SELANiK'TE SANAYiLEŞME VE ÜCRETLi EMEK *

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SELANiK'TE SANAYiLEŞME VE ÜCRETLi EMEK *"

Transkript

1 EKONOMİK YAKLAŞlM YÜZYillN SONUNDA SELANiK'TE SANAYiLEŞME VE ÜCRETLi EMEK * Yüksel AKKAYA * * GiRiŞ Kapitalist ekonomiyle bağlantıda olan ayrıcalıklı liman kentlerinden Selanik, gerek demiryolu ulaşımı gerekse deniz yolu ulaşırnma açık olması nedeniyle önemli bir ticaret merkezi olup, hem nüfus açısından hem de iktisadi faaliyetler açısından Osmanlı İmparatorluğu'nun önde gelen kentlerinden birisi idi dönemi, Osmanlı İmparatorluğu'nda dış ticaretin hızla genişlediği, ithal malları rekabetine dayanamayan yerli "sanayii"nin ve zenaatlerin çöktüğü bir dönemdir. Bu nedenle daha 18. Yüzyılın başında dünya pazarıyla bütünleşmiş olan, dış ticarete açık Selanik gibi merkezlerde 1870'ten itibaren sanayileşme yönündeki çabalar ve ulaşılan sonuçlar önem taşımaktadır. Bu tür merkezlerden biri olan Selanik, 19. yüzyılın sonunda Osmanlı İmparatorluğunda geleneksel sanayi ve zenaatlerde yaşanmakta olan çöküşü, meydana gelen yeni gelişmeleri ve değişimi değerlendirmek açısından açıklayıcı örneklerden birisini oluşturmaktadır. Bu çalışmada, döneminden sonra Selanik'te sanayileşme açısından yaşanan değişimin boyutu ve bu değişimin ücretli emek üzerindeki etkisi ele alınıp değerlendirilmeye çalışılacaktır. 1. Sanayileşme Çabalan ve Özellikleri 1834 yılında Selanik'in olan nüfusu 1870'lerde 'e, 1888'de IOO.OOO'e, 1905'te 'e yükselmişti (AE, CCC, Salonique, C. 21; AN, F/ ; Gounaris 1994: 104). Bu veriler, Selanik'teki nüfus artışının özellikle 1870'lerden sonra hızla arttığını göstermektedir. İncelenen dönemde, sanayileşme bakımından, gerek iç pazar, gerekse işgücü açısından bir nüfus sorununun olmadığı anlaşılmaktadır. * Bu makeledeki veriler Türkiye Bilimler Akademisi'nin vermiş olduğu üç aylık burs ile Fransa'da "Archives Affaires Etrangeres" ve "Archives Nationales"de yapılan araştırmalardan elde e_çlilmiştir. Yrd. Doç. Dr., Mersin Universitesi, Iktisat Bölümü Ekonomik Yaklaşım, Cilt 9, Sayı31, Kış 1998

2 26 Yüksel AKKAYA 19. yüzyılın başlarında sınırlı sermaye akışı, riskli ulaşım koşulları, Avrupa 'nın sanayi mallarıyla rekabet, düşük gümrük vergileri ve köylülüğün düşük alım gücü Selanik'te sanayinin gelişmesini engelleyen faktörleri oluşturmaktadır yılında 10 ipek fabrikasında 625 kişi çalışırken, 1940 yılında fabrika sayısı 17'ye, bu fabrikalarda çalışan sayısı da 987'ye yükselmişti (Issawi, 1980: 257). 1830'1u yılların sonuna gelişimini sürdüren ipek sanayii, 1840'1ı yıllarda Selanik'te ayakta kalmayı başaran ve 35 ipek ipliği fabrikasıyla ilerleme kaydeden en önemli sektör idi. 1840'lı yıllarda Selanik'teki ipek sanayii ile ilgili gelişmeler aşağıdaki tabloda verilmektedir. Tablo 1 :1840'11 Yıllarda Selanik'te Ipek Sanayii Yıl Tezgah İşçi Ödenen Toplam İpek Sayısı Sayısı Ücret İhracatı Kaynak: Issawi, 1980: yılında işçilere ödenen ücretin ipek ihracatına oranı yüzde 11.8 iken, bu oran 1845 yılında yaklaşık iki kat artarak yüzde 25.2'ye yükselmiştir yılı hem üretimde, hem tezgah sayısında hem de çalışan sayısında artışın yaşandığı bir yıldır. İpek fabrikalarında çalışanların büyük çoğuuluğunu yoksul Hıristiyan ve Yahudi ailelerin kız çocukları oluşturmaktaydı yaşlarında olan bu çocuklar 6 ay boyunca günde ortalama olarak 14 saat çalışmaktaydı (Issawi, 1980: 258). 1850'li yıllarda fabrika sayısının yarıya inmesine rağmen, yoğun olarak ucuz çocuk emeğinden yararlanılması ve yerli kadın işçilere ödenen olağanüstü düşük ücretler nedeniyle, İpekçilik 1870'lerin ortasına kadar sanayideki önemini koruyabilmiştir yılında 950 işçinin çalıştığı 475 iplik eğirme tezgahınasahip 18 ipek fabrikası bulunuyordu (Gounaris, 1994: 107). İpek fabrikaları ile birlikte dış ticaretin hızla genişlediği dönemin son yılı olan 1870'te, Selanik'teki temel sanayi kuruluşu sayısı yirmi dokuz idi. Bunun önemli bir bölümünü değirmenler, tabakhaneler, pamuk ve yün presleri oluşturmaktaydı (AN, F/ ) yılında ise Selanik'te faaliyette olan sanayi kuruluşları 39'a yükselmişti. Bu kuruluşların üretimleri ve çalıştırdıkları işçi sayısı aşağıdaki tabloda verilmektedir.

3 EKONOMiK YAKLAŞlM 27! f 1 ~ Tablo 2: 1874 yılında Selanik'te Temel Sanayi Kuruluşları Sanayi Kuruluşları Toplam Faal Üretim Değer işçi (Frank) sayısı Buharlı değirmen torba ı22 Buharlı pamuk ve yün presleri balya ı4 Hidrolik pamuk presleri 4 4 ı2.000 balya İpek fabrikaları ı8 ll ı2.928 bal;:a Tabakhane ı8 ı deri ı9o Kaynak: AN, F/ı217 ı90 ı870'li yılların ilk yarısına kadar varlığını sürdüren ipek sanayii, ı870'li yılların ortasından itibaren, pamuklu sanayinin gelişmesine paralel olarak gerilerneye başladı. Tablo 2'de de görüldüğü gibi ipek üretimi ile pamuk üretimi arasında miktar açısından ciddi bir fark olmamasına rağmen değer açısından pamuk lehine büyük bir fark vardır. Üstelik pamuk preslerinde az sayıda işçi çalıştırılırken, ipek fabrikalarında daha fazla işçi çalıştırılmaktadır. ı870'li yıllar, Selanik'te, pamuk sanayiinin ipek sanayiinin yerine almaya başladığı yıllar olma özelliği taşımaktadır. Bu gelişme sonucunda, ı8 ipek fabrikasından faaliyette olanların sayısı giderek azalarak ı874'te ll'e, ı875'te 7'ye ı877'de 5'e düştü (AN, F/ı217ı89; Fl1217ı90). Azalış izleyen yıllarda da sürdü. ı880'li yılların sonunda Selanik'te faaliyette bulunan ipek fabrikası sayısı ikiye düştü. Osmanlı İmparatorluğu'nun ipek sanayiini yaşatma çabalarına rağmen, en ucuz işgücü olarak çocuk ve kadın emeğinden yararlanan ipek fabrikaları diğer alanlardaki görece yüksek işçi ücretleri nedeniyle düşük ücretli işçi bularnama sorunu ile karşı karşıya kalmıştır. Tablo 4'te gösterildiği gibi ı874 yılında en düşük ücreti ipek işçileri almaktay dı ve ücretler ı Frank ile ı.80 Frank arasında değişirken, tablo 5'te de görüleceği gibi ı882 yılında en düşük ücreti pamuk ipliği işçileri alıyordu ve ücretleri ı ile 3 Frank arasında değişiyordu. Quataert (ı992; ı84), ucuz emek gücünden yararlanarak düşük maliyetle üretimde bulunan Selanik'teki ipek sanayiinin çöküşünde işçi ücretlerinin artışını önemli bir etken olarak göstermektedir. ı 870 'lerin başına kadar varlığını sürdürebilen ipek sanayi, pamuklu ve yünlü dokuma karşısında tutunamayarak çökme tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı. Selanik'te, bir yandan yeni alanlarda sanayi ortaya çıkarken, diğer yandan ı870 öncesinde ücretli emeğin önemli bir bölümünü istihdam eden geleneksel sanayi can çekişmekteydi.

4 28 YükselAKKAYA ı870'li yıllar ve sonrası Selanik'in demiryolu aracılığı ile Avrupa'yla doğrudan bağlantı kurduğu yıllar oldu. Demiryolu ağının gelişimi ile birlikte Selanik bölgenin en önemli ticaret merkezi haline geldi, geleneksel ticaret mekanları olan fuarlar sönükleşerek, yerlerini modern ticaret mekanları olan dükkanlar ve ticari gezginlere bıraktı.! Ticaretteki bu değişim süreci, demiryolu, denizyolu ulaşımının yanı sıra haberleşme olanaklarının da gelişerek ticaretin önemli gereksinimlerinden biri olan Avrupa'yla kesintisiz iletişimi sağlamasıyla daha da hızlandı yılında Osmanlı Bankası'nın bir şube açması ile başlayan bankacılık, ticaretin ve sanayileşmenin gereksindiği krediyi sağlama olanakları da sunmaya başlıyordu. Ulaşım, haberleşme ve bankacılık hizmetlerinin sağladığı bu yeni olanaklar 1870'li yıllardan itibaren sınai gelişme için elverişli bir ortam yaratıyordu. Sanayileşmede tercih hangi yönde olacaktı? Tercihin hangi yönde yapıldığını anlamak için izleyen yıllardaki sanayileşmeye bakmak gerekmektedir. ı 870 'li yıllarda sanayi alanında ortaya çıkan en önemli gelişme sabun imalatı ile un değirmenlerinde meydana gelmiştir. ı878 yılında inşaatına başlanan ve ı879 yılında faaliyete geçen pamuk ipliği fabrikası ise bir diğer önemli sanayi kuruluşu olmaktadır. 1870'li yıllardaki sanayileşmenin teknik düzeyi düşüktür, daha çok ucuz işgücüne dayanmaktadır. ı870'li yılların sonunda ulaşılan sanayileşme düzeyi, önemli bir değişiklik göstermeden 1880'li yılların başına kadar sürmüştür. ı881 yılına gelindiğinde sanayi kuruluşlarına bir pamuk iplik fabrikası, bir alkollü içki fabrikası ve bir briket fabrikası eklenmişti. ı880'lerin başındaki sanayi kuruluşlan ve üretimleri aşağıdaki tabloda belirtildiği gibidir. Tablo 3:1881 Yılında Selanik'te Temel Sanayi Kuruluşları Sanayi Kuruluşları Toplam Faal Üretim Değer işçi (Frank) sayısı Buharlı değirmen torba Buharlı pamuk ve yün presleri ı Hidrolik pamuk presleri bal ya Pamuk ipliği fabrikası ı ı paket Tabakhane deri ı Sabun imalathaneleri 7 7 ı kg Eriket fabrikası ı ı tuğla Alkollü içki fabrikası ı ı ı.soo hektolitre Kaynak: AN, F/ı217ı90.

5 EKONOMİK YAKLAŞlM yılında bir bakır dökümhanesi kurma girişiminde bulunulmuş, ancak kullanılan yanlış malzeme nedeniyle başarılı olunamamışsa da, izleyen yıllarda kentin ihtiyacını karşılamaya yönelik küçük dökümhaneler kurulmuştur (AN, F/ ; Rapports Commerciaux 1892: 69). Öte yandan iç pazara yönelik olarak kentin briket ve tuğla ihtiyacını karşılamak için küçük atölyeler kurulmuştur yılında bir çivi imalathanesi, bir de demir karyola imalathanesi faaliyete geçerek, dayanıklı tüketim malı üretiminde ithal ikameci sanayileşmenin ilk girişimlerini oluşturdu yılının Nisan ayında tütün rejisi, kentte 211 işçi çalıştıran bir fabrika açtı (AN, F/ ) yılında ikinci pamuk ipliği fabrikası açıldı (Rapports Comerciaux, 1892: 67; Quataert, 1992; 181). 1880'li yılların ortasından itibaren kentin gereksinimlerini karşılamaya ve tarımsal ürünleri ihracat için işlemeye yönelik üretimden, dayanıklı tüketim maliarına dayalı üretime geçilmeye başlandı. izleyen yıllarda iplik fabrikalarının sayısı ve kapasitesi artırılarak ihracata yönelik üretime geçildi. 1880'li yılların sonunda her iki iplik fabrikasının toplam yıllık üretimi yaklaşık kg idi. Bunun üçte biri içerde tüketilirken geri kalanı İstanbul, Yunanistan ve Suriye'ye ihraç edilmekteydi (Rapports Commerciaux,1892: 67). 1880'li yılların başında açılmış olan çok sayıdaki fanila ve örgü atölyelerinin yanı sıra kurulmuş olan 3 makarna fabrikası, 4 sandalye atölyesi, bir tahta kerevet fabrikası kentin diğer sanayi kuruluşlarını oluşturmaktaydı. Bu yıllar boyunca yerel yünlü dokumacılık da gözle görülür bir gelişim göstermiştir. Ancak yünlü do kumada hakim olan el emeğidir, makineleşmeye ve fabrika üretimine ancak 1908 yılında geçilebilmiştir (Quataert, 1992: 180). 1890'1ı yıllarda mevcut sanayi yapısında köklü bir değişiklik meydana gelmemekle birlikte, var olan sanayinin iyileştirilmesi ve kapasitesinin artırılması yönünde çabalar gösterildi. Sanayicilerin gereksinim duyduğu krediyi sağlayan kurum olarak, 1864 yılında açılan Osmanlı Bankası 'nın Selanik şubesinden sonra, 1888 yılında Allatini kardeşlerin Paris ve Viyana bankaları ile ortaklaşa açtıkları Frank sermayeli Selanik Bankası, pek çok yerel sanayi işletmesinin kurulmasında önemli rol oynayarak, Selanik'teki sanayileşme sürecine hız kattı (Quataert, 1992: 178). 19. Yüzyıldan 20. Yüzyıla geçilirken, pamuk ipliği üretiminin artışına bağlı olarak, Selanik'te her birinde iki-üç işçinin çalıştığı çok sayıda küçük örgü atölyesi faaliyette bulunmaktaydı. Buralarda pamuk çorap, yün gömlek ve şal üretilmekteydi (Quataert, 1992: 181). 19. yüzyılın sonuna gelindiğinde Selanik iç pazar kadar, sınırlı da olsa dış pazara yönelik de üretim yapan bir sanayileşme düzeyine ulaşmıştır. Bazı alanlarda dayanıklı tüketim mallarının yerli üretimine yönelinmiş, sanayi üretiminde belirgin bir mal çeşitliliği oluşmuştur. 19. yüzyılın sonunda kent Osmanlı imparatorluğunun en önemli pamuk ipliği

6 30 Yüksel AKKAYA üretim merkezine dönüşmüştür. Kentin en önemli sanayileşme dönemi 1880'1i yıllar olmuştur. Dış dünya ile ilişki kurma ayrıcalığına sahip bir liman kent olarak Selanik ithal malların rekabetinden sanayileşme açısından olumsuz yönden etkilenmenin ötesinde; ticaretin getirdiği ivme ve iç pazarın gereksinimleri çerçevesinde, ipek sanayii gibi geleneksel sanayii de bir çöküş yaşansa da, 1870'li yıllarda başlayan yeni alanlardaki sanayileşme süreci 1880'li yıllarda önemli bir gelişme sağlamış, 1890'lı yıllarda da mevcut sanayiinin kapasitesini artırmaya yönelmiştir. ll. Ücretli Emek Osmanlı İmparatorluğu'nda dış ticaretin hızla genişlediği döneminin başında Selanik'te ücretli emeği istihdam eden en önemli sanayii dalları ipek sanayii ve tabakhanelerdi. 1840'lı yılların ilk yarısında 35 ipek ipliği fabrikasında büyük çoğunluğu kız çocuğu ve kadınlardan oluşan binden fazla işçi çalışmaktaydı. Düşük ücretiere rağmen 1850'li yıllarda fabrika sayısı yarı yarıya azalmış, 1873 yılında 18'e düşmüştü. Bu 18 fabrikadaki 475 iplik eğirme tezgahında 950 işçi çalışmaktaydı (Gounaris 1994: 107). Fransa'nın Selanik konsolasunun hazırladığı bir rapora göre, 1870 yılında Selanik'teki en yüksek ücret 12 Frank, ortalama ücret 2.50 Frank, en düşük ücret ise 1 Franktır. En yüksek ücreti alanlar fabrikalardaki makine aksamının tamirinde çalışan, Avrupa'dan gelmiş olan mekanisyenlerdir (AN, F/ ) döneminin sonunda, günde ortalama 12 saat çalışan, işçilerin sayısını ve ücretlerini yansıtan en önemli veriler aşağıdaki tabloda verilmektedir. Tablo 4: 1874 yılında Selanik'teki Temel Sanayilerde Çalışanlar ve Ücretleri Sanayi Kuruluşlan Toplam Faal Işçi Günlük Günlük Sayısı İşçi ücreti İşçi ücreti En düşük En yüksek (Frank) (Frank) Buharlı değirmen Buharlı pamuk ve yün presleri Hidrolik pamuk presleri İpek fabrikaları 18 ll Tabakhane Kaynak: AN, F/ Tablodan da izleneceği gibi, yüzyılın başından itibaren ipek sanayii kentin en önemli sektörü olmasına rağmen, işçi ücretleri açısından en düşük ücret ödemektedir. Bunun temel

7 EKONOMiK YAKLAŞlM 31 nedenlerinden bir tanesi, bu sektörün dış pazara yönelik üretim yapması ve bu nedenle de diğer rakipleriyle rekabet edebilme gücünü arttımıa zorunluluğudur. Öte yandan 12 yaşından itibaren bu fabrikalarda çalışmaya başlayan genç kızların drahoma bedelini toplayıncaya kadar çalışıp, sonra işten ayrılmaları sektörde sürekli işçiliği engellemekte, bu nedenle ücretler düşük kalmaktadır. 1870'li yıllara kadar alternatif çalışma olanaklarının olmaması sektör üzerinde ücretleri artırıcı bir baskı yaratamamıştır. Nitekim, daha sonra yeni iş olanaklarının açılması, buralarda yüksek ücret ödenmesi, piyasaların değişen talep. sorunu ile de birleşen işçilik ve ücret sorunu ipek sanayiini oldukça zor durumda bırakmıştır. Kentin bir diğer düşük ücret ödeyen sektörü, yine oldukça eski bir geçmişe sahip olan tabakhanelerdir Frank ile 2 Frank arasında değişen ücret ödenmektedir. Tabakhaneler ipek sanayiinden sonra kentin en çok işçi çalıştıran sanayiidir. Düşük ücret ödeyen bir diğer sektör del850'li yıllardan beri faaliyette bulunan ve çalıştırılan işçi sayısı bakımında üçüncü sırada olan buharlı değirmenlerdir Frank ile 3.10 Frank arasında değişen ücret ödenmektedir. Ancak, burada ödenen ücretler düşük olmakla birlikte ipek sanayii ve tabakhanelere göre oldukça yüksektir. Kentin en düşük ücret ödeyen kuruluşları en eski kuruluşlarıdır. Selanik'te en yüksek ücreti pamuk ve yün preslerinde çalışan işçiler almaktadırlar (en az 3, en çok 4 Frank). Tablo 4 'ten de anlaşılacağı gibi buhar lı preslerde çalışanların ücretleri hidrolik preslerde çalışanlara göre daha yüksektir. Bu preslerde çalışan bir işçi ipek sanayii ile tabakhanelerde çalışanlardan iki-üç kat daha fazla ücret almaktadırlar yılında değirmenlerde ve preslerde çalışanların ücretlerinde önemli bir değişiklik olmazken, ipek sanayiinde ödenen en yüksek ücret 1.80 Franktan 1.60 Franka, tabakhanelerde ödene en düşük ücret 2 Franktan 1.20 Franka, en yüksek ücret 2.20 Franktan 2 Franka düşmüştür. Ücretierin düştüğü her iki sektörden biri olan ipek sanayiinde, çalışan işçi sayısı 675'ten 72l'e yükselirken; tabakhanelerde çalışan işçi sayısı 190'dan 150'ye düşmüştür. Tabakhanelerde çalışanların ücretlerindeki düşüşün nedeni olarak, daralan talep kadar, boşta kalan 40 işçinin hala çalışmakta olan diğer işçilerle aralarında iş bulmak ve sahip olunan işi korumak için yarattığı rekabet de olabilir. İpek sanayiinde çalışan işçi sayısı arımakla birlikte faaliyetteki fabrika sayısı ll'den 7'ye düşmüştür (AN, F/ ). Atıl kapasite ile çalışan ipek fabrikaları kapanan diğer ipek fabrikaların işçilerini istihdam ederken işçilerin aralarındaki iş bulma rekabetinden yararlanarak ücretleri aşağı çekmiş olabilirler. l 1877 yılında da değirmenler ile pamuk ve yün preslerinde çalışan işçilerin ücretlerinde bir değişiklik olmamıştır. İpek sanayiinde çalışan işçilerin aldıkları en düşük ücretlerde bir değişiklik olmazken, en yüksek ücret alan işçilerin ücretleri 10 Santim daha azalarak 1.50 Franka düşmüştür. Tabakhanelerde çalışan işçilerin ise aldıkları en yüksek ücret 30 Santim artarak 2.50 Franka yükselmiştir. İpek sanayiinde çalışanların sayısı 400'e, tabakhanelerde

8 32 Yüksel AKKAYA çalışan işçilerin sayısı da 70'e düşmüştür. İki sabun imalathanesinde ı2 işçi çalışmakta, aldıkları ücret ise 5 Frank olup, Selanik'te ödenen en yüksek ücrettir (AN, F/ı217ı89; F/1217ı90) yılında da ücretlerde önemli bir değişiklik olmamış, sabun imalathanelerinde çalışanların ücretleri düşerek kendi içinde farklılaşmış, en düşük ücret 2 Frank, en yüksek ücret 3 Frank olmuştur yılında ise sabun imalathanelerinde çalışanların ücretleri artarak en düşük ücret 2.50 Franka, en yüksek ücret 3.50 Fı anka çıkmıştır. Diğer sektörlerde çalışanların ücretlerinde bir değişiklik olmazken yeni açılmış olan pamuk ipliği fabrikasında çalışan işçilere en düşük ücret olarak ı Frank, en yüksek ücret olarak da 4 Frank ödenmiştir (AN, F/ı2!7ı90) yılında buharlı değirmenlerde çalışanların sayısı 197'ye yükselmiş, ı879 yılında da ı 95 'e inmiş tir. Pamuk ve yü n preslerinde çalışanların sayısı 1877 yılında 80 'e ı 878 yılında da 86'ya yükseldikten sonra ı879 yılında 56'ya düşmüştür. ı878 ve ı879 yılında tabakhanelerde çalışan işçi sayısı 40'a düşerken sabun imalathanelerinde çalışanların sayısı 20'ye yükselmiştir. ı879 yılında faaliyete geçen pamuk ipliği fabrikasında ise 300 işçi çalışmaktadır (AN, F/ı217 ı90). ı 88 ı yılında da yerleşik sektörler olan değirmenler, sabun imalathaneleri, tabakhaneler ve preslerde çalışanların ücretlerinde ı879 yılına göre bir değişiklik olmazken; pamuk ipliği fabrikasında çalışanların aldıkları en yüksek ücret ı Frank artarak 5 Franka yükselmiştir. 188ı yılı Kasım ayında faaliyete geçen alkollü içecek fabrikasında çalışan 54 işçi ise en yüksek ücret olarak 3 Frank, en düşük ücret olarak 2.50 Frank almaktadır. Briket imalathanesinde çalışan 40 işçiye ise en yüksek ücret olarak 3 Frank, en düşük olarak da 2 Frank ödenmiştir (AN, F/1217ı90). 188ı yılında değirmenlerde ı77, preslerde 50, sabun imalathanelerinde 35, pamuk ipliği fabrikasında 250'si genç kız, 50'si erkek olmak üzere toplam 300, tabakhanelerde 40, alkollü içecek fabrikasında 54, briket imalathanesinde 40 işçi çalışmaktadır (AN, F/ ) yılındaki temel sanayii kuruluşlarında çalışanların ücretlerini 1874 yılı ile karşılaştırabilmck için bir tablo şeklinde vermek yararlı olacaktır. Tablo 5 'ten de izlenebileceği gibi 1881 yılı ile karşılaştırıldığında pamuk ipliği fabrikası ile briket imalathanesi dışındaki alanlarda gerek en düşük ücretlerde gerekse en yüksek ücretlerde genel bir düşüş meydana gelmiştir. Çalışan işçi sayısında 1881 'e göre genelde bir değişiklik olmazken, briket imalathanesinde çalışanların sayısı 40'tan 70'e yükselmiş tir (AN, F ). ı883 yılında ücretlerde önemli bir değişiklik olmazken tütün fabrikasının faaliyete geçmesi nedeniyle sanayi işgücüne l32'si genç kız, 79' u erkek olmak üzere toplam 2ıı yeni işçi katılmıştır. Bu işçilerden yetişkin erkeklere en düşük ücret olarak 2.40 Frank en

9 EKONOMiK YAKLAŞlM 33 yüksek ücret olarak 3 Frank, erkek çocuklara en düşük ücret olarak 1.75 Frank en yüksek ücret olarak 2.40 Frank, kız çocuklarına ise en düşük ücret olarak 1.1 O Frank en yüksek ücret olarak da 2.25 Frank ödenmektedir (AN, F/ı217ı90). ı883 yılı itibariyle imalathane ve fabrikalarda çalışan işçilerin yaklaşık yarısını yaşları 12-ı8 arasında değişen Musevi genç kızlar oluşturmaktadır. İplik fabrikası ve tütün fabrikası gibi çok sayıda işçi çalıştıran fabrikalarda ise bu oran yaklaşık% 75'e yükselmektedir (5ll işçinin 382 si genç kızdır). Tablo 5: 1882 Yılında Selanik'te Temel Sanayilerde Çalışanlar ve Ücretleri Sanayi Kuruluşları Toplam Faal İşçi Günlük Günlük Sayısı İşçi ücreti İşçi ücreti En düşük En yüksek (Frank) (Frank) Buharlı değirmen 8 8 ı Buharlı pamuk ve yün presleri ı ı Hidrolik pamuk presleri Pamuk ipliği fabrikası ı ı Tabakhane Sabun imalathanesi Alkollü içecek fabrikası ı ı 3ı Briket imalathanesi ı ı Kaynak: AN, F/ı217ı90. Kentin sürekli inşaat halinde olması önemli miktarda inşaat işçisinin istihdam edilmesine yol açmaktadır. Fransa'nın Selanik konsolasunun hazırladığı bir rapora göre ı883 yılı kışına göre yazın işçi talebi nedeniyle ücretler artmıştır. Usta duvaremın günlük ücreti 4 Franktan 4.75 Franka, duvaremın olan ücreti Franka, işçinin ücreti lj Franktan Franka, çırakların ücreti Franktan ı-2 Franka yükselmiştir (AN, F/ı217ı90). ı880'li yılların sonuna gelindiğinde yeni açılan işletmelere, arttırılan kapasitelere bağlı olarak kentte çalışan sayısı da artmaya başlamıştır. ı889 yılında faaliyetini sürdürebilen ipek sanayiinde çalışan 450 işçi de göz önünde tutulduğunda, kentin işçi çalıştıran en önemli kesiminin tekstil sektörü olduğu görülmektedir. Onu tütün sektöründe çalışanlar, değirmenler ve giderek çalışan sayısını arttıran briket imalathanesi izlemektedir. Yüz yılın sonuna doğru işçiler giderek belli mekanlarda yoğunlaşmaktadır. 1880'lerdeki

10 34 Yüksel AKKAYA sanayileşme sürecindeki yoğunluğun 20. yüzyılın başında da yaşanınası Selanik'te sanayide çalışanların sayısında önemli artışlara yol açmıştır. 20. Yüzyılın başında sanayi işçilerinin sayısı 'e ulaşmıştır (Quataert, 1992: 190). Ulaşım sektöründe çalışan işçi de dikkate alındığında işçilerin kent nüfusuna oranı% 20'ye ulaşmaktadır. SONUÇ Osmanlı İmparatorluğu'nda dış ticaretin hızla geliştiği döneminden sonra Selanik'te başlangıçta iç pazarın ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik tüketim malları üretimine dönük bir sanayileşmeye, daha sonra da yine yerel ihtiyaçları karşılamak üzere dayanıklı tüketim mallarının üretimine geçilmiştir. 19. yüzyılın sonuna doğru pamuk ipliği, sabun, sigara gibi ihraç mallarının üretiminde önemli gelişmeler sağlanmıştı. 20. yüzyıla girildiğinde Selanik Osmanlı İmparatorluğu'nun İstanbul ve İzmir'den sonra en önemli ticaret merkezlerinden birisi olmanın yanı sıra önemli bir sanayi kenti de olmuştur. Sanayileşme olgusuna bağlı olarak Selanik 19. yüzyılın sonunda iktisadi bakımdan gelişmiş, giderek sanayi toplumu özellikleri kazanmaya başlamış, toplumsal sınıfların belirginleştiği, önemli sayıda işçi kitlesinin oluştuğu bir kent kimliğine kavuşmuştur. Ücretli emeğin önemli bir kesimini, yaşları arasında değişen Musevi genç kızlar oluşturmaktadır. Çalışma süreleri tekstil sanayiinde ortalama 12 saati bulurken, zaman zaman 15 saate çıkmaktadır. Selanik'te işçilere ödenen ücretler İmparatorluğun diğer bölgelerine göre daha yüksektir.2 İşgücünün yaklaşık yarısını oluşturan kadınlara ödenen ücretler en düşük ücretleri oluşturmaktadır. Sektörler açısından bakıldığında tekstil sektöründe çalışanlar değirmenlerde ve preslerde çalışanlara göre oldukça düşük ücret almaktadırlar. İmparatorluğun diğer bölgelerinde olduğu gibi Selanik'te de ücretler arasında hem sektörler açısından hem de cinsiyet açısından önemli bir farklılık oluşmuştur. NOTLAR 1. Fransa'nın Selanik Konsolosunun 1834 yılında hazırladığı bir rapora göre Rumeli'de Selanik'e bir gün ve üç gün uzaklıkta, bir hafta ile dört hafta arasında değişen sürelerde açık olan 9 önemli fuar bulunmaktaydı. A.A.E., C.C.C., "Memoire sur le commerce d'importation et d'exportation de vi lle de Salonique", Salonique, Volume: Ücretlerle ilgili bir karşılaştırma için bakınız Yüksel AKKAYA, "19. Yüzyılın Sonunda Çukurova Bölgesinde Sanayileşme ve Ücretli Emek", Toplum ve Bilim, Sayı 76, Bahar 1998.

11 EKONOMiK YAKLAŞlM 35 KAYNAKÇA AKKAYA, Y. (ı 998), "ı 9. Yüzyılın Sonunda Çukurova Bölgesinde Sanayileşme ve Ü ereıli Emek", Toplum ve Bilim, Sayı 76, Bahar ı998. Archives Etrangeres (AE), CoıTespondance Consulaire et Commerciale (CCC), Salonique, Volume 21. Archives Nationales (AN), F/1217ı88; F/ ; F/ı217ı90. GOUNARIS, B.C. (ı994), "Selanik", Ç. Keyder, Y.E. Özveren ve D. Quataert (der.), Doğu Akdeniz'de Liman Kentleri ( ) içinde, İstanbul: Tarih Vakfı ve Yurt Yayınları. 1 1 ı ISSAWI,C. (1980), The Economic History of Turkey ı , Chicago and London: The University of Chicago Press. QUATAERT, D. (ı992), "Premieres fumees d'usines", Salonique , Autrement içinde, Serie Memoires, Paris. Rapports Comınerciaux des Agents Diplomatiques et Consulaires de France (ı892), lmportance Comınerciale de Salonique, No 22, Paris. ' ı i ~ ı 1 ABSTRACT INDUSTRIALIZATION AND WAGED WORK IN SALONlCA AT THE END OF 19th CENTURY This article analyses evolution (development) of the industrialization and the situation of the w aged work in Salonica at the end of 19th century. Salonica w as a very important city of the Ottoman Empire which was experiencing important inustrial developments during 1870's and 1880, tended to increase its available capacity in 1890's. As a result of industrialization, the structure of labor force of the city began to change in favor of industry and women became an important part of the wage earners.

12

TÜRKİYE EKONOMİSİ MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER. (Temmuz 2015)

TÜRKİYE EKONOMİSİ MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER. (Temmuz 2015) TÜRKİYE EKONOMİSİ MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER (Temmuz 2015) İstihdam (Mart 2015) Sigortalı ücretli sayısı Mart 2015 de geçen yılın aynı dönemine göre %4,9 artarak; 13 milyon 328 bin olmuştur. Yaz mevsiminin

Detaylı

TEKSTĠL VE KONFEKSĠYON MAKĠNELERĠ SEKTÖR NOTU

TEKSTĠL VE KONFEKSĠYON MAKĠNELERĠ SEKTÖR NOTU TEKSTĠL VE KONFEKSĠYON MAKĠNELERĠ SEKTÖR NOTU Tekstil sanayiinin birçok alt dalında her çeşit iplik, kumaş, giyim eşyası, ev tekstili, hazır giyim tekstil ürünlerini üretebilen Türkiye nin son yıllar itibariyle

Detaylı

KONYA SANAYĐSĐNĐN DÜNÜ, BUGÜNÜ VE GELECEĞĐ

KONYA SANAYĐSĐNĐN DÜNÜ, BUGÜNÜ VE GELECEĞĐ Konya İl Koordinasyon Kurulu 26-27 Kasım 2011 KONYA SANAYĐSĐNĐN DÜNÜ, BUGÜNÜ VE GELECEĞĐ Tahir ŞAHĐN Konya Sanayi Odası, Yönetim Kurulu Başkan Vekili 1. Cumhuriyet in Đlk Yıllarındaki Genel Ekonomik Yapı

Detaylı

TÜRKİYE İŞVEREN SENDİKALARI KONFEDERASYONU AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ www.tisk.org.tr

TÜRKİYE İŞVEREN SENDİKALARI KONFEDERASYONU AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ www.tisk.org.tr TİSK AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ- MART 2016 (SAYI: 85) GENEL DEĞERLENDİRME 31.03.2016 Ekonomi ve İşgücü Piyasası Reformlarına Öncelik Verilmeli Gelişmiş ülkelerin çoğunda ve yükselen ekonomilerde büyüme sorunu

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 OCAK AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Şubesi

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 OCAK AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Şubesi HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 OCAK AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Hazırgiyim ve Konfeksiyon Şubesi Şubat 2018 Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi 2 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2018 OCAK

Detaylı

TÜRKİYE'NİN KONFEKSİYON YAN SANAYİ

TÜRKİYE'NİN KONFEKSİYON YAN SANAYİ TÜRKİYE NİN KONFEKSİYON YAN SANAYİ DIŞ TİCARETİ ÜZERİNE GÜNCEL BİLGİLER 2011 2012 YILLIK Hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü 2012 yılında yaptığı 15,8 milyar dolar değerinde ihracat ile, kapasitesi ve sağladığı

Detaylı

TÜRKİYE KALKINMA BANKASI A.Ş. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Müdürlüğü. Temmuz 2010 ANKARA

TÜRKİYE KALKINMA BANKASI A.Ş. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Müdürlüğü. Temmuz 2010 ANKARA Belirli Göstergelerle İmalat Sanayindeki Aylık Gelişmeler TÜRKİYE KALKINMA BANKASI A.Ş. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Müdürlüğü Temmuz 21 ANKARA Hazırlayanlar Sektör Adı Sayfa No Dr. Serdar Şahinkaya

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 TEMMUZ AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 TEMMUZ AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 TEMMUZ AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Ağustos 2016 2 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2016 TEMMUZ İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME Yılın İlk 7 Ayında

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 ARALIK AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU OCAK 2019 İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 ARALIK AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU OCAK 2019 İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 ARALIK AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU OCAK 2019 İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ İçindekiler 2018 yılında %3,6 Artış Gerçekleşti... 2 2018

Detaylı

BAŞKA YERDE SINIFLANDIRILMAMIŞ ELEKTRİKLİ MAKİNE VE CİHAZLARIN İMALATI Hazırlayan Birgül OĞUZOĞLU Kıdemli Uzman 540 1. SEKTÖRÜN TANIMI Başka yerde sınıflandırılmamış elektrikli makine ve cihazların imalatı

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 ARALIK AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 ARALIK AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 ARALIK AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Ocak 2016 2 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2016 ARALIK İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME 2016 Yılında Hazırgiyim

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 EKİM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU KASIM 2018 İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 EKİM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU KASIM 2018 İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 EKİM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU KASIM 2018 İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ İçindekiler Yılın İlk On Ayında %4,6 Artış Gerçekleşti...

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİ MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER. (Ağustos 2015)

TÜRKİYE EKONOMİSİ MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER. (Ağustos 2015) TÜRKİYE EKONOMİSİ MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER (Ağustos 2015) TEPAV Perakende Güven Endeksi-TEPE (02.09.2015) TEPE, Ağustos ayında bir önceki aya göre artarken, geçen yılın aynı dönemine göre azaldı. Önümüzdeki

Detaylı

Cam Sektörü 2013 Yılı Değerlendirmesi

Cam Sektörü 2013 Yılı Değerlendirmesi Cam Sektörü 2013 Yılı Değerlendirmesi Temmuz 2014 1 Milyar $ I. Cam Sektörü Hakkında 80 yıllık bir geçmişe sahip olan Türk Cam Sanayii, bugün camın ana gruplarını oluşturan düzcam (işlenmiş camlar dahil),

Detaylı

2017 OCAK-EKİM AYLARI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER. Doç. Dr. Ahmet UĞUR Malatya Ticaret Borsası Akademik Danışmanı

2017 OCAK-EKİM AYLARI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER. Doç. Dr. Ahmet UĞUR Malatya Ticaret Borsası Akademik Danışmanı 2017 OCAK-EKİM AYLARI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER Doç. Dr. Ahmet UĞUR Malatya Ticaret Borsası Akademik Danışmanı Dış Ticaret Verileri (Milyon Dolar) Dış Ticaret Verileri 2017 yılı Ekim

Detaylı

SAVUNMA SANAYİ VE KONYA NIN SAVUNMA SANAYİ POTANSİYELİ

SAVUNMA SANAYİ VE KONYA NIN SAVUNMA SANAYİ POTANSİYELİ KONYA TİCARET ODASI SAVUNMA SANAYİ VE KONYA NIN SAVUNMA SANAYİ POTANSİYELİ Etüd-Araştırma Servisi 21 Kasım 2007 Konya SAVUNMA SANAYİ VE KONYA NIN SAVUNMA SANAYİ I. DÜNYADA SAVUNMA SANAYİ POTANSİYELİ Son

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 HAZİRAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Şubesi

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 HAZİRAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Şubesi HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 HAZİRAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Hazırgiyim ve Konfeksiyon Şubesi Temmuz 2017 2 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2017 HAZİRAN İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA

Detaylı

TİSK İŞGÜCÜ PİYASASI BÜLTENİ NİSAN 2013 (SAYI: 23) I. SON BİR YILDA İŞGÜCÜ PİYASASINDAKİ GELİŞMELER (OCAK 2013 İTİBARİYLE) a. İŞGÜCÜ KOMPOZİSYONU:

TİSK İŞGÜCÜ PİYASASI BÜLTENİ NİSAN 2013 (SAYI: 23) I. SON BİR YILDA İŞGÜCÜ PİYASASINDAKİ GELİŞMELER (OCAK 2013 İTİBARİYLE) a. İŞGÜCÜ KOMPOZİSYONU: TİSK İŞGÜCÜ PİYASASI BÜLTENİ NİSAN 2013 (SAYI: 23) (Ocak 2013 TÜİK HİA Verilerinin Değerlendirilmesi) Türkiye İstatistik Kurumu nun (TÜİK) Ocak 2013 Hanehalkı İşgücü İstatistikleri, 14 Nisan 2013 tarihli

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 KASIM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği. Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi.

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 KASIM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği. Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi. HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 KASIM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi Aralık 2017 Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi 1 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2017

Detaylı

YERLİ ÜRETİCİLER TARAFINDAN ÜTÜ İTHALATINA YÖNELİK YAPILAN KORUNMA ÖNLEMİ BAŞVURUSUNUN GİZLİ OLMAYAN ÖZETİ

YERLİ ÜRETİCİLER TARAFINDAN ÜTÜ İTHALATINA YÖNELİK YAPILAN KORUNMA ÖNLEMİ BAŞVURUSUNUN GİZLİ OLMAYAN ÖZETİ YERLİ ÜRETİCİLER TARAFINDAN ÜTÜ İTHALATINA YÖNELİK YAPILAN KORUNMA ÖNLEMİ BAŞVURUSUNUN GİZLİ OLMAYAN ÖZETİ 1. GİRİŞ 2. BAŞVURUYA İLİŞKİN GENEL BİLGİLER 2.1 Başvurunun konusu 2.2 Başvuru sahipleri 2.3 Başvuru

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 EKİM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği. Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi.

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 EKİM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği. Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi. HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 EKİM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi Kasım 2017 Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi 1 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2017

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2015 EYLÜL AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2015 EYLÜL AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2015 EYLÜL AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Ekim 2015 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2015 EYLÜL İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME 2015 Ocak-Eylül Döneminde

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 EYLÜL AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 EYLÜL AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 EYLÜL AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Ekim 2016 2 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2016 EYLÜL İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME Yılın İlk 9 Ayında %2,6

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİ KURUMU. TARTIŞMA METNİ 2012/27 http ://www.tek.org.tr. GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ NİN TÜRKİYE DIŞ TİCARETİ İÇERİSİNDEKİ YERİ ve ÖNEMİ

TÜRKİYE EKONOMİ KURUMU. TARTIŞMA METNİ 2012/27 http ://www.tek.org.tr. GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ NİN TÜRKİYE DIŞ TİCARETİ İÇERİSİNDEKİ YERİ ve ÖNEMİ TÜRKİYE EKONOMİ KURUMU TARTIŞMA METNİ 2012/27 http ://www.tek.org.tr GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ NİN TÜRKİYE DIŞ TİCARETİ İÇERİSİNDEKİ YERİ ve ÖNEMİ Sumru Bakan Bu çalışma "GAP BÖLGESİNDE DIŞ TİCARET ve

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 HAZİRAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU TEMMUZ 2018 İTKİB HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 HAZİRAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU TEMMUZ 2018 İTKİB HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 HAZİRAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU TEMMUZ 2018 İTKİB HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ İçindekiler Yılın İlk Altı Ayında %7,7 Artış Gerçekleşti... 2 Yılın İlk

Detaylı

CAM VE SERAMİK İNŞAAT MALZEMELERİ

CAM VE SERAMİK İNŞAAT MALZEMELERİ CAM VE SERAMİK İNŞAAT MALZEMELERİ HS No: 6907, 6908, 6910, 7003, 7004, 7005, 7008, 7016, 7019 Cam ve seramik inşaat malzemeleri sektörü kapsamında başlıca ihraç ürünlerimiz refrakter (69.02), seramik yer

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 EYLÜL AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği. Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi.

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 EYLÜL AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği. Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi. HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 EYLÜL AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi Ekim 2017 Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi 1 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2017

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 MAYIS AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Şubesi

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 MAYIS AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Şubesi HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 MAYIS AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Hazırgiyim ve Konfeksiyon Şubesi Haziran 2017 2 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2017 MAYIS İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME

Detaylı

MAKİNE VE TEÇHİZATI HARİÇ; METAL EŞYA SANAYİİ Hazırlayan Mustafa TOSUN Kıdemli Uzman 450 1. SEKTÖRÜN TANIMI Makine ve teçhizatı hariç; metal eşya sanayii, ISIC Revize 3 sınıflandırmasına göre, imalat sanayii

Detaylı

2005 YILI İLERLEME RAPORU VE KATILIM ORTAKLIĞI BELGESİNİN KOPENHAG EKONOMİK KRİTERLERİ ÇERÇEVESİNDE ÖN DEĞERLENDİRMESİ

2005 YILI İLERLEME RAPORU VE KATILIM ORTAKLIĞI BELGESİNİN KOPENHAG EKONOMİK KRİTERLERİ ÇERÇEVESİNDE ÖN DEĞERLENDİRMESİ 2005 YILI İLERLEME RAPORU VE KATILIM ORTAKLIĞI BELGESİNİN KOPENHAG EKONOMİK KRİTERLERİ ÇERÇEVESİNDE ÖN DEĞERLENDİRMESİ TEPAV EPRI Dış Politika Etütleri AB Çalışma Grubu 9 Kasım 2005 Ankara Zeynep Songülen

Detaylı

EKONOMİK GÖSTERGELER

EKONOMİK GÖSTERGELER EKONOMİK GÖSTERGELER 1. özel SEKTÖRÜN YURTDIŞINDAN SAĞLADIĞI KREDİLER 2. HANE HALKI İŞGÜCÜ İSTATİSTİKLERİ 3. KISA VADELİ DIŞ BORÇLARIN GELİŞİMİ 4. SANAYİ ÜRETİM ENDEKSİ Dr. Adem KORKMAZ 1. ÖZEL SEKTÖRÜN

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 AĞUSTOS AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU EYLÜL 2018 İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 AĞUSTOS AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU EYLÜL 2018 İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 AĞUSTOS AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU EYLÜL 2018 İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ İçindekiler Yılın İlk Sekiz Ayında %4 Artış Gerçekleşti...

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 MART AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Şubesi

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 MART AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Şubesi HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 MART AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Hazırgiyim ve Konfeksiyon Şubesi Nisan 2017 2 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2017 MART İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME

Detaylı

Sayı: 2010 27 31 Mayıs 2010. PARA POLİTİKASI KURULU TOPLANTI ÖZETİ Toplantı Tarihi: 18 Mayıs 2010

Sayı: 2010 27 31 Mayıs 2010. PARA POLİTİKASI KURULU TOPLANTI ÖZETİ Toplantı Tarihi: 18 Mayıs 2010 Sayı: 2010 27 31 Mayıs 2010 PARA POLİTİKASI KURULU TOPLANTI ÖZETİ Toplantı Tarihi: 18 Mayıs 2010 Enflasyon Gelişmeleri 1. Nisan ayında tüketici fiyat endeksi yüzde 0,60 oranında yükselmiş ve yıllık enflasyon

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 TEMMUZ AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU AĞUSTOS 2018 İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 TEMMUZ AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU AĞUSTOS 2018 İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 TEMMUZ AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU AĞUSTOS 2018 İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ İçindekiler Yılın İlk Yedi Ayında %7,7 Artış Gerçekleşti...

Detaylı

İktisat Tarihi II. XI. Hafta

İktisat Tarihi II. XI. Hafta İktisat Tarihi II XI. Hafta 19. yy da Ekonomik Gelişmeler 19. yy Avrupa da, sanayinin bir hayat tarzı olarak kesin zaferine şahit oldu. 19. yyda uluslararası ekonomik ilişkilerde ve devletlerin ekonomik

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİ MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER. (Haziran 2015)

TÜRKİYE EKONOMİSİ MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER. (Haziran 2015) TÜRKİYE EKONOMİSİ MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER (Haziran 2015) Tüketici Güven Endeksi (Mayıs 2015) Tüketici Güven Endeksi bir önceki aya göre sınırlı bir azalış göstermiştir. 2015 Nisan ayında 65.35 olan

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 OCAK AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Şubesi

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 OCAK AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Şubesi HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 OCAK AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Şubat 2016 2 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2016 OCAK İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME 2016 Ocak Ayında Sektörel

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 ARALIK AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği. Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi.

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 ARALIK AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği. Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi. HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 ARALIK AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi Ocak 2018 Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi 1 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2017

Detaylı

Naciye Gülsoy, XIX. Yüzyıl Boyunca Đzmir de Fabrikalaşma Çabaları 97 T.C. BALIKESĐR ÜNĐVERSĐTESĐ F.E.F. KARESĐ TARĐH KULÜBÜ BÜLTENĐ 2007/1

Naciye Gülsoy, XIX. Yüzyıl Boyunca Đzmir de Fabrikalaşma Çabaları 97 T.C. BALIKESĐR ÜNĐVERSĐTESĐ F.E.F. KARESĐ TARĐH KULÜBÜ BÜLTENĐ 2007/1 XIX. YÜZYIL BOYUNCA ĐZMĐR DE FABRĐKALAŞMA ÇABALARI NACĐYE GÜLSOY Özet: XIX. yüzyıldaki en önemli gelişmeler, bir yandan Avrupa nın artan askeri ve iktisadi gücü, öte yandan da taşradaki âyân ile Balkanlarda

Detaylı

BURSA DAKİ 250 BÜYÜK FİRMA VERİLERİNİN GENEL BİR DEĞERLEMESİ

BURSA DAKİ 250 BÜYÜK FİRMA VERİLERİNİN GENEL BİR DEĞERLEMESİ BURSA DAKİ 250 BÜYÜK FİRMA VERİLERİNİN GENEL BİR DEĞERLEMESİ Prof. Dr. Erol İyibozkurt ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ İ.İ.B.F. ÖĞRETİM ÜYESİ Bursa Ticaret ve Sanayi Odası 1997 yılında başlattığı Bursa daki 500 Büyük

Detaylı

MACARİSTAN ÜLKE RAPORU 31.03.2016

MACARİSTAN ÜLKE RAPORU 31.03.2016 MACARİSTAN ÜLKE RAPORU 31.03.2016 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Macaristan a ihracat yapan 246 firma bulunmaktadır. 30.06.2015 tarihi itibariyle Ekonomi Bakanlığı

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Mart 2012

EKONOMİK GELİŞMELER Mart 2012 EKONOMİK GELİŞMELER Mart 2012 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 NİSAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Şubesi

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 NİSAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Şubesi HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 NİSAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Hazırgiyim ve Konfeksiyon Şubesi Mayıs 2017 2 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2017 NİSAN İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME

Detaylı

Sağlık Sektörünün Olmazsa Olmazı: Tıbbi Malzeme Alt Sektörü

Sağlık Sektörünün Olmazsa Olmazı: Tıbbi Malzeme Alt Sektörü Sağlık Sektörünün Olmazsa Olmazı: Tıbbi Malzeme Alt Sektörü Tıp sürekli ilerliyor sözündeki aslan payı bize göre; Tıbbi Malzeme Alt Sektörüne ait. Nitekim; tıbbi malzemeden yoksun sağlık sektörünün eli

Detaylı

TÜRKİYE TAKIM TEZGAHLARI ALT SEKTÖRÜ

TÜRKİYE TAKIM TEZGAHLARI ALT SEKTÖRÜ TÜRKİYE TAKIM TEZGAHLARI ALT SEKTÖRÜ SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Şubat 2010 İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ... 3 2. DÜNYA TAKIM TEZGAHLARI SEKTÖRÜ... 3 2.1. Dünya Takım Tezgâhları İhracatı... 3 2.2. Dünya Takım Tezgâhları

Detaylı

Kahramanmaraş mutlaka devler liginde olacak

Kahramanmaraş mutlaka devler liginde olacak Kahramanmaraş mutlaka devler liginde olacak Sami Altınkaya nın Bloomberg TV de canlı olarak yayınlanan çıkış yolu programına katılan KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük: 2023 te Kahramanmaraş ın 5 milyar dolar

Detaylı

2017 OCAK-HAZİRAN AYLARI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER. Doç. Dr. Ahmet UĞUR Malatya Ticaret Borsası Akademik Danışmanı

2017 OCAK-HAZİRAN AYLARI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER. Doç. Dr. Ahmet UĞUR Malatya Ticaret Borsası Akademik Danışmanı 217 OCAK-HAZİRAN AYLARI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER Doç. Dr. Ahmet UĞUR Malatya Ticaret Borsası Akademik Danışmanı Dış Ticaret Verileri (Milyon Dolar) Dış Ticaret Verileri (Milyon Dolar)

Detaylı

2017 OCAK-TEMMUZ AYLARI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER. Doç. Dr. Ahmet UĞUR Malatya Ticaret Borsası Akademik Danışmanı

2017 OCAK-TEMMUZ AYLARI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER. Doç. Dr. Ahmet UĞUR Malatya Ticaret Borsası Akademik Danışmanı 2017 OCAK-TEMMUZ AYLARI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER Doç. Dr. Ahmet UĞUR Malatya Ticaret Borsası Akademik Danışmanı Dış Ticaret Verileri (Milyon Dolar) Dış Ticaret Verileri (Milyon Dolar)

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2015 ARALIK AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2015 ARALIK AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2015 ARALIK AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Ocak 2016 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2015 ARALIK İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME 2015 Yılında 17 Milyar Dolarlık

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2013, No: 71

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2013, No: 71 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2013, No: 71 i Bu sayıda; 2013 2. Üç Ay Büyüme Verileri değerlendirilmiştir. i 1 Yurtiçi talep coştu, stoklar patladı, büyüme tahminleri aştı Ekonomi

Detaylı

KOK KÖMÜRÜ, RAFİNE EDİLMİŞ PETROL ÜRÜNLERİ VE NÜKLEER YAKIT İMALATI Hazırlayan Seher OZAN DÜNDAR Kıdemli Uzman 302 1. SEKTÖRÜN TANIMI Kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri ve nükleer yakıt imalatı

Detaylı

Değirmenciliğin gelişmiş olduğu ülkelerden olan Belçika da ise hali hazırda 100 ile 150 arasında değirmenin bulunduğu tahmin ediliyor.

Değirmenciliğin gelişmiş olduğu ülkelerden olan Belçika da ise hali hazırda 100 ile 150 arasında değirmenin bulunduğu tahmin ediliyor. ABD de tarım sektörü, küresel ölçekte değerlendirildiğinde önemli bir üretim potansiyeline sahiptir. Bugün dünyanın en büyük buğday, mısır ve sorgum ihracatçısı olan ülkede, 170 civarında değirmen bulunduğu

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ 2015 Ekim ayında kurulan şirket sayısında bir önceki aya göre %1,65 azalış oldu. Kurulan şirket sayısında bir önceki aya göre %1,65 azalış olurken, kooperatif sayısında %21,43 ve gerçek kişi ticari işletme

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 ŞEKERLİ VE ÇİKOLATALI MAMULLER SITC No : 062-073 Armonize No : 1704-1806 TÜRKİYE DE ÜRETİM Türkiye de şekerli ve çikolatalı mamuller sektörünün başlangıcı,

Detaylı

DERS ÖĞRETİM PLANI. Avrupa İktisat Tarihi. Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü

DERS ÖĞRETİM PLANI. Avrupa İktisat Tarihi. Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü DERS ÖĞRETİM PLANI Avrupa İktisat Tarihi Seçmeli Dersin Seviyesi Doktora ( iktisat ) Dersin AKTS Kredisi 8 Haftalık Ders Saati 3 Haftalık Uygulama Saati - Haftalık Laboratuar

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ 2015 Aralık ayında kurulan şirket sayısında bir önceki aya göre %12,13 artış oldu. Kurulan şirket sayısında bir önceki aya göre %12,13, kooperatif sayısında %53,97 ve gerçek kişi ticari işletme sayısında

Detaylı

KARS ŞEKER FABRİKASI RAPORU

KARS ŞEKER FABRİKASI RAPORU Şu an 240 çalışana sahip şeker fabrikası da, üretimin artması durumunda daha önce olduğu gibi istihdamını 400 lere çıkarabilecek ve il ekonomisine giren sıcak para miktarı da artacaktır. KARS ŞEKER FABRİKASI

Detaylı

Tekstil ve Makine Sektörüne Genel Bir Bakış

Tekstil ve Makine Sektörüne Genel Bir Bakış Tekstil ve Makine Sektörüne Genel Bir Bakış Teks'l Sektörüne Genel Bakış Teks%l Sektörü Teks'l sektörü ülkemizin geleneksel sanayi kollarından olup sanayi ve ihracaaa başarı öyküsünün mihenk taşlarından

Detaylı

Türkiye de Yabancı Bankalar *

Türkiye de Yabancı Bankalar * Bankacılar Dergisi, Sayı 52, 2005 Türkiye de Yabancı Bankalar * I. Giriş: Uluslararası bankacılık faaliyetleri, geçen yüzyılın ikinci yarısından itibaren uluslararası ticaret akımlarının ve doğrudan yabancı

Detaylı

TEKSTİL VE HAZIR GİYİM YAN SANAYİ

TEKSTİL VE HAZIR GİYİM YAN SANAYİ TEKSTİL VE HAZIR GİYİM YAN SANAYİ SEKTÖRÜN TANIMI GTİP NO: 5204- Pamuktan dikiş iplikleri 5401- Sentetik ve suni filamentlerden dikiş ipliği 5508- Sentetik ve suni devamsız liflerden dikiş ipliği 5601-

Detaylı

BİBLİYOGRAF YA 1974 KOCAELİ SANAYİ REHBERİ. Hazırlayan : İzmit Ticaret ve Sanayi Odası

BİBLİYOGRAF YA 1974 KOCAELİ SANAYİ REHBERİ. Hazırlayan : İzmit Ticaret ve Sanayi Odası BİBLİYOGRAF YA 1974 KOCAELİ SANAYİ REHBERİ Hazırlayan : İzmit Ticaret ve Sanayi Odası Dr. mır AYTEKİN İzmit Ticaret ve Sanayi Odası'nm 1974 yıh için hazırlamış olduğu Kocaeli Sanayi Rehberi, bölgenin günümüzdeki

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİ MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER. (Kasım 2015)

TÜRKİYE EKONOMİSİ MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER. (Kasım 2015) TÜRKİYE EKONOMİSİ MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER (Kasım 2015) TEPAV Perakende Güven Endeksi-TEPE (Ağustos 2015) TEPE, Ekim ayında bir önceki aya ve geçen yılın aynı dönemine göre arttı. Geçtiğimiz 3 ayda işlerin

Detaylı

2012 Nisan ayında işsizlik oranı kuvvetli bir düşüş ile 2012 Mart ayına göre 0,9 puan azalarak % 9 seviyesinde

2012 Nisan ayında işsizlik oranı kuvvetli bir düşüş ile 2012 Mart ayına göre 0,9 puan azalarak % 9 seviyesinde 1 16-31 Temmuz 2012 SAYI: 41 MÜSİAD Araştırmalar ve Yayın Komisyonu İşsizlikte Belirgin Düşüş 2012 Nisan ayında işsizlik oranı kuvvetli bir düşüş ile 2012 Mart ayına göre 0,9 puan azalarak % 9 seviyesinde

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 KASIM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU ARALIK 2018 İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 KASIM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU ARALIK 2018 İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 KASIM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU ARALIK 2018 İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ İçindekiler Yılın İlk On Bir Ayında %4,8 Artış Gerçekleşti...

Detaylı

tepav Nisan2011 N DEĞERLENDİRMENOTU 2008 Krizinin Kadın ve Erkek İşgücüne Etkileri Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı

tepav Nisan2011 N DEĞERLENDİRMENOTU 2008 Krizinin Kadın ve Erkek İşgücüne Etkileri Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı DEĞERLENDİRMENOTU Nisan2011 N201127 tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Ayşegül Dinççağ 1 Araştırmacı, Ekonomi Etütleri Hasan Çağlayan Dündar 2 Araştırmacı, Ekonomi Etütleri 2008 Krizinin

Detaylı

EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU

EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU Hazırlayan: Erhan DEMİRCAN Uzman Bu Rapor Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından, Türkiye ve TRC2 (Diyarbakır, Şanlıurfa) Bölgesi güncel ekonomik gelişmelerinin bölge aktörlerince

Detaylı

2015 OCAK ÖZEL SEKTÖRÜN YURT DIŞINDAN SAĞLADIĞI KREDİ BORCU GELİŞMELERİ

2015 OCAK ÖZEL SEKTÖRÜN YURT DIŞINDAN SAĞLADIĞI KREDİ BORCU GELİŞMELERİ OCAK ÖZEL SEKTÖRÜN YURT DIŞINDAN SAĞLADIĞI KREDİ BORCU GELİŞMELERİ 13 Mart Özel Sektörün Yurt Dışından Sağladığı Kredi Borcu na ilişkin yılı verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından

Detaylı

BASIN BÜLTENİ. Keçeci : 2012 Denizlili Sanayicinin rekorlar yılı oluyor.

BASIN BÜLTENİ. Keçeci : 2012 Denizlili Sanayicinin rekorlar yılı oluyor. Tarih : 04 / 12 / 2012 BASIN BÜLTENİ Keçeci : 2012 Denizlili Sanayicinin rekorlar yılı oluyor. İhracattan yeni bir rekor daha Denizli Sanayi Odası (DSO) Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, Denizlili

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 MART AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU NİSAN 2018 İTKİB HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 MART AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU NİSAN 2018 İTKİB HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 MART AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU NİSAN 2018 İTKİB HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ İçindekiler Yılın İlk Üç Ayında %11,4 Artış Gerçekleşti... 2 Yılın İlk Üç Ayında

Detaylı

BULGARİSTAN ÜLKE RAPORU 05.02.2015

BULGARİSTAN ÜLKE RAPORU 05.02.2015 BULGARİSTAN ÜLKE RAPORU 05.02.2015 BULGARİSTAN ÜLKE RAPORU 05.02.2015 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Bulgaristan a ihracat yapan 585 firma bulunmaktadır. 31.12.2013

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 AĞUSTOS AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 AĞUSTOS AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 AĞUSTOS AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Eylül 2016 2 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2016 AĞUSTOS İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME Yılın İlk 8 Ayında

Detaylı

TEKNOLOJİ EKONOMİ POLİTİKA - III TÜRKİYE DEKİ AR-GE VE YENİLİK FAALİYETLERİ

TEKNOLOJİ EKONOMİ POLİTİKA - III TÜRKİYE DEKİ AR-GE VE YENİLİK FAALİYETLERİ TEKNOLOJİ EKONOMİ POLİTİKA - III TÜRKİYE DEKİ AR-GE VE YENİLİK FAALİYETLERİ Musa Yaşar Bilimsel ve teknolojik faaliyetler, ülkelerin kalkınmasında büyük bir öneme sahip olup, ulusal gelirden bu tür faaliyetlere

Detaylı

572

572 RADYO, TELEVİZYON, HABERLEŞME TEÇHİZATI VE CİHAZLARI İMALATI Hazırlayan M. Ali KAFALI Kıdemli Uzman 572 1. SEKTÖRÜN TANIMI Radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı ISIC Revize 3 sınıflandırmasına

Detaylı

Lojistik. Lojistik Sektörü

Lojistik. Lojistik Sektörü Lojistik Sektörü Gülay Dincel TSKB Ekonomik Araştırmalar dincelg@tskb.com.tr Kasım 014 1 Ulaştırma ve depolama faaliyetlerinin entegre lojistik hizmeti olarak organize edilmesi ihtiyacı, imalat sanayi

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1205

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1205 KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1205 VI. ve VII. (1991-2001) GENEL TARIM SAYIMI SONUÇLARINA GÖRE TÜRKİYE' NİN TARIMSAL YAPI ve MEKANİZASYON DURUMUNDAKİ DEĞİŞMELER Cihat Yıldız*-İsmail Öztürk**-Yücel Erkmen* Özet

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 NİSAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU MAYIS 2018 İTKİB HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 NİSAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU MAYIS 2018 İTKİB HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 NİSAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU MAYIS 2018 İTKİB HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ İçindekiler Yılın İlk Dört Ayında %10,8 Artış Gerçekleşti... 2 Yılın İlk Dört

Detaylı

Türkiye nin TL cinsinden yatırım yapma açısından

Türkiye nin TL cinsinden yatırım yapma açısından 1 16-30 Eylül 2011 Sayı: 21 MÜSİAD Araştırmalar ve Yayın Komisyonu GÜNCEL EKO-YORUM: TÜRKİYE NİN KREDİ NOTU NİHAYET ARTIRILDI Türkiye nin TL cinsinden yatırım yapma açısından kredi notu, 20 Eylül de S&P

Detaylı

Türkiye Makine ve Teçhizat İmalatı Meclisi

Türkiye Makine ve Teçhizat İmalatı Meclisi Türkiye Makine ve Teçhizat İmalatı Meclisi Makine İmalatı Sanayi Temel Bazı Göstergelerdeki Gelişmeler 2018 İlk Yarı Eylül, 2018 Bilgi Notu 5/2018, Ruhi GÜRDAL (Doç. Dr.) Türkiye Makine ve Teçhizat İmalatı

Detaylı

PLASTİK VE KAUÇUK ÜRÜNLERİ İMALATI Hazırlayan Orkun Levent BOYA Kıdemli Uzman

PLASTİK VE KAUÇUK ÜRÜNLERİ İMALATI Hazırlayan Orkun Levent BOYA Kıdemli Uzman PLASTİK VE KAUÇUK ÜRÜNLERİ İMALATI Hazırlayan Orkun Levent BOYA Kıdemli Uzman 364 1. SEKTÖRÜN TANIMI Plastik ve kauçuk ürünleri imalatı ISIC Revize 3 sınıflandırmasına göre, imalat sanayii alt ayrımında

Detaylı

666

666 DİĞER ULAŞIM ARAÇLARININ İMALATI Hazırlayan Mustafa ŞİMŞEK ESAM Müdür Yardımcısı 666 1. SEKTÖRÜN TANIMI Diğer ulaşım araçlarının imalatı, ISIC Revize 3 sınıflandırmasına göre, imalat sanayii alt ayrımında

Detaylı

Gündemde Öne Çıkanlar

Gündemde Öne Çıkanlar 1 Yıl : 3 Sayı : 40 TÜRMOB Haber Bülteni 20.04.2015 TÜRMOB GENEL BAŞKANI SANLI 4. TÜRK PATENT ÖDÜLLERİ TÖRENİNE KATILDI TÜRMOB GENEL BAŞKANI SANLI 4. TÜRK PATENT ÖDÜLLERİ TÖRENİNE KATILDI 4. Türk Patent

Detaylı

2015 HAZİRAN ÖZEL SEKTÖRÜN YURT DIŞINDAN SAĞLADIĞI KREDİ BORCU GELİŞMELERİ

2015 HAZİRAN ÖZEL SEKTÖRÜN YURT DIŞINDAN SAĞLADIĞI KREDİ BORCU GELİŞMELERİ HAZİRAN ÖZEL SEKTÖRÜN YURT DIŞINDAN SAĞLADIĞI KREDİ BORCU GELİŞMELERİ 13 Ağustos Özel Sektörün Yurt Dışından Sağladığı Kredi Borcuna ilişkin yılı ikinci çeyrek verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası

Detaylı

GRAFİK 1 : ÜRETİM ENDEKSİNDEKİ GELİŞMELER (Yıllık Ortalama) (1997=100) Endeks 160,0 140,0 120,0 100,0 80,0 60,0 40,0 20,0. İmalat Sanayii

GRAFİK 1 : ÜRETİM ENDEKSİNDEKİ GELİŞMELER (Yıllık Ortalama) (1997=100) Endeks 160,0 140,0 120,0 100,0 80,0 60,0 40,0 20,0. İmalat Sanayii TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALAT SANAYİİ Hazırlayan Ömür GENÇ ESAM Müdür Yardımcısı 78 1. SEKTÖRÜN TANIMI Tütün ürünleri imalatı ISIC Revize 3 sınıflandırmasına göre, imalat sanayii alt ayrımında 16 no lu gruplandırma

Detaylı

MOTORLU KARA TAŞITI, RÖMORK VE YARI-RÖMORK İMALATI Hazırlayan Orkun Levent BOYA Kıdemli Uzman

MOTORLU KARA TAŞITI, RÖMORK VE YARI-RÖMORK İMALATI Hazırlayan Orkun Levent BOYA Kıdemli Uzman MOTORLU KARA TAŞITI, RÖMORK VE YARI-RÖMORK İMALATI Hazırlayan Orkun Levent BOYA Kıdemli Uzman 638 1. SEKTÖRÜN TANIMI Motorlu kara taşıtı, römork ve yarı-römork sektör ürünleri imalatı ISIC Revize 3 sınıflandırmasına

Detaylı

142

142 GİYİM EŞYASI İMALATI; KÜRKÜN İŞLENMESİ VE BOYANMASI SANAYİİ Hazırlayan Mustafa ŞİMŞEK ESAM Müdür Yardımcısı 142 1. SEKTÖRÜN TANIMI Giyim eşyası imalatı; kürkün işlenmesi ve boyanması sektörü, ISIC Revize

Detaylı

2017 YILI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER. Doç. Dr. Ahmet UĞUR Malatya Ticaret Borsası Akademik Danışmanı

2017 YILI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER. Doç. Dr. Ahmet UĞUR Malatya Ticaret Borsası Akademik Danışmanı 217 YILI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER Doç. Dr. Ahmet UĞUR Malatya Ticaret Borsası Akademik Danışmanı Dış Ticaret Verileri (Milyon Dolar) Dış Ticaret Verileri İhracat bir önceki yıla göre

Detaylı

KRİZ ÖNCESİNİN TEK İYİ HABERİ

KRİZ ÖNCESİNİN TEK İYİ HABERİ KRİZ ÖNCESİNİN TEK İYİ HABERİ Necmi Gürsakal 1 I. GİRİŞ Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Bursa daki 250 Büyük Firma Araştırması nın 2000 yılı sonuçlarını yayınladı. 1997 yılından başlayarak 2000 yılına kadar

Detaylı

EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU

EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU Hazırlayan: Erhan DEMİRCAN Uzman Bu Rapor Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından, Türkiye ve TRC2 (Diyarbakır, Şanlıurfa) Bölgesi güncel ekonomik gelişmelerinin bölge aktörlerince

Detaylı

Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri

Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri ÜLKE Dünya Seramik Kaplama Malzemeleri Üretiminde İlk 1 Ülke 29 21 211 212 212 Dünya /212 Üretiminden Aldığı Pay Değişim (%) (%) 1 ÇİN

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Nisan 2012, No: 29

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Nisan 2012, No: 29 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Nisan 2012, No: 29 i Bu sayıda; Şubat Ayı Dış Ticaret Verileri, Mart Ayı İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranları değerlendirilmiştir. i 1 Şubat Ayında Dış

Detaylı

SANAYİDE GELİŞMELER VE İSTİHDAM EĞİLİMLERİ. Esra DOĞAN, Misafir Araştırmacı. Hüseyin ZENGİN, Yardımcı Araştırmacı. Yönetici Özeti

SANAYİDE GELİŞMELER VE İSTİHDAM EĞİLİMLERİ. Esra DOĞAN, Misafir Araştırmacı. Hüseyin ZENGİN, Yardımcı Araştırmacı. Yönetici Özeti 15 Nisan 2013 SANAYİDE GELİŞMELER VE İSTİHDAM EĞİLİMLERİ Esra DOĞAN, Misafir Araştırmacı Hüseyin ZENGİN, Yardımcı Araştırmacı Yönetici Özeti TÜİK, Ocak 1 ayı işsizlik oranını %10,6 olarak açıklamıştır.

Detaylı

CİRO VE KARLAR AZALMIŞ, İHRACAT ARTMIŞTIR. Erol İyibozkurt Uludağ Üniversitesi İ.İ.B.F. ÖğretimÜyesi

CİRO VE KARLAR AZALMIŞ, İHRACAT ARTMIŞTIR. Erol İyibozkurt Uludağ Üniversitesi İ.İ.B.F. ÖğretimÜyesi CİRO VE KARLAR AZALMIŞ, İHRACAT ARTMIŞTIR Erol İyibozkurt Uludağ Üniversitesi İ.İ.B.F. ÖğretimÜyesi Bursa Ticaret ve Sanayi Odası 1997 yılında başlattığı 500 Büyük Firma Araştırmasını 2001 yılında 250

Detaylı

2014 ARALIK ÖZEL SEKTÖRÜN YURT DIŞINDAN SAĞLADIĞI KREDİ BORCU GELİŞMELERİ

2014 ARALIK ÖZEL SEKTÖRÜN YURT DIŞINDAN SAĞLADIĞI KREDİ BORCU GELİŞMELERİ 2014 ARALIK ÖZEL SEKTÖRÜN YURT DIŞINDAN SAĞLADIĞI KREDİ BORCU GELİŞMELERİ 13 Şubat Özel Sektörün Yurt Dışından Sağladığı Kredi Borcu na ilişkin 2014 yılı Aralık verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası

Detaylı

ANADOLU NUN İKİNCİ 500 DE YILDIZI PARLADI ARAŞTIRMA

ANADOLU NUN İKİNCİ 500 DE YILDIZI PARLADI ARAŞTIRMA İKİNCİ 500 DE ANADOLU NUN YILDIZI PARLADI İstanbul Sanayi Odası nın Türkiye nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2015 listesinde Anadolu kentlerinden 320 firma yer aldı. Bir önceki yıl bu rakam 317 idi.

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİ MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER (NİSAN 2015)

TÜRKİYE EKONOMİSİ MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER (NİSAN 2015) TÜRKİYE EKONOMİSİ MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER (NİSAN 2015) Hane Halkı İşgücü İstatistikleri 2014 te Türkiye de toplam işsizlik %10,1, tarım dışı işsizlik ise %12 olarak gerçekleşti. Genç nüfusta ise işsizlik

Detaylı

2017 OCAK-EYLÜL AYLARI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER. Doç. Dr. Ahmet UĞUR Malatya Ticaret Borsası Akademik Danışmanı

2017 OCAK-EYLÜL AYLARI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER. Doç. Dr. Ahmet UĞUR Malatya Ticaret Borsası Akademik Danışmanı 2017 OCAK-EYLÜL AYLARI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER Doç. Dr. Ahmet UĞUR Malatya Ticaret Borsası Akademik Danışmanı Dış Ticaret Verileri (Milyon Dolar) Dış Ticaret Verileri (Milyon Dolar)

Detaylı

MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 11 Eylül 2015

MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 11 Eylül 2015 MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 11 Eylül 2015 Mehmet Ali FİNCAN 24. Grup Meslek Komitesi Başkanı ANA METALLERİN İMALATI 24. Grup Demir-Çelik ve Sıcak Hadde Mamulleri Sanayii 25. Grup Bağlantı Elemanları,

Detaylı

ORTA ANADOLU İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ BUĞDAY UNU RAPORU

ORTA ANADOLU İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ BUĞDAY UNU RAPORU ORTA ANADOLU İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ BUĞDAY UNU RAPORU MART 2015 HAZIRLAYAN: MELİKE ALPAN-BURÇAY ENGÜZEL UZMAN-UZMAN YARDIMCISI AR-GE ŞUBESİ 1 İÇİNDEKİLER 1 DÜNYA TİCARETİ... 3-4-5-6-7-8-9-10

Detaylı

2015 NİSANÖZEL SEKTÖRÜN YURT DIŞINDAN SAĞLADIĞI KREDİ BORCU GELİŞMELERİ

2015 NİSANÖZEL SEKTÖRÜN YURT DIŞINDAN SAĞLADIĞI KREDİ BORCU GELİŞMELERİ NİSANÖZEL SEKTÖRÜN YURT DIŞINDAN SAĞLADIĞI KREDİ BORCU GELİŞMELERİ 15Haziran Özel Sektörün Yurt Dışından Sağladığı Kredi Borcuna ilişkin yılı verileri,türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından

Detaylı