Gövdenin Büyüme Bölgesi. Uç kısımda büyüme bölgesi vardır. Büyüme bölgesi tomurcuk dediğimiz yaprakçıklarla korunur.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Gövdenin Büyüme Bölgesi. Uç kısımda büyüme bölgesi vardır. Büyüme bölgesi tomurcuk dediğimiz yaprakçıklarla korunur."

Transkript

1

2 Gövdenin Görevleri Yaprak ve çiçekleri üzerinde taşır, yenilerini oluşturur Negatif jeotropizma göstererek yaprakların ışıktan daha fazla faydalanmasını sağlar Besin maddelerinin iletimini sağlar Vejetatif üremeyi sağlar Besin depo eder

3

4 Gövdenin Büyüme Bölgesi Uç kısımda büyüme bölgesi vardır. Büyüme bölgesi tomurcuk dediğimiz yaprakçıklarla korunur.

5 Dikotil Bitkilerde Gövdenin Primer Yapısı Gövdenin primer yapısı enine kesitlerde dıştan içe doğru koruyucu doku (epidermis), korteks (kabuk) bölgesi ve iletim demetlerinin yer aldığı merkezi silindir den meydana gelir.

6 Monokotil Bitkilerde Gövdenin Primer Yapısı Monokotil bitkilerde kapalı kollateral demetler epiderma altından başlayarak, çevreye doğru sık ve küçük, merkeze doğru seyrek ve büyük olacak şekilde düzenlenmiştir. Korteks, kambiyum ve öz bulunmaz.

7

8

9 Sekonder Büyüme Çift çenekli bitkilerde kambiyumdan ilk yıl oluşan primer ksilem tabakası birinci yıllık yaş halkasını meydana getirir. Kambiyum her büyüme mevsiminde bölünerek içe doğru sekonder ksilemi, dışa doğru sekonder floemi oluşturur. Sekonder iletim dokular üretildikçe primer ksilem ile primer floem birbirinden uzaklaşır. Böylece sekonder iletim doku gövdenin önceki yıl oluşturduğu odun tabakasının çevresinde birikerek o yıla ait büyüme halkasını meydana getirir ve gövdenin çapınınartmasını sağlar.

10

11 Odunlu Konifer (Kozalaklı) Gövdesi Primer dönemde gövdenin iletim sistemi dardır ve kollateral demetlerden oluşur. Sekonder büyüme sürekli olarak floem ve ksilemi verir. Endoderma yoktur. Korteks ile iletim sisteminin sınırı belirsizdir. Odunlu konifer gövdesi tipik kenarlı geçit taşıyan ilkbahar ve sonbahar trakeidleri ile az sayıda parankima hücrelerinden oluşmuştur. Trakeidler düzenli sıralar şeklinde olup enine kesitlerde bu yapıyı görmek mümkündür. Pinus (Çam) odununda parankima hücrelerine reçine kanallarında rastlanır. Primer ksilem öz içinde kalmıştır. Sekonder ksilem ise öz ve kambiyum arasında yıl halkaları şeklinde görünür. Öz kolları oldukça sık olup radyal yöneltide uzun prizmatik hücrelerden meydana gelmiştir. Genellikle parankimatik hücrelerden oluşan öz kolları bu hücrelerde nişasta içerirler.

12 Pinus Gövde

13 Çam gövde radial kesit

14 Odunlu Dikotil Gövdesi Bu odunların yapılarında trakeid ve parankima hücrelerinden başka sklerankima lifleri ve trakelere de rastlanır. Enine kesitte dışta parçalanmış bir epidermis ve birkaç sıralı mantar (periderm) yer alır. Mantarın altında kollenkima ve korteks parankima hücreleri öze doğru daralarak, primer öz kollarını oluşturur. Kambiyumun üstünde, arkadaş hücreleri, kalburlu borular, parankima ve liflerden oluşan floem, altında ise trake ve trakeidlerden meydana gelen ksilem yer alır. Ksilemde ilkbahar ve sonbahar odunları ile kambiyum ve öz arasında yer alan parankimatik sekonder öz kolları belirgindir. Kesitin en iç kısmını öz bölgesi oluşturur. Bu grubun en bilinen örneği Tilia (Ihlamur) dır

15

16 Gövde Metamorfozları Stolon: Stolon toprak yüzeyinde yatay olarak uzanan, ince yapılı ve nodyumlarda yeni bir bitki meydana getiren sürünücü gövdedir. İnternodyumları uzundur. Stolonlar nodyumlarında indirgenmiş pulsu yapraklar taşır. Bu tip bitkiler vejetatif üreme ile çoğalırlar. Bilinen en yaygınörneği Fragaria indica (Çilek).

17

18 Gövde Metamorfozları Rizom: Rizom toprak altında dik ya da yatay olarak uzanan, kalın, silindirik, etli bir toprak altı gövdesidir. Nodyumları sıktır ve üzerinden bitkinin kökleri çıkar. Genellikle monokotiledonlarda bulunur ve Iris (Süsen) örnek olarak verilebilir. Bunlar hem tohumla hemde rizomla çoğalabilirler.

19

20

21 Gövde Metamorfozları Tuber (Yumru): Tuber yedek besin maddesi depo eden, boyları kısa, şişkin ve etli bir toprak altı gövdesidir. Patates (Solanum tuberosum) tuber yapısının tipikbirörneğidir. Tuberler yedek besin depo etmekten başka, ana bitkinin vejetatif olarak çoğalmasınıda sağlar. Tuberler, rizomlardan daha kısa ve kalın olmaları, kök taşımaması ve bir büyüme mevsiminden diğerine kadar canlı kalmalarıylaayırt edilir.

22 Gövde Metamorfozları Kormus: Kormus zarımsı yapraklarla çevrilmiş etli, dik bir toprak altı gövdesidir. Kormusun üst kısmı tomurcuk, alt kısmı ise ince ek kökler içerir. Gladiolus (Glayöl) kormusa örnek olarak verilebilir.

23

24 Gövde Metamorfozları Bulbus (Soğan): Bulbus çok sık dizilişli ve etli yaprakları olan, dik toprak altı gövdesidir. Bulbuslar alt kısımlarında ince ek kökler içerir. Tepe tomurcuğundan gelişen etli sulu yapraklar tabla adı verilen, değişime uğramış gövdenin etrafında dizilmişlerdir. Tepe tomurcuğu büyüme mevsiminde uygun ortam şartlarında yaprak ve çiçek taşıyan toprak üstü gövdesi halinde gelişir. Allium cepa (Soğan) ve Tulipa (Lale) bu gruba örnektir.

25

26 Gövde Metamorfozları Yapraksı Gövde: Kurak bölgelerde yayılış gösteren bazı bitkilerin yaprakları çok küçülmüştür. Böyle bitkilerde gövdeler yaprakların fotosentez görevini yapmak üzere yassılaşarak yapraksı bir görünüm alırlar. Bu şekilde değişikliğe uğramış fakat tipik gövde şeklini korumuş gövdelere yapraksı gövde adı verilir. Yapraksı gövdeler kladot ve filloklad olmak üzere ikiye ayrılır. Kladota Muhlenbeckia ve Opuntia yı, filloklada ise Asparagus ve Ruscus u örnek olarak verebiliriz.

27 Gövde Metamorfozları Sukkulent (Etli): Kurak bölgelerde veya tuzlu ortamlarda yayılış gösteren bazı bitkiler suyun çok olduğu dönemlerde bol miktarda su emerek gövdelerinde depo ederler. Su ile şişen, küre veya silindirik şekilli bu gövdelere sukkulent (etli) gövde denir. Cactaceae (Kaktüsgiller) ve Euphorbiaceae (Sütleğengiller) familyalarının üyeleri bu gruba örnek olarak verilebilir.

28

29 Gövde Metamorfozları Sülük: İnce ve kıvrık kısa sürgün (tendril) leriyle tutunup sarılan gövdeye sülük gövde denir. Sülükler bitkinin dik durmasını sağlar. Vitis (Asma), Passiflora (Çarkıfelek) ve Canvolvulus (Sarmaşık), sülük gövdelerin tipik örneklerindendir.

30 Gövde Metamorfozları Diken: Korunma amaçlı olmak üzere kısa veya uzun sürgünlerin diken şeklini almasıyla diken gövde oluşur. Dikenler sert, genellikle dik ve sivridir. Diken dallar bazen yaprak, çiçek ve meyva taşır. Duranta, Carissa ve Pyracantha (Ateşdikeni) gövde üzerindeki yaprakların koltuğunda diken dallar bulunur.

31

32

33

34 YAPRAK Havalandırma sistemi iyi gelişmiş ve kloroplastça zengin olduğundan temel görevi fotosentez ve terlemedir. Yaprak yapısı bitki türlerine göre farklılık gösterir. Bu nedenle yaprağın morfolojik özellikleri bir bitkinin tanınmasında son derece önemlidir.

35 Yaprağın Dış Morfolojisi Genellikle nodyumlara bağlı, gövde eksenine dik olarak yassılaşmış bir organdır. Lamina (aya), sap (petiol), kulakçık(stipula) ve taban (basis) kısımlarındanmeydana gelir.

36

37 Basit Yapraklar Bileşik Yapraklar

38

39 Yapraklarda Damarlanma Gövdeden yaprak sapı yoluyla laminaya geçen iletim demetlerinin laminada çeşitli şekilde dağılarak oluşturdukları yapıya damarlanma sistemi adı verilir. Damarlar laminanın alt yüzeyinde bir çıkıntı oluşturdukları için daha belirgindir. Lamina içinde sapın devamı gibi ilerleyen belirgin ve kuvvetli damara orta damar veya ana damar denir ve bu damar yaprağı genellikle iki kısma ayırır. Bazen yapraklar damarsız da olabilir. Örneğin, karayosunları ve bazı etli yapraklarda damar belirsizdir.

40 Yapraklarda görülen damarlanma şekilleri: 1. Basit damarlanma: Yaprak ayası daralmış iğne veya pul şeklini almıştır. Bu tip yapraklar tek bir basit damara sahiptir. Örnek; Çam (Pinus), Selvi (Cupressus).

41 Yapraklarda görülen damarlanma şekilleri: 2. Çatalsı (Dikotom) damarlanma: Damarlar saptan itibaren sürekli olarak ikiye çatallanarak lamina içinde dağılır. Örnek; Japon eriği (Ginkgo biloba), Venüs saçı (Adiantum).

42 Yapraklarda görülen damarlanma şekilleri: 3. Paralel damarlanma: Laminanın damarları birbirine paraleldir. Bu durumu laminası şeritsi olan Gramineae ve monokotil bitkilerin yapraklarında birbirine tamamen düz, paralel çizgiler şeklinde görmek mümkündür. Bununla birlikte laminası eliptik veya kordat olan yapraklarda ise damarlar, lamina şekline uyum gösterir ve yay şeklini alırlar. Plantago, Musa ve Smilax yapraklarında bu tip damarlanma görülür.

43 Yapraklarda görülen damarlanma şekilleri: 4. Ağsı damarlanma: Bazı yapraklar bir ya da birkaç kalınortadamara sahiptir. Bu damarlardan çıkan daha ince damarlar dallanarak bir ağ meydana getirecek şekilde lamina içinde dağılırlar. Dikotillerin çoğunda bu tip damarlanma görülür ve dört alt kısımda incelenebilir.

44 Petiol (Yaprak sapı) Yaprağın laminasını belli bir açıyla gövdeye bağlayan, yaprak laminasını ışığın yönüne göre hareket ettiren ve genellikle ince yapılı olankısmapetiol denir.

45 Yaprak Metamorfozları Yaprakların öncelikli görevi fotosentez ve terlemedir. Bununla birlikte bazı yapraklar, başka görevleri yapmak üzere şekil ve yapı bakımından değişikliğeuğrayabilirler.

46 Depo Yaprak Besin veya su depo etmek üzere faklılaşan kalın, etli yapraklardır. Besin maddesi depo eden soğan şeklinde kalın ve klorofilleri azalmış olan yapraklara Allium (Soğan) ve Lilium (Zambak) örnek olarak verilebilir. Su, yapraklarda geniş, ince duvarlı hücrelerde korunmaktadır. Bu yaprakların kalın üst tabakası su kaybını azaltır. Kurak ve tuzlu bölgelerde yaşayan bitkilerde olduğu gibi su depo eden, genellikle klorofilsiz yapraklara Sedum (Damkoruğu) ve Mesembryanthemum (Makasotu) örnektir.

47 Diken Yaprak Yaprakların tümüyadabazı kısımları diken şeklindedir. Böyle yapraklarda iletim demetleri ve yoğun sklerankima dokusu bulunur. Görevi hayvanlara karşı savunmadır. Astragalus (Geven) da bileşik yaprakların yaprakçıkları düştükten sonra yaprağın orta damarı diken şeklini almıştır. Opuntia (Kaynanadili) daki dikenler gövde üzerindeki körelmiş yapraklardır. Berberis (Kadıntuzluğu) de uzun sürgünler diken şeklini alırken, Robinia (Beyaz salkım) da stipulalar dikene dönüşmüştür.

48 Sülük Yaprak Yaprak ya da yaprakçıkların bazıları, tırmanıcı bitkilerde tutunmayı sağlamak için, incelerek sülük haline dönüşebilir. Sülükler, dokunmaya karşı hassas yapraklardır. Bir kol gibi ileriye uzanabilen bu yapraklar, bitkiye destek olabilecek bir nesneye tutunurlar. Sülüklerin tırmanma nedeni, güneş ışığına ulaşmaktır. Böylece, fotosentez yapabilir ve daha çok büyüyebilirler. Clematis (Akasma) de petiol, Pisum (Bezelye) da uç yaprakların birkısmı ve Smilax (Saparna) da stipulalar sülük şekline dönmüştür.

49 Kapan Yaprak Bazı bitkilerin yaprakları farklı şekilde değişikliğe uğramış ve özellikle böcekleri yakalayabilmek için kese, huni, ibrik şeklini almıştır. Nepenthes, Drosera, Dionaea ve Sarracenia gibi bitkiler, böcek yiyen etobur yapraklara sahiptirler. Bu bitkilerin tüy ya da emergensleri tarafından salınan enzimlerle (protaz, lipaz ve asit fosfataz) böcekler eritilerek emilir. Böyle yapraklar bitkinin beslenmesinde rol oynar.

50 Üretken Yaprak Bitkilerin vejetatif olarak çoğalmasında rol oynayan yapraklardır. Örnek, Begonia (Begonya) yaprağı uygun ortam koşullarında vegetatif olarak üreyip, yeni bir bitki verebilir. Aynı şekilde Bryophyllum un yaprak kenarındaki bazı bölgeler, meristematik özelliklerini koruyarak, genç bitkiler haline dönüşürler. Bu genç bitkilerin toprağadüşmesiyle de yeni bitkiler meydana gelir.

51 Çiçek Yaprak Çiçeği meydana getiren çanak ve taç yapraklar ile üremede rol oynayan dişi ve erkek organlar,yaprakların metamorfozundan meydana gelmiştir.

52 Koruyucu Yaprak Tomurcukların etrafını saran kısa, kalın ve sapsız yaprakçıklardan oluşan tomurcuk pullarıdır. Üst yüzeylerinde tüy, reçine ve mum gibi maddeler vardır. Görevi, meristem dokularını dış tesirlere ve su kaybına karşı korumaktır. Bunlar normal yapraktan daha ince olup, fazla miktarda sklerankima dokusu içerirler.

53 Yaprağın İç Yapısı Yaprak fotosentezi ve gaz alış verişini verimli bir şekilde sağlayabilmek üzere dizayn edilmiştir. Bol miktarda kloroplast, hücreler arası boşluk, stoma ve iletim demetleri bulunur. Enine kesitte genelde epidermis, mezofil ve iletim demetleri görülür.

54 Epidermis Kara bitkilerinin epidermisinde kloroplast yoktur, su bitkilerinde vardır. Yapraktansukaybını önlemekvedesteksağlamak için oluşmuş örtü tabakasıdır. Hücre çeperi kütin içerir. Hücre çeperi mesofit ve higrofitlerde ince, kserofitlerde ise kalındır.

55 Stomalar Stoma sadece alt epidermiste ise böyle yapraklara hipostomatik yaprak denir. Su bitkilerinde olduğu gibistomalarsadeceüst epidermiste ise epistomatik yaprak, her iki epidermiste de bulunuyorsa amfistomatik yaprak denir.

56

57 Mezofil Çok sayıda canlı parankima hücrelerinden oluşur. Kloroplastca zengindir. Hücreler arası boşluk fazladır. Fotosentez burada gerçekleşir. İkiyeayrılır: 1 Palizat parankiması 2 Sünger parankiması

58 dorsiventral ya da bifasiyal yaprak isolateral ya da ekvifasiyal yaprak

59 Gimnosperm Yaprağı En dışta epiderma, altında ise kalın çeperli hipoderma bulunur. Bu yapı stomalar ile kesintiye uğrar. Mezofil homojen olup, çam ve bazı koniferlerde palisad ve sünger parankiması şeklinde farklılaşma göstermez. Mezofilde reçine kanalları vardır. Bu kanallar çamlarda ince çeperli salgı yapan epitelyum hücreleri ile çevrilmiştir. Yaprağın merkezinde iki iletim demeti bulunur. Bu demetler endodermis adı verilen bir sıra sıkı dizilimli hücrelerden oluşan kın ile çevrilmiştir. Kının iç kısmında iletim demetlerini çeviren ikinci bir doku vardır ki, buna transfusyon dokusu denir. Bu doku canlı parankima hücreleri ile ince çeperli, kenarlı geçitli trakeidlerden meydana gelmiştir. Transfusyon dokusu gimnospermlerde çok yaygın olup, görevi iletim demetleri ile mezofil arasında madde iletimini sağlamaktır

60 Pinus yaprağı enine kesit

61

62 Angiosperm Yaprağı

63 Ficus yaprak enine kesit

64 ÇİÇEK Çiçek bir üreme organıdır. Tozlaşma, döllenme, tohum ve meyve oluşumu çiçek yapısında meydana gelir. Gelişmiş bitkilerde üreme organları çiçek yapısında bulunur. Çiçek taşıyan bitkilere Antofit (çiçekli bitki) adı verilir. Bu bitkiler aynı zamanda tohum meydana getirdiklerinden Spermatofit (tohumlu bitki) adını da alırlar.

65 ÇİÇEĞİN DIŞ MORFOLOJİSİ Bir angiosperm çiçeği, dıştan içe doğru çiçek örtüsü (periant), erkek organ (andrekeum) ve dişi organ (ginekeum) halkaları ndan meydana gelmiştir. Her çiçek kısa veya uzun bir pedisel (çiçek sapı) ucunda bulunur. Çiçek parçaları üstte pediselin genişlemesiyle oluşan reseptakulum (çiçek tablası) a bağlanırlar. Çiçekler, pedunkul (çiçek durumu sapı) üzerindeki pediselden çıkarlar. Çiçek örtüsü (periant) dışta kaliks, içte ise korolladan oluşur. Bir çiçek her zaman tam olmayabilir, kaliks, korolla, andrekeum ve ginekeum halkalarından biri veya daha fazlası eksik olabilir.

66

67 Bir çiçek yapısında stamen (erkek organ) ve pistil (dişiorgan)bir arada bulunuyorsa, böyle çiçeklere monoklin veya hermafrodit (erdişi) çiçek adı verilir. Buna karşılık bu organlar farklı çiçeklerde bulunursa böyle çiçeklere diklin (tek cinsli) çiçekler denir. Diklin çiçekler aynı bitki üzerinde yer alıyorsa monoik (tek evcikli), ayrı bitkilerde ise dioik (iki evcikli) bitki adını alır. Dioik bitkilerde erkek çiçekler erkek bitki, dişi çiçekler ise dişi bitki üzerinde yer alır. Monoik bitkilere örnek olarak Zea mays (mısır), dioik bitkilere ise Ficus carica (incir) bitkisini örnek verebiliriz.

68 Monoik bitki Dioik bitki

69 Ovaryum Durumları 1. Hipogin çiçek (Ovaryum üstdurumlu): Çiçeğin diğerkısımları ovaryumun altından çıkar. 2. Perigin çiçek (Ovaryum orta durumlu): Çiçeğin diğer kısımları ovaryumun alt kısmından bir çanak gibi büyüyen çiçek ekseninin kenarından çıkar. 3. Epigin çiçek (Ovaryum alt durumlu): Çiçeğin diğer kısımları ovaryumun etrafında bir çanak gibi büyüyerek ovaryumla birleşmiş olan çiçek ekseninin kenarındançıkar. Ovaryum, reseptakulumiçerisine gömülmüştür.

70 İNFLORESANS (ÇİÇEK DURUMLARI)

71 MEYVE Döllenme sonunda farklılaşmış ovaryum ile içerdiği tohumların oluşturduğu organa meyve denir. Meyve tohumların yayılması için oluşturulmuştur. Karpelden oluşan meyvelere basit meyve, karpel ve diğer organların katılımıyla oluşan meyvelere ise yalancı meyve denir. Döllenme olmadan oluşan meyvelere partenokarp meyveler denir (Muz gibi).

72 Meyve Tipleri 1. Basit meyveler: Bir pistilli bir çiçekten meydana gelen meyvelerdir. Ovaryum tek (apokarp ginekeum) veya birden çok karpelden (sinkarp ginekeum) yapılmış olabilir. 2. Agregat (küme) meyveler: Çok pistilli bir çiçekten meydana gelen meyvelerdir. 3. Bileşik meyveler: Bir çiçek durumundan (birçok çiçekten) meydana gelen meyvelerdir.

73 Basit Etli Meyveler Bakka (Üzümsü Meyve): Her biri bir veya birden fazla tohum taşıyan bir veya daha fazla karpelden oluşmuş, tamamen etli meyvelerdir. İçerdiği çekirdek yapısındaki taneler gerçek tohumdur. Eksokarp ince ve zarımsı, mezokarp ve endokarp etlidir. Vitis vinifera (asma) ve Lycopersicum esculentum (domates) meyvelerini bakka tipine örnek olarak verebiliriz

74 Hesperidyum (Limonsu Meyve) Sinkarp ve üst durumlu bir ovaryumdan meydana gelir. Ovaryum, karpel adedince septum tarafından bölünmüş, bölümlerin içi özsu ile dolu olan çok sayıda özsu torbacıkları içerir. Kalın, derimsi ve eterik yağ bezleri içeren bir kabukla örtülü etli meyvedir. İç yapısı ise süngerimsi, endokarp ise zarımsıdır. Citrus narenciye= turunçgiller) bitki grubunun meyve tipidir. Örnek: Limon Basit Etli Meyveler

75 Peponidyum: İç kısmında septumlar tarafından ayrılmamış, alt durumlu bir ovaryumdan oluşmuş, etli ve sulu meyve tipidir. Perikarpın dış bölümleri derimsidir, fakat hesperidyumdaki gibi salgı cebi içermez, endokarp yapısında septum bulunmaz. Plasentalar iyi gelişmiş ve etlidir. Örnek: Cucurbita pepo (kabak) ve Cucumis sativus (salatalık) Basit Etli Meyveler

76 Drupa (Eriksi): Eksokarp ve mezokarp etlenmiş, endokarp ise sert ve odunlaşmış olup çekirdek adını alır. Genellikle endokarp içinde tek tohum bulunur. Drupa tipi meyveler genellikle üst durumlu bir ovaryumdan meydana gelmiştir. Bazen daha çok karpelli ve birden daha çok tohumlu olabilir ve alt durumlu bir ovaryumdan da meydana gelebilir. Örnek: Juglans regia (ceviz) ve Prunus domestica (erik). Basit Etli Meyveler

77 Açılan Kuru Meyveler

78 Açılmayan Kuru Meyveler

79

80 Agregat Meyveler Çok pistilli (apokarp) bir çiçekte, pistillerin her biri ayrı ayrı meyve verir. Bu tek meyveler aynı çiçekten meydana gelmiş olduklarından bir topluluk halinde beraber büyür ve gelişirler. Bu meyve topluluğuna agregat meyve denir. Örnek: Ranunculus (düğün çiçeği), Magnolia (manolya), Rubus ve Fragaria vesca (çilek gibi).

81

82 Bileşik Meyve ve Tipleri Sık bir çiçek durumunun her çiçeğinden meydana gelen meyveler, olgunlaştıkları zaman yine bir arada sık bir meyve durumu halinde bir bütün teşkil ederse, bu meyve topluluğuna bileşik meyve adı verilir. Bileşik meyveler bakka, drupa ve kapsül tipi olabilir. Örnek: Ficus (incir), Morus (dut) ve Ananas (ananas).

83 Drupa Tipindeki Bileşik Meyve: Sinkonium (İncirsi Meyve) Çiçek durumunun ekseni şişkinleşmiş ve çanak şeklini almıştır. İç yüzünde her biri küçük bir dişi çiçekten meydana gelmiş olan drupa tipinde birçok meyve bulunur. Örnek: Ficus carica (incir)

84 Drupa Tipindeki Bileşik Meyve: Sorosis (Dutsu Meyve) Çiçek durumunun tepalleri etlenerek müşterek bir eksen etrafında sık durumda dizilmiş olan drupa tipindeki meyveleri sarmıştır. Örnek: Morus alba (beyaz dut), Morus nigra (karadut).

85 Bakka Tipi Bileşik Meyve Ananas meyvesi oldukça tipiktir. Ananas çiçeği sık bir spika (başak) olup tepesinde bir yaprak demeti bulunur. Döllenmeye ardışık ekseni kalınlaşmaya başlar ve brakte ile çevrili bakka tipi meyveler oluşur. Tohum taşımayan bakka tipindeki meyveler, etlenmiş çiçek ekseninde gelişir. Brakteler meyvenin yapısına katılır. Burada yenilen kısım etli çiçek eksenidir.

86

87

88 BİTKİLERDE DOKULAR

89

90 Meristem Doku Bitkinin enine ve boyuna büyümesini sağlar. Hücreleri küçük, bol sitoplazmalı, çekirdekleri iri, çeperleri incedir Metabolizmaları (Yapım ve Yıkım olayları) hızlıdır. Kök, gövde ve yan sürgün uçlarında bulunur. Hücreleri devamlı mitoz geçirir. Hücreleri arasında boşluk yoktur.

91

92 Primer Meristem Kökenleri embriyoya dayanan ve embriyonik dönemden beri bölünme yeteneğini kaybetmemiş olan meristemlerdir. Bütün bitkiler büyüme noktaları olarak adlandırılan kök, gövde ve dal uçlarında uç (apikal) meristemlere sahiptir. Bu meristemler, "birincil (primer) büyüme" olarak adlandırılan bitkinin uzunluğuna büyümesi için hücre sağlar. Uç meristemler gövdede tepe tomurcuğu adı verilen gövde ucu kısmında bulunur. Tepe tomurcuğundaki uç meristemler gövdenin boyunu artırırken, kök uç meristemleri de köklerin uzunluğunu artırır. Kök ve gövde uçlarında bulunan uç meristemler, birincil meristem hücrelerini üretir ve aynı zamanda yaşlanan veya zarar gören hücrelerin yenilenmesini sağlar.

93 Uç meristemin bölünmesi sonucu iç içe geçmiş silindirler şeklinde üç hücre tabakası oluşur. Bu öncü doku tabakaları dıştan içe doğru; protoderm (dermatojen), temel meristem ve prokambiyum şeklinde sıralanır. Protodermden epidermis (örtü doku), temel meristemden korteks ve öz bölgesinde yer alan temel doku, prokambiyumdan ise iletim dokusu meydana gelir.

94 Sekonder Meristem Hormonların etkisiyle yeniden bölünme özelliği kazanan parankima hücrelerinden oluşur. İkincil meristemler, uzunlamasına büyüyen bir bitkinin kök ve gövde kısımlarında enine kalınlaşmayı sağlar. "İkincil (sekonder) büyüme" olarak adlandırılan enine kalınlaşma, tüm açık tohumlu bitkilerde ve dikotil odunsu bitkilerde görülür. İkincil büyüme, kök ve gövdeyi silindir şeklinde kuşatan hücre gruplarının bölünmesi sonucu gerçekleşir. Lateral (yanal) meristem adı verilen bu hücre grupları, kök ve gövde ucundan belirli bir uzaklıkta yani bir ölçüde yaşlı olan kısımlarda iş görür.

95 Enine kalınlaşmadan vasküler (demet) kambiyum ve mantar kambiyum adı verilen iki lateral meristem sorumludur. Vasküler kambiyum, iletim dokularına yeni tabakalar ekleme görevi yapar. Mantar kambiyumu ise, epidermisin yerini alan, kök ve gövdenin korunmasını sağlayan mantar dokusunu oluşturur.

96 Bölünmez Doku

97 A TEMEL DOKU Temel doku, bitkinin metabolik işlevlerinin çoğundan sorumludur. Bu doku bitkinin bütün organlarında örtü ve iletim dokusu arasında kalan kısımlarını doldurur. Temel dokunun oldukça çeşitlilik gösteren işlevleri arasında organların içini doldurma, destekleme, depolama ve fotosentez yer alır. Temel doku sistemi parankima, kollenkima ve sklerenkima olmak üzere üç hücre tipinden oluşur. Kök ve gövdenin korteksinde (kabuk), yaprağın mezofiltabakasında bulunur. Hücreleri canlı ve hücreler arasında boşluk vardır. Zaman içerisinde çeperlerin kalınlaşmasıyla hücreler cansızlaşır.

98 1 Parankima Hücreleri Parankima hücreleri bitkinin kök, gövde ve yaprak gibi organlarında bulunur. İnce ve esnek çeperlere sahip bu hücrelerde, sitoplâzmanın kuşattığı büyük bir merkezi koful bulunur. Parankima hücreleri tipik bitki hücreleri olarak tanımlanabilir. Çünkü bu hücrelerde özelleşme yani farklılaşma en azdır. Daha az özelleşmiş durumlarını koruyarak olgun parankima hücrelerine gelişirler ve genellikle hücre bölünmesi geçirmezler. Bununla birlikte, parankima hücrelerinin çoğu özel koşullar altında bölünme ve diğer bitki hücresi tiplerine farklılaşma yeteneklerini korurlar. Yani başka hücre tiplerini oluşturmak için meristematik özellik kazanabilir ya da daha fazla özelleşebilirler. Örneğin floemde şeker özsuyunun taşınmasında iş gören kalburlu boru elemanları parankima hücrelerinin özelleşmesi sonucu oluşur.

99 1a) Özümleme (asimilasyon) parankiması Özellikle yaprakların mezofil tabakasında bulunurlar ve kloroplast taşırlar. Bu tip parankima hücreleri, fotosentez yaparak organik maddelerin sentezlenmesinde görev alırlar.

100 1b) Depo parankiması Kök, gövde, tohum ve meyve gibi organlarda bulunan depo parankiması hücreleri nişasta, yağ, protein gibi besin maddelerini ya da su depo ederler.

101 1c) Havalandırma parankiması Bataklık ve su bitkilerinin kök ve gövdelerinde bulunan parankima hücreleri geniş hücre arası boşluklara sahiptir. Bu boşluklarda depo edilen hava bitkinin gaz alışverişine yardımcı olur.

102 1d) İletim parankiması Bu tip parankima hücreleri, iletim demetleri ile bitkinin diğer dokuları arasında su ve besin maddelerin alışverişine aracı olur.

103 B Destek Doku Bitkiye şekil ve destek verir. Otsu (tek yıllık) bitkilerde destekliğe turgorbasıncı ve iletim demetleri yardımcı olur. Çok yıllık bitkilerde (odunsu) turgor basıncı ve iletim demetlerinin yanında en büyük desteğidestekdokusağlar.

104 1 Kollenkima Hücreleri Kollenkima hücreleri yaprak saplarının ve genç gövdelerdeki epidermisin hemen altında bulunur. Örneğin kereviz sapı kesildiğinde veya yenildiğinde karşılaştığımız ipliksi yapılar çoğunlukla kollenkimadan oluşur. Kollenkima hücrelerinin çeperlerinde düzensiz kalınlaşmalar görülür. Kollenkima hücreleri, çeperdeki kalınlaşma bölgesine göre adlandırılır. Kalınlaşma köşelerde görülürse köşe kollenkiması, çeperin bir veya iki yüzünde görülürse levha kollenkiması adını alır. Kollenkima hücrelerinin çeperlerindeki kalınlaşmış bölgeler bitkiye dayanıklılık sağlar. İnce kalmış bölgeler ise hızlı büyüme sırasında hücrelere gerilme ve kıvrılabilme özelliği kazandırır. Şeritler ya da silindirler halinde gruplanmış olan kollenkima hücreleri, sürgünlerin genç kısımlarını desteklemeye yardım eder. Ayrıca, işlevsel olgunlukta canlı ve esnek olan bu hücreler destekledikleri gövde, yaprak gibi yapılarla birlikte uzarlar.

105 2 Sklerenkima Hücreleri Sklerenkima hücreleri bitkide destek elemanı olarak işlev görür. Bu hücrelerin çeperleri düzenli lignin birikiminden dolayı oldukça kalın veserttir. Sklerenkima hücreleri, işlevsel olgunluğa ulaştıklarında canlılıklarını kaybederler ve sertleşmiş çeperleri bitkiyi destekleyen bir "iskelet" olarak kalır. Olgun sklerenkima hücreleri boyuna uzamanın durduğu bitki kısımlarında bulunur. Sklerenkima hücreleri tümüyle destek sağlamak için özelleşmezler. Örneğin ksilemin su ileten elemanları olantrakevetrakeidler,hemdestek hem de taşıma işlevi gören özelleşmiş sklerenkima hücreleridir. Bununla birlikte, lif ve sklereid (taş hücresi) olarak adlandırılan hücreler sadece destek sağlama işlevi için özelleşmiş sklerenkima hücreleridir.

106 C İLETİM DOKUSU Bitki vücudunun her yanına yayılan iletim dokusu, bir bitkide köklerden başlayıp tüm gövde boyunca dalların, dalcıkların, yaprakların ve diğer organların içine girecek şekilde tümüyle birbirlerine bağlanarak madde taşınmasını sağlayan bir sistem oluşturur. Bitkilerde ksilem (odun boruları) ve floem (soymuk boruları) olmak üzere iki tip iletim dokusu bulunur.

107 1. Ksilem (Odun Boruları) Ksilem, su ve suda çözünmüş mineralleri köklerden gövdeye ve gövdenin bir uzantısı sayılan yapraklara doğru taşır. Ksilem dokusu çeşitli hücre tiplerinden oluşur. Bunlardan trake ve trakeidler uzun mesafeli su taşınımında doğrudan iş gören özelleşmiş hücrelerdir. Trake ve trakeidlere ek olarak ksilem dokusunda bulunan parankima hücreleri çeşitli besin maddelerini depolamada, sklerenkima hücreleri ise destek sağlamada iş görür.

108 2. Floem (Soymuk Boruları) Floem, olgun yapraklarda fotosentez ile üretilen organik besinleri ve bazı mineral iyonları köklere, gelişmekte olan genç yapraklara, bitkinin büyüme ve depo bölgelerine ve gövde sisteminin fotosentez yapmayan kısımlarına taşır. Floem dokusu da ksilem gibi çeşitli hücre tiplerinden oluşur. Kalburlu boru elemanları, arkadaş hücreleri, parankima ve lif hücreleri floem dokusu içinde bulunur. Bu hücrelerden parankima besin maddelerini depolamada, lif hücreleri destek sağlamada iş görür. Kalburlu boru elemanları ise uzun mesafeli madde taşınımında görev yapar.

109 Kalburlu boru elemanları ince çeperli ve işlevsel olgunlukta canlı hücrelerdir. Çeperlerinde ligninleşme yoktur. Her bir kalburlu boru elemanı uç uca eklenerek kalburlu boru adı verilen boyuna bir sütun oluşturmak için birbirlerine bağlanır. Kalburlu boru elemanları arasındaki uç çeperlerde delikler (porlar) bulunur. Deliklerin bulunduğu ince yüzeye kalburlu plaklar adı verilir. Bu delikler, kalburlu boru boyunca içinde sakkaroz, diğer organik bileşikler ve bazı iyonların bulunduğu floem özsuyunun bir hücreden diğerine geçişini sağlar.

110 Kalburlu boru elemanları işlevsel olgunluğa ulaştıklarında çekirdek, merkezi koful ve ribozomlarını kaybederler. Bu yapıların bulunmaması floem özsuyunun kalburlu borular içinden kolayca akmasını sağlar. Her bir kalburlu boru elemanının yanında arkadaş hücresi olarak adlandırılan ve iletim işlevi görmeyen hücreler bulunur. Arkadaş hücreleri "plazmodesma" adı verilen çok sayıda kanal ile kalburlu boru elemanlarına bağlanır vebukanallararacılığıyla gerekli maddelerin aktarılmasını sağlar. Bir arkadaş hücresinin çekirdeği ve ribozomları sadece bulunduğu hücredeiş görmekle kalmayıp, aynı zamanda komşu kalburlu boru elemanı için bazı gerekli metabolik işlevleri de gerçekleştirir. Örneğin arkadaş hücreleri tarafından sentezlenen bir çeşit protein (P proteini) kalburlu boru elemanlarına aktarılır. Bu protein, yaralanmış kalburlu boru elemanının kalburlu plak deliklerini bir tıkaç gibi kapatarak, floem özsuyunun boşa akmasını önler. Bazı bitkilerde ise arkadaş hücreleri, olgun yapraklarda fotosentezle üretilen maddelerin kalburlu boru elemanlarına aktarılmasında önemli bir rol oynar.

111 Odun Boruları Su ve mineralleri taşır. Taşıma tek yönlü ve aşağıdan yuları Taşıma hızlıdır. Hücreleri cansız olduğu i.in madde alışverişi gerçekleşmez. Bu yüzden hızlıdır. Cansız hücrelerin üs üste dizilimidir. Aralarındaki hücre duvarları yok olmuştur. Bir sütun görevindedir. Odun borularının kalınlarına trake incelerine trakeit denir. Soymuk boruları Fotosentez ürünlerini taşırlar Çift yönlüdür. Aşıdan yukarı, yukarından aşağı Taşıma yavaş Hücreleri canlı olduğu için madde alışverişi gerçekleşir. Bu yüzden yavaştır. Canlı hücrelerin üst üste gelmesiyle oluşmuştur. Aralarında hücre duvarları tamamen erimediği için kalburlu (delikli) görünür. Soymuk borularının yanında madde alışverişinde yardımcı olan arkadaş hücre vardır.

112 D ÖRTÜ DOKU Örtü doku bitkinin tüm yüzeyini adeta deri şeklinde örten, bitkiyi su kaybına, çeşitli fiziksel ve kimyasal etkilere karşı koruyan dokudur. Odunsu bitkilerin genç kısımlarında ve otsu bitkilerde örtü dokusu epidermisten oluşur. Epidermis, genç bitkilerde kök, gövde ve yaprak gibi organların üzerini örter. Bu doku, büyüme noktalarındaki en dış tabaka olan protoderm hücrelerinin farklılaşmasından meydana gelir. Hücreleri genellikle tek sıralı dizilmiş olup, hücreler arası boşlukları bulunmaz. Canlı, büyük kofullu ve az sitoplazmalı olan epidermis hücrelerinde kloroplast yoktur.

113 Epidermis hücrelerinin bazıları çeşitli görevleri gerçekleştirmek üzere özelleşirler. Epidermis hücrelerinin özelleşmesi sonucu stoma, lentisel, tüy ve emergens gibiyapılar meydana gelir.

114 STOMA Epidermiste bulunur. Canlıdır. Açılıp kapanır. Fotosentez yapar. Gaz alış verişi ve terleme yapar. LENTİSEL Peridermde bulunur. Ölüdür. Hep açıktır. Fotosentez yapamaz. Gaz alış verişi ve az miktarda terleme yapar.

115 E Salgı Doku Bitkilerin salgılarını sağlayan dokudur. Her bitkide farklı salgılar oluşur. Bu salgılar bitkilerin kendilerini korumasını sağlar. Salgı doku hücreleri canlı, bol sitoplazmalı, büyük çekirdekli, küçük kofulludurlar. Bazı bitkilerde hücreler tek tek salgı salgılarken bazılarında grup halinde salgılanır. Bitkilerin salgıladığı salgılar tekrar metabolizmalarına katılmazlar. Katı formlarında kristal ya da şekilsizdirler. Bu maddeler arasında su, glikozit, alkaloid, saponin, müsilaj, reçine, nektar, uçucu yağ ve kristaller sayılabilir. Bitkilerde salgılar salgılanma yerine göre 2 ye ayrılır. 1 Hücre içi salgı 2 Hücre dışı salgı

116 1 İntraselüler (hücre içi) Salgılar Salgı maddesi hücre içinde meydana geldiği ve orada depolandığı için bu tip salgı lara intraselüler (hücre içi) salgılar adı verilir. Böyle hücrelerde salgı maddesi hücrenin parçalanması sonucu dışarı atılır. Hücre içi salgılar, salgı hücreleri ve salgı boruları olmak üzere iki kısımda incelenir.

117 a Salgı Hücreleri Bu tip hücrelerde, sitoplazma kaybolmuştur ve lümenin tamamına yakını salgı maddesiyle doludur. Salgı hücresi diğer hücrelerden daha büyüktür. Salgı hücreleri bitkilerin vegetatif ve reproduktif tüm kısımlarında bulunur ve farklı bitkilerde, farklı salgı maddeleri depo edilir. Salgı hücrelerinin en genel tiplerinden biri uçucu yağ içerikli olanlarıdır. Örneğin defne nin (Laurus nobilis) içerdiği uçucu yağ assimileme hücreleri arasında bulunan özel hücrelerde, gül (Rosa), zambak (Lilium), menekşe (Viola) gibi çiçeklerin taç yapraklarının epiderma hücrelerinde depo edilirler. Ayrıca ebegümeci (Malva) ve Ihlamur (Tilia) da müsilaj, mürver (Sambucus) ve çam (Pinus) da tanen ihtiva eden hücreler salgı hücrelerine örnek verilebilir.

118 b Salgı Boruları (Süt boruları) Süt (lateks) içeren tek hücre ya da hücre serilerine süt boruları (latisiferler) denir. Lateks renksiz, beyaz veya sarımsı turuncu görünümde, yüksek molekül ağırlığına sahip politerpen bir sıvıdır. Kimyasal bileşimi bitkilerde oldukça değişiklik gösterir. Lateks protein, şeker, fermentler, glikozitler, tanenler gibi maddeleri eriyik halinde; kauçuk, zamk, müsilaj, reçine gibi maddeleri süspansiyon halinde içerir. Lateks bir yaralanma sonucu bitkiden dışarıya akacak olursa pıhtılaşır. Bunun bitkiye iki yararı vardır. Bu şekilde yara bölgesi kapanmış olurken, diğer taraftan lateksin içerdiği antiseptik özellikten dolayı bakterive mantarlarınhücumu önlenmiş olur.

119 2 Ekstraselüler (hücre dışı) Salgılar Bazı bitkiler tarafından üretilen salgı maddesi hücre çeperlerinden dışarı atılır. Böyle hücrelerin sitoplazmaları bol, nukleusları iridir. Ekstraselüler salgılar bitki içi ve bitki dışı olmak üzere ikiye ayrılır. 1 Bitki İçi Salgılar Bitkide oluşan salgılar salgı cepleri veya salgı kanallarında toplanır. Salgı Cepleri Salgı maddesi bitki içinde meydana gelen ceplerde birikir. Salgı Kanalları Salgı kanalları şizogen şekilde meydana gelmiş ceplerin eksen doğrultusunda üst üste dizilmesiyle oluşurlar. Çam (Pinus) yaprakları ve odunundaki reçine kanalları ve maydanozgiller (Umbelliferae) in meyvaları bu tip salgı kanalları içerir. Salgı kanalları genellikle sklerankima, kollenkima gibi destek doku elemanlarıyla korunmaktadır. Bu tip yapılarda salgı maddesinin bitki dışına çıkabilmesi için dokunun yaralanması gerekir.

120 2 Bitki Dışı Salgılar Epidermiste bulunurlar ve salgılarını bitki dışına verirler. Bu salgılar, uçucu yağ, bal özü, şekerli veya tuzlu su gibi çeşitli maddelerdir. Bitki dışı salgıların esasını salgı tüyleri oluşturur. Ayrıca sindirim bezleri, hidatodlar, nektaryumlar ve osmoforlar bu grupta yer alan diğer dış salgılardır. Salgı Tüyleri Bu tüyler değişik tipte uçucu yağ, reçine, zamk, müsilaj, tuzlu su, kalkerli su salgılayan tüylerdir. Salgı tüyleri taban, sap ve baş olmak üzere üç kısımdan meydana gelmekle birlikte sap ve baş hücrelerinin sayısındaki ve yapısındaki farklılıklardan dolayı çok çeşitli tipleri vardır. Baş hücresi yoğun bir sitoplazma ve büyük bir nukleus içerir. Salgı tüylerinin bazılarında hiç kutikula olmayabilir. Kutikulası olan tüylerde, salgı maddesi burada bulunan küçük porlardan dışarı atılır. Porların olmadığı durumlarda ise, salgı maddesi selüloz çeperden dışarı çıkarak kutikula ile çeper arasında birikir. Bu oluşumu baş hücresinin üzerinde kabartılar şeklinde görmek mümkündür. Böyle yapılarda salgı maddesinin dışarı çıkabilmesi için kutikulanındış etkilerle parçalanması gerekir.

121 Nişasta Taneleri

122 Nişasta Taneleri

123 Kristaller

124 Plastidler

A. TOHUMLU BİTKİLERİN TEMEL KISIMLARI

A. TOHUMLU BİTKİLERİN TEMEL KISIMLARI Bitkilerin Yapısı Biyoloji Ders Notları A. TOHUMLU BİTKİLERİN TEMEL KISIMLARI Karasal bitkiler iki organ sistemine sahiptir. Toprakların su ve mineral alınmasını sağlayan toprak altı kök sistemi ve gövde,

Detaylı

B İ T K İ B İ Y O L O J İ S İ

B İ T K İ B İ Y O L O J İ S İ B İ T K İ B İ Y O L O J İ S İ *BİTKİSEL DOKULAR www.sanalbiyoloji.com Bitkiler damarsız tohumsuz, damarlı tohumsuz ve tohumlu bitkiler olmak üzere üç grupta incelenir. Damarsız tohumsuz bitkilerde kök,

Detaylı

Bitkisel Dokular, Bitkinin Kısımları, Meristem Doku

Bitkisel Dokular, Bitkinin Kısımları, Meristem Doku Bitkisel Dokular, Bitkinin Kısımları, Meristem Doku Bitkisel Dokular Doku, ortak bir yapıyı oluşturmak ve bir işlevi yerine getirmek için birlikte çalışan hücrelerin oluşturduğu gruptur. Bitkilerin büyüme

Detaylı

Bitki Morfolojisi Dersi

Bitki Morfolojisi Dersi Bitki Morfolojisi Dersi 12.12.2017 MEYVA Öğrenim Hedefleri Meyve tanımı Meyve sınıflandırması Agregat ve Bileşik Meyve tanımı Basit meyve sınıflandırması Kuru meyve sınıflandırması Açılamayan kuru meyve

Detaylı

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 7. Hafta: Gövde

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 7. Hafta: Gövde GÖVDE Bazı istisnalar sayılmazsa, kormofitlerde kök ile yapraklar arasında kalan kısma gövde denir. Gövde üzerinde yandal veya çiçek tomurcukları bulunur. Tomurcuk taşımak, gövdeyi kökten ayıran en önemli

Detaylı

BİTKİSEL DOKULAR (DEVAM)

BİTKİSEL DOKULAR (DEVAM) BİTKİSEL DOKULAR (DEVAM) BÖLÜNMEZ (DEĞİŞMEZ) DOKU : Bölünmez dokular, bölünür doku hücrelerinin bölünme yeteneklerini kaybetmeleri sonucunda oluşur. Bölünmez doku hücreleri, küçük çekirdekli, az sitoplazmalı,

Detaylı

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 4. Hafta: Bitkisel Dokular - devam B. SÜREKLİ DOKULAR (BÖLÜNMEZ DOKULAR)

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 4. Hafta: Bitkisel Dokular - devam B. SÜREKLİ DOKULAR (BÖLÜNMEZ DOKULAR) B. SÜREKLİ DOKULAR (BÖLÜNMEZ DOKULAR) Bölünme özelliğini kaybetmişlerdir. Kofulları büyük ve sitoplâzmaları azdır. Hatta bazen sitoplâzmalarını tamamen kaybetmiş ve ölmüşlerdir. Çeperlerinde sekonder veya

Detaylı

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 8. Hafta: Yaprak

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 8. Hafta: Yaprak YAPRAK Yapraklar bitkinin fotosentez ve terleme (transpirasyon) organıdır. Gövdeden köken alırlar. Gövde üzerinde düğüm (nod) adı verilen bölgelerden çıkarlar. Kök ve gövdeye göre, ömürleri daha kısadır.

Detaylı

Destek Dokusu Destek doku Skleranşim hücreleri Kollenşim hücreleri

Destek Dokusu Destek doku Skleranşim hücreleri Kollenşim hücreleri Destek Dokusu Destek doku Skleranşim hücreleri Kollenşim hücreleri Destek doku (Skleranşim ve taş hücreleri) Destek doku (Kollenşim hücreleri) İletim Dokusu 1. Ksilem: Köklerden alınan suyun yapraklara

Detaylı

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 5. Hafta: Bitkisel Dokular - devam DESTEK DOKU (MEKANİK SİSTEM)

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 5. Hafta: Bitkisel Dokular - devam DESTEK DOKU (MEKANİK SİSTEM) DESTEK DOKU (MEKANİK SİSTEM) Bitkiler hayatta kalmak için sabit bir duruşa sahip olmak zorundadır. Fotosentezde ışığın soğurulması, topraktan su ve minerallerin alınması gibi hayati önem taşıyan tüm bu

Detaylı

1.Bitkisel dokular 2.Hayvansal dokular

1.Bitkisel dokular 2.Hayvansal dokular Bitkisel Dokular Doku, bitki, hayvan ve insan organlarını meydana getiren, şekil ve yapı bakımından benzer olup, aynı vazifeyi gören, birbirleriyle sıkı alâkaları olan aynı kökten gelen hücrelerin topluluğu.

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 9 BİTKİSEL DOKULAR MERİSTEM

12. SINIF KONU ANLATIMI 9 BİTKİSEL DOKULAR MERİSTEM 12. SINIF KONU ANLATIMI 9 BİTKİSEL DOKULAR MERİSTEM BİTKİSEL DOKULAR Bitkilerde toprak üstü ve toprak altı olmak üzere iki tane sistem vardır. Toprak üstü organ sistemine SÜRGÜN SİSTEM Toprak altı organ

Detaylı

Sunum ve Sistematik. Bu başlıklar altında uygulamalar yaparak öğrenciye yorum, analiz, sentez yetisinin geliştirilmesi hedeflenmiştir.

Sunum ve Sistematik. Bu başlıklar altında uygulamalar yaparak öğrenciye yorum, analiz, sentez yetisinin geliştirilmesi hedeflenmiştir. Sunum ve Sistematik 1. BÖLÜM: BİTKİLERİN YAPISI ALIŞTIRMALAR Bu başlık altında her bölüm kazanımlara ayrılmış, kazanımlar tek tek çözümlü temel alıştırmalar ve sorular ile taranmıştır. Özellikle bu kısmın

Detaylı

BİTKİ BİYOLOJİSİ #1 BİTKİSEL DOKULAR MERİSTEM SELİN HOCA

BİTKİ BİYOLOJİSİ #1 BİTKİSEL DOKULAR MERİSTEM SELİN HOCA BİTKİ BİYOLOJİSİ #1 BİTKİSEL DOKULAR SELİN HOCA BİTKİLERİN YAPISI Bitkilerde toprak üstü ve toprak altı olmak üzere iki tane sistem vardır. Toprak üstü organ sistemine SÜRGÜN SİSTEM Toprak altı organ sistemine

Detaylı

Materyal: Rosa sp. (gül; dikotil çiçek) ve Lilium sp. (zambak; monokotil çiçek)

Materyal: Rosa sp. (gül; dikotil çiçek) ve Lilium sp. (zambak; monokotil çiçek) KONU 10. ÜREME VE GELİŞME I. Bitki Hücrelerinde Üreme ve Gelişme: Materyal: Rosa sp. (gül; dikotil çiçek) ve Lilium sp. (zambak; monokotil çiçek) Yöntem: Rosa sp. ve Lilium sp. tam çiçeğinden alınan enine

Detaylı

BİTKİLERİN GENEL YAPISI

BİTKİLERİN GENEL YAPISI BİTKİLERİN GENEL YAPISI Bitkiler Organik Maddeleri sentezler, inorganik maddeleri ise hazır olarak dışarıdan alır. Bitkilerin sınıflandırılması şu şekildedir. A.MERİSTEM DOKU (Bölünür Doku) Belirli bir

Detaylı

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 3. Hafta: Bitkisel Dokular KOLONİ VE DOKULAŞMA

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 3. Hafta: Bitkisel Dokular KOLONİ VE DOKULAŞMA KOLONİ VE DOKULAŞMA Yeryüzünde çok sayıda tek hücreli canlı vardır ve bunlar basit yapılıdır. Oysaki çok hücreli olmak gelişmiş canlı olmanın gereklerindendir. Çünkü tek hücreli bir canlı (örneğin Euglena

Detaylı

BİTKİSEL LAR BİTKİSEL LAR B. BİTKİSEL LAR Dokular; aynı görevi yapmak üzere özelleşmiş hücre topluluklarıdır. -Yüksek yapılı bitkilerde bulunan dokular üstlendikleri görevlere göre meristem, temel, iletim

Detaylı

GENEL BOTANİK PROF. DR. BEDRİ SERDAR

GENEL BOTANİK PROF. DR. BEDRİ SERDAR GENEL BOTANİK PROF. DR. BEDRİ SERDAR Bedri SERDAR - 2008 Gövde Metamorfozları Kendi ödevinden başka ödevleri görmek üzere bazı bitkilerin gövdeleri o kadar değişikliğe uğrarlar ki bu organların gövde olduğunu

Detaylı

MBG 112 GENEL BİYOLOJİ II BİTKİ YAPISI VE BÜYÜME DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN ÇİFTÇİ. Bitkilerde 3 temel organ bulunur. Kök. Gövde.

MBG 112 GENEL BİYOLOJİ II BİTKİ YAPISI VE BÜYÜME DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN ÇİFTÇİ. Bitkilerde 3 temel organ bulunur. Kök. Gövde. MBG 112 GENEL BİYOLOJİ II BİTKİ YAPISI VE BÜYÜME DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN ÇİFTÇİ Bitkilerde 3 temel organ bulunur. Kök Gövde Yaprak 1 Anatomik olarak bu organlar monokotil ve dikotiledonlarda farklılık gösterir.

Detaylı

BİTKİLERİN YAPISI kök sürgün sistemi vejetatif organlar generatif organlar organ sistemlerini organları bitki dokularını

BİTKİLERİN YAPISI kök sürgün sistemi vejetatif organlar generatif organlar organ sistemlerini organları bitki dokularını BİTKİLERİN YAPISI Tohumlu bitkiler bilinen yaklaşık 280.000 tür ile karasal bitkilerin en çeşitli ve en yaygın grubunu oluşturur. Tüm bitki türleri doğal seçilim sayesinde içinde büyüdükleri ortamda yaşama

Detaylı

GENEL BOTANİK PROF. DR. BEDRİ SERDAR

GENEL BOTANİK PROF. DR. BEDRİ SERDAR GENEL BOTANİK PROF. DR. BEDRİ SERDAR Bedri SERDAR 2017 HİSTOLOJİ (DOKU BİLİMİ) Çok hücrelilerde bölünen hücreler, bir arada kalırlar ve gerekli bazı farklılaşmaları gerçekleştirerek Doku ları oluştururlar.

Detaylı

Genel olarak dış görünüşü bakımından kökün gövdeden farkı, yaprak taşıyan düğümlere (nod) ve düğümler arasına (internod) sahip olmaması ve kloroplast

Genel olarak dış görünüşü bakımından kökün gövdeden farkı, yaprak taşıyan düğümlere (nod) ve düğümler arasına (internod) sahip olmaması ve kloroplast KÖK, GÖVDE, YAPRAK KÖK Kök, kara hayatına uymuş olan gelişmiş bitkilerde genel olarak toprak içerisine doğru büyüyen ama nadiren toprak üstünde de bulunan bir organdır. Görevi, bitkiyi toprağa bağlamak,

Detaylı

Bitki Morfolojisi Lab. 11 Meyve

Bitki Morfolojisi Lab. 11 Meyve Bitki Morfolojisi Lab. 11 Meyve Öğrenim Hedefleri Meyve tanımı ve meyve sınıflandırması, Kuru meyvelerin sınıflandırılması ve tanımları, Etli meyve, bakka ve druppa tanımı, Agregat meyve tanımı, Bileşik

Detaylı

Kök :Tohumdan ilk gelişen organdır.

Kök :Tohumdan ilk gelişen organdır. Kök :Tohumdan ilk gelişen organdır. 1.Fonksiyonları toprağa bağlanma su ve inorganik maddelerini emmek bitkinin diğer bölgelerine taşınan bazı hormonların üretimi (meristem olarak) karbonhidrat ve / veya

Detaylı

ÇİÇEKLİ BİTKİLERİN TEMEL KISIMLARI 12. SINIF ÜNİTE, KONU, KAZANIM VE AÇIKLAMALARI 12.3.1. Bitkilerin Yapısı Anahtar Kavramlar fotoperiyodizm, nasti, oksin, tropizma, uç meristem, yanal meristem, yaş halkaları

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 15 BİTKİLERİN YAPISI KÖK

12. SINIF KONU ANLATIMI 15 BİTKİLERİN YAPISI KÖK 12. SINIF KONU ANLATIMI 15 BİTKİLERİN YAPISI KÖK KÖK Kara hayatına uyum sağlamış bitkilerde genellikle toprak altına doğru gelişen KÖK bulunur. Kök sistemi; Bitkiyi toprağa bağlar. Topraktan su ve mineralleri

Detaylı

ÇİÇEK. Çiçek sapına pedonkül denir.

ÇİÇEK. Çiçek sapına pedonkül denir. ÇİÇEK, MEYVE, TOHUM ÇİÇEK Çiçek,kısa bir sürgün olup tohumlu bitkilerin üreme organıdır.başka bir deyişle çiçek,büyümesi sınırlanmış ve üzerinde dört ayrı tipte yüksek yaprak bulunan bir organdır. Çiçek

Detaylı

A. SÜRGEN (MERİSTEM) DOKULAR

A. SÜRGEN (MERİSTEM) DOKULAR BİTKİSEL DOKULAR Yüksek yapılı bitkilerdeki dokular; sürgen (meristem) doku ve değişmez doku olmak üzere iki grupta incelenir. A. SÜRGEN (MERİSTEM) DOKULAR Meristem dokunun kökeni embriyodur. Özellikleri

Detaylı

Juglans (Cevizler), Pterocarya (Yalancı cevizler), Carya (Amerikan cevizleri)

Juglans (Cevizler), Pterocarya (Yalancı cevizler), Carya (Amerikan cevizleri) JUGLANDACEAE 6-7 cinsle temsil edilen bir familyadır. Odunları ve meyveleri bakımından değerlidir. Kışın yaprağını döken, çoğunlukla ağaç, bazıları da çalı formundadırlar. Yaprakları tüysü (bileşik) yapraklıdır.

Detaylı

01 1. Benzer yapıdaki hücrelerin belirli bir görevi gerçekleştirmek. 6. Parankima dokusuna ait hücrelerde bulunan bazı yapılar

01 1. Benzer yapıdaki hücrelerin belirli bir görevi gerçekleştirmek. 6. Parankima dokusuna ait hücrelerde bulunan bazı yapılar 11. SINIF / B YOLOJ Bitkisel Dokular 01 kavrama testi 1. Benzer yapıdaki hücrelerin belirli bir görevi gerçekleştirmek üzere bir araya gelerek oluşturdukları yapı aşağıdakilerden hangisidir? A) Sistem

Detaylı

ÖRNEKTİR. BİYOLOJİ Bitkisel Dokular - 1 11. SINIF. Sayısal

ÖRNEKTİR. BİYOLOJİ Bitkisel Dokular - 1 11. SINIF. Sayısal BİYOLOJİ Bitkisel Dokular - 1 11. SINIF Sayısal 01 1. Bit ki hüc re le rinde, genç bitki hücreleri ile yaşlı bitki hücreleri arasında yapısal ve işlevsel olarak bazı farklılıklar bulunur. Buna göre; I.

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 23 BİTKİLERDE BESLENME BİTKİLERDE TAŞIMA

12. SINIF KONU ANLATIMI 23 BİTKİLERDE BESLENME BİTKİLERDE TAŞIMA 12. SINIF KONU ANLATIMI 23 BİTKİLERDE BESLENME BİTKİLERDE TAŞIMA BİTKİLERDE BESLENME Bitkiler inorganik ve organik maddelere ihtiyaç duyarlar. İnorganik maddeleri hazır almalarına rağmen organik maddeleri

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 24 STOMA VE TERLEME (TRANSPİRASYON)

12. SINIF KONU ANLATIMI 24 STOMA VE TERLEME (TRANSPİRASYON) 12. SINIF KONU ANLATIMI 24 STOMA VE TERLEME (TRANSPİRASYON) STOMA Genellikle yaprakta bulunan bitkide gaz alışverişini sağlayan küçük gözeneklerdir. Bitkinin yaşadığı iklim koşuluna bağlı olarak konumu

Detaylı

Prof. Dr. N. Münevver Pınar

Prof. Dr. N. Münevver Pınar Prof. Dr. N. Münevver Pınar Polen nedir? Ne gibi fonksiyonları vardır? Polenler, tohumlu bitkilerde (Spermatophyta) vejetatif ve generatif olmak üzere iki nukleusa sahip n kromozomlu mikrosporlardır. TOHUMLU

Detaylı

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar.

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar. 1- Canlının tanımını yapınız. Organizmaya sahip varlıklara canlı denir. 2-Bilim adamları canlıları niçin sınıflandırmıştır? Canlıların çeşitliliği, incelenmesini zorlaştırır. Bu sebeple bilim adamları

Detaylı

BİTKİLERDE DOKU TERİMLERİ VE DEĞERLENDİRMESİ

BİTKİLERDE DOKU TERİMLERİ VE DEĞERLENDİRMESİ Eurasscience Journals Avrasya Terim Dergisi, 2015, 3 (2): 1-8 BİTKİLERDE DOKU TERİMLERİ VE DEĞERLENDİRMESİ N. Neslihan Sargın 1 ve Ünal Akkemik 2 1 Çapa Fen Lisesi, Fatih-İstanbul, ileti: nneslihan.acarca@gmail.com

Detaylı

MBG 112 GENEL BİYOLOJİ II BİTKİLERDE TAŞIMA SİSTEMİ. Doç. Dr. Yelda ÖZDEN ÇİFTÇİ BİTKİLERDE TAŞINIM MEKANİZMALARI

MBG 112 GENEL BİYOLOJİ II BİTKİLERDE TAŞIMA SİSTEMİ. Doç. Dr. Yelda ÖZDEN ÇİFTÇİ BİTKİLERDE TAŞINIM MEKANİZMALARI MBG 112 GENEL BİYOLOJİ II BİTKİLERDE TAŞIMA SİSTEMİ Doç. Dr. Yelda ÖZDEN ÇİFTÇİ BİTKİLERDE TAŞINIM MEKANİZMALARI Tek tek hücreler ile su ve mineral alınımı Kök hücrelerinin topraktan su ve mineral alması

Detaylı

Göz ve / veya Tomurcuk sistemi

Göz ve / veya Tomurcuk sistemi Göz ve / veya Tomurcuk sistemi PT TT ST PT: Primer tomurcuk ST: Sekonder tomurcuk TT: Tersiyer tomurcuk Asmada Gözler Karışık tomurcuklardan oluşan bir sistemdir. Morfolojik olarak gözler en dışta iki

Detaylı

Karbonhidratlar, odunsu bitkilerin en önemli yapı maddeleridir.

Karbonhidratlar, odunsu bitkilerin en önemli yapı maddeleridir. Karbonhidratlar Karbonhidratlar Karbonhidratlar, odunsu bitkilerin en önemli yapı maddeleridir. Bunlar, meristematik dokulara iletildiğinde, bu kısımlarda selüloz, lignin, pektin bileşikleri ve lipitler

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 23.02.2015

Detaylı

Bitkilerin Adaptasyonu

Bitkilerin Adaptasyonu Bitkilerin Adaptasyonu 1 Bitkiler oldukça ekstrem ekolojik koşullarda hayatta kalabilirler. Bitkilerin bu türden ekstrem koşullarda hayatta kalabilmesi için adaptasyona ihtiyacı vardır. Shelford s Tolerans

Detaylı

Simplast ve apoplast doku ve organlar arasındaki kısa mesafeli taşınımda görev yapar. Bitkilerdeki yanal taşınım üç şekilde gerçekleşir.

Simplast ve apoplast doku ve organlar arasındaki kısa mesafeli taşınımda görev yapar. Bitkilerdeki yanal taşınım üç şekilde gerçekleşir. BİTKİLERDE TAŞIMA Bitkilerin yaşamlarını devam ettirebilmeleri için kökleri ile aldıkları su ve mineralleri gövde ve yapraklara; yapraklarında fotosentez ile ürettikleri organik bileşikleri ise gövde ve

Detaylı

Mikroskobun Yapımı ve Hücrenin Keşfi Mikroskop: Robert Hooke görmüş ve bu odacıklara hücre demiştir.

Mikroskobun Yapımı ve Hücrenin Keşfi Mikroskop:  Robert Hooke görmüş ve bu odacıklara hücre demiştir. Mikroskobun Yapımı ve Hücrenin Keşfi Mikroskop: Gözümüzle göremediğimiz çok küçük birimleri (canlıları, nesneleri vs ) incelememize yarayan alete mikroskop denir. Mikroskobu ilk olarak bir kumaş satıcısı

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 09.03.2015

Detaylı

BİTKİSEL VE HAYVANSAL DOKULAR

BİTKİSEL VE HAYVANSAL DOKULAR ÖZEL EGE İLKÖĞRETİM OKULU BİTKİSEL VE HAYVANSAL DOKULAR Hazırlayanlar: Aksel Adnan Yüksel TAN Çağlar BÜYÜKTOPÇU Denizhan ÇAKAR Dorukhan DEMİR Yunus SANCAK Rehber Öğretmen: Münire Savranoğlu Nisan,2002

Detaylı

BÖLÜM 10 ORGANİK MADDELERİN TAŞINIMI

BÖLÜM 10 ORGANİK MADDELERİN TAŞINIMI BÖLÜM 10 ORGANİK MADDELERİN TAŞINIMI Çok hücrelilerde taşınım Difüzyon Hayvanlarda taşınım TRANSLOKASYON verim = Organik madde birikimi ve taşınımı 1 dönümlük elma bahçesi 70 ton meyve üretimi=10 ton organik

Detaylı

TAXODIACEAE. Sequoia (Monotipik) Sequoiadendron (Monotipik) Taxodium Cryptomeria (Monotipik) Sequoia sempervirens. Sequoiadendron giganteum

TAXODIACEAE. Sequoia (Monotipik) Sequoiadendron (Monotipik) Taxodium Cryptomeria (Monotipik) Sequoia sempervirens. Sequoiadendron giganteum TAXODIACEAE Pinaceae familyasında olduğu gibi, bir cinsli bir evciklidirler (Monoik). Yapraklar herdem yeşil veya kışın dökülür. Pul ve iğne yapraklar (Metasequoia hariç) sürgünlere sarmal dizilirler.

Detaylı

P E P 1 0 1 _ H 0 5 C

P E P 1 0 1 _ H 0 5 C Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR BİTKİ TANIMA I P E P 1 0 1 _ H 0 5 C u p r e s s u s s e m p e r v i r e n s ( A d i s e r v i - A k d e n i z s e r v i s i ) C u p r e s s u s a r i z o n i c a ( A r i z o n

Detaylı

Ortaöğretim BİYOLOJİ 11 YAZARLAR. Davut SAĞDIÇ Osman ALBAYRAK Emine ÖZTÜRK Şermin CAVAK DEVLET KİTAPLARI ÜÇÜNCÜ BASKI

Ortaöğretim BİYOLOJİ 11 YAZARLAR. Davut SAĞDIÇ Osman ALBAYRAK Emine ÖZTÜRK Şermin CAVAK DEVLET KİTAPLARI ÜÇÜNCÜ BASKI Ortaöğretim BİYOLOJİ 11 YAZARLAR Davut SAĞDIÇ Osman ALBAYRAK Emine ÖZTÜRK Şermin CAVAK DEVLET KİTAPLARI ÜÇÜNCÜ BASKI, 2012 M LLÎ EĞ T M BAKANLIĞI YAYINLARI... : 4854 DERS K TAPLARI D Z S... : 1438 12.?.Y.0002.3993

Detaylı

Farmasötik Botanik Uygulama III Fructus=Meyve Prof. Dr. Didem Deliorman Orhan Arş. Gör. Dr. Nilüfer Orhan Arş. Gör. Uzm. Tuğba Günbatan Arş. Gör. Ecz. Fatma Ayaz Ecz. Esin Budakoğlu Meyvanın Kısımları

Detaylı

ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR

ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR Angiospermae ve Gymnospermae Arasındaki Farklılıklar muhafaza içersinde döllenerek olgun tohuma gelişen gerçek meyve 3. Angiosperma ların odunlarında

Detaylı

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Beslenme Boşaltım Üreme Büyüme Uyarıları algılama ve cevap verme Hareket Solunum Hücreli yapı

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Beslenme Boşaltım Üreme Büyüme Uyarıları algılama ve cevap verme Hareket Solunum Hücreli yapı CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Beslenme Boşaltım Üreme Büyüme Uyarıları algılama ve cevap verme Hareket Solunum Hücreli yapı Hayvan hücreleri mikroskop ile incelendiğinde hücre şekillerinin genelde yuvarlak

Detaylı

Bitki Materyali-I: Gymnospermae. Yrd. Doç Dr. Nurgül KARLIOĞLU Orman Botaniği Anabilim Dalı

Bitki Materyali-I: Gymnospermae. Yrd. Doç Dr. Nurgül KARLIOĞLU Orman Botaniği Anabilim Dalı Bitki Materyali-I: Gymnospermae Yrd. Doç Dr. Nurgül KARLIOĞLU Orman Botaniği Anabilim Dalı nurgulk@istanbul.edu.tr BİTKİLER ALEMİ CORMOPHYTA (GÖVDELİ BİTKİLER) THALLOPHYTA (GÖVDESİZ BİTLİLER) Pteridophyta

Detaylı

Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü

Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ÜREME ORGANI ÇİÇEK ÇİÇEKLER BİTKİLERİN EŞEYLİ ÜREME ORGANIDIR. ÇİÇEĞİN KISIMLARI taç yaprak TAM ÇİÇEĞİN ŞEKLİ başçık sapçık dişicik

Detaylı

Ağaç Fizyolojisi (2+0)

Ağaç Fizyolojisi (2+0) Ağaç Fizyolojisi (2+0) Prof. Dr. Ünal AKKEMİK İ.Ü.Orman Faku ltesi Orman Botaniği Anabilim Dalı Ağaç Fizyolojisi neden önemlidir? Orman; geniş bir alanda, kendine özgu bir iklim yaratabilen, belirli bir

Detaylı

HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ. YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111

HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ. YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111 HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111 asli.memisoglu@deu.edu.tr KONULAR HAYVAN HÜCRESİ HAYVAN, BİTKİ, MANTAR, BAKTERİ HÜCRE FARKLARI HÜCRE ORGANELLERİ

Detaylı

ASMALARDA ÇİÇEK ve ÇİÇEKLENME MORFOLOJİSİ

ASMALARDA ÇİÇEK ve ÇİÇEKLENME MORFOLOJİSİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ ÖZEL BAĞCILIK DERSİ ASMALARDA ÇİÇEK ve ÇİÇEKLENME MORFOLOJİSİ Dersin sorumluları: Prof. Dr.Birhan Kunter Araş.Gör. Hande Tahmaz Hazırlayanlar:

Detaylı

BİTKİ TANIMA 2. Dr. Sergun DAYAN

BİTKİ TANIMA 2. Dr. Sergun DAYAN BİTKİ TANIMA 2 Dr. Sergun DAYAN MONOCOTYLEDONAE FAM: GRAMİNEAE Buğdaygiller (Poaceae), tohum kabuğu, meyve kabuğu ile bitişiktir. sapları boğumlu ve ekseriya içi boştur. başakçıklar,

Detaylı

22.04.2015 MBG 112 BİYOLOJİ II BİTKİLERDE ÜREME VE BİYOTEKNOLOJİ YRD. DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN. Döl almaşı

22.04.2015 MBG 112 BİYOLOJİ II BİTKİLERDE ÜREME VE BİYOTEKNOLOJİ YRD. DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN. Döl almaşı MBG 112 BİYOLOJİ II BİTKİLERDE ÜREME VE BİYOTEKNOLOJİ YRD. DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN Döl almaşı Angiospermlerde; Baskın döl sporofit, Gametofit indirgenmiş, Sporofit üreme yapısı olan çiçeği oluşturur. Ovaryum

Detaylı

Arı Ürünleri, Bitkiler ve Sağlığımız Yard.Doç.Dr. Mine Koçyiğit

Arı Ürünleri, Bitkiler ve Sağlığımız Yard.Doç.Dr. Mine Koçyiğit Arı Ürünleri, Bitkiler ve Sağlığımız Yard.Doç.Dr. Mine Koçyiğit ÇİÇEK Çiçek, Angiospermlerin eşeysel üreme organıdır. Tam bir çiçek, dıştan içe doğru, 4 halkalardan oluşur: 1.Kaliks Çiçek örtüsü (Periant)

Detaylı

ISLAH AÇISINDAN BAHÇE BİTKİLERİNDE ÇİÇEK VE DÖLLENME BİYOLOJİSİ

ISLAH AÇISINDAN BAHÇE BİTKİLERİNDE ÇİÇEK VE DÖLLENME BİYOLOJİSİ ISLAH AÇISINDAN BAHÇE BİTKİLERİNDE ÇİÇEK VE DÖLLENME BİYOLOJİSİ Bitkilerde çoğalma tohumla (seksüel) ya da vegetatif organlarla (aseksüel) gerçekleşmektedir. Seksüel çoğalmada, üreme hücreleri adı verilen

Detaylı

VEJETATİF ÇOĞALTMA (EŞEYSİZ)

VEJETATİF ÇOĞALTMA (EŞEYSİZ) VEJETATİF ÇOĞALTMA (EŞEYSİZ) Çelikle Çoğaltma Yeni bir bitki elde etmek amacıyla, bitkilerin gövde, dal, kök ve yapraklarından kesilerek hazırlanan parçalara 'çelik' adı verilir. Böyle beden parçalarıyla

Detaylı

Nar, Kestane ve Enginar Döllenme Biyolojisi

Nar, Kestane ve Enginar Döllenme Biyolojisi Nar, Kestane ve Enginar Döllenme Biyolojisi Md Rashedul Islam TÜBİTAK PhD Fellow Biyoteknoloji Anabilim Dalı Fen Bilimleri Enstitüsü Çukurova Üniversitesi NAR DÖLLENME BİYOLOJİSİ 2 NARIN SINIFLANDIRILMASI

Detaylı

Odunsu (Sert) Çeliklerle üretme

Odunsu (Sert) Çeliklerle üretme Odunsu (Sert) Çeliklerle üretme Bir yaşında tamamen olgunlaşmış ve odunlaşmış bir başka ifadeyle durgunluk döneminde bulunan sürgünlerden elde edilen gövde çeliklerine sert veya odun çelik denir. Sert

Detaylı

Laboratuvar Düzeni. Farmasötik Botanik Uygulama II. Farmasötik Botanik Laboratuvarı DĐKKAT!!! FÖY

Laboratuvar Düzeni. Farmasötik Botanik Uygulama II. Farmasötik Botanik Laboratuvarı DĐKKAT!!! FÖY Arş.Gör.Uzm.Tuğba GÜNBATAN Farmasötik Botanik Uygulama II Prof. Dr. Didem Deliorman Orhan Arş. Gör. Dr. Nilüfer Orhan Arş. Gör. Uzm. Tuğba Günbatan Arş. Gör. Ecz. Fatma Ayaz Ecz. Esin Budakoğlu Arş.Gör.Dr.Nilüfer

Detaylı

9. SINIF KONU ANLATIMI 46 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 BİTKİLER ALEMİ

9. SINIF KONU ANLATIMI 46 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 BİTKİLER ALEMİ 9. SINIF KONU ANLATIMI 46 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 ALEMİ ALEMİ Çok hücreli ökaryot canlılardır. Koloroplast içerirler ve fotosentez ile inorganik maddeleri organik madde haline getirerek beslenirler.

Detaylı

CANLININ İÇ YAPSINA YOLCULUK

CANLININ İÇ YAPSINA YOLCULUK CANLININ İÇ YAPSINA YOLCULUK EN KÜÇÜK OLANINDAN EN BÜYÜK OLANINA KADAR TÜM CANLILARIN YAPISINI OLUŞTURAN BİRİM: HÜCRE Canlıların tüm özelliklerini taşıyan en küçük birimine hücre denir. Canlı bir hücreden

Detaylı

Bitki Morfolojisi Dersi Yard. Doç. Dr. Mine KOÇYİĞİT

Bitki Morfolojisi Dersi Yard. Doç. Dr. Mine KOÇYİĞİT Bitki Morfolojisi Dersi 11.10.2016 Yard. Doç. Dr. Mine KOÇYİĞİT Tür nedir? Hatırlayalım Sabit karakterleri hepsinde aynı olan ve bir tek ferdin dölü olarak kabul edilebilen fertlerin topluluğuna verilen

Detaylı

Çayın Bitkisel Özellikleri

Çayın Bitkisel Özellikleri Çayın Bitkisel Özellikleri Bir asırlık bir ömre sahip bulunan çay bitkisi doğada büyümeye bırakıldığında zaman bir ağaç görünümünü alır. Görünüş itibarı ile dağınık bir görünüm arz eden bitki yapısı tek

Detaylı

MBG-112 GENEL BİYOLOJİ II TOHUMLU BİTKİLER DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN ÇİFTÇİ. Tarım ve tohumlu bitkiler

MBG-112 GENEL BİYOLOJİ II TOHUMLU BİTKİLER DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN ÇİFTÇİ. Tarım ve tohumlu bitkiler MBG-112 GENEL BİYOLOJİ II TOHUMLU BİTKİLER DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN ÇİFTÇİ Tarım ve tohumlu bitkiler Tarım Asya, Avrupa ve Amerika da yaklaşık olarak aynı zamanda 10.000 yıl önce başlamıştır. Tohumlu bitkiler

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI III

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI III ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI III Juniperus communis (Âdi ardıç) Herdem yeşil 15 m ye kadar boylanabilen ağaç veya 3-5 m boyunda sık dallı ya da yerde sürünen bir çalıdır. 10-15 mm uzunluğunda

Detaylı

Hücre canlının en küçük yapı birimidir.

Hücre canlının en küçük yapı birimidir. Hücre canlının en küçük yapı birimidir. Bitkilerde bulunan hücredir.bu hücrelerde hücre duvarı bulunduğundan hayvan hücresinden ayrılır. Hücre duvarı vardır. Kofulu büyük ve az sayıdadır. Şekli dikdörtgen

Detaylı

ayxmaz/biyoloji Çiçek Çiçekler bitkinin üreme organlarıdır.tozlanma ve döllenme meydana gelince tohum ve meyve oluştururlar.

ayxmaz/biyoloji Çiçek Çiçekler bitkinin üreme organlarıdır.tozlanma ve döllenme meydana gelince tohum ve meyve oluştururlar. Çiçek Çiçekler bitkinin üreme organlarıdır.tozlanma ve döllenme meydana gelince tohum ve meyve oluştururlar. çiçek kısımları ve görevleri : Çanak yaprak :tomurcuk açılana kadar koruma. Taç yaprak : böcekleri

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 11.04.2016

Detaylı

Özofagus Mide Histolojisi

Özofagus Mide Histolojisi Özofagus Mide Histolojisi Sindirim kanalını oluşturan yapılar Gastroıntestınal kanal özafagustan başlayıp anüse değin devam eden değişik çaptaki bir borudur.. Ağız, Farinks (yutak), özafagus(yemek borusu),

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS. 73. Adım ÜREME BÜYÜME GELİŞME EMBRİYONİK ZARLAR İNSAN EMBRİYOSUNUN GELİŞİMİ-1

ADIM ADIM YGS LYS. 73. Adım ÜREME BÜYÜME GELİŞME EMBRİYONİK ZARLAR İNSAN EMBRİYOSUNUN GELİŞİMİ-1 ADIM ADIM YGS LYS 73. Adım ÜREME BÜYÜME GELİŞME EMBRİYONİK ZARLAR İNSAN EMBRİYOSUNUN GELİŞİMİ-1 EMBRİYONUN DIŞINDA YER ALAN ZARLAR Zigotun gelişmesi ardından oluşan embriyo; sürüngen, kuş ve memelilerde

Detaylı

BİTKİ BİYOLOJİSİ Floem dokusu içerisinde; Cevap E. 10. Sıcaklık artarsa transpirasyon hızı azalır. CO 2. Cevap A

BİTKİ BİYOLOJİSİ Floem dokusu içerisinde; Cevap E. 10. Sıcaklık artarsa transpirasyon hızı azalır. CO 2. Cevap A BİTKİ Sİ 1 1. Bir dokunun tüm hücrelerinin nükleotit çeşitleri, nükleotid dizilişleri, kromozom sayıları aynı olup, glikoproteinleri birbirine uygundur. 2. Bitkide nasti hareketleri turgor basıncının etkisiyle

Detaylı

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI Dünyamızda o kadar çok canlı türü var ki bu canlıları tek tek incelemek olanaksızdır. Bu yüzden bilim insanları canlıları benzerlik ve farklılıklarına göre sınıflandırmışlardır.

Detaylı

Pinus halepensis te Glaf (Kın)

Pinus halepensis te Glaf (Kın) Pinus (Çam) Bu cins Gymnospermler içerisinde en fazla türe sahip olandır. 112 türle temsil edilmektedir. Herdemyeşildir. Hem uzun hem de kısa sürgünleri vardır. Pinus (Çam) Sürgünler: Uzun sürgünlerle

Detaylı

BÖLÜNÜR DOKU (MERİSTEM)

BÖLÜNÜR DOKU (MERİSTEM) BİTKİSEL DOKULAR Organizmada belirli görevleri yapan özelleşmiş hücre topluluklarına doku denir. Doku hücreleri birbirine bitişik halde ya da aralarında boşluklar oluşturacak şekilde bulunur. Bu boşluklarda

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2014-2015 GÜZ DÖNEMİ)

Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2014-2015 GÜZ DÖNEMİ) Tohum ve Fidanlık Tekniği Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2014-2015 GÜZ DÖNEMİ) Diğer Autovejetatif Üretme Yöntemleri Stolonlarla Üretme : Tepe tomurcuğundan oluşan ince hava sürgünleri stolon olarak isimlendirilir.

Detaylı

GENEL BOTANİK PROF. DR. BEDRİ SERDAR

GENEL BOTANİK PROF. DR. BEDRİ SERDAR GENEL BOTANİK PROF. DR. BEDRİ SERDAR Bedri SERDAR - 2008 ORGANOGRAFİ (Organ Bilimi) Organların dış ve iç yapısını, değişik organlar arasındaki ilişkiyi ve organlarda meydana gelen değişiklikleri yani metamorfozları

Detaylı

SU BİTKİLERİ 12. Prof. Dr. Nilsun DEMİR

SU BİTKİLERİ 12. Prof. Dr. Nilsun DEMİR SU BİTKİLERİ 12 Prof. Dr. Nilsun DEMİR SPERMATOPHYTA ( Tohumlu Su Bitkileri) - Kök, gövde yaprak ve iletim dokuları bulunan vaskuler bitkilerdir - Tohum ve çiçek oluştururlar Sınıf: Angiospermae (Kapalı

Detaylı

BİTKİLER ALEMİ. Magnoliatae. Liliatae. Bryophyta. Bacteriophyta. Pteridophyta. Cyanophyta. Spermatophyta. Phycophyta. Gymnospermae.

BİTKİLER ALEMİ. Magnoliatae. Liliatae. Bryophyta. Bacteriophyta. Pteridophyta. Cyanophyta. Spermatophyta. Phycophyta. Gymnospermae. BİTKİLER ALEMİ THALLOPHYTA CORMOPHYTA Bacteriophyta Bryophyta Cyanophyta Pteridophyta Phycophyta Spermatophyta Mycophyta Angiospermae Gymnospermae Magnoliatae Liliatae Milyon yıl önce Başlıca Bitki Gruplarının

Detaylı

MEYVE AĞAÇLARINDA GÖZLER MEYVE AĞAÇLARINDA DALLAR

MEYVE AĞAÇLARINDA GÖZLER MEYVE AĞAÇLARINDA DALLAR MEYVE AĞAÇLARINDA GÖZLER Gözler, etrafı tüy ve pullarla çevrilerek dış etkilerden korunmuş büyüme noktalarıdır. Bunlar, meyve ağaçlarında dal, yaprak ve çiçekleri oluştururlar. Genellikle şekilleri ve

Detaylı

BAHÇE BİTKİLERİ BİYOLOJİSİ

BAHÇE BİTKİLERİ BİYOLOJİSİ BAHÇE BİTKİLERİ BİYOLOJİSİ BAHÇE BİTKİLERİNİN BİYOLOJİSİ Generatif gelişmeyi düzenleyen çiçek, meyve ve tohumların morfolojik, biyolojik, sitolojik ve fizyolojik özelliklerinin bilinmesi büyük önem taşımaktadır.

Detaylı

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER Canlıların yapısında bulunan moleküller yapısına göre 2 ye ayrılır: I. İnorganik Bileşikler: Bir canlı vücudunda sentezlenemeyen, dışardan hazır olarak aldığı

Detaylı

*Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimine hücre denir.

*Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimine hücre denir. Fen ve Teknoloji 1. Ünite Özeti Hücre Canlılarda Üreme, Büyüme ve Gelişme. *Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimine hücre denir. *Hücrenin temel kısımları: hücre zarı, sitoplâzma ve

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II 1. Laurocerasus officinalis 2. Salvia officinalis 3. Tilia tomentosa 4. Tilia cordata 5. Tilia platyphyllos 6. Tilia rubra 7. Quercus brantii 8. Castanea sativa

Detaylı

Farmakognozi I Uygulama

Farmakognozi I Uygulama Farmakognozi I Uygulama Arş.. Gör. Dr. Nilüfer Orhan E-Posta: nsendogdu@gazi.edu.tr Oda no: 316 Arş.. Gör. Dr. Nilüfer ORHAN Arş.. Gör. Uzm. Sezer ŞENOL Arş.. Gör. Uzm. Tuğba GÜNBATAN Arş.. Gör. Fatma

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) CEPHALOTAXACEAE Ağaç ya da çalı halinde herdem yeşil bitkilerdir. Tüm bireyleri bir cinsli iki evcikli (DİOİK)dir. Çok ender bir evciklidir. Erkek çiçekler küre biçimde bir

Detaylı

11. SINIF BİYOLOJİ ÜÇRENK SORU BANKASI

11. SINIF BİYOLOJİ ÜÇRENK SORU BANKASI 11. SINIF BİYOLOJİ ÜÇRENK SORU BANKASI Millî E itim Bakanl Talim ve Terbiye Kurulu Ba kanl n n 12.09.2011 tarih ve 133 say l karar ile kabul edilen programa göre haz rlanm t r. Mehmet TOKAY mehmet.tokay@gmail.com

Detaylı

GENEL BOTANİK PROF. DR. BEDRİ SERDAR

GENEL BOTANİK PROF. DR. BEDRİ SERDAR GENEL BOTANİK PROF. DR. BEDRİ SERDAR Bedri SERDAR - 2008 KÖK KÖKÜN DIŞ MORFOLOJİSİ Kara hayatına uymuş olan bitkilerde kök, genel olarak pozitif geotropizma göstererek toprak içerisine doğru büyüyen bir

Detaylı

a. etilen b. tigmonasti c. oksin d. niktinasti hareketleri e. tigmotropizma f. Fototropizma g. Vernalizasyon h. Sitokinin

a. etilen b. tigmonasti c. oksin d. niktinasti hareketleri e. tigmotropizma f. Fototropizma g. Vernalizasyon h. Sitokinin Doğru veya Yanlış. (..) Karasal bitkiler beslenme ortamı olarak toprak ve atmosferi birlikte kullanır (..) Bitkilerde C,H ve O eksikliği görülmez. (..) Bitkilerde ototrofluk,heterotrofluk ve hemototrof

Detaylı

GENEL BOTANİK PROF. DR. BEDRİ SERDAR

GENEL BOTANİK PROF. DR. BEDRİ SERDAR GENEL BOTANİK PROF. DR. BEDRİ SERDAR Bedri SERDAR - 2008 BİTKİLERDE ÜREME Üreme Canlılar, şekil ve fonksiyon bakımından kendilerine benzer bireyler meydana getirerek nesillerini devam ettirirler ki bu

Detaylı

7- Aşağıdakilerden hangisi hayatsal olayların tümünün gerçekleştiği canlının yapı birimidir? A-Kloroplast B-Mitokondri C-Hücre D-Doku

7- Aşağıdakilerden hangisi hayatsal olayların tümünün gerçekleştiği canlının yapı birimidir? A-Kloroplast B-Mitokondri C-Hücre D-Doku HÜCRE TEST 1- Aşağıdakilerden hangisi hücre zarının özelliklerinden değildir? A-Canlıdır B-Esnektir C-Tam geçirgendir D-Seçici geçirgendir 2- Aşağıdakilerden hangisi hücreye alınacak maddeleri kontrol

Detaylı

ECOLOGICAL LIFE SCIENCES Received: March 2011. A.Harun Evren Accepted: April 2012

ECOLOGICAL LIFE SCIENCES Received: March 2011. A.Harun Evren Accepted: April 2012 ISSN:1306-3111 e-journal of New World Sciences Academy 2012, Volume: 7, Number: 2, Article Number: 5A0071 ECOLOGICAL LIFE SCIENCES Nazmi Gur Received: March 2011 A.Harun Evren Accepted: April 2012 Betül

Detaylı

Doğada yaşayan canlıların tamamı hücrelerden oluşmuştur. Canlılardan bazıları tek bir

Doğada yaşayan canlıların tamamı hücrelerden oluşmuştur. Canlılardan bazıları tek bir CANLILIK HÜCREYLE BAŞLAR 1- Canlıların Ortak Özellikleri : Çevremizdeki varlıklar canlı ve cansız varlıklar olarak iki grupta toplanırlar. Cansız varlıklar katı, sıvı ve gaz halindeki maddelerden oluşur.

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 32 DUYU ORGANLARI 1 DOKUNMA DUYUSU

11. SINIF KONU ANLATIMI 32 DUYU ORGANLARI 1 DOKUNMA DUYUSU 11. SINIF KONU ANLATIMI 32 DUYU ORGANLARI 1 DOKUNMA DUYUSU DUYU ORGANLARI Canlının kendi iç bünyesinde meydana gelen değişiklikleri ve yaşadığı ortamda mevcut fiziksel, kimyasal ve mekanik uyarıları alan

Detaylı