T.C. MALĠYE BAKANLIĞI Muhasebat Genel Müdürlüğü. 15 inci YILLIK OECD KAMU SEKTÖRÜ TAHAKKUKLARI Sempozyumuna ĠliĢkin Rapor

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "T.C. MALĠYE BAKANLIĞI Muhasebat Genel Müdürlüğü. 15 inci YILLIK OECD KAMU SEKTÖRÜ TAHAKKUKLARI Sempozyumuna ĠliĢkin Rapor"

Transkript

1 T.C. MALĠYE BAKANLIĞI Muhasebat Genel Müdürlüğü 15 inci YILLIK OECD KAMU SEKTÖRÜ TAHAKKUKLARI Sempozyumuna ĠliĢkin Rapor Toplantının Yeri ve Tarihi: Fransa, 26-27/02/2015 Toplantıya Genel Müdürlük Adına Katılanlar: Metin Coşkun (Maliye Uzmanı) Nazire Kont (Maliye Uzman Yardımcısı)

2 1. TOPLANTININ AMACI VE KONUSU: Toplantı, kamu sektöründeki tahakkuka yönelik gelişmeleri ortaya koymak ve buna ilişkin dünyadaki gelişmelere yönelik araştırma sonuçları hakkında bilgi vermek üzere düzenlemiştir. 2. TOPLANTIYI DÜZENLEYEN ÜLKE VE/VEYA KURULUġ: OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) 3. TOPLANTIYA TÜRKĠYE DEN KATILANLAR: Can Memduh ERDEM (Daire Başkanı) Yener YILMAZ (Uzman) Metin Coşkun (Uzman) Nazire Kont (Uzman Yardımcısı) 4. KATILIMCILAR: Hazine Müsteşarlığı, Kamu Finansmanı Genel Müdürlüğü: Can Memduh ERDEM (Daire Başkanı), Yener YILMAZ (Uzman) Maliye Bakanlığı, Muhasebat Genel Müdürlüğü: Metin COŞKUN (Uzman), Nazire KONT (Uzman Yardımcısı) OECD Üyesi Ülkeler IPSASB Sekreteryası 5. TOPLANTIDA GÖRÜġÜLEN HUSUSLAR: 26/02/2015 tarihinde yapılan toplantının oturumları şöyledir; 1. Oturum Uluslararası Kamu Sektörü Muhasebe Standartları Kurulunun (IPSAS) Raporu: Söz konusu oturumda IPSASB (International Public Sektör Accounting Standards Board - Uluslararası Kamu Sektörü Muhasebe Standartları Kurulu) nin yeni ve revize edilecek standartlara yönelik yapılan mevcut çalışmaları ile ilerde yapılması gereken nitelikteki çalışmaları üzerinde durularak genel stratejisinden bahsedilmiştir. Bu kapsamda yeni standart olan IPSAS 33- Tahakkuk esasını ilk kez benimseme; daha önceden var olan IPSAS 6- Konsolide ve Bireysel Mali Tablolar, IPSAS 7- İştiraklerdeki Yatırımlar, IPSAS 8- Ortak Girişimlerdeki Paylar adlı standartların yerine revize edilecek standart olan IPSAS Diğer Kuruluşlardaki Paylar; tavsiye edilen uygulama rehberi olan Hizmet Faaliyet Bilgisi ne yönelik çalışmalarının olduğu belirtilmiştir. Bunlara ek olarak; sosyal faydalar, bedel

3 karşılığı olmayan giderler, kamu iktisadi teşebbüsleri, kamu sektörü birleşmeleri de çalışma planında yer almaktadır. Güncellenmesi gereken standartlar ile mevcut olan ancak çalışılması devam niteliği taşıyan standartlarda belirtilmiştir. Bu çerçevede yılları arasında yapmayı gerekli gördüğü çalışmaların alanı şunlardır; bedel karşılığı olmayan giderler, bedel ve bedel karşılığı olmayan gelirler, ölçüm, tarihi- kültürel -miras ve altyapı varlıklarıdır. Mevcut olan şu IPSAS lara yönelik çalışmalar yapılacaktır; IPSAS 25- Çalışanlara Sağlanan Faydalar, IPSAS 1- Mali Tabloların Sunumu, IPSAS 13- Kiralamalar. 2. Oturum Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu (IASB) Raporu: Bu oturumda, Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu (International Accounting Standards Board - IASB) tarafından Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (IFRS International Financial Reporting Standards) ile ilgili genel gelişmeler ve bu standartların uygulamalarından bahsedilmiştir. 3. Oturum Eurostat Raporu: Bu oturumda, EPSAS (European Public Sektor Accounting Standards) ların gelişimi hakkında genel bilgiler verilmiş, IPSAS ları dikkate alarak ilerde yayımlanacak olan standartlara yönelik olası eğilimler ile Epsas çerçevesinin neleri içermesi gerektiği anlatılmıştır. Avrupa Birliği seviyesinde ekonominin yönetimi, iç piyasa ve istatistiklerde karşılaştırılabilirliğin olmaması ile ulusal seviyede hesap verilebilirliğin sınırlı olması, kamu denetimlerinin zorlukları nedeniyle şeffaflığın olmaması EPSAS ların gerekçesi olarak sunulmuştur. IPSAS larla bağlantı kurularak ya söz konusu standartları hiç değiştirmeden ya da bazı değişikler yapılarak ele alınacağı şeklinde bir çerçeve çizilmiştir. Bu oturumda, Epsas lara yönelik toplantının 26 Mart 2015 tarihinde gerçekleştirileceği de vurgulanmıştır. 4. Oturum IPSASB Yönetim Ġnceleme Grubu: Bu oturumda, IPSASB Yönetim İnceleme Grubu nun amacından bahsedilmesinin yanı sıra başkanlık makamı, üyeleri ve gözlemcileri belirtilmiştir. Başkanlık makamında IMF, OECD, Dünya Bankası yer almaktadır. IPSASB ise gözlemci olarak bu grubun içinde yer almaktadır. Söz konusu grubun amacı; mevcut yönetimi değerlendirme ve IPSASB nin belirlediği standartlara yönelik düzenlemeleri gözetme, bu tür yapı ve süreçler doğrultusunda tavsiyelerde bulunarak bu standartların niteliğini arttırmak olarak ifade edilmiştir. Doğrudan olmasa da dolaylı olarak IPSAS adaptasyon sürecine yardım edeceği de belirtilmiştir. Ayrıca grubun çalışmasına ilişkin toplantıların devam edeceği vurgulanmıştır. 5. Oturum Tahakkuk Muhasebesi Ve Bütçe Uygulamalarına Genel BakıĢ OECD Anket Sonuçları: Bu oturumda, hangi ülkelerin mali tablolarda tahakkuk esasını ya da nakit esasını benimsediği ve hangi ülkelerin bütçe sistemlerinin tahakkuk esasına ya da nakit esasına dayandığına ilişkin OECD araştırmasının sonuçları açıklanmıştır. Bu araştırma sonuçlarında istisnalar ile mali tablolarda bütçe esasından nakit esasına geçiş aşamasında olan ülkelere de yer verilmiştir.

4 6. Oturum ÇeĢitli Ülkelerdeki Tahakkuk GeliĢmeleri: Bu oturumda, katılımcılar ülkelerindeki tahakkuk esasının gelişmelerine yönelik sunumlar gerçekleştirmiştir. Latin Amerika gerçekleştirmiş olduğu sunumda, tahakkuk gelişiminin hangi aşamalardan geçtiğini ve gerek muhasebede gerekse de istatistiklerde benimsemiş olduğu sistemlere değinmiştir. Ardından Şili sunumunda, tüm IPSAS ların eş zamanlı olarak benimsenmesi ile mali tablolara yönelik kronolojisi anlatılmıştır. Norveç ise son yıllarda ülkelerindeki gelişmelerden bahsederek asıl olarak; seçili bölgelerde çok yıllı bütçe, yatırım ve faaliyet bütçesi arasında daha açık bir ayırıma yönelim ile IPSAS uyum süreci konularına yoğunlaşmıştır. 7. Oturum Sosyal Fayda Amaçlı Muhasebe: Bu oturumda, sosyal faydanın tanımı yapılmış, muhasebeleştirme ve ölçme ile ilgili 3 tane yaklaşım ele alınmıştır. Söz konusu yaklaşımlar; sorumluluk doğuran olay yaklaşımı, sigorta yaklaşımı, sosyal sözleşme yaklaşımı şeklinde belirlenmiş olup, bunlara ilişkin açıklamalar yapılmıştır. Sorumluluğu doğuran olay yaklaşımı yasal bir sorumluluk ortaya çıktığında, sosyal sözleşme yaklaşımı muhasebeleştirme ölçütlerini karşıladığı durumda söz konusu olmaktadır. Sigorta yaklaşımı durumda ise Uluslararası Muhasebe Standardı- Sigorta Sözleşmeleri kapsamında muhasebeleştirme yapılmaktadır. Buna ek olarak, sosyal faydalar konusunun mevcut çalışma programlarında yer aldığı belirtilmiştir. 27/02/2015 tarihinde yapılan toplantının oturumları şöyledir; 8. Oturum Kamu Hesaplarının Bütünlüğü: Bu oturumda, konsolide edilmiş kamu sektörüne eşit kamu hesapların bütünlüğü üzerinde durulmuştur. Kamu hesaplarının bütünlüğüne yönelik olarak; nakit esaslı bilgilendirmeden ziyade tahakkuk esaslı bilgilendirme, konsolide edilmiş hesaplar, bütünleşik raporlama, karşılaştırılabilir muhasebe politikaları, yıllık bütçe, yıl sonu raporlama, bağımsız düzenlemelere yönelik hesaplar gibi kilit kavramlara değinilmiştir. 9. Oturum Mali Sürdürülebilirlik Raporlaması: Bu oturumda, uzun dönemli sürdürülebilirlikten bahsedilmiştir. Bu çerçevede, uzun dönemli sürdürülebilirliğin tanımı, hem şimdi hem de gelecekte mali taahhütlerin ve hizmetlerin yerine getirilmesine yönelik kuruluşun yapabilirliği şeklinde ifade edilmiştir. Ayrıca, GASB (United States Government Accounting Standards-Birleşik Devletler Standartlar Kurulu) ın seçili bölgeler bazında mali riskleri izleme sürecine ve muhasebe standartlarındaki rolüne değinmiştir.

5 10. Oturum Avrupa Birliği Makroekonomik Gözetimde Tahakkukların Etkileri: Bu oturumda; GFS (Government Finance Statistics- Devlet Mali İstatistikleri) nin tahakkukundan doğan sorunlar, kamu kaynaklarının kullanımında GFS in etkileri, yeniden değerlemenin etkileri, koşullu yükümlülükler, amortisman kullanımı, çalışanlara sağlanan faydalara yönelik veri kullanımı gibi konular ele alınmıştır. Söz konusu oturumda genel olarak AB makroekonomik denetime genel bakışı ve GFS in üzerinde durulmuş, AB de IPSAS bazlı hesaplar kullanılmış olsaydı ne olurdu sorusunun cevaplarına değinilmiştir. 11. Oturum Hesap Verilebilirlik: Bu oturumda IFAC tarafından gerçekleştirilen sunumda, daha iyi mali bilginin daha fazla şeffaflık olduğu ve bununda artan hesap verilebilirlik sağladığı vurgulanmıştır. Bu çerçevede bilgi toplama ve farkındalık yaratmaya değinilmiş, ayrıca mali şeffaflık sorunları üzerindeki uygulamalara yön verme adına tavsiyeler üzerinde durulmuştur. Söz konusu sempozyum, 27/02/2015 tarihinde düzenlenen bu son oturum ile sona ermiştir. 6. DEĞERLENDĠRMELER Sempozyumda, Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu (IPSASB) nun mevcut ve yeni standartlar hakkında sunmuş olduğu bilgiler Devlet Muhasebesi Standartları Kurulu (DMSK) nun çalışmalarıyla bağlantılıdır. Bu nedenle, IPSASB nin çalışmalarına ilişkin bilgi edinilmesi ve standartlara yönelik güncellemelerin takip edilmesi DMSK ya katkı sağlayacaktır.

6 EKLER TOPLANTI GÜNDEM TASLAĞI 26 ġubat 2015 SALI : Bölüm 1- Başkan ve OECD Sekretarya Üyelerinin Tanıtımı İle Hoş Geldiniz :Bölüm 2- Uluslarası Kamu Sektörü Muhasebe Standartları Kurulu İle Raporlama : Bölüm 3- Eurostat ile Raporlama : Kahve Molası : Bölüm 4- IPSASB Yönetim İnceleme Grubu :Bölüm 5- Tahakkuk Muhasebesi ve Bütçe Uygulamalarına Genel Bakış- OECD Araştırma Sonuçları : Öğle Tatili : Bölüm 6-Bağımsız Ülkelerde Tahakkuk Gelişmeleri : Kahve Molası :Bölüm 7- Sosyal Faydaların Muhasebeleştirilmesi 18.00: Kokteyl 27 ġubat 2015 CUMA : Bölüm 8: Kamu Hesaplarının Tamamı: Kamu Hesaplarını Kim Kullanıyor? : Bölüm 9: Mali Sürdürebilirlik Raporlaması : Kahve Molası : Bölüm 10: AB Makro-Ekonomik İzleme Üzerinde Tahakkukların Etkisi : Bölüm 11: Sorumluluk (Şu andaki) Gelecek Çalışma Programı 13.00: Başkan ve OECD Sekretaryası ile Sonuç

7 USE OF ACCRUAL ACCOUNTING (FINANCIAL REPORTING) COUNTRY CASH ACCRUALS NOTES Australia Austria Except Public Service Pensions Belgium Except Public Service Pensions Brazil Transitioning to Accruals Canada Chile China Transitioning to Accruals Czech Republic Except Public Service Pensions Denmark Except Public Service Pensions Estonia Finland France Except Public Service Pensions Germany Greece Reporting based on ESA95 Hungary Iceland Except no Capitalization/Depreciation of Assets Ireland Supplemental Accrual Information Provided Israel Italy Supplemental Accrual Information Provided Japan Accrual Financial Report is supplementary to the statutory cash-basis final accounts. Korea Latvia Lithuania Except Public Service Pensions Luxembourg Reporting based on ESA95 Mexico Netherlands Agency reporting on accruals New Zealand Norway Supplemental Accrual Information Provided Poland Portugal Agency reporting on accruals Slovak Republic Except Public Service Pensions Slovenia Spain Except Public Service Pensions Sweden Switzerland Except Public Service Pensions Turkey United Kingdom United States

8 USE OF ACCRUAL BUDGETING (APPROPRIATIONS) COUNTRY CASH ACCRUALS NOTES Australia Austria Except Public Service Pensions Belgium Except Public Service Pensions Brazil Canada Chile Except Capitalisation / Depreciation of Assets China Czech Republic Denmark Except Infrastructure and Military investments and Public Service Pensions Estonia Transitioning to Accruals Finland Some appropriations are accrual-based. France Except Public Service Pensions. Germany Greece Hungary Iceland Except Capitalization/Depreciation of Assets Ireland Israel Italy Supplemental Accrual Information Provided Japan Korea Latvia Lithuania Mexico Netherlands Luxembourg New Zealand Norway Supplemental Accrual Information Provided Poland Portugal Slovak Republic Slovenia Spain Sweden Running Costs and Fees on Accruals. Taxes both on Accruals and on Cash basis Switzerland Except Public Service Pensions Turkey United Kingdom United States Loan and Guarantee Programmes on Accruals

SAY 211 SAĞLIK EKONOMİSİ

SAY 211 SAĞLIK EKONOMİSİ SAY 211 SAĞLIK EKONOMİSİ Sağlık Ekonomisi Nedir? YRD. DOÇ. DR. EMRE ATILGAN SAY 211 SAĞLIK EKONOMİSİ - YRD. DOÇ. DR. EMRE ATILGAN Sağlık Ekonomisinin Tanımı Sağlık ekonomisi, ekonomi biliminin (özelde

Detaylı

DÜNYA İTHALATÇILAR LİSTESİ

DÜNYA İTHALATÇILAR LİSTESİ DÜNYA İTHALATÇILAR LİSTESİ 392410 GTİP kodlu Metal Mobilya başlığı için yılı verilerine göre sıralanmış ithalatçı tablosudur. Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Fransa ve İngiltere önemli pazarlar arasındadır.

Detaylı

Türkiye Ekonomisinde Büyüme ve Rekabet Politikası

Türkiye Ekonomisinde Büyüme ve Rekabet Politikası tepav Türkiye Ekonomisinde Büyüme ve Küreselleşme Rekabet Politikası ve kriz Slide 1 türkiye ekonomi politikaları araştırma vakfı Türkiye Ekonomisinde Büyüme ve Rekabet Politikası Güven Sak Ankara, 26

Detaylı

TÜRKİYE DE KADıN EMEĞİ VE İSTİHDAMıNıN MEVCUT DURUMU

TÜRKİYE DE KADıN EMEĞİ VE İSTİHDAMıNıN MEVCUT DURUMU TÜRKİYE DE KADıN EMEĞİ VE İSTİHDAMıNıN MEVCUT DURUMU 21. YÜZYIL PLANLAMA - 21 NİSAN 2018 GÜLAY TOKSÖZ VE EMEL MEMIŞ İŞGÜCÜNE KATıLıM ORANı (%), 15 YAŞ VE ÜSTÜ, 2017, ILO TAHMİNİ TEMEL GÖSTERGELER (15+

Detaylı

Sağlık Hizmeti Modelleri, Karşılaştırmalar

Sağlık Hizmeti Modelleri, Karşılaştırmalar Sağlık Hizmeti Modelleri, Karşılaştırmalar AB Eşleştirme Projesi, Ankara 5. Eğitim haftası Klaus Halla Geliştirme Müdürü 29.11.2011 Unitec States Luxembourg (1) Norway Switzerland Austria Iceland Belgium

Detaylı

KA-1 : Öğrenme Hareketliliği

KA-1 : Öğrenme Hareketliliği ERASMUS+ KA-1 : Öğrenme Hareketliliği Learning Mobility of Individuals Yükseköğretim Kurumları İçin Özlem YÜCEL Erasmus Uzmanı 21 Kasım 2013 - Fırat Üniversitesi, Elazığ ERASMUS+ KA1 : Learning mobility

Detaylı

tepav Etki Analizi ve TEPAV ın gündemindeki yeri Güven Sak Ankara, 8 Nisan 2008 Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı

tepav Etki Analizi ve TEPAV ın gündemindeki yeri Güven Sak Ankara, 8 Nisan 2008 Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Etki Analizi ve TEPAV'ın Gündemindeki Yeri Slide 1 tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Etki Analizi ve TEPAV ın gündemindeki yeri Güven Sak Ankara, 8 Nisan 2008 Etki Analizi ve TEPAV'ın

Detaylı

2013 Steinbeis Partner for innovation www.steinbeis.de. Technology.Transfer.Application.

2013 Steinbeis Partner for innovation www.steinbeis.de. Technology.Transfer.Application. 2013 Steinbeis Partner for innovation www.steinbeis.de Technology.Transfer.Application. Steinbeis Merkezi Haus der Wirtschaft Willi-Bleicher-Str. 19 70174 Stuttgart Almanya Haus der Wirtschaft, Stuttgart

Detaylı

MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO : 2015 / 67

MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO : 2015 / 67 İstanbul, 27 Ağustos 2015 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO : 2015 / 67 KONU : Emlak Vergisine Esas Olmak Üzere 2016 Yılında Uygulanacak Bina Metrekare Normal İnşaat Maliyet Bedelleri Hk. Bilindiği üzere Emlak

Detaylı

Bakım, Onarım ve Yenileme (MRO) Kılavuzları. Yeni ürünler

Bakım, Onarım ve Yenileme (MRO) Kılavuzları. Yeni ürünler Bakım, Onarım ve Yenileme (MRO) Kılavuzları Yeni ürünler 2016.2 BAKIM, ONARIM VE YENILEME (MRO) KILAVUZLARI Dormer in mevcut geniş ürün yelpazesi Bakım,Onarım ve Yenileme sektörü için geliştirilen kaliteli

Detaylı

Türkiye de Kadınların Sağlığı

Türkiye de Kadınların Sağlığı + Pratisyen Hekimlik Kongresi 16-18 Mayıs 2015 İstanbul Türkiye de Kadınların Sağlığı Prof. Dr. Nilay Etiler Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Üyesi + Zaman: 2015

Detaylı

1. 27.07.2011 Tarihine Kadar Verilmesi Gereken Beyannamelerin Verilme ve Son Ödeme Tarihleri 01.08.2011 Olarak Yeniden BelirlenmiĢtir.

1. 27.07.2011 Tarihine Kadar Verilmesi Gereken Beyannamelerin Verilme ve Son Ödeme Tarihleri 01.08.2011 Olarak Yeniden BelirlenmiĢtir. Ġstanbul, 25 Temmuz 2011 MALĠ MEVZUAT SĠRKÜLERĠ NO : 2011 / 54 KONU : 27.07.2011 Tarihine Kadar Verilmesi Gereken Beyannamelerin Verilme ve Ödeme Sürelerinin Uzatılması ile Haziran 2011 Dönemi Ba ve Bs

Detaylı

MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO : 2016 / 36

MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO : 2016 / 36 İstanbul, 05 Nisan 2016 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO : 2016 / 36 KONU : İnternet Servis Sağlayıcılığı Hizmetlerinde Özel İletişim Vergisi (ÖİV) Uygulaması (14 Seri Nolu Özel İletişim Vergisi Genel Tebliği)

Detaylı

Proje Uygulaması, Hibe Yönetimi ve Raporlama

Proje Uygulaması, Hibe Yönetimi ve Raporlama Proje Uygulaması, Hibe Yönetimi ve Raporlama Identifying best practice across physical education teacher education programmes: A European perspective Züleyha Avşar, Uludağ Üniversitesi Erasmus + Programı

Detaylı

tepav Etki analizi neden önemlidir? Güven Sak Ankara, 22 Şubat 2007 economic policy research foundation of turkey

tepav Etki analizi neden önemlidir? Güven Sak Ankara, 22 Şubat 2007 economic policy research foundation of turkey tepav economic policy research foundation of turkey Etki analizi neden önemlidir? Güven Sak Ankara, 22 Şubat 27 Etki analizi neden önemlidir? Slide 2 Türk kamuoyunda AB üyeliğine olan destek azalıyor 8

Detaylı

Sosyal İşler Ve Sağlık Bakanlığı nın Yapısı Ve Sorumlulukları

Sosyal İşler Ve Sağlık Bakanlığı nın Yapısı Ve Sorumlulukları Sosyal İşler Ve Sağlık Bakanlığı nın Yapısı Ve Sorumlulukları AB Eşleştirme Projesi, Ankara 5. Eğitim Haftası 21. Gün, 11 Nisan 2011 Klaus Halla Geliştirme Müdürü Sosyal İşler Ve Sağlık Bakanlığı nın Sorumlulukları:

Detaylı

Türkiye de Bankacılık Sektörü 2009-2014 Aralık

Türkiye de Bankacılık Sektörü 2009-2014 Aralık Türkiye de Bankacılık Sektörü 2009-2014 Aralık Bu çalışma, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Türkiye İstatistik Kurumu, Sermaye Piyasası Kurumu, Bankalararası

Detaylı

Transfer Fiyatlandırmas

Transfer Fiyatlandırmas G L O B A L T R A N S F E R P R I C I N G S E R V I C E S Transfer Fiyatlandırmas rması T A X Dr. Metin DURAN, İstanbul/27.01.2009 ANY TAX ADVICE IN THIS COMMUNICATION IS NOT INTENDED OR WRITTEN BY KPMG

Detaylı

Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 2016 1863 Robert Kolej 1912 Mühendislik Okulu (İnşaat, Elektrik ve Makine) 1971 Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora

Detaylı

1. Oturum AB Müzakere Sürecinde DEA Aracının Önemi. Scott Jacobs

1. Oturum AB Müzakere Sürecinde DEA Aracının Önemi. Scott Jacobs www.regulatoryreform.com 1. Oturum AB Müzakere Sürecinde DEA Aracının Önemi Scott Jacobs Yönetici Direktör, Jacobs and Associates Düzenleyici Etki Analizi Karar Alıcılara Yönelik 14 Şubat 2008- İstanbul

Detaylı

EMEKLİLİK YATIRIM FONLARI PERFORMANS RAPORU

EMEKLİLİK YATIRIM FONLARI PERFORMANS RAPORU Nisan 2016 EMEKLİLİK YATIRIM FONLARI PERFORMANS RAPORU Ludens İleri Finansal Hizmetler ve Danışmanlık Ltd. Şti. EMEKLİLİK YATIRIM FONLARI 2016 NİSAN AYI İTİBARİYLE PERFORMANS RAPORU İçindekiler SUNUŞ 2

Detaylı

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TS EN ISO 19011:2011 Ocak 2012 ICS 13.120.10;13.020.10 KALİTE VE ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMLERİ TETKİK KILAVUZU Guidelines for quality and/or environmental management systems

Detaylı

DIŞ PAZAR ARAŞTIRMASI

DIŞ PAZAR ARAŞTIRMASI BURHANİYE TİCARET ODASI 04.07.21. TAVUK YUMURTASI (GALLUS DOMESTICUS) ÜRETİCİLERİNİN İHRACAT POTANSİYELLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ PROJESİ GTIP 04.07.21 Tavuk Yumurtası (Gallus Domesticus) DIŞ PAZAR ARAŞTIRMASI

Detaylı

LÜTFEN KAYNAK GÖSTEREREK KULLANINIZ 2013

LÜTFEN KAYNAK GÖSTEREREK KULLANINIZ 2013 OECD 2013 EĞİTİM GÖSTERGELERİ RAPORU: NE EKERSEN ONU BİÇERSİN (3) Prof. Dr. Hasan Şimşek İstanbul Kültür Üniversitesi (www.hasansimsek.net) 28 Aralık 2013 Geçen iki haftaki yazılarımızla irdelemeye başladığımız

Detaylı

MİLLİ DNA VERİ BANKASI ÇALIŞMALARI ve ADLİ DNA ANALİZLERİNDE YENİ NESİL

MİLLİ DNA VERİ BANKASI ÇALIŞMALARI ve ADLİ DNA ANALİZLERİNDE YENİ NESİL MİLLİ DNA VERİ BANKASI ÇALIŞMALARI ve ADLİ DNA ANALİZLERİNDE YENİ NESİL İbrahim SEMİZOĞLU TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU EKİM- 2013 MALATYA ÜLKEMİZDE ADLİ DNA ANALİZLERİ BAŞBAKANLIK Üniversiteler Adalet

Detaylı

Hükümet Politikalarına Yönelik Gösterge Ve Ölçüler

Hükümet Politikalarına Yönelik Gösterge Ve Ölçüler 1.2.3. Politikanın Değeri, Analizi ve Değerlendirmesi 11. Gün Hükümet Politikalarına Yönelik Gösterge Ve Ölçüler Göstergelerin Derlenmesi Eğitmen Giriş Jani Heikkinen Daire Başkanı, Finlandiya İstatistik

Detaylı

Shark Serisi Malzemeye özel uygulama kılavuzları. Yeni Ürünler 2018

Shark Serisi Malzemeye özel uygulama kılavuzları. Yeni Ürünler 2018 Shark Serisi Malzemeye özel uygulama kılavuzları Yeni Ürünler 2018 SHARK LINE SHARK MALZEMEYE ÖZEL UYGULAMA KILAVUZLARI GİRİŞ Malzemeye özel uygulama kılavuzlarımız DIN standartlarına uygun ürün yelpazesiyle

Detaylı

BĐLGĐ de Erasmus değişim programı uygulamaları ve uluslararasılaşma

BĐLGĐ de Erasmus değişim programı uygulamaları ve uluslararasılaşma BĐLGĐ de Erasmus değişim programı uygulamaları ve uluslararasılaşma Ulusal Ajans Güz Toplantısı, 9.10.2008 Ayşe Deniz Özkan Đstanbul Bilgi Üniversitesi Erasmus Kurumsal Koordinatörü Başlangıç Uluslararası

Detaylı

LİNİK ARAŞTIRMALARDA NEREDEYİZ? Dr. Ecz. Nihan BURUL BOZKURT Daire Başkanı 9 Mayıs 2018

LİNİK ARAŞTIRMALARDA NEREDEYİZ? Dr. Ecz. Nihan BURUL BOZKURT Daire Başkanı 9 Mayıs 2018 LİNİK ARAŞTIRMALARDA NEREDEYİZ? Dr. Ecz. Nihan BURUL BOZKURT Daire Başkanı 9 Mayıs 2018 İlaç Geliştirme Aşamaları Klinik Öncesi Çalışmalar Klinik Araştırmalar Ruhsat Sonrası Çalışmalar Keşif Formülasyon

Detaylı

Atradius Kredi Sigortaları Sunumu

Atradius Kredi Sigortaları Sunumu Atradius Kredi Sigortaları Sunumu 2015 Atradius Hakkında Atradius Kredi Sigortasında 85 yıldan fazla deneyim ve bilgi birikimi Dünyanın ikinci büyük kredi sigortası şirketi Finansal güç notu: A.M. Best

Detaylı

Türkiye nin CERN e Ortak Üyeliği

Türkiye nin CERN e Ortak Üyeliği Türkiye nin CERN e Ortak Üyeliği M. Hakan KIZILTOPRAK TOBB Başkanlık Özel Müşaviri (CERN Industrial Liaison Officer for TURKEY) www.tobb.org.tr/cern CERN@tobb.org.tr hakan.kiziltoprak@cern.ch +90 312 218

Detaylı

TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİODASI ANKARA ŞUBESİ

TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİODASI ANKARA ŞUBESİ TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİODASI ANKARA ŞUBESİ TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Bülteni Ekidir. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Adına Sahibi Selim Tulumtaş Yazı İşleri Müdürü Özgür

Detaylı

ERASMUS+ PROGRAMI ERASMUS STAJ HAREKETLİLİĞİ BİLGİLENDİRME SEMİNERİ

ERASMUS+ PROGRAMI ERASMUS STAJ HAREKETLİLİĞİ BİLGİLENDİRME SEMİNERİ ERASMUS+ PROGRAMI ERASMUS STAJ HAREKETLİLİĞİ BİLGİLENDİRME SEMİNERİ 2016 2017 Celal Bayar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi Erasmus Kurum Koordinatörlüğü 12.10.2016 Gündem... - Erasmus+ Stajı nedir?

Detaylı

İHRACAT-İTHALAT

İHRACAT-İTHALAT 8462 8462:Metalleri dövme, çekiçleme veya kalıpta dövme suretiyle işlemeye mahsus takım tezgâhları (presler dahil); metalleri kavislendirmeye, katlamaya, düzeltmeye, makasla kesmeye, zımbalı kesmeye, taslak

Detaylı

MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO : 2013 / 80

MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO : 2013 / 80 İstanbul, 28 Kasım 2013 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO : 2013 / 80 KONU : Dernek, Vakıf, Sandık, Tüzel Kişiliği Haiz Meslek Kuruluşu veya Sair Ticaret Şirketleri Nezdinde Mevcut Emeklilik Taahhüt Planları Kapsamındaki

Detaylı

MALĐ MEVZUAT SĐRKÜLERĐ NO : 2011 / 44

MALĐ MEVZUAT SĐRKÜLERĐ NO : 2011 / 44 Đstanbul, 3 Mayıs 2011 MALĐ MEVZUAT SĐRKÜLERĐ NO : 2011 / 44 KONU : Yurt Dışı Gündeliklerine ve K.K.T.C. ne Yapılacak Yolculuklarda Verilecek Gündeliklere Dair Değişiklikler Hk. Gelir Vergisi Kanunu nun

Detaylı

400 HbA1c test veya 200 HbA2/F/A1c test 220-0375 D-10 Printer Kağıdı...10 rulo Lyphochek Diabet Kontrol ikiseviye (2 seviyeden 3 adet)...

400 HbA1c test veya 200 HbA2/F/A1c test 220-0375 D-10 Printer Kağıdı...10 rulo Lyphochek Diabet Kontrol ikiseviye (2 seviyeden 3 adet)... H e m o g l o b i n T e s t i D-10 HbA 1c, HbA 2 ve HbF Eşsiz Destek Bio-Rad dünya çapında servis ve destek ekibiyle HbA1c testi konusunda uzun yıllardır destek vermektedir. D-10 size güvenen hastalar

Detaylı

MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO : 2013 / 66

MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO : 2013 / 66 İstanbul, 15 Temmuz 2013 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO : 2013 / 66 KONU : 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 81.Maddesine Göre Uygulanan Beş Puanlık Prim Teşvikine Bazı İllerde

Detaylı

DÜNYADA VE ÜLKEMİZDE KAMU ALIMLARININ YERLİ ÜRETİMİN VE YERLİ İSTEKLİNİN DESTEKLENMESİNDE ROLÜ

DÜNYADA VE ÜLKEMİZDE KAMU ALIMLARININ YERLİ ÜRETİMİN VE YERLİ İSTEKLİNİN DESTEKLENMESİNDE ROLÜ DÜNYADA VE ÜLKEMİZDE KAMU ALIMLARININ YERLİ ÜRETİMİN VE YERLİ İSTEKLİNİN DESTEKLENMESİNDE ROLÜ 17 Mayıs 2016 Yücel SÜZEN Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Kamu Alımları Koordinasyon

Detaylı

PETROL ÜRÜNLERİ VE DOĞAL GAZIN VERGİLENDİRİLMESİ, FİYAT TEŞEKKÜLÜ VE TARİHSEL GELİŞİMİ VE ÖNERİLER

PETROL ÜRÜNLERİ VE DOĞAL GAZIN VERGİLENDİRİLMESİ, FİYAT TEŞEKKÜLÜ VE TARİHSEL GELİŞİMİ VE ÖNERİLER 21.04.2009 Panel-Ankara PETROL ÜRÜNLERİ VE DOĞAL GAZIN VERGİLENDİRİLMESİ, FİYAT TEŞEKKÜLÜ VE TARİHSEL GELİŞİMİ VE ÖNERİLER Emekli Petrol İşleri Genel Müdürü ve O.D.T.Ü. Öğretim Görevlisi 2007 YILIPETROL

Detaylı

Medya Paylaşım Toplantıları 15

Medya Paylaşım Toplantıları 15 Medya Paylaşım Toplantıları 15 Gündemdeki Konular Reklam Yatırımları - Metodoloji - 2013 Reklam Yatırımları ve Analizler Gündemdeki Konular Reklamcılar Derneği 30. Yılı Reklamcılar Derneği kuruluşundan

Detaylı

GLOBAL EKONOMİK GELİŞMELERİN SAĞLIK SEKTÖRÜNE ETKİLERİ. Uğur Genç CEO Memorial Sağlık Grubu

GLOBAL EKONOMİK GELİŞMELERİN SAĞLIK SEKTÖRÜNE ETKİLERİ. Uğur Genç CEO Memorial Sağlık Grubu GLOBAL EKONOMİK GELİŞMELERİN SAĞLIK SEKTÖRÜNE ETKİLERİ Uğur Genç CEO Memorial Sağlık Grubu Sunum İçeriği n Türkiye Sağlık Sektörünün Büyüklüğü n Global Ekonominin Büyüme Etkisi n Kur Değişimi ve Faiz Etkisi

Detaylı

NEC Direktifi kapsamında Raporlama, Durum Raporu

NEC Direktifi kapsamında Raporlama, Durum Raporu TW TR 2008-IB-EN-02 NEC Direktifi kapsamında Raporlama, Durum Raporu Katarina Mareckova, 28.09.2011 Ankara 1 Thomas Seegers Fotolia İçindekiler NEC Direktifi kapsamında raporlama zorunluluğu Veri akışı

Detaylı

Erasmus Koordinatörler Toplantısı. Fen Fakültesi Cemil Bilsel Konferans Salonu 19.12.2013

Erasmus Koordinatörler Toplantısı. Fen Fakültesi Cemil Bilsel Konferans Salonu 19.12.2013 Erasmus Koordinatörler Toplantısı Fen Fakültesi Cemil Bilsel Konferans Salonu 19.12.2013 Akış 2012-2013 Dönemi Değerlendirme 2013-2014 Dönemi Erasmus + Dönemi Giden Öğrenci Sayıları (2012-2013) 90 89 80

Detaylı

Yüksek performanslı karbür matkaplar

Yüksek performanslı karbür matkaplar Yüksek performanslı karbür matkaplar 2018 FORCE YÜKSEK PERFORMANSLI KARBÜR MATKAPLAR Force karbür matkap programı, ekonomiklik özelliği ile mükeel performans seviyeleri sağlar. Seri içeriği: NEW çok

Detaylı

Bilgi Toplumu, Ekonomik Kalkınma ve Bilgi Yönetimi

Bilgi Toplumu, Ekonomik Kalkınma ve Bilgi Yönetimi Bilgi Toplumu, Ekonomik Kalkınma ve Bilgi Yönetimi Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi tonta@hacettepe.edu.tr yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/tonta.html 1 Plan Bilgi Toplumuna giden yol Bilgi ve İletişim

Detaylı

ERASMUS+ PROGRAMI ERASMUS STAJ HAREKETLİLİĞİ BİLGİLENDİRME SEMİNERİ

ERASMUS+ PROGRAMI ERASMUS STAJ HAREKETLİLİĞİ BİLGİLENDİRME SEMİNERİ ERASMUS+ PROGRAMI ERASMUS STAJ HAREKETLİLİĞİ BİLGİLENDİRME SEMİNERİ 2016-2017 Yasar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Programlar Ofisi Melike OLCAYTÜRK 10.11.2017 http://erasmus.yasar.edu.tr ERASMUS

Detaylı

İhracat-İthalat

İhracat-İthalat 8463 8463: Metalleri veya sermetleri talaş kaldırmadan işlemeye mahsus diğer takım tezgâhları 8463.1: Çubuk, boru, profil, tel veya benzerlerini çekme makinaları 8463.2: Diş açma makinaları 8463.3: Tel

Detaylı

MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO : 2011 / 48

MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO : 2011 / 48 İstanbul,28 Haziran 2011 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO : 2011 / 48 KONU : 6111 Sayılı Kanun (Torba Kanun)a İlişkin 2011/5 Seri Nolu İç Genelge Hk. Bilindiği üzere kamuoyunda kısaca Torba Kanun olarak adlandırılan

Detaylı

Erasmus Programı Genel Değerlendirme

Erasmus Programı Genel Değerlendirme Erasmus Programı Genel Değerlendirme İlyas Ülgür Erasmus Program Koordinatörü 6 Mayıs 2013 Ege Üniversitesi Türkiye de Erasmus Öğrenci Hareketliliği 18000 16000 17000 14000 12000 11998 10000 10095 8000

Detaylı

MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO : 2013 / 73

MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO : 2013 / 73 İstanbul, Ağustos MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO : / KONU : Emlak Vergisine Esas Olmak Üzere Yılında Uygulanacak Bina Metrekare Normal İnşaat Maliyet Bedelleri Hk Bilindiği üzere Emlak Vergisi Kanununun maddesinde

Detaylı

MALĠ MEVZUAT SĠRKÜLERĠ NO : 2011 / 15

MALĠ MEVZUAT SĠRKÜLERĠ NO : 2011 / 15 Ġstanbul, 13 Ocak 2011 KONU : MALĠ MEVZUAT SĠRKÜLERĠ NO : 2011 / 15 2010/1182 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Ġle Gelir Vergisi Kanununun 94 ve Geçici 67, Kurumlar Vergisi Kanununun 15 ve 30 ve Gider Vergileri

Detaylı

MALĐ MEVZUAT SĐRKÜLERĐ NO : 2010 / 35

MALĐ MEVZUAT SĐRKÜLERĐ NO : 2010 / 35 Đstanbul, 20 Mayıs 2010 MALĐ MEVZUAT SĐRKÜLERĐ NO : 2010 / 35 KONU : 3 ve 4 Sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Sirküleri Hk. Gelir Đdaresi Başkanlığınca çıkarılan 17.05.2010 tarih ve 3 sayılı Motorlu Taşıtlar

Detaylı

ESCMID ve Türkiye İlişkileri

ESCMID ve Türkiye İlişkileri ESCMID ve Türkiye İlişkileri Dr. Murat Akova ESCMID Genel Sekreteri Merhaba İsviçre 300 Üyelerin Ülkelere Dağılımı 250 200 150 100 83 50 0 UK IT DE US NL ES CH GR FR TR BE SE DK PT RO HR Toplam 93

Detaylı

Türkiye de İklim Değişikliği Politikalarının Tanıtılması - LIFE05-TCY/TR/000164

Türkiye de İklim Değişikliği Politikalarının Tanıtılması - LIFE05-TCY/TR/000164 PROGRAM 10:00 10:15 Açılış Genel Değerlendirme Yunus ARIKAN, REC Türkiye 10:15-10:45 2004 Yılı İtibarı ile Enerji Kaynaklı CO2 Salımlarının Ayrıştırma Yöntemiyle Analizi Araş. Gör. Mustafa ÖZÇAĞ, Adnan

Detaylı

2016 Elektrifikasyon Ürünleri bölümü Profil

2016 Elektrifikasyon Ürünleri bölümü Profil 2016 Elektrifikasyon Ürünleri bölümü Profil Slayt 1 Elektrifikasyon Ürünleri bölümü Genel bakış ~41,000 çalışan $ 9,6 milyar Gelir (2015) Bulunduğu +100 ülke sayısı Üretim Tesisleri +100 Günde 1,5 milyon

Detaylı

MALĐ MEVZUAT SĐRKÜLERĐ NO : 2010 / 32

MALĐ MEVZUAT SĐRKÜLERĐ NO : 2010 / 32 Đstanbul, 3 Mayıs 2010 MALĐ MEVZUAT SĐRKÜLERĐ NO : 2010 / 32 KONU : Diplomatik Misyonlar ve Konsolosluklar Đle Uluslararası Kuruluşların Mensuplarına Diplomatik Đstisna Kapsamında Yapılan Đade Đşlemlerine

Detaylı

MALĐ MEVZUAT SĐRKÜLERĐ NO : 2013 / 08

MALĐ MEVZUAT SĐRKÜLERĐ NO : 2013 / 08 Đstanbul, 02 Ocak 2013 MALĐ MEVZUAT SĐRKÜLERĐ NO : 2013 / 08 KONU : 2013 Yılında Uygulanacak Motorlu Taşıtlar Vergisi Tutarları Hk. 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun, 10 uncu maddesinde,...her

Detaylı

Dijital Çağda Mendeley ve Siz. Dr.Başak Candemir 1

Dijital Çağda Mendeley ve Siz. Dr.Başak Candemir 1 Dijital Çağda Mendeley ve Siz Dr.Başak Candemir 1 Gündem Mendeley nedir? Dünyada Mendeley Mendeley ın Türkiye için önemi Mendeley le yapabilecekleriniz Yol haritası 2 Mendeley nedir? Mendeley yayınları

Detaylı

MALĐ MEVZUAT SĐRKÜLERĐ NO : 2012 / 50

MALĐ MEVZUAT SĐRKÜLERĐ NO : 2012 / 50 Đstanbul, 06 Haziran 2012 MALĐ MEVZUAT SĐRKÜLERĐ NO : 2012 / 50 KONU : - Kıdem Tavanı - Vergiden Müstesna Çocuk Zamları 1 2012 ve 2013 Yıllarında Uygulanacak Kıdem Tavanı 29 Aralık 2011 tarih ve 28157

Detaylı

Bireysel Emeklilik Sisteminde Genel Durum ve Kesintilerin Uluslararası Seviye İle Karşılaştırılması

Bireysel Emeklilik Sisteminde Genel Durum ve Kesintilerin Uluslararası Seviye İle Karşılaştırılması Bireysel Emeklilik Sisteminde Genel Durum ve Kesintilerin Uluslararası Seviye İle Karşılaştırılması Bireysel emeklilik sistemi kamu otoriteleri tarafından, cari açıkların azaltılması, kamuya kaynak sağlanması

Detaylı

2013 YILI İTHALAT HARİTASI

2013 YILI İTHALAT HARİTASI 940429 YILI İTHALAT HARİTASI yılı verilerine göre 1.796 milyar dolarlık olan pazarın en büyük alıcısı Almanya ve ardından ABD ve Fransa dır. AB ülkeleri pazarın diğer alıcıları arasında önemli bir yer

Detaylı

MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO: 2017 / 21

MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO: 2017 / 21 İstanbul, 23 Ocak 2017 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO: 2017 / 21 KONU : 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 81.Maddesine Göre Uygulanan Beş Puanlık Prim Teşvikine Bazı İllerde

Detaylı

MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO: 2017 / 35

MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO: 2017 / 35 İstanbul, 13 Şubat 2017 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO: 2017 / 35 KONU : 6770 Sayılı Kanunla Kurumlar Vergisi Kanunu ve Türk Uluslararası Gemi Sicili Kanununda Yapılan Değişikliklere İlişkin 12 Seri Nolu Kurumlar

Detaylı

EVDE SAĞLIK HİZMETLERİNDE ÖDEME POLİTİKALARI Dr. Bahattin İLTER 3.SAĞLIK YÖNETİMİ KONGRESİ 14 NİSAN 2015 ANKARA

EVDE SAĞLIK HİZMETLERİNDE ÖDEME POLİTİKALARI Dr. Bahattin İLTER 3.SAĞLIK YÖNETİMİ KONGRESİ 14 NİSAN 2015 ANKARA EVDE SAĞLIK HİZMETLERİNDE ÖDEME POLİTİKALARI Dr. Bahattin İLTER 3.SAĞLIK YÖNETİMİ KONGRESİ 14 NİSAN 2015 ANKARA SUNUM İÇERİĞİ Sağlık finansmanı Evde sağlık hizmetlerinin beklenen fotoğrafı Evde sağlık

Detaylı

2015 DE BİSİKLET VE ALGISI

2015 DE BİSİKLET VE ALGISI 2015 DE BİSİKLET VE ALGISI Haziran 2015 ÖZET BULGULAR 1 Türkiye de obezite yükseliyor. Toplum aktif değil, bundan rahatsızlık da duyuyor fakat aktivite yapmıyor.1 Ø Yalnızca 35 i kendilerini yaşıtlarından

Detaylı

6. Mühendislik ve Teknoloji Sempozyumu

6. Mühendislik ve Teknoloji Sempozyumu Enerji, yaşam ve çevre Enerji, Yaşam ve Çevre, Çankaya Üniversitesi, 25 Nisan 2013, Prof. Dr. Osman SEVAİOĞLU Sayfa 1/20 Enerjinin anlamı İngiliz koloni döneminde (1757-1947) asilzadenin itibarı sahip

Detaylı

Erasmus İstatistikleri ve Genel Değerlendirme

Erasmus İstatistikleri ve Genel Değerlendirme Erasmus İstatistikleri ve Genel Değerlendirme İlyas Ülgür Erasmus Program Koordinatörü Ondokuz Mayıs Üniversitesi 27 Nisan 212 Samsun Öğrenci Hareketliliği 29/1 21/11 Artış SM 8,758 1,96 15.28% SMS 8,16

Detaylı

Bilgi Toplumuna Geçiş ve Sorunları

Bilgi Toplumuna Geçiş ve Sorunları Bilgi Toplumuna Geçiş ve Sorunları Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi tonta@hacettepe.edu.tr yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/tonta.html 1 Plan Sanayi Toplumu - Bilgi Toplumu Karşılaştırması Modern Uygarlığın

Detaylı

Türkiye de İklim Değişikliği Politikalarının Tanıtılması - LIFE05-TCY/TR/000164

Türkiye de İklim Değişikliği Politikalarının Tanıtılması - LIFE05-TCY/TR/000164 PROGRAM 10:00 10:15 Açılış 10:15-10:35 2004/2005 Sera Gazı Envanterlerinde Sanayi ve Ulaşım Yunus ARIKAN, REC Türkiye 10:35 11:00 Ulaşımda ve Sanayide Düşük/Sıfır Maliyetli Sera Gazı Azaltım Önlemleri

Detaylı

MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO: 2017 / 20

MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO: 2017 / 20 İstanbul, 23 Ocak 2017 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO: 2017 / 20 KONU : 2017 Yılında Uygulanacak Yurt Dışı Gündelik Tutarları İle (1/1/2017-30/6/2017 Dönemi İçin) Bunlara Tekabül Eden Brüt Aylık Seviyeleri

Detaylı

YIL ÜRETİM ALANI(da) ÜRETİM(ton)

YIL ÜRETİM ALANI(da) ÜRETİM(ton) DÜNYA ŞARAP ÜRETİMİ Son 15 yılda 2 kat büyüyen dünya şarap ticaretinde, ihracat miktarı açısından üçüncü olmasına rağmen, 8.3 milyar dolarlık gelirle zirvede bulunan Fransa, şarapçılıktaki gelirlerini

Detaylı

Nederman Talaşlı İmalat Konsepti. Temiz Hava Temiz Çalışma ortamı Temiz Soğutucu Sıvıları Temiz Çevre ve Geri Dönüşüm

Nederman Talaşlı İmalat Konsepti. Temiz Hava Temiz Çalışma ortamı Temiz Soğutucu Sıvıları Temiz Çevre ve Geri Dönüşüm Nederman Talaşlı İmalat Konsepti Temiz Hava Temiz Çalışma ortamı Temiz Soğutucu Sıvıları Temiz Çevre ve Geri Dönüşüm İmalatınız çalışanlarınız ve çevreniz için çözümler üretiyoruz Metal İşleme Sanayisinde

Detaylı

MALĐ MEVZUAT SĐRKÜLERĐ NO : 2010 / 31

MALĐ MEVZUAT SĐRKÜLERĐ NO : 2010 / 31 Đstanbul, 3 Mayıs 2010 MALĐ MEVZUAT SĐRKÜLERĐ NO : 2010 / 31 KONU : Kullanılmış Araç (Binek Otomobil) Satışında Uygulanacak KDV Oranı Đle Đlgili 54 Sayılı K.D.V. Sirküleri Hk. 3065 sayılı Katma Değer Vergisi

Detaylı

AB 7. Çerçeve Programı. Marie Curie AraĢtırma Programları ve Bursları

AB 7. Çerçeve Programı. Marie Curie AraĢtırma Programları ve Bursları AB 7. Çerçeve Programı Marie Curie AraĢtırma Programları ve Bursları Selcen Gülsüm ASLAN Marie Curie AraĢtırma Programları ve Bursları AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi ncpmobility@tubitak.gov.tr

Detaylı

Zorunlu Bağışıklama mı, İsteğe Bağlı Bağışıklama mı? Ülkelerin Deneyimleri

Zorunlu Bağışıklama mı, İsteğe Bağlı Bağışıklama mı? Ülkelerin Deneyimleri Zorunlu Bağışıklama mı, İsteğe Bağlı Bağışıklama mı? Ülkelerin Deneyimleri 4. Ulusal Sosyal Pediatri Kongresi, 15-18 Kasım 2016, Antalya Prof. Dr. Sadık Akşit Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı

Detaylı

GÜVENLİ TİCARETİN ADRESİ: EULER HERMES

GÜVENLİ TİCARETİN ADRESİ: EULER HERMES GÜVENLİ TİCARETİN ADRESİ: EULER HERMES Euler Hermes hakkında Rakamlarla Euler Hermes; 34,9% lik pazar payı ile dünyanın en büyük alacak sigortası şirketi 2011 yılı konsolide cirosu 2,275 milyar Euro Dünya

Detaylı

MALĐ MEVZUAT SĐRKÜLERĐ NO : 2012/ 88

MALĐ MEVZUAT SĐRKÜLERĐ NO : 2012/ 88 Đstanbul, 24 Eylül 2012 MALĐ MEVZUAT SĐRKÜLERĐ NO : 2012/ 88 KONU : Özel Tüketim Vergisi ve Tapu Harçlarında Yapılan Artırımlar Hk. 2012 yılının ilk sekiz aylık bütçe gerçekleşmelerine göre bütçe açığında

Detaylı

TÜRK STANDARDLARI ENSTĠTÜSÜ TÜRK STANDARDLARI ENSTĠTÜSÜ

TÜRK STANDARDLARI ENSTĠTÜSÜ TÜRK STANDARDLARI ENSTĠTÜSÜ TÜRK STANDARDLARI ENSTĠTÜSÜ BELGELENDİRMEDE ÖNCÜ VE LİDER KURULUŞ 1 TÜRK STANDARDLARI ENSTĠTÜSÜ BELGELENDİRMEDE ÖNCÜ VE LİDER KURULUŞ 2 1 TÜRK STANDARDLARI ENSTĠTÜSÜ Standard Hazırlama Belgelendirme Ürün

Detaylı

İhracat-İthalat

İhracat-İthalat 8456 8456 Grubu: Herhangi bir maddenin aşındırılarak, lazerle, diğer ışın veya foton ışınıyla, ultrasonik, elektro -erozyon, elektro -kimyasal, elektron ışını, iyonik ışın veya plazma arkı yöntemleri ile

Detaylı

940320- METAL MOBİLYA PAZAR ARAŞTIRMASI

940320- METAL MOBİLYA PAZAR ARAŞTIRMASI 940320- METAL MOBİLYA PAZAR ARAŞTIRMASI 940320- METAL MOBİLYA DÜNYA İTHALATÇILARI 2013 Yılı verilerine göre dünya ithalat pazarının 13,7 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olduğu dikkat çekerken ABD pazarının

Detaylı

Argentina. Australia. Austria. Brazil. Canada. Argentina. Chile. Australia. Republic of) Austria. Brazil. Czech Republic. Canada. Denmark.

Argentina. Australia. Austria. Brazil. Canada. Argentina. Chile. Australia. Republic of) Austria. Brazil. Czech Republic. Canada. Denmark. Transfer Fiyatlandırması, malların hizmetlerin ya da gayri maddi hakların ilişkili kişiler arasında el değiştirmesinde uygulanan fiyat olarak tanımlanabilir. Transfer fiyatlandırması genellikle uluslar

Detaylı

Finlandiya da Sağlık Hizmetleri. Klaus Halla Geliştirme Müdürü Sağlık ve Sosyal İşler Bakanlığı

Finlandiya da Sağlık Hizmetleri. Klaus Halla Geliştirme Müdürü Sağlık ve Sosyal İşler Bakanlığı Finlandiya da Sağlık Hizmetleri Klaus Halla Geliştirme Müdürü Sağlık ve Sosyal İşler Bakanlığı Temel Bilgiler 5,4 milyon nüfus Toplam doğurganlık oranı 1.85 65 yaş ve üzeri kişi sayısı önümüzdeki 20 yıl

Detaylı

AÇIKHAVA REKLAMCILIĞINDA KALİTE. Wall Türkiye

AÇIKHAVA REKLAMCILIĞINDA KALİTE. Wall Türkiye AÇIKHAVA REKLAMCILIĞINDA KALİTE Wall Türkiye Türkiye de Wall Wall, 20 yılı aşkın süredir Türkiye Açıkhava Reklam Sektörü nde faaliyet gösteren ve bu alanda ülkemizin ilk global markasıdır. Gücünü 2010

Detaylı

AB HUKUKUNDA KARAR ALMA SÜRECİ. Haluk Günuğur Türkiye Avrupa Birliği Derneği 17.09.2008

AB HUKUKUNDA KARAR ALMA SÜRECİ. Haluk Günuğur Türkiye Avrupa Birliği Derneği 17.09.2008 AB HUKUKUNDA KARAR ALMA SÜRECİ Haluk Günuğur Türkiye Avrupa Birliği Derneği 17.09.2008 AVRUPA BÜTÜNLEŞMESİNİN AŞAMALARI United States of Europe Federal or Confederal Economic Union European Citizenship

Detaylı

MEKSİKA KOLOMBİYA. SEKTÖREL TİCARET HEYETİ Mart 2017

MEKSİKA KOLOMBİYA. SEKTÖREL TİCARET HEYETİ Mart 2017 MEKSİKA KOLOMBİYA SEKTÖREL TİCARET HEYETİ 12-18 Mart 2017 Neden Meksika? Dünyanın en büyük 15. Ekonomisi, 2050 yılına kadar en büyük 5 ekonomiden biri olması tahmin ediliyor 1. 127 milyon nüfusluk pazar

Detaylı

İzleme - göstergeler. AB Eşleştirme Projesi, Ankara 5. Ders Haftası. Carin Lindqvist-Virtanen Genel Müdür Yardımcısı Sigorta Bölümü

İzleme - göstergeler. AB Eşleştirme Projesi, Ankara 5. Ders Haftası. Carin Lindqvist-Virtanen Genel Müdür Yardımcısı Sigorta Bölümü İzleme - göstergeler AB Eşleştirme Projesi, Ankara 5. Ders Haftası Carin Lindqvist-Virtanen Genel Müdür Yardımcısı Sigorta Bölümü Kanıta dayalı politika oluşturma araçları Gösterge değerlendirmeleri Mevcut

Detaylı

UN SEKTÖRÜ DIŞ PAZAR ARAŞTIRMASI

UN SEKTÖRÜ DIŞ PAZAR ARAŞTIRMASI UN SEKTÖRÜ DIŞ PAZAR ARAŞTIRMASI İTHALAT HARİTASI yılı verilerine göre 4.718.029.000$ büyüklüğü olan pazarın en büyük alıcısı Irak ve ardından Afganistandır. Son 5 yıllık verilere göre Pazar yılında az

Detaylı

PROGRAMLARI. H. Burak TİFTİK EUREKA Proje Sorumlusu

PROGRAMLARI. H. Burak TİFTİK EUREKA Proje Sorumlusu EUREKA & EUROSTARS PROGRAMLARI H. Burak TİFTİK EUREKA Proje Sorumlusu Firmalar İçin Doğru Strateji!!! Çerçeve Programları EUREKA Programı Ulusal Destekler 2 EUREKA nın Bileşenleri 4 EUREKA Nedir? Ulusal

Detaylı

İndirim Marketlerinin Sa/ş ve Kârlılık Modeli

İndirim Marketlerinin Sa/ş ve Kârlılık Modeli İndirim Marketlerinin Sa/ş ve Kârlılık Modeli Paul Foley İstanbul, Kasım 2018 İşe yarar retail perakende strategies that stratejileri work Kâr etmek göründüğü kadar kolay değil Yeni bir pazarda bir indirim

Detaylı

MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO : 2011 / 53

MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO : 2011 / 53 İstanbul, 06 Temmuz 2011 KONU : MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO : 2011 / 53 01.07.2011 Tarihinden Geçerli Olmak Üzere Uygulanacak Yurt İçi ve Yurt Dışı Gündelikler Hk. Gelir Vergisi Kanunu nun 24 / 3. maddesinde,

Detaylı

Erasmus+ Programı Tanıtımı

Erasmus+ Programı Tanıtımı Erasmus+ Programı Tanıtımı İlyas Ülgür Yükseköğretim Koordinatörü 7 Nisan 2014 Ankara Martin Luther King: «I have a dream» Küresel bir Üniversite Nasıl Olur? Küresel bir üniversite olmak için: 1. Önemli

Detaylı

İDİLLAB MATERIAL TESTING EQUIPMENT

İDİLLAB MATERIAL TESTING EQUIPMENT This European Standard (EN 12691:2006) has been prepared by Technical Committee CEN/TC 254 Flexible sheets for waterproofing, the secretariat of which is held by BSI. This European Standard shall be given

Detaylı

Erasmus Programı ve Uluslararasılaşma

Erasmus Programı ve Uluslararasılaşma Erasmus Programı ve Uluslararasılaşma İlyas Ülgür Erasmus Program Koordinatörü 8 Mart 213, Ankara Hayatboyu Öğrenme Programı: Yapı Comenius Erasmus Leonardo da Vinci Grundtvig Mesleki eğitim Okul eğitimi

Detaylı

MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO : 2010 / 49

MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO : 2010 / 49 İstanbul, 28 Temmuz 2010 KONU : MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO : 2010 / 49 ÖTV Kanununa Ekli (I) Sayılı Listenin (B) Cetvelinde Yer Alan Mallarda Tecil Edilecek Özel Tüketim Vergisi Tutarları Hk. 4760 sayılı

Detaylı

221TE4L 231TE4L. TR Duyuru ve önemli bilgi 2. 5 Sorun Giderme 34. Türkçe

221TE4L 231TE4L.  TR Duyuru ve önemli bilgi 2. 5 Sorun Giderme 34. Türkçe 221TE4L 231TE4L Türkçe www.philips.com/welcome Duyuru ve önemli bilgi 2 5 Sorun Giderme 34 Model Serial Country Code Telephone number Tariff Austria +43 0810 000206 0.07 Belgium +32 078 250851 0.06 Denmark

Detaylı

MALĠ MEVZUAT SĠRKÜLERĠ NO : 2011 / 08

MALĠ MEVZUAT SĠRKÜLERĠ NO : 2011 / 08 Ġstanbul, 03 Ocak 2011 MALĠ MEVZUAT SĠRKÜLERĠ NO : 2011 / 08 KONU : 2011 Yılında Uygulanacak Motorlu TaĢıtlar Vergisi Tutarları Hk. 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun, 10 uncu maddesinde,...her

Detaylı

KONYA MÝMARLAR ODASI. Baðlantýlar

KONYA MÝMARLAR ODASI. Baðlantýlar Baðlantýlar KONYA MÝMARLAR ODASI TÜRKÝYE DEKÝ MÝMARLIK YAYINLARI Mimarlar Odasý ÞubeleriAdana Þubewww.adanamimod.orgAnkar Þubewww.mimarlarodasiankara.orgAntalya Þubewww.antmimod.org.trBalýkesir Þubewww.balmim.orgBursa

Detaylı

Çevrimsel Araştırma İçin Bir Alt Yapı Gerekliliği: TUCRIN

Çevrimsel Araştırma İçin Bir Alt Yapı Gerekliliği: TUCRIN Çevrimsel Araştırma İçin Bir Alt Yapı Gerekliliği: TUCRIN 1 Dokuz Eylül Üniversitesi Ulusal Klinik Araştırma Altyapı Ağı (TUCRIN) Araştırma ve Uygulama Merkezi 28 Eylül 2012 de YÖK onayıyla kuruldu. 2

Detaylı

İÇERİK. Yrd. Doç. Dr.A. Can BAKKALCI 2

İÇERİK. Yrd. Doç. Dr.A. Can BAKKALCI 2 IV. DERS İÇERİK İdeal Devlet Avrupa Zirvesi Avrupa Parlamentosu Bakanlar Konseyi Avrupa Komisyonu Avrupa Birliği Adalet Divanı Avrupa Sayıştayı Ekonomik ve Sosyal Komite Bölgeler Komitesi Avrupa Merkez

Detaylı