Laboratuvar Ruhsatlandırma Süreci ve Sorunlar. Prof. Dr. Ahmet PINAR Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Laboratuvar Ruhsatlandırma Süreci ve Sorunlar. Prof. Dr. Ahmet PINAR Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı"

Transkript

1 Laboratuvar Ruhsatlandırma Süreci ve Sorunlar Prof. Dr. Ahmet PINAR Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

2 Mevzuat Tıbbi Laboratuvarların bağlı olduğu ve ruhsatlandırıldığı (kamu laboratuvarları dahil) yürürlükteki mevzuat: Tıbbi Laboratuvarlar Yönetmeliği ( tarih ve sayılı resmi gazetede yayınlandı) Kamu ve özel tıbbi laboratuvarlar bu yönetmeliğe göre tarihine kadar ruhsat almak ve işletilmek zorundadır.

3 Amaç ve Kapsam Amaç: Tıbbi laboratuvarların planlanması, ruhsatlandırılması, açılması, faaliyetlerinin düzenlenmesi, sınıflandırılması, izlenmesi, denetlenmesi ve faaliyetlerine son verilmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemek, kaliteli ve verimli hizmet sunmalarını sağlamaktır. Kapsam: Devlet ve vakıf üniversiteleri, kamu kurum/kuruluşları ile özel hukuk tüzel kişilerine ve gerçek kişilere ait tıbbi laboratuvarları kapsar.

4 Ruhsatlandırma Şekli İl Sağlık Müdürlüğüne oluşturulan dosya ile başvuru yapılır. İl Sağlık Müdürlüğü Ekiplerince ruhsat öncesi denetim yapılır. Denetimden geçen dosyalar Tıbbi Laboratuvar Daire Başkanlığına gönderilir. Ruhsatlandırma yapılır.

5 Sorun Ruhsatlandırma çalışmaları sonuçlandırılamadı. Ekip yetersizliği Ekiplerde bilgi (eğitim) eksikliği Başvuru yapan kurumlarda bilgi eksikliği Başvuru yapmayan kurumlar Başvurusu alınmış ancak işlemleri sonuçlandırılamamış laboratuvarlar Mayıs 2016 tarihine kadar ruhsatlandırılacaktır.

6 Ruhsat Başvuru Dosyası Ek1: İl Sağlık Müdürlüğüne hitaben oluşturulan ruhsat başvuru formu. Ek2: Ruhsat başvuru dosyasının hangi sırayla düzenleneceğini gösteren çizelge. Ek3: Yönetmelikte belirtilen şartlara uygunluğuna dair beyan formu. Tıbbi laboratuvarın faaliyette bulunacağı yerin adresi, yerleşim planı, kurum/kuruluş bünyesinde ise ölçekli plan içerisindeki yerini gösteren mimar onaylı krokisi.

7 Ruhsat Başvuru Dosyası Tıbbi laboratuvarın personel listesi ve teknik personelin eğitim durumunu ve varsa deneyimini gösteren yazı/yazılar veya belge/belgeler. Tıbbi laboratuvarda bulunan kimyasal maddelerin listesi. Tıbbi laboratuvarda bulunan cihaz, araç ve gereçlerin listesi.

8 Ruhsat Başvuru Dosyası Tıbbi laboratuvarda uygulanan tüm testlerin ayrıntılı listesi. Birden fazla uzmanın çalışacağı tıbbi laboratuvarlar için diğer uzmanların T.C. kimlik numarası beyanı, onaylı uzmanlık belgesi.

9 Ek1: İl Sağlık Müdürlüğüne hitaben oluşturulan ruhsat başvuru formu Tıbbi laboratuvarın adı: Tıbbi laboratuvar sahipliği: Adresi: Kurum/kuruluş bünyesinde ise kurum/kuruluşun adı: Tıbbı laboratuvar mesul müdürünün adı soyadı Tıbbi laboratuvar sınıfı Ruhsatlandırma çeşidi Tek uzmanlık dalında tıbbi laboratuvar ise belirtiniz. Kapsamlı Hizmet Laboratuvarı Eğitim Hizmet Laboratuvarı Tek uzmanlık dalında tıbbi laboratuvar ruhsatı Merkezi laboratuvar ruhsatı Tıbbi Biyokimya Tıbbi Mikrobiyoloji Tıbbi Patoloji Merkezi laboratuvar ise dalları belirtiniz. Tıbbi Biyokimya Tıbbi Mikrobiyoloji Tıbbi Patoloji Diğer*** : Eğitim veren kamuya ait sağlık kurum/kuruluşlar için** Aynı uzmanlık dalındaki tıbbi laboratuvarlar için tek ruhsat Aynı uzmanlık dalındaki tıbbi laboratuvarlar için ayrı ayrı ruhsat Gözetimli Hizmet Laboratuvarı var ise adresini belirtiniz. Tıbbi Laboratuvar Birim Sorumlularının Adı ve Soyadı T.C. Kimlik Numarası Uzmanlık Dalı Çalışma Şekli (*) Çalıştığı Diğer Kurum/Kuruluş Adı * Çalışma şeklinin tam zamanlı veya yarı zamanlı olduğunu belirtiniz. ** Eğitim veren kamuya ait sağlık kurum/kuruluşlarının adresi içindeki yeri/konumu farklı olan, aynı uzmanlık dalında birden fazla tıbbi laboratuvar bulunması durumunda, kurumun tercihine bağlı olarak aynı uzmanlık dalındaki tıbbi laboratuvarlar için tek/ayrı ayrı ruhsat düzenlenebilir. *** Bu Yönetmelikte tanımlanan merkezi laboratuvar içerisinde, ilgili mevzuatta öngörülen şartları sağlamak kaydıyla ilgili mevzuat çerçevesinde laboratuvar açma yetkisi bulunan diğer laboratuvarlar mevcut ise belirtiniz. Yukarıda adı ve adresi belirtilen kurum/kuruluş tıbbi laboratuvarının, ruhsatlandırma işlemlerinin başlatılması için gereğini arz ederim..../.../... Mesul Müdürün Adı-Soyadı imza

10 Ek1: İl Sağlık Müdürlüğüne hitaben oluşturulan ruhsat başvuru formu Tıbbi laboratuvarın adı: Mikrobiyoloji, biyokimya, patoloji ya da merkezi laboratuvar. Tıbbi laboratuvar sahipliği: Üniversitelerde rektörlük, diğer kamu laboratuvarlarında kamu hastaneler birliği ya da halk sağlığı kurumu. Tıbbi laboratuvar mesul müdürünün adı soyadı: Hastanelerde başhekim, diğer kamu kurumlarında laboratuvarın bağlı olduğu yönetici. Tıbbi laboratuvar sınıfı: Asistan eğitimi vermeyen laboratuvarlar kapsamlı hizmet, asistan eğitimi verenler eğitim hizmet laboratuvarı.

11 Ek1: İl Sağlık Müdürlüğüne hitaben oluşturulan ruhsat başvuru formu Eğitim hizmet laboratuvarı: Laboratuvarların farklı fiziksel alanlarda görev yapabileceği öngörülerek ayrı ayrı ya da tek bir ruhsatlandırmaya tabii olmaları kendi isteklerine bırakılmıştır. Gözetimli hizmet laboratuvarı: Laboratuvara bağlı gözetimli hizmet laboratuvarlarının adresleri de bu forma yazılmalıdır. Gözetimli laboratuvarların başında uzman bulunmamakta ve sadece bakanlıkça belirlenmiş testler çalışılabilmektedir. Burada çalışılan tüm testlerin sorumluluğu, bağlı bulunduğu asıl laboratuvar uzmanındadır.

12 Ek1: İl Sağlık Müdürlüğüne hitaben oluşturulan ruhsat başvuru formu Birim sorumlu uzmanlarının adları ve çalışma şekilleri: Birim sorumlusu ya da sorumlularının adları yanında tam ya da yarı zamanlı çalışma şekilleri yazılır. Buradaki ifadeden anlaşıldığı gibi bir uzman yarı zamanlı olarak en fazla iki laboratuvar biriminde sorumlu uzman olarak bulunabilir.

13 Ek2: Ruhsat başvuru dosyasının hangi sırayla düzenleneceğini gösteren çizelge BAŞVURU BELGELERİ (Başvuru yapılırken aşağıdaki evrak sıralamasına uyulması zorunludur) 1. EK-1 e uygun olarak doldurulan ruhsat başvuru formu. 2. Bu yönetmelikte belirtilen şartlara uygunluğuna dair beyan formu (EK-3). 3. Tıbbi laboratuvarın faaliyette bulunacağı yerin adresi, yerleşim planı, kurum/kuruluş bünyesinde ise ölçekli plan içerisindeki yerini gösteren mimar onaylı krokisi. 4. Tıbbi laboratuvarın personel listesi ve teknik personelin eğitim durumunu ve varsa deneyimini gösteren yazı/yazılar veya belge/belgeler. 5. Tıbbi laboratuvarda bulunan kimyasal maddelerin listesi. 6. Tıbbi laboratuvarda bulunan cihaz, araç ve gereçlerin listesi. 7. Tıbbi laboratuvarda uzmanlık alan/alanlarına uygun olarak yapılan testlerin listesi. 8. Birden fazla uzmanın çalışacağı tıbbi laboratuvarlar için diğer uzmanların T.C. kimlik numarası beyanı, onaylı uzmanlık belgesi. 9. Her yıl Maliye Bakanlığı tarafından tespit edilen miktar üzerinden yatırılacak ruhsat harcına ait makbuzun aslı veya Müdürlükçe onaylı örneği.

14 Ek3: Yönetmelikte belirtilen şartlara uygunluğuna dair beyan formu İl Kurum/kuruluş adı Tıbbi laboratuvar sahipliği Tıbbi laboratuvar adı Adres Tıbbi laboratuvar dalı Yukarıda bilgileri verilen tıbbi laboratuvar/laboratuvarların, Tıbbi Laboratuvarlar Yönetmeliğinde belirtilen şartlara uygun olduğunu beyan ediyorum..../.../... Mesul Müdürün Adı-Soyadı imza

15 Ek3: Yönetmelikte belirtilen şartlara uygunluğuna dair beyan formu Yönetmeliğe göre mesul müdür statüsündeki başhekim tarafından imzalanmalıdır. Başhekim yerine başhekim yardımcıları kabul edilmemektedir. Birden çok hastane binasının bulunduğu yerlerde fiziksel olarak laboratuvarın bulunduğu binanın bağlı olduğu başhekim mesul müdür olmaktadır. Hastaneler koordinatörü, hastaneler direktörü, genel direktör vb. gibi makamlar mesul müdür kabul edilmemektedir.

16 Tıbbi laboratuvarın faaliyette bulunacağı yerin mimar onaylı krokisi. Tıbbi laboratuvarın faaliyette bulunacağı yerin açık adresi (cadde, sokak, kapı numarası, kat, koridor vb.) yazılmalı ve kat çizimleri mimar onaylı olarak teslim edilmelidir. Bu planlarda laboratuvarın metrekaresi, analitik alan, kapılar, ofis alanları, dinlenme alanları, depolar, örnek alma ve örnek kabul alanları vb. işaretlenmelidir.

17 Sorun Yönetmeliğe göre laboratuvar girişleri sadece yetkili personelle sınırlı olacağı için laboratuvar fiziksel olarak bir bütünlük içerisinde ve tek kontrollü girişle girilebilen bir yapıda olmak zorundadır. Genel geçiş için kullanılan bir koridor üzerinde her iki taraftaki laboratuvar ayrı ayrı ruhsat başvurusunda bulunmak zorundadır. Analitik alan içerisindeki tüm kapılar ya kayan kapı, ya da dışarı açılan kapı şeklinde planda gösterilmelidir. Asgari metrekarelere dikkat edilmelidir.

18 Tıbbi laboratuvarın personel listesi ve teknik personelin eğitim durumu Personel listesi diplomaları ile birlikte beyan edilmelidir. Alınan tüm sertifika, eğitim, vb. belgelerinin gösterilmesi gerekmemektedir. Teknik personel statüsünde sadece tıbbi laboratuvar teknisyen ya da tekniker diploması olanlar kabul edilmektedir.

19 Sorun Teknik personel statüsünde üniversite mezunları sadece diğer adı altında belirtilebilmektedir. Bazı laboratuvarlarda çalışan teknik personel sayısı yeterli olmakla birlikte yönetmelikte belirtilen asgari teknik personel sayılarının ruhsat başvuru dosyasında gösterilmesi zor olabilmektedir.

20 Tıbbi laboratuvarda bulunan kimyasal maddelerin listesi Tıbbi laboratuvarda (depolar dahil) tüm kimyasal maddeler bir liste halinde dosyaya konmalıdır. Kit listeleri istenmemekle birlikte elinizde düzenli bir liste varsa eklenmesinde sakınca bulunmamaktadır. Denetimlerde bu listeler ile var olan kimyasal maddeler karşılaştırılmakta ve listede yer almayan bir kimyasal bulunduğunda sorun çıkmaktadır.

21 Tıbbi laboratuvarda bulunan cihaz, araç ve gereçlerin listesi Tıbbi laboratuvarda bulunan tüm cihaz ve araç-gereç listeleri dosyaya konulmalıdır. Cihazlar yanında buzdolabı, otoklav, pipetler vb. analizlerde doğrudan ya da dolaylı kullandığımız her türlü araç gereç bu listede yer almalıdır. Denetimlerde bu listeler ile var olan araç gereç karşılaştırılmakta ve listede yer almayan bir araç gereç bulunduğunda sorun çıkmaktadır.

22 Tıbbi laboratuvarda uygulanan tüm testlerin ayrıntılı listesi Dış laboratuvar testlerinin (hizmet alımı) bu listede yer almasına gerek yoktur. Ancak bu konuda bir mevzuat değişikliğine gidilmesi gündemdedir. Gözetimli laboratuvar varsa ve asıl laboratuvardan farklı testler uygulanıyorsa bunlar da listede yer almalıdır. Laboratuvarda yapılmayan testlerin ileride yapılabilir ya da bu cihazla her zaman bu testler de çalışılabilir denilerek listeye dahil edilmesi denetimlerde sorun yaratmaktadır.

23 Uzmanların T.C. kimlik numarası beyanı, onaylı uzmanlık belgesi Ruhsat için başvurulan tıbbi laboratuvarda görev yapan tüm uzmanların listesi, T.C. kimlikm numaraları ve onaylı uzmanlık belgeleri beyan edilmelidir.

24 Ruhsat Öncesi Denetim Formu

25 Ruhsat Öncesi Denetim Formu

26 Ruhsat Öncesi Denetim Formu

27 Ruhsat Öncesi Denetim Formu

28 Ruhsat Öncesi Denetim Formu

29 Ruhsat Öncesi Denetim Formu

30 Ruhsat Öncesi Denetim Formu

31 Ruhsat Öncesi Denetim Formu

32 Ruhsat Öncesi Denetim Formu

33 Ruhsat

34 Ruhsat Yenileme Tıbbi Laboratuvar birim sorumlusu değişimi Tıbbi Laboratuvarın faaliyette bulunduğu uzmanlık dalı değişikliği Adres/fiziki mekan değişikliği Kurum/kuruluş veya tıbbi laboratuvar adı değişikliği Tıbbi Laboratuvar sahipliği değişikliği Ruhsat yenileme tekrar denetim gerektirmez. Ek1 formu ile İl Sağlık Müdürlüğüne başvuru yeterlidir.

35 Ruhsatlandırma Sonrası Denetimler Ruhsatlandırma sonrası eğitimli denetçiler tarafından yıllık ruhsat sonrası denetimler yapılacaktır. Bu denetimlerde testlerinizin iç ve dış kalite kontrollerinden düzeltici önleyici faaliyetlere kadar birçok konu denetlenecektir. Ruhsat almış laboratuvarların bu konulara şimdiden hazırlıklı olması sorun yaşanmasını engelleyecektir.

36 Ruhsatlandırma Sonrası Denetim Formu Ek10 Denetim Tarihi Kurumun Bulunduğu İl Kurumun Adı Tıbbi Laboratuvarın Adı Ruhsat Tarihi ve Sayısı Tıbbi Laboratuvar Sahipliği Tıbbi Laboratuvarın Adresi Tıbbi Laboratuvarın Sınıfı Kapsamlı Hizmet Laboratuvarı Eğitim Hizmet Laboratuvarı Kurumun Tipi Kamu Özel Müstakil Tıbbi Laboratuvar Ünive rsite Halk Sağlığ ı Labor atuvar ı Askeri Hastane Diğer Kamu Özel Sağlık Kuruluşu Bünyesindeki Tıbbi Laboratuvar Hastane ise rolü A B C D E Ruhsatlandırma Çeşidi Tıbbi Laboratuvar Mesul Müdürü Adı Soyadı - Unvanı Tıbbi Laboratuvar Birim Sorumlusu/Sorumluları Adı Soyadı Unvan(lar)ı Tek Uzmanlık Dalında Tıbbi laboratuvar Ruhsatı Merkezi Laboratuvar Ruhsatı Tıbbi Biyokim ya Tıbbi Biyokim ya Tıbbi Mikrobiyoloji Tıbbi Mikrobiyoloji Tıbbi Patoloji Tıbbi Patoloji

37 Ruhsata Esas Denetim Kriterleri TEKNİK ALAN NO KRİTER YAPTIRIM 1 Tıbbi laboratuvarın fiziki şartlarının ruhsat için belirtilen asgari şartları karşılaması 2 Tıbbi mikrobiyoloji laboratuvarlarında (besiyerini kendisi yapması durumunda) besiyeri hazırlama odasının bulunması 3 Tıbbi biyokimya ve tıbbi mikrobiyoloji laboratuvarlarında; idrar ve gaita testleri için (aynı teknik alan içerisinde) havalandırması olan en az 7.5 metrekare ayrı bir oda/alanda veya çeker ocak ortamında çalışılması En fazla altı ay süreyle tıbbi laboratuvarın faaliyeti askıya alınır. 6 ayın sonunda eksikliği devam eden tıbbi laboratuvarın ruhsatı iptal edilir.

38 Ruhsata Esas Denetim Kriterleri DESTEK ALANI NO KRİTER YAPTIRIM 1 2 Tıbbi laboratuvarın numune kabul birimi olması Malzeme depolanması için uygun alan bulunması En fazla altı ay süreyle tıbbi laboratuvarın faaliyeti askıya alınır. 6 ayın sonunda eksikliği devam eden tıbbi laboratuvarın ruhsatı iptal edilir.

39 Ruhsata Esas Denetim Kriterleri OFİS ALANLARI NO KRİTER YAPTIRIM 1 Uzman odası bulunması En fazla altı ay süreyle tıbbi laboratuvarın faaliyeti 2 Personelin tıbbi laboratuvar teknik alanları dışında ayrı bir dinlenme veya ofis odası bulunması 3 Tıbbi laboratuvar adresinin ruhsattaki kayıtlı adres ile aynı olması askıya alınır. 6 ayın sonunda eksikliği devam eden tıbbi laboratuvarın ruhsatı iptal edilir.

40 Ruhsata Esas Denetim Kriterleri TIBBİ LABORATUVARDA BULUNMASI GEREKENLER NO KRİTER YAPTIRIM 1 Ruhsat başvurusunda tıbbi laboratuvarda bulundurulması gereken kimyasal maddeler, araç, gereç ve donanımın uygun olması En fazla 3 ay süre verilir. 3 ay sonunda eksikliğin giderilmemesi halinde faaliyeti 6 aya kadar askıya alınır. Bu süre sonunda ruhsat şatlarını sağlayamayan tıbbi laboratuvarın ruhsatı iptal edilir.

41 Ruhsata Esas Denetim Kriterleri TEKNİK GEREKLİLİK NO KRİTER YAPTIRIM 1 Kurumda/tıbbi laboratuvarda, engelli kullanımına uygun lavabo ve tuvalet bulundurulması. 2 Tıbbi laboratuvar teknik alanlarının kapıları, acil durumda çıkışa engel olmayacak şekilde otomatik kayar kapı veya dışarı doğru açılabilen kapılar olması, tıbbi laboratuvara yetkisiz kişilerin girişlerine engel olacak şekilde düzenleme yapılması. 3 Tıbbi laboratuvar teknik alanında el yıkama için lavabo ile göz yıkama işlevi görecek ünite/materyal bulundurulması. 4 Tıbbi laboratuvarda raporlar ve kayıtların Yönetmelikte belirtilen sürelerde saklanması 30 gün süre verilir. Eksikliğin giderilmemesi halinde faaliyeti 6 aya kadar askıya alınır. Bu süre sonunda ruhsat şatlarını sağlayamayan tıbbi laboratuvarın ruhsatı iptal edilir. Süre verilmez. Faaliyeti 1 gün durdurulur.

42 Faaliyete Esas Denetim Kriterleri NO KRİTER PUAN 1 Tıbbi laboratuvarın güncel tıbbi cihaz envanteri vardır Tıbbi laboratuvarda bulunan her cihaz için cihaz yönetim dosyası vardır. 3 Derin dondurucu, buzdolaplarının sıcaklık takipleri yapılır ve kayıtları tutulur. 4 Tıbbi laboratuvardaki tıbbi cihazların bakım, onarım, ölçme, ayar ve kalibrasyonlarına yönelik bir planı vardır. 5 Tıbbi laboratuvardaki cihaz ve donanımların ait oldukları standartlara uygun olarak düzenli bakım ve kontrolleri yapılır ve kayıtları bulunur. 6 Kalibrasyonu yapılan cihazların güncel kalibrasyon etiketleri vardır

43 Faaliyete Esas Denetim Kriterleri NO KRİTER PUAN 7 Testlerin çalışıldığı cihazlarda (Otoanalizörler vb.) en az üreticisi tarafından belirlenmiş periyotlarda olmak üzere, test kalibrasyonları yapılır. Uzman tarafından değerlendirilir ve kayıt altına alınır. 8 Miadı dolmuş kit, sarf malzeme ve kimyasal maddeler bulundurulmaz. 9 Tıbbi laboratuvarın stok yönetim sistemi vardır ve sorumlusu belirlidir. 10 Tıbbi laboratuvarda çalışılan tüm testleri içeren güncel test rehberi vardır. 11 Panik değerleri/tanılar HBS/LBS üzerinde tanımlanmıştır ve panik değer/tanı tespiti durumunda HBS/LBS üzerinde çalışanı uyarıcı sistem vardır. Günlük/haftalık sorumlusu belirlidir

44 Faaliyete Esas Denetim Kriterleri NO KRİTER PUAN 12 Test sonuç verme süreleri, ilgili analitler için belirlenir, izlenir ve düzeltici ve önleyici faaliyetler kayıt altında tutulur. 13 Hasta sonuç raporlarında; numunelerin alım saati, laboratuvara kabul saati ve uzmanın onay saati bulunur ve uygundur. 14 Dış laboratuvar test hizmet alımı yapılması halinde, testi gerçekleştiren kurum veya kuruluş ismi ve adresi test sonuç raporunda yer alır 15 Numunelerin güvenli transferiyle ilgili dokümantasyon vardır ve uygulama dokümantasyona uygundur. 17 Tıbbi laboratuvar teknik personelinin yıllık eğitim programı vardır ve yapılan eğitimler kayıt altında tutulur

45 Faaliyete Esas Denetim Kriterleri NO KRİTER PUAN 18 Tıbbi laboratuvara özgü güvenlik rehberi vardır, gerekli güncellemeler yapılır. 19 Tıbbi laboratuvar ortamının sıcaklık takibi yapılır, yapıldığına dair kayıtlar vardır ve düzenli tutulur. 20 Kullanılan kimyasalların ürün güvenlik bilgi formları (MaterialSafety Data Sheets; MSDS) vardır. 21 Tıbbi laboratuvarda el hijyeni sağlanır Tıbbi laboratuvar içerisinde bulunan tehlike ve risklere ilişkin olarak, giriş kapısı, çalışma alanı ile gerekli olduğu durumlarda cihaz, donanım veya aygıt üzerine ilgili işaretleme veya etiketleme yapılır ve izlenir. 23 Tıbbi laboratuvarda ilkyardım seti ve mevcut tehlikelere uygun yangın söndürücü ile alev söndürme örtüsü gibi güvenlik donanımı vardır

46 Faaliyete Esas Denetim Kriterleri NO KRİTER PUAN 24 Tıbbi laboratuvarın ilgili Yönetmeliğe uygun bir atık yönetimi planı vardır. 25 Tıbbi laboratuvarda giriş, çıkış noktaları ile varsa yangın (acil) çıkışları uygun şekilde işaretlenir. Tıbbi laboratuvar güvenliği ile ilgili tüm işaretlemeler ulusal veya uluslararası kabul gören simgeler kullanılarak yapılır. 26 İç kalite kontrol ve dış kalite değerlendirmeleri (DKD yapılabilen testler için) uygun periyotlarda yapılır ve sonuçlarının uygunsuzluğu durumunda gerekli düzeltici ve önleyici faaliyetler düzenlenir, kayıtlar Yönetmelikte belirtilen sürelerde saklanır

47 Faaliyete Esas Denetim Kriterleri NO KRİTER PUAN 27 Analiz öncesi (preanalitik), analiz (analitik) ve analiz sonrası (postanalitik) süreçler ile ilgili aylık değerlendirmeler yapılır ve kayıtlar tutulur. 28 Analiz öncesi (preanalitik), analiz (analitik) ve analiz sonrası (postanalitik) süreçler ile ilgili değerlendirme sonuçlarına göre gerekli düzeltici önleyici faaliyetler yapılır ve düzenli kayıt tutulur. 29 Tıbbi laboratuvarda risklere uygun dekontaminasyon ve/veya nötralizasyon (kimyasal ve benzeri yaralanmalara karşı) materyalleri vardır ve etkin kullanımı için önlemler alınır

48 Faaliyete Esas Denetim Kriterleri Denetim formundaki 100 puanlık soruların tamamından tam puan alınması zorunludur. 100 puanlık sorulardan herhangi biri karşılanmadığı takdirde gerekli düzenlemenin yapılması için tıbbi laboratuvara iki ay süre verilir. İki ay sonraki denetimde, 100 puanlık soruların tamamı yeniden değerlendirilir. 100 puanlık sorulardan herhangi biri karşılanmadığı takdirde tıbbi laboratuvarın faaliyeti bir ay süre ile durdurulur.

49 Faaliyete Esas Denetim Kriterleri Bir ay sonra yapılacak üçüncü denetimde, 100 puanlık sorulardan herhangi biri karşılanmadığının tespit edilmesi halinde tıbbi laboratuvarın ruhsatı iptal edilir. Denetim sonucunda toplam 750 ve üzeri puan alan tıbbi laboratuvar yeterli kabul edilir. Denetim sonucunda toplam puanı arasında olan tıbbi laboratuvar üç ay sonra tekrar denetlenir. Denetim sonucunda toplam puanı 600 veya altında olan tıbbi laboratuvarın ruhsatı iptal edilir.

50 Laboratuvar Ruhsatlandırma Süreci ve Sorunlar

TIBBİ LABORATUVAR DENETİM FORMU

TIBBİ LABORATUVAR DENETİM FORMU Denetim Tarihi Ek-10 TIBBİ LABORATUVAR DENETİM FORMU Kurumun Bulunduğu İl Kurumun Adı Tıbbi Laboratuvarın Adı Ruhsat Tarihi ve Sayısı Tıbbi Laboratuvar Sahipliği Tıbbi Laboratuvarın Adresi Tıbbi Laboratuvarın

Detaylı

Ek-1 RUHSAT BAŞVURU FORMU (İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNE)

Ek-1 RUHSAT BAŞVURU FORMU (İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNE) Ek-1 RUHSAT BAŞVURU FORMU (İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNE) Tıbbi laboratuvarın adı: Tıbbi laboratuvar sahipliği: Adresi: Kurum/kuruluş bünyesinde ise kurum/kuruluşun adı: Tıbbı laboratuvar mesul müdürünün adı soyadı

Detaylı

TIBBİ LABORATUVARLARIN RUHSAT ÖNCESİ YERİNDE DENETİM FORMU.. İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ

TIBBİ LABORATUVARLARIN RUHSAT ÖNCESİ YERİNDE DENETİM FORMU.. İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ TIBBİ LABORATUVARLARIN RUHSAT ÖNCESİ YERİNDE DENETİM FORMU.. İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Denetim Tarihi Kurumun Bulunduğu İl Kurumun Adı Tıbbi Laboratuvarın Adı Tıbbi Laboratuvar Sahipliği Tıbbi Laboratuvarın

Detaylı

TIBBİ LABORATUVARLARIN RUHSAT ÖNCESİ YERİNDE DENETİM FORMU KILAVUZU

TIBBİ LABORATUVARLARIN RUHSAT ÖNCESİ YERİNDE DENETİM FORMU KILAVUZU TIBBİ LABORATUVARLARIN RUHSAT ÖNCESİ YERİNDE DENETİM FORMU KILAVUZU Bu kılavuz, ruhsatlandırma öncesinde standardizasyonu sağlamak amacı ile denetçilere ve denetlenen tıbbi laboratuvara yol gösterici amacıyla

Detaylı

RUHSAT BAŞVURU DOSYASI KONTROL LİSTESİ KILAVUZU Kontrol Edilecek Hususlar. Mesul müdür imzalı EK-1 e uygun olarak doldurulan ruhsat başvuru formu

RUHSAT BAŞVURU DOSYASI KONTROL LİSTESİ KILAVUZU Kontrol Edilecek Hususlar. Mesul müdür imzalı EK-1 e uygun olarak doldurulan ruhsat başvuru formu RUHSAT BAŞVURU DOSYASI KONTROL LİSTESİ KILAVUZU Kontrol Edilecek Hususlar Açıklama 1 2 3 Mesul müdür imzalı EK-1 e uygun olarak doldurulan ruhsat başvuru formu Başvuruda belirtilen tıbbi laboratuvar sınıfının

Detaylı

Ek-1 RUHSAT BA VURU FORMU L SA LIK MÜDÜRLÜ ÜNE) Kapsaml Hizmet Laboratuvar itim Hizmet Laboratuvar. Merkezi laboratuvar ruhsat.

Ek-1 RUHSAT BA VURU FORMU L SA LIK MÜDÜRLÜ ÜNE) Kapsaml Hizmet Laboratuvar itim Hizmet Laboratuvar. Merkezi laboratuvar ruhsat. Ek-1 RUHSAT BA VURU FORMU L SA LIK MÜDÜRLÜ ÜNE) laboratuvar n ad : laboratuvar sahipli i: Adresi: Kurum/kurulu bünyesinde ise kurum/kurulu un ad : bb laboratuvar mesul müdürünün ad soyad laboratuvar s

Detaylı

BİYOKİMYA LABORATUVAR HİZMETLERİ

BİYOKİMYA LABORATUVAR HİZMETLERİ BİYOKİMYA LABORATUVAR HİZMETLERİ Laboratuvarda çalışılan tüm testleri içeren test rehberi bulunmalıdır. Test rehberi; Örneklerin çalışılma zamanını, Örnek türünü, Ön hazırlık işlemi gerektiren testlere

Detaylı

BİYOKİMYA LABORATUVARI İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

BİYOKİMYA LABORATUVARI İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Dok No:BİY.PR.01 Yayın Tarihi:HAZİRAN 2013 Rev.Tar/No:-/0 Sayfa No: 1 / 8 1.0 AMAÇ: Biyokimya Laboratuvarının ulusal ve uluslararası standartlara, kanun ve yönetmeliklere uygun olarak, düzenli, hızlı ve

Detaylı

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR HİZMETLERİ

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR HİZMETLERİ MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR HİZMETLERİ Laboratuvarda çalışılan tüm testleri içeren test rehberi bulunmalıdır. Test rehberi; Örneklerin çalışılma zamanını, Örnek türünü, Ön hazırlık işlemi gerektiren testlere

Detaylı

Eğitim Kurumu Başvuru Rehberi

Eğitim Kurumu Başvuru Rehberi Eğitim Kurumu Başvuru Rehberi Eğitim kurumları müracaatlarında kullanılmak üzere İSGGM tarafından düzenlenmiştir. 01.06.2015 İSGGM Yetkilendirme Daire Başkanlığı Amaç Bu rehberde, 20.06.2012 tarihli ve

Detaylı

SHKS-DTL. Değerlendirme Ölçütü STANDARTLAR. Standart No. Revizyon. Sonuç. Puan

SHKS-DTL. Değerlendirme Ölçütü STANDARTLAR. Standart No. Revizyon. Sonuç. Puan SHKS-DTL Revizyon Standart No Değerlendirme Ölçütü STANDARTLAR Puan Sonuç 00 01 00 Laboratuvarda çalışılan tüm testleri içeren test rehberi bulunmalıdır. 10 00 01 01 Test rehberi; 00 01 01 o Örneklerin

Detaylı

EK-2 ACİL VE AFETLERDE SAĞLIK HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

EK-2 ACİL VE AFETLERDE SAĞLIK HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU EK-2 ACİL VE AFETLERDE SAĞLIK HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) Ambulans Uygunluk Belgesi için

Detaylı

9 Ekim 2013 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete. Sayı : YÖNETMELİK. Sağlık Bakanlığından: TIBB İ LABORATUVARLAR YÖ NETME. Kapsam

9 Ekim 2013 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete. Sayı : YÖNETMELİK. Sağlık Bakanlığından: TIBB İ LABORATUVARLAR YÖ NETME. Kapsam 9 Ekim 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28790 YÖNETMELİK Sağlık Bakanlığından: TIBB İ LABORATUVARLAR YÖ NETME B İ R İ NC Ama ç, Kapsam, Dayanak, Tan ı mlar ve Ama ç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı;

Detaylı

Uludağ Üniversitesi SK Laboratuvar Güvenlik Prosedürü (PR-HAD-02) Laboratuvar güvenliğine yönelik tüm faaliyetleri kapsar. Rahat ve huzurlu olmalı

Uludağ Üniversitesi SK Laboratuvar Güvenlik Prosedürü (PR-HAD-02) Laboratuvar güvenliğine yönelik tüm faaliyetleri kapsar. Rahat ve huzurlu olmalı Güvenilir olmalı Çevre, çalışanlar ve ziyaretçiler için Yangın, elektrik, kimyasal, doğal afet güvenliği Patojen mikroorganizmalarla çalışır En az biyogüvenlik seviyesi 2 Bazı çalışmalarda biyogüvenlik

Detaylı

Laboratuvarda çalışılan tüm test ve uygulamaları içeren rehber hazırlanmalıdır. Test ve uygulama rehberi;

Laboratuvarda çalışılan tüm test ve uygulamaları içeren rehber hazırlanmalıdır. Test ve uygulama rehberi; Laboratuvarda çalışılan tüm test ve uygulamaları içeren rehber hazırlanmalıdır. Test ve uygulama rehberi; o Örnek türünü, o Örnek kabul ve ret kriterlerini, o Örnek alımı ile ilgili kuralları, o Örneklerin

Detaylı

DEPOLAMA TALİMATI. Doküman No: İlk Yayın Tarihi: Revizyon Tarihi: Revizyon No: Toplam Sayfa Sayısı: TYG_T01 07.06.2012 02.05.

DEPOLAMA TALİMATI. Doküman No: İlk Yayın Tarihi: Revizyon Tarihi: Revizyon No: Toplam Sayfa Sayısı: TYG_T01 07.06.2012 02.05. REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 02.05.2013 Madde 5.3.6 eklendi. 01 Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Tesis Yönetimi ve Güvenliği Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş

Detaylı

Tıbbi Laboratuvarlar Yönetmeliği. İzmir Halk Sağlığı Laboratuvarı Ruhsatlandırma Süreci Gereklilikleri

Tıbbi Laboratuvarlar Yönetmeliği. İzmir Halk Sağlığı Laboratuvarı Ruhsatlandırma Süreci Gereklilikleri Tıbbi Laboratuvarlar Yönetmeliği (09.10.2013 tarih ve 28790 sayılı ) ve İzmir Halk Sağlığı Laboratuvarı Ruhsatlandırma Süreci Gereklilikleri Dr. Biyolog Aylin ŞENGÖNÜL (DEÜ Tıp Fak. Tıbbi Mikrobiyoloji

Detaylı

GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP UYGULAMALARI YÖNETMELİĞİ DENETİM İŞ VE İŞLEMLERİ REHBERİ

GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP UYGULAMALARI YÖNETMELİĞİ DENETİM İŞ VE İŞLEMLERİ REHBERİ GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP UYGULAMALARI YÖNETMELİĞİ DENETİM İŞ VE İŞLEMLERİ REHBERİ Bu çalışmanın amacı, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği kapsamında yapılacak olan denetim faaliyetleri

Detaylı

MEVZUAT HİZMET KALİTE STANDARTLARI, HUKUKSAL SORUNLAR DR.YÜCE AYHAN

MEVZUAT HİZMET KALİTE STANDARTLARI, HUKUKSAL SORUNLAR DR.YÜCE AYHAN MEVZUAT HİZMET KALİTE STANDARTLARI, VE HUKUKSAL SORUNLAR DR.YÜCE AYHAN KAN VE KAN ÜRÜNLERİ KANUNU Kanun no:5624 Resmi Gazete :02.05.2007/26510 KAN VE KAN ÜRÜNLERİ KANUNU Genel Esaslar Madde 3-c Kan, kan

Detaylı

AYAKTA TEŞHİS VE TEDAVİ YAPILAN ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

AYAKTA TEŞHİS VE TEDAVİ YAPILAN ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK 3 Ağustos 2010 SALI Resmî Gazete Sayı : 27661 YÖNETMELİK Sağlık Bakanlığından: AYAKTA TEŞHİS VE TEDAVİ YAPILAN ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE

Detaylı

KAN HİZMET BİRİMLERİNİN

KAN HİZMET BİRİMLERİNİN KAN HİZMET BİRİMLERİNİN RUHSATLANDIRMA VE DENETİM İŞLEMLERİ Page 1 Günümüzde gelişen ve değişen tıp bilimi karşısında artan ve çeşitlik gösteren kan ve kan ürünleri ihtiyaçları ile ilgili düzenlemeleri

Detaylı

Biyosidal Ürün Üretim Yerleri Mevzuatı ve Kaliteye Katkısı. Dr. Hüseyin İLTER Daire Başkanı

Biyosidal Ürün Üretim Yerleri Mevzuatı ve Kaliteye Katkısı. Dr. Hüseyin İLTER Daire Başkanı Biyosidal Ürün Üretim Yerleri Mevzuatı ve Kaliteye Katkısı Dr. Hüseyin İLTER Daire Başkanı İÇERİK İmalat Tesisi, Birimleri ve Genel Özellikleri Dokümantasyon, Personel Eğitimi ve Sağlık Kontrolü İmalat

Detaylı

GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP UYGULAMALARI YÖNETMELİĞİ

GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP UYGULAMALARI YÖNETMELİĞİ GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP UYGULAMALARI YÖNETMELİĞİ RUHSATLANDIRMA İŞ VE İŞLEMLERİ REHBERİ Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Daire Başkanlığı Bu çalışmanın

Detaylı

TIBBİ LABORATUVARLAR YÖNETMELİĞİ ve HUKUKİ DEĞERLENDİRME

TIBBİ LABORATUVARLAR YÖNETMELİĞİ ve HUKUKİ DEĞERLENDİRME TIBBİ LABORATUVARLAR YÖNETMELİĞİ ve HUKUKİ DEĞERLENDİRME Kamu ve özel sağlık kurum/kuruluşlarındaki tıbbi laboratuvarların planlanması, ruhsatlandırılması, açılması, faaliyetlerinin düzenlenmesi, sınıflandırılması,

Detaylı

KOZMETİK KLİNİK ARAŞTIRMALARI ETİK KURULU OLUŞTURMAK İÇİN YAPILACAK BAŞVURU ŞEKLİ

KOZMETİK KLİNİK ARAŞTIRMALARI ETİK KURULU OLUŞTURMAK İÇİN YAPILACAK BAŞVURU ŞEKLİ ETİK KURUL OLUŞTURMAK İÇİN YAPILACAK BAŞVURUDA Kozmetik Klinik Araştırmaları Etik Kurullarının, Kozmetik Ürün veya Hammaddelerinin Etkinlik ve Güvenlilik Çalışmaları ile Klinik Araştırmaları Hakkında Yönetmelik

Detaylı

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ TIBBİ BİYOKİMYA LABORATUVARI İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ TIBBİ BİYOKİMYA LABORATUVARI İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No : 1 / 5 1. Amaç İÜ Onkoloji Enstitüsü Tıbbi Biyokimya Laboratuvarı nda sunulan laboratuvar hizmetlerinin; hizmet verdiği hasta popülasyonu, klinik ve polikliniklerin gereksinimleri doğrultusunda

Detaylı

HALK SAĞLIĞI LABORATUVARI İZLEME VE DEĞERLENDİRME FORMU

HALK SAĞLIĞI LABORATUVARI İZLEME VE DEĞERLENDİRME FORMU HALK SAĞLIĞI LABORATUVARI İZLEME VE DEĞERLENDİRME FORMU İli/İlçesi: Birim Adı:.. Tarih :././... Birim Kodu:. Adresi : Telefon / Faks :... / Laboratuvar Tipi: L1 (.) L2 ( ) HSL Sorumlusu: Personel Durumu

Detaylı

BURSA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ÖZEL YATAKLI SAĞLIK HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI

BURSA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ÖZEL YATAKLI SAĞLIK HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO HİZMETİN ADI 1 Özel Hastane Ruhsatlandırma İşlemleri BURSA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ÖZEL YATAKLI SAĞLIK HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER 1- Hastanenin adını,

Detaylı

Transfüzyon merkezinde süreçlerin işleyişine yönelik yazılı düzenleme bulunmalıdır. Yazılı düzenleme;

Transfüzyon merkezinde süreçlerin işleyişine yönelik yazılı düzenleme bulunmalıdır. Yazılı düzenleme; Transfüzyon merkezinde süreçlerin işleyişine yönelik yazılı düzenleme bulunmalıdır. Yazılı düzenleme; o Hangi durumlarda bağışçıdan kan alınacağı, o Bağışçının seçilmesi, bağışçının reddi, bağışçıdan kan

Detaylı

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ RADYASYON GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ RADYASYON GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ Sayfa No :1 / 7 1. Amaç Bu prosedürün amacı, Enstitümüzün Radyoterapi Ünitesinden hizmet alan hasta ve hasta yakınlarının, tüm radyasyon alanlarında çalışanlarının, ayrıca görevi gereği radyasyon alanlarında

Detaylı

TEBLİĞ DENİZ ÇEVRESİNİN PETROL VE DİĞER ZARARLI MADDELERLE KİRLENMESİNE İLİŞKİN RİSK DEĞERLENDİRMESİ VE ACİL MÜDAHALE

TEBLİĞ DENİZ ÇEVRESİNİN PETROL VE DİĞER ZARARLI MADDELERLE KİRLENMESİNE İLİŞKİN RİSK DEĞERLENDİRMESİ VE ACİL MÜDAHALE 12 Aralık 2014 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29203 Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: TEBLİĞ DENİZ ÇEVRESİNİN PETROL VE DİĞER ZARARLI MADDELERLE KİRLENMESİNE İLİŞKİN RİSK DEĞERLENDİRMESİ VE ACİL MÜDAHALE PLANLARINI

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ TIBBİ LABORATUVAR YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Yasal Dayanak

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ TIBBİ LABORATUVAR YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Yasal Dayanak ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ TIBBİ LABORATUVAR YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Yasal Dayanak Amaç MADDE 1- Bu Yönergenin amacı Uludağ Üniversitesi Sağlık Uygulama ve

Detaylı

EK 1 TAVAN EK ÖDEME TUTARINA ESAS KATSAYILAR

EK 1 TAVAN EK ÖDEME TUTARINA ESAS KATSAYILAR EK 1 TAVAN EK ÖDEME TUTARINA ESAS KATSAYILAR Mesai İçi Tavan Ek Ödeme Tutarına Esas Katsayılar Eğitim görevlisi ile uzman tabip kadrosuna atanan profesör ve 8 doçentler Uzman tabip ve tıpta uzmanlık mevzuatında

Detaylı

Uygulama ve eğitim odası Atölye

Uygulama ve eğitim odası Atölye EK - 1 Tablo - 1 (Ismarlama protez ve ortez merkezlerinde bulundurulması gereken asgari fiziksel standartlar) Bölümler Büyüklüğü (metrekare) Hasta kabul ve dinlenme odası Ölçüprova odası Atölye Malzeme

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü...

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü... T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sayı : 95966346/010.06.02 Konu : Genelge 2015/14... 09.10.2013 tarih ve 28790 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Tıbbi Laboratuvarlar Yönetmeliği

Detaylı

YÖNETMELİK. Sağlık Bakanlığından: TIBBİ LABORATUVARLAR YÖNETMELİĞİ. Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar. Amaç

YÖNETMELİK. Sağlık Bakanlığından: TIBBİ LABORATUVARLAR YÖNETMELİĞİ. Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar. Amaç 9 Ekim 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28790 YÖNETMELİK Sağlık Bakanlığından: TIBBİ LABORATUVARLAR YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

Genetik Tanı Merkezleri Ruhsat Başvuru Dosyasında Bulunması Gerekli Evraklar

Genetik Tanı Merkezleri Ruhsat Başvuru Dosyasında Bulunması Gerekli Evraklar Genetik Tanı Merkezleri Ruhsat Başvuru Dosyasında Bulunması Gerekli Evraklar Genetik tanı merkezi açacakların bir dilekçe ile mahallin en üst mülki amirliğine başvurmaları gereklidir. Bu dilekçede, genetik

Detaylı

2. KAPSAM: Bu prosedür, tıbbi cihazların izlenmesi ve ölçümünün sağlanması için yapılan işlemlere yönelik faaliyetleri kapsar.

2. KAPSAM: Bu prosedür, tıbbi cihazların izlenmesi ve ölçümünün sağlanması için yapılan işlemlere yönelik faaliyetleri kapsar. Sayfa No : 1 /5 1. AMAÇ: Bu prosedürün amacı, Onkoloji Enstitüsü nde bulunan tıbbi cihazların izlenmesi ve ölçümünün sağlanması için İstanbul Üniversitesi Hastaneleri Genel Direktörlüğü Biyomedikal Bölümü

Detaylı

KODU:BL.PR.01 YAYINLANMA TARİHİ:12.11.2015 REVİZYON TARİHİ: REVİZYON NO:00 SAYFA SAYISI:05

KODU:BL.PR.01 YAYINLANMA TARİHİ:12.11.2015 REVİZYON TARİHİ: REVİZYON NO:00 SAYFA SAYISI:05 BİYOKİMYA LABORATUVARI İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ KODU:BL.PR.01 YAYINLANMA TARİHİ:12.11.2015 REVİZYON TARİHİ: REVİZYON NO:00 SAYFA SAYISI:05 1.0 AMAÇ: Mesai saatleri içinde ve mesai saatleri dışında Biyokimya Laboratuarlarında

Detaylı

Tıbbi Laboratuvarların Geleceği ve Mevzuata Uyum. Uz. Dr. Cüneyt Canbulat Klinik Biyokimya Uzmanları Derneği

Tıbbi Laboratuvarların Geleceği ve Mevzuata Uyum. Uz. Dr. Cüneyt Canbulat Klinik Biyokimya Uzmanları Derneği Tıbbi Laboratuvarların Geleceği ve Mevzuata Uyum Uz. Dr. Cüneyt Canbulat Klinik Biyokimya Uzmanları Derneği Sunum akışı Tıbbi Laboratuvarlar Mevzuat Laboratuvarların mevzuat dışı sorunları Tıbbi laboratuvarlar

Detaylı

6- Yeni Açılacak Optisyenlik Müessesesi Ruhsatlandırma İşleminin Sağlık Müdürlüğüne Gönderilmesi

6- Yeni Açılacak Optisyenlik Müessesesi Ruhsatlandırma İşleminin Sağlık Müdürlüğüne Gönderilmesi İÇİNDEKİLER 1- Yeni Açılacak Medikal Merkezlerinin Yetkilendirilme Başvuru İşlemleri 2- Medikal Merkezlerin Yetkilendirilme İşleminin Sağlık Müdürlüğüne Gönderilmesi 3- Medikal Merkez Nakil ve Devir İşlemleri

Detaylı

TIBBİ LABORATUVARLAR YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

TIBBİ LABORATUVARLAR YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Resmi Gazete Tarihi: 09.10.2013 Resmi Gazete Sayısı: 28790 TIBBİ LABORATUVARLAR YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; tıbbi laboratuvarların

Detaylı

ENDOSKOPİ HİZMETLERİ

ENDOSKOPİ HİZMETLERİ ENDOSKOPİ HİZMETLERİ Endoskopi ünitelerinde fiziki düzenleme yapılmalıdır. Endoskopi işleminin yapıldığı odanın tüm yüzeyleri kolay temizlenebilir ve dezenfekte edilebilir nitelikte olmalıdır. Endoskopi

Detaylı

YURT DIŞI ÜRETİM TESİSLERİNİN GMP DENETİMİ İÇİN YAPILACAK MÜRACAATA DAİR KILAVUZ

YURT DIŞI ÜRETİM TESİSLERİNİN GMP DENETİMİ İÇİN YAPILACAK MÜRACAATA DAİR KILAVUZ YURT DIŞI ÜRETİM TESİSLERİNİN GMP DENETİMİ İÇİN YAPILACAK MÜRACAATA DAİR KILAVUZ İÇİNDEKİLER 1- GMP Denetimine İlişkin Genel Prensipler 2-Daha Önce Bakanlığımızca Denetlenmiş ve GMP Uygunluğu Almış Başvurular

Detaylı

POLİKLİNİK HİZMETLERİ

POLİKLİNİK HİZMETLERİ POLİKLİNİK HİZMETLERİ Hasta kayıt işlemlerinin yapıldığı birime yönelik düzenleme bulunmalıdır. Hasta kayıt işlemlerinin yapıldığı birim bulunmalıdır. Bu birimde, bölümde hizmet veren hekimlerin listesi

Detaylı

2016 YILI EĞİTİM PLANI

2016 YILI EĞİTİM PLANI Doküman No EY.PL.01 Yayın 01.10.2015 Revizyon No 00 Revizyon 00 Sayfa 1 in Adı Enfeksiyon önlenmesi in Amaç ve Olası Enfeksiyonları önleyerek Tedavi sürecini kısaltmak 08.01.2016 i Hemşiresi e Çalışanlar

Detaylı

YÖNETMELİK AYAKTA TEŞHİS VE TEDAVİ YAPILAN ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

YÖNETMELİK AYAKTA TEŞHİS VE TEDAVİ YAPILAN ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK 3 Temmuz 2014 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29049 Sağlık Bakanlığından: YÖNETMELİK AYAKTA TEŞHİS VE TEDAVİ YAPILAN ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE

Detaylı

oe(i!!!!!iillilll~ov;iwıj"mfiı11/ iii

oe(i!!!!!iillilll~ov;iwıjmfiı11/ iii Tr {;ıl Bakantıg S&()hl< ",mau.,n Genel M\.odl1rtuQU Sayı: 95966346 - Konu: Yasadışı ve Kötüye Kullal1llan ilaç ve Madde Analizi Yapan Tıbbi Laboratuvarlar ile Madde Bağımlılığı Teşhis ve Tedavi Merkezlerindeki

Detaylı

ÜRETİM TESİSİ İMALAT KONTROL DEFTERİ

ÜRETİM TESİSİ İMALAT KONTROL DEFTERİ Ek- 1 ÜRETİM TESİSİ İMALAT KONTROL DEFTERİ İLAÇ ADI: Sıra no İmalat Partisinin Tarih Şarj No Miktar Form. şekli Vardiye Aktif madde miktarı Fiziksel analiz değerleri Kimyasal analiz değerleri Tarih Kontrol

Detaylı

TÜBİTAK 3001- Başlangıç Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı

TÜBİTAK 3001- Başlangıç Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı TÜBİTAK 3001- Başlangıç Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı Prof. Dr. Feray KÖÇKAR Proje Koordinasyon Ofisi Birim Sorumlusu Dr. Gülşah ÇELİK GÜL Uzman İçerik 1 2 3 4 5 6 7 Amaç Kimler Başvurabilir? Proje

Detaylı

EK - 1 BAŞVURU DİLEKÇESİ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜNE

EK - 1 BAŞVURU DİLEKÇESİ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜNE EK 1 BAŞVURU DİLEKÇESİ Sayı: Konu: Tarih: HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜNE Halk Sağlığı Laboratuvarları ve Yetkilendirilmiş Laboratuvarların Çalışma Usul Esasları Hakkında Yönetmelik kapsamında yönelik hazırlanan

Detaylı

ÖZ DEĞERLENDİRME SORU LİSTESİ

ÖZ DEĞERLENDİRME SORU LİSTESİ T.C TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU BURSA İLİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ ORHANELİ İLÇE DEVLET HASTANESİ VE RAPORU STERİLİZASYON HİZMETLERİ ÖZDEĞERLENDİRME SORU LİSTESİ TARİH: Doküman Kodu

Detaylı

HAVA ULAŞIM DAİRESİ EĞİTİM TALİMATI (SHT-Eğitim/HUD)

HAVA ULAŞIM DAİRESİ EĞİTİM TALİMATI (SHT-Eğitim/HUD) HAVA ULAŞIM DAİRESİ EĞİTİM TALİMATI (SHT-Eğitim/HUD) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Talimatın amacı, havaalanlarını kullanan her türlü sivil hava aracının uçuş

Detaylı

DERİ VE TENASÜL HASTALIKLARI BİRİMİ İZLEME VE DEĞERLENDİRME FORMU

DERİ VE TENASÜL HASTALIKLARI BİRİMİ İZLEME VE DEĞERLENDİRME FORMU DERİ VE TENASÜL HASTALIKLARI BİRİMİ İZLEME VE DEĞERLENDİRME FORMU İli/İlçesi: Tarih :././... Birim Adı:.. Birim Kodu: Adresi : Telefon / Faks :... / Deri ve Tenasül Hastalıklar Birim Sorumlusu : Personel

Detaylı

KALP, AKCİĞER, KALP-AKCİĞER VE HOMOGREFT NAKLİ MERKEZLERİ YÖNERGESİ. ( Makamın tarih ve 1832 sayılı olurları ile yürürlüğe girmiştir.

KALP, AKCİĞER, KALP-AKCİĞER VE HOMOGREFT NAKLİ MERKEZLERİ YÖNERGESİ. ( Makamın tarih ve 1832 sayılı olurları ile yürürlüğe girmiştir. KALP, AKCİĞER, KALP-AKCİĞER VE HOMOGREFT NAKLİ MERKEZLERİ YÖNERGESİ Tedavi Hizmetleri G.M. Tarih:26.02.2001 Sayı:1832 Sayfa: 1/2 ( Makamın 26.02.2001 tarih ve 1832 sayılı olurları ile yürürlüğe girmiştir.

Detaylı

ÇEVRE VE İŞLETME İZİNLERİ BELGE LİSTESİ

ÇEVRE VE İŞLETME İZİNLERİ BELGE LİSTESİ A. GAYRISIHHİ MÜESSESELER: İNŞAATA BAŞLAMADAN ÖNCE, YENİ ÜRETİM KONUSU PLANLAMASINDA VEYA KAPASİTE ARTIŞLARINDA: 1. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED): GOSB a başvuru yapılacaktır. Diğer kurum ve kuruluşlardan

Detaylı

YURT DIŞI ÜRETİM TESİSLERİNİN GMP DENETİMİ İÇİN YAPILACAK MÜRACAATA DAİR KILAVUZ

YURT DIŞI ÜRETİM TESİSLERİNİN GMP DENETİMİ İÇİN YAPILACAK MÜRACAATA DAİR KILAVUZ YURT DIŞI ÜRETİM TESİSLERİNİN GMP DENETİMİ İÇİN YAPILACAK MÜRACAATA DAİR KILAVUZ İÇİNDEKİLER 1- GMP Denetimine İlişkin Genel Prensipler 2-Daha Önce Bakanlığımızca Denetlenmiş ve GMP Uygunluğu Almış Başvurular

Detaylı

YÖNETMELİK AYAKTA TEŞHİS VE TEDAVİ YAPILAN ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

YÖNETMELİK AYAKTA TEŞHİS VE TEDAVİ YAPILAN ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK 30 Ocak 2015 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29252 Sağlık Bakanlığından: YÖNETMELİK AYAKTA TEŞHİS VE TEDAVİ YAPILAN ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1

Detaylı

MYK tarafından kabul edilen ulusal yeterliliklere göre sınav ve belgelendirme faaliyetleri, yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından

MYK tarafından kabul edilen ulusal yeterliliklere göre sınav ve belgelendirme faaliyetleri, yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından MYK YETKİLENDİRMESİ MYK tarafından kabul edilen ulusal yeterliliklere göre sınav ve belgelendirme faaliyetleri, yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından gerçekleştirilir. Yetkilendirilmiş

Detaylı

AYAKTA TEŞHİS VE TEDAVİ YAPILAN ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK. 20.09.2006 R.G.

AYAKTA TEŞHİS VE TEDAVİ YAPILAN ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK. 20.09.2006 R.G. AYAKTA TEŞHİS VE TEDAVİ YAPILAN ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK 20.09.2006 R.G. Sayısı:26295 MADDE 1 9/3/2000 tarihli ve 23988 sayılı Resmî Gazete de

Detaylı

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK ARASTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ HASTA NAKLİ ve AMBULANS HİZMETLERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK ARASTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ HASTA NAKLİ ve AMBULANS HİZMETLERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç DÜZCE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK ARASTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ HASTA NAKLİ ve AMBULANS HİZMETLERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1 Bu yönergenin amacı; Düzce Üniversitesi

Detaylı

YÖNETMELİK. Sağlık Bakanlığından: TÜTÜN BAĞIMLILIĞI TEDAVİ VE EĞİTİM BİRİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÖNETMELİK. Sağlık Bakanlığından: TÜTÜN BAĞIMLILIĞI TEDAVİ VE EĞİTİM BİRİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 23 Kasım 2011 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28121 YÖNETMELİK Sağlık Bakanlığından: TÜTÜN BAĞIMLILIĞI TEDAVİ VE EĞİTİM BİRİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

T.C. BİNGÖL VALİLİĞİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü HİZMET STANDARTLARI TABLOSU BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER

T.C. BİNGÖL VALİLİĞİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü HİZMET STANDARTLARI TABLOSU BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER T.C. BİNGÖL VALİLİĞİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO. VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI 1 KONTÖR YÜKLEME İŞLEMİ 2 DENETÇİ İŞE BAŞLAMA İŞLEMİ 3 KONTROL ELEMANI İŞE BAŞLAMA

Detaylı

Ameliyathane Ameliyathane Süreci ve Genel Düzenlemeler

Ameliyathane Ameliyathane Süreci ve Genel Düzenlemeler Ferit Bayram DentaFiera 6 Haziran 2016 Ameliyathane Ameliyathane Süreci ve Genel Düzenlemeler A. Temizlik ve Dezenfeksiyon Kurallarına İlişkin Düzenlemeler Sterilizasyon prosedürlerinin düzenli kontrolü

Detaylı

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ KALİTE KONTROL ve TEST KALİBRASYON PROSEDÜRÜ

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ KALİTE KONTROL ve TEST KALİBRASYON PROSEDÜRÜ Sayfa No : 1 / 6 1. Amaç Tıbbi Biyokimya Laboratuvarında rastgele ve sistematik hataları önlemek, doğru ve güvenilir test sonuçları elde etmek için iç ve dış kalite kontrol yöntemleri, bakım-kalibrasyonu

Detaylı

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU Klinik İlaç Araştırmaları Daire Başkanlığı na ANKARA

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU Klinik İlaç Araştırmaları Daire Başkanlığı na ANKARA ETİK KURUL OLUŞTURMAK İÇİN YAPILACAK BAŞVURU: Etik kurulların, Klinik Araştırmalar Hakkında Yönetmelik gereğince oluşturulması gerekmektedir 2 Etik kurullar üniversitelerde rektörün, Kamu Hastane Birliklerinde

Detaylı

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu FUTBOL GELİŞİM TALİMATI

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu FUTBOL GELİŞİM TALİMATI Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu FUTBOL GELİŞİM TALİMATI OCAK 2016 KIBRIS TÜRK FUTBOL FEDERASYONU FUTBOL GELİŞİM TALİMATI Madde 1. Amaç ve Kapsam Bu Talimat, futbol eğitimi veren organizasyonların fiziki

Detaylı

ARAŞTIRMA PROJELERİ BAŞVURU ve SÖZLEŞME MÜZAKERE PROSEDÜRÜ

ARAŞTIRMA PROJELERİ BAŞVURU ve SÖZLEŞME MÜZAKERE PROSEDÜRÜ Sayfa : 1 / 4 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, Koç Üniversitesi nde üniversite dışı kaynaklarından desteklenen araştırma projeleri geliştirme sürecini tanımlamak, proje başvuru ve sözleşme müzakere sürecini

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı. Sayı : B.10.0.SGB / Konu: Laboratuar performans kriterleri hakkında

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı. Sayı : B.10.0.SGB / Konu: Laboratuar performans kriterleri hakkında T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı Sayı : B.10.0.SGB.0.82.00.02/11096 07.09.2007 Konu: Laboratuar performans kriterleri hakkında GENELGE 2007/80 12/05/2006 tarihli ve 26166 sayılı Resmi

Detaylı

Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı Sonuç Listeleri

Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı Sonuç Listeleri Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı Sonuç Listeleri Yükseköğretim Kurulu tarafından 2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar (Ek) Döneminde Üniversitemize tanınan

Detaylı

Muayenehanelerin Fiziki Koşullarına İlişkin Düzenlemeler Açılan Davalar Mahkeme Kararları Güncel Durum

Muayenehanelerin Fiziki Koşullarına İlişkin Düzenlemeler Açılan Davalar Mahkeme Kararları Güncel Durum Ayakta Teşhis Ve Tedavi Yapılan Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik te Muayenehanelerin Fiziki Koşullarına İlişkin Düzenlemeler Açılan Davalar Mahkeme Kararları Güncel Durum 3 AĞUSTOS 2010 DEĞİŞİKLİKLERİ

Detaylı

İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ. GASTRONOMİ ve MUTFAK SANATLARI LİSANS PROGRAMI STAJ YÖNERGESİ

İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ. GASTRONOMİ ve MUTFAK SANATLARI LİSANS PROGRAMI STAJ YÖNERGESİ İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ GASTRONOMİ ve MUTFAK SANATLARI LİSANS PROGRAMI STAJ YÖNERGESİ Kabul eden makam, tarih ve sayı : Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu Kurulu, 29/01/2016 (342) Ek ve değişiklikler

Detaylı

BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER

BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER SIRA NO HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER HİZMETİN ORTALAMA TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) 1 Evde Bakım Maaşı Müracaatlarının Değerlendirilmesi BELGELER İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNDE DÜZENLENECEK, MAAŞ AİLE

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ BİRİMLERDE İLAÇ ve MALZEME YÖNETİM TALİMATI

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ BİRİMLERDE İLAÇ ve MALZEME YÖNETİM TALİMATI Sayfa No : 1 / 5 1. AMAÇ Bu talimatın amacı; birimlerde bulunması gereken ilaç ve sarf malzemelerinin; kritik stok düzeylerini ve son kullanım tarihlerini kontrol altında tutulacak şekilde takibini gerçekleştirmek,

Detaylı

2014 YILI PLANLAMA İLANI KAPSAMINDA AÇILACAK ÖZEL SAĞLIK KURULUŞU BAŞVURU ŞARTLARI İLE HAK SAHİPLİĞİNİN BELİRLENMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

2014 YILI PLANLAMA İLANI KAPSAMINDA AÇILACAK ÖZEL SAĞLIK KURULUŞU BAŞVURU ŞARTLARI İLE HAK SAHİPLİĞİNİN BELİRLENMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR 2014 YILI PLANLAMA İLANI KAPSAMINDA AÇILACAK ÖZEL SAĞLIK KURULUŞU BAŞVURU ŞARTLARI İLE HAK SAHİPLİĞİNİN BELİRLENMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR Bakanlığımız internet sitesinde yayımlanan 2014 yılında Yeni

Detaylı

AKARYAKIT HARİCİ ÜRÜN BAŞVURUSUNDA İSTENEN BELGELER

AKARYAKIT HARİCİ ÜRÜN BAŞVURUSUNDA İSTENEN BELGELER AKARYAKIT HARİCİ ÜRÜN BAŞVURUSUNDA İSTENEN BELGELER KENDİ ADINA BAŞVURU YAPAN SANAYİCİLER 1) Başvuru Formu : Kurum elektronik altyapısı kullanılarak, Akaryakıt Harici Ürün Başvuru Sistemi üzerinde gerekli

Detaylı

Yeminli Mali Müşavirlik Bağımsız Denetim ve Danışmanlık

Yeminli Mali Müşavirlik Bağımsız Denetim ve Danışmanlık No : 2011-012 Tarih : 01.02.2011 Konu : İhracatta Zorunlu Standart Ve Kalite Kontrollerinin Risk Esaslı Yapılması Amacıyla Firmaların Sınıflandırılmasına Dair Dış Ticarette Standardizasyon Tebliği Dış

Detaylı

Doküman No: 06.PR.İ.03 Yayın Tarihi: Revizyon No: 02 Revizyon Tarihi: İTİRAZ VE ŞİKAYETLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ PROSEDÜRÜ

Doküman No: 06.PR.İ.03 Yayın Tarihi: Revizyon No: 02 Revizyon Tarihi: İTİRAZ VE ŞİKAYETLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı EOV AKADEMİ tarafından yürütülen personel belgelendirme faaliyetlerine ilişkin olarak ilgili kişi, kurum veya kuruluşlardan alınan itiraz ve şikayetlerin değerlendirilmesi ile

Detaylı

SAĞLIK BAKANLIĞI ÖZEL HASTANELER YÖNETMELĐĞĐ

SAĞLIK BAKANLIĞI ÖZEL HASTANELER YÖNETMELĐĞĐ 2. BÖLÜM: HĐZMET BĐRĐMLERĐNE ESAS BĐLGĐLER HĐZMET BĐRĐMLERĐNE ESAS BĐLGĐ VE BELGELER 1- genelinde hijyene uygun temizlik ve bakım sağlanmış mı (uygun olmayan birimler açıkça belirtilecektir) 2-Acil ünitesi

Detaylı

T.C. GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü

T.C. GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Sayı : B.12.0.GKG.0.02.03/ 01-3423././2011 Konu : Yönetmelik Uygulama Talimatı 25.11.2011 * 39743.. VALİLİĞİNE (İl Müdürlüğü) Bilindiği üzere, 5996 sayılı Kanuna göre yayımlanan Veteriner Hekim Muayenehane

Detaylı

HAZIRLAYAN KONTROL EDEN ONAYLAYAN

HAZIRLAYAN KONTROL EDEN ONAYLAYAN DAMAR CERRAHİSİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ Sayfa No : 01 KALİTE KOMİTESİ HEDEF 1. Enerji Kesilmesinin önlenmesi PLANLANAN FAALİYETLER SORUMLU UYGULAMA İZLEME YÖNTEMİ TERMİN 1.a)Jenaratörün Devreye Girmesi

Detaylı

4 Şubat 2014 SALI Resmî Gazete Sayı : 28903 YÖNETMELİK

4 Şubat 2014 SALI Resmî Gazete Sayı : 28903 YÖNETMELİK 4 Şubat 2014 SALI Resmî Gazete Sayı : 28903 YÖNETMELİK Sağlık Bakanlığından: SAĞLIK BAKANLIĞI SERTİFİKALI EĞİTİM YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu

Detaylı

UYGUN DEĞİLSE YAPILACAK FAALİYET. Bildirim

UYGUN DEĞİLSE YAPILACAK FAALİYET. Bildirim T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ BİNA TURU KONTROL VE İYİLEŞTİRME FAALİYETLERİ FORMU KODU: YÖN.FR.14 YAYINLAMA TARİHİ: 21.04.2014 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO:

Detaylı

MOTOR TESTÇİSİ (SEVİYE 5) SINAV ŞARTNAMESİ

MOTOR TESTÇİSİ (SEVİYE 5) SINAV ŞARTNAMESİ 1.0. AMAÇ Bu şartname, 11UY0009-5 MOTOR TESTÇİSİ (SEVİYE-5) adayının belgelendirilmesine yönelik olarak yapılacak olan sınav için temel şartları, yeterlilik alanını, sınav koşullarını, kabul şartlarını

Detaylı

Doğumhaneye yönelik düzenleme yapılmalıdır.

Doğumhaneye yönelik düzenleme yapılmalıdır. Doğumhaneye yönelik düzenleme yapılmalıdır. Doğumhane girişinde çalışanlar için giyinme odası bulunmalıdır. Doğum öncesi izlem ve doğum işlemi tek kişilik odalarda yapılmalıdır. Doğum öncesi izlem, doğum

Detaylı

AKARYAKIT HARİCİNDE KALAN PETROL ÜRÜNLERİNİN YURT İÇİ VE YURT DIŞI KAYNAKLARDAN TEMİNİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ

AKARYAKIT HARİCİNDE KALAN PETROL ÜRÜNLERİNİN YURT İÇİ VE YURT DIŞI KAYNAKLARDAN TEMİNİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ 24 Nisan 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28627 Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan: TEBLİĞ AKARYAKIT HARİCİNDE KALAN PETROL ÜRÜNLERİNİN YURT İÇİ VE Amaç ve kapsam YURT DIŞI KAYNAKLARDAN TEMİNİNE İLİŞKİN

Detaylı

AYAKTA TEŞHİS VE TEDAVİ YAPILAN ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

AYAKTA TEŞHİS VE TEDAVİ YAPILAN ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI HAKKINDA YÖNETMELİK AYAKTA TEŞHİS VE TEDAVİ YAPILAN ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI HAKKINDA YÖNETMELİK Muayenehane standardı ve açılması MADDE 12/D (Ek:RG-3/8/2010-27661) (1) (Değişik:RG-3/8/2011-28014) Muayenehanelerin; hastaların,

Detaylı

AKARYAKIT HARİCİ ÜRÜNLERE İLİŞKİN UYGUNLUK YAZISI BAŞVURUSU

AKARYAKIT HARİCİ ÜRÜNLERE İLİŞKİN UYGUNLUK YAZISI BAŞVURUSU AKARYAKIT HARİCİ ÜRÜNLERE İLİŞKİN UYGUNLUK YAZISI BAŞVURUSU Başvurular, Kurum elektronik altyapısı kullanılarak, http://www.epdk.org.tr/tr/dokumanlar/petrol/lisanslar internet adresindeki Akaryakıt Harici

Detaylı

İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ ÖĞRENCİ KAYIT-KABUL İŞLERİ YÖNETMELİĞİ

İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ ÖĞRENCİ KAYIT-KABUL İŞLERİ YÖNETMELİĞİ Amaç ve Kapsam MADDE 1 - Bu yönetmeliğin amacı İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü bünyesinde yer alan fakültelerde lisans, Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsünde lisansüstü düzeyde eğitim-öğretim görecek

Detaylı

İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Verilmesi

İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Verilmesi SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI DÜZCE İL ÖZEL İDARESİ RUHSAT DENETİM MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ(EN GEÇ) İş Yeri Açma ve Çalışma

Detaylı

Kan ve Kan Ürünleri Kanunu nun 5. Yılı: Yazılanlar ve Uygulananlar. Prof. Dr. Mahmut Bayık

Kan ve Kan Ürünleri Kanunu nun 5. Yılı: Yazılanlar ve Uygulananlar. Prof. Dr. Mahmut Bayık Kan ve Kan Ürünleri Kanunu nun 5. Yılı: Yazılanlar ve Uygulananlar Prof. Dr. Mahmut Bayık Kan vekanürünlerikanununo. 5624 Kabul Tarihi: 11/4/2007 Genel esaslar Genel Esaslar MADDE 3 (1) a. Bu Kanun kapsamındaki

Detaylı

İLKYARDIM YÖNETMELİĞİ. Resmi Gazete Tarihi: 22.05.2002 Resmi Gazete Sayısı: 24762 BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

İLKYARDIM YÖNETMELİĞİ. Resmi Gazete Tarihi: 22.05.2002 Resmi Gazete Sayısı: 24762 BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar İLKYARDIM YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi: 22.05.2002 Resmi Gazete Sayısı: 24762 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- (Değişik:RG-18/03/2004-25406) Bu Yönetmeliğin amacı; fertlerin

Detaylı

11 Ekim 2013 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28792 YÖNETMELİK. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:

11 Ekim 2013 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28792 YÖNETMELİK. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: 11 Ekim 2013 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28792 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE EĞİTİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

Detaylı

Yüksek (Gelecek yılda meydana gelme olasılığı %100) için 4,

Yüksek (Gelecek yılda meydana gelme olasılığı %100) için 4, OKUL AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ PLANI HAZIRLAMA KILAVUZ^. Oluş Sıklığı için; Yüksek (Gelecek yılda meydana gelme olasılığı %100) için 4, Bazen (Gelecek yılda meydana gelme olasılığı %10-100 veya gelecek

Detaylı

İşyeri Hekimliği Temel Eğitim Programı (Toplam: 220 saat) Yüz yüze eğitim (90 Saat) Eşzamansız (%90)

İşyeri Hekimliği Temel Eğitim Programı (Toplam: 220 saat) Yüz yüze eğitim (90 Saat) Eşzamansız (%90) İŞYERİ HEKİMLİĞİ TEMEL EĞİTİM PROGRAMI Programın amacı, işyeri hekimi olmak isteyen hekimlere; mesleki becerilerini işyerlerinde uygulayabilmeleri için gerekli iş sağlığı ve güvenliği bilgisini kazandırmaktır.

Detaylı

İŞLETME BELGESİ HAKKINDA YÖNETMELİK. (04/12/2009 tarih ve 27422 sayılı RG)

İŞLETME BELGESİ HAKKINDA YÖNETMELİK. (04/12/2009 tarih ve 27422 sayılı RG) İŞLETME BELGESİ HAKKINDA YÖNETMELİK (04/12/2009 tarih ve 27422 sayılı RG) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, işletme belgesi verilmesinde uygulanacak

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 07.11.2013 Ex. olan hastanın kimliğinin doğrulanması için 01 Ex. Kimlik Etiketi kullanımı tarif edildi. 19.03.2014 Madde 5.3.4 te psikiyatri hastaları

Detaylı

(Patolojiye yönelik değişiklik önerimiz yok)

(Patolojiye yönelik değişiklik önerimiz yok) BĐRĐNCĐ BÖLÜM Madde 1 (Amaç) Madde 2 (Kapsam) Madde 3 (Dayanak) Madde 4 (Tanımlar ve Kısaltmalar) ĐKĐNCĐ BÖLÜM Madde 5 (Komisyon Teşkili) (8ç) temsilen Tıbbi Patoloji Gerekçe: Türkiye de patoloji laboratuarlarının

Detaylı

MEVZUAT DENETİM VE DENETİME HAZIRLIK

MEVZUAT DENETİM VE DENETİME HAZIRLIK MEVZUAT DENETİM VE DENETİME HAZIRLIK Dr. Tevfik YAVUZ Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Normlar Hiyerarşisi: Anayasa Kanun MEVZUAT? Kanun Hükmünde Kararname Tüzük Yönetmelik Adsız Düzenleyici işlemler

Detaylı

T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ 2018-2019 GÜZ DÖNEMİ LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARA ÖĞRENCİ ALIM İLANI Tezli Yüksek Lisans ve Doktora Programlarına Otomasyon Sistemi Üzerinden

Detaylı