MERKEZ BANKASI TARAFINDAN İHRAÇ EDİLEN YASAL DİJİTAL PARAYA DOĞRU

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MERKEZ BANKASI TARAFINDAN İHRAÇ EDİLEN YASAL DİJİTAL PARAYA DOĞRU"

Transkript

1 MERKEZ BANKASI TARAFINDAN İHRAÇ EDİLEN YASAL DİJİTAL PARAYA DOĞRU

2 Kavramın tanıtılması Kaydileştirme yıllardan beri ödemelerde önemli bir yer tutmaktadır. Son on yılda 200 ü aşkın mobil ödeme sistemi geliştirilmiştir. Çoğu durumda bu sistemler bir hesaptan diğerine havalelerden oluştuğu için, aslında yazılı paranın bilgisayarlaştırılmış bir türüdür. Açıkçası, ticari bankalar ve cep telefonu operatörleri tarafından kullanılan «paranın» ya da banka kartları, dijital cüzdanlar ve dijital transferlerin gerçek parayla hiç ilgisi yoktur. Gerçek paranın bir değeri olması için itfa edilmesi gerekmez: ihraççısı tarafından itfa edilmesine gerek kalmadan değerini korur ve dolaşımda kalabilir. Yakın geçmişteki gelişmeler bankacılık, kara para aklama, mali politika ve ticaret alanlarındaki mevcut düzenlemelerin özel sektörce çeşitli biçimlerde ihraç edilen dijital parayı her zaman denetleyemediğini göstermektedir. İtibari para kaydileştirme bağlamında modernizasyondan pek etkilenmemiştir. Son dönemlerde görülen Bitcoin benzeri girişimler yüksek volatiliteleri ve kullanıcıları koruma açısından eksiklikleri nedeniyle ancak çok kısıtlı sayıda kullanıcıya çekici görünmüştür. Bunların yanı sıra, yüksek bir dolandırıcılık riski de bulunmakta ve düzenleyiciler böylesi gelişmelere ayak uydurup düzenlemede yetersiz kalmaktadır. Uygulanabilir tek uzun vadeli çözüm, merkez bankasının yasal ödeme aracı olarak dijital para ihraç etmesidir. Roberto Giori Company (RGC) tarafından önerilen Giori Digital Money (GDM) ve Global Standard for Money Technology (GSMT) işte tam da budur. GDM ve GSMT kavramları merkez bankalarının yasal ödeme aracı olarak dijital para ihracını kolaylaştırmak ve evrensel ödeme sistemlerinin bir parçası olarak dijital parayı maliyet etkin ve kapsamlı bir çözüm aracı kılmak için özel olarak geliştirilmiştir. Akıllı telefonlar önümüzdeki birkaç yılda daha da akıllı, fiyatları daha da makul olacaktır. Bu durum cep telefonlarının sadece para transferi için kullanılmasına olanak sağlamakla kalmayacak, yasal ödeme aracı olan parayla yapılan ödemelerin ve dolaşımdaki para miktarının azalmasına neden olarak, GDM ve GSMT nin nihai hedefine ulaşmasını mümkün kılacaktır. Ödeme yapmak için giderek daha çok kullanılmakta olan cep telefonları, banknot ve madeni para gibi herkesin erişimine açık olmaları sebebiyle bankayla ilişkisi olmayan kitleye bankacılık hizmeti sağlamakta önemli bir araç olacaktır.

3 Kaydileştirilmiş itibari para Başlıca iki para şekli vardır: madeni para ile banknotlardan oluşan itibari para ve banka hesaplarındaki kayıtların temsil ettiği basılmış para. İtibari para gerçek bir değere sahip değildir ve değeri kullanıcıların ihraççıya (merkez bankası aracılığıyla yetkililer) duydukları güvene dayanır. Amacımız itibari paranın kaydileştirilmesi, ihracı ve transferi için bilgisayara dayalı bir çözüm sağlamaktır. Hiçbir hesaba kaydedilmeyip bir mobil cihazda saklanır ve bankacılık sisteminden geçmeye gerek kalmadan bir kullanıcıdan diğerine telefonla aktarılır. İtibari para olduğu için banka hesaplarının değil, para birimlerinin oluşturulması ya da aktarılmasından söz edilir. Fiziki para karşısında geçerli bir seçenek olması için, dijital paranın da itibari paranın belirleyici özelliği olan kullanıcı güvenini kazanması ve aynı niteliklere sahip olması gerekir. Kısacası, yeteri derecede güvenli olmalıdır. Tüketiciler tarafından yaygın olarak kullanılması için esnek olması ve - içerdiği teknik kısıtlamalarla birlikte - herkes tarafından kabul edilmesi, kullanılması kolay, etkin ve güvenilir olması lazımdır. Bankalar esnekliğini ve tüm ödeme sistemleri tarafından kabul edilirliğini ölçebilmelidir.

4 Roberto Giori Company tarafından sunulan dijital çözümler Roberto Giori Company özellikle dijital çağda paranın önündeki zorlukları incelemek ve mobil teknolojiye dayalı güvenli çözümler sağlamak için kurulmuştur. Sistem iki farklı yapı taşı olan GDM ve GSMT üzerine kuruludur. Giori Digital Money (GDM) tıpkı basılı banknotlar gibi dijital orijinali (Giori Nota) «yaratan» merkez bankasında yerleşik platformdur. Dolaşımdaki her banknot (e-not) için özgün ve güvenli bir algoritmadan oluşur. Bu, dijital para yaratma sistemi içindeki ilk yapı taşıdır. GDM, dijital banknotların tüketici bankalarına ve diğer mali platformlara güvenli dağıtımına imkan veren sistemin özüdür. GDM her dijital banknota belirli bir numara atayarak ihraç edilen her dijital banknotun (e-not) gerçekliğini garanti eder. GDM ihraç edilen her e-notun kaynağını ve gerçekliğini de kontrol edebilir. GDM, diğer tüm dijital paraların aksine yasal ödeme aracı olan (sabit nominal değere sahip) bir para birimi oluşturan ve merkez bankası tarafından kaydileştirilmiş bir para olarak ihraç edilmiş dijital paradır. Global Standard for Money Technology (GSMT) dijital banknotların diğer platformlara dağıtımı için gerekli diğer tüm işlevleri yöneten platformdur. Herhangi bir ülkede geçerli düzenleme ve denetim çerçevesine uyum için gerekli işlem izlenebilirliği ve çevrimiçi denetimlerde oynayacak önemli bir role de sahiptir. GSMT ile dijital parayı özel sektör değil, merkez bankası ihraç eder. Bu bakımdan GDM sanal değil, merkez bankası tarafından dijital olarak ihraç edilmiş gerçek bir para birimidir. GDM ile merkez bankası tıpkı madeni para ve banknotlarda olduğu gibi son kredi veren olarak kalır. GDM yasal ödeme aracı olduğu için, her transferden sonra merkez bankasına geri getirmeye gerek kalmadan, serbestçe değiş tokuş edilebilir. GSMT sistemi tedavüldeki dijital paranın geçerliliğini denetleyecek kontrollere imkan verir. Bir başka avantaj da, ulusal desteğe sahip bu para biriminin cep telefonu teknolojisi kullanımına dayanmasıdır. Banka hesabı gerektirmez ve bugün herkes cüzdanlarında farklı kupürlerde basılı banknot taşıdığı gibi telefonlarında da bu para biriminden farklı değerde e-notlar bulundurabilir.

5 Düzenleme ve denetleme çerçevesi gereği Fiziki parada olduğu gibi, dijital para ihracı da çok önemli bir projedir. Kabul edilmesini, istikrarını ve güvenilirliğini sağlamak için yeni bir düzenleme ve denetim mekanizmasının kurulmasını gerektirir. Mevcut Avrupa düzenlemeleri elektronik paraya özel operatörlerce yönetilen bir ödeme aracı olarak yaklaşmaktadır. Elektronik para yasal bir ödeme aracı olacaksa, para birimleri ve merkez bankaları için yeni bir çerçevenin benimsenmesi gerekecektir. Uygulamada, Avrupa Birliğinin İşleyişi hakkında Antlaşmanın «Avrupa Merkez Bankası ve ulusal merkez bankaları tarafından ihraç edilen banknotlar Birlik içinde yasal ödeme aracı statüsüne sahip tek notlar olacaktır» hükmünü içeren 128. maddesinin değiştirilmesi gerekecektir. Yeni düzenleme mekanizması bu tekeli yeni dijital para ihracını kapsayacak şekilde genişletmelidir. Avrupa Merkez Bankasının yasal ödeme aracı olan bu yeni dijital paraya yeni kurallar uygulaması gerekecektir. Dijital para transferinin veri güvenliği ve veri koruma, iş sürekliliği bağlamında da yeni standartlar oluşturulmalı, böylelikle ticari banka ve finansal hizmet sağlayıcıların bu kurallara uymaları sağlanmalıdır. Mali sistemin kara para aklama ve terör finansmanı için kullanılmasını önleyen yönerge ve düzenlemeler de üçüncü şahıslar adına yapılan dijital para transferleriyle ilgili düzenlemeleri kapsayacak şekilde değiştirilmelidir. Bu yeni düzenlemeler özellikle ödeme hizmetleri sunan şirketlere uygulanacaktır.

6 Merkez bankaları ve düzenleyici kurullar için avantajları Banknot ihracından kaynaklanan ve bir bölümü işletme giderleri adı altında merkez bankasına ayrıldıktan sonra genellikle Devlete ödenen gelire senyöraj ya da darp ücreti adı verilir. Tıpkı herhangi bir itibari para gibi, merkez bankasının dijital para ihraç etmesi bu geliri kesinlikle etkilemez; tek fark, dijital paranın kaydileştirilmiş olmasıdır. İhraç edilen e-notlar merkez bankası hesaplarında borç olarak gösterilir ve senyörajdan gelir yaratan üretken varlıklarla dengelenir. Bir başka önemli avantaj da kara para aklamayla, terör finansmanı ve diğer mali ve toplumsal sahtekarlıklarla (KDV sahtekarlığı, yasa dışı istihdam, vb.) etkin mücadeleye imkan veren izlenebilirlik özelliğidir. Tüketici için avantajları Alıcı tarafından kullanılmadan önce kredi kartları, PayPal veya mobil havaleler gibi elektronik ödeme sistemlerinin bir hesaptan diğerine aktarılması gerekir. Böylesi yöntemlerde ödemeyi alan kişinin hem ihraç edene, hem de ödemeyi gönderene güvenmesi lazımdır. GDM gibi gerçek dijital bir para birimiyle, para bir kişi tarafından doğruca bir başkasına gönderilir, değerinin itfa edilmesi gerekmez. Yasal ödeme aracı olan dijital paranın son tahlilde merkez bankasınca desteklenmesi, dijital paranın küresel ve standart bir bağlamda güvenilirliğini, güvenliğini, konvertibilitesini, kabulünü ve yaygın kullanımını pekiştirir. Dünya Bankasının yeni bir raporuna (Küresel Finansal Gelişim Raporu 2014: Finansal Kapsam) göre teknolojik yeniliklerden, örneğin mobil telefon veya mobil banka hizmetlerinden ilk yararlananlar, düşük gelirli kişilerdir. Bu yenilikler bankacılık hizmetlerinin daha ucuz ve yoksullar, kadınlar ve başta geleneksel banka şubelerinin bulunmadığı uzak ve seyrek nüfuslu olmak üzere, kırsal alanlarda oturan insanlar için daha erişilebilir olmasını sağlamaktadır. Bu nedenle GDM GSMT sistemi bankayla ilişkisi olmayan kitlesinin kalabalık ya da bankacılık hizmetlerinin gelişmemiş veya güvenilmez olduğu ülkelerde tüketiciler için özel bir avantaj sağlar. GDM, bir cep telefonunun SİM kartında saklanan, parasal değere sahip, kaydileştirilmiş dijital paradır. Bu durum, GDM GSMT sisteminin işlem giderleri bağlamında çok daha maliyet etkin ve çevre dostu olmasını sağlar.

7 Devlet için avantajları Avro ve Dolar bölgelerinde itibari para üretim gideri yılda 100 milyar avro/dolar olarak tahmin edilmektedir. Baskı gideri olmayacağı ve ihraç giderleri de büyük oranda azalacağı için, kaydileştirilmiş itibari paranın sabit giderleri senyöraj gelirleri üzerinde kağıt banknot ihracına kıyasla çok daha az etki yapacaktır. Bu durum, Devlet için önemli bir kar potansiyeli anlamına gelmektedir. İşlemlerin kesinlikle yasal bir çerçeve dahilinde izlenebiliyor olması sadece devlet bütçelerini değil, suç faaliyetlerini de etkileyen kara para aklama, terör finansmanı ve diğer mali ve toplumsal sahtekarlıklarla etkin mücadeleye imkan verir.

8 Bankacılık sistemi üzerinde etkileri Dijital ödeme sistemlerinin yönetiminde ve fiziki para işlemlerinde neden olacağı giderler dışında, kaydileştirilmiş dijital para ihracının bankacılık sisteminin ekonomi içindeki rolünde temel değişiklikler gerektirmez. Kaydileştirilmiş itibari para kullanımındaki artışla birlikte, itibari paranın yönetiminden ve çok sayıda ATM bulundurmaktan kaynaklanan faaliyetler azalacaktır. Bankacılık sistemleri çok gelişmiş ülkelerde itibari para miktarı, basılı para miktarından düşüktür. İtibari paranın kaydileştirilmesi bu ilişkide önemli oranda bir değişikliğe yol açmayacaktır. Böylelikle bankalar mevduat toplama ve bunları ekonominin hizmetine sunma işlerine odaklanabileceklerdir. Finansal katılım bağlamında, GMT ticari bankaların şube bulundurmadıkları bölgelerde oturan ve banka hesabı bulunmayan insanlara erişim için değerli bir ekonomi aracı olacaktır. Ticari bankaların mobil banka hizmetleri sağlamak yolundaki çabaları övgüye değer olup, ATM sayısı kısıtlı ülkelerde etki yarattığı kesindir. Ne var ki bu durum dünya üzerinde banka hesabı bulunmayan veya banka hesapları bulunmasına rağmen, mevcut sistemler birbiriyle uyuşmadığı ve sadece belirli banka gruplarıyla sınırlı olduğu için başka bankalarda hesabı olanlara ödeme yapamayan büyük çoğunluğun sorununu çözememektedir. Ticari bankalarca sağlanan banka hizmetleri bugün toplu taşımada kullanılan ve nakit olarak ödenenler gibi çok düşük tutarlar için asla çözüm olamayacaktır. GSMT ticari bankalarla rekabet amacını taşımamakla birlikte, banka hesabı bulunmayanlara bankacılık hizmeti sağlama açısından ticari bankalar için değerli bir araç olabilir. Herhangi bir ilave altyapı gerektirmeyen, bütünüyle entegre bir dijital sistem olan Giori Digital Money, etkin para transferi için gerekli bilgi akışını kolaylaştıracak, cep telefonunun çok yönlülüğü sayesinde her an, her yere para havale etmek gibi eşsiz bir avantaja sahip olacaktır.

9 Son on yılda yaklaşık 200 mobil ödeme sistemi geliştirilmiştir. Bunlardan hiçbiri bir merkez bankası tarafından yasal ödeme aracı olarak ihraç edilmiş dijital para değildir. Bu sistemlerden hiçbiri basılı banknotları dijital paraya, ya da dijital parayı basılı banknota dönüştüremez. GSMT, bir düzenleme ve izleme çerçevesi ve tek bir sistem içinde güvenilir ve güvenli işlemler için küresel bir uluslararası standart sağlamak üzere geliştirilmiştir. Özellikle banka hesabı olmayan kalabalık kitlelere sahip ülkelerin ilgi alanına girer ve gerekli basılı banknot sayısını önemli ölçüde azaltır. GSMT standardı dünyanın dört köşesine çok hesaplı bir havale ücreti karşılığında dijital finansal işlem akımını daha etkin yönetmek için hem cep telefonu operatörleri hem de finansal kurumlar tarafından kullanılabilir. Amacım nakitsiz bir toplum değil, daha az nakit kullanan bir toplum yaratmaktır. Roberto Giori Başkan The Roberto Giori Company Ltd (İsviçre)

10 The Roberto Giori Company Ltd 46, av Général Guisan CH-1009 PULLY

NAKİTSİZ YAŞAM ARAŞTIRMASI. ZENNA Nakitsiz Yaşam Araştırması Temmuz, 2017

NAKİTSİZ YAŞAM ARAŞTIRMASI. ZENNA Nakitsiz Yaşam Araştırması Temmuz, 2017 NAKİTSİZ YAŞAM ARAŞTIRMASI Araştırma, Bankacılık sektöründe dijitalin etkisini anlamak ve nakitsiz yaşam konseptinin tüketiciler nezdindeki algısını görmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma, 1-7 Temmuz

Detaylı

AKOFiS ÖDEME VE MENKUL KIYMET MUTABAKAT SİSTEMLERİ, ÖDEME HİZMETLERİ VE ELEKTRONİK PARA KURULUŞLARI HAKKINDA KANUN. Halkla İlişkiler Başkanlığı

AKOFiS ÖDEME VE MENKUL KIYMET MUTABAKAT SİSTEMLERİ, ÖDEME HİZMETLERİ VE ELEKTRONİK PARA KURULUŞLARI HAKKINDA KANUN. Halkla İlişkiler Başkanlığı ÖDEME VE MENKUL KIYMET MUTABAKAT SİSTEMLERİ, ÖDEME HİZMETLERİ VE ELEKTRONİK PARA KURULUŞLARI HAKKINDA KANUN Halkla İlişkiler Başkanlığı TA K D İ M Değerli; Ana Kademe, Kadın Kolları, Gençlik Kolları MKYK

Detaylı

FİNANS DÜNYASINDA ERKEN DÖNÜŞÜM. Sarp Demiray Ata Finans Grubu CDO

FİNANS DÜNYASINDA ERKEN DÖNÜŞÜM. Sarp Demiray Ata Finans Grubu CDO Sarp Demiray Ata Finans Grubu CDO İş dünyası, özellikle son 10 yıl içinde 3 farklı ana gruba doğru evrildi Büyüklük ve Güç Değişim ve Etki Çeviklik ve Esneklik Fintech ekosistemi hızlı ve sağlıklı bir

Detaylı

Fiziki olarak olmayan, özel kodlar ve algoritmalar ile üretilen internet üzerinden belli protokoller ile kullanılan sanal para borsası

Fiziki olarak olmayan, özel kodlar ve algoritmalar ile üretilen internet üzerinden belli protokoller ile kullanılan sanal para borsası Fiziki olarak olmayan, özel kodlar ve algoritmalar ile üretilen internet üzerinden belli protokoller ile kullanılan sanal para borsası Sanal para birimlerinden en çok tanınan bitcoin; dolaşımdaki bitcoin

Detaylı

AÇIKLAYICI BİLGİ NOTU

AÇIKLAYICI BİLGİ NOTU AÇIKLAYICI BİLGİ NOTU MEVZUAT TÜRÜ Gider Vergileri Genel Tebliği Taslağı (Seri No:91) AÇIKLAMA Başkanlığımızca hazırlanan 91 Seri No.lu Gider Vergileri Genel Tebliğ Taslağında; 6493 sayılı Ödeme ve Menkul

Detaylı

Dünya Bankası Finansal Yönetim Uygulamalarında Stratejik Yönelimler ve Son Gelişmeler

Dünya Bankası Finansal Yönetim Uygulamalarında Stratejik Yönelimler ve Son Gelişmeler Dünya Bankası Finansal Yönetim Uygulamalarında Stratejik Yönelimler ve Son Gelişmeler ECA Bölge Perspektifi Marius Koen TÜRKİYE: Uygulama Destek Çalıştayı 6-10 Şubat 2012 Ankara, Türkiye 2 Kapsam ve Amaçlar

Detaylı

Ürün ve hizmet başvurularını işleme alma, ödeme ve işlemler gerçekleştirme, talimatları ya da talepleri tamamlama

Ürün ve hizmet başvurularını işleme alma, ödeme ve işlemler gerçekleştirme, talimatları ya da talepleri tamamlama Gizlilik Politikası Bu Gizlilik Politikası, Standard Chartered Grup un ( SCB, biz veya bizim ) herhangi bir üyesi tarafından Kişisel Verilerin toplanması, kullanılması ve ifşa edilmesi hakkındadır. Kişisel

Detaylı

Haftalık Para ve Banka İstatistikleri ne İlişkin Yöntemsel Açıklama

Haftalık Para ve Banka İstatistikleri ne İlişkin Yöntemsel Açıklama Haftalık Para ve Banka İstatistikleri ne İlişkin Yöntemsel Açıklama İstatistik Genel Müdürlüğü Parasal ve Finansal Veriler Müdürlüğü İçindekiler I- Tanım... 3 II- Amaç... 3 III- Yöntem... 3 IV- Yayımlama

Detaylı

Türkiye de Dünya Bankası: Öncelikler ve Programlar

Türkiye de Dünya Bankası: Öncelikler ve Programlar Türkiye de Dünya Bankası: Öncelikler ve Programlar Dünya Bankası Grubu Hakkında Dünya Bankası nedir? 1944 te kurulan Banka, kalkınma desteği konusunda dünyanın en büyük kaynağıdır 184 üye ülke sahibidir

Detaylı

2005 YILI İLERLEME RAPORU VE KATILIM ORTAKLIĞI BELGESİNİN KOPENHAG EKONOMİK KRİTERLERİ ÇERÇEVESİNDE ÖN DEĞERLENDİRMESİ

2005 YILI İLERLEME RAPORU VE KATILIM ORTAKLIĞI BELGESİNİN KOPENHAG EKONOMİK KRİTERLERİ ÇERÇEVESİNDE ÖN DEĞERLENDİRMESİ 2005 YILI İLERLEME RAPORU VE KATILIM ORTAKLIĞI BELGESİNİN KOPENHAG EKONOMİK KRİTERLERİ ÇERÇEVESİNDE ÖN DEĞERLENDİRMESİ TEPAV EPRI Dış Politika Etütleri AB Çalışma Grubu 9 Kasım 2005 Ankara Zeynep Songülen

Detaylı

ÜNİTE:1. Para ve Finansal Sistem ÜNİTE:2. Mali Varlık Fiyatlarının Belirlenmesi ÜNİTE:3. Finansal Kurumlar ve Piyasalar ÜNİTE:4

ÜNİTE:1. Para ve Finansal Sistem ÜNİTE:2. Mali Varlık Fiyatlarının Belirlenmesi ÜNİTE:3. Finansal Kurumlar ve Piyasalar ÜNİTE:4 ÜNİTE:1 Para ve Finansal Sistem ÜNİTE:2 Mali Varlık Fiyatlarının Belirlenmesi ÜNİTE:3 Finansal Kurumlar ve Piyasalar ÜNİTE:4 Bankacılık Sektörü ve Banka Yönetimi ÜNİTE:5 1 Para Arzının Belirlenmesi ve

Detaylı

Şeffaflık, Sürdürülebilirlik ve Hesap Verilebilirlikte Yeni Yaklaşımlar: Finansal Raporlama ve Denetim Penceresinden Yeni TTK

Şeffaflık, Sürdürülebilirlik ve Hesap Verilebilirlikte Yeni Yaklaşımlar: Finansal Raporlama ve Denetim Penceresinden Yeni TTK Şeffaflık, Sürdürülebilirlik ve Hesap Verilebilirlikte Yeni Yaklaşımlar: Finansal Raporlama ve Denetim Penceresinden Yeni TTK Prof. Dr. Serdar ÖZKAN İzmir Ekonomi Üniversitesi İzmir Ticaret Odası Meclis

Detaylı

ELEKTRONİK PARA TRANSFERİ HİZMETİ NASIL VERGİLENDİRİLİR?

ELEKTRONİK PARA TRANSFERİ HİZMETİ NASIL VERGİLENDİRİLİR? 28(150), 205-210 ELEKTRONİK PARA TRANSFERİ HİZMETİ NASIL VERGİLENDİRİLİR? Kenan AKBULUT 26 * ÖZ Yaşanan teknolojik gelişmeler ve artan ticaret hacmi bu duruma paralel olarak elektronik para kullanımını

Detaylı

Türk Lirasından Sıfır Atılması

Türk Lirasından Sıfır Atılması Türk Lirasından Sıfır Atılması Ekonomik yaşamın önemli bir unsuru olan para, ülkemizde yıllardır yaşanmakta olan enflasyonist ortam nedeniyle sıkça kamuoyu gündeminde yer almakta, Türk Lirasından sıfır

Detaylı

Orta ölçekli şirketler için uçtan uca işbirliği sunuyoruz.

Orta ölçekli şirketler için uçtan uca işbirliği sunuyoruz. Orta ölçekli şirketler için uçtan uca işbirliği sunuyoruz. İletişiminiz ne kadar iyi? Bu, günümüzün mobil ve sanal iş alanı ortamında çalışanları iş ortakları ve müşterileri arasında kesintisiz iletişim

Detaylı

Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 91) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar

Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 91) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: Amaç GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 91) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar MADDE 1 - (1) Bu Tebliğin amacı, 20/6/2013 tarihli ve 6493 sayılı

Detaylı

Türkiye: Verimlilik ve Büyüme Atılımının Gerçekleştirilmesi

Türkiye: Verimlilik ve Büyüme Atılımının Gerçekleştirilmesi : Verimlilik ve Büyüme Atılımının Gerçekleştirilmesi 1 ANA BULGULAR Ekonomik atılım ile Kişi başına düşen GSYİH 2015 e kadar iki katına çıkarılabilecektir 6 milyon yeni istihdam olanağı yaratılabilecektir

Detaylı

için Cenk Serdar Katma Değerli Servisler

için Cenk Serdar Katma Değerli Servisler E-Devlet Uygulamaları için Cenk Serdar Katma Değerli Servisler Genel Müdür Yardımcısı Nedir? 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu Kabul Tarihi: Ocak 2004 Islak imzaya eşdeğer nitelikli elektronik sertifika

Detaylı

SAP OEM PROGRAM ORTAKLIĞI REHBERİ. Türkiye nin ilk SAP OCP İş Ortağı MDS ap den OEM Programı Hakkında Bilmek İstedikleriniz...

SAP OEM PROGRAM ORTAKLIĞI REHBERİ. Türkiye nin ilk SAP OCP İş Ortağı MDS ap den OEM Programı Hakkında Bilmek İstedikleriniz... SAP OEM PROGRAM ORTAKLIĞI REHBERİ Türkiye nin ilk SAP OCP İş Ortağı MDS ap den OEM Programı Hakkında Bilmek İstedikleriniz... OEM İŞ ORTAKLIĞI NEDİR? MDS ap SAP OEM iş ortaklığı modeli, SAP platformlarını

Detaylı

Özet Tanıtım Dokümanı

Özet Tanıtım Dokümanı Özet Tanıtım Dokümanı İstanbul, 2012 Kutluşah, yönetim, finans ve süreç danışmanlığı alanlarında hizmet veren güvenilir bir iş ortağıdır Toplamda 85 yılı aşkın finansal kuruluşlar, girişimcilik ve yönetim

Detaylı

ALİ FUAT ERBİL 9 MART 2010

ALİ FUAT ERBİL 9 MART 2010 ALİ FUAT ERBİL 9 MART 2010 Kısaca Garanti Toplam Varlık 116,3 Milyar TL 9 Milyon Müşteri Toplam Gelir 7,2 Milyar TL 16.918 Çalışan Net Kar 3,1 Milyar TL 792 Şube Garanti de Değer Denklemi a Fırsatları

Detaylı

BÖLÜM BANKALARIN FAALİYET ALANLARININ GELİŞİMİ

BÖLÜM BANKALARIN FAALİYET ALANLARININ GELİŞİMİ İÇİNDEKİLER SUNUŞ...xiii ÖN SÖZ... xv TABLOLAR LİSTESİ... xvii ŞEKİLLER VE GRAFİKLER LİSTESİ... xix BİRİNCİ BÖLÜM BANKALARIN FAALİYET ALANLARININ GELİŞİMİ 1. Bankacılık Faaliyet Alanları... 1 1.1. Mevduat

Detaylı

Banka Bilançosunun Özellikleri Pazar, 26 Aralık 2010 18:24

Banka Bilançosunun Özellikleri Pazar, 26 Aralık 2010 18:24 Ticari bir işletme olarak bankaların belirli bir dönem içerisinde nasıl çalıştıklarını ve amaçlarına dönük olarak nasıl bir performans sergilediklerini değerlendirebilmenin yolu bankalara ait finansal

Detaylı

Maaşını Ziraat ten alan çalışanlar, kendileri için hazırladığımız ayrıcalıklı dünyada ücretsiz bankacılık hizmetlerinden özel kredi imkânlarına kadar

Maaşını Ziraat ten alan çalışanlar, kendileri için hazırladığımız ayrıcalıklı dünyada ücretsiz bankacılık hizmetlerinden özel kredi imkânlarına kadar Maaşını Ziraat ten alan çalışanlar, kendileri için hazırladığımız ayrıcalıklı dünyada ücretsiz bankacılık hizmetlerinden özel kredi imkânlarına kadar sayısız artıya sahip oluyor. ZİRAAT, HER ZAMAN HER

Detaylı

BAKIŞ MEVZUAT 91 SERİ NO LU GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞİ BAŞLIK

BAKIŞ MEVZUAT 91 SERİ NO LU GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞİ BAŞLIK BAKIŞ MEVZUAT 91 SERİ NO LU GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞİ BAŞLIK Sayı 2017/50 ÖZET 91 Seri No lu Gider Vergileri Genel Tebliğinde elektronik para ve ödeme kuruluşları ile bu kuruluşların şube veya temsilcilerince

Detaylı

Bono İhracı Sunumu MAYIS 2016

Bono İhracı Sunumu MAYIS 2016 Bono İhracı Sunumu MAYIS 2016 Öngörülen İhraç Yapısı İhraç Bilgileri İhraççı : TURKISHBANK A.Ş. İhraç Tutarı : 18,000,000 TL, Talebe göre artırılabilir. Kıymet Türü : Banka Bonosu İhraç Şekli : Nitelikli

Detaylı

8. 2 Nasıl Banka Servisini Kullanabilir ve Faturalarımı Online Ödeyebilirim?

8. 2 Nasıl Banka Servisini Kullanabilir ve Faturalarımı Online Ödeyebilirim? 8.Ünite- E BANKACILIK VE BANKA HESABI NASIL İDARE EDİLİR. 8.1 İnternet Bankacılığı/ Telefon bankacılığı İnternetin hayatımıza girmesiyle, geleneksel bankacılık elektronik bankacılık tarafından e- bankacılık

Detaylı

BİLGİ GÜVENLİĞİ. Temel Kavramlar

BİLGİ GÜVENLİĞİ. Temel Kavramlar BİLGİ GÜVENLİĞİ Temel Kavramlar Bilgi güvenliği ne demektir? Bilgi güvenliği denildiğinde akla gelen kendimize ait olan bilginin başkasının eline geçmemesidir. Bilgi güvenliği, bilginin izinsiz veya yetkisiz

Detaylı

Ağı ve Müşterileri Korumak. Güvenlik Planı. Yönetim Politikaları. Kanunların Rolü. İşletim sistemini güçlendirmek. Anti-virus software

Ağı ve Müşterileri Korumak. Güvenlik Planı. Yönetim Politikaları. Kanunların Rolü. İşletim sistemini güçlendirmek. Anti-virus software Ağı ve Müşterileri Korumak İşletim sistemini güçlendirmek Upgrades, patches E-ticaret Güvenliği ve Ödeme Sistemleri Anti-virus software En ucuz ve kolay yol Günlük updates gerekir Copyright 2014 Pearson

Detaylı

Maaşını Ziraat ten alan çalışanlar, kendileri için hazırladığımız ayrıcalıklı dünyada ücretsiz bankacılık hizmetlerinden özel kredi imkânlarına kadar

Maaşını Ziraat ten alan çalışanlar, kendileri için hazırladığımız ayrıcalıklı dünyada ücretsiz bankacılık hizmetlerinden özel kredi imkânlarına kadar Maaşını Ziraat ten alan çalışanlar, kendileri için hazırladığımız ayrıcalıklı dünyada ücretsiz bankacılık hizmetlerinden özel kredi imkânlarına kadar sayısız artıya sahip oluyor. ZİRAAT, HER ZAMAN HER

Detaylı

Bölüm 1. Para, Banka ve Finansal Piyasaları Neden Öğrenmeliyiz?

Bölüm 1. Para, Banka ve Finansal Piyasaları Neden Öğrenmeliyiz? Bölüm 1 Para, Banka ve Finansal Piyasaları Neden Öğrenmeliyiz? DR. HÜLYA ÜNLÜ 1-2 Sunumlar bilgi amaçlıdır. Tek başına yeterli değildir. Sunumlarda kullanılan Birincil Kaynak Mishkin in Kitabıdır. Finansal

Detaylı

Bono İhracı Sunumu NİSAN 2018

Bono İhracı Sunumu NİSAN 2018 Bono İhracı Sunumu NİSAN 2018 İhraç Bilgileri İHRAÇ BİLGİLERİ İhraççı İhraç Tutarı Kıymet Türü TURKISHBANK A.Ş. 10 Milyon TL Finansman Bonosu İhraç Şekli Nitelikli yatırımcıya satış Vade 171 Gün Talep

Detaylı

ELEKTRONIK PARA VE ÖDEME KURULUŞLARINCA YAPILAN ÖDEME HİZMETLERİNİN BSMV VE KDV KARŞISINDAKİ DURUMU

ELEKTRONIK PARA VE ÖDEME KURULUŞLARINCA YAPILAN ÖDEME HİZMETLERİNİN BSMV VE KDV KARŞISINDAKİ DURUMU 13.03.2017/46-1 ELEKTRONIK PARA VE ÖDEME KURULUŞLARINCA YAPILAN ÖDEME HİZMETLERİNİN BSMV VE KDV KARŞISINDAKİ DURUMU ÖZET : 91 Seri No lu Gider Vergileri Genel Tebliğinde elektronik para ve ödeme kuruluşları

Detaylı

ELEKTRONİK TİCARET DR. AYŞEGÜL SAĞKAYA GÜNGÖR

ELEKTRONİK TİCARET DR. AYŞEGÜL SAĞKAYA GÜNGÖR ELEKTRONİK TİCARET DR. AYŞEGÜL SAĞKAYA GÜNGÖR E-İŞ Elektronik İş (E-iş) Bilgi ve iletişim teknolojilerinin bir şirketin tüm aktivitelerini desteklemek amaçlı uygulanması Şirketin iç ve dış veri sistemlerini

Detaylı

BİLİŞİM SİSTEMLERİNİN PRENSİPLERİ

BİLİŞİM SİSTEMLERİNİN PRENSİPLERİ BİLİŞİM SİSTEMLERİNİN PRENSİPLERİ Derleyen: Prof. Dr. Güngör BAL Bölüm 8 Elektronik ve Mobil Ticaret Prensipler ve Öğrenme Hedefleri Elektronik ticaret ve mobil ticaret git gide gelişmekte ve işin yürütülmesi

Detaylı

KÜRESEL UZAY ÇAĞINDA VERGİLEMEYE KRİTİK BAKIŞ DOÇ. DR. ERSAN ÖZ PAU İİBF MALİYE BÖLÜMÜ MALİ HUKUK A.B.D.

KÜRESEL UZAY ÇAĞINDA VERGİLEMEYE KRİTİK BAKIŞ DOÇ. DR. ERSAN ÖZ PAU İİBF MALİYE BÖLÜMÜ MALİ HUKUK A.B.D. KÜRESEL UZAY ÇAĞINDA VERGİLEMEYE KRİTİK BAKIŞ DOÇ. DR. ERSAN ÖZ PAU İİBF MALİYE BÖLÜMÜ MALİ HUKUK A.B.D. DÜNYADA İKİ ŞEY KESİNDİR. ÖLÜM VE VERGİLER (B. Franklin) Uzaya çıksak bile ölüm vardır. Yakın zaman

Detaylı

Bono İhracı Sunumu ARALIK 2016

Bono İhracı Sunumu ARALIK 2016 Bono İhracı Sunumu ARALIK 2016 İHRAÇ BİLGİLERİ İhraç Bilgileri İhraççı : TURKISHBANK A.Ş. İhraç Tutarı : 15 Milyon TL Kıymet Türü : Banka Bonosu İhraç Şekli : Nitelikli yatırımcıya satış Vade : 150 gün

Detaylı

KURUMLAR KISA ÖZET KOLAYAOF

KURUMLAR KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. FİNANSAL KURUMLAR KISA ÖZET KOLAYAOF

Detaylı

FİNANSAL KURUMLAR PARA PİYASASI KURUMLARI

FİNANSAL KURUMLAR PARA PİYASASI KURUMLARI FİNANSAL KURUMLAR PARA PİYASASI KURUMLARI Bankalar Merkez Bankaları Ticaret Bankaları Yatırım Bankaları Kalkınma Bankaları Katılım Bankaları Eximbank BDDK Uluslararası Bankacılık BANKALAR Finansal Aracılık

Detaylı

KONU: 91 SERİ NO'LU GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞİ. GENELGE (Sadece Müşterilerimiz içindir)

KONU: 91 SERİ NO'LU GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞİ. GENELGE (Sadece Müşterilerimiz içindir) Genelge : 2017/12 14.03.2017 GENELGE (Sadece Müşterilerimiz içindir) Açıklama; 11/03/2017 tarih ve 30004 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 91 Seri No lu Gider Vergileri Genel Tebliğinde; 6493 sayılı Ödeme

Detaylı

Bono İhracı Sunumu EKİM 2016

Bono İhracı Sunumu EKİM 2016 Bono İhracı Sunumu EKİM 2016 İHRAÇ BİLGİLERİ İhraç Bilgileri İhraççı : TURKISHBANK A.Ş. İhraç Tutarı : 20,000,000 TL (Talebe göre artırılabilir.) Kıymet Türü : Banka Bonosu İhraç Şekli : Nitelikli yatırımcıya

Detaylı

İŞLETME KAVRAMI. Üretim faktörlerini bir araya getirmek Üretim yapmak

İŞLETME KAVRAMI. Üretim faktörlerini bir araya getirmek Üretim yapmak GENEL MUHASEBE İŞLETME KAVRAMI Toplumun gereksinimlerini sağlayan mal ve hizmetleri üreten ekonomik birimlere işletme denir. İşletme, ihtiyaç duyulan mal ve hizmetleri üretmek ve pazarlamak, böylece var

Detaylı

İSTANBUL ATIK MUTABAKATI

İSTANBUL ATIK MUTABAKATI İSTANBUL ATIK MUTABAKATI 2013 ün Mayıs ayında İstanbul da bir araya gelen dünyanın farklı bölgelerinden belediye başkanları ve seçilmiş yerel/bölgesel temsilciler olarak, küresel değişiklikler karşısında

Detaylı

SEDEFED REKABET KONGRESİ Büyüme Dinamikleri Üzerine Bir Tartışma

SEDEFED REKABET KONGRESİ Büyüme Dinamikleri Üzerine Bir Tartışma SEDEFED REKABET KONGRESİ Büyüme Dinamikleri Üzerine Bir Tartışma Panel: Özel Sektörün Büyümeye Yaklaşımı, Şirketler Kesiminden Uygulama Örnekleri İstanbul 8 Kasım 2007 Ülkemiz son 5 yılda hızlı bir büyüme

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR ( )

SİRKÜLER RAPOR ( ) DMF SİSTEM ULUSLARARASIBAĞIMSIZDENETİMDANIŞMANLIKVE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİKA.Ş. www.dmf.com.tr& dmfsystem.eu dmf@dmf.com.tr www.russellbedford.com Ankara :Eskişehir Yolu 9. Km. Tepe Prime B Blok No: 100

Detaylı

SERMAYE PİYASALARI VE FİNANSAL KURUMLAR

SERMAYE PİYASALARI VE FİNANSAL KURUMLAR DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. SERMAYE PİYASALARI VE FİNANSAL KURUMLAR

Detaylı

BDDK-Bilgi Sistemlerine İlişkin Düzenlemeler. Etkin ve verimli bir Banka dan beklenenler Bilgi Teknolojilerinden Beklenenler

BDDK-Bilgi Sistemlerine İlişkin Düzenlemeler. Etkin ve verimli bir Banka dan beklenenler Bilgi Teknolojilerinden Beklenenler Gündem Bilgi Sistemlerine İlişkin Yasal Düzenlemeler & COBIT AB Seminer 2009 Bankacılıkta Bilgi Sistemlerine İlişkin Düzenlemeler Etkin ve verimli bir Banka dan beklenenler Bilgi Teknolojilerinden Beklenenler

Detaylı

E-DEVLET ve E-TİCARET IT 515

E-DEVLET ve E-TİCARET IT 515 E-DEVLET ve E-TİCARET 280 2006-2010 BİLGİ TOPLUMU STRATEJİSİ TEMEL EKSENLER 1. Sosyal Dönüşüm 2. Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin İş Dünyasına Nüfuzu Eylem ana temaları: Devlet ile İş Yapma Kolaylıklarının

Detaylı

Aklamanın Aşamaları ve Yöntemleri

Aklamanın Aşamaları ve Yöntemleri Aklamanın Aşamaları ve Yöntemleri Aklamanın Aşamaları Yerleştirme (Placement) Ayrıştırma (Layering) Bütünleştirme (Integration) Her aklama sürecince bu aşamaların üçünün de ayrı ayrı gerçekleşmesi zorunlu

Detaylı

Türkiye E Ticaret Pazarı

Türkiye E Ticaret Pazarı Türkiye E Ticaret Pazarı 28 Mart 2012 İTO Okyar Tahaoğlu 1 Bankalararası Kart Merkezi 1990 yılında kamu ve özel banka ortaklığıyla kuruldu 27 üyeye hizmet veriyoruz Misyon Ödemeler sektöründe, nakitsiz

Detaylı

TEMEL BANKACILIK BİLGİ FORMU

TEMEL BANKACILIK BİLGİ FORMU TEMEL BANKACILIK BİLGİ FORMU Müşterinin Adı Soyadı TCKN / Müşteri Numarası ÜRÜNÜN ADI : VADESİZ TL/YABANCI PARA MEVDUAT HESABI İŞLEM AÇIKLAMASI ÜCRET TUTARI TAHSİLAT PERİYODU Hesap İşletim i - - - ÜRÜNÜN

Detaylı

Maaşını Ziraat ten alan çalışanlar, kendileri için hazırladığımız ayrıcalıklı dünyada ücretsiz bankacılık hizmetlerinden özel kredi imkânlarına kadar

Maaşını Ziraat ten alan çalışanlar, kendileri için hazırladığımız ayrıcalıklı dünyada ücretsiz bankacılık hizmetlerinden özel kredi imkânlarına kadar Maaşını Ziraat ten alan çalışanlar, kendileri için hazırladığımız ayrıcalıklı dünyada ücretsiz bankacılık hizmetlerinden özel kredi imkânlarına kadar sayısız artıya sahip oluyor. ZİRAAT, HER ZAMAN HER

Detaylı

GATSO T-SERİSİ. Trafik denetlemenin geleceği

GATSO T-SERİSİ. Trafik denetlemenin geleceği GATSO T-SERİSİ Trafik denetlemenin geleceği GATSO T-Serisi: maksimum esneklik minimum maliyet Yol güvenliği Bugünün etkin çözümleri için ihtiyacı: Çok yönlü kullanım T-Serisi rakipsiz kullanılabilirliği

Detaylı

En iyi Ödeme Sistemi. www.turkpayonline.com

En iyi Ödeme Sistemi. www.turkpayonline.com En iyi Ödeme Sistemi www.turkpayonline.com ÖNSÖZ DITRIX Ltd. ve telekomünikasyon alanındaki markası Turk- PAY, ödeme sistemlerinin reel sektöre entegrasyonunu sağlamayı amaçlamaktadır. Şirketimiz için

Detaylı

İHRACATIN FİNANSMANI METİN TABALU / TİM GENEL SEKRETER YARDIMCISI

İHRACATIN FİNANSMANI METİN TABALU / TİM GENEL SEKRETER YARDIMCISI 1 İHRACATIN FİNANSMANI METİN TABALU / TİM GENEL SEKRETER YARDIMCISI 4 EKİM 2013 2004-1 2004-4 2005-3 2006-2 2007-1 2007-4 2008-3 2009-2 2010-1 2010-4 2011-3 2012-2 2013-1 TÜRKİYE DE GSYH İTHALAT İLİŞKİSİ

Detaylı

IMF, Birleşmiş Milletlerin uzmanlaşmış kurumlarından biri olsa da, kendi tüzüğü, yönetim yapısı ve mali kaynağı vardır.

IMF, Birleşmiş Milletlerin uzmanlaşmış kurumlarından biri olsa da, kendi tüzüğü, yönetim yapısı ve mali kaynağı vardır. IMF ye Genel Bakış Biz kimiz? Uluslararası Para Fonu (IMF) parasal konularda küresel işbirliğini arttırmak, mali istikrarı sağlamak, uluslararası ticareti kolaylaştırmak, yüksek istihdamı ve sürdürülebilir

Detaylı

İşsizlik Çeşitleri, Para Kavramı. Spor Bilimleri Anabilim Dalı

İşsizlik Çeşitleri, Para Kavramı. Spor Bilimleri Anabilim Dalı İşsizlik Çeşitleri, Para Kavramı Spor Bilimleri Anabilim Dalı Açık İşsizlik Çalışma isteği ve gücü olup, cari ücret seviyesinde ve ayrıca kanun yahut örf ve adetle belirlenmiş çalışma saatlerinde iş aradığı

Detaylı

Atila Çelik UlaştırmaBakanlığı

Atila Çelik UlaştırmaBakanlığı 1. KaradenizHazar Düzenleyici Konferansi 25 Mayıs 2006, İstanbul Atila Çelik UlaştırmaBakanlığı ELEKTRONİK HABERLEŞME KANUNUN HAZIRLANMASINDA DİKKATE ALINAN HUSUSLAR AB müktesebatının üstlenilmesine ilişkin

Detaylı

Türkiye de Yabancı Bankalar *

Türkiye de Yabancı Bankalar * Bankacılar Dergisi, Sayı 52, 2005 Türkiye de Yabancı Bankalar * I. Giriş: Uluslararası bankacılık faaliyetleri, geçen yüzyılın ikinci yarısından itibaren uluslararası ticaret akımlarının ve doğrudan yabancı

Detaylı

SİRKÜLER. 11/03/2017 tarih ve sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 91 Seri No.lu Gider Vergileri Genel Tebliğinde;

SİRKÜLER. 11/03/2017 tarih ve sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 91 Seri No.lu Gider Vergileri Genel Tebliğinde; SİRKÜLER Sayı: 2017/14 Konu: Elektronik Para ve Ödeme Kuruluşları Tarafından Sağlanan Hizmetler Karşılığında Lehe Alınan Paralar BSMV Kapsamına Alınmıştır (91 Seri Nolu Gider Vergileri Genel Tebliği) Mevzuat:

Detaylı

PROF. DR. GÖKHAN ÖZERTAN PROF. DR. ARZU TEKTAŞ PROF. DR. VEDAT AKGİRAY. Başkan. Kurumsal Yönetim Merkezi. Boğaziçi Üniversitesi DOÇ. DR.

PROF. DR. GÖKHAN ÖZERTAN PROF. DR. ARZU TEKTAŞ PROF. DR. VEDAT AKGİRAY. Başkan. Kurumsal Yönetim Merkezi. Boğaziçi Üniversitesi DOÇ. DR. EĞİTMENLERİMİZ AYŞEGÜL TOKER ARZU TEKTAŞ VEDAT AKGİRAY GÖKHAN ÖZERTAN Dekan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yüksek Okul Müdürü Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Başkan Kurumsal Yönetim Merkezi Bölüm

Detaylı

Özet Tanıtım Dokümanı

Özet Tanıtım Dokümanı Özet Tanıtım Dokümanı Istanbul, 2012 UME GLOBAL, kurumsal finansman / özel girişim sermayesi alanlarında danışmanlık hizmeti veren güvenilir bir ortaktır Geçmiş Deneyimler Toplamda 70 yılı aşkın endüstri,

Detaylı

Konu: 91 Seri No.lu Gider Vergileri Genel Tebliği, 11/03/2017 tarih ve sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

Konu: 91 Seri No.lu Gider Vergileri Genel Tebliği, 11/03/2017 tarih ve sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. No: 2017/30 Tarih: 15.03.2017 ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Küçükbakkalköy Mah. Vedat Günyol Cad. Defne Sok. No:1 Flora Residence K:11 D.141-142 Ataşehir/İSTANBUL Tel : 0.216.340

Detaylı

Mehmet BOZ ULAKBİM mehmet@ulakbim.gov.tr AB 06 Pamukkale Üniversitesi 9 Şubat 2006, Denizli Neden Toplu Katalog?

Mehmet BOZ ULAKBİM mehmet@ulakbim.gov.tr AB 06 Pamukkale Üniversitesi 9 Şubat 2006, Denizli Neden Toplu Katalog? Toplu Katalog Çalışmaları; Gelişmeler Işığında Bir Değerlendirme Mehmet BOZ ULAKBİM mehmet@ulakbim.gov.tr AB 06 Pamukkale Üniversitesi 9 Şubat 2006, Denizli Kapsam Neden Toplu Katalog? Nasıl bir Sistem?

Detaylı

İŞLETME KAVRAMI. Üretim faktörlerini bir araya getirmek (bilinçli/sistemli) Üretim yapmak

İŞLETME KAVRAMI. Üretim faktörlerini bir araya getirmek (bilinçli/sistemli) Üretim yapmak GENEL MUHASEBE İŞLETME KAVRAMI Toplumun gereksinimlerini sağlayan mal ve hizmetleri üreten ekonomik birimlere işletme denir. İşletme, ihtiyaç duyulan mal ve hizmetleri üretmek ve pazarlamak, böylece var

Detaylı

tepav Küresel Kriz e Karşı ş TEPAV Politika Önerileri TBB İstanbul , 28 Nisan 2009

tepav Küresel Kriz e Karşı ş TEPAV Politika Önerileri TBB İstanbul , 28 Nisan 2009 tepav Küresel Kriz e Karşı ş TEPAV Politika Önerileri TBB İstanbul, 28 Nisan2009 Küresel Krize Karşı TEPAV Politika Önerileri Slide 2 Çerçeve Krizi Türkiye ye taşıyan kanallar Krizin Türkiye üzerindeki

Detaylı

Mobil ödemeler ve dijital cüzdan uygulamaları ödeme sistemlerinin geleceğini belirleyecek

Mobil ödemeler ve dijital cüzdan uygulamaları ödeme sistemlerinin geleceğini belirleyecek BKM Genel Müdürü Canko: Mobil ödemeler ve dijital cüzdan uygulamaları ödeme sistemlerinin geleceğini belirleyecek Son üç yılda İnternet ten ödeme hacminin dünyada yüzde 16, Türkiye de ise 41 büyüme gösterdiğini

Detaylı

Faydaları. Taglette Nedir?

Faydaları. Taglette Nedir? Hızlı Kredi Sistemi Faydaları Taglette Nedir? Taglette, cep telefonlarında tek bir aplikasyon ile ürün üzerinden gereken en önemli bilgi ve hizmetlere ulaşmayı sağlayan yeni bir cep telefonu ve mikrochip

Detaylı

Kamuoyu Duyurusu. 16 Aralık 2009

Kamuoyu Duyurusu. 16 Aralık 2009 Kamuoyu Duyurusu 16 Aralık 2009 İnternet Bankacılığına Girişlerde Tek Kullanımlık Şifre Uygulaması Bankacılık hizmetlerine kullanıcının istediği zaman ve yerden erişim imkanı sağlayan internet bankacılığı

Detaylı

Yönetilen Baskı Hizmetlerinde Yeni Yaklaşımlar Mehmet SEZER

Yönetilen Baskı Hizmetlerinde Yeni Yaklaşımlar Mehmet SEZER Yönetilen Baskı Hizmetlerinde Yeni Yaklaşımlar Mehmet SEZER Genel Müdür Xerox Türkiye Biz Kimiz? $22,5 milyar ciro ile doküman yönetimi ve iş süreçleri alanında dünyanın en büyük teknoloji ve hizmet şirketi

Detaylı

Selçuk KARAÇAY HasanSÜEL Vodafone Türkiye

Selçuk KARAÇAY HasanSÜEL Vodafone Türkiye Selçuk KARAÇAY HasanSÜEL Vodafone Türkiye Vodafone, Dünyanın Vodafone En dünyanın Büyük en Mobil büyük mobil Şirketidir iletişim şirketidir. VODAFONE VOice + DAta + telefone 1985 te İngiltere nin ilk cep

Detaylı

Teknolojide Sürdürülebilir Rekabet için Sanayi 4.0. Ayşegül EROĞLU

Teknolojide Sürdürülebilir Rekabet için Sanayi 4.0. Ayşegül EROĞLU Teknolojide Sürdürülebilir Rekabet için Sanayi 4.0 Ayşegül EROĞLU 02 Sanayi 4.0 Nedir? Sanayi 4.0 Türkiye için neden önemli? Sanayi 4.0 ın İklimlendirme Sektörü üzerindeki potansiyeli nedir? Sanayi 4.0

Detaylı

Değişen ve Gelişen Ekonomilerde Raporlamanı n ve Denetimin

Değişen ve Gelişen Ekonomilerde Raporlamanı n ve Denetimin Değişen ve Gelişen Ekonomilerde Raporlamanı n ve Denetimin İstanbul, Ocak 2019 Sunu m 1. Dünya Genelinde Muhasebe Uygulamaları Planı 2. Bağımsız Denetime Duyulan İhtiyaç 3. Ülkemizdeki Muhasebe Uygulamaları

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2017/055 Ref: 4/055

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2017/055 Ref: 4/055 SİRKÜLER İstanbul, 16.03.2017 Sayı: 2017/055 Ref: 4/055 Konu: ELEKTRONİK PARA VE ÖDEME KURULUŞLARINI BANKER KAPSAMINDA DEĞERLENDİREN VE İŞLEMLERİNİN BANKA VE SİGORTA MUAMELELERİ VERGİSİNE TABİ OLACAĞINI

Detaylı

YTLToken Türkiye nin güvenli, hızlı ve şeffaf kripto parası

YTLToken Türkiye nin güvenli, hızlı ve şeffaf kripto parası YTLToken YTLToken Türkiye nin güvenli, hızlı ve şeffaf kripto parası Özet... 3 YTLToken Akıllı Sözleşmeler... 4 YTLToken Nedir?... 5 Nasıl Katılınır?... 6 YTLToken Dağılım... 7 YTLToken Dağıtım ve Tedarik...

Detaylı

Bilgi Güvenliği Hizmetleri Siber güvenliği ciddiye alın!

Bilgi Güvenliği Hizmetleri Siber güvenliği ciddiye alın! Bilgi Güvenliği Hizmetleri Siber güvenliği ciddiye alın! 2 Securitas ile Bir adım Önde Olun Bir kurumda çalışanlarla ilgili kişisel bilgilerin internette yayınlanması, interaktif bankacılık sistemi kullanıcısının

Detaylı

Bankacılığa İlişkin Mevzuat ve Yeni Düzenlemeler *

Bankacılığa İlişkin Mevzuat ve Yeni Düzenlemeler * Bankacılar Dergisi, Sayı 56, 2006 Bankacılığa İlişkin Mevzuat ve Yeni Düzenlemeler * (Ocak-Mart 2006) 1. Bankacılık Kanununa İlişkin Düzenlemeler 31 Ocak 2006 tarih ve 26066 sayılı Resmi Gazete de; Maden

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI TÜRKİYE VE DÜNYADA ALACAK SİGORTASI

İZMİR TİCARET ODASI TÜRKİYE VE DÜNYADA ALACAK SİGORTASI İZMİR TİCARET ODASI TÜRKİYE VE DÜNYADA ALACAK SİGORTASI HAZIRLAYAN: EKİN SILA ÖZSÜMER AB VE ULUSLARARASI ORGANİZAYONLAR MASASI UZMAN YARDIMCISI 1 TİCARİ ALACAK SİGORTASI Ticari alacak sigortası, alıcılar

Detaylı

Türkiye İç Denetim Kongresi, 11 Kasım 2013. Sosyal Medya Riski ve Denetimi. Doğan Tanrıseven EY Danışmanlık Hizmetleri, Direktör

Türkiye İç Denetim Kongresi, 11 Kasım 2013. Sosyal Medya Riski ve Denetimi. Doğan Tanrıseven EY Danışmanlık Hizmetleri, Direktör Türkiye İç Denetim Kongresi, 11 Kasım 2013 Sosyal Medya Riski ve Denetimi Doğan Tanrıseven EY Danışmanlık Hizmetleri, Direktör Sosyal Medya Kavramı Anket Soruları Sayfa 2 Sosyal Medya Kavramı Geleneksel

Detaylı

Sağlık Sektörünün Bugünü ve Geleceği

Sağlık Sektörünün Bugünü ve Geleceği Sağlık Sektörünün Bugünü ve Geleceği Antalya - 20.04.2018 Uğur GENÇ CEO Memorial Sağlık Grubu Yıkıcı trendler bugün sağlık sektörünü kökten değiştiriyor Bu trendler bakım hizmetinin verilmesi ve finansmanı

Detaylı

İleriye doğru açık bir yol

İleriye doğru açık bir yol Broşür İleriye doğru açık bir yol Bir HP PartnerOne İş Ortağı ile çalışmanın avantajlarını keşfedin HP portföyünün eşsiz zenginliği, yetkili HP PartnerOne İş Ortağı nın becerileriyle birlikte size piyasada

Detaylı

MERKEZİ FATURA KAYDI SİSTEMİNİN KURULUŞU, FAALİYETİ VE YÖNETİMİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK

MERKEZİ FATURA KAYDI SİSTEMİNİN KURULUŞU, FAALİYETİ VE YÖNETİMİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Merkezi Fatura Kaydı Sisteminin kuruluş, faaliyet ve yönetimine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Detaylı

EK:1 Türk Ekonomi Bankası A.Ş. Bireysel Müşteri Sözleşmesi Masraf, Komisyon ve Ücret Listesi* İŞLEM ÜCRETİ/ ORANI

EK:1 Türk Ekonomi Bankası A.Ş. Bireysel Müşteri Sözleşmesi Masraf, Komisyon ve Ücret Listesi* İŞLEM ÜCRETİ/ ORANI EK:1 Türk Ekonomi Bankası A.Ş. Bireysel Müşteri Sözleşmesi Masraf, Komisyon ve Ücret Listesi* İŞLEM ÜCRETİ/ ORANI MİNİMUM MAKSİMUM PARA AKTARMA İŞLEMLERİ HAVALE (TL) Hesaptan Hesaba Havale Komisyonu 2

Detaylı

Tüm işletmeler UMS 7 kapsamında, UFRS lere göre hazırlanan mali tablolarının bir parçası olarak nakit akım tablosu hazırlamak zorundadırlar.

Tüm işletmeler UMS 7 kapsamında, UFRS lere göre hazırlanan mali tablolarının bir parçası olarak nakit akım tablosu hazırlamak zorundadırlar. UMS 7 Standarda (standardın ilgili paragraflarına referans verilmiştir) Nakit Akım Tablosu Kontrol listesinin bu kısmı nakit akım tablosunun nasıl hazırlaması gerektiğini açıklayan UMS 7 ye yöneliktir.

Detaylı

Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi FİNANSMANI İŞLETME PİYASALAR FİNANSAL Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi İŞLETME FİNANSMANI Piyasa Piyasa,

Detaylı

e-kuruma DÖNÜŞÜM PROJESİ

e-kuruma DÖNÜŞÜM PROJESİ e-kuruma DÖNÜŞÜM PROJESİ 1 İÇERİK Proje Amaçları e-kurum Kapsamı e-imza Altyapısı Sonuçlar Değerlendirmeler 2 PROJE AMAÇLARI Kurum Verimliliği Bilgi YönetimiY Hizmetler Zamandan ve maliyetten tasarruf

Detaylı

Programatik Ekosistem

Programatik Ekosistem Programatik Ekosistem İçerik 1. Programatik Ekosistem 2. Programatik Teknolojiler 3. IAB Türkiye Girişimleri EMEA da programatik kullanımı oranı: %92 Görüntülü reklam kampanyaları için programatik kullananların

Detaylı

Dijital Cüzdanlar ve BKM Express. Serkan YAZICIOĞLU

Dijital Cüzdanlar ve BKM Express. Serkan YAZICIOĞLU 1 Dijital Cüzdanlar ve BKM Express Serkan YAZICIOĞLU 2 Ajanda 1) Dünyadan Rakamlar 2) Türkiye de Neler Oluyor? 3)BKM Express Mobilin Önlenemez Yükselişi Sürüyor Global Kullanıcı Sayıları (Milyon) 1900

Detaylı

MALİ TABLOLAR VE MİZAN KONTROLÜ

MALİ TABLOLAR VE MİZAN KONTROLÜ MALİ TABLOLAR VE MİZAN KONTROLÜ ÖZET: Muhasebe sistemi; karar, kontrol ve hesap verme süreçlerinin etkili çalışmasını sağlayacak şekilde kurulur ve yürütülür. Kamu hesapları ise, yönetim ve denetim yetkilileriyle

Detaylı

TEB HOLDİNG A.Ş YILI 3. ARA DÖNEM KONSOLİDE FAALİYET RAPORU

TEB HOLDİNG A.Ş YILI 3. ARA DÖNEM KONSOLİDE FAALİYET RAPORU TEB HOLDİNG A.Ş. 2012 YILI 3. ARA DÖNEM KONSOLİDE FAALİYET RAPORU Raporun Ait Olduğu Dönem : 01.01.2012 30.09.2012 Şirketin Ticaret Ünvanı Genel Müdürlük Adresi : TEB Holding A.Ş. : TEB Kampüs C Blok Saray

Detaylı

TODAİE edevlet MERKEZİ UYGULAMALI E-İMZA SEMİNERİ 16-17 KASIM 2011. E-imza Teknolojisi. TODAİE Sunumu

TODAİE edevlet MERKEZİ UYGULAMALI E-İMZA SEMİNERİ 16-17 KASIM 2011. E-imza Teknolojisi. TODAİE Sunumu TODAİE edevlet MERKEZİ UYGULAMALI E-İMZA SEMİNERİ 16-17 KASIM 2011 E-imza Teknolojisi TODAİE Sunumu Ferda Topcan Başuzman Araştırmacı ferdat@uekae.tubitak.gov.tr (312) 4688486-19 İçerik Açık Anahtarlı

Detaylı

Dünya Bankası. 8 Nisan 2014 İstanbul

Dünya Bankası. 8 Nisan 2014 İstanbul Dünya Bankası 8 Nisan 2014 İstanbul 1. Giriş Neden bu değerlendirme, neden şimdi? 2. GB nin STA ile Kıyaslanması 3. Tarım ve Hizmetlerde Entegrasyon 4. Asimetrik Düzenlemeler 5. Koordinasyon ve Anlaşmazlıkların

Detaylı

Temel İlkeler: Genel Organizasyon İlke 1: Kanuni Temel İlke 2: Yönetim İlke 3: Kapsamlı Risk Yönetimi için Altyapı

Temel İlkeler: Genel Organizasyon İlke 1: Kanuni Temel İlke 2: Yönetim İlke 3: Kapsamlı Risk Yönetimi için Altyapı Temel İlkeler: Genel Organizasyon İlke 1: Kanuni Temel Finansal Piyasa Altyapıları (FPA) tarafından gerçekleştirilen tüm faaliyetlerin iyi tesis edilmiş, açık, şeffaf ve zorlayıcı bir kanuni temele sahip

Detaylı

GENEL MUHASEBE. KVYK-Mali Borçlar. Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

GENEL MUHASEBE. KVYK-Mali Borçlar. Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi GENEL MUHASEBE KVYK-Mali Borçlar Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi KAYNAK KAVRAMI Kaynaklar, işletme varlıklarının hangi yollarla sağlandığını göstermektedir. Varlıklar,

Detaylı

Gümrük müşavirliği sektöründe, yenilikçi yaklaşımlarla kalıcı üstünlükler yaratmak.

Gümrük müşavirliği sektöründe, yenilikçi yaklaşımlarla kalıcı üstünlükler yaratmak. 1 Misyon Gümrük müşavirliği sektöründe, yenilikçi yaklaşımlarla kalıcı üstünlükler yaratmak. Sahip olduğumuz prensiplerin ışığında, sürdürülebilirlik çerçevesinde, müşterilerimize verimlilik sunmak. 2

Detaylı

BAĞIMSIZ DENETİM RAPORU

BAĞIMSIZ DENETİM RAPORU Şirketimizin 31.12.2012 tarihi itibariyle hazırlanan yıl sonu konsolide olmayan finansal raporu 25 / 04 / 2013 tarih ve 8307 sayılı Ticaret Sicili Gazetesi nde yayımlanmıştır. Yayımlanan bilgilere; BDDK

Detaylı

Nizamettin OĞUZ.

Nizamettin OĞUZ. e-arşiv Nizamettin OĞUZ Türk Arşivciler Derneği nizamettinoguz@ Arşiv Kurumların, gerçek ve tüzel kişilerin gördükleri hizmetler, yaptıkları haberleşme veya işlemler neticesinde meydana gelen ve bir maksatla,

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. (2) Türkiye de faaliyette bulunan katılım bankaları bu Tebliğ hükümlerine tâbidir.

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. (2) Türkiye de faaliyette bulunan katılım bankaları bu Tebliğ hükümlerine tâbidir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan : KATILIM BANKALARINCA UYGULANACAK TEKDÜZEN HESAP PLANI VE İZAHNAMESİ HAKKINDA TEBLİĞ (26.01.2007 tarih ve 26415 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.)

Detaylı

Bankacılık Sektöründe Bilişim ve Teknoloji Alanındaki Çalışmalarımız

Bankacılık Sektöründe Bilişim ve Teknoloji Alanındaki Çalışmalarımız Bankacılık Sektöründe Bilişim ve Teknoloji Alanındaki Çalışmalarımız Ahmet Türkay VARLI Bilgi Yönetimi Dairesi Başkanı Yer: Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu, TBMM Tarih:24.05.2012, 12:00 KURULUŞ

Detaylı