ENVER DERNEĞİ DENİZLİ ŞUBESİ DENİZLİ'NİN YÜK TAŞIMACILIĞI RAPORUNU HAZIRLADI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ENVER DERNEĞİ DENİZLİ ŞUBESİ DENİZLİ'NİN YÜK TAŞIMACILIĞI RAPORUNU HAZIRLADI"

Transkript

1 ENVERwww.enverdenizli.org.tr ENERJİ VERİMLİLİĞİ DERNEĞİ DENİZLİ ŞUBESİ İKİ aylık haber bülteni NİSAN 2012 sayı 02 yıl 01 BU SAYIDA Buket Cibali Demir ile İzolasyon Üzerine 08 Buket İzolasyon işletme sahibi Buket Cibali Demir ile konutlarda enerji verimliliğinin temel şartı olan mantolamanın detaylarını konuştuk. 10 Halil Göker ile Enerji Verimliliği Üzerine Er-Bakır Genel Müdür Yardımcısı Halil Göker, enerji verimliliği alanında yaptıkları çalışmanın detaylarını ve sanayicilere tavsiyelerini ENVER üyeleri ile paylaştı. 15 Merkezi Sistem ile Isınmada Yeni Dönem Merkezi sistem ile ısınan konutlara yönelik başlatılan ve her dairenin yaktığı enerji kadar fatura ödemesini hedefleyen yeni uygulamanın detayları... ENVER DERNEĞİ DENİZLİ ŞUBESİ DENİZLİ'NİN YÜK TAŞIMACILIĞI RAPORUNU HAZIRLADI Enerji Verimliliği Derneği Denizli Şubesi, hayata geçirdiği projeler ile tüm Türkiye'ye örnek olmaya devam ediyor. Bu kapsamda, Denizli Valisi Abdülkadir Demir ile yapılan görüşmeler sonucunda Denizli'nin yük taşımacılığı etüdü yapılarak, Denizli Ekonomisi ve enerji verimliliği açısından büyük önem taşıyan bir rapor hazırlandı. ENVER Denizli Şubesi'nin hazırladığı rapor, Denizli Valisi Abdülkadir Demir'e sunuldu. Raporda, Denizli için en uygun ve verimli taşımacılık seçeneğinin demir yolu taşımacılığı olduğu vurgulanırken, önemli noktalara değinildi. SANAYİDE ENERJİ HUKUKU: SANAYİ TESİSLERİNİN ENERJİ ALANINDA HAYATA GEÇİRECEĞİ PROJELERDE ALACAKLARI DANIŞMANLIKLAR Enerji hukuku, enerji verimliliği çalışmalarının sanayi tesislerinde de maksimum düzeyde ve doğru olarak hayata geçirilebilmesi konusunda önemli düzenlemeler içeren bir hukuk dalı. Çeşitli hukuk dallarıyla da iç içe olan enerji hukuku, sanayi tesislerinde yapılacak enerji ile ilgili çalışmalarda hukuki danışmanlık alınarak hareket edilmesini öngörüyor » ENVER ÜYELERİ UMUT ÇOCUKLARI İLE KAHVALTIDA BİR ARAYA GELDİ ENVER Derneği Denizli Şubesi'nin üyeleri, Denizli Polis Evi'nde organize edilen kahvaltıda bir araya geldi. Kahvaltı süresince birbirleri ve Yönetim Kurulu ile fikir alışverişinde bulunan üyeler, organizasyondan memnun bir şekilde ayrıldılar. ENVER Derneği Genel Başkanı Erkan Gürkan'ın da katıldığı kahvaltı sonrasında Denizli Umut Çocukları Derneği de 'enerji verimliliği' konulu bir gösteri sergileyerek, bu alanda oldukça önemli mesajlar verdiler. 05» ENVER-DER UŞAK ŞUBESİ HİZMETE GİRDİ Enerji Verimliliği Derneği, yeni şubeler açarak gücüne güç katmaya devam ediyor. Son olarak Uşak'ta hizmete giren yeni şube, Derneğin 8. şubesi oldu. Yoğun bir katılımla gerçekleştirilen açılış törenine Uşak Şubesi yöneticileri ve üyelerinin yanı sıra, ENVER Genel Başkanı Erkan Gürkan, ENVER Denizli Şube Başkanı Mehmet Akgün ve Denizli Yönetim Kurulu Üyesi Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Mahmud Güngör de katıldı.

2 2 ENERJİ VERİMLİLİĞİ DERNEĞİ DENİZLİ ŞUBESİ NİSAN 2012 sayı 02 yıl 01 Denizli'deki Yük Taşımacılığının Etüt Raporu Hazırlandı nerji verimliliğinin yanı sı- E ra, çevrenin korunmasına da büyük önem veren Enerji Verimliliği Derneği Denizli Şubesi, bu kapsamda tüm Türkiye'ye örnek olacak bir çalışmaya imza attı. Denizli'deki Lojistik Taşımacılık İncelendi Geçtiğimiz aylarda Denizli Valisi Abdülkadir Demir ile yapılan görüşme sonucunda, Enerji Verimliliği Derneği Denizli Şubesi tarafından hazırlanması kararlaştırılan 'Denizli Yük Taşımacılığı Etüdü - Yük Taşımacılığında Demiryolu Payının Artmasının Ekonomik ve Çevresel Katkıları' raporu tamamlandı. Hazırlanan rapor, Enerji Verimliliği Derneği Denizli Şube Başkanı Mehmet Akgün, Yönetim Kurulu üyeleri Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Mahmud Güngör, Ufuk Aras ve Şener Arslan tarafından Denizli Valisi Abdülkadir Demir'e sunuldu. En Verimli Taşıma Sistemi: Demiryolu Denizli'nin artan ihracat hacmi göz önünde bulundurularak hazırlanan raporda, halihazırdaki taşıma verileri, taşıma sistemlerinin durumu ve karşılaştırması ile bu sistemlerin ekonomik ve çevresel faktörleri mercek altına alındı. Tüm bu değerlendirmelerin sonucunda, Denizli sanayisi için en verimli taşıma sisteminin demiryolu olduğu ortaya konuldu. Raporda, Denizli- İzmir Demiryolu'nun geometrik olarak iyileştirilmesi ve çift hatta çıkarılması gerektiği de belirtildi. "Bu Çalışma, Denizli Sanayisine Yön Verecek" Hazırladıkları raporun, Denizli sanayisine yön vereceğini belirten Şube Başkanı Mehmet Akgün, bu raporla bir yandan taşımacılıkta enerji verimliliği sağlamayı, diğer yandan da çevreyi korumayı hedeflediklerini söyledi. "Önemli Bir Çalışmaya İmza Atıldı" ENVER Denizli Şubesi'nin önemli bir çalışmaya imza attığını belirten Vali Abdülkadir Demir, "Bu rapor tüm Türkiye için örnek teşkil ediyor. Bu çalışma ile Denizli'nin ne derece ekonomik kazanımlar sağlayabileceğini de görmüş olduk" dedi. Rapora ENVER Denizli web sitesinden ulaşılabilir. ENVER-DER DENİZLİ ŞUBESİ HABER BÜLTENİ NİSAN 2012 SAYI 02 YIL 01 DENİZLİ ŞUBESİ Enerji Verimliliği Derneği Denizli Şubesi Adına Sahibi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akgün Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Sevda Arda Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Çağrı Sebzeci Editör Yasin Efesoy Yayına Hazırlayanlar Mutlu Bayram Aycan Aydoğan Sevcan Gedik Fotoğraflar Hakan Yılmaz Bülten Tasarımı Mustafa Odabaşı Baskı Ege Reklam Basım Sanatları San.Tic. Ltd.Şti - İstanbul İletişim T F denizli@enver.org.tr Adres Enerji Verimliliği Derneği Denizli Şubesi Sırakapılar Mh Sk. Türkmen İş Merkezi No: 30 K: 1 D: 3 Denizli BU BÜLTEN HAZIRLANIRKEN GERİ DÖNÜŞÜMLÜ KAĞIT KULLANILMAKTADIR.

3 NİSAN 2012 sayı 02 yıl 01 ENERJİ VERİMLİLİĞİ DERNEĞİ DENİZLİ ŞUBESİ 3 ENVER-Der Denizli Şubesi Üyeleri, Umut Çocukları ile Kahvaltıda Bir Araya Geldi üzenlediği çeşitli etkinlik- D ler, hazırlamış olduğu raporlar ve çıkardığı iki aylık haber bülteni ile insanların dikkatini enerji verimliliğine çekerek yapılabilecek tasarrufları gündeme taşıyan Enerji Verimliliği Derneği Denizli Şubesi, üyelerini Denizli Polis Evi'nde düzenlediği kahvaltı organizasyonu ile bir araya getirdi. Üyeler Fikir Alışverişinde Bulundular Yeni kurulmuş bir dernek olmasına rağmen Denizli nin seçkin işadamlarını tek bir çatı altında toplayan Enerji Verimliliği Derneği Denizli Şubesi, önümüzdeki dönemde yapacak olduğu çalışmalar ile ilgili olarak, üyeleri ile görüş alışverişinde bulundu. "Denizli, Enerji Verimliliği Alanında Öncü Olacak" Programın açılış konuşmasını yapan Enerji Verimliliği Derneği Genel Başkanı Erkan Gürkan, Denizli nin diğer illere göre enerji verimliliği çalışmalarında hızla ilerlediğini ve bu konuda Türkiye de öncü olacağını belirtti. Başkan Gürkan, sözlerine şöyle devam etti: Biz bu yola geleceğimiz ve ülkemiz için girdik. Enerji verimliliğine herkesin destek olması gerekiyor. Bu desteği buradaki çocuklarımızın bizler için hazırladığı gösteriler ile görmek bizi çok mutlu etti. Denizli, her alanda olduğu gibi, enerji verimliliği alanında da yaptığı ve yapacak olduğu çalışmalar ile Türkiye ye öncü olacaktır. "Kısa Sürede Başarılı Çalışmalara İmza Attık" Genel Başkan Erkan Gürkan'ın ardından söz alan Enerji Verimliliği Derneği Denizli Şube Başkanı Mehmet Akgün, yeni kurulan bir dernek olmalarına rağmen, çok kısa bir süre içerisinde 63 üye ile birbirinden başarılı çalışmalara imza attıklarını ifade etti. "Bu çalışmalarımızı daha başarılı bir şekilde yürütmek adına üyelerimizi bir araya getirdik" diyen Başkan Mehmet Akgün, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Aynı zamanda Serabral Palsili (beyin felçli) olup, Türkiye den ilk kez umreye gidecek olan Denizli Umut Çocukları Derneği'nin enerji dolu çocuklarının, enerji verimliliği ile ilgili hazırlamış oldukları gösteriyi sergileyerek, herkesin bu konuda ne kadar duyarlı olması gerektiğinin önemini bir kez daha vurgulamak istedik. Umut Çocukları'ndan Muhteşem Gösteri Protokol konuşmaları ve üyelerle yapılan fikir alışverişinin ardından, Denizli Umut Çocukları Derneği'nin enerji verimliliği temalı tiyatral gösterisi sergilendi. Gösteride, 'toplumda biz de varız' diyen umut çocukları, enerji verimliliği konusunda da birbirinden çarpıcı mesajlar verdi. Çocukların sergiledikleri gösteride basit önlemlerle nasıl enerji tasarrufunun sağlanabileceği gözler önüne serilirken, gösteri, davetlilerin beğenisini topladı. Daha sonra, programın kapanışı gerçekleştirildi.

4 4 ENERJİ VERİMLİLİĞİ DERNEĞİ DENİZLİ ŞUBESİ NİSAN 2012 sayı 02 yıl 01 ENVER-Der Genel Merkez Genel Kurulu Gerçekleştirildi nerji Verimliliği Derne- E ği Genel Merkezi, 2. Olağan Genel Kurulu'nu 22 Mart 2011 tarihinde Ankara TOBB Plaza'da gerçekleştirdi. Genel Kurul'da alınan kararlar sonucunda Dernek tüzüğünde birtakım değişiklikler yapılırken, Yönetim, Denetim ve Onur kurulları da yeniden oluşturuldu. Erkan Gürkan Yeniden Genel Başkan Seçildi Enerji Verimliliği Derneği Genel Merkezi'nin 2. Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda yapılan seçim sonucunda, Erkan Gürkan, üyelerinin güvenini tazeleyerek yeniden Genel Başkanlığa seçildi. Gürkan ile birlikte 7 genel başkan vekilinin de seçimi gerçekleştirildi. 2. Olağan Genel Kurulu'nu 22 Mart 2011 tarihinde Ankara'da gerçekleştiren Enerji Verimliliği Derneği Genel Merkezi, Dernek tüzüğünde birtakım değişikliklere imza atarken, Yönetim, Denetim ve Onur kurulu üyelerini de yeniden seçti. Yapılan seçimler neticesinde, Genel Başkan Erkan Gürkan güven tazeleyerek yeniden Genel Başkanlık görevine layık görüldü. Yönetim Kurulu üyeliklerine iş dünyasının önde gelen isimleri seçilirken, Denetim ve Onur Kurulu üyeleri de yeniden belirlendi. Seçimlerin ardından üyelerine seslenen Genel Başkan Erkan Gürkan, üyelerinin güvenini kazanmış olmanın kendisini gururlandırdığını belirterek, birlik ve beraberlik mesajı verdi. "Yeni Dönemde Büyük Hedeflerimiz Var" Seçim sonrasında bir konuşma yapan ENVER-Der Genel Başkanı Erkan Gürkan, "Sizlerin güven oyunu alarak yeniden bu görevi üstlenmek benim için büyük bir onur ve gurur kaynağı. Hepinize sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Yeni Yönetim Kurulumuz ile yeni dönemde büyük hedefleri gerçekleştirmek için çaba göstereceğiz" dedi. ENVER-Der Genel Merkez Yeni Yönetim Kurulu Yönetim Kurulu seçimleri sonucunda genel başkan vekilliğine Ali Koç, Adnan Ersoy Ulubaş, İbrahim Çağlar, Hazim Sesli, Kenan Yavuz, Hüseyin Arslan ve Bekir Altunok seçilirken, Genel Sekreterliğe Samed Özdağ; Genel Muhasipliğe de Mustafa Yalçın getirildi. Yönetim Kurulu üyeleri ise şu isimlerden oluşturuldu: Ali Kibar, Gökhan Akça, İnanç Kabadayı, Tahir Büyükhelvacıgil, Mehmet Büyükekşi, Ömer Cihad Vardan, Nail Olpak, Feridun Bilgin, Erhan Usta, Mustafa Kaplan, Fuat Tosyalı, Haluk Ündeğer, Murat Saraylı, Melih Bulu, Oğuz Satıcı, Orhan Özcü, Hayati Çetin, Salim Koşar, Erdal Çalıkoğlu. Yeni Denetim ve Onur Kurulları Enerji Verimliliği Derneği Genel Merkez Denetim Kurulu'na Kemal Battal, Ünal Terzi, Hüseyin Altay, Turgay Çelen, Ömer Turhan, Mehmet Şahin ve Mesut Dural seçildi. Enerji Verimliliği Derneği Onur Kurulu ise şu isimlerden meydana geldi: Dr. M. Hilmi Güler, Orhan Aydın, Ziya Güvenç, Sedat Çelikdoğan ve Metin Yerebakan. Genel Başkan Erkan Gürkan: "Birlikte Güçlüyüz!" Enerji Verimliliği Derneği'nin tüm Türkiye'ye örnek bir sivil toplum kuruluşu olduğunu vurgulayan Genel Başkan Erkan Gürkan, "4 yıl gibi çok kısa bir süre içerisinde büyük başarılara imza attık. Ana hedefimiz olan enerji verimliliği alanında önemli mesafeler kat ettik. Oluşumumuzu Türkiye çapına yayarak, farklı illerde yeni şubeler oluşturduk. Bunun yanı sıra, üye sayımız da her geçen gün artış gösteriyor. İllerdeki şubelerimiz var güçleriyle yerel ve bölgesel çalışmalara imza atıyor. Tüm bu başarıları, siz değerli üyelerimizin desteği ile yakaladık. Kısacası, biz birlikte güçlüyüz!" dedi.

5 NİSAN 2012 sayı 02 yıl 01 ENERJİ VERİMLİLİĞİ DERNEĞİ DENİZLİ ŞUBESİ 5 Enerji Verimliliği Derneği Uşak Şubesi Hizmete Girdi nerji Verimliliği E Derneği farklı illerde yeni şubeler açarak gücüne güç katmaya devam ediyor. Bu kapsamda ENVER- Der'in Türkiye'deki 8. şubesi Uşak'ta hizmete girdi. Uşaklı ve Denizlili Üyeler Açılışta Bir Araya Geldi ENVER-Der Uşak Şubesi'nin açılışına KOSGEB Genel Başkanı Mustafa Kaplan, ENVER-Der Genel Başkanı Erkan Gürkan, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik, UOSB Başkanı Ali Yıldırım, UTSO Başkanı Mustafa Kuvvet, UGİAD Başkanı Abdullah Acar, ENVER-Der Denizli Şube Başkanı Mehmet Akgün ve Yönetim Kurulu Üyesi Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Mahmud Güngör ile Uşaklı iş adamları katıldı. ENVER-Der Uşak Şube Başkanlığına ise işadamı Metin Dokur getirildi. "ENVER-Der Güçlenmeye Devam Ediyor" Açılışta bir konuşma yapan ENVER-Der Genel Başkanı Erkan Gürkan, "Derneğimizin Uşak Şubesi 8. şubedir. Önümüzdeki aylarda diğer illerin de katılımıyla şube sayısını arttıracağız. Amacımız enerjiyi verimli kullanmayı çoçuklardan işadamlarına kadar öğretmektir. Çünkü sahip olduğumuz enerji kaynaklarını nasıl verimli kullanacağımız öğrenmek ve öğretmek zorundayız" dedi. "Enerji Verimliliği Büyük Önem Taşıyor" Yakın gelecekte fosil enerjinin tükeneceği varsayıldığına göre, her ülkenin yeşil enreji ve mevcut enerji kaynaklarını daha verimli kullanması gerektiğini ifade eden Gürkan, enerji verimliliğinin, sürdürülebilir kalkınmanın ve rekabetçiliğin önemli bileşenlerinden biri olduğunu belirtti. Gürkan, dünyanın ekolojik kapasitesi çerçevesinde ele alınması gereken enerji ihtiyacı için enerji verimliliğinin arttırılmasına, buna bağlı olarak da inovasyonlara ihtiyaç olduğunu kaydetti. "İşbirliği İçinde Hareket Edilmeli" "Türkiye'de gerek kamu, gerek özel sektör gerekse sivil toplum kuruluşları; enerjinin, doğal kaynakların ve diğer girdilerin verimliliğinin artırılması için yeni teknolojilerin ve yöntemlerin yaygınlaştırılmasında öncü rol oynamalı, işbirliği halinde hareket etmelidir" diyen Gürkan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu süreçte Türkiye nin önde gelen sivil toplum kuruluşları, ilgili kamu kuruluşları ve özel sektör temsilcilerini yanımıza alarak 2008 yılında Enerji Verimliliği Derneği'ni kurduk. Dernek kısa zamanda gerçekleştirdiği kampanya, promosyon, seminer ve konferanslarla enerji verimliliği konusunda toplum üzerinde farkındalık oluşturdu. "Yeşil Enerjiye Yatırım Yapmak İstiyoruz" ENVER-Der Uşak Şube Başkanı Metin Dokur ise "Genel Başkanımızın söylediği gibi artık enerjinin verimli kullanılmasının zamanı geldi ve geçiyor. Fosil enerjinin yerini yakın zamanda yeşil enerji alacak. Yeşil enerjinin diğer adı da yenilenebilir enerji. Bunlara en güzel örnek rüzgar ve güneş enerjisi gibi enerji türleri. Biz de yeşil enerjiye yatırım yapmak istiyoruz. Bu nedenle ENVER Uşak Şubesi'ni açtık" dedi.

6 6 ENERJİ VERİMLİLİĞİ DERNEĞİ DENİZLİ ŞUBESİ NİSAN 2012 sayı 02 yıl 01 İlk 'Dünya Çocuk Meclisi' Konya'da Kuruldu nerji Verimliliği Derne- E ği, enerji verimliliği ve çevre konularında uluslararası projelere destek vermeye devam ediyor. Bu çerçevede, Enerji Verimliliği Derneği, Konya Valiliği, Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Mevlana Kalkınma Ajansı işbirliği ile Konya'da ilk 'Dünya Çocuk Meclisi' kuruldu. Proje UNIDO'nun Desteği ile Gerçekleştirildi Konya Valiliği'nin himayesinde gerçekleştirilen projenin ilk toplantısı, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Enerji Verimliliği Derneği Genel Başkanı Erkan Gürkan, Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) Türkiye Direktörü Süleyman Yılmaz ve Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Akman'ın katılımı ile düzenlendi. Dünya Çocukları Konya'da Bir Araya Geldi İlk 'Dünya Çocuk Meclisi' olma özelliği taşıyan projenin ana temasını 'yeşil gelecek' oluşturdu. 'Dünya Çocuk Meclisi - Yeşil Gelecek Zirvesi 2012' adıyla gerçekleştirilen toplantıda, dünyanın farklı ülkelerinden gelen çocuklar, enerji verimliliğinin yeşil bir dünya oluşturmak için ne derece önemli olduğunu vurguladılar. Yeşil Bir Gelecek İçin Deklarasyon İmzalandı Düzenlenen meclis toplantısı sonucunda ortaya çıkan fikirler, bir deklarasyon haline getirildi. Deklarasyonda 12 ilke ve 11 idari madde yer aldı. Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dil halinde hazırlanan deklarasyon, tüm meclis üyeleri tarafından imzalandı. Deklarasyonun Dikkat Çeken İlkeleri Deklarasyonda şu ilkeler dikkat çekti: Çevrenin temiz tutulması, doğal hayatın korunması, doğal ve sağlıklı beslenme hakkının korunması, su kütlelerinin sık sık kontrol edilerek, sağlıklı tutulması, doğayı kirletenlere engel olunması, enerjinin çevreye daha az zarar verecek şekilde kullanılması ve üretilmesi, doğal kaynakların bilinçli kullanılması, doğada yaşayan tüm canlıların korunması, geri dönüşüm bilincinin yerleştirilmesi, atıkların çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesi, binalarda ısı yalıtımı yapılması, ulaşımda toplu taşımanın tercih edilmesi. Dünya Çocuk Meclisi'nin İdari Maddeleri Deklarasyonun idari maddeleri ise şu şekilde: Meclis merkezinin Konya olması, her yıl 23 Nisan'da Konya'da toplanılması, her ülkenin bir temsilci ile Meclis toplantılarına katılması, temsilcilerin enerji, çevre ve yeşil ekonomi ile ilgili görüş ve önerilerini Meclis çalışmalarına sunmaları, temsilcilerin enerji, çevre ve yeşil ekonomi üzerine söylem, slogan ve çözüm önerilerini tüm dünyaya ilan etmeleri, her yıl için Meclis'e dönem başkanı seçilmesi, Meclis'in yürütme organının Genel Sekreterlik olması ve görevin Türkiye temcilcisi tarafından yürütülmesi, koordinasyonun Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından sağlanması, çalışmalarda danışmanlardan destek alınması, Meclis adına bir web sitesi hazırlanması, iletişim dili olarak İngilizce kullanılması. Konya'da oluşturulan Dünya Çocuk Meclisi'ne Denizli'yi temsilen Denizli Umut Çocukları Derneği üyesi Halit Özgül katıldı. Meclis toplantısında Denizli'yi en iyi şekilde temsil eden Halit Özgül'e toplantı sonrasında katılım sertifikası verildi.

7 NİSAN 2012 sayı 02 yıl 01 ENERJİ VERİMLİLİĞİ DERNEĞİ DENİZLİ ŞUBESİ 7 Esat Sitesi - Buket İzolasyon İnşaat Ltd. Şti. mantolama uygulamasından bir örnek. Konutlarda Enerji Verimliliğinin Temel Şartı: Mantolama antolama uygulaması; M Amerika ve Avrupa ülkelerinde uzun yıllardan bu yana dış cephe ısı yalıtım sistemi olarak kullanılmaktadır. Malesef Türkiye'de yeni tanınan bu sistem halen yaygın değildir. Yerkürede hızla tükenen enerji kaynaklarının sorumsuzca tüketildiği bu dönemde enerji verimliliğine yönelmek bir zorunluluktur. Türkiye'nin enerji ihtiyacının çoğunluğu yurt dışından karşılandığı için, enerjinin verimsiz kullanılması da ülke ekonomisine ağır bir yük getirmektedir. Neden Mantolama? Konutlarda ve iş yerlerinde ısınmak ve serinlemek için birçok ısıtıcı ve soğutucu cihazlar kullanılmaktadır. Türkiye'deki yapıların büyük çoğunluğunda hiçbir koruma olmadığından enerji, kışın yapıdan çok duvarları ısıtmak için kullanılmakta, yazın ise yapıları klima ile soğutmak için aşırı derecede elektrik sarf edilmektedir. Oysa doğru bir ısı yalıtım sistemi ile doğal gaz ve elektrik enerjisinden %50 tasarruf edilmesi mümkündür. Mantolamada Nelere Dikkat Edilmelidir? Binalarda ısı kayıpları kolonlar, kirişler, çatı, binanın temeli, pencereler ve kapılardan meydana gelmektedir. Bunları önlemek için binanın tamamı koruma altına alınmadığı takdirde verimli bir sonuç elde edilemez. Isı yalıtım sistemleri sonsuz bir ömre sahip değildir. Yapılan bu işleri uzun ömürlü kılan ise bakımdır. Mantolamayı koruyan 2 faktör vardır. Bunlardan birincisi plakanın üzerine kaplanan sıva, diğeri ise boyadır. Boya zamanla deforme olabilir. Sıvanın deforme olması durumunda ise plakaların zamanla düşmesi ve tamamen tahrip olması gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Bu noktada sıvayı koruyan en önemli faktör boyadır. Boyanın ömrü ise malzemenin kalitesine göre 6 ila 9 yıl civarındadır. Gerçekleştirilen uygulamaların ortaya koyduğu bir diğer husus ise ısı yalıtım sistemlerinin uygulamasının, binanın konumuna göre hiçbir aralık ve boşluk kalmaksızın yapılması gerektiğidir. Doğru şekilde yapılan mantolama uygulaması ile binanın kolonları, kirişleri, dış sıvası ve kat betonu korunurken, betonun içinde bulunan demirlerin korozyona uğrayarak çürümesi de engellenir. Böylece binanın ömrü uzarken, mantolamanın da uzun yıllar kullanılması mümkün hale gelir. Mantolamanın Temel Avantajları Dış cephe ısı yalıtım sistemleri ile: * Yakıt harcamalarının ortalama %50 azalmasını, * Daha az yakıt ile daha çok ısınmayı, * Çok daha az elektrik kullanımı ile daha çok serinlemeyi, * Yaşam alanında yaz-kış dengeli sıcaklık dağılımını, * Rutubetin oluşturduğu küf, bakteri ve kötü kokuların engellenmesini, * Sağlıklı ortamlarda yaşayabilme şansını, * Binanın yaşını sabitlemeyi ve bakım giderlerini önemli ölçüde azaltmayı sağlayabilmek mümkündür. Enerji Kimlik Belgesi Zorunluluğu Ülke genelindeki enerji verimliliğinin arttırılması ve bu konuda tüm vatandaşların bilinçli olması amacıyla önemli bir adım atılarak, konutların enerji verimliliğini gösteren enerji kimlik belgesi, 1 Ocak 2011 tarihinde yürürlüğe girdi. Buna göre, Türkiye'de bulunan tüm binaların 2017 yılına kadar enerji kimlik belgesi alması zorunlu hale getirildi. Enerji kimlik belgesinde, binaların enerji tüketimi ve sera gazı salımı A ile G arasında sınıflandırılıyor. Bu sınıflandırma, binanın inşa edildiği yıldaki mevzuatlarca tanımlanmış asgari şartlar göz önünde bulundurularak yapılıyor. Bir binanın enerji sınıfı, mevcut bina için hesaplanan tüketim değerleri ile aynı binanın, aynı yerde, yasalar çerçevesinde imal edilmesi durumunda elde edilen tüketim değerlerinin birbirine oranlanmasıyla belirleniyor. Binalar için en düşük performansı temsil eden G sınıfı binalar, yasalarca öngörülen asgari şartlardan en az %75 daha fazla enerji tüketiyor. D sınıfı binalar ise yasalarca öngörülen asgari şartlar kadar veya bu şartlardan %19 daha fazla enerji tüketiyor. Artık tüm konutların enerji kimlik belgesi alması zorunlu. Bu belge, yetkili enerji verimliliği danışmanlık şirketleri tarafından düzenleniyor. Mevcut binalar için EKB, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş, bünyesinde EKB uzmanı istihdam eden enerji verimliliği danışmanlık şirketleri tarafından düzenleniyor. EKB uzmanı, binanın teknik özelliklerini inceleyerek, EKB'yi düzenliyor ve ilgili makamlara onaylatıyor. EKB'nin, binanın tamamı için düzenlenmesi zorunlu. Ayrıca, bağımsız bölümler için de ayrı ayrı düzenlenebiliyor. EKB'nin bir nüshası bina sahibi veya yöneticisine verilip, diğer nüshası da bina girişine asılıyor.

8 8 ENERJİ VERİMLİLİĞİ DERNEĞİ DENİZLİ ŞUBESİ NİSAN 2012 sayı 02 yıl 01 "Tüketiciler, ısı yalıtımının ilk yatırım maliyetinin yüksek olduğunu düşünüyorlar. Ancak dikkat edilmesi gereken bir husus var. Isı yalıtımı yapıldığında, yalıtım öncesinde ödenen elektrik ve doğal gaz faturasının yarısı ödeniyor. Dolayısıyla ilk yatırım maliyeti de 3 yıl gibi oldukça kısa bir süre içerisinde amorti ediliyor. Buket İzolasyon İşletme Sahibi Buket Cibali Demir "Isı Yalıtımında Standartlara Uygun Çalışma Yapılmalı" NVER Denizli Haber E Bülteni nin bu sayısındaki ilk söyleşi konuğu, Denizli ve Bandırma da birçok büyük projenin ısı yalıtımına imza atan bir isim, Buket Cibali Demir oldu. Aynı zamanda Dernek üyemiz olan Buket Cibali Demir ile A'dan Z'ye ısı yalıtımını konuştuk. Isı yalıtımını genel olarak nasıl tanımlayabiliriz? İnsanların konforlu bir yaşam sürebilmeleri; C sıcaklık ve %50 bağıl nem değerine sahip olan ortamlarda mümkün olabilir. Kış aylarında dış ortam sıcaklıkları 20 C'nin oldukça altında, yaz aylarında ise 20 C'nin oldukça üstündedir. Isıl enerji; yüksek sıcaklık ortamından düşük sıcaklık ortamına transfer olur. Bu nedenle yapılarda kışın enerji kayıpları, yazın ise istenmeyen enerji kaynakları meydana gelir. Yapılarda ve tesisatlarda ısı kayıp ve kazançlarının sınırlandırması için yapılan işleme 'ısı yalıtımı' denir. Etkin bir ısı yalıtımı ile yapılarda ortalama %50'ye varan enerji tasarrufu elde edilebileceği ortaya konmaktadır. Isı yalıtımı; taşyünü levha, EPS ve XPS köpükler ile yapılabilir. Ortalama olarak ilk yatırım maliyeti ne kadar sürede amorti edilebiliyor? Paket sistemi oluşturulmuş, İZODER şartnamesine, yasalara ve tüm standartlara uygun malzemelerle yaptığımız zaman metrekarede yaklaşık 30 TL ile 50 TL arsında bir maliyet oluşuyor. Bu fiyat, malzemenin kalınlığına ve üzerinde kullanılacak sıva ile boyaya göre değişiyor. Bir de mineral sıva var. Aslında yapılması gerekiyor, ancak pek çok kişi bunu dikkate almıyor. Belirtmiş olduğumuz maliyete mineral sıva da dahil. Doğru yapılan bir ısı yalıtımı binalarda yaklaşık %50 oranında bir enerji tasarrufu sağlıyor. Düşünün, 100 TL'lik doğal gaz faturasını ısı yalıtımı yaptıktan sonra TL olarak ödeyeceksiniz. Zaten binanızdaki ısı yalıtımı doğru şekilde yapılmışsa ilk yatırım bedeli yaklaşık 3 yıl gibi bir sürede amorti ediliyor. Sizce Denizli'deki müteahhitler ısı yalıtımı konusunda bilinçli mi? Hayır, kesinlikle değiller. Bazı müteahhitler işin ucuz yoluna kaçmaya çalışıyorlar. Çünkü artık müteahhitler, binada ısı yalıtımı yoksa ruhsat alamadıkları için bu ısı yalıtımını nasıl en ucuz şekilde yaptırabileceklerini düşünüyorlar. Bugüne kadar hiç taşyünüyle binamı mantolama yapayım diye gelen bir müteahhit görmedim. Ama müteahhitler bunun bilincine varsalar, binasında aynı zamanda ses ve yangın yalıtımı da varsa, bu daireyi 3 Liraya satacaklarına 5 Liraya satamazlar mı, satarlar. Yalıtımın bedeli de çıkar. Ama daha çok mer- "Tüketiciler, Uygun Koşullarla Sunulan Yalıtım Kredilerinden Yararlanmalılar" İZODER, tüketicilere çok uygun koşullarla yalıtım kredisi imkanı sağlıyor. Bu imkandan yararlanmak isteyen vatandaşlar öncelikle bankadan İZODER'in uzman uygulayıcı bayilerini öğrenip, o bayilerin birinden fiyat çalışması yaptırmalı. Uzman bayiler, fiyat çalışması için tüm keşif çalışmalarını ücretsiz olarak yapıyorlar. Daha sonra banka üzerinden proje sözleşmesi yapılıyor. Aynı süreçte İZODER e binanın durumuyla ilgili bir teknik şartname hazırlanıyor. İZO- DER bu şartnameyi onayladıktan sonra, proje sözleşmesi ile birlikte bankaya teslim ediliyor. Bu noktadan sonra da banka kredi çalışmasını tamamlıyor. Kredi, 8 ay vadede sıfır faiz ile sunuluyor. Aynı zamanda 60 aya kadar vade imkanı da mevcut. Vade ne olursa olsun, kredi masrafı alınmıyor. Bu krediler şimdilik Şekerbank ve Ziraat Bankası'nda kullanılabiliyor, ancak yakında diğer bankalar da uygulayacak.

9 NİSAN 2012 sayı 02 yıl 01 ENERJİ VERİMLİLİĞİ DERNEĞİ DENİZLİ ŞUBESİ 9 diven altı malzemeleri tercih ediyorlar. Bu konuda yapı denetim firmalarına büyük iş düşüyor. Gerçekleştirdiğiniz uygulamalardan bir örnek verebilir misiniz? Pek çok uygulama arasında bir müşterimiz çok bariz olarak maliyet hesabı yapmıştı. Bir kız öğrenci yurdunun sahibi mantolama yapmadan önce 1 yılda TL tutarında kömür harcamış olduğunu söyledi. Biz bu binaya 5 cm taşyünü ile mantolama yaptık. Bir sonraki kışta sadece ısınma değil, aynı zamanda sıcak su da kullandılar. Bunun için de TL tutarında kömür harcadılar. Mantolama da TL'ye mal olmuştu. Bir yıldaki maliyetleri TL oldu, hala bir sene önce kömüre ödedikleri bedele ulaşamadılar. İşte mantolama hesabı bu kadar basit. Peki, mantolama uygulaması nasıl yapılıyor? Mantolama uygulamasında öncelikle uygun ısı yalıtım levhası, doğru yapıştırıcı ile duvara yapıştırılıp 1 gün kurumaya bırakılıyor. Daha sonra özel mantolama dübelleri ile metrekareye 6 adet dübel gelecek şekilde sabitleniyor. Taşyününde çelik dübel, XPS ve EPS köpükte ise plastik çivili dübel kullanılıyor. Köşelerde fileli köşe çıtası montajı yapılıyor. Dübelleme işleminin ardından ısı yalıtım levhası üzerine ilk kat sıva yapılıp, üzerine mantolama filesi yapıştırılıyor. Bu malzemede de standart 160 gr/m 2 'dir. Bu işlemden sonra mala veya tarak ile ikinci kat sıva uygulanıyor. İkinci kat sıvanın kurumasının ardından mineral sıva uygulanıyor. Son olarak da astar ve boya yapılıyor. Boyada da çeşitli alternatifler mevcut. Isı yalıtımı yapılan binalarda silikonlu boya veya grenli boya gibi teksürlü boyalar kullanılabiliyor. Mantolama enerji kaçağını ne derecede önlüyor? Binalarda enerji kaçağının en yüksek olduğu yer çatılardır. Çatıdan yaklaşık %25, pencerelerden de %15 enerji kaçağı meydana geliyor. Dolayısıyla serinlemek veya ısınmak için harcadığımız enerjinin %40'ı doğrudan pencere ve çatılardan uçup gidiyor. Duvarlardan da %10 oranında enerji kaybedildiğini düşünürsek, harcadığımız toplam enerjinin ancak %50'sinden faydalanabiliyoruz demektir. Farklı bir bakış açısıyla yaklaşmak gerekirse, ısı yalıtımı yapmayarak kışın havayı ısıtmaya, yazın da havayı serinletmeye çalışıyoruz. Özellikle pencere ve kapı kenarları ile çatı bölgelerinde özenle yapılan ısı yalıtımı, bu kaçakların tamamını önleme konusunda yeterli oluyor. "İZODER Önemli İşlere İmza Atıyor" Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZO- DER), sektörde önemli işlere imza atıyor. Türkiye genelinde bizim gibi, İZO- DER tarafından yetkilendirilmiş izolasyon bayileri var. Tüketiciler, bu bayilere yaptıracakları yalıtım için kredi imkanından da yararlanabilirken, İZODER üyesi olmayan firmalarla çalışmak isterlerse krediden yararlanamıyorlar. Ayrıca İZODER, tüketicilerin daha doğru yalıtım yapmalarını sağlamak amacı ile yetkili bayilerine kimlik kartı vermeye hazırlanıyor. Öte yandan, ustalarımızın sertifikalandırma çalışmaları da devam ediyor. Yalıtım malzemesi üreten firmaların seminerlerine katılan ustalarımız için çok yakında İZODER tarafından da eğitim seminerleri düzenlenecek.

10 10 ENERJİ VERİMLİLİĞİ DERNEĞİ DENİZLİ ŞUBESİ NİSAN 2012 sayı 02 yıl 01 "Sanayi tesislerinde, çalışanlara enerjinin ve diğer doğal kaynakların verimli kullanılması fikri benimsetilmeli. Çünkü bu fikri benimsemek, her şeyin ABC'si. Çalışanlar, verimlilik fikrini benimsediklerinde, tesisteki enerji verimliliğinin sağlanması için çarpıcı fikirler ortaya çıkabiliyor. Er-Bakır Genel Müdür Yardımcısı Halil Göker "Büyük Firmalarda Enerji Verimliliği Uygulamaları Şart" ürkiye'nin en T başarılı bakır iletken üreticilerinden olan Er-Bakır, enerji verimliliği alanında da önemli çalışmalara imza attı. Er-Bakır Genel Müdür Yardımcısı Halil Göker de bu alanda hayata geçirdikleri çalışmalar hakkında önemli detayları ENVER Denizli Haber Bülteni'ne anlattı. Öncelikle enerji verimliliği alanındaki çalışmalarınızdan bahseder misiniz? 2011 yılı verilerini baz alırsak 66 milyon kwh elektrik ve 8 milyon standart metreküp doğal gaz kullanıyoruz. Dolayısıyla enerjiyi verimli kullanmak bizim için çok önemli. Üretim maliyetlerimizi dikkate aldığımızda doğal gazın payı yaklaşık %10, elektriğin payı yaklaşık %35. Yani, toplam üretim maliyetinin %45 i bu iki kaleme harcanıyor. Bunların üzerinde çalışmak, firmanın rekabet gücünü muhafaza edebilmesi için de şart. Biz enerji tasarrufu tedbirlerine ilk olarak ISO 9001 belgemizi aldığımız 1996 yılında başladık. Hatta bu hareketin adını 'enerji verimliliği' olarak değil de, 'doğal kaynakların verimli kullanılması' olarak belirledik. ISO 9000 Yönetim Sistemi Belgemizde de bu yaklaşımı şirket politikası olarak belirledik. Bugün itibari ile bu çalışmalarınız hangi aşamada? Er-Bakır olarak, enerji verimliliği alanındaki çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor yılında bağlı olduğumuz holding bünyesindeki diğer şirketlerle işbirliği yaparak bu çalışmalarımızı genişlettik yılından itibaren ilgili arkadaşlarımızı Elektrik İşleri Etüd İdaresi'nin uyguladığı Enerji Yöneticisi Eğitim Programı'na tabi tuttuk. Böylece sertifikalı enerji yöneticisi istihdam etmeye başladık. Bu alanda kendimize koyduğumuz 'doğal kaynakların verimli kullanılması' hedefine emin adımlarla ilerliyoruz. Tesisinizde ilk uyguladığınız verimlilik çalışması ne oldu? Enerji verimliliğine küçük adımlarla başladık. İlk küçük adımımız son derece basit bir şey. Su soğutma sistemimizde bir fan var. Bu fan havayı emerek suya üfler ki su soğusun. Bu fan yaz-kış çalışıyordu. Kışın dış ortam sıcaklığı 0-5 derece arasında seyrediyor. Suyun da bir soğuma kabiliyeti var. Ne kadar hava üfleseniz dahi belli bir sıcaklığın altına indiremezsiniz. Bu durumda fanın kış aylarında boşuna çalıştığını fark ettik. İlk basit uygulama olarak arkadaşlarla on-off çalışma usulünü uyguladık. Bu, şu demek oluyor; su sıcaklığı belli bir dereceye geldikten sonra, artık fanın çalışmasının bir faydası olmayacağın- "Enerji Verimliliğinin Sürdürülebilir Olması için Ekibin de Sürdürülebilir Olması Gerekli" Enerji verimliliğinde en önemli nokta, firmanın, doğal kaynakların verimli kullanılmasının ne kadar önemli olduğunu politika olarak benimsemesi ve bunu tüm çalışanlarına da benimsetmesi. Bu konuyu benimsemek, her şeyin ABC'si. Dolayısıyla bu fikri benimsemeden ilerleme kaydetmek mümkün değil. Bir diğer önemli nokta da eğitimli personellerin çalıştırılması. Elektrik İşleri Etüd İdaresi'nin Enerji Yöneticiliği Eğitim Programı büyük bir fırsat. Çalışanların bu eğitimlere katılımı sağlanmalı. Ayrıca, zaman zaman bazı üniversitelerimizde enerji verimliliği konusunda eğitimler veriliyor. Bu eğitimler de oldukça önemli. Personellerin üst yönetim tarafından da desteklenmesi gerekiyor. Böylece tüm personeller arasında bir beyin fırtınası oluşuyor, ortaya güzel fikirler çıkıyor. Çünkü enerji verimliliğinin sürdürülebilir olması için ekip de sürdürülebilir olmalı.

GELECEĞİMİZE YAŞANILABİLİR DÜNYA BIRAKMAK İÇİN...

GELECEĞİMİZE YAŞANILABİLİR DÜNYA BIRAKMAK İÇİN... GELECEĞİMİZE YAŞANILABİLİR DÜNYA BIRAKMAK İÇİN... ENERJİ VERİMLİLİĞİ DERNEĞİ DENİZLİ ŞUBESİ FAALİYET RAPORU: 2011-2015 2011-2015 FAALİYETLERİ 02 Enerji Verimliliği Derneği Denizli Şubesi 04.02.2011 tarihinde

Detaylı

UYGULAMA VE SATIŞ BAYİİ

UYGULAMA VE SATIŞ BAYİİ UYGULAMA VE SATIŞ BAYİİ DEĞERLİ APARTMAN SAKİNLERİ ISI YALITIMI DOĞRU YAPILIRSA YATIRIMDIR HEMDE KAZANDIRAN BİR YATIRIMDIR....VE BİZ DEST YAPI OLARAK ATACAĞANIZ BU DOĞRU ADIMDA 14 YILLIK YAPI UYGULAMALARI

Detaylı

Her İşletmenin Mutlaka Bir Enerji Politikası Olmalıdır.

Her İşletmenin Mutlaka Bir Enerji Politikası Olmalıdır. ENVE Enerji, mekanik ve elektrik uygulama konularında 40 yılı aşkın süredir mühendislik hizmeti vermekte olan Ka Mühendislik A.Ş. bünyesinde yapılandırılmış bir kuruluştur. Günümüzde artan enerji maliyetleri

Detaylı

KONUTLARDA VE SANAYİDE ISI YALITIMI İLE ENERJİ TASARRUFU - SU YALITIMI EĞİTİMİ VE GAP ÇALIŞTAYI

KONUTLARDA VE SANAYİDE ISI YALITIMI İLE ENERJİ TASARRUFU - SU YALITIMI EĞİTİMİ VE GAP ÇALIŞTAYI MARDİN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ (PROJE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ) KONUTLARDA VE SANAYİDE ISI YALITIMI İLE ENERJİ TASARRUFU - SU YALITIMI EĞİTİMİ VE GAP ÇALIŞTAYI TS 825 in Bina Yaklaşımı Her hacim ayrı ayrı

Detaylı

Mustafa BARAN Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı

Mustafa BARAN Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa BARAN Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Enerji verimliliği / Sanayide enerji verimliliği Türkiye de enerji yoğunluğu Enerji tüketim verileri Türkiye de enerji verimliliği projeleri

Detaylı

Binalarda Enerji Verimliliği Finans ve İnşaat Sektörü

Binalarda Enerji Verimliliği Finans ve İnşaat Sektörü Binalarda Enerji Verimliliği Finans ve İnşaat Sektörü 1 Türkiye 2010 Enerji Tüketimi 40 milyar USD Tarım; 4% Diğer; 3% Ulaşım; 21% Konutlar; 40% Sanayii; 32% 2 Türkiye de Sektörel Enerji Verimliliği Potansiyeli

Detaylı

TÜRKİYE DE ÇATILARIN DURUMU 11 EKİM 2016

TÜRKİYE DE ÇATILARIN DURUMU 11 EKİM 2016 TÜRKİYE DE ÇATILARIN DURUMU 11 EKİM 2016 ÇATIDER ÇATIDER (Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği), çatı konusunda kamuoyunu ve sektörü bilinçlendirme amacıyla çatı malzemeleri üreticileri, distribütörleri

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ (EnVer) & KANUNU

ENERJİ VERİMLİLİĞİ (EnVer) & KANUNU ENERJİ VERİMLİLİĞİ (EnVer) & KANUNU Erdal ÇALIKOĞLU Sanayide Enerji Verimliliği Şube Müdürü V. Neden Enerji Verimliliği? Fosil kaynaklar görünür gelecekte tükenecek. Alternatif kaynaklar henüz ekonomik

Detaylı

tmmob makina mühendisleri odası kocaeli şubesi Enerji Çalışma Grubu

tmmob makina mühendisleri odası kocaeli şubesi Enerji Çalışma Grubu tmmob makina mühendisleri odası kocaeli şubesi Enerji Çalışma Grubu Mart - 2011 Yahya Kaptan Toplu Konut Alanının Isı Yalıtımı Açısından Değerlendirilmesi Hazırlayan : Ünal ÖZMURAL, Alpaslan GÜVEN, Yavuz

Detaylı

ISI GİDERLERİNİN PAYLAŞIM SİSTEMİ. 15.03.2014 / Cumartesi

ISI GİDERLERİNİN PAYLAŞIM SİSTEMİ. 15.03.2014 / Cumartesi ISI GİDERLERİNİN PAYLAŞIM SİSTEMİ 15.03.2014 / Cumartesi YAYINLANMA TARİHİ KANUN/ YÖNETMELİK 2 MAYIS 2007 ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU 14 NİSAN 2008 MERKEZİ ISITMA VE SIHHİ SICAK SU SİSTEMLERİNDE ISIN MA

Detaylı

Piyasaların ürün ve/veya hizmet satış fiyatlarını belirlediği pazarda artık kendi fiyatımızı belirleme

Piyasaların ürün ve/veya hizmet satış fiyatlarını belirlediği pazarda artık kendi fiyatımızı belirleme Piyasaların ürün ve/veya hizmet satış fiyatlarını belirlediği pazarda artık kendi fiyatımızı belirleme hakkına sahip değiliz. Ürün ve/veya hizmet kalitesini düşürmeden piyasa fiyatlarında rekabet edebilmenin

Detaylı

KAMU BİNALARINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ETÜDLERİ YAPILMASI EKB ÇIKARTILMASI (OCAK 2015)

KAMU BİNALARINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ETÜDLERİ YAPILMASI EKB ÇIKARTILMASI (OCAK 2015) KAMU BİNALARINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ETÜDLERİ YAPILMASI EKB ÇIKARTILMASI (OCAK 2015) Bülent ÇARŞIBAŞI Elektrik Mühendisi-Öğretim Görevlisi Ege Üniversitesi Müh.Fak. ve Ekonomi Üniv. SETAŞ Enerji EEEP Yöneticisi-Enerji

Detaylı

FEN İŞLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI ENERJİ YÖNETİMİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE

FEN İŞLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI ENERJİ YÖNETİMİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE FEN İŞLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI ENERJİ YÖNETİMİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE Amaç BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, HUKUKİ DAYANAK ve TANIMLAR Madde 1- Bu yönergenin amacı;

Detaylı

ENERJİ KANUNU. İ.Yenal CEYLAN Makina Mühendisi. Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü

ENERJİ KANUNU. İ.Yenal CEYLAN Makina Mühendisi. Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü ENERJİ VERİML MLİLİĞİİĞİ KANUNU ve MALİ DESTEK İMKANLARI İ.Yenal CEYLAN Makina Mühendisi ENERJİ VERİML MLİLİĞİİĞİ KANUNU ve MALİ DESTEK İMKANLARI A. Verimlilik Artırıcı Projelerin (VAP) Desteklenmesi B.

Detaylı

Enerji Verimliliği Forum ve Fuarına Enervis Çıkartma Yaptı

Enerji Verimliliği Forum ve Fuarına Enervis Çıkartma Yaptı ENERJİ GÜNDEMİ SAYI 12 OCAK 2015 02 Yeşil Sanayi Zirvesi ne Enervis in Enerji Verimliliği Projesi Damga Vurdu 03 Enerji Verimliliği Forum ve Fuarına Enervis Çıkartma Yaptı 04 Almanya da Güneş Elektriği

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ İMRAN KILIÇ DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ İMRAN KILIÇ DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ ENERJİ VERİMLİLİĞİ İMRAN KILIÇ 2010282061 DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ Enerjiyi verimli kullanmak demek; ENERJİ İHTİYACINI AZALTMAK ya da KULLANIMI KISITLAMAK demek değildir! 2 Enerjiyi

Detaylı

BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÖN ETÜDÜ

BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÖN ETÜDÜ BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÖN ETÜDÜ Murat BAYRAM Binalarda Enerji Verimliliği Şubesi Şube Müd.V. bayram.bay@gmail.com Enerji Nedir? İş yapabilme kabiliyetidir. Enerji Yönetimi Nedir? Yaşam için gerekli

Detaylı

En Ucuz Enerji, Tasarruf Edilen Ve Verimli Kullanılan Enerjidir.

En Ucuz Enerji, Tasarruf Edilen Ve Verimli Kullanılan Enerjidir. 2011 Dünya alarm veriyor Fosil kaynaklarının tükenmesi, alternatif kaynakların henüz ekonomik olmaması nedeniyle, kullanılan enerjinin tamamının faydaya dönüştürülmesi ile daha temiz çevre sağlanabilecektir.

Detaylı

ELECTROMECHANIC INDUSTRY CONSULTANCY SERVICES

ELECTROMECHANIC INDUSTRY CONSULTANCY SERVICES MERKEZİ ISITMA VE SIHHİ SICAK SU SİSTEMLERİNDE ISINMA VE SIHHİ SICAK SU GİDERLERİNİN PAYLAŞTIRILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK -MERKEZİ ISITMA ve SIHHİ SICAK SU SİSTEMLERİNDE ISINMA ve SIHHİ SICAK SU GİDERLERİNİN

Detaylı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmesi hususunda yetkilendirilmiş bir kuruluş olan OLUŞUM PROJE, yeni ve mevcut

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmesi hususunda yetkilendirilmiş bir kuruluş olan OLUŞUM PROJE, yeni ve mevcut Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmesi hususunda yetkilendirilmiş bir kuruluş olan OLUŞUM PROJE, yeni ve mevcut binalarınız için hızlı, güvenilir ve en uygun fiyatlarla

Detaylı

KOBİ ler Nefes alacak / Ankara. TOBB, Ziraat Bankası, Denizbank ve Kredi Garanti Fonu (KGF) ortaklığında hayata

KOBİ ler Nefes alacak / Ankara. TOBB, Ziraat Bankası, Denizbank ve Kredi Garanti Fonu (KGF) ortaklığında hayata 02.12.2016 / Ankara TOBB, Ziraat Bankası, Denizbank ve Kredi Garanti Fonu (KGF) ortaklığında hayata 1/6 geçirilecek olan KOBİ lere Nefes Kredisi için imzalar, Başbakanlık Çankaya Köşkü nde düzenlenen lansman

Detaylı

Yılda 12 milyar dolar tasarruf imkânımız var

Yılda 12 milyar dolar tasarruf imkânımız var HOŞ GELDİNİZ Yılda 12 milyar dolar tasarruf imkânımız var Türkiye nin ithalatı 236 milyar dolar. İthalatımızın yüzde 25 inin de enerji gideri olduğunu biliyoruz. Maalesef Türkiye enerjisinin yüzde 72 sini

Detaylı

Daha Yaşanabilir, Sağlıklı, Sürdürülebilir Kentler için Binalarda Enerji Verimliliği. Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü

Daha Yaşanabilir, Sağlıklı, Sürdürülebilir Kentler için Binalarda Enerji Verimliliği. Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü Daha Yaşanabilir, Sağlıklı, Sürdürülebilir Kentler için Binalarda Enerji Verimliliği Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü ENERJĠ VERĠMLĠLĠĞĠ (2 Mayıs 2007) 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu Bakanlığımıza

Detaylı

KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMELERİ ÖNLENEBİLİR!

KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMELERİ ÖNLENEBİLİR! KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMELERİ ÖNLENEBİLİR! Türkiye de her yıl binlerce insan ısınma amaçlı kullanılan cihazlardan veya bu sistemlerin bacalarından kaynaklanan karbonmonoksit gazı zehirlenmesine maruz kalmakta

Detaylı

BİNALARDA ISI GİDERLERİ PAYLAŞIM SİSTEMLERİ. ÜRY/Eğitim/Eğitim.Techem.012712.ppt

BİNALARDA ISI GİDERLERİ PAYLAŞIM SİSTEMLERİ. ÜRY/Eğitim/Eğitim.Techem.012712.ppt BİNALARDA ISI GİDERLERİ PAYLAŞIM SİSTEMLERİ ÜRY/Eğitim/Eğitim.Techem.012712.ppt 1 Yasal Durum Enerji verimliliği kanunu 2 Mayıs 2007 Merkezi ısıtma ve sıhhi sıcak su sistemlerinde, ısınma ve sıhhi sıcak

Detaylı

E-ITN 30 RADYO FREKANSLI ELEKTRONİK ISI PAY ÖLÇER

E-ITN 30 RADYO FREKANSLI ELEKTRONİK ISI PAY ÖLÇER E-ITN 30 RADYO FREKANSLI ELEKTRONİK ISI PAY ÖLÇER Merkezi sistem ile ısınan binalarda ısı giderlerinin tüketime göre paylaştırılması için tasarlanmıştır Çok fonksiyonlu 5 haneli ekran EEPROM mikro işlemci

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE ENERJİ İZLEME SİSTEMLERİ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE ENERJİ İZLEME SİSTEMLERİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE ENERJİ İZLEME SİSTEMLERİ ARİF KÜNAR EMO ANKARA ŞUBE-20.10.2018 SÜRDÜRÜLEBİLİR İŞLETME-YÖNETİM DOĞRU UYGULAMA ÖLÇME- DOĞRULAMA DOĞRU PROJE VE TEKNOLOJİ ETÜT-ENERJİ İZLEME VE YÖNETİM

Detaylı

Kırıkhan Ticaret ve Sanayi Odası. 2014 Yılı Faaliyet Raporu

Kırıkhan Ticaret ve Sanayi Odası. 2014 Yılı Faaliyet Raporu Kırıkhan Ticaret ve Sanayi Odası 2014 Yılı Faaliyet Raporu BAŞKANDAN Odamızın kurumsal yapısı ve yarım asırlık tarihinden elde ettiği tecrübe ve birikim sayesinde, son derece sağlam temeller üzerinde yapılanmıştır.

Detaylı

OKULLAR ENERJİ VERİMLİLİĞİ İÇİN YARIŞTI, EN İYİLER ÖDÜLLERİNİ VİKO DAN ALDI

OKULLAR ENERJİ VERİMLİLİĞİ İÇİN YARIŞTI, EN İYİLER ÖDÜLLERİNİ VİKO DAN ALDI BASIN BÜLTENİ 17 Haziran 2015 OKULLAR ENERJİ VERİMLİLİĞİ İÇİN YARIŞTI, EN İYİLER ÖDÜLLERİNİ VİKO DAN ALDI Doğal kaynaklarımız hızla tükeniyor, çevre kirliliği her geçen gün artıyor ve ülkemiz enerji için

Detaylı

Enerji Verimliği 2. A. Naci IŞIKLI EYODER (Yönetim Kurulu Murahhas Üye)

Enerji Verimliği 2. A. Naci IŞIKLI EYODER (Yönetim Kurulu Murahhas Üye) Enerji Verimliği 2 A. Naci IŞIKLI EYODER (Yönetim Kurulu Murahhas Üye) Ekim 2018 Konutlarda Enerji Tüketimi Konutlarda tüketilen enerjinin büyük kısmı ısı enerjisidir. 4 kişilik bir aile yılda yaklaşık

Detaylı

Artık Antalya için A sınıfı olan bir klima İstanbul için A sınıfı olmayabilir

Artık Antalya için A sınıfı olan bir klima İstanbul için A sınıfı olmayabilir KLİMALARDA SEZONSAL VERİMLİLİK KRİTERLERİ İLE ENERJİ SINIFLARI DEĞİŞİYOR Artık Antalya için A sınıfı olan bir klima İstanbul için A sınıfı olmayabilir 1 Ocak 2014 te yürürlüğe giren Klimaların Enerji Etiketlemesine

Detaylı

güven veren sıcaklık www.asmadencilikinsaat.com

güven veren sıcaklık www.asmadencilikinsaat.com güven veren sıcaklık YERLİ VE UZMAN EKİP neden as İNŞAAT? SÖZLEŞMELİ İ L G A R A N T İ KURUMSAL YAPI K Ö K L Ü F İ R M A İŞ GÜVENLİĞİ As İnşaat, deneyimli personeli ve üstün özelliklere sahip uygulayıcısı

Detaylı

Ziraat Bankası Bir Bankadan Daha Fazlası

Ziraat Bankası Bir Bankadan Daha Fazlası Ziraat Bankası Bir Bankadan Daha Fazlası KONU Konu Dünya Bankası Enerji Verimliliği Kredisi AMAÇ Amaç Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde enerji verimliliğini geliştirme amaçlı yapılan yatırımların finansman

Detaylı

EKİM AYI MECLİS TOPLANTISI / YÖNETİM KURULU FALİYET RAPORU SUNUMU. YÖNETİM KURULU AYLIK FAALİYET RAPORU 27 Ekim 2014

EKİM AYI MECLİS TOPLANTISI / YÖNETİM KURULU FALİYET RAPORU SUNUMU. YÖNETİM KURULU AYLIK FAALİYET RAPORU 27 Ekim 2014 YÖNETİM KURULU AYLIK FAALİYET RAPORU 27 Ekim 2014 Ekim ayı içerisinde Odamız tarafından; üyelerimizce talep edilen 37 adet Kapasite Raporu, 15 adet Ekspertiz raporu ve 6 adet de Fiili Tüketim Belgesi düzenlenmiştir.

Detaylı

ELEKTRİKTE YENİ AKIM!

ELEKTRİKTE YENİ AKIM! ELEKTRİKTE YENİ AKIM! Enerji sektörünün güçlü oyuncularından İpragaz, gücü ve güvencesiyle elektrik piyasasında da önemli bir oyuncu olmayı hedefliyor. Türkiye ye güven ve enerji veriyoruz İpragaz, 1961

Detaylı

TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI DENİZLİ ŞUBESİ BÜLTENİ YIL : 1 SAYI : 3 EYLÜL

TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI DENİZLİ ŞUBESİ BÜLTENİ YIL : 1 SAYI : 3 EYLÜL TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI DENİZLİ ŞUBESİ BÜLTENİ YIL : 1 SAYI : 3 EYLÜL 2010 Y E K S M E M VI.Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumu Şubemiz tarafından düzenlenecektir. 2011 YEKSEM Odamız,

Detaylı

Dr. Mustafa KURUCA Isparta da Sosyal Güvenlik Reformunun Yansımaları ve Sosyal Güvenlikte Teşvik Uygulamaları konulu konferans verdi

Dr. Mustafa KURUCA Isparta da Sosyal Güvenlik Reformunun Yansımaları ve Sosyal Güvenlikte Teşvik Uygulamaları konulu konferans verdi Dr. Mustafa KURUCA Isparta da Sosyal Güvenlik Reformunun Yansımaları ve Sosyal Güvenlikte Teşvik Uygulamaları konulu konferans verdi Isparta Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünce düzenlenen Sosyal Güvenlik Reformunun

Detaylı

2.ULUSAL ENERJİ VERİMLİLİĞİ ZİRVESİ

2.ULUSAL ENERJİ VERİMLİLİĞİ ZİRVESİ 2.ULUSAL ENERJİ VERİMLİLİĞİ ZİRVESİ Enerji Verimliliği Zirvesinin ana temasını 4 yılı aşan uygulama dönemindeki deneyimler ışığında ülkemizde yapılan çalışmalar ve teknolojik gelişmeler çerçevesinde Dünden

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ Mayıs-Haziran 2015 14.04.2015 Türkiye nin ilk enerji verimliliği danışmanlık şirketlerinden ESCON, endüstriyel işletmelere yönelik enerji

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ Ekim - Aralık 2015 11/09/2015 Türkiye'nin ilk enerji verimliliği danışmanlık şirketlerinden ESCON, endüstriyel işletmelere yönelik enerji

Detaylı

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı!

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! REC Türkiye tarafından, Almanya Büyükelçiliği desteğiyle düzenlenen geniş katılımlı konferansta; BM İklim Değişikliği Marakeş COP22 - Taraflar

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ MEVZUATI VE KOJENERASYONUN YERİ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ MEVZUATI VE KOJENERASYONUN YERİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ MEVZUATI VE KOJENERASYONUN YERİ enveripab Bilinçlendirme Semineri (Marmara Üniversitesi) 12 Kasım 2008 A. Yıldırım TÜRKEL ENKO Birleşik Enerji Sistemleri ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU Kanun

Detaylı

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı!

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! REC Türkiye tarafından, Almanya Büyükelçiliği desteğiyle düzenlenen geniş katılımı konferansta; BM İklim Değişikliği Marakeş COP22 - Taraflar

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ Ocak - Haziran 2015 07.01.2015 Türkiye nin ilk enerji verimliliği danışmanlık şirketlerinden ESCON, endüstriyel işletmelere yönelik enerji

Detaylı

İSO ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÇALIŞMALARI TEMİZ ENERJİ GÜNLERİ 2013 06-07 MART, İSTANBUL

İSO ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÇALIŞMALARI TEMİZ ENERJİ GÜNLERİ 2013 06-07 MART, İSTANBUL İSO ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÇALIŞMALARI TEMİZ ENERJİ GÜNLERİ 213 6-7 MART, İSTANBUL İSO Verimlilik Çalışmaları Türk Sanayisinde Enerji Verimliliği Paneli, 9 Enerji Verimliliği / Sanayiye Yönelik Finansman Destekleri

Detaylı

AB ve TURKIYE KIYASLAMASI

AB ve TURKIYE KIYASLAMASI PLASTIKLERINBILINMEYEN YAŞAMI AB ve TURKIYE KIYASLAMASI PLASTİKLER DEĞERLİDİR TÜRKİYE DE ÜRÜNLERİN %47 Sİ PLASTİK MALZEME İLE AMBALAJLANIYOR PLASTİK AMBALAJLAR GIDA İSRAFINI ÖNLÜYOR TÜM AMBALAJ ATIKLARIN

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ Aralık 2014 - Ocak 2015 18.11.2014 Türkiye nin ilk enerji verimliliği danışmanlık şirketlerinden ESCON, endüstriyel işletmelere yönelik enerji

Detaylı

Enerjide yüksek ithalat ekonomiye büyük risk

Enerjide yüksek ithalat ekonomiye büyük risk Tarih: 13.01.2013 Sayı: 2013/01 (RAPOR 13 OCAK PAZAR GÜNÜNE AMBARGOLUDUR) Türkiye Enerji İstatistikleri ve Vizyon Raporu na göre; Enerjide yüksek ithalat ekonomiye büyük risk İstanbul Serbest Muhasebeci

Detaylı

Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı DESIGNED BY SUPPORTED BY IMPLEMENTED BY

Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı DESIGNED BY SUPPORTED BY IMPLEMENTED BY Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı DESIGNED BY SUPPORTED BY IMPLEMENTED BY Özel Kredi Programı TurSEFF? Programın Yapısı 240 Mio luk Fon ÜcretsizTeknik Destek Paketi KOBİ lerde EV ve YE

Detaylı

Enerji sektörünün güçlü oyuncularından İpragaz, gücü ve güvencesiyle elektrik piyasasında da önemli bir oyuncu olmayı hedefliyor.

Enerji sektörünün güçlü oyuncularından İpragaz, gücü ve güvencesiyle elektrik piyasasında da önemli bir oyuncu olmayı hedefliyor. Enerji sektörünün güçlü oyuncularından İpragaz, gücü ve güvencesiyle elektrik piyasasında da önemli bir oyuncu olmayı hedefliyor. Türkiye ye güven ve enerji veriyoruz İpragaz, 1961 yılında Eureka Metal

Detaylı

TTGV Enerji Verimliliği. Desteği

TTGV Enerji Verimliliği. Desteği Enerjiye Yönelik Bölgesel Teşvik Uygulamaları Enerji Verimliliği 5. Bölge Teşvikleri Enerjiye Yönelik Genel Teşvik Uygulamaları Yek Destekleme Mekanizması Yerli Ürün Kullanımı Gönüllü Anlaşma Desteği Lisanssız

Detaylı

Kale Mantolama Sistemleri Uygulama Katmanları Kale Mantolama Sistemi ile Isı Yalıtımınız Garanti Altında Kale Beyaz EPS Sistem Bileşenleri

Kale Mantolama Sistemleri Uygulama Katmanları Kale Mantolama Sistemi ile Isı Yalıtımınız Garanti Altında Kale Beyaz EPS Sistem Bileşenleri Mantolama Sistemleri Mantolama Nedir? Kale Son Kat Kaplamalar Kale Mantolama Sistem Bileşenleri 9 Adımda Mantolama Kış aylarında dış ortamdaki soğuk havanın iç mekanlarda ısı kaybına neden olmasını; yaz

Detaylı

MLİLİĞİİĞİ Bina Enerji Kimlik Belgesi- EKB

MLİLİĞİİĞİ Bina Enerji Kimlik Belgesi- EKB Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği nin yürürlüğe girmesi ile yeni ve mevcut binalar için Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmesi zorunlu hale geldi. Yeni binalar için uygulama 1 Ocak 2011 de başladı.

Detaylı

SUNUM İÇERİĞİ. Enerjide; Kullanım Geçmişimiz, Gelecekteki Kullanım Öngörümüz, Yönetim ve Tedarik Modelimiz, Ölçme ve İzleme Kabiliyetimiz,

SUNUM İÇERİĞİ. Enerjide; Kullanım Geçmişimiz, Gelecekteki Kullanım Öngörümüz, Yönetim ve Tedarik Modelimiz, Ölçme ve İzleme Kabiliyetimiz, (Ocak-2017) SUNUM İÇERİĞİ Enerjide; Kullanım Geçmişimiz, Gelecekteki Kullanım Öngörümüz, Yönetim ve Tedarik Modelimiz, Ölçme ve İzleme Kabiliyetimiz, Politikamız ve Hedeflerimiz, 2016 YILI ENERJİ KULLANIMIMIZ

Detaylı

MLİLİĞİİĞİ ISI YALITIMI-ENERJ

MLİLİĞİİĞİ ISI YALITIMI-ENERJ BİNALARDA ENERJİ VERİML MLİLİĞİİĞİ ISI YALITIMI-ENERJ ENERJİ VERİML MLİLİĞİ İZODER Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımc mcıları Derneği Timur DİZ timur@izoder.org.tr Binalarda Enerji Verimliliği Isıtma ve soğutma

Detaylı

TÜRKİYEDEKİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ MEVZUATI. Ekim 2009. İstanbul Büyükşehir Belediyesi. Fen İşleri Daire Başkanlığı. Şehir Aydınlatma ve Enerji Müdürlüğü

TÜRKİYEDEKİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ MEVZUATI. Ekim 2009. İstanbul Büyükşehir Belediyesi. Fen İşleri Daire Başkanlığı. Şehir Aydınlatma ve Enerji Müdürlüğü TÜRKİYEDEKİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ MEVZUATI Ekim 2009 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı Şehir Aydınlatma ve Enerji Müdürlüğü Genel Enerji Durumu 2006 yılında, ülkemizin genel enerji

Detaylı

ISI PAY ÖLÇER B-METERS ISI PAY ÖLÇER; 1-B-Meters Isı Pay Ölçer;

ISI PAY ÖLÇER B-METERS ISI PAY ÖLÇER; 1-B-Meters Isı Pay Ölçer; ISI PAY ÖLÇER B-METERS ISI PAY ÖLÇER; B-Meters Isı Pay Ölçer ile evinizdeki ısı tüketimini kayıt altına alıp, istediğiniz kadar ısınabilirsiniz ve bu sayede merkezi sistemle ısınan binalardada tasaruf

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU KAPSAMINDA BAYINDIRLIK VE İSKÂN BAKANLIĞI TARAFINDAN YAYINLANAN YÖNETMELİKLER

ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU KAPSAMINDA BAYINDIRLIK VE İSKÂN BAKANLIĞI TARAFINDAN YAYINLANAN YÖNETMELİKLER ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU KAPSAMINDA BAYINDIRLIK VE İSKÂN BAKANLIĞI TARAFINDAN YAYINLANAN YÖNETMELİKLER Murat BAYRAM Mak.Yük.Müh. Daire Başkanı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü Enerji Verimliliği Dairesi Başkanlığı

Detaylı

Kahramanmaraş mutlaka devler liginde olacak

Kahramanmaraş mutlaka devler liginde olacak Kahramanmaraş mutlaka devler liginde olacak Sami Altınkaya nın Bloomberg TV de canlı olarak yayınlanan çıkış yolu programına katılan KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük: 2023 te Kahramanmaraş ın 5 milyar dolar

Detaylı

SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNE YÖNELİK DESTEKLER

SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNE YÖNELİK DESTEKLER SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNE YÖNELİK DESTEKLER Bora OMURTAY Elektrik Mühendisi (ETKB- YEGM) Sunum İçeriği 1. Dünyada ve Türkiye de Enerji Durumu ve Talebi 2. Enerji Yönetimi 3. Yetkilendirme 4. Destekler

Detaylı

Elektrikte yeni akım: İpragaz Elektrik

Elektrikte yeni akım: İpragaz Elektrik Elektrikte yeni akım: İpragaz Elektrik Türkiye ye güven ve enerji veriyoruz Enerji sektörünün güçlü oyuncularından İpragaz, gücü ve güvencesiyle elektrik piyasasında da önemli bir oyuncu olmayı hedefliyor.

Detaylı

BACADER e-bülten OCAK 2015

BACADER e-bülten OCAK 2015 BACADER e-bülten OCAK 2015 ENERJİ VE TESİSAT HABER PORTALI NDA VE TERMO KLİMA DERGİSİ NDE "DOĞRU BACALAR İLE ZEHİRLENMELER ÖNLENEBİLİR" BAŞLIKLI YAZIMIZ YAYINLANDI.. 05 Ocak 2015 tarihinde Enerji ve Tesisat

Detaylı

EYLÜL AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTIMIZA HOŞ GELDİNİZ

EYLÜL AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTIMIZA HOŞ GELDİNİZ EYLÜL AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTIMIZA HOŞ GELDİNİZ YÖNETİM KURULU AYLIK FAALİYET RAPORU 28.09.2015 Eylül ayı içerisinde üyelerimizin talep ettiği 25 üyeye Kapasite Raporu, 5 üyemize Ekspertiz Raporu ve

Detaylı

ORHANGAZİ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN

ORHANGAZİ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN ORHANGAZİ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN MAYIS 2017 GÜNDEM - TOBB 73. Genel Kuruluna katıldık. -İstanbul Yapı Fuarı na katıldık. - KOSGEB Kredisini en çok kullandıran ilçe olduk. - 666 aileye Ramazan

Detaylı

KADINLARIN ENERJİ VERİMLİLİĞİ BİLİNCİNİN ÖLÇÜLMESİ ANKET RAPORU DEĞERLENDİRMESİ

KADINLARIN ENERJİ VERİMLİLİĞİ BİLİNCİNİN ÖLÇÜLMESİ ANKET RAPORU DEĞERLENDİRMESİ KADINLARIN ENERJİ VERİMLİLİĞİ BİLİNCİNİN ÖLÇÜLMESİ ANKET RAPORU DEĞERLENDİRMESİ Enerji Hanım Projesi anket çalışması, ülkemizde konutlarda enerji tüketen cihazlar, bu cihazların türleri, bu cihazlara sahip

Detaylı

UZUNKÖPRÜ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN HAZİRAN 2017 YIL 2 SAYI 28

UZUNKÖPRÜ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN HAZİRAN 2017 YIL 2 SAYI 28 UZUNKÖPRÜ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN HAZİRAN 2017 YIL 2 SAYI 28 1 UZUNKÖPRÜ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN SAYI:28 (02.06.2017) SÜLEYBE-ŞEFİK ÖZTÜRK HUZUREVİ MÜDÜRÜNDEN YÖNETİM KURULU BAŞKANIMIZ

Detaylı

TÜRKİYE DE KOBİLERDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ PROJESİ

TÜRKİYE DE KOBİLERDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ PROJESİ TÜRKİYE DE KOBİLERDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ PROJESİ N. PINAR IŞIN Proje Koordinatörü, Uluslararası İlişkiler Müdürü Uluslararası gereksinimler KOSGEB neden gündeme aldı? Yüksek tasarruf potansiyeli Hukuki

Detaylı

BLOK MALZEME KULLANILAN DUVARLAR İÇİN MALİYET ANALİZİ. 4-Kasım-2014

BLOK MALZEME KULLANILAN DUVARLAR İÇİN MALİYET ANALİZİ. 4-Kasım-2014 BLOK MALZEME KULLANILAN DUVARLAR İÇİN MALİYET ANALİZİ 4-Kasım-2014 Bu rapor ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 2014-03-03-1-00-112 kod nolu danışmanlık projesi kapsamında hazırlanmıştır 1 GİRİŞ Günümüzde enerji

Detaylı

ÇATI MANTOLAMA SİSTEMLERİ

ÇATI MANTOLAMA SİSTEMLERİ ÇATI MANTOLAMA SİSTEMLERİ Maksimum enerji verimliliği, daha fazla enerji tasarrufu ve ideal yaşam konforu Isı kayıplarını gösteren özel kamera çekimi. Part of the Monier Group Yüksek Performanslı Isı Yalıtım

Detaylı

HAZİRAN AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTIMIZA HOŞ GELDİNİZ

HAZİRAN AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTIMIZA HOŞ GELDİNİZ HAZİRAN AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTIMIZA HOŞ GELDİNİZ YÖNETİM KURULU AYLIK FAALİYET RAPORU 28.06.2015 Haziran ayı içerisinde Odamız tarafından; üyelerimizce talep edilen 42 adet Kapasite Raporu, 10 adet

Detaylı

Wireless M-Bus Isı Pay Ölçer + Sıcak Su Sayacı

Wireless M-Bus Isı Pay Ölçer + Sıcak Su Sayacı Kasım 2013 Wireless M-Bus Isı Pay Ölçer + Sıcak Su Sayacı Binanıza gelen doğalgaz ve su faturalarını, değildir. Isı Pay Ölçer : Radyatör sıcaklığı ile ortam sıcaklığının arasındaki farkı ölçerek, o mahalin

Detaylı

http://www.yeniasir.com.tr/surmanset/2017/02/21/istihdam-icin-sahaya-indiler Cumhurbaşkanı Erdoğan ın istihdam seferberliği çağrısına Balıkesir den tam destek geldi. Balıkesir Valisi Yazıcı, Sanayi Odası

Detaylı

KONGRESİ Nisan 2009 KOCAELİ MMO MERKEZİ ISITMA VE. Yusuf YILDIZ B.İ.B. Yapı İşleri Genel Müdürlüğü

KONGRESİ Nisan 2009 KOCAELİ MMO MERKEZİ ISITMA VE. Yusuf YILDIZ B.İ.B. Yapı İşleri Genel Müdürlüğü II.ENERJİ VERİMLİLİĞİ KONGRESİ 09-10 Nisan 2009 KOCAELİ MMO MERKEZİ ISITMA VE SIHHİ SICAK SU SİSTEMLERS STEMLERİNDE ISI GİDERG PAYLAŞTIRILMASI Yusuf YILDIZ B.İ.B. Yapı İşleri Genel Müdürlüğü yusufyldz56@mynet.com

Detaylı

BELEDİYELERCE BİLGİ SAĞLANACAK İDEP EYLEMLERİ

BELEDİYELERCE BİLGİ SAĞLANACAK İDEP EYLEMLERİ Arazi Kullanımı ve Ormancılık 3. ORMAN, MERA, TARIM VE YERLEŞİM GİBİ ARAZİ KULLANIMLARI VE DEĞİŞİMLERİNİN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEMESİNİ SINIRLANDIRMAK 5. 2012 yılında yerleşim alanlarında

Detaylı

ERZURUM DA HAVA KİRLİLİĞİNİ AZALTMAK İÇİN BİNALARDA ISI YALITIMININ DEVLET DESTEĞİ İLE SAĞLANMASI

ERZURUM DA HAVA KİRLİLİĞİNİ AZALTMAK İÇİN BİNALARDA ISI YALITIMININ DEVLET DESTEĞİ İLE SAĞLANMASI ERZURUM DA HAVA KİRLİLİĞİNİ AZALTMAK İÇİN BİNALARDA ISI YALITIMININ DEVLET DESTEĞİ İLE SAĞLANMASI Rasim Buluç, Fikret Büyüksoy Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Erzurum Daha önce Bayındırlık ve İskân İl

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARIMIZ

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARIMIZ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARIMIZ Daha iyi bir yaşam için Sürdürülebilirlik yolculuğumuzun uzun olduğunu biliyor ve biz, bu yolu paydaşlarımız ile beraber yürüyerek öncelikli alanlarımızı güçlendiriyoruz.

Detaylı

CEZAYİR SEKTÖREL AÇILIM GEZİSİ

CEZAYİR SEKTÖREL AÇILIM GEZİSİ CEZAYİR SEKTÖREL AÇILIM GEZİSİ Sayın Cumhurbaşkanımızın 2014 yılı Kasım ayında yapmış oldukları Cezayir gezisi sırasında, Cezayir le ticaret hacminin arttırılmasına yönelik yapmış oldukları irade beyanının

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE YENİLENEBİLİR ENERJİ

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE YENİLENEBİLİR ENERJİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN SİVİL DİYALOG İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE YENİLENEBİLİR ENERJİ AB ve Türkiye Arasında Sivil Toplum Diyaloğu IV.Çevre Hibe Programı (CSD-IV/ENV) Türkiye, Paris İklim Zirvesi katkı beyanında

Detaylı

Tek bir sistemle ısı, yangın ve ses yalıtımı nasıl sağlanır?

Tek bir sistemle ısı, yangın ve ses yalıtımı nasıl sağlanır? Problem / Çözüm Önerileri Tek bir sistemle ısı, yangın ve ses yalıtımı nasıl sağlanır? Yapıların tipine ve kullanım amacına göre ısı yalıtımı kadar, yangın ve ses yalıtımı da önem taşır. Özellikle, Yüksek

Detaylı

DAĞITIM FAALİYETLERİMİZLE İLGİLİ BİLGİLENDİRDİK

DAĞITIM FAALİYETLERİMİZLE İLGİLİ BİLGİLENDİRDİK SEDAŞ, Bolu Muhtar Dernek Başkanları ile Bir Araya Geldi Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş. (SEDAŞ) Dağıtım Direktörü Dr. Ersan Şentürk, Bolu Muhtarlar Dernek Başkanı Fikret Özen, Bolu Merkez Mahalle Muhtarları

Detaylı

BACADER e-bülten NİSAN 2018

BACADER e-bülten NİSAN 2018 BACADER e-bülten NİSAN 2018 DTK DERGİSİ BACADER DEN KÖŞESİNDE YAYINLANAN KÖŞE YAZILARIMIZ DTK Dergisi BACADER DEN köşesinin Nisan sayısında TS 7363 İLE BACALARI ANLAMAK - III başlıklı köşe yazımız yayınlandı.

Detaylı

MERKEZİ ISITMADA ISI PAYLAŞIM SİSTEMLERİ 1

MERKEZİ ISITMADA ISI PAYLAŞIM SİSTEMLERİ 1 MERKEZİ ISITMADA ISI PAYLAŞIM SİSTEMLERİ 1 Giriş Aytekin ÇAKIR ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU Kanun No: 5627 Kabul Tarihi:18.04.2007 ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU Kanun no : 5627 Kabul Tarihi : 18/4/2007 Amaç MADDE

Detaylı

Arçelik A.Ş. de Enerji Verimliliği. Erhan HANGİŞİ Arçelik A.Ş. Enerji Yöneticiliği

Arçelik A.Ş. de Enerji Verimliliği. Erhan HANGİŞİ Arçelik A.Ş. Enerji Yöneticiliği Arçelik A.Ş. de Enerji Verimliliği Erhan HANGİŞİ Arçelik A.Ş. Enerji Yöneticiliği Arçelik A.Ş. Global Arçelik A.Ş. Vizyon Entegre Yönetim Entegre Çevre, Enerji ve İklim Değişikliği Yönetim Sistemi ISO

Detaylı

Tesisatlarda Enerji Verimliliği & Isı Yalıtımı

Tesisatlarda Enerji Verimliliği & Isı Yalıtımı Türk Sanayisinde Enerji Verimliliği Semineri - 11 Mart 2009 İstanbul Sanayi Odası - Türkiye Tesisatlarda Enerji Verimliliği & Isı Yalıtımı Timur Diz Teknik İşler ve Eğitim Koordinatörü İZODER Isı Su Ses

Detaylı

Enerji Verimliliğinde Finans ve İnşaat Sektörü İşbirliği

Enerji Verimliliğinde Finans ve İnşaat Sektörü İşbirliği Enerji Verimliliğinde Finans ve İnşaat Sektörü İşbirliği 1 Hangi Sektörlerde Enerji Verimliliği 2009 AB raporu İnşaat Yapı ve Binalarda ; Tüketimin %40 Sera Gazı Salınımının katkısı %36 İmalat San Araba

Detaylı

18.04.2007 tarih ve 5627 sayılı resmi gazete ile yayınlanan Enerji verimliği kanunu ile ilgili sorular iki başlık altında ele alınmıştır.

18.04.2007 tarih ve 5627 sayılı resmi gazete ile yayınlanan Enerji verimliği kanunu ile ilgili sorular iki başlık altında ele alınmıştır. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL 18.04.2007 tarih ve 5627 sayılı resmi gazete ile yayınlanan Enerji verimliği kanunu ile ilgili sorular iki başlık altında ele alınmıştır. 1-05.12.2008 tarih ve 27075 sayılı resmi

Detaylı

TTGV Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Destekleri

TTGV Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Destekleri TTGV Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Destekleri Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliğinin Finansmanı Bilgilendirme Toplantısı Ferda Ulutaş Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Odakule-İstanbul,

Detaylı

2.ULUSAL ENERJİ VERİMLİLİĞİ ZİRVESİ

2.ULUSAL ENERJİ VERİMLİLİĞİ ZİRVESİ 2.ULUSAL ENERJİ VERİMLİLİĞİ ZİRVESİ Enerji Verimliliği Zirvesinin ana temasını 4 yılı aşan uygulama dönemindeki deneyimler ışığında ülkemizde yapılan çalışmalar ve teknolojik gelişmeler çerçevesinde Dünden

Detaylı

Merkezi Isıtma ve Sıhhi Su Sistemlerinde Isınma ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılması

Merkezi Isıtma ve Sıhhi Su Sistemlerinde Isınma ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılması Merkezi Isıtma ve Sıhhi Su Sistemlerinde Isınma ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılması Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak Su Sistemi Nedir? - Konutlarda ısıtma ve sıcak su temini için ısı üretimi, dağıtımı

Detaylı

NO DIG EXPO TURKEY. 4 th. in conjunction with eş zamanlı olarak

NO DIG EXPO TURKEY. 4 th. in conjunction with eş zamanlı olarak NO DIG EXPO TURKEY ALTYAPI VE KAZISIZ TEKNOLOJILER FUARI 29-31 MART 2018, İSTANBUL FUAR MERKEZI in conjunction with eş zamanlı olarak WATER LOSS FORUM TURKEY 4 th www.waterlossforum.org BU FUAR 5174 SAYILI

Detaylı

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doç. Dr.

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Selahattin ÇELİK KALORİFER TESİSATI PROJESİ Öneri projesi ve raporu Ön (Avan) proje ve

Detaylı

PANEL SONUÇ BİLDİRGESİ

PANEL SONUÇ BİLDİRGESİ KARAMAN ELMA PANELİ PANEL SONUÇ BİLDİRGESİ 25 NİSAN 2016 Hazırlayanlar Uzman İsmail ARAS Uzman Hakan ANAÇ Araştırma, Etüt ve Planlama Birimi GİRİŞ Dünyanın en büyük elma üreticilerinden olan ülkemiz ve

Detaylı

AR& GE BÜLTEN. Bir Zırh = Yalıtım

AR& GE BÜLTEN. Bir Zırh = Yalıtım Bir Zırh = Yalıtım Nurel KILIÇ Yalıtım; binaların iç ve dış etkenlerden korunması için özel malzemelerle kaplanması işlemidir. Bağımsız ısıtmalı, ayrık düzen, bitişik düzen veya ikiz evlerde karşılaşılan

Detaylı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi Dr. Muhyettin SĐRER Saha Koordinatörü GAP Bölge Kalkınma Đdaresi Başkanlığı / Birleşmiş

Detaylı

Avrupa Bölgesel Sosyal Güvenlik Forumu -1ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK:

Avrupa Bölgesel Sosyal Güvenlik Forumu -1ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK: Avrupa Bölgesel Sosyal Güvenlik Forumu -1ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK: -BU FORUM KASIM AYINDA KATAR DA DÜZENLENECEK DÜNYA SOSYAL GÜVENLİK FORUMU NA IŞIK TUTACAKTIR -TÜRKİYE BUGÜN DÜNYANIN

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ. Etüt Çalışmaları ve Yasal Durum. Erdal ÇALIKOĞLU Sanayide Enerji Verimliliği Şube Müdürü V.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ. Etüt Çalışmaları ve Yasal Durum. Erdal ÇALIKOĞLU Sanayide Enerji Verimliliği Şube Müdürü V. ENERJİ VERİMLİLİĞİ Etüt Çalışmaları ve Yasal Durum Erdal ÇALIKOĞLU Sanayide Enerji Verimliliği Şube Müdürü V. Neden Enerji Verimliliği? Fosil kaynaklar görünür gelecekte tükenecek. Alternatif kaynaklar

Detaylı

16.01.2015 CANPOLAT ÇAKAL ENERJİ YÖNETİCİSİ

16.01.2015 CANPOLAT ÇAKAL ENERJİ YÖNETİCİSİ 16.01.2015 CANPOLAT ÇAKAL ENERJİ YÖNETİCİSİ BURSA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ Türkiye deki ilk OSB YIL 1961 YIL 2014 BURSA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ 1961 yılı: 1.8 milyon m 2 2015 yılı: 6.9 milyon m 2 Sanayi

Detaylı

MERKEZİ ISITMA SİSTEMLERİNİN VE ISI ÖLÇÜM EKİPMANLARININ VERİMLİLİK POTANSİYELLERİ

MERKEZİ ISITMA SİSTEMLERİNİN VE ISI ÖLÇÜM EKİPMANLARININ VERİMLİLİK POTANSİYELLERİ MERKEZİ ISITMA SİSTEMLERİNİN VE ISI ÖLÇÜM EKİPMANLARININ VERİMLİLİK POTANSİYELLERİ Prof. Dr. Mustafa ÖZTÜRK Müsteşar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ANKARA-2018 İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ... 3 2. MERKEZİ ISITMA

Detaylı

Hüsnü Özyeğin; YİSAD da konuştu Türk yöneticiler her yerde başarılı

Hüsnü Özyeğin; YİSAD da konuştu Türk yöneticiler her yerde başarılı Hüsnü Özyeğin; YİSAD da konuştu Türk yöneticiler her yerde başarılı Türkiye nin topal ayağı eğitimdir diyen Özyeğin, düşük eğitim düzeyi ile ekonominin gelişmesini mucize olarak yorumladı. Cari açığın

Detaylı

Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı

Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı Antalya 7 Mayıs 2015 Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı DESIGNED BY SUPPORTED BY IMPLEMENTED BY Özel Kredi Programı TurSEFF? Programın Yapısı 310M luk Fon ÜcretsizTeknik Destek Paketi KOBİ

Detaylı