Gemi Yerleşim Dizaynında Uzman Sistem Uygulaması ÖZET

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Gemi Yerleşim Dizaynında Uzman Sistem Uygulaması ÖZET"

Transkript

1 Gemi Yerleşim Dizaynında Uzman Sistem Uygulaması Şebnem Helvacıoğlu ve Mustafa İnsel 1 İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi, 80626, Maslak-İstanbul helvaci@itu.edu.tr 2 İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi, 80626, Maslak-İstanbul insel@itu.edu.tr ÖZET Bu çalışmada Yapay Zeka nın (YZ) alt bilim dalı olan Uzman Sistemler (US) gemi dizaynına uygulanmıştır. Amaç konteyner gemisi dizaynında kullanılacak bir US programının hazırlanması olarak belirlenmiştir. Bu amaç doğrultusunda US program paketi olarak CLIPS (C Language Integrated Production System) seçilmiştir. Bu US DELPHI programı yardımı ile ara yüzler yazılmıştır. Bu sistem mevcut gemilerden oluşan bir veri tabanı ile desteklenmiş ve bu veri tabanı ön dizayn aşamasında gemi boyutları bulmada kullanılmıştır. Geliştirilen dizayn modeli yardımı ile geminin ön boyutları hesaplanmış, ana bölmeleri yerleştirilmiş, üst yapısının yeri ve boyutları tayin edildikten sonra mürettebat sayısı ve yaşam mahallindeki kamaraların yerleri ve minimum alanları uzman bilgisi yardımı ile bulunmuştur. Bu programın sonucu olan kamaralar, yerleri ve boyutları bir bilgisayar destekli dizayn paketi yardımı ile görüntülenmiştir. Bu çalışmada US lerin gemi dizaynına uygulanabilirliği gösterilmekle beraber bir kaç farklı programla dili birden kullanılarak uzman bilgisi, sağ duyu bilgisi bilgisayarda modellenmiş, kullanıcıya rahat kullanım sağlayan, yaptığı işlemleri açıklaya bilen bir paket oluşturulmuş. Anahtar Kelimeler : Gemi Dizaynı; Uzman Sistemler; Bilgi Tabanı; CLIPS. ABSTRACT In the current work one of the subfields of Artificial Intelligence (AI), namely Expert Systems (ES) is utilised into ship design domain. The aim of this work is to develop an ES program for container ships design. For this reason, CLIPS (C Language Intedrated Production System) ES shell is chosen. The user interface of the program is coded in DELPHI, a visual programming language. This program is supported by an existing ships database. This database is used to calculate the principle dimensions in the preliminary design stage. The main transverse bulkheads are located, the size and location of superstructure are determined. The number of crew is calculated to develop the accommodation part of the ship. Expertise is used to develop the compartments and decide its specifications such as compartment area. The end product of this ES is visualised by a CAD program. In the current work suitibality of ES inti ship design domain is examined, expertise about the problem domain and the heuristic knowledge are coded. An ES which explains its way of reasoning is developed. Key Words: Ship Design; Expert Systems; Knowledge Base; Expertise; CLIPS.

2 1. GİRİŞ 1980 li yıllarda bilgisayar teknolojisindeki gelişmeler mühendislikte kullanılan yöntemlerin gelişmesine öncü olmuştur. Eldeki yöntemlerle çözülemeyen problemlere, yeni yaklaşımlar bulma çabası tüm bilim ve mühendislik dallarında devam etmektedir. Bu çabalar bilim adamlarını deterministik yöntemlerden stokastik yöntemlere, prosedürel yöntemlerden sezgisel yöntemlere doğru yeni araştırmalara sevk etmiştir. Bu araştırmalar bilim adamlarını Yapay Zeka (YZ) ve onun alt bilim dallarını geliştirmeye yönlendirmiştir. YZ ve alt bilim dallarının sunduğu problem çözüm yöntemleri son yıllarda ilgi odağı haline gelmiş ve uygulama alanları hızla artmaktadır. Bu çalışmada YZ nın alt bilim dalı olan Uzman Sistemler (US) gemi dizaynına uygulanmıştır. Amaç konteyner gemisi dizaynında kullanılacak bir US programının hazırlanması olarak belirlenmiştir. Bu amaç çerçevesinde mülakat tekniği kullanılarak ortaya çıkarılan uzman bilgisi, kural kitapları ve diğer konu ile ilgili kitaplardan alınan bilgi CLIPS ortamında modellenmiştir. 2. UZMAN SİSTEMLER US ler YZ nın bir alt bilim dalıdır lerde bilim adamları, zeki bilgisayarlar yaratmak yerine daha dar kapsamlı gerçek problemleri bilgisayar yardımı ile çözmeye yönelmeleri ile US lere olan ilgi artmıştır [1]. Feigenbaum uzman sistemleri şöyle tanımlamıştır [2] US ler zeki bilgisayar programlarıdır. Bu programlar problemlerin çözümünde bilgi ve arayüzey kullanırlar. Bu problemler belirli bir alanda uzman bilgisi kullanımını gerektirecek derecede zor olmalıdır. Başka bir deyişle US ler insan tecrübesine dayanan sezgisel yöntemlerin bilgisayarda toplanmış halidir. US ler kuralların, insanların yapabildiği bazı şeylerin nasıl yapılabileceğini bilgisayarda tanımlamanın en iyi yol olduğu fikrine dayanır [3]. Bir US belirli bir problem hakkındaki geniş bilgi tabanı esas alınır. Bu bilgi tabanı, eldeki veriden sonuç çıkarabilecek şekilde düzenlenmelidir. Şekil 1 de bir uzman sistemin yapısı görümektedir. Bilgi Tabanı: çözülmesi hedeflenen problem ile ilgili bilgiyi içerir. Bu kısm alan bilgisi ve hafıza olarak ikiye ayrılabilir. Alan bilgisi problem çözümünün yapılabilmesi için gerekli

3 kuralları (rules) içerir, hafıza ise bilgi tabanındaki kuralların işleme giremesi için gerekli gerçeklerden oluşur (facts). Sonuç Çıkarma Mekanizması: gerçeklere bakarak hangi kuralın sağlandığına karar verir ve hafızadaki gerçeklere göre bir adım sonra hangi kuralın işleme gireceğini belirler. Açıklama: tüm US ler yaptığı işi açıklamalıdır. Hangi kural ve gerçeklere dayanarak sonuca vardığını göstermelidir. Ara Yüzey: kullanıcı ile programın iletişimini sağlayar. Uzman: bir US in yazılabilmesi için en az bir o problem alanının uzmanı ve bir de programlamayı yapacak bilgi uzmanı olmalıdır. Kullanıcı: genelde problem alanını bilen biridir, bilgi uzmanı olması şart değildir. ALAN BİLGİSİ (KURALLAR) BİLGİ TABANI HAFIZA (GERÇEKLER) SONUÇ ÇIKARMA MEKANIZMASI AÇIKLAMA ARA YÜZEY KONU UZMANI/ BİLGİSAYAR UZMANI KULLANICI Şekil 1. Bir Uzman Sistemin Yapısı 2.1 Uzman Sistem Yazılım Araçları US yazılım araçları temel olarak dört grupta toplanabilir: I. US yazılım kabuğu (shell): bir US kabuğu bilgi gösterme, bilgiden sonuç çıkarma mekanizmalarını ve ara yüzeyi bünyesinde bulunduran sistemlerdir. Kabuk bilgi tabanı olmayan, boş bir program gibidir. II. Yüksek seviyeli programlama dilleri: OPS5 gibi verinin bilgisayara girişini, hafızada saklanmasını ve organizasyonunu yapmada kullanıcıya kolaylık sağlayan diller kullanılabilir. Bu dilleri öğrenmesi kolay ve kısıtları azdır [4].

4 III. IV. Program ortamı (environment): kullanıcıya birden fazla yazılım paketini birden kullanma olanağı sağlar. Farklı yazılımlar sayesinde kullanıcı değişik programlama aşamaları için en uygun yazılımı seçip kullanabilir [4]. Bu sistemlerin ilklerinden biri olan LOOPS nesneye (object-oriented) ve kural tabanına (rule-based) dayalı bilgiyi beraberinde sunar. Diğer programlama dilleri: PROLOG gibi US yazmak için gelitirilmiş mantık programlamaya müsait diller dışında, FORTRAN, LISP gibi dillerde US yazılımında kullanılabilir [1]. 3. UYGULAMA US uygulama alanı olarak konteyner gemisi dizaynı seçilmiş ve bu uygulamanın programlama ortamı olarak CLIPS, US kabuğu ve ara yüzey yazılımı için DELPHI programlama dilleri kullanılmıştır. 3.1 Problem Tanımı Bu uygulamadaki amaç bir konteyner gemisinin dizayn probleminin çözülmesi olarak saptanmıştır. Gemi dizayn problemi çok geniş kapsamlı ve kompleks olduğu için, problemin tamamı yerine bütün parçalara bölünerek bir kısmının çözümünü sağlayan bir uzman sistem programı hazırlanmıştır. Bir konteyner gemisinin dizayn aşamalrı ana hatları ile aşağıdaki gibi sıralanabilir. I. Geminin kapasitesi, hızı ve çalışma alanı müşteri isteğidir ve bilindiği kabul edilir. II. Geminin ana boyutları kapasitesine uygun olarak bulunur. III. Geminin formu tesbit edilir. IV. Geminin tekne kısmı ana bölmelere ayrılır, ambarların boyutu, makina dairesi yeri ve boyutu belirlenir. V. Açık hava güvertesinin genel yerleştirmesi üst yapının da boyutu ve yeri gözönünde bulundurularak yapılmalıdır. VI. Boyutu ve yeri belli olan üst yapının dizaynına geçilmelidir. VII. Mürattebat sayısı tesbit edilmeli. VIII. Mürettebat sayısına uygun üst yapı dizaynı yapılmalıdır. Bu çalışmanın amacı, yukarıda tanımlanan problemi çözmek ve sonuca ulaşmak için bir US in oluşturulmasıdır. Bu çalışma aynı zamanda gemi dizaynı alanının US uygulaması için uygunluğunu araştırmayı hedeflemektedir.

5 3.2 US in Bu Çalışmada Uygulanması ALAN BİLGİSİ (KURALLAR) BİLGİ TABANI HAFIZA (GERÇEKLER) AÇIKLAMA (CLIPS KURAL VE GERÇEKLER PENCERELERİ) SONUÇ ÇIKARMA EKANİZMASI (CLIPS) (İLERİ ZİNCİR) (YUKARIDAN AŞAĞIYA TARAMA) ARA YÜZEY (DELPHI) KONU UZMANI/ BİLGİSAYAR UZMANI (10 GEMİ UZMANI) KULLANICI Şekil 2 US in Bu Çalışmada Kullanımı Bölüm 2 de yapısı anlatılan US in oluşturulması için Şekil 2 de görülen araçlardan ve onların özelliklerinden faydalanılmıştır. Alan bilgisi, on uzman ile yapılan mülakatlar sonucu ortaya çıkarılan konteyner gemisi dizaynı uzman bilgisi, kural kitapları ve konu ile ilgili diğer kitaplardan elde edilen bilgilerin düzenlenmesi ile oluşturulmuştur. Uzmanların sağduyu bilgisinide içeren bu bilgi tabanı bilgisayara kurallar olarak tanıtılmıştır. Aşağıda bir kural örneği ve bunun CLIPS ortamında gösterimi verilmiştir: IF geminin deadweighti 3500 ise THEN 1 adet uzak yol kaptanı olmalıdır. (defrule rule-1?f1<-(deadweight 3500) => (retract?f1) (assert (crew uzakyol-kaptanı 1))) Hafızadaki gerçeklerden faydalanarak işleme sokulan kurallar yeni gerçeklerin hafızaya eklenmesini veya kullanılanların hafızadan silinmesini sağlar. Gerçeklerin CLIPS de gösterim yöntemlerinden biri aşağıdaki gibidir: (deffacts facts-1 (speed 16)

6 (TEU 750)) CLIPS yazılım için seçilmesinin başlıca nedeni, bilimsel araştırmaların çoğunda kullanılması ve kullanım kılavuzlarının gayet iy ve kapsamlı hazırlanmış olmasıdır. Bunun yanında sanal ortamdan ücretsiz olarak ve kolayca elde edilebilmekte, hafızada çok fazla yer kaplamamaktadır. Temel olarak iki tip sonuç çıkarma mekanizması vardır. Dizayn gibi problemlerde gerçeklerden yola çıkılarak bir sonuca, amaca uygun bir nesneye ulaşılmak istenir, bu tip sonuç çıkarma ileri zincir (forward chaining) yöntemi olarak adlandırılır. Bu çalışmada dizayn problemi ilgi alanı olduğu için ileri zincir yöntemi kullanılmıştır. Bu mekanizma CLIPS tarafından da desteklenmektedir. Geri zincir yöntemi ise bir ürünün kurallara uyup uymadığının incelenmesi gibi sonuçtan başlayıp gerçeklerin kurallara uygunluğunu araştırma gibi problemlerde kullanılır. Bir US in sonuca ulaşması için çeşitli bilgi tarama yöntemleri vardır. Bu çalışmada yukarıdan aşağıya tar ama yöntemi kullanılmıştır [1]. Şekil 3 CLIPS açıklama penceresi

7 CLIPS in açıklama mekanizması geliştirilen programın açıklama mekanizması olarak kullanılmıştır. Şekil 3 de görüldüğü gibi CLIPS in hafızaya eklediği ve çıkarttığı gerçekleri görüntülemesi, bunları hangi kurallara göre hangi sıra ile yaptığını göstermesi açıklama mekanizmasını oluşturmuştur. Arayüzey DELPHI ile yazılmıştır. Ara yüzey programa veri giriş çıkışının kolayca yapılmasını sağlamakla beraber, sonuçların tablo ve grafik olarak gösterimini kolaylaştırmaktadır. Şekil 4 de DELPHI nin veri girişi sayfası ve Şekil 5 de yapılan işlemin grafik gösterimi örnek olarak verilmiştir. Şekil 4 Veri giriş penceresi Şekil 5 Grafik Gösterim

8 3.3 Programın Yapısı ve Modülleri HIZ KAPASİTE ANA BOYUTLARI HESAPLA PERDELERİ YERLEŞTİR VERİ TABANI MÜRETTEBAT SAYISI LİMAN KURALLARI MÜRETTEBAT ODALARI DİĞER YAŞAM ALANLARI GÜVERTE ALANLARI BİLGİ TABANI YERLEŞİM DİZAYNI Şekil 5 Programın Akış Diyagramı Konteyner gemisi dizaynında, ön dizayn aşamasında kullanılmak üzere hazırlanan US programının akış şeması Şekil 5 de verilmiştir. Program üç ana bölümden oluşmaktadır. Bu bölümlerde yapılan işlemler aşağıdaki gibi özetlenebilir: BÖLÜM 1: bu bölümün amacı hız ve kapasite ön şartlarını kullanarak geminin ana boyutlarının belirlenmesi, bu boyutlara göre sağ duyu bilgisi ve kural kitaplarında ki kısıtları kullanarak enine ana perdelerin, makina dairesi ve ambarların yerleştirilmesidir. Ana boyutların bulunmasında yapılmış gemilerin verilerinin bulunduğu bir veri tabanından faydalanılmaktadır [5]. Veri tabanındaki bilgiler, belli boyutlardaki konteyner gemisi için olup, bu bilgi genelleştirilerek o aralıktaki gemilerin boyutlarının bulunması için formuller, yani kurallar oluşturulmuştur. Güverte üstü yerleştirmesine göre, üst binanın gemi boyu yönündeki boyu, ve gemi genişliğine bağlı olarak genişliği bulunmuştur. Bu bölümden elde edilen çıktılar, diğer bölümlerde veri olarak kullanılmaktadır. Bu program parcası tüm pakettin ilk kısmını oluşturur ve ilk önce çalıştırılır. Diğer bölümlerde kullanılacak çıktılar farklı dosyalara yazdırılır. Bu çıkış dosyalerı yardımı ile bölümler biri arasında iletişim kurar. BÖLÜM 2: Bölüm 2 de liman kuralları ve müşteri isteklerinden faydalanılarak en az gerekli mürettebat sayısı bulunur. Mürettebat sayısının hesabı liman tarafından belirlenen, geminin

9 kapasitesine ve gücüne bağlı yaklaşık 60 kuraldan oluşan kural tabanlı bir sistemdir. Üst yapı dizaynı bu bölümde lede edilen mürettebat sayısına göre bir sonraki ölüm tarafından yapılır. Bu program parçasıda 1 ve 2 den bağımsız olarak çalıştırılır, veriler bir dosyaya yazılır ve bir sonraki bölüm tarafından kullanılır. BÖLÜM 3: bü bölüm, bir birinden bağımsız olarak yazılmış, ama birbirinin şablon ve gerçeklerini kullanan çeşitli program parçalarından oluşmaktadır. Mürettebat kamaralarının tanımlandığı kısımda, kamara bir nesne olarak tanımlanmış ve bu nesnenin çeşitli özellikleri bir şablon içinde verilmiştir. Bu şablon ve CLIPS gösterimi aşağıdaki gibidir: (deftemplate compartment (slot compartment-name) (slot compartment-statu (allowed-values LIVING OTHER)) (slot compartment-member (default NONE) (allowed-values crew bridge-crew engine-crew NONE bridge-officer engine-officer)) (multislot compartment-member-duty(default NONE) (allowed-values watch dayman NONE)) (slot compartment-quantity (default NONE)) (slot compartment-floor (default NONE)) (slot compartment-floor-area (default NONE)) (multislot compartment-connection (default NONE)) (multislot compartment-direction (default NONE) (allowed-values BOW STERN PORT STARBOARD NONE)) (slot compartment-door-face (default NONE)) (slot compartment-window-face (default NONE)) (slot compartment-shape (default REC) (allowed-values L REC NONE)) (multislot compartment-coordinate1 (default 0 0 0)) (multislot compartment-coordinate2 (default 0 0 0)) (multislot compartment-coordinate3 (default 0 0 0)) (multislot compartment-coordinate4 (default 0 0 0)) (multislot compartment-coordinate5 (default 0 0 0)) (multislot compartment-coordinate6 (default 0 0 0)) ) Mürettebat odaları kısmında tanımlanan şablon, diğer yaşam alanları tarafındanda kullanılır ve kamaraların önceden verilen birçok değeri bu kısımlarda yenilenir. Güverte alanlarını bilgisayar ortamında tanımlayan kısmın ardından, kamaralar arası ilişkilerin tanımlandığı program yardımı ile, ilişkilerdeki öncelik sırasına, sağduyu bilgisine göre her bir kamara ilgili güverteye yerleştirilir. 3. Bölüm geniş bilgi tabanından faydalanarak, bir uzman yaklaşımı ile yaşam mahali dizaynının yapılmasında yardımcı olur. 3. SONUÇLAR VE ÖNERİLER Bu çalışma göstermiştir ki, problemin büyüklüğü açısından bakıldığında, problemin ne çok basit, ne de çok karmaşık olmadığı ve bu alanda US lerin başarı ile uygulanabileceği görülmüştür. Çalışmanın gerçekleşmesi için sadece US programla değil aynı zamanda, DELPHI gibi görüntülemeye müsait bir dille, ara yüzeyler geliştirerekkolay kullanıla bilen, CAD programları yardımı ile sonucu görsel olarak ifade edilen bir program oluşturulmuştur. Bu tip çalışmarın endütri ile paralel geliştirilerek, daha verimli, ekonomik üretimlere ön ayak olması bilimsel çalışmaların pratik hayata geçirilmesi umulmaktadır.

10 4. KAYNAKLAR 1. Helvacıoğlu, Ş., Utilisation of Expert Systems In Container Ship Design, Doktora Tezi, İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi, Giarratano, J. and Riley, G.,. Expert Systems: Principles and Programming, PWS Publishing Company, pp.1-594, Taylor, W.A., What Every Engineer Should Know about Artificial Intelligence, The MIT Press, pp , Jackson, P., Introduction to Expert Systems, Addison-Wesley Publ., pp.1-96, Alasehir, E., Gemi Veri Tabanı, Bitirme Çalışması, İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi, 2000.

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Kavramı) Veri Modelleri

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Kavramı) Veri Modelleri Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Kavramı) Veri Modelleri Konular Veritabanı Tasarım Aşamaları Veri Modeli Nedir? Veri Modeli Temel Bileşenleri İş Kuralları (Business Rules) İş Kurallarını Veri

Detaylı

Uzman Sistem (Expert System): Kullanıcılarına, uzmanların (experts) bilgi (knowledge) ve muhakeme yeteneklerine ulaşma ve bu yeteneklerden faydalanma

Uzman Sistem (Expert System): Kullanıcılarına, uzmanların (experts) bilgi (knowledge) ve muhakeme yeteneklerine ulaşma ve bu yeteneklerden faydalanma Uzman Sistem (Expert System): Kullanıcılarına, uzmanların (experts) bilgi (knowledge) ve muhakeme yeteneklerine ulaşma ve bu yeteneklerden faydalanma olanağı veren bir bilgisayar paketidir. Jackson (1990)

Detaylı

5. PROGRAMLA DİLLERİ. 5.1 Giriş

5. PROGRAMLA DİLLERİ. 5.1 Giriş 5. PROGRAMLA DİLLERİ 8.1 Giriş 8.2 Yazılım Geliştirme Süreci 8.3 Yazılım Geliştirme Sürecinde Programlama Dilinin Önemi 8.4 Programlama Dillerinin Tarihçesi 8.5 Programlama Dillerinin Sınıflandırılması

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi

Akdeniz Üniversitesi F. Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar I Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans (x) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (x)

Detaylı

MSÜ DENİZ HARP OKULU EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DERS PROGRAMI

MSÜ DENİZ HARP OKULU EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DERS PROGRAMI ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ SBB-113 YÖNETİM VE ORGANİZASYON AMB-121 GEMİ MANEVRASI 2 2 0 2 2 SBB-114 ETKİN İLETİŞİM BECERİLERİ AMB-122 AMB-111 GEMİCİLİK VE ASKERİ BİLİMLERE GİRİŞ 2 2 0 2 2 AMB-123 İSTİHBARAT

Detaylı

GEMİ İNŞA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ HARP II /II.YARIYIL. : Gemi İnşa Müh. Öğretim Elemanı

GEMİ İNŞA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ HARP II /II.YARIYIL. : Gemi İnşa Müh. Öğretim Elemanı GEMİ İNŞA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf / Y.Y. GEMİ İNŞA MÜH. GİRİŞ Gİ-211 HARP II /II.YARIYIL Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS 1+1 1.5 2 Dersin Dili : Türkçe

Detaylı

Öykü AKINGÜÇ

Öykü AKINGÜÇ Öykü AKINGÜÇ 201420404018 UZMAN SİSTEMLER Yapay zeka (Artificial Intelligence) konusunda son yıllarda yapılan araştırmalar, Uzman Sistemlerin popülerliğini ve buna paralel olarak da gelişmesini sağlamıştır.

Detaylı

Başlıca Ürün-Bilgi Sistemleri

Başlıca Ürün-Bilgi Sistemleri BİLGİ SİSTEMLERİ Başlıca Ürün-Bilgi Sistemleri Süreç İşleme Sistemleri, Ofis Otomasyon Sistemleri ve Bilgi İşleme Sistemleri, Yönetim Bilişim Sistemleri, Karar Destek Sistemleri, Uzman Sistemler ve Yapay

Detaylı

YZM YAPAY ZEKA VE UZMAN SİSTEMLER DERS#3: UZMAN SİSTEMLER#2

YZM YAPAY ZEKA VE UZMAN SİSTEMLER DERS#3: UZMAN SİSTEMLER#2 YZM 5257- YAPAY ZEKA VE UZMAN SİSTEMLER DERS#3: UZMAN SİSTEMLER#2 Bilgi - Veri Bilgi ve Veri arasındaki fark nedir? Bilgi Türleri Bilgi türlerinin hiyerarşik yapısı Meta Bilgi Bilgi Enformasyon Veri (İşçi

Detaylı

YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ BÖLÜMÜ YENİ DERS MÜFREDATI (1) FAKÜLTESİ: İŞLETME FAKÜLTESİ / BUSINESS SCHOOL

YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ BÖLÜMÜ YENİ DERS MÜFREDATI (1) FAKÜLTESİ: İŞLETME FAKÜLTESİ / BUSINESS SCHOOL (3) SINIFI: 1. Yıl Güz Dönemi MIS101 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA 1 COMPUTER PROGRAMMING 1 Z 3-0 4 BUS101 BİLİM VE TEKNOLOJİ TARİHİ HISTORY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY Z 3-0 4 BUS103 İŞLETMECİLER İÇİN MATEMATİK

Detaylı

İŞLETİM SİSTEMLERİ. (Operating Systems)

İŞLETİM SİSTEMLERİ. (Operating Systems) İŞLETİM SİSTEMLERİ (Operating Systems) İşletim Sistemi Tanımı, Görevleri, Bilinen İşletim Sistemleri Çok Kullanıcılı Sistemler, Bellek Yönetim Birimi Linux ve Windows Ailesi, Bilinen İşletim Sistemleri

Detaylı

MONTE CARLO BENZETİMİ

MONTE CARLO BENZETİMİ MONTE CARLO BENZETİMİ U(0,1) rassal değişkenler kullanılarak (zamanın önemli bir rolü olmadığı) stokastik ya da deterministik problemlerin çözümünde kullanılan bir tekniktir. Monte Carlo simülasyonu, genellikle

Detaylı

Fırat Üniversitesi Personel Otomasyonu

Fırat Üniversitesi Personel Otomasyonu Fırat Üniversitesi Personel Otomasyonu Fırat Üniversitesi, Enformatik Bölümü, 23119, Elazığ fatihtalu@firat.edu.tr, rdas@firat.edu.tr Özet: Bu çalışmada, Fırat Üniversitesi Personel Daire Başkanlığı için

Detaylı

FIRAT ÜNİVERSİTESİ PERSONEL OTOMASYONU

FIRAT ÜNİVERSİTESİ PERSONEL OTOMASYONU FIRAT ÜNİVERSİTESİ PERSONEL OTOMASYONU M. Fatih TALU*, Resul DAŞ* (*) Fırat Üniversitesi, Enformatik Bölümü, 23119, ELAZIĞ fatihtalu@firat.edu.tr, rdas@firat.edu.tr ÖZET Bu çalışmada, Fırat Üniversitesi

Detaylı

Uzman Sistem Yaklaşımı ile Civata ve Dişli Çark Seçimi

Uzman Sistem Yaklaşımı ile Civata ve Dişli Çark Seçimi Turk J Engin Environ Sci 25 (2001), 169 177. c TÜBİTAK Uzman Sistem Yaklaşımı ile Civata ve Dişli Çark Seçimi Murat Tolga ÖZKAN, Mahmut GÜLESİN Gazi Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Makina Eğitimi

Detaylı

Bilgisayarda Programlama. Temel Kavramlar

Bilgisayarda Programlama. Temel Kavramlar Bilgisayarda Programlama Temel Kavramlar KAVRAMLAR Programlama, yaşadığımız gerçek dünyadaki problemlere ilişkin çözümlerin bilgisayarın anlayabileceği bir biçime dönüştürülmesi / ifade edilmesidir. Bunu

Detaylı

BİL1002 Bilgisayar Programlama PROF.DR.TOLGA ELBİR

BİL1002 Bilgisayar Programlama PROF.DR.TOLGA ELBİR BİL1002 Bilgisayar Programlama PROF.DR.TOLGA ELBİR Bilgisayar Programı Nedir? Program, bilgisayarda belirli bir amacı gerçekleştirmek için geliştirilmiş yöntemlerin ve verilerin, bilgisayarın donanımının

Detaylı

DEPREM BÖLGESİNDE BİLGİ TABANLI İŞ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI YÖNETİMİ

DEPREM BÖLGESİNDE BİLGİ TABANLI İŞ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI YÖNETİMİ Özet DEPREM BÖLGESİNDE BİLGİ TABANLI İŞ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI YÖNETİMİ Ercan ÖZTEMEL, Ali İlhan HACIFAZLIOĞLU Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü, Sakarya İş güvenliği

Detaylı

TEKNİK PERSONEL SEÇİMİNDE BİR UZMAN SİSTEM MODELİ

TEKNİK PERSONEL SEÇİMİNDE BİR UZMAN SİSTEM MODELİ PAMUKKALE ÜNİ VERSİ TESİ MÜHENDİ SLİ K FAKÜLTESİ PAMUKKALE UNIVERSITY ENGINEERING COLLEGE MÜHENDİ SLİ K B İ L İ MLERİ DERGİ S İ JOURNAL OF ENGINEERING SCIENCES YIL CİLT SAYI SAYFA : 2005 : 11 : 3 : 417-423

Detaylı

İŞÇİ SAĞLIĞI 1. SINIF 1. ÖĞRETİM

İŞÇİ SAĞLIĞI 1. SINIF 1. ÖĞRETİM İŞÇİ SAĞLIĞI. SINIF. ÖĞRETİM 0 :00 - : : - :0 :0-0: 0: - :0 :0 - : :0 - : : - :0 :0 - :0 : - :00 :0 - : :0 - :0 :00 - : : - 0:0 0:0 - : : - :0 YABANCI DİL 0 ÜNAL FATMA GİRİŞİMCİLİK İSG TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ

Detaylı

2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM MÜNEVVER ÖZTÜRK ORTAOKULU II. DÖNEM BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ DERS NOTLARI

2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM MÜNEVVER ÖZTÜRK ORTAOKULU II. DÖNEM BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ DERS NOTLARI 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM MÜNEVVER ÖZTÜRK ORTAOKULU II. DÖNEM BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ DERS NOTLARI Bilgi BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ (BTY) Türkiye de orta eğitimde bilgisayar eğitimi,

Detaylı

Yaz.Müh.Ders Notları #6 1

Yaz.Müh.Ders Notları #6 1 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ Prof.Dr. Oya Kalıpsız GİRİŞ 1 YAZILIM YETERLİLİK OLGUNLUK MODELİ Olgunluk Seviyeleri: Düzey 1. Başlangıç düzeyi: Yazılım gelişimi ile ilişkili süreçlerin tanımlanması için hiçbir sistematik

Detaylı

KARİYER PLANLAMA Amaç ve Fayda Yayın Tarihi Kategori Ürün Grubu Modül Versiyon Önkoşulu Yükleme ve Gereken Dosyalar Yükleme Sonrası

KARİYER PLANLAMA Amaç ve Fayda Yayın Tarihi Kategori Ürün Grubu Modül Versiyon Önkoşulu Yükleme ve Gereken Dosyalar Yükleme Sonrası KARİYER PLANLAMA Amaç ve Fayda Yayın Tarihi Kategori Ürün Grubu Modül Versiyon Önkoşulu Yükleme ve Gereken Dosyalar Yükleme Sonrası İşlemler Bu doküman ile Netsis İnsan Kaynakları paketinde bulunan Kariyer

Detaylı

Bilgisayar Programı Nedir?

Bilgisayar Programı Nedir? BİL1002 Bilgisayar Programlama PROF.DR.TOLGA ELBİR Bilgisayar Programı Nedir? Program, bilgisayarda i belirli libir amacı gerçekleştirmek için geliştirilmiş yöntemlerin ve verilerin, bilgisayarındonanımınınyerine

Detaylı

İsimler ve Kapsam. Hafta 4 Ders 2 BLG339 PROGRAMLAMA DİLLERİ KAVRAMI

İsimler ve Kapsam. Hafta 4 Ders 2 BLG339 PROGRAMLAMA DİLLERİ KAVRAMI BLG339 PROGRAMLAMA DİLLERİ KAVRAMI Hafta 4 Ders 2 Yrd. Doç. Dr. Melike Şah Direkoğlu Alındığı kaynak: Addison-Wesley s Programming Language Concepts slaytları ve Prof. Dr. Tuğrul Yılmaz ın ders notlarından

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM GENEL BAKIŞ

BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM GENEL BAKIŞ BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM GENEL BAKIŞ Bilgi Çağı gereksinimleri Shift Happens: http://www.youtube.com/watch?v=ejpsqeqbh4o&featur e=related Öğretim Teknolojisi ne yapar? Öğretim, okullarda gerçekleştirilen

Detaylı

GEMİ ÇELİK TEKNE AĞIRLIK DAĞILIMININ MODELLENMESİNDE BİR YAKLAŞIM: HACİMSEL ORANLAR YAKLAŞIMI

GEMİ ÇELİK TEKNE AĞIRLIK DAĞILIMININ MODELLENMESİNDE BİR YAKLAŞIM: HACİMSEL ORANLAR YAKLAŞIMI GEMİ İNŞAATI VE DENİZ TEKNOLOJİSİ TEKNİK KONGRESİ 08 BİLDİRİLER KİTABI GEMİ ÇELİK TEKNE AĞIRLIK DAĞILIMININ MODELLENMESİNDE BİR YAKLAŞIM: HACİMSEL ORANLAR YAKLAŞIMI Ertekin BAYRAKTARKATAL 1, Alican KILINÇ

Detaylı

Temel Kavramlar-2. Aşağıda depolama aygıtlarının kapasitelerini inceleyebilirsiniz.

Temel Kavramlar-2. Aşağıda depolama aygıtlarının kapasitelerini inceleyebilirsiniz. Temel Kavramlar-2 Byte = 8 Bit in bir araya gelmesiyle oluşan bellektir. Bilgisayarın tanıdığı harf rakam ve özel karakterlerden her biri 1 byte lık yer kaplar. Yani her bir harfin 1 veya 0 dan oluşan

Detaylı

İşletim Sistemlerine Giriş 2. Kaynakların Paylaşımı. Öğr.Gör. Dr. Şirin KARADENİZ

İşletim Sistemlerine Giriş 2. Kaynakların Paylaşımı. Öğr.Gör. Dr. Şirin KARADENİZ İşletim Sistemlerine Giriş 2 Kaynakların Paylaşımı Öğr.Gör. Dr. Şirin KARADENİZ Kaynakların Paylaşımı Sistem, sistem kaynaklarını belli bir hiyerarşi içinde kullanıcının hizmetine sunar. Bir işletim sisteminde

Detaylı

MÜFREDAT DERS LİSTESİ

MÜFREDAT DERS LİSTESİ MÜFREDAT DERS LİSTESİ MÜHENDİSLİK FAK. / BİLGİSAYAR MÜHENDİSL / 2010 BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ Müfredatı 0504101 Matematik I Calculus I 1 GÜZ 4 5 Z 0504102 Genel Fizik I General Physics I 1 GÜZ 4 4 Z 0504103

Detaylı

4. HAFTA ENM 108 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM. Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN. inankeskin@karabuk.edu.tr

4. HAFTA ENM 108 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM. Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN. inankeskin@karabuk.edu.tr 4. HAFTA ENM 108 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN inankeskin@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 İçindekiler Tablosu Koordinat Kullanımı...

Detaylı

DENİZ HARP OKULU GEMİ İNŞAATI VE GEMİ MAKİNELERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

DENİZ HARP OKULU GEMİ İNŞAATI VE GEMİ MAKİNELERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ DENİZ HARP OKULU GEMİ İNŞAATI VE GEMİ MAKİNELERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf/Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliğine

Detaylı

Yazılım Mühendisliği 1

Yazılım Mühendisliği 1 Yazılım Mühendisliği 1 HEDEFLER Yazılım, program ve algoritma kavramları anlar. Yazılım ve donanım maliyetlerinin zamansal değişimlerini ve nedenleri hakkında yorum yapar. Yazılım mühendisliği ile Bilgisayar

Detaylı

ÜNİTE ÜNİTE MICROSOFT POWER POINT - I TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER

ÜNİTE ÜNİTE MICROSOFT POWER POINT - I TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER ÜNİTE 11 MICROSOFT POWER POINT - I İÇİNDEKİLER BAYBURT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Genel bilgiler PowerPoint penceresinin tanıtımı Sekmelerin genel tanıtımı Sunular ile ilgili işlemler Boş sunu

Detaylı

Yapay Zeka (Artificial Intelligence): Bir makinenin kendi tecrübelerinden öğrenme ve bu tecrübelere dayanan kararlar verme yeteneğidir(s.l6).

Yapay Zeka (Artificial Intelligence): Bir makinenin kendi tecrübelerinden öğrenme ve bu tecrübelere dayanan kararlar verme yeteneğidir(s.l6). Türk Kütüphaneciliği 6, 4 (1992) Uzman Sistemler Serap Kurbanoğlu* Giriş Günümüzde giderek büyüyen bir hızla gelişen Uzman Sistemlerin (Expert Systems) geçmişi çok eskiye dayanmamaktadır. Yapay zeka (Artificial

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi

Akdeniz Üniversitesi F. Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Akdeniz Üniversitesi Bilgi ve İletişim Teknolojisi Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (x) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi

Detaylı

Yapısal Analiz Programı SAP2000 Bilgi Aktarımı ve Kullanımı. Doç.Dr. Bilge Doran

Yapısal Analiz Programı SAP2000 Bilgi Aktarımı ve Kullanımı. Doç.Dr. Bilge Doran Yapısal Analiz Programı SAP2000 Bilgi Aktarımı ve Kullanımı Dersin Adı : Yapı Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları Koordinatörü : Doç.Dr.Bilge DORAN Öğretim Üyeleri/Elemanları: Dr. Sema NOYAN ALACALI,

Detaylı

DENİZ HARP OKULU GEMİ İNŞAATI VE GEMİ MAKİNELERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

DENİZ HARP OKULU GEMİ İNŞAATI VE GEMİ MAKİNELERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ DENİZ HARP OKULU GEMİ İNŞAATI VE GEMİ MAKİNELERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf/Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS Gemi Dizaynı GİM-412 4/I 3+0 3 4 Dersin Dili

Detaylı

25.10.2011. Arayüz Nedir? Arayüz Çeşitleri Arayüz Tasarım Yöntemleri Arayüz Tasarım Hataları. Ömer Faruk MIZIKACI 2008639402

25.10.2011. Arayüz Nedir? Arayüz Çeşitleri Arayüz Tasarım Yöntemleri Arayüz Tasarım Hataları. Ömer Faruk MIZIKACI 2008639402 Arayüz Tasarımı ve Programlama Neleri Konuşacağız Arayüz Nedir? Arayüz Çeşitleri Arayüz Tasarım Yöntemleri Arayüz Tasarım Hataları Ömer Faruk MIZIKACI 2008639402 Arayüz Nedir? Bilgisayar ve uygulamalarının

Detaylı

Sistem Analizi Ders Notları Bölüm 2

Sistem Analizi Ders Notları Bölüm 2 2. SİSTEM MODELLERİ Sistem Analizi Ders Notları Bölüm 2 Sistemlerin işleyişini ve durumlarını izah etmek ve göstermek amacıyla çeşitli modellerden faydalanılır. Bu modeller aşağıdaki şekilde sınıflandırılabilir:

Detaylı

GRUP TEKNOLOJİSİ VE HÜCRESEL ÜRETİM

GRUP TEKNOLOJİSİ VE HÜCRESEL ÜRETİM GRUP TEKNOLOJİSİ VE HÜCRESEL ÜRETİM GRUP TEKNOLOJİSİ VE HÜCRESEL ÜRETİM Grup Teknolojisi Ve Hücresel Üretim Kavramları Grup teknolojisi oldukça geniş bir kavramdır. Üretim ve endüstri mühendisliği alanlarında

Detaylı

Autodesk Inventor 2012 Yenilikler

Autodesk Inventor 2012 Yenilikler Autodesk Inventor 2012 Yenilikler AB CAD CAM SİSTEMLERİ Autodesk Inventor 2012 Yenilikler Kolay Hızlı Açık Autodesk Inventor 2012 Yenilikler Kolay Kullanıcı Etkileşimi / müdahalesi Geliştirilmiş Modelleme

Detaylı

KULLANILABİLİRLİK TESTLERİ VE UYGULAMALARI

KULLANILABİLİRLİK TESTLERİ VE UYGULAMALARI 6 İnternet sitelerinin kullanıcıların ihtiyaç ve beklentilerini karşılayıp karşılamadığının ve sitenin kullanılabilirliğinin ölçülmesi amacıyla kullanılabilirlik testleri uygulanmaktadır. Kullanılabilirlik

Detaylı

Nesne tabanlı programlama nesneleri kullanan programlamayı içerir. Bir nesne farklı olarak tanımlanabilen gerçek dünyadaki bir varlıktır.

Nesne tabanlı programlama nesneleri kullanan programlamayı içerir. Bir nesne farklı olarak tanımlanabilen gerçek dünyadaki bir varlıktır. Nesne tabanlı programlama nesneleri kullanan programlamayı içerir. Bir nesne farklı olarak tanımlanabilen gerçek dünyadaki bir varlıktır. Örneğin; bir öğrenci, sıra, çember, bir buton birer nesnedir. Bir

Detaylı

Uzman Sistemler (IE 416) Ders Detayları

Uzman Sistemler (IE 416) Ders Detayları Uzman Sistemler (IE 416) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Uzman Sistemler IE 416 Her İkisi 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin

Detaylı

Virtualmin'e Yeni Web Sitesi Host Etmek - Domain Eklemek

Virtualmin'e Yeni Web Sitesi Host Etmek - Domain Eklemek Yeni bir web sitesi tanımlamak, FTP ve Email ayarlarını ayarlamak için yapılması gerekenler Öncelikle Sol Menüden Create Virtual Server(Burdaki Virtual server ifadesi sizi yanıltmasın Reseller gibi düşünün

Detaylı

Bilgi ve İletişim Teknolojileri (JFM 102) Ders 7. LINUX OS (Sistem Yapısı) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ. LINUX Yapısı

Bilgi ve İletişim Teknolojileri (JFM 102) Ders 7. LINUX OS (Sistem Yapısı) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ. LINUX Yapısı Ders 7 LINUX OS (Sistem Yapısı) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ 1 LINUX Yapısı LINUX işletim sisteminin diğer işletim sistemleri gibi kendine özgü bir yapısı vardır. LINUX yapısı ve bileşenleri aşağıdaki

Detaylı

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENSTİTÜSÜ / YÜKSEKOKULU BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ /ABD LİSANS PROGRAMI - 2 ( yılı öncesinde birinci

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENSTİTÜSÜ / YÜKSEKOKULU BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ /ABD LİSANS PROGRAMI - 2 ( yılı öncesinde birinci MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENSTİTÜSÜ / YÜKSEKOKULU BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ /ABD LİSANS PROGRAMI - 2 (2016-17 yılı öncesinde birinci sınıfa başlayan öğrenciler için) BİRİNCİ YIL 1. Dönem CMPE113

Detaylı

1.1. Yazılım Geliştirme Süreci

1.1. Yazılım Geliştirme Süreci Kazanımlar Bu bolümde; Yazılım geliştirme sureci konusunda bilgi sahibi olacak, Yazılım geliştirme surecinde gerekli olan araçları tanıyacak, Python dilinde program geliştirme ortamlarını inceleyebileceksiniz.

Detaylı

SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI. Sistem Analizi -Bilgi Sistemleri-

SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI. Sistem Analizi -Bilgi Sistemleri- SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI Sistem Analizi -Bilgi Sistemleri- Bilgi Sistemi Bilgi sistemi, karar vericiler için verileri işleyerek bilgi sağlayan çoğunlukla bilgisayara dayalı sistemlerdir. Bilgi sistemi

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BENZER SÜREÇLERDE ÜRETİLEN ÜRÜNLER İÇİN YAPAY ZEKA İLE ZAMAN TAHMİNİ SONER ŞÜKRÜ ALTIN

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BENZER SÜREÇLERDE ÜRETİLEN ÜRÜNLER İÇİN YAPAY ZEKA İLE ZAMAN TAHMİNİ SONER ŞÜKRÜ ALTIN BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BENZER SÜREÇLERDE ÜRETİLEN ÜRÜNLER İÇİN YAPAY ZEKA İLE ZAMAN TAHMİNİ SONER ŞÜKRÜ ALTIN YÜKSEK LİSANS TEZİ 2011 BENZER SÜREÇLERDE ÜRETİLEN ÜRÜNLER İÇİN YAPAY

Detaylı

Zeki Optimizasyon Teknikleri

Zeki Optimizasyon Teknikleri Zeki Optimizasyon Teknikleri Tabu Arama (Tabu Search) Doç.Dr. M. Ali Akcayol Tabu Arama 1986 yılında Glover tarafından geliştirilmiştir. Lokal minimum u elimine edebilir ve global minimum u bulur. Değerlendirme

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ESNEK İMALAT SİSTEMLERİ DERS NOTLARI 2 Arş. Gör.

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ESNEK İMALAT SİSTEMLERİ DERS NOTLARI 2 Arş. Gör. Bir üretim hattında genel anlamda şu görevler (task) yürütülür: İş parçaları depo alanlarından alınarak işleme makine araçlarına gönderilir. Robotlar konveyör hattından iş parçalarını alarak istasyonda

Detaylı

Fundamentals of Object-Oriented Programming (COMPE 723) Ders Detayları

Fundamentals of Object-Oriented Programming (COMPE 723) Ders Detayları Fundamentals of Object-Oriented Programming (COMPE 723) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Fundamentals of Object-Oriented Programming COMPE

Detaylı

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ MÜHENDİSLİK VE TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYELERİ TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN PROJELER (2008-2011)

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ MÜHENDİSLİK VE TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYELERİ TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN PROJELER (2008-2011) 08.401.001 08.401.002 08.401.003 Dikkat Seviyesindeki Değişimlerin Elektrofizyolojik Ölçümler İle İzlenmesi PFO(Patent Foramen Ovale) Teşhisinin Bilgisayar Yardımı İle Otomatik Olarak Gerçeklenmesi ve

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ. Programcılık, problem çözme ve algoritma oluşturma

TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ. Programcılık, problem çözme ve algoritma oluşturma TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ Programcılık, problem çözme ve algoritma oluşturma Programcılık, program çözme ve algoritma Program: Bilgisayara bir işlemi yaptırmak için yazılan komutlar dizisinin bütünü veya

Detaylı

UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ

UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ ÜNİTE 2 VERİ TABANI İÇİNDEKİLER Veri Tabanı Veri Tabanı İle İlgili Temel Kavramlar Tablo Alan Sorgu Veri Tabanı Yapısı BAYBURT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ BİLGİSAYAR II HEDEFLER Veri tabanı kavramını

Detaylı

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi Bil101 Bilgisayar Yazılımı I Bilgisayar Yüksek Mühendisi Kullanıcıdan aldığı veri ya da bilgilerle kullanıcının isteği doğrultusunda işlem ve karşılaştırmalar yapabilen, veri ya da bilgileri sabit disk,

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTUSÜ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİMDALI. I. GENEL BİLGİLER Ders Adı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTUSÜ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİMDALI. I. GENEL BİLGİLER Ders Adı BİM618 Evrimsel Algoritmalar Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derviş Karaboğa Görüşme Saatleri 8.00-17.00 E posta: karaboga@erciyes.edu.tr http://abis.erciyes.edu.tr/sorgu.aspx?sorgu=236 Erciyes Üniversitesi, Mühendislik

Detaylı

Ek-1 GEMİ VEYA SU ARACI İNŞA BAŞVURU BELGESİ

Ek-1 GEMİ VEYA SU ARACI İNŞA BAŞVURU BELGESİ Ek-1 İNŞA BAŞVURU BELGESİ GEMİ ADI/ İNŞA NO GEMİ KLASLI İNŞA EDİLECEK İSE KLAS KURULUŞU GEMİ KLASSIZ İNŞA EDİLECEK İSE PROJE VE HESAPLARDA KURALLARINA ATIF YAPILAN KLAS KURULUŞU PROJE MÜHENDİSİ (Oda Sicil

Detaylı

BİLİŞİM SUÇLARIYLA MÜCADELEDE ÜNİVERSİTE VE EMNİYET İŞBİRLİĞİ: BİR EĞİTİM SÜRECİ

BİLİŞİM SUÇLARIYLA MÜCADELEDE ÜNİVERSİTE VE EMNİYET İŞBİRLİĞİ: BİR EĞİTİM SÜRECİ BİLİŞİM SUÇLARIYLA MÜCADELEDE ÜNİVERSİTE VE EMNİYET İŞBİRLİĞİ: BİR EĞİTİM SÜRECİ Öğr. Gör. Utku KÖSE Uşak Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Merkez / Uşak utku.kose@usak.edu.tr Öğr. Gör. Durmuş

Detaylı

MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ Endüstri Mühendisliği Bölümü

MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ Endüstri Mühendisliği Bölümü MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ Endüstri Mühendisliği Bölümü Lisans Öğretim Planı (Türkçe) - 8 YARIYILLIK LİSANS MÜFREDATI I. SEMESTER MAT111 Matematik I Calculus I 4 0 4 5 FİZ101 Fizik I Physics I 3

Detaylı

Verimlilik İçin ETKİN BİLGİ YÖNETİMİ KENDİ FONKSİYONUMUZU YAZALIM

Verimlilik İçin ETKİN BİLGİ YÖNETİMİ KENDİ FONKSİYONUMUZU YAZALIM Verimlilik İçin ETKİN BİLGİ YÖNETİMİ KENDİ FONKSİYONUMUZU YAZALIM Lütfen Dikkat! Bu kitapta herhangi bir şekilde adı geçen ürün, marka veya şirket isimleri sahiplerine aittir. Kitapta yer alan bilgilerin

Detaylı

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ Veri Tabanı Nedir? Sistematik erişim imkânı olan, yönetilebilir, güncellenebilir, taşınabilir, birbirleri arasında tanımlı ilişkiler bulunabilen bilgiler kümesidir. Bir kuruluşa

Detaylı

Yazılım Destek Hizmeti

Yazılım Destek Hizmeti Veri sayfası Yazılım Destek Hizmeti HP Care Hizmetleri kapsamında Care Pack ve Sözleşmeli Hizmetler Hizmetin sağladığı avantajlar Sorun çözme amacıyla HP teknik kaynaklarına Yazılım güncellemelerini ayrı

Detaylı

UNIVERSAL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ

UNIVERSAL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ UNIVERSAL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ile Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD) Sistemleri Arasındaki Temel Farklar Universal Bilgi Teknolojileri Ltd. Şti. 2010. Tüm hakları saklıdır.

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi

Akdeniz Üniversitesi F. Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Akdeniz Üniversitesi Bilgi Teknolojileri Kullanımı Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans (x) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi

Detaylı

Bilgi ve İletişim Teknolojileri (JFM 102) Ders 10. LINUX OS (Programlama) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ GENEL BAKIŞ

Bilgi ve İletişim Teknolojileri (JFM 102) Ders 10. LINUX OS (Programlama) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ GENEL BAKIŞ Ders 10 LINUX OS (Programlama) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ GENEL BAKIŞ LINUX de Programlama LINUX işletim sistemi zengin bir programlama ortamı sağlar. Kullanıcılara sistemi geliştirme olanağı sağlar.

Detaylı

Veritabanı Uygulamaları Tasarımı

Veritabanı Uygulamaları Tasarımı Veritabanı Uygulamaları Tasarımı Veri Tabanı Veritabanı yada ingilizce database kavramı, verilerin belirli bir düzene göre depolandığı sistemlere verilen genel bir isimdir. Günümüzde özel veya kamu kuruluşların

Detaylı

10-Veri Tabanları. www.cengizcetin.net

10-Veri Tabanları. www.cengizcetin.net 10-Veri Tabanları 1 VERİ TABANI VERİTABANI (DATABASE) Birbiri ile ilişkili bir veya daha fazla tablodan oluşan bilgi topluluğudur. Veri tabanındaki tablolara ulaşılarak sorgulama yapılır ve istenilen bilgiler

Detaylı

DOKÜMANLARIN KONTROLÜ PROSEDÜRÜ Doküman No: Yürürlük Tarihi: Revizyon Tarih/No:

DOKÜMANLARIN KONTROLÜ PROSEDÜRÜ Doküman No: Yürürlük Tarihi: Revizyon Tarih/No: 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, İç Kontrol Sistemi içinde bulunan tüm dokümanların hazırlanması, onaylanması, yayını, sürdürülmesi, güncelleştirilmesi ve dağıtım esasları için yöntem ve sorumlulukları belirlemektir.

Detaylı

Çerçeveler. Tanımlar ve Genel Bakış

Çerçeveler. Tanımlar ve Genel Bakış Çerçeveler Tanımlar ve Genel Bakış Çerceve, belirli bir nesne hakkında bütün bilgiyi içeren veri yapısıdır. Bu bilgi, bilgi bağımsızlığının teşhisine izin veren özel bir hiyerarşik yapıya göre düzenlenlenir.

Detaylı

BARIŞ TATİL SİTESİ DOKÜMAN KONTROLÜ PROSEDÜRÜ

BARIŞ TATİL SİTESİ DOKÜMAN KONTROLÜ PROSEDÜRÜ Sayfa 1/7 Revizyon Takip Tablosu REVİZYON NO TARİH AÇIKLAMA 00 01.11.2014 İlk Yayın 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, Yönetim Faaliyetlerinde ve KYS Kalite Yönetim Sisteminde kullanılan dokümanların hazırlanması,

Detaylı

MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş. BİLGİSAYARA GİRİŞ ve ALGORİTMA KAVRAMI

MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş. BİLGİSAYARA GİRİŞ ve ALGORİTMA KAVRAMI MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş Uludağ Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü BİLGİSAYARA GİRİŞ ve ALGORİTMA KAVRAMI Prof. Dr. Necmettin Kaya 1 KONULAR 1. Bilgisayara giriş,

Detaylı

DENİZ HARP OKULU BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

DENİZ HARP OKULU BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ DENİZ HARP OKULU BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf/Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS Yapay Zeka BİM-433 4/II 2+2+0 3 4,5 Dersin Dili Dersin Seviyesi

Detaylı

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf / Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS YAPAY ZEKA BG-421 4/2 2+1+0 2+.5 4 Dersin Dili : TÜRKÇE Dersin Seviyesi : LİSANS

Detaylı

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ II. 7. FORMLAR ve ACCESS PROGRAMINDA FORM OLUŞTURMA

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ II. 7. FORMLAR ve ACCESS PROGRAMINDA FORM OLUŞTURMA BÖLÜM 7 7. FORMLAR ve ACCESS PROGRAMINDA FORM OLUŞTURMA Bu ve bundan sonraki bölümlerde bir veritabanı üzerinde form ve rapor oluşturma konuları anlatılacaktır. Veritabanı üzerinde yapılabilecek işlemler;

Detaylı

Uygulamalı Yapay Zeka. Dr. Uğur YÜZGEÇ Ders 2: Prolog Giriş

Uygulamalı Yapay Zeka. Dr. Uğur YÜZGEÇ Ders 2: Prolog Giriş Uygulamalı Yapay Zeka Dr. Uğur YÜZGEÇ Ders 2: Prolog Giriş Prolog Yazılımı Bedava Prolog yorumlayıcıları var Linux, Windows, Mac OS Çok fazla sayıda Prolog yazılımı indirmek mümkün Bunlardan birkaçı SWI

Detaylı

BİÇİMSEL YÖNTEMLER (FORMAL METHODS) Betül AKTAŞ Suna AKMELEZ

BİÇİMSEL YÖNTEMLER (FORMAL METHODS) Betül AKTAŞ Suna AKMELEZ BİÇİMSEL YÖNTEMLER (FORMAL METHODS) Betül AKTAŞ 14011021 Suna AKMELEZ 14011050 Biçimsel Yöntemler Nedir? Nerede Kullanılır? Biçimsel Tasarım Biçimsel Yöntemlerin Yararları Biçimsel Yöntemlerin Zayıf Yönleri

Detaylı

Mekatronik Mühendisliği Uygulamalarında Yapay Zekâ. Ders 2- Uzman Sistemler. Erhan AKDOĞAN, Ph.D.

Mekatronik Mühendisliği Uygulamalarında Yapay Zekâ. Ders 2- Uzman Sistemler. Erhan AKDOĞAN, Ph.D. Mekatronik Mühendisliği Uygulamalarında Yapay Zekâ Ders 2- Uzman Sistemler Erhan AKDOĞAN, Ph.D. Uzman sistemler Yapay zeka tekniklerinden birisi olan uzman sistemler, tecrübeye ve bilgiye dayalı problemlerin

Detaylı

Şekil 1. Sitiller ve biçimlendirme

Şekil 1. Sitiller ve biçimlendirme ŞABLONUN KULLANILMASI Şablon yazım kuralları belirli olan metinlerin yazımında kolaylık sağlayan araçlardır. Bu şablonlarda yazım kuralları ile ilgili detaylar tanımlanarak kullanıcının detaylarla uğraşmadan

Detaylı

1. VERİ TABANI ARAÇLARI

1. VERİ TABANI ARAÇLARI 1.1. Veri Tabanı Yazılımı 1. VERİ TABANI ARAÇLARI Veri tabanı yazılımı veri tabanının bilgiyi verimli bir şekilde düzenleyebilmesini, gerektiği zaman bilgiye ulaşılabilmesini sağlayan, birden çok kullanıcıya

Detaylı

Facade (Cephe) Tasarım Şablonu KurumsalJava.com

Facade (Cephe) Tasarım Şablonu KurumsalJava.com Facade (Cephe) Tasarım Şablonu KurumsalJava.com Özcan Acar Bilgisayar Mühendisi http://www.ozcanacar.com Profesyonel yazılım sistemleri birçok komponentin birleşiminden oluşur. Yazılım esnasında bir çok

Detaylı

Verimlilik İçin ETKİN BİLGİ YÖNETİMİ. EXCEL de Vazgeçilmez 5 Fonksiyon

Verimlilik İçin ETKİN BİLGİ YÖNETİMİ. EXCEL de Vazgeçilmez 5 Fonksiyon Verimlilik İçin ETKİN BİLGİ YÖNETİMİ EXCEL de Vazgeçilmez 5 Fonksiyon Lütfen Dikkat! Bu kitapta herhangi bir şekilde adı geçen ürün, marka veya şirket isimleri sahiplerine aittir. Kitapta yer alan bilgilerin

Detaylı

New Project. User guide

New Project. User guide New Project User guide Table of Contents New Project... 3 Katman Yöneticisi... 4 Katman Yöneticisi Araçları... 6 Katman İşlemleri... 8 Katman Görünümü... 9 Katman Ekleme... 10 Aktif Katman Yapma... 12

Detaylı

BÖLÜM 04. Çalışma Unsurları

BÖLÜM 04. Çalışma Unsurları BÖLÜM 04 Çalışma Unsurları Autodesk Inventor 2008 Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu SAYISAL GRAFİK Çalışma Unsurları Parça ya da montaj tasarımı sırasında, örneğin bir eskiz düzlemi tanımlarken, parçanın düzlemlerinden

Detaylı

Bilgisayar Destekli Eğitim

Bilgisayar Destekli Eğitim Bilgisayar Destekli Eğitim Tanımı, Kuramsal Temelleri BDE Uygulamaları Öğr.Gör. Fırat YÜCEL Akdeniz Üniversitesi Enformatik Bölümü Toplumların Gelişimi Tarım Sanayi Bilgi Eğitim Teknolojisi Alkan a (1984)

Detaylı

PROGRAMLAMA TEMELLERİ

PROGRAMLAMA TEMELLERİ PROGRAMLAMA TEMELLERİ 2.HAFTA Yazılım Yazılım, elektronik aygıtların belirli bir işi yapmasını sağlayan programların tümüne verilen isimdir. Bir başka deyişle var olan bir problemi çözmek amacıyla bilgisayar

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ İlgili öğrenme faaliyeti ile Bilişim Teknolojileri alanındaki meslekleri tanımış olacaksınız. A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ Bilgisayar kullanımı yirminci yüzyılın özellikle

Detaylı

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Kavramı) İş Kuralları ve Veri Modelleri

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Kavramı) İş Kuralları ve Veri Modelleri Celal Çeken Veysel Harun Şahin Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Kavramı) İş Kuralları ve Veri Modelleri Konular Veritabanı Tasarımı Yaşam Döngüsü Veri Modeli Nedir? Veri Modeli Temel Bileşenleri

Detaylı

A, B ve C gibi üç tane mantıksal değişkenimiz olsun. Ayrıca iki tane de kuralımız bulunsun : R1: if A, then B R2: if B then C

A, B ve C gibi üç tane mantıksal değişkenimiz olsun. Ayrıca iki tane de kuralımız bulunsun : R1: if A, then B R2: if B then C GİRİŞ Uzman sistemlerde, bilgi tabanında mevcut kurallar ve gerçeklerin çeşitli şekillerde kullanılmasıyla yeni birtakım gerçeklere ulaşılması, bilginin kullanılmasının en yaygın hallerinden birisidir.

Detaylı

Selçuk Üniversitesi ISSN 1302/6178 Journal of Technical-Online BİLGİSAYAR DESTEKLİ İNŞAAT MALİYET ANALİZLERİ

Selçuk Üniversitesi ISSN 1302/6178 Journal of Technical-Online BİLGİSAYAR DESTEKLİ İNŞAAT MALİYET ANALİZLERİ BİLGİSAYAR DESTEKLİ İNŞAAT MALİYET ANALİZLERİ Mustafa ALTIN Novruz ALLAHVERDI Selçuk Üniversitesi, Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu, Selçuklu, KONYA, maltin@selcuk.edu.tr Selcuk Üniversitesi, Teknik

Detaylı

Bilişim Sistemleri. Modelleme, Analiz ve Tasarım. Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU

Bilişim Sistemleri. Modelleme, Analiz ve Tasarım. Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU Bilişim Sistemleri Modelleme, Analiz ve Tasarım Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU Ders Akışı Hafta 5. İhtiyaç Analizi ve Modelleme II Haftanın Amacı Bilişim sistemleri ihtiyaç analizinin modeli oluşturulmasında,

Detaylı

Veritabanı, Veri Madenciliği, Veri Ambarı, Veri Pazarı

Veritabanı, Veri Madenciliği, Veri Ambarı, Veri Pazarı Veritabanı, Veri Madenciliği, Veri Ambarı, Veri Pazarı Başkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Yönetim Bilişim Sistemleri (Bil 483) 20394676 - Ümit Burak USGURLU Veritabanı Veri tabanı düzenli bilgiler

Detaylı

Akıllı Kod Desteği. Şekil 1

Akıllı Kod Desteği. Şekil 1 Akıllı Kod Desteği Ürün Grubu [X] Redcode Enterprise [X] Redcode Standart [X] Entegre.NET Kategori [X] Yeni Fonksiyon Versiyon Önkoşulu Uygulama Stok, sipariş, cari gibi istenen tüm kayıt kodlarının önceden

Detaylı

Yazılım Mühendisliği Bölüm - 3 Planlama

Yazılım Mühendisliği Bölüm - 3 Planlama 1 Yazılım Mühendisliği Bölüm - 3 Planlama 2 3 4 Planlama 5 Yazılım geliştirme sürecinin ilk aşaması Başarılı bir proje geliştirebilmek için projenin tüm resminin çıkarılması işlemi Proje planlama aşamasında

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS KATALOĞU

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS KATALOĞU T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ - EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS KATALOĞU Ders Kodu Bim Kodu Ders Adı Türkçe Ders Adı İngilizce Dersin Dönemi T Snf Açıl.Dönem P

Detaylı

DENİZ HARP OKULU GEMİ İNŞAATI VE GEMİ MAKİNELERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

DENİZ HARP OKULU GEMİ İNŞAATI VE GEMİ MAKİNELERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ DENİZ HARP OKULU GEMİ İNŞAATI VE GEMİ MAKİNELERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf/Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS Gemi İnşaatı Projesi GİM-424 4/II 0+3 1,5

Detaylı

Uygulama İş Akış Kaydında Koşul Tanımlamaları

Uygulama İş Akış Kaydında Koşul Tanımlamaları İŞ AKIŞ YÖNETİMİ YENİLİKLERİ Amaç ve Fayda İş Akış Kayıtlarında yapılan değişiklikler ile; İş akış kayıtlarının koşula bağlı tanımlanabilmesi, İş akış kaydında bulunan açık işlerin farklı iş akış kaydına

Detaylı

Yaz.Müh.Ders Notları #6 1

Yaz.Müh.Ders Notları #6 1 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ Prof.Dr. Oya Kalıpsız BÖLÜM 2. YAZILIM PROJE YÖNETİMİ 1 2.1.0. GENEL BİLGİLER 2.1. YAZILIM PROJE YÖNETİMİ BİLEŞENLERİ Yazılım proje yönetimi; yazılım mühendisliği teknikleri, genel

Detaylı