OBEZİTE CERRAHİSİ VE BESLENME TEDAVİSİ Dr. Diyetisyen AYGÜN KUYUMCU

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "OBEZİTE CERRAHİSİ VE BESLENME TEDAVİSİ Dr. Diyetisyen AYGÜN KUYUMCU"

Transkript

1 OBEZİTE CERRAHİSİ VE BESLENME TEDAVİSİ Dr. Diyetisyen AYGÜN KUYUMCU

2 Operasyon Öncesi ve Sonrası Beslenme Amerikan Metabolik ve Bariatrik Cerrahi Derneği Protokolü Mutlaka Önerilen Önerilen İsteğe Bağlı Uygulamalar

3 Operasyon Öncesi Beslenme Durumunun Değerlendirmesi Mutlaka Önerilir Önerilir İsteğe Bağlı Uygulanır Yaş Cinsiyet Irk Boy Ağırlık BKI Vücut Ağırlığı Fazlası(İdeal BKI 25 alınarak hesaplanır) Saç Tırnak Deri Bel çevresi Diğer ölçümler Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4: Mechanick JI, Youdim A. Surg Obes Relat Dis 2013;9:

4 Operasyon Öncesi Beslenme Durumunun Değerlendirmesi Mutlaka Önerilir Önerilir İsteğe Bağlı Uygulanır Eşlik eden beslenme ile ilintili hastalıklar Kullandığı ilaçlar Vitamin, mineral ve bitkisel suplemanlar Besin allerjisi ve intoleransı Biyoelektrik impedans ölçer ile toplam vücut yağ yüzdesinin saptanması Dinlenme metabolik hızın saptanması Vücut yağ dağılımının ölçülmesi Sporcu veya kas kitlesi yüksek hastaların BKI değerlerinin ayrıca değerlendirilmesi Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4: Mechanick JI, Youdim A. Surg Obes Relat Dis 2013;9:

5 Operasyon Öncesi Beslenme Durumunun Değerlendirmesi Ağırlık kaybı denemelerinde başarısızlık nedenleri En son deneme yöntemleri Mutlaka Önerilir Önerilir İsteğe Bağlı Uygulanır Ağırlık artışına neden olan yaşamsal etkenler Hastanın kaybetmeyi hedeflediği beden ağırlığı Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4: Mechanick JI, Youdim A. Surg Obes Relat Dis 2013;9:

6 Bariatrik cerrahi öğün sayısını artırmayı sağlar ve yeterli ve dengeli bir beslenme programı uygulamayı kolaylaştırır. 素 材 天 下 sucaitianxia.com-ppt150

7 Mutlaka Önerilir Önerilir Operasyon Öncesi Beslenme Durumunun Değerlendirmesi Hafta içi ve haftasonu 24 saatlik besin tüketim kaydı Öğün sayısı ve içeriği Duygu durum ve sosyal aktivitelerin besin seçimine etkisi Restoranlarda öğün seçimi Yeme davranışı bozuklukları Kültürel ve dini yiyecek kısıtlamaları Yemek pişirme bilgisi Besin bağımlılığı Bir aktivite yaparken mutlaka besin tüketme alışkanlığı İsteğe Bağlı Uygulanır Besin tüketim sıklığı Besin tercihleri Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4: Mechanick JI, Youdim A. Surg Obes Relat Dis 2013;9:

8 Operasyon Öncesi Beslenme Durumunun Değerlendirmesi Biyokimya (demir paneli, folat, B 12 ) Hemogram Yeme bozukluğu davranışı hikayesi Yakın zamanda veya yaşamın herhangi bir döneminde tanımlanmış psikiyatrik hastalık Mutlaka Önerilir Alkol sigara madde bağımlılığı Görme bozukluğu Eksik diş veya çiğneme problemleri Lisan bilgisi ve beslenme kültürü Okur yazar olma durumu Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4: Mechanick JI, Youdim A. Surg Obes Relat Dis 2013;9:

9 Operasyon Öncesi Beslenme Durumunun Değerlendirmesi Fiziksel aktivite yapmayı engelleyen durumlar Bireyin şu andaki aktivite düzeyi Mutlaka Önerilir Kilo almadan önce yapmaktan hoşlandığı aktiviteler Bilgisayar başında veya TV karşısında geçirdiği toplam zaman Önerilir Gelecekte yapmak istediği aktiviteler İsteğe Bağlı Uygulanır Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4: Mechanick JI, Youdim A. Surg Obes Relat Dis 2013;9:

10 Operasyon Öncesi Beslenme Durumunun Değerlendirmesi Mutlaka Önerilir Hastanın motivasyon durumu ve ameliyat olma nedeni Beslenme düzeninde davranışlarında yaşam tarzında ve fiziksel aktivite düzeyinde değişiklik yapmaya ne kadar hazır olduğu Programı uygulamaya ne kadar istekli olduğu Yiyeceklerle kurduğu duygusal bağlar Stres düzeyi ve baş etme mekanizmaları Operasyon sonrasında başarısızlık getirecek bireysel bariyerlerin tanımlanması Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4: Mechanick JI, Youdim A. Surg Obes Relat Dis 2013;9:

11 Operasyon Öncesi Beslenme Durumunun Değerlendirmesi Ağırlık kaybını sürdürmeye inancı Yaşamında olması beklenen değişiklikler Medeni durumu İş planı Sağlık güvencesi Ekonomik durumu Gerektiğinde fiziksel aktivite konusunda ve psikolojik yardım alma Önerilir İsteğe Bağlı Uygulanır Yaşam tarzında köklü değişiklikler yapmaya yatkınlık Yaşamı boyunca vitamin-mineral suplemanı almaya razı olması Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4: Mechanick JI, Youdim A. Surg Obes Relat Dis 2013;9:

12 Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4: Mechanick JI, Youdim A. Surg Obes Relat Dis 2013;9: Geriye kilo kazanımının mümkün olduğunun anlatılması Yaşam tarzı değişiklikleri ve temel ihtiyaçların karşılanması konusunda sorumluluk almanın önemi Günlük besin tüketim kaydı tutma tekniklerinin öğretilmesi Operasyon sonrasında besin hazırlama ve pişirme yönt. konusunda bilgi verme Gerçekçi hedeflerin belirlenmesi Fiziksel aktivitenin gerekliliği ve yararları Ağırlık kaybının doğru yöntemlerle izlenmesi

13 Yeterli sıvı tüketimi Karbonhidrat-yağ-protein dengesi Besinlere uygulanması gereken işlemler (süzme, blender, ezme), pişirme yöntemleri Besin seçiminin mantığı Öğün planlaması ve öğünler arası bekleme süreleri Katı ve sıvı besinlerin birlikte tüketilmemesi ve besinlerin tolere edilebileceği zamanlar Ek vitamin-mineral protein kullanımı Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4: Mechanick JI, Youdim A. Surg Obes Relat Dis 2013;9:

14 Operasyon Öncesi Beslenme Programı -Yeterli sıvı tüketimi - Katı ve sıvı besinlerin birbirinden ayrıldığı ve glisemik indeksi düşük 5-6 öğünden oluşan menüler - Zayıflama diyeti

15 OPERASYON ÖNCESİNDE DİYETİSYENİN EKİBE KATKISI Alkol veya Diğer Madde Bağımlılıkları Yeme Davranış Bozuklukları Uygulama ve Algılamada Problemler Hasta Tipinin Belirlenmesi EKİBE BİLDİRMEK Marlow GS, Taylor D. J Am Diet Assoc. 2010;110:

16 Yeme Davranışı Dikkatsizce ve Planlamadan Seçici ve Keyif Alma Stres Nedeniyle Sürekli ayakta yemek yeme Dün ve bugün yediği besinleri hatırlamama Öğünler arasında besin tüketme Herkesten önce yemeğini bitirme Yemek yerken tabak ve diğer araçları kullanmama Yemek yerken tv, comp. KISITLAYICI gibi araçlar kullanma+ MALABSORPTİF Besinin miktarından çok kalitesine önem verme Yavaş tüketme Sürekli farklı türde besin tüketme Yağ ve şekerden zengin bir besine tutkuyla bağlı olma Besin lezzetli değilse tüketmeme Yemek yeme yaşamındaki hazlardan biri KISITLAYICI Stresli ve sinirli yapı Gergin ve sinirli olduğunda atıştırmak Çok zor rahatlamak Besinle aynı ortamda olduğunda tüketmeden duramamak Yeme hareketinin besinin ne olduğundan daha önemli olması Kaygı KISITLAYICI düzeyinin çok yüksek olması + MALABSORPTİF Last CG: The 5 reasons why we overeat. New Jersey: Birch Lane Press, 1999.

17 Zor Durumda Kalınca Yeme Yeme davranışı Duygu Durumunu Düzeltme Amacıyla Yeme Kendine güvenmeme Sürekli üzüntülü hayaller kurma Bu hayalleri engellemek için atıştırma Duygularını ifade etmekte zorlanma Var olan problemlerin yaşam boyu çözülemeyecek olması - engelli Kendini değersiz hissetme KISITLAYICI + MALABSORPTİF Bazı besinlerin iyi hissettirdiğine inanma Besin tüketiminin bedenini rahatlattığına inanma Yatağında kendini üzgün ve yorgun hissetme Dışarıda sürekli tek başına yemek yeme Sürekli kendini eleştirme Sık aralıkla çok enerjik veya Tükenmiş hissetme KISITLAYICI + MALABSORPTİF Last CG: The 5 reasons why we overeat. New Jersey: Birch Lane Press, 1999.

18 Beslenme Tedavisinde 2 Temel Hedef Vardır 1- Cerrahi travma sonrası Doku iyileşmesi ve yağsız doku kaybının minimum düzeyde olabilmesi için yeterli enerji ve besin öğesi gereksinimlerinin karşılanması 2- Seçilen besinler; Erken doygunluk sağlayacak Reflü ve dumping sendromunu Ağırlık kaybı sağlayacak Kaybedilen ağırlığın geri kazanımını engelleme Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4:73-108

19 Mutlaka Önerilir Operasyon Sonrası Beslenme Takibi Yaş Ağırlık BKI Fazla beden ağırlığı yüzdesi BIA - YAĞ VE KAS DEĞERLERİ Kendini iyi hissetme durumu Önerilir Gebeliğin önlenmesi İsteğe Bağlı Uygulanır Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4: Mechanick JI, Youdim A. Surg Obes Relat Dis 2013;9:

20 Operasyon Sonrası Beslenme Takibi Gerektiği anda değerlendirilmeli ( aylar) Mutlaka Önerilir Aktivite türü, süresi, hızı, sıklığı değerlendirilmeli Önerilir Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4: Mechanick JI, Youdim A. Surg Obes Relat Dis 2013;9:

21 Operasyon Sonrası Beslenme Takibi Ek vitamin mineraller ile farmakolojik tedavileri protokolü değiştirmeden uygulama Günlük toplam besin tüketimi Protein alımı Sıvı tüketimi Tüketilen besinlerin yapısının uygunluğu Bulantı, kusma, dumping gibi besin intoleransı belirtilerinin değerlendirilmesi Diyette belirlenen aşamalara uyarak ilerleme Diyette yapılan kaçaklar Uzun süreli beden ağırlığı kaybının sağlanabilmesi için motive etme Mutlaka Önerilir Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4: Mechanick JI, Youdim A. Surg Obes Relat Dis 2013;9:

22 Operasyon Sonrası Beslenme Takibi Önerilir İsteğe Bağlı Uygulanır Alışkın olduğu ve şimdiki enerji alımının belirlenmesi Besin seçiminin mantığını öğreterek hastanın sahip olduğu beslenme bilgilerini kullanıp besin toleransını artırmasını sağlamak Öğün planlama n-3 yağ asitleri Yüksek posa Yağsız kaliteli protein kaynakları Sebze ve meyve Antioksidan ve fitokimyasallardan zengin Düşük yağlı süt ürünleri Rafine karbonhidratlar ile trans ve doymuş yağ asitleri Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4: Mechanick JI, Youdim A. Surg Obes Relat Dis 2013;9:

23 Operasyon Sonrası Beslenme Takibi Dehidrasyon Mide bulantısı ve kusma Anoreksia Ketozis etkileri Açlık duygusunun geri dönüşü Besin kaynaklı stomal obstruksiyon Dumping sendromu Reaktif hipoglisemi Konstipation Diyare/steatore Gaz ve barsak sesleri Laktoz intoleransı Saç kaybı Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4: Mechanick JI, Youdim A. Surg Obes Relat Dis 2013;9:

24 BESLENMEDE TEMEL KURALLAR Yemeklerden dakika önce ve dakika sonra su ve diğer sıvı içecekleri tüketmeyiniz. Öğünlerde katı ve sıvı yiyecek ve içecekleri bir arada tüketmeyiniz. Bir günde yavaş yavaş yudum yudum GEREKİRSE pipet kullanarak 1 ve zaman ilerledikçe 1.5 litre su içiniz

25 Protein Gereksinimi: Günlük protein gereksinimi: BESLENME İLKELERİ g ortalama 70 g/gün veya 1-1,5 gram /kg (ideal vücut ağırlığı) olarak hesaplanır. İdeal vücut ağırlığı başına 1.5g protein, herhangi bir komplikasyon gelişmemiş hastada metabolik gereksinimlerin üzerinde olmaktadır. Hacim sınırlaması olduğu için diğer besin öğelerinin alımı yetersiz kalmaktadır. BPD/DS de protein bu hesaptan %30 daha fazla verilmelidir. Yaklaşık 90 g/gün Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4:73-108

26 Protein Gereksiniminin Karşılanmasında Kullanılacak Ürün Özellikleri Esansiyel AA Ortalama Gereksinim EAR (mg/g - protein) Histidin İzolösin Lösin Lizin Metionin Fenilalanin Treonin Triptofan Valin Ortalama Gereksinim EAR (mg/gün) Ürün seçiminde en önemli parametre aminoasit bileşimi olmakla birlikte ürünün kullanım kolaylığı, tat, doku, sıvılar içinde eriyebilme özellikleri de önemlidir.

27 Modüler Protein Türleri Protein Kaynağı AA bileşimi Kullanım Amacı Tam protein konsantreleri Kollojen bazlı ürünler Yumurta akı, soya, süt (whey/kazein) Hidrolize kollojen Gereksinimleri karşılayacak düzeyde esansiyel AA içerir. Triptofan düzeyi düşüktür. Esansiyel AA ihtiyacının karşılanması Esansiyel olmayan AA ihtiyacının karşılanması Farklı miktarlarda AA içeren ürünler Yüksek doz arginin ve glutamin içeren ürünler Esansiyel AA içermez Yara iyileşmesi Karma ürünler Tam protein ve kollojen karışımları Ürüne göre değişir Protein gereksiniminin karşılanması Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4:73-108

28 GI yolda herhangi bir sindirim süreci gerektirmeyen besinler Verilen besinlerin tümü vücut ısısına yakın sıvı olmalıdır Sıvı, elektrolitler ve az miktarda enerji sağlar Amaç operasyon sonrası barsak hareketlerinin başlamasıdır saat 15 dakikada 30 ml Su, toz protein destekleri, taze sıkılmış meyve suyu, %100 meyve suyu, tanesiz ve şekersiz komposto suyu şekersiz jeller, yağsız et suyu

29 Besin grupları İçecekler Meyve suları Süt grubu 24 SAATTEN SONRA Serbestler Su Açık çay Ihlamur Gazsız light içecekler (Light icetea türleri ) Şekersiz komposto suyu Taze sıkılmış veya şeker eklenmemiş meyve suları (%100) Karışık sebze suları Light veya az yağlı laktozsuz süt Light veya az yağlı yoğurt Yasaklar Gazlı tüm içecekler(kola ve diğer gazoz türleri, soda) Alkollü içecekler Şekerli tüm içecekler Şeker eklenmiş hazır meyve suları - nektar Tam yağlı süt Tam yağlı yoğurt Çikolatalı süt Meyve aromalı sütler

30 GI yolda minimum stimulasyon oluşturan besinler Verilen besinlerin tümü vücut ısısına yakın sıvı olmalıdır Amaç sindirimi kolay protein ve karbonhidrat kaynakları sağlamak gün dakikada 120 ml Clear diyete ek olarak Enteral formüller, yağsız süt, yoğurt, ayran, az yağlı peynirler, beyaz un, pirinç, şehriye modüler proteinler

31 1.ÖĞÜN ¾ Çay bardağı az yağlı yoğurt süt(laktozsuz) (ek protein) Hasta mide bulantısı şikayetiyle geldiğinde verilebilecek katı öğün 1 dilim peynir 1 dilim etimek yarım çay bardağı şekersiz çay veya ıhlamur 2. ÖĞÜN 3/4 çay bardağı taze meyve suyu(narenciye grubu hariç) (ek protein) 3. ÖĞÜN 3/4 çay bardağı çorba(ek protein) Yoğurtlu pirinç çorba veya sütlü pirinç çorba veya şehriye çorba + evde hazırlanmış et veya kemik suyu - bulyon tabletler kullanılmamalı Blenderden geçiriniz 4. ÖĞÜN 3/4 çay bardağı yoğurt veya süt veya laktoz intoleransı gelişeceğini düşündüğümüz operasyonlarda laktozsuz süt veya soya sütü (ek protein) HASTANIN ENERJİ VE PROTEİN GEREKSİNİMİ HESAPLANARAK HANGİ ÖĞÜNÜN KAÇ KERE TEKRARLAYACAĞINA KARAR VERİLİR

32 SIVI DİYET ÖRNEK MENÜ ortalama tüketilebilen miktarlar Besin Miktar Enerji Yayla çorba 300 g kcal İnek sütü (yağsız) 225 g 81.2 kcal Elma suyu 150 g 74.2 kcal Et suyu 100 g 25.6 kcal Enerji kcal. Protein 15 g Yağ: 15 g gram ölçek TOPLAM PROTEİN GRAM EN FAZLA TÜKETİLEBİLEN MİKTARLAR Yayla çorba 500 Elma suyu 360 Et suyu 400 İnek sütü kalori

33 Besin öğesi içerikleri Analiz edilmiş Önerilen Öğenin karşılanma madde miktarlar/gün miktarlar/gün yüzdesi (%) Enerji 381,8 kcal 1934,1 kcal 20 % Su 690,6 g - - Prot. 15,0 g (16%) 57,1 g(12 %) 26 % Yağ 15,0 g (35%) 65,6 g(30 %) 23 % Karb.h. 44,8 g (48%) 276,1 g(58 %) 16 % Lif 0,7 g 30,0 g 2 % Alkol 0,3 g (1%) - - Çoklu doymam.y 2,6 g 10,0 g 26 % Kolesterol 49,5 mg - - Vit. A 575,5 µg 801,0 µg 72 % Karoten 0,7 mg - - Vit.E (eşd.) 3,0 mg 12,0 mg 25 % Vit. B1 0,2 mg 1,0 mg 17 % Vit. B2 0,6 mg 1,2 mg 50 % Vit. B6 0,3 mg 1,2 mg 25 % Topl.fol.as. 30,3 µg 400,0 µg 8 % Vit. C 14,2 mg 100,1 mg 14 % Sodyum 1596,0 mg 2001,0 mg 80 % Potasyum 812,5 mg 3500,0 mg 23 % Purin N 10,5 mg - - Kalsiyum 367,5 mg 1001,0 mg 37 % Magnezyum 67,0 mg 310,0 mg 22 % Ürik as. 36,0 mg - - Fosfor 343,5 mg 701,0 mg 49 % Demir 1,6 mg 15,0 mg 11 % Çinko 2,0 mg 7,0 mg 29 % Vit. D 0,5 µg 5,0 µg 11 % Vit. E 1,0 mg - - Vit. B12 0,5 µg 3,0 µg 18 % Fruktoz 8,1 g - - Vit. K 21,0 µg 60,0 µg 35 %

34

35 Clear ve sıvı diyete ek olarak Yumurta, kırmızı et, tavuk, balık (kıyma) Tam buğday, çavdar, yulaf unları GI yolda gaz ve distansiyon şikayetlerine neden olmayacak sebzeler Gereksinimleri karşılayacak sağlıklı besinlerin sıvı ve/veya yarı akışkan bir halde hazırlandığı aşamadır. Verilen besinlerin tümü vücut ısısına yakın olmalıdır Amaç, protein ve diğer besin öğesi gereksinimlerini doğal besinlerle karşılamaya başlamaktır gün Katı besin tolere edemeyen hastalarda süre güne kadar uzayabilir dakikada 120 ml

36 KAHVALTI ilk 1-2 gün 1 yumurtanın beyazı katı 3. günden itibaren sarısı ile birlikte kayısı kıvamında pişmiş 1 dilim az yağlı peynir, lor, light labne gibi 1 dilim etimek yumurta ve peynirle 1 tatlı kaşığı zeytinyağı kullanarak omlet yapılabilir. ARALAR Süt, yoğurt, ayran Süt ve meyve ile hazırlanmış karışımlar Meyve püreleri Şekersiz(tatlandırıcılı) puding ve sütlü tatlılar Blenderize edilmiş şekersiz kompostolar

37 ANA ÖĞÜNLER Noktalı işaretlerden birini tercih ediniz Kıymalı veya tavuklu çorba Sulu köfte Sulu kabak, patlıcan dolma Kıymalı sebze yemeği (bamya, kabak, patlıcan, taze fasulye, ıspanak) 1 yemek kaşığı yoğurt 1 dilim etimek Yoğurt ve diğer sıvılar içinde protein destekleri kullanılmaya devam edilir.

38 PÜRE DİYET Besin Miktar Enerji Yağ Labne peynir 5 g 16.8 kcal 1.6 g Etimek 36 g kcal 1.5 g Tavuk yumurtası 60 g 89.2 kcal 6.5 g Sulu köfte 300 g kcal 13.8 g Yoğurt (yağsız) 100 g 38.0 kcal 0.1 g Armut 150 g 73.1 kcal 0.4 g Et suyu 100 g 25.6 kcal 1.8 g Enerji kcal, Yağ 25.7 g Protein: 54 g

39 Besin öğesi içeriklerianaliz edilmiş Önerilen Öğenin karşılanma madde miktarlar/gün miktarlar/gün yüzdesi (%) Enerji 711,9 kcal 1934,1 kcal 37 % Su 579,4 g - - Prot. 53,7 g (31%) 57,1 g(12 %) 94 % Yağ 25,7 g (32%) 65,6 g(30 %) 39 % Karb.h. 65,8 g (37%) 276,1 g(58 %) 24 % Lif 7,4 g 30,0 g 25 % Alkol 0,0 g (0%) - - Çoklu doymam.y 4,7 g 10,0 g 47 % Kolesterol 346,4 mg - - Vit. A 744,0 µg 801,0 µg 93 % Karoten 1,1 mg - - Vit.E (eşd.) 5,4 mg 12,0 mg 45 % Vit. B1 0,3 mg 1,0 mg 28 % Vit. B2 0,7 mg 1,2 mg 62 % Vit. B6 0,4 mg 1,2 mg 36 % Topl.fol.as. 87,4 µg 400,0 µg 22 % Vit. C 19,8 mg 100,1 mg 20 % Sodyum 1244,0 mg 2001,0 mg 62 % Potasyum 1023,3 mg 3500,0 mg 29 % Purin N 81,9 mg - - Kalsiyum 255,0 mg 1001,0 mg 25 % Magnezyum 87,6 mg 310,0 mg 28 % Ürik as. 240,6 mg - - Fosfor 609,8 mg 701,0 mg 87 % Demir 6,7 mg 15,0 mg 45 % Çinko 9,5 mg 7,0 mg 135 % Vit. D 2,1 µg 5,0 µg 43 % Vit. E 5,3 mg - - Vit. B12 6,3 µg 3,0 µg 211 % Fruktoz 10,2 g - - Vit. K 187,9 µg 60,0 µg 313 %

40

41 Gereksinimleri karşılayacak sağlıklı besinlerin katı veya yarı akışkan bir halde hazırlandığı aşamadır. Amaç, protein ve diğer besin öğesi gereksinimlerini doğal besinlerle gerektiğinde blenderden geçirerek karşılamaktır. Katı ve sıvı besinler bir arada tüketilmemelidir dakikada 120 ml Clear ve sıvı diyete ek olarak Yumurta, kırmızı et, tavuk, balık (kırmızı et ve tavuk kıyma, balık küçük parçalar halinde) Tam buğday, çavdar, yulaf unları GI yolda gaz ve distansiyon şikayetlerine neden olmayacak sebzeler

42 KAHVALTI 1 tam yumurta kayısı kıvamında pişmiş 1 dilim az yağlı peynir, lor, light labne gibi 1 dilim etimek yumurta ve peynirle 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve 1 çorba kaşığı domates suyu kullanarak omlet yapılabilir. ARALAR Süt, yoğurt, ayran Süt ve meyve ile hazırlanmış karışımlar Meyve püreleri Şekersiz(tatlandırıcılı) puding ve sütlü tatlılar Blenderize edilmiş şekersiz kompostolar

43 ANA ÖĞÜNLER 2 çorba kaşığı haşlanmış didiklenmiş tavuk but eti 2 çorba kaşığı kavrulmuş dana kıyma 2 adet fırın köfte ¼ çupra veya levrek büyüklüğünde balık derisiz 1 DİLİM TAM BUĞDAY VEYA ÇAVDAR VEYA YULAF EKMEĞİ VEYA 2 ÇORBA KAŞIĞI SOĞUK PİLAV VEYA MAKARNA 1 ÇORBA KAŞIĞI ZEYTİNYAĞLI SEBZE YEMEĞİ (kabak, patlıcan, taze fasulye, bamya) veya 2. ayın sonuda ince doğranmış salata

44 DEVAM PROGRAMI Besin Miktar Enerji Yağ Labne peynir 5 g 16.8 kcal 1.6 g Peksimet 36 g kcal 1.5 g Tavuk yumurtası 60 g 89.2 kcal 6.5 g Köfteler 120 g kcal 9.2 g Yoğurt (yağsız) 100 g 38.0 kcal 0.1 g Armut (bütün) 140 g 68.3 kcal 0.4 g Elma (bütün) 140 g 66.9 kcal 0.5 g İnek sütü (yağsız) 200 g 72.2 kcal 0.2 g Taze fasulye_kıymalı 200 g kcal 5.7 g Ara analizi: Enerji kcal, Yağ 25.7g Protein: 54 g

45 Besin öğesi içeriklerianaliz edilmiş Önerilen Öğenin karşılanma madde miktarlar/gün miktarlar/gün yüzdesi (%) Enerji 806,4 kcal 1934,1 kcal 42 % Su 786,2 g - - Prot. 53,6 g (27%) 57,1 g(12 %) 94 % Yağ 25,7 g (28%) 65,6 g(30 %) 39 % Karb.h. 88,2 g (45%) 276,1 g(58 %) 32 % Lif 12,8 g 30,0 g 43 % Alkol 0,0 g (0%) - - Çoklu doymam.y 3,5 g 10,0 g 35 % Kolesterol 353,0 mg - - Vit. A 410,9 µg 801,0 µg 51 % Karoten 0,9 mg - - Vit.E (eşd.) 4,5 mg 12,0 mg 37 % Vit. B1 0,5 mg 1,0 mg 47 % Vit. B2 1,2 mg 1,2 mg 97 % Vit. B6 0,7 mg 1,2 mg 61 % Topl.fol.as. 134,0 µg 400,0 µg 33 % Vit. C 50,8 mg 100,1 mg 51 % Sodyum 1267,0 mg 2001,0 mg 63 % Potasyum 1519,1 mg 3500,0 mg 43 % Purin N 89,2 mg - - Kalsiyum 566,4 mg 1001,0 mg 57 % Magnezyum 125,7 mg 310,0 mg 41 % Ürik as. 263,0 mg - - Fosfor 773,4 mg 701,0 mg 110 % Demir 6,7 mg 15,0 mg 45 % Çinko 8,0 mg 7,0 mg 115 % Vit. D 2,3 µg 5,0 µg 46 % Vit. E 3,8 mg - - Vit. B12 5,2 µg 3,0 µg 172 % Fruktoz 17,7 g - - Vit. K 197,5 µg 60,0 µg 329 %

46

47 Operasyon Sonrası Beslenme MULTİVİTAMİN TABLETLER Multivitamin tablet bir günde alınması gereken toplam vitamin ve mineral sayısının 2/3 ünü, günlük alınması önerilen değerin (RDA) %100 ünü içermelidir. AGB %100 RYGB %200 Çiğnenebilir veya sıvı formlarla başlanmalı Tolere edebildiği zaman tablet ve kapsüle geçilmeli Enterik koruması olan formüller kullanılmamalı Bir tablet en az 18 mg demir 400 μg folik asit içermeli Selenyum ve çinko içermeli Çocuklar için planlanmış formüller alınmamalıdır BPD/DS %200 Besin ile yakın zamanda alındığında GIS de daha iyi tolere edilebilir. Günde birkaç doz olarak alınabilir. Multivitamin tabletlerde demir ve kalsiyumun yüksek oranda aynı tablet içinde bulunmamasına dikkat edilmelidir. Arada 2 saat olmalıdır. Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4:73-108

48 B 12 VİTAMİNİ Operasyon Sonrası Beslenme İntramuskuler Enjeksiyon AGB - RYGB 1000 mcg/ay BPD/DS - Oral Tablet AGB mcg/gün RYGB mcg/gün BPD/DS mcg/gün Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4:73-108

49 Operasyon Sonrası Beslenme KALSİYUM Operasyon sonrası 1-30 günler arasında başlanabilir. AGB 1500 mg/gün RYGB mg/gün BPD/DS mg/gün Seçilen formül kalsiyum sitrat ve D3 vitamini içermelidir Çiğnenebilir veya sıvı formlarla başlanmalı Tolere edebildiği zaman tablet ve kapsüle geçilmeli Tablet mg lık eşit dozlara bölünmeli Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4:73-108

50 Operasyon Sonrası Beslenme KALSİYUM Operasyon sonrası 1-30 günler arasında başlanabilir. Özellikle BPD/DS vakalarında magnezyum da içermelidir. Absorbsiyonu maksimum düzeye çıkarmak ve GI intoleransı engellemek için seçilen üründe kalsiyum ve demirin bir arada bulunmaması gerekir. Multivitamin veya demir alımı ile arasında 2 saat olmalıdır. Süt yoğurt veya bu besinlerden üretilen ürünleri günde 3 porsiyonun üzerinde tüketmek gerekir. Ek tablet olarak ve diyetle alınan kalsiyum toplam günlük 1700 mg ın üzerinde olmalıdır. Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4:73-108

51 Operasyon Sonrası Beslenme DEMİR Hastaneden çıktıktan 1 gün sonra başlanır. AGB RYGB mg/gün BPD/DS mg/gün Mensturasyon dönemleri devam eden kadınlarda ve anemi riski olan kadınlarda günlük alım mg olmalı Çiğnenebilir veya sıvı formlarla başlanmalı Tolere edebildiği zaman tablet ve kapsüle geçilmeli Uygulanacak doz hastanın biyokimyasına göre belirlenir. Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4:73-108

52 DEMİR Operasyon Sonrası Beslenme Tablet enterik korumalı olmamalıdır Kalsiyumdan 2 saat sonra alınmalıdır Aşırı çay tüketimi engellenmelidir tanin İki değerlikli demirden zengin besinler seçilmelidir. Üç değerlikli demir kaynakları ile C vitamini içeren besinler tüketildiğinde emilim artar. Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4:73-108

53 YAĞDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER Operasyondan 2-3 hafta sonra başlanır. AGB RYGP BPD/DS A IU D 2000 IU K 300 mcg Yetersizlik hikayesi varsa veya yeni gelişirse bütün prosedürlerde yüksek dozla takip gerekir. Suda çözünür preparatlar piyasada mevcuttur Doz retinol üzerinden hesaplanmalıdır Birçok formülde toplam A vitamini içinde beta karoten oranı (non toksik) çok yüksek düzeyde bulunabilir. Kalsiyum ve multivitamin tabletlerinin toplamında 2000 IU D vitamini bulunabilir. Antikoagülan alan hastalarda K vitamini dikkatle uygulanmalıdır E vitamini yetersizliği klinik olarak öngörülmekle birlikte yayınlanmış çalışmalarda prevelansı sık değildir.

54 B KOMPLEKS VİTAMİNLER Hastane çıkışından 1 gün sonra başlanır. AGB RYGP BPD/DS Bilinen toksisite riski yoktur Multivitamin formüller içinde bulunan toplam folik asit 1000 mg ı geçerse B12 yetersizliğini maskeleyebilir. Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4:73-108

55 Kaybedilen Ağırlığın Geri Kazanımı RYGP uygulanmış 1117 bireyin 203 ünden geri bildirim alınabilen bir çalışmada kaybedilen ağırlığın geri kazanımında: Operasyon öncesinde belirlenmiş veya sonradan gelişen besin bağımlılıkları Kendini iyi hissetmeme, beklentilerin gerçekleşmemesi Alkol ve diğer madde bağımlılıklarının geri dönmesinin etkili olduğu gösterilmiştir. Kaybedilen beden ağırlığının korunmasında bireyin besin tüketimini kendi başına kontrol etmesinin etkili olduğu gösterilmiştir.

56 Kaybedilen Ağırlığın Geri Kazanımı Gastrik bypass uygulanmış 782 bireyin katıldığı bir çalışmada Hastalar en düşük beden ağırlığına 18. aya kadar ulaşmakta. 24. Ay ve sonrasında beden ağırlığına önemli bir azalma olmamış. Hastaların %46 sı 24. ay ve %63.6 sı 48. aydan itibaren geriye kilo almaya başlamış. 60. Ayda hastaların beden ağırlıkları 18 aya kadar sahip oldukları en düşük beden ağırlığı üzerinden %8 oranında artmış

BARİATRİK CERRAHİDE BESLENME TEDAVİSİ VE DİYETİSYENİN SORUMLULUKLARI. Dr. Diyetisyen AYGÜN KUYUMCU

BARİATRİK CERRAHİDE BESLENME TEDAVİSİ VE DİYETİSYENİN SORUMLULUKLARI. Dr. Diyetisyen AYGÜN KUYUMCU BARİATRİK CERRAHİDE BESLENME TEDAVİSİ VE DİYETİSYENİN SORUMLULUKLARI Dr. Diyetisyen AYGÜN KUYUMCU Operasyon Öncesi ve Sonrası Beslenme Amerikan Metabolik ve Bariatrik Cerrahi Derneği Protokolü Mutlaka

Detaylı

OBEZİTE CERRAHİSİ VE BESLENME TEDAVİSİ Dr. Diyetisyen AYGÜN KUYUMCU

OBEZİTE CERRAHİSİ VE BESLENME TEDAVİSİ Dr. Diyetisyen AYGÜN KUYUMCU OBEZİTE CERRAHİSİ VE BESLENME TEDAVİSİ Dr. Diyetisyen AYGÜN KUYUMCU Bariatrik Cerrahi İçi Uygun Hastanın Tanımlanması 1- BKI > 40 kg/m 2 2- BKI > 35 kg/m 2 DM, hipertansiyon gibi kronik dejeneratif öykülerin

Detaylı

DİABET (Şeker Hastalığı) ve BESLENME. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir. BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ

DİABET (Şeker Hastalığı) ve BESLENME. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir. BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ DİABET (Şeker Hastalığı) ve BESLENME TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ DİABET (Şeker Hastalığı) ve BESLENME Diyetiniz günlük enerji

Detaylı

Morbıd obezite tedavisinde kullanılan endoskopik gastrıc balon kullanılması videoteknik sunum

Morbıd obezite tedavisinde kullanılan endoskopik gastrıc balon kullanılması videoteknik sunum Morbıd obezite tedavisinde kullanılan endoskopik gastrıc balon kullanılması videoteknik sunum R.Bademci, E. Altınlı,E. Eroglu,C.Camcı İstanbul bilim üniversitesi Morbıd obezite tedavisinde cerrahi prosedürlerin

Detaylı

TÜRK SİLÂHLI KUVVETLERİ HASTA BESLEME KANUNU

TÜRK SİLÂHLI KUVVETLERİ HASTA BESLEME KANUNU 10201 TÜRK SİLÂHLI KUVVETLERİ HASTA BESLEME KANUNU Kanun Numarası : 5715 Kabul Tarihi : 21/11/2007 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 4/12/2007 Sayı : 26720 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 47 Sayfa:

Detaylı

KİLO KONTROLÜ. Doç. Dr. FERDA GÜRSEL

KİLO KONTROLÜ. Doç. Dr. FERDA GÜRSEL KİLO KONTROLÜ Doç. Dr. FERDA GÜRSEL Sinsi sinsi artan Obesiti FE azalması metabolik hızın düşmesine neden olur. Harcanan enerji alınandan fazla değilse o zaman kilo alımı gerçekleşir. Aşırı Yağlılığın

Detaylı

YEMEK HİZMETLERİ MEMNUNİYET ÖLÇÜM ANKETİ DEĞERLENDİRME RAPORU

YEMEK HİZMETLERİ MEMNUNİYET ÖLÇÜM ANKETİ DEĞERLENDİRME RAPORU YEMEK HİZMETLERİ MEMNUNİYET ÖLÇÜM ANKETİ DEĞERLENDİRME RAPORU 28 Mart - 01 Nisan 2016 tarihleri arasında yapılan ve Müsteşarlığımızdan 375 personel (253 erkek, 122 kadın) ve Ekonomi Bakanlığından 276 personel

Detaylı

Mardin Piyasasında Tüketime Sunulan Bulgurların Bazı Fiziksel Özelliklerinin Türk Standartlarına Uygunluklarının İstatistikî Kontrolü

Mardin Piyasasında Tüketime Sunulan Bulgurların Bazı Fiziksel Özelliklerinin Türk Standartlarına Uygunluklarının İstatistikî Kontrolü Mardin Piyasasında Tüketime Sunulan Bulgurların Bazı Fiziksel Özelliklerinin Türk Standartlarına Uygunluklarının İstatistikî Kontrolü - doi: 10.17932/ IAU.IAUD.m.13091352.2015.7/26.15-21 Şerzan ASLAN 1

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ PERİTON DİYALİZİ HASTALARINDA BESLENME KILAVUZU FR-HYE-04-719-17

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ PERİTON DİYALİZİ HASTALARINDA BESLENME KILAVUZU FR-HYE-04-719-17 FR-HYE-04-719-17 ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ PERİTON DİYALİZİ HASTALARINDA BESLENME KILAVUZU AD ve SOYAD :... TARİH :... Hazırlayan AD/BD/Birim(ler): Beslenme ve Diyet

Detaylı

DERS İÇERİKLERİ. Modern Türkiye nin doğuşu ve gelişim süreci içindeki olaylar, fikirler ve ilkeleri ele alır.

DERS İÇERİKLERİ. Modern Türkiye nin doğuşu ve gelişim süreci içindeki olaylar, fikirler ve ilkeleri ele alır. DERS İÇERİKLERİ Birinci Dönem ATA 101 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I (2+0) 2 (ECTS:2) Modern Türkiye nin doğuşu ve gelişim süreci içindeki olaylar, fikirler ve ilkeleri ele alır. TUR101 Türk Dili

Detaylı

İçindekiler. Birinci Bölüm YİYECEK İÇECEK ENDÜSTRİSİ

İçindekiler. Birinci Bölüm YİYECEK İÇECEK ENDÜSTRİSİ Birinci Bölüm YİYECEK İÇECEK ENDÜSTRİSİ 1.1. Yiyecek-İçecek Endüstrisinin Önemi ve Gelişimi... 1 1.2. Yiyecek - İçecek İşletmelerinin Sınıflandırılması... 3 1.2.1. Kar Amaçlı (Ticari Amaçlı) İşletmeler...

Detaylı

Buzağılarda Protein Beslemesi ve Buzağı Mamasının Önemi. Sayı:2013/Rm-37 Sayfa:205-210

Buzağılarda Protein Beslemesi ve Buzağı Mamasının Önemi. Sayı:2013/Rm-37 Sayfa:205-210 Buzağılarda Protein Beslemesi ve Buzağı Mamasının Önemi Sayı:2013/Rm-37 Sayfa:205-210 KONU İLGİ Buzağılarda Protein Beslemesi ve Buzağı Mamasının Önemi Besleme TERCÜME VE DERLEME Ürün Müdürü Esra ÇINAR

Detaylı

D VİTAMİNİ TARİHSEL BAKI 01.11.2008. 25-D vitamini miktarına göre değişir. öğünde uskumru yesek de, böbrekler her

D VİTAMİNİ TARİHSEL BAKI 01.11.2008. 25-D vitamini miktarına göre değişir. öğünde uskumru yesek de, böbrekler her VİTAMİN BİYOKİMYASI D VİTAMİNİ BU BÖLÜMDE ANLATILACAK KONULAR: Tarihsel Bakış D vitamininin kimyasal ve biyolojik fonksiyonları Besin kaynakları Hazırlayan: V. Murat BOSTANCI Toksisite 1 2 TARİHSEL BAKI

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI 2015-2016 5. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 1 2015-2016 5. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 1 FEN BİLİMLERİ Adı ve Soyadı :... Sınıfı :... Öğrenci Numarası :... SORU SAYISI : 20 SINAV

Detaylı

BEBEK FORMÜLLERİ TEBLİĞİ

BEBEK FORMÜLLERİ TEBLİĞİ Amaç BEBEK FORMÜLLERİ TEBLİĞİ Yetki Kanunu: Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Yayımlandığı R.Gazete :04.09.2008-26987 Tebliğ No: 2008/52 Bebek Formülleri Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ Yayımlandığı

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (Değişik:RG-14/2/2014-28913) (1) Bu Yönetmeliğin amacı; yükseköğrenim

Detaylı

BALIK YAĞI MI BALIK MI?

BALIK YAĞI MI BALIK MI? BALIK YAĞI MI BALIK MI? Son yıllarda balık yağı ile ilgili kalp damar hastalıklarından tutun da romatizma, şizofreni, AIDS gibi hastalıklarda balık yağının kullanılmasının yararları üzerine çok sayıda

Detaylı

Şeker Hastaları için Genel Sağlık Önerileri

Şeker Hastaları için Genel Sağlık Önerileri ÖNEMLİ! İlaçlarınızı düzenli kullanmanız çok önemlidir. Kilonuza dikkat ediniz. Ani bir kan şekeri düşmesi (hipoglisemi) durumuna karşı yanınızda her zaman birkaç adet şeker bulundurunuz. Mutlaka egzersiz

Detaylı

BUĞDAY RUŞEYMİ (WHEAT GERM)

BUĞDAY RUŞEYMİ (WHEAT GERM) BUĞDAY RUŞEYMİ (WHEAT GERM) Buğday rüşeymi buğday başağının alt kısmında bulunan embriyodur. Buğdayın 1 tonundan sadece 1 kilogram rüşeym elde edilebilmektedir. Rüşeym özel yöntemlerle elde edilmediği

Detaylı

Sütün İnsan Beslenmesindeki Yeri

Sütün İnsan Beslenmesindeki Yeri Sütün İnsan Beslenmesindeki Yeri Sağlığın yaşam boyu korunması için yeterli ve dengeli beslenmede süt ve süt ürünleri tüketimi büyük öneme sahiptir. Besin öğesi içeriği açısından dengeli olan süt ve süt

Detaylı

Çipura - Levrek Yem Kataloğu

Çipura - Levrek Yem Kataloğu Çipura - Levrek Yem Kataloğu Çamlı, BioAqua markası altında üretilmekte olan balık yemleri ile müşterilerine çok geniş bir ürün segmenti sunmaktadır. Ağırlıklı olarak üretilen Levrek, Çipura ve Alabalık

Detaylı

Şişmanlık Nedir? Şişmanlık Nasıl Saptanır?

Şişmanlık Nedir? Şişmanlık Nasıl Saptanır? Şişmanlık Nedir? Vücudun yağ kütlesinin yağsız (kas) kütleye oranının aşırı artması sonucu boya göre ağırlığın olması gereken düzeyin üzerine çıkmasıdır. Bir-çok sağlık sorunlarına yol açması nedeniyle

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir çiğneme tableti 725 mg (250 mg baza eşdeğer) Pirantel pamoat içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir çiğneme tableti 725 mg (250 mg baza eşdeğer) Pirantel pamoat içerir. KULLANMA TALİMATI KONTİL çiğneme tableti Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir çiğneme tableti 725 mg (250 mg baza eşdeğer) Pirantel pamoat içerir. Yardımcı maddeler: Sodyum siklamat, povidon K-30, sukroz,

Detaylı

Yapı ve Deprem Yönetmelikleri, alan kullanım yönetmeliklerinin gözden geçirilmesi ve gerekiyorsa yeniden düzenlenmesi

Yapı ve Deprem Yönetmelikleri, alan kullanım yönetmeliklerinin gözden geçirilmesi ve gerekiyorsa yeniden düzenlenmesi Afet Yö netimi İnsan toplulukları için risk oluşturan afetlerin önlenmesi ve zararlarının azaltılması, afetlere karşı hazırlıklı olunması, afet anında hızlı ve etkili bir kurtarma, ilk yardım, geçici barındırma

Detaylı

Sağlıklı besleniyoruz Sağlıkla büyüyoruz. Diyetisyen Serap Orak Tufan

Sağlıklı besleniyoruz Sağlıkla büyüyoruz. Diyetisyen Serap Orak Tufan Sağlıklı besleniyoruz Sağlıkla büyüyoruz Diyetisyen Serap Orak Tufan İstanbul 2015 NEDEN OKULA GİDERİZ? PEKİ NEDEN YEMEK YERİZ? Hastalanmamak için Daha Güçlü olmak için Daha çabuk büyümek için Karnımızı

Detaylı

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur..

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. 1 BESLENME BİLİMİ 2 Yaşamımız süresince yaklaşık 60 ton besin tüketiyoruz. Besinler sağlığımız ve canlılığımızın devamını sağlar. Sağlıklı bir

Detaylı

SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com

SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com Giriş Yönetim alanında yaşanan değişim, süreç yönetimi anlayışını ön plana çıkarmıştır. Süreç yönetimi; insan ve madde kaynaklarını

Detaylı

EGZERSİZ REÇETESİNİN GENEL PRENSİPLERİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ

EGZERSİZ REÇETESİNİN GENEL PRENSİPLERİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ EGZERSİZ REÇETESİNİN GENEL PRENSİPLERİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ EGZERSİZ REÇETESİ? Egzersiz reçetesi bireylere sistematik ve bireyselleştirilmiş fiziksel aktivite önerileri yapılmasıdır. EGZERSİZ REÇETESİNİN GENEL

Detaylı

Sporcu Beslenmesi Ve Makarna. Prof. Dr. Funda ELMACIOĞLU Beslenme ve Diyetetik Bölümü Bölüm Başkanı

Sporcu Beslenmesi Ve Makarna. Prof. Dr. Funda ELMACIOĞLU Beslenme ve Diyetetik Bölümü Bölüm Başkanı Sporcu Beslenmesi Ve Makarna Prof. Dr. Funda ELMACIOĞLU Beslenme ve Diyetetik Bölümü Bölüm Başkanı BESLENME Genetik yapı PERFORMANS Fiziksel kondisyon Yaş Cinsiyet Yaş Enerji gereksinimi Vücut bileşimi

Detaylı

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog KONYA KARAMAN BÖLGESİ BOŞANMA ANALİZİ 22.07.2014 Tarihsel sürece bakıldığında kalkınma,

Detaylı

EĞİTİM BİLİMİNE GİRİŞ 1. Ders- Eğitimin Temel Kavramları. Yrd. Doç. Dr. Melike YİĞİT KOYUNKAYA

EĞİTİM BİLİMİNE GİRİŞ 1. Ders- Eğitimin Temel Kavramları. Yrd. Doç. Dr. Melike YİĞİT KOYUNKAYA EĞİTİM BİLİMİNE GİRİŞ 1. Ders- Eğitimin Temel Kavramları Yrd. Doç. Dr. Melike YİĞİT KOYUNKAYA Dersin Amacı Bu dersin amacı, öğrencilerin; Öğretmenlik mesleği ile tanışmalarını, Öğretmenliğin özellikleri

Detaylı

İş Sağlığı İş Sağlığı nedir? Çağdaş İş Sağlığı anlayışı nedir?

İş Sağlığı İş Sağlığı nedir?    Çağdaş İş Sağlığı anlayışı nedir? İş Sağlığı İş sağlığı denilince, üretimi ve işyerini içine alan bir kavram düşünülmelidir. İşyerinde sağlıklı bir çalışma ortamı yoksa işçilerin sağlığından söz edilemez. İş Sağlığı nedir? Bütün çalışanların

Detaylı

Tarifname SARKOPENİ NİN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON

Tarifname SARKOPENİ NİN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON 1 Tarifname SARKOPENİ NİN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON Teknik Alan Buluş, sarkopeni nin tedavisine yönelik oluşturulmuş bir kompozisyon ile ilgilidir. Tekniğin Bilinen Durumu Günümüzde sarkopeni,

Detaylı

UÜ-SK ORGAN VE DOKU NAKLİ PROSEDÜRÜ

UÜ-SK ORGAN VE DOKU NAKLİ PROSEDÜRÜ Rev. No : 01 Rev.Tarihi : 13 Haziran 2012 1/ 1. Amaç: UÜ-SK da organ ve doku nakli hizmetlerinden yararlanacak hastaların ve/veya canlı vericilerinin başvuru kriterlerinin ve organ bekleme listelerine

Detaylı

PRETERM MAMALAR. Prematürelerin artan besinsel ihtiyaçlarını karşılar. Normal büyüme ve gelişimi destekler

PRETERM MAMALAR. Prematürelerin artan besinsel ihtiyaçlarını karşılar. Normal büyüme ve gelişimi destekler PRETERM MAMALAR Prematürelerin artan besinsel ihtiyaçlarını karşılar Normal büyüme ve gelişimi destekler Preterm mamalarla artan büyüme oranları elde edilmiştir Ağırlık artışı Baş çevresi genişlemesi Prematüre

Detaylı

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ANNE SÜTÜ VE EMZİRME. İstatistik ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığı. Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanlığı

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ANNE SÜTÜ VE EMZİRME. İstatistik ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığı. Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanlığı ANNE SÜTÜ VE EMZİRME ANNE SÜTÜNÜN TEŞVİKİ Hedefimiz; Her kadına şartları ne olursa olsun, emzirme için gerekli profesyonel ve toplumsal desteğin sağlanması, annelerin emzirme ile ilgili tecrübe kazanabilmesini

Detaylı

ÇALIŞAN SAĞLIĞI BİRİMİ İŞLEYİŞİ Hastanesi

ÇALIŞAN SAĞLIĞI BİRİMİ İŞLEYİŞİ Hastanesi KİHG/İŞL-005 19.08.2009 07.08.2012 2 1/8 GÜNCELLEME BİLGİLERİ Güncelleme Tarihi Güncelleme No Açıklama 11.11.2009 1 Belge içeriğinde ve belge numarasında değişiklik yapılması 07.08.2012 2 Komite, başlık,

Detaylı

YETERLİ DENGELİ BESLENME

YETERLİ DENGELİ BESLENME YETERLİ DENGELİ BESLENME Yeterli ve dengeli beslenme için günlük ihtiyaç duyulan ENERJİ ve BESİN ÖGELERİ besinlerle vücuda alınır. BESİNLER Besinler içerdikleri besin ögelerine göre 5 TEMEL BESİN GRUBU

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME SANATI

SAĞLIKLI BESLENME SANATI SAĞLIKLI BESLENME SANATI BESLENME NEDİR? BESLENME; canlıların büyüme, gelişme, yaşamlarını sağlıklı sürdürebilmesi için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması ve

Detaylı

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Değerlendirme Notu Sayfa1

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Değerlendirme Notu Sayfa1 Sağlık Reformunun Sonuçları İtibariyle Değerlendirilmesi 26-03 - 2009 Tuncay TEKSÖZ Dr. Yalçın KAYA Kerem HELVACIOĞLU Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Türkiye 2004 yılından itibaren sağlık

Detaylı

Veri Toplama Yöntemleri. Prof.Dr.Besti Üstün

Veri Toplama Yöntemleri. Prof.Dr.Besti Üstün Veri Toplama Yöntemleri Prof.Dr.Besti Üstün 1 VERİ (DATA) Belirli amaçlar için toplanan bilgilere veri denir. Araştırmacının belirlediği probleme en uygun çözümü bulabilmesi uygun veri toplama yöntemi

Detaylı

KAVRAMLAR. Büyüme ve Gelişme. Büyüme. Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır.

KAVRAMLAR. Büyüme ve Gelişme. Büyüme. Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır. KAVRAMLAR Büyüme ve Gelişme Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır. Büyüme Büyüme, bedende gerçekleşen ve boy uzamasında olduğu gibi sayısal (nicel) değişikliklerle ifade edilebilecek yapısal

Detaylı

Kalp Damar Hastal klar

Kalp Damar Hastal klar Kalp Damar Hastal klar Kalp damar hastal klar (kardiyovasküler hastal klar) dünyada en fazla ölüme sebep olan hastal klar n bafl nda gelmektedir. 2005 y l nda ölen her üç kifliden birinin hayat n kalp

Detaylı

SPORCU SAĞLIĞI. YDÜ BESYO Prof. Dr. ġahin AHMEDOV shahmedov@yahoo.com sahin.ahmedov@neu.edu.tr

SPORCU SAĞLIĞI. YDÜ BESYO Prof. Dr. ġahin AHMEDOV shahmedov@yahoo.com sahin.ahmedov@neu.edu.tr SPORCU SAĞLIĞI YDÜ BESYO Prof. Dr. ġahin AHMEDOV shahmedov@yahoo.com sahin.ahmedov@neu.edu.tr SAĞLIK BĠLGĠSĠ BESLENME FAKTÖRÜ EGZERSĠZ FAKTÖRÜ ÇEVRE FAKTÖRÜ BULAġICI HASTALIKLAR SAKATLIKLAR VE ĠLK YARDIM

Detaylı

YÜKSEK HIZLI DEMİRYOLU YOLCULUKLARININ ÖZELLİKLERİ

YÜKSEK HIZLI DEMİRYOLU YOLCULUKLARININ ÖZELLİKLERİ YÜKSEK HIZLI DEMİRYOLU YOLCULUKLARININ ÖZELLİKLERİ Hazırlayan: Doç.Dr. Hakan Güler Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Karlsruhe Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Almanya

Detaylı

Tarifname KRONİK YORGUNLUK SENDROMUNUN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON

Tarifname KRONİK YORGUNLUK SENDROMUNUN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON 1 Tarifname Teknik Alan KRONİK YORGUNLUK SENDROMUNUN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON Buluş, kronik yorgunluk sendromunun tedavisine yönelik oluşturulmuş bir kompozisyon ile ilgilidir. Tekniğin Bilinen

Detaylı

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Yaşlı Bakım-Ebelik 2. Ders YB 205 Beslenme İkeleri 2015 Uzm. Dyt. Emine Ömerağa emine.omeraga@neu.edu.tr BESLENME Dünya Sağlık Örgütü (WHO-DSÖ)

Detaylı

www.boren.com.tr / info@boren.com.tr

www.boren.com.tr / info@boren.com.tr www.boren.com.tr / info@boren.com.tr YAŞAM da BOR BOR/B; Yeryüzünde bileşikler halinde, toprak, kaya ve suda az miktarlarda fakat yaygın olarak bulunan bir elementtir. Yer kabuğunda 10-20 ppm, deniz ve

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI CASODEX 150 mg film tablet Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: 150 mg bikalutamid Yardımcı maddeler: Laktoz monohidrat, magnezyum stearat, polividon, sodyum nişasta glikolat, hipromelloz,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI SOMATOSTATİN EUMEDICA 250 µg i.v. İnfüzyon için Liyofilize Toz içeren Flakon Damardan uygulanır. Etkin madde: Her flakonda etkin madde olarak, 250 µg somatostatine eşdeğer miktarda hidratlanmış

Detaylı

Hücre zedelenmesi etkenleri. Doç. Dr. Halil Kıyıcı 2015

Hücre zedelenmesi etkenleri. Doç. Dr. Halil Kıyıcı 2015 Hücre zedelenmesi etkenleri Doç. Dr. Halil Kıyıcı 2015 Homeostaz Homeostaz = hücre içindeki denge Hücrenin aktif olarak hayatını sürdürebilmesi için homeostaz korunmalıdır Hücre zedelenirse ne olur? Hücre

Detaylı

GEBELİK VE EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME

GEBELİK VE EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME GEBELİK VE EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME HAZIRLAYAN Yrd. Doç. Dr. Gülhan Samur Ekim-2006 ANKARA Birinci Basım : Ekim-2006 Ankara 3000 Adet ISBN : 975 590 181-7 Baskı : Sinem Matbaacılık Bardacık Sokak

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM PROJESİ SAĞLIK ÖZEL DURUMLARDA BESLENME PROGRAMLARI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM PROJESİ SAĞLIK ÖZEL DURUMLARDA BESLENME PROGRAMLARI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM PROJESİ SAĞLIK ÖZEL DURUMLARDA BESLENME PROGRAMLARI ANKARA, 2009 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller; Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 04.09.2008

Detaylı

ELEKTRİK ÜRETİM SANTRALLERİNDE KAPASİTE ARTIRIMI VE LİSANS TADİLİ

ELEKTRİK ÜRETİM SANTRALLERİNDE KAPASİTE ARTIRIMI VE LİSANS TADİLİ Hukuk ve Danışmanlık ELEKTRİK ÜRETİM SANTRALLERİNDE KAPASİTE ARTIRIMI VE LİSANS TADİLİ Türkiye de serbest piyasa ekonomisine geçişle birlikte rekabet ortamında özel hukuk hükümlerine göre faaliyet gösteren,

Detaylı

Doç. Dr. Orhan YILMAZ

Doç. Dr. Orhan YILMAZ Yazar Ad 151 Doç. Dr. Orhan YILMAZ İnsanda iletişimin en önemli araçlarından biri olan ses, kişinin duygusal yapısını yansıtan bir olaydır. Yaş ilerledikçe tüm organlarda görülebilen yaşlanma konuşma

Detaylı

2. Kapsam: Bu prosedür erişkin ve çocuk hastanın yoğun bakım ünitesine kabul edilmesinden taburcu edilmesine kadar yürütülen işlemleri kapsar.

2. Kapsam: Bu prosedür erişkin ve çocuk hastanın yoğun bakım ünitesine kabul edilmesinden taburcu edilmesine kadar yürütülen işlemleri kapsar. 1 / 5 1. Amaç: Bu prosedür, UÜ-SK da yaşam desteğine gerek duyan ve komadaki erişkin ve çocuk hastalara sunulacak yoğun bakım hizmetlerinin eşit, standart ve etkin bir şekilde yürütülmesini sağlamayı amaçlamaktadır.

Detaylı

Tarifname. MADDE BAĞIMLILIĞININ TEDAVĠSĠNE YÖNELĠK OLUġTURULMUġ BĠR FORMÜLASYON

Tarifname. MADDE BAĞIMLILIĞININ TEDAVĠSĠNE YÖNELĠK OLUġTURULMUġ BĠR FORMÜLASYON 1 Tarifname MADDE BAĞIMLILIĞININ TEDAVĠSĠNE YÖNELĠK OLUġTURULMUġ BĠR Teknik Alan FORMÜLASYON Buluş, madde bağımlılığının tedavisine yönelik oluşturulmuş bir formülasyon ile ilgilidir. Tekniğin Bilinen

Detaylı

1 ) 1 kg yemde en az % 0.8, en çok % 1.2 kalsiyum, 2 ) 1 kg yemde en az % 22 protein,

1 ) 1 kg yemde en az % 0.8, en çok % 1.2 kalsiyum, 2 ) 1 kg yemde en az % 22 protein, 3.3. Bir şirket iki tip şapka üretiyor. Birinci tip her şapka ikinci tip şapkanın üretimi için gereken emek zamanının iki katı kadar zaman gerektiriyor. Eğer tüm şapkalar II. tip ise şirket günde 500 şapka

Detaylı

OBEZİTE CERRAHİSİ GEÇİRMİŞ HASTALARDA ORUÇ TUTULMASI İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME

OBEZİTE CERRAHİSİ GEÇİRMİŞ HASTALARDA ORUÇ TUTULMASI İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME OBEZİTE CERRAHİSİ GEÇİRMİŞ HASTALARDA ORUÇ TUTULMASI İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME Ramazan ayının yaklaşması ile birlikte obezite cerrahisi geçirmiş hastalarımın bir çoğu oruç tutup tutamayacaklarını merak

Detaylı

Otizm lilerin eğitim hakkı var mıdır? Nedir ve nasıl olmalıdır?

Otizm lilerin eğitim hakkı var mıdır? Nedir ve nasıl olmalıdır? Nisan, 01.04.2013 OTĠZM, EĞĠTĠM HAKKI VE UYGULAMALARI Nisan ayı otizm farkındalık ayı olarak belirlenmiştir. Gün, ay ve yıl olarak belli amaçlara hasredilen tema lar, toplumda dikkat çekmek, konunun önemini

Detaylı

SPOR KULÜBÜ HİZMET PROGRAMI

SPOR KULÜBÜ HİZMET PROGRAMI SPOR KULÜBÜ HİZMET PROGRAMI Sporculara Zihin antrenmanları, tüm çalışanlara ekip ruhu içerisinde sporcu motivasyonuna katkı sağlama, teknik ekibe psikolojik yönetim tarzları konusunda destek olamyı amaçlayan

Detaylı

Gıda Üretiminde Tarihsel Su reç

Gıda Üretiminde Tarihsel Su reç Gıda Üretiminde Tarihsel Su reç Prof. Dr. Vural Gökmen Ulusal Gıda Teknoloji Platformu BESLENME (Gıda Teknolojileri) Doymak BARINMA (Yapı İnşaat, Tehdit Teknolojileri) Barınmak ULAŞIM (Yol Taşıt, Enerji

Detaylı

BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK

BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK Beslenme İle İlgili Temel Kavramlar Beslenme: İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması, Yaşam kalitesini artırması için

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her saşe1200 mg asetilsistein içerir. Yardımcı maddeler: Beta karoten, aspartam, sorbitol ve portakal aroması içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her saşe1200 mg asetilsistein içerir. Yardımcı maddeler: Beta karoten, aspartam, sorbitol ve portakal aroması içerir. KULLANMA TALİMATI ASİST 1200 mg toz içeren saşe Ağızdan alınır. Etkin madde: Her saşe1200 mg asetilsistein içerir. Yardımcı maddeler: Beta karoten, aspartam, sorbitol ve portakal aroması içerir. Bu ilacı

Detaylı

Proje Yönetiminde Toplumsal Cinsiyet. Türkiye- EuropeAid/126747/D/SV/TR_Alina Maric, Hifab 1

Proje Yönetiminde Toplumsal Cinsiyet. Türkiye- EuropeAid/126747/D/SV/TR_Alina Maric, Hifab 1 Proje Yönetiminde Toplumsal Cinsiyet Türkiye- EuropeAid/126747/D/SV/TR_Alina Maric, Hifab 1 18 Aral k 1979 da Birle mi Milletler Genel cinsiyet ayr mc l n yasaklayan ve kad n haklar n güvence alt na alan

Detaylı

ACİL ÇALIŞANLARI İÇİN STRES YÖNETİMİ

ACİL ÇALIŞANLARI İÇİN STRES YÖNETİMİ ACİL ÇALIŞANLARI İÇİN STRES YÖNETİMİ ACİL ÇALIŞANLARININ KARŞILAŞABİLECEĞİ STRES KAYNAKLARI Olaya bağlı stres kaynakları Mesleki stres kaynakları Çevresel stres kaynakları OLAYA BAĞLI STRES KAYNAKLARI-1

Detaylı

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ. ÇİFT ANADAL ve YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ. ÇİFT ANADAL ve YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL ve YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönergenin amacı, anadal lisans programlarını üstün başarıyla yürüten öğrencilerin, aynı zamanda ikinci

Detaylı

ÇÖKELME SERTLEŞTİRMESİ (YAŞLANDIRMA) DENEYİ

ÇÖKELME SERTLEŞTİRMESİ (YAŞLANDIRMA) DENEYİ ÇÖKELME SERTLEŞTİRMESİ (YAŞLANDIRMA) DENEYİ 1. DENEYİN AMACI Çökelme sertleştirmesi işleminin, malzemenin mekanik özellikleri (sertlik, mukavemet vb) üzerindeki etkisinin incelenmesi ve çökelme sertleşmesinin

Detaylı

LABORATUVARIN DÖNER SERMAYE EK ÖDEME SİSTEMİNE ETKİSİ. Prof. Dr. Mehmet Tarakçıoğlu Gaziantep Üniversitesi

LABORATUVARIN DÖNER SERMAYE EK ÖDEME SİSTEMİNE ETKİSİ. Prof. Dr. Mehmet Tarakçıoğlu Gaziantep Üniversitesi LABORATUVARIN DÖNER SERMAYE EK ÖDEME SİSTEMİNE ETKİSİ Prof. Dr. Mehmet Tarakçıoğlu Gaziantep Üniversitesi Bir etkinliğin sonucunda elde edilen çıktıyı nicel ve/veya nitel olarak belirleyen bir kavramdır.

Detaylı

LENFOMA NEDİR? Lenfoma lenf dokusunun kötü huylu tümörüne verilen genel bir isimdir.

LENFOMA NEDİR? Lenfoma lenf dokusunun kötü huylu tümörüne verilen genel bir isimdir. LENFOMA LENFOMA NEDİR? Lenfoma lenf dokusunun kötü huylu tümörüne verilen genel bir isimdir. LENF SİSTEMİ NEDİR? Lenf sistemi vücuttaki akkan dolaşım sistemidir. Lenf yolu damarlarındaki bağışıklık hücreleri,

Detaylı

Öğr. Gör. Süleyman GÖKMEN

Öğr. Gör. Süleyman GÖKMEN Öğr. Gör. Süleyman GÖKMEN GİRİŞ Fonksiyonel Gıda Tanımı Et Ürünlerine Tedbirli Yaklaşım Et ürünlerine Konjuge Linoleik asit ilavesi Et ürünlerine Diyet Lifi İlavesi Et ürünlerine Probiyotik İlavesi Et

Detaylı

ELLE SÜT SAĞIM FAALİYETİNİN KADINLARIN HAYATINDAKİ YERİ ARAŞTIRMA SONUÇLARI ANALİZ RAPORU

ELLE SÜT SAĞIM FAALİYETİNİN KADINLARIN HAYATINDAKİ YERİ ARAŞTIRMA SONUÇLARI ANALİZ RAPORU ELLE SÜT SAĞIM FAALİYETİNİN KADINLARIN HAYATINDAKİ YERİ ARAŞTIRMA SONUÇLARI ANALİZ RAPORU Hazırlayan Sosyolog Kenan TURAN Veteriner Hekimi Volkan İSKENDER Ağustos-Eylül 2015 İÇİNDEKİLER Araştırma Konusu

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Duygusal ve Davranışsal Bozuklukların Tanımı 2

İÇİNDEKİLER. Duygusal ve Davranışsal Bozuklukların Tanımı 2 İÇİNDEKİLER Bölüm 1 Giriş 1 Duygusal ve Davranışsal Bozuklukların Tanımı 2 Normal Dışı Davramışları Belirlemede Öznellik 2 Gelişimsel Değişimlerin Bir Bireyin Davranışsal ve Duygusal Dengesi Üzerindeki

Detaylı

Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası

Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası 2007 NİSAN EKONOMİ Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası Türkiye ekonomisi dünyadaki konjonktürel büyüme eğilimine paralel gelişme evresini 20 çeyrektir aralıksız devam ettiriyor. Ekonominin 2006 da yüzde

Detaylı

TÜRKİYE DE HASTANEDE YATAN HASTALARIN AKILCI İLAÇ KULLANIMINA YÖNELİK BİLGİ VE DAVRANIŞLARINI DEĞERLENDİRME ÇALIŞMASI

TÜRKİYE DE HASTANEDE YATAN HASTALARIN AKILCI İLAÇ KULLANIMINA YÖNELİK BİLGİ VE DAVRANIŞLARINI DEĞERLENDİRME ÇALIŞMASI TÜRKİYE DE HASTANEDE YATAN HASTALARIN AKILCI İLAÇ KULLANIMINA YÖNELİK BİLGİ VE DAVRANIŞLARINI DEĞERLENDİRME ÇALIŞMASI Sayın İlgili; Bu anket çalışması, akılcı ilaç kullanımı konusunda mevcut durumun değerlendirilmesi

Detaylı

08.11.2008 VİTAMİN D VE İMMÜN SİSTEM VİTAMİN D

08.11.2008 VİTAMİN D VE İMMÜN SİSTEM VİTAMİN D VİTAMİN D VE İMMÜN SİSTEM VİTAMİN D Vitamin D ve İmmün Sistem İnsülin Sekresyonuna Etkisi Besinlerde D Vitamini Makaleler Vitamin D, normal bir kemik gelişimi ve kalsiyum-fosfor homeostazisi için elzem

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 1 Projenin Amacı... 1. 2 Giriş... 1. 3 Yöntem... 1. 4 Sonuçlar ve Tartışma... 6. 5 Kaynakça... 7

İÇİNDEKİLER. 1 Projenin Amacı... 1. 2 Giriş... 1. 3 Yöntem... 1. 4 Sonuçlar ve Tartışma... 6. 5 Kaynakça... 7 İÇİNDEKİLER 1 Projenin Amacı... 1 2 Giriş... 1 3 Yöntem... 1 4 Sonuçlar ve Tartışma... 6 5 Kaynakça... 7 FARKLI ORTAMLARDA HANGİ RENK IŞIĞIN DAHA FAZLA SOĞURULDUĞUNUN ARAŞTIRILMASI Projenin Amacı : Atmosfer

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LABORATUARI YÜZEY DOLDURMA TEKNİKLERİ

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LABORATUARI YÜZEY DOLDURMA TEKNİKLERİ İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LABORATUARI YÜZEY DOLDURMA TEKNİKLERİ Deneyde dolu alan tarama dönüşümünün nasıl yapıldığı anlatılacaktır. Dolu alan tarama

Detaylı

CALF MILK GOLD BUZAĞI MAMASI ÇİFTLİĞİNİZE, HAYVAN IRKINIZA ÇEVRE ŞARTLARINIZA, BESLENME ALIŞKANLIĞINIZA ÖZEL MAMALAR ÜRETİYORUZ!

CALF MILK GOLD BUZAĞI MAMASI ÇİFTLİĞİNİZE, HAYVAN IRKINIZA ÇEVRE ŞARTLARINIZA, BESLENME ALIŞKANLIĞINIZA ÖZEL MAMALAR ÜRETİYORUZ! CALF MILK GOLD BUZAĞI MAMASI %24 PROTEİN, %21 YAĞ PROBİYOTİK KATKILIDIR. YUMURTA IGG KATKILIDIR OREGANO (ANTİKRİPTO) ÖZEL AMİNOASİT DESTEĞİ YÜKSEK KALİTELİ SÜT PROTEİNİ ÖZEL YAĞ PROFİLİ ÇİFTLİĞİNİZE, HAYVAN

Detaylı

T.C AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ DÖNEM İÇİ UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ DÖNEM İÇİ UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ DÖNEM İÇİ UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1)Yönergenin Amacı, Ağrı İbrahim Çeçen

Detaylı

Diyabet te Sağlık Önerileri. Diyabet

Diyabet te Sağlık Önerileri. Diyabet Diyabet te Sağlık Önerileri Diyabet BR.HLİ.041 Diyabette Sağlık Önerileri Her sağlıklı birey gibi diyabetli birey de bireysel bakımını sağlamalı; diyabete bağlı gelişen özellikli durumlarda gereken uygulamaları

Detaylı

NIJERYA DAN GELEN YOLCUDA EBOLAYA RASTLANMADI

NIJERYA DAN GELEN YOLCUDA EBOLAYA RASTLANMADI Portal Adres NIJERYA DAN GELEN YOLCUDA EBOLAYA RASTLANMADI : www.cayyolu.com.tr İçeriği : Gündem : http://www.cayyolu.com.tr/haber/nijerya-dan-gelen-yolcuda-ebolaya-rastlanmadi/96318 1/3 SAGLIK IÇIN EGZERSIZ

Detaylı

Dünya Çavdar ve Yulaf Pazarı

Dünya Çavdar ve Yulaf Pazarı Dünya Çavdar ve Yulaf Pazarı Dünyada çavdar ve yulafın üretimi, buğday, pirinç, mısır ve arpa gibi diğer tahıl ürünlerine kıyasla son derece sınırlıdır. Yılda ortalama 14-15 milyon ton dolayında olan dünya

Detaylı

DÜNYA EKONOMİK FORUMU KÜRESEL CİNSİYET AYRIMI RAPORU, 2012. Hazırlayanlar. Ricardo Hausmann, Harvard Üniversitesi

DÜNYA EKONOMİK FORUMU KÜRESEL CİNSİYET AYRIMI RAPORU, 2012. Hazırlayanlar. Ricardo Hausmann, Harvard Üniversitesi DÜNYA EKONOMİK FORUMU KÜRESEL CİNSİYET AYRIMI RAPORU, 2012 Hazırlayanlar Ricardo Hausmann, Harvard Üniversitesi Laura D. Tyson, Kaliforniya Berkeley Üniversitesi Saadia Zahidi, Dünya Ekonomik Forumu Raporun

Detaylı

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KURUMLARINDA BESLENME SAATİ UYGULAMASI

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KURUMLARINDA BESLENME SAATİ UYGULAMASI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KURUMLARINDA BESLENME SAATİ UYGULAMASI Giriş Yard. Doç.Dr. Sıdıka BULDUK Prof.Dr.Suna BAYKAN Uzm. Saime KÜÇÜKKÖMÜRLER Eğitim her çağda insanın daha iyi yetişmesini ve yaşamasını amaçlayan

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS HAYVAN BESLEME VE YEM BİLGİSİ TEKNOLOJİSİ

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS HAYVAN BESLEME VE YEM BİLGİSİ TEKNOLOJİSİ DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS HAYVAN BESLEME VE YEM BİLGİSİ TEKNOLOJİSİ LVS22 IV 2 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Ön Lisans Seçmeli

Detaylı

YENİ ÇALIŞMALAR IŞIĞINDA PROFİLAKSİ

YENİ ÇALIŞMALAR IŞIĞINDA PROFİLAKSİ YENİ ÇALIŞMALAR IŞIĞINDA PROFİLAKSİ Dr Nur Kır İstanbul Tıp Fakültesi 1. RETİNA GÜNLERİ İSTANBUL 2013 AREDS I Çalışması (2001) Amaç: Farklı evrelerdeki YBMD hastalarında yüksek doz antioksidan ve minerallerin

Detaylı

Sosyal Riski azaltma Projesi Kapsamında Şartlı Nakit Transferi Uygulaması Genelgesi 2004 / 64

Sosyal Riski azaltma Projesi Kapsamında Şartlı Nakit Transferi Uygulaması Genelgesi 2004 / 64 Sosyal Riski azaltma Projesi Kapsamında Genelgesi 2004 / 64 Tarihi:03.05.2004 Sayısı:2004/64-1838 SAĞLIK BAKANLIĞI Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü ANKARA 03/05/2004 Sayı : B100ACS0140000-9216/1853

Detaylı

BOOSTERS ENERGIZE GINGERELLA SOUL-C. SLIM DOWN (250 ml) SUNDAZE HEART ON. H2O, limon, zencefil, zerdeçal, agave. elma, greyfurt, salatalık

BOOSTERS ENERGIZE GINGERELLA SOUL-C. SLIM DOWN (250 ml) SUNDAZE HEART ON. H2O, limon, zencefil, zerdeçal, agave. elma, greyfurt, salatalık GREENS GREEN MACHINE elma, salatalık, yeşil biber, marul, ıspanak, maydanoz, limon Vitamin ve mineral açısından zengin olup, sindirim sistemine ve vücudun doğal arınımına katkı sağlar. SKIN GLOW armut,

Detaylı

TS 11222 DEN TS EN 206 YA GEÇİŞLE GELEN DEĞİŞİKLİKLER

TS 11222 DEN TS EN 206 YA GEÇİŞLE GELEN DEĞİŞİKLİKLER TS 11222 DEN TS EN 206 YA GEÇİŞLE GELEN DEĞİŞİKLİKLER Tümer Akakın Türkiye Hazır Beton Birliği Giriş TS 11222 Standardı Şubat 1994 de kabul edilmiştir ve Türkiye de Beton konusunu doğrudan kapsayan ilk

Detaylı

HEMŞİRE İNSANGÜCÜNÜN YETİŞTİRİLMESİ VE GELİŞTİRİLMESİ

HEMŞİRE İNSANGÜCÜNÜN YETİŞTİRİLMESİ VE GELİŞTİRİLMESİ HEMŞİRE İNSANGÜCÜNÜN YETİŞTİRİLMESİ VE GELİŞTİRİLMESİ Doç. Dr. Ülkü TATAR BAYKAL İÜ Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi Hemşirelikte Yönetim Anabilim Dalı ve Yönetici Hemşireler Derneği Yönetim Kurulu

Detaylı

HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ İNTÖRN PROGRAMI UYGULAMA ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ İNTÖRN PROGRAMI UYGULAMA ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ İNTÖRN PROGRAMI UYGULAMA ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu uygulama esaslarının amacı Şifa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü

Detaylı

Romatizmal Ateş ve Streptokok Enfeksiyonu Sonrası Gelişen Reaktif Artrit

Romatizmal Ateş ve Streptokok Enfeksiyonu Sonrası Gelişen Reaktif Artrit www.printo.it/pediatric-rheumatology/tr/intro Romatizmal Ateş ve Streptokok Enfeksiyonu Sonrası Gelişen Reaktif Artrit 2016 un türevi 1. ROMATİZMAL ATEŞ NEDİR? 1.1 Nedir? Romatizmal ateş, streptokok adı

Detaylı

Şeker Hastalığı Nedir? Neden Önemlidir?

Şeker Hastalığı Nedir? Neden Önemlidir? Aile Hekimliği Sürekli Mesleki Gelişim Programı Hayatınız boyunca öngöremediğiniz ve hayat kalitenizi düşürecek pek çok sorun yaşayabilirsiniz. Şeker hastalığı(kısa olarak Diyabet diyebiliriz) ve obezite

Detaylı

ATAÇ Bilgilendirme Politikası

ATAÇ Bilgilendirme Politikası ATAÇ Bilgilendirme Politikası Amaç Bilgilendirme politikasının temel amacı, grubun genel stratejileri çerçevesinde, ATAÇ İnş. ve San. A.Ş. nin, hak ve yararlarını da gözeterek, ticari sır niteliğindeki

Detaylı

2008 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇESİ ÖN DEĞERLENDİRME NOTU

2008 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇESİ ÖN DEĞERLENDİRME NOTU 2008 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇESİ ÖN DEĞERLENDİRME NOTU I- 2008 Mali Yılı Bütçe Sonuçları: Mali Disiplin Sağlandı mı? Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan 2008 mali yılı geçici bütçe uygulama sonuçlarına

Detaylı

MÜHENDİSLİK DEĞERLENDİRME KURULU PROGRAM DEĞERLENDİRİCİSİ RAPORU

MÜHENDİSLİK DEĞERLENDİRME KURULU PROGRAM DEĞERLENDİRİCİSİ RAPORU PROGRAM DEĞERLENDİRİCİSİ RAPORU 2007-2008 Değerlendirme Döneminde Kullanılacaktır Mühendislik Dekanları Konseyi Mühendislik Değerlendirme Kurulu Kurul Genel Sekreterliği Anadolu Üniversitesi Mühendislik

Detaylı

EOZİNOFİLİK ÖZOFAJİT ANTALYA 2016 DR YÜKSEL ATEŞ BAYINDIR HASTANESİ ANKARA

EOZİNOFİLİK ÖZOFAJİT ANTALYA 2016 DR YÜKSEL ATEŞ BAYINDIR HASTANESİ ANKARA EOZİNOFİLİK ÖZOFAJİT ANTALYA 2016 DR YÜKSEL ATEŞ BAYINDIR HASTANESİ ANKARA 1. vaka S.P ERKEK 1982 DOĞUMLU YUTMA GÜÇLÜĞÜ ŞİKAYETİ MEVCUT DIŞ MERKEZDE YAPILAN ÖGD SONUCU SQUAMOZ HÜCRELİ CA TANISI ALMIŞ TEKRARLANAN

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI. ESANSİYEL AMİNO ASİT ORAL Tablet 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI. ESANSİYEL AMİNO ASİT ORAL Tablet 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI ESANSİYEL AMİNO ASİT ORAL Tablet 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: 1 tablet içeriği : L-izolösin 59 mg L-lösin 89 mg L-lizin 75 mg = lizin asetat

Detaylı

Proje Tasarım Esasları Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Temel bilgiler TÜBİTAK Üniversite Öğrenci Projesi Hazırlama

Proje Tasarım Esasları Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Temel bilgiler TÜBİTAK Üniversite Öğrenci Projesi Hazırlama Proje Tasarım Esasları Prof. Dr. Akgün ALSARAN Temel bilgiler TÜBİTAK Üniversite Öğrenci Projesi Hazırlama İçerik Giriş Proje amacı Yöntem ve metotlar Örnek 2 Giriş 3 Alt Sorunlar Odaklama ve sorun analizi

Detaylı