İNMELİ HASTANIN BAKIM VERİCİSİ ve SORUNLARI. Mukadder MOLLAOĞLU

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İNMELİ HASTANIN BAKIM VERİCİSİ ve SORUNLARI. Mukadder MOLLAOĞLU"

Transkript

1 İNMELİ HASTANIN BAKIM VERİCİSİ ve SORUNLARI Mukadder MOLLAOĞLU

2 SUNU PLANI İnme ve bakım vericilik İnmeli Hastanın Bakım Vericisinin Özellikleri İnmeli Hastanın Bakım Vericisinin Sorunları İnmeli Hastanın Bakım Vericisinin Yükü İnmeli Hastanın Bakım Vericisinin Sorunlarını Değerlendirme ve Yaklaşım

3 İnmenin Etkileri İnme gerek dünya da gerekse ülkemizde mortalite ve morbiditesi giderek artan bir hastalıktır. İnme sonrasında hayatta kalan bireylerin birçoğunda ise tam olarak iyileşme sağlanamamakta ve bu bireyler kalıcı bilişsel ve fonksiyonel sekeller ile yaşamak zorunda kalmaktadır. Akut inme sonrası hastaların; - %15-20 si ölmekte, - %10 u iyileşmekte, - %70-75 inde beyinde meydana gelen hasara bağlı bilişsel, duyusal, motor ve konuşma bozukluğu görülmektedir.

4 Nöroloji kliniklerinde en çok inme geçiren hastalar yatmaktadır. Sağlık Bakanlığı Evde Sağlık Hizmetleri 2012 yılı raporuna göre nörolojik hastalıklar %37 ile en fazla hizmet sunulan hastalık grubunu oluşturmuştur.

5 İnmenin Etkileri Hastalar Sıklıkla; Fiziksel yetersizlik, İkincil ekstremite deformiteleri, Kas spas7tesi, Ağrıya bağlı olarak hareket, kişisel hijyen, giyinme gibi temel günlük yaşam ak7vitelerini yapmakta güçlük yaşarlar.

6 Bu durum, hastalarda günlük yaşam aktivitelerini yerine getirmek için başkalarına bağımlılık ve uzun dönemli bakımı gerektirebilir.

7 İnme hastalarının yaklaşık %50 sinde fonksiyonel bağımsızlık düzeyini etkileyen önemli nörolojik defisitler meydana gelmektedir. Bu hastaların %20 si ise tamamen bağımlı grupta yer almaktadır. (Kutluk K. İskemik İnme; YozbaKran N. Rehabilitasyon, Nobel Tıp Kitabevi, İstanbul, 2004; ). İnme hastalarının akut tedavisi ve bakımı sağlık kuruluşlarında yapıldıktan sonra bu hastaların tedavi ve bakımı evde sürdürülmektedir. Bu aşamada aileye ve ailenin desteğine olan gereksinim artmaktadır (Ropper AH, Brown RH. Adams Principles of Neurology (Turkcesi), Cev. Ed. Emre M., Guneş Tıp Kitabevi; ).

8 Bakım verme; Hastaya duygusal, fiziksel ya da maddi destek vermek, Hastanın sağlık bakımını ve aldığı bazı sosyal hizmetleri koordine etmek, Ru7n sağlık bakımı (ilaç alımı, tedavisi, izleme vb.), Kişisel bakım (yıkanma, beslenme, tuvalete gitme, giyinme vb.) ulaşım, alışveriş, küçük ev işlerini yapmak, Para yöne7mi ve aynı evi paylaşmak gibi işlerin yürütülmesidir.

9 Bakım verici Hastanın bakımını yapmak ya da izlemekten sorumlu olan kişidir. Primer bakım verici ise, bu sorumluluğu sürdürmekten birinci derece sorumlu olan kişi olarak tanımlamaktadır.

10 İnformal bakım verici; kronik bir durum ya da başkasının bakımına gereksinimi olan kişinin eşi, çocuğu, arkadaşı gibi yakınlarından biri anlamına gelmektedir. İnformal bakım vericiler verdikleri hizme7 ücret karşılığında yapmazlar. Kang et al. 2011, Journal of Geriatric Psychiatry, 22 (7),

11

12 Bakım vericilerin özellikleri

13 Tüm bakım verenlerin; %23 ününün kadın, %13 ünün ise erkek eşler olduğu bildirilmiş7r. [Stone R, et al. Caregivers of the frail elderly: A na7onal profile. Gerontologist 1987; 27: ] Türkiye de; Bakım vericilerin % 78 inin kadın ve % 34 ünün eşlerine bakmakta olduğu bulunmuştur. [Altun İ. Hasta yakınlarının bakım verme rolünde zorlanma durumları, I. Ulusal Evde Bakım Kongresi Eylül 1998 İstanbul, Türkiye. Kongre özet kitabı Sayfa:71-78.] Kadınlar bakım vermeyi eski sorumluluklarının devamı olarak görmektedirler!

14

15 İnmeli hastaların bakım verenleriyle yapılan çalışmalarda bakım veren bireylerin çoğunlukla kadın ve eşlerden oluştuğu, ve Eşlerin bakım yükünü diğer bakım verenlerden daha fazla algıladığı belirlenmiştir.. Morimoto T, Schreiner AS, Asano H. Percep7ons of burden among family caregivers of post-stroke elderly in Japan. Interna(onal journal of Rehabilita(on Research 2001;24:

16 Bakım vericilerin sorunları Bakım yükü yüksek Düşük Yaşam kalitesi Kadınlarda yaşam kalitesi daha düşük Sağlığı algılamada düşüklük Düşük Öz-saygı ] Forster A, Dickerson J, Young J, Patel A, Kalra L, Nixon J, et al. A structured training programme for caregivers of inpa7ents aoer stroke (TRACS): a cluster randomised controlled trial and cost-effec7veness analysis. Lancet 2013; 382:2069e76.

17 Bireylerin fiziksel yeteneklerine sınırlama getiren önemli hastalıklardan biri olan inme, hastanın b e l i r l i y a ş a m a l a n l a r ı n d a değişikliklere neden olmakla birlikte, ev ya da hastane ortamında bakım veren kişilere de farklı sorumluluk ve yük getirmektedir.

18 Bakım yükü Bakım verenin üstlendiği bakımın ortaya çıkardığı psikolojik sıkın[, fiziksel sağlık problemleri, ekonomik ve sosyal problemler, aile ilişkilerinin bozulması ve kontrolün kendisinde olmadığı duygusu yaşama gibi olumsuz objek\f ve subjek\f sonuçlar şeklinde tanımlanmaktadır. Hemşirelikte AraşKrma Geliş7rme Dergisi, 2012

19 Dünya Sağlık Örgütü, aile ve aile bakım vericilerinin gereksinimlerine değinilmesini palyatif bakımın primer amaçlarından birisi olarak tanımlamıştır. World Health Organiza7on, Sağlık profesyonellerinin bakım verenlere destek sağlayabilmesi, uygun girişimleri planlayabilmesi ve girişimlerin sonuçlarını değerlendirebilmesi için öncelikle yükü belirleyebilmeleri gerekmektedir.

20 Bakım Veren Yükünün Ölçümü Zarit Bakım Veren Yükü Ölçeği Bakım veren yükü tarama ölçeği Subjek7f ve objek7f aile yükü ölçeği Kronik fiziksel hastalığı olan bireylere bakım verenlerde bakım veren yükünün muayenesi Yaşlı bakımı (Caring for the elderly) Lim JW, Zebrack B. Caring for family members with chronic physical illness: A cri7cal review of caregiver literature. Health Qual Life Outcomes 2004; 2:50. Stoltz P, Udén G, Willman A. Support for family carers who care for an elderly person at home - a systema7c literature review. Scand J Caring Sci. 2004; 18: Martorell A, Pereda A, Salvador-Carulla L, Ochoa S, Ayuso-Mateos JL. Valida7on of the Subjec7ve and Objec7ve Family Burden Interview (SOFBI/ECFOS) in primary caregivers to adults with intellectual disabili7es living in the community. J Intellect Disabil Res 2007; 51:

21 Bakım verenlerin Yükü Envanteri (BYE) Novak ve Guest tarafından 1989 yılında Kanada'da geliştirilen Bakım verenlerin Yükü Envanteri (BYE), bu konuya çok boyutlu bir yaklaşım getiren ve her boyutu ayrı ayrı ölçerek ayrı skor elde edilmesini sağlayan bir araçtır. Ayrıca bilişsel bozukluğu olan hastaların bakım verenlerinin yüklerini belirlemeye yönelik olarak geliştirilmiş bir araçtır. Bu ölçeğin Türkiye deki geçerlik ve güvenirlik çalışması 2004 yılında Küçükgüçlü tarafından yapılmış ve Bakım Verenlerin Yükü Envanteri (BYE) olarak yayınlanmıştır.

22 Zarit Bakım Verme Yükü Ölçeği (ZBVYÖ) Zarit ve ark. tarafından geliştirilmiş geçerlilik çalışması ise Özlü ve ark. tarafından yapılmıştır. Bakım yükünü değerlendirme amacıyla bazı çalışmalarda Bakım Verenin Stres Indeksi kullanılmıştır. Bakım gereksinimi olan bireye veya yaşlıya bakım verenlerin yaşadığı stresi değerlendirmek amacıyla kullanılan bir ölçektir.

23 Bakım Verenin Stres Indeksi Aile yükünü değerlendirmek için Robinson tarafından geliştirilmiştir. Ölçeğin Türkçe ye uyarlanması Uğur ve Fadıloğlu tarafından yapılmıştır. Planlı eğitimin bakım y ü k ü n ü a z a l t a c a ğ ı n a y ö n e l i k araştırmalarında bu ölçek kullanmıştır

24 Bakım Yükünü Etkileyen Faktörler Bakım verenin ve hasta bireyin kişisel özellikleri, Hasta bireyin ek hastalığı olma durumu, Hastanın unutkanlık ve fiziksel ak7vite sorunu Hasta ile bakım veren arasındaki ilişkisinin niteliği, Bakım verme süresi, Bakımla ilgili bilgi alma durumu. Idstad M, Ask H, Tambs K. Mental disorder and caregiver burden in spouses: the Nord-Trøndelag health study. BMC Public Health 2010; 10:516. Gülseren L. Şizofreni ve aile: Güçlükler, yükler, duygular, gereksinimler. Turk Psikiyatri Derg 2002; 13:

25 Bakım Yükünü Etkileyen Faktörler Bakım verenlerde rol değişiklikleri, Bakım veren kişinin sağlık sorunu olması, Hastanın günlük yaşam ak7vitelerindeki bağımlılık düzeyi, Bakımda başka bir yardımcı bireyin olma durumu. Idstad M, Ask H, Tambs K. Mental disorder and caregiver burden in spouses: the Nord-Trøndelag health study. BMC Public Health 2010; 10:516.

26 Örnek çalışmalar Hastayla ilgili; Fonksiyonel yetersizliği ve nörolojik defisiti şiddetli Günlük yaşam aktivitelerini yapmada bağımlı Üriner inkontinansı hastalara bakım verenlerde bakım yükü yüksek; Bakım veren ile ilgili; 45 yaş ve üzerine olan, Bakım verme süresi 4 yıl ve üzerinde olan, Anksiyete ya da uyku sorunu olan, Ekonomik güçlüğü olan bakım verenlerde bakım yükü yüksek bulunmuştur. Bha$acharjee et.al. 2012

27 Örnek çalışmalar Erkek hastalar, Üriner inkontinası olan İleri yaşta olan İnme tipine göre iskemik inmesi olanlarda Fonksiyonel yetersizliği ve kötü mental sağlığa sahip hastaların bakım verenlerinde bakım yükünün yüksek olduğunu belirlemişlerdir. Rigby et.al.,2009

28 Türkiye de İnmeli Hastalarda Bakım Veren Yükü Hastasının mobilitede yeti yitimi fazla olan, Beslenme, boşaltım, tedavi ve hareket ihtiyaçlarının karşılanmasına yardım eden, Bakım verme süresi fazla olan (>4 saat), Bakım verici rolü nedeniyle ailede sorunlar yaşayan, Günlük yaşamı etkilenen bakım verenlerin bakım verme yükünün yüksek olduğu bulunmuştur. Aşiret ve Kapucu, 2013

29 İnmeli Hastalarda Bakım Veren Yükü okur-yazar olmayan, günlük yaşam aktivitelerin de bağımlı sağlık sorunu olan bakım vericilerin bakım yüklerinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, hastaların bağımlılık düzeyi ile bakım vericilerin bakım yükü arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki elde edilmiştir. Mollaoğlu ve ark. (2011)

30 Türkiye de inmeli hasta bakım verenlerinde yapılan çalışmalar yeterli sayıda değildir!!! Bakım verenlerin yükü ile ilgili çalışmaların daha çok; - Yaşlı bireylerin, - Demansı olan hastaların, - Kanser hastalarının ve - Zihinsel engelli çocukların bakım verenleriyle yapıldığı inmeli hastaların bakım verenlerinin yükünü belirlemeye yönelik çalışmaların yeterli olmadığı görülmektedir.

31 Bakım vericilerin sorunları Bakım yükü yüksek Düşük Yaşam kalitesi, Kadınlarda yaşam kalitesi daha düşük Sağlığı algılamada düşüklük Düşük Öz-saygı ] Forster A, Dickerson J, Young J, Patel A, Kalra L, Nixon J, et al. A structured training programme for caregivers of inpa7ents aoer stroke (TRACS): a cluster randomised controlled trial and cost-effec7veness analysis. Lancet 2013; 382:2069e76.

32 Bakım vericilerin sorunları-2 İnme şidde7 yüksek olan kişilerin bakım vericilerinde sağlık sorunları daha fazla Yaşam tarzı değişikliği Emosyonel Sorunlar Öz-bakım eksikliği, İle7şim yetersizliği Anksiyete, Hos7lite, Depresyon

33

34 İnmeli hastaların bakım verenlerinde hastaya bakım vermeye başladıktan sonra yaşanılan başlıca sağlık sorunları olarak; -Kas iskelet sistemi, -Deri, - Kardiyovasküler, sindirim sistemi ile ilgili hastalıklar, - enfeksiyon, - uyku sorunları ve yorgunluk olarak belirtilmektedir.

35 Bakım verenlerin; %60.6 sı bakım verme görevlerinden dolayı kendilerine ayıracak zamanlarının olmadığını, %78.8 u kendilerini yorgun hisse{klerini, % 84.9 u hasta ile ile\şimde güçlükler yaşadıklarını, %56.9 u ise ekonomik güçlükler yaşadıklarını ifade etmişlerdir. Larsen LS. Effec7veness of a counseling interven7on to assist family caregivers of chronically ill rela7ves. J Psychosoc Nurs Ment Health Serv 1998; 36:26-32.

36 Bakım verme yükü bakım verenin sağlığını negatif olarak etkiler ve tükenmişliğe neden olabilir. Bakım verenlerde tükenmişlik yaşam kalitesinde azalmaya neden olabilir.

37 Bakım vericilerde %25-54 oranında tükenme yaşanmaktadır. Rigby et al Interna7onal Journal of Stroke, 4(4),

38 Denno ve arkadaşları çalışmalarında inmeli hastaların bakım verenlerinde bakım yükü arkkça anksiyete ve depresyon görüldüğü ve depresyon şidde7nin de bakım yükü arkkça ar ğını göstermişlerdir. Archives of Physical Medicine and Rehabilita\on 2013; 94 (9):

39 Rigby et al Interna7onal Journal of Stroke, 4(4), Literatürde inmeli hasta bakım verenlerinde bakım yüküne bağlı depresyon görülme sıklığının %34-52 arasında değiştiği ve bakım vermeyenlere göre daha fazla depresyon görüldüğü belirtilmektedir. Bunun nedeni olarak da; hastanın fiziksel yetersizliği, başkalarına bağımlı olması, uzun süre bakım verme ve sosyal yaşamda azalmaya bağlı olduğu belirtilmektedir.

40 Bakım Yükü-Yaşam Kalitesi Bakım verme yükünü yaşam kalitesini etkileyen önemli bir faktördür. İnme hem hastanın hem de bakım verenin yaşam kalitesinde azalmaya neden olur. inmeli hastanın fonksiyonel durumu ile yaşam kalitesi arasında güçlü bir ilişki olduğunu belirtmektedir. Wyller ve ark.2013

41 Bakım verici & yaşam kalitesi Çalışma, evde inmeli hastaya bakım veren 130 Nijerya lı bakım verici üzerinde yapılmışkr. Bakım yükü yüksek olan bakım vericilerde yaşam kalitesi düşük bulunmuştur.

42 Bakım Yükü-Yaşam Kalitesi Morimoto ve arkadaşları ise inmeli hastaların bakım verenlerde bakım verme yükünün yaşam kalitesinin en büyük belirleyicisi olduğunu belirtmektedir. Akosile ve arkadaşları yüksek düzeyde bakım yükü olan bakım verenlerin yaşam kalitesi ölçeğinin mental ve fiziksel tüm bileşenlerinde yaşam kalitelerinin düşük olduğunu bulmuşlardır. Ayrıca özellikle genel sağlık ve emosyenel sorunlara bağlı rol sınırlılığının en ciddi bir şekilde etkilendiğini belirlemişlerdir.

43 Yapılan çalışmalarda İnme sonrası ilk yılda mortalite ve morbiditede artış olduğu, özellikle bu dönmede bakım verenlerinde hem fiziksel hem de mental sağlığın etkilendiği belirtilmektedir (3 ay-12 ay)

44 Bakım verici sorunlarını azaltmak için Hemşire ve Sağlık Çalışanları; - Öncelikle; Hasta ve ailenin gereksinimlerini değerlendirmelidir. - Hastanın ailesinde primer bakım verici kim? - Aile içi ile7şim ve karşılıklı destek teşvik edilmelidir.

45 Bakım vericinin, hastanın bakımı konusunda bilgi gereksinimi değerlendirilir ve gereksinim doğrultusunda EĞİTİM verilir. Bakım veren aile üyeleri rollerine yeterince hazırlandıklarını hissederek hastalarına bakım yaparlarsa hastaların semptom kontrolü ve ruhsal sağlıklarının daha iyi olacağı bildirilmektedir. J Pain Symptom Manage 2004;28:

46 Hasta bireyin çok yönlü bakım gereksiniminin olması bakım vericide kaygı yarakr. Bu nedenle; interdisipliner ekip yaklaşımı ile bakım sağlanması önemlidir. Etkili ve uygun zamanda bakım verici ile yapılan toplanklar, kaygıyı azal[r ve bakım vericinin karar verme sürecini kolaylaşkrır. J Palliat Med.2011;14:

47 Bakım vericinin başarabileceği kısa vadeli ve gerçekçi hedefleri belirlemesi desteklenmelidir. -Kontrol kazanma, -Hastalığı yönetme, -Kendine güvenme Psychol.Health 2013;25;41-48.

48 Stresle etkili baş etme yöntemleri öğre7lmelidir; Duygu ifadesi Düzenli egzersiz Gevşeme teknikleri Solunum egzersizleri Meditasyon J Psychosoma7c Research 2009;57:

49 Destek gruplarına ka[lım desteklenmelidir. Destek grupları bireylerin kendilerine benzeyen ya da kendilerinin aksi deneyimleri görmelerini ve başkalarından bir şey öğrenmeyi sağlayabilir. Bakım verici forumlarına duygu ve düşüncelerini yazmaya teşvik edilmelidirler.

50 Girişim Tipi Çalışma Örnekleri Problem çözme becerisi geliş\rme Günlük yaşam ak\viteleri üzerine beceriler Eği\m, baş etme becerileri ve destek grubu Destek Grubu Uzman destekli Web temelli eği\m Evde bakım temelli destek Telefonla danışmanlık isbeche et al.,2012; King et al,2007; Schure et. Al. 2006;Perrin, 2010; Bakas, Kalra(2004)&Patel (2004), Bertlsison et al, 2015; Guide{ S 1, Y erberg C Araújo et al,2015; Draper et.al., 2007; Wilz& Barskov 2007; Forster et al.,2015; Eames et al, Cameron et al, 2014; Larson,2005;Franzen--- Dahlinetal Pierce et. Al,2015;Steiner Kim et al, 2012; Björkdahl et al,2007; Oswald et al, Stewart et al,2006, Hartke and King 2003, Hartke RJ 1, King, 2003; et al,2002

51 Eği\m, baş etme becerileri ve destek grubu girişimleri Hasta ve bakım verenlere inme bilgi hakkında bilgi -Hasta bakım yeterliğinde artma -Memnuniye e artma

52 Telefonla destek çalışmaları Sıklıkla yararlı olduğu alan; hasta ve bakım verenlerde; * Bildirilen sorun sayısında azalma *Baş etme becerisinde artma * Memnuniyette artma

53 Poblem çözme becerisi girişimleri Sıklıkla yararlı olduğu alan, hasta ve bakım verenlerde; Depresyon, anksiyetede azalma Sosyal kaklımda artma Memnuniye e artma

54 Evde bakım hizmetleri Sıklıkla yararlı olduğu alan, hasta ve bakım verenlerde; Yaşam kalitesini arkrma Memnuniyete artma Hastanın fiziksel ve emosyonel sağlığında düzelme

55 Web temelli girişimler Bakım vereni hastanın bakımına teşvik etme ve bakımına katma, Bakım için gerekli bireysel bilgiyi sağlama, Destek ve tavsiye alma gibi yararları olduğunu belirtmektedirler.

56 Bu nedenle; Özellikle hemşirelerin bakım vericilerde bakım yükünü etkileyen faktörleri göz önünde bulundurarak sürekli eğitim programları ve etkili danışmanlık ile klinikten- evde bakıma kadar olan hemşirelik hizmetlerini planlaması ve uygulaması önemlidir. Ancak hemşire yönetimli inmeli hasta bakım verenlerine yönelik girişimsel çalışmalar kısıtlıdır.

57 Ülkemizde Akdemir ve arkadaşlarının; evde bakım ekibi ile sistemli bir şekilde ile yapılan ev ziyaretleri, ihtiyaca göre telefonla ile izlemlerin ve verilen bakım, eğitim, danışmanlık desteğinin hastaların yaşam kalitelerini artırmada önemli olduğu belirlenmiştir. Kapucu ve ark.(2009), çalışmalarında; inmeli hasta yakınlarına fiziksel ve psiko-sosyal bakım konularında eğitim verilmiş ve verilen eğitimlerle sorunların çoğunun başarıyla çözümlendiği gösterilmiştir.

58 Kapucu ve ark

59 Ayrıca inmeli hastalara yönelik akut rehabilitasyon merkezlerinin kurularak, bakım verenlerin de rehabilitasyon sürecine dahil edilmesi Bakım verenlerin ihtiyaç durumuna göre bakım ücreti konusunda farkındalıklarının sağlanması ve bu verilen ücretlerinin miktarlarının yapılacak politikalarla düzenlenmesinin de bakım yükünü azaltma da etkili olacağı düşünülmektedir

60 Aile desteği Sosyal destek ya da aile fonksiyonu inmeli hastanın depresyonu ve ya da iyileşmesi ile ilişkilidir. (King et al Topics in Stroke Rehabilitation;Glass,1993,Stroke) Yüksek düzey aile desteği hastanın fonksiyonel düzelmesi ile ilişkilidir. (Tsouna-- Hadjis,.,2000,Archives of Physical Medicine and Rehabilitation ) Egzersiz süresince aile katılımı hastanın fonksiyonel sonuçlarını maksime etmeye yardım edebilir. (Maeshima,S.,2003,American Journal of Physical Medicine and Rehabilitation) Bakım veren eğitimi inmeli hastanın ve bakım verenin psikosoyal sonuçlarını düzeltebilir. (Kalra, L.,2004,British Medical Journal)

61 Kendine zaman ayırma Eğlenceli ak7vitelere kaklma, Doğa yürüyüşleri Kitap okuma, Stresi azalkr Tükenmeyi önler

62 Fiziksel-mental sağlık için; Düzenli yürüyüş, egzersiz, Sağlıklı beslenme Sigara-alkol tüketmeme, Düzenli sağlık kontrolleri, Uyku kalitesi

63 Sağlık düzeyini korumak için; Ak\f Olmak -Hergün en az 30 dak. Egzersiz yapmak, -Bisiklete binmek, -Asansör yerine merdiven kullanmak Sağlıklı beslenmek -Yeterli, dengeli beslenmek, -Sebze,meyve tüketmek, -Bol protein tüketmek

64 Yeterli uyumak, Yeterli is\rahat etmek, -Solunum egzersizleri, -Meditasyon -Gevşeme egzersizleri Tıbbi kontroller, taramaları yap[rmak, önerilen ilaçları kullanmak.

65 Bakım Verenlerin Haklarının Farkında Olmalıdır Kendimi umursama hakkım var (bu bencillik değildir, hastama daha iyi bakabilmem için kendime iyi davranmam lazım), Diğer insanlardan yardım isteme hakkım var (Çünkü gücümün sınırlı olduğunu biliyorum), Hastamla ilgili olan kısım dışında kendi yaşamımın diğer bölümlerini de sürdürme hakkım var, bazı şeyleri sadece kendim için yapma hakkına sahibim), Kızgın olmaya, depresif olmaya, kızgınlığımı, zorlandığımı duygularımı açıklama hakkım var, Hastamın ya da çevremdekilerimin bana kendimi suçlu yada kızgın hisse{rme girişimlerini reddetme hakkım var, Hastam için yapkklarımla ilgili geri bildirim istemeye, affedilmeye, kabullenmeye, sevilmeye, bağlanmaya, önemsenmeye hakkım var, Yapabildiklerimle gurur duymaya hastamın ih7yaçlarını karşılayabildiğimde kendimi alkışlamaya hakkım var, Hastamın benim tam gün yardıma ih7yaç duymadığı zamanlarda beni ayakta tutabilecek bir yaşama ve bireyselliğimi korumaya hakkım var. Amerikan Ulusal Kanser Ens7tüsü (Na7onal Cancer Ins7tute),Bakım Verenlerin Hakları Bildirgesi, 2011

66 05 Ağustos, 2014, Habertürk MALTEPE Belediyesi Sosyal İşler Müdürlüğü Evde Bakım Hizme7 kapsamında başla ğı çalışma ile ilçe sınırlarında yaşayan bakıma muhtaç hasta, engelli ve yaşlılar için evde kişisel bakım hizme7 sunmaya başladı. Ekiplerin ilk durağı Bağlarbaşı Mahallesi oldu. Başta kuaförlük hizme7 olmak üzere baybayan saç kesimi, kaş-bıyık alımı, saçsakal Kraşı ve el-ayak Krnaklarının bakımı gerçekleş7rildiği hizme en ilk yararlanan 35 senedir Maltepe de yaşayan Sıdıka Ulu oldu. Belediye ekibi, 82 yaşındaki Sıdıka Teyze nin kişisel bakımlarını gerçekleş7rdi.

67 Sonuç olarak Sağlık profesyonellerinin; bakım yükünü etkileyen etmenlerin belirlemesi, bakım vericinin gereksinimlerini, sağlık durumlarını ve destek kaynaklarını belirlemesi kurum ve ev ortamında bakım vericilere, bakım yükünü azaltmaya yönelik girişimleri planlaması, bu girişimlerin etkinliğini gösteren geniş çaplı araşkrmalar ve aralıklı izlemler yapması

68 Sonuç olarak; ve özellikle profesyonel sağlık ekibinin bir üyesi olan hemşirelerin; Bakım verenlere ve hastalara taburculuk eğitimi vermesi, bakım verenin hasta ile iletişimini, hastalık ve bakım verme ile ilgili bilgi, tutum ve davranışlarını gözlemesi, bakım verenlerin yeteneklerine odaklanarak bakım verenin olumlu tutum geliştirmelerine yardım etmesi Bakım verenlerin yaşadığı bakım yükünü azaltabilir ve hem hastanın ve bakım verenin yaşam kalitesini artırabilir.!!!!!!

69

70 Primer bakım vericiler dört şekilde sınıflandırılmaktadır. Birinci \p bakım verici; tüm bakımın uygulanması ve izleminden sorumlu olan kişidir. İkinci \p bakım vericiler; bakımdan sorumlu kişiler olup dışarıdan, informal destek kaynaklarından destek almaktadırlar. Üçüncü \p bakım vericiler; hem formal hem de informal kaynaklardan destek alan bakım vericilerdir. Dördüncü \p bakım vericiler ; bakımdan tamamen sorumlu olmayan kişilerdir. Uğur Ö, Fadıloğlu Ç. Onkoloji Hastasına Evde Bakım Verenlerin Bakım Yükünün İncelenmesi. İzmir: Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Ens7tüsü, İç Hastalıkları Hemşireliği AD Doktora Tezi; 2006.

Doç. Dr. Naile BİLGİLİ Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi

Doç. Dr. Naile BİLGİLİ Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Doç. Dr. Naile BİLGİLİ Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Yaşlı nüfusa ilişkin en önemli sorunlardan biri bakım sorunudur. Yaşlı bakımı çok kapsamlı ve pahalı bir hizmettir. Özellikle 75 yaşın

Detaylı

KANSER TEDAVİSİ SIRASINDA VERİLEN EĞİTİMİN YAŞAM KALİTESİNE ETKİSİ. Doç. Dr. Özgül Karayurt Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi

KANSER TEDAVİSİ SIRASINDA VERİLEN EĞİTİMİN YAŞAM KALİTESİNE ETKİSİ. Doç. Dr. Özgül Karayurt Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi KANSER TEDAVİSİ SIRASINDA VERİLEN EĞİTİMİN YAŞAM KALİTESİNE ETKİSİ Doç. Dr. Özgül Karayurt Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi İçerik Yaşam kalitesi kavramı Kanser hastalarının bilgi gereksinimleri

Detaylı

İŞYERİNDE SAĞLIĞI GELİŞTİRME ve PROGRAM PLANLAMA. Prof.Dr.Ayşe Beşer Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi ayse.beser@deu.edu.

İŞYERİNDE SAĞLIĞI GELİŞTİRME ve PROGRAM PLANLAMA. Prof.Dr.Ayşe Beşer Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi ayse.beser@deu.edu. İŞYERİNDE SAĞLIĞI GELİŞTİRME ve PROGRAM PLANLAMA Prof.Dr.Ayşe Beşer Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi ayse.beser@deu.edu.tr 1 HEDEFLER.Sağlığı, koruma ve geliştirme kavramlarını bilme İşyerlerinde

Detaylı

YASLANMA ve YASAM KALİTESİ

YASLANMA ve YASAM KALİTESİ YASLANMA ve YASAM KALİTESİ Tufan Çankaya İzmir, 2003 Giriş: Doğal süreç; Doğum, büyüme-gelişme, üreme, ölüm Ölüm, yaşamın hangi döneminde meydana geliyor? Genç ölüm - Geç ölüm Dünya topluluklarına bakıldığında:

Detaylı

Dr. A.Y. Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Jinekoloji Kliniği Uzman Hemşire Sakine Yılmaz

Dr. A.Y. Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Jinekoloji Kliniği Uzman Hemşire Sakine Yılmaz Dr. A.Y. Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Jinekoloji Kliniği Uzman Hemşire Sakine Yılmaz Terminal Dönemdeki Bakım Vericinin Desteklenmesi İçin "İyi Bakım Verici Olabilmek" Dünyada Kanser Yükü(2012)

Detaylı

Yasemin ELİTOK. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi. Pediatrik Hematoloji-Onkoloji BD, Erzurum

Yasemin ELİTOK. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi. Pediatrik Hematoloji-Onkoloji BD, Erzurum Yasemin ELİTOK Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji-Onkoloji BD, Erzurum Tanı olanaklarının gelişmesi ve sağlık kuruluşlarından yararlanma olanaklarının artması, Toplumun bilgi seviyesinin

Detaylı

Şebnem Pırıldar Ege Psikiyatri AD.

Şebnem Pırıldar Ege Psikiyatri AD. Obezitede Anksiyete Bozuklukları ve Depresyon Şebnem Pırıldar Ege Psikiyatri AD. Açıklama 2008 2010 Araştırmacı: Sanofi Danışman: Teva, BMS Konuşmacı: Lundbeck Obezite giderek artan bir toplum sağlığı

Detaylı

ONKOLOJİ HEMŞİRELİĞİ HEM AKTS 4. yıl 2. yarıyıl Lisans seçmeli. Dersle İlgili Görüşme Saati: Pazartesi :

ONKOLOJİ HEMŞİRELİĞİ HEM AKTS 4. yıl 2. yarıyıl Lisans seçmeli. Dersle İlgili Görüşme Saati: Pazartesi : ONKOLOJİ HEMŞİRELİĞİ HEM 406 30 AKTS 4. yıl 2. yarıyıl Lisans seçmeli 32 s/hafta 19 kredi Teorik: 8 s/hafta Uygulama: 24s/hafta Türkçe İletişim: Yrd. Doç.Dr. Elçin B. Akdeniz e-posta: elcinakdeniz@maltepe.edu.tr

Detaylı

TRSM de Rehabilitasyonun

TRSM de Rehabilitasyonun TRSM de Rehabilitasyonun Yeri Dr. Ayla Yazıcı BRSHH Gündüz Hastanesi ve Rehabilitasyon Merkezi Koordinatörü 7.10.2010 Şizofreni tedavisinde çok boyutlu yaklaşım Şizofreni tedavisinde çok boyutlu yaklaşım

Detaylı

KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON. Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem.

KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON. Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem. KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem. Onkoloji Okulu İstanbul /2014 SAĞLIK NEDİR? Sağlık insan vücudunda; Fiziksel, Ruhsal, Sosyal

Detaylı

T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL ZORUNLU DERSLER

T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL ZORUNLU DERSLER T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL ZORUNLU DERSLER PSH 501 - Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Temelleri

Detaylı

Engelleri Kaldıralım. Sağlık Kurumlarının Engelli Hastaların Bakımındaki Rol ve Sorumlulukları

Engelleri Kaldıralım. Sağlık Kurumlarının Engelli Hastaların Bakımındaki Rol ve Sorumlulukları Engelleri Kaldıralım Ülkemizde kentsel yaşam çevreleri fiziksel yaşam düzenlemelerin yetersizliği ve çeşitli engeller nedeniyle engelliler tarafından yeterince kullanılamamaktadır. Engellilerin toplum

Detaylı

Şizofreni ve Bipolar Duygudurum Bozukluğu Olan Hastalara Bakım Verenin Yükünün Karşılaştırılması

Şizofreni ve Bipolar Duygudurum Bozukluğu Olan Hastalara Bakım Verenin Yükünün Karşılaştırılması Şizofreni ve Bipolar Duygudurum Bozukluğu Olan Hastalara Bakım Verenin Yükünün Karşılaştırılması Suat Yalçın, Sevda Bağ SBÜ Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları EAH, 3.psikiyatri Kliniği,

Detaylı

PALYATİF BAKIMIN EVDE BAKIMA ENTEGRASYONU

PALYATİF BAKIMIN EVDE BAKIMA ENTEGRASYONU PALYATİF BAKIMIN EVDE BAKIMA ENTEGRASYONU YRD DOÇ DR HİLAL ÖZKAYA SBÜ HAYDARPAŞA NUMUNE EAH. PALYATİF BAKIM MERKEZİ Uluslararası Katılımlı Palyatif Bakım ve Hospis Kongresi. 9-11 Mart 2018-İstanbul 324.000.000

Detaylı

Prediyaliz Kronik Böbrek Hastalarında Kesitsel Bir Çalışma: Yaşam Kalitesi

Prediyaliz Kronik Böbrek Hastalarında Kesitsel Bir Çalışma: Yaşam Kalitesi Prediyaliz Kronik Böbrek Hastalarında Kesitsel Bir Çalışma: Yaşam Kalitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Kliniği, Prediyaliz Eğitim Hemşiresi Giriş: Kronik Böbrek Hastalığı (KBH); popülasyonun

Detaylı

Rehabilitasyon, ICF, Temel Kavramlar ICF bağlamında hasta değerlendirimi

Rehabilitasyon, ICF, Temel Kavramlar ICF bağlamında hasta değerlendirimi Rehabilitasyon, ICF, Temel Kavramlar ICF bağlamında hasta değerlendirimi Prof. Dr. Ayşe A. Küçükdeveci Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı ayse.kucukdeveci@gmail.com

Detaylı

Palyatif Bakım için Eksik bir Parçanın Tamamlanması: Kamu-Üniversite-Endüstri İşbirliği. 3. TÜKED Kongresi, Mart 2016, Dalaman - Muğla

Palyatif Bakım için Eksik bir Parçanın Tamamlanması: Kamu-Üniversite-Endüstri İşbirliği. 3. TÜKED Kongresi, Mart 2016, Dalaman - Muğla Palyatif Bakım için Eksik bir Parçanın Tamamlanması: Kamu-Üniversite-Endüstri İşbirliği Doç. Dr. Murat Gültekin Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Prof. Dr. Bülent Gümüşel Hacettepe Üniversitesi

Detaylı

Tedaviye Başvuran İnfertil Çiftlerde Kaygı, Öfke, Başa Çıkma, Yeti Yitimi Ve Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesi

Tedaviye Başvuran İnfertil Çiftlerde Kaygı, Öfke, Başa Çıkma, Yeti Yitimi Ve Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesi Tedaviye Başvuran İnfertil Çiftlerde Kaygı, Öfke, Başa Çıkma, Yeti Yitimi Ve Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesi Dr. Gülcan Güleç, DR. Hikmet Hassa, Dr. Elif Güneş Yalçın, Dr.Çınar Yenilmez, Dr. Didem

Detaylı

DİYABETİK AYAK İNFEKSİYONLARINDA EVDE BAKIM HİZMETİ

DİYABETİK AYAK İNFEKSİYONLARINDA EVDE BAKIM HİZMETİ IV. ULUSAL DİYABETİK AYAK İNFEKSİYONLARI SİMPOYUMU, Mayıs 2016 DİYABETİK AYAK İNFEKSİYONLARINDA EVDE BAKIM HİZMETİ Doç. Dr. S. Serap Çifçili Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı

Detaylı

Omurilik Yaralanması Sonrası Sosyal Uyum Açısından Tıbbi Rehabilitasyonun Önemi HEM. MEDİHA GÜRGÖZE

Omurilik Yaralanması Sonrası Sosyal Uyum Açısından Tıbbi Rehabilitasyonun Önemi HEM. MEDİHA GÜRGÖZE Omurilik Yaralanması Sonrası Sosyal Uyum Açısından Tıbbi Rehabilitasyonun Önemi HEM. MEDİHA GÜRGÖZE Omurilik Yaralanması Sonrası Sosyal Uyum Açısından Rehabilitasyon Hizmetlerinin Önemi SUNUŞ Tıbbi Rehabilitasyonun

Detaylı

HASTA VE YAKINLARININ EĞİE. Hazırlayan Cihan Arabacı PROSEDÜRÜ

HASTA VE YAKINLARININ EĞİE. Hazırlayan Cihan Arabacı PROSEDÜRÜ HASTA VE YAKINLARININ EĞİE ĞİTİMİ Hazırlayan Cihan Arabacı Eğitim Hemşiresi PROSEDÜRÜ 1 HASTA VE YAKINLARININ EĞİTİMİ Hasta ve yakınlarının tedavi ve bakım süreçlerine katılımı, hem hastanın kendisini

Detaylı

Böbrek Hastalıklarında Yaşanan Ruhsal Sıkıntılar; Yaşamı Nasıl Güzelleştirebiliriz? Prof.Dr.Oğuz Karamustafalıoğlu Üsküdar Üniversitesi

Böbrek Hastalıklarında Yaşanan Ruhsal Sıkıntılar; Yaşamı Nasıl Güzelleştirebiliriz? Prof.Dr.Oğuz Karamustafalıoğlu Üsküdar Üniversitesi Böbrek Hastalıklarında Yaşanan Ruhsal Sıkıntılar; Yaşamı Nasıl Güzelleştirebiliriz? Prof.Dr.Oğuz Karamustafalıoğlu Üsküdar Üniversitesi Hangi Böbrek Hastalarına Ruhsal Destek Verilebilir? Çocukluktan yaşlılığa

Detaylı

HASTA VE AİLE EĞİTİMİNİN ETKİNLİĞİNİ BELİRLEME İLKAY AKSOY GÜLHANE ASKERİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM HASTANESİ

HASTA VE AİLE EĞİTİMİNİN ETKİNLİĞİNİ BELİRLEME İLKAY AKSOY GÜLHANE ASKERİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM HASTANESİ HASTA VE AİLE EĞİTİMİNİN ETKİNLİĞİNİ BELİRLEME İLKAY AKSOY GÜLHANE ASKERİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM HASTANESİ KONU BAŞLIKLARI Hemşirenin eğitici rolü ve iletişim Hasta ve aile eğitimi Hasta eğitiminin

Detaylı

Kronik Böbrek Hastalarında Eğitim Durumu ve Yaşam Kalitesi. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Kliniği, Prediyaliz Eğitim Hemşiresi

Kronik Böbrek Hastalarında Eğitim Durumu ve Yaşam Kalitesi. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Kliniği, Prediyaliz Eğitim Hemşiresi Kronik Böbrek Hastalarında Eğitim Durumu ve Yaşam Kalitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Kliniği, Prediyaliz Eğitim Hemşiresi Giriş: Kaliteli yaşam; kişinin temel ihtiyaçlarını karşıladığı,

Detaylı

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL (ZORUNLU) SAĞLIK TANILAMASI (HEM 601 TEORİK 2, 2

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Ayda ÇELEBİOĞLU Proje Araştırmacısı

Yrd. Doç. Dr. Ayda ÇELEBİOĞLU Proje Araştırmacısı Yrd. Doç. Dr. Ayda ÇELEBİOĞLU Proje Araştırmacısı Proje kapsamında verilerin elde edileceği hastanede onkoloji hastaları ile çalışan tüm hemşireleri içine alan bir program yapılması kararlaştırıldı. Hemşirelerle

Detaylı

ERGENLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI

ERGENLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI ERGENLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI Bilgisayar ve internet kullanımı teknoloji çağı olarak adlandırabileceğimiz bu dönemde, artık hayatın önemli gereçleri haline gelmiştir. Bilgiye kolay, hızlı, ucuz ve güvenli

Detaylı

Doç.Dr.Berrin Karadağ Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Geriatri

Doç.Dr.Berrin Karadağ Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Geriatri Doç.Dr.Berrin Karadağ Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Geriatri Hastalıkların tedavisinde kat edilen yol, bulaşıcı hastalıklarla başarılı mücadele, yaşam koşullarında düzelme gibi

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Yardımcı Doçent Bakırköy Sağlık Yüksekokulu İstanbul Üniv. 2009-2010. Yardımcı Doçent Sağlık Bilimleri Fakültesi İstanbul Üniv.

ÖZGEÇMİŞ. Yardımcı Doçent Bakırköy Sağlık Yüksekokulu İstanbul Üniv. 2009-2010. Yardımcı Doçent Sağlık Bilimleri Fakültesi İstanbul Üniv. ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Fatma AY 2. Doğum Tarihi : 05.10.1972 3. Unvanı : Yrd. Doç. Dr 4. Öğrenim Durumu : Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Hemşirelik İstanbul Üniversitesi 1994 Y. Lisans Hemşirelik

Detaylı

Palyatif Bakım Hastalarında Sık Gözlenen Ruhsal Hastalıklar ve Tedavi Yaklaşımları

Palyatif Bakım Hastalarında Sık Gözlenen Ruhsal Hastalıklar ve Tedavi Yaklaşımları Palyatif Bakım Hastalarında Sık Gözlenen Ruhsal Hastalıklar ve Tedavi Yaklaşımları Doç. Dr. Özen Önen Sertöz Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi Bilim Dalı Ankara,

Detaylı

HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI

HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI DOKTORA PROGRAMINA GİRİŞ KOŞULLARI Hemşirelik, Ebelik, Sağlık Memurluğu Programlarında Lisans eğitimi alarak Hemşirelik veya herhangi bir programda yüksek lisans yapmış olmak.

Detaylı

EVDE BAKIM 18.11.2015. 18 December 2006- monday. Home visit

EVDE BAKIM 18.11.2015. 18 December 2006- monday. Home visit EVDE BAKIM Doc.Dr. Ümran Dal 2015-2016 YDÜ Evde sağlık bakımı, sağlığı geliştirmek, sürdürmek, düzeltmek ya da hastalık/sakatlığın etkisini en aza indirirken bağımsızlık düzeyini yükseltmek amacıyla, birey

Detaylı

Palyatif Bakım Felsefesi, Fiziki Yapı ve Fonksiyonları

Palyatif Bakım Felsefesi, Fiziki Yapı ve Fonksiyonları Palyatif Bakım Felsefesi, Fiziki Yapı ve Fonksiyonları Doç. Dr. Murat Gültekin Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı mrtgultekin@yahoo.com 0 532 256 09 51 Palyatif Bakıma Genel Bakış DSÖ ne

Detaylı

22.06.2015. Hasta Eğitimi ve Davranış Değişikliği Geliştirme. Alma-Ata Bildirgesinde (1978)

22.06.2015. Hasta Eğitimi ve Davranış Değişikliği Geliştirme. Alma-Ata Bildirgesinde (1978) Kardiyovasküler risk azaltma, tıbbi ve psikososyal destek yanında yaşam şekli değişikliklerini de içerir. Hasta Eğitimi ve Davranış Değişikliği Geliştirme Yard.Doç.DR.Hilal UYSAL Beslenme ve fiziksel aktivite

Detaylı

HEMŞİRELİKTE ÖZEL ALANLAR

HEMŞİRELİKTE ÖZEL ALANLAR HEMŞİRELİKTE ÖZEL ALANLAR Son yıllarda dünyada meydana gelen hızlı gelişme ve değişmeler her alanda olduğu gibi sağlık bakım sistemi üzerinde de etkisini göstermektedir. Toplum, nüfus özellikleri, ekonomi,

Detaylı

Yaşlılarda düzenli fiziksel aktivite

Yaşlılarda düzenli fiziksel aktivite Düzenli fiziksel aktivite ile kazanılmak istenen yaşam kalitesi artışı özellikle yaşlı nüfusta önemli görülmektedir. Bu kısımda yaşlılar için egzersiz programı oluşturulurken nelere dikkat edilmesi gerektiği

Detaylı

DEMANS ya da BUNAMA olarak bilinen hastalık

DEMANS ya da BUNAMA olarak bilinen hastalık DEMANS ya da BUNAMA olarak bilinen hastalık yaşlılığın doğal bir sonucu değildir.. Demansın en sık nedeni ALZHEİMER HASTALIĞI DIR. Yaşla gelen unutkanlık ALZHEİMER HASTALIĞI nın habercisi olabilir!!! ALZHEİMER

Detaylı

Özgün Problem Çözme Becerileri

Özgün Problem Çözme Becerileri Özgün Problem Çözme Becerileri Research Agenda for General Practice / Family Medicine and Primary Health Care in Europe; Specific Problem Solving Skills ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ AİLE HEKİMLİĞİ

Detaylı

BİRİNCİ BASAMAKDA PSİKİYATRİ NURAY ATASOY ZKÜ TIP FAKÜLTESİ AD

BİRİNCİ BASAMAKDA PSİKİYATRİ NURAY ATASOY ZKÜ TIP FAKÜLTESİ AD BİRİNCİ BASAMAKDA PSİKİYATRİ NURAY ATASOY ZKÜ TIP FAKÜLTESİ AD Çalışmalarda birinci basamak sağlık kurumlarına başvuran hastalardaki psikiyatrik hastalık sıklığı, gerek değerlendirme ölçekleri kullanılarak

Detaylı

HEMŞİRELERİN HASTALARA VERDİKLERİ EĞİTİMLERİN ETKİNLİĞİNİN BELİRLENMESİ

HEMŞİRELERİN HASTALARA VERDİKLERİ EĞİTİMLERİN ETKİNLİĞİNİN BELİRLENMESİ HEMŞİRELERİN HASTALARA VERDİKLERİ EĞİTİMLERİN ETKİNLİĞİNİN BELİRLENMESİ Zelha Türk*, Serpil Türker **, Pelin Gökoğlu***,Eda Ulutaş**** *Fulya Acıbadem Hastanesi Sorumlu Hemşire, **Fulya Acıbadem Hastanesi

Detaylı

HEM501 (3,0)3 Sağlık Tanılaması

HEM501 (3,0)3 Sağlık Tanılaması GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ HEMŞİRELİKTE YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER HEM501 (3,0)3 Sağlık Tanılaması Bu derste öğrencinin; birey, aile ve toplumun sağlık gereksinimlerini belirleyen

Detaylı

Diyalizi Sonlandırma Mediko-Legal Sorunlar. Dr Hayriye Sayarlıoğlu Ondokuz Mayıs Üniversitesi

Diyalizi Sonlandırma Mediko-Legal Sorunlar. Dr Hayriye Sayarlıoğlu Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diyalizi Sonlandırma Mediko-Legal Sorunlar Dr Hayriye Sayarlıoğlu Ondokuz Mayıs Üniversitesi 1962---scribner ilk hemodiyaliz merkezini açtı. Bu merkeze alınacak hastalar biyoetik komite tarafından seçildi

Detaylı

KANSER VE AİLE. Dr. Hayriye Elbi Ege üniversitesi Psikiyatri A. D. Konsültasyon Liyezon Bilim Dalı

KANSER VE AİLE. Dr. Hayriye Elbi Ege üniversitesi Psikiyatri A. D. Konsültasyon Liyezon Bilim Dalı KANSER VE AİLE Dr. Hayriye Elbi Ege üniversitesi Psikiyatri A. D. Konsültasyon Liyezon Bilim Dalı Kanserle karşılaşan aile Hastalık döneminde Krizle başa çıkma, duygusal destek Bakım verme Mali ve sosyal

Detaylı

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL (ZORUNLU) SAĞLIK BİLİMLERİNDE KURAM VE MODELLER (HEM 701

Detaylı

HEPATİTLER (SARILIK HASTALIĞI) VE 0212 5294400 2182 KRONİK BÖBREK HASTALIKLARI VE 0212 5294400 2182

HEPATİTLER (SARILIK HASTALIĞI) VE 0212 5294400 2182 KRONİK BÖBREK HASTALIKLARI VE 0212 5294400 2182 İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ 2013 YILI HASTA OKULU PLANI HASTANE ADI TARİH SAAT KONU EĞİTİM YERİ HASTA OKULU PROGRAMI İÇİN HASTA VE YAKINLARININ İLETİŞİM KURABİLECEKLERİ TELEFON NUMARASI HASEKİ 28/01/2013

Detaylı

İnmeli Hastaların Evde Bakımı: Bakım Verenler İçin Rehber

İnmeli Hastaların Evde Bakımı: Bakım Verenler İçin Rehber 128 İnmeli Hastaların Evde Bakımı: Bakım Verenler İçin Rehber Naile Bilgili*, Sebahat Gözüm** Özet Giriş: İnmeli hastaların rehabilitasyonunda evde bakım önemli bir unsur olup, bu hastaların bakımı son

Detaylı

HASTA BAKIMININ ORGANİZASYONU. Öğr. Gör. Sultan TÜRKMEN KESKİN

HASTA BAKIMININ ORGANİZASYONU. Öğr. Gör. Sultan TÜRKMEN KESKİN HASTA BAKIMININ ORGANİZASYONU Öğr. Gör. Sultan TÜRKMEN KESKİN İyi bir hasta bakım organizasyonu oluşturulması, - Hemşirelik bakım kalitesini arttırır, - Hasta bakım maliyetini azaltır. Bir serviste hasta

Detaylı

EVDE BAKIM HİZMETLERİ. Ayşe Güler Aralık 2004

EVDE BAKIM HİZMETLERİ. Ayşe Güler Aralık 2004 EVDE BAKIM HİZMETLERİ Ayşe Güler Aralık 2004 Tanım Bireylere yaşam siklusu içinde, kendi yerleşim alanlarında sağlık hizmeti sağlayan, sağlık bakım sunum sisteminin geniş ve bütüncül bir parçasıdır. Diyabet

Detaylı

Palyatif Bakım Felsefesi, Tarihi ve Yönergesi

Palyatif Bakım Felsefesi, Tarihi ve Yönergesi w w w. k a n s e r. g o v. t r Palyatif Bakım Felsefesi, Tarihi ve Yönergesi Doç. Dr. Murat Gültekin Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı mrtgultekin@yahoo.com 0 532 256 09 51 Palyatif Bakıma

Detaylı

TUĞBA YARDIMCI YARDIMCI DOÇENT

TUĞBA YARDIMCI YARDIMCI DOÇENT TUĞBA YARDIMCI YARDIMCI DOÇENT E-Posta Adresi : tugbayardimci@hotmail.com Telefon (İş) : 3682715588 Telefon (Cep) : Faks : Adres : Sinop Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü/Sinop Öğrenim

Detaylı

EĞİTSEL DEĞERLENDİRME SÜRECİ

EĞİTSEL DEĞERLENDİRME SÜRECİ EĞİTSEL SÜRECİ EĞİTSEL NEDİR? Özel Eğitimde Değerlendirme, genel olarak çocukla ilgili sorunların (Akademik, davranışsal ya da fiziksel) belirlenip incelenmesi ve bireyle ilgili eğitimsel kararlar alınması

Detaylı

Palya-f Bakımda Neredeyiz?

Palya-f Bakımda Neredeyiz? Palya-f Bakımda Neredeyiz? A. Ayla Kabalak 12. ve 13. yüzyılda Selçuklu döneminde, bimaristan veya darüşşifa adı alhnda Anadolu'da yüzlerce hastane ve rehabilitasyon merkezi kurulmuştur. Hasta- özürlü

Detaylı

arastırma ABSTRACT ÖZET

arastırma ABSTRACT ÖZET arastırma Evde Bakım Gerektiren Hastaların Bakım Gereksinimleri ile Bakım Verenlerin Yükünün Değerlendirilmesi The Needs of Home Care Patients and the Burdens of their Caregivers Pınar Taşdelen* Metin

Detaylı

ENGELLİ HASTA EĞİTİMİ

ENGELLİ HASTA EĞİTİMİ ENGELLİ HASTA EĞİTİMİ Giriş Engellilik; doğuştan veya sonradan herhangi bir hastalık veya kaza sonucu bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmesi nedeniyle normal

Detaylı

POSTER BİLDİRİ PROGRAM AKIŞI

POSTER BİLDİRİ PROGRAM AKIŞI BİLDİRİ AKIŞI Bildiri ekibinden bir araştırmacının aşağıda belirtilen bilimsel program gününde posterini belirtilen poster numarası için ayrılmış panoya asması, gün sonunda teslim alması zorunludur. Belirlenen

Detaylı

ÇOCUK VE AİLENİN SERVİSE KABULU

ÇOCUK VE AİLENİN SERVİSE KABULU ÇOCUK VE AİLENİN SERVİSE KABULU Hemşire Deniz YALÇIN Gazi Üniversitesi Sağlık Araştırma Ve Uygulama Merkezi Pediatri Hematoloji Onkoloji Kliniği Servis Sorumlu Hemşiresi Sunum Planı Hastanın servise kabulü

Detaylı

BESTE ÖZGÜVEN ÖZTORNACI

BESTE ÖZGÜVEN ÖZTORNACI BESTE ÖZGÜVEN ÖZTORNACI İLETİŞİM BİLGİLERİ Adres: Seyhan Mh. 556/6 Sk. No:4 D:8 Buket Apt. Akıncılar Buca-İzmir Telefon: 0555 453 63 05 E-mail: besteozguven@gmail.com KİŞİSEL BİLGİLER Doğum Yeri ve Tarihi:

Detaylı

Risk Altındaki Çocuklara Yaklaşım

Risk Altındaki Çocuklara Yaklaşım Risk Altındaki Çocuklara Yaklaşım Prof. Dr. Betül Ulukol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Sosyal Pediatri Bilim Dalı Risk Yüksek riskli gebeliklerin sonucu dünyaya gelenler Özel sağlık gereksinimi olan

Detaylı

M-CARE. Anket Sonuçları Raporu - Yönetici Özeti

M-CARE. Anket Sonuçları Raporu - Yönetici Özeti M-CARE Engelli ve Yaşlı Bireylere Evde Bakım ve Sağlık Hizmeti Sağlayıcılarının Mobil Eğitimi Anket Sonuçları Raporu - Yönetici Özeti İş Paketi No: İş Paketi Adı: İP2 Durum Taslak 1 Araştırma ve Analiz

Detaylı

İS SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

İS SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ İS SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞ HİJYENİ PROF. DR. SARPER ERDOĞAN İş Hijyeni İş Hijyenisti tanımı Psikososyal riskler Yüklenme Yorgunluk Stres Monotoni

Detaylı

İnmeli Hastaya Bakım Verenlerin Bakım Yüküne Yönelik Kanıta Dayalı Uygulamalar

İnmeli Hastaya Bakım Verenlerin Bakım Yüküne Yönelik Kanıta Dayalı Uygulamalar DERLEME İnmeli Hastaya Bakım Verenlerin Bakım Yüküne Yönelik Kanıta Dayalı Uygulamalar Fadime Hatice İNCİ, a Asiye KARTAL, a Nazan KOŞTU a a Hemşirelik Bölümü, Halk Sağlığı Hemşireliği AD, Pamukkale Üniversitesi

Detaylı

Palyatif Bakım Dr. Ezgi ŞİMŞEK UTKU Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı

Palyatif Bakım Dr. Ezgi ŞİMŞEK UTKU Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı w w w. k a n s e r. g o v. t r Dr. Ezgi ŞİMŞEK UTKU Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı a Genel Bakış DSÖ ne Göre Nedir? Palyatif bakım; yaşamı tehdit eden hastalıklardan kaynaklanan problemler

Detaylı

İZMİR İLİ ÇOK PAYDAŞLI PALYATİF BAKIM ÇALIŞMALARI

İZMİR İLİ ÇOK PAYDAŞLI PALYATİF BAKIM ÇALIŞMALARI İZMİR İLİ ÇOK PAYDAŞLI PALYATİF BAKIM ÇALIŞMALARI Dr. Nehire Tüten YÜKSEKOĞLU İzmir İl Sağlık Müdürlüğü M a r t / 2 0 1 5 30 25 20 15 10 5 Senaryolara Göre Seçilmiş 65+ Nüfus Yüzdeleri, 2013-2075 % 9,7

Detaylı

İnmeli Hastalara Bakım Verenlerin Yükü ve Yükü Etkileyen Faktörler The Burden of Caregivers of Stroke Patients and the Factors Affecting the Burden

İnmeli Hastalara Bakım Verenlerin Yükü ve Yükü Etkileyen Faktörler The Burden of Caregivers of Stroke Patients and the Factors Affecting the Burden Araştırma Makalesi / Research Article 169 Doi: 10.4274/npa.y6505 The Burden of Caregivers of Stroke Patients and the Factors Affecting the Burden Serap YILDIRIM, Esra ENGİN, Vesile Aycan BAŞKAYA Ege Üniversitesi

Detaylı

ACOG Diyor ki! HER GEBE TAKİP SÜRECİNDE EN AZ BİR KEZ PERİNATAL DEPRESYON AÇISINDAN TARANMALIDIR. Özeti Yapan: Dr. Semir Köse

ACOG Diyor ki! HER GEBE TAKİP SÜRECİNDE EN AZ BİR KEZ PERİNATAL DEPRESYON AÇISINDAN TARANMALIDIR. Özeti Yapan: Dr. Semir Köse ACOG Diyor ki! HER GEBE TAKİP SÜRECİNDE EN AZ BİR KEZ PERİNATAL DEPRESYON AÇISINDAN TARANMALIDIR. Özeti Yapan: Dr. Semir Köse Perinatal Depresyon gebelik süresince veya gebeliği takip eden ilk 12 ay boyunca

Detaylı

Yetişkin Psikopatolojisi. Doç. Dr. Mehmet Akif Ersoy Ege Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Bornova İZMİR

Yetişkin Psikopatolojisi. Doç. Dr. Mehmet Akif Ersoy Ege Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Bornova İZMİR Yetişkin Psikopatolojisi Doç. Dr. Mehmet Akif Ersoy Ege Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Bornova İZMİR Yetişkin psikopatolojisi içerik: Sınıflandırma sistemleri Duygudurum bozuklukları Anksiyete bozuklukları

Detaylı

Depresyonda İşlevsel İyileşme ve Brintellix

Depresyonda İşlevsel İyileşme ve Brintellix Depresyonda İşlevsel İyileşme ve Brintellix Ömer Aydemir Celal Bayar Üni. Tıp Fak. Psikiyatri A.D. Depresyonda sonlanım Depresyonda Tam İyileşmeyi Sağlamak Belirtili dönem sonrası tam düzelme sağlama Kalıntı

Detaylı

MUTLU ÇOCUKLAR DERNEĞİ

MUTLU ÇOCUKLAR DERNEĞİ S O N U Ç R A P O R U MUTLU ÇOCUKLAR DERNEĞİ ISBN: 978-605-5307-07-3 Mebusevleri Mah. Şerefli Sk. No:27/3 Tandoğan / ANKARA T: 0312 222 03 55 F: 0312 222 03 09 MUTLU ÇOCUKLAR DERNEĞİ MUTLU ÇOCUKLAR DERNEĞİ

Detaylı

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL (ZORUNLU) SAĞLIK TANILAMASI (HEM 601 TEORİK 2, 2

Detaylı

Dr. Sait Uluç Hacettepe Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü

Dr. Sait Uluç Hacettepe Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü Dr. Sait Uluç Hacettepe Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü KİŞİSEL BİLGİLER Adres: Hacettepe Ünv. Edebiyat Fak. Psikoloji Böl. Beytepe/ANKARA E- Posta: psysait@hacettepe.edu.tr Kişisel

Detaylı

EVDE BAKIM HİZMET DENEYİMLERİ:KAMUDA

EVDE BAKIM HİZMET DENEYİMLERİ:KAMUDA EVDE BAKIM HİZMET DENEYİMLERİ:KAMUDA Doç. Dr. Pemra C.ÜNALAN Ast. Dr. Özge Doğan Marmara Üniversitesi Pendik EAH Evde Sağlık Birimi EVDE SAĞLIKTA HASTA TAKİBİ... Evde sağlık hizmeti alan hastaların ayaktan

Detaylı

JİNEKOLOJİK KANSERİ OLAN KADINLARIN BİLGİ GEREKSİNİMLERİ: LİTERATÜR İNCELEMESİ

JİNEKOLOJİK KANSERİ OLAN KADINLARIN BİLGİ GEREKSİNİMLERİ: LİTERATÜR İNCELEMESİ JİNEKOLOJİK KANSERİ OLAN KADINLARIN BİLGİ GEREKSİNİMLERİ: LİTERATÜR İNCELEMESİ Teskereci G*., Arslan İ*. & Akman G** *Akdeniz Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi, Antalya ** Ondokuz Mayıs Üniversitesi Samsun

Detaylı

YATAN HASTA DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

YATAN HASTA DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hasta Değerlendirme Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5 1. AMAÇ Bu prosedürün

Detaylı

Hemşireliğin Kayıtlara Yansıyan Yüzü

Hemşireliğin Kayıtlara Yansıyan Yüzü Hemşireliğin Kayıtlara Yansıyan Yüzü Yaşam başlangıcından ölümüne kadar, sağlık ve hastalık durumunu anlama, uygun girişimleri planlayarak sorunu çözme sorumluluğuna sahip olan hemşirelik; insanı ele alan

Detaylı

ALS TANILI HASTALAR İÇİN ERİŞİLEBİLİR; SÜRDÜRÜLEBİLİR VE UYGUN MALİYETLİ BAKIM MODELİ GELİŞTİRME ÇALIŞTAYI 5 6 MAYIS 2016 ANKARA

ALS TANILI HASTALAR İÇİN ERİŞİLEBİLİR; SÜRDÜRÜLEBİLİR VE UYGUN MALİYETLİ BAKIM MODELİ GELİŞTİRME ÇALIŞTAYI 5 6 MAYIS 2016 ANKARA ALS TANILI HASTALAR İÇİN ERİŞİLEBİLİR; SÜRDÜRÜLEBİLİR VE UYGUN MALİYETLİ BAKIM MODELİ GELİŞTİRME ÇALIŞTAYI 5 6 MAYIS 2016 ANKARA ÇALIŞTAYIN AMACI ALS hastalarının yaşam kalitesini geliştirmek ve korumak

Detaylı

Annenin Psikolojisi İle İlgili Distosi

Annenin Psikolojisi İle İlgili Distosi Annenin Psikolojisi İle İlgili Distosi Eylemin psikolojisi Kadının psikolojik olarak eyleme ve doğuma uyumu ile ilgilidir. Bu da doğrudan doğum sürecinin seyrini etkiler. Bu faktörlerden herhangi birinin

Detaylı

İnfertilite ile depresyon ve anksiyete ilişkisi

İnfertilite ile depresyon ve anksiyete ilişkisi İnfertilite ile depresyon ve anksiyete ilişkisi Y R D. D O Ç. D R. M İ N E İ S L İ M Y E TA Ş K I N B A L I K E S İ R Ü N İ V E R S İ T E S I TIP FA K Ü LT E S İ K A D I N H A S TA L I K L A R I V E D

Detaylı

Nebile ÖZDEMİR Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi

Nebile ÖZDEMİR Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi Nebile ÖZDEMİR Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi TÜRKİYEDE BÖBREK NAKLİ 1975 yılında canlı 1978 yılında kadavra E.Ü.T.F Hastanesi Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi 1988

Detaylı

Yaşlanma her canlıda görülen, tüm işlevlerde azalmaya neden olan, süregen ve evrensel bir süreç olarak tanımlanabilir. Organizmanın molekül, hücre,

Yaşlanma her canlıda görülen, tüm işlevlerde azalmaya neden olan, süregen ve evrensel bir süreç olarak tanımlanabilir. Organizmanın molekül, hücre, GERİATRİ 1 Yaşlanma her canlıda görülen, tüm işlevlerde azalmaya neden olan, süregen ve evrensel bir süreç olarak tanımlanabilir. Organizmanın molekül, hücre, doku, organ ve sistemler düzeyinde, zamanın

Detaylı

POSTER BİLDİRİ PROGRAM AKIŞI

POSTER BİLDİRİ PROGRAM AKIŞI BİLDİRİ AKIŞI Bildiri ekibinden bir araştırmacının aşağıda belirtilen bilimsel program gününde posterini belirtilen poster numarası için ayrılmış panoya asması, gün sonunda teslim alması zorunludur. Belirlenen

Detaylı

YAŞLIYA BAKIM VERME. Müyesser ERDEM*

YAŞLIYA BAKIM VERME. Müyesser ERDEM* YAŞLIYA BAKIM VERME Kabul Tarihi: 01.12.2004 ÖZET Bu yazının amacı, yaşlıya bakım verme kavramının, bakım verme nedenlerinin, bakım verenlerin özelliklerinin, bakım verme güçlüğünün ve etkileyen faktörlerin

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Yabancı Dil: İngilizce. Uluslararası dergilerde yayınlanan makaleler

ÖZGEÇMİŞ. Yabancı Dil: İngilizce. Uluslararası dergilerde yayınlanan makaleler ÖZGEÇMİŞ Adı : Derya Soyadı: : Özcanlı Atik Doğum Yeri : ADANA-Kozan Doğum Tarihi : 01.03.1981 Medeni Hali : Evli Tel: 0534 970 1568 E-posta: deryaatik@osmaniye.edu.tr EĞİTİM DURUMU: Mezun Olduğu Üniversite:

Detaylı

PULMONER REHABİLİTASYON ÜNİTESİ NASIL YAPILANDIRILMALI

PULMONER REHABİLİTASYON ÜNİTESİ NASIL YAPILANDIRILMALI PULMONER REHABİLİTASYON ÜNİTESİ NASIL YAPILANDIRILMALI Doç. Dr. PINAR ERGÜN Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi PULMONER REHABİLİTASYON ve EVDE BAKIM MERKEZİ Pulmoner

Detaylı

Palyatif Bakım Yurtdışı Uygulamaları. Dr. Dilşen ÇOLAK Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı

Palyatif Bakım Yurtdışı Uygulamaları. Dr. Dilşen ÇOLAK Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Palyatif Bakım Yurtdışı Uygulamaları Dr. Dilşen ÇOLAK Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Palyatif bakım yaşamı tehdit eden bir hastalıkla; yüz yüze kalan, hasta ve hasta yakınlarının,

Detaylı

Doğum sonrası anksiyete bozukluğu için riskli dönem. Sıklığı?? Klinik seyir??

Doğum sonrası anksiyete bozukluğu için riskli dönem. Sıklığı?? Klinik seyir?? Doğum sonrası anksiyete bozukluğu için riskli dönem Sıklığı?? Klinik seyir?? Çocuğun ilk travmatik yaşam olayı emzirme bağlanma olumsuz sağlık koşulları yetersiz bakım Doğum Değişim İyi anne olabilecek

Detaylı

İÇ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİNDE TEMEL KAVRAMLAR. Yard. Doç. Dr. Havva SERT

İÇ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİNDE TEMEL KAVRAMLAR. Yard. Doç. Dr. Havva SERT İÇ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİNDE TEMEL KAVRAMLAR Yard. Doç. Dr. Havva SERT 22.10.2015 İÇ HASTALIKLARI İç Hastalıkları tıbbın tüm klinik branşlarına temel teşkil eden bir disiplindir. Genellikle iç hastalıkları

Detaylı

Ayşe Devrim Başterzi. Son iki senedir ilaç endüstrisi ve STO ile araştırmacı, danışman ya da konuşmacı olarak herhangi bir çıkar çatışmam yoktur.

Ayşe Devrim Başterzi. Son iki senedir ilaç endüstrisi ve STO ile araştırmacı, danışman ya da konuşmacı olarak herhangi bir çıkar çatışmam yoktur. Ayşe Devrim Başterzi Son iki senedir ilaç endüstrisi ve STO ile araştırmacı, danışman ya da konuşmacı olarak herhangi bir çıkar çatışmam yoktur. Epidemiyoloji ve eğitim mi? Eğitim ve epidemiyoloji mi?

Detaylı

SPİNAL CERRAHİ HEMŞİRELİĞİ SEMPOZYUMU

SPİNAL CERRAHİ HEMŞİRELİĞİ SEMPOZYUMU Çeşme Sheraton Kongre Merkezi 25-28 Eylül 2014 www.spinetr.com Değerli Meslektaşlarım, Türk Nöroşirürji Derneği, Spinal ve Periferik Sinir Cerrahisi Grubu tarafından yaklaşık 18 yıldır yürütülen Bilimsel

Detaylı

AĞRI İLE NASIL BAŞA ÇIKARIZ

AĞRI İLE NASIL BAŞA ÇIKARIZ AĞRI İLE NASIL BAŞA ÇIKARIZ Öğr. Gör. Müjgan ONARICI Çankırı Karatekin Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Çankırı 2013 Ağrı / Organizmayı koruyan bir duyu Duyu doku hasarının olduğu bölgede yanıt Ağrı Tarih

Detaylı

POSTPARTUM BAŞLANGIÇLI DEPRESYONDA GİDİŞ VE SONLANIM

POSTPARTUM BAŞLANGIÇLI DEPRESYONDA GİDİŞ VE SONLANIM POSTPARTUM BAŞLANGIÇLI DEPRESYONDA GİDİŞ VE SONLANIM DR FARUK UĞUZ KONYA N.E.Ü MERAM TIP FAKÜLTESI PSIKIYATRI A.D. ÖĞR. ÜYESI Açıklama Son iki yıl içinde ilaç endüstrisi vd sivil toplum kuruluşları ile

Detaylı

Tıp ve Sağlık Okuryazarlığı

Tıp ve Sağlık Okuryazarlığı Tıp ve Sağlık Okuryazarlığı Mehmet ÜYÜKLÜ Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fizyoloji Anabilim Dalı Sağlık Okuryazarlığı Okuryazarlık kavramı geleneksel olarak kişinin okuma ve yazma becerisi

Detaylı

FAZ I. Değerlendirme Eğitim Fiziksel aktivite Psikososyal yaklaşım. Bileşenler. Tanım. Değerlendirme. Koroner yoğun bakım

FAZ I. Değerlendirme Eğitim Fiziksel aktivite Psikososyal yaklaşım. Bileşenler. Tanım. Değerlendirme. Koroner yoğun bakım Bileşenler KORONER YOĞUN BAKIMDA KARDİYAK REHABİLİTASYON NASIL OLMALIDIR? Prof. Dr. Mehmet Uzun GATA Haydarpaşa Hastanesi Psikososyal yaklaşım 1 4 Tanım Koroner yoğun bakım merkezi = coronary care unit

Detaylı

LENFÖDEM ERKEN TANI VE ERKEN TEDAVİ GEREKTİREN BİR HASTALIKTIR!

LENFÖDEM ERKEN TANI VE ERKEN TEDAVİ GEREKTİREN BİR HASTALIKTIR! LENFÖDEM ERKEN TANI VE ERKEN TEDAVİ GEREKTİREN BİR HASTALIKTIR! Lenfödem, lenf sıvısının dolaşımındaki yetersizlik yüzünden dokular arasında proteinden zengin sıvı birikimine bağlı olarak şişlik ve ilerleyen

Detaylı

Dünyanın En Önemli Sağlık Sorunu: Kronik Hastalıklar. Dr. H. Erdal Akalın, FACP, FIDSA, FEFIM (h)

Dünyanın En Önemli Sağlık Sorunu: Kronik Hastalıklar. Dr. H. Erdal Akalın, FACP, FIDSA, FEFIM (h) Dünyanın En Önemli Sağlık Sorunu: Kronik Hastalıklar Dr. H. Erdal Akalın, FACP, FIDSA, FEFIM (h) Sağlık Sisteminde Karışıklığa Yol Açabilecek Gelişmeler Bekleniyor Sağlık harcamalarında kısıtlama (dünya

Detaylı

SAĞLIK NEDİR? Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ);

SAĞLIK NEDİR? Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ); SAĞLIK KAVRAMI SAĞLIK NEDİR? Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ); Yalnızca hastalık veya sakatlığın olmaması değil, fiziksel, ruhsal ve sosyal olarak tam bir iyilik halidir. şeklinde tanımlamıştır. SAĞLIK KAVRAMI

Detaylı

Zeka Gerilikleri Zeka Geriliği nedir? Sıklık Nedenleri

Zeka Gerilikleri Zeka Geriliği nedir? Sıklık Nedenleri Zeka Geriliği nedir? Zeka geriliğinin kişinin yaşına ve konumuna uygun işlevselliği gösterememesiyle belirlidir. Bunun yanı sıra motor gelişimi, dili kullanma yeteneği bozuk, anlama ve kavrama yaşıtlarından

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. BELGİN YILDIRIM

Yrd.Doç.Dr. BELGİN YILDIRIM Yrd.Doç.Dr. BELGİN YILDIRIM Hemşirelik Fakültesi Hemşirelik Bölümü Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı Eğitim Bilgileri 1991-1995 Lisans İstanbul Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek 1996-1999

Detaylı

Hasta Merkezli Standartlar - Hastaların Bakımı (COP)

Hasta Merkezli Standartlar - Hastaların Bakımı (COP) Hasta Merkezli Standartlar - Hastaların Bakımı (COP) Bir sağlık kuruluşunun temel hedefi hasta bakımıdır. Hastaların benzersiz ihtiyaçlarını destekleyen ve bunlara cevap veren bir ortamda en uygun bakımın

Detaylı