LOJİSTİK YÖNETİMİ 2. HAFTA: LOJİSTİĞİN ESASLARI YRD.DOÇ.DR. SAMET GÜNER

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "LOJİSTİK YÖNETİMİ 2. HAFTA: LOJİSTİĞİN ESASLARI YRD.DOÇ.DR. SAMET GÜNER"

Transkript

1 LOJİSTİK YÖNETİMİ 2. HAFTA: LOJİSTİĞİN ESASLARI YRD.DOÇ.DR. SAMET GÜNER

2 Öğrenme Hedefleri - Taşımacılık, lojistik ve tedarik zinciri yönetimi kavramları ne anlama gelir? Aralarında nasıl bir ilişki vardır? - Lojistiğin gelişim süreci nasıl olmuştur? Hangi gelişmeler lojistiğin önemini artırmıştır? - Temel lojistik aktiviteleri nelerdir? Lojistik esas olarak hangi faaliyetleri kapsar? - Tüm işletme fonksiyonları içerisinde lojistiğin yeri neresidir? İşletmenin amaçlarına ulaşmasında hangi görevleri üstlenir?

3 Temel Kavramlar Tedarik Zinciri Yönetimi Lojistik Taşımacılık Günlük yaşamda birbirlerinin yerine kullandığımız birçok kavram, esasında ciddi farklılıklar içeriyor olabilir.

4 Taşımacılık Dar anlamda taşımacılık; bir nesnenin (eşya, ürün, yük veya insan) bir yerden bir başka yere nakli demektir. Geniş anlamda taşımacılık; müşteri ihtiyaçlarının giderilmesi amacıyla üretilen malların, ihtiyaç duyulan bölge ve merkezlere zamanında ulaştırılmasıdır. O halde taşımacılık, ulaştırma işlevinin yanı sıra yükün taşınması için gerekli evrakların (yük, araç, sürücü, gümrük, vb.) hazırlanmasından müşteri deposuna teslimine kadar, çeşitli hizmetleri de içeren daha kapsamlı ve karmaşık bir süreç olarak tanımlanabilir. A...B

5 Lojistik Müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere, her türlü ürün, hizmet ve bilgi akışının başlangıç noktasından tüketildiği son noktaya kadar olan tüm tedarik zinciri içindeki hareketinin etkili ve verimli bir biçimde planlanması, uygulanması, taşınması, depolanması ve kontrol altında tutulması hizmetidir. TAŞIMACILIK Depolama Ambalajlama Sipariş işleme Elleçleme Müşteri hizmetleri Gümrükleme Sigortalama Envanter yönetimi

6 Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik zinciri, bir birliktelik ve işbirliği içerisinde belirli hammaddeleri işleyerek tamamlanmış ürünlere dönüştüren ve nihai müşteriler açısından bir değer oluşturulmasını sağlayan bir partner grubudur. Nihai tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılamak ve bundan ekonomik getiri elde etmeyi amaçlayan tedarik zinciri partnerlerini birbirine bağlayan bu süreçlerin planlaması ve kontrolü, tedarik zinciri yönetimidir.

7 Tedarik Zinciri Yapısı TZY, inbound lojistik, outbound lojistik ve üretim/malzeme yönetimi aktivitelerini entegre eder. İçe Doğru Lojistik (inbound) Üretim ve Malzeme Yönetimi Dışa Doğru Lojistik (outbound) 2. Tedarikçiler 2. Tedarikçiler 2. Tedarikçiler 2. Tedarikçiler 1. Tedarikçiler 1. Tedarikçiler İmalatçı Dağıtımcı Dağıtımcı Perakendeci Perakendeci Perakendeci Müşteriler Müşteriler Müşteriler Müşteriler Müşteriler Müşteriler Ürün Akışı Nakit Akışı Perakendeci Müşteriler Müşteriler Bilgi Akışı

8 Örnek bir tedarik zinciri 2. seviye tedarikçiler 1. seviye tedarikçiler İşletme deposu Dağıtımcılar / Aracılar / Bayiler / Toptancılar Nihai Müşteriler İşletme deposu

9 TZY Lojistik Taşımacılık Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarikçi Tedarikçi Üretici Perakendeci Müşteri Tedarikçi Lojistik Taşımacılık Depolama Ambalajlama Sipariş işleme Elleçleme Lojistik Taşımacılık Depolama Ambalajlama Sipariş işleme Elleçleme Lojistik Taşımacılık Depolama Ambalajlama Sipariş işleme Elleçleme

10 Temel Lojistik Aktiviteleri 1- Taşımacılık Birçok firma için taşımacılık lojistik faaliyetlerin en önemlisi olarak görülür. Sektöre göre değişmekle beraber lojistik maliyetlerin ortalama üçte birini veya üçte ikisini oluşturur. Önemlidir çünkü, hiçbir modern firma hammaddelerini ya da bitmiş ürünlerini bir şekilde hareket ettirmeden faaliyetlerini sürdüremez. Bu hayati önem, ulusal demir yolu grevlerinde veya bağımsız karayolu taşıyıcılarının akaryakıt fiyatlarından dolayı ürünleri hareket ettirmedikleri veya havayolu grevlerinde durumlarda daha iyi anlaşılmaktadır. Bu tür durumları ulusal felaket olarak değerlendirmek alışılmadık bir durum değildir.

11 Envanter, arz ve talep arasında tampon görevi görür. 2- Envanter Yönetimi Ürünlerin çok hızlı bir şekilde üretilmesi veya müşteriye çok hızlı bir şekilde aktarılması genelde uygulanabilir ve alışıldık bir durum değildir. Ürün kullanılabilirliğini sağlayabilmek için, envanterlerin arz ve talep arasında tampon olarak kullanılması gerekmektedir. Envanter seviyesi, lojistik maliyetlerinin ortalama olarak yaklaşık üçte biri veya üçte ikisini kaplamasına neden olur ki bu durum envanter yönetimini kilit bir lojistik faaliyet haline getirir. Taşımacılık ürünlere yer değeri eklerken, envanter kontrolü ise zaman değeri ekler. Bu zaman değerini ortaya çıkarmak için, envanterler müşterilere veya üretim noktalarına yakın yerlere yerleştirilmelidir.

12 3- Talep Tahmini Tedarik zinciri üyeleri, artan karşılıklı bağımlılık nedeniyle, birbirlerinin talep tahminlerine ihtiyaç duymaktadırlar. Doğru talep tahmini, envanter seviyesinin azaltılmasını sağlar. 4- Satın Alma Satın alma, bir firmanın operasyonlarını desteklemek amacıyla dışarıdan hammadde, ara mamul veya parçalar tedarik etmesidir. En iyi tedarik kaynaklarının belirlenmesi, tedarik riskinin azaltılması, tedarikçi performansı değerlendirme gibi faaliyetleri içerir.

13 5- Sipariş İşleme Sipariş işleme faaliyeti, taşımacılığa veya envanter yönetimine göre daha az maliyet gerektirir. Yine de, temel bir lojistik faaliyettir. Ürün hareketliliğini ve servis dağıtımı işlemlerini harekete geçiren unsur olarak temel bir aktivedir. Sipariş işleme sistemi, lojistik sistemin en hassas merkezidir. Bilgi akışının hızı ve miktarının, tüm operasyonların maliyet ve verimliliği üzerinde büyük etkisi vardır. Sipariş işleme sistemlerinin öncelikli fonksiyonu, müşteriler ile tedarikçileri birbirine bağlayan iletişim ağı yapısıdır. Yönetim, tutarlı ve doğru sipariş iletim yöntemleri bulmalıdır. Yavaş, değişken iletişim sadece müşteri kaybına değil aynı zamanda aşırı taşımacılık, envanter ve depolama maliyetlerine sebep olurken, üretim hattı değişiklikleri nedeniyle verimsiz üretime de neden olur.

14 6- Depolama Depolama, envanterlerin elde tutulması için gerekli olan alanların yönetimini ifade eder. Bölge seçimi, alan belirleme, stok düzenleme ve depolama konfigürasyonları problemleriyle ilgilenir. 7- Materyal Elleçleme Elleçleme, lojistik süreç içerisindeki bir materyalin taşıma modları arasında, depo içerisinde veya sipariş için hazırlanması sırasında bir yerden alınıp başka bir yere bırakılmasıdır. Örneğin; ürünlerin depo kabul noktasından stok merkezine ve stok merkezinden depo kabul noktasına taşınması, bir gemideki konteynırın limana indirilmesi ve oradan trene yüklenmesi, siparişi alınan bir kitabın müşteriye gönderilmek üzere kutusuna koyulması gibi.

15 8- Koruyucu Paketleme Ürünün lojistik süreç içerisinde zarar görmeden ve elleçlemeyi kolaylaştıracak şekilde hareket etmesini sağlamak. Uygun paketleme boyutları, verimli stoklama ve elleçlemeye imkan tanır. Lojistiğin amaçlarından bir tanesi de, ürünlerin ekonomik olarak kabul edilemez derecede hasar görmesini engellemektir. Ürünlerin korunması için paketlerin iyi dizayn edilmiş olması, ürün hareketlerinin hasarsız gerçekleştirilmesini güvence altına alır.

16 9- Bilgi Yönetimi Bir firmadaki hiçbir lojistik fonksiyonu, ihtiyaç duyulan maliyet ve performans bilgileri olmadan verimli işletilemez. Bu bilgiler iyi lojistik planlama ve kontrol için gereklidir. Önemli bilgileri (müşteri lokasyonu, satış hacimleri, taşıma biçimleri ve envanter seviyeleri gibi) içeren bir veri tabanının kullanılması, öncelikli ve destekleyici lojistik aktivitelerinin etkili ve verimli bir şekilde yönetimini destekler. 10- Malzeme Yönetimi Fabrika, depo veya dağıtım merkezi gibi tesislerin içerisindeki ürünlerin kısa mesafeli yer değişimidir.

17 Hedef = Müşteri Memnuniyeti Tüm bu lojistik aktiviteler, müşteri memnuniyetini sağlamaya yöneliktir. Müşteri hizmetleri, müşterileri memnun tutma faaliyeti olarak tanımlanabilir. Birçok firma müşteri hizmetinin mükemmel bir stratejik avantaj olduğunu fark etmiştirler çünkü müşteri memnuniyeti diğer faktörler gibi kolayca kopyalanamaz. Teslim Süresi siparişin gönderilmesinden teslim edilişine kadar geçen süre Teslim Güvenilirliği ürün teslimini planlandığı gibi gerçekleştirebilmek (ne erken, ne geç, tam zamanında teslimat) Sipariş Doğruluğu siparişin hatasız bir şekilde gönderilmesi veya alınması

18 Bilgi Erişimi müşterinin siparişin durumu, ürünün uygunluğu gibi sorularına satıcının verebildiği cevap (kargom nerede?) Ulaşımda Zarar ürünün zarar görmeden müşteriye teslim edilmesi. Hem gönderen hem de taşıyıcı firma hasarlı üründen sorumlu tutulur. İş Yapma Kolaylığı ölçülmesi zordur ancak alıcının satıcı ile çalışmaktan memnun olması (Süreçler ne kadar hızlı ve anlaşılır) Katma Değerli Lojistik Hizmetleri satıcı, alıcının tasarruf etmesini veya rekabet avantajı kazanmasını sağlayan ek hizmetler sunuyor mu? Yükleniciden partnerliğe (paketleme, gümrükleme vs.) Maliyet tüm bu hizmetler makul ve rekabetçi bir fiyatla sunulabiliyor mu?

19 Değer Zincirinde Lojistik Değer zinciri, siparişten teslimata kadar geçen sürede ürüne ya da hizmete değer katan işletme faaliyetlerini ifade etmektedir. Değer zinciri kavramı, işletme faaliyetlerini öncelikli veya destekleyici olmalarına göre sınıflandırmaktadır. Kavram Michael Porter tarafından önerilmiştir.

20 Destekleyici Aktiviteler Değer Zincirinde Lojistik Inbound Lojistik Firmanın altyapısı İnsan Kaynakları Yönetimi Teknoloji geliştirme Tedarik (personel, hizmet vs.) Süreçler Outbound Lojistik Pazarlama & Satış Hizmetler Lojistik, tüm işletme fonksiyonları içerisinde öncelikli bir yer tutmaktadır. Öncelikli Aktiviteler Değer Zinciri, Porter, 1985

21 Inbound ve Outbound Lojistik Öncelikli aktiviteler, ürün ya da hizmetin fiziksel olarak üretilmesi, dağıtılması ve müşterilere dağıtılmasıdır. Bu süreçte lojistik, işletmenin öncelikli aktiviteleri içerisinde inbound (içe doğru) ve outbound (dışa doğru) olarak iki farklı misyon üslenir. - Inbound lojistik: Ürünün ya da hizmetin fiziksel üretiminden önceki aşamayı ifade eder. Hammadde tedariki, elleçleme, depolama, envanter kontrolü, tedarikçi ilişkileri gibi fonksiyonları içerir. - Outbound lojistik: Ürünün tamamlanmasından müşteriye ya da pazara ulaştırılmasına kadar geçen faaliyetleri içerir. Dağıtım, rota optimizasyonu, sipariş işleme, planlama gibi faaliyetleri kapsar.

22 Lojistiğin Gelişim Trendi

23 1950 Öncesi Durağan Yıllar 1950 ler de işletmeler, kilit lojistik faaliyetlerinin yönetimini parçalara ayırmışlardır. Buna göre taşımacılık üretimin kontrolünde, envanterler pazarlamanın sorumluluğunda, sipariş işleme muhasebenin veya satışın altında idi. II. Dünya Savaşı nın lojistik faaliyetleri, günümüzde kullanılan lojistik kavramlarının ilk uygulamalarını oluşturduysa da, ticari firmalarda yer alması ancak ilerleyen yıllarda mümkün olmuştur yılı itibariyle bazı firmalar taşımacılık ve bitmiş ürün depolama faaliyetlerini tek bir yönetici altında ele almışlardır. Gıda endüstrisi bu konuda öncü olmuştur.

24 II. Dünya Savaşı sonrasında, depresyon yıllarının bastırılmış talepleri ve ABD endüstrisinin dünya pazarlarındaki baskınlığı sayesinde, Amerikan ekonomisi hızlı bir şekilde büyümüştür. Ekonominin iklimi satış ve üretime odaklanmıştır. Kârlar iyi düzeydedir. Bu şartlar altında, ürünlerin fiziksel dağıtımında verimsizlikler olsa dahi, bu verimsizlikler yüksek kârlar ve iyi ekonomik koşullar ile telafi edilebilmekte idi. Dolayısıyla bu dönemde lojistik stratejik bir araç olarak görülmemektedir.

25 : Gelişme Periyodu Bu dönemdeki bazı ekonomik ve teknolojik şartlar, lojistik faaliyetlerinin gelişmesine neden olmuştur. 1) Tüketici talep modellerindeki ve tutumlarındaki değişim Nüfusun kırsal alanlardan şehirlere kayması ile dağıtım kolaylaşmıştır. Daha az talep merkezine yüksek miktarlarda göndermek yeterli olmaktadır. Tüketicilerin daha fazla çeşitlilik talebi. Büyük süper marketlerdeki ürün çeşidi birkaç binden e çıkmıştır. Çeşitlilik, daha yüksek envanter maliyetleri anlamına gelir. Dağıtım modelleri değişmeye başlamıştır. Stokları kendileri kontrol etmek isteyen perakendeciler, artık stoklarını tedarikçilerinde veya dağıtım merkezlerinde tutarak ellerinde daha az stok bulundurmak istemekte, bununla beraber daha sık ürün yenileme yapmak istemektedirler. Tipik bir Wal-Mart süper market stoklarındaki farklı ürün sayısı dir.

26 Müşteri taleplerinin ve beklentilerinin farklılaşması (Tek beden kıyafet herkese uymaz) FedEx ve UPS gibi lojistik hizmet sağlayıcıları müşterilerine çeşitli kargo hizmet opsiyonları sunmaktadır. Aynı gün teslim, ertesi gün öğlende teslim, ertesi gün mesai saati bitimine yakın teslim, ikinci gün öğlende teslim gibi.

27 2) Endüstrideki maliyet baskısı 1950 lerdeki genel ekonomik iklim lojistiğin önem kazanmasını sağlamıştır. Durgunluk dönemi, yönetimleri üretkenliği artırma yollarını bulmaya zorlar. Yeni lojistik konsepti de bu fırsatı sunar. Endüstriyel mühendislik, satış ve promosyon gibi alanlar, uzun yıllar üretkenliği artırıcı fırsatlar sunmuşlardır. Yöneticiler lojistiğe maliyet azaltmanın yeni bir boyutu olarak bakmaya başlamışlardır. Lojistik maliyetleri işletmelerde sektörden sektöre farklılık gösterir. Gıda %32, makine %10 gibi. Bu nedenle gıda sektörünün lojistik faaliyetler konusunda öncü olması sürpriz sayılmaz.

28 3) Bilgisayar Teknolojilerindeki İlerleme İlerleyen yıllarda lojistik problemler daha karmaşık bir hal almıştır. Tercih yapılması gereken daha fazla taşımacılık şekli, daha fazla envanterin yönetilmesi anlamına gelen ürün çeşitliliği ve dağıtım sistemi içindeki depo sayısının artması ile sonuçlanan, müşterilerin hizmet seviyesinin artması talebi. Teknolojik ilerlemeler bu karmaşık lojistik operasyonlarını mümkün kılmıştır.

29 İnternet Doğrudan dağıtıma imkan vermesi Gelişen teknoloji, mevcut dağıtım kanalına yeni alternatifler sunmuştur. Üretici, ürününü aracısız olarak müşterisi ile buluşturabilmektedir. Bu alternatif lojistik sistem tasarımını etkilemektedir çünkü depo ve dağıtım merkezi gibi sabit tesislerin yer ve sayısı değişmektedir. Ayrıca küçük hacimlerde ve çok sayıda sevkiyat yapılması gerekmektedir. GPS Sipariş takibini kolaylaştırması Eskiden sipariş takibi zor ve zaman alıcı bir faaliyet idi. Günümüzde ise küresel konumlandırma sistemleri sayesinde hareket halindeki bir ürünün gerçek zamanlı yer bilgisini öğrenmek sadece saniyeler almaktadır.

30 4) Askeri Tecrübe Askeriye, lojistiğin önemini işletmelerden çok önce anlamış ve önem vermiştir. Askeriye, tarihteki en sofistike ve en iyi planlanmış lojistik operasyonu uygulamıştır, Avrupa nın istilası. Askeri lojistik fonksiyonları depolama, temin, ihtiyaç planlama, taşıma ve envanter yönetimi gibi, işletme lojistiği tanımı içerisinde yer alan fonksiyonları içerir Bu dönemin sonunda yönetim felsefesi belirginleşmiş, üniversiteler bu alanda eğitim vermeye başlamış, çalışma kitapları hazırlanmış, işletmeler yenilikçi uygulamalar ortaya koymuş ve Fiziksel Dağıtım Yönetimi Ulusal Konseyi kurulmuştur.

31 1970 ve Sonrası: İlerleme Yılları 1970 lere girildiğinde işletme lojistiği, yarı olgunlaşma dönemindeydi. Temel prensipler oturtulmuş ve bazı firmalar bu prensipleri uygulayarak faydalarını görmüşlerdir. Ancak Lojistik kavramının tam olarak yerine oturması, 1990 lı yılları bulmuştur. Dönemin ekonomik konjonktürü: Dünya çapında bitmiş ürün rekabeti artmakta ancak kaliteli hammadde kıtlığı hissedilmeye başlanmıştır. Petrol ambargosu ve petrol fiyatlarının artışı. Büyüme hızı yavaşlamış, enflasyon artmış ve üretkenlik azalmıştır. Talep teşvikinden, tedarikin daha iyi yönetilmesi anlayışına geçiş.

32 Bu durumdan en çok etkilenen sektör: Lojistik Petrol fiyatlarının artması ile taşıma maliyetinin artması, enflasyon ve rekabet nedeniyle sermaye maliyetlerinin artışı, envanter bulundurma maliyetinin artması. Gelişme yıllarında formüle edilen prensipler ve konseptler başarıyla kullanılmaya başlanmıştır. Bu ilgi entegre lojistiği ortaya çıkarmıştır larda baskın eğilim fiziksel dağıtım iken, artık satın alma da önem kazanmıştır.

33 Talep Tahminleme Satınalma İhtiyaç Planlaması Üretim Planlama 1980 ler Malzeme Yönetimi İmalat Envanteri Depolama Malzeme Elleçleme Ambalajlama Envanter 1990 lar LOJİSTİK 2000 ler TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Dağıtım Planlama Sipariş Süreçleri Taşıma Müşteri Hizmetleri Fiziksel Dağıtım Bilişim Teknolojileri Pazarlama Stratejik Planlama

34 Lojistiğin Diğer İşletme Fonksiyonları ile İlişkisi Pazarlama Finans LOJİSTİK Üretim Finans Pazarlama Üretim ve Lojistik ilişkisi

35 Lojistik Finans Finans departmanı, gelecekteki nakit akışını belirlemek için tamamlanmış ürünlerin firma ile tüketici arasında nerede olduğunu bilmesi gerekir. Elleçleme ve paketleme materyalleri gibi lojistikle ilgili araçların satın mı alınacağı yoksa kiralanacağı kararları finans departmanı verir. Envanterler finansal bir değere sahip olduğu için hem lojistiğin hem de finansın ilgi alanındadır. Envanterlerin LIFO veya FIFO yöntemlerinden hangisi ile değerleneceğine finans departmanı karar verir.

36 Lojistik Pazarlama Günümüzde lojistik, müşteri memnuniyeti sağlama noktasında pazarlamaya önemli fırsatlar sunmaktadır. Lojistik daha çeşitli ürünü, daha uygun maliyetlerle, daha ulaşılabilir kılar. Lojistiği pazarlamanın 4P si açısından değerlendirelim. Yer Lojistik, ürünün üretim yerinden satış yerine kadar en etkin şekilde depolanması ve taşınması kararları ile ilgilidir. Üretici, ürünlerini nerede (yani hangi dağıtım kanalında ve hangi tedarik zinciri üyeleri ile) satışa sunacağına karar vereceği gibi, perakendeciler de hangi üreticinin ürünlerini satacağına karar verecektir. Bu nedenle ürünlerin doğru yerde, doğru zamanda ve doğru miktarda satışa hazır hale gelmesi ve doğru tedarik zinciri üyelerine karar verilmesi noktasında pazarlama ve lojistik yöneticileri koordineli çalışmalıdır.

37 Örnek olay Yum! firması, KFC, Pizza Hut ve Taco Bell gibi birçok markayı aynı mekan içerisinde müşteriye sunmaktadır. Pazarlama açısından bakıldığında (1) müşterilere birçok ihtiyacını aynı yerde karşılama kolaylığı sunar, (2) müşterilerin daha fazla para harcamalarını sağlar ve (3) marka bilinirliğini artırır. Lojistik açıdan bakıldığında ise, bu durum, ürün teslimatının maliyetini artırır ve zamanlamayı zorlaştırır. Yum!, bu problemin üstesinden, tüm markaların ürünlerini aynı araca yükleyerek ve her mekana yalnız bir kez taşımacılık yaparak gelmiştir.

38 Hizmet seviyesi Lojistik maliyet Ürünün satış fiyatı belirlenirken, lojistik maliyetler göz önüne alınmalıdır. Fiyat Lojistik maliyetler toplam maliyetler içerisinde önemli bir yer tutar. Örneğin gıda sektöründe %32, makine %10. Toplam lojistik maliyetler ise %50 yi bulabilir. Hizmet seviyesi belirlenirken dağıtım stratejileri ve bunların maliyetleri göz önünde bulundurulmalıdır. Hizmet seviyesi arttıkça (hızlı teslimat) lojistik maliyetler artacak, hizmet seviyesi düştükçe (geç teslimat) lojistik maliyetler de düşecektir. Eğer ürün soğuk depoya ihtiyaç duyuyorsa, lojistik maliyet artacaktır.

39 Ürün Ürün kararları lojistikle yakından ilişkilidir. - Ürün çeşitliliğinin artması müşteri memnuniyetini artırır ve pazarlama açısından tercih edilir. Ancak lojistik açıdan zorluklar getirir. - Pazarlamacılar, stoksuz kalmamak için her üründen ellerinde bol miktarda olmasını isterler. Ancak fazla envanter için daha fazla stok alanına ihtiyaç vardır ve bu durum taşıma maliyetlerini artırır. - Ürünler lojistik sistem içerisinde kolayca taşınabilecek şekilde tasarlanmalıdır (Toblerone Milka). Promosyon Promosyon kararlarında pazarlama ile lojistik koordineli çalışmalıdır. - İndirimli ürünlerde stoksuz kalınması firmaya zarar verir. Lojistik sistem, satılan ürünlerin yerini hızlıca doldurabilmelidir. - Piyasaya yeni sürülen ürünlerin lojistik sistem tarafından tam zamanında raflara yerleştirilmesi gerekmektedir (ne erken, ne geç).

40 Lojistik Üretim Lojistik ile üretimin en fazla ilişkili olduğu konu üretim dönemleridir. Üreticiler, üretim dönemlerinin uzun olmasını isterler. Böylelikle daha fazla üretir ve birim başına maliyetleri düşürürler. Ancak uzun üretim dönemleri neticesinde fazla envanter ortaya çıkar. Bunlarla ilgilenmek için bir lojistik personeli atanmak zorundadır. Ayrıca talepten daha fazla üretim yapılması durumunda envanter fazlası ortaya çıkar. Bu ölü stoklar hem taşıma maliyetine sebep olur, hem de depoda yer kaplar. Diğer yandan, önceden üretim bandında yapılan paketleme ve etiketleme gibi faaliyetler günümüzde çoğunlukla depolarda yapılmaktadır. Bunun için depolara çeşitli ekipmanlar yerleştirilmektedir. Böylelikle depolarda üretimle alakalı katma değerli işlemler yapılmaktadır. Üretim planlama ve satın alma (hammadde ihtiyacı)

41 Toplam Maliyet Yaklaşımı İşletmenin amacına ulaşabilmesi için, tüm işletme fonksiyonlarının birlikte değerlendirilmesi gerekmektedir. Aralarındaki karşılıklı bağlılıktan ötürü, bu fonksiyonların birisinde yapılacak bir değişim, diğerini etkileyecektir. Örneğin, pazarlama biriminin ürün çeşitliliğini artırması işletmeye birçok avantaj kazandıracak olmasına rağmen lojistik açıdan şu sakıncaları doğuracaktır; - daha fazla birim lojistik sisteme tanıtılacak, - daha fazla birim depolanacak, - daha fazla envanter yöneticilecek - daha fazla birim taşınacak.

42 Lojistik sistemi içerisinde yer alan inbound lojistik, outbound lojistik ve malzeme yönetimi/üretim faaliyetlerinin birbirleriyle entegre bir şekilde yürütülmesi gerekmektedir. Bu faaliyetlerin maliyeti bireysel değil, tüm sistem göz önüne alınarak hesaplanmalıdır. Buna toplam lojistik maliyeti adı verilir. Toplam Lojistik Maliyeti Hammadde Üretim Müşteri Tedarik maliyeti Malzeme yönetimi maliyeti Dağıtım maliyeti

43 Maliyet Toplam Lojistik Maliyeti Toplam lojistik maliyeti Envanter maliyeti Taşımacılık maliyeti Maliyetlerin birbirleriyle ilişkili olması, çelişkilere neden olacaktır. Bir hizmet alanı iyileştirilirken diğeri kötüleştirilebilir. İşletmenin hedefleri doğrultusunda en optimal nokta belirlenmelidir. Toplam Depo Sayısı

Avansas Pro ile her zaman kazanın

Avansas Pro ile her zaman kazanın Avansas Pro ile her zaman kazanın Değerli İş Ortağımız; Avansas Pro olarak ofis malzemeleri tedariği konusunda Türkiye ye yepyeni bir soluk getiriyoruz. Birlikte çalıştığımız farklı ölçekteki şirketlerin

Detaylı

YURTDIŞI GÜMRÜK FABRİKA DEPO TIR NAKLİYECİ TIR ANTREPO SERBEST DEPO DAĞITIM ULUSLARARASI KARAYOLU GÜMRÜK MÜŞAVİRİ EMTİA SİGORTASI

YURTDIŞI GÜMRÜK FABRİKA DEPO TIR NAKLİYECİ TIR ANTREPO SERBEST DEPO DAĞITIM ULUSLARARASI KARAYOLU GÜMRÜK MÜŞAVİRİ EMTİA SİGORTASI EMTİA SİGORTASI FABRİKA DEPO TIR NAKLİYECİ TIR YURTDIŞI GÜMRÜK ULUSLARARASI KARAYOLU TÜRKİYE GÜMRÜK BÖLGESİ ANTREPO SERBEST DEPO GÜMRÜK MÜŞAVİRİ DAĞITIM Lojistik Depo: İşletme için rekabet avantajı sağlayan,

Detaylı

Model ERP Tedarik Zinciri Yönetimi. Satınalma Yönetimi

Model ERP Tedarik Zinciri Yönetimi. Satınalma Yönetimi Günümüzde rekabet avantajı elde etmek için bilişim teknolojilerinden maksimum oranda faydalanmak gerekiyor. Model ERP çözümü, birçok sektörün ortak aklını temsil eden, açık kaynak kodlu, %80 hazır işleyişlerin

Detaylı

Editörler Yrd.Doç.Dr.Mehmet Duruel & Özhan Görçün LOJİSTİK

Editörler Yrd.Doç.Dr.Mehmet Duruel & Özhan Görçün LOJİSTİK Editörler Yrd.Doç.Dr.Mehmet Duruel & Özhan Görçün LOJİSTİK Yazarlar Doç.Dr.Köksal Hazır Yrd.Doç.Dr.Ayça Gümüşay Çapın Yrd.Doç.Dr.Erdem Akkan Yrd.Doç.Dr.Esra Ciğerci Abdullah Kahraman Ayşenur Ören Elif

Detaylı

Araç Motoru İmalatına Yönelik Sert Lehimleme Çözümleri

Araç Motoru İmalatına Yönelik Sert Lehimleme Çözümleri Araç Motoru İmalatına Yönelik Sert Lehimleme Çözümleri voestalpine Böhler Welding www.voestalpine.com/welding voestalpine Böhler Welding En İyi Kaynak Sonuçları için Metalürjik Uzmanlık voestalpine Böhler

Detaylı

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Doç.Dr.Tufan BAL 10.Bölüm Tarımsal Pazarlama Not: Bu sunuların hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.İ.Hakkı İnan ın Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Kitabından Faydalanılmıştır.

Detaylı

ISL 201 Pazarlama İlkeleri. Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN

ISL 201 Pazarlama İlkeleri. Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN ISL 201 Pazarlama İlkeleri Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN Pazar Alıcılarla satıcıların serbest bir biçimde karşılaştıkları, kâr amaçlı ya da kâr amaçsız her türlü mal ve hizmetin alıcı ve satıcılar arasında

Detaylı

İNSAN KIYMETLERİ YÖNETİMİ 4

İNSAN KIYMETLERİ YÖNETİMİ 4 İNSAN KIYMETLERİ YÖNETİMİ 4 İKY PLANLANMASI 1)Giriş 2)İK planlanması 3)İK değerlendirilmesi 4)İK ihtiyacının belirlenmesi 2 İnsanların ihtiyaçları artmakta ve ihtiyaçlar giderek çeşitlenmektedir. İhtiyaçlardaki

Detaylı

LOJİSTİK YÖNETİMİ 6. HAFTA: ENVANTER YÖNETİMİ YRD.DOÇ.DR. SAMET GÜNER

LOJİSTİK YÖNETİMİ 6. HAFTA: ENVANTER YÖNETİMİ YRD.DOÇ.DR. SAMET GÜNER LOJİSTİK YÖNETİMİ 6. HAFTA: ENVANTER YÖNETİMİ YRD.DOÇ.DR. SAMET GÜNER Öğrenme Hedefleri - Envanter ile stok kavramları aynı şeyi mi ifade eder? Aralarındaki farklılık nedir? - İşletmelerde ne tür envanterler

Detaylı

BOSSA DIŞ GİYİM İŞLETMESİNDE FASON İPLİK İMALATI TERMİN SÜRELERİNE ALTI SIGMA ARAÇLARI İLE İSTATİSTİKSEL YAKLAŞIM

BOSSA DIŞ GİYİM İŞLETMESİNDE FASON İPLİK İMALATI TERMİN SÜRELERİNE ALTI SIGMA ARAÇLARI İLE İSTATİSTİKSEL YAKLAŞIM 1 BOSSA DIŞ GİYİM İŞLETMESİNDE FASON İPLİK İMALATI TERMİN SÜRELERİNE ALTI SIGMA ARAÇLARI İLE İSTATİSTİKSEL YAKLAŞIM İbrahim ÖRGERİN ÖZET Bu çalışmada, BOSSA Dış Giyim İşletmeleri nde fason iplik imalatı

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi -Bileşenler, Katılımcılar, Kararlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Tedarik Zinciri Yönetimi -Bileşenler, Katılımcılar, Kararlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Tedarik Zinciri Yönetimi -Bileşenler, Katılımcılar, Kararlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Tedarik Zinciri Bileşenleri Tedarik zincirlerinde üç temel bileșenden söz edilebilir: Aktörler: Tedarik zinciri

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi -Temel Kavramlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Tedarik Zinciri Yönetimi -Temel Kavramlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Tedarik Zinciri Yönetimi -Temel Kavramlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Neden? Bir ișletme sistemi için en kilit etken MÜȘTERİdir. Müșteri açısından ișletmeleri etkileyen güncel etkiler: Müșteri sayısı artmaktadır.

Detaylı

ULUSLARARASI İŞLETMECİLİK

ULUSLARARASI İŞLETMECİLİK DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. ULUSLARARASI İŞLETMECİLİK KISA ÖZET

Detaylı

Malzeme Gereksinim Planlaması (MRP)

Malzeme Gereksinim Planlaması (MRP) Malzeme Gereksinim Planlaması (MRP) Son ürün talebi bağımsız ve oldukça kararlıdır. Fakat aynı anda birden fazla değişik ürün üretilmesi söz konusu olabilir. Bu nedenle ihtiyaç duyulan malzeme miktarları

Detaylı

KÜRESEL PAZARLAMADA MARKA VE ÜRÜN KARARLARI

KÜRESEL PAZARLAMADA MARKA VE ÜRÜN KARARLARI IX. Bölüm KÜRESEL PAZARLAMADA MARKA VE ÜRÜN KARARLARI Doç. Dr. Olgun Kitapcı Akdeniz Üniversitesi Pazarlama Bölümü TEMEL ÜRÜN KAVRAMLARI 03.05.2016 2 1 Temel Ürün Kavramı Ürün insan istek veya ihtiyaçlarını

Detaylı

GİRESUN KOBİ LERİNİN İHRACAT EĞİTİM İHTİYACI ARAŞTIRMA RAPORU

GİRESUN KOBİ LERİNİN İHRACAT EĞİTİM İHTİYACI ARAŞTIRMA RAPORU Export Giresun Projesi GİRESUN KOBİ LERİNİN İHRACAT EĞİTİM İHTİYACI ARAŞTIRMA RAPORU Ocak 16 Bu Rapor, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı 2015 Yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı Kapsamında Hazırlanmıştır.

Detaylı

DERS KODU DERS ADI İÇERİK BİLİM DALI T+U+KR AKTS

DERS KODU DERS ADI İÇERİK BİLİM DALI T+U+KR AKTS DERS KODU DERS ADI İÇERİK BİLİM DALI T+U+KR AKTS 345034200000533 345034200000503 Değer Temelli Endüstriyel, satış ve finans kavramları, pazarlama ve finans kavramları PAZARLAMA 3+0+3 6 arasındaki ilişkiler,

Detaylı

Karlılık Faktörü. Kâr seviyesi = Satış Fiyatı Maliyet

Karlılık Faktörü. Kâr seviyesi = Satış Fiyatı Maliyet Karlılık Faktörü Bulunduğunuz iş bugün kâr azalışı ile karşılaşıyor mu? Pazarınız yalnızca düşük fiyatla ilgilenen müşteriler tarafından mı kontrol ediliyor? Kâr seviyesi = Satış Fiyatı Maliyet Eşitliğini

Detaylı

2. Hafta DEPOLAR VE DEPOLAMA 1. DEPO VE DEPOLAMA KAVRAMLARI. 2. Hafta

2. Hafta DEPOLAR VE DEPOLAMA 1. DEPO VE DEPOLAMA KAVRAMLARI. 2. Hafta Öğr. Gör. Murat BURUCUOĞLU Gerek üretim hattı için gereken malzeme ve hammaddeler, gerekse dağıtım için bekleyen tamamlanmış ürünleri genel olarak stok olarak tanımlamaktayız. Stoklar ekonomik gelişmenin

Detaylı

AKM-F-193 / 10.04.2014 / Rev:00

AKM-F-193 / 10.04.2014 / Rev:00 AKM-F-193 / 10.04.2014 / Rev:00 SÜREÇ Nedir? Kaynakların kullanılarak, girdilerin çıktılara dönüştüğü sıralı faaliyetler bütünüdür. SÜREÇLER 3 Çeşittir Müşteri Odaklı Süreçler ANA Süreçler Destek Süreçler

Detaylı

LOJİSTİK YÖNETİMİ 4. HAFTA: TAŞIMACILIK YÖNETIMI YRD.DOÇ.DR. SAMET GÜNER

LOJİSTİK YÖNETİMİ 4. HAFTA: TAŞIMACILIK YÖNETIMI YRD.DOÇ.DR. SAMET GÜNER LOJİSTİK YÖNETİMİ 4. HAFTA: TAŞIMACILIK YÖNETIMI YRD.DOÇ.DR. SAMET GÜNER Öğrenme Hedefleri - İşletmeler için taşımacılık ne anlam ifade eder? - Taşımacılıkta kullanılan modlar nelerdir? Bu modların birbirlerine

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Kredi AKTS VERGİ HUKUKU VE TÜRK VERGİ SİSTEMİ 0102707 7 3+0 3 4. Yrd. Doc. Dr.

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Kredi AKTS VERGİ HUKUKU VE TÜRK VERGİ SİSTEMİ 0102707 7 3+0 3 4. Yrd. Doc. Dr. DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Kredi AKTS Saat VERGİ HUKUKU VE TÜRK VERGİ SİSTEMİ 0102707 7 3+0 3 4 Ön Koşul Dersleri YOK Dersin Dili Türkçe Dersin Seviyesi Lisans Dersin Türü Dersin Koordinatörü

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Tezsiz Yüksek Lisans Lojistik Dersi Konuşmacı - Ali KAHRAMAN Danışman - Yrd.Doç.Dr. Nevin ALTUĞ İÇİNDEKİLER

Detaylı

Sektör eşleştirmeleri

Sektör eşleştirmeleri Sektör eşleştirmeleri İspanya ve Türkiye Avrupa Futbol Şampiyonası 2016 Sektör : Otomotiv Maça ilişkin ön inceleme 4:3 * Sektöre yönelik Atradius alacak riski durumu/iş performansı görünümünün karşılaştırması

Detaylı

Türkiye Elektrik Piyasasının Geleceği Serbestleşen Bir Piyasa İçin Olası Gelecek Senaryoları

Türkiye Elektrik Piyasasının Geleceği Serbestleşen Bir Piyasa İçin Olası Gelecek Senaryoları Türkiye Elektrik Piyasasının Geleceği Serbestleşen Bir Piyasa İçin Olası Gelecek Senaryoları Haziran 2011 Uygar Yörük Ortak I Danışmanlık I Enerji ve Doğal Kaynaklar Piyasanın Kısa Vadedeki Öngörülen Gelişimi

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ MANİSA NIN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 MANİSA GENEL BİLGİLER Nüfus; Manisa:1.359.463 Türkiye:76.667.864 Sosyo Ekonomik

Detaylı

Sentetik Çuval. www.dempocuval.com

Sentetik Çuval. www.dempocuval.com Sentetik Çuval www.dempocuval.com Konya Organize Sanayi Bölgesinde 1997 yılında kurulan firmamız, 8000 m² si kapalı toplam 25000 m² alanda son sistem makine parkuru ve kendi alanında uzman personeli ile

Detaylı

TÜRK SANAYĠSĠNĠN KALBĠ TEKSTĠL VE HAZIR GĠYĠM SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER

TÜRK SANAYĠSĠNĠN KALBĠ TEKSTĠL VE HAZIR GĠYĠM SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER TÜRK SANAYĠSĠNĠN KALBĠ TEKSTĠL VE HAZIR GĠYĠM SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER Hande UZUNOĞLU Dünya ekonomisi zor bir süreçten geçiyor. 2009 yılında bir önceki yıla göre nispeten kendini toparlayan dünya ekonomisi

Detaylı

GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ

GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ 2 GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ NEDİR? Güdümlü Proje Desteği, bölgesel gelişmenin hızlandırılması, bölgenin rekabet edebilirliğinin güçlendirilmesi ve bölgedeki iş ortamının iyileştirilmesi

Detaylı

01 OCAK 2015-31 MART 2015 DÖNEMİNE AİT FAALİYET RAPORU

01 OCAK 2015-31 MART 2015 DÖNEMİNE AİT FAALİYET RAPORU 01 OCAK 2015-31 MART 2015 DÖNEMİNE AİT FAALİYET RAPORU a- Genel Bilgiler Polimer Plastik Levha üretimi yapmakta olan firmamız, 2007 yılı temmuz ayında kurulmuş sabit yatırımlarını ve test üretimlerini

Detaylı

İşletmelerin rekabet avantajlarını koruyabilmeleri için sürekli olarak inovasyon yapmaları gerekir. Bunun için de ürettikleri ürünleri ve sundukları

İşletmelerin rekabet avantajlarını koruyabilmeleri için sürekli olarak inovasyon yapmaları gerekir. Bunun için de ürettikleri ürünleri ve sundukları İNOVASYON SÜRECİ İşletmelerin rekabet avantajlarını koruyabilmeleri için sürekli olarak inovasyon yapmaları gerekir. Bunun için de ürettikleri ürünleri ve sundukları hizmetleri daha iyi, daha yararlı,

Detaylı

Koruma Önleminin Uzatılmasına İlişkin Görüşlerimiz. 22 Kasım 2011

Koruma Önleminin Uzatılmasına İlişkin Görüşlerimiz. 22 Kasım 2011 Koruma Önleminin Uzatılmasına İlişkin Görüşlerimiz 22 Kasım 2011 Durum Analizi Türk Philips Türk Philips Ticaret A.Ş., Hollanda menşeili Philips markasının ülkemizdeki yetkili kuruluşudur; 1930yılından

Detaylı

B2CDirect in E-İhracat Çözümleriyle Sınırları Ortadan Kaldırın!

B2CDirect in E-İhracat Çözümleriyle Sınırları Ortadan Kaldırın! B2CDirect in E-İhracat Çözümleriyle Sınırları Ortadan Kaldırın! Şirket Profili B2CDirect, SPSR Express ve ASE şirketlerinin ortak yatırımları ile «E-İhracat» ve «Entegre Çözümler» misyonu üzerine kurulmuştur.

Detaylı

E-ticarette Tedarik Zinciri Yönetimi. Berkin Ecevit Teknosa Kategori Müdürü

E-ticarette Tedarik Zinciri Yönetimi. Berkin Ecevit Teknosa Kategori Müdürü E-ticarette Tedarik Zinciri Yönetimi Berkin Ecevit Teknosa Kategori Müdürü Eğitim Programı Tedarik zinciri tanımı Ticari tedarikci ilişkileri Ürün yönetimi Planlama Tedarik Zinciri Tanımı Tanım: Tedarik

Detaylı

PGD KONUSUNDA GENEL BİLGİ. Ürün Güvenliği Nedir?

PGD KONUSUNDA GENEL BİLGİ. Ürün Güvenliği Nedir? PGD KONUSUNDA GENEL BİLGİ Ürün Güvenliği Nedir? Piyasaya arz edilecek her ürünün, insan sağlığı, can ve mal güvenliği, hayvan ve bitki yaşam ve sağlığı, çevre ve tüketicinin korunması açısından asgari

Detaylı

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulumuz 2014-2015 eğitim öğretim

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulumuz 2014-2015 eğitim öğretim SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU 6 Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulumuz 2014-2015 eğitim öğretim döneminde açılmış olup Çocuk Gelişimi (I. ve II. Öğretim), İlk ve Acil Yardım (I. ve II. Öğretim),

Detaylı

İş planı. Prof.Dr. Vedat CEYHAN OMÜ Tarım Ekonomisi Bölümü vceyhan@omu.edu.tr

İş planı. Prof.Dr. Vedat CEYHAN OMÜ Tarım Ekonomisi Bölümü vceyhan@omu.edu.tr İş planı Prof.Dr. Vedat CEYHAN OMÜ Tarım Ekonomisi Bölümü vceyhan@omu.edu.tr İş planı nedir? Tam zamanında ve iyi bir iş gerçekleştirmek için yapılacak bütün faaliyetleri tanımlayarak hiçbir detayı atlamayan

Detaylı

ÇALIŞAN BAĞLILIĞINA İTEN UNSURLAR NEDİR VE NEDEN ÖNEMLİDİR?

ÇALIŞAN BAĞLILIĞINA İTEN UNSURLAR NEDİR VE NEDEN ÖNEMLİDİR? ÇALIŞAN BAĞLILIĞINA İTEN UNSURLAR NEDİR VE NEDEN ÖNEMLİDİR? Dale Carnegie Akademi Beyaz Kağıt Copyright 2012 Dale Carnegie & Associates, Inc. All rights reserved. driveengagement_101512_wp İNSANIN ÖNEMİ

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI BREZİLYA ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI BREZİLYA ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI BREZİLYA ÜLKE RAPORU TEMMUZ 2016 ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ 1. ÖZET BİLGİLER Resmi Adı : Brezilya Federal Cumhuriyeti Nüfus : 206,082,000 Dil : Resmi dil Portekizce dir. İş dünyasında

Detaylı

PAZARLAMA YÖNETİMİ PROF.DR.EMRAH CENGİZ. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ecengiz@istanbul.edu.tr

PAZARLAMA YÖNETİMİ PROF.DR.EMRAH CENGİZ. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ecengiz@istanbul.edu.tr PAZARLAMA YÖNETİMİ PROF.DR.EMRAH CENGİZ İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ecengiz@istanbul.edu.tr BİRAZ DÜŞÜNELİM! PAZARLAMA NE DEĞİLDİR? PAZARLAMA NEREDE BAŞLAR? PAZARLAMA NEREDE BİTER?

Detaylı

MALZEMELERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ. Prof.Dr. Kenan YILDIZ

MALZEMELERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ. Prof.Dr. Kenan YILDIZ MALZEMELERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ Prof.Dr. Kenan YILDIZ Çevre ve Maliyeti Çevrenin ekonomiye maliyete konusunda üç temel durumdan bahsetmek mümkündür. Bunlar; 1) çevrenin ekonomiye maliyeti yoktur 2) çevrenin

Detaylı

YÖNETİM MUHASEBESİ ve Uygulamaları

YÖNETİM MUHASEBESİ ve Uygulamaları YÖNETİM MUHASEBESİ ve Uygulamaları Prof. Dr. Gürbüz GÖKÇEN Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Hakan ÇELENK Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Emre HORASAN Kafkas Üniversitesi

Detaylı

talebi artırdığı görülmektedir.

talebi artırdığı görülmektedir. K üçükbaş hayvan yetiştiriciliği diğer hayvancılık kollarına göre yapısal, ekonomik ve teknoloji kullanımı yönleriyle farklılıklar göstermektedir. Büyükbaş hayvancılığa göre birim alandan sağladığı yarar

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Eylül 2013

EKONOMİK GELİŞMELER Eylül 2013 EKONOMİK GELİŞMELER Eylül 2013 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

Başkan Kocadon mimar ve mühendislerle buluştu

Başkan Kocadon mimar ve mühendislerle buluştu Başkan Kocadon mimar ve mühendislerle buluştu Bodrum Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partisi Bodrum Belediye Başkan Adayı Mehmet Kocadon, beraberindeki heyet ile birlikte Türk Mühendis ve Mimar Odaları

Detaylı

MALİYET YÖNETİMİ (MUH302U)

MALİYET YÖNETİMİ (MUH302U) DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. MALİYET YÖNETİMİ (MUH302U) KISA ÖZET-2013

Detaylı

6/8/2016 Tedarik Zinciri Modülü 1

6/8/2016 Tedarik Zinciri Modülü 1 6/8/2016 Tedarik Zinciri Modülü 1 1. Tanım 2. Tedarik Zinciri Nasıl İşler? 3. Mağazalarda Gerçekleştirilen Prosedürler 3.1 Temel Stok Kontrolü 3.2 Envanter Yönetimi 3.3 Miktar ve Hasar Raporları 3.4 Ürünlerin

Detaylı

Online teknik sayfa GME700 EKSTRAKTIF GAZ ANALIZ CIHAZLARI

Online teknik sayfa GME700 EKSTRAKTIF GAZ ANALIZ CIHAZLARI Online teknik sayfa A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Sipariş bilgileri Tip Stok no. Talep üzerine Uygulama yeri ve müşteri gereklilikleri doğrultusunda kullanılacak cihazın özellikleri ve spesifikasyonları

Detaylı

TEMEL SATIŞ VE PAZARLAMA KAVRAMLARI

TEMEL SATIŞ VE PAZARLAMA KAVRAMLARI TEMEL SATIŞ VE PAZARLAMA KAVRAMLARI Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Satış Liderliği - Mikro MBA Hakan Okay 12 Mayıs 2012 SANAYİLEŞME DÖNEMLERİ SANAYİLEŞME DÖNEMLERİ

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. İktisata Giriş I İKT 101 1 3 3 4

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. İktisata Giriş I İKT 101 1 3 3 4 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS İktisata Giriş I İKT 101 1 3 3 4 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe/ İngilizce Lisans Yüz Yüze / Zorunlu

Detaylı

TEMEL LOJİSTİK KAVRAMLARI ENF456 LOJİSTİK ENFORMASYON SİSTEMLERİ ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ÇETİNKAYA

TEMEL LOJİSTİK KAVRAMLARI ENF456 LOJİSTİK ENFORMASYON SİSTEMLERİ ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ÇETİNKAYA TEMEL LOJİSTİK KAVRAMLARI ENF456 LOJİSTİK ENFORMASYON SİSTEMLERİ ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ÇETİNKAYA Lojistik Kelimesi ulojistik (Logictics) kelime kökü itibariyle Latin dilinden Logic (mantık) ve statics (istatistik)

Detaylı

Mart Ayı Enflasyon Gelişmeleri

Mart Ayı Enflasyon Gelişmeleri Mart Ayı Enflasyon Gelişmeleri Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Ekonomi Koordinatörlüğü olarak 2014 yılı Mart ayı Fiyat Gelişmeleri Analizimizi sizlere sunuyoruz. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Aralık 2015

EKONOMİK GELİŞMELER Aralık 2015 EKONOMİK GELİŞMELER Aralık 2015 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR ARALIK 2015 İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA

Detaylı

YÖNETİMİ KISA ÖZET KOLAYAOF

YÖNETİMİ KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. PAZARLAMA YÖNETİMİ KISA ÖZET KOLAYAOF

Detaylı

CUTEC etkisi: -Yüksek verimlilik -Yüksek Işlem güvenliği -Yüksek Yaşam - H7 Kalite Delik

CUTEC etkisi: -Yüksek verimlilik -Yüksek Işlem güvenliği -Yüksek Yaşam - H7 Kalite Delik CUTEC araç uzmanı CUTEC IsoG yüksek hassasiyetli CNC taşlama makinesi S20 onun araçlarını biler. S20 uygulama alanı çok klasik araç taşlama ek ötesine ulaşır. Medikal, havacılık ve S20 üretilmektedir karmaşık

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM: TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİNE GİRİŞ

BİRİNCİ BÖLÜM: TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİNE GİRİŞ İÇİNDEKİLER Önsöz... v İçindekiler... vii BİRİNCİ BÖLÜM: TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİNE GİRİŞ 1.1 Tedarik Zincirinin Temel Fonksiyonları... 8 1.1.1 Üretim... 8 1.1.2 Envanter Yönetimi... 16 1.1.3 Taşıma ve

Detaylı

SİGORTACILIK VE BİREYSEL EMEKLİLİK SEKTÖRLERİ 2010 YILI FAALİYET RAPORU YAYIMLANDI

SİGORTACILIK VE BİREYSEL EMEKLİLİK SEKTÖRLERİ 2010 YILI FAALİYET RAPORU YAYIMLANDI Türk sigorta ve bireysel emeklilik sektörlerine ilişkin çok derin bir kaynak olma özelliğine sahip Sigorta Denetleme Kurulu Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Sektörleri 2010 Yılı Faaliyet Raporu yayımlandı.

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Tedarik Zinciri Nedir? Hammadde temini yapan, onları ara mal ve nihai ürünlere çeviren, nihai ürünleri müşterilere dağıtan, üretici ve dağıtıcıların oluşturduğu bir ağdır. TARLADAN

Detaylı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI İNOVASYON FİKİRLERİ YÖNETİM PROGRAMI PROJE FORMU

T.C. MALİYE BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI İNOVASYON FİKİRLERİ YÖNETİM PROGRAMI PROJE FORMU T.C. MALİYE BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI İNOVASYON FİKİRLERİ YÖNETİM PROGRAMI PROJE FORMU Proje Numarası Projenin Adı SGB-İNO/002 Tüketim Malzemeleri Yönetim Süreci Koordinasyondan sorumlu

Detaylı

TC BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STOK KONTROL DERS 1

TC BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STOK KONTROL DERS 1 TC BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STOK KONTROL DERS 1 1 STOK KONTROLUN ÖNEMİ Alışverişe çıktığımızda tezgahtarlardan Üzgünüz, istediğiniz ürün elimizde

Detaylı

Tarım Bankacılığında Danışman Banka Yaklaşımı

Tarım Bankacılığında Danışman Banka Yaklaşımı Tarım Bankacılığında Danışman Banka Yaklaşımı Devrim Ziya Tavil KOBİ ve Tarım Bankacılığı Pazarlama Direktörü Türkiye de Tarım Türkiye de Tarım Sektörü Büyümesini Sürdürüyor 2.500 2.000 1.500 1.000 500

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ekim 2012

EKONOMİK GELİŞMELER Ekim 2012 EKONOMİK GELİŞMELER Ekim 2012 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

Risk Tanımı Fırsat - Tehdit Risk Yönetimi Risk Yönetme Süreci Risklerin Tespit Edilmesi Risklerin Değerlendirilmesi Risklere Cevap Verilmesi

Risk Tanımı Fırsat - Tehdit Risk Yönetimi Risk Yönetme Süreci Risklerin Tespit Edilmesi Risklerin Değerlendirilmesi Risklere Cevap Verilmesi Nedir Faydaları Başarı Tanımlar Görev Risk Yönetimi Nedir Risk Tanımı Fırsat - Tehdit Risk Yönetimi Risk Yönetme Süreci Risklerin Tespit Edilmesi Risklerin Değerlendirilmesi Risklere Cevap Verilmesi Risk

Detaylı

Yaz Stajı - 1 (AVM399) Ders Detayları

Yaz Stajı - 1 (AVM399) Ders Detayları Yaz Stajı - 1 (AVM399) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Yaz Stajı - 1 AVM399 Güz 0 0 0 0 3 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü Dersin

Detaylı

Yeşil Lojistiğin Tersine Lojistik ile İlişkisi ve Sürdürülebilir Kalkınma İçin Önemi. Araş.Gör. Güneş KÜÇÜKYAZICI Yrd.Doç.Dr. Murat BASKAK YAEM, 2010

Yeşil Lojistiğin Tersine Lojistik ile İlişkisi ve Sürdürülebilir Kalkınma İçin Önemi. Araş.Gör. Güneş KÜÇÜKYAZICI Yrd.Doç.Dr. Murat BASKAK YAEM, 2010 Yeşil Lojistiğin Tersine Lojistik ile İlişkisi ve Sürdürülebilir Kalkınma İçin Önemi Araş.Gör. Güneş KÜÇÜKYAZICI Yrd.Doç.Dr. Murat BASKAK Sunum Plânı Tedârik Zinciri ve Tedârik Zinciri Yönetimi Lojistik

Detaylı

1) İşletmenin ihtiyacı olan fonların sağlanması, uygun varlıklara yatırılması ve bu fonların yönetilmesi sürecine ne ad verilir?

1) İşletmenin ihtiyacı olan fonların sağlanması, uygun varlıklara yatırılması ve bu fonların yönetilmesi sürecine ne ad verilir? 1) İşletmenin ihtiyacı olan fonların sağlanması, uygun varlıklara yatırılması ve bu fonların yönetilmesi sürecine ne ad verilir? a) Bütçeleme b) Finansman c) Yatırım d) Kar e) Finansal Yönetim 2) Faaliyetlerden

Detaylı

TABLET EKRANLARI ÖZET SATIŞ KATEGORİ INFO

TABLET EKRANLARI ÖZET SATIŞ KATEGORİ INFO IPAD IPHONE Dökümanda kullanılan veriler demo verilerdir. MEMOBİL uygulamalarına, Ipad ve Iphone lardan B2B (MECOM) Satıcı Admin Kullanıcı Adınızı ve Şifrenizi girerek ulaşabilirsiniz. TABLET EKRANLARI

Detaylı

İNŞAAT MALZEMELERİ SANAYİ ENDEKSLERİ SAYI-7 TEMMUZ 2015

İNŞAAT MALZEMELERİ SANAYİ ENDEKSLERİ SAYI-7 TEMMUZ 2015 İNŞAAT MALZEMELERİ SANAYİ ENDEKSLERİ SAYI-7 2015 İNŞAAT MALZEMELERİ SANAYİ ENDEKSLERİ ANA ENDEKS İNŞAAT MALZEMELERİ SANAYİ BİLEŞİK ENDEKSİ İnşaat malzemeleri sanayinde ölçülen faaliyet, güven ve beklentilerin

Detaylı

MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 11 Eylül 2015

MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 11 Eylül 2015 MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 11 Eylül 2015 Bilal KÜTÜK İSO Meclis Üyesi MADEN, TAŞ VE TOPRAK ÜRÜNLERİ İMALATI 1. Grup Madencilik, Mermer ve Taş Ocakçılığı 23. Grup Cam ve Cam Mamulleri Sanayii 43.

Detaylı

Stratejik Planlama ve Performans Yönetimi, Finlandiya Örneği. AB Eşleştirme Projesi, Ankara 5. Eğitim Haftası Klaus Halla 29.11.

Stratejik Planlama ve Performans Yönetimi, Finlandiya Örneği. AB Eşleştirme Projesi, Ankara 5. Eğitim Haftası Klaus Halla 29.11. Stratejik Planlama ve Performans Yönetimi, Finlandiya Örneği AB Eşleştirme Projesi, Ankara 5. Eğitim Haftası Klaus Halla 29.11.2011 Sosyal İşler ve Sağlık Bakanlığı nda planlama ve uygulama düzeyleri Stratejik

Detaylı

There is an old saying: Without supplies, neither a general nor a soldier is good for anything.

There is an old saying: Without supplies, neither a general nor a soldier is good for anything. There is an old saying: Without supplies, neither a general nor a soldier is good for anything. Eski bir deyim var: Malzemeleri olmadan, ne bir general ne de bir asker herhangi bir şey için iyidir. Giriş

Detaylı

TC T.C. ULAŞTIRMA BAKANLIĞI

TC T.C. ULAŞTIRMA BAKANLIĞI TC T.C. ULAŞTIRMA BAKANLIĞI TÜRKİYE DE DEMİRYOLU TAŞIMACILIK SEKTÖRÜNÜN GELİŞTİRİLMESİNE YÖNELİK POLİTİKALAR Talat AYDIN Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı 1 MEVCUT TÜRK DEMİRYOLU SEKTÖRÜ ULAŞTIRMA

Detaylı

ENFLASYON ORANLARI 03.09.2014

ENFLASYON ORANLARI 03.09.2014 ENFLASYON ORANLARI 03.09.2014 TÜFE Ağustos ayında aylık %0,09 yükselişle ile ortalama piyasa beklentisinin (-%0,10) üzerinde gerçekleşti. Yıllık olarak ise 12 aylık TÜFE %9,54 olarak gerçekleşti (Beklenti:

Detaylı

İnternette Çiçek satışı yapmak kar sağlayan bir ticaret modelimidir?

İnternette Çiçek satışı yapmak kar sağlayan bir ticaret modelimidir? Çiçekçi E-ticaret Sitesi Açmak Eğer bir online çiçekçi açmak istiyorsanız bu yazı size fayda sağlayacaktır.e-ticaret her yönüyle büyümeye açık bir sektördür. Bu sektörün alt elemanlarından birisi çiçekçilik

Detaylı

Proses Örnekleme Yöntemleri

Proses Örnekleme Yöntemleri Proses Örnekleme Yöntemleri Sistemi temsil eden doğru örneğin alınması yanı sıra doğru örnekleme için aşağıdakilerin sağlanmış olması gerekir. 1. Numune alımı ve taşınmasının güvenli olması 2. Doğru şartlarda

Detaylı

Bir tık uzağınızdayız...

Bir tık uzağınızdayız... Türkiye nin Lojistikte İlk ve Tek Marka Patentli 4.Parti Lojistik Şirketi Bize Ulaşın: 0212 873 87 47 www.4pl.com.tr Bir tık uzağınızdayız... Hakkımızda 2012 yılında kurulmuş olan 4PL hizmet alan ve veren

Detaylı

PINAR ENTEGRE ET VE UN SAN. A.Ş. 2014 Yılı I. Yarıyıl Finansal Sunumu

PINAR ENTEGRE ET VE UN SAN. A.Ş. 2014 Yılı I. Yarıyıl Finansal Sunumu PINAR ENTEGRE ET VE UN SAN. A.Ş. 2014 Yılı I. Yarıyıl Finansal Sunumu Pınar Et in Gücü Yenilikçi ve öncü kimlik 300 den fazla SKU AR-GE deneyimi En itibarlı markalar içerisinde ilk 10 da* Türkiye nin en

Detaylı

Bireysel ve Kurumsal Eğitim Hizmetleri YILI KATALOĞU

Bireysel ve Kurumsal Eğitim Hizmetleri YILI KATALOĞU ASKO KARİYER Bireysel ve Kurumsal Eğitim Hizmetleri 2010 YILI KATALOĞU Sayfa 2 ASKO KARİYER HAKKINDA; Misyonumuz Geleceği yönlendirmeyi hedefleyen ve gelişimin sınırı olmadığına inanan her bireyin kendi

Detaylı

Muhasebe İlkeleri I (MGMT 203) Ders Detayları

Muhasebe İlkeleri I (MGMT 203) Ders Detayları Muhasebe İlkeleri I (MGMT 203) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Muhasebe İlkeleri I MGMT 203 Güz 3 0 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili

Detaylı

Kalite Maliyetleri. Doç. Dr. Nihal ERGİNEL

Kalite Maliyetleri. Doç. Dr. Nihal ERGİNEL Kalite Maliyetleri Doç. Dr. Nihal ERGİNEL Kalite, ilk seferinde doğru yapılmasını hedefler. Hem bu hedefi gerçekleştirmek için, hem de ilgili hedef gerçekleşmediğinde bazı kalite maliyetleri ortaya çıkar.

Detaylı

Editörler Doç. Dr. Feride Baştürk & Yrd. Doç. Dr. Hakan Seldüz FİNANSAL YÖNETİM

Editörler Doç. Dr. Feride Baştürk & Yrd. Doç. Dr. Hakan Seldüz FİNANSAL YÖNETİM Editörler Doç. Dr. Feride Baştürk & Yrd. Doç. Dr. Hakan Seldüz FİNANSAL YÖNETİM Yazarlar Yrd.Doç.Dr. İlker Sakınç Yrd.Doç.Dr. Hakan Seldüz Yrd.Doç.Dr. Hasan Lök Yrd.Doç.Dr. Nizamettin Erbaş Yrd.Doç.Dr.

Detaylı

Türkiye de tarımda enerji tüketimi 25/01/2013

Türkiye de tarımda enerji tüketimi 25/01/2013 Türkiye de tarımda enerji tüketimi 25/01/2013 H. Hüseyin Öztürk / H. Kaan Küçükerdem Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü Tarım sektörü, bütün dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde

Detaylı

ESKİŞEHİR TİCARET ODASI Aylık Ekonomi Bülteni Ekim 2009

ESKİŞEHİR TİCARET ODASI Aylık Ekonomi Bülteni Ekim 2009 www.etonet.org.tr 1 İlimizin ihracatı Ocak-Eylül Dönemi itibariyle 2009 yılında 2008 e göre %14 azalmıştır. İhracat İthalat Oranları Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Türkiye istatistik Kurumundan elde edilen

Detaylı

01 OCAK 2015-30 HAZİRAN 2015 DÖNEMİNE AİT FAALİYET RAPORU

01 OCAK 2015-30 HAZİRAN 2015 DÖNEMİNE AİT FAALİYET RAPORU 01 OCAK 2015-30 HAZİRAN 2015 DÖNEMİNE AİT FAALİYET RAPORU a- Genel Bilgiler Polimer Plastik Levha üretimi yapmakta olan firmamız, 2007 yılı temmuz ayında kurulmuş sabit yatırımlarını ve test üretimlerini

Detaylı

Pazarlama Karması. Umut Al. - 1. BBY 401, 12 Kasım 2013

Pazarlama Karması. Umut Al. - 1. BBY 401, 12 Kasım 2013 Pazarlama Karması Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr - 1 Pazarlama Karması (Marketing Mix) Tanım Kurumun hedef pazarına ve belli amaçlarına ulaşmasını destekleyecek olan unsurların planlanmış bir bütünü Pazarlama

Detaylı

CEB. Bankası. Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası

CEB. Bankası. Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası Ankara, 29-30 Mart 2005 CEB Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası Krzysztof Ners, Başkan Yardımc mcısı, Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası Neler müzakere m edilecek a) Ticari olmayan müzakereler. Ortak bir hedef

Detaylı

AR& GE BÜLTEN ARAŞTIRMA VE MESLEKLERİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ HAZİRAN. Turizm Sektörü Genel Değerlendirmesi ve Sektörde Çalışanların İş Tatmini

AR& GE BÜLTEN ARAŞTIRMA VE MESLEKLERİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ HAZİRAN. Turizm Sektörü Genel Değerlendirmesi ve Sektörde Çalışanların İş Tatmini Turizm Sektörü Genel Değerlendirmesi ve Sektörde Çalışanların İş Tatmini Nesrin YARDIMCI SARIÇAY Ülkemizde, yaz sezonunun gelmesi ile birlikte turizm sektöründe hareketlilik de hızla arttı. 1990 lı yıllarda

Detaylı

1- KONTROL ORTAMI. Eylem Kod No. Öngörülen Eylem veya Eylemler KOS 1.3-E1. verilecektir. İlgili personele eğitim. KOS 1.2-E1 verilecektir.

1- KONTROL ORTAMI. Eylem Kod No. Öngörülen Eylem veya Eylemler KOS 1.3-E1. verilecektir. İlgili personele eğitim. KOS 1.2-E1 verilecektir. 1- KONTROL ORTAMI Standart Kod No Kamu İç Kontrol Standardı ve Genel Şartı Mevcut Durum Eylem Kod No Öngörülen Eylem veya Eylemler Sorumlu Birim veya Çalışma grubu üyeleri İşbirliği Yapılacak Birim Çıktı/

Detaylı

Tebliğ. Kapsam Madde 2 Borçlanma maliyetlerine ilişkin Türkiye Muhasebe Standardının kapsamı ekli TMS 23 metninde yer almaktadır.

Tebliğ. Kapsam Madde 2 Borçlanma maliyetlerine ilişkin Türkiye Muhasebe Standardının kapsamı ekli TMS 23 metninde yer almaktadır. Türkiye Muhasebe Kurulundan: Tebliğ Borçlanma Maliyetlerine İlişkin Türkiye Muhasebe Standardı (TMS 23) Hakkında Tebliğ Sıra No: 9 Amaç Madde 1 Bu Tebliğin amacı; borçlanma maliyetlerine ilişkin 23 nolu

Detaylı

NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA VE C++

NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA VE C++ NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA VE C++ İstanbul Teknik Üniversitesi 1.1 Dersin Amacı: GİRİŞ Nesneye Dayalı Programlama (Object-Oriented Programming) ve Üretken Programlama (Generic Programming) yöntemlerini

Detaylı

KAYNAK FİNANSAL KİRALAMA A.Ş.

KAYNAK FİNANSAL KİRALAMA A.Ş. KAYNAK FİNANSAL KİRALAMA A.Ş. 01.01.2012 31.12.2012 Dönemi Faaliyet Raporu 1 İÇİNDEKİLER I-ŞİRKET TANITIMI II- FİNANSAL KİRALAMA SEKTÖRÜ VE SEKTÖRDE KAYNAK LEASİNG III- İDARİ FAALİYETLER IV- KAR DAĞITIM

Detaylı

BANKACILIK SERTİFİKA PROGRAMI

BANKACILIK SERTİFİKA PROGRAMI BANKACILIK SERTİFİKA PROGRAMI Programın Amacı: Gerek bankacılık sektöründe çalışan, gerekse kariyerinde bu sektörü planlayan kişiler teknik anlamda bankacılıkta ihtiyaç duyacakları konular hakkında güncel

Detaylı

AG - OG - TRAFO - Enerji Nakil Hatları

AG - OG - TRAFO - Enerji Nakil Hatları Misyonumuz Benzersiz ve güvenilir alt yapısı ile teknolojinin günümüze getirdiği yeniliklerden fayda sağlayarak ve doğru iş birlikleri kurarak müşterilerimizin günlük ihtiyaçlarını yenilikçi çözümlerle,

Detaylı

8. Kent Bilgisinin Organizasyonu. II. Ders

8. Kent Bilgisinin Organizasyonu.  II. Ders Kent Bilgi Sistemleri SEC 404 8. Kent Bilgisinin Organizasyonu Yrd. Doç. Dr. Volkan YILDIRIM www.harita.ktu.edu.tr/yvolkan II. Ders 2 Bilgi sözcüğü, Büyük Larousse ansiklopedisinde, bir iş veya konu hakkında

Detaylı

YALIN MALİYET MUHASEBESİ VE BİR UYGULAMA

YALIN MALİYET MUHASEBESİ VE BİR UYGULAMA YALIN MALİYET MUHASEBESİ VE BİR UYGULAMA Prof. Dr. M. Bülent Durmuşoğlu End. Y. Müh. Zeynep Tuğçe Şimşit 6. Endüstri Mühendisliği Bahar Konferansları Ekim 2013/ İzmir Gözlem ve Hipotez Geleneksel ürün/hizmet

Detaylı

Terra Gıda ve Tarım Yatırım Çözümleri ( Terra ) Şirket Profili. Biz kimiz ve nasıl birlikte çalışabiliriz

Terra Gıda ve Tarım Yatırım Çözümleri ( Terra ) Şirket Profili. Biz kimiz ve nasıl birlikte çalışabiliriz Terra Gıda ve Tarım Yatırım Çözümleri ( Terra ) Şirket Profili Biz kimiz ve nasıl birlikte çalışabiliriz İçerik Biz Kimiz Yönetici Profilleri Vizyonumuz Terra nın Sağladığı Hizmetler Nasıl Birlikte Çalışabiliriz?

Detaylı

MALİYET ANALİZİ. Dr. Emin KURTCEBE Denizli SMMM Odası Genel İdare Müdürü

MALİYET ANALİZİ. Dr. Emin KURTCEBE Denizli SMMM Odası Genel İdare Müdürü MALİYET ANALİZİ Dr. Emin KURTCEBE Denizli SMMM Odası Genel İdare Müdürü Maliyet Sistemleri Birim Maliyet Belirleme. Planlama ve Kontrol Fonksiyonu. Maliyet sistemleri yöneticilerin işletmenin başarısı

Detaylı

ATIK ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ. Şule YETKİN

ATIK ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ. Şule YETKİN ATIK ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ Şule YETKİN ATIK ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ DAYANAK 2872 sayılı Çevre Kanununun 8, 11 ve 12 nci maddeleri 4703

Detaylı

Lojistik ve Bilgi Sistemleri ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ÇETİNKAYA

Lojistik ve Bilgi Sistemleri ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ÇETİNKAYA Lojistik ve Bilgi Sistemleri ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ÇETİNKAYA Fiziksel Dağıtımdan Tedarik Zincirine u Mallar, Hizmetler ve Bilgilerin Akışı u Tedarik Zincirinde Bilgi: Bilinirlik ve Görünürlük u Satış Noktası

Detaylı

BÖLÜM 1 TEDARİK ZİNCİRİ

BÖLÜM 1 TEDARİK ZİNCİRİ İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 TEDARİK ZİNCİRİ 1.1. Niçin Tedarik Zinciri?... 1 1.2. Tedarik Zinciri ve Tedarik Zinciri Yönetimi... 3 1.3. Tedarik Zinciri Yapısı... 5 1.4. İş Modelleri... 6 Kaynaklar... 7 BÖLÜM 2

Detaylı