İLKYARDIM. 1. Temel Kurallar

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İLKYARDIM. 1. Temel Kurallar"

Transkript

1 Bğaziçi Üniversitesi Yelken Takımı İLKYARDIM İlkyardım genel anlamda bir kazazedeye yapılan ilk müdahalelere verilen addır. Burada amaç kazazede tıbbi merkeze götürülünceye kadar yaşamsal tehlikeleri gidermek ve hatta gerekiyrsa kazazedeyi hayata döndürmektir. İlk yardım gerektiren bir durumla karşılaşıldığı zaman acil durum prtklü adı verilen bazı kuralların yerine getirilmesi gerekmektedir. Meydana gelebilecek durumlar çk fazla çeşitlilik gösterse de örneğin bir dalış yada trafik kazasında; temelde uygulananların sırası aynıdır. 2* yıldız larak sizden istenen ilkyardım uygulamaktan çk genel larak yapılması gerekenleri bilmek ve ilkyardımı yapacak kişiye yardımcı lmaktır. Bu nedenle karşılaşılabilecek durumlar ve CPR anlatılmıştır. Daha fazla bilgi için eğitmenlerinize başvurabilirsiniz. 1. Temel Kurallar Öncelikle Kendi emniyetinizi sağlayın! Hasta veya kazazedenin emniyetini sağlayın. Kan yluyla bulaşabilen hastalıkların yayılmasını önlemek için genel önlemler alın. Her zaman sizin ve bir başkasının vücut sıvısı arasına lateks eldiven ve göz kruyucusu gibi bir engel kyun. Tüm kesik yerleri ve sıyrıkları kapatın. Vücut sıvısı akışını en aza indirin. Dökülen vücut sıvılarının temizliğinden ve bölgenin dezenfekte edildiğinden emin lun. Yardım yaptıktan ya da dökülen sıvıları temizledikten snra hemen elinizi ve diğer bulaşan bölgeleri iyi bir şekilde yıkayın. Yatırıp, dinlendirin. Paniği önleyin, kalabalığı dağıtın, tekne amirinin direktiflerini harfiyen uygulayın. Temiz hava sağlayın, hastayı sıcak tutun, sıkı giysilerini gevşetin. Müdahaleyi süratli, sakin ve gerektiği kadar yapın. Kanamayı durdurun. Düzenli slunumu sağlayın. Şku önleyin. Şuursuz lanlara yiyecek ve içecek vermeyin. Gerekiyrsa tıbbi tedavi için dktr sağlayın. Bilmediğiniz bir durum varsa ısrar etmeyin.

2 Bğaziçi Üniversitesi Yelken Takımı 2. Acil Durum Prtklü 4 temel bölümden meydana gelir; 1) Olay Yerinin İncelenmesi 2) Değerlendirme 3) Tıbbi Yardım Çağırmak 4) Değerlendirme Bu dört madde her türlü kazada uygulanması gerekenleri içerir. İçerikleri ve sıraları önemlidir. i. Olay Yerinin İncelenmesi İlk yardım sırasında temel kural öncelikle kendi güvenliğimizdir. Kendi güvenliğimizi tam larak sağlamadan herhangi bir girişimde bulunmamalıyız. Örneğin gaz yada elektrik kaçağı lması durumlarında öncelikle kendimizi güvenlik altına almalıyız. Olay yerinin incelenmesi sırasında dikkat edilmesi gereken başka bir nkta yaralı sayıları ve durumlarıdır. Bir trafik kazasında görünürde belli sayıda kazazede lmasına karşın belki de kapıdan dışarı fırlayan başka bir yaralı gözden kaçmış labilir. Ayrıca böyle bir kazada birden çk yaralı lması muhtemel lacağından durumu en ağır lana en önce müdahale etmek gerekebilir. Durumu en ağır lan en çk bağıran değil baygın bir şekilde ylun kenarında yatan kazazede lacaktır. (Bir kazazedenin bağırması nun slunumu ve nabzının lduğunu gösterir.) Olay yeri hakkında yeterli bilgi edindikten snra yapılması gereken kazazedeye yaklaşmak lacaktır. Bu sırada eğer kendindeyse kazazededen, aksi durumda çevredeki ip uçlarından faydalanarak kaza hakkında bilgi edinilmelidir. Kazazedeye müdahale etmeden önce yapılması gereken başka bir nkta kendinizi tanıtmaktır. Bunu yaparken bu knuda eğitimli lduğunuzu anlatmayı ihmal etmeyin. Eğer kazazede kendinde değilse bunu yapmanın gereği yktur. Kazazede ile knuşurken göz kntağı kurulması önemlidir. Bunun sebebi hem kazazedenin bilincinin tam anlamıyla yerinde lup lmadığını kntrl etmek hem de kişiye güven vermektir. ii. 1. Değerlendirme Olay yeri incelendikten snra sıra kazazedeye müdahale etmeye gelir. 1. değerlendirme içinde öncelikle kazazedenin yaşamsal tehlike içinde bulunup bulunmadığını kntrl edilir. Bu tehlikeler neler labilir? Slunum Durması Ağır Kanamalar Dlaşım Srunu (Nabzın Durması) Bilinç Kaybı 1. değerlendirmeye başlandığında ilk larak hastanın bilincini kntrl etmek gerekir. Bilincin yerinde lması hem slunumun hem de nabzın varlığına işarettir.

3 Bğaziçi Üniversitesi Yelken Takımı 1. Bilinç varsa: Bu tip bir durumda kanama kntrlü yapılır ve 1. değerlendirme sna erer. Bu tip bir durum ilk yardımı yapan kişi tarafından hafife alınmamalıdır çünkü kazaların önemli bir bölümünde bilinç yerindedir ama belirli bir süre snra bilinç kaybı meydana gelebilir. Bilinci yerinde lan kazazedeye kanama kntrlü yaptıktan snra kazazedenin pzisynu değiştirilmeden bırakılmalıdır. Daha snra tıbbi yardım çağrılabilir. Kazazedeyi kntrl edecek başkaları yksa ve kazazedenin murgasıyla ilgili bir prblemi yksa yan yatırılarak bırakılmalıdır. 2. Bilinç yksa Ciddi yaşamsal tehlike mevcuttur. Bilinci lmayanlarda dil gevşeyip arkaya düşerek slunum ylunu tıkayabilir. Bu tip durumlarda ABC nin kntrl edilmesi gerekir. A Airway Slunum ylları B Breathing Slunum C Circulatin Dlaşım Bu sıralamaya göre öncelikle kazazedenin slunum yllarının açılıp ardından slunumunun kntrl edilip nabzına bakılması gerekmektedir. Ancak bazı durumlarda kazazedenin pzisynu yani duruşu yukarıda sayılanların yapılmasına imkan vermez. O zaman yapılması gereken hastayı sırtüstü çevirmektir. Hastayı Ters Çevirme: Yüzü kyun yatan kazazedeye müdahale edebilmek için ters çevirme işlemi zrunludur. Ancak sırt üstü yatarsa na dğru şekilde müdahale edilebilir. Öncelikle hastanın kalça hizasına, başının arka tarafına gelecek şekilde pzisynunuzu alınız. 1) Dikkatle hastanın klunu başının üstüne gelecek şekilde yerleştirin 2) Hastanın diğer klunu, dikkatle, avuç yukarı ve hafifçe kalçanın altına gelecek şekilde hastanın yanına kyun. 3) Bir elinizle hastanın ensesinden tutarken diğer elinizle yatay klun dirseğinden tutup kendi dirseğinizle hastanın kalçasına dğru hafifçe bastırın. 4) Hastayı, başı bynu ve gövdesiyle tek bir parça halinde kendinize dğru çevirin. 5) Çevirme işleminin snunda hasta sırt üstü ve düz bir şekilde yatıyr lmalıdır.

4 Bğaziçi Üniversitesi Yelken Takımı Şekil 0: Hastanın ters çevrilmesi Hastaya müdahale edilen yer düz bir zemin lmalıdır. Çevirme işleminin ardından daha önce anlatılan ABC kntrlü adı verilen işlemler başlayabilir. Şekil 1 : Hastanın Slunum Ylunun Açılması 3. Slunum Yllarının Açılması (A) AIRWAY Hava ylunu açmak için kafanın alından itilerek geriye çekilmesi ve çenenin yukarı kaldırılması yeterlidir. Bu işlem dilin hava ylundan çekilmesini ve havanın ciğerlere gidebilmesini sağlar. Eğer kazazedenin bynunda var lan bir prblemden şüphe ediliyrsa bu işlem yapılmamalıdır aksi halde kalıcı zararlara sebep lunabilir. Hava ylunu açmak ciğerlere havanın giriş çıkışını garanti altına aldık demek değildir. Ağız içindeki herhangi bir bje hava giriş çıkışına engel labilir. Bu yüzden iki parmağımızı ağzın içine skarak dairesel bir hareketle yanaklardan dilin arkasına kadar tarayarak var lan nesneleri çıkartmalıyız.

5 Bğaziçi Üniversitesi Yelken Takımı 4. Slunumun Kntrl Edilmesi (B) BREATHING Müdahale edilen hasta eğer knuşabiliyrsa, ağlıyrsa bilinci de slunumu da bulunmaktadır. Bu tip durumlarda nefes almanın karakteristiğine bakmak gerekir. Örneğin nefes hırıltılı mı yada göğüs kafesi simetrik inip kalkıyr mu? (Pnömtraks var mı?) Eğer müdahale edilen hastanın bilinci yksa slunum kntrlü yapılması gerekir. a. Slunum kntrlü şu şekilde yapılır: Öncelikle hastanın hava ylunun açıldığından emin lmamız gerekir ardından hastanın ağzının üstüne dğru başımızı yerleştiririz. Kulağımız tam larak havanın çıkış yapacağı ağzın üstündeyken gözlerimiz göğüs kafesini inceleyebilecek bir knumda lur. Burada gör, duy, hisset prensibi önem kazanır. Yani bir yandan kulağımız yardımıyla nefes alışverişinin sesini duyabiliriz, aynı zamanda yine kulağımızla hava akışını hissedebiliriz. Bunların yanında da gözlerimizle göğüs kafesinin yukarı aşağı inip kalkmasını gözlemleyebiliriz.(şekil 2) Bu slunum kntrlünü 3-5 saniye süresince sürdürmeliyiz. Eğer slunum yksa ya da emin lamıyrsak ilk iş larak 2 nefes vermeliyiz. Şekil 2 : Slunum Kntrlü 5. Dlaşımın Kntrlü (C) CIRCULATION Slunum kntrlünde hastanın nefes aldığını tespit etmişsek mutlaka dlaşımı da vardır. Eğer slunum yksa dlaşım kntrlü mutlaka yapılmalıdır. 2 türlü dlaşım kntrlü vardır. Karatid (Byun) Radial (Damar) Slunumu lmayan hastalarda nabız kntrlü daha klay lan byun bölgesinden yapılmalıdır. Kntrlün yapılacağı dğru nktayı bulmak için iki parmağımızı (işaret ve rta) adem elması denen nktaya kymalıyız. Bundan snra elimizi yavaşça kaydırmalıyız (Şekil 3). İlkyardım gerektiren durumlarda bazen nabzı bulmak kalp atışları yavaşladığından zr labilir. Böyle bir durumda nabzı tekrar kntrl etmeliyiz ve bu kntrl işlemini 5-10 saniye kadar sürdürmeliyiz. Dlaşım kntrlü snucunda kalbin çalışmaya devam ettiğini tespit edersek yapmamız gereken suni slunuma geçmektir. Eğer nabız yksa CPR işlemine başlanacaktır CPR dan evvel kanama kntrlü yapmak gerekir..

6 Bğaziçi Üniversitesi Yelken Takımı Bu nktaya kadar yaptığımız herşey 1. değerlendirme içinde yer alır. Buraya kadar yaptıklarımızın süresi 1 dakikayı geçmemelidir. Şekil 3 : Nabız Kntrlü Suni Slunum Slunum kntrlü sırasında slunumun durduğunu tespit ettikten snra ilk iş larak iki nefes vermemiz gerektiğini belirmiştik. Ayrıca dlaşım varsa ve slunum durmuşsa suni slunuma başlandığından bahsetmiştik. Suni slunum sırasında nefes verirken şu sırayı takip etmemiz gerekir; (Şekil 4) Hastanın kafasını geride tutun. Burnunu parmaklarınızla tıkayın. Dudaklarınızı hava kaçışını engelleyecek şekilde hastanın ağzının etrafına yapıştırın. Nrmal nefes verme gücünüzle saniye süresince nefesinizi verin. Geri çekilerek hastanın 3 saniye süresince nefes vermesini sağlayın ve göğsünün inip kalktığını izleyin. Şekil 4 : Suni Slunum Slunumun lmadığını tespit ettikten hemen snra verilen nefeslerde göğsün inip kalktığından emin lunması gerekir. Eğer göğüs kalkmıyrsa hava ylunu dğru açamamış labilirsiniz. Tekrar hava ylunu açıp nefes vermeniz gerekir yine göğüs inip kalkmıyrsa hava ylu bir bje tarafından tıkanmıştır. Bu bjeyi çıkarmak için Heimlich manevrası yapılmalıdır.

7 Bğaziçi Üniversitesi Yelken Takımı Bir nefes tplam 5 saniyelik bir zaman almalıdır. Dakikada 12 nefes suni slunum için yeterlidir. Her dakikada yani 12 nefeste bir nabız kntrlü yapmamız gerekir. Bunun sebebi slunumu durmuş bir insanın dlaşımının da her an durabilmesidir. Böyle bir durumda suni slunum bırakılmalı ve CPR a başlanmalıdır. Suni slunum aşağıdaki durumlar rtaya çıkana kadar devam etmelidir; Slunum başlarsa Nabzı durursa (CPR) Yerinize daha tecrübeli birisi gelirse Yrulursanız Suni Slunumda Dikkat Edilecekler: saniyeden uzun hava verilmesi durumunda hava mideye dlar. 1 dakika snunda nabız kntrlünün ardından tekrar suni slunuma başlandığında hava ylunu açmak unutulmamalıdır. Yeterince açık değilse havayı zr üfleriz ve hava mideye gidebilir. Çk hızlı nefes verildiğinde artan hava basıncıyla hava akciğer yerine mideye dlabilir. Uzun ve yavaş nefes verimi basıncı artırmadan havanın ciğerlere ulaşmasını sağlar. Hava mideye giderse hasta kusabilir. Yan yatırmak gerekir (gastrik distensin). Bilinçsiz bir hasta kusarsa kusmuk akciğerlere kaçabilir (aspirasyn). Eğer byun ve murilikte prblemden şüpheleniyrsanız nazik hareket etmeye çalışın ama önemli lan slunumu sağlamak. Slunum varsa asla byna müdahale etmeyin. Heimlich Manevrası Heimlich manevrası diyaframa yüzeyden baskı uygulayarak ciğer içindeki havanın dışarı atılması ve böylece tıkanıklık yaratan bjenin hava ylunu terk etmesi esasına dayanır. Bilinçli ve bilinçsiz hastalarda farklı mettlarla uygulanır. (Şekil 5 ve 6) Kllarını kişinin belinden sar. Bir elini yumruk yap a. Bilinçli hasta: Yumruğunun baş parmak tarafını kişinin karnına, göbeğin hemen üstüne, göğüs kemiğinin alt ucunun altına yerleştir. Yumruğunu diğer elinle kavra. Kişinin karnını çabuk ve yukarı dğru bir hareketle sıkıştır. Her sıkış diğerinden ayrı ve tıkayan nesneyi yerinden ynatmak amaçlı lmalıdır. Yukarıda sıralanan bu işlemlere;

8 Bğaziçi Üniversitesi Yelken Takımı Nesne çıkıncaya, kişi nefes almaya veya öksürmeye başlayıncaya, kişi bayılıncaya, yada tıp alanında uzman bir kişi devralıncaya kadar devam etmek gerekir. Şekil 5 : Bilinçli hasta b. Bilinçsiz hasta: Bilinçli hastadan farklı larak yatan bilinçsiz hastanın bacaklarının üstüne turmak gerekir. Ardından göğüs kafesinin altına 45 derecelik bir açıyla baskı uygulanır. Bundan 6-10 defa yaptıktan snra hava ylu tekrar kntrl edilmelidir. Eğer hala hastaya verilen nefesler göğüsün inip kalkmasını sağlamıyrsa heimlich manevrasına devam edilmelidir. Heimlich manevrasının ardından kazazede hayati tehlikeyi atlatsa da en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Manevra sırasında iç rganlar zarar görmüş ve iç kanama meydana gelmiş labilir. Şekil 6 : Bilinçsiz Hasta Kanama Kntrlü CPR a başlamadan evvel mutlaka kanama kntrlü yapmak gerekir. Nabız yksa kanama sızma şeklinde gerçekleşir. Vücudumuzda 3 çeşit damar vardır. Bunlar kılcal, tplar ve atar damarlardır. Kılcal damarlarda meydana gelen kanamalar tehlikeli değildir burada kan akışı yavaş ve az lacağından pıhtı luşumuna vakit kalacak ve belirli bir süre snunda kanama duracaktır. Tplar damar kanamaları atar damar kanamalarına göre daha çk gözükür çünkü bu tip damarlar deri yüzeyine daha yakındır. Nabız varken tplar damar kanamaları sızma şeklinde lur. Atar damarlar kalpten vücuda ksijenli kan taşıyan önemli damarlardır. Kalpten geldikleri için

9 Bğaziçi Üniversitesi Yelken Takımı basınçları daha fazladır ve nabız varken kanamaları fışkırma şeklinde lur. Bir anda çk kan kaybına hemraj denir. Diğer kanamalara göre daha tehlikelidir. Snu ölüme kadar gidebilir. Eğer yaranın üstündeki deri sararmış ve kaygansa bu bölgede bir iç kanama labilir. Acilen bir dktr tarafından hastaya müdahale edilmelidir. Dış kanamalar durdurulmadan CPR a başlanmamalıdır. En uygun işlem yaranın üstüne direkt basınç uygulamaktır. Şu adımlar izlenmelidir. Yaranın üstüne steril bir gazlı bezi bastırın Kırık lmasından şüphelenmiyrsanız yaralı bölgeyi kalp seviyesinin üstünde tutun. Bir bandajla gazlı bezi yaranın üstüne sabitleyin. Bandaj kanla ıslansa da kanlanmış bandajları yerlerinden çıkarmayın yeni gazlı bezler kyun. (Pıhtı luşumunu bzmamak için) İç Kanamalar: Ağır darbelerde veya kırıklarda iç kanama tehlikesi vardır. Hasta süratle şka yaklaşıyrdur. Başlıca belirtileri; deride renk kaybı, ilgili bölgede mrarma, yapışkan, nemli ve sğuk cilt. Hasta her an şka girebileceğinden şk için gereken ilk yardım yapılabilir. Buz acıyı azaltacaktır. Acilen tıp merkezine götürülmelidir. CPR (Cardi Pulmnary Resecuatin) CPR, kalp masajı ve suni slunumun kmbine bir şekilde yapılmasıdır. Kalp masajını suni slunum uygulamadan yapmak çk anlamlı lmayacaktır. Çünkü nabzı lmayan kazazedenin slunumu da 2-3 saniye içinde duracaktır. Slunumu ve nabzı lmayan kazazede klinik larak ölüdür. Biyljik ölüm ise 4-6 dakika snra beyin hücrelerinin geri dönüşsüz ölmesiyle rtaya çıkar ve 10 dakikanın üzerindeki sürelerde kesin larak gerçekleşir. Sğuk sularda vücut adaptasyn gösterip ksijen tüketimini azaltacağından süre 30 dakikaya kadar çıkabilir. Bu sebepten ancak sıcak ve ölü insanlar tam anlamıyla ölü kabul edilebilirler. Kalbin durmasının ardından dakika hemen hemen beyinde hiç hasar meydana gelmez bu sebepten CPR a bu süre içinde başlamak gerekir. En prfesynelce yapılan CPR bile ancak %15 ranında kalbin çalışmasının yerini alabilir. CPR ın rtalama başarı yüzdesi %6 dır. CPR a başlamadan evvel nabzın atmadığından tamamen emin lunması gerekir aksi takdirde CPR yüzünden çalışan bir kalp durabilir. Eğer başlangıçta kalp düzensiz atıyrsa CPR a başlanmamalıdır. Kalbin kendini tparlama şansı sizin nu tparlamanızdan daha fazladır. CPR ın parçalarından biri lan kalp masajı şu şekilde yapılır; (Şekil 7) Sternumun ucundaki çentiği bul. İki parmak üstüne diğer elinin ayasının altını yerleştir. Elini çentiğin üstünden kaldır ve diğer elinin üstüne ky. Parmaklarını göğüs bölgesinden uzak tut. Bu nktada önem teşkil eden nktalarda biri klların kazazedenin vücuduna 90 derecelik bir açıyla durması gerektiğidir. Bu pzisynda sternuma bastırılır. Dirsekler kırılmadan belden güç alınarak bu işlem gerçekleştirilmelidir. Sternum 3-4 cm aşağı

10 Bğaziçi Üniversitesi Yelken Takımı göçmelidir. Bu sırada kaburgalardan biri veya birkaçı kırılabilir bu kadar da önemli değildir. Çünkü nların yapılarından dlayı kemikler dışarı dğru kırılacak ve kalbe veya akciğerlere bir zararı lmayacaktır. Her vuruş sırasında tamamen geri çekilmek ama teması kaybetmemek gerekir. Elimizin kaymaması için hastanın üzerindekileri tamamen çıkarmamalıyız. Şekil 7 : Kalp Masajı Kalp Masajı Sırasında Dikkat Edilecekler: Vuruşlar sırasında elinizin pzisynunu kaybetmediğinden emin lun. Baskıyı direkt larak sternuma uygulayın. Baskıyı dik (90 derece) uygulayın. Vücudunuzun ağırlığını uygulayın (belden). Dirseklerinizi kırmayın aksi halde hmjen basınç uygulamanız engellenir ve çabuk yrulursunuz. Basınç sırasında kalpten kan bşalır, bıraktığınızda kan yeniden dlar. Ritim önemlidir. Bu yüzden her vuruş sırasında 1001, 1002, 1003, 1004 şeklinde sayın. 15 vuruş 10 saniye içinde bitmeli. CPR da Kalp Masajı Suni Slunum Devirleri: İlk değerlendirme sırasında slunumun durduğunu anladığınızda ilk iş larak 2 nefes vermiştiniz. Nabız kntrlünün ardından eğer nabız yksa 15 tane kalp masajı yapmak gerekmektedir. Ardından tekrar 2 nefes verilir ama arada nefes yllarının açılması unutulmamalıdır. Bu devirden tam 4 set yapılır (4 x 15 = 60 kalp masajı 5 x 2 = 10 suni slunum). 4 set snunda tekrar nabız kntrlü yapılır eğer nabız gelmemişse tekrar 4 lü sete geçilir. Bu işlemler sırasında slunum kntrlü yapmaya gerek yktur çünkü eğer slunum başladıysa bunu hemen suni slunum esnasında anlarız. Kalp Masajı Ne Zaman Bırakılmalı? Tıbbi yardım geldiğinde

11 Bğaziçi Üniversitesi Yelken Takımı Yerinize ilk yardım bilen birisi geçtiğinde Yrulduğunuzda Ortam sizin için tehlikeli duruma geldiğinde iii. Tıbbi Yardım Çağırmak 1. Değerlendirme sırasında, kazazededen alınabilecek tüm bilgiler alındıktan snra, mümkün lduğunca çabuk yapılmalı. Kaza yerine ulaşıldığında insan sayısına göre yapılacak işler ve görev dağılımı farklılıklar gösterir. Müdahale edebilecek iki kişi varsa birisi ilk değerlendirmeyi yaparken diğerinin hemen yardım çağırması çk akıllıca lacaktır. Bunun yanında eğer tek kişi larak kaza yerinde bulunuluyrsa yapılması gereken önce hayati tehlikelere müdahale etmektir. Tıbbi yardım çağırmak bu tip bir durumda ikinci plana ertelenmelidir. 1. Değerlendirme snunda hayati tehlike yaratan faktörler rtadan kaldırılabilmişse yada öyle bir srunun varlığı tespit edilememişse tıbbi yardım çağırabilir. Tıbbi yardım çağırmaya giderken mutlaka yapılması gerekenlerden biri hastayı uygun pzisynda bırakmaktır. Bynundan ya da murgasından yaralanmış hastalara müdahale etmemek gerekir. Diğer hastaları ise yan çevirip bırakmak gerekir. Bu işlemin amacı hastanın kusma tehlikesine karşı bğulma ihtimalidir. Hastanın bilinci lsa da lmasa da bu yan yatırma işlemini uygulamak gerekir çünkü bilinci yerinde lan bir kazazedenin bilinci her an kayblabilir. iv. 2. Değerlendirme Hayati tehlikenin lmadığına karar verildiğinde 2. Değerlendirmeye başlanmalıdır. 2.Değerlendirme direk hayati tehlike yaratan etkenler rtadan kaldırıldığı zaman uygulanması gereken bir prsedürdür. Hayati tehlike yaratmasa da insan sağlığı için tehlikeli labilecek unsurları kntrl altına almaktır. Örnek larak ufak kanamalar (kılcal damarlardan) yada kırık çıkıklar söylenebilir. 2. Değerlendirmede ilk yapılması gereken hastayla ve yakındakilerle iletişim kurup kazayla ilgili geniş bilgi tplamaktır. Hasta kendi durumunu en iyi anlatabilecek durumda lan kişidir. Burada öğrenilmesi gereken hastanın hissettiği acılar ve ağrılar, herhangi bir alerjisi lup lmadığı (penisilin, krtizn) ve genel sağlık durumu (tedavi görüp görmediği) Slunum kalp atışı ve deri karakteristiği kntrl edilmelidir. Slunumda kntrl edilmesi gerekenler hırıltı, öksürük ve slunum sırasında acı lup lmadığıdır. Nabızda ise düzensizlik, zayıf nabız yada çk hızlı nabız tespit edilmelidir. Kanama sırasında nabız önce çk hızlanır snra yavaşlar. Deri karakteristiği kntrl edilirken başlıca nktalar şöyledir; Slunum zrluğu sırasında ksijensizlikten dlayı mrarma gözükebilir. Dlaşım bzukluklarında hastanın derisi beyaz-mr arası bir renk alır. Bu kntrl sırasında ayrıca bir iç kanama belirtilerine dikkat etmek gerekir. Derinin ısısında aşırı yükselme yani yüksek ateş vücutta ödem luştuğuna dair bir göstergedir. ŞOK Şkun sebebi ksijenin dlaşım sistemi tarafından dkulara gerektiği kadar iletilememesidir. Vücudun ksijensiz kalması bir takım seri reaksiynlar luşturur ve buna Şk denir.

12 Bğaziçi Üniversitesi Yelken Takımı Başlıca nedenleri; İç ve dış kanama Yüksek acı veya krku Ağır kusma veya ishal Yanmadan dlayı vücut plazmasının aşırı kayblması Belirtileri ; Hızlı ve zayıf nabız Hızlı sluma ; sebebi vücutta azlığı çekilen ksijenin miktarını artırmaktır. Mrumsu sğuk cilt; vücut şk sırasında sadece yaşamsal rganlara kan akışı üzerine knsantre lur. Deriden çekilen kan, rengin mra dönmesini sağlar. Aşırı susama Bilinç kaybı İlkyardımı; Acil durum prtklünün aynen uygulanması gerekir. Hastayı gereksiz hareket ettirmekten kaçınılmalıdır. Mümkünse hastaya ksijen slutulur. Bunun dışında hastaya kendi istese bile yemesi için hiçbir şey vermemek gerekir. Eğer midede besin varsa vücut birde nunla uğraşmak zrunda kalır. Ayrıca muhtemel bir ameliyatta midenin bş lması gerekir. Üşümeye karşı üzerine battaniye örtülür ve şk sebebi ağır kanama ise kanamayla ilgili önlemler alınır. Kanın önemli lan iç rganlara gitmesini klaylaştırmak için kl ve bacaklar kalp seviyesinden yukarıda tutulur. Zrlanma ve Burkulmalar a. Ayak ve Ayak Bileği Kırıklarında İlkyardım Kişinin yaralanmış ayağındaki yaraların üzerine temiz bir mendil ya da pansuman kyup sarınız. Yumuşak kare şeklindeki bir yastığın rtasına ayağı yerleştiriniz. Yastığın kenarlarını önde birbirine yaklaştırınız, çengelli iğne ile tutturunuz. Gerekiyrsa üzerinden sargı bezi ile sarınız. Yastık içine kymadan önce buz uygulayınız. Kalp seviyesinin üzerinde tutunuz. v. Çıkıklarda İlkyardım Çıkık lan eklemi yerine kymaya çalışmayınız. Kırıkta lduğu gibi çıkık eklemi tespit ediniz. Çıkıktan şüphelendiğiniz zaman eklemde ve nun yanındaki kemiklerde kırığın ve eklem bağında yırtığın da labileceğini unutmayınız. Çıkık eklem üzerine yarım saat havluya sarılı buz trbası kyunuz. Yarım saatlik dinlenmeden snra tekrar yarım saat buz uygulayınız. Periytlar halinde bu işleme maksimum 24 saat devam ediniz. Kalp seviyesinin üzerinde tutunuz. Ortpedi ve travmatlji kliniğine gidiniz.

13 Bğaziçi Üniversitesi Yelken Takımı vi. Burkulmalarda İlkyardım Burkulmuş eklemi hareket ettirmeyiniz. Eklem üzerine yarım saat havluya sarılı buz trbası kyunuz. Yarım saatlik dinlenmeden snra tekrar yarım saat buz uygulayınız. Periytlar halinde bu işlemi maksimum 24 saat lacak şekilde devam ediniz. Burkulmuş ayağınızın üzerine basmayınız. Kltuk değneği kullanınız. Burkulmuş ayağınızın altına 4-5 yastık kyarak kalp seviyesinin üzerine kaldırınız. Burkulmuş yerinizi sarkıtmayınız. Şişlik, kanama ve ağrı labilir. Burkulma klunuzda ise klunuzu kalp seviyesinde lacak şekilde tülbentle bynunuza asınız. Kesinlikle sıcak havlu ya da termfr uygulamayınız. Şişliğin artmasına yl açarsınız. Ovuşturmayınız. O ekleminizi dinlendiriniz. Elastik sargı ile sıkmayacak şekilde sarınız. Parmaklarınızı ynatarak kaslarınızı çalıştırınız. Böylece kasların pmpalayıcı etkisiyle şişliğin azalmasına çalışınız. Her burkulmanın altından bir kırık, çıkık ya da eklem bağı yırtığı çıkabileceğini unutmayınız. Ortpedi ve travmatlji kliniğine götürünüz. Kramplar 1. Önlemler Her an kramp girebileceği lasılığını düşünerek denizde yalnız larak uzağa açılmayınız. Kesinlikle alkl almış larak denize girmeyiniz. Kişiyi sakin larak yatırınız. 2. İlkyardım Bir elinizle kramp girmiş ayak ucundan tutup yukarı dğru bükerek nrmal durumuna getirmeye çalışınız. Diğer elinizle baldır kısmına hafifçe bastırınız. Eğer yüzüyrsanız sırtüstü yatarak dinleniniz. Sırtüstü yüzerek karaya çıkmaya çalışınız. Kramp girmiş kasın birkaç yerini çimdikleyiniz. Elinizin kenarı ile kramp girmiş kasın üzerine hafifçe vurunuz. El ayası ile kramp girmiş kası vuşturunuz. Kramp girmiş kasın üzerine havluya sarılmış termfr kyarak sıcak uygulayınız. Bundan snra tekrar masaj yapınız. Krampa neden fazla sıcak snucu su ve tuz kaybı labilir. 1litre su ya da ayrana 1 çeyrek çay kaşığı kadar tuz kyarak karıştırıp içiniz. Diğer mineralleri karşılamak için sda da içilebilir. Kramp geçtikten snra kramp giren ayak ve baldır kaslarınızı geriniz. Güneş Yanıkları Sğuk su ile ıslatılmış temiz bir bezi yanık yerin üzerine seriniz. Yanıklı kişinin ağrısını ve ateşini azaltmak için aspirin veriniz.

14 Bğaziçi Üniversitesi Yelken Takımı Bir litre suya dörtte bir çay kaşığı tuz karıştırıp bl miktarda içiriniz. Ya da tuzlu ayran veriniz. Diğer mineralleri karşılamak için sda da içilebilir. Yanık yerin havayla temasını keserek yanıktan ileri gelen ağrıyı ve enfeksiyn riskini azaltmak için yanık pmadı kullanınız. Ağır durumlarda hastaneye gönderiniz. Kanamalar (kısa hatırlatmalar) Dış kanamalarda ilk yardım Yaralı bölgedeki giysileri çıkartınız veya kesiniz. i. Kanama az ise Ilık su ve sabun ile yarayı temizleyiniz. Yara üzerine enfeksiyna karşı krem sürünüz. Yarayı bandajla kapatınız. 3. Kanama çk ise Yara üzerine temiz bir bez veya pansuman kyarak bastırınız. Bez tamamen kanlandığında bezi kaldırmayınız. Üzerine bir başkasını kyunuz. Üstteki bezleri değiştirebilirsiniz. Kanamanın azalması için kanayan yeri kalp seviyesinden yüksekte tutunuz. Kanama bölgesi ile kalp arasındaki damarlara baskı uygulayınız. Açık yara üzerine tentürdiyt ve türevleri gibi maddeler kullanmayınız. Bunları sadece yaranın etrafını dezenfekte etmekte kullanınız. Bğulmalar: Bğulma çğu kişi tarafından akciğerlere su alınması şeklinde bilir. Ancak bu yanlışi bir kanıdır. Bğulma kuru larak gerçekleşir. İnsan gırtlağında bulunan epigltis (sürekli açık duran ve yutkunma sırasında sluk brusunu kapatan kapakçık) suyla temas ettiğinde refleks larak kapanır. Vücut tamamen ölmeden ve kaslar gevşemeden de açılmaz. Bu durumda suda bğulan kişi suyun altında 20 dk. kalsa bile hayata geri getirilebilir. Sğuk sularda rtaya çıkan Dalıcı Memeli Refleksi sayesinde bu süre daha da fazla artmaktadır. Bğulmada İlk Yardım Kazazede kuru rtama taşınır. Yan yatırılarak ağzındaki su bşaltılır. Heimlich manevrası ile epigltis açılır. İlkyardımın gerektirdiği Suni Slunum ve CPR uygulanır Zehirlenmeler Yemek zehirlenmeleri

15 Bğaziçi Üniversitesi Yelken Takımı Yemek zehirlenmesinden şüpheleniyrsanız kendinizi zrlayarak kusun. Parmağınızı gırtlağınıza götürmek yardımcı lacaktır. Eğer kusamıyrsanız veya üzerinden 3 saatten fazla zaman geçtiyse yğurt veya aktif karbn(!) yiyin. Hemen tıbbi yardıma başvurun. Zehirli skmalar Hayvan skmalarında önce iğne veya kalıntılardan kurtulun. Deniz anası nematsitlerinden kurtulmak için bıçağın tersi ile derinizi tek yönlü kazıyın (kredikartı aynı etkiyi yaratacaktır). Deniz kestanesi dikenlerini çıkartmak için önce zeytin yağı ile bölgeyi kayganlaştırıp biraz bekleyin. Daha snra uygun bir cımbız ve iğne yardımı ile dikenleri kırmadan çıkartın. Çıkartılamayacak kadar küçük dikenler zamanla kendileri çıkarlar. Skmalardan kaynaklanan zehirlenmelerin sebepleri özel prteğinlerdir. Bu prteinlerin yapılarını bzmak etkilerini rtadan kaldırır. Bu nedenle skulan yer sirkeli su ile veya amnyak ile silinmelidir. (amnyak uzun süre yara üzerinde tutulmamalıdır) Daha snra denatürasyn işlemi daha geniş bir bölgede yaranın çevresini de kapsayarak sıcak tampn uygulanarak devam edilmelidir. Tıbbi yardıma başvurularak krtizn tedavisine başlanmalıdır. Dktrlar ve eğitim almış hemşireler dışında hiç kimsenin iğne yapma yetkisi yktur bu nedenle krtizn tedavisine siz başlayamazsınız ancak çğu sağlık cağında eksiklikler nedeniyle ilaç temin edilememektedir. Bu nedenle ilkyardım çantasında mutlaka krtizn bulundurun.

16 Bğaziçi Üniversitesi Yelken Takımı Özet Şekil 8 : İlkyardım Özet Tablsu

Temel Yaşam Desteği. Yetişkinlerde, çocuklarda ve bebeklerde farklı uygulamalar yapılır.

Temel Yaşam Desteği. Yetişkinlerde, çocuklarda ve bebeklerde farklı uygulamalar yapılır. Hayat kurtarmak amacıyla, bilinç kontrolü yapılıp hava yolu açıklığı sağlandıktan sonra solunumu ve kalbi durmuş kişiye suni solunum ile akciğerlere oksijen gitmesini, dış kalp masajı ile de kalpten kan

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1 1) Aşağıdaki durumlardan hangisinde turnike uygulanır? a) Çok sayıda yararı varsa ilkyardımcı tek ise b) Yaralının güç koşullarda bir yere taşınması gerekiyorsa

Detaylı

Solunum ve Kalp Durması Nedir?

Solunum ve Kalp Durması Nedir? TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum durması: Solunum hareketlerinin durması nedeniyle vücudun yaşamak için ihtiyacı olan oksijenden yoksun kalmasıdır. Hemen yapay solunum ile hasta

Detaylı

14)Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın temel uygulamaları arasında yer almaz? A) Koruma. B) Bildirme. C) Kurtarma. D) İyileştirme.

14)Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın temel uygulamaları arasında yer almaz? A) Koruma. B) Bildirme. C) Kurtarma. D) İyileştirme. ÇALIŞMA SORULARI 1) Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın tanımıdır? A) Acil tedavi ünitelerinde yapılan ilk tedavidir. B) Hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesi amacıyla, olay yerinde tıbbı araç

Detaylı

3.TEMEL YAŞAM DESTEĞİ NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ SMYO İLKYARDIM

3.TEMEL YAŞAM DESTEĞİ NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ SMYO İLKYARDIM 3.TEMEL YAŞAM DESTEĞİ NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ SMYO İLKYARDIM ÖĞRT.GRV.HÜLYA ER 30.10.2015 1 TYD Solunum ve kalp durması nedir? Temel yaşam desteği nedir? Hava yolunu açmak için baş çene pozisyonu nasıl

Detaylı

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum durması: Solunum hareketlerinin durması nedeniyle vücudun yaşamak için ihtiyacı olan oksijenden yoksun kalmasıdır. Hemen yapay solunum ile hasta

Detaylı

İLK YARDIM DENEME SINAVI Aşağıdakilerden hangisi yaşam bulgusu değildir? A) Bilinç. B) Solunum ve dolaşım. C) Vücut ısısı kan basıncı

İLK YARDIM DENEME SINAVI Aşağıdakilerden hangisi yaşam bulgusu değildir? A) Bilinç. B) Solunum ve dolaşım. C) Vücut ısısı kan basıncı İLK YARDIM DENEME SINAVI 4 1. Aşağıdakilerden hangisi yaşam bulgusu değildir? A) Bilinç B) Solunum ve dolaşım C) Vücut ısısı kan basıncı D) Boşaltım 2. Aşağıdaki hastalardan hangisine ilk önce ilkyardım

Detaylı

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SOLUNUMUN SAĞLANMASI

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SOLUNUMUN SAĞLANMASI TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SOLUNUMUN SAĞLANMASI İnsanın soluk alıp vermesine solunum denir. Solunum, solunum sistemi organları ile sağlanır. Solunum sistemi burun yutak, soluk borusu, akciğer ve gırtlaktan meydana

Detaylı

Kırık, Çıkık ve Burkulmalar

Kırık, Çıkık ve Burkulmalar Kemik bütünlüğünün bozulmasına kırık denir. Kırıklar darbe sonucu veya kendiliğinden oluşur. Kapalı ve açık kırık çeşitleri vardır. Kapalı Kırık: Kemik bütünlüğü bozuktur, ancak deri sağlamdır. Açık Kırık:

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU Ocak 2014 SOLUNUM ve KALP DURMASI NEDİR? BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Solunum durması: Solunum hareketleri durunca, vücuda yaşamak için

Detaylı

C-Ç E-F G-Ğ 248 İLKYARDIM

C-Ç E-F G-Ğ 248 İLKYARDIM İNDEKS A A-B-C, 6 Acil taşıma yöntemleri, 55 Acil tedavi, 3,4 Açık kırık, 177 Akciğer, 41 Akrep sokması, 213 Altın beşik Dört elle altın beşik, 62 Üç elle altın beşik, 64 İki elle altın beşik, 66 Ana damara

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KANAMALARDA İLKYARDIM BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ? Kanama

Detaylı

SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI VE BOĞULMALARDA İLK YARDIM

SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI VE BOĞULMALARDA İLK YARDIM SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI VE BOĞULMALARDA İLK YARDIM AMAÇ Solunum yolu tıkanması ve boğulmada ilk yardım konularında bilgi, tutum ve beceri kazandırmak. HEDEFLER-1 Solunum yolu tıkanıklığının tanımını söyleyebilme,

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM V KANAMALARDA İLK YARDIM

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM V KANAMALARDA İLK YARDIM Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU Mart 2014 BÖLÜM V KANAMALARDA İLK YARDIM KANAMA NEDİR? Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar dışına (vücudun içine veya dışına

Detaylı

Ağrılarınızı yaşamın doğal bir parçası olarak görmeyin

Ağrılarınızı yaşamın doğal bir parçası olarak görmeyin Kalça hareketlerinin ve gücünün tekrar kazanılması için düzenli egzersiz yapılması ve günlük aktivitelere kademeli olarak tekrar başlanılması tam iyileşme için önemlidir. Günde 2-3 kez 20-30 dakika egzersiz

Detaylı

Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum Durması: Kalp Durması: Temel YaĢam Desteği Nedir? ilaçsız 112 112 Hayat Kurtarma Zinciri Nedir?

Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum Durması: Kalp Durması: Temel YaĢam Desteği Nedir? ilaçsız 112 112 Hayat Kurtarma Zinciri Nedir? Temel Yaşam Desteği Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum Durması: Solunum hareketlerinin durması nedeniyle vücudun, yaşamak için ihtiyacı olan oksijenden yoksun kalmasıdır. Hemen yapay solunuma başlanmaz

Detaylı

KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMA Kırık: Kemik dokusunun bütünlüğünün bozulmasına kırık denir. Çeşitleri: Kapalı kırık: Deri bütünlüğünün bozulmadığı, çevre dokularının ve organların çok fazla zarar görmediği kırıklardır.

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM: İLKYARDIMIN TEMEL İLKELERİ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM: İLKYARDIMIN TEMEL İLKELERİ İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM: İLKYARDIMIN TEMEL İLKELERİ I. İLKYARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...3 A. İLKYARDIM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR...3 1. İlkyardımın Tanımı...3 2. Acil Tedavinin Tanımı...3 3. İlkyardım ve

Detaylı

1-Kendisinin ve hasta/yaralının güvenliğinden emin olunur,

1-Kendisinin ve hasta/yaralının güvenliğinden emin olunur, YETİŞKİNLERDE DIŞ KALP MASAJI VE YAPAY SOLUNUMUN BİRLİKTE UYGULANMASI 1-Kendisinin ve hasta/yaralının güvenliğinden emin olunur, 2- Hasta/yaralının omuzlarına dokunup iyi misiniz? diye sorularak bilinci

Detaylı

İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...1

İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...1 İÇİNDEKİLER Bölüm I: İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...1 A. İLK YARDIM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR...1 1. İlk Yardım ve Acil Bakımın Özellikleri...2 B. KORUMA...12 1. Olay Yerinin Değerlendirilmesi...12 2. Olay

Detaylı

2. Aşağıdakilerden hangisi göze yabancı cisim batmasında yapılan ilkyardım uygulamalarından biri değildir?

2. Aşağıdakilerden hangisi göze yabancı cisim batmasında yapılan ilkyardım uygulamalarından biri değildir? İLKYARDIM DENEME SINAVI 7 1. Aşağıdaki durumlardan hangisinde turnike uygulanır? A) Çok sayıda yaralının bulunduğu ortamda ilkyardımcı tek ise B) Yaralının güç koşullarda bir yere taşınması gerekiyorsa

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI 4. 5) Bulantı, kusma, ishal şikâyetleri olan kişi hangi yolla zehirlenmiştir? A) Hareket B) Solunum C) Sinir D) Sindirim

ÇALIŞMA SORULARI 4. 5) Bulantı, kusma, ishal şikâyetleri olan kişi hangi yolla zehirlenmiştir? A) Hareket B) Solunum C) Sinir D) Sindirim ÇALIŞMA SORULARI 4 1) Boğulmalarda aşağıdakilerden hangisi yapılır? A) Ciğerlerindeki su boşaltılır. B) Suya atlayarak boğulan kişi kurtarılır. C) ABC si değerlendirilir. doğru. 2) Aşağıdakilerden hangisi

Detaylı

İLK YARDIM EĞİTİMİNE HOŞGELDİNİZ

İLK YARDIM EĞİTİMİNE HOŞGELDİNİZ İLK YARDIM EĞİTİMİNE HOŞGELDİNİZ 1 İLK YARDIMIN TANIMI Herhangi bir kaza yada yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar; hayatın kurtarılması, durumun

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-2

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-2 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-2 1) Aşağıdakilerden hangisi kafatası ve omurga yaralanması nedenlerinden değildir? a) Spor ve iş kazaları b) Şeker hastalığı c) Otomobil kazaları d) Yıkıntı

Detaylı

KANAMALARDA İLKYARDIM

KANAMALARDA İLKYARDIM KANAMALARDA LKYARDIM Kanama Nedir? Damar bütünlüğünün bozulması ile kanın damar dışına (vücudun içine veya dışına doğru) akmasıdır. Kanamanın ciddiyeti aşağıdaki durumlara bağlıdır: 1- Kanamanın hızına

Detaylı

1.Türkiye de hastanın en yakın sağlık kuruluşuna sevkini sağlamak amacıyla hangi telefon numarası aranmalıdır? A) 110 B) 155 C) 114 D) 112

1.Türkiye de hastanın en yakın sağlık kuruluşuna sevkini sağlamak amacıyla hangi telefon numarası aranmalıdır? A) 110 B) 155 C) 114 D) 112 ÇALIŞMA SORULARI 10 1.Türkiye de hastanın en yakın sağlık kuruluşuna sevkini sağlamak amacıyla hangi telefon numarası aranmalıdır? A) 110 B) 155 C) 114 D) 112 2.112 nin aranması sırasında aşağıdakilerden

Detaylı

ÖĞR. GÖR. NURHAN BİNGÖL

ÖĞR. GÖR. NURHAN BİNGÖL ÖĞR. GÖR. NURHAN BİNGÖL İLKYARDIM Tanımı- Önemi - İlkeleri İlkyardım : Aniden hastalanan veya kazaya uğrayan kişiye, bir sağlık ekibi ulaşıncaya kadar ya da hasta bir sağlık kuruluşuna ulaşıncaya kadar

Detaylı

Yaralanmalarda Ve Göze, Kulağa, Buruna Yabancı Cisim Kaçmalarında İlk Yardım

Yaralanmalarda Ve Göze, Kulağa, Buruna Yabancı Cisim Kaçmalarında İlk Yardım Yaralanmalarda Ve Göze, Kulağa, Buruna Yabancı Cisim Kaçmalarında İlk Yardım Yara Nedir? Bir travma sonucu deri ya da mukoza bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM VIII BOĞULMALARDA İLKYARDIM

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM VIII BOĞULMALARDA İLKYARDIM Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN OKULLARI Haziran 2014 BÖLÜM VIII BOĞULMALARDA İLKYARDIM BOĞULMA NEDİR? Boğulma, vücuttaki dokulara yeterli oksijen gitmemesi sonucu dokularda bozulma meydana

Detaylı

5. Aşağıdakilerden hangisi dış kanamalarda ilkyardım uygulamalarından biri değildir?

5. Aşağıdakilerden hangisi dış kanamalarda ilkyardım uygulamalarından biri değildir? İLK YARDIM DENEME SINAVI 5 1. Aşağıdakilerden hangisi buruna yabancı cisim kaçmasında ilkyardım uygulamalarından biridir? A) Burun su ile yıkanır B) Burun pensi ile çıkarılır C) Burun duvarına bası yapılarak

Detaylı

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar YARALANMALAR YARA NEDİR? Bir travma sonucu deri yada mukozanın bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar etkilenebilir. Derinin koruma özelliği bozulacağından enfeksiyon

Detaylı

Panik Atak ve Panik Bozukluk

Panik Atak ve Panik Bozukluk Panik Atak ve Panik Bzukluk Panik ve kaygı her türlü insanı yaşamının herhangi bir döneminde etkileyebilir. Araştırmalara göre her 30 kişiden biri hayatının bir döneminde ciddi panik atak srunu yaşayabilir.

Detaylı

Kırık-Çıkık Ve Burkulmalarda İlk Yardım

Kırık-Çıkık Ve Burkulmalarda İlk Yardım Kırık-Çıkık Ve Burkulmalarda İlk Yardım Kırık Nedir? Kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar darbe sonucu ya da kendiliğinden oluşabilir. Yaşlılık ile birlikte kendiliğinden kırık oluşma riski

Detaylı

5- YARALANMALARDA İLKYARDIM

5- YARALANMALARDA İLKYARDIM 5- YARALANMALARDA İLKYARDIM YARALANMALARDA İLKYARDIM Yara nedir? Bir travma sonucu deri yada mukozanın bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar etkilenebilir.

Detaylı

5) Çeşitli sebeplerle beyine giden oksijen miktarının azalmasıyla oluşan tabloya ne denir? A) Kusma B) Bayılma C) Kalp krizi D) Beyin felci

5) Çeşitli sebeplerle beyine giden oksijen miktarının azalmasıyla oluşan tabloya ne denir? A) Kusma B) Bayılma C) Kalp krizi D) Beyin felci ÇALIŞMA SORULARI 2 1) Yutkunma ve öksürük gibi reflekslerin ve dışarıdan gelen uyarılara karşı tepkinin azalması yada yok olması ileortaya çıkan uzun süreli bilinç kaybına ne denir? A) Şok B) Düşme C)

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1 1) Aşağıdakilerden hangisi kalp krizi belirtilerindendir? A. Ağrı kısa sürelidir ve şiddetlidir B. Ağrı genellikle omuzlara boyuna çeneye ve sol kola yayılmaktadır

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM VII KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM VII KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN OKULLARI Mayıs 2014 BÖLÜM VII KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM Kırık nedir? Kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar darbe sonucu ya da kendiliğinden

Detaylı

İLKYARDIM EĞİTİMİN AMACI

İLKYARDIM EĞİTİMİN AMACI İLKYARDIM EĞİTİMİN AMACI Günümüzde ilk yardım gerektiren bir durum ile karşılaşan herkes, hangi durumlarda ne yapması ya da yapmaması gerektiğini bilmelidir. İlk yardımın yaygınlaşması ve standartlarının

Detaylı

Yaralanmalar. Bölüm 5

Yaralanmalar. Bölüm 5 Yaralanmalar Bölüm 5 Kapsam: Yara nedir? Kaç çeşit yara vardır? Yaraların ortak belirtileri nelerdir? Yaralanmalarda ilkyardım nasıl olmalıdır? Ciddi yaralanmalar nelerdir? Ciddi yaralanmalarda ilkyardım

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI Aşağıdakilerden hangisi ilk önce yapılmalıdır? A) Hava yolunun açılması B) Suni solunum C) Kalp masajı D) Kanama kontrolü

ÇALIŞMA SORULARI Aşağıdakilerden hangisi ilk önce yapılmalıdır? A) Hava yolunun açılması B) Suni solunum C) Kalp masajı D) Kanama kontrolü ÇALIŞMA SORULARI 8 1. Aşağıdakilerden hangisi sıcak çarpmalarında ilk yardım uygulamalarından değildir? A) Hasta serin ve havadar bir yere alınır B) Üzeri örtülür C) Sırt üstü yatırılarak, kol ve bacaklar

Detaylı

Diz Protezi Sonrası Egzersiz Programı

Diz Protezi Sonrası Egzersiz Programı Diz Protezi Sonrası Egzersiz Programı Diz hareketlerinin ve gücünün tekrar kazanılması için düzenli egzersiz yapılması ve günlük aktivitelere kademeli olarak tekrar başlanılması tam iyileşme için önemlidir.

Detaylı

1. Aşağıdakilerden hangisi kırık çıkık burkulmalarda uygulanan ilkyardım uygulamalarından biri değildir?

1. Aşağıdakilerden hangisi kırık çıkık burkulmalarda uygulanan ilkyardım uygulamalarından biri değildir? İLK YARDIM DENEME SINAVI 6 1. Aşağıdakilerden hangisi kırık çıkık burkulmalarda uygulanan ilkyardım uygulamalarından biri değildir? A) Açık yara varsa önce yaranın üzeri kapatılır B) Atele alınır C) Atele

Detaylı

KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM. Yrd. Doç.Dr. Kadri KULUALP

KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM. Yrd. Doç.Dr. Kadri KULUALP KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM Yrd. Doç.Dr. Kadri KULUALP Kırık Nedir? Kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar darbe sonucu yada kendiliğinden oluşabilir. Büyük kemiklerin kırılması sonucu

Detaylı

İLK YARDIM SUNUSU. HAZIRLAYAN Mustafa KILIÇ

İLK YARDIM SUNUSU. HAZIRLAYAN Mustafa KILIÇ İLK YARDIM SUNUSU HAZIRLAYAN Mustafa KILIÇ İLK YARDIM Herhangi bir kaza yada tehlike durumunda, sağlık görevlileri gelinceye kadar durumun daha kötüye gitmesini önlemek amacıyla yapılan ilaçsız ilk müdahaleye

Detaylı

SICAK ÇARPMASI ELEKTRİK-YILDIRIM ÇARPMASI. Dr. Mehmet TUĞRUL İ.Ü.İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji AD.

SICAK ÇARPMASI ELEKTRİK-YILDIRIM ÇARPMASI. Dr. Mehmet TUĞRUL İ.Ü.İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji AD. SICAK ÇARPMASI ELEKTRİK-YILDIRIM ÇARPMASI Dr. Mehmet TUĞRUL İ.Ü.İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji AD. SICAK BİTKİNLİĞİ-Etyoloji Sıcak ve nemli havaya uzun süre maruz kalma Yaşlı, çocuk Bilinçsiz diyet

Detaylı

3.ÜNĠTE TEMEL YAġAM DESTEĞĠ

3.ÜNĠTE TEMEL YAġAM DESTEĞĠ 3.ÜNĠTE TEMEL YAġAM DESTEĞĠ 1. Bilinci kapalı olan hastaya, solunum yolunu açmak için ilkyardımcı hangi müdahaleyi yapmalıdır? A) Hasta oturtularak oksijen verilir. B) Hasta yan yatırılır. C) Hastaya koma

Detaylı

Dr. Armağan EREN 18 Ocak 2013

Dr. Armağan EREN 18 Ocak 2013 Dr. Armağan EREN 18 Ocak 2013 İlk önemli bilgi Kaza ölümlerinin %10 u ilk 5 dakika içinde, %54 ü ilk yarım saat içinde meydana gelmektedir. Yani; Kaza yerinde İlk 5 dakika içerisinde uygulanacak Etkili

Detaylı

İLKYARDIM. www.hiasd.org

İLKYARDIM. www.hiasd.org İLKYARDIM www.hiasd.org Misyon & Vizyon Plan İlkyardım tanımı İlkyardım malzemeleri Haberleşme Kırık-çıkık Kanama Yanık Sara Hayvan dostlarımız Zehirlenme Duman zehirlenmesi Elektrik çarpması Kalp krizi

Detaylı

BOĞULMALAR. Suda boğulmalar özellikle yaz aylarında çok fazla görülen kaza ile ölüm nedenlerindendir.

BOĞULMALAR. Suda boğulmalar özellikle yaz aylarında çok fazla görülen kaza ile ölüm nedenlerindendir. 1 BOĞULMALAR A- SUDA BOĞULMALAR Suda boğulmalar özellikle yaz aylarında çok fazla görülen kaza ile ölüm nedenlerindendir. Su ile temasta olan kişi havaya göre çok daha fazla ve hızlı olarak ısı kaybeder.

Detaylı

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü 18 EYLÜL 2014 1 GENEL MÜDÜRLÜĞÜMÜZE BAĞLI FAALİYETTE BULUNAN KURUMLAR Özel Okullar Okul öncesi İlkokul Ortaokul Lise MTSK (3.437) Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri

Detaylı

İLAÇ KULLANIM BİLGİLERİNİ (PROSPEKTÜS) MUTLAKA OKUYUN

İLAÇ KULLANIM BİLGİLERİNİ (PROSPEKTÜS) MUTLAKA OKUYUN DOĞRU İLAÇ KULLANIMI Bu kılavuz Knya Eczacı Odası Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Kmisynu tarafından hastalarımızın ilaçlarını dğru ylla kullanmalarını sağlamak ve tedavilerinden maksimum fayda sağlamalarını

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI Hangisi ilkyardımın temel uygulamalarından birisi değildir? A) Koruma B) Bildirme C) Kurtarma D) Rentek

ÇALIŞMA SORULARI Hangisi ilkyardımın temel uygulamalarından birisi değildir? A) Koruma B) Bildirme C) Kurtarma D) Rentek ÇALIŞMA SORULARI 9 1. İlkyardım Nedir? A) Olay yerinde ilaç vererek yapılan müdahaledir. B) Hastanedeki hekimler tarafından yapılan ilk müdahaledir. C) Olay yerinde, tıbbi araç ve gereç aranmaksızın mevcut

Detaylı

2-HASTA/YARALININ OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

2-HASTA/YARALININ OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ 2-HASTA/YARALININ OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ İlkyardımcının bilmesi gereken ve vücudu oluşturan sistemler nelerdir? İlkyardımcının insan vücudu, yapısı ve işleyişi konusunda bazı temel kavramları bilmesi,

Detaylı

2. Solunum yoluyla gaz zehirlenmelerinde yapılması doğru olan uygulama nedir?

2. Solunum yoluyla gaz zehirlenmelerinde yapılması doğru olan uygulama nedir? İLK YARDIM DENEME SINAVI 9 1. Aşağıdakilerden hangisi diğerlerinden önce yapılmalıdır? A) Hava yolunun açılması B) Suni solunum C) Kalp masajı D) Kanama kontrolü 2. Solunum yoluyla gaz zehirlenmelerinde

Detaylı

İŞYERİ EGZERSİZLERİ. Hazırlayan: Uzman Fizyoterapist Meral HAZIR

İŞYERİ EGZERSİZLERİ. Hazırlayan: Uzman Fizyoterapist Meral HAZIR İŞYERİ EGZERSİZLERİ Hazırlayan: Uzman Fizyoterapist Meral HAZIR EGZERSİZLERİ Günümüzde, özellikle endüstriyel toplumlarda aktif olmayan yaşam şekli, ergonomik olmayan çalışma koşulları ve İŞYERİEGZERSİZLERİ

Detaylı

PLASTİK VE REKONSTRUKTİF CERRAHİ SERVİSİ

PLASTİK VE REKONSTRUKTİF CERRAHİ SERVİSİ T. C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU Sakarya İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi PLASTİK VE REKONSTRUKTİF CERRAHİ SERVİSİ

Detaylı

Editörler. Doç.Dr.Hicran Yıldız & Dr.Emine Çatal İLK YARDIM

Editörler. Doç.Dr.Hicran Yıldız & Dr.Emine Çatal İLK YARDIM Editörler Doç.Dr.Hicran Yıldız & Dr.Emine Çatal İLK YARDIM Yazarlar Prof. Dr. Sakine Boyraz Doç.Dr.Hicran Yıldız Doç.Dr.Neriman Akansel Yrd.Doç.Dr. Evrim Çelebi Yrd.Doç.Dr. Funda Çetinkaya Yrd.Doç.Dr.

Detaylı

İLKYARDIM GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ

İLKYARDIM GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ İLKYARDIM GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ İlkyardım Nedir? Herhangi bir hastalık veya kaza sonucu sağlığı tehlikeye girmiş olan kişiye, Olay yerinde Sağlık personeli gelinceye kadar Durumun kötüleşmesini önlemek

Detaylı

İlkyardım Acil Yardım

İlkyardım Acil Yardım Hayat Zinciri İlkyardım Acil Yardım Tıbbi Yardım İste TYD ye Başlayın Erken Defibrilasyon Erken İleri Bakım YERDE YATAN BİRİNİ GÖRDÜNÜZ... HEMEN İKİ OMUZUNDAN TUTARAK HAFİFÇE SARSIN VE YÜKSEK SESLE SORUN...

Detaylı

İLK YARDIM. CEP KiTABI EGE BİLİM YAYINLARI 4.

İLK YARDIM. CEP KiTABI EGE BİLİM YAYINLARI 4. İLK YARDIM CEP KiTABI EGE BİLİM YAYINLARI 4 www.egebilimkoleji.com 4 EGEBİLİM KOLEJİ YAYINLARI - YAYIN SIRASI: 4 YAYINA HAZIRLAYAN: EGE BİLİM EĞİTİM A.Ş. YÖNETİM YERİ: EGE BİLİM KOLEJİ KARTAL KAMPÜSÜ www.egebilimkoleji.com

Detaylı

14. Aşağıdakilerden hangisi koma nedeni değildir? A) Düşme veya şiddetli darbe B) Zehirlenme C) Aşırı alkol, uyuşturucu D) Sıcak, yorgunluk

14. Aşağıdakilerden hangisi koma nedeni değildir? A) Düşme veya şiddetli darbe B) Zehirlenme C) Aşırı alkol, uyuşturucu D) Sıcak, yorgunluk ÇALIŞMA SORULARI 7 1. Göze yabancı cisim kaçmasında ilkyardım ilkelerinden olmayan hangisidir? A) Göz bol su ile yıkanır B) Kirpik,toz vb görülüyorsa temiz bir bezle alınır C) Kazazedenin görüşünü engellememek

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü SAĞLIK ALANI İLK YARDIM KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü SAĞLIK ALANI İLK YARDIM KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü SAĞLIK ALANI İLK YARDIM KURS PROGRAMI Ankara, 2016 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI... 1 PROGRAMA GİRİŞ KOŞULLARI... 1 EĞİTİMCİLERİN

Detaylı

T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü. Mesleki Gelişim Programı ALAN ALT ALAN KODU. (Özel)

T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü. Mesleki Gelişim Programı ALAN ALT ALAN KODU. (Özel) T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Mesleki Gelişim Programı ALAN ALT ALAN KODU Yönetim Bilimleri Ġdari Ġşler (Özel) 4.02.02.0.09. ETKĠNLĠĞĠN ADI İş Sağlığı ve

Detaylı

Boğulma. Vücut dokularına yeterli oksijen gitmemesi sonucu dokularda bozulma meydana gelmesine boğulma denir. Nedenleri: Dilin geriye kaçması,

Boğulma. Vücut dokularına yeterli oksijen gitmemesi sonucu dokularda bozulma meydana gelmesine boğulma denir. Nedenleri: Dilin geriye kaçması, Boğulma Vücut dokularına yeterli oksijen gitmemesi sonucu dokularda bozulma meydana gelmesine boğulma denir. Nedenleri: Dilin geriye kaçması, Nefes borusuna sıvı dolması, Boğaz sıkılması, Boğulma Akciğerlerin

Detaylı

İlk Yardım Birinci Bölüm İLK YARDIM. ünite başlıkları. İlkyardım Nedir? Hayat Kurtarma Zinciri. Olay Yerinin Değerlendirilmesi. Temel Yaşam Desteği

İlk Yardım Birinci Bölüm İLK YARDIM. ünite başlıkları. İlkyardım Nedir? Hayat Kurtarma Zinciri. Olay Yerinin Değerlendirilmesi. Temel Yaşam Desteği Birinci Bölüm İLK YARDIM 2 ünite başlıkları İlkyardım Nedir? Hayat Kurtarma Zinciri Olay Yerinin Değerlendirilmesi Temel Yaşam Desteği 1 3 Yapay solunum SOLUNUM YOLU TIKANIKLIKLARI HEIMLICH MANEVRASI KANAMALAR

Detaylı

İlkyardım nedir? Acil tedavi nedir? TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD

İlkyardım nedir? Acil tedavi nedir? TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD İlkyardım nedir? TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI - Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren durum - Sağlık görevlileri gelene kadar - Hayat kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesini Doç. Dr. Şule

Detaylı

İNSAN VÜCUDU Hücre: İnsan vücudunun en küçük yapı taşına hücre denir. Hücrenin beslenmesinde hücre zarı yardımcı olur. İnsan Yapısı: Hücreler birleşerek dokuları,dokular birleşerek organları, organlar

Detaylı

Anjiyografi Bilgilendirme Formu

Anjiyografi Bilgilendirme Formu Anjiyografi Bilgilendirme Formu BR.HLİ.082 Koroner anjiyografi nedir? Koroner anjiyografi, özel bir kamera ile kalbinizin atar damarlarının röntgen film çekimi ile incelenmesidir. İşleminiz kateter laboratuvarında

Detaylı

13. Gerektiren bir durumda Türkiye de aranması gereken numara hangisidir? A) 112 B) 110 C) 118 D) 155

13. Gerektiren bir durumda Türkiye de aranması gereken numara hangisidir? A) 112 B) 110 C) 118 D) 155 ÇALIŞMA SORULARI 6 1. Aşağıdakilerden hangisi akrep sokmasında yapılan doğru ilkyardım uygulamasıdır? A) Zehrin kana karışmasını önlemek için kan dolaşımını engelleyecek turnike yapılır B) Sokmanın olduğu

Detaylı

Diyabette başarılı bir tedavinin temel taşı diyettir.

Diyabette başarılı bir tedavinin temel taşı diyettir. Diyabette başarılı bir tedavinin temel taşı diyettir. Diyabete ait özel bir diyet yktur. Fakat her diyabetliye özel bir diyet vardır. Diyabetliye uygulanacak diyet; diyabetlinin kilsuna, byuna, yaşına,

Detaylı

KALP KRİZİNDE İLK MÜDAHALE VE STENTLİ HASTANIN YAŞAMI. Uzm.Dr. Selahattin TÜREN Kardiyoloji Bölümü

KALP KRİZİNDE İLK MÜDAHALE VE STENTLİ HASTANIN YAŞAMI. Uzm.Dr. Selahattin TÜREN Kardiyoloji Bölümü KALP KRİZİNDE İLK MÜDAHALE VE STENTLİ HASTANIN YAŞAMI Uzm.Dr. Selahattin TÜREN Kardiyoloji Bölümü KALP KRıZINDE ILK MÜDAHALE Kalp krizi tıbbi bir acil durumdur. Erken tanı ve hızlı tedavi oldukça hayati

Detaylı

Jonglör seti Öneriler ve püf noktaları Tchibo GmbH D Hamburg 84769AB2X2VI

Jonglör seti Öneriler ve püf noktaları Tchibo GmbH D Hamburg 84769AB2X2VI www.tchibo.com.tr/kılavuzlar Jonglör seti tr Öneriler ve püf noktaları Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 84769AB2X2VI 2015-11 Diabolo DİKKAT! 36 aydan küçük çocuklar için uygun değildir. Uzun ip içerir. Boyuna

Detaylı

YANIK, DONMA VE SICAK ÇARPMASINDA İLKYARDIM

YANIK, DONMA VE SICAK ÇARPMASINDA İLKYARDIM YANIK, DONMA VE SICAK ÇARPMASINDA İLKYARDIM Yanık nedir? Herhangi bir ısıya maruz kalma sonucu oluşan doku bozulmasıdır. Yanık, genellikle sıcak su veya buhar teması sonucu meydana geldiği gibi, sıcak

Detaylı

YANIK, DONMA VE SICAK ÇARPMASINDA İLKYARDIM Yanık nedir? Herhangi bir ısıya maruz kalma sonucu oluşan doku bozulmasıdır. Yanık, genellikle sıcak su veya buhar teması sonucu meydana geldiği gibi, sıcak

Detaylı

İLK YARDIM AMAÇ. Katılımcılar, ilkyardım kavramı, ilkeleri ve uygulama teknikleri konusunda bilgi sahibi olabilecek.

İLK YARDIM AMAÇ. Katılımcılar, ilkyardım kavramı, ilkeleri ve uygulama teknikleri konusunda bilgi sahibi olabilecek. İLK YARDIM AMAÇ Katılımcılar, ilkyardım kavramı, ilkeleri ve uygulama teknikleri konusunda bilgi sahibi olabilecek. 1 Eğitimin Kazanımları Bu eğitimin sonunda katılımcılar; İlkyardım kavramını tanımlar

Detaylı

2. Aşağıdakilerden hangisi kafatası ve omurga yaralanması nedenlerinden değildir?

2. Aşağıdakilerden hangisi kafatası ve omurga yaralanması nedenlerinden değildir? İLK YARDIM DENEME SINAVI 8 1. Solunumun değerlendirilmesi nasıl yapılır? A) Ağız ve buruna ayna tutulur B) Islak bir parmak hasta/yaralının ağız ve burnuna yaklaştırılır C) Kulak hasta/yaralının göğsüne

Detaylı

Dolaşım için gerekli vuruşların durması anlamına gelir. O halde bir kalp durmasında kalp tamamen durmayabilir mi?

Dolaşım için gerekli vuruşların durması anlamına gelir. O halde bir kalp durmasında kalp tamamen durmayabilir mi? "Kalp durması ile anlatılmak istenen nedir? Dolaşım için gerekli vuruşların durması anlamına gelir. O halde bir kalp durmasında kalp tamamen durmayabilir mi? Tabii, pratik olarak böyledir. Çünkü karıncık

Detaylı

İnsanlar nsanlar çevrelerindeki uyarılar duyu ile algılay uygun tepkiler gösterirler. Bu duyular görme, g koklama, dokunma duyularıdır.

İnsanlar nsanlar çevrelerindeki uyarılar duyu ile algılay uygun tepkiler gösterirler. Bu duyular görme, g koklama, dokunma duyularıdır. Kaynak: Forum Media Yayınc ncılık; İş Sağlığı ve GüvenliG venliği i için i in Eğitim E Seti İnsanlar nsanlar çevrelerindeki uyarılar ları beş duyu ile algılay layıp p bazı olaylara uygun tepkiler gösterirler.

Detaylı

UZUN VADELİ YAŞAM DESTEĞİ

UZUN VADELİ YAŞAM DESTEĞİ TEMEL YAŞAM DESTEĞİ 0-4 dakika 10 dakika Beyin hasarı reversible İrreversible beyin hasarı ZAMAN KRİTİKTİR! Temel Yaşam Desteği Basamakları TEMEL YAŞAM DESTEĞİ İLERİ YAŞAM DESTEĞİ UZUN VADELİ YAŞAM DESTEĞİ

Detaylı

Bebek Masajı Uygulama

Bebek Masajı Uygulama AMAÇ Bebek masajının doğru, uygun teknikle yapılarak bebeğin rahatlatılması ve düzenli yapılarak bebeğin büyüme, mental ve motor gelişimine olumlu katkı sağlanmasıdır. TEMEL İLKELER Bebek masajı yüz, göğüs,

Detaylı

Kaza: Önceden tahmin edilemeyen aniden meydana gelen önlenmesi çoğunlukla mümkün olan ölüm yaralanma veya maddi hasarla sonuçlanan olaylara denir.

Kaza: Önceden tahmin edilemeyen aniden meydana gelen önlenmesi çoğunlukla mümkün olan ölüm yaralanma veya maddi hasarla sonuçlanan olaylara denir. İLKYARDIM Kaza: Önceden tahmin edilemeyen aniden meydana gelen önlenmesi çoğunlukla mümkün olan ölüm yaralanma veya maddi hasarla sonuçlanan olaylara denir. Felaket:Doğal kaynaklı ve kasıt unsuru olmadan

Detaylı

İLKYARDIMCININ İNSAN VÜCUDU KONUSUNDA BİLMESİ GEREKENLER

İLKYARDIMCININ İNSAN VÜCUDU KONUSUNDA BİLMESİ GEREKENLER V İÇİNDEKİLER BÖLÜM I İLKYARDIM KONUSUNDA GENEL BİLGİLER İlkyardımın tanımı 3 İlkyardımın öncelikleri 5 İlkyardımda temel uygulamalar 8 Kaza ortamının değerlendirilmesi 18 Yaralı ve hastaların muayenesi,

Detaylı

OKUL KAZALARINDAN KORUNMA YOLLARI

OKUL KAZALARINDAN KORUNMA YOLLARI OKUL KAZALARINDAN KORUNMA YOLLARI Ana Sayfa /Çocuk/Okul Dönemi Eğitimi/Okul kazaları nasıl önlenebilir? OKUL KAZALARI NASIL ÖNLENEBİLİR? OKUL KAZALARININ ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER... 25.10.2011

Detaylı

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ (TYD) Yrd. Doç. Dr. Vesile ŞENOL Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölüm Başkanı Paramedik Program Koordinatörü E.Ü. H.B.S.H.M.Y.

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ (TYD) Yrd. Doç. Dr. Vesile ŞENOL Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölüm Başkanı Paramedik Program Koordinatörü E.Ü. H.B.S.H.M.Y. TEMEL YAŞAM DESTEĞİ (TYD) Yrd. Doç. Dr. Vesile ŞENOL Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölüm Başkanı Paramedik Program Koordinatörü E.Ü. H.B.S.H.M.Y.O 1 TEMEL YAŞAM DESTEĞİ (TYD) Giriş Kardiopulmoner acillere

Detaylı

Büyük Postane Cad. No:43 45 Kat:4 Bahçekapı İstanbul, Tel:

Büyük Postane Cad. No:43 45 Kat:4 Bahçekapı İstanbul, Tel: 1 ++ Büyük Pstane Cad. N:43 45 Kat:4 Bahçekapı 34420 İstanbul, Tel: 0 212 514 90 40 44 2 Öğretmene Ntlar: Önerilen ders planı, depremin bire bir yaşanmadığı yerlerde yaşayan öğrenciler ile uygulanmak üzere

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-5

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-5 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-5 1) Trafik kazası geçiren bir yaralıda burun ve kulaktan kan veya açık renkli bir sıvı gelmesi bize neyi düşündürmelidir? a) Kafatası ve omurga yaralanması

Detaylı

Zehirlenmelerde İlkyardım. Zehirlenmeler. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD

Zehirlenmelerde İlkyardım. Zehirlenmeler. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD Zehirlenmelerde İlkyardım Zehirlenmeler Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD Zehirlenmeler Zehirlenmeler 1 Zehirlenme nedir? Zehirlenme hangi yollarla meydana gelir? Vücuda zehirli (toksik) bir maddenin

Detaylı

2015 ACLS KILAVUZU TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Uzm.Dr. Kasım ÖZTÜRK

2015 ACLS KILAVUZU TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Uzm.Dr. Kasım ÖZTÜRK 2015 ACLS KILAVUZU TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Uzm.Dr. Kasım ÖZTÜRK Kaynaklar Circulation, Ekim 2015 1891 - İnsanlarda rapor edilmiş ilk göğüs kompresyonu 1903 - İnsanlarda ilk başarılı göğüs kompresyonu 1947

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM I

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM I Sağlık Bülteni ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU Kasım 2013 İLK YARDIM BÖLÜM I Hayatımız boyunca çeşitli nedenlerle yaralanmalar veya hastalıklarla karşılaşmamız kaçınılmazdır. Yaşamımızın çeşitli

Detaylı

Esnek Su İzolasyonu için 2 Komponentli Poliüretan Enjeksiyon Reçinesi

Esnek Su İzolasyonu için 2 Komponentli Poliüretan Enjeksiyon Reçinesi EN 1504-5 Esnek Su İzlasynu için 2 Kmpnentli Pliüretan Enjeksiyn Reçinesi 1. TANIMI Çk düşük vizkziteye sahip MDI esaslı, iki kmpnentli pliüretan enjeksiyn reçinesi. BUMERANG STV 2K 110 ıslak veya kuru

Detaylı

KANAMA. Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar. dıģına (vücut içine veya dıģına doğru) boģalmasıdır.

KANAMA. Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar. dıģına (vücut içine veya dıģına doğru) boģalmasıdır. KANAMALAR KANAMA Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar dıģına (vücut içine veya dıģına doğru) boģalmasıdır. KANAMANIN CĠDDĠYETĠNĠ BELĠRLEYEN DURUMLAR Kanamanın ciddiyetini belirleyen durumlar

Detaylı

1. Aşağıdakilerden hangisi kırık, çıkık, burkulmalarda ilkyardım uygulamalarından biri değildir?

1. Aşağıdakilerden hangisi kırık, çıkık, burkulmalarda ilkyardım uygulamalarından biri değildir? İLK YARDIM DENEME SINAVI 3 1. Aşağıdakilerden hangisi kırık, çıkık, burkulmalarda ilkyardım uygulamalarından biri değildir? A) Tespit sadece kırığın olduğu kemiğe yapılmalıdır B) Yara varsa üzeri üzeri

Detaylı

İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ İLK YARDIM EĞİTİM MERKEZİ SERTİFİKALI TEMEL İLK YARDIM EĞİTİMİ

İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ İLK YARDIM EĞİTİM MERKEZİ SERTİFİKALI TEMEL İLK YARDIM EĞİTİMİ İstanbul Üniversitesi bünyesinde İstanbul Tıp Fakültesi İlk Yardım Eğitim Merkezi olarak faaliyet göstermemiz, T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü nün 27/01/2010 tarih ve 2545

Detaylı

Kanama Ve Şokta İlk Yardım

Kanama Ve Şokta İlk Yardım Kanama Ve Şokta İlk Yardım Kanama Nedir? Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar dışına (vücudun içine veya dışına) doğru akmasıdır. Kanamanın ciddiyeti aşağıdaki durumlara bağlıdır: Kanamanın

Detaylı

Temel İlkyardım Uygulamaları

Temel İlkyardım Uygulamaları Temel İlkyardım Uygulamaları KOBİ lerde Risk Değerlendirmesi Uygulamalarının İSG Açısından İncelenmesi Projesi "Bu proje T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığınca

Detaylı

Mebusevleri M. Anıt C. Şafak A. 8/11 06510 Tandoğan Ankara 1

Mebusevleri M. Anıt C. Şafak A. 8/11 06510 Tandoğan Ankara 1 Kod: ISG_TGE_10 GENEL AÇIKLAMA Bu bilgilendirme notu İSG İş Güvenliği Temel Eğitim Seti nin bir parçası olan Isının Vücut Üzerindeki Olumsuz Etkileri konulu eğitim kapsamında hazırlanmıştır. Eğitimin CD

Detaylı

HARRAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

HARRAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ HARRAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ Dersin Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi AKTS Afetlerde İlkyardım 2801406 IV 2+0 2 2 Ön Koşul Dersler Yok Dersin Dili Türkçe Dersin Türü Zorunlu Dersi Veren Öğretim

Detaylı

YARA VE YARA ÇEŞİTLERİ. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL

YARA VE YARA ÇEŞİTLERİ. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL YARA VE YARA ÇEŞİTLERİ Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL YARA VE YARA ÇEŞİTLERİ Travma; ani olarak dıştan mekanik bir etki sonucu meydana gelen, sağlığı tehdit eden, fiziksel ve ruhsal hasarlara yol açan bir olaydır.

Detaylı

İLK YARDIMIN TEMEL İLKELERİ ve TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Yrd.Doç.Dr.Togay EVRİN Ufuk Üniversitesi Acil Tıp AD

İLK YARDIMIN TEMEL İLKELERİ ve TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Yrd.Doç.Dr.Togay EVRİN Ufuk Üniversitesi Acil Tıp AD İLK YARDIMIN TEMEL İLKELERİ ve TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Yrd.Doç.Dr.Togay EVRİN Ufuk Üniversitesi Acil Tıp AD İLK YARDIM Herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda Sağlık görevlilerinin tıbbi

Detaylı

MODEL RTM960 TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU

MODEL RTM960 TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU BENZİNLİ AĞAÇ TESTERESİ MODEL RTM960 TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU CİHAZIN ÜNİTELERİ 1. FREN KOLU 2. ÇALIŞTIRMA KOLU 3. KARBÜRATÖR FİLTRE KAPAĞI 4. JİGLE KOLU 5. EMNİYET TETİĞİ 6. TUTMA SAPI 7. GAZ TETİĞİ

Detaylı