ENGELLİLER VE MİMARİ DÜZENLEMELER: ENGELSİZ FİZİKSEL ÇEVRE

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ENGELLİLER VE MİMARİ DÜZENLEMELER: ENGELSİZ FİZİKSEL ÇEVRE"

Transkript

1 ENGELLİLER VE MİMARİ DÜZENLEMELER: ENGELSİZ FİZİKSEL ÇEVRE Bir mimar, bir doktor, bir öğretmen hatta bir din adamı ya da siyaset adamı, tek başına insanların yaşamını düzeltemez.çünkü hepsi yaşamın yalnız bir cephesini tanırlar Alexsis Carrel

2 İNSAN VE MEKAN İnsan, bir yeryüzü parçasında, bir mekân içinde yaşamaktadır. İnsan çevresinin, kendisine zahmet çektirmeyecek fiziksel şartları taşımasını ister. İnsanın çevresini, barındığı, yaşadığı mekânları kendi rahat edeceği şekle dönüştürme gayreti, en temel insan eylemlerindendir. İnsan çevresini düzenler ve inşa edilmiş çevreyi elde eder. İnşa edilmiş çevredeki şartların bir engelli için önemi ise, sağlıklı bir insan için olduğundan çok daha fazladır. İnşa edilmiş çevredeki olumsuz şartlar, onların, hayata ve topluma katılmalarını önleyebilir.

3 ENGELLİ VE FİZİKSEL ÇEVRE Evinden çıkıp, toplum hayatına katılmaya, üretken olmaya hazırlanan hiç bir insan için, şehirsel çevre engelleyici olmamalıdır. Bazı binaların, engelliler için çok kısıtlayıcıdır. Mekana ulaşmakta ve kullanmakta kısıtlılık, engellileri toplum hayatının dışına itmektedir. Engelli insanların, kentsel yaşama katılım anlamındaki gereksinimleri, engelli olmayanlarla biçimde farklı olmamakla birlikte öz de benzerdir. Bu nedenle engelli olarak nitelenen bireyleri toplumun ayrı bir kesimi olarak nitelemek yerine, bütünleşmiş bir parçası olarak algılayabilmek ve mekanlarda da buna olanak sağlayabilmek üzere fiziksel çevreyi düzenlemek gerekir.

4 MEVCUT DURUM : GELİŞMİŞ ÜLKELER Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, konuya yaklaşımda getirilen çözüm ve uygulamalarda, önemli farklılıklar olmadığı görülmektedir. Gelişmişlik düzeyi arttıkça, engellilere ilişkin iyileştirmenin, tüm toplum için iyileştirme anlamına geldiğinin bilincine varılmıştır. Engelsiz fiziksel çevreler oluşturmayı sağlayabilmek için dünyada birçok ülkede hazırlanmış yasal düzenlemeler ve tasarım rehberleri bulunmaktadır. Fransa da kamunun yaptığı toplu konut uygulamalarında, üretilen toplam konut sayısının % 2 si oranındaki konutun, engelliler için özel olarak tasarlanmış olması, toplam konut sayısının % oranındaki konutunda, uyarlanabilir konut şeklinde tasarlanması koşulu bulunmaktadır.

5 MEVCUT DURUM: TÜRKİYE 1 BİR ARAŞTIRMA Ankara nın 10 semtinde 23 cadde, 14 park ve bahçe, 16 kültür ve sanat merkezi, 26 kamu binası, 18 banka, 12 PTT, 8 otel, 13 pastane ve restaurant, 26 alışveriş merkezi olmak üzere 157 yapının mimari engeller bakımından değerlendirme araştırması.

6 ARAŞTIRMA SONUÇLARI 1 Değerlendirmeye alınan 23 caddenin kaldırımlarının %82.60'ında herhangi bir uygun rampaya rastlanmamış, var olan rampaların da eğiminin uygun olmadığı belirlenmiştir. İncelenen 14 park ve bahçenin %71.42'sinde merdiven olduğu buna karşın %35.71'inde rampa olduğu görülmüştür. Ayrıca hiçbir parkta özürlü için ayrılmış telefon kabinine rastlanmamıştır. On yedi kültür ve sanat merkezi incelenmiş, %88.23'ünde merdiven olduğu buna karşılık %29.41'inde bir rampa olduğu, fakat hiçbirinde asansör olmadığı belirlenmiştir. Sinema ve tiyatro salonlarındaki koltukların ve manevra alanının tekerlekli sandalyeli kişi için uygunluğu dikkate alındığında %70.58'inde özürlü için ayrılmış bir alan olmadığı, var olan koltukların da özürlü için uygun olmadığı tespit edilmiştir

7 ARAŞTIRMA SONUÇLARI 2 Değerlendirmeye alınan 18 bankanın %66.66'sında merdiven olduğu, buna karşın %16.66'sında bir rampa olduğu fakat hiçbirinde asansör olmadığı görülmüştür. Değerlendirmeye alınan 27 kamu binasının sadece %22.22'sinde engelleri azaltıcı bir rampaya rastlanmıştır, %92.59'unda bina içinde merdiven olduğu buna rağmen sadece %1 Vinçle asansör varlığı tespit edilmiştir. On iki PTT incelenmiş, girişte %66.6'sında mimari engeller belirlenmiş sadece %25'inde rampa görülmüştür. Ankara'nın en büyük 8 oteli incelendiğinde özürlü için özel park yeri olmamakla birlikte %75'inde bir park yeri olduğu belirlenmiştir. Oteller içinde diğer hizmetlerden yararlanabilme sırasında %25'inde bir mimari bariyerle karşılaşıldığı tespit edilmiştir.

8 ARAŞTIRMA SONUÇLARI 3 İncelenen 13 pastane, restoran ve pikniğin sadece %23.07'sinde bir rampaya rastlanmış ancak bunlarında gerekli özelliklere sahip olmadığı belirlenmiştir. Mimari engelleri değerlendirilen 26 alışveriş merkezinde de benzer problemlerle karşılaşılmıştır. Girişteki olumsuz faktörlere rağmen sadece %19.23'ünde rastlanan rampaların da uygun eğimde olmadığı tespit edilmiştir.

9 FİZİKSEL DÜZENLEMELERDE HEDEF 1 Yeni yapılaşacak alanlar açısından, engelsiz fiziksel çevreler oluşturmak ve mevcut çevrelerin niteliğini iyileştirmek, erişilebilirliğini artırmak. Bütünleştirici tasarım, örneğin bir parkta, rampa ve merdivenlerin bütünleştirilerek, tüm insanların aynı güzergahı kullanabilmesi, engellilerin binaya erişmesinde ise ayrı kapı ya da giriş yerine herkesin kullandığı kapıya, ana girişe erişmesi anlamında ele alınmalıdır. Yaya yolları, doğrultu, dönüş yarıçapları, eğimleri ve ek kolaylıkları ile engelli gereksinmelerini de karşılamalıdır. Kamu toplu taşım araçlarının, engellilerin de ulaşımını sağlayabilecek şekilde geliştirilmesi gereklidir.

10 FİZİKSEL DÜZENLEMELERDE HEDEF 2 Düzenlemelerin, konut alanları, kent merkezi, çalışma alanları, resmi kurumlar, eğitim, sağlık, kültür, yeşil alanlar gibi, sosyal donatı alanları ve teknik alt yapı alanları gibi, kullanımları ve türlerini, bunlar arası yaya ve taşıt erişimini, hem iç hem de dış mekanları, hem özel hem de yarı özel ve kamusal mekanları kapsar biçimde, kent bütününde ele alınması gereklidir. Fiziksel çevrenin düzenlenmesine yönelik, uyulması gereken esaslar belirlenmeli ve bu esaslar yasa ile korunmalı ve uygulanmasının sağlanması gereklidir.

11 FİZİKSEL UYGULAMALAR RAMPALAR Rampa eğimleri %5 ile %10 arasındadır. 10 santimetreye kadar bir yükseklik farkında en fazla rampa eğimi %10; 25 santimetreye kadar olan yükseklik farkında en fazla rampa eğimi %8,25; 50 santimetreye kadar olan yükseklik farkında en fazla rampa eğimi %5 alınmalıdır. Çok kısa rampaların eğimi zorunlu durumlarda %12 olabilir. Bir rampanın boyu 6 metreden fazla ise araya 150 santimetre uzunluğunda bir sahanlık konur. Rampa genişlikleri 130 santimetrenin altına düşürülmeye çalışılmalıdır. Sabit rampaların düzenlenemediği yerlerde seyyar rampalar da kullanılabilir.

12 FİZİKSEL UYGULAMALAR KALDIRIMLAR Kaldırım yükseklikleri 6-15 cm arasında olmalıdır. Tekerlekli sandalyenin çıkabilmesi için kaldırımların uygun yerlerine rampalar yapılmalıdır. Bunların eğimleri %8 civarında alınmalıdır. Kaldırım rampalarının genişliği 140 cm yapılırsa yan yana yürüyen iki insanın da buradan geçmeleri mümkün olur.

13 FİZİKSEL UYGULAMALAR OTOPARKLAR Otoparkların %2'lik kısmı engelli sürücülerin araçlarına ayrılmalıdır. Engelli otomobili için 350 cm x 500 cm genişliğinde bir park yeri gerektiği kabul edilmiştir

14 FİZİKSEL UYGULAMALAR MERDİVENLER Düz kollu ve sahanlıklı merdivenler tercih edilir. Döner merdivenler geometrik belirsizlikten dolayı görme ve hareket özürlü insanlar için tehlike oluşturabilir. Merdivenin her iki tarafına da küpeşte konulması yerinde olur. 40 mm çapında dairesel kesitli bir küpeşte iyi bir çözümdür. Duvar tarafındaki küpeştenin duvardan uzaklığı 40 mm olarak alınır. Merdivenlerde basamak genişliği mm, basamak yüksekliği mm olmalıdır. Küpeştelerin yüksekliği 900 mm olarak alınabilir.

15 FİZİKSEL UYGULAMALAR ASANSÖRLER Asansörler ara katlara konulmamalıdır. Asansörün kapısına kadar basamaksız ve eşiksiz ulaşılabilmelidir. Asansörlerdeki kumanda düğmelerinin tekerlekli sandalyedeki insanın da uzanabileceği yüksekliğe konulması önemlidir.

16 FİZİKSEL UYGULAMALAR DUVAR,TABAN,TAVAN * Tavan, duvar ve tabanlarda göz kamaştırıcı parlaklıklardan kaçınılmalı. * Taban döşemeleri karmaşık olmamalı. * Taban bitişleri ıslak veya kuruyken kaygan olmamalı, su, hava, vs. geçirmemeli. * Seviyelerde beklenmedik değişikliklerden kaçınılmalı. * Alçak tavan ve ışıklandırma / renk / doku değişikliklerinde uyarılar konulmalı. * Duvarlarda çıkıntılardan kaçınılmalı.

17 Kapıların, çeşitleri ne olursa olsun hepsinin en az 800 mm'lik temiz bir geçiş açıklığına sahip olmaları sağlanmalıdır (Alman normlarına göre temiz geçiş açıklığı en az 900 mm olmalıdır). Mekanlar arasında eşik bulunmaması tercih edilir. Zorunlu durumlarda eşik yüksekliği en fazla 25 mm olabilir ve bu da her iki yandan pahlı yapılmalıdır. FİZİKSEL UYGULAMALAR KAPILAR 1

18 FİZİKSEL UYGULAMALAR KAPILAR 2

19 FİZİKSEL UYGULAMALAR KAPILAR 3

20 Duşun içinde menteşeli bir oturağa geçmenin kolay olmadığı durumlarda, duş kabininin boyutları girişten arka duvara 1600 mm'ye, diğer yönde 1400 mm'ye çıkartılmalıdır. Duş perdesi yere kadar uzanmalı ve duş kabininin içinde kalmalıdır. Duş; değişken yükseklikli ve demonte edilebilir olmalı, esnek bir hortuma bağlı bulunmalıdır. Bir sabunluk ve banyo/tuvalet malzemeleri için bir küçük raf bulunmalıdır. Banyolarda ikili musluk ve esnek hortumlu bir duş bulunmalıdır. FİZİKSEL UYGULAMALAR BANYOLAR 1

21 FİZİKSEL UYGULAMALAR BANYOLAR 2

22 FİZİKSEL UYGULAMALAR TUVALETLER 1

23 FİZİKSEL UYGULAMALAR TUVALETLER 2 Tekerlekli sandalyedeki insana uygun bir tuvalet kabini genel olarak cm cm boyutlarındadır. Tuvaletin yan tarafındaki duvara tutunma kolları konmalıdır. Net 140 cm 140 cm boyutlarındaki bir alan tekerlekli sandalyedeki bir insan için kabul edilebilir en küçük tuvalet alanıdır. Burada kapı dışarı açılır. Kadın ve erkek özürlüler için ayrı ayrı tuvaletler yapmak imkânı yoksa, tek bir cinssiz (unisex) tuvalet yeterli olabilir.

24 ENGELLİ EVLERİ Engelli için evi herkes için olduğundan farklı bir konumdadır. Engelliler evlerinde daha fazla vakit geçirirler. Bu yüzden evlerinde kendilerine yetecek daha zengin bir dünya kurmaları gerekmektedir. Engelli bir kişi için evi ; kendisini daha güvende hissettiği, alıştığı hareketleri daha kolayca yapabildiği için daha özgür olabildiği bir yaşama ortamıdır. Kaynak: - TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, - Disabled Access Guide (Özürlüler İçin Ulaşılabilirlik Rehberi), Disability Scotland, Mayıs 1990

25 Sonuç: Neyi gerçekleştirmiş olacağız? ENGELİLERİ ENGELLEMEDEN YAŞANABİLİR BİR DÜNYA

ENGELSİZ TASARIMLAR GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ. Ders: Architecture Desing 5 Konu: Engelsiz Eğitim, Engelsiz Lise Hazırlayan: Pelin Altan

ENGELSİZ TASARIMLAR GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ. Ders: Architecture Desing 5 Konu: Engelsiz Eğitim, Engelsiz Lise Hazırlayan: Pelin Altan GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ MİMARLIK FAKKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ ENGELSİZ TASARIMLAR Ders: Architecture Desing 5 Konu: Engelsiz Eğitim, Engelsiz Lise Hazırlayan: Pelin Altan İÇERİK 1) GİRİŞ 2) KALDIRIMLAR

Detaylı

3- Mekân ana girişlerinin standartları;

3- Mekân ana girişlerinin standartları; Ulaşılabilirlik; kısa anlatımı ile insan yaşamındaki bütün mekânların, alanların, inşa edilmiş mimari çevrelerin, yapıların, ulaşım sistemlerinin, insanlar için açık, rahatlıkla erişilebilir ve kullanılabilir

Detaylı

ENGELSİZ İŞYERİ KILAVUZU

ENGELSİZ İŞYERİ KILAVUZU ENGELSİZ İŞYERİ KILAVUZU ENGELSİZ İŞYERİ 1 ÇANKAYA BELEDİYESİ ENGELSİZ İŞYERİ KILAVUZU SUNUŞ Dünyanın pek çok ülkesinde marketlerde alış-veriş yapmak, istediği sinema ve tiyatroya gitmek, eğlence yerlerinde

Detaylı

ENGELSİZ İŞYERİ KILAVUZU

ENGELSİZ İŞYERİ KILAVUZU ENGELSİZ İŞYERİ KILAVUZU ENGELSİZ İŞYERİ 1 ÇANKAYA BELEDİYESİ ENGELSİZ İŞYERİ KILAVUZU SUNUŞ Dünyanın pek çok ülkesinde marketlerde alış-veriş yapmak, istediği sinema ve tiyatroya gitmek, eğlence yerlerinde

Detaylı

Şehirlerdeki Fiziki Engeller Ve Çözüm Yolları. Ulaşabilirlilik

Şehirlerdeki Fiziki Engeller Ve Çözüm Yolları. Ulaşabilirlilik Şehirlerdeki Fiziki Engeller Ve Çözüm Yolları Ulaşabilirlilik Ulaşılabilirlik ; bütün mekânların, alanların, inşa edilmiş çevrelerin, binaların, yapıların, ulaşım sistemlerinin; hangi insanlık durumlarında

Detaylı

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ BİRİMİ - İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ERİŞİLEBİLİRLİK BİRİMİ TOPLANTISI 25.11.2015

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ BİRİMİ - İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ERİŞİLEBİLİRLİK BİRİMİ TOPLANTISI 25.11.2015 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Üstyapı Projeler Müdürlüğü nün erişilebilirlik biriminde çalışmakta olan Mimar Faruk GÖNTÜRK, Sait KAYA ve Yavuz ALGÜL tarafından Üniversitemiz Engelli Birimi temsilcilerine

Detaylı

2- TANIMLAR. 2.8- Rampa Bir arazinin, bir kara yolunun, bir demir yolu hattının yatay doğrultuya göre yokuş olan bölümü.

2- TANIMLAR. 2.8- Rampa Bir arazinin, bir kara yolunun, bir demir yolu hattının yatay doğrultuya göre yokuş olan bölümü. T.C. KONYAALTI BELEDİYESİ KONYAALTI İLÇESİ SINIRLARINDA YAŞAYAN ENGELLİ VE YAŞLILARIMIZIN HAYATLARININ KOLAYLAŞTIRILMASINA YÖNELİK UYGULANACAK ÇALIŞMA, USUL VE ESASLARINI BELİRLEYEN YÖNETMELİK 1- GENEL

Detaylı

Engelliler için tasarım ölçütleri

Engelliler için tasarım ölçütleri BÖLÜM-22 Engelliler için tasarım ölçütleri Engellilerin evden çıkıp, engelle karşılaşmadan tüm sosyal ve kültürel aktivitelere katılmaları başlıca amaçtır. Bu standart iş ve günlük yaşantılarını sürdürürken

Detaylı

MURATPAŞA BELEDİYESİ ENGELLİLERE YÖNELİK YÖNETMELİK

MURATPAŞA BELEDİYESİ ENGELLİLERE YÖNELİK YÖNETMELİK MURATPAŞA BELEDİYESİ ENGELLİLERE YÖNELİK YÖNETMELİK 1.GENEL HÜKÜMLER 1.1. Amaç Engelliler ve yaşlıların (güçsüzlerin) sağlıklı insanlar gibi zorlanmadan yaşamlarını sürdürebilmeleri, fiziksel çevrenin

Detaylı

ERİŞİLEBİLİR ESENLER

ERİŞİLEBİLİR ESENLER ERİŞİLEBİLİR ESENLER İçindekiler; 1. Erişilebilirlik ve Erişilebilir Kent Kavramı 2) Esenler İlçesinde Erişilebilirlik (Erişilebilir Esenler) 2.1. Erişilebilir Mahalle (Yavuz Selim Mahallesi) 2.2. Erişilebilir

Detaylı

Çukurova İlçesi Ulaşılabilirlik Raporu

Çukurova İlçesi Ulaşılabilirlik Raporu Çukurova İlçesi Ulaşılabilirlik Raporu Proje Koordinatörü: Aydın SARIGÜL Mimar: Seçil SEÇAL Çukurova Kalkınma Ajansı 2013 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Mali Destek Programı kapsamında hazırlanan bu yayının

Detaylı

UŞAK İLİ İSMETPAŞA CADDESİ ve ÇEVRESİ ERİŞİLEBİLİRLİK SORUNLARI ve ÇÖZÜMLERİ

UŞAK İLİ İSMETPAŞA CADDESİ ve ÇEVRESİ ERİŞİLEBİLİRLİK SORUNLARI ve ÇÖZÜMLERİ Bahçeşehir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Yüksek Lisans Programı UŞAK İLİ İSMETPAŞA CADDESİ ve ÇEVRESİ ERİŞİLEBİLİRLİK SORUNLARI ve ÇÖZÜMLERİ KSUY 5119 KAMUSAL

Detaylı

T.C. AĠLE VE SOSYAL POLĠTĠKALAR BAKANLIĞI ÖZÜRLÜ VE YAġLI HĠZMETLERĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. HĠSSEDĠLEBĠLĠR YÜZEY ÇALIġTAYLARI (I-II) DEĞERLENDĠRME RAPORU

T.C. AĠLE VE SOSYAL POLĠTĠKALAR BAKANLIĞI ÖZÜRLÜ VE YAġLI HĠZMETLERĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. HĠSSEDĠLEBĠLĠR YÜZEY ÇALIġTAYLARI (I-II) DEĞERLENDĠRME RAPORU T.C. AĠLE VE SOSYAL POLĠTĠKALAR BAKANLIĞI ÖZÜRLÜ VE YAġLI HĠZMETLERĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HĠSSEDĠLEBĠLĠR YÜZEY ÇALIġTAYLARI (I-II) DEĞERLENDĠRME RAPORU ÇALIġTAYLARIN AMACI VE KAPSAMI Özellikle kamu kullanımına

Detaylı

DEMO : Purchase from Yaşlı www.a-pdf.com Dostu Kent Amasya to remove the watermark

DEMO : Purchase from Yaşlı www.a-pdf.com Dostu Kent Amasya to remove the watermark DEMO : Purchase from Yaşlı www.a-pdf.com Dostu Kent Amasya to remove the watermark Şekil 4.7.9.11.7 Konut girişleri özel durumu olan engelli vatandaşların erişimlerine olanak sağlayacak nitelikte olmayıp

Detaylı

ENGEL-SİZ HAYATLAR PROJESİ. Talep Sahibi (Adı-Soyadı) : Melek Bozdoğan, Fikri Yılmaz,Nur Evrim Erol, Besi Oturan

ENGEL-SİZ HAYATLAR PROJESİ. Talep Sahibi (Adı-Soyadı) : Melek Bozdoğan, Fikri Yılmaz,Nur Evrim Erol, Besi Oturan Kısım 1: Projenin Tanımı ve Talebi ENGEL-SİZ HAYATLAR PROJESİ Talep Sahibi (Adı-Soyadı) : Melek Bozdoğan, Fikri Yılmaz,Nur Evrim Erol, Besi Oturan Talep Tarihi: 15 Mart 2010 Projenin Konusu ve Açıklaması:

Detaylı

İÇİNDEKİLER DÜNYADA, AVRUPA'DA VE TÜRKİYE'DE ENGELLİLİK DURUMU 2. ENGELLİ KULLANICILARIN SINIFLANDIRILMASI... 26 2.1. ZİHİNSEL ENGELLİLER...

İÇİNDEKİLER DÜNYADA, AVRUPA'DA VE TÜRKİYE'DE ENGELLİLİK DURUMU 2. ENGELLİ KULLANICILARIN SINIFLANDIRILMASI... 26 2.1. ZİHİNSEL ENGELLİLER... İÇİNDEKİLER Sayfa İÇİNDEKİLER.......i TABLOLAR LİSTESİ..vi ŞEKİLLER LİSTESİ... vii RESİMLER LİSTESİ. KISALTMALAR DİZİNİ......xx GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM ENGELLİLİK TANIMI DÜNYADA, AVRUPA'DA VE TÜRKİYE'DE

Detaylı

Konu: Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği nin uygulamaları hakkında.

Konu: Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği nin uygulamaları hakkında. Tarih : 16.04.2014 Sayı : 04-14-390 T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü ne ANKARA Konu: Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği nin uygulamaları hakkında. Bakanlığınız tarafından

Detaylı

Engelli Vatandaşlara Sunulan Bankacılık Hizmetlerinin Geliştirilmesine Yönelik Tavsiyeler

Engelli Vatandaşlara Sunulan Bankacılık Hizmetlerinin Geliştirilmesine Yönelik Tavsiyeler Engelli Vatandaşlara Sunulan Bankacılık Hizmetlerinin Geliştirilmesine Yönelik Tavsiyeler Ağustos 2011 Türkiye Bankalar Birliği nde, engelli vatandaşların bankaların sunduğu ürün ve hizmetlerden, sorunsuz

Detaylı

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARI STANDARTLAR YÖNERGESİ ANKARA OCAK 2016 (17/08/2012 tarihli ve 8106 sayılı Makam Oluru) (16/7/2014 tarihli ve 3007900

Detaylı

ÖZEL ÖĞRETĠM KURUMLARI STANDARTLAR YÖNERGESĠ. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Genel Hükümler

ÖZEL ÖĞRETĠM KURUMLARI STANDARTLAR YÖNERGESĠ. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Genel Hükümler ÖZEL ÖĞRETĠM KURUMLARI STANDARTLAR YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönergenin amacı özel öğretim kurumlarının bütün bölümleri ile kullanılacak araç gereçlerin standartlarını

Detaylı

ICS 11.180.01; 91.040.30 TÜRK STANDARDI TS 9111/Kasım 2011

ICS 11.180.01; 91.040.30 TÜRK STANDARDI TS 9111/Kasım 2011 3.7 Ulaşılabilirlik Herkesin, istediği her yere ve her hizmete ulaşabilmesi ve bunları kullanabilmesidir. Ulaşılabilir yapılı çevre, yaşamın tüm alanlarındaki hak ve hizmetlere ulaşabilmeyi ve bunlardan

Detaylı

KAÇIŞ YOLLARI, KAÇIŞ MERDİVENLERİ VE ÖZEL DURUMLAR

KAÇIŞ YOLLARI, KAÇIŞ MERDİVENLERİ VE ÖZEL DURUMLAR KAÇIŞ YOLLARI, KAÇIŞ MERDİVENLERİ VE ÖZEL DURUMLAR GENEL HÜKÜMLER HER YAPI YETERLİ KAÇIŞ YOLLARI İLE DONATILMALI ISI, DUMAN VE PANİKTEN KORUYACAK ŞEKİLDE TASARLANMALI YAPININ KULLANIM SINIFINA, KULLANICI

Detaylı

www.engellitutamaklari.com

www.engellitutamaklari.com ENGELLİ STANDARTLARI Bedensel engelliler için öngörülen standartlarda; tekerlekli sandalye boyutları, tekerlekli sandalyenin hareket etmesi için gerekli alan ve tekerlekli sandalyede oturan birinin uzanma

Detaylı

Engelleri Kaldıralım. Sağlık Kurumlarının Engelli Hastaların Bakımındaki Rol ve Sorumlulukları

Engelleri Kaldıralım. Sağlık Kurumlarının Engelli Hastaların Bakımındaki Rol ve Sorumlulukları Engelleri Kaldıralım Ülkemizde kentsel yaşam çevreleri fiziksel yaşam düzenlemelerin yetersizliği ve çeşitli engeller nedeniyle engelliler tarafından yeterince kullanılamamaktadır. Engellilerin toplum

Detaylı

BİNALAR İÇİN TESPİT FORMU TESPİT YAPILAN YERİN ADRESİ: İL: İLÇE: ADRES: FORMU DOLDURAN KİŞİNİN BİLGİLERİ: ADI: SOYADI: MESLEK/UNVAN: 1.

BİNALAR İÇİN TESPİT FORMU TESPİT YAPILAN YERİN ADRESİ: İL: İLÇE: ADRES: FORMU DOLDURAN KİŞİNİN BİLGİLERİ: ADI: SOYADI: MESLEK/UNVAN: 1. BİNALAR İÇİN TESPİT FORMU TESPİT YAPILAN YERİN ADRESİ: İL: İLÇE: ADRES: FORMU DOLDURAN KİŞİNİN BİLGİLERİ: ADI: SOYADI: MESLEK/UNVAN: 1. AÇIKLAMA Bilindiği üzere ulaşılabilirlik konusunda gerekli çözümlerin

Detaylı

Erişilebilir Karayolu Ulaşımı: Kavramlar ve uluslararası iyi uygulama örnekleri

Erişilebilir Karayolu Ulaşımı: Kavramlar ve uluslararası iyi uygulama örnekleri Erişilebilir Karayolu Ulaşımı: Kavramlar ve uluslararası iyi uygulama örnekleri Julie BABINARD Çevre ve Sosyal Kalkınma Uzmanı, Ulaşım, Dünya Bankası Özet 1. Ulaşımda erişilebilirlik niye önemlidir 2.

Detaylı

YERELDEN ENGELSİZ TASARIM UYGULAMALARI, KÜÇÜKÇEMECE BELEDİYESİ ÖRNEĞİ

YERELDEN ENGELSİZ TASARIM UYGULAMALARI, KÜÇÜKÇEMECE BELEDİYESİ ÖRNEĞİ YERELDEN ENGELSİZ TASARIM UYGULAMALARI, KÜÇÜKÇEMECE BELEDİYESİ ÖRNEĞİ FATMA YILMAZ 1 ve YASEMİN ÇAKIRER ÖZSERVET 2 ÖZET Dünya Sağlık Örgütü ne göre dünya nüfusunun %25 i hayatının belli bir döneminde dolaylı

Detaylı

HERKES İÇİN ERİŞİLEBİLİR VE KULLANILABİLİR FİZİKSEL ÇEVRE VE YAPILAR İÇİN EK TEKNİK ŞARTNAME

HERKES İÇİN ERİŞİLEBİLİR VE KULLANILABİLİR FİZİKSEL ÇEVRE VE YAPILAR İÇİN EK TEKNİK ŞARTNAME HERKES İÇİN ERİŞİLEBİLİR VE KULLANILABİLİR FİZİKSEL ÇEVRE VE YAPILAR İÇİN EK TEKNİK ŞARTNAME www.erisilebiliristanbul.com 1 GİRİŞ Erişilebilirlik, şehirde yaşayan bütün bireylerin, şehrin sunduğu kamusal

Detaylı

HERKES İÇİN ERİŞİLEBİLİR VE KULLANILABİLİR FİZİKSEL ÇEVRE VE YAPILAR İÇİN EK TEKNİK ŞARTNAME

HERKES İÇİN ERİŞİLEBİLİR VE KULLANILABİLİR FİZİKSEL ÇEVRE VE YAPILAR İÇİN EK TEKNİK ŞARTNAME HERKES İÇİN ERİŞİLEBİLİR VE KULLANILABİLİR FİZİKSEL ÇEVRE VE YAPILAR İÇİN EK TEKNİK ŞARTNAME www.erisilebiliristanbul.com 1 GİRİŞ Erişilebilirlik, şehirde yaşayan bütün bireylerin, şehrin sunduğu kamusal

Detaylı

MAVİ BAYRAKLI PLAJLARDA ENGELLİLER İÇİN OLANAKLAR VE UYGULAMADA YAŞANAN SORUNLAR

MAVİ BAYRAKLI PLAJLARDA ENGELLİLER İÇİN OLANAKLAR VE UYGULAMADA YAŞANAN SORUNLAR MAVİ BAYRAKLI PLAJLARDA ENGELLİLER İÇİN OLANAKLAR VE UYGULAMADA YAŞANAN SORUNLAR Gülşen NARİN Mavi Bayrak Ulusal Koordinatör Yardımcısı www.mavibayrak.org.tr 1 SUNUM İÇERİĞİ İstatistiksel Veriler İlgili

Detaylı

1-Proje çizimi; Görsel performans,görsel konfor, enerji sarfiyatı ve maliyet yönünden verimlilik göz önünde bulundurularak aydınlatma yapılmalıdır.

1-Proje çizimi; Görsel performans,görsel konfor, enerji sarfiyatı ve maliyet yönünden verimlilik göz önünde bulundurularak aydınlatma yapılmalıdır. Görsel performans,görsel konfor, enerji sarfiyatı ve maliyet yönünden verimlilik göz önünde bulundurularak aydınlatma yapılmalıdır. Projelerde EMO tarafından belirlenen semboller kullanılacaktır. Liste

Detaylı

BİNA BİLGİSİ VE PROJESİ KAT PLANLARI- SIĞINAKLAR- TAŞIYICI SİSTEM 4. HAFTA

BİNA BİLGİSİ VE PROJESİ KAT PLANLARI- SIĞINAKLAR- TAŞIYICI SİSTEM 4. HAFTA BİNA BİLGİSİ VE PROJESİ KAT PLANLARI- SIĞINAKLAR- TAŞIYICI SİSTEM 4. HAFTA KAT PLANI PLANLAR ( UYGULAMA PROJESİ AŞAMASINDA) Bütün kat planları birebir çizilir, tekrar eden katlar için açıklama yazılır.

Detaylı

MUSTAFA TANRIVERDİ ŞEHİR PLANCISI ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ İLETİŞİM : 0 414 3132606 /277 E-MAİL: mustafa.tanriverdi@csb.gov.

MUSTAFA TANRIVERDİ ŞEHİR PLANCISI ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ İLETİŞİM : 0 414 3132606 /277 E-MAİL: mustafa.tanriverdi@csb.gov. 12.05.2015 MUSTAFA TANRIVERDİ ŞEHİR PLANCISI ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ İLETİŞİM : 0 414 3132606 /277 E-MAİL: mustafa.tanriverdi@csb.gov.tr ENGELLİ Fiziksel, zihinsel, ruhsal ve duyusal yetilerinde

Detaylı

T.C. MALTEPE BELEDİYESİ ÖRNEK ERİŞİLEBİLİRLİK UYGULAMASI: ÇAM SOKAK ENGELSİZ ERİŞİM PİLOT BÖLGE PROJESİ

T.C. MALTEPE BELEDİYESİ ÖRNEK ERİŞİLEBİLİRLİK UYGULAMASI: ÇAM SOKAK ENGELSİZ ERİŞİM PİLOT BÖLGE PROJESİ T.C. MALTEPE BELEDİYESİ ÖRNEK ERİŞİLEBİLİRLİK UYGULAMASI: ÇAM SOKAK ENGELSİZ ERİŞİM PİLOT BÖLGE PROJESİ 1. MALTEPE ERİŞİLEBİLİRLİK SORUNLARI Maltepe ilçesi 400.000 den fazla nüfusu ile İstanbul un en büyük

Detaylı

AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI ENGELLİ VE YAŞLI HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI ENGELLİ VE YAŞLI HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI ENGELLİ VE YAŞLI HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ZİHİNSEL VE RUHSAL ENGELLİ BİREYLERE HİZMET VERECEK ÖZEL BAKIM MERKEZLERİNİN ÖZELLİKLERİ EKİM 2014 1 İÇİNDEKİLER 1- RUHSAL

Detaylı

Görme Engelliler İçin Hissedilebilir Yüzey Ürünleri. HissedilebilirYol.COM

Görme Engelliler İçin Hissedilebilir Yüzey Ürünleri. HissedilebilirYol.COM Görme Engelliler İçin Hissedilebilir Yüzey Ürünleri HissedilebilirYol.COM Mevzuat ve Hissedilebilir Yüzey Erişilebilirlik, şehirde yaşayan bütün bireylerin, şehrin sunduğu kamusal hizmetlerin tümüne ulaşabilmesi

Detaylı

Kentsel Hizmetlerden Yararlanmada Destekleyici Çevreler. Prof. Dr. Nilgün Ergun İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü

Kentsel Hizmetlerden Yararlanmada Destekleyici Çevreler. Prof. Dr. Nilgün Ergun İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü Kentsel Hizmetlerden Yararlanmada Destekleyici Çevreler Prof. Dr. Nilgün Ergun İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü Toplumdaki her birey yaşamak ve içinde bulunduğu çevreyle bütünleşmek

Detaylı

Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Esnek Kullanım: Mimarlık Fakültesi/Mimarlık Bölümü Evrensel Tasarım ve Türkiye ve Dünyada Engellilik Durumu Üzerine

Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Esnek Kullanım: Mimarlık Fakültesi/Mimarlık Bölümü Evrensel Tasarım ve Türkiye ve Dünyada Engellilik Durumu Üzerine Gebze Yüksek Teknlji Enstitüsü Mimarlık Fakültesi/Mimarlık Bölümü Evrensel Tasarım ve Türkiye ve Dünyada Engellilik Durumu Üzerine 103264015-Sner Zntul Evrensel Tasarım: Evrensel tasarım, tüm ürünlerin

Detaylı

Evrensel Tasarım Kavramının Tanımı

Evrensel Tasarım Kavramının Tanımı HERKES İÇİN TASARIM İnsanın yaşam süresinde geçmişten günümüze belirgin bir artış görülmektedir. 20. yüzyılın başında ortalama insan ömrü 47 yıl iken, günümüzdeki ortalama 76 yıla ulaşmış, dünya nüfusunun

Detaylı

DEMO : Purchase from Yaşlı www.a-pdf.com Dostu Kent Amasya to remove the watermark

DEMO : Purchase from Yaşlı www.a-pdf.com Dostu Kent Amasya to remove the watermark DEMO : Purchase from Yaşlı www.a-pdf.com Dostu Kent Amasya to remove the watermark Şekil 4.7.9.6.2 Mahallede yer alan mahalle içi ve mahalleye girişi sağlayan yollar 8-10 m civarında olup, kullanım açısından

Detaylı

EK 3: TOPLU TAŞIMA ARAÇLARI İÇİN ERİŞİLEBİLİRLİK İZLEME VE DENETLEME FORMU

EK 3: TOPLU TAŞIMA ARAÇLARI İÇİN ERİŞİLEBİLİRLİK İZLEME VE DENETLEME FORMU EK III: TOPLU TAŞIMA ARAÇLARI İÇİN ERİŞİLEBİLİRLİK İZLEME VE DENETLEME FORMU III. GEMİLER Bu form Gemilerin Teknik Yönetmeliği ve TS 9111 Standardı esas alınarak hazırlanmıştır. AÇIKLAMA SORUNUN İDARİ

Detaylı

Mevzuatta Kaygan Zemin

Mevzuatta Kaygan Zemin Mevzuatta Kaygan Zemin 378 sayılı Engelliler Kanunu erişilebilirlik standartlarına uygun olmayan yapılı çevre uygulamalarına idari para cezası verilmesini emrediyor. Kanunun geçici 2 ve 3 maddeleri kamu

Detaylı

DERS 3. Mavi Kapak Kampanyası Neye Yarar? DÜZEY: 7. Sınıf

DERS 3. Mavi Kapak Kampanyası Neye Yarar? DÜZEY: 7. Sınıf DERS 3 Mavi Kapak Kampanyası Neye Yarar? DÜZEY: 7. Sınıf Kazanımlar: 1. Engelli, özürlü ve sakat kavramlarının kullanımlarını sorgular. 2. Engelli ayrımcılığının merhamet ve acıma üzerinden işlendiğini

Detaylı

VE ENGELLĠLERE YÖNELĠK YAPILAN FAALĠYETLER

VE ENGELLĠLERE YÖNELĠK YAPILAN FAALĠYETLER BEYKOZ BELEDĠYE BAġKANLIĞI ERĠġĠLEBĠLĠRLĠK VE ENGELLĠLERE YÖNELĠK YAPILAN FAALĠYETLER ERİŞİLEBİLİR BEYKOZ Belediyemiz Aktiviteleri Şubat Ayı Akülü Araç Dağıtımı... 15 Adet Araç İhtiyaç Sahiplerini Buldu.

Detaylı

Proje Adı : Kurum: Proje Yürütücüsü. Proje Asistanı. Proje Niteliği: Rapor Niteliği: Rapor No. ve Dönemi

Proje Adı : Kurum: Proje Yürütücüsü. Proje Asistanı. Proje Niteliği: Rapor Niteliği: Rapor No. ve Dönemi Proje Adı : Kurum: Proje Yürütücüsü: Proje Asistanı: Proje Niteliği: Rapor Niteliği: Rapor No. ve Dönemi Çorum Engel Haritası Hitit Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Nur ŞAT Ar. Gör. Tuğçe GÖVER Araştırma Projesi

Detaylı

FİZİKSEL ÇEVRE DÜZENLEMESİ İLE İLGİLİ YASA VE MEVZUATLAR

FİZİKSEL ÇEVRE DÜZENLEMESİ İLE İLGİLİ YASA VE MEVZUATLAR FİZİKSEL ÇEVRE DÜZENLEMESİ İLE İLGİLİ YASA VE MEVZUATLAR 1. BM ENGELLİLERİN HAKLARINA İLİŞKİN SÖZLEŞME 13 Aralık 2006 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu nda kabul edilen, 30 Mart 2007 tarihinde

Detaylı

Cumhuriyet Halk Partisi

Cumhuriyet Halk Partisi 1 Cumhuriyet Halk Partisi Belediyelerin Engelliler Hakkındaki Yükümlülükleri Tarih : 07.09.2011 Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme Sözleşme nin 1 inci maddesinde amaç özürlülerin

Detaylı

MERDİVENİ OLUŞTURAN ELEMANLAR

MERDİVENİ OLUŞTURAN ELEMANLAR MERDİVENİ OLUŞTURAN ELEMANLAR Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi MERDİVENLER Bir yapıda birbirinden farklı iki seviye

Detaylı

AĞIZ ve DİŞ SAĞLIĞI HİZMETLERİ

AĞIZ ve DİŞ SAĞLIĞI HİZMETLERİ AĞIZ ve DİŞ SAĞLIĞI HİZMETLERİ Ağız ve diş sağlığı hizmetlerine yönelik fiziki düzenleme yapılmalıdır. Engelli hastalar için düzenleme yapılmalı, o Hasta koltuğu başlığı (tetiyer) arkaya katlanabilir olmalı,

Detaylı

ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ

ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ Acil durum asansörü nedir? Acil durum asansörü; bir yapı içinde yangına müdahale ekiplerinin ve bunların kullandıkları ekipmanın

Detaylı

DENGELENMİŞ (BALANSMANLI) MERDİVENLER VE DAİRESEL (SPİRAL) MERDİVENLER

DENGELENMİŞ (BALANSMANLI) MERDİVENLER VE DAİRESEL (SPİRAL) MERDİVENLER DENGELENMİŞ (BALANSMANLI) MERDİVENLER VE DAİRESEL (SPİRAL) MERDİVENLER 1. Giriş Ülkemizde dengelenmiş merdivenler, şimdiye kadar kaçış yolu olarak kullanılabilmekteydi. Ancak, Bakanlar Kurulu nun 10.08.2009

Detaylı

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD ICS 91.100.10 TÜRK STANDARDI TASARISI tst 25 004 TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TS 13536 Aralık 2012 ICS 11.180.01; 11.180.15 TS ISO 23599 UN UYGULAMASINA YÖNELİK TAMAMLAYICI STANDARD Complementary Turkish

Detaylı

2016 Yollar ve Binalar (Değişiklik 1) Tüzüğü

2016 Yollar ve Binalar (Değişiklik 1) Tüzüğü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 2016 Yollar ve Binalar (Değişiklik 1) Tüzüğü Resmi Gazete Sayı 157 Tarih 29.11.2016 A E 754 Şehir Planlama Dairesi Lefkoşa Bu döküman, Resmi Gazete Yayınlanmış 2016 Yollar

Detaylı

İsmet Paşa Mah. 202 Sk. No: 9 Subaşı / Torbalı - İZMİR. Telefon: 0232 868 51 31 Faks: 0232 868 51 41. www.orbaykaucuk.com.tr info@orbaykaucuk.com.

İsmet Paşa Mah. 202 Sk. No: 9 Subaşı / Torbalı - İZMİR. Telefon: 0232 868 51 31 Faks: 0232 868 51 41. www.orbaykaucuk.com.tr info@orbaykaucuk.com. İsmet Paşa Mah. 202 Sk. No: 9 Subaşı / Torbalı - İZMİR Telefon: 0232 868 51 31 Faks: 0232 868 51 41 www.orbaykaucuk.com.tr info@orbaykaucuk.com.tr L A S T İ K L E R İ N G E R İ D Ö N Ü Ş Ü M Ü O R B A

Detaylı

İSTANBUL İLİNDEKİ SPOR KOMPLEKSLERİ

İSTANBUL İLİNDEKİ SPOR KOMPLEKSLERİ İSTANBUL İLİNDEKİ KOMPLEKSLERİ CEBECİ SEFAKÖY SİLİVRİKAPI ÇAKMAK HALDUN ALAGAŞ TEKERLEKLİ SANDALYEYE UYUMLULUK ARAŞTIRMASI Giriş Ve Dış Kapı Kapılar Rampa Tuvaletler Klozetler Lavabolar Tutunma Barı Aynalar

Detaylı

armatema Geleceğe Yatırım Fırsatı

armatema Geleceğe Yatırım Fırsatı Geleceğe Yatırım Fırsatı DÜŞLER ÜLKESİNE KOMŞU OLMAYA NE DERSİNİZ? armatema armatema İnsana Yatırım Geleceğe Yatırım Umutlarınızın temeli atılıyor. Şehrin kaosundan uzakta yeni bir şehir doğuyor. Samimi

Detaylı

MEC mobil engelli erişebilirlilik çözümleri

MEC mobil engelli erişebilirlilik çözümleri www.meccozum.com MEC mobil engelli erişebilirlilik çözümleri Merits TAM OTOMATIK TİLT YAPABİLEN MANUEL SANDALYE VEYA KENDİ PLATFORMUYLA TAŞIYABİLEN ENGELLİ TAŞIMA SİSTEMİ Mükemmel manevra kabiliyetine

Detaylı

K4-109, Budva'da Hotel

K4-109, Budva'da Hotel Montenegro Emlak Konutları +382 68 803389 +382 68 803382 Karadağ'ın lider emlak ilan sitesi +382 68 803381 info@luxestate-montenegro.com +905338754767 K4-109, Budva'da Hotel 3 500 000 Emlak Tıpı: Işyeri

Detaylı

ORTOPEDİK ENGELLİLER İÇİN EĞİTİM MEKANLARI TASARIMINDA MALZEMENİN ÖNEMİ

ORTOPEDİK ENGELLİLER İÇİN EĞİTİM MEKANLARI TASARIMINDA MALZEMENİN ÖNEMİ ORTOPEDİK ENGELLİLER İÇİN EĞİTİM MEKANLARI TASARIMINDA MALZEMENİN ÖNEMİ BİLGEHAN YILMAZ 1, DİCLE AYDIN 2 ÖZET Ortopedik engelliler, gereksinmelerine yönelik mekanları kullanırken karşılaştıkları sorunlardan

Detaylı

TIBBİ RADYOLOJİ LABORATUVARLARININ TASARIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR VE ZIRHLAMA KOŞULLARI 1. RADYOLOJİ ODASI SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

TIBBİ RADYOLOJİ LABORATUVARLARININ TASARIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR VE ZIRHLAMA KOŞULLARI 1. RADYOLOJİ ODASI SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR TIBBİ RADYOLOJİ LABORATUVARLARININ TASARIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR VE ZIRHLAMA KOŞULLARI. RADYOLOJİ ODASI SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR a) Radyoloji cihazı odası tercihen binanın zemin/bodrum

Detaylı

>BEYKENT UNIVERSITY JOURNAL OF SCIENCE AND ENGINEERING

>BEYKENT UNIVERSITY JOURNAL OF SCIENCE AND ENGINEERING >BEYKENT UNIVERSITY JOURNAL OF SCIENCE AND ENGINEERING Volume 6(1), 2013,47-55 TST 9111 "ÖZÜRLÜLER VE HAREKET KISITLILIĞI BULUNAN BİREYLER İÇİN BİNALARDA ULAŞILABİLİRLİK GEREKLERİ" STANDART TASARISINA

Detaylı

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TS 9111. Kasım 2011 ICS 11.180.01; 91.040.30

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TS 9111. Kasım 2011 ICS 11.180.01; 91.040.30 TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TS 9111 Kasım 2011 ICS 11.180.01; 91.040.30 ÖZÜRLÜLER VE HAREKET KISITLILIĞI BULUNAN KİŞİLER İÇİN BİNALARDA ULAŞILABİLİRLİK GEREKLERİ The requirements of accessibility in

Detaylı

mec mec mobil erişilebilir cihazlar Mobil Erişilebilirlik Cihazları

mec mec mobil erişilebilir cihazlar  Mobil Erişilebilirlik Cihazları mec mec Mobil Erişilebilirlik Cihazları mobil erişilebilir cihazlar www.meccozum.com Merits TAM OTOMATIK TİLT YAPABİLEN MANUEL SANDALYE VEYA KENDİ PLATFORMUYLA TAŞIYABİLEN ENGELLİ TAŞIMA SİSTEMİ Mükemmel

Detaylı

AYAKTA TEŞHİS VE TEDAVİ YAPILAN ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

AYAKTA TEŞHİS VE TEDAVİ YAPILAN ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK 3 Ağustos 2010 SALI Resmî Gazete Sayı : 27661 YÖNETMELİK Sağlık Bakanlığından: AYAKTA TEŞHİS VE TEDAVİ YAPILAN ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE

Detaylı

KENTSEL TASARIM ve KATILIM

KENTSEL TASARIM ve KATILIM KENTSEL TASARIM ve KATILIM Kentsel Tasarım Kamusal Mekan Kamusal Mekan Olarak Yeşil Alan Katılım OET Ya sonra? Kentsel Tasarım Kentsel tasarım, çağdaş yaşama hizmet eden yapılar ve kamusal mekan arasında

Detaylı

Yangın Söndürme Sistemleri

Yangın Söndürme Sistemleri Yangın Söndürme Sistemleri Sabit boru tesisatı, yangın dolapları sistemi gibi söndürme sistemleri için gerekli debi ve su miktarı karşılanamıyorsa, Kapasiteyi karşılayacak yangın pompa istasyonu ve deposu

Detaylı

Turizm Tesislerinde Engelsiz İşletme Sınıflandırma Formu

Turizm Tesislerinde Engelsiz İşletme Sınıflandırma Formu . BİLGİLENDİRME - REZERVASYON ULAŞIM İşletmenin internet sayfasında kent ölçeğinde yapılan engelli düzenlemelerin tanıtıcı görsel, yazılı ve sesli bilgilendirmesinin yapılması (anlaşılabilir, büyük puntolu

Detaylı

Eğim dereceleri Merdivenler

Eğim dereceleri Merdivenler PEYZAJ YAPILARI 1 DERSİ Merdivenler Farklı iki yükseklik arasındaki bağlantıyı sağlayan sirkülasyon aracı, düzenli aralıklı, yatay kademelerden meydana gelirse merdiven adını alır. 7. Hafta Eğimler ve

Detaylı

BÖLÜM 6 SPRİNKLER YERLEŞİMİNİN BELİRLENMESİ

BÖLÜM 6 SPRİNKLER YERLEŞİMİNİN BELİRLENMESİ BÖLÜM 6 SPRİNKLER YERLEŞİMİNİN BELİRLENMESİ 6.1 Sprinkler Tasarım Karakteristikleri ve Uygulama Alanları 6.2 Sprinkler Tipinin Seçilmesi 6.3 Sprinkler Akış Katsayıları 6.4 Sprinkler Sıcaklık Dereceleri

Detaylı

KENTSEL MEKÂN TASARIMLARININ TEKERLEKLİ SANDALYE KULLANICILARI İÇİN YETERLİLİĞİ; ANTALYA IŞIKLAR CADDESİ ÖRNEĞİ

KENTSEL MEKÂN TASARIMLARININ TEKERLEKLİ SANDALYE KULLANICILARI İÇİN YETERLİLİĞİ; ANTALYA IŞIKLAR CADDESİ ÖRNEĞİ KENTSEL MEKÂN TASARIMLARININ TEKERLEKLİ SANDALYE KULLANICILARI İÇİN YETERLİLİĞİ; ANTALYA IŞIKLAR CADDESİ ÖRNEĞİ Rifat OLGUN 1 Tahsin YILMAZ 1 Kübra Tuğçe ARABACI 1 1 Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Detaylı

KENTSEL TASARIM YARIŞMALARINDA YEREL DEĞERLER: BALIKESİR ÇAMLIK TEPESİ YARIŞMASI

KENTSEL TASARIM YARIŞMALARINDA YEREL DEĞERLER: BALIKESİR ÇAMLIK TEPESİ YARIŞMASI KENTSEL TASARIM YARIŞMALARINDA YEREL DEĞERLER: BALIKESİR ÇAMLIK TEPESİ YARIŞMASI Gaye BİROL, Yrd. Doç. Dr., Yasemin İNCE GÜNEY, Dr. Araş. Gör. Balıkesir Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Mimarlık

Detaylı

İZMİR. Birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış, 8500 yıllık tarihi ve kültürel zenginliği ile Ege de parlayan bir inci tanesi...

İZMİR. Birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış, 8500 yıllık tarihi ve kültürel zenginliği ile Ege de parlayan bir inci tanesi... İZMİR Birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış, 8500 yıllık tarihi ve kültürel zenginliği ile Ege de parlayan bir inci tanesi... ÇEŞME Antik çağlardan günümüze uzanan eşsiz tarihi, sakin ve huzurlu yapısı,

Detaylı

Parkta birbirine en yakın konumda bulunan girişlerin kaçının birbirlerine uzaklığı 50 m'den fazladır?

Parkta birbirine en yakın konumda bulunan girişlerin kaçının birbirlerine uzaklığı 50 m'den fazladır? G- KENT PARKLARI Bu form TS 9111, TS 12576, TS ISO 23599, TS 13536, asansörlerle ilgili standardlar ve ilgili diğer standartlar esas alınarak hazırlanmıştır. ''SORUNUN İDARİ PARA CEZASINA ESAS SORU OLMASINA

Detaylı

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I MERDİVEN

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I MERDİVEN İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALAR MERDİVEN TANM Farklı iki yükseklik arasındaki bağlantıyı sağlayan, düzenli kademelerden meydana gelen sirkülasyon aracına merdiven adı verilir. Merdiven düşey sirkülasyonu

Detaylı

TESİSAT BİLGİSİ DERSİ DERS NOTLARI

TESİSAT BİLGİSİ DERSİ DERS NOTLARI TESİSAT BİLGİSİ DERSİ DERS NOTLARI 11.HAFTA Hazırlayan: Öğr. Gör. Tuğberk ÖNAL MALATYA 2016 3. SIVA ÜSTÜ TESİSAT 3.1. DÜBELLER Dübel, plastikten yapılmış tutturma gerecine denir. Dübeller, beton ve duvar

Detaylı

Yaşanabilir Bir Şehir için İzmir Bölge Planı Hedefleri. H.İ.Murat ÇELİK, PMP Birim Başkanı

Yaşanabilir Bir Şehir için İzmir Bölge Planı Hedefleri. H.İ.Murat ÇELİK, PMP Birim Başkanı Yaşanabilir Bir Şehir için İzmir Bölge Planı Hedefleri H.İ.Murat ÇELİK, PMP Birim Başkanı Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu 1. İZKA 2. İzmir Bölge Planı 3. Yaşanabilir Şehir Hedefleri İçerik 1.

Detaylı

9.2.12. Beşiktaş Residence Tower 11.11.2008 / 28.10.14185. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi

9.2.12. Beşiktaş Residence Tower 11.11.2008 / 28.10.14185. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi 9.2.12. Beşiktaş Residence Tower 11.11.2008 / 28.10.14185 Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Mesleki Denetimde Çevresel Etki Değerlendirmesi Çekince Raporu Projenin adı: Residence Tower Müellifi:

Detaylı

HERKES İÇİN ERİŞİM. Lazaros ASVESTOPOULOS, Nickos SPYROPOULOS. Kleemann Hellas SA lasve@kleemann.gr, nspyr@kleemann.gr

HERKES İÇİN ERİŞİM. Lazaros ASVESTOPOULOS, Nickos SPYROPOULOS. Kleemann Hellas SA lasve@kleemann.gr, nspyr@kleemann.gr Asansör Sempozyumu 2012 // İzmir 13 GENEL HERKES İÇİN ERİŞİM Lazaros ASVESTOPOULOS, Nickos SPYROPOULOS Kleemann Hellas SA lasve@kleemann.gr, nspyr@kleemann.gr Çeviri: Stefanos PARİZYANOS // Kleemann Asansör

Detaylı

Radyoloji ünitelerinin düzenlenmesi

Radyoloji ünitelerinin düzenlenmesi Radyoloji ünitelerinin düzenlenmesi Prof. Dr. Nail Bulakbaşı Verimli ve ekonomik çalışma için temel koşullardan biri iyi düzenlenmiş ünitelerdir. Yeni bir departmanın dizaynı, inşaat yapımından uzun zaman

Detaylı

ONAYLIDIR TEKLİF : SATINALMA YETKİLİSİ

ONAYLIDIR TEKLİF : SATINALMA YETKİLİSİ TEKLİF Sayın : SATINALMA YETKİLİSİ Referans No : 887/88/4851/ /../201. Aşağıda teknik özellikleri ölçü ve (Kalınlık,m2/kg.)ayrıntıları bulunan, Yoğun Yaya Trafiği Kullanım Onaylı Kilitli Anti statik, Anti

Detaylı

ERİŞİLEBİLİRLİK İZLEME VE DENETLEME FORMLARI

ERİŞİLEBİLİRLİK İZLEME VE DENETLEME FORMLARI ERİŞİLEBİLİRLİK İZLEME VE DENETLEME FORMLARI Ankara, 2017 ERİŞİLEBİLİRLİK İZLEME VE DENETLEME FORMLARI Editörler İshak ÇİFTÇİ Dr. Deniz ÇAĞLAYAN GÜMÜŞ Yayına Hazırlayanlar İshak ÇİFTÇİ Dr. Deniz ÇAĞLAYAN

Detaylı

www.aspen.com.tr 02.2015 I w w w. F i k i r K a h v e s i. c o m. t r 14999347 I

www.aspen.com.tr 02.2015 I w w w. F i k i r K a h v e s i. c o m. t r 14999347 I Aspen Yapı ve Zemin Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürlük / Head Office: Leylak Sokak Murat İş Merkezi B Blok Kat 3/14 Mecidiyeköy 34387 İSTANBUL Tel +90 212 318 88 88 (pbx) Faks/Fax +90 212

Detaylı

YAPI TEKNOLOJİSİ DERS-7 MERDİVENLER

YAPI TEKNOLOJİSİ DERS-7 MERDİVENLER YAPI TEKNOLOJİSİ DERS-7 MERDİVENLER Bir yapıda birbirinden farklı iki seviye arasında muntazam aralıklı, yatay ve düşey yüzeylerden meydana getirilen ve ya düşey sirkülasyon vasıtası olarak kullanılan

Detaylı

PLAS ANTİ SLİP PLAS ANTİ SLİP İLE KAYGAN YÜZEYLERE SON. KAYGAN ZEMİNLER SAĞLIĞINIZ VE GÜVENLİĞİNİZ İÇİN TEHLİKE TEŞKİL EDER.

PLAS ANTİ SLİP PLAS ANTİ SLİP İLE KAYGAN YÜZEYLERE SON. KAYGAN ZEMİNLER SAĞLIĞINIZ VE GÜVENLİĞİNİZ İÇİN TEHLİKE TEŞKİL EDER. PLAS ANTİ SLİP PLAS ANTİ SLİP İLE KAYGAN YÜZEYLERE SON. KAYGAN ZEMİNLER SAĞLIĞINIZ VE GÜVENLİĞİNİZ İÇİN TEHLİKE TEŞKİL EDER. PLAS ANTİ SLİP "YERLİ ÜRETİMDİR." Perpa Ticaret Merkezi B. Blok Kat:13 No:2442

Detaylı

6.15 TURİZM. 6.15.1 Ana Konular

6.15 TURİZM. 6.15.1 Ana Konular 6.15 TURİZM 6.15 TURİZM 334 6.15 TURİZM Başkent Lefkoşa çeşitli dönemlere ait tarihi, mimari, ve kültürel değerler açısından oldukça zengindir. Ayrıca Başkent olması nedeniyle ülkenin yönetsel, iş ve alışveriş

Detaylı

Özürlülerin Bilgiye Erişimi. AB 2012 Özürlülerin Bilgiye Erişimi Abdülkadir ANAÇ

Özürlülerin Bilgiye Erişimi. AB 2012 Özürlülerin Bilgiye Erişimi Abdülkadir ANAÇ Özürlülerin Bilgiye Erişimi Abdülkadir ANAÇ Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı E-Mail : aanac@ozida.gov.tr eniyihoca@hotmail.com Telefon : 0 (533) 636 90 99 Judith Butler Hangi hayatlar korumaya, kollamaya,

Detaylı

Bölüm No. Kriter Puan A-TESİSİN KONUMU VE YAKIN ÇEVRESİ B- TESİSİN ENGELSİZ TURİZM POLİTİKASI. 3 puan

Bölüm No. Kriter Puan A-TESİSİN KONUMU VE YAKIN ÇEVRESİ B- TESİSİN ENGELSİZ TURİZM POLİTİKASI. 3 puan A-TESİSİN KONUMU VE YAKIN ÇEVRESİ B- TESİSİN ENGELSİ TURİM POLİTİKASI Tesisin bulunduğu bölgede ve yakın çevresinde, kamuya açık alanların (Yol, kaldırım, park, kamu binaları) engellilerin rahatça kullanımına

Detaylı

ENGELLİLERİN ERİŞİLEBİLİRLİĞİ. Ayşe Baysal İnşaat Mühendisi baysal.ayse@gmail.com

ENGELLİLERİN ERİŞİLEBİLİRLİĞİ. Ayşe Baysal İnşaat Mühendisi baysal.ayse@gmail.com 831 ENGELLİLERİN ERİŞİLEBİLİRLİĞİ Ayşe Baysal İnşaat Mühendisi baysal.ayse@gmail.com GİRİŞ Ülkemizde olduğu gibi kentimizde de sadece engelliler için değil, yaşl, hasta, hamile, küçük çocuklu aile ve çocuklar

Detaylı

www

www HUZURLU BİR HAYAT EVİNİZDEN BAŞLAR 2 1 7.400 m² alan üzerine ayrık nizam 3 blok toplamda 60 daire şeklinde inşa edilecek olan Hanedan Konakları şehrin gürültüsünden uzak, manzara ve doğayı karşısına alan

Detaylı

ERİŞİLEBİLİR ŞEHİR YÖNETMELİĞİ

ERİŞİLEBİLİR ŞEHİR YÖNETMELİĞİ Sayfa 1 / 185 Sayfa 2 / 185 ERİŞİLEBİLİR ŞEHİR YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER AMAÇ MADDE 1 Bu yönetmeliğin amacı Büyük Şehir Belediyeleri ve diğer Belediyelerin sınırları içerisindeki, engelli

Detaylı

ERİŞEBİLİRLİK RAPORU. Evrensel Tasarım Kavramının Tanımı

ERİŞEBİLİRLİK RAPORU. Evrensel Tasarım Kavramının Tanımı ERİŞEBİLİRLİK RAPORU Engelli olarak tanımlanan insanların bazı organları, doğum hataları veya sonradan ortaya çıkan trafik ve iş kazaları ile hastalık gibi nedenlerle, normal insanlardaki işlevlerini üstlenemedikleri

Detaylı

Eskişehir Kent Merkezi Kentsel Dönüşüm Projesi

Eskişehir Kent Merkezi Kentsel Dönüşüm Projesi Eskişehir Kent Merkezi Kentsel Dönüşüm Projesi M e v c u t d u r u m 5 T e m e l s t r a t e j i 1 Bütünleşme Stratejisi Proje alanının doğu-batı, kuzeygüney yönlerinde; -Porsuk Nehri kıyıları -Kentpark

Detaylı

Engelsiz Ege Birimi. Kitapçık No:1. Editörler. Doç.Dr. Hatice Şahin Yrd.Doç.Dr. Bülent ÇAKMAK. Şubat 2011 İzmir. Engelsiz Ege Birimi 2

Engelsiz Ege Birimi. Kitapçık No:1. Editörler. Doç.Dr. Hatice Şahin Yrd.Doç.Dr. Bülent ÇAKMAK. Şubat 2011 İzmir. Engelsiz Ege Birimi 2 Engelsiz Ege Birimi Kitapçık No:1 Editörler Doç.Dr. Hatice Şahin Yrd.Doç.Dr. Bülent ÇAKMAK Şubat 2011 İzmir Engelsiz Ege Birimi 2 Önsöz Ülkelerin gelişmişlik oranı engelli bireylerinin sosyal yaşamda görünebilir

Detaylı

MİMARİ TASARIM V EVRENSEL TASARIM GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ MİMARLIK BÖLÜMÜ SABAHAT KÖSE 113264009

MİMARİ TASARIM V EVRENSEL TASARIM GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ MİMARLIK BÖLÜMÜ SABAHAT KÖSE 113264009 MİMARİ TASARIM V EVRENSEL TASARIM GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ MİMARLIK BÖLÜMÜ SABAHAT KÖSE 113264009 İÇİNDEKİLER 1. Evrensel Tasarım Evrensel tasarımın çıkış amacı Evrensel Tasarıma olan ilgi artışının

Detaylı

(ÖRNEKTİR). MÜDÜRLÜĞÜNÜN TAHLİYE PLANI. KAPSAM : Bu Tahliye Planı İl Milli Eğitim Müdürlüğünü kapsar.

(ÖRNEKTİR). MÜDÜRLÜĞÜNÜN TAHLİYE PLANI. KAPSAM : Bu Tahliye Planı İl Milli Eğitim Müdürlüğünü kapsar. (ÖRNEKTİR). MÜDÜRLÜĞÜNÜN TAHLİYE PLANI AMAÇ : Olası bir tehlike (deprem, yangın vb.) anında binanın en kısa sürede, güvenli bir şekilde boşaltılması. KAPSAM : Bu Tahliye Planı İl Milli Eğitim Müdürlüğünü

Detaylı

İçinde hareket edilen, günlük aktivitelere sahne olan, insanı çevresinden yalıtan, sınırlandırılmış ve algılanabilir özel ortam.

İçinde hareket edilen, günlük aktivitelere sahne olan, insanı çevresinden yalıtan, sınırlandırılmış ve algılanabilir özel ortam. MİMARİ ÇEVREDE FORM VE MEKAN KAVRAMLARI MEKAN İnsanın içinde eylemlerini yerine getirdiği, onu saran ve ait olma duygusu yaratan, yatay ve düşey elemanlarla sınırlandırılmış üç boyutlu düzenlemeler. İçinde

Detaylı

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ TEKNİK RESİM DERSİ ÖĞR. GÖR. BERIVAN POLAT

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ TEKNİK RESİM DERSİ ÖĞR. GÖR. BERIVAN POLAT İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ TEKNİK RESİM DERSİ ÖĞR. GÖR. BERIVAN POLAT Kesit çıkarma ve Merdivenler MERDİVENLER Bir yapıda birbirinden farklı iki seviye arasında muntazam aralıklı, yatay

Detaylı

1) ATAŞEHİR KONGRE MERKEZİ PROJESİ

1) ATAŞEHİR KONGRE MERKEZİ PROJESİ 1) ATAŞEHİR KONGRE MERKEZİ PROJESİ PARSEL ALANI : 15.225 m² OTOPARK TABAN OTURUMU : 13.342 m² KONGRE MERKEZİ TABAN OTURUMU : 6764 m² YAPI İNŞAAT ALANI : 61.706 m² PROJENİN AMACI: İstanbul un 2010 Kültür

Detaylı

Muayenehanelerin Fiziki Koşullarına İlişkin Düzenlemeler Açılan Davalar Mahkeme Kararları Güncel Durum

Muayenehanelerin Fiziki Koşullarına İlişkin Düzenlemeler Açılan Davalar Mahkeme Kararları Güncel Durum Ayakta Teşhis Ve Tedavi Yapılan Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik te Muayenehanelerin Fiziki Koşullarına İlişkin Düzenlemeler Açılan Davalar Mahkeme Kararları Güncel Durum 3 AĞUSTOS 2010 DEĞİŞİKLİKLERİ

Detaylı

www.sistemkabin.com A.Öveçler Mah. 1330 Sk. No:7/8 Çankaya/ANKARA T. 0 312 472 56 62 F. 0 312 472 56 62

www.sistemkabin.com A.Öveçler Mah. 1330 Sk. No:7/8 Çankaya/ANKARA T. 0 312 472 56 62 F. 0 312 472 56 62 www.sistemkabin.com A.Öveçler Mah. 1330 Sk. No:7/8 Çankaya/ANKARA T. 0 312 472 56 62 F. 0 312 472 56 62 Içerik Tablosu 01. Compact Laminat Kabin Sistemleri 02. Compact Laminat Soyunma Dolaplari 03. Compact

Detaylı