2 Tarak TC 11. Trützschler Tarak TC 11: Hassasiyet ve ekonomi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "2 Tarak TC 11. Trützschler Tarak TC 11: Hassasiyet ve ekonomi"

Transkript

1 Tarak TC 11

2 2 Tarak TC 11 Trützschler Tarak TC 11: Hassasiyet ve ekonomi

3 Tarak TC Yenilikler 16 Tarama 38 Kumanda, kullanım 42 Bakım 44 Kimyasal elyaf tarama 48 IDF 2 52 Teknik veriler

4 4 Tarak TC 11 Trützschler tarak TC 11 VE TARAMA IŞLEMI IÇIN YENI BAŞARI FORMÜLÜ VERIMLILIK, KALITE VE ÜRETKENLIK ORTAKLAŞA BIR SENTEZ IÇINDE Tekstil sektörünün maliyet baskısı yıldan yıla artmaktadır. Bunun diğer bir sebebi ise, yükselen pamuk fiyatlarının iplikhaneler tarafından 1:1 oranında yansıtılamamasıdır. Aynı zamanda tüketicilerin kalite beklentileri de git gide artmaktadır. Bunun için geleceğe güven veren bir tarak makinesinin sadece verimlilik ve üretime yönelik değil, kalite ile ilgili olarak da en iyi markalara yönelik düşünülmesi gerekmektedir. Bu değerli hammaddenin gördüğü muamele de son derece önemli bir karar unsuru niteliğindedir. TC 11 tarafından optimal nitelikte bir malzeme değerlendirmesi sunulmaktadır. TAKRIBEN 40 % ORANINDA VERIMLILIK-ARTISI VE EN YÜKSEK KALITE SEVIYESI Trützschler kuruluşu tarafından bu piyasanın meydan okuyuşu zamanında fark edilmiş olup, yeni tarak makinesi neslini temsil eden TC 11 geliştirilmiştir. TC 11 tarafından en yüksek beklentiler bile, eşi bulunmazlık özellikleri ile yerine getirilmekte olup, bunlar yüksek verimli tarak alanında eşi bulunmaz niteliktedir: Değişmeyen kompakt yer gereksinimi özelliği ile birlikte, takriben 40 % oranında verimlilik artışı Tüm tarakların daha büyük tarama uzunlugu sonucu olarak en yüksek kalite En düşük işletim maliyetleri En düşük telef miktarları DAHA FAZLA EKONOMI IÇIN ESNEKLIK Sizin iplikhanenizin rekabet edebilirliği, TC 11 tarafından sadece öne çıkan bir verimlilik ve kalite ile desteklenmekte olup, aynı zamanda en düşük işletim maliyetleri sayesinde de desteklenmektedir. Buna ise, yüksek derecede esneklik niteliğinde de, sorunsuz bir biçimde hızlı ve sık olarak parti değiştirebilme olanağı katılmaktadır. Mesela şapka, tarama segmentleri (sabit şapkaları) veya çepel bıçağının ayarı gibi, önem taşıyan ve aynı zamanda kalite için vazgeçilmez ayarlar dakikalar içersinde gerçekleştirilebilmektedir. Makine çalışır çalışmaz, T-Con sistemi tarafından bir optimizasyon potansiyeli bulunup bulunmadığı ve var ise nerede gerektiği bildirilmektedir.

5 Tarak TC 11 5 Bu sonuç hesapçı ve kalite bilincinde olanlar için doğrudur: Trützschler verimliliği = tarak tamburu en x genişliği

6 6 Tarak TC 11 Sadece Trützschler de: 5,3 m 2 KALITE VE EKONOMI IÇIN MÜKEMMEL BIR ALAN GEREKSINIMI DAHA UZUN KARDE SISTEMI = DAHA FAZLA KALITE! Basit bir formül tarafından ifade edilen: Elyafların tambur üzerinde kat ettikleri yol ne kadar uzun ise, tarama kalitesi de o kadar yüksektir. Sadece Trützschler kuruluşunun tarak sistemleri tarafından, 2,8 metreyi aşan tarama uzunluğu ile optimal bir kalite sağlanmaktadır. Çünkü bu tarama uzunluğu sayesinde, ideal şapka çubukları sayısının yanı sıra, aynı zamanda yeterli miktarlarda tarama segmentleri ile temizleme üniteleri de yerleştirmek mümkündür. DAHA FAZLA TARAMA GENIŞLIĞI = DAHA FAZLA ÜRETIM MI? Bunun için de bir formül vardır: Silindir geometrilerini muhafaza ederek, dana fazla genişlik sağlanması, genel olarak daha fazla verimlilik anlamına gelmektedir. Ancak, burada gerekli olan ayar hassasiyetinin daha fazla genişliğe yönelik ayar olanaklarını kısıtlamaktadır. Silindir etrafında bulunan elemanlar, belirli bir genişlikten sonra fazla masif olmalıdır, ve bunun sonucu olarak meydana gelen maliyetin, verimliliğe yönelik mantıklı bir denklemi oluşmamaktadır. KALITE ILE VERIMLILIK DENGEDE Biz TC 11 ürününe tüm Trützschler farklılıklarını katmış bulunmaktayız: 120 yılı aşkın tecrübe, birinci sınıfı mühendislerden oluşan bir ekibin yanı sıra, sayıları belirsiz analizler, simülasyonlar ve pratikte gerçekleştirilen denemeler. Bunun sonunda ise kesin bir sonuca varılmıştır: 1,28 m çalışma genişliği sonucu olarak verimlilik ile ekonomi aralarında mükemmel bir denge sağlanmaktadır. Bu genişliğe dek meydana gelen kuvvetler, akıllıca tasarlanmış olan bir konstrüksiyon sonucu olarak optimal nitelikte kontrol altında tutulabilmektedir.

7 Tarak TC 11 7

8 8 Tarak TC 11 [1 m-tarak = 100] Fiyat hizmet oranı ,7 1,0 Daha fazla ekonomi mi aramaktasınız? BUNUN CEVABI ISE TC 11 DIR TÜM ÖNCEKILERDEN DAHA DA HESAPLI Yeni TC 11 ürününün teknik nitelikleri son derece etkileyicidir. Bu ürün aynı zamanda ekonomik açıdan da son derece ikna edicidir. Önceki modeller ile karşılaştırıldığında ki bu modeller de her açıdan son derece başarılı idi bu model tarafından aynı anda üç adet sarsılmaz avantaj sağlanmaktadır: En iyi fiyat hizmet oranı En düşük işletim maliyetleri Aynı yer gereksinimi doğrultusunda takriben 40 % oranında daha fazla üretim. DAHA DÜŞÜK YATIRIM MALIYETLERI* Önceki TC 7 serisine göre, TC 11 tarak serisinin yatırım maliyetleri daha da düşüktür. Basit olarak, daha az tarak adetine ihtiyaç duyulmaktadır. Bütün bunlara ilaveten, daha küçük bir bina gereksinimi ile daha küçük bir filtre gereksinimine olanak tanınmaktadır. 25 % ORANINA KADAR DAHA DÜŞÜK IŞLETIM MALIYETLERIN* Sonuç olarak bir yatırımın ekonomik açıdan başarılı olup olmadığına dair, Life- Cycle- Costs / kullanım ömrü süresinde maliyet hesapları karar vermektedir. TC 11 ürünü durumunda ise, RETURN OF INVESTMENT / YATIRIMIN GERI DÖNÜŞÜNÜ çok fazla beklemeniz gerekmemektedir. Enerji-, filtre- ve bakım giderleri olarak da, TC 7 sistemine göre 25 % oranına kadar tasarruf sağlanmaktadır. Bu da, bir yılda yaklaşık olarak US$ anlamına gelmektedir. * Takriben 14 adet Tarak makineleri ile 140 kg/ saat ve yılda işletim saati üzerinden olmak üzere. Burada kullanılan hammadde miktarı takriben t olup, 94 USct/lbs pamuk fiyatı üzerinden tedarik edilmesi varsayılmıştır.

9 Tarak TC 11 9 Bu grafik tarafından, 1,25 1,30 m aralığı üzerinden en iyi fiyat hizmet oranı gösterilmektedir. TC 11 ürünü ise, çalışma genişliği itibariyle tam olarak o alanın içersinde yerini almaktadır. Çalışma genişliği [m] 1,5 2,0 Sanal bir örnek iplikhane tarafından 1000 kg/saat tarak bandı, ring tarak, Ne 20 üretilmektedir. Bunun hesaplama temeli, tarak-, filtre- ve bina giderleridir. Örnek iplikhaneyi müteakip sayfalarda bu sembolden tanıyabilirsiniz:

10 10 Tarak TC 11 Mükemmellik ölçülebilmektedir T-CON VERIMLILIK TAHMINI DEĞERLER ILE ARTTIRI- LAMAMAKTADIR Verimli bir biçimde üretmek isteyen, tarak potansiyelinin tamamını kullanmak zorundadır. Bunun için tüm çalışma unsurlarının optimal düzeyde ayarlanmış olmaları gerekmektedir. Ancak bu proses çoğu zaman tarak makinasının soğuk olması durumunda gerçekleşmesi sonucu olarak çoğu zaman temelinde tecrübe edilen değerler doğrultusunda saptanmaktadır. Çevre ısı derecesi değişiklikleri veya yüksek üretim miktarları dikkate alınmamaktadır. HATALI DEGERLERE (IPI) KARŞI EN MÜKEMMEL ÇÖZÜM Patentli olan Trützschler T-Con sistemi sayesinde hatalı deger (IPI) sayısı 10 % oranına kadar düşürülmektedir. Bunun için tambur, şapka ve sabit tarama elemanlarının gerçek mesafeleri tespit edilmektedir. Bunun sonuçları tarak makinesinin göstergesinde görünmekte olup, hangi ayarların iyileştirilebileceklerini göstermektedir. Tarak makinesinin mükemmel bir ayarı doğrultusunda, verimliliğin optimal niteliğe çıkartılması daha kolay bir biçimde sağlanamamaktadır. GÜVENLIK AÇIKLIKLARI IÇIN ARTIK FIRSAT YOK Kaba (Tahmini) olarak ayarlanmış olan güvenlik rezervleri ise, T-Con ile artık geçmişte kalmaktadır. T-Con sistemi tarafından garnitürlerin en asgari biçimde temasları dahi algılanmakta olup, tarak makinası bir hasar durumu meydana gelmeksizin kapatılmaktadır. Bu durum ise, üretimleri bir riske girmeksizin, ideal çizgiye dek optimize etme olanağını sağlamaktadır.

11 Tarak TC Optimizasyon olanakları ekran üzerinden derlenmiş bir biçimde gösterilmektedir. Burada elyaf türü ile üretim yüksekliği dikkate alınmaktadır. T-Con ile işletim giderlerini önemli derecede düşürünüz T-Con ile elde edilen tecrübeler, 10 % oranında daha fazla üretim ve iplikte de, 10 % oranında daha az IPI sağlanabileceğini göstermekte olup, buna göre bir örnek iplikhanenin yılda takriben US$ tutarında işletim giderlerinde tasarruf edebilmesi saptanmaktadır.

12 12 Tarak TC 11 MAGNOTOP OPTIMAL NITELIKTE BIR ŞAPKA-GARNITÜRÜ BU KADAR BASIT OLABILMEKTEDIR BEHER GARNITÜR DEĞIŞIMI IÇIN EKONOMIK AVANTAJLA- RI TEMINAT ALTINA ALINIZ Daima eşit kalan yüksek kalitenin sağlanması için şapka garnitürlerinin belirli aralıklarda değiştirilmeleri kaçınılmazdır. Trützschler kuruluşu tarafından, Trützschler Card Clothing ile birlikte, patentli olan MAGNOTOP- System sistemi geliştirilmiştir. Bu şekilde hızlı ve basit bir biçimde değiştirilebilen şapka şeritleri, yenilmezlik niteliğinde ekonomik avantajlar sağlamaktadır: iscilik giderlerine bağlı olarak tarak makinasının beher yeni garnitür donanımı sırasında, Euro arası bir matrah tasarruf edilebilmektedir. Bir şapka atölyesi yatırımı ise (genel olarak US$ arasıdır) tamamen ortadan kalkmaktadır. GEREKLI OLMAYAN BIR ŞEYIN, MALIYETI DE OLMAMAKTADIR İyileştirilmiş ekonomi doğrultusunda sağlanan basit garnitür şeritleri değişimi ve şapka atölyesi gereksiniminin ortadan kalkması durumu, işletim giderlerinin düşürülmeleri ile ilgili doğrudan etkili olmaktadır. Diğer zamanlarda kaçınılmaz olan diğer giderler de MAGNOTOP-Systems unsurunun kullanımı ile ortadan kalkmaktadır: Yedek şapka takımları gerekmemektedir Garnitür yenileme için servis masraflarına gerek kalmaz Taşıma giderleri olmamaktadır İLK BILEME OLMAKSIZIN YÜKSEK HASSASIYET MAGNOTOP ile garnitür şeritleri en baştan mükemmel oturmaktadır. Bunun sebebi ise, düşürülmüş olan toleranslar olup, garnitür şeritlerinin son derece güçlü olan Neodymmıknatısları ile şapka çubuğu üzerine sabitleştirilmeleridir. Montaj nedeniyle biçim bozukluklarının giderilmeleri için gerekli olan alışılagelmiştopuk (ilk) bileme, artık gerek kalmamaktadır. Bunun sayesinde ise kullanım ömrü de, birer bileme evresi uzamaktadır.

13 Tarak TC Şapka garnitürünün değiştirilmesinden sonra, egalize bileme gerekli olmadığı için, yeni bir şapka garnitürünün mükemmel kanca uçları muhafaza edilir. Garnitür şeritleri aletsiz ve kolay şekilde değiştirilebilir.

14 14 Tarak TC 11 Daha az proses adımı ile DAHA FAZLA EKONOMIKLIK HEDEFE DAHA ÇABUK VARIN En iyi proses adımı, hiç gerek duyulmayandır. Bu sayede zorluklar önlenir, hatalar bertaraf edilir ve para tasarrufu yapılır. İplikhanede cer makinelerinin sayısını azaltmak her zaman enteresandır. Rotor iplikhane dairesinde bu işlemi en iyi, Trützschler TC 11 Tarak makinesine doğrudan bağlanması sayesinde entegre Cer IDF 2 yapar. Verimlilik bir kaç kat artar. Çünkü sadece Trützschler tarak/cer kombinasyonları, Tarak TC 11 in bütün avantajlarını, kendini kanıtlamış güvenli bir cer teknolojisiyle birleştirdiği için kalite de artmaktadır. EĞIRME ESNASINDA DA KISA PROSES Tarak şeritlerinin rotor open-end iplik makinesine direkt beslenmesinden daha kısa bir eğirme prosesi mümkün değildir. Entegre Cer IDF 2, bu gereksinimi de mükemmel bir şekilde yerine getirir.

15 Tarak TC Açık konumdaki regüleli çekim ünitesi Rotor iplikçiliği için daha az paralelize edilmiş şerit daha avantajlıdır bu yüzden çekimler daha düşük düzeyde olmalıdır. IDF 2 sisteminin 1 bölgeli çekim ünitesi çok iyi bir şerit düzgünlüğü ve önemli ölçüde daha iyi bir iplik düzgünlüğü sağlar. Daha iyi rotor ipliği kalitesi daha düzgün bir ürün görüntüsünden anlaşılır.

16 16 Tarak TC 11 Sadece Trützschler tarak makinelerinde bulunan özellikler ile avantajlar Tam entegre elyaf besleyici DIRECTFEED Ayar optimizasyon sistemi T-Con Esnek entegre besleme donamımı SENSOFEED+ Bant formlayıcı WEBSPEED Hassas bıçak ayar sistemi PMS Civata bağlantıları bulunmayan alüminyum şapka çubukları Mıknatıslı şapka sistemi MAGNOTOP Hassas şapka ayar sistemi PFS Şapka ölçüm sistemi FLATCONTROL Şapka hızının kademesiz olarak ayarlanabilmesi Elektronik tambur freni donanımı Neps sensoru NEPCONTROL Dokunmatik ekranlı bilgisayar yönetim sistemi Dijital motor yönetim sistemleri Spektrogram denetimi Kalın kısım denetimi Spektrogram analizi Bakım- ve garnitür yönetimi 3-silindirli-ön açma ünitesi WEBFEED WEBFEED tek silindirli İğne- veya garnitür silindirleri Girişte kalın kısımlar- ve metal denetimi Uzun- ve kısa metrajlı regüle sistemi Şapka tahriki için özel triger kayışı donanımı Düzgün biçinde tarak beslemede yüksek üretim TC 11 ürününün potansiyelinin azami bir biçimde değerlendirilebilmesi için Düşük bant hassasiyeti değişikliği için kısa metrajh regüle sistemi Tamamen bakım gerektirmeyen nitelikte Hızlı bir biçimde telef miktarı ayarı Hızlı ve takım gerektirmeyen şapka değişimi Şapka garnitürü değişimi doğrudan makine üzerinde ve takım gerekmeksizin Saniyeler içersinde degistirilebilir şapka ayarı Objektif ve en hassas şapka ayarı Saniyeler içersinde lif kalitesinin hassas bir biçimde uyarlanabilmesi Bakım ve temizlik için gerekli olan süreleri kısaltmaktadır Neps ve Trash parçalarının Online-ölçümü Kolay kullanım ve hedefe yönelik bakım Bakım gerektirmemekte ve yüksek hassasiyette Spektrogram hataları durumunda tarak makinasını durdurmaktadır Bant üzerinde aşırı kalın kısım sayısı durumunda tarak makinasını durdurmaktadır Spektrogram hatalarında sebebini bulmakta destek olmaktadır Hedefli bakım desteği Koruyucu bir ön çözünürlük için Kimyasal elyafların veya ELS pamuklarının tarama işlemler için Sizin ürününüze yönelik mükemmel bir biçimde uyarlanmış olarak Kalite güvenliği ve tarak makinasını korunması için Tarak bandının mükemmel derecede eşitliği için Takım gerektirmeksizin şapka değişimi Yüksek derecede asilleştirilmiş çelikten imal edilen, Uzatılmış kullanım ömrü tarafından daha uzun bakım evreleri temin brizör, tambur ve alıcı için TCC premyum garnitürleri edilmektedir Süper düzgün yüzeyli yüksek hassasiyette alüminyum eleman donanımları Merkezi emniyet tertibati Elyaf içeren alanlarda koruyucu metal yönlendirme donanımı Yüksek çalışma güvenliği Nerede ise burada sayılan tüm noktalar uluslar arası patentler tarafından korunmakta olup, tüm Trützschler- tarak makinasını kullanıcılarına teknik ve teknolojik öncülüğü temin etmek amacındadır.

17

18 Tarak TC 11 18

19 19 Tarak TC 11 Tek bakışta öne çıkan özellikler Dokunmatik ekranlı bilgisayar kumanda sistemi Mükemmel sıkıştırma ve en hassas kısa süreli regüle için esnek entegre besleme donanımı SENSOFEED+ Hava dagitma ve bölmeli besleme teknesi donanımlı tam entegre elyaf besleyici DIRECTFEED Ayar optimizasyon sistemi T-Con Hassas şapka ayar sistemi PFS Bu ölçüm çubuğu bir hassas enstrüman niteliğindedir Made by Trützschler Mıknatıslı şapka sistemi MAGNOTOP Neps sensoru NEPCONTROL TC-NCT Hassas bıçak ayar sistemi PMS MULTI WEBCLEAN tüm uygulamalar için esneklik

20 Taraklama Yönetim sistemi / kullanım Bakım

21 Kimyasal elyaf tarama TC 11-S Entegre Cer IDF 2 Teknik veriler Tarak TC SENSOFEED+ ve DIRECTFEED: Optimal nitelikte beslemenin uzmanları Sayıları den fazla tarak makineleri DIRECTFEED donanımı ile teslim edilmiş bulunmaktadır Açık elyaf besleyicisi DIRECTFEED ürünü, TC 11 tarak makinesinin entegre bir yapı parçası konumundadır. Elyaf beslemenin çekim silindiri ile tarak besleme silindiri aynıdır. Böylelikle hatalı çekim durumları veya optimal nitelikte tutturulamayan ayar durumları önlenmektedir. DIRECTFEED tarafından kendisini kanıtlamış olan Trützschler-çift giriş prensibi kullanılmaktadır: Üst giriş tarafından % oranlarda daha yüksek olan bir malzeme haznesi hacmi barındırılmakta olup, alt girişin özel geometrisi ve uzatılmış olan malzeme girişi ise, bandın önce çıkan nitelikte olan CV-değerlerini oluşturmaktadır. Hava boşaltma ızgarası doğrudan ve sürekli olarak emdirilmekte olup, hemen giriş silindirinin önünde konumlandırılmıştır. Esas tülbent oluşumu tam da burada gerçekleşmekte olup besleme silindirinin sıkıştırma yerinin sadece birkaç santimetre uzaklığındadır Bir malzeme kalınlaşması söz konusu olduğunda, o kısmın profil kenarı minimal bir deformasyona uğramaktadır. Bu simülasyonda etkili olan kuvvetler renkli olarak ön plana çıkartılmıştır SENSOFEED+ Esnek entegre profil donanımı SENSOFEED+ üzerinden tülbent kontrollü bir biçimde ön açma ünitesi WEBFEED donanımına yaklaştırılmaktadır. Açık elyaf besleme sehpası tarafından sıkıştırılmakta olup, bıçak biçiminde tasarlanmış olan tekne ucuna yönelik yaklaştırılmaktadır. Bu ucun imal edildiği malzeme kısmen elastiki deformasyonu izin vermekte olup, bu durum malzeme kalınlaşmaları söz konusu olduğunda meydana gelmektedir. Bu deformasyon bir milimetrenin birkaç yüzdebiri gibi ifade edilebilmekte olup, teknenin toplam gidişatını nerede ise hiç etkilememektedir. Buna ilave bir fonksiyon olarak entegre tekne donanımı SENSOFEED+ ürününün cer ünitesi için bir giriş denetim sistemi ile donatılabilmesine olanak tanımaktadır. 7 8 Elyaf besleyici DIRECTFEED 1 Yeni geniş hacimli üst besleme kanalı 2 Entegre hava boşaltma ızgarası 3 Giriş silindiri elektrikli olarak tarak besleme silindiri ile bağlantılıdır 4 Emniyetli sıkıştırma için bölünmüş profil donanımı 5 Malzeme koruyucu iğne donanımlı açıcı silindir 6 Entegre fan donanımlı kapalı hava devresi 7 Kendi kendini temizleyen hava tahliye ızgarası 8 Esnek profil donamımı SENSOFEED+

22 22 Tarak TC 11 Tarama Kumanda / kullanım Bakım WEBFEED: Koruyucu ama verimli bir çözünürlük için bir artı Bu WEBFEED-Sistemi bir büyük veya üç adet ardı ardına takip eden küçük açıcı silindir donanımlarından oluşmaktadır. Bu unsurlar tarafından, bilinen brizörlerden daha yüksek olan bir elyaf çözünürlüğü sağlanmaktadır. Bunun sonucu ise tambura verildiğinde tarak verimliliğini esas ana çalışma noktaları (tambur ve şapka/tarak elemanları) aralarında eşit ve inci bir elyaf oluşumunun sağlanmasıdır. Elyafların ön çözünürlüğü tarak prosesi için son derece önem taşımaktadır. Bu sebepten dolayı beher uygulamaya tam tamına uyum sağlanması en mantıklı olanıdır. Bunun için çeşitli versiyonların esnek ve kolay bir biçimde değiştirilebilmeleri sağlanmıştır: 3 Silindir birinci silindir: İğneler 3 Silindir birinci silindir: Tam çelik garnitür 1 Silindir: İğneler Mesela yüksek üretimlerde pamuk Mesela karışık iplikler pamuk / kimyasal elyaflar Mesela kimyasal elyaflar + ELS pamukları Bir tam çelik garnitürün 10-katı kullanım ömrünün sağlanabilmesi için bu iğne donanımları özel çelikten imal edilmiştir. Yumak büyüklüğü Çevre hızı Azami elyaf koruması için kademeli açma (3-Silindirli-WEBFEED) Garnitür hassasiyeti Garnitür-göğüs açısı

23 Kimyasal elyaf tarama TC 11-S Entegre Cer IDF 2 Teknik veriler Tarak TC PMS: Elle çevirmeli ayar değişimi TC 11 makinesinin ana temizlik alanı WEBFEEDsisteminin ilk silindir alanında bulunmaktadır. Optimal nitelikte bir telef bileşimi için burada tahliye bıçağının tam olarak ayarlanması gerekmektedir. Tam olarak bu görevi de, kendisini kanıtlamış hassas bıçak ayar sistemi PMS üstlenmektedir. Bu sistem tarafından saniyeler içersinde, kademesiz bıçak ayarı iğne silindirinin tam orta ekseninden yönelik temin edilmektedir. Bunun sonucu olarak bıçak ucu iğne donanımlarına yönelik olarak her konumda aynı mesafede kalmaktadır. 2 1 Sirküler ayar değişimi sonucu olarak bıçak ucu iğnelere yönelik daima optimal mesafede kalmaktadır. 1 Besleme silindiri 2 Ayar kızağı bıçak ile birlikte iğne silindirinin etrafında dairesel bir rotada dönmektedir 3 Bu kol ile bıçağın konumu hızlı bir biçimde değiştirilebilmektedir 4 Sürekli emme sayesinde tarak makinası bu alanında da sürekli olarak temiz tutulmaktadır 3 4 Bu kol ile tahliye bıçağının ayarı değiştirilmektedir. Ayar kolunun serbest bir biçimde, makinenin sol tarafından ulaşılabilir olmasından dolayı, tarak makinesinin kapatılması gerekmemektedir. Saydam olan emme kanallarından ise, yeni ayarın başarılı olup olmaması tek bakışta anlaşılabilmektedir. Motor donanımlı PMS: Saniyeler içersinde mükemmel ayar konumuna Bu sistem üzerinde küçük bir servo motor donanımı, daha fazla kullanıcı dostluğunun ve hassasiyetin anahtarı olmaktadır: Dokunmatik ekran üzerinden kontrol edilerek, bıçak donanımını sirküler şekilde, orta eksenden WEBFEED donanımının 1. silindirine yönelik çevirmekte olup bunu çalışan makine üzerinde gerçekleştirmektedir. Tüm değerler ise, parti tanımlamalı olarak kaydedilebilmektedir. Bir malzemeden diğerine son derece kısa geçişlerde ise, ayarlanmış olan değerlerin PFS- ve PMS-sistemlerinde, buna WEBFEEDsilindiri tambur donanımının devir sayısı da, parti tanımlamalı biçimde dahil olmak üzere, yönetim sisteminde kaydedilebilmektedir. Bu küçük servo motoru tarafından bıçak donanımı sirküler biçimde WEBFEED sisteminin ilk silindiri orta ekseninden ayarlanmaktadır.

24 24 Tarak TC 11 Tarama Kumanda / kullanım Bakım 3,7 m 2 : Piyasanın en büyük aktif olan tarama alanı tarafından azami verimlilik temin edilmektedir 1.28 m Trützschler-Tarak makinelerinin yeni olan 1,28 m genişliği, son derece yoğun geliştirme çalışmalarının bir sonucudur. Optimal nitelikte bir tambur genişliğine yönelik olarak yapılan ilk analizlerin sonuçları: Daha büyük bir genişliğin bu konstrüksiyonu artık ekonomik açıdan mantıklı olamayacağı kadar masif bir biçime getireceği anlaşılmıştır. Daha düşük bir genişlik ise verimliliği heba etmektedir. Bu konseptin temeli üzerinden önceki TC 7 modelinin üretim parametreleri, T-Con-Sensorik sisteminin yardımı ile değerlendirilmiştir (bakınız sayfa 38) ve bunun sonucu olarak da, yeni konstrüksiyon geliştirilmiştir. Buna aynı zamanda yeni bir statik yanı sıra, yeni olarak kullanılan malzemeler de dahil olmuştur. Üretim sırasında ise, doğrudan verimlilik artışını temin eden bir ölçüde hassasiyet gösterilmiştir. Bu teknik konsept sayıları belirsiz denemeler sonucu olarak sınanmıştır, daha da mükemmel duruma getirilerek, sonunda prototip olarak müşteri bünyesinde test edilmiştir. Bunun sonuçları ise bizim beklentilerimizi tamamen yerine getirmiştir. Aktif tarama alanı 4,0 3,7 Ön tarama işlemi Aktif tarama alanı [m 2 ] 3,0 2,0 2,1 0,5 1,1 2,4 0,5 1,3 3,0 0,6 0,5 1,8 1,1 1,5 Şapka Arka tarama işlemi 1,0 1,1 0 0,6 0,6 0,5 Diğer tarak makineleri üreticileri TC 11

25 Kimyasal elyaf tarama TC 11-S Entegre Cer IDF 2 Teknik veriler Tarak TC ,8 m: Piyasanın en büyük olan tarama uzunluğu tarafından, kalite teminat altına alınmaktadır Ön tarama işlemi Şapka Aıka tarama işlemi Trützschler TC 11 tarak makinesi piyasada bulunan tüm tarak makinelerinin en büyük tarama uzunluğuna sahiptir. Tarak kalitesi üç adet tarama alanlarının optimal nitelikte taksim edilmeleri sonucu olarak teminat altına alınmaktadır. Burada öncelikli olarak tambur donanımı karar unsuru niteliğindedir. Hepsinden önce döner şapka donanımı ön planda olmaktadır: Bu donanımının optimal düzeyde olan şapka çubukları adeti, temizleme ile neps- ve kısa elyafların tahliye edilmelerinde etkin bir rol oynamaktadır. Bu sistemin optimal bir düzeyde çalışabilmesi için elyaf tülbendinin buna göre hazırlanmış olması gerekmektedir. Bu görev ise, temizleme ve tarama- elemanları ile birlikte, ön tarama alanının görevidir. Tarama işleminin daha yoğun ve böylelikle daha verimli bir biçimde gerçekleşebilmesi için ön çözünürlüğün mümkün olduğu kadar yüksek olması gerekmektedir. Kalanını da ve böylelikle daha da temiz bir bant ve daha yüksek bir elyaf kalitesini büyük ebatlı olan arka tarama alanı temin etmektedir. Tarak uzunluğu [m] 3,5 3,0 2,0 2,1 0,5 1,1 Tarak uzunluğu 2,4 0,5 2,0 0,4 1,3 1,2 2,8 0,8 1,2 Ön tarak işlemi Şapka Ardı tarak işlemi Burada önemli olan ise, ön- arka tarama alanları ile şapka donanımları arasında doğru dengenin sağlanabilmesidir 1,0 0 0,8 0,6 0,5 0,4 Diğer tarak makineleri üreticileri TC 11

26 26 Tarak TC 11 Tarama Kumanda / kullanım Bakım MAGNOTOP-Şapka garnitürleri: Kaliteyi mıknatıs ile çekiniz Şimdiye dek yapılan şapka garnitürleri değişiminde, beher 84 adet şapka çubuklarının tam olarak 6 kez ele alınmaları gerekmekte idi. MAGNOTOP sisteminde ise bu sadece bir kez gerekmekte olup bu özellik sayesinde 14 takriben 14 saat olan süre gereksinimi, h2 saatlik bir sürenin altına indirilmektedir. Bir şapka garnitürünün değişimi şimdiye dek çok fazla zaman ve külfet gerektiriyor idi. Şimdi ise MAGNOTOP sistemi sayesinde hız ile düşük maliyet sağlanmaktadır. Bu sistem tarafından Neodym- olarak adlandırılan mıknatıslar kullanılmakta olup, bu donanımlar en güçlü sürekli mıknatıs türleri olarak geçmektedir: Bir sigara paketinden daha da küçük olan bir Neodym-mıknatısı tarafından sorunsuz bir biçimde 100 kg ağırlık tutulabilmekte veya kaldırılabilmektedir. Bunun dışında ise, demir, Neodym ve bor ile imal edilmiş olan bu külfetli alaşımın, onyıllar boyunca mıknatıs gücünü muhafaza edebilme özelliği bulunmaktadır. 2 h MAGNOTOP-Şapka garnitürü-değişimi 1. Yeni bir takım MAGNOTOP-garnitür şeritlerini getiriniz ve ambalajından çıkartınız. 2. Tarak makinesinden birer adet şapka şeridini çıkartınız ve eliniz ile garnitür şeridini yerinden alınız, yeni garnitür şeridini konumlandırınız ve şapka çubuğunu tarak makinesine geri yerleştiriniz. 3. Temel ayarlarını yapınız. 4. Eski garnitür şeritlerini hurda işlemine tabi tutunuz. Tamamen takım gerektirmeksizin, hızlı şapka garnitürü değişimi Bu yenilikçi MAGNOTOP-şapka garnitürü sabitleştirme sistemi, şerit biçiminde olan Neodymyüksek enerji mıknatıs şapka çubukları donanımları ile çalışmaktadır. Buna uygun olarak garnitür şeritleri arka kısımlarında ince ve esnek bir metal şerit ile donatılmıştır. Bu garnitür çubuklarının şapka çubuğuna konur konmaz, hassas bir biçimde yerlerini almaları ve güvenli bir biçimde sabitleştirilmeleri söz konusu olup burada uygulanan manyetik kuvvetler ise, meydana gelen tarama işlemi kuvvetlerini misli olarak aşmaktadır. Böylelikle sabitleştirme sisteminin işletim güvenliği tamamen sağlanmıştır ve diğeri ise, garnitür şeritlerinin düşük bir kuvvet gereksinimi ile şapka çubuğundan soyulabilmeleri sağlanmaktadır. MAGNOTOP sistemi, Trützschler Card Clothing in garnitür uzmanları ile Trützschler tarak geliştirme uzmanlarının beraber çalışmalarının bir ürünüdür.

27 Kimyasal elyaf tarama TC 11-S Entegre Cer IDF 2 Teknik veriler Tarak TC Daha az külfet, daha fazla kalite MAGNOTOP sistemi tarafından kendi şapka atölyesi temsil edilmekte olup, buna mekan gereksinimi, özel makineler, bakım ve gerekli olan kalifiye personel dahil olmak üzere, gereksiz kalmaktadır. Bunun sonucu ise ile US$ arası bir yatırım maliyeti tasarrufu anlamına gelmektedir. Bu işletim giderleri tamamen ortadan kalkmaktadır. Diğer bir avantajı da, yeni şapka garnitürlerinin hızlı ve kolay bir biçimde denenebilmeleridir. Şimdiye dek kullanılmış olan ve halihazırda kullanılabilir durumda olan MAGNOTOP-Garnitür şeridi takımı ise, her daim yeniden kullanılabilmektedir. MAGNOTOP sisteminin patentli olan sabitleştirme sistemi tarafından da, ayrıca tolerans dengelemeleri sağlanmaktadır. Bu durum bir şapka garnitürünün hassas ayarının yapılmasını daha da kolay kılmakta olup, daha iyi tarak kalitelerinin sağlanmasına ve iplikte Neps oluşumlarının azaltılmasına katkıda bulunmaktadır. Daha fazla zaman ve maliyet tasarrufunun doğrudan yolu Tambur- veya dofer garnitürlerinin yerinde değiştirilmeleri günümüzde artık gayet tabi bir durumdur. Buna karşı ise, şimdiye dek şapka çubuklarının külfetli bir biçimde yerlerinden sökülmeleri, özel bir atölyeye taşınmaları ve orada değiştirilmeleri gerekmekte idi. MAGNO- TOP sistemi sayesinde komple şapka garnitürü değişimine, yol katetmeksizin doğrudan tarak makinesinin yanında olanak sağlanmaktadır. Bir derleme şeklinde MAGNOTOP-avantajları Daha yüksek hassasiyet sonucu olarak iyileştirilmiş iplik kalitesi Şapka atölyesi yatırımının gerekmemesi, işletim giderlerinin olmaması ve ayrıca; Harici hizmet sunucularına servis giderlerinin ödenmemesi Bir veya birden fazla yedek şapka çubukları takımlarına yönelik yatırım giderlerinin olmaması Şapka takımlarının stok edilmemeleri Yeni garnitür donanımının ardından, şapka garnitürlerinin bileme işlemlerinin olmaması Taşıma giderlerinin olmaması ve bunun yerine lojistiğin kolaylaştırılması Garnitür şeritleri aletsiz ve kolay şekilde, kuvvet gerekmeksizin değiştirilebilmektedir Alüminyum şapka çubuğu 2 Garnitür şeridi 3 Yapıştırma ve denkleştirme tabakası 4 Neodyum mıknatısı 5 İnce metal taşıyıcı 2 Alışılmış olan klipsli sistem MAGNOTOP-Sistemi

28 28 Tarak TC 11 Tarama Kumanda / kullanım Bakım Şapka çubuklarının değiştirilmeleri: 1 Saat, 0 takım 300 Süre [min] Konvansiyonel yüksek verimli tarak makinesi TC 11 Bir uzaktan kumanda yardımı ile şapka donanımı servis çalışmaları için tarak makinesi durduğunda da hareket ettirilebilmektedir. Beher MAGNOTOP-şapka çubuğu yüksek mukavemetli alüminyum profillerden imal edilmiş olup, hafif ve son derece deformasyon mukavemetlidir. Şapka çubukları bir çentik donanımı üzerinden doğrudan iki adet dişli kayışı ile bağlantılı olup, mükemmel bir yönlendirme sağlanmak- Şapka çubuklarının ayarı Şapka çubuklarının değişimi Bir kişi takriben bir saat içersinde şapka çubuklarını değiştirebilmektedir. tadır. Şapka çubuklarının uçlarında ise, sert metal çubukları özel bir plastik bant üzerinde kaymaktadır. Bütün bunlar ise, tek bir servis elemanının komple olarak şapka değişimini takım gerekmeksizin ve bir saatin altında olan bir süre içersinde gerçekleştirebilmesini sağlamaktadır Trützschler MAGNOTOP-Şapka çubukları kendilerini milyonlarca kez kanıtlamıştır 2 1 Optimize edilmiş, hafif alüminyum profil 2 Şapka garnitürü 3 Yıpranmaya karşı mukavemetli olan sert metal-kaydırmalı çubuk donanımları 4 Plastik taşıyıcı 5 Kaydırmalı plastik donanımları temizleme keçesi tarafından temiz tutulmaktadır

29 Kimyasal elyaf tarama TC 11-S Entegre Cer IDF 2 Teknik veriler Tarak TC Otomatik olarak daha hızlı: Şapka donanımlarının ayarı Toplam şapkanın tambura yönelik olarak merkezi bir ayar değişimi için Trützschler kuruluşu tarafından, hassas-şapka ayar sistemi PFS geliştirilmiştir. Bu sistem tarafından şapka saniyeler içersinde ve üretim esnasında tam olarak ayarlanmaktadır. Bu ilk ayar ile bağlantılı olarak PFS-sistemi tarafından garnitür takımının toplam kullanım ömrü boyunca mesafeleri de hassas bir biçimde muhafaza edilebilmektedir. Şapka ölçüm sistemi FLATCONTROL TC-FCT sayesinde ise, temel ayar işlemi buna ilaveten kolaylaştırılmaktadır Bu şapka çubukları bir alet kullanılmaksızın, basit bir biçimde dişli kayışının çentiklerine konumlandırılabilmektedir. Hassas şapka ayar sistemi PFS Temel ayar işlemi tamamlandığında, tarak donanımının her bir tarafından basitçe bir kolun çevrilmesi sonucu olarak tüm çalışma konumunda bulunan şapka çubuklarının tambura yönelik konumlarını büyütme veya küçültme ayarı mümkün olmaktadır. Güncel ayar durumu ise, göreceli olmak üzere temel ayar konumuna yönelik bir gösterge ile gösterilmektedir. 1 Metal-esnek kemer 2 Yıpranmaya karşı mukavemetli özel plastikten imal edilmiş olan kaydırma rayı 3 Ayar kolu 4 Yüksek hassasiyette alüminyum şapka çubukları 5 Şapka tahrik sistemi için çentikli dişli kayışı 6 Mesafe ayarının doğrudan bir gösterge üzerinden okunabilmesi mümkündür Motor donanımlı PFS: Merkezi yönlendirmeli hassasiyet Hassas, çoğaltılabilir olmakla birlikte, şapka ayar sistemi bu ayar motoru donanımı tarafından saniyeler içersinde devralınmaktadır. Şapka çubuklarının tambura yönelik mesafelerinin çoğalmaları veya azalmaları merkezi olarak yönlendirilmektedir. Makine yönetiminin göstergesi üzerinden gerekli olan ayar konumunun seçilmesi yeterli olmaktadır. Bu ayar değişimi görüntülenmekte olup, tüm diğer ayarlar gibi parti bellek sistemi üzerinden kaydedilebilmekte ve yönetilebilmektedir. Tarak makinesinin her iki tarafında bulunan şapka ayarı bir servo motor donanımı tarafından değiştirilmektedir.

30 30 Tarak TC 11 Tarama Kumanda / kullanım Bakım MULTI WEBCLEAN: Tüm uygulama türleri için ısmarlama çözüm Temizleme elemanı Bu yapı parçası sürekli olarak sürekli emiş altında olan sıyırıcı bıçaklı emiciler tarafından oluşmaktadır. Bu sistem küçük kir zerrelerinin, tohum parçaları zerrelerinin, toz partiküllerinin ve ölüelyafların tahliye edilmeleri için geliştirilmiştir. Tarama segmenti Tarama segmenti bir taşıyıcı içersinde olmak üzere iki adet sabit tarama çubuklarından oluşmakta olup (TWIN TOP), bir dizi çeşitli garnitür tipleri ile incelikleri ile donatılabilmektedir ve bu kullanım yerine ve hammadde özelliklerine göre gerçekleştirilmektedir. Tarak işlemi şartlarının beher uygulama durumu için optimal düzeyde olmaları için hammaddeye, üretim yüksekliğine ve hedeflenen kaliteye yönelik uyarlanmaları gerekmektedir. Tam da bunun için Trützschler kuruluşu tarafından MULTI WEBCLEAN-Sistemi geliştirilmiştir. Kapak elemanı Her biri esnek konum olan sekiz adet ön- ve arka tarama alanı dahilinde bulunan konumlardan hiç birinde yukarıda tarif edilen elemanlar kullanılmadığında, bir şapka elemanı monte edilmektedir. Bu sistem sayesinde ön- ve arka tarama alanları tambur konumu üzerinden, onar adet özel elemanların tesis edilmelerine olanak tanınmaktadır. Burada tanımlanmış olan ise her daim birinci ve sonuncu eleman olup, diğer sekiz adet elemanın ise, söz konusu üretim görevi için uygun bir biçimde seçilebilmeleri söz konusudur. Yapı modülünün üç adet elemanı Temizleme segmenti Tarama segmenti Kapak segmenti

31 Kimyasal elyaf tarama TC 11-S Entegre Cer IDF 2 Teknik veriler Tarak TC MULTI WEBCLEAN unsuru kullanıma bağlı olarak temizleme, tarak ve şapka elemanlarından oluşturulmaktadır. Dakikalar içersinde değişim olanağı Bu segmentlerin bir kez tam olarak ayarlanmaları sonucu olarak özel olarak geliştirilmiş olan sabitleştirme yapı parçaları sayesinde, yeni bir ayar gerekmeksizin yerlerinden sökülmeleri ve yerine takılmaları mümkündür. Prensipte ise, beher elemanın toplam 16 adet konum üzerine tesis edilebilmeleri mümkündür. Teslimat sırasında ise tarak makinesi önceden gereksinimlere yönelik ayar işlemlerine tabi tutulmuş bir konfigürasyon ile donatılmaktadır. TC-MWC 3: Açma materyal için çözüm Recycling elyaf paketi ile Trützschler kuruluşu tarafından MULTI WEBCLEAN-Sisteminin bir seçenegi sunulmakta olup, özellikle açma materyal, TC-yapı serisi tarak makinelerinde işlenebilmeleri için düşünülmüştür. İki adet temizleme segmentlerinin yanı sıra, burada ön tarama alanı için altı adet tarama - ve iki adet temizleme segmentleri eklenmektedir. Arka tarama alanı üzerinde ise, altı adet taraklama- ve iki adet temizleme segmentleri bulunmaktadır. MULTI WEBCLEAN Recycling elyaf malzemelerinin tarak uygulamaları için

32 32 Tarak TC 11 Tarama Kumanda / kullanım Bakım Sürekli emme sistemi sayesinde tarak kalitesi ve verimlilik teminat altına alınmaktadır Emiş kanallarının sabitleştirilmeleri için takım kullanımı gerekmemektedir. Yerlerine takılmaları veya yerlerinden sökülmeleri SNAPLOCKhızlı değiştirme sistemi ile gerçekleştirilmektedir. Trützschler kuruluşunun tarak makineleri standart olarak her konum üzerinden olmak üzere, sürekli emiş sistemi ile donatılmakta olup, daha fazla temizlik, ekonomi ve tozdan arındırmada verimlilik sağlanmasını amaçlamaktadır. Her şeyden önce düşük alçak basinç baglantıli ve düşük hava miktarı gereksinimi tarafından, sürekli emiş sistemlerinin ekonomik nitelikleri sağlanmaktadır Pa veya 4200 m 3 /saat arası olan değerleri (bu değerler 1 m tarak üzerinden sadece 3230 m³/saat olarak ilişkilendirilmiştir) belirgin bir biçimde diğer sistemlerin altındadır. Bunun için beher kanal elemanı hava akımı gereği optimize edilmekte olup bu avantaj sadece kağıt üzerinde kalmamaktadır Tarak makineleri için filtre donanımının düşük elektrik tüketimi Energy costs US$/year Daha az hava tahliye miktarı ve daha düşük alçak basınçların uygulanmaları, filtre donanımının daha düşük işletim maliyeti anlamına gelmektedir. Bunun sonucu olarak bizim örnek iplikhanemiz ile yapılan ilişkilendirme sonucu olarak US$/yıl tasarruf edilmektedir. 50,000 42,000 35,000 28,000 21,000 14,000 7,000 47, saat/yıl 0,112 US$ / kwh 18,200 0 Diğer tarak makineleri TC 11 Diğer tarak makineleri: 5500 m 3 /saat Pa durumunda TC 11: m 3 /saat -740 Pa durumunda ve makine üzerinde de açık bir biçimde ortaya çıkmaktadır: Saydam kanal kısımları sayesinde tarak makinesi çalışsa dahi, emiş kanalları izlenebilmektedir. [m 3 /h] [m 3 /h] Emme hava miktarı [Pa] [Pa] Bağlantı alt basıncı Diğer tarak makineleri TC 11 Düşük hava tahliye hacmi ve işletim alt basıncının düşürülmesi sonucu olarak daha düşük işletim maliyeti sağlanmaktadır.

33 Kimyasal elyaf tarama TC 11-S Entegre Cer IDF 2 Teknik veriler Tarak TC TC-C: Olması gerektigi gibi bir kova deģiştirici donanımı Kova değiştirici sistemi TC-C ürünü mekanik bir bağlantısı bulunmaksızın tarak makinesinin önünde serbest bir biçimde durmaktadır. Kova değiştirici ile tarak makinesi arasında bulunan bir geçiş yolu ile ulaşım yolları kısaltılmaktadır. 500 m/dakika için kova değiştirici Kova değiştiricisi TC-C ürünü Trützschler tarak makinesi TC 11 ürününün standart olarak donatılan koyler sistemine bir alternatif teşkil etmektedir. Bu ürün yükseklikleri 1500 mm kadar ve çapları 1000 mm kadar olan kova donanımları için tasarlanmıştır. TC-C serisine ait olan tüm kova değiştiricileri, TC 11 ürününün yüksek üretim hızına göre geliştirilmiştir. 1 Serbest kurulumu sonucu olarak yerden ve kullanım külfetinden tasarruf edilmektedir. 1 Sadece 3,5 m olan bir merkez mesafesi mümkündür 2 Ulaşım yolu sayesinde tarak makinesinden tarak makinesine olan ulaşım mesafeleri azaltılmaktadır Optimal nitelikte ulaşılabilirlik ve kulanım özellikleri Kova değiştiricisi tarak makinesinin önünde serbest bir biçimde durmakta olup, her bir yanından optimal düzeyde ulaşılabilir durumdadır. Kova değiştiricisi ile tarak makinesi aralarında bulunan bir ulaşım yolu sayesinde, tarak makineleri aralarında en kısa ulaşım yolu özelliği sağlanmaktadır. Tarak makinesi ile kova değiştiricisi aralarında meydana gelen çekim durumu ise, münferit bir tahrik sistemi sayesinde dokunmatik ekran üzerinden optimal düzeyde uyarlanabilmektedir. Yüksek çekim gerginliği sebebiyle meydana gelen yanlış çekimler veya şerit kopmaları olmamaktadır. Kova değiştirme işlemi sırasında otomatik şerit ayırma özelliği sayesinde, daha da fazla kullanıcı dostu özelliği kazandırılmaktadır. 2

34 34 Tarak TC 11 Tarama Kumanda / kullanım Bakım Gözünden hiç bir şey kaçmayan bir kalite kontrolü TC 11 ürününde tarak şeritinin beher metresi münferit olarak kontrol edilmekte olup, bunun ardından kova kısmına ulaştırılmaktadır. Bundan ise, geniş çaplı entegre bir kalite denetim sistemi sorumlu olup, tüm alanların sensor verileri orada toplanmaktadır: Şerit numarası Şerit eşitliği Spektrogram Kalın yer sıklığı Tarak makinesi kumanda paneli tarafından ilgili veriler değerlendirilmekte olup, bunun sonuçları da, derlenmiş bir biçimde dokunmatik ekran üzerine yansıtılmaktadır. Önceden belirlenmiş olan sınırların aşılmaları durumunda, tarak makinesi otomatik olarak kapatılmaktadır. Bu üretim kontrolü yönteminde beher tarak Şeridi metresinin birer birer kontrol edilmesi sonucu olarak, bu yöntem laboratuar ortamında yapılan rastgele numune denetimlerine açık bir biçimde üstündür ve sürekli olarak online gerçekleştirilmektedir. Kalın olan yerler da güvenilir bir biçimde algılanmaktadır. Talep üzerinde kalite yönetimi diğer sistemler ve donanımlar tarafından da desteklenebilmektedir: Online-Neps sensoru NEPCONTROL TC-NCT tarafından sürekli olarak Neps sayısı, çepel ve tohum zerreleri (opsiyonel olarak) algılanmaktadır Kalın kısımların görüntülenmeleri

35 Kimyasal elyaf tarama TC 11-S Entegre Cer IDF 2 Teknik veriler Tarak TC Giren malzemenin eşitliği, tarak şeridi ve çekim sapması, ortaklaşa bir zaman ekseni üzerinden görüntülenmektedir. Resimler ve grafikler tarafından görsel bilgiler yansıtılmakta olup, bu özellik çoğu zaman için metinsel ihbarlara göre avantajlıdır (mesela hata ihbarlarında). Sürekli olarak hesaplanan spektrogramların alt kısımlarında görsel regüle kaymaları ile olası hata durumlarının yerleri hızlı bir biçimde tespit edilebilmektedir. Otomatik spektrogram analizi tarafından hesaplanan hata sebebi doğrudan dişli planı içersinde gösterilmektedir. Bakım- ve garnitür yönetimi ise kesin ilave bilgilerden faydalanmaktadır. Dokunmatik ekran üzerinden üretim parametreleri kolay ve hızlı bir biçimde girilebilmektedir.

36 36 Tarak TC 11 Tarama Kumanda / kullanım Bakım NEPCONTROL TC-NCT: Tülbent sürekli gözetim altında Neps sensoru NEPCONTROL TC-NCT ile Trützschler kuruluşu tarafından eşi bulunmayan bir sürekli kalite denetimi çözümü sunulmaktadır: TC-NCT sistemi tarafından tarak tülbendi üretim sırasında doğrudan kalite denetimine tabi tutulmaktadır. Bu işlem sırasında ise, tarak şeridinin her metresi kontrol edilmektedir. Neps seviyesi odak noktasında Alıcı silindir altında bulunan tülbent üzerinden, kamera donanımı tarafından saniyede takriben 20 adet resim alınmaktadır. Bu tamamen kapalı olan profil içersinde kamera tarafından tarak sisteminin genişliği tümüyle kontrol altında tutulmaktadır. Bu uygulama için ise, insanın görsel algısı örnek alınmış olup, bu algı dolayı ölçüm yöntemlerinden daha üstündür. Doğrudan profil üzerinde tesis edilmiş olan bir yüksek verimli bilgisayar sistemi tarafından ise, özel bir analiz yazılımı tarafından ilgili resimler değerlendirilmekte olup, bu esnada nepsler, çepeller gibi neps kabukları da ayırt edilebilmektedir. Bunun dışında NEPCONTROL TC-NCT sistemi tarafından nepslerin- ve partikül seviyesinin bir Hata partikülleri bulunan tülbent kamera tarafından böyle görünmektedir (nepsler, metal parçaları, neps kabukları). taksimat profili tüm çalışma genişliği üzerinden düzenlenmektedir. Bu yöntem sayesinde olası garnitür hasarları da hızlı bir biçimde bulunabilmektedir. Tarak üzerinde bulunan nepsler ile hata partiküllerinin değerlendirilmesi, ekran üzerine bu şekilde yansıtılmaktadır.

37 Kimyasal elyaf tarama TC 11-S Entegre Cer IDF 2 Teknik veriler Tarak TC FLATCONTROL TC-FCT: Hızlı şapka ayarı Mesela tambur ile şapka arasında bulunan mesafenin hızlı bir biçimde ve tam olarak tayin edilmesi ise, size Trützschler kuruluşunun FLATCONTROL TC-FCT şapka ölçümlendirme sistemi çok sayıda avantajlar sunacaktır: Daha düşük ayar toleransları sonucu olarak daha iyi tarak şerit kalitesi Uzatılmış garnitür işletim ömrü Hızlı şapka ayarı Çoğaltılabilir, objektif olarak denetlenebilir ayar konumları Kişisel etkilerin devre dışı kalmaları Her daim yinelenebilir temel ayar özellikleri Şapka sisteminin FLATCONTROL TC-FCT ile temel ayarlarının yapılması sırasında önce ölçüm şapkası uzaktan kumanda yardımı ile istenilen ayar konumuna getirilmektedir. Bilgisayarın renkli ekranı üzerinde bir grafik görüntülenmekte olup, tambura yönelik güncel mesafeyi göstermektedir. Teknisyen tarafından saniyeler içersinde şapka ile tambur aralarında gerekli olan mesafe ayarlanabilmektedir ve bu işlem tüm sentil donanımların ile yapılandan daha da hassas yapılmaktadır. FLATCONTROL şapka ölçümlendirme sisteminin teslimat kapsamı Ölçüm şapkası Notebook-PC aksesuarları ile birlikte Kalibrasyon tertibatı Taşıma ve saklama için sağlam metal çanta İIplikhane içersinde taşınabilmesi için servis arabası Ölçüm süresi için normal şapka çubukları, ölçüm şapkası ile değiştirilmektedir. Toplam şapka alanı üzerinden ölçüm Üç adet normal şapka çubukları ile değiştirildiğinde, FLATCONTROL ölçüm şapkası tarafından tambur garnitürüne yönelik mesafe sensorik olarak tespit edilmektedir. Tüm ölçüm değerleri otomatik olarak kaydedilmektedir, kablosuz olarak bir Notebook üzerine aktarılmakta ve orada grafik olarak görüntülenmektedir. Kalitenin hedefli bir biçimde optimize edilmesi FLATCONTROL TC-FCT bir ölçüm sistemi olup, çok geniş ayarlanmış olan döner şapka donanımının kalite kayıplarını önlemede yardımcı olmaktadır. Ayarın tarak grubu dahilinde serpiştirilmesi de FLATCONTROL TC-FCT sistemi tarafından hedefli bir biçimde azaltılmaktadır. Bunun sonucu ise: Beher tarak donanımının daima optimal alan dahilinde çalışması ve kalite seviyesinin belirgin bir biçimde yükseltilmesidir. Ekran tarafından şu anki şapka ayarı gösterilmektedir. Söz konusu ayarı yapabilmek için teknisyenin bir kez ekrana bakması yeterlidir.

38 38 Tarak TC 11 Tarama Kumanda / kullanım Bakım T-Con: Tarak ayarının daima optimal düzeyde olması gerektiği için Tarak elemanlarının bir birine karşı olan mesafeleri, tarak ayarlarının en önemli ayarlarından biridir. Bu ayarlar tarafından tarak- ve böylelikle iplik kalitesi etkilenmektedir. Bu ayarlar duran ve mümkün olduğu kadar soğuk olan makine üzerinde yapılmaktadır. İşletim sırasında meydana gelen kinetik kuvvetler veya ısı derecesi yükselmeleri gibi dinamik değişikliklerin, şu ana kadar dikkate alınmaları söz konusu değil idi. Bu değişikliklerin işletim sırasında tarak ayarlarını değiştirme özelliği bulunmaktadır. Yani şu ana dek tarama işlemi sırasında var olan gerçek ayar konumları bilinmemekte idi. Ayar optimizasyon sistemi T-Con sayesinde bu durum temelinden değişmiştir. bu sistemin en yeni modeli ise Trützschler-tarak makinesi TC 11 üzerinde donatılmaktadır. Mavi arka planlı alanlar T-Con sistemi tarafından tespit edilen optimizasyon önerilerini gösterilmektedir. Beş adet T-Con fonksiyonları T-Con ACTUAL T-Con temas denetimi T-Con mesafe optimizasyonu T-Con işletim durumu analizi T-Con Spacer Tarak kalitesi için en önemli proses ebadının göstergesi Garnitür teması için en yüksek güvenlik Kesin ayar tanımlamaları sonucu olarak optimal iplik kalitesi Kontrollü ayar işlemlerinin vazgeçilmez unsurudur Hızlı ve tam olarak yinelenebilir ayar işlemi T-Con sistemi tarafından değerlendirilen bilgiler: Temas durumları Isı dereceleri Devir sayıları Ayarlar PMS Ayar PFS Ayar şerit numarası T-Con artış Malzeme Sevk hızı

39 Kimyasal elyaf tarama TC 11-S Entegre Cer IDF 2 Teknik veriler Tarak TC Tarak ayarlarının tam olarak tespit edilmeleri ve optimizasyonların önerilmeleri Bir optimizasyon sistemi olan T-Con ürünü bir yazılım ile birlikte tarak makinesi kumanda sistemine entegre edilmektedir. Özel sensorlar üzerinde, mesela güncel ısı dereceleri veya tarak elemanlarının devir sayıları gibi ölçüm değerleri tespit edilmektedir ve sürekli olarak işletim durumu analizi yapılmaktadır. Güncel mesafeler tarak kumanda sisteminin T-Con ekranı üzerinden gösterilmektedir ve halihazırda işlenen elyafın durumuna göre optimizasyon olanakları tavsiye edilmektedir. Ayarların hızlı ve verimli bir biçimde optimize edilmeleri Mesela şapka mesafesinin hassas-şapka ayar sistemi PFS ile saniyeler içersinde değiştirilmesi üretim sırasında dahi mümkündür. T-Con sistemi tarafından yeni işletim durumu anında tespit edilmekte ve görüntülenmektedir. Sabit tarama segmentlerinin ayarları da hiçbir ölçüm cihazı kullanılmaksızın dakikalar içersinde yapılabilmektedir. Bunun için sadece renkleri itibariyle işaretlenmiş olan hassas T-Con Spacer mesafe elemanlarının değiştirilmeleri gerekmektedir. Bu sensor tarafından tarak elemanları aralarında temas durumları tespit edilmektedir. Garnitür hasarı olanağı bulunmamaktadır T-Con sistemi çok dar ayarlar durumunda uyarmakta olup, garnitürlerin korunmalarına katkıda bulunmaktadır. İki adet tarama segmentlerinin tam çelik garnitürleri bir biri ile temas etseler dahi, tarama sistemi halihazırda bir hasar meydana gelmeden kapatılmaktadır. T-Con ile işletim giderleri önemli derecede düşürülmektedir T-Con ile elde edilen tecrübeler, 10 % oranında daha fazla üretim ve iplikte de, 10 % oranında daha az IPI sağlanabileceğini göstermekte olup, buna göre bir örnek iplikhanenin yılda takriben US$ tutarında işletim giderlerinde tasarruf edebilmesi saptanmaktadır. T-Con Spacer unsurları birkaç el hareketi ile değiştirilebilmekte olup, tarama segmentlerinin yinelenebilir bir biçimde ayarlanabilmeleri sağlanmaktadır. Bu sensor tarafından tambur ısı derecesi denetlenmektedir.

40 40 Tarak TC 11 Tarama Kumanda / kullanım Bakım Güvenilir ve kullanıcı dostu bir kumanda böyle olmalı Trützschler tarak kumanda sistemi, bütün sensör verilerini kaydeden ve buna uygun kumanda komutlarını, örn. tahrik motorlarına ve servo motorlara aktaran sağlam bir endüstriyel bilgisayarla çalışmaktadır. Büyük, renkli bir dokunmatik ekran yardımı ile makinenin kumandası, operatörler, bakım uzmanları ve kalite yöneticileri tarafından sorunsuzca gerçekleştirilebilir. Kumanda düzeyi: Makine personeli Lisandan bağımsız grafikler ve semboller makinenin durumu hakkında operatörü bilgilendirir. Kumanda düzeyi: Bakım personeli Şifre güvenliği ile tüm kalite kapatmaları için sınır değerleri de dahil, bir çok ayarı burada yapabilirsiniz. Kolay anlaşılır ve kişisel konfigüre edilebilir Ekrandan kumandanın ana avantajı, operasyonları lisandan bağımsız olarak kolay anlaşılabilir semboller, grafikler veya fotoğraflar yardımı ile gerçekleştirmektir. Aynı zamanda sadece gerekli olan kumanda fonksiyonlarının gösterilmesi mümkündür. Arıza durumunda, sorun açıkça sınıflandırılır ve ayrıntılı bir resim veya bir grafik ile belgelenir. Kumanda düzeyi: İşletme müdürü / Kalite yöneticisi Özel bir erişim yetkisine sahip olan kişiler burada, makine konfigürasyonları ve müşteriye özel verileri değiştirme imkanına sahiptir. Kumanda düzeyi: Trützschler servis teknisyeni Yerinde hizmetin hızlı ve etkin bir şekilde düzenlenmesi için Trützschler uzmanlarının ilave olarak çok özel verileri aktif etme ayrıcalıkları vardır. Aralıksız kalite ve üretim gözetimi TC 11 Tarak makinesinin kumandası elyaf beslemeden başlayarak tarak ve kova değiştirme ve Entegre Cer IDF 2 makinesine kadar makine açısından önemli olan bütün verileri kaydeder ve gözetim altında tutar. TC-VSD: Ödün vermeden kademesiz ayar Arzu edilen tambur devir sayısının kademesizce ve böylece WEBFEED devir sayısının ayarlanması, bu teknolojide tamburun tahrik motorunda bulunan bir frekans değiştirici sayesinde gerçekleşmektedir. Kumanda, sık yapılan malzeme değiştirme işlemlerini önemli ölçüde kolaylaştıran tarak makinesinin ekranından doğrudan sağlanır. Tambur devir sayısının asgari ölçüde yükseltilmesi ile tambur garnitürlerinin aşınmasının dengelenmesi için böylece neps seviyesinin sabit kalması sağlanır kademesiz devir sayısı ayarı TC-VSD kullanılabilir. TC-VSD ile tamburun ve WEBFEED ünitesinin devir sayıları kademesiz bir şekilde monitörden ayarlanabilir.

İplik hazırlık SB-D 11 cer makinası. SB-D 11 Cer makinası. Mükemmel fiyat/performans oranına sahip tek kafalı kompakt cer makinası

İplik hazırlık SB-D 11 cer makinası. SB-D 11 Cer makinası. Mükemmel fiyat/performans oranına sahip tek kafalı kompakt cer makinası İplik hazırlık SB-D 11 cer makinası SB-D 11 Cer makinası Mükemmel fiyat/performans oranına sahip tek kafalı kompakt cer makinası 2 Rieter. SB-D 11 Cer makinası Rieter. SB-D 11 Cer makinası 3 RIETER SPUN

Detaylı

Ürün Kataloğu 01/2007 Conergy Montaj Sistemleri

Ürün Kataloğu 01/2007 Conergy Montaj Sistemleri Ürün Kataloğu 01/2007 Conergy Montaj Sistemleri Conergy ile güvende Conergy, yenilenebilir enerji alanında dünyadaki en başarılı şirketlerden biridir. Çünkü Conergy tüm bileşenleri tek bir elden çıkan

Detaylı

Teknik sistem kataloğu Terminal kutuları KL

Teknik sistem kataloğu Terminal kutuları KL Teknik sistem kataloğu Terminal kutuları KL 1 4 6 5 3 7 2 Küçük panolar Dünya çapında onaylı ve çok sayıda standart ölçülerde stoklarımızda mevcut. Pratik sistem aksesuarları, KL terminal kutularını yaygın

Detaylı

Teknik sistem kataloğu Taşıyıcı kol sistemleri

Teknik sistem kataloğu Taşıyıcı kol sistemleri Teknik sistem kataloğu Taşıyıcı kol sistemleri 2 Makinaya farklı bakış açıları sayesinde uzun veya kısa boylu operatör oturarak ya da ayakta çalışabilir - Rittal taşıyıcı kol sistemleriyle izleme ve kumanda

Detaylı

II. Bölüm HİDROLİK SİSTEMLERİN TANITIMI

II. Bölüm HİDROLİK SİSTEMLERİN TANITIMI II. Bölüm HİDROLİK SİSTEMLERİN TANITIMI 1 Güç Kaynağı AC Motor DC Motor Diesel Motor Otto Motor GÜÇ AKIŞI M i, ω i Güç transmisyon sistemi M 0, ω 0 F 0, v 0 Makina (doğrusal veya dairesel hareket) Mekanik

Detaylı

2 Tarak TC 11. Trützschler Tarak TC 11: Hassasiyet ve ekonomi

2 Tarak TC 11. Trützschler Tarak TC 11: Hassasiyet ve ekonomi Tarak TC 11 2 Tarak TC 11 Trützschler Tarak TC 11: Hassasiyet ve ekonomi Tarak TC 11 3 4 Yenilikler 16 Tarama 38 Kumanda, kullanım 42 Bakım 44 Kimyasal elyaf tarama 48 IDF 52 Teknik veriler 4 Tarak TC

Detaylı

F İ R M a. Herşey Bir Kaynaktan. Düz profillerin ve baraların işlenmesinde uzman

F İ R M a. Herşey Bir Kaynaktan. Düz profillerin ve baraların işlenmesinde uzman F İ R M a Düz profillerin ve baraların işlenmesinde uzman EHRT ürün yelpazesi, busbarların komple işlemlerini (kesme, zımbalama ve büküm) içerir. Çalıştığımız firmalar genellikle elektrik endüstrisine

Detaylı

Yenilikçi Teknolojiler www.ermaksan.com.tr Lazer Serisi. Yeni Nesil Fiber Lazer Kesim Makinesi

Yenilikçi Teknolojiler www.ermaksan.com.tr Lazer Serisi. Yeni Nesil Fiber Lazer Kesim Makinesi Yenilikçi Teknolojiler www.ermaksan.com.tr Lazer Serisi Yeni Nesil Fiber Lazer Kesim Makinesi R YENİ Fiber Laser Kesim Makinesi Koruyucu Cam Lazer ışınlarının verebileceği zararları engellemek ve sac kesimini

Detaylı

Yedi Karat Kullanım Klavuzu. Yedi Karat nedir? Neden Karat?

Yedi Karat Kullanım Klavuzu. Yedi Karat nedir? Neden Karat? Yedi Karat Kullanım Klavuzu Yedi Karat nedir? Karat, fiziksel dünya ile iletişim ve etkileşim kurulabilmesini sağlayan, elektronik prototip geliştirme kartıdır. Karat, tek başına çalışabilen interaktif

Detaylı

Ponta Yatay Besleme Sistemi Tıbbi Destek Üniteleri

Ponta Yatay Besleme Sistemi Tıbbi Destek Üniteleri Ponta Yatay Besleme Sistemi Tıbbi Destek Üniteleri Geniş bir yelpazede yatay ünite uzunluğu, kolon tipi ve iş istasyonu opsiyonlarına sahip çok yönlü Dräger Ponta, daha iyi bir çalışma alanı verimliliği

Detaylı

SWINGBO-2 SUPRA. Yeni Sisteme sahip Tekerlekli Çocuk Sandalyesi. -7 ile +45 derece arası oturak açısı. Alman malı. by HOGGI

SWINGBO-2 SUPRA. Yeni Sisteme sahip Tekerlekli Çocuk Sandalyesi. -7 ile +45 derece arası oturak açısı. Alman malı. by HOGGI . de www. Alman malı SWINGBO-2 by HOGGI SWINGBO-2 SUPRA Yeni Sisteme sahip Tekerlekli Çocuk Sandalyesi Çocukların taşınmasında partneriniz -7 ile +45 derece arası oturak açısı İtme kolu, çıkarılabilir

Detaylı

VACUCLEAN REHAU VACUCLEAN MERKEZİ TOZ EMME SİSTEMİ

VACUCLEAN REHAU VACUCLEAN MERKEZİ TOZ EMME SİSTEMİ VACUCLEAN REHAU VACUCLEAN MERKEZİ TOZ EMME SİSTEMİ 1 İÇİNDEKİLER 1. MERKEZİ TOZ EMME CİHAZLARI...1 2. HORTUM SETLERİ...2 UZAKTAN KUMANDALI İŞLETİM...2 KABLOLU İŞLETİM...3 3. VAKUM PRİZLERİ...3 UZAKTAN

Detaylı

Dräger X-plore 8000 Başlıklar, kasklar, vizörler ve maskeler

Dräger X-plore 8000 Başlıklar, kasklar, vizörler ve maskeler Dräger X-plore 8000 Başlıklar, kasklar, vizörler ve maskeler Yenilikçi Dräger X-plore 8000 başlıkları, yeni motorlu hava temizleme respiratörlerinin (PAPR) ayrılmaz bir parçasıdır. Hem bol hem de dar seçenekleri,

Detaylı

Tarak TC 11. Teknik uygulamalar

Tarak TC 11. Teknik uygulamalar Tarak TC 11 Teknik uygulamalar 16 Tarak TC 11 Sadece Trützschler tarak makinelerinde bulunan özellikler ile avantajlar Tam entegre elyaf besleyici DIRECTFEED Ayar optimizasyon sistemi T-Con Esnek entegre

Detaylı

3-Geçişli Sıvı/Gaz Yakıtlı Kazanlar Uno-3 Max-3 THW-I NTE. Sıcak Su Kazanları

3-Geçişli Sıvı/Gaz Yakıtlı Kazanlar Uno-3 Max-3 THW-I NTE. Sıcak Su Kazanları 3-Geçişli Sıvı/Gaz Yakıtlı Kazanlar Uno-3 Max-3 THW-I NTE Sıcak Su Kazanları 1 Hoval 3-geçişli sıvı/gaz yakıtlı sıcak su kazanlarının avantajları Ürünlerimiz teknolojinin son örneğini temsil ederken, yaratıcı

Detaylı

DD25B. VOLVO ÇİFT TAMBURLU SİLİNDİRLER 2.6 t 18.5 kw

DD25B. VOLVO ÇİFT TAMBURLU SİLİNDİRLER 2.6 t 18.5 kw DD25B VOLVO ÇİFT TAMBURLU SİLİNDİRLER 2.6 t 18.5 kw 360 görüş alanı En uygun şekilde yerleştirilmiş kızaklı koltuk, açılı silindir yatakları ve eğimli motor kaputu tasarımına sahip DD25B sektörde öncü,

Detaylı

Konveyörler NP, NI Serisi

Konveyörler NP, NI Serisi NP, NI Serisi NP Serisi T-Max konveyörleri, üretim şartlarınıza uygun olarak, Avrupa da, optimum verimde çalışacak şekilde imal edilmiştir. Alüminyum konstrüksiyon kasası, yüksek sıcaklığa dayanıklı bant

Detaylı

USB KVM Switch. Ses özellikli ve 2 portlu USB KVM switch. Ses özellikli ve 4 portlu USB KVM switch

USB KVM Switch. Ses özellikli ve 2 portlu USB KVM switch. Ses özellikli ve 4 portlu USB KVM switch USB KVM Switch Ses özellikli ve 2 portlu USB KVM switch Ses özellikli ve 4 portlu USB KVM switch Kullanma Kılavuzu DS-11403 (2 Portlu) DS-12402 (4 Portlu) 1 NOT Bu cihaz FCC kurallarının 15. Bölümü uyarınca,

Detaylı

MÜKEMMELLİK AYRINTILARDADIR

MÜKEMMELLİK AYRINTILARDADIR MÜKEMMELLİK AYRINTILARDADIR Vector, kesimde operasyonel mükemmelliğin özüne ulaşiyor. Lectra, otomatik kesim alanindaki 30 yillik DENEYİMİ ve süregelen YENİLİKÇİLİĞİ sayesinde, teknolojik uzmanliği ve

Detaylı

Kaliteli ve yüksek verim sağlayan, soğutmalı AC motorlar ile Ekstruderlerde yüksek kapasite ve mükemmel performans.

Kaliteli ve yüksek verim sağlayan, soğutmalı AC motorlar ile Ekstruderlerde yüksek kapasite ve mükemmel performans. EKSTRUDER TÜRKÇE NT grubu Plastik Ekstruderler proses uygulamalarına bağlı olarak 3 farklı seride dizayn edilmiştir. NTB Basic, NTE Extra ve NTV Degazaj serisi ekstruderler, yüksek kalite ve optimum verimlilikte

Detaylı

ABKR ABK 1036 GALVANİZ SİLO ISI KONTROLÖRÜ KULLANMA KILAVUZU

ABKR ABK 1036 GALVANİZ SİLO ISI KONTROLÖRÜ KULLANMA KILAVUZU ABKR ABK 1036 GALVANİZ SİLO ISI KONTROLÖRÜ KULLANMA KILAVUZU ÖNSÖZ 1989 yılında Bandırma'da 150m2 alanda kuruldu. 2 mühendis ve 2 elektrik teknisyeni ile yem fabrikaları elektrik panoları ve kablo tesisatları

Detaylı

Daha fazla seçenek için daha iyi motorlar

Daha fazla seçenek için daha iyi motorlar Daha fazla seçenek için daha iyi motorlar Kollmorgen, Universal Robots'un daha hafif ve daha güçlü olmasını sağlıyor Altı eksenli robotlar; örneğin, işleme ve üretim tesislerinde kullanılmaktadır. Bu robotlar,

Detaylı

Döküm. Prof. Dr. Akgün ALSARAN

Döküm. Prof. Dr. Akgün ALSARAN Döküm Prof. Dr. Akgün ALSARAN Döküm Döküm, sıvı haldeki akıcı olan malzemelerin, üretilmek istenen parçanın biçiminde bir boşluğa sahip olan kalıplara dökülerek katılaştırıldığı bir üretim yöntemidir.

Detaylı

Tekerlek sistemi Takviyeli naylon taşıyıcılar üzerinde anti statik sentetik malzeme ve dişli kayış

Tekerlek sistemi Takviyeli naylon taşıyıcılar üzerinde anti statik sentetik malzeme ve dişli kayış A-100 Teknik Özellikler Yük taşıma kapasitesi A100 : Tek kanat - 110 kg., çift kanat 140 kg. Tekerlek sistemi Takviyeli naylon taşıyıcılar üzerinde anti statik sentetik malzeme ve dişli kayış vasıtasıyla.

Detaylı

SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com

SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com Giriş Yönetim alanında yaşanan değişim, süreç yönetimi anlayışını ön plana çıkarmıştır. Süreç yönetimi; insan ve madde kaynaklarını

Detaylı

Basın Bülteni. Marmaray Projesinde Rota Teknik İmzası BD235 23.06.2014

Basın Bülteni. Marmaray Projesinde Rota Teknik İmzası BD235 23.06.2014 Marmaray Projesinde Rota Teknik İmzası Bosch Rexroth ana bayisi Rota Teknik A.Ş. ile Japon TAISEI ve ANEL firmasının ortak olarak geliştirdiği Marmaray Tünel Havalandırma Elektropnömatik Kontrol Sistemi

Detaylı

Sıva altı montaj için Symaro sensörleri yenilikçi ve enerji verimli

Sıva altı montaj için Symaro sensörleri yenilikçi ve enerji verimli Sıva altı montaj için Symaro sensörleri yenilikçi ve enerji verimli Sıva altı montaj için enerji tasarruflu Symaro sensörleri DELTA anahtarları serisi ile kullanım için uygun Answers for infrastructure

Detaylı

AN-500 FLASH POINT (Full Digital Tam Otomatik) (Kapalı Tip Alevlenme Noktası Tayin Cıhazı tanıtımı)

AN-500 FLASH POINT (Full Digital Tam Otomatik) (Kapalı Tip Alevlenme Noktası Tayin Cıhazı tanıtımı) AN-500 FLASH POINT (Full Digital Tam Otomatik) (Kapalı Tip Alevlenme Noktası Tayin Cıhazı tanıtımı) 1. LCD Grafik ekran. 2. Parlama (yanma) lambası. 3. Preset (ayarlar) düğmesi, bas değiştir, 4. Isıtma

Detaylı

MEVCUT OTOMATĐK KONTROL SĐSTEMLERĐNĐN BĐNA OTOMASYON SĐSTEMĐ ĐLE REVĐZYONU VE ENERJĐ TASARRUFU

MEVCUT OTOMATĐK KONTROL SĐSTEMLERĐNĐN BĐNA OTOMASYON SĐSTEMĐ ĐLE REVĐZYONU VE ENERJĐ TASARRUFU MEVCUT OTOMATĐK KONTROL SĐSTEMLERĐNĐN BĐNA OTOMASYON SĐSTEMĐ ĐLE REVĐZYONU VE ENERJĐ TASARRUFU Erdinç S AYIN 1968 yılında Đstanbul'da doğdu. 1989 yılında Đstanbul Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği

Detaylı

Teknik sistem kataloğu Masaüstü TFT monitörler için kumanda panelleri

Teknik sistem kataloğu Masaüstü TFT monitörler için kumanda panelleri Teknik sistem kataloğu Masaüstü TFT monitörler için kumanda monitörler için kumanda Masaüstü TFT piyasada standart bulunan TFT'lere göre, zorlu endüstriyel ortamlarda dahi sürekli olarak sorunsuz çalışırlar.

Detaylı

Ağaç işleme makinaları. Quality Guide. Takımın değeri

Ağaç işleme makinaları. Quality Guide. Takımın değeri Ağaç işleme makinaları Quality Guide Takımın değeri 2 QuALiTy GuiDe Takımın değeri Kullanılan takım ve aletlerin birbirine çok benzediği günler artık geride kalmıştır. Günümüzde farklı uygulamalar için

Detaylı

Tarak TC 11. Teknik veriler

Tarak TC 11. Teknik veriler Tarak TC 11 Teknik veriler 52 Tarak TC 11 Tarama Kumanda / kullanım Bakım Tarak TC 11: Teknik veriler 2150 3360 2180 1000 600 3410 Zemin yükü: yakl. 22.540 N/m 2 Ayak başına düşen azami yüzey basıncı:

Detaylı

Cer TD. Teknik standartlar

Cer TD. Teknik standartlar Cer TD Teknik standartlar 4 Cer makineleri teknolojisi Geniş çaplı üstünlükler CER MAKİNELERİ TEKNOLOJİSİNDE SAĞLANMIŞTIR DAHA AZ HATA DAHA FAZLA VERIMLILIK ANLAMINA GELMEKTEDIR. nin ardından artık kalite

Detaylı

1 OCAK - 31 ARALIK 2015 HESAP DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU (Tüm tutarlar, aksi belirtilmedikçe Türk Lirası ( TL ) cinsinden ifade edilmiştir.

1 OCAK - 31 ARALIK 2015 HESAP DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU (Tüm tutarlar, aksi belirtilmedikçe Türk Lirası ( TL ) cinsinden ifade edilmiştir. A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖYE BAKIŞ YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER Halka arz tarihi: 16 Temmuz 2014 31 Aralık 2015 tarihi itibariyle Fonun Yatırım Amacı Portföy Yöneticileri Fon Toplam Değeri Portföyünde

Detaylı

ELEKTRİK ÜRETİM SANTRALLERİNDE KAPASİTE ARTIRIMI VE LİSANS TADİLİ

ELEKTRİK ÜRETİM SANTRALLERİNDE KAPASİTE ARTIRIMI VE LİSANS TADİLİ Hukuk ve Danışmanlık ELEKTRİK ÜRETİM SANTRALLERİNDE KAPASİTE ARTIRIMI VE LİSANS TADİLİ Türkiye de serbest piyasa ekonomisine geçişle birlikte rekabet ortamında özel hukuk hükümlerine göre faaliyet gösteren,

Detaylı

.eu 316/316 L LDX 2101 1.4016 1.4301 1.4307 1.4401

.eu 316/316 L LDX 2101 1.4016 1.4301 1.4307 1.4401 .eu 316/316 L LDX 2101 1.4016 1.4301 1.4307 1.4401 H-Profil MIN 30 x.50 x 1.000 mm MAKS 400 x 1.000 x 15.000 mm Malzeme kalınlıkları Platform 3 30 mm Kemerler 3 60 mm 3D işleme Yapı çeliği Kumlanmış Paslanmaz

Detaylı

Mitsubishi Klima Özellikleri

Mitsubishi Klima Özellikleri Mitsubishi Klima Özellikleri Mitsubishi klimalar, havayı doğal de kötü enzim kirli Doğal kokulardan bakteriler havayı filtresiyle bir ortadan mekanizma emerek arındıran, kaldırılır, bakterileri sterilize

Detaylı

Düşük Sıcaklık Kazanı. Gaz yakıtlı ısıtıcı bacalı ve hermetik işletme için: 10,5 24 kw (9 000 20 600 kcal/h)

Düşük Sıcaklık Kazanı. Gaz yakıtlı ısıtıcı bacalı ve hermetik işletme için: 10,5 24 kw (9 000 20 600 kcal/h) VITOPEND 100-W Gaz yakıtlı kombi / ısıtıcı Bacalı veya hermetik işletme için Modülasyonlu, atmosferik brülörlü Anma ısı gücü aralığı: 10,5 30 kw (9 000 25 800 kcal/h) Düşük Sıcaklık Kazanı Vitopend 100-W,

Detaylı

Mak-204. Üretim Yöntemleri II. Vida ve Genel Özellikleri Kılavuz Çekme Pafta Çekme Rayba Çekme

Mak-204. Üretim Yöntemleri II. Vida ve Genel Özellikleri Kılavuz Çekme Pafta Çekme Rayba Çekme Mak-204 Üretim Yöntemleri II Vida ve Genel Özellikleri Kılavuz Çekme Pafta Çekme Rayba Çekme Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. Bölümü Üretim Yöntemleri 1

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (Değişik:RG-14/2/2014-28913) (1) Bu Yönetmeliğin amacı; yükseköğrenim

Detaylı

Üç-fazlı 480 volt AC güç, normalde-açık "L1", "L2" ve "L3" olarak etiketlenmiş vida bağlantı uçları yoluyla kontaktörün tepesinde kontak hale gelir

Üç-fazlı 480 volt AC güç, normalde-açık L1, L2 ve L3 olarak etiketlenmiş vida bağlantı uçları yoluyla kontaktörün tepesinde kontak hale gelir Kontaktörler Röle kontakları üzerinden büyük bir miktar elektrik gücü anahtarlamak için kullanıldığında kontaktör terimi ile adlandırılır.. Kontaktörler tipik olarak çoklu kontaklara sahiptir ve kontakları

Detaylı

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR Bu rapor Ankara Emeklilik A.Ş Gelir Amaçlı Uluslararası Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım

Detaylı

Genel bilgiler Windows gezgini Kes Kopyala Yapıştır komutları. 4 Bilinen Dosya Uzantıları

Genel bilgiler Windows gezgini Kes Kopyala Yapıştır komutları. 4 Bilinen Dosya Uzantıları İÇERİK 2 Dosya ve Klasör İşlemleri 3 Giriş BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI Windows 7 - Devam ÖĞR. GÖR. HASAN ALİ AKYÜREK http://www.hasanakyurek.com Sürümler Sürüm Karşılaştırmaları Masaüstü Görev

Detaylı

08.11.2014-10:30 Adı-Soyadı:... No:... NOT:...

08.11.2014-10:30 Adı-Soyadı:... No:... NOT:... OREN435 TESİS PLNLM 014-015 GÜZ YRIYILI RSINVI CEVP NHTRI 1 08.11.014-10:30 dı-soyadı:... No:... NOT:... Sorular eşit puanlıdır. Yardımcı bellek kullanılabilir. Süre 70 fakikadır. 1. Endüstriyel üretim

Detaylı

HİDROLİK VE PNÖMATİK E ALTERNATİF ÇÖZÜM; DOĞRUSAL MOTORLAR

HİDROLİK VE PNÖMATİK E ALTERNATİF ÇÖZÜM; DOĞRUSAL MOTORLAR 489 HİDROLİK VE PNÖMATİK E ALTERNATİF ÇÖZÜM; DOĞRUSAL MOTORLAR Ersoy KARAÇAR ÖZET Hidrolik ve Pnömatik in ufukta görünen ortağı; Teknolojideki gelişmeler neticesinde doğrusal tahrik elemanlarına alternatif

Detaylı

İnşaat Sanayi KSO da buluştu

İnşaat Sanayi KSO da buluştu Ayakkabı ve tekstil sektör toplantısı yapıldı. Sektörlerin sorunları ve çözüm önerilerinin konuşulduğu toplantı geniş bir katılımla gerçekleşti İnşaat Sanayi KSO da buluştu KSO Başkanı Kütükcü, Sektörlerimizi

Detaylı

Topoloji değişik ağ teknolojilerinin yapısını ve çalışma şekillerini anlamada başlangıç noktasıdır.

Topoloji değişik ağ teknolojilerinin yapısını ve çalışma şekillerini anlamada başlangıç noktasıdır. Yazıyı PDF Yapan : Seyhan Tekelioğlu seyhan@hotmail.com http://www.seyhan.biz Topolojiler Her bilgisayar ağı verinin sistemler arasında gelip gitmesini sağlayacak bir yola ihtiyaç duyar. Aradaki bu yol

Detaylı

EEM 334. Elektrik Makinaları Laboratuvarı

EEM 334. Elektrik Makinaları Laboratuvarı EEM 334 Elektrik Makinaları Laboratuvarı Öğrencinin Adı-Soyadı: Öğrenci Numarası: Grup Numarası: Amasya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Deney No:2 Deneyin Adı:

Detaylı

2234 2236B DĠJĠTAL TAKOMETRE KULLANIM KILAVUZU

2234 2236B DĠJĠTAL TAKOMETRE KULLANIM KILAVUZU 2234 2236B DĠJĠTAL TAKOMETRE KULLANIM KILAVUZU 1. ÖZELLİKLER.1 2. ÖLÇÜM DEĞERLENDİRME 1 3. HAFIZA 2 4. PİL DEĞİŞTİRME..3 5. FOTO TAKOMETRE.3 6. FOTO / KONTAK TAKOMETRE. 5 UYARI!! HAYVAN VEYA İNSAN GÖZLERİNİN

Detaylı

AirHome Serisi Sulu Split Tip Isı Pompaları

AirHome Serisi Sulu Split Tip Isı Pompaları Apartman, siteler gibi toplu konut projelerinde ve Daire, villa, yazlık, ofis, mağaza gibi bireysel kullanımlar için 25 kw'a kadar performans aralığında dış üniteler Sıcak su boyleri ve tesisat ekipmanları

Detaylı

6. Enerji Verimliliği ve Kalitesi Sempozyumu Hoş Geldiniz

6. Enerji Verimliliği ve Kalitesi Sempozyumu Hoş Geldiniz 6. Enerji Verimliliği ve Kalitesi Sempozyumu Hoş Geldiniz LiProKa Motor Prensibi ile çalışan Tork Motoru LiProKa Motor Prensibi ile Verimlilik Standart çıtasını IEC 60034-30 IE4-Super Premium un üzerine

Detaylı

HAUTAU PRIMAT. sistemi. Depolama, montaj, havaland rma, sabitleme, temizleme... Hiçbir şey bundan daha kolay değil!

HAUTAU PRIMAT. sistemi. Depolama, montaj, havaland rma, sabitleme, temizleme... Hiçbir şey bundan daha kolay değil! yüksek vasistas HAUTAU PRIMAT sistemi Depolama, montaj, havaland rma, sabitleme, temizleme... Hiçbir şey bundan daha kolay değil! Esneklik ve çok yönlülük alan nda HAUTAU PRIMAT kimseye söz b rakm yor:

Detaylı

Bulunduğu Kaynaştırma

Bulunduğu Kaynaştırma İşitme Engelli Öğrencilerin Bulunduğu Kaynaştırma Ortamlarında Fiziksel Düzenlemeler Araş. Gör. Duygu BÜYÜKKÖSE Araş. Gör. Hüseyin KOÇ Doç. Dr. Hasan GÜRGÜR ÖZEK 2015, Anadolu Üniversitesi Giriş İşitme

Detaylı

C: Kaydırma ruleti D: Pil yuvası E: Aç/Kapa anahtarı F: Bağlantı düğmesi G: Optik hareket algılayıcısı

C: Kaydırma ruleti D: Pil yuvası E: Aç/Kapa anahtarı F: Bağlantı düğmesi G: Optik hareket algılayıcısı Ürün bilgileri Alıcı Fare Miniklavye A: Gösterge B: Bağlantı düğmesi Kurulum C: Kaydırma ruleti D: Pil yuvası E: Aç/Kapa anahtarı F: Bağlantı düğmesi G: Optik hareket algılayıcısı H: Pil yuvası I: Bağlantı

Detaylı

Kardex Remstar ile Intertex iş birliği yapıyor Ağır ve uzun malların zorlayıcı talepleri için depolama ve alma çözümleri

Kardex Remstar ile Intertex iş birliği yapıyor Ağır ve uzun malların zorlayıcı talepleri için depolama ve alma çözümleri Kardex Remstar by Intertex Kardex Remstar ile Intertex iş birliği yapıyor Ağır ve uzun malların zorlayıcı talepleri için depolama ve alma çözümleri Standard Solution Vertical Lift System Kardex Remstar

Detaylı

MAKİNE VE MOTOR DERS NOTLARI 9.HAFTA

MAKİNE VE MOTOR DERS NOTLARI 9.HAFTA MAKİNE VE MOTOR DERS NOTLARI 9.HAFTA Hazırlayan: Öğr. Gör. Tuğberk ÖNAL MALATYA 2016 SUPAP SİSTEMLERİ 1. KÜLBÜTOR MEKANİZMASI Eksantrik milinden aldığı hareketle silindirlerde emme ve egzoz zamanlarının

Detaylı

İÇİNDEKİLER SAYFA Önsöz 4 Stratejik Planlama ve Bütçe Yol Haritası 5 Örnek İşletme Hakkında 6 Gider Yükleme Sistemi 8 Satış Bütçesi Oluşturma 9 Faaliyet Gider Bütçesi Oluşturma 12 Bütçe Sistem Otomasyonu

Detaylı

HEAVY DUTY CLIP-IN TAVAN MONTAJ TALİMATNAMESİ

HEAVY DUTY CLIP-IN TAVAN MONTAJ TALİMATNAMESİ HEAVY DUTY CLIP-IN TAVAN MONTAJ TALİMATNAMESİ I. Clip-In Sistem Profil ve Aksesuarları I. Montaj Öncesi ve Esnasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar 1. Uygulama yapılacak mekanın boş ve temiz olması gereklidir.

Detaylı

Evrak Ekle. Kurum İçi Giden Evrak Ekleme. Kırmızı renker; doldurulması zorunlu alanları ifade etmektedir. İleri Geri tarihli işlem yapılamamaktadır.

Evrak Ekle. Kurum İçi Giden Evrak Ekleme. Kırmızı renker; doldurulması zorunlu alanları ifade etmektedir. İleri Geri tarihli işlem yapılamamaktadır. Evrak Ekle Kurum İçi Giden Evrak Ekleme Kırmızı renker; doldurulması zorunlu alanları ifade etmektedir. İleri Geri tarihli işlem yapılamamaktadır. İçyazı No sistem tarafından otomatik verilmekte, müdahale

Detaylı

Etkili Canlandırma. Kalp masajı ve ventilasyon. www.animax-cpr.de. Ideen bewegen mehr

Etkili Canlandırma. Kalp masajı ve ventilasyon. www.animax-cpr.de. Ideen bewegen mehr Etkili Canlandırma Kalp masajı ve ventilasyon www.animax-cpr.de Ideen bewegen mehr Kalbin durması halinde, bir insanın hayatını kurtarmak için çabuk ve etkili canlandırma yapılması hayati önem taşır. Animax

Detaylı

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Değerlendirme Notu Sayfa1

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Değerlendirme Notu Sayfa1 Sağlık Reformunun Sonuçları İtibariyle Değerlendirilmesi 26-03 - 2009 Tuncay TEKSÖZ Dr. Yalçın KAYA Kerem HELVACIOĞLU Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Türkiye 2004 yılından itibaren sağlık

Detaylı

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog KONYA KARAMAN BÖLGESİ BOŞANMA ANALİZİ 22.07.2014 Tarihsel sürece bakıldığında kalkınma,

Detaylı

ELITE A.G. KS100/HEFM SICAK-SOĞUK ETĐKET BOY KESME VE ĐŞARETLEME MAKĐNASI KULLANIM KILAVUZU

ELITE A.G. KS100/HEFM SICAK-SOĞUK ETĐKET BOY KESME VE ĐŞARETLEME MAKĐNASI KULLANIM KILAVUZU ELITE A.G. KS100/HEFM SICAK-SOĞUK ETĐKET BOY KESME VE ĐŞARETLEME MAKĐNASI KULLANIM KILAVUZU ANA EKRAN Makinenin şalteri açıldığında 5 sn boyunca açılış ekranı gelir. Daha sonra ana ekrana geçilir. Bu ekranda

Detaylı

BİLGİ BELGE MERKEZİ VE YAYIN HİZMETLERİ

BİLGİ BELGE MERKEZİ VE YAYIN HİZMETLERİ BİLGİ BELGE MERKEZİ VE YAYIN HİZMETLERİ Elektrik Mühendisleri Odası(EMO) Bilgi ve Belge Merkezi, sahip olduğu elektrik mühendisliği ve Oda ilgili her türlü bilgi, belge ve kaynakla kapsamlı bir araştırma

Detaylı

1- Hidrolik Aksesuar Ekipmanları

1- Hidrolik Aksesuar Ekipmanları 1- Hidrolik Aksesuar Ekipmanları Hidrolik vibrasyon kazıcıları, hidrolik ekskavatörlerinizin uygulama menzilini uzatır ve yeni operasyon alanları açar. Sürücüler üniversal mafsal ile vinç koluna eklenir

Detaylı

1. Yapılan ayarları kontrol etmek 2. Hataların doğru anlaşıldığından emin olmak 3. Donanıma uygun işletim sistemini belirlemek İŞLEM ANALİZ FORMU

1. Yapılan ayarları kontrol etmek 2. Hataların doğru anlaşıldığından emin olmak 3. Donanıma uygun işletim sistemini belirlemek İŞLEM ANALİZ FORMU MESLEĞİN ADI Bilişim Teknolojileri İŞLEMİN ADI Bilgisayarın ilk açılış ayarlarını İŞLEM NUMARASI 2.1 İşletim sisteminin kurulumunu Montajı tamamlanmış bilgisayar, klavye, fare, monitör Sistemin ilk açılış

Detaylı

NEW HOLLAND İLAÇLAMA MAKİNELERİ

NEW HOLLAND İLAÇLAMA MAKİNELERİ NEW HOLLAND İLAÇLAMA MAKİNELERİ SA Serisi ATOMİZÖRLER Yüksek hava debisi Üstün manevra kabiliyeti Mükemmel ilaçlama performansı New Holland SA Serisi bağ bahçe atomizörleri asılır tip olarak SA400 ve SA600

Detaylı

5. ÜNİTE KUMANDA DEVRE ŞEMALARI ÇİZİMİ

5. ÜNİTE KUMANDA DEVRE ŞEMALARI ÇİZİMİ 5. ÜNİTE KUMANDA DEVRE ŞEMALARI ÇİZİMİ KONULAR 1. Kumanda Devreleri 2. Doğru Akım Motorları Kumanda Devreleri 3. Alternatif Akım Motorları Kumanda Devreleri GİRİŞ Otomatik kumanda devrelerinde motorun

Detaylı

TASARIM VE BASIM-YAYIMCILIK TEKNİKERİ

TASARIM VE BASIM-YAYIMCILIK TEKNİKERİ TANIM Basım-yayım sektöründe her türlü materyali kullanarak, müşteri talep ve beklentileri doğrultusunda, gerekli ekipmanları bir araya getirip tasarım, basım ve yayımını yapan kişidir. A-GÖREVLER - Müşteri

Detaylı

PLASTİK VAKUM TEKNOLOJİSİ DERSİ ÇALIŞMA SORULARI. b. Fanlar. c. Şartlandırıcı. d. Alt tabla. a. Rotasyon makinesi. b. Enjeksiyon makinesi

PLASTİK VAKUM TEKNOLOJİSİ DERSİ ÇALIŞMA SORULARI. b. Fanlar. c. Şartlandırıcı. d. Alt tabla. a. Rotasyon makinesi. b. Enjeksiyon makinesi PLASTİK VAKUM TEKNOLOJİSİ DERSİ ÇALIŞMA SORULARI 1. Aşağıdakilerden hangisi kontrol panosundaki butonlardan birisi değildir? a. Sayıcı reset b. Tabla yukarı c. Maça d. Devir sayısı 2. Aşağıdakilerden hangisi

Detaylı

Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk.

Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk. Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk. Sayı: 64597866-120[94-2014]-131 Tarih: 28/08/2014 T.C. GELİR

Detaylı

TEMİZ SU DALGIÇ POMPA

TEMİZ SU DALGIÇ POMPA TEMİZ SU DALGIÇ POMPA MODEL RTM860 TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU 1 CİHAZIN ÜNİTELERİ HORTUM BAĞLANTISI POMPA EMİŞ TABANI ELEKTRİK KABLOSU ÇALIŞTIRMA ANAHTARI Teknik Özellikler Ana voltaj 230 V Frekans 50

Detaylı

fırça, rulo, cırcır vasıtasıyla elyafa yedirilir. Maliyeti en düşük

fırça, rulo, cırcır vasıtasıyla elyafa yedirilir. Maliyeti en düşük Bu yazımızda daha önce sözünü ettiğimiz kompozit materyallerin uygulamasına değineceğiz. Laminasyon denilen işlem, elyaf ve reçinenin bir araya getirilerek kompozit materyale dönüşmesine verilen isimdir.

Detaylı

GETINGE FD1600 ÖNDEN YÜKLEMELİ ÖRDEK SÜRGÜ YIKAYICI DEZENFEK- TÖR CİHAZI

GETINGE FD1600 ÖNDEN YÜKLEMELİ ÖRDEK SÜRGÜ YIKAYICI DEZENFEK- TÖR CİHAZI GETINGE FD1600 ÖNDEN YÜKLEMELİ ÖRDEK SÜRGÜ YIKAYICI DEZENFEK- TÖR CİHAZI 2 Getinge FD1600 Getinge FD1600 3 HASTANE ENFEKSİYONUYLA MÜCADELE BASİT VE ETKİLİ Çekici modern tasarımı, kolay çalıştırılması ve

Detaylı

ARAŞTIRMA RAPORU. Rapor No: 2012.03.08.XX.XX.XX. : Prof. Dr. Rıza Gürbüz Tel: 0.312.210 59 33 e-posta: gurbuz@metu.edu.tr

ARAŞTIRMA RAPORU. Rapor No: 2012.03.08.XX.XX.XX. : Prof. Dr. Rıza Gürbüz Tel: 0.312.210 59 33 e-posta: gurbuz@metu.edu.tr ARAŞTIRMA RAPORU (Kod No: 2012.03.08.XX.XX.XX) Raporu İsteyen : Raporu Hazırlayanlar: Prof. Dr. Bilgehan Ögel Tel: 0.312.210 41 24 e-posta: bogel@metu.edu.tr : Prof. Dr. Rıza Gürbüz Tel: 0.312.210 59 33

Detaylı

5/8 Bağlantı Noktalı Gigabit Ethernet Anahtarı

5/8 Bağlantı Noktalı Gigabit Ethernet Anahtarı 5/8 Bağlantı Noktalı Gigabit Ethernet Anahtarı Kullanım Kılavuzu Onay FCC Beyanı Bu test edilmiş ve FCC Kuralları Kısım 15 de belirtilen teknik özelliklere göre B Sınıfı aygıtların sınırları ile uyumlu

Detaylı

HAVUZ TEMİZLEYİCİLER, ROBOTLAR 2013-1

HAVUZ TEMİZLEYİCİLER, ROBOTLAR 2013-1 HAVUZ TEMİZLEYİCİLER, ROBOTLAR 2013-1 AVANTAJLARLA Cenap Şahabettin cd. No:69 Koşuyolu 34718 İSTANBUL - TÜRKİYE Tel: 0216. 326 95 15-326 87 60 Fax: 0216. 428 80 16 E-posta: info@erkoc.net OSPA DİP TEMİZLEYİCİ

Detaylı

Almanya dan Bir Örnek WESER-EMS UNION

Almanya dan Bir Örnek WESER-EMS UNION Almanya dan Bir Örnek WESER-EMS UNION Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Faaliyet Onayı Alma Koşulları Hayvansal üretimin geliştirilmesine katkıda bulunacak

Detaylı

BĐSĐKLET FREN SĐSTEMĐNDE KABLO BAĞLANTI AÇISININ MEKANĐK VERĐME ETKĐSĐNĐN ĐNCELENMESĐ

BĐSĐKLET FREN SĐSTEMĐNDE KABLO BAĞLANTI AÇISININ MEKANĐK VERĐME ETKĐSĐNĐN ĐNCELENMESĐ tasarım BĐSĐKLET FREN SĐSTEMĐNDE KABLO BAĞLANTI AÇISININ MEKANĐK VERĐME ETKĐSĐNĐN ĐNCELENMESĐ Nihat GEMALMAYAN Y. Doç. Dr., Gazi Üniversitesi, Makina Mühendisliği Bölümü Hüseyin ĐNCEÇAM Gazi Üniversitesi,

Detaylı

Viega Advantix Vario. Milimetrik doğruluk. Sınırsız esneklik.

Viega Advantix Vario. Milimetrik doğruluk. Sınırsız esneklik. Viega Advantix Vario Milimetrik doğruluk. Sınırsız esneklik. Viega Advantix Vario Bireyselliğin en güzel şekli. İddialı tasarım ve yüksek kaliteli malzemelerle modern banyolarda uzun süredir sıkça karşılaşılıyor

Detaylı

HP Color LaserJet CM2320 MFP Serisi Kağıt ve Yazdırma Ortamı Kılavuzu

HP Color LaserJet CM2320 MFP Serisi Kağıt ve Yazdırma Ortamı Kılavuzu HP Color LaserJet CM2320 MFP Serisi Kağıt ve Yazdırma Ortamı Kılavuzu Telif Hakkı ve Lisans 2008 Copyright Hewlett-Packard Development Company, L.P. Telif hakkı yasalarının izin verdiği durumlar dışında,

Detaylı

Enfeksiyon Kontrolünde Uzman. Düşük Isı H2O2 Gaz Plazma Sterilizatörü

Enfeksiyon Kontrolünde Uzman. Düşük Isı H2O2 Gaz Plazma Sterilizatörü Düşük Isı H2O2 Gaz Plazma Sterilizatörü Söz... Üstün kaliteli plazma sterilizatörü Renosem Hakkında RENOSEM, enfeksiyon önleme, mikrobiyal azalma sonucunu getiren yenilikçi Düşük Isılı Plazma Sterilizatörü

Detaylı

ELEKTRİK PİYASALARI 2015 YILI VERİLERİ PİYASA OPERASYONLARI DİREKTÖRLÜĞÜ

ELEKTRİK PİYASALARI 2015 YILI VERİLERİ PİYASA OPERASYONLARI DİREKTÖRLÜĞÜ ELEKTRİK PİYASALARI 2015 YILI VERİLERİ PİYASA OPERASYONLARI DİREKTÖRLÜĞÜ 1 GENEL MÜDÜR SUNUŞU; Gündelik hayatın vazgeçilmez unsuru haline gelen enerji, bireylerin yaşamında ve ülkelerin sosyo-ekonomik

Detaylı

ELEKTRĐKLĐ OCAK TR. Kurulum Kullanım Bakım

ELEKTRĐKLĐ OCAK TR. Kurulum Kullanım Bakım ELEKTRĐKLĐ OCAK TR Kurulum Kullanım Bakım Sayın Müşterimiz! Size teşekkür eder, yaptığınız seçimden dolayı da tebrik ederiz. Dikkatle tasarlanmış, en yüksek kaliteye sahip malzemelere göre imal edilmiş

Detaylı

SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN. GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL

SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN. GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL Sözlerime gayrimenkul ve finans sektörlerinin temsilcilerini bir araya

Detaylı

Fan Coil Cihazları Tesisat Bağlantıları

Fan Coil Cihazları Tesisat Bağlantıları Newtherm Fan Coil Kontrol Ekipmanları Bağlantı vanaları, uzaktan kontrol cihazları, dijital veya mekanik duvar tipi termostatları ve yalıtımlı montaj setleriyle birlikte sistem bazında teslim edilmektedir.

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARARI

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARARI BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARARI Karar Tarihi :22.02.2011 Karar No :2011/DK-10/91 Gündem Konusu :İnternetin Güvenli Kullanımı. KARAR : 5809 sayılı Kanunun 4 üncü 6 ncı ve 50 inci maddeleri

Detaylı

Deneyimler. Jacques L. Lagerberg, Willem W. Oldenburg, Ronald S. Huisman Corus, Netherland. James Yardy, Martin Kendall Heraeus Electro-Nite, Belgium

Deneyimler. Jacques L. Lagerberg, Willem W. Oldenburg, Ronald S. Huisman Corus, Netherland. James Yardy, Martin Kendall Heraeus Electro-Nite, Belgium Tandiş Sıcaklığının Sürekli Ölçümünde Yepyeni Bir Yaklaşım ile Deneyimler Jacques L. Lagerberg, Willem W. Oldenburg, Ronald S. Huisman Corus, Netherland James Yardy, Martin Kendall Heraeus Electro-Nite,

Detaylı

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR Bu rapor Ankara Emeklilik A.Ş Gelir Amaçlı Uluslararası Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım Fonu

Detaylı

Kalite verimlilikle buluştu. DR6000 UV-VIS Spektrofotometre

Kalite verimlilikle buluştu. DR6000 UV-VIS Spektrofotometre Kalite verimlilikle buluştu DR6000 UV-VIS Spektrofotometre Kalite ve uygun maliyetin birleşimi Yeni DR6000 UV-VIS spektrofotometre, laboratuvardaki rutin analizler ve zorlu fotometrik uygulamalar için

Detaylı

Ek 1. Fen Maddelerini Anlama Testi (FEMAT) Sevgili öğrenciler,

Ek 1. Fen Maddelerini Anlama Testi (FEMAT) Sevgili öğrenciler, Ek 1. Fen Maddelerini Anlama Testi (FEMAT) Sevgili öğrenciler, Bu araştırmada Fen Bilgisi sorularını anlama düzeyinizi belirlemek amaçlanmıştır. Bunun için hazırlanmış bu testte SBS de sorulmuş bazı sorular

Detaylı

Fridgebox ; soft start, P.I.D kontrol algoritmaları, soft stop gibi gelişmiş yönetim yazılım algoritmalarına sahiptir.

Fridgebox ; soft start, P.I.D kontrol algoritmaları, soft stop gibi gelişmiş yönetim yazılım algoritmalarına sahiptir. Buzdolapları için elektrik tasarruf cihazı %20 - %40 arasında enerji tasarrufu 2-fazlı asenkron alternatif akımla çalışan motorlu cihazlarda kullanılır Kolay montaj Cihazları korur, ömrünü uzatır En son

Detaylı

RTX6_LRN Kod öğrenmeli Uzaktan kumanda

RTX6_LRN Kod öğrenmeli Uzaktan kumanda RTX6_LRN Kod öğrenmeli Uzaktan kumanda delab Deniz Elektronik Laboratuvarı Tel:026-348 65 2 Genel amaçlı, 6 Röle çıkışlı toggle (buton tip) geçici hafızalı (momentary) ve latch olarak çalışabilen alıcı,verici

Detaylı

HAUTAU ATRIUM HKS. sistemi.... ve Kap lar kolayl kla sürülür.

HAUTAU ATRIUM HKS. sistemi.... ve Kap lar kolayl kla sürülür. vasistas sürme HAUTAU ATRIUM HKS sistemi... ve Kap lar kolayl kla sürülür. İşi bilenler için mükemmel sistem: HAUTAU ATRIUM HKS Aksesuarlar kolayl kla monte edilebilir! Avantajlar Form Fonksiyon oluşturur

Detaylı

En İyi Uygulamalar ve Kullanım Kılavuzu

En İyi Uygulamalar ve Kullanım Kılavuzu En İyi Uygulamalar ve Kullanım Kılavuzu Bu kılavuz, GBT En İyi Uygulamaları ve Kullanım Kılavuzu na bir tamamlayıcı kılavuz oluşturmak için tasarlanmıştır. Green Break Patlamasız Güvenlik Güç Kartuşlarının

Detaylı

2009 2010 Dönemi Piyasa Yapıcılığı Sözleşmesi

2009 2010 Dönemi Piyasa Yapıcılığı Sözleşmesi 2009 2010 Dönemi Piyasa Yapıcılığı Sözleşmesi Sözleşmenin tarafları Madde 1) İşbu Sözleşme, İsmet İnönü Bulvarı No:36, 06510 Emek / Ankara adresinde mukim Hazine Müsteşarlığı (bundan sonra kısaca Müsteşarlık

Detaylı

SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç

SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Siirt Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama

Detaylı

İçindekiler Şekiller Listesi

İçindekiler Şekiller Listesi 1 İçindekiler 1.GĠRĠġ 3 2. Mekânsal Sentez ve Analiz ÇalıĢmaları... 4 3. Konsept....5 4. Stratejiler.....6 5.1/1000 Koruma Amaçlı Ġmar Planı.....7 6.1/500 Vaziyet Planı Sokak Tasarımı....7 7.1/200 Özel

Detaylı

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1. GİRİŞ Odamızca, 2009 yılında 63 fuara katılan 435 üyemize 423 bin TL yurtiçi fuar teşviki ödenmiştir. Ödenen teşvik rakamı, 2008 yılına

Detaylı

GALATA YATIRIM A.Ş. Halka Arz Fiyat Tespit Raporu DEĞERLENDİRME RAPORU SAN-EL MÜHENDİSLİK ELEKTRİK TAAHHÜT SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

GALATA YATIRIM A.Ş. Halka Arz Fiyat Tespit Raporu DEĞERLENDİRME RAPORU SAN-EL MÜHENDİSLİK ELEKTRİK TAAHHÜT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 22-11-2013 Fiyat Tespit Raporu DEĞERLENDİRME RAPORU İş bu rapor, Galata Yatırım A.Ş. tarafından, Sermaye Piyasası Kurulu nun 12/02/2013 tarihli ve 5/145 sayılı kararında yer alan; payları ilk kez halka

Detaylı