GSM-HÜCRE PLANLAMA YÖNTEMI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GSM-HÜCRE PLANLAMA YÖNTEMI"

Transkript

1 GSM-HÜCRE PLANLAMA YÖNTEMI OGR. GOR. AHMET KIRDAR DOC. DR. ASKIN DEMIRKOL Sakarya Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Esentepe, Sakarya Özet: Bu bildiri üç bölümden oluşur ilk bölüm GSMın genel özelliklerini ve mimari yapısnıi sunar, İşletim ve Destek Sistem OSS, Anahtarlama sistem SS, Baz İstasyon sistem BSS; özellikle BSS sistemde bulunan TRX sayisi ve Taşıyıcı frekansların kullanması; ikinci bölüm Hücre planlama yöntemi ve alti adet adimlarini sirasi ile sunar, Trafik ve Kapsama Alanı Analizi, Nominal Hücresel Planlama, Incelemeler, Sistem Dizaynı, Uygulama, Sistem Ayarı, ucuncu bolum, Trafik ve nufus matmetik hesaplama yontemini sunar. Planlama yönteminden sonra pratik hesaplama yapilir, 20,000 nüfuslu bir şehrin kaç Baz istasyonu ve kac adet taşıyıcı frekansı kullanması gerekir. Erlang B-Table kullanarek, Trafik 25Em (0.025)E her abone icin. Abstract; This report divided to three parts. First part designed to provide an overview of the GSM system. GSM network is divided into three major systems: Switching System (SS), Operation and Support System (OSS). Base Station System (BSS), It will address BSS components, functions and features. It will also cover some of the basics about TRX (Transceiver unit), Carrier fraquencies. Second part designed to provide an introduction to cell planning Process. Explains briefly the major steps in cell planning process and what elements they contain. Traffic and Coverage Analysis, Nominal Cell Plan, Surveys, System Design, Implementation, System Tuning. Third part;calculations, Traffic and Coverage, Cellplanning for the subscribers. Calculating number of number of Sector and TRXin each BTS (Base Stations), Carriers frequency needed in this area, using Erlang B- table with Traffic: 25 me (0.025) E per subscriber, with Gos (%2). 1- GSM İN GENEL ÖZELLİKLERİ GSM Ağ Donanımı Her hücre sistemi kendine özel bir donanıma sahiptir ve donanımın her parçası bulunduğu hücreye özgü özelliklere sahiptir Ağdaki temel sistemler: İşletim ve Destek Sistem (Operation and Support System OSS). Anahtarlama sistem (Switching System SS). Baz Istasyon sistem (Base Station System BSS). Sistem Şekil 1de gösterilmiştir.

2 Şekil 1. GSM Sistem modeli 1.1 İşletim ve Destek Sistemi (OSS) GSM sistemi yönetimi için OSS aşağıdaki materyallerle birlikte kullanılır. Hücresel ağ yönetimi (Celluler network administration). Ağ işletim desteği (Network operation support). 1.2 Anahtarlama Sistemi (Switching System SS) Mobil Servis Anahtarma Merkezi (MSC) Ziyaretçi Konum Kaydı (VLR) MSC Çıkışı (MSC) Emniyet Merkezi (AUC) Ekipman Kimlik Kaydı (EIR) Interworking Bölgesel Kaydedici(ILR) Kısa Mesaj Servisi-MSC Çıkışı(SMS-GMSC) MSC (SMS-IWMSC) ve Data Transmisyon Arayüzü (DTI)

3 Şekil 2. Anahtarlama sistemi SS 1.3 Baz İstasyon Sistemi (BSS) Baz istasyon sistemi iki ana kısımdan oluşur. Baz istasyon Kontrolü (Base Station Controller BSC). Baz Alıcı-Verici İstasyonu (Base Transceiver Station BTS).

4 Şekil 3. Baz istasyon sistemi BSS Baz istasyon Kontrolü (Base Station Controller BSC). Baz istasyon kontrolörü BSS nin merkez noktasıdır. BSC radyo ağlarını yönetir ve aşağıdaki özellikleri takip eder: Mobil istasyon bağlantısını alma ve bırakma Radyo ağ idaresi Konuşma kodlaması ve oran adaptasyonu Trafik yoğunluğu BTS nin iletim yönetimi BTS nin uzaktan kumanda edilmesi BSC, radyo haberleşme ağında daha fazla İhtiyaç duyulan haberleşme gereksinimi gidermek amacıyla tasarlanmıştır. BSC, MSC' de bulunan radyo bağlantılı fonksiyonların bir çoğunun ayrı bir yerdeki noktada toplanması ile oluşturulmuştur. Böylece MSC' nin telefon ile bağlantılı fonksiyonlarının ve servislerinin üzerine konsantre olması,bağımsız olarak geliştirilebilmesi sağlanmıştır. Baz Alıcı-Verici İstasyonu (Base Transceiver Station BTS). BTS bir hücrede istenen bütün radyo ve iletim ara yüz ekipmanlarını içerir. Her BTS bir veya daha fazla frekans çiftini kullanır. Bir frekans sinyalleri mobil istasyona iletir, biri mobil istasyonda sinyalleri alır. Bu nedenle en azından bir verici ve alıcı kullanılmalıdır.

5 Farklı GSM Ağları GSM 900/800 ve GSM 1900 için farklı frekans bantları kullanılır. Bazı ülkelerde bir tek operatör bütün frekanslar için yetkiliyken bazı ülkelerde ise operatörler ihale usulü frekansları paylaşır Network tipi Frekans Bandı UL/DL Uygulama GSM / MHz GSM 900 GSM / MHz GSM 1800 GSM / MHz GSM 1900 Şekil 4. GSM Ağı İçin Frekans Bandı GSM 900 ve GSM 1800 GSM ve DCS birbirinden çok küçük farklarla ayrılan iki hücresel mobil telefon sistemidir. Bu sistemler arasındaki en belirgin farklılaşma kullanım bantlarında ortaya çıkmaktadır. DCS, MHZ bandında çalışmaktadır ve sistem kanal sayısı 375'tir. 900MHz bandında 124 kanaldan oluşan bir bant ayrılmıştır. Alıcı-verici ünitesi (TRU=TRX) 8 zaman slotlu bilginin hava arayüzlerinde işlenmesi için gerekli verici ve alıcı devresinden oluşur. TRU verici ve alıcının test edilmesinde kullanılan RF ölçüm devrelerini içermektedir. Hava arayüzü (Air Interface) Hava arayüzü, BTS ve MS arasındaki trafik ve sinyalleme bilgisini almak ve tekrar iletmek için Zaman Bölmeli Çoğullama (TDMA) tekniğini kullanır. TDMA tekniği her bir taşıyıcıyı 8 zaman slotuna ayırmak içinkullanılır. Bu zaman slotları kullanıcılara tahsis edildikten sonra, aynı taşıyıcıyla aynı anda 8 konuşmanın gerçekleşmesine izin verir.

6 Şekil 5. 8 Kanali TRX, TDMA Kavrami Şekil 6. 2Mbps PCM kablosunun 32 kanali (E1) için A-bis arayüzü

7 2- GSM HÜCRESEL PLANLAMA YÖNTEMI Hücresel Planlama İşlem Sırası Hücresel planlama hangi bölgeler için hangi haberleşme ekipmanlarının kullanılacağını, ekipmanların nasıl konfigüre edileceğini anlatan aktiviteler olarak tanımlanmıştır. İnterferanstan kaçınamak ve kapsanan alandan emin olmak için hücresel ağlar belirli bir plan dâhilinde gerçekleştirilir. Asagi Şekilde işlemler sırasıyla gösterilmiştir. Şekil 7. Hücre planlama süreci 2.1 Trafik ve Kapsama Alanı Analizi (Traffic and Coverage Analysis) Hücre planlama yönteminin 1. basamağı kapsama alanı analizi ve bölgedeki trafik yoğunluğunun incelenmesidir. Bu analiz sonucunda bölgenin coğrafi yapısı ve ihtiyaç olunan kapasite hakkında bilgi elde edilir. Elde edilen bilgi türleri:

8 Maliyet Kapasite Kapsama alanı Servis derecesi(gos-grade of Service) Uygun frekanslar Konuşma kalite içeriği Sistem gelişim kapasitesi şeklindedir. Trafik talebi(sisteme ne kadar konuşmacının katılacağı ve ne kadar trafik oluşacağı) hücresel ağ mühendisliğinin temelini oluşturur. Trafik talebinin coğrafi dağılımı demografik bilginin kullanımıyla tahmin edilebilir. Örneğin: Nüfus dağılımı Araba kullanım dağılımı Giriş seviye dağılımı Alan kullanım bilgisi Telefon kullanıcı istatistikleri Abone isteği, arama talebi ve mobil istasyon ücreti gibi diğer faktörler 2.2 Nominal Hücresel Planlama (Nominal Cell Plan) Trafik ve kapsama alanı analizinden elde edilen bilgiler düzenlendiğinde nominal bir hücre planı oluşur. Nominal hücre planı; bir harita üzerindeki hücresel modele benzeyen ağın grafiksel temsilidir. Nominal hücre planlama ilk hücresel planlama yöntemidir ve hücresel planlama formlarının temelini oluşturur. Nominal hücresel planlama genellikle bir veya iki kapsama alanı tahminiyle birlikte planlamada kullanılır. 2.3 İncelemeler (Surveys) Nominal hücresel planlama yapıldıktan sonra interferans ve kapsama alanı tahminlerini doğrulamak için radyo ölçümleri kullanılır. Radyo ekipmanlarının yerleştirileceği yerler tespit edilir. Bir hücresel ağ planlanacağı zaman seçilen yerin uygun yer olup olmadığına dikkat edilmesi gerekir. 2.4 Sistem Dizaynı (System Design) Planlama işlemleriyle optimize ettiğimiz güvenilir tahminleri kullanarak RBS ekipmanları, BSC ve MSC nin yerleştirileceği yerler belirlenir. Plan bu son haliyle uygulamaya geçilir. Bu plan daha sonra sistem yüklemesi sırasında kullanılır. Ayrıca bütün hücre parametrelerini içeren hücre tasarım bilgisi(cdd-cell Design Data) her hücre için tanımlanır.

9 2.5 Uygulama (Implementation) En son sistem tasarımını ve hücresel planlamayı takip ederek sistem yüklemesi, hizmete sokulumu ve test edimi gerçekleştirilir. 2.6 Sistem Ayarı (System Tuning) Sistem yüklendikten sonra taleplerin ne kadar verimli karşılanabileceği konusunda bir sonuca varılır. Buna sistem ayarı denir ve içeriği şöyledir: En son yapılan hücre planının doğru uygulanıp uygulanmadığı test edilir. Müşteri şikâyetleri göz önünde bulundurulur. Kabul edilebilir bir ağ performansının olup olmadığı test edilir. İhtiyaç olması halinde parametreler değiştirilir ve başka ölçümler kullanılır. Trafik ve kullanıcı sayısının artması durumunda eski ayarlar gözden geçirilir. Sonuçta sistem yeni dâhil olan kullanıcıları ve artan trafiği kaldırılabilecek noktaya getirilir. Bu noktaya gelindiğinde bir trafik ve kapsama alanı analizi yerine getirilir ve hücresel planlama halkası tekrar başlatılır. Trafik ve Kanal Hacmi (Traffic and channel Dimensioning) Hücresel sistem kapasitesi farklı faktörlere bağlıdır. Bunlar arasında; Veri ve/veya ses için kanal sayısı Kullanıcıların sistemde karşılaştığı servisin derecesi (Grade of service Gos) Trafik teorisi faydalı tahminler içerir. Örneğin; bir hücre için istenen kanal sayısı. Bu tahminler; seçilen sisteme ve kullanıcıların varsayılan veya gerçek davranışlarına bağlıdır. Trafik nedir? Trafik kanalların kullanımına bağlıdır, bir kanalin kullanma suresi bir dilim zamaninda süresi,veya (bir saatteki arama sayisi). Trafik Erlang la (E) ölçülür. Örneğin; eğer bir kullanıcı telefondaysa surekli bir saat bir Erlang (E) oluşturur bir saatte. Bir hücrenin taşıyabileceği trafik miktarı kullanılabilir olan trafik kanalına ve kabul edilebilir tıkanıklık miktarına bağlıdır. Bu GoS(Grade of Service-Servis Derecesi) kullanıcı davranışına bağlı olan değişim bu soruya verilecek olan cevabı yanıtlar. Bir Danimarka trafik teorisyeni tarafından Erlangın bulunduğu B-tablosu baz alınarak projeler oluşturulur. Bu kabuller: Erlang B-tablosu trafiğin istediği trafik kanallarının sayısıyla (GoS) bağlantılıdır. Bu ilişki asagi Şekil de tablolanmıştır. Bir hücrenin iki TRX sahip olduğunu farz edersek, ve her TRX 8 kanal var, ilk TRXin iki kanali kontrol kanalidir (BCCH ve SDCCH). B Tablo kullanarak.

10 Eğer kullanıcı başına ortalama trafik açısından bir tahmin yapılırsa ortalama trafiğin me olduğunu göstermiştiryani sabit deger (0.025)E. 2 TRX, 2 8-2=14 trafik kanalı ve %2 lik bir GoS u kabul edebilirse istenilen trafik A= E olur. A=8.2 / 0.025=328, 2 adet TRX 328 kisiye hizmet verir. 3 TRX, 3x8-2=22 trafik kanalı ve %2 lik bir GoS u kabul edebilirse istenilen trafik A= E olur. A= / 0.025=596, 3 adet TRX 596 kisiye hizmet verir. Şekil 8. Erlang B-tablo parçası (yokari yetay Gos, sag dikey trefik kanal)

11 3-20,000 NÜFUSLU BİR ŞEHRİN HÜCRE PLANLAMASI Hesaplama; 20,000 Nufuslu bu sehirde kac baz istasyonu BTS, TRX, Tasyici Frekansi kullanmasi gerekir. Bu şehrin nüfus yoğunluğu üç bölgeye ayrıldığı varsayılmıştır, Bölgeler A, B ve C şeklindedir. A bölgesi 2,000 abonesi olan bir bölgedir. B bölgesi 8,000 abonesi olan bir bölgedir. C bölgesi 10,000 abonesi olan bir bölgedir. Bölge A, B ve C hücre planlama hesabı: 2 Kanal (BCCH, SDCCH) her hucre de Kontrol Kanalidir, kalantrafik (kunusma) kanalidir, B-Tablo ye gore Gos=2%. Her TRX de 8 Kanal (Time slots) var. 2 TRX=(2x8)-2=14 Trafik (kunusma) Kanali. B-tablosuna göre (GRADE OF SERVIC Gos=2%) 14 kanalın bir hucre de ERLANG, Acell=8.2003E Bir abone ERLANG sabit deger, Asub=0.025E Acell=8.2003E Asub=0.025E=328 kişidir. 2 TRX bir saatte bir hucre de (328) aboneye hizmet verir, 3 hucre de ise (328x3)=984 kişidir. A Bölgede nüfusu 2000 olduğundan ihtiyaç duyulan baz istasyonu (BTS) sayısı 2000 (328x3) 2 BTS Baz Istasyonu olur. B bölgesinin hücre planlama hesabı: B bölgesinin hücre planlama hesabı: 2 Kanal her hucre de Kontrol Kanalidir, kalantrafik (kunusma) kanalidir Her TRX de 8 Kanal (Time slots) var. 3 TRX=(3x8)-2=22 Trafik (kunusma) Kanali. B-tablosuna göre, (GRADE OF SERVIC Gos=%2) 22 kanalın bir hucre de ERLANG, Acell=14.896E Bir abone ERLANG sabit deger, Asub=0.025E Acell=14.896E Asub=0.025E=595 kişidir. 3 TRX bir saatte bir hucre de 595 aboneye hizmet verir, 3 hucre de ise (595x3)=1785 kişidir. B Bölgede nüfusu 8000 olduğundan ihtiyaç duyulan baz istasyonu (BTS) sayısı 8000 (595x3) 5 BTS Baz Istasyonu olur. C bölgesinin hücre planlama hesabı: 2 Kanal her hucre de Kontrol Kanalidir, kalantrafik (kunusma) kanalidir Her TRX de 8 Kanal (Time slots) var. 4 TRX=(4x8)-2=30 Trafik (kunusma) Kanali. B-tablosuna göre (GRADE OF SERVIC Gos=%2) 30 kanalın bir hucre de ERLANG, Acell=21.932E Bir abone ERLANG sabit deger, Asub=0.025E

12 Acell=21.932E Asub=0.025E=877 kişidir. 4 TRX bir saatte bir hucre de 877 aboneye hizmet verir, 3 hucre de ise (877x3)=2631 kişidir. C Bölgede nüfusu 10,000 olduğundan ihtiyaç duyulan baz istasyonu (BTS) sayısı (877x3) 4 BTS Baz Istasyonu olur. BOLGE TASYICI FREKANS TRX SAYISI TRAFIK KANAL ERLANG E ABONE SAYISI A(cell2/2/2) = B(cell3/3/3) = C(cell4/4/4) = Şekil 9. TRX DEGITIMI Abone A Bolge : BTS Sayisi (cell 2/2/2) = 2.000/(328x3) 2 BTS A Bolge Abone B Bolge: BTS Sayisi (cell 3/3/3) = 8.000/(595x3) 5 BTS B Bolge Abone C Bolge: BTS Sayisi (cell 4/4/4) = /(877x3) 4 BTS C Bolge TOPLAM; TRX, BTS, TASYICI FREKANS. A,B VE C Bolgeler BTS=A+B+C=2+5+4=11 BTS TRX=A+B+C=(cell 2/2/2)+ (cell 3/3/3)+ (cell 4/4/4)=27 TRX Tasyici Frekans Sayisi=27 T Frekans HUCRE GRUPLARI TASYICI FREKANS A1 B1 C1 A2 B2 C2 A3 B3 C Şekil 10. 3/9 cluster Hücre Planındaki 27 Frekans

13 Şekil BTS 4/12 cluster Şekil BTS 3/9 cluster

14 Şekil 13. GSM 900 için 124 Tasyici Frekanslari (ARFCN) CH MSTx BTSTx CH MSTX BTSTx CH MSTX BTSTx Up Link Down Up Link Down Link Up Link Down Link S S ,

15 KAYNAKLAR [1]. GSM Cell Planning Principles, Ericson Radio Systems AB, STOCKHOLM, Sewden [2]. GSM RBS 2000 Basics, Ericson Radio System AB, STOCKHOLM, Sewden [3]. GSM Cell Planning Workshop, Ericson Radio System AB, STOCKHOLM, Sewden [4]. Radio Network Tuning, Ericson Radio System AB, STOCKHOLM, Sewden [5]. GSM AXE Overview, Ericson Radio System AB, STOCKHOLM, Sewden [6]. Ahmet KIRDAR, Cell planning, Master Thesis, Near East University, KKTC, Lefkosa, [7]. Beyda. William J, Data communications, Prentice Hall International Editions, [8]. Calhoun G, Digital Cellular Radio, Artech House, [9]. Jack Quin, Digital Data Communications. Prentice Hall International Editions, [10]. Fakhreddin Mamedov, Telecommunications, Near East University, KKTC, Lefkosa, 2000.

Mobile Equipment (ME) Subscriber Identity Module (SIM) Base Transceiver Station (BTS) -> Base Station Controller (BSC)

Mobile Equipment (ME) Subscriber Identity Module (SIM) Base Transceiver Station (BTS) -> Base Station Controller (BSC) Mobile Equipment (ME) Subscriber Identity Module (SIM) Base Transceiver Station (BTS) -> Base Station Controller (BSC) İ Mobile Switching Center (MSC) Home Location Register (HLR) Visitor Location Register

Detaylı

Paket Anahtarlamalı Radyo Hizmetleri. Sevil Yıldırım Mehmet Fatih Camcı Emrah Gündüz İlker Akarsu

Paket Anahtarlamalı Radyo Hizmetleri. Sevil Yıldırım Mehmet Fatih Camcı Emrah Gündüz İlker Akarsu Paket Anahtarlamalı Radyo Hizmetleri Sevil Yıldırım Mehmet Fatih Camcı Emrah Gündüz İlker Akarsu General Packet Radio Service Temel İlkleri Bu sunumda GPRS in temel ilkelerini, sistem özelliklerini, uygulama

Detaylı

GSM VE UMTS ŞEBEKELERİNDEN OLUŞAN, ELEKTROMANYETİK ALANLARA, MOBİL TELEFON VE VERİ TRAFİĞİNİN ETKİSİ

GSM VE UMTS ŞEBEKELERİNDEN OLUŞAN, ELEKTROMANYETİK ALANLARA, MOBİL TELEFON VE VERİ TRAFİĞİNİN ETKİSİ GSM VE UMTS ŞEBEKELERİNDEN OLUŞAN, ELEKTROMANYETİK ALANLARA, MOBİL TELEFON VE VERİ TRAFİĞİNİN ETKİSİ Mehmet YILDIRIM 1 ve Ahmet ÖZKURT 2 1 Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, İzmir, myildirim@btk.gov.tr

Detaylı

Doç. Dr. Cüneyt BAYILMIŞ

Doç. Dr. Cüneyt BAYILMIŞ BSM 453 KABLOSUZ AĞ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI Doç. Dr. Cüneyt BAYILMIŞ 1 BIL 466 KABLOSUZ AĞ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI 5. Hafta HÜCRESEL AĞLAR Hücre Kavramı (Cell Consept) 2 Hücresel Ağların Temelleri

Detaylı

Mobil Sanal Ağ İşletmeciliği

Mobil Sanal Ağ İşletmeciliği Mobil Sanal Ağ İşletmeciliği Mobil Sanal Ağ İşletmecisi - (Mobile Virtual Network Operator, MVNO), kendine ait lisanslı bir radyo frekans aralığı ve altyapısı bulunmayan, ancak bu altyapıya sahip işletmecilerden

Detaylı

Gezgin Sistemlerde Güvenlik. Prof. Dr. Eşref ADALI www. Adalı.net

Gezgin Sistemlerde Güvenlik. Prof. Dr. Eşref ADALI www. Adalı.net Gezgin Sistemlerde Güvenlik Prof. Dr. Eşref ADALI www. Adalı.net Gezgin Sistemlerin Bileşenleri MS (Mobile Station Gezgin Aygıt) : İçinde SIM kartı barındıran aygıtlara verilen addır. BTS (Base Transmitter

Detaylı

GSM Sistemleri. Doç.Dr. Erkan AFACAN. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi. Maltepe, Ankara. 4 Kasım 2013

GSM Sistemleri. Doç.Dr. Erkan AFACAN. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi. Maltepe, Ankara. 4 Kasım 2013 GSM Sistemleri Doç.Dr. Erkan AFACAN Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Maltepe, Ankara 4 Kasım 2013 Erkan AFACAN (Gazi Üniv. Müh. Fak.) GSM Sistemleri 1 / 95

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ RMAA LABORATUARI

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ RMAA LABORATUARI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ RMAA LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI SABİT SICAKLIK ANEMOMETRESİ İLE HIZ ÖLÇÜMÜ DERSİN ÖĞRETİM ÜYESİ DENEYİ YAPTIRAN ÖĞRETİM

Detaylı

DERS PROGRAMI OLUŞTURMA VE ÖĞRETİM ELEMANI GÜN-SAAT AYARLARI

DERS PROGRAMI OLUŞTURMA VE ÖĞRETİM ELEMANI GÜN-SAAT AYARLARI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ DERS PROGRAMI OLUŞTURMA VE ÖĞRETİM ELEMANI GÜN-SAAT AYARLARI OCAK, 2016 ISPARTA 1. GİRİŞ Kampüslerde öğrenci sayısının artması, yeni bölümlerin kurulması veya ders planlarının

Detaylı

IEEE 802.11g Standardının İncelenmesi

IEEE 802.11g Standardının İncelenmesi EHB 481 Temel Haberleşme Sistemleri Tasarım ve Uygulamaları 2014-2015 Güz Yarıyılı Proje Aşama Raporu: 2. Aşama Standardizasyon Çalışmalarını İncelemesi Aşama 2: Standartlaşma aktivitesinin getirileri

Detaylı

1. Bölüm: Ağı Keşfetme

1. Bölüm: Ağı Keşfetme 1. Bölüm: Ağı Keşfetme CCNA 1 - Ağlara Giriş Yrd.Doç.Dr. Ersan Okatan v 1.0 Presentation_ID 2014 Cisco Systems, Inc. Tüm hakları saklıdır. 1 1. Bölüm: Hedefler Öğrenciler aşağıdakileri yapabilecek: Birden

Detaylı

Geçerliliği olasılık esaslarına göre araştırılabilen ve karar verebilmek için öne sürülen varsayımlara istatistikte hipotez denir.

Geçerliliği olasılık esaslarına göre araştırılabilen ve karar verebilmek için öne sürülen varsayımlara istatistikte hipotez denir. BÖLÜM 4. HİPOTEZ TESTİ VE GÜVEN ARALIĞI 4.1. Hipotez Testi Geçerliliği olasılık esaslarına göre araştırılabilen ve karar verebilmek için öne sürülen varsayımlara istatistikte hipotez denir. Örneklem dağılımlarından

Detaylı

Ders 2: Su Miktarı Hesabı. Su temin şeması tasarımında kentsel kullanım amaçlı su miktarının hesaplanması için aşağıdaki veriler gereklidir:

Ders 2: Su Miktarı Hesabı. Su temin şeması tasarımında kentsel kullanım amaçlı su miktarının hesaplanması için aşağıdaki veriler gereklidir: Hindistan Teknoloji Enstitüsü (IIT), Kanpur, Mühendislik Fakültesi, Su ve Atıksu Mühendisliği Dersi, 2 Ders 2: Su Miktarı Hesabı Su Miktarı Hesabı Su temin şeması tasarımında kentsel kullanım amaçlı su

Detaylı

İletişim en genel tanımı ile; bir mesaj alışverişidir. Ancak iletişim yapı gereği bir sistemdir. İletişim sisteminin bileşenleri:

İletişim en genel tanımı ile; bir mesaj alışverişidir. Ancak iletişim yapı gereği bir sistemdir. İletişim sisteminin bileşenleri: İletişim en genel tanımı ile; bir mesaj alışverişidir. Ancak iletişim yapı gereği bir sistemdir. İletişim sisteminin bileşenleri: - Kaynak - Mesaj - İletim Hattı - - Gürültü Kaynak Mesaj İ L E T İ M H

Detaylı

UYDU HABERLEŞME HİZMETLERİNDE FREKANS BAND KULLANIMI BELGESİ

UYDU HABERLEŞME HİZMETLERİNDE FREKANS BAND KULLANIMI BELGESİ UYDU HABERLEŞME HİZMETLERİNDE FREKANS BAND KULLANIMI BELGESİ Amaç MADDE 1 (1) Bu düzenlemenin amacı, uydu üzerinden sunulan elektronik haberleşme hizmetlerinde frekans bandlarının kullanımına yönelik usul

Detaylı

KURANPORTÖR SİSTEMİ MEHMET ŞENLENMİŞ ELEKTRONİK BAŞ MÜHENDİSİ

KURANPORTÖR SİSTEMİ MEHMET ŞENLENMİŞ ELEKTRONİK BAŞ MÜHENDİSİ MEHMET ŞENLENMİŞ ELEKTRONİK BAŞ MÜHENDİSİ Üretim merkezlerinde üretilen elektrik enerjisini dağıtım merkezlerine oradan da kullanıcılara güvenli bir şekilde ulaştırmak için EİH (Enerji İletim Hattı) ve

Detaylı

GSM ve WCDMA haberleşme sistemlerinin boyutlandırılması

GSM ve WCDMA haberleşme sistemlerinin boyutlandırılması GSM ve WCDMA haberleşme sistemlerinin boyutlandırılması Aktül KAVAS 1, Gizem TELÇEKEN 1, Ferhat YUMUŞAK 2 1 Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü Esenler, Đstanbul aktul.kavas@gmail.com,

Detaylı

2G ve 3G Teknolojileri

2G ve 3G Teknolojileri 2G ve 3G Teknolojileri TOLGA KÜÇÜKARSLAN ĠSTANBUL, 2010 GSM TARĠHÇE ġebeke ALTYAPISI SĠSTEM ELEMANLARI ÇALIġMA ġeklġ 2 TARĠHÇE 3 GSM Nedir? Global System for Mobile Communication ın kısaltmasıdır. Türkçesi,

Detaylı

GSM MOBİL TELEFON HİZMETLERİNDE HİZMET KALİTESİ ÖLÇÜTLERİNİN ELDE EDİLMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM

GSM MOBİL TELEFON HİZMETLERİNDE HİZMET KALİTESİ ÖLÇÜTLERİNİN ELDE EDİLMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM 17 Nisan 2012 SALI Resmî Gazete Sayı : 28267 Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan: TEBLİĞ GSM MOBİL TELEFON HİZMETLERİNDE HİZMET KALİTESİ ÖLÇÜTLERİNİN ELDE EDİLMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

SK 1200 Seviye Alarm Kontrolörü Montaj ve Kullanım Kitapçığı

SK 1200 Seviye Alarm Kontrolörü Montaj ve Kullanım Kitapçığı SK 1200 Seviye Alarm Kontrolörü Montaj ve Kullanım Kitapçığı SK 1200 MKK v10.02-tr 1 İÇİNDEKİLER 1. ÖNEMLİ NOTLAR... 3 2. TANIMLAMA... 4 3. TEKNİK ÖZELLİKLER... 5 4. MONTAJ ve KABLOLAMA... 5 4.1. Montaj...

Detaylı

GNSS Gezici Olarak Bağlanma (V-2015-12)

GNSS Gezici Olarak Bağlanma (V-2015-12) Field Genius ile GNSS alıcıları gezici olarak kontrol edilebilir. Gezici cihazlar, teorik olarak Radyo veya GSM kaynaklarından gelen düzeltme verilerini alan, işleyen ve hassas anlık konum verisine dönüştüren

Detaylı

Ç A L I Ş M A N O T L A R I

Ç A L I Ş M A N O T L A R I Hücresel Ağın Temelleri Birçok hücresel servis tipi mevcuttur; bu yüzden detaylardan önce temeller ele alınmalıdır. Hücresel ağlar radyo tabanlı teknolojilerdir. Radyo dalgaları antenler aracılığı ile

Detaylı

Data Communications. Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. 5. Analog veri iletimi

Data Communications. Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. 5. Analog veri iletimi Veri İletişimi Data Communications Suat ÖZDEMİR Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 5. Analog veri iletimi Sayısal analog çevirme http://ceng.gazi.edu.tr/~ozdemir/ 2 Sayısal analog çevirme

Detaylı

PHYSICAL/ELECTRICAL CHARACTERISTICS OF HIERARCHICAL INTERFACES HİYERARŞİK SAYISAL ARAYÜZLERİN FİZİKSEL/ELEKTRİKSEL ÖZELLİKLERİ

PHYSICAL/ELECTRICAL CHARACTERISTICS OF HIERARCHICAL INTERFACES HİYERARŞİK SAYISAL ARAYÜZLERİN FİZİKSEL/ELEKTRİKSEL ÖZELLİKLERİ EK:1 Standartlar 1. Tavsiye G.703 PHYSICAL/ELECTRICAL CHARACTERISTICS OF HIERARCHICAL INTERFACES HİYERARŞİK SAYISAL ARAYÜZLERİN FİZİKSEL/ELEKTRİKSEL ÖZELLİKLERİ 2. Tavsiye G.704 SYNCHRONOUS FRAME STRUCTURES

Detaylı

ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği. Tanıtım Günleri Temmuz 2005

ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği. Tanıtım Günleri Temmuz 2005 ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Tanıtım Günleri Temmuz 2005 Tarihçe Türkiye'nin ilk Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 1967: Kuruluş; Elektronik Hesap Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Programı 1976: Lisans

Detaylı

Bilişim Teknolojilerini Kullanarak İletişim Kurma, Bilgi Paylaşma ve Kendini İfade Etme

Bilişim Teknolojilerini Kullanarak İletişim Kurma, Bilgi Paylaşma ve Kendini İfade Etme Bilişim Teknolojilerini Kullanarak İletişim Kurma, Bilgi Paylaşma ve Kendini İfade Etme İnternet Nedir İnternet, birçok bilgisayar sistemini birbirine bağlayan, dünya çapına yayılmış olan bir iletişim

Detaylı

Olasılık ve İstatistiğe Giriş-I (STAT 201) Ders Detayları

Olasılık ve İstatistiğe Giriş-I (STAT 201) Ders Detayları Olasılık ve İstatistiğe Giriş-I (STAT 201) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Olasılık ve İstatistiğe Giriş-I STAT 201 Her İkisi 3 0 0 3 5 Ön

Detaylı

RF Entegre Devre Tasarımı (EE 575) Ders Detayları

RF Entegre Devre Tasarımı (EE 575) Ders Detayları RF Entegre Devre Tasarımı (EE 575) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS RF Entegre Devre Tasarımı EE 575 Her İkisi 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

Teknik Açıklıklar Nasıl Yönetilmeli? Hayretdin Bahşi Uzman Araştırmacı

Teknik Açıklıklar Nasıl Yönetilmeli? Hayretdin Bahşi Uzman Araştırmacı Teknik Açıklıklar Nasıl Yönetilmeli? Hayretdin Bahşi Uzman Araştırmacı bahsi@uekae.tubitak.gov.tr 15 Mart 2007, İstanbul Gündem Teknik Açıklık Yönetimi Nedir, Ne Değildir Teknik Açıklık Yönetimi İçin Varlık

Detaylı

Baz İstasyonlarında Hücre Planlama Kavramları ve Örnek Bir Frekans Planı

Baz İstasyonlarında Hücre Planlama Kavramları ve Örnek Bir Frekans Planı Baz İstasyonlarında Hücre Planlama Kavramları ve Örnek Bir Frekans Planı Sencer Aksoy 1, Osman Özkaraca 2, Serdar Biroğul 3, Gürcan Çetin 4 1 Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Muğla

Detaylı

DİCLE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EEM309 SAYISAL ELEKTRONİK LABORATUARI

DİCLE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EEM309 SAYISAL ELEKTRONİK LABORATUARI DİCLE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EEM39 SAYISAL ELEKTRONİK LABORATUARI Deney No Deneyin Adı Deney Grubu Deneyi Yapanın Numarası Adı Soyadı İmzası Deneyin

Detaylı

Online teknik sayfa MCS100E PD SEOS ÇÖZÜMLERI

Online teknik sayfa MCS100E PD SEOS ÇÖZÜMLERI Online teknik sayfa MCS100E PD A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T 15267 14181 certified certified Sipariş bilgileri Tip MCS100E PD Stok no. Talep üzerine Uygulama yeri ve müşteri gereklilikleri doğrultusunda

Detaylı

Demodülasyon Algoritmaları İçin En İyilenmiş Windows İşletim Sistemi Uygulamaları

Demodülasyon Algoritmaları İçin En İyilenmiş Windows İşletim Sistemi Uygulamaları Demodülasyon Algoritmaları İçin En İyilenmiş Windows İşletim Sistemi Uygulamaları Alparslan Fişne afisne@aselsan.com.tr 1/46 1 İçerik Giriş Demodülasyon Algoritmaları Optimizasyon JNI Kullanımı Sonuçlar

Detaylı

TELSİZ SİSTEM ÇÖZÜMLERİNDE RAKİPSİZ TEKNOLOJİ! SIMULCAST GENİŞ ALAN KAPLAMA TELSİZ SİSTEMİ

TELSİZ SİSTEM ÇÖZÜMLERİNDE RAKİPSİZ TEKNOLOJİ! SIMULCAST GENİŞ ALAN KAPLAMA TELSİZ SİSTEMİ TELSİZ SİSTEM ÇÖZÜMLERİNDE RAKİPSİZ TEKNOLOJİ! SIMULCAST GENİŞ ALAN KAPLAMA TELSİZ SİSTEMİ Prod-el tarafından telsiz pazarı için sunulan ECOS (Extended Communication System- Genişletilmiş Haberleşme Sistemi)

Detaylı

Gömülü Sistem Tasarımı (COMPE 434) Ders Detayları

Gömülü Sistem Tasarımı (COMPE 434) Ders Detayları Gömülü Sistem Tasarımı (COMPE 434) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Gömülü Sistem Tasarımı COMPE 434 Bahar 2 2 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin

Detaylı

Online teknik sayfa GME700 EKSTRAKTIF GAZ ANALIZ CIHAZLARI

Online teknik sayfa GME700 EKSTRAKTIF GAZ ANALIZ CIHAZLARI Online teknik sayfa A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Sipariş bilgileri Tip Stok no. Talep üzerine Uygulama yeri ve müşteri gereklilikleri doğrultusunda kullanılacak cihazın özellikleri ve spesifikasyonları

Detaylı

Mühendislik Ekonomisi (IE 315) Ders Detayları

Mühendislik Ekonomisi (IE 315) Ders Detayları Mühendislik Ekonomisi (IE 315) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Mühendislik Ekonomisi IE 315 Güz 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili

Detaylı

KABLOSUZ İLETİŞİM

KABLOSUZ İLETİŞİM KABLOSUZ İLETİŞİM 805540 KABLOSUZ İLETİŞİM SİSTEMLERİNE GİRİŞ İçerik 3 İletişim sistemleri Gezgin iletişim sistemleri Kablosuz iletişim sistemleri Hücresel sistemler Tarihçe Tipik İletişim Sistemi 4 Kaynak

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU Mobil Telefon Elektrik-Elektronik Teknolojisi Haberleşme Sistemleri

DERS BİLGİ FORMU Mobil Telefon Elektrik-Elektronik Teknolojisi Haberleşme Sistemleri Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler BİLGİ FORMU Mobil

Detaylı

Emisyon Ölçümlerinin Planlanması

Emisyon Ölçümlerinin Planlanması Emisyon Ölçümlerinin Planlanması Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM Dokuz Eylül Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü Tınaztepe Yerleşkesi 35397 Buca-İzmir Tel: 0232 3017113 Faks: 0232 3017280 E-posta: abdurrahman.bayram@deu.edu.tr

Detaylı

Kullanılabilirlik Farkındalı Servis Sağlama Yöntemleri. BSM 450 Fiber Optik Ağlar Bahar 2016. Yrd. Doç. Dr. Ferhat Dikbıyık

Kullanılabilirlik Farkındalı Servis Sağlama Yöntemleri. BSM 450 Fiber Optik Ağlar Bahar 2016. Yrd. Doç. Dr. Ferhat Dikbıyık Kullanılabilirlik Farkındalı Servis Sağlama Yöntemleri BSM 450 Fiber Optik Ağlar Bahar 2016 Yrd. Doç. Dr. Ferhat Dikbıyık Motivasyon SLA (Service Level Agreement) SLA, müşteri ile ağ operatörü arasında

Detaylı

İleri Trafik Mühendisliği (CE 535) Ders Detayları

İleri Trafik Mühendisliği (CE 535) Ders Detayları İleri Trafik Mühendisliği (CE 535) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS İleri Trafik Mühendisliği CE 535 Güz 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i Bulunmuyor

Detaylı

Türkiye deki Ateşli Silahlar ile İşlenmiş Suçlar ve İlgili İstatistikler

Türkiye deki Ateşli Silahlar ile İşlenmiş Suçlar ve İlgili İstatistikler Kitap Bölümü DERMAN Türkiye deki Ateşli Silahlar ile İşlenmiş Suçlar ve İlgili İstatistikler Hüseyin Candan Giriş Şiddet yaşamın kaçınılmaz bir parçası haline gelirken, bunda siyasal, psikolojik, kültürel

Detaylı

BSM 532 KABLOSUZ AĞLARIN MODELLEMESİ VE ANALİZİ OPNET MODELER

BSM 532 KABLOSUZ AĞLARIN MODELLEMESİ VE ANALİZİ OPNET MODELER BSM 532 KABLOSUZ AĞLARIN MODELLEMESİ VE ANALİZİ OPNET MODELER Yazılımı ve Genel Özellikleri Doç.Dr. Cüneyt BAYILMIŞ Kablosuz Ağların Modellemesi ve Analizi 1 OPNET OPNET Modeler, iletişim sistemleri ve

Detaylı

Analog: Zaman içinde sürekli farklı değerler alabilir. Digital (Sayısal): Zaman içinde 1 ve 0 değerleri alabilir.

Analog: Zaman içinde sürekli farklı değerler alabilir. Digital (Sayısal): Zaman içinde 1 ve 0 değerleri alabilir. WAN Teknolojileri IEEE IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers - Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü) standartlar kurulu elektrik mühendisliği, elektronik, radyo, ilgili mühendislik,

Detaylı

HARİTA TEKNİSYENİ KULLANILAN, ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN ELAZIĞ A 1.1 2014/I

HARİTA TEKNİSYENİ KULLANILAN, ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN ELAZIĞ A 1.1 2014/I TANIM Harita mühendisi veya teknikerinin denetiminde, yeryüzünün tümünü veya belirli bir kısmını, coğrafi yapısını, imar, bayındırlık durumunu dikkate alarak arazide gerekli ölçme işlemlerini yapan, hesaplayan

Detaylı

Bu bölümde temel GSM kavramlarına, tanımlarına, ağ bileşenlerine ve hizmetlerine bir bakış sağlanmakta ve kısaca GSM tarihçesinden bahsedilmektedir.

Bu bölümde temel GSM kavramlarına, tanımlarına, ağ bileşenlerine ve hizmetlerine bir bakış sağlanmakta ve kısaca GSM tarihçesinden bahsedilmektedir. GSM ve GPRS Bu bölümde temel GSM kavramlarına, tanımlarına, ağ bileşenlerine ve hizmetlerine bir bakış sağlanmakta ve kısaca GSM tarihçesinden bahsedilmektedir. 1. Mobil Telefon Sisteminin Gelişimi Hücresel

Detaylı

Muhasebe İlkeleri I (MGMT 203) Ders Detayları

Muhasebe İlkeleri I (MGMT 203) Ders Detayları Muhasebe İlkeleri I (MGMT 203) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Muhasebe İlkeleri I MGMT 203 Güz 3 0 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili

Detaylı

Taşkın Tehlike Haritalandırma Çalışmaları için bir Rehber ve Genel Şartname İhtiyacı

Taşkın Tehlike Haritalandırma Çalışmaları için bir Rehber ve Genel Şartname İhtiyacı Taşkın Tehlike Haritalandırma Çalışmaları için bir Rehber ve Genel Şartname İhtiyacı Doç. Dr. İsmail Haltaş İnşaat Mühendisliği, Zirve Üniversitesi, Gaziantep, TÜRKİYE IMO Taşkın ve Heyelan Sempozyumu,

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III AÇIKLAMA... V BÖLÜM I - TEMEL KAVRAMLAR...1

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III AÇIKLAMA... V BÖLÜM I - TEMEL KAVRAMLAR...1 İÇİNDEKİLER Sayfa ÖNSÖZ...III AÇIKLAMA... V BÖLÜM I - TEMEL KAVRAMLAR...1 Soru 1- Dış ticaret nedir?...1 Soru 2- Mal nedir?...1 Soru 3- Mal ve hizmet arasındaki fark nedir?...1 Soru 4- İhracat nedir?...1

Detaylı

Bilişim Sistemleri. Modelleme, Analiz ve Tasarım. Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU

Bilişim Sistemleri. Modelleme, Analiz ve Tasarım. Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU Bilişim Sistemleri Modelleme, Analiz ve Tasarım Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU Ders Akışı Hafta 5. İhtiyaç Analizi ve Modelleme II Haftanın Amacı Bilişim sistemleri ihtiyaç analizinin modeli oluşturulmasında,

Detaylı

Karacadağ Kalkınma Ajansı, ulusal kalkınma plan ve programlarında öngörülen ilke ve politikalarla uyumlu olarak Diyarbakır ve Şanlıurfa illerinin

Karacadağ Kalkınma Ajansı, ulusal kalkınma plan ve programlarında öngörülen ilke ve politikalarla uyumlu olarak Diyarbakır ve Şanlıurfa illerinin Karacadağ Kalkınma Ajansı, ulusal kalkınma plan ve programlarında öngörülen ilke ve politikalarla uyumlu olarak Diyarbakır ve Şanlıurfa illerinin (TRC2 Bölgesi) ekonomik ve sosyal kalkınması ile gelişmesini

Detaylı

Yaz Stajı - 1 (AVM399) Ders Detayları

Yaz Stajı - 1 (AVM399) Ders Detayları Yaz Stajı - 1 (AVM399) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Yaz Stajı - 1 AVM399 Güz 0 0 0 0 3 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü Dersin

Detaylı

Mobil ve Kablosuz Ağlar (Mobile and Wireless Networks)

Mobil ve Kablosuz Ağlar (Mobile and Wireless Networks) Mobil ve Kablosuz Ağlar (Mobile and Wireless Networks) Hazırlayan: M. Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Ders konuları 2 1 Kodlama ve modülasyon yöntemleri İletim ortamının özelliğine

Detaylı

5. ÜNİTE ÜÇ FAZLI ALTERNATİF AKIMLAR

5. ÜNİTE ÜÇ FAZLI ALTERNATİF AKIMLAR 5. ÜNİTE ÜÇ FAZLI ALTERNATİF AKIMLAR KONULAR 1. Üç Fazlı Alternatif Akımların Tanımı Ve Elde Edilmeleri 2. Yıldız Ve Üçgen Bağlama, Her İki Bağlamada Çekilen Akımlar Ve Güçlerin Karşılaştırılması 3. Bir

Detaylı

Analiz Raporu. Analiz aşamasında projenin içeriği belirlenir. Çözeceğimiz problemin büyük bir problem olup olmadığını değerlendirmek,

Analiz Raporu. Analiz aşamasında projenin içeriği belirlenir. Çözeceğimiz problemin büyük bir problem olup olmadığını değerlendirmek, Analiz Raporu Kısa Özet Sürücü Kursu Otomasyonu Projesi, sürücü kursundaki hocaların ders saatlerini, tarihini ve ders başına aldığı ücretleri görebileceği, kurs sahibinin gelir ve giderleri görebilmeleri

Detaylı

CDD Toz Boya Çözme ve Gönderim Sistemi

CDD Toz Boya Çözme ve Gönderim Sistemi Toz Boya Çözme ve Gönderim Sistemi Toz Boya Sistemleri Hiç şüphesiz ki tekstil boyama prosesleri için en kritik unsur boyar maddelerdir. Boyar maddelerin, boyama makineleri tarafından prosese en uygun

Detaylı

İlter Ferah Selex Communications SpA. PIT (Programma Interpolizie Tetra) İtalyan Ulusal Güvenlik Teşkilatları Tetra Şebekesi Projesi

İlter Ferah Selex Communications SpA. PIT (Programma Interpolizie Tetra) İtalyan Ulusal Güvenlik Teşkilatları Tetra Şebekesi Projesi İlter Ferah Selex Communications SpA PIT (Programma Interpolizie Tetra) İtalyan Ulusal Güvenlik Teşkilatları Tetra Şebekesi Projesi Projenin Tarihcesi Programma Interpolizie Tetra (PIT) 2006 yılında İtalyan

Detaylı

GSM GLOBAL SYSTEM FOR MOBILE COMMUNICATIONS MOBİL İLETİŞİM Mobil haberleşme cep telefonlarıyla kurulan iletişimdir. Bunun için gereken alt yapı ise, yeterli sayıda baz istasyonunun oluşturduğu telsiz ağıdır.

Detaylı

BOSSA DIŞ GİYİM İŞLETMESİNDE FASON İPLİK İMALATI TERMİN SÜRELERİNE ALTI SIGMA ARAÇLARI İLE İSTATİSTİKSEL YAKLAŞIM

BOSSA DIŞ GİYİM İŞLETMESİNDE FASON İPLİK İMALATI TERMİN SÜRELERİNE ALTI SIGMA ARAÇLARI İLE İSTATİSTİKSEL YAKLAŞIM 1 BOSSA DIŞ GİYİM İŞLETMESİNDE FASON İPLİK İMALATI TERMİN SÜRELERİNE ALTI SIGMA ARAÇLARI İLE İSTATİSTİKSEL YAKLAŞIM İbrahim ÖRGERİN ÖZET Bu çalışmada, BOSSA Dış Giyim İşletmeleri nde fason iplik imalatı

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ'NE

ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ'NE ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ'NE DPT2006K-120470 No lu DPT-YUUP Projesi Kapsamında temin edilecek olan TARLA- 2014TSDN004 teknik sartname dökünanı numarası ile verilen

Detaylı

Hipotez Testinin Temelleri

Hipotez Testinin Temelleri Hipotez Testleri Hipotez Testinin Temelleri Tanımlar: Hipotez teori, önerme yada birinin araştırdığı bir iddiadır. Boş Hipotez, H 0 popülasyon parametresi ile ilgili şu anda kabul edilen değeri tanımlamaktadır.

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARAR. : 2014 Yılı Telsiz Ücret Tarifesi.

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARAR. : 2014 Yılı Telsiz Ücret Tarifesi. BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARARI Karar Tarihi : 18.12.2013 Karar No : 2013/DK-SYD/662 Gündem Konusu : 2014 Yılı Telsiz Ücret Tarifesi. KARAR :Spektrum Yönetimi Dairesi Başkanlığının hazırladığı

Detaylı

ALGORİTMA İ VE PROGRAMLAMA

ALGORİTMA İ VE PROGRAMLAMA ALGORİTMA İ VE PROGRAMLAMA II Öğr.Gör.Erdal GÜVENOĞLU Hafta 2 Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ALGORİTMA ANALİZİ 2 Neden algoritmayı analiz ederiz? Algoritmanın performansını ölçmek

Detaylı

GSM DE EL DEĞİŞ ALGORİTMALARININ BENZETİMİ

GSM DE EL DEĞİŞ ALGORİTMALARININ BENZETİMİ GSM DE EL DEĞİŞ ĞİŞTİRME ALGORİTMALARININ BENZETİMİ BURCU SANDIK 040000006 DANIŞMAN : YRD. DOÇ. DR FEZA BUZLUCA SUNUMUN İÇERİĞİ Projenin Tanımı El Değiştirme nedir?nasıl Gerçekleşir? Benzetim Programı

Detaylı

KABLOSUZ İLETİŞİM

KABLOSUZ İLETİŞİM KABLOSUZ İLETİŞİM 805540 HÜCRE KAVRAMI GİRİŞİM VE KAPASİTE İçerik 3 Hücre Kavramı Girişim ve Sistem Kapasitesi Eski Sistemler 4 Başlangıçta çok güçlü tek bir verici Çok geniş kapsama alanı Aynı frekansların

Detaylı

Üstel modeli, iki tarafın doğal logaritması alınarak aşağıdaki gibi yazılabilir.

Üstel modeli, iki tarafın doğal logaritması alınarak aşağıdaki gibi yazılabilir. 5. FONKSİYON KALIPLARI VE KUKLA DEĞİŞKENLER 5.1. Fonksiyon Kalıpları Bölüm 4.1 de doğrusal bir modelin katsayılarının yorumu ele alınmıştır. Bu bölümde farklı fonksiyon kalıpları olması durumunda katsayıların

Detaylı

TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ İŞ YÜKÜNE DAYALI AVRUPA KREDİ TRANSFER SİSTEMİ (AKTS) HESAPLAMA KILAVUZU BOLOGNA KOORDİNATÖRLÜĞÜ

TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ İŞ YÜKÜNE DAYALI AVRUPA KREDİ TRANSFER SİSTEMİ (AKTS) HESAPLAMA KILAVUZU BOLOGNA KOORDİNATÖRLÜĞÜ TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ İŞ YÜKÜNE DAYALI AVRUPA KREDİ TRANSFER SİSTEMİ (AKTS) HESAPLAMA KILAVUZU BOLOGNA KOORDİNATÖRLÜĞÜ 1 ÖĞRENCĠ Ġġ YÜKÜNE DAYALI AKTS HESAPLAMA KILAVUZU GĠRĠġ Bologna Süreci nde

Detaylı

BEÜ GEOMATİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖLÇME UYGULAMA II DERSİ İŞ PROGRAMI

BEÜ GEOMATİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖLÇME UYGULAMA II DERSİ İŞ PROGRAMI BEÜ GEOMATİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖLÇME UYGULAMA II DERSİ İŞ PROGRAMI Dersin Amacı: Yersel yöntemlerle ve GNSS Tekniğiyle halihazır harita alımına esas olmak üzere C3 dereceden nokta sıklaştırması yapmak.

Detaylı

MEASUREMENT AND EVALUATION OF ELECTROMAGNETIC DENSITY ON GSM 900 MHZ FREQUENCY BAND FOR DIFFERENT TIME PERIODS OF A DAY

MEASUREMENT AND EVALUATION OF ELECTROMAGNETIC DENSITY ON GSM 900 MHZ FREQUENCY BAND FOR DIFFERENT TIME PERIODS OF A DAY GSM 900 MHZ FREKANS BANDINDAKİ ELEKTROMANYETİK YOĞUNLUĞUN GÜNÜN FARKLI ZAMAN DİLİMLERİ İÇİN ÖLÇÜLMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ MEASUREMENT AND EVALUATION OF ELECTROMAGNETIC DENSITY ON GSM 900 MHZ FREQUENCY

Detaylı

ATM Haberleşme Teknolojisi Kullanılarak WCDMA Çekirdek Şebeke Tasarımı

ATM Haberleşme Teknolojisi Kullanılarak WCDMA Çekirdek Şebeke Tasarımı ATM Haberleşme Teknolojisi Kullanılarak WCDMA Çekirdek Şebeke Tasarımı Gökalp tulum 1 Aktül Kavas 2 1 Arel Üniversitesi Kemalpaşa Mahallesi, Halkalı Caddesi 34295 Sefaköy - Küçükçekmece İstanbul gokalptulum@yahoo.com

Detaylı

1. ÜNİTE TAM SAYILAR KONULAR 1. SAYILAR

1. ÜNİTE TAM SAYILAR KONULAR 1. SAYILAR 1. ÜNİTE TAM SAYILAR KONULAR 1. SAYILAR 2. Doğal Sayılar 3. Sayma Sayıları 4. Tam Sayılar(Yönlü sayılar) 5. Tam sayılarda Dört İşlem 6. Tek ve çift sayılar 7. Asal Sayılar 8. Bölünebilme Kuralları 9. Asal

Detaylı

Mobil ve Kablosuz Ağlar (Mobile and Wireless Networks)

Mobil ve Kablosuz Ağlar (Mobile and Wireless Networks) Mobil ve Kablosuz Ağlar (Mobile and Wireless Networks) Hazırlayan: M. Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Genel bilgiler Değerlendirme Arasınav : 25% Ödevler : 10% Katılım : 5%

Detaylı

TESTONE TTS 125-3300 TRAFO TEST SİSTEMİ

TESTONE TTS 125-3300 TRAFO TEST SİSTEMİ TESTONE TTS 125-3300 TRAFO TEST SİSTEMİ ULTRA HASSAS KULLANICI DOSTU SİZ BAĞLANTILARI YAPIN GERİSİ TAM OTOMATİK SİSTEM KONSEPTİ TTS 125-330 Trafo Test Sistemi, dağıtım trafoların YÜKTE - BOŞTA kayıplarının

Detaylı

DEPREM BÖLGELERİ HARİTASI İLE İLGİLİ BAZI BİLGİLER. Bülent ÖZMEN* ve Murat NURLU**

DEPREM BÖLGELERİ HARİTASI İLE İLGİLİ BAZI BİLGİLER. Bülent ÖZMEN* ve Murat NURLU** DEPREM BÖLGELERİ HARİTASI İLE İLGİLİ BAZI BİLGİLER Bülent ÖZMEN* ve Murat NURLU** *Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi e-mail: bulentozmen@gazi.edu.tr ** Afet İşleri Genel Müdürlüğü,

Detaylı

YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRME TOPLANTILARI

YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRME TOPLANTILARI BRC Gıda standardında geçen gerekliliklerin bir kısmına yönelik olarak açıklayıcı klavuzlar BRC tarafından yayınlandı. Bu klavuzlardan biri olan bu dokümanın Türkçe çevirisi sayın DİLA YÜCESOY tarafından

Detaylı

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELM222 DEVRE TEORİSİ II LABORATUVARI DENEY 1: KONDANSATÖR KARAKTERİSTİĞİNİN İNCELENMESİ Öğrencinin Numarası : Adı Soyadı : Deney Arkadaşının Numarası

Detaylı

MİLLİ GÜVENLİK BİLGİSİ SORULARI

MİLLİ GÜVENLİK BİLGİSİ SORULARI 1. Devletin anayasal düzeninin, milli varlığının, bütünlüğünün, milletlerarası alanda siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik dâhil bütün menfaatlerinin ve ahdi hukukunun her türlü dış ve iç tehditlere karşı

Detaylı

Dağıtım Sistemlerinde Sayaç Otomasyonu

Dağıtım Sistemlerinde Sayaç Otomasyonu Dağıtım Sistemlerinde Sayaç Otomasyonu Sunum İçeriği 1. Sayaç Otomasyonu Tanımı 2. Haberleşme Altyapısı 3. Sayaçlar 4. Haberleşme Ekipmanları 5. Sayaç Otomasyonu Yazılımı Sayaç Otomasyonu Tanımı Sayaç

Detaylı

Performans Modelleri P R O F. D R. M U S T A F A K A R A Ş A H İ N

Performans Modelleri P R O F. D R. M U S T A F A K A R A Ş A H İ N Performans Modelleri P R O F. D R. M U S T A F A K A R A Ş A H İ N Performans Modeli için Gerekli Veriler Bir veri tabanı (örneğin inşaat tarihi, YOGT, PSI değeri vb.), Bozulmayı etkileyen tüm önemli değişkenlerin

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ METALİK MALZEMELERİN ÇEKME DENEYİ FÖYÜ 2015-2016 Bahar Dönemi 1. AMAÇ Çekme deneyi, malzemelerin statik yük altında elastik ve plastik

Detaylı

Yeni Nesil Kablosuz İletişim

Yeni Nesil Kablosuz İletişim Yeni Nesil Kablosuz İletişim Kablosuz Çözümler Kullanıcı Sayıları ve Kapsama Alanları Tekli Yönetilebilir Yaygın Uygulamalar E-Posta, Web E-Posta, Web Ticari Uygulamalar Ses, Data ve Video Önceliklendirme,

Detaylı

Siber Güvenlik (COMPE 553) Ders Detayları

Siber Güvenlik (COMPE 553) Ders Detayları Siber Güvenlik (COMPE 553) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Siber Güvenlik COMPE 553 Güz 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin

Detaylı

Akademik Bilişim Şubat 2010 Muğla Üniversitesi

Akademik Bilişim Şubat 2010 Muğla Üniversitesi GENİŞBAND GEZGİN HABERLEŞMEDE YENİ NESİL UYGULAMALAR: 3G-4G Akademik Bilişim 2010 10 Şubat 2010 Muğla Üniversitesi İçerik Gezgin haberleşme sistemlerinin gelişim süreci 3. Nesil (3G) standardları 3G teknik

Detaylı

Bilgisayar Ağları ve Türleri

Bilgisayar Ağları ve Türleri Bilgisayar Ağları ve Türleri Bilgisayar ağı, birbirlerine bağlı ve birbirleri arasında metin, ses, sabit ve hareketli görüntü aktarımı yapabilen bilgisayarların oluşturduğu yapıdır. Ağlar sadece bilgisayarlardan

Detaylı

KABLOSUZ İLETİŞİM

KABLOSUZ İLETİŞİM KABLOSUZ İLETİŞİM 805540 DENKLEŞTİRME, ÇEŞİTLEME VE KANAL KODLAMASI İçerik 3 Denkleştirme Çeşitleme Kanal kodlaması Giriş 4 Denkleştirme Semboller arası girişim etkilerini azaltmak için Çeşitleme Sönümleme

Detaylı

http://medcitynews.com/wp-content/uploads/molecular-diagnostics1.jpg

http://medcitynews.com/wp-content/uploads/molecular-diagnostics1.jpg http://medcitynews.com/wp-content/uploads/molecular-diagnostics1.jpg Sunu Planı Kişiselleştirilmiş Tıp Nedir? Kişiselleştirilmiş Tıp Neye Yanıt Bulmaya Çalışır? Günümüzde Kişisel Tıp Uygulamaları Gelecekte

Detaylı

Avrupa da UEA Üyesi Ülkelerin Mesken Elektrik Fiyatlarının Vergisel Açıdan İncelenmesi

Avrupa da UEA Üyesi Ülkelerin Mesken Elektrik Fiyatlarının Vergisel Açıdan İncelenmesi Avrupa da UEA Üyesi Ülkelerin Mesken Elektrik Fiyatlarının Vergisel Açıdan İncelenmesi Esra AKGÜL* *Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ETK Uzman Yardımcısı, Ankara/TÜRKİYE (Aralık 214) ÖZET Çalışmada,

Detaylı

Sunu: Belli bir konunun resim, grafik, metin, ses ve görüntüler kullanılarak giriş, gelişme, sonuç bölümleriyle sıralı ve düzenli bir şekilde

Sunu: Belli bir konunun resim, grafik, metin, ses ve görüntüler kullanılarak giriş, gelişme, sonuç bölümleriyle sıralı ve düzenli bir şekilde MICROSOFT OFFICE Sunu: Belli bir konunun resim, grafik, metin, ses ve görüntüler kullanılarak giriş, gelişme, sonuç bölümleriyle sıralı ve düzenli bir şekilde anlatılmasına sunu denir. Sunuyu sınıfa ya

Detaylı

ISITMA Fiyat Listesi 2016. 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren geçerlidir.

ISITMA Fiyat Listesi 2016. 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren geçerlidir. ISITMA Fiyat Listesi 2016 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren geçerlidir. ISITMA Fiyat Listesi 01.01.2016 1 Lago E8 Kazan Kontrol Paneli Lago SG Solar Kontrol Paneli Sayfa 4 6 Arda ÜLGEN 2 ISITMA Fiyat Listesi

Detaylı

KODLAMA SİSTEMLERİNİN TANIMI :

KODLAMA SİSTEMLERİNİN TANIMI : KODLAMA SİSTEMLERİ KODLAMA SİSTEMLERİNİN TANIMI : Kodlama, iki küme elemanları arasında karşılıklı kesin olarak belirtilen kurallar bütünüdür diye tanımlanabilir. Diğer bir deyişle, görünebilen, okunabilen

Detaylı

Proses Örnekleme Yöntemleri

Proses Örnekleme Yöntemleri Proses Örnekleme Yöntemleri Sistemi temsil eden doğru örneğin alınması yanı sıra doğru örnekleme için aşağıdakilerin sağlanmış olması gerekir. 1. Numune alımı ve taşınmasının güvenli olması 2. Doğru şartlarda

Detaylı

Gezgin İletişim Sistemleri

Gezgin İletişim Sistemleri Gezgin İletişim Sistemleri HÜCRESEL AĞLAR Cellular Networks Assoc. Prof. Hakan DOGAN Notlar 3 Devam Doç. Dr. Hakan DOGAN Büyük bir bahçenin sulamasını gerçekleştirmek için sabit ve her yöne su veren cihazlarımızın

Detaylı

ÖLÇÜM BELİRSİZLİĞİNİN HESAPLANMASI PROSEDÜRÜ

ÖLÇÜM BELİRSİZLİĞİNİN HESAPLANMASI PROSEDÜRÜ Doküman No: P.LAB.5.4.6.01 Rev.No/Tarih : 00/- Yayın Tarihi: 08.07.2011 Sayfa: 1 / 1 1.0. AMAÇ VE KAPSAM Çevre Analizleri Laboratuarında TS EN ISO/IEC 17025:2005 Deney ve Kalibrasyon Laboratuarlarının

Detaylı

İdaremizde bulunan CBS Yazılımları. Vrsiyon 5.0 9 Adet NetCAD GIS Versiyonu 8.1 olan 2 Adet ArcINFO 1 Adet Network Extensions 1 Adet Spatial Analyst E

İdaremizde bulunan CBS Yazılımları. Vrsiyon 5.0 9 Adet NetCAD GIS Versiyonu 8.1 olan 2 Adet ArcINFO 1 Adet Network Extensions 1 Adet Spatial Analyst E GAP BÖLGE KALKINMA İDARESİ BAŞKANLIĞI İbrahim DOĞAN Harita Mühendisi CBS KONUSUNDA İDAREMİZİN MEVCUT DURUMU İdaremizde şu an CBS konusunda çalışan birim bulunmamaktadır. Daha öncesinde Proje bazlı spesifik

Detaylı

24.10.2011. Esneklik... Talebin Fiyat Esnekliği. Esneklikler. Talebin Fiyat Esnekliğini Belirleyen Faktörler

24.10.2011. Esneklik... Talebin Fiyat Esnekliği. Esneklikler. Talebin Fiyat Esnekliğini Belirleyen Faktörler 4.. Esneklik... Esneklikler oç. r. Erdal Gümüş Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü alıcı ve satıcıların piyasa koşullarında oluşan değişime karşı nasıl cevap

Detaylı

YEREL POLİTİKALAR DERGİSİ NİN AMACI Yerel Politikalar Dergisi dört ayda bir yayınlanacak olup, yerel siyaset, yönetim, demokrasi, ekonomi, kültür ve

YEREL POLİTİKALAR DERGİSİ NİN AMACI Yerel Politikalar Dergisi dört ayda bir yayınlanacak olup, yerel siyaset, yönetim, demokrasi, ekonomi, kültür ve YEREL POLİTİKALAR DERGİSİ NİN AMACI Yerel Politikalar Dergisi dört ayda bir yayınlanacak olup, yerel siyaset, yönetim, demokrasi, ekonomi, kültür ve planlama gibi temel konuları kapsayan bir yayın politikası

Detaylı

YEREL YÖNETİME GİRİŞ DERSİ Yerel Yönetimler Programı (2013 2014 Planı)

YEREL YÖNETİME GİRİŞ DERSİ Yerel Yönetimler Programı (2013 2014 Planı) YEREL YÖNETİME GİRİŞ DERSİ Yerel Yönetimler Programı (2013 2014 Planı) Dersin Amacı Dersin amacı, yerel yönetimlerle ilgili temel bilgilerin verilmesi, Türkiye de yerel yönetimlerin yasal/kurumsal boyutunun

Detaylı

Kısa Süreli Rüzgar Enerjisi Tahmin Sistemi Geliştirilmesi Projesi

Kısa Süreli Rüzgar Enerjisi Tahmin Sistemi Geliştirilmesi Projesi Kısa Süreli Rüzgar Enerjisi Tahmin Sistemi Geliştirilmesi Projesi Ahmet Duran Şahin* Sevinç Sırdaş* Ahmet Öztopal* Ercan İzgi** Mustafa Kemal Kaymak* Bihter Yerli* *İTÜ, Meteoroloji Müh. Böl., sahind@itu.edu.tr

Detaylı