksinimlerin hayata geçirilme şekilleri de birbirlerini etkileyebilir. Ürün İş Listesi sıralanırken ve gereksinimler seçilirken bu bilgi dikkate alınmalıdır. 2. Alan bilgisi: Takımlarda yer alan kişiler çeşitli iş alanları ve bilgisayar sistemleri konularında bilgiye sahiptir. Bu bilgi, yeterli olduğundan emin olmak ve Sprint süresince takımların birbirlerini bölmelerini en aza indirgemek için Scrum Takımları ile eşlenmelidir. Copyright Scrum.org, 2015 Tüm Hakları Saklıdır Sayfa 2 (Sürüm 1.1)

4 3. Yazılım ve test eserleri: Gereksinimler eninde sonunda kodlar ve testler ile temsil edilir. Gereksinimlere göre, takım üyelerinin bilgisi ve kod/test eserleri aynı Scrum Takımlarına eşlenerek, takımlar arasındaki bağımlılıklar azaltılabilir. Scrum ile yazılım geliştirme ölçeklendiğinde; gereksinimlerin, alan bilgisinin ve kod/test eserlerinin bağımlılıkları takım organizasyonunu yönlendirir. Buna yönlendirme sayesinde üretkenlik en uygun seviyeye ulaşır. Nexus Çerçevesi Nexus, birden çok Scrum Takımı nın entegre bir ürün parçası üretmek için birleştirilmesi üzerine kurulu bir dış iskelettir. Nexus Scrum ile tutarlıdır ve Nexus un parçaları Scrum projelerinde çalışmış olanlara tanıdık gelecektir. Aralarındaki fark her Sprint Bitti tanımına uyan entegre bir ürün parçası üretilmesi için Nexus un Scrum Takımları arasındaki bağımlıklara ve karşılıklı çalışmaya daha fazla dikkat etmesidir. Aşağıdaki görselde gösterildiği üzere, Nexus şu parçalardan oluşur: Roller: Yeni bir rol olarak Nexus Entegrasyon Takımı, en iyi sonuçlara ulaşabilmek amacıyla Nexus un çalışması ve Scrum ın işlemesi için koordinasyonu sağlamak, gözetleyip denetlemek ve koçluk yapmak üzere bulunur. Nexus Entegrasyon Takımı bir Ürün Sahibi, bir Scrum Master ve Nexus Entegrasyon Takım üyelerinden oluşur. Eserler: Tüm Scrum Takımları tek ve aynı Ürün İş Listesi üzerinde çalışır. Ürün İş Listesi kalemleri belirginleştikçe ve hazır duruma geldikçe bu Ürün İş Listesi kalemi ile ilgili işleri hangi takımın yapacağı bilgisi görselleştirilir. Yeni bir eser olarak, Nexus Sprint İş Listesi, Sprint boyunca şeffaflığı desteklemek amacıyla yer alır. Tüm Scrum Takımları kendi Sprint İş Listelerini yönetmeye devam ederler. Etkinlikler: Etkinlikler, Scrum etkinliklerini zenginleştirmek üzere Scrum etkinliklerine eklenir, Scrum etkinlikleri etrafında şekillendirilir veya (Sprint Değerlendirme söz konusu olduğunda) Scrum etkinlikleri yerine geçer. Değiştirildikleri şekilleriyle, Nexus içerisindeki bütün Scrum Takımlarının ve tek tek her takımın eforlarına hizmet eder. Copyright Scrum.org, 2015 Tüm Hakları Saklıdır Sayfa 3 (Sürüm 1.1)

5 Nexus Çerçevesi, Ölçekli Scrum Uygulamasının Dış İskeleti Nexus Süreç Akışı Nexus taki tüm işler, Nexus un çapraz fonksiyonlu üyeleri olarak Scrum takımlarının tüm üyeleri tarafından bitirilebilir. Bağımlılıklar baz alınarak, özel bazı işleri yapmak için takımlar en uygun üyelerini seçebilirler. Ürün İş Listesini Düzenleme: Bağımlılıkların belirlenmesi ve kaldırılması ya da asgariye indirilmesi için Ürün İş Listesi parçalara ayrılmalıdır. Ürün İş Listesi ince dilimlenmiş fonksiyonlar olarak düzenlenmeli, ve işi yapması muhtemel takım olabildiği kadar erken belirlenmelidir. Nexus Sprint Planlama: Her Scrum takımından uygun temsilciler düzenlenmiş Ürün İş Listesini gözden geçirmek ve tartışmak için toplanırlar. Ürün İş Listesi kalemlerini her takım için seçerler. Sonrasında, uygun durumlarda diğer takımlarla etkileşimde bulunarak, her Scrum takımı kendi Sprint ini planlar. Kapsayıcı bir Nexus hedefi ile aynı doğrultuda bir dizi Sprint hedefi, her Sprint takımına ait Sprint İş Listesi ve tek bir tane Nexus Sprint İş Listesi çıktılardır. Nexus Spring İş Listesi, Scrum takımlarının seçmiş olduğu Ürün İş Listesi kalemlerini ve bağımlılıklarını şeffaflaştırır. Geliştirme İşi: Tüm ekipler, sıklıkla işlerini entegrasyonun bittiğinden emin olabilmek için test edebilecekleri ortak bir ortama entegre ederek yazılımı geliştirirler. Nexus Günlük Scrum: Her Scrum Geliştirme Takımından uygun temsilciler olası entegrasyon sorunlarını belirlemek için toplanırlar. Eğer belirlenirse, bu bilgi her Scrum Takımının Günlük Scrum ına aktarılır. Scrum takımları da Günlük Scrum larını, Nexus Günlük Scrum larında belirlenmiş entegrasyon sorunlarını da adresleyecek şekilde, günün planının yapmak için kullanırlar. Nexus Sprint Değerlendirme: Tüm takımlar Ürün Sahibi ile buluşarak entegre ürün parçasını değerlendirirler. Ürün Listesinde düzenlemeler yapılabilir. Copyright Scrum.org, 2015 Tüm Hakları Saklıdır Sayfa 4 (Sürüm 1.1)

6 Nexus Sprint Retrospektifi: Her Scrum Takımından uygun temsilciler ortak zorlukları tespit etmek için toplanırlar. Sonra, her Scrum Takımı bağımsız Sprint Retrospektifi gerçekleştirir. Her takımdan uygun görülen temsilciler yeniden toplanır ve bu anlayışın tabandan yukarı yayılabilmesi adına ortak sorunlar için gerekli eylemleri tartışırlar. Yazılım Pratikleri Birçok yazılım geliştirme pratiği bir Entegre Ürün Parçası yaratmak için işbirliği yapan Scrum Takımlarının işlerini bağlamak için gereklidir. Bu pratiklerin çoğunluğu otomasyona ihtiyaç duyar. Otomasyon, işin hacmini, karmaşıklığını ve özellikle ölçekli ortamlardaki eserleri yönetmeye yardımcı olur. Nexus Nexus rolleri, etkinlikleri ve eserleri, Scrum Kılavuzunda belgelendiği şekliyle ilgili Scrum rolleri, etkinlikleri ve eserlerinin amaç ve niyet özelliklerini kalıtımsal olarak devralır. Nexus Rolleri Bir Nexus, bir Nexus Entegrasyon Takımı ve aşağı yukarı 3 ile 9 Scrum Takımı içerir. Nexus Entegrasyon Takımı Nexus Entegrasyon Takımı en azından her Sprint Entegre Ürün Parçası (Nexus tarafından tamamlanmış birleşik iş) üretildiğinden emin olmaktan sorumludur. Scrum Takımları Scrum da kurallarla belirtildiği gibi olası yayınlanabilir yazılımın Ürün Parçalarını geliştirmekten sorumludurlar. Scrum Takımlarının üyeleri için tüm roller Scrum Kılavuzunda kurallarla belirtilmiştir. Nexus Entegrasyon Takımı aşağıdakileri içeren bir Scrum Takımıdır: Bir Ürün Yöneticisi Bir Scrum Master Bir ya da daha fazla Nexus Entegrasyon Takımı Üyesi Nexus Entegrasyon Takımı üyeleri gerekli ve uygun olması durumunda Nexus taki Scrum Takımlarında da çalışabilirler. Eğer bu durum yaşanıyorsa, öncelik Nexus Entegrasyon Takımı işlerine verilmelidir. Nexus Entegrasyon Takımı üyeliği bireysel Scrum Takımı üyeliğinden daha önceliklidir. Bu tercih, birçok takımı etkileyecek sorunların çözümü için gerekli işlerin öncelikli olmasının sağlanmasına yardımcı olur. Nexus Entegrasyon Takımı bileşimi, Nexus un mevcut ihtiyaçlarını yansıtmak için zaman içinde değişebilir. Nexus Entegrasyon Takımının gerçekleştirebileceği yaygın etkinlikler, koçluk, danışmanlık ve bağımlılıklar ve takımlar arası sorunların farkındalığına dikkat çekilmesini içerebilir. Copyright Scrum.org, 2015 Tüm Hakları Saklıdır Sayfa 5 (Sürüm 1.1)

7 Nexus Entegrasyon Takımı her tür entegrasyon sorununu sahiplenir. Nexus taki tüm Scrum Takımlarının tüm işlerinin başarılı bir şekilde entegrasyonundan sorumludurlar. Entegrasyon, Nexus un devamlı olarak Entegre Ürün Parçası teslim yeteneğini engelleyebilecek her tür teknik ve teknik olmayan takımlar arası kısıtlamaları çözmeyi içerir. Çözümü başarabilmek için Nexus ta tabandan yukarı yayılan bir anlayış kullanılmalıdır. Nexus Entegrasyon Takımında Ürün Sahibi Bir Nexus bir Ürün İş Listesi üzerinde çalışır ve Scrum Çerçevesinde tanımlandığı üzere, bir Ürün İş Listesi içeriği hakkında son sözü söyleme hakkı bulunan sadece tek bir Ürün Sahibine sahiptir. Ürün Sahibi, ürünün ve Scrum Takımları tarafından gerçekleştirilmiş ve entegre edilmiş işlerin değerini azami hadde çıkarmaktan sorumludur. Ürün Sahibi Nexus Entegrasyon Takımının içindedir. Ürün Sahibi, Ürün İş Listesini düzenlemek ve sıralamaktan sorumludur. Böylece Nexus tarafından yaratılmış Entegre Ürün Parçasında azami değer elde edilebilir. Bunun nasıl yapılabileceği kurumlar, Nexus lar, Scrum Takımları ve bireyler arası oldukça değişkenlik gösterebilir. Nexus Entegrasyon Takımında Scrum Master Nexus Entegrasyon Takımında Scrum Master ın ana sorumluluğu; Nexus çerçevesinin anlaşılıp, hayata geçirilmesini sağlamaktır. Bu Scrum Master, aynı zamanda bu Nexus içerisindeki bir veya daha fazla Scrum Takımının Scrum Master ı da olabilir. Nexus Entegrasyon Takım Üyeleri Ölçekli geliştirme işleri Scrum Master ın sıklıkla kullanmadığı araç ve uygulamalar gerektirebilir. Nexus Entegrasyon Takımı; bu uygulama ve araçların kullanımında ve sistem mühendisliği genel alanında yetenekli yazılım profesyonellerinden meydana gelir. Nexus entegrasyon takım üyeleri, söz konusu uygulama ve araçların uygulanmasını, anlaşılmasını, bağımlılıkların saplanması aşamasında kullanılmasını, ve tüm eserlerin sık sık bitti nin tanımı çerçevesinde entegre olmasını sağlamalıdır. Nexus Entegrasyon Takımı Üyeleri, Nexus uygulama ve araçlarının elde edilmesi, öğrenilmesi ve uygulanması konusunda Scrum Takımlarına koçluk ve rehberlik yapmakla sorumludur. Ayrıca, kaliteli Entegre Ürün Parçalarının geliştirilmesini sağlamak amacıyla kurumun talep ettiği gerekli geliştirme, altyapı veya mimari standartlar konularında Scrum Takımlarına koçluk yaparlar. Eğer öncelikli sorumluluklarını tamamlarlarsa, Nexus Entegrasyon Takım Üyeleri, Geliştirme Takımının bir üyesi gibi bir veya daha fazla Scrum Takımında çalışabilirler. Nexus Etkinlikleri Nexus etkinliklerinin süreleri, Scrum Kılavuzunda karşılık gelen etkinliklerin uzunluklarını referans alır. İlgili Scrum etkinliklerine ek olarak bunların süreleri sınırlıdır. Copyright Scrum.org, 2015 Tüm Hakları Saklıdır Sayfa 6 (Sürüm 1.1)

8 Nexus Sprint Planlama Nexus Sprint Planlamanın amacı, bir Nexus taki Scrum Takımlarının faaliyetlerini tek Sprint için koordine etmektir. Ürün Sahibi alan bilgisi sağlar, tercih ve öncelik kararlarına rehberlik eder. Nexus Sprint Planlamaya başlamak için, her Scrum Takımından uygun temsilciler, düzenleme etkinlikleri sırasında ortaya çıkartılan işlerin sırasını onaylayıp, üzerinde ayarlamalar yaparlar. Scrum Takımının tüm üyeleri iletişim sorunlarını en aza indirmek için katılım sağlamalıdır. Nexus Sprint Hedefi, Nexus Sprint Planlama sırasında belirlenir. Scrum Takımının, Sprint sırasındaki çalışmalar sonucu ulaşacağı amacı tarif eder. Nexus un tüm işleri anlaşıldıktan sonra, her Scrum Takımı kendine özel ayrı Sprint Planlamasını yapar. Eğer toplantı herkesin fiziksel olarak katılabildiği ortak bir yerde yapılıyorsa, takımlar yeni bulunan bağımlılıkları paylaşmaya devam edebilirler. Nexus Sprint Planlama, her Scrum Takımının kendi bireysel Sprint Planlama etkinliğini bitirmesiyle tamamlanmış olur. Yeni bağımlılıklar Nexus Sprint Planlama sırasında ortaya çıkabilir. Bunlar görünür kılınıp, olabildiğince azaltılmalıdır. Takımlar arasındaki işin sırası da ayarlanabilir. Yeterince düzenlenmiş Ürün İş Listesi, Nexus Sprint Planlama sırasında yeni bağımlılıkların ortaya çıkmasını azaltacaktır. Sprint kapsamına alınmış tüm Ürün İş Listesi kalemleri ve bunların bağımlılıkları Nexus Sprint İş Listesinde görünür olmalıdır. Ürün İş Listesi, Nexus Sprint Planlama öncesinde tanımlanmış ve kaldırılmış ya da azaltılmış bağımlılıklar ile yeterince düzenlenmelidir. Nexus Günlük Scrum Nexus Günlük Scrum etkinliği; Scrum Geliştirime Takımlarının uygun temsilcileriyle, Entegre Ürün Parçasının mevcut durumunu gözden geçirmek ve entegrasyon problemlerini ya da takımlar arası yeni keşfedilmiş bağımlılıkları tanımlanmak için yapılan bir etkinliktir. Nexus Günlük Scrum sırasında, katılımcılar her takımın Entegre Ürün Parçasına etkisi üzerine yoğunlaşmalı ve şunları tartışmalıdır; Dünün işi başarılı bir şekilde entegre edildi mi? Başarısızsa, neden? Hangi yeni bağımlılıklar tanımlandı? Nexus içerisinde hangi bilgilerin takımlar arasında paylaşılması gerekiyor? Nexus Günlük Scrum sırasında, mevcut bağımlılıkların görünür kılınması ve yönetilmesi için Nexus Sprint İş Lisesi kullanılmaktadır. Nexus Günlük Scrum sırasında tanımlanan işler, sonrasında Scrum Takımlarının Günlük Scrum etkinliklerine planlama amaçlı götürülür. Copyright Scrum.org, 2015 Tüm Hakları Saklıdır Sayfa 7 (Sürüm 1.1)

9 Nexus Sprint Değerlendirme Nexus Sprint Değerlendirme, Nexus un Sprint sonunda ürettiği Entegre Ürün Parçasına geribildirim verilebilmesi için her Sprint in sonunda düzenlenir. Nexus Sprint Değerlendirme, Nexus içindeki Scrum Takımlarının Sprint Değerlendirmelerinin yerini almaktadır. çünkü paydaşlardan geribildirim toplayabilmek için Entegre Ürün Parçasının tümü odak olmalıdır. Yapılan tüm işi detaylı bir şekilde göstermek mümkün olmayabilir. Paydaşlardan azami oranda geribildirim alabilmek için bazı tekniklerin kullanılması gerekebilir. Nexus Sprint Retrospektifi Nexus Sprint Retrospektifi, bir Nexus un inceleme ve uyum sağlamaya odaklanabilmesi için resmi bir fırsattır. Üç kısımdan oluşur; 1) İlk kısım, Nexus içindeki uygun adayların buluşması ve birden fazla takımı etkileyen sorunların tanımlanması için bir fırsat niteliğindedir. Amaç, paylaşılan sorunların tüm Scrum Takımları için şeffaflaştırılmasıdır. 2. İkinci kısım, Scrum çerçevesinin tanımladığı şekilde, her Scrum Takımının kendi Sprint Retrospektifini gerçekleştirmesini içerir. Nexus Retrospektifinin birinci kısmında ortaya çıkmış sorunları, kendi takım tartışmaları için girdi olarak kullanabilirler. Her Scrum Takımı, bağımsız gerçekleştirdikleri Sprint Retrospektiflerinde bu sorunları adresleyecek eylemleri oluşturmalıdırlar. 3. En son olarak, üçüncü kısım, Scrum Takımlarından uygun temsilcilerin yeniden toplanıp belirlenmiş eylemlerin nasıl görselleşeceği ve takip edileceği üzerinde hemfikir olmaları için bir fırsattır. Bu Nexus un bir bütün olarak uyum sağlamasına izin verir. Yaygın ölçeklenme bozuklukların olması nedeniyle, her Retrospektif şu başlıkları adreslemelidir: Hiç bitmemiş iş kaldı mı? Nexus teknik borç üretti mi? Tüm eserler, özellikle kod, sıklıkla (her gün gibi bir sıklıkla) başarıyla entegre edildi mi? Yazılım, başarılı bir şekilde geliştirildi, test edildi ve çözümlenmemiş bağımlılıkların önlenemeyen birikimini engelleyebilmek için yeteri kadar sık yayına alındı mı? Yukarıdaki sorular için, gerekirse şunlar da adreslenmelidir: Bu neden gerçekleşti? Teknik borç nasıl geri alınabilir? Yeniden gerçekleşmesi nasıl önlenebilir? Copyright Scrum.org, 2015 Tüm Hakları Saklıdır Sayfa 8 (Sürüm 1.1)

10 Düzenleme Nexus ölçeğinde, düzenlemenin birçok seviyeleri vardır. Nexus ta Ürün İş Listesi kalemleri sadece yeterli düzeyde birbirinden bağımsızsa seçilebilir ve Scrum Takımları arasında yoğun bir anlaşmazsızlık yaşanmadan üzerinde çalışılabilinir. Düzenleme toplantılarının sayısı, sıklığı, süresi ve devamlılığı Ürün İş Listesinde mevcut bulunan bağımlılıklara bağlıdır. Karışıklık ve bağımlılıklar ne kadar fazlaysa, o kadar çok Ürün İş Listesi kalemi bağımlılıkları kaldırabilmek için düzenlenmelidir. Ürün İş Listesi işleri çok büyük ve belirsiz isteklerden Sprint içinde bir Scrum Takımının teslim edebileceği çalışılabilir işlere kadar farklı seviyede ayrışımların üzerinden geçer. Ürün İş Listesi düzenlemesi ölçekte bir çift amaca hizmet eder. Hangi takımın hangi işlerle ilgileneceğini öngörür ve takımlar arası bağımlılıkları belirler. Görselleştirme takımların bağımlılıkları gözlemlemesine ve azaltmasına izin verir. Takımlar arası Düzenlemenin ilk kısmı, Ürün İş Listesinin hangi takımların gelecek Sprint lerde hangi sırada çalışabileceğinin anlaşılması amacıyla, yeteri kadar detaya parçalanması için harcanmalıdır. Düzenlemenin ikinci kısmı, bağımlılıklara odaklı bir şekilde geçirilmelidir. Takımlar ve Sprint ler arasında bağımlılıklar belirlenmeli ve görselleştirilmelidir. Takımlar bu bilgiye, takımlar arası bağımlılıkların sayısını azaltabilmek adına, işleri yeniden sıralamak ve iş bölümü yapmak için ihtiyaç duyarlar. Eğer Ürün İş Listesi kalemleri, Sprint Planlama Toplantısı sırasında hazır ve en az bağımlılık ile seçilebilir bir halde ise, Sprint sırasında yeteri kadar Düzenleme toplantısı yapılmış demektir. Nexus Eserleri Eserler, Scrum Kılavuzunda tanımlandığı gibi, şeffaflığı ve inceleme ve uyum sağlama fırsatlarını sağlayacak iş ve değerleri temsil eder. Ürün İş Listesi Bütün Nexus ta ve onun tüm Scrum Takımlarında tek bir Ürün İş Listesi bulunur. İçeriği, geçerliliği ve sıralamasıyla Ürün İş Listesinden Ürün Sahibi sorumludur. Ölçekte, Ürün İş Listesi, bağımlılıkların tespit edilebilecek ve en aza çekilebilecek seviyede anlaşılmalıdır. Çözümü desteklemek adına, Ürün İş Listesi kalemleri çoğunlukla ince dilimlenmiş işlevler haline dönüşürler. Ürün İş Listesi kalemleri, diğer Scrum Takımları ile hiç bir bağımlılığa sahip olmayan ya da en az bağımlılığa sahip Scrum Takımları tarafından bitirilmek üzere seçilebilirse, Nexus Sprint Planlama toplantısı için hazır olarak farzedilirler. Copyright Scrum.org, 2015 Tüm Hakları Saklıdır Sayfa 9 (Sürüm 1.1)

11 Nexus Hedefi Nexus Sprint Planlama toplantısı sırasında bütün Sprint için bir hedef belirlenir. Buna Nexus Hedefi denir. Bu, Nexus içindeki tüm Scrum takımlarının Sprint Hedefleri ve işlerin toplamındır. Nexus, Nexus Sprint Değerlendirmesinde Nexus Hedefini başarabilmek için geliştirdikleri işlevleri göstermelidir. Nexus Sprint İş Listesi Nexus Sprint İş Listesi, Scrum Takımlarının Sprint İş Listelerindeki Ürün İş Listesi kalemlerinin birleşimidir. Sprint sırasında bağımlılıkları ve iş akışını vurgulamak için kullanılır. Nexus Günlük Scrum ın bir parçası olduğundan, en azından günlük olarak güncellenir. Entegre Ürün Parçası Entegre Ürün Parçası Nexus tarafından tamamlanmış bütün entegre işlerin toplamını temsil eder. Entegre Ürün Parçası kullanışlı ve yayınlanabilir olmak zorundadır, bu da Bitti nin tanımına uygun olmaları demektir. Entegre Ürün Parçası Nexus Sprint Değerlendirmede incelenir. Eserlerin Şeffaflığı Nexus, aynen yapıtaşı olan Scrum da olduğu gibi şeffaflığa dayanır. Nexus Entegrasyon Takımı, Nexus içinde Scrum Takımlarıyla çalışarak, organizasyon içerisinde şeffaflığın tüm eserlerle görünür kılınmasını sağlar ve böylelikle ürün parçasının entegrasyon durumu büyük ölçüde anlaşılır. Nexus eserlerinin durumuna göre verilen kararlar, ancak ve ancak eserlerin şeffaflığı seviyesinde etkilidirler. Eksik ya da kısmi bilgiler, yanlış ya da hatalı kararlara neden olur. Bu tip verilen kararların etkisi, Nexus ölçeğinde büyüyebilir. Tam bir şeffaflığın eksiliği, riskleri azaltmak ve değeri arttırmak için gerekli Nexus a yapılacak rehberliği imkansız hale getirir. Yazılım geliştirilmelidir, böylece bağımlılıklar tespit edilebilir ve teknik borç kabul edilemez duruma gelmeden çözümlenebilir. Entegrasyon gerçekleşirken, kabul edilemez teknik borcun test edilmesi, tüm bağımlılıkların çözüldüğüne dair kanaati belirsiz bırakır. Bu tip durumlarda, çözülmeyen bağımlılıkların kod parçası ve test bazında saklı kalması, yazılımın tüm değerini azaltır. Bitti Tanımı Nexus Entegrasyon Takımı, her Sprint te geliştirilecek Entegre Ürün Parçalarına uygulanabilecek bir Bitti tanımından sorumludur. Nexus un tüm Scrum Takımları bu Bitti tanımına sadık kalırlar. Ürün Parçası ancak Ürün Sahibi tarafından kullanılabilir ve potansiyel olarak yayınlanabilir bir hal aldığında Bitti tanımını karşılar. Copyright Scrum.org, 2015 Tüm Hakları Saklıdır Sayfa 10 (Sürüm 1.1)

12 Ürün İş Listesi kalemleri, işlev olarak ürüne başarılı bir şekilde eklendikten ve ürün parçasına entegre olduktan sonra Bitti olarak değerlendirilebilir. Tüm Scrum Takımları bu nitelikleri karşılayan geliştirmeyi yapmakla ve işlerini Ürün Parçasına entegre etmekle sorumludurlar. Nexus içerisindeki Scrum Takımları, kendi içlerinde daha sıkı Bitti tanımları uygulamayı tercih edebilirler, ancak üzerinde anlaşılan Bitti tanımından daha esnek bir kriter uygulayamazlar. Son Not Nexus ücretsizdir ve bu kılavuzda sunulmaktadır. Tıpkı Scrum çerçevesi gibi, Nexus un da rolleri, eserleri, etkinlikleri ve kuralları değiştirilemez. Nexus un bazı kısımlarını uygulamak her ne kadar mümkün olsa da sonuç Nexus değildir. Takdir ve Teşekkür Nexus ve Ölçekli Profesyonel Scrum (Scaled Professional Scrum) Ken Schwaber, David Dame, Richard Hundhausen, Patricia Kong, Rob Maher, Steve Porter, Christina Schwaber ve Gunther Verheyen in işbirliği ile geliştirilmiştir. Çeviri Bu çeviri, İngilizce orijinaline sadık kalınarak Agile Turkey i temsilen Onur Özcan, Yılmaz Göktuğ Akan ve Lemi Orhan Ergin tarafından Ocak 2016 da yapılmıştır. Translation This guide has been translated from the original English version provided by the developers acknowledged above. Contributors to the translation include Onur Özcan, Yılmaz Göktuğ Akan and Lemi Orhan Ergin. Copyright Scrum.org, 2015 Tüm Hakları Saklıdır Sayfa 11 (Sürüm 1.1)

13 Kavram Sözlüğü Türkçe İngilizce "Bitti"nin Tanımı : Definition of "Done" Alan : Domain Çerçeve : Framework Düzenleme Toplantıları : Refinement Meetings Entegre Ürün Parçası : Integrated Increment Günlük Scrum : Daily Scrum İnceleme ve Uyum Sağlama : Inspect and Adapt İş Listesi Düzenleme : Backlog Refinement Nexus Entegrasyon Takımı : Nexus Integration Team Nexus Günlük Scrum : Nexus Daily Scrum Nexus Kılavuzu : Nexus Guide Ölçekli Scrum : Scaled Scrum Paydaş : Stakeholder Sınırlı Süreli : Timebox Sprint Değerlendirme : Sprint Review Sprint İş Listesi : Sprint Backlog Item Sprint Retrospektifi : Sprint Retrospective Ürün İş Listesi : Product Backlog Ürün İş Listesi Kalemleri : Product Backlog Items Ürün Parçası : Increment Ürün Sahibi : Product Owner Copyright Scrum.org, 2015 Tüm Hakları Saklıdır Sayfa 12 (Sürüm 1.1)

Scrum1.0 & Scrum2.0 & Scrum3.0

Scrum1.0 & Scrum2.0 & Scrum3.0 Scrum1.0 & Scrum2.0 & Scrum3.0 Scrum1.0 & Scrum2.0 Scrum1.0: «Product Owner», «stakeholders»(iştirakçiler) ile birliktedir. «Stakeholders» (İştirakçilerin) isteklerini geliştirme takımına aktarır. Sprint

Detaylı

Akış. Atik Yazılım Geliştirme Tanımı ve Kavramlar Tarihi Metotları Dünyada Atik Yazılım Geliştirme Örnekleri Sonuç BİL 588 2

Akış. Atik Yazılım Geliştirme Tanımı ve Kavramlar Tarihi Metotları Dünyada Atik Yazılım Geliştirme Örnekleri Sonuç BİL 588 2 BİL 588 1 Akış Atik Yazılım Geliştirme Tanımı ve Kavramlar Tarihi Metotları Dünyada Atik Yazılım Geliştirme Örnekleri Sonuç BİL 588 2 BİL 588 3 Atik Yazılım Geliştirme Atik Yazılım Geliştirme, yazılım

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU R20.07 LABORATUVAR İÇ DENETİMLERİ

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU R20.07 LABORATUVAR İÇ DENETİMLERİ R20.07 LABORATUVAR İÇ DENETİMLERİ Rev.00 03-2002 1 GİRİŞ 1.1 TS EN ISO/IEC 17025 (2000) Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği için Genel Şartlar standardında, bir laboratuvarın yaptığı deney

Detaylı

Büyük Ölçekli Bir Sistem Projesinde IBM Rational Jazz Platformu Kullanarak Çevik Süreçlerin Uygulanması. Serap Bozbey

Büyük Ölçekli Bir Sistem Projesinde IBM Rational Jazz Platformu Kullanarak Çevik Süreçlerin Uygulanması. Serap Bozbey Büyük Ölçekli Bir Sistem Projesinde IBM Rational Jazz Platformu Kullanarak Çevik Süreçlerin Uygulanması Serap Bozbey 1 2 3 İçerik Çevik Yazılım Geliştirme Yöntemleri Extreme Programming (XP) Scrum Uygulanan

Detaylı

SCRUM KEEP IT SIMPLE

SCRUM KEEP IT SIMPLE SCRUM KEEP IT SIMPLE İÇİNDEKİLER Sayfa Önsöz 3 Scrum 4 Referanslar 9 2 ÖNSÖZ Araştırmalara göre ülkemizdeki yazılım projeleri yönetimsel eksiklilerden dolayı ancak %50 başarı ve memnuniyet ile tamamlanabilmektedir.

Detaylı

CONTENTS. 1. agile42 Hakkında Teklif Kapsamı... 3 Scrum ve Kanban Eğitimleri Eğitim Bilgisi Referanslar... 6.

CONTENTS. 1. agile42 Hakkında Teklif Kapsamı... 3 Scrum ve Kanban Eğitimleri Eğitim Bilgisi Referanslar... 6. agile42 International GmBH EBRU YALÇINKAYA &EDA COSKUNER 13/02/2017 CONTENTS 1. agile42 Hakkında... 2 2. Teklif Kapsamı... 3 Scrum ve Kanban Eğitimleri... 3 3. Eğitim Bilgisi... 5 4. Referanslar... 6 Sayfa

Detaylı

Sedona. Eğitim Kataloğu

Sedona. Eğitim Kataloğu Eğitim Kataloğu 1. Organizasyonel yapılanma Organizasyonel yapılanma kapsamında yer alan takım yapıları, yönetim anlayışı, yazılım süreçleri gibi kavramlar, yazılım projelerini başarıya taşıyan yapıtaşları

Detaylı

Sedona. Nisan 2013 Eğitim Kataloğu

Sedona. Nisan 2013 Eğitim Kataloğu Nisan 2013 Eğitim Kataloğu 8 Nisan 2013 Sedona, yazılım firmalarına ve büyük çaplı organizasyonların bilişim departmanlarına organizasyonel yapılanma, yöneticilik, takım çalışması ve kalite süreçleri alanlarında

Detaylı

Scrum Kılavuzu TM. Scrumın Tanımlayıcı Kılavuzu: Oyunun Kuralları. Temmuz 2013

Scrum Kılavuzu TM. Scrumın Tanımlayıcı Kılavuzu: Oyunun Kuralları. Temmuz 2013 Scrum Kılavuzu TM Scrumın Tanımlayıcı Kılavuzu: Oyunun Kuralları Temmuz 2013 Ken Schwaber ve Jeff Sutherland tarafından geliştirilmiş ve korunmaktadır. İçindekiler Tablosu Scrum Kılavuzunun Amacı... 3

Detaylı

Bilgi Güvenliği Risk Değerlendirme Yaklaşımları www.sisbel.biz

Bilgi Güvenliği Risk Değerlendirme Yaklaşımları www.sisbel.biz ISO/IEC 20000-1 BİLGİ TEKNOLOJİSİ - HİZMET YÖNETİMİ BAŞ DENETÇİ EĞİTİMİ Bilgi Güvenliği Risk Değerlendirme Yaklaşımları E1-yüksek seviye bilgi güvenliği risk değerlendirmesi Yüksek seviye değerlendirme,

Detaylı

IBM Rational ile Yazılım Yaşam Döngüsü Mehmet Çağrı ELIBOL IBM Rational Satış Yöneticisi

IBM Rational ile Yazılım Yaşam Döngüsü Mehmet Çağrı ELIBOL IBM Rational Satış Yöneticisi IBM Rational ile Yazılım Yaşam Döngüsü Mehmet Çağrı ELIBOL IBM Rational Satış Yöneticisi Gündem Genel Özet Günümüzün Getirdikleri Etkili Yazılım Yaşam Döngüsünün Yararı Uygulama Yazılım Yaşam Döngüsü Çözümü

Detaylı

KAMU BORÇ İDARESİNDE OPERASYONEL RİSK VE İŞ SÜREKLİLİĞİ YÖNETİMİ

KAMU BORÇ İDARESİNDE OPERASYONEL RİSK VE İŞ SÜREKLİLİĞİ YÖNETİMİ KAMU BORÇ İDARESİNDE OPERASYONEL RİSK VE İŞ SÜREKLİLİĞİ YÖNETİMİ Dr. Emre BALIBEK Genel Müdür Yardımcısı Hazine Müsteşarlığı Kamu Finansmanı Genel Müdürlüğü E-posta: emre.balibek@hazine.gov.tr İÇERİK Hazinede

Detaylı

Kurumsal Mimari (TOGAF)

Kurumsal Mimari (TOGAF) Kurumsal Mimari (TOGAF) Kurumsal Mimarlar Veri Mimarları Altyapı Mimarları İş Analistleri İş Süreçleri Uzmanları Teknoloji Mimarları Çözüm Mimarları Proje Yöneticileri IT Yöneticileri Eğitim Süresi : 4

Detaylı

Yazılım Destek Hizmeti

Yazılım Destek Hizmeti Veri sayfası Yazılım Destek Hizmeti HP Care Hizmetleri kapsamında Care Pack ve Sözleşmeli Hizmetler Hizmetin sağladığı avantajlar Sorun çözme amacıyla HP teknik kaynaklarına Yazılım güncellemelerini ayrı

Detaylı

Kamu İç Denetçileri Eğitim Programı

Kamu İç Denetçileri Eğitim Programı Kamu İç Denetçileri Eğitim Programı Performans Denetimi Paylaşım Sunumu Abdullah EFE İç Denetim Birimi Başkanı 06.05.2016 1 Performans Denetimi Deneyimleri 1- Kütüphane İşlemleri (İDKK Pilot Uygulama 2015)

Detaylı

Yöneticiye Rapor Osman Şahin

Yöneticiye Rapor Osman Şahin Yöneticiye Rapor Osman Şahin Focus Styles 22-May-203'de Hazırlanmıştır Sayfa 2 2005-2009 Saville Consulting. Tüm hakları saklıdır. Bu Rapor Hakkında Bu Rapor, bir kişinin önemli çalışma alanlarındaki motivasyonlarını,

Detaylı

YÖNETİCİLER İÇİN LİDERLİK EĞİTİMİ

YÖNETİCİLER İÇİN LİDERLİK EĞİTİMİ SİRKÜLER (G-2014) YÖNETİCİLER İÇİN LİDERLİK EĞİTİMİ Sayın Üyemiz, OAİB bünyesinde Dale Carnegie Training aracılığıyla Yöneticiler için Liderlik eğitimi düzenlenmesi planlanmaktadır. Söz konusu eğitim için

Detaylı

T. C. KAMU İHALE KURUMU

T. C. KAMU İHALE KURUMU T. C. KAMU İHALE KURUMU Elektronik İhale Dairesi KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ BT Strateji Yönetimi BT Hizmet Yönetim Politikası Sürüm No: 6.0 Yayın Tarihi: 26.02.2015 444 0 545 2012 Kamu İhale Kurumu Tüm hakları

Detaylı

Proje Hazırlama. Prof. Dr. Hasan Efeoğlu. Mühendislik Fakültesi E&E Müh. Bölümü

Proje Hazırlama. Prof. Dr. Hasan Efeoğlu. Mühendislik Fakültesi E&E Müh. Bölümü Proje Hazırlama Prof. Dr. Hasan Efeoğlu Mühendislik Fakültesi E&E Müh. Bölümü PROJE Kısa Orta ve Uzun vadede planlanaması olan Bilimsel / Endüstriyel manada AR-GE (Araştırma-Geliştirme ) faaliyetleri birer

Detaylı

IBM CLM Çözümleriyle Çevik Yazılım Süreçleri. Canberk Akduygu & Koray Okşar

IBM CLM Çözümleriyle Çevik Yazılım Süreçleri. Canberk Akduygu & Koray Okşar IBM CLM Çözümleriyle Çevik Yazılım Süreçleri Canberk Akduygu & Koray Okşar Günümüzde Yazılım Geliştirme Proje takımları farklı bölgelerde çalışabilir ve iletişim eksikliği doğabilir Gebze Maltepe Odakule

Detaylı

Çiğdem SAKA 04 Nisan 2015

Çiğdem SAKA 04 Nisan 2015 Çiğdem SAKA 04 Nisan 2015 Tarihçe Scrum Scrum Roller Scrum Eserleri Scrum Etkinlikleri Yazılım süreci doğrusaldır; bir sonraki adıma geçebilmek için bir önceki adımda yer alan aktivitelerin tamamlanmış

Detaylı

Proje Yönetimi ve İş Analizi: Entegre İki Disiplin Proje yönetimi ve iş analizi şirketlerin daha stratejik olmasını sağlayan iki farklı disiplindir

Proje Yönetimi ve İş Analizi: Entegre İki Disiplin Proje yönetimi ve iş analizi şirketlerin daha stratejik olmasını sağlayan iki farklı disiplindir Proje Yönetimi ve İş Analizi: Entegre İki Disiplin Proje yönetimi ve iş analizi şirketlerin daha stratejik olmasını sağlayan iki farklı disiplindir 1 İçindekiler Önzsöz. 3 Tecrübe Aktarımı 4 İş ve Projeler..

Detaylı

Scrum Kılavuzu TM. Scrumın Tanımlayıcı Kılavuzu: Oyunun Kuralları. Kasım 2017

Scrum Kılavuzu TM. Scrumın Tanımlayıcı Kılavuzu: Oyunun Kuralları. Kasım 2017 Scrum Kılavuzu TM Scrumın Tanımlayıcı Kılavuzu: Oyunun Kuralları Kasım 2017 Scrum ın yaratıcıları Ken Schwaber ve Jeff Sutherland tarafından geliştirilmiş ve korunmaktadır. TÜRKÇE / TURKISH İçindekiler

Detaylı

Scrum Kılavuzu TM. Scrumın Tanımlayıcı Kılavuzu: Oyunun Kuralları. Temmuz 2016

Scrum Kılavuzu TM. Scrumın Tanımlayıcı Kılavuzu: Oyunun Kuralları. Temmuz 2016 Scrum Kılavuzu TM Scrumın Tanımlayıcı Kılavuzu: Oyunun Kuralları Temmuz 2016 Ken Schwaber ve Jeff Sutherland tarafından geliştirilmiş ve korunmaktadır. İçindekiler Tablosu Scrum Kılavuzunun Amacı... 3

Detaylı

ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KARİYER PLANLAMA, UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1:

ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KARİYER PLANLAMA, UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1: ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KARİYER PLANLAMA, UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1: Bu Yönetmeliğin amacı, Erzurum Teknik Üniversitesine

Detaylı

Bilgi Teknolojileri Servis Sürekliliği

Bilgi Teknolojileri Servis Sürekliliği Bilgi Teknolojileri Servis Sürekliliği Faaliyetlerinizdeki bir kesinti nedeniyle katlandığınız maliyet, itibarınıza olan etkisiyle karşılaştırıldığında önemsiz kalabilir. Birçok şirket bilgi teknolojileri

Detaylı

FEF LİSANS PROGRAMLARI DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

FEF LİSANS PROGRAMLARI DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ FEN, EDEBİYAT, FEN - EDEBİYAT, DİL VE TARİH - COĞRAFYA FAKÜLTELERİ ÖĞRETİM PROGRAMLARI DEĞERLENDİRME VE AKREDİTASYON DERNEĞİ FEF LİSANS PROGRAMLARI DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ FEDEK FEN, EDEBİYAT, FEN-EDEBİYAT,

Detaylı

ALS TANILI HASTALAR İÇİN ERİŞİLEBİLİR; SÜRDÜRÜLEBİLİR VE UYGUN MALİYETLİ BAKIM MODELİ GELİŞTİRME ÇALIŞTAYI 5 6 MAYIS 2016 ANKARA

ALS TANILI HASTALAR İÇİN ERİŞİLEBİLİR; SÜRDÜRÜLEBİLİR VE UYGUN MALİYETLİ BAKIM MODELİ GELİŞTİRME ÇALIŞTAYI 5 6 MAYIS 2016 ANKARA ALS TANILI HASTALAR İÇİN ERİŞİLEBİLİR; SÜRDÜRÜLEBİLİR VE UYGUN MALİYETLİ BAKIM MODELİ GELİŞTİRME ÇALIŞTAYI 5 6 MAYIS 2016 ANKARA ÇALIŞTAYIN AMACI ALS hastalarının yaşam kalitesini geliştirmek ve korumak

Detaylı

T. C. KAMU İHALE KURUMU

T. C. KAMU İHALE KURUMU T. C. KAMU İHALE KURUMU Elektronik İhale Dairesi KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ Bilgi Güvenliği Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Politikası Sürüm No: 4.0 Yayın Tarihi:11.05.2014 444 0 545 2012 Kamu İhale Kurumu

Detaylı

YENİ MÜFREDATIN EL KİTABI

YENİ MÜFREDATIN EL KİTABI YENİ MÜFREDATIN EL KİTABI Dezavantajlı hedef gruplar ve Yetişkin eğitimi ve nitelik alanında çalışan öğretmenler / eğitimciler için Sağlık Önlem Yeterlilikleri Geliştirme Bu belge, H-Code müfredatını uygulayacak

Detaylı

BÖLÜM-IV ÜRÜN GELİSTİRME İŞLEMİ Genel Problem Çözme İşlemi

BÖLÜM-IV ÜRÜN GELİSTİRME İŞLEMİ Genel Problem Çözme İşlemi BÖLÜM-IV ÜRÜN GELİSTİRME İŞLEMİ Genel Problem Çözme İşlemi Problem çözme yönteminin en önemli özelliği, adım adım analiz ve sentez içermesidir. Burada her yeni adımda bir öncekinden daha somut olarak nitelden

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RİSK YÖNETİMİ VE DEĞERLENDİRMESİ DOÇ. DR. İBRAHİM OCAK DOÇ. DR. ALİ İSMET KANLI

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RİSK YÖNETİMİ VE DEĞERLENDİRMESİ DOÇ. DR. İBRAHİM OCAK DOÇ. DR. ALİ İSMET KANLI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RİSK YÖNETİMİ VE DEĞERLENDİRMESİ DOÇ. DR. İBRAHİM OCAK DOÇ. DR. ALİ İSMET KANLI Konu Başlıkları 1. Temel Kavramlar ve Tanımlar 2. İlgili Mevzuat 3. Risklerden Korunma Yöntemleri

Detaylı

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ ÖNERİSİ VE TEZ YAZIM KILAVUZU

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ ÖNERİSİ VE TEZ YAZIM KILAVUZU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ ÖNERİSİ VE TEZ YAZIM KILAVUZU LEFKOŞA 2014 28 İÇİNDEKİLER 1.Genel Kurallar... 1.1. Genel Yazım Kuralları... 1.2. Etik Kurallar... 2.Tez Önerisi Hazırlama

Detaylı

Avrupa Yeşil Çevre Eğitimi Ağı: GREEEN

Avrupa Yeşil Çevre Eğitimi Ağı: GREEEN Avrupa Yeşil Çevre Eğitimi Ağı: GREEEN İklim değişikliği eğitimi, öğrencilerin küresel ısınmanın günümüzdeki etkileri üzerine düşünmelerine yardımcı olur ve gelecekte daha sürdürülebilir bir dünyaya sahip

Detaylı

Çözüm İş Ortakları Kendi ticaret çözümlerinin entegre bir parçası olarak PayPal ödeme yöntemini sunan şirketlerdir.

Çözüm İş Ortakları Kendi ticaret çözümlerinin entegre bir parçası olarak PayPal ödeme yöntemini sunan şirketlerdir. CEMEA PayPal İş Ortağı Programı, sizler gibi ticaret ortaklarının, mağazaların artan iş ihtiyaçlarını karşılamasına yardımcı olur. Program üyeliğinin faydaları ve şartları hakkında ayrıntılı bilgi almak

Detaylı

DOĞRUDAN FAALİYET DESTEĞİ

DOĞRUDAN FAALİYET DESTEĞİ DOĞRUDAN FAALİYET DESTEĞİ Konusu Sürdürülebilir Yerel Kalkınma için Gençlerin Karar Mekanizmalarına Katılımı Araştırması Gerekçesi Bölgesel kalkınma ile ilgili çabaların sürdürülebilirliğinin sağlanması,

Detaylı

Mekânsal Vatandaşlık (Spatial Citizenship-SPACIT) Yeterlilik Modeli

Mekânsal Vatandaşlık (Spatial Citizenship-SPACIT) Yeterlilik Modeli (Spatial Citizenship-SPACIT) Yeterlilik Modeli eğitimi ile öğrencilerin sahip olmaları beklenen temel bilgi, beceri ve tutumları göstermek üzere bir model geliştirilmiştir. Yeterlilik Modeli olarak adlandırılan

Detaylı

DİKMEN BÖLGESİ STRETEJİK GELİŞİM PLANI 2012-2014

DİKMEN BÖLGESİ STRETEJİK GELİŞİM PLANI 2012-2014 DİKMEN BÖLGESİ STRETEJİK GELİŞİM PLANI 2012-2014 Eyül 2011 Bu yayın Avrupa Birliği nin yardımlarıyla üretilmiştir. Bu yayının içeriğinin sorumluluğu tamamen The Management Centre ve Dikmen Belediyesi ne

Detaylı

Koçluk Oturumu/Seansı Canlandırma

Koçluk Oturumu/Seansı Canlandırma Hareketlilik Koçu Koçluk Seansı Canlandırma Eğitmen talimatları Grup çalışması Koçluk Oturumu/Seansı Canlandırma Ana hatları, yapısı ve tanımı Bu çalışmadaki saptanabilir beceri ve yeterlilikler Saptanabilir

Detaylı

İŞYERİNDE SAĞLIĞI GELİŞTİRME ve PROGRAM PLANLAMA. Prof.Dr.Ayşe Beşer Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi ayse.beser@deu.edu.

İŞYERİNDE SAĞLIĞI GELİŞTİRME ve PROGRAM PLANLAMA. Prof.Dr.Ayşe Beşer Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi ayse.beser@deu.edu. İŞYERİNDE SAĞLIĞI GELİŞTİRME ve PROGRAM PLANLAMA Prof.Dr.Ayşe Beşer Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi ayse.beser@deu.edu.tr 1 HEDEFLER.Sağlığı, koruma ve geliştirme kavramlarını bilme İşyerlerinde

Detaylı

EĞİTİMDE İYİ ÖRNEKLER KONFERANSI 2012

EĞİTİMDE İYİ ÖRNEKLER KONFERANSI 2012 EĞİTİMDE İYİ ÖRNEKLER KONFERANSI 2012 İYİ UYGULAMA/MATERYAL BAŞVURULARI İÇİN ÇAĞRI www.egitimdeiyiornekler.org Eğitimde İyi Örnekler Konferansı 2012, 31 Mart 2012 tarihinde Sabancı Üniversitesi yerleşkesinde

Detaylı

KARİYER PLANLAMA Amaç ve Fayda Yayın Tarihi Kategori Ürün Grubu Modül Versiyon Önkoşulu Yükleme ve Gereken Dosyalar Yükleme Sonrası

KARİYER PLANLAMA Amaç ve Fayda Yayın Tarihi Kategori Ürün Grubu Modül Versiyon Önkoşulu Yükleme ve Gereken Dosyalar Yükleme Sonrası KARİYER PLANLAMA Amaç ve Fayda Yayın Tarihi Kategori Ürün Grubu Modül Versiyon Önkoşulu Yükleme ve Gereken Dosyalar Yükleme Sonrası İşlemler Bu doküman ile Netsis İnsan Kaynakları paketinde bulunan Kariyer

Detaylı

25.10.2011. Arayüz Nedir? Arayüz Çeşitleri Arayüz Tasarım Yöntemleri Arayüz Tasarım Hataları. Ömer Faruk MIZIKACI 2008639402

25.10.2011. Arayüz Nedir? Arayüz Çeşitleri Arayüz Tasarım Yöntemleri Arayüz Tasarım Hataları. Ömer Faruk MIZIKACI 2008639402 Arayüz Tasarımı ve Programlama Neleri Konuşacağız Arayüz Nedir? Arayüz Çeşitleri Arayüz Tasarım Yöntemleri Arayüz Tasarım Hataları Ömer Faruk MIZIKACI 2008639402 Arayüz Nedir? Bilgisayar ve uygulamalarının

Detaylı

HASTA BAKIMININ ORGANİZASYONU. Öğr. Gör. Sultan TÜRKMEN KESKİN

HASTA BAKIMININ ORGANİZASYONU. Öğr. Gör. Sultan TÜRKMEN KESKİN HASTA BAKIMININ ORGANİZASYONU Öğr. Gör. Sultan TÜRKMEN KESKİN İyi bir hasta bakım organizasyonu oluşturulması, - Hemşirelik bakım kalitesini arttırır, - Hasta bakım maliyetini azaltır. Bir serviste hasta

Detaylı

Çevresel ve Sosyal Eylem Planı (ÇSEP) Öksüt Altın Madeni, Türkiye ('Proje') 1

Çevresel ve Sosyal Eylem Planı (ÇSEP) Öksüt Altın Madeni, Türkiye ('Proje') 1 Sosyal Planı (ÇSEP) Öksüt Altın Madeni, Türkiye ('Proje') 1 DUYURULMA AMAÇLI TASLAK ÇSEP. NİHAİ ÇSEP DUYURU SONRASI VE FİNANSMAN KARARI ÖNCESİ KARARLAŞTIRILACAK PG1 in ve Etkilerin Değerlendirilmesi ve

Detaylı

SÇD bulgularının plan ve programlara entegrasyonu ve kümülatif etkileri içeren etki değerlendirmesi. Eğiticinin Eğitimi, 3.

SÇD bulgularının plan ve programlara entegrasyonu ve kümülatif etkileri içeren etki değerlendirmesi. Eğiticinin Eğitimi, 3. SÇD bulgularının plan ve programlara entegrasyonu ve kümülatif etkileri içeren etki değerlendirmesi Eğiticinin Eğitimi, 3. Gün 17 Eylül 2014 Sunan: Mojca Hrabar, Eğitmen-Kilit Uzman Etki Değerlendirmesi

Detaylı

YÖNETİM SİSTEMLERİ. TS EN ISO 9001-2000 Kalite Yönetim Sistemi TS EN ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi TS (OHSAS) 18001 İSG Yönetim Sistemi

YÖNETİM SİSTEMLERİ. TS EN ISO 9001-2000 Kalite Yönetim Sistemi TS EN ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi TS (OHSAS) 18001 İSG Yönetim Sistemi YÖNETİM SİSTEMLERİ Ülkemiz kuruluşları da Kalite, Çevre ve İş sağlığı ve güvenliği konularına verdikleri önemi göstermek, etkinlik ve verimliliği artırmak amacıyla Yönetim Sistemlerine geçiş için uğraş

Detaylı

2 Tasarım Yapımın Nitelikleri Proje Teslim Yöntemleri: Tasarım Yapım. Doç. Dr. Hakan YAMAN. Tasarım Yapım PTY Giriş

2 Tasarım Yapımın Nitelikleri Proje Teslim Yöntemleri: Tasarım Yapım. Doç. Dr. Hakan YAMAN. Tasarım Yapım PTY Giriş İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü * İPY ABD İnşaat Projeleri Yönetimi YL Programı İPY 501 İnşaat Projeleri Yönetimine Giriş Dersi Proje Teslim Yöntemleri: Tasarım Yapım İçerik Neler öğreneceksiniz? Tasarım Yapım

Detaylı

MÜDEK Akreditasyon SüreciS ve Öğrenci Değerlendiricilerin. erlendiricilerin. MÜDEK Program Değerlendirici Eğitim Çalıştayı

MÜDEK Akreditasyon SüreciS ve Öğrenci Değerlendiricilerin. erlendiricilerin. MÜDEK Program Değerlendirici Eğitim Çalıştayı MÜDEK Akreditasyon SüreciS ve Öğrenci Değerlendiricilerin erlendiricilerin Sürece Katılımı MÜDEK Program Değerlendirici Eğitim Çalıştayı Gerekçe 2005 yılında Bergen'de Bologna süreci bakanlar zirvesinde

Detaylı

AFETLERDE ERGOTERAPİ. Prof.Dr. Esra AKI H.Ü Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi Bölümü

AFETLERDE ERGOTERAPİ. Prof.Dr. Esra AKI H.Ü Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi Bölümü AFETLERDE ERGOTERAPİ Prof.Dr. Esra AKI H.Ü Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi Bölümü Ergoterapi Nedir? Anlamlı ve amaçlı aktivitelerle sağlığı ve refahı geliştiren kişi merkezli bir sağlık mesleğidir.

Detaylı

Ünite 6 Uygulamayı planlamak: Değişim Yol Haritası

Ünite 6 Uygulamayı planlamak: Değişim Yol Haritası Türkiye de Engelliler İçin Farkındalığı & Kurumsal İstihdam Fırsatlarını Arttırmak Bu proje Avrupa Komisyonu desteğiyle finanse edilmiştir. Bu yayın sadece yazarın görüşlerini yansıtır ve Komisyon buradaki

Detaylı

DOĞRUDAN FAALİYET DESTEĞİ

DOĞRUDAN FAALİYET DESTEĞİ DOĞRUDAN FAALİYET DESTEĞİ Konusu İstanbul da Yazılım, Bilgisayar ve Video Oyunları Sektörü Durum Analizi ve Sektörün Geleceği Gerekçesi 2014-2023 İstanbul Bölge Planı nın ekonomik gelişme ekseni küresel

Detaylı

KAMU DA BİLİŞİM PROJELERİ NASIL HAZIRLANMALIDIR?

KAMU DA BİLİŞİM PROJELERİ NASIL HAZIRLANMALIDIR? KAMU DA BİLİŞİM PROJELERİ NASIL HAZIRLANMALIDIR? Yrd.Doç.Dr. Altan ÖZKİL Atılım Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksek Okulu Yönetim Kurulu Üyesi Türkiye Bilişim Derneği Ankara Şubesi altan.ozkil@atilim.edu.tr

Detaylı

TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU ULUSAL AKADEMİK AĞ VE BİLGİ MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler

TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU ULUSAL AKADEMİK AĞ VE BİLGİ MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU ULUSAL AKADEMİK AĞ VE BİLGİ MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve kapsam Madde 1- (1) Bu Yönetmelik ile Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma

Detaylı

CANİK BAŞARI ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ

CANİK BAŞARI ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ CANİK BAŞARI ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam MADDE 1 - (1) Bu Yönerge nin amacı ve kapsamı, Rektörlüğe bağlı

Detaylı

Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi. Su Çocuk Meclisi Çalışma Yönergesi BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç

Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi. Su Çocuk Meclisi Çalışma Yönergesi BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi Su Çocuk Meclisi Çalışma Yönergesi BİRİNCİ BÖLÜM Amaç MADDE 1- (1) Bu yönerge Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi Su Çocuk Meclisi nin oluşumunu, organlarını, görevlerini

Detaylı

2. GÜN : Stratejik Planlamanın Temel Kavramları Vaka : İstihdam ve Ekonomi Bakanlığında Değer Uygulaması

2. GÜN : Stratejik Planlamanın Temel Kavramları Vaka : İstihdam ve Ekonomi Bakanlığında Değer Uygulaması 2. GÜN : Stratejik Planlamanın Temel Kavramları Vaka : İstihdam ve Ekonomi Bakanlığında Değer Uygulaması Tapio Laamanen 11 Ocak 2011 1 İstihdam ve Ekonomi Bakanlığının Stratejik Başlama Noktaları Temel

Detaylı

BALANCED SCORECARD (KURUM KARNESİ) NEDİR? ŞİRKETLERE NASIL UYGULANIR?

BALANCED SCORECARD (KURUM KARNESİ) NEDİR? ŞİRKETLERE NASIL UYGULANIR? BALANCED SCORECARD (KURUM KARNESİ) NEDİR? ŞİRKETLERE NASIL UYGULANIR? Dr. Murat K.BEZİRCİ CEO / Stratejist 1 İş dünyası 1990 lı yılların başında performans kavramına bütüncül bir yaklaşım getirerek performans

Detaylı

OPERASYONEL ÜSTÜNLÜK VE TÜKETİCİ YAKINLAŞMASINI SAĞLAMAK ve KURUMSAL UYGULAMALAR

OPERASYONEL ÜSTÜNLÜK VE TÜKETİCİ YAKINLAŞMASINI SAĞLAMAK ve KURUMSAL UYGULAMALAR OPERASYONEL ÜSTÜNLÜK VE TÜKETİCİ YAKINLAŞMASINI SAĞLAMAK ve KURUMSAL UYGULAMALAR Dünya üzerinde işletmeler giderek artan şekilde daha fazla hem içerideki şirketlere hem de diğer şirketlerle bağlanmaktadır.

Detaylı

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ İş Sürekliliği

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ İş Sürekliliği T. C. KAMU İHALE KURUMU Elektronik İhale Dairesi KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ İş Sürekliliği İş Sürekliliği Yönetim Sistemi Politikası Sürüm No: 5.0 Yayın Tarihi: 11.05.2014 444 0 545 2012 Kamu İhale Kurumu

Detaylı

İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ BOLOGNA SÜRECİ UYGULANIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ BOLOGNA SÜRECİ UYGULANIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ BOLOGNA SÜRECİ UYGULANIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR I.GENEL BİLGİ Avrupa Yükseköğretim Alanı nı oluşturmak ve bu kapsamda Avrupa boyutunda yükseköğretim kurumlarının yeniden

Detaylı

T. C. KAMU İHALE KURUMU

T. C. KAMU İHALE KURUMU T. C. KAMU İHALE KURUMU Elektronik İhale Dairesi KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ BT Strateji Yönetimi BT Hizmet Yönetim Politikası Sürüm No: 5.0 Yayın Tarihi: 14.07.2014 444 0 545 2012 Kamu İhale Kurumu Tüm hakları

Detaylı

KURUL KARARLARI. Maliye Bakanlığı İç Denetim Koordinasyon Kurulundan: İÇ DENETİM KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI 1

KURUL KARARLARI. Maliye Bakanlığı İç Denetim Koordinasyon Kurulundan: İÇ DENETİM KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI 1 KURUL KARARLARI Maliye Bakanlığı İç Denetim Koordinasyon Kurulundan: İÇ DENETİM KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI 1 Kamu idarelerinde yürütülmekte olan iç denetim faaliyetlerinin kalitesinin arttırılması

Detaylı

EPWN İstanbul. Giriş

EPWN İstanbul. Giriş EPWN İstanbul Giriş Avrupa Profesyonel Kadınlar Ağı ("EPWN") EPWN, tüm sektörlerden ve sanayilerden profesyonel kadınlar için dinamik ve hızlı büyüyen çevrimdışı ve çevrimiçi bir ağ ve liderlik geliştirme

Detaylı

İSG Yönetim Sistemi Prensipleri

İSG Yönetim Sistemi Prensipleri İSG Yönetim Sistemi Prensipleri Taahhüt ve politika Planlama Uygulama ve Çalıştırma Kontrol ve Düzeltici Faaliyet Yönetimin Gözden Geçirmesi ISO 18001 Awareness Training Ders 4 İSG ve OHSAS 18001 1 4.1

Detaylı

Bir yazılım geliştirme metodolojisi aşağıdaki adımlardan meydana gelir; Yazılım geliştirme sürecine destek verecek araçlar, modeller ve yöntemler.

Bir yazılım geliştirme metodolojisi aşağıdaki adımlardan meydana gelir; Yazılım geliştirme sürecine destek verecek araçlar, modeller ve yöntemler. Yazılım Mühendisliği kapsamındaki Yazılım Geliştirme Metodolojileri, bir bilgi sistemini geliştirme sürecinin yapımını, planlamasını ve kontrolünü sağlayan bir framework tür. Her farklı framework güçlü

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKAT Burada ilk 4 sayfa gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 2 Kolayaof.com 0 362 2338723 Sayfa 2 İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE- TEDARİK

Detaylı

Chapter 8 Yazılım Testi. Lecture 1. Chapter 8 Software testing

Chapter 8 Yazılım Testi. Lecture 1. Chapter 8 Software testing Chapter 8 Yazılım Testi Lecture 1 1 Konular Geliştirme testi Test tabanlı geliştirme Sürüm testi Kullanıcı testi 2 Programı test etmek Test etmek, bir programın yapması gereken şeyi yaptığını doğrulamak

Detaylı

İŞLETME RİSK YÖNETİMİ. Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat 1/30

İŞLETME RİSK YÖNETİMİ. Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat 1/30 İŞLETME RİSK YÖNETİMİ Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat 1/30 Risk Yönetim Süreçleri 2/30 Risk yönetim modeli sektöre, kuruluşun yönetim sistemine, tüm yaşam çevrim süreçlerine, ürünün yapısına bağlı olmakla

Detaylı

İş Akış Yönetimi LOGO KASIM 2011

İş Akış Yönetimi LOGO KASIM 2011 İş Akış Yönetimi LOGO KASIM 2011 içindekiler İş Akış Yönetimi...3 İş Akış Rol Tanımları...4 İş Akış Rol Tanımı...5 Sicil İş Akış Rol Tanımları...6 İş Akış Rol Tanımı...7 İş Akış Kartları...8 İş Akışı...9

Detaylı

İş Akış Yönetimi LOGO Kasım 2014

İş Akış Yönetimi LOGO Kasım 2014 İş Akış Yönetimi LOGO Kasım 2014 İçindekiler İş Akış Yönetimi... 3 Görevler... 4 Görev Bilgileri... 5 Mesajlar... 7 Zaman Ayarlayıcı İşlemler... 8 Zamanlanmış Görevler... 10 Zamanlanmış Görev Bilgileri...

Detaylı

Üşenme, Erteleme, Vazgeçme.

Üşenme, Erteleme, Vazgeçme. KPSS YE NASIL ÇALIŞILIR? Eğitim Bilimleri Derslerine Nasıl Çalışalım? Üşenme, Erteleme, Vazgeçme. 1-PROGRAM GELİŞTİRME: Bu dersin kendine ait bir jargonu vardır. Soru çözmeye başlamadan önce, Program geliştirme

Detaylı

11.DERS Yazılım Testi

11.DERS Yazılım Testi 11.DERS Yazılım Testi 1 Yazılım Testi Bir programda hata bulma amacıyla icra edilen bir süreçtir. İyi bir test koşulu henüz ortaya çıkarılmamış bir hatayı tespit eden test koşuludur. Yazılım testinin önemi

Detaylı

İTİBAR RİSKİNİN YÖNETİMİNE İLİŞKİN REHBER BİRİNCİ KISIM. Amaç ve Kapsam

İTİBAR RİSKİNİN YÖNETİMİNE İLİŞKİN REHBER BİRİNCİ KISIM. Amaç ve Kapsam 31 Mart 2016 Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Sayı: 6827 İYİ UYGULAMA REHBERİ Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan: İTİBAR RİSKİNİN YÖNETİMİNE İLİŞKİN REHBER BİRİNCİ KISIM Amaç ve Kapsam

Detaylı

Project Management Emin OCAK

Project Management Emin OCAK Project Management Emin OCAK 040100040 12/4/2015 AGILE PROJECT YÖNETİMİ AGILE NEDIR? Proje Yönetim Biçimi veya frameworkü denilebilir. En yüksek iş değerini en kısa sürede elde etmeye odaklanır. Takımla

Detaylı

EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 - (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

Hedefler, Aktiviteler, Çıktılar

Hedefler, Aktiviteler, Çıktılar Technical Assistance for Implementation of the By-Law on Strategic Environmental Assessment EuropeAid/133447/D/SER/TR Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği'nin Uygulanması Teknik Yardım Projesi

Detaylı

ç Denetim Planlamas nda Risk Yönetim Süreçlerinin Kullan lmas

ç Denetim Planlamas nda Risk Yönetim Süreçlerinin Kullan lmas ç Denetim Planlamas nda Risk Yönetim Süreçlerinin Kullan lmas 1. Risk yönetimi, kurumun bütün faaliyetlerini ilgilendiren güçlü yönetişimin önemli bir parçasıdır. Birçok kurum, kurumun yönetimiyle tam

Detaylı

Sentez Araştırma Verileri

Sentez Araştırma Verileri Eğitim, Görsel-İşitsel & Kültür Yürütme Ajansı Eğitim ve Kültür Genel Müdürlüğü Yaşam Boyu Öğrenim Programı İnternet Üzerinden Kişisel İşgücünü Geliştirin Leonardo da Vinci LLP (Yaşamboyu Öğrenim Programı)

Detaylı

Swissotel the Bosphorus, İstanbul / 15 Şubat 2012

Swissotel the Bosphorus, İstanbul / 15 Şubat 2012 Swissotel the Bosphorus, İstanbul / 15 Şubat 2012 Yatırımcılarla İhraççıları Buluşturan Portal: e-yönet Gökhan Koç Yazılım Müdürü Merkezi Kayıt Kuruluşu Gündem Sayılarla Merkezi Kayıt Kuruluşu Neden e-yönet?

Detaylı

Program Yeterlilikleri hazırlama Ders Öğrenme Çıktıları Yazma AKTS Hesaplama. Fahri YAVUZ 1 Nisan 2010, Kültür Merkezi Mavi Salon Erzurum

Program Yeterlilikleri hazırlama Ders Öğrenme Çıktıları Yazma AKTS Hesaplama. Fahri YAVUZ 1 Nisan 2010, Kültür Merkezi Mavi Salon Erzurum Program Yeterlilikleri hazırlama Ders Öğrenme Çıktıları Yazma AKTS Hesaplama Fahri YAVUZ 1 Nisan 2010, Kültür Merkezi Mavi Salon Erzurum Neden? Bilişimsel, eğitimsel ve teknolojik gelişmeler yüksek öğretim

Detaylı

2. KULLANIM ÖMRÜNÜN SONUNA GELMİŞ GEZİNTİ TEKNELERİ SORUNU

2. KULLANIM ÖMRÜNÜN SONUNA GELMİŞ GEZİNTİ TEKNELERİ SORUNU TEKNE SAHİPLERİ BİRLİKLERİ VE DİĞER DENİZCİLİK/DENİZLE İLGİLİ BİRLİKLER /FEDERASYONLAR İÇİN KULLANIM ÖMRÜNÜN SONUNA GELMİŞ GEZİNTİ TEKNELERİ İLE İLİŞKİN KONULAR HAKKINDA REHBERLER TÜM HAKLARI SAKLIDIR

Detaylı

YÖNETMELİK. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesinden: OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

YÖNETMELİK. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesinden: OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ 31 Ocak 2011 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : 27832 Osmaniye Korkut Ata Üniversitesinden: YÖNETMELİK OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI İÇ DENETİM TANITIM BROŞÜRÜ

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI İÇ DENETİM TANITIM BROŞÜRÜ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI İÇ DENETİM TANITIM BROŞÜRÜ Bu broşür 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümleri ile uluslararası kabul görmüş standartlara uygun olarak

Detaylı

d. MEYOK, Düzce Üniversitesi Meslek Yüksekokulları Koordinatörlüğünü;

d. MEYOK, Düzce Üniversitesi Meslek Yüksekokulları Koordinatörlüğünü; T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULLARI KOORDİNATÖRLÜĞÜ (MEYOK) YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE TANIMLAR AMAÇ Madde 1: Bu yönergenin amacı, Düzce Üniversitesi bünyesindeki Meslek

Detaylı

Hareket Planlarının Hazırlanması

Hareket Planlarının Hazırlanması Hareket Planlarının Hazırlanması Temel Hareket Planlarının Gözden Geçirilmesi Restoran yöneticiliği olan önceki görevinizden dolayı, hareket planları geliştirme konusuna aşinasınız. Ancak, burada bir hareket

Detaylı

Resmî Gazete YÖNETMELİK. Sağlık Bakanlığından: HEMŞİRELİK YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç

Resmî Gazete YÖNETMELİK. Sağlık Bakanlığından: HEMŞİRELİK YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç 8 Mart 2010 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : 27515 YÖNETMELİK Sağlık Bakanlığından: HEMŞİRELİK YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; sağlık hizmeti

Detaylı

Komisyon 5 Mesleki Teknik Öğretim ve Yaşam Boyu Öğrenme Komisyonu Kararları

Komisyon 5 Mesleki Teknik Öğretim ve Yaşam Boyu Öğrenme Komisyonu Kararları Komisyon 5 Mesleki Teknik Öğretim ve Yaşam Boyu Öğrenme Komisyonu Kararları 1. Avrupa Birliği Yeterlilik Çerçevesi esas alınarak Yeterlilik Çerçevesi ivedilikle ilan edilmelidir. 2. Bağımsız Ulusal Yeterlilik

Detaylı

KÜRESEL İŞ BAŞINDA EĞİTİM AĞI (GAN) TÜRKİYE İŞBİRLİĞİ VE UYGULAMA PROTOKOLÜ

KÜRESEL İŞ BAŞINDA EĞİTİM AĞI (GAN) TÜRKİYE İŞBİRLİĞİ VE UYGULAMA PROTOKOLÜ KÜRESEL İŞ BAŞINDA EĞİTİM AĞI (GAN) TÜRKİYE İŞBİRLİĞİ VE UYGULAMA PROTOKOLÜ 13.05.2015 KÜRESEL İŞ BAŞINDA EĞİTİM AĞI (GAN) TÜRKİYE İŞBİRLİĞİ VE UYGULAMA PROTOKOLÜ GAN TÜRKİYE Madde 1 Küresel İşbaşında

Detaylı

DİYABET EĞİTİM HEMŞİRELİĞİNDE SERTİFİKASYON SÜRECİ

DİYABET EĞİTİM HEMŞİRELİĞİNDE SERTİFİKASYON SÜRECİ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI DİYABET EĞİTİM HEMŞİRELİĞİNDE SERTİFİKASYON SÜRECİ Tülay DEMİRBAŞ Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Eğitim ve Sertifikasyon Hizmetleri Daire Başkanlığı Sunum İçeriği 1. Sertifikalı

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SEKTÖRÜNDE BECERİ AÇIĞI VE İYİ ÖRNEKLER

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SEKTÖRÜNDE BECERİ AÇIĞI VE İYİ ÖRNEKLER BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SEKTÖRÜNDE BECERİ AÇIĞI VE İYİ ÖRNEKLER Editör DR. CEYHUN GÖCENOĞLU Türkiye Bilişim Vakfı na verdiği destekten ötürü teşekkür ederiz. ÖNSÖZ Haziran 2016 Ekonomik kalkınma kapsamında;

Detaylı

YÖNETMELİK. Bülent Ecevit Üniversitesinden: BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

YÖNETMELİK. Bülent Ecevit Üniversitesinden: BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ 20 Nisan 2013 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28624 YÖNETMELİK Bülent Ecevit Üniversitesinden: BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

TED Kdz. Ereğli Koleji Okul-Aile Birliği Çalışma Yönergesi

TED Kdz. Ereğli Koleji Okul-Aile Birliği Çalışma Yönergesi TED Kdz. Ereğli Koleji Okul-Aile Birliği Çalışma Yönergesi 1. AMAÇ, KAPSAM VE DAYANAK 1.1. Amaç Bu yönergenin amacı; Milli Eğitim Bakanlığı Okul-Aile Birliği Yönetmeliğine uygun olarak TED Karadeniz Ereğli

Detaylı

Enterprise Resource Planning - ERP - Kurumsal kaynak planlaması ya da iş letme kaynak planlaması,

Enterprise Resource Planning - ERP - Kurumsal kaynak planlaması ya da iş letme kaynak planlaması, Enterprise Resource Planning - ERP - Kurumsal kaynak planlaması ya da iş letme kaynak planlaması, işletmelerde mal ve hizmet üretimi için gereken işgücü, makine, malzeme gibi kaynakların verimli bir şekilde

Detaylı

UFRS Bülten Sene sonu raporları ile ilgili hatırlatmalar - 1 Ocak 2017 Uluslararası Finansal Raporlama Standartları Bülteni

UFRS Bülten Sene sonu raporları ile ilgili hatırlatmalar - 1 Ocak 2017 Uluslararası Finansal Raporlama Standartları Bülteni www.pwc.com.tr UFRS Bülten Sene sonu raporları ile ilgili hatırlatmalar - 1 Ocak 2017 Uluslararası Finansal Raporlama Standartları Bülteni Sene sonu raporları ile ilgili hatırlatmalar Giriş Ocak 2017 Bu

Detaylı

ISO 27001:2013 BGYS BAŞTETKİKÇİ EĞİTİMİ

ISO 27001:2013 BGYS BAŞTETKİKÇİ EĞİTİMİ Aşama Bir Tetkik 1. Aşama Bir Tetkik İçin Genel Hazırlık Dokümantasyonunun tedarik edilmesi, Tüm mekanlara ve kayıtlara erişim (bilgi güvenliğinin bağımsız incelemelerine ilişkin raporlar ve iç denetim

Detaylı

TÜRK ÜROLOJİ DERNEĞİ ULUSLARARASI AKADEMİK, İDARİ VE SOSYAL İLİŞKİLER KURULU YÖNERGESİ

TÜRK ÜROLOJİ DERNEĞİ ULUSLARARASI AKADEMİK, İDARİ VE SOSYAL İLİŞKİLER KURULU YÖNERGESİ TÜRK ÜROLOJİ DERNEĞİ ULUSLARARASI AKADEMİK, İDARİ VE SOSYAL İLİŞKİLER KURULU YÖNERGESİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1- Bu Yönergenin amacı, Türk Üroloji Derneği nin uluslararası

Detaylı

Kurumsal Mimari. (Enterprise Architecture) MUSTAFA ULUS, 2015

Kurumsal Mimari. (Enterprise Architecture) MUSTAFA ULUS, 2015 Kurumsal Mimari (Enterprise Architecture) MUSTAFA ULUS, 2015 Hakkımda Eğitim Yıldız Teknik Üniversitesi - Matematik Mühendisliği lisans Ahmet Yesevi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği yüksek lisans Deneyim

Detaylı

KATEGORİ MİZANI BAŞLARKEN KATEGORİ NEDİR? NEDEN N İHTİYAÇ DUYULUR?

KATEGORİ MİZANI BAŞLARKEN KATEGORİ NEDİR? NEDEN N İHTİYAÇ DUYULUR? KATEGORİ MİZANI Doküman Kodu : RNT-02 Açıklama : Vio Kategori Mizanı Kullanımı Kapsam : Vio Nitelikleri Revizyon No : 2 Yayın Tarihi : Aralık 2012 BAŞLARKEN SKOR YAZILIM tarafından geliştirilen ticari

Detaylı