BİLDİRİ KONUSU YANGINDAN KORUNMA SİSTEMLERİNİN PERİYODİK KONTROLÜ VE TEST İŞLEMİ GENEL PRENSİPLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BİLDİRİ KONUSU YANGINDAN KORUNMA SİSTEMLERİNİN PERİYODİK KONTROLÜ VE TEST İŞLEMİ GENEL PRENSİPLERİ"

Transkript

1 BİLDİRİ KONUSU YANGINDAN KORUNMA SİSTEMLERİNİN PERİYODİK KONTROLÜ VE TEST İŞLEMİ GENEL PRENSİPLERİ Yangın esnasında korunma sistemlerinin tasarıma uygun olarak çalışmasıinsan Hayatı, Proses Emniyeti ve Çevre Güvenliği için önem arz etmektedir. Periyodik kontrolü ve testi ilgili standartlara göre yetkin kişiler tarafından yapılanyangından KorunmaSistemleri, can ve mal kayıplı yangın olaylarını erken safhada kontrol altına alacaktır. Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik te Yangından Korunma Sistemlerinin ilgili standartlarda belirtilen periyodik kontrole ve teste tabi tutulması şart koşulmakta ayrıca ilgili standartlara uygun olarak tasarlanıp devreye alınan sistemlerin çalışmamasından kaynaklanacak sorumluluk işletmeci kuruluşa verilmektedir. Bu bildiride Yangından Korunma Sistemlerine sahip olan işletmelere Amerikan Yangından Korunma Birliği nin (NFPA) 25, 72, 12 ve 2001 numaralı standartları temel alınarakperiyodik kontrol ve test yöntemlerinin genel prensipleri ile periyotları verilmektedir. GENERAL PRINCIPLES OF FIRE PROTECTION SYSTEMS PERIODICALL INSPECTION AND TEST Protection systems running according to design criterias is highly important for human life, process safety and environment during fires. Fire protection systems, periodically inspected and tested by competent person according to relevant standard, get the fire under control before loss of life and goods at an early stage. Fire Protection Systems shall be periodically inspected and tested according to relevant standards.in the other hand not working systems, which were designed and started up according to relevant standard, responsibility is given to plant owner or representative according to Fire Protection of Buildings Regulation (Turkey). In this proceeding, General Principles of Fire Protection Systems Periodical Inspection and Test are given according to NFPA 25, 72, 12 and 2001 standards for plant owner or representative who has fire protection system.

2 SİSTEM PERYOT PERİYODİK KONTROL VE TEST YÖNTEMİ SULU SÖNDÜRME SİSTEMLERİ Islak Borulu Sistemler Ayda bir Manometrede işletme basıncının sağlandığı gözlemlenir. 3 Ayda bir Test drenaj vanası açılarak akış anahtarının çalışması test edilir.vana izleme anahtarının çalışması kontrol edilir. Ana drenaj vanası açılarak su besleme hattının ve vanaların açık olduğu gözlemlenir. Su beslemesi sadece basınç düşürücü veya geri akış önleyici montaj edilen hattan sağlanıyorsa, sistemlerden en az birine 3 ayda bir drenaj testi yapılır. Tüm tesisat mekanik hasar ve korozyon açısından gözle kontrol edilir. Kuru Borulu Sistemler Ayda bir Manometrelerde besleme suyu basıncı ve hava basıncının işletme değerlerini sağladığı gözlemlenir. Hava basıncının uzak kontrol noktasından düzenli izlenmediği durumlarda kontrol peryodu hafta bir olarak değerlendirilir. 3 Ayda bir Test drenaj vanası açılarak su beslemesi ve akış alarmı kontrol edilir. Vana izleme anahtarının çalışması kontrol edilir. Besleme vanası kısmi açık pozisyondayken trip testi yapılır. Tüm tesisat mekanik hasar ve korozyon açısından gözle kontrol edilir. Kuru boru vanasının içi gözle kontrol edilir. 3 Besleme vanası tam açık pozisyondayken trip testi yapılır. Ön Tepkili Sistemler Ayda bir Manometrelerde besleme suyu basıncı ve hava basıncının işletme değerlerini sağladığı gözlemlenir. Hava basıncının uzak kontrol noktasından düzenli izlenmediği durumlarda kontrol peryodu hafta bir olarak değerlendirilir. İtfaiye Bağlantı Ağızları 3 Ayda bir Test drenaj vanası açılarak su beslemesi ve akış alarmı kontrol edilir. Vana izleme anahtarının çalışması kontrol edilir. Besleme vanası kısmi açık pozisyondayken trip testi yapılır. Tüm tesisat mekanik hasar ve korozyon açısından gözle kontrol edilir. Ön tepkili vananın içi gözle kontrol edilir ve temizlenir. 3 Besleme vanası tam açık pozisyondayken trip testi yapılır. 3 Ayda bir Ulaşılabilir olduğu, zarar görmediği ve sızdırmaz olduğu teyid edilir.

3 Baskın Sistemler Ayda bir Manometrelerde besleme suyu basıncının işletme değerini sağladığı gözlemlenir. 3 Ayda bir Test drenaj vanası açılarak su beslemesi ve akış alarmı kontrol edilir. Vana izleme anahtarının çalışması kontrol edilir. Besleme vanası tam açık pozisyondayken trip testi yapılır. Tüm başlıkların açık olduğu gözlemlenir. Tüm tesisat mekanik hasar ve korozyon açısından gözle kontrol edilir. Baskın vanasının içi gözle kontrol edilir ve temizlenir. Köpüklü Sistemler Ayda bir Köpük pompası çalıştırılır ve köpük tanka yönlendirilir. Köpük seviyesi kontrol edilir. Manometrelerde besleme suyu basıncının işletme değerini sağladığı gözlemlenir. 3 Ayda bir Köpük hattı pislik tutucusu kontrol edilir. Test drenaj vanası açılarak su beslemesi ve akış alarmı kontrol edilir. Vana izleme anahtarının çalışması kontrol edilir. 10 Yılda bir Besleme vanası tam açık pozisyondayken trip testi yapılır.test öncesi korunan mahalin zarar görmemesi için hazırlık yapılır. Çıkış nozıllarından solüsyon numunesi alınır. Tüm başlıkların açık olduğu gözlemlenir. Tüm tesisat mekanik hasar ve korozyon açısından gözle kontrol edilir. Baskın vanasının içi gözle kontrol edilir ve temizlenir. Köpük tankı temizlenir ve hidrostatik olarak test edilir. (Köpüğün üreticinin tanımladığı koşullarda tutulması koşuluyla değişim süresi ürün kataloğunda belirtilen ömre eşit alınır.) Hidrantlar Ayda bir Ulaşılabilir olduğu ve zarar görmediği teyid edilir. Kirli su dreyn edilir. Kuru hidrantın drenaj olduğu teyid edilir. Gresörlüğü yağlanır ve mekanik hasar var mı kontrol edilir. Boru Tesisatı Mekanik hasar ve korozyon açısından gözle kontrol edilir. 5 Tam akış testi uygulanır ve elde edilen basınç ve akış değerleri tasarım değerleri ile kıyaslanır. Yangın Dolapları ve Hortumları Ayda bir Ulaşılabilir olduğu ve zarar görmediği teyid edilir. Hortum serilerek gözle deformasyon kontrolü yapılır. 3 Hortuma basınç testi uygulanır ardından gölgede kurutularak sarılır. Post İndikatörler ve Kesici Vanalar Ayda bir Kilitleri kontrol edilir, vanaların açık pozisyonda ve sızdırmaz oldukları teyid edilir. Kilitsiz veya izleme anahtarı olamayan vanalar haftada bir kontrol edilir. 6 ayda bir (Varsa) Vana izleme anahtarının çalışması kontrol edilir. Bütün kontrol vanaları tamamen kapanır ve açılır, gerekli yerler yağlanır.

4 YANGIN SUYU BASINÇLANDIRMA SİSTEMLERİ Dizel Motorlu Yangın Pompaları Haftada bir Çalışma gösterge lambası kontrol edilir. Hat basıncı kontrol edilir. Su akışı olmadan test gerçekleştirilir. Otomatik olarak dizel pompanın tasarım basıncında devreye girmesi gözlemlenir ve minumum 30 dakika çalıştırılır. Rutin dışı ses ve vibrasyon var mı kontrol edilir. Emme ve basma basınçları kaydedilir. Salmastraların hafif su sızdırması beklenir. Yataklarda ve pompa gövdesinde ısınma kontrolü yapılır. Pompanın devreye girme basıncı kaydedilir.gresörlüklerdeki yağ seviyesi kontrol edilir. Gövde soğutması ve filtresi kontrol edilir.kontrol svici otomatik pozisyonda olmalıdır. Test süresince yağ basıncının, motor devrinin, su ve yağ sıcaklığının rutin değerlerde seyretmesi beklenir. Karter yağ seviyesi kontrol edilir. Anormal durumlar kaydedilir. Yakıt tankı seviyesi kontrol edilir. Batarya klavuz ışıkları 'on' hata ışıkları 'off' konumunda olmalıdır. Aküler kontrol edilir. Elektrolit seviyesi kontrol edilir. Elektrikli Yangın Pompaları Ayda bir Çalışma gösterge lambası kontrol edilir. Hat basıncı kontrol edilir. Su akışı olmadan test gerçekleştirilir. Otomatik olarak elektrikli pompanın tasarım basıncında devreye girmesi gözlemlenir ve minumum 10 dakika çalıştırılır. Rutin dışı ses ve vibrasyon var mı kontrol edilir. Emme ve basma basınçları kaydedilir. Salmastraların hafif su sızdırması beklenir. Yataklarda ve pompa gövdesinde ısınma kontrolü yapılır. Pompanın devreye girme basıncı kaydedilir. Gresörlüklerdeki yağ seviyesi kontrol edilir. Gövde soğutması kontrol edilir. Kontrol svici otomatik pozisyonda olmalıdır. Jokey Pompa Ayda bir Basınç düşürülerek jokey pompanın çalışması kontrol edilir. Dizel Motorlu Yangın Pompaları 3 Ayda bir Yakıt filtresi temizlenir. Karter yağı ve yağ filtresi değiştirilir (maksimum 50 saatte). Dizel Motorlu ve Elektrikli Yangın Pompları Üreticinin talimatlarına göre önleyici bakım programı uygulanır.akışın sıfır, nominal değerinde ve nominal değerin % 150 seviyesinde olduğu şartlarda performans testi gerçekleştirilir. Emme ve basma basınçları kaydedilir. Elde edilen değerler pompa eğrisi ile karşılaştırılır.

5 Yangın Suyu Tankları Ayda bir (Don riski varsa) Su sıcaklığı kontrol edilir. Düşük sıcaklık alarmı uzaktan izlenmiyorsa kontrolu haftada bir yapılır. Soğuk havalarda sıcaklık ölçer ayda bir test edilir. 3 Ayda bir Su seviyesi kontrol edilir. Seviye alarmı uzaktan izlenmiyorsa kontrolu ayda bir yapılır. Tankın dış yüzeyi, ulaşım yolları ve havalığı yıpranmaya ve kapanmaya karşı kontrol edilir. Pislik tutucu kontrol edilir. 6 Ayda bir Su seviye alarmı test edilir. 5 yılda bir Tankın iç yüzeyi korozyona karşı incelenir. Yıpranma var ise tank boşaltılarak boya kalınlığı ve duvar kalınlığı değerlendirilir ayrıca vakum testi yapılır. İç yüzey korozyona karşı kaplanmamış ise kontrolü 3 yılda bir yapılır. GAZLI SÖNDÜRME SİSTEMLERİ Temiz Gazlı Söndürme Ayda bir Sistemleri Karbondioksitli Söndürme Sistemleri Manometreler kontrol edilir. Algılama sistemi göstergeleri kontrol edilir. Manuel butonların ulaşılabilir olduğu teyid edilir. Tetikleme cihazı basınçlı tüplerden ayrılarak tasarım koşullarında performans testi yapılır. Tüm sviçlerin, damperlerin sesli ve ışıklı uyarı cihazlarının çalışması kontrol edilir. Hortumlar ve sistem parçaları hasarlanmaya karşı kontrol edilir. Gaz kaçağı oluşturacak açıklık yaratılmış mı kontrol edilir, yaratılmışsa izole edilir ve kapı-fan testi yapılır. 5 yılda bir Hortumlar hidrostatik olarak test edilir. Ayda bir Tüp doluluk göstergeleri kontrol edilir. Algılama sistemi göstergeleri kontrol edilir. Manuel butonların ulaşılabilir olduğu teyid edilir. Tetikleme cihazı basınçlı tüplerden ayrılarak tasarım koşullarında performans testi yapılır. Tüm sviçlerin, damperlerin sesli ve ışıklı uyarı cihazlarının çalışması kontrol edilir. Hortumlar ve sistem parçaları hasarlanmaya karşı kontrol edilir. Gaz kaçağı oluşturacak açıklık yaratılmış mı kontrol edilir, yaratılmışsa izole edilir ve kapı-fan testi yapılır. 5 yılda bir Hortumlar hidrostatik olarak test edilir.

6 ALGILAMA SİSTEMLERİ Sistem Ekipmanları Ayda bir Sistem akülerinde sızıntı ve elektrolit seviyesi kontrolü yapılır. 3 Ayda bir İzleme ve akış anahtarlarının yeri ve durumu kontrol edilir. 6 Ayda bir Tüm algılama, ihbar ve yangın iletişim ekipmanlarının yeri ve durumu kontrol edilir. Hava örnekleme sistem filtreleri kontrol edilir. Tüm dedektörler, ihbar butonları, çakar ışıklı sirenler ve yangın iletişim ekipmanları test edilir. Bu ekipmanların alarm, izleme ve hata sinyalleri kontrol edilir. Akü performans testi yapılır. Tüm ekipmanlar için performanslarını etkileyecek bir değişiklik olmadığı teyid edilir. Üreticinin talimatlarına göre önleyici bakım programı uygulanır.

YANGIN SİSTEMLERİ TASARIMI VE EKİPMANLARI

YANGIN SİSTEMLERİ TASARIMI VE EKİPMANLARI YANGIN SİSTEMLERİ TASARIMI VE EKİPMANLARI Ümit KALAYCI Makine Y. Mühendisi İÇERİK Yangın Standartlar,Yönetmelikler ve Onaylar Sulu Yangın Söndürme Sistemleri Yağmurlama sistemi Yangın pompa grubu Hidrantlar

Detaylı

Yangın pompaları (NFPA 20 ye uygun) Kullanma suyu hidrofor setleri Sirkülasyon pompaları

Yangın pompaları (NFPA 20 ye uygun) Kullanma suyu hidrofor setleri Sirkülasyon pompaları Yangın pompaları (NFPA 20 ye uygun) Kullanma suyu hidrofor setleri Sirkülasyon pompaları NFPA (National Protection Association), Amerikan Yangından Korunma Kurumu'dur. Bu kurum, ABD'de uygulanması zorunlu

Detaylı

1964'ten bugüne. Bölüm 6. Otomatik Sulu Yangın Söndürme Sistemleri

1964'ten bugüne. Bölüm 6. Otomatik Sulu Yangın Söndürme Sistemleri Bölüm 6 Otomatik Sulu Yangın Söndürme Sistemleri 177 STANDART TEPKİLİ SPRİNKLER MODEL K-FAKTÖRÜ SICAKLIK DUYARGASI BAĞLANTI ÇAPI U.S. METRİK UPRIGHT PENDENT GİZLİ TİP PENDENT 5mm Cam Bulb 5mm Cam Bulb

Detaylı

SPRİNKLER SİSTEMLERİNDE TEST VE KABUL İŞLEMLERİ

SPRİNKLER SİSTEMLERİNDE TEST VE KABUL İŞLEMLERİ SPRİNKLER SİSTEMLERİNDE TEST VE KABUL İŞLEMLERİ HATİCE ZEHRA TONYALI/ EMOAYVAZ A.Ş. Yangın tesisatı olan binalarda neden yangın sistemleri başarısız olur? Uluslararası Sigorta Kuruluşlarınca yangınlardan

Detaylı

KSB Yangın Setleri VdS

KSB Yangın Setleri VdS KSB Yangın Setleri VdS Alman VdS Onayı Almanya da yaklaşık 50 yıldır kullanılan yangın standardıdır VdS Kurumu; Alman Sigortacılar Birliği olup; yangın standartlarını belirler, malzeme onaylarını ve testlerini

Detaylı

VDS Onaylı Yangın Pompaları

VDS Onaylı Yangın Pompaları VDS Onaylı Yangın Pompaları Cobra V VDS Onaylı Pompa Özellikleri Önden emişli, üstten basmalı, arkadan çekip çıkartılabilen, yatay salyangoz gövdeli santrifüj tip pompalardır. Özel dizaynı sayesinde pompa

Detaylı

Yangın Pompa İstasyonlarında Uygulama Hataları Sıtkı ENGİN Makine Mühendisi

Yangın Pompa İstasyonlarında Uygulama Hataları Sıtkı ENGİN Makine Mühendisi Yangın Pompa İstasyonlarında Uygulama Hataları Sıtkı ENGİN Makine Mühendisi Yararlanılan Kaynaklar Giriş Pompa emiş / basma hatları, Vakum kırıcı (Anti-Vorteks) plaka, Basınç rahatlatma vanası (relief)

Detaylı

BÖLÜM 4 Sprinkler Sistem Tipinin Belirlenmesi

BÖLÜM 4 Sprinkler Sistem Tipinin Belirlenmesi BÖLÜM 4 Sprinkler Sistem Tipinin Belirlenmesi 4.1 Islak Borulu Sprinkler Sistemi Seçim Kriterleri 4.1.1 Islak borulu sprinkler sisteminde borular, sürekli olarak basınçlı su ile dolu durumda tutulur. 4.1.2

Detaylı

KSB Yangın Setleri NFPA 20

KSB Yangın Setleri NFPA 20 KSB Yangın Setleri NFPA 20 National Fire Protection Association (N.F.P.A.) (Ulusal Yangın Önleme Derneği) NFPA, yangın pompaları ve otomatik sprinkler sistemlerini içeren, 1896 da yayınlanan bir Amerikan

Detaylı

Yangın Projesi Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Yangın Projesi Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Yangın Projesi Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Mak. Müh. Ercan ERGİÇAY Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Teknik Hizmetler Birimi 28 Eylül 2018 1 İçerik 1- Sulu Sistem Projelendirme

Detaylı

NFPA 20 Standardına Uygun Yangın Pompa Sistemleri

NFPA 20 Standardına Uygun Yangın Pompa Sistemleri NFPA 20 Standardına Uygun Yangın Pompa Sistemleri ETN YN Serisi National Fire Protection Assosication (NFPA) Amerika Birleşik Devletleri nin Ulusal Yangından Korunma Birliği olarak 1896 yılında kurulmuştur.

Detaylı

ODTÜ KKK ANA YANGIN POMPA İSTASYONU PERİYODİK BAKIMI TEKNİK ŞARTNAME

ODTÜ KKK ANA YANGIN POMPA İSTASYONU PERİYODİK BAKIMI TEKNİK ŞARTNAME ODTÜ KKK ANA YANGIN POMPA İSTASYONU PERİYODİK BAKIMI TEKNİK ŞARTNAME KAPSAM: Bakımı yapılacak Yangın Pompaları 1 adet Elektrikli Joker Pompa, 1 Adet Dizel Yangın Pompasıdır. Söz konusu iş, 6 ayda 1 defa

Detaylı

BÖLÜM 8 EKİPMANLARIN SEÇİMİ VE YERLEŞİMİ

BÖLÜM 8 EKİPMANLARIN SEÇİMİ VE YERLEŞİMİ BÖLÜM 8 EKİPMANLARIN SEÇİMİ VE YERLEŞİMİ 8.1 Genel Esaslar 8.2 Bölgesel Kontrol Vanaları 8.3 Kesme ve Kontrol Vanaları 8.4 Alarm Vanaları 8.4.1 Islak Alarm Vanası 8.4.2 Kuru Alarm Vanası 8.4.3 Ön Tepkili

Detaylı

HİDROLİK MERDİVENLİ İTFAİYE EKİPMANI TEKNİK ŞARTNAMESİ

HİDROLİK MERDİVENLİ İTFAİYE EKİPMANI TEKNİK ŞARTNAMESİ HİDROLİK MERDİVENLİ İTFAİYE EKİPMANI TEKNİK ŞARTNAMESİ 1- SU TANKI: St -37 A1 kalite 5 mm sac kullanılmaktadır. Tank içinde Enine 2, Boyuna 4 adet tank malzemesi ile ayni malzemeden dalgakıran Tank üzerinde

Detaylı

TEKNİK HİZMETLER KLİMA BAKIM İŞLETME BİRİMİ TALİMATLARI

TEKNİK HİZMETLER KLİMA BAKIM İŞLETME BİRİMİ TALİMATLARI SAYFA NO 1/7 1.AMAÇ VE KAPSAM : Klima santrallerinin bakımının nasıl yapıldığının tanımlanması. Hastanemiz dahilindeki klima santrallerini kapsar. 2.GÖREV VE SORUMLULUK : Teknik hizmetler Müdürlüğü Klima

Detaylı

Vizyon - Misyon. Şirket Profili

Vizyon - Misyon. Şirket Profili www.ak-grup.com.tr Vizyon - Misyon Şirket Profili Misyon Müşteri odaklı çözümler sağlayarak güncel ve gelişen teknolojilerle uyumlu, nitelikli ve maliyet etkin ürün ve sistemler tasarlamak, geliştirmek,

Detaylı

SU POMPALARI ve HiDROFORLARI YANGIN GRUPLARI

SU POMPALARI ve HiDROFORLARI YANGIN GRUPLARI SU POMPALARI ve HiDROFORLARI YANGIN GRUPLARI YANGINLA MÜCADELE POMPALARIMIZ Yangınla mücadelede kullanılan Makine ve ekipmanlar içerisinde Sulu Söndürme Sistemleri hayati bir öneme sahiptir. Sulu söndürme

Detaylı

OTOBÜS SÜRÜCÜSÜ KILAVUZU

OTOBÜS SÜRÜCÜSÜ KILAVUZU OTOBÜS SÜRÜCÜSÜ KILAVUZU www.fogmaker.com Art. No. 8012-011 Edition 2.1 1 Genel açıklama Bu otobüs, motor bölmesi ve olası ayrı ısıtma alanları için tam otomatik bir yangın söndürme sistemi ile donatılmıştır.

Detaylı

ÜRÜN KATALOĞU. Vanalar Pompalar Hidroforlar Hidrolik Kontrol Vanaları Yangın Vanaları Endüstriyel Ürünler Bağlantı Elemanları Vana Ceketleri

ÜRÜN KATALOĞU. Vanalar Pompalar Hidroforlar Hidrolik Kontrol Vanaları Yangın Vanaları Endüstriyel Ürünler Bağlantı Elemanları Vana Ceketleri ÜRÜN KATALOĞU ÜRÜN Yangın Söndürme KATALOĞU Sistemleri Vanalar Pompalar Hidroforlar Hidrolik Kontrol Vanaları Yangın Vanaları Endüstriyel Ürünler Bağlantı Elemanları Vana Ceketleri LENİS TEKNİK 2016 SPRINKLER

Detaylı

DEVRE DIŞI KALAN YANGINDAN KORUNMA SİSTEMLERİNİN YÖNETİMİ. CAN YERLİGİL Makine Mühendisi

DEVRE DIŞI KALAN YANGINDAN KORUNMA SİSTEMLERİNİN YÖNETİMİ. CAN YERLİGİL Makine Mühendisi DEVRE DIŞI KALAN YANGINDAN KORUNMA SİSTEMLERİNİN YÖNETİMİ CAN YERLİGİL Makine Mühendisi AJANDA Bu çalışma devre dışı kalan yangından korunma sistemleri hakkında minimum gereklilikleri ortaya koymak amacıyla

Detaylı

Yangın Pompası dikeyden emiş yapabilen dik türbin tip (Vertical Turbine) olacaktır.

Yangın Pompası dikeyden emiş yapabilen dik türbin tip (Vertical Turbine) olacaktır. ELEKTRİKLİ YANGIN POMPASI Pompa Özellikleri Yangın Pompası dikeyden emiş yapabilen dik türbin tip (Vertical Turbine) olacaktır. Pompa aşağıda belirtilen karaktere sahip olacaktır. a) Pompa gövdesi dökme

Detaylı

yapılmış ve test edilmiştir. Böylece çabuk ve kolay montaj imkanı sağlanmaktadır. * Uzaktan izlemeli alarm panosu sesli ve görsel ikazlıdır.

yapılmış ve test edilmiştir. Böylece çabuk ve kolay montaj imkanı sağlanmaktadır. * Uzaktan izlemeli alarm panosu sesli ve görsel ikazlıdır. EN 12845 standardı Avrupa topluluğu ülkelerinin tamamında hayat koruma önlemleri ve sistemleri için belirli kuralları ve binalar ile endüstride kullanılan yangını önlemeye yönelik sabit sprinkler sistemlerinin

Detaylı

ECONINS MÜHENDİSLİK VE KALİTE HİZMETLERİ MART 2018 BÜLTEN YÜKSEK BASINÇTA HİDROSTATİK TESTLER

ECONINS MÜHENDİSLİK VE KALİTE HİZMETLERİ MART 2018 BÜLTEN YÜKSEK BASINÇTA HİDROSTATİK TESTLER ECONINS MÜHENDİSLİK VE KALİTE HİZMETLERİ MART 2018 BÜLTEN YÜKSEK BASINÇTA HİDROSTATİK TESTLER İşletmelerinizdeki boru devreleri ve basınçlı kaplarda özel basınç isteklerinde yanınızdayız. Basınç talebiniz

Detaylı

TS EN 12845+A2 Standardına Uygun Yangın Pompa Sistemleri ETN YE Serisi

TS EN 12845+A2 Standardına Uygun Yangın Pompa Sistemleri ETN YE Serisi TS EN 85+A Standardına Uygun Yangın Pompa Sistemleri ETN YE Serisi ETNA Yangın Pompa Sistemleri Yangında En Önemli Standart Nedir? Neden TS EN 85+A ye Uygun Yangın ETNA Yangın Pompa Sistemlerl İhtiyacınızın

Detaylı

Sıvı soğutma takımları Grasso FX GC PP Soğutma gücü kw. Bakım kitabı (Orijinal metnin Çeviri) L_202523_1

Sıvı soğutma takımları Grasso FX GC PP Soğutma gücü kw. Bakım kitabı (Orijinal metnin Çeviri) L_202523_1 Soğutma gücü 260-1800 kw Bakım kitabı (Orijinal metnin Çeviri) L_202523_1 COPYRIGHT Tüm hakları saklıdır. Bu dokümantasyonun hiçbir bölümü, GEA Refrigeration Germany GmbH (bundan böyle Üretici olarak anılacak)

Detaylı

Konutsal Yangın Hidrofor Sistemleri

Konutsal Yangın Hidrofor Sistemleri Konutsal Yangın Hidrofor Sistemleri Tecrübe Pompa teknolojileri alanındaki 35 yılı aşkın AR-GE, üretim ve uygulama deneyimi, uzman satış ve satış sonrası hizmetlerimiz ile kaliteden ödün vermeden sizi

Detaylı

NFPA 20 Standardına Uygun Yangın Pompa Sistemleri

NFPA 20 Standardına Uygun Yangın Pompa Sistemleri NFPA 0 Standardına Uygun Yangın Pompa Sistemleri ETN YN Serisi ETNA Yangın Pompa Sistemleri Tecrübe Pompa teknolojileri alanındaki 5 yılı aşkın AR-GE, üretim ve uygulama deneyimi, uzman satış ve satış

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 02.08.2012 Teknik Servis Arıza Formu nun adı Teknik Servis Arıza Bildirim Formu olarak değiştirildi. 01 Mekanik Cihaz ve Ekipmanların Periyodik Bakım

Detaylı

H blok 10. kat esenjör hattı bağlantılarından su kaçağı

H blok 10. kat esenjör hattı bağlantılarından su kaçağı DURUM RAPORU H blok 10. kat esenjör hattı bağlantılarından su kaçağı H blok 10. kat taşıyıcı kolsollar bayasız H blok 10.kat su kaçakları sonuçu paslanma ve su eksilmesi H blok 3. bodrum kat hidrofor odaları

Detaylı

ELEKTRİKLİ YANGIN POMPASI. Pompa Özellikleri

ELEKTRİKLİ YANGIN POMPASI. Pompa Özellikleri ELEKTRİKLİ YANGIN POMPASI Pompa Özellikleri Pompa tek veya iki kademeli, yatay bölünebilir gövdeli, santrifüj tip olacaktır. Yangın pompası gövdesi, boru bağlantıları sökülmeden pompa çarkına ve diğer

Detaylı

EN 15154-1 EN 15154-2

EN 15154-1 EN 15154-2 EN 15154-1 EN 15154-2 EN 15154-1 ACİL DUŞ Minimum Su Akışı: 60 lt / dak Yerden yükseklik: 2200 mm ± 100 mm Çekme kolu : Max.1750mm yukarıda Su Isısı: 15-37 o C arasında olmalıdır EN 15154-2 ACİL GÖZ YIKAMA

Detaylı

Teknik Dokümanlar ve Kullanım Talimatları Ön Arıtma Sistemi

Teknik Dokümanlar ve Kullanım Talimatları Ön Arıtma Sistemi Teknik Dokümanlar ve Kullanım Talimatları Ön Arıtma Sistemi 4.17 Fosfatlama Bölgesi İçin Kimyasalları Dozajlama Kostik Soda İçindekiler 1 Dozaj Sistemi... 2 1.1 Açıklama... 2 1.2 Seviye İzleme Aygıtı LSA

Detaylı

Bu kitapçık, uygulamacı ve kullanıcılar için bilgi amaçlı olarak hazırlanmış olup, bu bilginin kullanımı ile ilgili sorumluluk kabul edilmez.

Bu kitapçık, uygulamacı ve kullanıcılar için bilgi amaçlı olarak hazırlanmış olup, bu bilginin kullanımı ile ilgili sorumluluk kabul edilmez. Bu kitapçık, bir Tüyak üyesi olan Duyar Vana Makine San.ve Tic. A.Ş nin işbirliği ile hazırlanmıştır. Bu kitapçık, uygulamacı ve kullanıcılar için bilgi amaçlı olarak hazırlanmış olup, bu bilginin kullanımı

Detaylı

K u r a l ı n a G ö r e M e k a n i k M E K A N O R M M Ü H E N D İ S L İ K S A N. T İ C. L T D. Ş T İ.

K u r a l ı n a G ö r e M e k a n i k M E K A N O R M M Ü H E N D İ S L İ K S A N. T İ C. L T D. Ş T İ. K u r a l ı n a G ö r e M e k a n i k Faaliyet Konularımız Soğutma tesisatları Isıtma tesisatları Sıhhi tesisat Yangından Korunma tesisatları Havalandırma tesisatları Enerji verimliliği Buhar tesisatları

Detaylı

BÖLÜM 5 Sprinkler Sistemlerinde Su İhtiyacı

BÖLÜM 5 Sprinkler Sistemlerinde Su İhtiyacı BÖLÜM 5 Sprinkler Sistemlerinde Su İhtiyacı 5.1. Sprinkler Sistemi Su İhtiyacının Belirlenmesi 5.1.1. Sprinkler sistemleri için gerekli su ihtiyacı aşağıda verilen yaklaşımlara göre belirlenmelidir. 1.

Detaylı

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER BASINÇLI KAPLAR Kazanlar Kompresörler Buhar ve sıcak su kapları Basınçlı asit tankları Gaz tankları Sıvılaştırılmış Petrol Gazı tankları ve tüpleri Asetilen tankları ve tüpleri İçinde zehirli ve zararlı

Detaylı

www.pmdyangin.com A.Eğlence Mah. Gn. Dr. Tevfik Sağlam Cad. No:63 / 71 Etlik - Keçiören / ANKARA Tel./Fax : +90 312 323 33 00 info@pmdyangin.

www.pmdyangin.com A.Eğlence Mah. Gn. Dr. Tevfik Sağlam Cad. No:63 / 71 Etlik - Keçiören / ANKARA Tel./Fax : +90 312 323 33 00 info@pmdyangin. www.pmdyangin.com A.Eğlence Mah. Gn. Dr. Tevfik Sağlam Cad. No:63 / 71 Etlik - Keçiören / ANKARA Tel./Fax : +90 312 323 33 00 info@pmdyangin.com SPRİNKLER SİSTEMLERİ SPRİNKLER SİSTEMLERİNDE OLAN DONANIM

Detaylı

Konutsal Yangın Hidrofor Sistemleri

Konutsal Yangın Hidrofor Sistemleri Konutsal Yangın idrofor Sistemleri Alarm Kitli idroforlar - Y2 KO Serisi Y2 KO Serisi Teknik Özellikleri Villa, apartman vb. kullanım amacı taşıyan binaların yangınla mücadele sistemi için kullanılmaktadır.

Detaylı

Irmak Yangın. Irmak. Yangın Sistemleri ve Danışmanlık

Irmak Yangın. Irmak. Yangın Sistemleri ve Danışmanlık Irmak Yangın Irmak Yangın Sistemleri ve Danışmanlık ANA SAYFA HAKKIMIZDA ÜRÜNLERİMİZ DANIŞMANLIK İLETİŞİM ÜRÜNLERİMİZ Yangın Söndürme Cihazları Yangın Dolapları Yangın İhbar Zil ve Butonları Yağmurlama

Detaylı

FİYATI - $ FİYATI - $

FİYATI - $ FİYATI - $ http:///altkategori.aspx?id=98 YANGIN SİSTEMLERİ TESİSAT VANALARI VE EKİPMAN MALZEMELERİ 15.03.2017 ISLAK, KUR,U, BASKIN, ALARM VANASI, AKIŞ ANAHTARI, TEST DRENAJ VANASI, YÜKSELEN MİLLİ VANA, İZLENEBİLİR

Detaylı

Konutsal Yangın Hidrofor Sistemleri

Konutsal Yangın Hidrofor Sistemleri Konutsal Yangın Hidrofor Sistemleri Konutsal Yangın Hidroforları - Y2 KO Serisi Villa, apartman vb. kullanım amacı taşıyan binaların yangınla mücadele sistemi için kullanılmaktadır. Ülkemizdeki genel uygulamada,

Detaylı

Konutsal Yangın Hidrofor Sistemleri

Konutsal Yangın Hidrofor Sistemleri Konutsal Yangın idrofor Sistemleri Konutsal Yangın idroforları - Y2 KO Serisi Y2 KO Serisi Teknik Özellikler Villa, apartman vb. kullanım amacı taşıyan binaların yangınla mücadele sistemi için kullanılmaktadır.

Detaylı

YANGIN SİSTEMLERİNDE BİR İLK DAHA...

YANGIN SİSTEMLERİNDE BİR İLK DAHA... YANGIN SİSTEMLERİNDE BİR İLK DAHA... İçindekiler Duyar Yangın...2 Victaulic Yangın...10 Balans Vanaları...18 Küresel Vanalar...22 Sürgülü Vanalar...29 Kelebek Vanalar...35 Aktüatörler...39 Buhar Vanaları...40

Detaylı

Yangın Söndürme Sistemleri

Yangın Söndürme Sistemleri Yangın Söndürme Sistemleri Sabit boru tesisatı, yangın dolapları sistemi gibi söndürme sistemleri için gerekli debi ve su miktarı karşılanamıyorsa, Kapasiteyi karşılayacak yangın pompa istasyonu ve deposu

Detaylı

Hidrolik devre sembolleri Hidrolik Devre Kontrol ve Ekipman Sembolleri

Hidrolik devre sembolleri Hidrolik Devre Kontrol ve Ekipman Sembolleri Hidrolik devre sembolleri Hidrolik Devre Kontrol ve Ekipman Sembolleri Çizgi Temel Semboller Sürekli Çizgi - Akış hattını gösterir Daire - Yarımdaire Kare - Dikdörtgen Dörtgen Çeşitli Semboller Üçgen Pompa

Detaylı

Hidrolik Devre Kontrol ve Ekipman Sembolleri Çizgi Temel Semboller Sürekli Çizgi - Akış hattını gösterir Kesik Çizgi - Pilot veya drenaj hattını gösterir Daire - Yarımdaire Bir ünitedeki iki veya daha

Detaylı

YANGINLA MÜCADELE POMPA SİSTEMLERİ FIRE FIGHTING PUMP SYSTEMS

YANGINLA MÜCADELE POMPA SİSTEMLERİ FIRE FIGHTING PUMP SYSTEMS YANGINLA MÜCADELE POMPA SİSTEMLERİ FIRE FIGHTING PUMP SYSTEMS YANGINLA MÜCADELE POMPA SİSTEMLERİ FIRE FIGHTING PUMP SYSTEMS Genel Özellikler Su ile yangınla mücadele sistemi NFPA sertifikasına sahip profesyonel

Detaylı

BÖLÜM 5 SPRİNKLER SİSTEMLERİNDE SU İHTİYACI

BÖLÜM 5 SPRİNKLER SİSTEMLERİNDE SU İHTİYACI BÖLÜM 5 SPRİNKLER SİSTEMLERİNDE SU İHTİYACI 5.1 Sprinkler sistemi su ihtiyacının belirlenmesi 5.1.1 Sprinkler sistemleri için gerekli su ihtiyacı aşağıda verilen yaklaşımlara göre belirlenmelidir. 1. Tehlike

Detaylı

NORM TEKNİK MALZEME TİCARET İNŞAAT SAN. LTD. ŞTİ.

NORM TEKNİK MALZEME TİCARET İNŞAAT SAN. LTD. ŞTİ. BLT YAPI PROJE YÖNETİM LTD.ŞTİ. Levent Mah.Sümbül Sok.No8 BEŞİKTAŞ İSTANBUL TARİH REF.NO. 20.02.2014 KB-45373 İLGİ KONU Sayın Bahriye ASLAN MECAPLAST FABRİKA BİNASI İMALAT-DEPOLAMA Sayın Bahriye ASLAN

Detaylı

Konutsal Yangın Hidrofor Sistemleri

Konutsal Yangın Hidrofor Sistemleri Konutsal Yangın Hidrofor Sistemleri ETNA Konutsal Yangın Hidroforları Tecrübe Çevre Dostu Mühendislik Yangınla mücadele sistemlerinde güvenilir İhtiyacınızın Tam Karşılığı Pompa teknolojileri alanındaki

Detaylı

PETEK TEMİZLİĞİ VE KOMBİ BAKIMI NEDİR?

PETEK TEMİZLİĞİ VE KOMBİ BAKIMI NEDİR? PETEK TEMİZLİĞİ VE KOMBİ BAKIMI NEDİR? Kombi Bakımı Kombiler her yıl kış aylarına girmeden bakımlarının yapılması gereken sistemlerdir. Kombiler de yapılan bakım sayesinde gaz tüketiminiz düşer ve petekleriniz

Detaylı

TS EN 12845 Standart Belgeli Yangın Hidroforları

TS EN 12845 Standart Belgeli Yangın Hidroforları TS EN 12845 Standart Belgeli Yangın Hidroforları Bu ürün özellikle yangın mücadele sistemleri için Türkiye ve Avrupa Standartı EN 12845 e göre (sabit yangın mücadele sistemleri, otomatik sprinkler sistemleri,

Detaylı

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER BASINÇLI KAPLAR Kazanlar Kompresörler Buhar ve sıcak su kapları Basınçlı asit tankları Gaz tankları Sıvılaştırılmış Petrol Gazı tankları ve tüpleri Asetilen tankları ve tüpleri İçinde zehirli ve zararlı

Detaylı

AKUSTİK YÖNTEM İLE SIZDIRMAZLIK MUAYENESİ

AKUSTİK YÖNTEM İLE SIZDIRMAZLIK MUAYENESİ AKUSTİK YÖNTEM İLE SIZDIRMAZLIK MUAYENESİ Bu yöntem, depolama tankında yada boru hatlarında oluşan bir sızıntının akustik yöntem ile tespitine yönelik muayene tipidir. Muayenedeki amaç basınç (vakum) altındaki

Detaylı

POMPALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ

POMPALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ POMPALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ -1- Pompa Sistemleri Akışkanları transfer etmek, tesisat direncini karşılayabilmek ve Farklı seviyelerde yükseklik farkını karşılayabilmek için kullanılırlar. Genel olarak

Detaylı

SULU SÖNDÜRME TESİSATI EKİPMANLARININ NFPA 25 E GÖRE DENETİM, TEST VE BAKIMI

SULU SÖNDÜRME TESİSATI EKİPMANLARININ NFPA 25 E GÖRE DENETİM, TEST VE BAKIMI SULU SÖNDÜRME TESİSATI EKİPMANLARININ NFPA 25 E GÖRE DENETİM, TEST VE BAKIMI DUYAR VANA MAKİNA SAN. VE TİC. A.Ş. Mehmet ÇİM Makina Mühendisi İş Geliştirme Müdürü 18 Mart 2017 YARARLANILAN KAYNAKLAR NFPA

Detaylı

EMNİYET VENTİLİ (EV)

EMNİYET VENTİLİ (EV) EMNİYET VENTİLİ (EV) SABİT AYARLI Ağustos 018 TANITIM Sabit ayarlı emniyet ventilleri kapalı devre ısıtma sistemlerinde oluşan basıncı tahliye ederek, önceden belirlenmiş bir değere sınırlamak amacıyla

Detaylı

NFPA 20 ye Uygun Yangın Pompaları

NFPA 20 ye Uygun Yangın Pompaları NFPA 20 ye Uygun Yangın Pompaları NFPA 20 standardı, yangından korunma için sabit pompaların tesisatı ile ilgili gerekenleri tanımlayan ve dünyada bu konuda en çok benimsenmiş, yangın söndürme sistemlerinde

Detaylı

MUAYENE ÖNCESİ ÖN HAZIRLIK FORMU

MUAYENE ÖNCESİ ÖN HAZIRLIK FORMU TÜM İŞ EKİPMANLARI VE TESİSATLAR İÇİN YAPILMASI GEREKEN ORTAK HAZIRLIKLAR 1. Kontrolü yapılacak cihazın bakım onarım defteri 2. Firma yardımcı personel ve gerekli ekipmanların hazır bulundurulması sağlanmalıdır.

Detaylı

BÖLÜM 1 GENEL. A, B, C Bölüm 1 Genel 1 1. Sayfa A. Kapsam... 1-1 B. İlgili Diğer Kurallar... 1-1 C. Sunulacak Dokümanlar... 1-1. A.

BÖLÜM 1 GENEL. A, B, C Bölüm 1 Genel 1 1. Sayfa A. Kapsam... 1-1 B. İlgili Diğer Kurallar... 1-1 C. Sunulacak Dokümanlar... 1-1. A. A, B, C Bölüm 1 Genel 1 1 BÖLÜM 1 GENEL Sayfa A. Kapsam... 1-1 B. İlgili Diğer Kurallar... 1-1 C. Sunulacak Dokümanlar... 1-1 A. Kapsam 1. Bu kurallar, basınçlı kapların ve ısı değiştiricilerinin tip testlerinin

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/4) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/4) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/4) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon No: Adresi : Plaza Yukarı Dudullu Mah. Tel : 0 216 469 46 66 Faks : 0 216 469 46 67 E-Posta : kys@szutest.com.tr Website : www.szutest.com.tr

Detaylı

Temel Semboller. Sürekli Çizgi - Akış hattını gösterir. Kesik Çizgi - Pilot veya drenaj hattını gösterir

Temel Semboller. Sürekli Çizgi - Akış hattını gösterir. Kesik Çizgi - Pilot veya drenaj hattını gösterir Çizgi Temel Semboller Sürekli Çizgi - Akış hattını gösterir Kesik Çizgi - Pilot veya drenaj hattını gösterir Bir ünitedeki iki veya daha fazla fonksiyonu gösterir Daire - Yarımdaire Daire - Enerji çevrim

Detaylı

Motorun herhangi bir yerinde yağ veya su kaçağı olup olmadığını kontrol ediniz. Motor yağ seviyesini yağ çubuğu ile kontrol ediniz, eksik ise yağ

Motorun herhangi bir yerinde yağ veya su kaçağı olup olmadığını kontrol ediniz. Motor yağ seviyesini yağ çubuğu ile kontrol ediniz, eksik ise yağ Motorun herhangi bir yerinde yağ veya su kaçağı olup olmadığını kontrol ediniz. Motor yağ seviyesini yağ çubuğu ile kontrol ediniz, eksik ise yağ ekleme deliğinden yağ seviyesi istenilen yüksekliğe çıkana

Detaylı

Yangın Pompaları Yangın Hidroforları Yangın Pompa Grupları

Yangın Pompaları Yangın Hidroforları Yangın Pompa Grupları su kadar değerli Yangın Pompaları Yangın Hidroforları Yangın Pompa Grupları NFPA 20 ye uyumlu Member Since 03/07 2528677 NFPA 20 Nedir? NFPA 20 (Standard for the Installation of Centrifugal Fire Pumps),

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) A tipi Muayene Kuruluşu Adresi : Ortaklar Caddesi Sakızağacı Sokak No:1/K Mecidiyeköy Şişli 34394 İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : +90 (212) 244 72 07 Faks : +90 (212) 244

Detaylı

Konutsal Yangın Hidrofor Sistemleri

Konutsal Yangın Hidrofor Sistemleri Konutsal Yangın Hidrofor Sistemleri Tecrübe Pompa teknolojileri alanındaki 35 yılı aşkın AR-GE, üretim ve uygulama deneyimi, uzman satış ve satış sonrası hizmetlerimiz ile kaliteden ödün vermeden sizi

Detaylı

PİŞİRGEN MAKİNA İMALAT SAN. DEM. SAC PROF. TİC LTD. ŞTİ.

PİŞİRGEN MAKİNA İMALAT SAN. DEM. SAC PROF. TİC LTD. ŞTİ. PİŞİRGEN MAKİNA İMALAT SAN. DEM. SAC PROF. TİC LTD. ŞTİ. VİDANJÖR 2013 A. GENEL BİLGİLER Vidanjörler araç üzerine montajı yapılan ve fosseptik ya da çamurlu sıvıları vakum ile emerek tank içerisinde toplayan

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) A tipi Muayene Kuruluşu Akreditasyon No: Adresi : Tepekulu Kongre ve İş Merkezi Anadolu Caddesi No:40 Kat:M1-M2 Bayraklı 35053 İZMİR / TÜRKİYE Tel : +90 (232)

Detaylı

FİYAT LİSTESİ - HAZİRAN 2014

FİYAT LİSTESİ - HAZİRAN 2014 VANA ve ARMATÜRLERİ FİYAT LİSTESİ - HAZİRAN 2014 Termostatik Vanalar Üç Yollu Vanalar Aktuatörlü Vanalar Pnömatik Oransal Kontrol Vanaları Pnömatik Pistonlu Vanalar Basınç Düşürücü Vanalar Kelebek Vanalar

Detaylı

SPRĐNKLER YANGIN SÖNDÜRME SĐSTEMLERĐ

SPRĐNKLER YANGIN SÖNDÜRME SĐSTEMLERĐ SPRĐNKLER YANGIN SÖNDÜRME SĐSTEMLERĐ Sprinkler sistemi, yangın söndürme sistemleri içinde en eski olanlardan bir tanesi olmasına rağmen günümüzde yaygın kullanımına devam edilmektedir. Dünyada 18. yüzyılın

Detaylı

YANGIN SİSTEMLERİ ÜRÜN KATALOĞU

YANGIN SİSTEMLERİ ÜRÜN KATALOĞU YANGIN SİSTEMLERİ ÜRÜN KATALOĞU DUYAR, 45 yılı aşkın tecrübesi ile HVAC konusunda konut, sanayi ve gemi-inşaat sektörlerinde lider konuma yükselmiştir. Çok sayıda sertifika ve patentli ürünlerinin yanına

Detaylı

LPG DÜŞÜK BASINÇ DEDANTÖRLERİ VE YÜKSEK BASINÇ REGÜLATÖRLERİ, 2012EDITION RE-10

LPG DÜŞÜK BASINÇ DEDANTÖRLERİ VE YÜKSEK BASINÇ REGÜLATÖRLERİ, 2012EDITION RE-10 LPG DÜŞÜK BSINÇ DEDNTÖRLERİ VE YÜKSEK BSINÇ REGÜLTÖRLERİ, KOLLEKTÖR SİSTEMLERİ VE KSESURLR 2012EDITION RE-10 İÇİNDEKİLER Vidalı dedantörler 12 KG EV TÜPLERİ İÇİN DEDNTÖRLER Geçme Kilitlemeli dedantörler

Detaylı

4204G / 4304G / 4404G Serisi Motorlar TURBO AFTERCOOLER DİZEL MOTOR BAKIM KILAVUZU

4204G / 4304G / 4404G Serisi Motorlar TURBO AFTERCOOLER DİZEL MOTOR BAKIM KILAVUZU 4204G / 4304G / 4404G Serisi Motorlar TURBO AFTERCOOLER DİZEL MOTOR BAKIM KILAVUZU MOTOR YAĞ SEVİYESİ KONTROLÜ Motor yağ seviyesi Motorun herhangi bir yerinde yağ veya su kaçağı olup olmadığını kontrol

Detaylı

GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ. Prof.Dr.Adnan Parlak

GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ. Prof.Dr.Adnan Parlak GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ Prof.Dr.Adnan Parlak GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ Tatlı Su Devresi (F/W) Deniz Suyu Devresi(S/W) Yağlama Yağı Devresi (L/O) Yakıt Devresi (F/O ve D/O) Balast-Yangın Devresi Hidrofor

Detaylı

ÜRÜN KATALOĞU. fiyat listeli ürün kataloğu

ÜRÜN KATALOĞU.   fiyat listeli ürün kataloğu 2017 ÜRÜN KATALOĞU www.teknopomp.com fiyat listeli ürün kataloğu HİDROFOR SİSTEMLERİ TURBO 40 - TURBO 80 MİNİ EV HİDROFORLARI > Pompalar periferik (türbin tip) çarklı olup 220 Volt 50 Hz elektrik motorlu

Detaylı

DİYAFRAMLI EMNİYET VENTİLİ (DEV)

DİYAFRAMLI EMNİYET VENTİLİ (DEV) DİYAFRAMLI EMNİYET VENTİLİ (DEV) SABİT AYARLI Aralık 01 TANITIM Diyaframlı emniyet ventilleri kapalı devre ısıtma sistemlerinde oluşan basıncı tahliye ederek, önceden belirlenmiş bir değere sınırlamak

Detaylı

Yangın Tesisatlarında Yapılan ve Yapılması Zorunlu Olan Periyodik Kontroller

Yangın Tesisatlarında Yapılan ve Yapılması Zorunlu Olan Periyodik Kontroller Yangın Tesisatlarında Yapılan ve Yapılması Zorunlu Olan Periyodik Kontroller Mak. Müh. Ercan ERGİÇAY Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Teknik Hizmetler Birimi 27 Eylül 2018 1 İçerik 1- Yönetmelikler

Detaylı

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ TALİMATLAR

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ TALİMATLAR 15.07.2011 00-1 - 7 ÜRT.02.01 TP 01 1.0 AMAÇ: Sütlü Tatlı Bölümünde üretilen tatlıların üretilmesini ve kontrolünü sağlamak. 2.0 KAPSAM VE GEÇERLİLİK: Sütlü tatlı bölümünde üretilen tatlıların üretim aşamalarının

Detaylı

SD-AY mA SEVİYE PROBU

SD-AY mA SEVİYE PROBU SD-AY420 4-20mA SEVİYE PROBU Vira Isı Endüstriyel Ürünler A.Ş. Metal İş Sanayi Sitesi 11. Blok No:37-39 İkitelli/İstanbul Tel: 0.212.549.57.70 Fax: 0.212.549.58.48 info@viravalf.com www.viravalf.com SD-AY420

Detaylı

DOĞAL GAZ YAKITLI KALORİFER KAZANI KULLANMA TALİMATI

DOĞAL GAZ YAKITLI KALORİFER KAZANI KULLANMA TALİMATI DOĞAL GAZ YAKITLI KALORİFER KAZANI KULLANMA TALİMATI Doğal gaz yakıtlı kazanlarda her bölgenin ana yetkili doğal gaz dağıtım müdürlüklerinin talimatları alınmalı ve kazancıya eğitimi verilmelidir. Kazan

Detaylı

PROSES EMNİYETİ İÇİN VANA KONTROL UYGULAMALARI FATİH KUTLU ROTORK TURKEY MAYIS 2018

PROSES EMNİYETİ İÇİN VANA KONTROL UYGULAMALARI FATİH KUTLU ROTORK TURKEY MAYIS 2018 PROSES EMNİYETİ İÇİN VANA KONTROL UYGULAMALARI FATİH KUTLU ROTORK TURKEY 14-15 MAYIS 2018 PROSES EMNİYETİ BİLEŞENLERİ Dünya çapında çeşitli kazaların sonucu olarak, hükümet destekli kuruluşlar / ajanslar

Detaylı

Sınai Ve Tıbbi Gaz Vanaları

Sınai Ve Tıbbi Gaz Vanaları Sınai Ve Tıbbi Gaz Vanaları Cavagna Group Teknik Ekipman San. ve Tic. Ltd. Şti, Cavagna Group şirketlerinden biri olup 2008 yılında Türkiye'de faaliyetine başlamıştır. Cavagna Group 1949 yılında kurulmuş

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Mustafa Arnavut Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5 1. AMAÇ Bu talimatın amacı

Detaylı

Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları

Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlilikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim

Detaylı

010 SİSTEMİ. TEKNOSİSTEM MÜHENDİSLİK - Gazcılar Cad. Anafarta Sok. No:1/A BURSA, Tel:(224)272 37 34 Faks:272 40 19

010 SİSTEMİ. TEKNOSİSTEM MÜHENDİSLİK - Gazcılar Cad. Anafarta Sok. No:1/A BURSA, Tel:(224)272 37 34 Faks:272 40 19 010 SİSTEMİ 1 VOLUMETRİK DAĞITICILAR US ve USM Serisi volumetrik yağlama blokları endirek yağlama için tasarlanmıştır. Pompa basıncının düşmesinden sonra yağlama bloklarına gönderilen yağ yaylar vasıtasıyla

Detaylı

1. BAYLAN SU SAYAÇLARI TEST MASASI BTB-06

1. BAYLAN SU SAYAÇLARI TEST MASASI BTB-06 1. BAYLAN SU SAYAÇLARI TEST MASASI BTB-06 Baylan BTB-6 Test Masası ev tipi sayaçların ISO 4064/3 standardına göre performans testlerini gerçekleştirmek üzere Baylan Ölçü Aletleri bünyesinde tasarlanmıştır.

Detaylı

PERİYODİK KONTROL ÖNCESİ MÜŞTERİ TARAFINDAN YAPILMASI GEREKEN ÖN HAZIRLIK FORMU

PERİYODİK KONTROL ÖNCESİ MÜŞTERİ TARAFINDAN YAPILMASI GEREKEN ÖN HAZIRLIK FORMU BUHAR VE KIZGIN SU KAZANLARI ÖNCELİKLE TESTİN SAĞLIKLI BİR BİÇİMDE YAPILABİLMESİ İÇİN KAZAN SOĞUK OLMALIDIR. 1. Kazan ön kapağı açılmalı ve kazan ısıtma yüzeyleri temizlenmelidir. 2. Emniyet ventilleri

Detaylı

Teknotes Ltd. Şti. Ürün Kodu: 95014 Kuru N 2 Gazı Doldurma ve Kanat Test Kiti Kullanım Kılavuzu

Teknotes Ltd. Şti. Ürün Kodu: 95014 Kuru N 2 Gazı Doldurma ve Kanat Test Kiti Kullanım Kılavuzu Teknotes Ltd. Şti. Ürün Kodu: 95014 Kuru N 2 Gazı Doldurma ve Kanat Test Kiti Kullanım Kılavuzu 1/12 1. GENEL ÜRÜN TANITIMI 1.1 Ünite Tanımı: Bu ünite uçak helikopter kanatlarının sızdırmazlık ve çatlak

Detaylı

BESTPUMP Pistonlu Basınç Pompaları

BESTPUMP Pistonlu Basınç Pompaları 1 BESTPUMP Pistonlu Basınç Pompaları KULLANIM KILAVUZU GARANTİ BELGESİ SATIN ALDIĞINIZ POMPANIZI İYİ GÜNLERDE KULLANMANIZI DİLERİZ. GARANTİ BELGENİZ POMPANIZIN HÜVİYETİDİR. SERVİSİNİZE BAŞVURMANIZ DURUMUNDA

Detaylı

YANGIN GÜVENLİK SİSTEMLERİNE ENERJİ SAĞLANMASININ YANGIN ESNASINDA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ ve ACİL DURUM ENERJİ SİSTEMİ

YANGIN GÜVENLİK SİSTEMLERİNE ENERJİ SAĞLANMASININ YANGIN ESNASINDA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ ve ACİL DURUM ENERJİ SİSTEMİ YANGIN GÜVENLİK SİSTEMLERİNE ENERJİ SAĞLANMASININ YANGIN ESNASINDA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ ve ACİL DURUM ENERJİ SİSTEMİ Abdurrahman İNCE Kimya Müh. İSG Uzmanı İBB İtfaiye APK Amiri YANGIN BİR ACİL DURUMDUR

Detaylı

DMF SERÝSÝ YAKIT SAYAÇLARI TANITIM VE KULLANIM KILAVUZU

DMF SERÝSÝ YAKIT SAYAÇLARI TANITIM VE KULLANIM KILAVUZU DMF SERÝSÝ DFM 8 - DFM 20 - DFM 25 YAKIT SAYAÇLARI TANITIM VE KULLANIM KILAVUZU LÜTFEN KILAVUZU OKUYUNUZ... Kahraman Ýth alat, Ýhracat, Taahh üt ve Tic aret Ltd. Þt i. HilalMa h. 704. Sok. No:1 5/ 1 ÇANKAYA-

Detaylı

Temiz Hava Solunum Sistemleri

Temiz Hava Solunum Sistemleri Temiz Hava Solunum Sistemleri Temiz Hava Solunum Sistemi Çeşitleri: Kompresörlü Temiz Hava Solunum Sistemleri Tekerlekli Hava Tüplü Solunum Sistemleri Sıralı Sistem Solunum Sistemleri Temiz Hava Solunum

Detaylı

kesintisiz enerji GJP 10 kva 2264 kva Serisi Dizel - PERKINS Motor www.gucbirjenerator.com

kesintisiz enerji GJP 10 kva 2264 kva Serisi Dizel - PERKINS Motor www.gucbirjenerator.com kesintisiz enerji GJP 10 kva 22 kva Serisi Dizel - PERKINS Motor www.gucbirjenerator.com GJP 10 kva 22 kva Serisi Dizel - PERKINS Motor PERKINS Motorları, Dünya da birçok jeneratör üreticisi tarafından

Detaylı

S.D.E. KELEBEKK VANA. Pompa çıkışlarında kelebek vana veya hidrolik frenli çekvalf. hız ayar vanaları ile

S.D.E. KELEBEKK VANA. Pompa çıkışlarında kelebek vana veya hidrolik frenli çekvalf. hız ayar vanaları ile Ürün Kodu : HC - BV ÇEK - KELEBEKK VANA Vanaya ait bilgileri, Kelebek Vana sayfamızda bulabilirsiniz. Çek-kelebek vana, kelebek vananın, tahrik kutusu yerine, hidrolik güç ünitesi takılan ve bu ünite yardımı

Detaylı

BÖLÜM 8 Ekipmanların Seçimi ve Yerleşimi

BÖLÜM 8 Ekipmanların Seçimi ve Yerleşimi BÖLÜM 8 Ekipmanların Seçimi ve Yerleşimi 8.1 Genel Kurallar 8.1.1 Sprinkler sistemlerinin güvenilirliği ve performansını etkileyen diğer bir faktör, ekipman ve malzeme seçimidir. Malzeme ve ekipman seçiminde

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) A tipi Muayene Kuruluşu Akreditasyon No: Adresi İçerenköy Mah. Umut Sk. E5 Yanyol Üzeri AND Binası No:12 İç Kapı No :4 Ataşehir/ 34752 İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : 0

Detaylı

EROL YAŞA MEKANİK TESİSAT KOMİSYONU Ocak 2017

EROL YAŞA MEKANİK TESİSAT KOMİSYONU Ocak 2017 EROL YAŞA MEKANİK TESİSAT KOMİSYONU Ocak 2017 ÖZET Son dönemde ülkemizde hızla artan yüksek, çok yüksek ve gökdelen bina inşaatları, bu yapılarda yangın ve güvenlik sorunlarını beraberinde getirmektedir.

Detaylı

SU SİSİ YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMLERİ. Yüksek Basınçlı Su Sisi Sistemlerinde Özel Uygulamalar I.SU SİSİ SİSTEMLERİ TEORİSİ ATOMİZASYON

SU SİSİ YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMLERİ. Yüksek Basınçlı Su Sisi Sistemlerinde Özel Uygulamalar I.SU SİSİ SİSTEMLERİ TEORİSİ ATOMİZASYON SU SİSİ YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMLERİ I. SU SİSİ SİSTEMLERİ TEORİSİ II.SU SİSİ SİSTEMLERİ UYGULAMA ÇEŞİTLERİ Düşük Basınçlı Sistemler Yüksek Basınçlı Sistemler Yüksek Basınçlı Su Sisi Sistemlerinde Özel Uygulamalar

Detaylı

Basınç düşürme damperleri

Basınç düşürme damperleri X X testregistrierung asınç düşürme damperleri Tipi Kapalı kanat Mahallerde aşırı basıncın önlenmesi için Gazlı yangın söndürme sistemleri ve trafo merkezleri için basınç düşürme damperleri Karşı basınçla

Detaylı

Yangın Söndürme Sistemleri-2

Yangın Söndürme Sistemleri-2 Yangın Söndürme Sistemleri-2 Yağmurlama sistemi Amaç Yangına erken tepki verilmesinin sağlanması Yangının kontrol altına alınması ve söndürülmesi Sistem hangi elemanlardan oluşur? Yağmurlama başlıkları

Detaylı