BÖLÜM-3 SOĞUTMA SİSTEM UYGULAMALARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BÖLÜM-3 SOĞUTMA SİSTEM UYGULAMALARI"

Transkript

1 BÖLÜM-3 SOĞUTMA SİSTEM UYGULAMALARI 3.1 ALÇAK TARAFTAN ŞAMANDIRALI SİSTEMLER Alçak taraftan şamandıralı soğutucu akışkan kontrol sistemleri eski soğutma tesislerinde oldukça yaygındı. Bu sistemlere Sıvı Taşmalı Sistemler de denmektedir. Şekil-3.1 de bu sistemin şematik diyagramı verilmiştir. Sıvı soğutucu akışkan sıvı deposu içerisinden sıvı hattına akar, alçak basınç tarafına şamandıra iğnesini iterek geçer. Sistemde evaporatör, kanatlı bir tanktan oluşur. Bu tankın, düşük basınç altında akışkanın seviyesine sürekli kontrol eden bir şamandıra iğnesi vardır. Şekil-3.1 Alçak taraftan şamandıralı soğutma sistemi şeması Bu soğutucu akışkan, alçak basınç tarafında sıvı olduğu müddetçe, sıcaklığı da düşük olacaktır. durduğunda hem de devam ettiğinde çevreden fazla miktarda ısı absorbe edecektir. Soğuk sıvı akışkan, hem çevrim Buhar haline gelmiş soğutucu akışkan emme hattından kompresöre doğru hareket eder ve orada yüksek basınca sıkıştırılarak boşaltma hattından kondensere geçer. Akışkan, kondenserde soğutulmakta olup sıvı halinde sıvı deposuna döner. Bu çalışma istenen sıcaklığa ulaşılıncaya kadar devam eder. Bir taşmalı sistemin alçak tarafındaki basıncı, sıcaklık gibi değişmeli olacaktır. Daha yüksek sıcaklık, daha fazla alçak taraf basıncı demektir. Şekil-3.1 de gösterilen sistemde basınçlı bir motor kontrolü kullanılmıştır. Emiş hattında ve evaporatörde bir yay yüklemeli basınç hissedici cihaz, bir motor kontrol anahtarını çalıştırır. Motorun tahrik ettiği kompresör, evaporatördeki sıcaklık ve basıncı azaltacaktır. Belirlenmiş olan ayarlı bir basınçta kompresör motoru duracaktır. Çok geçmeden evaporatör basıncı yükselip soğutucu akışkan sıcaklığını karşıladığında kompresör motoru tekrar çalışıp çevrim tekrarlanmış olacaktır. Kabin sıcaklığı bir termostat ile de kontrol edilebilir. Bu durumda, sıcaklık hissedici eleman (bulb:kuyruk) evaporatör kanatlarına monte edilecektir. Bu soğutma çevrimi içme suyu soğutucuları gibi sabit sıcaklık istenen yerlerde ve benzeri tesislerde sıkça kullanılır. Çevrim durduğunda basınç dengelenmesi sağlanamaz ve motor tekrar yük altında çalışmaya başlamak zorundadır. Böyle bir sistem, hem sıvı deposunda hem de evaporatörde sıvı bulunacağı için oldukça fazla soğutucu akışkan şarjı gerektirir. Bütün sıvı taşmalı sistemler, soğuk sıvı akışkanın ıslattığı evaporatör yüzeylerinde mükemmel bir ısı transferi sağladıklarından oldukça verimlidirler. Bu sistemlerin servisi kolaydır. Şamandıra iğnesi ve setinin iyi durumda olması alçak taraftaki akışa yardımcı olur.

2 3.2 AÇIK DIŞTAN TAHRİKLİ SİSTEMLER Bu sistemde, kompresör kayış-kasnak ile bir elektrik motorundan hareket alır. Kompresörün hızı genellikle motor hızından oldukça azdır. Bu motor milinde küçük kasnak, kompresör milinde büyük kasnak kullanılmakla yapılır. Eski birçok soğutma sistemleri bu şekildedir. Şekil- 3.2 de bir açık akışkan tahrikli sistem gösterilmektedir. Sıvı soğutucu akışkan termostatik genleşme valfinden evaporatöre düşük basınç altında akar. Sıvı soğutucu kaynar, buharlaşır ve evaporatörden ısı absorbe eder. Kompresör çalıştığında buhar haline gelen akışkan, emiş hattından kompresöre çekilir. Akışkan boşaltma hattından kondensere gönderilmeden önce yüksek basınca sıkıştırılır. Kondenserde buharlaşma ile aldığı gizli ısıyı verir, soğur ve sıvı haline döner. Buradan sonra çevrim tekrarlanır. Şekil-3.2'de basınçlı bir motor kontrolü gösterilmiştir. Başlatma mekanizması, açık dıştan tahrikli sistemlerde genellikle motor gövdesine takılır. Bu sistemde kompresör krank mili için sızdırmazlık gereklidir. Kompresör ve motor atmosferik basınçta çalışırlar. Karterin içindeki basınç kullanılan soğutucu akışkana ve sıcaklığa bağlı olarak değişmektedir. Bazen atmosferik basıncın oldukça üzerinde, bazen de bunun altında olabilmektedir. Soğutucu akışkan buharının karter içinden dışarıya çıkmasına veya dış havanın içeriye girmesine müsaade edilmemelidir. Her iki durum da çalışmayı kısa zamanda aksatır. Şekil-3.2 Açık dıştan tahrikli sistemler

3 3.3 YÜKSEK TARAFTAN ŞAMANDIRALI SİSTEMLER Yüksek taraftan şamandıralı sistem, bir sıvı taşmalı sistemdir. Evaporatör devamlı sıvı soğutucu akışkan ile doldurulur. Şekil-3.3'de bu sistemin şematik diyagramı gösterilmiştir. Kompresör çalıştığında, sıvı soğutucu akışkan yüksek taraf şamandırasından geçerek sıvı hattına akar. Kısa süre sonra yüksek şamandıra tarafına yeterli sıvı akışkan girerek şamandırayı yukarı kaldıracaktır. Soğutucu akışkan kontrollü olarak evaporatöre geçmeye başlayacaktır. Evaporatör alçak basınç altında olduğundan şamandıralı valf ile evaporatör arasındaki bağlantı borusu ve evaporatör izole edilmelidir. Sıvı hattında kılcal boru sıkça kullanılır. Sıvı hattındaki buharlaşmayı önleyen dozaj valfine olarak sıvı hattı boyutları değişebilir. Şekil-3.3 de sıvı hattında bir genleşme valfi görülmektedir: Soğutucu akışkan evaporatöre düşük basınç altında girer. Akışkan evaporatörde hızlıca kaynar ve evaporatörden ısı absorbe eder. Sonra buhar emme hattından kompresöre akar, orada yüksek basınç tarafına doğru sıkıştırılır. Kondenserde, evaporatörde absorbe edilen ısı alınır ve soğutucu akışkan sıvı hale geri döndürülür. Sıvı yüksek tarafa geçiş mekanizmasına akar ve çevrim tekrarlanır. Soğutma çevriminde motor kontrolü sıcaklık veya basınç kullanılarak yapılabilir. Şekil-3.3 te soğutulan alana yerleştirilen motor sıcaklık kontrolü görülmektedir. Bu sistem, en çok yüksek çalışma verimi istenen ticari işlemlerde kullanılır. Sistemin servisi kolaydır fakat sisteme verilecek soğutucu akışkan şarjı oldukça doğru ölçüde olmalıdır. Şekil-3.3 Yüksek taraftan şamandıralı soğutma sistemi şeması 3.4 OTOMATİK GENLEŞME VALFLİ SİSTEMLER Bir otomatik genleşme valfli (OGV) akışkan kontrol işlemi ile yapılan soğutma mekanizması Şekil-3.4 de gösterilmiştir. Sistem; kabin, kompresör, motor ve kondenser (yoğunlaşma ünitesi) üzerinde temelleşmiştir. Kompresör çalışır ve sıvı akışkan otomatik genleşme valfine akar, valften evaporatöre sıvı akışkan püskürtülür. O burada uygun düşük basınçta hızlıca kaynar ve ısı absorbe eder. Bu buharlaşan akışkan kompresöre emme hattından geçerek geri döner. Kompresörde, bu akışkan buharı yüksek basınca sıkıştırılır. Kondenserden geçerken soğutulur, evaporatörde absorbe ettiği ısıyı geri verir ve tekrar sıvı haline döner. Sonra sıvı tankına akar ve çevrimin tekrarlanması için hazır olur. Motor kontrol termal elemanı, evaporatörün sonuna emme hattının başlangıcına monte edilir. Evaporatör bir uygun sıcaklığa düştüğünde kontrol kuyruğu basıncı elektrik motoru anahtarını kapatır kompresör durur. Bu sistemin çalışma karakteristikleri oldukça tatminkardır. Soğutucu akışkan yağı bir problem olmaksızın dolaşım yapar. Bu tip soğutma çevrimi küçük ticari uygulamalarda yaygın olarak kullanılır. Çünkü sistem durduğunda basınç dengelenemez. Kompresör motoru yük altında iken çalışır.

4 Şayet genleşme valfinin iğne veya seti arızalanırsa, sistem durma anında soğutucu akışkan sıvı halde emiş hattına akabilir. Eğer arıza ciddi ise, sonuçta sıvı akışkan kompresöre girecektir. Bu kompresörde şiddetli darbelere sebep olabilir. Şekil-3.4 Otomatik genleşme valfli soğutma sistemi şeması 3.5 TERMOSTATİK GENLEŞME VALFLİ SİSTEMLER Bir termostatik kontrollu genleşme valfli soğutma sisteminin şematik diyagramı Şekil-3.5 te gösterilmiştir. Sıvı soğutucu akışkan sıvı deposundan sıvı hattına, filtre-kurutucu ve termostatik genleşme valfine akar. Termostatik genleşme valfinin çalışması hem evaporatör basıncı hem de kuyruk gazının basınç-sıcaklığı ile kontrol edilir. Kuyruk gazının basıncı evaporatör basıncından fazla olduğunda valf açılır. Valfin açılma miktarı evaporatörün sıcaklığı ile idare edilir. Şayet evaporatör yeterli miktarda ısınırsa iğne açılarak evaporatör içine hızlıca sıvı akışı olur. Bu yolla soğutma hızlandırılmaktadır. Evaporatör sıcaklığı düştüğünde termostatik genleşme valfi (TGV) sıvı akışını kapatacaktır. Buhar haline gelen akışkan evaporatörden kompresöre doğru hareket eder, orada sıkıştırır ve basma hattına verilir. O, kondenserden akarken soğutulur ve absorbe ettiği ısıyı verip yoğunlaşır. Yoğunlaşmış akışkan kondenserden sıvı deposuna geçerek soğutma çevrimi tekrarlanır.

5 Evaporatörde istenen sıcaklık sağlandığında motor kontrolü termostat ile açılır ve kompresör motoru durdurulur. Bu olduğunda TGV nin iğnesi kapanacak, evaporatördeki basınç düşünceye kadar akışkan geçmesine müsaade etmeyecektir. Bu sistem büyük ticari soğutucularda ve iklimlendirme uygulamalarında iyi neticeler vermektedir. Şekil-3.5 Termostatik genleşme valfli soğutma sistemi şeması 3.6 KILCAL BORULU SİSTEMLER Kılcal borulu sistem en yaygın sıkıştırmalı sistem tiplerinden birisidir(şekil-3.6) Sıvı akışkan kondenserden yükselerek sıvı hattına ve filtreye (ki bu kurutucu da olabilir) akar. Soğutucu akışkan filtreden geçer. Kılcal boruda kontrol edilerek evaporatör içine verilir. Sıvı akışkanın basıncı filtre çıkışına ve kılcal boru girişine kadar yüksek basınçtadır. Bu kısım yüksek basınç tarafıdır. Evaporatörde ise basınç düşüktür. Kılcal boru kompresör çalışırken belirli bir basınç farkını muhafaza eder. Kompresör, evaporatördeki düşük basıncı korur ve soğutucu akışkan kaynar, hızla ısı absorbe eder. Buharlaşmış akışkan kompresöre emiş hattından geri döner. Burada sıkıştırılır ve yüksek basınçlı olarak boşaltma hattından kondensere verilir. Akışkan kondenserde soğutulur ve tekrar sıvı haline döner. Sıvı, tekrar sıvı hattına akar. Bu işlem termal elemanın ayarlanan sıcaklığa düşmesine kadar devam eder. Bu sıcaklığa ulaşıldığında termal eleman motor kontrol mekanizmasını işletir ve motoru durdurur. Soğutma çevrimi stop eder. Sistem durduğunda termal eleman tekrar ısınacak ve kuyruk basıncı motor kontrol kontağını açacak ve kompresör tekrar çalışmaya başlayacaktır. Durma sırasında, kılcal boru alçak ve yüksek taraf basınçlarının dengelenmesine müsaade eder. Motorda yüksek bir kalkış momentine gerek yoktur. Bu sistem ev soğutucularında, dondurucularda, iklimlendirme cihazlarında, nem alıcılarda ve bir çok küçük ticari uygulamalarda geniş olarak kullanılmaktadır. Bu tip çevrim soğutma uygulamaları için oldukça tatminkardır.

6 Şekil-3.6 Kılcal borulu soğutma sistemi şeması 3.7 ÇOKLU EVAPORATÖRLÜ SİSTEMLER Bazı ticari soğutma sistemlerinde bir yoğunlaştırma ünitesi iki veya daha fazla evaporatöre bağlanır. Sıvı soğutucu akışkan, termostatik genleşme valflerinden evaporatörlere akar. Evaporatörler, aynı sıcaklıkta veya farklı buharlaşma sıcaklıklarında olabilir. Şayet evaporatör sıcaklıkları aynı ise sistem yalnızca bir alçak taraf şamandıra valfi veya bir TGV ile akışkan kontrolü yapılır. Eğer iki veya fazla buharlaşma sıcaklıkları arzu edilirse bu düzenleme evaporatörlerden birini daha düşük basınçta tutacaktır. Şekil-3.7 de emme hattındaki evaporatör basınç regülatörü alçak taraf soğutucu akışkan basıncını, B evaporatöründe A dan daha yüksekte tutar. Evaporatör sıcaklığı buharlaşma basıncı ile idare edilir. Bir çek-valf A evaporatörünün çıkışında emme hattına bağlanmış olup, sistem durduğunda B evaporatöründen çıkan yüksek basınçlı buharın A evaporatörüne girmesine önler. Buhar halindeki soğutucu akışkan kompresör tarafından geri döndürülmektedir. Buhar, yüksek basınç ve sıcaklıkta sıkıştırılır. Bu buhar, kondenserde yüksek basınçlı sıvı olmakta sıvı deposunda gerekli oluncaya dek depolanmaktadır. Sıvı hattındaki filtre-kurutucu da önemlidir. Soğutucu akışkanı temiz ve kuru halde tutar. Bir sıvı gözetleme camına, sıvı hattında sık rastlanır. Servis teknisyenleri, sistemdeki soğutucu akışkanın yeterli olup olmadığını buraya bakarak kontrol ederler. Kabarcıklar bir akışkan eksikliğini gösterir. Bu sistemde, Şekil-3.7 de gösterildiği gibi bir basınçlı motor kontrolü kullanılır. Çalışma basıncı sistemin alçak tarafından alınır. Basınçlı motor kontrolü için bir hat, yüksek basınç tarafından dahi alınabilir. Bu işlem bir güvenlik cihazı olup kondenser basıncı çok yükseldiğinde motoru durdurur. Çoklu evaporatörlü soğutma sistemleri genellikle ticari soğutma uygulamalarında kullanılır.

7 Şekil-3.7 Çoklu evaporatörlü soğutma sistemi şeması 3.8 BİLEŞİK (KADEMELİ) SOĞUTMA SİSTEMLERİ Bileşik soğutma sistemlerinde iki veya daha fazla kompresör seri olarak bağlanmaktadır. Şekil-3.8 de gösterilen 1 no'lu kompresörün boşaltma hattı 2 no'lu kompresörün giriş tarafıdır. 2 no'lu kompresörden sonra akışkan kondensere girer. Burada buhar yoğunlaşır. Sonra sıvı, sıvı akışkan deposu içine akar. Sıvı akışkan sıvı deposundan TGV ve evaporatöre geçer. Evaporatörde sıvı akışkan kaynar ve ısı absorbe eder. buharlaşan akışkan 1 no'lu kompresöre geri döner. Buradan itibaren çevrim tekrarlanır. Evaporatörde Bileşik sistem daha büyük basınç düşmesi sağlandığından kapasiteyi arttırmakta olup tek kompresör bunu sağlayamaz. Soğutucu buharı kompresörler arasında yoğunlaştırılmaz. Bir ara soğutucu, buhar sıcaklığını düşürür. Bu tip tesisat genellikle her kompresör için bir yağ ayırıcı gerektirir. Bir tek sıcaklıklı motor kontrolü bütün motorları ve bir TGV sıvı akışkanın evaporatöre geçişini kontrol eder. Sistem durduğunda basınçlar dengelenemez, motorların yük altında kalkınabilmesi için güçlü olması gerekir. Bileşik tesisatlar ağır servis şartlarında tercih edilirler. Kondenser ve soğutucu akışkan temiz tutulmalıdır. Kompresör valfleri iyi durumda olmak zorundadır.

8 genleşme valfi Şekil-3.8 Bileşik (kademeli) soğutma sistemi şeması 3.9 KASKAD SOĞUTMA SİSTEMLERİ Bir kaskad soğutma tesisinde iki veya daha fazla soğutma sistemi Şekil-3.9 da gösterildiği gibi bağlanmıştır. Her iki sistemde aynı zamanda çalışır. A sistemi bir evaporatöre sahip olup bu evaporatör B nin kondenserinden ısı absorbe eder. B nin evaporatörü istenen soğutma etkisini sağlar. Her iki sistemde akışkan kontrolu için birer TGV ye sahiptir. Kaskad sistemleri daha çok sıcaklığın C nin altında olması gerektiği endüstriyel proseslerde kullanılır. Bir motor kontrolu her iki motor için de kullanılır. Bu, bir ısı hissedici kuyruğun B evaporatörüne bağlanmasıyla sağlanır. Kaskad sistemlerinde kullanılan motorların yük altında kalkış yapabilmesi için güçlü olması gerekir. TGV nin kullanılması ile sistem durduğunda basınç dengelenmesi sağlanamaz. Kondenser-evaporatör olarak genellikle kovan borulu sıvı taşmalı evaporatör tipi kullanılır. Bu sistemler çok düşük sıcaklıklarda çalıştıklarından, soğutucu akışkanları oldukça kuru (nemsiz) olmak zorundadır. Aksi taktirde yoğunlaşmış olan nem TGV nin iğnesinde donarak sistemin çalışmasını durdurur. B sisteminin derin soğutma şartlarına sahip bir soğutucu yağa (çökelmeyen, nemsiz, çok düşük sıcaklıklarda akışkan) sahip olması gerekir. Yağ ayırıcıları kompresör-kondenser hattına tesis edilir ve her iki yoğunlaştırıcı ünitesinde yağın kompresörde tutulmasına yardımcı olur.

9 Şekil-3.9 Kaskad soğutma sistemi şeması

10 3.10 MODÜLASYON DEVRELİ (PARALEL KOMPRESÖRLÜ) SOĞUTMA SİSTEMLERİ Birçok soğutma tesislerinde soğutma kapasitesinin en ağır yükler altında istenen sıcaklığı muhafaza edebilmesi için yeterli olması gerekir. Bu sıcaklık motor kontrolü ile muhafaza edilir. Çalışmakta olan kompresörün istenen soğutma sıcaklığına ulaşıldığında durdurulması istenir. Bununla beraber, ısı yükü hafifleyince tekli sistem bu iş için yüksek kapasiteli olabilir. Makine kapasitesinin gerekli olan soğutma yüküne yakın değerden daha büyük olması pahalı bir işlemdir. Bu sistemde soğutma işlemi dahi hızlı şekilde ve çalışma-durma çabuk değişmeli olarak yapılır. Bir modülasyon (değişken kapasiteli) sistemi, makine kapasitesini gerekli ısı yüküne daha yakın uydurma esasına bağlı olarak geliştirilmiştir. Bu bazen iki ya da daha fazla kompresörün paralel bağlanmasıyla yapılmaktadır. Her kompresör bir motor kontrolü ile çalışır. Çalışma esnasında yük arttığı ve sıcaklık yükselmeye başladığı taktirde, bir kompresör çalışmayı sürdürecektir. Fakat sıcaklık hala yüksek durumda kalıyorsa bu defa ikinci kompresör devreye girecektir. İlave kompresörler yeterli kapasite sağlandığında devre dışı kalabilirler. Şekil-3.10 da tipik bir modülasyon sistemi devresi gösterilmiştir. Bu tesis üç kompresöre sahiptir. Bir basınç kontrolü çalışan kompresörlerin emme hattına bağlanır. Basınç kontrolü, çeşitli kompresörleri devreye sokmak için özel bir anahtar cihazı ihtiva eder. Böylece her kompresör yaklaşık aynı zaman miktarında kullanılmış olacaktır. Şekil-3.10 Modülasyon Devreli Soğutma Sistemi Modülasyon çevrimi, üniform(değişmesiz) sıcaklık ve ekonomik çalışmayı muhafaza eder. Akışkan kontrolü için bilinen yöntemler uygulanabilir. Bununla birlikte TGV çok yaygın olarak kullanılır. Bütün kompresörler aynı veya ayrı kondenser ve sıvı deposu kullanılır. Fakat bütün kompresörler aynı evaporatöre bağlanmıştır. Bir modülasyon sisteminde çok silindirli kompresörler de kullanılabilir. Her silindir bir yük boşaltma cihazı ile teçhiz edilir. Değişken hızlı motorlar dahi modülasyon soğutma kapasitesini arttırmada kullanılırlar.

BÖLÜM-2 TEMEL MEKANĠK SOĞUTMA

BÖLÜM-2 TEMEL MEKANĠK SOĞUTMA BÖLÜM-2 TEMEL MEKANĠK SOĞUTMA 2.1 TERĠMLER VE TANIMLAR Gizli Isı: Sıcaklık farkı oluşturmayan sadece hal değişimi oluşturan ısı. Hissedilir Isı: Maddede bir sıcaklık artışı meydana getiren ısı. Özgül Isı:

Detaylı

DENEY FÖYLERİ BALIKESİR-2013

DENEY FÖYLERİ BALIKESİR-2013 DENEY FÖYLERİ Yeni Sanayi sitesi 12 Ekim Cad. 52.Sok. No:18A BALIKESİR Tel: 0266 2461075 Faks: 0266 2460948 http://www.deneysan.com mail: deneysan@deneysan.com BALIKESİR-2013 2 K-252 OTOMOTİV İKLİMLENDİRME

Detaylı

DENEYSAN EĞİTİM CİHAZLARI SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ.

DENEYSAN EĞİTİM CİHAZLARI SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ. DENEY FÖYLERİ DENEYSAN EĞİTİM CİHAZLARI SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ. Küçük Sanayi sitesi 12 Ekim Cad. 36.Sok. No:6A-B BALIKESİR Tel:0266 2461075 Faks:0266 2460948 http://www.deneysan.com mail: deneysan@deneysan.com

Detaylı

D) GENİŞLEME VALFİ (Basınç ayarlayıcılar = Dedantörler)

D) GENİŞLEME VALFİ (Basınç ayarlayıcılar = Dedantörler) D) GENİŞLEME VALFİ (Basınç ayarlayıcılar = Dedantörler) Genişleme valfleri soğutma devresinde yüksek basınç bölgesi ile alçak basınç bölgesini birbirinden ayıran noktalardan biridir. Soğutucu akışkanın

Detaylı

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ Prof. Dr. Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü, Erzurum Otomotivde Isıtma, Havalandırma ve Amaç; - Tüm yolcular için gerekli konforun sağlanması,

Detaylı

TERMOSTATİK GENLEŞME VALFİNİN (TGV) KISA HİKAYESİ

TERMOSTATİK GENLEŞME VALFİNİN (TGV) KISA HİKAYESİ TERMOSTATİK GENLEŞME VALFİNİN (TGV) KISA HİKAYESİ Soğutma sistemlerinde değişik genleşme elemanları kullanılmakla beraber, bunların arasında en az temas ettiğimiz sanırım termostatik genleşme valfleri

Detaylı

KOMPRESÖR ÇALIŞMAYA BAŞLAMIYOR

KOMPRESÖR ÇALIŞMAYA BAŞLAMIYOR KOMPRESÖR ÇALIŞMAYA BAŞLAMIYOR 1. Şebeke elektrik cereyanı kesiktir 2. Yanlış elektrik bağlantısı vardır 3. Ana şalter açıktır 4. Ana sigorta veya kontrol devresi sigortası atmıştır. 5. Voltaj düşüktür

Detaylı

BÖLÜM-4 SOĞUTMA SĠSTEM AKSESUARLARI

BÖLÜM-4 SOĞUTMA SĠSTEM AKSESUARLARI BÖLÜM-4 SOĞUTMA SĠSTEM AKSESUARLARI 4.1 TERĠMLER ve TANIMLAR Absorbe Etme(Soğurma): Bir maddenin diğer maddeyi alma(emme) kabiliyeti Adsorbe Etme: Bir maddenin bir diğer madde yüzeyinde kimyasal bir reaksiyon

Detaylı

KILCAL BORU BOYUTUNUN BELİRLENMESİ İÇİN TAVSİYELER

KILCAL BORU BOYUTUNUN BELİRLENMESİ İÇİN TAVSİYELER KILCAL BORU BOYUTUNUN BELİRLENMESİ İÇİN TAVSİYELER Çevirenler: Hüseyin BULGURCU, Şaban SAVAŞ GİRİŞ Kılcal boru buhar sıkıştırmalı soğutma sistemlerinde en yaygın kullanılan genleşme cihazlarından biridir.

Detaylı

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MM G Ü Z D Ö N E M İ

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MM G Ü Z D Ö N E M İ T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MM- 4 5 8 G Ü N E Ş E N E R J İ S İ 2017-2 0 1 8 G Ü Z D Ö N E M İ Güneş kollektörü kullanarak tüketim veya ısıtma amaçlı sıcak

Detaylı

Sıvı soğutma takımları Grasso FX GC PP Soğutma gücü kw. Bakım kitabı (Orijinal metnin Çeviri) L_202523_1

Sıvı soğutma takımları Grasso FX GC PP Soğutma gücü kw. Bakım kitabı (Orijinal metnin Çeviri) L_202523_1 Soğutma gücü 260-1800 kw Bakım kitabı (Orijinal metnin Çeviri) L_202523_1 COPYRIGHT Tüm hakları saklıdır. Bu dokümantasyonun hiçbir bölümü, GEA Refrigeration Germany GmbH (bundan böyle Üretici olarak anılacak)

Detaylı

BUHAR SIKIŞTIRMALI SOĞUTMA ÇEVRİMLERİ. HAZIRLAYAN Doç. Dr. Hüseyin BULGURCU 7 Kasım 2015

BUHAR SIKIŞTIRMALI SOĞUTMA ÇEVRİMLERİ. HAZIRLAYAN Doç. Dr. Hüseyin BULGURCU 7 Kasım 2015 BUHAR SIKIŞTIRMALI SOĞUTMA ÇEVRİMLERİ HAZIRLAYAN Doç. Dr. Hüseyin BULGURCU 7 Kasım 2015 1 2.1 GİRİŞ Bir sıvı; donma noktasıyla kritik sıcaklık sınırları içinde, üzerindeki basınç ve sıcaklığa bağlı olarak

Detaylı

AYTEK SOĞUTMA SİSTEMLERİ HAVA SOĞUTMALI SU SOĞUTMA ÜNİTELERİ

AYTEK SOĞUTMA SİSTEMLERİ HAVA SOĞUTMALI SU SOĞUTMA ÜNİTELERİ AYTEK SOĞUTMA SİSTEMLERİ HAVA SOĞUTMALI SU SOĞUTMA ÜNİTELERİ www.ayteksogutma.com Tek veya çift birbirinden bağımsız soğutma devresi standarttır. Kompresörler ısı yüküne göre tam veya parçalı otomatik

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ENERJİ LABORATUARI

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ENERJİ LABORATUARI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ENERJİ LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI SOĞUTMA DENEY FÖYÜ DERSİN ÖĞRETİM ELEMANI DENEYİ YAPTIRAN ÖĞRETİM ELEMANI DENEY

Detaylı

SOĞUTMA SİSTEMLERİ VE ÇALIŞMA İLKELERİ (Devamı)

SOĞUTMA SİSTEMLERİ VE ÇALIŞMA İLKELERİ (Devamı) SOĞUTMA SİSTEMLERİ VE ÇALIŞMA İLKELERİ (Devamı) Soğutma devresine ilişkin bazı parametrelerin hesaplanması "Doymuş sıvı - doymuş buhar" aralığında çalışma Basınç-entalpi grafiğinde genel bir soğutma devresi

Detaylı

AYTEK COOLING SYSTEMS INVER HAVA SOĞUTMALI INVERTER KOMPRESÖRLÜ SU SOĞUTMA ÜNİTELERİ. www.ayteksogutma.com

AYTEK COOLING SYSTEMS INVER HAVA SOĞUTMALI INVERTER KOMPRESÖRLÜ SU SOĞUTMA ÜNİTELERİ. www.ayteksogutma.com AYTEK COOLING SYSTEMS INVER HAVA SOĞUTMALI INVERTER KOMPRESÖRLÜ SU SOĞUTMA ÜNİTELERİ www.ayteksogutma.com SOĞUTMA DEVRESİ Invertech tek veya çift soğutma devreli inverter kompresör teknolojisine sahip

Detaylı

PRES ĐŞLERĐNDE HĐDROPNÖMATĐK OLARAK ÇALIŞAN YÜKSEK GÜÇ ARTIRICI ÜNĐTELER

PRES ĐŞLERĐNDE HĐDROPNÖMATĐK OLARAK ÇALIŞAN YÜKSEK GÜÇ ARTIRICI ÜNĐTELER atölyeden PRES ĐŞLERĐNDE HĐDROPNÖMATĐK OLARAK ÇALIŞAN YÜKSEK GÜÇ ARTIRICI ÜNĐTELER A. Turan GÜNEŞ Pres işlerinde zaman zaman yüksek güçlü ve kısa kurslu alt ve üst baskı düzenlerine ihtiyaç duyulur. Đki

Detaylı

TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME

TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME EV TİPİ SOĞUTUCULARIN DEVRE BAĞLANTI ŞEMALARI ANKARA 2014 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul / kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim

Detaylı

T. C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ DENEYLER 2 SOĞUTMA DENEYİ

T. C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ DENEYLER 2 SOĞUTMA DENEYİ T. C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ DENEYLER 2 SOĞUTMA DENEYİ ÖĞRENCİ NO: ADI SOYADI: DENEY SORUMLUSU: YRD. DOÇ. DR. BİROL

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME SOĞUK DEPO ELEKTRİK VE SOĞUTMA DEVRELERİ ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı

Detaylı

BUHARLAŞTIRICILAR ( EVAPORATÖRLER )

BUHARLAŞTIRICILAR ( EVAPORATÖRLER ) BUHARLAŞTIRICILAR ( EVAPORATÖRLER ) Bir soğutma sisteminde Buharlaştırıcı, doymuş sıvı-buhar karışımı olarak giren soğutucu akışkanı en az doymuş buhar veya kızgın buhar olarak çıkmasını etraftan ısı çekerek

Detaylı

OSG 305 ÇOKLU EVAPORATÖRLÜ ISI POMPASI EĞİTİM SETİ

OSG 305 ÇOKLU EVAPORATÖRLÜ ISI POMPASI EĞİTİM SETİ 2012 OSG 305 ÇOKLU EVAPORATÖRLÜ ISI POMPASI EĞİTİM SETİ www.ogendidactic.com GİRİŞ Eğitim seti; endüstriyel soğutma sistemlerinde özellikle de market soğutma sistemlerinde kullanılan farklı buharlaşma

Detaylı

Soğutma Teknolojisi Bahar Y.Y. Prof. Dr. Ayla Soyer

Soğutma Teknolojisi Bahar Y.Y. Prof. Dr. Ayla Soyer Soğutma Teknolojisi Bahar Y.Y. Prof. Dr. Ayla Soyer İçerik Soğutma sistemleri Çok aşamalı kompresyon sistemi Absorpsiyonlu soğutma sistemleri 1 Çok aşamalı kompresyon sistemi Tek aşamalı sistemlerde, düşük

Detaylı

HGZX7/ R404A/R507 Motor: V Y/YY -3-50Hz PW Soğutucu: R404A, R507

HGZX7/ R404A/R507 Motor: V Y/YY -3-50Hz PW Soğutucu: R404A, R507 Kapasite verisi Uygulama: Soğutma & AC Soğutucu R404A, R507 Güç kaynağı 50 Hz, 400 V Evaporasyon sıcaklığı -30,0 C Evaporasyon basıncı (abs.) 2,04 bar Kondenzasyon sıcaklığı 40,0 C Yoğuşmalı basınç (abs.)

Detaylı

HGZX7/ R404A/R507 Motor: V Y/YY -3-50Hz PW Soğutucu: R404A, R507

HGZX7/ R404A/R507 Motor: V Y/YY -3-50Hz PW Soğutucu: R404A, R507 Kapasite verisi Uygulama: Soğutma & AC Soğutucu R404A, R507 Güç kaynağı 50 Hz, 400 V Evaporasyon sıcaklığı -30,0 C Evaporasyon basıncı (abs.) 2,04 bar Kondenzasyon sıcaklığı 40,0 C Yoğuşmalı basınç (abs.)

Detaylı

HGZX7/ R404A/R507 Motor: V Y/YY -3-50Hz PW Soğutucu: R404A, R507

HGZX7/ R404A/R507 Motor: V Y/YY -3-50Hz PW Soğutucu: R404A, R507 Kapasite verisi Uygulama: Soğutma & AC Soğutucu R404A, R507 Güç kaynağı 50 Hz, 400 V Evaporasyon sıcaklığı -50,0 C Evaporasyon basıncı (abs.) 0,82 bar Kondenzasyon sıcaklığı 40,0 C Yoğuşmalı basınç (abs.)

Detaylı

İşgücü kaybını önler Filtre bakımına, su tutucuların tahliyesine gerek kalmaz. Arıza ve bakım için harcanan iş gücünden tasarruf ettirir.

İşgücü kaybını önler Filtre bakımına, su tutucuların tahliyesine gerek kalmaz. Arıza ve bakım için harcanan iş gücünden tasarruf ettirir. Kurutucu Basınçlı Hava Kurutucuları Su Nereden Geliyor? Kompresöre giren atmosferik havanın içinde su buharı bulunur. Sıkışmanın etkisiyle yoğuşarak su haline gelen bu su buharı hava hatlarında ve kullanım

Detaylı

İngilizce kökenli bir kelime olup Ayrılmış veya Ayrık anlamına gelmektedir.

İngilizce kökenli bir kelime olup Ayrılmış veya Ayrık anlamına gelmektedir. Split: İngilizce kökenli bir kelime olup Ayrılmış veya Ayrık anlamına gelmektedir. Klimanın iki ana üniteden (İç ve Dış) oluştuğuna işaret eder. Kompresör: Klimanın ana parçalarından olup, soğutucu akışkanı

Detaylı

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Kompresör Deneyi Çalışma Notu

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Kompresör Deneyi Çalışma Notu YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Kompresör Deneyi Çalışma Notu Laboratuar Yeri: E1 Blok Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Laboratuvarı

Detaylı

12.04.2010. Aşağıdaki tipleri vardır: 1- Kondenser Tipine Göre: - Hava Soğutmalı Tip -Su Soğutmalı Tip - Kondensersiz Tip (Remote Condenser Chiller)

12.04.2010. Aşağıdaki tipleri vardır: 1- Kondenser Tipine Göre: - Hava Soğutmalı Tip -Su Soğutmalı Tip - Kondensersiz Tip (Remote Condenser Chiller) SOĞUTMA GRUPLARI Binalarda kullanılacak soğutma suyunu hazırlayıp kullanıcılarına (klima, FCU, vs.) gönderen sistemlere soğutma sistemleri denilmektedir. Soğutma sistemleri en genel anlamda mahaldeki ısınan

Detaylı

POMPALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ

POMPALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ POMPALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ -1- Pompa Sistemleri Akışkanları transfer etmek, tesisat direncini karşılayabilmek ve Farklı seviyelerde yükseklik farkını karşılayabilmek için kullanılırlar. Genel olarak

Detaylı

Hidroliğin Tanımı. Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır.

Hidroliğin Tanımı. Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır. HİDROLİK SİSTEMLER Hidroliğin Tanımı Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır. Enerji Türleri ve Karşılaştırılmaları Temel Fizik Kanunları

Detaylı

BİR KOMPRESÖRDEN DAHA FAZLASI. Kurutucu Broşürü

BİR KOMPRESÖRDEN DAHA FAZLASI. Kurutucu Broşürü BİR KOMPRESÖRDEN DAHA FAZLASI Kurutucu Broşürü (U) Genel Kullanıma Uygun Endüstriyel Basınçlı Hava Yüksek Kaliteli Kumlama Pnömatik Valf ve El Aletleri Pnömatik Kontrol ve Taşıma Sistemleri, Tekstil Toz

Detaylı

AYTEK SOĞUTMA SİSTEMLERİ HAVA SOĞUTMALI SU SOĞUTMA ÜNİTELERİ

AYTEK SOĞUTMA SİSTEMLERİ HAVA SOĞUTMALI SU SOĞUTMA ÜNİTELERİ AYTEK SOĞUTMA SİSTEMLERİ HAVA SOĞUTMALI SU SOĞUTMA ÜNİTELERİ www.ayteksogutma.com SOĞUTMA DEVRESİ Tek veya çift birbirinden bağımsız soğutma devresi standarttır. Kompresörler ısı yüküne göre tam veya parçalı

Detaylı

VR4+ DC Inverter Heat Recovery Dış Üniteler

VR4+ DC Inverter Heat Recovery Dış Üniteler VR4+ DC Inverter Heat Recovery Dış Üniteler 27 VR4+ DC Inverter Heat Recovery TEMEL ÖZELLİKLER Eş Zamanlı Isıtma ve Geçerli V4+ Heat Pump sistemi göz önüne alınarak, VR4+ Heat Recovery sisteminde bir oda

Detaylı

VR4+ DC Inverter Heat Recovery Dış Üniteler

VR4+ DC Inverter Heat Recovery Dış Üniteler Dış Üniteler 27 TEMEL ÖZELLİKLER Eş Zamanlı ve Geçerli V4+ Heat Pump sistemi göz önüne alınarak, VR4+ Heat Recovery sisteminde bir oda soğutulurken diğeri kutusu sayesinde ısıtılır ve bu sayede kullanıcı

Detaylı

EVAPORATİF SOĞUTMA DENEYi

EVAPORATİF SOĞUTMA DENEYi RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEC403 Makine Laboratuarı-I Dersi EVAPORATİF SOĞUTMA DENEYi 1 GİRİŞ Günümüzün iklimlendirme sistemleri soğutma çevrimi

Detaylı

HAX6/ Motor: V Y/YY -3-50Hz PW Soğutucu: R404A, R507

HAX6/ Motor: V Y/YY -3-50Hz PW Soğutucu: R404A, R507 Kapasite verisi Uygulama: Soğutma & AC Soğutucu R404A, R507 Güç kaynağı 50 Hz, 400 V Besleme frekansı 50 Hz Evaporasyon sıcaklığı -35,0 C Evaporasyon basıncı (abs.) 1,66 bar Kondenzasyon sıcaklığı 40,0

Detaylı

2. BÖLÜM AKSESUARLAR. HİDROLİK-PNÖMATİK Prof.Dr.İrfan AY

2. BÖLÜM AKSESUARLAR. HİDROLİK-PNÖMATİK Prof.Dr.İrfan AY 2. BÖLÜM AKSESUARLAR Aksesuar kelimesi, hidrolik devreyi tamamlayıcı elemanları içerir. 2.1 BORULAR VE HORTUMLAR Borular, hidrolik akışkanı taşıyan araçlardır. Dikişsiz çekme borular, pastan korunmak için

Detaylı

HAX4/650-4 Motor: V Y/YY -3-50Hz PW Soğutucu: R404A, R507

HAX4/650-4 Motor: V Y/YY -3-50Hz PW Soğutucu: R404A, R507 Kapasite verisi Uygulama: Soğutma & AC Soğutucu R404A, R507 Güç kaynağı 50 Hz, 400 V Besleme frekansı 50 Hz Evaporasyon sıcaklığı -25,0 C Evaporasyon basıncı (abs.) 2,50 bar Kondenzasyon sıcaklığı 40,0

Detaylı

GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ. Prof.Dr.Adnan Parlak

GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ. Prof.Dr.Adnan Parlak GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ Prof.Dr.Adnan Parlak GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ Tatlı Su Devresi (F/W) Deniz Suyu Devresi(S/W) Yağlama Yağı Devresi (L/O) Yakıt Devresi (F/O ve D/O) Balast-Yangın Devresi Hidrofor

Detaylı

HAVA SOĞUTMALI SU SOĞUTMA ÜNİTESİ AYTEK SOĞUTMA SİSTEMLERİ

HAVA SOĞUTMALI SU SOĞUTMA ÜNİTESİ AYTEK SOĞUTMA SİSTEMLERİ The Power to Save Energy. HAVA SOĞUTMALI SU SOĞUTMA ÜNİTESİ AYTEK SOĞUTMA SİSTEMLERİ Soğutma devresi Tek veya çift birbirinden bağımsız soğutma devresi standarttır. Kompresörler ısı yüküne göre tam veya

Detaylı

Proses Tekniği TELAFİ DERSİ

Proses Tekniği TELAFİ DERSİ Proses Tekniği TELAFİ DERSİ Psikometrik diyagram Psikometrik diyagram İklimlendirme: Duyulur ısıtma (ω=sabit) Bu sistemlerde hava sıcak bir akışkanın bulunduğu boruların veya direnç tellerinin üzerinden

Detaylı

Santrifüj Pompalar: MEKANİK ENERJİYİ, AKIŞKANDA KİNETİK ENERJİYE ÇEVİREN VE AKIŞKANLARI TRANSFER EDEN MAKİNALARDIR.

Santrifüj Pompalar: MEKANİK ENERJİYİ, AKIŞKANDA KİNETİK ENERJİYE ÇEVİREN VE AKIŞKANLARI TRANSFER EDEN MAKİNALARDIR. KSB DÜNYASINA D HOŞGELD GELDİNİZ SANTRİFÜJ J POMPALAR Santrifüj Pompalar: MEKANİK ENERJİYİ, AKIŞKANDA KİNETİK ENERJİYE ÇEVİREN VE AKIŞKANLARI TRANSFER EDEN MAKİNALARDIR. POMPA KESİT T RESMİ POMPA ANA PARÇALARI

Detaylı

www.ogenmakina.com HİDROLİK EĞİTİM SETİ ÖRNEK DEVRE UYGULAMALARI

www.ogenmakina.com HİDROLİK EĞİTİM SETİ ÖRNEK DEVRE UYGULAMALARI HİDROLİK EĞİTİM SETİ ÖRNEK DEVRE UYGULAMALARI www.ogenmakina.com Ogen-2010 HİDROLİK VE ELEKTRO-HİDROLİK DEVRE UYGULAMALARI TEMEL VE ORTA SEVİYE UYGULAMA 1 KİLİTLİ ÇİFT ETKİLİ SİLİNDİR KONTROLÜ 1 adet 4/2

Detaylı

HCS Teknik Bobinaj Soğutma Kompresörleri Bakım, Onarım, Revizyon - VAKUMLAMA (TAHLİYE)

HCS Teknik Bobinaj Soğutma Kompresörleri Bakım, Onarım, Revizyon - VAKUMLAMA (TAHLİYE) 1.1 TERİMLER VE TANIMLAR - Vakum: Atmosfer basıncının (14.7 psi) altındaki basınçlar, 0 ile 30 ıskalalı inç civa sütunu ile gösterilir. - Vakumlama: Soğutma sisteminden hava ve nemin uzaklaştırılması.

Detaylı

(karbondioksit), CH CI (metilalkol), C H 5 CI (etil klorür), C H 6 (etan) ve (CH ) CH (izo bütan) gibi soğutucu akışkanlar yaygın olarak kullanılmakta

(karbondioksit), CH CI (metilalkol), C H 5 CI (etil klorür), C H 6 (etan) ve (CH ) CH (izo bütan) gibi soğutucu akışkanlar yaygın olarak kullanılmakta 0. BÖLÜM SOĞUTMA ÇEVRİMİ Ters Carnot Çevrimi Soğutma; çevre sıcaklığından daha düşük sıcaklıktaki ortamlar elde etmek ve bu düşük sıcaklığı muhafaza etmek amacıyla gerçekleştirilen işlemler topluluğundan

Detaylı

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası HİDROLİK SİSTEM KURMAK VE ÇALIŞTIRMAK 3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası Basınç hattından gelen hidrolik akışkan, 3/2 yön kontrol valfine basılınca valften geçer. Silindiri

Detaylı

SOĞUTUCULAR VE KLİMALAR

SOĞUTUCULAR VE KLİMALAR Dersin Modülleri Soğutma Sistemi Elemanları ve Soğutucular Soğutucularda Ekovat Bakım Onarımı Soğutma Bölümlerinin Bakım Onarımı Klima Çeşitleri ve Seçimi SOĞUTUCULAR VE KLİMALAR Kazandırılan Yeterlikler

Detaylı

NOVA. The Power to Save Energy. HAVA SOĞUTMALI MULTİ - TANDEM SCROLL KOMPRESÖRLÜ SU SOĞUTMA ÜNİTELERİ AYTEK SOĞUTMA SİSTEMLERİ

NOVA. The Power to Save Energy. HAVA SOĞUTMALI MULTİ - TANDEM SCROLL KOMPRESÖRLÜ SU SOĞUTMA ÜNİTELERİ AYTEK SOĞUTMA SİSTEMLERİ The Power to Save Energy. HAVA SOĞUTMALI MULTİ - TANDEM SCROLL KOMPRESÖRLÜ SU SOĞUTMA ÜNİTELERİ AYTEK SOĞUTMA SİSTEMLERİ Soğutma devresi Tek veya çift birbirinden bağımsız soğutma devresi standarttır.

Detaylı

AYTEK SOĞUTMA SİSTEMLERİ HAVA SOĞUTMALI SU SOĞUTMA ÜNİTELERİ. www.ayteksogutma.com. www.itechchillers.com

AYTEK SOĞUTMA SİSTEMLERİ HAVA SOĞUTMALI SU SOĞUTMA ÜNİTELERİ. www.ayteksogutma.com. www.itechchillers.com AYTEK SOĞUTMA SİSTEMLERİ HAVA SOĞUTMALI SU SOĞUTMA ÜNİTELERİ www.ayteksogutma.com www.itechchillers.com MASTER SERİSİ Master serisi merkezi soğutma üniteleri; tüm gaz hattı, hidrolik hattı ve elektrik

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3 Enerji Kaynakları MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3 Enerji kaynakları Yakıtlar Doğa kuvvetleri Özel doğa kuvvetleri Yrd. Doç. Dr. Yüksel HACIOĞLU Katı Sıvı Gaz Odun Petrol Doğal Gaz Hidrolik Güneş Rüzgar

Detaylı

KONDENSER ÜNİTESİ KATALOĞU

KONDENSER ÜNİTESİ KATALOĞU En Direk Soğutma!! İklimlendirme ve soğutma alanında hızla gelişen teknoloji bu alanda arge faaliyetleri yapılmasının önünü açmıştır. Kondanser ve evaparatör sistemlerinin daha efektif hale gelmesi ve

Detaylı

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVAR DERSİ POMPA DENEYİ

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVAR DERSİ POMPA DENEYİ BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVAR DERSİ POMPA DENEYİ NUMARA : AD-SOYAD : TARİH : İMZA : 2 POMPALAR Pompalar sıvıların enerjisini

Detaylı

Soğutma Teknolojisi Bahar Y.Y. Prof. Dr. Ayla Soyer

Soğutma Teknolojisi Bahar Y.Y. Prof. Dr. Ayla Soyer Soğutma Teknolojisi Bahar Y.Y. Prof. Dr. Ayla Soyer İçerik Soğutma ile ilgili temel kavramlar Soğutma sistemleri Mekaniki soğutma sistemi Soyer, A. Temel kavramlar, Soğutma sistemleri 1 Sıcaklık ve ısı

Detaylı

HGX12e/60-4 S CO2 Motor: V Δ / V Y -3-50Hz Soğutucu: R744

HGX12e/60-4 S CO2 Motor: V Δ / V Y -3-50Hz Soğutucu: R744 Kapasite verisi Uygulama: Soğutma & AC Soğutucu R744 Güç kaynağı 50 Hz, 400 V Besleme frekansı 50 Hz Evaporasyon sıcaklığı -35,0 C Evaporasyon basıncı (abs.) 12,02 bar Kondenzasyon sıcaklığı -5,0 C Yoğuşmalı

Detaylı

2. Teori Hesaplamalarla ilgili prensipler ve kanunlar Isı Transfer ve Termodinamik derslerinde verilmiştir. İlgili konular gözden geçirilmelidir.

2. Teori Hesaplamalarla ilgili prensipler ve kanunlar Isı Transfer ve Termodinamik derslerinde verilmiştir. İlgili konular gözden geçirilmelidir. PANEL RADYATÖR DENEYİ 1. Deneyin Amacı Binalarda ısıtma amaçlı kullanılan bir panel radyatörün ısıtma gücünü oda sıcaklığından başlayıp kararlı rejime ulaşana kadar zamana bağlı olarak incelemektir. 2.

Detaylı

Teknik bilgi broşürü Unibox Yerden ısıtma sistemlerinde münferit mahal kontrolü ve dönüş suyu sıcaklığı sınırlaması

Teknik bilgi broşürü Unibox Yerden ısıtma sistemlerinde münferit mahal kontrolü ve dönüş suyu sıcaklığı sınırlaması Şartname: Oventrop Unibox ; yerden ısıtma sistemlerinde münferit mahal kontrolü ve dönüş suyu sıcaklığı sınırlaması: Azami çalışma basıncı 10 bar. Azami çalışma sıcaklığı 100 C. Azami basınç farkı 1 bar

Detaylı

YAĞ ENJEKSIYONLU DÖNER VIDALI KOMPRESÖRLER GX 2-7 EP G 7-15 EL

YAĞ ENJEKSIYONLU DÖNER VIDALI KOMPRESÖRLER GX 2-7 EP G 7-15 EL YAĞ ENJEKSIYONLU DÖNER VIDALI KOMPRESÖRLER YENI G SERISI İşin gereğini ve daha fazlasını yerine getirebilmek için yeni nesil G serisinde Atlas Copco'nun güçlü döner vida elemanı ve modelinde gelişmiş bir

Detaylı

TEKNİK DOKÜMANLAR SERİSİ TERMOSTATİK GENLEŞME VALFLERİ

TEKNİK DOKÜMANLAR SERİSİ TERMOSTATİK GENLEŞME VALFLERİ TEKNİK DOKÜMANLAR SERİSİ TERMOSTATİK GENLEŞME VALFLERİ www.totem.com.tr 1 GENLEŞME VALFLERİ Genleşme valfi,soğutma sisteminin yük gereksinimine göre,soğutucu akışkanın akışını başlatan,durduran ve modüle

Detaylı

AYTEK SOĞUTMA SİSTEMLERİ NOVA HAVA SOĞUTMALI MULTİ - TANDEM SCROLL KOMPRESÖRLÜ SU SOĞUTMA ÜNİTELERİ. www.ayteksogutma.com

AYTEK SOĞUTMA SİSTEMLERİ NOVA HAVA SOĞUTMALI MULTİ - TANDEM SCROLL KOMPRESÖRLÜ SU SOĞUTMA ÜNİTELERİ. www.ayteksogutma.com AYTEK SOĞUTMA SİSTEMLERİ NOVA HAVA SOĞUTMALI MULTİ - TANDEM SCROLL KOMPRESÖRLÜ SU SOĞUTMA ÜNİTELERİ www.ayteksogutma.com Tek veya çift birbirinden bağımsız soğutma devresi standarttır. Novatech de kısmi

Detaylı

A. PROJE BİLGİLERİ 2 B. DEPO HACMİ 4 C. YAPI BİLEŞENLERİNİN ÖZELLİKLERİ VE ISI İLETİM KATSAYILARI 5 1)DIŞ DUVAR 5 2)İÇ DUVAR 5 3)TAVAN 6 4)TABAN 6

A. PROJE BİLGİLERİ 2 B. DEPO HACMİ 4 C. YAPI BİLEŞENLERİNİN ÖZELLİKLERİ VE ISI İLETİM KATSAYILARI 5 1)DIŞ DUVAR 5 2)İÇ DUVAR 5 3)TAVAN 6 4)TABAN 6 A. PROJE BİLGİLERİ 2 B. DEPO HACMİ 4 C. YAPI BİLEŞENLERİNİN ÖZELLİKLERİ VE ISI İLETİM KATSAYILARI 5 1)DIŞ DUVAR 5 2)İÇ DUVAR 5 3)TAVAN 6 4)TABAN 6 D.ISI YÜKÜ HESABI 7 1. Trasnsmisyon Isı Yükü 7 2- İnfilitrasyon

Detaylı

TEK VE ÇİFT KADEMELİ AMONYAKLI SOĞUTMA SİSTEMLERİNDE DAHA BASİT DONANIM İMKANLARI

TEK VE ÇİFT KADEMELİ AMONYAKLI SOĞUTMA SİSTEMLERİNDE DAHA BASİT DONANIM İMKANLARI 85 TEK VE ÇİFT KADEMELİ AMONYAKLI SOĞUTMA SİSTEMLERİNDE DAHA BASİT DONANIM İMKANLARI Sabri SAVAŞ Enver YALÇIN ÖZET Tek ve çift kademeli amonyaklı soğutma sistemleri genellikle büyük boyutlu ticari tür

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Rev: 17.09.2014 YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Makine Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Termodinamik ve Isı Tekniği Anabilim Dalı Termodinamik Genel Laboratuvar Föyü Güz Dönemi Öğrencinin Adı Soyadı : No

Detaylı

TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME

TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME FRİGORİFİK SOĞUTMA RESİMLERİ Ankara, 2013 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında

Detaylı

ZTM 431 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLER Prof. Dr. Metin Güner

ZTM 431 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLER Prof. Dr. Metin Güner ZTM 431 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLER Prof. Dr. Metin Güner HİDROLİK SİSTEMLER HİDROLİK SEMBOLLER 11.1.Giriş Hidrolik sistemde kullanılan elemanlar fonksiyonlarına uygun olarak standart sembollerle gösterilir.

Detaylı

Motor Gücü HP. Q o (kw) P e (kw) 40 C 50 C 40 C 50 C 40 C 50 C 40 C 50 C 40 C 50 C. Q o (kw) 11,20 9,24 5,98 4,65 P e (kw) 3,30 3,15 2,70 2,43 40 C

Motor Gücü HP. Q o (kw) P e (kw) 40 C 50 C 40 C 50 C 40 C 50 C 40 C 50 C 40 C 50 C. Q o (kw) 11,20 9,24 5,98 4,65 P e (kw) 3,30 3,15 2,70 2,43 40 C YARI HERMETİK PİSTONLU KOMPRESÖRLER (Normal Muhafaza) HGX..P/e -4S SERİSİ BPG-093/X HGX 12P/60-4S 5,4 2 BPG-094/X HGX 12P/75-4S 6,7 2,5 BPG-095/X HGX 12P/90-4S 8,0 3 BPG-096/X HGX 12P/110-4S 9,4 3 BPG-097/X

Detaylı

LUPAMAT YAĞSIZ 40 BAR PET KOMPRESÖRÜ

LUPAMAT YAĞSIZ 40 BAR PET KOMPRESÖRÜ LUPAMAT YAĞSIZ 40 BAR PET KOMPRESÖRÜ LUPAMAT KOMPRESÖRÜN YENİ ÜRÜNÜ Our New Product PET Comperssor YAĞSIZ YÜKSEK BASINÇ PET KOMPRESÖRÜ LUPAMAT YAĞSIZ YÜKSEK BASINÇ PET KOMPRESÖRÜ HANGİ SEKTÖRLERDE KULLANILABİLİR

Detaylı

HGX7/1620-4 Motor: 380-420V Y/YY -3-50Hz PW Soğutucu: R404A, R507

HGX7/1620-4 Motor: 380-420V Y/YY -3-50Hz PW Soğutucu: R404A, R507 Kapasite verisi uygulama talimatları sınırı Lütfen kontrol Uygulama: Soğutma & AC Soğutucu R404A, R507 Güç kaynağı 50 Hz, 400 V Besleme frekansı 50 Hz Evaporasyon sıcaklığı -2,0 C Evaporasyon basıncı (abs.)

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 5

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 5 Buhar Kazanları MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 5 Bazı temel bilgiler: Su, 1 atm lik basınç altında 100 C de buharlaşır ve hacmi büyük ölçüde artar. Meydana geldiği su ile dengede olan buhara doymuş buhar

Detaylı

SOĞUTMALI INVERTER KOMPRESÖRLÜ SU SOĞUTMA ÜNİTELERİ AKILLI SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ

SOĞUTMALI INVERTER KOMPRESÖRLÜ SU SOĞUTMA ÜNİTELERİ AKILLI SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ Intelligent Cooling Solutions HAVA SOĞUTMALI TER KOMPRESÖRLÜ SU SOĞUTMA ÜNİTELERİ AKILLI SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ Soğutma devresi Invertech tek veya çift soğutma devreli inverter kompresör teknolojisine sahip

Detaylı

HAX12P/60-4 Motor: V Δ / V Y -3-50Hz Soğutucu: R404A, R507

HAX12P/60-4 Motor: V Δ / V Y -3-50Hz Soğutucu: R404A, R507 Kapasite verisi Uygulama: Soğutma & AC Soğutucu R404A, R507 Güç kaynağı 50 Hz, 400 V Besleme frekansı 50 Hz Evaporasyon sıcaklığı -35,0 C Evaporasyon basıncı (abs.) 1,66 bar Kondenzasyon sıcaklığı 40,0

Detaylı

HAX12P/90-4 Motor: V Δ / V Y -3-50Hz Soğutucu: R404A, R507

HAX12P/90-4 Motor: V Δ / V Y -3-50Hz Soğutucu: R404A, R507 Kapasite verisi Uygulama: Soğutma & AC Soğutucu R404A, R507 Güç kaynağı 50 Hz, 400 V Besleme frekansı 50 Hz Evaporasyon sıcaklığı -25,0 C Evaporasyon basıncı (abs.) 2,50 bar Kondenzasyon sıcaklığı 40,0

Detaylı

PROGRESİV(KADEMELİ) SİSTEMLER

PROGRESİV(KADEMELİ) SİSTEMLER PROGRESİV(KADEMELİ) SİSTEMLER PROGRESİV(KADEMELİ) SİSTEMLER Progresiv bir sistem çalışmaya başladığı zaman blok içerisinde bulunan pistonlar sırayla hareket etmeye başlar ve birbirlerini sırayla tahrik

Detaylı

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Termodinamik ve Isı Tekniği Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Evaporatif Soğutma Deney Raporu

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Termodinamik ve Isı Tekniği Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Evaporatif Soğutma Deney Raporu YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Termodinamik ve Isı Tekniği Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Evaporatif Soğutma Deney Raporu Laboratuar Tarihi: Laboratuarı Yöneten: Numara: Adı Soyadı: Grup/Alt grup:..

Detaylı

SOĞUTMA YÖNTEMLERİ. Doç. Dr. Abdurrahman ASAN

SOĞUTMA YÖNTEMLERİ. Doç. Dr. Abdurrahman ASAN SOĞUTMA YÖNTEMLERİ Doç. Dr. Abdurrahman ASAN Soğutma Yöntemleri a) Eriyik teşkiliyle soğutma b ) Gazların genişlemesi ile soğutma c)termoelektrik soğutma d) Vortex tüpüyle soğutma e)manyetik soğutma g)nemlendirmeli

Detaylı

HAX12P/75-4 Motor: V Δ / V Y -3-50Hz Soğutucu: R404A, R507

HAX12P/75-4 Motor: V Δ / V Y -3-50Hz Soğutucu: R404A, R507 Kapasite verisi Uygulama: Soğutma & AC Soğutucu R404A, R507 Güç kaynağı 50 Hz, 400 V Besleme frekansı 50 Hz Evaporasyon sıcaklığı -25,0 C Evaporasyon basıncı (abs.) 2,50 bar Kondenzasyon sıcaklığı 40,0

Detaylı

HGX4/555-4 CO2 Motor: V Y/YY -3-50Hz PW Soğutucu: R744

HGX4/555-4 CO2 Motor: V Y/YY -3-50Hz PW Soğutucu: R744 Kapasite verisi Uygulama: Soğutma & AC Soğutucu R744 Güç kaynağı 50 Hz, 400 V Besleme frekansı 50 Hz Evaporasyon sıcaklığı -35,0 C Evaporasyon basıncı (abs.) 12,02 bar Kondenzasyon sıcaklığı -5,0 C Yoğuşmalı

Detaylı

HAVA SOĞUTMALI SU SOĞUTMA GRUBU. İklimlendirme Sistemleri.

HAVA SOĞUTMALI SU SOĞUTMA GRUBU. İklimlendirme Sistemleri. MC HAVA SOĞUTMALI SU SOĞUTMA GRUBU İNŞAAT VE YAI SEKTÖRÜ, TURİZM SEKTÖRÜ, EĞİTİM KURUMLARI, FABRİKALAR, HASTANELER, ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ, İDARİ BİNALAR, SOSYAL TESİSLER. İklimlendirme Sistemleri MC MC

Detaylı

SOĞUTMA EĞİTİM SETİ ŞEMASI

SOĞUTMA EĞİTİM SETİ ŞEMASI SOĞUTMA Soğutma, ısının düşük sıcaklıktaki bir kaynaktan yüksek sıcaklıktaki bir kaynağa transfer edilmesidir. Isının bu şekildeki transferi kendiliğinden olmadığı için soğutma yapan cihazların enerji

Detaylı

İlk çamur arıtım ünitesidir ve diğer ünitelerin hacminin azalmasını sağlar. Bazı uygulamalarda çürütme işleminden sonra da yoğunlaştırıcı

İlk çamur arıtım ünitesidir ve diğer ünitelerin hacminin azalmasını sağlar. Bazı uygulamalarda çürütme işleminden sonra da yoğunlaştırıcı İlk çamur arıtım ünitesidir ve diğer ünitelerin hacminin azalmasını sağlar. Bazı uygulamalarda çürütme işleminden sonra da yoğunlaştırıcı kullanılabilir. Çürütme öncesi ön yoğunlaştırıcı, çürütme sonrası

Detaylı

Şekil 2.1 İki kademeli soğutma sistemine ait şematik diyagram

Şekil 2.1 İki kademeli soğutma sistemine ait şematik diyagram 2. ÇOK BASINÇLI SİSTEMLER 2.1 İKİ KADEMELİ SOĞUTMA SİSTEMLERİ: Basit buhar sıkıştırmalı soğutma çevrimi -30 ye kadar verimli olmaktadır. -40 C ile -100 C arasındaki sıcaklıklar için kademeli soğutma sistemleri

Detaylı

TEKNOPOOL. Havuz Nem Alma Cihazları

TEKNOPOOL. Havuz Nem Alma Cihazları TEKNOPOOL Havuz Nem Alma Cihazları İçindekiler Teknogen Teknopool... 3 Bileşenler... 4 Otomasyon... 6 Projelendirme... 9 Isıtma, Soğutma ve Havalandırma sektörünün önde gelen üreticilerinden olan TEKNOGEN,

Detaylı

HAX22P/160-4 Motor: V Δ / V Y -3-50Hz Soğutucu: R404A, R507

HAX22P/160-4 Motor: V Δ / V Y -3-50Hz Soğutucu: R404A, R507 Kapasite verisi Uygulama: Soğutma & AC Soğutucu R404A, R507 Güç kaynağı 50 Hz, 400 V Besleme frekansı 50 Hz Evaporasyon sıcaklığı -25,0 C Evaporasyon basıncı (abs.) 2,50 bar Kondenzasyon sıcaklığı 40,0

Detaylı

ZTM 431 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLER Prof. Dr. Metin Güner

ZTM 431 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLER Prof. Dr. Metin Güner ZTM 431 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLER Prof. Dr. Metin Güner HİDROLİK SİSTEMLER 12. HİDROLİK DEVRELER ve TASARIMI 12.1. Giriş Hidrolik sistemi meydana getiren elemanların standart sembolleri kullanılarak

Detaylı

6. GENLEŞME DEPOLARI 6.1 AÇIK GENLEŞME DEPOSU

6. GENLEŞME DEPOLARI 6.1 AÇIK GENLEŞME DEPOSU 6. GENLEŞME DEPOLARI Genleşme depoları sistemdeki basıncın kontrolü ve sisteme gerekli su desteğinin sağlanması bakımından çok önemlidir. Genleşme depoları açık ve kapalı olmak üzere iki tiptedir. 6.1

Detaylı

KOYULAŞTIRMA VE KOYULAŞTIRMA TESİSLERİ (BUHARLAŞTIRICILAR) PROF. DR. AHMET ÇOLAK PROF. DR. MUSA AYIK

KOYULAŞTIRMA VE KOYULAŞTIRMA TESİSLERİ (BUHARLAŞTIRICILAR) PROF. DR. AHMET ÇOLAK PROF. DR. MUSA AYIK KOYULAŞTIRMA VE KOYULAŞTIRMA TESİSLERİ (BUHARLAŞTIRICILAR) PROF. DR. AHMET ÇOLAK PROF. DR. MUSA AYIK 10. KOYULAŞTIRMA VE KOYULAŞTIRMA TESİSLERİ (BUHARLAŞTIRICILAR) Gıda sanayinde, koyulaştırma yada buharlaştırma

Detaylı

HGX34e/255-4 S CO2 Motor: V Δ / V Y -3-50Hz Soğutucu: R744

HGX34e/255-4 S CO2 Motor: V Δ / V Y -3-50Hz Soğutucu: R744 Kapasite verisi Uygulama: Soğutma & AC Soğutucu R744 Güç kaynağı 50 Hz, 400 V Besleme frekansı 50 Hz Evaporasyon sıcaklığı -35,0 C Evaporasyon basıncı (abs.) 12,02 bar Kondenzasyon sıcaklığı -5,0 C Yoğuşmalı

Detaylı

Taze hava yükünü ortadan kaldırır Havayı nemlendirmez, %100 hijyenik Ortamda taze hava kalitesi sağlar!.. www.polybloc.ch www.esanjorler.

Taze hava yükünü ortadan kaldırır Havayı nemlendirmez, %100 hijyenik Ortamda taze hava kalitesi sağlar!.. www.polybloc.ch www.esanjorler. Taze hava yükünü ortadan kaldırır Havayı nemlendirmez, %100 hijyenik Ortamda taze hava kalitesi sağlar!.. SoftCool, su kaydırma ve yayma özelliğine sahip hidroflik kaplamalı alüminyum şeritler ile üretilen

Detaylı

R22 Gazlı Sipiit Sistem Soğutma Devrelerinin Dizaynı

R22 Gazlı Sipiit Sistem Soğutma Devrelerinin Dizaynı S f TESKON/SOĞ049 MMO, bu makaledeki ifadelerden, fikirlerden, toplantıda çıkan sonuçlardan ve basım hatalarından sorumlu değildir, R22 Gazlı Sipiit Sistem Soğutma Devrelerinin Dizaynı NURİYE GÜMRÜKÇÜLER

Detaylı

3. D.Ü. kontrol kartını değiştiriniz. 2.Akımdan dolayı giriş voltajı çok düşük

3. D.Ü. kontrol kartını değiştiriniz. 2.Akımdan dolayı giriş voltajı çok düşük Hisense Inverter Ticari Seri Kaset ve Kanallı Tip Split Klima Arıza Kodları 1. Dış Ünite Hata Kodu Dış Ünite veya iç ünite durduğunda, kompressör durur. Dış ünite ekranında aşağıdaki kodu belirir. Hata

Detaylı

9. PNÖMATİK SEMBOLLER

9. PNÖMATİK SEMBOLLER PNÖMATİK SİSTEMLER 9. PNÖMATİK SEMBOLLER 9.1. Enerji Dönüştürme Elemanları Kompresör Vakum pompası Tek yönlü, sabit debili pnömatik motor Çift yönlü, sabit debili pnömatik motor Tek yönlü, değişken debili

Detaylı

Sektöre ÖzgüRedüktörler - 1

Sektöre ÖzgüRedüktörler - 1 Sektöre ÖzgüRedüktörler - 1 Yılmaz Redüktörün standart üretim yelpazesinin içerisinde genel kullanım amaçlı üretilen redüktörlerin dışında sektöre özgü imal edilmiş özel redüktörlerde bulunmaktadır. Bu

Detaylı

HGX34/110-4 ML CO2 T Motor: V Y/YY -3-50Hz PW Soğutucu: R744

HGX34/110-4 ML CO2 T Motor: V Y/YY -3-50Hz PW Soğutucu: R744 Önemli bilgiler Kritik nokta üstü CO2 uygulamaları henüş geliştirme aşamasında bulunmaktadır. Bu tür uygulamalar, komple yeni sistem teknolojisi ve ayarları gerektirmektedir. Bu uygulamalar, fluorlu gazların

Detaylı

HGX46/280-4 S CO2 T Motor: V Y/YY -3-50Hz PW Soğutucu: R744

HGX46/280-4 S CO2 T Motor: V Y/YY -3-50Hz PW Soğutucu: R744 Önemli bilgiler Kritik nokta üstü CO2 uygulamaları henüş geliştirme aşamasında bulunmaktadır. Bu tür uygulamalar, komple yeni sistem teknolojisi ve ayarları gerektirmektedir. Bu uygulamalar, fluorlu gazların

Detaylı

HGX46/310-4 ML CO2 T Motor: V Y/YY -3-50Hz PW Soğutucu: R744

HGX46/310-4 ML CO2 T Motor: V Y/YY -3-50Hz PW Soğutucu: R744 Önemli bilgiler Kritik nokta üstü CO2 uygulamaları henüş geliştirme aşamasında bulunmaktadır. Bu tür uygulamalar, komple yeni sistem teknolojisi ve ayarları gerektirmektedir. Bu uygulamalar, fluorlu gazların

Detaylı

HGX44e/565-4 Motor: V Y/YY -3-50Hz PW Soğutucu: R404A, R507

HGX44e/565-4 Motor: V Y/YY -3-50Hz PW Soğutucu: R404A, R507 Kapasite verisi uygulama talimatları sınırı Lütfen kontrol Uygulama: Soğutma & AC Soğutucu R404A, R507 Güç kaynağı 50 Hz, 400 V Besleme frekansı 50 Hz Evaporasyon sıcaklığı 0,0 C Evaporasyon basıncı (abs.)

Detaylı

Su ile soğutma sistemleri

Su ile soğutma sistemleri Su ile soğutma sistemleri Hava/su ısı değiştiriciler Duvara monte...300 500 W...354 Duvara monte...600 1000 W...355 Duvara monte...1250 3000 W...356 Duvara monte...3000 5000 W...357 Duvara monte...7000

Detaylı

Aerosphere World Aluminium & Revo

Aerosphere World Aluminium & Revo Otobüs İklimlendirme Cihazı Bakım ve Servis Planı Aerosphere World Aluminium & Revo 11/2012 No. 11115519B II 1 İçindekiler 1 Sisteme Genel Bakış 1.1 Aerosphere World Aluminium 4 1.2 Revo 5 2 Tork Özellikleri

Detaylı

HGX8/ Motor: V Δ/YYY -3-50Hz PW Soğutucu: R404A, R507

HGX8/ Motor: V Δ/YYY -3-50Hz PW Soğutucu: R404A, R507 Kapasite verisi uygulama talimatları sınırı Lütfen kontrol Uygulama: Soğutma & AC Soğutucu R404A, R507 Güç kaynağı 50 Hz, 400 V Besleme frekansı 50 Hz Evaporasyon sıcaklığı 0,0 C Evaporasyon basıncı (abs.)

Detaylı