Adresleme yöntemleri öðrenilebilir Buyruklara iliþkin tüm özelikler, örneðin

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Adresleme yöntemleri öðrenilebilir Buyruklara iliþkin tüm özelikler, örneðin"

Transkript

1 MikBil B kitap kapsamýnda, okycya, önce mikroiþlemci kavramý öðretilmeye çalýþýlmýþtýr. B aþamada, öðrenmeyi kolaylaþtýrmak ve okycy belli bir mikroiþlemciye yönelmemek için soyt bir mikroiþlemci üzerinde çalýþýlmýþtýr. Okycnn, soyt mikroiþlemci üzerinde deney yapabilmesini saðlamak üzere bir sýnama yazýlýmý (simlasyon yazýlýmý) hazýrlanmýþtýr. PC üzerinde, Windows ortamýnda çalýþan b yazýlým sayesinde, okr Örnek MÝB'nin tüm özeliklerini sýnama olanaðý blacaktýr. Sýnama yazýlýmý kllanýlarak; Adresleme yöntemleri öðrenilebilir Byrklara iliþkin tüm özelikler, örneðin Aktarma byrklarýnýn iþlevleri, Aritmetik byrklar Mantýksal byrklar, Tüm iþlem byrklarý, Öteleme ve döndürmeye iliþkin byrklar Karar verme iþlemi Dallanma ve baðlanma byrklarý denenebilir. Altprogram, Kesme Giriþ/çýkýþ iþlemleri irdelenebilir.

2 2 - MikBil 19.1 MikBil'in Özelikleri MikBil adýný verdiðimiz sýnama yazýlýmý, Windows ortamýnda çalýþmaktadýr. Programýn tek bir parça olarak olþtrlmþtr ve program adý MikBil.exe dir. MikBil, Windows ortamýnda istenilen bir yere kopya edip çalýtýrabilir. MikBil temelde iki kýsýmdan olþmaktadýr: Yazým kýsmý ve Sýnama kýsmý B program kýsýmlarýna iliþkin özelikler sýrasýyla anlatýlmýþtýr MikBil Yazým Programý MikBil çalýþtýrýldýðýnda, kllanýcýnýn karþýsýna, yazým ekraný gelir. Þekil-19.1'de b ekran gösterilmiþtir. Yeni dosya Kaydet Eski kayýdý aç Çalýþtýr Geri getir Yapýþtýr Kopyala Kes Þekil-19.1: MikBil yazým ekraný

3 19.1 MikBil'in Özelikleri - 3 Yazým kýsmý, kllanýcýya simgesel dilde program yazma olanaðý snar. Bir baþka deyiþle kaynak programýn yazýlmasýna ortam saðlar. Yazým programý, Windows ortamýnda çalýþan Notepad yazým programýna benzer özelikler içermektedir. Dosya seçeneði seçildiðinde, yeni dosya açma, eski bir dosyayý yükleme, üzerinde çalýþýlan dosyayý kaydetme seçenekleri kllanýcýya snlr. Þekil-19.1'de düðmelerin görevleri gösterilmiþtir. Yazým programý, Notepad yazým programýnýn yetenekleri içinde blnan, metin düzenleme özelikleirnin tümünü kapsamaktadýr. Metnin belli bir kýsmý, kesilebilmekte, kesilen kýsým bir baþka yere kopyanabilmektedir. Simgesel dilde program yazmanýn, kendisine özgü krallarýnýn oldð 11. Bölümde anlatýlmýþtý. MikBil, 11. Bölümde tanýmlanan krallara ygn, hatta daha esnek olarak, program yazmaya olanak saðlamaktadýr. MiKBil'in yazým kalýbý Þekil-19.2'de gösterilmiþtir. E tik et K omt Ý þ lenen Açý k lama Þekil-19.2: MikBil simgesel dil yazým kalýbý MikBil etiket ve iþlenen boyn esnek ttma olanaðý vermektedir. Ancak, çok zn etiket ve iþlenen boy kllanýlmasý önerilmemektedir. Yazým kalýbýndaki alanlar arasý geçiþler için sekme tþ kllanýlmasý önerilir. Yazýlacak programýn baþlangýç noktasýný belirlemek için BAÞLA etiketinin kllanýlmasý zornldr. Programýn son noktasýný belirlemek için SON byrðnn kllanýlmasýna gerek yoktr. ' * ' iþareti ile baþlayan satýrlar açýklama satýrý olarak kabl edilir. Açýklama kýsmý için " ; " ya da " : " kllanmaya gerek yoktr. Açýklamanýn yerinin sekme ile belirlenmesi yeterlidir. MikBil yazým programý kllanýlarak gerçeklenmiþ bir örnek program Þekil-19.3'te gösterilmiþtir. Yazým iþlemi tamamlanmýþ bir programý makine diline çevirmek için "Çalýþtýr" düðmesine basýlmalýdýr. Eðer programda, yazým yanlýþý varsa, yanlýþ pencerenin alt kýsmýnda kllanýcýya bildirilir. Sýnama kýsmýna geçilebilmesi için, program kaynak kodnn yanlýþsýz olmasý gerekir.

4 4 - MikBil Þekil-19.3: MikBil Yazým programý kllanýlarak gerçeklenmiþ bir program Sözde Komtlar MikBil'in tanýdýðý sözde komtlar aþaðýda aýrasýyla tanýtýlmýþtýr: EÞT Bir deðiþkenin eþit oldð deðeri tanýmlar. B deðer bir veri ya da adres olabilir. Kllaným þekli þöyledir: BAÞ DEÐÝÞKEN EÞT $1000 Kendisinden sonra gelen sözde ya da gerçek komtn yerleþeceði bellek alanýnýn baþlangýç adresini belirtir. Örneðin;

5 19.1 MikBil'in Özelikleri - 5 BAÞ $1000 satýrýndan sonra, program baþlýyor ise, derleme iþleminden sonra programýn yazýlamaya baþlayacaðý bellek gözünün adresi $1000 olacaktýr. BAÞ $1000 sözde komtndan sonra, VER sözde komt ile veriler tanýmlanmýþ ise, b drmda, verilerin bellekte yazýlmaya baþlayacaðý adresi belirtir. Program içinde, birden çok BAÞ tanýmlanabilir. Ancak, b tanýmlamalar yapýlýrken mantýk hatasýna düþülmemelidir. Þekil-19.3'e dikkatle bakýldýðýnda BAÞ sözde komt iki satýrda görülmektedir. Ýlk satýrda görülen BAÞ sözde komt, yazýlacak olan verilerin nereye yazýlacaðý belirtmek için kllanýlmýþtýr. üçüncü satýrda görülen BAÞ sözde komt, programýn bellekte yerleþeceði ilk adresi göstermektedir. VER Belleðe yerleþtirilecek verileri tanýmlamak üzere kllanýlýr. Belleðe yazýlacak veriler, birbirinden ", " ile ayrýlmalýdýr. VER sözde komtnn kllanýlýþ biçimi þöyledir: VER $12, $12, $AA Þekil-19.2'de verilen örnekte, VER sözde komt ile yedi sayýnýn belleðe nasýl yazýldýðý gösterilmiþtir. YER Salt adres belirtmeksizin, veriler için bellekte yer ayýrmaya yarar. Kllanýþ biçimi aþaðýdaki gibidir. DEÐER-1 YER 1 ; 1 sekizli alan, kllanýlmayacak DEÐER-2 YER 2 ; 2 sekizli alan, kllanýlmayacak YEDEK YER UZUNLUK ; 8 sekizli alan (UZUNLUK = 8) SON Çevirme iþleminin sona ereceði noktayý gösterir. B komt yazýlmaz ise, çevirici, yazýlmýþ olan tüm satýrlarý iþleme katar.

6 6 - MikBil Ýþlenen Üzerinde Ýþlemler Ýþlenen üzerinde aritmetik ve mantýksal iþlemler yapmak kllanýcýya kolaylýk saðlamaktadýr. B nedenle, MikBil çeviricisine b tür özelikler eklenmiþtir. Etiketler üzerinde yapýlabilecek iþlemler örnekleriyle birlikte aþaðýda sýralanmýþtýr: Toplama ( + ) Çýkarma ( - ) Çarpma ( * ) Bölme ( / ) VE ( & ) VEYA ( ) YADA ( ^ ) DEÐER EÞT YÜK A,<BELLEK-3> ELEK EÞT ELEK-1 & ELEK-2 KATSAYI EÞT ÝLK_DEÐER + YENÝ_DEÐER/'3 YÜK A,3*5 Aritmetik iþlemlerde, iþlem sýrasý soldan saða doðrdr MikBil Sýnama Programý Kaynak program yazýldýktan sonra, çevirici program tarafýndan, makine kodna çevrilir. Makine kodna çevrilmiþ olan program denenmeden çalýþtýrýlabileceði gibi adým adým çalýþtýrýlarak denenebilir. Yazým programýndan, sýnama programýna geçmek için, Simülasyon sekmesinde, "Çalýþtýr" seçeneðinin seçilmesi gerekir. Çalýþtýr seçeneði seçildiðinde, çevirici kaynak programý çaevirmeye baþlar. B süreçte, yazým hatalarýný kllanýcýya gösterir. Program hatasýz ise, sýnama aþamasýna geçer. Sýnama penceresi Þekil-19.4'te gösterilmiþtir. B þekil üzerinde, düðmelerin görevleri belirtilmiþtir. Sýnama pencereinde; Makine kodlarý ile birlikte kaynak program Merkezi iþlem birimi içindeki tüm kütüklerin içerikleri, Drm Kütüðünün bayraklarý Seçili bellek alanýnýn içeriði Yýðýn içeriði

7 19.1 MikBil'in Özelikleri - 7 Yazým programýna dön Ýlk drma dön Draksama noktasý koy Drdr Ýmlece kadar çalýþtýr Tümünü çalýþtýr Bir komt yürüt Þekil-19.4: Sýnama penceresi ve b pencerede görülen düðmelerin görevleri görülür. Makine kodna çevrilmiþ olan program Adým adým Draða kadar ya da Program sonna kadar çalýþtýrýlabilir. Þekil-19.3'te kaynak kod görülen programýn çevrilmiþ hali Þekil-19.5'te gösterilmiþtir.

8 8 - MikBil Þekil-19.5: Örnek bir sýnama ekraný Adým Adým Çalýþtýrma Adým adým çalýþtýrmak için, ilk olarak çalýþtýrmaya baþlanacak program satýrýnýn belirtilmesi gerekir. Sýnama ekranýna gelindiðinde, ilk program satýrý seçilmiþ drmdadýr ve b satýr mavi renktedir. Adým adý çalýþtýrma tþna basýlarak her bir adýmdaki geliþmeler izlenebilir. Ýþlenen adým mavi renkte görülür. Adým adým izleme sürecinde, MÝB içindeki kütüklerin aldýðý deðerler, Drm Kütüðünün bayraklarýnýn deðiþimi, bellekteki ve yýðýndaki deðiþimler izlenebilir. Draða Kadar Çalýþtýr Program boylarý büyüyünce, adým adým çalýþtýrma güçlük olþtrabilir. B nedenle, programa draksama noktasý ekleme yeteneði katýlmýþtýr. Draksama noktasý koymak için önce, imleç draksamanýn konacaðý satýra getirilir ve b satýr iþaretlenir.

9 MikBil - 9 Ardýndan "Draksama Noktasý Ekle" düðmesine basýlarak iþlem tamamlanýr. Draksama noktasý konmþ olan satýrýn rengi kýrmýzýya döner. Draksama noktasýna kadar çalýþtýr düðmesine basýlarak, programýn belli bir kýsmý, sýnamadan çalýþtýrýlýr. Ardýndan, istenirse, adým adým sýnamaya devam edilir. Tamamýnýn Çalýþtýr Programýn tamamý çalýþtýrmak istendiðinde, çalýþtýr düðmesine basmak yeterlidir Giriþ/Çýkýþ Ýþlemleri Sýnama yazýlýmý, PÝA sýnamasýna da olanak vermektedir. B amaçla, sanal iki PÝA programa eklenmiþtir. Sanal PÝA, 9. Bölümde tanýtýlan PÝA'nýn tüm özeliklerini kapsamaktadýr. PÝA'nýn birimleri sembolik isimler ile belirtilenmiþtir. PÝA - A Ýskele Yönlendirici Drm/Denetim ÝSKELE.A YÖNLEN.A DURDEN.A PÝA - B Ýskele Yönlendirici Drm/Denetim ÝSKELE.B YÖNLEN.B DURDEN.B PÝA-A'nýn giriþlerine, pencerenin sol alt köþesinde görülen anahtarlar baðlýdýr. Kllanýcý b anahtarlarý, fare yardýmýyla istediði mantýksal konma getirebilir. PÝA-B'nin çýkýþlarýna 8 tane LED baðlýdýr. PÝA-B'nin çýkýþlarýnýn alacaðý deðere göre b LED'ler yanar ya da söner. Þekil-19.6'da basit bir giriþ çýkýþ program örneði görülmektedir. B örnek program, PÝA-A'nýn giriþlerindeki anahtarlarýn daðerini okmakta ve okdð deðerleri PÝA-B iskelesine aktarmaktadýr.

10 10 - MikBil Þekil-19-6: Giriþ çýkýþ deneyine iliþkin örnek Kesme Ýþlemleri Sýnama yazýlýmý ile kesme deneyleri de yapýlabilmektedir. B deneyi yapabilmek için bazý baðlatýlarý yapmaya ve bna göre koþllamaya gerek vardýr. Kesme ile ilgili deneyi yapabilmek amacýyla, PÝA-A'nýn AL-A çýkýþý, PÝA-B'nin HAZIR-Bgiriþine, PÝA-B'nin AL-B çýkýþý PÝA-A'nýn HAZIR-A giriþine baðlanmýþ kabl edilecektir. Her iki PÝA da kesme üretebilmektedir. Aþaðýda verilen örnek programda PÝA-A ya baðlý düðmelerden birisi drm deðiþtirdikçe, AL-A 0' dan 1'e geçmektedir. HAZIR-B giriþi 0'dan 1'e geçtiðinde kesme üretmek üzere koþllanmýþtýr. Kesme alýndýðýnda, kesme hizmet programýna dallanýlmaktadýr.

11 MikBil - 11 *** Kesme Deneyi *** BAÞ $2000 YAK EÞT $00 SÖNDÜR EÞT $01 * BAYRAK LED lerin yanmakta mý sönmekte mi oldðn belli ediyor. BAYRAK YER 1 BAÞLA KEN Koþllamalar yapýlana kadar izin yok. YÜK SK, KESMEHÝZ Kesme hizmet programý adresi SK da. YAZ SK, $FFF8 Adres kesme isteði vektörüne yazýldý. YAZ $00, <YÖNLEN.A> Ýskele-A tamamen alýcý. YAZ $FF, <YÖNLEN.B> Ýskele-B tamamen verici. YAZ $00, <DURDEN.A> AL-A = 0 ve elle kontrol. YAZ $01, <DURDEN.B> HAZIR-B 1->0 etkin. YAZ $00, <ÝSKELE.B> Tüm LED leri söndür. YAZ YAK, <BAYRAK> LED ler yanarak baþlayacak. KÝZ Kesme isteðine izin ver. YÜK B, <ÝSKELE.B> GERÝ YÜK A, <ÝSKELE.A> Yeni drm A ya ok. Eskisi B de. KAR A, B Düðmelerin drm deðiþmiþ mi? DEE DEVAM Deðiþmemiþse kesme üretmeden devam et. KUR 4, <DURDEN.A> AL-A 1 e çýktý. (Kesme üretir.) SÝL 4, <DURDEN.A> AL-A 0 a indi. DEVAM AKT B, A Drm B de sakla. DAL GERÝ KESMEHÝZ KAR A, YAK DEE KUR_E YÜK A, <BAYRAK>

12 12 - MikBil SÝL E DAL ÝLERÝ KUR_E KUR E ÝLERÝ SOLD <ÝSKELE.B> YÜK A, <ÝSKELE.B> SIN A, $80 DED SÖNECEK YANACAK YAZ YAK, <BAYRAK> DÖNK SÖNECEK YAZ SÖNDÜR, <BAYRAK> DÖNK

TBİL-405 Mikroişlemci Sistemleri Bölüm 2 1- % %01010 işleminin sonucu hangisidir? % %11000 %10001 %10101 %00011

TBİL-405 Mikroişlemci Sistemleri Bölüm 2 1- % %01010 işleminin sonucu hangisidir? % %11000 %10001 %10101 %00011 TBİL-405 Mikroişlemci Sistemleri Bölüm 2 1- %11010 - %01010 işleminin sonucu hangisidir? % 10000 %11000 %10001 %10101 %00011 2- %0101 1100 sayısının 1 e tümleyeni hangisidir? % 1010 0111 %11010 0011 %1010

Detaylı

Resim 7.20: Yeni bir ileti oluşturma

Resim 7.20: Yeni bir ileti oluşturma F İLETİLER Konuya Hazırlık 1. E-posta adresinden yeni bir ileti nasıl oluşturulur? 1. İLETI GÖNDERME a. Yeni bir ileti oluşturma: Yeni bir ileti oluşturmak için Dosya/Yeni/E-posta iletisi seçilebileceği

Detaylı

Merkezi İşlem Birimi MİKROİŞLEMCİ SİSTEMLERİ. MİB Yapısı. MİB Altbirimleri. Durum Kütüğü. Yardımcı Kütükler

Merkezi İşlem Birimi MİKROİŞLEMCİ SİSTEMLERİ. MİB Yapısı. MİB Altbirimleri. Durum Kütüğü. Yardımcı Kütükler Merkezi İşlem Birimi MİKROİŞLEMCİ SİSTEMLERİ Yrd. Doç. Dr. Şule Gündüz Öğüdücü Merkezi İşlem Birimi (MİB): Bilgisayarın temel birimi Hız Sözcük uzunluğu Buyruk kümesi Adresleme yeteneği Adresleme kapasitesi

Detaylı

3. Metin ve Görünüm Etiketleri

3. Metin ve Görünüm Etiketleri 3. Metin ve Görünüm Etiketleri Bu bölümü bitirdiğinizde, Metin biçimlendirme etiketlerinin neler olduğunu ve nasıl kullanıldığını, Yatay çizginin nasıl çizildiğini ve özelliklerinin neler olduğunu, Satır

Detaylı

Merkezi İşlem Birimi MİKROİŞLEMCİ SİSTEMLERİ. MİB Yapısı. MİB in İç Yapısı. MİB Altbirimleri. MİB in İç Yapısı

Merkezi İşlem Birimi MİKROİŞLEMCİ SİSTEMLERİ. MİB Yapısı. MİB in İç Yapısı. MİB Altbirimleri. MİB in İç Yapısı Merkezi İşlem Birimi MİKROİŞLEMCİ SİSTEMLERİ Doç. Dr. Şule Gündüz Öğüdücü http://ninova.itu.edu.tr/tr/dersler/bilgisayar-bilisim-fakultesi/0/blg-1/ Merkezi İşlem Birimi (MİB): Bilgisayarın temel birimi

Detaylı

Genel Kullanım Kılavuzu

Genel Kullanım Kılavuzu Genel Kullanım Kılavuzu Genel Kullanım Kılavuzu İÇİNDEKİLER ANA EKRAN 1- Üst Menü Pencere Yardım Hukuk Partner Haber Yönetim Konsolu 2- Menü Arama Kutucuğu 3- Alt Menüleri Açma-Kapama Düğmeleri 4- Menü

Detaylı

Giriş/Çıkış Arabirimi MİKROİŞLEMCİ SİSTEMLERİ. Giriş/Çıkış Adresleri. MİB ve G/Ç Arabirimi. Asenkron Veri Aktarımı. MİB ve Çevre Birimleri Bağlantısı

Giriş/Çıkış Arabirimi MİKROİŞLEMCİ SİSTEMLERİ. Giriş/Çıkış Adresleri. MİB ve G/Ç Arabirimi. Asenkron Veri Aktarımı. MİB ve Çevre Birimleri Bağlantısı Giriş/Çıkış Arabirimi MİKROİŞLEMCİ SİSTEMLERİ Yrd.Doç.Dr. Şule Öğüdücü www.cs.itu.edu.tr/~gunduz/courses/mikroisl/ Giriş/Çıkış () arabirimi bilgisayar ve çevre birimleri arasında veri transferini sağlar.

Detaylı

Giriş/Çıkış Arabirimi MİKROİŞLEMCİ SİSTEMLERİ. Arabirim Özellikleri. Giriş/Çıkış Adresleri. G/Ç Arabirimlerinin Bağlanması

Giriş/Çıkış Arabirimi MİKROİŞLEMCİ SİSTEMLERİ. Arabirim Özellikleri. Giriş/Çıkış Adresleri. G/Ç Arabirimlerinin Bağlanması Giriş/Çıkış Arabirimi MİKROİŞLEMCİ SİSTEMLERİ Doç.Dr. Şule Öğüdücü http://ninova.itu.edu.tr/tr/dersler/elektrik-elektronik-fakultesi/0/blg-1/ Giriş/Çıkış () arabirimi bilgisayar ve çevre birimleri arasında

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI Programın Açılışı: Başlat Tüm Programlar Microsoft Office Microsoft

Detaylı

İşlem Buyrukları MİKROİŞLEMCİ SİSTEMLERİ. İşlem Buyrukları. İşlem Buyrukları. İşlem Buyrukları. İşlem Buyrukları

İşlem Buyrukları MİKROİŞLEMCİ SİSTEMLERİ. İşlem Buyrukları. İşlem Buyrukları. İşlem Buyrukları. İşlem Buyrukları MİKROİŞLMCİ SİSTMLRİ Yrd. Doç. Dr. Şule Gündüz Öğüdücü www.cs.itu.edu.tr/~gunduz/courses/mikroisl/ Silme: Akümülatörün, yardımcı kütüğün, bir bellek gözünün içeriği veya durum kütüğü içindeki bayraklar

Detaylı

Adobe Photoshop Album Starter Edition 3.0

Adobe Photoshop Album Starter Edition 3.0 Adobe Photoshop Album Starter Edition 3.0 GARANTÝ YOK Cihazýnýzla birlikte gelen diðer þahýslara ait uygulamalar, onaylanmayan veya Nokia ile ilgili olmayan kiþiler veya þirketlere ait ve onlar tarafýndan

Detaylı

MİCROSOFT WORD PROGRAMI ÇALIŞMA KAĞIDI

MİCROSOFT WORD PROGRAMI ÇALIŞMA KAĞIDI ARAYÜZ MİCROSOFT WORD PROGRAMI ÇALIŞMA KAĞIDI Baskı Önizleme Microsoft Word 2007 Hızlı Yeni Geri Al Yinele Yazdır Aç Kaydet (İleri Al) Hızlı Erişim Çubuğu Ofis Düğmesi Word programdaki tüm komutları hızlı

Detaylı

7. BELGEYE RESİM EKLEME, YAZIM ve ÇİZİM ÖZELLİKLERİ

7. BELGEYE RESİM EKLEME, YAZIM ve ÇİZİM ÖZELLİKLERİ BÖLÜM 7 7. BELGEYE RESİM EKLEME, YAZIM ve ÇİZİM ÖZELLİKLERİ 7.1. Belgeye Resim Eklemek Word programı; belgelere kendi içindeki resim galerisinde bulunan resimleri veya başka programlarda düzenlenmiş resimleri

Detaylı

Gidilen sayfadan bir önceki sayfaya geçilir. Şekil Git İşlemi diyalog kutusu

Gidilen sayfadan bir önceki sayfaya geçilir. Şekil Git İşlemi diyalog kutusu BÖLÜM 6 6. BELGELER ÜZERİNDE YAPILABİLECEK İŞLEMLER 6.1. Git işlemi Yazılan belgeler rapor, ödev, kitap tez gibi sayfalarca uzunlukta olabilir. Sayfalarca uzunluktaki belgede herhangi bir sayfaya gitmek

Detaylı

MİKROBİLGİSAYAR LABORATUVARI DENEY RAPORU

MİKROBİLGİSAYAR LABORATUVARI DENEY RAPORU İ.T.Ü. Elektrik-Elektronik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü MİKROBİLGİSAYAR LABORATUVARI DENEY RAPORU Deney No: 2 Deney Adı: Örnek Programlar Deney Tarihi: 12.10.2005 Grup: 1 Deneyi Yapanlar: Beycan

Detaylı

SAÜ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK BİLGİSAYAR DERSLERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ WİNDOWS 7 BÖLÜM SORULARI

SAÜ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK BİLGİSAYAR DERSLERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ WİNDOWS 7 BÖLÜM SORULARI SAÜ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK BİLGİSAYAR DERSLERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ WİNDOWS 7 BÖLÜM SORULARI 1.Windows 7 Temelleri 1.2. Masaüstü 1. Windows 7 de dosyaların hangi programla açılacağını

Detaylı

MS POWERPOINT 2010. Şekil 111 Powerpoint 2010 Programını Başlatmak

MS POWERPOINT 2010. Şekil 111 Powerpoint 2010 Programını Başlatmak MS POWERPOINT 2010 1.Giriş: PowerPoint, Windows ortamında çalışan bir sunu paket programıdır. Metin, taslak, çizim ve grafikler kullanılarak sunular, slaytlar, broşürler, bildiriler, konuşmacı notları

Detaylı

Sirkülasyon Pompasý. Kullaným Kýlavuzu

Sirkülasyon Pompasý. Kullaným Kýlavuzu Sirkülasyon Pompasý Kullaným Kýlavuzu Kitap Revizyon Tarihi: 080306 Kitap Baský Tarihi: 080306 Revizyon No: 3 ÝÇÝNDEKÝLER 05 06 06 07 07 08 09 10 10 11 11 11 11 12 13 14 14 14 14 15 15 15 15 15 16 16 16

Detaylı

MİKROİŞLEMCİ SİSTEMLERİ

MİKROİŞLEMCİ SİSTEMLERİ MİKROİŞLEMCİ SİSTEMLERİ Doç.Dr. Şule Öğüdücü http://ninova.itu.edu.tr/tr/dersler/bilgisayar-bilisim-fakultesi/30/blg-212/ Seri İletişim Verinin her biti aynı hat üzerinden arka arkaya gönderilir. Seri

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ WORD 2007 SORULARI

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ WORD 2007 SORULARI 1-) Word nedir? Hesap Programıdır Tablo - Grafik Programıdır Kelime İşlem Programıdır İşletim Sistemidir BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ WORD 2007 SORULARI 9-) Yandaki butonun görevi nedir? Kes Kopyala Yapıştır

Detaylı

08.11.2015 WORD KULLANIMI

08.11.2015 WORD KULLANIMI KELİME İŞLEMCİ-MİCROSOFT OFFİCE OFFICE DÜĞMESİ HIZLI ERİŞİM ARAÇ ÇUBUĞU MENÜLER ŞEKİL, RESİM EKLEME TABLO EKLEME ETKİNLİKLER 1 OFFICE DÜĞMESİ: Çalışmamız ile ilgili dosya işlemleri yapmamızı sağlar. Yeni

Detaylı

Microsoft Word Stiller

Microsoft Word Stiller Stil işlemlerine Giriş panelinden Stiller sekmesinde ulaşabiliriz. Hızlı stil galerisi : Bu seçenekte çeşitli stilleri görürüz.bir stili hemen uygulamak istersek burdan seçebiliriz. Örnek : Hızlı stil

Detaylı

DENEME SINAVI. ECDL BAŞLANGIÇ Hesap Tablosu

DENEME SINAVI. ECDL BAŞLANGIÇ Hesap Tablosu DENEME SINAVI ECDL BAŞLANGIÇ Hesap Tablosu 1. Hesap Çizelgesi (Microsoft Office - Excel) uygulamasını açınız. Başlat > Programlar > Microsoft Office > Microsoft Office Excel 2003 yolu izlenerek Excel programı

Detaylı

MİKROBİLGİSAYAR LABORATUVARI DENEY RAPORU

MİKROBİLGİSAYAR LABORATUVARI DENEY RAPORU İ.T.Ü. Elektrik-Elektronik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü MİKROBİLGİSAYAR LABORATUVARI DENEY RAPORU Deney No: 2 Deney Adı: Örnek Programlar Deney Tarihi: 17/10/2003 Grup: C5 Deneyi Yapanlar:

Detaylı

5.Slayt ana hat görünümü 6.Görev bölmesi penceresi 7.Not alanı 8.Durum çubuğu

5.Slayt ana hat görünümü 6.Görev bölmesi penceresi 7.Not alanı 8.Durum çubuğu MS POWERPOINT 2010 PowerPoint, Windows ortamında çalışan bir sunu paket programıdır. Metin, taslak, çizim ve grafikler kullanılarak sunular, slaytlar, broşürler, bildiriler, konuşmacı notları ve taslaklar

Detaylı

Toplu Kayıt Kullanıcı Kitapçığı

Toplu Kayıt Kullanıcı Kitapçığı OnSync Web Toplantı, Sanal Sınıf, Web ve Video Toplantı Servisi Toplu Kayıt Kullanıcı Kitapçığı 1 Öncelikle Etgi Grup u tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz. OnSync sistemine giriş yapmadan önce toplu

Detaylı

1. Temel Güvenlik Uyarıları 4 2. Talimatlara Uygun Kullanım 4

1. Temel Güvenlik Uyarıları 4 2. Talimatlara Uygun Kullanım 4 307138 TR Dijital Dimmer anahtar LUNA 111 top2 1110100/ 1110200 LUNA 112 top2 1120100/ 1120200 1. Temel Güvenlik Uyarıları 4 2. Talimatlara Uygn Kllanım 4 Bertaraf 4 3. Montaj ve bağlantı 5 Dimmer anahtarının

Detaylı

Kod Listeleri Genel Yapısı

Kod Listeleri Genel Yapısı Cari hesap, Stok, Hizmet, Kasa, Banka, Vergi, Döviz, Çek&Senet vb. master tanımlarda yeni kayıt girişi, değişiklik, izleme, silme ve kopya oluşturma ekranları kod tanım ekranı olarak adlandırılır. Kod

Detaylı

AKILLI KÜRSÜ KULLANIM KILAVUZU

AKILLI KÜRSÜ KULLANIM KILAVUZU Sayfa 1/11 AKILLI KÜRSÜ KULLANIM KILAVUZU 26.01.2017 Sayfa 2/11 Akıllı Kürsüleri Çalıştırmak Akıllı kürsüleri çalıştırabilmek için her bir kürsünün hemen yan tarafında bulunan şifre giriş panelinden yararlanılır.

Detaylı

İşletme Fakültesi Bil. Kullanımı Ders notları 2

İşletme Fakültesi Bil. Kullanımı Ders notları 2 İşletme Fakültesi Bil. Kullanımı Ders notları 2 Öğr.Gör.Ali ATALAY EXCEL PAKET PROGRAMI Günümüzde hesap tablosu, veri analizi, kod yazımı, grafik çizimi, veri tabanı oluşturma gibi bir çok özelliği olan

Detaylı

TARSUS HALK EĞİTİMİ MERKEZİ VE ASO MÜDÜRLÜĞÜ

TARSUS HALK EĞİTİMİ MERKEZİ VE ASO MÜDÜRLÜĞÜ TARSUS HALK EĞİTİMİ MERKEZİ ASO MÜDÜRLÜĞÜ KULLANIMI ( İŞLETMENLİĞİ OPERATÖR) KURS PLANI BŞL : 08.03.2011 - BTŞ : 02.05.2011 Hafta içi her gün: 14.30-17 :40 ( 4 saat ) TARİH GÜN SAAT MODÜL Açılış konuşması,

Detaylı

PC Suite Kurulum Kýlavuzu

PC Suite Kurulum Kýlavuzu PC Suite Kurulum Kýlavuzu Yayýnlanan elektronik kullaným kýlavuzu için "Nokia Kullaným Kýlavuzu Þartlar ve Koþullar, 7.Haziran.1998" geçerlidir ( Nokia User s Guides Terms and Conditions, 7th June, 1998.)

Detaylı

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi Bil101 Bilgisayar Yazılımı I Bilgisayar Yüksek Mühendisi Editör Disk 1)Kaynak kodlar editör aracılığı ile oluşturulur. (.c) Kaynak dosya Önişleyici Disk 2)Önişleyici kodlar içerisindeki ilk işleme işini

Detaylı

SPARC v8 İŞLEMCİ SİMÜLASYONU

SPARC v8 İŞLEMCİ SİMÜLASYONU SPARC v8 İŞLEMCİ SİMÜLASYONU BİTİRME ÖDEVİ SUNUMU D a n ı ş m a n : Yrd. D oç. D r. F eza B U Z L U C A EZGİ ZÜMRÜT ULAŞ 040080194 Sunum Konuları 2 RISC İşlemciler Programlama Dili Seçimi SPARC v8 Yazılım

Detaylı

1-) Word 2007 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir

1-) Word 2007 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir 1-) Word 2007 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir 2-) Microsoft Word 2007 programında kağıt boyutu, kenar boşlukları ile ilgili

Detaylı

.docx veya.doc (2007 ve üzeri sürümlerde.docx iken sürümlerinde.doc tur.) 1.Belge Başlığı

.docx veya.doc (2007 ve üzeri sürümlerde.docx iken sürümlerinde.doc tur.) 1.Belge Başlığı MİCROSOFT WORD (KELİME İŞLEMCİ) Dosya Uzantısı.docx veya.doc (2007 ve üzeri sürümlerde.docx iken 1997 2003 sürümlerinde.doc tur.) Genel Ekran Görünümü 1.Belge Başlığı 2.Sekmeler 3.Sekme Şeridi 5.Cetveller

Detaylı

Adresleme Yöntemleri MİKROİŞLEMCİ SİSTEMLERİ. Örnek MİB ile Adresleme. Adresleme Yöntemleri. Doğal Adresleme. İvedi Adresleme

Adresleme Yöntemleri MİKROİŞLEMCİ SİSTEMLERİ. Örnek MİB ile Adresleme. Adresleme Yöntemleri. Doğal Adresleme. İvedi Adresleme Adresleme Yöntemleri MİKROİŞLEMCİ SİSTEMLERİ Yrd. Doç. Dr. Şule Gündüz Öğüdücü www.cs.itu.edu.tr/~gunduz/courses/mikroisl/ İşlenenin nerde olacağını belirtmek için kullanılır. Buyruk çözme aşamasında adresleme

Detaylı

TC4S TC4SP TC4Y TC4M TC4H TC4W TC4L

TC4S TC4SP TC4Y TC4M TC4H TC4W TC4L TC erisi Ekonomik PID Kontrol Özellikler Yeni geliþtirilen PID algoritmasý ve msn örnekleme hýzý ile ideal sýcaklýk ü saðlar. yný cihazda bütünleþmiþ RP ve Röle çýkýþlarý : RP çýkýþý faz ve saykýl yapma

Detaylı

Şekil 7.14: Makro Kaydet Penceresi

Şekil 7.14: Makro Kaydet Penceresi 7.2.4. Makrolar Kelime işlemci programında sık kullanılan bir görevi (çok kullanılan düzenleme ve biçimlendirme işlemlerini hızlandırma, birden çok komutu birleştirme, iletişim kutusu içinde daha kolay

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI Kelime İşlemci - Word Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders

Detaylı

Bu düğme tıklandığında karşınıza yandaki gibi bir diyalog kutusu daha gelecektir.

Bu düğme tıklandığında karşınıza yandaki gibi bir diyalog kutusu daha gelecektir. Bu diyalog kutusunda Windows XP de 5 diğer sürümlerinde 6 sekme bulunmaktadır. Temalar sekmesi pencerelerin görünümlerini ayarlamak amacıyla kullanılmaktadır. Tema Bölümünden kutusunun sol tarafındaki

Detaylı

EBA Dosya Uygulaması Kullanıcı Kılavuzu ( W eb)

EBA Dosya Uygulaması Kullanıcı Kılavuzu ( W eb) EBA Dosya Uygulaması Kullanıcı Kılavuzu ( W eb) İçindekiler EBA Dosya Nedir?... 1 Kimler kullanabilir?... 2 Uygulama Ne işe Yarar?... 2 Sisteme internet üzerinden giriş nasıl yapılır?... 2 Yeni bir klasör

Detaylı

1. BELGE İŞLEMLERİ. Şekil 1.2: Open Office ilk açıldığında gelen ekran

1. BELGE İŞLEMLERİ. Şekil 1.2: Open Office ilk açıldığında gelen ekran 1.1. Arayüz 1. BELGE İŞLEMLERİ Open Office içerisinde hesap tablosu programının arayüzünü inceleyelim. Şekil 1.1:Sunum programını çalıştırma Sunum programını çalıştırmak için aşağıdaki yöntemleri deneyebiliriz.windows

Detaylı

"Her zaman düzeltme öner" seçeneği işaretliyse solda bulunan pencerenin "Öneriler" bölümünde düzeltme önerir.

Her zaman düzeltme öner seçeneği işaretliyse solda bulunan pencerenin Öneriler bölümünde düzeltme önerir. ARAÇLAR: Yazım ve Dilbilgisi (F7): Yazılan belgede bulunan yazım hatalarını bulmak için kullanılır. Microsoft'un hazırladığı Office programı ile birlikte bilgisayara yüklenen sözlük (custom.dic) kullanılanarak

Detaylı

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar Bilgi Teknolojileri ve Uygulamalarına Giriş Dersin Konusu ve Amaçları: Bu dersin amacı daha önce bilgisayar ve bilgi teknolojileri alanında herhangi bir bilgi ve/veya deneyime sahip olmayan öğrenciye bilgi

Detaylı

Bu sayfa şifre hatırlatma sayfasıdır. Öğrenci numarası ve ön kayıt başvurusu sırasında girdiğiniz e- posta ile şifrenizi isteyebilirsiniz.

Bu sayfa şifre hatırlatma sayfasıdır. Öğrenci numarası ve ön kayıt başvurusu sırasında girdiğiniz e- posta ile şifrenizi isteyebilirsiniz. Sisteme girebilmek için resimde gördüğünüz Öğrenci No ve Şifre girerek Giriş düğmesinin üzerindeki alana girerek giriş tuşuna basınız. Şifrenizi hatırlamıyorsanız resimde görüldüğü gibi Şifrenizi Hatırlamıyorsanız

Detaylı

Temel Bilgisayar Terimleri Yrd. Doç. Dr. Devkan Kaleci

Temel Bilgisayar Terimleri Yrd. Doç. Dr. Devkan Kaleci 1 2 HTML, Hyper Text Markup Language kelimelerinin kısaltılmışıdır. HTML (Hareketli-Metin İşaretleme Dili) basitçe, browserlarla görebilen, internet dokümanları oluşturmaya yarayan bir çeşit dildir. HTML

Detaylı

www.elektrikogretmenleri.com

www.elektrikogretmenleri.com FIREWORKS (MENU OLUŞ TURMA) 1 Önce Başlat menüsü Programlar Adobe Web Premium CS3 Adobe Fireworks CS3 kısayol simgesi ile Fireworks programı açılır. 2 Fireworks programı açıldığında Karşımıza gelen Yeni

Detaylı

Kullanım kılavuzunuz HP IPAQ 316 TRAVEL COMPANION http://tr.yourpdfguides.com/dref/893269

Kullanım kılavuzunuz HP IPAQ 316 TRAVEL COMPANION http://tr.yourpdfguides.com/dref/893269 Bu kullanım kılavuzunda önerileri okuyabilir, teknik kılavuz veya HP IPAQ 316 TRAVEL COMPANION için kurulum kılavuzu. Bu kılavuzdaki HP IPAQ 316 TRAVEL COMPANION tüm sorularınızı (bilgi, özellikler, güvenlik

Detaylı

İNTERNET PROGRAMCILIĞI 2 10. HAFTA MYSQL - PHPMYADMIN. Hazırlayan Fatih BALAMAN. İçindekiler. Hedefler. Mysql Nedir.

İNTERNET PROGRAMCILIĞI 2 10. HAFTA MYSQL - PHPMYADMIN. Hazırlayan Fatih BALAMAN. İçindekiler. Hedefler. Mysql Nedir. İNTERNET PROGRAMCILIĞI 2 10. HAFTA İçindekiler MYSQL - PHPMYADMIN Mysql Nedir PhpMyAdmin Nedir PhpMyAdmin Arayüzü Hedefler Mysql' in görevini söyleyebilir PhpMyAdmin' in kullanım amacını söyler Hazırlayan

Detaylı

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. İşletmenlik Kursu Eğitim İçeriği

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. İşletmenlik Kursu Eğitim İçeriği ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU İşletmenlik Kursu Eğitim İçeriği İŞLETİM SİSTEMİNİN TEMELLERİ 1.1. Sistem Kaynakları 1.1.1. Kesme İstekleri (IRQ) 1.1.2. Doğrudan Bellek Erişimi (DMA) 1.1.3. Giriş/Çıkış Adresleri

Detaylı

New Project. User guide

New Project. User guide New Project User guide Table of Contents New Project... 3 Katman Yöneticisi... 4 Katman Yöneticisi Araçları... 6 Katman İşlemleri... 8 Katman Görünümü... 9 Katman Ekleme... 10 Aktif Katman Yapma... 12

Detaylı

2. HTML Temel Etiketleri

2. HTML Temel Etiketleri 2. HTML Temel Etiketleri Bu bölümü bitirdiğinizde, HTML ve etiket kavramlarının ne olduğunu, HTML komut yapısını, Örnek bir HTML dosyasının nasıl oluşturulduğunu, Temel HTML etiketlerinin neler olduğunu,

Detaylı

Kodlama Paneli. Nazmiye Demirel Ortaokulu SCRATCH 2014-2015. Scratch bir grafik programlama dilidir.

Kodlama Paneli. Nazmiye Demirel Ortaokulu SCRATCH 2014-2015. Scratch bir grafik programlama dilidir. Scratch bir grafik programlama dilidir. Scracth ile resim, ses, müzik gibi çeşitli medya araçlarını bir araya getirebilir, kendi animasyonlarımızı, bilgisayar oyunlarımızı tasarlayabilir ya da interaktif

Detaylı

BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI. WEB GÜNCELLEME İŞLEMLERİ KILAVUZU (Dış İlişkiler Koordinatörlükleri)

BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI. WEB GÜNCELLEME İŞLEMLERİ KILAVUZU (Dış İlişkiler Koordinatörlükleri) BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI WEB GÜNCELLEME İŞLEMLERİ KILAVUZU (Dış İlişkiler Koordinatörlükleri) Hazırlayan : Gülay EREN Temmuz 2018 Yönetim Paneli Giriş: Web sayfasının adresinin sonuna /administrator

Detaylı

ÜYE LOGIN. keygentr KEY ĐNTERNET HĐZMETLERĐ LTD. ŞTĐ.

ÜYE LOGIN. keygentr KEY ĐNTERNET HĐZMETLERĐ LTD. ŞTĐ. ÜYE LOGIN Oda tarafından verilen kullanıcı adı, parola ve şifre ile üyelerin bilgilerini kendilerinin güncellemesini sağlayan bölümdür. Đnternet tarayıcınızdan http://pemop.peyzajmimoda.org.tr/uye/ adresine

Detaylı

MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI

MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI 1-) Word 2010 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir 2-) Microsoft Word 2007 programında

Detaylı

MICROCHIP USB 2.0 PIC PROGRAMLAYICI

MICROCHIP USB 2.0 PIC PROGRAMLAYICI MICROCHIP USB 2.0 PIC PROGRAMLAYICI PIC programlama hiç bu kadar kolay olmamıştı. Yeni nesil USB Programlayıcı ile PIC'lerinizi birkaç adımda kolayca programlayın. İleriki sayfalarda programlayıcınızı

Detaylı

GO PLUS ÜRÜN FARK DOKÜMANI

GO PLUS ÜRÜN FARK DOKÜMANI 2012 GO PLUS ÜRÜN FARK DOKÜMANI LOGO Business Solutions 11/26/2012 GO PLUS ÜRÜN FARKLARI 2.16 Sürümüyle Gelen Yeni Özellikler 1. Malzeme Kayıtları Kopyalanırken Ambar Parametrelerinin de Kopyalanması Malzeme

Detaylı

POWER POİNT 2007 DERS NOTLARI

POWER POİNT 2007 DERS NOTLARI POWER POİNT 2007 DERS NOTLARI Power Point sunu yapmak için kullanılan bir programdır. İçerisindeki slaytlar çoğaltıltıp düzenlenerek sunu gerçekleştirilir. Bir Power Point 2007 programının dosya uzantısı

Detaylı

Adresleme Yöntemleri MİKROİŞLEMCİ SİSTEMLERİ. İşlenenin Yeri. Örnek MİB Buyruk Yapısı. İvedi Adresleme. Adresleme Yöntemleri. Bellek. Kütükler.

Adresleme Yöntemleri MİKROİŞLEMCİ SİSTEMLERİ. İşlenenin Yeri. Örnek MİB Buyruk Yapısı. İvedi Adresleme. Adresleme Yöntemleri. Bellek. Kütükler. Adresleme Yöntemleri MİKROİŞLEMCİ SİSTEMLERİ Doç. Dr. Şule Gündüz Öğüdücü http://ninova.itu.edu.tr/tr/dersler/bilgisayar-bilisim-fakultesi/0/blg-/ Getirme Çevrimi Yürütme Çevrimi Çözme İşlenen Yürütme

Detaylı

4 Front Page Sayfası Özellikleri

4 Front Page Sayfası Özellikleri 4 Front Page Sayfası Özellikleri İsterseniz Frontpage penceresinin sağ tarafından, isterseniz araç çubuklarından faydalanarak yeni bir sayfa açın. Frontpage te çeşitli sayfa şablonları bulunmaktadır. Ancak

Detaylı

Version 12 Yeni Özellikler

Version 12 Yeni Özellikler Version 12 Yeni Özellikler Probina Orion Version:12, uzman bir yazõlõm ekibinin Version 11 üzerine üç yõllõk bir çalõşmasõnõn ürünü olarak karşõnõza geliyor. Version 12, tamamen yeni bir kullanõcõ ara-birimi,

Detaylı

Mac için Kullanım Kılavuzu

Mac için Kullanım Kılavuzu Mac için Kullanım Kılavuzu İçindekiler Başlangıç... 1 Mac Reformatting Tool'u (Mac Yeniden Biçimlendirme Aracı) Kullanma... 1 FreeAgent Yazılımını Yükleme... 4 Sürücüleri Güvenli Şekilde Çıkarma... 9 Sürücülerinizi

Detaylı

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7. 7. GELĠġMĠġ ÖZELLĠKLER

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7. 7. GELĠġMĠġ ÖZELLĠKLER ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7 AMAÇ ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7 Bu faaliyette verilen bilgiler ile hazırlamıģ olduğunuz belgeye uygun baģvuruları (Ġçindekiler Tablosu, Dipnot/sonnot, Ģekil tablosu, resim yazısı vb.) hatasız

Detaylı

SMART- Oda Termostatý

SMART- Oda Termostatý SMART- Oda Termostatý Montaj ve Kullaným Kýlavuzu . Kitap Rev. Tarihi: 070104 Kitap Baský Tarihi: 080104 Kitap Rev. No: 00 Oda Termostatý Montaj ve Kullaným Kýlavuzu Ýçindekiler GÝRÝÞ 3 - Özelklikleri

Detaylı

001-056 Alfa GT_TR_TT.qxd 31.08.2005 13:09 Page 1

001-056 Alfa GT_TR_TT.qxd 31.08.2005 13:09 Page 1 001-056 Alfa GT_TR_TT.qxd 31.08.2005 13:09 Page 1 Deðerli Müþterimiz, Alfa Romeo yu seçtiðiniz için teþekkür ederiz. Alfa GT, Alfa Romeo nun tipik özellikleri olan; güvenlik, konfor ve sürüþ memnuniyeti

Detaylı

Bu kitap, nin tüm tiplerini kapsamaktadýr. Sadece satýn aldýðýnýz tipe ait donaným seviyesi ve motor ile ilgili bilgileri göz önünde bulundurunuz.

Bu kitap, nin tüm tiplerini kapsamaktadýr. Sadece satýn aldýðýnýz tipe ait donaným seviyesi ve motor ile ilgili bilgileri göz önünde bulundurunuz. Deðerli Müþterimiz, Alfa Romeo yu seçtiðiniz için teþekkür ederiz. Alfa GT, Alfa Romeo nun tipik özellikleri olan; güvenlik, konfor ve sürüþ memnuniyeti saðlamak üzere tasarlanmýþtýr. Bu el kitabý, aracýnýzýn

Detaylı

2. SAYI SİSTEMLERİ VE KODLAR

2. SAYI SİSTEMLERİ VE KODLAR 2. SAYI SİSTEMLERİ VE KODLAR 2.1. Sabit Noktalı Sayı Sistemleri 2.1.1. Ondalık Sayı Sistemi Günlük yaşantımızda kullandığımız sayı sistemi ondalık (decimal) sayı sistemidir. Ayrıca 10 tabanlı sistem olarak

Detaylı

KELİME İŞLEMCİ MİCROSOFT OFFİCE WORD KULLANIMI

KELİME İŞLEMCİ MİCROSOFT OFFİCE WORD KULLANIMI KELİME İŞLEMCİ MİCROSOFT OFFİCE ŞEKİL EKLEMEK Sayfaya menüdeki şekilleri ekleyebiliriz. 1 ŞEKİL EKLEME UYGULAMASI Sayfaya yukarıdaki şekilleri ekleyin. WORDART EKLEMEK Sayfaya 3 boyutlu yazı ekleyebiliriz.

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI İşletim Sisteminde Yapılan Uygulamalar Bir Bilgisayarda Hangi İşletim Sistemi Yüklü Olduğunu

Detaylı

16. LİSELERARASI MATEMATİK YARIŞMASI BİREYSEL YARIŞMA

16. LİSELERARASI MATEMATİK YARIŞMASI BİREYSEL YARIŞMA SORU -1 SORU -2 SORU -3 SORU -4 SORU -5 SORU -6 SORU -7 SORU -8 SORU -9 SORU -10 SORU -11 SORU -12 SORU -13 SORU -14 SORU -15 SORU -16 SORU -17 SORU -18 SORU -19 SORU -20 SORU -21 SORU -22 SORU -23 SORU

Detaylı

MPLAB IDE v7.60 PROGRAMI KULLANIMI

MPLAB IDE v7.60 PROGRAMI KULLANIMI MPLAB IDE v7.60 PROGRAMI KULLANIMI MPLAB IDE programı mikroişlemciler için hazırlanmış bir derleyici programdır. Microchip firması tarafından hazırlanmıştır. (Resim 1) MPLAB programı assembly dilinde simulasyon,

Detaylı

Ekle sekmesindeki Tablolar grubundaki Tablo seçeneği ile tablo oluşturulur.

Ekle sekmesindeki Tablolar grubundaki Tablo seçeneği ile tablo oluşturulur. 4. EKLE SEKMESİ Ekle sekmesi Excel de tablo, grafik, köprü ve resim eklendiği sekmedir. 4.1. Tablolar Ekle sekmesindeki Tablolar grubundaki Tablo seçeneği ile tablo oluşturulur. Tablo oluşturulmak istenen

Detaylı

BİLİŞİM TEK VE YAZ. DERSİ WORD 2007 SORULARI(CEVAPLAR SON SAYFALARDA RENKLİ GÖSTERİLMİŞTİR.)

BİLİŞİM TEK VE YAZ. DERSİ WORD 2007 SORULARI(CEVAPLAR SON SAYFALARDA RENKLİ GÖSTERİLMİŞTİR.) AYRANCILAR ORTAOKULU BİLİŞİM TEK VE YAZ. DERSİ WORD 2007 SORULARI(CEVAPLAR SON SAYFALARDA RENKLİ GÖSTERİLMİŞTİR.) SORU 9-) Yandaki butonun görevi nedir? 1-) Word nedir? Hesap Programıdır Tablo - Grafik

Detaylı

Akıllı Posta Sistem Özellikleri

Akıllı Posta Sistem Özellikleri Akıllı Posta Sistem Özellikleri E-posta Gönder E-postalarınızı toplu olarak göndermek istediğinizde, tarafımızdan hazırlanan toplu e-posta gönderim kurallarını okuduğunuza dahil kutucuğu işaretlemeli,

Detaylı

EKOM MANAGER PROGRAMI KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU

EKOM MANAGER PROGRAMI KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU EKOM MANAGER PROGRAMI KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU 1 Programın Kurulumu 2 Programın Kullanımı 2-1 Kullanıcı Girişi ve Şifre Değitirme 2-2 Yeni Proje Oluşturma 2-3 Varolan Proje Üzerinde Değişiklik Yapma

Detaylı

Çoklu Ortam Uygulamaları. FATİH Projesi PARDUS Temel Eğitim Kursu

Çoklu Ortam Uygulamaları. FATİH Projesi PARDUS Temel Eğitim Kursu Çoklu Ortam Uygulamaları FATİH Projesi PARDUS Temel Eğitim Kursu Gwenview Gwenview uygulama yazılımı,genel resim göstericisi ve temel fotoğraf düzenleyicisidir. Resim ve Fotoğraf Gösterici ve aynı zamanda

Detaylı

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 8 ÖĞRENME FAALĠYETĠ ÖZELLEġTĠRME

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 8 ÖĞRENME FAALĠYETĠ ÖZELLEġTĠRME ÖĞRENME FAALĠYETĠ 8 AMAÇ ÖĞRENME FAALĠYETĠ 8 Bu faaliyette verilen bilgiler ile kelime iģlemci programının daha etkin kullanımını artıracak seçenekleri kullanabileceksiniz. ARAġTIRMA Belge özelleģtirme

Detaylı

7 Temmuz Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL. Đlgili Modül/ler : Raporlar

7 Temmuz Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL. Đlgili Modül/ler : Raporlar 7 Temmuz 2007 Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL Đlgili Modül/ler : Raporlar RAPORLAR MODÜLÜNDE DOCMAGE DĐZAYNI Doküman sihirbazı DocMage den görsel açıdan zengin form dizaynları yapılır ve bu

Detaylı

12 TBT / WEB TASARIM ve PROGRAMLAMA ( Not 3 )

12 TBT / WEB TASARIM ve PROGRAMLAMA ( Not 3 ) 12 TBT / WEB TASARIM ve PROGRAMLAMA ( Not 3 ) 25.09.2017 METİN VE GÖRÜNÜM DÜZENLEME ETİKETLERİ : etiketleri dökümana başlık eklemek için kullanılır. etiketinde ki x ifadesi 1 den 6 ya kadar

Detaylı

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile POWERPOINT PROGRAMI Powerpoint bir sunu hazırlama programıdır. Belirli bir konu hakkında bilgi vermek için, derslerle ilgili bir etkinlik hazırlamak için, dinleyicilere görsel ortamda sunum yapmak için

Detaylı

Excel Nedir? Microsoft Excell. Excel de Çalışma sayfası-tablo

Excel Nedir? Microsoft Excell. Excel de Çalışma sayfası-tablo Microsoft Excell Excel Nedir? Excel programı; veriler üzerinde hesap yapabilme, verileri tabloya dönüştürebilme, verileri karşılaştırıp sonuç üretebilme, grafik oluşturma, veri yönetimi yapabilir. http://mf.dpu.edu.tr/~eyup

Detaylı

Kullanma Kýlavuzu- ve Montaj Talimatý

Kullanma Kýlavuzu- ve Montaj Talimatý Kullanma Kýlavuzu- ve Montaj Talimatý Ankastre-Kahve Makinesi CVA 3660 tr-tr Cihazý kurmadan ve çalýþtýrmadan önce mutlaka Kullanma Kýlavuzunu okuyunuz. Böylece kendinizi ve cihazýnýzý oluþabilecek zararlardan

Detaylı

Dr. Organizer Diş. Ver. 4.5. 1992 den beri. Program özellikleri, sistem gereksinimleri

Dr. Organizer Diş. Ver. 4.5. 1992 den beri. Program özellikleri, sistem gereksinimleri 1992 den beri Dr. Organizer Diş Ver. 4.5 Program özellikleri, sistem gereksinimleri Alp Bilişim&Danışmanlık Halitağa cad. 42/7Tınaz iş merkezi Kadıköy İstanbul (216) 418 60 44 (216) 418 60 37 (532) 246

Detaylı

DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI

DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI ECDL BAŞLANGIÇ Bilgisayarı Kullanmak ve Dosyaları Yönetmek 1) Bilgisayar ı doğru şekilde kapatıp, açmak için uygun metodu uygulayınız.(bilgisayarı kapatın ve tekrar açın.)

Detaylı

Genel bilgiler Windows gezgini Kes Kopyala Yapıştır komutları. 4 Bilinen Dosya Uzantıları

Genel bilgiler Windows gezgini Kes Kopyala Yapıştır komutları. 4 Bilinen Dosya Uzantıları İÇERİK 2 Dosya ve Klasör İşlemleri 3 Giriş BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI Windows 7 - Devam ÖĞR. GÖR. HASAN ALİ AKYÜREK http://www.hasanakyurek.com Sürümler Sürüm Karşılaştırmaları Masaüstü Görev

Detaylı

İZLEME VE KAYIT YAZILIMI

İZLEME VE KAYIT YAZILIMI İZLEME VE KAYIT YAZILIMI hanwha-security.eu Herkes için kolaylık Tek Çekirdek Sunucu Ücretsiz Deneme 45 gün Tam Özellik Kullanıcı Dostu Oynatma Canlı Arayüz Özellikler Merkezileştirilmiş Yönetim Operatörler

Detaylı

Bilişim Teknolojileri Ve Yazılım Dersi Çalışma Kağıdı-2 (5.Sınıflar)

Bilişim Teknolojileri Ve Yazılım Dersi Çalışma Kağıdı-2 (5.Sınıflar) Bilişim Teknolojileri Ve Yazılım Dersi Çalışma Kağıdı-2 (5.Sınıflar) İnternete Bağlanma: İnternette, için tarayıcı adı verilen programlar ile gezinti yapılır. Pek çok tarayıcı program vardır. İnternet

Detaylı

K Sistem Yazýlým Ltd.

K Sistem Yazýlým Ltd. K.Biz güncellemeler Onaylayan Administrator Çarþamba, 12 Mayýs 2004 Son Güncelleme Pazartesi, 12 Mayýs 2008 K Sistem Yazýlým Ltd. Bu sayfada K Sistem Yazýlým Ltd. ürünleri ile ilgili yapýlan yenilikler,

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 AMAÇ Bilgisayar ve elektronik tablolama yazılımı sağlandığında elektronik tablolama yazılımı çalışma alanı düzenlemelerini yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Güncel olarak

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM BİLGİSAYARDA BELGE AÇMAK VE TEMEL İŞLEMLER YAPMAK

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM BİLGİSAYARDA BELGE AÇMAK VE TEMEL İŞLEMLER YAPMAK İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM BİLGİSAYARDA BELGE AÇMAK VE TEMEL İŞLEMLER YAPMAK 1. BELGE İŞLEMLERİ... 1 1.1. Arayüz ve Görünüm Ayarları... 1 1.1.1. Genel Görünüm... 1 1.1.2. Belge Görünümleri... 2 1.1.3. Yakınlaştırma...

Detaylı

Modü l 8: Sünü Hazırlama

Modü l 8: Sünü Hazırlama Modü l 8: Sünü Hazırlama Hazırlayan: H.Hakan Çetinkaya Bu konu bittiğinde Ms. PowerPoint programında; Fotoğraf albümü oluşturabilecek, Hazırlamış olduğunuz fotoğraf albümüne ses, video, eylem düğmesi ekleyebilecek,

Detaylı

Kayan Yazı LED Tabela Kullanım Klavuzu

Kayan Yazı LED Tabela Kullanım Klavuzu Kayan Yazı LED Tabela Kullanım Klavuzu Öncelikle nı tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz. Kayan Yazı LED Tabela tasarım programı olan PowerLED programını www.leonisikdunyasi.com/destek adresinden indirip

Detaylı

LYS MATEMATÝK II Soru Çözüm Dersi Kitapçýðý 5 (MF-TM)

LYS MATEMATÝK II Soru Çözüm Dersi Kitapçýðý 5 (MF-TM) LYS MATEMATÝK II Soru Çözüm Dersi Kitapçýðý 5 (MF-TM) Permütasyon Kombinasyon Binom Açýlýmý Bu yayýnýn her hakký saklýdýr. Tüm haklarý bry Birey Eðitim Yayýncýlýk Pazarlama Ltd. Þti. e aittir. Kýsmen de

Detaylı

1.adım. 2.adım. eruzem.erciyes.edu.tr adresine girin CANLI DERS LİNKİNE TIKLAYINIZ.

1.adım. 2.adım. eruzem.erciyes.edu.tr adresine girin CANLI DERS LİNKİNE TIKLAYINIZ. UZAKTAN EĞİTİM YÖNTEMİYLE VERİLECEK OLAN TÜRK DİLİ I, YABANCI DİL I VE ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I DERSLERİNE ÖĞRENCİLERİNİN ERİŞİM YAPABİLMELERİ İÇİN KULLANILACAK YÖNTEM. 1. Adım eruzem.erciyes.edu.tr

Detaylı

REAKTÝF GÜÇ KONTROL RÖLELERÝ KULLANMA KILAVUZU

REAKTÝF GÜÇ KONTROL RÖLELERÝ KULLANMA KILAVUZU Tense Elektrik Elektronik Sanayii REAKTÝF GÜÇ KONTROL RÖLELERÝ KULLANMA KILAVUZU Endüktif ve Kapasitif Sistemleri Kompanze Edebilir Üç faz, iki faz ve tek faz kondansatör baðlanabilen Var ölçümü RGT-12M,

Detaylı

YENİ DÜNYALAR REKLAM POWERLED KULLANIM KILAVUZU

YENİ DÜNYALAR REKLAM POWERLED KULLANIM KILAVUZU YENİ DÜNYALAR REKLAM POWERLED KULLANIM KILAVUZU 1- Kayan yazı tabelasının enerji kablosuna 220V enerji veriniz. Tabelada daha önce yazılmış bilgiler varsa ekranda akmaya başlayacaklardır. 2- Kayan yazı

Detaylı

Kod Listeleri Genel Yapısı

Kod Listeleri Genel Yapısı Fiş Liste Ekranları sipariş, irsaliye, fatura, tahsilat, ödeme, cari hareket, hizmet vb. fiş kayıtları ile ilgili detay, izleme, değiştirme ve yeni giriş işlemlerinin yapılmasına imkan sağlayan liste ekranlarıdır.

Detaylı

ÜNİTE ÜNİTE MICROSOFT POWER POINT - I TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER

ÜNİTE ÜNİTE MICROSOFT POWER POINT - I TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER ÜNİTE 11 MICROSOFT POWER POINT - I İÇİNDEKİLER BAYBURT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Genel bilgiler PowerPoint penceresinin tanıtımı Sekmelerin genel tanıtımı Sunular ile ilgili işlemler Boş sunu

Detaylı