PROTOKOL VE SOSYAL DAVRANIŞ KURALLARI II. BÖLÜM

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "PROTOKOL VE SOSYAL DAVRANIŞ KURALLARI II. BÖLÜM"

Transkript

1 PROTOKOL VE SOSYAL DAVRANIŞ KURALLARI II. BÖLÜM

2 İŞ VE YÖNETİMDE PROTOKOL Protokol kişiye, kuruma ve devlete hak ettiği ve lâyık olduğu saygı ve itibarı göstermektir. Bir kişinin protokol ve sosyal davranış kurallarına önem vermemesi ve bunlara uymaması; önce kendisinin, sonra taşıdığı unvanın, çalıştığı kurumun ve temsil ettiği makamın itibarını düşürür.

3 İŞ VE YÖNETİMDE PROTOKOL Protokolde temsil esastır. Kamusal yaşamda hiç kimse kendini temsil etmez, taşıdığı unvanı ve çalıştığı kurumu temsil eder. Kişinin temsil niteliği de kılık-kıyafeti, konuşma ve davranışı, yemeiçmesi; protokol ve sosyal davranış kurallarına uyması ile ortaya çıkar.

4 İŞ VE YÖNETİMDE PROTOKOL Tanışma ve tanıştırılmada, hitap etmede, telefonla konuşmada, giyimde, selamlaşmada, karşılama ve uğurlamada, otomobilde, törenlerde, yemek ve görüşmelerde, armağan alıp vermede, çiçek göndermede, sanatsal etkinliklerde (sinema, tiyatro, konser, sergi vb.), davetlerde (resepsiyonlarda, kokteyller, yemekler) protokol kurallarına titizlikle uyulması gerekmektedir.

5 İŞ VE YÖNETİMDE PROTOKOL Protokolün amacı düzeni bozmak değil, varsa düzensizliğe son vererek toplumsal ilişkilerin gelişmesini sağlayan nezaket ve saygı ortamını yaratmaktır.

6 TANIŞMA VE TANIŞTIRMA İletişimin başlamasında önem taşır. Tanışmada isimleri doğru söylemek önemlidir. Tanışmada yeni gelenler var olanlara, Erkekler bayanlara (Devlet Başkanları hariç) Astlar üstlerine, Küçükler büyüklere, Gençler yaşlılara, Genç kız yaşlı erkeğe ve kadına tanıştırılır.

7 TANIŞMA VE TANIŞTIRMA Tanışmada unvan ve ismin eksiksiz söylenmesi gereklidir. Bir yere girdiğinizde önce kendinizi tanıtın. Kendinizden üst birine ve eşine unvan ve görevinizi de söyleyin. Tek kişi, topluluğa tanıştırılır, topluluktaki her kişiyi yeni gelenle tek tek tanıştırmaya gerek yoktur.

8 TANIŞMA VE TANIŞTIRMA Tanışma işlemi ilk karşılaşıldığında ya da mekâna girildiğinde hemen yapılmalıdır. Tanıştıran kişi, daima ayakta kalmalı, oturan erkek kiminle tanıştırılırsa tanıştırılsın ayağa kalkmalıdır. Sosyal yaşamda kadınlar tanışma sırasında ayağa kalkmak zorunda değildirler.

9

10 SELAMLAMA Her türlü selamlamada genel kural; astın üstü, erkeğin bayanı, ayrılanın kalanları, gelenlerin var olanları selamlamasıdır. Üstlerinize, eş düzeydekilere önce siz selam verin, astlarınızın selamlarını da alın. Konferans salonu, kütüphane, derslik, yemekhane gibi yerlere girildiğinde karşılık beklemeden topluluk selamlanır; çıkarken de selamlanarak çıkılır.

11 SELAMLAMA Bir toplantıda önce ev sahibesi selamlanır. Ayrılırken de yine önce ev sahibesine veda edilir. Bir ortama girildiğinde yanınızdakileri selamlayan birini siz de selamlayın. Yanlışlıkla size selam verenlerin selamını alın, karşılık verin.

12 EL SIKMA-TOKALAŞMA

13 EL SIKMA-TOKALAŞMA Protokolde ve resmî ilişkilerde el ve yanak öpme, kafa tokuşturma, sarılma yoktur. El sıkmada ilk davranış, daima büyükten ve üst rütbeliden gelmelidir. Kadınla el sıkışırken, önce kadın el uzatmalı, erkek karşılık vermelidir. Uzatılan el havada bırakılmamalıdır. El sıkarken bilek gücü gösterilmemeli, karşıdakinin gözlerine bakılmalıdır. Elde eldiven varsa tokalaşma esnasında nezaketen çıkarılmalıdır.

14 KAMUSAL YAŞAMIN ESASLARI Kurumlar arası iş ve ilişkilerde, görüşmelerde, telefonda konuşmada, yazışmalarda, imzalarda, davranışlarda, kabullerde, ziyarette, karşılamada, ağırlamada ve uğurlamada düzey eşitliği, denklik ve karşılıklılık esastır.

15 KAMUSAL YAŞAMIN ESASLARI Kamusal yaşamda her davranışın bir anlamı ve yorumu vardır. Zira, kamusal yaşamda; üst e, ast a ve eşite karşı davranışlar daima farklılık arz eder. Üst e karşı saygı, ast a karşı üstünlük, eşite karşı karşılıklılık ve nezaket esastır.

16 KAMUSAL YAŞAMIN ESASLARI 1. Makamda, resmî araçta, toplantı ve törenlerde, resmî davet ve ziyaretlerde bütün davranışlar resmîdir. (Protokol kurallarına tâbidir.) 2. Kurum içinde davranış kuralları kurumsaldır ve kurum kültürüne bağlıdır. 3. Ast üst ilişkileri, makam dışında, bire bir olarak daima özel ve kişiseldir. Yakınlığa ve samimiyete bağlıdır.

17 KAMUSAL YAŞAMIN ESASLARI 4. Protokol ve sosyal davranış kuralları daima üçüncü (yabancı) kişilerin yanında başlar. 5. Üstler ile konuşulurken daima saygı ifadeleri kullanılmalıdır. 6. Üst konuşurken ve ast dinlerken üstün gözlerine bakılmalıdır.

18 KAMUSAL YAŞAMIN ESASLARI 7. Üstler ile karşılaşıldığında Merhaba! denmemeli; Saygılar Beyefendi, Günaydın Sayın Müdürüm, Selamlar Sayın Kaymakamım, İyi günler efendim... gibi ifadeler tercih edilmelidir. 8. Kamusal yaşamda ast-üst ilişkisi olmayan, aynı kurumda eşit düzeyde görev yapan personelin birbirine Bacanak, başkan, ammoğlu, dayı oğlu, ortak, patron, üstadım, kardeş, birader, rafık, ede, dayı, abi, abla gibi ifadelerle hitap etmesi o kurumdaki samimi havayı değil, orada sosyal davranış kurallarının dikkate alınmadığını gösterir. 9. Üstler astları bir konuyu konuşmak, görüşmek için odalarına çağırdıklarında astlar yanlarına mutlaka bir ajanda ve bir kalem almalıdırlar.

19 KAMUSAL YAŞAMIN ESASLARI 10. Astın üstü ziyareti sırasında oturacağı koltuk; üst yöneticinin makamına yakın ve uygun olan koltuktur. Makama üst birisinin gelmesi durumunda bir koltuk geriye gitmek gerekir.

20 ZİYARET (KARŞILAMA-AĞIRLAMA) Ziyaret zamanı çok iyi seçilmeli ve bir iki gün önceden randevu alınmalıdır. Aynı gün için yapılan ziyaret istekleri rahatsızlık yaratabilir. Ziyaret isteklerinin yerine getirilmesinde küçük büyüğe uyar. Büyük istediği zaman için randevu verebilir, eşit düzeyden gelen ziyaret isteğine tarih olarak bir iki seçenek sunar, uygun seçenekte anlaşılır. İade edilmesi gereken ziyaretler zamanında yapılmalıdır.

21 ZİYARET (KARŞILAMA-AĞIRLAMA) Ziyarete gidilirken çiçek veya mütevazı armağanlar götürmek her zaman geçerlidir. Öğleden önce , öğleden sonra saatleri arası, ziyaret için en uygun zamanlardır. Resmî ziyaretler kısa olmalı, dakikayı çok aşmamalıdır. Üste karşı saygılı olunmalı, makama girildiğinde selamlayarak hitap edilmeli, üst oturmadan oturulmamalıdır.

22 ZİYARET (KARŞILAMA-AĞIRLAMA) 1. Muhataplar arasında daha önce ziyaret gerçekleşmiş ise, karşılamada karşılıklılık esastır. Kişi nasıl karşılandıysa, konuğunu da öyle karşılar. 2. Muhataplar arasında daha önce davet ve ziyaret gerçekleşmemiş ise; kurum amiri konuğunu kendisi davet ettiğinde, havalimanında veya bina önünde bizzat karşılar. Konuk randevu alıp kabul edildiğinde, havalimanında veya bina önünde amirin görevlendirdiği kişi/kişiler tarafından karşılanır.

23 KONUĞA VERİLEN ÖNEM; KARŞILAMA, OTURTULAN YER, SUNULAN İKRAM, GÖSTERİLEN İLGİ ve UĞURLAMA İLE DEĞERLENDİRİLİR. ZİYARET (KARŞILAMA-AĞIRLAMA)

24 ZİYARET (KARŞILAMA-AĞIRLAMA) Eğer üst makama birden çok kişi ile gidilmiş ise; düzey ve kıdeme göre sıralanmalı ve en kıdemli olan üst yöneticiye en yakın oturmalıdır. Üstün astı ziyaretinde ilke olarak ast kendi koltuğunda oturmayarak konuk koltuğuna, yani konuğunun karşısına oturur. Makama üst düzey yönetici yahut mülki amir gelmişse, makama mülki amir oturur, makam sahibi onur konuğunu ayakta bekler.

25 MAKAM PROTOKOLÜ B. F. MAKAM MASA

26 MAKAMDA DAVRANIŞ

27 MAKAMDA DAVRANIŞ Üste teşekkür edilmez, "Sağ olun" denir. Makama evrak sunulurken yanına gidilmez. Karşıdan nezaketle verilir. Üst Buyurun. demeden oturmamak icabet eder. Ancak zaruri durumlarda müsaade istenerek uygun koltuğa oturulur.

28 MAKAMDA DAVRANIŞ SORU: Makama girildiğinde kim, hangi koltuğa oturur? Buyur edilen koltuğa oturulur. Söylenmemişse sırtı duvara gelen koltuğa oturulur. Yöneticinin makamına birden çok kişiyle girildiğinde seviyeye ve kıdeme göre sıralanarak oturulur. En üst olan, masaya en yakın oturan ve yöneticiye en yakın olandır.

29 MAKAMDA DAVRANIŞ İkramlar önce konuklara (en rütbeliden başlamak üzere) sunulur. En son ev sahibine sunulmalıdır. Konuklara Çay, kahve ne içersiniz ya da çay içer misiniz? diye sormak görgü kurallarına aykırıdır. Bunun yerine İçecek olarak ne alırdınız, ne buyurursunuz? şeklinde sormak gerekir.

30 MAKAMDA DAVRANIŞ Üstleriniz ya da resmî misafirlerinizle görüşürken zorunlu olmadıkça; Telefonla görüşmeyin, Evrak imzalamayın, Başka şeylerle meşgul olmayın, Mecbursanız, özür dileyin ve izin isteyin.

31 MAKAMDA DAVRANIŞ Eşit düzeydekilere ve astlarınıza adıyla veya unvanıyla Ali Bey, Müdür Bey, Sayın Öztürk veya Sayın Millî Eğitim Müdürü diye hitap edin. Ağabey ve yenge demekten kaçının. Erkeklere beyefendi, kadınlara hanımefendi diye hitap edin.

32 MAKAMDA DAVRANIŞ Resmî konuşma yaparken kesinlikle ben demeyin. Biz veya Kurumumuz-Müdürlüğümüz deyin. Başkalarına daima Siz diye hitap edin. Her zaman ve herkese lütfen deyip teşekkür edin.

33 MAKAMDA DAVRANIŞ Otururken, üstünüz ayağa kalkarsa siz de kalkın. Üstünüz ya da amiriniz görüşmenizin sonunda size Memnun oldum, teşekkür ederim derse ve toka etmek için elini uzatırsa kalkıp gitmeniz gerektiğini anlayın.

34 MAKAM DIŞINDA AST-ÜST İLİŞKİSİ Ast-üst ilişkisinin olduğu yerde kadın-erkek ayırımı yoktur. Astlık-üstlük geçerlidir. Merdivenden çıkarken önce üst çıkar, inerken de ast önde olmalıdır. Yürürken üst, konuk ve hanım daima sağdadır. Protokolde üst daima sağdadır. Ast olarak; otururken, ayakta dururken veya yürürken daima üstünüzün soluna geçin.

35 MAKAM DIŞINDA AST-ÜST İLİŞKİSİ Üstünüzün önüne geçmeyin, astınızın arkasına düşmeyin. Seviyenizi bilin. Kendinizi küçük düşürmeyin. Otururken amiriniz veya üstlerinizin karşısında bacak bacak üstüne atmayın. Yöneticinizle ya da üst yöneticilerle görüşmek için daima sekreteriyle önceden iletişim kurun.

36 RESMÎ ARAÇLARDA OTURMA DÜZENİ Resmî araçlarda protokol makamı aracın sağ arka köşesidir. Üst daima burada oturur. Sizden üst birini veya konuk olarak bir akranınızı aracınıza aldığınızda sağ arka köşeyi ona bırakın ve soluna geçin.

37 RESMÎ ARAÇLARDA OTURMA DÜZENİ Şoför 3 Şoför

38 MAKAM OTOMOBİLİNDE OTURMA DÜZENİ (KSMT: Koruma, sekreter, memur, mihmandar, tercüman) Ş KSMT Ş KSMT MA-KAM 2 BOŞ

39 RESMÎ TÖRENLERDE OTURMA DÜZENİ Resmî törenlerde 1 numara daima merkezdedir: Kurumsal törenlerde ev sahibi, 1 numaranın sağında yer alır E.S

40 GENEL TELEFON ADABI

41 GENEL TELEFON ADABI Telefonla aramayı yapan kişi kiminle muhatap olduğunu sormadan önce kendisini tanıtmakla yükümlüdür. Telefonda alo, merhaba, nasılsınız demek ve kendinizi tanıtmak en fazla 15 saniyenizi alır. Hâl-hatır sorulmasından hemen sonra arananın müsait olup olmadığı sorulmalıdır.

42 GENEL TELEFON ADABI Söyleyeceklerinizi aklınızda kesin olarak hazırlayınız, konuşmayı uzatmayınız. Telefonda görüşürken, yanınızdakilerle aynı anda konuşmamaya özen gösterin. Bir topluluk içerisinde otururken cep telefonunuzla yüksek sesle konuşmak, hem yanınızdaki insanlara, hem de çevrede oturanlara saygısızlıktır.

43 GENEL TELEFON ADABI Birebir insan ilişkisi her zaman telefon görüşmesinden önceliklidir. Sadece telefon çalıyor diye ona cevap vererek birlikte olunan kişiyi ikinci plana atmamak gerekir. Böyle bir durumda arayana uygun bir dille müsait olmadığınızı, kendisini bilahare arayacağınızı söylemelisiniz.

44 GENEL TELEFON ADABI Yanınızda biri varken telefonunuz çalıyorsa ve bu açmanız gereken bir telefon ise izin isteyerek bir kenara çekilebilirsiniz. Böylelikle yanınızdaki insanı ikinci tercih hâline getirmezsiniz. Bu şekilde yapılan bir telefon görüşmesini fazla uzatmamak da yerinde olacaktır.

45 GENEL TELEFON ADABI Direkt telefon alıcısına doğru öksürmeyin, hapşırmayın, telefonla konuşurken burnunuzu çekmeyin, boğazınızı temizlemeyin. Telefonla konuşurken ha, hı, he gibi ünlemler kullanmayın. Telefonda konu ne olursa olsun münakaşa etmeyin, söyleyeceklerinizi yüz yüze görüşmeye bırakın.

46 GENEL TELEFON ADABI Görüşmelerinizi her zaman için karşı tarafın pat diye kapattı izlenimine kapılmayacağı bir biçimde sona erdirmeye çalışın. Konuşmayı adeta bir sözlü el sıkışma şeklinde iyi dilek ve temennilerle bitirmeye dikkat edin. Telefonda bile olsa gülümsemeyi, nazik bir ses tonuyla konuşmayı ihmal etmeyin.

47 İMZA İmza daima ad ve soyadın üstüne atılır. İyi bir imza okunabilen ve kişiyi temsil eden imzadır. Önemli yazılar, onaylar ve kararlar daima lacivert mürekkepli dolma kalem ya da imza kalemi ile atılır.

48 İMZA İmza atılırken ad ve soy addan biri imzada tam olarak yer alır. İmza atılırken el çok fazla kaldırılmaz. Yazı hangi yöne doğru yazılıyorsa imza da o yöne doğru atılır. (Türkiye Türkçesi soldan sağa doğru yazılır.) Bu kurallara uymayan imzalar imza değil ancak paraf niteliği taşır.

49 SON SÖZ Yazılı veya yazılı olmayan bu kuralları bilmek, içselleştirip yerine göre uygulamak kişiye kamusal ve sosyal alanlarda birçok avantaj sağlar. Son söz; Tatlı dil yılanı bile deliğinden çıkarır. derler. İnsana en çok yakışan davranışlar nezaket ve görgüyle ilgili olanlardır. Kibarlık parayla satın alınamaz.

50 Teşekkürler

Medeniyet Ayrintidadir Voltaire PROTOKOL VE GÖRGÜ KURALLARI

Medeniyet Ayrintidadir Voltaire PROTOKOL VE GÖRGÜ KURALLARI Medeniyet Ayrintidadir Voltaire PROTOKOL VE GÖRGÜ KURALLARI 1 Protokol Kuralları Resmi görgü kurallarıdır (Altınöz, Tutar ve Bayraktar, 2002, 6). Dar anlamda: Kamu belgelerinin aslı, milletlerarası konferansların,

Detaylı

YÖNETİMDE PROTOKOL KURALLARI

YÖNETİMDE PROTOKOL KURALLARI YÖNETİMDE PROTOKOL KURALLARI Yönetim, bir resmi ilişkiler sistemi olarak daima Protokol Kuralları içinde gerçekleşir. Özellikle üst yöneticilerin günlük yaşamı daha çok protokol içinde geçer. Bu nedenle,

Detaylı

Bitlis İl Milli Eğitim Müdürlüğü PROTOKOL KURALLARI

Bitlis İl Milli Eğitim Müdürlüğü PROTOKOL KURALLARI PROTOKOL KURALLARI Tanışma Tanıştırma -1 İletişim tanışma tanıştırma ile başlar.tanışmada isimlerin doğru söylenmesi gerekir. Tanışmada yeni gelenler var olanlara; Devlet başkanı ve cumhurbaşkanı dışındaki,

Detaylı

PROTOKOL KURALLARININ ÖNEMİ

PROTOKOL KURALLARININ ÖNEMİ MAKALE PROTOKOL KURALLARININ ÖNEMİ Asuman UĞUR / MPM Uzmanı Her ülkede ve toplumda sosyal davranış kuralları dediğimiz kurallar olan saygı, terbiye ve nezaket kuralları; gelenek ve göreneklerle iç içedir.

Detaylı

PROTOKOL KURALLARI. Protokolde kimse kendi değildir, unvanı ve temsil ettiği makam önemlidir.

PROTOKOL KURALLARI. Protokolde kimse kendi değildir, unvanı ve temsil ettiği makam önemlidir. PROTOKOL KURALLARI Protokol, geniş anlamda devlet ve diplomasi alanındaki törenlerde, resmi ilişkilerde ve sosyal yaşamda uygulanması gereken kuralların toplamıdır.. Protokol; resmi ilişkilerde, törenlerde

Detaylı

İ.Ü. AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ Kurumsal Mail Yazışma Standardı

İ.Ü. AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ Kurumsal Mail Yazışma Standardı Dök. No: AUZEF-SS-3.1-08 Yayın Tarihi: 10.06.2015 Rev.No:00 Rev Tarihi: Sayfa 1 / 5 İÇİNDEKİLER 1. AMAÇ... 2 2. KAPSAM... 2 3. SORUMLULAR... 2 4. DETAYLAR... 2 4.1. Konu Satırını Kullanmak... 2 4.2. Selamlaşma...

Detaylı

SERVİS ELEMANLIĞI SERVİS YÖNTEMLERİ DERSİ ÇALIŞMA SORULARI. a. Bitişik maşa. b. Ters maşa. c. Düz maşa. d. Kısa maşa. a. Ekmek servisi. b.

SERVİS ELEMANLIĞI SERVİS YÖNTEMLERİ DERSİ ÇALIŞMA SORULARI. a. Bitişik maşa. b. Ters maşa. c. Düz maşa. d. Kısa maşa. a. Ekmek servisi. b. SERVİS ELEMANLIĞI SERVİS YÖNTEMLERİ DERSİ ÇALIŞMA SORULARI 1. Bazı konuklar neden rezervasyonunu işletmeye gelerek yaparlar? a. İşletmeye yakın oldukları için. b. İşletmeyi merak ettikleri için. c. İletişim

Detaylı

ağışlar 2/28 PROTOKOL GÖRGÜ VE NEZAKET KURALLARI

ağışlar 2/28 PROTOKOL GÖRGÜ VE NEZAKET KURALLARI ağışlar 1/28 ağışlar 2/28 PROTOKOL GÖRGÜ VE NEZAKET KURALLARI Davranış Protokolü ağışlar 3/28 3 1 ES 2 Davranış Protokolü ağışlar 4/28 Resmi törenlerde yürüyüş ve oturma düzeninde 1 numara (üst) daima

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm. Görgü ve Protokol Kurallarının Kavramsal İçeriği ve Yönetimde Görgü ve Protokol Kuralları

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm. Görgü ve Protokol Kurallarının Kavramsal İçeriği ve Yönetimde Görgü ve Protokol Kuralları İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm Görgü ve Protokol Kurallarının Kavramsal İçeriği ve Yönetimde Görgü ve Protokol Kuralları 1. Görgü, Nezaket, Zarafet ve Protokolün Kavramsal İçeriği... 1 2. Yönetimde Protokol

Detaylı

ETKİLİ İLETİŞİM VE YAŞAM KÜLTÜRÜ. XABZE. MAZAHHIPA, GÖZDE YILMAZ TURKUA DANIŞMANLIK HİZMETLERİ www.turkua.com

ETKİLİ İLETİŞİM VE YAŞAM KÜLTÜRÜ. XABZE. MAZAHHIPA, GÖZDE YILMAZ TURKUA DANIŞMANLIK HİZMETLERİ www.turkua.com ETKİLİ İLETİŞİM VE YAŞAM KÜLTÜRÜ. XABZE MAZAHHIPA, GÖZDE YILMAZ TURKUA DANIŞMANLIK HİZMETLERİ www.turkua.com Her insan bir geleneğin içine doğar. Gelenek bütün değişmelere rağmen değişmeden kalan, o toplumu

Detaylı

SOSYAL DAVRANIŞ VE PROTOKOL

SOSYAL DAVRANIŞ VE PROTOKOL SOSYAL DAVRANIŞ VE PROTOKOL KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ.

Detaylı

Bölüm 1 Sosyal Davranışlar, Nezaket, Görgü ve Protokol

Bölüm 1 Sosyal Davranışlar, Nezaket, Görgü ve Protokol İÇİNDEKİLER Bölüm 1 Sosyal Davranışlar, Nezaket, Görgü ve Protokol Doğuştan Gelen Yapı Farklılıkları... 2 Sosyal Davranışlar... 3 Algılama ve Sosyal Davranışlar... 4 Algılama Farklılıkları için Örnekler...

Detaylı

Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğünden:

Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğünden: Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğünden: MİLLİ PİYANGO İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİ GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 23/12/2005

Detaylı

TÖREN ve PROTOKOL. Ali KILIÇARSLAN Şube Müdürü

TÖREN ve PROTOKOL. Ali KILIÇARSLAN Şube Müdürü TÖREN ve PROTOKOL Ali KILIÇARSLAN Şube Müdürü Giresun Milli Eğitim Müdürlüğü 2008 1 Protokol ve Sosyal Davranış Kuralları YaĢam Alanımız Özel Alan Sosyal Alan Kamusal (Resmi) Alan GÖRGÜ VE NEZAKET KURALLARI

Detaylı

PROTOKOL VE NEZAKET KURALLARI

PROTOKOL VE NEZAKET KURALLARI PROTOKOL VE NEZAKET KURALLARI Dr. M. Naci ÇUHACI Yönetim Danışmanı Yaşam Koçu 2011 ARGEstar Danışmanlık. Tüm hakları saklıdır. YAŞAM ALANIMIZ Özel Alan Protokol Kuralları Sosyal Alan Kamusal Alan Nezaket

Detaylı

1-29122013-1-1185-1-00000000 <h-^3u X Z F8[+ 2xB 6T%fL EV;V aaaaaa!!aa!aa!a! TEMEL SORU KİTAPÇIĞI

1-29122013-1-1185-1-00000000 <h-^3u X Z F8[+ 2xB 6T%fL EV;V aaaaaa!!aa!aa!a! TEMEL SORU KİTAPÇIĞI 1-29122013-1-1185-1-00000000 TEMEL SORU KİTAPÇIĞI AÇIKLAMA 1. Bu testte 60 soru bulunmaktadır. 2. Bu test için verilen toplam cevaplama süresi 90 dakikadır (1,5 saat). 3. Bu kitapçıktaki testte yer alan

Detaylı

PROTOKOL YÖNETİMİ. DİPLOMASİ GÖRGÜ ve İMAJ

PROTOKOL YÖNETİMİ. DİPLOMASİ GÖRGÜ ve İMAJ İŞ HAYATINDAN ÖRNEKLERLE PROTOKOL YÖNETİMİ DİPLOMASİ GÖRGÜ ve İMAJ KAMUSAL YAŞAMDA 1 I KAYNAK HOLDİNG HİZMET İÇİ EĞİTİM SEMİNERİ SUNAN: BİROL VURAL 2 ÖNEMLİ NOT BU SUNUMDA. GERÇEK HAYATTAN ÖRNEKLER VERMEK

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 1. Başkent Mülki Protokolü 46 2. İl Protokolü 46 3. İlçe Protokolü 52 4. Kasaba ve Köy Protokolü 52

İÇİNDEKİLER. 1. Başkent Mülki Protokolü 46 2. İl Protokolü 46 3. İlçe Protokolü 52 4. Kasaba ve Köy Protokolü 52 İÇİNDEKİLER I. BÖLÜM PROTOKOL A. Protokolün Tarihsel Gelişimi 1 B. Protokolün Anlam ve Önemi 5 C. Protokol Mevzuatı 12 D. Protokol Müdürlüğünün Görev, Yetki ve Sorumlulukları. 13 II. BÖLÜM PROTOKOL İLKELERİ

Detaylı

İÇİNDEKİLER Sayfa ÖNSÖZ... V. I. BÖLÜM İNSAN DAVRANIŞLARI VE ANLAMLARI A. İnsan Davranışları... 1 B. Davranışların Anlamları... 11

İÇİNDEKİLER Sayfa ÖNSÖZ... V. I. BÖLÜM İNSAN DAVRANIŞLARI VE ANLAMLARI A. İnsan Davranışları... 1 B. Davranışların Anlamları... 11 İÇİNDEKİLER Sayfa ÖNSÖZ... V I. BÖLÜM İNSAN DAVRANIŞLARI VE ANLAMLARI A. İnsan Davranışları... 1 B. Davranışların Anlamları... 11 1. Beden Dili... 11 2. Bedensel Davranışlar ve Anlamları... 13 3. Beden

Detaylı

III. BÖLÜM PROTOKOL TÜRLERİ VE PROTOKOL LİSTELERİ

III. BÖLÜM PROTOKOL TÜRLERİ VE PROTOKOL LİSTELERİ İÇİNDEKİLER I. BÖLÜM PROTOKOL A. Protokolün Tarihsel Celişimi...1 B. Protokolün Anlam ve Önemi... 6 C. Protokol Mevzuatı... 13 D. Kurumlarda Protokol Müdürlüklerinin Kuruluşu ve Görev - Yetki - Sorumlulukları...

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Sayfa. ÖNSÖZ... v GİRİŞ... 1

İÇİNDEKİLER. Sayfa. ÖNSÖZ... v GİRİŞ... 1 İÇİNDEKİLER Sayfa ÖNSÖZ...... v GİRİŞ... 1 I. BÖLÜM SOSYAL DAVRANIŞ KURALLARI A. Hitap... 10 B. Selamlama... 14 C. Tanıtma ve Tanıştırma... 19 D. El Sıkma (Tokalaşma)... 24 E. El Öpme ve Öpüşme... 26 F.

Detaylı

RAMDEVU SİSTEMİ. RAMDEVU Sistemine nasıl ulaşılır? RAMDEVU sistemine https://ramdevu.meb.gov.tr internet adresinden giriş yapılır.

RAMDEVU SİSTEMİ. RAMDEVU Sistemine nasıl ulaşılır? RAMDEVU sistemine https://ramdevu.meb.gov.tr internet adresinden giriş yapılır. RAMDEVU SİSTEMİ RAMDEVU sisteminin amacı nedir? 1-Rehberlik Araştırma Merkezlerinden (RAM) Eğitsel Tanılama Hizmeti almak isteyen engelli bireylerin RAM lara gitmeden internet üzerinden randevu alabilmesi

Detaylı

AKSARAY TSO AKSARAY TSO

AKSARAY TSO AKSARAY TSO 31.07.2016 TEMMUZ AYI E-BÜLTENİ AKSARAY TSO AKSARAY TSO İÇİNDEKİLER ATSO ÜYELERİNE YÜKSEK LİSANS FIRSATI DEV ORGANİZASYONA SAYILI GÜNLER KALDI KOÇAŞ DEVLETİMİZ, İŞ DÜNYASININ ARKASINDA OLDUĞUNU GÖSTERDİ

Detaylı

Toplum ve İnsan Kuralları

Toplum ve İnsan Kuralları Toplum ve İnsan Kuralları Toplumsal Yaşamı Düzenleyen Kurallar Din kuralları: Yaptırım gücü genelde maddî değil, manevîdir. Ahlâk kuralları: Yaptırım gücü manevîdir. Örf ve âdetler (gelenek-görenek): Yaptırım

Detaylı

Eğitim ve Danışmanlık Hizmetinin Tanımı. 1. Proje Kapsamında Eğitim Talep Edilmiş ise, Eğitimin İçeriği Hakkında bilgi veriniz.

Eğitim ve Danışmanlık Hizmetinin Tanımı. 1. Proje Kapsamında Eğitim Talep Edilmiş ise, Eğitimin İçeriği Hakkında bilgi veriniz. Eğitim ve Danışmanlık Hizmetinin Tanımı 1. Proje Kapsamında Eğitim Talep Edilmiş ise, Eğitimin İçeriği Hakkında bilgi veriniz. Kocaeli'nin İlçe Belediyelerinde evsel atıkların toplanması ve taşımasında

Detaylı

PROTOKOL ve GÖRGÜ KURALLARI. Yöneticilik Formasyonu Kazandırma Kursu

PROTOKOL ve GÖRGÜ KURALLARI. Yöneticilik Formasyonu Kazandırma Kursu PROTOKOL ve GÖRGÜ KURALLARI Yöneticilik Formasyonu Kazandırma Kursu İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ PROTOKOLÜ İl Milli Eğitim Müdürü İl Maarif Müfettişleri Başkanı İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları (*) İl Maarif

Detaylı

HASTA HİZMETLERİ REHBERİ 2015

HASTA HİZMETLERİ REHBERİ 2015 HASTA HİZMETLERİ REHBERİ 2015 1 2 İÇİNDEKİLER ACİL HİZMETLER 4 AMBULANS 4 ANKETLER 4 CEP TELEFONU 4 ÇAĞRI MERKEZİ 4 DİYETİSYEN HİZMETLERİ 5 ELEKTRİKLİ ALETLER 5 E-GEÇMİŞ OLSUN, E-TEBRİK, E-BEBEK 5 HASTA

Detaylı

ANKARA İLİ BASIM SEKTÖRÜ ELEMAN İHTİYACI

ANKARA İLİ BASIM SEKTÖRÜ ELEMAN İHTİYACI ANKARA İLİ BASIM SEKTÖRÜ ELEMAN İHTİYACI Gülnaz Gültekin*, Orhan Sevindik**, Elvan Tokmak*** * Gazi Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Matbaa Öğretmenliği Bölümü, Ankara ** Ankara Ü., Eğitim Bil. Ens.,

Detaylı

İnsan İlişkilerini ve Toplumsal Yaşamı Düzenleyen Kurallar

İnsan İlişkilerini ve Toplumsal Yaşamı Düzenleyen Kurallar İnsan İlişkilerini ve Toplumsal Yaşamı Düzenleyen Kurallar NEZAKET KURALLARI NELERDİR? TEŞEKKÜR EDERİM Dünyada en çok söylenen kelimenin ` Teşekkür Ederim ` kelimesi olduğunu biliyor musunuz? Artık bugün

Detaylı

Yöneticilerin Çalışanlardan Farkı Yok!

Yöneticilerin Çalışanlardan Farkı Yok! Yöneticilerin Çalışanlardan Farkı Yok! Berna ÖZDEMİRKAN Kurucu Ortak PiN Araştırma Hüseyin ADANALI Şirket Yöneticisi Adisa Danışmanlık 15.635 beyaz yakalı çalışan 2014 2015 yılları 512 Ortalama Şirket

Detaylı

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ İNGİLİZCE HAZIRLIK SINIFI

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ İNGİLİZCE HAZIRLIK SINIFI ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ İNGİLİZCE HAZIRLIK SINIFI İçerik Çankaya Üniversitesi İngilizce Hazırlık Sınıfı nın Amaçları Program Hedefleri Kurlar Ölçme ve Değerlendirme Bilgisayar Destekli Eğitim Elektronik İletişim

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Fedai ÇAVUŞ. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölüm Başkanı 02/12/2011 OSMANİYE

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Fedai ÇAVUŞ. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölüm Başkanı 02/12/2011 OSMANİYE Yrd. Doç. Dr. Mustafa Fedai ÇAVUŞ Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölüm Başkanı 02/12/2011 OSMANİYE Devlet adamlarından biri Konfüçyüs e sordu; İnsanları nasıl

Detaylı

Yazılı ve Sözlü İletişimde Protokol

Yazılı ve Sözlü İletişimde Protokol 2 Tüm kurum ve kuruluşlarda yazılı iletişim, yönetimin temel unsurlarındandır. Günümüzde mektup, taziye, tebrik, kartvizit kurumsal yaşamda en çok kullanılan yazılardır. 1 Mektup 3 Mektuplar kamu kurumlarında

Detaylı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ ÖĞRETİM DEĞERLENDİRME ANKETİ

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ ÖĞRETİM DEĞERLENDİRME ANKETİ SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ ÖĞRETİM DEĞERLENDİRME ANKETİ Bu anket, bölümümüzdeki öğrencilerin 2015-2016 öğretim bahar yarıyılına ait öğretim sonuçlarının değerlendirilmesi ve sürecin

Detaylı

PROTOKOL YAZILARI VE RESMİ YAZI ÇEŞİTLERİ

PROTOKOL YAZILARI VE RESMİ YAZI ÇEŞİTLERİ Ünite 7 PROTOKOL YAZILARI VE RESMİ YAZI ÇEŞİTLERİ Öğr. Gör. Oğuz Han KURU Bu ünitede telefonda görgü kuralları konusu işlenecektir. MEKTUPLAR Çeşitli nedenlere bağlı olarak; kutlama, teşekkür, taziye,

Detaylı

TED Malatya Koleji Oda Orkestrası Yaylı Çalgılar Kursu Yönetmeliği

TED Malatya Koleji Oda Orkestrası Yaylı Çalgılar Kursu Yönetmeliği TED Malatya Koleji Oda Orkestrası Yaylı Çalgılar Kursu Yönetmeliği Şef. Yardımcı Şefler... Seçilme Şartları 9-17 yaşları arasında olmak, TED Malatya Kolejinde eğitim görmek, Orkestra enstrümanlarından

Detaylı

* KAMU KURUM VE KURULUŞLARINDA GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ ESASLARINA DAİR GENEL YÖNETMELİK

* KAMU KURUM VE KURULUŞLARINDA GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ ESASLARINA DAİR GENEL YÖNETMELİK * KAMU KURUM VE KURULUŞLARINDA GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ ESASLARINA DAİR GENEL YÖNETMELİK Bakanlar Kurulu Kararı: Tarih: 15/03/1999 Sayı: 99/12647 Yayımlandığı Resmi Gazete: Tarih: 18/04/1999

Detaylı

III-4 HARCAMA YETKİLİLERİ HAKKINDA GENEL TEBLİĞ (SERİ NO: 1)

III-4 HARCAMA YETKİLİLERİ HAKKINDA GENEL TEBLİĞ (SERİ NO: 1) III-4 HARCAMA YETKİLİLERİ HAKKINDA GENEL TEBLİĞ (SERİ NO: 1) Bütçe ve Mali Kontrol lüğü (Seri No: 1) R.G. Tarihi : 31/12/2005 R.G. Sayısı : 26040 (4. Mükerrer) 1. Giriş Bilindiği üzere, 24/12/2003 tarihli

Detaylı

PROTOKOL BİLGİSİ. Prof. Dr. Rıdvan DURAK Atatürk Üniversitesi Pasinler Meslek Yüksekokulu Pasinler/ERZURUM

PROTOKOL BİLGİSİ. Prof. Dr. Rıdvan DURAK Atatürk Üniversitesi Pasinler Meslek Yüksekokulu Pasinler/ERZURUM PROTOKOL BİLGİSİ Prof. Dr. Rıdvan DURAK Atatürk Üniversitesi Pasinler Meslek Yüksekokulu 25300 Pasinler/ERZURUM E-mail: rdurak@atauni.edu.tr I Masa Oturma Düzeni I tipi masa düzeninde ev sahiplerinin masa

Detaylı

ÇALIŞAN BAĞLILIĞINA İTEN UNSURLAR NEDİR VE NEDEN ÖNEMLİDİR?

ÇALIŞAN BAĞLILIĞINA İTEN UNSURLAR NEDİR VE NEDEN ÖNEMLİDİR? ÇALIŞAN BAĞLILIĞINA İTEN UNSURLAR NEDİR VE NEDEN ÖNEMLİDİR? Dale Carnegie Akademi Beyaz Kağıt Copyright 2012 Dale Carnegie & Associates, Inc. All rights reserved. driveengagement_101512_wp İNSANIN ÖNEMİ

Detaylı

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK DANIŞMA GÖREVLİSİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK DANIŞMA GÖREVLİSİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK DANIŞMA GÖREVLİSİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

ULUSAL DEPREM STRATEJİSİ VE EYLEM PLANI (UDSEP- 2023) İZLEME VE DEĞERLENDİRME KURULU ÇALIŞMA ESAS VE USULLERİ YÖNERGESİ

ULUSAL DEPREM STRATEJİSİ VE EYLEM PLANI (UDSEP- 2023) İZLEME VE DEĞERLENDİRME KURULU ÇALIŞMA ESAS VE USULLERİ YÖNERGESİ ULUSAL DEPREM STRATEJİSİ VE EYLEM PLANI (UDSEP- 2023) İZLEME VE DEĞERLENDİRME KURULU ÇALIŞMA ESAS VE USULLERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönerge,

Detaylı

EKİP ÇALIŞMASI VE LİDERLİK

EKİP ÇALIŞMASI VE LİDERLİK T.C. MELİKŞAH ÜNİVERSİTESİ İİBF - İşletme Bölümü EKİP ÇALIŞMASI VE LİDERLİK Yrd. Doç Dr. Emin EMİRZA Kayseri 2015 Lider ve ekip, Biz ayrılamayız Lider ve ekip bir birinin bütünleyicisidir. Asla biri diğerinin

Detaylı

DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MİSAFİRHANE YÖNERGESİ 1.BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER

DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MİSAFİRHANE YÖNERGESİ 1.BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AMAÇ VE KAPSAM MİSAFİRHANE YÖNERGESİ 1.BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER Madde 1- Bu Yönerge; DHMİ Genel Müdürlüğüne bağlı Merkez, Hava Limanı ve Hava Meydanlardaki

Detaylı

16.12.2014 KALİTE ÇEMBERLERİ NEDİR?

16.12.2014 KALİTE ÇEMBERLERİ NEDİR? KALİTE ÇEMBERLERİ NEDİR? İŞ İLE DOĞRUDAN İÇ İÇE OLAN ELEMANLARIN PROBLEMLERİN ÇÖZÜMÜ İÇİN HANGİ DEĞİŞİKLİKLERİN YAPILACAĞI VE BU DEĞİŞİKLİKLERİN NASIL APILMASI GEREKTİĞİ KONUSUNDA EN SAĞLIKLI BİLGİYE SAHİP

Detaylı

SPA & Fitness. D-SPA: Sauna, buhar banyosu, özel masaj, yüz ve cilt bakım hizmetleri eğitimli uzmanlar tarafından verilmektedir.

SPA & Fitness. D-SPA: Sauna, buhar banyosu, özel masaj, yüz ve cilt bakım hizmetleri eğitimli uzmanlar tarafından verilmektedir. SPA & Fitness D-SPA: Sauna, buhar banyosu, özel masaj, yüz ve cilt bakım hizmetleri eğitimli uzmanlar tarafından verilmektedir. Fitness: Son teknoloji Techno-Gym ekipmanları ile donatılmış, klimalı spor

Detaylı

TBMM GENEL SEKRETERLİĞİ (MİLLİ SARAYLAR DAİRE BAŞKANLIĞI) BÜNYESİNDE STAJ YAPACAK OLANLARIN BELİRLENMESİ İLE GÖREV VE SORUMLULUKLARI HAKKINDA YÖNERGE

TBMM GENEL SEKRETERLİĞİ (MİLLİ SARAYLAR DAİRE BAŞKANLIĞI) BÜNYESİNDE STAJ YAPACAK OLANLARIN BELİRLENMESİ İLE GÖREV VE SORUMLULUKLARI HAKKINDA YÖNERGE TBMM GENEL SEKRETERLİĞİ (MİLLİ SARAYLAR DAİRE BAŞKANLIĞI) BÜNYESİNDE STAJ YAPACAK OLANLARIN BELİRLENMESİ İLE GÖREV VE SORUMLULUKLARI HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç MADDE 1- (1) Bu yönerge,

Detaylı

ULUSLARARASI İŞLETMECİLİK

ULUSLARARASI İŞLETMECİLİK DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. ULUSLARARASI İŞLETMECİLİK KISA ÖZET

Detaylı

İL/İLÇE MİLLÎ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLERİNİN BÖLGE HİZMETİNE BAĞLI 2014 YILI YER DEĞİŞTİRME KILAVUZU

İL/İLÇE MİLLÎ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLERİNİN BÖLGE HİZMETİNE BAĞLI 2014 YILI YER DEĞİŞTİRME KILAVUZU İL/İLÇE MİLLÎ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLERİNİN BÖLGE HİZMETİNE BAĞLI 2014 YILI YER DEĞİŞTİRME KILAVUZU Bu Kılavuz, il/ilçe millî eğitim şube müdürlerinin bölge hizmetine bağlı 2014 yılı yer değiştirme işlemlerinin,

Detaylı

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ 20 TEMMUZ 2014 PAZAR

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ 20 TEMMUZ 2014 PAZAR T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ 20 TEMMUZ 2014 PAZAR Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa

Detaylı

TOD Kongre Anketi - 2011

TOD Kongre Anketi - 2011 answered questio skipped questio TOD Kongre Anketi - 2011 1. Kimlik bilgileriniz (Sadece kimlik doğrulama amacıyla olup anket sonuçlarını değerlendirenler görmeyecektir) Percent Adınız 100.0% 406 Soyadınız

Detaylı

Mart - 2013. Bu sunu okul ve kurumlarımız için hazırlanmıştır. ş

Mart - 2013. Bu sunu okul ve kurumlarımız için hazırlanmıştır. ş T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI KIRŞEHİR Ş MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ STRATEJİ GELİŞTİRME ŞUBESİ PROTOKOL VE KİŞİLER İ İ ARASI İLETİŞİMİ İ Bu sunu okul ve kurumlarımız için hazırlanmıştır. ş Mart - 2013 2 Değerli

Detaylı

Cumhuriyet Halk Partisi

Cumhuriyet Halk Partisi 1 Kılıçdaroğlu TBMM de; İşte köstebek in dosyası. Köstebek Beşir Atalay dedi Tarih : 11.10.2011 GENEL BAŞKAN KEMAL KILIÇDAROĞLU TBMM DE; İŞTE KÖSTEBEK İN DOSYASI. KÖSTEBEK BEŞİR ATALAY DEDİ KILIÇDAROĞLU,

Detaylı

YAŞAM ALANIMIZ PROTOKOL KURALLARI ÖZEL ALAN SOSYAL ALAN KAMUSAL ALAN NEZAKET KURALLARI

YAŞAM ALANIMIZ PROTOKOL KURALLARI ÖZEL ALAN SOSYAL ALAN KAMUSAL ALAN NEZAKET KURALLARI PROTOKOL Protokol sözcüğü Fransızca protocole kelimesinden Türkçeye geçmiştir. İlk kez Fransa da 1330 yılında Resmi Tutanak anlamında kullanılmıştır. Osmanlılarda resmi alanda teşrifat kelimesi, sosyal

Detaylı

ÇIKAR ÇATIŞMASI POLİTİKASI İÇİNDEKİLER

ÇIKAR ÇATIŞMASI POLİTİKASI İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER 1. AMAÇ... 2 2. KAPSAM... 2 3. UYGULAMA ALANI VE SORUMLULUK... 2 4. TANIMLAR... 2 5. UYGULAMA ESASLARI... 2 5.1. ÇIKAR ÇATIŞMASINA YOL AÇABİLECEK HUSUSLAR... 2 5.2. ÇIKAR ÇATIŞMASINA YOL AÇABİLECEK

Detaylı

İSTANBUL İLİ İLKÖĞRETİM OKULLARI 4, 5, 6. SINIFLAR ARASI MATEMATİK OLİMPİYATI SORU KİTAPÇIĞI 13 NİSAN 2013 T.C İSTANBUL VALİLİĞİ ÖZEL AKASYA KOLEJİ

İSTANBUL İLİ İLKÖĞRETİM OKULLARI 4, 5, 6. SINIFLAR ARASI MATEMATİK OLİMPİYATI SORU KİTAPÇIĞI 13 NİSAN 2013 T.C İSTANBUL VALİLİĞİ ÖZEL AKASYA KOLEJİ İSTANBUL İLİ İLKÖĞRETİM OKULLARI 4, 5, 6. SINIFLAR ARASI MATEMATİK OLİMPİYATI SORU KİTAPÇIĞI 13 NİSAN 2013 T.C İSTANBUL VALİLİĞİ ÖZEL AKASYA KOLEJİ DİKKAT: 1. Soru kitapçıklarını kontrol ederek, baskı

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI KONGRESİ

İNSAN KAYNAKLARI KONGRESİ 2016 İNSAN KAYNAKLARI KONGRESİ İş Birliği Dosyası 12 Mayıs 2016 Ankara Sheraton Otel Türkiye Kalite Derneği-KalDer, iş yaşamındaki profesyonellerin gelişim ve öğrenmesine katkı vererek, ülkenin gelişimine

Detaylı

İletişim en genel tanımı ile; bir mesaj alışverişidir. Ancak iletişim yapı gereği bir sistemdir. İletişim sisteminin bileşenleri:

İletişim en genel tanımı ile; bir mesaj alışverişidir. Ancak iletişim yapı gereği bir sistemdir. İletişim sisteminin bileşenleri: İletişim en genel tanımı ile; bir mesaj alışverişidir. Ancak iletişim yapı gereği bir sistemdir. İletişim sisteminin bileşenleri: - Kaynak - Mesaj - İletim Hattı - - Gürültü Kaynak Mesaj İ L E T İ M H

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi 22 Şubat 2016 İÇİNDEKİLER Dönem Revizyon Notları........ 3 Derecelendirme Metodolojisi........ 5 Notların Anlamı.........

Detaylı

5018 SAYILI KAMU MALİ YÖNETİMİ VE KONTROL KANUNU

5018 SAYILI KAMU MALİ YÖNETİMİ VE KONTROL KANUNU 1.HAFTA 14 Ocak 2016 Perşembe KAMU MALİ YÖNETİMİNE GİRİŞ BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar MADDE 1- Amaç MADDE 2- Kapsam MADDE 3- Tanımlar 2.HAFTA 28 Ocak 2016 Perşembe

Detaylı

ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği. Staj Defteri. Adı Soyadı Numarası

ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği. Staj Defteri. Adı Soyadı Numarası ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Staj Defteri Adı Soyadı Numarası Ay, 2014 RESİM Öğrencinin Adı Soyadı Fakülte Numarası Fimanın Adı Staja Başlama ve Bitiş

Detaylı

Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 19, Sayı 2, 2010, Sayfa 468 481. Doç. Dr. Songül TÜMKAYA İlknur ÇAVUŞOĞLU

Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 19, Sayı 2, 2010, Sayfa 468 481. Doç. Dr. Songül TÜMKAYA İlknur ÇAVUŞOĞLU Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 19, Sayı 2, 2010, Sayfa 468 481 Doç. Dr. Songül TÜMKAYA İlknur ÇAVUŞOĞLU ÖZET ARAŞTIRMANIN ÖNEMİ ARAŞTIRMANIN AMACI ARAŞTIRMANIN ALT AMAÇLARI ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ

Detaylı

T.C. YÜKSEK SEÇİM KURULU

T.C. YÜKSEK SEÇİM KURULU Bilindiği üzere mahalli idareler genel seçimleri 30 Mart 2014 tarihinde yapılmıştır. 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun'un 8. maddesinin birinci

Detaylı

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİ GÖZLEM FORMU. Adı Soyadı :... Yaşı :... Gözlem Dönemi :... Okul Adı :... Öğretmen :... Sınıfı :...

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİ GÖZLEM FORMU. Adı Soyadı :... Yaşı :... Gözlem Dönemi :... Okul Adı :... Öğretmen :... Sınıfı :... EK-1/A OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİ GÖZLEM FORMU Adı Soyadı :... Yaşı :... Gözlem Dönemi :... Okul Adı :... Öğretmen :... Sınıfı :... AÇIKLAMA : Lütfen öğrencileri aşağıda sıralanan davranışlara göre derecelendiriniz.

Detaylı

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI DİN ÖĞRETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI DİN ÖĞRETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI DİN ÖĞRETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İmam Hatip Ortaokulları ve Anadolu İmam Hatip Liseleri Tartışa Tartışa ANLATIYORUZ-Tartışa Tartışa ANLIYORUZ Münâzara Etkinliği Usûl ve Uygulama Esasları

Detaylı

SPOR KAMUOYUNA DUYURUMUZ

SPOR KAMUOYUNA DUYURUMUZ SPOR KAMUOYUNA DUYURUMUZ İstanbul Amatör Spor Kulüpleri Federasyonumuzun 16.06.2014 tarihinde yapılan Genel Kurumuzda, yaptıklarımız ile yapmayı planladığımız projelerimizi sunarak, hizmetlerimizi sırayla

Detaylı

1. Jenerik :Neşeli bir Fransız müziği ve bir kitap görüntüsü, kitabın üzerinde filmin künyesi yer alır. Bohemia da Bir Gün

1. Jenerik :Neşeli bir Fransız müziği ve bir kitap görüntüsü, kitabın üzerinde filmin künyesi yer alır. Bohemia da Bir Gün 1. Jenerik :Neşeli bir Fransız müziği ve bir kitap görüntüsü, kitabın üzerinde filmin künyesi yer alır. Bohemia da Bir Gün 1.1 İÇ/Ev/ Çalışma odası / Kadın Gün 40 lı yaşlardaki yazar Elif uzun zamandır

Detaylı

Mesleki Eğitim ve Yeterlilik Belgesi. Murat KARAMIZRAK İş Güvenliği Uzmanı Mart 2016

Mesleki Eğitim ve Yeterlilik Belgesi. Murat KARAMIZRAK İş Güvenliği Uzmanı Mart 2016 Mesleki Eğitim ve Yeterlilik Belgesi Murat KARAMIZRAK İş Güvenliği Uzmanı Mart 2016 Mesleki Eğitim Yeterlilik Dayanak: 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu 6331

Detaylı

OTOMOTİV MÜHENDİSİ TANIM. Kamyon, otobüs, minibüs, otomobil gibi motorlu kara taşıtlarını planlayan ve üretimini denetleyen kişidir.

OTOMOTİV MÜHENDİSİ TANIM. Kamyon, otobüs, minibüs, otomobil gibi motorlu kara taşıtlarını planlayan ve üretimini denetleyen kişidir. TANIM Kamyon, otobüs, minibüs, otomobil gibi motorlu kara taşıtlarını planlayan ve üretimini denetleyen kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Otomotiv mühendisinin görevleri makine mühendisinin

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi 26 Haziran 2015 İÇİNDEKİLER Dönem Revizyon Notları........ 3 Derecelendirme Metodolojisi........ 5 Notların Anlamı.........

Detaylı

Her açıdan mükemmel! Me Too Ailesi. Me Too, Fluid Motion / Fluid Motion Plus. Me Too, Fluid Motion High

Her açıdan mükemmel! Me Too Ailesi. Me Too, Fluid Motion / Fluid Motion Plus. Me Too, Fluid Motion High Her açıdan mükemmel! Me Too, bedeni mükemmel șekilde tamamlar ve çalıșma hayatındaki gereksinimlere akıllı yanıtlar verir. Her detayı teknoloji, deneyim ve özenle tasarlanan Me Too, yorgunluğu en aza indirerek

Detaylı

KAN BAĞIŞI DR.HÜLYA ÇOKSAK. Toplumda Kan Bağışı Bilincinin Oluşturulması Projesi

KAN BAĞIŞI DR.HÜLYA ÇOKSAK. Toplumda Kan Bağışı Bilincinin Oluşturulması Projesi KAN BAĞIŞI DR.HÜLYA ÇOKSAK Neden Kan Bağışı? Kimler Kan Bağışı Yapabilir? Kan Bağışçısının Seçimi Kan Bağışı Dört Adımda Gerçekleşir. Kan Bağışından Sonra Nelere Dikkat Edilmeli? Kan Bağışçısının Her Kan

Detaylı

ÖĞRETMEN OLMAK, FARK YARATMAKTIR!

ÖĞRETMEN OLMAK, FARK YARATMAKTIR! ÖĞRETMEN OLMAK, FARK YARATMAKTIR! Giresun Üniversitesi Giresun Eğitim Fakültesi Türkçe öğretmenliği mezunuyum. 2009 yılının Mart ayında göreve başlamakla birlikte halen Yeniyol Ortaokulunda Türkçe Öğretmeni

Detaylı

PROTOKOL BİLGİSİ. Prof. Dr. Rıdvan DURAK Atatürk Üniversitesi Pasinler Meslek Yüksekokulu 25300 Pasinler/ERZURUM E-mail: rdurak@atauni.edu.

PROTOKOL BİLGİSİ. Prof. Dr. Rıdvan DURAK Atatürk Üniversitesi Pasinler Meslek Yüksekokulu 25300 Pasinler/ERZURUM E-mail: rdurak@atauni.edu. PROTOKOL BİLGİSİ Prof. Dr. Rıdvan DURAK Atatürk Üniversitesi Pasinler Meslek Yüksekokulu 25300 Pasinler/ERZURUM E-mail: rdurak@atauni.edu.tr IV. Toplantılar -2- Kişilerin toplantılarla ilgili bazı temel

Detaylı

AR& GE BÜLTEN ARAŞTIRMA VE MESLEKLERİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ HAZİRAN. Turizm Sektörü Genel Değerlendirmesi ve Sektörde Çalışanların İş Tatmini

AR& GE BÜLTEN ARAŞTIRMA VE MESLEKLERİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ HAZİRAN. Turizm Sektörü Genel Değerlendirmesi ve Sektörde Çalışanların İş Tatmini Turizm Sektörü Genel Değerlendirmesi ve Sektörde Çalışanların İş Tatmini Nesrin YARDIMCI SARIÇAY Ülkemizde, yaz sezonunun gelmesi ile birlikte turizm sektöründe hareketlilik de hızla arttı. 1990 lı yıllarda

Detaylı

T.C İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü...VALİLİĞİNE GENELGE 2004/5

T.C İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü...VALİLİĞİNE GENELGE 2004/5 SAYI :B050NÜV0090001-155/ 12552 04 /05/2004 İdari Birim Bağlılıkları...VALİLİĞİNE GENELGE 2004/5 İLGİ :06.11.2001 gün ve B050NÜV0090000/7512 sayılı genelge. MERNİS uygulama yazılımının kullanıma başlaması

Detaylı

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI HAYAT BOYU ÖĞRENME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İLE ART BOYA MALZEMELERİ KIRTASİYE VE TURİZM DIŞ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ (LUKAS

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI HAYAT BOYU ÖĞRENME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İLE ART BOYA MALZEMELERİ KIRTASİYE VE TURİZM DIŞ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ (LUKAS MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI HAYAT BOYU ÖĞRENME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İLE ART BOYA MALZEMELERİ KIRTASİYE VE TURİZM DIŞ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ (LUKAS PortART TÜRKİYE TEMSİLCİLİĞİ) İŞBİRLİĞİNDE SANATSAL VE HOBİ ALANLARINDA

Detaylı

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Çift anadal programının amacı, anadal lisans programlarını başarıyla yürüten

Detaylı

ÇUKUROVA HALK EĞİTİMİ MERKEZİ

ÇUKUROVA HALK EĞİTİMİ MERKEZİ ÇUKUROVA HALK EĞİTİMİ MERKEZİ her zaman her yerde herkes için eğitim.../.../201... Adres: 100. Yıl Mh. Galip Avşaroğlu Blv. 85043 Sk. No:1 Alparslan İlkokulu Binası1. Kat Çukurova/ADANA Web: http://cukurovahem.meb.k12.tr

Detaylı

ÖZEL İSTİHDAM BÜROLARI YÖNETMELİĞİ

ÖZEL İSTİHDAM BÜROLARI YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi: 19.03.2013 Resmi Gazete Sayısı: 28592 ÖZEL İSTİHDAM BÜROLARI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, özel istihdam

Detaylı

BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK (ERGONOMİ) BİLGİSAYAR KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK (ERGONOMİ) BİLGİSAYAR KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK (ERGONOMİ) BİLGİSAYAR KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR BİLGİSAYAR VE SAĞLIK Bilgisayarların, bilinçsizce ve uzun süre kullanıldığı zaman sağlık sorunlarına neden

Detaylı

Cumhuriyet Halk Partisi

Cumhuriyet Halk Partisi 1 Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu nun Çin Halk Cumhuriyeti ne yaptığı ziyaretin değerlendirilmesi Tarih : 21.01.2013 sağlamıştır. Genel Başkan Kılıçdaroğlu, hem gezi öncesinde,

Detaylı

FUAR RAPORU 3.ULUSLARARASI MOBİLYA, DEKORASYON, HALI, EV TEKSTİLİ VE EŞYALARI FUARI

FUAR RAPORU 3.ULUSLARARASI MOBİLYA, DEKORASYON, HALI, EV TEKSTİLİ VE EŞYALARI FUARI FUAR RAPORU 3.ULUSLARARASI MOBİLYA, DEKORASYON, 21-25 Kasım 2013 CEZAYİR FUAR HAKKINDA 3. ALGERIA DECOREXPO, 21 25 Kasım 2013 tarihleri arasında Atılım Fuarcılık ve Elan Expo işbirliğinde SAFEX Fuar Alanı'nda

Detaylı

SAFRANBOLU TURĠZM FAKÜLTESĠ

SAFRANBOLU TURĠZM FAKÜLTESĠ KARABÜK ÜNİVERSİTESİ SAFRANBOLU TURĠZM FAKÜLTESĠ STAJ DEFTERİ Ad Soyad: Bölüm: KARABÜK-2016 KARABÜK ÜNİVERSİTESİ SAFRANBOLU TURİZM FAKÜLTESİ STAJ BAŞVURU BASAMAKLARI Adım 1: Staj Başvuru: Öğrenciler Staj

Detaylı

AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVI TERCİH DUYURUSU

AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVI TERCİH DUYURUSU AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVI TERCİH DUYURUSU Bakanlığımız merkez, taşra ve döner sermaye teşkilatında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin

Detaylı

ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ

ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ İLETİŞİM BECERİLERİ ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ Kendini tanımak Kendini açmak ve kendini doğru ifade etmek Karşımızdakini etkin ve ilgili dinlemek Empati kurabilmek (kendimizi karşımızdaki kişinin yerine

Detaylı

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARI UZAKTAN ÖĞRETİM YAPAN DERSHANE VE KURSLAR YÖNERGESİ

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARI UZAKTAN ÖĞRETİM YAPAN DERSHANE VE KURSLAR YÖNERGESİ MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARI UZAKTAN ÖĞRETİM YAPAN DERSHANE VE KURSLAR YÖNERGESİ MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARI UZAKTAN ÖĞRETİM YAPAN DERSHANE VE KURSLAR YÖNERGESİ Amaç

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii İçindekiler... v

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii İçindekiler... v İÇİNDEKİLER Önsöz... iii İçindekiler... v BİRİNCİ BÖLÜM Yiyecek İçecek Departmanının (Bölümünün) Organizasyon Yapısı, Yiyecek İçecek Alanlarında Dekoratif ve İşlevsel Tasarım 1. Otel Organizasyonu İçerisinde

Detaylı

Gerektiğinde özür dilemesini bilin. Bu hem çok olgun hem de görgüye yakışan bir tavırdır.

Gerektiğinde özür dilemesini bilin. Bu hem çok olgun hem de görgüye yakışan bir tavırdır. GÖRGÜ KURALLARI Şu an belki öğrencilik günlerini yaşıyorsunuz. Yakın bir zamanda mezun olup, bazılarınız üniversiteye gidecek, bazılarınız ise bir meslek sahibi olacak. Yaşamınızın bu dönemi de dâhil olmak

Detaylı

2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI IŞIK İLKOKULU DEĞERLER EĞİTİMİ YILLIK ÇALIŞMA PLANI

2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI IŞIK İLKOKULU DEĞERLER EĞİTİMİ YILLIK ÇALIŞMA PLANI 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI IŞIK İLKOKULU DEĞERLER EĞİTİMİ YILLIK ÇALIŞMA PLANI AYLAR DEĞERLER YAPILACAK ÇALIŞMALAR GÖREVLİ SINIF YARARLANILACAK KAYNAK VE KİŞİLER EKİM HOŞGÖRÜ 1.Ailesine karşı hoşgörülü

Detaylı

Engin arkadaşına uğrar, eve gelir duşunu alır ve salona gelir. İkizler onu salonda beklemektedirler.

Engin arkadaşına uğrar, eve gelir duşunu alır ve salona gelir. İkizler onu salonda beklemektedirler. ENGİN VE İKİZLER ALIŞ VERİŞTE Hastane... Dr. Gamze Hanım'ın odası, biraz önce bir ameliyattan çıkmıştır. Elini lavaboda yıkayarak koltuğuna oturur... bu arada telefon çalar... Gamze Hanım telefon açar.

Detaylı

2016 YILI KURUMLAR ARASI NAKLEN ATAMA KURASI İLAN METNİ

2016 YILI KURUMLAR ARASI NAKLEN ATAMA KURASI İLAN METNİ 2016 YILI KURUMLAR ARASI NAKLEN ATAMA KURASI İLAN METNİ Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşları kadrolarında çalışmakta olan personel hariç olmak üzere, Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşları Atama ve Yer

Detaylı

İLAÇ, BİYOLOJİK VE TIBBİ ÜRÜNLER BAŞKAN YARDIMCILIĞI KLİNİK İLAÇ ARAŞTIRMALARI DAİRE BAŞKANLIĞI. A. ARAŞTIRMA A.1 Araştırmanın açık adı:

İLAÇ, BİYOLOJİK VE TIBBİ ÜRÜNLER BAŞKAN YARDIMCILIĞI KLİNİK İLAÇ ARAŞTIRMALARI DAİRE BAŞKANLIĞI. A. ARAŞTIRMA A.1 Araştırmanın açık adı: Sayfa No: 1/8 A. ARAŞTIRMA A.1 Araştırmanın açık adı: A.2 Varsa protokol kod numarası: A.3 Araştırma başvurusunun yapıldığı başka ülkeler var mı? Evet Hayır A.3.1 A.3 e cevabınız evet ise lütfen ülkeleri

Detaylı

Yaratıcılık. Yağ nereye gidiyor?

Yaratıcılık. Yağ nereye gidiyor? Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümü Teknoloji ve Yenilik Yönetimi Dersi Yağ nereye gidiyor? Yrd. Doç. Dr. M. Volkan Türker 1 Sahibi veya yöneticisi olduğunuz firma ayçiçek yağı satın

Detaylı

AİLE VE TÜKETİCİ BİLİMLERİ GÖRGÜ KURALLARI KURS PROGRAMI

AİLE VE TÜKETİCİ BİLİMLERİ GÖRGÜ KURALLARI KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü AİLE VE TÜKETİCİ BİLİMLERİ GÖRGÜ KURALLARI KURS PROGRAMI Ankara, 2016 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... Hata! Yer işareti tanımlanmamış. PROGRAMIN

Detaylı

Sütçüler Prof. Dr. Hasan Gürbüz Meslek Yüksekokulunda Sütçüler Yöresinde Süt Sığıcılığını Geliştirme Olanakları Paneli

Sütçüler Prof. Dr. Hasan Gürbüz Meslek Yüksekokulunda Sütçüler Yöresinde Süt Sığıcılığını Geliştirme Olanakları Paneli Sütçüler Prof. Dr. Hasan Gürbüz Meslek Yüksekokulunda Sütçüler Yöresinde Süt Sığıcılığını Geliştirme Olanakları Paneli 09 Aralık 2011 Cuma Günü Sütçüler Prof. Dr. Hasan Gürbüz Meslek Yüksekokulu Tarafından

Detaylı

Yönetim Kurulu Başkanlığı ndan

Yönetim Kurulu Başkanlığı ndan EGE GÜBRE SANAYİİ A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı ndan Şirketimizin 2015 faaliyet yılına ait Olağan Genel Kurul Toplantısı aşağıdaki gündem maddelerini görüşmek üzere 24 Mart 2016 Perşembe günü saat 14.00

Detaylı

4. Aşağıdakilerden hangisi Kültür ve Turizm Bakanlığının yardımcı hizmet birimlerinden birisi değildir?

4. Aşağıdakilerden hangisi Kültür ve Turizm Bakanlığının yardımcı hizmet birimlerinden birisi değildir? 4848 sayılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Teşkilât ve Görevleri Hakkında Kanun 1. Müsteşar, Bakanın emrinde ve onun yardımcısı olup, Bakanlık hizmetlerini, Bakan adına ve Bakanın direktif ve emirleri yönünde

Detaylı

TURCAS BM KUYUCAK JEOTERMAL ENERJİ SANTRALİ PROJESİ ŞİKÂYET MEKANİZMASI

TURCAS BM KUYUCAK JEOTERMAL ENERJİ SANTRALİ PROJESİ ŞİKÂYET MEKANİZMASI TURCAS BM KUYUCAK JEOTERMAL ENERJİ SANTRALİ PROJESİ ŞİKÂYET MEKANİZMASI (İNŞAAT VE İŞLETME DÖNEMLERİ İÇİN) 1. GENEL BİLGİLER Şikâyet Mekanizması nın Amacı: İyi bir iş uygulamasının bir parçası olarak,

Detaylı