Londra Cinsel Sağlık Programı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Londra Cinsel Sağlık Programı"

Transkript

1 Londra Cinsel Sağlık Programı Kılavuzun Kullanımı Bu kılavuz, sizin için doğru olan doğum kontrol yöntemi seçmenize yardımcı olmak üzere Kılavuz, doğum kontrol yöntemlerden her biri ile ilgili sadece temel bilgileri sunmaktadır. Daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız veya emin değilseniz doktorunuzla veya doğum kontrol ve cinsel sağlık hizmetleri ile irtibata geçin. Bu kılavuz her bir yöntemin ne kadar etkin olduğunu açıklamaktadır. Rakamlar, gerek mükemmel kullanım gerekse gerçek hayat deneyimlerinin her ikisi için verilmiştir. Mükemmel kullanım, belirli bir yöntemi kullanan herkesin, bu yöntemi her kullanışında, %100 mükemmel olarak kullanması anlamını taşımaktadır. Gerçek hayatta, bazı kadınlar seçtikleri yöntemi her zaman doğru olarak kullanmamaktadırlar. Bu kılavuz, aynı zamanda, kadınların yöntemi pratikte nasıl kullandığına dayanarak, her bir yöntemin gerçek hayatta ne kadar işe yaradığını göstermek amacıyla rakamlar sunmaktadır. Örneğin, aşağıda doğum kontrol hapı için verilen rakamlar gerçek hayatta size - kadınların yöntemi mükemmel olarak kullanmamaları durumunda - kadınların %9'unun (her 100 kadından 9'unun) bu yöntemi kullandıkları ilk yıl içerisinde istenmeyen gebelikle karşılaşabileceklerini anlatmaktadır. Gerçek hayatta, doğum kontrol hapı kullanan kadınların %9 kadarı (100 kadından 9'u) ilk yıl içinde istenmeyen gebelikle karşılaşır. Bu broşür Londra Cinsel Sağlık Program (London Sexual Health Programme) girişimi olan London LARC Network (LLN) yönlendirme komitesi tarafından MSD bu broşürün geliştirilmesi ve tercüme masraflarının karşılanması için LLN'e fon sağlamıştır. MSD bu broşürün İngilizce dilinde hazırlanmış olan kopyasını sadece gerçeğe uygunluk açısından gözden geçirmiştir. MSD bu broşürün Avrupa dilleri dışındaki dillere yapılan tercümesini gözden geçirmemiş olup hiç bir sorumluluk kabul etmemektedir.

2 Uzun etkili, geri dönüşü olan doğum kontrol Bu yöntemler gebeliği önleyici yöntemler arasında en etkin olanlarıdır ve her gün bir şey almayı hatırlamanıza gerek kalmaz. Bu yöntemler üç aydan 10 yıla kadar uzun dönem koruma sağlar ve tamamıyla tersine dönüş mümkündür. Bu yöntemler cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlamaz. Seçenekler Avantajlar Dezavantajlar Gebelik Önleyici İmplantlar Küçük, esnek bir çubuk kolun üst kısmında, hemen deri altına yerleştirilir ve bu çubuk progestojen (gebelik hormonu) salar. Gerçek hayatta, gebelik önleyici implant kullanan kadınların %1'i (100 kadından 1'i) ilk yıl içinde istenmeyen gebelikle karşılaşır. Esas olarak her ay yumurtanın serbest kalmasını durdurur. Servikal mukusun kalınlaşmasını sağlayarak spermlerin rahim içinde ilerlemesini zorlaştırır ve rahim çeperinin incelmesini sağlar. Etkinliği %99'un üzerindedir. 3 yıl etkinliğini sürdürür, ancak istenildiği takdirde daha önce çıkartılabilir. Adet kanamaları durabilir (bu üretkenliğe zarar vermez). Doğal üretkenlik çubuk çıkarıldıktan kısa bir süre sonra normale döner. Doğum kontrol haplarını almayı unutan kadınlar için uygun olabilir. Bazı kadınlarda düzensiz adet kanaması olur veya kanama olmaz. Epilepsi ve HIV için alınan ilaçlar veya sarı kantaron otu gibi bitkisel tedaviler, implantın etkinliğini azaltabilir. Takılması ve çıkarılması küçük bir işlemdir. Takılma ve çıkartma işlemi eğitim almış sağlık personeli tarafından yapılmalıdır.

3 Gebelik Önleyici Enjeksiyon İçeriğinde progestojen (gebelik hormonu) olan bir enjeksiyon her 12 haftada bir kas dokuya kalça veya koldan uygulanır. Gerçek hayatta, gebelik önleyici enjeksiyon yaptıran kadınların %6 kadarı (100 kadından 6'sı) ilk yıl içinde istenmeyen gebelikle karşılaşır. Esas olarak her ay yumurtanın serbest kalmasını durdurur. Bu da servikal mukusun kalınlaşmasını ve rahim çeperinin incelmesini sağlayarak spermlerin rahim içinde ilerlemesini zorlaştırır. Mükemmel kullanımda %99 etkilidir. Adet kanamaları durabilir Doğum kontrol haplarını almayı unutan kadınlar için uygun olabilir. Gebelik önleyici enjeksiyon yapılıp vücut sisteminize girdikten sonra, çıkartılamaz ve bu nedenle karşılaşılan yan etkiler kısa süre içinde tamamıyla düzeltilemeyebilir. Yan etkileri arasında şunlar vardır: başta düzensiz kanamaları takip eden kanamasız dönem, kilo alımı, baş ağrıları, ruh halinde sürekli değişiklik ve göğüslerde hassasiyet Enjeksiyon durdurulduktan sonra, üretkenliğin geri gelmesi 10 ay veya daha uzun sürebilir. Gebelik önleyici enjeksiyonun kullanılması doğal östrojen seviyenizi azaltır ve kemiklerin incelmesine neden olabilir. Bu durum, normal şartlarda enjeksiyonu durdurmanızla birlikte kemiklerin kendilerini yenilemelerinden dolayı bir problem oluşturmaz. Uzun dönemde herhangi bir problem ortaya çıkması beklenmemektedir. Kemiklerin incelmesi, hali hazırda risk grubu içinde olan kadınlar için daha büyük bir problem oluşturabilir; hemşireniz veya doktorunuz risk dahilinde olup olmadığınızı kontrol etmek üzere size bazı sorular yöneltecek ve gebelik önleyici enjeksiyonlara 2 yıldan daha uzun bir süredir devam edip etmeniz durumunda tekrar kontrol edeceklerdir. 18 yaş altındaki kadınlarda kemik gelişimi devam etmektedir ve gebelik önleyici enjeksiyon kullanılmadan önce doktorları tarafından dikkatli bir değerlendirme yapılmalıdır.

4 Rahim İçi Araç (IUD) Plastik ve bakırdan yapılmış ufak bir araç rahim içine yerleştirilir. Acil durum gebelik önleyici olarak kullanılabilir. Gerçek hayatta, rahim içi araç (IUD) kullanan kadınlardan %1'inden daha azı (100 kadından biri) ilk yıl içinde istenmeyen gebelikle karşılaşır. IUD, rahim içi ve yumurta kanalı içinde yer alan sıvının yapısını değiştiren bakırı serbest bırakır. Bu değişiklik spermlerin yumurtayı döllemesine engel olur. Etkinliği %99'un üzerindedir. Kullanılan IUD tipine bağlı olarak vücut içinde 5-10 yıl süre ile kalabilir ancak daha öncede çıkartılabilir. Uzun dönemli koruma isteyen ancak hormon almak istemeyen kadınların kullanımı için uygun olabilir. Doğum kontrol haplarını almayı unutan kadınlar için uygun olabilir. Adet kanamaları daha yoğun, daha uzun ve ağrılı olabilir. Takılması ve çıkarılması küçük bir işlemdir. Takma ve çıkartma işlemi eğitim almış sağlık personeli tarafından yapılmalıdır. IUD'nin takılmasını takip eden 20 gün içinde çok düşük enfeksiyon riski bulunmaktadır. Gebelikten korunmak için IUD kullanırken, hamile olduğunuzu düşünüyorsanız veya karnınızın alt tarafında ani ve alışılmadık ağrılarınız oluyorsa derhal tıbbi yardım almanız gerekmektedir.

5 Rahim İçi Sistem (IUS) IUS şekil olarak IUD'ye benzer ve T şeklinde rahim içine yerleştirilen ufak, plastik bir araçtır. Progestojen (gebelik hormonu) adı verilen bir hormon salgılar. Gerçek hayatta, rahim içi sistem (IUS) kullanan kadınlardan %1'inden daha azı (100 kadından biri) ilk yıl içinde istenmeyen gebelikle karşılaşır. Rahim çeperinin incelmesini ve servikal mukusun kalınlaşmasını sağlar ve böylelikle spermlerin rahim içinde ilerlemesini zorlaştırır ve döllenmiş yumurtanın yerleşme şansını azaltır. Etkinliği %99'un üzerindedir. 5 yıl etkinliğini sürdürür, ancak istenildiği takdirde daha önce çıkartılabilir. Araç çıkartıldıktan sonra genellikle normal üretkenlik seviyesine kısa süre içinde dönülür. Aynı zamanda ağır kanaması olan kadınlarda tedavi edici unsur olarak kullanılır. Doğum kontrol haplarını almayı unutan kadınlar için uygun olabilir. Kadınların menstürel alışkanlıklarında değişiklikler olabilir ve kullanımın ilk aylarında yoğun kanama ile karşılaşabilirler. Daha sonra kanamalar azalır veya durur. Bazı kadınlar, ruh halinde sürekli değişiklik, cilt problemleri, göğüslerde hassasiyet veya baş ağrısı ile karşı karşıya kalabilir. Takılması ve çıkarılması küçük bir işlemdir. Takma ve çıkartma işlemi eğitim almış sağlık personeli tarafından yapılmalıdır. IUD'nin takılmasını takip eden 20 gün içinde çok düşük enfeksiyon riski bulunmaktadır.

6 Kısa Süreli Doğum Kontrolü Bu yöntemler istenmeyen gebeliği önleme açısından etkindirler ancak bu sizin yapmanız gereken şeyi unutmamanıza bağlıdır: örneğin düzenli olarak bir hap kullanmanız veya her cinsel ilişki öncesinde kondom veya diyafram gibi bariyer görevi yapan bir koruyucu kullanmanız gerekmektedir. Sadece kondom cinsellik yoluyla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlamaktadır. Ağız Yoluyla Alınan Birleşik Doğum Kontrol Hapı (COC) Östrojen ve progestojen (gebelik hormonu) içeren hap. Gerçek hayatta, ağız yoluyla alınan birleşik doğum kontrol kapı kullanan kadınların %9 kadarı (100 kadından 9'u) ilk yıl içinde istenmeyen gebelikle karşı karşıya kalır. Yumurtalıkların her ay bir yumurtayı serbest bırakmasını (ovülasyon) engeller, servikal mukusun kalınlaşmasını ve rahim çeperinin incelmesini sağlayarak spermlerin rahim içinde ilerlemesini zorlaştırır. Talimatlara mükemmel şekilde uyularak kullanılması durumunda %99 üzerinde etkinlik göstermektedir. Bazı haplar adet ağrılarının, yoğun kanamaların, premenstural sendromun, sivilce ve endometriyozun tedavisinde kullanılır. Ağız yoluyla alınan pek çok bileşik doğum kontrol hapı 21 gün boyunca her gün alınır arkasından 7 gün ara verilir. bazı hapların kullanımı biraz farklı olabilir. Yüksek tansiyon hastalığı olan kadınlar için uygun değildir. Sigara kullanan 35 yaş üzeri kadınlar için uygun değildir. Migren hastalığı olan kadınlar için uygun olmayabilir. Hapların alınmasının unutulması, diğer ilaçların alınması, kusma ve ciddi ishal etkinliği azaltabilir. Yan etkileri arasında ruh halinde değişiklik, göğüs hassasiyeti ve baş ağrısı bulunmaktadır.

7 Sadece Progestojen (Gebelik Hormonu) İçeren Doğum Kontrol Hapları (POP) Sadece progestojen (gebelik hormonu) içeren hap. Gerçek hayatta, ağız yoluyla alınan, sadece progestojen (gebelik hormonu) içeren doğum kontrol hapları kullanan kadınların %9 kadarı (100 kadından 9'u) ilk yıl içinde istenmeyen gebelikle karşı karşıya kalır. İki tip POP bulunmaktadır: Bunlardan biri spermlerin rahime girmesini engeller ve 3 saatlik "hap unutma" süresi vardır. Diğeri ise genel olarak yumurtanın serbest bırakılmasını önler ve 12 saatlik "hap unutma" süresi vardır. Talimatlara mükemmel şekilde uyularak kullanılması durumunda %99 üzerinde etkinlik göstermektedir. Sağlık sorunları nedeni ile östrojen almak istemeyen veya alamayan kadınlar için uygun olabilir. Sigara içen ve 35 yaş üzerindeki kadınlar için uygun olabilir. Kullanımının uygun olduğu ve süt emziren kadınlarda kullanılabilir. Günlük olarak alınmalıdır. Haplardan birini almayı unutursanız veya geç alırsanız hamile kalma olasılığınız artacaktır. Düzensiz kanamalar veya adetlerin durması gözlemlenebilir. Bazı ilaçlar POP'un etkinliği etkileyebilir. Kusma veya şiddetli ishal hapın etkinliğini azaltabilir.

8 Vajinal Halka Şeffaf ve elastik bir halka olup vajina içine yerleştirilir ve 21 gün sonra 7 gün ara vermek üzere çıkartılır. Gerçek hayatta, vajinal halka kullanan kadınların %9 kadarı (her yüz kadından dokuzu) kullanımın ilk yılı içinde istenmeyen gebelikle karşı karşıya kalır. Vajina içindeyken, her gün, günlük östrojen ve progestojen (gebelik hormonu) dozunu salgılayarak, yumurtalıkların her ay bir yumurtayı serbest bırakmasını (ovülasyon) engeller, servikal mukusun kalınlaşmasını ve rahim çeperinin incelmesini sağlayarak spermlerin rahim içinde ilerlemesini zorlaştırır. Talimatlara mükemmel şekilde uyularak kullanılması durumunda %99 üzerinde etkinlik göstermektedir. Bir halka üç hafta boyunca kalır. Her gün korunmayı düşünmeye gerek yoktur. Adet kanamalarını düzenler, hafifletir ve daha az ağrılı geçmesini sağlar. Kusma veya ishalden etkilenmez. Nasıl takılıp çıkartılacağının öğrenilmesi gerekmektedir. Yüksek tansiyon hastalığı olan kadınlar için uygun değildir. Sigara kullanan 35 yaş üzeri kadınlar için uygun değildir. Migren hastalığı olan kadınlar için uygun olmayabilir. Diğer başka ilaçların alınması etkinliğini azaltabilir. Yan etkileri arasında ruh halinde değişiklik, göğüs hassasiyeti ve baş ağrısı bulunmaktadır.

9 Gebelik Önleyici Bant İnce, bej rengi bant temiz ve kuru cildin üzerine yapıştırılır. 21 gün boyunca, her 7 günde bir değiştirilir, 21 gün sonunda 7 gün ara verilir. Bant östrojen ve progestojen (gebelik hormonu) salgılar. Gerçek hayatta, gebelik önleyici bant kullanan kadınların %9 kadarı (100 kadından 9'u) ilk yıl içinde istenmeyen gebelikle karşılaşır. Bant, her ay 3 hafta boyunca uygulanır. Yerine yapıştırıldığında, her gün, günlük östrojen ve progestojen (gebelik hormonu)dozunu salgılayarak, yumurtalıkların her ay bir yumurtayı serbest bırakmasını (ovülasyon) engeller, servikal mukusun kalınlaşmasını ve rahim çeperinin incelmesini sağlayarak spermlerin rahim içinde ilerlemesini zorlaştırır. Talimatlara mükemmel şekilde uyularak kullanılması durumunda %99 üzerinde etkinlik göstermektedir. Her gün korunmayı düşünmeye gerek yoktur. Adet kanamalarını düzenler, hafifletir ve daha az ağrılı geçmesini sağlar. Kusma veya ishalden etkilenmez. Cilt üzerinde görülebilir. Nadiren deride tahrişe neden olabilir. 7. günde düşebilir. Yüksek tansiyon hastalığı olan kadınlar için uygun değildir. Sigara kullanan 35 yaş üzeri kadınlar için uygun değildir. Migren hastalığı olan kadınlar için uygun olmayabilir. Diğer başka ilaçların alınması etkinliğini azaltabilir. Yan etkileri arasında ruh halinde değişiklik, göğüs hassasiyeti ve baş ağrısı bulunmaktadır.

10 Diyafram ve Sperm Öldürücü Cinsel ilişki öncesinde, esnek bir lateks (kauçuk) veya silikon araç vajina içine yerleştirilerek spermlerin rahim içine girişi engellenir. Gerçek hayatta, sperm öldürücü içeren diyafram kullanan kadınların %12 kadarı (100 kadından 12'si) ilk yıl içinde istenmeyen gebelikle karşılaşır. Spermlerin rahime girmesini engeller. Mükemmel kullanımda %94 etkilidir. Cinsel ilişkiden bir kaç saat önce yerleştirilebilir. Hormon almak istemeyen kadınlar için bir seçenek olabilir. Yeniden kullanılabilir. Doğru boyutun yerleştirilebilmesi için ilk kez bir hemşire veya doktor muayenesi gereklidir. Nasıl kullanılacağını öğrenmek zaman alabilir. İleriye yönelik planlama yapılması veya cinsel ilişkiye ara verilerek takılması gerekebilir. Sperm öldürücüler ile birlikte kullanılmalıdır (sperm öldürücüler spermleri öldürür) Cinsel ilişki sonrası en az altı saat boyunca yerinde kalmalıdır.

11 Doğal Yöntemler Cinsel ilişkiye girdiğinizde hamile kalma riskinizin düşük olduğu dönemlerin öğrenilmesi. Gerçek hayatta, doğal yöntemleri kullanan kadınların %24 kadarı (100 kadından 24'ü) ilk yıl içinde istenmeyen gebelikl3 karşılaşır. Menstürel döneminizin üretken ve üretken olmayan zamanlarını işaretleyerek (vücut sıcaklığınız ve adet döneminizi esas alınmasıyla) cinsel ilişkiden ne zaman kaçınmanız gerektiğini planlayabilirsiniz. Kimyasal veya fiziksel ürünler kullanılmamaktadır. Fiziksel etkileri bulunmamaktadır. Bu yöntemin kullanımı, düzenli adet dönemine sahipseniz ve ne zaman üretken olduğunuzu veya olmadığınızı hassas bir şekilde ön görebiliyorsanız kolaydır. Diğer yöntemlere göre daha yüksek istenmeyen gebelik riski bulunmaktadır. Kullanımını etkin bir şekilde öğrenmek 6 ay alabilir. Stres ve hastalıklar bu yöntemi güvensiz kılar. En üretken olduğunuz dönemde cinsel ilişkiden kaçınılması veya kondom kullanılması gerekli olur. Doğal aile planlaması için kullanılan sinyaller bebek emzirme döneminde güvenilir değildir.

12 Süt Emzirme, Laktasyonel Amenore Metodu (LAM) olarak bilinen doğal bir doğum kontrol yöntemidir. LAM etkin ancak geçici bir doğum kontrol yöntemi olabilir. Ancak, gebeliğe karşı etkin bir koruma yöntemi için, menstrüasyon (adet kanamaları) başlar başlamaz, süt emzirme sıklığı veya süresi azaldığında, biberonla besleme başladığında veya bebek 6 aylık olduğunda diğer bir doğum kontrol yöntemin kullanılması gereklidir. Süt emzirme sadece aşağıda yer alan tüm beş şartın sizin için geçerli olduğu durumda etkin olacaktır: 1. Bebeğinizin altı aylıktan daha küçük olması 2. Adet kanamalarınızın başlamamış olması 3. Bebeğinizin sadece anne sütü ile besleniyor olması (memeden beslenme, hazır süt değil) 4. Bebeğinizi gündüzleri her dört saate bir, geceleri her altı saate bir emziriyor olmanız 5. Bebeğinizin emzik veya biberon kullanmaması Bu beş şartın HEPSİ KARŞILANMIYORSA, hemşire veya doktorunuzdan tıbbi tavsiye isteyin. Bebeğinizin memenizi emmesi vücudunuzun prolaktin adı verilen bir hormon üretmesini sağlar. Prolaktin vücudunuzun daha fazla süt üretmesini teşvik eder ve yumurtalıkların her ay yumurta salımını (ovülasyon) engeller. Etkin kullanılması durumunda, bebeğin doğumunu takip eden altı ay içinde %98 etkinlik sağlar. Kimyasal veya fiziksel ürünler kullanılmamaktadır. Fiziksel etkileri bulunmamaktadır. Bebeğiniz doğduktan sonra, adet kanamanız başlamadan tekrar hamile kalmanız mümkündür; çünkü yumurtanın salımından sonra adet kanamasının gerçekleşmesi yaklaşık iki hafta sürer. Emzirmeyi tamamen veya neredeyse tamamen bıraktıktan sonra hamile kalabilirsiniz. Bebeğiniz altı aylık olduğunda, emzirmenin sağladığı doğal doğum kontrol yöntemi son bulur. Emzirme, bebeğin süt yerine diğer besinlerle veya sıvılarla beslenmeye başlaması ile birlikte doğal doğum kontrol yöntemi güvenirliğini kaybeder.

13 Erkek İçin Kondom Çok ince lateks (kauçuk) veya poliüretan (plastik) kılıf olup erekt penis üzerine yerleştirilir. Gerçek hayatta, erkek için kondom kullanan çiftlerden %18'i (her 100 çiften 18'i) bir yıl içinde beklenmeyen bir gebelikle karşılaşacaklardır. Spermlerin vajinaya girmesine engel olur. Mükemmel kullanımda %98 etkilidir. Hormon kullanımı yoktur. Cinsel ilişki ile geçen enfeksiyonları azaltır ve diğer doğum kontrol yöntemlerin yanında enfeksiyon riskini azaltmak için kullanılabilir. Kondomun takılması cinsel ilişkiye ara verilmesini gerektirir. Erkeklerin kullandığı kondomlar doğru kullanılmaması durumunda veya yanlış şekil ve boyutların kullanılması durumunda kayıp çıkabilir veya yırtılabilir.

14 Kadınlar İçin Kondom Pazarda kadınların kullanımı için birkaç tip kondom bulunmaktadır. Bu kondomlar kayganlığı sağlanmış kılıflar olup cinsel ilişki öncesinde vajina içine yerleştirilir. Kadınlar için üretilen kondomların kapalı ucunda bir halka veya sünger bulunur. Kılıfın açık ucu vajinanın dışında kalır. Mükemmel kullanımda %95 oranında etkindir. Hormon kullanımı yoktur. Cinsel ilişki ile geçen enfeksiyonları azaltılmasına yardımcı olur ve diğer doğum kontrol yöntemlerinin yanında enfeksiyon riskini azaltmak için kullanılabilir. Erkek kondomları kadar kolaylıkla bulunmaz. Kadın kondomları cinsel ilişki esnasında kazara kenara itilebilir. Gerçek hayatta, kadın kondomu kullanan kadınların %21 kadarı (100 kadından 21'i) ilk yıl içinde istenmeyen gebelikle karşılaşır. Spermlerin rahime girmesini engeller.

15 Acil Durum Doğum Kontrolü Korunmasız cinsel ilişkide bulunan veya kullanılan doğum kontrol yöntemin başarısız olması durumunda bir kadın gebeliği önlemek amacıyla acil durum doğum kontrol yöntemini kullanabilir. Acil durum doğum kontrol yönteminin kullanımı cinsellik yoluyla bulaşan hastalıklar için herhangi bir koruma sağlamayacaktır. Korumasız bir cinsel ilişkide bulunduysanız mümkün olduğu kadar kısa sürede aile doktorunuz veya cinsel sağlık/korunma kliniğinden bir randevu alın veya eczacınız ile konuşun. Acil Durum Doğum Kontrol Hapı İki tip doğum kontrol hapı bulunur ve bu haplar reçetelenmesi durumunda ücretsiz olarak temin edilebilir veya bazı eczanelerden satın alınabilir: Levonelle 1500 cinsel ilişkiden sonra üç gün içinde (72 saat) alınabilir ancak ne kadar erken alınırsa o kadar etkili olur ve Levonelle One Step (1500 ile aynıdır) 16 yaş üzerindeyseniz eczanenizden satın alabilirsiniz. ellaone korunmasız cinsel ilişkiyi takip eden beş gün (120 saat) içinde alınabilir, ancak sadece 18 yaş üzerindeki kadınlar için önerilmektedir. ellaone ürünü de eczanelerden temin edilebilir. Acil durum doğrum kontrol yöntemi her zaman istenen sonucu vermeyebilir; bu nedenle devamlı olarak güvenilir bir doğum kontrol yöntemi kullanmalıdırlar. Acil durum doğum kontrol haplarının yumurtanın salınımını geciktirdiği veya engellediği ve rahim içi ortamını değiştirebileceği düşünülmektedir. Levonelle 1500 bir dönem içinde bir defadan fazla kullanılması mümkündür, ancak üretici firma bunu önermemektedir. ellaone korunmasız cinsel ilişkiyi takip eden beş gün içinde (120 saat) alınabilir ancak, sadece 18 yaşından büyük kadınlar kullanabilir. ellaone hakkında daha fazla bilgi almak için doktorunuz veya hemşireniz ile görüşün. Acil durum doğum kontrol haplarının devamlı kullanılması doğal menstürel döngünüzü ciddi şekilde bozabilir. ellaone adet döneminde bir kez kullanılabilir.

16 Bakır Rahim İçi Aracı (IUD) Pek çok IUD, acil durum doğum kontrolü için cinsel ilişkiyi takip eden 5 gün içinde (120 saat) veya yumurtanın salınımının (ovülasyon) beklendiği en erken tarihten 5 gün öncesinde kullanılabilir. Gerçek hayatta, IUD ürününü acil durum doğum kontrolü amacıyla kullanan kadınların %1'i (1000 kadından 1'i) beklenmedik bir gebelikle karşılaşacaktır. IUD vücuda bakır salar. IUD rahim içinde kaldığı sürece, salınan bakır yumurta ve spermler için uygun olmayan bir ortam oluşturur ve böylelikle üreme ve döllenmeyi önler. Doğru yerleştirilmesi durumunda %99 etkindir. Korumasız cinsel ilişkiyi takip eden 5 gün içinde veya yumurtanın salınımının (ovülasyon) beklendiği en erken tarihten 5 gün öncesinde kullanılması durumunda gebeliği önler. IUD devamlı koruma amacıyla yerinde kalabilir veya daha sonra çıkartılabilir. IUD'nin takılmasını takip eden 20 gün içinde çok düşük enfeksiyon riski bulunmaktadır. Gebelikten korunmak için IUD kullanırken hamile olduğunuzu düşünüyorsanız veya karnınızın alt tarafında ani ve alışılmadık ağrılarınız oluyorsa derhal tıbbi yardım almanız gerekmektedir IUD'nin devamlı kullanılması durumunda adet dönemleri daha ağır, daha uzun veya daha fazla ağrılı geçebilir. Tama ve çıkartma işlemi eğitim almış profesyonel sağlık personeli tarafından yapılmalıdır.

17 Kalıcı Yöntemler Sterilizasyon, kadının hamile kalmasını engelleyecek kalıcı bir korunma yöntemidir. Sterilizasyon cinsellik yoluyla bulaşan hastalıklar için herhangi bir koruma sağlamaz. Kadının Sterilizasyonu Gerçek hayatta, sterilizasyon işlemi sonrasında kadınların %1'inde (200 kadından 1'inde) işlem sonrasındaki bir yıl içinde beklenmedik gebelik olmuştur. Falop tüpleri, kesilir, kapatılır veya bloke edilir. %99,5 etkindir. Kalıcı bir koruma yöntemi olup hormon kullanımı yoktur. Kolaylıkla geri dönüşümü yoktur Cerrahi işlem gerektirir. Kadın sterilizasyonunda başarısızlık oranı 200'de 1'dir. İleride çocuk isteyebileceğinizi düşünüyorsanız bu yöntem seçilmemelidir.

18 Erkeğin Sterilizasyonu Erkek sterilizasyonun yapılmasından sonra 666 çiften 1'inde istenmeyen gebelik oluşmuştur. Testislerden spermleri taşıyan tüpler kesilir, kapatılır veya bloke edilir. %99,9 etkindir. Kalıcı bir koruma yöntemi olup hormon kullanımı yoktur. Güvenilir bir şekilde geri dönüşümü yoktur. Cerrahi işlem gerektirir. Erkeklerde yapılan sterilizasyon işlemi hemen etkinlik göstermez. İleride çocuk isteyebileceğinizi düşünüyorsanız bu yöntem seçilmemelidir.

Doğum Sonrası Doğum Kontrolü

Doğum Sonrası Doğum Kontrolü Lothian Cinsel ve Üreme Sağlığı Hizmetleri Doğum Sonrası Doğum Kontrolü Sizin için en uygun doğum kontrol yöntemini seçmenize yardımcı oluyoruz Doğum kontrol seçenekleri Yeni doğum yapmış olan ve hamileliklerine

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hemşirelik Protokolleri Hazırlama Komitesi Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/8

Detaylı

DOĞAL AİLE PLANLAMASI YÖNTEMLERİ

DOĞAL AİLE PLANLAMASI YÖNTEMLERİ DOĞAL AİLE PLANLAMASI YÖNTEMLERİ DOĞAL AİLE PLANLAMASI YÖNTEMİ DENİLİNCE AKLINIZA NELER GELİYOR? DoĞal Aile Planlaması Yöntemleri Dünya Sağlık Örgütü, doğal aile planlaması yöntemlerini, menstrüel siklusun

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ AİLE PLANLAMASI?? AİLE PLANLAMASI NEDİR? Bütün çiftlerin ve bireylerin

Detaylı

Sadece progesteron içeren kontraseptifler östrojen komponenti nedeniyle KOK kullanamayan kadınlarda alternatif bir kontrasepsiyon seçeneğidir:

Sadece progesteron içeren kontraseptifler östrojen komponenti nedeniyle KOK kullanamayan kadınlarda alternatif bir kontrasepsiyon seçeneğidir: SADECE SADECE PROGESTERON PROGESTERON İÇEREN İÇEREN ORAL ORAL KONTRASEPTİF KONTRASEPTİF KULLANIMI KULLANIMI Doç. Doç. Dr. Dr. Nafiye Nafiye Yılmaz Yılmaz Sadece progesteron içeren kontraseptifler östrojen

Detaylı

AİLE PLANLAMASINDA KULLANILAN YÖNTEMLER HORMONAL YÖNTEMLER- 2. Yrd. Doç. Dr. İlknur M. GÖNENÇ

AİLE PLANLAMASINDA KULLANILAN YÖNTEMLER HORMONAL YÖNTEMLER- 2. Yrd. Doç. Dr. İlknur M. GÖNENÇ AİLE PLANLAMASINDA KULLANILAN YÖNTEMLER HORMONAL YÖNTEMLER- 2 Yrd. Doç. Dr. İlknur M. GÖNENÇ GEÇEN HAFTANIN KISA TEKRARI KOK MİNİ HAPLAR HORMONAL YÖNTEMLER DEVAM AYLIK İĞNELER Düzenli olarak ayda bir kez

Detaylı

ACİL KONTRASEPSİYON YARD.DOÇ.DR. İLKNUR M. GÖNENÇ

ACİL KONTRASEPSİYON YARD.DOÇ.DR. İLKNUR M. GÖNENÇ ACİL KONTRASEPSİYON YARD.DOÇ.DR. İLKNUR M. GÖNENÇ BİRAZ TARTIŞALIM. ACİL KONTRASEPSYON NEDİR? NEDEN GEREKSİNİM DUYULUR? ACİL KONTRASEPSİYON Acil kontrasepsiyon, yeterli korunulmayan ilişkiden sonra kullanılan,

Detaylı

SANDOZ. Sağlıklı bir karar. Ertesi sabah hapı NorLevo Uno

SANDOZ. Sağlıklı bir karar. Ertesi sabah hapı NorLevo Uno SANDOZ Sağlıklı bir karar Ertesi sabah hapı NorLevo Uno 1 Acil koruma veya uygun tabirle Ertesi sabah hapı nedir? Ertesi sabah hapı korunmadan veya yeteri kadar korunmadan cinsel ilişkiye girdikten sonra

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI. 16 ÜREME BÜYÜME GELİŞME Döllenme ve Aile Planlaması Soru Çözümü

10. SINIF KONU ANLATIMI. 16 ÜREME BÜYÜME GELİŞME Döllenme ve Aile Planlaması Soru Çözümü 10. SINIF KONU ANLATIMI 16 ÜREME BÜYÜME GELİŞME Döllenme ve Aile Planlaması Soru Çözümü DÖLLENME Dişi üreme sistemine giren sperm hücreleri yumurta hücresinin salgıladığı FERTİLİZİN sayesinde yumurta hücresini

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KETORAL vajinal suppozituar Vajina içerisine uygulanarak kullanılır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Ketokonazol. Her bir KETORAL vajinal suppozituar, 400 miligram ketokonazol içerir. Yardımcı maddeler:

Detaylı

Bu broşürde yeni doğum kontrol hapınız Yaz hakkında bilgiler yer almaktadır. İlk doğum kontrol hapı kartınıza başlamadan önce bunu okumanız

Bu broşürde yeni doğum kontrol hapınız Yaz hakkında bilgiler yer almaktadır. İlk doğum kontrol hapı kartınıza başlamadan önce bunu okumanız hakkında bilgiler Bu broşürde yeni doğum kontrol hapınız Yaz hakkında bilgiler yer almaktadır. İlk doğum kontrol hapı kartınıza başlamadan önce bunu okumanız önemlidir. Yaz hakkında ayrıntılı bilgileri,

Detaylı

HORMONAL KONTRASEPTİFLER

HORMONAL KONTRASEPTİFLER HORMONAL KONTRASEPTİFLER Hormonal kontrasep;fler (erkekler için hormonal yöntemler hariç) östrojen ve progesteronun bir birleşimi (kombinasyonu) yada yalnızca progesteron içeren formlardan oluşur. DOĞUM

Detaylı

CERRAHİ KONTRASEPSİYON

CERRAHİ KONTRASEPSİYON CERRAHİ KONTRASEPSİYON CERRAHİ KONTRASEPSİYON KADINLARDA OVUMUN, ERKEKLERDE SPERMİUMUN GEÇTİĞİ KANALLARIN CERRAHİ BİR YÖNTEMLE KAPATILMASI İŞLEMİDİR. Kadında Tüplerin Bağlanması (Tüp Ligasyonu) Artık çocuk

Detaylı

AİLE PLANLAMASI ve YÖNTEMLERİ. Yrd.Doç.Dr. Hatice Kahyaoğlu SÜT tarafından hazırlanmıştır

AİLE PLANLAMASI ve YÖNTEMLERİ. Yrd.Doç.Dr. Hatice Kahyaoğlu SÜT tarafından hazırlanmıştır AİLE PLANLAMASI ve YÖNTEMLERİ Yrd.Doç.Dr. Hatice Kahyaoğlu SÜT tarafından hazırlanmıştır Aile Planlaması-Modern Yöntemler Hormonal Kontraseptifler: Oral kontraseptifler, Enjeksiyon, İmplantlar, Vajinal

Detaylı

Kürtaj risk oranı düşük bir işlemdir. Bu işlem ne kadar erken yapılırsa risk o kadar azalacaktır.

Kürtaj risk oranı düşük bir işlemdir. Bu işlem ne kadar erken yapılırsa risk o kadar azalacaktır. Her yıl pek çok kadın yaptırdığı veya yaptırmak zorunda kaldığı cerrahi bir müdahaledir. Uygun şartlarda yapıldığında düşük risk içeren bir operasyondur. Kürtaj kararı verdiğinizde bu operasyonu ne kadar

Detaylı

Aile Planlaması. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı. Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015

Aile Planlaması. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı. Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 Aile Planlaması Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 Bu sunum Arş. Gör. Dr. Didem Daymaz ve Arş. Gör. Dr. Pınar Güner tarafından Prof.

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI GYNOTİN Vajinal Ovül Vajina içine (hazneye) uygulanır. Etkin madde: Her bir ovül 300 mg tiokonazol içerir. Yardımcı madde: Novata BCF PH Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Cabral Ampul Kas içine uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. Cabral Ampul Kas içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI Cabral Ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampul (3 ml), 800 mg feniramidol HCl içerir. Yardımcı maddeler: Sodyum hidroksit, deiyonize su Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce

Detaylı

EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM

EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM EVLİLİK ve SAĞLIK EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM EVLİLİK VE SAĞLIK SUNUM İÇERİĞİ Üreme Sağlığı EVLİLİK VE SAĞLIK ÜREME VE CİNSEL SAĞLIK Cinsellik,

Detaylı

DOĞUM UZM.DR.SEZER ARDA

DOĞUM UZM.DR.SEZER ARDA DOĞUM UZM.DR.SEZER ARDA DOĞUMUN BAŞLADIĞINI GÖSTEREN BELİRTİLER NELERDİR BAŞLICA BELİRTİLER; Sancı Kanama (lekelenme) Su gelmesi UYARI; Kanama az veya çok fark etmeksizin gebelikte en önemli durumlardan

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. HEDNAVİR, somon renkte, bikonveks, bir yüzünde E olan film kaplı tabletler halindedir. Her kutuda 30 tablet vardır.

KULLANMA TALİMATI. HEDNAVİR, somon renkte, bikonveks, bir yüzünde E olan film kaplı tabletler halindedir. Her kutuda 30 tablet vardır. KULLANMA TALİMATI HEDNAVİR 0,5 mg film kaplı tablet Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her bir film kaplı tablet 0,5 mg entekavir içerir. Yardımcı maddeler: Laktoz monohidrat, mikrokristalin selüloz, krospovidon,

Detaylı

... www.hra-pharma.de. Ertesi gün hapı. Acil durumlar için korunma

... www.hra-pharma.de. Ertesi gün hapı. Acil durumlar için korunma ... www.hra-pharma.de Ertesi gün hapı Acil durumlar için korunma ACIL DURUM Sonradan ortaya çıkan durum: Korunma sorunu! Prezervativ yırtılmış olabilir, aldığınız hapı istifra etmiş olabilirsiniz veya

Detaylı

Gebeliğiniz süresince Doğum Öncesi Bakım Hizmetleri;

Gebeliğiniz süresince Doğum Öncesi Bakım Hizmetleri; Gebeliğiniz süresince Doğum Öncesi Bakım Hizmetleri; Aile Sağlığı Merkezlerinde Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezlerinde Toplum Sağlığı Merkezlerinde ÜCRETSİZ verilmektedir. Temizlik, genel vücut

Detaylı

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler MEME KANSERİ Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler KANSER NEDİR? Hücrelerin kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu yakındaki ve uzaktaki başka organlara yayılarak kötü klinik

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. SINECOD depo tablet 50 mg Ağız yoluyla alınır.

KULLANMA TALİMATI. SINECOD depo tablet 50 mg Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALİMATI SINECOD depo tablet 50 mg Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her bir depo tablet 50 mg butamirat sitrat içerir. Yardımcı maddeler: Laktoz, tartarik asit, povidon K30, hidroksipropil metil

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. PROGESTAN 200 mg Yumuşak Kapsül. Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. PROGESTAN 200 mg Yumuşak Kapsül. Ağızdan alınır. PROGESTAN 200 mg Yumuşak Kapsül Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her bir yumuşak kapsülde 200 mg progesteron Yardımcı maddeler: Araşit yağı, lesitin (soya), jelatin, gliserin, titanyum dioksit

Detaylı

EXELDERM KREM KULLANMA TALİMATI

EXELDERM KREM KULLANMA TALİMATI KULLANMA TALİMATI EXELDERM krem Deri üzerine uygulanır. Etkin Madde: % 1 Sulkonazol Nitrat Yardımcı Maddeler: Propilen glikol, stearil alkol, setil alkol, askorbil palmitat. Bu ilacı kullanmaya başlamadan

Detaylı

LokaL östrojen tedavisine GereksİnİMİ olanlar İÇİn Hastalar için bilgi 1

LokaL östrojen tedavisine GereksİnİMİ olanlar İÇİn Hastalar için bilgi 1 Lokal östrojen TEDAVİSİNE GEREKSİNİMİ OLANLAR İÇİN Hastalar için bilgi 1 2 İÇİNDEKİLER Östrojen hormonunda azalma ve vajinal şikayetler... 4 Oestring tedavisi... 5 Oestring in herhangi bir yan etkisi var

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VİROSİL %5 krem Haricen kullanılır.

KULLANMA TALİMATI. VİROSİL %5 krem Haricen kullanılır. KULLANMA TALİMATI VİROSİL %5 krem Haricen kullanılır. Etkin madde: Her 1 g krem %5 a/a 50 mg asiklovir içerir. Yardımcı madde(ler): Poloksamer, setostearil alkol, sodyum lauril sülfat, beyaz yumuşak parafin,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. ZOLADEX 3,6 mg depot Deri altına enjeksiyon yoluyla uygulanır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her bir kullanıma hazır enjektör 3.6 mg goserelin (goserelin asetat olarak) içerir. Yardımcı maddeler: Laktid/Glikolid

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI FUSİNAT 500 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Bir film kaplı tablet 500 mg sodyum fusidat içerir. Yardımcı maddeler: Mikrokristal selüloz PH 200, krospovidon, laktoz anhidrat,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. FRENAG %1 Jel Cilt üzerine uygulanır. Etkin madde: Her bir tüpte (30 g), 300 mg nimesulid.

KULLANMA TALİMATI. FRENAG %1 Jel Cilt üzerine uygulanır. Etkin madde: Her bir tüpte (30 g), 300 mg nimesulid. KULLANMA TALİMATI FRENAG %1 Jel Cilt üzerine uygulanır Etkin madde: Her bir tüpte (30 g), 300 mg nimesulid. Yardımcı maddeler: Makrogol 400, propilen glikol, Karbomer 940, Alkol (%96), Saf su Bu ilacı

Detaylı

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri Kansızlık (anemi) kandaki hemoglobin miktarının yaş ve cinsiyete göre kabul edilen değerlerin altında olmasıdır. Bu değerler erişkin erkeklerde 13.5 g/dl, kadınlarda 12 g/dl nin altı kabul edilir. Kansızlığın

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. TAMİRAL 7,5 mg/5 ml Şurup Ağız yoluyla alınır.

KULLANMA TALİMATI. TAMİRAL 7,5 mg/5 ml Şurup Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALİMATI TAMİRAL 7,5 mg/5 ml Şurup Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her 5 ml şurup 7,5 mg butamirat sitrat içerir. Yardımcı maddeler: Sodyum sakarin, benzoik asit, sodyum karboksimetil selüloz,

Detaylı

Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde başlayan astım kronik bir solunum sistemi hastalığıdır.

Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde başlayan astım kronik bir solunum sistemi hastalığıdır. Bölüm 9 Astım ve Gebelik Astım ve Gebelik Dr. Metin KEREN ve Dr. Ferda Öner ERKEKOL Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde başlayan astım kronik bir solunum sistemi hastalığıdır. Erişkinlerde astım görülme

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin Madde: Mepiramin maleat, lidokain hidroklorür, dekspantenol.

KULLANMA TALİMATI. Etkin Madde: Mepiramin maleat, lidokain hidroklorür, dekspantenol. KULLANMA TALİMATI STİDERM jel Cilde uygulanır. Etkin Madde: Mepiramin maleat, lidokain hidroklorür, dekspantenol. Yardımcı Maddeler: Benzalkonyum klorür, mentol kristali, karbomer 980, disodyum EDTA, sodyum

Detaylı

30.12.2014. Anne Sütünün Önemi. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi

30.12.2014. Anne Sütünün Önemi. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 15.Hafta ( 22-26 / 12 / 2014 ) ANNE SÜTÜNÜN ÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ Slayt No: 22 Bebeğin bağışıklık sisteminin gelişimini kolaylaştırır. Bebekte kulak enfeksiyonları

Detaylı

Jaydess. Hasta Bilgileri. Jaydess nedir? Jaydess ne şekilde etki eder? Bu broşürün Jaydess hakkındaki soru ve endişelerinize yanıt vermesini umuyoruz.

Jaydess. Hasta Bilgileri. Jaydess nedir? Jaydess ne şekilde etki eder? Bu broşürün Jaydess hakkındaki soru ve endişelerinize yanıt vermesini umuyoruz. , Hasta Bilgileri Jaydess Bu broşürün Jaydess hakkındaki soru ve endişelerinize yanıt vermesini umuyoruz. Jaydess nedir? Jaydess, yumuşak esnek plastikten yapılmış T şeklindeki bir çerçeveye takılı bir

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VENDİOS 600 mg tablet Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. VENDİOS 600 mg tablet Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI VENDİOS 600 mg tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her VENDİOS tablet 600 mg diosmin içermektedir. Yardımcı maddeler: Her VENDİOS tablet povidon, mikrokristalin selüloz, mısır nişastası

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. BUTİROL 7.5 mg/5 ml şurup Ağız yoluyla alınır.

KULLANMA TALİMATI. BUTİROL 7.5 mg/5 ml şurup Ağız yoluyla alınır. BUTİROL 7.5 mg/5 ml şurup Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her 5 ml şurup, 7.5 mg butamirat sitrat (1,5 mg/ml) içerir. Yardımcı maddeler: Sorbitol sıvı kristalize olmayan (%70), gliserol,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. ROBİSİD 500 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Bir film kaplı tablet 500 mg sodyum fusidat içerir.

KULLANMA TALİMATI. ROBİSİD 500 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Bir film kaplı tablet 500 mg sodyum fusidat içerir. KULLANMA TALİMATI ROBİSİD 500 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Bir film kaplı tablet 500 mg sodyum fusidat içerir. Yardımcı maddeler: DL-alfa tokoferol, mikrokristalin selüloz, laktoz monohidrat,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. ZİNCOPLEX 15 mg / 5 ml şurup Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her 5 ml şurupta 15 mg çinkoya eşdeğer 66 mg çinko sülfat heptahidrat Yardımcı maddeler: Gliserin, sorbitol, esans olarak raspberry

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI LEVOSOL 30 mg/5 ml Şurup Ağızdan alınır. Etkin madde: 1 ml de 6 mg levodropropizin içerir. Yardımcı maddeler: Sakkaroz, metil parahidroksi benzoat, propil parahidroksi benzoat, sodyum

Detaylı

AİLE PLANLAMASI YÖNTEMLERY NTEMLERİ. Op Dr Aybala AKIL. Acıbadem Bodrum Hastanesi

AİLE PLANLAMASI YÖNTEMLERY NTEMLERİ. Op Dr Aybala AKIL. Acıbadem Bodrum Hastanesi AİLE PLANLAMASI YÖNTEMLERY NTEMLERİ ve ACİL L KONTRASEPSİYON Op Dr Aybala AKIL Acıbadem Bodrum Hastanesi Kadın n Hastalıklar kları ve Doğum Uzmanı AiLE PLANLAMASI Aile Planlaması: : Fertlerin istedikleri

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. KREVAL FORTE 15 mg/5 ml Şurup Ağız yoluyla alınır.

KULLANMA TALİMATI. KREVAL FORTE 15 mg/5 ml Şurup Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALİMATI KREVAL FORTE 15 mg/5 ml Şurup Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her 5 ml şurup, 15 mg butamirat sitrat (3 mg/ml) içerir. Yardımcı maddeler: Sodyum sakarin, benzoik asit, karboksimetilselüloz

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ?

Detaylı

Xeplion (paliperidone palmitate) pozitif bir günlük yaşam için desteğiniz. Xeplion ile tedaviye ilişkin hasta bilgilendirme broşürü

Xeplion (paliperidone palmitate) pozitif bir günlük yaşam için desteğiniz. Xeplion ile tedaviye ilişkin hasta bilgilendirme broşürü Xeplion (paliperidone palmitate) pozitif bir günlük yaşam için desteğiniz Xeplion ile tedaviye ilişkin hasta bilgilendirme broşürü Tedaviler arasındaki sürede özgürlüğünüzü, hastalığınıza daha az, iyi

Detaylı

VEGAFERON FORT Film Tablet

VEGAFERON FORT Film Tablet KULLANMA TALİMATI VEGAFERON FORT Film Tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Herbir film tablette 100 mg elementer demire eşdeğer miktar demir III hidroksit polimaltoz kompleksi ve 0,350 mg folik asit. Yardımcı

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her 1 ml çözelti içeren ampul, mg gonadoreline eşdeğer, 0.1 mg gonadorelin asetat içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her 1 ml çözelti içeren ampul, mg gonadoreline eşdeğer, 0.1 mg gonadorelin asetat içerir. KULLANMA TALİMATI LH-RH Ferring 0.1 mg/ml IV enjeksiyonluk çözelti içeren ampul Damar içine uygulanır. Etkin madde: Her 1 ml çözelti içeren ampul, 0.091 mg gonadoreline eşdeğer, 0.1 mg gonadorelin asetat

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. BUTAMCOD 7.5 mg/ 5ml Şurup. Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. BUTAMCOD 7.5 mg/ 5ml Şurup. Ağızdan alınır. BUTAMCOD 7.5 mg/ 5ml Şurup Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her 5 ml şurupta 7.5 mg Butamirat sitrat Yardımcı maddeler: Sorbitol % 70, sakarin sodyum, benzoik asit, etanol, vanilin, sükroz,

Detaylı

Etkin madde: Her flakon 50 mg desitabin içerir. Yardımcı maddeler: Monobazik potasyum fosfat, sodyum hidroksit, hidroklorik asit, enjeksiyonluk su

Etkin madde: Her flakon 50 mg desitabin içerir. Yardımcı maddeler: Monobazik potasyum fosfat, sodyum hidroksit, hidroklorik asit, enjeksiyonluk su KULLANMA TALİMATI DACOGEN 50 mg, tek doz IV enjeksiyonluk çözelti için toz Damar içine uygulanır. Etkin madde: Her flakon 50 mg desitabin içerir. Yardımcı maddeler: Monobazik potasyum fosfat, sodyum hidroksit,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her 1 g jel 10 mg Diklofenak sodyuma eşdeğer Diklofenak dietilamonyum içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her 1 g jel 10 mg Diklofenak sodyuma eşdeğer Diklofenak dietilamonyum içerir. KULLANMA TALİMATI VOLTAREN EMULGEL Cilt üzerine uygulanır. Etkin madde: Her 1 g jel 10 mg Diklofenak sodyuma eşdeğer Diklofenak dietilamonyum içerir. Yardımcı maddeler: Karbomer, makrogol ketostearil eter,

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. PULMĐSTAT FORT 22.5mg / 5ml şurup Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her 5 ml şurup, 22,5 mg butamirat sitrat içerir.

KULLANMA TALĐMATI. PULMĐSTAT FORT 22.5mg / 5ml şurup Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her 5 ml şurup, 22,5 mg butamirat sitrat içerir. PULMĐSTAT FORT 22.5mg / 5ml şurup Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALĐMATI Etkin madde: Her 5 ml şurup, 22,5 mg butamirat sitrat içerir. Yardımcı maddeler: Sodyum sakarin dihidrat, karboksimetil selüloz

Detaylı

STERINaF [18F] 250 MBq/ml enjeksiyonluk çözelti içeren flakon Damar içine uygulanır.

STERINaF [18F] 250 MBq/ml enjeksiyonluk çözelti içeren flakon Damar içine uygulanır. STERINaF [F] 250 MBq/ml enjeksiyonluk çözelti içeren flakon Damar içine uygulanır. STERINaF [F] 250 MBq/ml enjeksiyonluk çözelti içeren flakon 1 m l si kalibrasyon tarih ve saatinde 250 MBq/ml sodyum florür

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. FERRİSİTA 107.7 mg / 5 ml Şurup Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. FERRİSİTA 107.7 mg / 5 ml Şurup Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI FERRİSİTA 107.7 mg / 5 ml Şurup Ağızdan alınır. Etkin madde: Her 5 ml şurupta 107.7 mg Demir III amonyum sitrat (16.4 mg elementel demire eşdeğerde) bulunur. Yardımcı maddeler : Metil

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI BİOAK 5 mg tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir tablet, 5 mg biotin (Vitamin H) içerir. Yardımcı madde(ler): Laktoz anhidr, mikrokristalin selüloz, krospovidon, povidon K-30 ve

Detaylı

Adet döneminin gecikmesi ile beraber göğüslerde aşırı şişkinlik ve hassasiyet oluşur. Gebelik ilerledikçe göğüsler büyür ve göğüs uçları koyulaşmaya

Adet döneminin gecikmesi ile beraber göğüslerde aşırı şişkinlik ve hassasiyet oluşur. Gebelik ilerledikçe göğüsler büyür ve göğüs uçları koyulaşmaya Adet döneminin gecikmesi ile beraber göğüslerde aşırı şişkinlik ve hassasiyet oluşur. Gebelik ilerledikçe göğüsler büyür ve göğüs uçları koyulaşmaya başlar. Ayrıca esmerleşme göbekte ve karnın orta kısmında,

Detaylı

Endometriozis. (Çikolata kisti)

Endometriozis. (Çikolata kisti) Endometriozis (Çikolata kisti) Bugün Neler Konuşacağız? Endometriozis Nedir? Belirtileri Nelerdir? Ne Sıklıkta Görülür? Hangi Sorunlara Neden Olur? Nasıl Tanı Konur? Nasıl Tedavi Edilir? Endometriozis

Detaylı

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin/çocuğunuz için önemli bilgiler içermektedir.

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin/çocuğunuz için önemli bilgiler içermektedir. BUTİROL 7.5 mg/5 ml şurup Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her 5 ml şurup, 7.5 mg butamirat sitrat (1,5 mg/ml) içerir. Yardımcı maddeler: Nipagin M, sodyum sakarin, portakal aroması, gliserin, sorbitol.

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. FINACEA jel % 15, 30g Haricen uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. FINACEA jel % 15, 30g Haricen uygulanır. KULLANMA TALİMATI FINACEA jel % 15, 30g Haricen uygulanır. Etkin maddeler: 1 g FINACEA, 150 mg (%15) azelaik asit içerir. Yardımcı maddeler: Lesitin, propilen glikol, polisorbat 80, carbomer 980, trigliseritler

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. TĐORELAX 4 mg/2 ml IM ampul Steril-apirojen Kas içine uygulanır. KULLANMA TALĐMATI Etkin madde: Bir ampulde, 4 mg tiyokolşikosid bulunur. Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, distile su. Bu ilacı kullanmaya

Detaylı

MEME HASTALARINA AİT BİLGİ FORMU. 1. Adınız, Soyadınız?

MEME HASTALARINA AİT BİLGİ FORMU. 1. Adınız, Soyadınız? Arşiv Dosya No:. Tarih:... MEME HASTALARINA AİT BİLGİ FORMU 1. Adınız, Soyadınız? 2. Kaç yaşındasınız?... 3. Doğum tarihiniz?.. 4. Cinsiyetiniz nedir? Kadın Erkek 5. İkiziniz var mı? tek yumurta ikizi

Detaylı

LOKAL ÖSTROJEN TEDAVİSİNE GEREKSİNİMİ OLANLAR İÇİN

LOKAL ÖSTROJEN TEDAVİSİNE GEREKSİNİMİ OLANLAR İÇİN LOKAL ÖSTROJEN TEDAVİSİNE GEREKSİNİMİ OLANLAR İÇİN HASTALAR İÇİN BİLGİLENDİRME 1 2 İÇİNDEKİLER Östrojen hormonunda azalma ve vajinal şikâyetler... 4 Oestring tedavisi... 5 Oestring in herhangi bir yan

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI SERUM FİZYOLOJİK İZOTONİK % 0.9 5 ml Ampul Damar içine uygulanır. - Etkin madde: 1 ml si 9 mg sodyum klorür içerir. - Yardımcı madde (ler): Enjeksiyonluk su. Bu ilacı kullanmaya başlamadan

Detaylı

KORUYUCU AŞI İÇİN RIZA BEYANI Gardasil - Enjeksiyon için süspansiyon içeren kullanıma hazır enjektör

KORUYUCU AŞI İÇİN RIZA BEYANI Gardasil - Enjeksiyon için süspansiyon içeren kullanıma hazır enjektör KORUYUCU AŞI İÇİN RIZA BEYANI Gardasil - Enjeksiyon için süspansiyon içeren kullanıma hazır enjektör Human Papillomavirüs Aşısı [Tip 6, 11, 16, 18](Rekombinant, adsorbe) LÜTFEN AŞAĞIDAKİ SORULARI CEVAPLAYINIZ:

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. KETORAL, vajina yoluyla uygulanacak ovül formundadır.

KULLANMA TALİMATI. KETORAL, vajina yoluyla uygulanacak ovül formundadır. KETORAL vajinal suppozituar Vajina içerisine uygulanarak kullanılır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Ketokonazol. Her bir KETORAL vajinal suppozituar, 400 miligram ketokonazol içerir. Yardımcı maddeler:

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. SİSTRAL Krem. Cilt üzerine, haricen uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. SİSTRAL Krem. Cilt üzerine, haricen uygulanır. KULLANMA TALİMATI SİSTRAL Krem Cilt üzerine, haricen uygulanır. Etkin madde: 1 gram kremde 15 mg klorfenoksamin hidroklorür bulunur. Yardımcı maddeler: İsopropil miristat, stearik asit, setostearil alkol,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. PROGESTAN 50 mg/ml IM enjeksiyonluk çözelti içeren ampul

KULLANMA TALİMATI. PROGESTAN 50 mg/ml IM enjeksiyonluk çözelti içeren ampul KULLANMA TALİMATI PROGESTAN 50 mg/ml IM enjeksiyonluk çözelti içeren ampul Sadece I.M uygulama içindir. Etkin madde: 50 mg Progesteron Yardımcı maddeler: Benzil alkol ve orta zincirli trigliserit Bu ilacı

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. CANOLEN, vajinanın mantar hastalıklarının tedavisinde kullanılır.

KULLANMA TALİMATI. CANOLEN, vajinanın mantar hastalıklarının tedavisinde kullanılır. CANOLEN %1 VAJİNAL KREM Vajinaya sürülerek kullanılır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Siklopiroksolamin 10 mg/g Yardımcı maddeler: Palmito-stearik etilen glikol ve polioksietilen glikon, PEG-6 gliseril

Detaylı

ÜNIVERSITE BURSU VEREN KURUMLAR HANGILERIDIR? BURS SARTLARI NE...

ÜNIVERSITE BURSU VEREN KURUMLAR HANGILERIDIR? BURS SARTLARI NE... ÜNIVERSITE BURSU VEREN KURUMLAR HANGILERIDIR? BURS SARTLARI NE... Portal : www.meydangazetesi.com.tr İçeriği : Gündem Tarih : 01.10.2015 Adres : http://www.meydangazetesi.com.tr/aktuel/universite-bursu-veren-kurumlar-hangileridir-burs-sartlari-nelerdir-bu

Detaylı

Rahim Ağzı Kanseri Korkulu Rüyanız Olmaktan Çıkıyor

Rahim Ağzı Kanseri Korkulu Rüyanız Olmaktan Çıkıyor Rahim Ağzı Kanseri Korkulu Rüyanız Olmaktan Çıkıyor Rahim Ağzı Kanseri Korkulu Rüyanız Olmaktan Çıkıyor Rahim Ağzı Kanserinde Çığır Açan Adım Kadın Kanserleri Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler Özel

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. ZOLADEX LA 10,8 mg subkutan implant Deri altına enjeksiyon yoluyla uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. ZOLADEX LA 10,8 mg subkutan implant Deri altına enjeksiyon yoluyla uygulanır. ZOLADEX LA 10,8 mg subkutan implant Deri altına enjeksiyon yoluyla uygulanır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her kullanıma hazır enjektör 10,8 mg goserelin (goserelin asetat olarak) içerir. Yardımcı maddeler:

Detaylı

MENOPOZ. Dr. Serdar Balcı, Dr. Eser Çolak. Başkent Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum

MENOPOZ. Dr. Serdar Balcı, Dr. Eser Çolak. Başkent Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum MENOPOZ Dr. Serdar Balcı, Dr. Eser Çolak Başkent Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum 1 MENOPOZ NEDİR?? Son adet(mesntruasyon) periyodudur Oniki aylık bir süre ile menstruasyonun durmasıdır Östrojenin

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALĐMATI LEVOPRONT öksürük şurubu Ağızdan alınır. Etkin madde: 1 ml de 6 mg Levodropropizin içerir. Yardımcı maddeler: Metil paraben, propil paraben, sakkaroz, kiraz aroması, monohidrat sitrik

Detaylı

GEBELİK VE LOHUSALIK

GEBELİK VE LOHUSALIK GEBELİK VE LOHUSALIK ANA SAĞLIĞI Sağlık hizmetleri açısından doğurganlık çağındaki (15-49 yaş arası) tüm kadınlara ana denir. 15-49 yaş doğurganlık çağındaki kadınlar nüfusumuzun % 27 sini oluşturmaktadır.

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALĐMATI ZĐNCOBEST 15 mg / 5 ml şurup Ağızdan alınır. Etkin madde: Her 5 ml şurupta 15 mg çinkoya eşdeğer 66 mg çinko sülfat heptahidrat Yardımcı maddeler: Metil paraben sodyum, sükroz, portakal

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. SINECOD depo tablet Ağız yoluyla alınır.

KULLANMA TALİMATI. SINECOD depo tablet Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALİMATI SINECOD depo tablet Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her bir depo tablet 50 mg butamirat sitrat içerir. Yardımcı maddeler: Laktoz, tartarik asit, povidon K30, hidroksipropil metil selüloz,

Detaylı

İnfluenza virüsünün yol açtığı hastalıkların ve ölümlerin çoğu yıllık grip aşıları ile önlenebiliyor.

İnfluenza virüsünün yol açtığı hastalıkların ve ölümlerin çoğu yıllık grip aşıları ile önlenebiliyor. Her yıl milyonlarca kişiyi etkileyen bir solunum yolu enfeksiyonu olan grip, hastaneye yatışı gerektirecek kadar ağır hastalık tablolarına neden olabiliyor. Grip ve sonrasında gelişen akciğer enfeksiyonları

Detaylı

İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME

İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME Canlıların kendine benzer yavrular oluşturmasına üreme denir. Üreme tüm canlılar için ortak özellik olup canlının neslinin devamlılığını sağlar. Canlılar neslini devam

Detaylı

MENSTURASYON VE HORMONLAR

MENSTURASYON VE HORMONLAR MENSTURASYON VE HORMONLAR İLK ADET KANAMASI" Çocukluk çağından ergenlik çağına geçiş döneminde, ortalama olarak 12.5 yaşında kız çocuğu ilk adet kanamasını görür. Bu "ilk kanama" henüz yumurtlama süreci

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI MUSCOFLEX 4 mg/2 ml I.M. enjeksiyon için solüsyon içeren ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampulde 4 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, enjeksiyonluk su

Detaylı

Stepping On. Seans Altı. Mola. Altinci Seans Broşürü. Güven oluşturmak ve düşmeleri azaltmak. 1. Bugünün seans tanıtımı.

Stepping On. Seans Altı. Mola. Altinci Seans Broşürü. Güven oluşturmak ve düşmeleri azaltmak. 1. Bugünün seans tanıtımı. Stepping On Güven oluşturmak ve düşmeleri azaltmak Seans Altı 1. Bugünün seans tanıtımı. 2. Ev ödevinin gözden geçirilmesi. 3. Konuk konuşmacı: ilaçlar ve düşmeler. 4. Fizyoterapist kontrolünde yapılan

Detaylı

Tüp Bebek Merkezi her şey bebek için

Tüp Bebek Merkezi her şey bebek için Tüp Bebek Merkezi her şey bebek için Yeni bir hayata dair minik bir ses, kocaman bir umut. Medicana International İstanbul Hastanesi Tüp Bebek Merkezi deneyimli uzman kadrosu ve son teknoloji ürünü tıbbi

Detaylı

HEPATİT TARAMA TESTLERİ

HEPATİT TARAMA TESTLERİ HEPATİT TARAMA TESTLERİ Hepatit Tarama Testleri (Hepatit Check Up) Hepatit taraması yaptırın, aşı olun, tedavi olun, kendinizi ve sevdiklerinizi koruyun. Hepatitler toplumda hızla yayılan ve kronikleşerek

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI TESTOGEL 50 mg transdermal jel içeren saşe Haricen kullanılır Etkin madde Herbir Testogel saşe 50 mg testosteron içerir. Yardımcı maddeler karbamer 980, izopropil miristat, etanol % 96,

Detaylı

İleri Evre Parkinson Hastalığı nda Tedavi Seçenekleri

İleri Evre Parkinson Hastalığı nda Tedavi Seçenekleri İleri Evre Parkinson Hastalığı nda Tedavi Seçenekleri Parkinson Hastalığı Nasıldır? Parkinson Hastalığı nda amaç, beyinde eksilen dopaminin oluşturduğu etkiyi yerine koymaktır. Bu maddenin yerine geçen

Detaylı

Sigaranın Vücudumuza Zararları

Sigaranın Vücudumuza Zararları Sigaranın Vücudumuza Zararları Sigaranın vücudumuza olan zararları ve sigarayı bıraktıktan sonra vücudumuzdaki değişimler burada anlatılmaktadır. Sırt ve Bel Ağrısı: Sigara içmek bel ile ilgili hastalıkların

Detaylı

Gebelik nasıl oluşur?

Gebelik nasıl oluşur? Normal doğurgan çiftlerde, normal sıklıkta cinsel ilişki durumunda aylık gebe kalma oranı % 25 dir. Bu oran 1 yıl sonunda % 85, 2 yıl sonunda ise % 90 civarındadır. Gebelik nasıl oluşur? Gebeliğin oluşması

Detaylı

Etkin madde: Her bir flakonda,4 mg topotekana eşdeğer topotekan hidroklorür içerir. Yardımcı maddeler: Mannitol ve tartarik asit

Etkin madde: Her bir flakonda,4 mg topotekana eşdeğer topotekan hidroklorür içerir. Yardımcı maddeler: Mannitol ve tartarik asit K U L L A N M A T A L İ M A T I HYCAMTİN TM i.v. liyofilize toz içeren enjektabl flakon Damar içine uygulanır. Etkin madde: Her bir flakonda,4 mg topotekana eşdeğer topotekan hidroklorür içerir. Yardımcı

Detaylı

HPV aşısı rehberiniz. Servikal Kanseri Yenmek

HPV aşısı rehberiniz. Servikal Kanseri Yenmek HPV aşısı rehberiniz Servikal Kanseri Yenmek Servikal kanser nedir? Servikal kanser (rahim ağzı kanseri), vajinanın üstünde bulunan servikste (rahmin girişi) gerçekleşir. Servikal kanser, çok ciddi olabilir.

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: 1 g da 3,00 mg tobramisin Yardımcı maddeler: Klorobutanol hemihidrat, vazelin sıvı, petrolatum (beyaz yumuşak parafin)

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: 1 g da 3,00 mg tobramisin Yardımcı maddeler: Klorobutanol hemihidrat, vazelin sıvı, petrolatum (beyaz yumuşak parafin) TOBRASED % 0.3 steril göz merhemi Göze uygulanır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: 1 g da 3,00 mg tobramisin Yardımcı maddeler: Klorobutanol hemihidrat, vazelin sıvı, petrolatum (beyaz yumuşak parafin) Bu

Detaylı

Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı

Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı çeken sigara vücuda birçok zarar vermekte ve uzun süre

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. TARLUSAL 5 mg tablet. Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. TARLUSAL 5 mg tablet. Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI TARLUSAL 5 mg tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her tablet 5 mg medroksiprogesteron asetat içerir. Yardımcı maddeler: Laktoz monohidrat, talk, mısır nişastası, sakkaroz, kalsiyum stearat,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. UROCARE 3 g saşe Ağızdan uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. UROCARE 3 g saşe Ağızdan uygulanır. UROCARE 3 g saşe Ağızdan uygulanır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: 3 gram fosfomisine eşdeğer 5.631 gram fosfomisin trometamol Yardımcı maddeler Portakal aroması, mandalina aroması, sakkarin, şeker içerir.

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. ACNEDUR Merhem. Haricen uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. ACNEDUR Merhem. Haricen uygulanır. KULLANMA TALİMATI ACNEDUR Merhem Haricen uygulanır. Etkin madde: 100 g merhem 3 g Tetrasiklin hidroklorür içerir. Yardımcı maddeler: Beyaz vazelin, orta zincirli trigliserid, titanyum (IV) oksit (E 171),

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. DİYACURE 250 mg liyofilize toz içeren saşe Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. DİYACURE 250 mg liyofilize toz içeren saşe Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI DİYACURE 250 mg liyofilize toz içeren saşe Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir poşet 282.5 mg Liyofilize Saccharomyces boulardii içerir. Yardımcı maddeler: Fruktoz, karışık meyve aroması.

Detaylı

Ergenlik döneminde hem erkekler hemde kızlar önemli değişimler göstermektedir.

Ergenlik döneminde hem erkekler hemde kızlar önemli değişimler göstermektedir. Kızlarda Ergenlik Belirtileri Ergenlik döneminde hem erkekler hemde kızlar önemli değişimler göstermektedir. Ergenlik döneminde hem erkeklerde hemde kızlarda önemli değişimler yaşanmaktadır. Bu değişimler

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. GYNO-LOMEXIN %2 Vajinal Krem Vajinaya sürülerek uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. GYNO-LOMEXIN %2 Vajinal Krem Vajinaya sürülerek uygulanır. KULLANMA TALİMATI GYNO-LOMEXIN %2 Vajinal Krem Vajinaya sürülerek uygulanır. Etkin madde: 1 g vajinal krem 20 mg fentikonazol nitrat içerir. Yardımcı maddeler: Propilen glikol (E1520), lanolin, badem yağı,

Detaylı

2. DROSER i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler 3. DROSER nasıl kullanılır? 4. Olası yan etkiler nelerdir? 5. DROSER in saklanması

2. DROSER i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler 3. DROSER nasıl kullanılır? 4. Olası yan etkiler nelerdir? 5. DROSER in saklanması KULLANMA TALİMATI DROSER burun damlası Yalnızca burun içine uygulanır. Etkin madde : Sodyum klorür Yardımcı maddeler : Deiyonize su. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. 1 vajinal tablet, 500 miligram klotrimazol mikronize içerir. 1 vajinal tablet ve uygulama cihazı içeren kutularda bulunur.

KULLANMA TALİMATI. 1 vajinal tablet, 500 miligram klotrimazol mikronize içerir. 1 vajinal tablet ve uygulama cihazı içeren kutularda bulunur. KULLANMA TALİMATI GYNO CANESTEN 1 vajinal tablet 500 mg Vajinaya uygulanır. Etkin madde: 500 mg klotrimazol mikronize Yardımcı maddeler: Kalsiyum laktat, laktik asit, laktoz, avicel, mısır nişastası, 1-Ethenil-2-

Detaylı