PROSPEKTÜS. Multimix Pediatrik Şurup, dengeli oranlarda bir araya getirilmiş bir multivitamin kombinasyonudur.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "PROSPEKTÜS. Multimix Pediatrik Şurup, dengeli oranlarda bir araya getirilmiş bir multivitamin kombinasyonudur."

Transkript

1 PROSPKTÜS FORMÜLÜ: Her 5 ml (1ölçek) Multimix Pediatrik Şurup etkin madde olarak 2500, 0.9 B 1, 1 B 2, 1.3 B 6, 45, 400 D 3, 8.94, 3.5 D-Pantotenol, D-, 11, tatlandırıcı olarak Ksilitol, tat ve koku verici olarak Portakal sansı, koruyucu olarak lkol ve Sodyum Benzoat içerir. FRMKOLOJĐK ÖZLLĐKLRĐ: Multimix Pediatrik Şurup, dengeli oranlarda bir araya getirilmiş bir multivitamin kombinasyonudur. Farmakodinamik özellikleri (Retinol): Yağda eriyen bir vitamindir. Diyet destekleyicisidir. ksikliğinde keratomalazi, kseroftalmi ve gece körlüğü gelişir. Organizmada retinanın normal fonksiyonu için gereklidir. Gözün karanlığa uyum sağlamasında rol oynar. yrıca kemik gelişimi, testis ve over fonksiyonları, embriyonik gelişim, epitel dokusunun gelişmesi ve farklılaşmasında görev yapar. Biyokimyasal reaksiyonlarda kofaktör rolü oynar. Vitamini (Tiamin): Suda eriyen B kompleks grubu bir vitamindir. Diyet destekleyicisidir. ksikliğinde beriberi hastalığı ya da Wernicke ensefalopatisi gelişir. Karbonhidrat metabolizmasında rol oynar. Vitamini (Riboflavin): Suda eriyen B kompleks grubu bir vitamindir. Diyet destekleyicisidir. Organizmada normal doku oksijenasyonu için gereklidir. yrıca piridoksinin aktivasyonu, triptofanın niasine dönüşümü ve eritrosit bütünlüğünün korunmasında rol oynar. Vitamini (Piridoksin): Suda eriyen B kompleks grubu bir vitamindir. Diyet destekleyicisidir. Protein-karbonhidrat ve lipid metabolizmasında rol oynar. yrıca triptofanın niasin veya serotonine dönüşümünde, glikojenin glikoz-1- fosfata yıkımında, oksalatın glisine dönüşümünde, santral sinir sisteminde gama aminobütirik yapımında ve hem sentezinde görev yapar. (Niasinamid): Suda eriyen B kompleks grubu bir vitamindir. Diyet destekleyicisidir. ksikliğinde pellegra hastalığı gelişir. Organizmada doku oksijenasyonu, glikojenoliz, lipid-amino - protein ve pürin metabolizması için gereklidir.

2 : Suda eriyen B kompleks grubu bir vitamindir. Diyet destekleyicisidir. Organizmada koenzim 'nın prekürsörüdür ve protein-karbonhidrat ve lipid metabolizmasında rol oynar. yrıca steroidler, porfirinler, asetilkolin ve diğer maddelerin sentezinde rol oynar. Normal epitel fonksiyonu için de gerekli olabileceği bildirilmiştir. (H Vitamini): Suda eriyen B kompleks grubu bir vitamindir. Diyet destekleyicisidir. Organizmada protein-karbonhidrat ve lipid metabolizmasında rol oynar. Vitamini (skorbik ): Suda eriyen bir vitamindir. Diyet destekleyicisidir. ksikliğinde skorbüt hastalığı gelişir. Organizmada kollajen yapımı ve doku onarımı için gereklidir. yrıca bir takım oksidasyon-redüksiyon reaksiyonlarında da rolü olabileceği belirtilmiştir. Bundan başka; karbonhidratların kullanımı, lipid, protein ve karnitin sentezi, immun sistem fonksiyonları, serotonin hidroksilasyonu ve kan damarlarının bütünlüğünün korunmasında görev alır. yrıca organizmada non-hem demirin emilimini artırır. Vitamini (Kolekalsiferol): Yağda eriyen bir vitamindir. Diyet destekleyicisidir. ksikliğinde çocuklarda raşitizm, erişkinlerde osteomalazi gelişir. Organizmada kalsiyum ve fosforun emilimini ve kullanımını kolaylaştırır. Normal kemik kalsifikasyonu için gereklidir. Paratiroid hormonu ve kalsitonin ile birlikte serum kalsiyum düzeyini düzenler. Đnce bağırsaklardan kalsiyum ve fosfor emilimini kolaylaştırır ve kemikten kana kalsiyum geçişine olanak sağlar. Vitamini (Tokoferol): Yağda eriyen bir vitamindir. Tam fonksiyonu bilinmemesine karşın temel bir diyet destekleyicisi olarak kabul edilir. Diyette bulunan selenyum ile birlikte, bir antioksidan olarak hücre membranlarındaki poliansatüre yağ lerini ve diğer hücresel yapıları serbest radikallerin hasarına karşı korur. yrıca eritrositleri de hemolize karşı koruyucu etkisi bulunur. Oksijen radikalleri hasarına karşı koruyucu etkisinin sinir ve kas fonksiyonlarının gelişmesi ve korunmasında önemli olduğu bildirilmiştir. Bundan başka, bazı enzim sistemlerinde kofaktör rolü oynar.

3 Günlük Önerilen lım Miktarları (RD) 0-6 ay mcg ay mcg yaş mcg yaş mcg yaş mcg yaş üzeri mcg Hamileler mcg mziren anneler Günlük lınabilecek Maksimum Miktarlar mcg mcg ml'si ile günlük ihtiyacın karşılanan miktarı (%) 0-6 ay %133 % 300 % 250 % 433 % 220 % 175 % 850 % 150 %133 % ay %133 % 225 % 200 % 216 % 183 % 116 % 566 % 128 %100 % yaş %125 %128 % 125 % 130 % 122 % 116 % 425 % 112 %100 % yaş %100 % 100 % 90 % 118 % 91 % % 340 % 100 %100 % yaş %75 % 90 % 83 % 92 % 84 % %283 % 100 %100 % yaş üzeri % % % % % % % % 75 %100 % Hamileler % 62 % 60 % 62 % 59 % 64 % 35 % 28 % 64 %100 % 59 mziren anneler % %56 % % 61 %55 % 35 % 28 %47-50 %100 %49-54

4 Zehirlenme belirtilerinin görülebileceği miktarlar Farmakokinetik özellikleri (Retinol): Gastrointestinal kanaldan, özellikle duedonum ve jejunumda emilir. milimi için safra tuzlarının, pankreatik lipazın, protein ve yağların varlığı gereklidir. nin fazlalığı, emilmeyen miktarları feçes ile atılır. karaciğerde biyotransformasyona uğrar. Vücuttan feçes ve idrar yolu ile atılır. (Tiamin): Gastrointestinal kanaldan, özellikle duedonumda emilir. lkol, nin emilimini inhibe eder. Đhtiyaç fazlası, idrar ile atılır. karaciğerde biyotransformasyona uğrar. Vücuttan idrar yolu ile atılır. (Riboflavin): Gastrointestinal kanaldan, özellikle duedonumda emilir. lkol, nin emilimini inhibe eder. Đhtiyaç fazlası, idrar ile atılır. karaciğerde biyotransformasyona uğrar. Vücuttan idrar ve feçes yolu ile atılır. (Piridoksin): Gastrointestinal kanaldan, özellikle jejunumda emilir. Đhtiyaç fazlası, idrar ile atılır. karaciğerde biyotransformasyona uğrar. Vücuttan idrar yolu ile atılır. (Niasinamid): Gastrointestinal kanaldan emilir. Đhtiyaç fazlası, idrar ile atılır. Karaciğerde biyotransformasyona uğrar. Vücuttan idrar yolu ile atılır. Patotenik : Gastrointestinal kanaldan emilir. Biyotransformasyona uğramaz. Vücuttan idrar yolu ile atılır. (H ): Gastrointestinal kanaldan emilir. Đhtiyaç fazlası biotin, idrar ile atılır. Karaciğerde biyotransformasyona uğrar. Vücuttan idrar ile atılır. (ksorbik ): Gastrointestinal kanaldan, özellikle jejunumda emilir. Yüksek dozlarda emilimi azalabilir. Đhtiyaç fazlası, idrar ile atılır. Karaciğerde biyotransformasyona uğrar. Vücuttan idrar ile atılır. (Kolekalsiferol): Gastrointestinal kanaldan, özellikle jejunumda emilir. nin, D2 ne göre daha hızlı ve daha fazla oranda absorbe edildiği bildirilmiştir. karaciğerde ve böbreklerde biyotransformasyona uğrar. Vücuttan feçes ve idrar

5 yolu ile atılır. (Tokoferol): Gastrointestinal kanaldan, özellikle duedonumda emilir. milimi için safra tuzları, yağlar ve normal pankreas fonksiyonu gereklidir. karaciğerde biyotransformasyona uğrar. Vücuttan feçes ve idrar yolu ile atılır. NDĐKSYONLRI: Multimix Pediatrik Şurup; - Beslenme bozuklukları ve iştahsızlık sonucu çocuklarda gözlenen büyüme-gelişme gecikmesi durumlarında, - Hipovitaminoz ve çeşitli nedenler ile oluşabilecek avitaminoz durumlarının profilaksisi amacıyla; - Hastalık, enfeksiyon, ameliyat sonrası nekahat devresi, yorgunluk, zayıflama, halsizlik dönemlerinde artan vitamin gereksinimini karşılamak amacıyla; - Özellikle gelişmenin hızlandığı dönemlerde, düzensiz beslenen çocuklarda veya özel diyete bağlı vitamin yetersizlikleri durumlarında kullanılır. KONTRNDĐKSYONLRI: Tüm ilaçlarda olduğu gibi, Multimix Pediatrik Şurup'un kullanımı; bileşimindeki maddelerden birine veya birkaçına karşı aşırı duyarlılık halinde ve gıdalar-ilaçlar ile fazla miktarda veya D alınması durumlarında kontrendikedir. UYRILR / ÖNLMLR: Yüksek dozlarda alındığında ve D hipervitaminozuna yol açabileceği unutulmamalıdır. Olası teratojenik etki nedeni ile, hamilelerde günde 6000 'dan fazla alımı önerilmemektedir. Gebelik ve Laktasyonda Kullanım: Gebelik kategorisi 'dir. Gebelerde ve emziren annelerde hekim önerisine göre kullanılır. YN TKĐLR / DVRS TKĐLR: Yüksek dozda, uzun süre kullanımı halinde ve D hipervitaminozu oluşabilir. Kusma ve deri döküntüleri görülebilir. BKLNMYN BĐR TKĐ GÖRÜLDÜĞÜND DOKTORUNUZ BŞVURUNUZ.

6 ĐLÇ TKĐLŞMLRĐ V DĐĞR TKĐLŞMLR:, retinoid içeren ürünler ile artan yan etki oluşturabilir. Barbitürat ve antikonvülsanlar, D etkisini azaltabilir. Niasin, ganglionik blokerlerin hipotansif etkisini artırabilir. B 6, rlich reaktifi ile ürobilinojen tayininde yanlış sonuç verebilir. KULLNIM ŞKLĐ V DOZU: Hekim tarafından başka bir biçimde önerilmediği taktirde; Standart doz: Günde 1-2 ölçek (5-10 ml) şeklinde, kahvaltı sırasında veya hekim önerisine göre alınmalıdır. DOZ ŞIMI: Multimix Pediatrik Şurup; prospektüsünde belirtildiği gibi kullanıldığı sürece, herhangi bir doz aşımı ya da entoksikasyon (zehirlenme) olgusu ile karşılaşılmayacağı vurgulanabilir. Multimix Pediatrik Şurup; özellikle bileşiminde bulunan ve yağda çözünen ve D vitaminleri nedeni ile, çok yüksek dozlarda bir defada ya da uzun süre alınacak olursa; söz konusu vitaminlere ait akut ya da kronik doz aşımı belirtileri gelişebilir. erişkinlerde bir defada , çocuklarda bir defada alındığında akut toksisite gelişebilir. erişkinlerde sekiz ay boyunca günde , çocuklarda birkaç ay boyunca günde alındığında kronik toksisite gelişebilir. ne ait başlıca doz aşım belirtileri; baş ağrısı, baş dönmesi, irritabilite, konfüzyon, iştahsızlık, kusma, diyare, deri kuruluğu, görme bozukluğu şeklinde özetlenebilir. D erişkinlerde günde 2000 'den fazla alındığında, toksisite riskine karşı dikkatli olunmalıdır. Çocuklarda günde 1800 'den fazla D alımının toksisite belirtilerine yol açabileceği bildirilmiştir. D ne ait başlıca doz aşımı belirtileri; bulantı, kusma, konstipasyon, baş ağrısı, baş dönmesi, somnolans, iç organlarda (böbrek) kalsiyum birikimi şeklinde özetlenebilir. Doz aşımı durumunda ilacın kullanımına son verilir ve semptomatik tedavi uygulanır.

7 SKLM KOŞULLRI: 25 'nin altında oda sıcaklığında saklayınız. TĐRĐ TKDĐM ŞKLĐ MBLJ MUHTVSI: 100 ml'lik cam şişelerde, 5 ml'lik ölçek ile birlikte. RUHST TRĐHĐ V NO'SU: / 67 RUHST SHĐBĐ: Keymen Đlaç Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. Şehit Gaffar Okkan addesi No : 40 Gölbaşı 6830 nkara Tel : Faks: mail: keymen@keymen.com.tr ĐML YRĐ: bdi Đbrahim Đlaç San. Ve Tic..Ş. Hadımköy / Đstanbul Reçete ile satılır. Prospektüs Onay Tarihi:

PROSPEKTÜS. Farmakodinamik Özellikleri: Ferrevit Pronatal Film Tablet; 12 vitamin, 4 mineral ve 3 oligo-element içeren bir multivitaminmultimineral

PROSPEKTÜS. Farmakodinamik Özellikleri: Ferrevit Pronatal Film Tablet; 12 vitamin, 4 mineral ve 3 oligo-element içeren bir multivitaminmultimineral PROSPEKTÜS FORMÜLÜ: Bir Ferrevit Pronatal Film Tablet; Vitamin olarak A (retinol) 4000 IU / 1200 mcg B 1 (tiamin) 1.6 B 2 (riboflavin) 1.8 B 6 (piridoksin) 2.6 B 12 (siyanokobalamin) 4 mcg C (askorbik

Detaylı

MEGADYN FİLM TABLET KULLANIM KILAVUZU. Her film tablet, boyar madde olarak; Arriavit Brown M 5.68, Opalux Brown AS 9075 içerir.

MEGADYN FİLM TABLET KULLANIM KILAVUZU. Her film tablet, boyar madde olarak; Arriavit Brown M 5.68, Opalux Brown AS 9075 içerir. KULLANIM KILAVUZU BİRİM FORMÜLÜ: Her fim tablet etken madde olarak aşağıdakileri içerir: Vitamin olarak A vitamini (retinol) 3333 IU B 1 vitamini (tiamin) 20 mg B 2 vitamini (riboflavin) 5 mg B 6 vitamini

Detaylı

DECAVİT Pronatal Film tablet

DECAVİT Pronatal Film tablet DECAVİT Pronatal Film tablet FORMÜL: Bir DECAVİT Pronatal Film tablet: Vitamin olarak: A vitamini (retinol) B1 vitamini (tiamin) B2 vitamini (riboflavin) B6 vitamini (piridoksin) B12 vitamini (siyanokobalamin)

Detaylı

MEGADYN PRONATAL FİLM TABLET

MEGADYN PRONATAL FİLM TABLET MGADYN PRONATAL FİLM TABLT FORMÜLÜ Bir Megadyn Pronatal Film Tablet; Vitamin olarak A (retinol) 4000 / 1200 B 1 (tiamin) 1.6 mg B 2 (riboflavin) 1.8 mg B 6 (piridoksin) 2.6 mg B 12 (siyanokobalamin) 4

Detaylı

PROSPEKTÜS DECAVİT YUMUŞAK KAPSÜL

PROSPEKTÜS DECAVİT YUMUŞAK KAPSÜL Multivitamin ve Mineral Kombinasyonu FORMÜLÜ : PROSPEKTÜS DECAVİT YUMUŞAK KAPSÜL 11 Vitamin Vitamin A 10.000 I.U Vitamin B 1 20 mg Vitamin B 2 5 mg Vitamin B 6 10 mg Vitamin B 12 0.005 mg Vitamin C 150

Detaylı

Minavit Enjeksiyonluk Çözelti

Minavit Enjeksiyonluk Çözelti Prospektüs ; berrak sarı renkli çözelti olup her ml'si 500.000 IU Vitamin A, 75.000 IU Vitamin D 3 ve 50 mg Vitamin E içerir. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ uygun farmasötik şekli, içerdiği A, D 3 ve E vitamin

Detaylı

KULLANIM KILAVUZUNDA BULUNACAK BİLGİLER

KULLANIM KILAVUZUNDA BULUNACAK BİLGİLER İsim: Centrum Silver Birim formülü Bir film tablet içeriği : % ÖGD** Vitaminler Lutein 1000 mcg * A Vitamini 800 mcg 100 (% 50 Beta Karoten) B1 Vitamini 1.65 mg 150 B2 Vitamini 2.1 mg 150 Niasinamid 24

Detaylı

Pfizer İlaçları Ltd.Şti. Ortaköy - İstanbul KULLANIM KILAVUZUNDA BULUNACAK BİLGİLER

Pfizer İlaçları Ltd.Şti. Ortaköy - İstanbul KULLANIM KILAVUZUNDA BULUNACAK BİLGİLER İsim: Centrum Birim formülü Bir film tablet içeriği : % ÖGD** Vitaminler Lutein 500 mcg * A Vitamini 800 mcg 100 (% 25 Beta Karoten) B1 Vitamini 1.4 mg 127 B2 Vitamini 1.75 mg 125 Niasinamid 20 mg 125

Detaylı

PROSPEKTÜS BECOVİTAL YUMUŞAK KAPSÜL

PROSPEKTÜS BECOVİTAL YUMUŞAK KAPSÜL PROSPEKTÜS BECOVİTAL YUMUŞAK KAPSÜL FORMÜLÜ : Bir Yumuşak Kapsül ; B 1 vitamini 15 mg B 2 vitamini 15 mg B 6 vitamini 10 mg B 12 vitamini 10 mcg Nikotinamid 50 mg Kalsiyum Pantotenat 25 mg D-Biotin 0.15

Detaylı

Vitamin metabolizması bozukluklarında laboratuvar. Prof.Dr.Dildar Konukoğlu

Vitamin metabolizması bozukluklarında laboratuvar. Prof.Dr.Dildar Konukoğlu Vitamin metabolizması bozukluklarında laboratuvar Prof.Dr.Dildar Konukoğlu Vitaminler Vitaminler büyüme, sağlık, her türlü verim performansı gibi yaşamsal fonksiyonların devamlılığı için çok az miktarlarda

Detaylı

PROSPEKTÜS BECOVİTAL ŞURUP

PROSPEKTÜS BECOVİTAL ŞURUP PROSPEKTÜS BECOVİTAL ŞURUP FORMÜLÜ: Bir ölçek (5 ml)' de ; B 1 Vitamini 5 mg B 2 Vitamini 2 mg Dekspantenol 3 mg B6 Vitamini 2 mg Nikotinamid 20 mg Yardımcı Maddeler: Şeker, etanol, sodyum benzoat, limon

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1.BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI BEMİKS kompoze ampul 2.KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1.BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI BEMİKS kompoze ampul 2.KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM 1.BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI BEMİKS kompoze ampul KISA ÜRÜN BİLGİSİ 2.KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Her 2 ml lik ampulde, Tiamin (B 1 ).. 25 mg Riboflavin (B 2 ).. 2 mg Piridoksin (B 6 )..

Detaylı

Enjeksiyonluk Çözelti Veteriner Vitamin

Enjeksiyonluk Çözelti Veteriner Vitamin Prospektüs Betakin sarı renkli, berrak çözelti olup, her ml'si 5 mg Thiamin HC1 (Vit. B,), 2 mg Riboflavin (Vit. B 2 ), 2 mg Pridoksin HC1 (Vit. B 6 ), 4 mcg Siyanokobalamin (Vit B] 2 ), 20 mg Niasin,

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI. AVİCAP 30 mg yumuşak kapsül 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM. Etkin madde:

KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI. AVİCAP 30 mg yumuşak kapsül 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM. Etkin madde: KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI AVİCAP 30 mg yumuşak kapsül 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Retinol palmitat (Vitamin A) 30 mg (30.000 IU) Yardımcı madde(ler): Metilparaben

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. Şurup Cam şişede, sarı renkli, berrak, portakal kokulu sıvı çözelti.

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. Şurup Cam şişede, sarı renkli, berrak, portakal kokulu sıvı çözelti. 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI MULTİMİX pediatrik şurup KISA ÜRÜN BİLGİSİ 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin maddeler : Her bir ölçek (5 ml) 2500 IU A, 0.9 mg B 1, 1 mg B 2, 1.3 mg B 6, 45 mg C, 400

Detaylı

OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASI: KALSİYUM, B1 VE B2 VİTAMİNİ

OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASI: KALSİYUM, B1 VE B2 VİTAMİNİ OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASI: KALSİYUM, B1 VE B2 VİTAMİNİ Kalsiyum, insan vücudunda en bol miktarda bulunan mineral olup, yalnızca kemikleri ve dişleri güçlendirmekle kalmaz, kasların kasılmasını, sinirlerin

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1.BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI BEMİKS film tablet 2.KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1.BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI BEMİKS film tablet 2.KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM 1.BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI BEMİKS film tablet KISA ÜRÜN BİLGİSİ 2.KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Her film tablette Tiamin (B 1 ).. 10 mg Riboflavin (B 2 ).. 2 mg Piridoksin (B 6 ).. 2 mg Niasinamid

Detaylı

Vitaminlerin yararları nedendir?

Vitaminlerin yararları nedendir? Vitaminlerin yararları nedendir? Vitamin ve mineraller vücudun normal fonksiyonlarının yerine getirilmesinde, büyüme ve gelişiminde çok önemlidir. Az miktarlarda yeterlidirler. Gebelikte anne yanında bebeğin

Detaylı

Vitamin D Prof. Dr. Gülçin Saltan İşcan AÜEF Farmakognozi ABD

Vitamin D Prof. Dr. Gülçin Saltan İşcan AÜEF Farmakognozi ABD Vitamin D3 400 Genel Bilgi Bir sterol türevi olan D vitamini diyetle alınabilir veya endojen olarak sentezlenebilir. Diyetle, bitkilerde bulunan D2 vitamini (ergokalsiferol) ve hayvan dokularında bulunan

Detaylı

D VİTAMİNİ TARİHSEL BAKI 01.11.2008. 25-D vitamini miktarına göre değişir. öğünde uskumru yesek de, böbrekler her

D VİTAMİNİ TARİHSEL BAKI 01.11.2008. 25-D vitamini miktarına göre değişir. öğünde uskumru yesek de, böbrekler her VİTAMİN BİYOKİMYASI D VİTAMİNİ BU BÖLÜMDE ANLATILACAK KONULAR: Tarihsel Bakış D vitamininin kimyasal ve biyolojik fonksiyonları Besin kaynakları Hazırlayan: V. Murat BOSTANCI Toksisite 1 2 TARİHSEL BAKI

Detaylı

VİTAMİNLER ERZURUM İBRAHİM HAKKI FEN LİSESİ

VİTAMİNLER ERZURUM İBRAHİM HAKKI FEN LİSESİ VİTAMİNLER VİTAMİNLERİN ÖZELLİKLERİ 1) Enerji vermezler. 2) Sindirilmezler, direkt kana karışırlar. 3) Organik maddedirler ve en basit organik moleküllerdir. 4) C, H, O ve N elementlerinden oluşur. VİTAMİN

Detaylı

Yağda eriyen vitaminlerden biridir. Retinoidler adı verilen kimyasal bileşik ile, provitamin A karotenoidleri adı verilen kimyasal moleküller vitamin

Yağda eriyen vitaminlerden biridir. Retinoidler adı verilen kimyasal bileşik ile, provitamin A karotenoidleri adı verilen kimyasal moleküller vitamin A vitamini Yağda eriyen vitaminlerden biridir. Retinoidler adı verilen kimyasal bileşik ile, provitamin A karotenoidleri adı verilen kimyasal moleküller vitamin A ailesini oluşturur. All-trans retinol

Detaylı

EMZİREN ANNE BESLENMESİ NASIL OLMALIDIR?

EMZİREN ANNE BESLENMESİ NASIL OLMALIDIR? EMZİREN ANNE BESLENMESİ NASIL OLMALIDIR? Gebe ve emziren annede yeterli ve dengeli beslenme gereklidir. 1 Tüm annelerin kendi fizyolojik gereksinimlerini karşılamaları Kendi vücut besin depolarını dengede

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 14. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ ORGANİK MADDELER 8- VİTAMİNLER

ADIM ADIM YGS-LYS 14. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ ORGANİK MADDELER 8- VİTAMİNLER ADIM ADIM YGS-LYS 14. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ ORGANİK MADDELER 8- VİTAMİNLER 4) VİTAMİN Vücut metabolizması için gerekli olan ancak insan vücudunda üretilemeyen organik maddelerdir. Dışarıdan hazır

Detaylı

CALCİDİNE GRANÜLE. Elemanter kalsiyum mcg İnternasyonel ünite

CALCİDİNE GRANÜLE. Elemanter kalsiyum mcg İnternasyonel ünite CALCİDİNE GRANÜLE FORMÜL : 5 gram granülde ; Vitamin D 2 (Ergokalsiferol)...3000 internasyonal ünite Kalsiyum glukonat...375 mg (33.75 mg elemanter kalsiyum) (1.69 meq) Kalsiyum magnezyum inositohekzafosfat...125

Detaylı

EVİCAP 100 mg/2 ml I.M Enjektabl Solüsyon içeren Ampul

EVİCAP 100 mg/2 ml I.M Enjektabl Solüsyon içeren Ampul EVİCAP 100 mg/2 ml I.M Enjektabl Solüsyon içeren Ampul FORMÜLÜ Beher ampulde steril ve apirojen olarak; dl-alfa Tokoferil asetat (100 I.U) 100.0 mg Soya yağı k.m. 2.0 ml bulunur. FARMAKOLOJĠK ÖZELLĠKLERĠ

Detaylı

2) Kolekalsiferol (D 3)

2) Kolekalsiferol (D 3) Sunum İçeriği Öğretim Görevlisi :Yrd.Doç.Dr.Bekir ÇÖL Hazırlayan ve Sunan : Fulya ÇELEBİ Konu : D Vitamini 31/10/2008 D vitamini formları kaynaklarına genel bakış Deride ve vücutta D vitamini sentezi İnce

Detaylı

BECOVİT AMPUL PROSPEKTÜS. Steril Apirojen

BECOVİT AMPUL PROSPEKTÜS. Steril Apirojen PROSPEKTÜS BECOVİT AMPUL Steril Apirojen FORMÜLÜ Beher ampul; Vitamin B1 (Tiamin HCl) 10.0 mg Vitamin B2 (Riboflavin 5 -sodyum fosfat) 4.0 mg Vitamin B6 (Piridoksin HCl) 4.0 mg Vitamin B12 (Siyanokobalamin)

Detaylı

Suda eriyen vitaminler Organizma için fazla olanı atılır Yağda eriyen vitaminler Depo edilir.

Suda eriyen vitaminler Organizma için fazla olanı atılır Yağda eriyen vitaminler Depo edilir. VİTAMİNLER Hücrelerin normal metabolizması için gerekli organik maddelerdir. Organizmaya doğal besin kaynaklarından alınırlar. Vitaminlerin besin maddesi ve farmakolojik madde olarak iki farklı görevi

Detaylı

B grubunda olan bir vitamin olarak kabul edilir. Yumurta akında bulunan avidin isimli madde biotini etkisiz hale getirir. Yumurta akında bulunan

B grubunda olan bir vitamin olarak kabul edilir. Yumurta akında bulunan avidin isimli madde biotini etkisiz hale getirir. Yumurta akında bulunan BİOTİN - H VİTAMİNİ B grubunda olan bir vitamin olarak kabul edilir. Yumurta akında bulunan avidin isimli madde biotini etkisiz hale getirir. Yumurta akında bulunan avidin maddesi yumurta çiğ iken etkili

Detaylı

SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ

SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ Prof. Dr. Metin ATAMER Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Aralık 2006 ANKARA Sütün Tanımı ve Genel Nitelikleri Süt; dişi memeli hayvanların, doğumundan

Detaylı

Yardımcı madde olarak ; Şeker, vanilin kullanılmıştır.

Yardımcı madde olarak ; Şeker, vanilin kullanılmıştır. CALCİDİNE GRANÜL FORMÜL : 5 gram granülde ; Kalsiyum magnezyum inositoheksafosfat...125 mg Kalsiyum glukonat...375 mg (33.75 mg elementer kalsiyum) (1.69 meq) Vitamin D 2 (Ergokalsiferol)...3000 IU Yardımcı

Detaylı

Balya Yumuşak Jelatin Kapsül

Balya Yumuşak Jelatin Kapsül Balya Yumuşak Jelatin Kapsül FORMÜLÜ Bir kapsülde: A vitamini 5000 IU D 3 vitamini 400 IU Yardımcı maddeler: Nipajin M ve Nipasol FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ Farmakodinamik özellikler: Balık yağı (Halibut

Detaylı

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur..

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. 1 BESLENME BİLİMİ 2 Yaşamımız süresince yaklaşık 60 ton besin tüketiyoruz. Besinler sağlığımız ve canlılığımızın devamını sağlar. Sağlıklı bir

Detaylı

OBEZİTE CERRAHİSİNDEN SONRA KALSİYUM, B1 ve B2 VİTAMİNİ ALIMININ ÖNEMİ

OBEZİTE CERRAHİSİNDEN SONRA KALSİYUM, B1 ve B2 VİTAMİNİ ALIMININ ÖNEMİ OBEZİTE CERRAHİSİNDEN SONRA KALSİYUM, B1 ve B2 VİTAMİNİ ALIMININ ÖNEMİ Kalsiyum Kalsiyum, insan vücudunda en bol miktarda bulunan mineral olup, yalnızca kemikleri ve dişleri güçlendirmekle kalmaz, kasların

Detaylı

KULLANMA TALİMATI DEVİT-3

KULLANMA TALİMATI DEVİT-3 KULLANMA TALİMATI DEVİT-3 IM/oral ampul Ağızdan alınır. Etkin madde: Her 1 ml lik ampulde: 7.5 mg (300.000 IU) D 3 vitamini içerir Yardımcı maddeler: Bütilhidroksitoluen, ayçiçek yağı Bu ilacı kullanmaya

Detaylı

KİDYFEN PEDİATRİK SÜSPANSİYON

KİDYFEN PEDİATRİK SÜSPANSİYON B. KISA ÜRÜN BİLGİLERİ (KÜB) 1. TIBBİ FARMASÖTİK ÜRÜNÜN ADI: Kidyfen Pediatrik Süspansiyon. 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF TERKİBİ: Maddeler Miktar (g) Ibuprofen 2.000 g. Şeker 66.000 g. % 70'lik Sorbitol

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1. TIBBİ FARMASÖTİK ÜRÜNÜN ADI VICKS VapoSyrup Ekspektoran Şurup 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF TERKİBİ

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1. TIBBİ FARMASÖTİK ÜRÜNÜN ADI VICKS VapoSyrup Ekspektoran Şurup 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF TERKİBİ KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. TIBBİ FARMASÖTİK ÜRÜNÜN ADI VICKS VapoSyrup Ekspektoran Şurup 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF TERKİBİ Her 15 ml de, 200 mg Guaifenesin bulunur. Yardımcı maddeler için Bölüm 6.1 e bakınız.

Detaylı

OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASI: KALSİYUM, B1 VE B2 VİTAMİNİ

OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASI: KALSİYUM, B1 VE B2 VİTAMİNİ OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASI: KALSİYUM, B1 VE B2 VİTAMİNİ Kalsiyum, insan vücudunda en bol miktarda bulunan mineral olup, yalnızca kemikleri ve dişleri güçlendirmekle kalmaz, kasların kasılmasını, sinirlerin

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI. Vİ-FER 30 Kapsül 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMİ

KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI. Vİ-FER 30 Kapsül 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMİ KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI Vİ-FER 30 Kapsül 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMİ Etkin madde: Beher kapsülde; 175.0 mg Ferrous fumarate, 3.85 mg Thiamine Mononitrate, 3.85 mg Riboflavin,

Detaylı

THİNCAL 120 mg Kapsül

THİNCAL 120 mg Kapsül KULLANMA TALİMATI THİNCAL 120 mg Kapsül Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir kapsülde 120 mg Orlistat. Yardımcı maddeler: Mikrokristalin selüloz, sodyum nişasta glikolat, sodyum lauril sülfat, talk, povidon,

Detaylı

C vitamini (Askorbik asit)

C vitamini (Askorbik asit) C vitamini (Askorbik asit) C vitamini suda eriyen, kemik, diş ve damar sağlığını koruyan, çeşitli hastalıklara direnç kazandıran ve bazı besin ögelerinin vücutta kullanılmasına yardımcı bir vitamindir

Detaylı

KULLANMA TALİMATI., 0,85 mg Vitamin B 2

KULLANMA TALİMATI., 0,85 mg Vitamin B 2 KULLANMA TALİMATI SANASOL şurup Ağızdan uygulanır. Etkin maddeler: 1250 IU Vitamin A, 400 IU Vitamin D 3, 0,75 mg Vitamin B 1, 0,85 mg Vitamin B 2, 0,25 mg Vitamin B 6, 7,5 mg Niasinamid, 0,25 mg D-pantenol,

Detaylı

VİTAMİN NEDİR? Vitaminler organik besinler grubunda bulunup

VİTAMİN NEDİR? Vitaminler organik besinler grubunda bulunup VİTAMİN NEDİR? Vitaminler organik besinler grubunda bulunup normal yaşamın sürdürülmesi için gerekli olan, yiyecekler içerisinde doğal olarak bulunan basit yapılı bileşiklerdir. VİTAMİNLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ=)

Detaylı

MİNERALLER. Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI

MİNERALLER. Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI MİNERALLER Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI MİNERALLER İnsan vücudunun yaklaşık %4-5 i minareldir.bununda yarıya yakını Ca, ¼ ü fosfordur. Mg, Na, Cl, S diğer makro minerallerdir. Bunların dışında kalanlar

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 4. KLİNİK ÖZELLİKLER 4.1 Terapötik endikasyonlar NIZORAL Ovül, akut ve kronik vulvovajinal kandidozun lokal tedavisinde kullanılır.

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 4. KLİNİK ÖZELLİKLER 4.1 Terapötik endikasyonlar NIZORAL Ovül, akut ve kronik vulvovajinal kandidozun lokal tedavisinde kullanılır. KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI NIZORAL 400 mg Ovül 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Her bir ovül etkin madde olarak 400 mg ketokonazol içerir. Yardımcı maddeler: Bütil hidroksianizol

Detaylı

GOÜ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM II IV. KURUL 2009 2010

GOÜ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM II IV. KURUL 2009 2010 IV. Kurul Gastrointestinal Sistem ve Metabolizma IV. Kurul Süresi: 5 hafta IV. Kurul Başlangıç Tarihi: 17 Şubat 2010 IV. Kurul Bitiş ve Sınav Tarihi: 22 23 Mart 2010 Ders Kurulu Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr.

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1. Ürünün İsmi. EUCARBON tablet. 2. Kalitatif ve Kantitatif Bileşimi. Etkin maddeler:

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1. Ürünün İsmi. EUCARBON tablet. 2. Kalitatif ve Kantitatif Bileşimi. Etkin maddeler: KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. Ürünün İsmi EUCARBON tablet 2. Kalitatif ve Kantitatif Bileşimi Etkin maddeler: Bir tablette; 180,0 mg bitkisel kömür, 50,0 mg kükürt, 105,0 mg senne (sinameki) yaprağı tozu ve 25,0

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. İçinde san yağlı hafif viskoz likid bulunan san renkli oval şeffaf, yumuşak kapsüller.

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. İçinde san yağlı hafif viskoz likid bulunan san renkli oval şeffaf, yumuşak kapsüller. KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI EVÎCAP FORT 400 LÜ. yumuşak kapsül 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Her bir yumuşak kapsül Etkin madde: Vitamin E (d-a-tokoferol) 4001.U. Yardımcı madde(ler):

Detaylı

Bakır (Cu) Bakır anemi de kritik bir rol oynar.

Bakır (Cu) Bakır anemi de kritik bir rol oynar. Bakır (Cu) Bakır anemi de kritik bir rol oynar. Vücutta küçük miktarda bakır varlığı olmaz ise demirin intestinal yolaktan emilimi ve kc de depolanması mümkün değildir. Bakır hemoglobin yapımı için de

Detaylı

KISA ÜRÜN BĐLGĐSĐ. 4.1. Terapötik endikasyonlar Çeşitli nedenlere bağlı kuru öksürüğün (nonprodüktif öksürük) semptomatik tedavisinde endikedir.

KISA ÜRÜN BĐLGĐSĐ. 4.1. Terapötik endikasyonlar Çeşitli nedenlere bağlı kuru öksürüğün (nonprodüktif öksürük) semptomatik tedavisinde endikedir. KISA ÜRÜN BĐLGĐSĐ 1. BEŞERĐ TIBBĐ ÜRÜNÜN ADI PULMOREST 30mg/5ml şurup 2. KALĐTATĐF VE KANTĐTATĐF BĐLEŞĐM Etkin madde: 1 ml şurup için: Levodropropizin 6,0 mg Yardımcı maddeler: Sakkaroz Metil paraben (E218)

Detaylı

Madde 3- Bu Tebliğ, 16/11/1997 tarihli ve 23172 mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'ne göre hazırlanmıştır.

Madde 3- Bu Tebliğ, 16/11/1997 tarihli ve 23172 mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'ne göre hazırlanmıştır. Özel Tıbbi Amaçlı Diyet Gıdalar Tebliği Yetki Kanunu Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Yayımlandığı R.Gazete 24.12.2001-24620 Tebliğ No 2001/42 Amaç Madde 1- Bu Tebliğin amacı, özel tıbbi amaçlı diyet gıdaların

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI LİBAVİT B6 FORT ampul

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI LİBAVİT B6 FORT ampul 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI LİBAVİT B6 FORT ampul KISA ÜRÜN BİLGİSİ 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Her ampul (2 ml) 300 mg Vitamin B6 (Piridoksin Hidroklorür) içerir. Yardımcı maddeler:

Detaylı

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri Kansızlık (anemi) kandaki hemoglobin miktarının yaş ve cinsiyete göre kabul edilen değerlerin altında olmasıdır. Bu değerler erişkin erkeklerde 13.5 g/dl, kadınlarda 12 g/dl nin altı kabul edilir. Kansızlığın

Detaylı

OXXA ŞURUP. % 4 Asetilsistein Şurup Hazırlamak İçin Granül

OXXA ŞURUP. % 4 Asetilsistein Şurup Hazırlamak İçin Granül OXXA ŞURUP % 4 Asetilsistein Şurup Hazırlamak İçin Granül FORMÜLÜ Sulandırıldıktan sonra her 5 ml şurup 200 mg (%4) asetilsistein içerir. Yardımcı maddeler: Metil-propil paraben (koruyucu), portakal esansı

Detaylı

Vitaminlerin Sınıflandırılması. Vitaminler. Suda Çözünen Vitaminler. Yağda Çözünen Vitaminler. C ve B vitaminleri. A,D,K,E vitaminleri

Vitaminlerin Sınıflandırılması. Vitaminler. Suda Çözünen Vitaminler. Yağda Çözünen Vitaminler. C ve B vitaminleri. A,D,K,E vitaminleri VİTAMİNLER Vitaminler, normal büyüme ve yaşamın sürdürülebilmesi için gıdalarla dışardan alınması zorunlu olan bileşiklerdir. Her vitaminin vücutta belirli ve kendine özgü bir işlevi olduğundan, yiyeceklerle

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI ZINCO 220 KAPSÜL. 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Her 1 kapsül,

KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI ZINCO 220 KAPSÜL. 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Her 1 kapsül, KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI ZINCO 220 KAPSÜL 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Her 1 kapsül, Etkin madde: Çinko (Çinko sülfat monohidrat halinde) 50 mg içerir. Yardımcı maddeler: Laktoz

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI : VEGAFERON FORT Film Tablet 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMİ

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI : VEGAFERON FORT Film Tablet 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMİ KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI : VEGAFERON FORT Film Tablet 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMİ Etkin madde: 1 Film tablette 100 mg Elementer demir e eşdeğer miktar demir III hidroksit polimaltoz

Detaylı

Ursodeoksikolik asit düşük miktarlarda insan safrasında mevcuttur.

Ursodeoksikolik asit düşük miktarlarda insan safrasında mevcuttur. Ursofalk Süspansiyon FORMÜLÜ: Her 5 ml Ursofalk süspansiyon 250mg ursodeoksikolik asit içerir. Ayrıca koruyucu olarak benzoik asit, tatlandırıcı olarak gliserol, ksilitol ve sodyum siklamat, koku maddesi

Detaylı

Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları

Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları Hayvan Beslemede Vitamin ve Minerallerin Önemi Vitaminler, çiftlik hayvanlarının, büyümesi, gelişmesi, üremesi, kısaca yaşaması ve verim vermesi için gerekli metabolik

Detaylı

Ercefuryl Oral Süspansiyon

Ercefuryl Oral Süspansiyon Ercefuryl Oral Süspansiyon FORMÜLÜ Bir ölçekte (5 ml): Nifuroksazid 200 mg (Nipajin M, şeker, alkol ve portakal aroması içerir.) FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ Farmakodinamik Özellikleri: Bir nitrofuran türevi

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. ANTI-POTASIUM, 880 mg granül Ağız yoluyla alınır veya makattan uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. ANTI-POTASIUM, 880 mg granül Ağız yoluyla alınır veya makattan uygulanır. KULLANMA TALİMATI ANTI-POTASIUM, 880 mg granül Ağız yoluyla alınır veya makattan uygulanır. Etkin madde: 1 gram granül 880 mg Polistiren sülfonat kalsiyum tuzu içerir. Yardımcı Maddeler: Metil sellüloz,

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 3. FARMASÖTİK FORM Film Tablet Açık sarı renkli, her iki yüzü düz, oblong, bikonveks film kaplı tabletler.

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 3. FARMASÖTİK FORM Film Tablet Açık sarı renkli, her iki yüzü düz, oblong, bikonveks film kaplı tabletler. KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI OSTEOFLEX Film Tablet 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin Maddeler: Glukozamin Sülfat Bunda: Serbest Glukozamin (kabuklu deniz hayvanından elde edilen)

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI. ORO İHTİYOL % 10 Merhem 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM. Etkin madde:

KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI. ORO İHTİYOL % 10 Merhem 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM. Etkin madde: KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI ORO İHTİYOL % 10 Merhem 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: İhtiyol 2.00 g Yardımcı maddeler: Lanolin susuz (koyun) 2,00 g Yardımcı maddeler için

Detaylı

RECBUTİN hemoroid krizleri sırasında ağrılı ve kaşıntılı anal semptomların ve fissürlerin semptomatik tedavisinde endikedir.

RECBUTİN hemoroid krizleri sırasında ağrılı ve kaşıntılı anal semptomların ve fissürlerin semptomatik tedavisinde endikedir. KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI RECBUTİN rektal krem 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM 1 g kremde; Etkin madde: Trimebutin baz Ruskogenin 58.00 mg 5.00 mg Yardımcı maddeler: Setostearil alkol

Detaylı

Vitaminler büyüme, sağlık, her türlü verim performansı gibi yaşamsal fonksiyonların devamlılığı için çok az miktarlarda ihtiyaç duyulan organik

Vitaminler büyüme, sağlık, her türlü verim performansı gibi yaşamsal fonksiyonların devamlılığı için çok az miktarlarda ihtiyaç duyulan organik VİTAMİNLER Vitaminler büyüme, sağlık, her türlü verim performansı gibi yaşamsal fonksiyonların devamlılığı için çok az miktarlarda ihtiyaç duyulan organik bileşiklerdir. Vitaminlerin Sınıflandırılması

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI. BİOAK 5 mg tablet 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM. Etkin madde: Biotin (Vitamin H)

KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI. BİOAK 5 mg tablet 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM. Etkin madde: Biotin (Vitamin H) KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI BİOAK 5 mg tablet 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Biotin (Vitamin H) Yardımcı madde(ler): Laktoz anhidr 5,0 mg 48,5 mg Yardımcı maddeler için

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. CALCİUM-D- SANDOZ 600 mg/ 400 IU efervesan tablet Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. CALCİUM-D- SANDOZ 600 mg/ 400 IU efervesan tablet Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI CALCİUM-D- SANDOZ 600 mg/ 400 IU efervesan tablet Ağızdan alınır. Etkin Madde: Her bir efervesan tablette, 600 mg iyonize kalsiyuma eşdeğer 1500 mg kalsiyum karbonat ve 400 IU vitamin

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Yardımcı maddeler: Sitrik asit, etanol, sodyum sitrat, propilen glikol ve enjeksiyon için su içerir.

KULLANMA TALİMATI. Yardımcı maddeler: Sitrik asit, etanol, sodyum sitrat, propilen glikol ve enjeksiyon için su içerir. KULLANMA TALİMATI ONE-ALPHA 1 mikrogram / 0.5 ml i.v. ampul Damar içine uygulanır. Etkin madde: 1 mikrogram Alfakalsidol içermektedir. Yardımcı maddeler: Sitrik asit, etanol, sodyum sitrat, propilen glikol

Detaylı

Kimler Vitamin Almalı ve Nasıl Kullanmalı?

Kimler Vitamin Almalı ve Nasıl Kullanmalı? Kimler Vitamin Almalı ve Nasıl Kullanmalı? Vitaminler, vücudumuzdaki birçok metabolik olayın gerçekleşmesinde önemli görevleri olan maddelerdir. Vücudumuz vitaminleri kendisi yapamadığından gıdalarla almak

Detaylı

Vitaminler büyüme, sağlık, her türlü verim performansı gibi yaşamsal fonksiyonların devamlılığı için çok az miktarlarda ihtiyaç duyulan organik

Vitaminler büyüme, sağlık, her türlü verim performansı gibi yaşamsal fonksiyonların devamlılığı için çok az miktarlarda ihtiyaç duyulan organik VİTAMİNLER Vitaminler büyüme, sağlık, her türlü verim performansı gibi yaşamsal fonksiyonların devamlılığı için çok az miktarlarda ihtiyaç duyulan organik bileşiklerdir. Vitaminlerin Sınıflandırılması

Detaylı

Beslenmeden hemen sonra, artan kan glikoz seviyesi ile birlikte insülin hormon seviyesi de artar. Buna zıt olarak glukagon hormon düzeyi azalır.

Beslenmeden hemen sonra, artan kan glikoz seviyesi ile birlikte insülin hormon seviyesi de artar. Buna zıt olarak glukagon hormon düzeyi azalır. Seçmeli Ders: Dokular ve Organlar Arası Metabolik İlişkiler 1.HAFTA Normal metabolizmada aktif olan günlük akış; Yaşamak için gerekli olan enerji akışı, dışardan alınan gıdalardan elde edilir. Kullanılan

Detaylı

Zeytinyağı ve Çocukluk İnsanın çocukluk döneminde incelenmesi gereken en önemli yönü, gösterdiği bedensel gelişmedir. Doğumdan sonraki altı ay ya da

Zeytinyağı ve Çocukluk İnsanın çocukluk döneminde incelenmesi gereken en önemli yönü, gösterdiği bedensel gelişmedir. Doğumdan sonraki altı ay ya da Zeytinyağı ve Çocukluk İnsanın çocukluk döneminde incelenmesi gereken en önemli yönü, gösterdiği bedensel gelişmedir. Doğumdan sonraki altı ay ya da bir yıllık sürede, bebeğin en önemli gıdasını anne sütü

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI TUSSİR 30 mg / 5ml şurup. 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde:

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI TUSSİR 30 mg / 5ml şurup. 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI TUSSİR 30 mg / 5ml şurup 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Levodropropizin Yardımcı maddeler: 30 mg / 5 ml Sukroz...2.5 g/ 5 ml Gliserol.0.5 g/

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. Yardımcı madde (ler): İnvert şeker g. Fıstık yağı 4.69 mg Yardımcı maddeler için bölüm 6.1 e bakınız.

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. Yardımcı madde (ler): İnvert şeker g. Fıstık yağı 4.69 mg Yardımcı maddeler için bölüm 6.1 e bakınız. KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI SANASOL Şurup 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Her bir ölçek (5 ml), Etkin madde: Vitamin A 1250 IU. Vitamin D3 400 IU. Vitamin B1 0.75 mg Vitamin B2 0.85

Detaylı

Vitaminler. Vitaminler, vücut fonksiyonlarının devamı için esansiyeldir. Enzimlerle beraber görev alırlar.

Vitaminler. Vitaminler, vücut fonksiyonlarının devamı için esansiyeldir. Enzimlerle beraber görev alırlar. Vitaminler Vitaminler Vitaminler, vücut fonksiyonlarının devamı için esansiyeldir. Enzimlerle beraber görev alırlar. Vitaminler enzimlerle beraber hareket ederek vücutta katalizör olarak davranırlar. Vitaminler

Detaylı

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst.

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst. Yemlerde Amino asitler ve B Grubu Vitaminlerinin Önemi ve Test Metotları Süreyya ÖZCAN Besin Öğeleri Canlının yaşamını devam ettirmesi için gerekli olan kimyasal element veya bileşiklerdir. Hücrelerin

Detaylı

Biberon Maması İçerik ve Çeşitleri

Biberon Maması İçerik ve Çeşitleri Biberon Maması İçerik ve Çeşitleri Biberon Mamaları Annesütünün ikamesidir. Annesütü alamayan bebekler için Annesütü yetersizliğinde Annesütü ve inek sütünde enerji ve ana besin maddeleri Anne Sütü (100ml)

Detaylı

Yemlerde Amino asitler ve B Grubu Vitaminlerinin Önemi ve Test Metotları. Süreyya ÖZCAN

Yemlerde Amino asitler ve B Grubu Vitaminlerinin Önemi ve Test Metotları. Süreyya ÖZCAN Yemlerde Amino asitler ve B Grubu Vitaminlerinin Önemi ve Test Metotları Süreyya ÖZCAN Besin Öğeleri Canlının yaşamını devam ettirmesi için gerekli olan kimyasal element veya bileşiklerdir. Hücrelerin

Detaylı

Suda eriyen vitaminler. Vücutta kullanılması TİAMİN (B 1 VİTAMİNİ)

Suda eriyen vitaminler. Vücutta kullanılması TİAMİN (B 1 VİTAMİNİ) TİAMİN (B 1 VİTAMİNİ) Suda eriyen vitaminler B grubu vitaminleri içinde ilk tanınanıdır. Bitkilerde serbest, hayvanlarda ise fosfat veya proteine bağlı olarak bulunur. Vücutta kullanılması Bazı çiğ balıklardaki

Detaylı

ENDOKRİN BEZ EKZOKRİN BEZ. Tiroid bezi. Deri. Hormon salgısı. Endokrin hücreler Kanal. Kan akımı. Ter bezi. Ekzokrin hücreler

ENDOKRİN BEZ EKZOKRİN BEZ. Tiroid bezi. Deri. Hormon salgısı. Endokrin hücreler Kanal. Kan akımı. Ter bezi. Ekzokrin hücreler ENDOKRİN SİSTEM Endokrin sistem, sinir sistemiyle işbirliği içinde çalışarak vücut fonksiyonlarını kontrol eder ve vücudumuzun farklı bölümleri arasında iletişim sağlar. 1 ENDOKRİN BEZ Tiroid bezi EKZOKRİN

Detaylı

CALCİ NET D 3 EFERVESAN TABLET

CALCİ NET D 3 EFERVESAN TABLET PROSPEKTÜS CALCİ NET D 3 EFERVESAN TABLET FORMÜLÜ Her efervesan tablet 600 mg Kalsiyum iyonuna eşdeğer 1.500 mg Kalsiyum karbonat ve 400 IU D 3 vitaminine eşdeğer 4.60 mg Kolekalsiferol içermektedir. Tatlandırıcı

Detaylı

CERNEVIT. Pantotenik asit (16.15 mg Dekspantenol olarak) Sodyum hidroksit. intramusk³ler uygulama iþin liyofilize toz. Steril, apirojen.

CERNEVIT. Pantotenik asit (16.15 mg Dekspantenol olarak) Sodyum hidroksit. intramusk³ler uygulama iþin liyofilize toz. Steril, apirojen. CERNEVIT Etkin maddeler: Her flakonda: Vitamin A (Retinol palmitat olarak) Vitamin D 3 (Kolekalsiferol) Vitamin E (Alfatokoferol; 10.2 mg DL alfatokoferol olarak) Vitamin C (Askorbik asit) Vitamin B 1

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE

SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE Sağlıklı büyümek ve gelişmek için yeterli ve dengeli beslenmeliyiz. BESLENME İnsanın yaşına, cinsiyetine, çalışma ve özel

Detaylı

AİLE VE TÜKETİCİ HİZMETLERİ

AİLE VE TÜKETİCİ HİZMETLERİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI AİLE VE TÜKETİCİ HİZMETLERİ SAĞLIKLI YAŞAM VE BESİNLER 726TR0019 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin maddeler: 1250 IU Vitamin A, 400 IU Vitamin D 3, 1.5 mg Vitamin B 1, 2.5mg D-pantenol, 50mg Vitamin C

KULLANMA TALİMATI. Etkin maddeler: 1250 IU Vitamin A, 400 IU Vitamin D 3, 1.5 mg Vitamin B 1, 2.5mg D-pantenol, 50mg Vitamin C KULLANMA TALİMATI VİTABİOL şurup Ağızdan uygulanır. Etkin maddeler: 1250 IU Vitamin A, 400 IU Vitamin D 3, 1.5 mg Vitamin B 1, 1.5mg Vitamin B 2, 1.0mg Vitamin B 6, 10.0mg Niasinamid, 2.5mg D-pantenol,

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİLERİ (KÜB)

KISA ÜRÜN BİLGİLERİ (KÜB) KISA ÜRÜN BİLGİLERİ (KÜB) 1 TIBBİ FARMASOTİK ÜRÜNÜN ADI: 2 KALİTATİF VE KANTİTATİF TERKİBİ Sodyum Dihidrojen Fosfat Monohidrat ( NaH 2 PO 4.H 2 O)... 21,6 g Disodyum Hidrojen Fosfat Heptahidrat ( Na 2

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALĐMATI MONOVĐT D 3 50.000 I.U./15ml oral damla Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir şişede (15 ml) 50.000 I.U. vitamin D 3 Yardımcı maddeler: Butilhidroksianisol, ayçiçek yağı Bu ilacı kullanmaya

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. Uygulama şekli: Az miktarda su ile seyreltilerek ya da seyreltilmeden yutulmaksızın gargara yapılır.

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. Uygulama şekli: Az miktarda su ile seyreltilerek ya da seyreltilmeden yutulmaksızın gargara yapılır. KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI: DİCLORAL gargara 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Her 1 ml 0,74 mg diklofenak (serbest asit şeklinde) içerir. Yardımcı madde(ler): Yardımcı

Detaylı

PROSPEKTÜS. Calci-D Tablet

PROSPEKTÜS. Calci-D Tablet PROSPEKTÜS Calci-D Tablet FORMÜLÜ Beher tablet 600 mg elementel kalsiyuma a eşdeğer 1500 mg kalsiyum karbonat ve 125 I.U Vitamin D 3 (Kolekalsiferol) içerir. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ Farmakodinamik Özellikleri

Detaylı

B5 VİTAMİNİ. (Pantoteneik Asit)

B5 VİTAMİNİ. (Pantoteneik Asit) B5 VİTAMİNİ (Pantoteneik Asit) B5 vitamini Pantoteneik Asit adıyla da bilinir Doğada çok yaygın olarak canlı her hücrede bulunur. Vücutta depolanmaz, suda eridiği için kolaylıkla atılır. Günlük olarak

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 3. FARMASÖTİK FORM Amber renkli ampullerde uçuk sarımsı renkli, berrak, yağlı çözelti.

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 3. FARMASÖTİK FORM Amber renkli ampullerde uçuk sarımsı renkli, berrak, yağlı çözelti. KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI EVİN 300 mg/2 ml I.M. enjeksiyon için çözelti içeren ampul 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: mg / ampul dl-alfa tokoferol asetat 300 Yardımcı

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI. AVİLAN-L İ.M. Enjektabl Çözelti İçeren Ampul 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMİ

KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI. AVİLAN-L İ.M. Enjektabl Çözelti İçeren Ampul 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI KISA ÜRÜN BİLGİSİ AVİLAN-L İ.M. Enjektabl Çözelti İçeren Ampul 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMİ Etkin madde: Her bir ampul 100 mg B 1 vitamini, 100 mg B 6 vitamini, 1 mg B

Detaylı

VĠVAFEKS 120 mg Film Tablet

VĠVAFEKS 120 mg Film Tablet VĠVAFEKS 120 mg Film Tablet FORMÜLÜ Her bir film tablet; 120 mg feksofenadin hidroklorür ve boyar madde olarak ; titanyum dioksit, kırmızı demir oksit ve sarı demir oksit içerir. FARMAKOLOJĠK ÖZELLĠKLERĠ

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. FERRİSİTA 107.7 mg / 5 ml Şurup Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. FERRİSİTA 107.7 mg / 5 ml Şurup Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI FERRİSİTA 107.7 mg / 5 ml Şurup Ağızdan alınır. Etkin madde: Her 5 ml şurupta 107.7 mg Demir III amonyum sitrat (16.4 mg elementel demire eşdeğerde) bulunur. Yardımcı maddeler : Metil

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ mg. 15 mg 10 mg 0.15 mg

KISA ÜRÜN BİLGİSİ mg. 15 mg 10 mg 0.15 mg KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI POLİVİT C film tablet 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Vitamin B 1 Vitamin B 2 Vitamin B 6 Vitamin B 12 Vitamin C Kalsiyum D-Pantotenat Nikotinamid

Detaylı

İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm HİJYEN ve SANİTASYON İkinci Bölüm GIDA HİJYENİ, TANIMI ve ÖNEMİ Üçüncü Bölüm PERSONEL HİJYENİ

İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm HİJYEN ve SANİTASYON İkinci Bölüm GIDA HİJYENİ, TANIMI ve ÖNEMİ Üçüncü Bölüm PERSONEL HİJYENİ İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm HİJYEN ve SANİTASYON Hijyenin Tanımı ve Önemi... 1 Sanitasyon Tanımı ve Önemi... 1 Kişisel Hijyen... 2 Toplu Beslenme Sistemlerinde (TBS) Hijyenin Önemi... 3 Toplu Beslenme Sistemlerinde

Detaylı

1. Yağ depolanmasını engellemek (iştahı kesmek, yağ emilimini azaltmak)

1. Yağ depolanmasını engellemek (iştahı kesmek, yağ emilimini azaltmak) İlaç tedavisinde yöntem: 1. Yağ depolanmasını engellemek (iştahı kesmek, yağ emilimini azaltmak) 2. Yağ kullanımını artırmak olmalıdır (termogenezi artırmak, lipolizi artırmak) İştah kesiciler: Hem katokolaminerjik

Detaylı

POT K EFERVESAN TABLET

POT K EFERVESAN TABLET PROSPEKTÜS POT K EFERVESAN TABLET FORMÜLÜ Her bir efervesan tablet 1,56 g Potasyum a eşdeğer, 2,17 g Potasyum sitrat monohidrat ve 2,00 g Potasyum hidrojen karbonat içerir. Tatlandırıcı olarak şeker, sodyum

Detaylı

Bir gün içerisinde tüketilmesi gereken gıdalar beslenme planına göre düzenlenir.

Bir gün içerisinde tüketilmesi gereken gıdalar beslenme planına göre düzenlenir. Beslenme Planı Bir gün içerisinde tüketilmesi gereken gıdalar beslenme planına göre düzenlenir. Bu plan günlük 2000 kalorilik enerji gereksinimi karşılayacak şekilde gıda gruplarından tüketilmesi gereken

Detaylı