Güzel ve güvenli ikamet Sosyal konut politikası ve ödenebilecek kiralar

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Güzel ve güvenli ikamet Sosyal konut politikası ve ödenebilecek kiralar"

Transkript

1 Yaşanılası Şehir Güzel ve güvenli ikamet Sosyal konut politikası ve ödenebilecek kiralar

2 2 SenStadtUm Sevgili Berlinliler, Almanya'nın başkenti, kültür, eğitim, bilim ve araştırma şehri olarak Berlin, gitgide daha ilginç bir hale gelmekte. Dünyanın dört bir yanından insanlar, şehrimizi turist olarak ziyaret ediyor, uzun süreli olarak veya daima burada kalıyor. Bu da şehir hayatımızı epey zenginleştiriyor. İşyerleri açılıyor, geleceğe dair perspektiflerimizi güçlendiriyor ve şehrimizin büyümesini sağlıyor. Ne yazık ki bu çeşitli fırsatların birkaç yan etkisi de var, özellikle konut ve emlak piyasamız açısından: Büyüme, fiyatları yükseltiyor. Şehrimizdeki kira seviyesi, diğer Alman şehirlerinde veya çoğu Avrupa metropollerinde ödenen kiralardan hâlâ çok uzak. Yine de fiyat artışı, özellikle yeni kiralamalarda endişeye yol açıyor. Özellikle de kişisel veya ailevi yaşam koşulları nedeniyle büyümede payı olmayan evlerin bağımlı oldukları, fiyatı uygun kiralık konutların sayısını azaltıyor. Eğitim, mesleğe giriş veya aile kurma aşamasında bulunan «ilk evini» kuranların seçim imkânlarını kısıtlıyor. Berlin eyaletinin, konut piyasasındaki fiyat gelişimi etkileme imkânları kısıtlıdır: Konut sektörünün çerçeve koşulları finans ve emlak piyasalarındaki özel olarak alınan kararlar ta-

3 rafından belirlenmektedir. Kira, vergi ve inşaat planlaması hukuku büyük ölçüde eyalet hukukuna tabidir. Berlin'in hâlâ çok sorunlu olan bütçe durumu, eyaletin finansal olarak etkili kamu yatırımları, sübvansiyonları veya transfer ödemeleri aracılığıyla piyasadaki gelişmeleri etkileme alanını kısıtlamaktadır. Yine de konut ve kira politikasına etkimiz yok değil: Şehir planlaması ve inşaat izni mevzuatının araçlarıyla neyin, nerede ve nasıl inşa edilebileceğine biz karar veriyoruz. Eyaletin mülkiyetindeki arsaların sunulması konut inşaatını desteklerken Eyalet Temsilciler Meclisindeki kira hukuku inisiyatifimizle kiracıların çıkarlarının korunması için önerilerde bulunduk. 3 Konut politikasındaki en önemli ortaklarımız, bugün Berlin kiralık konut mevcudunun yakl. yüzde 17'sini yöneten belediye konut inşaat şirketleridir. Senato bu yüzden belediye konut inşaat şirketleriyle «Sosyal konut politikası ve ödenebilir kiralar için anlaşma» imzaladı. Bu broşürde sizi bu anlaşmanın en önemli hedefleri ve içeriği hakkında bilgilendirmek istiyorum. Saygılarımla, Michael Müller Şehir Gelişimi ve Çevre Senatörü

4 4 Berlin Anlaşması Verband Berlin-Brandenburgischer Wohnungsunternehmen e.v. (BBU) Uygun fiyatlı konut alanları konusunda piyasanın gitgide daralmasını önlemek için Şehir Planlaması ve Çevre Senatosu Yönetimi ve Maliye Senatosu Yönetimi Berlin in altı belediye konut inşaat şirketiyle Sosyal konut politikası ve ödenebilir kiralar için anlaşma imzaladı. Bu anlaşma 4 Eylül 2012 tarihinde imzalandı ve şimdilik 2016 yılına kadar geçerli olup ortakların, ödenebilir konutları garantileyebilecekleri çözüm ve önlemleri içermektedir. Berlin büyüyor, kiralar artıyor Konut talebi, özellikle popüler şehir içi bölgelerinde arzdan daha hızlı artmaktadır. Bu nedenle de konut piyasasındaki rezervler azalırken kiralar geçen 2000 li yıllara göre daha fazla artmaktadır - bu durum özellikle de yeni kiralamalarda geçerli ama mevcut konutlarda da artmaktadır. Nedenleri: Şehir büyüyor. Berlin e taşınan kişilerin sayısı artıyor. Aynı zamanda da gitgide daha çok Berlinli tek başına yaşıyor. Daha şimdiden Berlin evlerinin yüzde 54 ünde insanlar tek başına oturuyor.

5 Senatör Michael Müller (Şehir Planlaması ve Çevre Senatosu Yönetimi) ve Yönetim Kurulu Üyesi Maren Kern (Verband Berlin-Brandenburgischer Wohnungsunternehmen e.v.), altı belediye konut inşaat şirketinin yönetim kurulu üyeleri ve yöneticileri Hendrik Jellema (GEWOBAG), Stefanie Frensch (HOWOGE), Jörg Franzen (GESOBAU), Lars Ernst (WBM), Frank Bielka (degewo) ve Ingo Malter (STADT UND LAND) ile kira anlaşmasını imzalarken 5 Güçlü ortakların etkisi Senato, konut politikasıyla büyüyen şehirdeki kiraları ödenebilir düzeyde tutmayı ve gelirleri genel gelişmenin altında kalan evlere uygun konut sağlamaya devam etmeyi hedeflemektedir. Mahallelerin çeşitliliği ve özgünlüğü korunmalı. Berlin karışımı, güçlendirilerek farklı gelire, sosyal ve kültür kökenine sahip insanların mahallelerde birlikte oturmaya devam etmeleri sağlanmalı. Senatsverwaltung für Stadtentwicklung und Umwelt Senatsverwaltung für Finanzen Berlin in belediye konut inşaat şirketleri, bu şehir geliştirme ve konut politikasının önemli ortaklarıdır. Şehre önemli katma değer sağlıyorlar: kira düzenlemeleriyle fiyatları tutarlı biçimde sınırlı tutuyorlar; enerji verimli bina imarı ve iklim korumasında liderler; konut stoklarını demografik değişim koşullarına uyarlıyorlar ve mahallelerde sosyal, demografik ve kültürel entegrasyon için angaje oluyorlar.

6 6 GESOBAU GEWOBAG Daha fazla konut Belediye konut inşaat şirketlerinin konut stoku, alım ve yeni inşa yoluyla şu anda konuttan 2016 da konuta çıkacak. Kamunun elinde daha çok sayıda konutun bulunması kira piyasasını istikrarlaştırır. Belediye arsaları, kira anlaşmasının amaçlarını yerine getirip yeni yapılar için arsa sınırlarının anlamlı biçimde yeniden çizilmesine yol açtığında, bundan böyle belediye konut inşaat şirketlerine verilecektir. Bir pilot projesinde şimdilik eyalet 14 arsa vermektedir ve bu arsalarda belediye konut inşaat şirketleri yeni inşaat projelerini modele uygun olarak uygulayabilecekler. Burada mesela, yaygınlaştırılmış kiralar, Wohnberechtigungsschein (sosyal konut kiralama hakkı belgesi) (WBS) hakkı bulunan kişilere konutların paylı olarak verilmesi, tek kişilik evler için daha küçük konut payları, engelsiz konut payları ve çocuklu ailelere konutlar gibi yaklaşımlarla ilgili mahalleye özgün sosyal bir ortamın oluşmasına dikkat edilmektedir.

7 7 HOWOGE degewo Bu tür projelere güncel örnekler degewo nun Adlershof ve Köpenick te 280 konut inşası, HOWOGE nin Lichtenberg te yaklaşık 350 konut inşası ve GESOBAU un Pankow da yaklaşık 270 yeni konut inşasıdır. Alımla mevcudun artırılması Konut piyasasının gevşemesi için önlemler alınması gerektiğinde belediye konut inşaat şirketleri uygun teklifler bulunduğunda stoklarını anlamlı biçimde tamamlayan konutlar satın alacaktır. Bu konuda da örnekler var, mesela: degewo ve GESOBAU, birlikte yaklaşık 4700 konut satın aldı; StADt UND LAND, stokuna 340 konut ekledi. GEWOBAG, 2100 konut, HOWOGE de yaklaşık 1500 konut satın aldı. Öğrenci Konutları Öğrencilerin ikametlerini güçlendirmek için belediye konut inşaat şirketleri Berlin Studentwerk ve öğrenci temsilciliklerinin sosyal danışmanlarıyla işbirliği yapmaktadır.

8 8 Kira anlaşmasının en önemli köşe taşları Belediye konut inşaat şirketleri, geniş halk kesimlerini barındırmak için ödenebilir kiralar karşılığında konut alanı sunuyorlar. Modernleşme ve yeniden kiralamada karşılanabilir kiraları hedefliyorlar. Özellikle de düşük gelirli evler belediye konut inşaat şirketlerinde iyi ve güvenli biçimde ikamet etmelidir. Bu nedenle belediye konut inşaat şirketleri, kira anlaşmasında dirayetli bir kira politikası yükümlülüğüne girmiştir: Serbest finansmanlı konut inşasındaki genel kira artışlarını, Berlin deki kira seviyesi izin verdiği ölçüde, dört yılda maksimum yüzde 15 ile sınırlıyorlar. Belediye konut inşaat şirketleri, serbest finansmanlı konut inşasında modernleşme cirosunu yıllık toplam maliyetlerin maksimum yüzde dokuzu ile sınırlandırıyorlar. Modernleştirmeden sonra da kontrata dayalı bir kira ödemesi garantilenir. Yeni kiralamalarda, konut birlikleri S-Bahn hattı içindeki konutların ikide birini, bu hattın dışındakilerin de üçte birini WBS hakkı bulunan evlere yerel kiralara uygun olarak verecektir. Ortak bir konut havuzu, bir kiracı en az yüzde 10 oranında daha küçük bir konut aradığında adil bir konut takasını mümkün kılacaktır. Bu durumda konut birlikleri, yeni brüt yakıt dahil kiranın benzer donanım, modernleşme durumu ve konumu itibariyle eski konutun altında olmasını garantiliyorlar. Ekonomik veya başka sosyal nedenlerle kira artışını karşılayamayan kiracılar için, her birine özel çözümler aranıyor.

9 9 Kira artışından sonra, eğer ev halkının sayısına uygun bir konut alanı kullanılıyor ve ev geliri, birliğin Wohnberechtigungsschein (WBS) için gerekli gelir sınırları içindeyse net yakıt hariç kira, sosyal kriterlerin karşılanması durumunda tek tek olarak evin net gelirinin yüzde 30 unu aşmamalı. Uygun konut alanları ve net ev gelirinin hesaplanması için bkz. s. 10 dan itibaren başlayan açıklamalar. Bir kiracı evi, sosyal hizmet alıcısı ve kullanılan konut alanı uygunsa (bkz. s.10 dan itibaren uygun konut alanıyla ilgili tablo), kira artışlarında yeni kira, devletin kira için ödediği maksimum tutarları aşmayacak şekilde sınırlanacaktır. Sosyal çevrelerine bağımlı olan hamileler veya tek başına çocuk yetiştirenler, emekliler, engelli kişiler, başkalarına bakan kişiler, hasta veya matemli olanlar için yoksunluk düzenlemeleri, gelirin yanında kira artışlarında başka kişisel sorunların da dikkate alınmasını sağlıyor. Bireysel çözümler, kira artışlarının teşvik yardımlarındaki planlı düşüşten kaynaklanan sosyal konutlarda da müdahale ediyor.

10 10 Ne zaman kira artışları sınırlanabilir? Burada uygun konut alanları nedir? Ev net geliri nasıl hesaplanır? Söz konusu ev sakininin, uygun bir konut alanı kullanması ve net ev gelirinin, Konut Alanı Destekleme Kanununda (WoFG) belirtilen eyalet gelir sınırlarını aşmaması koşuluyla belediye konut inşaat şirketleri, kira anlaşmasını imzalayarak, bir kira artışı beyanı durumunda yakıt hariç kirayı net ev gelirinin maksimum yüzde 30 uyla sınırlamayı taahhüt etmiştir. Ev büyüklüğüne göre uygun konut alanları üst sınırları Tek kişilik ev maksimum 45 m² Çift kişilik ev maksimum 60 m² Üç kişilik ev maksimum 75 m² Dört kişilik ev maksimum 85 m² Evdeki her bir ilave kişi için ayrıca kişi başına 12 m² Konut alanı, ev büyüklüğü için geçerli üst sınırı aşıyorsa kira sınırlaması mümkün değildir. Gelir sınırları Esas olan gelir, Sosyal Konut Alanı Desteği Kanunu (WoFG) te hesaplanan evin toplam geliridir. 9 WoFG ye göre gelir sınırı (yıllık net bazda): tek kişilik bir ev için Euro çift kişilik bir ev için Euro artı eve dahil olan kişi başına Euro Her çocuk için bir daha ilave 500 Euro

11 11 Net ev gelirinin hesaplanması Net ev geliri, genellikle Konut Alanı Destekleme Kanunu (WoFG; kanun metni Şehir Planlaması ve Çevre Senatosu Yönetiminin shtml adlı web sayfasından da erişilebilir) baz alınarak hesaplanır. Bunun için öncelikle, kira artışı tarihinde evdeki bütün sakinlerin yıllık geliri belirlenir. Yıllık gelire dahil olanlar 21 ve 22 WoFG de belirtilmiştir. Vergi ödeme yükümlülüğü varsa eğer, yıllık gelirden götürü olarak, ödenecek gelir vergileri, hastalık ve bakım sigortası için ve yasal emeklilik sigortası için zorunlu katkı paylarının her biri için yüzde 10 kesilir ( 23 WoFG). Ayrıca ağır engellilik durumunda, genç evli çiftler (40 yaşın üstünde olmayan eşlerin evliliğinden sonraki beşinci takvim yılına kadar), çocuklar ve mevcut yasal nafaka yükümlülüklerinde de kesintiler yapılır (tek tek açıklamalar için bkz. 24 WoFG). Bu şekilde belirlenen net ev geliri, 9 Par. 2 WoFG nin öngördüğü ve tabloda görülen gelir sınırını aşmıyorsa ve kira artışıyla net ev gelirinin yüzde 30 unu aşan bir net yakıtsız kira talep ediliyorsa, kira artışının düşürülmesi için talepte bulunma hakkı olabilir. Gelir hesabının tam olarak hesaplanması ve gerekli kanıtlar hususunda söz konusu anlaşmaya dayanan evler, ilgili belediye konut şirketine başvurmalıdır. Ama ilkesel olarak bir hak iddiası yoktur.

12 Şehir Gelişimi ve Çevre Senatosu Yönetimi Departman IV Wohnungswesen, Stadterneuerung, Soziale Stadt Württembergische Straße Berlin Şehir Gelişimi ve Çevre Senatosu Yönetiminin Sergi ve Bilgilendirme Merkezi Am Köllnischen Park 3, Berlin U-Bahn Hatları U2, Märkisches Museum, U8, Jannowitzbrücke veya Heinrich-Heine-Straße S-Bahn Hatları S5, S7, S75, Jannowitzbrücke Otobüs Hatları 147, 248, 265, U-Bhf. Märkisches Museum Şehir Gelişimi ve Çevre Senatosu Yönetiminin Sergi Salonu Württembergische Straße 6, Berlin U-Bahn Hatları U3, U7, Fehrbelliner Platz Otobüs Hatları 101, 104, 115, Fehrbelliner Platz Titelbild: Nikolaus Fürcho Kommunikation Am Köllnischen Park 3, Berlin broschuerenstelle@senstadtum.berlin.de

Güzel ve güvenli ikamet Sosyal konut politikası ve ödenebilecek kiralar

Güzel ve güvenli ikamet Sosyal konut politikası ve ödenebilecek kiralar Yaşanılası Şehir Güzel ve güvenli ikamet Sosyal konut politikası ve ödenebilecek kiralar 2 SenStadtUm Sevgili Kiracılar, Berlin büyüyor bu da beni sevindiriyor. 2014 te bize neredeyse 45.000 kişi katıldı.

Detaylı

Berlin de iyi ve güvenli yaşam Şehir envanterinde ödenebilir kiralar

Berlin de iyi ve güvenli yaşam Şehir envanterinde ödenebilir kiralar Şehir Konut İşletmeleri Berlin de iyi ve güvenli yaşam Şehir envanterinde ödenebilir kiralar www.inberlinwohnen.de Marco Urban Sevgili Kiracılar, her yıl yaklaşık olarak 50.000 kişi Berlin e taşınıyor.

Detaylı

Ev yardımı geri ödenilmeyen, aylık alınan bir para yardımıdır ve bir yıl süreyle ödenir. Bu yardım ile ev giderlerinin azaltılması hesaplanmıştır.

Ev yardımı geri ödenilmeyen, aylık alınan bir para yardımıdır ve bir yıl süreyle ödenir. Bu yardım ile ev giderlerinin azaltılması hesaplanmıştır. EV YARDIMI Ev yardımı geri ödenilmeyen, aylık alınan bir para yardımıdır ve bir yıl süreyle ödenir. Bu yardım ile ev giderlerinin azaltılması hesaplanmıştır. Bu yardımdan kim yararlanabilir? Devlet kredisinden

Detaylı

Eyalet Başkenti Hannover Tarih: Ağustos 2008 Belediye Başkanı - Gençlik ve Aile Bölümü

Eyalet Başkenti Hannover Tarih: Ağustos 2008 Belediye Başkanı - Gençlik ve Aile Bölümü Eyalet Başkenti Hannover Tarih: Ağustos 2008 Belediye Başkanı - Gençlik ve Aile Bölümü Ebeveyn katkı payının hesaplanması ile ilgili bildiri Sayın Bay/Bayan! Sevgili Ebeveynler! Çocuğunuzun Hannover şehrine

Detaylı

YEŞİL SEÇMEK İÇİN İYİ NEDEN BERLİN DE TAM PROGRAM

YEŞİL SEÇMEK İÇİN İYİ NEDEN BERLİN DE TAM PROGRAM YEŞİL SEÇMEK İÇİN 10 İYİ NEDEN BERLİN DE TAM PROGRAM YAŞAM KALİTESİ YÜKSEK İKAMET Emlak spekülasyonu ile etkili olarak mücadele edeceğiz. Canlı semtlerde ödenebilir kiralar için çalışmayı sürdürüyoruz.

Detaylı

tarihinden itibaren geçerli olacak çocuk yuvasında bakım parasının tespiti için bilgilendirme

tarihinden itibaren geçerli olacak çocuk yuvasında bakım parasının tespiti için bilgilendirme Hannover Eyalet Başkenti Ocak 2017 Belediye Başkanı - Gençlik ve Aile Bölümü - 01.08.2017 tarihinden itibaren geçerli olacak çocuk yuvasında bakım parasının tespiti için bilgilendirme Hanımefendiler ve

Detaylı

Size uygun olan daireyi bulun komisyon ödemeden.

Size uygun olan daireyi bulun komisyon ödemeden. Size uygun olan daireyi bulun komisyon ödemeden. Biz yaşam odaları düzenliyoruz. Praun İster merkezi veya sakin bir yerde, ister rahat eski yapı veya apartman olsun. Biz 18.000 ikamet biriminden oluşan

Detaylı

BES İNİZE VE GELECEĞİNİZE BESBELLİ DESTEK!

BES İNİZE VE GELECEĞİNİZE BESBELLİ DESTEK! BES İNİZE VE GELECEĞİNİZE BESBELLİ DESTEK! BESBELLİ DESTEK HAYAT SİGORTASI AVANTAJLARINIZ I. Hedeflediğiniz Birikimleriniz Güvence Altında BESBELLİ DESTEK Hayat Sigortası ile sigortalının vefat riskine

Detaylı

Berlin Katılım gelişmesinin durumu ve perspektifler

Berlin Katılım gelişmesinin durumu ve perspektifler Berlin Katılım gelişmesinin durumu ve perspektifler Hella Dunger-Löper Staatssekretärin für Bauen und Wohnen 1 Katılım (Latince: Katılım). Genel olarak: Katılım, vatandaşların ortak (siyasi) sorunların

Detaylı

OTOMATİK BİLGİ DEĞİŞİMİ YASASIYLA İLGİLİ TEMEL BİLGİLER

OTOMATİK BİLGİ DEĞİŞİMİ YASASIYLA İLGİLİ TEMEL BİLGİLER OTOMATİK BİLGİ DEĞİŞİMİ YASASIYLA İLGİLİ TEMEL BİLGİLER Künye / Impressum: CHP Berlin Birliği / CHP Bund in Berlin e.v. Osloerstr. 104, 13359 Berlin Tel. +49 (0) 174 800 1923 www.chpberlin.de info@chpberlin.de

Detaylı

MALĠ MEVZUAT SĠRKÜLERĠ NO : 2016 / 95

MALĠ MEVZUAT SĠRKÜLERĠ NO : 2016 / 95 Ġstanbul, 28 Ekim 2016 MALĠ MEVZUAT SĠRKÜLERĠ NO : 2016 / 95 KONU : 2016 Yılı Ekim, Kasım ve Aralık Aylarında Vergi Dilimi Artışı Nedeniyle Net Asgari Ücretin 1.300,- TL nin Altına Düşmesini Önlemeye Yönelik

Detaylı

A. Genel. B. Dilekçe verme

A. Genel. B. Dilekçe verme STEIERMARK EYALET HÜKÜMETİ DAİRESİ Eyalet Çocuk Bakım Desteği Başvuru Yapanlara (Kadınlara) Bilgi Das Land Šteiermark 6. Departman Bildung und Gesellschaft Karmeliterplatz 2, 8010 Graz Tel.: (0316)877-2187

Detaylı

REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ 2016 ARALIK AYI SONUÇLARI 16 OCAK 2017

REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ 2016 ARALIK AYI SONUÇLARI 16 OCAK 2017 REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ 2016 ARALIK AYI SONUÇLARI 16 OCAK 2017 TÜRKİYE İŞ BANKASI NIN DESTEĞİYLE HAZIRLANAN REIDIN EMLAKENDEKS 2016 ARALIK AYI SONUÇLARI SAYI 97 YÖNETİCİ ÖZETİ Türkiye genelinde 68

Detaylı

1. Envanter işlemlerinden önce düzenlenen mizana ne ad verilir?

1. Envanter işlemlerinden önce düzenlenen mizana ne ad verilir? İnşaat ve Gayrimenkul Muhasebesi 1. Envanter işlemlerinden önce düzenlenen mizana ne ad verilir? a. Aylık mizan b. Genel geçici mizan c. Kesin mizan d. Üç aylık mizan e. Ara mizan 2. Bir işletme kendi

Detaylı

Sirküler, 2016/32. Sayın Meslektaşımız;

Sirküler, 2016/32. Sayın Meslektaşımız; Sayın Meslektaşımız; 31.10.2016 Sirküler, 2016/32 Konu : 2016 yılı Ekim, Kasım ve Aralık aylarındaki net ücretlerin 1.300,99 TL nin altına düşmesi sonucu ilave asgari geçim indirimi uygulamasına yönelik

Detaylı

1) Emlâk Vergisi Kanunu na göre, aşağıdakilerden. daimi olarak şartlı muaftır?

1) Emlâk Vergisi Kanunu na göre, aşağıdakilerden. daimi olarak şartlı muaftır? Vergi Mevzuatı 1) Emlâk Vergisi Kanunu na göre, aşağıdakilerden hangisi arazi vergisinden daimi olarak şartlı muaftır? a) Belediyeye ait yolcu taşıma işlerine ait arazi b) Özel bütçeli idarelere il özel

Detaylı

S İ R K Ü L E R : /

S İ R K Ü L E R : / S İ R K Ü L E R : 2 0 1 6 / 51 31.10.2016 2016 EKİM KASIM ARALIK AYLARINDA GELİR VERGİSİ TARİFESİ NEDENİYLE AYLIK NET ÜCRETİ 1.300,99 TL NİN ALTINA DÜŞENLERE İLAVE ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ UYGULAMASINA İLİŞKİN

Detaylı

Politika ve Bütçe süreci. Richard Barneveld

Politika ve Bütçe süreci. Richard Barneveld Politika ve Bütçe süreci Richard Barneveld 2 İskân,, Mekan Planlama ve Çevre Bakanlığığ İskân,, Mekan Planlama ve Çevre Bakanlığı nın ğ (VROM) en önemli görevi güzel bir yaşama ortamı yaratmak, mekan planlama

Detaylı

GELİR VERGİSİ KESİNTİSİ NEDENİYLE 1.300,99 TL ALTINA İNEN ASGARİ ÜCRETLERLE İLGİLİ DÜZENLEME YAPILDI.

GELİR VERGİSİ KESİNTİSİ NEDENİYLE 1.300,99 TL ALTINA İNEN ASGARİ ÜCRETLERLE İLGİLİ DÜZENLEME YAPILDI. GELİR VERGİSİ KESİNTİSİ NEDENİYLE 1.300,99 TL ALTINA İNEN ASGARİ ÜCRETLERLE İLGİLİ DÜZENLEME YAPILDI. 28/10/2016 tarihli ve 29871 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 294 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde;

Detaylı

Türkiye de Dünya Bankası: Öncelikler ve Programlar

Türkiye de Dünya Bankası: Öncelikler ve Programlar Türkiye de Dünya Bankası: Öncelikler ve Programlar Dünya Bankası Grubu Hakkında Dünya Bankası nedir? 1944 te kurulan Banka, kalkınma desteği konusunda dünyanın en büyük kaynağıdır 184 üye ülke sahibidir

Detaylı

SİRKÜLER. SAYI : 2016 / 59 İstanbul,

SİRKÜLER. SAYI : 2016 / 59 İstanbul, SİRKÜLER SAYI : 2016 / 59 İstanbul,28.10.2016 KONU : Gelir Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair 6753 Sayılı Kanun ve Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No 294) Yayımlanmıştır. 28/10/2016 tarihli

Detaylı

Bilgi Notu. Yurtdışı Hizmet Alımlarında KVK ve KDV Sorumluluğu

Bilgi Notu. Yurtdışı Hizmet Alımlarında KVK ve KDV Sorumluluğu Yurt dışından gelen hizmet faturalarının stopaja tabi tutulabilmesi, faturanın geldiği ülke ile Türkiye arasında çifte vergiyi önleme anlaşmasının varlığına bağlıdır. Anlaşmada ilgili hizmetin stopaja

Detaylı

Sayı : İstanbul, 2016 Konu : İlave Asgari Geçim İndirimi Uygulamasına İlişkin Gelir Vergisi Genel Tebliği Resmi Gazete de yayımlanmıştır.

Sayı : İstanbul, 2016 Konu : İlave Asgari Geçim İndirimi Uygulamasına İlişkin Gelir Vergisi Genel Tebliği Resmi Gazete de yayımlanmıştır. Sayı : 2016 077 İstanbul, 2016 Konu : İlave Asgari Geçim İndirimi Uygulamasına İlişkin Gelir Vergisi Genel Tebliği Resmi Gazete de yayımlanmıştır. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Detaylı

REIDIN EMLAKENDEKS 2018 AĞUSTOS AYI SONUÇLARI SAYI 117

REIDIN EMLAKENDEKS 2018 AĞUSTOS AYI SONUÇLARI SAYI 117 2018 AĞUSTOS AYI SONUÇLARI SAYI 117 YÖNETİCİ Ö Z E T İ Türkiye genelinde 81 şehrin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi nde (TR-81) Ağustos ayında bir önceki aya göre %0.17

Detaylı

TÜRK VERGİ SİSTEMİ DERS NOTU 3.DERS

TÜRK VERGİ SİSTEMİ DERS NOTU 3.DERS TÜRK VERGİ SİSTEMİ DERS NOTU 3.DERS III. ÜCRETLER Ücret, işverene tabi ve belli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen

Detaylı

Deutsche Bank Bankamız Konut Tasarrufu. Kendi evinize hoş geldiniz.

Deutsche Bank Bankamız Konut Tasarrufu. Kendi evinize hoş geldiniz. Deutsche Bank Bankamız Konut Tasarrufu Kendi evinize hoş geldiniz. Önce biriktirin, sonra karar verin. Hayatımızda okulu bitirmek, meslek sahibi olmak ve bir aile kurmak gibi büyük hedeflerimiz vardır.

Detaylı

AA BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM A.Ş. SİRKÜLER Tarih,28/10/2016 Sayı:2016/52. KONU: 294 Sayılı Gelir Vergisi Genel Tebliğ Yayımlandı.

AA BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM A.Ş. SİRKÜLER Tarih,28/10/2016 Sayı:2016/52. KONU: 294 Sayılı Gelir Vergisi Genel Tebliğ Yayımlandı. AA BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM AŞ Şehit Ersan Cad. No: 28 / 5 06680 Çankaya- Ankara. Tel:+90 312 4688150 Faks: +90 312 4270847 Ticaret Sicil No: Ankara-170606 www.aa-ymm.com SİRKÜLER Tarih,28/10/2016 Sayı:2016/52

Detaylı

SİRKÜLER 2016/25. Asgari Ücretin 1.300,99 TL Altına Düşmemesi Hk. Kanun

SİRKÜLER 2016/25. Asgari Ücretin 1.300,99 TL Altına Düşmemesi Hk. Kanun Sayı : 2016/S-25 Konu : Asgari Ücretin 1.300,99 TL Altına Düşmemesi Hk. Kanun Ankara,28.10.2016 SİRKÜLER 2016/25 Asgari Ücretin 1.300,99 TL Altına Düşmemesi Hk. Kanun Asgari ücretin gelir vergisi dilimini

Detaylı

Konu: Vergiden Müstesna Olarak Ödenebilecek Yurt İçi ve Yurt Dışı Harcırah Gündelikleri Hk

Konu: Vergiden Müstesna Olarak Ödenebilecek Yurt İçi ve Yurt Dışı Harcırah Gündelikleri Hk Sirküler No: 2017-4 Sirküler Tarihi: 03.01.2017 Konu: Vergiden Müstesna Olarak Ödenebilecek Yurt İçi ve Yurt Dışı Harcırah Gündelikleri Hk 1. Vergiden Müstesna Yurt İçi Harcırah Gündelikleri Bilindiği

Detaylı

FK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ.

FK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ. SİRKÜLER NO:2016/130 31/Ekim/2016 İçindekiler: * 2016 yılı Ekim, Kasım, Aralık aylarında aylık net ücreti 1.300,99 TL nın altına düşenlere ilave asgari geçim indirimi uygulanmasına ilişkin düzenleme yapıldı.

Detaylı

6 Aralık 2017 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete Sayı : 30262

6 Aralık 2017 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete Sayı : 30262 6 Aralık 2017 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 30262 TEBLİĞ Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 299) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Yasal Düzenlemeler Amaç MADDE

Detaylı

GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ İÇİN YENİ NESİL FİNANS ARAÇLARI. 28 Mayıs 2013

GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ İÇİN YENİ NESİL FİNANS ARAÇLARI. 28 Mayıs 2013 GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ İÇİN YENİ NESİL FİNANS ARAÇLARI 28 Mayıs 2013 Bankaların Sermaye Yeterliliği ve Konut/İnşaat Kredilerinin Gelişimi Sermaye Yeterliliği Rasyosunun Gelişimi Bankaların sermaye yeterliliği

Detaylı

Gayrimenkul Değerleme Esasları Dönem Deneme Sınavı II

Gayrimenkul Değerleme Esasları Dönem Deneme Sınavı II Gayrimenkul Değerleme Esasları 2017 2. Dönem Deneme Sınavı II 3) 1) Kredi ya da ipotek kredisi ile satın alınan gelir getiren taşınmazın aylık borç ödeme yeterliliğini gösteren oran aşağıdakilerden hangisidir?

Detaylı

ÇEVRESEL TARIM POLİTİKASI

ÇEVRESEL TARIM POLİTİKASI ÇEVRESEL TARIM POLİTİKASI Prof. Dr. Emine Olhan A.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü olhan@agri.ankara.edu.tr TARIMA MÜDAHALE ŞEKİLLERİ 1.Doğrudan Gelire Yönelik Müdahaleler a. Fark ödeme sistemi

Detaylı

İşletmeler bu kapsamda yaptıkları harcamaları Gerçek Gider Yöntemi ve Harcırah Yöntemi olmak üzere iki yöntemden birini seçerek giderleştirebilirler.

İşletmeler bu kapsamda yaptıkları harcamaları Gerçek Gider Yöntemi ve Harcırah Yöntemi olmak üzere iki yöntemden birini seçerek giderleştirebilirler. İŞLE İLGİLİ SEYAHAT GİDERLERİNİN VE HARCIRAHLARIN VERGİSEL BOYUTU AYSEL ARSLAN S. M. MALİ MÜŞAVİR I. GENEL BİLGİ İşletmelerde çeşitli nedenlerle seyahat ve konaklama harcamaları ortaya çıkabilmektedir.

Detaylı

ASGARİ ÜCRETİN (1.300 TL ) NIN ALTINDA KALAN ÜCRETLER İÇİN AGİ MİKTARI ARTIRILDI

ASGARİ ÜCRETİN (1.300 TL ) NIN ALTINDA KALAN ÜCRETLER İÇİN AGİ MİKTARI ARTIRILDI ASGARİ ÜCRETİN (1.300 TL ) NIN ALTINDA KALAN ÜCRETLER İÇİN AGİ MİKTARI ARTIRILDI Değerli Üyemiz. 28/10/2016 2016 yılında asgari ücret tutarında yapılan artış nedeniyle 1.647 TL brüt asgari ücret geliri

Detaylı

Türkiye de Yerleşmiş Olmayan Yabancıların ve Türk Vatandaşlarının Türkiye deki Kira Gelirlerinin Beyanı

Türkiye de Yerleşmiş Olmayan Yabancıların ve Türk Vatandaşlarının Türkiye deki Kira Gelirlerinin Beyanı Türkiye de Yerleşmiş Olmayan Yabancıların ve Türk Vatandaşlarının Türkiye deki Kira Gelirlerinin Beyanı Gelir Vergisi Kanunumuzda gelir vergisine tabi olacak gerçek kişiler tam mükellefler ve dar mükellefler

Detaylı

KONUT VE İŞYERİ KİRA GELİRLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİ

KONUT VE İŞYERİ KİRA GELİRLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİ KONUT VE İŞYERİ KİRA GELİRLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİ 2008 senesinde elde edilen konut ve işyeri kira gelirlerinin vergilendirilmesi Gelir Vergisi Kanunu'nda sayılmış olan gelir unsurlarından gayrimenkul

Detaylı

1. Toprağa bağlılığına göre inşaat sınıflandırmasında, baraj inşaatı aşağıdaki inşaat türlerinden hangisi kapsamındadır?

1. Toprağa bağlılığına göre inşaat sınıflandırmasında, baraj inşaatı aşağıdaki inşaat türlerinden hangisi kapsamındadır? İnşaat ve Gayrimenkul Muhasebesi 20182. Dönem Deneme Sınavı -1-1. Toprağa bağlılığına göre inşaat sınıflandırmasında, baraj inşaatı aşağıdaki inşaat türlerinden hangisi kapsamındadır? A) Konutlar B) Sosyal

Detaylı

BIYIKLI BELEDİYESİ YAZI İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI

BIYIKLI BELEDİYESİ YAZI İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI BIYIKLI BELEDİYESİ YAZI İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO: BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) 1 - İş Başvurusu 2. Kimlik Fotokopisi 3. Ev ve Gsm Telefonları 4. CV Yasal süre

Detaylı

İhtiyaca bağlı asgari güvence hakkında bilgilendirme broşürü

İhtiyaca bağlı asgari güvence hakkında bilgilendirme broşürü İhtiyaca bağlı asgari güvence hakkında bilgilendirme broşürü İhtiyaca Bağlı Asgari Güvence (BMS),maddi anlamda zor duruma düşen ve kendi yaşam geçimini kendi imkanlarıyla (gelir, mal varlığı) sağlayamayan

Detaylı

KOSGEB DESTEKLERİ NEVŞEHİR YATIRIM DESTEK OFİSİ

KOSGEB DESTEKLERİ NEVŞEHİR YATIRIM DESTEK OFİSİ 2014 NEVŞEHİR YATIRIM DESTEK OFİSİ İşbirliği - Güçbirliği Destek Programı KOBİ lerin bir araya gelerek tedarik, pazarlama, düşük kapasite kullanımı, rekabet gücü zayıflığı ve finansman gibi Ortak Sorunlara

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul,

SİRKÜLER İstanbul, SİRKÜLER İstanbul, 31.10.2016 Sayı: 2016/191 Ref:4/191 Konu: NET ÜCRETLERİ ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ DAHİL 1.300,99 TL NİN ALTINA İNEN HİZMET ERBABINA UYGULANACAK OLAN İLAVE ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ Özet: 2016

Detaylı

YENİKÖY BELEDİYESİ YAZI İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI

YENİKÖY BELEDİYESİ YAZI İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI YAZI İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO: BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) 1 - İş Başvurusu 1. Dilekçe 2. Kimlik Fotokopisi 3. Ev ve Gsm Telefonları 4. CV Yasal süre 15 gün

Detaylı

RASYO YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ.

RASYO YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ. T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu Sirküleri/15 Konusu : Bakanlar Kurulu Kararlarıyla Belirlenen Vergi Kesintisi Uygulamaları Tarihi : /02/2009 Sayısı İlgili

Detaylı

REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ 2017 TEMMUZ AYI SONUÇLARI 15 AĞUSTOS 2017

REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ 2017 TEMMUZ AYI SONUÇLARI 15 AĞUSTOS 2017 REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ 2017 TEMMUZ AYI SONUÇLARI 15 AĞUSTOS 2017 TÜRKİYE İŞ BANKASI NIN DESTEĞİYLE HAZIRLANAN REIDIN EMLAKENDEKS 2017 TEMMUZ AYI SONUÇLARI SAYI 104 YÖNETİCİ ÖZETİ TÜRKİYE İŞ BANKASI

Detaylı

YATIRIMCI SUNUMU 02 MAYIS 2017

YATIRIMCI SUNUMU 02 MAYIS 2017 YATIRIMCI SUNUMU 02 MAYIS 2017 TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ GÖRÜNÜMÜ Türkiye Konut İnşaat İzinleri (Adet) (2016) 2 TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ GÖRÜNÜMÜ Türkiye Konut Satışları (Adet) (1Ç 2017) 3 AVM Gelişimi

Detaylı

SAYI : 2017 / 46 İstanbul, KONU : 6 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan 299 seri numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği

SAYI : 2017 / 46 İstanbul, KONU : 6 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan 299 seri numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği SİRKÜLER SAYI : 2017 / 46 İstanbul,06.12.2017 KONU : 6 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan 299 seri numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği 5 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan 7061

Detaylı

Mesleki Terminoloji YTÜ Bilgisayar Mühendisliği Muhammet Küçük YTÜ Bilgisayar Mühendisliği 93 Mezunu

Mesleki Terminoloji YTÜ Bilgisayar Mühendisliği Muhammet Küçük YTÜ Bilgisayar Mühendisliği 93 Mezunu Mesleki Terminoloji YTÜ Bilgisayar Mühendisliği Muhammet Küçük YTÜ Bilgisayar Mühendisliği 93 Mezunu 1993 te bu bölümden mezun oldum Tanışalım Son olarak 2000-2004 arası Oracle Türkiye de çalıştım 2010

Detaylı

yatırım fırsatı! Kârı Garanti Proje işte beklediğiniz TL den %30 Ara Ödeme YOK Taksit Ödemeleriniz Haziran 2018 den başlıyor...

yatırım fırsatı! Kârı Garanti Proje işte beklediğiniz TL den %30 Ara Ödeme YOK Taksit Ödemeleriniz Haziran 2018 den başlıyor... www.omia.com.tr Kârı Garanti Proje işte beklediğiniz yatırım fırsatı! 110.000 TL den başlayan fiyatlar %30 Peşinat Ara Ödeme YOK Taksit Ödemeleriniz Haziran 2018 den başlıyor... Gayrimenkulde; garantili

Detaylı

YATIRIMCI SUNUMU 08 AĞUSTOS 2017

YATIRIMCI SUNUMU 08 AĞUSTOS 2017 YATIRIMCI SUNUMU 08 AĞUSTOS 2017 TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ GÖRÜNÜMÜ Türkiye Konut İnşaat İzinleri (Adet) (1Ç 2017) 2 TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ GÖRÜNÜMÜ Türkiye Konut Satışları (Adet) (1YY 2017) 3 AVM

Detaylı

ç. Sözleşme: Kanun kapsamında düzenlenmiş olan finansal kiralama sözleşmesini,

ç. Sözleşme: Kanun kapsamında düzenlenmiş olan finansal kiralama sözleşmesini, TÜRKİYE DIŞINDA YERLEŞİK KİŞİLERİN TÜRKİYE DE YERLEŞİK KİŞİLERE YAPACAKLARI FİNANSAL KİRALAMA İŞLEMLERİNE AİT FİNANSAL KİRALAMA SÖZLEŞMELERİNİN TESCİLİNE İLİŞKİN GENELGE Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu

Detaylı

YATIRIMCI SUNUMU 30 EKİM 2017

YATIRIMCI SUNUMU 30 EKİM 2017 YATIRIMCI SUNUMU 30 EKİM 2017 TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ GÖRÜNÜMÜ Türkiye Konut İnşaat İzinleri (Adet) (6AY 2017) 2 TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ GÖRÜNÜMÜ Türkiye Konut Satışları (Adet) (9AY 2017) 3 AVM

Detaylı

Çocuk Zammı. Aile Kasanızın bir Enformasyonu

Çocuk Zammı. Aile Kasanızın bir Enformasyonu Çocuk Zammı Aile Kasanızın bir Enformasyonu İçindekiler Sayfa 1. Kim çocuk zammı talep edebilir? 3 1.1 Genel olarak 3 1.2 Anne babanın gelir taban sınırı 3 1.3 Anne babanın gelirlerinin tavan sınırı 3

Detaylı

Aile Ofisi Hizmetleri

Aile Ofisi Hizmetleri http://www.switzerland-family-office.com/tr/aile-ofisi-hizmetleri/ Aile Ofisi Hizmetleri Profesyonel bir aile ofisi müşterilerine geniş çaplı ve farklı hizmetler sunabilir. Bu sayfada (İsviçre'deki) bir

Detaylı

REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ 2016 ARALIK AYI SONUÇLARI 16 OCAK 2017

REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ 2016 ARALIK AYI SONUÇLARI 16 OCAK 2017 REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ 2016 ARALIK AYI SONUÇLARI 16 OCAK 2017 TÜRKİYE İŞ BANKASI NIN DESTEĞİYLE HAZIRLANAN REIDIN EMLAKENDEKS 2016 ARALIK AYI SONUÇLARI SAYI 97 YÖNETİCİ ÖZETİ Türkiye genelinde 68

Detaylı

Arkan & Ergin Uluslararası Denetim ve Y.M.M. A.Ş.

Arkan & Ergin Uluslararası Denetim ve Y.M.M. A.Ş. İstanbul, 09.02.2009 5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu nun 15. ve 30. Maddeleri Uyarınca Yapılacak Vergi Kesintilerine İlişkin 15 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Kanunu Sirküleri Yayımlandı DUYURU NO:2009/21

Detaylı

REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ 2017 MAYIS AYI SONUÇLARI 15 HAZİRAN 2017

REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ 2017 MAYIS AYI SONUÇLARI 15 HAZİRAN 2017 REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ 2017 MAYIS AYI SONUÇLARI 15 HAZİRAN 2017 TÜRKİYE İŞ BANKASI NIN DESTEĞİYLE HAZIRLANAN REIDIN EMLAKENDEKS 2017 MAYIS AYI SONUÇLARI SAYI 102 YÖNETİCİ ÖZETİ Türkiye genelinde

Detaylı

REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ 2017 MART AYI SONUÇLARI 17 NİSAN 2017

REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ 2017 MART AYI SONUÇLARI 17 NİSAN 2017 REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ 2017 MART AYI SONUÇLARI 17 NİSAN 2017 TÜRKİYE İŞ BANKASI NIN DESTEĞİYLE HAZIRLANAN REIDIN EMLAKENDEKS 2017 MART AYI SONUÇLARI SAYI 100 YÖNETİCİ ÖZETİ Türkiye genelinde 68

Detaylı

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2019/4

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2019/4 Ö z e t B ü l t e n Tarih : 04.01.2019 Sayı : 2019/4 Değerli Müşterimiz; Son günlerde mevzuatımızda meydana gelen gelişmeler, konu başlıkları itibariyle aşağıdadır. A. Konu Başlıkları; -Gelir İdaresi Başkanlığı

Detaylı

İLÇENİZ, ÇEVRENİZ VE KENDİNİZ İÇİN YENİ BÜTÇELEMEYE AKTİF OLARAK KATILMA VE BİRLİKTE KARAR ALMA İNİSİYATİFİNİZİ KULLANIN!

İLÇENİZ, ÇEVRENİZ VE KENDİNİZ İÇİN YENİ BÜTÇELEMEYE AKTİF OLARAK KATILMA VE BİRLİKTE KARAR ALMA İNİSİYATİFİNİZİ KULLANIN! DEĞERLİ VATANDAŞLARIMIZ, Tempelhof-Schöneberg ilçemizde sizinle birlikte yeni bir katılımcı bütçeleme uygulamasını başlatmış olmaktan mutluluk duyuyoruz. Belediye meclis üyeleri, ilçe konseyi üyeleri ve

Detaylı

2.000 70 70 70 x - 20.000 70 70 70 x - 10.000 70 70 70 x - 200.000 80 80 80 X

2.000 70 70 70 x - 20.000 70 70 70 x - 10.000 70 70 70 x - 200.000 80 80 80 X 1. Danışmanlık ve Eğitim 1.1. Danışmanlık Desteği 5 15.000 80 70 60 X 1.1.1. Enerji Verimliliği Etüt ve 5/A Danışmanlık Desteği 1.1.1.1. Ön Enerji Etütleri 1.1.1.2. Detaylı Enerji Etütleri 1.1.1.3. Verimlilik

Detaylı

REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ 2017 HAZİRAN AYI SONUÇLARI 17 TEMMUZ 2017

REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ 2017 HAZİRAN AYI SONUÇLARI 17 TEMMUZ 2017 REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ 2017 HAZİRAN AYI SONUÇLARI 17 TEMMUZ 2017 TÜRKİYE İŞ BANKASI NIN DESTEĞİYLE HAZIRLANAN REIDIN EMLAKENDEKS 2017 HAZİRAN AYI SONUÇLARI SAYI 103 YÖNETİCİ ÖZETİ Türkiye genelinde

Detaylı

TARIM ANLAŞMASI İÇ DESTEKLER. Özge Sarıal AB Uzman Yrd. ABDİGM ETİ

TARIM ANLAŞMASI İÇ DESTEKLER. Özge Sarıal AB Uzman Yrd. ABDİGM ETİ TARIM ANLAŞMASI İÇ DESTEKLER Özge Sarıal AB Uzman Yrd. ABDİGM ETİ Sunum Planı: Tarım Anlaşması nda İç Destekler Genel Düzenleme İndirimden Muaf Destekler Yeşil Kutu Mavi Kutu Kalkınma Programları İndirim

Detaylı

299 SAYILI GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ 2017 / 107

299 SAYILI GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ 2017 / 107 BAKIŞ MEVZUAT BAŞLIK Sayı 299 SAYILI GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ 2017 / 107 ÖZET Tebliğde 2017 yılı Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ilişkin asgari ücretlerin vergilendirilmesi konusunda açıklama

Detaylı

No: 2016/80 Tarih:

No: 2016/80 Tarih: No: 2016/80 Tarih: 31.10.2016 ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Küçükbakkalköy Mah. Vedat Günyol Cad. Defne Sok. No:1 Flora Residence K:11 D.141-142 Ataşehir/İSTANBUL Tel : 0.216.340

Detaylı

20 Soruda Kira Gelirlerinin Vergilendirilmesi

20 Soruda Kira Gelirlerinin Vergilendirilmesi İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Şubat / 2007 20 Soruda Kira Gelirlerinin Vergilendirilmesi Evimi bir aileye kiraya verdim ve 2006 yılında 7.200 YTL kira geliri elde ettim. Beyanname vermek zorunda mıyım?

Detaylı

Bize ilişkin bilgiler

Bize ilişkin bilgiler Bize ilişkin bilgiler Kiracılar Derneği hakkında bilgiler Bize ilişkin bilgiler Türkçe Bu broşürde Kiracılar Derneği hakkında bilgiler vardır. Bizler kimiz, görev ve ilkelerimiz nedir. Hakkıımızda daha

Detaylı

REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ: 2015 EKİM AYI SONUÇLARI 15 KASIM 2015

REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ: 2015 EKİM AYI SONUÇLARI 15 KASIM 2015 REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ: 2015 EKİM AYI SONUÇLARI 15 KASIM 2015 REIDIN EMLAK ENDEKS: 2.EL KONUTLAR FİYAT ENDEKSLERİ 2015 EKİM AYI SONUÇLARI Sayı: 83 YÖNETİCİ ÖZETİ Ekim ayında 2007 Haziran=100 temel

Detaylı

İhtiyaca bağlı asgari güvence hakkında bilgilendirme broşürü

İhtiyaca bağlı asgari güvence hakkında bilgilendirme broşürü İhtiyaca bağlı asgari güvence hakkında bilgilendirme broşürü İhtiyaca Bağlı Asgari Güvence (BMS),maddi anlamda zor duruma düşen ve kendi yaşam geçimini kendi imkanlarıyla (gelir, mal varlığı) sağlayamayan

Detaylı

2. YATIRIMCI GRUBU Güvenceye önem veren yatırımcılar, gayrimenkul finanse etmek isteyenler

2. YATIRIMCI GRUBU Güvenceye önem veren yatırımcılar, gayrimenkul finanse etmek isteyenler YATIRIM ARACI Ürün Broşürü Wüstenrot Ideal Bausparen Yatırım Aracı Yapı tasarrufu Vade bitimi Kredi tahsisi sırasında Yatırım Bölgesi Almanya Koşullar Tarifeye bağlı Yatırım Sınıfı Yapı tasarrufu Sermayenin

Detaylı

Çocuk zammı kılavuzu. Aile Kasanızın bir bilgi kılavuzu

Çocuk zammı kılavuzu. Aile Kasanızın bir bilgi kılavuzu Çocuk zammı kılavuzu Aile Kasanızın bir bilgi kılavuzu İçindekiler Seite Bu kılavuz hakkında... 2 1. Kim çocuk zammı talep edebilir?... 3 1.1 Genel olarak... 3 1.2 Anne babanın taban gelir sınırı... 3

Detaylı

REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ: 2015 TEMMUZ AYI SONUÇLARI 15 AĞUSTOS 2015

REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ: 2015 TEMMUZ AYI SONUÇLARI 15 AĞUSTOS 2015 REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ: 2015 TEMMUZ AYI SONUÇLARI 15 AĞUSTOS 2015 REIDIN EMLAK ENDEKS: 2.EL KONUTLAR FİYAT ENDEKSLERİ 2015 TEMMUZ AYI SONUÇLARI Sayı: 80 YÖNETİCİ ÖZETİ Temmuz ayında 2007 Haziran=100

Detaylı

Türkiye Muhasebe Standardı (TMS) 23 - Borçlanma maliyetleri

Türkiye Muhasebe Standardı (TMS) 23 - Borçlanma maliyetleri Türkiye Muhasebe Standardı (TMS) 23 - Borçlanma maliyetleri Alp Güres, Denetim Müdürü Türkiye Muhasebe Standardı (TMS) 23 - Borçlanma maliyetleri TMS 23 ana olarak; i) Borçlanma maliyetlerinin muhasebeleştirilmesi

Detaylı

REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ 2017 EYLÜL AYI SONUÇLARI 16 EKİM 2017

REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ 2017 EYLÜL AYI SONUÇLARI 16 EKİM 2017 REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ 2017 EYLÜL AYI SONUÇLARI 16 EKİM 2017 TÜRKİYE İŞ BANKASI NIN DESTEĞİYLE HAZIRLANAN REIDIN EMLAKENDEKS 2017 EYLÜL AYI SONUÇLARI SAYI 106 YÖNETİCİ ÖZETİ Türkiye genelinde 68

Detaylı

REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ 2017 EKİM AYI SONUÇLARI 15 KASIM 2017

REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ 2017 EKİM AYI SONUÇLARI 15 KASIM 2017 REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ 2017 EKİM AYI SONUÇLARI 15 KASIM 2017 TÜRKİYE İŞ BANKASI NIN DESTEĞİYLE HAZIRLANAN REIDIN EMLAKENDEKS 2017 EKİM AYI SONUÇLARI SAYI 107 YÖNETİCİ ÖZETİ TÜRKİYE İŞ BANKASI Bireysel

Detaylı

Eğitimlerimize teşrifleriniz veya kurumunuz temsilcilerinin katılımını sağlamanız bizleri mutlu edecektir.

Eğitimlerimize teşrifleriniz veya kurumunuz temsilcilerinin katılımını sağlamanız bizleri mutlu edecektir. ERNST & YOUNG VERGİ HİZMETLERİ Sayın İlgili, Şirketimiz tarafından periyodik olarak gerçekleştirilen açık eğitimlerle ilgili Mayıs 2010- Ağustos 2010 dönemini kapsayan eğitim programımız aşağıda yer almaktadır.

Detaylı

Polonya'da Yatırım 2014-01-13 13:45:47

Polonya'da Yatırım 2014-01-13 13:45:47 Polonya'da Yatırım 2014-01-13 13:45:47 2 Devlet Hibeleri, Yatırım Teşvikleri Devlet Hibeleri Devlet hibeleri, Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilen 2011-2020 yılları arasında Polonya Ekonomisi için Önemli

Detaylı

REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ 2017 AĞUSTOS AYI SONUÇLARI 15 EYLÜL 2017

REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ 2017 AĞUSTOS AYI SONUÇLARI 15 EYLÜL 2017 REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ 2017 AĞUSTOS AYI SONUÇLARI 15 EYLÜL 2017 TÜRKİYE İŞ BANKASI NIN DESTEĞİYLE HAZIRLANAN REIDIN EMLAKENDEKS 2017 AĞUSTOS AYI SONUÇLARI SAYI 105 YÖNETİCİ ÖZETİ Türkiye genelinde

Detaylı

REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ 2017 ŞUBAT AYI SONUÇLARI 15 MART 2017

REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ 2017 ŞUBAT AYI SONUÇLARI 15 MART 2017 REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ 2017 ŞUBAT AYI SONUÇLARI 15 MART 2017 TÜRKİYE İŞ BANKASI NIN DESTEĞİYLE HAZIRLANAN REIDIN EMLAKENDEKS 2017 ŞUBAT AYI SONUÇLARI SAYI 99 YÖNETİCİ ÖZETİ Türkiye genelinde 68

Detaylı

Asgari Genç Sürücü Ehliyet Yılı Ekonomi Konfor Premium Asgari Ehliyet yılı. Sürücü Yaşı

Asgari Genç Sürücü Ehliyet Yılı Ekonomi Konfor Premium Asgari Ehliyet yılı. Sürücü Yaşı ARAÇ KİRALAMA KOŞULLARI Araç gruplarına bağlı minimum yaş ve ehliyet yılı bilgileri aşağıdaki tabloda verilmiştir. Asgari Yaş Asgari Ehliyet yılı Asgari Genç Sürücü Yaşı Asgari Genç Sürücü Ehliyet Yılı

Detaylı

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI ZABITA DAİRE BAŞKANLIĞI RUHSAT VE DENETİM MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI ZABITA DAİRE BAŞKANLIĞI RUHSAT VE DENETİM MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU 1 ADI 1.Sınıf Gayrisıhhî Müessese 2. Ayrıntılı adres krokisi eklenmiş Gayrisıhhî Müessese Açma Ruhsatı Başvuru Beyan Formu 3. İmar Durum Belgesi (İlçe Belediye Başkanlığından temin edilebilir -gerekli

Detaylı

YATIRIMCI SUNUMU 07 KASIM 2016

YATIRIMCI SUNUMU 07 KASIM 2016 YATIRIMCI SUNUMU 07 KASIM 2016 TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ GÖRÜNÜMÜ Türkiye Konut İnşaat İzinleri (Adet) (1.YY 2016) 2 TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ GÖRÜNÜMÜ Türkiye Konut Satışları (Adet) (9AY 2016) 3 AVM

Detaylı

08 Kasım 2012. Ankara

08 Kasım 2012. Ankara 08 Kasım 2012 Ankara KOBİ ler ve KOSGEB Türkiye de KOBİ tanımı KOBİ tanımı 250 den az çalışan istihdam eden, Yıllık bilanço veya net satış hasılatı 25 milyon TL yi geçmeyen işletmeler Ölçek Çalışan Sayısı

Detaylı

V E R G İ A K T Ü E L

V E R G İ A K T Ü E L S A Y I 1 N İ S A N 2 0 1 7 V E R G İ A K T Ü E L 6 8 7 S A Y I L I K H K İ L E S A Ğ L A N A N S G K P R İ M İ V E R V E R G İ T E Ş V İ K L E R İ Tüm hakları WİSDOM DD adına saklıdır. S A Y F A 1 W I

Detaylı

YATIRIMCI SUNUMU 28 ŞUBAT 2017

YATIRIMCI SUNUMU 28 ŞUBAT 2017 YATIRIMCI SUNUMU 28 ŞUBAT 2017 TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ GÖRÜNÜMÜ Türkiye Konut İnşaat İzinleri (Adet) (2016) 2 TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ GÖRÜNÜMÜ Türkiye Konut Satışları (Adet) (2016) 3 AVM Gelişimi

Detaylı

Mustafa BALTACI Diyarbakır Yatırım Destek Ofisi Uzmanı

Mustafa BALTACI Diyarbakır Yatırım Destek Ofisi Uzmanı BRÜKSEL KALKINMA AJANSI Mustafa BALTACI Uzmanı 03.02.2010 BRÜKSEL KALKINMA AJANSI Brüksel Kalkınma Ajansı 1974 yılında kurulmuştur. Genel olarak iki hedef üzerinde yoğunlaşmaktadır. Ekonomik Büyüme Şehir

Detaylı

YATIRIMCI SUNUMU 28 ŞUBAT 2018

YATIRIMCI SUNUMU 28 ŞUBAT 2018 YATIRIMCI SUNUMU 28 ŞUBAT 2018 TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ GÖRÜNÜMÜ Türkiye Konut İnşaat İzinleri (Adet) (2017) 2 TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ GÖRÜNÜMÜ Türkiye Konut Satışları (Adet) (2017) 3 AVM Gelişimi

Detaylı

Alış Ekspertiz Değeri. Ekspertiz Tarihi. Ekspertiz Değeri. Portföy Değeri 30.01.08 66.000 - - 15.03.11 405.000 405.000 0%

Alış Ekspertiz Değeri. Ekspertiz Tarihi. Ekspertiz Değeri. Portföy Değeri 30.01.08 66.000 - - 15.03.11 405.000 405.000 0% GAYRİMENKULLER, GAYRİMENKUL PROJELERİ, GAYRİMENKULE DAYALI HAKLAR Yeri ve Özellikleri Alış Alış Maliyeti Alış Ekspertiz Alış Ekspertiz Ekspertiz Ekspertiz Portföy Arsalar ve Araziler 68.808.483 14% İstanbul

Detaylı

Ekspertiz Değeri. Alış Ekspertiz Değeri. Ekspertiz Tarihi. Portföy Değeri 30.01.08 66.000 - - 15.03.11 405.000 405.000 0%

Ekspertiz Değeri. Alış Ekspertiz Değeri. Ekspertiz Tarihi. Portföy Değeri 30.01.08 66.000 - - 15.03.11 405.000 405.000 0% GAYRİMENKULLER, GAYRİMENKUL PROJELERİ, GAYRİMENKULE DAYALI HAKLAR Yeri ve Özellikleri Alış Tarihi Alış Maliyeti Alış Ekspertiz Tarihi Alış Ekspertiz Ekspertiz Tarihi Ekspertiz Portföy Arsalar ve Araziler

Detaylı

G20 BİLGİLENDİRME NOTU

G20 BİLGİLENDİRME NOTU G20 BİLGİLENDİRME NOTU A. Finans Hattı Gündemi a. Büyüme Çerçevesi Güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyüme için küresel politikalarda işbirliğinin sağlamlaştırılması Etkili bir hesap verebilirlik mekanizması

Detaylı

YATIRIMCI SUNUMU 09 MAYIS 2018

YATIRIMCI SUNUMU 09 MAYIS 2018 YATIRIMCI SUNUMU 09 MAYIS 2018 TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ GÖRÜNÜMÜ Türkiye Konut İnşaat İzinleri (Adet) (2017) 2 TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ GÖRÜNÜMÜ Türkiye Konut Satışları (Adet) (1Ç 2018) 3 AVM Gelişimi

Detaylı

Plan No/Adı: GBB Plan 0043_TEB

Plan No/Adı: GBB Plan 0043_TEB Plan No/Adı: GBB Plan 0043_TEB Plan Bilgileri Katkı Payı Bu plan kapsamında aylık gelirinizin %5 - %10 unu katkı payı olarak ödemeniz önerilir.. Katılımcı, son bir yıl içerisinde katkı payını artırmadıysa

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER

TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER 27 EKİM 2017 BÜYÜME VE MİLLİ GELİR Kişi Başına GSYH, cari fiyatlarla 2013 yılında 12.480 dolar, 2014 yılında 12.112 dolar, 2015 yılında 11.019 dolar, 2016 yılında

Detaylı

YATIRIMCI SUNUMU 09 KASIM 2018

YATIRIMCI SUNUMU 09 KASIM 2018 YATIRIMCI SUNUMU 09 KASIM 2018 TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ GÖRÜNÜMÜ Türkiye Konut İnşaat İzinleri (Adet) (1.YY 2018) 2 TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ GÖRÜNÜMÜ Türkiye Konut Satışları (Adet) (9AY 2018) 3 AVM

Detaylı

KATMA DEĞER VERGĠSĠ GENEL UYGULAMA TEBLĠĞĠNDE DEĞĠġĠKLĠK YAPILMASINA DAĠR TEBLĠĞ (SERĠ NO:8)

KATMA DEĞER VERGĠSĠ GENEL UYGULAMA TEBLĠĞĠNDE DEĞĠġĠKLĠK YAPILMASINA DAĠR TEBLĠĞ (SERĠ NO:8) Maliye Bakanlığı (Gelir Ġdaresi BaĢkanlığı) ndan: KATMA DEĞER VERGĠSĠ GENEL UYGULAMA TEBLĠĞĠNDE DEĞĠġĠKLĠK YAPILMASINA DAĠR TEBLĠĞ (SERĠ NO:8) MADDE 1- Aynı Tebliğin (II/F-4.7.1.) bölümünün birinci ve

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Toplu Konut İdaresi Başkanlığı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Toplu Konut İdaresi Başkanlığı KONYA SELÇUKLU ARDIÇLI 1.057 ADET TOPLU KONUT UYGULAMASI BAŞVURU BİLGİLENDİRME FORMU Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından Konya Selçuklu Ardıçlı 1.057 adet konut projesi kapsamında inşa ettirilecek;

Detaylı

YATIRIMCI SUNUMU 17 AĞUSTOS 2018

YATIRIMCI SUNUMU 17 AĞUSTOS 2018 YATIRIMCI SUNUMU 17 AĞUSTOS 2018 TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ GÖRÜNÜMÜ Türkiye Konut İnşaat İzinleri (Adet) (1.YY 2018) 2 TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ GÖRÜNÜMÜ Türkiye Konut Satışları (Adet) (1.YY 2018)

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 15 Ağustos 2016, Sayı: 32. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 15 Ağustos 2016, Sayı: 32. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 32 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

T.C. SULTANBEYLİ BELEDİYE MECLİSİ Tarih : 06.11.2012 KOMİSYON RAPORLARI Rapor No : 2012 / 24 HUKUK KOMİSYONU RAPORU BELEDİYE MECLİS BAŞKANLIĞI NA

T.C. SULTANBEYLİ BELEDİYE MECLİSİ Tarih : 06.11.2012 KOMİSYON RAPORLARI Rapor No : 2012 / 24 HUKUK KOMİSYONU RAPORU BELEDİYE MECLİS BAŞKANLIĞI NA SULTANBEYLİ BELEDİYE MECLİSİ Tarih : 06.11.2012 KOMİSYON RAPORLARI Rapor No : 2012 / 24 HUKUK KOMİSYONU RAPORU KONU : Hizmet Alım İhalesi. komisyonumuza havale edilen Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü nün

Detaylı